KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT

Samankaltaiset tiedostot

tuomari tuomitsee samalle pelaajalle toisen käytösrangaistuksen. Mitä merkitään pelaajalle #16 pöytäkirjaan ajassa 41:20?

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan?

KUULUTUSOHJEET - KANSAINVÄLISET OTTELUT

TOIMITSIJAOPAS (muokattu E-junnukiekolle sopivaksi)

SEURATOIMITSIJAKOULUTUS

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja

Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry

Kun pelaajat ovat siirtyneet vaihtoaitioon kuulutetaan aloituskokoonpanot sellaisella nopeudella, että pelaajat ehtivät omille pelipaikoilleen.

2. Pelikatkon syynä on hyökkäävän pelaajan tekemä pieneen rangaistukseen johtava rike omalla hyökkäysalueellaan. Mistä suoritetaan seuraava aloitus?

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt

SJL EROTUOMARIKOULUTUS 2008

Seuratoimitsijakoulutus Suomen Jääkiekkoliitto 1

EROTUOMARIKOULUTUS Vastaaja:

Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan D-G -ikäluokissa aina virallisia kilpailu- ja pelisääntöjä.

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio)

Toimitsijakoulutusmateriaali. kaudet G-E

Järjestäjällä tulee olla anottuna turnauslupa Jääkiekkoliiton alueelta, jolla turnaus pelataan.

valmentajat 6. The starting line-ups - team B team A.. goalkeeper defensemen (RD-LD).. forwards (RW-C-LW)..

Toimitsijakoulutusmateriaali. kausi C-Naiset

TURNAUSSÄÄNNÖT Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan.

RANGAISTUSAITION VALVOJA

SEURATOIMITSIJAT Hannele Lamusuo, Sanna Tikkanen, Johanna Tauriainen OJT ry Suomen Jääkiekkoliitto 1

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

Alueet järjestävät mahdollisuuksien mukaan tässä ikäluokassa myös sellaisia sarjoja, joissa taklaamisen rajoittamissääntö on voimassa.

SEURATOIMITSIJOIDEN PERUSKURSSI Suomen Jääkiekkoliitto 1

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali. kausi D-Naiset

Suomen Jääkiekkoliitto 1

JOUKKUETOIMITSIJAT. Pekka Artukka

Pelaajaluettelot nähtävissä osoitteessa

Otteluissa noudatetaan Kisamaailman sääntöjä muutamin muutoksin, joista kerrotaan tarkemmin Säännöt -osiossa.

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA

Toimitsijatehtävät ottelussa

TiTu / KIRJURI

SEURATOIMITSIJOIDEN JATKOKURSSI Suomen Jääkiekkoliitto 1

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot:

EROTUOMAREIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011

EROTUOMARIN KÄSIMERKIT

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata.

Lopullinen sarjajako sekä sarjasysteemi selviää ilmoittautumisen päätyttyä.

Kauden lopputurnaukset D1 ja D2 sarjoissa (päivitetty pelaamistapa Etelän D2 AA lohkojen osalta)

Ohje vaakamallisen (vanhan) pöytäkirjan täyttämiseen (junnut/iso kenttä) Harjun Kiekko 03

KUNNIOITA PELIÄ ARVOSTA KAIKKIA SEN TOIMIJOITA Suomen Jääkiekkoliitto 1

Turun Ringette ry Läntinen Pitkäkatu 22 b Turku

1. PIENI KÄYTÖSRANGAISTUS 2. HENKILÖKOHTAINEN KÄYTÖSRANGAISTUS 3. PELIRANGAISTUS KÄYTÖKSESTÄ

KESÄKYSYMYKSET Kotijoukkue voi aloittaa ottelun kuudella ( 6 ) kenttäpelaajalla. Oikein vai väärin?

Tulospalvelun pikaohje

SM-karsintasarjan seitsemän parasta SM-sarjaan ja loput Ykkössarjaan. Sarjat pelataan kaksinkertaisina (12 ottelua / joukkue).

LESPORT REAALIAIKAINEN TULOSPALVELU.

2. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli Kirjurin toimenkuva Kuuluttajan tehtäviä Ajanottajan tehtävät 6

Aktia- Kultakiekko Turnaus MYYRMÄEN JÄÄHALLI

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015

TOIMITSIJAKOULUTUS TOIMITSIJAKOULUTUS 06-08

Etelä-Karjalan alueen sarjat kaudelle

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN

Näkyvissä kioskirakennuksen seinällä olevalla ilmoitustaululla.

Blues Juniors. Ohjekirja vanhemmille KIRJURI TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT

Tilastointi- ja tulospalveluohjelma

Ohjeistus pöytäkirjan käyttöön. Suomen Lentopalloliitto ry

Virky. Alustavat sarjajaot ja joukkueet sarjoissa yläpuolella. Lopullinen sarjajako sekä sarjasysteemi selviää ilmoittautumisen päätyttyä.

Tilastointi- ja Tulospalveluohjelman käyttöohje

JOUKKUETOIMITSIJAT JÄÄKIEKKO-OTTELUSSA

Edustusoikeus yleissääntöjen mukaisesti. Perheenjäsenillä ei ole osallistumisoikeutta.

HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) Nuorisotyö PALOBANDY -SÄÄNNÖT

Transkriptio:

KUULUTUSOHJEET - KOTIMAISET OTTELUT (9.6.2017) Suomen Jääkiekkoliitto - Finlands Ishockeyförbund - Finnish Ice Hockey Association Veturitie 13 H - FI-00240 Helsinki - Tel. +358 (0)10 227 0200 - www.leijonat.fi

KUULUTTAJAN TOIMENKUVA Kuuluttajan tehtävä jääkiekko ottelussa on palvella joukkueita ja tuomareita sekä yleisöä, tässä järjestyksessä. Kuulutusten tärkein tehtävä on tiedon välitys. Kuuluttaja kertoo mitä tapahtui kuulutusohjeiden mukaisesti tai kuuluttaa tuomarin tai kirjurin pyynnöstä esim. muutoksen maalintekijään tai syöttäjiin tai miksi maalia ei hyväksytty tms. Näin yleisö ja pelaajat tietävät miten tuomio, maali tai muu tapahtuma pöytäkirjaan merkittiin. Kaikki muutokset pöytäkirjaan tulee kuuluttaa aina. Yleisön viihdyttäminen ja tunnelman luominen on sallittua, mutta hyvän maun rajoissa. Kotijoukkuetta saa hehkuttaa ja yleisön innostaminen on tietysti sallittua. Vastustajan halventaminen millään lailla on ehdottomasti hyvän kuulutustavan vastaista. Kirjuri on myös toimitsija-aition esimies, joka tekee viime kädessä päätökset ja kirjurilta kuuluttaja saa tarvitsemansa tiedon. Sääntöjen näin vaatiessa, toimitsija aitiossa voi olla erotuomarikortillinen toimitsijaesimies ja silloin vastuu toimitsija-aitiosta on hänellä. Erotuomarit ovat jääkiekko-ottelussa kaikkien toimivaltaisia esimiehiä ja heidän pyytämänsä kuulutukset toteutetaan aina sellaisinaan. Kirjuri on kuuluttajan paras kaveri. Kuuluttajan kannattaa istua aina kirjurin vieressä tai mahdollisimman lähellä. Toimiva yhteistyö kirjurin sekä muiden toimitsijoiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää ja toimitsija-aitiossa työskentely on tiimityötä. On tärkeää myös itse seurata tapahtumia jäällä, sekä pitää omaa kirjanpitoa. Kirjurilta kuuluttaja saa vahvistuksen toteutuneeseen tapahtumaan, jonka jälkeen asian voi kuuluttaa. Kuuluttaja ei koskaan sooloile, vaan odottaa vahvistusta. Tässä kohtaa tietysti järjen käyttö on sallittua ja kirjuri ei vahvista jokaista itsestään selvää asiaa. Kuuluttaja kuuluttaa kaikki pakolliset ja asiaankuuluvat kuulutukset myös ottelun päätyttyä. Kuulutus on ainoa keino joukkueille saada tieto, että jokin muutos on tehty tms. Virheitä sattuu kaikille, myös kuuluttajalle. Niistä ei tarvitse hermostua, mutta virheelliset kuulutukset tulee korjata mahdollisimman pian. Tämänkin asian voi vielä halutessaan varmistaa parhaalta kaverilta kirjurilta aina tapauskohtaisesti. KUULUTTAJAN TEHTÄVÄT ENNEN OTTELUA - Ole ajoissa paikalla ja varmista tarvittavien laitteiden toimivuus. - Hanki pelaajalistat ja tarkista, että ottelun tuomarit ovat tiedossa. - Varmista pelaavien joukkueiden viralliset nimet ja lyhenteet ja käytä niitä oikein kuulutuksissa. - Tarkista kuulutettavat nimet ja varmista, että osaat lausua ne oikein. Kysy apua, jos jokin mietityttää. Suomen Jääkiekkoliitto - Finlands Ishockeyförbund - Finnish Ice Hockey Association Veturitie 13 H - FI-00240 Helsinki - Tel. +358 (0)10 227 0200 - www.leijonat.fi

