RFID-tutkimuksen alueelta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RFID-tutkimuksen alueelta"

Transkriptio

1 Tampereen teknillinen yliopisto 1/8 RFID-tutkimuksen alueelta Metallisten kohteiden tunnistukseen soveltuvat UHF-taajuiset RFID-tunnisteet Työssä olisi tarkoitus selvittää, minkälaisia tunnisteita on tällä hetkellä saatavana kaupallisesti ja mikä on tämänhetkinen aiheen tutkimuksen tilanne. Tietoa löytyy internetistä (firmat) ja IEEE Explorerista (tieteelliset julkaisut). Työssä olisi tarkoitus esitellä erilaisia tunnisteita. Tarkastaja: Leena Ukkonen Langattomat sisätilapaikannustekniikat ja sovellukset (vertailu/kartoitus) RF, IR ja ultraääni sisätilapaikannuksessa Erilaiset metodit paikannukseen (ToA, TDoA, RSS, vaihe jne.) Paikannusalgoritmit Tekniikoiden vertailu (tarkkuus, järjestelmän kompleksisuus, hinta jne.) Olemassa olevia sovelluksia Kirjallisuusselvitys tekstiä esim s. Tarkastaja: Mikael Soini Langattomat sensoriverkkojen erilaiset toimintaperiaatteet ja sovellukset (vertailu/kartoitus) erilaiset verkkotopologiat Sensoriverkon toimintaperiaatteet Protokollat/standardit Olemassa olevia sovelluksia Kirjallisuusselvitys tekstiä esim s. Tarkastaja: Mikael Soini RFID -lukijan integrointi sähkölukkoon (rakentelutyö) käytännön rakentelutyö Tarkastaja: Mikael Soini Painettavan elektroniikan alueelta Tarkastajat: Jani Valkama, Matti Mäntysalo tai Kimmo Kaija Nanolitografia (Nanoimprint lithography) Tee kirjallisuusselvitys menetelmästä ja sen hyödyntämismahdollisuuksista elektroniikan valmistuksessa. Passiivikomponentit painettavassa elektroniikassa Selvitä millaisia materiaaleja komponenttien valmistuksessa tarvitaan ja millaisia ominaisuuksia materiaaleilta vaaditaan. Tee selvitys markkinoilla olevista ja kehitteillä olevista materiaaleista Painettavan elektroniikan puolijohdemateriaalit Selvitä millaisia ominaisuuksia materiaaleilta vaaditaan ja mitkä ovat materiaalien kehitysnäkymät.

2 Tampereen teknillinen yliopisto 2/8 Tee selvitys markkinoilla olevista materiaaleista. Painettavan elektroniikan substraattimateriaalit Selvitä millaisia ominaisuuksia alustamateriaaleilta vaaditaan. Selvitä millaisia alustamateriaaleja on käytössä ja millaisia voidaan ottaa käyttöön painettavan elektroniikan tekniikoiden kehittyessä. Hiilinanoputket ja niiden hyödyntäminen Tee selvitys hiilinanoputkien käyttötavoista elektroniikassa. Tarkastele hiilinanoputkien ominaisuuksia elektroniikan kannalta. Pintakäsittely painettavassa elektroniikassa Selvitä miksi alustamateriaalin pintakäsittelyä tarvitaan ja mihin sitä voidaan hyödyntää. Tee selvitys erilaisista pintakäsittelytekniikoista. Painetut aktiivikomponentit Tee kirjallisuusselvitys painettujen aktiivikomponenttien valmistamisesta ja sovelluksista. Ympäristönmyötäinen elektroniikka Tarkastaja: Jani Valkama Miksi ympäristömyötäinen tuotesuunnittelu ei toteudu elektroniikkateollisuudessa Käytännön ongelmia (Kirjallisuusselvitys) Ympäristömyötäisessä tuotesuunnittelussa apuna käytettäviä työkaluja Käytännön ongelmat niiden käytössä Mahdollisia ratkaisuja Elektroniikkateollisuuden kielletyt aineet Lainsäädäntö maailmalla (Kirjallisuusselvitys) RoHS, REACH (ja WEEE-direktiivi); Materiaalikiellot ja -rajoitukset Vastaavanlaiset säännökset maailmalla ja niiden eroavaisuudet keskenään (esim. China- RoHS) Merkitys tuottajalle joka tavoittelee globaaleja markkinoita (Työssä tulisi käyttää niin uutta tietoa kuin mahdollista, koska muutoksia tapahtuu jatkuvasti) Elektroniikkatuotteen ympäristömyötäinen tuotekehitys käytännössä (Kirjallisuusselvitys/pohdinta) Valitse useita caseja, joissa tuotetta on parannettu ympäristömyötäisellä tuotekehityksellä Casejen tavoitteet, toteutus ja tulokset Pohdi eroja ja yhtäläisyyksiä, miten tuloksia voitaisiin hyödyntää muissa tuotteissa Ympäristö- ja talousnäkökulmat käsi kädessä Esimerkkejä elektroniikkateollisuudesta (Kirjallisuusselvitys) Miten nämä kaksi asiaa yhdistyvät? Ympäristöasioiden parantamisen vaikutus kustannuksiin Esimerkkejä Ympäristöasioiden parantamisen vaikutus kilpailukykyyn Esimerkkejä?

3 Tampereen teknillinen yliopisto 3/8 RF-tekniikan alueelta Tarkastaja: Olli-Pekka Lundén Sekoitusdemonstraattori TARVE: Laitteella voidaan havainnollistaa analogista signaalien sekoitusta tai näytteenottoa mm. opetustarkoituksessa. Sekoittimia käytetään mm. RF-tekniikassa signaalin taajuuden muuttamiseen. KUVAUS: Laitteisto koostuu pyörivästä kiekosta (halkaisija noin cm), jossa on säteittäinen kuviointi (esim. yksi musta sektori) ja strobovalosta, joka on toteutettu esim. suhteellisen kirkkaalla diodilla, ja diodin jolloin sen virtaa ohjataan funktiogeneraattorilla sopivalla taajuudella. Kun nopeasti välkkyvällä strobovalolla valaistaan kiekkoa tietyllä taajuudella, kiekon musta sektori tulee esille ja näyttää pysähtyvän paikoilleen. Musta sektori vastaa sekoitettavan signaalin osoitinesitystä. Strobovalo on näytteenottaja. VAATIMUKSET: Toimiva demonstroitu laitteisto, suunnitteludokumentaatio ja käyttöohje. Järjestelmämäärittely lyhyen kantaman VHF radiolinkille Selvitetään mahdolliset kantoaallon taajuudet (ja valitaan yksi), noudatettavat standardit ja muut yleisesti halutut ominaisuudet Määritellään lähettimen ja vastaanottimen sekä nämä muodostavien erillisten lohkojen suorituskyky Pyritään mahdollisimman yksinkertaiseen ratkaisuun Koaksiaali/mikroliuskasiirtymän mallinnus. KUVAUS: Koaksiaali/mikroliuskasiirtymä on suhteellisen yksinkertainen elektromekaaninen liitinkomponentti, jolla voidaan mahdollistaa signaalin kuljettaminen koaksiaalijohdon ja piirilevylle tehdyn mikroliuskan välillä. Parhaimmillaan komponentti ei tuo signaaliin muuta kuin korkeintaan pienen vaihesiirtymän, mutta käytännössä sen epäideaalisuudet tulevat esiin viimeistään mikroaaltoalueella. Käyttäjän kannalta olisi hyvä tietää, koska epäideaalisuudet alkavat olla merkittäviä ja kuinka ne voisi ottaa huomioon suunnittelussa. Komponentin kuva: TAVOITE: Rakennetaan testirakenteita, jotka mitataan mallinnusta varten. Kehitetään simuloinnin avulla malli, joka on pätevä vähintään 3 GHz taajuuteen asti. Mallin tulisi olla yksinkertainen mutta kuitenkin riittävän tarkka käytännön työssä. Mallina käytetään ekvivalenttipiiriä, joka voi koostua ideaalisista kondensaattoreista, keloista ja vastuksista ja mahdollisesti siirtojohdosta. Kuristin 1,5 GHz:lle. KUVAUS: Kuristin on yleiskäyttöinen piirialkio elektroniikassa ja myös suurtaajuuselektroniikassa. Kuristin voidaan toteuttaa pintaliitoskomponentina, mutta tällöin sen hinta on suhteellisen korkea. Halvempi ratkaisu saadaan mikroliuskalla joka toteutetaan suoraan piirilevylle. TAVOITE: Laskennallisesti, kokeillen ja mittauksilla etsitään sopivimmat mitat 1,5 GHz:n mikroliuskakuristimelle.

