Matkaraportti. Ligna-messut

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkaraportti. Ligna-messut"

Transkriptio

1 Matkaraportti Ligna-messut Puun käytön laaja-alaistaminen- hankkeen osatutkimus proj. nr. A31942 Lieksan Teollisuuskylä Oy Kerantie Lieksa

2 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO 3 2. MATKAN TAUSTA JA TAVOITE 3 3. MODIFIOIDUT PUUTUOTTEET, UUDET RATKAISUT, VALMISTUSTEKNOLOGIAT JA LIIKETOIMINTAMALLIT 3.1 Modifioidut puutuotteet ja valmistusteknologiat Uudet puutuoteratkaisut Energiatehokkuutta lisäävät ikkuna- ja ovikomponentit Lamelleista valmistetut komponentit SIVUTUOTTEISIIN LIITTYVÄT RATKAISUT UUDET PUURAKENNEJÄRJESTELMÄT MARKKINAT TUOTTEET TEKNOLOGIA UUDET PUURANNERATKAISUT 5.1 CLT Mitä eroavaisuuksia MHM / CLT CLT puristin Dekoplan innovatiivinen puun höyläysmenetelmä SC3i katkontalinja

3 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 3 1. Johdanto Puun Käytön laaja-alaistamishankkeen tavoitteena on kartoittaa uusia puutuoteratkaisuja ja puun modifiointiteknologioita seuraavasti: - millaisia tuotteita, mihin käyttötarkoituksiin, tärkeimmät ominaisuudet ja testaustiedon hankinta mm. palon- tai termiitinkestosta - valmistusteknologiat eli millaisilla koneilla, laitteilla ja prosesseilla tuotteita valmistetaan - sivutuoteasiat eri ratkaisuilla - Uusiin tuotteisiin ja järjestelmäkokonaisuuksiin sekä modifiointiin liittyvät kohdemarkkinoiden ja valmistusmaan vaatimat hyväksynnät, vaatimukset, määräykset ja asiakastarpeet - Kootun tiedon analysointi Lieksan Teollisuuskylä Oy:n ja yritysverkoston käyttöön eli raportti liiketoimintamallivaihtoehdoista 2. Matkan tausta ja tavoite Messuilta haettiin uusia modifiointiratkaisuja (esim. palosuojaus ja alumiinin korvaus). Tätä tehtävää suorittivat erityisesti Hannu Boren (Borenova Oy) ja Arttu Nupponen (Kit-Sell Oy), jotka olivat messuilla koko messujen ajan. Pääryhmä puolestaan tutustui erityisesti CLT-levyn kone ja laiteratkaisuihin, jotka soveltuivat pienen mittakaavan tuotantoon. Niin ikään kiinnostuksen kohteena olivat bioenergiapuolen laiteratkaisut, mm pelletti- ja brikettipuristimet. Lisäksi haettiin tietoa automaatti katkontalinjoista ja CNC-työstökoneista. Tämän lisäksi yrityksillä oli omia tavoitteitaan ja tapaamisiaan messuilla.

4 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 4 3. Modifioidut puutuotteet, uudet puutuoteratkaisut, valmistusteknologiat ja liiketoimintamallit 3.1 Modifioidut puutuotteet ja valmistusteknologiat Ligna-messuilla oli esillä muutamia uusia, modifioituja puutuotteita mm. uudenlaiseen puun lämpökäsittelyyn perustuva Firmolin-teknologia (kts. Lisäksi WTT esitteli lähes täysin automatisoitua kuumaöljykyllästämöä kts kuva 1. Kyseessä on vanha Royal-käsittely, mutta teknologian kehittymisen myötä lopputuotteet näyttävät paljon paremmilta kuin 10 vuotta sitten. Myös valmistuskustannuksia on saatu alemmaksi automaation avulla. Muita puun modifiointiin ja kyllästykseen keskittyviä laitteistovalmistajia olivat belgialainen ISLE ja tanskalainen IWT/Moldrup. Radiata-männystä valmistettuja Accoya tuotteita eli asetyloimalla modifioitua puuta oli esillä ikkuna-aihioissa kts kuva 2 ja Puun modifiointiin tarjosivat kemikaaleja Momentive (globaali yhtiö, jolla tehdas Kiteen puhoksessa), NTL-Chemicals Consulting ja TAG Chemicals GmbH. Puun palosuojaukseen tarjosi ratkaisuja Ecochem international nv (kts kuva 3). Laitteistovalmistaja ISLEn asiakas Ranskassa ( SOCIETE CMBP ) valmistaa palosuojattuja puutuotteita. Palosuojakemikaalin toimittaa espanjalainen Frosch ChemieS.L. ( Kuva 1. WTT:n osaston messu taulu lähes täysin automatisoidusta kuumaöljykyllästämöstä.

5 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 5 Kuva 2.

6 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 6 Kuva 3.

7 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy Uudet puutuoteratkaisut Energiatehokkuutta lisäävät ikkuna- ja ovikomponentit Ikkuna ja ovirakenteissa käytettäviä puukomponentteja oli paljon esillä messuilla. Kasvaneiden energiatehokkuusvaatimusten vuoksi puukomponenttien eristyskykyä oli pyritty lisäämään monin eri ratkaisuin kts kuvat Uudenlaiset, energiatehokkuutta lisäävät komponentit ovat liimattuja hybridirakenteita, joissa mukana eristemateriaalikerros tai ontto rakenne. Monissa komponenteissa ikkunoiden ulkopinnoilla normaalia mäntyä paremmin säänkestävästä puumateriaalista valmistetut lamellit. Kuva 4. Kuva 5.

8 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 8 Kuva 6.

9 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 9 Kuva 7.

10 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 10 Kuva 8.

11 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 11 Kuva 9.

12 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 12 Kuva 10. Oven sisärakenne.

13 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 13 Kuva 11.

14 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 14 Kuva 12.

15 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy Lamelleista valmistetut komponentit Messuilla oli esillä useita eri lamelleista liimaamalla valmistettuja puukomponentteja, jotka korvataan joko perinteistä massiiviaihiota ja sormijatkamalla valmistettua aihiota. Näitä komponentteja myydään ikkuna- ja ovivalmistajille sekä ulko- ja sisäverhouksiin. Kuvissa 13 ja 14 on esitetty laitevalmistaja Weinigin linjalla tehtyä kantteliaihiota, joka on valmistettu ensiksi poistamalla oksat lamelleista ja sormijatkamalla ne pitkiksi aihioiksi. Tämän jälkeen kolme lamellia on liimattu päällekkäin kantteliaihioksi. Kuvassa 15 näkyy aihioista valmistettu ikkuna. Kuvissa 16, 17 ja 18 näkyy erilaisista kovapuulamellikomponenteista valmistettuja ikkunoita. Kuvassa 19 on esitetty kantteliaihioiden hintoja. Kuvassa 20 näkyy erilaisia liimaamalla valmistettuja ovikomponentteja. Kuvassa 21 on esitetty erilaisia lamelleista liimaamalla valmistettuja sisä- ja ulkoverhoustuotteita. Kuvassa 22 on esitetty lehtikuusesta valmistettu parkettiterassi. Kuva 13. Ikkuna-aihio ja sen valmistus laitevalmistaja Weinigin linjalla.

16 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 16 Kuva 14. Valmista aihiota.

17 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 17 Kuva 15. Aihioista valmistettu ikkuna.

18 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 18 Kuva 16.

19 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 19 Kuva 17.

20 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 20 Kuva 18.

21 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 21 Kuva 19.

22 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 22 Kuva 20.

23 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 23 Kuva 21.

24 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 24 Kuva 22.

