ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOJÄRJESTYS JA TUTKINTOVAATIMUKSET alkaen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOJÄRJESTYS JA TUTKINTOVAATIMUKSET 1.1.2015 alkaen"

Transkriptio

1 1 (10) ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOJÄRJESTYS JA TUTKINTOVAATIMUKSET alkaen Oikeusministeriö on Asianajajista annetun lain (716/2011) 3 :n 5 momentin mukaisesti päättänyt vahvistaa asianajajatutkinnon tutkintojärjestyksen seuraavasti: ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOJÄRJESTYS 1 Suomen Asianajajaliiton sääntöjen 5 :n 3 momentissa tarkoitetun tutkinnon järjestää Suomen Asianajajaliiton hallitus. 2 Asianajajatutkinto käsittää kolme osaa: 1 kirjallinen koe, 2 asianajotoiminnan eettisiä ja käytännön kysymyksiä käsittelevä kaksipäiväinen koulutustilaisuus (eettinen osa) ja 3 oikeudenkäyntitaitojen perusteita käsittelevä noin 12 viikon opintokokonaisuus (oikeudenkäyntiosa), joka koostuu etukäteistehtävistä ja kaksipäiväisestä koulutustilaisuudesta. Kaikki kolme osaa tulee suorittaa kokonaisuudessaan hyväksytysti. Tutkinnon kolme osaa voi suorittaa vapaavalintaisessa järjestyksessä. 3 Asianajajatutkinnon toimittamista varten hallitus nimeää kalenterivuodeksi kerrallaan tutkintolautakunnan, johon kuuluu vähintään viisi ja enintään seitsemän jäsentä, sekä määrää yhden jäsenistä lautakunnan puheenjohtajaksi ja yhden varapuheenjohtajaksi. Tutkintolautakunnan jäsenistä tulee vähintään puolet olla asianajajia. Tutkintolautakunta on päätösvaltainen, kun vähintään kolme jäsentä on saapuvilla ja näistä yksi on puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja. Yhden läsnä olevista jäsenistä tulee olla asianajaja. Tutkintolautakunta voi vahvistaa itselleen työjärjestyksen. 4 Kirjallinen koe ja kummatkin koulutustilaisuudet järjestetään vähintään kaksi kertaa vuodessa Helsingissä. Kirjallinen koe voidaan järjestää tarvittaessa myös muualla Suomessa. 5 Asianajajatutkintoon voi ilmoittautua oikeusnotaarin taikka oikeustieteen kandidaatin tai maisterin tutkinnon suorittanut henkilö. 6 Kirjallisen kokeen ja koulutustilaisuuksien ajan ja paikan sekä ilmoittautumismääräajat määrää tutkintolautakunta. Niistä on ilmoitettava Suomen Asianajajaliiton internetsivuilla vähintään kahta kuukautta ennen kirjallisen kokeen tai

2 2 (9) koulutustilaisuuden järjestämispäivää. Tutkintolautakunnan vahvistamat ilmoittautumismääräajat ovat sitovia. Tutkintolautakunta voi hyväksyä myöhässä tapahtuneen ilmoittautumisen, jos myöhässä tapahtuneelle ilmoittautumiselle on ollut oikeudenkäymiskaaren lailliseen esteeseen verrattava syy. 7 Tutkintovaatimukset vahvistaa tutkintolautakunnan ehdotuksesta Suomen Asianajajaliiton hallitus. Tutkintovaatimukset on julkaistava Suomen Asianajajaliiton internet-sivuilla vähintään kahta kuukautta ennen tutkinnon kirjallisen kokeen tai koulutustilaisuuden järjestämispäivää. 8 Mikäli tutkinnon kuluessa tulee harkittavaksi eettisen osan tai oikeudenkäyntiosan suorituksen hylkääminen osittain tai kokonaan, tutkintolautakunnan keskuudestaan nimeämä jäsen voi tutkintoon osallistujaa kuultuaan hyväksyä suorituksen. Mahdollinen suorituksen hylkääminen tulee saattaa tutkintolautakunnan ratkaistavaksi. Tutkintolautakunta voi asettaa edellä mainitun suorituksen hyväksymisen edellytykseksi sen, että tutkintoon osallistuja suorittaa tutkintolautakunnan määräämän korvaavan tehtävän. Kirjallisessa kokeessa, eettisessä tai oikeudenkäyntiosassa hylätty voi tehdä tutkintolautakunnalle kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 vuorokauden kuluessa tutkintolautakunnan päätöksestä. Kirjallisessa kokeessa tai koulutustilaisuudessa hylätty voi ilmoittautua suorittamaan uudestaan hylättyä osaa tutkinnosta. Tutkintoon osallistuja saa todistuksen hyväksytystä kirjallisesta kokeesta ja hyväksytystä koulutustilaisuuksiin osallistumisesta. 9 Kirjallisen kokeen ja koulutustilaisuuksien järjestämisestä aiheutuvien kulujen peittämiseksi peritään maksu, jonka suuruuden määrää Suomen Asianajajaliiton hallitus ja joka tulee maksaa ennen kirjalliseen kokeeseen tai koulutustilaisuuteen osallistumista. 10 Suomen Asianajajaliiton hallitus toimittaa vuosittain oikeusministeriölle selostuksen edellisen vuoden tutkintotoiminnasta. Tutkintojärjestystä sovelletaan jälkeen järjestettäviin asianajajatutkintoihin. TUTKINTOVAATIMUKSET LUKIEN A Kirjallisuus 1 Kommentaariteos hyvää asianajajatapaa koskevista ohjeista Kommentaari osoitteessa 2 Asianajajaoikeus. Laki, säännöt ja tapaohjeet, Markku Ylönen Talentum Media Oy, 2014, ISBN ) 3 Näkökulmia asianajajaoikeuteen kokoelmateoksen (Edita Oyj, 2004, ISBN ) seuraavat osiot:

3 3 (9) Asianajajan rehellisyys ja totuusvelvollisuus ss Vaitiolovelvollisuus ss Asianajajan siviilioikeudellinen vastuu ss Asianajajan bona fides velvollisuudet ss Asianajajan työkentältä Från advokatens arbetsfält (1994 ISBN ) seuraava artikkeli: - Terttu Utriainen: Luottamusaseman väärinkäyttö (RL 36:5 ) asianajajarikoksena s Artikkeli osoitteessa 5 Olli Mäenpää: Hallintoprosessioikeus (WSOYpro 2007, 2.painos, ISBN ) s (kohta 1.2 Hallintoprosessi oikeusturvan takeena), s (kohta 2.1 Hallintoprosessin erityispiirteet), s (kohta 1.2 Hallintoprosessin vireillepanotavat), s (kohta 1.3 Asian vireilletulo ja sen vaikutukset), s (kohta 1.1 Asian käsittely ja selvityskeinot), s (kohta 1.2 Asian selvittämisen yleiset perusteet), s (kohta 2.1 Hallintoprosessin laatuvaatimuksia) ja s (kohta 2.2 Prosessinjohto asian käsittelyssä). B Lainsäädäntö 1 Oikeudenkäymiskaari ( Pr 101). 2 Asianajajalaki (496/1958) sekä sen nojalla vahvistetut Suomen Asianajajaliiton säännöt (540/2012). 3 Oikeusapulaki (720/2011). 4 Hallintolainkäyttölaki (586/1996) ja hallintolaki (434/2003). 5 Muihin lakeihin sisältyvät asiamiestä yleensä tai erityisesti asianajajaa koskevat säännökset (RL 36:5, 36:8.2, 38:1, 38:2 ja 38:10, KK 18 luku, EsitutkintaL 11:3 ja 11:5 ja PakkokeinoL 7:1, 7:3, 8:5 ja 8:7-11, sekä Tutkintavankeuslaki 8:4, 8:6-7, 9:1-2 ja 9:5, muut /725 ja /808, JulkHankL 11 luku Muutoksenhaku ja seuraamukset.) 6 Suomen perustuslaki 2. luku (731/1999). 7 Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artikla (erityisesti 3 kappale b ja c kohdat) (Pe 102). 8 Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen (KP-sopimuksen) 14 artikla (erityisesti 3 kappale b ja d kohdat) (Pe 103). 9 Euroopan unionin perusoikeuskirja VI osasto (A: , PeEU 102). 10 Kielilain (423/2003) määräykset asianajajan tehtäväkentän kannalta. 11 Laki konkurssipesien hallinnon valvonnasta (109/1995). 12 Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa (689/1997). 13 Laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä (503/2008).

4 4 (9) 14 Kuntalaki 11. luku (365/1995). 15 Laki palvelujen tarjoamisesta (1166/2009) 2 luku. 16 Kuluttajansuojalaki 6 luku (38/1978). Lainsäädäntö edellytetään hallittavan tutkintopäivänä voimassa olevien säädösten mukaisena. C Asianajotoimintaa koskevia ohjeita Asianajotoimintaa koskevia säädöksiä ja ohjeita -kansio (sisältötyyppi Säädökset ja ohjeet ) Asianajotoimintaa koskevia säädöksiä ja ohjeita -kansio (50 ) (asianajotoimistojen lisätilaukset 25 ) on tilattavissa Asianajajaliiton toimistosta. D Kurssin hinnoittelu ja aikataulu Kirjallinen koe 150 euroa. Asianajotoiminnan eettisiä ja käytännön kysymyksiä käsittelevä kaksipäiväinen koulutustilaisuus; (eettinen osa) 675 euroa ja oikeudenkäyntitaitojen perusteita käsittelevä kaksipäiväinen koulutustilaisuus (oikeudenkäyntiosa) 675 euroa eli koulutustilaisuudet yhteensä euroa. Suomen Asianajajaliitto ei ole arvonlisäverovelvollinen tästä toiminnasta, AVL 4 ja 56. Kukin osasuoritus laskutetaan erikseen. Lasku tulee maksaa viimeistään seitsemän (7) päivää ennen tilaisuutta. HUOM: Ellei maksua ole suoritettu, tutkintotilaisuuteen ei voi osallistua. Kirjallinen koe järjestetään Kuntatalossa osoitteessa Toinen linja 14, Helsinki. Kirjallinen koe voidaan tarvittaessa järjestää Asianajajaliiton osastojaon mukaisesti muuallakin Suomessa, mikäli kokeeseen ilmoittautuessa ilmoitetaan tällaisesta tarpeesta.

5 5 (9) ASIANAJAJATUTKINNON AIKATAULU 2015 Viimeinen ilmoittautumispäivä Kirjallinen koe pe klo Eettinen osa to pe (to , pe ) Oikeudenkäyntiosa to pe (varapäivät, mikäli osallistujia yli 80, ) (to , pe ) 2016 Viimeinen ilmoittautumispäivä Kirjallinen koe pe klo Kirjallinen koe pe klo Kirjallinen koe pe klo Eettinen osa to pe Eettinen osa to pe (to , pe ) Oikeudenkäyntiosa to pe (varapäivät, mikäli osallistujia yli 80, ) Oikeudenkäyntiosa to pe (varapäivät, mikäli osallistujia yli 80, ) (to , pe ) 2017 Viimeinen ilmoittautumispäivä Kirjallinen koe pe klo Kirjallinen koe pe klo Kirjallinen koe pe klo Eettinen osa to pe Eettinen osa to pe (to , pe )

6 6 (9) Oikeudenkäyntiosa to pe (varapäivät, mikäli osallistujia yli 80, ) Oikeudenkäyntiosa to pe (varapäivät, mikäli osallistujia yli 80, ) (to , pe ) Mahdollisista aikataulumuutoksista päättää asianajajatutkintolautakunta ja niistä ilmoitetaan Asianajajaliiton internet-sivuilla viimeistään kaksi kuukautta ennen ko. tilaisuutta. E Koulutustilaisuudet Koulutustilaisuuksien kurssipaikka on Kuntatalo (Toinen linja 14, Helsinki). Eettinen osa keskittyy tapaohjeisiin ja toimiston järjestämiseen ja oikeussalietiikkaan. Oikeudenkäyntiosa etukäteistehtävineen keskittyy oikeudenkäyntitaitojen perusteisiin. ASIANAJAJATUTKINNON EETTISEN OSAN OHJELMA 1. päivä 8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi 9.00 Asianajajakunta osana yhteiskuntaa ja asianajajien perusarvot Asianajajaliiton puheenjohtaja 9.45 Asianajotoimiston järjestäminen liiton ohjeiden mukaan (toimistontarkastusohjeen mukaiset asiat:) toimiston yleiseen järjestämiseen liittyvät asiat diariointi toimeksiantosopimus etämyynti esteellisyys ja sen tarkastaminen asiakirjojen säilytys, arkistointi asiakasvarat asianajotoimiston tarkastuksessa läpikäytävät asiat varautuminen yllättäviin tilanteisiin asianajotoimistossa Alustuksia ja paneelikeskustelu Lounas Asianajotoimiston järjestäminen liiton ohjeiden mukaan jatkuu salassapitovelvollisuus ja asianajotoimiston tietoturva-asiat rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estäminen sisäpiirintiedon hallinta

7 7 (9) Alustuksia ja paneelikeskustelu Kahvi ja ryhmätöihin siirtyminen - Tapaohjeiden soveltaminen valvontaratkaisujen valossa Ryhmätöiden purku ja hyvää asianajajatapaa koskevien ohjeiden pääkohtia sekä valvontamenettely Luennot päättyvät Vastaanotto Suomen Asianajajaliitossa

