Tulehduksellisten ja immuunivälitteisten tilojen oireenmukaiseen hoitoon tai tukihoitoon koirilla ja kissoilla.



Samankaltaiset tiedostot
Tabletti Beige tai vaaleanruskea pitkänomainen tabletti, jossa on jakouurre toisella puolella. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

PAKKAUSSELOSTE. Dermipred Vet 5 mg tabletit koirille Dermipred Vet 10 mg tabletit koirille Dermipred Vet 20 mg tabletit koirille

Tulehduksen ja kivun lievittäminen sekä akuuteissa että kroonisissa luusto-lihassairauksissa koirilla.

NOBIVAC RABIES VET. Adjuvantti: Alumiinifosfaatti (2 %) 0,15 ml (vastaten alumiinifosfaattia 3 mg)

Ääreis- ja aivoverenkierron parantaminen. Haluttomuuden ja letargian vähentäminen ja yleisen olemuksen parantaminen koiralla.

Annosta tulee muuttaa eläimillä, joilla on munuaisten tai maksan vajaatoiminta, koska haittavaikutusriski on suurentunut.

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Jos haittavaikutuksia ilmenee, tulee hoito keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin.

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Canicaral vet 160 mg tabletit koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. 1 tabletti sisältää:

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Carprofelican vet 50 mg/ml injektioneste, liuos, koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Perlutex Vet. 5 mg tabletti 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Furosoral vet 10 mg tabletit kissoille ja koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. 1 tabletti sisältää:

Kissa: Leikkauksen jälkeisen kivun lievitys kohdun ja munasarjojen poistoleikkauksen sekä pienten pehmytkudoskirurgisten toimenpiteiden jälkeen.

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Dolpac vet tabletit keskikokoisille koirille (3 30 kg) 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttavalle aineelle tai apuaineille.

VALMISTEYHTEENVETO. Tulehdusoireiden ja kivun lievittäminen lihas-, nivel- ja luustoperäisissä tautitiloissa sekä kirurgisten toimenpiteiden jälkeen.

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. PARVOERYSIN vet injektioneste, emulsio sialle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi 2 ml:n annos sisältää:

Antimikrobisen hoidon tukena vähentämään kliinisiä akuutin hengitystieinfektion sekä akuutin utaretulehduksen oireita naudalla.

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Canizol vet 400 mg tabletti koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. 1 tabletti sisältää: Vaikuttava aine:

Kivun ja tulehduksen lievittäminen koiran akuuteissa ja kroonisissa tuki- ja liikuntaelimistön sairauksissa koirilla.

VETOX vet 10 IU / ml, injektioneste, liuos naudalle, sialle, hevoselle, lampaalle ja koiralle

Farmakoterapeuttinen ryhmä: steroideihin kuulumaton anti-inflammatorinen lääkeaine, ATCvet-koodi QM01AE90

VALMISTEYHTEENVETO. Vaikuttava(t) aine(et): Hevosen puhdistettua antiseerumia, jonka vaikuttava aine on tetanusantitoksiini.

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Carprieve vet 50 mg purutabletti koiralle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi tabletti sisältää:

VALMISTEYHTEENVETO. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Canidryl 50 mg tabletti koirille Karprofeeni. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Vaikuttava aine:

VALMISTEYHTEENVETO. Ei saa antaa koirille, joiden tärykalvo on puhjennut. Ei saa antaa, jos on tunnettua yliherkkyyttä valmisteen jollekin aineosalle.

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. SUISENG vet. Injektioneste, suspensio, sioille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Koostumus annosta kohti (2 ml):

PAKKAUSSELOSTE. Efex vet 10 mg purutabletti kissalle ja koiralle Efex vet 40 mg purutabletti koiralle Efex vet 100 mg purutabletti koiralle

VALMISTEYHTEENVETO. Duramune DAPPi injektiokuiva-aine, kylmäkuivattu ja liuotin suspensiota varten

Osa I B 1 Valmisteyhteenveto 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Dilaterol vet 25 mikrog/ml siirappi hevosille. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. RIMADYL BOVIS VET 50 mg/ml injektioneste, liuos 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

VALMISTEYHTEENVETO. Valmistetta ei saa antaa kanille, marsulle, hamsterille, gerbiilille eikä muille pienille jyrsijöille.

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Norocarp 100 mg tabletti koiralle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi tabletti sisältää:

Tulehduksen lievittäminen ja kuumeen alentaminen yksittäisillä eläimillä.