- Varmista kirjurilta kyseisen ottelun säännöt; sarjan/tapahtuman virallinen nimi, peliaika, erien määrä, jatkoaika ja mahdollinen voittolaukauskilpailu. Varmista myös kuulutetaanko aloituskentälliset. Vahvistetut aloituskentälliset saat kirjurilta lämmittelyn jälkeen. - Käy huolella läpi kuulutukset, jotka tulee tehdä ennen ottelua, sen aikana ja sen jälkeen. Varmista kaikki ajat, jolloin kuulutukset tulee tehdä, jotta ottelun alku ei viivästy tai että ehdit kuuluttaa kaiken tarvittavan ajoissa. Jos hallissa soi musiikki, on myös hyvä sopia DJ :n kanssa milloin volyymia täytyy laskea ja miten yhteyden pito teidän kesken tulee toimimaan. Yleinen ohjeistus on, että kuulutusten alla ei soi musiikki, mutta esimerkiksi pelaajaesittelyjen alla taustamusiikki voi soida, kuitenkin siten että kuulutuksesta saa selvää. YLEISTÄ Pääsääntöisesti kuulutukset tehdään aina pelin käynnistyttyä, seuraavan aloituksen jälkeen. Näin joukkueet ja yleisö saavat tiedon häiriöttä, kun keskittyminen on taas itse ottelussa eikä esim. maalin juhlimisessa tai jäähyn selvittämisessä. Näin toimittaessa katkot jäävät musiikin tai mainosten ajamiseen. Tässäkin asiassa tulee käyttää pelisilmää. Jos esim. erää on jäljellä enää sekunteja, on hyvä pyrkiä kuuluttamaan jo katkon aikana ennen summeria. Tai jos kyseessä on epäselvä tilanne, esim. joukkuerangaistus ja joukkueet sekä yleisö ovat epätietoisia, voi kuulutuksen tehdä aikaisemmin. Myös maalin hylkäykset, peliajan korjaus ja vastaavat kuulutukset on hyvä tehdä jo ennen aloitusta. Pelin lukeminen on tässäkin tärkeä ja jos kyseessä on syystä tai toisesta odottamattoman pitkä katko esim. korjaustöiden tms. takia voi olla hyvä kuuluttaa ja käyttää aika hyväksi. Jos jäällä on loukkaantunut pelaaja, niin samalla tavalla kuin musiikkiakaan ei silloin soiteta, ei myöskään kuuluteta mitään ellei erikseen pyydetä. Maalivahtien torjunnat kuulutetaan erän päätyttyä ja aina seuraavan erän alkaessa n. minuutti ennen erän alkua. Kolmannen erän torjunnat kuulutetaan ottelun päätyttyä, kun kirjuri ne on vahvistanut. Laukaukset kotimaisissa otteluissa yläsarjoissa, jos on tiedossa. Yleisömäärä pyritään kuuluttamaan kolmannen erän aikana. Ottelun jälkeen kuulutetaan lopputulos ja torjunnat. Tapana on myös kiittää yleisöä, joukkueita, tuomareita ja toimitsijoita. Kuuluttaja on hyvä renki mutta huono isäntä, Mikrofoni on miekkaa mahtavampi Suomen Jääkiekkoliitto - Finlands Ishockeyförbund - Finnish Ice Hockey Association Veturitie 13 H - FI-00240 Helsinki - Tel. +358 (0)10 227 0200 - www.leijonat.fi

