Mikrokontrollerikitit - loppuraportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mikrokontrollerikitit - loppuraportti"

Transkriptio

1 Mikrokontrollerikitit - loppuraportti AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Aihe: S13-04 Design and assembly of microcontroller kits Työn laajuus: 5 op Hannu Leppinen 78673R, AUT, hannu.leppinen@aalto.fi Petri Niemelä , AUT, petri.niemela@aalto.fi Markus Peltola 84765H, AUT, markus.peltola@aalto.fi Työn valvojat: Mika Strömman, Konsta Hölttä

2 Työn kuvaus Projektityön tarkoituksena oli koota mikrokontrollerikittejä, jotka mahdollistavat erilaisten sensorien ja toimilaitteiden helpon ja nopean kytkemisen Teensy-mikrokontrolleriin. Projektityön alussa kitteihin oli olemassa alustavat suunnitelmat ja jonkin verran hankittuja komponentteja. Projektityön puitteissa suunniteltiin ja valmistettiin piirilevyt ja kolvattiin niihin komponentit, sekä toteutettiin kolme kittejä käyttävää demoa. Työn lopputulos Työn lopputuloksena saatiin aikaiseksi 4 kpl valmista mikrokontrollerikittiä. Lisäksi saatiin aikaan dokumentaatio, joka mahdollistaa kittien käyttämisen opetuksessa sekä lisäkittien rakentamisen. Kittejä on mahdollista rakentaa ylijääneistä osista vielä 1-2 kappaletta. Työn kulku Työ käynnistyi tammikuussa 2013 suunnittelemalla aikataulua sekä tutkimalla Konsta Höltältä saatuja suunnitelmia. III periodin aikana päätettiin toteuttaa piirilevysuunnittelu, ja varsinainen kittien valmistus jäisi IV periodiin. III periodille haluttiin vähemmän kuormitusta aikatauluongelmien vuoksi. III periodissa aikataulussa päästiin jopa edelle, sillä ensimmäiset prototyypit olivat jo kurssin väliraporttiin mennessä valmiita. Loppuraporttiin mennessä kitit olivat valmiita, mutta dokumentaatio ja käyttöohje oli vielä viimeistelyä vailla. Toteutunut aikataulu Projektin suunnitellussa aikataulussa pysyttiin melko hyvin. Väliraporttiin mennessä oli jo saatu valmiiksi prototyyppiversiot kitin piirilevyistä. Lopulliset levyt tilattiin EuroCircuitsilta ja niihin kolvattiin komponentit vapun tienoilla. Samoihin aikoihin piirilevyt kiinnitettiin pleksiin ja dokumentaatiota alettiin kirjoittamaan. Työ hiottiin loppuun keskiviikon 8.5. loppudemoa edeltävänä maanantaina ja tiistaina. Toteutunut työnjako Alunperin suunniteltu työnjako oli: Piirilevysuunnittelu: Petri ja Markus Esitestaus: Markus Kokoonpano: yhteisesti Demot: Hannu, Petri Dokumentointi: yhteisesti Suunnittellussa työnjaossa eri työvaiheita oli jaettu eri ihmisille, mutta käytännössä kaikki ryhmäläiset osallistuivat kaikkiin työvaiheisiin. Myöhemmin vastuuta jaettiin toteutettavien PCB:eiden perusteella.

3 Pää-PCB (mikrokontrolleri): Petri Moottoriohjain-PCB: Markus Analogi-PCB: Hannu LCD-PCB: Hannu Vastuualueet menivät kuitenkin lopulta melko päällekkäin, ja kaikki ryhmäläiset tekivät kaikkia osa-alueita: piirilevyjen kolvailua, piirisuunnittelua, pleksin sahausta, demojen ohjelmointia, dokumentointia ja niin edelleen. Käytetyt työtunnit Tässä on kuvattu keskimääräinen projektin tekijän tuntityömäärä. Tuntimäärät saattoivat vaihdella hieman henkilöittäin riippuen päivästä. Ajankäyttö poikkesi suunnitellusta pääasiassa siten, että prototyyppi tehtiin valmiiksi ennen välidemoa ja varsinaiset kitit ennen loppudemoa. Alkuperäisessä suunnitelmassa ei mainittu prototyyppiä. 1. Suunnitelmademoon valmistautuminen, alustava kittien ja demojen suunnittelu ja materiaalien kokoaminen 10h 2. Piirilevyjen suunnittelu 20 h 3. Prototyypin valmistus 15 h 4. Välidemoon valmistautuminen 5h 5. Piirilevyjen tilaus, kolvaus, pleksien tekeminen, kittien kokoaminen 30 h 6. Demon tarkempi suunnittelu 10 h 7. Demon toteutus (ja kittien testaus) 25 h 8. Loppudemoon valmistautuminen, dokumentointi ja viimeistely 15 h Yhteensä 130 h Tuntimäärä vastaa hyvin projektiin varattua viittä opintopistettä. Työn tulokset Kitit Työn lopputuloksena syntyi 4 kappaletta kuvassa 1 näkyvän kaltaista mikrokontrollerikittiä. Lisäksi suunniteltiin kiteillä toteutettavia demoesimerkkejä kolme kappaletta. Kittejä varten myös kirjoitettiin käyttöohje. Yli jääneistä osista ja levyistä olisi mahdollista rakentaa vielä 1-2 kittiä lisää.

4 Kuva 1. Mikrokontrollerin sisältö (ilman kaapeleita): 1. Potentiometrimoduuli, 2. Moottoriohjainmoduuli, 3. Näppäinmatriisi, 4. Analogi/etäisyysmittausmoduuli, 5. Päämoduuli. Mikrokontrollerikitti koostuu mikrokontrollerin sisältävästä päälevystä sekä lisämoduuleista, jotka toimivat mikrokontrollerin ohjaamina sensoreina tai toimilaitteina. Lisämoduulit voi kytkeä 10-pinnisillä kaapeleilla suoraan päälevyyn. Kuvassa 2 on esitetty 10-pinnisen liittimen pinnijako. Mikrokontrollerikitti koostuu seuraavista moduuleista: Päämoduuli: Mikrokontrollerilevy 8 painiketta LCD-moduuli Lisämoduuli 1: Näppäinmatriisi (valmis moduuli) Lisämoduuli 2: A/D-testaus- ja haaroitinlauta potentiometreillä (valmis moduuli) Lisämoduuli 3: Etäisyysmittaus/analogimuunnoslevy Lisämoduuli 4: Servomoottorilevy

