Tiedonsiirron ja -käsittelyn muutos- ja uhka-analyysi 1/2001

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiedonsiirron ja -käsittelyn muutos- ja uhka-analyysi 1/2001"

Transkriptio

1 Puolustustaloudellinen Seurantaraportti Julkinen suunnittelukunta Tietojärjestelmäjaosto Tiedonsiirtotoimikunta Helsinki (8) Tiedonsiirron ja -käsittelyn muutos- ja uhka-analyysi 1/ Raportin rakenne Seurantaraportti 1/2001 on jatkoa tietojärjestelmäjaoston tiedonsiirtotoimikunnan aiemmin laatimille raporteille, jotka on julkaistu marraskuussa 2000 ja tammikuussa Seurantaraportti 1/2001 sisältää pääosin edellisistä raporteista muuttuneita asioita tai painotuksia. Raportti on laadittu neljässä seurantaryhmässä, joihin kuhunkin kuului jäseniä sekä tiedonsiirtotoimikunnasta että tiedonkäsittelytoimikunnasta. Tätä seurantaraporttia 1/2001 ei postiteta enää paperiversiona, vaan se lähetetään suoraan tiedonsiirtotoimikunnan sihteerille ilmoitettuihin sähköpostiosoitteisiin. Raportti julkaistaan edellisten tapaan myös Huoltovarmuuskeskuksen verkkosivuilla osoitteessa Tarkoituksena on jälkeen jakaa seurannan tulokset mahdollisimman nopeasti sekä alan yritysten että hallinnon käyttöön ja siten tukea näiden tahojen varautumistoimintaa. Raportin nopeasta laatimisesta johtuen tekstissä saattaa esiintyä saman aiheen käsittelyä useammassa eri kohdassa, kuitenkin yleensä eri näkökulmasta. Palautetta raportin sisällöstä ja käytettävyydestä pyydetään lähettämään tiedonsiirtotoimikunnan sihteerille osoitteella tai faksi (09) Alan yleismaailmallisessa kehityksessä tapahtuneet muutokset ja niistä johtuvat uhat Tiedonsiirtoalan globalisoituessa yritykset siirtyvät yhä enemmän ulkomaiseen omistukseen, jolloin niiden päätöksenteko saattaa myös siirtyä ulkomaille. Yritysten tavoitteena on pitkälle ainoastaan voiton teko ja pörssiarvon kasvattaminen. Tämän kehityksen seurauksena voi varautumisen kannalta pahimmassa tapauksessa verkonhallinta tapahtua muualta kuin nykyisistä paikoista, esimerkiksi keskitetysti ulkomailta. Televerkkojen rakenteessa ollaan siirtymässä kohti yhtä suurta, avointa IP-tekniikalla toteutettua verkkoa. Päätelaitteet sekä yhteystapojen monipuolisuus ja moninaisuus

2 (mm. kämmenmikrot, xdsl- ja wlan-yhteydet) lisääntyvät nyt voimakkaasti. Internet tulee liikkuvan käyttäjän taskuun. 2 Sähkönjakelun häiriöt saattavat aiheuttaa aiempaa suurempia vaurioita yhteiskunnan perustoiminnoille. Tästä on esimerkkinä Ruotsissa Tukholman seudulla keväällä tapahtuneet verkkovauriot ja niiden seuraukset. Sähkönjakeluverkon tahallinen ainakin osittainen vaurioittaminen on helppoa. Tätä vastaan on myös hyvin vaikea suojautua. Nykyisen kehityksen jatkuessa on edelleen tärkeää, että yritysjohto sitoutuu varautumistoimintaan. Markkinavoimien yhä enemmän ohjatessa toimintaa saattaa kiinnostusta varautumista kohtaan laskea, mistä on merkkejä havaittavissa. Varautumisvastuut hämärtyvät yritysten omistussuhteiden nopeasti muuttuessa ja erityisesti kansainvälistymisen seurauksena. Onkin aiempaa tärkeämpää, että valmiussuunnitelmissa on toimenpideluettelot niistä mahdollisista toimista, joilla verkkojen hallinta tarvittaessa voidaan järjestää kotimaisin voimin. Tämän suunnittelun laiminlyönti saattaa viedä pohjan pois kansallisilta varautumistoimenpiteiltä. Avoimen ympäristön (Internet) uhat ovat kehityksen seurauksena siirtymässä myös perinteiseen teletoimintaan ja palveluihin. Arvioidussa kehityksessä nähdään, että vähitellen avoimissa järjestelmissä käytössä olevia IP-sovelluksia (palveluita ja tekniikkaa) siirtyy osaksi suljettuja järjestelmiä. Tällöin tarvitaan lisääntyviä gatewayratkaisuja IP- ja piirikytkentäisten osien välille. Tämän kehityksen uhkana nähdään se, että näiden liityntärajapintojen tietoturvauhkia ei tunneta riittävästi. Mahdollisuudet hyökätä esimerkiksi kiinteän verkon älyverkkosovelluksia tai järjestelmän hallintaa vastaan lisääntynevät. Jatkossa tulisikin tutkimusta suunnata näiden rajapintariskien kartoittamiseen. Televerkon tuotantojärjestelmiin liittyvä etäkäytön määrä lisääntyy. Tämä kehityksen riskinä on, että etäyhteyksien tietoturvaominaisuudet eivät aina ole riittäviä. Tietoturvaratkaisut pyrkivät usein tulemaan muun kehityksen perässä. Toinen etätyöhön liittyvä uhka on kannettavien tietokoneiden kuljettaminen ja niiden yhä kasvava alttius tulla varastetuksi. Näin ollen varsinkin kannettavissa tietokoneissa tietoaineiston salaaminen on tärkeää. 3. Tiedonsiirron tekniikka, verkot ja palvelut 3.1 Muutokset ja niistä johtuvat uhat Tarkasteltaessa tiedonsiirto ja käsittelyalan muutoksia tekniikan kannalta voidaan yleisinä muutossuuntina nimetä ainakin seuraavat: yleinen markkinatilanteen muutos alaspäin ja sen vaikutus yritysten taloudelliseen tilanteeseen suuret lisenssimaksut sitoumusten edelleen jakaminen: operaattori > toimittajat/rahoittajat sekä lisäherätteet yritysjärjestelyihin (allianssit, fuusiot, yms.).

3 3 Materiaalien toimitusajat ovat pidentyneet, mikä koskee erityisesti valokaapeleita ja komponentteja. Varasosavarastojen ylläpidossa on etusijalle noussut kokonaistaloudelliset seikat, mikä on johtanut varastojen pienenemiseen tai kokonaan katoamiseen sekä suurten jopa koko maanosaa käsittävien keskusvarastojen perustamiseen. Tietojärjestelmäalaa kohtaavien uhkat ovat moninaistuneet siten, että muutaman uhan sijaan on pirstoutunut maailma, jossa on paljon erilaisia uhkakuvia (sekä isoja ja pieniä). Alan tekniset järjestelmät monimutkaistuvat jatkuvasti, minkä seurauksena osaaminen pirstoutuu ja samalla suuria kokonaisuuksia tarkasti hallitsevien määrä vähenee. Erikoisosaaminen keskittyy kaventuville osa-alueille eli osaamisen syvyys kaventuu tietyille alihankkijoille tai oman organisaation osille. IT-sektorin nousukautena perustettujen uusmedia-alan (vast) yritysten elinkelpoisuus laskusuhdanteen aikana on epäselvää. Todennäköisesti useat näistä joutuvat markkinoiden hiljetessä lopettamaan toimintansa tai parhaassa tapauksessa tulemaan ostetuksi. Vanhoja peruspalveluja toteutetaan yhä enemmän uusilla tekniikoilla, mobiililaitteiden ja IP-pohjaisten päätelaitteiden määrä kasvaa. Ongelmaksi ainakin alkuvaiheessa voi muodostua näiden luotettavuus ja käytettävyys, esimerkiksi globaalit virusuhkat. Myös puhelinten ja muiden päätelaitteen rooli on muuttumassa siirryttäessä data/multimediakommunikaatioon. Kiinteät (always-on) internet-liittymät lisääntyvät myös kotikäytössä, jolloin tietoturvan merkitys ja tärkeys korostuvat. Business to business -kaupankäynti (logistiikan hallinta) lisääntyy, mukaan lukien rahaliikenteen hallinta. Verkkopalvelujen toimimattomuus muodostuu riskiksi koko yrityksen/yritysmaailman toiminnalle. Myös ASP-sovellustarjonta laajenee, mikä lisää riippuvuutta verkkojen toiminnasta. Uutena verkon riskitekijänä on nähtävissä laitetilojen vuokrausvelvollisuus (colocation). Saman aikaisesti palvelutarjoajien määrän kasvaminen lisää verkkojen yhteenliittämistarpeita. Pyrittäessä verkkojen rakentamisessa taloudellisuuteen lisääntyvät esimerkiksi yhteiskanavointihankkeet valokaapeleille sekä mastojen yhteiskäyttö. Vanhoja verkkoja pyritään hyödyntämään uusilla teknologioilla. Tästä on esimerkkinä kupariverkkoon tuodut xdsl-ratkaisut. Teknologiasukupolvien elinkaaret lyhentyvät jatkuvasti. Tästä on esimerkkinä matkaviestinverkkojen kehitys sekä uudet langattomat IP-ratkaisut. Digi-TV:n markkinoille tulossa tämän vuoden aikana sisältyy monia, vielä ennalta arvaamattomia tekijöitä: päätelaitteiden saatavuus ja menekki, uudet palvelut, kaksisuuntaisuus, siirtymävaiheen pituus jne.

