05/2011 SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA LEMMIKKISI HAMPAIDENHOIDOSTA. -hammashoitosarja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "05/2011 SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA LEMMIKKISI HAMPAIDENHOIDOSTA. -hammashoitosarja"

Transkriptio

1 05/2011 SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA LEMMIKKISI HAMPAIDENHOIDOSTA -hammashoitosarja

2 Koiran ja kissan hampaiden hoito Miksi lemmikkien hammashoito on tärkeää? Ientulehdus on koiran ja kissan tavallisimpia tauteja. Ientulehduksen syynä on plakki eli hampaiden pinnalle kertyvä bakteerimassa. Plakin kovettuessa muodostuu hammaskiveä, joka on helppo havaita kellertävän ruskeana kovana kerroksena hampaiden pinnalla. Puhdistamattomissa hampaissa plakki ja hammaskivi työntyvät ikenen alle, jonne syntyy otolliset olosuhteet kudoksia hajottaville bakteereille. Ulospäin havaittavia oireita ovat plakin ja hammaskiven lisäksi ikenien punoitus ja verenvuoto sekä pahanhajuinen hengitys. Se, mitä paljaalla silmällä ei nähdä, on kuitenkin vielä tärkeämpää. Vakavassa tulehduksessa nimittäin hampaan kiinnityskudos löystyy, ympäröivä luu katoaa, ja lopulta hammas irtoaa. Joskus koko leukaluu voi tulehtua tai jopa murtua. Kuva: Jean-Christophe Maury Kuva: Jan Bellows Kuva: Jan Bellows Ientulehdus: Ien on punoittava ja turvonnut. Hampaiden pintaa päällystää plakkikerros. Eläinlääkärin suorittamalla puhdistuksella ja säännöllisellä kotihoidolla voidaan parantaa tulehdus. Vakava parodontiitti: Ien punoittaa ja vuotaa verta. Ienraja on vetäytynyt. Hampaita päällystää paksu plakki- ja hammaskivikerros. Hammasta ympäröivä luu on jo osittain kadonnut aiheuttaen hampaan juuren paljastumisen. Kroonisesta tulehduksesta ientaskussa lähtee bakteeripäästöjä verenkierron mukana muihin elimiin kuten sydämeen, munuaisiin ja maksaan. Nämä hampaat joudutaan todennäköisesti poistamaan. Jatkuva plakki hampaiden pinnalla ja ientaskuissa toimii myös valtavana bakteerivarastona, josta voi lähteä bakteeripäästöjä verenkiertoon esimerkiksi ienhaavojen kautta. Bakteerit voivat siten aiheuttaa tulehdusta muissa elimissä kuten maksassa ja munuaisissa, lisätä tulehdusriskiä sydänläppävikaisilla potilailla sekä vaikeuttaa diabeteksen hoitoa. Huolellisella hoidolla ientulehdus voidaan estää, mutta mikäli tulehdus on jo edennyt hammasta ympäröivään luuhun asti, ei paluuta terveeseen kudokseen enää ole. Siinä vaiheessa hoidon tarkoituksena on enää vain estää taudin paheneminen. Kuva: Jan Bellows Alkava parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus: Ien punoittaa ja vuotaa verta. Ienraja on hiukan vetäytynyt, ja hampaita päällystää plakki sekä hammaskivi. Todennäköisesti hammasta ympäröivä luukato on jo alkanut. Kuva: ELL Helena Kuntsi-Vaattovaara Varsinkin pienillä koirilla hampaat muodostavat suuren osan leukojen tukirakennetta. Tässä krooninen tulehdus on johtanut vakavaan luukatoon hampaiden ympärillä. Nämä hampaat joudutaan todennäköisesti poistamaan, mikä heikentää leukaluuta entisestään.

3 Miten hampaita hoidetaan? Hoidon tarkoituksen on poistaa plakkia sekä estää uuden plakin kertyminen. Aivan ensiksi kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin, joka suorittaa hampaiden ja suun tutkimuksen sekä tarvittaessa puhdistaa hampaat myös ienrajan alta sekä kiillottaa ne. Tällainen hoito vaatii aina nukutuksen. Uuden plakin muodostuminen alkaa kuitenkin jo muutaman tunnin sisällä puhdistuksesta, joten hoidon hyöty jää kovin lyhytaikaiseksi, ellei hampaiden puhdistusta jatketa myös kotona. Hampaiden harjaus Tehokkain tapa poistaa plakkia on päivittäinen hampaiden harjaus. Jokainen meistä varmaan tietää, miltä omat hampaat tuntuvat, jos harjauksen jättää välistä yhdenkin päivän ajan! Lemmikki kannattaa totuttaa hampaiden harjaukseen jo pikkupentuna, aivan kuten kynsien leikkaukseen sekä korvien ja turkin hoitoon. On lisäksi helpompaa totuttaa lemmikki harjaukseen, kun ikenet vielä ovat terveet. Harjoittelu kannattaa aloittaa asteittain: Aloita lemmikkisi totuttelu suun käsittelyyn hieromalla kuonoa sekä huulia. Muista kehua ja palkita lemmikki heti, kun se pysyy kiltisti paikallaan ja antaa sinun tehdä tämän! Sen jälkeen voit antaa lemmikin maistaa hyvänmakuista eläinten hammastahnaa sormen päästä ja laittaa hiukan tahnaa huulen sisäpinnalle tai hampaalle. Kuva: ELL Helena Kuntsi-Vaattovaara Kuva: ELL Helena Kuntsi-Vaattovaara