VALMISTEYHTEENVETO ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Propalin 50 mg/ml, siirappi koirille LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. 1 ml valmistetta sisältää:

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

Kivun ja tulehduksen lievittäminen koiran akuuteissa ja kroonisissa tuki- ja liikuntaelimistön sairauksissa.

Lääkevalmisteella ei enää myyntilupaa

0,5 ml rokoteannos yksittäisannosta varten tai 0,2 ml (50 annoksen tai 200 annoksen pakkaus) sisältää:

Lihaksensisäinen antotapa ei ole hyväksytty hevoselle, koska käytettävissä ei ole riittäviä jäämäselvityksiä varoajan asettamiseksi.

VALMISTEYHTEENVETO. Sydän-, maksa- ja munuaisperäiset turvotukset. Hydrothorax, ascites ja epäspesifinen vesipöhö.

VALMISTEYHTEENVETO 1

Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttavalle aineelle tai apuaineille.

1. ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI. AURIZON korvatipat, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

VALMISTEYHTEENVETO. Koira Lievän tai kohtalaisen sisäelimiin liittyvän kivun lievittämiseen. Rauhoittamiseen yhdessä medetomidiinin kanssa.

Hevosilla valmiste on tarkoitettu akuutin tuki- ja liikuntaelinsairauksiin liittyvän tulehduksen lievitykseen.

Carepen vet 600 mg intramammaarisuspensio lypsävälle lehmälle.

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Loxicom 0,5 mg/ml oraalisuspensio kissalle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi millilitra sisältää: Vaikuttava aine:

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Equibactin vet (333 mg/g + 67 mg/g) oraalipasta hevosille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. 1 gramma sisältää:

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI

VALMISTEYHTEENVETO 1

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Revertor vet 5 mg/ml injektioneste, liuos koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Thyroxanil vet 200 mikrogrammaa tabletit koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. 1 tabletti sisältää:

Leikkauksenjälkeisen kivunlievityksen turvallisuus kissoilla on dokumentoitu vain tiopentaali-/halotaanianestesian

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Amoxibactin vet 250 mg tabletit koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Clinacin 300 mg tabletti koiralle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. AMOXIVAL VET 200 mg tabletti koiralle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Vaikuttava aine:

VALMISTEYHTEENVETO. Kissa: Leikkauksenjälkeisen kivun lievittäminen ovariohysterektomian ja pienten pehmytkudosleikkausten jälkeen.

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

VALMISTEYHTEENVETO. Yksi kalvopäällysteinen tabletti sisältää 230 mg pyranteeliembonaattia ja 20 mg pratsikvanteelia

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Lactovac vet. injektioneste, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi annos (5 ml) sisältää:

COMFORION VET 100 mg/ml injektioneste, liuos hevoselle, naudalle ja sialle

VALMISTEYHTEENVETO. Tabletti. Vaaleanpunainen, pyöreä tabletti, toisella puolella jakouurre, toisella puolella painettu numero 500.

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. AviPro THYMOVAC Kuiva-aine, kylmäkuivattu, juomaveteen sekoitettavaksi. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Eurican Lmulti injektioneste, suspensio. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi annos (1 ml) suspensiota sisältää:

VALMISTEYHTEENVETO. Kivun ja tulehduksen lievittäminen koiran akuuteissa ja kroonisissa tuki- ja liikuntaelimistön sairauksissa.

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Rycarfa vet 50 mg/ml injektioneste, liuos, koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Porceptal Vet 4 mikrog/ml injektioneste, liuos sioille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. 1 ml injektionestettä sisältää:

Tiineys. Eläimet, joilla on akuutti tai subakuutti verenkierto-, suolisto- tai hengitystiesairaus.

Valmistetta ei tule käyttää tiineillä ja imettävillä nartuilla eikä koirilla, joilla on maksan vajaatoiminta.

Ulkokorvatulehdus. Korvalehden talin vuotoon liittyvän ihotulehduksen (seborrooisen dermatiitin) oireenmukainen hoito.

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Melovem 5 mg/ml injektioneste naudoille ja sioille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi ml sisältää: Vaikuttava aine

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Ketodolor vet 100 mg/ml injektioneste, liuos hevoselle, naudalle, sialle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Dolagis vet 50 mg tabletti koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Vaikuttava aine: Yksi tabletti sisältää:

Koiran kivun ja kroonisen tulehduksen lievitys (esimerkiksi nivelrikon yhteydessä). Tabletteja voidaan käyttää myös postoperatiivisen kivun hoitoon.

