TVT-INFO Tieto- ja viestintätekniikka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TVT-INFO Tieto- ja viestintätekniikka"

Transkriptio

1 TVT-INFO Tieto- ja viestintätekniikka (TVT)

2 Päivän agenda Ajatuksena tämän päivän tuokiossa on varmistaa, että pystyt toimimaan normaalikoulun tieto- ja viestintäteknologisessa ympäristössä. Käytännössä tämä tarkoittaa tutustumista seuraaviin osa-alueisiin: Luokkien AV-varustus Tallennus ja tulostus Lainalaitteet Tunnukset + Muuta huomioitavaa Muotiala (1-2 lk) Siirtokoulu (1-3 lk) Ylänorssi (3-6 lk)

3 Luokkien varustus Muotialassa Molemmissa luokissa on valmiina tietokone ja dokumenttikamera, DVD-soitin ja äänentoisto. Toisessa luokassa on dataprojektori ja interaktiivinen Qomon taulu, toisessa iso kosketusnäyttö. Tekniikan ohjaaminen tapahtuu kaukosäätimellä tai kosketusnäytöllä.

4 Luokkien varustus siirtokoulussa Lähtökohtaisesti luokissa on valmiina tietokone, dokumenttikamera, äänentoisto sekä kosketusnäyttötaulu (Newline). Tilat on otettu käyttöön ja kaikkea tekniikkaa ei vielä ole saatu käyttökuntoon. Alanorssilta siirrettävät laitteet tulevat puhdistuksen kautta paikalle muutaman viikon viiveellä luokkalaisilla Kuokkamaantiellä on käytössä henkilökohtaiset ipadit (Muotialassa valitettavasti ei vielä)

5 Luokkien varustus Ylänorssilla Luokissa on vaihtelevaa tekniikkaa. Suurimmassa osassa alakoulun luokkia on uudet isot kosketusnäyttötaulut. Osassa luokissa perinteinen dataprojektori ja Smart-älytaulu sekä dokumenttikamera yms. Ohjaus on tyypillisesti kaukosäätimellä ja/tai dokumentti-kameran kautta.

6 Toimialue (domain) Norssin tietokoneet liittyvät käynnistyessään toimialueeseen (domain), joka muodostaa servereineen yhtenäisen lähiverkon ja mahdollistaa yhtenäiset palvelut lähiverkon sisällä. Toimialueeseen voidaan liittyä langallisilla ja langattomilla laitteilla. Niiden tulee olla verkkoympäristöön rekisteröityjä eli mikä tahansa laite ei saa automaattisesti yhteyttä toimialueverkkoon. Toimialueessa on myös verkkotulostimia, joihin toimialueen koneet voivat tulostaa. Toimialueeseen kirjautuminen ja tietokoneen käynnistäminen Norssilla edellyttää aina käyttäjätunnuksen ja salasanan. TNK-lähiverkossa on tiedostopalvelin. Se sijaitsee päätalolla ja näkyy meille lähiverkossa muutamina verkkoasemina. Niiden merkitys on vähentynyt pilvipalveluiden myötä, mutta osa luokista käyttää lähiverkon N- tai K-asemaa tallentamiseen.

7 Tunnukset Normaalikoululla toimiessa ei tietokoneille pysty kirjautumaan yliopiston peruspalvelutunnuksella. Luokanlehtorilta saat käyttöösi harjoitteluluokan oman tunnuksen ja salasanan. Ja varalta, koneet saa kaikkialla koululla käyntiin myös oppilas oppilas -tunnuksilla (rajoitetut oikeudet).

8 Asemat/kansiot servereillä TNK-lähiverkossa on tiedostopalvelin, jota siis osa luokista käyttää tallennuspaikkana. Se näkyy meille lähiverkossa muutamina verkkoasemina: K Kotikansio, henkilökohtainen tallennustila (määräytyy käyttäjätunnuksen mukaan). N Normaalikoulun oppilaiden asema / luokan oma kansio (luokan/ryhmän yhteiskäytössä). Keskustele oman ohjaavan opettajasi kanssa mihin oppilaiden tiedostot tallennetaan. Osa luokista käyttää verkkoasemaa (N-asema "oppilaat"), osa puolestaan pilvipalvelua (O365).

9 Omat tiedostot koulun koneille? Jaetut kansiot/tiedostot ensisijaisesti OneDrive -palvelussa, mutta mahdollisesti käytössä myös Dropbox, Google Drive (myös suurella osalla oppilaista, varsinkin isommilla oppilailla, on käytössä O365-tunnukset tätä voit hyödyntää oppilaiden kanssa toteutettavissa projekteissa yms.) Muistitikku Sähköposti Ulkoinen kiintolevy Varmista yhteensopivuus ennakkoon! Koulun koneissa on pääsääntöisesti yhtenevä ohjelmistokanta.

