TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN EU TOIMISTO TOIMINTAKERTOMUS 2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN EU TOIMISTO TOIMINTAKERTOMUS 2008"

Transkriptio

1 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN EU TOIMISTO TOIMINTAKERTOMUS 2008

2 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 3 Lobbaustoimenpiteet... 3 Euroopan nuorten olympiafestivaalit 2009 (EYOF)... 4 Euroopan innovaatio ja teknologiainstituutti (EIT)... 4 Kansainvälistyminen ja verkostoituminen... 5 European Regions Research and Innovation Network (ERRIN)... 5 Districts of Creativity verkosto... 6 Open Days Informaation keräys ja tiedonvaihto... 7 Euroopan komission Itämeri strategia... 7 Aluepolitiikan tulevaisuus... 7 Viestintä... 8 Sähköinen viestintä... 8 Face to face viestintä... 8 Vierailuryhmät ja kokoustilojen käyttö... 9 Vierailuryhmät... 9 Kokoustilat Yhteenveto... 11

3 Johdanto Vuosi 2008 oli EU yhteysjohtaja Hannele Räikkösen ensimmäinen kokonainen työvuosi EU toimiston johdossa. EU yhteysjohtaja aloitti Brysselissä virallisesti 17. syyskuuta 2007, EU toimiston oltua ilman vetäjää yli puoli vuotta. Syksy 2007 kului toiminnan uudelleenkäynnistämisessä. EU yhteysjohtaja tutustui asioihin ja toimijoihin Tampereen kaupunkiseudulla sekä kartoitti seudun tarpeita. Samanaikaisesti toiminta Brysselissä keskittyi pääasiallisesti verkostojen ja kontaktien luomiseen ja toiminnan uudelleenkäynnistämisestä tiedottamiseen. Syksyllä 2007 vahvistuivat myös EU yhteysjohtajan toiminnan painopisteet. EU toimiston päätehtävänä on, kuten syksyn 2007 kartoitus seudun toimijoiden tarpeista näytti, Euroopan laajuisten yhteistyöverkostojen luominen, ylläpitäminen ja hyödyntäminen tutkimus ja kehityshankkeiden EUrahoituksen ja parhaiden yhteistyöpartnereiden hankkimiseksi Tampereen kaupunkiseudulle. Perimmäisenä tarkoituksena on siis Tampereen kaupunkiseudun tutkimuksen ja yritysten kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattaminen. Vuoden 2008 alusta EU yhteysjohtaja pääsi keskittymään toimiston pääasialliseen tehtävään eli Tampereen kaupunkiseudun elinkeinopoliittisten toimijoiden kansainvälistymisen ja verkostoitumisen edistämiseen seudun määrittelemillä vahvuusklustereilla. Tässä mielessä Tampereen kaupunkiseudun EU toimiston toimintavuosi 2008 oli erittäin onnistunut ja sisälsi useita positiivisia tuloksia. Tampereen kaupunkiseudun EU toimiston toimintakertomus 2008 käy läpi toimiston aktiviteetit ja se on jaettu kuuteen osaan. Ensimmäinen kappale käy läpi vuoden 2008 lobbaustoimenpiteet. Toinen kappale esittelee kansainvälistymiseen ja verkostoitumiseen liittyvät toimeksiannot. Kolmas kappale referoi informaation keräys ja tiedonvaihtotehtävät. Neljäs kappale kuvailee EU toimiston viestintämetodit. Viides kappale käy läpi toimiston vierailuryhmät ja kokoustilojen käyttöasteen. Kuudes ja viimeinen kappale esittelee lyhyen yhteenvedon toimiston toiminnasta ja katsauksen vuoden 2009 toiminnan päälinjoihin. Lobbaustoimenpiteet Termi lobbaus ymmärretään usein väärin ja se saattaa aiheuttaa negatiivisia mielikuvia. Itse asiassa lobbaus on tärkeä ja oikeastaan itsestään selvä osa demokratiaa ja poliittista päätöksentekoa. Lobbaus tarkoittaa yksinkertaisesti pyrkimyksiä vaikuttaa politiikkaan ja päättäjiin ja yritystä ajaa ja edistää tiettyjä asioita yhteiskunnassa. Tampereen kaupunkiseudun EU toimistolla oli vuonna 2008 kaksi toimeksiantoa, joiden tarkoituksena oli nimenomaisesti lobata tai edistää seudun asiaa Euroopan unionissa.

4 Euroopan nuorten olympiafestivaalit 2009 (EYOF) Tampere järjestää heinäkuussa 2009 Euroopan nuorten olympiafestivaalit (EYOF) kesälajeissa. Tampereen kaupunkiseudun EU toimisto sai tammikuussa 2008 toimeksiannon hankkia Tampereen kisoille osarahoitusta Euroopan unionilta (EU). EU toimisto kartoitti mahdolliset rahoituskanavat ja päätyi EU:n budjettiin, josta myös EYOF maat Puola ja Espanja ovat aikaisempina vuosina saaneet avustusta omiin kisoihinsa. Budjetissa on Euroopan komission budjetin alla erityinen budjettilinja special annual events, josta Euroopan parlamentti (EP) voi rahoittaa haluamiaan tapahtumia. Seuraavaksi EU toimisto laati toimintastrategian, johon kuului asian pikainen esittely kaikille EP:n suomalaisille sekä muille merkittäville jäsenille (mm. budjetti ja koulutus ja kulttuurivaliokuntien jäseniä sekä vuoden 2009 budjettista vastaava MEP) sekä komission urheiluyksiölle. EU toimisto sai tukea myös Suomen pysyvältä edustustolta Euroopan unionissa (Suomen EU edustusto). Huhtikuussa 2008 EU toimisto kutsui pienimuotoisen EYOF delegaation Tampereelta esittelemään kisahanketta Suomen EU edustustoon, Euroopan komissioon ja Euroopan parlamenttiin. Delegaatioon kuuluivat Tampereen kaupungin sivistyspalveluiden palvelutuotantojohtaja Asko Koskinen, Tampereen EYOF kisojen pääsihteeri Pirjo Puskala, Hämeen Liikunnan ja Urheilun aluejohtaja Ari Koskinen ja Tampereen kaupungin Liikuntapalvelujen projektipäällikkö Mikko Heinonen. Asian valmistelu EP:ssa seurasi EU:n budjettikäsittelyä. Suomalaiset EP:n budjettivaliokunnan jäsenet Ville Itälä, Esko Seppänen ja Kyösti Virrankoski veivät EYOF Tampere 2009 rahoitusanomuksen virallisena muutosehdotuksena budjettikäsittelyyn syyskuun alussa. Budjetista äänestettiin ensin budjettivaliokunnassa lokakuun alussa. Tämän jälkeen budjetista äänestettiin EP:n lokakuun täysistunnossa sekä toisen kerran joulukuun täysistunnossa. Jokaisessa vaiheessa suomalaisjäsenten tuki oli erittäin tärkeää, sillä he onnistuivat saamaan hankkeen taakse enemmistön MEPeistä. EYOF Tampere 2009 rahoitus meni läpi joka äänestyksessä ja parlamentti myönsi EYOF Tampere 2009 hankkeelle 1,5 miljoonan euron avustuksen. HYÖTY Tampereen kaupunkiseudulle: 1,5 M euron osarahoitus tuo helpotusta 9 M euron kisabudjettiin. Mahdollisuus tuoda seutua ja kaupunkia esille suurtapahtumajärjestäjänä. Mahdollisuus saada Euroopan komissio mukaan kisajärjestelyihin. Euroopan innovaatio ja teknologiainstituutti (EIT) Euroopan innovaatio ja teknologiainstituutti (EIT) on uusi eurooppalainen aloite, jonka tavoitteena on parantaa Euroopan kilpailukykyä integroimalla korkeatasoista innovaatiotoimintaa, tutkimusta ja koulutusta aloilla, joilla on suurta taloudellista tai muuta yhteiskunnallista merkitystä. Instituutti aloitti virallisesti toimintansa Budapestissa. ja keväällä 2009 aukeaa ensimmäinen haku EIT:n alaisiin osaamis ja innovaatioyhteisöihin (knowledge and innovation communities, KICs).