KUULUTUSOHJEET Kotimaisiin otteluihin Yleisen ohjeistuksen mukaisesti pelikello alkaa laskea 60 minuuttia alaspäin tuntia ennen ottelun alkamisaikaa. Taulukon kellonajat ovat tämän mukaisia. Tällainen aikataulutus ei tietenkään ole kaikissa otteluissa mahdollista,joten tarkasta ottelussa käytettävä aikataulu järjestäjältä. Ennen ottelun alkua 1. 40:00 ja 10:00 (*) Jos ottelussa on alkulämmittely, niin tämä alkulämmittelyn alkamisaikaan: Hyvää iltapäivää / iltaa arvoisa yleisö ja tervetuloa seuraamaan -sarjan (ja lohkon) ottelua jäähalliin Seuraavassa ottelussa pelaavat ja 2. -39:00 Arvoisa yleisö, jääkiekko on nopea peli. Muistakaa seurata tapahtumia jäällä ja varoa katsomoon lentäviä kiekkoja 3. - 21:00 "Yksi minuutti jäljellä lämmittelyaikaa" 4. - 10:00 (*) Ensin kohdan 1 "tervetuloa" ja sitten kokoonpanot, jos eivät tule videolta. "Joukkueiden kokoonpanot ovat:" Vierasjoukkue Kotijoukkue maalivahdit.. Yksi, Mikko Maalivahti maalivahdit.. Yksi, Mikko Maalivahti kenttäpelaajat (numerojärjestyksessä) kenttäpelaajat. (numerojärjestyksessä) päävalmentaja. päävalmentaja. 5. 7:00 Ottelun tuomaristo jäälle ja heidän esittely: Ottelun tuomarit ovat : (Jos ottelussa ei käytetä linjatuomareita, ei ole myöskään päätuomareita, ainoastaan erotuomareita.) päätuomarit/erotuomarit ovat ja linjatuomarit ovat ja

6. 6:30 Joukkueiden sisääntulo Tervetuloa vierasjoukkue 6:20 Tervetuloa kotijoukkue 7. 01.30 KUNNIOITA PELIÄ - KUULUTUS (Kaikissa otteluissa!): "Suomen Jääkiekkoliiton Kunnioita Peliä vala muistuttaa kunnioittamaan Kiekkoperheen kaikkia jäseniä: pelaajia, valmentajia, tuomareita ja vanhempia. Pelin kunnioittamisessa on kyse hyvästä käytöksestä - siitä että annat kaikkesi oman joukkueesi puolesta, mutta kunnioitat silti vastustajaa. Muista kunnioitus myös katsomossa. Käyttäydy hallilla, kuten sen ulkopuolella. Ole esimerkki." 8. 01.00 Aloituskentälliset (jos sarjassa ne kuulutetaan ja on tiedossa) Joukkueiden ilmoittamat aloituskentälliset (vieras ensin) maalivahti.. Yksi, Mikko Maalivahti Vasen puolustaja, Oikea puolustaja. hyökkääjät: vasen laitahyökkääjä, keskushyökkääjä., oikea laitahyökkääjä

