Maakunnallisia kyläyhdistyksiä pyydetään palauttamaan valintalomake liiteaineistoineen Suomen Kylätoiminta ry:lle perjantaihin mennessä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maakunnallisia kyläyhdistyksiä pyydetään palauttamaan valintalomake liiteaineistoineen Suomen Kylätoiminta ry:lle perjantaihin 3.5.2013 mennessä."

Transkriptio

1 VUODEN KYLÄN VALINTA 2013 Maakunnallisia kyläyhdistyksiä pyydetään palauttamaan valintalomake liiteaineistoineen Suomen Kylätoiminta ry:lle perjantaihin mennessä. Jos vastaustila ei riitä, jatkakaa lomakkeen taakse tai erilliselle paperille. Voitte liittää esitykseen myös muuta kylän toiminnasta kertovaa materiaalia, jonka palautamme valinnan jälkeen. 1. Kylän perustiedot Kylän nimi: Rasimäki sijaintikunta: Valtimo kylän asukasluku: 45 henkilöä (kesä 90 henkilöä) etäisyys lähimpään kaupunkiin: noin 40 km, lähin kaupunki on Nurmes (ja Sotkamo) 2. Onko hakijana kyläyhdistys? Kyllä X Ei Kyläyhdistyksen nimi: Rasimäen Kyläyhdistys ry Perustamisvuosi: 2009 (kylätoimikunta v. 1976) 3. Tietojen ilmoittajan nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköposti: Tuomo Eronen/ Pohjois-Karjalan Kylät ry Kauppakatu 23 b A 8, Joensuu info@kylat.fi, Mitä liitemateriaalia hakulomakkeen mukana on ja minne se palautetaan? Hakemuksen liitteet on koottu kyläkansioon (kylän kuvaus ja historia, kyläyhdistys, kylätoiminta ja tapahtumat, kehittämistoiminta, yhteistyö, Rasimäen kylätutkimukset ja tv-ohjelmat ym.) Liitteet tulee palauttaa osoitteella: Päivi Härkin, Rantakatu 14, Valtimo 5. Kylässä toimivat seuraavat järjestöt (rasti, jos on): kyläyhdistys kotiseutuyhdistys nuorisoseura maa- ja kotitalousseura tai PVY martat metsästysseura urheiluseura tai sen alaosasto 4H-kerho x muita järjestöjä, mitä? kyläläiset toimivat erittäin aktiivisesti Valtimon kirkonkylän yhdistyksissä (yhteistoiminta tapahtumissa ym. Valtimon Vasama, Valtimon tyttökuoro ym.) Valtimon kehittäjät ry (kylältä kaksi edustajaa) Valtimon kesäteatteritoiminta (kyläläiset näyttelijöinä) x 6. Onko kylässä voimassa oleva kyläsuunnitelma? Kyllä X Ei Kyläsuunnitelman laadintaprosessi, suunnitelman toteuttaminen ja seuranta? Kyläsuunnitelma on uusi ja se on laadittu v Suunnitelman laadintaan osallistui kuuden hengen kyläsuunnitteluryhmä ja sen ohjaajana toimi Leader-toiminnajohtaja Hannele Pyykkö. Suunnitelma on yksinkertainen kooste tärkeimmistä kehittämisteemoista ja toimenpiteistä.

2 2 Kyläsuunnitelman teemoja ovat: 1) Kylän vetovoimaisuuden lisääminen ja uusien asukkaiden saaminen 2) Alueen toimijoiden yhteistyön vahvistaminen ja verkostoituminen 3) Osaamisen vahvistaminen ja kyläkohteiden kehittäminen 4) Kylän asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien parantaminen Kyläsuunnitelman laadinta on selvästi jäsentänyt ja tehostanut kylän toimintaa mm. seuraavilla osa-alueilla: asukashankinta on tehostunut; kylään muuttanut 15 uutta alle 15-vuotiasta ( ) sekä sisäinen että ulkoinen tiedottaminen on tehostunut erittäin paljon paljon lisää kumppaneita; sidosryhmistä pidetään tiukasti kiinni (toiminta perustuu vahvoihin etätoimijoihin, jotka osallistuvat Valtimo, Lieksa, Juuka) tapahtumien järjestäminen Toimintasuunnitelmaa käytetään vuosittain kyläyhdistyksen toimintasuunnitelman pohjana. Kylällä onkin superhyvät toimintasuunnitelmat! 7. Miten kylä on osallistunut kuntarakenne uudistukseen ja miten on järjestetty kunnan ja kylän välinen suhde sekä luotu yhteinen sopimus- ja neuvottelumekanismi? Valtimon kunta on Pohjois-Karjalan pohjoisin kunta, jonka asukasluku on vain 2400 asukasta. Syrjäisyys ja rakennemuutos eivät ole kuitenkaan lannistaneet pientä kuntaa. Valtimon kuntatalous on pysynyt kohtuullisen hyvänä ja alueen elinkeinorakenne on monipuolinen moneen maaseutukuntaan verrattuna. Pielisen Karjalan kunnat eivät ole onnistuneet ratkaisemaan sotepalveluiden yhteistyötä ja kuntaliitosten tilanne on täysin avoin. Koska kylän etäisyys Valtimon keskustaan on suhteellisen lyhyt, kyläläiset kokevat kuntakeskuksen palveluiden kehittämisen erittäin tärkeänä. Rasimäen kylän edustajat ovat toimineet erittäin aktiivisesti Valtimon Kehittäjät ry:ssä (Valtimon alueen kylien yhteistyöfoorumi, jolla kunnan vahva tuki) ja pyrkivät sitä kautta vaikuttamaan kuntastrategiaan. Pienellä kylällä ei ole sopimuspohjaisesti tuotettuja julkisia palveluita, kunta tuottaa alueelle ainoastaan vanhusten avohoidon palvelut ja kyytipalvelun. Kiinteitä palvelupisteitä tai liikuntapaikkoja ei ole. 8. Kylän kolme merkittävintä voimannäytettä viimeisen viiden vuoden aikana (yksin tai yhdessä muiden kanssa)? Näistä pyydetään liittämään mukaan oheisaineistoa. 1. Tulehmo (=karjalainen tulipaikka; Leader-hanke, ks. kyläkansio ja nettisivut) 2. Tanssikallion graniittilouhoksen estäminen (kunnan käynnistämä iso hanke, jossa selvitettiin punagraniitin hyödyntämistä, hanke tuli täytenä yllätyksenä kyläläisille) 3. Juablukka sadu omenapuutarha (kylässä asuvan kotimunkin puutarhassa) Lisätietoja voimannäytteistä löytyy Rasimäen kyläkansiosta.

