TIEDÄTKÖ, MITÄ UUSI YKSITYISIÄ TURVALLISUUSPALVELUJA KOSKEVA LAKI TARKOITTAA YRITYKSELLESI?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIEDÄTKÖ, MITÄ UUSI YKSITYISIÄ TURVALLISUUSPALVELUJA KOSKEVA LAKI TARKOITTAA YRITYKSELLESI?"

Transkriptio

1 TIEDÄTKÖ, MITÄ UUSI YKSITYISIÄ TURVALLISUUSPALVELUJA KOSKEVA LAKI TARKOITTAA YRITYKSELLESI?

2 Tervetuloa! Olemme ajan hermolla

3 Webinaarin asiantuntijat Jyri Paasonen, tutkijatohtori Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti, Helsingin yliopisto Mikko Leinonen, palvelujohtaja Turvallisuuspalvelut, ISS Palvelut

4 ISS yrityksenä Autamme asiakkaamme heidän omiin päämääriinsä tuottamalla erinomaisia palveluja neljällä ydinosaamisalueellamme: Turvallisuuspalvelut Siivouspalvelut Kiinteistön ylläpitopalvelut Ruokailupalvelut Työntekijöiden määrä alueittain (noin) ISS Palvelut työllisti vuonna työntekijää. Tarjoamme monipuolisia töitä arjen ammattilaisille. Liikevaihtomme oli vuonna milj. Suomessa

5 ISS Turvallisuuspalvelut Suomessa Tarjoamme asiakkaallemme kokonaispalvelua, joka vapauttaa asiakkaan keskittymään omaan ydinliiketoimintaansa. Turvallisuuspalvelumme yhdistää vartiointipalvelut, turvallisuusjärjestelmät sekä turvaverkko- ja etäkäyttöpalvelut. Suomen toiseksi suurin vartioimisliike Suomen toiseksi suurin turvatekniikan toimittaja Toimimme koko Suomen alueella Turvallisuuspalveluissa meillä on henkilöstöä noin 1500, joista vartijoita 1200 ISO 9001 mukainen sertifioitu johtamisjärjestelmä

6 Luottamuksellinen Palvelumme mahdollistavat häiriöttömän toimintaympäristön ETÄKUVAVALVONTAPALVELUT VARTIOINTIPALVELUT Mahdollisuus puuttua tilanteeseen heti tuo lisää turvallisuudentunnetta Turvallinen ja viihtyisä ympäristö henkilöstölle ja asiakkaille ISS TURVAVERKKO -PALVELUT ISS:n itse operoima ja valvoma IP-verkko tuo lisää luotettavuutta HÄLYTYSKESKUSPALVELUT Huippumodernia palvelua 24/7 AULAPALVELUT KULUNVALVONTA Tunnen itseni tervetulleeksi Omaisuus ja tieto pysyvät turvallisesti yrityksessä KAMERAVALVONTA Omaisuuden suojaaminen ja rikosten ehkäisy RIKOS- JA PALONILMOITINJÄRJESTELMÄT Turvaa ja suojaa ihmiselle sekä kiinteistölle

7 Eduskunta on hyväksynyt uuden YKSITYISIÄ TURVALLISUUSPALVELUJA koskevan lain

8 Yksityisiä turvallisuuspalveluja koskeva laki LAKIUUDISTUKSEN VAIHEET: Lainsäädännön ajantasaistaminen Yksityisen turvallisuusalan sääntelyn kokonaisuudistus on ollut vireillä vuodesta 2008 asti ja se on edennyt kahdessa vaiheessa. Tavoitteena on ollut toimialaa koskevan lainsäädännön ajantasaistaminen. AJANKOHTAISKATSAUS Yksityisen turvallisuusalan lakiuudistus. Jyri Paasonen OTT, tutkijatohtori Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti Aikataulu Hallituksen esitys annettiin eduskunnalle keväällä 2014 ja eduskunta hyväksyi lakiuudistuksen maaliskuussa 2015.

9 Yksityisiä turvallisuuspalveluja koskeva laki YKSITYISEN TURVALLISUUSALAN SÄÄNTELY YHTEEN LAKIIN ainakin melkein kokonaan Lakiuudistuksen myötä yksityistä turvallisuusalaa koskeva lainsäädäntö keskitetään yhteen lakiin. Laki käsittää vartijoita, järjestyksenvalvojia sekä turvasuojaajia koskevat säännökset. Ongelmana on, että lakiuudistuksessa ei huomioida sääntelyssä kaikkia yksityisen turvallisuusalan toimenkuvia.

10 Yksityisiä turvallisuuspalveluja koskeva laki UUSI TURVALLISUUSALAN ELINKEINOLUPA Laissa säädetään turvallisuusalan elinkeinoluvasta, joka vastaa pääsääntöisesti nykyistä vartioimisliikelupaa koskevaa sääntelyä. Järjestyksenvalvontatoiminta tulee pääosin luvanvaraiseksi. Hyväksymistä edellyttävä turvasuojaustoiminta tulee lakiuudistuksen myötä myös elinkeinoluvan alaisuuteen.

11 Yksityisiä turvallisuuspalveluja koskeva laki UUSI TURVALLISUUSALAN ELINKEINOLUPA Laissa hyväksymistä edellyttävällä turvasuojaustehtävällä tarkoitetaan sähköisten ja mekaanisten lukitusjärjestelmien, murtohälytysjärjestelmien ja kulunvalvontajärjestelmien asentamista, korjaamista tai muuttamista niihin kuuluvaa kaapelointityötä lukuun ottamatta. Käytännössä turvasuojaustoimintaa harjoittavien yrityksien, joilla on vähäisessäkin määrin edellä mainittuja tehtäviä, tulee hakea elinkeinolupa.

12 Yksityisiä turvallisuuspalveluja koskeva laki VASTAAVA HOITAJA Mikä on vastaava hoitaja? Turvallisuusalan elinkeinoluvanhaltijoilla tulee olla palveluksessaan vastaava hoitaja, joka vastaa siitä, että luvan haltijan toimintaa tai liikettä hoidetaan yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain mukaisesti. Vastaavan hoitajan tulee olla suorittanut turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto kokonaisuudessaan.

