KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS, IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT JA PALVELUIDEN MYÖNTÄMISKRITEERIT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS, IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT JA PALVELUIDEN MYÖNTÄMISKRITEERIT"

Transkriptio

1 KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS, IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT JA PALVELUIDEN MYÖNTÄMISKRITEERIT Sosiaalilautakunta

2 2 Sisällys 1. KOTIHOIDON MÄÄRITELMÄ HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT PALVELUT (VANHUSPALVELULAKI 12 ) Neuvontapalvelut Muut hyvinvointia edistävät palvelut Hyvinvointia edistävien palveluiden sisältö: Palveluohjaus Fysioterapeutin palvelut TUKIPALVELUT Ateriapalvelu Vaatehuolto Siivous Turvapalvelut Asiointipalvelu/saattajapalvelu Päiväkeskus Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Muut tehtävät KOTIPALVELU JA KOTISAIRAANHOITO Säännöllinen kotipalvelu/kotisairaanhoito Palvelutarpeen arviointi Kriteerit säännöllisen kotipalvelun/-kotisairaanhoidon asiakkuuteen KOTIPALVELUN SISÄLLÖN KUVAUS JA TEHTÄVÄT Henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen Ravitsemus Turvallisuus ja esteettömyys Henkinen ja fyysinen vireys... 11

3 3 5.5 Muut asiat joista asiakaskäyntien yhteydessä huolehdittava Kodin hoito Kotipalvelun yöhoito LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU Kriteerit lapsiperheiden kotipalveluun Palvelun toteutus Lapsiperheiden kotipalvelusta perittävät asiakasmaksut KOTISAIRAANHOITO Lääkehoito Maksutta jaettavien hoitotarvikkeiden tarpeen arviointi ja jakelu Terveydentilan/voinnin seuranta ja muut hoitotehtävät Muistiasiakas/ muistihoitaja Yhteistyö ja tiedottaminen OMAISHOIDONTUKI Omaishoidontuen maksuluokat ja myöntämiskriteerit: ASUMISPALVELUT Perhehoito Asumispalvelun tukipalvelut Ateriapalvelu Ylläpito, vaatehuolto ja tarvikkeet Siivous Turvapalvelu asumispalvelussa Saattajapalvelu Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu... 18

4 4 1. KOTIHOIDON MÄÄRITELMÄ Kotipalvelu on määritelty sosiaalihuoltoalain 710/1982 mukaiseksi kotona annettavaksi palveluksi, jolla tarkoitetaan asumiseen, henkilökohtaiseen hoivaan ja huolenpitoon, lasten hoitoon ja kasvatukseen sekä muuhun tavanomaiseen ja totunnaiseen elämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamista tai niissä avustamista. Kotihoitoa on sosiaalihuoltolain 17 1 mom. 3 kohdan kotipalvelu ja kansanterveyslain 14 1 mom. 2 kohta kotisairaanhoito. Keiteleellä kotihoidon tulosalueeseen kuuluvat myös ympärivuorokautisen asumispalvelun yksiköt. Asiakas asuu vuokrasuhteessa vuokranantajaan. Hän ostaa erillisesti tarvitsemansa palvelut yksilölliseen palvelutarpeeseensa vastaavina sekä maksaa saamistaan palveluista sosiaalilautakunnan määrittelemät maksut. Kunnan itse tuottamissa ja ostetuissa asumispalveluissa asiakkailta peritään samanlaisilla periaatteilla yksilölliseen palvelukokonaisuuteen määritellyt asiakasmaksut. Kotipalvelua toteutetaan kuntouttavalla työotteella, jossa keskeisenä ajatuksena on tukea asiakasta selviytymään itsenäisesti päivittäisistä toiminnoistaan ja arjen askareistaan mahdollisimman pitkään. Tehtäviä, joista asiakas selviytyy itse tai avustettuna ei tehdä puolesta. Asiakasta ohjataan yksilöllisesti tekemään erilaisia voimistelu- ja lihaskuntoliikkeitä sekä motivoidaan osallistumaan myös kodin ulkopuoliseen toimintaan esim. päiväryhmätoimintaan, erilaisiin liikuntaryhmiin ja ulkoiluun. Kotihoidon tavoitteena on tukea asiakkaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja mahdollisimman itsenäistä selviytymistä kotona sekä ylläpitää ja parantaa heidän fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyään. 2. HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT PALVELUT (VANHUSPALVELULAKI 12 ) 2.1. Neuvontapalvelut Ikääntyneellä väestöllä tarkoitetaan vanhuuseläkkeeseen oikeuttavassa iässä olevia henkilöitä eli 63 vuotta täyttäneitä. Neuvontapalveluja voivat saada ikääntyneeseen väestöön kuuluvien lisäksi muutkin asiasta kiinnostuneet, kuten omaiset ja läheiset. Tiedot ikäihmisten neuvontapalveluista löytyvät kunnan verkkosivuilta. Neuvontapalvelu toteutetaan puhelinpalveluna, vastaanotto- ja kotikäynteinä. 2.2 Muut hyvinvointia edistävät palvelut Ikääntyneiden hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista tukevat vastaanotolla tapahtuvat terveystarkastukset toteuttaa Kysteri (Nilakan palvelualue). Ikääntyneille väestöryhmille, joiden elinoloihin tai elämäntilanteeseen arvioidaan liittyvän palvelujen tarvetta lisääviä riskitekijöitä, toteutetaan kotisairaanhoidon, fysioterapeutin ja/tai ohjaajien kotikäyntejä. Riskiryhmiä ovat esimerkiksi ikääntyneet omaishoitajat, äskettäin puolisonsa tai muun läheisensä menettäneet, yksinäiset, sairaalasta kotiutuneet sekä muistisairaat (muistihoitaja).

5 5 2.3 Hyvinvointia edistävien palveluiden sisältö: Hyvinvoinnin, terveellisten elintapojen edistämiseen sekä sairauksien, tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisyyn tähtäävä ohjaus ja seuraavat vanhuspalvelulain 12 mukaiset asiat: Ikääntyneen väestön terveyden ja toimintakyvyn heikkenemisestä aiheutuvien sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien tunnistamiseen kiinnitetään huomiota eri hallinnon alojen järjestämien palvelujen yhteydessä (mm. liikuntapalvelut, kulttuuripalvelut, asumiseen liittyvät palvelut ja testamenttivaroin järjestetty toiminta). Asiakasta informoidaan ohjaus/neuvontapalveluista. Sosiaalihuoltoa ja muuta sosiaaliturvaa koskevaa ohjausta annetaan neuvontapalveluna ja palveluohjauksena kunnan tai yhteistoiminta-alueen toteuttamana. Sairaanhoitoa, monialaista kuntoutusta ja turvallista lääkehoitoa koskevaa ohjausta toteuttaa Kysterin Nilakan toimintayksikkö sekä kunnan kotisairaanhoito ja fysioterapeutti. Ohjataan kunnassa tarjolla olevien hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista edistävien palvelujen käyttöön. Hyvinvointia edistäviä kotikäyntejä toteutetaan kaikille 80 v. täyttäville keiteleläisille. Hyvinvointia edistävien palveluiden saatavuudesta ja palveluun yhteyden ottamisesta tiedotetaan kunnan nettisivuilla ja ikääntyneiden palvelujen palvelukuvauksessa. 2.4 Palveluohjaus Palveluohjaaja, vanhus- ja vammaispalvelujohtaja, ohjaajat, sairaanhoitajat, fysioterapeutti ja lähihoitajat toteuttavat neuvontaa ja palveluohjausta osana omaa työtään. Asiakasta neuvotaan ja ohjataan hakemaan erilaisia palveluja, taloudellisia tai sosiaalisia etuuksia, kuten kuntoutusta, eläkkeensaajan hoito- ja asumistukea, toimeentulotukea, kuljetuspalvelua ja asunnon muutostöitä. Asiakkaan tarvitessa palvelua eri palvelujen tuottajilta autetaan (koordinoidaan) palvelukokonaisuuden järjestämisessä. Myös ikääntyneiden palvelujen muu henkilöstö neuvoo, ohjaa ja avustaa asiakasta tarvittaessa Asiakkaalle tehdään palvelutarpeen kartoitus tai arvio sekä palvelusuunnitelma, johon kaikki palvelut kirjataan. 2.5 Fysioterapeutin palvelut Ikääntyneiden palveluissa toimivan fysioterapeutin palvelua toteutetaan varhaisen vaiheen hyvinvointia edistävänä toimintana (testamenttivarat) sekä kotihoitoon ja asumispalveluihin kohdistuvana. Asumispalveluissa palvelu kohdistuu myös Keiteleellä ostopalvelun piirissä oleviin keiteleläisiin asiakkaisiin. Kotona annettavan fysioterapian lisäksi palveluun kuuluu mm. ryhmien ohjausta, kuntoutustarpeen, apuvälinetarpeen ja kodin muutostöiden tarpeen arviointia sekä palvelu- tai kuntoutussuunnitelmien laatimista. Fysioterapeutti on tiiviissä yhteistyössä kaikkien ikääntyneiden palvelujen tuottamiseen osallistuvien tahojen kanssa.

6 6 3. TUKIPALVELUT 3.1 Ateriapalvelu Kotihoidossa ateriapalvelulla tarkoitetaan jäähdytetyn ja/tai lämpimän aterian kotiinkuljetusta. Myöntämiskriteerit: Ateriapalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät pysty heikentyneen toimintakykynsä tai - terveydentilansa vuoksi valmistamaan aterioita tai tarvitsevat muusta syystä tehostettua ravitsemusta. Ateriapalvelu käsittää lounasaterian, mahdollisuus on myös tilata jäähdytetty päivällinen. Aterioiden kuljetuksen hoitaa pääsääntöisesti keittiöhenkilökunta jakeluautolla. Asiakkaalta laskutetaan aterian hinta ja erillinen kuljetuksen hinta. Asumispalveluyksiköissä pääsääntöisesti tarjotaan täyshoitoateria, johon kuuluvat kaikki asiakkaan tarvitsemat ateriat. Perustellusta syystä on mahdollisuus tilata osa-aterioista (esim. poissaolo osan päivää, tai kykenevä itse valmistamaan osan aterioista). Mikäli ateria tuodaan yksikköön yhteisjakeluun, hoitajat jakavat asukkaille, jolloin kuljetusmaksua ei laskuteta asiakkaalta. Annosrasioihin pakatuista aterioista laskutetaan erillinen ateriakuljetusmaksu. Myöntämiskriteerit: Ateriapalvelu kuuluu kaikille ympärivuorokautisessa asumisessa oleville asukkaille. 3.2 Vaatehuolto Asiakkaan vaatehuolto tukipalveluna (käyttövaatteiden pesu, silitys, mankelointi, liinavaatteiden, verhojen yms. pesut) toteutetaan Keiteleellä kunnan järjestämänä kunnan tai yksityisen yrittäjän toteuttamana tukipalveluna. Asiakasta voidaan tukea/auttaa myös kotona tapahtuvassa vaatehuollossa (mm. pyykit koneeseen, pyykin ripustaminen kuivumaan tms.), jolloin vaatehuolto sisältyy asiakkaalle määriteltyyn hoivatuntien määrään ja siitä määräytyvään asiakasmaksuun. Mattojen pesemisen asiakkaat ostavat yksityisilta palvelujen tuottajilta (asiakas maksaa palvelun kokonaan itse). Kotihoidon hoitajat voivat hoivatyöhön sisältyen auttaa asiakasta järjestämään pesulapalvelun ja kuljetuksen. Vaatehuoltopalvelun myöntämiskriteerit: Vaatehuoltopalvelu voidaan myöntää asiakkaalle, joka ei kykene itsenäisesti, omaisten tai muiden tahojen avustuksella huolehtimaan vaatehuollostaan. 3.3 Siivous Perussiivouksessa ohjataan käyttämään yksityisiä palveluntuottajia. Ensisijaisesti imuroinnista, lattioiden kosteapyyhinnästä ja pölyjen pyyhinnästä huolehtivat omaiset tai yksityiset palveluntuottajat. Samoin pakastimen sulatus ohjataan mahdollisuuksien mukaan lähipiirille tai yksityisille palveluntuottajille. Asiakas ostaa siivouspalvelun yksityiseltä yrittäjältä keskinäiseen sopimukseen perustuen. Yksityisen tuottamat palvelut kirjataan asiakkaan kotihoidon palvelusuunnitelmaan (ALV:ton palvelu). Asiakkaat maksavat siivouksen itse suoraan yrittäjälle.