8 8 (9) 2.päivä 8.30 Aamukahvi 9.00 Oikeussalietiketti Mitä tuomarit ja vastapuoli odottavat asianajajalta? Lounas Eväitä työssä jaksamiseen Sovintoon pyrkiminen ja vaihtoehtoiset riidanratkaisumenetelmät sovintomenettely Kahvitauko Asianajotoimiston markkinointi ison ja pienen toimiston näkökulmasta Asianajaja ja julkisuus, tiedottaminen, viestintä Päivän päätös ASIANAJAJATUTKINNON OIKEUDENKÄYNTIOSA Oikeudenkäyntitaitoja koskeva asianajajatutkinnon oikeudenkäyntiosa käsittää kaksi koulutuspäivää (luento-opetusta 6 tuntia ja pienryhmäharjoituksia 8,5 tuntia) sekä noin tuntia itsenäisesti tehtäviä ennakkotehtäviä. Ennakkotehtävien suoritus alkaa 12 viikkoa ennen kaksipäiväistä koulutustilaisuutta. Koulutuspäivien aikataulu on ensimmäisenä kurssipäivänä ja toisena Kouluttajana toimii asianajaja Jarkko Männistö Ajatuspaja Käräjästä apunaan oikeudenkäyntiasianajajia. ASIANAJAJATUTKINNON OIKEUDENKÄYNTIOSAN OHJELMA 1. päivä Aamukahvi Kurssin avaus: Ajatuksia ja havaintoja oikeudenkäynnin valmistelusta Oikeudenkäynnin suullinen valmistelu Lounas Valmisteluharjoitus Kahvitauko Valmisteluharjoitus Valmisteluharjoitus Harjoitukset päättyvät

9 9 (9) 2. päivä Aamukahvi Oikeudenkäynnin pääkäsittely pääkäsittelykierros Lounas pääkäsittelykierros Kahvitauko pääkäsittelykierros Kurssin päätössanat Koulutus päättyy Koulutuksen opetuksellisena tavoitteena on opettaa asianajajatutkintoon osallistuville oikeudenkäyntitaidon perusteet eli ne asiat, jotka jokaisen asianajajan tulee hallita asian käsittelystä tuomioistuimessa. Kurssin tavoitteet liittyvät menetelmätason osaamiseen, eivät prosessiteknisten yksityiskohtien hallitsemiseen. Kurssilla keskitytään niihin periaatteisiin, joita asianajajan tulisi noudattaa juttua ajaessaan, jotta päämiehen jutulla olisi parhaat menestymisen mahdollisuudet. Tavoitteena on, että koulutukseen osallistunut henkilö kurssin jälkeen: osaa analysoida tapauksen ja tunnistaa yksinkertaisen tapauksen oikeudellisesti relevantit elementit tuntee hyvän oikeudenkäyntikirjelmän perusperiaatteet ja osaa soveltaa niitä yksinkertaisessa asiassa tuntee hyvän suullisen valmistelun perusperiaatteet ja osaa soveltaa niitä yksinkertaisessa valmistelutilanteessa tuntee hyvän oikeudenkäyntitaidon perusperiaatteet ja osaa soveltaa niitä yksinkertaisessa pääkäsittelyssä. Kurssiaineisto muodostuu valikoidusta kirjallisuudesta (noin 100 sivua) sekä kurssia varten laaditusta siviilioikeudellisesta oikeustapauksesta. Asiamiehentehtäviin liittyvä prosessioikeudellinen lainsäädäntö luetaan jo kirjallisen tutkinnon yhteydessä ja se edellytetään hallittavan oikeudenkäyntitaitojen perusteita käsittelevässä koulutustilaisuudessa. F Asianajajatutkinnon voimassaolo Uusimuotoinen asianajajatutkinto on voimassa, kun se on kerran suoritettu.

10 10 (9) G Tutkintoon ja koulutustilaisuuksiin ilmoittautuminen Tutkinnon kolme osaa voi suorittaa vapaavalintaisessa järjestyksessä. Kirjalliseen kokeeseen tulee ilmoittautua viimeistään kaksi viikkoa ennen koetta. Eettiseen osaan on ilmoittauduttava viimeistään kaksi viikkoa ennen koulutustilaisuuden alkamista. Oikeudenkäyntiosaan on ilmoittauduttava viimeistään kaksi viikkoa ennen etukäteistehtävien alkamista. Tarkat päivät ilmoitetaan Asianajajaliiton internet-sivuilla Kustakin hyväksytystä osasuorituksesta (kirjallinen koe, eettinen osa ja oikeudenkäyntiosa) annetaan erikseen todistus.

ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOVAATIMUKSET 1.1.2015 ALKAEN JA MUUTA TIETOA TUTKINNON SUORITTAMISESTA

ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOVAATIMUKSET 1.1.2015 ALKAEN JA MUUTA TIETOA TUTKINNON SUORITTAMISESTA ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOVAATIMUKSET 1.1.2015 ALKAEN JA MUUTA TIETOA TUTKINNON SUORITTAMISESTA TUTKINTOVAATIMUKSET 1.1.2015 LUKIEN Kirjallisuus 1 Kommentaariteos hyvää asianajajatapaa koskevista ohjeista

Lisätiedot

ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOVAATIMUKSET ALKAEN JA MUUTA TIETOA TUTKINNON SUORITTAMISESTA

ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOVAATIMUKSET ALKAEN JA MUUTA TIETOA TUTKINNON SUORITTAMISESTA ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOVAATIMUKSET 1.1.2016 ALKAEN JA MUUTA TIETOA TUTKINNON SUORITTAMISESTA TUTKINTOVAATIMUKSET 1.1.2016 LUKIEN Kirjallisuus 1 Kommentaariteos hyvää asianajajatapaa koskevista ohjeista

Lisätiedot

ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOVAATIMUKSET ALKAEN JA MUUTA TIETOA TUTKINNON SUORITTAMISESTA

ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOVAATIMUKSET ALKAEN JA MUUTA TIETOA TUTKINNON SUORITTAMISESTA ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOVAATIMUKSET 1.1.2016 ALKAEN JA MUUTA TIETOA TUTKINNON SUORITTAMISESTA KIRJALLISEN KOKEEN TUTKINTOVAATIMUKSET I KIRJALLISUUS 1 Kommentaariteos hyvää asianajajatapaa koskevista

Lisätiedot

ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOVAATIMUKSET LUKIEN JA MUUTA TIETOA TUTKINNON SUORITTAMISESTA

ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOVAATIMUKSET LUKIEN JA MUUTA TIETOA TUTKINNON SUORITTAMISESTA ASIANAJAJATUTKINNON TUTKINTOVAATIMUKSET 16.10.2017 LUKIEN JA MUUTA TIETOA TUTKINNON SUORITTAMISESTA KIRJALLISEN KOKEEN TUTKINTOVAATIMUKSET I KIRJALLISUUS 1 Kommentaariteos hyvää asianajajatapaa koskevista

Lisätiedot

SUOMEN ASIANAJAJALIITTO FINLANDS ADVOKATFÖRBUND KOULUTUSVALIOKUNNAN PITKÄN TÄHTÄIMEN SUUNNITELMA 2014 2016

SUOMEN ASIANAJAJALIITTO FINLANDS ADVOKATFÖRBUND KOULUTUSVALIOKUNNAN PITKÄN TÄHTÄIMEN SUUNNITELMA 2014 2016 SUOMEN ASIANAJAJALIITTO FINLANDS ADVOKATFÖRBUND KOULUTUSVALIOKUNNAN PITKÄN TÄHTÄIMEN SUUNNITELMA 2014 2016 Asianajajaliiton koulutusta koskevat säännöt, ohjeet ja tavoitteet Asianajajaliitto sääntelee

Lisätiedot

Suomalainen asianajajakunta

Suomalainen asianajajakunta Suomalainen asianajajakunta Kuka on asianajaja? Asianajaja on asiakkaidensa asioiden hoitamiseen erikoistunut kokenut lakimies. Vain Asianajajaliittoon kuuluva lakimies saa käyttää nimikettä asianajaja.