Ottelun aikana Kuulutus välittömästi ottelun alkaessa ja jokaisen erä alussa (ensimmäisen aloituksen jälkeen): Arvoisa yleisö, jääkiekko on nopea peli. Muistakaa seurata tapahtumia jäällä ja varoa katsomoon lentäviä kiekkoja A) Maali 1. Maali: neljäs maali (yli-/alivoimalla), maalintekijä #99 AA, syöttäjät #88 BB ja #77 CC, aika 36:12 2. Korjaus / lisäys maalitekijä tai syöttäjä: korjaus / lisäys :n ensimmäiseen maaliin ajassa 36:12 maalintekijä # 88 BB / syöttäjinä #99 AA ja # 77 CC B) Videotarkistus "Maalitilannetta tarkastellaan videolta - play is being reviewed " - Maali hyväksytään - Maalia ei hyväksytä maali on syntynyt ajassa 09:45, maalintekijä #99 AA, syöttäjänä # 88 BB - maalia ei ole syntynyt. KATSO SYY KOHDASTA C C) Maalin hylkääminen Ei maalia kiekko ei ylittänyt maaliviivaa Ei maalia maali pois paikaltaan ennen kiekon Ei maalia kiekko maalissa erän/peliajan päättymisen jälkeen Ei maalia kiekko ohjattiin maaliin kädellä Ei maalia kiekko potkaistiin maaliin Ei maalia kiekko maaliin erotuomarista Ei maalia kiekko pelattiin maaliin korkealla mailalla Ei maalia pelaaja maalialueella ennen kiekkoa Ei maalia pelikatko ennen kuin kiekko maalissa

D) Aikalisä aikalisä Aikalisä päättynyt (päättymistä ei kuuluteta, jos summeri käytössä) E) Rangaistukset 1. Pieni rangaistus 2. Pieni rangaistus ja käytösrangaistus, #11 PP, 2 minuuttia, syy väkivaltaisuus, aika 11:15, #11 PP, 2 minuuttia ja käytösrangaistus, syy päähän kohdistunut taklaus, aika 11:15, kahden minuutin rangaistuksen kärsii # 22 JJ 3. Iso rangaistus ja pelirangaistus 4. Ottelurangaistus, #11 PP, viisi minuuttia ja pelirangaistus, syy korkea maila, #11 PP, ottelurangaistus, syy Huitominen rangaistuksen kärsii # 22 JJ, aika 11:15 rangaistuksen kärsii # 22 JJ, aika 11:15 5. Useita rangaistuksia vierasjoukkueen rangaistukset kuulutetaan ensin "Vieras", #10 KK, 2 minuuttia, syy väkivaltaisuus, "Koti", numero #11 PP, 2 minuuttia, syy väkivaltaisuus, aika 11:15, joukkueet tasalukuiset 6. Maalivahtien rangaistukset # 1 RR, 2 minuuttia, syy huitominen, rangaistuksen kärsii # 22 JJ, aika 24:53 7. Joukkuerangaistukset, kahden minuutin joukkuerangaistus syy: liian monta pelaajaa jäällä, rangaistuksen kärsii # 22, JJ, aika 24:53

F) Joukkueiden voimasuhteiden muutosten kuulutukset Alku- Lopputilanne tilanne 5-5 5-4 "Vieras" # 20 GG, 2 minuuttia, syy koukkaaminen, aika 24:53 5-5 4-4 "Vieras" # 40, GG 2 minuuttia, syy koukkaaminen, "Koti" # 11 PP 2 minuuttia, syy huitominen, aika 24:53, Joukkueet tasalukuiset 5-4 5-3 "Vieras" # 20 GG, 2 minuuttia, syy koukkaaminen, aika 24:53 5-3 4-3 "Koti" # 11 PP 2 minuuttia, syy huitominen, aika 24:53, 4-4 5-4 "Koti" täysilukuinen 4-4 4-3 "Vieras" # 40, GG 2 minuuttia, syy koukkaaminen, aika 24:53 4-3 5-3 "Koti" täysilukuinen 3-3 5-3 "Koti" täysilukuinen 3-3 4-3 "Vieras" vajaalukuinen 5-4 5-5 Joukkueet täysilukuiset 4-4 5-5 Joukkueet täysilukuiset 5-4 4-4 "Koti" # 11 PP 2 minuuttia, syy huitominen, aika 24:53, Joukkueet tasalukuiset 4-3 4-4 Joukkueet tasalukuiset 4-3 3-3 Joukkueet tasalukuiset 5-3 5-4 Ei kuulutuksia G) Vajaalukuisuus erän alussa A/B aloittaa 1./2./3. erän vajaalukuisena