5 Kuva pinnisen liittimen pinnit, kun PCB:llä olevaa liitintä katsotaan ylhäältä päin. Pinneissä 1-8 kulkevat analogi- ja digitaalisignaalit, VCC on käyttöjännite ja GND on maa. Vaikka lisämoduulit 1 ja 2 olivat kaupasta ostettuja, tehtiin myös niihin jalusta pleksistä. Pleksit suunniteltiin, mitattiin, sahattiin ja porattiin, Lisämoduulit voidaan kytkeä päämoduuleihin 10-pinnisellä liittimellä, jonka pinnijako on joka kitissä sama. (8 signaalia, käyttöjännite ja maa). Yhdessä päämoduulin liittimistä on kuitenkin myös analogimahdollisuus, jota lisämoduulit 2 ja 3 hyödyntävät. Päämoduulin mikrokontrollerilevyssä on mikrokontrollerin lisäksi virtaliitin, 8 lediä, RS232 - UART-muunnin ja I2C-liitäntä, JTAG-liitin debuggaukseen ja jännitereferenssiliitin. Kaksi päälevyistä toteutettiin ulkoiselle virtalähteelle tarkoitetuksi ja kaksi USB-virransyötölle. USB-virransyöttö havaittiin riittäväksi jopa moottoreita käytettäessä. Demot Työssä suunniteltiin kolme mikrokontrollerikiteillä toteutettavaa demoa, jotka esittelevät kittien mahdollisuuksia. Demoilla voidaan myös testata, että kitit toimivat suunnitellulla tavalla. Kuvassa 3 on nähtävissä demon 3 prototyyppiversio. Demojen koodit ovat liitteessä 2. Demojen toteutus on kuvattu tässä melko ylimalkaisesti, ja käyttöohjeeseen tulee tarkempi kuvaus. 1. Ledien vilkutus Mikrokontrolleri vilkuttelee päälevyn ledejä Knight Rider -tyyliin. Demossa tarvitaan ainoastaan päämoduulia. 2. Etäisyys LCD-näytöllä LCD-näyttö näyttää infrapunaetäisyyssensorin mittaaman etäisyyden. Etäisyys lasketaan kolmen mittauksen keskiarvosta. Toimii huonevalaistuksessa käytännössä n cm etäisyyksillä suht tarkasti. Demossa käytetään päämoduulia ja analogi/etäisyysmittausmoduulia. Analogi/etäisyysmittausmoduuli kytketään analogisignaalin vuoksi päämoduulin porttiin F.

6 3. Moottorin pyörimisnopeus LCD-näytöllä Moottorin pyörimisnopeus on säädettävissä potikalla. Moottorin pyörimisnopeus näkyy LCD-näytöllä. Potentiometrimoduuli kytketään analogisignaalien vuoksi päämoduulin porttiin F. Demossa tarvitaan päämoduuli, moottoriohjainmoduuli ja potentiometrimoduuli. Kuva 3. Moottoridemon protoilua. Käyttöohje Työn tuloksena syntyy myös PDF-muotoinen käyttöohje. Tätä loppuraporttia kirjoitettaessa käyttöohje on vielä keskeneräinen, mutta se tulee olemaan englanniksi ja se sisältää teknisen kuvauksen mikrokontrollerikiteistä, ohjeet niiden ohjelmointiin sekä suunnitellut kolme esimerkkidemoa. Työssä opittua Työssä opimme pääasiassa piirilevysuunnittelua Eaglellä ja KiCadillä. Opimme myös ettei kahta piirilevysuunnitteluohjelmaa kannata käyttää rinnakkain. Moottoriohjain suunniteltiin alun perin KiCadillä, mutta yhteensopivuusongelmien vuoksi se jouduttiin käsin suunnittelemaan uudestaan Eagleen. Työssä päästiin myös prototyyppiversiota valmistettaessa tutustumaan Kone 3:n piirinlevyvalmistusmahdollisuuksiin. Prototyypin ja valmiiden kittien kokoaminen myös opetti TUASin elektroniikkahuoneen ja prosessihallin käyttöä, vaikka tiimin kaikilla jäsenillä oli näihin liittyvistä toimenpiteistä jo aiempaa kokemusta elektroniikkaharrastelujen vuoksi.

7 Ohjelmoinnin suhteen ei tapahtunut suurempaa oppimista, sillä käytimme Arduino-kirjastoa Teensylle. Arduino oli kaikille tiimin jäsenille tuttu entuudestaan. Jatkotyöehdotuksia Jos kittien parissa työskentelyä jatketaan, seuraavia parannusehdotuksia voi käyttää jatkotyön pohjana: lisämoduulin toteutus: analoginen viiden vapausasteen IMU (kiihtyvyysanturit ja gyrot) lisämoduulin toteutus: langaton ZigBee-radiolinkki kommunikointiin tietokoneen tai toisen mikrokontrollerin kanssa kahden lisäkitin kokoaminen jäljelle jääneistä osista lisädemojen kehittäminen, jotta kaikki olemassa olevat moduulit tulevat hyödynnetyksi uusien lisämoduulien ideointi jonkin järjestelmän toteuttaminen kitin mahdollisuuksia hyödyntäen uusien ominaisuuksien dokumentointi Yhteenveto Projektityön tarkoituksena oli tuottaa opetustarkoitukseen soveltuvia mikrokontrollerikittejä. Asetetut tavoitteet saavutettiin, sillä kittejä toteutettiin 4 kappaletta. Myös ylimääräisiä osia jäi jäljelle, joista voisi rakentaa vielä muutaman kitin. Opetustarkoitusta korostaa myös se, että kitteihin tuotetaan käyttöohje. Käyttöohjeessa tulee olemaan kuvattuna esimerkkidemoja, jotka hyödyntävät kittien ominaisuuksia. Demojen koodit myös kommentoidaan paremmin käyttöohjeeseen. Työhön käytettiin noin 8 henkilökohtaista tuntia (4 tuntia ryhmätyötä ja 4 tuntia yksilötyötä) viikossa koko kevään ajan, mikä vastaa melko hyvin työn 5 opintopisteen laajuutta.

