Aiheuttaako Syväkeräys eripuraa? Opas vastaväitteiden perusteluun paremman jätehuollon puolesta.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aiheuttaako Syväkeräys eripuraa? Opas vastaväitteiden perusteluun paremman jätehuollon puolesta."

Transkriptio

1 Aiheuttaako Syväkeräys eripuraa? Opas vastaväitteiden perusteluun paremman jätehuollon puolesta.

2 Johdanto Syväkeräys-järjestelmään siirtyminen nostaa kiinteistön arvoa pitkällä aikavälillä. Silti taloyhtiön hallituksen kokouksessa nousevat helposti esiin lyhyen tähtäimen vasta-argumentit, kuten Molok Syväkeräyssäiliöiden korkeampi hankintakustannus tavallisiin pinta-astioihin verrattuna. Tämän oppaan tarkoituksena on murtaa Syväkeräys-menetelmään liittyviä myyttejä ja auttaa taloyhtiötä vertailemaan eri vaihtoehtoja omiin tarpeisiin parhaiten sopivan jätehuoltoratkaisun löytämiseksi. Tässä argumentointioppaassa vastaamme tyypillisimpiin Molok-säiliön kustannuksia, hankintaa ja asennusta, tyhjennystä sekä turvallisuutta koskeviin kysymyksiin. Oppaan avulla opit varautumaan myös muutosvastarintaan, jota esiintyy erityisesti taloyhtiöissä, joissa asiat ovat sujuneet ihan hyvin, koska näin ne on aina ennenkin tehty.

3 Oppaan pian ilmestyvässä jatko-osassa esittelemme, millä eri tavoin Syväkeräys-menetelmään siirtyminen nostaa kiinteistön arvoa ja perehdymme tarkemmin Molok-astioiden tuomiin konkreettisiin hyötyihin. Jätehuollon suunnitteluun saat yksityiskohtaisempia ohjeita Jätehuolto-opas taloyhtiöille -oppaastamme. Nautinnollisia lukuhetkiä! Molok-tiimi

4 1 - Mitä Syväkeräys oikeastaan tarkoittaa? Syväkeräys-menetelmässä roskat ja jätteet kerätään osittain maahan upotettuun jätesäiliöön. Molok Syväkeräys-säiliöstä kaksi kolmasosaa on maanpinnan alapuolella, jolloin roskat pysyvät viileässä ja suojassa auringonvalolta. Näin jätteet säilyvät pilaantumatta pidempään, ja pystysuuntaisen asennon ansiosta roskat pakkautuvat säiliöön perinteistä jäteastiaa tiiviimmin, mikä pidentää säiliön tyhjennysväliä. Kun tyhjennyksen aika koittaa, säiliön sisällä oleva erillinen nostosäkki nostetaan jäteauton nosturilla ja tyhjennetään keräysautoon säkin avautuvan pohjan kautta. Tyhjä nostosäkki ohjataan takaisin Syväkeräys-säiliön sisään. Syväkeräys-säiliöiden tärkeimpiä etuja ovat suuri keräyskapasiteetti, pitkät tyhjennysvälit ja hygieeninen ympäristö. Upotetun jäteastian ansiosta Molok-järjestelmä vie pihamaalla huomattavasti vähemmän tilaa eikä erillisiä jätekatoksia tarvitse rakentaa.

5 2 - Yleisimpiä Molok Syväkeräys -säiliöön liittyviä harhaluuloja Syväkeräys-järjestelmään liittyvät harhaluulot istuvat piukassa. Tähän osioon olemme keränneet aihepiireittäin yleisimpiä uskomuksia sekä selitykset näiden myyttien murtamiseksi. Kustannukset Väite: Molok -säiliön hankinta on kallista Molok-järjestelmä verrattuna jätekatokseen: Kun Syväkeräys-astioita verrataan perinteisiin pinta-astioihin, ei aina ymmärretä huomioida jätekatoksen rakentamisesta ja ylläpidosta koituvia kustannuksia. Taloyhtiöissä on oltava jätteenkeräyspaikka, jonka rakentaminen maksaa saman verran ellei jopa enemmän kuin Molok Syväkeräys-ryhmä. Syväkeräys-astiat eivät vaadi katosta tai aitausta. Esimerkkikuvassa on esitetty Syväkeräys-järjestelmän ja pintakeräyksen tyhjennys-, investointi- ja ylläpitokustannukset 20 vuoden aikana. Pintakeräyksessä jätekatos on suuri investointi, ja lisäksi uudet pinta-astiat on hankittava noin 10 vuoden välein lyhyen käyttöiän takia. Syväkeräys-menetelmässä kustannussäästöjä syntyy vuosittain myös harvemmista tyhjennyskerroista.

6 Pitkän aikavälin kustannukset: Kestävät Molok-säiliöt ovat vuosikymmenien investointi. Pitkällä aikavälillä Syväkeräys tulee pintakeräystä edullisemmaksi paitsi kestävyytensä myös harvemman tyhjennysvälin ansiosta. Säiliöt ovat muunneltavissa tarpeen mukaan, mikäli taloyhtiöön tulee lisää keräysmahdollisuuksia. Tällöin uuden säiliön hankinta ei ole välttämätöntä, vaan osa vanhoista säiliöistä voidaan jakaa useammalle jakeelle. Pintakeräyksessä jätekatos asettaa rajat jäteastioiden määrälle. Kun astioita tulee lisää, joudutaan katosta laajentamaan tai rakentamaan jopa kokonaan uusi katos, mikä vasta maksaakin. Molok-säiliöiden ympärille ei tarvita erillisiä katoksia tai aitauksia. Tilaa vapautuu muuhun käyttöön mm. autopaikoiksi. Kun jätekatosta ei tarvita, investointi- ja ylläpitotarpeet vähenevät. 20 vuoden aikajänteellä kokonaiskulujen ero Syväkeräys-astioiden eduksi voi olla jopa 50 % pinta-astioihin ja niiden vaatimiin jätekatoksiin verrattuna.

7 Väite: Tyhjennys tulee normaalia kalliimmaksi Jätteenkäsittelyhintaan ei roska-astioilla voi vaikuttaa, mutta tyhjennysvälillä on ratkaiseva merkitys jätehuollon kokonaiskustannuksiin. Molok-säiliöt tyhjennetään perinteisiä pinta-astioita harvemmin. Lisäksi useilla alueilla on mahdollista punnita jäte tyhjennysautossa olevan vaa an avulla, jolloin taloyhtiö maksaa vain todellisen jätteen määrästä ja painosta. Molok-säiliöt kannattaa tyhjentää, kun ne ovat vähintään 80-prosenttisesti täynnä. Tyhjennysväli suunnitellaan niin, että jäteauto käy mahdollisimman harvoin, kuitenkin alueen jätehuoltomääräykset huomioiden. Jos huomaatte taloyhtiössä, että jätesäiliöitä tyhjennetään vajaina, tyhjennysväliä kannattaa pidentää. Yleensä ilmoitus asiasta isännöitsijälle riittää. Hän hoitaa asian paikallisen tyhjentäjän tai jätelaitoksen toimijan kanssa. Tyhjennyskustannuksista voidaan laskea arvio vertailua varten. Lue blogistamme, mitä kaikkea tyhjennysmaksuvertailussa on syytä ottaa huomioon.