Lisätiedot

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat?

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat? Seppo Saastamoinen 25.9.2003 Sivu 1/6 TEKNILLISEN KORKEAKOULUN TUTKINTOSÄÄNTÖ (http://www.hut.fi/yksikot/opintotoimisto/lait/tutkintosaanto_111200_voimassaoleva.htm) 1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Päätös kouluttajaksi hyväksymisestä

Päätös kouluttajaksi hyväksymisestä Päätös 1 (5) Sähköinfo Oy PL 55 02601 Espoo Päätös kouluttajaksi hyväksymisestä Asianosainen Vireilletulo Kouluttajaksi hyväksyminen tiettyjen uusiutuvaa energiaa käyttävien energiajärjestelmien asentajien

Lisätiedot

ASIA. Suomen Asianajajaliiton tutkintolautakunnan menettely KANTELU

ASIA. Suomen Asianajajaliiton tutkintolautakunnan menettely KANTELU ANONYMISOITU PÄÄTÖS 19.11.2014 Dnro OKV/1104/1/2013 1/7 ASIA Suomen Asianajajaliiton tutkintolautakunnan menettely KANTELU Kantelija A on 28.6.2013 tehnyt oikeuskanslerille osoitetun kantelun, jossa arvostellaan

Lisätiedot

KESKUSKAUPPAKAMARIN KIINTEISTÖNARVIOINTILAUTAKUNNAN TYÖJÄRJESTYS

KESKUSKAUPPAKAMARIN KIINTEISTÖNARVIOINTILAUTAKUNNAN TYÖJÄRJESTYS KESKUSKAUPPAKAMARIN KIINTEISTÖNARVIOINTILAUTAKUNNAN TYÖJÄRJESTYS Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunnan sääntöjen 8 :n mukaan lautakunta voi antaa tarkempia ohjeita ja määräyksiä asioiden

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa Itävalta

Lakimieskoulutus EU:ssa Itävalta Lakimieskoulutus EU:ssa Itävalta Tietolähde: Österreichische Rechtsanwaltskammertag (ÖRAK) huhtikuu 2014 KUVAUS Itävallan KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJÄRJESTELMÄSTÄ 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen koulutus

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja sovinnon vahvistamista yleisissä tuomioistuimissa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2004 valtiopäivillä antanut

Lisätiedot

Laki. tuomioistuinharjoittelusta. Soveltamisala. Tuomioistuinharjoittelun sisältö

Laki. tuomioistuinharjoittelusta. Soveltamisala. Tuomioistuinharjoittelun sisältö Laki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: tuomioistuinharjoittelusta 1 Soveltamisala Sen lisäksi mitä tässä laissa säädetään, käräjänotaarista säädetään tuomioistuinlaissa ( / ). Käräjänotaarin velvollisuuksiin

Lisätiedot

Päätös kouluttajaksi hyväksymisestä

Päätös kouluttajaksi hyväksymisestä Päätös 1 (6) Ami-säätiö Valimotie 8 00380 Helsinki Päätös kouluttajaksi hyväksymisestä Asianosainen Vireilletulo Kouluttajaksi hyväksyminen tiettyjen uusiutuvaa energiaa käyttävien energiajärjestelmien

Lisätiedot

Hallinto-oikeuden opetus lukuvuonna Professori Olli Mäenpää Professori Leena Halila

Hallinto-oikeuden opetus lukuvuonna Professori Olli Mäenpää Professori Leena Halila Hallinto-oikeuden opetus lukuvuonna 2017-2018 Professori Olli Mäenpää Professori Leena Halila Syyslukukausi 2017, ensimmäisen vuoden opiskelijat Suoritus osana Julkisoikeuden temaattista kokonaisuutta

Lisätiedot

SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT

SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Sporticus ry. Yhdistyksen kotipaikka on Jyväskylän kaupunki. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja valvoa jäsentensä opiskelumahdollisuuksia ja ammatillisia

Lisätiedot

ARVOPAPERIMARKKINAYHDISTYS RY 1 (3)

ARVOPAPERIMARKKINAYHDISTYS RY 1 (3) ARVOPAPERIMARKKINAYHDISTYS RY 1 (3) HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS Arvopaperimarkkinayhdistys ry:n (jäljempänä AMY tai yhdistys ) hallitus (jäljempänä hallitus ) noudattaa toiminnassaan tätä työjärjestystä sen

Lisätiedot

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 1 luku Toimivalta 1 Markkinaoikeuden toimivalta ja toimipaikka Markkinaoikeus käsittelee ne asiat, jotka säädetään sen toimivaltaan kuuluviksi: 1. kilpailunrajoituksista

Lisätiedot

ASETUS OIKEUSAVUN PALKKIOPERUSTEISTA (24.4.2008/290, viim. muut. 28.6.2012/424 ) Annettu Helsingissä 24 päivänä huhtikuuta 2008

ASETUS OIKEUSAVUN PALKKIOPERUSTEISTA (24.4.2008/290, viim. muut. 28.6.2012/424 ) Annettu Helsingissä 24 päivänä huhtikuuta 2008 OIKEUSAPU JA JULKINEN PUOLUSTUS B 14.2 ASETUS OIKEUSAVUN PALKKIOPERUSTEISTA (24.4.2008/290, viim. muut. 28.6.2012/424 ) Annettu Helsingissä 24 päivänä huhtikuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti,

Lisätiedot

TUTKINTOTOIMIKUNNAN TYÖSKENTELYSTÄ

TUTKINTOTOIMIKUNNAN TYÖSKENTELYSTÄ TUTKINTOTOIMIKUNNAN TYÖSKENTELYSTÄ Vanhustyön tutkintotoimikunta 2011 TUTKINTOTOIMIKUNNAN ASEMA Lakisääteisiä luottamushenkilöelimiä Julkinen tehtävä Virkavastuu Jäsenet toimivat toimikunnassa oman toimensa

Lisätiedot

YO-info S2014 3.9.2014. rehtori Mika Strömberg

YO-info S2014 3.9.2014. rehtori Mika Strömberg YO-info S2014 3.9.2014 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI MATEMATIIKKA AINEREAALI HUOM! * yksi vaativampi koe (A-kieli/pitkä

Lisätiedot

YO-info S2015 26.8.2015. rehtori Mika Strömberg

YO-info S2015 26.8.2015. rehtori Mika Strömberg YO-info S2015 26.8.2015 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI MATEMATIIKKA AINEREAALI HUOM! * yksi vaativampi koe (A-kieli/pitkä

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa Slovenia

Lakimieskoulutus EU:ssa Slovenia Lakimieskoulutus EU:ssa Slovenia Tietolähde: Odvetniška zbornica Slovenije huhtikuu 2014 KUVAUS Slovenian KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJRJESTELMST 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen koulutus / yliopistotason

