SAIRILAN KOULUKODIN FA-PROJEKTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAIRILAN KOULUKODIN FA-PROJEKTI"

Transkriptio

1 SAIRILAN KOULUKODIN FA-PROJEKTI SAIRILAN FA-PROJEKTI 2017 Projektiraportti FA-työmenetelmän soveltamisesta vibrac-hoitajan näkökulmasta Sairilan koulukodissa sekä kahdeksan nuoren VAS-jana itsearviointien tulokset toteutetuista FA-projekteista.

2 1 Sisällys 1. Relaa! FA-tuolissa -PROJEKTIN TOTEUTUS SAIRILAN KOULUKODISSA FA-HOIDON TOTEUTUS JA HOITOTAVOITTEET FA-HOITOPROJEKTIN HOITOAJANKOHDAT, SISÄLTÖ JA HOIDON LISÄELEMENTIT NUOREN FA-HOITOAJANKOHDISTA SOPIMINEN VALMISTELUT HOITOKERTAA FA- HOIDON TOTEUTTAMISEN RAKENTEESTA JA HOITOTILANTEEN OLOSUHTEEN LUOMINEN HOITOKERALLE SAAPUMINEN FA-HOIDON VALMISTELUT NUOREN KANSSA HOIDON ALOITTAMISTA FA-HOIDON ALOITTAMINEN JA HOIDONAIKAINEN HAVAINNOINTI FA-HOITOSESSION KIRJAUKSET YKSITTÄISEN HOITOTAPAHTUMAN JA HOITOPROJEKTIN VIBRAC-HOITAJAN TYÖORIENTAATIOSTA NUORTEN VAS-JANA ITSEARVIOINTIEN TEKEMINEN KAHDEKSAN PROJEKTIIN OSALLISTUNEEN NUOREN TAULUKOIDUT VAS-JANA TULOKSET C10 poika 15 vuotta 10 hoitokertaa C11 tyttö 17 vuotta 2 hoitokertaa C12 poika 15 vuotta 8 hoitokertaa C13 poika 14 vuotta 9 hoitokertaa C15 poika 13 vuotta 5 hoitokertaa C16 poika 14 vuotta 10 hoitokertaa C17 tyttö 15 vuotta 8 hoitokertaa PALAUTEKYSELYT FA-PROJEKTIN KYSELY SAIRILAN HENKILÖKUNNALLE FA-PROJEKTIIN LIITTYEN KYSELY FA-PROJEKTISSA OLLEILLE NUORILLE LIITTEET... 18

3 2 1. Relaa! FA-tuolissa -PROJEKTIN TOTEUTUS SAIRILAN KOULUKODISSA Toteutin kahdeksalle Sairilan koulukodin nuorelle FA-projektit ajalla Projekti on ensimmäinen koulukodeissa useammalle nuorelle hoidollisesti orientoitunut ja systemaattisesti toteutettu kokonaisuus. Hoitosessioita toteutui kaikkiaan 52 kappaletta ja nuorten kokemukset FAhoidosta olivat pääsääntöisesti positiivisia. Nuorten itsearviointitulosten mukaan lähes poikkeuksetta nuoret kokivat olleensa rauhallisempia ja rentoutuneempia FA-hoitojen jälkeen kuin ennen hoitoja. Hoitojen aikana heidän hengitysrytminsä tasaantuivat ja syvenivät. Nuoret kertoivat saaneensa apua: niska-hartia- ja alaselänkipuihinsa, stressin parempaan sietämiseen esim. oman tulevaisuutensa epävarmojen asioiden miettimisen yhteydessä. Osa nuorista kertoi koulutyöhön keskittymisen parantuneen, kun omat ajatukset pysyivät paremmin kasassa ja kokivat matalien taajuuksien tuntuneen positiivisilta pään ja niskan alueella. Yksi nuorista kertoi saaneensa korvaavia mielihyväkokemuksia ja saaneen tästä apua kannabiksen käyttöön liittyvien mielihalujensa käsittelemiseen. Yhden nuoren unirytmi parantui aiempaan verrattuna. Hän nukahti paremmin ja uniaika pidentyi usealla tunnilla. Osa nuorista raportoi kysyttäessä nähneensä hoitojen aikana mielikuvia menneisyytensä tapahtumista. Hoitojen yhteydessä käytössä olleet lisäelementit painopeitto ja rentoutusmusiikki tukivat nuoria FA-hoitoon keskittymisessä. Neljä nuorta ilmaisi halukkuutensa jatkaa FA-hoitoja tulevaisuudessa. Yksi nuorista ei kokenut saaneensa hyötyä FA-hoidoista ja keskeytti itse FA-projektin kahden hoitokerran jälkeen. Kolmen nuoren kanta jäi epäselväksi. Projektin aikana työstin myös Sairilan koulukotiin soveltuvaa tapaa toteuttaa FAhoitoja asiakaskunta huomioiden. Toteutunut projekti toimi hyvänä jatkokehittämishankkeena 2015 tekemäni vibrac-hoitajakoulutuksen lopputyöhöni kirjaamieni havaintojen pohjalta. Kirjasin auki tähän raporttiin FAtoteutuksen proseduurin ja tekemiäni huomioita projektin ajalta käytännön suosituksien muodossa jatkoa varten. FA-hoidon teoriataustaan voi voi tutustua tarkemmin linkistä löytyvästä vibrachoitajaopintojeni lopputyöstä. ( Kokonaisuutena arvioiden projekti onnistui hyvin. Tästä on hyvä jatkaa FAhoitojen tarjoamista nuorille säännöllisenä osana Sairilan koulukodin hoitomenetelmäpalettia. Liitteinä on FA-projektin seinämainos (LIITE1) ja rentoutushoitopaketin sisällön kuvaus (LIITE 2).

4 FA-HOIDON TOTEUTUS JA HOITOTAVOITTEET - Sairilan nuorille toteutettava FA-hoito on hoidollisesti orientoitunutta ja kehollisuuteen vaikuttava yksilötyömenetelmä. - Sairilan FA-hoidossa: hoidollisuus, systemaattisuus ja tavoitteellisuus ovat toimintakulttuurin keskeisiä elementtejä. - Nuoren FA -hoidon tavoitteina voi olla mm. oman kehontilansa parempi tuntemus, rentoutuminen, unen laadun / univalverytmin parantuminen, avun saaminen kehon kiputiloihin tai korvaavien mielihyväkokemuksien saaminen. - FA hoidon myötä nuori pyritään saamaan parempaan aikuiskontaktiin ja käymään keskusteluja oman elämänsä asioista. Mahdollisesti pidemmällä aikavälillä säännöllisen FA -hoidon myötä pystytään vaikuttamaan nuoren defensiivisen ajattelun ja käyttäytymisen vähentymiseen oman koulukotisijoituksen tavoitteisiin liittyen FA-HOITOPROJEKTIN HOITOAJANKOHDAT, SISÄLTÖ JA HOIDON LISÄELEMENTIT - FA -hoitoajankohdat toteutetaan pääsääntöisesti ma-pe klo sekä arkipyhinä ja viikonloppuisin Erityisesti ilta-aikaan ajoittuvilla FA - hoidoilla pyritään vaikuttamaan nuoren unen parantumiseen ja asuin yksikössä iltatilanteen rauhoittamiseen. - FA -hoitojen järjestämisessä otetaan huomioon nuoren yksilölliset tarpeet, jotka tukevat koulukodin strukturoitua päiväohjelmaa. - Nuoren kanssa toteutetaan hoitokerran kokonaisuus. Hoitokertoja on keskimäärin 2-4 kpl viikossa. - Nuoren päihdekuntoutuksen alkuvaiheessa voi hoitokertoja olla 1-2 viikon aikana päivittäin. Voimakkaiden vieroitusoireiden hoitamiseen voi hoitokertoja olla aamuin illoin ensimmäisellä viikolla (esimerkiksi nuoret, jotka ovat olleet pitkiä aikoja karkumatkoilla tai uuden sijoituksen alkuvaiheessa). - Rauhallisen ja rentouttavan FA -hoidon kesto on ensimmäisellä kerralla noin minuuttia. Tämän jälkeen sovitaan nuoren kanssa keston pidentämisestä. Nuoret ovat kokeneet minuutin pituiset hoito-ohjelmat hyviksi. - Nuori vastaa ennen ja jälkeen FA -hoidon VAS-janakyselyihin, joissa arvioi omaa yleistilaansa ja rentoutuneisuuttaan. Lisäksi nuori arvioi ennen hoidon aloittamista omaa olotilaansa laajemman kyselyn myötä, joka tehdään ennen projektin ensimmäistä hoito ja viimeistä hoitokäyntiä.