7 7 3.4 Turvapalvelut Ohjataan asiakasta hankkimaan tukipalveluna hyvinvointi- ja turvateknologiaa kotiin. Asiakkaan toimintakyvyn muuttuessa arvioidaan turvateknologian tarve uudelleen. Asiakasta avustetaan tai huolehditaan laitteen hankinnasta. Turvapuhelinpalvelun järjestäjänä on kunta. Palvelun toteuttaa yksityinen yritys (Stella), jonka kanssa asiakkaat tekevät turvalaitteista (turvapuhelimet, ovihälyttimet, hälytysmatot ja muut hälyttimet) sopimuksen sekä maksavat laitteiden vuokran toimittajalle. Hälytykset tulevat Stellan kautta sovittuihin kunnan toimipisteisiin tai omaisille. Asumispalveluyksiköissä turvalaitteet asennetaan asiakkaan yksilöllisen tarpeen perusteella. Turvapuhelimet asiakkaalle tilaa, toimittaa kotiin ja asentaa kotihoidon henkilökunta. Kotiin toimituksen yhteydessä testataan laitteiden toiminta. Hälytysten perusteella tehdyistä käynneistä ei laskuteta. Turvakäyntejä järjestetään 1 x pv, 3 x vko, 2 x vko, 1 x vko. Turvakäynneillä varmistetaan asiakkaan selviytyminen kotona ja tarkkaillaan vointia, mutta ei suoriteta hoitotoimenpiteitä tai anneta muita palveluja. Kodin laitteiden käyttöturvallisuudesta huolehditaan niin, ettei lähettyvillä ole herkästi syttyviä materiaaleja. Kriteerinä turvapalvelun saamiselle on asiakkaan toimintakyvyn vajaus, kaatumisriski, turvattomuus tai sairauden aiheuttama tarve saada hoito- ja palvelusuunnitelmaan sovittujen käyntien lisäksi apua kotiin. Turvapuhelinpalvelun myöntämisen edellytyksenä on, että asiakas pystyy käyttämään hälytyslaitetta. 3.5 Asiointipalvelu/saattajapalvelu Mikäli asiakas kykenee, hän suorittaa virkistysmatkansa/asiointinsa itse tai omaisten avulla. Muussa tapauksessa kauppa-asioinneissa asiakasta ohjataan tilaamaan ostoksensa kaupan kotiinkuljetuspalvelua käyttäen. Henkilökunta auttaa asiakasta ostoslistan laatimisessa. Ellei kaupan kotiinkuljetuspalvelua ole käytettävissä, toteutetaan asiointi asiointipalveluna. Asiointipalveluna voidaan hoitaa myös apteekki- ja pankkiasiointeja. Saattoapu pyritään suunnittelemaan ja järjestämään ensisijaisesti omaisten, lähipiirin tai vapaaehtoistyön turvin. Mikäli asiakkaan terveyden ja jatkohoidon kannalta on välttämätöntä, eikä se ole mahdollista omaisen tai yksityisen palveluntuottajan turvin, kotihoito hoitaa asiakkaan saattamisen lääkäriin. Asumispalvelussa saattaminen lääkäriin sisältyy hoivaan. Kriteerinä asiointipalvelun ja saattajapalvelun myöntämiselle on, että asiakas tai omaiset eivät pysty muulla tavoin järjestämään asiointeja. 3.6 Päiväkeskus Kotihoidon piirissä olevia asiakkaita kannustetaan osallisuuteen ja käyttämään kunnan kaikille asukkaille tarkoitettuja palveluita, järjestöjen seurakuntien ym. järjestämän toiminnan piirissä sekä aktiiviseen omasta kunnostaan huolehtimiseen. Asiakkaille, jotka eivät kykene omatoimisesti osallistumaan em. toimintoihin järjestetään päiväkeskustoimintaa. Toiminta toteutetaan kunnan eri hallintokuntien, muiden julkisten yhteisöjen, järjestöjen ja vapaaehtoisten yhteistyönä. Sivistystoimi järjestää kirjaston palveluja (lukutuokiota), kansalaisopiston toimintatuokiota, liikunnanohjaajan palveluita sekä kuljetuspalveluita asiointikyyteinä ja kutsutaksipalveluna. Niille asiakkaille, jotka eivät kykene

8 8 käyttämään joukkoliikennepalveluja järjestetään kuljetus päiväkeskukseen. Asiakkailla on mahdollisuus käyttää päiväkeskusmatkoihin myös heille myönnettyjä sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua. Päiväkeskustoimintaan sisältyvät lounas ja päiväkahvi. Toiminnassa ovat säännöllisesti mukana vapaaehtoiset toimijat, seurakunnat ja järjestöt. Päiväkeskustoiminnan ohjaajat koordinoivat vapaaehtoistoimintaa ja muuta verkostoyhteistyötä. Päiväkeskustoiminnoilla on tarkoitus tukea hyvinvointia; luoda osallistumisen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen mahdollisuus, ehkäistä syrjäytymistä ja tuoda matalalla kynnyksellä saavutettavaksi mielekkäitä viriketoimintoja. Päivätoiminta voidaan myöntää asiakkaalle, joka ei itsenäisesti tai omaisten/läheisten avulla kykene osallistumaan ns. yleisesti järjestettyihin osallisuutta tukeviin palveluihin ja virike/virkistystoimintaan. Päivätoimintaa voidaan myöntää myös omaishoitajien vapaiden ajaksi, hoitajan suostuessa siihen, että päivätoiminta korvaa vapaavuorokauden. 3.7 Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Kunta järjestää asukkailleen liikenneyhteydet asiointikyydein tai kutsutaksipalveluna. Ellei asiakas kykene käyttämään kunnan asukkailleen järjestämiä yleisiä liikenneyhteyksiä, voidaan myöntää sosiaalihuoltolainmukaista kuljetuspalvelua kahdeksan yhdensuuntaista asiointi- tai virkistysmatkaa kuukaudessa Keiteleen kunnan alueelle. Erikseen sovittaessa voidaan myöntää osa matkoista suuntautuvaksi lähikuntiin, jolloin määritellään, montako matkaa kyseiseen kyytiin kuluu. Kuljetuspalvelun myöntäminen perustuu arvioituun tarpeeseen (asiakkaalla ei ole kulkemismahdollisuuksia itsenäisesti julkisilla kulkuneuvoilla, omaisten järjestämänä tai muilla tavoin). Asiakkaan tarvitessa avustajaa esim. kauppa-asioinnissa, kuljettaja voi toimia avustajana. Oikeus avustajaan määritellään asiakkaalle tehtävässä päätöksessä ja merkitään myös kuljetuskorttiin. Odotusaika voidaan myöntää asiakkaalle, joka ei kykene itsenäisesti siirtymään asiointipisteestä toiseen. Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua voidaan myöntää asiakkaalle, joka ei kykene asioimaan tai toteuttamaan virkistymiseensä liittyviä matkoja kunnan järjestämien liikennepalvelujen turvin. Kuljetuspalvelu myönnetään ensisijaisesti: henkilöille, jotka ovat pienituloisia ja joiden varallisuus arvioidaan vähäiseksi yksin asuvan bruttotulojen yläraja on 1161,48 /kk pariskunnan yhteisten bruttotulojen yläraja on enintään 2072,75 /kk bruttotulojen ylärajaa korotetaan vuosittain 1.2. alkaen kansaneläkeindeksin mukaisesti. varallisuus huomioidaan siten, että pankkitalletukset voivat yksin asuvalla olla enintään 7000 ja parisuhteessa asuvilla yhteenlasketut talletukset enintään kuljetusta ei voida käyttää terveydenhuollon matkoihin, jotka KELA korvaa etusijalla ovat taajaman ulkopuolella asuvat kuljetusta tarvitsevat hakijat sotainvalideille, joiden haitta-aste on vähintään 20 %, myönnetään kuljetuspalvelu ilman tulo- ja varallisuusharkintaa. 3.8 Muut tehtävät Tarvittaessa asiakkaiden lemmikkieläin voidaan ruokkia ja ruoka-astioiden puhtaudesta huolehtia. Muutoin lemmikkieläinten hoito ja ulkoiluttaminen eivät sisälly kotihoidon tehtäviin. Asiakkaan joutuessa tilapäisesti pois kotoaan pyritään lemmikkieläinten hoito ja ulkoiluttaminen järjestämään omaisten tai muiden läheisten taholta.

9 9 Läheisten toivotaan ilmoittavan etukäteen kotihoidon henkilöstölle, jos he vierailevat asiakkaan luona hoitaen hänet iltaisin, viikonloppuisin tai juhlapyhinä. 4. KOTIPALVELU JA KOTISAIRAANHOITO Kotipalvelua/kotisairaanhoitoa voivat saada ikäihmiset, lapsiperheet, vammaiset ja sairaat uupumuksen tai muun erityisen perhetilanteen vuoksi tai henkilöt joiden toimintakyky on sairauden tai muun syyn vuoksi alentunut. 4.1 Säännöllinen kotipalvelu/kotisairaanhoito Säännöllinen kotihoito on tarkoitettu henkilölle, jonka toimintakyky on selkeästi alentunut eikä hän tämän vuoksi selviä päivittäisistä toiminnoista itsenäisesti tai omaisten avulla. Säännöllisen kotihoidon asiakas on henkilö, jolla on voimassa oleva palvelu- ja hoitosuunnitelma, joka voi olla sosiaalihuollon tai sosiaali- ja terveydenhuollon yhteinen, tai terveydenhuollon kotisairaanhoidon hoitosuunnitelma, tai henkilö joka muuten (ilman palvelusuunnitelmaa) saa säännöllisesti kotipalvelua tai kotisairaanhoidon palveluja ja hänellä toteutuu vähintään yksi käynti viikossa. (HILMO, Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon hoitoilmoitus, määrittelyt ja ohjeistus, s.12) Palvelutarpeen arviointi Palvelutarpeen arviointi säännöllisen kotipalvelun ja kotisairaanhoidon asiakkaalle tehdään käyttäen RAVA-, vanhuksen psykososiaalisen toimintakyvyn arviointi- ja MMSE arviointimenetelmiä. Arviointimenetelmää yhtenäistetään osana sote-uudistusta, joten arviointimenetelmä saattaa vaihtua. Palvelutarpeen arvioinnissa huomioidaan myös yksilöllisesti ja erillisesti harkiten asiakkaan elinympäristön ja muiden olosuhteiden vaikutus avun tarpeeseen ja kotona selviytymiseen. Lähtökohtana tällöin on se, että asiakkaan ei palvelun puuttumisen vuoksi tarvitse muuttaa pois kotoaan. Säännöllisen kotihoidon asiakkaalle laaditaan hoito- ja palvelusuunnitelma, johon sisällytetään kaikki asiakkaan eri tahoilta saamat palvelut. Kotihoito voidaan katsoa säännölliseksi myös tilanteessa, jolloin asiakkaalle esim. määrätään sairauden hoidon perusteella yli kaksi viikkoa kestävä, useita kertoja päivässä tapahtuva lääkitys, jolloin hoitaja käy toteuttamassa lääkityksen. Alle kahden viikon pituisissa, useamman kerran päivässä tapahtuvissa tilapäisistä käynneistä laskutetaan 1 käynti/pv. Kotisairaanhoidossa verikokeiden ottaminen (inrit) ovat tilapäistä kotisairaanhoitoa. Tilapäisellä kotihoidolla tarkoitetaan harvemmin kuin kerran kuukaudessa tapahtuvaa satunnaisesti määräytyvää palvelua/hoitoa (ei palvelu- ja hoitosuunnitelmaa). Kotihoito tekee tilapäiskäynnin esimerkiksi tapauksissa, joissa asiakkaan tarvitsemaan hoitoon (esim. ompeleiden poisto leikkaushaavasta) pääsy edellyttää sairaankuljetuksen käyttöä, asiakkaan on vaikea päästä asunnosta saattajan auttamanakin, asiakkaalla on huonot kulkuyhteydet ja/tai odotusaika muodostuu kohtuuttoman pitkäksi tai tilanteissa joissa omainen, joka yleensä huolehtii asiakkaasta, on tilapäisesti estynyt suorittamaan hoitoa/hoivaa Kriteerit säännöllisen kotipalvelun/-kotisairaanhoidon asiakkuuteen Asiakas, joka ei tilapäisesti tai pysyvästi selviydy päivittäisistä toiminnoistaan itsenäisesti (toimintakyky selvästi alentunut.). Asiakas tarvitsee apua esimerkiksi peseytymisessä, pukeutumisessa, perushoidossa, wckäynneissä, lääkehoidon toteutuksessa.

