Torstai klo 9.00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Torstai klo 9.00"

Transkriptio

1 PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Esityslista Torstai klo /1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Täysilukuisuus 3. HE 184/1997 vp laiksi asevelvollisuuslain muuttamisesta Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan päätöksen mukaan perustuslakivaliokunnan on annettava asiasta lausunto puolustusvaliokunnalle. 4. HE 180/1997 vp laiksi joukkotuhontana pidettävän rikoksen ehkäisemistä ja rankaisemista koskevan yleissopimuksen eräiden säännösten hyväksymisestä annetun lain muuttamisesta Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan päätöksen mukaan perustuslakivaliokunnan on annettava asiasta lausunto ulkoasiainvaliokunnalle. 5. HE 182/1997 vp laiksi passilain muuttamisesta Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan päätöksen mukaan perustuslakivaliokunnan on annettava asiasta lausunto hallintovaliokunnalle. 6. HE 183/1997 vp ampuma-aselaiksi ja laiksi poliisilain 23 :n sekä laiksi poliisin henkilörekistereistä annetun lain 19 ja 20 :n muuttamisesta Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan päätöksen mukaan perustuslakivaliokunnan on annettava asiasta lausunto hallintovaliokunnalle. 7. Ed. Kankaanniemen ja kymmenen muun edustajan kirjelmä, joka sisältää muistutuksen valtioneuvoston jäsenen virkatoimen lainvastaisuudesta Jatkettu I käsittely Valtiovarainministeriön selvitys "Valtion vakuusrahastoa koskevien asioiden esittely valtiovarainministeriössä - sovintoratkaisu/ Ulf Sundqvist" Kuultavina: - Johtava kihlakunnanvouti Heikki Merenheimo, Helsingin kihlakunnan ulosottovirasto - Kihlakunnanvouti Yrjö Forsberg, Helsingin kihlakunnan ulosottovirasto - Avustava kihlakunnanvouti Juhani Pulkkinen, Helsingin kihlakunnan ulosottovirasto Seuraava kuuleminen on klo HE 178/1997 vp työvoimapoliittisen järjestelmän uudistamiseen liittyväksi lainsäädännöksi I Käsittely Kuultavina: Ylitarkastaja Pasi Järvinen, Työministeriö Vanhempi hallitussihteeri Hannu Hakkola, Sosiaali- ja terveysministeriö Professori Antero Jyränki OTT Liisa Nieminen Professori Kaarlo Tuori Asiasta ei ole kutusuttu muita asiantuntijoita

2 9. HE 152/1997 vp laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta Jatkettu I käsittely Lausuntoluonnos (24,10.): yleiskeskustelu - yksityiskohtainen käsittely. 10. HE 92/1997 vp laeiksi hallituksen toimenpidekertomuksen uudistamiseen liittyvien lakien muuttamisesta Jatkettu I käsittely Hyväksytään käsittelyn pohjaksi sihteerin laatima mietintöluonnos (24.10). Yleiskeskustelu. 11. HE 135/1997 vp kuntajakolainsäädännön uudistamiseksi Jatkettu I käsittely Hyväksytään käsittelyn pohjaksi sihteerin laatima lausuntoluonnos (28.10.). Yleiskeskustelu. 12. HE 174/1997 vp laiksi naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 25 :n 4 momentin kumoamisesta sekä laiksi vapaaehtoisten lisäeläkejärjestelyjen tasa-arvoistamisesta Jatkettu 1 käsittely Hyväksytään käsittelyn pohjaksi sihteerin laatima lausuntoluonnos. Yleiskeskustelu. 13. HE 129/1997 vp Suomen Hallitusmuodon ja muiden perustuslakien muuttamisesta kahden apulaisoikeusasiamiehen järjestelmään siirtymiseksi Jatkettu 1 käsittely Hyväksytään käsittelyn pohjaksi sihteerin laatima mietintöluonnos. Yleiskeskustelu. 14. Muut mahdolliset asiat. - Selvitys toimeentulon tasosta syyperusteisia vähemmistöetuuksia saaneissa kotitalouksissa, - Sosiaali- ja terveysministeriön monisteita 1997: Seuraava kokous on perjantaina klo 8.30 (täysilukuisuus huom. aika!)

3 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle 1. Perustuslakivaliokunnan pyydettyä minulta asiantuntijalausunnon, hallituksen esityksestä n:o 178/1995 vp. laiksi työvoimapoliittisen järjestelmän uudistamiseen liittyväksi lainsäädännöksi pyydän kohteliaimmin esittää seuraavaa. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työvoimapalvelulakia, työllisyyslakia, työmarkkinatuesta annettua lakia ja työttömyysturvalakia. Työvoimapoliittinen järjestelmä uudistettaisiin siten, että eri toimenpiteiden yhteensopivuus paranee, työllisyysvaikutukset tehostuvat ja työmarkkinoiden toimivuus paranee. Työmarkkinatukilain muutoksista osa kohdistuu enimmäismäärän työttömyyspäivärahaa tai 500 päivää työmarkkinatukea saaneisiin henkilöihin. Lisäksi ehdotetaan, että työstä ja työvoimapoliittisista toimenpiteistä kieltäytymisestä tai eroamisesta ilman hyväksyttävää syytä taikka muista työmarkkinarikkeistä asetettavia korvauksettomia määräaikoja ja työssäolovelvoitetta pidennetään. Lisäksi esitystä perustellaan sillä, että työvoimapoliittista järjestelmää uudistamaan asetettujen selvitysmiesten tehtävänä 1 oli muun muassa määritellä mahdollisimman täsmällisesti työnhakijoiden oikeudet ja velvollisuudet. Erityisesti perusoikeusuudistuksen jälkeen tärkeää on, että niistä on tarpeeksi selkeät säännökset laissa ja ettei väliinputoajaryhmiä muodostu. 1 Heidän raporttiaan Toimivampiin työmarkkinoihin en onnistunut käytettävissä olevan puitteissa saamaan käsiini.