5 4 - Viltti, painopeitto(10kg) ja musiikki ovat lisäelementtejä joita voi hoidon edetessä ottaa mukaan hoitopakettiin. Musiikki ei ole välttämätön. HUOM - on tarkkaan mietittävä, mitä musiikilla tavoitellaan. Esimerkiksi rentoutukseen pyrkivien ohjelmien kanssa tulee käyttää rauhallisia äänimaisemia. Nuori ei määritä milloin ja mitä musiikkia hoidollisesti orientoituneessa FA-hoidossa käytetään. Pyritään välttämään musiikin dynamiikan ja informaation ristiriita hoito-ohjelman kanssa sekä ettei musiikki tue nuoren mahdollista kuivanappailua NUOREN FA-HOITOAJANKOHDISTA SOPIMINEN - Sovi nuorten FA -ajat opettajien ja omaohjaajien kanssa aikuisyhteistyössä. - Kysy aikuisilta nuoren sen hetkinen tilanne (onko jotain erityistä) hakiessasi nuorta FA-hoitoon. Vaikeasti moniongelmaisilla nuorilla hoitoon sitoutumisen taso voi vaihdella hyvinkin voimakkaasti ja impulsiivisesti käsillä olevassa hetkessä oman kunnon ja voinnin mukaan (vrt. yli- ja alivirittäyneisyys). - Henkilökunta on kokenut hyvänä, että vibrac-hoitaja hakee ja palauttaa nuoren FA-hoitojen yhteydessä. 2. VALMISTELUT HOITOKERTAA - Varmista FA-tuolin ja laiteohjaimiston asianmukainen kytkentä ja toiminta ennen nuoren saapumista hoitotilaan. (Tee testiajona tulevan asiakkaan hoitoohjelman käynnistys.) Laitteiston tulee olla valmiudessa aloittaa hoito sujuvasti. Tarvittaessa on kyettävä tekemään nuoren toiveesta muutoksia hoito-ohjelman painotuksiin ja kestoon. Tämä on hyvä huomioida varsinkin hoitokertojen edetessä. Aloita aina rauhallisella rentoutusohjelmalla, jossa yleisvoimakkuuden taso on 3 tai 4. - Laita itsearviointilomakkeet (VAS- janakysely) valmiiksi esille hoitotilaan ennen nuoren saapumista. FA/VA koko projektia koskeva itsearviointi teetetään ensimmäisen ja viimeisen kerran aluksi. - Mikäli hoitoon liittyy musiikkielementti valmistele soitettava musiikki soittolistalle toistavaan laitteeseen ja varmista kuulokkeiden toiminta. Järjestä itsellesi myös rinnakkaiskuuntelumahdollisuus toistettavaan musiikkiin, jotta voit monitoroida musiikin volyymia ja kestoa. - Hae nuori koululta tai asumisyksiköstä.

6 5 3. FA- HOIDON TOTEUTTAMISEN RAKENTEESTA JA HOITOTILANTEEN OLOSUHTEEN LUOMINEN 3.1. HOITOKERALLE SAAPUMINEN - Siirtymän aikana asuin yksiköstä tai koululta kysy nuorelta kuulumiset sekä onko tarvetta juuri sillä hetkellä puhua mieltä painavista asioista. Käy näistä asioista lyhyet keskustelut. Tavoitteena on, että nuori tulee kuulluksi ja saa purkaa päällimmäisiä mietteitään ennen FA-hoitoa. - Tarkasta nuorelta onko hänellä tarvetta asioida wc:ssä. Kerro syy tähän ja kytke se FA-hoidon vaikutuksiin ja hoidon aikaiseen miellyttävyyden kokemiseen. - Käy keskustelua yleisesti hygieniasta ennen hoitoon tulemista ja ettei kipeänä ollessa toteuteta FA-hoitoja. - Nuori täyttää uuden projektin alkaessa hiukan laajemman itsearviointipatteriston. Opasta nuorta itsearviointien täyttämisessä ja kertaa itsearviointien merkitys ja kytke kehollisuusteemaan. Pyydä täyttämään VASjana itsearviointi ennen hoitoa. - Kannusta nuorta pohtimaan omaa kehollisuuttaan FA- hoitoprojektin aikana FA-HOIDON VALMISTELUT NUOREN KANSSA - Kerro nuorelle lyhyesti FA -tuolin toimintaperiaate ja tutustuta nuori tuoliin. - Ohjaa nuori istumaan ja tee tarvittavat säädöt tuoliin mm. selkänojan kulma ja ristiseläntuki. - Ohjaa nuorelle hengitysharjoitus jotta hän suuntaa ajatuksensa omaan kehonsa tunnusteluun HOIDON ALOITTAMISTA - Ennen FA-hoidon aloittamista kerro mitä seuraavaksi tapahtuu. > Demonstroi valaistuksen himmentäminen (jottei valo häikäise silmiä) > Kerro, että laitat hiukan verhoa eteen FA-tuolin eteen, jotta hän saa olla rauhassa. > Kerro, että hoito-ohjelmassa on rauhallisia taajuusvaihteluja. > Kerro, että hän voi itse keskeyttää hoidon missä vaiheessa haluaa. > Kerro, että ohjaaja on koko ajan paikalla samassa tilassa. > Sovi nuoren kanssa, miten hänet voi herättää säikäyttämättä häntä, jos hän sattuisi nukahtamaan.

7 FA-HOIDON ALOITTAMINEN JA HOIDONAIKAINEN HAVAINNOINTI - Toteuta edellä mainitut toimenpiteet. Aloita hoito-ohjelma: käynnistä musiikki, mikäli se on perustellusti valittu hoidon lisäelementiksi ja tämän jälkeen käynnistä FA-hoito-ohjelma. - Hoidon aikana tarkkaile nuoren hengitysrytmiä ja kehollista liikehdintää. Hoidon päätyttyä anna musiikin soida hetki tuolin hoito-ohjelman päättymisen jälkeen ja säädä lopuksi volyymi tasaisesti kuulumattomiin kuulokkeista FA-HOITOSESSION - Hoito-ohjelman jälkeen, anna nuoren nousta tuolista omaan tahtiin ja kysy päällimmäisiä ajatuksia hoidosta, hoito-ohjelman toimivuudesta ja kysy mahdollisista hoidon aikana nousseista mielikuvista. Kysy onko tarvetta muuttaa hoito-ohjelman painotuksia? - Pyydä nuorta täyttämään VAS-jana itsearviointi hoidon jälkeen. - Anna nuorelle ensimmäisen hoitokerran jälkeen kehollisuuteen liittyvä kotitehtävä - kehonkuvakysely (LIITE3), jonka tarkoituksena on ylläpitää nuoren oman kehollisuuteensa pohtimista. Palaa tehtävään hoitoprojektin aikana, vaikka puolivälin kyselyn merkeissä. - Hoitokerran jälkeen saata nuori takaisin asuin yksikköön tai koululle. Kävellessä voit kysellä vielä tarkentavia kysymyksiä nuoren havainnoista hoitokertojen välillä tai eroavaisuuksia. Viidennen käynnin jälkeen (puolivälikysely) voit tiedustella nuorelta, miten hän on kokenut hyötyneensä FA-hoidosta.

8 7 4. KIRJAUKSET YKSITTÄISEN HOITOTAPAHTUMAN JA HOITOPROJEKTIN - Tee tarvittavat sessiokohtaiset merkinnät hoidosta omiin muistiinpanoihisi ja kirjaa hoitokäynnistä keskeiset asiat Nappulakirjausjärjestelmään oppilaskohtaisesti. - Tee tarvittavat muutokset hoito-ohjelmiin, joista sovit nuoren kanssa. Tallenna muutokset nuoren yksilölliseen hoito-ohjelmaan. Voit kerrata muutokset seuraavan hoitokerran alussa ja kysyä vielä nuorelle mahdollisesti mieleen tulleita asioista FA-hoitoon liittyen. - Anna nuorelle viimeisen suunnitellun käynnin jälkeen täytettäväksi palautekysely FA-hoitoprojektista ja sovi palautuksesta. - Projektin päätyttyä koosta nuoren VAS-jana itsearviointien tulokset taulukkomuotoon ja kirjoita FA-hoidosta hoitoyhteenveto, jossa arvioit FAhoidon vaikuttavuutta ja soveltuvuutta nuorelle. 5. VIBRAC-HOITAJAN TYÖORIENTAATIOSTA - Luota FA hoitostruktuuriin ja omaksu toteutuksen rakenne, jotta pysyt vakuuttavasti ja sujuvasti ohjaamaan hoitosessiot haasteellisten ja vaativien koulukoti nuorten kanssa. - Vie hoitokokonaisuutta rauhallisesti eteenpäin ja lisää hoitoon lisäelementtejä tarvittaessa (viltti, painopeitto, musiikki) sekä keskusteluja nuoren kehollisuuden tuntemuksiin liittyen. - Muista, että hoidollisesti ja tavoitteellisesti toteutettava FA-hoitohoito sisältää paljon muutakin kuin hoito-ohjelman käynnistämisen. Sairilassa toteutettavassa FA-hoidossa korostuu vuorovaikutteisuus nuoren kanssa aikuisjohtoisesti toteutettuna. - Hengähdä itse minuuttia asiakaskäynnin ja sessiokohtaisten kirjausten jälkeen.