10 10 Asiakas, joka tarvitsee sairauksiensa tai alentuneen toimintakykynsä vuoksi sairaanhoitoa eikä kykene käyttämään kodin ulkopuolisia terveyspalveluita. Säännöllisessä kotipalvelussa/-kotisairaanhoidossa asiakas tarvitsee apua vähintään kerran kuukaudessa. Säännöllinen kotipalvelu/-kotisairaanhoito edellyttää Palvelu- ja hoitosuunnitelman laatimista. Asiakas, jolle on myönnetty omaishoidontuki tai on muutoin omaistensa hoidossa ja omaiset tarvitsevat tekemänsä hoitotyön ja oman jaksamisensa tueksi kotihoitoa. säännöllisen kotihoidon aloittaminen edellyttää, että kotihoito on tehnyt palvelutarpeen arvioinnin, laatinut palvelu- ja hoitosuunnitelman ja määritellyt palvelun sisällön ja määrän. Palvelujen piiriin ottamisessa käytetään myös yksilöllistä harkintaa, mikäli palvelujen tarve on ilmeinen asiakkaan arjessa selviytymisessä, eivätkä käytetyt palvelutarpeen arviointimenetelmät sovellu käytettäviksi. 4.3 Säännöllinen kotipalvelu ja kotisairaanhoito alkaen, tulorajat ja asiakasmaksutaulukot kotona annettava palvelu/henkilömäärä 1 henkilö henkilöä henkilöä henkilöä henkilöä henkilöä 2866 Korotus/lisähenkilö 350 maksu/tulorajat euroa Tilapäinen kotihoito Kun kotihoidon tarve ei ole etukäteen suunniteltua, säännöllistä ja jatkuvaa, peritään kotihoidosta tilapäisen kotihoidon maksu Lääkäri tai hammaslääkäri Kotisairaanhoitaja Muu henkilö Nykyinen maksu 18,90 /kerta 12 / kerta 12 / kerta Säännöllinen kotihoito: Asiakasmaksutaulukko alkaen: henkilömäärä tuloraja kotona annettavan palvelun määrä tuntia kuukaudessa/maksuprosentti hlö euroa/kk yli 40 t , , ,59 alle 5 t % % % % % % Kun henkilömäärä on suurempi kuin kuusi, tulorajaa korotetaan 350,00 eurolla ja maksuprosenttia alennetaan yhdellä prosenttiyksiköllä kustakin seuraavasta henkilöstä.

11 11 5. KOTIPALVELUN SISÄLLÖN KUVAUS JA TEHTÄVÄT 5.1 Henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen Henkilökohtaisen hygienian ylläpitämiseen kuuluvat asiakkaan ohjaaminen ja tarvittaessa avustaminen asiakkaan omat voimavarat huomioiden. Pääsääntöisesti koko suihku/kylvetys järjestetään kerran viikossa. Terveydellisin perustein (mm. ihorikkojen ennaltaehkäisemiseksi tai hoitamiseksi, suihkupesuja voidaan tehdä useammin). Päivittäiset pienpesut tehdään asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Ihon perusrasvauksesta, hiusten kampaamisesta ja laittamisesta, parranajosta kynsien, leikkauksesta ja hampaiden puhdistamisesta huolehditaan asiakkaan tarpeen mukaisesti 5.2 Ravitsemus Asiakasta ohjataan ja neuvotaan syömään terveellistä ja monipuolista ruokaa. Ellei asiakas pysty itse valmistamaan aterioitaan, ohjataan häntä tilaamaan/tilataan ateriapalvelu, tai hankitaan/autetaan asiakasta hankkimaan valmiita eineksiä kauppapalvelun kautta. Kotikäyntien yhteydessä huolehditaan aamu, väli- ja iltapalan laitosta sekä valmiin ruoan lämmityksestä yhdessä asiakkaan kanssa. Riittävän nesteen ja ravinnon saantia seurataan ja niistä huolehditaan (muistisairaat erityisesti). Asiakkaan painoa seurataan tarvittaessa säännöllisesti ja mittaustulokset kirjataan potilastietojärjestelmään. Huolehditaan, että asiakas säilyttää ruoat ja elintarvikkeet hygieenisesti ja lämpötilaltaan soveltuvissa olosuhteissa. Elintarvikkeiden ja ruokien tuoreutta ja menekkiä seurataan säännöllisesti. Tarvittaessa ohjataan asiakas lääkärin vastaanotolle tai ravitsemusterapiaan. Tarvittaessa kotihoidon asiakkaiden ravitsemustilaa mitataan säännöllisesti MNA-testin avulla. Ravitsemusongelmiin puututaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 5.3 Turvallisuus ja esteettömyys Huolehditaan turvapuhelimen, ovihälyttimen, turvarannekkeen, asianmukaisten apuvälineiden ja palohälyttimen toiminnan tarkistamisesta niiden apuvälineiden osalta, joita asiakkaalla on käytössään. Ohjataan, neuvotaan ja avustetaan apuvälineiden hankinnassa ja niiden käytössä sekä kodin muutostöihin liittyvissä asioissa. Varmistetaan kodin esteettömyys ja turvallisuus. 5.4 Henkinen ja fyysinen vireys Huomioidaan asiakkaan henkinen tukeminen ja kannustaminen kuunnellaan ja ollaan läsnä. Havainnoidaan, huomioidaan ja seurataan fyysisiä ja psyykkisiä huolia ja ongelmia. Asiakkaan kanssa keskustellaan ja häntä tuetaan arjen asioissa sekä ongelmatilanteissa. Käytetään kuntouttavaa työotetta ja tuetaan asiakkaan omatoimisuutta kannustamalla tekemään itse. 5.5 Muut asiat joista asiakaskäyntien yhteydessä huolehdittava Huolehditaan ajanvarauksista jalkahoitoon, parturiin, hierojalle ym. Opastetaan yhteiskunnallisissa asioissa (mm. eläkkeensaajan hoitotuki, asumistuki, kuljetuspalvelut ym). Posti haetaan ja avataan sovitusti. Tarvittaessa tehdään veden ja puiden kantaminen, talon lämmittäminen (Jos asiakkaalla ei ole ketään, joka asioista huolehtisi). Yhteistyötä tehdään omaisten, tukipalveluiden tuottajien ja muiden hoitoon osallistuvien tahojen

12 12 kanssa (mm. henkilökohtaiset avustajat, edunvalvojat). Saattaminen lääkäriin, sairaalaan tai laboratorioon tukipalveluna, mikäli saatto on asiakkaan hoidon kannalta tarpeellista. Asunnon turvallisuuteen kiinnitetään huomiota (mm. palovaroittimet ja niiden testaus, esteettömyys, liukkaat pinnat, turvaliedet). Asiakasta neuvotaan ja autetaan korjaamaan turvallisuuspuutteet. Muistisairaudesta johtuvaa yöllistä lähtemistä, turvataan seuranta kulunvalvontalaitteella Kotihoidon henkilökunnan toteuttaman yöhoidon piiriin otetaan asumispalveluyksiköiden pihapiirissä asuva asiakas, jonka kotona selviytyminen sitä välttämättä edellyttää. Yöhoidon tarpeellisuutta ja määrää arvioidaan säännöllisesti. Yöhoidon järjestämisen edellytyksenä on, että asumispalveluyksikön ulkopuolella olevan asiakkaan avain on yöhoitajalla. Taajama-alueen ulkopuolella asuvat asiakkaat hälyttävät tarvitessaan apua turvapuhelimilla. Esim. kaatumistapauksissa, joihin ei sisälly hoidollisia tarpeita paikalle hälytetään huoltopalvelun miehet. Muussa tapauksessa yöhoidon järjestäminen suunnitellaan yksilökohtaisesti esim. ostopalveluna. Yöhoidon tehtäviä ovat mm. wc-käynneissä avustaminen (portatiivin ym. apuvälineiden käyttömahdollisuus selvitetty), vaipanvaihto (käytettävissä olevat vaippavaihtoehdot eivät riitä ja ihon kunto edellyttää sitä), katetrointi (muut hoitovaihtoehdot selvitetty), asentohoito asiakkaille, jotka eivät itse pysty vaihtamaan asentoa ja joilla painehaavauman vaara on olennainen, asiakkaiden turvapuhelinhälytyksiin vastaaminen sekä voinnin seuranta. 5.6 Kodin hoito Kotipalvelu vastaa ylläpitosiivouksesta niin, että riittävä hygieniataso säilyy. Siisteyttä ylläpidetään hoitajien toimesta, mikäli asiakkaan toimintakyky ei mahdollista päivittäisten kodinhoidollisten tehtävien tekemistä. Tiskit tiskataan, ruokailu- ja keittiön työtasot siistitään ja roskat viedään ulos tarvittaessa päivittäin, jääkaappi siistitään säännöllisesti. Tehtäviin kuuluu myös vuoteen kunnostaminen sekä tarvittaessa vuodevaatteiden vaihtaminen (esimerkiksi kastelevilla asiakkailla tai muutoin selvästi epäsiisti ja vaihdon tarpeessa oleva). Muutoin asiakkaiden lakanoiden vaihdosta ja vuodevaatteiden tuuletuksesta huolehtivat omaiset tai yksityiset palveluntuottajat siivouspalvelun yhteydessä. Asiakkaan kodin (makuuhuone, keittiö, wc/kylpyhuone, eteinen) siisteydestä huolehditaan tarpeen mukaan (roskat, roiskeet, eritteet pyyhitään lattialta, wc puhdistetaan tarpeen mukaan päivittäin ym.). Omaisen asuessa samassa taloudessa omainen huolehtii siistimisestä, mikäli hänen toimintakykynsä sen mahdollistaa. Säännöllisen kotihoidon asiakkaan kotona tapahtuva vaatehuolto (pyykin peseminen ja jälkikäsittely) kuuluvat hoivaan. 5.7 Kotipalvelun yöhoito Yö hoito toteutetaan kotihoidon palveluna tai ostopalveluna yksityisiltä palveluntuottajilta Yöhoidon piiriin otetaan asiakas, jonka kotona selviytyminen sitä välttämättä edellyttää. Yöhoidon tarpeellisuutta ja määrää arvioidaan säännöllisesti. Yöhoidon tehtävät: Asiakkaiden turvapuhelinhälytysten vastaanottaminen omana tai ostopalveluna WC- käynneissä avustaminen/vaipanvaihto tarvittaessa Kertakatetrointi tarvittaessa

13 13 Asentohoito asiakkaille, jotka eivät itse pysty vaihtamaan asentoa terveydentilan seuranta tarvittaessa 6. LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU Lapsiperheiden kotipalvelu on sosiaalihuoltolain (1301/2014) mukaista lapsiperheille suunnattua perheiden varhaista tukemista Kriteerit lapsiperheiden kotipalveluun Sosiaalihuoltolain 19 :n mukaisella lapsiperheiden kotipalvelulla tarkoitetaan asumiseen, hoitoon ja huolenpitoon, toimintakyvyn ylläpitoon, lasten hoitoon ja kasvatukseen, asiointiin sekä muihin jokapäiväiseen elämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamista tai niissä avustamista. Kotipalvelua annetaan sairauden, synnytyksen, vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakykyä alentavan syyn tai erityisen perhe- tai elämäntilanteen perusteella niille henkilöille, jotka tarvitsevat apua selviytyäkseen edellä tarkoitetuista tehtävistä ja toiminnoista. Lapsiperheellä on oikeus saada perheen huolenpitotehtävän turvaamiseksi välttämätön kotipalvelu, jos lapsen hyvinvoinnin turvaaminen ei ole mahdollista edellä mainittujen syiden vuoksi. Kotipalvelu on tilapäistä perheiden arjessa selviytymisen tukemista kotona tehtävällä työllä. Apu voi olla esimerkiksi lastenhoitoa ja sen ohella ruuan laittoa tai kevyttä siivousta, kuten pyykinpesua ja imurointia. Kotipalvelun tarve arvioidaan tapauskohtaisesti sosiaalityöntekijän/sosiaaliohjaajan tai palveluohjaajan toimesta. Työntekijä tekee arvion täyttyvätkö lapsiperheiden kotipalvelun kriteerit ja voidaanko palvelu myöntää. Tarpeen arviointi määritellään maksuttomalla kartoituskäynnillä tai akuuteissa tilanteissa puhelimitse. Kotipalvelun tarvetta arvioidessa otetaan huomioon avun tarpeen kiireellisyys ja ensisijaisuus. Palvelua voidaan myöntää seuraavien kriteerien perusteella: - raskauteen, synnytykseen tai vauvan hoitoon liittyvä tarve - äkillinen elämäntilanteen muutos perheessä (esim. perheen jäsenen kuolema, vakava sairastuminen tai avio-/avoero) - lasta pääsääntöisesti hoitavan vanhemman uupumus tai väsymys - vanhemman sairaus tai tapaturma ja toipuminen - lapsen vakava sairaus tai vamma, lasten terapia- ja lääkärikäynnit - vanhemman asiointi (esim. lääkärikäynti, raskausajan tutkimukset) - monikkoperheeseen tai monilapsiseen perheeseen liittyvä avun tarve Palvelua ei voida myöntää seuraavien seikkojen perusteella esimerkiksi - pelkkään siivoukseen (poikkeuksena lääkärin asettamat rajoitteet esim. kirurgisen toimenpiteen jälkeen) - äkillisesti sairastuneen lapsen hoitoon - kotona tehtävän etätyön, opiskelun tai harrastuksen vuoksi - vanhempien työssä käymisestä johtuvaan lastenhoitotarpeeseen - parisuhteen hoitoon - henkilökohtaisen avun tarpeeseen

