Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen"

Transkriptio

1 Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Tässä dokumentissa on seuraavien aihealueiden kysymyksiä: 1. Käyttöpaikkatietojen käsittely 2. Mittaustiedot 3. Taseselvitys 1 Käyttöpaikkatietojen käsittely 1.1 Miten hyvin jakeluverkonhaltijat ylläpitävät tietoja, jotka eivät ole pakollisia, voiko myyjä luottaa niihin? Työryhmissä keskusteltiin datahubin tiedon tallennusperusteesta ja mm. tiedon ajantasaisuudesta. Tiedon eheyttäminen ja päivitys tulee olemaan mittava ponnistus koko toimialalle. 1.2 Tuleeko sanktioita jakeluverkonhaltijoille jos tiedot eivät ole ajan tasalla? Datahub operaattori ei ole viranomainen eikä näin ollen voi määrätä sanktioita. Datahub mahdollistaa nykyistä huomattavasti laajemmat valvontamahdollisuudet. 1.3 Ovatko tietyt tiedot pakollisempia, kuin toiset, kun osa on ilman viivoja luokkakaavioissa? Kaikki tiedot tulee lähettää? Luokkakaaviokuvissa vaihtoehdot tietyille tiedoille on listattu erillisissä laatikoissa. Pakollisuudet on täsmennetty lopulliseen dokumentaatioon. 1.4 Käyttöpaikan linkittäminen rakennustietoihin, onko mahdollista (rakennustunnus väestörekisterikeskus)? Suomessa ei ole olemassa virallista osoiterekisteriä. Virallisen rekisterin puuttuessa, linkityksessä nähdään useita haasteita. 1.5 Onko tiedossa voidaanko katkaisu tehdä etänä? Voi olla irtikytketty vaikka on etäkytkentämahdollisuus. Tieto etäkytkettävyydestä löytyy käyttöpaikkatiedoista. 1.6 Esikysely - mistä ja miten myyjä kyselee käyttöpaikan tietoja? Mikäli myyjällä on asiakkaan antama valtuutus asiakkaan tietoihin, voi myyjä hakea tietoja datahubista omaa järjestelmää käyttäen. Rajapintojen kautta välitetään haku datahubiin ja tiedot palautuvat myyjän järjestelmään. 1.7 Mihin tilaan kuuluu käyttöpaikka, jossa liittymä on ylläpidolla? Käyttöpaikan tila on tuolloin 'Rakenteilla'.

2 1.8 Miten tilapäiskohteet tunnistetaan? Mikäli jakeluverkonhaltija on jollain tapaa yksilöinyt nämä kohteet, tulee tieto myös datahubiin. Voidaan yksilöidä esim. käyttäjäryhmätiedolla tai osoitteessa vapaa teksti kohtaan. 1.9 Onko käyttöpaikalla sellaista tilaa mitä voidaan hyödyntää takamittauksissa? Takamittauksia ei tuoda datahubiin Saako jakeluverkonhaltija tiedon käyttöpaikasta joka on jäämässä myyjättömäksi? Datahubista lähtee tieto myyjättömästä käyttöpaikasta jakeluverkonhaltijalle Mitä laitetaan tuotantolajiksi, jos pientuottajalla on useampi tuotantolaitos (esim. tuuli ja aurinko)? Suuremman nimellistehon mukaan? Tällöin datahubiin ilmoitetaan useampi tuotantolaitos, jokainen omanansa Datahub toimii jatkossa käyttöpaikkarekisterinä? Kyllä Jos jakeluverkonhaltija käyttää yhtä käyttöpakkatunnusta väliaikaisilla käyttöpaikoilla, niin onko käyttöpaikan osoite päivitettävä? Vai voiko käyttöpaikan osoitteena käyttää esim. Liikuteltava tapahtumasähkökeskus? Jakeluverkonhaltijan on nimettävä käyttöpaikka niin, että se löytyy datahubista myyjän tehdessä siihen sopimusta. Mikäli osoitteena on Liikuteltava tapahtumasähkökeskus, ei myyjä välttämättä tästä tiedä onko juuri se käyttöpaikka mihin sopimus on tehtävä Miten toimitaan kun asiakastietojärjestelmässämme on x määrä enemmän käyttäjäryhmäluokitteluja kuin datahubissa? Toimijoilla voi olla datahubin tietomallia laajempi käyttäjäryhmäluokittelu, mutta datahubiin ne on yhdistettävä määriteltyjen luokkien alle. 2 Mittaustiedot 2.1 Mittaustietojen säilytysajaksi on sovittu 6 vuotta, onko keskusteltu siitä säilyykö jakeluverkonhaltijan 10 vuoden korjausvastuu tämänkin jälkeen? Mikäli tämä vastuu säilyy, on verkonhaltijan tallennettava tiedot omiin järjestelmiin. Mittaustietojen säilytysajaksi linjattu 6 vuotta perustuu viranomaisten kanssa käydyn keskustelun lisäksi kirjanpitolakiin ja mittausasetukseen. Säilytysaika tiedetään varmasti sitten, kun se on asetuksessa säädetty. Jakeluverkonhaltijan 10 vuoden korjausvastuuseen ei ole tässä vaiheessa tulossa muutoksia vuoden jälkeen mittaustietojen korjaaminen on verkon ja asiakkaan välinen asia. Kyllä.

3 2.3 Raportin mukaan alle 63A kohteiden raportoinnin tarkkuus on 10 Wh ja 63A isompien kohteiden tarkkuus 1 kwh. Miksi heikennetään? Nykyisin kaikki on 10 Wh tarkkuudella. Tarkkuutta ei heikennetä, toimitaan tuntimittausasetuksen mukaisesti. 2.4 Voi ilmoittaa 10 Wh tarkuudella, mutta raportti on nykyisten vaatimusten mukainen. Kyllä. 2.5 Toimiiiko epävarma-statuksen käyttö lukemakohteille laskutuksen näkökulmasta? Jos näin toimitaan, myös tuntimitatut kohteet pitäisi laskuttaa epävarmastatuksella. Yhdenmukaiset statuskäsittelyt olisi oltava kaikille käyttöpaikoille. Toimijat voivat itse päättää millä statuksilla laskuttavat. Esim. ne joilla on kuormitusmalli 1, voidaan laskuttaa epävarmalla statuksella. 2.6 Jos mittaustiedoissa on puutteita ja niitä ei löydy myyjän järjestelmästä, keneltä kysytään puuttuvia tietoja (ja kysyykö myyjä vai datahub)? Myyjä hakee puuttuvia tietoja datahubista. Datahub puolestaan "karhuaa" puuttuvia mittaustietoja automaattisesti jakeluverkonhaltijalta. 2.7 Ovatko lois-tiedot molempiin suuntiin, anto ja otto? Kyllä, jos on mitattu. 2.8 Saako myyjä mittaustietoja ajalta, jolloin ei ole ollut myyjä? Ei saa ilman asiakkaan antamaa valtuutusta. Myyjällä on oikeus ainoastaan oman sopimuskautensa aikaisiin tietoihin. 2.9 Onko yksi vai monta käyttöpaikkaa mittaustietojen haussa? Voi hakea useampien käyttöpaikkojen tietoja Mittaustietojen validointi datahubissa perustuu aikaisempaan ilmoitettuun vai pääsulake ja sähköteho tietojen perusteella? Kyllä, datahubin validointi perustuu pääsulakekokoon ja sähkötehotietoihin Onko datahubissa varauduttu varttitunnin mittaus- ja tasejaksoon? Tullaan varautumaan hankinnassa myös pienempään aika-askeleeseen kuin tuntiin Mittaustietojen toimitus ja taseikkuna aikataulut - pitääkö jakeluverkonhaltijan säätää taseselvitysaikaikkunaa omissa järjestelmissään? Kyllä, jakeluverkonhaltijoiden tulee toimia voimassaolevien säädösten puitteissa Onko datahubissa mittarilukemia? Ei, datahubiin viedään ainoastaan tuntisarjoja.