5 Tampereen kaupunkiseutu haluaa olla mukana vaikuttamassa EIT:ssa ja KICseissä alusta asti. EU toimisto kartoitti koko kevään 2008 EIT:n toimintaa. Toukokuussa EU toimisto järjesti Toni Sulamerelle ja Juha Miettiselle Teknologiakeskus Hermiasta EIT tutustumiskäynnin Brysseliin. Kaksipäiväisen matkan aikana Sulameri ja Miettinen tapasivat kaikki merkittävät EIT asiantuntijat Euroopan komissiossa ja Euroopan parlamentissa. Tämän lisäksi asiasta keskusteltiin myös Suomen EUedustuston ja TEKESin ja Suomen Akatemian EU edustajien kanssa. EIT hakee mallia ja muotoa tuleville KICseille ja kartoittaa tätä varten tiettyjen jäsenmaiden tutkimus ja innovaatiotoimintaa. EU toimisto kutsui Euroopan komission EIT Task Forcen asiantuntijat tutustumaan Suomen korkeatasoiseen innovaatiotoimintaan. Asiantuntija Jean Marie Castelain komissiosta vietti kaksi päivää syyskuussa perehtyen tutkimus ja innovaatiotoimintaan Helsingissä ja Tampereella. Ohjelmasta vastasi Juha Miettinen. Hakukierros ensimmäisiin KICseihin alkaa keväällä Tampereen kaupunkiseudun innovaatiotoimijat valmistautuvat osallistumaan hakuun. HYÖTY Tampereen kaupunkiseudulle: Ainutkertainen mahdollisuus olla mukana luomassa ja kehittämässä eurooppalaista tutkimus ja innovaatiotoimintaa Euroopan huipputoimijoiden kanssa. Kansainvälistyminen ja verkostoituminen Yksi Tampereen kaupunkiseudun EU toimiston päätehtävistä on edesauttaa seudun toimijoiden kansainvälistymistä ja seudun osaamisen markkinointia potentiaalisille yhteistyökumppaneille Euroopassa. Verkostot sekä viralliset että epäviralliset ovat erinomainen kanava verkostoitumisessa ja pitkäkestoisten yhteistyökumppanuuksien luomisessa. European Regions Research and Innovation Network (ERRIN) Tampereen kaupunkiseudun EU toimisto liittyi vuoden 2008 alussa ERRIN eli eurooppalaisten alueiden tutkimus ja innovaatio verkostoon. Vuodesta 2007 lähtien itsenäisenä organisaationa toimineessa verkostossa toimii tällä hetkellä 70 Brysselissä sijaitsevaa aluetoimistoista. Verkoston tarkoituksena on informoida jäseniään nopeasti ajankohtaisista ja tulevista EU ohjelmista ja hankkeista sekä järjestää vaivattomasti mahdollisuus verkostoitumiseen ja sopiviin hankepartnereihin tutustumiseen. EU toimisto on toiminut aktiivisesti ERRIN verkoston alaisissa työryhmissä (lähinnä energia, bioteknologia, ICT), osallistunut verkoston järjestämiin informaatiotilaisuuksiin ja hankepäiviin. Verkoston avulla EU toimisto on pystynyt palvelemaan yhteistyökumppaneitaan kotipäässä tehokkaasti ja nopeasti. HYÖTY Tampereen kaupunkiseudulle: Ajankohtaista informaatiota EUohjelmista ja hankkeista nopeasti. Erinomainen areena löytää eurooppalaisia yhteistyökumppaneita seudun hankkeisiin. Mahdollisuus myös markkinoida seudun osaamista Brysselissä.

6 Districts of Creativity verkosto Flanderin alue Belgiasta on vetänyt vuodesta 2004 lähtien kansainvälistä luovien alueiden Districts of Creativity verkostoa, johon kuuluu 12 dynaamista ja luovaa aluetta ympäri maailmaa (mm. Skotlanti, Katalonia, Baden Württenberg, Shanghai, Karnataka ja Quebec). Verkosto järjestää kerran vuodessa näyttävän Creativity World Forum tapahtuman, jossa alueet pääsevät esittelemään osaamistaan, vaihtamaan parhaita käytäntöjä ja verkostoitumaan. Tämän lisäksi verkosto järjestää kerran vuodessa jäsenilleen reverse mission tutustumiskierroksen yhdelle jäsenalueelle. Verkoston eurooppalaisjäsenet ovat myös valmistelleet yhteisiä EU hankkeita. Tampereen kaupunkiseudun EU toimisto sai vuoden 2007 lopussa tehtäväkseen kartoittaa verkoston toimintaa ja selvittää Tampereen mahdollisuuksia liittyä jäseneksi. EU toimisto järjesti huhtikuussa yhdessä Luova Tampere ohjelman toimijoiden kanssa verkoston vetäjille Flanderin alueelta matkan Tampereelle tutustumaan seudun rakenteeseen ja osaamiseen ja kartoittamaan Tampereen sopivuutta verkoston jäseneksi. Verkoston vetäjät olivat erittäin vaikuttuneita ja ehdottivat Tamperetta viralliseksi jäseneksi. Tämän jälkeen EU yhteysjohtaja tapasi useita verkoston jäseniä Brysselissä keskustellakseen jäsenyydestä. Virallinen hakemus jätettiin sisälle lokakuussa. EU yhteysjohtaja osallistui Creativity World Forumin yhteydessä verkoston jäsenten työkokoukseen esittämään Tampereen virallisen hakemuksen. Päätös oli positiivinen ja Tampere on nyt Districts of Creativity verkoston täysivaltainen jäsen. Seuraavaksi Tampere hakee mahdollisuutta järjestää reverse mission tapahtuma Tampereella syksyllä HYÖTY Tampereen kaupunkiseudulle: Saada näkyvyyttä kansainvälisesti luovana ja innovatiivisena alueena. Mahdollisuus saada uusia kansainvälisiä kumppanuuksia. Mahdollisuus osallistua EU hankkeisiin. Open Days 2008 Open Days viikko on Euroopan komission aluepolitiikan pääosaston ja Alueiden komitean yhteisesti lanseeraama alue ja paikallistason esittäytymisviikko, joka vuonna 2008 järjestettiin jo kuudetta kertaa. Viikon aikana alueilla on mahdollisuus esitellä osaamistaan seminaareissa ja konferensseissa sekä verkostoitua. Vuoden 2008 tapahtumaan osallistui yli 7000 toimijaa ympäri Eurooppaa. Tampereen kaupunkiseudun EU toimisto oli mukana vuoden 2008 Open Days tapahtumassa konsortiossa, jonka teemana oli luovuus ja innovaatiot. Muut ryhmän jäsenet olivat mm. Flanderin alue, Glasgow, Itä Ruotsi, Eindhoven jne. Luova Tampere ohjelman vetäjä, kehityspäällikkö Lasse Paananen esitteli Luova Tampere ohjelmaa konsortion seminaarissa Esitys sai erittäin paljon positiivista palautetta ja Paananen useita yhteydenottoja. Tällä hetkellä EU toimisto kartoittaa potentiaalisia teemoja ja partnereita vuoden 2009 Open Days tilaisuutta varten. HYÖTY Tampereen kaupunkiseudulle: Tuoda esille vahvaa osaamistamme ja aluettamme. Mahdollisuus verkostoitua ja vaihtaa parhaita käytäntöjä muiden alueiden kanssa. Kartoittaa potentiaalisia yhteistyökumppaneita.

7 Informaation keräys ja tiedonvaihto Verkostoitumisen ja hankepartnerihaun lisäksi Tampereen kaupunkiseudun EU toimisto vastaa myös informaation keräyksestä ja sen työstämisestä yhteistyökumppanien käyttöön. Vuonna 2008 EU agendalla oli kaksi isoa, toisiinsa liittyvää teemaa, jotka saattavat merkitä muutoksia myös Tampereen kaupunkiseudun tulevaisuuteen: yleinen keskustelu Euroopan aluepolitiikan tilasta ja tulevaisuudesta sekä Euroopan komission lanseeraama Itämeristrategia. Euroopan komission Itämeri strategia Itämeri strategia on alun perin Euroopan parlamentin aloitteesta syntynyt hanke. Joulukuun 2007 Eurooppa neuvosto antoi Euroopan komissiolle toimeksiannon laatia EU:lle Itämeri strategia. Kesäkuussa 2009 valmistuvan strategian tavoitteena on parantaa ympäristön tilaa, tukea tasapainoista aluekehitystä sekä parantaa Itämeren alueen saavutettavuutta ja turvallisuutta ja sen painopisteet ovat ympäristö, talouskehitys, saavutettavuus ja vetovoima sekä turvallisuus. Komission tarkoituksena on laatia lyhyt, poliittinen strategia asiakirja, jonka liitteeksi tulisi konkreettisia hankkeita sisältävä toimenpideohjelma. Strategia on tarkoitus hyväksyä Ruotsin puheenjohtajuuskaudella syksyllä Komissio käynnisti 3. marraskuuta 2008 Itämeri strategian julkisen konsultaation, jossa se toivoo alue ja paikallisviranomaisilta, sidosryhmiltä ja yksityishenkilöiltä kannanottoja strategiaa varten. Brysselissä toimiva aluetoimistojen perustama informal Baltic Sea Group ibsg (jäsenenä yli 50 Itämeren alueen aluetoimistoa) on aktiivisesti mukana Itämeri strategian valmisteluissa ja on tehnyt oman kannanottonsa. Tampereen kaupunkiseudun EU toimisto on ollut mukana ibsg:n toiminnassa ja seurannut aktiivisesti strategian kehitystyötä. EU toimisto on viestittänyt ja keskustellut aiheesta Itämeri instituutin kanssa, joka myös on laatinut oman kannanottonsa, samoin kuin Pirkanmaan liitto. Aihe on erittäin tärkeä ja ajankohtainen, sillä se liittyy läheisesti EU:n aluepolitiikan tulevaisuuskeskusteluun. Tässä mielessä täytyy muistaa, että ajatus Itämeristrategiasta on syntynyt myös tarpeesta parantaa koordinointia Euroopan komission, jäsenvaltioiden, alueiden, paikallisviranomaisten ja muiden toimijoiden välillä ja siten käyttää tehokkaammin politiikkainstrumentteja, ohjelmia (erityisesti rakennerahastoja) ja investointeja Itämeren alueella. Tämän lisäksi yksi Itämeri strategian tavoitteista on kokeilla suuralueyhteistyötä (macro region) EU:ssa. Siitä toivotaan tuloksia, joita voidaan soveltaa muualla EU:n alueella. Komissio ja aluepolitiikasta vastaava komissaari Danuta Hübner ovat useaan otteeseen painottaneet suuralueyhteistyön olevan aluepolitiikan tulevaisuuden työkaluja. Tässä mielessä Itämeri strategian voidaan sanoa toimivan pilottihankkeena. Aluepolitiikan tulevaisuus Euroopan unionin alue ja rakennepolitiikalla (koheesiopolitiikalla) lisätään jäsenvaltioiden taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta sekä vähennetään alueiden välisiä kehityseroja.