3 9. Miten kylä on hoitanut viestinnän; lehti, infokirje, ilmoitustaulu, kotisivut, verkkotiedotteet, facebook ja muu sosiaalinen media tms. 3 Rasimäki on voittanut Sanomalehtien Liiton viestintäpalkinnon ja kylä on onnistunut jo vuosikymmeniä menestyksekkäästi pääsemään valtakunnan mediaan (paljon kylästä kertovia tvohjelmia; ks. kyläkansiossa oleva yhteenveto). Voidaan sanoa, että Rasimäki -dokumentit ovat vaikuttaneet merkittävästi koko Suomen maaseutupolitiikkaan (esim. Pientilan emäntien iltamat (1975, Katso-lehden vuoden dokumentti). Kylän tunnettuutta ja brändiä on vahvistanut jo 1970-luvulla alkanut Itä-Suomen yliopiston (Karjalan tutkimuslaitos) kylätutkimustoiminta (ks. kyläkansio) Rasimäen kylän sisäinen ja ulkoinen tiedottaminen on järjestetty monipuolisesti. Käytössä ovat seuraavat tiedotustavat: facebook: Valtimon pohjoiset kylät (yhdessä viiden kylän kanssa) Rasimäen Sanomat; 3 numeroa, joista yksi erityislaaja jakelu hallituksen viestintä hoidetaan tekstareilla ja puheluilla, myös seuratoimintapalsta käytössä kylän laajan yhteistoimintaverkoston kontaktit (sähköposti, puhelin) Maria Dorffin artikkelit Ylä-Karjalassa (uusia asukkaita, omavaraistalous) muut lehtiartikkelit ja tv-ohjelmat; ks liite 10. Millaista yhteistyötä kylässä on tehty? Esimerkkejä: A. Oman kylän järjestöjen ja kyläläisten kesken: Rasimäen kylä on pieni kylä (45 asukasta), jossa vähän yhdistyksiä. Tämän vuoksi kyläyhdistys kokoaa kaikki kylän toimijat. Töitä pyritään jakamaan mahdollisimman monen henkilön kesken ja kylällä on poikkeuksellisen vahvaa yhteisöllisyyttä. Kyläyhdistyksellä on mm. seuraavat työryhmät: Tulehmo-työryhmä tapahtuma-työryhmä Rasimäen Sanomien toimitusryhmä (3 numeroa/vuosi) superkahvio työryhmät (järjestää mm. Valtimon messujen kahvioita) B. Yhdessä kunnan toisten kylien, kunnan, alueen Leader-ryhmän, järjestöjen ja muiden kanssa: Rasimäki on pienestä koostaan Valtimon kehittämistoiminnan tärkeimpiä vaikuttajia Rasimäen kylän verkostoituminen kylän ulkopuolisten toimijoiden kanssa on jatkunut jo 1970-luvulta lähtien, kun kylätutkimus Rasimäellä alkoi. Yhteistyö tv-dokumenttien tuotannossa on avartanut kyläläisten yhteiskunnallista näkökulmaa ja kehittänyt julkisia esiintymistaitoja. Kylän yhteistoimintaan liittyy siten paljon kokemusta ja vahvaa osaamista. Kylä on tehnyt myös paljon yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston/karjalan tutkimuslaitoksen kanssa (Rasimäki-selvitykset on pisimpään yhtämittaisesti toteutettu kylätutkimus Suomessa; ks. kyläkansio).

4 Muita kylän yhteistyökumppaneita ovat mm: Valtimon Kehittäjät ry (2 hallituksen jäsentä, kehittäjien kautta pyritään vaikuttamaan Valtimon kuntastrategiaan, lisäksi aloitteita) Valtimon Pohjoiset Kylät ry PIKES/Valtimon toimpiste (Osta omalta seudulta-hanke, tapahtumia ym.) MSL/Laiffia landelle hanke Vaara-Karjalan Leader ry (Tulehmo-hanke, euroa) aktiivinen osallistuminen MSL:n Laiffia landella hankkeeseen Valitimon kulttuuritaahtumat, Marrasmessut, Kevätmyyjäiset (paljon toimijoita) Nurmeksen ortodoksinen seurakunta Joensuun yliopisto/karjalan tutkimuslaitos ym. 4 C. Kansainvälinen toiminta: Kylällä ei ole varsinaisia kansainvälisiä yhteistyökumppaneita. Kylä on kuitenkin tunnettu myös maailmalla. Rasimäelle on järjestetty kylän ortodoksisuuteen liittyvä Athos-vuoren munkkien vierailu v (luentoja). Jatkona toteutuu kylän oman munkin vastavierailu Kreikkaan. Rasimäen kylää koskeva kylätutkimus on tuonut kylään myös ulkomaalaisia tutkijoita; esim. Katja Nitsche ja Thomas Byczkowski ovat tutkineet kylän leivinuuneja ja rakennuskulttuuria (etnisten ryhmien tutkimus). 11. Esimerkki onnistuneesta yhteishankkeesta, jossa kylä on ollut mukana (mitä tehtiin, miksi, koska ja keiden kanssa?): Kylä on ollut mukana monessa onnistuneessa hankkeessa tai tapahtumassa. Esimerkkejä tällaisista ovat: v Kylä kelpaa maaseutuasumisen messut (ks. kyläkansio) - Rasimäki teki aloitteen teemasta ja rakensi viiden kylän ohjelman, jotka limittyivät toisiinsa - saatiin aikaan eniten uusia tapahtumia - tutkitusti paras osasto, kävijämäärä suuri - kyläfilmifestivaalit, seminaaripäivä, näyttelyt kyläkoululla Pielisen Messut yhteydessä television Paluumuuttajat ohjelmaan liittyvä tapahtuma Valtimolla; tapahtumassa mm. sarjan osien ensiesitys. Rasimäki oli keskeinen toimija tapahtumassa. 12. Mitä merkittäviä tapahtumia (kyläjuhlia, markkinoita, näytelmiä, yms. yleisötilaisuuksia) kyläläiset ovat järjestäneet viimeisen viiden vuoden aikana yksin tai yhdessä muiden kanssa? Rasimäen kylä on tunnettu onnistuneista tapahtumista, joita riittää ympäri vuoden. Suhteessa väkilukuun tapahtumia on paljon. Ne keräävät monesti osallistujia laajalta alueelta Valtimolta ja ympäristöstä. Lisää tietoa kylän tapahtumista löytyy kyläkansiosta. Seuraavassa listaa kylän säännöllisesti toteuttamista tapahtumista: kesäinen kyläilta (v teemana maailman suurin karjalan piirakka > Gunneissin ennätysten kirjaan); n. 100 henkilöä Akkain praasniekka (perinteiden elvytys, naisten tapahtuma);

5 5 Ukkoin praasniekka (perinteiden elvytys, miehet) kylä tuottaa vuosittain Valtimon kesäteatterin ja Marrasmessujen superkahviot ; n. 15 henkilöä mukana talkoissa Vappubrunssi Tanssikallion tapahtuma talvinen hiihtotapahtuma Ylen sankia priha tapahtuma (liikuntapahtuma, moniottelu; vetäjä Vantaalta) 13. Miten kylä ja kyläläiset ovat osallistuneet alueensa lähipalvelujen kehittämiseen ja uudelleen järjestämiseen (esim. kauppa, lähikoulu, posti, kylän monipalvelukeskus, laajakaistayhteydet, jätevesineuvonta, kylien turvallisuus, kyläavustaja, kuljetuspalvelut)? Rasimäen kylässä ei ole pienestä asukasluvusta johtuen enää sellaisia kunnan tuottamia kiinteitä palveluita, joihin kyläläiset voisivat osallistua. Kunta järjestää alueella tietenkin vanhusten avohoitopalveluita ja tarjoaa asioimiskyytejä. Kylällä ei ole myöskään ollut pitkään aikaan kauppaa. Kyläläiset tukevat vapaaehtoisesti naapuriavulla vanhusten asumista, edistävät asukashankintaa ja tuottavat paljon koko kuntaa hyödyttäviä tapahtumapalveluita. Kylä on valinnut strategiakseen vaikuttamisen julkisten palveluiden järjestämiseen Valtimolla. Tämän vuoksi kylä on tehnyt jatkuvasti aloitteita kunnalle, valtiolle ja alueen kehittämisyhtiölle, PIKES:lle, palveluiden ja elinkeinojen kehittämiseksi. Seuraavassa on muutamia kylän onnistuneita aloitteita: aloite PIKES:in palvelupisteen säilyttämisestä Valtimolla (toteutunut) aloite valokuituverkon toteuttamisesta Valtimolla osana Rautavaaran valokuituosuuskuntaa (rakenteilla, valmis 2014) aloite kylän paikallistien sillan uusimisesta (toteutunut 2011) paljon palveluihin ja kehittämiseen liittyviä aloitteita Valtimon kunnan toimielimissä (kylän edustajat) kylän tärkeän toimintapisteen, Tanssikallion, suojelua koskeva mielipide vaikuttaminen; toimintaa ja asumista haittaava kivilouhoshanke onnistuttiin torjumaan karjalankielen säilyttämiseen liittyvä toiminta aktiivinen kumppani Valtimon kulttuuritoiminnassa ja tapahtumien järjestämisessä (erilaiset messut jne). Aitona siirtokarjalaiskylänä Rasimäki on myös aktiivisesti mukana karjalankielen säilyttämistoimenpiteissä (mm. karjalankielinen musiikkikoulu Valtimolla). Kylä valmistelee myös kyläturvallisuussuunnitelman laadintaa. Rasimäki saa Valtimon kunnalta vuosittain toiminta-avustusta, mikä on merkki kylän aktiivisesta toiminnasta.