25 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy Sivutuotteisiin liittyvät ratkaisut Messuilla oli todella paljon esillä linjastoja, joilla valmistettiin kuluttajabrikettiä. Yksi oleellinen asia kuitenkin puuttui: Hintaluokaltaan euroa maksavia kostean/märän biopolttoaineen kuivaukseen/priimaukseen sopivia laitteistoja ei ollut esillä ollenkaan eli esim. Biopatun tyyppisillä kuivauslaitteistoilla olisi selvästi markkinarako. Normaalisti optimikosteus briketöintiin/pelletöintiin on 10 14%. Jos kosteus on tätä hieman suurempi 15 18%, niin tuotettavan briketin halkaisijaa kannattaa kasvattaa. Tämä vähentää korkeamman kosteuden aiheuttamia tuotanto-ongelmia. Kuvassa 22 on näkyy, miten raaka-aine vaikuttaa briketin ulkonäköön ja laatuun. Kuvassa 23 on esitetty maailman suurin brikettitehdas, joka valmistaa brikettiä pelkästään kuluttajapakkauksiin pakattuna. Kuvissa 24, 25 ja 26 näkyy purun ja kutterinlastun paalausyksiköitä ja niiden budjettihinnat.

26 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 26 Kuva 23. Raaka-aineen vaikutus briketin ulkonäköön ja laatuun.

27 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 27 Kuva 24. Maailman suurin kuluttajabrikettiä kuluttajapakkauksiin valmistava tehdas.

28 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 28 Kuva 25. Purupaalien robottilatoja - budjettihinta euroa.

29 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 29 Kuva 26. Purupaalain - budjettihinta euroa.

30 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 30 Kuva 27. Purupaalain - budjettihinta euroa.

31 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy Uudet puurakennejärjestelmät Markkinat - Tuotteet - Teknologia - Uudet puurakenneratkaisut 5.1 CLT Suomalaisittain ehkä kiinnostavin uusi rakennejärjestelmä, jonka käyttö myös kerrostaloissa on mahdollista. Toimii rakentamisen arvoketjussa kuten betonielementti. Kuva 28: CLT rakenne Kuva 29. CLT-kiintopuuta näkee jopa porrasaskelmina

32 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 32 CLT tarkoittaa ristiinliimattua massiivipuu seinärakennetta, jonka etuina on mm. kerrosrakentaminen, pystytyksen nopeus, mahdollinen työmaatyöstettävyys verrattuna betoniin, rakenteen painumattomuus ja talvirakentaminen. Elementit toimitetaan työmaalle esityöstettynä sisältäen johtourat, ovi- ja ikkuna-aukot ja myös välipohjarakenne CLT:stä on mahdollista. Lisäksi voidaan kasvattaa merkittävästi kotimaista puunkäyttöä uusiutuvana raakaaineena. Seinärakenteen yleisin koko on 3m x 12m x 0.2m. Ledinek on kehittänyt linjakokonaisuuden, jolla voidaan valmistaa vuodessa noin m 3 seinäelementtiä. Ledinkiltä löytyy ratkaisu myös pintalaudan 22 x 100 mm ristiinliimauslinjalle, jolla kapasiteetti mahdollista jopa m 3. Kuva 30. CLT-liitokset eivät ole vaikeita. Rakenteeseen voi käyttää paljon puuta, jota Suomessa riittää. Suomalaisittain ehkä kiinnostavin uusi rakennejärjestelmä, jonka käyttö myös kerrostaloissa on mahdollista palomääräysuudistuksen myötä. Toimii rakentamisen arvoketjussa kuten betonielementti. Tuotanto on mahdollista myös pk-yritysten mittakaavassa. Elementtien valmiusaste on korkea ja nopeuttaa rakennusvaihetta. Kantavuus, ekologia ja lämpö- ja kosteus-tekninen toimivuus on hyvä. Voi yhdistää pilari-palkki-rakenteisiin. Välipohjan voi toteuttaa samasta materiaalista. Euroopassa on useita CLT-valmistajia. Tuoterakenteita on useita, eivätkä rakenteet ole vielä vakiintuneita.

33 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 33 Standardi EN ei ole vielä voimassa. Toistaiseksi Suomessa elementtejä toimittaa vain Stora Enso, jonka lähin CLT-tehdas on Itävallassa Mitä eroavaisuuksia MHM / CLT Periaatteessa sama käyttötarkoitus Elementtien työstötekniikka on sama Raakalevyn hinta jokseenkin sama MHM = Massiv Holz Mauer naulaamalla ristikkäin ladotuista kerroksista muodostuva paksu puulevy tuotannon aloituskynnys on helpompi, koska Investointi on halvempi ei tarvitse sotkea näppejä liimaan ei tarvita liimattujen rakenteiden laadunvalvontaa rakenteen lämmöneristys on hieman parempi, kuin CLT-rakenteen, koska kerroslamellin uritus sitoo ilmaa rakenteen sisälle ei sellaisenaan sovellu välipohjarakenteeksi, johon erikseen PHE (välipohjaelementti). Kuva 31. MHM rakenne CLT (Cross Laminated Timber) liimaamalla ristikkäin ladotuista kerroksista muodostuva puulevy raaka-aineessa ei juurikaan vajaasärmää, jotta laudan lappeilla liimapinta-ala riittää rakennusfysikaaliset ominaisuudet voivat olla paremmat tosi järeässä rakentamisessa = korkeat kerrostalot kantavan seinärakenteen paksuus voi olla ohuempi, kuin MHM

34 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 34 ehkä paloturvallisempi soveltuu myös välipohjarakenteeksi pinnan laatu helpommin hallittavissa, koska laudat syrjäliimataan ja pintaan voi valita laatulaudat levypaksuutta voi helpommin muuntaa, koska lamellikerroksien paksuus on vapaavalintainen raaka-elementin pituus voi olla suurempi, jopa 16 m ( jopa 20 m) Kuva 32. CLT-puristin

35 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 35 Kuva 33. CLT-puristin Kuva 34. CLT-layout

36 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 36 Kuva 35. MHM-seinävalmistuslinja Täysin uuden massiivipuuseinä järjestelmän (MHM) tuotantoon on Hans Hundegger Maschinenbau GmbH tuonut ensimmäisen automatisoidun valmistuslaitteen markkinoille. Massiivipuuseinän kehitti MHM Entwicklungs GmbH. Tuotantolaitos koostuu ura- ja ponttihöylästä (NF), Wandmasterista (WM) ja portaalityöstökeskuksesta (PBA). Ura- ja ponttihöylällä halutun levyiset (14-26 cm), kuivatut 24 mm laudat, lajittelematta profiloitu ja uritettu ja tehdään kummallekin puolelle ponttiliitos. Sen jälkeen laudat puristetaan ristikkäin tietokoneohjatussa Wandmasterissa kooltaan 2 m x 2 m - 3,25 m x 6 m ja paksuudeltaan 7-36 cm oleviksi raakaelementeiksi ja naulataan kerroksittain toisiinsa juuri tähän tarkoitukseen kehitetyllä alumiini-ura-naulalla. Raakaelementit leikataan seuraavaksi CNC-portaalityöstökeskuksessa haluttuun kokoon ja muotoon, myös ovi- ja ikkuna-aukot. Voidaan jyrsiä myös kaikki urat ja aukot LVI- ja sähköasennuksia varten. Täydellinen Massiv-Holz-Mauer valmistuslinja vaatii noin 40 m x 10 m tilaa. Yhdessä vuorossa voidaan valmistaa noin m² seinäelementtejä vuodessa. Korkean automatisointiasteen vuoksi linjaa voi käyttää yksi koneenkäyttäjä yksinään CLT puristin Investointi alkaa n euroa, sis. manuaalinen syöttö ja kapasiteetti kahdella vuorolla. Riippuu myös liimasta, kapasiteetti näin ollen n m 3. Jos kapasiteettia halutaan lisätä ja tai poistaa manuaalisyöttö, niin seuraava vaihe on lisää noin euroa (alipaineladonta). Nämä eivät sisällä sormijatkoslinjaa ja aihio tulee alihankinnasta. Ei sisällä myöskään siltanostureita, eikä muutakaan, mikä liittyy oheistoimintoihin.