13 Yksityisiä turvallisuuspalveluja koskeva laki VASTAAVA HOITAJA Uudistetussa laissa on kuitenkin siirtymäsäännös, jonka mukaan lain voimaantullessa jonkin vartioimisliikkeen palveluksessa olevat vastaavat hoitajat, joilla on Poliisihallituksen hyväksyminen kyseiseen tehtävään voimassa, ei tarvitse suorittaa erikoisammattitutkintoa kokonaisuudessaan. Turvasuojaustoimintaan liittyen on tehty poikkeus, jonka mukaan pienten alle viisi henkilöä työllistävien yritysten vastaavat hoitajat vapautetaan koulutusvelvoitteesta. Heillä tulee olla kuitenkin vähintään kolmen vuoden alan työkokemus.

14 Yksityisiä turvallisuuspalveluja koskeva laki VARTIJAN TOIMIVALTUUKSISTA Vartijan poistamisoikeuden sisältöä täsmennetään siten, ettei poistamisoikeus ole enää sidottu toimeksiantajan edustajan antamaan tuloksettomaan poistumiskehotukseen. Lisäksi vartijalle tulee oikeus estää henkilön pääsy vartioimisalueelle. Vartijan kiinniotto-oikeutta myös uudistetaan siten, että jos kiinniotettua ei voida kohtuullisessa ajassa luovuttaa poliisille, vartija voi poliisimiehen ja kiinniotetun suostumuksella jättää kiinniotetun luovuttamatta poliisille ja vapauttaa tämän viipymättä.

15 Yksityisiä turvallisuuspalveluja koskeva laki VARTIJAN TOIMIVALTUUKSISTA Tämä on mahdollista, jos rikoksesta voi seurata vain sakkoa ja jos kiinniotetun henkilöllisyys on tunnettu tai kiinniotettu suostuu esittämään vartijalle henkilöllisyytensä selvittämiseksi tarpeelliset tiedot. Tällaisissa tilanteissa poliisi esittää henkilölle rangaistusmääräysvaatimuksen jälkikäteen.

16 Yksityisiä turvallisuuspalveluja koskeva laki JÄRJESTYKSENVALVOJAN TOIMIVALTUUKSISTA Järjestyksenvalvojan toimivaltuudet on pidetty pääsääntöisesti ennallaan. Järjestyksenvalvojalle asetetusta velvollisuudesta estää henkilön pääsy toimialueelleen tietyissä tapauksissa luovutaan. Uutena poistamisperusteena järjestyksenvalvojalle tulee oikeus poistaa toimialueeltaan siellä ilmeisen oikeudettomasti oleskeleva henkilö.

17 Yksityisiä turvallisuuspalveluja koskeva laki JÄRJESTYKSENVALVOJAN TOIMIVALTUUKSISTA Järjestyksenvalvojan säilössäpito-oikeutta rajoitetaan vain yleisötilaisuuksiin ja matkustaja-aluksille. Uutena toimivaltuutena järjestyksenvalvojalle tulee vastaava oikeus rikoksesta epäillyn kiinniottamiseen kuin vartijalle, joka vastaa pakkokeinolain yleistä kiinniotto-oikeutta koskevaa säännöstä. Järjestyksenvalvojan voimakeinojen käyttöä koskeva säännös muutetaan vastaamaan vartijan voimankäytön sääntelyä.

18 Yksityisiä turvallisuuspalveluja koskeva laki JÄRJESTYKSENVALVOJAN KÄYTTÖALAN LAAJENNUS Järjestyksenvalvojien käyttöala laajentuu yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin sekä yksityisiin tilaisuuksiin Järjestyksenvalvontatoiminnassa ongelmana on edelleen se, että on olemassa erilaisia järjestyksenvalvojia eri toimialueille ja eri toimivaltuuksilla Yksityisen turvallisuusalan rikosoikeudellista virkavastuuta ja suojaa ei ole huomioitu lakiuudistuksen yhteydessä.

19 Yksityisiä turvallisuuspalveluja koskeva laki LAKIUUDISTUKSEN VOIMAANTULOSTA JA SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSISTÄ Lakiuudistuksen voimaantulon ajankohtaa ei ole vielä julkaistu, voi olla syksyllä 2015 tai vasta vuoden vaihteessa. Nykysääntelyn vartioimisliikeluvan haltija voi kuuden kuukauden kuluessa lain voimaantulosta Poliisihallitukselle tekemällään ilmoituksella ilmoittaa jatkavansa toimintaansa turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijana. Poliisihallitus myöntää tällöin elinkeinoluvan vartioimisliikeluvan haltijalle maksutta. Samoin nykyiset vartioimisliikkeen vastaavat hoitajat voivat jatkaa turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan vastaavana hoitajana ilman eri ilmoitusta.

20 Yksityisiä turvallisuuspalveluja koskeva laki LAKIUUDISTUKSEN VOIMAANTULOSTA JA SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSISTÄ Järjestyksenvalvojatoimintaa tai hyväksymistä edellyttävää turvasuojaustoimintaa harjoittavien toimijoiden on voidakseen jatkaa toimintaansa haettava turvallisuusalan elinkeinolupaa kahden vuoden kuluessa lain voimaantulosta. Järjestyksenvalvojatoiminnan tai turvasuojaustoiminnan harjoittaja saa tällöin jatkaa toimintaansa, kunnes luvan myöntämistä koskeva asia on ratkaistu. Vartijaksi, järjestyksenvalvojaksi, järjestyksenvalvojakouluttajaksi, voimankäyttökouluttajaksi tai turvasuojaajaksi hyväksyminen on ehtoineen ja rajoituksineen voimassa hyväksymisen voimassaoloajan.

21 MITEN ISS ON OTTANUT LAKIMUUTOKSEN HUOMIOON?

22 Miten ISS on ottanut lakimuutoksen huomioon? Kouluttaminen ISS on jo pari vuotta sitten aloittanut henkilöstönsä koulutukset turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkintojen osalta ja nykyiset vastaavat hoitajat tulevat vastaamaan uuden lain mukaisista velvoitteista. Mukana lain valmistelussa Teemme viranomais- ja verkostoyhteistyötä, esimerkkinä valmisteluvaiheen lausunnot uudistukseen liittyen.