6 6 14. Mitä elinkeinojen kehittämiseen liittyviä hankkeita kylä on toteuttanut tai ollut mukana toteuttamassa viimeisen viiden vuoden aikana? Elinkeinojen kehittämiseen suoraan tai välillisesti vaikuttaneita hankkeita ovat: Valtimon vuosittaiset messutapahtumat ja myyjäiset (ks. edellä); kylä on ollut innovatiivinen ja aloitteellinen tapahtumien suunnittelussa Valtimon valokuituverkko (ks. edellä) asukashankintaan liittyvät toimenpiteet (mm. etätyömahdollisuuksien edistäminen) Tulehmo-hanke (kokoontumistila) Juablukka sadu omenatarha (matkailu ja koulutus) Yleisesti voidaan todeta, että eri hankkeiden myötä kyläläisten koulutustalo on noussut, paljon ulkopuolista työntekijä. Kyläyhdistyksellä on myös vahvaa yhteistyötä kylän yrittäjien kanssa (Harrin ikonimaalaus, Marian Dorff Kehrätär, Tomaki-yhtiö ym.) 15. Edellä mainittujen hankkeiden kokonaisarvo ( ) kylän elinkeinojen kehittämiseen? Tulehmo-hankkeen arvo oli euroa. 16. Onko kylässä kyläkaavaa tai ympäristösuunnitelmaa? Kylässä ei ole vielä laadittu ympäristösuunnitelmaa, mutta asia on mietinnässä. 17. Miten kylässä on vaalittu kylän kulttuurimaisemaa? Rasimäen alue kuuluu valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin ja onet toimenpiteet liittyvät asuinympäristön kunnostukseen. Perinnemaisemien hoitoa on toteutettu kahdella kohteella,, minkä lisäksi kyläyhdistys on toteuttanut raivausta laajalti koko kyläalueella: Säpinmäen perinnebiotooppialue n. 10 ha; perinteinen asutustilan pelto > tavoitteena yhtenäinen luonnonniitty; lampaiden käyttö hoitajina Tulehmon ympäristön hoito lampailla romukeräykset v ja v laaja vesakoiden raivaus Tanssikallion kunnostus ja suojelua ; alue saatu suojeltua kyläläisten aktiivisten toimien ansiosta (Rasimäki kotini on täällä > banderollit; maakuntakaavan kuulemistilaisuus, myös läänin taidetoimikunta tuki tapahtumaa) 18. Onko kylän voimin pyritty edistämään maaseutuasumista ja hankkimaan kylään uusia asukkaita ja miten (tonttipörssi, markkinointi, muilla tavoin)? Kylän kehittämisen tärkein teema on asukashankinta. Siinä onkin onnistuttu kylän kokoon suhteutettuna erinomaisesti: vuoden 2008 kylään on muuttanut useita lapsiperheitä (25 henkilöä, n. 15 alle 15-vuotiasta lasta) asukashankintaa on tehty kaikissa tapahtumissa kyläläisten vahvat juuret ja aktiivinen yhteydenpito ovat vaikuttaneet muuttohalukkuuteen harrastukset vetävät asukkaita halukkuutta kiinteistöjen ostoon on, mutta tarjontaa on valitettavan vähän

7 19. Miten lähistöllä olevia kaupunkeja ja muita keskuksia on pyritty hyödyntämään oman kylän kehittämisessä? 7 Rasimäki on loistava esimerkki kaupunki-maaseutu vuorovaikutussuhteen toteutumisesta. Kylä on onnistunut sitouttamaan tiiviisti kylästä muuttaneet ulkopaikkakuntalaiset toimintaan ja he osallistuvat lähes kaikkien tapahtumien toteuttamiseen. Tämä näkyy myös korkeana paluumuuttohalukkuutena. Aktiivinen ote oman kunnan kehittämiseen tukee selvästi Rasimäen pientä kylää. 20. Miten kyläperinnettä on vaalittu ja tallennettu (perinnetapahtumat, kyläkirjat, romput jne.)? Rasimäki on Suomen suurin sodan jälkeen kylmään korpeen perustettu asutuskylä, jonka väestö oli lähes kokonaan ortodokseja. Tämän vuoksi kylässä on säilynyt vahvana karjalainen yhteisökulttuuri ja kylässä vaalitaan mm. karjalankielen säilyttämistä. Perinteeseen liittyviä asioita kylällä ovat mm: Harri Stefaniuksen ikoninäyttely ortodoksisuus tutuksi teematapahtuma; luentoja ym. vanhaa karjalaista perinnettä vaalittu mm. kansanpuvuissa (näyttelyitä ym.) Juablukka sadu omenapuutarhan perustaminen tsasouna ja ortodoksisuus ks. tutkimukset Kylän paikka kirja (Tapio Hämynen) Lisäksi perinteet näkyvät myös kylällä tehtävissä käsitöissä (kansanpuvut, kyläsepän työt ym.) Kylä mielenkiintoiseen historiaan voi perehtyä laajasta Karjalan tutkimuslaitoksen tutkimusaineistosta. 21. Miksi juuri tämä kylä pitäisi valita Vuoden Kyläksi? Valinnan perusteet kiteytti erinomaisesti Rasimäen oma kylämunkki Harri sanoin: Onko edes muita vaihtoehtoja! 1. Rasimäellä historiasta nousevan aidon yhteisöllisyyden voima toteutuu loistavalla tavalla ja ulottuu myös vahvasti jo kylästä muuttaneisiin asukkaisiin. 2. Kylä on onnistunut erinomaisesti asukashankinnassa, tiedottamisessa ja erilaisten yhteistyöverkostojen rakentamisessa. 3. Kylä on valinnut strategiakseen vaikuttamisen Valtimon kunnan sekä muiden julkisten toimijoiden suuntaan ja onnistunut saamaan läpi monta merkittävää aloitetta (mm. koko kunnon valokuituverkon rakentaminen) 4. Kylä on kasvanut pitkään jatkuneen kylätutkimuksen rinnalla osaavaksi ja juurensa tuntevaksi toimijaksi, jolla on luovuutta ja rohkeutta toteuttaa unelmansa yhteistoiminnassa verkostojensa kanssa. 5. Teot puhuvat puolestaan - pienuus ei ole todellakaan este valita Rasimäki valtakunnalliseksi vuoden kyläksi