37 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy Dekoplan innovatiivinen puun höyläysmenetelmä Kuva 36. Deco paneli Kuva 37. Deco paneli Kuva 38. Deco piilupinta Kuva 39. Deco paneli

38 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 38 Kuva 40. DEKOPLAN - Samalla terällä kaikki kappaleet - investointi , sisältää koneen + ohjelman + 2 varaterät. Eli koko paketin. - samat terät käyvät eri pinnamuodoille; yhdellä sarjalla saa helposti 100 eri asetetta - aseteaika noin sekuntia - syöttönopeus 3-20 m/min - paino 5500 kg - koko L x W x H x x mm - teho 28 kw

39 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 39 Kuva 41. Dekoplan höyläkone Kuva 42. Dekoplan kursot

40 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 40 Kuva 43. Dekoplan kursot Kuva 44. Ohjauspulpetti

41 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy SC3i katkontalinja Kuva 45. SC3i katkontalinja Katkaisu - poraus - jyrsintä - pistosahaus - piirto - kirjoitus Uutta: vaakasuuntaisilla työstöyksiköillä poraus ja pistosahaus! Taloudellisin kone Pre-Cut ja NR-tuotteiden katkaisuun! Nopea katkaisu ja optioina useita lisätyöstömahdollisuuksia Poikkimitat alkaen 12 x 40 mm aina 160 x 450 mm (200 x 450 mm) asti Puutavaran maksimipituuden suhteen ei rajoituksia Käsin- tai automaattinen syöttö Automaattinen kappaleen luovutus EKP-ohjelma Rajapinta muille suunnitteluohjelmille Työstöyksiköt helposti jälkiasennettavissa Speed-Cut SC3:ssä on kaksi toisistaan riippumattomasti toimivaa kuljetusjärjestelmää. Tämä mahdollistaa verrattoman nopean ja tarkan puun käsittelyn ja siten erittäin lyhyet läpikulkuajat ilman asetusta ja säätöä. Katkaisun optimoinnin ansiosta voidaan täysautomaattisesti valmistaa useita erilaisia rakennusosia yhdestä pitkästä puusta. Raaka-aineen pituudelle ei ole muita

42 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 42 rajoitteita kuin käytössä oleva hallitila. Koneella voidaan myös vakiototeutuksessa kuljettaa ja tarkasti työstää monikerrostavaraa, pinkkoja. Speed-Cut on kehitetty etenkin nopeaan ja tarkkaan katkaisuun sekä yksinkertaisten puurakennusosien valmistukseen, lisätyöstömahdollisuuksina jyrsintä, poraus, kappaleiden mustesuihkumerkintä ja kirjoitus. Kattotuolien tai puurunkorakenteiden, Pre-cut komponenttien valmistuksessa saavutetaan ennennäkemätön nopeus joustavuudesta ja tarkkuudesta tinkimättä. Speed-Cut on saamassa Suomessa yhä enemmän jalansijaa kattoristikkoteollisuudessa ja elementtitalotehtailla, koska enää ei tarvita esikatkottua puutavaraa, ei asetteen tekoa pienille tuotantosarjoille ja optimointiohjelma säästää huomattavasti raaka-ainetta. Syöttökuljettimelle voi pinkata maksimissaan 4 kappaletta päällekkäin 48 mm paksuista lankkua, peräkkäin kaikki eri dimensioiset raaka-aineet väliltä 50 mm 450 mm. Lisäksi erittäin pitkät viisteet, jopa kappaleen kokopituuden mukaiset viisteet ovat mahdollisia. Kuva 46. Runkotolppia 4 päällekkäin

43 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 43 Kuva 47. Kallistussahaus Kuva 48. Runkotolppa sahalla

44 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 44 Kuva 49. Revolverijyrsin Kuva 50. Tuplajyrsin

45 Laatija: Hannu Boren, Borenova Oy, Ossi Klemetti, Lieksan Teollisuuskylä Oy 45 Kuva 51. Vaakapora Koneen tehokkuus ja taloudellisuus perustuu siihen, että ei tarvita erillisiä työvaiheita esikatkontaan, materiaalin siirtelyyn, raaka-aineen syöttämiseen vaan yksi koneenkäyttäjä paketoi valmiit kappaleet haluttuun nippuun samalla, kun kone työstää seuraavia kappaleita. Kuva 52. "Leikkaus leikkauksessa" -optimointi takaa optimaalisen puun käytön. Tehokas puun voitto 0,60m = 10 %.

RAKENTAMISEN RATKAISUT

RAKENTAMISEN RATKAISUT RAKENTAMISEN RATKAISUT Puuinfo roadshow May 5, 2011 1 Johdatus kerrosrakentamiseen Esityksen sisältö Stora Enso Puutuotteet tarjonta CLT-rakennusmateriaalina Keski-Euroopan CLT-järjestelmä kerrostalorakenteet

Lisätiedot

CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA

CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA MITÄ ON CLT? Cross-laminated timber Massiivipuusta tehtyjä rakennuslevyjä, jotka koostuvat ristikkäinliimatuista lamelli- eli puulevykerroksista Ristiinlaminointi takaa

Lisätiedot

Liimattu mabashira -tutkimus

Liimattu mabashira -tutkimus Liimattu mabashira -tutkimus Puun käytön laaja-alaistaminen -hankkeen osatutkimus proj.nr. A13942 Lieksan Teollisuuskylä Oy Kerantie 26 81720 Lieksa 1 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO 3 2. PROJEKTIN TAVOITE

Lisätiedot

CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta

CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta MHM = MassivHolzMauer josta käytännössä markkinoilla vain yksi tuotemerkki jota voi vapaasti soveltaa hyvinkin räätälöityihin rakenneratkaisuihin naulaamalla ristikkäin

Lisätiedot

LVL by Stora Enso. Syysriihi Puu ja Bioenergia , Jyväskylä. Jaakko Huovinen

LVL by Stora Enso. Syysriihi Puu ja Bioenergia , Jyväskylä. Jaakko Huovinen LVL by Stora Enso Syysriihi 2017 Puu ja Bioenergia, Jyväskylä Jaakko Huovinen Stora Enso lyhyesti Stora Enso vastaa maailmanlaajuisiin megatrendeihin Suuret, maailmanlaajuiset kehityssuuntaukset vaikuttavat

Lisätiedot

Futura kuivaimen edut takaavat patentoidut tekniset ratkaisut

Futura kuivaimen edut takaavat patentoidut tekniset ratkaisut Kuivain Futura Kuivain Futura Eurooppalainen patentti EP nro. 1029211 19 patenttia todistavat laitteen teknisten ratkaisujen omaperäisyyden pistettä ja teknisten ratkaisujen Futura, kansainväliset innovatiivisuuspalkinnot

Lisätiedot

Puun palosuojaus ja alumiinin korvaus modifioidulla puulla. Toimitusjohtaja Hannu Boren, Borenova Oy

Puun palosuojaus ja alumiinin korvaus modifioidulla puulla. Toimitusjohtaja Hannu Boren, Borenova Oy Puun palosuojaus ja alumiinin korvaus modifioidulla puulla Toimitusjohtaja Hannu Boren, Borenova Oy Borenova Oy Kymmenen vuotta asiantuntiapalveluita tarjoaa asiantuntiapalveluita puutuotteita kehittäville,

Lisätiedot

Puutuotteiden mäntyöljykäsittelyyn perustuvat uudet puutuoteratkaisut ja liiketoimintamallit

Puutuotteiden mäntyöljykäsittelyyn perustuvat uudet puutuoteratkaisut ja liiketoimintamallit Puutuotteiden mäntyöljykäsittelyyn perustuvat uudet puutuoteratkaisut ja liiketoimintamallit Puun käytön laaja-alaistaminen -hankkeen osatutkimus proj.nr. A31942 Lieksan Teollisuuskylä Oy Kerantie 26 81720