4 Seuraavassa vaiheessa voit ruveta puhdistamaan hampaita esimerkiksi sormen ympärille käärityllä sideharsolla tai sormiharjalla. Mahdollisimman nopeasti tämän jälkeen kannattaa kuitenkin siirtyä käyttämään pehmeää, kiilamaista eläimille tarkoitettua hammasharjaa, sillä sen nailonharjakset puhdistavat hampaat paljon tehokkaammin kuin sideharso tai sormiharja. Purista tahna syvälle harjasten väliin, niin ettei lemmikki saa sitä heti nuolaistua pois. Harjaus kannattaa aloittaa alueilta, joihin on helppo ulottua, kuten etu- ja kulmahampaista. Älä yritä heti avata lemmikin suuta, vaan harjaa aluksi ainoastaan hampaiden ulkopinnat. Aseta harja noin 45 asteen kulmaan hampaisiin nähden, niin että harjakset ulottuvat myös ikenien alle ja liikuttele harjaa pyörivin, nykyttävin liikkein. Harjaa ensin vain muutama hammas kerrallaan, ja palkitse aina lemmikki harjauksen jälkeen. Lemmikin totuttua suun käsittelyyn, voit ulottaa harjauksen taempien hampaiden ulkopinnoille, ja lopulta avata suun hampaiden sisä- ja purupintojen puhdistamiseksi. Muista ainakin alussa aina palkita lemmikki heti harjauksen jälkeen. Koirien palkitsemiseksi käy esimerkiksi leikkituokio tai puruluu, ja useimmat kissat nauttivat silittelystä. Hampaiden harjaus kannattaa ottaa osaksi päivittäisiä rutiineja esimerkiksi niin, että koira tietää pääsevänsä iltalenkille vasta hampaiden harjauksen jälkeen. Kissan hampaiden harjaaminen voi olla helpointa kissan asettuessa päivätai iltatorkuilleen. Tärkeää: Aloita harjaaminen ajoissa, mieluiten jo pikkupentuna. Totuta lemmikki harjaukseen asteittain. Älä yritä heti avata suuta. Vaikka et koskaan pystyisi harjaamaan muuta kuin hampaiden ulkopinnat, se kannattaa silti. Säännöllisyys on tärkeää - harjaa hampaat päivittäin. Muista palkkio!

5 Muut harjausta täydentävät keinot Mikäli päivittäinen hampaiden harjaus ei ole mahdollista, apu voi löytyä esim. kemiallisista plakin poistajista tai lemmikin pureskeluaktiviteetin lisäämisestä. Kemiallisista plakin poistajista klooriheksidiini on tehokkain. Lemmikin pureskeluaktiviteetin lisääminen auttaa myös plakin poistossa. Markkinoilla on erilaisia tuotteita kovista kekseistä kuivattuihin siankorviin sekä kumi- ja nailonleluihin. Oikeat luut ja kovat nailonlelut murtavat koiran hampaita helposti. Lisäksi luut aiheuttavat monille koirille suolisto-ongelmia kuten ummetusta tai ripulia. Raa at luut voivat myös toimia tulehduksenaiheuttajina ihmisille ja eläimille. Useiden markkinoilla olevien tuotteiden toimivuudesta ei ole olemassa tieteellistä näyttöä. Hampaiden harjaus on kuitenkin ainut keino puhdistaa plakkia myös ienrajan alta, jossa plakki aiheuttaa eniten tuhoja. Päivittäisen hampaiden harjauksen veroista plakin poistajaa ei vielä ole keksitty! Nämä ohjeet antoi sinulle ELL Helena Kuntsi-Vaattovaara, Eläinlääkäriasema Anident, Veikkola. VIRBAC C.E.T. hammashoitosarjaan kuuluvat seuraavat tuotteet: Makupalat koirille alle 10 kg, 15 kpl. Makupalat koirille kg, 15 kpl. Makupalat koirille yli 30 kg, 15 kpl. Makupalojen koostumus: maissitärkkelys, glyseriini, soijaproteiini, riisijauho, makuaineet, sorbitoli, maissijohdannaiset, klooriheksidiini, säilöntäaineet. Säännöllinen puruluiden anto auttaa hampaiden puhtaanapidossa sekä edistää ikenien terveyttä. Z-muoto nopeuttaa ja tarkentaa mekaanista puhdistustehoa. Suositellaan annettavaksi aina aterioiden jälkeen. Erityisen tärkeää on antaa makupala päivittäin jos koiran hampaita pestään harvoin tai ei lainkaan. Hammastahna kissoille 43 g. Kalanmakuinen. Hammastahna + harja kissoille 43 g. Kalanmakuinen. Hammastahna koirille ja kissoille 70 g. Kananmakuinen. Hammastahna + harja koirille 70 g. Kananmakuinen. Minihammasharja + tahna 12 g. Kananmakuinen. Hexarinse 237 ml. Suun desinfiointiin, sisältää klooriheksidiiniä. Vain eläinlääkäreiden välityksellä. Vet aquadent 500 ml. Lisätään juomaveteen päivittäin.

6 Vet aquadent Eläinlääkäreiden kehittämä Vet aquadent on maistuva päivittäin juomaveteen lisättävä liuos, joka estää plakin ja hammaskiven syntymistä sekä raikastaa hengitystä. Tieteellisten tutkimuksien mukaan Vet aquadentin säännöllinen käyttö vähentää plakin ja hammaskiven muodostumista yli 50 %, joten Vet aquadent on hyödyllinen lisä lemmikkisi jokapäiväiseen suuhygieniaan. KÄYTTÖOHJEET JA ANNOSTELU: Yli 6 kk vanhoille koirille ja kissoille: Sekoitetaan juomaveteen suhteessa 6 ml Vet aquadent / 250 ml juomavettä.sekoitus vaihdetaan päivittäin tuoreeseen. AINESOSAT: Puhdistettu vesi, klooriheksidiinidiglukonaatti 0,049 %, ksylitoli 0,5 % (5 mg/ ml), glyseriini, hydroksimetyyliselluloosa, polysorbaatti 20, kaliumsorbaatti, natriumbentsoaatti, ohramallasuute. TIETOA KSYLITOLISTA LEMMIKEILLE Ksylitoli on myrkyllistä koirille annoksella 150 mg/ elopainokilo. Tällä annoksella koirille voi kehittyä hypoglykemia, koska insuliinin määrä veressä nousee liian korkeaksi. Ksylitolin määrä Vet Aquadentissa on 0,5 % eli 5 mg/ml. Ohjeannoksella 6 ml Vet Aquadent / 250 ml juomavettä ksylitolin määrä liuoksessa on 30 mg. Kun 10 kg painava koira juo 256 ml tätä sekoitusta, se vastaa 3 mg ksylitolia / elopainokilo tällä koiralla, mikä on 50 kertaa alle toksisen annoksen 150 mg /kg. Toisin sanoen 10 kg koiran pitäisi juoda 12,5 litraa kyseistä liuosta päivittäin saadakseen mahdollisia myrkytysoireita. Kissoille ei ole määritetty myrkytysrajaa ksylitolille. Vet Aquadent on ollut markkinoilla useita vuosia Kanadassa ja USA:ssa, eikä tiedossa ole myrkytystapauksia. (Lähde: Risk Assesment of Xylitol in Dogs and Cats, ASPCA Animal Poison Control Center, Urbana, IL, February 2006.) Huom! 1 pala ksylitolipurukumia saattaa sisältää jopa 1000 mg ksylitolia, eli pienikokoinen koira voi saada pahojakin myrkytysoireita jo 1-2 palasta täysksylitolipurukumia. Virbac C.E.T. -hammashoitotuotteet markkinoi Karkkila puh. (09) Kysy lisää lemmikkisi hampaidenhoidosta eläinlääkäriltäsi

Kissaa on suuhun katsominen. Kissojen hampaidenhoito-opas

Kissaa on suuhun katsominen. Kissojen hampaidenhoito-opas Kissaa on suuhun katsominen Kissojen hampaidenhoito-opas Kissa ei osaa hoitaa hampaitaan Aikuisella kissalla on 30 hammasta. Hampaan näkyvää osaa kutsutaan kruunuksi ja ikenen alla olevaa osaa juureksi,

Lisätiedot

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Esitteitä 2008:8 ISSN 1236-2123 ISBN 978-952-00-2602-8 (PDF) Tämä esite on saatavilla verkosivuiltamme useilla kielillä. Sitä voi kopioida ja jakaa vapaasti. SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Voit itse pitää huolta

Lisätiedot

- Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi?

- Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi? Tervettä elämää munuaissairauden kanssa - Miten suun ja hampaiden hoito lisää hyvinvointiasi? Suuhygienisti, sairaanhoitaja Heidi Hänninen Tays/Suu- ja leukasairauksien poliklinikka Suun terveys osana

Lisätiedot

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi Omevio Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen UUTUUS iholle ja turkille Mitä välttämättömät rasvahapot ovat? Välttämättömät rasvahapot ovat koirien ja kissojen ihon terveyttä

Lisätiedot

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO SUUN JA HAMPAIDEN HOITO www.eksote.fi Voit itse pitää huolta suun ja hampaiden terveydestä syömällä terveellisesti, harjaamalla hampaasi kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja käymällä säännöllisesti

Lisätiedot

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro!

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Su(u)n vuoro! Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Tupakkatuotteet vahingoittavat koko elimistöä. Tupakointi aiheuttaa useita sairauksia sekä vaikeuttaa monien sairauksien hoitoa ja heikentää

Lisätiedot

Jäsenlehti 2/2009 2008

Jäsenlehti 2/2009 2008 2008 Jäsenlehti 2/2009 Jäsenlehti 2/2009 Sisällys Yhteystiedot... 1 Puheenjohtajan palsta... 2 Eläinlääkärin palsta: Hampaista... 3 Mätsärijuttu... 6 Match ja Spitz Show 6.9.... 7 Ksylitolimyrkytys...

Lisätiedot

Onni on terve suu OPAS SUUN OMAHOITOON

Onni on terve suu OPAS SUUN OMAHOITOON Onni on terve suu OPAS SUUN OMAHOITOON Opas suun omahoitoon Lähes kaikki suun sairaudet ovat ehkäistävissä ja hoidettavissa potilaan ja suun terveyden ammattilaisen hyvällä yhteistyöllä. Koska monet suun

Lisätiedot

SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI

SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI SUUPALAT OMAHOITOSI TUEKSI SISÄLLYS SUUN OMAHOITO... 3 Hampaiden harjaus... 3 Harjaustekniikka... 5 Hammasvälien puhdistaminen... 9 Hammasproteesien puhdistaminen... 12 RAVINNON VAIKUTUS SUUN TERVEYTEEN...

Lisätiedot

Joka viidennen aikuisen vaiva

Joka viidennen aikuisen vaiva Kuiva suu ei laula. Joka viidennen aikuisen vaiva Suun kuivuus (kserostomia) johtuu alentuneesta syljen erityksestä ja hoitamattomana horjuttaa ihmisen koko yleisterveyttä ja hyvinvointia. Suun kuivumisesta

Lisätiedot

KOIRA JA KISSA PARODONTIITTIPOTILAANA

KOIRA JA KISSA PARODONTIITTIPOTILAANA Kirjoittaja: Helena Kuntsi-Vaattovaara, ELL, Diplomate of American Veterinary Dental College, Diplomate of European Veterinary Dental College Eläinlääkäriasema Anident Lamminpääntie 43, 02880 Veikkola

Lisätiedot

Puijon Diabetesyhdistys Ry

Puijon Diabetesyhdistys Ry Puijon Diabetesyhdistys Ry 1 Johdanto 2 Diabetes ja suun terveys 2.1 Näin voit ehkäistä suun sairauksia 3 Ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti 4 Hampaiden reikiintyminen eli

Lisätiedot

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä Suun hyvinvointi Aineiston on koonnut Sari Kyytinen, Ehkäisevän suun terveydenhuollon osatoiminnasta vastaava hammaslääkäri, Palokan th ky sari.kyytinen@palokkatk.fi Sisältö 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali

Lisätiedot

Heta ja Oiva hammashoidossa

Heta ja Oiva hammashoidossa Heta ja Oiva hammashoidossa Innokkaana lähdössä Ihana aamu: emäntä varustaa autoon meidän pesän. Harvoin päästään mukaan, mutta aina silloin on tiedossa jotain tosi innostavaa. Ei haitannut, vaikka ei

Lisätiedot

Hampaat ja hammashoito. Oma nimi Työn päivämäärä

Hampaat ja hammashoito. Oma nimi Työn päivämäärä Hampaat ja hammashoito Oma nimi Työn päivämäärä Sisällys Sisällys... 1 1 Helli hampaitasi hetki päivässä... 2 Nuoret aikuiset välinpitämättömiä... 2 Hammaslanka ikenien ilo... 3 Suu vaahdossa valkoiset

Lisätiedot

Diabetes ja ienongelmat?

Diabetes ja ienongelmat? Diabetes ja ienongelmat? Ienten terveyteen liittyviä suosituksia meridol -tutkimuksista Tieteellinen neuvonta: Prof. tri Thomas Kocher, Greifswaldin yliopisto. Parodontologian, hampaiden terveyden ja lasten

Lisätiedot

Miksi suuta pitää hoitaa?...3 Kun muistisairaus todetaan...4 Suun puhdistus...5 Terveellinen ruokavalio...7 Kuiva suu...9 Suun sieni-infektio...

Miksi suuta pitää hoitaa?...3 Kun muistisairaus todetaan...4 Suun puhdistus...5 Terveellinen ruokavalio...7 Kuiva suu...9 Suun sieni-infektio... Miksi suuta pitää hoitaa?...3 Kun muistisairaus todetaan.....4 Suun puhdistus......5 Terveellinen ruokavalio......7 Kuiva suu....9 Suun sieni-infektio....11 Proteesien puhdistus.12 Tietoa suun hoidosta

Lisätiedot

Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas

Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas Lukijalle Suun terveyteen liittyvät terveystavat vakiintuvat jo varhaislapsuudessa. Suun terveydellä on merkitys ihmisen kokonaisterveydelle. Monet

Lisätiedot

Kissa: Leikkauksen jälkeisen kivun lievitys kohdun ja munasarjojen poistoleikkauksen sekä pienten pehmytkudoskirurgisten toimenpiteiden jälkeen.

