RT PUUTALON IKKUNA- JA ULKO-OVILIITTYMÄT. kattoikkunan ratkaisuvaihtoehtoja. Ikkuna- ja oviaukon vaikutusta runkorakenteisiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RT PUUTALON IKKUNA- JA ULKO-OVILIITTYMÄT. kattoikkunan ratkaisuvaihtoehtoja. Ikkuna- ja oviaukon vaikutusta runkorakenteisiin"

Transkriptio

1 RT ohjetiedosto kesäkuu 1996 korvaa RT (20) PUUTALON IKKUNA- JA ULKO-OVILIITTYMÄT puutalo, ikkuna, ulko-ovi trähus, fönster av trä, dörrar av trä timber frame house, wooden windows, wooden doors Tässä RT-ohjekortissa käsitellään ikkunoiden ja ovien liittymistä puurunkoiseen ulkoseinään sekä esitetään kattoikkunan ratkaisuvaihtoehtoja. Ikkuna- ja oviaukon vaikutusta runkorakenteisiin sekä ulko- ja sisäpuoliseen listoitukseen havainnollistetaan esimerkkikuvin. Ohjeet on tarkoitettu lähinnä paikallarakentamiseen, mutta ne soveltuvat myös teolliseen talotuotantoon. Kuvaesimerkeissä on käytetty lautaverhoiltuja julkisivuja, mutta ratkaisuja voidaan soveltaa myös ulkoverhoukseen tarkoitettujen puulevyjen yhteydessä. Puutalon rakenteita käsitellään tarkemmin RT-ohjekortissa RT Pientalon puurakenteet, ulkoverhouksia RT-ohjekortissa RT Puujulkisivut ja sisäverhouksia RT-ohjekortissa RT Puiset sisäverhoukset. JJ/1/kesäkuu 1996/6500/Vla/Rakennustieto Oy SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISIMMÄT IKKUNATYYPIT JA ULKO-OVET 2 AUKKOJEN VAIKUTUS RAKENNUSRUNKOON 2.1 Ikkuna- ja oviaukot 2.2 Kulmaikkuna 2.3 Ulokeikkuna 2.4 Poikkeavan muotoiset ikkunat 2.5 Kattoikkunat ja lasikatot 3 IKKUNAN JA OVEN LIITTYMINEN SEINÄRAKENTEESEEN 3.1 Sijainti seinärakenteen syvyyssuunnassa 3.2 Kiinnitys 3.3 Karmin ja runkorakenteen välisen raon tiivistäminen 3.4 Ulkopuolinen listoitus 3.5 Sisäpuolinen listoitus

2 RT ohjetiedosto 2 1 YLEISIMMÄT IKKUNATYYPIT JA ULKO-OVET Asuinrakentamisessa käytetään nykyään yleisimmin sisäänaukeavaa ikkunatyyppiä. Puitteita on tavallisesti kaksi tai kolme. Useimmissa tämän RT- ohjekortin kuvaesimerkeissä on käytetty sisäänaukeavaa ikkunaa, jonka sisäpuitteessa on kaksilasinen umpiolasi (MSE-ikkuna). Pientaloissa on perinteinen sisään- ulosaukeava ikkunatyyppi edelleen käyttökelpoinen. Sen sisäpuite voidaan tarvittaessa varustaa umpiolasilla. Tämän RT- ohjekortin ohjeita ja esimerkkiratkaisuja voidaan soveltaa myös sisään- ulos aukeavien ikkunoiden liittymiin. Kiinteä ikkuna on yleensä umpiolasielementti, joka on kiinnitetty joko omaan karmiin tai välittömästi rakennuksen runkoon (puurunkoinen lasiseinä). Runkoon tehtävissä lasituksissa tulee ottaa huomioon mahdolliset rakenteiden taipumat, etenkin monikerroksisissa rakennuksissa. Umpiolasin asennus ja tiivistys tehdään RT- ohjekortin RT Puuikkunan lasitus umpiolasilla ohjeita soveltaen. Umpiolasi suositellaan sijoitettavaksi seinärakenteeseen siten, että se on mahdollisimman lähellä seinän sisäpinnan tasoa. Muussa tapauksessa saattaa esiintyä kosteuden tiivistymistä umpiolasin reuna- alueille etenkin kosteissa tiloissa. Umpiolasin asennusvara on mitoitettava niin väljäksi, että rakenteiden mahdolliset painumat eivät aiheuta lasielementin rikkoutumisvaaraa. Työmaalla tehtävän lasituksen asennusvaran on oltava vähintään 5 mm ympäriinsä (lasielementin yläpuoliseksi asennusvaraksi suositellaan mm). Umpiolasin alapuolinen asennusvara on tuuletettava. Kuvassa 1 on esitetty yleisimpiä avattavan ja kiinteän ikkunan poikkileikkauksia. Kiinteän umpiolasiseinän ratkaisuperiaatteita on esitetty kuvissa 3 ja 5. Kuva 1. (CAD) Yleisimpiä puuikkunoita, pystyleikkauksia. Vasemmalta sisäänaukeava (MSE) ikkuna, sisään-ulosaukeava ikkuna ja kiinteä umpiolasi-ikkuna. Sisäänulosaukeava ikkuna on mahdollista tehdä myös siten, että sisäpuitteessa on kaksinkertainen umpiolasi. Tilauksesta voidaan teettää myös näistä poikkeavia ikkunoita. Ulko-ovet ovat joko yksin- tai kaksinkertaisia. Yksinkertaista ulko- ovea suositellaan vain sisäänkäynneissä, joissa on tuulikaappi ja toisena ovena tuulikaapin sisäovi. Ulko- ovet on suositeltavaa tehdä ulospäin avautuvina. Jos ulko- ovi joudutaan tekemään sisäänpäin avautuvana, se tehdään tavallisesti yksinkertaisena, esimerkiksi ranskalaisen parvekkeen ovi. Kaksinkertaisena se voidaan toteuttaa, jos sisempi ovi tehdään hieman ulompaa ovea suurempana, sisäänaukeavien ikkunoiden tapaan, jotta molemmat ovilevyt avautuisivat vähintään noin 90 astetta. Ikkuna- ja ovivalmistajien karmi- ja puiteprofiilit ja niiden mitoitus poikkeavat jonkin verran toisistaan, mikä on syytä ottaa huomioon liittymien yksityiskohtien suunnittelussa. Kuva 2. Yleisimpiä puu-ulko-ovia, pystyleikkauksia. Vasemmalta oikealle lämpöeristetty umpiovi mahdollisella sisäovella, 2-kertainen lasiovi ja 1-kertainen lasiovi. Tilauksesta voidaan teettää myös näistä poikkeavia ovimalleja.

3 3 ohjetiedosto RT Pystyleikkaus 1:5 Vaakaleikkaus 1:5 Yläpuolinen asennusvara mm Lasituslista vähintään 21 x 54 (ruuvikiinnitys runkotolppaan asti) Höylätty runkotolppa, tässä 54 x 120 (voidaan myös työstää esimerkiksi katkoviivoin esitettyyn muotoon) Välilista, paksuus vähintään 18 mm, syvyys määräytyy umpiolasielementin paksuuden mukaan Alavaakalistan yläpinta höylätään ulospäin kaltevaksi Tuuletusreiät Ø 8 mm (vähintään 3 kpl / lasielementti tai k 400 mm) A Pystyleikkaus 1:5 Kuva 4. Kiinteä umpiolasiseinä. Rakenne vastaa kuvan 3 A ratkaisua. Vaakaleikkaus 1:5 Höylätty runkotolppa Alavaakalistan alapinnassa tuuletusurat (vähintään 3 kpl / lasielementti tai k 400 mm) Lasituslista paksuus vähintään 18 mm (ruuvikiinnitys) B Kuva 3. (CAD). Esimerkkejä kiinteästä lasiseinästä, jossa kolmilasinen umpiolasi on kiinnitetty puulistoilla välittömästi rakennuksen runkoon. Runkorakenteet suositellaan tehtäväksi liimatusta puutavarasta mahdollisen kieroontumisen estämiseksi etenkin suurehkojen yhtenäisten lasiseinien yhteydessä. Kuvan B ratkaisussa runkorakenteet ovat osittain säälle alttiina. Pysty- ja vaakaleikkaukset 1:5. 1 RT Puuikkunan lasitus umpiolasilla.

4

5 5 ohjetiedosto RT AUKKOJEN VAIKUTUS RAKENNUSRUNKOON 2.1 Ikkuna- ja oviaukot Ikkuna- tai oviaukko voidaan sijoittaa puurunkoiseen ulkoseinään lähes vapaasti. Seinärakenteen mitoituksessa tulee kuitenkin ottaa huomioon mm. aukon yläpuoliset kuormat sekä aukon vaikutus seinän jäykistykseen ja kestävyyteen tuulikuormia vastaan. Aukon korkeuden merkitys on vähäinen, mutta aukon leveys vaikuttaa sekä viereisten pystyrakenteiden että yläpuolisten vaakarakenteiden mitoitukseen. Tavallisesti joudutaan ikkunan yläpuolista vaakarakennetta vahvistamaan aukon ylittävällä vaihtopalkilla, joka tarvittaessa tuetaan päistään ylimääräisillä pystytolpilla. Aukkojen yläpuoliset palkkirakenteet mitoitetaan tapauskohtaisesti. Kuvissa on esimerkkejä eri kokoisten ikkuna-aukkojen vaikutuksesta ulkoseinän runkorakenteeseen. Kuva 9. Esimerkki ikkuna-aukon sovittamisesta ulkoseinän runkorakenteisiin. Leikkaus ja aksonometria 1:50. Kuva 8. Esimerkki ulkolistoituksesta. Kuva 10. Esimerkki ikkuna-aukon sovittamisesta ulkoseinän runkorakenteisiin. Leikkaus ja aksonometria 1:50.