4 Tampereen teknillinen yliopisto 4/8 Kytkentäkondensaattori 1,5 GHz:lle. KUVAUS: Kytkentäkondensaattori päästää signaalin läpi lähes ideaalisesti mutta katkaisee tasavirran kulun. Se on hyvin yleinen elektroniikassa. Suurilla taajuuksilla operoitaessa pyritään yleensä valitsemaan kondensaattori, jonka impedanssi on mahdollisimman pieni. Tällöin kondensaattorin hajainduktanssi tulee merkittävään rooliin. Isoilla kondensaattoreilla on suuri parasiittinen sarjainduktanssi ja näin ollen niiden reaktanssi on suuri, kun taas liian pienillä kondensaattoreilla reaktanssi on pienen kapasitanssin takia korkea. TAVOITE: Laskennallisesti, kokeillen ja mittauksilla etsitään sopivin tyyppi - lähinnä fyysinen koko ja nimellinen kapasitanssi - 1,5 GHz:n kytkentäkondensaattorina toimivalle pintaliitoskomponentille. Personal electronics -alueelta Tarkastaja: Jaana Hännikäinen Peltier-elementtien käyttö elektroniikassa (kirjallisuusselvitys) Mitä Peltier-elementit ovat ja mihin niiden toiminta perustuu Peltier-elementtien ominaisuuksien vertailu Käyttökohteet elektroniikassa Keholliset käyttöliittymät (kirjallisuusselvitys) Mitä ovat keholliset käyttöliittymät Kehollisten käyttöliittymien toteutuksia Millaisiin sovelluksiin kehollisia käyttöliittymiä käytetään Puettava teknologia (kirjallisuusselvitys) Mitä puettavalla teknologialla tarkoitetaan Kehityshistoria Millaista on puettava teknologia nyt (toteutus) Älykkäiden ympäristöjen ohjaus (kirjallisuusselvitys) Mitä ovat älykkäät ympäristöt Mihin ohjaustoimintoja tarvitaan (kaikki mahdolliset ohjauskohteet) Millaisia menetelmiä on olemassa ja mihin nämä menetelmät soveltuvat Tilannetietoinen elektroniikka (kirjallisuusselvitys) Mitä on tilannetietoinen elektroniikka ja mihin sitä tarvitaan Tilannetietoisen elektroniikan toteutusvaihtoehtoja Ihmisen paikannus sisätiloissa (kirjallisuusselvitys) Nykytila ihmisen paikantamiseen sisätiloissa: millaisia menetelmiä on käytössä Menetelmien vertailu, jossa huomiota kiinnitetään esimerkiksi luotettavuuteen Menetelmien toimintaperiaate, edut ja haasteet Kapasitiiviset käyttöliittymät (kirjallisuusselvitys)

5 Tampereen teknillinen yliopisto 5/8 Millaisia käyttöliittymiä on tällä hetkellä toteutettu käyttäen kapasitiivista mittausta hyödyntäen Eri käyttöliittymien toteutus, toimintaperiaate, edut ja haasteet Ihmisen tunnistaminen kävelytyylin perusteella (kirjallisuusselvitys) Nykytila kuinka ihminen voidaan tunnistaa kävelytyylin perusteella sisätiloissa Menetelmistä kuvataan toimintaperiaate, edut ja haasteet Menetelmiä vertaillaan keskenään Lyhyen kantaman tiedonsiirto (kirjallisuusselvitys) Lyhyen kantaman, < 5 m, langaton tiedonsiirto nykytila Menetelmien toimintaperiaate, edut ja haasteet Menetelmiä vertaillaan keskenään ja huomiota kiinnitetään mm. pieneen tehonkulutukseen Lyhyen kantaman radiotaajuinen tiedonsiirto (kirjallisuuselvitys) Selvitys pienitehonkulutuksisista radiopiireistä (tehonkulutus milliwattien luokkaa, radiopiirien kantama ~kymmeniä metrejä ) Eri toteutukset ja radiopiirien vertailu keskenään Adaptiiviset käyttöliittymät (kirjallisuusselvitys) Mitä adaptiivisilla käyttöliittymillä tarkoitetaan ja miten käyttöliittymästä saadaan adaptiivinen Millaisia adaptiivisia käyttöliittymiä on olemassa Adaptiivisten käyttöliittymien ominaisuudet, käyttökohteet ja tulevaisuuden näkymät Langattomat sensoriverkot (kirjallisuusselvitys) Mitä ovat langattomat sensoriverkot Selvitys kaupallisista toteutuksista Langattomien sensoriverkkojen tehonkulutukseen vaikuttavat parametrit Menetelmät tehonkulutuksen pienentämiseksi Työssä näkökulmana tehonkulutuksen minimointi Puettavan elektroniikan näyttötekniikat (kirjallisuusselvitys) Millaisia näyttölaitteita, menetelmiä ja näyttöelementtejä käytetään puettavassa elektroniikassa Menetelmien/tekniikoiden toimintaperiaatteet, edut ja haasteet Menetelmien tulevaisuuden haasteet Valokuitujen ja LEDien käyttö puettavassa elektroniikassa Millaisissa sovelluksissa LEDejä tai valokuituja on käytetty tai käytetään tällä hetkellä Millaiselta näyttää tulevaisuus Hakkuriteholähteiden kondensaattorit (työ) ESL/ESR mittaukset ja vertailu valmistajan ilmoittamiin arvoihin. Tavoitteena on selvittää miten hyvin valmistajan antamat arvot pitävät paikkaansa, millä periaatteilla valmistajat ovat arvonsa ilmoittaneet sekä mitkä yleisesti saatavilla olevat kondensaattorityypit soveltuvat hakkurikäyttöön mittausten perusteella parhaiten. Kaapelien ja elektroniikkakomponenttien mikrofonisuus ja piezosähköisyys (työ)