Kissa: Leikkauksen jälkeisen kivun lievitys kohdun ja munasarjojen poistoleikkauksen sekä pienten pehmytkudoskirurgisten toimenpiteiden jälkeen. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Acticam 5 mg/ml injektioneste, liuos koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml Acticam 5 mg/ml injektionesteliuosta sisältää: Vaikuttavat aineet Meloksikaami

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Hammaslääkärin tai lääkärin määräyksestä: Pre- ja postoperatiivinen desinfiointi suukirurgiassa ja parodontaalisessa kirurgiassa.

VALMISTEYHTEENVETO. Hammaslääkärin tai lääkärin määräyksestä: Pre- ja postoperatiivinen desinfiointi suukirurgiassa ja parodontaalisessa kirurgiassa. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Corsodyl 2 mg/ml liuos suuonteloon 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Klooriheksidiiniglukonaatti 2 mg/ml Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 3. LÄÄKEMUOTO

Lisätiedot

Hammaslääkärikeskus Apollonia

Hammaslääkärikeskus Apollonia APOLLONIA 1 Hammaslääkärikeskus Apollonia Vuonna 1987 perustettu HML-keskus Apollonia on nimetty hammaslääketieteen suojelupyhimyksen Apollonian mukaan. Vastaanottomme sijaitsee ydinkeskustassa historiallisessa

Lisätiedot

Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus.

Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus. Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus. Vanhempien tulee valvoa lastensa hampaiden hoitoa aina yläkouluikään asti. Suomalaisten

Lisätiedot

Suun terveys osana hyvää ravitsemusta

Suun terveys osana hyvää ravitsemusta www.denta.fi Suun terveys osana hyvää ravitsemusta 27.1.2015 Suuhygienisti, Ttm Anna Dahlgren -Kuvat poistettu Terve suu Terve suu on kokonaisuus, jolla tarkoitetaan oireettomia hampaita ja niiden kiinnityskudoksia

Lisätiedot

Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. Suun omahoito-opas ALKUSANAT Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. Suun omahoito-oppaassa käsitellään

Lisätiedot

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus.

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus. Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus Töölön sairaala TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Topeliuksenkatu 5, Helsinki Vuodeosasto puh. 09-47187442

Lisätiedot

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Jos haittavaikutuksia ilmenee, tulee hoito keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Jos haittavaikutuksia ilmenee, tulee hoito keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Meloxoral 0,5 mg/ml oraalisuspensio kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml sisältää: Vaikuttava aine: Meloksikaami 0,5 mg Apuaine: Natriumbentsoaatti 1,75 mg Täydellinen

Lisätiedot

Cloetta Fazer Makeiset Oy taustatiedote 11.11.2008

Cloetta Fazer Makeiset Oy taustatiedote 11.11.2008 Cloetta Fazer Makeiset Oy taustatiedote 11.11.2008 Ksylitoli tänään: edut ja käyttösuositukset Asiantuntijahammaslääkäri Helinä Keskinen Ksylitolin terveysvaikutukset - Mitä eroa on ksylitolipurukumilla

Lisätiedot

VETERINARY DENTAL HEALTH PROGRAMME KUINKA EDISTÄÄ LEMMIKIN SUUHYGIENIAA?

VETERINARY DENTAL HEALTH PROGRAMME KUINKA EDISTÄÄ LEMMIKIN SUUHYGIENIAA? VETERINARY EXCLUSIVE DENTAL HEALTH PROGRAMME KUINKA EDISTÄÄ LEMMIKIN SUUHYGIENIAA? Alkusanat Kissoilla ja koirilla esiintyy suu- ja hammassairauksia aivan kuten ihmisilläkin. Niiden hampaita uhkaavat jatkuvasti

Lisätiedot

LÄÄKKEEN ANTAMINEN KISSALLE

LÄÄKKEEN ANTAMINEN KISSALLE LÄÄKKEEN ANTAMINEN KISSALLE Kissalle määrätty lääkekuuri on erittäin tarkeää antaa ohjeiden mukaan loppuun saakka. Kuitenkin kissan lääkitseminen voi joskus osoittautua haasteelliseksi. Lääkkeen antajan

Lisätiedot

Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla

Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 26.10.2015 ls 6 Hygieniahoitaja Raija Järvinen p. 040

Lisätiedot

JORDAN CLEAN OPTIMAALISTA HAMPAIDEN PUHDISTUSTA JA PALKITTUA MUOTOILUA

JORDAN CLEAN OPTIMAALISTA HAMPAIDEN PUHDISTUSTA JA PALKITTUA MUOTOILUA JORDAN CLEAN OPTIMAALISTA HAMPAIDEN PUHDISTUSTA JA PALKITTUA MUOTOILUA Jordan Powered by Wilfa -sähköhammasharjat on kehitetty yhteistyössä kokeneen suunhoitotuotteiden ja hammasharjojen valmistajan Jordanin

Lisätiedot

Odottavien perheiden suun terveyden huolto

Odottavien perheiden suun terveyden huolto Odottavien perheiden suun terveyden huolto Sisältö Ravinto Hampaat Puhdistus Karies Imetys Hampaiden puhkeaminen Lasten suunhoito Ksylitoli Fluori Tutti ja purenta Hammashoito Karviaisessa RAVINTO Äidin

Lisätiedot

Suunterveys Johdattelua aiheeseen. Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto

Suunterveys Johdattelua aiheeseen. Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto Suunterveys Johdattelua aiheeseen Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto Hampaiden reikiintyminen on merkittävä kansanterveysongelma, joka käy kalliiksi sekä yhteiskunnalle että yksittäisille kansalaisille

Lisätiedot

HUOLEHDI HAMPAISTASI Vahvista terveyttäsi

HUOLEHDI HAMPAISTASI Vahvista terveyttäsi HUOLEHDI HAMPAISTASI Vahvista terveyttäsi MIELENTERVEYSKUNTOUTUJA JA SUUN TERVEYS PSYYKKINEN SAIRAUS VAIKUTTAA SUUN TERVEYTEEN MONIN TAVOIN Useat psyykenlääkkeet kuivattavat suuta. Syöminen on silloin

Lisätiedot

HAMMASASIAA ANATOMIA

HAMMASASIAA ANATOMIA 7 HAMMASASIAA Kuvitellaanpa jonkun syövän keitettyä muhennosta tai kiisseliä jokaisena elämänsä päivänä ilman että kertaakaan pesee hampaitaan tai kenties joskus joku huolestunut ystävä työntää hammasharjan

Lisätiedot

Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua?