8 Liite 1. Toteutettujen levyjen suunnitelmat Päälevy

9 Analogilevy

10 LCD-adapteri

11 Moottoriohjainlevy

12 Liite 2. Demojen koodit (esimerkkejä) Viimeisimmät versiot ovat käyttöohjeessa 1. Ledien vilkutus /* *Knightrider */ voidsetup(){ DDRA=0xFF; PORTA=0x00; voidloop(){ PORTA=0x01; while(pina!=0x80){ delay(200); PORTA<<=1; PORTA=0x80; while(pina!=0x01){ delay(200); PORTA>>=1; 2.Etäisyysmittaus /* *IRdistancesensor */ #include<liquidcrystal.h> LiquidCrystallcd(20,21,22,23,24,25,26); floatread_gp2d12_range(bytepin){ inttmp; tmp=analogread(pin); if(tmp<3)

13 return-1;//invalidvalue return(6787.0/((float)tmp-3.0))-4.0; voidsetup(){ lcd.begin(16,2); voidloop(){ floatval=0.5f*read_gp2d12_range(38); lcd.clear(); lcd.setcursor(0,0); lcd.print("distance:"); lcd.setcursor(0,1); lcd.print(val); lcd.print("cm"); delay(200); 3. Moottorin pyörimisnopeus LCD-näytöllä /* MOTOR */ #include<liquidcrystal.h> LiquidCrystallcd(32,33,34,35,28,29,30);//PORTA voidsetup() { //Initializelcd lcd.begin(16,2); pinmode(22,output);//in1 pinmode(23,output);//in2 voidloop() { //Readvalue

14 intval=analogread(38)/2; // lcd.clear(); lcd.print("setpoint:"); lcd.print(val-256); if(val>240&&val<280){ //Freespinning digitalwrite(22,low); digitalwrite(23,low); analogwrite(27,0); elseif(val>280){ //Spinfoward digitalwrite(22,high); digitalwrite(23,low); analogwrite(27,val-257); else{ //Spinbackward digitalwrite(22,low); digitalwrite(23,high); analogwrite(27,255-val); delay(100);

Mikrokontrollerikitit - väliraportti

Mikrokontrollerikitit - väliraportti Mikrokontrollerikitit - väliraportti AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Hannu Leppinen 78673R Petri Niemelä 221643 Markus Peltola 84765H 27.3.2013 Työn kuvaus Projektityön tarkoituksena

Lisätiedot

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen S14 09 Sisäpeltorobotti AS 0.3200 Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt Antti Kulpakko, Mikko Ikonen 1. Projektin tavoitteet Projektin tavoitteena on toteuttaa ohjelmisto sisäpeltorobottiin seuraavien

Lisätiedot

A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti. Projektisuunnitelma. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.

A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti. Projektisuunnitelma. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0. A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti Projektisuunnitelma Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Syksy 2013 Arto Mikola Aku Kyyhkynen 25.9.2013 Sisällysluettelo Sisällysluettelo...

Lisätiedot

A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti. Väliaikaraportti. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS Syksy 2013

A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti. Väliaikaraportti. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS Syksy 2013 A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti Väliaikaraportti Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Syksy 2013 Arto Mikola Aku Kyyhkynen 22.10.2013 Sisällysluettelo Sisällysluettelo...

Lisätiedot

Akkujen aktiivinen balansointi

Akkujen aktiivinen balansointi Väliraportti 1(5) Akkujen aktiivinen balansointi Ohjaaja: Jorma Selkäinaho Työryhmä: Kalle Fagerman Johan Holmberg Otso Jousimaa Aleksi Salonen Väliraportti 2(5) Johdanto Projektimme jatkaa syksyllä aloitettua

Lisätiedot

S12-11. Portaalinosturi AS-0.3200. Projektisuunnitelma 2012. Oleg Kovalev

S12-11. Portaalinosturi AS-0.3200. Projektisuunnitelma 2012. Oleg Kovalev S12-11 Portaalinosturi AS-0.3200 Projektisuunnitelma 2012 Oleg Kovalev Sisällys 1. Työn tavoite... 3 2. Projektin osa-alueet... 3 2.1. Suunnittelu... 3 2.2. Komponenttien hankinta... 3 2.3. Valmistus...

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Teknillinen korkeakoulu Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt CeilBot 2DoF camera actuator Antti Riksman Sisältö 1 CeilBot 3 2 Projektin tämän

Lisätiedot

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen S14 09 Sisäpeltorobotti AS 0.3200 Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt Antti Kulpakko, Mikko Ikonen 1. Projektin tavoitteet Projektin tavoitteena on toteuttaa ohjelmisto sisäpeltorobottiin seuraavien

Lisätiedot

LUMA SUOMI -kehittämisohjelma LUMA FINLAND -utvecklingsprogram LUMA FINLAND development programme Ohjelmointia Arduinolla

LUMA SUOMI -kehittämisohjelma LUMA FINLAND -utvecklingsprogram LUMA FINLAND development programme Ohjelmointia Arduinolla Ohjelmointia Arduinolla Kyösti Blinnikka, Olarin koulu ja lukio LUMA-keskus Aalto Mikä on Arduino? Open Source Electronics Prototyping Platform Arduino on avoimeen laitteistoon ja ohjelmistoon perustuva

Lisätiedot

Electric power steering

Electric power steering AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Electric power steering Ohjausmoottorin jäähdytys ja ylikuumenemisen esto Väliraportti 15.10.2014 Työn ohjaaja: Ville Matikainen Tekijät: Samppa

Lisätiedot

S13-02 Linear motor controller for CAN-bus

S13-02 Linear motor controller for CAN-bus S13-02 Linear motor controller for CAN-bus Projektisuunnitelman väliraportti AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Anna Vaskuri Jere Liukkonen 25.3.2013 Sisällysluettelo 1 Projektityön

Lisätiedot

A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle

A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Lassi Seppälä Johan Dahl Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1. Projektityön tavoite

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt. Projektisuunnitelma. Peltorobotin akselimoduulin ohjain

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt. Projektisuunnitelma. Peltorobotin akselimoduulin ohjain AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Projektisuunnitelma Peltorobotin akselimoduulin ohjain Joni Rannisto Janne Hafrén Matti Koskinen 31.1.2012 1 1. Projektin tavoite Projektin tavoitteena

Lisätiedot

Power Steering for ATV

Power Steering for ATV AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Power Steering for ATV 27.1.2014 Juuso Meriläinen Antti Alakiikonen Aleksi Vulli Meriläinen, Vulli, Alakiikonen 1/6 Projektin tavoite Projektityössä

Lisätiedot

Peltorobotin akselimoduulin kontrolleri

Peltorobotin akselimoduulin kontrolleri Peltorobotin akselimoduulin kontrolleri Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt B.Sc. Joni Rannisto (Mech.) Janne Hafrén (Mech.) Matti Koskinen (Mech.) Esitelmän rakenne 1. Tehtävänanto ja vaatimukset

Lisätiedot

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform S11-09 Control System for an Autonomous Household Robot Platform Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Quang Doan Lauri T. Mäkelä 1 Kuvaus Projektin tavoitteena on

Lisätiedot

A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti. Loppuraportti. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS Syksy 2013