23 Miten ISS on ottanut lakimuutoksen huomioon? Vahvistuksia organisaatioon Turvasuojauspalvelut sekä järjestyksenvalvonta siirtyy osittain uuden lainsäädännön ja elinkeinoluvan piiriin -> Tulemme tekemään tarpeellisia vahvistuksia näistä asioista vastaavaan organisaatioon sekä tarvittaviin tuotannon toimintoihin. Lisävaatimusten toteutus Toteutamme vartijan asuun ja pakollisiin voimankäyttökoulutuksiin liittyvät lisävaatimukset. Rekrytointi- ja käytettävyyssuunnittelu Vartijoiden koulutusvelvoite lisääntyy, mikä on alan kannalta positiivista, mutta haastaa henkilöstön rekrytoinnin ja käytettävyyden osalta. Esimerkiksi väliaikaisen vartijan maksimi työskentelyajaksi esitetty 4kk.

24 MITEN LAKIMUUTOS VAIKUTTAA YRITYKSEESI?

25 Lakimuutoksen vaikutukset turvallisuuspalveluja ostaville yrityksille LAIN TUOMAT MUUTOKSET OVAT PÄÄOSIN YRITYKSIÄ HYÖDYTTÄVIÄ Vastuulliset toimijat Tiukentuva lainsäädäntö varmistaa alalle entistä enemmän vastuullisia toimijoita. Palveluiden tilaaminen helpommaksi Palveluiden tilaaminen muuttunee helpommaksi, koska markkinoilla on tulevaisuudessa entistä tiiviimpi, vastuullisempi ja yksityiseen turvallisuusalaan enemmän erikoistunut toimittajakunta.

26 Lakimuutoksen vaikutukset turvallisuuspalveluja ostaville yrityksille LAIN TUOMAT MUUTOKSET OVAT PÄÄOSIN YRITYKSIÄ HYÖDYTTÄVIÄ Kustannusvaikutukset Järjestyksenvalvojan asettaminen mahdollistuu yhä useampiin kohteisiin. Koulutusvaatimusten lisääntyminen ja muut asetuksella määrättävät yksityiskohdat nostavat palvelun tuottamiseen liittyviä kuluja kustannusvaikutus palveluita ostaville yrityksille. Resurssien järkevämpi käyttö Mahdollisuus resurssien järkevämpään käyttöön. Jotkin toimivaltamuutokset, kuten itsenäinen poistamisoikeus helpottavat vartijan työtä ja sitä kautta hyödyttävät myös yrityksiä.

27 ONKO PALVELUITA OSTAVAN YRITYKSEN REAGOITAVA LAKIMUUTOKSEEN? Palveluntarjoajan tehtävä on ottaa lakimuutos huomioon toiminnassaan ja kertoa vaikutuksista asiakkailleen.

28 Yhteenveto LAINSÄÄDÄNTÖ OHJAA YKSITYISIÄ TURVALLISUUSPALVELUITA EDELLEEN VAHVASTI Jotta saat rahoillesi parhaan mahdollisen vastineen, on tärkeää jo suunnitteluvaiheessa tunnistaa uudistusten tuomat mahdollisuudet sekä rajoitukset.

29 OTA YHTEYTTÄ! Haluatko tietää, miten yrityksesi kannattaa edetä? Ota yhteyttä omaan asiakasvastaavaasi tai ISS:n myyntiin

LUKU 1: YLEISET SÄÄNNÖKSET 15 1 Lain tavoite ja soveltamisala 15 2 Määritelmät 22

LUKU 1: YLEISET SÄÄNNÖKSET 15 1 Lain tavoite ja soveltamisala 15 2 Määritelmät 22 5 SISÄLLYS Johdanto 11 Lyhenteet 14 LUKU 1: YLEISET SÄÄNNÖKSET 15 1 Lain tavoite ja soveltamisala 15 2 Määritelmät 22 LUKU 2: VARTIOIMISLIIKETOIMINTA 89 3 Luvanvaraisuus 90 4 Vartijan tehtävät ja toimialue

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus yksityisistä turvallisuuspalveluista Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain (1085/2015) 111 :n 1 momentin nojalla: 1 Vartijaksi

Lisätiedot

Turvallisuusalan Lausunto 1 (5) Tutkintotoimikunta 28.10.2015

Turvallisuusalan Lausunto 1 (5) Tutkintotoimikunta 28.10.2015 Turvallisuusalan Lausunto 1 (5) Tutkintotoimikunta 28.10.2015 Sisäministeriö Timo Kerttula Viite: Sisäministeriön lausuntopyyntö: hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista

Lisätiedot

HE 42/2016 VP EDUSKUNNALLE LAIKSI YKSITYISISTÄ TURVALLISUUSPALVELUISTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA

HE 42/2016 VP EDUSKUNNALLE LAIKSI YKSITYISISTÄ TURVALLISUUSPALVELUISTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA Muistio 1 (5) HE 42/2016 VP EDUSKUNNALLE LAIKSI YKSITYISISTÄ TURVALLISUUSPALVELUISTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA Hallituksen esityksessä on kyse yksityisen turvallisuusalan lupaprosessien sujuvoittamisesta.

Lisätiedot

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Ylitarkastaja SM066:00/2011 Sini Lahdenperä VALTIONEUVOSTON ASETUS YKSITYISISTÄ TURVALLISUUSPALVELUISTA

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Ylitarkastaja SM066:00/2011 Sini Lahdenperä VALTIONEUVOSTON ASETUS YKSITYISISTÄ TURVALLISUUSPALVELUISTA SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Ylitarkastaja 4.10.2016 SM066:00/2011 Sini Lahdenperä VALTIONEUVOSTON ASETUS YKSITYISISTÄ TURVALLISUUSPALVELUISTA 1. Yleistä Asetusehdotus liittyy yksityisistä turvallisuuspalveluista

Lisätiedot

Turva-alan ajankohtaisnäkymät NSS SähköTeleTurvaseminaari

Turva-alan ajankohtaisnäkymät NSS SähköTeleTurvaseminaari Turva-alan ajankohtaisnäkymät NSS SähköTeleTurvaseminaari 7. 8.9.2017 Turva-alan yrittäjät ry Kimmo Arenius Teknisten turvallisuuspalvelujen yrittäjäjärjestö Perustettu 1996, n. 100 jäsenyritystä Jäsenyritykset

Lisätiedot

Laki. yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain muuttamisesta

Laki. yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain muuttamisesta Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain (1085/2015) 2 :n 17 kohta, 4 :n 2 momentti,

Lisätiedot

turvallisuusalan kouluttajien

turvallisuusalan kouluttajien Finnsecurity ry:n turvallisuusalan kouluttajien ajankohtaispäivä 1 Poliisihallitus turvallisuusalan valvonta 2 Turvallisuusalan valvonnan tehtävät (LYTP 7 luku) Yksityisten turvallisuuspalveluiden, voimankäyttökouluttajien,

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 101/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 101/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 101/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi järjestyslain 22 :n, järjestyksenvalvojista annetun lain ja yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden

Lisätiedot

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos SM066:00/2011. Asetusehdotus on valmisteltu sisäministeriössä virkatyönä.

