Asumisessa syntyvän yhdyskuntajätteen keräyksen ja käsittelyn elinkaariarviointi Pohjois-Suomen alueella

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asumisessa syntyvän yhdyskuntajätteen keräyksen ja käsittelyn elinkaariarviointi Pohjois-Suomen alueella"

Transkriptio

1 Hallitus ; 33 Yhtymäkokous ; 16 Asumisessa syntyvän yhdyskuntajätteen keräyksen ja käsittelyn elinkaariarviointi Pohjois-Suomen alueella Oulun Energia Oy, Kiertokaari Oy, Perämeren Jätehuolto Oy, Napapiirin Residuum Oy ja Lapin jätehuolto kuntayhtymä Lapeco:n Hallituksen kokous Materiaali päivitetty

2 Sisältö Yleistä Mallinnettu jätehuoltojärjestelmä Laskennassa käytetyt oletukset Tulokset Lapecon alue Jätepotentiaalit Ilmastonlämpeneminen biojäte Ilmastonlämpeneminen hyötyjäte Pohjois-Suomen alue

3 Yleistä Selvityksessä on laskettu vuoden aikana asumisessa syntyvän yhdyskuntajätteen keräyksen, käsittelyn ja hyötykäytön ilmastonlämpenemisvaikutukset sekä kierrätys- ja energiahyödyntämisasteet Laskenta sisältää neljä Pohjois-Suomen jätehuoltoyhtiön toimialuetta: Lapin jätehuolto kuntayhtymä, Kiertokaari Oy, Napapiirin Residuum Oy ja Perämeren Jätehuolto Oy Tarkastellut jätelajit ovat sekajäte sekä hyötyjäteet biojäte, metalli, lasi, kartonki ja muovi. Näitä jätelajeja kerätään asuinkiinteistöiltä sekä ekopisteiltä. Tulokset on laskettu nykytilalle ja skenaarioille, joita voidaan verrata nykytilaan.

4 Yleistä Mallinnukseen ja tarkempaan laskentaan on valittu yhdeksän kuntaa: Inari, Salla ja Kemijärvi (Lapeco) Oulu ja Pudasjärvi (Kiertokaari Oy) Kemi ja Tornio (Perämeren Jätehuolto Oy) Rovaniemi ja Pello (Napapiirin Residuum Oy)

5 Yleistä Selvityksellä vastattiin seuraaviin kysymyksiin: 1. Miten ilmastonlämpenemisvaikutukset ja kierrätysasteet muuttuisivat, jos biojätteen erilliskeräys laajennettaisiin nykytilasta a) kaikille asuinkiinteistöille taajama-alueilla b) kaikille asuinkiinteistöille 2. Miten Oulun Energian kaavailema mekaaninen lajittelulaitos vaikuttaisi sekajätteen käsittelyn ilmastonlämpenemisvaikutuksiin ja kierrätysasteisiin? (Sekajäte kuljetettaisiin Ouluun ja lajiteltaisiin Oulun Energialla) 3. Mikä vaikutus hyötyjätteen erilliskeräämisellä olisi ilmastonlämpenemispotentiaaliin ja kierrätysasteisiin? Hyötyjäte (metalli, lasi, kartonki ja muovi) kerättäisiin kiinteistöiltä yhdessä (kaikki jätelajit samaan astiaan) ja toimitettaisiin Oulun Energian kaavailemaan mekaaniseen lajittelulaitokseen lajiteltavaksi. Lajitellut hyötyjätelajit ohjattaisiin kierrätykseen ja rejekti polttoon. Hyötyjätteiden keräystä laajennettaisiin nykytilasta. a) kaikille kerros- ja rivitalokiinteistöille. b) kaikille asuinkiinteistöille taajama-alueilla

6 Nykytila ja skenaariot Jätehuoltoyhtiö Jätelaji Nykytila Keräyksen ja käsittelyn skenaariot Lapeco Kiertokaari, Perämeren Jätehuolto, Napapiirin Residuum, Kiertokaari Sekajäte / polttokelpoinen jäte Biojäte Jätteen poltto Laanilan ekovoimalaitoksessa. Kiinteistökeräys Oulussa väh. 4 huoneiston kiinteistöiltä, Pudasjärvellä väh. 6 huoneiston kiinteistöiltä. Mädätys Ruskon biokaasulaitoksella. Mekaaninen lajittelu hyötyjäkeet kierrätykseen, SRF ja RDF polttoon Keräys 1) Kiinteistökeräys kaikilta taajamakiinteistöiltä. 2) Kiinteistökeräys kaikilta kiinteistöiltä Käsittely Mädätys Ruskon biokaasulaitoksella. Kiertokaari Hyötyjäte Metallin, lasin ja kartongin kiinteistökeräys Oulussa väh. 4 huoneiston kiinteistöiltä + ekopistekeräys, Pudasjärvellä väh. 10 huoneiston kiinteistöiltä + ekopistekeräys. Muoville pelkkä ekopistekeräys. Keräys 1) Kiinteistökeräys yhteisessä astiassa kaikilta rivi- ja kerrostaloilta. 2) Kiinteistökeräys yhteisessä astiassa kaikilta taajamakiinteistöiltä. Käsittely Jätelajien keräys erikseen. Mekaaninen lajittelu Oulun Energian laitoksella. Erotellut materiaalit kierrätykseen, rejekti polttoon. Huom! Aina, kun tarkastellaan tietyn jätelajin skenaariota, muiden jätelajien keräys ja käsittely pysyy samana kuin nykytilassa!

7 Nykytila ja skenaariot Jätehuoltoyhtiö Jätelaji Nykytila Keräyksen ja käsittelyn skenaariot Perämeren Jätehuolto Biojäte Kiinteistökeräys Kemissä ja Torniossa väh. 4 huoneiston kiinteistöiltä Aumakompostointi ja kompostin hyödyntäminen kaatopaikkarakenteissa. Keräys 1) Kiinteistökeräys kaikilta taajamakiinteistöiltä. 2) Kiinteistökeräys kaikilta kiinteistöiltä. Käsittely Mädätys Ruskon biokaasulaitoksella. Perämeren Jätehuolto Hyötyjäte Metallin, lasin ja kartongin kiinteistökeräys Kemissä ja Torniossa väh. 4 huoneiston kiinteistöiltä + ekopistekeräys. Muoville pelkkä ekopistekeräys. Keräys 1) Kiinteistökeräys yhteisessä astiassa kaikilta rivi- ja kerrostaloilta. 2) Kiinteistökeräys yhteisessä astiassa kaikilta taajamakiinteistöiltä. Jätelajien keräys erikseen. Käsittely Mekaaninen lajittelu Oulun Energian laitoksella. Erotellut materiaalit kierrätykseen, rejekti polttoon. Huom! Aina, kun tarkastellaan tietyn jätelajin skenaariota, muiden jätelajien keräys ja käsittely pysyy samana kuin nykytilassa!

8 Nykytila ja skenaariot Jätehuoltoyhtiö Jätelaji Nykytila Keräyksen ja käsittelyn skenaariot Napapiirin Residuum Biojäte Kiinteistökeräys Rovaniemellä ja Pellossa väh. 5 huoneiston kiinteistöiltä. Aumakompostointi ja kompostin hyödyntäminen kaatopaikkarakenteissa. Keräys 1) Kiinteistökeräys kaikilta taajamakiinteistöiltä. 2) Kiinteistökeräys kaikilta kiinteistöiltä Käsittelyskenaario: Mädätys Rovaniemen biokaasulaitoksella Napapiirin Residuum Hyötyjäte Ei velvoiterajaa metallin, lasin, kartongin ja muovin keräykselle. Koska dataa jätemääristä tai keräyksen laajuudesta ei ollut saatavilla, oletetaan että ei kiinteistökeräystä. Keräys vain ekopisteillä. Jätelajien keräys erikseen. Keräys 1) Kiinteistökeräys yhteisessä astiassa kaikilta rivi- ja kerrostaloilta. 2) Kiinteistökeräys yhteisessä astiassa kaikilta taajamakiinteistöiltä. Käsittely Mekaaninen lajittelu Oulun Energian laitoksella. Erotellut materiaalit kierrätykseen, rejekti polttoon. Huom! Aina, kun tarkastellaan tietyn jätelajin skenaariota, muiden jätelajien keräys ja käsittely pysyy samana kuin nykytilassa!

9 Nykytila ja skenaariot Jätehuoltoyhtiö Jätelaji Nykytila Keräyksen ja käsittelyn skenaariot Lapeco Biojäte Ei erilliskeräystä tai käsittelyä. Keräys 1) Kiinteistökeräys kaikilta taajamakiinteistöiltä. 2) Kiinteistökeräys kaikilta kiinteistöiltä. Lapeco Hyötyjäte Ei hyötyjätteiden kiinteistökeräystä. Keräys vain ekopisteillä. Käsittelyskenaario Mädätys Rovaniemen biokaasulaitoksella. Keräys 1) Kiinteistökeräys yhteisessä astiassa kaikilta rivi- ja kerrostaloilta. 2) Kiinteistökeräys yhteisessä astiassa kaikilta taajamakiinteistöiltä. Käsittely: Mekaaninen lajittelu Oulun Energian laitoksella. Erotellut materiaalit kierrätykseen, rejekti polttoon. Huom! Aina, kun tarkastellaan tietyn jätelajin skenaariota, muiden jätelajien keräys ja käsittely pysyy samana kuin nykytilassa!

10 Laskennassa käytetyt menetelmät Vaihtoehtoisissa skenaarioissa kerätyt jätemäärät ja keräyksen polttoaineenkulutus on laskettu LCA Consultingin kehittämällä Jeko-työkalulla. Laskenta pohjautuu laskennallisiin (vuoden 2016) lukuihin jätteenkeräyksestä ja käsittelystä tarkastelualueella. Ilmastonlämpenemisvaikutusten tulokset on laskettu käyttäen GaBi -elinkaarimallinnusohjelmaa ja CML 2001 (Apr. 2015) -karakterisointikertoimia. Laskenta on toteutettu SFS-EN ISO ja ISO LCA-standardien mukaisesti. Ilmastonlämpenemisvaikutusten laskenta sisältää käsittelytoiminnoista (keräys, kuljetus, käsittely) syntyvien päästöjen aiheuttamat khk-päästöt sekä taustaprosessien aiheuttamat khk-päästöt. Taustaprosesseja ovat käsittelyssä tarvittavan polttoaineen valmistus, energian tuotanto sekä mahdollisten käsittelyssä tarvittavien kemikaalien valmistus. Ilmastonlämpenemisvaikutusten laskenta sisältää myös kierrätysmateriaaleista valmistettujen lopputuotteiden hyödyntämisestä saatavat hyvitykset. Hyvityksiä saadaan, kun vältetään vastaavien neitseellisten raaka-aineiden ja fossiilisten polttoaineiden tuotannon ja käytön ympäristökuormitukset. Mallinnuksessa on käytetty primääridataa siltä osin, kun sitä on ollut saatavilla. Muuten on käytetty kirjallisuusarvoja tai muista vastaavista prosesseista ja järjestelmistä kerättyä sekundääridataa.