9 8 6. NUORTEN VAS-JANA ITSEARVIOINTIEN TEKEMINEN Kukin projektiin osallistunut nuori vastasi ennen ja jälkeen hoidon VASjanakyselyihin, joissa hän arvioi omaa yleistilaansa ja rentoutuneisuuttaan. Jännittyneisyyden sekä rentoutuneisuuden itsearviointiasteikko (LIITE 4) KAHDEKSAN PROJEKTIIN OSALLISTUNEEN NUOREN TAULUKOIDUT VAS-JANA TULOKSET Kunkin nuoren tekemät VAS-janojen tulokset ovat taulukoituina. Jotta nuoria ei tunnista heidän nimensä on korvattu koodinimillä. Ainoastaan sukupuoli, ikä ja hoitoajankohdat ovat nähtävissä. Kaikkien nuorten kanssa sovittiin alun perin toteutettavaksi 10 hoitosarjan projektit. Kaikilla nuorilla tämä ei toteutunut. Kunkin nuoren kohdalla toteutuneiden hoitokertojen määrät ilmenevät tuloksien yhteydessä. Jokaiselle projektiin osallistuneelle nuorelle on tallennettuna yksilölliset hoito-ohjelmat tulevia FA-hoitoprojekteja varten.

10 C10 poika 15 vuotta 10 hoitokertaa C10 YLEISTILAN ITSEARVIOINTI YLEISTILA LEVOTON RAUHALLINEN HOITOKERTA 1 (20.11.) HOITOKERTA 2 (22.11.) HOITOKERTA 3 (23.11.) HOITOKERTA 4 (27.11.) HOITOKERTA 5 (29.11.) HOITOKERTA 6 (4.12.) HOITOKERTA 7 (7.12.) HOITOKERTA 8 (8.12.) HOITOKERTA 9 (11.12.) HOITOKERTA 10 (13.12.) C10 RENTOUTUNEISUUDEN ITSEARVIOINTI RENTOUTUNEISUUS JÄNNITTYNYT RENTOUTUNUT HOITOKERTA 1 (20.11.) HOITOKERTA 2 (22.11.) HOITOKERTA 3 (23.11.) HOITOKERTA 4 (27.11.) HOITOKERTA 5 (29.11.) HOITOKERTA 6 (4.12.) HOITOKERTA 7 (7.12.) HOITOKERTA 8 (8.12.) HOITOKERTA 9 (11.12.) HOITOKERTA 10 (13.12.)

11 C11 tyttö 17 vuotta 2 hoitokertaa C11 YLEISTILAN ITSEARVIOINTI YLEISTILA LEVOTON RAUHALLINEN HOITOKERTA 1 (20.11.) HOITOKERTA 2 (22.11.) C11 RENTOUTUNEISUUDEN ITSEARVIOINTI RENTOUTUNEISUUS JÄNNITTYNYT RENTOUTUNUT HOITOKERTA 1 (20.11.) HOITOKERTA 2 (22.11.)

12 C12 poika 15 vuotta 8 hoitokertaa C12 YLEISTILAN ITSEARVIOINTI YLEISTILA LEVOTON RAUHALLINEN HOITOKERTA 1 (20.11.) HOITOKERTA 2 (24.11.) HOITOKERTA 3 (28.11.) HOITOKERTA 4 (29.11.) HOITOKERTA 5 (5.12.) HOITOKERTA 6 (6.12.) HOITOKERTA 7 (11.12.) HOITOKERTA 8 (12.12.) C12 RENTOUTUNEISUUDEN ITSEARVIOINTI RENTOUTUNEISUUS JÄNNITTYNYT RENTOUTUNUT HOITOKERTA 1 (20.11.) HOITOKERTA 2 (24.11.) HOITOKERTA 3 (28.11.) HOITOKERTA 4 (29.11.) HOITOKERTA 5 (5.12.) HOITOKERTA 6 (6.12.) HOITOKERTA 7 (7.12.) HOITOKERTA 8 (12.12.) 37 66

13 C13 poika 14 vuotta 9 hoitokertaa C13 YLEISTILAN ITSEARVIOINTI YLEISTILA LEVOTON RAUHALLINEN HOITOKERTA 1 (21.11.) HOITOKERTA 2 (24.11.) HOITOKERTA 3 (28.11.) HOITOKERTA 4 (30.11.) HOITOKERTA 5 (5.12.) HOITOKERTA 6 (6.12.) HOITOKERTA 7 (12.12.) HOITOKERTA 8 (14.12.) HOITOKERTA 9 (15.12.) C13 RENTOUTUNEISUUDEN ITSEARVIOINTI RENTOUTUNEISUUS JÄNNITTYNYT RENTOUTUNUT HOITOKERTA 1 (21.11.) HOITOKERTA 2 (24.11.) HOITOKERTA 3 (28.11.) HOITOKERTA 4 (30.11.) HOITOKERTA 5 (5.12.) HOITOKERTA 6 (6.12.) HOITOKERTA 7 (12.12.) HOITOKERTA 8 (14.12.) HOITOKERTA 9 (15.12.)

14 C14 poika 15 vuotta 4 hoitokertaa C14 YLEISTILAN ITSEARVIOINTI YLEISTILA LEVOTON RAUHALLINEN HOITOKERTA 1 (22.11.) HOITOKERTA 2 (24.11.) HOITOKERTA 3 (28.11.) HOITOKERTA 4 (6.12.) C14 RENTOUTUNEISUUDEN ITSEARVIOINTI RENTOUTUNEISUUS JÄNNITTYNYT RENTOUTUNUT HOITOKERTA 1 (22.11.) HOITOKERTA 2 (24.11.) HOITOKERTA 3 (28.11.) HOITOKERTA 4 (6.12.)

15 C15 poika 13 vuotta 5 hoitokertaa C15 YLEISTILAN ITSEARVIOINTI YLEISTILA LEVOTON RAUHALLINEN HOITOKERTA 1 (20.11.) HOITOKERTA 2 (22.11.) HOITOKERTA 3 (23.11.) HOITOKERTA 4 (27.11.) HOITOKERTA 5 (29.11.) C15 RENTOUTUNEISUUDEN ITSEARVIOINTI RENTOUTUNEISUUS JÄNNITTYNYT RENTOUTUNUT HOITOKERTA 1 (20.11.) HOITOKERTA 2 (22.11.) HOITOKERTA 3 (23.11.) HOITOKERTA 4 (27.11.) HOITOKERTA 5 (29.11.)

16 C16 poika 14 vuotta 10 hoitokertaa C16 YLEISTILAN ITSEARVIOINTI YLEISTILA LEVOTON RAUHALLINEN HOITOKERTA 1 (24.11.) HOITOKERTA 2 (27.11.) HOITOKERTA 3 (29.11.) HOITOKERTA 4 (30.11.) HOITOKERTA 5 (4.12.) HOITOKERTA 6 (5.12.) HOITOKERTA 7 (6.12.) HOITOKERTA 8 (8.12.) HOITOKERTA 9 (12.12.) HOITOKERTA 10 (13.12.) C16 RENTOUTUNEISUUDEN ITSEARVIOINTI RENTOUTUNEISUUS JÄNNITTYNYT RENTOUTUNUT HOITOKERTA 1 (24.11.) HOITOKERTA 2 (27.11.) HOITOKERTA 3 (29.11) HOITOKERTA 4 (30.11.) HOITOKERTA 5 (4.12.) HOITOKERTA 6 (5.12.) HOITOKERTA 7 (6.12.) HOITOKERTA 8 (8.12.) HOITOKERTA 9 (12.12.) HOITOKERTA 10 (13.12.) Hoitokerralla 2 C16:sta ei muistanut tehdä VAS arviota ennen FA-hoitoa

17 C17 tyttö 15 vuotta 8 hoitokertaa C17 YLEISTILAN ITSEARVIOINTI YLEISTILA LEVOTON RAUHALLINEN HOITOKERTA 1 (28.11.) HOITOKERTA 2 (30.11.) HOITOKERTA 3 (4.12.) HOITOKERTA 4 (8.12.) HOITOKERTA 5 (11.12.) HOITOKERTA 6 (12.12.) HOITOKERTA 7 (13.12.) HOITOKERTA 8 (14.12.) C17 RENTOUTUNEISUUDEN ITSEARVIOINTI RENTOUTUNEISUUS JÄNNITTYNYT RENTOUTUNUT HOITOKERTA 1 (28.11.) HOITOKERTA 2 (30.11.) HOITOKERTA 3 (4.12.) HOITOKERTA 4 (8.12.) HOITOKERTA 5 (11.12.) HOITOKERTA 6 (12.12.) HOITOKERTA 7 (13.12.) HOITOKERTA 8 (14.12.)