Lisätiedot

SAHAT. Rensi Finland Oy Yrittäjäntie 28 01800 KLAUKKALA www.rensi.fi

SAHAT. Rensi Finland Oy Yrittäjäntie 28 01800 KLAUKKALA www.rensi.fi SAHAT AUTOMAATTINEN URANTYÖSTÖKONE JIH-AUTO 10SM JIH-AUTO 10SM URANTYÖSTÖKONE Syöttö Kuularuuvi Uran maksimikoko vaakasyöttö 200mm, leveys 50mm, korkeus 50mm Terän koko 255x25.4 mm Työpöydän koko 835 mm

Lisätiedot

Puutuoteteollisuuden Tulevaisuus. Hannu Kasurinen 7.5.2009

Puutuoteteollisuuden Tulevaisuus. Hannu Kasurinen 7.5.2009 Puutuoteteollisuuden Tulevaisuus Hannu Kasurinen 7.5.2009 Puutuoteteollisuus liiketoimintana Puutuotteet > 400 mrd EUR liiketoiminta maailmanlaajuisesti Sahateollisuus 50 mrd EUR trendikasvu 1-2%/a, monissa

Lisätiedot

PUUKERROSTALOJEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDET SUOMESSA TERO VESANEN

PUUKERROSTALOJEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDET SUOMESSA TERO VESANEN PUUKERROSTALOJEN RAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDET SUOMESSA TERO VESANEN Sitoutumista jo 45 vuotta! (Tilastotietoa ajalta 1968 2012) - Liikevaihto yli 1,2 mrd - Puunhankinta 12,0 M k-m3 tukkia - Sahaustuotanto

Lisätiedot

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI NIKO PALONEN / www.suorakon.com TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI 8.10.2014 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on kertoa smyygi- eli täytelistan tekemisestä vanhan hirsirakennuksen ikkunakarmin

Lisätiedot

Puutuotteiden modifiointi. Vaihtoehtoisia ratkaisuja ikkunoiden ulkopuitteisiin, trooppisten kovapuiden käytölle ja kreosoottikyllästykselle

Puutuotteiden modifiointi. Vaihtoehtoisia ratkaisuja ikkunoiden ulkopuitteisiin, trooppisten kovapuiden käytölle ja kreosoottikyllästykselle Puutuotteiden modifiointi Vaihtoehtoisia ratkaisuja ikkunoiden ulkopuitteisiin, trooppisten kovapuiden käytölle ja kreosoottikyllästykselle Puun käytön laaja-alaistaminen- hankkeen osatutkimus Lieksan

Lisätiedot

Laitteita ja laitoksia uusille puun kyllästys- ja modifiointiteknologioille ja biomassan kuivaukseen. Toimitusjohtaja Jukka Pakarinen, Kit-Sell Oy

Laitteita ja laitoksia uusille puun kyllästys- ja modifiointiteknologioille ja biomassan kuivaukseen. Toimitusjohtaja Jukka Pakarinen, Kit-Sell Oy Laitteita ja laitoksia uusille puun kyllästys- ja modifiointiteknologioille ja biomassan kuivaukseen Toimitusjohtaja Jukka Pakarinen, Kit-Sell Oy SOLID KNOWLEDGE PL 35 82501 KITEE www.kit-sell.fi KIT-SELL

Lisätiedot

Älykästä tehokkuutta ammattilaiselle

Älykästä tehokkuutta ammattilaiselle JAPA 405 FI Älykästä tehokkuutta ammattilaiselle Japa 405 on uuden sukupolven polttopuukone ammattilaisille. Japa 405 mallissa toimintaa ohjaa käyttäjää avustava äly. Kone on varustettu sensoreilla, jotka

Lisätiedot

ESIPUHE Petri Vuokila, Rakennusvarma Oy

ESIPUHE Petri Vuokila, Rakennusvarma Oy VARMA Luonnonpuu ESIPUHE Petri Vuokila, Rakennusvarma Oy Voimakkaasti kasvava Rakennusvarma Oy on rakennusalan monipuolinen edelläkävijä. Tuotamme laatukoteja Etelä-Suomessa ja kehitämme rakentamiseen

Lisätiedot

UPM SILMU-Pergola IDEAKIRJA

UPM SILMU-Pergola IDEAKIRJA UPM SILMU-Pergola IDEAKIRJA Monipuolisesti ja nautittavasti Toteuta oma suosikkisi Puiden lehteen puhkeavista kasvupisteistä nimensä saanut UPM SILMU-Pergola tuo kesän puutarhaan nautittavan helposti.

Lisätiedot

PALAX KLAPIKONEMALLISTO

PALAX KLAPIKONEMALLISTO COMBI M II - 3 KS 35-6 POWER 70S - 10 POWER 100S - 14 PALAX KLAPIKONEMALLISTO Yhteiset ominaisuudet Poistokuljetin Yhteinen ominaisuus kaikille koneille on nyt uudistettu 4,3 m pitkä ja 0,2 m leveä taittuva

Lisätiedot

NR-rakenteet ja standardisointi 2018

NR-rakenteet ja standardisointi 2018 1 NR-rakenteet ja standardisointi 2018 Tomi Toratti 25.9.2014 CE-merkintä Mikä on? CE-merkinnällä valmistaja osoittaa ja vakuuttaa, että tuotteen keskeiset ominaisuudet on selvitetty harmonisoidun tuotestandardin

Lisätiedot

Puuhiilen tuotanto Suomessa mahdollisuudet ja haasteet

Puuhiilen tuotanto Suomessa mahdollisuudet ja haasteet Puuhiilen tuotanto Suomessa mahdollisuudet ja haasteet BalBic, Bioenergian ja teollisen puuhiilen tuotannon kehittäminen aloitusseminaari 9.2.2012 Malmitalo Matti Virkkunen, Martti Flyktman ja Jyrki Raitila,

Lisätiedot

TigerStop Standard Digitaalinen Syöttölaite / Stoppari

TigerStop Standard Digitaalinen Syöttölaite / Stoppari Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi TigerStop Standard Digitaalinen Syöttölaite / Stoppari Malli Työpituus Kokonaispituus Standardi mm mm

Lisätiedot

Finnforest Kerrostalojärjestelmä. Mika Kallio 11.11.2010

Finnforest Kerrostalojärjestelmä. Mika Kallio 11.11.2010 Mika Kallio 11.11.2010 1 2 Pitkät perinteet Euroopan vanhoissa kulttuurimaissa Pilari-palkkityyppiset ristikkorakenteet näkyvinä rakenteina hyvin tyypillisiä niin Saksassa, Ranskassa kuin Englannissakin

Lisätiedot

FIN. Sahalinjat HEINOLA SYNCRO CUTTING SYSTEM

FIN. Sahalinjat HEINOLA SYNCRO CUTTING SYSTEM FIN Sahalinjat HEINOLA SYNCRO CUTTING SYSTEM HEINOLA Sahalinjat Kari Kiiskinen HEINOLAN SAHAKONEET OY on kehittänyt pyörösahaukseen uuden sahausmenetelmän. Kutsumme tätä ratkaisua nimellä HEINOLA Syncro

Lisätiedot

EPS-ohutrappausten palotekninen toimivuus. Julkisivuyhdistyksen seminaari 25.1.2007 Wanha Satama, Helsinki

EPS-ohutrappausten palotekninen toimivuus. Julkisivuyhdistyksen seminaari 25.1.2007 Wanha Satama, Helsinki EPS-ohutrappausten palotekninen toimivuus Julkisivuyhdistyksen seminaari 25.1.2007 Wanha Satama, Helsinki EPS-ohutrappausrakenne EPS (expanded polystyrene) lämmöneriste muottipaisutettu polystyreeni Julkisivurakenteissa

Lisätiedot

Kansainvälistä puurakentamista

Kansainvälistä puurakentamista Kansainvälistä puurakentamista Sami Typpö Business Development Manager Stora Enso 30.11.2017 Uusiutuvien materiaalien yhtiö tavoitteemme Kaikki, mikä tänään valmistetaan fossiilisista raakaaineista, voidaan