A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti. Loppuraportti. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS Syksy 2013 A13-03 Kaksisuuntainen akkujen tasauskortti Loppuraportti Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Syksy 2013 Arto Mikola Aku Kyyhkynen 5.12.2013 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A11-03 USB-käyttöinen syvyysanturi 5op 13.9.2011-29.11.2011 Johan Backlund Ohjaaja: Johan Grönholm Johdanto Projektin tavoitteena oli suunnitella

Lisätiedot

AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt 3/19/2012 AALTO- YLIOPISTO AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Joni Rannisto Matti Koskinen Janne Hafrén 1. Projektin tavoite Projektin tavoitteena on rakentaa akselimoduulin ohjain

Lisätiedot

A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen

A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen 1 AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen Projektisuunnitelma Tommi Salminen, Hanna Ukkola, Olli Törmänen 19.09.2014 1 Projektin

Lisätiedot

ZigBee-ohjaus kuorma-autolle

ZigBee-ohjaus kuorma-autolle ZigBee-ohjaus kuorma-autolle Juho Frits Petteri Koivumäki 10. helmikuuta 2010 Tavoitteet Projektityössä on tavoitteena rakentaa langaton ZigBee-ohjausverkko kaukoohjattavalle kuorma-autolle (kts. Kuva

Lisätiedot

Verkkopokerijärjestelmä. Loppuraportti Ryhmä Kanat Ohjelmistotuotantoprojekti, syksy 2008

Verkkopokerijärjestelmä. Loppuraportti Ryhmä Kanat Ohjelmistotuotantoprojekti, syksy 2008 Verkkopokerijärjestelmä Loppuraportti Ryhmä Kanat Ohjelmistotuotantoprojekti, syksy 2008 Projektiryhmä Samuli Aalto-Setälä Jukka Kekälainen Jarno Kyykkä Mika Mielonen Mårten Smeds Otto Waltari Ohjaaja

Lisätiedot

Projektisuunnitelma. (välipalautukseen muokattu versio) Vesiprosessin sekvenssiohjelmointi ja simulointiavusteinen testaus

Projektisuunnitelma. (välipalautukseen muokattu versio) Vesiprosessin sekvenssiohjelmointi ja simulointiavusteinen testaus Projektisuunnitelma (välipalautukseen muokattu versio) Vesiprosessin sekvenssiohjelmointi ja simulointiavusteinen testaus Ville Toiviainen Tomi Tuovinen Lauri af Heurlin Tavoite Projektin tarkoituksena

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A11-17 Ikäihmisten kotona asumista tukevien järjestelmien kehittäminen AikatauluValpas Salla Ojala Paula Laitio 1. Projektin tavoite Projektimme

Lisätiedot

LED- päivyrinäyttö. 1: Anssi Kalliomäki, Marko Virtanen, Tomas Truedsson, Petri Syvälähde

LED- päivyrinäyttö. 1: Anssi Kalliomäki, Marko Virtanen, Tomas Truedsson, Petri Syvälähde 1: Anssi Kalliomäki, Marko Virtanen, Tomas Truedsson, Petri Syvälähde LED- päivyrinäyttö Ohjeet on kirjoitettu sinisellä. Poista ne lopullisesta dokumentista ja korvaa oikeilla tiedoilla. Sisällys Lyhenteet

Lisätiedot

Semifinaalin aikataulu ja paikka. Semifinaalikoordinaattori. Kilpailijamäärä. Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset

Semifinaalin aikataulu ja paikka. Semifinaalikoordinaattori. Kilpailijamäärä. Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Semifinaalin aikataulu ja paikka 15.1.2014 (varapäivä 16.1.2014) Salon seudun ammattiopisto Venemestarinkatu 35 24240 SALO Semifinaalikoordinaattori Raimo Mäkelä Salon seudun ammattiopisto raimo.makela

Lisätiedot

Projektityöt. Sami Alaiso, Jyri Lujanen 30. marraskuuta 2009

Projektityöt. Sami Alaiso, Jyri Lujanen 30. marraskuuta 2009 Projektityöt Sami Alaiso, Jyri Lujanen 30. marraskuuta 2009 1 1 Yleistä Projektityön tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa yleiskäyttöinen CAN-ohjain, jolla voidaan vastaanottaa viestejä CAN-väylältä,

Lisätiedot

Projektisuunnitelma. Radio-ohjattavan pienoismallin mekatroniikan ja ohjelmiston kehitys

Projektisuunnitelma. Radio-ohjattavan pienoismallin mekatroniikan ja ohjelmiston kehitys 1 Radio-ohjattavan pienoismallin mekatroniikan ja ohjelmiston kehitys Muutoshistoria Versionumero Pvm Selitys Tekijä(t) 0.1 18.9.2012 Otso Saarentaus 2 Sisällysluettelo 1 PROJEKTIN SISÄLTÖ... 3 1.1 TAUSTA......3

Lisätiedot

Projektisuunnitelma Vesiprosessin sekvenssiohjelmointi ja simulointiavusteinen testaus

Projektisuunnitelma Vesiprosessin sekvenssiohjelmointi ja simulointiavusteinen testaus Projektisuunnitelma Vesiprosessin sekvenssiohjelmointi ja simulointiavusteinen testaus Ville Toiviainen Tomi Tuovinen Lauri af Heurlin Tavoite Projektin tarkoituksena on luoda valmis sekvenssiohjelma säätötekniikan

Lisätiedot

S09 04 Kohteiden tunnistaminen 3D datasta

S09 04 Kohteiden tunnistaminen 3D datasta AS 0.3200 Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt S09 04 Kohteiden tunnistaminen 3D datasta Loppuraportti 22.5.2009 Akseli Korhonen 1. Projektin esittely Projektin tavoitteena oli algoritmin kehittäminen

Lisätiedot

ELEC-C1110 Automaatio- ja systeemitekniikan. Luento 11 Esimerkki automaation soveltamisesta

ELEC-C1110 Automaatio- ja systeemitekniikan. Luento 11 Esimerkki automaation soveltamisesta ELEC-C1110 Automaatio- ja systeemitekniikan perusteet Luento 11 Esimerkki automaation soveltamisesta Tämän luennon aihe Esimerkki automaation soveltamisesta käytännössä: WorkPartner-palvelurobotti WorkPartner

Lisätiedot

A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle

A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle Väliraportti 21.3.2012 AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Lassi Seppälä Johan Dahl Sisällysluettelo 1. Projektityön tavoite 1.1 Piirisuunnittelu

Lisätiedot

Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset

Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Kilpailija rakentaa ja testaa mikrokontrollerilla ohjattavaa jännitereferenssiä hyödyntävän sovelluksen. Toteutus koostuu useasta elektroniikkamoduulista.