Voinko käyttää hammasvälien puhdistukseen hammastikkua, hammasväliharjaa tai kumipiikeillä varustettua muovitikkua? Mikä on parodontologi? Parodontologi on erikoishammaslääkäri, joka on saanut koulutuksen hampaiden kiinnityskudosten sairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon. Parodontologilla on myös tavallista hammaslääkäriä

Lisätiedot

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi.

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Kivunlievitys Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Huomaa, että tämä kivunlievitysohje pätee vain, jos lapsella

Lisätiedot

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Carprofelican vet 50 mg/ml injektioneste, liuos, koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Carprofelican vet 50 mg/ml injektioneste, liuos, koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Carprofelican vet 50 mg/ml injektioneste, liuos, koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml sisältää: Vaikuttava aine: Karprofeeni Apuaineet: Bentsyylialkoholi

Lisätiedot

Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille OPETTAJAN OPAS

Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille OPETTAJAN OPAS Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille OPETTAJAN OPAS 1 Hei opettaja! Tässä tehtävävihkossa käsitellään suun ja hampaiden terveyttä sekä

Lisätiedot

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä.

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät Tarvitset hampaitasi joka päivä kun syöt, naurat ja puhut. Ehjät hampaat ja terve suu ovat tärkeitä hyvän elämän edellytyksiä. Mene

Lisätiedot

Kurssi sisältää. Geron intro nelosille. Kustaankartano esimerkki. Oppimiskysymykset/tavoitteet

Kurssi sisältää. Geron intro nelosille. Kustaankartano esimerkki. Oppimiskysymykset/tavoitteet Kurssi sisältää Geron intro nelosille Kaija Hiltunen Kustaankartanon käynti 4.kurssi Vallilan kotikäynti 5.kurssi Vallilan hammashoitola 5.kurssi Geron teoriaa 5.kurssi Oppimiskysymykset/tavoitteet miksi

Lisätiedot

YLI 100 VUOTTA SUOMALAISTA TUOTEKEHITYSTÄ

YLI 100 VUOTTA SUOMALAISTA TUOTEKEHITYSTÄ YLI 100 VUOTTA SUOMALAISTA TUOTEKEHITYSTÄ Lapsiperheiden suosikit, Oxygenol Xylitol -hammastahnat, on valmistettu Suomessa. Samoin moni niiden pääraaka-aine tulee Suomesta. Suomen Hammaslääkäriliitto suosittaa

Lisätiedot

Täydennä itsesi. Uusi elämäsi ilman proteeseja.

Täydennä itsesi. Uusi elämäsi ilman proteeseja. Täydennä itsesi. Uusi elämäsi ilman proteeseja. Milloin olet viimeksi puraissut omenaa? Kammoatko julkista esiintymistä huonosti istuvien proteesien vuoksi? Aiheuttaako proteesisi sinulle vaivaa ja epämukavuutta,

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

KOIRIEN HAMMASVAURIOT JA NIIDEN HOITO

KOIRIEN HAMMASVAURIOT JA NIIDEN HOITO Kirjoittaja: Helena Kuntsi-Vaattovaara, ELL, Dipl. AVDC, Dipl EVDC Eläinlääkäriasema Anident, Lamminpääntie 43, 02880 Veikkola Puh. 09-2565430, sähköposti anident@kolumbus.fi KOIRIEN HAMMASVAURIOT JA NIIDEN

Lisätiedot

SUUHYGIENIA oikein alusta alkaen

SUUHYGIENIA oikein alusta alkaen SUUHYGIENIA oikein alusta alkaen Suuhygienia ja hyvä hampaiden hoito ovat tärkeitä elämän alkumetreiltä alkaen. Suun hyvinvointi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti yleiskuntoomme ja terveyteemme. PL 15, 00131

Lisätiedot

Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille

Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille Helpompi hymyillä! Tietoa ja tehtäviä suun ja hampaiden terveydestä ja hoidosta 5.- ja 6.-luokkalaisille 1 Hei koululainen! Tässä tehtävävihkossa käsitellään suun ja hampaiden terveyttä sekä siihen vaikuttavia

Lisätiedot

Terveen suun puolesta

Terveen suun puolesta 2015 2016 Terveen suun puolesta Parhaat tuotteet suun hyvinvointiin! HAMMASHARJAT JA -VÄLINEET KUIVA SUU PAHANHAJUINEN HENGITYS JA VALKAISEVAT TUOTTEET MUU SUUHYGIENIA Suomalainen hammashoito verkossa

Lisätiedot

Annosta tulee muuttaa eläimillä, joilla on munuaisten tai maksan vajaatoiminta, koska haittavaikutusriski on suurentunut.

Annosta tulee muuttaa eläimillä, joilla on munuaisten tai maksan vajaatoiminta, koska haittavaikutusriski on suurentunut. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Metomotyl vet 2,5 mg/ml injektioneste, liuos kissoille ja koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS 1 millilitra sisältää: Vaikuttava aine: metoklopramidi (hydrokloridimonohydraattina)

Lisätiedot

Lääkevalmisteella ei enää myyntilupaa

Lääkevalmisteella ei enää myyntilupaa PAKKAUSSELOSTE Nespo 15 mikrogrammaa, injektioneste, liuos injektiopullossa Nespo 25 mikrogrammaa, injektioneste, liuos injektiopullossa Nespo 40 mikrogrammaa, injektioneste, liuos injektiopullossa Nespo

Lisätiedot

Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka

Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka Suun terveys Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä 5.9.2018 Suuhygienisti Jenni Rajaharju, Suu-ja leukasairauksien poliklinikka Terve Suu Toimiva purentaelimistö Ehjät hampaat Ehjät ja oireettomat tukikudokset

Lisätiedot

TIETOPAKETTI KOIRIEN JA KISSOJEN HAMMASHOIDOISTA JA SUUKIRURGIASTA. Anna Chrons ja Helena Kuntsi-Vaattovaara

TIETOPAKETTI KOIRIEN JA KISSOJEN HAMMASHOIDOISTA JA SUUKIRURGIASTA. Anna Chrons ja Helena Kuntsi-Vaattovaara TIETOPAKETTI KOIRIEN JA KISSOJEN HAMMASHOIDOISTA JA SUUKIRURGIASTA Anna Chrons ja Helena Kuntsi-Vaattovaara SISÄLLYSLUETTELO Esipuhe 1 1. Anatomiaa 2 1.1 Hampaiden puhkeaminen 3 1.2 Purenta 4 1.3 Hampaan