8 Parhaillaan Euroopan komissiossa valmistellaan aluepolitiikan suuntaviivoja vuoden 2013 jälkeiselle ajalle, ja unionin toiminnan tulevasta rahoituksesta keskustellaan jo vuonna Tätä suunnittelutyötä pohjustaen EU:n aluepolitiikasta vastaava pääosasto avasi syksyllä 2007 laajan julkisen konsultaation, jossa toivottiin valtioiden ja erityisesti alueiden sekä muiden aluepoliittisten toimijoiden kantoja nykyisestä ja tulevasta, vuonna 2014 alkavasta rakennerahastokaudesta. Tämän lisäksi Euroopan komissio hyväksyi vuonna 2008 vihreän kirjan alueellisesta koheesiosta. Samalla käynnistettiin alue ja paikallisviranomaisten, yhdistysten, kansalaisjärjestöjen, kansalaisyhteiskunnan ja muiden organisaatioiden mittava kuuleminen. Tavoitteena on saada yhdessä parempi käsitys alueellisesta koheesiosta ja sen vaikutuksista EU:n aluepolitiikan tulevaisuuteen. EU toimisto on seurannut erittäin aktiivisesti tätä keskustelua ja osallistunut alueellisen koheesion vihreän kirjan kommentointiin Brysselissä toimivan, aluetoimistoista koostuvan Cities for Cohesion verkoston kautta. Tulevilla aluepolitiikan linjauksilla on merkistystä myös Tampereen kaupunkiseudulle, joka kuten monet muutkin alueet saattaa tulevaisuudessa kohdata yhä voimakkaammin sellaisia haasteita kuten väestön väheneminen ja ikääntyminen. Euroopan unionin yhteinen aluepolitiikka ja erityisesti Euroopan unionin kautta saatava kehittämisrahoitus ovat tulevaisuudessakin tärkeitä alueiden kehittämisen välineitä. HYÖTY Tampereen kaupunkiseudulle: Osallistumalla suoraan sekä Itämeristrategia että aluepolitiikan tulevaisuus keskusteluun mahdollisuus päästä vaikuttamaan ja tuomaan omat näkemykset EU:n politiikan aloihin, joilla on pitkäaikaisia vaikutuksia alueemme tulevaan kehitykseen. Viestintä EU toimisto hoitaa yhteydenpitoa ja vastaa viestinnästä lähinnä kahdella tavalla: sähköisesti ja kasvotusten eli tapaamalla yhteistyökumppaneita säännöllisesti Tampereen kaupunkiseudulla Sähköinen viestintä EU toimiston ensisijainen viestityskanava vuonna 2008 oli toimiston oma nettisivu ( Näiden sivujen kautta toimisto viestitti mm. EU yhteysjohtajan tapaamisista ja matka aikatauluista, Brysselin tapahtumista ja EU hankkeista. Tämän lisäksi EU toimisto piti säännöllisesti yhteyttä yhteistyökumppaneihin kohdennetuilla sähköpostiviesteillä. Face to face viestintä EU yhteysjohtajan toimenkuvaan kuuluu säännölliset, lähes kuukausittaiset matkat Tampereen kaupunkiseudulle. Vuonna 2008 EU yhteysjohtaja kävi tapaamassa yhteistyökumppaneita Tampereen kaupunkiseudulla 12 kertaa. Näiden matkojen aikana EU yhteysjohtaja tapasi henkilökohtaisesti seudun toimijoita. Eniten tapaamisia vuonna 2008 oli seuraavien viiden toimijan kanssa: 1 Tampereen kaupungin toimijat

9 2 Teknologiakeskus Hermia 3 Itämeri instituutti 4 EYOF toimijat 5 Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Tämän lisäksi tapaamisia oli mm seuraavien tahojen kanssa: Finnmedi, Ekokumppanit, TAMK, PIRAMK, TaY, TTY, TAKK, Tampereen kauppakamari, Tamlink, VTT, Eurooppa tiedotus, Ensimetri, Pirkanmaan liitto, TBR. Näiden yksittäisten tapaamisten lisäksi EU yhteysjohtaja tapasi seudun toimijoita neljä kertaa EU toimiston yhteysryhmän kokouksissa. Yhteysryhmässä ovat mukana kaikki seudun kuntien elinkeinojohtajat ja muut seudun elinkeinopoliittiset toimijat ja niissä käsitellään toimiston ajankohtaisia asioita ja toimeksiantoja. Vuoden 2008 kokoukset järjestettiin seuraavasti: Technopolis Ventures Professia Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Itämeri instituutti Ahlman instituutti Sekä yksittäisistä tapaamisista että EU toimiston yhteysryhmän kokouksista on tullut paljon positiivista palautetta. EU yhteysjohtaja katsoo, että henkilökohtaiset tapaamiset ovat osaltaan edistäneet ja vahvistaneet yhteistyötä EU toimiston ja seudun toimijoiden välillä. Näin EU toimisto on päässyt viestittämään helposti ja mutkattomasti omista asioistaan, mutta myös seudun toimijoiden tavoitteet ovat tulleet selkeästi esille. HYÖTY Tampereen kaupunkiseudulle: Luoda suora ja vaivaton yhteys ja yhteistyösuhde EU toimistoon ja tällä tavalla mahdollisuus edistää omien asioiden hoitoa Brysselissä. Vierailuryhmät ja kokoustilojen käyttö EU toimiston tehtäviin kuuluu myös ottaa vastaa vierailuryhmiä ja valmistella heille asiapohjainen ohjelma Brysselissä. Tämän lisäksi EU toimisto tarjoaa yhteistyökumppaneilleen kokoustiloja sekä hankevalmisteluun että seminaareihin. Vierailuryhmät Sopimuksen mukaan EU toimisto vastaa vain kohdennetuista, asiapohjaisista matkoista Brysseliin. Vuonna 2008 EU toimisto järjesti vierailuohjelman kolmelle ryhmälle:

10 EYOF delegaatio Teknologiakeskus Hermia (EIT) Tampereen pormestarit Tämän lisäksi toimisto järjesti päiväohjelman Euroopan komissioon Petri Niemiselle Teknologiakeskus Hermiasta Nieminen osallistui Brysselissä ERRINin energia työryhmän hankepäivään. Samaan hanketilaisuuteen osallistuivat myös Jaakko Mattila ja Kati Hinkkanen TAMKista Tero Välimaa ja Heli Pehrman Finnmedi Tutkimuksesta osallistuivat ERRINin alaisen bioteknologia työryhmän hankevalmistelutilaisuuteen. HYÖTY Tampereen kaupunkiseudulle: Mahdollisuus tutustua ajankohtaisiin asioihin suoraan EU asiantuntijoiden kanssa Brysselissä. Mahdollisuus saada kontakteja Euroopan instituutioista ja yhteistyökumppaneita esim. aluetoimistoista ja muilta tahoilta Brysselistä ja koko Euroopasta. Kokoustilat EU toimistossa on mahdollisuus järjestää kokouksia sekä rakennuksen ensimmäisen kerroksen virallisissa, maksullisissa kokoustiloissa että kolmannen kerroksen omissa tiloissa. EU toimisto avusti kolmen seminaarin järjestämisessä virallisissa kokoustiloissa: 13. ja Keskuskauppakamarin EUseminaari Jyväskylä Innovation oy: Biohousing seminaari Itämeri instituutin ECitizen 2.0. hankevalmisteluseminaari Virallisten kokoustilojen käyttö ei kuulu EU toimiston tilavuokraan, vaan niistä maksetaan käyttömaksu Eurocities kaupunkijärjestön sihteeristölle, joka vastaa ko. tiloista. EU toimisto on tehnyt periaatepäätöksen, että seudun ulkopuolisilta käyttäjiltä velotetaan täysi tilamaksu, kun taas seudun yhteistyökumppanien tilaisuuksista ei välttämättä veloiteta ollenkaan tai niitä velotetaan edullisemmalla hinnalla. Päätös veloituksesta on tehty tapaus kerrallaan. EU toimiston tilojen yhteydessä on myös mahdollisuus järjestää epävirallisia ja pienimuotoisia kokouksia. Kolmannessa kerroksessa on iso avoin tila, johon mahtuu kokoustamaan henkeä. Tämän lisäksi tarjolla on kaksi 4 8 hengen kokoushuonetta. Nämä tilat on tarjottu oman alueen toimijoille

11 ilmaiseksi. Vuonna 2008 tiloja käytti hankevalmistelukokouksiin TAMK ja PIRAMK HYÖTY Tampereen kaupunkiseudulle: Mahdollisuus tavata eurooppalaisia yhteistyökumppaneita ja markkinoida seudun osaamista oman toimiston tiloissa. Yhteenveto Tampereen kaupunkiseudun EU toimiston toimintavuosi 2008 oli kaiken kaikkiaan erittäin menestyksekäs. EU toimisto toimi aktiivisesti useassa verkostossa (ERRIN, ibsg, Cities for Cohesion), joiden kautta toimisto on saanut useita merkittäviä yhteistyökumppaneita ja kontakteja sekä ajankohtaista informaatiota seudun tarpeita varten. Tämän lisäksi EU toimisto auttoi seudun luovien alojen toimijoita kansainvälistymään. Tampereen jäsenyys merkittävässä kansainvälisessä luovien alojen Districts of Creativity verkostossa on erinomainen saavutus ja mahdollistaa seudun toimijoita luomaan uusia kansainvälisiä kumppanuuksia. Tässä mielessä myös osallistuminen Open Days tapahtumaan oli erittäin hyödyllistä. Euroopan innovaatio ja teknologiainstituutti on erittäin merkittävä eurooppalainen aloite, joka tulee muotoilemaan ja ohjaamaan koko Euroopan tutkimus ja innovaatiotoimintaa. EU toimisto panosti koko kevään ja syksyn Tampereen kaupunkiseudun innovaatiotoimijoiden informoimiseen EIT:sta ja suhteiden luomiseen mm. Euroopan komission EIT Task Forcen henkilökuntaan. Tämän lisäksi toimisto järjesti Task Forcen tutustumaan Suomen innovaatiotoimintaan syyskuussa. Matka oli tärkeä, sillä Task Forcen tarkoituksena oli hakea mallia tuleviin EIT:n alaisiin osaamiskeskuksiin. Muita ajankohtaisia EU aloitteita ovat Itämeri strategia ja keskustelu aluepolitiikan tulevaisuudesta 2014 jälkeisellä rakennerahastokaudella. EUtoimisto osallistui aktiivisesti molempiin keskusteluihin ja informoi alueen toimijoita, jotta Tampereen kaupunkiseudulla olisi mahdollisuus vaikuttaa molempien poliitikkojen valmisteluun. Vuoden 2008 hauskin toimeksianto oli löytää EYOF Tampere 2009 kisoille osarahoitusta EU:sta. Euroopan parlamentin jäsenten lobbaus ja EUbudjettiin vaikuttaminen olivat erittäin mielenkiintoinen prosessi. EU toimiston pitkäjänteinen työ tuotti tulosta ja kisoille myönnettiin EU budjetista ,5 miljoonaa euroa. Haasteellisinta EU toimistossa on ollut työn ja toimeksiantojen priorisointi. Yhden ihmisen toimistossa on työtehtäviä lobbauksesta postituslistojen laatimisen ja kaikkea siltä väliltä. Keskittyminen oleelliseen tulee olemaan yksi tärkeä harjoitus vuonna Toiminnan päälinjat tulevat olemaan samat kuin vuonna 2008: panostaminen ERRIN verkostoon (ja muihin verkostoihin) ja sitä kautta saatavaan informaatioon ja kontakteihin, tärkeiden EU aloitteiden seuraaminen (EIT, Itämeri strategia, aluepolitiikka jne.) ja niihin vaikuttaminen sekä alueen toimijoiden kansainvälistymisessä ja verkostoitumisessa avustaminen.

12 Toimistoon on tarkoitus ottaa harjoittelija syksyllä Harjoittelijan päätehtävänä tulee olemaan hallinnollisen avun lisäksi avustaminen toimiston 10 vuotisjuhlan kunniaksi järjestettävän kattavan taidenäyttelyn valmistelussa ja Open Days tilaisuudessa.

Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto. Pk-yritysten EU-rahoitusinfo, Salo Saara Nuotio-Coulon

Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto. Pk-yritysten EU-rahoitusinfo, Salo Saara Nuotio-Coulon Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto Pk-yritysten EU-rahoitusinfo, Salo 1.11.2017 Saara Nuotio-Coulon Turun ja Varsinais- Suomen Eurooppatoimiston perusfaktat Perustettu vuonna 1998 Taustatahot:

Lisätiedot

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto. Pohjois-Savon maakuntaseminaari Kari Aalto

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto. Pohjois-Savon maakuntaseminaari Kari Aalto Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Pohjois-Savon maakuntaseminaari 27.9.2013 Kari Aalto Taustaa Vuoden 2013 alusta Itä- ja Pohjois-Suomi yhdistivät EU-edunvalvontansa yhteen toimistoon. Itä-Suomen EU-toimisto

Lisätiedot

Arktinen alue mahdollisuus ja haaste Kari Aalto

Arktinen alue mahdollisuus ja haaste Kari Aalto Arktinen alue mahdollisuus ja haaste 26.9.2012 Kari Aalto Itä- ja Pohjois-Suomen EU toimisto 2013- Johtaja Kari Aalto Erityisasiantuntijat Janika Luukinen Sointu Räisänen 4 korkeakouluharjoittelijaa/vuosi

Lisätiedot

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston palvelut

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston palvelut Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston palvelut Taustaa Vuoden 2013 alusta Itä- ja Pohjois-Suomi yhdistivät EU-edunvalvontansa yhteen toimistoon. Itä-Suomen EU-toimisto perustettiin v. 1998 ja Pohjois-Suomen

Lisätiedot

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto. Kokkola, Rovaniemi, Oulu ja Kajaani Syksy 2013 Kari Aalto

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto. Kokkola, Rovaniemi, Oulu ja Kajaani Syksy 2013 Kari Aalto Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Kokkola, Rovaniemi, Oulu ja Kajaani Syksy 2013 Kari Aalto Taustaa Vuoden 2013 alusta Itä- ja Pohjois-Suomi yhdistivät EU-edunvalvontansa yhteen toimistoon. Itä-Suomen

Lisätiedot

Itämeren alueen ohjelma Kansallisen työryhmän puheenjohtaja Matti Lipsanen

Itämeren alueen ohjelma Kansallisen työryhmän puheenjohtaja Matti Lipsanen Itämeren alueen ohjelma 2014+ Kansallisen työryhmän puheenjohtaja Matti Lipsanen 5.6.2013 Itämeren alueen ohjelma Baltic Sea Region Programme 2014+ Euroopan alueellisen yhteistyön (EAY) ohjelmia Valmisteilla

Lisätiedot

Itämeren alueen ohjelma 2014-2020 Interreg Baltic Sea Region. Matti Lipsanen Lappeenranta 19.11.2014

Itämeren alueen ohjelma 2014-2020 Interreg Baltic Sea Region. Matti Lipsanen Lappeenranta 19.11.2014 2014-2020 Interreg Baltic Sea Region Matti Lipsanen Lappeenranta 19.11.2014 Euroopan alueellisen yhteistyön (EAY) ohjelma (jälleen Interreg ) Järjestyksessä neljäs Itämeren alueen ohjelma Taustalla EU:n

Lisätiedot

15466/14 team/hkd/akv 1 DGG 2B

15466/14 team/hkd/akv 1 DGG 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. marraskuuta 2014 (OR. en) 15466/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 14799/14 FSTR 66 FC 46 REGIO 126 SOC 777 AGRISTR