Lisätiedot

Teknologiaa kouluun -projekti

Teknologiaa kouluun -projekti Teknologiaa kouluun -projekti 01/2012 Tiina Partanen & Jouni Kinnunen 2 Teknologiaa kouluun -projekti n omien opettajien ideoima opetuksen ja oppimisympäristöjen kehittämisprojekti Projektin tavoitteena

Lisätiedot

Tieverkon kunnon stokastinen ennustemalli ja sen soveltaminen riskienhallintaan

Tieverkon kunnon stokastinen ennustemalli ja sen soveltaminen riskienhallintaan Mat 2.4177Operaatiotutkimuksenprojektityöseminaari Tieverkonkunnonstokastinenennustemallija sensoveltaminenriskienhallintaan Väliraportti 3/4/2009 Toimeksiantajat: PöyryInfraOy(PekkaMild) Tiehallinto(VesaMännistö)

Lisätiedot

Ohjelmoi Arduino Grovella

Ohjelmoi Arduino Grovella Ohjelmoi Arduino Grovella Tomi Hukkalainen ja Kati Sormunen 25.9.2016 2016 Innokas 1 Tarvikkeet 25.9.2016 2016 Innokas 2 Tarvikkeet Näissä harjoituksissa käytetään Seeduino Lotus piirilevyä, jossa käytetään

Lisätiedot

Siimasta toteutettu keinolihas

Siimasta toteutettu keinolihas AS 0.3200 Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt Projektisuunnitelma: Siimasta toteutettu keinolihas Laura Gröhn 224417 Mikko Kyllönen 221177 Lauri Liukko Sipi 84702A Susanna Porkka 225131 3.2.2015

Lisätiedot

Akkujen aktiivinen balansointi

Akkujen aktiivinen balansointi Projektisuunnitelma 1(6) Akkujen aktiivinen balansointi Valvoja: Jorma Selkäinaho Työryhmä: Kalle Fagerman Johan Holmberg Otso Jousimaa Aleksi Jalonen Projektisuunnitelma 2(6) Johdanto Projektimme jatkaa

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmien historia. Joni Herttuainen Henri Jantunen Markus Maijanen Timo Saksholm Johanna Tjäder Eetu Turunen

Käyttöjärjestelmien historia. Joni Herttuainen Henri Jantunen Markus Maijanen Timo Saksholm Johanna Tjäder Eetu Turunen Käyttöjärjestelmien historia Joni Herttuainen Henri Jantunen Markus Maijanen Timo Saksholm Johanna Tjäder Eetu Turunen Käyttöjärjestelmien jaottelu Voidaan jaotella erilaisin menetelmin Aikajana (määrä,

Lisätiedot

Akkujen aktiivinen balansointi

Akkujen aktiivinen balansointi Projektisuunnitelma 1(6) Akkujen aktiivinen balansointi Linkki esitykseen (poista tämä linkki, kun ei ole enää tarpeen): https://docs.google.com/presentation/d/1gk9nbxyn5mkjygol2wp2px1xo1nqgsgkhftp3oeu1

Lisätiedot

Tehtävä 5. ECIO dataloggeri lämpötila-anturilla

Tehtävä 5. ECIO dataloggeri lämpötila-anturilla Tehtävä 5. ECIO dataloggeri lämpötila-anturilla Tehtävänä on rakentaa lämpötilamittausjärjestelmän prototyyppi verolevylle ja yhdistää se tietokoneen sarjaterminaaliohjelmaan. Käytettävissä on mikro-ohjaimen

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI Paperikonekilta Versio 1.0

LOPPURAPORTTI Paperikonekilta Versio 1.0 Loppuraportti LITA/TIKO/PAPERIKONEKILTA 1 (14) 18.5.2009 LOPPURAPORTTI Paperikonekilta Versio 1.0 Tekijät: Jaakko Karhunen Jani Hyvönen TIKO, IT-Dynamo 5.kerros Osoite: Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma

Lisätiedot

Projektisuunnitelma: Vesipistekohtainen veden kulutuksen seuranta, syksy Mikko Kyllönen Matti Marttinen Vili Tuomisaari

Projektisuunnitelma: Vesipistekohtainen veden kulutuksen seuranta, syksy Mikko Kyllönen Matti Marttinen Vili Tuomisaari Projektisuunnitelma: Vesipistekohtainen veden kulutuksen seuranta, syksy 2015 Mikko Kyllönen Matti Marttinen Vili Tuomisaari Projektin tavoite Tämän projektin tavoitteena on kehittää prototyyppi järjestelmästä,

Lisätiedot

Projekti A: iskunvaimennindynamometri

Projekti A: iskunvaimennindynamometri Projekti A: iskunvaimennindynamometri PROJEKTISUUNNITELMA Tekijät: Mälkönen Joonas Orhanen Samppa Pajula Matti Forsström Niko 83D 838C 8757V 8830U Nurminen Tuomas Päiväys: 5.3. Kon-6.08 Ajoneuvojen tuotekehitys

Lisätiedot

AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt - Projektisuunnitelma

AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt - Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt - Projektisuunnitelma PiccSIM - TrueTime integrointi Henri Öhman 31.1.2012 1. Projektityön tavoite PiccSIM on Aalto-yliopistolla kehitetty simulointiympäristö,

Lisätiedot

JOHDATUS ELEKTRONIIKKAAN. Oppitunti 2 Elektroniikan järjestelmät

JOHDATUS ELEKTRONIIKKAAN. Oppitunti 2 Elektroniikan järjestelmät JOHDATUS ELEKTRONIIKKAAN Oppitunti 2 Elektroniikan järjestelmät 2 ELEKTRONIIKAN JÄRJESTELMÄT Aktiivisuusranneke Mittaa liikettä Keskustelee käyttäjän kanssa ledeillä ja värinällä Keskustelee radioiden

Lisätiedot

Sisäilman laadun mittausjärjestelmän rakentaminen ZigBee-verkon avulla

Sisäilman laadun mittausjärjestelmän rakentaminen ZigBee-verkon avulla AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt: Sisäilman laadun mittausjärjestelmän rakentaminen ZigBee-verkon avulla Projektisuunnitelma Ari-Heikki Rintaniemi Joonas Sundberg 31. tammikuuta

Lisätiedot

Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00

Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00 LUE KOKO OHJE HUOLELLA LÄPI ENNEN KUIN ALOITAT!!! Tehtävä 1a Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00 MITTAUSMODULIN KOKOAMINEN

Lisätiedot

AS-0.3200 - Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt. Robottialustan instrumentointi ja käyttöönotto

AS-0.3200 - Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt. Robottialustan instrumentointi ja käyttöönotto Tehtävänanto: AS-0.3200 - Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Robottialustan instrumentointi ja käyttöönotto Työn tehtävänä on käyttöönottaa Pioneer P3-DX robottialusta sekä asentaa siihen tietokone

Lisätiedot

Toteutusvaihe T2 Edistymisraportti

Toteutusvaihe T2 Edistymisraportti Toteutusvaihe T2 Edistymisraportti Sisällysluettelo 1. Projektin tila...3 1.1. Suoritetut tehtävät...4 1.2. Käytetyt menetelmät...5 1.3. Ongelmat...6 1.4. Jatkosuunnitelmat...6 Versio- ja muutoshistoria

Lisätiedot

ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti. B-kori

ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti. B-kori ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti B-kori 11.4.2017 Innovatiivinen kuljetin B-korissa pyritään löytämään: uusi tai paranneltu tuotekonsepti kappaletavaroiden tai materiaalien käsittelyyn, siirtelyyn tai kuljetukseen.