6 Tampereen teknillinen yliopisto 6/8 Mikrofonisuuden ja piezosähköisyyden mittaaminen erityyppisistä kaapelirakenteista ja materiaaleista. Ilmiön suuruusluokka ja mahdolliset vaikutusmekanismit audiossa ja instrumentoinnissa. Kirjallisuusselvitys myös muista mahdollisesti vaikuttavista parametreista kuten esimerkiksi dielektrinen absorptio, heijastuminen, triboelektrisyys, kapasitanssin epälineaarisuus, vuotovirrat, RF häiriönvaimennus jne Seuraavien töiden aiheet liittyvät väitöskirjatutkimukseen, jossa tutkitaan tekstiilielektroniikan ominaisuuksia ja tekstiilin tuomaa lisäarvoa kuluttajaelektroniikan tuotteissa. Kaupallisia tekstiilielektroniikan sovelluksia ovat mm. Sykettä mittaava Adidas Fusion Shirt, Polar Electron Wear Link ja Suunnon Comfort Belt tekstiiliset sykkeen mittauspannat. Ala on uusi, kehittyvä ja kasvava, joten uusia sovelluksia tulee kokoajan markkinoille. Kandidaattitöiden aiheet ovat elektroniikan kirjallisuustutkimuksia, ja informaatiota on tarkoitus löytää mahdollisimman laaja-alaisesti ja siksi esim. lähdeviitteiden määrä on merkityksellistä. Elektroniikkatuotteiden ominaisuuksien mittaaminen Työn tarkoituksena on selvittää valittujen ominaisuuksien mittaus- ja tutkimusmenetelmät ja siihen liittyvät standardit. Lisäksi selvitetään soveltuvimmat tutkimusmenetelmät valituille tuotesovelluksille. Selvitykseen tulevat tuoteominaisuudet ja -sovellukset määritellään työn alkaessa. Lisätietoja aiheesta antaa Prof. Jukka Vanhala, p Elektroniikkalaitteen kuoren vaatimukset Työn tarkoituksena on tutkia kuluttajaelektroniikkalaitteen kuorelta vaadittavia ominaisuuksia. Työssä selvitetään kuoren yleisiä vaatimuksia elektroniikan suojaamiseen, mutta myös selvitetään kuoren vaatimukset tietyille sovelluksille. Sovellukset määritellään työn alkaessa. Lisätietoja aiheesta antaa Prof. Jukka Vanhala, p Paristot ja akut elektroniikassa (kirjallisuusselvitys) Eri tyypit, niiden rakenne ja toimintaperiaate Ominaisuuksien vertailu Minkälaisiin käyttökohteisiin parhaiten soveltuvat Pakkaustekniikan alueelta Tarkastaja: Pekka Heino ja Laura Frisk Iskukoetestaus elektroniikassa (kirjallisuusselvitys) Tarkoitus on selvittää, minkälaisia toteutustapoja voitaisiin hyödyntää standardiin perustuvien iskukoetestien suorittamiseen teettämällä laitteisto ilman kaupallista laitetoimittajaa.

7 Tampereen teknillinen yliopisto 7/8 Selvitetään, miten rasitustaso voidaan määrittää ja mitata, sekä miten varmistetaan kokeen toistettavuus. Työn tuloksena ehdotus/ehdotuksia siitä, miten koelaitteisto voitaisiin toteuttaa käytännössä. Elektroniikan liitosalustat (kirjallisuusselvitys) Eri tyyppiset liitosalustat, sekä jäykät että taipuisat Ominaisuuksien vertailu Elektroniikan suojaaminen pinnoittamalla (Kirjallisuusselvitystyö, 2 kpl painotuseroilla) Pinnoitteiden vaikutus Yleiset pinnoitemateriaalit ja ominaisuudet Valmistusmenetelmät Kiihdytetyt luotettavuustestit elektroniikkatuotteissa (Kirjallisuusselvitystyö, 3 kpl painotuseroilla) Elektroniikkatuotannossa käytetyt testit Vikaantumismekanismit Elinaikavastaavuus normaaliin käyttöön Elektroniikan 3D -pakkaaminen (Kirjallisuusselvitystyö) Pakkauksien kehittymisen historiaa Multi Chip Moduulien 3D toteustustekniikat: (PoP, PiP, SiP, Pinoaminen, Taivutus, Thru- Si) Johtavat liimat elektroniikan valmistuksessa (Kirjallisuusselvitystyö) Toimintaperiaatteet ICA/ACA Valmistusprosessi (kalvot/pastat, lämpötilat, paineet) Elektroniikan valmistus- ja pakkaustekniikoiden opetuksen sisällöllinen kehittäminen (Haastattelututkielma) Yrityskartoitus tulevista opetustarpeista Haastattelukysymysten valmistelu Kontaktilistan saa ohjaajalta, kun haastattelukysymykset on hyväksytty. Sähköpostihaastattelu ja Tulosten raportointi Luotettavuuden ennustaminen (Kirjallisuusselvitystyö Ennustavat ilmiöt Sovelluskohteet Huollon suunnittelu Yleisiä aiheita Tarkastaja: Jarmo Tanskanen Elektroniikan tyristorikomponentit ja niiden käyttö (kirjallisuusselvitys) Eri tyristorikomponentit, niiden rakenne ja toiminta Tyristorikomponenttien käyttö elektroniikassa Teholähteet elektroniikassa (kirjallisuusselvitys)

8 Tampereen teknillinen yliopisto 8/8 Lineaariset teholähteet ja niiden toiminta Hakkuriteholähteet ja niiden toiminta Teholähteiden käyttökohteet EMC elektroniikassa (kirjallisuusselvitys) EMC standardit ja CE hyväksyntä EMC näkökohtien huomioiminen elektroniikkasuunnittelussa mm. kotelointi, maadoitus, ESD

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010 1/7 S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset Laboratoriotyö, kevät 2010 Häiriöiden kytkeytyminen yhteisen impedanssin kautta lämpötilasäätimessä Viimeksi päivitetty 25.2.2010 / MO 2/7 Johdanto Sähköisiä

Lisätiedot

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT Työn tavoitteet o Havainnollistaa vaihtovirtapiirien toimintaa o Syventää ymmärtämystä aiheeseen liittyvästä fysiikasta 1 Johdanto Tasavirta oli 1900 luvun alussa kilpaileva

Lisätiedot

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto. 2 Teoreettista taustaa

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto. 2 Teoreettista taustaa FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT Työn tavoitteita o Havainnollistaa vaihtovirtapiirien toimintaa o Syventää ymmärtämystä aiheeseen liittyvästä fysiikasta 1 Johdanto Tasavirta oli 1900 luvun alussa kilpaileva

Lisätiedot

Dynatel 2210E kaapelinhakulaite

Dynatel 2210E kaapelinhakulaite Dynatel 2210E kaapelinhakulaite Syyskuu 2001 KÄYTTÖOHJE Yleistä 3M Dynatel 2210E kaapelinhakulaite koostuu lähettimestä, vastaanottimesta ja tarvittavista johdoista. Laitteella voidaan paikantaa kaapeleita

Lisätiedot

S-108.3020. Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö 1

S-108.3020. Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö 1 1/8 S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset Laboratoriotyö 1 Häiriöiden kytkeytyminen yhteisen impedanssin kautta lämpötilasäätimessä 13.9.2007 TJ 2/8 3/8 Johdanto Sähköisiä häiriöitä on kaikkialla ja

Lisätiedot

BY-PASS kondensaattorit

BY-PASS kondensaattorit BY-PA kondensaattorit H. Honkanen Lähes kaikki piirikortille rakennetut elektroniikkalaitteet vaativat BY PA -kondensaattorin käyttöä. BY-pass kondensaattorilla on viisi merkittävää tarkoitusta: Estää

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010 SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010 Sähkötekniikan koulutusohjelman toimintaympäristö ja osaamistavoitteet Sähkötekniikan koulutusohjelma on voimakkaasti poikkialainen ja antaa mahdollisuuden perehtyä

Lisätiedot

Seminaariesitelmä. Channel Model Integration into a Direct Sequence CDMA Radio Network Simulator

Seminaariesitelmä. Channel Model Integration into a Direct Sequence CDMA Radio Network Simulator S-38.310 Tietoverkkotekniikan diplomityöseminaari Seminaariesitelmä Channel Model Integration into a Direct Sequence CDMA Radio Network Simulator Teemu Karhima 12.8.2002 Koostuu kahdesta eri kokonaisuudesta:

Lisätiedot

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan VAIHTOVIRTAPIIRI 1 Johdanto Vaihtovirtapiirien käsittely perustuu kolmen peruskomponentin, vastuksen (resistanssi R), kelan (induktanssi L) ja kondensaattorin (kapasitanssi C) toimintaan. Tarkastellaan

Lisätiedot

Ohjelma TTY:llä. Kaksi esitystä: Puettavien tutkimus TTY:llä, 5 min Painettavan elektroniikan tutkimus TTY:llä, 7 min

Ohjelma TTY:llä. Kaksi esitystä: Puettavien tutkimus TTY:llä, 5 min Painettavan elektroniikan tutkimus TTY:llä, 7 min 1 Ohjelma TTY:llä Kaksi esitystä: Puettavien tutkimus TTY:llä, 5 min Painettavan elektroniikan tutkimus TTY:llä, 7 min Esillä olevat demonstraattorit 5 min Kierros laboratoriossa, 8 min Paluu VTT:lle Oma