Lisätiedot

Tuleva rakennerahastokausi. Merja Niemi Alueiden kehittämisen ja rakennerahastotehtävien tulosalue

Tuleva rakennerahastokausi. Merja Niemi Alueiden kehittämisen ja rakennerahastotehtävien tulosalue Tuleva rakennerahastokausi Merja Niemi Alueiden kehittämisen ja rakennerahastotehtävien tulosalue Taustaa Alue- ja rakennepolitiikan uudistamista koskeva keskustelu on kiinteästi sidoksissa rahoituskehyksistä

Lisätiedot

Helsinki EU Office Brysselissä

Helsinki EU Office Brysselissä Brysselissä Toimiston päällikkö Janne Tamminen Ajankohtaista kansainvälisistä rahoitusohjelmista 2014-2020 16.9.2015 / Päijät-Häme Helsingin kaupunki Uudenmaan liitto, Hämeen liitto, Kymenlaakson liitto,

Lisätiedot

EU-koheesiopolitiikan valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset

EU-koheesiopolitiikan valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset EU-koheesiopolitiikan 2020+ valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset Maakunnan yhteistyöryhmä 20.2.2017 Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja EU:n budjetin rakenne tehtäväalueittain 2014-2020

Lisätiedot

Centrum Balticum -keskus

Centrum Balticum -keskus Centrum Balticum -keskus 9.10.2012 Vanha Suurtori 7, 20500 Turku www.centrumbalticum.org Centrum Balticum säätiön lyhyt historiikki Centrum Balticum säätiö perustetaan vuonna 2006 Säätiön perustajina 5

Lisätiedot

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Toimiston taustaa Vuoden 2013 alusta Itä- ja Pohjois-Suomi yhdistivät EUedunvalvontansa yhteen toimistoon. Itä-Suomen EU-toimisto on perustettu vuonna 1998 ja Pohjois-Suomen

Lisätiedot

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Toiminta ja tavoitteet 2015 IP alueen tarkastuslautakunnat Kari Aalto

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Toiminta ja tavoitteet 2015 IP alueen tarkastuslautakunnat Kari Aalto Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Toiminta ja tavoitteet 2015 IP alueen tarkastuslautakunnat 26.8.2015 Kari Aalto Aluetoimistot Brysselissä Brysselissä noin 300 aluetoimistoa 5 suomalaista aluetoimistoa

Lisätiedot

TULEEKO SINUN KOTIKAUPUNGISTASI ENSIMMÄINEN EUROOPAN ÄLYKKÄÄN MATKAILUN PÄÄKAUPUNKI?

TULEEKO SINUN KOTIKAUPUNGISTASI ENSIMMÄINEN EUROOPAN ÄLYKKÄÄN MATKAILUN PÄÄKAUPUNKI? TULEEKO SINUN KOTIKAUPUNGISTASI ENSIMMÄINEN EUROOPAN ÄLYKKÄÄN MATKAILUN PÄÄKAUPUNKI? TIEDOTE 1. TULEEKO SINUN KOTIKAUPUNGISTASI ENSIMMÄINEN EUROOPAN ÄLYKKÄÄN MATKAILUN PÄÄKAUPUNKI? Euroopan komissio on

Lisätiedot

EU-HANKEAKTIVOINTI PK-YRITYKSILLE OULUN SEUDULLA. Lapin korkeakoulukonsernin kansainvälisen hanketoiminnan kehittämispäivät 18.1.

EU-HANKEAKTIVOINTI PK-YRITYKSILLE OULUN SEUDULLA. Lapin korkeakoulukonsernin kansainvälisen hanketoiminnan kehittämispäivät 18.1. EU-HANKEAKTIVOINTI PK-YRITYKSILLE OULUN SEUDULLA Lapin korkeakoulukonsernin kansainvälisen hanketoiminnan kehittämispäivät 18.1.2012 Teija Kekonen Iin Micropolis Oy Micropolis Oy Uusiutuvan energia- ja

Lisätiedot

Kansainvälinen Pohjois Savo

Kansainvälinen Pohjois Savo Kansainvälisen yhteistyön tarpeet ja tavoitteet Pohjois Savon alueella Kansainvälisen koulutuksen Erasmus + Ideapaja Iisalmi 3.11.2015 Tiina Kivelä KARA Kansainväliset EU rahoitusohjelmat käyttöön Pohjois

Lisätiedot

Helsinki EU Office, Bryssel. Jaakko Mikkola

Helsinki EU Office, Bryssel. Jaakko Mikkola Helsinki EU Office, Bryssel Jaakko Mikkola 28.1.2015 Helsinki EU Office Toimintasuunnitelma Brysselin EU Officea varten vuodeksi 2015 Helsinki EU Office valvoo sopimuskumppaniensa Uudenmaan liiton, Hämeen

Lisätiedot

Uusmaalainen yrittäjyys kiinnostaa Euroopassa

Uusmaalainen yrittäjyys kiinnostaa Euroopassa Uusmaalainen yrittäjyys kiinnostaa Euroopassa 11.11.2010 Euroopan unionin Alueiden komitean EPP-ryhmä (The European People's Party) tapaa tänään nuoria uusmaalaisia yrittäjiä Uudellemaalle myönnetyn Euroopan

Lisätiedot

EU:n tasa-arvoinstituutti tasa-arvon edistäjänä

EU:n tasa-arvoinstituutti tasa-arvon edistäjänä EU:n tasa-arvoinstituutti tasa-arvon edistäjänä Eeva Raevaara, tasa-arvoyksikkö EU:n tasa-arvoinstituutti European Institute for Gender Equality (EIGE) 1990-luvun lopulla Ruotsi teki aloitteen instituutin

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunki kansainväliset yhteydet. Yhteysjohtaja Marketta Mäkinen

Jyväskylän kaupunki kansainväliset yhteydet. Yhteysjohtaja Marketta Mäkinen Jyväskylän kaupunki kansainväliset yhteydet Yhteysjohtaja Marketta Mäkinen 7.3.2013 Jyväskylän kaupungin kansainvälisten yhteyksien linjaukset Jyväskylän kaupunkistrategia Jyväskylä kilpailukykyinen kaupunki,

Lisätiedot

EU:n ajankohtaiset uutiset ja tuleva rahoitus Maakuntavaltuuston seminaari Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Pohjois-Savon liitto

EU:n ajankohtaiset uutiset ja tuleva rahoitus Maakuntavaltuuston seminaari Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Pohjois-Savon liitto EU:n ajankohtaiset uutiset ja tuleva rahoitus Maakuntavaltuuston seminaari 4.5.2018 Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Pohjois-Savon liitto EU:n budjetin rakenne tehtäväalueittain 2014-2020 Rahoituskehys

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

Arvioinneista eväitä maaseutuverkostoyksikölle tiedottamisen, koulutuksen, hyvien käytäntöjen ja kansainvälistymisen tueksi

Arvioinneista eväitä maaseutuverkostoyksikölle tiedottamisen, koulutuksen, hyvien käytäntöjen ja kansainvälistymisen tueksi Arvioinneista eväitä maaseutuverkostoyksikölle tiedottamisen, koulutuksen, hyvien käytäntöjen ja kansainvälistymisen tueksi, maaseutuverkostoyksikkö/mmm Sivu 1 8.12.2008 Maaseutuverkosto Manner-Suomen

Lisätiedot

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Miksi alueiden komitea? Annetaan alue- ja paikallishallinnolle mahdollisuus vaikuttaa EU:n lainsäädännön

Lisätiedot

Rakennerahasto-ohjelmien haasteita syksyllä 2008

Rakennerahasto-ohjelmien haasteita syksyllä 2008 Rakennerahasto-ohjelmien haasteita syksyllä 2008 Aluekehitysjohtaja Jussi Yli-Lahti Alueiden kehittämisosasto Rakennerahastopolitiikkaryhmä haasteita Ohjelmien käynnistäminen kaikilta osiltaan Valitun

Lisätiedot

FINN ARMA Toimintasuunnitelma Akateeminen vuosi 2013 2014

FINN ARMA Toimintasuunnitelma Akateeminen vuosi 2013 2014 FINN ARMA Toimintasuunnitelma Akateeminen vuosi 2013 2014 TOIMINTAVUOSI 2013 2014 SIDOSRYHMÄ YHTEISTYÖ STRATEGIA AMMATILLINEN KOULUTUS VIESTINTÄ AMMATILLINEN KOULUTUS Toimenpide Koulutustarpeet Koulutustarpeiden

Lisätiedot

TULEEKO SINUN KOTIKAUPUNGISTASI SEURAAVA EUROOPAN ÄLYKKÄÄN MATKAILUN PÄÄKAUPUNKI?