11 Jätehuoltojärjestelmä Nykytila (HUOM. Lapecolla ei kiinteistöiltä erilliskeräystä) Jätteen tuottajat: Jätelaji: Keräystapa: Käsittelypaikka: Sekajäte Sekajäte Kiinteistökeräys Laanilan Ekovoimalaitos Asuinrakennukset (kotitaloudet) Syntypaikkalajitellut hyötyjätteet biojäte, metalli, lasi, kartonki, muovi - Yritykset ja julkiset rakennukset on rajattu selvityksen ulkopuolelle. Biojäte Hyötyjätteet Kiinteistöiltä erilliskeräys Ekopistekeräys - Ekopistekeräyksen ympäristövaikutuksia ei ole laskettu. - Tällä ei ole vaikutusta skenaarioiden keskinäiseen vertailtavuuteen, mikäli ekopistekeräyksen ajojen oletetaan pysyvän samoina kiinteistökeräyksessä tapahtuvista muutoksista riippumatta. - Kiinteistökeräyksen laajentaminen vaikuttaa ekopisteiden jätekertymään, joten ekopisteiden jätemäärämuutokset on huomioitu. Biokaasulaitokset tai aumakompostointi Kierrätys ja materiaalihyötykäyttö

12 Jätehuoltojärjestelmä Skenaario sekajätteen lajittelu Oulun Energialla Jätteen tuottajat: Jätelaji: Keräystapa: Käsittelypaikka: Sekajäte Sekajäte Kiinteistökeräys Mekaaninen lajittelulaitos rejekti Laanilan Ekovoimalaitos Asuinrakennukset (kotitaloudet) Syntypaikkalajitellut hyötyjätteet Biojäte Metalli, lasi, kartonki, muovi Kiinteistöiltä erilliskeräys Ekopistekeräys Biojäte Kierrätys ja materiaalihyötykäyttö Metalli, lasi, kartonki, muovi Biokaasulaitokset - Yritykset ja julkiset rakennukset on rajattu selvityksen ulkopuolelle. - Ekopistekeräyksen ympäristövaikutuksia ei ole laskettu. - Tällä ei ole vaikutusta skenaarioiden keskinäiseen vertailtavuuteen, mikäli ekopistekeräyksen ajojen oletetaan pysyvän samoina kiinteistökeräyksessä tapahtuvista muutoksista riippumatta. - Kiinteistökeräyksen laajentaminen vaikuttaa ekopisteiden jätekertymään, joten ekopisteiden jätemäärämuutokset on huomioitu.

13 Jätehuoltojärjestelmä skenaario hyötyjätteen erilliskeräys kiinteistöiltä Jätteen tuottajat: Jätelaji: Keräystapa: Käsittelypaikka: Sekajäte Sekajäte Kiinteistökeräys Sekajäte Laanilan Ekovoimalaitos Asuinrakennukset (kotitaloudet) Syntypaikkalajitellut hyötyjätteet Biojäte, metalli, lasi, kartonki, muovi - Yritykset ja julkiset rakennukset on rajattu selvityksen ulkopuolelle. Biojäte Hyötyjätteet Metalli, lasi, kartonki, muovi Kiinteistöiltä erilliskeräys Ekopistekeräys Biojäte Metalli, lasi, kartonki, muovi - Ekopistekeräyksen ympäristövaikutuksia ei ole laskettu. - Tällä ei ole vaikutusta skenaarioiden keskinäiseen vertailtavuuteen, mikäli ekopistekeräyksen ajojen oletetaan pysyvän samoina kiinteistökeräyksessä tapahtuvista muutoksista riippumatta. - Kiinteistökeräyksen laajentaminen vaikuttaa ekopisteiden jätekertymään, joten ekopisteiden jätemäärämuutokset on huomioitu. Hyötyjätteet Biokaasulaitokset Metalli, lasi, kartonki, muovi Mekaaninen lajittelulaitos Kierrätys ja materiaalihyötykäyttö rejekti

14 Yleisiä laskentaoletuksia Eri velvoiterajaskenaarioissa on oletettu, että uusille kiinteistöille sijoitetaan vain pintakeräysastioita. Syväkeräysastioiden määrien ja tyhjennysvälien on oletettu pysyvän samoina kuin nykytilassa. Biojätteen ja hyötyjätteen keräyksen laajentaminen vaikuttaa laskennassa sekajätteen polttoon (jätteen polton päästöihin, jätteellä tuotettuun energiaan ja päästöhyvityksiin). Oletetaan, että biojätteen tai hyötyjätteen keräyksen laajentaminen ei vaikuta sekajätteen keräykseen, jolloin sekajätteen keräyksen polttoainekulutus pysyy samana kuin nykytilassa. Nykytilan kiinteistökeräys on mallinnettu perustuen teoreettiseen nykytilan velvoiterajaan, jossa vapaaehtoisesti keräykseen liittyneet kiinteistöt on rajattu tarkastelun ulkopuolelle. Tällöin tuloksia voidaan vertailla paremmin keskenään, sillä skenaariotarkasteluissakaan ei huomioida mahdollisia vapaaehtoisesti liittyneitä kiinteistöjä.

15 Kiinteistökeräys Jätteenkeräyksen saannot ja polttoaineenkulutukset on laskettu LCA Consultingin kehittämällä Jekotyökalulla. Jäteastiatyhjennysten määrä nykytilassa on arvioitu jätehuoltoyhtiöiltä saadun ja muualta kerätyn täydentävän datan perusteella (haasteena oli erityisesti tiedon saanti sopimusperusteisista alueista). Tarkasteltavalla alueella on sekä kunnan kilpailuttamia että kiinteistöjen kilpailuttamia (sopimusperusteisia) keräysjärjestelmiä. Keräysjärjestelmä on huomioitu kunkin kunnan laskennassa. Eri skenaarioiden jäteastiatyhjennysvälit on arvioitu erikseen eri tyyppisille kiinteistöille (kerros-, rivi- ja omakotitalot). Pienimmillään tyhjennysväli on alueen jätehuolto-määräysten mukainen vähimmäistyhjennysväli. Lapecon tapauksessa ei ole määritelty biojätteen vähimmäistyhjennysväliä, joten se oletettiin olevan keskimäärin 2 viikkoa ympäri vuoden.

16 LAPECON JÄTEPOTENTIAALIT

17 Hyötyjätepotentiaalit Lapecon alueelta Jätehuoltoyhtiön vastaanottama Sekajätteessä Ringin ekopisteiltä Muut Yht. Lapeco t/a t/a t/a t/a t/a Sekajäte, t/a Biojäte, t/a Metalli, t/a Lasi, t/a Kuitu, t/a Muovi, t/a Huom! Taulukko ei kata kaikkia jätemateriaaleja (esim. kiinteistöiltä kerättyjä jätteitä, jotka toimitetaan Ringin vastaanottoterminaaleihin), ja jätehuoltoyhtiöiden raportoimat luvut sisältävät jäteasemille tuodut jätteet, kuten suuret metallikappaleet.

18 Hyötyjätepotentiaalit yht., koko alueelta Lapeco Metalli, yht., [t/a] 400 Lasi, yht., [t/a] 400 Kuitu, yht., [t/a] Muovi, yht., [t/a] Hyötyjäte yht., [t/a] Biojäte yht., [t/a] Huom! Taulukko ei kata kaikkia jätemateriaaleja (esim. kiinteistöiltä kerättyjä jätteitä, jotka toimitetaan Ringin vastaanottoterminaaleihin), ja jätehuoltoyhtiöiden raportoimat luvut sisältävät jäteasemille tuodut jätteet, kuten suuret metallikappaleet. Taulukko sisältää osin myös yritysten jätteitä

19 Hyötyjätepotentiaali kiinteistöiltä JLY:n jätekertymillä kerros- ja rivitalot Jätepotentiaali (t/a): Asukkaita Biojäte Metalli Lasi Kartonki Muovi Lapeco Sisältää kaikki Lapecon kuntien kerros- ja rivitaloissa asuvat

20 Hyötyjätepotentiaali kiinteistöiltä JLY:n jätekertymillä kaikki taajamakiinteistöt Jätepotentiaali (t/a): Asukkaita Biojäte Metalli Lasi Kartonki Muovi Lapeco Sisältää kaikki Lapecon kuntien taajamakiinteistöissä asuvat

21 Erilliskerätyt jätemäärät asumisesta Kunta Jätelaji Nykytila, [t/a] Hyötyjäte nykyisillä velvoiterajoilla, [t/a]** Keräys kerros- ja rivitaloilta, [t/a] Keräys taajamakiinteistöiltä, [t/a] Keräys kaikilta kiinteistöiltä, [t/a] Inari Biojäte Hyötyjäte* Arvioitu muutos ekopisteiltä kerätyissä hyötyjätteissä Salla Biojäte Hyötyjäte* Arvioitu muutos ekopisteiltä kerätyissä hyötyjätteissä Kemijärvi Biojäte Hyötyjäte* Arvioitu muutos ekopisteiltä kerätyissä hyötyjätteissä *Hyötyjäte tarkoittaa tässä vain kiinteistöiltä kerättyä Hyötyjäte-nimistä jaetta (metalli, lasi, kartonki ja muovi yhdessä). Lisäksi metallin, lasin, kartongin ja muovin keräys erikseen ekopisteillä säilyy. Alimmalla rivillä on arvioitu näiden määrien muutoksia kiinteistökeräyksen laajentamisen myötä. **Hyötyjäte nykyisillä velvoiterajoilla = Tässä sarakkeessa on mukana myös muovin potentiaalinen saanto, kun nykytilassa muovia ei kerätä kiinteistöiltä.