8 Väite: Nostosäkkien vaihto tulee kalliiksi Kovimmalle rasitukselle altistuu sekajätteen nostosäkki, joka kestää käytössä taloyhtiön koosta ja käytöstä riippuen 5 10 vuotta, jopa pidempään. Säkin uusiminen hoituu valtuutetun huoltoliikkeen kautta. Oikein käytettynä nostosäkki kestää tuplasti pidempään vanhimmat käytössä olevat nostosäkit ovat yli 20 vuotta vanhoja ja toimivat edelleen. Väite: Jäteastian rikkoutuminen tuplaa kustannukset Molok-säiliön runkokaivolla on 10 vuoden takuu. Kansilla ja nostosäkeillä takuu on kaksi vuotta. Pitkä ja käyttövarma elinkaari varmistetaan muun muassa minimoimalla monimutkaisten liikkuvien osien käyttö. Jos jäteastia tai sen osia menee rikki esimerkiksi ilkivallan seurauksena, varaosia on saatavilla ja huolto on mahdollista kaikkialla Suomessa. Normaalissa käytössä tuotteet eivät hajoa, sillä ne on suunniteltu kestämään Suomen rankat sääolosuhteet ja maaperän paineet. Säiliöt toimivat erinomaisesti myös kuumissa olosuhteissa. Rikkoutunut säiliö tutkitaan, ja jos kyseessä on tuotannollinen virhe, säiliö korvataan uudella maksutta. 1,5 m

9 Hankinta ja asennus Väite: Molok -säiliöiden hankinta on hankalaa Hankaluus ei ole Molok-jätepisteen hankinnan esteenä. Aluekohtaiset myyjät auttavat säiliöiden sijoittamisen suunnittelussa sekä tarvittavien säiliöiden määrän ja koon arvioinnissa, jotta taloyhtiö saa varmasti juuri tarpeisiinsa sopivan jätehuoltojärjestelmän. Molok-asennuspalvelu kattaa koko Suomen. Väite: Säiliö on kaivettava syvälle maan uumeniin Väite: Säiliön asennus tulee kalliiksi Säiliöryhmän hankintahinnasta noin ¼ tulee asennuksesta. Osuus on hyvin pieni kokonaisuutta ja Syväkeräys-menetelmän pitkän tähtäimen etuja ajatellen. Asennuksen hinta lasketaan mukaan tarjoukseen, eli taloyhtiö saa tarjouksen uudesta jätepisteestä avaimet käteen -pakettina toimitus ja asennus mukaan luettuina. Asennustyö on helppo suorittaa, ja jos lisätöitä jostakin syystä tulee, niistä sovitaan aina erikseen. Molok Syväkeräys-astian asennussyvyys on pienempi, mitä yleisesti kuvitellaan. Suurin säiliö upotetaan vain 1,5 metrin syvyyteen, mikä onnistuu lähes joka pihassa ongelmitta. Molok-tuotevalikoimassa on myös jäteastioita, jotka kaivetaan vain 0,5 m syvyyteen. Laajassa tuotevalikoimassa on myös pinta-astioita, joita ei laiteta maan alle ollenkaan.

10 Tyhjennys Väite: Molok -säiliöt ovat turhan suuria pieniin taloyhtiöihin On totta, että Molok-säiliöt ovat tilavuudeltaan perinteisiä jäteastioita suurempia, mutta ne ovat myös monikäyttöisempiä. Neliskulmainen MolokDomino-säiliö on jaettavissa jopa kuudelle eri jätelajille. Tämä mahdollistaa pienissä taloyhtiöissä koko jätehuollon hoidon yhdellä, eri jakeille jaetulla 5 kuution MolokDomino-säiliöllä. Pyöreänkin säiliön voi jakaa kahteen eri osaan, esimerkiksi sekajätteelle ja paperille. Pienissä taloyhtiöissä kannattaa harkita kimppapisteitä tai korttelikeräystä muiden alueen taloyhtiöiden kanssa. Väite: Jätteet alkavat haista pitkän tyhjennysvälin vuoksi Säiliön ulkopuolelle jätteet eivät haise tavallista enempää. Mätäneminen on biojätteelle normaali prosessi ja kuuluu asiaan jätettä ei saa täysin hajuttomaksi missään olosuhteissa. Jos jäteastia haisee normaalia pahemmalta, on syynä todennäköisesti vääränlainen käyttö, kuten suuri määrä sekajätteeseen vietyjä kalanperkeitä. Tämän vuoksi on tärkeää, että lajittelu toimii taloyhtiössä oikein ja asukkaat noudattavat kierrätysohjeita. Muista, että mitä enemmän lajittelet, sitä vähemmän maksat! Maan viileys vähentää hajuhaittoja: Molok -säiliöstä suurin osa on maan alla, joten jäte on viileämmässä paikassa pintakeräykseen verrattuna. Suomessa hellepäiviä on vähän ja maan rakenteet pysyvät viileinä ympäri vuoden.

11 Hankinta ja asennus Väite: Syväkeräys -astia on paloturvallisuusriski Syväkeräys-säiliö on perinteistä pinta-astiaa paloturvallisempi, koska sitä ei voi siirtää. Jos tarkoituksena on puhdas ilkivalta, pinta-astian voi siirtää rakennuksen viereen ja tuikata tuleen. Syväkeräys-säiliön kanssa tätä riskiä ei ole. Jos tulitikku heitetään Syväkeräys-astiaan, palo yleensä tukahtuu ennen kuin se ehtii aiheuttamaan tuhoa. Molok-jätesäiliöt voidaan lukita ja avaimet sarjoittaa taloyhtiön avainten mukaiseksi. Väite: Lapset putoavat säiliöön eivätkä pääse ylös Syväkeräys-säiliöön ei voi vahingossa pudota, sillä täyttöluukku on 1,2 metrin korkeudessa. Mainittakoon vertailun vuoksi normaalit parvekekaiteet, joiden korkeuden alaraja on 1 m. Täyttöluukun aukon halkaisija on enintään 60 cm, eli vahingossa putoaminen on lähes mahdotonta ilman erityisiä akrobaattisia taitoja. Taloyhtiön lasten ja miksei aikuistenkin turvallisuutta lisää myös Syväkeräys-järjestelmän myötä vähentyvä jäteautoliikenne.

12 3 - Näin käsittelet kiven alta kaivetut vastaväitteet Usein taloyhtiön hallituksessa istuu pitkäaikaisia jäseniä, jotka ovat tottuneet tekemään asiat tietyllä tavalla vuosien, jopa vuosikymmenten ajan. Jotta mikään ei muuttuisi, argumenteiksi keksitään monenlaisia ja mitä erikoisempia vastaväitteitä. Näin sinä, hallituksen puheenjohtaja, voit heille vastata: Väite: On helpompaa ostaa samanlaisia jäteastioita kuin ennenkin On taloyhtiön valinta, halutaanko jätehuoltoa viedä käyttäjäystävällisempään ja ekologisempaan suuntaan vai ei. Suurin osa asukkaista kuitenkin toivoo jätepisteen olevan siisti, hygieeninen ja toimiva jokapäiväisessä käytössä. Haisevaan ja roskia tursuilevaan jätehuoneeseen ei ole mukava mennä. Taloyhtiön hallituksen ensisijainen tehtävä on lisätä asuinviihtyvyyttä, johon Syväkeräys tarjoaa jätehuollon näkökulmasta ratkaisun. Väite: Muut pääsevät laittamaan roskia meidän roska-astiaan Molok-säiliöihin on saatavilla lukitus, joka estää asiattomien pääsyn käsiksi jäteastioihin. Tilanne ei poikkea pinta-astioista myös niihin voi kuka tahansa laittaa roskia, jos jätekatos tai astiat eivät ole lukittuina. Roska-astiat kannattaa sijoittaa avoimelle ja näkyvälle paikalle, jolloin jätepisteelle ilmestyy harvemmin ylimääräistä romua tai muuta sinne kuulumatonta tavaraa. Tällöin myös ilkivallan mahdollisuus pienenee huomattavasti.

13 Väite: Eihän sellainen nostosäkki kestä, kovamuovinen on parempi Molok-nostosäkit on testattu tuhansia kertoja. Jokaisessa nostosäkissä on maksimipainoraja, joka on testattu tutkimuslaboratoriossa. Testaus suoritetaan kuusinkertaisella painolla maksimipainoon nähden: 5 kuution säkin, jonka painoraja on kg, testaus tehdään kilolla. Tämän kokoisen sekajätesäkin paino säiliössä on keskimäärin 300 kg. Kaikki nostosäkit on valmistettu kaksinkertaisesta materiaalista, mikä lisää säkin kestävyyttä. Lasin- ja metallinkeräyssäkeissä on lisäksi viilloilta suojaava suojapressu. Väite: Puista tippuu talvella lunta niskaan, kun ei ole kattoa pään päällä Jätepiste sijoitetaan pihamaalla aina sellaiseen paikkaan, missä vaara- ja riskitekijöitä ei ole. Koska Molok Syväkeräys-säiliöt voidaan tyhjentää nosturilla useiden metrien päästä, voidaan jäteastiat sijoittaa pintakeräysastioita vapaammin. Väite: Kastun sateella, koska säiliöt ovat säiden armoilla Käyntiaika katoksessa sateelta suojassa ei ole pitkä. Roskien tiputtaminen Molok-säiliöön on nopeaa, kun ei tarvitse tarkistaa, mihin säiliöön roskat mahtuisivat. Kevyen luukun voi helposti nostaa yhdellä kädellä, jos toinen käsi on varattuna sateenvarjolle. Säiliöt on suunniteltu suomalaisiin sääolosuhteisiin, ja ne kestävät rajujakin ilmoja ja kovia pakkasia vahingoittumatta.

