Tekniset tiedot. Lamppujen ominaisuudet. Kompromissi eliniän ja kirkkauden välillä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tekniset tiedot. Lamppujen ominaisuudet. Kompromissi eliniän ja kirkkauden välillä"

Transkriptio

1 Tekniset tiedot Lamppujen ominaisuudet Lamppujen valintaa varten täytyy määritellä tai tietää lamppujen tiettyjä ominaisuuksia. Tehonkulutus (W) tai virrankulutus (A) W = voltti x ampeeri Käyttöjännite (V) Kannan malli Muoto ja mitat Suojakaasun koostumus (jos ilmoitettu) Erikoistapaukset: Valovirta Värilämpötila (valokuvauslamput) Hehkulangan korkeus ja paikka (optisetlamput, joissa pistemäinen hehkulanka) Tämä on hyvä tietää Kompromissi eliniän ja kirkkauden välillä Valovirran määrä ja lampun elinikä liittyvät erottamattomasti yhteen. Niiden välillä on tehtävä tarpeisiin soveltuva kompromissi. Suurempi kirkkaus merkitsee aina lyhyempää elinikää. Mitä valo on? Valonsäteet Kun lamppu kytketään päälle, se alkaa lähettää fotoneja (valosäteilyä) luvun lopulla tiedemiehet todistivat, että fotonien siirtyminen ilmaan tapahtuu aaltoina. Näitä aaltoja kutsutaan usein valonsäteiksi. Valosäteilyn näkyvät ominaisuudet määritellään aallonpituuden avulla, aallonpituus ilmaistaan nanometreinä (nm, nanometri on miljardisosa metristä eli millimetrin miljoonasosa). Huomaa: suuren määrän valosäteilyä lähettävä lamppu ei välttämättä aina anna enemmän valoa. Mitä enemmän aallonpituuksia valosäteily sisältää, sitä kylläisempi on sen valo. Auringon säteily sisältää kaikkia näkyvän valon aallonpituuksia sekä lisäksi infrapuna- ja ultraviolettisäteilyä; Aurinko on siten erittäin kylläinen valonlähde. Näkyvän valon spektri Valolähteen eli lampun valosäteilyn sisältämien aallonpituuksien määrät ilmaistaan spektrikäyrällä. Lampun spektrikäyrästä voidaan nähdä, kuinka paljon lamppu säteilee esimerkiksi infrapunaa tai ultraviolettia. Valmistajat ilmoittavat tietoja aallonpituuksien spektrijakautumasta, tavoitteena varmistaa lamppujen sopivuus valaisuun.

2 Tekniset tiedot Hehkulangat S-2 C-2F C-2V C-2R C-6V C-17 S-6 C-6 O-6 C-7A C-8 C-8U C-8Z C-12 C-13 C-21 P-6Z C-2V (tuettu) C-8Z 3C-6 C-6 CC-6 C-6/C-6 C-2V C-5 C-8I C-8U C-6-Oval C-6 CC-6 2-C-8 2-CC-8 CC-8 S: hehkulanka ilman kierrettä C: yksinkierteinen hehkulanka CC: hehkulanka kaksoiskierteellä 2R: ilman tukea 2V: 1 tuki hehkulangalle 2F: 2 tukea hehkulangalle 8 ja 8I: hehkulanka pitkittäin 12: hehkulanka poikittain C-8 (quartzline) CC-8 (quartzline) C-8 Eliniän laskeminen käyttöjännitteen perusteella Kokemuksen perusteella valmistajat ovat luoneet käyriä ja kaavioita, jotka näyttävät lamppujen ominaisuuksien keskimääräisen muutoksen suhteessa käyttöjännitteeseen. Ts = Tn x (Un/Us) 12 Ts: elinikä ylijännitteellä Tn: nimelliselinikä Us: käytetty (yli)jännite Un: nimellisjännite 4.0 elinikä YLI- TAI ALIJÄNNITTEEN KERROIN virta 1.0 valovirta LAMPUN KÄYTTÖJÄNNITE 0.5 Lamppujen ominaisuudet suhteessa käyttöjännitteeseen

3 Ultravioletti (UV) ja infrapuna (IR) Ultraviolettisäteily Ultraviolettisäteet ovat säteilyä aallonpituusalueella nm nm. Yli 380 nm aallonpituudella säteily ilmenee näkyvänä valona. Alle nm aallonpituudella säteilyä kutsutaan röntgensäteilyksi. UV-säteilyä käytetään yleisesti hyödyksi lääketieteessä (desinfiointi), teollisuudessa (piirilevyjen valmistus), ja jopa solariumeissa (rusketuksen hankkiminen). Ultraviolettisäteilyä käytettäessä täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta, koska väärin toteutettuna valaisin voi olla erittäin vaarallinen iholle ja silmille. Monet lamput säteilevät ultraviolettisäteitä. Esimerkiksi halogeenilamput säteilevät UV:ta. Sen lisäksi, että UV-säteily on haitallista, siitä ei ole mitään hyötyä tavallisessa valaisukäytössä. Tämän takia lampunvalmistajat käyttävät lamppujen kehittelyssä uusia menetelmiä, joilla voidaan vähentää UV-säteilyn määrää suodattamalla sitä erikoissuotimilla (UV STOP -tekniikka). Ultraviolettisäteilyä on kolmea lajia: UV-A, UV-B ja UV-C. Mitä lyhyempi aallonpituus, sitä vahingollisempaa UV-säteily on ihmiselle (lisätietoja sivulla 412) pm/picometer nm/nanometer 10-9 µm/micrometer 10-6 mm/milimeter m/meter Kosminen Gamma Röntgen UV IR Tutka Radiopuhelin UVC UVB UVA lyhyt keskip. pitkä nm nm Violetti - Sininen - Vihreä - Keltainen - Punainen Valosäteilyn aallonpituudet: ihmissilmä erottaa valona ainoastaan säteilyn, jonka aallonpituus on välillä 380 nm ja 780 nm. Näiden aallonpituuksien alapuolella on ultraviolettisäteily (UV) ja yläpuolella infrapunasäteily (IR). Infrapunasäteily (IR) Infrapunasäteily on (lämpö)säteilyä aallonpituudella 780 nm - 1 mm. Alle 780 nm aallonpituudella säteily on näkyvää valoa. Yli 1 mm aallopituuden säteilyä kutsutaan radioaalloiksi (tutka, radio). Infrapunasäteilyä käytetään sähköliesissä ruokien kuumentamiseen (keittotasot), teollisuudessa maalin ja pinnoitteiden kuivattamiseen sekä lääketieteessä hoitotarkoituksiin (lämpöterapia).