22 ILMASTONLÄMPENEMISVAIKUTUS - TULOKSET

23 Lapeco, Biojäte

24 t CO2-ekv./a Inari, biojätteen keräys ja käsittely Inari - biojätteen keräyksen ja käsittelyn ilmastonlämpenemisvaikutus Nykytila (ei erilliskeräystä) Nettopäästöt Biojätteen keräys kaikilta taajamakiinteistöiltä Nettopäästöt Biojätteen keräys kaikilta kiinteistöiltä Netto Muutos sekajätteen poltossa nykytilaan verrattuna Biojätteen ja biokaasun käsittely Kiinteistökeräys ja kuljetus Hyvitykset teollisten lannoitteiden korvaamisesta Hyvitykset biokaasun hyödyntämisestä Nettopäästöt

25 Inari, biojätteen keräys ja käsittely Johtopäätökset: Tulosten perusteella Inarissa biojätteen erilliskeräysvelvoite kaikille taajamakiinteistöille tai kaikille kiinteistöille ei olisi nykyisellään ilmastonlämpenemisen näkökulmasta kannattavaa. Biojätteestä aiheutuva ilmastonlämpenemisvaikutus kasvaisi kyseisillä keräysskenaarioilla tonnia CO 2 -ekv./a. Vaikka biojätteen aiheuttamaa muutosta sekajätteen poltossa ei huomioitaisi, olisi skenaarioiden järjestys edelleen sama. Pienessä, harvaanasutussa kunnassa keräyksen polttoaineenkulutus kerättyä tonnia kohden kasvaisi liian suureksi, jotta keräys omakotitaloilta olisi Inarissa ilmastonlämpenemisen näkökulmasta hyödyllistä. Tässä selvityksessä kuitenkin tarkasteltiin vain vaihtoehtoja, jos keräys järjestettäisiin kaikissa taajamakiinteistöissä tai kaikissa kiinteistöissä. Todennäköisesti biojätettä olisi ilmastonlämpenemisen näkökulmasta hyödyllistä kerätä Inarissakin taajamien suurilta kiinteistöiltä, jolloin keräysajo biojätteen saantoon nähden pysyisi kohtuullisena. Tätä ei tässä selvityksessä tarkasteltu. Inarin haasteena on huoneistomäärältään suurten kiinteistöjen pieni määrä ja pitkä etäisyys lähimpään biojätteiden suuren kokoluokan käsittelylaitokseen. Erilliskeräyksen järjestäminen ja biojätteiden toimittaminen kauas käsittelyyn voi nousta kustannuksiltaan kalliiksi vaihtoehdoksi. Kustannuksia tulisi selvittää erikseen.

26 t CO2-ekv./a Salla, biojätteen keräys ja käsittely 200 Salla - biojätteen keräyksen ja käsittelyn ilmastonlämpenemisvaikutus Nykytila (ei erilliskeräystä) Nettopäästöt Biojätteen keräys kaikilta taajamakiinteistöiltä Nettopäästöt Biojätteen keräys kaikilta kiinteistöiltä Netto Muutos sekajätteen poltossa nykytilaan verrattuna Biojätteen ja biokaasun käsittely Kiinteistökeräys ja kuljetus Hyvitykset teollisten lannoitteiden korvaamisesta Hyvitykset biokaasun hyödyntämisestä Nettopäästöt

27 Salla, biojätteen keräys ja käsittely Johtopäätökset: Tulosten perusteella Sallassa biojätteen erilliskeräysvelvoite kaikille taajamakiinteistöille tai kaikille kiinteistöille ei olisi nykyisellään ilmastonlämpenemisen näkökulmasta kannattavaa. Biojätteestä aiheutuva ilmastonlämpenemisvaikutus kasvaisi kyseisillä keräysskenaarioilla tonnia CO 2 -ekv./a. Vaikka biojätteen aiheuttamaa muutosta sekajätteen poltossa ei huomioitaisi, olisi skenaarioiden järjestys edelleen sama. Pienessä, harvaanasutussa kunnassa keräyksen polttoaineenkulutus kerättyä tonnia kohden kasvaisi liian suureksi, jotta keräys omakotitaloilta olisi ilmastonlämpenemisen näkökulmasta hyödyllistä. Tässä selvityksessä kuitenkin tarkasteltiin vain vaihtoehtoja, jos keräys järjestettäisiin kaikissa taajamakiinteistöissä tai kaikissa kiinteistöissä. Mahdollisesti biojätettä olisi ilmastonlämpenemisen näkökulmasta hyödyllistä kerätä Sallassakin taajamien suurilta kiinteistöiltä, jolloin keräysajo biojätteen saantoon nähden pysyisi kohtuullisena. Tätä tässä selvityksessä tarkasteltu. Sallan haasteena on huoneistomäärältään suurten kiinteistöjen pieni määrä ja pitkä etäisyys lähimpään biojätteiden suuren kokoluokan käsittelylaitokseen. Erilliskeräyksen järjestäminen ja biojätteiden toimittaminen kauas käsittelyyn voi nousta kustannuksiltaan kalliiksi vaihtoehdoksi. Kustannuksia tulisi selvittää erikseen.

28 t CO2-ekv./a Kemijärvi, biojätteen keräys ja käsittely Kemijärvi - biojätteen keräyksen ja käsittelyn ilmastonlämpenemisvaikutus Nykytila (ei erilliskeräystä) Nettopäästöt Biojätteen keräys kaikilta taajamakiinteistöiltä Nettopäästöt Biojätteen keräys kaikilta kiinteistöiltä Netto Muutos sekajätteen poltossa nykytilaan verrattuna Biojätteen ja biokaasun käsittely Kiinteistökeräys ja kuljetus Hyvitykset teollisten lannoitteiden korvaamisesta Hyvitykset biokaasun hyödyntämisestä Nettopäästöt

29 Kemijärvi, biojätteen keräys ja käsittely Johtopäätökset: Tulosten perusteella Kemijärvellä biojätteen erilliskeräysvelvoite kaikille taajamakiinteistöille tai kaikille kiinteistöille ei olisi nykyisellään ilmastonlämpenemisen näkökulmasta kannattavaa. Biojätteestä aiheutuva ilmastonlämpenemisvaikutus kasvaisi kyseisillä keräysskenaarioilla tonnia CO 2 -ekv./a. Keräys kaikilta taajamakiinteistöiltä olisi ilmastonlämpenemisvaikutuksiltaan nykytilaa parempi vaihtoehto vain, jos sekajätteen mukana poltettavalla biojätteellä korvattaisi vähäpäästöistä energiaa. Tässä selvityksessä kuitenkin tarkasteltiin vain vaihtoehtoja, jos keräys järjestettäisiin kaikissa taajamakiinteistöissä tai kaikissa kiinteistöissä. Mahdollisesti biojätettä olisi ilmastonlämpenemisen näkökulmasta hyödyllistä kerätä Kemijärvellä taajamien suurilta kiinteistöiltä, jolloin keräysajo biojätteen saantoon nähden pysyisi kohtuullisena. Tätä ei tässä selvityksessä tarkasteltu. Erilliskeräyksen optimaalista velvoiterajaa ja siitä aiheutuneita lisäkustannuksia tulisi selvittää erikseen.

30 Lapeco, biojätteen keräys ja käsittely - johtopäätöksiä Tulosten perusteella voidaan todeta, että tarkastelluissa kohdekunnissa Inarissa, Sallassa ja Kemijärvellä biojätteiden poltto sekajätteen mukana on ilmastonlämpenemisen näkökulmasta hyödyllisempi vaihtoehto kuin erilliskeräys kaikilta taajamakiinteistöiltä tai kaikilta kuntien kiinteistöiltä. Energiantuotannon polttoainejakauma Oulussa tulee (lähi)tulevaisuudessa muuttumaan vähäpäästöisemmäksi, mikä kasvattaa biojätteen käsittelyn hyötyä polttoon nähden. Tästä syystä Lapecon tulisi harkita biojätteiden erilliskeräystä taajamien suurimmilta kiinteistöiltä. Ympäristövaikutuksiltaan ja kustannuksiltaan optimaalisin vaihtoehto tulisi selvittää erikseen. Kuljetusten minimoimiseksi tarvittaisiin biojätteiden käsittelylaitos (biokaasulaitos) Lapecon toiminta-alueelle tai sen lähelle. Harvaanasutuilla alueilla asukkaat voisivat kompostoida biojätteen entistä tehokkaammin, jotta sekajätteen määrää biojätteen mukana saataisiin vähennettyä.

31 Lapeco, Hyötyjäte

32 t CO2-ekv./a Inari, hyötyjätteen keräys ja käsittely Inari - hyötyjätteen keräyksen ja käsittelyn ilmastonlämpenemisvaikutus 40,0 30,0 20,0 10,0 0,0-10,0-20,0-30,0-40,0-50,0-60,0 Nykytila (ei kiinteistökeräystä) Nettopäästöt Hyötyjätteen kiinteistökeräys kerros- ja rivitaloilta Nettopäästöt Hyötyjätteen kiinteistökeräys kaikilta taajamakiinteistöiltä Nettopäästöt Netto -20,4-18,2-17,2 Muutos jätteenpoltossa ja sen hyvityksissä nykytilaan nähden 0,0 6,2 19,6 Muovin kierrätys 0,0-7,0-22,4 Kartongin kierrätys 0,13 0,16 0,24 Lasin kierrätys -4,8-5,5-7,2 Metallin kierrätys -18,7-19,9-22,7 Hyötyjätteen mekaaninen lajittelu 0,0 0,2 0,6 Hyötyjätteen kiinteistökeräys ja kuljetus 2,9 7,8 14,7

33 Inari, hyötyjätteen keräys ja käsittely Johtopäätökset: Inarissa ei ole hyötyjätteiden (metallin, lasin, kartongin ja muovin) kiinteistökeräystä nykytilassa. Täten ei voitu vertailla, miten ilmastonlämpenemisvaikutus muuttuisi, jos hyötyjätteiden kiinteistökeräys muutettaisi keräykseksi yhteiskeräysastialla. Tulosten perusteella hyötyjätteen keräyksellä kaikilta kerros- ja rivitaloilta tai kaikilta taajamakiinteistöiltä saavutettaisiin pienemmät päästöhyödyt kuin nykytilassa. Syynä tähän on kartongin määrän väheneminen sekajätteessä. Tällä on suurempi khk-päästöjä lisäävä vaikutus kuin muiden jätelajien kierrätyksellä saataisiin vähennettyä khk-päästöjä. Tulos olisi erilainen, mikäli sekajätteen poltolla korvattaisiin vähäpäästöisempää eli vähemmän turvepohjaista energiantuotantoa. Hyötyjätteiden kiinteistökeräyksen laajentaminen kaikille kerros- ja rivitaloille ei lisäisi erilliskerättyjen hyötyjätteiden saantoa merkittävästi, sillä vain alle 20 % Inarin asukkaista asuu kerros- ja rivitaloissa. Saanto perustuisi tässä skenaariossa nykytilan tavoin edelleen pitkälti ekopisteisiin.