VALMISTEYHTEENVETO. 2 litraan vettä sekoitetussa liuoksessa ovat seuraavat ionikonsentraatiot:

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Dalmarelin 25 mikrogrammaa/ml injektioneste, liuos lehmille ja kaneille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

Clomicalmin tehoa ja turvallisuutta ei ole varmistettu alle 1,25 kg painavilla eikä alle kuuden kuukauden ikäisillä koirilla.

Veterelin vet 4 mikrog/ml injektioneste, liuos naudalle, hevoselle, sialle ja kanille

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Ketodolor vet 100 mg/ml injektioneste, liuos hevoselle, naudalle, sialle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

VALMISTEYHTEENVETO. Yksi millilitra käyttövalmista oraalisuspensiota sisältää amoksisilliinitrihydraattia vastaten amoksisilliinia 50 mg.

2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Nelio vet 20 mg tabletti koiralle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

Injektioneste, suspensio. Vaaleanpunertava tai valkoinen neste, joka sisältää valkoista sakkaa. Sakka sekoittuu helposti ravisteltaessa.

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Dolox vet. 50 mg purutabletti koirille Karprofeeni 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS.

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Amoxiclav vet 40 mg/10 mg tabletti kissalle ja koiralle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. GastroGard 370 mg/g oraalipasta hevoselle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. 1 gramma sisältää:

CANIGEN DHPPi kuiva-aine, kylmäkuivattu, ja liuotin, injektionestettä varten, suspensio koiralle. Liuotin: Injektionesteisiin käytettävä vesi

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Exspot vet 715 mg/ml paikallisvaleluliuos koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Vaikuttava aine: permetriini 715 mg

2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. XEDEN vet 50 mg tabletti koiralle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Cardisure vet. 5 mg tabletti koirille. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmisteen antavan henkilön on noudatettava

VALMISTEYHTEENVETO. Busol vet 0,004 mg/ml injektioneste, liuos naudalle, hevoselle, kanille (FI)

Transkriptio:

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Prednicortone vet 20 mg tabletti koiralle ja kissalle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS 1 tabletti sisältää Vaikuttava aine: prednisoloni 20 mg Apuaineet: Täydellinen apuaineluettelo, katso kohta 6.1. 3. LÄÄKEMUOTO Tabletti. Vaalean ruskea, pyöreä ja kupera makutabletti, jossa on ruskeita pilkkuja ja toisella puolella ristikkäisjakouurre. Tabletit voidaan jakaa kahteen tai neljään yhtä suureen osaan. 4. KLIINISET TIEDOT 4.1 Kohde-eläinlajit Koira ja kissa. 4.2 Käyttöaiheet kohde-eläinlajeittain Tulehduksellisten ja immuunivälitteisten tilojen oireenmukaiseen hoitoon tai tukihoitoon koirilla ja kissoilla. 4.3 Vasta-aiheet Ei saa käyttää eläimille, joilla on virus- tai sieni-infektio. Ei saa käyttää eläimille, joilla on diabetes mellitus tai hyperadrenokortisismi. Ei saa käyttää eläimille, joilla on osteoporoosi. Ei saa käyttää eläimille, joilla on sydämen tai munuaisten vajaatoiminta. Ei saa käyttää eläimille, joilla on sarveiskalvon haavaumia. Ei saa käyttää eläimille, joilla on ruoansulatuskanavan haavaumia. Ei saa käyttää eläimille, joilla on palovammoja. Ei saa käyttää samanaikaisesti heikennettyjen elävien rokotteiden kanssa. Ei saa käyttää eläimille, joilla on glaukooma. Ei saa käyttää tiineyden aikana (katso kohta 4.7). Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttavalle aineelle, kortikosteroideille tai apuaineille. Katso myös kohta 4.8. 4.4 Erityisvaroitukset kohde-eläinlajeittain Kortikoideja käytetään lieventämään kliinisiä oireita, ei varsinaisesti parantamaan sairautta. Hoito tulee 1