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos SM066:00/2011. Asetusehdotus on valmisteltu sisäministeriössä virkatyönä. SISÄMINISTERIÖN ASETUS VOIMANKÄYTTÖ- ASE-, JA JÄRJESTYKSENVALVOJAKOULUTTAJIEN KOULUTUKSESTA 1. Yleistä Asetusehdotus liittyy hallituksen esitykseen (HE 22/2014 vp) eduskunnalle laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista

Lisätiedot

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos 13.2.2015 SM066:00/2011

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos 13.2.2015 SM066:00/2011 SISÄMINISTERIÖN ASETUS VARTIJAN JA JÄRJESTYKSENVALVOJAN ASUSTA JA JÄRJESTYKSENVALVOJAN TUNNUKSISTA 1. Yleistä Ehdotus liittyy hallituksen esitykseen HE 22/2014 eduskunnalle laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista

Lisätiedot

Sisäministeriön asetus

Sisäministeriön asetus Sisäministeriön asetus vartijan ja järjestyksenvalvojan koulutuksesta ja voimankäyttövälineiden koulutuksesta sekä turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan vastaavan hoitajan koulutuksesta Sisäministeriön

Lisätiedot

VARTIJAN TAI JÄRJESTYKSENVALVOJAN VOIMANKÄYTTÖVÄLINEIDEN KERTAUS- KOULUTUS

VARTIJAN TAI JÄRJESTYKSENVALVOJAN VOIMANKÄYTTÖVÄLINEIDEN KERTAUS- KOULUTUS Liite 11 1 (5) VARTIJAN TAI JÄRJESTYKSENVALVOJAN VOIMANKÄYTTÖVÄLINEIDEN KERTAUS- KOULUTUS Koulutuksen pituus on vähintään 8 oppituntia (oppitunnin on pituus 45 minuuttia ja tauon pituus on 15 minuuttia).

Lisätiedot

Vartijan ja järjestyksenvalvojan voimankäyttövälineiden kertauskoulutus

Vartijan ja järjestyksenvalvojan voimankäyttövälineiden kertauskoulutus Liite XXX/XXX/XXX 1 (7) 10.11.2016 Vartijan ja järjestyksenvalvojan voimankäyttövälineiden kertauskoulutus Yleistä Vartijan/järjestyksenvalvojan voimankäyttövälineiden kertauskoulutus jakautuu kuuteen

Lisätiedot

Muistio 1 (5)

Muistio 1 (5) Muistio 1 (5) Eduskunta Hallintovaliokunta HALLITUKSEN ESITYS HE 42/2016 VP EDUSKUNNALLE LAIKSI YKSITYISISTÄ TURVALLISUUSPALVE- LUISTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA - VASTINE HALLINTOVALIOKUNNALLE ANNETUISTA

Lisätiedot

Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista

Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista Kenttämuistio yksityisistä turvallisuuspalveluista annetusta laista sekä toimintaohjeita viranomaisen kanssa toimimiseen Joona Ahola 11/2017 1 TIIVISTELMÄ Tekijä

Lisätiedot

Uusi laki yksityisistä turvallisuuspalveluista

Uusi laki yksityisistä turvallisuuspalveluista Uusi laki yksityisistä turvallisuuspalveluista Koulutuspäivät, Poliisiammattikorkeakoulu Tampere, 23.-24.11.2016 Poliisihallitus, Turvallisuusalan valvonta Koulutuspäivän ohjelma 23.-24.11.2016 klo 08:00-09:00

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain muuttamisesta LUONNOS 8.10.2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vuoden 2017

Lisätiedot

Lausunto OKM lausunto - Yksityistä turvallisuusalaa koskevat asetusluonnokset

Lausunto OKM lausunto - Yksityistä turvallisuusalaa koskevat asetusluonnokset Lausunto 13.03.2015 Sisäministeriö Viite Asia SM066:00/2011 OKM lausunto - Yksityistä turvallisuusalaa koskevat asetusluonnokset Sisäministeriö on pyytänyt opetus- ja kulttuuriministeriön lausuntoa asetusluonnoksista,

Lisätiedot

Päätös. Laki. järjestyksenvalvojista annetun lain muuttamisesta

Päätös. Laki. järjestyksenvalvojista annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 182/2006 vp Hallituksen esitys laiksi järjestyksenvalvojista annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2004 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

HE 22/2014 vp. suorittamisesta myös turvallisuusalan

HE 22/2014 vp. suorittamisesta myös turvallisuusalan Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki yksityisistä

Lisätiedot

AJANKOHTAISIA LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEITA SÄHKÖALALTA. Esa Tiainen Tekninen johtaja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

AJANKOHTAISIA LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEITA SÄHKÖALALTA. Esa Tiainen Tekninen johtaja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry AJANKOHTAISIA LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEITA SÄHKÖALALTA Esa Tiainen Tekninen johtaja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry Marraskuu 2015 AJANKOHTAISIA LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEITA SÄHKÖALALTA Sähköturvallisuuslain

Lisätiedot

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos SM066:00/2011

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos SM066:00/2011 SISÄMINISTERIÖN ASETUS VARTIJAN JA JÄRJESTYKSENVALVOJAN KOULUTUKSESTA JA VOIMANKÄYTTÖKOULUTUKSESTA SEKÄ TURVALLISUUSALAN ELINKEINOLUVAN HALTIJAN VASTAAVAN HOITAJAN KOULUTUKSESTA 1. Yleistä 1 Ehdotus liittyy

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki yksityisistä turvallisuuspalveluista.