4 Internetin kautta tarjottavien palveluiden käyttö edellyttää yleensä rekisteröitymistä. Tähän voi liittyä tietosuojauhkia ja mahdollisuus tietojen systemaattiseen keräämiseen ja väärinkäytöksiin lisääntyvät. Ohjelmistojen suhteellinen osuus tietoteknisissä järjestelmissä kasvaa edelleen. Isojen ohjelmistojen hallinta on yhä vaativampaa. Erityisesti niiden testausmahdollisuudet pienenevät. Sähköverkon hyödyntämistä tiedonsiirtoon tutkitaan parhaillaan. Osana tämän tekniikan kehittymistä on ratkaistava myös siihen liittyvät tietoturvakysymykset. Samantyyppiset kysymykset koskevat myös vapaakäyttöisillä taajuusalueilla toimivia W-LAN ratkaisuja Muutosten vaikutus varautumiseen Edellä mainituista muutoksista johtuen ainakin seuraavat seikat on huomioitava kansallisissa varautumistoimenpiteissä: hallinta Suomen kannalta heikkenee, kun päätökset tehdään muualla muodostuu pieni määrä merkittäviä globaaleja pelureita materiaalien/varaosien saatavuus jo normaaliaikana muodostuu kriittiseksi järjestelmällinen varautuminen muodostuu hyvin vaativaksi (useita uhkia ns. pirstoutuneessa maailmassa) osaaminen: tarvitaan useita eri alueiden guruja, jotta teknisten järjestelmien operointi on mahdollista tarjottavien palveluiden määrä kasvaa: oleelliseksi muodostuu kriittisten palveluiden tunnistaminen ns. nice to have -palveluista yhteiskäytöstä seuraa, että yksittäinen vika vaikuttaa moneen palvelun tarjoajaan energian saannin turvaamisen kriittisyys operaattoreille vs. tietoliikenneyhteyksien kriittisyys sähkölaitoksille rajapintojen määrä kasvaa sekä häiriöalttius vapaakäyttöisillä taajuusalueilla. 3.3 Esitykset varautumistoimenpiteiksi Tilanteen hallitsemiseksi tarvitaan seuraavia toimenpiteitä: varautuminen lainsäädännön kautta (EU, kansallinen) materiaalien saatavuuden varmistaminen tiivistämällä yhteistyötä operaattoreiden kesken sekä yhdessä laite- ja materiaalitoimittajien kanssa (varaosapankkitoiminta) tiiviimpi yhteistyö teleoperaattoreiden ja sähkölaitosten välillä, mihin tarvittaneen valmiusohjeistusta yhteenliittämisen hallinta normaalitilanteessa ja irrottautuminen poikkeustilanteessa luotava valmius varmistetun verkon nopealle skaalattavuudelle ja joustavuudelle eri palveluille varmistettava vapaakäyttöisten taajuusalueiden toiminta sekä nykyisiä tiedonsiirtoverkkoja koskevien uhkien torjunnassa on erillisverkoilla yhä suurempi varmentava merkitys.

5 5

6 6 4. Kilpailutilanne ja yritysrakenteet 4.1 Muutokset toimintaympäristössä Yritysten kansainvälistymiseen liittyen tiedonkäsittelyssä joudutaan tiedonsiirtoa enemmän tukeutumaan ulkomailla sijaitseviin toimintoihin Markkinavetoinen järjestelmä tukee nykyistä globaalimpien yritysrakenteiden muodostumista, jolloin markkinoille yritetään teknologioiden/protokollien kautta, ei palveluiden kautta; esim. WAP, HST-kortti, digitaalinen radio ja TV uusi liiketoiminta syö vanhan katetta, mikä osaltaan voi vaikeuttaa kykyä rahoittaa uutta liiketoimintaa sekä suuret investoinnit estävät uusien tekemistä ainakin ko. kuoletusajalta. Yhtiöiden listautuessa pörssiin omistajien edut ovat aikaisempaa määräävämpiä, mikä kehityssuunta jatkunee yhä voimakkaampana. Kansainvälistyminen ja ylikansallinen päätöksenteko vähentävät kansallisen päätöksenteon mahdollisuutta: EU:ssa pyrkimys kilpailun avaamiseen ohittaa monen muun asian ja verkkooperaattoreiden palveluihin kohdistuu voimakas hintasäännöstely EU-reguloinnin tavoitteena on madaltaa markkinoille tulon kynnystä sekä yrityksen Suomessa toimiva liiketoiminta-alue raportoi usein ulkomailla sijaitsevalle esimiehelleen, josta myös toimintojen ohjaus luonnollisesti tulee; erityisesti tämä koskee kansallisen huoltovarmuuden kannalta tärkeitä yrityksiä. Ammattitaitoisen kotimaisen työvoiman rekrytointimahdollisuudet ovat paranemassa ITalan taantumisen seurauksena, myös alan yritysten lukumäärä tullee vähenemään Teknologian kehitys muuttaa yritysrakenteita yhä kiihtyvällä vauhdilla, jolloin uudet innovaatiot vaativat yrityksiltä tarvittavan ammattitaidon hankkimista itse toimialaliukumia tapahtuu joillakin aloilla aiempaa enemmän, mutta menestyäkseen yrityksen on erikoistuttava entistä suppeammalle alueelle sekä ASP-palveluiden hankinta kohdistuu yhä enemmän yritysten ulkopuolelle jopa pois Suomesta; kaikkien palveluiden tarjonta keskittyy (suurtuotannon edut, konsolidointi). Liiketoiminnan verkottuessa riippuvuus sopimuskumppaneista kasvaa. Tällöin on vaarana, että ulkoistamiskehityksen myötä yritykset menettävät jopa niin paljon eri osa-alueiden tietotaitoa, että eivät pysty riittävän tehokkaasti toimimaan alihankkijoidensa kanssa (oma rajapinta ei ole kunnossa, ei olla välttämättä päteviä ostajia tai liiketoiminnan kehittäjiä) sekä ostaja pyrkii siirtämään osan riskeistä toimittajille (risk and revenue sharing). Tietoliikenneverkkojen hallinta ei enää ole sidoksissa maantieteellisiin rajoituksiin. Loogisten verkkojen hallinta, fyysisten ohella, on riippumatonta maantieteellisistä rajoista Toiminnan ja talouden suunnittelujänne on lyhentynyt merkittävästi:

7 suunnittelujänne ei ole niin lyhytjänteistä, kuin aiemmin arvioitiin; todella kestävät strategiat ovat pitempiaikaisia, nopeaa reagointia vaativat tuotteet ovat hämärtäneet. sekä yliarvioidaan sitä nopeutta, joka menee innovaatioiden kehittymisestä kannattavaksi tuotteeksi; hidastavia voimia ei tunnisteta Muutosten vaikutusten huomioiminen varautumisessa Yritysten verkostoitumisen vaikutuksesta yritysten lukumäärä kasvaa. Tällöin niiden keskimääräinen kokoja henkilömäärä yritystä kohden pienenee. Samalla myös päätöksenteko prosessi hajautuu. Toimialaliukumat lisääntyvät jatkuvasti. Yritykset laajentavat toimintaansa perinteisten toimialojen ulkopuolelle. Esimerkiksi kaupat tarjoavat pankkipalveluja, pankit vakuutuspalveluja jne. Tämä kehitys korostuu erityisesti tiedonkäsittelyalalla. Nykyisessä valmiusohjeistuksessa esitetään sopimusteitse ostopalvelujen saamisen varmistamista poikkeusoloissa.. Kuitenkin ns. force majeure pykälissä on mukana sota- ja muut vastaavat poikkeusolot. Olisikin selvitettävä, millainen pitää olla juridisesti sellaisen sopimuksen rakenteen, joka pätee myös poikkeusoloissa. Samoin olisi selvitettävä kansainvälisten sopimusten sitovuus ja valvottavuus tällaisissa olosuhteissa. 4.3 Esitettäviä toimenpidesuosituksia Aiemmissa seurantaraporteissa esitetyt johtopäätökset ovat edelleen käypiä. Seuraavat asiat tulisi selvittää, toteuttaa käytännössä: tärkeysluokitusjärjestelmän ylläpitoa on jatkettava ja laadittavan luettelon hyödynnettävyyttä yritysten valmiussuunnittelussa on parannettava pikkutarkasta ohjeistuksesta on siirryttävä linja- ja toimintaperiaatetasolle varautumisvelvoitteet on sisällytettävä lakeihin, asetuksiin ja Telehallintokeskuksen määräyksiin on laadittava selvitys varautumisvelvoitteiden jakautumisesta toimintoja yhtiöitettäessä/ulkoistettaessa varautumiskoulutusta eri tahoilla on jatkettavavaikuttaminen säädöstyöhön on aloitettava jo EU-tasolla, mihin liittyen on selvitettävä kyseiset EU:n valmisteluja päätöksentekoprosessit (if any?) edellyttää perusselvitystä tietojärjestelmien ja tieto liikennepalveluiden huoltovarmuuden riippuvuudesta rajojemme ulkopuolella tuotettavista palveluista (pankki, pörssi, jne) 5. Telehallinto, -säädöstyö ja ohjaus tietojärjestelmistä on tullut niin julkisen hallinnon ja kuin elinkeinoelämänkin tärkeä tukipilari. Internet-teknologian sekä tiedonsiirron päätelaitteiden liikkuvuuden ja langattomuuden yleistyminen, siirtonopeuksien kasvu ja tiedon digitalisoituminen ovat luomassa yhä uusia mahdollisuuksia tietotekniikan käytölle, mutta aiheuttavat samalla myös vakavia uhkakuvia. Erityisen merkittäväksi tietoverkkoihin ja

8 järjestelmiin kohdistuvat uhat poikkeusoloissa, joissa yhteiskunnan toimintakyky ja turvallisuus ovat hyvin riippuvaisia tietojärjestelmien toiminnasta. Seuraavassa esitellään lyhyesti liikenne- ja viestintäministeriölle luovutettu Tietoturvallisuuden hallinnointi2-työryhmän (TIHA2) raporttia. 8 Tietoturvallisuuden järjestelyjen pääperiaate on ollut se, että vastuu turvallisuudesta kuuluu organisaatiolle itselleen. Liikenne- ja viestintäministeriö ohjaa teleyritysten tietoturvallisuusjärjestelyjä ja poikkeusoloihin varautumista. Laajimmat tietoverkkojen tietoturvallisuuteen liittyvät valvontaoikeudet ja valtuudet on Telehallintokeskuksella. Liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta puolustustaloudellisen suunnittelukunnan tietojärjestelmäjaosto laati viime vuonna tietoliikenteen ja tietoverkkojen turvallisuus- ja suojausteknisten kysymysten hallinnollisia järjestelyjä koskevan raportin (TIHA1), mikä luovuttamisen jälkeen esiteltiin myös Turvallisuusja puolustusasian komitealle. Loppuvuonna 2000 liikenne- ja viestintäministeriö asetti jatkotoimenpiteitä varten Tietoturvallisuuden hallinnointi 2 työryhmän (TIHA2), jonka tehtävänä oli muun muassa määritellä hallinnollisia vastuusuhteita määritellä esitettyjen toimenpiteiden kustannusvaikutukset organisaatioittain ja laatia toimenpiteiden vaatima aikataulu. Työryhmä jätti raporttinsa liikenne- ja viestintäministerille keväällä Raportissaan työryhmä on käsitellyt tietoturvallisuuden ohjausta ja määritellyt valtakunnallisen tason tietoturvallisuuden ja sen hallinnoinnin edellyttämät toimenpiteet ja vastuuviranomaiset sekä määritellyt vastuutahojen väliset yhteistoimintamuodot sekä normaali- että poikkeusoloissa. Työryhmä käsittelee raportissaan seikkaperäisesti tietoturvallisuuden ohjausta ja valvontaa eri käyttäjäryhmien näkökulmista tarkasteltuna. Työryhmä ei raportissaan esitä muutoksia viranomaisten välisiin yleisiin tietoturvallisuuden hallinnoinnin ohjaus- ja valvontavastuisiin. Työryhmä ei myöskään esitä perustettavaksi uusia organisaatioita tarkoitusta varten. Työryhmä katsoo, että ohjauksen ja valvonnan osalta yhteiskunnan tietoturvallisuutta voidaan parhaiten edistää eri toimijoiden yhteistyötä kehittämällä. Työryhmän esittämät täsmennykset eräillä osa-alueilla on luettavissa raportissa. Se on luettavissa liikenne- ja viestintäministeriön verkkosivuilta osoitteesta kohdasta julkaisut, B-sarja. Raportissa käsiteltävät tietoturvallisuuden osa-alueet ovat tietoliikenneturvallisuus tietoteknisten laitteiden ja ohjelmistojen tietoturvallisuuden testaus ja sertifiointi sekä tietoturvaloukkausten havainnointi ja ratkaisu. Teknologian nopea kehittyminen sekä tietoverkkojen ja palvelujen yhdentyminen lisäävät haasteita tietoliikenneturvallisuudelle (COMSEC = Communications Security). Työryhmä esittää, että Telehallintokeskuksesta muodostettaisiin tietoliikenneturvallisuuden vastuuviranomainen. Lisäksi työryhmä esittää Telehallintokeskuksen avuksi perustettavaksi COMSEC-työryhmän, jonka tehtäväksi

9 tulisi avustaa Telehallintokeskusta tietoliikenneturvallisuus-tehtävissä sekä seurata ja edistää tietoliikenneturvallisuuden kehitystä. Työryhmän ehdotukset toiminnan rahoittamiseksi on esitetty raportissa. Ratkaisut tehdään erikseen. 9 Tietoteknisten laitteiden ja ohjelmistojen tietoturvallisuuden testausta, sertifiointia ja valvontaa varten ei työryhmän näkemyksen mukaan ole tarkoituksenmukaista perustaa erillistä uutta vastuuorganisaatiota. Kyseinen toiminta voidaan hoitaa olemassa olevia kaupallisia järjestelyjä hyödyntäen, julkisen hallinnon erillisellä ohjeistuksella sekä kansainvälisellä yhteistyöllä. Toiminnan kehittymistä esitetään seurattavaksi asetettavaksi ehdotettavassa CERT-poolissa (CERT = Computer Emergency Response Team). CERT-termi käsittää muun muassa viranomaisten harjoittaman, tietoturvaloukkausten ja muiden ongelmien havaitsemiseen ja ratkaisemiseen tähtäävän toiminnan. Työryhmä esittää raportissaan, että valtakunnallisen CERT-toiminnon viranomaistoimijoiksi selkeästi määritellään Telehallintokeskukseen ja poliisiin perustettavat asianomaiset yksiköt. Tehtävien ja vastuiden rajanvetoa sekä yhteistoimintamenettelyjä täsmennetään toiminnan kehittyessä; tehtävien jakoa, rahoitusta, käynnistämisaikataulua ja perustamista koskevat näkemykset on luettavissa raportista. Raportin yhteenvetoon on koottu yleiset vastuut tietoturvallisuuden ohjauksessa tietoliikenneturvallisuus laitteiden ja ohjelmistojen testaus ja sertifiointi CERT-toiminta rahoitus ja toiminnan käynnistäminen sekä yhteistyöelimet. Raporttiin liittyy valtiovarainministeriön edustajan eriävä lausuma. Puheenjohtaja Eversti Olavi Tonteri Sihteeri Everstiluutnantti Pertti Hyvärinen Jakelu Huoltovarmuuskeskuksen verkkosivut Erikseen ilmoitetut sähköpostiosoitteet

Tietoyhteiskunnan haavoittuvuus kuinka voimme hallita sitä?