10 Lainalaitteet (Muotiala) Monitoimitila Varauslistan mukaisesti kaikkien käytössä. Varauslista on oven vieressä. Kannettavat tietokoneet & Android-tabletit Sijainti ja lainaaminen Koneiden lataaminen, akuista huolehtiminen Käyttö/sopimukset luokassa Monipuolisia mahdollisuuksia Yksin, pareittain, pistetyöskentelyssä, Word, Excel, PowerPoint, Internet, tiedonhaku, Verkkotehtävät, SanomaPro, Sosiaalisen median palvelut (blogit, wikit )

11 Lainalaitteet / henkilökohtaiset laitteet (siirtokoulu) Koulun laitteet * Järjestellään muuton takia loka-marraskuussa * Henkilökohtaiset ipadit luokkalaisilla Lisäksi lainattavissa 12 kpl (?) ipadeja, säilytyspaikka (?) Korillinen Android-tabletteja (?) Xx kpl Windows-hybridejä, kotiluokka Rantavuoren luokka (?) Lainakoneet on ladattava käytön jälkeen, ope varmistaa! Omien laitteiden hyödyntäminen oppimisessa Useimmissa luokissa sallitaan omien laitteiden käyttö oppimisessa open luvalla - konsultoi luokkasi omaa opettajaa Omien laitteiden verkkoyhteydet eivät onnistu koulun verkon kautta

12 Tabletit (Ylänorssi) IPadit kpl KAKS10ssa (erillinen varaus vihreille ja oransseille) kpl Jannen luokassa C2. Android-tabletit Laitteita on molemmissa kerroksissa, lainakoreissa. Sijainti alakerrassa KAKS10ssa, yläkerrassa varastossa keskellä kerrosta. Yleiset käytänteet tabletteihin liittyen: Laitteet ovat varauslistan mukaisesti kaikkien käytössä. ( ja Ladattava käytön jälkeen Ope huolehtii, että työpöydät säilyvät yhtenäisinä

13 Läppärit ja omat laitteet (Ylänorssi) Hybridikärry ja läppärikärry Kärry molemmissa kerroksissa: läppäreiden kotiluokka on KAKS10, Windows-hybridien kotiluokka 2. krs kieliluokka Laitteiden varaaminen: ja varaalaitteita1 (katso tarkkaan, mitä varaat!) Koneiden lataaminen, akuista huolehtiminen Lähtökohtaisesti laitteita käytetään siinä kerroksessa, jossa niitä myös säilytetään. Omien laitteiden hyödyntäminen oppimisessa Osassa luokissa sallitaan omien laitteiden käyttö oppimisessa, konsultoi luokkasi omaa opettajaa Omien laitteiden verkkoyhteydet eivät onnistu koulun verkon kautta

14 Muut lainalaitteet Ylänorssi videokamerat still-kamerat kameroiden jalustat Muotiala still-kamerat (varasto monitoimitilan kulmassa)

15 Tulostaminen ja kopiointi Koululla on käytössä Secure print -tulostusjärjestelmä. Monitoimikoneista tulosteet saa ulos tunnuksiin kytketyillä tulostuskorteilla (työryhmätulostimista suoraan). Siirtokoulu: Monitoimilaite (?) Ylänorssi Monitoimilaite H-siiven 1. ja 2. kerroksessa. Kopiointi ja tulostus on mahdollista myös C-käytävän tilassa C3 ja Aki Nousiaisen monistushuoneessa B-käytävässä. Käyttäkää kuitenkin harkintaa, mikä oikeasti on välttämätöntä tulostaa ja mikä hoituisi sähköisellä jakelulla. Muotiala: Tulostus/kopiointimahdollisuus opettajien huoneessa.

16 Julkaisuluvat ja ikärajat Julkaisuluvat: Oppilaille on kysytty keskitetysti pysyvät luvat heidän kuviensa ja tuotostensa julkaisemista varten. Muutamilla koulun oppilailla on vanhempien asettamia kieltoja tai rajauksia, luokanopettaja tietää nämä. Ikärajat: Monissa koulukäyttöönkin soveltuvissa palveluissa on ikäraja. Harkitse, mitä teet tai ohjaat oppilasta tekemään. Toimi kuten sinulla olisi opettajan vastuu.

17 Tekijänoikeudet Jos julkaistaan, on käytettävä materiaalia, joka on valmiiksi luvallista tai erikseen huolehdittava luvista. Ks. Kuvat Musiikki Elokuvat Vuosilupa yksittäisluvat

18

19 SanomaPro Oppimisympäristö Selaimella osoitteessa sanomapro.fi Perusharjoitteluun osallistuville on luotu omat tunnukset, säilytä tunnus ja salasana koko opintojesi ajan! Kirjautuminen opettajana: Norssit-kirjautumisalue + tunnus + salasana Opettajan digimateriaaleja, opeoppaita ja monistepohjia, oppiaineiden harjoitustehtäviä,... Omat työtilat Keskustelut, testit, palautukset, Jos tunnusta ei ole, ota yhteys Tuomoon (tuomo.tammi@uta.fi). Salasanan unohtuessa yhteys Samoman tukeen tai Tuomoon.

20 Sanomapro.fi Oppilaat Open kirjautuminen OPPILASTUNNUKSET Kun otat verkkopalvelun (oppilaiden tehtävät) käyttöön, anna oppilaille luokkasi mukainen oppilastunnus: 1. lk 5leudon 2. lk 7tumma 3. lk 2sijain 4. lk 8illoin 5. lk painos6 6. lk 7rujoja

21 Bingel

22 Tukea? Mikäli kohtaat harjoittelun kuluessa teknisiä ongelmia (laitteet, verkko, tulostimet, ) ota yhteyttä Petri Wileniin (petri.wilen@uta.fi). Jos huomaat ongelmia vaikkapa tulostuksessa, älä jätä toimimatonta konetta seuraavan(kin) murheeksi, vaan ota aikuisen rooli ja ilmoita asiasta Petrille. Pedagogisissa haasteissa yrittävät auttaa parhaansa mukaan Mikko Horila (mikko.horila@uta.fi), Tuomo Tammi (tuomo.tammi@uta.fi) ja Janne Nissinen (janne.nissinen@uta.fi).