6 RT ohjetiedosto Kulmaikkuna Ikkunan sijoittamiselle puurunkoisen ulkoseinän ulko- tai sisäkulmaan ei ole esteitä. Tavallisesti kulmassa on kantava pystyrakenne, jonka mitoituksessa otetaan huomioon ikkuna-aukon ja mahdollisten aukon yläpuolisten palkkirakenteiden vaikutus. Lisäksi on huolehdittava, ettei kulmaan tehtävä aukotus heikennä rakennuksen jäykistystä. Kulmaikkunoiden asennusvaran mitoituksessa otetaan huomioon ikkunan saranointi ja avautuminen sekä sisäpuolinen listoitus. Osittain tai kokonaan kiinteillä ikkunoilla toteutettuna saadaan kulmaratkaisusta ilmeeltään sirompi kuin avattavilla ikkunoilla etenkin silloin, jos erillisten karmien sijasta lasit kiinnitetään suoraan runkorakenteisiin. Kuvassa 15 on esimerkki tavanomaisen kulmaikkunan vaikutuksesta seinän runkorakenteisiin, ks. myös kuvat 22 ja 23. Kuva 11. Esimerkki ikkuna-aukon sovittamisesta ulkoseinän runkorakenteisiin. Ikkuna-aukkojen palkkirakenteet mitoitetaan tapauskohtaisesti. Leikkaus ja aksonometria 1: Ulokeikkuna Ulokeikkuna (erkkeri) tukeutuu joko ulkoseinärakenteeseen tai sekä seinä- että vaakarakenteisiin. Ulokkeen ikkunat voivat olla joko kiinteitä tai avattavia. Rakenteiden mitoituksessa otetaan huomioon riittävä lämmöneristys erkkerin ala- ja yläpohjarakenteessa sekä yläpohjan vedeneristys kallistuksineen. Kuvissa 16 ja 17 on esimerkkejä ulokeikkunan vaikutuksesta runkorakenteisiin. Kuva 12. Esimerkki ikkuna-aukon sovittamisesta ristirunkoiseen ulkoseinään. Leikkaus ja aksonometria 1:50.

7 7 ohjetiedosto RT Kuva 13. Kulmaikkuna. Kuva 15. Esimerkki kulmaikkunan sovittamisesta ulkoseinän runkorakenteisiin, aksonometria 1:50. Vaakaleikkaus ikkunan kohdalta kuvassa 22. Nurkan rakenne vastaa RT-ohjekortin RT kuvassa 27 esitettyä ratkaisua. Kuva 14. Ulokeikkuna. 1 RT Pientalon puurakenteet. Kuva 16. Esimerkki seinärakenteeseen tuetun ikkunan korkuisen ulokkeen runkorakenteista. Ulokkeen ikkuna-asennus tehdään kuten ikkunat yleensäkin. Ikkunat voivat olla kiinteitä tai avattavia. Rakenteet tulee mitoittaa aina tapauskohtaisesti. Ratkaisua ei suositella kosteisiin tiloihin mahdollisen kosteuden tiivistymisriskin vuoksi. Leikkaus ja aksonometria 1:50.

8 RT ohjetiedosto 8 Kuva 17. Esimerkki seinä- ja vaakarakenteisiin tuetun huoneen korkuisen ulokkeen runkorakenteista. Ulokkeen ikkuna-asennus tehdään kuten ikkunat yleensäkin. Ikkunat voivat olla kiinteitä tai avattavia. Rakenteet tulee mitoittaa aina tapauskohtaisesti. Leikkaus ja aksonometria (ei mittakaavassa). 2.4 Poikkeavan muotoiset ikkunat Pyöreä, vinokulmainen tai muuten poikkeavan muotoinen ikkuna- aukko tehdään siten, että se noudattaa mahdollisimman tarkasti ikkunakarmin muotoa. Suositeltavaa on, että asennus- ja tilkevara on mm ympäriinsä kuten yleensäkin. Tällöin sekä karmin kiinnitys rakennusrunkoon että tiivistys ja listoitus voidaan tehdä tavanomaisten ikkunasovitusten tapaan. Ks. kuva 18. Pyöreiden tai kulmittain asennettavien ikkunoiden osalta on otettava huomioon, että sadevesi ikkunapintaa alas valuessaan kerääntyy ikkunan alareunaan tai -kulmaan. Jotta vältetään sadeveden valumajälkien syntyminen ikkunan alapuoliseen julkisivupintaan, tulee vesipellin ulottua riittävästi (vähintään 30 mm) seinäverhousta ulommaksi. Kuva 18. Esimerkki pyöreän ikkunan ikkuna-aukon sovittamisesta ulkoseinän runkorakenteisiin, periaatepiirros. Leikkaus ja aksonometria 1:50. Lisätukia asennetaan tarpeellinen määrä ikkunan koon ja muodon mukaan. Lisätuet helpottavat ikkunan kiinnittämistä runkoon, rungon ja karmin välisen raon tiivistämistä, ulko- ja sisäverhouksen sekä ikkunalistoituksen asentamista. Vastaavalla periaatteella tehdään muut suorakaiteen muodosta poikkeavat ikkuna-aukot.

9 9 ohjetiedosto RT Kattoikkunat Kattoikkuna voidaan tehdä vesikaton yläpuolelle kohoavana rakenteena (kattolyhtynä), tai se voidaan asentaa kattorakenteeseen tehtyyn aukkoon vesikaton suuntaisesti. Vesikaton yläpuolelle kohoavassa kattolyhdyssä ikkuna on yleensä pystyasennossa kuten tavanomainen seinään sijoitettu ikkuna. Kattolyhty voidaan tehdä myös lasikatteisena. Kaikissa ratkaisutavoissa otetaan huomioon vaikutus kattotuolien tai yläpohjapalkiston mitoitukseen. Vesikaton suuntaisia kattoikkunoita voidaan käyttää, kun kattokaltevuus on jyrkempi kuin 15 astetta. Kattoikkunan liittyminen vesikatteeseen ja mahdolliseen aluskatteeseen edellyttää erityistä huolellisuutta yksityiskohtien suunnittelun lisäksi myös asennuksessa, jotta estetään sadeveden pääsy yläpohjarakenteeseen. Yläpohjan tuuletuksen toiminta varmistetaan myös kattoikkunoiden yhteydessä. Kuvassa 19 on esimerkkejä kattoikkunoiden vaikutuksesta yläpohjapalkistoon. Kattoikkuna voidaan tehdä myös lasikattona, joka soveltuu etenkin kuistien ja viherhuoneiden kattamiseen. Lasikaton kantavat rakenteet suositellaan tehtäväksi höylätystä puuutavarasta kiinteän lasiseinän tapaan. Erityistä huomiota tulee kiinnittää sadeveden poisjohtamiseen, lasilevyjen kiinnitykseen ja saumoihin sekä katon mahdolliseen k-arvovaatimukseen. Tavallisesti lasikatoissa käytetään karkaistua tai laminoitua lasia. Kuva 19. Esimerkkejä ikkuna-aukon sovittamisesta kattorakenteisiin. Ikkunan yläpuolisen katonlappeen tulee täyttää vesikatteen edellyttämä vähimmäiskaltevuus. Lisäksi lämmöneristys ja tuuletus toteutetaan kuten vastaavissa rakennusosissa yleensä. Rakenteet mitoitetaan aina tapauskohtaisesti. Mahdollisen alavaakapuun (a) korkeusasema määräytyy vesikatteen ja kattokaltevuuden mukaan siten, että ikkunan liittymästä kattorakenteeseen saadaan vesitiivis yläpohjan tuuletusta estämättä.

10 RT ohjetiedosto 10 Kuva 20. Puurakenteinen lasikatto ja -seinä. Kuva 21. Esimerkki vesikaton lappeen suuntaisen ikkunan sovittamisesta kattorakenteisiin. Ikkuna-aukon koko ja sijainti suositellaan suunniteltavaksi siten, että kattopalkkien katkaisut minimoidaan. Rakenteet mitoitetaan aina tapauskohtaisesti. Poikittaiset tukirakenteet sijoitetaan siten, että ikkunaaukon sisäpuoliset pielirakenteet mahdollistavat tehokkaan ilman kierron ja optimaalisen valon saannin. Aksonometria ja leikkaus 1:50.