Lisätiedot

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Loxicom 0,5 mg/ml oraalisuspensio kissalle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi millilitra sisältää: Vaikuttava aine:

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Loxicom 0,5 mg/ml oraalisuspensio kissalle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi millilitra sisältää: Vaikuttava aine: 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Loxicom 0,5 mg/ml oraalisuspensio kissalle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi millilitra sisältää: Vaikuttava aine: Meloksikaami Apuaineet: Natriumbentsoaatti 0,5 mg 1,5

Lisätiedot

Suun terveydenhoidon

Suun terveydenhoidon Suun terveydenhoidon OMAHOITO-OPAS HUOMIO SUUHUN -oppaasta löydät tietoa aftojen hoidosta sammaksesta hammastapaturmista huuliherpeksestä kuivan suun hoidosta pahanhajuisesta hengityksestä suupielten haavaumista

Lisätiedot

Mitä, jos syöminen suun kautta ei onnistu Suun terveys, puhdas suu. Shg Mirja Jakobsson TYKS 20.10.2015

Mitä, jos syöminen suun kautta ei onnistu Suun terveys, puhdas suu. Shg Mirja Jakobsson TYKS 20.10.2015 Mitä, jos syöminen suun kautta ei onnistu Suun terveys, puhdas suu Shg Mirja Jakobsson TYKS 20.10.2015 Oppimistavoite Ymmärtää suunterveyden merkitys potilaan kokonaishoidossa Motivoida hoitohenkilökuntaa

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. 1 g hammastahnaa sisältää natriumfluoridia vastaten 5 mg fluoria (5 000 ppm).

VALMISTEYHTEENVETO. 1 g hammastahnaa sisältää natriumfluoridia vastaten 5 mg fluoria (5 000 ppm). VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Duraphat 5 mg/g hammastahna 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 g hammastahnaa sisältää natriumfluoridia vastaten 5 mg fluoria (5 000 ppm). Apuaineet: 1

Lisätiedot

ELÄINLÄÄKÄRIN EETTISET OHJEET

ELÄINLÄÄKÄRIN EETTISET OHJEET Jotain itsestäni! Pääsin ylioppilaaksi Turun Suomalaisesta Yhteiskoulusta 1962. Eläinlääkäriksi valmistuin Hannoverin Eläinlääketieteellisestä Korkeakoulusta 1968. Minut laillistettiin Suomessa 1970! Toimin

Lisätiedot

Yleistä suun terveydestä

Yleistä suun terveydestä Suun terveys osana kokonaisvaltaista terveyttä - Potilaan ohjaus osastohoidossa ja poliklinikkakäynnillä Ajankohtaista hoitotyössä iltapäivä 20.9.2017 Suuhygienisti Jaana Mattila jaana.mattila2@satshp.fi

Lisätiedot

Kaikki tässä hinnastossa ilmoitetut hinnat hinnat sisältävät arvonlisäveron: yleinen arvonlisäveroprosentti on 24, lääkkeiden alv 10%.

Kaikki tässä hinnastossa ilmoitetut hinnat hinnat sisältävät arvonlisäveron: yleinen arvonlisäveroprosentti on 24, lääkkeiden alv 10%. Eläinlääkärit Päivi ja Niilo Tammisalo Koivikkotie 6b 01620 Vantaa puh. 09 8783828 HINNASTO Tässä hinnastossa on esimerkkejä tavanomaisista käynneistä vastaanotollamme, yksityiskohtainen hinnasto on vastaanotollamme.

Lisätiedot

Ksylitoli viisas valinta. Marjo Tipuri

Ksylitoli viisas valinta. Marjo Tipuri Ksylitoli viisas valinta Marjo Tipuri 14.3.2019 Ksylitoli viisas valinta Yleistä ksylitolista Käyttösuositukset Historiaa lyhyesti Opiskelijoiden ksylitolin käyttö Miksi ksylitolia? Mitä ksylitoli on?

Lisätiedot

2.4.2015 Hinnat alv 0% 3

2.4.2015 Hinnat alv 0% 3 2.4.2015 Hinnat alv 0% 1 2.4.2015 Hinnat alv 0% 2 2.4.2015 Hinnat alv 0% 3 MC4460 Stool-Repel-UM 30 tabl. koirille ravinnelisä koirille Luonnollinen esto koprofagiaan (kakan syönti) Koprofagia on käytöshäiriö,

Lisätiedot

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016

Raskauden aikainen suun terveys. Martta Karttunen, Johanna Widerholm 2016 Raskauden aikainen suun terveys Raskaus ja suun terveys Odottavan äidin suun terveys Raskaus, perhe ja suut Sikiön suun terveys Tupakointi Ravinto Hampaiden puhdistus Suun hoitotoimenpiteet raskausaikana

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Yksi millilitra käyttövalmista oraalisuspensiota sisältää amoksisilliinitrihydraattia vastaten amoksisilliinia 50 mg.

VALMISTEYHTEENVETO. Yksi millilitra käyttövalmista oraalisuspensiota sisältää amoksisilliinitrihydraattia vastaten amoksisilliinia 50 mg. VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Amovet vet 50 mg/ml jauhe oraalisuspensiota varten 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Vaikuttava aine: Yksi millilitra käyttövalmista oraalisuspensiota sisältää

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEEN SUUNHOITO

IKÄÄNTYNEEN SUUNHOITO IKÄÄNTYNEEN SUUNHOITO OPAS TUIRANKARTANON KIELOKODIN HOITAJILLE Sisällys JOHDANTO... 2 IKÄÄNTYMISEN AIHEUTTAMAT MUUTOKSET SUUNTERVEYDESSÄ... 3 HOITAJAN TEHTÄVÄT SUUNHOIDOSSA JA MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ...