4 Velvollisuuksien määrittelyllä on merkitystä senkin tähden, että velvollisuuksien täyttämättä jättäminen saattaa johtaa ns. karenssiin (työttömyysturvan menetykseen joksikin aikaa). Kuten käsiteltävänä olevassa hallituksen esityksessäkin todetaan, sillä on yhtymäkohtia pari viikkoa sitten perustuslakivaliokunnassa käsiteltävänä olleeseen HE:seen 152/1997 vp. laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta. Valtiosääntöoikeudelliset ongelmatkin ovat paljolti samoja näissä kummassakin esityksessä. Oikeastaan esitykset olisi tullut käsitellä yhtä aikaa myös perustuslakivaliokunnassa. 2. Esityksen yleisperusteluissa viitataan siihen, että tavoitteena on nykyistä paremmin täyttää HM 15.2 :ssä julkiselle vallalle asetettu työllisyyden edistämisvelvollisuus. HM:ssa ei oteta sinänsä kantaa työllisyyden hoidossa käytettävään keinovalikoimaan. Siten perustuslain tasolla ei olla millään tavoin sitouduttu nykyiseen järjestelmään. Lisäksi HM 16 a :ssä on nimenomainen säännös, jossa julkinen valta velvoitetaan turvaamaan perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Uudistustarvetta perustellaan sillä, että myös perusoikeusuudistusta koskeneessa HE:ssä 309/1993 vp. viitattiin (s. 68) nimenomaisesti siihen, että "julkisen vallan tulee pyrkiä estämään pysyvästi työtä vailla olevien ryhmän muodostuminen." Kuten jo HM 6.2 :n mukainen tulkinta, myös uudistettu perusoikeussäännöstö lähtee siitä, että työttömyysturva on vasta toissijainen vaihtoehto (ellei pystytä järjestämään työpaikkaa). Jo perusoikeusuudistuksen yhteydessä korostettiin, että velvollisuus osallistua koulutukseen voidaan asettaa työttömyysturvan saannin edellytykseksi. Myös työharjoitteluun osallistumisvelvollisuus on katsotti mahdolliseksi perustuslain näkökulmasta asiaa tarkasteltaessa. Nyt käsillä olevassa lakiehdotuksessa sitä vastoin on kyse siitä, että työharjoittelun vaihtoehdoksi ehdotetaan uutta tukimuotoa (työllistämistuesta ja työmarkkinatuesta muodostettava tuki). Edellä sanomani huomioon ottaen tämä ei voi aiheuttaa valtiosääntöoikeudellisia ongelmia.

5 Jo HM 15.2 :ssä asetetun päämäärän saavuttamiseksi työmarkkinatukea koskevaan lainsäädäntöön ehdotettujen muutosten tavoitteena on (s. 11) estää syrjäytymistä ja samalla osoittaa, ettei laajamittaista syrjäytymiskehitystä voida pitää yhteiskunnallisesti hyväksyttävänä. Lisäksi tavoitteena on palauttaa työmarkkinatukea alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti aktiiviseksi tueksi. Tähän astisin toimenpitein tuon tavoitteen toteuttamisessa ei ole onnistuttu. Periaatteessa esityksen tavoite on sopusoinnussa perusoikeusuudistuksen kanssa, mutta on tietenkin vaikea arvioida onnistutaanko tuon tavoitteen toteuttamisessa. Hyvä tavoite ei tietenkään saa oikeuttaa yksityisten ihmisten oikeuksien loukkauksiin. 3. Kuten HE:tä 152/1997 vp. käsiteltäessä tuotiin esiin, käytännön valossa HM 15 a :n 1 ja 2 momenttien välinen ero ei ole niin selvä, kuin sen perusoikeusuudistuksen yhteydessä kuviteltiin olevan. Tällä tarkoitan - paitsi etuuksien tasoa 2 koskevaa eroa - myös sitä, että käytännössä työttömyyden aikaista toimeentulon turvaa ei pystytä kattamaan pelkästään työttömyysturvaa varsinaisesti koskevilla järjestelmillä, vaan suuri osa heistä saa myös toimeentulotukea (HM 15 a :n 1 momentissa tarkoitettuja tilanteita varten tarkoitettu etuus). Näin on sitä todennäköisempää, mitä pitempiaikaista työttömyys on. 3 Tämä johtuu paljolti siitä, että työttömyysturvan taso ei ole pysynyt elinkustannusten nousun mukana. HE:llä 152/1997 vp. on tarkoitus tosin saada aikaan jonkinlainen korotus. Kyse ei ilmeisesti enää ole mistään tilapäisestä tilanteesta, vaan siitä on muodostunut jo varsin pitkäaikainen käytäntö. Osalle työttömistä toimeentulotuki on osa säännöllistä toimeentulon turvaa. Siten voidaan epäillä, vastaako vallitseva työttömyysturvajärjestelmä enää HM 15 a :n 2 momentin työttömyyden aikaiselle perustoimeentulon turvalle asettamia vaatimuksia. Koska työttömyydessä on kyse paljolti myös siitä, miten se mää- 2 Siitä ks. PeVL 34/1996 vp. 3 Selvitys toimeentulon tasosta syyperusteisia vähimmäisetuuksia saaneissa kotitalouksissa (STM 1997:23), s. 36.

6 ritellään, saatetaan pian ehkä olla hyvinkin lähellä sitä tilannetta (mihin jo työvoimaministerikin on julkisuudessa viitannut), että osa pitkäaikaistyöttömistä "määritellään" työttömyyden ulkopuolelle. Juridisteknisesti tämä saattaa tietenkin onnistuakin, mutta tämä ei ole sopusoinnussa perusoikeusuudistuksen "hengen" kanssa. Lakiuudistus, jolla työttömän määritelmää pyritään tuossa tarkoituksessa supistamaan, on kylläkin hyvin helposti HM 15 a :n 2 momentin vastainen. Vastaavalla tavalla kuin HE:n 152/1997 vp. kohdalla, myös tässä yhteydessä voidaan pohtia sitä, vallitseeko koko maassa yhtenäinen tulkinta sen suhteen, mitä "ilman pätevää syytä" tai "omalla menettelyllään" -termeillä tarkoitetaan (TyömarkkinatukiL, 18 ). Nyt ns. karenssiaikoja ehdotetaan pidennettäväksi, joten asialla on erityistä merkitystä. 4. Jos lähdetään siitä, että perustuslakivaliokunnan aikaisempi käytäntö sitoo valiokuntaa, ei lakiehdotuksessa ole kovin paljon huomautettavaa valtiosääntöoikeuden näkökulmasta. Jos kuitenkin otetaan huomioon se jo HE:n 152/1997 vp. yhteydessä esille noussut kysymys, pitäisikö perustuslakivaliokunnan ottaa kantaa laajemminkin HM 15 a :n 1 ja 2 momentin väliseen suhteeseen ja pohtia, sopiiko siihen se, että suuri osa työttömistä (tarkemmin sanottuna: pitkäaikaistyöttömät) saa myös toimeentulotukea, ollaan nyt monimutkaisten ongelmien edessä. Voitaneen sanoa, että työttömyyden aikainen toimeentulon turva ei täytä ainakaan kaikissa tapauksissa niitä vaatimuksia, mitä HM 15 a :n 2 momentti sille asettaa. Vaikka käsiteltävänä olevan uudistuksen tavoitteena on päästä eroon näistä ongelmista (vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä), ei se oikeuta vähättelemään edellä kuvattua ongelmaa. On tietenkin olemassa suuri riski, että uusi tukimuoto johtaa siihen, että 12 kk:n jälkeen tuolla keinolla työllistetty henkilö on taas työttömänä. Pelko, että näin käy, ei tietenkään oikeuta torjumaan ehdotettua uudistusta. Käsittääkseni perustuslakivaliokunnalla ei ole kovin paljon mahdollisuuksia käytettävissään tässä tilanteessa.