11 11 ohjetiedosto RT IKKUNAN JA OVEN LIITTYMI- NEN SEINÄRAKENTEESEEN 3.1 Ikkunan sijainti seinärakenteen syvyyssuunnassa Ikkunan sijoitukseen seinän syvyyssuunnassa vaikuttavat seinärakenteen paksuus ja karmin syvyysmitta. Useimmiten karmisyvyys on jonkin verran seinän paksuutta pienempi. Ikkunat voidaan teettää myös mittatilaustyönä siten, että karmisyvyys vastaa seinän paksuutta tai on muuten halutun suuruinen. Lämpöteknisesti on edullista sijoittaa ikkuna seinän lämmöneristeen kohdalle ja sisäpuite likimain sisäverhouksen tasoon. Tällöin ikkunan alapuolella mahdollisesti olevasta lämmittimestä kohoava ilmavirtaus nostaa sisälasin pintalämpötilaa ja ehkäisee ikkunavetoa sekä kosteuden tiivistymistä lasin sisäpintaan. Karmin ulkopinnan sijainti suhteessa seinän ulkopintaan vaikuttaa ulkopuolisiin listoituksiin ja pellityksiin. Lasipinnan ja julkisivupinnan välisellä suhteella sekä listoituksella on huomattava merkitys rakennuksen ulkonäölle. Perinteisesti on puutalojen ikkunat sijoitettu seinän ulkopinnan tasoon. Kuvissa on vaihtoehtoisia esimerkkejä ikkunan sijoittamiselle ulkoseinään. Lauta 21 x 70 1 Sisäpuolinen peitelista 12 x 45 2 Ulkopuolinen peitelista 21 x 45 3 Vesipellin alla sinkitystä laattateräksestä (esimerkiksi 2 x 30) taivutetut kannakkeet k 300 mm, tai tukeva lauta. Vesipellin vähimmäiskaltevuudeksi suositellaan 20, ks. myös RT Kuva 22. (CAD) Esimerkki ikkunan liittämisestä ulkoseinään. Vaaka- ja pystyleikkaus 1:10. Ikkunakarmin sisäpinta on sisäverhouksen sisäpinnan tasossa. Kuvan seinärakenne on esitetty tarkemmin RT-ohjekortin RT kuvassa 10. Ikkunan yläkarmin liittyminen seinärakenteeseen voidaan tehdä myös kuten kuvassa Lauta 21 x Muotoon höylätty puu (50 x 75), pellitetty sekä peitelista 21 x 45 2 Vesipellin alla sinkitystä laattateräksestä (esimerkiksi 2 x 30) taivutetut kannakkeet k 300 mm, tai tukeva lauta 2 1 RT Pientalon puurakenteet. 2 RT Ikkunan vesipellit. Kuva 23. (CAD) Esimerkki ikkunan liittämisestä ulkoseinään. Vaaka- ja pystyleikkaus 1:10. Ikkunakarmin sisäpinta on sisäverhouksen ulkopinnan tasossa. Ratkaisu soveltuu etenkin rakennuslevyjä sisäverhouksessa käytettäessä, ks. myös kuva 25. Vastaava julkisivukaavio on esitetty kuvassa 39.

12 RT ohjetiedosto Kiinnitys Karmit asennetaan paikoilleen kiilojen avulla. Karmin vaaka- ja pystysuoruus tarkistetaan vesivaa alla. Kiinnitys runkorakenteisiin tehdään puuruuvein tai erikoisvalmisteisin karmiruuvein. Puuruuvein kiinnitys voidaan tehdä joko karmin läpi tai piilokiinnityksenä runkorakenteiden puolelta ennen lämmöneristeen asentamista. Karmiruuvein kiinnitys tehdään tavallisesti karmin läpi. Läpikiinnitys peitetään puu- tai muovitulpilla, ja se mahdollistaa tarvittaessa ikkunan irrottamisen piilokiinnitystä helpommin. Karmin kiinnityspisteiden määrä ja sijainti riippuu ikkunan tai oven koosta, ks. RT- ohjekortit RT Ikkuna, puuta, kiinnitys sekä RT Ovi puuta, kiinnitys. Lauta 21 x 70 1 Muotoon höylätty puu (50 x 75), pellitetty 2 Sisäpuoleinen kulmalista 3 Lauta 21 x Vesipellin alla muotoon höylätty puu (50 x 75) (tai sinkitystä laattateräksestä taivutetut kannakkeet) Kuva 25. (CAD) Esimerkki ikkunan sovittamisesta ulkoseinään. Vaaka- ja pystyleikkaus 1:10. Ikkunakarmin sisäpinta sisäverhouksen ulkopinnan tasossa kuten kuvassa 23. Kuvan seinärakenne on esitetty tarkemmin RT-ohjekortin RT kuvassa Lauta 21 x 50 1 Sisäpuolinen listoitus voidaan tehdä kulmalistoin tai kahdella erillisellä listalla 2 Vesipellin alla sinkitystä laattateräksestä (esimerkiksi 2 x 30) taivutetut kannakkeet k 300 mm, tai tukeva lauta 2 Kuva RT Pientalon puurakenteet. Kuva 26. (CAD) Esimerkki ikkunan sovittamisesta ulkoseinään. Vaaka- ja pystyleikkaus 1:10. Ikkunakarmin ulkopinta on tuulensuojalevyn ulkopinnan tasossa. Vastaava julkisivukaavio on esitetty kuvassa 43. Ratkaisu soveltuu myös peiterima- ja lomalaudoitukseen.

13 13 ohjetiedosto RT Karmin ja runkorakenteen välisen raon tiivistäminen Ikkuna- ja oviaukot mitoitetaan siten, että asennusvaraksi (tilkeraoksi) jää ympäriinsä mm. Tilkerako täytetään lämmön-eristeellä, joka ominaisuuksiltaan vastaa seinärakenteen lämmöneristettä. Ikkunoiden ja ovien tilkeraon sisäpuolisen tiiviyden tulee vastata ympäröivän seinärakenteen ilman- tai höyrynsulun tiiviyttä. Ilman- tai höyrynsulku ulotetaan aukkojen kohdalla tilkeraon yli hieman karmin päälle. Tämä voidaan tehdä myös vastaavasta materiaalista leikatuin erillisin liuskoin, jotka teipataan seinän ilmantai höyrynsulkuun, ks. kuva 34. Tarkoitukseen voidaan käyttää myös elastista tiivistysmassaa, jolla on riittävä tarttuvuus puupintaan. Tilkeraon ulkopuolinen tiivistys tehdään joko ulkoverhouslaudoin tai erillisin vuorilaudoin tai -listoin. Laudan tai listan alla voidaan tarvittaessa käyttää lisäksi tuulensuojapahvia. Tiivistysmassan käyttö ulkopuolella ei ole suositeltavaa, koska ulkopuolisen tiiviyden tulee olla selvästi sisäpuolista tiiviyttä pienempi. Kuva 28. Esimerkki ikkunan sovittamisesta ulkoseinään. Vaaka- ja pystyleikkaus 1:10. Ikkunakarmin ulkopinta on tuulensuojalevyn ulkopinnan tasossa, vastaava julkisivukaavio on esitetty kuvassa 42. Vesipellin alapuolinen tuuletus voidaan järjestää myös ilman korokepaloja tekemällä peltiä tukeva lauta pätkistä, joiden väliin jätetään noin 50 mm pituinen tuuletusrako. Kuva 27. Kuva 29. Esimerkki ikkunan sovittamisesta ulkoseinään. Vaaka- ja pystyleikkaus 1:10. Ikkunakarmin ulkopinta on ulkoverhouksen sisäpinnan tasossa. Vastaava julkisivukaavio on esitetty kuvassa 26. Ratkaisu soveltuu myös lomalaudoitukseen.

14 RT ohjetiedosto Rima 21 x 33 Kuva 30. (CAD) Kiinteän umpiolasielementin liittyminen ulkoseinään.vaaka- ja pystyleikkaus 1:10. Ratkaisu vastaa kuvan 3 A järjestelmää. Rakenteiden mahdollisen painuman vuoksi suositellaan umpiolasielementin yläpuoliseksi asennusvaraksi vähintään 10 mm. Ratkaisua ei suositella kosteisiin tiloihin umpiolasin reuna-alueiden mahdollisen kondenssiriskin vuoksi. 1 Muotoon höylätty puu (45 x 70), pellitetty 2 Kulmalista 3 Alavaakapuu kiinnitetään tukevasti runkorakenteisiin, jotta se kantaa umpiolasielementin painon. Alavaakapuuhun porataan tuuletusreiät siten, että lasielementin alatila on yhteydessä ulkoilmaan. 4 Vesipellin alla sinkitystä laattateräksestä (esimerkiksi 2 x 30) taivutetut kannakkeet k 300 mm tai tukeva lauta 3 4 Kuva 31. (CAD) Kiinteän umpiolasielementin liittyminen ulkoseinään. Vaaka- ja pystyleikkaus 1:10. Ratkaisu vastaa kuvan 3 B järjestelmää. Lasituslistojen mitoitus riippuu umpiolasielementin paksuudesta ja seinän runkorakenteiden mitoituksesta. Rakenteiden mahdollisen painuman vuoksi suositellaan. umpiolasielementin yläpuoliseksi asennusvaraksi vähintään 10 mm. Ratkaisua ei suositella kosteisiin tiloihin umpiolasin reuna-alueiden mahdollisen Lauta 21 x 58 1 Muotoon höylätty puu (45 x 70), pellitetty 2 Höylätty lauta 21 x Höylätty lista 21 x 28 4 Alalista 21 x 33, alapinnassa tuuletusurat Vesipellin alla sinkitystä laattateräksestä (esimerkiksi 2 x 30) taivutetut kannakkeet k 300 mm, tai tukeva lauta