23 Koulutusta? Jos on yleisempää halukkuutta opiskella ja käyttää harjoittelussa tieto- ja viestintä-tekniikkaa, voimme järjestää lukuvuoden aikana yhteisiä tuokioita vaikkapa seuraavista teemoista: - Ohjelmointi alakoulussa - Maker-toiminta - mikko.horila@uta.fi tuomo.tammi@uta.fi janne.nissinen@uta.fi

24 Huomioitavia päiviä? Computer Science Education Week ! Kansallinen peliviikko ! Koodausviikko !

TVT-INFO Tieto- ja viestintätekniikka TAMPEREEN YLIOPISTON NORMAALIKOULU

TVT-INFO Tieto- ja viestintätekniikka TAMPEREEN YLIOPISTON NORMAALIKOULU TVT-INFO Tieto- ja viestintätekniikka (TVT) 2017 Päivän agenda Ajatuksena tämän päivän tuokiossa on varmistaa, että pystyt toimimaan normaalikoulun tieto- ja viestintäteknologisessa ympäristössä. Käytännössä

Lisätiedot

TVT-INFO Tieto- ja viestintätekniikka TAMPEREEN YLIOPISTON NORMAALIKOULU

TVT-INFO Tieto- ja viestintätekniikka TAMPEREEN YLIOPISTON NORMAALIKOULU TVT-INFO Tieto- ja viestintätekniikka (TVT) 2016 Päivän agenda Ajatuksena tämän päivän tuokiossa on varmistaa, että pystyt toimimaan normaalikoulun tieto ja viestintäteknologisessa ympäristössä. Käytännössä

Lisätiedot

TIETO-JA VIESTINTÄTEKNIIKKA TAMPEREEN YLIOPISTON NORMAALIKOULUSSA -YHTEISÖLLISET TYÖVÄLINEET OPETUKSEN TUKENA

TIETO-JA VIESTINTÄTEKNIIKKA TAMPEREEN YLIOPISTON NORMAALIKOULUSSA -YHTEISÖLLISET TYÖVÄLINEET OPETUKSEN TUKENA TIETO-JA VIESTINTÄTEKNIIKKA TAMPEREEN YLIOPISTON NORMAALIKOULUSSA -YHTEISÖLLISET TYÖVÄLINEET OPETUKSEN TUKENA Seuraavilta sivuilta löydät laaja-alaistavan harjoittelun TVT-ohjauksen materiaalin kuluvalta

Lisätiedot

TVT-koulutukset Osaava / Norssiope.fi

TVT-koulutukset Osaava / Norssiope.fi TVT-koulutukset Osaava / Norssiope.fi Ke 26.9. klo 8.15 9.00 Uuteen oppilaitosympäristöön siirtyminen; toimialue/lähiverkko, verkkoasemat, postituslistat, av-ohjainyksikkö Ti 2.10.2012 klo 13.20-14.50

Lisätiedot

TIETO-JA VIESTINTÄTEKNIIKKA TAMPEREEN YLIOPISTON NORMAALIKOULUSSA -YHTEISÖLLISET TYÖVÄLINEET OPETUKSEN TUKENA

TIETO-JA VIESTINTÄTEKNIIKKA TAMPEREEN YLIOPISTON NORMAALIKOULUSSA -YHTEISÖLLISET TYÖVÄLINEET OPETUKSEN TUKENA TIETO-JA VIESTINTÄTEKNIIKKA TAMPEREEN YLIOPISTON NORMAALIKOULUSSA -YHTEISÖLLISET TYÖVÄLINEET OPETUKSEN TUKENA Kevään harjoitteluun kuuluu yhtenä osana TVT-sisältöjen huomioiminen opetuksessa. Suunnittele

Lisätiedot

Tieto- ja viestintäteknologia osana opetusharjoittelua

Tieto- ja viestintäteknologia osana opetusharjoittelua MIKKO HORILA, TUOMO TAMMI & JANNE NISSINEN Tieto- ja viestintäteknologia osana opetusharjoittelua - yhteisölliset työvälineet ja MAKER-kulttuuri opetuksen tukena Yhteisölliset työvälineet ja MAKER-kulttuuri

Lisätiedot

ICT-info opiskelijoille

ICT-info opiskelijoille ICT-info opiskelijoille 2019 BYOD on toimintamalli, joka on nopeasti yleistymässä niin yrityksissä kuin oppilaitoksissakin. BYOD-kokonaisuuteen kuuluu WLAN, tulostus, tietoturva, sovellukset, IT-luokat,

Lisätiedot

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Tietoisku 5.4.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Lataa tietoiskun materiaali netistä, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Tietoverkot

Lisätiedot

ICT-info opiskelijoille

ICT-info opiskelijoille ICT-info opiskelijoille 2018 BYOD on toimintamalli, joka on nopeasti yleistymässä niin yrityksissä kuin oppilaitoksissakin. BYOD-kokonaisuuteen kuuluu WLAN, tulostus, tietoturva, sovellukset, IT-luokat,