Tietoyhteiskunnan haavoittuvuus kuinka voimme hallita sitä? Huoltovarmuuskeskuksen 10-vuotisjuhlaseminaari Helsinki, 26.2.2003 Tietoyhteiskunnan haavoittuvuus kuinka voimme hallita sitä? TkT Arto Karila Karila A. & E. Oy E-mail: arto.karila@karila.com HVK, 26.2.2003-1

Lisätiedot

Uhkakuva-analyysi 2005

Uhkakuva-analyysi 2005 Liite 2 Uhkakuva-analyysi 2005 Sisällysluettelo 1 Liiketoimintaympäristö; hallinto, säädökset ja kilpailu 1.1 Muutosilmiöistä 1.2 Vaikutusmahdollisuuksista 2 Teknologia 2.1 Muutosilmiöistä 2.2 Vaikutusmahdollisuuksista

Lisätiedot

Ulkoistaminen ja varautumiseen liittyvät sopimusasiat alihankkijan näkökulmastakulmasta. Pentti Tammelin YIT Teollisuus- ja verkkopalvelut

Ulkoistaminen ja varautumiseen liittyvät sopimusasiat alihankkijan näkökulmastakulmasta. Pentti Tammelin YIT Teollisuus- ja verkkopalvelut Ulkoistaminen ja varautumiseen liittyvät sopimusasiat alihankkijan näkökulmastakulmasta Pentti Tammelin YIT Teollisuus- ja verkkopalvelut Verkkojen toiminta tulee varmistaa puheen, datan tai kuvansiirtoon

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 96. Valtuusto 08.06.2015 Sivu 1 / 1. 96 Valtuustokysymys kyberturvallisuuden järjestämisestä ja uhkiin varautumisesta

Espoon kaupunki Pöytäkirja 96. Valtuusto 08.06.2015 Sivu 1 / 1. 96 Valtuustokysymys kyberturvallisuuden järjestämisestä ja uhkiin varautumisesta Valtuusto 08.06.2015 Sivu 1 / 1 1909/07.01.00/2015 Kaupunginhallitus 189 25.5.2015 96 Valtuustokysymys kyberturvallisuuden järjestämisestä ja uhkiin varautumisesta Valmistelijat / lisätiedot: Juha Kalander,

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Valtiokonttori Ohje 1 (6) Tietoturvapolitiikka Valtion IT -palvelukeskus Valtiokonttori Ohje 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuuden kattavuus ja rajaus Valtion IT-palvelukeskuksessa...

Lisätiedot

Sovelto Oyj JULKINEN

Sovelto Oyj JULKINEN 1 (5) 21.3.2018 JULKINEN :n Vastuu :n toiminnasta on sen ylimmällä johdolla. Yrityksen toiminta ja palvelut ovat suuresti riippuvaisia tietotekniikkapalveluiden saatavuudesta ja niiden turvallisesta toiminnasta.

Lisätiedot

Puolustustaloudellinen suunnittelukunta Tiedonsiirron muutos- ja uhka-analyysi

Puolustustaloudellinen suunnittelukunta Tiedonsiirron muutos- ja uhka-analyysi Puolustustaloudellinen suunnittelukunta Tiedonsiirron muutos- ja uhka-analyysi 1.7.-31.12.2000 Tietosiirtotoimikunnan seurantaraportti 2/2000 Helsinki 2001 PUOLUSTUSTALOUDELLINEN SEURANTARAPORTTI JULKINEN

Lisätiedot

Elinkeinoelämä ja huoltovarmuus

Elinkeinoelämä ja huoltovarmuus Elinkeinoelämä ja huoltovarmuus Puheenjohtaja Jaakko Rauramo Puolustustaloudellinen suunnittelukunta 1.3.2005 Huoltovarmuuden turvaamisen periaate Väestön toimeentulo Välttämättömän talouden jatkuvuus

Lisätiedot

Teollisuuden uudistuvat liiketoimintamallit Teollinen Internet (Smart Grid) uudistusten mahdollistajana

Teollisuuden uudistuvat liiketoimintamallit Teollinen Internet (Smart Grid) uudistusten mahdollistajana Teollisuuden uudistuvat liiketoimintamallit Teollinen Internet (Smart Grid) uudistusten mahdollistajana 2/27/2014 Ind. Internet_energy 1 2/27/2014 Ind. Internet_energy 2 Energia- ym. teollisuuden tietoympäristö

Lisätiedot

TURVALLISUUDEN HUOMIOMINEN OHJELMISTON HANKINTAKETJUSSA

TURVALLISUUDEN HUOMIOMINEN OHJELMISTON HANKINTAKETJUSSA TURVALLISUUDEN HUOMIOMINEN OHJELMISTON HANKINTAKETJUSSA Turvallinen ohjelmistokehitys seminaari 30.9.2008 1 Turvallisuusvaatimukset ohjelmiston hankinnassa Tehtävä/toiminta liittyvä toiminnot/prosessit

Lisätiedot

Kyber turvallisuus vesilaitoksilla Uhkakuvat ja varautuminen

Kyber turvallisuus vesilaitoksilla Uhkakuvat ja varautuminen Kyber turvallisuus vesilaitoksilla Uhkakuvat ja varautuminen 20.5.2015, Vesihuolto 2015 Insta Automation Oy, Jyri Stenberg Yhteiskunnan turvallisuusstrategia Suomalaisen yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja

Lisätiedot

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Valokaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus...

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Valokaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus... Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 2 1.1 Valokaistaliittymä... 2 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3 2.1 Päätelaite... 3 2.2 Nopeus... 3 2.3 IP- osoitteet... 3 3 TOIMITUS

Lisätiedot

Kriisitilanteiden tietoliikenne, informaatioinfrastruktuurin turvaaminen

Kriisitilanteiden tietoliikenne, informaatioinfrastruktuurin turvaaminen Kriisitilanteiden tietoliikenne, informaatioinfrastruktuurin turvaaminen IPLU-projektin järjestämä seminaari IP-verkkojen luotettavuudesta, 17.5.2006 Kari Wirman 2 Yhteiskunnan toimintojen riippuvuudet

Lisätiedot

Asetuksen mukaan tarkoituksenmukaisen internetyhteyden vähimmäisnopeudesta

Asetuksen mukaan tarkoituksenmukaisen internetyhteyden vähimmäisnopeudesta Raportti 1 (5) Dnro: 29.11.2017 1310/922/2017 Selvitys tarkoituksenmukaisen internetyhteyden vähimmäisnopeudesta Tietoyhteiskuntakaaren yleispalvelusääntelyllä taataan kaikille tietyt perustasoiset viestintäpalvelut

Lisätiedot

Lieksan kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka 2019

Lieksan kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka 2019 Lieksan kaupungin tietoturva- ja 2019 2 (8) Sisällys Johdanto... 3 Käsitteet... 3 Tavoitteet... 5 Toteutus... 5 Organisointi ja vastuut... 6 Riskienhallinta... 7 Seuranta ja valvonta... 7 Dokumentit ja

Lisätiedot

Viestintäviraston toimialan kehityksestä. Tilastolliset kehitystrendit

Viestintäviraston toimialan kehityksestä. Tilastolliset kehitystrendit Viestintäviraston toimialan kehityksestä Digitaaliset palvelut laajemmin käyttöön Tieto digitalisoituu Langattomuuden merkitys kasvaa Viestintäviraston toimintaympäristön muutostekijät Globalisaatio Kuluttajatottumusten

Lisätiedot

Hans Aalto/Neste Jacobs Oy

Hans Aalto/Neste Jacobs Oy 1 2 Automaation kehitystrendit - haasteita tietoturvallisuudelle Hans Aalto, Neste Jacobs Oy Osastonjohtaja/Automaatiosuunnittelu Suomen Automaatioseura, hallituksen puheenjohtaja 1.1.2005 alk. Neste Jacobs

Lisätiedot

IP-verkkojen luotettavuus huoltovarmuuden näkökulmasta. IPLU-II-projektin päätösseminaari Kari Wirman

IP-verkkojen luotettavuus huoltovarmuuden näkökulmasta. IPLU-II-projektin päätösseminaari Kari Wirman IP-verkkojen luotettavuus huoltovarmuuden näkökulmasta IPLU-II-projektin päätösseminaari Network Message Formatting Huoltovarmuus ja sen turvaaminen Huoltovarmuus: Väestön toimeentulo, välttämättömän talouden

Lisätiedot

Turvallisuus. Käytettävyys. Yhteistyö. Hallinnon turvallisuusverkkohanke Hankkeen esittely

Turvallisuus. Käytettävyys. Yhteistyö. Hallinnon turvallisuusverkkohanke Hankkeen esittely Turvallisuus. Käytettävyys. Yhteistyö. Hallinnon turvallisuusverkkohanke Hankkeen esittely Valtiovarainministeriö TUVE-hanke 03/2012 TUVE - esityksen sisältö 1. Mitä hallinnon turvallisuusverkolla tarkoitetaan

Lisätiedot

Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka

Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka 1 (5) Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Sisällys Johdanto... 2 Käsitteet... 2 Tavoitteet... 3 Toteutus... 3 Organisointi ja vastuut... 4 Riskienhallinta... 4 Seuranta ja valvonta...