yhdistää taustalla olevan sairauden hoitoon ja ympäristöolosuhteiden muuttamiseen. 4.5 Käyttöön liittyvät erityiset varotoimet Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Tapauksissa, joissa on bakteerien aiheuttama tulehdus, valmistetta tulee käyttää yhdistettynä sopivaan antibakteeriseen hoitoon. Prednisolonin farmakologisista ominaisuuksista johtuen erityistä varovaisuutta on noudatettava hoidettaessa eläimiä, joiden immuunivaste on heikentynyt. Kortikoidit, kuten prednisoloni kiihdyttävät proteiinien kataboliaa. Tästä syystä valmistetta tulee käyttää harkiten vanhoilla tai aliravituilla eläimillä. Kortikoideja, kuten prednisolonia, tulee käyttää varoen potilailla, joilla on korkea verenpaine. Farmakologisesti vaikuttavat annokset voivat aiheuttaa lisämunuaisen kuorikerroksen surkastumista ja siitä johtuvaa lisämunuaisen vajaatoimintaa. Tämä voi tulla näkyviin etenkin kortikosteroidiannostelun päätyttyä. Lisämunuaisen vajaatoiminnan riskiä voidaan pienentää annostelemalla lääke joka toinen päivä, jos se on mahdollista. Annoksen pienentäminen ja lääkityksen lopettaminen tulee tehdä asteittain, jotta lisämunuaisen vajaatoiminnan kehittymistä voidaan välttää (katso kohta 4.9). Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava Jos nielet valmistetta vahingossa, käänny välittömästi lääkärin puoleen ja näytä pakkausselostetta tai myyntipäällystä. Henkilöiden, jotka ovat yliherkkiä prednisolonille, muille kortikosteroideille tai apuaineille, tulee välttää kosketusta eläinlääkevalmisteen kanssa. Kortikosteroidit voivat aiheuttaa sikiön epämuodostumia. Siksi raskaana olevien naisten on suositeltavaa välttää eläinlääkevalmisteen käsittelyä. Pese kädet huolellisesti heti tablettien käsittelyn jälkeen. 4.6 Haittavaikutukset (yleisyys ja vakavuus) Anti-inflammatoristen kortikosteroidien, kuten prednisolonin, tiedetään aiheuttavan monenlaisia haittavaikutuksia. Yksittäiset korkeat annokset ovat yleensä hyvin siedettyjä, mutta samat annokset voivat pitkään käytettynä aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia. Keskipitkiä ja pitkiä hoitojaksoja käytettäessä tulisi annos säätää alhaisimmaksi annokseksi, joka riittää pitämään oireet kurissa. Hoidon aikana ilmenevä merkittävä kortisolitason lasku johtuu siitä, että terapeuttiset annokset lamaavat hypotalamus-hypofyysi-lisämunuaisakselia. Lisämunuaisen kuorikerroksen vajaatoiminnasta tai surkastumisesta johtuen hoidon keskeyttäminen saattaa johtaa eläimen kyvyttömyyteen selvitä stressitilanteissa. Tästä syystä hoidon lopettaminen tulee toteuttaa siten, että lisämunuaisen toiminnanvajauksen aiheuttamat ongelmat minimoidaan. Huomattava triglyseridipitoisuuksien nousu saattaa liittyä iatrogeeniseen lisämunuaisen kuorikerroksen liikatoimintaan (Cushingin tauti), jonka oireina ilmenee huomattavia muutoksia rasva-, hiilihydraatti-, valkuaisaine- ja mineraaliaineenvaihdunnassa, esimerkiksi rasvakudoksen sijoittumisen muutoksia, painon nousua, lihasheikkoutta ja -katoa ja luun tiheyden vähenemistä. Kortisolin tuotannon väheneminen ja plasman triglyseridien nousu ovat hyvin yleisiä kortikoidilääkityksen haittavaikutuksia (ilmenevät yli 1 eläimellä 10 eläimestä). Glukokortikoidien aiheuttama alkaalisen fosfataasin nousu saattaa olla yhteydessä maksan laajentumiseen (hepatomegalia) ja kohonneisiin seerumin maksaentsyymiarvoihin. 2