7 Helsingissä marraskuun 30 päivänä 1997 Liisa Nieminen

8 8 ANTERO JYRÄNKI/ /PeV P.M. HE 178/1997 vp (työvoimapoliittinen järjestelmä) Hallituksen ilmoituksen mukaan esityksen tavoitteena on parantaa työmarkkinoiden toimivuutta ja estää laajamittaista työmarkkinoilta syrjäytymistä. Tarkoituksena on uudistaa työvoimapoliittista järjestelmää erityisesti yhdistämällä aktiivisen ja passiivisen tuen käyttämistä, lähtökohtana työvoimatoimiston asiakkaan oma myötävaikutus työllistämisprosessissa. Valtiosääntöoikeudellisesta näkökulmasta aktiivisilla tukitoimilla on yhteys HM 15.2 :ään, jossa säädetään: "Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla." Sanonta on epäonnistunut. Jos turvataan "jokaiselle oikeus työhön", se merkitsee subjektiivisen oikeuden luomista, jonka toteuttamista (sts. työpaikan saamista) voitaisiin vaatia yleisessä tai hallintotuomioistuimessa. Parempi kirjoittamistapa olisi ollut "turvaamaan jokaiselle työpaikka/työtä", ts. sanoa se mitä tosiasiassa tarkoitettiin. Tämä perustuslainkohta säätää julkisyhteisöille, ennen muuta valtiolle, velvollisuuden erilaisin toimin, myös lakeja säätämällä, toimia työmahdollisuuksien lisäämiseksi ja edistää muutenkin ihmisten työllistymistä, myös yksilöön kohdistuvin toimenpitein. Tuollaisia työtä vaille jääneeseen yksilöön kohdistuvia aktiivisia toimia nimitetään esityksessä työvoimapalveluiksi ja työvoimapoliittisiksi toimenpiteiksi. Näiden tointen tarkoituksena on edistää työttömän mahdollisuutta työllistymiseen, ja niiden valikoimaa esityksellä pyritään lisäämään. Samalla näitä toimia vanhaan tapaan kytkettäisiin passiivisiin tukitoimiin, ts. työttömyysturvaan, työmarkkinatukeen ja työttömyyseläkkeeseen, myös siten että kieltäytyminen aktiivisista tukitoimista käsittäisi työmarkkinarikkeen, josta seuraisi tietynpituinen karenssiaika passiivisen tuen saamiseen. Passiiviset tukitoimet puolestaan ovat yhteydessä HM 15a.2 :ään, jossa säädetään, että "lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan... työttömyyden... aikana.

9 Onko esitetty aktiivisten ja passiivisten tukitointen yhdistäminen perustuslainmukaista? Erityisesti voidaan kysyä, loukataanko sillä HM 15.a.2 :ssä turvattua oikeutta perustoimeentuloon riskitilanteissa. Ymmärtääkseni HM:n perusoikeuslukua on luettava kokonaisuutena, ja tässä tapauksessa erityisesti HM 15 :ää ja 15a :ää yhdessä. Työn saaminen on yksilölle vähintään yhtä tärkeää kuin julkisyhteisön maksaman perustoimeentulon saaminen työttömyyden aikana. Työttömyys on sellainen riskitilanne, että perustoimeentulon turvan saamisen ehdoksi voi asettaa sen, että asianomainen itse vaikuttaa aktiivisesti oman työllistymisensä hyväksi. Tämä kanta käy selville myös aikaisemmista perustuslakivaliokunnan lausunnoista (ks. erit. PeVL:t 17/1995 vp, s. 2/I, ja 17/1996 vp, s.2). Hallitusmuoto ei siis estä asettamasta ehtoja perustoimeentulotuen saamiselle, nimenomaan työttömyystilanteen varalta sellaisia ehtoja joiden asiayhteys työttömyyden välttämiseen, työkyvyn ylläpitämiseen tai työllistymisen yksilötason esteiden madaltamiseen on ilmeinen. Ehtojen tulee tietenkin olla sellaisia, että niiden täyttyminen riippuu yksinomaan työttömän omista toimista. Ehdon lauetessa työtön siirtyy HM 15a. :n 2 momentin järjestelmästä karenssiajaksi 1 momentin mukaisen järjestelmän piiriin. Ehdot eivät saa kuitenkaan olla siten shikaaninluontoisia, eikä karenssiaika niin pitkä, että ehtojärjestelmän todelliseksi tarkoitukseksi osoittautuu julkisyhteisön turvavelvoitteiden välttäminen. Sanottuun nähden en katso, että ne ehtojen lisäykset ja karenssiajan pidennykset, jotka sisältyvät työmarkkinatuesta annetun lain muutoksiin (17-20 ), olisivat ristiriidassa HM 15a.2 :n kanssa. Työmarkkinatuen maksamista määräkauden työnantajalle en pidä valtiosääntöoikeudellisesti ongelmallisena, järjestelmään kun sisältyy se, että työntekijä samanaikaisesti nauttisi palkkaa, joka olisi ilmeisesti vähintään työmarkkinatuen määräinen. Lopuksi jää kysymys siitä, miten on arvioitava ylläpitokorvauksen maksamista työharjoitteluun osallistuvista vain niille, jotka ovat saaneet työttömyyspäivärahaa enimmäisajan tai työmarkkinatukea 500 päivältä. Miten tämä erottelu suhteutuu HM 5 :ään, jossa säädetään: "Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella." Kyseessä ei ole mikään ao. kohdassa erikseen luetelluista syistä - mutta kuitenkin henkilöön liittyvät syy. Erottelu tapahtuisi työttömyysajan pituuden perusteella, tarkemmin

10 10 sanottuna niin, että pitkään työttömänä ja osin tarveharkintaisesta tuesta riippuvia olleita suosittaisiin. Hallituksen esityksessä pidetään tätä hyväksyttävänä erotteluperusteena. Nyt tarkoitettuun nähden jossain määrin analoginen tapaus oli esillä HE:n 75/1996 johdosta. Siinä oli kyseessä erityisehtojen asettaminen työmarkkinatuen saamista varten alle 25-vuotiaille. PeV katsoi (PeVL 17/1996 vp), ettei kyseessä ollut kielletty ikäsyrjintä, kun otettiin huomioon vailla ammatillista koulutusta olevia uhkaava työelämästä syrjäytymisuhka. Käsillä olevan hallituksen esityksen mukaan suosittaisiin ryhmää, joka myös on keskimääräistä suuremmassa vaarassa syrjäytyä kokonaan työelämästä. Olen taipuvainen pitämään tätä hyväksyttävänä erotteluperusteena, mistä johtuen asiainomainen sääntely ei olisi perustuslainvastainen.