EP:N VUODEN KYLÄN 2010 VALINTA

EP:N VUODEN KYLÄN 2010 VALINTA EP:N VUODEN KYLÄN 2010 VALINTA Suomen Kylätoiminta ry Syty on käynnistänyt Vuoden Kylä 2010 -valintakierroksen. Vuoden Kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan

Lisätiedot

Tuomo Eronen, kyläasiamies Pohjois-Karjala

Tuomo Eronen, kyläasiamies Pohjois-Karjala - millainen on hyvä kyläsuunnitelma? - onko tarpeen määritellä hyvän suunnittelun laatukriteereitä? - mitkä ovat keskeiset elementit kyläsuunnittelusta? Tuomo Eronen, kyläasiamies Pohjois-Karjala Millainen

Lisätiedot

Tämä maa ja oma koti - työtä kyläturvallisuuden parantamiseksi

Tämä maa ja oma koti - työtä kyläturvallisuuden parantamiseksi Tämä maa ja oma koti - työtä kyläturvallisuuden parantamiseksi Sanoista tekoihin tavoitteena turvalliset, elinvoimaiset ja hyvinvoivat alueet seminaari 16.-17.2.2011 Pohjois-Karjalan Sairaskotiyhdistys

Lisätiedot

Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu 10.12.2013

Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu 10.12.2013 Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo kehittämishanke, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi ja järjestöosaaminen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo

Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi Sukunimi 29.8.2014 Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden

Lisätiedot

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelman tavoite on elämän laadun parantaminen kylällä palveluja kehittämällä sekä kylän ympäristöä hoitamalla. Kylällä säilytetään nykyinen asukasluku

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu PUPONMÄEN KYLÄSUUNNITELMA 2010-2013 PUPONMÄEN VISIO - Puponmäen entinen koulu kylän keskuspaikka kokootumisille ja harrastustoiminnalle - Entisen koulun ylläpidosta huolehtiminen ja tilojen vuokraus -

Lisätiedot

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelman tavoite on elämän laadun parantaminen kylällä palveluja kehittämällä sekä kylän ympäristöä hoitamalla. Kylällä säilytetään nykyinen asukasluku

Lisätiedot

Pohjois-Savon Kylät ry

Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, joka on perustettu v. 1993 toimimaan pohjoissavolaisten kylien yhteenliittymänä, kylätoiminnan edistäjänä

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kysely kylätoimijoille

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kysely kylätoimijoille Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kysely kylätoimijoille Tämän kyselyn tarkoitus oli löytää Pohjois-Pohjanmaan kylätoiminnan tärkeimmät kehityskohteet sekä saada tietoa maakunnallisen kyläyhdistyksen, Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa 25.8.2014 Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa sekä terävöittää sen sisältöä ja toteutusta

Lisätiedot

Kylien kehittäminen, kyläsuunnitelma ja niistä nousseet hankkeet

Kylien kehittäminen, kyläsuunnitelma ja niistä nousseet hankkeet Leader-toiminta - Leader-yhdistykset perustettu vuosina 1995-1997 - Alkamassa on neljäs ohjelmakausi - Yhdistyksissä on jäseniä yli 650 - Hallitustyöskentelyyn on osallistunut yli 200 henkilöä - Leader-ryhmien

Lisätiedot

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö Maaseutupolitiikka Suomessa Maa- ja metsätalousministeriö Lähes puolet suomalaisista asuu maaseudulla Lähes puolet väestöstä asuu maaseudulla. Suomi on myös hyvin harvaan asuttu maa. Asukastiheys on keskimäärin

Lisätiedot

KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015. EK-Kylät

KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015. EK-Kylät KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015 EK-Kylät Jotta ohjelman sisältö vastaisi myös kylien/asuinalueiden ajatuksia ja toiveita, haluaisimme sinunkin mielipiteesi maakuntamme kylätoiminnan kehittämisestä. Mitkä

Lisätiedot

Lappeen Kotiseutuyhdistys ry. vuodelle 2017

Lappeen Kotiseutuyhdistys ry. vuodelle 2017 Lappeen Kotiseutuyhdistys ry Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Lappeen Kotiseutuyhdistys ry on vuonna 1991 uudelleen perustettu kotiseutuyhdistys, joka toimii Lappeenrannan kaupungissa. Suurin osa jäsenistä

Lisätiedot

Miten saada uusia asukkaita kylään?

Miten saada uusia asukkaita kylään? Miten saada uusia asukkaita kylään? Kyläpäällikkökoulutus 14.4.2016 Kyläasiamies Henrik Hausen Kylätoiminta on monipuolista Yhteisöllisyys, toimitilat, tapahtumat Kyläsuunnittelu, rakennuspaikat, kyläkaavat

Lisätiedot

PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA Yhdistykset

PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA Yhdistykset PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA Yhdistykset Vastaajan taustaorganisaatio 35% 12% 53% Muu kylä- tai asukasyhdistys Kyläavustajan työllistänyt yhdistys Muu yhdistys Kyläavustajatoiminnan tunnettavuus 9%

Lisätiedot

ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA

ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA Kuhmalahden ja Pälkäneen kehittämistä Hankkeen tausta ja teema Rahoittajina Työ- ja elinkeinoministeriö Hallinnoijina Pomoottori ry sekä Kaakkois- Pirkanmaan seutukunta

Lisätiedot

RAJUPUSU KEHITTÄJÄ- KOORDINAATIOHANKE. on suunnattu toiminta-alueen kustannuksiltaan pienille yleishyödyllisille kehittämishankkeille

RAJUPUSU KEHITTÄJÄ- KOORDINAATIOHANKE. on suunnattu toiminta-alueen kustannuksiltaan pienille yleishyödyllisille kehittämishankkeille RAJUPUSU KEHITTÄJÄ- KOORDINAATIOHANKE on suunnattu toiminta-alueen kustannuksiltaan pienille yleishyödyllisille kehittämishankkeille Tällaisia kehittämishankkeita ovat mm. maisemahoitosuunnitelmien laatiminen

Lisätiedot

Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla. Merja Kaija kyläasiamies

Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla. Merja Kaija kyläasiamies Maaseutuparlamentti 2017 Leppävirralla Merja Kaija kyläasiamies Maaseutuparlamentti Maaseutupolitiikan neuvosto (MANE), Suomen Kylätoiminta ry, Pohjois- Savon Kylät ry ja Maaseutuverkostopalvelut ovat

Lisätiedot

Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012

Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012 Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012 Kyllä kylä kuuluu, kun Miten välitetään kylän tahto päättäjille /perjantain lörning kafeen tulokset: TEEMA NÄKYVYYS : Alueen tapahtumat oltava mukana

Lisätiedot

Vesuri-ryhmän. toimintasuunnitelma 2016

Vesuri-ryhmän. toimintasuunnitelma 2016 Vesuri-ryhmän toimintasuunnitelma 2016 Vesuri-ryhmä ry:n toimintasuunnitelma 2016 Vesuri-ryhmä on yksi Suomen 54 Leader-ryhmästä. Yhdistyksen tarkoituksena on kannustaa toimintaalueen asukkaita yhteistyöhön

Lisätiedot

Kyläturvallisuus ja kylien pelastusryhmätoiminta

Kyläturvallisuus ja kylien pelastusryhmätoiminta Kyläturvallisuus ja kylien pelastusryhmätoiminta Infotilaisuus Keski-Karjalan kylätoimijoille Kitee 24.4.2014 Tuomo Eronen Rautjärvi 30.7.2010 Pohjois-Karjalan KYLÄOHJELMA 2014 Pohjois-Karjalan KYLÄOHELMA