Lisätiedot

Älykäs verkottuminen ja käyttäjänhallinta. Pekka Töytäri TeliaSonera Finland

Älykäs verkottuminen ja käyttäjänhallinta. Pekka Töytäri TeliaSonera Finland Älykäs verkottuminen ja käyttäjänhallinta Pekka Töytäri TeliaSonera Finland 1 Älykäs verkottuminen Tekniikka, organisaatio ja prosessit muodostavat yhtenäisesti toimivan palvelualustan Älykäs toiminnallisuus

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminnasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminnasta annetun lain (10/2015) nojalla: 1

Lisätiedot

VALVO JA VARAUDU PAHIMPAAN

VALVO JA VARAUDU PAHIMPAAN VALVO JA VARAUDU PAHIMPAAN Erkki Sivonen Senior Account Manager Nordic LAN&WAN Communication erkki.sivonen@lanwan.fi 5/13/2015 5/13/2015 5/13/2015 1.10.2013 UUSI SÄHKÖMARKKINALAKI JATKUVUUDENHALLINNAN

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö Puolustusvoimat Huoltovarmuuskeskus Riihimäki (TIVA:t )

Liikenne- ja viestintäministeriö Puolustusvoimat Huoltovarmuuskeskus Riihimäki (TIVA:t ) Liikenne- ja viestintäministeriö Puolustusvoimat Huoltovarmuuskeskus Riihimäki 30.8. 2.9.2005 (TIVA:t 31.8. 1.9.2005) valmiuspäällikkö Veli-Pekka Kuparinen Tampere 11.10.2005 TESTATTAVAT ASIAT OMIEN TOIMINTAMAHDOL-

Lisätiedot

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä TIETOTILINPÄÄTÖS Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä 20.5.2014 TSV:n tsto/ylitarkastaja Arto Ylipartanen 2 LUENNON AIHEET 1.

Lisätiedot

Valtion ympärivuorokautisen tietoturvatoiminnan kehittämishanke (SecICT) Kimmo Janhunen SecICT-hankepäällikkö

Valtion ympärivuorokautisen tietoturvatoiminnan kehittämishanke (SecICT) Kimmo Janhunen SecICT-hankepäällikkö Valtion ympärivuorokautisen tietoturvatoiminnan kehittämishanke (SecICT) 20.5.2014 Kimmo Janhunen SecICT-hankepäällikkö Hankkeen tausta Esityksen sisältö Valtion ympärivuorokautinen tietoturvatoiminto

Lisätiedot

Suunnitellut alueellisen varautumisen rakenteet - katsaus valmistelutilanteeseen. Vesa-Pekka Tervo

Suunnitellut alueellisen varautumisen rakenteet - katsaus valmistelutilanteeseen. Vesa-Pekka Tervo Suunnitellut alueellisen varautumisen rakenteet - katsaus valmistelutilanteeseen Vesa-Pekka Tervo Valmius- ja varautumistehtävien organisoinnin valmisteluryhmä Tehtävät:» laatia ehdotukset yhteiskunnan

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Viestintäneuvos 27.10.2015 Kreetta Simola LUONNOS VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA Taustaa Vuoden

Lisätiedot

Kohti sisäisen turvallisuuden strategiaa

Kohti sisäisen turvallisuuden strategiaa Kohti sisäisen turvallisuuden strategiaa Ratkaisujen Suomi - Pääministeri Juha Sipilän hallituksen strateginen ohjelma 29.5.2015 Suomi on maailman turvallisin maa asua, yrittää ja tehdä työtä. Hallitus

Lisätiedot

Valmiuspäällikkö Sakari Ahvenainen. Valmiusohje ja ajankohtaista varautumisesta. Helsingin TIVA ja joukkoviestintäpooli (JVP)

Valmiuspäällikkö Sakari Ahvenainen. Valmiusohje ja ajankohtaista varautumisesta. Helsingin TIVA ja joukkoviestintäpooli (JVP) Valmiuspäällikkö Sakari Ahvenainen Helsingin TIVA ja joukkoviestintäpooli (JVP) Valmiusohje ja ajankohtaista varautumisesta Lapin TIVA:n alueseminaari 24.9.2009 Rovaniemi JVP:n ohje valmius-suunnitelman

Lisätiedot

Kyberturvallisuus kiinteistöautomaatiossa

Kyberturvallisuus kiinteistöautomaatiossa Kyberturvallisuus kiinteistöautomaatiossa Harri Hamberg Country Security Manager Schneider Electric Finland Oy Tähän voit laittaa yrityksen/organisaation logon ja halutessasi oman kuvasi Kiinteistönhallinnan

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen esivalmistelu Satakunnassa Ohjausryhmä Satakunnan maakuntauudistus 1

Maakuntauudistuksen esivalmistelu Satakunnassa Ohjausryhmä Satakunnan maakuntauudistus  1 Maakuntauudistuksen esivalmistelu Satakunnassa Ohjausryhmä 20.6.2017 Satakunnan maakuntauudistus www.satakunta2019.fi 1 Valmisteluryhmän tehtävä ja keskeiset tavoitteet - Yhteiskunnan turvallisuusympäristö

Lisätiedot

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN EHDOTUS TOIMENPITEISTÄ SÄHKÖNJAKELUN VARMUUDEN PARANTAMISEKSI SEKÄ SÄHKÖKATKOJEN VAIKUTUSTEN LIEVITTÄMISEKSI

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN EHDOTUS TOIMENPITEISTÄ SÄHKÖNJAKELUN VARMUUDEN PARANTAMISEKSI SEKÄ SÄHKÖKATKOJEN VAIKUTUSTEN LIEVITTÄMISEKSI LAUSUNTO Versio 1.0F 1 (5) Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto, FiCom ry Korkeavuorenkatu 30 A 01300 Helsinki 24.4.2012 Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi Viite Lausuntopyyntö 19.3.2012,

Lisätiedot

Mobiililaitteiden tietoturva

Mobiililaitteiden tietoturva Mobiililaitteiden tietoturva 2009-02-23 Raahe Erka Erka Koivunen Koivunen Yksikön Yksikön päällikkö päällikkö CERT-FI CERT-FI CERT-FI:n esittely CERT-FI kansallinen CERT-viranomainen Coordinated CERT ==

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016

Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016 1 (7) Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016 Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen 25.11.2015 Valmis Tietohallintotyöryhmän käsittelyyn. 1.0 3.12.2015

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 1 S i v u Kokkolan kaupungin tietoturvapolitiikka 1. JOHDANTO Tietojenkäsittely tukee Kokkolan kaupungin palvelujen tuottamista ja palveluiden tehokkuus riippuu

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön hallinnonalan johdon aamupäivä - puheenvuoroja digitalisaation johtamisesta kyberturvallisuus & riskienhallinta

Valtiovarainministeriön hallinnonalan johdon aamupäivä - puheenvuoroja digitalisaation johtamisesta kyberturvallisuus & riskienhallinta Valtiovarainministeriön hallinnonalan johdon aamupäivä - puheenvuoroja digitalisaation johtamisesta kyberturvallisuus & riskienhallinta Kimmo Rousku, VAHTI-pääsihteeri, JulkICT-osasto Esitykseni - viisi

Lisätiedot

Vihdin kunnan tietoturvapolitiikka

Vihdin kunnan tietoturvapolitiikka Vihdin kunnan tietoturvapolitiikka Kunnanhallitus 2.3.2015 50, liite 2 Kunnan johtoryhmä 18.11.2014 Tietohallinnon ohjausryhmä (Thor) 24.9.2014 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Mitä tietoturvallisuus on?...

Lisätiedot

LOGHU3. Kokemuksia ja suosituksia

LOGHU3. Kokemuksia ja suosituksia LOGHU3 Kokemuksia ja suosituksia 31.3.2011 Pekka Rautiainen ja Irmeli Rinta-Keturi, Talent Partners Oy LOGHU3 on Huoltovarmuuskeskuksen, puolustusvoimien ja liikenne- ja viestintäministeriön yhteishanke,

Lisätiedot

TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI

TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI SELONTEKO EU:N TIETOSUOJA-ASETUS GDPR:N VAATIMUSTEN TOTEUTTAMISTAVOISTA ITPOINT OY:SSA ITpoint Oy toimittaa asiakkaansa

Lisätiedot

Teollisen valmiuden kehittäminen kunnossapidon kumppanuudessa

Teollisen valmiuden kehittäminen kunnossapidon kumppanuudessa Teollisen valmiuden kehittäminen kunnossapidon kumppanuudessa Asiakkuusjohtaja Heikki Härtsiä Millog Oy 17.3.2015 17.3.2015 1 Strateginen kumppanuus Puolustushallinnon kumppanuusstrategia (Puolustusministeriön

Lisätiedot

VISIO YHTEISKUNNAN ELINTÄRKEIDEN TOIMINTOJEN TURVAAMINEN. Väestön elinmahdollisuudet. Yhteiskunnan turvallisuus. Valtion itsenäisyys

VISIO YHTEISKUNNAN ELINTÄRKEIDEN TOIMINTOJEN TURVAAMINEN. Väestön elinmahdollisuudet. Yhteiskunnan turvallisuus. Valtion itsenäisyys Valtioneuvoston periaatepäätös 16.12.2010 VISIO YHTEISKUNNAN ELINTÄRKEIDEN TOIMINTOJEN TURVAAMINEN Väestön elinmahdollisuudet Yhteiskunnan turvallisuus Valtion itsenäisyys Talouden ja infrastruktuurin

Lisätiedot

YHTIÖKOKOUS 9.4.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Teleste Proprietary. All rights reserved.