14 Väite: Lumet on luotava käsipelillä säiliöiden edestä ja päältä Suunnitteluvaiheessa voidaan säiliöiden edustalle jättää riittävä tila koneellisesti suoritettavalle auraukselle. Säiliöiden täyttöluukku on kevyt käyttää ja pinta-alaltaan pieni, joten lumi on nopeasti ja helposti poistettavissa luukun päältä. Väite: Jäteastia on pihamaan rumistus, jos sitä ei piilota aitojen sisään Päinvastoin. Monipuolinen muokattavuus mukauttaa Molok-säiliöt ympäristöönsä. Säiliöt voidaan verhoilla erilaisilla materiaaleilla. Valittavana on laaja kirjo kauniita sekä tyylikkäitä väri- ja materiaalivaihtoehtoja. Näin säiliö tai säiliöryhmä saadaan sulautettua ympäröivään rakennuskantaan ja miljööseen, mikä lisää asuinympäristön viihtyvyyttä ja vaikuttaa positiivisesti kiinteistön arvoon.

15 Loppusanat Edellä esitettyjen argumenttien avulla pärjäät puheenjohtajana tiukimmankin taloyhtiötentin keskellä. Molok-tiimimme on tottunut vastailemaan Syväkeräys-järjestelmän herättämiin haastavimpiinkin kysymyksiin, joten jos jokin kaipaamasi vastaus jäi oppaasta uupumaan, älä epäröi olla yhteydessä lähimpään Molok-aluemyyjääsi ja pyytää häntä mukaan taloyhtiön kokoukseen kertomaan Syväkeräys-menetelmän pitkän tähtäimen hyödyistä. Katso, kuka on sinun alueesi Molok-Molok-asiantuntija.

16 Molok Oy Molok Oy on suomalainen jätteiden Syväkeräys-säiliöitä valmistava ja markkinoiva yritys. Jätteiden Syväkeräys-järjestelmän perusidea on maahan upotettu jätesäiliö. Maan sisässä, viileässä ja auringonvalolta suojassa jätteet säilyvät normaalia pinta-astiakeruuta pidempään ja pakkautuvat tiiviisti. Syväkeräys-säiliöiden etuina ovat suuri keräyskapasiteetti, pitkät tyhjennysvälit ja hygieeninen ympäristö. Syväkeräys-säiliöiden lisäksi on saatavilla puolisyviä säiliöitä, pinta-astioita ja astiasuoja. Nokialla sijaitsevan pääkonttorin ja tuotannon lisäksi Molok Oy toimii kansainvälisesti yli 40 maassa. Oman alueesi Molok -asiantuntijat voivat antaa sinulle lisää hyödyllistä tietoa paikallisista jätehuoltomääräyksistä, etäisyyksistä rakennuksiin, säiliöiden sijoituksista, kerättävistä jätelajikkeista sekä tyhjennyksistä. Tutustu myös jäteastian valinta-apuriimme! Molok-säiliöstä kaksi kolmasosaa on upotettuna maanpinnan alapuolelle. Säiliötä tyhjennettäessä säiliöstä nostetaan jäteauton nosturilla nostosäkki tai nostosäiliö, joka avautuu alaosastaan ja tyhjennetään jäteautoon.

Miten Syväkeräys - jätehuoltoratkaisu nostaa taloyhtiön arvoa? Opas Molok -säiliöiden etuihin ja hyötyihin

Miten Syväkeräys - jätehuoltoratkaisu nostaa taloyhtiön arvoa? Opas Molok -säiliöiden etuihin ja hyötyihin Miten Syväkeräys - jätehuoltoratkaisu nostaa taloyhtiön arvoa? Opas Molok -säiliöiden etuihin ja hyötyihin Johdanto Syväkeräys-järjestelmään siirtyminen nostaa kiinteistön arvoa pitkällä aikavälillä. Silti

Lisätiedot

Piharakentajan pieni opas Syväkeräys - jätepisteen suunnitteluun. Yleisimmät kysymykset ja mitä oikeasti pitäisi kysyä?

Piharakentajan pieni opas Syväkeräys - jätepisteen suunnitteluun. Yleisimmät kysymykset ja mitä oikeasti pitäisi kysyä? Piharakentajan pieni opas Syväkeräys - jätepisteen suunnitteluun Yleisimmät kysymykset ja mitä oikeasti pitäisi kysyä? FAQ useimmin kysytyt kysymykset Paljonko Syväkeräys-järjestelmä vie tilaa pihassa?

Lisätiedot

Mukautuvaksi suunniteltu

Mukautuvaksi suunniteltu Molok tuoteperhe Molok Mukautuvaksi suunniteltu Kotimainen Molok on siisti, turvallinen ja taloudellinen ratkaisu tehokkaaseen ja ympäristöystävälliseen jätteenkeräykseen ja -lajitteluun. Monipuolinen

Lisätiedot

Mukautuvaksi suunniteltu

Mukautuvaksi suunniteltu tuotteet Molok Mukautuvaksi suunniteltu Kotimainen Molok on siisti, turvallinen ja taloudellinen ratkaisu tehokkaaseen ja ympäristöystävälliseen jätteenkeräykseen ja -lajitteluun. Monipuolinen tuotevalikoimamme

Lisätiedot

Tuotekortti MolokClassic 5m³

Tuotekortti MolokClassic 5m³ MolokClassic 5m³ 5m³:n MolokClassic soveltuu paperin, kartongin, muovin, sekajätteen, kuivajätteen ja muiden vastaavien jätejakeiden keräämiseen. Jaettavissa kahdelle jätelajille. Jaettuna soveltuu myös

Lisätiedot

INNOVATIIVISESTA AJATUKSESTA

INNOVATIIVISESTA AJATUKSESTA INNOVATIIVISESTA AJATUKSESTA KANSAINVÄLISEKSI LIIKETOIMINNAKSI Molok Oy:n perustajan, Veikko Sallin, innovatiivisesta ajatuksesta saivat alkunsa ensimmäiset Molok Oy:n jätteiden syväkeräys järjestelmät.

Lisätiedot

TOKSET FIRE SAFE PALOTURVALLISET JÄTEASTIASUOJAT

TOKSET FIRE SAFE PALOTURVALLISET JÄTEASTIASUOJAT TOKSET FIRE SAFE PALOTURVALLISET JÄTEASTIASUOJAT VARMISTA TOKSET FIRE SAFE PALOTURVALLISEN JÄTEASTIASUOJAN AVULLA KIINTEISTÖSI TURVALLISUUS. Automaattisella palosammuttimella varustettu jäteastiasuoja

Lisätiedot

Tuotekortti MolokDomino 5m³

Tuotekortti MolokDomino 5m³ MolokDomino 5m³ 5m³:n MolokDomino soveltuu paperin, kartongin, muovin, sekajätteen, kuivajätteen ja muiden vastaavien jätejakeiden keräämiseen. Jaettavissa nostosäkeillä kahteen tai kolmeen osaan, sisäsäiliöillä

Lisätiedot

Vapaa-ajan kiinteistön jätehuolto Nastolassa. Tiia Yrjölä 24.5.2015 Päijät-Hämeen jätelautakunta

Vapaa-ajan kiinteistön jätehuolto Nastolassa. Tiia Yrjölä 24.5.2015 Päijät-Hämeen jätelautakunta Vapaa-ajan kiinteistön jätehuolto Nastolassa Tiia Yrjölä 24.5.2015 Päijät-Hämeen jätelautakunta Jätehuoltoon liittyminen Jokaisella kiinteistöllä on velvollisuus liittyä jätehuoltojärjestelmään, ei poikkeuksia.

Lisätiedot

JÄTEHUOLTO MUUTTUU POLVIJÄRVELLÄ 1.1.2012 ALKAEN

JÄTEHUOLTO MUUTTUU POLVIJÄRVELLÄ 1.1.2012 ALKAEN Jätehuollon järjestäminen 1.1.2012 alkaen Jätehuolto siirtyy 1.1.2012 alkaen kokonaisuudessaan Joensuun Seudun jätehuolto Oy:n vastattavaksi. Jäteyhtiö on kilpailuttanut jätteenkuljetuksen kaikkien osakaskuntien

Lisätiedot

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon!