Lisätiedot

Massiivipuurakenteet työmaaolosuhteissa kosteuskäyttäytyminen ja siirtymät - Puupäivä 2018 Ville Mertanen

Massiivipuurakenteet työmaaolosuhteissa kosteuskäyttäytyminen ja siirtymät - Puupäivä 2018 Ville Mertanen 2 Massiivipuurakenteet työmaaolosuhteissa kosteuskäyttäytyminen ja siirtymät - Puupäivä 2018 Ville Mertanen Esityksen sisältö 3-1. Massiivipuurakenteiden kosteuskäyttäytyminen - Case Hukanhaudan päiväkoti

Lisätiedot

Stora Enso WoodPax höylätuotteet rakentamiseen ja sisustamiseen

Stora Enso WoodPax höylätuotteet rakentamiseen ja sisustamiseen Stora Enso WoodPax höylätuotteet rakentamiseen ja sisustamiseen Stora Enso WoodPax höylätuotteet rakentamiseen ja sisustamiseen WoodPax-tuoteperheestä löydät valmiit tuotteet monenlaiseen rakentamiseen:

Lisätiedot

Uudet puurakennejärjestelmät suunnittelu / teollinen valmistus

Uudet puurakennejärjestelmät suunnittelu / teollinen valmistus Sisältö Suunnittelu / teollinen valmistus / Miten asiaan on paneuduttu Perinteiset suomalaiset puutalorakenteet Timber Frame rakenteet Täydellinen Pre Cut Kiintopuurakenteet ( MHM & CLT) Valmistuksen teknologia

Lisätiedot

Rakennusteollisuus LAMELLIHIRSIEN TUOTANTO

Rakennusteollisuus LAMELLIHIRSIEN TUOTANTO Rakennusteollisuus LAMELLIHIRSIEN TUOTANTO SISÄLLYS 1. LAMELLIHIRSIEN TUOTANTO Lamellihirsien tuotanto...3 Edut...4 Esimerkit...4 Lamellihirsien tuotantolinjat...5 Yhteyshenkilö...7 2 Lamellihirsien tuotanto

Lisätiedot

Biotalouden mahdollisuudet ja vaikutukset aluetalouteen ja puunhankintaan: Case Stora Enso Varkaus

Biotalouden mahdollisuudet ja vaikutukset aluetalouteen ja puunhankintaan: Case Stora Enso Varkaus Biotalouden mahdollisuudet ja vaikutukset aluetalouteen ja puunhankintaan: Kalle Kärhä, Stora Enso Oyj Metsä Metsätieteen päivä 2015 : Metsien kestävä käyttö biotalouden aikana Biotalous ja Metsäteknologia:

Lisätiedot

Rethink Construction. Urbaania kerrosrakentamista

Rethink Construction. Urbaania kerrosrakentamista Rethink Construction Urbaania kerrosrakentamista Stora Enso Building and Living Building Solutions Tuotteita rakentamiseen ja rakennusteollisuuden tarpeisiin Industrial components Komponentteja ikkunaovi-

Lisätiedot

ECOMATION. environment in mind ECOMATION - TUOTTEITA JA RATKAISUJA NYKYAIKAISILLE KULLANKAIVAJILLE. Recycling Technologies

ECOMATION. environment in mind ECOMATION - TUOTTEITA JA RATKAISUJA NYKYAIKAISILLE KULLANKAIVAJILLE. Recycling Technologies ECOMATION environment in mind Recycling Technologies ECOMATION - TUOTTEITA JA RATKAISUJA NYKYAIKAISILLE KULLANKAIVAJILLE YRITYS Ecomation Oy suunnittelee ja toimittaa asiakkailleen koneita, laitteistoja,

Lisätiedot

Apollo SPEEDY Syöttölaite

Apollo SPEEDY Syöttölaite Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi Apollo SPEEDY Syöttölaite PLC - Ohjaus Askelmoottori Syöttö pituus : 1 12 m Vahva, alumiini rakenne Moottori

Lisätiedot

Yläpohjan sellukuitulämmöneristyksen painumisen vaikutus rakenteen kokonaislämmönläpäisyyn

Yläpohjan sellukuitulämmöneristyksen painumisen vaikutus rakenteen kokonaislämmönläpäisyyn Yläpohjan sellukuitulämmöneristyksen painumisen vaikutus rakenteen kokonaislämmönläpäisyyn Asiakas: Työn sisältö Pahtataide Oy Selvityksessä tarkasteltiin kosteuden tiivistymisen riskiä yläpohjan kattotuolien

Lisätiedot

Poikki, halki ja pinoon

Poikki, halki ja pinoon JAPA 315 FI Poikki, halki ja pinoon Polttopuiden tekeminen on helpompaa, nopeampaa ja turvallisempaa kunnon laitteella. Meille se tarkoittaa jatkuvaa tuotekehitystä, jossa koneen jokainen, pienikin yksityiskohta

Lisätiedot

PUURAKENTAMINEN VENÄJÄLLÄ A.V.

PUURAKENTAMINEN VENÄJÄLLÄ A.V. Metsäteollisuuskompleksin tieteellinen tutkimuskeskus PUURAKENTAMINEN VENÄJÄLL LLÄ A.V. Kondratjuk, varapääjohtaja, taloustieteen kandidaatti 2012 г Puurakentamisella saavutettavia etuja puu on helposti

Lisätiedot

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Lasse Okkonen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Lasse.Okkonen@pkamk.fi Tuotantoprosessi - Raaka-aineet: höylänlastu, sahanpuru, hiontapöly

Lisätiedot

Lieksan metsä- ja puuklusteri -selvitys Tiivistelmä Lieksan Teollisuuskylä Oy proj.nr. A31942

Lieksan metsä- ja puuklusteri -selvitys Tiivistelmä Lieksan Teollisuuskylä Oy proj.nr. A31942 Lieksan metsä- ja puuklusteri -selvitys Tiivistelmä Lieksan Teollisuuskylä Oy proj.nr. A31942 Aaro Hiltunen, Ossi Klemetti TIIVISTELMÄ 16.6.2014 LIEKSAN METSÄ- JA PUUKLUSTERISELVITYS Tausta Lieksassa on

Lisätiedot

Kallistettava paistinpannu

Kallistettava paistinpannu Electrolux Thermaline sarja on suunniteltu erittäin kovaan käyttöön. Thermaline sarja soveltuu erinomaisesti sairaaloihin, keskuskeittiöihin sekä hotelleihin. Sarja sisältää laajan valikoiman tuotteita,

Lisätiedot

Urbaania kerrosrakentamista

Urbaania kerrosrakentamista Rethink Construction Urbaania kerrosrakentamista Stora Enso Building and Living Building Solutions Industrial components Sawn goods Tuotteita rakentamiseen ja rakennusteollisuuden Komponentteja ikkunaovi-

Lisätiedot

Terve kunta rakentuu puulle

Terve kunta rakentuu puulle Terve kunta rakentuu puulle 7.3.2017 Sami Typpö, Liiketoiminnan kehityspäällikkö, Building Solutions Stora Enso lyhyesti Uusiutuvien pakkaus-, biomateriaali-, puutuote- ja paperiteollisuuden ratkaisuiden

Lisätiedot

45 90 45 30 mm mm mm mm 305 305 x 335 305 x 305. Moottori Nopeus Pienin Ø kw AC m/min mm

45 90 45 30 mm mm mm mm 305 305 x 335 305 x 305. Moottori Nopeus Pienin Ø kw AC m/min mm Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi Meba Eco-Line 335 DGA 600 45 90 45 30 305 305 x 335 305 x 305 335 500 x 335 335 x 335 330 320 x 335 320