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tutkintavankeuden vaihtoehtona määrättyjä valvontatoimia koskevan puitepäätöksen kansallista täytäntöönpanoa ja soveltamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunta TALOUSARVIOESITYKSEN 2017 YHTEYDESSÄ KÄSITELTÄVÄ VALTUUSTO- ALOITE

Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunta TALOUSARVIOESITYKSEN 2017 YHTEYDESSÄ KÄSITELTÄVÄ VALTUUSTO- ALOITE TALOUSARVIOESITYKSEN 2017 YHTEYDESSÄ KÄSITELTÄVÄ VALTUUSTO- ALOITE Valtuustoaloite julkijuopottelun, häiritsevän käyttäytymisen ja roskaamisen ehkäisemiseksi Tampereen Keskustorilla ja tilojen löytämiseksi

Lisätiedot

Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto

Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon suorittanut tietää yksityisen turvallisuusalan työtehtävät ja palvelut

Lisätiedot

Laki. poliisilain muuttamisesta

Laki. poliisilain muuttamisesta Laki poliisilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan poliisilain (872/2011) 2 luvun 17 :n 4 momentti ja 9 luvun 10 :n 1 momentin 4 kohta, sellaisena kuin niistä on 2 luvun 17 :n 4 momentti

Lisätiedot

Turvallisuusalan tutkintotoimikunta kiittää mahdollisuudesta lausua kannanottonsa asetusluonnoksista.

Turvallisuusalan tutkintotoimikunta kiittää mahdollisuudesta lausua kannanottonsa asetusluonnoksista. TurvaUisuusalan Lausunto 1 (10) Tutkintotoimikunta 11.3.2015 Sisäministeriö Viite: Sisäministeri6n lausuntopyynt6 SM1522072 Yksityistä turvallisuusalaa koskevista asetusluonnoksista Turvallisuusalan tutkintotoimikunta

Lisätiedot

Sisäministeriön asetus

Sisäministeriön asetus Sisäministeriön asetus poliisin suoritteiden maksullisuudesta vuonna 2017 annetun sisäministeriön asetuksen liitteen muuttamisesta Sisäministeriön päätöksen mukaisesti muutetaan poliisin suoritteiden maksullisuudesta

Lisätiedot

Koekysymyksinä voidaan käyttää myös Alvarin ylläpitämän kysymyspankin koekysymyksiä.

Koekysymyksinä voidaan käyttää myös Alvarin ylläpitämän kysymyspankin koekysymyksiä. LIITE 19 Mallikoekysymyksiä Koekysymyksinä voidaan käyttää myös Alvarin ylläpitämän kysymyspankin koekysymyksiä. I Fyysisen voimankäytön perusteet / Vartijan/järjestyksenvalvojan voimankäyttövälineiden

Lisätiedot

Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto

Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto Tutkinnon suorittanut tietää yksityisen työtehtävät ja palvelut ja niiden suorittamiseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet

Lisätiedot

HE 100/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain muuttamiseksi

HE 100/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain muuttamiseksi Hallituksen esitys eduskunnalle ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi 1 päivänä joulukuuta 2015 voimaan tulevan ampumaaselain

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 21/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi joukkoliikenteen tarkastusmaksusta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 21/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi joukkoliikenteen tarkastusmaksusta EDUSKUNNAN VASTAUS 21/2006 vp Hallituksen esitys laiksi joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain, rikoslain 17 luvun 6 :n ja järjestyksenvalvojista annetun lain 1 :n muuttamisesta Asia Hallitus

Lisätiedot

Asia: Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta laiksi yksityisistii turvallisuuspalveluista ja eriiiksi siihen liittyviksi laeiksi

Asia: Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta laiksi yksityisistii turvallisuuspalveluista ja eriiiksi siihen liittyviksi laeiksi SISAASIAINMINISTERIO Poliisiosasto Asia: Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta laiksi yksityisistii turvallisuuspalveluista ja eriiiksi siihen liittyviksi laeiksi Viite: Sisdasiainministeridn poliisiosaston

Lisätiedot

Järjestyksenvalvonta ravintolassa

Järjestyksenvalvonta ravintolassa Järjestyksenvalvonta ravintolassa Määritelmät (MaRaL 1 ) ravitsemistoiminnalla ammattimaisesti tapahtuvaa ruoan tai juoman tarjoamista yleisölle elintarvikelaissa tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa

Lisätiedot

Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto

Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto Tutkinnon suorittanut tietää yksityisen turvallisuusalan työtehtävät ja palvelut ja niiden suorittamiseen liittyvät

Lisätiedot

HAMINAKOTKA SATAMA OY:N VISY ACCESS GATE- KULUNVALVONTAOHJELMISTON REKISTERISELOSTE

HAMINAKOTKA SATAMA OY:N VISY ACCESS GATE- KULUNVALVONTAOHJELMISTON REKISTERISELOSTE REKISTERISELOSTE 1(5) HAMINAKOTKA SATAMA OY:N VISY ACCESS GATE- KULUNVALVONTAOHJELMISTON REKISTERISELOSTE Kallio Timo Turvallisuuspäällikkö puh. 020 790 8851 timo.kallio@haminakotka.fi Kosunen Kim Turvatekniikka-asiantuntija

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 763/2015 Ampumaratalaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

SÄÄDÖSKOKOELMA. 763/2015 Ampumaratalaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 18 päivänä kesäkuuta 2015 763/2015 Ampumaratalaki Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Lain tarkoitus Tämän

Lisätiedot

Ehdotus komission täytäntöönpanoasetukseksi, jolla muutetaan komission täytäntöönpanoasetusta (EU) 2015/1998 tiettyjen ilmailun turvaamista koskevien

Ehdotus komission täytäntöönpanoasetukseksi, jolla muutetaan komission täytäntöönpanoasetusta (EU) 2015/1998 tiettyjen ilmailun turvaamista koskevien Ehdotus komission täytäntöönpanoasetukseksi, jolla muutetaan komission täytäntöönpanoasetusta (EU) 2015/1998 tiettyjen ilmailun turvaamista koskevien erityistoimenpiteiden selkiyttämisen, yhdenmukaistamisen,

Lisätiedot

Lainsäädäntöhankkeet puolustusselonteossa Puolustusvaliokunta

Lainsäädäntöhankkeet puolustusselonteossa Puolustusvaliokunta Lainsäädäntöhankkeet puolustusselonteossa Puolustusvaliokunta 7.4.2017 Hanna Nordström lainsäädäntöjohtaja hallintopoliittinen osasto, lainvalmistelu- ja oikeusyksikkö Hallituksen esitykset HE 94/2016