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! - Jätehuollon laitteet FLAAMING OY Smart Syväsäiliöt Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! Olette ostaneet Smart Syväsäiliö tuotteen, joka on tehokas jätteenkeräysjärjestelmä. Lue tämä ohje,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2015

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2015 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2015 jonka kaupunkirakennelautakunta on hyväksynyt 2.12.2014 sekä määrännyt tulemaan voimaan 1.1.2015 alkaen. 1 JÄTETAKSAN PERUSTEET Jyväskylän kaupunki perii jätemaksua

Lisätiedot

Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä

Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster Helsinki Region Environmental Services Authority Raportit ja

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2007

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2007 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2007 Kaupunkisuunnittelulautakunta on hyväksynyt 12.12.2006 sekä määrännyt tulemaan voimaan 1.1.2007 alkaen. 1 Järjestämästään jätehuollosta aiheutuvien jätteen kuljetus-,

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA YMPÄRISTÖASIOISTA. Marika Nyyssönen Milla Heiskanen

AJANKOHTAISTA YMPÄRISTÖASIOISTA. Marika Nyyssönen Milla Heiskanen AJANKOHTAISTA YMPÄRISTÖASIOISTA Marika Nyyssönen Milla Heiskanen Esimerkkejä ympäristötyöstä vuodelta 2018 Ympäristöohjelma ja Ekokompassi -sertifikaatti Jätehuollon teemavuosi Ympäristötiimi Tehokasta

Lisätiedot

TOIMIVAN JÄTETILAN OPAS

TOIMIVAN JÄTETILAN OPAS TOIMIVAN JÄTETILAN OPAS JÄTETILA JÄTETILAN SIJAINTI Jätetila Vaasassa jätekatoksille ja rakennelmille tarvitaan toimenpidelupa tai rakennuslupa. Jätetila on yleensä aitaus, katos tai huone. Toimiva jätetila

Lisätiedot

ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen

ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen ONKO TYÖ HSY:N JÄTTEENKULJETUSURAKOISSA TURVALLISTA? Juho Nuutinen MÄÄRITELMÄ Työn ja toiminnan luonne huomioon ottaen, on riittävän järjestelmällisesti selvitettävä ja tunnistettava työstä, työtilasta,

Lisätiedot

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet 29.10.2014 Caverion Suomi esitys Kierrätyshuoneet Jätteen putkikeräysjärjestelmä Asukasinfo 29.10.2014 Martti-Veikko Salo Järjestelmän toimintaperiaate 1 2 3 4 5 6 Syöttöpisteet voivat sijaita sisällä

Lisätiedot

HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010

HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010 HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO: 1. JÄTEASEMIEN VASTAANOTTOHINNAT 3 2. KIINTEISTÖN JÄTEMAKSUT 4-6 Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Ankkurikatu 8, 06100 Porvoo Asiakaspalvelu, puh.

Lisätiedot

LUONNOS TSV-JÄTETAKSA Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluva jätetaksa. Jyväskylä Laukaa Muurame

LUONNOS TSV-JÄTETAKSA Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluva jätetaksa. Jyväskylä Laukaa Muurame LUONNOS TSV-JÄTETAKSA 2020 Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluva jätetaksa Jyväskylä Laukaa Muurame Hyväksytty Jyväskylän seudun jätelautakunnassa xx.xx.20xx SISÄLTÖ YLEISTÄ KUNNAN TOISSIJAISELLE VASTUULLE

Lisätiedot

MAKSIMAALISTA KAPASITEETTIA PIENEEN TILAAN BERGMANN-ASTIAPURISTIMET

MAKSIMAALISTA KAPASITEETTIA PIENEEN TILAAN BERGMANN-ASTIAPURISTIMET MAKSIMAALISTA KAPASITEETTIA PIENEEN TILAAN BERGMANN-ASTIAPURISTIMET BERGMANN-ASTIAPURISTIMET Helppokäyttöiset Bergmann -astiapuristimet takaavat maksimaalisen jätteidenkäsittelykapasiteetin taloudellisesti

Lisätiedot

Toimivan jätetilan opas

Toimivan jätetilan opas Toimivan jätetilan opas www.jyvaskyla.fi Jätetila Jätetila on yleensä aitaus, katos tai huone. Toimiva jätetila helpottaa jätehuollon järjestämistä ja antaa siistin vaikutelman. Hyvin suunniteltu ja rakennettu

Lisätiedot

Jätehuollon kehittäminen Pöytyän kunnan kiinteistöissä Yläneellä

Jätehuollon kehittäminen Pöytyän kunnan kiinteistöissä Yläneellä Jätehuoltokartoitus 1(6) 16.2.2015 Turun Seudun Jätehuolto Oy Toni Tikkanen, puh. 020 728 2116 Kuormakatu 17 20380 Turku Pöytyän kunta Tarmo Rantanen Jätehuollon kehittäminen Pöytyän kunnan kiinteistöissä

Lisätiedot

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet 30.10.2014 Caverion Suomi esitys Kierrätyshuoneet Jätteen putkikeräysjärjestelmä Asukasinfo 30.10.2014 Petri Pouttu Järjestelmän toimintaperiaate 1 2 3 4 5 6 Syöttöpisteet voivat sijaita sisällä tai ulkona

Lisätiedot

TSV-JÄTETAKSA 2019 Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluva jätetaksa Jyväskylä Muurame

TSV-JÄTETAKSA 2019 Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluva jätetaksa Jyväskylä Muurame LUONNOS TSV-JÄTETAKSA 2019 Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluva jätetaksa Jyväskylä Muurame SISÄLTÖ YLEISTÄ KUNNAN TOISSIJAISELLE VASTUULLE KUULUVAN JÄTTEEN TAKSASTA... 3 1 Jätetaksan perusteet ja soveltamisalue...

Lisätiedot

Kouvolan ja Iitin uudet jätteenkuljetusurakat alkavat 1.1.2014

Kouvolan ja Iitin uudet jätteenkuljetusurakat alkavat 1.1.2014 Sivu 1 / 5 TIEDOTE KOUVOLAN JA IITIN ISÄNNÖITSIJÖILLE 20.11.2013 Kouvolan ja Iitin uudet jätteenkuljetusurakat alkavat 1.1.2014 myös entiset Kuusankoski ja Anjalankoski yhtenäisen jätteenkuljetuksen ja

Lisätiedot

Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta. Isännöitsijöiden aamiaistilaisuus Käyttöpäällikkö Johanna Rusanen

Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta. Isännöitsijöiden aamiaistilaisuus Käyttöpäällikkö Johanna Rusanen Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta Isännöitsijöiden aamiaistilaisuus 14.11.2017 Käyttöpäällikkö Johanna Rusanen 1 Muovipakkausten erilliskeräys 2 Muovipakkausten erilliskeräys HSY:n alueella

Lisätiedot

HYVÄ JÄTEKATOS. katon lape kulkusuunnasta. riittävän leveä oviaukko. ei ovea. luiska, ei kynnystä

HYVÄ JÄTEKATOS. katon lape kulkusuunnasta. riittävän leveä oviaukko. ei ovea. luiska, ei kynnystä HYVÄ JÄTEKATOS t o i m i v a j a t u r v a l l i n e n katon lape kulkusuunnasta poispäin riittävän leveä oviaukko ei ovea luiska, ei kynnystä auto pääsee esteettä ja turvallisesti jätekatoksen välittömään

Lisätiedot

Haja-asutusalueiden jätehuolto tienpitäjän näkökulmasta Haja-asutusalueiden jätehuolto -seminaari 2.2.2005 Kuopio

Haja-asutusalueiden jätehuolto tienpitäjän näkökulmasta Haja-asutusalueiden jätehuolto -seminaari 2.2.2005 Kuopio 1 Haja-asutusalueiden jätehuolto tienpitäjän näkökulmasta Haja-asutusalueiden jätehuolto -seminaari 2.2.2005 Kuopio Ympäristövastaava Airi Muhonen / Tiehallinto, Savo-Karjalan tiepiiri 2 Levähdys- ja pysäköimisalueet

Lisätiedot

Ympäristöasiat taloyhtiössä

Ympäristöasiat taloyhtiössä Ympäristöasiat taloyhtiössä Ohjelma 16.11.2016 9.00 Tervetuloa! 9.15 Turvallista ja toimivaa jätehuoltoa Kymenlaakson Jäte Oy, Ilkka Töyrylä ja Virpi Leppälä 10.00 Asiaa energiasta Kymenlaakson Sähkö Oy,

Lisätiedot

LUONNOS JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2018 Hyväksytty jätelautakunnassa xx.xx.2017 X

LUONNOS JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2018 Hyväksytty jätelautakunnassa xx.xx.2017 X 1 LUONNOS JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2018 Hyväksytty jätelautakunnassa xx.xx.2017 X 1 JÄTETAKSAN PERUSTEET JA SOVELTAMISALUE Jätelain (646/2011) 78 :n mukaisesti kunnan on perittävä järjestämästään