18 17 7. PALAUTEKYSELYT FA-PROJEKTIN 7.1. KYSELY SAIRILAN HENKILÖKUNNALLE FA-PROJEKTIIN LIITTYEN Projektin jälkeen pyysin palautetta Sairilan henkilökunnalta ja kokemuksia nuorten FA-hoitoprojekteista. Palautekysymykset ovat tarkemmin nähtävissä vastausten yhteydessä. Henkilökunnalta tuli 8 palautetta, jotka ovat liitteenä (Liite 5) KYSELY FA-PROJEKTISSA OLLEILLE NUORILLE Projektin jälkeen pyysin FA-projektiin osallistuneilta nuorilta kirjallista palautetta päättyneestä projektista. Palautekysymykset ovat tarkemmin nähtävissä vastausten yhteydessä. Ainoastaan yksi nuori vastasi kyselyyn (Liite 6).

19 18 LIITTEET Liite 1 Liite 2 Liite 3 Liite 4 Liite 5 Liite 6 FA-projektin seinämainos Rentoutushoitopaketin sisällön kuvaus Kehonkuvakysely Jännittyneisyyden sekä rentoutuneisuuden itsearviointiasteikko Vastaukset kyselyihin Sairilan henkilökunnalle FA-projektiin liittyen Vastaukset kyselyihin FA-projektiin osallistuneille nuorille

20 RELAA! NEXT WAVE -TUOLISSA LIITE 1

21 LIITE 2 RELAA! -RENTOUTUSHOITOPAKETTI 10 HOITOKERRAN SARJAN TOTEUTUS Nuoren kanssa käydään alkukeskustelu ja tehdään kehonkuvakartoitus -kysely ennen tuolihoitojen aloittamista. Hoitokertoja toteutetaan 2-3 kertaa viikossa Hoitopaketissa 1-3 kerran aikana tutustutaan fysioakustisen tuolin toimintaan minuutin hoidoilla. Käyntien aikana arvioidaan hoitomuodon soveltuvuutta nuorelle, haetaan rentoutusohjelmaan yksilöllisiä painotuksia eri kehon osiin ja arvioidaan musiikin käyttämistä osana hoitoa. Hoitoajankohdat pyritään sijoittamaan ilta-aikaan ennen nukkumaan menoa. Aiemmista hoidoista Sairilassa on käytännön kokemuksena, että kehon rentoutuminen tukee nuoren luonnollista nukahtamista ja parantaa unen laatua. Tutustumiskäyntien jälkeen hoitojen kestot ovat n minuuttia. RELAA! -RENTOUTUSHOITOPAKETTI KENELLE Fysioakustinen tuolihoito on suunnattu kaikille Sairilaan sijoitetuille nuorille. Sairilan koulukoti tarjoaa ensimmäisenä valtion koulukotiyksikkönä matalataajuushoitoa systemaattisesti toteutettuna tukemaan nuoren kokonaishoitoa koulukotisijoituksen aikana. Tarjoamme yksilöllisesti muokattavaa rentoutukseen tähtäävää matalataajuushoitoa Nextwave Pro - tuolilla toteutettuna. Matalataajuisessa äänivärähtelyhoidossa käytetään hz taajuuksia kehon kudosten vastinresonanssin tuottamiseen. Kehollisen vaikuttavuuden vuoksi hoitomuoto tukee hyvin rentoutumista. FA -tuolihoidon yhteydessä asiakkaalla on käytettävissä mm. painopeitto. Nuori arvioi omaa rentoutuneisuuttaan hoitoprojektin aikana VAS -jana kyselyihin vastaamalla hoitokertojen alussa ja lopussa. FA - tuolihoidon toteuttaa erikoistumiskoulutuksen suorittanut vibrac -hoitaja. Hän kirjaa arvion fysioakustisen hoidon toteutumisesta projektin päätteeksi. Prosessin aikana vibrac hoitaja työskentelee tiiviissä yhteistyössä nuoren lähiaikuisten kanssa yksilöllistäen hoidon nuoren tarpeille

22 LIITE 3 NIMI PVM KEHONKUVAKYSELY Kehonkuvalla tarkoitetaan sitä, mitä oma kehollisuus itselle merkitsee, kuinka kehonsa kokee. Tähän sisältyy se, kuinka kokee oman kehollisen olemuksensa, kuinka kokee oman liikkumisensa ja toimintansa arjen tilanteissa ja millaisia muistoja kehossaan kantaa. Me emme välttämättä kovin usein tietoisesti pohdi näitä puolia kokemuksessamme. Seuraavat kysymykset tarjoavat sinulle mahdollisuuden kuvailla hiukan, mitä voit näihin kokemuksiisi liittyen itsessäsi huomata. Miten koet kehosi olemuksen? Onko sinulla kehollisia muistoja tilanteista, joissa olet kärsinyt tai sinun on ollut vaikea olla? Kertoisitko esimerkin sellaisesta muistosta? Onko sinulla kehollisia muistoja tilanteista, joissa sinun on ollut hyvä olla ja olet nauttinut? Kertoisitko esimerkin sellaisesta muistosta?

23

24 LIITE 5 KYSELY SAIRILAN HENKILÖKUNNALLE FA-PROJEKTIIN LIITTYEN Toteutin Sairilassa fysioakustisia hoitoprojekteja 8 nuoren kanssa PALAUTEKYSYMYS 1 Pyytäisin teiltä työntekijähavaintoja ja vapaamuotoisia kommentteja FA-projektin ajalta hoidoissa käyneisiin nuoriin liittyen. Mahdolliset nuorten kommentit koulun ja asuinyksikön arjesta sekä omaryhmistä ovat myös arvokasta tietoa jatkoa varten. VASTAAJA 1 Nuori kävi muutaman kerran hoidossa. Nuoren käytöksessä ei huomannut eroa. VASTAAJA 2 Projekti näyttäytyi hyvin suunniteltuna ja toteutettuna sekä sisällöllisesti jäntevänä ja tavoitteellisena kokonaisuutena. Hyvä esimerkki kasvatus- ja hoitotyön oheen rakentuvasta `tukitoiminnnasta` - mitä eri muodoissa soisi olevan enemmänkin. Osaamista talossa on. Omilta nuorilta en ole saanut kommentteja, mutta jo se, että he käyvät sovitun jakson loppuun on jonkinlainen mittari toiminnan mielekkyydestä ja onnistumisesta. VASTAAJA 3 Nuoret arvioineet rentoutuneensa FA-hoidon aikana Osa hoitoon osallistuneista koki myös nukahtavansa paremmin ja yöunien olevan pidempiä. Tällä on merkitystä koulutyöskentelyyn ja yleiseen jaksamiseen.