34 t CO2-ekv./a Salla, hyötyjätteen keräys ja käsittely Salla - hyötyjätteen keräyksen ja käsittelyn ilmastonlämpenemisvaikutus 20,0 15,0 10,0 5,0 0,0-5,0-10,0-15,0-20,0-25,0-30,0 Nykytila (ei kiinteistökeräystä) Nettopäästöt Hyötyjätteen kiinteistökeräys kerros- ja rivitaloilta Nettopäästöt Hyötyjätteen kiinteistökeräys kaikilta taajamakiinteistöiltä Nettopäästöt Netto -11,3-10,5-10,3 Muutos jätteenpoltossa ja sen hyvityksissä nykytilaan nähden 0,0 3,6 8,2 Muovin kierrätys 0,0-4,1-9,2 Kartongin kierrätys 0,07 0,09 0,12 Lasin kierrätys -2,7-3,1-3,7 Metallin kierrätys -10,1-10,9-11,9 Hyötyjätteen mekaaninen lajittelu 0,0 0,1 0,3 Hyötyjätteen kiinteistökeräys ja kuljetus 1,3 3,7 5,9

35 Salla, hyötyjätteen keräys ja käsittely Johtopäätökset: Sallassa ei ole hyötyjätteiden (metallin, lasin, kartongin ja muovin) kiinteistökeräystä nykytilassa. Täten ei voitu vertailla, miten ilmastonlämpenemisvaikutus muuttuisi, jos hyötyjätteiden kiinteistökeräys muutettaisi keräykseksi yhteiskeräysastialla. Tulosten perusteella hyötyjätteen keräyksellä kaikilta kerros- ja rivitaloilta tai kaikilta taajamakiinteistöiltä saavutettaisiin pienemmät päästöhyödyt kuin nykytilassa. Syynä tähän on kartongin määrän väheneminen sekajätteessä. Tällä on suurempi khk-päästöjä lisäävä vaikutus kuin muiden jätelajien kierrätyksellä saataisiin vähennettyä khk-päästöjä. Tulos olisi erilainen, mikäli sekajätteen poltolla korvattaisiin vähäpäästöisempää eli vähemmän turvepohjaista energiantuotantoa. Hyötyjätteiden kiinteistökeräyksen laajentaminen kaikille kerros- ja rivitaloille ei lisäisi erilliskerättyjen hyötyjätteiden saantoa merkittävästi, sillä vain noin 20 % Sallan asukkaista asuu kerros- ja rivitaloissa. Saanto perustuisi tässä skenaariossa nykytilan tavoin edelleen pitkälti ekopisteisiin.

36 t CO2-ekv./a Kemijärvi, hyötyjätteen keräys ja käsittely Kemijärvi - hyötyjätteen keräyksen ja käsittelyn ilmastonlämpenemisvaikutus Nykytila (ei kiinteistökeräystä) Nettopäästöt Hyötyjätteen kiinteistökeräys kerros- ja rivitaloilta Nettopäästöt Hyötyjätteen kiinteistökeräys kaikilta taajamakiinteistöiltä Netto Muutos jätteenpoltossa ja sen hyvityksissä nykytilaan nähden Muovin kierrätys Kartongin kierrätys 0,2 0,2 0,3 Lasin kierrätys Metallin kierrätys Hyötyjätteen mekaaninen lajittelu 0,0 0,4 0,8 Hyötyjätteen kiinteistökeräys ja kuljetus Nettopäästöt

37 Kemijärvi, hyötyjätteen keräys ja käsittely Johtopäätökset: Kemijärvellä ei ole hyötyjätteiden (metallin, lasin, kartongin ja muovin) kiinteistökeräystä nykytilassa. Täten ei voitu vertailla, miten ilmastonlämpenemisvaikutus muuttuisi, jos hyötyjätteiden kiinteistökeräys muutettaisi keräykseksi yhteiskeräysastialla. Tulosten perusteella hyötyjätteen keräyksellä kaikilta kerros- ja rivitaloilta tai kaikilta taajamakiinteistöiltä saavutettaisiin pienemmät päästöhyödyt kuin nykytilassa. Syynä tähän on kartongin määrän väheneminen sekajätteessä. Tällä on suurempi khk-päästöjä lisäävä vaikutus kuin muiden jätelajien kierrätyksellä saataisiin vähennettyä khk-päästöjä. Tulos olisi erilainen, mikäli sekajätteen poltolla korvattaisiin vähäpäästöisempää eli vähemmän turvepohjaista energiantuotantoa.

38 Lapeco, hyötyjätteen keräys ja käsittely - suositus Vaikka Lapecon kohdekunnissa ei voitu vertailla khk-päästöjen muutosta (Lapecolla ei ole hyötyjätteille velvoiterajaa), jos nykyisen laajuinen hyötyjätteiden (metallin, lasin, kartongin ja muovin) erilliskeräys muutettaisiin keräykseen yhteiskeräysastialla (verrattuna kiinteistökeräykseen määrätyillä velvoiterajoilla), voitaneen muista kunnista saatujen tulosten perusteella todeta, että sillä voitaisiin saavuttaa ilmastonlämpenemisen näkökulmasta ympäristöhyötyjä jopa Lapin harvaanasutuissa kunnissa. Erityisesti muovin keräystä ja kierrätystä olisi hyödyllistä laajentaa ekopisteiden lisäksi myös kiinteistöille, sillä neitseellisen, öljypohjaisen muovin korvaamisen lisäksi muovinkierrätyksellä vähennetään muovin määrää sekajätteen joukossa, mikä vähentää sekajätteen polton khk-päästöjä. Kartongin kierrätyksellä todettiin olevan päinvastainen vaikutus: ilmastonlämpenemisen näkökulmasta kartonki kannattaisi ennemmin hyödyntää energiana kuin kierrättää. Toisaalta kartongin kierrätyksellä voidaan saavuttaa muita ympäristöhyötyjä, joita ei tässä selvityksessä huomioitu. Mekaaninen lajittelu syntypaikkalajittelun sijaan pienentäisi hieman kierrättäjille ohjautuvan materiaalin määrää. Toisaalta lajittelusta saatava kierrätyskelpoinen materiaali olisi syntypaikkalajittelua puhtaampaa. Tämä todennäköisesti kompensoisi pienempää kierrättäjille ohjautuvaa saantoa, joten lopulta uusiokäyttöön päätyvän materiaalin määrässä ei tapahtuisi suuria muutoksia. Todennäköisesti yhteiskeräysastia nostaisi asukaskohtaista hyötyjätteiden lajittelutehokkuutta. Siihen, miten suuri kyseinen vaikutus olisi, ei tässä selvityksessä otettu kantaa. Hyötyjätteiden lajittelu tarvitsisi vain yhden jäteastian neljän astian sijaan, joten tilanpuute ei olisi esteenä lajittelun toteuttamiselle asunnossa. Muovin, kartongin, metallin ja lasin yhteiskeräys kiinteistöiltä voisi tulevaisuudessa olla potentiaalinen vaihtoehto. Energiantuotannon polttoainejakauma Oulussa tulee (lähi)tulevaisuudessa muuttumaan vähäpäästöisemmäksi, mikä kasvattaa hyötyjätteiden kierrätyksen hyötyä polttoon nähden. Erityisesti muovin, metallin ja lasin kierrätys on ilmastonlämpenemisen kannalta hyödyllistä, joten niiden keräykselle suositellaan Lapecon alueen kunnille keräysvelvoitteen asettamista tai ekopisteverkoston laajentamista. Mitä enemmän saadaan hyötyjätteitä kierrätettyä, sitä enemmän pienennetään khk-päästöjä.

39 Pohjois-Suomen tuloksia

40 t CO2-ekv./a Sekajätteen energiahyödyntäminen vs. mekaaninen lajittelu Nykytila (sekajätteen poltto Laanilan ekovoimalaitoksella) Nettopäästö Sekajätteen mekaaninen lajittelu ennen polttoa (biojäte biokaasulaitokselle) Nettopäästö Sekajätteen mekaaninen lajittelu ennen polttoa (biojäte RDF:n mukana polttoon) Nettopäästö Netto Sekajätteen poltto ja kuonien/tuhkien käsittely Mekaaninen lajittelu Oulun Energian laitoksella Sekajätteen keräys ja kuljetus Hyvitykset hyötyjätejakeiden kierrätyksestä Hyvitykset energiantuotannossa

41 Sekajätteen mekaaninen lajittelun hyödyt Mikäli kaikki Kiertokaaren, Perämeren Jätehuollon, Napapiirin Residuumin ja Lapecon sekajätteet (yht. n t/a) lajitellaan mekaanisesti ennen polttoa ja hyötyjätteet kierrätetään, voidaan kokonaisuudessaan pienentää sekajätteestä aiheutuvia khk-päästöjä nykytilaan verrattuna noin tonnia CO 2 -ekv./a. Tämä vastaa noin keskimääräisen diesel-käyttöisen henkilöauton vuosittaista CO 2 -päästöä, mikäli yhdellä autolla ajetaan keskimäärin km/a, ja kun huomioidaan sekä polttoaineen tuotannon että käytönaikaiset päästöt. Hyöty olisi vielä suurempi, ellei sekajätteen poltolla tuotetulla energialla korvattaisi pääosin turpeella tuotettua energiaa. Mikäli eroteltu biojäte (hienoaines) mädätettäisiin, olisivat aiheutuvat khk-päästöt noin tonnia CO 2 -ekv./a pienemmät kuin nykytilassa. Tämä tarkoittaa, että biojätteen poltto sekajätteen mukana saa suuremmat päästöhyvitykset kuin biojätteen hyödyntäminen mädättämällä. Saatuun tulokseen vaikuttaa merkittävästi sekajätteen energiahyödyntämisellä korvattavat polttoaineet. Mikäli turpeen määrä olisi pienempi korvattavassa energiantuotannossa, olisi biojätteen kierrätyksestä saatava päästöhyöty suurempi.

