RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat Kosteudeneristäminen. Hannu Hirsi.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat Kosteudeneristäminen. Hannu Hirsi."

Transkriptio

1 RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat Kosteudeneristäminen Hannu Hirsi.

2 Kosteuslähteet : Rakennuksen kosteuslähteet ovat : Sade, erityisesti viistosade. Maaperässä oleva vesi, erityisesti pohjavesi. Vuodot, erityisesti putkistovuodot. Veden käyttö. Sisäilman kosteus. Ulkoilman kosteus. Viistosade : Viistosade yhdessä voimakkaiden ilmavirtausten kanssa ovat julkisivujen kosteusrasituksien kannalta keskeisiä tekijöitä. Erityisesti rannikkoseudulla. Voiko rakennuksen vaipan jostain osasta varmasti sanoa, ettei se kastu koskaan?

3 Vesi : Vesi aiheuttaa kaikissa olomuodoissaan ongelmia : lujuus ja jäykkyys muuttuvat, sisäilmastossa ongelmia, pakkasvaurioita ja muita kestävyysongelmia, esteettisiä ongelmia ja energiataloudellisia ongelmia. Mutta täysin kuiva tila ei ole myöskään hyvä : puun kosteusmuodonmuutokset, halkeilu ja betonin kutistuminen, halkeilu. Veden olomuodon muutokset. Ilman sisältämän vesihöyryn määrän ja lämpötilan välinen yhteys.

4 Rakennuksen eri osien vallitsevat olosuhteet : Olosuhdemuuttujina : ilman lämpötila, ilman kosteus, sade, tuuli ja auringon säteily. Taso, muutos ja muutoksen nopeus ovat kaikki oleellisia : Talvella arvot alhaalla ja muutosnopeudet pieniä. Keväällä tasot ovat korkealla, muutokset ja muutosnopeudet suuria. Ongelmia voi esiintyä rakennuksessa kun : Tuulee, sataa, lämpötila on lähellä nollaa kauan, pakastaa nopeasti (missä toteutuu?).

5 Esimerkki : Tyypillinen pakkasvaurioitunut kerrostalon ulkoseinä : Kuorimuuriseinä, joka on rakennettu 1980-luvulla, kolmikerroksinen pistetalo. Seinä suuntautuu lounaaseen, todennäköisesti se on rannikkovyöhykkeellä. Seinä on räystäättömässä talossa, sitä ei ole millään tavalla suojattu rakenteellisesti viistosadetta vastaan. Seinän tuuletus on laiminlyöty, alareunasta ja ikkunoiden päältä ei ole avattu tiilien välisiä pystysaumoja, kuorimuurin takana ei ole kunnollista ilmarakoa. Seinään käytetty laasti ja tiilet eivät ole täysin pakkasenkestäviä. Osassa seiniä voi lisäksi olla suolarasitusta. Kuorimuuriseinä Nilcon kotelolaatta Arvaatko missä tämä voisi toteutua?

6 Kosteuden siirtyminen : Kosteus voi siirtyä : 1) Diffuusiolla, effuusiolla ja termodiffuusiolla. 2) Kapillaarisesti. 3) Konvektiolla. 4) Painovoiman vaikutuksesta. 5) Osmoosilla. kts seuraavat kalvot Vesi siirtyy nestemuodossa rakenteissa, kyse on : Painovoiman vaikutuksesta. Tuulen, pakotetun konvektion vaikutuksesta. Kapillaarivoimien vaikutuksesta. Vesi siirtyy vesihöyrynä rakenteissa, kyse on : Diffuusiosta, effuusiosta ja termodiffuusiosta. Fickin I:n ja II:n laki. Pakotetun tai luonnollisen konvektion vaikutuksesta.

7 1. Diffuusio : Diffuusio on kosteuden liikkumista vesihöyrynä rakenteen läpi: Vesihöyryn diffuusio pyrkii tasaamaan vesihöyryn osapaineiden eroja. Kosteus virtaa rakennusmateriaalissa korkean vesihöyryn osapaineen huokosista matalan vesihöyryn osapaineen huokosiin. Yleensä diffuusion suunta on lämpimästä tilasta kylmempään. Rakenteen suolat vaikuttavat voimakkaasti diffuusioon.

8 Termodiffuusio : Homogeeninen kaasuseos erottuu lämpötilaerojen vaikutuksesta kun kevyemmän kaasun pitoisuus kasvaa korkeamman lämpötilan vyöhykkeellä ja vastaavasti raskaamman kaasun pitoisuus kasvaa alhaisemman lämpötilan vyöhykkeellä. Ilman likapartikkelit toimivat raskaan kaasun tavoin. Termodiffuusio painaa ne kylmille pinnoille ja lisää rakenteiden pintojen likaantumista.

9 2. Kapillaarinen veden liike : Kapillaarinen kosteusliike on veden liikettä rakennusaineiden huokosissa kapillaarivoimien, kapillaarisen imun vaikutuksesta : Kapillaarivoimat syntyvät veden pintajännityksen seurauksena. Eri materiaalit pyrkivät keskenään kapillaariseen tasapainokosteuteen. Rakenteen suolat vaikuttavat voimakkaasti kapillaariseen liikkeeseen; osmoosi.

10 3. Kosteuskonvektio : Kosteuskonvektio on rakenteisiin kohdistuvien ilmanpaineen erojen seurauksena rakenteisiin virtaavan ilman mukana siirtyvää kosteutta : Tuulen ylipaineen kohdistuessa rakennukseen : Ulkopuolelta rakenteeseen voi päätyä vettä ja lunta viistosateen seurauksena. Tuuli voi painaa vettä julkisivuilla myös sivulle ja ylöspäin. Rakennuksen ollessa ylipaineinen : Sisäpuolelta virtaavan ilman mukana rakenteisiin siirtyy aina vesihöyryä. Tavoitteena alipaineinen. Rakennuksen ollessa alipaineinen : Ulkopuolelta virtaa rakennukseen kuivaa ilmaa.

11 4. Painovoiman aiheuttama veden liike : Painovoiman vaikutuksesta irtovesi alkaa virrata rakenteissa alaspäin. Irtovesi kastelee rakenteiden pintoja ja eristeitä päätyen rakenteen ontelojen pohjalle. Vaipan rakenteiden vuotojen tai sisäisten vesivuotojen seurauksena rakenteessa on runsaasti irtovettä. Runsas irtovesi on aina vuotovettä, harvoin selittävä tekijä on kuitenkaan putkivuoto.

12 5. Rakennekosteus : Rakennekosteus on pääosin peräisin rakenteiden valmistuksen aikaisesta kostumisesta : Rakenteiden pitää olla muutaman lämmityskauden jälkeen kuivuneita tai rakennuksessa on kosteusongelma. Voi olla seurausta myös rakenteiden kastumisesta työmaan aikana.

13 Kosteuden liikkuminen aineessa : Kosteuden kulkeutuminen aineeseen on absorptiota. Kosteuden liikkuminen aineessa on sorptiota: Diffuusiolla. Kapillaarisesti. Osmoosilla. Kosteuden poistuminen aineesta on desorptiota. Rakennusaineet keräävät herkemmin kosteutta, hygroskooppisuus, kuin luovuttavat sitä mistä seuraa kosteushystereesi-ilmiö.

14 Diffuusion seurauksista : Diffuusiolla siirtyvä kosteus ei yleensä aiheuta vakavia ongelmia : Voi silti aiheuttaa puun pintojen sinistymistä ja eristeiden homehtumista. Diffuusiolla siirtyneen kosteuden kertyminen rakenteiden kylmiin kohtiin, kylmäsiltojen ympäristöön voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Voi heikentää rakenteen lämmöneristävyyttä. Yleensä lämmityskauden jälkeen keväällä kosteus poistuu nopeasti rakenteista.

15 Tehtävä 0 : Oheisissa kuvissa on esitetty kuinka vesi liikkuu julkisivuverhouksen takana. Kuinka kuorimuuri saadaan toimimaan kosteusteknisesti paremmin?

16 Diffuusio rakenteen läpi : Kosteusvirran tiheys diffuusiolla erilaisilla rakennusmateriaaleilla :

17 Betonisen ulkokuoren rakennekosteuden kuivuminen diffuusiolla : Betonielementin ulkokuoreen tiivistyvä kosteusmäärä yhden lämmityskauden aikana ja sen kuivuminen : Tavanomainen sisäilmasto, +20 o C, 40 %. Vesikalvon paksuus (mm)

18 Kapillaarisen kosteuden seurauksista : Kapillaarisesti voi siirtyä riittävästi vettä kostuttamaan rakenteet perinpohjin vuosien saatossa : Pintarakenteet homehtuvat, maalit ja pinnoitteet irtoilevat. Voi lahottaa puurakenteet. Ei koskaan kuitenkaan voi esiintyä irtovettä. Kapillaarista veden liikettä pyritään estämään kapillaarikatkoilla : Maanvaraisten lattioiden ja perusmuurien ulkopuolelle rakennetaan kapillaarikatkot. Rakennusaineen halkeamat ja osien väliset raot hidastavat kosteuden siirtymistä rakennusaineissa toimien kapillaarikatkoina. Kapillaarikatkot ja lämpötilaero voivat toimia tehokkaina kosteussulkuina (vrt. maanvaraiset lattiat): Lämpötilaeron on oltava aina samansuuntainen. Kapillaarikatkon on oltava yhtenäinen.