25 VASTAAJA 4 Projekti oli hyvin valmisteltu, ajoissa ja perusteellisesti. Projektista tiedotettiin hyvin koko henkilöstölle. Projektin vetäjä huolehti asiasta kokonaisvaltaisesti; varmisti aikataulut, nouti ja palautti oppilaan. Mukana olleiden oppilaiden motivointi ilmeisen onnistunutta, koska oppilaat lähtivät mielellään mukaan. Kirjaukset Nappulaan erittäin kattavia. Projekti osoitti hyvin suunnitellun ja toteutetun yksilötyöskentelyn tarpeellisuuden. VASTAAJA 5 Samaan aikaan sattui tytön elämässä paljon kotirintamalla tai ehkä paremminkin tuli esille asioita, jotka varmasti olleet olemassa kaiken aikaa. On hankala sanoa mikä tytön olossa ja voinnissa johtui mistäkin. VASTAAJA 6 En ole huomannut FA-projektin liittyviä vaikutuksia oppilaisiin (tyttöjen asuinyksikön oppilaat). Arki koulussa rullaa normaaliin tahtiin. Mielellään oppilaat ovat projektiin lähteneet ja uskon, että kiinnostusta löytyy myös jatkossa. VASTAAJA 7 En havainnut mitään erityisiä vaikutuksia kenessäkään hoitojaksojen aikana. En tosin tiedä millaisia vaikutuksia hoidolla edes voi olla, mutta koulun arki rullasi hoitojen aikana samoin kuin ennenkin. VASTAAJA 8 Oppilas hyötyi mielestäni FA-projektista. FA-käyntien jälkeen oppilas oli levollisempi luokkatilanteissa ja oppilaan oli helpompaa keskittyä koulutyöhönsä. Impulsiivisuutta vähemmän, rennomman oloinen.

26 PALAUTEKYSYMYS 2 Kerro myös millaisia kehittämistoiveita tai ideoita sinulla olisi FA-hoitojen toteuttamiseen Sairilan koulukodin arjessa nuorille (esim. hoitoajankohdat)? VASTAAJA 1 (Ei ollut kirjattuna kehittämisideoita) VASTAAJA 2 (Ei ollut kirjattuna kehittämisideoita) VASTAAJA 3 Motivointi ja kokeiluvaiheessa kouluaikana tapahtuvat hoidot varmasti innostavat osallistumaan. Myöhemmin kullekin nuorelle omat räätälöidyt hoitoajankohdat. VASTAAJA 4 Toiminta säännölliseksi. Omaryhmän jäsenet testaamaan hoitoa, jotta osaavat markkinoida sitä paremmin oppilailleen. VASTAAJA 5 Olisi mielenkiintoinen kokeilla auttaisiko ilta-aikainen rauhoittuminen FA:ssa unen saantiin. Karkureissujen jälkeisissä vieroitusoireissa? Tupakoinnin lopettaminen auttaisiko siihen, jos joltakulta motivaatiota löytyisi. Miten viiltelevä nuori hyötyisi FA:sta?

27 VASTAAJA 6 Hoitoajankohdat OK oppilaat tulevat mielellään kouluaikana. Henkilökunnalle tietoa FA-projektista mm. mitä tapahtuu, mistä kyse, vaikutuksista tms. VASTAAJA 7 Hoitoajankohdat olivat sopivia. Ne tulivat yllätyksenä (siis koulun näkökulmasta), mutta se ei haitannut. Oppilaat itse tuntuivat tietävän omat aikansa, ja se oli hyvä. VASTAAJA 8 Hoitokerrat koulupäivien keskellä eivät olleet ongelma. Aamutuokiot hyviä siinä mielessä, että hoidosta saatu hyöty näkyy koulussa vaikkapa koko päivän. PALAUTEKYSYMYS 3 Olisitko itse kiinnostunut kokeilemaan FA-hoitoa Tyky-toimintana? Mikä olisi sinulle paras ajankohta? VASTAAJA 1 Kyllä! Vaikka aamuvuoron päättyessä. VASTAAJA 2 (Ei ollut kirjattuna kiinnostusta Tyky-toimintana FAhoitoihin) VASTAAJA 3 Olen kiinnostunut, päiväaika (myöhempi iltapäivä). VASTAA JA 4 Olen kiinnostunut. Ajalla ei ole väliä, kunhan se sovitaan riittävän ajoissa

28 VASTAAJA 5 Ilman muuta. Klo 8-16 välisenä aikana. VASTAAJA 6 Olen kiinnostunut FA-hoidosta. VASTAAJA 7 Saattaisin olla kiinnostunut, voisin tosin ensin hankkia hieman lisätietoa hoidosta. VASTAAJA 8 Olen kiinnostunut, parhaita ajankohtia klo välillä, kun oppitunnit ohitse.

29 KYSELY FA-PROJEKTISSA OLLEILLE NUORILLE LIITE 6 PALAUTEKYSYMYS 1 Miten olet kokenut hyötyneesi FA- hoidosta projektisi aikana? VASTAAJA 1 helpompi keskittyä sen jälkee, varsinki koulussa. Rauhoittaa kropan & mielen. Auttaa jaksamaan paremmin PALAUTEKYSYMYS 2 Millaisia asioita olet oppinut omasta kehostasi projektin aikana? VASTAAJA 1 että jos on silmät kii vähän aikaa & koittaa rauhoittaa kropan nii on helpompi olla. PALAUTEKYSYMYS 3 Mikä on ollut mielestäsi yllättävää FA-hoidossa? Sana on vapaa! VASTAAJA 1 Et sen vaikutuxen huomaa heti jo ekal kerral, eikä vaikk 1vkn käyntien jälkeen. PALAUTEKYSYMYS 4 Anna vielä lopuksi Antille palautetta FA-hoitojen toteuttamisesta! Millaisia toiveita sinulla on FA-hoitojen toteuttamiseen tulevaisuudessa? VASTAAJA 1 et niitä jatketaan samalla tavalla.

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkodeissa ja tukiasunnoissa oleville nuorille Nuorten kysely lähetettiin yksiköiden esimiesten kautta anonyyminä Surveypal-nettilinkkinä välitettäväksi

Lisätiedot

Mitä ajattelit tässä kohtaa? Haluaisitko kertoa omin sanoin, millä perusteella laitoit ruksin juuri tuohon?

Mitä ajattelit tässä kohtaa? Haluaisitko kertoa omin sanoin, millä perusteella laitoit ruksin juuri tuohon? ELÄMÄN JANAT Tehtävän tarkoituksena on tunnistaa nuoren elämästä riskitekijöitä, jotka voivat altistaa lyhyellä tai pitkällä aikavälillä itsetuhoiselle käyttäytymiselle. Samalla sen avulla voidaan kartoittaa

Lisätiedot

Hyvinvointikysely oppilaille

Hyvinvointikysely oppilaille Hyvinvointikysely oppilaille Haluaisimme kuulla, mitä sinä ajattelet kouluhyvinvointiin liittyvistä asioista. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Jos et osaa

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Arvojen tunnistaminen

Arvojen tunnistaminen Arvojen tunnistaminen Viikko 2 Arvojen tunnistamisen neljä ilmansuuntaa ovat työ, ihmissuhteet, vapaa-aika, terveys. Näiden isojen otsakkeiden alle alat jäsentää tarkentavia huomioita. Arvoja ei voi tunnistaa

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely Uudenmaan alueen kuntien sosiaalityöntekijöille Kyselylomakkeet kohdistettiin perheryhmäkoti- ja tukiasuntopaikkakunnilla selvittämällä alueen asumisyksiköistä,

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä Riitta Kinnunen, asiantuntija Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Pohjois-Suomen etsivän nuorisotyön päivät, Joutenlampi 10.11.2016 Sovari

Lisätiedot

Tämä osallistumista ja vahvuuksia edistävä toimintamalli on toteutettu opinnäytetyö projektina Pirilän toimintakeskukseen.

Tämä osallistumista ja vahvuuksia edistävä toimintamalli on toteutettu opinnäytetyö projektina Pirilän toimintakeskukseen. JOHDANTO Tämä osallistumista ja vahvuuksia edistävä toimintamalli on toteutettu opinnäytetyö projektina Pirilän toimintakeskukseen. Mallin tarkoituksena on antaa seuraaville toimintapäivän tekijöille ideoita

Lisätiedot

MATALATAAJUISTA ÄÄNIVÄRÄHTELYHOITOA SAIRILAN KOULUKODISSA

MATALATAAJUISTA ÄÄNIVÄRÄHTELYHOITOA SAIRILAN KOULUKODISSA MATALATAAJUISTA ÄÄNIVÄRÄHTELYHOITOA SAIRILAN KOULUKODISSA Tapausselostus fysioakustisen tuolin käytöstä osana nuoren erityisen huolenpidon jaksoa Jarru -yksikössä Antti Heimonen Lopputyö Level II/vibrac-hoitaja

Lisätiedot

- Nuorten aamu- ja iltapäivätoiminta

- Nuorten aamu- ja iltapäivätoiminta Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 20 Lapset ja nuorisotyö - Nuorten aamu- ja iltapäivätoiminta Puijolan nuorisotyö 2 Päätavoite PUIJOLA EDISTÄÄ SOSIAALISTA NUORISOTYÖTÄ jakautuu 4 osatavoitteeseen

Lisätiedot

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO!