4 Valaistuksen käsitteitä Valovirta: myös lampun kirkkaudeksi kutsuttu valovirta on valolähteen kaikkiin suuntiin säteilemän valon kokonaismäärää. Se ilmaistaan lumeneissa (lm) tai lyhenteellä MSCP (Mean Spherical Candle Power, ympärisäteilevä valoteho). Huomaa: 1 MSCP = 1 lm/12,56. Valovoima: valovirran voimakkuus mitattuna yhdestä suunnasta määrätyssä kulmassa. Se ilmaistaan kandeloissa (cd). Valaistusvoimakkuus: määritelty valaistulle pinnalle lankeavan valon vaikutuksen mittaamiseen. Se ilmaistaan lukseissa (lx). 1 luksitarkoittaa 1 m 2 kokoisen pinnan valaisua valovirralla 1 lm. Värilämpötila Symboli: Tc Yksikkö: Kelvin-aste ( K) Värilämpötila on suure, jonka avulla määritellään valkoisen valon kyky toistaa värejä. Tämä suure on suoraan riippuvainen lampun säteilemän valon spektrin jakautumasta eri aallonpituuksille (tarkemmin kohdassa Valosäteily). Värilämpötilaa kuvaava käyrä sisältää valkoisen valon alueella valkoisia lämpimistä sävyistä (noin K), valkoisen kylmiin sävyihin (noin K). Esimerkiksi lampulla, joka aallonpituudet painottuvat lähelle infrapuna-aluetta, värilämpötila on alhainen (3000 K), kun taas lampulla, joka sisältää paljon lähellä ultraviolettia olevia aallonpituuksia, värilämpötila on korkea (8000 K). Valmistajat yleensä ilmoittavat värilämpötilan loisteputkilamppujen kohdalla. Päivänvalon sävyisen loisteputken värilämpötila on 6500 K, teollisuuskäyttöön tarkoitetun valkoisen loisteputken värilmpötila on K. Valkoinen valo, kun sitä käytetään tieteellisessä merkityksessä, koostuu kaikista näkyvän valon spektrin aallonpituuksista violetista punaiseen. Värintoisto-ominaisuudet Värintoistoindeksi, tai RA-indeksi, on valolähteen kyky tuoda esille erilaisia värejä. Värintoistoindeksin arvo vaihtelee välillä nollasta sataan. Mitä suurempi lukuarvo, sitä enemmän väreja valo pystyy toistamaan. Luonnonvaloa pidetään täydellisenä valona ja sen indeksiksi on siten asetettu. Valaistuskäytössä värintoistoindeksi määrittelee lampun kyvyn valaista värilliset esineet ihmissilmälle vääristymättömissä väreissä. Esimerkiksi liikennetunneleissa ja katuvalaistuksessa käytettyjen natriumhöyrylamppujen on havaittu vääristävän värintoistoa huomattavasti. Näiden lamppujen RA-indeksiluku onkin alhainen. Joissain tapauksissa värit luonnollisina toistavien lamppujen käyttö on välttämätöntä (museot tai kuvataidegalleriat ja ateljeet). Värilämpötila, trikromaattiset arvot ja värintoistoindeksi ovat suureita, joilla voidaan arvioida valon laatua ja sen sisältämiä värikomponentteja. Nämä kaikki kuuluvat kolorimetriikan maailmaan. Tämä on hyvä tietää Päivänvalo (tai auringonvalo, luonnonvalo) on valo, johon lamppuja verrataan. Sen trikromaattiset arvot ovat: x = y = z = 0,33, sen RA-indeksi on, se on valoa jossa värit toistuvat täydellisinä. Sen taajuusspektri on tasainen koko näkyvän valon alueella (380 nm nm). Sen värilämpötila on 6500 K. Päivänvalon voimakkuus keskikesällä on.000 luxia auringossa ja luxia varjossa.

5 Elinikä Alijännite Ylijännite prosenttia nimellisjännitteestä U 0 prosenttia nimelliseliniästä τ 0 % nimellisestä valovoimasta Φ 0 prosentteina nimellisvirrasta I 0 Tämä on hyvä tietää Lampun elinikä riippuu monista tekijöistä: lampun käyttöasento, ympäristölämpötila, jännitteen vaihtelut Tämän takia elinikää on vaikea hallita kovin tarkasti. Ilmoitetut lamppujen eliniät edustavat keskiarvoa, joka on saatu koekäyttämällä suurta määrää lamppuja vaihtovirralla ja nimellisjännitteellä. Tasavirralla lamppujen nimelliselinikä on 50 % vaihtovirralle ilmoitetuista arvoista. Lamppujen käyttökokemukseen perustuva kaavio (yllä)näyttää lamppujen ominaisuuksien muutokset suhteessa käyttöjännitteeseen. Hehkulamput yleisvalaistukseen: Ilmoitetut eliniät koskevat lamppujen käyttöä nimelliskäyttöjännitteellä; jos käyttöjännitettä on 5 % korkeampi, lampun elinikä pienenee 50 %. Jos lamppua kytketään päälle ja pois usein, sen elinikä lyhenee. Lamppumallille ilmoitettu elinikä on keskiarvo, joka pätee useimmille lampuille, mutta se ei tarkoita, että jokainen lamppu saavuttaisi kyseisen eliniän. Käytännön esimerkki: Hehkulamppu: 24 V,1 000 tunnin elinikä. Mikä on sen elinikä 5 % ylijännitteellä? 24 V + 5 % = 25,2 V (= käytössä oleva jännite) Elinikä ylijännitteellä = x (24 / 25,2) = 557 tuntia Päätelmä: lampun käyttö 5% nimellisjännitettä korkeammalla jännitteellä lyhentää elinikää lähes 50 % (557 tuntia verrattuna nimelliselinikään tuntia). Halogeenilamput: On tärkeää huolehtia lampun sähköisten liitosten hyvästä laadusta: huonolaatuinen liitos saattaa vaurioittaa liitospintoja, aiheuttaa ylikuumenemista ja johtaa lampun toiminnan loppumiseen. Ilmoitetusta nimellisjännitteestä poikkeaminen voi lyhentää lampun elinikää huomattavasti. Ylijännite: 5 % nimellisjännitteen ylitys lyhentää lampun elinikää jopa 50 %. Alijännite: lamppujen käyttöjännite ei saa olla jatkuvasti alle 95% nimellisjännitteestä, koska silloin halogeenilampun hehkulanka ei toimi normaalisti, lamppu nokeentuu nopeasti ja lampun elinikä lyhenee merkittävästi.

6 Kannat Kompaktiloistelamput ja loisteputket Merkkivalolamput kierteillä laipalla laipalla uralla E11 EP10 E14 IEC DIN E27 IEC DIN E40 IEC DIN G24d-2 G24d-3 G24d-1 P13.5s IEC PX13.5s puhelin johdinliitäntä kiila Bi-Pin M23 BA75 BA95 IEC IEC DIN DIN BA15d BA15s BA20s BA20d B21s-4 B21s-3 BA21d IEC IEC G24q-2 G24q-3 G24q G13 G5 G23 B22 P28s P30s P35s P40s Halogeenilamput Autolamput G22 G38 R7s-15/18 RSC DIN Fa4 DIN FC2 DIN G4 DIN G5.3 ansi GX5,3 GY5,3 soikea P43t P45t G6,35/GY6,35 lasi GZ6,35 DIN GZ4 G9.5 keskikoko GX9,5 DIN GY9,5 DIN tarkkuus G7,9/GX7,9 avoin GX16d P14,5s X511 PK22s Kantamalli G4 G5.3 GU5.3 GX5.3 G6.35 GY6.35 GZ4 G7.9 G9.5 GX9.5 GY9.5 GY16 G22 G38 Piikkien Ø 0, Jako (mm)

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka. Kari Sormunen Kevät 2014

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka. Kari Sormunen Kevät 2014 VALAISTUSTA VALOSTA Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014 OPPILAIDEN KÄSITYKSIÄ VALOSTA Oppilaat kuvittelevat, että valo etenee katsojan silmästä katsottavaan kohteeseen.

Lisätiedot

Merkkilamput. www.klinkmann.com. Hehkulamput

Merkkilamput. www.klinkmann.com. Hehkulamput Merkkilamput A1 Hehkulamput LAMPUT LAMPUT OIKEAAN TARKOITUKSEEN HEHKULAMPUT PUHELINLAMPUT A1/1 PIENOIS-PUHELINLAMPUT T4,5 Ø 4 x 16 mm Tuotennumero Nimitys Jännite (V) ma Lumen ±25% Eilinkä Hehkulanka 015095

Lisätiedot

Oikea valo jokaiseen hetkeen

Oikea valo jokaiseen hetkeen PHILIPS LED Hehkulamppu (himmennettävä) 11 W (75 W) E27 Lämpimän valkoinen Himmennettävä Oikea valo jokaiseen hetkeen Philipsin lämminsävyiset himmennettävät LED-valot tuovat LEDvalaistuksen uudelle tasolle.