14 Palvelun toteutus Palvelua toteutetaan pääsääntöisesti kotikäynneillä, arkisin klo Perheen kanssa tehdään työskentelystä suunnitelma, jossa määritellään mm. työskentelyn tavoitteet ja työskentelytapa. Palvelun hakija saa kotipalvelun toteuttamisesta palvelupäätöksen. Kotipalvelusta peritään maksu sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain (734/1992) mukaisesti (Sosiaalihuoltolaki 1301/ ). Lapsiperheiden kotipalvelu on säännöllistä palvelua silloin, kun asiakas saa palvelua vähintään kerran viikossa ja palvelusta sekä sen tavoitteista on tehty suunnitelma. Säännöllisen palvelun kesto voi olla noin 4 kuukautta. Kesto määräytyy aina yksilöllisesti. Palvelu pyritään toteuttamaan perheelle nimetyillä työntekijöillä. Säännöllisestä kotipalvelusta peritään maksu samoin perustein kuin kunnan järjestämässä muussa kotipalvelussa. (Sosiaalilautakunnan päätös ). Tilapäisen palvelun kestosta ja toteutuksesta sovitaan hakijan kanssa huomioiden asiakkaan tarpeet ja työntekijöiden työtilanteen. 6.3 Lapsiperheiden kotipalvelusta perittävät asiakasmaksut Tilapäisestä kotipalvelusta peritän seuraavat maksut: alle 5 tuntia, maksu 7 /tunti yli 5 tuntia 40/ päivä Säännöllisestä kotipalvelusta peritään maksu samoin perustein kuin kunnan järjestämässä muussa kotipalvelussa. 7. KOTISAIRAANHOITO Kotisairaanhoidon toteuttamisesta vastaa asiakkaan asuinalueen kotihoidon yksikön vastaava lääkäri. Kotisairaanhoito suorittaa asiakkaan kotona lääkärin määräämiä sairaanhoidollisia toimia, ottaa näytteitä, valvoo lääkitystä, seuraa asiakkaan vointia ja tukee omaisia asiakkaiden hoitamisessa. Myös saattohoitoa voidaan järjestää kotona. Kotisairaanhoidon henkilöstö on koulutukseltaan pääasiassa sairaanhoitajia. Kotisairaanhoitoa toteutetaan asiakkaan terveyttä, omatoimisuutta ja toimintakykyä edistäen. Hoidontarve arvioidaan kokonaisvaltaisesti haastattelemalla (asiakas/omainen), havainnoimalla sekä käyttämällä erilaisia toimintakykymittareita. Kotisairaanhoito sisältyy asiakkaalle annettavaan kotihoitoon lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti ja lääkärin valvonnan alaisena. Kotisairaanhoidossa pyritään sairauksien ja voinnin laskun ennakointiin. Kotisairaanhoidon tehtäviin kuuluu sairaanhoidon suunnittelu, toteutus, ohjaus ja neuvonta. Lääkehoito toteutetaan lääkärin määräyksen mukaisesti. Osa kotisairaanhoidon tehtävistä ei välttämättä vaadi sairaanhoitajan/terveydenhoitajan pätevyyttä, vaan tehtävät voi tietyillä edellytyksillä hoitaa lähihoitajan tai vastaavan koulutuksen saanut henkilö, jolla asiaankuuluva perehdytys ja osaaminen ko. tehtävien hoitamiseen. Lääkitystä antavalla hoitohenkilöstöllä on myös oltava ajantasaiset luvat, tiedot ja koulutus. Palveluntuottajan on huolehdittava, että lähihoitajan ja sairaanhoitajan työnkuvat on tarkkaan määritelty

15 Lääkehoito Ellei kotipalvelu tai asiakas kykene huolehtimaan lääkityksestään itsenäisesti hänet ohjataan kotisairaanhoidon palvelun piiriin. Sairaanhoitaja vastaa lääkehuollon toteutuksesta, lääkkeet voi jakaa myös lähihoitaja. Lääkkeet jaetaan dosettiin asiakkaan kotona. Asiakasta ohjataan hankkimaan lääkekaappi. Muistisairaiden lääkekaappien avaimet ovat hoitajilla (itsenäisesti asiakas ei pääse lääkekaapille). Lääkkeet annetaan tarvittaessa valvotusti suuhun asti (esim. muistiongelma). Myös erilaiset lääkelaastarit, suihkeet ja silmä- ja korvatipat, ulostuslääkkeet, emätin- ja peräpuikot annetaan/ annostellaan asiakkaalle, mikäli hän ei niitä itse kykene laittamaan. Asiakasta avustetaan tarvittaessa insuliinin pistossa ja verensokerin mittauksessa. Verenpaine mitataan lääkärin ohjeen mukaan. Asumispalveluyksiköissä lääkehoidosta vastaa sairaanhoitaja, lähihoitajat osallistuvat lääkehoitoon. Sairaanhoitajan tehtävänä on myös lääkärin määräysten toteutumisen varmistaminen ja seuranta, lääkkeiden vaikutusten ja mahdollisten sivuoireiden (haittavaikutusten) seuraaminen ja tiedottaminen lääkärille, reseptien uusiminen ja apteekissa asioimisen järjestäminen, laboratoriokokeiden tilaaminen ja lääkäriajanvarauksista sekä rokotuksista huolehtiminen. Säännöllisen kotipalvelun/kotisairaanhoidon asiakkaiden lääkejako kuuluu asiakkaalle määriteltyyn hoitoaikaan, jolloin kustannukset sisältyvät hoivamaksuun. Halutessaan asiakas voi käyttää apteekin koneellista annosjakelua, jolloin asiakas maksaa palvelun erillisesti itse. 7.1 Maksutta jaettavien hoitotarvikkeiden tarpeen arviointi ja jakelu Asiakkaan haavanhoito-, diabetes- ja avannetarvikkeiden sekä vaippojen ym. hoitotarvikkeiden tarpeen arviointi ja tarvikkeiden asiakkaalle toimittamisesta huolehtiminen (Sovittaessa tuottaja toimittaa hoitotarvikkeet ja vaipat suoraan asiakkaille). 7.2 Terveydentilan/voinnin seuranta ja muut hoitotehtävät Sairaanhoitaja huolehtii tarpeeseen perustuen verensokerin ja verenpaineen seuraamisesta ja mittaamisesta, virtsanerityksen ja vatsantoiminnan seuraamisesta sekä turvotusten seuraamisesta havainnoimalla raajaturvotuksia. Tehtävänä on myös kipujen tarkkaileminen painon seuraaminen, erilaisten oireiden tarkkaileminen, kuten kaatuminen, huimaus, sekavuus, muistin (MMSE-muistitesti) ym. tarkkaileminen. Erikoishoitoina ovat mm. erilaiset haavahoidot, letkuruokinta, katetroinnit, avannehoidot. Mikäli kotihoidon työnjaon kannalta ja asiakkaiden hoidon sujuvuuden takaamiseksi on tarkoituksenmukaista voivat terveydenhuollon nimikesuojatut ammattihenkilöt (apuhoitajat, perushoitajat, lähihoitajat) suorittaa osaamisensa ja annettujen lupien perusteella edellä mainittuja toimenpiteitä. Muille toimipaikkakoulutetuille henkilöille (kodinhoitajat, kotiavustajat) voidaan antaa erillinen lupa suorittaa tiettyjä sairaanhoidollisia toimenpiteitä (esim. lääkehoito ja insuliinipisto) osana asiakkaan saamaa kotihoidon kokonaisuutta. Ennen luvan myöntämistä on varmistettava perustiedot ja käytännön taidot. Lähihoitajalle tai vastaavalle mahdollisia muita sairaanhoidollisia tehtäviä ovat mm. verenpaineen ja verensokerin seuranta sekä verikokeiden ja virtsanäytteiden ottaminen ja laboratorioon vieminen Kokonaisvastuu kotisairaanhoidosta on kuitenkin aina palveluntuottajan sairaanhoitajalla ja terveydenhoitajalla.

16 Muistiasiakas/ muistihoitaja Muistiasiakkaan kuntouttavat kotikäynnit räätälöidään yksilöllisesti asiakkaan ja hänen perheensä tarpeisiin. Asiakkaalle tehdään kuntoutussuunnitelma, jota tarkistetaan ja päivitetään säännöllisesti. Myöntämiskriteerit: Muistihoitajan suositus, muistisairausdiagnoosi 7.4 Yhteistyö ja tiedottaminen Kotisairaanhoitoa toteutetaan yhteistyössä eri ammattiryhmien kanssa. Kotisairaanhoitajan tehtäviin kuuluu asiantuntijoiden konsultoiminen ongelmatilanteissa sekä muun hoitohenkilökunnan neuvominen ja kouluttaminen sekä lääkärin avustaminen kotikäynnillä. 8. OMAISHOIDONTUKI Omaishoidontuen myöntäminen ja hoitopalkkion maksuluokka perustuvat hoidettavalle tehtävään toimintakyvyn arviointiin (Rava, psykososiaalisen toimintakyvyn arviointi, cerad, toimintakykyyn ja kotona selviytymiseen vaikuttavat erityisolosuhteet). Toimintakyvyn arvioinnista saatu indeksiluku osoittaa maksuluokan sosiaalilautakunnan päättämien, kulloinkin voimassa olevien kriteereiden mukaisesti. Maksuluokan määrittämisessä voidaan käyttää erityistä harkintaa tilanteissa, joissa toimintakyvyn arviointi ei ole riittävä maksuluokan määrittelyperuste. Erityisenä tilanteena on mm. arvioitavan ikä (testit eivät sovellu esim. lapsille) sekä elinolosuhteet ja niiden vaikutus asiakkaan hoitoisuuteen. 8.1 Omaishoidontuen maksuluokat ja myöntämiskriteerit: I lk = (hoitoisuusindeksi sosltk:n päätöksen mukainen) II lk = (hoitoisuusindeksi sosltk:n päätöksen mukainen) III lk = (hoitoisuusindeksi sosltk:n päätöksen mukainen tai hoidollisesti raskaan siirtymävaiheen aikana) IV lk = (hoitoisuusindeksi yli 800, vaihtoehto asumispalveluun sijoittamiselle) V lk = (hoitoisuusindeksi yli 900, hoitajan jäädessä pysyvästi työstä kotiin hoitamaan ympärivuorokautisesti paljon hoitoa tarvitsevaa asiakasta (Muutoin sijoitustarve ympärivuorokautiseen asumispalveluun). Hoitopalkkio määräytyy kulloinkin voimassaolevan sosiaalilautakunnan päätöksen mukaan (indeksikorotukset tarkistetaan vuosittain). Kunnan kanssa sopimuksen tehneillä omaishoitajilla on omaishoitolain mukaan oikeus pitää vapaata vähintään kaksi vuorokautta kalenterikuukautta kohti. Ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin hoitoon sidotuilla omaishoitajilla on oikeus vähintään kolmeen vapaavuorokauteen kuukaudessa. Kunta ja omaishoitaja voivat sopia, että omaishoitaja pitää vapaansa useampana alle vuorokauden pituisena jaksona. Ensisijaisesti kunta järjestää omaishoitolain perusteella omaishoitajan vapaan tai muun tilapäisen poissaolon ajaksi kotipalvelua tai tekemällä toimeksiantosopimuksen sijaishoitajan kanssa. Sijaishoitajan terveyden ja toimintakyvyn on vastattava omaishoidon asettamia vaatimuksia. Sijaishoito voidaan järjestää tällä tavoin, jos omaishoitaja siihen suostuu. Järjestely toteutetaan ottamalla huomioon hoidettavan henkilön mielipide ja hoidettavan henkilön etu. (STM Kuntainfo 5/2011 ) Omaishoitajan yhden (1) lakisääteisen vapaapäivän katsotaan tarkoittavan yhtä kokonaista vuorokautta. Omaishoitaja voi pitää kertyneet vapaapäivät säännöllisesti kuukausittain tai sitten säästää niitä ja pitää pitemmän jakson kerralla. Vapaapäiviä voi kerryttää korkeintaan 4 kuukautta yhteen