4 2.14 Tuoko datahub apuja myyjän vuotuiseen asiakkaille lähetettävään käyttöraporttiin? Vertailutiedot ym. Kyllä, tiedot voidaan raportoida jatkossa datahubista Dokumentissa ei ole otettu kantaa mittaustietojen formaattiin, millä toimitetaan datahubiin? Tarkempi kuvaus löytyy teknisestä dokumentaatiosta Datahub-tapahtumat Kuinka asiakkaiden alamittaukset (takamittaukset) hoidetaan datahubissa? Alamittauksia ei tuoda datahubiin Miksi lukemamitatuille kohteille määritellään tuntisarja käyrän 1 mukaisesti? Perustelut tälle? Datahubin käyttöönoton yhteydessä lukemamitattujakohteita arvioitiin olevan vähäinen määrä. Lämpötilakorjauksen vaatiminen tälle määrälle nähtiin hyötyyn nähden turhaksi. Työryhmät päättivät kuormitusmalli 1:n vastaavan tarpeeksi hyvin siihen, että lukemamitatuista kohteista pystytään muodostamaan tuntisarjat Miksi tuntiarvot toimitetaan lukemamitatuille kohteille epävarmalla statuksella? Taseikkunan sulkeutumisen jälkeen voidaan jättää arvoja statukselle epävarma Miten rajapiste ja tuotantopisteiden ilmoitukset jakeluverkonhaltijalta hoidetaan jatkossa? Rakenteelliset tiedot päivitetään datahubin käyttöliittymän kautta ja mittaustiedot toimitetaan rajapinnan kautta Säilytetäänkö jakeluhäiriöistä tieto datahubissa? Ei säilytetä Tuntitietojen korjaus - pitääkö jakeluverkonhaltijan lähettää ne myyjälle sähköpostitse? Tuntitietojen korjaus lähetetään datahubiin. Jakeluverkonhaltija lähettää korjausajanjakson tarvittaessa myyjälle sähköpostitse ja myyjä voi hakea korjatut tiedot datahubista Voidaanko vakiotehokohteiden tuntisarja ilmoittaa todellisen käytön mukaisesti silloin jos käyttötunnit tiedetään? Kyllä voidaan Ei ole oikeutta tietää mikä on käyttöpaikan mittaustapa. Miten vaikuttaa sopimuksiin? Miten verkko reagoi vai palautuuko myyjälle? Miten lainsäädäntö ottaa tähän kantaa? Ei ole asiakkaalla tietoa. Myös dokumentaatioon tulisi kirjata mitä tapahtuu jos tulee väärällä mittaustavalla. Asiakkaan muuttaessa uuteen käyttöpaikkaan, asiakas ei voi antaa valtuutusta käyttöpaikan tietoihin, koska ei vielä asu siellä. Tällöin käyttöpaikasta näkee ainoastaan rajatut tiedot. Eli myyjä ei näe sitä onko kyseessä yleis- vai aikasähkömittaus. Myyjä saa

5 sopimuksen teon jälkeen tietää mikä on käyttöpaikalla verkkotuote ja voi tämän tiedon perusteella tarkistaa oman tuotteen täsmäävyyden Poistuuko nykyinen velvollisuus jakeluverkonhaltijan osalta lähettää asiakkaan pyynnöstä kolmannelle osapuolelle käyttöpaikan aikasarjaa? Esimerkiksi sellainen toimija mikä ei ole tehnyt sopimusta hubin kanssa, onko verkko edelleen velvollinen toimittamaan aikasarjaa? Lähtökohtaisesti jakeluverkonhaltija toimittaa tuntisarjat datahubiin, josta sitten 3.osapuolet saavat tiedot asiakkaan myöntämien oikeuksien perusteella. 3.osapuolet ovat aina datahubin rekisteröityneitä osapuolia Miksi mittauksen ilmoituksessa sallitaan monia erilaisia aika-askelia? Mittaustietojen ilmoituksessa sovelletaan laissa määriteltyä taseselvityksessä käytettävää aika-askelta. Datahubin käyttöönotossa otetaan kuitenkin jo huomioon se mahdollisuus, että siirryttäisiin lyhempään aika-askeleeseen kuin mitä nykyään käytetään Entä jos käyttötunnit tiedetään, esim. valaistus? Kirjataanko silloin käyttötuntien mukaisesti vai edelleen jokaiselle tunnille? Jakeluverkonhaltija voi laatia mittaroimattoman käyttöpaikan profiilin haluamallaan tavalla, kuten ilmoittamalla tiedossa olevat kulutukset tietyille tunneille, saman energian jokaiselle tunnille tai käyttämällä tyyppikäyttäjäryhmän 1 vertailukäyrää Miten toimitaan toimitusvelvollisen myyjän osalta mittaustietojen korjauksessa? Entä miten toimitaan esim. mittarit ristissä tapauksissa, jossa sama myyjä ja hyvitysvelvollisuus 10 vuotta meneekö tuo 6 vuoden ylittävä osuus manuaalikorjauslaskutukseen, tuleeko verkkoyhtiön toimittaa nämä tiedot erikseen ja missä muodossa? (Jos jostakin syystä ei saada myyjän ehdottamaa muutosta läpi, että yleinen korjausvelvoite alennettaisiin koskemaan tuota kuutta vuotta). Mittaustietojen korjausten osalta toimitaan datahubissa nykyisen ohjeistuksen mukaisesti (Energiateollisuuden ohje Taseisiin jääneiden virheiden käsittely taseiden sulkeutumisen jälkeen). Tämän ohjeistuksen mukaisesti myyjä korjaa virheen kolmen vuoden ajalta ja sen ylittävältä ajalta korjauksesta vastaa jakeluverkonhaltija. Jos korjauksen tekee toimitusvelvollinen myyjä jakeluverkonhaltijan sijasta yli kuusi vuotta ylittävissä korjauksissa, tulee myyjän saada hyvitettävän energian määrä jakeluverkonhaltijalta DH-220 Mittaustietojen haku. Tapahtuman kuvauksessa kohdassa Prosessointi kirjataan Mittaustiedon haku toteutetaan asynkronisena isojen tietomassojen johdosta. Sekvenssikaaviossa haku näyttää synkroniselta. Hakupyyntöön ei saada siis positiivista vastausta lain. Keskustelimme tästä prosessidokumentaation päivityksen yhteydessä ja totesimme, että emme muuta kuvia ettemme sekoittaisi liikaa lukijoita. Tämä on teknisessä dokumentissa avattu. Aikasarjatietojen (mittaustiedot ja taseselvitystiedot) osalta palvelut ovat asynkronisia. Kuittaukset ja vastaustiedot kyselyyn palautetaan erikseen noutopalvelun kautta. (Datahub-tapahtumat 2.12). Voidaan ottaa vielä keskusteluun työryhmässä tullaanko tämä muuttamaan