Lisätiedot

PYÖRÖ- JA MUOTOKUPARI- LANKOJEN TEKNISET TIEDOT

PYÖRÖ- JA MUOTOKUPARI- LANKOJEN TEKNISET TIEDOT PYÖRÖ- JA MUOTOKUPARI- LANKOJEN TEKNISET TIEDOT KORKEAN TEKNOLOGIAN YRITYS Dahréntråd on Euroopan suurimpia ja moderneimpia kupari- ja alumiinilankojen valmistajia. Yritys valmistaa vuosittain yli 30 000

Lisätiedot

MYYJÄN APU TUOTETIETOA:

MYYJÄN APU TUOTETIETOA: MYYJÄN APU TUOTETIETOA: Vasaranauloista Pintos konenauloista Raudoitusverkoista Väliketuki-tuotteista Harjatangoista Pintos vasaranaulat OIKEA NAULA OIKEAAN PAIKKAAN Pintos Vasaranaulat Kuumasinkityt Sähkösinkityt

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Olli Laitinen Metsäliitto Puunhankinta 1 2 3 Edistämme kestävän kehityksen mukaista tulevaisuutta Tuotteidemme pääraaka-aine on kestävästi hoidetuissa

Lisätiedot

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Kestävän kehityksen kylätilaisuus Janakkala Virala 23.10.2014 Sivu 1 2014 Miksi puuta energiaksi? Mitä energiapuu on? Puuenergia kotitalouksissa Sivu

Lisätiedot

GF Piping Systems. Hitsaustapahtuman esivalmistelutoimenpiteisiin tarvittavat työkalut

GF Piping Systems. Hitsaustapahtuman esivalmistelutoimenpiteisiin tarvittavat työkalut GF Piping Systems Hitsaustapahtuman esivalmistelutoimenpiteisiin tarvittavat työkalut 1351 1352 Työkalut ja asennustarvikkeet Muoviputkien katkaisulaitteet 1354 Putkikaapimet 1356 Viisteytystyökalut 1358

Lisätiedot

KESTÄVIÄ PUUTUOTTEITA UPM TIMBER

KESTÄVIÄ PUUTUOTTEITA UPM TIMBER KESTÄVIÄ PUUTUOTTEITA UPM TIMBER Laadukkaita ja ympäristöystävällisiä PUUTUOTTEITA UPM Timber valmistaa korkealuokkaista mänty- ja kuusisahatavaraa rakennus- ja puusepänteollisuuteen sekä useisiin muihin

Lisätiedot

FINNEPS YLI 25 VUOTTA! OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ NIIN KATSOTAAN TARPEISIISI SOPIVA RATKAISU! FINNEPS-HARKKO tarjoaa rakennusmateriaalit

FINNEPS YLI 25 VUOTTA! OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ NIIN KATSOTAAN TARPEISIISI SOPIVA RATKAISU! FINNEPS-HARKKO tarjoaa rakennusmateriaalit FINNEPS YLI 25 VUOTTA! EPS BETONIVALUHARKKO on rakennusmateriaalina kymmeniä vuosia vanha keksintö maailmalla. Kokemäkeläisen Lasse Rannan 1989 perustama FinnEPS Oy on ensimmäinen EPS valuharkkovalmistaja

Lisätiedot

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa Josek-VTT, Älyä koneisiin ja palveluihin digitalisaation vaikutukset valmistavassa teollisuudessa 7.2.2017

Lisätiedot

Olosuhdehallinta, erityiskysymykset Kuvat: Puuinfo Oy ellei toisin mainittu

Olosuhdehallinta, erityiskysymykset Kuvat: Puuinfo Oy ellei toisin mainittu Olosuhdehallinta, erityiskysymykset Kuvat: Puuinfo Oy ellei toisin mainittu Kosteudenhallinta Koskee kaikkea rakentamista Materiaalin vedensietokyky ei oikeuta rakenteen kasteluun Home kasvaa kaikkien

Lisätiedot

Tee-se-itse.fi Ja saat sellaisen, kuin sattuu tulemaan! http://www.tee-se-itse.fi

Tee-se-itse.fi Ja saat sellaisen, kuin sattuu tulemaan! http://www.tee-se-itse.fi Baarikaappi Jatketaanpa samoilla linjoilla kuin edellisessä artikkelissa "tynnyrin mallinen baarikappi". Tällä kertaa esitellään hieman tavanomaisempi baarikaappi, joka on myöskin huomattavasti helpompi

Lisätiedot

Kuivausprosessin optimointi pellettituotannossa

Kuivausprosessin optimointi pellettituotannossa OULUN YLIOPISTO Kuivausprosessin optimointi pellettituotannossa Matti Kuokkanen Kemian laitos Oulun yliopisto 11.4.2013 TAUSTAA Kuivauksen tarve Perinteisen kuivan raaka-aineen riittämättömyys, purun kuivaus

Lisätiedot

Metso MX. Multi-Action-kartiomurskain

Metso MX. Multi-Action-kartiomurskain Metso MX Multi-Action-kartiomurskain Metso MX Multi-Action-kartiomurskain +10 % parempi käyttöaste 10 % pienemmät käyttökulut Kulutusosista hyödynnetään jopa 70 % Multi-Actionteknologia Valikoiva tuotanto

Lisätiedot

sahalinjat HEINOLA 250 HEINOLA 400 pyörösahalinjat FIN

sahalinjat HEINOLA 250 HEINOLA 400 pyörösahalinjat FIN sahalinjat HEINOLA 250 HEINOLA 400 pyörösahalinjat FIN HEINOLA 250 ja HEINOLA 400 VIIME vuosina HEINOLA on esitellyt menestyksekkäästi täysin uusia pyörösahalinjoja. Kaikissa sahalinjatyypeissä on HEINOLAn

Lisätiedot

Profiilit kierrätysmuovista Tuotekuvasto

Profiilit kierrätysmuovista Tuotekuvasto Profiilit kierrätysmuovista Tuotekuvasto MUOVIX Ekokem muovinkierrätys Kierrätysmuovista valmistetut profiilit Muovix-profiileja voidaan käyttää monissa kohteissa, joissa yleensä on totuttu käyttämään

Lisätiedot

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä Vaarnalevyt lattioiden liikuntasaumoihin Versio: FI 6/2014 Tekninen käyttöohje TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmät Vaarnalevyt lattioiden

Lisätiedot

Metallin lisäävän valmistuksen näkymiä

Metallin lisäävän valmistuksen näkymiä Metallin lisäävän valmistuksen näkymiä Esityksen sisältö 3D-tulostuksesta yleisesti Yleinen käsitys 3D-tulostuksesta: 3D-tulostus on helppoa ja hauskaa Voidaan tulostaa mitä tahansa muotoja 3D-mallin pohjalta

Lisätiedot

Metsästä tuotteeksi. Kestävän kehityksen arviointi. Helena Wessman KCL

Metsästä tuotteeksi. Kestävän kehityksen arviointi. Helena Wessman KCL Metsästä tuotteeksi. Kestävän kehityksen arviointi Helena Wessman KCL Helena Wessman 27.5.2009 1 MITÄ ON KESTÄVÄ KEHITYS? Kestävä kehitys = taloudellisuus+sosiaalinen hyväksyttävyys+ ympäristöystävällisyys

Lisätiedot

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Your reliable partner Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Vacumat Eco tehokas joka tavalla Veden laatu vaikuttaa tehokkuuteen Veden laatu vaikuttaa jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmien

Lisätiedot

METSÄN UUDET MAHDOLLISUUDET UPM BIOFORE YHTIÖ. ProSuomi-projektin päätösseminari 16.11.2012, Juuso Konttinen

METSÄN UUDET MAHDOLLISUUDET UPM BIOFORE YHTIÖ. ProSuomi-projektin päätösseminari 16.11.2012, Juuso Konttinen UPM BIOFORE YHTIÖ ProSuomi-projektin päätösseminari 16.11.2012, Juuso Konttinen AGENDA 1. UPM BIOFORE YHTIÖ 2. UUSI METSÄTEOLLISUUS 3. UUDET MAHDOLLISUUDET AGENDA 1. UPM BIOFORE YHTIÖ 2. UUSI METSÄTEOLLISUUS

Lisätiedot

Toteuta unelmiesi laituri!