17 17 jaksoon. Erityisestä syystä (esim. hoitajan matka), voidaan tilapäisesti poiketa kahdella vuorokaudella. Omaishoitaja voi halutessaan vaihtaa vapaavuorokauden esimerkiksi päiväaikaan pidettävään vapaaseen, jolloin kunta voi järjestää vapaan aikaisen hoidon esimerkiksi kotipalveluna tai päiväkeskustoimintana. Vapaiden aikana hoidettavalle järjestettävän palvelun muodon ja järjestämistavan päättää kunta. Hoidettavalla eikä omaishoitajalla ole ehdotonta oikeutta valita vapaan aikaista hoito- ja palvelumuotoa. Normaalisti hoito- ja palvelumuoto sovitaan yhdessä neuvotellen osapuolten kanssa. Kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää lakisääteistä vapaapäivää useampana yhtä vuorokautta pienempänä osana. 9. ASUMISPALVELUT Asiakkaalle myönnetään asumispalvelupaikka vasta, kun ensisijaiset palvelut (kotihoidon tukipalvelut, kotihoito) ovat riittämättömiä mahdollistamaan kotona asumisen. Tavalliseksi palveluasumiseksi määritellään asuminen asumispalveluyksikössä, jossa yöhoitajaa ei ole paikalla, eikä yöhoidon tarvetta ole. Turvapuhelinhälytysten perusteella tapahtuvat yökäynnit eivät tee asumispalvelusta tehostettua asumispalvelua. Samassa yksikössä voi olla sekä tavallista, että tehostettua palveluasumista. Asumispalvelu sisältää asiakkaan perushoidon ja huolenpidon, hygienian, lääkehoidon ja sairaanhoidolliset palvelut (lääkärijohtoinen, ksh). Tehostetussa palveluasumisessa yöhoito perustuu asiakkaalle laadittuun hoito- ja palvelusuunnitelmaan, jonka mukaan yökäynnit toteutetaan suunnitellusti. Tehostettu palveluasuminen ei edellytä sitä, että yöhoitaja on fyysisesti paikalla samassa yksikössä koko yön. Hoitaja voi olla nimetty useamman yksikön (osaston) hoitajaksi ja hoitaa asiakkaita hoitosuunnitelman mukaisesti. Asuntojen perussiisteydestä huolehtiminen, virkistystoiminta, ulkoilu ja lääkärissä käyttäminen kuuluvat hoivaan. Asiakas ostaa erillisesti tukipalveluina ateriat, vaatehuoltopalvelut, asiointipalvelut, turvapuhelinpalveluna turvapuhelimet ja muut turvalaitteet. 9.1 Perhehoito Perhehoito on hoitajan kotona tapahtuvaa asiakkaan ympärivuorokautista hoitoa. Perhehoitoa voidaan myöntää asiakkaalle, joka tarvitsee päivittäin/ympäri vuorokauden apua useissa henkilökohtaisissa toiminnoissa tai säännöllistä valvontaa siten, että itsenäinen asuminen ei ole turvallista tai mahdollista. Perhehoitoa voidaan myöntää omaishoitajan vapaapäivien ajaksi tai intervallijaksoille. 9.2 Asumispalvelun tukipalvelut Ateriapalvelu Asumispalveluyksiköissä asuvien ateriapalveluun kuuluvat kaikki päivittäiset ateriat (täyshoitoateria). Erityisestä syystä asiakas voi ottaa aterioita tai välipaloja erillisenä palveluna ja erillisesti hinnoiteltuna. Erillinen syy voi olla esim. säännönmukainen poissaolo tietyn aterian aikana (esim. lounas) tai sairaudesta johtuva syy.

18 Ylläpito, vaatehuolto ja tarvikkeet Asumispalvelun ylläpitopalvelu ja vaatehuoltopalvelut kuuluvat kaikille asumispalveluyksiköissä asuville asiakkaille. Sisältää siivous- ja pesuvälineet, pesuaineet, roskapussit, suojakäsineet, wc-paperit, virikemateriaalin sekä yleisten tilojen siisteydestä ja viihtyisyydestä huolehtimisen sekä vaatehuollon. Ylläpito ja tarvikkeet erillisenä sisältää siivous- ja pesuvälineet, pesuaineet, roskapussit, suojakäsineet, wc-paperit, virikemateriaalin sekä yleisten tilojen siisteydestä ja viihtyisyydestä huolehtimisen esim. tilanteessa, jossa omaiset huolehtivat asiakkaan vaatehuollosta. Vaatehuoltopalvelu erillisenä on mahdollinen ainoastaan silloin, kun asiakas ostaa itse palveluun sisältyvät tarvikkeet, tarvitsemansa hoivan ja ylläpidon (huoneen siisteyden ylläpito) yksityiseltä palvelun tuottajalta tai omaiset huolehtivat palvelusta Siivous Ympärivuorokautisessa asumispalvelussa kodin (huoneen) perus- ja ylläpitosiisteydestä huolehtiminen kuuluu hoivaan. Suursiivouksessa ohjataan käyttämään yksityisiä palveluntuottajia. Jääkaapin puhdistus (samoin mahdollisen pakastimen sulatus) kuuluvat hoivaan. Mikäli asiakas ostaa yksityiseltä palveluntuottajalta siivouspalvelua, kunta voi olla siivouspalvelun järjestäjänä jolloin asiakkaat kirjautuvat kotihoidon asiakasrekisteriin. Palvelut kirjataan asiakkaan kotihoidon palvelusuunnitelmaan (ALV:ton palvelu). Asiakkaat maksavat siivouksen suoraan yrittäjälle. Asiakas voi ostaa ALV:tonta palvelua myös tekemällä sopimuksen suoraan yrittäjän kanssa, jolloin rekisterinpito ja palvelusuunnitelman laatiminen kuuluvat yrittäjälle Turvapalvelu asumispalvelussa Henriikka 1:ssä ja Henriikka 2:ssa on sisäinen hälytysjärjestelmä. Asiakkaalta laskutetaan hänen tarvitsemansa palvelun mukaisesti sosiaalilautakunnan kulloinkin vahvistamat maksut. Ruustinnan ja Pehtoorin asiakkailla on käytössään Stellan turvarannekkeet, joista palvelun tarjoaja laskuttaa suoraan asiakasta. Turvapalveluina asuinhuoneisiin voidaan myöntää erilaisia turvavälineitä, esim. ovihälytin, mattohälytin, vuodehälytin. Turvavälineistä peritään sosiaalilautakunnan kulloinkin vahvistama maksu Saattajapalvelu Mikäli asiakas tarvitsee saattajaa terveyspalveluihin, saattajan mukana olo kuuluu hoivapalveluun. Muusta saattamisesta peritään sosiaalilautakunnan kulloinkin päättämä maksu Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu voidaan myöntää myös asumispalvelujen asiakkaille.

IKÄÄNTYNEIDEN KOTIHOIDON PALVELUT. Keiteleen kunta

IKÄÄNTYNEIDEN KOTIHOIDON PALVELUT. Keiteleen kunta Kotihoitopalvelujen ensisijaisena tavoitteena on tukea asiakkaita niin, että he voisivat asua mahdollisimman pitkään omassa, tutussa kotiympäristössään. Kotihoidolla tarkoitetaan kotisairaanhoidon, kotipalvelun,

Lisätiedot

Kuukausimaksuna peritään jäljempänä tarkoitetun maksuprosentin osoittama euromäärä tulorajan ylittävistä kuukausituloista:

Kuukausimaksuna peritään jäljempänä tarkoitetun maksuprosentin osoittama euromäärä tulorajan ylittävistä kuukausituloista: SOSLTK 29.1.2019 6 KEITELEEN SOSIAALITOIMEN ASIAKASMAKSUTAULUKKO 2019 JATKUVA JA SÄÄNNÖLLINEN KOTONA ANNETTAVA PALVELU Kuukausimaksuna peritään jäljempänä tarkoitetun maksuprosentin osoittama euromäärä

Lisätiedot

JÄRVI-POHJANMAAN KOTIHOIDON TUKIPALVELUT

JÄRVI-POHJANMAAN KOTIHOIDON TUKIPALVELUT Oheismateriaali ltk 20.10.2015 JÄRVI-POHJANMAAN KOTIHOIDON TUKIPALVELUT Alajärvi, Vimpeli, Soini 1 SISÄLTÖ 1. KOTIHOIDON TUKIPALVELUT... 3 2. Ateriapalvelu... 3 3. Kauppapalvelu... 4 4. Kylvetyspalvelu...

Lisätiedot

Kotihoidon tukipalvelujen sisältö ja myöntämisen perusteet alkaen

Kotihoidon tukipalvelujen sisältö ja myöntämisen perusteet alkaen Kotihoidon tukipalvelujen sisältö ja myöntämisen perusteet 1.1.2014 alkaen Ikäihmisten lautakunta 17.12.2013 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Ateriapalvelu... 3 2. Kylvetyspalvelu... 4 3. Kauppapalvelu... 4 4. Päiväkeskustoiminta...

Lisätiedot

JÄRVI-POHJANMAAN KOTIHOIDON TUKIPALVELUT

JÄRVI-POHJANMAAN KOTIHOIDON TUKIPALVELUT Oheismateriaali ltk 20.12.2016 JÄRVI-POHJANMAAN KOTIHOIDON TUKIPALVELUT Alajärvi, Vimpeli 1 SISÄLTÖ 1. KOTIHOIDON TUKIPALVELUT... 3 2. Ateriapalvelu... 3 3. Asiointipalvelu... 4 4. Kylvetyspalvelu... 4

Lisätiedot

KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN SISÄLTÖ JA MYÖNTÄMISEN PERUSTEET ALKAEN

KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN SISÄLTÖ JA MYÖNTÄMISEN PERUSTEET ALKAEN KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN SISÄLTÖ JA MYÖNTÄMISEN PERUSTEET 1.1.2012 ALKAEN SISÄLLYSLUETTELO 1. Ateriapalvelu... 3 2. Kylvetyspalvelu... 4 3. Kauppapalvelu... 4 4. Päiväkeskustoiminta... 4 5. Kuljetuspalvelu...

Lisätiedot

KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN SISÄLTÖ JA MYÖNTÄMISEN PERUSTEET ALKAEN

KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN SISÄLTÖ JA MYÖNTÄMISEN PERUSTEET ALKAEN KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN SISÄLTÖ JA MYÖNTÄMISEN PERUSTEET 1.6.2010 ALKAEN SISÄLLYSLUETTELO 1. Ateriapalvelu... 3 2. Saunapalvelu... 4 3. Kauppapalvelu... 4 4. Päiväkeskustoiminta... 4 5. Kuljetuspalvelu...

Lisätiedot

KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN ASIAKKUUSKRITEERIT

KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN ASIAKKUUSKRITEERIT Sosiaali- ja terveyslautakunta 19.8.2013 11 Liite 1.4.4. VANTAAN KAUPUNKI Sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala Vanhus- ja vammaispalvelut KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN ASIAKKUUSKRITEERIT 1.9.2013 ALKAEN

Lisätiedot

ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA

ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA 1 ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA Toimintaohjeen tarkoituksena on antaa tietoa Espoon vanhusten palvelujen kotihoidon toimintaperiaatteista kuntalaisille, kotihoidon asiakkaille

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN JA PERHETYÖN KRITEERIT

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN JA PERHETYÖN KRITEERIT TAMPERE Lanula 27.8.2009, 111 Päivitetty 1.2.2015 LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN JA PERHETYÖN KRITEERIT TAMPERE 2(6) Sisällysluettelo 1. LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN JA PERHETYÖN KRITEERIT: TAUSTA JA PERUSTEET...

Lisätiedot

VAASAN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS (Sotela 02.02.2016 12)

VAASAN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS (Sotela 02.02.2016 12) VAASAN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS (Sotela 02.02.2016 12) Kotihoidon palveluja toteutetaan asiakaslähtöisesti ja toimintakykyä edistävällä työotteella, joka tukee asiakkaiden itsenäistä selviytymistä, omatoimisuutta

Lisätiedot

Lähtökohta: Myöntämisperusteet ohjaavat kotihoidon palvelujen. voimavarojen käyttöä ja päätöksentekoa kotihoidossa.

Lähtökohta: Myöntämisperusteet ohjaavat kotihoidon palvelujen. voimavarojen käyttöä ja päätöksentekoa kotihoidossa. Kotihoidon id myöntämisen perusteet 1.4.2014 alkaen - Rovaniemi Lähtökohta: Myöntämisperusteet ohjaavat kotihoidon palvelujen kohdentumista t (oikea-aikaisuus, i saavutettavuus), tt varattujen voimavarojen

Lisätiedot

KOTIHOITO KOTIHOITO KOTISAIRAANHOITO TUKIPALVELUT PÄIVÄTOIMINTA

KOTIHOITO KOTIHOITO KOTISAIRAANHOITO TUKIPALVELUT PÄIVÄTOIMINTA KOTIHOITO KOTIHOITO KOTISAIRAANHOITO TUKIPALVELUT PÄIVÄTOIMINTA Mitä kotihoito on? Kotihoito on kunnan tarjoamaa hoitoa kotona asuville paljon hoitoa ja huolenpitoa tarvitseville ikäihmisille ja pitkäaikaissairaille.