6 prosessidokumentin seuraavaan versioon Samaa epäloogisuutta on myös muissa kuvauksissa DH-521 Taseselvitystietojen haku myyjä ja DH-522 Taseselvitystietojen haku JVH (onko asynkroninen?) Kts vastaus edellisessä kysymyksessä. 3 Taseselvitys 3.1 Tuleeko Fingrid valvomaan, että kulutustietoja on käyttöpaikkakohtaisesti vaikka tasessa on tyhjä. Vuoteen ei ole veloitettu. Datahub valvoo, että käyttöpaikalla oleva sähkönmyyjä on mukana myös taseselvityksessä. Mikäli käyttöpaikalta puuttuu myyjä, datahub ilmoittaa tästä jakeluverkonhaltijalle toimenpiteitä varten.

Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Kysymyksiä saatiin datahub-liiketoimintaprosessien

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Tässä dokumentissa on seuraavien

Lisätiedot

Datahub webinaarit Mittaustietojen hallinta datahubissa

Datahub webinaarit Mittaustietojen hallinta datahubissa Datahub webinaarit 2017 Mittaustietojen hallinta datahubissa 26.4.2017 Kouluttaja esa.pietarinen@fingrid.fi p. 030 395 5277 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen 1 (18) Kysymyksiä ja Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Kysymyksiä saatiin datahub-liiketoimintaprosessien

Lisätiedot

Datahub webinaarit Taseselvitys ja tasevirheiden käsittely

Datahub webinaarit Taseselvitys ja tasevirheiden käsittely Datahub webinaarit 2017 Taseselvitys ja tasevirheiden käsittely Kouluttaja esa.pietarinen@fingrid.fi p. 030 395 5277 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238 2 Webinaarin

Lisätiedot

Datahub webinaarit Webinaarien aikana tulleet kysymykset

Datahub webinaarit Webinaarien aikana tulleet kysymykset Datahub webinaarit 2017 Webinaarien aikana tulleet kysymykset 31.5.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238

Lisätiedot

Kooste tilaisuuksista. Datahub-liiketoimintaprosessien perehdytystilaisuudet Vantaa, Oulu ja Jyväskylä Marjut Puukangas

Kooste tilaisuuksista. Datahub-liiketoimintaprosessien perehdytystilaisuudet Vantaa, Oulu ja Jyväskylä Marjut Puukangas Kooste tilaisuuksista Datahub-liiketoimintaprosessien perehdytystilaisuudet Vantaa, Oulu ja Jyväskylä Marjut Puukangas Perehdytystilaisuudet 12.1.2016 Vantaalla, n.120 osallistujaa 14.1.2016 Oulussa, n.

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmä Muutokset / tarkennukset datahubprosesseihin

Käyttöönottotyöryhmä Muutokset / tarkennukset datahubprosesseihin Käyttöönottotyöryhmä 31.10.2018 Muutokset / tarkennukset datahubprosesseihin Dokumentaatio versio 1.6 Uudet dokumentit julkaistu 1.10.2018 Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa

Lisätiedot

Datahub webinaarit Yleistä datahubista ja dokumenteista

Datahub webinaarit Yleistä datahubista ja dokumenteista Datahub webinaarit 2017 Yleistä datahubista ja dokumenteista 10.2.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia 6. webinaarista

Kysymyksiä ja vastauksia 6. webinaarista 1 (6) Kysymyksiä ja vastauksia 6. webinaarista 1 Voiko mittausaikasarjan yksikköä muuttaa? Aikasarjan yksikkö tullaan tallentamaan datahubiin jollain tietyllä yksiköllä. Tällä ei kuitenkaan oikeastaan

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Tässä dokumentissa on seuraavien

Lisätiedot

Datahub webinaarit Asiakastietojen ylläpito

Datahub webinaarit Asiakastietojen ylläpito Datahub webinaarit 2017 Asiakastietojen ylläpito 15.3.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238 2 Webinaarin

Lisätiedot

Tuotetiedot. Taseselvitys. T a s e v i r h e e t. Mittaustiedot. Osapuolitiedot Ilmoitus. Valtuutustiedot. Laskurivitiedot.

Tuotetiedot. Taseselvitys. T a s e v i r h e e t. Mittaustiedot. Osapuolitiedot Ilmoitus. Valtuutustiedot. Laskurivitiedot. Tuotetiedot Taseselvitys T a s e v i r h e e t Osapuolitiedot Tuote- ja hintatiedot Lisäys Päivitys Laskurivitiedot Päivitys Sopimustiedot Peruuttaminen Päättäminen osapuolelta Käyttöpaikkatiedot Valtuutustiedot

Lisätiedot

Datahub webinaarit Käyttöpaikkatietojen ylläpito

Datahub webinaarit Käyttöpaikkatietojen ylläpito Datahub webinaarit 2017 Käyttöpaikkatietojen ylläpito 22.3.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238 2 Webinaarin

Lisätiedot

Datahub-webinaarit Tuote- ja laskurivitietojen ylläpito ja osapuolitietojen ylläpito sekä valtuutukset datahubissa

Datahub-webinaarit Tuote- ja laskurivitietojen ylläpito ja osapuolitietojen ylläpito sekä valtuutukset datahubissa Datahub-webinaarit 2017 Tuote- ja laskurivitietojen ylläpito ja osapuolitietojen ylläpito sekä valtuutukset datahubissa 17.5.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu

Lisätiedot

Prosessityöryhmän Skype-kokous

Prosessityöryhmän Skype-kokous Pöytäkirja 1 (5) Prosessityöryhmän Skype-kokous 14.6.2019 Aika 14.6.2019 klo 12.00 13.35 Paikka Skype-palaveri Läsnä Marjut Puukangas (pj.) Emmi Kaivosoja Teemu Hellas Arttu Laine Keravan Energia Oy Emma

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Tässä dokumentissa on seuraavien

Lisätiedot

Prosessityöryhmät. Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman

Prosessityöryhmät. Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman Prosessityöryhmät Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman Prosessityössä määritellään liiketoimintaprosessit Ensimmäiseksi kuvataan nykyiset prosessit ja varmistetaan niiden syvä

Lisätiedot

Datahub webinaarit Sopimusten ilmoitus

Datahub webinaarit Sopimusten ilmoitus Datahub webinaarit 2017 Sopimusten ilmoitus 29.3.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238 2 Webinaarin eteneminen

Lisätiedot

Datahub webinaarit Sopimusmuutokset ja sopimusten päättämiset

Datahub webinaarit Sopimusmuutokset ja sopimusten päättämiset Datahub webinaarit 2017 Sopimusmuutokset ja sopimusten päättämiset Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238 2

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015

Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015 Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015 Uusi sähkönmyyjiä 3 Uusia sähkönmyyjiä Lumo Energia Oy / LUMO Werel Oy (Pamrek) / PAM Statkraft Energi AS / STAK Nammo Vihtavuori Oy / NAM 2.12.2015 Minna Arffman Fingridin

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous Datahub seurantaryhmän kokous 4.4.2017 Julkaistavia uusia dokumentteja Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa versio 1.2 prosessidokumentti Datahub-tapahtumat versio 1.1 tekninen

Lisätiedot

Datahub webinaarit Katkaisu- ja kytkentäprosessit

Datahub webinaarit Katkaisu- ja kytkentäprosessit Datahub webinaarit 2017 Katkaisu- ja kytkentäprosessit Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238 2 Webinaarin eteneminen

Lisätiedot

2011 EDI-päivien ryhmätyötehtävien oikeat vastaukset

2011 EDI-päivien ryhmätyötehtävien oikeat vastaukset EDI-päivien ryhmätyökysymysten oikeat vastaukset 13.6.2011 Kehitysryhmä 2011 EDI-päivien ryhmätyötehtävien oikeat vastaukset 1. Pientuotanto käyttöpaikoissa, joissa on myös kulutusta a) Miten erotat pientuotannon

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista Datahub webinaarit 2018 Datahub ajankohtaista Esiintyjänä Marjut Puukangas Avustamassa Kerttu Korpelainen 2 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan Kyselyt webinaarin

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Tässä dokumentissa on seuraavien

Lisätiedot

NBS MUUTOKSET Sähkönmyyjälle ja Tasevastaavalle. Tom Backman 29.8.2014

NBS MUUTOKSET Sähkönmyyjälle ja Tasevastaavalle. Tom Backman 29.8.2014 NBS MUUTOKSET Sähkönmyyjälle ja Tasevastaavalle Tom Backman 29.8.2014 NBS keskeiset muutokset, yhteenveto Sähkönmyyjä Taseselvitysosapuoli vaihtuu Fingrid -> esett. Kommunikointiin tulee myös uudet työvälineet

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Kysymyksiä saatiin datahub-liiketoimintaprosessien

Lisätiedot

Vähittäismarkkinan taseselvityksen ehdot

Vähittäismarkkinan taseselvityksen ehdot Vähittäismarkkinan taseselvityksen ehdot Vähittäismarkkinan taseselvityksen ehdot 2 (11) Sisällysluettelo 1 VÄHITTÄISMARKKINAN TASESELVITYKSEN EHDOT... 3 2 MÄÄRITELMÄT... 3 3 JAKELUVERKONHALTIJAN REKISTERÖINTI...

Lisätiedot

Vuonna 2010 sovitut menettelytavat Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä

Vuonna 2010 sovitut menettelytavat Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä SÄHKÖVERKKO SÄHKÖKAUPPA Piispanen, Heinimäki 18.5.2011 Raportti 1(6) Vuonna 2010 sovitut menettelytavat Vuonna 2010 sovitut menettelytavat Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Oheiseen dokumenttiin

Lisätiedot

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio Statuspalaveri Datahubin tietokonversio Tietokonversion tavoitteet 2019 Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu Statuspalaverit viikoittain Titan kehitystyöt I Vaihe (95% /

Lisätiedot

Datahub-projekti. Käyttöönottotyöryhmä

Datahub-projekti. Käyttöönottotyöryhmä Datahub-projekti Käyttöönottotyöryhmä 7.5.2019 Agenda, 09:00 15:00 Työpajan avaus 15.4. kokouksen pöytäkirja Ajankohtaiset asiat Työpajan tavoitteet Kuulumisia tietokonversioista / Lauri Jännes Käyttöönottosuunnitelman

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Kysymyksiä saatiin datahub-liiketoimintaprosessien

Lisätiedot

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio Statuspalaveri Datahubin tietokonversio Agenda Titan tilanne (Solteq) Käyttöönottosuunnitelmat Konversiotyön eteneminen Muut asiat Etunimi 2 Sukunimi Statuspalaverit tallennetaan, tallenteet Youtubessa:

Lisätiedot

Datahub prosessityöryhmän kokous

Datahub prosessityöryhmän kokous Pöytäkirja 1 (7) Datahub prosessityöryhmän kokous Aika 30.5.2016 klo 9.00-14.30 lisäkokous 6.6.2016 10.00-11.30 Paikka Läsnä Poissa, Läkkisepäntie 21, Helsinki Milja Helenius Esa Kaario Tiina Leppälahti

Lisätiedot

Ajankohtaista sähkön älykkäästä mittaamisesta. Älykäs energianmittaus , Jyväskylän Paviljonki Sirpa Leino

Ajankohtaista sähkön älykkäästä mittaamisesta. Älykäs energianmittaus , Jyväskylän Paviljonki Sirpa Leino Ajankohtaista sähkön älykkäästä mittaamisesta Älykäs energianmittaus 10.2.2015, Jyväskylän Paviljonki Sirpa Leino Tarve lisätä älyä sähkönjakeluverkkoihin EU:n ilmastotavoitteet 20-20-20 Hiilidioksidipäästöjen

Lisätiedot

Markkinatoimikunnan kokous Pasi Aho. Datahub tilannekatsaus

Markkinatoimikunnan kokous Pasi Aho. Datahub tilannekatsaus Markkinatoimikunnan kokous 22.3.2019 Pasi Aho Datahub tilannekatsaus Tietojärjestelmäprojektin yleistilanne Tietojärjestelmäprojekti on ollut CGI:n kanssa käynnissä n. 6 kk Datahub-järjestelmän yleissuunnittelu,