Lisätiedot

KEHITTÄMISOHJELMA Kylä: Enon kirkonkylä

KEHITTÄMISOHJELMA Kylä: Enon kirkonkylä Teema: Pienet investoinnit Uiminen: uimapaikkojen kartoittaminen KESÄ: Niskan rantaan satamaalueen lähelle kunnostaminen (historia) Kotirannan uimarannan kunnostaminen TALVI: Kotirannan uima-allas käyttöön

Lisätiedot

Ylä-Karjalan elinkeinoohjelmaluonnos

Ylä-Karjalan elinkeinoohjelmaluonnos Ylä-Karjalan elinkeinoohjelmaluonnos 2018-2020 Tulevaisuustyöpaja 31.01.2017 ELINKEINO-OHJELMA 2018-2020 Suuntaa Valtimon ja Nurmeksen elinkeino- ja yritystoiminnan kehittämistä Toteuttaa Valtimon ja Nurmeksen

Lisätiedot

Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi

Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi Lavajärven - Komin seutu Hanhijärvenkulma - Joenkulma - Komi - Kirmonkulma - Lavajärvi - Myllykulma - Majamaankulma - Sorvajär vi - Viitaankulma Yleistä kyselystä

Lisätiedot

Kylätoiminnan kasvava vastuu

Kylätoiminnan kasvava vastuu VOIMISTUVAT KYLÄT kampanja 2010 2012 Tuomas Perheentupa Suomen Kylätoiminta ry Kylätoiminnan kasvava vastuu Kylätoiminta organisoitunut nopeasti - rekisteröityneiden kyläyhdistysten lukumäärä - paikalliset

Lisätiedot

Vastaajan taustatietoa

Vastaajan taustatietoa 27 Vastaajan taustatietoa yhteistyökumppani 1 lappilaiset Kylät ry:n jäsen 4 kaupungin asukasyhdistyksen jäsen 0 kyläyhdistyksen jäsen 23 kyläläinen 17 0 5 10 15 20 25 Vastaajan kunta 25 3 2 1 0 Mitä tulee

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry KYLIEN TOIMINNALLINEN KEHITTÄMINEN - esimerkkinä Nurmijärvi Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry Leader-ryhmä Keski-Uudenmaan ja Etelä- Hämeen alueelta. Kehittää maaseutua pääasiassa rahoittamalla Manner-Suomen

Lisätiedot

Avustuspäätökset liitteineen

Avustuspäätökset liitteineen Avustuspäätökset liitteineen Maa- ja metsätalousministeri myöntää tällä päätöksellä vuoden 2019 talousarvion momentilta 30.10.63 yhteensä 1 200 000 euron yleisavustuksen (kohdennettu yleisavustus) Suomen

Lisätiedot

Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, tonttimarkkinointi

Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, tonttimarkkinointi Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, tonttimarkkinointi Suomusjärvi 9.5.2016 Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke 2016-2018 Kylätoiminta on monipuolista Yhteisöllisyys,

Lisätiedot

PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA. KYSELY 18. 31.5.2015 Vastauksia 27/67 kpl

PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA. KYSELY 18. 31.5.2015 Vastauksia 27/67 kpl PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA KYSELY 18. 31.5.2015 Vastauksia 27/67 kpl Oletteko kokeneet Kyläavustajatoiminnan tarpeelliseksi omalla alueellanne Kyllä 27 100 % Ei 0 0 % Kyläavustajatoiminnan onnistuminen

Lisätiedot

Viestintä ja materiaalit

Viestintä ja materiaalit Viestintä ja materiaalit http://tammelankylat.wikispaces.com/ Erilaisia dokumentteja, mm. kyläsuunnitelmat http://tammelankylat.ning.com/ Keskustelupalstat Kalenteri Linkit löytyvät: www.tammelankylat.fi

Lisätiedot

Järjestöasiain neuvottelukunta JANE.

Järjestöasiain neuvottelukunta JANE. Järjestöasiain neuvottelukunta JANE www.jelli.fi/jane 1 Taustaa Pohjois-Karjalan Pohjois-Karjalassa on 3715 rekisteröityä yhdistystä (PRH 9/2017) järjestötoiminnasta Järjestöyhteistyön kehittäminen Pohjois-Karjalassa

Lisätiedot

PIENET INVESTOINNIT JA VÄHÄN ISOMMATKIN

PIENET INVESTOINNIT JA VÄHÄN ISOMMATKIN Venepaikat Leirikeskuksen saunan rakennus Tonttipörssin luominen Oksasilppuri joka kylälle Uimahalli Juukaan Skeittirampit kylille (kunta) Katuvalot Vihtasuon risteys-koulu, Kannas PIENET INVESTOINNIT

Lisätiedot

Menestyvän kylän resepti ennen, nyt ja tulevaisuudessa. kaisu.kumpulainen@jyu.fi

Menestyvän kylän resepti ennen, nyt ja tulevaisuudessa. kaisu.kumpulainen@jyu.fi Menestyvän kylän resepti ennen, nyt ja tulevaisuudessa kaisu.kumpulainen@jyu.fi Kylän muutos/ Kylän määrittelyä Kylien luonteen muutos: Perinteisistä maatalousyhteisöistä kehittämisyhteisöiksi Ihmisten

Lisätiedot

Toivakan kunta Toivakantie 49 46600 Toivakka

Toivakan kunta Toivakantie 49 46600 Toivakka HANKESUUNNITELMA 1 (6) Hyvinvoivat ja elävät Toivakan kylät! Taustaa ja tarvetta hankkeelle sijaitsee eteläisessä Keski-Suomessa, jonka voimavarana on energiset ja kauniit kyläkunnat. Kylien merkitys kunnan

Lisätiedot

Temmeksen kyläyhdistys ry. Toimintakertomus 2013

Temmeksen kyläyhdistys ry. Toimintakertomus 2013 Temmeksen kyläyhdistys ry Toimintakertomus 2013 Toimintakertomus 2013 Sivu 2(8) Yleistä Temmeksen kyläyhdistyksen tarkoituksena on toiminta-alueensa asukkaiden asumisolosuhteisiin, - ympäristöön, -viihtyvyyteen

Lisätiedot

Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset

Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset Vuorela, Toivala ja Jännevirta Yhteenvetoja vastauksista Siilinjärvi 2012 Kysely suoritettiin alueella Vuorela, Toivala, Jännevirta - Ranta- Toivala Kehvo Kysely

Lisätiedot

KYLÄKYSELY HANHIKOSKELAISILLE

KYLÄKYSELY HANHIKOSKELAISILLE KYLÄKYSELY HANHIKOSKELAISILLE Tällä kyselyllä kartoitetaan Teidän mielipiteitänne omasta kylästänne. Mitkä asiat kylällä ovat hyvin ja mitkä asiat kaipaisivat muutosta? VASTAAJAN TAUSTATIEDOT: Ikä: 18-44

Lisätiedot

Asukkaita 395 000, joista 200 000 Oulun talousalueella Suomen toiseksi suurin pinta-alaltaan Suomen neljänneksi suuri väkiluvultaan Uudenmaan ja

Asukkaita 395 000, joista 200 000 Oulun talousalueella Suomen toiseksi suurin pinta-alaltaan Suomen neljänneksi suuri väkiluvultaan Uudenmaan ja Asukkaita 395 000, joista 200 000 Oulun talousalueella Suomen toiseksi suurin pinta-alaltaan Suomen neljänneksi suuri väkiluvultaan Uudenmaan ja Pirkanmaan ohella väkiluvultaan nopeiten kasvava maakunta