15 15 ohjetiedosto RT Kuva 32. (CAD) Esimerkki kulmaikkunasta. Vaakaleikkaus 1:10. Kulman umpiosassa on pystyverhouslauta. Muutoin ikkunan sijainti seinärakenteessa vastaa kuvien 26 ja 28 ratkaisua. Ikkunan ala- tai yläpuolinen umpiosa voidaan tehdä samalla periaatteella kuin RT-ohjekortin RT Pientalon puurakenteet kuvassa 27 esitetty nurkka. Tuulensuojalevy Ulkoverhouslauta UTS 21 x 95 Seinän ulkopinta ikkunan ala- ja yläpuolella Vesipellin ulkoreuna Vesipellin ulkoreuna Seinän ulkopinta Vesipellin takareuna, ks. myös kuva 30 Höylätty nurkkatolppa, mitoitetaan aina tapauskohtaisesti Kuva 33. (CAD) Esimerkki kiinteän umpiolasielementin kulmasovituksesta. Vaakaleikkaus 1:10. Ratkaisu vastaa kuvan 3 A järjestelmää ja kuvassa 30 esitettyjä leikkauksia. Nurkkatolpan koko mitoitetaan aina tapauskohtaisesti, ja se voidaan koota liimaamalla useammasta kappaleesta. Lisäksi se voidaan työstää haluttuun muotoon. Ratkaisua ei suositella kosteisiin tiloihin umpiolasin reunaalueiden mahdollisen kondenssiriskin vuoksi. Huom! kuvan ratkaisussa nurkkatolppa ei ole kantavana rakenteena. Välilistojen koko määräytyy umpiolasielementin paksuuden mukaan Lasilistat 21 x 70

16 RT ohjetiedosto Ulkopuolinen listoitus Ikkunan tai oven ulkopuolinen laudoitus, listoitus tai pellitys tulee tehdä siten, ettei sadeveden tunkeutuminen tilkerakoon tai seinärakenteeseen ole mahdollista. Lisäksi on huolehdittava, että ulkoverhouksen takana oleva tuuletusrako toimii moitteettomasti myös aukkojen ala- ja yläpuolisissa seinän osissa. Ikkunan ulkopellityksiä on käsitelty laajemmin RT- ohjekortissa RT Ikkunan vesipellit. 3.5 Sisäpuolinen listoitus Ikkunoiden ja ovien sisälistoitukseen ja listan valintaan vaikuttavat mm. ikkunan tai oven sijainti suhteessa seinän sisäpintaan, sisäverhous ja muu sisäpuolinen listoitus (jalkalistat ja kattolistat). Ikkunasovituksia esittävissä piirroksissa on vaihtoehtoisia esimerkkejä myös sisäpuolisesta listoituksesta. Kuvat Mahdollisten ikkunalautojen, verholautojen ja kaihtimien suunnittelussa ja sijoituksessa on otettava huomioon, ettei olennaisesti heikennetä ilmankiertoa. Ikkunan karmi voidaan liittää ulkoverhoukseen joko vuorilautoja tai -listoja käyttäen, tai karmi asennetaan ulkoverhousta vasten ilman listoituksia. Alakarmi edellyttää kuitenkin lähes poikkeuksetta pellitystä, jotta estetään sadeveden pääsy seinärakenteisiin. Lisäksi vaakaverhotuissa ulkoseinissä on suositeltavaa suojata lautojen katkaisupinnat aukkojen pielissä pystylistoin tai -laudoin. Kuvissa ja 39, 40 ja 42 on vaihtoehtoisia esimerkkejä sisäänsisään aukeavan ikkunan listoituksista sekä vaaka- että pystyverhotuissa seinissä. Kuvissa 30 ja 31 on esimerkkejä kiinteän lasiseinän listoituksista. Höylätty puulista Ilmansulku (tai höyrynsulku) Tilke Ulko-oven kynnys joudutaan lähes poikkeuksetta varustamaan pellityksellä, jotta estetään sadeveden pääsy oven alapuoliseen seinärakenteeseen. Tästä syystä on suositeltavaa sijoittaa ulko- ovi mahdollisimman lähelle seinän ulkopintaa. Samalla pellin näkyvä osuus voidaan minimoida. Muilta osin ovikarmi liitetään seinäverhoukseen ikkunoiden tapaan. Jos ulko- oven vieressä on välittömästi ikkunoita, on yhtenäisen listoituksen kannalta suositeltavaa asentaa ikkuna- ja ovikarmit ulkopuolelta katsottuna samaan tasoon. Höylätty puulista Ilmansulku (tai höyrynsulku) Ulko- oven suositeltava kynnyskorkeus on enintään 25 mm sekä sisä- että ulkopuolella. Tämän vuoksi on oviasennus tehtävä erityistä huolellisuutta ja tarkkuutta noudattaen, ja jotta kynnyksen mahdolliset pellitykset ja listoitukset saadaan sekä teknisesti että esteettisesti hallitusti toteutettua. Kuvassa 35 on esimerkki ulko- oven liittymisestä seinärakenteeseen. Karmin, kynnyksen ja oven huulloksen mitat vaihtelevat valmistajakohtaisesti, mikä on otettava huomioon liittymien yksityiskohtien suunnittelussa Elastinen massa (tarttuvuuden puuhun tulee olla hyvä) Saumanauha Tilke 1 Tuulensuojalevy 2 Pystyverhouksen kiinnitystuki (vaakalauta) / tuuletusrako 3 Pystyrima (estää tilkkeen pursuamisen tuuletusrakoon) 4 Pystyverhouslauta 5 Vuorilauta Ulko-oven yläpuolelle on suositeltavaa sijoittaa katos, joka suojaa ovea ja kynnystä sekä sisääntulotasoa sateelta, lumelta ja jään muodostumiselta. Myös ikkunan yläpuolelle voidaan suunnitella lippa, joka suojaa ikkunarakenteita viistosateelta. Kuva 34. (CAD) Ilman- tai höyrynsulun liittyminen ikkunakarmiin ja tilkeraon sisäpuolinen tiivistys. Kaksi vaihtoehtoista ratkaisua. Vaakaleikkaus. Vastaavalla periaatteella tehdään ulko-oven karmin tiivistys.

17 17 ohjetiedosto RT /80...1/100 3 Lauta 21 x 58 1 Kulmalista (tai kaksi erillistä listaa) 2 Muotoon höylätty puu (45 x 70), voidaan tarvittaessa pellittää. Asennus voidaan tehdä myös kuten kuvassa Vesipellin alla muotoon höylätty puu, joka kiinnitetään tukevasti seinärakenteeseen Kuva 35. (CAD) Esimerkki ulko- oven sovittamisesta ulkoseinään ja alapohjaan. Vaaka- ja pystyleikkaus 1:10. Ovikarmin ulkopinta tuulensuojalevyn ulkopinnan tasossa (vastaa kuvan 26 ikkunasovitusta) /80...1/ Rima 21 x 33 1 Peitelista 12 x 33 2 Muotoon höylätty puu (45 x 70), pellitetty 3 Höylätty rima, tässä 21 x 45 4 Vesipellin alla tarvittaessa muotoon höylätty rima 5 Puu, tässä 50 x 50 Kuva 36. (CAD) Esimerkki ulko- oven sovittamisesta ulkoseinään ja alapohjaan. Vaaka- ja pystyleikkaus 1:10. Ovikarmin ulkopinta ulkoverhouksen sisäpinnan tasossa.

18 RT ohjetiedosto Höylätty rima, tässä 21 x /80...1/ Muotoon höylätty puu (45 x 95), pellitetty 2 Vesipellin alla muotoon höylätty puu (45 x 45) 3 Puu 50 x 50 Kuva 37. (CAD) Esimerkki ulko-oven sovittamisesta ulkoseinään ja alapohjaan. Vaaka- ja pystyleikkaus 1:10. Ovikarmin ulkopinta ulkoverhouksen sisäpinnan tasossa (vastaa kuvan 29 ikkunasovitusta). Kuva 38. Kuvan 41 (viereinen sivu) ulokeikkunan vaaka- ja pystyleikkaus 1:20. Lasit ovat kiinteitä umpiolasielementtejä.

19 19 ohjetiedosto RT Kuva 39. Julkisivukaavio. Ylä- ja alavaakalistat ovat puuta tai peltiä. Ks. myös kuva 23. Kuva 42. Julkisivukaavio. Vastaavaa ulkolistoitusta voidaan käyttää myös pystyverhouksen yhteydessä. Ks. myös kuva 28. Kuva 40. Julkisivukaavio. Ylä- ja alavaakalistat ovat puuta tai peltiä. Ks. myös kuva 29. Kuva 43. Julkisivukaavio. Ks. myös kuva 26. Kuva 41. Esimerkki ulokeikkunasta. Rakenne vastaa piirrosta kuvassa 38.