Lisätiedot

Operatiivinen asiakirja Täydentävät tiedot

Operatiivinen asiakirja Täydentävät tiedot Operatiivinen asiakirja Täydentävät tiedot Vaatimustenmukaisuustiedot Koneen turvajärjestelmää varten MSS3s (A5:S3) NÄMÄ TIEDOT OVAT CATERPILLAR INC:N JA/TAI SEN TYTÄRYHTIÖIDEN OMAISUUTTA. KOPIOIMINEN,

Lisätiedot

Operatiivinen asiakirja Täydentävät tiedot

Operatiivinen asiakirja Täydentävät tiedot Operatiivinen asiakirja Täydentävät tiedot Vaatimustenmukaisuustiedot Koneen turvajärjestelmää varten MSS3i (A5:S1) NÄMÄ TIEDOT OVAT CATERPILLAR INC:N JA/TAI SEN TYTÄRYHTIÖIDEN OMAISUUTTA. KOPIOIMINEN,

Lisätiedot

FYS206/5 Vaihtovirtakomponentit

FYS206/5 Vaihtovirtakomponentit FYS206/5 Vaihtovirtakomponentit Tässä työssä pyritään syventämään vaihtovirtakomponentteihin liittyviä käsitteitä. Tunnetusti esimerkiksi käsitteet impedanssi, reaktanssi ja vaihesiirto ovat aina hyvin

Lisätiedot

Langattomat kenttäväylät rakennusautomaatiossa

Langattomat kenttäväylät rakennusautomaatiossa Langattomat kenttäväylät rakennusautomaatiossa Jouko Pakanen Prof. TKK Nykytilanne Rakennusautomaatiossa langatonta tiedonsiirtoa ei ole hyödynnetty laaja-alaisesti. Nykyteknologian puolesta se olisi jo

Lisätiedot

Sisäilmaston mittaus hyödyntää langatonta anturiteknologiaa:

Sisäilmaston mittaus hyödyntää langatonta anturiteknologiaa: Ismo Grönvall/Timo/TUTA 0353064 Tehtävä 5: Sisäilmaston mittaus hyödyntää langatonta anturiteknologiaa: Ihmiset viettävät huomattavan osan (>90 %) ajasta sisätiloissa. Sisäilmaston laatu on tästä syystä

Lisätiedot

HÄIRIÖSUOJAUS KAKSISUUNTAINEN PROSESSI SISÄISET JA ULKOISET HÄIRIÖT

HÄIRIÖSUOJAUS KAKSISUUNTAINEN PROSESSI SISÄISET JA ULKOISET HÄIRIÖT LUENTO 4 HÄIRIÖSUOJAUS KAKSISUUNTAINEN PROSESSI SISÄISET JA ULKOISET HÄIRIÖT HAVAINTOJA ELÄVÄSTÄ ELÄMÄSTÄ HYVÄ HÄIRIÖSUOJAUS ON HARVOIN HALPA JÄRJESTELMÄSSÄ ON PAREMPI ESTÄÄ HÄIRIÖIDEN SYNTYMINEN KUIN

Lisätiedot

Elektroniikan uudet pakkausteknnikat ja integrointi mekaniikkaan

Elektroniikan uudet pakkausteknnikat ja integrointi mekaniikkaan Elektroniikan uudet pakkausteknnikat ja integrointi mekaniikkaan Jukka Ranta 5.9.07 Jukka Ranta 5.9.2007 Muutostekijät ja haasteet Teknologia ei ole kypsää Elektroniikan kehitys on edelleen intensiivistä

Lisätiedot

1 Kohina. 2 Kohinalähteet. 2.1 Raekohina. 2.2 Terminen kohina

1 Kohina. 2 Kohinalähteet. 2.1 Raekohina. 2.2 Terminen kohina 1 Kohina Kohina on yleinen ongelma integroiduissa piireissä. Kohinaa aiheuttavat pienet virta- ja jänniteheilahtelut, jotka ovat komponenteista johtuvia. Myös ulkopuoliset lähteet voivat aiheuttaa kohinaa.

Lisätiedot

Cables in motion ALINDUFLEX. tekee sen helpoksi ALINDUFLEX

Cables in motion ALINDUFLEX. tekee sen helpoksi ALINDUFLEX ALINDUFLEX Cables in motion tekee sen helpoksi ALINDUFLEX ALINDUFLEX-TKD:n vallankumous kumikaapeleihin Erittäin taipuisa alumiinijohdin eristettynä laadukkaalla erikoiskumiseoksella sekä C8-liitostekniikka

Lisätiedot

SeekTech SR-20 Paikannin Kevyt mutta silti lujarakenteinen vastaanotin, joka antaa kaikki nopean ja tarkan paikannuksen tarvitsemat tiedot.

SeekTech SR-20 Paikannin Kevyt mutta silti lujarakenteinen vastaanotin, joka antaa kaikki nopean ja tarkan paikannuksen tarvitsemat tiedot. SeekTech SR-20 Paikannin Kevyt mutta silti lujarakenteinen vastaanotin, joka antaa kaikki nopean ja tarkan paikannuksen tarvitsemat tiedot. Helppokäyttöinen Kohdejohto ja suuntanuolet tunnistavat nopeasti

Lisätiedot

Antureiden aika Elektroniikkainsinöörien seura EIS 80 vuotta 27.3.2006 Hannu Martola toimitusjohtaja VTI Technologies Oy

Antureiden aika Elektroniikkainsinöörien seura EIS 80 vuotta 27.3.2006 Hannu Martola toimitusjohtaja VTI Technologies Oy Antureiden aika Elektroniikkainsinöörien seura EIS 80 vuotta 27.3.2006 Hannu Martola toimitusjohtaja VTI Technologies Oy Sisältö Historia Jack Kilby ja integroitu piiri Richard Feynman ja miniatyrisointi

Lisätiedot

83950 Tietoliikennetekniikan työkurssi Monitorointivastaanottimen perusmittaukset

83950 Tietoliikennetekniikan työkurssi Monitorointivastaanottimen perusmittaukset TAMPEREEN TEKNILLINEN KORKEAKOULU 83950 Tietoliikennetekniikan työkurssi Monitorointivastaanottimen perusmittaukset email: ari.asp@tut.fi Huone: TG 212 puh 3115 3811 1. ESISELOSTUS Vastaanottimen yleisiä

Lisätiedot

10. Kytkentäohje huonetermostaateille

10. Kytkentäohje huonetermostaateille . Kytkentäohje huonetermostaateille TERMOSTAATTIE JA TOIMILAITTEIDE KYTKETÄ JA KYT KE TÄ KO TE LOI HI 2 1 2 2 1 WehoFloor-termostaatti 3222 soveltuvaa kaapelia 3 1, mm 2. joh timet keskusyk sikköön käsikirjassa

Lisätiedot

Käytännön radiotekniikkaa: Epälineaarinen komponentti ja signaalien siirtely taajuusalueessa (+ laboratoriotyön 2 esittely)

Käytännön radiotekniikkaa: Epälineaarinen komponentti ja signaalien siirtely taajuusalueessa (+ laboratoriotyön 2 esittely) Käytännön radiotekniikkaa: Epälineaarinen komponentti ja signaalien siirtely taajuusalueessa (+ laboratoriotyön 2 esittely) ELEC-C5070 Elektroniikkapaja, 21.9.2015 Huom: Kurssissa on myöhemmin erikseen

Lisätiedot

EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003

EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003 EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003 LABORATORIOTÖIDEN OHJEET (Mukaillen työkirjaa "Teknillisten oppilaitosten Elektroniikka";

Lisätiedot

Jatkuvatoiminen monitorointi vs. vuosittainen näytteenotto

Jatkuvatoiminen monitorointi vs. vuosittainen näytteenotto Jatkuvatoiminen monitorointi vs. vuosittainen näytteenotto Teemu Auronen Muuntajan vikaantumiseen johtavia seikkoja Vikatilanteen estämiseksi, kehittyvien vikojen tunnistaminen on elinarvoisen tärkeää.