YHTIÖKOKOUS 9.4.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Teleste Proprietary. All rights reserved. YHTIÖKOKOUS 9.4.2015 Finlandia-talo, Helsinki VISIO - Alamme johtavana toimijana luomme modernia verkottunutta maailmaa uusien laajakaista- ja videoratkaisujen avulla. 1 Teleste lyhyesti 2 Vuosi 2014 keskeiset

Lisätiedot

Pentti Mäkinen 4.10.2007

Pentti Mäkinen 4.10.2007 Pentti Mäkinen 4.10.2007 Keskuskauppakamari kansallisen yhteistyöfoorumin puheenjohtajana Viranomaisten ja elinkeinoelämän muodostama kansallinen yhteistyöryhmä edistää suomalaisten yritysten turvallisuutta

Lisätiedot

Viestinnän tulevaisuus

Viestinnän tulevaisuus Viestinnän tulevaisuus Teknologia, asema ja mahdollisuudet Uhat ja turvallisuus Timo Lehtimäki Johtaja Viestintävirasto Viestintäverkot ja -palvelut nyt ja huomenna Käyttäjä Liityntäverkot xdsl Cable WiMAX

Lisätiedot

Keskeiset muutokset varautumisen vastuissa 2020

Keskeiset muutokset varautumisen vastuissa 2020 Keskeiset muutokset varautumisen vastuissa 2020 Sisältö 1. Maakunnan varautumistehtävät; toimialojen varautuminen ja konsernin varautumisen yhteensovittaminen 2. Alueellinen yhteinen varautuminen 3. Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

VIESTINTÄVERKKOJEN JA VIESTINTÄPALVELUIDEN VARMISTAMINEN; OHJEITA KÄYTTÄJILLE. TIVA-seminaari

VIESTINTÄVERKKOJEN JA VIESTINTÄPALVELUIDEN VARMISTAMINEN; OHJEITA KÄYTTÄJILLE. TIVA-seminaari VIESTINTÄVERKKOJEN JA VIESTINTÄPALVELUIDEN VARMISTAMINEN; OHJEITA KÄYTTÄJILLE TIVA-seminaari 10.11.2005 PROJEKTIRYHMÄ Projektiryhmä kokoontui seitsemän kertaa Jäsenet: Tapani Rantanen, puheenjohtaja Erkki

Lisätiedot

Luonnos - VAHTI-ohje 2/2016 Toiminnan jatkuvuuden hallinta

Luonnos - VAHTI-ohje 2/2016 Toiminnan jatkuvuuden hallinta Luo / Muokkaa Lähetä Lausunnonantajat Yhteenveto Luonnos - VAHTI-ohje 2/2016 Toiminnan jatkuvuuden hallinta Johdanto Kommentit ja huomiot - Johdanto Tiivistäisin alkuun jatkuvuuden määritelmän esim. seuraavasti:

Lisätiedot

Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj

Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj Kyberturvallisuus toiminta Valtio Kyberturvallisuuden poliittinen ohjaus kuuluu valtioneuvostolle,

Lisätiedot

Kuluttajille tarjottavan SIP-sovelluksen kannattavuus operaattorin kannalta

Kuluttajille tarjottavan SIP-sovelluksen kannattavuus operaattorin kannalta Kuluttajille tarjottavan SIP-sovelluksen kannattavuus operaattorin kannalta Diplomityöseminaari 6.6.2005 Tekijä: Sanna Zitting Valvoja: Heikki Hämmäinen Ohjaaja: Jari Hakalin Sisältö Taustaa Ongelmanasettelu

Lisätiedot

Kyberturvallisuus ja finanssialaan kohdistuvat kyberuhat. Tomi Hasu Kyberturvallisuuskeskus

Kyberturvallisuus ja finanssialaan kohdistuvat kyberuhat. Tomi Hasu Kyberturvallisuuskeskus Kyberturvallisuus ja finanssialaan kohdistuvat kyberuhat Tomi Hasu Kyberturvallisuuskeskus 6.10.2015 1 Kyberturvallisuutta vai tietoturvallisuutta? Tietoturvallisuus koskee tietojärjestelmien ja verkkojen

Lisätiedot

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Verkkoturvapalvelu... 2. 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 2. 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 2

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Verkkoturvapalvelu... 2. 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 2. 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 2 Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 2 1.1 Verkkoturvapalvelu... 2 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 2 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 2 1.2.1 Suodatettava liikenne... 3 1.3 Palvelun rajoitukset...

Lisätiedot

Sonera perustaa Helsinkiin Suomen suurimman avoimen datakeskuksen. #SoneraB2D

Sonera perustaa Helsinkiin Suomen suurimman avoimen datakeskuksen. #SoneraB2D Sonera perustaa Helsinkiin Suomen suurimman avoimen datakeskuksen Sonera perustaa Suomen suurimman avoimen datakeskuksen Perustamme Suomen suurimman kaikille yrityksille palveluja tarjoavan datakeskuksen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Tietoturvapolitiikka

Espoon kaupunki Tietoturvapolitiikka Tietoturvapolitiikan käsittely: Tarkastettu Tietoturvaryhmä 07.01.2016 27.01.2016 Hyväksytty Kaupunginhallitus pp.kk.2016 Tietoturvapolitiikan muutokset: Päiväys / Tekijä Kohta Muutoksen kuvaus 28.01.2016

Lisätiedot

Puolustustaloudellinen suunnittelukunta Tiedonsiirron muutos- ja uhka-analyysi

Puolustustaloudellinen suunnittelukunta Tiedonsiirron muutos- ja uhka-analyysi Puolustustaloudellinen suunnittelukunta Tiedonsiirron muutos- ja uhka-analyysi 1.7.-31.12.2001 Tietosiirtotoimikunnan seurantaraportti 2/2001 Helsinki 2002 Puolustustaloudellinen Seurantaraportti Julkinen

Lisätiedot

SFS-ISO/IEC 27002:2014 Tietoturvallisuuden hallintakeinojen menettelyohjeet

SFS-ISO/IEC 27002:2014 Tietoturvallisuuden hallintakeinojen menettelyohjeet SFS-ISO/IEC 27002:2014 Tietoturvallisuuden hallintakeinojen menettelyohjeet Yleisesittely Julkaisutilaisuus 12.6.2014 Teknologiajohtaja Aki Siponen, Microsoft Oy SFS-ISO/IEC 27002:2013 tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Jatkuvuuden varmistaminen

Jatkuvuuden varmistaminen Jatkuvuuden varmistaminen kriittisessä ympäristössä SADe-ohjelman tietosuoja- ja tietoturvailtapäivä 26.11.2014 Aku Hilve http: ://www.capitolhillblue.com/node/47903/060413internet 2 Varautumisella ymmärretään

Lisätiedot

Ulkoistamisen hallittu prosessi. Veli-Pekka Kuparinen valmiuspäällikkö

Ulkoistamisen hallittu prosessi. Veli-Pekka Kuparinen valmiuspäällikkö Ulkoistamisen hallittu prosessi Veli-Pekka Kuparinen valmiuspäällikkö Muutos ja tietoturvallisuus -ohje Korvaa Vahti-ohjeen 2/1999 ja laajentaa sen tarkastelunäkökulmaa Työryhmänä jaosto, konsulttina WM-data

Lisätiedot

TIETOTURVALLISUUDESTA TOIMINNAN TURVALLISUUTEEN. Tietoturva Nyt! Säätytalo Toimitusjohtaja Raimo Luoma

TIETOTURVALLISUUDESTA TOIMINNAN TURVALLISUUTEEN. Tietoturva Nyt! Säätytalo Toimitusjohtaja Raimo Luoma TIETOTURVALLISUUDESTA TOIMINNAN TURVALLISUUTEEN Tietoturva Nyt! 4.11.2015 Säätytalo Toimitusjohtaja Raimo Luoma HUOLTOVARMUUDEN PERUSTAVOITE Huoltovarmuuden turvaamisesta annetun lain tarkoituksena on

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat Tommi Karttaavi 13.5.2008 JHS-järjestelmä (historiaa) Valtioneuvoston päätös valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977 Valtiovarainministeriö vahvisti valtionhallinnon

Lisätiedot

1 (6) VALTIMON KUNTA. Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka. Kunnanhallitus

1 (6) VALTIMON KUNTA. Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka. Kunnanhallitus 1 (6) VALTIMON KUNTA Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Kunnanhallitus 11.6.2018 86 2 (6) Sisällys Johdanto.. 3 Käsitteet.. 3 Tavoitteet 4 Toteutus.. 4 Organisointi ja vastuut.. 4 Riskienhallinta 5 Seuranta

Lisätiedot

Laajakaistaverkot kaikille. Juha Parantainen

Laajakaistaverkot kaikille. Juha Parantainen Laajakaistaverkot kaikille Juha Parantainen Liittymät Laajakaistaliittymät Suomessa 4 000 000 3 000 000 2 000 000 Mobiili (3G / 4G) Langaton (@450, WiMax) Kaapelimodeemi Kiinteistöliittymä DSL Valokuitu

Lisätiedot

Mitä yhteisten asiakaspalvelupisteiden perustaminen edellyttää niitä ylläpitäviltä kunnilta?