20 RT ohjetiedosto 20 Kuva 44. Kuva 46. Kuva 45. Kuvien lähdetietoja: Kansikuva. Hakalan paritaloalue, suunnittelija Arkkitehtistudio Penttinen & Tiensuu. Kuva Jussi Tiainen. Kuva 4. Kuva Jarmo Saari. Kuva 6. Kuva Seppo Häkli. Kuva 7. Kiinteistö Oy Oma kämppä Hesassa, suunnittelija Arkkitehtitoimisto Nurmela-Raimoranta-Tasa. Kuva Jarmo Saari. Kuva 8. Kuva Jussi Vepsäläinen. Kuvat 13 ja 47. Laakakiven päiväkoti, Espoo, suunnittelija Arkkitehtistudio Penttinen & Tiensuu. Kuvat Seppo Kaksonen. Kuva 14. Kuva Yrjö Suonto. Kuva 20. Ryhmäpuutarhamaja Pensas, Puolarmaari, Espoo, suunnittelija Arkkitehtitoimisto Bruno ja Eva Erat Ky. Kuva Seppo Kaksonen. Kuva 23. Ryhmäpuutarhamaja. Puolarmaari, Espoo, suunnittelija Olavi Lipponen. Kuva Seppo Kaksonen. Kuva 27. Naturpolis, Kuusamo, suunnittelija arkk. SAFA Seppo Koutaniemi. Kuva Yrjo Suonto. Kuva 38. As Oy Kutterintie 2, Helsinki, suunnittelija arkk. SAFA Esko Rautiola. Kuva 44. Metsolan ala-aste, suunnittelija ArkkitehtitoimistoP&PManner Oy. Kuva Jarmo Saari. Kuvat 45 ja 47. Kuvat Seppo Kaksonen. Kuva 46. Seitsemisen opastuskeskus, suunnittelija Arkkitehtitoimisto Laatio Oy. Kuva Mika Nieminen. Kuva 47. Tämän RT-ohjekortin laadintaan on osallistunut Rakennustietosäätiön toimikunta TK 170 Puurakenteet: arkkitehti Jussi Vepsäläinen, pj toim.joht. Pertti Hämäläinen arkkitehti Jarmo Saari arkkitehti Jukka Jaatinen, siht. Ohjeen pohjatyön on tehnyt Jarmo Saari.

RT ohjetiedosto 2

RT ohjetiedosto 2 RT 8-0605 ohjetiedosto YLEISIMMÄT IKKUNATYYPIT JA ULKO-OVET Asuinrakentamisessa käytetään nykyään yleisimmin sisäänaukeavaa ikkunatyyppiä. Puitteita on tavallisesti kaksi tai kolme. Useimmissa tämän RT-

Lisätiedot

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET RT 82-10820 ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT 82-10560 RT 82-10693 PIENTALON PUURAKENTEET JJ/1/huhtikuu 2004/6000/Vla/Rakennustieto Oy 3 ohjetiedosto RT 82-10820 3 RAKENNUSTARVIKKEET Yläsidepuut Levyjäykiste

Lisätiedot

Liukuovien tekninen ohje

Liukuovien tekninen ohje Liukuovien tekninen ohje 20.6.2016 SISÄLTÖ 1.0 Tuotetiedot...2 2.0 Seinän aukon mitat...5 3.0 Asennusvarat ja kannatus...6 4.0 Kiinnitys... 10 5.0 Kynnys... 11 5.1 Kynnyskorkeus...11 5.2 Kynnyksen säätö...11

Lisätiedot

Vallinojan koulu ja päiväkoti, ulkoseinärakenteiden kuntoselvitys LIITE 1 / 1(14) Rakennustekniikan valokuvat

Vallinojan koulu ja päiväkoti, ulkoseinärakenteiden kuntoselvitys LIITE 1 / 1(14) Rakennustekniikan valokuvat Vallinojan koulu ja päiväkoti, ulkoseinärakenteiden kuntoselvitys LIITE 1 / 1(14) Kuva 1 Pohjoispääty, jossa keittiö ja päiväkoti vasemmalla ja koulusiipi oikealla. Kuva 2 Itäsivun julkisivu, jossa oikealla

Lisätiedot

Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita

Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita Sisältö Ulkoverhoukset - teknisiä ohjeita... 1 Yleistä... 2 Pystyverhoukset... 3 Vaakaverhoukset... 5 Verhouksen alareuna ja sokkeli... 6 Verhouksen yläreuna ja räystäs...

Lisätiedot

Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus

Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus Topparilaudat Asennetaan topparilaudat oven aukeamispuolelle oviaukon pieliin. Mikäli lattian päällyste halutaan tehdä myöhemmin yhtenäiseksi oven kohdalla, asennetaan

Lisätiedot

Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014

Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014 Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014 SISÄLTÖ 1. Yleistä, Lakka karmikulma s. 3 2. Asennus s. 4 3. Karmin kiinnitys s. 12 4. Oviasennus s. 13 5. Lisätietoja s. 13 Karmikulma käyttö- ja suunnitteluohje

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

Honkatalot-vakiotoimitussisältö PolarHuvilat ekopuutalorakenteella

Honkatalot-vakiotoimitussisältö PolarHuvilat ekopuutalorakenteella 1 Honkatalot-vakiotoimitussisältö Honkatalojen PolarHuvilat sisältävät kaikki alla olevat rakennusmateriaalit ja -osat: 1. PIIRUSTUKSET (Honkatalojen toimituksen osalta) a. pohjapiirustus b. julkisivupiirustukset

Lisätiedot

Betonielementtidetaljit

Betonielementtidetaljit Betonielementtidetaljit Matti Turunen, rakennusinsinööri Osastopäällikkö, Finnmap Consulting Oy matti.turunen@finnmapcons.fi Artikkelissa käsitellään asuinrakennusten kiinnitysdetaljeja, mutta samat periaatteet

Lisätiedot

R S - M A S S I I V I T O I M I T U S

R S - M A S S I I V I T O I M I T U S RS-MASSIIVITOIMITUS 1. SUUNNITELMAT JA OHJEET - pääpiirustukset (pohjat, julkisivut ja leikkaus) rakennuslupaa varten - viranomaisten vaatimat u-arvo- ja lujuuslaskelmat toimitettavista puuosista - hirsikaaviot

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ. Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja:

TARJOUSPYYNTÖ. Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja: 1 TARJOUSPYYNTÖ Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja: kohteesta on luonnostelusopimus, joka LIITTEENÄ kohteesta ei ole tehty luonnostelusopimusta Todennäköinen

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (3-8/P2)

Parveke ja luhtikäytävä (3-8/P2) .6.0 Parveke ja luhtikäytävä (-8/P).0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita 8-kerroksisen P-paloluokan asuin-

Lisätiedot

SAPA LASIRAKENNE 3074/3050 Eristetty ja eristämätön

SAPA LASIRAKENNE 3074/3050 Eristetty ja eristämätön SAPA LASIRAKENNE 3074/3050 Eristetty ja eristämätön Sapa Lasirakenne 3074 3074 Lasirakenteet koostuvat eristetyistä, 74-138 mm syvistä alumiiniprofiileista. Lasitus tehdään sisäpuolelta lasituslistoilla.

Lisätiedot

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI NIKO PALONEN / www.suorakon.com TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI 8.10.2014 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on kertoa smyygi- eli täytelistan tekemisestä vanhan hirsirakennuksen ikkunakarmin

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ. Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja:

TARJOUSPYYNTÖ. Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja: 1 TARJOUSPYYNTÖ Asiakas: Osoite: Puhelinnumero: Rakentamiskunta: Rakennuksen käyttötarkoitus: Edustaja: kohteesta on luonnostelusopimus, joka LIITTEENÄ kohteesta ei ole tehty luonnostelusopimusta Todennäköinen

Lisätiedot

1. 10 x 21 moduulimittainen ovi sopii oviaukkoon, joka on 100 cm leveä ja 210 cm korkea.

1. 10 x 21 moduulimittainen ovi sopii oviaukkoon, joka on 100 cm leveä ja 210 cm korkea. 1. 10 x 21 moduulimittainen ovi sopii oviaukkoon, joka on 100 cm leveä ja 210 cm korkea. 2. Karmin leveysmitta on 15 mm oviaukkoa vähemmän, ja korkeusmitta on 30 mm oviaukkoa vähemmän. Näin väliin jää

Lisätiedot

RT 82-10804 AVOIN PUURAKENNUSJÄRJESTELMÄ. Runkorakenteet SISÄLLYSLUETTELO

RT 82-10804 AVOIN PUURAKENNUSJÄRJESTELMÄ. Runkorakenteet SISÄLLYSLUETTELO RT 82-10804 ohjetiedosto lokakuu 2003 korvaa RT 82-10678 1 (8) AVOIN PUURAKENNUSJÄRJESTELMÄ Runkorakenteet puukerrostalo, pientalo, puurunko, avoin puurakennusjärjestelmä flervåningshus av trä, småhus,

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (max 2/P3)

Parveke ja luhtikäytävä (max 2/P3) 4.6.0 Parveke ja luhtikäytävä (max /P).0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita enintään -kerroksisen P-paloluokan

Lisätiedot

Sapa Lasirakenne Eristämätön

Sapa Lasirakenne Eristämätön Sapa Lasirakenne 30 Eristämätön Sapa Lasirakenne 30 Järjestelmä 30 sisäpuolisiin lasirakenteisiin koostuu eristämättömistä, mm syvistä alumiiniprofiileista. Lasitus tehdään sisäpuolelta lasituslistoilla.