Lisätiedot

CP8-JL AUTOKATOS ALUMIINIRUNGOLLA. KOKO: 576 x 300 x192 (219)cm. Väri: Valkoinen RAL9016 Katto: Polykarbonaatti 8mm

CP8-JL AUTOKATOS ALUMIINIRUNGOLLA. KOKO: 576 x 300 x192 (219)cm. Väri: Valkoinen RAL9016 Katto: Polykarbonaatti 8mm AUTOKATOS ALUMIINIRUNGOLLA KOKO: 576 x 300 x92 (29)cm Väri: Valkoinen RAL906 Katto: Polykarbonaatti 8mm CP8-JL Tuotteella on kahdenkymmenenneljän (24) kuukauden materiaali ja valmistusvirhetakuu. Takuu

Lisätiedot

Ympäristöasiat taloyhtiössä

Ympäristöasiat taloyhtiössä Ympäristöasiat taloyhtiössä Ohjelma 8.12.2016 8.00 Aamiainen 9.00 Tervetuloa! Turvallista ja toimivaa jätehuoltoa Kymenlaakson Jäte Oy, Iida Miettinen ja Virpi Leppälä 10.00 Energiaa nyt ja tulevaisuudessa

Lisätiedot

JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS. Valkeakosken kaupunki

JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS. Valkeakosken kaupunki JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS Valkeakosken kaupunki Tekninen lautakunta hyväksynyt 25.11.2008 Voimaantulo 1.1.2009 1 I YLEISTÄ 1 Valkeakosken kaupungin jätehuolto on järjestetty jätelain

Lisätiedot

Ympäristöasiat taloyhtiössä

Ympäristöasiat taloyhtiössä Ympäristöasiat taloyhtiössä Ohjelma 30.11.2016 8.45 Tervetuloa! 9.00 Viemärietiketti isännöitsijän näkökulmasta Kouvolan Vesi Oy, Jarno Hujanen 9.30 Turvallista ja toimivaa jätehuoltoa Kymenlaakson Jäte

Lisätiedot

Isännöitsijän jäteopas

Isännöitsijän jäteopas Isännöitsijän jäteopas www.kiertokapula.fi Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Lainsäädäntö... 4 3. Jätejakeet... 5 Hyötyjätteet... 5 Biojäte... 5 Kuivajäte / Sekajäte... 5 Erikseen kuljetettavat jätejakeet...

Lisätiedot

ecoteco - luonnon ehdoilla, luonnollisesti

ecoteco - luonnon ehdoilla, luonnollisesti Kompostoiva puucee Suomessa suunniteltu suomalaisiin olosuhteisiin. Ecoteco-toimitus sisältää täydellisen toimivan puuceeratkaisun vapaaajan käyttöön. Elementtirakenteisen rakennuksen, joka on helppo itse

Lisätiedot

Kiinteistön jätemaksut määräytyvät tyhjennettävän jäteastian tilavuuden ja tyhjennysten lukumäärän perus-

Kiinteistön jätemaksut määräytyvät tyhjennettävän jäteastian tilavuuden ja tyhjennysten lukumäärän perus- 1 LUONNOS MUURAMEN KUNNAN JÄTETAKSA 2018 Hyväksytty jätelautakunnassa xx.xx.2017 x 1 JÄTEMAKSUN PERUSTEET JA SOVELTAMISALUE Jätelain (646/2011) 78 :n mukaisesti kunnan on perittävä järjestämästään jätehuollosta

Lisätiedot

Jätehuolto Etelä-Karjalassa

Jätehuolto Etelä-Karjalassa Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy on yhdeksän eteläkarjalaisen kunnan Imatran, Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren omistama jäteyhtiö. Tehtävänämme

Lisätiedot

Toimivan jätetilan opas

Toimivan jätetilan opas Toimivan jätetilan opas Jätetila Jätetila on yleensä aitaus, katos tai huone. Toimiva jätetila helpottaa jätehuollon järjestämistä ja antaa siistin vaikutelman. Hyvin suunniteltu ja rakennettu jätetila

Lisätiedot

Kiinteistöhoidon ympäristöpäivä Tommi Kukkonen Jäteneuvoja. Taloyhtiön jätehuolto

Kiinteistöhoidon ympäristöpäivä Tommi Kukkonen Jäteneuvoja. Taloyhtiön jätehuolto Kiinteistöhoidon ympäristöpäivä 15.11.2016 Tommi Kukkonen Jäteneuvoja Taloyhtiön jätehuolto Puhas Oy Perustettu 1997, aiempi nimi Joensuun seudun jätehuolto Oy Järjestää omistajakuntiensa lakisääteiset

Lisätiedot

RT 38160. BIKEKEEPER RUNKOLUKITTAVAT PYÖRÄTELINEET JA -KATOKSET Juho Sillanpää Oy TURVALLINEN TEHOKAS TYYLIKÄS TOIMIVA

RT 38160. BIKEKEEPER RUNKOLUKITTAVAT PYÖRÄTELINEET JA -KATOKSET Juho Sillanpää Oy TURVALLINEN TEHOKAS TYYLIKÄS TOIMIVA TARVIKETIETO marraskuu 2011 voimassa 31.5.2013 korvaa RT X70/273.6-37901 1 (4) RT 38160 173.6 Talo 2000 273.6 Talo 90 X70 talovarusteet SfB BIKEKEEPER RUNKOLUKITTAVAT PYÖRÄTELINEET JA -KATOKSET BikeKeeper

Lisätiedot

Pafebox. Uusi tilava, tyylikäs ja toimiva jäteastia.

Pafebox. Uusi tilava, tyylikäs ja toimiva jäteastia. Pafebox Uusi tilava, tyylikäs ja toimiva jäteastia. Pafebox on täydellinen ratkaisu Pafe on jätehuoltoteknologian edelläkävijä. Pafebox-jäteastian etuja: Luo uusia mahdollisuuksia jätehuoltoon Mahdollistaa

Lisätiedot

Kerättävät jätelajit Taloyhtiössä kerätään nyt myös muovijätettä jolle löytyy oma säiliö. Kaikki jätteet kerätään nyt syväkeräyssäiliöistä:

Kerättävät jätelajit Taloyhtiössä kerätään nyt myös muovijätettä jolle löytyy oma säiliö. Kaikki jätteet kerätään nyt syväkeräyssäiliöistä: freddis As Oy Porintie 2 Jäteaseman asennustyöt valmiit Jäteaseman asennustyöt ovat viimeistelyjä vaille valmiit ja kaikkia säiliöitä voi käyttää. Syväkeräyssäiliöiden edusta asfaltoidaan samassa yhteydessä

Lisätiedot

Kekkilä kompostorit ja kuivakäymälät

Kekkilä kompostorit ja kuivakäymälät Kekkilä kompostorit ja kuivakäymälät Kekkilän kompostorien ja kuivakäymälöiden avulla kotona, puutarhassa ja kesämökillä syntyvän maatuvan jätteen käsittely on siistiä ja vaivatonta. Tyylikkäät ja toimivat

Lisätiedot

Rauno Levan & Kimmo Salonen (toim.) GarbageX ohjelman käyttöohje

Rauno Levan & Kimmo Salonen (toim.) GarbageX ohjelman käyttöohje Rauno Levan & Kimmo Salonen (toim.) GarbageX ohjelman käyttöohje Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu Sarja B Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa 7 Lahden ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

/tyhjennys. /tyhjennys

/tyhjennys. /tyhjennys VIII JÄTEMAKSUTAULUKKO 17 Maksut 1.5.2012 alkaen Jätemaksutaksassa vahvistetaan arvonlisäveroton maksu. Arvonlisäsarakkeen maksu on kahdelle desimaalille pyöristetty likiarvo. 18 SEKAJÄTTEEN KERÄYS (Maksu

Lisätiedot

Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksa 1.1.2015 alkaen Savo- Pielisen jätelautakunnan toiminta-alueella

Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksa 1.1.2015 alkaen Savo- Pielisen jätelautakunnan toiminta-alueella Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksa 1.1.2015 alkaen Savo- Pielisen jätelautakunnan toiminta-alueella Taksan perusteet ja soveltamisala Kuntien jätehuoltoviranomainen, Savo-Pielisen

Lisätiedot

LIETTEIDEN KERÄYS KEMIÖNSAARESSA

LIETTEIDEN KERÄYS KEMIÖNSAARESSA LIETTEIDEN KERÄYS KEMIÖNSAARESSA Tehtävänä puhtaampi ympäristö LIETEKULJETUKSET HOITUVAT ROUSKIKSEN KANSSA Kemiönsaaressa sako- ja umpikaivolietteiden kuljetus hoidetaan kunnan järjestämänä aivan kuten

Lisätiedot

1. Jätekatos (1) 2. Jätehuone (1)

1. Jätekatos (1) 2. Jätehuone (1) Ohjeistus jätetilakartoituksen pisteytykseen Vastuut/kenelle ilmoitetaan 1. Jätekatos (1) Kohteessa on jätekatos, jossa on katto ja seinät (1). Katos voi olla yhteydessä esim. autokatoksen kanssa. Merkitse

Lisätiedot

STIGA ST 1200 8219-3204-08

STIGA ST 1200 8219-3204-08 STIGA ST 1200 8219-3204-08 B A D C 1. 2 E F 2. 3. H I 4. G M J 5. 6. 3 K 7. 8. L 9. 10. 11. 12. 4 SUOMALAINEN FI SYMBOLIT TURVAMÄÄRÄYKSET Koneessa on seuraavat symbolit, jotka muistuttavat käytössä vaadittavasta

Lisätiedot

Jätteenkuljetukset. Virpi Leppälä & Ilkka Töyrylä

Jätteenkuljetukset. Virpi Leppälä & Ilkka Töyrylä Jätteenkuljetukset Virpi Leppälä & Ilkka Töyrylä Alueet ja urakat Kouvola-Iitti (86 900 asukasta), Kymenlaakson Jäte Oy:n jätteenkuljetukset 7 eri urakkaa: loppujäte 3 urakkaa, biojäte, erillisurakkana

Lisätiedot

PALVELUHINNASTO. Kotitaloudet ja julkinen hallinto alkaen. Asioi kätevästi Omakukkoverkkopalvelussa jatekukko.

PALVELUHINNASTO. Kotitaloudet ja julkinen hallinto alkaen. Asioi kätevästi Omakukkoverkkopalvelussa jatekukko. PALVELUHINNASTO Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2017 alkaen Asioi kätevästi Omakukkoverkkopalvelussa jatekukko.fi/ omakukko MITEN JÄTEMAKSU MUODOSTUU? Jätemaksu muodostuu kerran vuodessa laskutettavasta

Lisätiedot

Jätteenkuljetukset. Virpi Leppälä, Minna Ruusuvaara & Sari Mäisti

Jätteenkuljetukset. Virpi Leppälä, Minna Ruusuvaara & Sari Mäisti Jätteenkuljetukset Virpi Leppälä, Minna Ruusuvaara & Sari Mäisti Alueet ja urakat Kouvola-Iitti (86 900 asukasta), Kymenlaakson Jäte Oy:n jätteenkuljetukset 7 eri urakkaa: loppujäte 3 urakkaa, biojäte,

Lisätiedot

Jätemaksun perusteista määrätään jätetaksassa. Yksittäisten kiinteistöjen jätemaksut määrätään taksan perusteella.

Jätemaksun perusteista määrätään jätetaksassa. Yksittäisten kiinteistöjen jätemaksut määrätään taksan perusteella. 1 Jyväskylän seudun jätelautakunta MUURAMEN KUNNAN JÄTETAKSA 2017 Hyväksytty jätelautakunnassa 8.12.2016 8 1 JÄTEMAKSUN PERUSTEET JA SOVELTAMISALUE Jätelain (646/2011) 78 :n mukaisesti kunnan on perittävä

Lisätiedot

XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen

XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen Jätemaksutaksassa vahvistetaan arvonlisäveroton maksu. Arvonlisäsarakkeen maksu on kahdelle desimaalille pyöristetty likiarvo. 19 SEKAJÄTTEEN KERÄYS Pakkaavaan

Lisätiedot

TSV-JÄTETAKSA LUONNOS

TSV-JÄTETAKSA LUONNOS TSV-JÄTETAKSA LUONNOS 1.3.2018 ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Saarijärvi, Uurainen Hyväksytty jätelautakunnassa XX XX SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ JÄTETAKSASTA JA JÄTEMAKSUISTA...

Lisätiedot

GLOBAALIA MARKKINOINTIA, SYVÄLLE JA SIISTISTI. Veikko Salli Hallituksen puheenjohtaja Molok Oy

GLOBAALIA MARKKINOINTIA, SYVÄLLE JA SIISTISTI. Veikko Salli Hallituksen puheenjohtaja Molok Oy GLOBAALIA MARKKINOINTIA, SYVÄLLE JA SIISTISTI. Veikko Salli Hallituksen puheenjohtaja Molok Oy GLOBAALIA MARKKINOINTIA, SYVÄLLE JA SIISTISTI. JÄTEHUOLTO LÄHTÖTILANTEESSA, PERUSTARVE / TOTEUTUKSEN ONGELMAT

Lisätiedot

Vinyyliponttiseinän käyttömahdollisuudet.

Vinyyliponttiseinän käyttömahdollisuudet. Vinyyliponttiseinän käyttömahdollisuudet. Vesistöjen rantojen ylläpitämiseksi. Käyttäessä ponttiseinää on rantojen huoltaminen helpompaa. Näin rannalle ei keräänny veden kuljettamaa roskaa. Sinne ei jää

Lisätiedot

Kuljetus alv. 0 % Ylimääräinen jäte on jätettä, joka on sijoitettu jäteastian ulkopuolelle. Ylimääräisestä jätteestä veloitetaan seuraavasti:

Kuljetus alv. 0 % Ylimääräinen jäte on jätettä, joka on sijoitettu jäteastian ulkopuolelle. Ylimääräisestä jätteestä veloitetaan seuraavasti: Palveluhinnasto 2013 voimassa 1.6.2013 alkaen Yleistä Lakeuden Etappi perii tämän hinnaston mukaisesti jätemaksut järjestämästään jätehuollosta ja siihen liittyvistä tehtävistä. Jätteen tuottaja, kiinteistön

Lisätiedot

MolokClassic Syväkeräys -säiliön (5 m³, 3 m³, 1.3 m³, 800l ja 300 l) ASENNUSOHJE

MolokClassic Syväkeräys -säiliön (5 m³, 3 m³, 1.3 m³, 800l ja 300 l) ASENNUSOHJE MolokClassic Syväkeräys -säiliön (5 m³, 3 m³, 1.3 m³, 800l ja 300 l) ASENNUSOHJE SÄILIÖIDEN KULJETUS JA KÄSITTELY Käsittele Syväkeräys -säiliöitä varoen. Säiliötä ei saa vierittää eikä pudottaa. Nosta

Lisätiedot

JÄTTEENKÄSITTELIJÄN KIERTOTALOUSTULEVAISUUS

JÄTTEENKÄSITTELIJÄN KIERTOTALOUSTULEVAISUUS JÄTTEENKÄSITTELIJÄN KIERTOTALOUSTULEVAISUUS MOLOK OY Hannu Jokinen toimitusjohtaja 1 Veikko Salli kehitti jätteen syväkeräys menetelmän vuonna 1991 2 MOLOK OY Tuotanto ja pääkonttori Nokialla Liikevaihto

Lisätiedot

Jätteenkuljetukset. Virpi Leppälä & Iida Miettinen

Jätteenkuljetukset. Virpi Leppälä & Iida Miettinen Jätteenkuljetukset Virpi Leppälä & Iida Miettinen Alueet ja urakat Kouvola-Iitti (86 900 asukasta), Kymenlaakson Jäte Oy:n jätteenkuljetukset 7 eri urakkaa: loppujäte 3 urakkaa, biojäte, erillisurakkana

Lisätiedot

MolokClassic Syväkeräys -säiliön ASENNUSOHJE

MolokClassic Syväkeräys -säiliön ASENNUSOHJE MolokClassic Syväkeräys -säiliön ASENNUSOHJE SÄILIÖIDEN KULJETUS JA KÄSITTELY Käsittele Syväkeräys -säiliöitä varoen. Säiliötä ei saa vierittää eikä pudottaa. Nosta säiliötä vain siinä olevista nostolenkeistä,

Lisätiedot

Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta. Johanna Rusanen, käyttöpäällikkö kuljetuspalvelut Isännöitsijäseminaari

Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta. Johanna Rusanen, käyttöpäällikkö kuljetuspalvelut Isännöitsijäseminaari Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta Johanna Rusanen, käyttöpäällikkö kuljetuspalvelut Isännöitsijäseminaari 22.11.2018 Sisältö Jätehuoltomääräykset uudistuvat Jätehuollon sähköinen asiointi

Lisätiedot

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11 Mökkipaketti 2 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Ohjeversio 08/11 1 Sisältö 1 Käyttötarkoitus... 3 2 Asentaminen... 4 2.1 Imeytyskaivon asentaminen... 5 3 Huolto... 6 2 1 Käyttötarkoitus Mökkipaketti

Lisätiedot

Kontit, tuhka/siirtolavat sekä bio- ja jätesäiliöt

Kontit, tuhka/siirtolavat sekä bio- ja jätesäiliöt RP-jätepuristimet RP-puristin on kehitetty tehokkaaksi ja toimivaksi jätteenkäsittelylaitteeksi kaikkialle missä jätettä syntyy. RPjätepuristimilla saadaan säästöä ja tehoa jätteenkäsittelyyn lukemattomissa

Lisätiedot

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT EPDM-kumiset VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT RAKENNUS / ASENNUSOHJE Myynti: Maahantuonti: Maan kaivaminen Kun altaan rakennuspaikka on valittu, maahan kaivetaan pohjapiirustusten mukainen kaivanto.

Lisätiedot

HYVÄT TURVALLISUUSKÄYTÄNNÖT 2014

HYVÄT TURVALLISUUSKÄYTÄNNÖT 2014 Betoniteollisuuden työturvallisuuskilpailu HYVÄT TURVALLISUUSKÄYTÄNNÖT 2014 JÄTEASTIAT JA JÄTEHUOLTO 1 Betoniteollisuuden hyvät turvallisuuskäytännöt sisältävät n. 350 sivua erilaisia hyviä käytäntöjä.

Lisätiedot

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset Tervetuloa SATOkotiin Muuttajan usein kysytyt kysymykset SATOn Asiakaspalvelu p. 020 334 443 asiakaspalvelu@sato.fi sato.fi facebook.com/sato Milloin saan hakea avaimet? Uuden kotisi avaimet saat vuokrasopimuksen

Lisätiedot

Jätemaksut. Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2016 alkaen. Asioi kätevästi verkossa Omakukko www.jatekukko.fi/ omakukko. Hinnat sis. alv.

Jätemaksut. Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2016 alkaen. Asioi kätevästi verkossa Omakukko www.jatekukko.fi/ omakukko. Hinnat sis. alv. Asioi kätevästi verkossa Omakukko www.jatekukko.fi/ omakukko Jätemaksut Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2016 alkaen MITEN JÄTEMAKSU MUODOSTUU? Jätemaksu muodostuu kerran vuodessa laskutettavasta

Lisätiedot

Ympäristö- ja toiminnallisen suunnittelujaoksen yhteisseminaari Tays jätteiden imusiirtojärjestelmä. Sairaalainsinööri, DI Esa Särkimäki

Ympäristö- ja toiminnallisen suunnittelujaoksen yhteisseminaari Tays jätteiden imusiirtojärjestelmä. Sairaalainsinööri, DI Esa Särkimäki Ympäristö- ja toiminnallisen suunnittelujaoksen yhteisseminaari 21.11.2018 Tays jätteiden imusiirtojärjestelmä Sairaalainsinööri, DI Esa Särkimäki 2 19.11.2018 Päätavoitteina jätteen siirrosta osastoilta

Lisätiedot

Aktiivibioreaktori kasvi- ja eläintiloille. Miika Ilonen - Miilahti Oy

Aktiivibioreaktori kasvi- ja eläintiloille. Miika Ilonen - Miilahti Oy Aktiivibioreaktori kasvi- ja eläintiloille Miika Ilonen - Miilahti Oy Ratkaisun esittely Aktiivimenetelmään perustuva pienbioreaktori, joka voidaan toteuttaa joko kiinteänä tilalle tai toimia siirrettävänä

Lisätiedot

JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS

JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS Mäntsälän kunta Tekninen lautakunta hyväksynyt 30.11.2011 187 Voimaantulo 1.1.2012 1 I YLEISTÄ 1 Mäntsälän kunnan jätehuolto on järjestetty jätelain ja

Lisätiedot

PALVELUHINNASTO. Kotitaloudet ja kunnat alkaen. Asioi kätevästi Omakukkoverkkopalvelussa jatekukko.fi/ omakukko

PALVELUHINNASTO. Kotitaloudet ja kunnat alkaen. Asioi kätevästi Omakukkoverkkopalvelussa jatekukko.fi/ omakukko PALVELUHINNASTO Kotitaloudet ja kunnat 1.1.2019 alkaen Asioi kätevästi Omakukkoverkkopalvelussa jatekukko.fi/ omakukko MITEN JÄTEMAKSU MUODOSTUU? Jätemaksu muodostuu kerran vuodessa laskutettavasta asuntokohtaisesta

Lisätiedot

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN TALOYHTIÖSSÄ

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN TALOYHTIÖSSÄ Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN TALOYHTIÖSSÄ Jätekeskus ja jäteasemat Polvijärven jäteasema Avoinna arkisin ti klo 9-13 ja to klo 14-18 Ahertajantie 2 83700 Polvijärvi Kontiosuon jätekeskus Avoinna

Lisätiedot

Kiertokapulan alueen kuntien yhteinen jätelautakunta hyväksynyt 28.11.2012 Voimaantulo 1.1.2013

Kiertokapulan alueen kuntien yhteinen jätelautakunta hyväksynyt 28.11.2012 Voimaantulo 1.1.2013 Riihimäen kaupunki TAKSAT JÄTEMAKSUTAKSA Kiertokapulan alueen kuntien yhteinen jätelautakunta hyväksynyt 28.11.2012 Voimaantulo 1.1.2013 I YLEISTÄ 1 Riihimäen kaupungin jätehuolto on järjestetty jätelain

Lisätiedot

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN TALOYHTIÖSSÄ

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN TALOYHTIÖSSÄ Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN TALOYHTIÖSSÄ Jätekeskus ja jäteasemat Polvijärven jäteasema ti klo 9-13 ja to klo 14-18 puh. 050 597 0254 Ahertajantie 2 83700 Polvijärvi Kontiosuon jätekeskus ma

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Kiertokapulan alueen kuntien jätelautakunta Kolmenkierto hyväksynyt 4.12.2013 Voimaantulo 1.1.2014

Kiertokapulan alueen kuntien jätelautakunta Kolmenkierto hyväksynyt 4.12.2013 Voimaantulo 1.1.2014 Riihimäen kaupunki JÄTEMAKSUTAKSA JÄTEMAKSUTAKSA Kiertokapulan alueen kuntien jätelautakunta Kolmenkierto hyväksynyt 4.12.2013 Voimaantulo 1.1.2014 I YLEISTÄ 1 Riihimäen kaupungin jätehuolto on järjestetty

Lisätiedot

JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS. Riihimäen kaupunki

JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS. Riihimäen kaupunki JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS Riihimäen kaupunki Kiertokapulan alueen kuntien jätelautakunta Kolmenkierto hyväksynyt 3.12.2015 Voimaantulo 1.1.2016 I YLEISTÄ 1 Riihimäen kaupungin jätehuolto

Lisätiedot

Kiinteistöastiat palveluksessasi!

Kiinteistöastiat palveluksessasi! Kiinteistöastiat palveluksessasi! JUUSO LASSI EMPPU EPELI EPPU EERO www.ukmuovi.fi Astiat lajitteluun ja kierrätykseen Tuotekoodit ja -koodit HELESI 140 Harmaa 701010 6418378710102* Vihreä 701011 6418378710119*

Lisätiedot

LSJH:n asiakasraportoinnin ja sähköisen asioinnin käyttöohje jätteenkuljetuksen asiakkaille

LSJH:n asiakasraportoinnin ja sähköisen asioinnin käyttöohje jätteenkuljetuksen asiakkaille KÄYTTÖOHJE 1 (10) LSJH:n asiakasraportoinnin ja sähköisen asioinnin käyttöohje jätteenkuljetuksen asiakkaille Kirjaudu palveluun osoitteessa www.lsjh.fi etusivulta Asiointi Asiakasraportointi Klikkaa tästä

Lisätiedot

Jätemaksut. Jätekukko Siistiä! Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2015 alkaen. Keskitetysti kilpailutettuja jätehuollon kuljetuspalveluita.

Jätemaksut. Jätekukko Siistiä! Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2015 alkaen. Keskitetysti kilpailutettuja jätehuollon kuljetuspalveluita. Jätemaksut Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2015 alkaen Hinnat sis. alv. 24 % Keskitetysti kilpailutettuja jätehuollon kuljetuspalveluita. Jätekukko Siistiä! www.jatekukko.fi Jätekukko on 16 kunnan

Lisätiedot

kilpailutus Tuija Klaus 2.12.2009

kilpailutus Tuija Klaus 2.12.2009 Jätekuljetusten suunnittelu ja kilpailutus Tuija Klaus 2.12.2009 PERUSTIETOJA Yhtiö on perustettu tt vuonna 2002. Omistajat: Porvoo (49,00 %), Sipoo (25,60 %), Loviisa (9,15 %), Askola (3,95 %), Pernaja

Lisätiedot

VARASTOHALLI 9m 12m LAGERHALL 9m 12m

VARASTOHALLI 9m 12m LAGERHALL 9m 12m VARASTOHALLI 9m 12m LAGERHALL 9m 12m TUOTE 25180 YLEISET TAKUUEHDOT Tuotteella on kahdentoista (12) kuukauden materiaali ja valmistusvirhetakuu. Takuu edellyttää, että halli on asennettu asianmukaisella

Lisätiedot

NAUTINNOLLISIA TERASSIHETKIÄ ARJEN KESKELLÄ TERASSIKUVASTO

NAUTINNOLLISIA TERASSIHETKIÄ ARJEN KESKELLÄ TERASSIKUVASTO NAUTINNOLLISIA TERASSIHETKIÄ ARJEN KESKELLÄ TERASSIKUVASTO JAMAR TERASSIT - ASIAKKAAN EHDOILLA Terassin hankkiminen Jamarilta on ennenkuulumattoman helppoa ja turvallista. Toimitamme avo- ja lasiterassit

Lisätiedot

UKM Jäte- ja. hiekkasäiliöt. UK-Muovi Oy. UK-Muovi Oy:llä on vuosikymmenien. Valikoimastamme kattavasti kiinteistöastiat:

UKM Jäte- ja. hiekkasäiliöt. UK-Muovi Oy. UK-Muovi Oy:llä on vuosikymmenien. Valikoimastamme kattavasti kiinteistöastiat: UKM Jäte- ja kierrätysastiat sekä hiekkasäiliöt :llä on vuosikymmenien kokemus jäteastioiden muuttuvista tarpeista. Nykyajan astioiden tulee olla tarkoituksenmukaisia, turvallisia, ympäristöystävällisiä

Lisätiedot

LIITE A: Jätemaksut kotitalouksille, julkisyhteisöille sekä sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluille

LIITE A: Jätemaksut kotitalouksille, julkisyhteisöille sekä sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluille Hyväksynyt Joensuun alueellinen jätelautakunta 8.12.2016 57. Taulukko 1. Perusmaksu. Vakinainen asunto Vapaa-ajan asunto Ilomantsi, Joensuu, Polvijärvi 19,27 23,89 9,64 11,95 Kontiolahti * 23,28 28,87

Lisätiedot

KORTTELI- TAI KORTTELIRYHMÄKOHTAINEN JÄTEHUOLTO 27. VALTAKUNNALLISET JÄTEHUOLTOPÄIVÄT 9.-10.10.2013, TAMPERE

KORTTELI- TAI KORTTELIRYHMÄKOHTAINEN JÄTEHUOLTO 27. VALTAKUNNALLISET JÄTEHUOLTOPÄIVÄT 9.-10.10.2013, TAMPERE KORTTELI- TAI KORTTELIRYHMÄKOHTAINEN JÄTEHUOLTO 27. VALTAKUNNALLISET JÄTEHUOLTOPÄIVÄT 9.-, TAMPERE 01 05 02 03 04 Esimerkkikohteet 01 Norja, Trondheim, putkikuljetus ja puristimet 02 Tanska, Frederiksberg,

Lisätiedot

Vettä ja lämpöä turvallista asumista

Vettä ja lämpöä turvallista asumista E R I S T E T Y T P U T K I S TOJÄ R J E S T E L M ÄT Vettä ja lämpöä turvallista asumista 01 2011 10001 Uponor Quattro neliputkinen elementti lämmön ja lämpimän käyttöveden johtamiseen autotallin ja talon

Lisätiedot

NYT SAA LUUKUTTAA - ASUKASTIEDOTUSTILAISUUS

NYT SAA LUUKUTTAA - ASUKASTIEDOTUSTILAISUUS NYT SAA LUUKUTTAA - ASUKASTIEDOTUSTILAISUUS 25.1.2017 2 Taustaa Kaupunginvaltuusto päätti 2013, että Kruunuvuorenrannan uudelle asuinalueelle toteutetaan alueellinen jätteen putkikeräysjärjestelmä Kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS. Hyvinkään kaupunki

JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS. Hyvinkään kaupunki JÄTEMAKSUTAKSA KUNNAN JÄRJESTÄMÄ JÄTTEENKULJETUS Hyvinkään kaupunki Kiertokapulan alueen kuntien jätelautakunta Kolmenkierto hyväksynyt 17.12.2014 Voimaantulo 1.1.2015 I YLEISTÄ 1 Hyvinkään kaupungin jätehuolto

Lisätiedot

LIITE A: Jätemaksut kotitalouksille, julkisyhteisöille sekä sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluille

LIITE A: Jätemaksut kotitalouksille, julkisyhteisöille sekä sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluille Taulukko 1. Perusmaksu. Vakituinen asunto Vapaa-ajan asunto Ilomantsi, Joensuu, Polvijärvi 19,45 24,12 9,73 12,06 Kontiolahti * 23,56 29,22 11,79 14,62 Liperi ** 22,51 27,92 11,26 13,96 Kaikkien kuntien

Lisätiedot

HINNASTO YRITYKSILLE 5/2010 4.11.2010

HINNASTO YRITYKSILLE 5/2010 4.11.2010 HINNASTO YRITYKSILLE 5/2010 4.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. JÄTTEIDEN VASTAANOTTO TOIMINTAOHJEET 3 2. DOMARGÅRDIN JÄTEASEMAN VASTAANOTTOHINNAT 4 3. PIENJÄTEASEMIEN VASTAANOTTOHINNAT 6 4. JÄTEASTIOIDEN TYHJENNYSMAKSUT

Lisätiedot

Jätehuollon kevätpäivä 2014 Keskitetty jätehuoltoratkaisu Hiukkavaara. Antero Kiljunen suunnitteluinsinööri, Oulun Jätehuolto

Jätehuollon kevätpäivä 2014 Keskitetty jätehuoltoratkaisu Hiukkavaara. Antero Kiljunen suunnitteluinsinööri, Oulun Jätehuolto Jätehuollon kevätpäivä 2014 Keskitetty jätehuoltoratkaisu Hiukkavaara Antero Kiljunen suunnitteluinsinööri, Oulun Jätehuolto Oulun Jätehuolto Oulun kaupungin liikelaitos Maan viidenneksi suurin jätelaitos

Lisätiedot

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta.

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta. Me haluamme tehdä työnteosta helpompaa, tehokkaampaa ja turvallisempaa rakentajille ympäri maailman kehittämällä luovia menetelmiä ja työkaluja, jotka helpottavat rakennusalan asennustöitä. Oikeanlaisilla

Lisätiedot

JÄTTEIDENKÄSITTELY JÄTESÄILIÖT VB VB VB VB VB VB Jätesäkit sivulla 430

JÄTTEIDENKÄSITTELY JÄTESÄILIÖT VB VB VB VB VB VB Jätesäkit sivulla 430 JÄTTEIDENKÄSITTELY JÄTESÄKKITELINE Helppo pitää puhtaana Kaikki, mitä tarvitaan työpaikan pitämiseksi siistinä. 96 54834.247 48 11892 73 VB201060 90 VB430000 Myydään erikseen 190 VB430400 180 VB430900

Lisätiedot

Elementtirakennukset. Roskakatokset - Huvimajat - Leikkimökki Puucee - Saunat - Varastot - Katokset ja tallit

Elementtirakennukset. Roskakatokset - Huvimajat - Leikkimökki Puucee - Saunat - Varastot - Katokset ja tallit Elementtirakennukset Roskakatokset - Huvimajat - Leikkimökki Puucee - Saunat - Varastot - Katokset ja tallit ROSKAKATOKSET elementtitoimitus paketti ei sisällä ovielementtiä, katemateriaalia, ruuveja eikä

Lisätiedot

AQUATRON BIOLOGINEN WC-JÄRJESTELMÄ

AQUATRON BIOLOGINEN WC-JÄRJESTELMÄ AQUATRON BIOLOGINEN WC-JÄRJESTELMÄ Aquatron on luontoystävällinen ratkaisu. Siinä yhdistyy kompostoivan vessan luontoystävällisyys ja wc:n käyttämukavuus ja hygienisyys. Aquatron-ekovessa järjestelmässä

Lisätiedot