Lisätiedot

Hallinto-oikeuden opetus lukuvuonna Professori Olli Mäenpää Professori Leena Halila

Hallinto-oikeuden opetus lukuvuonna Professori Olli Mäenpää Professori Leena Halila Hallinto-oikeuden opetus lukuvuonna 2017-2018 Professori Olli Mäenpää Professori Leena Halila Syyslukukausi 2017, ensimmäisen vuoden opiskelijat Suoritus osana Julkisoikeuden temaattista kokonaisuutta

Lisätiedot

HALLINTO-OIKEUDEN OPETUS LUKUVUONNA

HALLINTO-OIKEUDEN OPETUS LUKUVUONNA HALLINTO-OIKEUDEN OPETUS LUKUVUONNA 2018-2019 Yleinen hallinto-oikeus: professori Olli Mäenpää, apulaisprofessori Ida Koivisto Hallintomenettely- ja hallintoprosessioikeus: professori Leena Halila Syyslukukausi

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa Skotlanti

Lakimieskoulutus EU:ssa Skotlanti Lakimieskoulutus EU:ssa Skotlanti Tietolähde: Faculty of Advocates huhtikuu 2014 KUVAUS Skotlannin KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJRJESTELMST 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen koulutus / yliopistotason koulutus

Lisätiedot

Myllyhoitoyhdistys ry:n säännöt. Yhdistysrekisterinumero

Myllyhoitoyhdistys ry:n säännöt. Yhdistysrekisterinumero Myllyhoitoyhdistys ry:n säännöt Yhdistysrekisterinumero 138.725 Sääntömuutos rek. 17.5.2017 Myllyhoitoyhdistys ry:n säännöt 2(6) Nimi: Myllyhoitoyhdistys ry Kotipaikka: Helsinki Osoite: Oksasenkatu 10

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa

Lakimieskoulutus EU:ssa Lakimieskoulutus EU:ssa Skotlanti Tietolähde: The Law Society of Scotland huhtikuu 2014 KUVAUS Skotlannin KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJÄRJESTELMÄSTÄ 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen koulutus / yliopistotason

Lisätiedot

YLIOPPILAS KEVÄT 2020

YLIOPPILAS KEVÄT 2020 YLIOPPILAS KEVÄT 2020 LUKION KURSSIT (LUKION PÄÄTTÖTODISTUS) YLIOPPILASKIRJOITUKSET (YLIOPPILASTUTKINTOTODISTUS) YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI

Lisätiedot

ASIANAJOTOIMINTAA KOSKEVIA SÄÄDÖKSIÄ JA OHJEITA. Kansion välilehti A1 Laki asianajajista (12.12.1958/496, viim. muut. 17.6.2011/716)...

ASIANAJOTOIMINTAA KOSKEVIA SÄÄDÖKSIÄ JA OHJEITA. Kansion välilehti A1 Laki asianajajista (12.12.1958/496, viim. muut. 17.6.2011/716)... A ASIANAJOTOIMINTAA KOSKEVIA SÄÄDÖKSIÄ Kansion välilehti A1 Laki asianajajista (12.12.1958/496, viim. muut. 17.6.2011/716)... 1 A2 Oikeusministeriön päätös yleisen asianajajayhdistyksen sääntöjen vahvistamisesta

Lisätiedot

1 / 5 PÖYTÄKIRJA. Aika: :00-10:50 Paikka: Kotka, maakuntatalo

1 / 5 PÖYTÄKIRJA. Aika: :00-10:50 Paikka: Kotka, maakuntatalo 1 / 5 TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 / 2018 PÖYTÄKIRJA KL/005/000202/2018 Aika: 18.1.2018 10:00-10:50 Paikka: Kotka, maakuntatalo 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus As. nro 1 2 Pöytäkirjanpitäjän valinta

Lisätiedot

Kielikeskuksen järjestämät tutkintoihin kuuluvat viestintä- ja kieliopinnot. Marja Vettenranta

Kielikeskuksen järjestämät tutkintoihin kuuluvat viestintä- ja kieliopinnot. Marja Vettenranta Kielikeskuksen järjestämät tutkintoihin kuuluvat viestintä- ja kieliopinnot Marja Vettenranta 29.8.2018 Kandidaatin tutkinnon viestintäja kieliopinnot 15 op I Äidinkieli 5 op: suomi: KSUO6000 Akateemiset

Lisätiedot

Suomalainen asianajajakunta Asianajajaliitto 100 vuotta vuonna 2019

Suomalainen asianajajakunta Asianajajaliitto 100 vuotta vuonna 2019 Suomalainen asianajajakunta Asianajajaliitto 100 vuotta vuonna 2019 Esittäjän nimi, pp.kk.vvvv Tilaisuuden nimi Kuka on asianajaja? Asianajaja on asiakkaidensa asioiden hoitamiseen erikoistunut kokenut

Lisätiedot

Yleiset toimitusehdot Asiantuntijapalvelut

Yleiset toimitusehdot Asiantuntijapalvelut Asiantuntijapalvelut SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 2 1.1 Soveltaminen... 2 1.2 Työmenetelmät... 2 2 TOIMITTAJAN VELVOLLISUUDET... 2 2.1 Yleistä... 2 2.2 Tiedottaminen palvelun edistymisestä... 2 3 TILAAJAN

Lisätiedot

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä.

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä. Nets Oy Lausunto 08.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi uudeksi tietosuojalaiksi

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa Ruotsi

Lakimieskoulutus EU:ssa Ruotsi Lakimieskoulutus EU:ssa Ruotsi Tietolähde: Sveriges Advokatsamfund (Ruotsin asianajajaliitto) huhtikuu 2014 KUVAUS Ruotsin KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJÄRJESTELMÄSTÄ 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen

Lisätiedot

Asianajajaoikeus. Laki, säännöt ja tapaohjeet. Markku Ylönen

Asianajajaoikeus. Laki, säännöt ja tapaohjeet. Markku Ylönen Asianajajaoikeus Laki, säännöt ja tapaohjeet Markku Ylönen ALMA TALENT Helsinki 2018 Tilaa ASIANAJAJAOIKEUS laki, säännöt ja tapaohjeet Alma Talent Shopista: shop.almatalent.fi 2., uudistettu painos Copyright

Lisätiedot

Asianajajaoikeus. Laki, säännöt ja tapaohjeet. Markku Ylönen

Asianajajaoikeus. Laki, säännöt ja tapaohjeet. Markku Ylönen Asianajajaoikeus Laki, säännöt ja tapaohjeet Markku Ylönen ALMA TALENT Helsinki 2018 Tilaa ASIANAJAJAOIKEUS laki, säännöt ja tapaohjeet Alma Talent Shopista: shop.almatalent.fi 2., uudistettu painos Copyright

Lisätiedot

YO-INFO K2016 ILMOITTAUTUMINEN 2.11.2015. Rehtori Mika Strömberg

YO-INFO K2016 ILMOITTAUTUMINEN 2.11.2015. Rehtori Mika Strömberg YO-INFO K2016 ILMOITTAUTUMINEN 2.11.2015 Rehtori Mika Strömberg LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS KEVÄT 2016? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS Lukio-opinnot yhteensä vähintään 75

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa Latvia

Lakimieskoulutus EU:ssa Latvia Lakimieskoulutus EU:ssa Latvia Tietolähde: Latvian valantehneiden asianajajien neuvosto (Latvijas Zvērinātu advokātu padome) huhtikuu 2014 KUVAUS Latvian KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJÄRJESTELMÄSTÄ 1.

Lisätiedot

TUTKINNON RAKENNE. Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli

TUTKINNON RAKENNE. Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli TUTKINNON RAKENNE Kaikille pakollinen koe: Äidin TUTKINNON RAKENNE Kaikille pakollinen koe: Äidin Näistä valittava kolme pakollista koetta: Ruotsi Vieras Matematiikka Reaalikoe TUTKINNON RAKENNE Kaikille

Lisätiedot

EU:n satamapalveluasetuksen valvonta ja muutoksenhaku

EU:n satamapalveluasetuksen valvonta ja muutoksenhaku EU:n satamapalveluasetuksen valvonta ja muutoksenhaku HE liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta 245/2018 Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 23.1.2019 Annaleena Mäkilä Suomen Satamaliitto

Lisätiedot

1 luku. Yleiset säännökset. Suomen Asianajajaliitto. Lausunto Dnro 48/2017. Asia: 1/41/2016. Yleiset kommentit

1 luku. Yleiset säännökset. Suomen Asianajajaliitto. Lausunto Dnro 48/2017. Asia: 1/41/2016. Yleiset kommentit Suomen Asianajajaliitto Lausunto 08.09.2017 Dnro 48/2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

METSÄSTÄJÄTUTKINNON VASTAANOTTAJAN KOULUTUS. 19.8.2011 Suomen riistakeskus 1

METSÄSTÄJÄTUTKINNON VASTAANOTTAJAN KOULUTUS. 19.8.2011 Suomen riistakeskus 1 METSÄSTÄJÄTUTKINNON VASTAANOTTAJAN KOULUTUS 19.8.2011 Suomen riistakeskus 1 METSÄSTÄJÄTUTKINNON VASTAANOTTAJAN TOIMINNAN PERUSTEET Laki riistanhoito- ja pyyntilupamaksusta 1 ja 2 Riistahallintolaki 2,

Lisätiedot

Kuntayhtymän nimi on Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymä ja sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki.

Kuntayhtymän nimi on Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymä ja sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki. ^IIT^ ^ 1 UUDENMAAN PÄIHDEHUOLLON KUNTAYHTYMÄN PERUSSOPIMUS 1 luku YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Nimi ia kotipaikka Kuntayhtymän nimi on Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymä ja sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki.

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tutkintavankeuden vaihtoehtona määrättyjä valvontatoimia koskevan puitepäätöksen kansallista täytäntöönpanoa ja soveltamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa

Lakimieskoulutus EU:ssa Lakimieskoulutus EU:ssa Pohjois-Irlanti Tietolähde: The Bar Council of Northern Ireland huhtikuu 2014 KUVAUS Pohjois-Irlannin KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJRJESTELMST 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen

Lisätiedot

LIIKENNELUPA- KURSSIT 2006-2007. Yhteisölupa Kotimaanluvasta yhteisöluvaksi Liikennetraktorilupa

LIIKENNELUPA- KURSSIT 2006-2007. Yhteisölupa Kotimaanluvasta yhteisöluvaksi Liikennetraktorilupa LIIKENNELUPA- KURSSIT 2006-2007 Yhteisölupa Kotimaanluvasta yhteisöluvaksi Liikennetraktorilupa YHTEISÖLUPA Ammattimaisen tavaraliikenteen harjoittaminen lukeutuu luvanvaraisiin elinkeinoaloihin. Koti-

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa Slovakia

Lakimieskoulutus EU:ssa Slovakia Lakimieskoulutus EU:ssa Slovakia Tietolähde: Slovenská advokátska komora huhtikuu 2014 KUVAUS Slovakian KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJÄRJESTELMÄSTÄ 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen koulutus/yliopistotason

Lisätiedot

YO-INFO 13.5.2014 KIERTOTUNTIKAAVIO KOEVIIKKO. Rehtori Mika Strömberg 14.5.2014

YO-INFO 13.5.2014 KIERTOTUNTIKAAVIO KOEVIIKKO. Rehtori Mika Strömberg 14.5.2014 YO-INFO 13.5.2014 Rehtori Mika Strömberg KIERTOTUNTIKAAVIO KOEVIIKKO - ensi lukuvuonna: valmistelu + koe + palautus - järjestys: 7 1 2 3 4 5 6 1 lv. 2014-2015 VALINNAT - kurssitarjottimen eka versio valmistui

Lisätiedot

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Laki oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain (100/2013) 1 luvun 1 ja 6 luvun 6 sekä lisätään

Lisätiedot

ASIANAJOTOIMISTON JÄRJESTÄMISESTÄ

ASIANAJOTOIMISTON JÄRJESTÄMISESTÄ ASIANAJOTOIMISTON JÄRJESTÄMISESTÄ ASIANAJAJATUTKINNON EETTINEN OSA 11.10.2018 Asianajaja Tuomo Vatanen ARKISTOINTI LIITON ASIAKIRJOJEN SÄILYTTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS KUN TEHTÄVÄ ON PÄÄTTYNYT, ASIAKKAALLE

Lisätiedot

Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA TALOYHTIÖ 2013

Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA TALOYHTIÖ 2013 Riidanratkaisumenettelyt asuntoosakeyhtiössä ja hyvä hallintotapa Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA 1 Hyvä hallintotapa Yhdenvertaisuusperiaate Läpinäkyvyys Ennakointi Ei vielä erillistä suositusta

Lisätiedot

(B 2) E U R O O P A N U N I O N I N A S I A N A J A J I E N T A P A O H J E E T

(B 2) E U R O O P A N U N I O N I N A S I A N A J A J I E N T A P A O H J E E T (B 2) E U R O O P A N U N I O N I N A S I A N A J A J I E N T A P A O H J E E T Vahvistettu yksimielisesti 28.11.1998 CCBE:n yleiskokouksessa, jossa 18 valtuuskuntaa edusti Euroopan Unionin asianajajaliittoja.

Lisätiedot

NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUKSET JA -SOPIMUSTEN TEKEMINEN

NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUKSET JA -SOPIMUSTEN TEKEMINEN NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUKSET JA -SOPIMUSTEN TEKEMINEN Opetushallitus 2001 ISBN 952 13 1064 2 1 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN DNO 70/011/2000 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava PÄIVÄMÄÄRÄ

Lisätiedot

Osuuskunnan toiminimi on Suomen Luotto-osuuskunta, ruotsiksi Finlands Kreditandelslaget ja sen kotipaikka on Helsinki.