Lisätiedot

7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Porrashuone Avoin luhtikäytävä Varatienä toimiva parveke

7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Porrashuone Avoin luhtikäytävä Varatienä toimiva parveke 7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Rakennuksesta tulee voida poistua palotilanteessa ohjattua reittiä pitkin turvallisesti ja nopeasti. Puurunkoisessa rakennuksessa poistumisjärjestelyt

Lisätiedot

RAKENTEEN LÄMPÖTILAN MÄÄRITTÄMINEN

RAKENTEEN LÄMPÖTILAN MÄÄRITTÄMINEN 460160S Rakennusfysiikka RAKENTEEN LÄMPÖTILAN MÄÄRITTÄMINEN Raimo Hannila / (Luentomateriaali: Professori Mikko Malaska) Oulun yliopisto LÄHDEKIRJALLISUUTTA Suomen rakentamismääräyskokoelma, osat C ja

Lisätiedot

LP 115x115 yp 2075 L=2075 EI KANTAVA PILARI. Rakennustoimenpide UUDISRAKENNUS Rakennuskohteen nimi ja osoite. LP 115x115 yp 2300 L=2300

LP 115x115 yp 2075 L=2075 EI KANTAVA PILARI. Rakennustoimenpide UUDISRAKENNUS Rakennuskohteen nimi ja osoite. LP 115x115 yp 2300 L=2300 R3 R3 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 LIIMAPUU GL32 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN

Lisätiedot

Ovityypeihin E60 E90 E240 EW60 EI 2 60 EI 2 120

Ovityypeihin E60 E90 E240 EW60 EI 2 60 EI 2 120 Voimassa alkaen: 04.05.2017 Sivu: 1 SMU-TYYPIN METALLIOVIEN JA SMU-LUUKUN YLEINEN ASENNUSOHJE 1 OVIEN KÄYTTÖ SMU-tyypin ovia voi käyttää alla esitetyn taulukon mukaisen tai matalamman palotorjuntaluokituksen

Lisätiedot

- luotettavuutta tulevaisuudessakin - MELTEX-ALUSKATTEET Meltex-aluskatteet Aluskate on tärkeä osa kattorakennetta, sillä se varmistaa katon vesitiiveyden. Varsinaiset vesikatteet ovat normaalioloissa

Lisätiedot

Lumieste tulee sijoittaa mahdollisimman lähelle räystästä siten, että lumikuormat siirtyvät kantaviin rakenteisiin.

Lumieste tulee sijoittaa mahdollisimman lähelle räystästä siten, että lumikuormat siirtyvät kantaviin rakenteisiin. PISKO LUMIESTEET Lumiesteillä estetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla sijaitsevia rakenteita. Lumiesteitä tulee käyttää

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA OULU

RAKENNUSVALVONTA OULU Pientalon laatu: PALOKORTTI, versio 12.02.2008 1 (8) Kortissa on Oulun rakennusvalvonnan ja alueen pientalotehtaiden (Kastelli, Jukka-talo, Finndomo ja Designtalo) sekä Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen

Lisätiedot

II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko. Seinien sisäpinnat. Lattianpäällysteet. Sisäpinnat. Pilari. Alapohjarakenne Lämmöneriste

II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko. Seinien sisäpinnat. Lattianpäällysteet. Sisäpinnat. Pilari. Alapohjarakenne Lämmöneriste II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko RAKENTEET Ulkoseinärakenne Sisäpinnat Seinien sisäpinnat Lattianpäällysteet Pilari Sisäpinnat Vesikate Aluskate, alusrakenne Kantava rakenne, kattotuolit Lämmöneriste

Lisätiedot

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 2 Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova levyllä Puurunkoinen, purueristeinen talo,

Lisätiedot

Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI

Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI 1 Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI puh 020 749 8010 Tekninen tuki takotek.toimisto@gmail.com, 040-77201935 2 Ennen työn aloittamista

Lisätiedot

IKKUNAN RAKENNE. Ikkunamalli F (innovatiivinen lasielementti) Ikkunamalli C (kattokupu)

IKKUNAN RAKENNE. Ikkunamalli F (innovatiivinen lasielementti) Ikkunamalli C (kattokupu) kutsu valo sisään TASAKATTOIKKUNAT Luonnollisen valaistuksen edut rakennuksissa ovat kiistattomat, mutta rakennusten keskellä sijaitseviin huonetiloihin ei ole mahdollista asentaa ikkunoita ulkoseinään.

Lisätiedot

Parveke ja luhtikäytävä (max 2 /P2)

Parveke ja luhtikäytävä (max 2 /P2) 4.6.0.0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteisen parvekkeen ja luhtikäytävän paloteknisiä määräyksiä ja ohjeita enintään -kerroksisen P-paloluokan rakennuksen näkökulmasta.

Lisätiedot

TASAKATTOIKKUNAT.

TASAKATTOIKKUNAT. kutsu valo sisään TASAKATTOIKKUNAT Luonnollisen valaistuksen edut rakennuksissa ovat kiistattomat, mutta rakennusten keskellä sijaitseviin huonetiloihin ei ole mahdollista asentaa ikkunoita ulkoseinään.

Lisätiedot

RAK. LP 90x225 ap 2075 L=6748

RAK. LP 90x225 ap 2075 L=6748 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN PIIRUSTUKSEN

Lisätiedot

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN PIIRUSTUKSEN

Lisätiedot

SPA02-ENERGY-2E-FI Elementtien välinen sauma, pysty- ja vinoasennus 01.03.2011 20.08.2015

SPA02-ENERGY-2E-FI Elementtien välinen sauma, pysty- ja vinoasennus 01.03.2011 20.08.2015 Päiväys SPA01-ENERGY-1E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SPA01-ENERGY-2E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SPA01-ENERGY-3E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SPA01-ENERGY-4E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SPA01-ENERGY-5E-FI Sokkeli,

Lisätiedot

Tarhapuiston päiväkoti, Havukoskentie 7, Vantaa. 24.11.2011 Työnumero:

Tarhapuiston päiväkoti, Havukoskentie 7, Vantaa. 24.11.2011 Työnumero: RAKENNETEKNINEN SELVITYS LIITE 4 s. 1 1 RAKENTEET 1.1 YLEISKUVAUS Tutkittava rakennus on rakennettu 1970-luvun jälkipuoliskolla. Rakennukseen on lisätty huoltoluukut alustatilaan 1999. Vesikatto on korjattu

Lisätiedot

RAKENNEAVAUSKATSELMUS

RAKENNEAVAUSKATSELMUS RAKENNEAVAUSKATSELMUS PÄIVÄYS PROJEKTI TILAAJA KOHDE KIVIMÄEN KOULU, MARTINLAAKSON NEUVOLA JA KIVIMÄEN HAM- MASHOITOLA VANTAAN KAUPUNKI LINTUKALLIONKUJA 6, 01300 VANTAA Korjausrakentaminen 2(9) SISÄLTÖ

Lisätiedot

Tikli-Nauhaikkunan asennusohje

Tikli-Nauhaikkunan asennusohje Tikli Group Oy Yhdystie 40, 62800 Vimpeli YLEISTÄ Tämä Nauhaikkuna on tarkoitettu Panel-elementtirakentamiseen, ja asennus tapahtuu seinäasennuksen kanssa samanaikaisesti. TARVIKKEET Sisältyvät toimitukseen

Lisätiedot

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Satulinna 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Leikkimökki ja huvimaja. tee itse puusta

Leikkimökki ja huvimaja. tee itse puusta Leikkimökki ja huvimaja tee itse puusta Leikkimökki ja huvimaja Ennen aloitusta Tässä vihkosessa esitetään ohjeet puusta rakennettavan leikkimökin tai huvimajan tekemiseen. Molemmat rakennustyypit ovat

Lisätiedot

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TOIMITUKSEN VASTAANOTTO Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen myyjälle.

Lisätiedot

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN PIIRUSTUKSEN

Lisätiedot

R A K E N N U S S E L O S T U S

R A K E N N U S S E L O S T U S LAAJALAHDEN KOULUN OPETTAJA-ASUNTOLA KAUKOLANTIE 15-19 02140 ESPOO HANKENRO 7011 VESIKATTEEN UUSIMINEN R A K E N N U S S E L O S T U S Insinööritoimisto Pontek Oy RAKENNUSSELOSTUS LAAJALAHDEN KOULUN OPETTAJA-ASUNTOLA

Lisätiedot

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN PIIRUSTUKSEN

Lisätiedot

Tuuletusluukku (vastaava havainto tehtiin 1. krs. kaikkien tuuletusluukkujen osalta).