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi järjestyslain 22 :n ja yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain 28 :n muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi järjestyslain 22 :n ja yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain 28 :n muuttamisesta 1 LUONNOS 5.2.2016 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi järjestyslain 22 :n ja yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain 28 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Reservipoliisilaki. Neuvotteleva virkamies Heli Heikkola

Reservipoliisilaki. Neuvotteleva virkamies Heli Heikkola Reservipoliisilaki Neuvotteleva virkamies Heli Heikkola 10.10.2018 Reservipoliisi Täydennyspoliisijärjestelmä otetaan käyttöön uudistettuna ja vanha sääntely kumotaan Reservipoliisi olisi osa poliisin

Lisätiedot

SISÄLLYS. voimaansaattamisesta ja sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. annetun lain voimaantulosta...

SISÄLLYS. voimaansaattamisesta ja sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. annetun lain voimaantulosta... SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2005 Julkaistu Helsingissä 30 päivänä kesäkuuta 2005 N:o 471 476 SISÄLLYS N:o Sivu 471 Laki etuostolain muuttamisesta... 2583 472 Jerseyn kanssa säästötulojen verottamisesta tehdyn

Lisätiedot

Sisäministeriön asetus vartijan ja järjestyksenvalvojan asusta ja järjestyksenvalvojan tunnuksista

Sisäministeriön asetus vartijan ja järjestyksenvalvojan asusta ja järjestyksenvalvojan tunnuksista 1 LUONNOS Sisäministeriön asetus vartijan ja järjestyksenvalvojan asusta ja järjestyksenvalvojan tunnuksista Sisäasiainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään yksityisistä turvallisuuspalveluista päivänä

Lisätiedot

HE 154/2010 vp. toimintavaltuuksia sekä tarkentamalla sähkölaitteistojen. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

HE 154/2010 vp. toimintavaltuuksia sekä tarkentamalla sähkölaitteistojen. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sähköturvallisuuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sähköturvallisuuslakia selkeyttämällä sähkö- ja hissitöiden johtajan toimintaedellytyksiä,

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 42/2013 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 42/2013 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 42/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi passilain muuttamisesta ja passilain muuttamisesta annetun lain eräiden säännösten kumoamisesta Asia Hallitus on vuoden 2012 valtiopäivillä

Lisätiedot

Me olemme AVARN Security

Me olemme AVARN Security Me olemme AVARN Security Arvoperustamme Liiketoiminta-ajatus Olemme täyden palvelun turvallisuusyhtiö, jonka sitoutuminen, osaaminen ja innovatiivinen ajattelutapa vahvistavat asiakkaidemme turvallisuutta

Lisätiedot

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017.

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion talousarviosta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Päätös. Laki. rekisterihallintolain muuttamisesta

Päätös. Laki. rekisterihallintolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 118/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi rekisterihallintolain ja eräiden maistraatin toimivallan määräytymistä koskevia säännöksiä sisältävien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden

Lisätiedot

Avarn Security. Ensiluokkaista turvallisuutta vastuullisesti

Avarn Security. Ensiluokkaista turvallisuutta vastuullisesti 23.5.2019 Avarn Security Ensiluokkaista turvallisuutta vastuullisesti AVARN Security Liikevaihto n. 130 miljoonaa euroa* Asiakasarvon tuottaminen reaaliaikaisten ratkaisujen kautta. Yli 3 500 työntekijää*

Lisätiedot

Yksityisen turvallisuusalan ajankohtaiset valvonta- ja lainsäädäntöasiat. Poliisiylitarkastaja Pekka Aho Turvallisuusalan valvontayksikkö

Yksityisen turvallisuusalan ajankohtaiset valvonta- ja lainsäädäntöasiat. Poliisiylitarkastaja Pekka Aho Turvallisuusalan valvontayksikkö Yksityisen turvallisuusalan ajankohtaiset valvonta- ja lainsäädäntöasiat Poliisiylitarkastaja Pekka Aho Turvallisuusalan valvontayksikkö TURVALLISUUSALAN VALVONTAYKSIKKÖ Sisäasiainministeriön poliisiosaston

Lisätiedot

Muistio 1 (6) Sisäministeriön maahanmuutto-osasto lausuu hallintovaliokunnalle annetuista asiantuntijalausunnoista

Muistio 1 (6) Sisäministeriön maahanmuutto-osasto lausuu hallintovaliokunnalle annetuista asiantuntijalausunnoista Muistio 1 (6) Jorma Kantola 4.6.2018 Hallintovaliokunnalle HE 32/2018 vp. Sisäministeriön vastine asiantuntijalausunnoista Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi turvatoimista Maahanmuuttovirastossa ja

Lisätiedot

Lausunto ID (5)

Lausunto ID (5) Lausunto ID-1877653 1 (5) 13.02.2018 POL-2018-2769 Jakelussa mainituille SMDno-2017-1466 Poliisihallituksen lausunto Turvatoimet Maahanmuuttovirastossa Poliisihallituksen lausuntoon on hallituksen esityksestä

Lisätiedot

HE 101/2016 vp. Järjestyslakiin ja yksityisistä turvallisuuspalveluista annettuun lakiin ehdotetut muutokset ovat samansisältöisiä.

HE 101/2016 vp. Järjestyslakiin ja yksityisistä turvallisuuspalveluista annettuun lakiin ehdotetut muutokset ovat samansisältöisiä. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi järjestyslain 22 :n väliaikaisesta muuttamisesta ja yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain 28 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Viestintäneuvos 27.10.2015 Kreetta Simola LUONNOS VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA Taustaa Vuoden

Lisätiedot

Ohje ID (5)

Ohje ID (5) Ohje ID-1635406 1 (5) 09.12.2016 POL-2016-17842 Voimassaoloaika 1.1.2017 alkaen toistaiseksi Säädösperuste Säädösperuste Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain muuttamisesta (12.8.2016/652)

Lisätiedot

Laki yksityisyyden suojasta työelämässä

Laki yksityisyyden suojasta työelämässä Laki yksityisyyden suojasta työelämässä Perustuslain 10 Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään tarkemmin lailla. Luottamusmieskurssi A evankelis- luterilaisen

Lisätiedot

Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu. JUDO-työpaja

Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu. JUDO-työpaja Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu JUDO-työpaja 20.5.2019 Yleislait voimaan 1.1.2019 Tietosuojalaki (1050/2018) Laki henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen

Lisätiedot

HE 14/2010 vp. Laki ehdotetaan tulemaan voimaan 1 päivänä toukokuuta 2010.