Lisätiedot

Varttitaseen referenssiryhmän kokous Maria Joki-Pesola. Varttitaseen toteutussuunitelma

Varttitaseen referenssiryhmän kokous Maria Joki-Pesola. Varttitaseen toteutussuunitelma Varttitaseen referenssiryhmän kokous 12.2.2019 Maria Joki-Pesola Varttitaseen toteutussuunitelma VARTTITASEEN TOTEUTUKSEN VAIHEET 1/2019-8/2022 2/2019 Julkaistaan päivitetty dokumentti: Sähkön vähittäismarkkinoiden

Lisätiedot

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä Datahub-projekti Prosessityöryhmä 15.1.2019 Agenda 15.1.2019 8:30 Kokouksen avaus 8:35 Edellisen kokouksen muistio 8:45 Lyhyt katsaus projektiin 9:15 Valtuutukset datahubissa 10:00 Prosessidokumentaation

Lisätiedot

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio Statuspalaveri Datahubin tietokonversio Agenda Titan tilanne (Solteq) Käyttöönottosuunnitelmat Konversiotyön eteneminen Muut asiat Etunimi 2 Sukunimi Statuspalaverit tallennetaan, tallenteet Youtubessa:

Lisätiedot

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio Statuspalaveri Datahubin tietokonversio Agenda Titan tilanne (Solteq) Käyttöönottosuunnitelmat Konversiotyön eteneminen Muut asiat Etunimi 2 Sukunimi Statuspalaverit tallennetaan, tallenteet Youtubessa:

Lisätiedot

Tyyppikäyrämenettelyn laskentaohje

Tyyppikäyrämenettelyn laskentaohje 20.12.2007 Anssi Seppälä Tyyppikäyrämenettelyn laskentaohje Vuosikäyttöarvion ja tase-energiaennusteen laskenta 1 JOHDANTO Tyyppikäyrämenettelyn laskutoimituksista löytyy lyhyt maininta asetuksissa. Tyyppikäyrälaskentaa

Lisätiedot

Seurantaryhmän kokous nro 4

Seurantaryhmän kokous nro 4 Seurantaryhmän kokous nro 4 Kokouksen esityslista 1. Kokouksen avaus ja esityslistan hyväksyntä 2. Edellisen kokouksen pöytäkirja 3. Projektin tilannekatsaus 4. Muut asiat 5. Seuraava kokous 2 Projektin

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous

Prosessityöryhmän kokous Pöytäkirja 1 (9) Prosessityöryhmän kokous 28.5.2019 Aika 28.5.2019 klo 8.30 14.30 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Marjut Puukangas (pj.) Emmi Kaivosoja

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous

Prosessityöryhmän kokous Pöytäkirja 1 (7) Prosessityöryhmän kokous 5.4.2019 Aika 5.4.2019 klo 8.30 14.30 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Marjut Puukangas (pj.) Emmi Kaivosoja

Lisätiedot

Referenssiryhmän kokous Petteri Pakalén. Selvitystyö varttitaseen vaikutuksista toimialan tietojärjestelmiin

Referenssiryhmän kokous Petteri Pakalén. Selvitystyö varttitaseen vaikutuksista toimialan tietojärjestelmiin Referenssiryhmän kokous 5.9.2018 Petteri Pakalén Selvitystyö varttitaseen vaikutuksista toimialan tietojärjestelmiin Selvitystyön tarkoitus Tuottaa taustatietoa hankkeen toteutukselle Etsiä vastauksia

Lisätiedot

Caruna ja datahub projekti

Caruna ja datahub projekti Caruna ja datahub projekti Sisältö Taustaa Projektin aikataulu ja organisaatio Tietokonversiot Tiedonlaatu työt GS1 koodi Järjestelmäkehitys Prosessikehitys Taustaa Carunassa seurattu alan kehitystä Tanskan

Lisätiedot

Handbookin muutoksia ja tarkennuksia malliin. NBS Infopäivä 21.11.2014 Pasi Lintunen / Fingrid Oyj

Handbookin muutoksia ja tarkennuksia malliin. NBS Infopäivä 21.11.2014 Pasi Lintunen / Fingrid Oyj Handbookin muutoksia ja tarkennuksia malliin NBS Infopäivä 21.11.2014 Pasi Lintunen / Fingrid Oyj Esityksen sisältö 1. Handbookin (HB) muutoksia ja tarkennuksia malliin 2. Markkinatoimijoiden esittämiä

Lisätiedot

Webinaari Tietokonversio 1. vaihe

Webinaari Tietokonversio 1. vaihe Webinaari 18.12.2018 Tietokonversio 1. vaihe Esiintyjät Henri Nieminen Lauri Jännes 2 14.12.2018 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan Webinaarin tallenne ja esitysmateriaali

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous

Prosessityöryhmän kokous Pöytäkirja 1 (10) Prosessityöryhmän kokous 28.4.2017 Aika 28.4.2017 Paikka Fingrid, Läkkisepäntie 21, Helsinki Nh. Sauna Läsnä Esa Kaario Ville Kauppinen Arttu Lahtinen Tiina Leppälahti Tomi Mäkelä Vesa

Lisätiedot

Yhteistyö järjestelmävastaavan siirtoverkonhaltijan ja jakeluverkonhaltijan välillä

Yhteistyö järjestelmävastaavan siirtoverkonhaltijan ja jakeluverkonhaltijan välillä Yhteistyö järjestelmävastaavan siirtoverkonhaltijan ja 2 (11) Sisällysluettelo 1 JAKELUVERKONHALTIJAN REKISTERÖINTI... 3 2 TIEDONVAIHDON TESTAAMINEN... 3 3 KÄYTTÖPAIKKAREKISTERI, MITTAAMINEN JA TIEDONVAIHTO...