19 Kapillaarinen kosteus ja muuratut rakenteet : Raot hidastavat kosteuden siirtymistä rakennusaineissa : Lämpötilaero ja kapillaarikatko toimivat tehokkaina kosteussulkuina :

20 Alapohjan kosteustekninen toiminta : 1. Rakennevaihtoehtoja : 1) Avoin lattiapinta sallii kosteuden poistua vapaasti. Laatta on alapinnastaan märkä. 2) Sijoittamalla betonilaatan alle lämmöneriste voidaan rakennetta saada kuivemmaksi. 3) Lisäämällä betonilaatan ja lämmöneristeen väliin höyrynsulku, kosteuden kulku ylöspäin katkeaa, mutta rakennekosteus ei pääse poistumaan alaspäin. 4) Poistamalla maaperän kosteutta ilmaa vaihtamalla voidaan kapillarikatkon kosteuspitoisuutta alentaa ja sen seurauksena betonilaatan kosteuspitoisuus alenee

21 Tehtävä 1 : Oheisissa kuvissa on esitetty lämmitetyn, eristetyn, maanvaraisen betonilattian rakenne ja sen lämpötekninen toiminta. Miksi rakenteen alle pitää asentaa riittävän paksu eriste? Mihin suuntaan kosteus rakenteessa virtaa?

22 Kellarin seinän kosteustekninen toiminta : Sisäpuolinen verhous : vältä puurankojen asentamista lämmöneristeen sisään. käytä teräsrankoja ja rangattomia ratkaisuja. Suojaa seinän reuna erillisellä tiiviillä pintarakenteella. Kosteuseristä anturan ja perusmuurin välinen sauma. Kapillaarikatkot perusmuurin sivulle ja laatan alle.

23 Vapaan veden ja kosteuskonvektion seurauksista : Kertausta : Painovoiman vaikutuksesta irtovesi alkaa virrata rakenteissa alaspäin : Irtovesi kastelee rakenteiden pintoja ja eristeitä päätyen rakenteen ontelojen pohjalle. Vaipan rakenteiden vuotojen tai sisäisten vesivuotojen seurauksena rakenteessa on runsaasti irtovettä. Runsas irtovesi on aina vuotovettä, harvoin selittävä tekijä on kuitenkaan putkivuoto. Vapaaseen veteen kohdistuu myös aina ilmanpaineen erosta johtuvia voimia : Vesi etenee myös sivusuuntaan.

24 Kosteuskonvektio rakenteiden saumoissa :

25 Huokoisen rakenteen pinnan kuivuminen : Kuivumisvaiheet : 1) Vesi siirtyy syvältä rakenteesta pintaa kohti kapillaarisesti, mistä se haihtuu. Nopeaa. 2) Kosteus siirtyy pintaan yhdistettynä veden ja vesihöyryn liikkeenä. Hidasta. 3) Kosteus siirtyy pääasiassa vesihöyrynä. Hyvin hidasta. Tuulen nopeuden kasvaessa, lämpötilan noustessa ja varsinkin auringon säteilylämmön vaikuttaessa pinta pystyy haihduttamaan kosteutta tehokkaasti.

26 Tehtävä 2 : Oheisissa kuvissa on esitetty muuratun julkisivun kuivuminen sateen jälkeen. Ilman auringon säteilyvaikutusta muurattu tiiliseinä kuivuu : Kuinka tilanne eroaa rakennuksen eri julkisivuilla ilmansuuntien mukaan? Miten rakennuspaikka vaikuttaa seinärakenteen kuivumiseen? Auringon säteilyn vaikuttaessa muurattu tiiliseinä kuivuu :

27 Kotitehtävä? : Oheisissa kuvissa on esitetty rapatun, muuratun julkisivun kuivuminen sateen jälkeen. Alustan (esim. poltettu tiili) huokoset ovat keskimäärin suuremmat kuin pinnan : Kuinka tilanne eroaa edellisen sivun tapauksesta? Alustan (esim. betonitiili) huokoset ovat keskimäärin pienemmät kuin pinnan :

28 Vihje edelliseen tehtävään, Kapillaarinen kosteuden siirtyminen : Pienien kapillaarihuokosten huokosveden alipaineen vaikutuksesta vesi siirtyy suurista huokosista pieniin huokosiin.

29 Julkisivujen kosteustekninen käyttäytyminen: Julkisivun vedenimuominaisuuksien perusteella pinnat voidaan jakaa: Huokoisiin pintoihin: Ulommainen kerros on niin huokoinen, ettei seinille muodostu alaspäin valuvaa, huuhtelevaa vesikalvoa viistosateen vaikutuksesta. Tiiviisiin pintoihin : Ulommainen kerros on niin tiivis, että julkisivulle muodostuu nopeasti alapäin valuva vesikerros. Metalli, Lasi.

30 Huokoinen julkisivun pinta : Kovalla viistosateella julkisivun yläosiin ja nurkkiin, erityisesti ulkokulmiin muodostuu yhtenäinen huuhteleva vesikalvo: Alaosassa pinnan vedenimu estää valumisen ja pinnan peseytymisen. Valuva vesi pesee pintaa ja kuljettaa likaa sen rajakohtiin, missä vesi imeytyy rakenteeseen ja jättää lian pinnalle. Tiilijulkisivut ja rapatut julkisivut. KLM : Soinisen koulu Aalto : Kansaneläkelaitos

31 Tiivis julkisivuverhous : Viistosateella ulkopinnalle muodostuu heti sateen alettua seinää pitkin valuva vesikalvo: Koska patinoitunut seinä on aina vähän likainen, yhtenäisessä seinässä likaa kerääntyy seinän alaosiin, jonka likaraja vähitellen nousee ylöspäin. Epäjatkuvuuskohtiin, elementtien reunoihin ja aukotusten pieliin jää likaa. Metalli-, lasi- ja betonijulkisivut.

32 Betonijulkisivun kuivuminen : Julkisivuelementin ulkokuoren läpi tunkeutunut sadevesi liikkuu : a) Elementtien ulkokuoren ja lämmöneristeen rajapinnassa alaspäin ja mahdollisesti myös samanaikaisesti sisäänpäin painovoimaisesti. b) Elementtien pystysaumojen takana painovoimaisesti. c) Eristeiden saumoissa, elementtien vaakasaumoissa painovoimaisesti. d) Betoniseen ulkokuoreen ja sisäkuoreen kapillaarivoimien vaikutuksesta. Vesi kertyy : a) Ikkunoiden ja ovien karmien päälle. b) Kuorien betoniin ja lämmöneristeeseen. c) Sokkelihalkaisuun.

33 Julkisivun likaantumisen estäminen : Kuinka suunnitella kaunis julkisivu : Seinän pitää olla ominaisuuksiltaan mahdollisimman yhtenäinen ja jatkuva. Seinän detaljoinneilla, listoituksilla, profiloinneilla, pinnan tekstuurilla voidaan hidastaa pinnan likaantumista. Pinnan patinoitumista ei voida estää, suunnittelulla on pyrittävä sen tasalaatuisuuteen. Hydrofobiset pintakäsittelyt ovat olleet kestävyydeltään huonoja. Julkisivujen pesu ei ole useinkaan järkevää : Rapatut pinnat Puupinnat Muuratut pinnat

34 Rakenteiden kuivuminen : Kosteuden poistamiseksi rakenteissa on oltava tuuletusrakoja ja vedenpoistoreikiä : Rakenteiden kuivuminen on erittäin hidasta pelkästään diffuusiolla, kapillaarinen kuivaaminen ei ole yleensä mahdollista. Pakotetulla konvektiolla rakenteiden kuivumista on mahdollista nopeuttaa, mutta rakenteiden kuivumisesta kauttaaltaan on ehdottomasti varmistuttava. VCT 0,7 LT 25 o C RH 50 % Vesivahingon sattuessa : Poista vapaa vesi, pura tarvittaessa rakennetta, tuuleta ja lämmitä. Käytä korjaamiseen rakennetta, mikä ei voi vahingoittua rakenteisiin jääneen kosteuden vaikutuksesta tai käytä hengittäviä pintamateriaaleja ja eristä puurakenteet

35 Rakenteiden hyväksyttävät kosteuspitoisuudet : Kriittisestä kosteudesta on vähennettävä turvallisuuden vuoksi : Muutaman kuukauden ajan mahdollista

36 Vesivuodon tai muun vesivahingon jälkeen : 1. Poista kaikki vapaa vesi, pidä ovia ja ikkunoita auki, lisää lämmitystä ja tuuleta. 2. Pura rakenne nopeasti riittävän laajasti. 3. Korvaa kaikki kostuneet ja pilaantuneet rakenneosat kosteutta kestävillä rakenteilla. 4. Kuivaa kantavat puu-, muuratut- ja betonirakenteet huolellisesti. 5. Käytä korjauksessa hengittäviä pintamateriaaleja, eristä puurakenteet kosteudelta, lykkää rakenteiden pinnoittamista.