11 PERUSTUSLAKTYALIOKUNNALLE Esitän kunnioittaen seuraavan lausunnon hallituksen esityksestä työvoimapoliittisen järjestelmän uudistamiseen liittyväksi lainsäädännöksi (HE 178/1997 vp). 1. Työmarkkinatuen maksaminen työnantajalle Työmarkkinatuki - samoin kuin työttömyysturvajärjestelmän mukainen peruspäiväraha ja sitä vastaava osuus ansioturvasta - on hallitusmuodon 15a.2 :ään liittyvä sosiaaliturvan etuusjärjestelmä, joka osaltaan toteuttaa jokaiselle kuuluvaa oikeutta perustoimeentulon turvaan työttömyyden aikana (ks. viimeksi PeVL 15/1997 vp). Hallituksen lakiehdotusten valtiosääntöoikeudellinen arviointi onkin kiinnitettävä ensi sijassa tähän hallitusmuodon säännökseen. Hallituksen ehdotuksessa ei välittömästi puututa työttömyyden aikaisen perustoimeentulon turvan tasoon. Välillistä vaikutusta tässä suhteessa voi kuitenkin olla hallituksen ehdottamalla yhdistelmätukijärjestelmällä, jossa pitkäaikaistyöttömän työmarkkinatuki maksettaisiin työnantajalle. Työmarkkinatukilakiin lisättäväksi ehdotetun 12a :n 1 momentin mukaan "työvoimatoimisto voi hakemuksesta määrätä työmarkkinatuen suoritettavaksi muulle työnantajalle kuin valtion virastolle tai laitokselle, joka tekee työsopimuslain 1 :ssä tarkoitetun työsopimuksen tai oppisopimuskoulutuksesta annetussa laissa (1605/1992) tarkoitetun oppisopimuksen työvoimatoimiston osoittaman, työmarkkinatuleen oikeutetun, 2 :n 2

12 momentissa tarkoitetun työttömän kanssa". Ehdotetusta 28.3 :stä puolestaan käy ilmi, että hakemuksen tekisi asianomainen työnantaja. 12 Työmarkkinatuen työnantajalle maksamisen edellytykseksi ei ehdotuksessa ole asetettu asianomaiselle työttömälle työ- tai oppisopimussuhteessa maksettavan palkan suuruutta koskevia ehtoja, vaan palkka ilmeisestikin voisi olla myös työmarkkinatukea pienempi. Työnantajalle maksettavan tuen ylärajana olisivat kuitenkin työnantajalle henkilön palkkauksesta aiheutuneet kustannukset. Tukea ei maksettaisi, jos nämä kustannukset olisivat pienemmät kuin täysimääräisen työmarkkinatuen kuukautta kohti laskettu määrä. (12b. 1 ) Lakiehdotuksen säännöksistä ei käy ilmi, onko työnantajan hakemukseen liitettävä asianomaisen työttömän suostumus, esimerkiksi ehdollisen työ- tai oppisopimuksen muodossa. Joka tapauksessa on selvää jo 12a. 1 :n perusteella, että ainakin tuen maksamisen ehtona on työ- tai oppisopimuksen solmiminen. Näin voitaisiin katsoa, että työmarkkinatuen maksaminen työnantajalle siinäkin tapauksessa, että työttömälle tuen sijasta tuleva palkka jää tukea pienemmäksi, perustuu aina työntekijän suostumukseen. Suostumuksen vapaaehtoisuus on kuitenkin näennäistä, mikäli sopimuksesta kieltäytyminen tai sopimuksen irtisanominen voi johtaa työmarkkinatukioikeutta koskeviin haitallisiin seuraamuksiin lain 17 tai 19 :n nojalla. Jotta varmistettaisiin, se, että työnantajalle maksettavaan työmarkkinatukeen perustuva uusi järjestelmä ei voisi johtaa toimentulon laskemiseen hallitusmuodon 15a.2 :n edellyttämän tason alapuolelle, nimenomaisella säännöksellä olisi nähdäkseni turvattava, että työntekijän saama palkka vastaa vähintään hänen aikaisemmin nauttimaansa työmarkkinatukea. 2. Karenssiaikoja koskevat ehdotukset Hallitus on ehdottanut muutoksia myös työmarkkinatukilain karenssiaikoja koskeviin säännöksiin. Ehdotuksissa on kyse odotusaikojen pidentämisestä ja eräiltä osin myös odotusaikojen määräämisedellytysten laventamisesta. Nyt esillä olevat pidennettäväksi ehdotetut karenssiajat seuraavat henkilön omasta käyttäytymisestä, jonka on arvioitu

13 13 vaikeuttavan hänen työllistymistään. Tällaiset karenssiajat voidaankin rinnastaa tuen ehtoihin, jotka rakentuvat "sen varaan, että asianomainen itse aktiivisesti myötävaikuttaa sellaisiin toimiin, jotka viime kädessä ovat omiaan edistämään hänen työkykynsä ylläpitämistä ja työllistymistä". Tällaisia työttömyyden aikaiselle perustoimeentulon turvalle asetettavia ehtoja valiokunta on pitänyt 15a.2 :n kannalta hyväksyttävinä (17/1995). Kun ehdotetut määräaikojen pidennykset eivät myöskään ole kovin merkittäviä, en pidä hallituksen esitystä näissä suhteissa valtiosääntöoikeudellisesti ongelmallisena. Säännöksille, jotka määrittelevät tuen määräaikaiseen menettämiseen johtavan käyttäytymisen, on asetettava tietty täsmällisyyden vaatimus, jota voidaan valtiosääntöoikeudellisesti perustella perusoikeusrajoitustenyleisillä edellytyksillä. Tässä suhteessa 18.1:ään ja erityisesti 19.1 :ään ehdotetut muutokset antavat aihetta arvosteluun. Katsoisin, että valtiosääntöoikeudellisten näkökohdat edellyttävät ainakin 19.1 :n säännöksen täsmentämistä siltä osin kuin siinä käytetään ilmausta "tai muun kohtuulliseksi katsottavan työllistymistä edistävän toimenpiteen". Työmarkkinatukilakiin ehdotettu 17.2 merkitsee, että pitkäaikaistyöttömillä ei enää olisi ehdotonta oikeutta kieltäytyä työssäkäyntialueensa ulkopuolella järjestettävästä työharjoittelusta menettämättä samalla oikeuttaan työmarkkinatukeen. Muutosehdotusta voi pitää ongelmallisena liikkumisvapauden turvaan hallitusmuodon 7 :n ja erityisesti sen 1 momentin kannalta. Hallituksen esityksen perusteluissa on kuitenkin nähdäkseni esitetty hyväksyttävät ja hallitusmuodon 15 ;n julkiselle vallalle asettamaa työllisyyden edistämisvelvollisuutta vastaavat perustelut nimenomaan pitkäaikaistyöttömien työharjoitteluun osallistumiselle. Lisäksi tällaisille henkilöille suoritettaisiin ehdotuksen mukaan erityistä ylläpitokorvausta työharjoitteluun osallistumisesta aiheutuvista matkaja muista ylläpitokustannuksista. Katsonkin, että lakiehdotus on näiltä osin hallitusmuodon 7.1 :n estämättä käsiteltävissä VJ 66 :ssä ehdotetussa järjestyksessä.