Lisätiedot

Markkinatoimikunnan kokous Minna Arffman. Ajankohtaista asiaa datahub -projektista

Markkinatoimikunnan kokous Minna Arffman. Ajankohtaista asiaa datahub -projektista Markkinatoimikunnan kokous 17.9.2019 Minna Arffman Ajankohtaista asiaa datahub -projektista Minna Arffman Fingrid Datahub Oy palvelupäällikkö minna.arffman@fingrid.fi +358 40 648 3015 Datahub järjestelmätoteutus

Lisätiedot

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä Datahub-projekti Prosessityöryhmä 5.4.2019 Agenda 8:30 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen muistio 8:45 Lyhyt katsaus projektiin 9:15 Osoiterakenne eri käyttötarpeisiin 9:45 Peruutustapahtumien tarkennusta

Lisätiedot

2.1. Verkonhaltijan johdon riippumattomuus sähkön toimitus- ja tuotantotoiminnasta

2.1. Verkonhaltijan johdon riippumattomuus sähkön toimitus- ja tuotantotoiminnasta 27.05.2015 1 (6) HELEN SÄHKÖVERKKO OY:N SYRJIMÄTTÖMYYDEN VARMENTAMISEN TOIMENPIDEOHJELMA 1. Toimenpideohjelman tarkoitus 2. Toiminnallinen eriyttäminen Sähköverkonhaltijan toiminnalta edellytetään syrjimättömyyttä

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous

Prosessityöryhmän kokous Pöytäkirja 1 (7) Prosessityöryhmän kokous 13.2.2019 Aika 13.2.2019 klo 8.30 14.30 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Marjut Puukangas (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub käyttöönottosuunnitelma

Datahub webinaarit Datahub käyttöönottosuunnitelma Datahub webinaarit 2017 Datahub käyttöönottosuunnitelma 24.10.2017 Asiantuntijat: Minna Arffman / Fingrid Oyj minna.arffman@fingrid.fi Johanna Piispa / Vantaan Energia Sähköverkot Oy johanna.piispa@vantaanenergia.fi

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Tässä dokumentissa on seuraavien

Lisätiedot

Liite 1 VPE2014 tarkennukset

Liite 1 VPE2014 tarkennukset Sopimus 1 Liite 1 VPE2014 tarkennukset Sisällys 1 Liitteen tarkoitus... 2 2 Verkkopalveluehtojen mukaiset vastuut ja tehtävät... 2 2.1 VPE 2014 kohta 2: Verkkosopimuksen tekeminen ja käyttäjän sähkön hankintaa

Lisätiedot

Fingrid Datahub Oy. Datahub ajankohtaiswebinaari

Fingrid Datahub Oy. Datahub ajankohtaiswebinaari Fingrid Datahub Oy Datahub ajankohtaiswebinaari Esiintyjät: Lauri Jännes Fredrik Södö Kerttu Korpelainen 2 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan Webinaarin tallenne

Lisätiedot

Datahub 0.1 Julkaisutiedot

Datahub 0.1 Julkaisutiedot 2 (9) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 1.1 Poikkeamat markkinadokumentaatio v1.7:n ja skeemakuvausten välillä... 4 2 Datahub-toteutuksen osavaiheen 1 julkaisutiedot... 5 2.1 Julkaisun toiminnallisuudet...

Lisätiedot

Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa

Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa 2 (264) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Muutoshistoria... 7 Määritelmät ja lyhenteet... 11 1 Johdanto... 18 1.1 Yleistä... 18 1.2 Kehitys vähittäismarkkinoiden tiedonvaihdossa... 20 1.3 Liiketoiminta

Lisätiedot

Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa

Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa 2 (272) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Muutoshistoria... 7 Määritelmät ja lyhenteet... 12 1 Johdanto... 19 1.1 Yleistä... 19 1.2 Kehitys vähittäismarkkinoiden tiedonvaihdossa... 21 1.3 Liiketoiminta

Lisätiedot

Paikallisvoima ry:n lausunto datahub-projektin prosessi- ja tietomallikokonaisuuden määrittelydokumentaatiosta sekä teknisestä dokumentaatiosta

Paikallisvoima ry:n lausunto datahub-projektin prosessi- ja tietomallikokonaisuuden määrittelydokumentaatiosta sekä teknisestä dokumentaatiosta Fingrid Oyj Datahub datahub@fingrid.fi LAUSUNTO 19.2.2016 Viite: Kommentointipyyntönne 21.12.2015 ja 29.1.2016 Paikallisvoima ry:n lausunto datahub-projektin prosessi- ja tietomallikokonaisuuden määrittelydokumentaatiosta

Lisätiedot

Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa

Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa 2 (156) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Muutoshistoria... 6 Määritelmät ja lyhenteet... 13 1 Johdanto... 20 1.1 Lukijalle... 20 1.2 Datahubin toimintaa koskeva lainsäädäntö... 20 1.2.1 Datahubin

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 3/2018

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 3/2018 MARKKINAT VERKOT Riina Heinimäki 11.5.2018 KOKOUSMUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 3/2018 Aika Tiistai 8.5.2018 klo 9.00-13.30 Paikka Energiateollisuus ry:n toimisto, Eteläranta

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous

Prosessityöryhmän kokous Pöytäkirja 1 (7) Prosessityöryhmän kokous 30.1.2017 Aika 30.1.2017 9.00-15.00 Paikka Läsnä Pois Fingrid, Läkkisepäntie 21, Helsinki Vesä Mäkilä Jari Nykänen Saku Ruottinen Jari Rusanen Raimo Toivanen Tomi

Lisätiedot

Datahub tapahtumat

Datahub tapahtumat 2 (198) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Muutoshistoria... 8 Määritelmät ja lyhenteet... 10 1 Johdanto... 17 1.1 Yleistä... 17 2 Yleiset rajapintamääritykset... 18 2.1 Nimiavaruus (namespace)...

Lisätiedot

Mittaustietojen SAF-aineistokuvaus kaasudatahubiin

Mittaustietojen SAF-aineistokuvaus kaasudatahubiin Mittaustietojen SAF-aineistokuvaus kaasudatahubiin Versio 1.0 2 (7) Muutokset Versio Pvm Muutos 0.1 5.3.2019 SAF-aineistokuvaus eriytetty omaksi dokumentiksi 0.2 Lisätty mittaustiedon esimerkkisanomaan

Lisätiedot

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS 20.4.2015 IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA 1 1.1 SOVELTAMINEN Näitä erityisehtoja sovelletaan ohjelmistojen tai niiden osien toimituksiin ketterien

Lisätiedot

Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa

Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa 2 (152) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Muutoshistoria... 6 Määritelmät ja lyhenteet... 12 1 Johdanto... 19 1.1 Lukijalle... 19 1.2 Datahubin toimintaa koskeva lainsäädäntö... 19 1.2.1 Datahubin

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous

Prosessityöryhmän kokous Pöytäkirja 1 (10) Prosessityöryhmän kokous 8.10.2018 Aika 8.10.2018 klo 9.00 15.00 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Marjut Puukangas (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Kysymyksiä ja vastauksia datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Tässä dokumentissa on seuraavien

Lisätiedot

Datahub tapahtumat

Datahub tapahtumat 2 (190) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Muutoshistoria... 8 Määritelmät ja lyhenteet... 10 1 Johdanto... 16 1.1 Yleistä... 16 2 Yleiset rajapintamääritykset... 16 2.1 Nimiavaruus (namespace)...