42 t CO2-ekv./a Biojätteen keräyksen ja käsittelyn ilmastonlämpenemisvaikutus 400 Biojätteen keräys ja käsittely - nettovaikutukset Oulu Pudasjärvi Kemi Tornio Rovaniemi Pello Inari Salla Kemijärvi Nykytilan velvoiteraja (käsittely biokaasulaitoksella) Keräys kaikilta taajama-kiinteistöiltä Keräys kaikilta kiinteistöiltä

43 Laskennalliset kierrätysasteet, biojäte Kunta Nykyinen velvoiteraja, % Keräys kaikilta taajamakiinteistöiltä, % Keräys kaikilta kiinteistöiltä, % Oulu 30,2 % 57,8 % 60,5 % Pudasjärvi 9,4 % 28,9 % 60,6 % Kemi 32,9 % 75,3 % 75,9 % Tornio 23,1 % 70,5 % 81,2 % Rovaniemi 22,7 % 50,2 % 57,4 % Pello 4,9 % 32,4 % 61,7 % Inari 0,0 % 33,0 % 52,3 % Salla 0,0 % 30,8 % 68,4 % Kemijärvi 0,0 % 50,3 % 73,0 %

44 Laskennalliset kierrätysasteet, Hyötyjäte (metalli+lasi+kartonki+muovi) Kunta Nykyinen velvoiteraja, % Nykyinen velvoiteraja + keräys Hyötyjäte-jätelajina yhdessä astiassa, % Keräys kerros- ja rivitalokiinteistöiltä, % Keräys kaikilta taajamakiinteistöiltä, % Oulu 17,1 % 17,5 % 17,6 % 23,5 % Pudasjärvi 10,1 % 10,3 % 11,7 % 16,3 % Kemi 19,5 % 19,9 % 20,0 % 27,5 % Tornio 17,3 % 17,6 % 17,7 % 26,5 % Rovaniemi 7,8 % - 16,2 % 23,2 % Pello 4,7 % Inari 5,6 % - 6,2 % 12,4 % - 7,5 % 11,6 % Salla 7,1 % - 9,7 % 12,9 % Kemijärvi 8,8 % - 12,8 % 17,3 %

45 Yhteenveto ja johtopäätökset Laskettujen tulosten perusteella biojätteen poltto sekajätteen mukana olisi kaikissa Pohjois-Suomen kunnissa ilmastonlämpenemisen näkökulmasta hyödyllisempää polttaa kuin biojätteen erilliskeräys ja hyödyntäminen biokaasulaitoksella. Tuloksiin vaikutti merkittävästi energiantuotannon polttoainejakauma Oulussa, jota sekajätteellä tuotetulla energialla korvataan. Turpeen osuus energiantuotannossa tulee tulevaisuudessa laskemaan huomattavasti, mikä muuttaa myös saatuja tuloksia kierrätystä puoltavaan suuntaan. Mikäli Oulun energiantuotannon päästöt vastaisivat Suomen keskimääräisen kaukolämmön tuotannon päästöjä, kannattaisi ilmastonlämpenemisen näkökulmasta esimerkiksi Kemissä biojätteen keräys laajentaa kaikille taajamakiinteistöille. Toisaalta esimerkiksi Oulussa, jossa on sopimusperäinen keräysjärjestelmä ja jossa biojätteen tyhjennysväli on tiuha, ei kiinteistökeräyksen laajentamisella kaikille taajamakiintestöille saavutettaisi khk-päästöhyötyjä, sillä keräyksestä aiheutuvat päästöt olisivat liian suuret saavutettaviin hyötyihin nähden. Merkittäviä khk-päästöhyötyjä saavutettaisiin vaihtamalla biojätteen aumakompostointi käsittelyyn biokaasulaitoksella, sekä lisäämällä muovipakkausten, metallin ja lasin erilliskeräystä. Kartonki olisi ilmastonlämpenemisen näkökulmasta parempi hyödyntää energiana kuin kierrättää. Tässä selvityksessä tarkasteltiin ympäristövaikutuksia vain ilmastonlämpenemisen näkökulmasta. Kattavien vaikutusten ymmärtämiseksi myös muita ympäristövaikutuksia, kuten vaikutukset rehevöitymiseen, happamoitumiseen, luonnonvarojen ehtymiseen, ravinnekiertoon, ym. tulisi huomioida. Lisäksi ympäristövaikutuksiltaan suositeltavien vaihtoehtojen toteuttamisen kustannukset tulisi selvittää, jotta voidaan arvioida, kuinka realistisina niiden toteuttamista voidaan pitää.

46 Antti Niskanen Joni Kemppi

Erilliskeräyksen optimointi Ilmastonlämpenemisvaikutukset ja kustannukset. Asiakas: Jätekukko Oy. LCA Consulting Oy. Loppuraportti 6.10.

Erilliskeräyksen optimointi Ilmastonlämpenemisvaikutukset ja kustannukset. Asiakas: Jätekukko Oy. LCA Consulting Oy. Loppuraportti 6.10. Erilliskeräyksen optimointi Ilmastonlämpenemisvaikutukset ja kustannukset Asiakas: Jätekukko Oy LCA Consulting Oy Loppuraportti 6.10.2017 Sisältö Yleistä Mallinnettu tuotejärjestelmä Laskennassa käytetyt

Lisätiedot

Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset

Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset Outi Pakarinen Keski-Suomen liitto outi.pakarinen@keskisuomi.fi @Outi_Pakarinen 1 CIRCWASTE-osahankkeet

Lisätiedot

Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa

Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa Circwaste kokous, 5.11.2018 Keski-Suomen liitto outi.pakarinen@keskisuomi.fi @Outi_Pakarinen 1 Sairaalan jätehuollon optimointi Circwaste

Lisätiedot

Aihe: Yhdyskuntajätteen kierrätyksen edistäminen Suomessa ympäristö- ja kustannusvaikutukset huomioiden

Aihe: Yhdyskuntajätteen kierrätyksen edistäminen Suomessa ympäristö- ja kustannusvaikutukset huomioiden Eduskunnan ympäristövaliokunnalle Aihe: Yhdyskuntajätteen kierrätyksen edistäminen Suomessa ympäristö- ja kustannusvaikutukset huomioiden Kirjoittaja: Tkt Antti Niskanen Taustaa Nykyisen hallitusohjelman

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen (JÄTEKIVA) Työpaketti 1.4. Analyysi biojätteen erilliskeräyksen ja käsittelyn

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen (JÄTEKIVA) Työpaketti 1.4. Analyysi biojätteen erilliskeräyksen ja käsittelyn Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen (JÄTEKIVA) Työpaketti 1.4. Analyysi biojätteen erilliskeräyksen ja käsittelyn kestävyystarkasteluista näkökulmana mahdollisuudet kestävyyden tehostamiseksi

Lisätiedot

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi 11.10.2012 Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi Juha-Heikki Tanskanen Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Jätehuolto ja ilmastonmuutos (vuosi 2010, lähde Tilastokeskus) Suomen khk-päästöt:

Lisätiedot

JOHDANTO

JOHDANTO Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen (JÄTEKIVA) Työpaketti 1.4. Analyysi biojätteen erilliskeräyksen ja käsittelyn kestävyystarkasteluista näkökulmana mahdollisuudet kestävyyden tehostamiseksi

Lisätiedot

Raportti ympäristöministeriölle

Raportti ympäristöministeriölle Raportti ympäristöministeriölle Kuluttajapakkausjätteen erilliskeräyksestä kunnille aiheutuvien kustannusten arviointi Antti Niskanen Joni Kemppi 26.4.2019 Toimeksiantaja: Ympäristöministeriö PL 35 00023

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA Jätealan strateginen yhteistyöryhmä

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA Jätealan strateginen yhteistyöryhmä Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA 2018 Jätealan strateginen yhteistyöryhmä 18.9.2018 Hankkeen työpaketit 1-3, jotka nivoutuvat toisiinsa Early Warning ehdotusten kautta

Lisätiedot

Vaikuttavimmat ohjauskeinot kierrätysasteen nostamiseksi

Vaikuttavimmat ohjauskeinot kierrätysasteen nostamiseksi Vaikuttavimmat ohjauskeinot kierrätysasteen nostamiseksi Kiertotalouden kirittäjät 8.5.2019 Hanna Salmenperä SYKE Kuva: Eunomia Research and Consulting Oy Esityksen sisältö Nykytila (diat 3-4) Hankkeet

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Kainuun jätehuollon kuntayhtymä KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Jätehuollon tulevaisuus Kainuussa 2012 Jukka Oikarinen puh. 08 636 611 fax. 08 636 614 www.eko-kymppi.fi info@eko-kymppi.fi

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet. Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY

Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet. Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY Arvio yhdyskuntajätteen koostumuksesta (2012) Lähde: Tilastokeskus 2012, Jätelaitosyhdistys

Lisätiedot

Kiertotalouskylä KokoEko-seminaari , Kuopio

Kiertotalouskylä KokoEko-seminaari , Kuopio Kiertotalouskylä KokoEko-seminaari, Kuopio Sisältö Yritysesittely Case: Kiertotalouskylä Ekokem & Fortum: kansainvälinenyhtiö 10 maata 14 jätteenpoltto-tai monipolttoainelaitosta 5 vaarallisen jätteen

Lisätiedot

Omistajapäivä. Anne Sjöberg,

Omistajapäivä. Anne Sjöberg, Omistajapäivä Anne Sjöberg, 22.10.2019 Kierrätystavoitteet (%) v. 2020 v. 2025 v. 2030 v. 2035 Yhdyskuntajäte 50 % 55 % 60 % 65 % Pakkausjäte 65 % 70 % Päästötavoitteet Kansallisen energia- ja ilmastostrategian

Lisätiedot

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Aiempia kokemuksia energiahyötykäytöstä Keski- Savossa Poltettavaa muovijätettä kerättiin

Lisätiedot

Biokaasua Pirkanmaan biojätteistä Biokaasuseminaari UKK-Instituutissa

Biokaasua Pirkanmaan biojätteistä Biokaasuseminaari UKK-Instituutissa Biokaasua Pirkanmaan biojätteistä Biokaasuseminaari UKK-Instituutissa 17.6.2016 Esa Nummela, Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy yhtiö perustettu 1994 17 osakaskuntaa 65 työntekijää Liikevaihto

Lisätiedot

Joni Kemppi & Antti Niskanen, LCA Consulting Oy Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski-Suomen alueella

Joni Kemppi & Antti Niskanen, LCA Consulting Oy Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski-Suomen alueella Joni Kemppi & Antti Niskanen, LCA Consulting Oy Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski-Suomen alueella Ilmastonlämpenemisvaikutukset ja kustannukset 14.8.218 Laserkatu 6 5385 Lappeenranta

Lisätiedot

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Tuotamme jätettä Yhdyskuntajätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 2,4-2,8 miljoonaa tonnia Henkilöä kohden jätettä syntyy noin 500kg vuodessa Tällä hetkellä suurin osa

Lisätiedot

Tekstiilien uudelleenkäytön ja tekstiilijätteen kierrätyksen ympäristöhyötyjä

Tekstiilien uudelleenkäytön ja tekstiilijätteen kierrätyksen ympäristöhyötyjä Tekstiilien uudelleenkäytön ja tekstiilijätteen kierrätyksen ympäristöhyötyjä Helena Dahlbo, Suomen ympäristökeskus SYKE Hanna Eskelinen, Suomen ympäristökeskus SYKE Tavoitteet ja toteutus Tarkastelun

Lisätiedot

Jätehuollon varaukset kaavoituksessa

Jätehuollon varaukset kaavoituksessa Savo-Pielisen jätelautakunta Jätehuollon varaukset kaavoituksessa Alueen kuntien kaavoituksessa huomioon otettavaksi Huhtikuu 2015 Jätehuollon toimijoiden mukana olo kaavoitusprosessissa Savo-Pielisen