14 14 3. Pitkäaikaistyöttömille työharjoittelun ajalta maksettava ylläpitokorvaus Kun nimenomaan pitkäaikaistyöttömien saamiselle työharjoittelun piiriin on hallituksen esityksessä tarkoitettuja erityisiä työvoimapoliittisia syitä, jotka liittyvät HM 15 :ssä julkiselle vallalle asetettuun työllisyyden edistämisvelvollisuuteen, ja kun juuri näiden henkilöiden kohdalla voi olettaa toimeentulo-ongelmien korostuneen, ehdotukselle ylläpitokorvauksen suorittamisesta ainoastaan pitkäaikaistyöttömille on osoitettavissa hallitusmuodon 5.2 :ssä tarkoitettu, muodollisen yhdenvertaisuudesta poikkeamiseen oikeuttava hyväksyttävä peruste. Ylläpitokorvausta koskeva ehdotus ei näin ollen ole ristiriidassa hallitusmuodon :ssä tarkoitetun yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa. Hallituksen ehdotuksen mukaan säännökset ylläpitokorvauksesta annettaisiin asetuksella. Korvauksella on kuitenkin niin kiinteä yhteys hallitusmuodon 15a.2 :ssä tarkoitetun perusoikeuden toteuttamiseen, että perussäännökset siitä on nähdäkseni annettava lain tasolla. Porthaniassa Kaarlo Tuori

Työasiainvalio kunnalle

Työasiainvalio kunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 32/1997 vp Hallituksen esitys työvoimapoliittisen järjestelmän uudistamiseen liittyväksi lainsäädännöksi Työasiainvalio kunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on lähettäessään

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 10 tiistaina kello ) HE 359/1992 vp laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 10 tiistaina kello ) HE 359/1992 vp laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 10 tiistaina 9.3.1993 kello 10.00 1) Nimenhuuto 2) Täysilukuisuus 3) HE 359/1992 vp laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta Asiantuntijoiden kuuleminen: - Professori

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle 1 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Perustuslakivaliokunnan pyydettyä minulta asiantuntijalausunnon hallituksen esityksestä 169/2016 vp laeiksi työttömyysturvalain ja kotoutumisen edistämisestä annetun

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain ja työmarkkina-tuesta annetun lain 10 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 10 luvun 3 :n ja työttömyysturvalain 7 luvun 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Seuraava kokous on perjantaina klo 9.00 (huom. aika!).

Seuraava kokous on perjantaina klo 9.00 (huom. aika!). PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Torstai 29.5.1997 klo 9.30 Esityslista 43/1997 vp 1 2 3 4. 5. 6. 7. 8. 9. Nimenhuuto Päätösvaltaisuus HE 88/1997 vp laeiksi työttömyysturvalain muuttamisesta ja työmarkkinatuesta

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 13 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan työttömyysturvalakia muutettavaksi siten, että työssäoloehtoa koskevaa säännöstä peruspäivärahan osalta

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen työvoimapoliittisen. uudistamiseen liittyväksi lainsäädännöksi.

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen työvoimapoliittisen. uudistamiseen liittyväksi lainsäädännöksi. EV 229/1997 vp - HE 178/1997 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen työvoimapoliittisen järjestelmän uudistamiseen liittyväksi lainsäädännöksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 178/1997

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992. klo 9.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992. klo 9.00 Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992 klo 9.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HB 77 laiksi työllisyyslain väliaikaisesta muuttamisesta - Eduskunnan lausuntopäätös - I käsittely.

Lisätiedot

Työttömyysetuuden saamisen vastikkeellisuus ja PL 19.2

Työttömyysetuuden saamisen vastikkeellisuus ja PL 19.2 Asiantuntijalausunto perustuslakivaliokunnalle hallituksen esityksestä HE 124/2017 vp eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Yleistä Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Valtiosääntöoikeudellinen kysymyksenasettelu ja arvioinnin lähtökohdat

Valtiosääntöoikeudellinen kysymyksenasettelu ja arvioinnin lähtökohdat Tuomas Ojanen 16.11.2016 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 169/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja kotoutumisen edistämisestä annetun lain 19 :n väliaikaisesta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain ja työmarkkinatuesta annetun lain 10 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 61/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 10 a :n ja sotilasavustuslain 11 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 74/2001 vp).

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 74/2001 vp). Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 74/2001 vp). Sosiaali- ja terveysvaliokunta on antanut asiasta mietinnön (StVM

Lisätiedot

Johannes Heikkonen Turun Yliopisto. Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Johannes Heikkonen Turun Yliopisto. Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Johannes Heikkonen Turun Yliopisto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 105/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työsopimuslain, merityösopimuslain sekä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta

Lisätiedot

HE 210/2016 vp; yhteenveto muutoksista

HE 210/2016 vp; yhteenveto muutoksista HE 210/2016 vp; yhteenveto muutoksista Nykytila Kokoaika- ja osa-aikatyöstä voi kieltäytyä työttömyysetuutta menettämättä, jos työstä maksettava palkka, josta on vähennetty työn vastaanottamisesta aiheutuvat

Lisätiedot

Esityslista 5/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

Esityslista 5/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai 14.2.1997 klo 9.45 Esityslista 5/1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 262/1996 vp laiksi eräiden Suomelle Yhdistyneiden Kansakuntien jäsenenä kuuluvien velvoitusten

Lisätiedot

Esityslista 44/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

Esityslista 44/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai 30.5.1997 klo 8.15 Esityslista 44/1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. E 13/1995 vp HVK 1996: EU:n mahdollisen oikeushenkilöllisyyden vaikutuksista eduskunnan asemaan

Lisätiedot

Esityslista 66/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Torstai klo Nimenhuuto. Päätösvaltaisuus