Lisätiedot

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä www.niksula.cs.hut.fi/~jjkankaa// Testauksen loppuraportti v. 1.0 Päivitetty 23.4.2001 klo 19:05 Mikko Viljainen 2 (14) Dokumentin versiohistoria Versio Päivämäärä Tekijä / muutoksen tekijä Selite 1.0

Lisätiedot

Elektroniikka II 2012 - lopputyön ohje

Elektroniikka II 2012 - lopputyön ohje Elektroniikka II 2012 - lopputyön ohje Yleisesti Tehtävänäsi on suunnitella elektroninen noppa, elektroninen kassakaapin lukko, sykemittari, elektroninen Braille-tulkki, morsekooderi/-dekooderi tai oma

Lisätiedot

1 YLEISTÄ. Taitaja2002, Imatra Teollisuuselektroniikkatyö Protorakentelu 1.1 PROJEKTIN TARKOITUS

1 YLEISTÄ. Taitaja2002, Imatra Teollisuuselektroniikkatyö Protorakentelu 1.1 PROJEKTIN TARKOITUS Taitaja2002, Imatra Teollisuuselektroniikkatyö Protorakentelu 1 YLEISTÄ 1.1 PROJEKTIN TARKOITUS Tämä projekti on mikrokontrollerilla toteutettu lämpötilan seuranta kortti. Kortti kerää lämpöantureilta

Lisätiedot

A15 - Inertial Measurement Unit

A15 - Inertial Measurement Unit AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt (6op) 16.09.2008-19.12.2008 A15 - Inertial Measurement Unit Mikko Virkkilä Aki Juutistenaho Ohjaaja: Tapio

Lisätiedot

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen Alkusanat Tämän tieto- ja viestintätekniikan oppikirjan ensimmäinen versio (1. painos) syntyi vuonna 2006 Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitokselle tekemäni pro gradu -tutkielmani yhteydessä. Tutkimuksessani

Lisätiedot

TTY/OHJ: OHJ-3500 Ohjelmistotuotannon projektityö

TTY/OHJ: OHJ-3500 Ohjelmistotuotannon projektityö TTY/OHJ: OHJ-3500 Ohjelmistotuotannon projektityö Jokaisessa yliopistossa ja AMK:ssa on projektityö-kurssi, mutta niillä kullakin on oma muotonsa, sisältönsä ja tavoitteensa. OHJ-3500 (laajuus 6-10 opintopistettä):

Lisätiedot

Robottialustan instrumentointi ja käyttöönotto

Robottialustan instrumentointi ja käyttöönotto Niilo Heinonen Hannu Häyrinen Matias Katajamäki Tuomas Pylvänen Robottialustan instrumentointi ja käyttöönotto AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt 1. Projektin tavoite Projektin puitteissa

Lisätiedot

Asiakas ja tavoite. Tekninen toteutus

Asiakas ja tavoite. Tekninen toteutus Asiakas ja tavoite Heikieli on vuonna 2015 perustettu yhden hengen asiantuntijayritys, joka tarjoaa käännös- ja oikolukupalveluita englannista ja saksasta suomeksi. Freelance-kääntäjiä on Suomessa paljon,

Lisätiedot

602 Elektroniikka. Kilpailutehtävä 1. Asiakirjan nimi 1(2) 7.2.2014. LEDeillä toteutetun nuolimoduulin kokoaminen ja testaus (10p)

602 Elektroniikka. Kilpailutehtävä 1. Asiakirjan nimi 1(2) 7.2.2014. LEDeillä toteutetun nuolimoduulin kokoaminen ja testaus (10p) 602 Elektroniikka Kilpailutehtävä 1 LEDeillä toteutetun nuolimoduulin kokoaminen ja testaus (10p) Tehtävänä on kalustaa valmis nuolimoduulin piirikortti dokumentaation mukaisesti. Piirikortille asennettavat

Lisätiedot

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi.

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Lämpötilahälytin Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Hälyttimen toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle.

Lisätiedot

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen Alkusanat Tämä tieto- ja viestintätekniikan oppikirja on päivitetty versio vuonna 2007 julkaisemastani Tieto- ja viestintätekniikka -oppikirjasta. Päivityksessä kirjan sisällöt on ajantasaistettu ja samalla

Lisätiedot

SOVELLUSPROJEKTIN ARVIOINTILOMAKE

SOVELLUSPROJEKTIN ARVIOINTILOMAKE SOVELLUSPROJEKTIN ARVIOINTILOMAKE Arviointilomake on tarkoitettu Sovellusprojektin vastaavan ohjaajan arvioinnin tueksi, eikä sillä siten tule korvata erillistä projektilausuntoa. Useaa arviointikohtaa

Lisätiedot

Joulupukin työpaja leipomalla piparkakkutaikinasta kolmen kurssin yhteinen harjoitustyö

Joulupukin työpaja leipomalla piparkakkutaikinasta kolmen kurssin yhteinen harjoitustyö Joulupukin työpaja leipomalla piparkakkutaikinasta kolmen kurssin yhteinen harjoitustyö TkT Kari Kisko TkT Juha Lindfors Oulun yliopisto Itä-Suomen yliopisto Tuotantotalouden Kansanterveystiede ja kliininen

Lisätiedot

Jyrki Kullaa ohjaava opettaja. Mika Miettinen puheenjohtaja

Jyrki Kullaa ohjaava opettaja. Mika Miettinen puheenjohtaja TKI-Projekti: /3 Aloituskokous Aika 6..204 klo.00 Paikka Metropolia AMK, Eerikinkatu 36, Helsinki Läsnä Sebastian Gumenius sihteeri Jyrki Kullaa ohjaava opettaja Mika Miettinen puheenjohtaja. Kokouksen