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset KOKOEKO-SEMINAARI SAIJA PÖNTINEN

Jätehuoltomääräykset KOKOEKO-SEMINAARI SAIJA PÖNTINEN Jätehuoltomääräykset KOKOEKO-SEMINAARI SAIJA PÖNTINEN 18.2.2016 Jätehuollon tehtävät ja roolit kunnassa Jätehuollon järjestämisen viranomaistehtävät Jätehuollon palvelutehtävät Omistajaohjaus (kunnat)

Lisätiedot

EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon. Erityisasiantuntija Tuulia Innala

EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon. Erityisasiantuntija Tuulia Innala EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon Erityisasiantuntija Tuulia Innala 12.9.2019 Jätelainsäädännön uudistus: kierrätys kuntoon ja vauhtia kiertotalouteen Jätteen määrä ja haitallisuus vähenevät

Lisätiedot

JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Kaukolämpöpäivät 2015, Radisson Blu Hotel Oulu Esa Sipilä Pöyry Management Consulting

JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Kaukolämpöpäivät 2015, Radisson Blu Hotel Oulu Esa Sipilä Pöyry Management Consulting JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Kaukolämpöpäivät 2015, Radisson Blu Hotel Oulu Esa Sipilä Pöyry Management Consulting SISÄLLYS Jätteen energiahyödyntämisen nykytila Kierrätystavoitteet ja kaatopaikkakielto

Lisätiedot

Ajankohtaista HSY:n jätehuollosta

Ajankohtaista HSY:n jätehuollosta Ajankohtaista HSY:n jätehuollosta Isännöitsijöiden koulutustilaisuus Kierrätys tehostuu, hyötykäyttö paranee, Lasi, Metalli ja Kartonki Lasin, metallin ja kartongin kierrätys tehostuu Uudet jätehuolto

Lisätiedot

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA Circwaste-hankkeen tilaisuus 5.9.2018 Kohti yhdyskuntajätteiden parempaa lajittelua ja hyödyntämistä jätehuoltosuunnittelija Anna Kettunen 5.9.2018 1 JÄTEHUOLLON

Lisätiedot

MIHIN PANOSTAA JÄTEHUOLLON PÄÄTÖKSENTEOSSA? Mari Hupponen Tutkija Lappeenrannan teknillinen yliopisto

MIHIN PANOSTAA JÄTEHUOLLON PÄÄTÖKSENTEOSSA? Mari Hupponen Tutkija Lappeenrannan teknillinen yliopisto MIHIN PANOSTAA JÄTEHUOLLON PÄÄTÖKSENTEOSSA? Mari Hupponen Tutkija Lappeenrannan teknillinen yliopisto TAUSTA Yhdyskuntajätteen kaatopaikkasijoitusta halutaan vähentää Energiahyötykäyttö lisääntynyt Orgaanisen

Lisätiedot

Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa. EU-edunvalvontapäivä 13.2.2015

Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa. EU-edunvalvontapäivä 13.2.2015 Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa EU-edunvalvontapäivä EU:n kiertotalouspaketti Komissiolta 2.7.2014 Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa tiedonanto Direktiiviehdotukset mm. jätedirektiivin

Lisätiedot

Jätehuollon kevätpäivä 2014 Keskitetty jätehuoltoratkaisu Hiukkavaara. Antero Kiljunen suunnitteluinsinööri, Oulun Jätehuolto

Jätehuollon kevätpäivä 2014 Keskitetty jätehuoltoratkaisu Hiukkavaara. Antero Kiljunen suunnitteluinsinööri, Oulun Jätehuolto Jätehuollon kevätpäivä 2014 Keskitetty jätehuoltoratkaisu Hiukkavaara Antero Kiljunen suunnitteluinsinööri, Oulun Jätehuolto Oulun Jätehuolto Oulun kaupungin liikelaitos Maan viidenneksi suurin jätelaitos

Lisätiedot

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Ristikko Täytä ristikon vaakarivit annettujen vihjeiden avulla. Selvitä pystyriville muodostuva sana. 1. -keräykseen kuuluvat

Lisätiedot

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään Jätteistä bioenergiaa ja ravinnetuotteita - mädätyksen monet mahdollisuudet Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

Biomassan hyötykäytön lisääminen Suomessa. Mika Laine

Biomassan hyötykäytön lisääminen Suomessa. Mika Laine Biomassan hyötykäytön lisääminen Suomessa Mika Laine toimitusjohtaja, Suomen Vesiyhdistys, jätevesijaos Envor Group Oy Mädätyksen Rakenne- ja lietetekniikka 15.10.2013 Kokonaisvaltaista kierrätystä Käsittelymäärät

Lisätiedot

Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry. Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon?

Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry. Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon? Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon? Sisältö Yhdyskuntajätteet ja niiden käsittely Kierrätyksestä Jätteenpolton kehitys Suomessa Jätevoimala ja rinnakkaispoltto

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä Jäteselviytyjät 2013 Tietokilpailu Koulun nimi Paikkakunta Luokka Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) 1. 2. 3. pisteet yhteensä / 90 pistettä 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Miksi jätteitä

Lisätiedot

Keski-Suomi: Circwaste tiekartta

Keski-Suomi: Circwaste tiekartta Keski-Suomi: Circwaste tiekartta Keski-Suomen liitto outi.pakarinen@keskisuomi.fi 2018-2030 @Outi_Pakarinen 1 Sairaalan jätehuollon optimointi Circwaste -osahankkeet Keski-Suomessa Rakennusalan jätemäärät

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

Jätteen hyödyntäminen tehostuu. Info jätevoimalasta lähialueiden asukkaille Länsimäen koulu 21.5.2013

Jätteen hyödyntäminen tehostuu. Info jätevoimalasta lähialueiden asukkaille Länsimäen koulu 21.5.2013 Jätteen hyödyntäminen tehostuu Info jätevoimalasta lähialueiden asukkaille Länsimäen koulu Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n jätehuolto Ruskeasannan Sortti-asemasta ympäristöä säästävä Toimipisteet

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 216 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn jätteen määrä ja hyödyntäminen Vuonna 216 sekajätettä kerättiin koko toimialueella 44 37 tonnia.

Lisätiedot

Kiertotalous & WtE. Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen L. Pirhonen

Kiertotalous & WtE. Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen L. Pirhonen Kiertotalous & WtE Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen 25.10.2016 L. Pirhonen 1 Sisältö Kiertotalous ja kierrätystavoitteet Millaisilla tavoilla kierrätysaste olisi mahdollista saavuttaa?

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset 2015 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset Jätelain (646/2011) 91 :n mukaisesti kunta voi antaa lain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia paikallisista oloista johtuvia, kuntaa

Lisätiedot

JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari HAUS kehittämiskeskus Oy, Helsinki Esa Sipilä Pöyry

JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari HAUS kehittämiskeskus Oy, Helsinki Esa Sipilä Pöyry JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 28.1.2016 HAUS kehittämiskeskus Oy, Helsinki Esa Sipilä Pöyry Management Consulting JÄTTEENPOLTON KAPASITEETTI Jätteiden

Lisätiedot

Kiertokaari Oy. Hiilineutraali kiertotalouskeskus ja biokaasun hyödyntäminen. Pilotointien ja uusien liiketoimintamallien syntymisen edistäminen

Kiertokaari Oy. Hiilineutraali kiertotalouskeskus ja biokaasun hyödyntäminen. Pilotointien ja uusien liiketoimintamallien syntymisen edistäminen Kiertokaari Oy Jätelain mukaisia kunnalle kuuluvia jätehuoltopalveluja tarjoava yhtiö (JL 32 ja 33 ) Toimialue 9 kuntaa, joista omistajia 8 Asukkaita reilut 270 000 Pääpaikka Ruskon jätekeskus, kunnissa

Lisätiedot

Jätehuoltolautakunnan lausunnoksi on valmisteltu seuraavaa:

Jätehuoltolautakunnan lausunnoksi on valmisteltu seuraavaa: Jätehuoltolautakunta 6 26.02.2015 Lausunto jätehuoltomääräyksiä koskevasta valituksesta 1479/14.06.00.02/2014 Jätehuoltolautakunta 26.02.2015 6 Valmistelija: Jätehuoltoasiamies, Satu Ojala, satu.ojala@salo.fi,

Lisätiedot

Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015

Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015 Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015 Ohjelma 27.11.2015 12.00 jäteautoon tutustuminen 12.30 aiheina mm. jätetaksa, jätteen energiahyödyntäminen sekä uusittavat jätehuoltomääräykset 13.35 keskustelua,

Lisätiedot

Tietoa kotitalouksien jätehuollosta 2015. Kiinteistöittäinen keräys ja jätelajien vastaanottohinnat

Tietoa kotitalouksien jätehuollosta 2015. Kiinteistöittäinen keräys ja jätelajien vastaanottohinnat Tietoa kotitalouksien jätehuollosta 2015 Kiinteistöittäinen keräys ja jätelajien vastaanottohinnat Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Kyselyn toteutus... 3 3. Jätemaksut kiinteistöittäisessä keräyksessä ja kuljetuksessa...

Lisätiedot

Ilmastovaikutuksia vai vesistönsuojelua?