Lisätiedot

ICT-info opiskelijoille. Syksy 2017

ICT-info opiskelijoille. Syksy 2017 ICT-info opiskelijoille Syksy 2017 BYOD on toimintamalli, joka on nopeasti yleistymässä niin yrityksissä kuin oppilaitoksissakin. BYOD-kokonaisuuteen kuuluu WLAN, tulostus, tietoturva, sovellukset, IT-luokat,

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

(Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014

(Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014 (Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014 Tähän dokumenttiin on koottu kokemuksia Acer Iconia W511 NT.L0NED.001 tabletin käytöstä henkilöstön

Lisätiedot

Pilvipalveluiden toimintaperiaatteen kuvaus - eräs toteutusmalli

Pilvipalveluiden toimintaperiaatteen kuvaus - eräs toteutusmalli Pilvipalveluiden toimintaperiaatteen kuvaus - eräs toteutusmalli - Opettajien koulutus Tornion yhteislyseon lukiossa 20.2. ja 22.2.2012 Marko Kaarlela - Tätä tiedostoa saa vapaasti levittää, kopioida,

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Googlen palvelut synkronoinnin apuna Kampin palvelukeskus 31.01.2018 Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Google-tili Jos käytät Gmail-sähköpostia niin sinulla on Google-tili (nn.nn@gmail.com)

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2017 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupungin kasvatusja opetustoimen tieto ja viestintätekniikan opetuskäytön strategia

Lappeenrannan kaupungin kasvatusja opetustoimen tieto ja viestintätekniikan opetuskäytön strategia Lappeenrannan kaupungin kasvatusja opetustoimen tieto ja viestintätekniikan opetuskäytön strategia Visio etaitoa kalastamassa tietoa ja taitoa hyvillä toimintamalleilla, verkoilla ja välineillä Rohkeus

Lisätiedot

Yhteislukion tablet-laitteet ja niiden käyttö

Yhteislukion tablet-laitteet ja niiden käyttö Imatran yhteislukio Yhteislukion tablet-laitteet ja niiden käyttö Laite- ja ohjelmistokuvaukset Käytettävissä on sekä ipadeja että Surface -laitteita. ipad toimii ios-käyttöjärjestelmällä. Laitteessa on

Lisätiedot

Office 365 palvelut. Siis: (koskee sekä opettajia että oppilaita)

Office 365 palvelut. Siis: (koskee sekä opettajia että oppilaita) Office 365 KB 2016 Office 365 palvelut Seuraavat palvelut ovat käytössä Espoossa Onedrive for Business tallennustila ( pilvi ). Tallennustilaa on 1 teratavua. Office 365 tuotteen voi asentaa 5 omalle tietokoneelle

Lisätiedot

Kirjautuminen ja tunnukset Kirjavälityksen kautta! Elisa Hurmerinta!

Kirjautuminen ja tunnukset Kirjavälityksen kautta!  Elisa Hurmerinta! Kirjautuminen ja tunnukset Kirjavälityksen kautta! http://opetusaineistot.fi! Digirepun käyttöönotto Tunnukset ja kirjautuminen! Koulusihteeri saa Kirjavälitykseltä tunnukset opetusaineistot.fi -sivustolle

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Sinulla voi olla puhelimessasi, tabletissasi tai kotikoneellasi muitakin Google-tunnuksia, mutta käytä koulutöihisi koulun Google-tunnusta.

Sinulla voi olla puhelimessasi, tabletissasi tai kotikoneellasi muitakin Google-tunnuksia, mutta käytä koulutöihisi koulun Google-tunnusta. Google classroom ohje digikasvioita varten Älä stressaa. Kerää tai kuvaa kasvit ohjeen mukaan niiden kukkimisaikaan kesällä rennosti, koska elokuussa ne eivät enää kaikki kuki. Kaiken muun voimme tehdä

Lisätiedot

Sanna Pensonen, suunnittelija. Saamelaisalueen koulutuskeskus Virtuaalikoulu www.sogsakk.fi/virtuaalikoulu

Sanna Pensonen, suunnittelija. Saamelaisalueen koulutuskeskus Virtuaalikoulu www.sogsakk.fi/virtuaalikoulu Sanna Pensonen, suunnittelija Tablettien hyödyntäminen opetuksessa Tablettien hyödyntäminen opetuksessa Tablettitietokoneiden käyttö koulussa vahvistaa lasten ongelmanratkaisutaitoja (Yle uutiset 6.8.14)

Lisätiedot

Pedagogiset iltapäivät

Pedagogiset iltapäivät Pedagogiset iltapäivät Tieto- ja viestintätekniikka oppimisessa https://peda.net/jyvaskyla/vaajakoskenkoulu https://peda.net/ohjeet https://peda.net/jyvaskyla/ict/pedanet 9.2.2015 1 OPS2016 Tieto- ja viestintäteknologinen

Lisätiedot

Ilmajoen kunnan perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan strategia vuosille

Ilmajoen kunnan perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan strategia vuosille Ilmajoen kunnan perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan strategia vuosille 2016 2021 Sisällys: 1. Johdanto 2. Ilmajoen koulujen tvt käytön tavoitteet vuosille 2016 2021 3. Käytännön toteutus 3.1. Sovellukset

Lisätiedot

KYLÄSAAREN KOULUN TIETOSTRATEGIA

KYLÄSAAREN KOULUN TIETOSTRATEGIA KYLÄSAAREN KOULUN TIETOSTRATEGIA 21.5.2008 Kyläsaaren koulussa on oppilaita 201 (toukokuu 2008) 1. Koulun IT-visio Informaatioteknologiaa hyödynnetään yhtenä osa-alueena jokapäiväistä koulutyötä. 2. Tietostrategian

Lisätiedot

Ruusulehdon 1/2 IT -veso. 7.1.2013 koonnut: Jyrki Mikkonen

Ruusulehdon 1/2 IT -veso. 7.1.2013 koonnut: Jyrki Mikkonen Ruusulehdon 1/2 IT -veso 7.1.2013 koonnut: Jyrki Mikkonen sisältö esitystekniikan käyttö luokassa ja kannettava tietokone ipad opetuskäytössä Virtuaalinen dataprojektori Toimii kuvan näyttäjänä sekä äänenten

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIOHJE. Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun

SÄHKÖPOSTIOHJE. Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun SÄHKÖPOSTIOHJE Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun 1 Ohjeen nimi Vastuuhenkilö Sähköpostiohje Järjestelmäasiantuntija Pekka Patrikka Voimaantulo 15.08.2013 Muutettu viimeksi 16.08.2013 Tarkistettu

Lisätiedot

Yliopiston sähköiset järjestelmät

Yliopiston sähköiset järjestelmät Yliopiston sähköiset järjestelmät Ove Ritola & Johanna Passiniemi S Y K S Y 2 0 1 9 O S A 1 Perusteet Yliopiston sähköiset järjestelmät S Y K S Y 2 0 1 9 2 Tietohallinnon vastuualueet Käyttäjätunnukset

Lisätiedot

Yliopiston sähköiset järjestelmät

Yliopiston sähköiset järjestelmät Yliopiston sähköiset järjestelmät Ove Ritola & Henna Toivola S Y K S Y 2 0 1 8 O S A 1 Perusteet Yliopistopalvelut IT-perusteet SYKSY 2018 2 Tietohallinnon vastuualueet Käyttäjätunnukset Tietoliikenne

Lisätiedot

IT-palvelut. IT-palvelut ja käytännön asioita

IT-palvelut. IT-palvelut ja käytännön asioita IT-palvelut IT-palvelut ja käytännön asioita Yliopiston IT-palvelut Ylläpitää yliopiston omia IT-palveluja Käyttäjätunnuksia, tietokoneita, tietoverkkoja, opintojärjestelmiä, www-sivuja jne. Tukee ja kehittää

Lisätiedot

Työelämän tutkimuspäivät 5. 6.11.2015

Työelämän tutkimuspäivät 5. 6.11.2015 Työelämän tutkimuspäivät 5. 6.11.2015 AV-ohjeet (Päätalo, Pinni A, Pinni B, Linna, Atalpa) Alkuvalmistelut Tule ajoissa paikalle (pyydä virastomestareita avaamaan lukitut ovet) 1. Laita tietokone (ja näyttö)

Lisätiedot

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen Ryhmä 5 Kehityksen suunta.. Mitä teema tarkoittaa? Teeman punaisena lankana on pohjimmiltaan se, että teknologiakasvatus ja teknologian arkipäiväistäminen tulee

Lisätiedot

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Olavi Manninen, tietoturvapäällikkö, tietotekniikkakeskus 3.9.2013 Johdatus akateemisiin opintoihin Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Tietotekniikkakeskuksen palvelut Tietotekniikkakeskus

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. 1. Johdanto. 2. TVT -tiimi. 2.1 Kokoonpano. 2.2 Tehtävät. 3. TVT -opetuksen toteutus. 3.1 Laitteet ja opetusjärjestelyt

SISÄLLYSLUETTELO. 1. Johdanto. 2. TVT -tiimi. 2.1 Kokoonpano. 2.2 Tehtävät. 3. TVT -opetuksen toteutus. 3.1 Laitteet ja opetusjärjestelyt MOISION KOULUN TVT -STRATEGIA 2012-2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. TVT -tiimi 2.1 Kokoonpano 2.2 Tehtävät 3. TVT -opetuksen toteutus 3.1 Laitteet ja opetusjärjestelyt 4. Tieto -ja viestintätekniikan

Lisätiedot

Pedagogiset iltapäivät

Pedagogiset iltapäivät Pedagogiset iltapäivät Tieto- ja viestintätekniikka oppimisessa https://peda.net/jyvaskyla/ict/ohjaus https://peda.net/jyvaskyla/ict/koulutusmateriaalit/palokka 4.2.2015 1 OPS2016 Tieto- ja viestintäteknologinen

Lisätiedot

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus)

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) 1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) Olette pomosi kanssa tarkastaneet asiakkaan tekemän ja sinun korjaaman suunnitelman ja tehneet oman versionsa siitä. Noudata siis tätä tekemäänne uutta

Lisätiedot

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Loka-joulukuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa

Lisätiedot

Opinajan käytön aloittaminen koulussa/oppilaitoksessa

Opinajan käytön aloittaminen koulussa/oppilaitoksessa Opinajan käytön aloittaminen koulussa/oppilaitoksessa Yleistä Opinaika löytyy osoitteesta: http://www.opinaika.fi Jokainen oppilas ja opettaja tarvitsevat oman käyttäjätunnuksen ja siihen liittyvän salasanan

Lisätiedot

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Olavi Manninen, tietotekniikkakeskus / Kuopion kampus 2.9.2011 Johdatus akateemisiin opintoihin Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Tietotekniikkakeskuksen palveluista Tietotekniikkakeskus

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Tammi-maaliskuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Tietoyhteiskuntaosaamista kouluille Selänteellä. TVT osaamiskartoituksen tuloksia

Tietoyhteiskuntaosaamista kouluille Selänteellä. TVT osaamiskartoituksen tuloksia Tietoyhteiskuntaosaamista kouluille Selänteellä TVT osaamiskartoituksen tuloksia Kyselyn toteutuksesta Kysely toteutettiin OPEKA työkalulla syksyllä 2013 Selänteen alueella sekä Nivalan Ylivieskan seutukunnassa

Lisätiedot

OFFICE 365 OPISKELIJOILLE

OFFICE 365 OPISKELIJOILLE OFFICE 365 OPISKELIJOILLE Table of Contents Articles... 3 Ohjeet Office 365 käyttöönottoon... 4 One Driveen tallennetun videon palauttaminen oppimisympäristön palautuskansioon... 5 Tulostaminen monitoimitulostimella...

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

Rajakylän koulun tietostrategia. Periaatteet

Rajakylän koulun tietostrategia. Periaatteet Rajakylän koulun tietostrategia Periaatteet Oulun opetustoimen tietostrategian mukaan jokaisella on oikeus ajanmukaiseen oppimisympäristöön. Tieto- ja viestintäteknologiaa tulee käyttää kaikissa oppiaineissa

Lisätiedot

Microsoft Office 365 / SharePoint -pilvipalvelu

Microsoft Office 365 / SharePoint -pilvipalvelu Microsoft Office 365 / SharePoint -pilvipalvelu Tämän materiaalin käyttäminen ja muokkaaminen on sallittua tietyin ehdoin. Lue tarkemmat tiedot viimeiseltä sivulta. Mikko Lammi mikko.lammi@tampere.fi 040

Lisätiedot

Asenna palvelimeen Active Directory. Toimialueen nimeksi tulee taitajax.local, missä X on kilpailijanumerosi

Asenna palvelimeen Active Directory. Toimialueen nimeksi tulee taitajax.local, missä X on kilpailijanumerosi TAITAJA 2007 KILPAILUTEHTÄVÄ PÄIVÄ 2 W2K3 serverin asennus Yritykseen on hankittu palvelin (eilinen työasemakone), johon tulee asentaa Windows 2003 server. Tehtävänäsi on asentaa ja konfiguroida se. Tee

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

Porilainen tapa toimia

Porilainen tapa toimia Porilainen tapa toimia Asukkaita 83 292 (31.12.2012) 11. suurin Pinta-ala 820km 2 107. suurin Päivähoidossa lapsia: 3061 Peruskoulun oppilaita: 7082 Lukio tutkintoon opiskelevia: 1504 Opettajia: 702 (+22

Lisätiedot

O365: TEAMS. Oppimisympäristö työskentelyyn, tehtävien antoon ja palauttamiseen sekä arviointiin.

O365: TEAMS. Oppimisympäristö työskentelyyn, tehtävien antoon ja palauttamiseen sekä arviointiin. O365: TEAMS Oppimisympäristö työskentelyyn, tehtävien antoon ja palauttamiseen sekä arviointiin. Mihin Teamsia voi käyttää Viestintäkanava Keskustelualusta Tehtävien antaminen oppilaille Tehtävien palauttaminen:

Lisätiedot

Isoverstaan didaktiset kärjet levitykseen -hanke. Päätösseminaari

Isoverstaan didaktiset kärjet levitykseen -hanke. Päätösseminaari Isoverstaan didaktiset kärjet levitykseen -hanke Päätösseminaari 21.1.2016 1 2 Isoverstaan opiskelijakysely 2015 Isoverstaan didaktiset kärjet levitykseen -hanke 3 Opiskelijakysely 2014 ja 2015 2014: Didaktiset

Lisätiedot

Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden

Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden turvallisempaan käyttöön 11/2014 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Mikä on pilvipalvelu?... 3 2 Mikä on pilvitallennuspalvelu?... 3 3 Ovatko pilvipalvelut turvallisia?...

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

CCLEANER LATAAMINEN JA ASENTAMINEN

CCLEANER LATAAMINEN JA ASENTAMINEN CCLEANER LATAAMINEN JA ASENTAMINEN Tämän ohjeen avulla lataat ja asennat CCleaner-ohjelman omalle tietokoneellesi. Ohje opastaa sinua vaihe vaiheelta eteenpäin, käytitpä sitten Internet Exploreria, Google

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Pilvipalvelujen tietoturvasta

Pilvipalvelujen tietoturvasta Pilvipalvelujen tietoturvasta It-palveluiden tilaisuus 20.3.2015 Matti Levänen Mitä pilvipalvelut ovat? Pilvipalvelu on toimintamalli, jolla tarjotaan helposti käyttöön otettavaa ja skaalautuvaa tietotekniikkaresurssia.

Lisätiedot

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas 02/2015 Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Kirjautumalla

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

MOT-PALVELU OHJE MOT-SANAKIRJAN KÄYTTÖÖN

MOT-PALVELU OHJE MOT-SANAKIRJAN KÄYTTÖÖN MOT-PALVELU OHJE MOT-SANAKIRJAN KÄYTTÖÖN Seinäjoen koulutuskuntayhtymä tarjoaa opiskelijoilleen ja henkilökunnalleen MOT-sanakirjapalvelun. MOT-palvelu on suomalainen Kielikone Oy: n tuottama pilvipalvelu,

Lisätiedot

Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita

Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita Sisältö 1. Kirjautuminen Haka-kirjautumisella... 2 2. Kirjastokortin liittäminen... 6 3. Lainojen uusiminen... 7 4. Teoksen varaaminen... 8 5. Hyllyvarauksen tekeminen...

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

Verkko-ohjaaja hankkeen koulutuspäivä 4 Verkkoneuvotteluvälineiden käyttö opintojen ohjauksessa

Verkko-ohjaaja hankkeen koulutuspäivä 4 Verkkoneuvotteluvälineiden käyttö opintojen ohjauksessa Verkko-ohjaaja hankkeen koulutuspäivä 4 Verkkoneuvotteluvälineiden käyttö opintojen ohjauksessa 1 Yhteenvetoa ennakkotehtävästä (kysely) Yhteinen osuus Yhteenvetoa ennakkotehtävästä (kysely) Tiedostojen

Lisätiedot

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa 7.3.2017 Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office 365 palveluun kuuluvat mm. Office Web Apps-sovellukset o tekstinkäsittelyohjelma Word o taulukkolaskentasovellus

Lisätiedot

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake 1 Sisällysluettelo 1. Accuna-pikakuvakkeen asentaminen työpöydälle... 2 2. Työasemakäyttö... 3 2.1 Käynnistäminen... 3 2.2 Raportin valinta... 4 2.3 Laskentakohteiden valinta... 4 2.4 Kauden vaihto...

Lisätiedot

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta.

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta. OHJE KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TEKEMISESTÄ WILMAAN Ennen kuin pääset ilmoittamaan lapsesi kouluun, tulee sinun tehdä käyttäjätunnukset wilmaan. Jos esiopetuksessa olevan lapsesi päiväkodissa on otettu wilma käyttöön,

Lisätiedot

Katsaus koulujen tekniikkahankintoihin mitä hankitaan, miksi hankitaan ja kuka päättää mitä hankitaan? MKKO HORILA

Katsaus koulujen tekniikkahankintoihin mitä hankitaan, miksi hankitaan ja kuka päättää mitä hankitaan? MKKO HORILA Katsaus koulujen tekniikkahankintoihin mitä hankitaan, miksi hankitaan ja kuka päättää mitä hankitaan? MKKO HORILA Harjoittelukoulujen TVT-strategian visio Harjoittelukoulut ovat asiantuntija- ja edelläkävijäyhteisöjä

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1)

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1) PLAY TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen 4.2.2016 (v1.1), projektipäällikkö Sisältö Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen

Lisätiedot

AVerClassSendApp. Release department: EDU PMK AVer Information Inc. www.aver.com 2014-04-29

AVerClassSendApp. Release department: EDU PMK AVer Information Inc. www.aver.com 2014-04-29 AVerClassSendApp Release department: EDU PMK AVer Information Inc. www.aver.com 2014-04-29 AVerClassSendin avulla opettaja voi: Tarjota oppilaille interaktiivisen oppimisympäristön. Julkaista nopeasti

Lisätiedot

Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa

Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa 1 Arjen tietoyhteiskunta hanke Liikenne- ja viestintäministeriön, opetusministeriön ja Opetushallituksen yhteinen hanke vuosina 2008-2010

Lisätiedot

Pilvitallennus Google Drive 1

Pilvitallennus Google Drive 1 Pilvitallennus Pilvitallennuspaikka on Internet pilven takana oleva palvelinkone, tai -konerypäs johon määritellyt tiedostosi kopioidaan talteen, ja tarvittaessa jaetaan nettiin määriteltyjen ihmisten

Lisätiedot

Pihlavan koulun tietostrategia 2008

Pihlavan koulun tietostrategia 2008 Pihlavan koulun tietostrategia 2008 1 PIHLAVAN KOULUN TIETOSTRATEGIA 2008 Pihlavan koulussa on toukokuussa 2008 1-6 luokan oppilaita 185 sekä yksi esiopetusluokka. VISIO: Yhtenäinen ja toimiva informaatioteknologia

Lisätiedot

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft-käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset voit tilata suoraan omalta Lemonsoft-myyjältäsi tai Lemonsoftin asiakaspalvelun kautta. Käyttäjätunnusta tilatessasi ilmoitathan

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Huhti-toukokuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Oppituntitallennus lukiomatematiikan opetuksessa. Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013

Oppituntitallennus lukiomatematiikan opetuksessa. Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013 Oppituntitallennus lukiomatematiikan opetuksessa Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013 Tallenteet lukiomatematiikassa Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013 OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

Ryhmäharjoitus I: Google Drive. TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 13.3.

Ryhmäharjoitus I: Google Drive. TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 13.3. Ryhmäharjoitus I: Google Drive TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 13.3. Ryhmäharjoitus Johdanto (10 min) Tehtävä (60 min) Palaute (10 min) Miksi Virtuaalinen globaali

Lisätiedot

Google Cloud Print -opas

Google Cloud Print -opas Google Cloud Print -opas Versio 0 FIN Merkintöjen selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa vinkkityyliä: Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa tulee toimia tai miten toimintoa voi käyttää muiden

Lisätiedot

RESTON IT- YMPÄRISTÖ 31.1.2014. Mika Siiskonen. Tietohallinto

RESTON IT- YMPÄRISTÖ 31.1.2014. Mika Siiskonen. Tietohallinto RESTON IT- YMPÄRISTÖ Mika Siiskonen Tietohallinto resto_it_opiskelijat.docx 1 / 4 Sisällys 1. Tietokoneet... 2 2. Palvelut... 2 2.1. Tietokoneiden ohjelmat... 2 2.2. Savonian tarjoamat palvelut... 2 2.3.

Lisätiedot

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Tunnuksen aktivointi ensimmäinen sisäänkirjautuminen Päikkyyn Huoltajana sinulle on luotu tunnus varhaiskasvatusyksikön toimesta matkapuhelinnumerosi perusteella.

Lisätiedot

Turun normaalikoulun remontti: ICT-näkökulma

Turun normaalikoulun remontti: ICT-näkökulma Turun normaalikoulun remontti: ICT-näkökulma Jari Sjo lund Tieto- ja viestintaẗekniikan opetuskaÿto n suunnittelija Turun yliopisto, Turun normaalikoulu jari.sjolund@utu.fi Turun normaalikoulu Varissuon

Lisätiedot

iphone ja ipad

iphone ja ipad 1 Laadinta- ja lähettämisohje Laadinnassa on mahdollista käyttää sähköpostipohjaa tai Word-asiakirjapohjia. Tietokoneilla (Windows 10) on erilliset ohjeet Word-asiakirjapohjien käyttöön, mutta tässä ohjeessa

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Aram Abdulla Hassan Windows Server 2012 asentaminen ja käyttö 1 Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Hyper-V ohjelma. Riipu minkälaista Serveria yritämme

Lisätiedot

Tabletit opetuskäytössä - työpaja

Tabletit opetuskäytössä - työpaja Tabletit opetuskäytössä - työpaja Maakunnallinen lukioveso 27.10.2012 Markus Maunula, FM Centria ammattikorkeakoulu Mitä ovat tabletit? Tabletit opetuksessa Kolme ekosysteemia Sovellukset Sisältö ipad

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

Opetuksen järjestäjän näkökulma opettajien osaamisen kehittämisen organisointiin. Tutoropettajana toimivan opettajan käytännön näkökulma työhönsä

Opetuksen järjestäjän näkökulma opettajien osaamisen kehittämisen organisointiin. Tutoropettajana toimivan opettajan käytännön näkökulma työhönsä Opetuksen järjestäjän näkökulma opettajien osaamisen kehittämisen organisointiin Tutoropettajana toimivan opettajan käytännön näkökulma työhönsä Opetusteknologiapäällikkö Jari Harvio & TVT-kouluttaja,

Lisätiedot

Tieto- ja viestintäteknologia = TVT

Tieto- ja viestintäteknologia = TVT Tieto- ja viestintäteknologia = TVT Syksyllä 2016 alakoulujen osalta voimaan tullut uusi opetussuunnitelma velvoittaa koulut käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa opetuksessa. TVT:stä ei tule omaa

Lisätiedot

Tieto- ja. viestintätekniikan opetuskäytön strategia Karvian kunta

Tieto- ja. viestintätekniikan opetuskäytön strategia Karvian kunta Tieto- ja 30.3.2017 viestintätekniikan opetuskäytön strategia 2017-2020 Karvian kunta Sisällysluettelo Johdanto... 2 Karvian tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön visio... 2 Tavoitteet ja toteuttaminen...

Lisätiedot

1 www-sivujen teko opetuksessa

1 www-sivujen teko opetuksessa RäsSe, Tekniikka/Kuopio Sivu 1 1 www-sivujen teko opetuksessa 1.1 Yleistä Mitä materiaalia verkkoon? Tyypillisesti verkossa oleva materiaali on html-tiedostoja. Näitä tiedostoja tehdään jollakin editorilla

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

StarT-projektien ja hyvien käytänteiden ilmoittaminen verkkolomakkeella

StarT-projektien ja hyvien käytänteiden ilmoittaminen verkkolomakkeella StarT-projektien ja hyvien käytänteiden ilmoittaminen verkkolomakkeella Luethan nämä ohjeet huolella ennen lomakkeen täyttämistä. Sisällysluettelo: yleistietoa lomakkeen täyttäminen videoiden linkittäminen

Lisätiedot

Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita

Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita Sisältö 1. Kirjautuminen Haka-kirjautumisella... 2 2. Kirjastokortin liittäminen... 6 3. Lainojen uusiminen... 7 4. Teoksen varaaminen... 8 5. Hyllyvarauksen tekeminen...

Lisätiedot

Sähköposti 50 GB X X. Kalenteri X X. OneDrive Business 1 TB X X X. Office Web Apps- sovellukset X X X. Office työpöytäsovellukset X X

Sähköposti 50 GB X X. Kalenteri X X. OneDrive Business 1 TB X X X. Office Web Apps- sovellukset X X X. Office työpöytäsovellukset X X Lisenssivaihtoehdot Sisältää Office 365 Business Essentials Office 365 Business Office 365 Business Premium Sähköposti 50 GB X X Kalenteri X X Lync (pikaviestit, videoneuvo@elu) X X OneDrive Business 1

Lisätiedot