Lisätiedot

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Antti Karjalainen, PRK 30.10.2014 Komponenttien esittelytaktiikka Toiminta, (Teoria), Käyttö jännite, virta, teho, taajuus, impedanssi ja näiden yksiköt:

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2017

Radioamatöörikurssi 2017 Radioamatöörikurssi 2017 Elektroniikan kytkentöjä 7.11.2017 Tatu Peltola, OH2EAT 1 / 20 Suodattimet Suodattaa signaalia: päästää läpi halutut taajuudet, vaimentaa ei-haluttuja taajuuksia Alipäästösuodin

Lisätiedot

Dynatel M sarjan paikannus- ja merkintäjärjestelmä UUSI TEKNOLOGIA VAHINKOJEN TORJUNTA ERITTÄIN TARKKA TURVALLISUUS Uusi 3M Dynatel M sarjan paikannus- ja merkintäjärjestelmä HELPPOA KUIN PUHELIMEN KÄYTTÖ...

Lisätiedot

MICRO-CAP: in lisäominaisuuksia

MICRO-CAP: in lisäominaisuuksia MICRO-CAP: in lisäominaisuuksia Jännitteellä ohjattava kytkin Pulssigeneraattori AC/DC jännitelähde ja vakiovirtageneraattori Muuntaja Tuloimpedanssin mittaus Makrot mm. VCO, Potentiometri, PWM ohjain,

Lisätiedot

Mittalaitetekniikka. NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014

Mittalaitetekniikka. NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014 Mittalaitetekniikka NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014 1 1. VAIHTOSÄHKÖ, PERUSKÄSITTEITÄ AC = Alternating current Jatkossa puhutaan vaihtojännitteestä. Yhtä hyvin voitaisiin tarkastella

Lisätiedot

6. Analogisen signaalin liittäminen mikroprosessoriin 2 6.1 Näytteenotto analogisesta signaalista 2 6.2. DA-muuntimet 4

6. Analogisen signaalin liittäminen mikroprosessoriin 2 6.1 Näytteenotto analogisesta signaalista 2 6.2. DA-muuntimet 4 Datamuuntimet 1 Pekka antala 19.11.2012 Datamuuntimet 6. Analogisen signaalin liittäminen mikroprosessoriin 2 6.1 Näytteenotto analogisesta signaalista 2 6.2. DA-muuntimet 4 7. AD-muuntimet 5 7.1 Analoginen

Lisätiedot

Hyvinkään Vuokra-Asunnot Oy: Lämmityksen ohjaus- ja seurantajärjestelmä

Hyvinkään Vuokra-Asunnot Oy: Lämmityksen ohjaus- ja seurantajärjestelmä Hyvinkään Vuokra-Asunnot Oy: Lämmityksen ohjaus- ja seurantajärjestelmä Osallistumishakemukseen liittyviä kysymyksiä saapui määräaikaan 15.11.2014 klo 12.00 mennessä 18 kappaletta. Ohessa on yhteenveto

Lisätiedot

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Antti Karjalainen, PRK 14.11.2013 Komponenttien esittelytaktiikka Toiminta, (Teoria), Käyttö jännite, virta, teho, taajuus, impedanssi ja näiden yksiköt:

Lisätiedot

Pakkausteknologia. Pakkausteknologia

Pakkausteknologia. Pakkausteknologia Pakkauksen avulla IC-piiri suojataan ja liitetään piirilevylle Pakkaus suojaa piiriä Kosteus Epäpuhtaudet Mekaaninen rasitus Pakkaus liittää piirin sähköisesti muihin komponentteihin Impedanssisovitus

Lisätiedot

Energiatehokkuutta parantavien materiaalien tutkimus. Antti Karttunen Nuorten Akatemiaklubi 2010 01 18

Energiatehokkuutta parantavien materiaalien tutkimus. Antti Karttunen Nuorten Akatemiaklubi 2010 01 18 Energiatehokkuutta parantavien materiaalien tutkimus Antti Karttunen Nuorten Akatemiaklubi 2010 01 18 Sisältö Tutkimusmenetelmät: Laskennallinen materiaalitutkimus teoreettisen kemian menetelmillä Esimerkki

Lisätiedot

HS-8100 BLUETOOTH CAR KIT Tuotetiedot

HS-8100 BLUETOOTH CAR KIT Tuotetiedot Tuotetiedot Hands free -laite Mikrofoni Lyhyt mikrofoni 1 12 V -liitin 2 Mikrofoniliitäntä 3 Linkkipainike 4 Toiminnon merkkivalo (sininen/punainen) 5 Soittopainike 6 Äänenvoimakkuuden lisääminen (+) Käyttö

Lisätiedot

2. Sähköisiä perusmittauksia. Yleismittari.

2. Sähköisiä perusmittauksia. Yleismittari. TURUN AMMATTKORKEAKOULU TYÖOHJE 1 TEKNKKA FYSKAN LABORATORO 2.0 2. Sähköisiä perusmittauksia. Yleismittari. 1. Työn tavoite Tutustutaan tärkeimpään sähköiseen perusmittavälineeseen, yleismittariin, suorittamalla

Lisätiedot

Liikehavaintojen estimointi langattomissa lähiverkoissa. Diplomityöseminaari Jukka Ahola

Liikehavaintojen estimointi langattomissa lähiverkoissa. Diplomityöseminaari Jukka Ahola Liikehavaintojen estimointi langattomissa lähiverkoissa Diplomityöseminaari Jukka Ahola ESITYKSEN SISÄLTÖ Työn tausta Tavoitteen asettelu Johdanto Liikehavaintojen jakaminen langattomassa mesh-verkossa

Lisätiedot

Älyvaatteet työympäristössä

Älyvaatteet työympäristössä VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Älyvaatteet työympäristössä Johannes Peltola, Juha Häikiö, Satu-Marja Mäkelä / VTT Tuire Krogerus / Dimex Mikko Tammihovi / Telinekataja Taustaa älyvaatteista

Lisätiedot

Telecrane F24 Käyttö-ohje

Telecrane F24 Käyttö-ohje 1 Telecrane F24 Käyttö-ohje Sisällysluettelo - F24 Takuu & turvallisuusohjeet 3 - Käyttöönotto / paristot / vastaanottimen virtalähde 4 - Tunnistuskoodin vaihto 6 - Vastaanottimen virtalähteen jännitteen

Lisätiedot

TASA- JA VAIHTOVIRTAPIIRIEN LABORAATIOTYÖ 5 SUODATINPIIRIT

TASA- JA VAIHTOVIRTAPIIRIEN LABORAATIOTYÖ 5 SUODATINPIIRIT TASA- JA VAIHTOVIRTAPIIRIEN LABORAATIOTYÖ 5 SUODATINPIIRIT Työselostuksen laatija: Tommi Tauriainen Luokka: TTE7SN1 Ohjaaja: Jaakko Kaski Työn tekopvm: 02.12.2008 Selostuksen luovutuspvm: 16.12.2008 Tekniikan

Lisätiedot

Signaalien datamuunnokset. Näytteenotto ja pito -piirit

Signaalien datamuunnokset. Näytteenotto ja pito -piirit Signaalien datamuunnokset Muunnoskomponentit Näytteenotto ja pitopiirit Multiplekserit A/D-muuntimet Jännitereferenssit D/A-muuntimet Petri Kärhä 26/02/2008 Signaalien datamuunnokset 1 Näytteenotto ja

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Mikael Partanen VAATIMUSMÄÄRITTELYT

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Mikael Partanen VAATIMUSMÄÄRITTELYT POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma Mikael Partanen VAATIMUSMÄÄRITTELYT Opinnäytetyö Syyskuu 2011 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KÄSITTEET... 3 2.1 Kiinteistöautomaatio... 3 2.2