Ilmastovaikutuksia vai vesistönsuojelua? Ilmastovaikutuksia vai vesistönsuojelua? Juha Grönroos ja Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskus JaloJäte päätösseminaari 2.12.2010, Mikkeli Etelä Savon biomassat TARKASTELUN ULKOPUOLELLE JÄTETYT TOIMINNOT:

Lisätiedot

KORTTELI- TAI KORTTELIRYHMÄKOHTAINEN JÄTEHUOLTO 27. VALTAKUNNALLISET JÄTEHUOLTOPÄIVÄT 9.-10.10.2013, TAMPERE

KORTTELI- TAI KORTTELIRYHMÄKOHTAINEN JÄTEHUOLTO 27. VALTAKUNNALLISET JÄTEHUOLTOPÄIVÄT 9.-10.10.2013, TAMPERE KORTTELI- TAI KORTTELIRYHMÄKOHTAINEN JÄTEHUOLTO 27. VALTAKUNNALLISET JÄTEHUOLTOPÄIVÄT 9.-, TAMPERE 01 05 02 03 04 Esimerkkikohteet 01 Norja, Trondheim, putkikuljetus ja puristimet 02 Tanska, Frederiksberg,

Lisätiedot

Jätevesilietteen eri käsittelyvaihtoehtojen kasvihuonekaasupäästöt pohjoisissa olosuhteissa

Jätevesilietteen eri käsittelyvaihtoehtojen kasvihuonekaasupäästöt pohjoisissa olosuhteissa Jätevesilietteen eri käsittelyvaihtoehtojen kasvihuonekaasupäästöt pohjoisissa olosuhteissa Heini Postila a, Maria Lauronen a, Sari Piippo b a Vesi- ja ympäristötekniikka, Oulun yliopisto b Energia- ja

Lisätiedot

Materiaalitehokkuus kierrätysyrityksessä

Materiaalitehokkuus kierrätysyrityksessä Materiaalitehokkuus kierrätysyrityksessä Materiaalitehokkuusseminaari, Lahti 11.4.2013 Hanna Pynnönen Kuusakoski Oy Title and content slide Level 1 bullet - Level 2 bullet Level 3 bullet 1 Title and content

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA 2018

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA 2018 Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA 2018 Helena Dahlbo Suomen ympäristökeskus SYKE Eduskunnan ympäristövaliokunta 8.3.2018 Perustiedot hankkeesta Rahoittaja VN Teas Toteuttajat:

Lisätiedot

Vastine ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi saatuihin lausuntoihin

Vastine ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi saatuihin lausuntoihin Vastine ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi saatuihin lausuntoihin Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n omistajakunnat ovat pyytäneet lausuntoja ehdotukseen uusiksi jätehuoltomääräyksiksi. Ehdotus on valmisteltu

Lisätiedot

Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö CIRCWASTE, Helsinki

Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö CIRCWASTE, Helsinki Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö 13.12.2018 CIRCWASTE, Helsinki Suomesta kiertotalouden globaali kärkimaa vuoteen 2025 mennessä

Lisätiedot

Pohjois-Suomen pakkausjätteiden hyödyntäminen

Pohjois-Suomen pakkausjätteiden hyödyntäminen Pohjois-Suomen pakkausjätteiden hyödyntäminen - Elinkaaren aikaiset ympäristö- ja kustannusvaikutukset Katja Moliis, Helena Dahlbo, Risto Retkin ja Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskus SYKE Suomen ympäristökeskuksen

Lisätiedot

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Jätehuollon vastuut Jätelain mukaisen toiminnan yleinen ohjaus, seuranta ja kehittäminen kuuluu ympäristöministeriölle ELY-keskus ohjaa ja edistää jätelaissa ja sen

Lisätiedot

Yhdyskunta- ja pakkausjätteen kierrätyksen tavoitteet ja niiden vaikutusten mallintaminen

Yhdyskunta- ja pakkausjätteen kierrätyksen tavoitteet ja niiden vaikutusten mallintaminen Yhdyskunta- ja pakkausjätteen kierrätyksen tavoitteet ja niiden vaikutusten mallintaminen 21.10.2015 Tiina Pursula, Juha Vanhanen, Laura Ylimäki, Tea Miller, Mari Saario, Miikka Autio, Antti Pitkämäki

Lisätiedot

Jenni Rahkonen kiertotalousasiantuntija Molok Oy Korttelikeräys ratkaisemaan kierrätyksen haasteita

Jenni Rahkonen kiertotalousasiantuntija Molok Oy Korttelikeräys ratkaisemaan kierrätyksen haasteita Jenni Rahkonen kiertotalousasiantuntija Molok Oy Korttelikeräys ratkaisemaan kierrätyksen haasteita 12.2.2019 8.2.2019 Copyright Molok Oy 1 Mitä on korttelikeräys? 12.2.2019 8.2.2019 Copyright Molok Oy

Lisätiedot

Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy

Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy 17.11.2014 www.pyr.fi 1 PYR OY Kaupan ja teollisuuden omistama palveluyhtiö:

Lisätiedot

Miten Jyväskylän muovipakkausten

Miten Jyväskylän muovipakkausten Keski-Suomi kohti kiertotaloutta seminaari 29.8.2019 klo 12 16 Veturitallit, Kokoustila Kisko, Veturitallinkatu 6, Jyväskylä Miten Jyväskylän muovipakkausten kiinteistökeräyksessä onnistuttiin? Esko Martikainen

Lisätiedot

Kiertotalous ja kuntavastuullinen jätehuolto. Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy Kauttua

Kiertotalous ja kuntavastuullinen jätehuolto. Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy Kauttua Kiertotalous ja kuntavastuullinen jätehuolto Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy 27.4.2016 Kauttua Yhdyskuntajätehuollon vastuunjako Mineraalien kaivu 59 % Rakentaminen 19 % Palvelut ja kotitaloudet 3 % Teollisuus

Lisätiedot

Kyjäte Oheismateriaali asia 15

Kyjäte Oheismateriaali asia 15 Kyjäte 29.11.2018 Oheismateriaali asia 15 Kotkan kaupunki Kaupunginhallitus Asia: Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien Kotkan Vihreiden valtuustoaloitetta 8.4.2018 muovin kierrätyksen lisääminen Kotkassa

Lisätiedot

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen 24.5.216 Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 215 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn yhdyskuntajätteen määrä ja yhdyskuntajätteen hyödyntäminen Kuopion jätekeskus on kunnallisen

Lisätiedot

kilpailutus Tuija Klaus 2.12.2009

kilpailutus Tuija Klaus 2.12.2009 Jätekuljetusten suunnittelu ja kilpailutus Tuija Klaus 2.12.2009 PERUSTIETOJA Yhtiö on perustettu tt vuonna 2002. Omistajat: Porvoo (49,00 %), Sipoo (25,60 %), Loviisa (9,15 %), Askola (3,95 %), Pernaja

Lisätiedot

Jätehuolto tärkeä tehtävä

Jätehuolto tärkeä tehtävä Jätehuolto tärkeä tehtävä Sabina Lindström ympäristökouluttaja Rosk n Roll -jätehuoltopalvelu 2018 Luennon sisältö Luennolla käydään läpi jätteisiin ja kierrätykseen liittyviä asioita Jätehuollon tärkeys

Lisätiedot

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN 30.10.2014 Hyvä ympäristö ei synny sattumalta. Se on yhteinen juttu. Kiertokapula Oy:n tehtävänä on huolehtia mahdollisimman ympäristöystävällisesti

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Jätevirroista uutta energiaa. Ilmastokestävä kaupunki 13.2.2013 Kohti vähähiilistä yhteiskuntaa Markku Salo

Jätevirroista uutta energiaa. Ilmastokestävä kaupunki 13.2.2013 Kohti vähähiilistä yhteiskuntaa Markku Salo Jätevirroista uutta energiaa Ilmastokestävä kaupunki 13.2.2013 Kohti vähähiilistä yhteiskuntaa Markku Salo 1 Etusijajärjestys 1. Määrän ja haitallisuuden vähentäminen 2. Uudelleenkäytön valmistelu 3. Hyödyntäminen

Lisätiedot

Kierrätystä ja hyötykäyttöä

Kierrätystä ja hyötykäyttöä Kierrätystä ja hyötykäyttöä Oulun Jätehuolto Oulun Jätehuolto on Oulun kaupungin liikelaitos, joka vastaa toimialueellaan jätteenkäsittelystä, kuljetusten toimivuudesta ja jäteneuvonnasta. Oulun Jätehuollon

Lisätiedot

Lähienergialiiton kevätkokous

Lähienergialiiton kevätkokous Lähienergialiiton kevätkokous 23.5.2017 Tarja Hellstén tarja.hellsten@vantaanenergia.fi 050 390 3300 Julkinen Vantaan Energia Oy TUOTAMME Tuotamme kaukolämpöä ja sähköä jätevoimalassa ja Martinlaakson

Lisätiedot

Jätehuoltomääräysten päivitysten luonnos

Jätehuoltomääräysten päivitysten luonnos Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/2018 1 (1) 26 Asianro 9198/14.06.00.00/2018 Jätehuoltomääräysten päivitysten luonnos Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset jätehuollon viranomaispalvelut

Lisätiedot

Kymenlaaksolaista jätehuoltoa vuodesta 1997

Kymenlaaksolaista jätehuoltoa vuodesta 1997 Kymenlaaksolaista jätehuoltoa vuodesta 1997 Kunnat omistavat Kymenlaakson Jätteen Kymenlaakson Jäte Oy Perustettu vuonna 1997 Vuosina 1997-2008 yhtiön tehtävänä oli jätteenkäsittely Tehtävänä huolehtia

Lisätiedot

Jätehuollon ABC - Vinkit fiksuun roskiskulttuuriin. Ilta Hekan kanssa Ympäristöasiantuntija Minna Partti, HSY

Jätehuollon ABC - Vinkit fiksuun roskiskulttuuriin. Ilta Hekan kanssa Ympäristöasiantuntija Minna Partti, HSY Jätehuollon ABC - Vinkit fiksuun roskiskulttuuriin Ilta Hekan kanssa 22.3. Ympäristöasiantuntija Minna Partti, HSY Laki ja asetukset velvoittavat lajittelemaan Taustalla planetaariset rajat Nykyisellä

Lisätiedot

Jätehierarkian toteuttaminen YTV-alueella

Jätehierarkian toteuttaminen YTV-alueella Pääkaupunkiseudun jätehuolto- ja energiaratkaisut 1 hanke 2002-2007 YTV:n hallitus hyväksyi strategian 1/2002 Osa YTV:n jätehuoltostrategiaa Tavoitteena on syntyvän jätemäärän väheneminen vuoteen 2007

Lisätiedot

Bioenergian lähteillä seminaari 12.11.2010 Rovaniemen ammattikorkeakoulu. Yhdyskuntajäte energiakäytössä johtaja Markku Illikainen, Oulun Jätehuolto

Bioenergian lähteillä seminaari 12.11.2010 Rovaniemen ammattikorkeakoulu. Yhdyskuntajäte energiakäytössä johtaja Markku Illikainen, Oulun Jätehuolto Bioenergian lähteillä seminaari 12.11.2010 Rovaniemen ammattikorkeakoulu Yhdyskuntajäte energiakäytössä johtaja Markku Illikainen, Oulun Jätehuolto Oulun Jätehuolto Oulun kaupungin liikelaitos Toiminta-alueella

Lisätiedot

UUDENMAAN KUNTIEN KHK- PÄÄSTÖT JA TIEKARTAT Tulkinta- ja käyttöohjeet. Johannes Lounasheimo Suomen ympäristökeskus SYKE

UUDENMAAN KUNTIEN KHK- PÄÄSTÖT JA TIEKARTAT Tulkinta- ja käyttöohjeet. Johannes Lounasheimo Suomen ympäristökeskus SYKE UUDENMAAN KUNTIEN KHK- PÄÄSTÖT JA TIEKARTAT Tulkinta- ja käyttöohjeet Johannes Lounasheimo Suomen ympäristökeskus SYKE 13.11.2018 Uudenmaan khk-päästöjen laskenta (1) Laskenta sisältää vuodet 1990 ja 2007-2016.