Mitä yhteisten asiakaspalvelupisteiden perustaminen edellyttää niitä ylläpitäviltä kunnilta? Mitä yhteisten asiakaspalvelupisteiden perustaminen edellyttää niitä ylläpitäviltä kunnilta? Kuntamarkkinat 12.9.2013 Finanssineuvos Teemu Eriksson Miksi yhteinen asiakaspalvelu? Käyntiasiakaspalvelu ehdotetaan

Lisätiedot

Teollisuuden uudistuvat liiketoimintamallit Teollinen Internet (Smart Grid) uudistusten mahdollistajana

Teollisuuden uudistuvat liiketoimintamallit Teollinen Internet (Smart Grid) uudistusten mahdollistajana Teollisuuden uudistuvat liiketoimintamallit Teollinen Internet (Smart Grid) uudistusten mahdollistajana 3/4/2014 Ind. Internet_energy 1 3/4/2014 Ind. Internet_energy 2 Laitteiden ja teollisuuden tietoympäristö

Lisätiedot

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Viestintätoimialan muutostekijät 2010-luvulla

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Viestintätoimialan muutostekijät 2010-luvulla Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Viestintätoimialan muutostekijät 2010-luvulla Tähän joku aloituskuva, esim. ilmapallopoika Digitaaliset palvelut laajemmin käyttöön Tieto digitalisoituu

Lisätiedot

IPR 2.0 Netti, Brändi ja Nettibrändi

IPR 2.0 Netti, Brändi ja Nettibrändi IPR 2.0 Netti, Brändi ja Nettibrändi VT Ari-Pekka Launne Kolster OY AB Helsinki 31.5.2012 IPR ja Internet mistä on kysymys? Internet on muuttunut muutamien toimijoiden yhteydenpitovälineestä globaaliksi

Lisätiedot

TIETOTURVA- POLITIIKKA

TIETOTURVA- POLITIIKKA TIETOTURVA- POLITIIKKA Kaupunginhallitus 3.9.2013 216 HAAPAJÄRVEN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 1. JOHDANTO... 3 2. KATTAVUUS... 3 3. TIETOTURVA... 3 4. TIETOTURVATYÖ... 4 5. ORGANISOINTI JA VASTUUT...

Lisätiedot

Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö , Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus

Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö , Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö 2.10.2018, Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus Tiedon käyttö asiakaslähtöisen toiminnan perustana Lait, Linjaukset Toimintatavat Tiedonhallinta Palvelussa

Lisätiedot

Maakuntien varautumisen kehittäminen - Riskien arviointi. Varautumisjohtaja Jussi Korhonen Maakuntien kriisiviestintäseminaari

Maakuntien varautumisen kehittäminen - Riskien arviointi. Varautumisjohtaja Jussi Korhonen Maakuntien kriisiviestintäseminaari Maakuntien varautumisen kehittäminen - Riskien arviointi Varautumisjohtaja Jussi Korhonen 4.12.2018 Maakuntien kriisiviestintäseminaari Varautumisen alueellinen koordinaatiotehtävä maakunnille Yhteensovittamiselle

Lisätiedot

Tietoturvapalvelut huoltovarmuuskriittisille toimijoille

Tietoturvapalvelut huoltovarmuuskriittisille toimijoille Tietoturvapalvelut huoltovarmuuskriittisille toimijoille 2008-11-12 TIVA @Oulu Erka Koivunen Yksikön päällikkö CERT-FI CERT-FI:n esittely CERT-FI kansallinen CERT-viranomainen Coordinated CERT == Computer

Lisätiedot

Datan jalostamisesta uutta liiketoimintaa yhteistyo lla. Vesa Sorasahi Miktech Oy 20.11.2014

Datan jalostamisesta uutta liiketoimintaa yhteistyo lla. Vesa Sorasahi Miktech Oy 20.11.2014 Datan jalostamisesta uutta liiketoimintaa yhteistyo lla Vesa Sorasahi Miktech Oy 20.11.2014 Käsitteitä Avointa tietoa ovat ne digitaaliset sisällöt ja datat, joita kuka tahansa voi vapaasti ja maksutta

Lisätiedot

Infra-alan kehityskohteita 2011

Infra-alan kehityskohteita 2011 Infraalan kehityskohteita 2011 Hinta vallitseva valintaperuste Yritysten heikko kannattavuus Panostukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat vähäisiä, innovaatioita vähän Alan tapa, kulttuuri Toimijakenttä

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Mäntsälä Hyväksyntä Julkisuusluokka JULKINEN Sijainti Versio 0.9 2/8 Sisällys 1 Johdanto... 4 2 Mitä tietoturvallisuus on?... 4 2.1 Tietoturvallisuuden hallinta... 5 2.2 Riskienhallinta sekä jatkuvuuden

Lisätiedot

Tietojärjestelmien varautuminen

Tietojärjestelmien varautuminen Tietojärjestelmien varautuminen Riihimäki 24.5.2005 Harri Pursiainen ylijohtaja PTS:n tietoyhteiskuntasektorin puheenjohtaja 1 Valtioneuvoston periaatepäätös yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamisesta

Lisätiedot

Ympäristöministeriö. Rakentamisen ohjauksen kehittäminen. Janne Jauhiainen Tuomo Lähdeniemi Linnea Pitkänen

Ympäristöministeriö. Rakentamisen ohjauksen kehittäminen. Janne Jauhiainen Tuomo Lähdeniemi Linnea Pitkänen Ympäristöministeriö Rakentamisen ohjauksen kehittäminen Janne Jauhiainen Tuomo Lähdeniemi Linnea Pitkänen 29.3.2018 Sisältö Tavoite, kutsuminen ja osallistuminen Yhteenveto, päätulokset Rakentamisen ohjauksen

Lisätiedot

Valmet Automotiven kilpailukyky globaalissa toimintaympäristössä. 19.9.2015 Turku

Valmet Automotiven kilpailukyky globaalissa toimintaympäristössä. 19.9.2015 Turku Valmet Automotiven kilpailukyky globaalissa toimintaympäristössä 19.9.2015 Turku Kilpailukyky? On usean tekijän summa Kustannustehokkuus Innovatiivisuus Toimitusketjun hallinta Koulutetun työvoiman saatavuus

Lisätiedot

Pilveä standardisoidaan monessa ryhmässä

Pilveä standardisoidaan monessa ryhmässä 14.10.2011 Uutiskirjeen sisältö Pilvipalveluita koskevien standardien laadinta on alkamassa mm.verkkosovellusten ja tietoturvatekniikkojen ISOn alikomiteoissa.»lue artikkeli kokonaisuudessaan Ohjelmointikieli

Lisätiedot

Näkökulma hyvinvointipalveluiden tulevaisuuteen

Näkökulma hyvinvointipalveluiden tulevaisuuteen Näkökulma hyvinvointipalveluiden tulevaisuuteen Elinkeinoasioiden päällikkö Janne Pesonen 5.10.2010 Helsinki 19.10.2010 1 Lähtökohtia kuntapalveluiden tuotannon kehittämiselle Kunnilla ja kuntayhtymillä

Lisätiedot

Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista ja hallinnasta. Yhteenveto. Taustaa linjauksille. Linjausten tavoitteet

Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista ja hallinnasta. Yhteenveto. Taustaa linjauksille. Linjausten tavoitteet Liikenne ja viestintäministeriö Lausunto 23.08.2018 LVM/1273/02/2018 Asia: VM/276/00.01.00.01/2018 Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista ja hallinnasta Yhteenveto Kommentit yhteenvetoon: Taustaa

Lisätiedot

Julkishallinnon tunnistuksen ohjauspalvelun kehityshanke mitä PoC-vaihe on opettanut? 16.12.2014 Manne Miettinen, Henri Mikkonen ja Arto Tuomi

Julkishallinnon tunnistuksen ohjauspalvelun kehityshanke mitä PoC-vaihe on opettanut? 16.12.2014 Manne Miettinen, Henri Mikkonen ja Arto Tuomi Julkishallinnon tunnistuksen ohjauspalvelun kehityshanke mitä PoC-vaihe on opettanut? 16.12.2014 Manne Miettinen, Henri Mikkonen ja Arto Tuomi PoC arkkitehtuuri Asiointipalvelu Elisa MSSP VTJ Mobile Login