Osuuskunnan toiminimi on Suomen Luotto-osuuskunta, ruotsiksi Finlands Kreditandelslaget ja sen kotipaikka on Helsinki. SUOMEN LUOTTO-OSUUSKUNTA 1 (5) 16.4.2013 SUOMEN LUOTTO-OSUUSKUNNAN SÄÄNNÖT 1 TOIMINIMI JA KOTIPAIKKA Osuuskunnan toiminimi on Suomen Luotto-osuuskunta, ruotsiksi Finlands Kreditandelslaget ja sen kotipaikka

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen soveltamisesta taloudellisiin seuraamuksiin tehdyn puitepäätöksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten

Lisätiedot

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Sitova ilmoittautuminen syksyn 2017 tutkintoon ti 2.5. - ma 29.5. Wilmassa. Ilmoittautumisen allekirjoittaminen kansliassa viim. ma 29.5. Kevään tutkintoon ilmoittautuminen

Lisätiedot

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 10.12.2011 VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Kouluttajakurssin

Lisätiedot

Purasten sukuseura ry:n säännöt. 1 Nimi ja kotipaikka

Purasten sukuseura ry:n säännöt. 1 Nimi ja kotipaikka Purasten sukuseura ry:n säännöt 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Purasten sukuseura ry ja kotipaikka Rautalammin kunta. Näissä säännöissä yhdistyksestä käytetään nimitystä sukuseura tai seura.

Lisätiedot

Lakeuden Tokoilijat ry. yhdistyksen säännöt

Lakeuden Tokoilijat ry. yhdistyksen säännöt Lakeuden Tokoilijat ry yhdistyksen säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Lakeuden Tokoilijat ry ja sen kotipaikka on Ilmajoki. 2. Tarkoitus ja toiminnan laatu Yhdistyksen tarkoituksena

Lisätiedot

Kotitalousopettejan koulutus Työjärjestys/2. vsk Syyslukukausi 2004 31.8.2004 1.9.2004

Kotitalousopettejan koulutus Työjärjestys/2. vsk Syyslukukausi 2004 31.8.2004 1.9.2004 36 30.8.2004 KESKI 31.8.2004 1.9.2004 2.9.2004 3.9.2004 11.45 12.15-37 KESKI 6.9.2004 7.9.2004 8.9.2004 9.9.2004 10.9.2004 Soljanto 115 Graves Fabianink. 26 ks8 Perhekasvatus/Family Asunnon hoidon käytännöt

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa Alankomaat

Lakimieskoulutus EU:ssa Alankomaat Lakimieskoulutus EU:ssa Alankomaat Tietolähde: Alankomaiden asianajajaliitto (Nederlandse Orde van Advocaten) huhtikuu 2014 KUVAUS Alankomaiden KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJÄRJESTELMÄSTÄ 1. Ammattiin

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 5 päivänä toukokuuta 2011. 394/2011 Laki. riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa

Julkaistu Helsingissä 5 päivänä toukokuuta 2011. 394/2011 Laki. riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä toukokuuta 2011 394/2011 Laki riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa Annettu Helsingissä 29 päivänä huhtikuuta

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 08.04.2005 KOM(2005)131 lopullinen 2005/0031(CNS) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisön sekä Islannin tasavallan ja Norjan kuningaskunnan välillä niistä perusteista

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 95/2005 vp. Hallituksen esitys laiksi ylioppilastutkinnon järjestämisestä. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 95/2005 vp. Hallituksen esitys laiksi ylioppilastutkinnon järjestämisestä. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 95/2005 vp Hallituksen esitys laiksi ylioppilastutkinnon järjestämisestä Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi ylioppilastutkinnon järjestämisestä (HE 31/2005 vp).

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto PÖYTÄKIRJA No 6/2015 42. Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kh Piällysmies. Otsikko Sivu

Etelä-Savon maakuntaliitto PÖYTÄKIRJA No 6/2015 42. Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kh Piällysmies. Otsikko Sivu Etelä-Savon maakuntaliitto PÖYTÄKIRJA No 6/2015 42 Tarkastuslautakunta Kokousaika 16.12.2015 kello 15:00-18:00 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kh Piällysmies Asialista: Otsikko

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta 2014 788/2014 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 3 päivänä lokakuuta 2014 Eduskunnan

Lisätiedot

SPKL tuomarikoulutusohje

SPKL tuomarikoulutusohje Suomen Palveluskoiraliitto (SPKL) ry TUOMARIKOULUTUS Koulutusohjelma: - peruskurssi - lajikurssi - ylituomarikurssi - koearvostelut - loppuarvostelu tuomarikollegiolle Jäsenyhdistykset anovat tuomarikurssin

Lisätiedot

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 26.4.2012. Tervetuloa!

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 26.4.2012. Tervetuloa! Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 26.4.2012 Tervetuloa! Ylioppilastutkinnon yleiset käytännöt Syksyn 2012 ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuminen ja osallistuminen rehtori Satu Nokelainen Opiskeltavien aineiden

Lisätiedot

YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut. rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio

YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut. rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio KEVÄT 2018? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS LUKION PÄÄTTÖTODISTUS Lukio-opinnot

Lisätiedot

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa

TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 1 2 TAIDEYLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS Hyväksytty Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 11.12.2012 3 4 5 6 7 I LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Soveltamisala Sen lisäksi,

Lisätiedot

YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg

YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN 8.5.2017 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILAS (KEVÄT 2018?) LUKION KURSSIT (LUKION PÄÄTTÖTODISTUS) AMMATTIOPISTON KURSSIT (AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO) YLIOPPILASKIRJOITUKSET

Lisätiedot

Valmennuskurssi oikeustieteellisen alan valintakokeisiin 2019

Valmennuskurssi oikeustieteellisen alan valintakokeisiin 2019 Oikeusteoria Valmennuskurssi oikeustieteellisen alan valintakokeisiin 2019 Luento käsittelee valintakoekirjallisuuden Tapio Määttä & Mirjami Paso: Johdatus oikeudellisen ratkaisun teoriaan 1 lukua. Oikeudellinen

Lisätiedot

2 Yhdistys on aatteellinen ja voittoa tavoittelematon yhdistys. 1. järjestää esitelmätilaisuuksia ja muuta tiedotustoimintaa

2 Yhdistys on aatteellinen ja voittoa tavoittelematon yhdistys. 1. järjestää esitelmätilaisuuksia ja muuta tiedotustoimintaa HELSINGIN PSYKOTERAPIAYHDISTYS r.y. HELSINGFORS PSYKOTERAPIFÖRENING r.f. SÄÄNNÖT YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA 1 Yhdistyksen nimi on Helsingin Psykoterapiayhdistys r.y., Helsingfors Psykoterapiförening

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle metsälainsäädännön eräiden viittaussäännösten tarkistamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan teknisesti muutettaviksi metsänhoitoyhdistyksistä annetun

Lisätiedot

UE-MD 1103/15 HKE/phk 1 DGC 2A

UE-MD 1103/15 HKE/phk 1 DGC 2A EUROOPAN UNIONIN JA MOLDOVAN TASAVALLAN VÄLINEN ASSOSIAATIO Tulliasioiden alakomitea Bryssel, 20. tammikuuta 2015 (OR. en) UE-MD 1103/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EU:N JA MOLDOVAN TASAVALLAN TULLIASIOIDEN