Lisätiedot

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet. Kari Sormunen Syksy 2014

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet. Kari Sormunen Syksy 2014 VALAISTUSTA VALOSTA Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet Kari Sormunen Syksy 2014 OPPILAIDEN KÄSITYKSIÄ VALOSTA Oppilaat kuvittelevat, että valo etenee katsojan silmästä katsottavaan kohteeseen. Todellisuudessa

Lisätiedot

Sisältö ratkaisee. PHILIPS LED Spottilamppu (himmennettävä) 4 W (35 W) GU10 Lämpimän valkoisesta erittäin lämpimään valkoiseen WarmGlow, himmennettävä

Sisältö ratkaisee. PHILIPS LED Spottilamppu (himmennettävä) 4 W (35 W) GU10 Lämpimän valkoisesta erittäin lämpimään valkoiseen WarmGlow, himmennettävä PHILIPS LED Spottilamppu (himmennettävä) 4 W (35 W) GU10 Lämpimän valkoisesta erittäin lämpimään valkoiseen WarmGlow, himmennettävä Sisältö ratkaisee Philipsin LED-lasispottilamppu on täydellinen korvike

Lisätiedot

Merkkilamput. Hehkulamput

Merkkilamput. Hehkulamput Merkkilamput A1 Hehkulamput LAMPUT LAMPUT OIKEAAN TARKOITUKSEEN HEHKULAMPUT PUHELINLAMPUT A1/1 PIENOIS-PUHELINLAMPUT T4,5 Ø 4 x 16 mm Tuotennumero Nimitys Jännite (V) ma Lumen 015095 T 456020 6 20 0,17

Lisätiedot

Oikea valo jokaiseen hetkeen

Oikea valo jokaiseen hetkeen PHILIPS LED Spottilamppu (himmennettävä) 5 W (50 W) GU10 Lämpimän valkoinen WarmGlow, himmennettävä Oikea valo jokaiseen hetkeen Philipsin lämminsävyiset himmennettävät spottilamput tuovat LEDvalaistuksen

Lisätiedot

Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta

Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta OSTOAPU Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta Led-lamppujen ansiosta on helpompaa, kauniimpaa ja edullisempaa elää kestävämmin. Led-lamput käyttävät merkittävästi vähemmän energiaa, ja niillä on

Lisätiedot

AIRAM SUOMALAISEN VALON ASIANTUNTIJA JO VUODESTA 1921

AIRAM SUOMALAISEN VALON ASIANTUNTIJA JO VUODESTA 1921 Kodin lamput AIRAM SUOMALAISEN VALON ASIANTUNTIJA JO VUODESTA 1921 Lamput ja valaisimet ovat Airamin tuotevalikoiman ydin. Airamin tuotteet sopivat hyvin suomalaiseen miljööseen ja vaativiin valaistusolosuhteisiin.

Lisätiedot

Tyylikäs ulkonäkö. PHILIPS LED Kynttilälamppu 4,3 40 W E14 Lämmin valkoinen Ei himmennettävä

Tyylikäs ulkonäkö. PHILIPS LED Kynttilälamppu 4,3 40 W E14 Lämmin valkoinen Ei himmennettävä PHILIPS LED Kynttilälamppu 4,3 40 W E14 Lämmin valkoinen Ei himmennettävä Tyylikäs ulkonäkö Tuttu muoto miellyttää silmää. Uusimman LED-tekniikan ansiosta lamput käyttävät 80 % vähemmän energiaa tavallisiin

Lisätiedot

Merkkilamput. Neon- ja loistelamput

Merkkilamput. Neon- ja loistelamput Merkkilamput A2 Neon- ja lamput LAMPUT LAMPUT OIKEAAN TARKOITUKSEEN Neonkaasulamput Neonlamput ovat pieniä lamppuja, joita käytetään usein merkkilamppuina kodin sähkölaitteissa (sähköliedet, kahvinkeittimet,

Lisätiedot

LED Systems. Yleisvalaistusta LEDtuotteilla

LED Systems. Yleisvalaistusta LEDtuotteilla LED Systems Yleisvalaistusta LEDtuotteilla Valo: sähkömagenettisen spektrin ihmissilmällä nähtävä osa (aallonpituus n 350 700 nanometriä) Näkyvää valoa Spektrijakauma Halogeenilamppu Pienoisloistelamppu

Lisätiedot

Valoa, joka ei rasita silmiä

Valoa, joka ei rasita silmiä PHILIPS LED Spotti 4,6 W (50 W) GU10 Lämmin valkoinen Ei himmennettävä Valoa, joka ei rasita silmiä Heikkolaatuinen valo rasittaa silmiä. On tärkeää, että kotisi on oikein valaistu. Philipsin LED-valot

Lisätiedot

LED - KORVAUSPOLTTIMOT

LED - KORVAUSPOLTTIMOT LED - KORVAUSPOLTTIMOT KEVÄT 2008 Emme varastoi läheskään kaikia tuotteita. Osa tuotteistamme on ns. tehdastoimituksena. Toimitusaika tyypillisesti noin 1 viikko (varastotavara). Kaikki tuotteet täyttävät

Lisätiedot

Tyylikäs ulkonäkö. PHILIPS LED Kynttilälamppu 2,2 25 W E14 Lämmin valkoinen Ei himmennettävä

Tyylikäs ulkonäkö. PHILIPS LED Kynttilälamppu 2,2 25 W E14 Lämmin valkoinen Ei himmennettävä PHILIPS LED Kynttilälamppu 2,2 25 W E14 Lämmin valkoinen Ei himmennettävä Tyylikäs ulkonäkö Tuttu muoto miellyttää silmää. Uusimman LED-tekniikan ansiosta lamput käyttävät 80 % vähemmän energiaa tavallisiin

Lisätiedot

Yksi lamppu, kolme valoasetusta

Yksi lamppu, kolme valoasetusta PHILIPS LED Lamppu 14 7 3,5 W (100 W) E27 Lämmin / erittäin lämmin / todella lämmin Ei himmennettävä Yksi lamppu, kolme valoasetusta Joskus täydellisen tunnelmavalaistuksen luominen on tärkeää. Philipsin

Lisätiedot

Mikael Vilpponen Innojok Oy 8.11.2012

Mikael Vilpponen Innojok Oy 8.11.2012 Mikael Vilpponen Innojok Oy 8.11.2012 Aiheita Valaistukseen liittyviä peruskäsitteitä Eri lampputyyppien ominaisuuksia Led-lampuissa huomioitavaa Valaistuksen mitoittaminen ja led valaistuksen mahdollisuudet

Lisätiedot

Ledif difakt ktoja Jaakko Ketomäki Obelux Oy Ledi diryh ä m

Ledif difakt ktoja Jaakko Ketomäki Obelux Oy Ledi diryh ä m Ledifaktoja Jaakko Ketomäki Obelux Oy Lediryhmä Lediryhmä Suomen Valoteknillisen Seuran yhteydessä toimiva leditoimijoiden työryhmä Tavoitteena jakaa oikeaa ja puolueetonta tietoa ledeistä sekä niiden

Lisätiedot

LAMPPUOPAS Kuinka säästät energiaa LED-lampuilla LAMPPUOPAS. www.startrading.com DECORATION LED ILLUMINATION LED SPOTLIGHT LED

LAMPPUOPAS Kuinka säästät energiaa LED-lampuilla LAMPPUOPAS. www.startrading.com DECORATION LED ILLUMINATION LED SPOTLIGHT LED LAMPPUOPAS Kuinka säästät energiaa LED-lampuilla LAMPPUOPAS www.startrading.com DECORATION LED ILLUMINATION LED SPOTLIGHT LED - tämän päivän valaistusta LED - tämän päivän valaistusta LED Säästää energiaa