Tuuletusluukku (vastaava havainto tehtiin 1. krs. kaikkien tuuletusluukkujen osalta). Kuva Tuuletusluukku (vastaava havainto tehtiin. krs. kaikkien tuuletusluukkujen osalta). 2,4 2,3 00 5 35 Mittausalue 3 min 4 3 Tuuletusluukun reunasta tapahtuu ilmavuotoa, joka saattaa aiheuttaa kosteuden

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET

11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET 11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET 11.1 LVIS-HORMIT Perinteisesti kerrostalossa huoneistoa palvelevat LVI-hormit ovat kylpyhuoneessa ja keittiössä. Tällöin hormi lävistää huoneistojen välisen välipohjan,

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 4.2.2004: Kuorisuojaus Arvot Suojaustoimenpiteet Uhkat Tunnistetaan Luokitellaan Mitoitetaan Otetaan

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy

ASENNUSOHJEET. HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy ASENNUSOHJEET HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy SÄILYTYS/VARASTOINTI Hunton Bitroc levyt on varastoitava kuivassa tilassa, ja niiden on oltava kuivia asennushetkellä. Levyt saattaa olla tarpeen tuulettaa

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

RUNGON RAKENNESUUNNITELMAT

RUNGON RAKENNESUUNNITELMAT RUNGON RAKENNESUUNNITELMAT PUURUNGON TASOPIIRUSTUS 1:50, arkkikoko: A3 RUNKOLEIKKAUKSET SEINIEN KIPSILEVYJEN KIINNITYKSET YLÄPOHJAN VINOLAUDOITUS / LEVYTYS 1:10, arkkikoko: A4 RÄYSTÄSLEIKKAUKSET 1:10,

Lisätiedot

E K O R E X H I R S I T A L O T

E K O R E X H I R S I T A L O T EKOREX HIRSITALOT 1. SUUNNITELMAT JA OHJEET - pääpiirustukset (pohjat, julkisivut ja leikkaus) rakennuslupaa varten - viranomaisten vaatimat u-arvo- ja lujuuslaskelmat toimitettavista puuosista - hirsikaaviot

Lisätiedot

HR VILLA - IKKUNA- JA OVIMALLISTO SUOMALAISEEN VAPAA-AJAN RAKENTAMISEEN. HR VILLA

HR VILLA - IKKUNA- JA OVIMALLISTO SUOMALAISEEN VAPAA-AJAN RAKENTAMISEEN. HR VILLA HR VILLA - IKKUNA- JA OVIMALLISTO SUOMALAISEEN VAPAA-AJAN RAKENTAMISEEN. HR VILLA HR VILLA TARJOAA RATKAISUN VAPAA-AJAN RAKENTAMISEEN HR VILLA -malliston laajasta valikoimasta löydät ikkunat ja ovet jokaiseen

Lisätiedot

FREDRIKA RUNEBERGIN KATU

FREDRIKA RUNEBERGIN KATU ATRI VALAN ATU JANNISBERGINTIE I II FREDRIA RUNEBERGIN ATU II +,0 II +7, +7, +, +, +7,0 +9, +0,0 +, +,0 +0, +7, +8,0 +8, +8, +7, VSS pihasauna PP ajo autotalliin +, 7 AP +,0 +, +,0 +,0 +, +7,0 +7, +, tomutus

Lisätiedot

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat ja terassinovet Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. Astu vain kantavan VAROITUS! rakenne. www.hunton.fi

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. Astu vain kantavan VAROITUS! rakenne. www.hunton.fi HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET VAROITUS! rakenteen päälle! rakenne. Astu vain kantavan Aluskate ei ole kantava www.hunton.fi VARASTOINTI Hunton Sarket aluskatelevyt tulee varastoida ja säilyttää

Lisätiedot

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet 2.1 Ulkoseinä - Mineraalivillaeristys Koolaus (välirakenne eristystasossa) CLT-välipohjalevy Saumanauhat - eriste (mineraalivilla) - CLT-seinälevy - vaakalaudoitus - rimoitus - tuulensuojalevy CLT-seinälevy

Lisätiedot

OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA

OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Ylä-savon rakennusvalvonnat Iisalmi, Pohjolankatu 14, 74100 Iisalmi, 017-272 3338 Kiuruvesi, Harjukatu 2, 74701 Kiuruvesi, 017-272 900 Lapinlahti, Asematie 4, 73100 Lapinlahti OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON

Lisätiedot

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Huhtikuu 0 korvaa Joulukuu 00 Sisällys Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta... Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta Näin eristät ullakon seinät... Näin eristät

Lisätiedot

SPA05-2E-FI Sisänurkka, vaaka-asennus, teräsputkipilari 22.01.2010 20.08.2015

SPA05-2E-FI Sisänurkka, vaaka-asennus, teräsputkipilari 22.01.2010 20.08.2015 Päiväys päivä SP01-1E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SP01-2E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SP01-3E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SP01-4E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SP01-5E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SP01-6E-FI Sokkeli,

Lisätiedot

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 Jämerä detaljit 2. Perustukset ja kellarit 1/3 Kuva 1: Maanvarainen perustus 1 Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 2. Perustukset ja kellarit 2/3 Maanvaraisen/tuulettuvan alapohjan perustuksen anturat tarjotaan

Lisätiedot

Harri Koskenranta

Harri Koskenranta T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 3.2. 2005 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT 3.2. 2005 T-110.460 Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa,

Lisätiedot

SUUNNITTELUOHJE LIBERTA JULKISIVUKASETIT

SUUNNITTELUOHJE LIBERTA JULKISIVUKASETIT www.ruukki.com SUUNNITTELUOHJE LIBERTA JULKISIVUKASETIT JULKISIVUVERHOUKSET Perusteet Ennen kasettien tilaamista on laadittava projektikohtaiset suunnitelmat, joissa otetaan huomioon taustarakenteet, kasettien

Lisätiedot

Sisällysluettelo sivu nimi

Sisällysluettelo sivu nimi Sisällysluettelo sivu nimi 4...Lobelia 6...Pakkasmittariperhonen 8...Kangasperhonen 10...Lehtikehrääjä 11...Kirjoheinäperhonen 12...Valkoapila 14...Kuunlilja Elegans 16...Tupsukirjosiipi 18...Purjeperhonen

Lisätiedot

Jämerä opas 2. Jämerän suunnitteluohjeistus

Jämerä opas 2. Jämerän suunnitteluohjeistus Jämerä opas 2 Jämerän suunnitteluohjeistus Perustiedot Dokumentin kohderyhmä: Jämerän arkkitehtisuunnittelijat Dokumentin ylläpitäjä: Tarjouslaskennan koordinaattori Dokumentin hyväksyjä: Myyntijohtaja

Lisätiedot

KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA

KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA 28.3.2009 TkT Juha Vinha Energiatehokas koti tiivis ja terveellinen?, 28.3.2009 Helsingin Messukeskus PERUSASIAT KUNTOON KUTEN ENNENKIN Energiatehokas

Lisätiedot

wedi wedi 1 Lataa kuva PDF- ja DWG-muodoissa: www.heikkiharu.fi 29 Sisältö MÄRKÄTILAN VÄLIPOHJAN JA ULKOSEINÄN LIITTYMÄ; LATTIAKALLISTUS VALUMASSALLA

wedi wedi 1 Lataa kuva PDF- ja DWG-muodoissa: www.heikkiharu.fi 29 Sisältö MÄRKÄTILAN VÄLIPOHJAN JA ULKOSEINÄN LIITTYMÄ; LATTIAKALLISTUS VALUMASSALLA akennedetaljikuvat Heikki Haru Oy tarjoaa -rakennedetaljikuvia helpottaakseen mm. suunnittelijan työtä. Kuvat ovat DWG-muodossa, jolloin suunnittelija voi helposti ladata ne käyttöönsä suoraan esim. AutoCad-ohjelmaan.

Lisätiedot

ULKOPUOLELLE. Vesihöyryä läpäisevät liitosnauhat. Uusille ja asennetuille ikkunoille Kaikille rakennetyypeille SISÄPUOLELLE. Ilmatiiviit liitosnauhat

ULKOPUOLELLE. Vesihöyryä läpäisevät liitosnauhat. Uusille ja asennetuille ikkunoille Kaikille rakennetyypeille SISÄPUOLELLE. Ilmatiiviit liitosnauhat ULKOPUOLELLE Vesihöyryä läpäisevät liitosnauhat Uusille ja asennetuille ikkunoille Kaikille rakennetyypeille SISÄPUOLELLE Ilmatiiviit liitosnauhat Uusille ja asennetuille ikkunoille Kaikille rakennetyypeille

Lisätiedot

UMPIOVI PROFIILIRAKENNE

UMPIOVI PROFIILIRAKENNE 3.2.1 S1 1. Oven runko 2. Kansilevy 3. Pohjalevy 4. Eriste 5. Sarana 6. Lukkosovite 7. Karmi 8. Eriste (ei vakiotoimituksessa) 9. Pielilista (ei vakiotoimituksessa) 10. Potkulevy (ei vakiotoimituksessa)

Lisätiedot

Puurakentamisen RoadShow 2012

Puurakentamisen RoadShow 2012 Puurakentamisen RoadShow 2012 Puujulkisivujen pitkäaikaiskestävyys ja paloturvallisuus Tero Lahtela PINTALUOKAT Suuntaa-antavia esimerkkejä seinä- ja kattomateriaalien paloluokituksesta A1 A2 B C D E F

Lisätiedot

u l k o - o v i M a l l i s t o

u l k o - o v i M a l l i s t o ulko-ovi Mallisto MITÄ UUTTA SKANDON OVISARJAT TARJOAVAT VERRATTUNA MUIHIN MARKKINOILLA OLEVIIN PUUOVIIN? Ainakin seuraavia asioita: Peilirakenne on toteutettu piilokiinnityksin eikä peileissä ole näkyvissä

Lisätiedot

LATTIA- JA KATTOPALKIT

LATTIA- JA KATTOPALKIT LATTIA- JA KATTOPALKIT LATTIA- JA KATTOPALKIT Kerto -palkit soveltuvat kantaviksi palkeiksi niin puurunkoisiin kuin kiviainesrunkoisiin rakennuksiin. Kerto-palkkeja käytetään mm. alapohja-, välipohja-,

Lisätiedot

Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI

Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI Seinien alaosan korjausmenetelmä Valesokkeli on ollut hyvin tyypillinen perustamistapa rivi- ja omakotitaloissa 1970- ja

Lisätiedot

Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen:

Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen: Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen: RT-ohjekortti RT 12-10277 Rakennuksen pinta-alat (1985) Kerrosalan laskeminen, Ympäristöopas 72 (2000) RAKENNUSALA: Rakennusala on se alue tontilla,

Lisätiedot

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET PISKO -LUMIESTEET Lumiesteillä estetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla

Lisätiedot

Ovielementtejä on kaksi erilaista: 1. Perusovielementti 2. Pariovielementti, lisätilauksesta.