Lisätiedot

Kaasun vähittäismarkkinoiden keskitetyn tiedonvaihdon prosessit Versio 0.9

Kaasun vähittäismarkkinoiden keskitetyn tiedonvaihdon prosessit Versio 0.9 Kaasun vähittäismarkkinoiden keskitetyn tiedonvaihdon prosessit Versio 0.9 Työpaperi 15.6.2018 Kaasun vähittäismarkkinoiden tiedonvaihtoprosessit kaasudatahubissa Työversio 2 (40) 5.6.2018 Muutokset Versio

Lisätiedot

Liite 2 ALUEVERKKOPALVELUN HINNOITTELU KOKKOLAN VERKKOALUE

Liite 2 ALUEVERKKOPALVELUN HINNOITTELU KOKKOLAN VERKKOALUE Liite 2 ALUEVERKKOPALVELUN HINNOITTELU KOKKOLAN VERKKOALUE 2016 2(6) Sisällys 1 MAKSUT JA NIIDEN MÄÄRÄYTYMINEN... 3 2 KIINTEÄT ASIAKASKOHTAISET MAKSUT... 3 3 PÄTÖTEHOA KOSKEVAT MAKSUT KULUTUKSELLE... 3

Lisätiedot

KaTSO. KaTSO FAQ. Solteq Oyj. (järjestelmätoimittaja) Päivitetty Update disclaimer here.

KaTSO. KaTSO FAQ. Solteq Oyj. (järjestelmätoimittaja) Päivitetty Update disclaimer here. KaTSO KaTSO FAQ KaasuD atah ub (järjestelmätoimittaja) Päivitetty 13.9.2019 Update disclaimer here. Sisällysluettelo 1 Yleistä ista 1 1.1 Mitä lämpöarvoa käytetään energiamäärien laskennassa? 1 2 APIn

Lisätiedot

Aikamääreiden käsittely taseselvityksessä

Aikamääreiden käsittely taseselvityksessä OHJE 20.9.2010 Aikamääreiden käsittely taseselvityksessä 1. Taustaa...2 2. Johdanto...2 3. Tuntimittauksen, elspot-hinnan ja tyyppikäyrien yhteensovittaminen...2 4. Tyyppikäyrälaskennan tasoitushinnan

Lisätiedot

Säätävän kulutuksen tarjousvolyymit 2017

Säätävän kulutuksen tarjousvolyymit 2017 Säätävän kulutuksen tarjousvolyymit 2017 Tarjousmäärä (MW) Säätävän kulutuksen tarve säätösähkömarkkinoilla kasvaa Tarjousvolyymi (MW) Tarjousvolyymi (%) 1000 100 % 800 90 % 600 400 200 80 % 70 % 60 %

Lisätiedot

SPS Energiapalvelut Oy (klo13.00 asti) Janne Piispanen Helen Oy. Poissa Jimmy Forsman Pöyry Management Consulting Oy

SPS Energiapalvelut Oy (klo13.00 asti) Janne Piispanen Helen Oy. Poissa Jimmy Forsman Pöyry Management Consulting Oy Pöytäkirja 1 (6) Käyttöönottotyöryhmän kokous 18.1.2018 Aika 18.1.2018 klo 9.00 14.00 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Uusi sopimus siis alkaa torstaina 24.6. eli +15vrk. Tämä näkyy sopimuksen aloituspäivämääränä Z03[1]-sanomassa.

Uusi sopimus siis alkaa torstaina 24.6. eli +15vrk. Tämä näkyy sopimuksen aloituspäivämääränä Z03[1]-sanomassa. 8.6.2010 1(7) EDI -käyttäjäpäivät, ryhmätyöt 9.-10.6.2010 Haikon kartano, Porvoo 1. Myyjä hoitaa asiakkaan muuton asiakkaan puolesta ja ilmoittaa siitä normaalisti verkonhaltijalle sanomitse. Miten verkonhaltijan

Lisätiedot

KaTSO. Käyttöohje. Solteq Oyj. (järjestelmätoimittaja) Päivitetty Update disclaimer here.

KaTSO. Käyttöohje. Solteq Oyj. (järjestelmätoimittaja) Päivitetty Update disclaimer here. KaTSO Käyttöohje KaasuD atah ub (järjestelmätoimittaja) Päivitetty 25.06.2019 Update disclaimer here. Sisällysluettelo 1 Yleistä 1 1.1 Rekisteröityminen 1 1.2 Kirjautuminen 1 1.3 Ohjelinkit 1 2 Käyttäjätoiminnot

Lisätiedot

Liite 2 ALUEVERKKOPALVELUN HINNOITTELU TORNION VERKKOALUE

Liite 2 ALUEVERKKOPALVELUN HINNOITTELU TORNION VERKKOALUE Liite 2 ALUEVERKKOPALVELUN HINNOITTELU TORNION VERKKOALUE 2016 2(5) Sisällys 1 MAKSUT JA NIIDEN MÄÄRÄYTYMINEN... 3 2 KIINTEÄT ASIAKASKOHTAISET MAKSUT... 3 3 PÄTÖTEHOA KOSKEVAT MAKSUT KULUTUKSELLE... 3

Lisätiedot

Sähköistetyn radan energiahallinta monitoimijaympäristössä

Sähköistetyn radan energiahallinta monitoimijaympäristössä Sähköistetyn radan energiahallinta monitoimijaympäristössä Juha-Matti Vilppo Rami Huovinen Liikennevirasto Gofore Oyj Sisältö Liikenneviraston energiapalvelu Energian mittaus liikkuvasta kalustosta Energian

Lisätiedot

Askelmerkit sähkömarkkinamurrokseen

Askelmerkit sähkömarkkinamurrokseen Askelmerkit sähkömarkkinamurrokseen Puhtaan, säätämättömän ja hajautetun tuotannon lisääntyminen yhä enemmän markkinaehtoisesti Säätökelpoisen fossiilisen lauhdetuotannon vähentyminen Joustavuuden ja säätömahdollisuuksien

Lisätiedot

Nordic Balance Settlement projektin (NBS) tilannekatsaus. Tasevastaavapäivä Pasi Lintunen

Nordic Balance Settlement projektin (NBS) tilannekatsaus. Tasevastaavapäivä Pasi Lintunen Nordic Balance Settlement projektin (NBS) tilannekatsaus Tasevastaavapäivä 3.11.2011 Pasi Lintunen 2 Vuoden 2010 lopulla tasevastaavapäivillä... Selvitettiin taustatekijöitä ja syitä projektin käynnistämiselle.