Lisätiedot

Paras luotettavuus! MASTER PL-L (4-nastainen)

Paras luotettavuus! MASTER PL-L (4-nastainen) Paras luotettavuus! MSTER (4-nastainen) MSTER on keski-/suuritehoinen lineaarinen ja pienikokoinen loisteputkilamppu, joka sopii yleisiin kattovalaisimiin myymälöissä, palvelutiloissa ja toimistoissa,

Lisätiedot

ENERGY SAVING LAMPS. Energiansäästölamput 2008

ENERGY SAVING LAMPS. Energiansäästölamput 2008 Energiansäästölamput 2008 GP Saving Lamps Edut Säästää ympäristöä, vähentää hiilidioksidipäästöjä CO². Kestää 8-12 kertaa kauemmin* Vähentää kotitalouksien sähkönkulutusta jopa 80%* ja näin ollen myös

Lisätiedot

Merkkilamput. www.klinkmann.com. Neon- ja loistelamput

Merkkilamput. www.klinkmann.com. Neon- ja loistelamput Merkkilamput A2 Neon- ja lamput LAMPUT LAMPUT OIKEAAN TARKOITUKSEEN Neonkaasulamput Neonlamput ovat pieniä lamppuja, joita käytetään usein merkkilamppuina kodin sähkölaitteissa (sähköliedet, kahvinkeittimet,

Lisätiedot

Energia kohtaa tunnelman

Energia kohtaa tunnelman Energia kohtaa tunnelman MASTER LEDlamps DimTone MASTER LEDlamps DimTone tuottaa lämpimän, selkeän valokeilan, jonka väri muuttuu himmennettäessä lämpimämmäksi, aivan kuten halogeeni- ja hehkulampuillakin.

Lisätiedot

Merkkilamput A3. www.klinkmann.com. Monipisteledit

Merkkilamput A3. www.klinkmann.com. Monipisteledit Merkkilamput A3 Monipisteledit LAMPUT LAMPUT OIKEAAN TARKOITUKSEEN Monipisteledit... Miksi? MONIPISTELEDIT edustavat edistynyttä teknologiaa, joka enenevässä määrin korvaa hehkulamppujen käyttöä lukuisissa

Lisätiedot

VALAISTUSTEKNIIKKA. I,jossa: [ sr,steradiaani ] KÄSITTEITÄ

VALAISTUSTEKNIIKKA. I,jossa: [ sr,steradiaani ] KÄSITTEITÄ VALAISTUSTEKNIIKKA H. Honkanen Liikkumis- ja pienvalaistus on perinteisesti toteutettu hehkulampulla. Nyt vaihtoehdoksi on nousemassa valodiodiin ( LED ) pohjautuva tekniikka. Isojen tilojen valaistukseen

Lisätiedot

Alkuperäinen! MASTER PL-S 2-nastainen

Alkuperäinen! MASTER PL-S 2-nastainen lkuperäinen! MSTER PL-S 2-nastainen MSTER PL-S on tehokas, pienitehoinen ja pienikokoinen loisteputkilamppu, joka sopii koristeellisiin valaisimiin ja valon suuntaamiseen. lkuperäinen Philipsin kehittämä

Lisätiedot

VALAISTUKSEN VAIKUTUKSET. Mobilia Kangasala 21.4.2010

VALAISTUKSEN VAIKUTUKSET. Mobilia Kangasala 21.4.2010 VALAISTUKSEN VAIKUTUKSET Mobilia Kangasala 21.4.2010 Kuva: Pink Floyd - Dark Side of the Moon Lamppu lähettää valovirran φ [φ] = lm (lumen) Valaisin lähettää valovoiman I [I] = cd (kandela) Pinnalle tulee

Lisätiedot

Verkkojännitteisten halogeenispottien täydellinen korvaaja

Verkkojännitteisten halogeenispottien täydellinen korvaaja 03, Huhtikuu 0 Verkkojännitteisten halogeenispottien täydellinen korvaaja MASTER LEDspot MV MASTER LEDspot MV -lamppu on tuottaa lämpimän, halogeenilampun valokeilaa muistuttavan valokeilan. Lamppu sopii

Lisätiedot

LED -VALOT JA KORVAUSPOLTTIMOT

LED -VALOT JA KORVAUSPOLTTIMOT LED -VALOT JA KORVAUSPOLTTIMOT SYYSKUU 2007 Emme varastoi läheskään kaikia tuotteita. Osa tuotteistamme on ns. tehdastoimituksena. Toimitusaika tyypillisesti noin 1 viikko (varastotavara). Ei varastoitavissa

Lisätiedot

Valon havaitseminen. Näkövirheet ja silmän sairaudet. Silmä Näkö ja optiikka. Taittuminen. Valo. Heijastuminen

Valon havaitseminen. Näkövirheet ja silmän sairaudet. Silmä Näkö ja optiikka. Taittuminen. Valo. Heijastuminen Näkö Valon havaitseminen Silmä Näkö ja optiikka Näkövirheet ja silmän sairaudet Valo Taittuminen Heijastuminen Silmä Mitä silmän osia tunnistat? Värikalvo? Pupilli? Sarveiskalvo? Kovakalvo? Suonikalvo?

Lisätiedot

Tuotekuvaus. MASTERColour CDM-T. Hyödyt. Ominaisuudet. Käyttökohteet

Tuotekuvaus. MASTERColour CDM-T. Hyödyt. Ominaisuudet. Käyttökohteet Lighting Tuotekuvaus on pienikokoinen keraraminen monimetallilamppu. Lamppu tuottaa säkenöivää valoa, ja valon väri pysyy muuttumattomana koko eliniän. Hyödyt Väri säilyy muuttumattomana koko käyttöiän

Lisätiedot

Kirkas valkoinen spottivalo

Kirkas valkoinen spottivalo Lighting Kirkas valkoinen spottivalo Korkealaatuinen pienjännitteinen halogeenilamppu lasiheijastimessa. Ihanteellinen pieniin, koristeellisiin valaisimiin. Esineet korostuvat hienosti. Kylmäsädepinnoite

Lisätiedot

- ultraviolettisäteilyn (UV) - näkyvän alueen (visible) - infrapuna-alueen (IR)

- ultraviolettisäteilyn (UV) - näkyvän alueen (visible) - infrapuna-alueen (IR) 86 Opettele jako: - Gammasäteet (Gamma rays) - Röntgensäteet (X-rays) - Ultravioletti (Ultraviolet) - Näkyvä (Visible) - Infrapuna-alue (Infrared) - Mikroaaltoalue (Microwave) - Radioaallot 87 Valo-opissa

Lisätiedot

LAMPPUOPAS. Kuinka säästät energiaa LED-lampuilla SPOTLIGHT LED ILLUMINATION LED

LAMPPUOPAS. Kuinka säästät energiaa LED-lampuilla SPOTLIGHT LED ILLUMINATION LED LAMPPUOPAS Kuinka säästät energiaa LED-lampuilla ILLUMINATION LED DECORATION LED SPOTLIGHT LED PROMO LED LED - tulevaisuuden valaistusta jo tänään LED (Light Emitting Diode) on modernia tekniikkaa valon

Lisätiedot

10 15%:ia tehokkaampi!

10 15%:ia tehokkaampi! 10 15%:ia tehokkaampi! MASTER PL-C 2-nastainen MASTER PL-C on tehokas, keskitehoinen ja pienikokoinen pistokantaloistelamppu, joka sopii yleiseen alasvalaistukseen myymälöissä, palvelutiloissa ja toimistoissa.