Ovielementtejä on kaksi erilaista: 1. Perusovielementti 2. Pariovielementti, lisätilauksesta. Asennusohjeet Asennustyön voi suorittaa yksi henkilö mutta työskentely pareittain on suositeltavaa. Elementit toimitetaan muovilla päällystetyllä paketilla, paketti on varastoitava ilmavasti maasta irti

Lisätiedot

RETERMIA-LAITTEIDEN TUENNAT JA HUOLTOTASOT

RETERMIA-LAITTEIDEN TUENNAT JA HUOLTOTASOT JA HUOLTOTASOT Tässä ohjeessa on esitetty yleiset periaatteet, miten Retermia-laitteet asennetaan ulkoseiniin, vesikatolle ja konehuoneisiin. Retermia-laitteiden tuenta ja asennus tehdään aina rakennesuunnittelijan

Lisätiedot

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5)

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5) 1 (5) Kuva 1. Toimistosiiven itäpää ja korkeamman korjaamosiiven pohjoispääty. Kuva 4. Vesi vuotaa kuvassa keskellä näkyvän kellon päälle. Vuoto on peräisin ylemmältä katolta, ei ylösnostosta. Kuva 2.

Lisätiedot

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen ja huoltoon.

Lisätiedot

versio 03 FORSTER UNICO ULKOTUOTTEIDEN ASENNUSOHJE

versio 03 FORSTER UNICO ULKOTUOTTEIDEN ASENNUSOHJE FORSTER UNICO ULKOTUOTTEIDEN SISÄLTÖ 1 TUOTELAJIT... 2 2 ASENNUS... 2 Kiinnikkeet... 2 Oven asennustöiden järjestys... 3 Seinän asennustöiden järjestys... 4 Lasitus... 5 1 TUOTELAJIT Tämä asennusohje käsittää

Lisätiedot

RT 38316 tarviketieto 1 TARVIKETIETO lokakuu 2012 voimassa 30.11.2014 asti 1 (6)

RT 38316 tarviketieto 1 TARVIKETIETO lokakuu 2012 voimassa 30.11.2014 asti 1 (6) RT 38316 tarviketieto 1 TARVIKETIETO lokakuu 2012 voimassa 30.11.2014 asti 1 (6) RT 38316 331 Talo 2000 431 Talo 90 X31 julkisivujärjestelmät SfB F3 Hoito- ja huoltokoodi LASITUSJÄRJESTELMÄT AluRoll Oy

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORXruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja 3 kpl

Lisätiedot

25.11.11. Sisällysluettelo

25.11.11. Sisällysluettelo GLASROC-KOMPOSIITTIKIPSILEVYJEN GHO 13, GHU 13, GHS 9 JA RIGIDUR KUITUVAHVISTELEVYJEN GFH 13 SEKÄ GYPROC RAKENNUSLEVYJEN GN 13, GEK 13, GF 15, GTS 9 JA GL 15 KÄYTTÖ RANKARAKENTEISTEN RAKENNUSTEN JÄYKISTÄMISEEN

Lisätiedot

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje :: Suunnittelu- ja asennusohje 1 2 :: Suunnittelu- ja asennusohje Muunto-järjestelmällä voit toteuttaa mitä erilaisimpia säilytysratkaisuja kodin eri tiloihin. Muunto perustuu seinäpanelointiin ja monipuoliseen

Lisätiedot

RT YLÄPOHJIEN LIITTYMÄT YLEISTÄ. yläpohjat, liittymät översta bjälklag, fogar roof slabs, joints

RT YLÄPOHJIEN LIITTYMÄT YLEISTÄ. yläpohjat, liittymät översta bjälklag, fogar roof slabs, joints RT 83-10455 ohjetiedosto kesäkuu 1991 1(16) YLÄPOHJIEN LIITTYMÄT yläpohjat, liittymät översta bjälklag, fogar roof slabs, joints Tässä RT-ohjekortissa esitetään yleisimpiä asuin-, toimisto-, liike- ja

Lisätiedot

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET)

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) 2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) Kohde Valmisosasuunnittelun lähtötiedot arkkitehdilta Tarve 1.1 Mitoitetut työpiirustukset - Rakennuksen päämitat - Tasojen +korkeudet

Lisätiedot

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 3 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristäminen PAROC extralla ja PAROC WPS 3n -levyillä Oikein tehty

Lisätiedot

TERÄSRUNKOISTEN LASIPALO-OVIEN ASENNUSOHJE. TUOTETYYPPI TPU705 ja TPU706

TERÄSRUNKOISTEN LASIPALO-OVIEN ASENNUSOHJE. TUOTETYYPPI TPU705 ja TPU706 TERÄSRUNKOISTEN LASIPALO-OVIEN ASENNUSOHJE 1. TUOTETYYPPI TUOTETYYPPI TPU705 ja TPU706 Tässä asennusohjeessa on käsitelty osastoivia tuotteita, tyyppi TPU705 ja TPU706, valmistaja T-Tammer OÜ, Peterburi

Lisätiedot

Ääneneristysluokka 25dB DnT,w (db) 32. LiuneTyyni ÄÄNITEKNINEN OVI D18 ASENNUSOHJE ELEMENTTI OVI KARMIT

Ääneneristysluokka 25dB DnT,w (db) 32. LiuneTyyni ÄÄNITEKNINEN OVI D18 ASENNUSOHJE ELEMENTTI OVI KARMIT Ääneneristysluokka 25dB DnT,w (db) 32 LiuneTyyni ÄÄNITEKNINEN OVI D18 ASENNUSOHJE ELEMENTTI OVI KARMIT asennusohje Kuvien kopioiminen ja käyttö kielletty ilman valmistajan lupaa. SISÄLLYS- LUETTELO TARVIKKEET

Lisätiedot

IKKUNAT JA OVET PIHLA OIVA. Hyvä perusratkaisu rakentajalle

IKKUNAT JA OVET PIHLA OIVA. Hyvä perusratkaisu rakentajalle IKKUNAT JA OVET PIHLA OIVA Hyvä perusratkaisu rakentajalle PIHLA OIVA-TUOTTEET U-ARVO 1,0 Oiva tuoteperhe tarjoaa hinta-laatu-suhteeltaan oivallisen ratkaisun uuden rakentamiseen ja vanhan korjaamisen.

Lisätiedot

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE JUUKA

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE JUUKA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE 3 83900 JUUKA 14.02.2011 Sisällys Esipuhe...3 1 Yleistä kiinteistöstä...3 2 Asiakirjat...3 3 Rakenteiden ja järjestelmien

Lisätiedot

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2

RAK. KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN PIIRUSTUKSEN

Lisätiedot

VAJA. [ Puu tekee kodin ]

VAJA. [ Puu tekee kodin ] VAJA [ Puu tekee kodin ] ENNEN KUIN ALOITAT Tässä vihkosessa selvitetään kahden erikokoisen vajan rakentamisohjeet: 6 m 2 (Kuutonen) ja 10 m 2 (Kymppi). Tarkoituksena on saada aikaan yksinkertainen, mutta

Lisätiedot

LÄMPÖKUVAUS MITTAUSRAPORTTI 1 TYÖPAJA, LUOKKATILAN PUOLEINEN OSA

LÄMPÖKUVAUS MITTAUSRAPORTTI 1 TYÖPAJA, LUOKKATILAN PUOLEINEN OSA Kuva Tuulikaappi, ulkoovi. 3,8 23, 4,4 30 3,2 2 2 Tuulikaapin ulkoovesta johtuu viileää ulkoilmaa sisätilaan päin sekä ulkooven reunoilta tapahtuu ilmavuotoa, jotka aiheuttavat liittyvien rakenteiden ja

Lisätiedot

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET 1. Oven karmin asennuksessa käytetään 16 kpl säätöholkkeja (24mm), joilla karmi säädetään asennusaukkoon. 2. Oven karmin ja asennusaukon

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS RUOKOPILLIN PÄIVÄKOTI KATTOIKKUNOIDEN KORJAUSTAPASELVITYS

TUTKIMUSSELOSTUS RUOKOPILLIN PÄIVÄKOTI KATTOIKKUNOIDEN KORJAUSTAPASELVITYS TUTKIMUSSELOSTUS RUOKOPILLIN PÄIVÄKOTI KATTOIKKUNOIDEN KORJAUSTAPASELVITYS Tutkimusselostus 2 (9) 1 YLEISTIEDOT... 3 1.1 Tutkimuskohde... 3 1.2 Tutkimuksen tilaaja... 3 1.3 Tutkimuksen tarkoitus... 3 1.4

Lisätiedot