TULEEKO SINUN KOTIKAUPUNGISTASI SEURAAVA EUROOPAN ÄLYKKÄÄN MATKAILUN PÄÄKAUPUNKI? TULEEKO SINUN KOTIKAUPUNGISTASI SEURAAVA EUROOPAN ÄLYKKÄÄN MATKAILUN PÄÄKAUPUNKI? TIEDOTE 1. TULEEKO SINUN KOTIKAUPUNGISTASI SEURAAVA EUROOPAN ÄLYKKÄÄN MATKAILUN PÄÄKAUPUNKI? Euroopan komissio on käynnistämässä

Lisätiedot

Itämeristrategian rahoitus

Itämeristrategian rahoitus Itämeristrategian rahoitus Itämeren alue kutsuu miten Suomessa vastataan? Helsinki/TEM, 8.9.2010 Petri Haapalainen, TEM petri.haapalainen@tem.fi Keskeisiä lähtökohtia, kysymyksiä ja haasteita Lähtökohtia

Lisätiedot

Itämeren alueen ohjelma. Matti Lipsanen Jyväskylä 10.6.2014

Itämeren alueen ohjelma. Matti Lipsanen Jyväskylä 10.6.2014 Matti Lipsanen Jyväskylä 10.6.2014 Häme-ohjelman toteuttaminen - rahoitus Maakunnan kehittämisraha 2014 = 0,25 M /vuosi Euroopan alueellisen yhteistyön ohjelmat 2014-2020 Keskisen Itämeren ohjelma = 122

Lisätiedot

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella 2014-2020 Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Pohjois-Suomen kv-hankepäivä Oulu 7.2.2017 Sivu 1 6.2.2017 Mikä on kansainvälinen

Lisätiedot

PUBLIC. Bryssel, 14. heinäkuuta 2000 (31.08) (OR. fr) EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO 9234/00 LIMITE PV/CONS 35 EDUC 96

PUBLIC. Bryssel, 14. heinäkuuta 2000 (31.08) (OR. fr) EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO 9234/00 LIMITE PV/CONS 35 EDUC 96 Conseil UE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 14. heinäkuuta 2000 (31.08) (OR. fr) 9234/00 LIMITE PUBLIC PV/CONS 35 EDUC 96 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Neuvoston 2270. istunto (KOULUTUS), Luxemburg,

Lisätiedot

Tekes palveluksessasi. Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa

Tekes palveluksessasi. Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa Tekes palveluksessasi Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa Tekes teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes on innovaatiotoiminnan asiantuntija, jonka tavoitteena on edistää yritysten

Lisätiedot

EU-toiminnan tuoma lisäarvo kunnille ja maakunnan liitoille. Krista Taipale Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto, Bryssel 29.10.

EU-toiminnan tuoma lisäarvo kunnille ja maakunnan liitoille. Krista Taipale Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto, Bryssel 29.10. EU-toiminnan tuoma lisäarvo kunnille ja maakunnan liitoille Krista Taipale Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto, Bryssel 29.10.2014 Aluetoimistot Brysselissä Yhteensä noin 300 aluetoimistoa Brysselissä

Lisätiedot

FINN ARMA Toimintakertomus Akateeminen vuosi 2013-2014

FINN ARMA Toimintakertomus Akateeminen vuosi 2013-2014 FINN ARMA Toimintakertomus Akateeminen vuosi 2013-2014 Sovitut tehtävät MITÄ SOVIMME VAASASSA 2013? Ammatillinen koulutus Strategia Tehty! Ei sovittu mutta tehty Ei tehty Viestintä 2013-2014 Tehdyt toimet

Lisätiedot

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella 2014-2020 Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Etelä-Suomen kv-hankepäivä Helsinki 23.5.2017 Sivu 1 19.5.2017 Esityksen sisältö

Lisätiedot

Rahoittajan näkökulma KATKI-hankkeesta. Soile Juuti, ohjelmapäällikkö Pohjois-Savon liitto

Rahoittajan näkökulma KATKI-hankkeesta. Soile Juuti, ohjelmapäällikkö Pohjois-Savon liitto Rahoittajan näkökulma KATKI-hankkeesta Soile Juuti, ohjelmapäällikkö Pohjois-Savon liitto Kansainvälisen TKI-rahoitusosaamisen nostaminen (KATKI) Rahoitus: Kustannukset yht. 260 806, mistä EAKR-tuki: 182

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO EU-TALLEKIRJASTO LIITE III KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET

EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO EU-TALLEKIRJASTO LIITE III KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO Kansalaisviestintä Kansalaissuhteet EU-TALLEKIRJASTO LIITE III Bryssel COMM.C.3.002/RCA KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET Tässä asiakirjassa annetaan ohjeita

Lisätiedot

ETELÄ-SUOMEN EAKR-OHJELMA www.etela-suomeneakr.fi

ETELÄ-SUOMEN EAKR-OHJELMA www.etela-suomeneakr.fi ETELÄ-SUOMEN EAKR-OHJELMA www.etela-suomeneakr.fi Teemahankkeiden avoin haku 15.9. 31.10.2011 MILLAISIA HANKKEITA? Eteläsuomalaisten osaamiskeskittymien kehittäminen ja verkostoituminen Laajoja hankekokonaisuuksia

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Maakunnan tehtäviin liittyvät kansainväliset asiat ja yhteydet. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus.

Oma Häme. Tehtävä: Maakunnan tehtäviin liittyvät kansainväliset asiat ja yhteydet. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus. Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Maakunnan tehtäviin liittyvät kansainväliset asiat ja yhteydet www.omahäme.fi Tehtävien nykytilan kartoitus Aluekehitysviranomaisen tehtävät

Lisätiedot

Eurooppalaista kunnostusyhteistyötä ja hyviä käytäntöjä

Eurooppalaista kunnostusyhteistyötä ja hyviä käytäntöjä Eurooppalaista kunnostusyhteistyötä ja hyviä käytäntöjä RESTORE-hanke Jukka Jormola, SYKE Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari 26.1.2012 RESTORE Rivers: Engagement, Support and Transfering

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet Järjestötoiminta Edustajistovaalit - sähköinen tiedotus jäsenille vaaleista - mahd. yhdistyksen ehdokkaan oma alasivu yhdistyksen sivuilla Avustetaan yhdistyksen jäsentä vaalityössä tiedottamalla asiasta/mainostamalla

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2011

Toimintasuunnitelma 2011 Toimintasuunnitelma 2011 1 Sitoumus Itämeren tilan parantamiseksi Itämerihaaste on Turun ja Helsingin kaupunkien yhteinen aloite Itämeren tilan parantamiseksi. Itämerihaaste julkistettiin kesäkuussa 2007.

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö rahastokaudella Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö

Kansainvälinen yhteistyö rahastokaudella Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Kansainvälinen yhteistyö rahastokaudella 2021-27 Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö 22.1.2019 EU-valmistelun tilannekatsaus Rahoituskehykset 2021-2027 (MFF) - Esityksessä 2.5.2018 suuri leikkaus

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE 2017 2021 Selitteet i KOKO TOIMIKAUDEN JATKUVAT TOIMENPITEET 1. Toimitaan kumppanina relevanteissa avointa hallintoa sekä osallistumista ja vaikuttamista edistävissä hankkeissa

Lisätiedot

MEP Sirpa Pietikäinen. Julkiset hankinnat

MEP Sirpa Pietikäinen. Julkiset hankinnat MEP Sirpa Pietikäinen Julkiset hankinnat Julkiset hankinnat - taustaa EU2020-strategia edellyttää entistä voimakkaampaa panostusta osaamis- ja innovaatiotalouteen, vähähiiliseen ja resurssitehokkaaseen

Lisätiedot

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Data-analytiikan osaamiskeskittymä Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Janne Harjamäki, Projektitutkija, DI Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Pori 31.1.2018

Lisätiedot

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus (2012 2016) vahvistaa Pohjoismaiden välistä koulutusyhteistyötä tukea koulutuksen innovatiivisten tuotteiden, prosessien

Lisätiedot

T&k-yhteistyö tuottaa tuloksia EU yhdistää tieteen ja tarpeen

T&k-yhteistyö tuottaa tuloksia EU yhdistää tieteen ja tarpeen T&k-yhteistyö tuottaa tuloksia EU yhdistää tieteen ja tarpeen #H2020tiedejatarve Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014-2020 12:30 Kevyt lounas 13:00 Tilaisuuden avaus Jarmo

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Päivitetty 8.2.2019 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä

Lisätiedot

Green Growth - Tie kestävään talouteen

Green Growth - Tie kestävään talouteen Green Growth - Tie kestävään talouteen 2011-2015 Ohjelman päällikkö Tuomo Suortti 7.6.2011, HTC Ruoholahti Ohjelman kesto: 2011 2015 Ohjelman laajuus: 79 miljoonaa euroa Lisätietoja: www.tekes.fi/ohjelmat/kestavatalous

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä viestintäpäällikkö Arja Hankivaara 12.10.2017 Hallintosääntö (hyväksytty mkv:ssa 5.6.2017) maakuntahallitus johtaa viestintää ja tiedottamista toimielimet luovat edellytyksiä

Lisätiedot

Liity mukaan. Liity siis mukaan! EU:n laajuiseen WeDOkumppanuusohjelmaan!