Lisätiedot

NOBIVAC RABIES VET. Adjuvantti: Alumiinifosfaatti (2 %) 0,15 ml (vastaten alumiinifosfaattia 3 mg)

NOBIVAC RABIES VET. Adjuvantti: Alumiinifosfaatti (2 %) 0,15 ml (vastaten alumiinifosfaattia 3 mg) VALMISTEYHTEENVETO 1 ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Nobivac RABIES Vet 2 LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Per annos (1 ml): Vaikuttava aine: BHK-21-soluviljelmässä kasvatettua ja beeta-propionilaktonilla inaktivoitua

Lisätiedot

Opas Akryylisten Hammaskojeiden Käyttäjille

Opas Akryylisten Hammaskojeiden Käyttäjille Opas Akryylisten Hammaskojeiden Käyttäjille Ohjeita proteesien, oikomiskojeiden ja purentakiskojen hoitoon ja ylläpitoon Suomen Hammasteknikkoseura ry Tämä julkaisu on tehty osana Metropolia Ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Suu ja diabetes. Anna Kemppainen Erikoistuva hammaslääkäri. Suun terveyden tutkimusyksikkö Oulun yliopisto. Tellervo Tervonen Professori

Suu ja diabetes. Anna Kemppainen Erikoistuva hammaslääkäri. Suun terveyden tutkimusyksikkö Oulun yliopisto. Tellervo Tervonen Professori Suu ja diabetes Anna Kemppainen Erikoistuva hammaslääkäri Tellervo Tervonen Professori Suun terveyden tutkimusyksikkö Oulun yliopisto Terveet hampaat ja niiden kiinnityskudokset Kiille Hammasluu Juurisementti

Lisätiedot

REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS. S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2

REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS. S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2 REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2 Hampaiden kuluminen (eroosio) mahdollinen hapan ylösnousu suuhun asti kuluttaa hampaita tavallisen syömisen ja juomisen lisäksi suu

Lisätiedot

Opas Akryylisten Hammaskojeiden Käyttäjille

Opas Akryylisten Hammaskojeiden Käyttäjille Opas Akryylisten Hammaskojeiden Käyttäjille Ohjeita proteesien, oikomiskojeiden ja purentakiskojen hoitoon ja ylläpitoon Suomen Hammasteknikkoseura ry Tämä julkaisu on tarkoitettu akryylisten hammasproteesien,

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Revertor vet 5 mg/ml injektioneste, liuos koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Revertor vet 5 mg/ml injektioneste, liuos koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Revertor vet 5 mg/ml injektioneste, liuos koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS 1 ml injektionestettä sisältää: Vaikuttava aine: Atipametsolihydrokloridi

Lisätiedot

TAP -käyttöohje. SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20

TAP -käyttöohje. SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20 TAP -käyttöohje SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20 www.scheu-dental.com 58642 Iserlohn, Germany Hei! Olet saanut uuden TAP-uniapneakojeen hammaslääkäriltäsi/oikojaltasi. Se auttaa unenaikaiseen kuorsaamiseen

Lisätiedot

Terveen suun puolesta

Terveen suun puolesta Terveen suun puolesta Parhaat tuotteet suun hyvinvointiin! HAMMASHARJAT JA -VÄLINEET KUIVA SUU PAHANHAJUINEN HENGITYS JA VALKAISEVAT TUOTTEET MUU SUUHYGIENIA Suomalainen hammashoito verkossa Ota DentalMammoth

Lisätiedot

FRONTLINE ON MAILMAN ENITEN KÄYTETTY ULKOLOISLÄÄKE PUUTIAISIA, KIRPPUJA, TÄITÄ JA VÄIVEITÄ VASTAAN KOIRILLE JA KISSOILLE

FRONTLINE ON MAILMAN ENITEN KÄYTETTY ULKOLOISLÄÄKE PUUTIAISIA, KIRPPUJA, TÄITÄ JA VÄIVEITÄ VASTAAN KOIRILLE JA KISSOILLE FRONTLINE ON MAILMAN ENITEN KÄYTETTY ULKOLOISLÄÄKE PUUTIAISIA, KIRPPUJA, TÄITÄ JA VÄIVEITÄ VASTAAN KOIRILLE JA KISSOILLE Fiproniili tappaa puutiaiset, kirput ja väiveet (S)-Metopreeni estää munien, toukkien

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Flexicam 5 mg/ml injektioneste, liuos koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml sisältää Vaikuttava aine: Meloksikaami 5 mg

Lisätiedot

Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito Saila Pakarinen

Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito Saila Pakarinen Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito 4.4.2019 Saila Pakarinen IKÄÄNTYNEEN ELÄMÄNKOKEMUS HOITOHISTORIA, MITEN PANOSTANUT OMAAN HAMMASHOITOON AIEMMIN HAMMASHOIDON SAATAVUUS OLLUT VÄHÄISEMPÄÄ (ALUEELLISESTI

Lisätiedot

Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa

Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa Ensimmäistä lastaan odottavalle perheelle kunnan on lakisääteisesti järjestettävä vähintään yksi suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvio, jonka tekee

Lisätiedot

Tulehduksen ja kivun lievittäminen sekä akuuteissa että kroonisissa luusto-lihassairauksissa koirilla.

Tulehduksen ja kivun lievittäminen sekä akuuteissa että kroonisissa luusto-lihassairauksissa koirilla. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Meloxoral 1,5 mg/ml oraalisuspensio koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml sisältää: Vaikuttava aine: Meloksikaami 1,5 mg Apuaine: Natriumbentsoaatti 1,75 mg Täydellinen

Lisätiedot

Spray Bark Controll Collar

Spray Bark Controll Collar Spray Bark Controll Collar Sitruunapannan käyttöohjeet JOHDANTO Haukkuminen on koiran normaalia käyttäytymistä. Joskus kuitenkin haukkuminen on ongelma omistajalle. Vastuuntuntoinen omistaja ei voi antaa

Lisätiedot

AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi

AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi Käyttöopas AMS 700 MS sarjan pumpattava penisproteesi 1 AMS 700 MS sarjan pumpattavan penisproteesin käyttö 2-3 Mitä toimenpiteen jälkeen on odotettavissa?..

Lisätiedot

KOIRAN PURENTAVIKA: ALAKULMAHAMPAAT OSUVAT KITALAKEEN MITÄ TEHDÄ?

KOIRAN PURENTAVIKA: ALAKULMAHAMPAAT OSUVAT KITALAKEEN MITÄ TEHDÄ? Kirjoittaja: Helena Kuntsi-Vaattovaara, ELL, Dip AVDC, Dip EVDC Eläinlääkäriasema Anident, Lamminpääntie 43, 02880 Veikkola Puh. 09-2565430, sähköposti anident@kolumbus.fi KOIRAN PURENTAVIKA: ALAKULMAHAMPAAT

Lisätiedot

Akne. totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä

Akne. totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä Akne totta ja tarua nuoruusiän näppylöistä LÄHES KAIKKI NUORET KÄRSIVÄT JOSSAKIN VAIHEESSA FINNEISTÄ KASVOISSA, RINNASSA JA SELÄSSÄ. NE OVAT NUORUUSIÄSSÄ NIIN TAVALLISIA, ETTÄ NIIDEN KATSOTAAN KUULUVAN

Lisätiedot

Opas valkoisempaan hymyyn

Opas valkoisempaan hymyyn Opas valkoisempaan hymyyn Miksi hampaisiin tulee tummentumia ja värjäytymiä? Hammaskiilteen luonnollinen väri on kuultavan valkoinen. Vuosien saatossa syömis-, juomis- tai tupakointitottumustemme myötä

Lisätiedot

Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A.

Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A. Valmistaja: ZQuiet 5247 Shelburne Rd., Suite 204 Shelburne, VT 05482 U.S.A. Copyright 2012 Sleeping Well, LLC. Kaikki oikeudet pidätetään. Zquiet on Sleeping Well, LLC -yhtiön rekisteröity tavaramerkki.

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Koira Lievän tai kohtalaisen sisäelimiin liittyvän kivun lievittämiseen. Rauhoittamiseen yhdessä medetomidiinin kanssa.

VALMISTEYHTEENVETO. Koira Lievän tai kohtalaisen sisäelimiin liittyvän kivun lievittämiseen. Rauhoittamiseen yhdessä medetomidiinin kanssa. VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Torphasol vet 4 mg/ml injektioneste, liuos koiralle ja kissalle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml sisältää: Vaikuttava aine: Butorfanoli (butorfanolitartraattina

Lisätiedot

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Naproxen Orion on

Lisätiedot

HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät. Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala

HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät. Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala ENSIHAVAINNOT Verenvuoto: valtimovuoto suihkuaa Kipu: tärinä, pinnallinen hengitys, hikoilu tuskainen ilme,

Lisätiedot

1. ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI. AURIZON korvatipat, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

1. ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI. AURIZON korvatipat, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI AURIZON korvatipat, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS 1 ml valmistetta sisältää: Vaikuttavat aineet: Marbofloksasiini... 3,0 mg Klotrimatsoli...

Lisätiedot

Lapsen suun terveyden edistäminen. Opas päivähoitohenkilökunnalle

Lapsen suun terveyden edistäminen. Opas päivähoitohenkilökunnalle Lapsen suun terveyden edistäminen Opas päivähoitohenkilökunnalle Virpi Mäntylä Teksti ja kuvat: Virpi Mäntylä Tämä opas on osa opinnäytetyötä Oulun seudun ammattikorkeakoulu 2012 Suun terveydenhoidon

Lisätiedot

www.hel.fi/terveyskeskus Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon

www.hel.fi/terveyskeskus Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon www.hel.fi/terveyskeskus Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Suunhoidon abc Sisältö Miksi suunhoito on tärkeää? - 3 Terve suu -------------------------- 4 Suun ongelmat ja sairaudet

Lisätiedot

SUUNHOITO-OPAS. yläkouluille. Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen

SUUNHOITO-OPAS. yläkouluille. Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen SUUNHOITO-OPAS yläkouluille Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen Sisällys Esipuhe 6 Lukijalle 7 HAMPAISTO 9 Hammasstatus 13 Hampaan rakenne 15 Hampaan tutkiminen mikroskoopilla 16 Hampaan tutkiminen poikkileikatusta

Lisätiedot

Kevätkinkerit kooste. Ruotsin mestaruuskisat taakanvedossa. Koiran suolitukos. SATHY Taakanvetokoulu. SATHY Expo 2005 syyskuussa! Koiravero puhuttaa

Kevätkinkerit kooste. Ruotsin mestaruuskisat taakanvedossa. Koiran suolitukos. SATHY Taakanvetokoulu. SATHY Expo 2005 syyskuussa! Koiravero puhuttaa SATHY Uutiset on Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys ry:n virallinen äänitorvi. 2005 numero 3/2005 SATHY Uutiset SATHY Expo 2005 syyskuussa! Koiravero puhuttaa Sofi, uusi terapiakoira

Lisätiedot

Elmex ja Meridol -tuotteet

Elmex ja Meridol -tuotteet Elmex ja Meridol -tuotteet KARIESSUOJA Elmex hammastahnat ja hammashuuhteet sisältävät amiinifluoridia Amiinifluoridi kiinnittyy hammaskiilteeseen nopeasti ja kovettaa sen happoja paremmin kestäväksi.

Lisätiedot

Suunhoidon. a b. Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon

Suunhoidon. a b. Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Suunhoidon a b c Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon 2015 Suunhoidon abc Ohjeita kotihoidon asiakkaan suunhoitoon Tekijät Metropolia Ammattikorkeakoulu Suuhygienistiopiskelijat: Sanna Dyer, Silja

Lisätiedot

ENSIHAVAINNOT TOIMENPITEET ENSIHAVAINNOT ELÄINLÄÄKÄRIN TARVE. HAAVAT JA HAAVAHOITO 14.3.2013 Killerin ravirata

ENSIHAVAINNOT TOIMENPITEET ENSIHAVAINNOT ELÄINLÄÄKÄRIN TARVE. HAAVAT JA HAAVAHOITO 14.3.2013 Killerin ravirata ENSIHAVAINNOT HAAVAT JA HAAVAHOITO 14.3.2013 Killerin ravirata Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala Verenvuoto: valtimovuoto suihkuaa Kipu: tärinä, pinnallinen hengitys, hikoilu, tuskainen

Lisätiedot

XGEVA. (denosumabi) POTILASOPAS

XGEVA. (denosumabi) POTILASOPAS XGEVA (denosumabi) POTILASOPAS SISÄLLYS Sisällysluettelo 2 Miksi saat XGEVAa 3 Ennen XGEVA-hoitoa sekä hoidon aikana 5 Raskaus ja imetys 8 XGEVAn haittavaikutukset 8 Mitä on hyvä muistaa 10 Anna tämä kortti

Lisätiedot

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle.

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus mies Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus ei ole vain oma asiasi. Puhtaus on tärkeää, kun olet tekemisissä muiden

Lisätiedot

Suun sairaudet yleissairauksien hoidossa. Urpo Silvennoinen Ylihammaslääkäri/LKS HLT, Suukirurgi

Suun sairaudet yleissairauksien hoidossa. Urpo Silvennoinen Ylihammaslääkäri/LKS HLT, Suukirurgi Suun sairaudet yleissairauksien hoidossa Urpo Silvennoinen Ylihammaslääkäri/LKS HLT, Suukirurgi Sydän tai aivoinfarktin syy? Tupakka Korkea verenpaine Keskivartalolihavuus II tyypin diabetes Kohonnut kolesteroli

Lisätiedot

Satiety Support Royal Canin innovaatio. ...Annospussi tyytyväisyyden takaamiseksi

Satiety Support Royal Canin innovaatio. ...Annospussi tyytyväisyyden takaamiseksi Mitä vähemmän kissasi kerjää, sitä helpompi sen on pudottaa painoaan......annospussi tyytyväisyyden takaamiseksi Satiety Support Royal Canin innovaatio Eläinlääkäri on todennut kissasi ylipainoiseksi

Lisätiedot