Esityslista 66/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Torstai klo Nimenhuuto. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Torstai 16.10.1997 klo 10.00 Esityslista 66/1997 vp 1 2 3. Nimenhuuto Päätösvaltaisuus HE 152/1997 vp laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta I käsittely

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 242/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi yliopistolain ja ammattikorkeakoululain väliaikaisesta muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan yliopistolakia ja ammattikorkeakoululakia muutettaviksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 2 luvun 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia siten, että yrityksessä työllistynyt

Lisätiedot

kello ) Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomus toiminnastaan vuonna 1992 (K 9) - I käsittely jatkuu. Prof. Rosasin lausunto.

kello ) Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomus toiminnastaan vuonna 1992 (K 9) - I käsittely jatkuu. Prof. Rosasin lausunto. Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 84 tiistaina 9.11.1993 kello 10-00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 257 laiksi Metsähallituksesta - Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan päätöksen mukaan perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta Laki työttömyysturvalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan työttömyysturvalain (1290/2002) 1 luvun 9 ja 2 a luvun 6 a, sellaisina kuin ne ovat, 1 luvun 9 laissa 1001/2012 ja 2 a luvun

Lisätiedot

3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta. Kuultavina: puheenjohtaja Erkki Hartikainen, Vapaa-ajattelijain Liitto

3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta. Kuultavina: puheenjohtaja Erkki Hartikainen, Vapaa-ajattelijain Liitto PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 118/2002 vp Torstai 19.12.2002 kello 08.30 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 236/2002 vp laeiksi väestötietolain ja henkilökorttilain muuttamisesta Ilmoitetaan,

Lisätiedot

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 181/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikosvahinkojen korvaamisesta valtion varoista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan rikosvahinkojen korvaamisesta

Lisätiedot

Teuvo Pohjolainen

Teuvo Pohjolainen 1 Teuvo Pohjolainen 22.11.2016 Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi opintotukilain ja tuloverolain 127 d :n muuttamisesta (HE 229/2016 vp) Perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten suurelle valiokunnalle.

Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten suurelle valiokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 21/2002 vp Tiistai 12.3.2002 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. U 7/2002 vp ehdotuksesta neuvoston puitepäätökseksi (rasismin ja muukalaisvihan vastainen

Lisätiedot

HE 67/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhdenvertaisuuslain

HE 67/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhdenvertaisuuslain HE 67/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yhdenvertaisuuslain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhdenvertaisuuslain säännöstä menettelystä,

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 37 tiistaina kello 10.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 37 tiistaina kello 10.00 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 37 tiistaina 18.5.1993 kello 10.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 49 postitoimintalalnsäädännöksi - Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 28/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion varoista maksettavista todistelukustannuksista annetun lain 7 ja :n muuttamisesta PERUSTELUT ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ annettuun lakiin

Lisätiedot

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 35/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rangaistusten täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi rangaistusten täytäntöönpanosta

Lisätiedot

HE 44/2004 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 44/2004 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 44/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 3 luvun 7 :n ja 4 luvun :n sekä työttömyysturvalain 8 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi erikoissairaanhoitolain 47 a ja 47 b :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi erikoissairaanhoitolakia siten, että sairaanhoitopiiriä

Lisätiedot

HE 165/1998 vp PERUSTELUT

HE 165/1998 vp PERUSTELUT HE 165/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi erikoissairaanhoitolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi erikoissairaanhoitolakia siten, että valtioneuvosto

Lisätiedot

HE 122/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 122/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 122/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lasten kotihoidon tuesta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ja lasten päivähoidosta annetun

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 117/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tuloverolain 105 a ja 143 :n muuttamisesta sekä tuloverolain 77 :n muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

HE 222/2004 vp. enimmäismaksuajan täyttymistä. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

HE 222/2004 vp. enimmäismaksuajan täyttymistä. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset HE 222/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 15 luvun :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan työttömyysturvalakia muutettavaksi. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sovitellun

Lisätiedot

4. HE 84/1999 vp ympäristönsuojelu- ja vesilainsäädännön uudistamiseksi

4. HE 84/1999 vp ympäristönsuojelu- ja vesilainsäädännön uudistamiseksi PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 44/1999 vp Perjantai 29.10.1999 kello 09.30 1.. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 77/1999 vp laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 130/2003 vp. Hallituksen esitys laiksi sosiaalisista yrityksistä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 130/2003 vp. Hallituksen esitys laiksi sosiaalisista yrityksistä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. EDUSKUNNAN VASTAUS 130/2003 vp Hallituksen esitys laiksi sosiaalisista yrityksistä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi sosiaalisista yrityksistä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 299/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kuntarakennelain muuttamisesta sekä kuntajakolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen 5 momentin kumoamisesta

Lisätiedot

HE 89/2006 vp. 2. Toiminnan tavoite Teknologian kehittämiskeskuksesta

HE 89/2006 vp. 2. Toiminnan tavoite Teknologian kehittämiskeskuksesta HE 89/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi teknologian kehittämiskeskuksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi teknologian kehittämiskeskuksesta

Lisätiedot

Sote-asiakastietojen käsittely

Sote-asiakastietojen käsittely Sote-asiakastietojen käsittely Lainsäädännön asettamat rajat ja mahdollisuudet Pia-Liisa Heiliö 20.5.2015 Säädösten hierarkiset suhteet Kansainväliset valtiosopimukset - YK, EN Kansainväliset säädökset

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 97/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työsopimuslain 1 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työsopimuslakia siten, että vapaaehtoisen

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle ULKOASIAINMINISTERIÖ Oikeuspalvelu LAUSUNTO 03.05.2017 HEL7M0515-6 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Viite HE 72/2016 vp, PeVL 64/2016 vp Asia Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kansainvälisen avun

Lisätiedot

Sivistysvaliokunnalle

Sivistysvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 24/2005 vp Hallituksen esitys laeiksi tekijänoikeuslain ja rikoslain 49 luvun muuttamisesta Sivistysvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Sivistysvaliokunta on 8 päivänä

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 90/2002 vp Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 200/2002 vp laiksi valmiuslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työsopimuslain 1 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työsopimuslakia siten, että vapaaehtoisen lisäeläketurvan

Lisätiedot

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 87/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi raittiustyölain 3 ja 10 :n ja toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 161/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tuloverolain 77 :n ja sairausvakuutuslain 33 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tuloverolain ulkomaantyöskentelystä

Lisätiedot

HE 144/1998 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työllisyyslain muuttamisesta

HE 144/1998 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työllisyyslain muuttamisesta HE 144/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työllisyyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työllisyyslakia. Työharjoittelussa olevan, työllistämistukea