Lisätiedot

Sisällys. Sylvania on jo yli sadan vuoden ajan tarjonnut laajan valikoiman laadukkaita ja edistyksellisiä

Sisällys. Sylvania on jo yli sadan vuoden ajan tarjonnut laajan valikoiman laadukkaita ja edistyksellisiä SYLVANIA LAMPUT 2013 1 Havells Sylvania on yksi maailman johtavista valaistusalan yrityksistä. Kehitämme aina viimeisintä tekniikkaa käyttäviä tuotteita ja järjestelmiä julkiselle, kaupalliselle ja yksityiselle

Lisätiedot

Pienimmät käyttökustannukset!

Pienimmät käyttökustannukset! Pienimmät käyttökustannukset! MASTER PL-C Xtra 2-nastainen Tämä on tehokas ja pienikokoinen pistokantaloistelamppu, joka sopii yleiseen alasvalaistukseen myymälöissä, palvelutiloissa ja toimistoissa. MASTER

Lisätiedot

Valitse sopiva lampputyyppi pendel med skærm. Valitse valaisimeesi sopiva lamppukanta E14. R7s GU5.3 GU4 GY6.35

Valitse sopiva lampputyyppi pendel med skærm. Valitse valaisimeesi sopiva lamppukanta E14. R7s GU5.3 GU4 GY6.35 Näin valitset lampun Valitse sopiva tyyppi pendel med skærm Yleisvalaistus STEP udendørslampe Ulkovalaistus Energian- säästö LED 1 spots på skinne Kohdevalaistus LED-kohde + Himmennettävät valaisimet Halogeeni-

Lisätiedot

MASTERColour CDM- R Elite täydellistä säkenöintiä

MASTERColour CDM- R Elite täydellistä säkenöintiä Lighting MASTERColour CDM- R Elite täydellistä säkenöintiä on pienikokoinen, erittäin tehokas ja pitkäikäinen keraaminen, heijastimella varustettu monimetallilamppu, joka tuottaa säkenöivän valkoista valoa

Lisätiedot

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011 1/6 333. SÄDEOPTIIKKA JA FOTOMETRIA A. INSSIN POTTOVÄIN JA TAITTOKYVYN MÄÄRITTÄMINEN 1. Työn tavoite. Teoriaa 3. Työn suoritus Työssä perehdytään valon kulkuun väliaineissa ja niiden rajapinnoissa sädeoptiikan

Lisätiedot

Ratkaisu: Maksimivalovoiman lauseke koostuu heijastimen maksimivalovoimasta ja valonlähteestä suoraan (ilman heijastumista) tulevasta valovoimasta:

Ratkaisu: Maksimivalovoiman lauseke koostuu heijastimen maksimivalovoimasta ja valonlähteestä suoraan (ilman heijastumista) tulevasta valovoimasta: LASKUHARJOITUS 1 VALAISIMIEN OPTIIKKA Tehtävä 1 Pistemäinen valonlähde (Φ = 1000 lm, valokappaleen luminanssi L = 2500 kcd/m 2 ) sijoitetaan 15 cm suuruisen pyörähdysparaboloidin muotoisen peiliheijastimen

Lisätiedot

Tuotekuvaus. MASTERColour CDM-TD. Hyödyt. Ominaisuudet. Käyttökohteet

Tuotekuvaus. MASTERColour CDM-TD. Hyödyt. Ominaisuudet. Käyttökohteet Lighting Tuotekuvaus Keraaminen, kaksikantainen, pienikokoinen monimetallilamppu, jonka valon väri pysyy muuttumattomana koko eliniän Hyödyt Väri säilyy muuttumattomana koko käyttöiän ajan Suuri valotehokkuus,

Lisätiedot

valonlähteet Loistelamppu

valonlähteet Loistelamppu Loistelamppu Loistelamppu Loistelampun valontuotto perustuu lampun päissä olevien elektrodien välille aikaan saatuun sähköpurkaukseen. Purkaus tuottaa pääosin UV-säteilyä, joka muutetaan lampun pinnassa

Lisätiedot

Mitat C D nro. max. max. 2 46 50

Mitat C D nro. max. max. 2 46 50 Pienjänn. halogeeniheijastinlamput MASTERLine ES Energiaa säästävä, pienjännitteinen halkaisijaltaan 50 mm kylmäsädehalogeenilamppu Ainutlaatuinen Philipsin patentoima yksikantainen, infrapunapinnoitettu

Lisätiedot

LIITE 2. ALTISTUMISRAJA-ARVOT OPTISELLE SÄTEILYLLE

LIITE 2. ALTISTUMISRAJA-ARVOT OPTISELLE SÄTEILYLLE MUISTIO 1137121 v. 1 1(17) 12.06.2017 2388/2017 LIITE 2. ALTISTUMISRAJA-ARVOT OPTISELLE SÄTEILYLLE 1. Epäkoherentti optinen säteily Biofysikaalisesti merkittävät optisen säteilyn altistumisraja-arvot määritellään

Lisätiedot

Tehokkuus yhdistettynä säkenöivään valoon

Tehokkuus yhdistettynä säkenöivään valoon Lighting Tehokkuus yhdistettynä säkenöivään valoon Yksikantainen, erittäin tehokas ja pitkäikäinen monimetallilamppu, joka tuottaa säkenöivän valkoista valoa erinomaisella värintoistolla. Hyödyt Suuritehoinen

Lisätiedot

d sinα Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila

d sinα Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila Optisessa hilassa on hyvin suuri määrä yhdensuuntaisia, toisistaan yhtä kaukana olevia

Lisätiedot

LIITE I. Epäkoherentti optinen säteily. λ (H eff on merkityksellinen vain välillä 180 400 nm) (L B on merkityksellinen vain välillä 300 700 nm)

LIITE I. Epäkoherentti optinen säteily. λ (H eff on merkityksellinen vain välillä 180 400 nm) (L B on merkityksellinen vain välillä 300 700 nm) N:o 146 707 LIITE I Epäkoherentti optinen säteily Biofysikaalisesti merkittävät optisen säteilyn altistumisarvot voidaan määrittää alla esitettyjen kaavojen avulla. Tietyn kaavan käyttö riippuu kulloisestakin

Lisätiedot

Kauniaisten kaupunki

Kauniaisten kaupunki Kauniaisten kaupunki Keskusurheilukenttä Valaistuslaskenta RAPORTTI LiCon-AT Oy Matleena Sirkiä Hyvinkää 13.3.2013 Sisällys 1 KÄSITTEET... 1 1.1 Valovirta... 1 1.2 Valovoima... 1 1.3 Valaistusvoimakkuus...

Lisätiedot

Alkuperäinen! MASTER PL-S 2-nastainen

Alkuperäinen! MASTER PL-S 2-nastainen Alkuperäinen! MASTER PL-S 2-nastainen MASTER PL-S on tehokas, pienitehoinen ja pienikokoinen pistokantaloistelamppu, joka sopii koristeellisiin valaisimiin ja valon suuntaamiseen. Alkuperäinen Philipsin

Lisätiedot

Mitä ledi on ja mitkä ovat sen edut ja haitat?

Mitä ledi on ja mitkä ovat sen edut ja haitat? Mitä ledi on ja mitkä ovat sen edut ja haitat? Eino Tetri, TkT Valaistusyksikkö Elektroniikan, tietoliikenteen ja automaation tiedekunta Elektroniikan laitos Valaistusyksikön tutkimusalueet: Sisävalaistus

Lisätiedot

Pienimmät käyttökustannukset!