Liity mukaan. Liity siis mukaan! EU:n laajuiseen WeDOkumppanuusohjelmaan! Liity mukaan EU:n laajuiseen WeDOkumppanuusohjelmaan! Hyödy yhteisöstä, joka on sitoutunut hoidon, hoivan ja avun tarpeessa olevien ikäihmisten hyvinvoinnin ja arvokkuuden edistämiseen Yhdessä voimme saavuttaa

Lisätiedot

Euroopan alueellisen yhteistyön ja Keskinen Itämeri/Central Baltic ohjelman merkitys Suomessa

Euroopan alueellisen yhteistyön ja Keskinen Itämeri/Central Baltic ohjelman merkitys Suomessa Euroopan alueellisen yhteistyön ja Keskinen Itämeri/Central Baltic ohjelman merkitys Suomessa Suomen CB kontaktipisteen avajaiset Uudenmaan liitto, 15.10.2014 harry.ekestam@tem.fi Rakennerahastojen Euroopan

Lisätiedot

Hankkeen «Enhancing Volunteering actions and quality in Europe - EVOLAQ» on rahoittanut Euroopan unioni <<Kansalaisten Eurooppa>> ohjelmasta

Hankkeen «Enhancing Volunteering actions and quality in Europe - EVOLAQ» on rahoittanut Euroopan unioni <<Kansalaisten Eurooppa>> ohjelmasta EUROPE FOR CITIZENS Hankkeen «Enhancing Volunteering actions and quality in Europe - EVOLAQ» on rahoittanut Euroopan unioni ohjelmasta 9 tapahtumaa järjestettiin EVOLAQ-hankkeessa

Lisätiedot

Itämerihaasteessa tapahtuu! Salla-Maria Alanen Itämerihaasteen koordinaattori, Turku Projektipäällikkö, Centrum Balticum

Itämerihaasteessa tapahtuu! Salla-Maria Alanen Itämerihaasteen koordinaattori, Turku Projektipäällikkö, Centrum Balticum Itämerihaasteessa tapahtuu! Salla-Maria Alanen Itämerihaasteen koordinaattori, Turku Projektipäällikkö, Centrum Balticum 1 Kuva: Turun Sanomat Itämerihaaste Turun ja Helsingin kaupunginjohtajien Mikko

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( )

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( ) Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 (28.11.2017) 1 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä luonnonvarapolitiikassa.

Lisätiedot

Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta. Päivi Kujala, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö

Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta. Päivi Kujala, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö Maaseutuverkosto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman toimijat Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelman toimijat Sivu

Lisätiedot

Seurakehittäjien osaamisohjelma. Infotilaisuus 8.5.

Seurakehittäjien osaamisohjelma. Infotilaisuus 8.5. Seurakehittäjien osaamisohjelma Infotilaisuus 8.5. Tavoitteet Seuratoiminnan laadun ja toimintaedellytysten kehittäminen ja sen kautta seuratoimintaan osallistuvien määrän kasvattaminen Seurakehittäjien

Lisätiedot

Nordic Conference on Sustainable Development in the Baltic Sea Region, 31 Jan 2 Feb, Turku 2011 www.ratkaisuja2011.fi

Nordic Conference on Sustainable Development in the Baltic Sea Region, 31 Jan 2 Feb, Turku 2011 www.ratkaisuja2011.fi RATKAISUJA lähellä, yhdessä LÖSNINGAR nära, tillsammans SOLUTIONS local, together Nordic Conference on Sustainable Development in the Baltic Sea Region, 31 Jan 2 Feb, Turku 2011 www.ratkaisuja2011.fi Stella

Lisätiedot

Itämeren komission puheenjohtajuuden tavoitteet Pohjois-Pohjanmaalle

Itämeren komission puheenjohtajuuden tavoitteet Pohjois-Pohjanmaalle Itämeren komission puheenjohtajuuden tavoitteet Pohjois-Pohjanmaalle Puheenjohtaja Jari Nahkanen Euroopan perifeeristen merellisten alueiden liiton (CMPR) Itämeren komissio Mikä on Euroopan perifeeristen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO EU:N KESKEINEN PÄÄTÖKSENTEKIJÄ Euroopan unionin neuvosto epävirallisesti myös EU:n neuvosto tai pelkkä neuvosto on EU:n keskeinen päätöksentekijä. Tässä toimielimessä kokoontuvat

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Edunvalvonnan varmistaminen ja yhdistyksen toiminnan suunnittelu, tiedon jakaminen. puheenjohtaja /sihteeri kerran kuukaudessa Kevätkokous Päätösten

Lisätiedot

KIVININET 30.10 Rajatonta kasvua Kaakossa

KIVININET 30.10 Rajatonta kasvua Kaakossa KIVININET 30.10 Rajatonta kasvua Kaakossa Mikko Härkönen, TEM mikko.harkonen@tem.fi MIKÄ TEAM FINLAND? Team Finland verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, maakuvaa, yritysten kansainvälistymistä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.12.2012 COM(2012) 682 final 2012/0321 (NLE) C7-0421/12 Ehdotus NEUVOSTON ASETUS eurooppalaiseen tutkimusinfrastruktuurikonsortioon (ERIC) sovellettavasta yhteisön oikeudellisesta

Lisätiedot

Mediakasvatusseuran strategia

Mediakasvatusseuran strategia Mediakasvatusseuran strategia 2016-2020 Tausta Mediakasvatusseura ry, Sällskapet för Mediefostran rf, on vuonna 2005 perustettu valtakunnallinen, kaksikielinen mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö. Seura

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. huhtikuuta 2011 (04.05) (OR. en) 9044/11 ENFOPOL 109

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. huhtikuuta 2011 (04.05) (OR. en) 9044/11 ENFOPOL 109 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. huhtikuuta 2011 (04.05) (OR. en) 9044/11 ENFOPOL 109 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Pääsihteeristö Vastaanottaja: Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Ed. asiak.

Lisätiedot

Interreg Itämeren alue 2014-2020

Interreg Itämeren alue 2014-2020 Interreg Itämeren alue 2014-2020 Ajankohtaista kansainvälisistä rahoitusohjelmista 2014-2020 16.9.2015 Lahti Harry Ekestam Työ- ja elinkeinoministeriö Interreg Baltic Sea Region (IBSR) 2014-2020 8 jäsenmaata

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012

Toimintakertomus 2012 Toimintakertomus 2012 Leena Roivas Puheenjohtaja 2011-2014 TOIMINTA-AJATUS Liitto on ammatillisesti ja yhteiskunnallisesti vastuunsa tuntevien naisten puolueisiin sitoutumaton järjestö, joka on aktiivisesti

Lisätiedot

Toiminta rahoitetaan osallistujien jäsenmaksuilla, hankerahoituksella ja erikseen kerättävällä rahoituksella.

Toiminta rahoitetaan osallistujien jäsenmaksuilla, hankerahoituksella ja erikseen kerättävällä rahoituksella. LOHJAN SEUDUN YMPÄRISTÖKLUSTERI Klusteri on yhteistyöverkosto, joka edistää yritysten ja yhteisöjen ympäristöasioiden hallintaa, auttaa ennakoimaan ja sopeutumaan muutoksiin ja riskeihin sekä edesauttaa

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

EU:n metsästrategia; missä mennään. Teemu Seppä Robinwood Plus -työpaja Kajaani 8.12.2011

EU:n metsästrategia; missä mennään. Teemu Seppä Robinwood Plus -työpaja Kajaani 8.12.2011 EU:n metsästrategia; missä mennään Teemu Seppä Robinwood Plus -työpaja Kajaani 8.12.2011 Esityksen sisältö tilanne EU:ssa metsäasioiden käsittelyn osalta nykyinen EU:n metsästrategia EU:n metsästrategian

Lisätiedot

PUBLIC LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 18. heinäkuuta 2011 (05.08) (OR. en) 10548/11 LIMITE PV/CONS 31 EDUC 102 JEUN 32 CULT 34 SPORT 20

PUBLIC LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 18. heinäkuuta 2011 (05.08) (OR. en) 10548/11 LIMITE PV/CONS 31 EDUC 102 JEUN 32 CULT 34 SPORT 20 Conseil UE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 18. heinäkuuta 2011 (05.08) (OR. en) 10548/11 PUBLIC LIMITE PV/CONS 31 EDUC 102 JEUN 32 CULT 34 SPORT 20 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. toukokuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. toukokuuta 2017 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. toukokuuta 2017 (OR. en) XT 21017/17 LIMITE PUBLIC BXT 25 POLGEN 64 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS SEU 50 artiklan ad hoc -työryhmän,