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO! SUUNNITELMA (LUONNOS) Työpajan/toiminnan järjestäjä/vastuutaho Nimi, organisaatio Turun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat Satu Heikkinen, Kukka Olsoni ja Anna-Maija Saariaho

Lisätiedot

Tehtävät. stressiin liittyvät tehtävät 1 5. Minun stressini. Stressin monet puolet

Tehtävät. stressiin liittyvät tehtävät 1 5. Minun stressini. Stressin monet puolet Tehtävät 1 Minun stressini stressiin liittyvät tehtävät 15 A. Mikä sinua stressaa? Voit ajatella, mitkä asiat tämänhetkisessä arjessasi, elämäntilanteessasi tai vaikkapa yksittäisissä tilanteissa aiheuttavat

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

#lupakertoa - asennekysely

#lupakertoa - asennekysely #lupakertoa - asennekysely Tajua Mut! -toimintamallin #lupakertoa -kampanja rohkaisi nuoria pyytämään apua ilman häpeää tai pelkoa. Kampanjan yhteydessä toteutettiin avoin asennekysely. Kysely selvitti

Lisätiedot

Muonion, Kolarin ja Pellon 7. luokkien kysely kevät Kyselyn toteuttanut Hanna Vuorinen, tulokset koostanut Anna-Maiju Kaakkurivaara

Muonion, Kolarin ja Pellon 7. luokkien kysely kevät Kyselyn toteuttanut Hanna Vuorinen, tulokset koostanut Anna-Maiju Kaakkurivaara Muonion, Kolarin ja Pellon 7. luokkien kysely kevät 2012 Kyselyn toteuttanut Hanna Vuorinen, tulokset koostanut Anna-Maiju Kaakkurivaara Kyselyn täyttäneiden määrä Vastanneita jä Poikia Muonio 24 12 12

Lisätiedot

Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi OPPIMISPROSESSIEN OHJAUS & KÄYTTÄYTYMIS JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT

Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi OPPIMISPROSESSIEN OHJAUS & KÄYTTÄYTYMIS JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi OPPIMISPROSESSIEN OHJAUS & KÄYTTÄYTYMIS JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT Kysely johtajille, opettajille ja oppilaille kevät 2010 Piia Seppälä, arvioinnin

Lisätiedot

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen työpajatoiminnassa

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen työpajatoiminnassa Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen työpajatoiminnassa Riitta Kinnunen, asiantuntija Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Etelä-Suomen työpajojen ALU-STARTTI 27.1.2016 Sovari tuottaa laadullista vaikutustietoa

Lisätiedot

Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla

Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla VANHEMPAINKYSELY 2015 Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla Taustakysymyksiä Lapseni on: tyttö poika Lisää seuraaville riveille koulun antama käyttäjänimi ja salasana: Käyttäjänimi:

Lisätiedot

NUORISOPALVELUT. Tämä kysely on osa Lapsiystävällinen kunta -alkukartoitustyötä. Se toteutetaan Webropol-kyselynä PE mennessä.

NUORISOPALVELUT. Tämä kysely on osa Lapsiystävällinen kunta -alkukartoitustyötä. Se toteutetaan Webropol-kyselynä PE mennessä. NUORISOPALVELUT Tämä kysely on osa Lapsiystävällinen kunta -alkukartoitustyötä. Se toteutetaan Webropol-kyselynä PE 5.4.2019 mennessä. Kyselyssä voit kertoa kokemuksistasi ja toiveistasi koskien Kittilän

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 03/2017 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 2 Sivu 1 / 15 Nimi: PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät TOINEN TAPAAMINEN Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen Sijais- ja adoptiovanhemmat tekevät

Lisätiedot

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Perusopetuksen arviointi Koulun turvallisuus 2010 oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010 Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Kyselyn taustaa Zef kysely tehtiin tuotannon toimeksiannosta vuosiluokkien

Lisätiedot

KYSELY PINSKUTOIMINNASTA KIINNOSTUNEILLE, TOIMINTAAN OSALLISTUNEILLE JA AKTIIVISESTI TOIMINNASSA MUKANA OLEVILLE. Hei!

KYSELY PINSKUTOIMINNASTA KIINNOSTUNEILLE, TOIMINTAAN OSALLISTUNEILLE JA AKTIIVISESTI TOIMINNASSA MUKANA OLEVILLE. Hei! 1 KYSELY PINSKUTOIMINNASTA KIINNOSTUNEILLE, TOIMINTAAN OSALLISTUNEILLE JA AKTIIVISESTI TOIMINNASSA MUKANA OLEVILLE Hei! Teen Humanistisen ammattikorkeakoulun Yhteisöpedagogi (YAMK)-opinnäytetyönä pinskutoiminnan

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Koulutuskysely esimiehille huhtikuu 2015 Koko Tervis- alue

Koulutuskysely esimiehille huhtikuu 2015 Koko Tervis- alue Koulutuskysely esimiehille huhtikuu 2015 Koko Tervis- alue Vastaajien määrä maakunnittain (N=17) Pohjois- Savo 11, vastannut 8 (53 % oman alueen osalta) Pohjois- Karjala 17, vastannut 6 (35 % oman alueen

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2015 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

VERTAISARVIOINTI. s a a p u u k o u l u k o t i i s i! Mitä sulle kuuluu? Minkälainen tyyppi sä olet? Onko sulla hyvä olla täällä?

VERTAISARVIOINTI. s a a p u u k o u l u k o t i i s i! Mitä sulle kuuluu? Minkälainen tyyppi sä olet? Onko sulla hyvä olla täällä? VERTAISARVIOINTI s a a p u u k o u l u k o t i i s i! Minkälainen tyyppi sä olet? Mitä sulle kuuluu? Onko sulla hyvä olla täällä? VALTTI VERTAISARVIOINTI SIJAISHUOLLOSSA VERTAISARVIOINTI? MIKSI? MITÄ HYÖTYÄ?

Lisätiedot

OIVALLUS. arviointi- ja väittämäkortit.

OIVALLUS. arviointi- ja väittämäkortit. OIVALLUS arviointi- ja väittämäkortit ARVIOINTIASTEIKKOKORTIT EN KOSKAAN 0 SATUNNAISESTI 1 MELKO USEIN 2 PÄÄSÄÄNTÖISESTI/AINA 3 PERUSTAIDOT A 1.1 Käytöstavat Vastaan kun tervehditään. A 1.2 Käytöstavat

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Harjoite 2: Oman kilpailuvireen ja kilpailujännityksen tarkastelu

Harjoite 2: Oman kilpailuvireen ja kilpailujännityksen tarkastelu Harjoite 2: Oman kilpailuvireen ja kilpailujännityksen tarkastelu Tavoitteet 30-60 minuuttia, käy kotitehtäväksi Harjoituslomake ja kynä Aiempien valmistautumiseen liittyvien harjoitteiden lomakkeet Harjoitteen

Lisätiedot

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4 Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / 170112 / TiK Kuva 4 MEILLÄ LAPSIA KUULLAAN JA HE SAAVAT IKÄTASONSA MUKAISESTI OLLA OSALLISIA ITSEÄÄN KOSKEVISSA ASIOISSA. 1 Lapsi osallistuu oman esiopetussuunnitelmansa

Lisätiedot

Riitta Kinnunen, asiantuntija Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Itä-Suomen työpajojen ja etsivän nuorisotyön työkokous

Riitta Kinnunen, asiantuntija Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Itä-Suomen työpajojen ja etsivän nuorisotyön työkokous Mitä kuuluu työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön vaikuttavuuden arviointiin? Sovari sosiaalisen vahvistumisen mittari vaikuttavuuden arvioinnin välineeksi Riitta Kinnunen, asiantuntija Valtakunnallinen

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

10 askelta onnistumiseen

10 askelta onnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia 10 ta onnistumiseen Mirja Hannula, EK @mirjahannula 9.11.2018 Ammatillisen koulutuksen eri opiskelijaryhmiä Perusasteen päättävät

Lisätiedot

SomeBody -mittari lapsen/nuoren läheisille (vanhemmat) ja lapsen/nuoren kanssa toimiville ammattilaisille

SomeBody -mittari lapsen/nuoren läheisille (vanhemmat) ja lapsen/nuoren kanssa toimiville ammattilaisille SomeBody -mittari lapsen/nuoren läheisille (vanhemmat) ja lapsen/nuoren kanssa toimiville ammattilaisille SomeBody -toiminta on alkamassa. Ennen toiminnan alkua pyydämme sinua lapsen/nuoren kanssa toimivana

Lisätiedot

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Erikseen varattuna hetkenä 20-60 minuuttia Harjoituslomakkeet ja kynät Tavoitteet Harjoitella kiinnittämään ajoissa huomiota mahdollisen negatiivisen stressin kertymiseen

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016

Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016 Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016 Taiteen perusopetuksen seminaari15.4.2016 Minna Harmanen Jan Hellgren Matti Pietilä

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Sukupuoli ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET

Sukupuoli ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET Aurinkoisen asiakastyytyväisyyskysely tehtiin syyskuussa 2016. Kysely oli suunnattu kaikille Aurinkoisen asiakkaille; yhteisökodissa ja tukiasunnossa asuville sekä päiväasiakkaille.