Lisätiedot

Hyvät käytännöt Pohjois-Pohjanmaalta

Hyvät käytännöt Pohjois-Pohjanmaalta Hyvät käytännöt Pohjois-Pohjanmaalta Kylähyvinvointi seminaari 21.10.2014 YHTEISÖhautomo-hanke Pohjois-Pohjanmaan Leader-ryhmät Hyvät käytännöt vinkkejä YHTEISÖhautomo-hanke - yhteinen toimintapa koko

Lisätiedot

Kyläsuunnitelma Siikamäki-Peiposjärvi 2015-2020 Valtakunnallinen vuoden kylä 2008

Kyläsuunnitelma Siikamäki-Peiposjärvi 2015-2020 Valtakunnallinen vuoden kylä 2008 Kyläsuunnitelma Siikamäki-Peiposjärvi 2015-2020 Valtakunnallinen vuoden kylä 2008 Itäkeskus Visio Viihtyisä, toimiva ja maaseutumainen kylä, joka tarjoaa lähipalveluina riittävät peruspalvelut asukkailleen,

Lisätiedot

Konginkankaan IDEAILTA

Konginkankaan IDEAILTA Konginkankaan IDEAILTA Konginkankaan kyläsuunnitelma 2010-2015 2009 Vihreän väylän kehittämishanke Mt 637 matkailulliseksi maisematieksi - 2013 Leader-hanke käynnistetty 12/2010 hakijana ja hallinnoijana

Lisätiedot

Ryhmä 1. Miten vauhdittaa kylätoimijoiden ja järjestöjen osallistumista turvallisuustyöhön

Ryhmä 1. Miten vauhdittaa kylätoimijoiden ja järjestöjen osallistumista turvallisuustyöhön Miten vauhdittaa kylätoimijoiden ja järjestöjen osallistumista turvallisuustyöhön Vapaaehtoisuus on muuttunt pakoksi Joudumme hallinnollisiin tehtäviin, emme voi keskittyä meille tärkeiden asioiden kehittämiseen

Lisätiedot

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO hankesuunnitelma Sisällys 1. Tausta... 3 2. Päätavoitteet... 3 3. Toimintasuunnitelma... 4 4. Ohjausryhmä... 5 5. Johtotyhmä... 6 6. Henkilöstö... 6 7. Kustannukset ja rahoitus...

Lisätiedot

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan?

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Lappajärvi 19.11. 2014 Laura Liuska / VYYHTI-hanke Välittäjäorganisaatio: mikä ja miksi? Vesienhoidossa vapaaehtoisen paikallisen kunnostustoiminnan

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN Lähtötiedot Asukaskyselyn tulokset 09.12.2011 ASUKASKYSELY: PÄLKÄNEEN TULEVAISUUS Kysely toteutettiin syys-lokakuussa 2011 Kysely on

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ YHDISTYKSEN VIESTINTÄ Sisäinen viestintä - eri yhdistyksissä eri apuvälineitä, kuitenkin yleensä: Henkilökohtainen vuorovaikutus: puhelin, yhteiset kokoontumispaikat Jäsenkirje, sähköinen tai fyysinen

Lisätiedot

CADDIES asukaskyselyn tulokset

CADDIES asukaskyselyn tulokset CADDIES asukaskyselyn tulokset Kysely toteutettiin 27.4.-17.5.2009 Kyselyyn vastattiin Internet-pohjaisella lomakkeella osoitteessa http://kaupunginosat.net/asukaskysely tai paperilomakkeella Arabianrannan,

Lisätiedot

Yhdistyslaturin kysely 2019

Yhdistyslaturin kysely 2019 Yhdistyslaturin kysely 2019 Kyselyn tavoitteena oli selvittää yhdistystoiminnan kipupisteitä. Kyselyssä kartoitimme kiinnostusta yhdistystoiminnan eri alueiden kehittämiseen. Kyselyn tuloksia käytämme

Lisätiedot

Strateginen toimenpideohjelma

Strateginen toimenpideohjelma Strateginen toimenpideohjelma 2014-2018 Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys ry Yhdistyksen tarkoituksena on vahvistaa Hämeenlinnan kaupunkikeskustan kaupallista vetovoimaa, lisätä elämää ja asiakaskäyntejä

Lisätiedot

Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, kylätoiminta Salossa

Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, kylätoiminta Salossa Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, kylätoiminta Salossa Viitannummi, Viitanlaakso 15.9.2016 Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke 2016-2018 Kylätoiminta on monipuolista

Lisätiedot

Seminaari Joensuu 16.-17.2. Työpaja 1. Mitä onnistunut yhteistyö kylien, järjestöjen ja viranomaisten välillä vaatii

Seminaari Joensuu 16.-17.2. Työpaja 1. Mitä onnistunut yhteistyö kylien, järjestöjen ja viranomaisten välillä vaatii Seminaari Joensuu 16.-17.2. Työpaja 1 Mitä onnistunut yhteistyö kylien, järjestöjen ja viranomaisten välillä vaatii Suomen Kylätoiminta ry -> Keski-Suomen Kylät ry (19 kpl) - perustettu 1997 maakunnan

Lisätiedot

Viestintä Peli Meille Kaikille - Intohimona pelaaminen

Viestintä Peli Meille Kaikille - Intohimona pelaaminen Sisäinen viestintä (seurat ja lis.pelaajat) Mediaviestintä Lajin harrastajat n. 354 000 Kriisiviestintä ja tilannehallinta Viestintä Peli Meille Kaikille - Intohimona pelaaminen Imago ja identiteetti Yhteiskuntaja

Lisätiedot

Euregio Karelia ja Toiminnan pääsuunnat Euregio Karelia seminaari Joensuu

Euregio Karelia ja Toiminnan pääsuunnat Euregio Karelia seminaari Joensuu Euregio Karelia ja Toiminnan pääsuunnat 2020 Euregio Karelia seminaari 2.11.2016 Joensuu Euregio Karelia pähkinänkuoressa Pohjois-Karjalan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Karjalan tasavallan välinen yhteistyöalue

Lisätiedot

Kunnan ja kylän välinen vuorovaikutus Tutkimusalueina Seinäjoki ja Laihia

Kunnan ja kylän välinen vuorovaikutus Tutkimusalueina Seinäjoki ja Laihia Riia Metsälä Kunnan ja kylän välinen vuorovaikutus Tutkimusalueina Seinäjoki ja Laihia 19.8.2011 Aluetiede Filosofinen tiedekunta Johdanto Kuntarakenteessa tapahtuneiden ja tapahtuvien muutosten seurauksena

Lisätiedot

ITU-kylät. Kyläsuunnittelu. Itä-Uudenmaan Kylät ry Östra Nylands Byar rf

ITU-kylät. Kyläsuunnittelu. Itä-Uudenmaan Kylät ry Östra Nylands Byar rf Kyläsuunnittelu Itä-Uudenmaan Kylät ry Östra Nylands Byar rf 1 Itä-Uudenmaan Kylät ry Östra Nylands Byar rf Perustettu vuonna 2000 Itäisen Uudenmaan alueen kylien edunvalvoja sekä kyläyhdistysten etujärjestö

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA KYLÄTOIMINNASSA POHJOIS-SAVOSSA