Lisätiedot

Luomun vientiseminaari 16.5. Team Finlandin anti luomuviennille

Luomun vientiseminaari 16.5. Team Finlandin anti luomuviennille Luomun vientiseminaari 16.5. Team Finlandin anti luomuviennille Ylitarkastaja Mikko Härkönen, TEM mikko.harkonen@tem.fi TEAM FINLAND: TAUSTAA Team Finland-verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.9.2015 COM(2015) 488 final 2015/0237 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutetun ohjelman toimeenpanevan komitean 66. istunnossa

Lisätiedot

EU:n ajankohtainen liikuntapolitiikka Järjestöpäivät

EU:n ajankohtainen liikuntapolitiikka Järjestöpäivät 1 EU:n ajankohtainen liikuntapolitiikka Järjestöpäivät 23.9.2008 Terhi Heinilä Kansainvälisten asioiden päällikkö Suomen Liikunta ja Urheilu 2 EU:n ajankohtainen liikuntapolitiikka Lissabonin sopimuksen

Lisätiedot

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Komission esitykset tulevan rakennerahastokauden osalta

Lisätiedot

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön ajankohtaista

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön ajankohtaista Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön ajankohtaista Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö 27.3.2018 Sivu 1 5.7.2018 Kansainvälinen yhteistyö Leader-ryhmien rahoittamana Leaderissä kansainvälinen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Valtioneuvoston EU-sihteeristö Martti SALMI

Valtioneuvoston EU-sihteeristö Martti SALMI EU:n budjetti vuonna 2006: yhteensä 121 mrd. euroa Maataloustuet: 43,3 mrd. euroa Muut menot: 3,6 mrd. euroa Hallintomenot: 6,7 mrd. euroa Rahoitus EU:n ulkopuolelle: 5,5 mrd. euroa Muut sisäiset politiikat:

Lisätiedot

Strategisen tutkimuksen rahoitusväline Suomen Akatemian yhteydessä SUOMEN AKATEMIA

Strategisen tutkimuksen rahoitusväline Suomen Akatemian yhteydessä SUOMEN AKATEMIA Strategisen tutkimuksen rahoitusväline Suomen Akatemian yhteydessä 1 Strateginen tutkimus Tässä yhteydessä tarkoitetaan tarvelähtöistä tutkimusta tarpeen määrittelee valtioneuvosto tutkimuksessa haetaan

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus 14.2.2017 Pirkanmaan liiton EAKR-rahoitus - Pirkanmaan liitolla on vuosittain myönnettävissä noin 2 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta

Lisätiedot

ERASMUS+ -ohjelma. Ylitarkastaja Heidi Sulander

ERASMUS+ -ohjelma. Ylitarkastaja Heidi Sulander ERASMUS+ -ohjelma Ylitarkastaja Heidi Sulander Erasmus+ -ohjelma 2014-2020 Koulutus-, nuoriso- ja urheilualan yhteinen toimintaohjelma, jossa urheilu huomioitu itsenäisenä lukuna. Ohjelman tavoitteet:

Lisätiedot

Yritysten EU-rahoitusmahdollisuudet Elina Holmberg, Tekes

Yritysten EU-rahoitusmahdollisuudet Elina Holmberg, Tekes Yritysten EU-rahoitusmahdollisuudet Elina Holmberg, Tekes 8.11.2017 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym. Hallinnoidaan Euroopan komissiosta:

Lisätiedot

AK:n verkkokuulemismenettely kumppanuussopimuksia ja toimenpideohjelmia koskevien neuvottelujen tuloksista

AK:n verkkokuulemismenettely kumppanuussopimuksia ja toimenpideohjelmia koskevien neuvottelujen tuloksista Luonnos kysymyksiksi mielipidetiedusteluun kumppanuussopimuksia ja toimenpideohjelmia koskevien neuvottelujen tuloksista Versio valmistui 20.1.2015. AK:n verkkokuulemismenettely kumppanuussopimuksia ja

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Energiaunioni. ylitarkastaja Ville Niemi. Kuntamarkkinat 10.9.2015

Energiaunioni. ylitarkastaja Ville Niemi. Kuntamarkkinat 10.9.2015 Energiaunioni ylitarkastaja Ville Niemi Kuntamarkkinat 10.9.2015 Energiaunioni On yksi kymmenestä Junckerin komission prioriteetista Energiaunionista vastaa komission varapuheenjohtaja Slovakian Maros

Lisätiedot

Oske tänään miten huomenna? Sidosryhmäseminaarit Syksyllä 2011

Oske tänään miten huomenna? Sidosryhmäseminaarit Syksyllä 2011 Oske tänään miten huomenna? Sidosryhmäseminaarit Syksyllä 2011 Taustaa ja tavoitteita TEM johtaa Oske-ohjelman toteutusta Nykyisen ohjelmakauden linjaukset ja tavoitteet PÄÄOSASSA Keskustelun avaus, ajatuksia

Lisätiedot

EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma

EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014 2020 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym. Hallinnoidaan Euroopan komissiosta: mm. Horisontti

Lisätiedot

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto Tervetuloa mukaan! etwinning on eurooppalainen kansainvälistymisen verkkotyökalu opettajille ja päiväkotien henkilökunnalle. etwinning soveltuu kaikkiin koulumuotoihin

Lisätiedot

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 Aluekeskusohjelman toteutus Aluekeskusohjelman kansallisesta koordinoinnista vastaa työ- ja elinkeinoministeriöministeriö

Lisätiedot

ICT2023 tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelma

ICT2023 tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelma ICT2023 tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelma Juha Latikka Johtava tiedeasiantuntija 1 ACADEMY OF FINLAND ICT2023-ohjelma ICT 2015 työryhmä: 21 polkua Kitkattomaan Suomeen http://www.tem.fi/files/35440/temjul_4_2013_web.pdf

Lisätiedot

Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija

Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020 Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija 19.5.2014 Erasmus+ panostaa koulutukseen, nuorisoon sekä urheiluun ja liikuntaan Erasmus+ -ohjelmabudjetti

Lisätiedot

KULTTUURI-, NUORISO-, KOULUTUS-, TIEDONVÄLITYS- JA URHEILUVALIOKUNTA. TALOUSARVIOMENETTELY 2002 (Valmistelija: Ulpu Iivari) AIKATAULULUONNOS

KULTTUURI-, NUORISO-, KOULUTUS-, TIEDONVÄLITYS- JA URHEILUVALIOKUNTA. TALOUSARVIOMENETTELY 2002 (Valmistelija: Ulpu Iivari) AIKATAULULUONNOS KULTTUURI-, NUORISO-, KOULUTUS-, TIEDONVÄLITYS- JA URHEILUVALIOKUNTA TALOUSARVIOMENETTELY 2002 (Valmistelija: Ulpu Iivari) AIKATAULULUONNOS 8. toukokuuta: Komissio hyväksyy alustavan talousarvioesityksen

Lisätiedot

OIKAISU Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaoppaaseen I LUKU JOHDANTO. I.4 Kansalaisten Eurooppa -ohjelman painopisteaiheet

OIKAISU Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaoppaaseen I LUKU JOHDANTO. I.4 Kansalaisten Eurooppa -ohjelman painopisteaiheet OIKAISU Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaoppaaseen I LUKU JOHDANTO I.4 Kansalaisten Eurooppa -ohjelman painopisteaiheet Pysyvät painopisteaiheet (sivut 6-8) korvataan seuraavasti: Painopisteaiheet Vuoden

Lisätiedot

11917/1/12 REV 1 ADD 1 hkd,mn/vpy/tia 1 DQPG

11917/1/12 REV 1 ADD 1 hkd,mn/vpy/tia 1 DQPG EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 4. lokakuuta 2012 (10.10) (OR. fr) Toimielinten välinen asia: 2010/0197 (COD) 11917/1/12 REV 1 ADD 1 WTO 244 FDI 20 CODEC 1777 PARLNAT 324 NEUVOSTON PERUSTELUT Asia:

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus 9.5.2018 Rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 (EAKR, ESR) Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) - Tavoitteena: - Parantaa työllisyyttä, lisätä

Lisätiedot

HE 104/2015 vp. Järjestöstä ehdotetaan erottavaksi lähinnä taloudellisista syistä.

HE 104/2015 vp. Järjestöstä ehdotetaan erottavaksi lähinnä taloudellisista syistä. Hallituksen esitys eduskunnalle Kansainvälisen viinijärjestön perustamisesta tehdyn sopimuksen irtisanomisesta ja laiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annetun

Lisätiedot