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömien omaehtoisen opiskelun tukemisesta annetun lain 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömien omaehtoisen opiskelun tukemisesta annetun lain 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömien omaehtoisen opiskelun tukemisesta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömien omaehtoisen

Lisätiedot

1994 vp -- lie 271 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1994 vp -- lie 271 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1994 vp -- lie 271 Flallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Keskiviikko klo Esityslista 61/1997 vp. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Keskiviikko klo Esityslista 61/1997 vp. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Keskiviikko 8.10.1997 klo 10.00 Esityslista 61/1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 135/1997 vp kuntajakolainsäädännön uudistamiseksi Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan

Lisätiedot

HE 189/2005 vp. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset. maksettu ajalta 1 päivästä huhtikuuta lukien. Sovitellun työttömyysetuuden enimmäisaikaa

HE 189/2005 vp. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset. maksettu ajalta 1 päivästä huhtikuuta lukien. Sovitellun työttömyysetuuden enimmäisaikaa HE 189/2005 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 15 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan työttömyysturvalakia muutettavaksi. Esityksessä

Lisätiedot

K 10/2016 vp; Hallituksen vuosikertomus 2015; eduskunnan hyväksymät lausumat työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaa koskevilta osin

K 10/2016 vp; Hallituksen vuosikertomus 2015; eduskunnan hyväksymät lausumat työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaa koskevilta osin Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle 18.5.2016 Viite K 10/2016 vp; Hallituksen vuosikertomus 2015; eduskunnan hyväksymät lausumat työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaa koskevilta osin Asia Työ- ja

Lisätiedot

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1994 vp - HE 28 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion maksuperustelain 1 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan valtion maksuperustelakia selvennettäväksi

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 101 torstaina kello 8.30

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 101 torstaina kello 8.30 Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 101 torstaina 19.11.1992 kello 8.30 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 274 laiksi työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta - I käsittely

Lisätiedot

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia. johtuu saman työnantajan muiden työntekijöiden. tehtäväksi myös Iomautuspäivärahaa koskeviin säännöksiin.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia. johtuu saman työnantajan muiden työntekijöiden. tehtäväksi myös Iomautuspäivärahaa koskeviin säännöksiin. 1994 vp - HE 110 Hallituksen esitys EduskunnaJJe laeiksi lomaotuksen johdosta maksettavasta ylimääräisestä työttömyysvakuutusmaksusta vuonna 1994 annetun lain muuttamisesta ja työttömyysturvalain väliaikaisesta

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTO 1(5) Yhteiskuntatieteiden tiedekunta vastaajan nimi

LAPIN YLIOPISTO 1(5) Yhteiskuntatieteiden tiedekunta vastaajan nimi LAPIN YLIOPISTO 1(5) JULKISOIKEUDEN VALINTAKOE 13.6.2005 Vastaa seuraaviin kysymyksiin. Tehtävissä julkisuuslailla tarkoitetaan lakia viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) ja potilaslailla lakia

Lisätiedot

Johannes Heikkonen Turun Yliopisto. Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Johannes Heikkonen Turun Yliopisto. Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Johannes Heikkonen Turun Yliopisto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 51/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden alueellista tarjoamista ja työelämäkokeilua

Lisätiedot

Janne Salminen Kirjallinen lausunto. Perustuslakivaliokunnalle

Janne Salminen Kirjallinen lausunto. Perustuslakivaliokunnalle 1 Janne Salminen 20.2.2019 Kirjallinen lausunto Perustuslakivaliokunnalle Asia: Hallituksen esitys eduskunnalle siviilitiedustelua koskevaksi lainsäädännöksi (HE 202/2017 vp) ja hallituksen esitys eduskunnalle

Lisätiedot

Mira Turpeinen Turun yliopisto Kirjallinen lausunto. HE 59/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta

Mira Turpeinen Turun yliopisto Kirjallinen lausunto. HE 59/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta Mira Turpeinen 1.6.2018 Turun yliopisto Kirjallinen lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 59/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta Tausta Hallituksen

Lisätiedot

HE 217/2014 vp. Ehdotettu laki on käsiteltävä eduskunnassa. Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolakia muutettavaksi niin, että tehtä-

HE 217/2014 vp. Ehdotettu laki on käsiteltävä eduskunnassa. Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolakia muutettavaksi niin, että tehtä- HE 217/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolakia muutettavaksi niin,

Lisätiedot

Lausunto OKM lausunto - Yksityistä turvallisuusalaa koskevat asetusluonnokset

Lausunto OKM lausunto - Yksityistä turvallisuusalaa koskevat asetusluonnokset Lausunto 13.03.2015 Sisäministeriö Viite Asia SM066:00/2011 OKM lausunto - Yksityistä turvallisuusalaa koskevat asetusluonnokset Sisäministeriö on pyytänyt opetus- ja kulttuuriministeriön lausuntoa asetusluonnoksista,

Lisätiedot

Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta (HE 5/2015 vp)

Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta (HE 5/2015 vp) Teuvo Pohjolainen 16.6.2015 Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta (HE 5/2015 vp) Perustuslakivaliokunnan pyytämänä

Lisätiedot

HE 119/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 119/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 119/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työvoimapalvelulain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työvoimapalvelulakia. Lain nojalla voidaan myöntää

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kunnallisen eläkelain muuttamisesta Kunnallista eläkelakia esitetään muutettavaksi siten, että kunnallisen eläkelaitoksen Kevan toimitusjohtaja voitaisiin irtisanoa

Lisätiedot

HE 123/2007 vp. voitaisiin myöntää 31 päivään joulukuuta 2009 saakka. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008.

HE 123/2007 vp. voitaisiin myöntää 31 päivään joulukuuta 2009 saakka. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008. HE 123/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 15 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan työttömyysturvalakia muutettavaksi siten, että

Lisätiedot

1991 vp - HE 93. lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1991 vp - HE 93. lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1991 vp - HE 93 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ulkomaanedustuksen virkamiesten puolisoille maksettavasta erityiskorvauksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

1993 vp - HE 240 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1993 vp - HE 240 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1993 vp - HE 240 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan työvoimapoliittisesta

Lisätiedot

Yhdenvertaisuusnäkökulmia maakuntahallintoon

Yhdenvertaisuusnäkökulmia maakuntahallintoon Yhdenvertaisuusnäkökulmia maakuntahallintoon Kohti lapsiystävällisiä maakuntia, LAPE seminaari 24.1.2018 Kirsi Pollari, erityisasiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto Lastensuojelun Keskusliitto Armfeltintie

Lisätiedot

HE 177/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi rintamasotilaseläkelakia, vanhuuseläkkeensaajan ilmoitusvelvollisuudesta.