HE 14/2010 vp. Laki ehdotetaan tulemaan voimaan 1 päivänä toukokuuta 2010. HE 14/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi urheilijan

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Viite: Luonnos hallituksen esitykseksi Maahanmuuttoviraston turvatoimista

Viite: Luonnos hallituksen esitykseksi Maahanmuuttoviraston turvatoimista LAUSUNTO 1 (5) Sisäministeriö Viite: Luonnos hallituksen esitykseksi Maahanmuuttoviraston turvatoimista LAUSUNTO MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVATOIMISTA Palvelualojen ammattiliitto PAM ry (jatkossa PAM) ottaa

Lisätiedot

1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta

1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta Lakiehdotukset 1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan joukkoliikenteen tarkastusmaksusta 11 päivänä toukokuuta 1979 annetun lain

Lisätiedot

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle 1993 vp - HE 74 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 7. Sisäasiainministeriön asetus. poliisin suoritteiden maksullisuudesta annetun asetuksen liitteen muuttamisesta

SISÄLLYS. N:o 7. Sisäasiainministeriön asetus. poliisin suoritteiden maksullisuudesta annetun asetuksen liitteen muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 15 päivänä tammikuuta 2004 N:o 7 SISÄLLYS N:o Sivu 7 Sisäasiainministeriön asetus poliisin suoritteiden maksullisuudesta annetun asetuksen liitteen muuttamisesta...

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki (817/2015)

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki (817/2015) Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki (817/2015) Ammattihenkilölain aluekierros, Kuopio Neuvotteleva virkamies 2.3.2016 Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki voimaan 1.3.2016 Lisäksi 1.3. voimaan asetukset:

Lisätiedot

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Sari Lajunen, lakimies, Liikennevirasto Tiealueen ja sen osan lakkauttaminen Sari Lajunen 2 Maantielaki 88 : maantien lakkaaminen Maantielaki 89 : maantien lakkauttaminen

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VARTIJA VARTIOIMISTEHTÄVIEN KESKEISET PERIAATTEET: VARTIJAN TOIMINTA VARTIJAN TOIMIVALTUUDET

SISÄLLYSLUETTELO VARTIJA VARTIOIMISTEHTÄVIEN KESKEISET PERIAATTEET: VARTIJAN TOIMINTA VARTIJAN TOIMIVALTUUDET SISÄLLYSLUETTELO VARTIJA VARTIOIMISTEHTÄVIEN KESKEISET PERIAATTEET: 4 Vartijan tehtävät ja toimialue 4 5 Suhde viranomaistoimintaan 5 6 Vartioimistehtävissä noudatettavat yleiset periaatteet 6 VARTIJAN

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2002 Julkaistu Helsingissä 17 päivänä huhtikuuta 2002 N:o 282 288. Laki. N:o 282. yksityisistä turvallisuuspalveluista

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2002 Julkaistu Helsingissä 17 päivänä huhtikuuta 2002 N:o 282 288. Laki. N:o 282. yksityisistä turvallisuuspalveluista SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2002 Julkaistu Helsingissä 17 päivänä huhtikuuta 2002 N:o 282 288 SISÄLLYS N:o Sivu 282 Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista... 2591 283 Laki poliisin henkilörekistereistä annetun

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Tieliikelaitoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia Tieliikelaitoksesta. Valtion liikelaitoksista annetun

Lisätiedot

Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Hallintovaliokunta

Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Hallintovaliokunta Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Hallintovaliokunta 10.2.2017 Lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström Laki puolustusvoimista 2 Puolustusvoimien tehtävät Puolustusvoimien tehtävänä on: 1) Suomen

Lisätiedot

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 35/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rangaistusten täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi rangaistusten täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Määräys ID (7)

Määräys ID (7) Määräys ID-175730 1 (7) 22.02.2017 POL-2017-579 Voimassaoloaika 1.3.2017 lukien toistaiseksi Säädösperuste Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista (1085/2015) 111, Sisäministeriön asetus (878/2016) vartijan

Lisätiedot

Miehittämätöntä ilmailua koskeva lainsäädäntöhanke. lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström työryhmän puheenjohtaja Kuulemistilaisuus 2.10.

Miehittämätöntä ilmailua koskeva lainsäädäntöhanke. lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström työryhmän puheenjohtaja Kuulemistilaisuus 2.10. Miehittämätöntä ilmailua koskeva lainsäädäntöhanke lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström työryhmän puheenjohtaja Kuulemistilaisuus 2.10.2017 Työryhmän työstä Ministeri asettanut lainsäädäntötyöryhmän 25.11.2016

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 97/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työsopimuslain 1 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työsopimuslakia siten, että vapaaehtoisen

Lisätiedot

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 112/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistörekisterilakia siten, että kiinteistötunnuksen

Lisätiedot

Palveluntuottajan vaatimukset sote-lainsäädännössä

Palveluntuottajan vaatimukset sote-lainsäädännössä Palveluntuottajan vaatimukset sote-lainsäädännössä Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät 6.2.2018 Riitta-Maija Jouttimäki/STM 1 Sote-lainsäädäntö Vuodesta 2020-2022 alkaen sote -palvelujen tuottamisen

Lisätiedot

T Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 24.3.2004: Kulunvalvontajärjestelmät ja vartiointi KULUNVALVONTA : RAJALLA TAPAHTUVA LIIKENTEESEEN KOHDISTUVA

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työsopimuslain 1 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työsopimuslakia siten, että vapaaehtoisen lisäeläketurvan

Lisätiedot

Kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen liittyvät lainsäädännön tarkistustarpeet. Helsinki Tapio Puurunen. SM:n hallinnonalalla

Kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen liittyvät lainsäädännön tarkistustarpeet. Helsinki Tapio Puurunen. SM:n hallinnonalalla Kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen liittyvät lainsäädännön tarkistustarpeet Helsinki 21.4.2016 Tapio Puurunen SM:n hallinnonalalla Yleistä Sisäministeriö on tarkistanut oman hallinnonalansa