Lisätiedot

RFID ja etäanturit sovelluksia ja uutta teknologiaa. Kaarle Jaakkola 13.4.2011 VTT Technical Research Centre of Finland

RFID ja etäanturit sovelluksia ja uutta teknologiaa. Kaarle Jaakkola 13.4.2011 VTT Technical Research Centre of Finland RFID ja etäanturit sovelluksia ja uutta teknologiaa Kaarle Jaakkola 13.4.2011 VTT Technical Research Centre of Finland 2 RFID massasovellukset UHF-passiivi HF-passiivi NFC MMID erikoissovellukset Anturi-RFID

Lisätiedot

Radiolaitteet. Ostajan opas. Opas myyjille ja maahantuojille

Radiolaitteet. Ostajan opas. Opas myyjille ja maahantuojille Radiolaitteet Ostajan opas Opas myyjille ja maahantuojille Sisällysluettelo Johdanto... 2 Mitä merkinnät tarkoittavat?... 3 Oletko oikealla taajuudella?... 4 Kuka vastaa nettiostoksestasi?... 5 1 Johdanto

Lisätiedot

Korkean resoluution ja suuren kuva-alueen SAR

Korkean resoluution ja suuren kuva-alueen SAR Korkean resoluution ja suuren kuva-alueen SAR Risto Vehmas, Juha Jylhä, Minna Väilä ja prof. Ari Visa Tampereen teknillinen yliopisto Signaalinkäsittelyn laitos Myönnetty rahoitus: 50 000 euroa Esityksen

Lisätiedot

Refecor Oy. Jyrki Portin. Sensoriverkot Massamarkkinoille Suunnittelun ja valmistuksen haasteita

Refecor Oy. Jyrki Portin. Sensoriverkot Massamarkkinoille Suunnittelun ja valmistuksen haasteita Refecor Oy Jyrki Portin Sensoriverkot Massamarkkinoille Suunnittelun ja valmistuksen haasteita Esittelyni 11 vuotta suunnittelukokemusta RF, antennit ja radioteknologiat Systeemisuunnittelu Elektroniikka,

Lisätiedot

Flash AD-muunnin. Ominaisuudet. +nopea -> voidaan käyttää korkeataajuuksisen signaalin muuntamiseen (GHz) +yksinkertainen

Flash AD-muunnin. Ominaisuudet. +nopea -> voidaan käyttää korkeataajuuksisen signaalin muuntamiseen (GHz) +yksinkertainen Flash AD-muunnin Koostuu vastusverkosta ja komparaattoreista. Komparaattorit vertailevat vastuksien jännitteitä referenssiin. Tilanteesta riippuen kompraattori antaa ykkösen tai nollan ja näistä kootaan

Lisätiedot

-Popular Mechanics March, 1949. Uudet teknologiat ja elektroniikka 1 25.1.2006 AT

-Popular Mechanics March, 1949. Uudet teknologiat ja elektroniikka 1 25.1.2006 AT Aulis Tuominen Tuotteistamisen professori Turun yliopisto "Where a calculator on the Eniac is equipped with 18,000 vacuum tubes and weighs 30 tons, computers in the future may have only 1,500 vacuum tubes

Lisätiedot

Uudelleenkäytön jako kahteen

Uudelleenkäytön jako kahteen Uudelleenkäyttö Yleistä On pyritty pääsemään vakiokomponenttien käyttöön Kuitenkin vakiokomponentit yleistyneet vain rajallisilla osa-alueilla (esim. windows-käyttöliittymä) On arvioitu, että 60-80% ohjelmistosta

Lisätiedot

KONTTI - Teolliset komponenttiohjelmistot Tekesin ETX-ohjelma

KONTTI - Teolliset komponenttiohjelmistot Tekesin ETX-ohjelma KONTTI - Teolliset komponenttiohjelmistot Tekesin ETX-ohjelma Strateginen selvityshanke Eila Niemelä 1 Lähtökohta Selvitys suomalaisen teolllisuuden komponenttipohjaisten ohjelmistojen kehittämisestä ja

Lisätiedot

EMC Mittajohtimien maadoitus

EMC Mittajohtimien maadoitus EMC Mittajohtimien maadoitus Anssi Ikonen EMC - Mittajohtimien maadoitus Mittajohtimet ja maadoitus maapotentiaalit harvoin samassa jännitteessä => maadoitus molemmissa päissä => maavirta => häiriöjännite

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2015

Radioamatöörikurssi 2015 Radioamatöörikurssi 2015 Polyteknikkojen Radiokerho Radiotekniikka 5.11.2015 Tatu Peltola, OH2EAT 1 / 25 Vahvistimet Vahvistin ottaa signaalin sisään ja antaa sen ulos suurempitehoisena Tehovahvistus,

Lisätiedot

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS Ti Kandidaatintyö ja seminaari

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS Ti Kandidaatintyö ja seminaari LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS Ti5004000 - Kandidaatintyö ja seminaari Alkuraportti Avoimen lähdekoodin käyttö WWW-sovelluspalvelujen toteutuksessa Lappeenranta, 4.6.2007,

Lisätiedot

Operaatiovahvistimen vahvistus voidaan säätää halutun suuruiseksi käyttämällä takaisinkytkentävastusta.

Operaatiovahvistimen vahvistus voidaan säätää halutun suuruiseksi käyttämällä takaisinkytkentävastusta. TYÖ 11. Operaatiovahvistin Operaatiovahvistin on mikropiiri ( koostuu useista transistoreista, vastuksista ja kondensaattoreista juotettuna pienelle piipalaselle ), jota voidaan käyttää useisiin eri kytkentöihin.

Lisätiedot

VAIHTOVIRTAPIIRI. 1 Työn tavoitteet

VAIHTOVIRTAPIIRI. 1 Työn tavoitteet Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Sähkö- ja magnetismiopin laboratoriotyöt AHTOTAP Työn tavoitteet aihtovirran ja jännitteen suunta vaihtelee ajan funktiona. Esimerkiksi Suomessa käytettävä verkkovirta

Lisätiedot

Lyhyen kantaman radiotekniikat ja niiden soveltaminen teollisuusympäristössä. Langaton tiedonsiirto teollisuudessa, miksi?

Lyhyen kantaman radiotekniikat ja niiden soveltaminen teollisuusympäristössä. Langaton tiedonsiirto teollisuudessa, miksi? Lyhyen kantaman radiotekniikat ja niiden soveltaminen teollisuusympäristössä Jero hola ja Ville Särkimäki Lappeenrannan teknillinen yliopisto Langaton tiedonsiirto teollisuudessa, miksi? Toimilaitediagnostiikassa

Lisätiedot

testo 460 Käyttöohje

testo 460 Käyttöohje testo 460 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 460 Pikaohje testo 460 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Sensori 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset Laite sammutettuna >

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2014

Radioamatöörikurssi 2014 Radioamatöörikurssi 2014 Polyteknikkojen Radiokerho Radiotekniikka 4.11.2014 Tatu, OH2EAT 1 / 25 Vahvistimet Vahvistin ottaa signaalin sisään ja antaa sen ulos suurempitehoisena Tehovahvistus, db Jännitevahvistus

Lisätiedot

Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen

Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen EMC - Kaapelointi ja kytkeytyminen Kaapelointi merkittävä EMC-ominaisuuksien kannalta yleensä pituudeltaan suurin elektroniikan osa > toimii helposti antennina

Lisätiedot

Autonomisen liikkuvan koneen teknologiat. Hannu Mäkelä Navitec Systems Oy

Autonomisen liikkuvan koneen teknologiat. Hannu Mäkelä Navitec Systems Oy Autonomisen liikkuvan koneen teknologiat Hannu Mäkelä Navitec Systems Oy Autonomisuuden edellytykset itsenäinen toiminta ympäristön havainnointi ja mittaus liikkuminen ja paikannus toiminta mittausten