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus TTS:N ORGANISAATIO TIIMIT KOULUTUSPÄÄLLIKÖT ESKO NOUSIAINEN rehtori/koulutusjohtaja TUKIPALVELUT HALLINTOPALVELUT (Talous

Lisätiedot

Suomen jätehuoltoratkaisuja ja Pöyryn jätehuolto-osaaminen

Suomen jätehuoltoratkaisuja ja Pöyryn jätehuolto-osaaminen 1 Suomen jätehuoltoratkaisuja ja Pöyryn jätehuolto-osaaminen Moskovan Duuman edustajien vierailu 21.4.2008 Pöyry-talo Vantaa 2 Suomen jätehuoltovaatimukset perustuvat EU:n jätelainsäädäntöön Suomen lainsäädäntöä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 9198/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 9198/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2019 1 (1) 3 Asianro 9198/14.06.00.00/2018 Lausunto jätehuoltomääräysten päivityksistä /Savo-Pielisen jätelautakunta Asian valmistelu Ympäristöjohtaja Tanja Leppänen Alueellinen

Lisätiedot

LCA in landscaping. Hanke-esitys Malmilla Frans Silvenius tutkija, MTT

LCA in landscaping. Hanke-esitys Malmilla Frans Silvenius tutkija, MTT LCA in landscaping Hanke-esitys Malmilla 20.3.2013 Frans Silvenius tutkija, MTT Mitä tarkoittaa elinkaariarviointi Elinkaariarviointi Viittaa tuotteen tai palvelun koko tuotanto- (ja kulutus-) ketjun aikana

Lisätiedot

Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy 17 osakaskuntaa omistavat yhtiön asukaslukujensa mukaisessa suhteessa yhtiö toimii omakustannusperiaatteella n. 60 työntekijää Jätehuollon työnjako Pirkanmaan

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa, Suomen ympäristökeskus ENY-C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa, Suomen ympäristökeskus ENY-C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa, Suomen ympäristökeskus 14.11.2017 ENY-C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Sisältö 1. Johdanto 2. Kiertotalous Määritelmä Esimerkkejä Vaikutukset Suomessa 3. Jätehuolto

Lisätiedot

Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä Kiertotaloustori

Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä Kiertotaloustori Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä 24.4. 2018 Kiertotaloustori ??????????????????????????????????? Jätevirrat Raumalla Hyötyjäte Keräysfirmat: lajitellut paperit, pahvit, lasi, metalli,

Lisätiedot

Elinkaarimallinnus ravinteiden kierron

Elinkaarimallinnus ravinteiden kierron Elinkaarimallinnus ravinteiden kierron alueellisen optimin etsinnässä 30.8.2016 Navigators of sustainability LCA Consulting Oy Erikoistunut materiaali- ja energiavirtojen hallinnan parantamiseen elinkaarimallintamisen

Lisätiedot

Tietoa kuntien jätehuollosta 2011. Kiinteistökohtaisen keräyksen jätemaksutiedot ja jätelajien vastaanottohinnat

Tietoa kuntien jätehuollosta 2011. Kiinteistökohtaisen keräyksen jätemaksutiedot ja jätelajien vastaanottohinnat Tietoa kuntien jätehuollosta 2011 Kiinteistökohtaisen keräyksen jätemaksutiedot ja jätelajien vastaanottohinnat 2 Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Kyselyn toteutus... 5 3. Jätemaksut kiinteistökohtaisessa keräyksessä...

Lisätiedot

Työkalu ympäristövaikutusten laskemiseen kasvualustan valmistajille ja viherrakentajille LCA in landscaping hanke

Työkalu ympäristövaikutusten laskemiseen kasvualustan valmistajille ja viherrakentajille LCA in landscaping hanke Työkalu ympäristövaikutusten laskemiseen kasvualustan valmistajille ja viherrakentajille LCA in landscaping hanke Frans Silvenius, MTT Bioteknologia ja elintarviketutkimus Kierrätysmateriaaleja mm. Kompostoidut

Lisätiedot

Riikinvoiman ajankohtaiset

Riikinvoiman ajankohtaiset Riikinvoiman ajankohtaiset Yhdyskuntajätteestä energiaa kiertopetitekniikalla 18.2.2016 Sisältö 1. Hanke- ja prosessiesittely 2. Kiertopetitekniikan haasteet ja mahdollisuudet 3. Tilannekatsaus Riikinvoiman

Lisätiedot

Taloyhtiöiden kiertotalouskysely 2019

Taloyhtiöiden kiertotalouskysely 2019 Taloyhtiöiden kiertotalouskysely 2019 Yhteenvetotulokset Julkaistavissa 22.2.2019 Selvityksen taustat ja rakenne Teemoina jätehuolto, kierrätys, lajittelu, kiertotalous Kiinteistöliiton jäsenkysely (valtaosaltaan)

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät / Merja Rosendal

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät / Merja Rosendal Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät 30.6.2018 / Merja Rosendal TIETOA YHTIÖSTÄ Kahdeksan kunnan vuonna 1996 perustama jätelaitos Jurva liitetty Kurikkaan 2009 Pinta-ala 4825 km 2

Lisätiedot

JÄTETAKSA ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA. Äänekoski. Hyväksytty jätelautakunnassa SISÄLTÖ

JÄTETAKSA ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA. Äänekoski. Hyväksytty jätelautakunnassa SISÄLTÖ JÄTETAKSA 1.1.2018 ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA Äänekoski Hyväksytty jätelautakunnassa 7.11.2017 37 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ JÄTETAKSASTA JA JÄTEMAKSUISTA... 2 1 Jätemaksun perusteet ja soveltamisalue...

Lisätiedot

PARIKKALAN, RAUTJÄRVEN JA RUOKOLAHDEN EKOPISTEVERKOSTON UUSIMINEN

PARIKKALAN, RAUTJÄRVEN JA RUOKOLAHDEN EKOPISTEVERKOSTON UUSIMINEN PARIKKALAN, RAUTJÄRVEN JA RUOKOLAHDEN EKOPISTEVERKOSTON UUSIMINEN Maakunnallinen jätehuoltoyhtiö Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy on yhdessä omistajakuntiensa kanssa päivittänyt toiminta-alueensa jätestrategian

Lisätiedot

Elinkaariajattelu autoalalla

Elinkaariajattelu autoalalla Elinkaariajattelu autoalalla Mikä on tuotteen ELINKAARI? Tuotteen vaiheet raaka-aineiden hankinnasta tai tuottamisesta tuotteen käyttöön ja loppukäsittelyyn. MARKKINOINTI JAKELU, KAUPPA TUOTANTO KÄYTTÖ,

Lisätiedot

Jätteenpoltto näkökulmia 2008, Dipoli 17.9.2008. P. Kouvo 19.9.2008

Jätteenpoltto näkökulmia 2008, Dipoli 17.9.2008. P. Kouvo 19.9.2008 Jätteenpoltto näkökulmia 2008, Dipoli 17.9.2008 P. Kouvo 19.9.2008 Jätteenpoltto Euroopassa Jätemäärät Suomessa Valtakunnallinen Jätesuunnitelma YTV-alueen tilanne Valtioneuvosto hyväksynyt Valtakunnallisen

Lisätiedot

Sanna Marttinen. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT)

Sanna Marttinen. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) Tuoteketjujen massa-, ravinne- ja energiataseet Sanna Marttinen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) Kestävästi kiertoon yhdyskuntien ja teollisuuden ravinteiden hyödyntäminen lannoitevalmisteina

Lisätiedot

Envor Group - historiikki

Envor Group - historiikki Video lyhyt Video pitkä Envor Group - historiikki Envor Recycling Oy perustettu 1964 Metallien ja lasin kierrätys sekä rautakauppa Envor Processing Oy perustettu 1979 Kierrätysjakeiden jatkokäsittely ja

Lisätiedot

Hankintalain kokonaisuudistus. Talousvaliokunta,

Hankintalain kokonaisuudistus. Talousvaliokunta, Hankintalain kokonaisuudistus Talousvaliokunta, 7.10.2016 Suomesta bio- ja kiertotalouden sekä cleantechin edelläkävijä Lainaus pääministeri Sipilän hallitusohjelmasta 7.10.2016 3 Edelläkävijyys vaatii

Lisätiedot

Nykytilan selvittämisestä kohti jätehuollon tiekarttaa. Tiina Karppinen Keski-Suomen liitto

Nykytilan selvittämisestä kohti jätehuollon tiekarttaa. Tiina Karppinen Keski-Suomen liitto Nykytilan selvittämisestä kohti jätehuollon tiekarttaa Tiina Karppinen Keski-Suomen liitto 25.10.2017 1 Sisältö Keski-Suomen jätehuollon nykytilakatsaus Kuntien jätehuollon organisoituminen Yhdyskuntajätteet

Lisätiedot

Lahden seudun kierrätyspuisto

Lahden seudun kierrätyspuisto Lahden seudun kierrätyspuisto Kujalan jätekeskus? Hajut, haittaeläimet? Vaarallinen jäte? Asukastilaisuudet 3. ja 4.6.2019 Heinsuon koulu, Hollola / Erkko-lukio, Orimattila Mielipiteissä ja kommenteissa

Lisätiedot

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER)

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER) VALTSU:n painopistealueetsähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) Tarja-Riitta Blauberg /YM VALTSUn sidosryhmätilaisuus 23.9.2015 SYKEssä 1 VALTSUn painopistealueet Yhdyskuntajäte Biohajoava jäte Rakennusjäte

Lisätiedot

Ratkaisuja kierrätyksen lisäämiseksi kokeiluhankkeiden tuloksia. Sirje Stén, ympäristöministeriö Kiertotalous nyt Helsinki 15.2.

Ratkaisuja kierrätyksen lisäämiseksi kokeiluhankkeiden tuloksia. Sirje Stén, ympäristöministeriö Kiertotalous nyt Helsinki 15.2. Ratkaisuja kierrätyksen lisäämiseksi kokeiluhankkeiden tuloksia Sirje Stén, ympäristöministeriö Kiertotalous nyt Helsinki 15.2.2019 Yhdyskuntajätteen kierrätyksen kokeiluhankkeet Käytännön keinoja yhdyskuntajätteen

Lisätiedot

Tietoa kotitalouksien jätehuollosta Kiinteistöittäinen keräys ja jätelajien vastaanottohinnat

Tietoa kotitalouksien jätehuollosta Kiinteistöittäinen keräys ja jätelajien vastaanottohinnat Tietoa kotitalouksien jätehuollosta 2016 Kiinteistöittäinen keräys ja jätelajien vastaanottohinnat 2 Sisältö 1. Johdanto... 4 2. Kyselyn toteutus... 4 3. Jätemaksut kiinteistöittäisessä keräyksessä ja

Lisätiedot