Lisätiedot

Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot

Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot Saku Chydenius tammikuu 2004 Asko Ikävalko Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot Työn valvoja: Kimmo Saurén RAPORTTI 1(8) 1. Alkuperäinen tehtävänanto 2. Määritelmä valojen vaihtumiselle Muodosta

Lisätiedot

S11-04 Kompaktikamerat stereokamerajärjestelmässä. Väliraportti

S11-04 Kompaktikamerat stereokamerajärjestelmässä. Väliraportti AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt S11-04 Kompaktikamerat stereokamerajärjestelmässä Väliraportti Ari-Matti Reinsalo Anssi Niemi 21.3.2011 Tämä väliraportti noudattaa projektisuunnitelman

Lisätiedot

OMNIA OPINNÄYTETYÖ AMMATTIOPISTO. Diginoppa ICTP09SLG OMNIAN AMMATTIOPISTO

OMNIA OPINNÄYTETYÖ AMMATTIOPISTO. Diginoppa ICTP09SLG OMNIAN AMMATTIOPISTO OMNIA AMMATTIOPISTO OPINNÄYTETYÖ Diginoppa ICTP09SLG - 2012 OMNIAN AMMATTIOPISTO KOULUTUSALA Tieto- ja tietoliikennetekniikka OPISKELIJA Hannu Junno OHJAAJA Jari Laurila VUOSI 2012 2 TIIVISTELMÄ Opinnäytetyöni

Lisätiedot

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja.

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja. Liikennevalot Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Liikennevalon toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle. Ledit ja muut komponentit asetetaan koekytkentälevylle. Arduino toimii laitteen aivoina.

Lisätiedot

MUISTILANGAT. Position Control of Shape Memory Alloy Muscles for Robotics. Pia Lindqvist Joni Leppänen Alexander Kokka

MUISTILANGAT. Position Control of Shape Memory Alloy Muscles for Robotics. Pia Lindqvist Joni Leppänen Alexander Kokka MUISTILANGAT Position Control of Shape Memory Alloy Muscles for Robotics Pia Lindqvist Joni Leppänen Alexander Kokka 1. Projektin tavoite Tässä projektissa on tarkoitus muistilankoja hyväksikäyttäen suunnitella

Lisätiedot

MSnS-extra PCB v1.0. Kevyt käyttöohje

MSnS-extra PCB v1.0. Kevyt käyttöohje MSnS-extra PCB v1.0 Kevyt käyttöohje Liittimet 9-napainen pyöreä liitin Tällä liittimellä kytketään kaikki isompaa virrankestoa vaativat signaalit. Liitin on AMP:in valmistama CPC-sarjan vesitiivis versio.

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

Pienitehoisen keinokuorman suunnittelu ja rakentaminen. AS Automaation ja systeemitekniikan projektityöt Lauri Mäkelä, Henrik Vento 4.2.

Pienitehoisen keinokuorman suunnittelu ja rakentaminen. AS Automaation ja systeemitekniikan projektityöt Lauri Mäkelä, Henrik Vento 4.2. Pienitehoisen keinokuorman suunnittelu ja rakentaminen AS-0.300 Automaation ja systeemitekniikan projektityöt Lauri Mäkelä, Henrik Vento 4..05 Tehtävänanto Pienitehoinen keinokuorma polttokennotutkimusta

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt 17.9.2013 4.12.2013. A13 12 Online-mittausten kunnonvalvonta vedenpuhdistusprosessissa (6 op)

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt 17.9.2013 4.12.2013. A13 12 Online-mittausten kunnonvalvonta vedenpuhdistusprosessissa (6 op) AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan 17.9.2013 4.12.2013 A13 12 Online-mittausten kunnonvalvonta vedenpuhdistusprosessissa (6 op) LOPPURAPORTTI Tekijä: Tomi Lukkarinen Ohjaaja: Mika Kuikka (HSY)

Lisätiedot

Electric power steering

Electric power steering AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Electric power steering Ohjausmoottorin jäähdytys ja ylikuumenemisen esto Projektisuunnitelma 19.9.2014 Työn ohjaaja: Ville Matikainen Tekijät: Samppa

Lisätiedot

S12-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle

S12-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle S12-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle 18.1 27.5.2012 AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityö (4op) Lassi Seppälä Johan Dahl Ohjaaja: Heikki Hyyti Sisällysluettelo 1. Projektityön

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Ohjelmiston testaus ja laatu Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Vesiputousmalli - 1 Esitutkimus Määrittely mikä on ongelma, onko valmista ratkaisua, kustannukset, reunaehdot millainen järjestelmä täyttää

Lisätiedot

PS-vaiheen edistymisraportti Kuopio

PS-vaiheen edistymisraportti Kuopio PS-vaiheen edistymisraportti Kuopio Kuopio, PS-vaiheen edistymisraportti, 30.10.2001 Versiohistoria: Versio Pvm Laatija Muutokset 1.0 30.10.2001 Ossi Jokinen Kuopio2001, vain kurssin T-76.115 arvostelun

Lisätiedot

Mallintarkistus ja sen

Mallintarkistus ja sen VERSIO 0.1 LUONNOS Mallintarkistus ja sen soveltaminen PLCohjelmien verifioinnissa AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt -projektisuunnitelma Markus Hartikainen 2/1/2009 Sisältö 1. Projektityön

Lisätiedot

PVA-CSK PAVIRO -kuulutuskojesarja

PVA-CSK PAVIRO -kuulutuskojesarja Viestintäjärjestelmät PVA-CSK PAVIRO -kuulutuskojesarja PVA-CSK PAVIRO -kuulutuskojesarja www.boschsecurity.fi PVA-CSK-kuulutuskojesarja on kuulutuskojeen piirilevy (PCB) PAVIRO-järjestelmälle. Piirilevy

Lisätiedot

Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain. http://www.elwis.fi

Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain. http://www.elwis.fi Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain http://www.elwis.fi Sisällys Elektroniikan osalista... 3 Tarvittavat työkalut... 3 Elektroniikan rakentaminen... 4 1. Piirilevyn

Lisätiedot

IDH 125-250-E1. Asennusohje IDH 125-250-E1 / PUHZ Ulkoyksiköt IDH 125-250

IDH 125-250-E1. Asennusohje IDH 125-250-E1 / PUHZ Ulkoyksiköt IDH 125-250 -E1 Asennusohje -E1 / PUHZ Ulkoyksiköt Tämä asennusohje on täydennys ulkoyksiköiden PUHZ ja lämpöpumppukonvektoreiden -yhdistelmille. Järjestelmän kuvaus Ulkoyksikkö: PUHZ-ZRP125 PUHZ-SHW112 PUHZ-RP200

Lisätiedot

Anturit ja Arduino. ELEC-A4010 Sähköpaja Tomi Pulli Signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitos Mittaustekniikka