Lisätiedot

Raportointi ja taseselvitys 1.1.2009 alkaen

Raportointi ja taseselvitys 1.1.2009 alkaen 1 Raportointi ja taseselvitys 1.1.2009 alkaen Pasi Lintunen Voimajärjestelmän käyttö / Tasepalvelu Tasepalveluseminaari 19.8.2008 2 Yleistä taseselvityksestä Taseselvityksessä selvitetään sähkömarkkinatoimijoiden

Lisätiedot

ET:n kanta varttimittaukseen siirtymisestä. Varttitasereferenssiryhmän kokous Ina Lehto

ET:n kanta varttimittaukseen siirtymisestä. Varttitasereferenssiryhmän kokous Ina Lehto ET:n kanta varttimittaukseen siirtymisestä Varttitasereferenssiryhmän kokous 13.12.2018 Ina Lehto Varttitaseeseen siirtyminen Sääntelyn ja toimintaympäristön asettamat reunaehdot Varttitase otetaan käyttöön

Lisätiedot

Sähkönmyyjäportaali- käyttäjälle

Sähkönmyyjäportaali- käyttäjälle Sähkönmyyjäportaali- käyttäjälle 2 (8) Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1. Yleiskuvaus... 3 1.2. Kirjautuminen portaaliin... 3 2. Toiminnallisuudet... 3 2.1. Käyttöpaikkahaku ja käyttöpaikan perustiedot... 3

Lisätiedot

Liite 1 TASEVASTUUTA JA TASESELVITYSTÄ KOSKEVA KÄSIKIRJA OSA 2: FINGRID OYJ:N YLEISET TASESELVITYKSEN EHDOT

Liite 1 TASEVASTUUTA JA TASESELVITYSTÄ KOSKEVA KÄSIKIRJA OSA 2: FINGRID OYJ:N YLEISET TASESELVITYKSEN EHDOT Liite 1 TASEVASTUUTA JA TASESELVITYSTÄ KOSKEVA KÄSIKIRJA OSA 2: FINGRID OYJ:N YLEISET TASESELVITYKSEN EHDOT 1 Johdanto... 3 2 Valtakunnallinen taseselvitys... 3 3 Tasevastaavan vastuut... 4 4 Rakenteellisten

Lisätiedot

Myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektissa

Myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektissa Liite 8 1 (5) Myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektissa Tässä dokumentissa on kuvattu sähkön myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektin vaiheissa 1 3. Datahubin käyttöönoton

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto Suomessa

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto Suomessa Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto Suomessa Jan Segerstam, Kehitysjohtaja, Empower IM Oy 29.9.2015 29.9.2015 Tiedonvaihtojärjestelmä Tiedonvaihtojärjestelmä on kokonaisuus, jonka puitteissa sähkömarkkinoiden

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous 2.11.2016 Minna Arffman Datahub seurantaryhmän kokous Prosessi-dokumentaatio versio 1.1 Julkaistut dokumentit Uudet dokumentit julkaistu 6.10.2016 Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa

Lisätiedot

Nordic Balance Settlement. Keskustelu-/infotilaisuus markkinatoimijoille Finlandia-talo 24.8.2012 Taseselvitysmallin läpikäynti Pasi Lintunen

Nordic Balance Settlement. Keskustelu-/infotilaisuus markkinatoimijoille Finlandia-talo 24.8.2012 Taseselvitysmallin läpikäynti Pasi Lintunen Nordic Balance Settlement Keskustelu-/infotilaisuus markkinatoimijoille Finlandia-talo 24.8.2012 Taseselvitysmallin läpikäynti Pasi Lintunen Esityksen sisältö 1. Taustaa 2. Merkittäviä muutoksia 3. Taseselvityksen

Lisätiedot

Liite 2 ALUEVERKKOPALVELUN HINNOITTELU

Liite 2 ALUEVERKKOPALVELUN HINNOITTELU Liite 2 ALUEVERKKOPALVELUN HINNOITTELU 2016 2(6) Sisällys 1 MAKSUT JA NIIDEN MÄÄRÄYTYMINEN... 3 2 KIINTEÄT ASIAKASKOHTAISET MAKSUT... 3 3 PÄTÖTEHOA KOSKEVAT MAKSUT KULUTUKSELLE... 3 3.1. Alueverkon tehomaksu...

Lisätiedot

Kokonaan uudistettu suunnitelma. Tietokonversiosuunnitelma

Kokonaan uudistettu suunnitelma. Tietokonversiosuunnitelma Kokonaan uudistettu suunnitelma Tietokonversiosuunnitelma Keskeisiä muutoksia suunnitelmassa Täysin uusi dokumentti Uusi paremmin työtä ohjaava lähestymistapa Sisältö päivitetty vastaamaan nykyistä toteutusta

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 3/2016

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 3/2016 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 29.4.2016 MUISTIO 1(6) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 3/2016 Aika Tiistaina 26.4.2016 klo

Lisätiedot

Liite 1 TASEVASTUUTA JA TASESELVITYSTÄ KOSKEVA KÄSIKIRJA OSA 2: FINGRID OYJ:N YLEISET TASESELVITYKSEN EHDOT

Liite 1 TASEVASTUUTA JA TASESELVITYSTÄ KOSKEVA KÄSIKIRJA OSA 2: FINGRID OYJ:N YLEISET TASESELVITYKSEN EHDOT Liite 1 TASEVASTUUTA JA TASESELVITYSTÄ KOSKEVA KÄSIKIRJA OSA 2: FINGRID OYJ:N YLEISET TASESELVITYKSEN EHDOT 1 Johdanto... 3 2 Valtakunnallinen taseselvitys... 3 3 Tasevastaavan vastuut... 4 4 Rakenteellisten

Lisätiedot

Tervetuloa perehdytystilaisuuteen!

Tervetuloa perehdytystilaisuuteen! Tervetuloa perehdytystilaisuuteen! Ajankohtaista Datahub-projektista Datahub-liiketoimintaprosessien perehdytystilaisuus Vantaa, Oulu ja Jyväskylä Pasi Aho Fingridin Datahub-projekti: kohti sähkön vähittäismarkkinoiden

Lisätiedot

Varttitase - skenaariotyöpajan tulokset

Varttitase - skenaariotyöpajan tulokset 14.5.2019 - skenaariotyöpajan tulokset Työpajan tavoitteena tunnistaa sidonnaisuudet ja vaikutukset Suomen näkökulmasta en käyttöönotto siirtyy alkuperäisestä 12/2020 ja uutta aikataulua selvitetään pohjoismaisella

Lisätiedot

Fingrid Datahub Oy. Datahub webinaari

Fingrid Datahub Oy. Datahub webinaari Fingrid Datahub Oy Datahub webinaari 1.3.2019 Esiintyjät: Marjut Puukangas Pinja Kimari Kerttu Korpelainen 2 15.2.2018 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan Webinaarin

Lisätiedot