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2015 COM(2015) 292 final 2015/0131 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS terrorismin ennaltaehkäisyä koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen (ETS 196) allekirjoittamisesta Euroopan

Lisätiedot

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 9.4.2015 VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS KOULUTTAJAKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Kouluttajakurssin

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 2/ SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 2/ SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 2/2019 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 10 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 11 KOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS 3 12 HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAN KATSAUS (KLO 17) 3 13 TILINPÄÄTÖKSEN

Lisätiedot

PE-CONS 22/1/16 REV 1 FI

PE-CONS 22/1/16 REV 1 FI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Strasbourg, 6. heinäkuuta 2016 (OR. en) 2015/0906 (COD) LEX 1684 PE-CONS 22/1/16 REV 1 JUR 214 INST 212 COUR 28 CODEC 644 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON

Lisätiedot

KOE- JA KURSSITIEDOTE

KOE- JA KURSSITIEDOTE KOE- JA KURSSITIEDOTE 1.8.2012 Tiedotteen sisältö: Kokeet 1 Öljylämmitysalan kurssi 3 Öljylämmitysalan asennustyöt 4 Säiliöntarkastustyöt 5 Kaasuasennustyöt 6 Lämmityslaitteistojen sähköasennustyöt 7 ASENNUSALAN

Lisätiedot

YHTIÖKOKOUSKUTSU. 6. Vuoden 2015 tilinpäätöksen, konsernitilinpäätöksen, toimintakertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen esittäminen

YHTIÖKOKOUSKUTSU. 6. Vuoden 2015 tilinpäätöksen, konsernitilinpäätöksen, toimintakertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen esittäminen YHTIÖKOKOUSKUTSU Comptel Oyj:n osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään keskiviikkona 6.4.2016 kello 16.30 Messukeskuksen kokoustilassa 208, osoitteessa Messuaukio 1, 00520

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 26.11.2012 Voimaantulo 1.1.2013 Sisällysluettelo: ORIVEDEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ... 3 1 Soveltamisala...3

Lisätiedot

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla:

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: Lukioasetus 6.11.1998/810 Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: 1 luku Opetus 1 Opetuksen määrä Opetusta eri oppiaineissa ja opinto-ohjausta

Lisätiedot

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 37/2009 vp Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.)

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.) TU-C3010 Projektien (5 op.) Kevät 2018 Kurssin tavoitteet ja sisältö Kurssin tavoitteena on opettaa opiskelijoille projektiliiketoiminnan, erityisesti projektinhallinnan käsitteet, toimintatavat ja menetelmät.

Lisätiedot

KITTILÄN KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

KITTILÄN KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ KITTILÄN KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kvalt 8.4.2013 37 Voimaantulo: 1.5.2013 1 SOVELTAMISALA Luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta,

Lisätiedot

VTS. VAKUUTUSTUTKINTOTOIMINNAN OHJESÄÄNTÖ Vakuutustutkinto, VTS

VTS. VAKUUTUSTUTKINTOTOIMINNAN OHJESÄÄNTÖ Vakuutustutkinto, VTS VTS VAKUUTUSTUTKINTOTOIMINNAN OHJESÄÄNTÖ Vakuutustutkinto, VTS Sisällys 1 TUTKINNON TOIMEENPANO JA TARKOITUS... 3 1.1 Tutkinnon järjestäjä... 3 1.2 Tutkinnon tarkoitus... 3 2 VAKUUTUSTUTKINTO... 3 2.1

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin liittyvien yksityisoikeudellisten asioiden käsittely kuuluu Helsingin käräjäoikeuden toimivaltaan:

Seuraaviin päätöksiin liittyvien yksityisoikeudellisten asioiden käsittely kuuluu Helsingin käräjäoikeuden toimivaltaan: HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI MUUTOKSENHAKUOHJEET HUS-KUNTAYHTYMÄN HALLITUS Kokouspäivä 21.9.2015 Pykälät 102-108 Sivut 1-21 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Abien vanhempainilta Tervetuloa

Abien vanhempainilta Tervetuloa Abien vanhempainilta 21.1.2019 Tervetuloa Vanhempainillan aiheet Jatkokoulutukseen hakemisesta Kevään yo-kirjoitukset, valmistautuminen yo-kokeeseen, lukio-opinnot päätökseen Ryhmänohjaajien tapaaminen

Lisätiedot

ASIANAJAJATUTKINTOUUDISTUS / ASIANAJAJA VS. LUPALAKIMIES Suomen Asianajajaliiton Nuorten Päivät 17.9.2010

ASIANAJAJATUTKINTOUUDISTUS / ASIANAJAJA VS. LUPALAKIMIES Suomen Asianajajaliiton Nuorten Päivät 17.9.2010 ASIANAJAJATUTKINTOUUDISTUS / ASIANAJAJA VS. LUPALAKIMIES Suomen Asianajajaliiton Nuorten Päivät Risto Sipilä varapuheenjohtaja, Suomen Asianajajaliitto ASIANAJAJATUTKINTOUUDISTUS MIKSI Päivityksen tarve

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN OPINNOILLE

ILMOITTAUTUMINEN OPINNOILLE 1 (5) ILMOITTAUTUMINEN OPINNOILLE Opintojen toteutuksille tulee ilmoittautua SoleOPSissa niiden ilmoittautumisaikana joko HOPSilta tai toteutussuunnitelmalta. Ilmoittautumisajat - syksyn opinnoille 15.4.

Lisätiedot

HALLITUKSEN EHDOTUS VARSINAISELLE YHTIÖKOKOUKSELLE 24.3.2011 YHTIÖJÄRJESTYKSEN MUUTTAMISEKSI

HALLITUKSEN EHDOTUS VARSINAISELLE YHTIÖKOKOUKSELLE 24.3.2011 YHTIÖJÄRJESTYKSEN MUUTTAMISEKSI 1(7) HALLITUKSEN EHDOTUS VARSINAISELLE YHTIÖKOKOUKSELLE 24.3.2011 YHTIÖJÄRJESTYKSEN MUUTTAMISEKSI 1 Yhtiöjärjestyksen muuttaminen Hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että yhtiöjärjestyksen

Lisätiedot

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta 1 Keski-Pohjanmaan liiton hallintosääntö 1.1.2011 30 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Ulkoinen valvonta järjestetään toimivasta johdosta riippumattomaksi. Ulkoisesta valvonnasta vastaavat tarkastuslautakunta

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA. Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 24.1. 2005 11

KEMIN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA. Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 24.1. 2005 11 Luottamushenkilöiden palkkio- ja matkustussääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1.1.2005 ALKAEN Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 24.1. 2005 11 Muutos KV 28.8.2006

Lisätiedot

Suomen yleislääketieteen yhdistys ry Säännöt

Suomen yleislääketieteen yhdistys ry Säännöt Suomen yleislääketieteen yhdistys ry Säännöt Suomen yleislääketieteen yhdistyksen julkaisuja n:o 9 Tampere 1997 Suomen yleislääketieteen yhdistys ry Säännöt Hyväksytty vuosikokouksessa 15.3.1991 Oikeusministeriön

Lisätiedot