Pienimmät käyttökustannukset! Pienimmät käyttökustannukset! MASTER 4-nastainen MASTER on tehokas ja pienikokoinen pistokantaloistelamppu, joka sopii yleiseen alasvalaistukseen myymälöissä, palvelutiloissa ja toimistoissa. MASTER PL-C

Lisätiedot

GE Lighting. GE LED-lamput 2014

GE Lighting. GE LED-lamput 2014 GE Lighting GE LED-lamput 2014 Pituus/halkaisija (mm) Vastaavuus (W) Energialuokka Väri-lämpötila (K) Pituus/halkaisija (mm) Vastaavuus (W) Energialuokka Värilämpötila (K) Pakkauskoko Hehkulampun korvaavat

Lisätiedot

Valaistuksen suunnittelu uuteen asuinrakennukseen

Valaistuksen suunnittelu uuteen asuinrakennukseen Valaistuksen suunnittelu uuteen asuinrakennukseen Valaistus on tärkeä osa hyviä asuinolosuhteita - tärkeämpi kuin yleensä osaamme edes kuvitella. Valaistus vaikuttaa monin tavoin ihmisen hyvinvointiin

Lisätiedot

Tuotekuvaus. MASTERColour CDM-TC. Hyödyt. Ominaisuudet. Käyttökohteet

Tuotekuvaus. MASTERColour CDM-TC. Hyödyt. Ominaisuudet. Käyttökohteet ighting Tuotekuvaus MASTER olour on sarja pistokantaisia, erittäin pienikokoisia keraamisia monimetallilamppuja, joiden säkenöivä valon väri pysyy muuttumattomana lampun koko eliniän ajan Hyödyt Pitkä

Lisätiedot

9 W TEHOKKAAT LED VALOT

9 W TEHOKKAAT LED VALOT 9 W TEHOKKAAT LED VALOT Suomessa hyvin tehty - Suomalaisella työllä! Suomalainen erittäin kirkas ja tehokas energiaa säästävä LED -valosarja. Sopii hyvin yleisvalaistukseen.. Kuvassa kiviseinän valolähteenä

Lisätiedot

Philipsin ledilamput. Luotettavat ja energiatehokkaat valonlähteet

Philipsin ledilamput. Luotettavat ja energiatehokkaat valonlähteet Philipsin ledilamput Luotettavat ja energiakkaat valonlähteet MASTER LEspot GU10 Verkkojännitteisten halogeenilamppujen tilalle Ledilamput, joilla voidaan helposti korvata halogeenilamput (230-240V) Saatavana

Lisätiedot

Muut painikkeet. Yleiset tiedot. Sisältö. Erilaiset painikkeet asennusreikiin halkaisijalla 9,1 mm... 30,3 mm

Muut painikkeet. Yleiset tiedot. Sisältö. Erilaiset painikkeet asennusreikiin halkaisijalla 9,1 mm... 30,3 mm Ylset tiedot Erilaiset painikkeet asennusrkiin halkaisijalla 9,1 mm... 30,3 mm Sisältö, pttävä painin, 9,1 mm, ilman valaisua, 24 V/100 ma, pttävä painin, 9,1 mm, ilman valaisua, 24 V/0.1 A Valaistut painikkeet,

Lisätiedot

Luonnollinen värintoisto

Luonnollinen värintoisto Luonnollinen värintoisto MASTER Tämän TL-D-lampun ansiosta värit ovat luonnollisia ja ne näyttävät syviltä ja korostetuilta. Sopii käyttökohteisiin, joissa tarvitaan korkealaatuista värintoistoa: ensiapu-

Lisätiedot

Helppo siirtyminen miellyttävään valkoiseen valoon

Helppo siirtyminen miellyttävään valkoiseen valoon Lighting Helppo siirtyminen miellyttävään valkoiseen valoon on keraaminen monimetallilamppu, jolla on opaali ellipsinmuotoinen ulkokupu. Ulkokäyttöön, miellyttävä valkoinen valo. Hyödyt Valkoinen ja lämmin

Lisätiedot

MAIDON PROTEIININ MÄÄRÄN SELVITTÄMINEN (OSA 1)

MAIDON PROTEIININ MÄÄRÄN SELVITTÄMINEN (OSA 1) MAIDON PROTEIININ MÄÄRÄN SELVITTÄMINEN (OSA 1) Johdanto Maito on tärkeä eläinproteiinin lähde monille ihmisille. Maidon laatu ja sen sisältämät proteiinit riippuvat useista tekijöistä ja esimerkiksi meijereiden

Lisätiedot

AIRAM SUOMALAISEN VALON ASIANTUNTIJA JO VUODESTA 1921

AIRAM SUOMALAISEN VALON ASIANTUNTIJA JO VUODESTA 1921 Kodin lamput AIRAM SUOMALAISEN VALON ASIANTUNTIJA JO VUODESTA 1921 Lamput ja valaisimet ovat Airamin tuotevalikoiman ydin. Airamin tuotteet sopivat hyvin suomalaiseen miljööseen ja vaativiin valaistusolosuhteisiin.

Lisätiedot

MAAILMANKAIKKEUDEN PIENET JA SUURET RAKENTEET

MAAILMANKAIKKEUDEN PIENET JA SUURET RAKENTEET MAAILMANKAIKKEUDEN PIENET JA SUURET RAKENTEET KAIKKI HAVAITTAVA ON AINETTA TAI SÄTEILYÄ 1. Jokainen rakenne rakentuu pienemmistä rakenneosista. Luonnon rakenneosat suurimmasta pienimpään galaksijoukko

Lisätiedot

Kompaktit kaasupurkauslamput (CHID)

Kompaktit kaasupurkauslamput (CHID) CDM monimetallilamput A B D Tuotekuvaus on eijastinmonimetallilamppu, jossa ydistyvät mm:n alumiinieijastinalogeenilamppujen trendikäs ulkonäkö ja -lamppujen pitkä ikä, yvä energiateokkuus ja yvä valkoinen

Lisätiedot

LED-valojen käyttö kasvitutkimuksessa

LED-valojen käyttö kasvitutkimuksessa LED-valojen käyttö kasvitutkimuksessa Minna Kivimäenpää, Jarmo Holopainen Itä-Suomen yliopisto, Ympäristötieteen laitos (Ympäristöekofysiologia), Kuopio Johanna Riikonen Metsäntutkimuslaitos (Taimitarhatutkimus),

Lisätiedot

MASTERColour CDM- Rm Elite Mini säkenöivän valkoista valoa

MASTERColour CDM- Rm Elite Mini säkenöivän valkoista valoa Lighting MASTERColour CDM- Rm Elite Mini säkenöivän valkoista valoa MASTERColour CDM-Rm Elite Mini MASTERColour CDM-Rm Elite Mini on pienikokoinen, erittäin tehokas, pitkäikäinen heijastimella varustettu

Lisätiedot

Highlight valaistus Oy / Liisa Korhonen Höyläämöntie 12 00380 HELSINKI gsm. 045 129 0992 uh. (09) 2252 4115 e-mail. liisa.korhonen@highlight.

Highlight valaistus Oy / Liisa Korhonen Höyläämöntie 12 00380 HELSINKI gsm. 045 129 0992 uh. (09) 2252 4115 e-mail. liisa.korhonen@highlight. Pos.1 = Hehkulamppu, kattovalaisin Pos.2 = Halogeeni, spottivalaisin Pos.3 = Halogeeni, katto/seinävalaisin Pos.4 = Loisteputki, kattovalaisin Pos.5 = Halogeeni, seinävalaisin Pos.6 = Valokuitu, saunaan

Lisätiedot

L E D I F A K T A. Ledit lämpenevät

L E D I F A K T A. Ledit lämpenevät Ledit lämpenevät Ledin tehosta 75...80% muuttuu lämmöksi. oisin kuin perinteiset valonlähteet, ledi ei säteile tuottamaansa lämpöä pois, vaan lämpö on johdettava esimerkiksi valaisimen runkoon ja siitä

Lisätiedot

Tieliikenteen liikennevalolamput Pienoisjännitteiset ja LONGLIFE-halogeenilamput

Tieliikenteen liikennevalolamput Pienoisjännitteiset ja LONGLIFE-halogeenilamput Pienoisjännitteiset ja LONGLIFE-halogeenilamput s 05 ) 6.000 h ) Pitkäikäiset, pienoisjännitteiset LONGLIFE-halogeenilamput (0 V) DIN 6757 osa ja DIN EN 358 mukaisiin laitteistoihin SIG 6403 47 30 56 40083

Lisätiedot

Verraton valikoima ledituotteita: nauhat, lamput, ohjaimet, teholähteet, valaisimet ja valonheittimet. Siirry nykyaikaan Perel-ledeillä!