Toteuta unelmiesi laituri! Toteuta unelmiesi laituri! Laituri Kestävä. Vakaa. Kantava. Toimiva. Nopea asentaa. Siisti. Tyylikäs. Laituri Yhdistele laituri vaivattomasti valmiista käyntisilloista ja päätyosista sekä JYRY- tai JYSKY-ponttoneista.

Lisätiedot

Laatutuotteita. Liikeidea. Pohjoismaista kuusta. 2 Keitä olemme

Laatutuotteita. Liikeidea. Pohjoismaista kuusta. 2 Keitä olemme Liimapuu 2 Keitä olemme Palmako on Viron johtava liimapuun ja hirsisten piharakennusten valmistaja. Kuulumme Lemeks-ryhmään, joka on Viron suurin puunjalostaja. Vuonna 2014 Lemeks muutti upouuteen toimistorakennukseen,

Lisätiedot

IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA

IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA Täyttää seuraavien rakentamismääräysten mukaiset vaatimukset: RIL 107-2012 (Suomi) RAL DIN 4107 (Saksa) ÖNORM B 5320 (Itävalta) 1 Oikea ja turvallinen ikkunan

Lisätiedot

Playhouse 6. pystytysohjeet. = n. 5,8 m 2

Playhouse 6. pystytysohjeet. = n. 5,8 m 2 Playhouse 6 pystytysohjeet SF = n.,8 m n. 0 mm 800 mm n. 8 cm n. 70 mm 0 mm 800 mm HUOM! Kaikissa tätä tuotetta koskevissa kysymyksissä ja yhteydenotoissa ilmoita jälleenmyyjälle tai tuotteen valmistajalle

Lisätiedot

Case: 70-luvun lähiökerrostalon korjaussuunnittelu

Case: 70-luvun lähiökerrostalon korjaussuunnittelu Case: 70-luvun lähiökerrostalon korjaussuunnittelu Opinnäytetyö: Betonikerrostalon julkisivun uusiminen ja lisäkerroksien rakentaminen puuelementeistä Juuso Suhonen, Syyskuu 2015, Ohjaajat: Timo Pakarinen

Lisätiedot

Mäntyöljykyllästys vaihtoehto kreosootille?

Mäntyöljykyllästys vaihtoehto kreosootille? 28.5.2014 1 Mäntyöljykyllästys vaihtoehto kreosootille? Lieksan Puuakatemia seminaari Puun käytön laaja-alaistaminen Janne Monni, vtj, Iivari Mononen Oy 20.-21.5.2014 Lieksa 28.5.2014 2 Esityksen sisältö

Lisätiedot

Palosuojatut liitokset. Puurakenteiden palosuojatut liitokset

Palosuojatut liitokset. Puurakenteiden palosuojatut liitokset Palosuojatut liitokset Puurakenteiden palosuojatut liitokset 02.06.2014 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ...- 3-2 LIITOKSET, JOISSA SIVUKAPPALEET PUUTA...- 3-2.1 YKSINKERTAISET SÄÄNNÖT...- 3-2.1.1 LIITTIMIEN

Lisätiedot

Teetkö töitä teräksestä valmistettavien rakennuspalkkien kanssa? Miten olet automatisoinut tuotantoasi?

Teetkö töitä teräksestä valmistettavien rakennuspalkkien kanssa? Miten olet automatisoinut tuotantoasi? 1/6 Teetkö töitä teräksestä valmistettavien rakennuspalkkien kanssa? Miten olet automatisoinut tuotantoasi? Kilpailu rakennusalan tuotteissa on varsin raadollista, olipa kyse itse rakennuksista tai vaikkapa

Lisätiedot

Tekniset eristeet.. Ilmakanavat. Aito ja alkuperäinen kivivilla

Tekniset eristeet.. Ilmakanavat. Aito ja alkuperäinen kivivilla Tekniset eristeet ku va Aito ja alkuperäinen kivivilla Rockwool Universal Pipe Section Nopea asennus Rockwoolin varma, yksinkertainen ja kustannustehokas tapa putkien eristämiseen. Universal-kourut on

Lisätiedot

LISÄÄ KILPAILUKYKYÄ YRITYKSELLESI

LISÄÄ KILPAILUKYKYÄ YRITYKSELLESI TUOTANTOPALVELUT LISÄÄ KILPAILUKYKYÄ YRITYKSELLESI BE Group Oy Ab on osa Pohjois- Euroopan johtavaa teräksen, ruostumattoman teräksen ja alumiinin kauppaan ja tuotantopalveluihin erikoistunutta BE Group

Lisätiedot

Metsäalan strategiset valinnat: varmistelua vai riskeihin varautumista?

Metsäalan strategiset valinnat: varmistelua vai riskeihin varautumista? Metsäalan strategiset valinnat: varmistelua vai riskeihin varautumista? Jakob Donner-Amnell Metsäalan tulevaisuusfoorumi Globalisaatiokehityksen tempoilevuus suuri Yritykset ja julkinen valta panostavat

Lisätiedot

Rakennusteollisuus HIRSIEN PAKKAAMINEN

Rakennusteollisuus HIRSIEN PAKKAAMINEN Rakennusteollisuus HIRSIEN PAKKAAMINEN SISÄLLYS 1. HIRSIEN PAKKAAMINEN pakkaaminen...3 Edut...4 Ominaisuudet...4 Koneet ja ohjelmisto...5 Yhteyshenkilö...6 1.1. BIM+MES-OHJELMISTO BIM+MES-ohjelmisto...7

Lisätiedot

Tilaa ilmaiset näytteet Trinity lankuista osoitteesta. www.trinitylattia.fi

Tilaa ilmaiset näytteet Trinity lankuista osoitteesta. www.trinitylattia.fi l a n k k u l a t t i a t Tilaa ilmaiset näytteet Trinity lankuista osoitteesta www.trinitylattia.fi l a n k k u l a t t i a t TRINITY TUMMA Tammi öljyvahattu TRINITY tammi ebenpuu öljyvahattu TRINITY

Lisätiedot

SataPV-projekti. lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi

SataPV-projekti. lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi SataPV-projekti lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi SataPV-projekti Aurinkosähköä Satakunnasta 2 Uusiutuvien energiamuotojen kasvua ajavat voimat Vuosittainen

Lisätiedot

EXCELLENCE IN INSULATION. Puurunkoseinien palonkestävyys. Puurunkoseinien palonkestävyys

EXCELLENCE IN INSULATION. Puurunkoseinien palonkestävyys. Puurunkoseinien palonkestävyys Pu europe EXCELLENCE IN INSULATION Puurunkoseinien palonkestävyys Puurunkoseinien palonkestävyys 1 2 Puurunkoseinien palonkestävyys Sisällysluettelo Tiivistelmä 4 Projektin tausta 5 Projektin kulku 6 Tulokset

Lisätiedot

Toteuta unelmiesi laituri!