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2015

Radioamatöörikurssi 2015 Radioamatöörikurssi 2015 Polyteknikkojen Radiokerho Putket, häiriöt 17.11.2015 Tatu, OH2EAT 1 / 19 Putket Ensimmäisiä vahvistinkomponentteja, ei juuri käytetä enää nykyään Edelleen käytössä mm. suuritehoisissa

Lisätiedot

Ohjelmistoradio. Mikä se on:

Ohjelmistoradio. Mikä se on: 1 Mikä se on: SDR = Software Defined Radio radio, jossa ohjelmisto määrittelee toiminnot ja ominaisuudet: otaajuusalue olähetelajit (modulaatio) olähetysteho etuna joustavuus, jota tarvitaan sovelluksissa,

Lisätiedot

Verkkodatalehti. SHC500 SHC500 Gravimat GRAVIMETRISET PÖLYPITOISUUDEN MITTALAITTEET

Verkkodatalehti. SHC500 SHC500 Gravimat GRAVIMETRISET PÖLYPITOISUUDEN MITTALAITTEET Verkkodatalehti SHC500 SHC500 Gravimat A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T 13284-1 certified Tilaustiedot Tyyppi SHC500 Tuotenumero Pyynnöstä Tuotteen tarkat laitespesifikaatiot ja suorituskykytiedot

Lisätiedot

Protect-DG Kohti uusia tekniikoita vikatilanteiden ja hajautetun tuotannon hallinnassa

Protect-DG Kohti uusia tekniikoita vikatilanteiden ja hajautetun tuotannon hallinnassa Kohti uusia tekniikoita vikatilanteiden ja hajautetun tuotannon hallinnassa ST-POOLIN TUTKIMUSSEMINAARI 4.2.2016 Kimmo Kauhaniemi, Vaasan yliopisto Sisältö Hankkeen yleisesittely Ensimmäisiä alustavia

Lisätiedot

DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet

DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet Antti Stenvall Passiiviset piirikomponentit Luennon keskeinen termistö ja tavoitteet vastus käämi kondensaattori puolijohdekomponentit Tarkoitus on esitellä piiriteorian

Lisätiedot

RATKAISUT: 22. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi

RATKAISUT: 22. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi Physica 9. painos (0) RATKAST. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi RATKAST:. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi. a) Vaihtovirran tehollinen arvo on yhtä suuri kuin sellaisen tasavirran arvo, joka tuottaa vastuksessa

Lisätiedot

TUTWSN-mittausverkon käyttö opetuksessa TTY:llä

TUTWSN-mittausverkon käyttö opetuksessa TTY:llä TUTWSN-mittausverkon käyttö opetuksessa TTY:llä TTY:n on asentanut kehittämänsä uudenlaisen automaattisen langattoman mittausverkon TTY:n kampusalueen rakennuksiin. Verkkoa käytetään opetuksessa sekä kiinteistöjen

Lisätiedot

Konenäön hyödyntämismahdollisuudet teiden ylläpidossa ja hoidossa

Konenäön hyödyntämismahdollisuudet teiden ylläpidossa ja hoidossa INFRA2010 KEHITTÄMISOHJELMAN LOPPUSEMINAARI 5.11.2008 Konenäön hyödyntämismahdollisuudet teiden ylläpidossa ja hoidossa SEPPO ROPPONEN, Intopii Oy Sisältö Esiselvityksen tavoitteet ja osallistujat Mitä

Lisätiedot

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen.

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen. TIETOA MITTAUKSESTA VERENPAINE Olet saanut käyttöösi Beurer-mittalaitteen ja puhelimen. Mittalaitteella mitataan verenpaine ja syke. Mittauksen jälkeen puhelin lähettää mitatut arvot hoitajalle. Käsittele

Lisätiedot

Yhteisöllinen älykasvihuone Loppuseminaari 19.1.2015 Hankkeen tavoitteet

Yhteisöllinen älykasvihuone Loppuseminaari 19.1.2015 Hankkeen tavoitteet Yhteisöllinen älykasvihuone Loppuseminaari 19.1.2015 Hankkeen tavoitteet Kootaan cleantech-yrityksistä kasvihuoneen materiaali-, energia-, mittaus-, säätö-, valvonta-, viljely- ja vesitalouden ratkaisuihin

Lisätiedot

Paikannuspalvelut WLAN-ympäristöissä

Paikannuspalvelut WLAN-ympäristöissä Paikannuspalvelut WLAN-ympäristöissä Käytännön kokemuksia toteutuksista Cisco Expo 8.9.2009 Petteri Heino Enterprise Account Manager, Healthcare petteri.heino@hp.com Puhelin 040-5023230 2008 Hewlett-Packard

Lisätiedot

45 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja työskentely

45 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus: Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä toimimalla elektroniikka-alan työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen

Lisätiedot

Eristysvastuksen mittaus

Eristysvastuksen mittaus Eristysvastuksen mittaus Miksi eristyvastusmittauksia tehdään? Eristysvastuksen kunnon tarkastamista suositellaan vahvasti sähköiskujen ennaltaehkäisemiseksi. Mittausten suorittaminen lisää käyttöturvallisuutta

Lisätiedot

Käytännön elektroniikkakomponentit ja niiden valinta. 2015 Timo Dönsberg 1

Käytännön elektroniikkakomponentit ja niiden valinta. 2015 Timo Dönsberg 1 Käytännön elektroniikkakomponentit ja niiden valinta 2015 Timo Dönsberg 1 Yleistä Yksikään komponentti ei ole ideaalinen Toleranssi Stabiilisuus Lämpötilariippuvuus Taajuusvaste Lineaarisuus Hajakapasitanssi

Lisätiedot

Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen.

Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen. Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen. 1. Tuletko mittaamaan AC tai DC -virtaa? (DC -pihdit luokitellaan

Lisätiedot

Johdatus EMC:hen ja EMCdirektiiviin

Johdatus EMC:hen ja EMCdirektiiviin Johdatus EMC:hen ja EMCdirektiiviin TkT Mikko Kuisma LUT EMC Sähkömagneettinen yhteensopivuus (electromagnetic compatibility) tarkoittaa laitteen tai järjestelmän kykyä toimia sähkömagneettisessa ympäristössä

Lisätiedot

AUDIO/VIDEO-JÄRJESTELMÄ LÄHETIN JA VASTAANOTIN KÄYTTÖOHJE SUOMI

AUDIO/VIDEO-JÄRJESTELMÄ LÄHETIN JA VASTAANOTIN KÄYTTÖOHJE SUOMI VID-TRANS12KN 2.4GHz AUDIO/VIDEO-JÄRJESTELMÄ LÄHETIN JA VASTAANOTIN KÄYTTÖOHJE SUOMI Tärkeitä turvallisuusohjeita: Tämä laite tuottaa ja käyttää radiotaajuusenergiaa ja saattaa aiheuttaa valmistajan ohjeiden

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE TRC-1480 Langaton Sisä- ja ulkolämpötilan mittari kellolla ja sääasemalla

KÄYTTÖOHJE TRC-1480 Langaton Sisä- ja ulkolämpötilan mittari kellolla ja sääasemalla KÄYTTÖOHJE TRC-1480 Langaton Sisä- ja ulkolämpötilan mittari kellolla ja sääasemalla Huomio: Ulkolämpötila-anturin kantama on 30 m ilman esteitä. Tosiasiallinen kantama voi vaihdella signaalin kulun mukaan.