Lisätiedot

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet 1 (5) Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet Johdanto n ja Imatran kaupungin kotihoidon toiminta perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista,

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI 1 (4) KOTIHOIDON KRITEERIT Kriteerien tarkoitus Kotihoidon kriteerien tarkoitus on selkiyttää palvelujen kohdentamista kotihoitoa tarvitseville ikääntyneille uusikaupunkilaisille. Kotisairaanhoidon palvelut

Lisätiedot

Kotihoidon asiakasmaksut alkaen

Kotihoidon asiakasmaksut alkaen Tiedote 1 (5) Sosiaali- ja terveystoimi Vanhusten palvelut /esikunta Kotihoidon asiakasmaksut 1.1.2018 alkaen Säännöllinen ja jatkuva kotihoito Säännöllisestä ja jatkuvasta kotipalvelusta ja kotisairaanhoidosta

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI 1 (5) KOTIHOIDON KRITEERIT Kriteerien tarkoitus Kotihoidon kriteerien tarkoitus on selkiyttää palvelujen kohdentamista kotihoitoa tarvitseville ikääntyneille uusikaupunkilaisille. Kotisairaanhoidon palvelut

Lisätiedot

Perusturva/hoivapalvelut LEPPÄVIRRAN KUNNAN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET

Perusturva/hoivapalvelut LEPPÄVIRRAN KUNNAN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET Perusturva/hoivapalvelut LEPPÄVIRRAN KUNNAN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET Laadittu 27.4.2017 KOTIHOIDON MÄÄRITTELY Kotihoidon palveluiden myöntäminen perustuu palvelutarpeen ja toimintakyvyn kokonaisvaltaiseen

Lisätiedot

PALVELUSETELILLÄ TUOTETTAVAN LAAJENNETUN TUETUN ASUMI- SEN KRITEERIT 1.11.2014 ALKAEN

PALVELUSETELILLÄ TUOTETTAVAN LAAJENNETUN TUETUN ASUMI- SEN KRITEERIT 1.11.2014 ALKAEN Kotihoito 1 (5) PALVELUSETELILLÄ TUOTETTAVAN LAAJENNETUN TUETUN ASUMI- SEN KRITEERIT 1.11.2014 ALKAEN Laajennettu tuettu asuminen tarkoittaa välimuotoista asumismuotoa kodin ja tehostetun palveluasumisen

Lisätiedot

Kotihoidon kriteerit alkaen

Kotihoidon kriteerit alkaen Kotihoidon kriteerit 1.1.2017 alkaen Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite Kotihoidon kriteerit Toimintakyky Palvelun tarve Palvelun määrä Palvelun tavoite Asioiden hoitoon liittyvissä

Lisätiedot

SÄKYLÄN KOTIHOITO OMA KOTI KULLAN KALLIS

SÄKYLÄN KOTIHOITO OMA KOTI KULLAN KALLIS SÄKYLÄN KOTIHOITO OMA KOTI KULLAN KALLIS KOTIIN ANNETTAVAT PALVELUT Säännöllinen kotihoito Kotihoidon palvelu on säännöllistä silloin, kun asiakas saa palvelua vähintään kerran viikossa ja vähintään kuukauden

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolain mukaisten asumispalvelujen maksut

Sosiaalihuoltolain mukaisten asumispalvelujen maksut Sosiaalihuoltolain mukaisten asumispalvelujen maksut 1.1.2014 Tehostettu palveluasuminen on tarkoitettu henkilölle, joka ei selviydy omassa kodissaan tehostetun kotihoidon turvin. Asukkaan maksut koostuvat

Lisätiedot

9. Sosiaalihuoltolain mukaisen asumispalvelun maksut

9. Sosiaalihuoltolain mukaisen asumispalvelun maksut LAIHIAN KUNTA Sivu 1 / 6 ASIAKASMAKSUT 1.6.2015 LUKIEN Sisällys AVOPALVELUMAKSUT 1. Kotona annettava säännöllinen palvelu 2. Kotona annettava tilapäinen palvelu 3. Vanhusten asumispalvelut a. vuokra b.

Lisätiedot

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Ikäihmisten sosiaaliturva Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Yleistä Ikäihmisten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta Kunnat järjestävät ikäihmisten

Lisätiedot

OMAISHOIDON TUKI. Muutokset mahdollisia

OMAISHOIDON TUKI. Muutokset mahdollisia OMAISHOIDON TUKI 2019 Muutokset mahdollisia Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun läheisen henkilön toimesta.

Lisätiedot

Kotihoidon sisältö. Kotisairaanhoito

Kotihoidon sisältö. Kotisairaanhoito Kotihoidon palvelukuvaus Kotihoidon toimintaperiaatteena on tukea asiakkaan kotona asumista, terveyttä ja toimintakykyä sekä antaa hyvää ja turvallista hoivaa ja hoitoa ja huolenpitoa kotihoidon kriteerit

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI HELMI PERHETYÖ JA LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU

SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI HELMI PERHETYÖ JA LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI HELMI PERHETYÖ JA LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU 1 MITÄ PERHETYÖ ON? Perhetyöllä tarkoitetaan hyvinvoinnin tukemista sosiaaliohjauksella ja muulla tarvittavalla avulla tilanteissa,

Lisätiedot

Kotihoito kotona asumisen tueksi. Kotihoito ja tukipalvelut

Kotihoito kotona asumisen tueksi. Kotihoito ja tukipalvelut Kotihoito kotona asumisen tueksi Kotihoito ja tukipalvelut Kotihoito Kotihoitoon kuuluvat kotipalvelu ja kotisairaanhoito. Kotihoito auttaa silloin, kun turvallinen kotona asuminen edellyttää sosiaali-

Lisätiedot

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Taivalkosken sosiaali- ja terveyspalvelut Päivitetty 20.12.2018 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 18.12.2018 Sisällysluettelo 1 Omaishoitajan lakisääteiset vapaat... 2 2

Lisätiedot

KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS JA PALVE- LUIDEN MYÖNTÄMISKRITEERIT

KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS JA PALVE- LUIDEN MYÖNTÄMISKRITEERIT KEITELE KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS JA PALVE- LUIDEN MYÖNTÄMISKRITEERIT (Kotipalvelut, kotisairaanhoito, asumispalvelut, tukipalvelut, omaishoidontuki) M-LH 11/2014 2 Sisällys 1 KOTIHOIDON MÄÄRITELMÄ... 4

Lisätiedot

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Taivalkosken sosiaali- ja terveyspalvelut Päivitetty 25.3.2019 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 18.12.2018 Sisällysluettelo 1 Omaishoitajan lakisääteiset vapaat... 2 2

Lisätiedot

KAAVIN VANHUSTYÖN PALVELUESITE

KAAVIN VANHUSTYÖN PALVELUESITE KAAVIN VANHUSTYÖN PALVELUESITE 1 SISÄLLYS JOHDANTO... 3 KOTIHOITO... 5 KOTIPALVELU JA KOTISAIRAANHOITO... 5 PALVELUASUNNOT... 6 TUKIPALVELUT... 6 ATERIAPALVELU... 6 SIIVOUSPALVELU... 7 KYLVETYSPALVELU...

Lisätiedot

Tunnit / kk ja maksuprosentti tulorajan ylittävistä tuloista 1.1.2016 alkaen 1 563 573 6 % 10 % 15 % 15 % 23 % 27 % 32 % 35 %

Tunnit / kk ja maksuprosentti tulorajan ylittävistä tuloista 1.1.2016 alkaen 1 563 573 6 % 10 % 15 % 15 % 23 % 27 % 32 % 35 % LIITE VANHUSPALVELUJEN ASIAKASMAKSUT VUONNA 2016 (VUONNA 2015 PERITTY MAKSU YLIVIIVATTU) VANHUSPALVELUT Kotihoito, jatkuva ja säännöllinen Jatkuvasti ja säännöllisesti annetusta kotihoidosta peritään maksuasetuksen

Lisätiedot

Kotihoidon asiakasmaksut alkaen

Kotihoidon asiakasmaksut alkaen Hallitus 263 16.12.2015 Kotihoidon asiakasmaksut 1.1.2016 alkaen H 263 (Valmistelija: vs. vastuualuepäällikkö Marja Heikkinen) Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallitus on edellisen kerran

Lisätiedot

2.4.2015. Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto

2.4.2015. Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet Johdanto Imatran kaupungin kotihoidon ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toiminta perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista, sosiaalihuoltolakiin

Lisätiedot

Ikäihmisten lyhytaikaishoidon myöntämisperusteet

Ikäihmisten lyhytaikaishoidon myöntämisperusteet 10 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä HOITO- JA HOIVAPALVELUT Ikäihmisten lyhytaikaishoidon myöntämisperusteet 2(5) Sisällys 1 IKÄIHMISTEN LYHYTAIKAISHOITO JA SEN TOTEUTUS... 3 2 OHJAUTUMINEN IKÄIHMISTEN LYHYTAIKAISHOITOON

Lisätiedot

4.3.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISTEN LAPSIPERHEIDEN PERHETYÖN JA KOTIPALVELUN

4.3.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISTEN LAPSIPERHEIDEN PERHETYÖN JA KOTIPALVELUN 4.3.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISTEN LAPSIPERHEIDEN PERHETYÖN JA KOTIPALVELUN PALVELUKRITEERIT 1. Mitä on lapsiperheiden kotipalvelu ja perhetyö? Lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyön tavoitteena on

Lisätiedot

Palvelun sisältö KEHITYSVAMMAISTEN TUETUN KOTONA ASUMISEN PALVELUT VAMMAISPALVELU, KEHITYSVAMMAHUOLTO

Palvelun sisältö KEHITYSVAMMAISTEN TUETUN KOTONA ASUMISEN PALVELUT VAMMAISPALVELU, KEHITYSVAMMAHUOLTO 1 VAMMAISPALVELU, KEHITYSVAMMAHUOLTO 0, Joensuun ja Kontiolahden sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alue KEHITYSVAMMAISTEN TUETUN KOTONA ASUMISEN PALVELUT Tämä ohje on tarkoitettu tuetun asumisen

Lisätiedot

HOIDON JA HOIVAN PALVELUT / KOTIHOIDON, KOTIHOIDON TUKIPALVELUIDEN, MUISTINEUVOLATOIMINNAN JA PÄIVÄTOIMINNAN ASIAKASMAKSUT 1.1.

HOIDON JA HOIVAN PALVELUT / KOTIHOIDON, KOTIHOIDON TUKIPALVELUIDEN, MUISTINEUVOLATOIMINNAN JA PÄIVÄTOIMINNAN ASIAKASMAKSUT 1.1. HOIDON JA HOIVAN PALVELUT / KOTIHOIDON, KOTIHOIDON TUKIPALVELUIDEN, MUISTINEUVOLATOIMINNAN JA PÄIVÄTOIMINNAN ASIAKASMAKSUT 1.1.2016 ALKAEN Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja ohjaava lainsäädäntö

Lisätiedot

SÄÄNNÖLLISEN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS

SÄÄNNÖLLISEN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS SÄÄNNÖLLISEN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS Kotihoidon tavoitteena on tukea asiakkaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja mahdollisimman itsenäistä selviytymistä kotona sekä ylläpitää ja parantaa heidän fyysistä,

Lisätiedot

Kotihoidon, kotihoidon tukipalvelujen ja asumispalvelujen myöntämisperusteet

Kotihoidon, kotihoidon tukipalvelujen ja asumispalvelujen myöntämisperusteet 21.12.2018 Kotihoidon, kotihoidon tukipalvelujen ja asumispalvelujen myöntämisperusteet Sotela 18.12.2018 KOTIHOITO 21.12.2018 2 ATERIAPALVELU 21.12.2018 3 21.12.2018 4 KAUPPAPALVELU 21.12.2018 5 KULJETUSPALVELU

Lisätiedot

Jokaiselle sairastuneelle laaditaan hoitosuunnitelma. Järjestetään yhteistyössä OYS:n ja Oulun seudun muistiyhdistyksen

Jokaiselle sairastuneelle laaditaan hoitosuunnitelma. Järjestetään yhteistyössä OYS:n ja Oulun seudun muistiyhdistyksen Muistipolku Tämä esite on tarkoitettu muistisairaille ja heidän läheisilleen. Esitteeseen on kirjattu palveluita, joita sairastunut voi tarvita sairautensa eri vaiheissa. Esite auttaa valitsemaan jokaiselle

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupungin kotihoidon sisältö

Hämeenlinnan kaupungin kotihoidon sisältö Liite 2 / Ikla 16.9.2015 47 Hämeenlinnan kaupungin kotihoidon sisältö Visio IKLA (Palvelusuuunnitelma 2014-2017) Hämeenlinnassa asuvat Suomen tyytyväisimmät ja toimintakykyisimmät ikäihmiset Ikäihmisten

Lisätiedot

Lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyön kriteerit 2015

Lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyön kriteerit 2015 Lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyön kriteerit 2015 Sisällys 1.LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU... 2 1.1 Lapsiperheiden kotipalvelun sisältö... 3 1.2 Lapsiperheiden kotipalvelun aloittaminen... 3 1.3 Lapsiperheiden

Lisätiedot

Hoito- ja hoivapalvelu Kotihoito PÄIVÄTOIMINNAN KRITEERIT JA TOIMINTAPERIAATTEET

Hoito- ja hoivapalvelu Kotihoito PÄIVÄTOIMINNAN KRITEERIT JA TOIMINTAPERIAATTEET PÄIVÄTOIMINNAN KRITEERIT JA TOIMINTAPERIAATTEET 1 ASIAKKAAKSI TULEMINEN Päivätoimintaan tullaan palvelutarpeenarvioinnin kautta, jolloin kartoitetaan kokonaisvaltaisesti asiakkaan selviytyminen päivittäiseistä

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNGIN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS

KUOPION KAUPUNGIN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS KUOPION KAUPUNGIN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS 1 Sisällys YLEISTÄ KOTIHOIDON PALVELUISTA... 4 1. KOTIHOIDON SISÄLTÖ... 4 1.1 HENKILÖKOHTAINEN HYGIENIA... 4 1.2 RAVITSEMUS... 5 1.3LÄÄKEHUOLTO JA MITTAUKSET...