H) Mainoskatkot - jos tapahtumassa niitä on (selvitä järjestäjältä) Ottelussa on jokaisessa erässä 2 mainoskatkoa. Mainoskatkon pituus on 70 sekuntia Mainoskatko I) Erien viimeisten minuuttien sekä yleisömäärän kuulutus Ensimmäistä / toista erää jäljellä yksi minuutti Kolmatta erää jäljellä kaksi minuuttia 3. erän aikana Ottelun yleisömäärä on xx xxx (3. erä n.12-15 min kohdalla) J) Erätauon alkaessa, vähän ennen seuraavan erän alkua ja ottelun päätyttyä 1. Torjunnat Maalivahtien torjunnat 1. (/ 2. / 3.) erässä / (jatkoajalla): " Koti " # 1 RR torjuntaa " Vieras " # 30 ZZ torjuntaa 2. Ottelun lopputulos ottelu päättyi tulokseen / tasatulokseen - K) Maalivahdin vaihto 1. Vaihto vaihtaa maalivahtia. Maalilta pois # (nimi) ja maalille # (nimi). Aika 2. Virhe maalivahdin vaihdossa "Pelikatkon syynä maalivahdin liian aikainen vaihto"

L) Jatkoaika ja voittomaalikilpailu 1. Jatkoaika Seuraava kuulutus annetaan, kun ottelu on tasan kolmannen erän jälkeen : koska varsinaisen peliajan jälkeen peli on tasan seuraa 2 minuutin väliajan jälkeen 5 minuutin jatkoaika ( tai 15/20 minuutin jatkoerä) maalista-poikki periaatteella (selvitä ennen ottelun alkua jatkoajan/jatkoerän pituus!) 2. Voittomaalikilpailu Koska peli on tasan, seuraa voittomaalikilpailu Kumpikin joukkue lähettää vuorollaan kolme (3) eri pelaajaa suorittamaan voittomaalilaukauksen Joukkue, joka tekee voittomaalikilpailussa enemmän maaleja, on ottelun voittaja Mikäli ottelu on edelleen tasan kolmen suorituskerran jälkeen, joukkue lähettää vapaassa järjestyksessä pelaajan kerrallaan ns. mies-miestä vastaan suoritettavaan tiebreak- laukaisukilpailuun. Suorittava pelaaja voi olla sama tai eri kuin edellisessä laukauksessa. Kilpailu päättyy toisella kierroksella heti, kun toinen joukkue tekee yhdenkin maalin enemmän ja laukausvuorot ovat tasoissa aloittaa voittomaalikisan (selvitä tuomareilta) M) Parhaat pelaajat /muut palkinnot Tässä ottelussa palkitaan kummastakin joukkueesta parhaat pelaajat "TISSOT :n palkinnoilla". Palkinnot jakaa NN, titteli/asema. Parhaat pelaajat ovat # 20 GG ja # 99 AA. (tauota tarv.!) HÄVINNYT JOUKKUE ENSIN!!

P) Seuraava ottelu Joukkueen seuraava kotiottelu pelataan tässä hallissa (päivämäärä) klo. Ottelussa kohtaavat ja Q) Aiemmat ottelut/väliaikatiedot Väliaikatieto/Lopputulos hallista ottelu CC-DD, tilanne kahden erän jälkeen -. Aiemmin tänään pelatussa ottelussa E-F lopputulos X-Y CC-DD väliaikatietoja jumbotaululla R) Pelikellon toimintahäiriö 1. Jos pelikello lakkaa toimimasta: Arvoisa yleisö, peliaikaa seurataan väliaikaisesti käsiajanotolla jäljellä (TAI) pelattu 2. Jäljellä olevat rangaistus ajat (Katkolla tärkeämpi kuulutus on se kumpi päättyy ensin: erä vai rangaistus, vain toista kannattaa kuuluttaa) "Rangaistusta jäljellä " Jos on useita rangaistuksia ja ne päättyvät eri aikoihin, niin kuulutetaan ylivoima-aikaa: :n ylivoimaa jäljellä " Arvoisa yleisö, pelikello on jälleen toiminnassa