AJANKOHTAISTA KYLÄTOIMINNASSA POHJOIS-SAVOSSA AJANKOHTAISTA KYLÄTOIMINNASSA POHJOIS-SAVOSSA Kylärekisteri ja kylätalorekisteri Muistakaa ilmoittaa kylärekisteriin yhteystietojen muutokset. Kylärekisterin kautta teemme kaiken tiedotuksen teidän kylien

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta pioneerityötä tekemässä! Vapaaehtoistoiminnan seminaari kehittämispäällikkö Elina Pajula

Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta pioneerityötä tekemässä! Vapaaehtoistoiminnan seminaari kehittämispäällikkö Elina Pajula Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta pioneerityötä tekemässä! Vapaaehtoistoiminnan seminaari 5.12.2008 -kehittämispäällikkö Elina Pajula Aktiivisesti Pohjois-Karjalassa toimii 375 sosiaali-

Lisätiedot

Kylät maaseutupolitiikan kokonaisuudessa

Kylät maaseutupolitiikan kokonaisuudessa VOIMISTUVAT KYLÄT -kampanja 2010-2012 Voimistuvat kylät-kampanja 14.-15.10.2011 Etelä-Karjala, Imatra Kylät maaseutupolitiikan kokonaisuudessa Eero Uusitalo professori, maaseutuneuvos, YTR:n pääsihteeri

Lisätiedot

Kiikalan pitäjäkyselyn tuloksia

Kiikalan pitäjäkyselyn tuloksia Kiikalan pitäjäkyselyn tuloksia ti Kylien Salo, FM Tanja Ahola VASTAAJAT (194 vast.) muut 1 % yksi aikuinen 27 % lapsiperhe 15 % kaksi aikuista 57 % Lähetettiin 1040 kpl julkinen tiedote postinumeroalueille:

Lisätiedot

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 EkoKymenlaakso-projekti koordinoi ja tukee Kymenlaakson kuntien ilmasto- ja energiatavoitteiden ja toimenpiteiden toteuttamista, edistää eri toimijoiden yhteistyötä

Lisätiedot

Paikan identiteetti, paikan tuntu

Paikan identiteetti, paikan tuntu Paikan identiteetti, paikan tuntu Mitä se on, mistä se syntyy? Voiko siihen vaikuttaa? Voiko olla suhdetta paikkaan, jossa ei ole käynyt? Mielipaikat / inhokkipaikat / epäpaikat? Kohteen adoptio Mitä kohteen

Lisätiedot

Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä

Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä Oma tupa, oma lupa hanke/ Ulla Halonen 5.3.2014 Vanhuspalvelulain toimeenpanoa Keski-Suomessa tukee Oma tupa, oma lupa -hanke Hankkeen tavoitteita ovat: 1.

Lisätiedot

Yhistykset yhessä. JärjestöRalli 2017

Yhistykset yhessä. JärjestöRalli 2017 Yhistykset yhessä JärjestöRalli 2017 Yhistykset yhessä JärjestöRalli 2016 Eno 9.11 Uusi keskustelu 20.2.2017 Uimaharjussa Kontiolahti 9.11 Uusi keskustelu 2017 alkuvuodesta Tuupovaara 7.11 Mahdollisesti

Lisätiedot

Vihreän yrittäjän asialla

Vihreän yrittäjän asialla Vyran strategia 2017-2020 Vihreän yrittäjän asialla Kasvatamme jäsentemme osaamista ja kannattavuutta sekä edistämme viher- ja ympäristörakentamisen kehittymistä. Vihreän yrittäjän asialla Olemme viher-ja

Lisätiedot

Pitkospuiden ja kodan rakentaminen Nevalylyn ympäristöön

Pitkospuiden ja kodan rakentaminen Nevalylyn ympäristöön Pitkospuiden ja kodan rakentaminen Nevalylyn ympäristöön Hankkeen julkinen kuvaus Nevalyly ympäristöineen on Metsähallituksen omistuksessa. Alueella sijaitsee huonokuntoinen kota ja pienelle matkaa on

Lisätiedot

ALU-koordinaattorin puheenvuoro

ALU-koordinaattorin puheenvuoro ALU-koordinaattorin puheenvuoro Tenho Jaakola suunnittelija Oulun kaupunki, työpajapalvelut Pohjois-Pohjanmaan ALU-koordinaattori Kumppanuusfoorumi työpajoille ja sidosryhmille Kajaani 30.9.2014 ALU-verkostot

Lisätiedot

2011-2014. Hankkeen oppeja ja ajatuksia maaseudun asukashankinnasta

2011-2014. Hankkeen oppeja ja ajatuksia maaseudun asukashankinnasta Onni kutsuu kylään -hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007 2013 ja sitä rahoittavat Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY - keskukset 2011-2014 Hankkeen oppeja ja ajatuksia maaseudun

Lisätiedot

sääntömääräisesti 5 x vuodessa ja lisäksi tarvittaessa Käsittely vanhusneuvoston kokouksessa

sääntömääräisesti 5 x vuodessa ja lisäksi tarvittaessa Käsittely vanhusneuvoston kokouksessa KIURUVEDEN KAUPUNKI VANHUSNEUVOSTO TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO VUOSI 2018 Tavoite Asia Toimenpide Toteutus Miten arvioidaan toteutuminen Arvioijat VAIKUTTAMINEN lle Kokoukset kokoontuu Asiakaspalaute

Lisätiedot

Kuopion Yrittäjien strategia

Kuopion Yrittäjien strategia Kuopion Yrittäjien strategia 2018-2020 ARVOT Ohjaavat päätöksen tekoa Rohkeus Luotettavuus Uusiutumiskyky TOIMINNAN TARKOITUS, MISSIO Miksi olemme olemassa? Pidämme yritysten puolta ja yrittäjistä huolta

Lisätiedot

Vanhusneuvosto-seminaari, Hankasalmi 22.9.2014 YTM Tuula Telin. SATAKUNNAN VANHUSNEUVOSTO Satakunnan vanhusneuvostojen ja vanhusväestön äänitorvena

Vanhusneuvosto-seminaari, Hankasalmi 22.9.2014 YTM Tuula Telin. SATAKUNNAN VANHUSNEUVOSTO Satakunnan vanhusneuvostojen ja vanhusväestön äänitorvena Vanhusneuvosto-seminaari, Hankasalmi 22.9.2014 YTM Tuula Telin SATAKUNNAN VANHUSNEUVOSTO Satakunnan vanhusneuvostojen ja vanhusväestön äänitorvena Maakunnallisen yhteistyön foorumi Satakuntaliiton alaisuuteen

Lisätiedot

ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI

ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI Yhteisö Eskolan kylä on yli 400 asukkaan teollisuuspainotteinen taajama Kannuksen kaupungissa. Kylällä on kaksi kauppaa, ala-aste, päiväkoti ja n. 160 teollista

Lisätiedot

Kumppanuudella kohti hyvinvointia

Kumppanuudella kohti hyvinvointia Kumppanuudella kohti hyvinvointia JAKE Järjestö ja kansalaistoiminnan kehittämishanke Hankkeen toteutusaika: 2013-2018 (ad.28.2.2018) Kohdealue: Pohjois-Karjala ja Itä-Suomi Rahoitus: STEA TOIMINNAN SUUNNITTELU

Lisätiedot

Kylän kestävyyspolku -hanke. Salo

Kylän kestävyyspolku -hanke. Salo Kylän kestävyyspolku -hanke Salo 7.5.2019 Varsinais-Suomen Kylät ry (perustettu vuonna 2000) Olemme kaksikielinen maakunnallinen toimija, joka palvelee kylä- sekä asukasyhdistyskenttää Varsinais-Suomen

Lisätiedot

STRATEGIA, TAVOITTESIIN JA TOSUUN Green Energy Green Energy Show

STRATEGIA, TAVOITTESIIN JA TOSUUN Green Energy Green Energy Show STRATEGIA, TAVOITTESIIN JA TOSUUN 2.11.2016 Strategia Ensimmäisen kierroksen tavoite (Ohryssä 26.8.) Missio Visio Toimintaperiaatteet Painopistelinjauksia Toisen kierroksen tavoite (Ohryssä 21.10.) Tavoitteet

Lisätiedot

TOIMINTATUKIHAKEMUS 2018

TOIMINTATUKIHAKEMUS 2018 Hakijan tiedot (Täytä kaikki kohdat. Muutoin tukea ei voida maksaa.) Hakija Rekisteröity Kyllä Ei Jäsenmäärä, joista alle 29 vuotiaita ja yli 65 vuotiaita Toiminta-alue (kylä) Toiminta-alueella asukkaita/harrastajia

Lisätiedot

Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen

Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen Nastolan maaseutu elinvoimaiseksi hanke 2016-2018 Maaseudun parhaat hankkeet tulevat Päijät-Hämeestä hankemarssi 17.3.2017 Mari Brunou Nastolan maaseutu elinvoimaseksi

Lisätiedot

Esimerkkinä Vierumäki kyläasiamies Liisa Helanto

Esimerkkinä Vierumäki kyläasiamies Liisa Helanto Turvallisuutta - asukkaille ja asukkaiden kanssa 19.1.2012 Esimerkkinä Vierumäki kyläasiamies Liisa Helanto 1 Kylä välittää hanke Vuoden 2011 kylä Päijät-Hämeessä 18.1.19.1.20122012 2 Kylä välittää hanke

Lisätiedot

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Yhdistystoiminnan tulevaisuus uudessa Päijät-Hämeessä 24.4.2018 Merja Olenius, kunnanjohtaja 24.4.2018 Kunnan toiminta ja yhteistyö yhdistysten kanssa

Lisätiedot

Kumppanuudella kohti hyvinvointia

Kumppanuudella kohti hyvinvointia Kumppanuudella kohti hyvinvointia Tavoitteena on luoda järjestö- ja kansalaistoiminnan alueellinen toimintamalli terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. o Kumppanuushanke: Pohjois-Karjalan kansanterveys

Lisätiedot

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Hankkeessa on lukuisia toimijoita: tutkimusorganisaatioita, rahoittajia ja välittäjäorganisaatioita, joiden roolit ja työn tulokset tulee saada sopivalla tavalla

Lisätiedot

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi Osuuskunta KeroKuitu 2. Hankkeen nimi/hanketunnus Kerässieppi-Liepimän kyläverkko/22657 3. Yhteenveto hankkeesta Kerässieppi-Liepimän

Lisätiedot

KYLÄN ABC. turvallisuussuunnittelun. Kylien turvallinen ja toimiva arki

KYLÄN ABC. turvallisuussuunnittelun. Kylien turvallinen ja toimiva arki suomeksi KYLÄN turvallisuussuunnittelun ABC Kylien turvallinen ja toimiva arki Törmäätkö kylälläsi ongelmiin, jotka mielestäsi kaipaisivat ratkaisuja? Ongelmat voivat olla erilaisia arjen epäkohtia vaikkapa

Lisätiedot

ESKOLAN KYLÄPALVELU OY

ESKOLAN KYLÄPALVELU OY ESKOLAN KYLÄ Eskolan kylä sijaitsee 13km:n päässä kuntakeskuksesta. Kylässä on n. 450 asukasta. Kylän elinkeinorakenne on teollisuuspainotteinen. Kylällä on pitkä perinne omatoimisesta kehittämisestä.

Lisätiedot

Ihmisten kokoisille ideoille! För dina idéer!

Ihmisten kokoisille ideoille! För dina idéer! Ihmisten kokoisille ideoille! För dina idéer! Trygga och aktiva byar Hankkeen tarve ja tausta yhteiskunta muuttuu nopeasti ja varsinkin maaseutualueiden palveluita supistetaan kylien turvallisuussuunnitelmilla,

Lisätiedot

Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus

Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus Tervetulosanat ja muutama dia puheenjohtajalta (Olli) Kyläyhdistys on 36-vuotias ja hyvissä voimissaan Onnistuttu tiedonkulun ja avoimuuden lisäämisessä

Lisätiedot

TIETOA, TAITOA, OPPIA

TIETOA, TAITOA, OPPIA MUTKATON MEININKI 1. Kevyen liikenteen väylä ja katuvalaistus (Kolin kylältä lomakolille ja kylältä valtatielle päin) vastuu tiehallinto ja kunta 2. Vanhusten kauppapalvelut (kotiinkuljetus, yms.) vastuu

Lisätiedot

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Työpaja 16.4.2015 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi ja neuvonta Tiedotus:

Lisätiedot

yhdistysten yhteenliittymät täyttävät myös tämän lomakkeen

yhdistysten yhteenliittymät täyttävät myös tämän lomakkeen HAKULOMAKE 1 (9) YHDISTYSTEN JA USKONNOLLISTEN YHDYSKUNTIEN 1 HAKULOMAKE ETNISTEN SUHTEIDEN NEUVOTTELUKUNTAAN (ETNO) Täytettävät lomakkeet Lomake 1 (sivut 3-7) Lomake 2 (sivu 8) kaikki hakijat täyttävät

Lisätiedot

Salon kylähankkeet. Tarkastuslautakunta

Salon kylähankkeet. Tarkastuslautakunta Salon kylähankkeet Tarkastuslautakunta 22.11.2018 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki 4.11.2013-30.4.2015, 3.2.2016-31.12.2018 Järvi-Suomen kylät, Etelä-Savo 3.12.2002-3.11.2013

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA. toimintasuunnitelma 2008. Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ www.jyvaskyla.fi/japa

JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA. toimintasuunnitelma 2008. Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ www.jyvaskyla.fi/japa JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA toimintasuunnitelma 2008 Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ 2 SISÄLLYSLUETTELO TOIMINTASUUNNITELMA 2008 sivu 1. JOHDANTO 3 2. PERUSTOIMINTA 3 3. PERUSTOIMINTAAN KUULUVAT

Lisätiedot

Suomen Kauppakeskusyhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2014-2015

Suomen Kauppakeskusyhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2014-2015 1(5) Suomen Kauppakeskusyhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2014-2015 1 Toimintaa ohjaavat peruspäämäärät 1.1 Yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot 1.2 Missio 1.3 Visio Suomen Kauppakeskusyhdistyksen tarkoituksena

Lisätiedot

Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1.10.2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö. Paikallismuseo matkailun kehittäjänä?

Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1.10.2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö. Paikallismuseo matkailun kehittäjänä? Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1..2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö Paikallismuseo matkailun kehittäjänä? Matkailu ja kotiseututyö & museot alueen kulttuuri kiinnostaa aina matkailijoita

Lisätiedot

Suomen Pakolaisapu Järjestöhautomo

Suomen Pakolaisapu Järjestöhautomo Suomen Pakolaisapu Järjestöhautomo Hankkeen taustaa Suomessa on arviolta tuhatkunta toimivaa maahanmuuttajayhdistystä Yhdistyksiä alettiin perustaa erityisesti 1990 luvun puolivälin jälkeen Reilu kolmannes

Lisätiedot