Anturit ja Arduino. ELEC-A4010 Sähköpaja Tomi Pulli Signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitos Mittaustekniikka Anturit ja Arduino Tomi Pulli Signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitos Mittaustekniikka Anturit ja Arduino Luennon sisältö 1. Taustaa 2. Antureiden ominaisuudet 3. AD-muunnos 4. Antureiden lukeminen Arduinolla

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A11-17 Ikäihmisten kotona asumista tukevien järjestelmien kehittäminen Väliraportti Joonas Aalto-Setälä Ossi Malaska 1. Projektin tavoitteet Projektin

Lisätiedot

Taitaja2011, Kuopio Elektronisen laitteen rakentaminen

Taitaja2011, Kuopio Elektronisen laitteen rakentaminen Taitaja2011, Kuopio Elektronisen laitteen rakentaminen Johdanto Tässä tehtävässä kootaan ohjeiden mukaan täydellinen elektroninen laite. Laitteen kokoonpanoon kuuluu yksittäisten elektronisten komponenttien

Lisätiedot

Hybridivalvomon tilatiedon hallinnan kehittäminen

Hybridivalvomon tilatiedon hallinnan kehittäminen AS- 0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt 23.9.2014 Projektisuunnitelma Työn suorittaja: Niklas Paganus Työn ohjaaja: Leena Salo Hybridivalvomon tilatiedon hallinnan kehittäminen Sisällysluettelo

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI S13-12 PROSESSIAUTOMAATION TEHTÄVIÄ LUKIOLAISILLE 3OP

LOPPURAPORTTI S13-12 PROSESSIAUTOMAATION TEHTÄVIÄ LUKIOLAISILLE 3OP AS0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Aloituspvm: 23.1.2013 Lopetuspvm: 28.5.2013 LOPPURAPORTTI S13-12 PROSESSIAUTOMAATION TEHTÄVIÄ LUKIOLAISILLE 3OP Tekijät: Janne Korhonen Janne Pirttimäki

Lisätiedot

2009 Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen Projektityöseminaari L

2009 Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen Projektityöseminaari L 2009 Mat-2.4177 Operaatiotutkimuksen Projektityöseminaari L Väliraportti 25.2.2009 Puustokuvioiden korjuukelpoisuus- ja saavutettavuusanalyysi Juha Valvanne Juho Matikainen Joni Nurmentaus Lasse Östring

Lisätiedot

Nokeval No 280701. Käyttöohje. Tekstinäyttö 580-ALF

Nokeval No 280701. Käyttöohje. Tekstinäyttö 580-ALF Nokeval No 28070 Käyttöohje Tekstinäyttö 580-ALF Nokeval Oy Yrittäjäkatu 2 3700 NOKIA Puh. 03-342 4800 Fax. 03-342 2066 2 Kenttänäytttösarja 580 sarjaviesteille 5820 580 Sarjaviesti RS-232 tai RS-485 PC

Lisätiedot

Nosturirobotti. robotin tarkoitus. mikä on robotin tehtävä. Kurssin robottiohjelmointi, kesä 2011 harjoitustyö

Nosturirobotti. robotin tarkoitus. mikä on robotin tehtävä. Kurssin robottiohjelmointi, kesä 2011 harjoitustyö Kurssin robottiohjelmointi, kesä 2011 harjoitustyö Juha Hämäläinen (juha.h.hamalainen@jyu.fi) Jussi Jokinen (jussi.p.p.jokinen@jyu.fi) Videoita robotin toiminnasta: http://www.youtube.com/user/hamismies

Lisätiedot

Laboratorioraportti 3

Laboratorioraportti 3 KON-C3004 Kone-ja rakennustekniikan laboratoriotyöt Laboratorioraportti 3 Laboratorioharjoitus 1B: Ruuvijohde Ryhmä S: Pekka Vartiainen 427971 Jari Villanen 69830F Anssi Petäjä 433978 Mittaustilanne Harjoituksessa

Lisätiedot

T Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyö kevät 2005

T Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyö kevät 2005 T-121.110 Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyö kevät 2005 Kurssin tavoitteet Muodostaa näkemys käyttäjäkeskeisestä tuotesuunnittelusta Kasvattaa ymmärrystä prosessin vaiheista Tutustua käyttäjäkeskeisen

Lisätiedot

SUPIKOIRA-projekti. Tommi Berg Eero Alkkiomäki. (Tero Huttunen, Sami Kiiskilä, Ossi Mäkinen, Ilpo Suominen, Mikko Suominen, Asser Vuola)

SUPIKOIRA-projekti. Tommi Berg Eero Alkkiomäki. (Tero Huttunen, Sami Kiiskilä, Ossi Mäkinen, Ilpo Suominen, Mikko Suominen, Asser Vuola) SUPIKOIRA-projekti Tommi Berg Eero Alkkiomäki (Tero Huttunen, Sami Kiiskilä, Ossi Mäkinen, Ilpo Suominen, Mikko Suominen, Asser Vuola) Mistä on kyse? Pienoisrakettiharrastus heräämässä Suomessa (SATS,

Lisätiedot

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia Tehtävän tarkoituksena on koota Nokian tuotannossa käytetyn testiyksikön virtalähdeyksikkö. Kokonainen yksikkö

Lisätiedot

A09-05 OSGi IRC Bot For Coffee Maker

A09-05 OSGi IRC Bot For Coffee Maker AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A09-05 OSGi IRC Bot For Coffee Maker Henri Nieminen Juha Sironen 1 Sisältö: 1. Tavoitteiden kertaus 2. Tuloksien esittely 3. Sovelluksen demo 4.

Lisätiedot

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö Matopeli C#:lla Aram Abdulla Hassan Ammattiopisto Tavastia Opinnäytetyö Syksy 2014 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Projektin aihe: Matopeli C#:lla... 3 3. Projektissa käytetyt menetelmät ja työkalut

Lisätiedot

Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala

Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala 11.1.2012 Työryhmän työn tavoitteet Arvioidaan kansallisen vaarallisia kemikaaleja

Lisätiedot

Adafruit Circuit Playground Express

Adafruit Circuit Playground Express Adafruit Circuit Playground Express Ulkoiset LEDit ja moottorit Sini Riikonen, sini.riikonen@helsinki.fi 6.6.2019 Adafruit Circuit Playground Express / Ledit ja moottorit / 2019 Innokas 1 Yleistä Circuit

Lisätiedot

Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio

Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio 1.JOHDANTO Aihepiirin tavoitteena on valmistaa esine, joka liittyy ilmaan ja entämiseen ja jossa on jokin pienen

Lisätiedot