Lisätiedot

Viestintävirasto JTS LiV

Viestintävirasto JTS LiV Viestintävirasto JTS 2019-2022 LiV 8.5.2018 Viestintäviraston strategia 2018-2025 VISIO Kohti maailman parasta digiyhteiskuntaa S T R A T E G I S E T P A I N O P I S T E E T Luomme sähköisiin palveluihin

Lisätiedot

Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen datan käyttömahdollisuudet liikenteessä

Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen datan käyttömahdollisuudet liikenteessä Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen n käyttömahdollisuudet liikenteessä Liikenneinsinööri Mika Kulmala Tampereen kaupunki Tarvitaan uusia innovatiivisia ratkaisuja liikkumiseen ja liikenteeseen

Lisätiedot

YHTEISKUNNNAN TURVALLISUUSSTRATEGIA 2010

YHTEISKUNNNAN TURVALLISUUSSTRATEGIA 2010 YHTEISKUNNNAN TURVALLISUUSSTRATEGIA 2010 Pääsihteeri Aapo Cederberg 1 PERUSTANA KOKONAISMAANPUOLUSTUS Kokonaismaanpuolustuksella tarkoitetaan kaikkia niitä sotilaallisia ja siviilialojen toimia, joilla

Lisätiedot

Toimintaohjeistus. Tietoturvallisuusohjeistus TIETOTURVASUUNNITELMAT

Toimintaohjeistus. Tietoturvallisuusohjeistus TIETOTURVASUUNNITELMAT TIETOTURVALLISUUDEN KEHITTÄMINEN Opettaja: Tuija Kyrölä 040-5455465 tuija.kyrola@kolumbus.fi Toimintaohjeistus Tietoturvallisuusohjeistus I-TASO II-TASO III-TASO Ylin johto hyväksyy Konsernihallinto valmistelee

Lisätiedot

Ajankohtaista maakunta- ja pelastustoimen uudistuksesta

Ajankohtaista maakunta- ja pelastustoimen uudistuksesta Ajankohtaista maakunta- ja pelastustoimen uudistuksesta LSPel jäsenpalokuntien hallinnon ja päällystön seminaari 14.10.2017 Erityisasiantuntija Jouni Pousi Twitter @PousiJouni 1 Tavoitteena sujuvoittaa

Lisätiedot

VISIO YHTEISKUNNAN ELINTÄRKEIDEN TOIMINTOJEN TURVAAMINEN. Väestön elinmahdollisuudet. Yhteiskunnan turvallisuus. Valtion itsenäisyys

VISIO YHTEISKUNNAN ELINTÄRKEIDEN TOIMINTOJEN TURVAAMINEN. Väestön elinmahdollisuudet. Yhteiskunnan turvallisuus. Valtion itsenäisyys Valtioneuvoston periaatepäätös 16.12.2010 VISIO YHTEISKUNNAN ELINTÄRKEIDEN TOIMINTOJEN TURVAAMINEN Väestön elinmahdollisuudet Yhteiskunnan turvallisuus Valtion itsenäisyys Talouden ja infrastruktuurin

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET P A I M I O N K A U P U N K I SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 12.2.2015 11 Voimaan 1.3.2015 alkaen 1 Sisällysluettelo Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 3 Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Kohti sisäisen turvallisuuden strategiaa

Kohti sisäisen turvallisuuden strategiaa Kohti sisäisen turvallisuuden strategiaa Ratkaisujen Suomi - Pääministeri Juha Sipilän hallituksen strateginen ohjelma 29.5.2015 Suomi on maailman turvallisin maa asua, yrittää ja tehdä työtä. Sisäisen

Lisätiedot

Sähkö- ja teleyritysten yhteistoiminnasta. Veli-Pekka Kuparinen, valmiuspäällikkö

Sähkö- ja teleyritysten yhteistoiminnasta. Veli-Pekka Kuparinen, valmiuspäällikkö Sähkö- ja teleyritysten yhteistoiminnasta Veli-Pekka Kuparinen, valmiuspäällikkö Viestintä- ja sähkönjakeluverkkojen keskinäset riippuvuudet Raportti laadittu projektiryhmässä, jonka jäsenet olivat sähköyhtiöistä

Lisätiedot

TERVETULOA. Yhtiökokous 1.4.2014. Digitaalisuuden edistäjä. Teleste Proprietary. All rights reserved.

TERVETULOA. Yhtiökokous 1.4.2014. Digitaalisuuden edistäjä. Teleste Proprietary. All rights reserved. Digitaalisuuden edistäjä TERVETULOA Yhtiökokous 1.4.2014 1. Teleste lyhyesti VISIO - Alamme johtavana toimijana luomme modernia verkottunutta maailmaa uusien laajakaista- ja videoratkaisujen avulla. 2.Tilinpäätös

Lisätiedot

Pääesikunta, logistiikkaosasto

Pääesikunta, logistiikkaosasto Pääesikunta, logistiikkaosasto Sotilaallinen huoltovarmuus MTS -seminaari, 23.5.2019 Huoltovarmuus - määritelmiä Huoltovarmuus (L1390/1992, Laki huoltovarmuuden turvaamisesta) Väestön toimeentulon, maan

Lisätiedot

TIETO2007-OPIT. Veli-Pekka Kuparinen valmiuspäällikkö

TIETO2007-OPIT. Veli-Pekka Kuparinen valmiuspäällikkö TIETO2007-OPIT Veli-Pekka Kuparinen valmiuspäällikkö Pääesikunta, Johtamisjärjestelmäosasto TIETO 2007 TIETO 2007 Valtakunnallinen tietojärjestelmäalan valmiusharjoitus Turvallisuustilanteiden yhteistoimintaa

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lshp Lausunto 01.10.2018 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan

Lisätiedot

Digitalisoituminen ja elinkeinorakenteiden muutos. Vihdin visiopäivä 26.3.2009 Matti Lehti

Digitalisoituminen ja elinkeinorakenteiden muutos. Vihdin visiopäivä 26.3.2009 Matti Lehti Digitalisoituminen ja elinkeinorakenteiden muutos Vihdin visiopäivä 26.3.2009 Matti Lehti Tietotekniikan ja tietoliikenteen läpimurrot 1900- luvulla avasivat tien digitaaliseen tietoyhteiskuntaan Transistori

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Esipuhe... 10. 1 Johdanto... 15. 2 Tietoturvallisuuden rooli yritystoiminnassa... 17

Sisällysluettelo. Esipuhe... 10. 1 Johdanto... 15. 2 Tietoturvallisuuden rooli yritystoiminnassa... 17 Esipuhe...................................................... 10 1 Johdanto............................................... 15 2 Tietoturvallisuuden rooli yritystoiminnassa.............. 17 2.1 Mitä on

Lisätiedot

Pilvipalveluiden arvioinnin haasteet

Pilvipalveluiden arvioinnin haasteet Pilvipalveluiden arvioinnin haasteet Tietoturvallisuus- ja jatkuvuuden hallinnan vaatimukset ICT-hankinnoissa, 12.5.2014 Laura Kiviharju Pilvipalvelut Pilvilaskenta (CloudComputing) tarkoittaa internetissä

Lisätiedot

TIETOTURVA LIIKETOIMINNAN MAHDOLLISTAJANA

TIETOTURVA LIIKETOIMINNAN MAHDOLLISTAJANA TTL 60 vuotta Roadshow, Tampere 5.11.2013 TIETOTURVA LIIKETOIMINNAN MAHDOLLISTAJANA Antti Pirinen, Tietoturva ry Antti Pirinen Tietoturva ry Hallituksessa 2009 -> Sihteeri 2013 Työkokemus: 2012 -> KPMG:n

Lisätiedot

Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen

Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen 1 (6) 25.11.2015 Lappeenrannan kaupungin tietoturvapolitiikka 2016 Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen 25.11.2015 Valmis Tietohallintotyöryhmän käsittelyyn. 1.0

Lisätiedot

PK-yrityksen tietoturvasuunnitelman laatiminen www.turkuamk.fi

PK-yrityksen tietoturvasuunnitelman laatiminen www.turkuamk.fi Matti Laakso / Tietoturvapäivä 8.2.2011 PK-yrityksen tietoturvasuunnitelman laatiminen Tietoturvasuunnitelma 1/3 Toimenpiteiden ja dokumentoinnin lopputuloksena syntyvä kokonaisuus -- kirjallinen tietoturvasuunnitelma

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa Ohjelmistotuotteen hallinta ja hallinnointi 22.4.2015 Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM Strategisten linjausten perusteemat Avoimuus Hallinto,

Lisätiedot