Verraton valikoima ledituotteita: nauhat, lamput, ohjaimet, teholähteet, valaisimet ja valonheittimet. Siirry nykyaikaan Perel-ledeillä! Verraton valikoima ledituotteita: nauhat, lamput, ohjaimet, teholähteet, valaisimet ja valonheittimet. Siirry nykyaikaan Perel-ledeillä! 1/2013 12 V järjestelmiin tarjoamme ledilamppuja seuraavasti: MR16

Lisätiedot

AIRAM SUOMALAISEN VALON ASIANTUNTIJA JO VUODESTA 1921

AIRAM SUOMALAISEN VALON ASIANTUNTIJA JO VUODESTA 1921 Kodin lamppuopas AIRAM SUOMALAISEN VALON ASIANTUNTIJA JO VUODESTA 1921 Lamput ja valaisimet ovat Airamin tuotevalikoiman ydin. Airamin tuotteet sopivat hyvin suomalaiseen miljööseen ja vaativiin valaistusolosuhteisiin.

Lisätiedot

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa. L 104/20 Euroopan unionin virallinen lehti 24.4.2010 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 347/2010, annettu 21 päivänä huhtikuuta 2010, asetuksen (EY) N:o 245/2009 muuttamisesta loistelamppujen, joissa ei ole sisäistä

Lisätiedot

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 HILA JA PRISMA

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 HILA JA PRISMA FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT HILA JA PRISMA MIKKO LAINE 9. toukokuuta 05. Johdanto Tässä työssä muodostamme lasiprisman dispersiokäyrän ja määritämme työn tekijän silmän herkkyysrajan punaiselle valolle. Lisäksi

Lisätiedot

Paras luotettavuus! MASTER PL-L (4-nastainen) Hyödyt. Ominaisuudet. Käyttökohteet

Paras luotettavuus! MASTER PL-L (4-nastainen) Hyödyt. Ominaisuudet. Käyttökohteet Lighting Paras luotettavuus! MASTER (4-nastainen) MASTER on keski-/suuritehoinen lineaarinen ja pienikokoinen pistokantaloistelamppu, joka sopii yleisiin kattovalaisimiin myymälöissä ja toimistoissa, joissa

Lisätiedot

Ympärisäteilevät Glass LED-putket

Ympärisäteilevät Glass LED-putket Ympärisäteilevät Glass LED-putket SYLNI LMPUT 16 1 SISÄLLYS LED lamput 3-9 ToLEDo Superia Tube T8 Glass LED-putket 3 ToLEDo+ Tube T8 Glass LED-putket 3 ToLEDo Tube T8 GEN 2 LED-putket 3 RefLED Superia

Lisätiedot

Helppo siirtyminen miellyttävään valkoiseen valoon

Helppo siirtyminen miellyttävään valkoiseen valoon Helppo siirtyminen miellyttävään valkoiseen valoon MASTER Keraaminen monimetallilamppu, jossa on kirkas putkimainen kupu. Ulkokäyttö, miellyttävä valkoinen valo Hyödyt Valkoinen ja lämmin väri on miellyttävä

Lisätiedot

Tehokas suunnattava LED-kohdevalaisin

Tehokas suunnattava LED-kohdevalaisin Lighting Tehokas suunnattava kohdevalaisin LuxSpace Accent Compact, kulmaversio LuxSpace Accent on laadukas ja kattava ledivalaisintuoteperhe, jollla voidaan korvata vanhat monimetallilamppuvalaisimet

Lisätiedot

POWERBALL HCI -T G12/E40 POWERBALL HCI -TM G22

POWERBALL HCI -T G12/E40 POWERBALL HCI -TM G22 POWERBALL HCI -T G12/E40 POWERBALL HCI -TM G22 d a l 2) 1 2 3 POWERBALL HCI -T suljettuihin valaisimiin HCI-T 35/830 WDL PB 48 344 01 4008321 005625 35 3600 G12 19 100 56 12 1 HCI-T 35/942 NDL PB 48 344

Lisätiedot

RF lyhytliikenäppäimet

RF lyhytliikenäppäimet RF 19 lyhytliikenäppäimet Yleiset tiedot Sovellusohjeita: RF 19 näppäimet tarjoavat suuren paininpinnan. Kun matalaprofiilisten näppäinten suunnittelussa käytetäännäppäinjaotusta >= 23 mm, näppäinten väleihin

Lisätiedot

DULUX D/E 13 W/840. Tuotteen tekniset tiedot

DULUX D/E 13 W/840. Tuotteen tekniset tiedot DULUX D/E 13 W/840 OSRAM DULUX D/E Kaksiputkiset yksikantaloistelamput nelipinnisellä pistokannalla elektroniselle liitäntälaitteelle Ssovellusalueet Toimistot, julkiset rakennukset Myymälät Supermarketit

Lisätiedot

Ledifaktoja Valomessut Daniel Jenkins OEM / Philips Valaistus

Ledifaktoja Valomessut Daniel Jenkins OEM / Philips Valaistus Ledifaktoja Valomessut 2009 Daniel Jenkins OEM / Philips Valaistus Kolme trendiä, kolme mahdollisuutta Perinteisistä valonlähteistä Led-valaistusratkaisuihin Komponenteista ja tuotteista sovelluksiin ja

Lisätiedot

SISÄLLYS. Hehkulamput 17 Tärinävahvistetut lamput 17

SISÄLLYS. Hehkulamput 17 Tärinävahvistetut lamput 17 SYLNI LMPUT 2015 1 SISÄLLYS LED lamput 3-7 ToLEDo Superia Tube T8 LED-putket 3 ToLEDo Superia Tube T8 LED-putket, kirkas 3 ToLEDo+ Tube T8 LED-putket 3 ToLEDo Tube T8 LED-putket 3 RefLED Superia ES50 GEN

Lisätiedot

OSRAM DULUX INTELLIGENT FACILITY

OSRAM DULUX INTELLIGENT FACILITY OSRAM DULUX INTELLIGENT FACILITY Compact fluorescent integrated with very high switching capability, stick shape Ssovellusalueet Paikkoihin, joissa lamppujen pitää kestää pitkään tai sietää usein toistuvaa

Lisätiedot

Tehokas suunnattava LED-kohdevalaisin

Tehokas suunnattava LED-kohdevalaisin Lighting Tehokas suunnattava LED-kohdevalaisin LuxSpace Accent on laadukas ja kattava ledivalaisintuoteperhe, jollla voidaan korvata vanhat monimetallilamppuvalaisimet myymälöissä ja kauppakeskuksissa.