Lisätiedot

Älypuhelinverkkojen 5G. Otto Reinikainen & Hermanni Rautiainen

Älypuhelinverkkojen 5G. Otto Reinikainen & Hermanni Rautiainen Älypuhelinverkkojen 5G Otto Reinikainen & Hermanni Rautiainen Johdanto [1][2] Viimeisen 30 vuoden aikana mobiiliverkkojen markkinaosuus on kasvanut merkittävästi Langattomia laitteita on joillain alueilla

Lisätiedot

Mekatroniikan tutkimusverkoston kehittäminen Raumalla, METURA

Mekatroniikan tutkimusverkoston kehittäminen Raumalla, METURA 3.12.2015 1 Mekatroniikan tutkimusverkoston kehittäminen Raumalla, METURA 2 3 Mekatroniikka? Mekatroniikka tulee sanoista mekaniikka ja elektroniikka. Mekatroniikka termi keksittiin Japanissa 1970-luvulla,

Lisätiedot

THEME osaamismatriisi - elektroniikka/sähkötekniikka osakompetenssien/oppimistulosten kanssa

THEME osaamismatriisi - elektroniikka/sähkötekniikka osakompetenssien/oppimistulosten kanssa OSAAMISALUEET OSAAMISEN KEHITYSVAIHEET 1. Sähköisten ja/tai elektronisten järjestelmien asennus rakennuksiin ja teollisuuslaitoksiin. Hän osaa valmistella ja suorittaa yksinkertaisia sähköisiä ja elektronisia

Lisätiedot

Vaihtoehtolaskelmien vertailua netissä

Vaihtoehtolaskelmien vertailua netissä Vaihtoehtolaskelmien vertailua netissä Leena Kärkkäinen Metsäsuunnittelu verkossa ja verkostoissa Tikkurila, 23.4.2008 http://www.metla.fi/tapahtumat/2008/metsasuunnitelu/ Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet

Lisätiedot

IoT ja 3D-tulostus. Riku Immonen

IoT ja 3D-tulostus. Riku Immonen IoT ja 3D-tulostus Riku Immonen Tekniikan kehitys teollisuudessa I Teollinen vallankumous Mekanisaatio (Kangaspuut 1784) - Höyrykone - Vesivoima - II Teollinen vallankumous Massatuotanto (Tuotantolinjat

Lisätiedot

OPERAATIOVAHVISTIMET 2. Operaatiovahvistimen ominaisuuksia

OPERAATIOVAHVISTIMET 2. Operaatiovahvistimen ominaisuuksia KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikan ja liikenteen ala TYÖ 11 ELEKTRONIIKAN LABORAATIOT H.Honkanen OPERAATIOVAHVISTIMET 2. Operaatiovahvistimen ominaisuuksia TYÖN TAVOITE Tutustua operaatiovahvistinkytkentään

Lisätiedot

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari

Alkuraportti. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYN LAITOS CT10A4000 - Kandidaatintyö ja seminaari Alkuraportti Avoimen lähdekoodin käyttö WWW-sovelluspalvelujen toteutuksessa Lappeenranta, 30.3.2008,

Lisätiedot

PROBYTE CONTROL GSM GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite

PROBYTE CONTROL GSM GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite PROBYTE CONTROL GSM GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite GSM Control 3/5/03 sivu 1/6 Yleistä l - PROBYTE CONTROL GSM on hälytys- ja kauko-ohjauslaite, joka käyttää GSM/SMStekniikkaa viestien välitykseen GSM

Lisätiedot

KOHINASALPAKORTTI BX58 JA RX58

KOHINASALPAKORTTI BX58 JA RX58 KOHINASALPAKORTTI BX58 JA RX58 Pekka T. Pussinen, OH8HBG Tämä dokumentti käsittelee Nokia/Mobira B- ja R-58 -sarjan radiolaitteisiin soveltuvan kohinasalpakortin valmistamista ja asentamista. Radioamatöörikäytössä

Lisätiedot

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS - Hyväksyttiin keväällä 2011 - Tavoite rakennustuotteiden kilpailuesteiden poistaminen - Mahdollistaa tuotteiden Ce merkinnän - Erilainen kuin monet muut Ce merkintään tähtäävät

Lisätiedot

IMPEDANSSIMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet

IMPEDANSSIMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet 1 IMPEDANSSIMITTAUKSIA 1 Työn tavoitteet Tässä työssä tutustut vaihtojännitteiden ja virtojen sekä vaihtovirtapiirissä olevien komponenttien impedanssien suuruuksien eli vaihtovirtavastusten mittaamiseen.

Lisätiedot

CC-ASTE. Kuva 1. Yksinkertainen CC-vahvistin, jossa virtavahvistus B + 1. Kuva 2. Yksinkertaisen CC-vahvistimen simulaatio

CC-ASTE. Kuva 1. Yksinkertainen CC-vahvistin, jossa virtavahvistus B + 1. Kuva 2. Yksinkertaisen CC-vahvistimen simulaatio CC-ASTE Yhteiskollektorivahvistin eli emitteriseuraaja on vahvistinkytkentä, jota käytetään jännitepuskurina. Sisääntulo on kannassa ja ulostulo emitterissä. Koska transistorin kannan ja emitterin välinen

Lisätiedot

Referenssit ja näytteenotto VLBI -interferometriassa

Referenssit ja näytteenotto VLBI -interferometriassa Referenssit ja näytteenotto VLBI -interferometriassa Jan Wagner, jwagner@kurp.hut.fi Metsähovin radiotutkimusasema / TKK Eri taajuuksilla sama kohde nähdään eri tavalla ts. uutta tietoa pinta-ala D tarkkuustyötä

Lisätiedot

EMC: Electromagnetic Compatibility Sähkömagneettinen yhteensopivuus

EMC: Electromagnetic Compatibility Sähkömagneettinen yhteensopivuus EMC: Electromagnetic Compatibility Sähkömagneettinen yhteensopivuus Ympäristön häiriöt Laite toimii suunnitellusti Syntyvät häiriöt Sisäiset häiriöt EMC Directive Article 4 1. Equipment must be constructed

Lisätiedot

1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla

1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla PERMITTIIVISYYS Johdanto Tarkastellaan tasokondensaattoria, joka koostuu kahdesta yhdensuuntaisesta metallilevystä. Siirretään varausta levystä toiseen, jolloin levyissä on varaukset +Q ja Q ja levyjen

Lisätiedot

Verkkodatalehti ISD ISD400 OPTINEN TIEDONSIIRTO

Verkkodatalehti ISD ISD400 OPTINEN TIEDONSIIRTO Verkkodatalehti ISD00- ISD00 C D E F H I J K L M N O P Q R S T Esimerkkikuva Yksityiskohtaiset tekniset tiedot Suorituskyky Mittaetäisyys Valonlähde Tyyp. valopisteen koko (etäisyys) Tilaustiedot Tyyppi

Lisätiedot

TSI VELOCICALC 9515 KÄYTTÖOHJE

TSI VELOCICALC 9515 KÄYTTÖOHJE TSI VELOCICALC 9515 KÄYTTÖOHJE Velocicalc 9515 käyttöohje 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Mittarin perusvarusteet.. 3 2 Käyttöönotto. 3 Virransyöttö.. 3 Paristojen asennus... 3 Teleskooppianturin käyttö... 3 3 Mittarin

Lisätiedot

Kurssit 2015. Ennakoivan kunnossapidon kurssit ammattilaisille

Kurssit 2015. Ennakoivan kunnossapidon kurssit ammattilaisille Kurssit 2015 Ennakoivan kunnossapidon kurssit ammattilaisille Kurssit 2015 Ennakoivan kunnossapidon kurssit ammattilaisille Sisältö Pyörivien koneiden linjauskoulutus... 3 Värähtelymittaus ja analysointi...

Lisätiedot

Fluke 279 FC -yleismittari/lämpökamera

Fluke 279 FC -yleismittari/lämpökamera TEKNISET TIEDOT Fluke 279 FC -yleismittari/lämpökamera Etsi. Korjaa. Tarkasta. Raportoi. 279 FC, digitaalisen yleismittarin ja lämpökameran yhdistelmä, lisää mittausten tuottavuutta ja luotettavuutta.

Lisätiedot

Verkottumisen mahdollisuudet

Verkottumisen mahdollisuudet Verkottumisen mahdollisuudet Verkostojen luominen kannattaa aloittaa varhain Pro-hankinta Oy Ota selvää, minkälaisia oman toimialan hankintailmoitukset ovat käytä esim. Credita palvelua, josta löytyy myös

Lisätiedot