Lisätiedot

LLKY:N KOTIHOIDON JA TUKIPALVELUIDEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2012 ALKAEN

LLKY:N KOTIHOIDON JA TUKIPALVELUIDEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2012 ALKAEN LLKY:N KOTIHOIDON JA TUKIPALVELUIDEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2012 ALKAEN Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (912/92): Kotona annettava palvelu (1648/92): Jatkuvasti ja säännöllisesti annetusta

Lisätiedot

Tässä esitteessä: Palvelusetelistä perustietoa

Tässä esitteessä: Palvelusetelistä perustietoa 2/2014 1 ( 5 ) PALVELUSETELI Tässä esitteessä: Palvelusetelistä perustietoa Palvelusetelin käyttöalueet - Henkilökohtainen apu ja kodin ulkopuolinen avustaminen vpl:n mukaan - Säännöllinen kotihoito, -

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLLON ASIAKASMAKSUT ALKAEN 1. KOTIPALVELU Tilapäisen kotipalvelun maksu. Muonion kunta Sosiaalilautakunta

SOSIAALIHUOLLON ASIAKASMAKSUT ALKAEN 1. KOTIPALVELU Tilapäisen kotipalvelun maksu. Muonion kunta Sosiaalilautakunta Sosiaalilautakunta 14.12.2017 98 Muonion kunta 14.12.2017 Sosiaalilautakunta SOSIAALIHUOLLON ASIAKASMAKSUT 1.3.2018 ALKAEN 1. KOTIPALVELU 1.1. Tilapäisen kotipalvelun maksu Tilapäinen kotipalvelu muuttuu

Lisätiedot

KUORTANEEN KUNTA PERUSTURVA ASIAKASMAKSUT

KUORTANEEN KUNTA PERUSTURVA ASIAKASMAKSUT KUORTANEEN KUNTA PERUSTURVA ASIAKASMAKSUT 2014 1. SOVELTAMISALA Sosiaali- ja terveyspalveluista perittäviä maksuja koskevat säännökset ovat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa

Lisätiedot

Päätös voimaan Perusturvalautakunta Liite 8. KOTIHOIDON, PÄIVÄTOIMINNAN JA PALVELUASUMISEN ASIAKASMAKSUT 1.3.

Päätös voimaan Perusturvalautakunta Liite 8. KOTIHOIDON, PÄIVÄTOIMINNAN JA PALVELUASUMISEN ASIAKASMAKSUT 1.3. Päätös voimaan 1.5.2013. Perusturvalautakunta 27.2.2013 Liite 8 KOTIHOIDON, PÄIVÄTOIMINNAN JA PALVELUASUMISEN ASIAKASMAKSUT 1.3.2013 alkaen (Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaki ja asetus 17.11.2011)

Lisätiedot

Ikäneuvo-hanke Asiakasohjauksen kokeiluun osallistuvien kuntien yhteiset kotihoidon ja tukipalvelujen kriteerit

Ikäneuvo-hanke Asiakasohjauksen kokeiluun osallistuvien kuntien yhteiset kotihoidon ja tukipalvelujen kriteerit Ikäneuvo-hanke Asiakasohjauksen kokeiluun osallistuvien kuntien yhteiset kotihoidon ja tukipalvelujen kriteerit 1 Kotihoito yhteiset kriteerit 1/2 Kotihoitoa järjestetään eri-ikäisille asiakkaille, jotka

Lisätiedot

Omaishoidon tuen toimintaohje Sote- johtoryhmä Liisa Niiranen

Omaishoidon tuen toimintaohje Sote- johtoryhmä Liisa Niiranen Omaishoidon tuen toimintaohje Sote- johtoryhmä 24.5.2017 Liisa Niiranen 21.9.2017 1 Toiminta-ohjeen valmistelu Kysely kunnille omaishoidon tuen nykytilanteesta. Kaikille kunnille lähetetty kutsu osallistua

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI PÄIVÄKESKUS KRITEERIT

SUONENJOEN KAUPUNKI PÄIVÄKESKUS KRITEERIT 2014 SUONENJOEN KAUPUNKI PÄIVÄKESKUS KRITEERIT SUONENJOEN KAUPUNGIN PÄIVÄKESKUKSEN TOIMINTA-AJATUS: Iloa ja eloa ikääntyneen arkeen. Omien voimavarojen mukaan, yhdessä ja yksilöllisesti. PÄIVÄKESKUS JOHDANTO

Lisätiedot

LAPINLAHDEN KUNNAN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMIS- JA MAKSUPERUSTEET 1.6.2012 ALKAEN

LAPINLAHDEN KUNNAN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMIS- JA MAKSUPERUSTEET 1.6.2012 ALKAEN 1 LAPINLAHDEN KUNNAN OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMIS- JA MAKSUPERUSTEET 1.6.2012 ALKAEN (Laki omaishoidontuesta 2.12.2005/937) Omaishoidon tuen sisältö: Omaishoidon tuella tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen

Lisätiedot

Henkilömäärä Tuloraja /kk Maksuprosentit

Henkilömäärä Tuloraja /kk Maksuprosentit Hyväksytty johtokunta 29.2.2009 230 SUUPOHJAN PERUSPALVELULIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄN KOTIHOIDON ASIAKASMAKSUT..200 ALKAEN Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (92/92): Kotona annettava palvelu

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016 LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016 Perusturvalautakunta 25.2.2016 Liite Sivu 2 / 7 Sisällys LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET 1.3.2016 -----------------------------

Lisätiedot

Ikäihmisten koti- ja tukipalveluiden, sekä asumispalveluiden maksut

Ikäihmisten koti- ja tukipalveluiden, sekä asumispalveluiden maksut Ikäihmisten koti- ja tukipalveluiden, sekä asumispalveluiden maksut Ensisijaisena toimenpiteenä ennen hoitomaksun alentamista edellytetään aina, että asiakas anoo Kelalta ne etuudet, joihin yleensä kotihoidon

Lisätiedot

TERVETULOA KOTIKAAREEN

TERVETULOA KOTIKAAREEN TERVETULOA KOTIKAAREEN TUETTU IKÄIHMISTEN ASUMINEN Tuettu ikäihmisten asuminen on kotihoitoon rinnastettavaa palvelua niille asiakkaille, jotka eivät enää selviydy kotonaan kotiin annettavien palveluiden

Lisätiedot

Omaishoidon tuen myöntämisperusteet ja hoitopalkkiot vuonna 2016

Omaishoidon tuen myöntämisperusteet ja hoitopalkkiot vuonna 2016 Omaishoidon tuen myöntämisperusteet ja hoitopalkkiot vuonna 2016 31/05.02.20/2014 Sotelk 1 Omaishoidon tuki on lakisääteinen (937/2005) sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä kunnan tulee huolehtia määrärahojen

Lisätiedot

Etelä-Kymenlaakson kotihoidon kriteerit. [Kirjoita asiakirjan alaotsikko]

Etelä-Kymenlaakson kotihoidon kriteerit. [Kirjoita asiakirjan alaotsikko] Etelä-Kymenlaakson kotihoidon kriteerit [Kirjoita asiakirjan alaotsikko] Kotihoidon työryhmä 2011-2012 Sisältö Toiminta-ajatus... 3 Palvelutarpeen arviointi... 3 Neuvontapalvelut... 3 Kotipalvelut... 3

Lisätiedot

(Tässä ohjeessa kunta tarkoittaa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymää)

(Tässä ohjeessa kunta tarkoittaa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymää) 1 OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2015 alkaen (Tässä ohjeessa kunta tarkoittaa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymää) 1. Omaishoidon tuen perusteet Laki omaishoidon tuesta (937/ 2005) Asiakasmaksulaki

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN OMAISHOIDON TUEN PALKKIOT JA MAKSUT

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN OMAISHOIDON TUEN PALKKIOT JA MAKSUT JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN OMAISHOIDON TUEN PALKKIOT JA MAKSUT 1.1.2018 alkaen Sisällys OMAISHOIDON HOITOPALKKIOT... 3 1. HOITOPALKKIOLUOKKA... 3 2. HOITOPALKKIOLUOKKA... 3 3. HOITOPALKKIOLUOKKA...

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PALVELUKUVAUS

KUOPION KAUPUNKI LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PALVELUKUVAUS KUOPION KAUPUNKI LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PALVELUKUVAUS 1 Sisällys 1 Lapsiperheiden kotipalvelun ja kriteerien tarkoitus... 3 2 Lapsiperheiden kotipalvelun lainsäädännöllinen perusta... 3 3 Lapsiperheiden

Lisätiedot

Ikäneuvo Työryhmä kokous

Ikäneuvo Työryhmä kokous Ikäneuvo Työryhmä 2 12.4.2017 kokous 1 Kotihoito yhteiset kriteerit 1/2 Kotihoitoa järjestetään eri-ikäisille asiakkaille, jotka eivät selviydy kotona arkielämän toiminnoissa itsenäisesti, omaisten tuella

Lisätiedot

ASUMISPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS JA MYÖNTÄMISPERUSTEET

ASUMISPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS JA MYÖNTÄMISPERUSTEET ASUMISPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS JA MYÖNTÄMISPERUSTEET 15.11.2017 Asumispalveluiden käsitteet Asumispalveluilla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain (130/2014) mukaisia palveluja joita järjestetään ensisijaisesti

Lisätiedot

KOTIHOIDON ASIAKASMAKSUT ALKAEN

KOTIHOIDON ASIAKASMAKSUT ALKAEN KOTIHOIDON ASIAKASMAKSUT..0 ALKAEN Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (9/9): Kotona annettava palvelu (648/9): Jatkuvasti ja säännöllisesti annetusta kotisairaanhoidosta ja sosiaalihuoltoasetuksen

Lisätiedot

SOSIAALIPALVELUISTA PERITTÄVÄT ASIAKASMAKSUT VUONNA 2019

SOSIAALIPALVELUISTA PERITTÄVÄT ASIAKASMAKSUT VUONNA 2019 AURAN KUNTA Liite nro 1: Perusturvalautakunta 12.12.2018 SOSIAALIPALVELUISTA PERITTÄVÄT ASIAKASMAKSUT VUONNA 2019 KOTIHOIDON KUUKAUSIMAKSU Maksuprosentti hoito- ja palvelusuunnitelmassa sovittujen säännöllisten

Lisätiedot

VANHUSPALVELUIDEN ASUMISPALVELUT; palvelukuvaus ja kriteerit

VANHUSPALVELUIDEN ASUMISPALVELUT; palvelukuvaus ja kriteerit 1/4 Perus 15.12.2014 108 liite 5 VANHUSPALVELUIDEN ASUMISPALVELUT; palvelukuvaus ja kriteerit 1.1.2015 alkaen (3.12.2014 LL ja MH) 1. Asumispalveluiden määritelmä Vanhuspalveluiden asumispalveluilla tarkoitetaan

Lisätiedot

KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT

KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT Kelan kautta haettavia etuuksia: Osittain tai kokonaan korvattavat lääkkeet Eläkettä saavan hoitotuki Eläkkeen saajan asumistuki LÄÄKEKORVAUKSET

Lisätiedot

11-20 tuntia/kk. 5-10 tuntia/kk

11-20 tuntia/kk. 5-10 tuntia/kk JUUPAJOEN KUNNAN SOSIAALIPALVELUIDEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2015 (keltaisella merkityt muutoksia/tarkennuksia) Sosiaalihuoltolain (388/2008) mukaisista palveluista perittäviä maksuja, korvauksia ja vuokria

Lisätiedot

TeHoSa-Lappeenranta Lappeenranta / Taipalsaari. TeHoSa-Savitaipale Savitaipale / Lemi. TeHoSa-Luumäki Luumäki / Ylämaa

TeHoSa-Lappeenranta Lappeenranta / Taipalsaari. TeHoSa-Savitaipale Savitaipale / Lemi. TeHoSa-Luumäki Luumäki / Ylämaa akohtaiset palvelut Kunt Kotiin annettavat palvelut Ikäihmisten kotona selviytymistä tuetaan järjestämällä erilaisia palveluja kotiin. Kotiin annettavia palveluita on kotihoito, kotihoidon tukipalvelut,

Lisätiedot

Opas omaishoidontuesta

Opas omaishoidontuesta Opas omaishoidontuesta 1 2 Omaishoito Omaishoito on hoidettavan kotona tapahtuvaa hänen henkilökohtaista hoitoa. Omaishoitajana voi toimia hoidettavan avo- tai aviopuoliso, vanhempi, lapsi tai muu hoidettavalle

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN KRITEERIT

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN KRITEERIT Perusturva Lapsiperheiden kotipalvelu LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN KRITEERIT 2 Sisällys 1. Lapsiperheiden kotipalvelu... 3 1.1 Lapsiperheiden kotipalvelun sisältö... 3 1.2 Tilapäinen ja säännöllinen kotipalvelu...