Lisätiedot

Luonnollinen värintoisto

Luonnollinen värintoisto Lighting Luonnollinen värintoisto MASTER TL5 High Output Tämä TL5 High Output -lamppu (putken halkaisija 16mm) antaa erinomaisen värintoiston (Ra ~GT~ 90). Tämän ansiosta värit ovat luonnollisia ja ne

Lisätiedot

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson

Tilkkuilijan värit. Saana Karlsson Tilkkuilijan värit Saana Karlsson Tilkkutöissä erivärisiä kangaspaloja ommellaan yhteen ja siten muodostetaan erilaisia kuvioita. Värien valinta vaikuttaa siihen miten suunnitellut kuviot tulevat tilkkutyössä

Lisätiedot

Ammattimaista ja energiaa säästävää valaistusta

Ammattimaista ja energiaa säästävää valaistusta Ammattimaista ja energiaa säästävää valaistusta MASTER PL-Electronic Pinnoittamattomat energiaa säästävät MASTER-lamput täydellinen ratkaisu, kun tarvitset parasta suorituskykyä ja luotettavuutta. Hyödyt

Lisätiedot

MIKSI ERI AINEET NÄYTTÄVÄT TIETYN VÄRISILTÄ? ELINTARVIKEVÄRIEN NÄKYVÄN AALLONPITUUDEN SPEKTRI

MIKSI ERI AINEET NÄYTTÄVÄT TIETYN VÄRISILTÄ? ELINTARVIKEVÄRIEN NÄKYVÄN AALLONPITUUDEN SPEKTRI sivu 1/5 MIKSI ERI AINEET NÄYTTÄVÄT TIETYN VÄRISILTÄ? ELINTARVIKEVÄRIEN NÄKYVÄN AALLONPITUUDEN SPEKTRI Kohderyhmä: Kesto: Tavoitteet: Toteutus: Peruskoulu / lukio 15 min. Työn tavoitteena on havainnollistaa

Lisätiedot

Helppo siirtyminen miellyttävään valkoiseen valoon

Helppo siirtyminen miellyttävään valkoiseen valoon Helppo siirtyminen miellyttävään valkoiseen valoon MASTER Keraaminen monimetallilamppu, opaali ellipsinmuotoinen ulkokupu. Ulkokäyttöön, miellyttäväv valkoinen valo Hyödyt Valkoinen ja lämmin väri on miellyttävä

Lisätiedot

NANO Tuotteella on tehtaan myöntämä 5-vuoden takuu. Valonlähde vaihtoehdot CRI K, 4000 Valon värin yhtenäisyys MacAdams 3 SDCM

NANO Tuotteella on tehtaan myöntämä 5-vuoden takuu. Valonlähde vaihtoehdot CRI K, 4000 Valon värin yhtenäisyys MacAdams 3 SDCM Teho 54W - 158W Valovirta 6 643lm-21 456lm Tuote saatavilla myös mustana ja hopeana NANO X B C 800 mm 812 mm 82 mm 52 mm 1200 mm 1212 mm 82 mm 52 mm 2400 mm 2412 mm 82 mm 52 mm 1200 mm telescope 1750 mm

Lisätiedot

Ammattimaista ja energiaa säästävää valaistusta

Ammattimaista ja energiaa säästävää valaistusta Lighting Ammattimaista ja energiaa säästävää valaistusta MASTER PL-Electronic Pinnoittamattomat energiaa säästävät MASTER-energiansäästölamput on erinomainen ratkaisu, kun tarvitset parasta suorituskykyä

Lisätiedot

ew Profile Powercore Erittäin matalaprofiilinen valkoisen valon LEDvalaisin alapuoliseen valaistukseen ew Profile Powercore Hyödyt

ew Profile Powercore Erittäin matalaprofiilinen valkoisen valon LEDvalaisin alapuoliseen valaistukseen ew Profile Powercore Hyödyt Lighting ew Profile Powercore Erittäin matalaprofiilinen valkoisen valon LEDvalaisin kaapin alapuoliseen valaistukseen ew Profile Powercore ew Profile Powercore on suoraa verkkojännitettä käyttävä LED-valaisin

Lisätiedot

Näin autat asiakasta löytämään energiatehokkaan lampun. Opas myyjille

Näin autat asiakasta löytämään energiatehokkaan lampun. Opas myyjille Näin autat asiakasta löytämään energiatehokkaan lampun Opas myyjille Copyright Motiva Oy, 2014 2009 Valaistus kuluttaa energiaa viisas säästää Kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä noin 10 % kuluu valaistukseen.

Lisätiedot

Ledien kytkeminen halpis virtalähteeseen

Ledien kytkeminen halpis virtalähteeseen Ledien kytkeminen halpis virtalähteeseen Ledien valovoiman kasvu ja samanaikaisen voimakkaan hintojen lasku on innostuttanut monia rakentamaan erilaisia tauluja. Tarkoitan niillä erilaista muoveista tehtyjä

Lisätiedot

Pinta-asennettava LuxSpace tehokas, miellyttävä valo ja tyylikäs muotoilu

Pinta-asennettava LuxSpace tehokas, miellyttävä valo ja tyylikäs muotoilu Lighting Pinta-asennettava LuxSpace tehokas, miellyttävä valo ja tyylikäs muotoilu LuxSpace, surface mounted Tyylikäs LuxSpace on tehokas valaisin, joka tuottaa miellyttävää valoa hyvällä värintoistolla

Lisätiedot

LAMPPUOPAS. Kuinka säästät energiaa käyttämällä LED iä ILLUMINATION LED DECORATION LED SPOTLIGHT LED PROMO LED INTEGRA LED

LAMPPUOPAS. Kuinka säästät energiaa käyttämällä LED iä ILLUMINATION LED DECORATION LED SPOTLIGHT LED PROMO LED INTEGRA LED LAMPPUOPAS Kuinka säästät energiaa käyttämällä LED iä ILLUMINATION LED DECORATION LED SPOTLIGHT LED PROMO LED INTEGRA LED LED - tulevaisuuden valaistusta Hehkulamppu on palvellut meitä kauemmin kuin vuotta

Lisätiedot

Uudet valaistusratkaisut talliyrityksissä. kuva:

Uudet valaistusratkaisut talliyrityksissä. kuva: Uudet valaistusratkaisut talliyrityksissä kuva: www.ledistys.fi 1 Jodat Ympäristöenergia Oy 2 Jodat Ympäristöenergia Oy 3 Hyvän valaistuksen perusominaisuudet Energiapihi Syttyy heti Pitkä ikä, vähäinen

Lisätiedot

ew Profile Powercore Erittäin matalaprofiilinen valkoisen valon LEDvalaisin alapuoliseen valaistukseen ew Profile Powercore Hyödyt

ew Profile Powercore Erittäin matalaprofiilinen valkoisen valon LEDvalaisin alapuoliseen valaistukseen ew Profile Powercore Hyödyt Lighting ew Profile Powercore Erittäin matalaprofiilinen valkoisen valon LEDvalaisin kaapin alapuoliseen valaistukseen ew Profile Powercore ew Profile Powercore on suoraa verkkojännitettä käyttävä LED-valaisin

Lisätiedot

CoreLine ledivalaisimet yleisvalaistukseen

CoreLine ledivalaisimet yleisvalaistukseen Lighting CoreLine ledivalaisimet yleisvalaistukseen Olipa kyseessä uusi rakennus tai vanhan tilan kunnostus, haluavat asiakkaat valaistusratkaisuja, jotka tarjoavat laadukasta valoa ja huomattavia säästöjä

Lisätiedot

Tuotekuvaus. MASTER SON-T PIA Plus. Hyödyt. Ominaisuudet. Käyttökohteet

Tuotekuvaus. MASTER SON-T PIA Plus. Hyödyt. Ominaisuudet. Käyttökohteet Lighting Tuotekuvaus MASTER SON- Suurpainenatriumlamppu kirkkaalla ulkokuvulla, suuremmalla valontuotolla ja pitkällä eliniällä Hyödyt Erinomainen teknologia merkitsee pitkää ja luotettavaa elinikää, hyvää

Lisätiedot