Toteuta unelmiesi laituri! Toteuta unelmiesi laituri! UKM-ponttonit UKM-valmislaituri UK-Muovi Oy www.ukmuovi.fi Kestävä. Vakaa. Kantava. Toimiva. Nopea asentaa. Siisti. Tyylikäs. UKM-laituri Yhdistele laituri vaivattomasti valmiista

Lisätiedot

Infrastruktuurirakentaminen ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA

Infrastruktuurirakentaminen ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA Infrastruktuurirakentaminen ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA SISÄLLYS 1. ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA Asfaltin lisäaineen valmistaminen kierrätetystä sellukuidusta...3

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

Rakennusteollisuus HIRSIEN HÖYLÄÄMINEN

Rakennusteollisuus HIRSIEN HÖYLÄÄMINEN Rakennusteollisuus HIRSIEN HÖYLÄÄMINEN SISÄLLYS 1. HIRSIEN HÖYLÄÄMINEN Hirsien höylääminen...3 Edut...4 Ominaisuudet...4 Koneet...5 Yhteyshenkilö...6 2 Hirsien höylääminen esite - 29.09.2019 www.makron.com

Lisätiedot

Valmistusautomaation uudet mahdollisuudet

Valmistusautomaation uudet mahdollisuudet Valmistusautomaation uudet mahdollisuudet Kari Ollila Oy www.cimsolar.com 1 Oy Perustettu 1.1.2008 Pohjana Cimcorp Oy:n 2006-2007 tekemä kehitystyö ohutkalvotekniikalla valmistettavien aurinkosähköpaneelien

Lisätiedot

Puhtaasti Luonnosta. Baumit EKO. Ekologista Eristämistä. Eriste 100% luonnontuote Lämmön- ja ääneneriste yhdessä Sopii erityisesti puurakentamiseen

Puhtaasti Luonnosta. Baumit EKO. Ekologista Eristämistä. Eriste 100% luonnontuote Lämmön- ja ääneneriste yhdessä Sopii erityisesti puurakentamiseen Puhtaasti Luonnosta EKO Ekologista Eristämistä Eriste 100% luonnontuote Lämmön- ja ääneneriste yhdessä Sopii erityisesti puurakentamiseen Eristysrappausjärjestelmä EKO ekologista eristämistä luonnosta

Lisätiedot

MIKÄ ON BAUBUCHE? BauBuchessa yhdistyvät kestäväkehitys, innovatiivisuus, esteettisyys ja kustannustehokkuus. - Ralf Pollmeier

MIKÄ ON BAUBUCHE? BauBuchessa yhdistyvät kestäväkehitys, innovatiivisuus, esteettisyys ja kustannustehokkuus. - Ralf Pollmeier MIKÄ ON BAUBUCHE? Puun käyttö rakennusmateriaalina on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Puun monipuolisuus materiaalina on tunnettu jo pitkään ja sen merkitys uusiutuvana luonnonvarana on korostunut

Lisätiedot

METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600

METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600 Avainluvut 2015 METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600 METSÄLIITTO OSUUSKUNTA Konsernin emoyritys Omistajina 116 000 suomalaista metsänomistajaa METSÄ FOREST Puunhankinta ja metsäpalvelut

Lisätiedot

Meiltä levyt kaikkiin tarpeisiinne. Tuoteluettelo

Meiltä levyt kaikkiin tarpeisiinne. Tuoteluettelo Meiltä levyt kaikkiin tarpeisiinne. Tuoteluettelo Ydin Viron metsät elävät huippulaatuisissa Repo by Sorbes -lastulevyissä. Ollessaan Kaikkien levyjen äiti peruslastulevyt määrittelevät kaikkien Repo by

Lisätiedot

Metallien 3D-tulostus uudet liiketoimintamahdollisuudet

Metallien 3D-tulostus uudet liiketoimintamahdollisuudet Metallien 3D-tulostus uudet liiketoimintamahdollisuudet Alihankintamessut 17.9.2015 Pasi Puukko, Petri Laakso, Pentti Eklund, Magnus Simons, Erin Komi VTT 3D-tulostus ja materiaalia lisäävä valmistus (AM)

Lisätiedot

Autotool 2000 CPK. Automaattinen sidontajärjestelmä

Autotool 2000 CPK. Automaattinen sidontajärjestelmä Autotool 2000 CPK Automaattinen sidontajärjestelmä Automaattinen sidontajärjestelmä maks. 20 mm nipun halkaisijalle Autotool 2000 CPK Luotettavuus, ergonomia ja helppokäyttöisyys tekevät HellermannTytonin

Lisätiedot

Ekovilla Oy 2010 multimediaesittely

Ekovilla Oy 2010 multimediaesittely Puukuitupohjaisia lämmöneristeitä valmistava Ekovilla Oy on 30-vuotias rakennusteollisuusyritys, joka toimii Kuusan-koskella. Yhtiöllä on tehtaat myös Kiimingissä ja Ylistarossa. Ekovilla on orgaanisten

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007 T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 14.3.2006 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

MS1E ja MS3E-ikkunoiden EN-15804 ympäristöselosteet

MS1E ja MS3E-ikkunoiden EN-15804 ympäristöselosteet MS1E ja MS3E-ikkunoiden EN-15804 ympäristöselosteet Tämä seloste kattaa EN 15804-standardin edellyttämän yritysten välisen viestinnän ympäristöselosteen raportoinnin, joka määritetään EN 15942, Sustainability

Lisätiedot

20.5.2015 TERO VESANEN MODERNIT PUUKOULUT (TEM)

20.5.2015 TERO VESANEN MODERNIT PUUKOULUT (TEM) PÖLKKY OY KUUSAMO HIRSITALOT OY VVR WOOD OY PÖLKKY Perustettu 1968 Pohjois-Suomen suurin yksityinen puunjalostaja Liikevaihto yli 150M, vientiin n. 100M Sahaus n. 630 000m3, höylätavaraa 130 000m3, kyllästettyjä

Lisätiedot

Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas. Metsä Group

Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas. Metsä Group Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas 1 Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas Metsäteollisuushistorian suurin investointi Suomessa 1,1 miljardia euroa Sellun tuotanto 1,3

Lisätiedot

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi BENDERS seinäelementit Seinäelementit ja perustukset Lisää Bendersistä: www.benders.fi 2 Sisältö Seinäelementit 4-10 Seinäelementtien tarvikkeet 11 Perustukset 12-15 Perustustarvikkeet 15 3 Seinäelementti

Lisätiedot

LP 115x115 yp 2075 L=2075 EI KANTAVA PILARI. Rakennustoimenpide UUDISRAKENNUS Rakennuskohteen nimi ja osoite. LP 115x115 yp 2300 L=2300

LP 115x115 yp 2075 L=2075 EI KANTAVA PILARI. Rakennustoimenpide UUDISRAKENNUS Rakennuskohteen nimi ja osoite. LP 115x115 yp 2300 L=2300 R3 R3 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 LIIMAPUU GL32 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN

Lisätiedot

Kopadi Oy - Timanttilaikat ammattikäyttöön

Kopadi Oy - Timanttilaikat ammattikäyttöön Kopadi Oy - Timanttilaikat ammattikäyttöön Toisen sukupolven KX-SARJAN timanttisegmenttien valmistuksessa on käytetty uusinta KX-teknologiaa, jossa timanttihiukkaset ovat tasaisena rivistönä sideaineessa.

Lisätiedot

UKM- Raudoituskorokkeet. rakennustarvikkeet. UK-Muovi Oy

UKM- Raudoituskorokkeet. rakennustarvikkeet. UK-Muovi Oy UKM- Raudoituskorokkeet ja rakennustarvikkeet Kuva: Tecnomedia Jaana Pesonen Valmistamme raudoituskorokkeita, erilaisia kiinnitystarvikkeita sekä valukartioita käytettäväksi rakentamiseen. Kätevillä tuotteillamme

Lisätiedot

Myynnin ja suunnittelun automatisoinnilla lisää tuottavuutta yrityksellesi

Myynnin ja suunnittelun automatisoinnilla lisää tuottavuutta yrityksellesi Myynnin ja suunnittelun automatisoinnilla lisää tuottavuutta yrityksellesi Cielo on Ihme-3d Oy:n kehittämä pilvipohjainen, nettiselaimella käytettävä palvelu, jolla automatisoidaan mittatilaustyönä valmistettavien

Lisätiedot

PUUKET-hankkeen tuloksia. Martti Mylly Kierikkikeskus,

PUUKET-hankkeen tuloksia. Martti Mylly Kierikkikeskus, PUUKET-hankkeen tuloksia Martti Mylly Kierikkikeskus, 30.5.2018 Esimerkki komposiittirakenteesta CLT-sandwich sandwich-elementti toteutettiin Parocin ja Lappian yhteistyönä Kemi / Lappia/ Jukka Sevón:

Lisätiedot