Lisätiedot

~YHDESSÄ -YHDESSÄ ETEENPÄIN~

~YHDESSÄ -YHDESSÄ ETEENPÄIN~ ~YHDESSÄ -YHDESSÄ ETEENPÄIN~ ETEENPÄIN- EVÄITÄ TYÖYHTEISÖN HYVINVOINTIIN EVÄITÄ TYÖYHTEISÖN HYVINVOINTIIN Melina Kivioja Anneliina Peltomaa SISÄLLYS 1 LUKIJALLE 2 ARVOSTA JA TUE 3 ANNA HYVÄN KIERTÄÄ 4

Lisätiedot

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO VANHEMPAINILTA Valintojen stoori -menetelmän läpi käyneiden oppilaiden huoltajille järjestetään Valintojen stoori - viikon aikana vanhempainilta, jossa heillä on mahdollisuus tutustua Valintojen stooriin

Lisätiedot

ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE

ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE 1 ETELÄ-POHJANMAAN MUSIIKKIOPISTO VIRVATULI-ITSEARVIOINTIHANKKEESEEN LIITTYVÄ ARVIOINTIRAPORTTI 2014 KYSELY 13-VUOTIAILLE JA SITÄ VANHEMMILLE OPPILAILLE Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston itsearviointiprosessi

Lisätiedot

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin TET työelämä tutuksi Juniori kohtaa seniorin Työelämä tutuksi TET eli työelämään tutustuminen on yläasteen ja lukion oppilaille järjestettävä opetussuunnitelman mukainen työelämään tutustumisjakso. Sen

Lisätiedot

Perustiedot - Kaikki -

Perustiedot - Kaikki - KMO Kysely huoltajille, muskarit ja karuselli RTF Report - luotu 27.05.2015 15:49 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Käpylä muskarit ja karuselliopetus 74 54 42 Yhteensä 74 54 42 Perustiedot 1. Lapseni

Lisätiedot

Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa.

Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa. Ykkösklubi 2015 Ykkösklubi Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa. Ryhmiä ohjaavat koulutetut kummit. Ykkösklubitoiminta on yhteistyötä terveydenhuollon,

Lisätiedot

Sovari-mittari 217-218 työpajatoiminta Sovari sosiaalisen vahvistumisen mittari on työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön vaikuttavuusmittari, jolla tuodaan esille palveluiden laatua ja sosiaalisesti

Lisätiedot

Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa?

Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Perusopetuksen kehittäminen/ kysely huoltajille ja henkilökunnalle Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt

Lisätiedot

Valitse kyllä tai ei sen mukaan miten ollaan viime lukuvuonna toimittu. Mikäli vastaat ei, perustele halutessasi lyhyesti, miksi näin ei ole tehty.

Valitse kyllä tai ei sen mukaan miten ollaan viime lukuvuonna toimittu. Mikäli vastaat ei, perustele halutessasi lyhyesti, miksi näin ei ole tehty. Laatukortti 13 Koulun kerhotoiminta 1. Suunnittelu Rehtori täyttää Valitse kyllä tai ei sen mukaan miten ollaan viime lukuvuonna toimittu. Mikäli vastaat ei, perustele halutessasi lyhyesti, miksi näin

Lisätiedot

STEP-BY-STEP -OHJE OPETTAJALLE

STEP-BY-STEP -OHJE OPETTAJALLE STEP-BY-STEP -OHJE OPETTAJALLE 1. REKISTERÖITYMINEN: Aloita rekisteröityminen klikkaamalla alla olevaa painiketta Syötä tarvittavat tiedot. Vahvista, että olet lukenut ehdot läpi ja paina Send Saat aktivointiviestin

Lisätiedot

Yläasteikäisten uni Julia Korpihete & Roosa Lukkala Te3 tutkimusraportti Forssan yhteislyseo 08.05.2014

Yläasteikäisten uni Julia Korpihete & Roosa Lukkala Te3 tutkimusraportti Forssan yhteislyseo 08.05.2014 Yläasteikäisten uni Julia Korpihete & Roosa Lukkala Te3 tutkimusraportti Forssan yhteislyseo 08.05.2014 Sisällysluettelo: 1. johdanto 1 2. aineisto ja menetelmät 2 3. tulokset..3 4. tulosten tarkastelu/pohdinta...13

Lisätiedot

JAKSAMINEN VUOROTYÖSSÄ

JAKSAMINEN VUOROTYÖSSÄ JAKSAMINEN VUOROTYÖSSÄ 2/23/2016 Ulla Peltola; OH lab.hoit., TtM, opettaja 1 SISÄLTÖ vuorotyö ja terveys vuorotyön edut ja haitat työvuorosuunnittelu esimiestyö työn ja perheen/muun elämän yhteensovittaminen

Lisätiedot

YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI. Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1

YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI. Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1 YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1 Iloa lapselle ja nuorelle Vanhempaintoiminta joukkovoimaa hyvän elämän puolesta Vanhempaintoiminta

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

THL:n neuvontakortti vieroitusohjauksen tukena neuvolassa. Anu Piispanen Lehtori Diak ammattikorkeakoulu

THL:n neuvontakortti vieroitusohjauksen tukena neuvolassa. Anu Piispanen Lehtori Diak ammattikorkeakoulu THL:n neuvontakortti vieroitusohjauksen tukena neuvolassa Anu Piispanen Lehtori Diak ammattikorkeakoulu 8.11.2017 Vastaanoton keskustelujen vahvuudet ja haasteet VAHVUUDET Tupakoinnista kysytään ja Fagerströmin

Lisätiedot

TOIMINTATILASTOJEN (2013) TÄYTTÖOHJE

TOIMINTATILASTOJEN (2013) TÄYTTÖOHJE 26.11.2013 Toimintatilasto 2013 TOIMINTATILASTOJEN (2013) TÄYTTÖOHJE Toimintatilasto palvelee ensisijaisesti nais-, varhaisnuoriso- ja nuoriso-osastoja, mutta myös alueellisia pelastusliittoja ja valtakunnallista

Lisätiedot

Liikkuva koulu hanke. Seminaari Helsinki Tuija Tammelin tutkimusjohtaja LIKES tutkimuskeskus

Liikkuva koulu hanke. Seminaari Helsinki Tuija Tammelin tutkimusjohtaja LIKES tutkimuskeskus Liikkuva koulu hanke Ttki Tutkimustuloksia tlki Seminaari Helsinki 5.10.2011 Tuija Tammelin tutkimusjohtaja LIKES tutkimuskeskus Pilottihankkeiden tutkimus ja seuranta Tavoitteena on selvittää miten hanke

Lisätiedot

SEKASIN-CHAT VUOSIRAPORTTI Satu Sutelainen Verkkokriisityön päällikkö Suomen Mielenterveusseura

SEKASIN-CHAT VUOSIRAPORTTI Satu Sutelainen Verkkokriisityön päällikkö Suomen Mielenterveusseura SEKASIN-CHAT VUOSIRAPORTTI 2018 Satu Sutelainen Verkkokriisityön päällikkö Suomen Mielenterveusseura 18% ENEMMÄN YHTEYDENOTON YRITYKSIÄ EDELLISVUOTEEN VERRATTUNA, 22% ENEMMÄN KÄYTYJÄ KESKUSTELUJA Sekasin-chat

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2014 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä Riitta Kinnunen, asiantuntija Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Itä-Suomen nuorisotyönpäivät 29.9.2016 Sovari sosiaalisen vahvistumisen

Lisätiedot

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä?