37 Vedeneristysten ja höyrysulkujen pitkäaikaiskestävyys : Suomessa on käytetty höyrysulkuina monenlaisia, lyhytikäisiä tuotteita : Osa polyetyleenisistä höyrynsulkumuoveista, mitä Suomessa on käytetty, eivät täytä pitkäaikaisvaatimuksia. Höyrynsulkujen jatkoksissa, läpivienneissä ja paikkauksissa on käytetty erilaisia teippejä, joista osa on ollut hyvin lyhytikäisiä. Höyrynsulut saattavat kannatella yläpohjan eristeitä, jatkuvasti kuormitettuna ne viruvat ja niissä olevat reiät alkavat kasvaa. Saunojen muovilla vahvistetut alumiinifoliot eivät sovi lainkaan saunojen eristeiksi. Kipsilevyjen siveltävät vesieristeet, mitä käytettiin aiemmin runsaasti, saattavat kovettua ja haljeta.

38 Suunnittelijan CHECK list : Yleistä : 1. Tarkasta materiaalien tekniset vaatimukset kriittisissä rakenteissa ja liittymissä. 2. Tarkasta laadunvarmistusohjeet. Erityisesti kosteuden seuranta toteutuksen aikana rakenteissa ja rakennusaineissa. 3. Tarkista vielä kerran kaikki suunnitelmien detaljit. Kaikki tiivistysratkaisut perustuvat kaksivaiheiseen tiivistykseen. Varmista, että ne voidaan myös toteuttaa. Ole erityisen kriittinen kitattujen ja pellitettyjen ratkaisujen kestävyyden suhteen. 4. Rakenteiden ja liitosten pintojen kuntoa on seurattava ja pintoja on huollettava säännöllisesti. Tee huoltosuunnitelma. Sade ja lumi : 6. Tarkista katon riittävä kaltevuus, ei saa jäädä seisovaa vettä, kaltevuutta enemmän kuin minimivaatimus edellyttää. Jäätyvien vesien padottava vaikutus katoilla estettävä tarvittaessa lämmityskaapelein. 7. Asenna katolle tulevat talotekniset ja savupiipun läpiviennit katon korkeimmalle kohdalle. 8. Parvekkeiden, ikkunoiden ja rakenteiden pellityksien kaadot riittäviä ja kaikissa tilanteissa ulospäin kaatavia. Julkisivujen epätasainen kastuminen ja likaantuminen estettävä. 9. Sadevesien virtaaminen seinä- ja kattorakenteisiin tuuletusrakojen kautta viistosateella estettävä. Rakenteissa ja liittymissä on oltava tippanokat. 10. Rakenteisiin päässeen veden on voitava valua rakenteista nopeasti ulos. Kostuneiden rakenteiden on päästävä kuivumaan. 11. Räystäskourujen ja syöksytorvien on oltava helposti puhdistettavissa, kunnostettavissa ja vaihdettavissa.

39 Suunnittelijan CHECK list jatkuu... Ilmankosteus : 12. Kosteuskonvektiota ei saa esiintyä, rakenteen on oltava yleensä alipaineinen ja vaipparakenteiden on oltava kauttaaltaan hyvin tiiviit. 13. Rakenteissa ei saa olla pahoja kylmäsiltoja erityisesti rakenteiden ulkonurkissa. 14. Kosteutta ei saa tiivistyä diffuusion vaikutuksesta rakenteen sisäosiin. 15. Erityistilojen, saunojen ja kylmähuoneiden suunnittelussa on huomioitava myös kesäaika. Rakennekosteus 16. Rakennekosteuden on kuivuttava riittävästi ennen rakenteiden peittämistä. Erityisen tarkkana on oltava korjausrakentamisessa. 17. Tarvittaessa käytettävä sementtipohjaisten korjauslaastien sijaan muovipohjaisia laasteja. 18. Kosteuden on poistuttava koko rakennuksesta riittävän ilmanvaihdon avulla ja ei saa siirtyä liittyviin rakenteisiin.

40 Suunnittelijan CHECK list jatkuu... Maakosteus : 19. Pintavedenpoiston on poistettava kaikki vesi rakennuksen ympäriltä, myös talvella. 20. Maassa vesi ei saa päästä virtaamaan pitkin perusmuurin pintaa, rakenteisiin ei saa kohdistaa vedenpainetta. Perusmuurissa oltava aina vedeneriste. 21. Salaojituksen oltava rakennuksen perustamistason alapuolella, tarvittaessa myös rakennuksen alla. Tarkistuskaivot ja lietekaivot vaativat säännöllistä huoltoa. 22. Kapillaarinen veden nousu on estettävä alapohjan rakenteisiin moninkertaisilla järjestelmillä, lämmöneriste yhdessä vedeneristeen ja kapillaarikatkon kanssa on yleensä riittävä. 23. Ryömintätilainen alapohja on tuuletettava, rakenteet on suojattava homehtumiselta. Maapohjasta nouseva kosteus on eristettävä pintamaan alle asennettavalla lämmöneristeellä ja höyrynsululla. 24. Orgaaniset rakennustarvikkeet eivät koskaan saa olla maakosketuksessa ja maanpinta puhdistettava kaikesta rakennusjätteestä. Kosteat tilat : 25. Varmistu rakenteiden vedenpitävyydestä. Sertifioidut vedeneristysratkaisut, kaakeli ei eristä vettä. Siveltävät vedeneristeet yksin eivät riitä. 26. Pinnoitteiden saumat eivät saa olla homeen kasvulle otollisia. Silikonisauma on uusittava säännöllisesti. 27. Laitteiden ja kalusteiden vesivuodot on voitava havaita helposti. Tarvittaessa laitteiden alle vesikaukalot ja kuivat lattiakaivot. 28. Lattialämmitys helpottamaan tarvittaessa rakenteiden kuivana pysymistä.

41 Suunnittelijan CHECK list jatkuu... Rakennustöiden aikana : 29. Rakennusvaiheessa rakennusaineet on pidettävä kuivana. Lämmöneristeitä ei saa päästää edes kostumaan. 30. Rakennuksen avoin aika säävaikutuksille on suunniteltava mahdollisimman lyhyeksi. Rakennusosien väliaikaiseen suojaamiseen on aina varauduttava etukäteen. 31. Rakennuksen lämmitys ja ilmanvaihto on kytkettävä mahdollisimman nopeasti päälle jo rakennustöiden aikana. 32. Jos rakenteet pääsevät kastumaan, rakenteita on avattava ja kostuneet eristeet on vaihdettava

42 Miksi kosteusvauriot ovat niin yleisiä? Yleisesti todetut syyt : Kaikilla hankkeen osapuolilla on puutteellinen tietämys rakenteiden kosteusteknisestä toimivuudesta. Käytettyjen materiaalien kosteuskäyttäytymistä ei tunneta eikä sitä tutkita erikseen. Kaikilla on kiire. Tiedonkulussa hankkeen aikana on puutteita. Suunnittelijoiden tietämys ei välity rakentajille ja käyttäjille. Erityisesti rakenteiden tuuletusta koskevat suunnitelmat. Uusien rakennusmateriaalien ja rakenneratkaisujen kritiikitön käyttö johtaa usein ongelmiin. Todellisuudessa ominaisuudet ovat lähes selvittämättä. Hydrofobiset aineet ja silikonikitit. Kustannus- ja tuottopaineet rakentamisessa ovat kovat. Erityisesti tämä koskee korjausrakentamista. Laadunvalvonta on puutteellista. Yhteinen etu käskee piilottamaan epäonnistumisia. Sopimattomille rakennuspaikoille rakentaminen. Tasamaat, savikot, avoimet ja tuuliset merenrannat. Käyttäjien muuttuneet asumistottumukset. Pyykinpeseminen ja saunominen on siirretty asunnon yhteyteen. Lisäksi väitetään : Liiallinen energiansäästö. Mutta hyvät ratkaisut ovat myös energiaa säästäviä. Liian tiiviit pulloseinärakenteet. Mutta useammin syynä ovat huoltamattomat seinärakenteet. Huonompilaatuinen, lannoitettu puuaines ikkunoissa. Mutta ennemminkin huonompi huolto. Ilmansaasteet. Ilmasto on puhdistumassa.

43 Kokemuksia Ruotsista : Kosteusvaurioiden syyksi on havaittu : Suunnittelu 51 % Toteutus 25 % Materiaalit 10 % Käyttö 9 % Huolto ja muut.. 5 % Seuraukset : Esteettiset haitat : likaantuminen, värinmuutokset. Rapautuminen : pakkasvauriot, suolavauriot, terästen korroosio, puuosien laho, kemialliset ja fysikaaliset muutokset. Terveysriskit ja hajuhaitat : emissiot ja home. Lisääntynyt energiantarve : lämmönjohtavuus huononee, rakenteiden kuivatustarve. Huonontunut lujuus : julkisivuja on lähes tippunut, kuorimuureja on kaatunut ja tippunut alas. Kosteuden ja rapautumisen aiheuttamat muodonmuutokset. Erityisesti ongelmia julkisivuissa, parvekkeissa, ikkunoissa ja kosteissa tiloissa.

44 Yhteenvetoa TTY:llä tehdyistä tutkimuksista, Rankarakenteinen ulkoseinä : Ilmastonmuutoksesta ja lämmöneristeen lisäyksestä johtuen homehtumisriski kasvaa rakenteen ulkopinnan lähellä : Tiiliverhotussa ulkoseinässä homehtumisriski on erityisen suuri ja tuulensuojan tulisi olla hyvin lämpöä eristävä ja homehtumista kestävä. Sahatun puutavaran tilalla tulisi käyttää homeelle kestävämpiä materiaaleja (höylätty kuusi, teräs yms.). Tiiliverhotun rakenteen päällystäminen vesitiiviillä pinnalla ei ole myöskään suositeltavaa : Mahdollisesti rungon lahovauriot ja Tiilen pakkasrapautuminen. Teräsrangan käyttö lähellä ulkopintaa vähentää rakenteen homehtumisriskiä.

45 Yhteenvetoa TTY:llä tehdyistä tutkimuksista, Eristerapattu rankarakenteinen ulkoseinä : Eristerapattujen puu- ja teräsrankaseinien helppo kastuminen ja kosteuden hidas kuivuminen aiheuttavat helposti homeen kasvua rakenteen sisäosissa : EPS-eristeen käyttö rapatussa rankaseinässä huonontaa tilannetta, koska ulkopinnan vesihöyrynvastus kasvaa ja rakenteen kuivuminen hidastuu. Rapattu pintarakenne tulisi erottaa sisemmästä seinäosasta kuivumisen mahdollistavalla ilmaraolla (esim. levyrappauksen käyttö).

46 Yhteenvetoa TTY:llä tehdyistä tutkimuksista, Ilmansuunnan vaikutus julkisivun kuivumiseen Ilmansuunnalla on suuri merkitys julkisivun toimivuuden kannalta : Pohjoisseinällä rakenteen kuivuminen perustuu pääosin ilman kyllästysvajaukseen (auringon lämpösäteily vähäistä). Tämä ilmansuunta on kriittinen puuverhotuilla julkisivuilla. Etelänpuolella auringon lämpösäteily työntää sateen aikana kapillaarisesti materiaaliin imeytynyttä kosteutta seinän sisempiin osiin. Kriittinen tiilimuuratulla ja rapatulla rakenteella.

47 Puujulkisivut : Jäkäläkasvua puujulkisivulla ja pinta puhdistuksen jälkeen :

48 Rakennetyyppien ja detaljien suunnitteluun kannattaa panostaa! Ikkunan liittyminen seinärakenteeseen.

49 Esimerkki : Hygrothermal simulations, vaativissa kohteissa käsinlaskenta ei anna oikeaa kuvaa.

50 Esimerkki : Vaativissa kohteissa rakennusfysiikan simuloinnilla saadaan ilmiöt tutkittua hyvin ja suunniteltua rakenteet oikein :

LUENTO 5 KOSTEUS RAKENTEESSA, KOSTEUDEN SIIRTYMINEN JA RAKENTEET

LUENTO 5 KOSTEUS RAKENTEESSA, KOSTEUDEN SIIRTYMINEN JA RAKENTEET LUENTO 5 KOSTEUS RAKENTEESSA, KOSTEUDEN SIIRTYMINEN JA RAKENTEET RAKENNUSFYSIIKAN PERUSTEET 453535P, 2 op Esa Säkkinen, arkkitehti esa.sakkinen@oulu.fi Jaakko Vänttilä, diplomi-insinööri, arkkitehti jaakko.vanttila@oulu.fi

Lisätiedot

KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA

KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA 28.3.2009 TkT Juha Vinha Energiatehokas koti tiivis ja terveellinen?, 28.3.2009 Helsingin Messukeskus PERUSASIAT KUNTOON KUTEN ENNENKIN Energiatehokas

Lisätiedot

FRAME-hankkeen johtopäätöksiä

FRAME-hankkeen johtopäätöksiä FRAME-hankkeen johtopäätöksiä Vaipan ilmanpitävyys Vaipan ilmanpitävyyden parantamisella on lähes pelkästään positiivisia vaikutuksia ja se on keskeinen edellytys matalaenergiarakentamiselle Erilaisten

Lisätiedot

KOSTEUS. Visamäentie 35 B 13100 HML

KOSTEUS. Visamäentie 35 B 13100 HML 3 KOSTEUS Tapio Korkeamäki Visamäentie 35 B 13100 HML tapio.korkeamaki@hamk.fi RAKENNUSFYSIIKAN PERUSTEET KOSTEUS LÄMPÖ KOSTEUS Kostea ilma on kahden kaasun seos -kuivan ilman ja vesihöyryn Kuiva ilma

Lisätiedot

Betonin kuivuminen. Rudus Betoniakatemia. Hannu Timonen-Nissi

Betonin kuivuminen. Rudus Betoniakatemia. Hannu Timonen-Nissi Betonin kuivuminen Rudus Betoniakatemia Hannu Timonen-Nissi 25.1.2019 Betonin kuivuminen Betoni kuivuu hitaasti Kastunut betoni kuivuu vielä hitaammin Betoni hakeutuu tasapainokosteuteen ympäristönsä kanssa

Lisätiedot

RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN. Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT

RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN. Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT Homevaurioiden tutkimisessa pääongelma ei liity: Näytteenoton tekniseen osaamiseen (ulkoisen kontaminaation estäminen,

Lisätiedot

Tarhapuiston päiväkoti, Havukoskentie 7, Vantaa. 24.11.2011 Työnumero:

Tarhapuiston päiväkoti, Havukoskentie 7, Vantaa. 24.11.2011 Työnumero: RAKENNETEKNINEN SELVITYS LIITE 4 s. 1 1 RAKENTEET 1.1 YLEISKUVAUS Tutkittava rakennus on rakennettu 1970-luvun jälkipuoliskolla. Rakennukseen on lisätty huoltoluukut alustatilaan 1999. Vesikatto on korjattu

Lisätiedot

ENERGIAA SÄÄSTÄVIEN JULKISIVUKORJAUSTEN KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA

ENERGIAA SÄÄSTÄVIEN JULKISIVUKORJAUSTEN KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA ENERGIAA SÄÄSTÄVIEN JULKISIVUKORJAUSTEN KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA 3.2.2015 Prof. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan laitos LÄMMÖNERISTYKSEN LISÄYKSEN VAIKUTUKSET SEINÄRAKENTEIDEN KOSTEUSTEKNISEEN ULKOPUOLELTA

Lisätiedot

Massiivirakenteiden sisäpuolinen lämmöneristäminen

Massiivirakenteiden sisäpuolinen lämmöneristäminen Massiivirakenteiden sisäpuolinen lämmöneristäminen FRAME YLEISÖSEMINAARI 8.. Sakari Nurmi Tampereen teknillinen yliopisto Rakennustekniikan laitos 8.. Haasteita Massiivirakenteiset seinät (hirsi-, kevytbetoni-

Lisätiedot

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA 9.9.2016 Prof. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan laitos Vain hyviä syitä: Julkisen hirsirakentamisen seminaari, 8.-9.9.2016, Pudasjärvi MASSIIVIHIRSISEINÄN

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 5.2.2018 Savoy-teatteri, Helsinki Yli-insinööri Katja Outinen Asetus rakennuksen kosteusteknisestä

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

Kosteudenhallintasuunnitelman esimerkki

Kosteudenhallintasuunnitelman esimerkki 1 Kosteudenhallintasuunnitelman esimerkki Sisällysluettelo Hankkeen yleistiedot... 2 Laatutavoitteet... 3 Kosteusriskit... 4 Kuivumisajat... 5 Olosuhdehallinta... 6 Eritysohjeet... 7 Valvonta ja mittaus...

Lisätiedot

TTS Työtehoseura kouluttaa tutkii kehittää

TTS Työtehoseura kouluttaa tutkii kehittää TTS Työtehoseura kouluttaa tutkii kehittää PUURAKENTAMINEN OULU 23.9.2016 2 RANKARAKENTEET Määräysten mukaisen vertailuarvon saavuttaminen, 200 mm eristevahvuus Matalaenergia- ja passiivirakentaminen,

Lisätiedot

KOSTEUSTURVALLINEN LÄMMÖNERISTE. Pekka Reijonen, Paroc Oy Ab, Puupäivä

KOSTEUSTURVALLINEN LÄMMÖNERISTE. Pekka Reijonen, Paroc Oy Ab, Puupäivä KOSTEUSTURVALLINEN LÄMMÖNERISTE Pekka Reijonen, Paroc Oy Ab, Puupäivä 2.11.2018 Paroc - eristeiden kosteustekniset ominaisuudet VTT:llä teetettyjen tutkimusten tuloksia 2 Mitä tutkittiin? Materiaali Tiheys,

Lisätiedot

RIL 107: LUVUT 2 JA 4

RIL 107: LUVUT 2 JA 4 RIL 107: LUVUT 2 JA 4 13.11.2012 Tutk.joht. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan laitos SISÄILMAN KOSTEUSLISÄN MITOITUSARVOT 10 Sisäilman kosteuslisä, ν (g/m 3 ) 9 8 7 6 5 4 3 2 1 1 2 3 0-30 -25-20 -15-10

Lisätiedot

Lämmöneristemateriaalin vaikutus suojaustarpeeseen. Betonipäivät 2014 Toni Pakkala, TTY, Rakenteiden elinkaaritekniikka

Lämmöneristemateriaalin vaikutus suojaustarpeeseen. Betonipäivät 2014 Toni Pakkala, TTY, Rakenteiden elinkaaritekniikka Lämmöneristemateriaalin vaikutus suojaustarpeeseen Betonipäivät 2014 Toni Pakkala, TTY, Rakenteiden elinkaaritekniikka Lämmöneristemateriaalin vaikutus suojaustarpeeseen Sisältö 1. Rakennusvaiheen kosteuslähteet

Lisätiedot

Ennakoiva Laadunohjaus 2016 Kosteudenhallinta. Vaasa Tapani Hahtokari

Ennakoiva Laadunohjaus 2016 Kosteudenhallinta. Vaasa Tapani Hahtokari Ennakoiva Laadunohjaus 2016 Kosteudenhallinta Rakennuksen kosteuslähteet Rakennusfysikaalinen toimivuus Materiaalien säilytys työmaalla Rakennekosteus ja materiaalien kuivuminen Rakennedetaljit Rakennuksen

Lisätiedot

SISÄILMAN LAATU. Mika Korpi

SISÄILMAN LAATU. Mika Korpi SISÄILMAN LAATU Mika Korpi 2.11.2016 Sisäilman määritelmä Sisäilma on sisätiloissa hengitettävä ilma, jossa ilman perusosien lisäksi saattaa olla eri lähteistä peräisin olevia kaasumaisia ja hiukkasmaisia

Lisätiedot

MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE?

MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE? MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE? KOSTEUSVAURIOT JA MUUT SISÄILMAONGELMAT Juhani Pirinen 15.10.2014 Hieman kosteusvaurioista Kosteuden lähteet SADE, LUMI PUUTTEELLINEN TUULETUS VESIKATTEEN ALLA TIIVISTYMINEN

Lisätiedot

Piha-alueiden kuivatus ja salaojat

Piha-alueiden kuivatus ja salaojat Piha-alueiden kuivatus ja salaojat Tommi Riippa Tiimi- ja laatupäällikkö, RTA FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy 3.10.2017 Page 1 HUOM! Aineisto ei ole tarkoitettu pihan kuivatuksen ja salaoja-asennusten

Lisätiedot

Ryömintätilaisten alapohjien toiminta

Ryömintätilaisten alapohjien toiminta 1 Ryömintätilaisten alapohjien toiminta FRAME-projektin päätösseminaari Tampere 8.11.2012 Anssi Laukkarinen Tampereen teknillinen yliopisto Rakennustekniikan laitos 2 Sisältö Johdanto Tulokset Päätelmät

Lisätiedot

FRAME-PROJEKTIN ESITTELY

FRAME-PROJEKTIN ESITTELY FRAME-PROJEKTIN ESITTELY 11.6.2009 TkT Juha Vinha TAUSTA TTY teki ympäristöministeriölle selvityksen, jossa tuotiin esiin useita erilaisia riskitekijöitä ja haasteita, joita liittyy rakennusvaipan lisälämmöneristämiseen.

Lisätiedot

WG 80 Talvipuutarhan liukuosat Talvipuutarhan kiinteät osat ks. sivu 15

WG 80 Talvipuutarhan liukuosat Talvipuutarhan kiinteät osat ks. sivu 15 7992FI WG 80 Talvipuutarhan liukuosat Talvipuutarhan kiinteät osat ks. sivu 15 Willab Garden 2017-03 TÄRKEÄÄ! Lue asennusohje kokonaan ennen kuin aloitat asennuksen! Ellei ohjeita noudateta, osat eivät

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta 21.11.2017 Lounais-Suomen sisäilmapäivä 2017 Porin yliopistokeskus Yli-insinööri Katja Outinen Asetus rakennuksen kosteusteknisestä

Lisätiedot

PERUSTUSRATKAISUT. Leca sora. ryömintätilassa / korvaa esitteen 3-12 /

PERUSTUSRATKAISUT. Leca sora. ryömintätilassa / korvaa esitteen 3-12 / PERUSTUSRATKAISUT Leca sora ryömintätilassa 3-12 / 19.11.2010 korvaa esitteen 3-12 / 1.6.2005 www.e-weber.fi LECA SORA RYÖMINTATILASSA Kuva 1: Ryömintätilainen Leca perustus. Ryömintätilan toimiva tuuletus,

Lisätiedot

LISÄERISTÄMISEN VAIKUTUKSET PUURAKENTEIDEN KOSTEUSTEKNISESSÄ TOIMINNASSA

LISÄERISTÄMISEN VAIKUTUKSET PUURAKENTEIDEN KOSTEUSTEKNISESSÄ TOIMINNASSA LISÄERISTÄMISEN VAIKUTUKSET PUURAKENTEIDEN KOSTEUSTEKNISESSÄ TOIMINNASSA 10.3.2009 TkT Juha Vinha Puista bisnestä Rakentamisen uudet määräykset ja ohjeet 2010, 10.3.2009 Ylivieska YLEISTÄ Lämmöneristyksen

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013 Krista Niemi 27.2.2013 Kosteudenhallinnalla tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla pyritään estämään haitallisen kosteuden kertyminen rakennukseen Kosteudenhallinnan tavoitteena on Estää kosteusvaurioiden

Lisätiedot

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Mikko Myller Lämmön siirtyminen rakenteessa Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Lämpöhäviöt Lämpö siirtyy 1) Kulkeutumalla (vesipatterin putkisto, iv-kanava)

Lisätiedot

466111S Rakennusfysiikka RAKENNUSKOSTEUS. Opettaja: Raimo Hannila Luentomateriaali: Professori Mikko Malaska Oulun yliopisto

466111S Rakennusfysiikka RAKENNUSKOSTEUS. Opettaja: Raimo Hannila Luentomateriaali: Professori Mikko Malaska Oulun yliopisto 1 466111S Rakennusfysiikka RAKENNUSKOSTEUS Opettaja: Raimo Hannila Luentomateriaali: Professori Mikko Malaska Oulun yliopisto 2 LÄHDEKIRJALLISUUTTA Suomen rakentamismääräyskokoelma, osat C ja D, Ympäristöministeriön

Lisätiedot

ARK-A.3000 Rakennetekniikka (4op) Lämpö- ja kosteustekniset laskelmat. Hannu Hirsi.

ARK-A.3000 Rakennetekniikka (4op) Lämpö- ja kosteustekniset laskelmat. Hannu Hirsi. ARK-A.3000 Rakennetekniikka (4op) Lämpö- ja kosteustekniset laskelmat Hannu Hirsi. SRakMK ja rakennusten energiatehokkuus : Lämmöneristävyys laskelmat, lämmöneristyksen termit, kertausta : Lämmönjohtavuus

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Sisäilmastoseminaari 2014 Petri Annila, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö Tutkimusaineiston

Lisätiedot

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista

Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta pääkohdat muutoksista Sisäilmastoseminaari 15.3.2018 Messukeskus, Helsinki Yli-insinööri Katja Outinen Asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Lisätiedot

TUULETTUVA ALAPOHJA MAANVARAINEN ALAPOHJA RAKENNUSFYSIIKKA

TUULETTUVA ALAPOHJA MAANVARAINEN ALAPOHJA RAKENNUSFYSIIKKA TUULETTUVA ALAPOHJA MAANVARAINEN ALAPOHJA RAKENNUSFYSIIKKA TUULETTUVA ALAPOHJA TUULETTUVAN ALAPOHJAN KÄYTTÄYTYMINEN ERI VUODENAIKOINA KRIITTISIN AJANKOHTA ON KESÄLLÄ, JOLLOIN ULKOILMASSA ON SUURI MÄÄRÄ

Lisätiedot

RAKENNUSFYSIIKKA JA SÄILYTETTÄVÄT RAKENNUKSET

RAKENNUSFYSIIKKA JA SÄILYTETTÄVÄT RAKENNUKSET CO 2 OL Bricks, avoin seminaari Helsinki 9.5.2012 Jukka Lahdensivu Tampereen teknillinen yliopisto, Rakennustekniikan laitos RAKENNUSFYSIIKKA JA SÄILYTETTÄVÄT RAKENNUKSET RAKENNUSFYSIIKKA JA SÄILYTETTÄVÄT

Lisätiedot

TARKAT SUUNNITELMAT 3D-MALLINNUKSELLA

TARKAT SUUNNITELMAT 3D-MALLINNUKSELLA TARKAT SUUNNITELMAT 3D-MALLINNUKSELLA Näe, miten rakennuksen eri osat sopivat paikoilleen Rakenteiden suunnittelu Tarkat materiaalien määräluettelot Yksityiskohtaiset kuvalliset ohjeet asennustöiden avuksi

Lisätiedot

Alumiinirungon/Eristyskatto

Alumiinirungon/Eristyskatto 7970FI Alumiinirungon/Eristyskatto Kattolipan runko 8 Willab Garden 2016.05 3 2 4 TÄRKEÄÄ! Lue asennusohjeet läpi ennen kuin aloitat asentamisen! Jos ohjeita ei noudateta, elementti ei toimi parhaalla

Lisätiedot

EPS-ohutrappausten palotekninen toimivuus. Julkisivuyhdistyksen seminaari 25.1.2007 Wanha Satama, Helsinki

EPS-ohutrappausten palotekninen toimivuus. Julkisivuyhdistyksen seminaari 25.1.2007 Wanha Satama, Helsinki EPS-ohutrappausten palotekninen toimivuus Julkisivuyhdistyksen seminaari 25.1.2007 Wanha Satama, Helsinki EPS-ohutrappausrakenne EPS (expanded polystyrene) lämmöneriste muottipaisutettu polystyreeni Julkisivurakenteissa

Lisätiedot

VALOKUVAT LIITE 1 1(8)

VALOKUVAT LIITE 1 1(8) VALOKUVAT LIITE 1 1(8) Kuva 1. Keittiön vastaisen seinän rakenteena oli luokan puolella tiilikuori ja keittiön puolella betonikuori, joiden välissä oli mineraalivillaa 40 mm. Seinästä mitattiin rakennekosteuksia

Lisätiedot

Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen

Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen Tässä on esitetty esimerkkinä paikkoja ja tapauksia, joissa lämpövuotoja voi esiintyä. Tietyissä tapauksissa on ihan luonnollista, että vuotoa esiintyy esim. ilmanvaihtoventtiilin

Lisätiedot

TIILIVERHOTTUJEN BETONISEINIEN KUIVUMINEN

TIILIVERHOTTUJEN BETONISEINIEN KUIVUMINEN TIILIVERHOTTUJEN BETONISEINIEN KUIVUMINEN Tilaaja Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy / Kimmo Huttunen Laatija A-Insinöörit Suunnittelu Oy / Jarkko Piironen Suoritus 1.10. Laskentatarkastelut 2 Laskentatarkastelut

Lisätiedot

2. KOSTEUSRISKIEN KARTOITUS Kohta Työmaalla huomioitavat vaatimukset sekä sovitut ratkaisut ja toimenpiteet

2. KOSTEUSRISKIEN KARTOITUS Kohta Työmaalla huomioitavat vaatimukset sekä sovitut ratkaisut ja toimenpiteet Versio 30.4.2018 Työmaan kosteudenhallintasuunnitelma (Oheista asiakirjaa voidaan käyttää kosteudenhallintasuunnitelman pohjana, jonka suunnitelman laatija voi muokata omaan hankkeeseen sopivaksi. Vaihtoehtoista

Lisätiedot

Energiatehokkaiden puurakenteiden lämpö-, kosteusja tiiviystekninen toimivuus

Energiatehokkaiden puurakenteiden lämpö-, kosteusja tiiviystekninen toimivuus TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Energiatehokkaiden puurakenteiden lämpö-, kosteusja tiiviystekninen toimivuus Tuomo Ojanen, erikoistutkija Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Sisältö Puurakenteiden erityispiirteet

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY Pesuhuoneremontit Tero Pyykkönen Oulu 2.9. 2010 Oulu Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai

Lisätiedot

Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista

Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista Energiatodistusten laatijoiden ajankohtaispäivä 16.5.2019 Tuomo Ojanen, VTT Esityksen sisältö Rakennuksen tehtävä Hyvin lämmöneristetty ulkovaippa

Lisätiedot

Vantaan kaupungintalo Vantaa

Vantaan kaupungintalo Vantaa Vantaan kaupungintalo Vantaa IKKUNOIDEN KUNNON YLEISSELVITYS 17.6.2011 Korjausrakentaminen ja 1 (9) 1 KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 1.1 Yleistiedot Työn tilaaja Kohde Vantaan kaupunki Tilakeskus, Hankepalvelut/

Lisätiedot

Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon. Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen

Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon. Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen Uusien rakentamismääräysten vaikutus sisäilmastoon Sisäilmastoluokitus 2018 julkistamistilaisuus 14.5.2018 Säätytalo Yli-insinööri Katja Outinen Suomen rakentamismääräyskokoelma uudistui 1.1.2018 Taustalla

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta RIL Talonrakennus-tekniikkaryhmä: Kosteudenhallintamääräykset uudistuivat paraneeko laatu? RIL ry, 1.2.2018 Yli-insinööri Katja Outinen

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 Niinimaantie 691, 63210 Niinimaa Omakotitalon kuntokatselmus 9.12.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 2/7 Tilaus 2.12.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 20.08.15 9935 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27510 Eura markus.rantanen@eura.fi TYÖKOHDE As Oy Kotivainio Kotivainiontie 3 as

Lisätiedot

Lämmöneristetyypin vaikutus betonirakenteisten sisäkuorielementtien kuivumiseen

Lämmöneristetyypin vaikutus betonirakenteisten sisäkuorielementtien kuivumiseen Lämmöneristetyypin vaikutus betonirakenteisten sisäkuorielementtien kuivumiseen Betonin kuivumisen perusteet Alkuvaiheessa sitoutumiskuivuminen (hydrataatio) ja haihtuminen betonin pinnalta merkittävimmät

Lisätiedot

RISKIRAKENTEET JA SISÄILMAONGELMAT RTA PÄÄTÖSSEMINAARI KUOPIOSSA 25.02.2015

RISKIRAKENTEET JA SISÄILMAONGELMAT RTA PÄÄTÖSSEMINAARI KUOPIOSSA 25.02.2015 RTA PÄÄTÖSSEMINAARI KUOPIOSSA 25.02.2015 Kuntotutkija Pertti Heikkinen pera.heikkinen@savoraoy.com RTA, mikä on riskirakenne? Rakenne, joka kosteusvaurioituu tilojen ja rakenteiden normaalikäytössä tai

Lisätiedot

Kosteusturvallisuus rakentamisen ohjauksessa

Kosteusturvallisuus rakentamisen ohjauksessa Kosteusturvallisuus rakentamisen ohjauksessa Energiatehokkaan puukerrostalon kosteusturvallisuus -seminaari 28.5.2018 Hotel Kämp, Peilisali Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Suomen rakentamismääräyskokoelma

Lisätiedot

Energiatehokkaassa pientalossa on hyvä sisäympäristö Sami Seuna, Motiva Oy Energiatehokas pientalo, Motiva Oy 1

Energiatehokkaassa pientalossa on hyvä sisäympäristö Sami Seuna, Motiva Oy Energiatehokas pientalo, Motiva Oy 1 Energiatehokkaassa pientalossa on hyvä sisäympäristö Sami Seuna, Motiva Oy 9.4.2017 Energiatehokas pientalo, Motiva Oy 1 Energiatehokkaassa pientalossa on hyvä sisäympäristö Sami Seuna, Motiva Oy 9.4.2017

Lisätiedot

Betonisandwich- elementit

Betonisandwich- elementit Betonisandwich- elementit -lämmöneristeet -ansastus -mallipiirustukset -tiiveys -detaljit -kuljetus -nostot -kosteustekninen toiminta -ääneneristys -palonkestävyys -kustannukset Seinätyypit Sandwich Uritetulla

Lisätiedot

Yläpohjan sellukuitulämmöneristyksen painumisen vaikutus rakenteen kokonaislämmönläpäisyyn

Yläpohjan sellukuitulämmöneristyksen painumisen vaikutus rakenteen kokonaislämmönläpäisyyn Yläpohjan sellukuitulämmöneristyksen painumisen vaikutus rakenteen kokonaislämmönläpäisyyn Asiakas: Työn sisältö Pahtataide Oy Selvityksessä tarkasteltiin kosteuden tiivistymisen riskiä yläpohjan kattotuolien

Lisätiedot

Kosteusturvalliset matalaenergia- ja. Jyri Nieminen VTT

Kosteusturvalliset matalaenergia- ja. Jyri Nieminen VTT Kosteusturvalliset matalaenergia- ja passiivitaloratkaisut VTT Rakentamisprosessin kosteuden hallinta - asenteet ja ajattelemattomuus Lämmöneristeiden varastointi? Kosteusongelmien syyt rakennusvirheissä,

Lisätiedot

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti Hallitun ilmanvaihdon merkitys Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti on ekologinen tapa ottaa ikkunan kautta poistuva hukkalämpö talteen ja hyödyntää auringon lämpövaikutus. Ominaisuudet: Tuloilmaikkuna

Lisätiedot

Puun kosteuskäyttäytyminen

Puun kosteuskäyttäytyminen 1.0 KOSTEUDEN VAIKUTUS PUUHUN Puu on hygroskooppinen materiaali eli puulla on kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta ilman suhteellisen kosteuden vaihteluiden mukaan. Puu asettuu aina tasapainokosteuteen ympäristönsä

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla)

Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla) Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla) Tuula Syrjänen DI, rakennusterveysasiantuntija 3 / 2 / 2015 Hyvän sisäilman osatekijät Estetään ulkoa

Lisätiedot

Suomen Omakotiliiton Uudenmaan piirin Home- ja kosteusseminaari Lohja 17.04.2012. Kosteusvaurioiden korjaaminen

Suomen Omakotiliiton Uudenmaan piirin Home- ja kosteusseminaari Lohja 17.04.2012. Kosteusvaurioiden korjaaminen Suomen Omakotiliiton Uudenmaan piirin Home- ja kosteusseminaari Lohja 17.04.2012 Kosteusvaurioiden korjaaminen Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus PRKK ry Jukka Jaakkola Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus

Lisätiedot

TUULETTUVAT RYÖMINTÄTILAT

TUULETTUVAT RYÖMINTÄTILAT TUULETTUVAT RYÖMINTÄTILAT Leca sorasta on Suomessa pitkäaikaiset ja hyvät käyttökokemukset. Leca sora ryömintatilassa Tuulettuvat ryömintätilat Uudis- ja korjausrakentaminen 3-12 / 5.9.2016 korvaa esitteen

Lisätiedot

FRAME-PROJEKTIN YHTEENVETO

FRAME-PROJEKTIN YHTEENVETO FRAME-PROJEKTIN YHTEENVETO Ilmastonmuutoksen ja lämmöneristyksen lisäyksen vaikutukset vaipparakenteiden ja rakennusten rakennusfysikaalisessa toiminnassa 13.3.2013 Prof. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan

Lisätiedot

Ekotehokas rakentaja Työmaan energian käyttö. 17.11.2014 Hannu Kauranen

Ekotehokas rakentaja Työmaan energian käyttö. 17.11.2014 Hannu Kauranen Ekotehokas rakentaja Työmaan energian käyttö 17.11.2014 Hannu Kauranen Miksi työmaalla lämmitetään Rakennusvaihe Lämmitystarve Käytettävä kalusto Maarakennusvaihe Maan sulana pito Roudan sulatus Suojaus,

Lisätiedot

Rakennustyömaan sääsuojaus ja olosuhdehallinta

Rakennustyömaan sääsuojaus ja olosuhdehallinta Rakennustyömaan sääsuojaus ja olosuhdehallinta Rakennustyömaan olosuhdehallinta Rakennustyömaiden olosuhdehallinnalla tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla varmistetaan betonin lujittuminen rakenteiden kuivuminen

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Tommi Riippa 18.4.2013

RAKENNUSVALVONTA. Tommi Riippa 18.4.2013 Tommi Riippa 18.4.2013 LISÄERISTÄMINEN Lämpöä eristävän materiaalin lisäämisellä rakenteen lämmöneristävyys kasvaa Energian kulutus vähenee, mutta rakenteen ulko-osien olosuhteet huononevat Lisäeristeen

Lisätiedot

Energiatehokas rakentaminen ja remontointi PORNAINEN 21.09.2011. Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry Jouko Lommi

Energiatehokas rakentaminen ja remontointi PORNAINEN 21.09.2011. Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry Jouko Lommi Energiatehokas rakentaminen ja remontointi PORNAINEN 21.09.2011 Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry Jouko Lommi Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry PRKK RY on ainoa Omakotirakentajia ja remontoijia

Lisätiedot

SISÄILMAN LAATU. Mika Korpi Rakennusterveys- ja sisäilmastopalvelut

SISÄILMAN LAATU. Mika Korpi Rakennusterveys- ja sisäilmastopalvelut SISÄILMAN LAATU Mika Korpi 16.1.2019 Rakennusterveys- ja sisäilmastopalvelut Sisäilman määritelmä Sisäilma on sisätiloissa hengitettävä ilma, jossa ilman perusosien lisäksi saattaa olla eri lähteistä peräisin

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS ULKOSEINÄRAKENTEEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TARKASTELU HÖYRYNSULKUKALVON KIERTÄESSÄ PUURUNGON ULKOPUOLELTA 31.7.

TUTKIMUSSELOSTUS ULKOSEINÄRAKENTEEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TARKASTELU HÖYRYNSULKUKALVON KIERTÄESSÄ PUURUNGON ULKOPUOLELTA 31.7. TUTKIMUSSELOSTUS ULKOSEINÄRAKENTEEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TARKASTELU HÖYRYNSULKUKALVON KIERTÄESSÄ PUURUNGON ULKOPUOLELTA Tutkimusselostus 2 (20) Ulkoseinärakenteen lämpö- ja kosteustekninen tarkastelu

Lisätiedot

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5)

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5) 1 (5) Kuva 1. Toimistosiiven itäpää ja korkeamman korjaamosiiven pohjoispääty. Kuva 4. Vesi vuotaa kuvassa keskellä näkyvän kellon päälle. Vuoto on peräisin ylemmältä katolta, ei ylösnostosta. Kuva 2.

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa. Petri Annila

Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa. Petri Annila Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa Petri Annila Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa Sijoittuminen COMBI-hankkeeseen WP3 Rakenneratkaisujen lämpö- ja kosteustekninen toiminta

Lisätiedot

Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita

Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita Sisältö Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita... 1 Yleistä... 2 Pystyverhoukset... 3 Vaakaverhoukset... 5 Verhouksen alareuna ja sokkeli... 6 Verhouksen yläreuna ja räystäs...

Lisätiedot

Energiatehokkuusvaatimukset ja rakennusterveys

Energiatehokkuusvaatimukset ja rakennusterveys TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Energiatehokkuusvaatimukset ja rakennusterveys Tuomo Ojanen, erikoistutkija Miimu Airaksinen, tutkimusprofessori Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Sairaat talot, sairaat

Lisätiedot

Fahim Al-Neshawy Aalto yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Rakennustekniikan laitos

Fahim Al-Neshawy Aalto yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Rakennustekniikan laitos Julkisivuyhdistyksen Innovaatio 2016 seminaari 12-13.05.2016 Fahim Al-Neshawy Aalto yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Rakennustekniikan laitos Sisältö 2 v v v v v Julkisivun yleisimmät vauriomekanismit

Lisätiedot

FRAME-PROJEKTIN YHTEENVETO

FRAME-PROJEKTIN YHTEENVETO FRAME-PROJEKTIN YHTEENVETO 8.11.2012 Tutk.joht. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan laitos VAIPAN ILMANPITÄVYYS Vaipan ilmanpitävyyden parantamisella on lähes pelkästään positiivisia vaikutuksia ja se on

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

RIL 107-2012 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet -julkistamisseminaari 13.11.2012

RIL 107-2012 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet -julkistamisseminaari 13.11.2012 RIL 107-2012 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet -julkistamisseminaari 13.11.2012 Julkaisun tavoitteet ja yleiset periaatteet Pekka Laamanen 14.11.2012 1 RIL 107-2012 Julkaisu sisältää veden-

Lisätiedot

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 44 28101 Pori pia.hirvikoski@oikeus.fi TYÖKOHDE Tattarantie 288 29250 Nakkila

Lisätiedot

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET RT 82-10820 ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT 82-10560 RT 82-10693 PIENTALON PUURAKENTEET JJ/1/huhtikuu 2004/6000/Vla/Rakennustieto Oy 3 ohjetiedosto RT 82-10820 3 RAKENNUSTARVIKKEET Yläsidepuut Levyjäykiste

Lisätiedot

Tarkastettu omakotitalo

Tarkastettu omakotitalo Tarkastettu omakotitalo Asuinrakennuksen ja varastorakennuksen väli on pieni, jonka vuoksi varasto on tehty julkisivujen osalta kivirakenteisena (paloturvallisuus) Asuinrakennuksen parvekkeen pilareiden

Lisätiedot

PUHDISTUKSEEN HOMETTA VASTAAN KOSTEUDEN TORJUNTAAN KAPILLAARI- KATKO SAUMA- SUOJA JULKISIVU- SUOJA HOME- SUOJA DESI

PUHDISTUKSEEN HOMETTA VASTAAN KOSTEUDEN TORJUNTAAN KAPILLAARI- KATKO SAUMA- SUOJA JULKISIVU- SUOJA HOME- SUOJA DESI PUHDISTUKSEEN HOMETTA VASTAAN KOSTEUDEN TORJUNTAAN DESI HOME- SUOJA SAUMA- SUOJA JULKISIVU- SUOJA KAPILLAARI- KATKO Puhdistaa ja desinfioi Pitkäaikainen suoja homeita, hiivoja ja bakteereja vastaan Keittiöön,

Lisätiedot

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 13.11.15 10185 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL44 28101 Pori sari.merivalli@oikeus.fi TYÖKOHDE Välikarintie 62 29100 Luvia

Lisätiedot

miten käyttäjä voi vaikuttaa sisäilman laatuun

miten käyttäjä voi vaikuttaa sisäilman laatuun miten käyttäjä voi vaikuttaa sisäilman laatuun Kai Ryynänen Esityksen sisältöä Mikä ohjaa hyvää sisäilman laatua Mitä käyttäjä voi tehdä sisäilman laadun parantamiseksi yhteenveto 3 D2 Rakennusten sisäilmasto

Lisätiedot

Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma. Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti

Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma. Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti 2/9 Rekkatie 3 80100 Joensuu Tapani Hirvonen Kiteen kaupunki / Tekninen keskus Kiteentie 25 82500 Kitee Kohde Tuhkala

Lisätiedot

Betonikoulutus 28.11.2013

Betonikoulutus 28.11.2013 Betonikoulutus 28.11.2013 Betonin kosteuden ja kuivumisen hallinta Ilman kosteus 1 Ulkoilman keskimääräinen vuotuinen suhteellinen kosteus RH (%) ja vesihöyrypitoisuus (g/m³) Suomessa ULKOILMAN SEKÄ AS.

Lisätiedot

PIHARAKENNUKSET LAITURIT

PIHARAKENNUKSET LAITURIT PIHARAKENNUKSET LAITURIT 2018 PUUCEE LILLEVILLA 10 34 MM Pohja: 120 x 140 cm, portaan kanssa 192 cm, 1,7 m 2 Katto: Lapemitta 1800 mm x 850 mm x 2 = 3,06 m 2 Seinäkorkeus: n. 210 cm Harjakorkeus: 259 cm

Lisätiedot

KOSTEUSTURVALLINEN LÄMMÖNERISTE

KOSTEUSTURVALLINEN LÄMMÖNERISTE KOSTEUSTURVALLINEN LÄMMÖNERISTE 5.11.2018 SISÄLTÖ Kosteus ja kosteuden siirtymismekanismit Paroc -eristeiden kosteustekniset ominaisuudet Kosteus rakennuksessa & eristäminen Kosteuden aiheuttamat riskit

Lisätiedot

As Oy Juhannusrinne. Parolantie 3 02120 ESPOO

As Oy Juhannusrinne. Parolantie 3 02120 ESPOO As Oy Juhannusrinne Parolantie 3 02120 ESPOO LAUSUNTO PAROLANTIE 3, 02120 ESPOO 2 HUONEISTOJEN PÄÄTYJEN TARKASTUS AVATUILTA KOHDILTA Kohde: Tilaaja: As Oy Juhannusrinne Parolantie 3 02120 ESPOO As Oy Juhannusrinne

Lisätiedot

Jouko Lommi Neuvontainsinööri PRKK. Remonttikoulu

Jouko Lommi Neuvontainsinööri PRKK. Remonttikoulu Jouko Lommi Neuvontainsinööri PRKK Remonttikoulu Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus PRKK ry PRKK ry on ainoa omakotirakentajia ja remontoijia edustava yhdistys Suomessa. Riippumaton yhdistys tarjoaa

Lisätiedot

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 2 Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova levyllä Puurunkoinen, purueristeinen talo,

Lisätiedot

TUNNISTA JA TUTKI RISKIRAKENNE

TUNNISTA JA TUTKI RISKIRAKENNE TUNNISTA JA TUTKI RISKIRAKENNE OPETUSMATERIAALI Pientalojen riskirakenteet anssi nousiainen & pertto heikkinen PIENTALOJEN RISKIRAKENTEET Kuntotutkimusmenetelmät Kosteusmittaukset Suhteellisen kosteuden

Lisätiedot

RAKENNUKSEN HOMEVAURIOT

RAKENNUKSEN HOMEVAURIOT RAKENNUKSEN HOMEVAURIOT Sarvikumpu/424 ; 5:31 Rehvelinranta ; Palokankaantie 39 d ; 79895 Heinävesi Kyseessä on Honkarakenne Oyj n valmistama, höylähirsirakenteinen vapaa-ajan kiinteistön päärakennus,

Lisätiedot

Ilmansulku + Höyrynsulku Puurakenteen ulkopuolinen eristäminen. Puurakentamisen seminaarikiertue, syksy 2014

Ilmansulku + Höyrynsulku Puurakenteen ulkopuolinen eristäminen. Puurakentamisen seminaarikiertue, syksy 2014 Ilmansulku + Höyrynsulku Puurakenteen ulkopuolinen eristäminen. Puurakentamisen seminaarikiertue, syksy 2014 Esityksen sisältö Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy Höyrynsulku, Ilmansulku vai molemmat? ISOVER

Lisätiedot

Ilmatiiveys ja vuotokohdat uusissa pientaloissa

Ilmatiiveys ja vuotokohdat uusissa pientaloissa Ilmatiiveys ja vuotokohdat uusissa pientaloissa 1/2014 Vertia Oy 15.5.2014 Heikki Jussila, Tutkimusjohtaja 040 900 5609 www.vertia.fi Johdanto Tämä raportti perustuu Vertia Oy:n ja sen yhteistyökumppaneiden

Lisätiedot

KOSTEUSRISKEJÄ MATALAENERGIARAKENTAMISESSA ONKO NIITÄ/ MITEN HALLITAAN?

KOSTEUSRISKEJÄ MATALAENERGIARAKENTAMISESSA ONKO NIITÄ/ MITEN HALLITAAN? KOSTEUSRISKEJÄ MATALAENERGIARAKENTAMISESSA ONKO NIITÄ/ MITEN HALLITAAN? 29.4.2010 2010 Dos. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan laitos Kosteudenhallinta ja homevaurion estäminen miten hoidetaan?, RIL:n seminaari,

Lisätiedot

ASENNUSPIIRUSTUKSET. Selluvilla talojen lämmöneristykseen

ASENNUSPIIRUSTUKSET. Selluvilla talojen lämmöneristykseen ASENNUSPIIRUSTUKSET Werrowoolin selluvilla on Virossa valmistettu ympäristöystävällinen lämmöneristysmateriaali, jolla on erittäin hyvät lämmöneristysominaisuudet. Se sopii mainiosti sekä uusien että kunnostettavien

Lisätiedot

Wienerberger passiivienergiatiilitalo Talo Laine

Wienerberger passiivienergiatiilitalo Talo Laine Wienerberger passiivienergiatiilitalo Talo Laine Havainnekuva talosta RI Juha Karilainen, Wienerberger Oy Ab Miksi passiivienergiatalo tiilestä? Pitkällä aikavälillä täystiilinen rakenneratkaisu on elinkaariedullisin

Lisätiedot

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS RAKENNUSTAPASELOSTUS 25.1.2016 Oy Kyöstintie 29 84100 Ylivieska puhelin 08-420 009 faksi 08-420 060 2 D1 Olevat aluerakenteet D10 Oleva maaperä Rakennusalue on rakennettua

Lisätiedot

Rakenteiden fysiikka. ARK-A.3000 Rakennetekniikka (4op) Hannu Hirsi. Energiatehokas, allergiakoti Siporexista, Lahti

Rakenteiden fysiikka. ARK-A.3000 Rakennetekniikka (4op) Hannu Hirsi. Energiatehokas, allergiakoti Siporexista, Lahti ARK-A.3000 Rakennetekniikka (4op) Rakenteiden fysiikka Hannu Hirsi Energiatehokas, allergiakoti Siporexista, Lahti Parocin passiivitalokonsepti, Valkeakoski Tikkurilan passiivitalokonsepti SPU passiivitalokonsepti,

Lisätiedot