Muita, todennäköisesti prednisolonin käyttöön liittyviä, huomattavia veren biokemiallisia ja hematologisia vaikutuksia, olivat vaikutus laktaattidehydrogenaasiin (lasku), albumiiniin (nousu) ja eosinofiileihin, lymfosyytteihin (lasku) ja liuskatumaisiin neutrofiileihin (nousu). Myös asparaatti transaminaasin laskua havaittiin. Systeemisesti annosteltuna kortikosteroidit voivat erityisesti hoidon alkuvaiheessa aiheuttaa lisääntynyttä virtsaamista, juomista ja ruokahalua. Pitkäaikaisessa käytössä jotkut kortikosteroidit saattavat aiheuttaa natriumin ja veden retentiota ja hypokalemiaa. Systeemisesti annosteltujen kortikosteroidien tiedetään aiheuttaneen kalkin kertymistä ihokudokseen (calcinosis cutis). Kortikosteroidit voivat hidastaa haavojen paranemista ja immunosupressiiviset vaikutukset voivat heikentää vastustuskykyä olemassa olevia tulehduksia vastaan tai vaikeuttaa niitä. Kortikosteroidit voivat pahentaa virusinfektioita tai nopeuttaa infektioiden kehittymistä. Mahasuolikanavan haavaumia on raportoitu kortikosteroidelilla lääkityllä eläimillä. Steroidit saattavat pahentaa mahasuolikanavan haavaumia eläimillä, joille on annettu ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä ja eläimillä, joilla on selkäydinvamma. Muita mahdollisesti ilmeneviä haittavaikutuksia ovat: luiden pituuskasvun hidastuminen, ihon oheneminen, diabetes mellitus, euforia, haimatulehdus, kilpirauhashormonin synteesin väheneminen ja lisäkilpirauhashormonin synteesin lisääntyminen. Katso myös kohta 4.7. 4.7 Käyttö tiineyden, laktaation tai muninnan aikana Ei saa käyttää tiineyden aikana. Laboratoriotutkimuksissa on löydetty näyttöä sikiölle epämuodostumia aiheuttavista vaikutuksista alkutiineyden aikana käytettynä. Myöhemmin tiineyden aikana käytettynä saattaa aiheuttaa aborttia tai ennenaikaisen synnytyksen. Katso myös kohta 4.3. Laktaation aikana voidaan käyttää ainoastaan hoitavan eläinlääkärin tekemän hyöty-haitta-arvion perusteella. 4.8 Yhteisvaikutukset muiden lääkevalmisteiden kanssa sekä muut yhteisvaikutukset Fenytoiini, barbituraatit, efedriini ja rifampisiini voivat nopeuttaa kortikosteroidien poistumista elimistöstä, mikä aiheuttaa alhaisempia lääkeainepitoisuuksia veressä ja heikentynyttä fysiologista vaikutusta. Tämän eläinlääkevalmisteen samanaikainen käyttö ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden kanssa voi pahentaa mahasuolikanavan haavautumista. Koska kortikosteroidit saattavat heikentää rokotusvastetta, prednisolonia ei pidä käyttää samanaikaisesti rokotusten kanssa eikä ennen kuin on kulunut kaksi viikkoa rokotuksesta. Prednisolonin annostelu saattaa aiheuttaa hypokalemiaa ja siten lisätä sydänglykosidien haittojen riskiä. Hypokalemian riski saattaa suurentua, jos prednisolonia käytetään yhdessä kaliumia säästävien diureettien kanssa. 4.9 Annostus ja antotapa Suun kautta. Eläinlääkäri arvioi tarvittavan annoksen ja hoidon keston yksilöllisesti oireiden vakavuuden perusteella. Alhaisinta tehokasta annosta on käytettävä. Aloitusannos on 0,5 4 mg elopainokiloa kohti vuorokaudessa. Jatkohoidossa, kun päivittäisen annostelun jälkeen on saavutettu toivottu teho, annosta tulee laskea kunnes alhaisin tehokas annos saavutetaan. 3