Lisätiedot

Luonnos Sisäasiainministeriö/Poliisiosasto

Luonnos Sisäasiainministeriö/Poliisiosasto Luonnos 9.4.2009 Sisäasiainministeriö/Poliisiosasto HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE JÄRJESTYSLAIN 22 JA 23 :N MUUTTA- MISEKSI JA ERÄIKSI YKSITYISISTÄ TURVALLISUUSPALVELUISTA ANNETUN LAIN SEKÄ JÄRJESTYKSENVALVOJISTA

Lisätiedot

Henkilökorttilaki. EV 14/1999 vp - HE 18/1999 vp

Henkilökorttilaki. EV 14/1999 vp - HE 18/1999 vp EV 4/999 vp - HE 8/999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen henkilökorttilaiksi ja laiksi väestötietolain 23 :n muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 8/999 vp henkilökorttilaiksi

Lisätiedot

1 Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta

1 Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta Liite Rinnakkaistekstit 1 Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan joukkoliikenteen tarkastusmaksusta 11 päivänä toukokuuta 1979 annetun

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2007 Julkaistu Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 2007 N:o 22 25 SISÄLLYS N:o Sivu 22 Laki Euroopan poliisiviraston perustamisesta

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Maahanmuuttovirasto Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Ehdotuksessa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 1950/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 1950/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (1) 85 Asianro 1950/00.04.01/2013 Juankosken ja Kuopion kaupunkien kuntaliitos / yhdistymissopimuksen muuttaminen 22.02.2016 57: Kaupunginsihteeri Heikki Vienola Kansliapalvelu

Lisätiedot

Ympäristövaliokunta Lainsäädäntöneuvos Sari Rapinoja Ympäristöministeriö

Ympäristövaliokunta Lainsäädäntöneuvos Sari Rapinoja Ympäristöministeriö HE eduskunnalle laeiksi rakennuksen energiatodistuksesta annetun lain ja rakennusten energiatodistustietojärjestelmästä annetun lain 3 ja 5 :n muuttamisesta (HE 86/2017 vp) Ympäristövaliokunta 28.9.2017

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 1995 N:o

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 1995 N:o SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1995 Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 1995 N:o 1615 1621 SISÄLLYS N:o Sivu 1615 Laki Etelä-Afrikan kanssa tuloveroja ja veron kiertämisen estämiseksi tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

Tietosuojalainsäännön katsaus Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos

Tietosuojalainsäännön katsaus Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos Tietosuojalainsäännön katsaus 24.9.2018 Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos Tietosuojaa koskeva EU-tasoinen sääntely Yleinen tietosuoja-asetus suoraan sovellettava Euroopan unionin rikosasioiden tietosuojadirektiivi

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Lausunto 05.06.2017 Evira/2293/0004/2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

TURVALLISESTI KAUPUNGILTA KOTIIN JOUKKOLIIKENTEEN TURVALLISUUS

TURVALLISESTI KAUPUNGILTA KOTIIN JOUKKOLIIKENTEEN TURVALLISUUS TURVALLISESTI KAUPUNGILTA KOTIIN JOUKKOLIIKENTEEN TURVALLISUUS Näkökulmia joukkoliikennevälineiden turvallisuushaasteisiin ja matkustajien ja kuljettajien turvallisuuden parantamiseen Sami Aherva Helsingin

Lisätiedot

Kalastuksenvalvontaa (ko?) 1.4.2012 Tuntuipa hyvältä 2012-2013 löysinrantein 2014 ruuvia kiristettii Mitäpä sitten?

Kalastuksenvalvontaa (ko?) 1.4.2012 Tuntuipa hyvältä 2012-2013 löysinrantein 2014 ruuvia kiristettii Mitäpä sitten? Kalastuksenvalvontaa (ko?) 1.4. Tuntuipa hyvältä -2013 löysinrantein 2014 ruuvia kiristettii Mitäpä sitten? Toimivaltuudet mikä muuttuu? Myyjän varastoa ei saa tarkastaa Velvollisuus hävittää laittomia

Lisätiedot

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015 LIITE 4 1 Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie 8 04260 Kerava Hakemus 11030/14.06.02/2015 Mehiläinen Oy:n sekä Mediverkko-yhtiöiden poikkeuslupahakemus Olemme vastaanottaneet edustamanne Mehiläinen

Lisätiedot

Ilmoitusvelvollisuus ja lainsäädäntö

Ilmoitusvelvollisuus ja lainsäädäntö Ilmoitusvelvollisuus ja lainsäädäntö 18.1.2017 / Timo Mutalahti 1 Kuvat: Pixabay.com Ilmoitus viranomaisille Missä asukkaan asumiseen tai elämiseen liittyvissä ongelmissa vuokranantajalla tai asumisen

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi Luonnos 28.3.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi EU-ympäristömerkistä annettua

Lisätiedot

Muutosehdotuksia Kela-lakiin. ikka Elli Aaltonen, Leena Uikkanen Kelan valtuutetut

Muutosehdotuksia Kela-lakiin. ikka Elli Aaltonen, Leena Uikkanen Kelan valtuutetut Muutosehdotuksia Kela-lakiin ikka Elli Aaltonen, Leena Uikkanen Kelan valtuutetut 12.9.2017 Miksi lakia on tarpeen muuttaa? HAKE- hankkeessa Kelan organisaatiorakenne muuttui kokonaisvaltaisesti Kelan

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittely tietosuojalain voimaantulon viivästyessä

Henkilötietojen käsittely tietosuojalain voimaantulon viivästyessä Henkilötietojen käsittely tietosuojalain voimaantulon viivästyessä Kuntaliiton ohje 18.5.2018 Taustaa Komission ehdotukset tammikuussa 2012 Make Europe fit for the digital age» http://ec.europa.eu/justice/data-protection/reform/index_en.htm»

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä huhtikuuta 1996 N:o

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä huhtikuuta 1996 N:o SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1996 Julkaistu Helsingissä 30 päivänä huhtikuuta 1996 N:o 273 280 SISÄLLYS N:o Sivu 273 Laki Argentiinan kanssa tehdyn sijoitusten edistämistä ja molemminpuolista suojaamista koskevan

Lisätiedot