HE 177/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi rintamasotilaseläkelakia, vanhuuseläkkeensaajan ilmoitusvelvollisuudesta. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi rintamasotilaseläkelain, ulkomaille maksettavasta rintamalisästä annetun lain, maatalousyrittäjän eläkelain 61 :n ja kansaneläkelain 17 :n muuttamisesta ESITYKSEN

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

1993 vp - HE 78 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1993 vp - HE 78 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1993 vp - HE 78 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi Joensuun yliopistosta, Tampereen yliopistosta, Turun yliopistosta ja Turun kauppakorkeakoulusta annettujen lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 243/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi porotalouden ja luontaiselinkeinojen rahoituslain 58 :n sekä kolttalain 68 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi porotalouden ja luontaiselinkeinojen

Lisätiedot

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko Työllistämisvelvoite Eija Ahava 26.1.2017 1 Työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluminen JTYPL 11 luku 1 Kunnan työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluu vuonna 1950 tai sen jälkeen syntynyt henkilö, joka on

Lisätiedot

Pyydettynä lisäselvityksenä esitän kunnioittavasti seuraavan.

Pyydettynä lisäselvityksenä esitän kunnioittavasti seuraavan. Rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta 16.10.2017 Eduskunnan lakivaliokunnalle Asia: Hallituksen esitys (HE) 41/2017 vp eduskunnalle laiksi rikostorjunnasta

Lisätiedot

1991 vp - HE 143 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1991 vp - HE 143 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1991 vp - HE 143 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja työttömyyskassalain muuttamisesta sekä työttömyyskassalain 19 :n väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 57/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilain säännöksiä muutettavaksi siten, että kemikaalin päällysmerkintöihin

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 223/2004 vp. Hallituksen esitys työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta. Päätös. Asia. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 223/2004 vp. Hallituksen esitys työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta. Päätös. Asia. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 223/2004 vp Hallituksen esitys työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien

Lisätiedot

1992 vp- HE 173. Osittainen kotihoidon tuki

1992 vp- HE 173. Osittainen kotihoidon tuki 1992 vp- HE 173 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lasten kotihoidon tuesta annetun lain muuttamisesta sekä lasten kotihoidon tuesta annetun lain ja lasten päivähoidosta annetun lain 11 a :n väliaikaisesta

Lisätiedot

Teuvo Pohjolainen

Teuvo Pohjolainen 1 Teuvo Pohjolainen 11.11.2016 Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esityksestä eduskunnalle vuoden 2017 tuloveroasteikkolaiksi sekä laiksi tuloverolain muuttamisesta (HE 135/2016

Lisätiedot

HE 5/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta

HE 5/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi työttömyysturvalakiin säännökset ikääntyneiden työnhakijoiden

Lisätiedot

HE vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 2711996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maaseutuelinkeinolain 27 :n, porotalouslain 41 a :n ja luontaiselinkeinolain 46 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

HE 138/2006 vp. lisäksi voidaan myöntää työmarkkinatukeen. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

HE 138/2006 vp. lisäksi voidaan myöntää työmarkkinatukeen. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 5 a luvun :n ja 10 luvun :n sekä työttömyysturvalain 9 luvun 7 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

60 vuotta. Lisäksi ehdotetaan, että työttömyyskassalakiin

60 vuotta. Lisäksi ehdotetaan, että työttömyyskassalakiin 1990 vp. - HE n:o 153 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja työttömyyskassalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan parannettavaksi työttömien

Lisätiedot

HE 27/2006 vp. Ehdotetuin säännöksin pantaisiin täytäntöön

HE 27/2006 vp. Ehdotetuin säännöksin pantaisiin täytäntöön HE 27/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi palkkaturvalain ja merimiesten palkkaturvalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäviksi palkkaturvalakiin

Lisätiedot

Juha Lavapuro

Juha Lavapuro Juha Lavapuro 17.11.2015 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 111/2015 vp eduskunnalle laiksi eräiden kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetussa laissa säädettyjen velvoitteiden soveltamisesta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Tieliikelaitoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia Tieliikelaitoksesta. Valtion liikelaitoksista annetun

Lisätiedot

HE 79/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ. ja henkilöstön edustuksesta yritysten hallinnossa YLEISPERUSTELUT

HE 79/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ. ja henkilöstön edustuksesta yritysten hallinnossa YLEISPERUSTELUT HE 79/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi yhteistoiminnasta yrityksissä annetun lain ja henkilöstön edustuksesta yritysten hallinnossa annetun lain 4 ja 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

HE 158/2000 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

HE 158/2000 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta HE 158/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työvoimapoliittisesta

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunta keskiviikko / HE 123/2017 vp

Perustuslakivaliokunta keskiviikko / HE 123/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kansaneläkkeen ja eräiden muiden etuuksien vuoden 2018 indeksitarkistuksista sekä kansaneläkeindeksistä annetun lain 2 :n ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko kello Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko kello Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 90/2002 vp Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 200/2002 vp laiksi valmiuslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

Lausunto eduskunnan työ- ja tasa-arvoasiainvaliokunnalle Lausunnon aihe: hallituksen esitys 209/2016 vp

Lausunto eduskunnan työ- ja tasa-arvoasiainvaliokunnalle Lausunnon aihe: hallituksen esitys 209/2016 vp 23.11.216/Pertti Honkanen Lausunto eduskunnan työ- ja tasa-arvoasiainvaliokunnalle Lausunnon aihe: hallituksen esitys 29/216 vp Viime vuosille on ollut ominaista työttömyyden merkittävä kasvu. Vaikka työttömyyden

Lisätiedot

AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAA-KOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ

AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAA-KOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia Lausunto 14.09.2017 EOAK/4022/2017 Asia: OM 60/08/2013 AHVENANMAAN ITSEHALLINNON KEHITTÄMINEN AHVENANMAAKOMITEAN 2013 LOPPUMIETINTÖ Lausuntopyyntö 1 luku Ahvenanmaan

Lisätiedot

EV 137/1999 vp- HE 163/1999 vp. Laki. kansaneläkelain muuttamisesta

EV 137/1999 vp- HE 163/1999 vp. Laki. kansaneläkelain muuttamisesta EV 137/1999 vp- HE 163/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi kansaneläkelain, perhe-eläkelain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 163/1999

Lisätiedot

HE 189/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi öljysuojarahastosta annetun lain muuttamisesta

HE 189/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi öljysuojarahastosta annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi öljysuojarahastosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi öljysuojarahastosta annettua lakia. Lakiin tehtäisiin

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 5 a luvun :n ja 10 luvun :n sekä työttömyysturvalain 9 luvun 7 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle.

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle. HE 69/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamista

Lisätiedot

Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp)

Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp) Olli Mäenpää 15.8.2018 Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp) Hallituksen

Lisätiedot