Annoksen pienentäminen tulee tehdä annostelemalla joka toinen päivä ja/tai puolittamalla annos 5-7 vuorokauden jaksoissa kunnes alhaisin tehokas annos on saavutettu. Koirat lääkitään aamulla ja kissat illalla erilaisen päivärytmin takia. Tabletit voidaan jakaa kahteen tai neljään yhtä suureen osaan tarkan annostelun varmistamiseksi. Aseta tabletti tasaiselle alustalle jakouurteellinen puoli ylöspäin ja kupera (pyöreä) puoli alustaa vasten. Puolikkaat: paina peukaloilla tabletin molempia sivuja. Neljännekset: paina peukalolla tabletin keskeltä. 4.10 Yliannostus (oireet, hätätoimenpiteet, vastalääkkeet) (tarvittaessa) Yliannostus ei aiheuta muita kuin kohdassa 4.6 mainittuja haittavaikutuksia. Antidoottia ei tunneta. 4.11 Varoaika Ei oleellinen. 5. FARMAKOLOGISET OMINAISUUDET Farmakoterapeuttinen ryhmä: systeemisesti käytettävä kortikosteroidi, glukokortikoidi ATCvet-koodi: QH02AB06 5.1 Farmakodynamiikka Prednisoloni on puolisynteettinen luonnollisen hydrokortisonin (kortisoli) johdos. Vaikutus kivennäisaineja sokeriaineenvaihduntaan on kuitenkin pienempi (noin puolet) kortisolin vaikutuksesta. Tämä minimoi ei-toivottua nesteretentiota ja hypertensiota. Prednisolonin vaikutus on anti-inflammatorinen. Kun tulehdusreaktio on hyödyllinen puolustusmekanismi (esimerkiksi, kun se estää mikro-organismien tunkeutumista syvemmälle kudoksiin), tulehdusreaktion estäminen on haitallista. Kun tulehdusreaktio on erittäin voimakas ja/tai haitallinen (esimerkiksi autoimmuuni- tai allerginen reaktio), puolustuksellinen tulehdusreaktio vaikeuttaa tilaa ja sen hillintä terapeuttisesti kortikosteroidella voi olla hyvinkin hyödyllistä. - Granulaatiokudoksen muodostuminen estyy proteiinien katabolisen vaikutuksen ansiosta. - Prednisoloni estää tulehdusreaktiota myös stabiloimalla lysosyymien solukalvoa. - Kortikosteroidit estävät tulehduseritteen muodostumista ja paikallista turvotusta supistamalla verisuonia ja vähentämällä kapillaarien läpäisevyyttä. - Anti-allerginen ja immunosuppressiivinen vaikutus: nämä liittyvät osittain anti-inflammatoriseen vaikutukseen ja kohdistuvat pääasiassa soluvälitteiseen (T-lymfosyyttien) immunovasteeseen. Suun kautta annosteltujen kortikosteroidien vaikutus alkaa vasta usean tunnin kuluttua annostelusta, 4

siksi ne eivät ole kovin sopivia (akuuttien) anafylaktisten reaktioiden, esimerkiksi septisen sokin, hoitoon. 5.2 Farmakokinetiikka Suun kautta annosteltuna prednisoloni imeytyy hyvin ruuansulatuskanavasta ja jakautuu kaikkiin kudoksiin, kehon nesteisiin ja jopa selkäydinnesteeseen. Prednisoloni sitoutuu voimakkaasti plasman proteiineihin. Se metaboloituu maksassa ja erittyy pääasiassa munuaisten kautta. 6. FARMASEUTTISET TIEDOT 6.1 Apuaineet Hiiva (kuivattu) Kana-aromi Laktoosimonohydraatti Selluloosajauhe Natriumtärkkelysglykolaatti (tyyppi A) Magnesiumstearaatti 6.2 Yhteensopimattomuudet Ei oleellinen. 6.3 Kestoaika Avaamattoman pakkauksen kestoaika 3 vuotta. Jaettujen tablettien kestoaika: 4 vuorokautta. 6.4 Säilytystä koskevat erityiset varotoimet Käyttämättömät tabletin osat pitää säilyttää avatussa läpipainopakkauksessa. Tämä lääkevalmiste ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita. 6.5 Pakkaustyyppi ja sisäpakkauksen kuvaus Alumiini-PVC/PE/PVDC läpipainoliuska. Pahvikotelo, joka sisältää 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 15, 25 tai 50 läpipainoliuskaa, joissa jokaisessa on 10 tablettia. Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole markkinoilla. 6.6 Erityiset varotoimet käyttämättömien lääkevalmisteiden tai niistä peräisin olevien jätemateriaalien hävittämiselle Käyttämättömät eläinlääkevalmisteet tai niistä peräisin olevat jätemateriaalit on hävitettävä paikallisten määräysten mukaisesti. 7. MYYNTILUVAN HALTIJA Le Vet Beheer B.V. Wilgenweg 7 5

3421 TV Oudewater Alankomaat 6

8. MYYNTILUVAN NUMERO(T) 32377 9. ENSIMMÄISEN MYYNTILUVAN MYÖNTÄMISPÄIVÄMÄÄRÄ /UUDISTAMISPÄIVÄMÄÄRÄ Ensimmäisen myyntiluvan myöntämispäivämäärä: 10. TEKSTIN MUUTTAMISPÄIVÄMÄÄRÄ 3.1.2016 MYYNTIÄ, TOIMITTAMISTA JA/TAI KÄYTTÖÄ KOSKEVA KIELTO Ei oleellinen. 7