Lisätiedot

kotihoito palveluasuminen laitoshoito tukipalvelut

kotihoito palveluasuminen laitoshoito tukipalvelut MYÖNTÄMISPERUSTEET kotihoito palveluasuminen tehostettu palveluasuminen laitoshoito tukipalvelut Sisällys 1. Kotihoidon myöntämisperusteet.3 2. Palveluasumisen myöntämisperusteet 5 3.Tehostetun palveluasumisen

Lisätiedot

LIITE 2 SÄÄNNÖLLISEN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS

LIITE 2 SÄÄNNÖLLISEN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS SÄÄNNÖLLISEN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS Kotihoidon tavoitteena on tukea asiakkaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja mahdollisimman itsenäistä selviytymistä kotona sekä ylläpitää ja parantaa heidän fyysistä,

Lisätiedot

Kotihoito. Mervi Lehikoinen Sairaanhoitaja HelppiSeniori Idän asiakasohjaus

Kotihoito. Mervi Lehikoinen Sairaanhoitaja HelppiSeniori Idän asiakasohjaus Kotihoito Mervi Lehikoinen Sairaanhoitaja HelppiSeniori Idän asiakasohjaus Kotihoidon tehtävänä on vanhusten, yli 18- vuotiaiden vammaisten, toipilaiden ja pitkäaikaissairaiden hoito ja palvelut niin,

Lisätiedot

KOTIHOITOMAKSUT: Ltk 1.1.2012 Kotona annettava palvelu (kotipalvelu, kotisairaanhoito, 3)

KOTIHOITOMAKSUT: Ltk 1.1.2012 Kotona annettava palvelu (kotipalvelu, kotisairaanhoito, 3) MÄNTYHARJUN KUNTA/ PERUSTURVAPALVELUT Liite 1 SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKASMAKSUT 1.1.2012 MAKSUN AIHE SOVELTAMISOHJE PÄÄTTÄJÄ VOIMASSA ALKAEN KOTIHOITOMAKSUT: Ltk 1.1.2012 Kotona annettava palvelu

Lisätiedot

Kiteen kaupunki Kotihoidon palvelut ja myöntämisperusteet

Kiteen kaupunki Kotihoidon palvelut ja myöntämisperusteet Kiteen kaupunki Kotihoidon palvelut ja myöntämisperusteet Perustuvalautaunta 17.12.2013 167, Liite 1 Kotihoito Kotihoidon palveluilla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain (710/1982) ja sosiaalihuoltoasetuksen

Lisätiedot

Kiteen kaupunki Ikäihmisten asumispalvelut ja myöntämisperusteet

Kiteen kaupunki Ikäihmisten asumispalvelut ja myöntämisperusteet Perusturvalautakunta 17.12.2013 167, Liite 2. Kiteen kaupunki Ikäihmisten asumispalvelut ja myöntämisperusteet 1 Ikäihmisten asumispalvelut Lyhytaikainen asuminen Lyhytaikaisella asumispalvelulla pyritään

Lisätiedot

TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI

TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI Muutokset mahdollisia 18.10.2017 Tehostettu palveluasuminen Tehostettu palveluasuminen on tarkoitettu ikäihmisille, joilla on fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista

Lisätiedot

HANKASALMEN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYS- PALVELUJEN ASIAKASMAKSUT 2019

HANKASALMEN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYS- PALVELUJEN ASIAKASMAKSUT 2019 Liite khall 4.2.2019 15 Liite PETULTK 24.1.2019 11 HANKASALMEN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYS- PALVELUJEN ASIAKASMAKSUT 2019 Tätä maksutaksaa sovelletaan sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolai 23 :n. tukevat palvelut alkaen. Limingan kunta perusturvapalvelut Luonnos

Sosiaalihuoltolai 23 :n. tukevat palvelut alkaen. Limingan kunta perusturvapalvelut Luonnos Sosiaalihuoltolai n 23 :n l i i k k u m i s t a tukevat palvelut S o v e l t a m i s o h j e e t 1.1.2017 alkaen Limingan kunta perusturvapalvelut Luonnos Sisällys Sosiaalihuoltolain 23.n mukaisten liikkumista

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI HELMI PERHETYÖ

SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI HELMI PERHETYÖ SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI HELMI PERHETYÖ 1 MITÄ PERHETYÖ ON? Perhetyön tarkoituksena on tukea perheiden omaa selviytymistä erilaisissa elämäntilanteissa ja ennaltaehkäistä perheiden ongelmatilanteita.

Lisätiedot

Tukipalvelukriteerit Uudessakaupungissa

Tukipalvelukriteerit Uudessakaupungissa 1 (5) Anniina Saarinen, Minna Kivijärvi, Pirjo Rakkolainen, Laura Kirkkomäki Tukipalvelukriteerit Uudessakaupungissa 3 2 (5) UUDENKAUPUNGIN TUKIPALVELUKRITEERIT Uudenkaupungin kotona asumista tukevat tukipalvelut

Lisätiedot

Kotona asumista tukevat palvelut ja kotihoidon palveluseteli

Kotona asumista tukevat palvelut ja kotihoidon palveluseteli Kotona asumista tukevat palvelut ja kotihoidon palveluseteli Ikäihmisten Palvelutori - Poiju Mahdollistetaan ikäihmisten kotona asuminen mahdollisimman pitkään. Tuetaan ja autetaan yhdessä asiakasta, itse

Lisätiedot

Ikäihmisten kotiin annettavat palvelut

Ikäihmisten kotiin annettavat palvelut Ikäihmisten kotiin annettavat palvelut 21.5.2018 Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Sosiaalihuollon ylitarkastaja Marja-Leena Lantto 1 Ikäihmisten palvelut ja niiden järjestäminen Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä HOITO- JA HOIVAPALVELUT Asumispalvelut

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä HOITO- JA HOIVAPALVELUT Asumispalvelut Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä HOITO- JA HOIVAPALVELUT Asumispalvelut Asumispalvelut Laatija: Tarja Huttunen Hyväksyjä: Palvelutasomääritykset ja myöntämisperusteet Sisältö 1. SÄÄDÖKSET 2 2. KÄSITTEET 2 3.

Lisätiedot

Omaishoitajien ensitietopäivä 20.5.2014

Omaishoitajien ensitietopäivä 20.5.2014 Omaishoitajien ensitietopäivä 20.5.2014 Omaishoidon tuki Sosiaalityöntekijä omaishoitoperheen tukena Sosiaalityöntekijä Marjaana Elsinen Seinäjoen keskussairaala Omaishoidon sanastoa omaishoito: vanhuksen,

Lisätiedot

KUUMA KOTIHOIDON PALVELUT - kohti yhtenäisiä käytäntöjä MUSTIJOEN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET JA TOIMINTAOHJE

KUUMA KOTIHOIDON PALVELUT - kohti yhtenäisiä käytäntöjä MUSTIJOEN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET JA TOIMINTAOHJE KUUMA KOTIHOIDON PALVELUT - kohti yhtenäisiä käytäntöjä MUSTIJOEN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET JA TOIMINTAOHJE 1. Kotihoidon toimintaperiaatteet Kotihoidon toimintaperiaatteena on antaa hyvää ja turvallista

Lisätiedot

Hakemus saapunut pvm. Käsittelijä Päätös pvm.

Hakemus saapunut pvm. Käsittelijä Päätös pvm. Kainuun maakunta kuntayhtymä Omaishoidontukihakemus Sosiaali- ja terveystoimiala O Kehitysvammaisen hoitoon Perhepalvelut O Vaikeavammaisen hoitoon Vanhuspalvelut O Vanhuksen hoitoon yli 65 v. Organisaatio

Lisätiedot

VANHUS- JA KEHITYSVAMMAPALVELUIDEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN

VANHUS- JA KEHITYSVAMMAPALVELUIDEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN 1 VANHUS- JA KEHITYSVAMMAPALVELUIDEN ASIAKASMAKSUT 01.01.2018 ALKAEN Vahvistettu perusturvalautanassa 20.12.2017 2 KOTIHOITO Tilapäinen kotihoito Omaishoidon lomittaja 12,00 /alkava tunti 11,40 /kerta

Lisätiedot

Kotihoidon asiakasmaksut

Kotihoidon asiakasmaksut 4/2012 Helsingin kotihoidon palvelupaletti Liite Kotihoidon asiakasmaksut Hinnasto sivut 2 3 Asiakasmaksuesimerkkejä sivut 4 10 Kotihoidon tukipalvelujen maksut 1.4.2012 alkaen Terveyslautakunta päättää

Lisätiedot

SenioriKaste Lapin JOHTAJAT PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA

SenioriKaste Lapin JOHTAJAT PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus JOHTAJAT 9.4.2015 PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA Vanhuspalvelulaki Kunnalla on velvollisuus lli järjestää j hyvinvointia, i terveyttä, toimintakykyä ja

Lisätiedot

KOTONA ANNETTAVA PALVELU (asiakasmaksuasetus 3, ei kerrytä maksukattoa) TILAPÄINEN KOTIHOITO

KOTONA ANNETTAVA PALVELU (asiakasmaksuasetus 3, ei kerrytä maksukattoa) TILAPÄINEN KOTIHOITO KOTONA ANNETTAVA PALVELU (asiakasmaksuasetus 3, ei kerrytä maksukattoa) TILAPÄINEN KOTIHOITO Tilapäinen kotihoito, kotisairaanhoito tai tehostettu kotisairaanhoito Lääkärin/hammaslääkärin kotikäynti 19,10

Lisätiedot

Omaishoidontuen toimintaohje, kriteerit ja palkkiot 1.1.2011

Omaishoidontuen toimintaohje, kriteerit ja palkkiot 1.1.2011 Li 2 Ikla 15.12.2010 3 Omaishoidontuen toimintaohje, kriteerit ja palkkiot 1.1.2011 Yleiset perusteet Omaishoidon tuella tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön kotona tapahtuvaa säännöllisen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut vuoden 2016 alusta alkaen

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut vuoden 2016 alusta alkaen Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut vuoden 2016 alusta alkaen Palveluasumisesta perittävä hoitomaksu hoitosuus/ravatar 0-2,5 2,51-3 yli 3,01 tuloraja 573 36% 40% 44% Palveluasumisesta peritään

Lisätiedot

Hoidonporrastuksen kriteerit JJR 10.3.2010. KOTIHOIDON JA HOIDONPORRASTUKSEN KRITEERIT 2010 JJR KUNNISSA Hyv./ perusturvalautakunta 18.3.

Hoidonporrastuksen kriteerit JJR 10.3.2010. KOTIHOIDON JA HOIDONPORRASTUKSEN KRITEERIT 2010 JJR KUNNISSA Hyv./ perusturvalautakunta 18.3. KOTIHOIDON JA HOIDONPORRASTUKSEN KRITEERIT 2010 JJR KUNNISSA Hyv./ perusturvalautakunta 18.3.2010 YLEISTÄ Kotona asumista tuetaan ensisijaisesti tukipalvelujen avulla (ateria-, turva- ja kuljetuspalvelu).

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN KOTIHOIDON TOIMINTAPERIAATTEET, KRITEERIT JA SISÄLTÖ

KOKKOLAN KAUPUNGIN KOTIHOIDON TOIMINTAPERIAATTEET, KRITEERIT JA SISÄLTÖ KOKKOLAN KAUPUNGIN KOTIHOIDON TOIMINTAPERIAATTEET, KRITEERIT JA SISÄLTÖ KOTIHOITO Kotihoidon palveluilla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain (710/1982) mukaisia kotipalveluja ja kansanterveyslain (66/1972)

Lisätiedot

PALVELUSETELI HAKEMINEN JA MYÖNTÄMINEN

PALVELUSETELI HAKEMINEN JA MYÖNTÄMINEN PALVELUSETELI TÄMÄ ESITE KERTOO PALVELUSETELIS- TÄ SÄÄNNÖLLISEEN JA TILAPÄISEEN KOTIHOITOON JA OMAISHOIDON LOMITTAMISEEN OPAS ASIAKKAILLE L TAMMIKUU 2012 PALVELUSETELI JIK ky johtokunta on päättänyt palvelusetelin

Lisätiedot