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä? Koulu ja työ - ohje Koulunkäyntiin liittyen tärkeää on selvittää sekä motivaatio käydä koulua, mutta myös mahdolliset pulmat tai oppimisvaikeudet. Mikäli koulut on jo käyty, niin työelämään liittyen on

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 0 toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 0. Vuoden 0 seurantaan liittyvä kysely

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy Pesutilanteet Vastustelu pesutilanteissa on aika yleistä Voi johtua pelosta Alapesu voi pelottaa, jos ihmistä on käytetty hyväksi seksuaalisesti tai hän on

Lisätiedot

#uusiamis #10askeltaonnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia

#uusiamis #10askeltaonnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia #uusiamis #10taonnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia 10 ta onnistumiseen yrityksille Ammatillisen koulutuksen eri opiskelijaryhmiä Perusasteen päättävät

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

Koulutus työn tukena kyselyn tuloksia

Koulutus työn tukena kyselyn tuloksia Koulutus työn tukena kyselyn tuloksia AIKUISKOULUTUS KANTAA JHL:n koulutuspoliittinen seminaari Kyselyn toteutus Kysely toteutettiin verkkokyselynä 26.11. 7.12.2018 Vastaajiksi kutsuttiin satunnaisotannalla

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Tervon yhtenäiskoulu Sisällys 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintavelvoite... 2 2. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoite...

Lisätiedot

äänivitamiinia mielelle ja keholle 2009 AiP seminaari 8.9.2009 Eija Lämsä Eija Lämsä

äänivitamiinia mielelle ja keholle 2009 AiP seminaari 8.9.2009 Eija Lämsä Eija Lämsä äänivitamiinia mielelle ja keholle 2009 AiP seminaari 8.9.2009 Eija Lämsä Eija Lämsä Palveluinnovaatio virikkeelliseen ja kuntouttavaan vanhustyöhön. Kehitetty Tekesin iwell hankkeessa vanhustyön toimijoiden

Lisätiedot

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri Tasa-arvokysely Tasa-arvotyö on taitolaji - Opas sukupuolen tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa. Opetushallitus. Oppaat ja käsikirjat 2015:5. www.oph.fi/julkaisut/2015/tasa_arvotyo_on_taitolaji Kyselyn

Lisätiedot

Sinulle, joka olet kiinnostunut sijais- tai adoptiovanhemmuudesta

Sinulle, joka olet kiinnostunut sijais- tai adoptiovanhemmuudesta Sinulle, joka olet kiinnostunut sijais- tai adoptiovanhemmuudesta Toivomme, että PRIDE-valmennuksen ensimmäinen tapaaminen vastasi odotuksiasi ja rohkaistuit jatkamaan pohdintojasi. PRIDE-kotitehtävien

Lisätiedot

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Suomen Ekonomien hallitukseen 2018-2020 Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Infoa haastattelijalle Nina Juhava, 29.8.2017 5.9.2017 Hallitushaastattelut Hallitushaastattelut 1. Esityö: Tehtävän

Lisätiedot

/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake

/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake 1 23.11.2011/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen suunnitellulle kontrollikäynnille

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Ohje: Kirjoita suunnitelmasi lyhyeksi ja konkreettiseksi. Hyvä suunnitelma vastaa kysymyksiin kuka, mitä, milloin ja miten tekee.

Ohje: Kirjoita suunnitelmasi lyhyeksi ja konkreettiseksi. Hyvä suunnitelma vastaa kysymyksiin kuka, mitä, milloin ja miten tekee. Ohje: Arvioi tähän lomakkeeseen toteutuvatko erilaiset työrauhaa tukevat toimintatavat luokassasi. Valitse yksi toimintatapa, jossa olet huomannut kehittämisen varaa, ja kirjoita viereiseen ruutuun suunnitelma

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

Tutkimus etäkuntoutuksesta

Tutkimus etäkuntoutuksesta Tutkimus etäkuntoutuksesta Pihla Vilén Raportti Toukokuu Sosiaali- ja terveysala Kuntoutuksen ohjaaja (AMK) 1 Sisältö Johdanto... 2 1 Pohdintaa ennen kyselyä... 3 2 Tulokset... 3 2.1 Kuntoutujien kommentteja...

Lisätiedot

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille.

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille. 27.3.2014 YHTEENVETO ASIAKASPALAUTTEESTA SOS-Lapsikyliin ja nuorisokotiin sijoitettujen läheiset 1. Kyselyn taustaa Kirjallinen palautekysely SOS-lapsikyliin ja SOS-Lapsikylän nuorisokotiin sijoitettujen

Lisätiedot

Ketterän kokeilun nimi: Koulusosionomit nuorten tukena Kokeilun toteutusalue (maantieteellinen: Tuusula Kokeilun ajanjakso: lukuvuosi

Ketterän kokeilun nimi: Koulusosionomit nuorten tukena Kokeilun toteutusalue (maantieteellinen: Tuusula Kokeilun ajanjakso: lukuvuosi Uudenmaan LAPE / Ketterät kokeilut tuloskortti Ketterän kokeilun nimi: Koulusosionomit nuorten tukena Kokeilun toteutusalue (maantieteellinen: Tuusula Kokeilun ajanjakso: lukuvuosi 2017-18 Päivämäärä:

Lisätiedot

Lastensuojelun sijaishuollon vaativan laitoshoidon kehittäminen ja vaikuttavuuden arviointi

Lastensuojelun sijaishuollon vaativan laitoshoidon kehittäminen ja vaikuttavuuden arviointi Lastensuojelun sijaishuollon vaativan laitoshoidon kehittäminen ja vaikuttavuuden arviointi Lastensuojelun sijaishuollon vaativan laitoshoidon tavoitteet: Lapsen sosiaalisen lähiverkoston vahvistuminen

Lisätiedot

Kooste maahanmuuttajanaisten kehollisuusryhmän ohjaajien kokemuksista

Kooste maahanmuuttajanaisten kehollisuusryhmän ohjaajien kokemuksista Kehollisuutta maahanmuuttajatyöhön opinnäytetyö Maija Lehto, Sini Ollila Fysioterapian koulutusohjelma Kooste maahanmuuttajanaisten kehollisuusryhmän ohjaajien kokemuksista ESITYKSEN SISÄLTÖ Opinnäytetyön

Lisätiedot

Liikkuva koulu tilannekatsaus sekä oppilaan osallisuus. Janne Kulmala, Mittauskoordinaattori

Liikkuva koulu tilannekatsaus sekä oppilaan osallisuus. Janne Kulmala, Mittauskoordinaattori Liikkuva koulu tilannekatsaus sekä oppilaan osallisuus Janne Kulmala, Mittauskoordinaattori Sisällys 1. Liikkuva koulu -ohjelman laajeneminen valtakunnalliseksi 2. Oppilaiden fyysinen aktiivisuus 3. Aktiivisempia

Lisätiedot

järjestelmän hankintaan

järjestelmän hankintaan järjestelmän hankintaan Yrityksen toimintojen hallintaan sopivan ohjelmiston miettiminen voi olla haastavaa, varsinkin jos aiempaa kokemusta ei ole. Tästä oppaasta löydät vinkkejä siihen, mitä kannattaa

Lisätiedot

OHJEET RAHOITUSHAKEMUS JA PROJEKTIRAPORTTI -LOMAKKEIDEN TÄYTTÄMISEEN. Rahoitushakemus Kuntarahoituksen hakeminen JOSEK Oy:ltä

OHJEET RAHOITUSHAKEMUS JA PROJEKTIRAPORTTI -LOMAKKEIDEN TÄYTTÄMISEEN. Rahoitushakemus Kuntarahoituksen hakeminen JOSEK Oy:ltä OHJEET RAHOITUSHAKEMUS JA PROJEKTIRAPORTTI -LOMAKKEIDEN TÄYTTÄMISEEN Rahoitushakemus Kuntarahoituksen hakeminen JOSEK Oy:ltä Projektin tarve: Mihin tarpeeseen, haasteeseen tai ongelmaan projektilla haetaan

Lisätiedot

Sovari sosiaalisen vahvistumisen mittari on työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön vaikuttavuusmittari, jolla tuodaan esille palveluiden laatua ja sosiaalisesti vahvistavia vaikutuksia. Sovari-mittaria

Lisätiedot

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA HANKEIDEA Hyväntekeväisyysilta, joka järjestetään jonkin paikallisen järjestön (esim. Lions clubin) kanssa Illan tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Illan aikana

Lisätiedot

MSD - Kliininen lääketutkimus. IROResearch Lokakuu 2015

MSD - Kliininen lääketutkimus. IROResearch Lokakuu 2015 MSD - Kliininen lääketutkimus IROResearch Lokakuu 05 CORP-6897-000 /05 TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää lääkärien suhtautumista kliiniseen lääketutkimukseen. Tutkimuksen

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot