Hallintotieteiden perusopinnot (25 op)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hallintotieteiden perusopinnot (25 op)"

Transkriptio

1 Hallintotieteiden perusopinnot (25 op) ALUE1007 Aluetieteen perusteet 5 op HALL1010 Julkinen johtaminen 5 op JOIK1012 Oikeus yhteiskunnassa 5 op SOTE1006 Hyvinvointipalvelujen hallinto 5 op FIHA1001 Julkisen taloushallinnon perusteet 5 op HTK-opiskelijat suorittavat osana pääainetta yhteiset perusopinnot; hallintotieteiden perusopinnot. Opinnot sisältävät aluetieteen, julkisjohtamisen, julkisoikeuden sekä sosiaali- ja terveyshallintotieteen opintojaksot. Pääaineilla on 57 opintopisteen laajuinen aineopintokokonaisuus. Muiden koulutusalojen opiskelijat voivat suorittaa hallintotieteiden perusopinnot 25 opintopisteen laajuisena sivuaineena. Kokonaisuus koostuu hallintotieteiden tiedealueen oppiaineiden aluetiede, julkisjohtaminen, julkisoikeus sekä sosiaali- ja terveyshallintotiede järjestämistä opintojaksoista. OPINTOJAKSOKUVAUKSET: Aluetieteen perusteet Introduction to Regional Studies Koodi ja laajuus: ALUE1007, 5 op Osaamistavoite: Maantieteellisen ajattelutavan omaksuminen. Opiskelija hallitsee yhteiskunnan alueellisen ulottuvuuden tärkeyden hallinnon ja yritysten päätöksenteossa. Ydinaines: Yhteiskunnan alueelliseen organisoitumiseen liittyvät prosessit ja teoriat. Aluetalouden toiminta. Maantieteen peruskäsitteet. 1. Virkkala & Koski (toim.): Yhteiskuntamaantieteen maailma. Vaasan yliopiston julkaisuja Opetusjulkaisuja 59. Aluetiede 5. (saatavilla: Opetus: Luennot ja harjoitukset. Suoritustapa: Luentoihin, kirjallisuuteen ja harjoituksiin perustuva tentti. Arviointi: Tentti 1-5 tai hylätty, harjoitukset. Vastuuyksikkö: Aluetiede (yliopistonlehtori Ilkka Luoto ja tohtorikoulutettava Niklas Lundström).

2 Julkinen johtaminen Public Management Koodi ja laajuus: HALL1010, 5 op Osaamistavoitteet: Jakso johdattelee hallintotieteen ja johtamisen teoriaperustaan ja käytäntöihin. Jaksolla keskitytään julkisten organisaatioiden johtamismalleihin sekä johtamisen reformeihin ja uudistamiseen. Sisältö: 1) Politiikka ja hallinto osana yhteiskuntaa, 2) Johtamisen teoriat ja mallit, 3) Julkisen johtamisen reformit. 1. Salminen: Julkisen toiminnan johtaminen: Hallintotieteen perusteet. Helsinki 2008 tai uudempi. 2. Stenvall & Virtanen: Julkinen johtaminen. Helsinki Suoritustapa: Luentojen ja kirjallisuuden tenttiminen. Arviointi: Tentti 1 5 tai hylätty. Vastuuyksikkö: Julkisjohtaminen. Oikeus yhteiskunnassa Law in Finnish Society Koodi ja laajuus: JOIK1012, 5 op Osaamistavoite: Opintojakson jälkeen opiskelija hahmottaa oikeusjärjestelmän ominaisuudet ja omaa perusvalmiudet ymmärtää oikeudellista ajattelua erityisesti julkisessa toiminnassa. Sisältö: 1) Suomen oikeusjärjestys, sen rakenne ja systematiikka, 2) Suomen valtiosääntö ja erityisesti perusoikeudet, 3) EU-oikeus osana Suomen oikeusjärjestelmää. 1. Jyränki & Husa: Valtiosääntöoikeus. Hämeenlinna Hallberg: Puheenvuoro oikeusvaltiosta. Kehityskulkuja Suomessa ja ulkomailla. Vaasan yliopiston julkaisuja Opetusjulkaisuja 64. Oikeustiede 5 Julkisoikeus. (saatavilla: 6.pdf). 3. Luennoitsijan ilmoittamat säädökset. Opetusmenetelmät: Luennot ja itsenäistä opiskelua. Suoritustapa: Luentojen, säädösten ja kirjallisuuden tenttiminen. Arviointi: Tentti 1 5 tai hylätty. Vastuuyksikkö: Julkisoikeus (professori/yliopistonlehtori).

3 Hyvinvointipalvelujen hallinto Governance of Welfare Services Koodi ja laajuus: SOTE1006, 5 op Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa tunnistaa hyvinvointivaltion hallinnollis-ideologisia kysymyksiä sekä palveluorganisaatioiden peruselementtejä. Ydinaines: Opintojaksossa tarkastellaan hyvinvointivaltion kehityksen taustatekijöitä, käytännön toimintamalleja ja tulevaisuuden kehityssuuntia sekä teoreettisen että praktisen tiedon varassa. 1. Saari (toim.): Hyvinvointi. Suomalaisen yhteiskunnan perusta. Gaudeamus Vartiainen & Vuorenmaa (toim.): Kohti sosiaalisesti kestävää hyvinvointia. Näkökulmia Pohjanmaalta. Vaasan yliopiston julkaisuja Tutkimuksia 295. Sosiaali- ja terveyshallintotiede 6. (saatavilla: 3. Stenvall & Virtanen: Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen. Kehittämisen mallit, toimintatavat ja periaatteet. Tietosanoma Oy Suoritustapa: Tentti tai muu luennoilla sovittava suoritustapa. Arviointi: 1 5 tai hylätty. Vastuuyksikkö: Sosiaali- ja terveyshallintotiede. Julkisen taloushallinnon perusteet Introduction to Financial Management Koodi ja laajuus: FIHA1001, 5 op Ajoitus: 2. vuosi Osaamistavoitteet: Jakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää Suomen julkistalouden systematiikan ja valtion taloushallinnon perusteet. Opintojaksolla perehdytään talousjohtamisen keskeisiin normeihin, käsitteisiin ja tunnuslukuihin sekä taloussuunnitteluun, talouden seurantajärjestelmään sekä valvontaan. 1. Raudasoja & Johansson: Esimies talouden johtajana julkishallinnossa. Helsinki Suorto (toim): Kuntatalous monen muuttujan summa. Helsinki 2008 (soveltuvin osin). 3. Valtiovarainministeriö: Tulosohjauksen käsikirja (soveltuvin osin). Helsinki ( us_ja_tilivelvollisuus/ tuloso/96500.pdf). Suoritustapa: Luentojen ja kirjallisuuden tenttiminen. Arviointi: Tentti 1 5 tai hylätty.

4 Julkisen toiminnan perusteet -opintokokonaisuus (25 op) ALUE1008 Aluekehittämisen monitasoinen järjestelmä 5 op HALL1007 Esimiestyö ja johtajuus 5 op JOIK1013 Hallinto ja oikeus 5 op SOTE1007 Hyvinvointipalvelut uudistuvassa toimintaympäristössä 5 op FILO1001 Filosofian perusteet 5 op Muiden koulutusalojen opiskelijat voivat suorittaa julkisen toiminnan perusteet - opintokokonaisuuden 25 opintopisteen laajuisena sivuainekokonaisuutena. Kokonaisuus koostuu hallintotieteiden tiedealueen oppiaineiden aluetiede, julkisjohtaminen, julkisoikeus, sosiaali- ja terveyshallintotiede sekä filosofia järjestämistä opintojaksoista. OPINTOJAKSOKUVAUKSET: Aluekehittämisen monitasoinen järjestelmä Regional Development as a Multi-level Governance Koodi ja laajuus: ALUE1008, 5 op Ajoitus: 1. vuosi Osaamistavoite: Opiskelija tunnistaa aluekehittämisen roolin osana yhteiskunnallista päätöksentekoa. Ydinaines: Aluekehittämisen osa-alueet. Aluekehittämisen menettelytavat. Aluekehittämisen hallinnollinen järjestelmä. Yhteisöaluepolitiikka. Kaavajärjestelmä. 1. Oheislukemistona Jauhiainen & Niemenmaa: Alueellinen suunnittelu. Vastapaino (saatavilla: Opetus: Luennot Suoritustapa: Luentojen perusteella tehtävä oppimispäiväkirja tai tentti. Arviointi: Asteikolla 1 5 tai hylätty. Vastuuyksikkö: Aluetiede. Esimiestyö ja johtajuus Executive Functions and Leadership Koodi ja laajuus: HALL1007, 5 op Ajoitus: 1. vuosi Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää esimiehen vastuut ja roolit työyhteisön hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden johtamisessa. Opiskelija

5 tunnistaa tärkeimmät esimiestehtävät ja niihin liittyvät osaamisalueet sekä esimiehen keinot johtaa työyhteisöä. Sisältö: 1) Esimiestyö työyhteisön vuorovaikutustilanteissa, 2) Työhyvinvoinnin johtaminen, 3) Hyvän esimiehen kompetenssit. 1. Järvinen: Onnistu esimiehenä. (10. painos tai vanhempi). WSOYpro Suonsivu: Työhyvinvointi osana henkilöstöjohtamista. UNIpress Tampere Suoritustapa: Luentojen ja kirjallisuuden tenttiminen. Arviointi: Tentti, 1 5 tai hylätty. Vastuuyksikkö: Julkisjohtaminen. Hallinto ja oikeus Administration and Public Law Koodi ja laajuus: JOIK1013, 5 op Edeltävät opinnot: Oikeus yhteiskunnassa. Osaamistavoite: Opiskelija hallitsee julkisessa toiminnassa keskeiset oikeudelliset vaatimukset. Sisältö: 1) Hallinto-oikeuden peruskäsitteet, 2) hyvän hallinnon oikeudelliset perusteet, 3) esittely ja hallintoharkinta, 4) hallintomenettely, 5) hallinnon julkisuusperiaate. Opetusmenetelmät: Luennot/seminaari ja itsenäistä opiskelua. 1. Mäenpää: Hallintolaki ja hyvän hallinnon takeet. Helsinki 2008 s tai Kulla: Hallintomenettelyn perusteet. Helsinki 2008 tai Laakso, Suviranta & Tarukannel: Yleishallinto-oikeus. Tampere s Mäenpää: Julkisuusperiaate. Helsinki Luennoitsijan ilmoittamin osin. 3. Luennoitsijan ilmoittamat säädökset. Suoritustapa: Luentojen, säädösten ja kirjallisuuden tenttiminen ja harjoitustehtävien suorittaminen. Vastuuyksikkö: Julkisoikeus. Hyvinvointipalvelut uudistuvassa toimintaympäristössä Welfare Services in a Developing Environment Koodi ja laajuus: SOTE1007, 5 op Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa tulkita yhteiskunnan kompleksisia piirteitä hyvinvoinnin muutosten näkökulmasta. Ydinaines: Opintojaksossa tarkastellaan hyvinvointiyhteiskunnan ajankohtaisia haasteita ja kehittämismahdollisuuksia. 1. Beck: Risk Society: Towards a New Modernity. Cambridge: Polity Press Anttonen, Haveri, Lehto & Palukka (toim.): Julkisen ja yksityisen rajalla: julkisen palvelun muutos. Tampere University Press 2012.

6 3. Soveltuvin osin, enintään kolme artikkelia kirjasta: Virtanen, Ahonen, Syväjärvi, Vartiainen, Vartola & Vuori: Suomalainen hallinnon tutkimus. Mistä, mitä, minne? Tampere University Press Suoritustapa: Tentti tai muu luennoilla sovittava suoritustapa. Arviointi: Asteikolla 1 5 tai hylätty. Vastuuyksikkö: Sosiaali- ja terveyshallintotiede. Filosofian perusteet Introduction to Philosophy Koodi ja laajuus: FILO1001, 5 op Tavoite ja sisältö: Opintojakson suoritettuaan opiskelija on muodostanut yleiskuvan filosofian luonteesta ja keskeisistä osa-alueista ja tuntee filosofian peruskysymyksiä ja - käsitteitä. Opintojakso käsittelee erityisesti metafysiikan, tieto-opin ja etiikan kysymyksiä. Suoritustapa: Luentokurssin (20 h) ja siihen liittyvän oheiskirjallisuuden kuulustelu tai kirjallisuuskuulustelu. Luentokurssin oheiskirjallisuus: E. Saarinen, Länsimaisen filosofian historia huipulta huipulle Sokrateesta Marxiin. Kirjallisuuskuulustelu: Luentokurssin oheiskirjallisuus & P. Määttänen, Filosofia: johdatus peruskysymyksiin. Arviointi: 1 5 tai hylätty. Vastuuopettaja: Filosofian yliopistonlehtori.

Opintokokonaisuudet: Hallinto-osaaminen Eurooppahallinto Ympäristöala. Hallinto-osaamisen opinnot. Opintojaksokuvaukset

Opintokokonaisuudet: Hallinto-osaaminen Eurooppahallinto Ympäristöala. Hallinto-osaamisen opinnot. Opintojaksokuvaukset Opintokokonaisuudet: Hallinto-osaaminen Eurooppahallinto Ympäristöala Hallinto-osaamisen opinnot Hallinto-osaamisen opintojaksot: ALUE1001 Yhteiskunnan alueellinen organisoituminen (5 op) FILO1001 Filosofian

Lisätiedot

Sivuainekokonaisuudet hallintotieteiden pääaineopiskelijoille (vähintään 25 op):

Sivuainekokonaisuudet hallintotieteiden pääaineopiskelijoille (vähintään 25 op): Sivuainekokonaisuudet hallintotieteiden pääaineopiskelijoille (vähintään 25 op): Aluetieteen sivuainekokonaisuus (väh. 25) op julkisjohtamisen, julkisoikeuden sekä sosiaali- ja terveyshallintotieteen pääaineopiskelijoille:

Lisätiedot

Sivuainekokonaisuudet hallintotieteiden pääaineopiskelijoille (vähintään 25 op):

Sivuainekokonaisuudet hallintotieteiden pääaineopiskelijoille (vähintään 25 op): Sivuainekokonaisuudet hallintotieteiden pääaineopiskelijoille (vähintään 25 op): Aluetieteen sivuainekokonaisuus (väh. 25) op julkisjohtamisen, julkisoikeuden ALUE2021 Aluetalous ja liikennejärjestelmät

Lisätiedot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv 2014 15 / Opintojaksot oppiaineittain ok 16.4.14

Hallintotieteiden opinto-opas lkv 2014 15 / Opintojaksot oppiaineittain ok 16.4.14 HTK 180 op / ALUETIEDE Aluetieteen pääaineopinnot 73 op: ALUE2021 Aluetalous ja liikennejärjestelmät 5 op ALUE2017 Aluekehittämisen ammatilliset käytännöt 5 op ALUE2018 Luonto, yhteiskunta ja ympäristönsuojelu

Lisätiedot

LIITE. Tietokone työvälineenä 3 op: word, excel, powerpoint, unix Johdatus liiketoimintaosaamiseen 5 op Kansainvälistymisopinnot 10 op

LIITE. Tietokone työvälineenä 3 op: word, excel, powerpoint, unix Johdatus liiketoimintaosaamiseen 5 op Kansainvälistymisopinnot 10 op Hallintotieteiden kandidaatin tutkinto (180 op) / ALUETIEDE Aluetieteen pääaineopinnot 82 op: Aluetieteen perusteet 5 op Julkinen johtaminen 5 op Oikeus yhteiskunnassa 5 op Hyvinvointipalvelujen hallinto

Lisätiedot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv / Opintojaksot oppiaineittain

Hallintotieteiden opinto-opas lkv / Opintojaksot oppiaineittain HTK 180 op / ALUETIEDE Aluetieteen pääaineopinnot 73 op: ALUE2021 Kaupunki- ja liikennemaantiede 5 op ALUE2017 Aluekehittämisen ammatilliset käytännöt 5 op ALUE2018 Luonto, yhteiskunta ja ympäristönsuojelu

Lisätiedot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv / Opintojaksot oppiaineittain ok

Hallintotieteiden opinto-opas lkv / Opintojaksot oppiaineittain ok HTK 180 op / ALUETIEDE Aluetieteen pääaineopinnot 73 op: ALUE2021 Aluetalous ja liikennejärjestelmät 5 op ALUE2017 Aluekehittämisen ammatilliset käytännöt 5 op ALUE2018 Luonto, yhteiskunta ja ympäristönsuojelu

Lisätiedot

Opintojen vastaavuudet (ohjeellinen)

Opintojen vastaavuudet (ohjeellinen) Filosofinen tiedekunta / Hallintotieteet Opintojen vastaavuudet (ohjeellinen) päivitetty 30.6.2015/mrv lkv 2014-15 muutokset / lkv 2015-16 muutokset ORIENTOIVAT OPINNOT, YLEISOPINNOT, VIESTINTÄ- JA KIELIOPINNOT

Lisätiedot

Julkisen toiminnan oikeudelliset erityispiirteet 6 op (HTK1300) Etiikka ja yhteiskuntafilosofia 6 op (HTK1500)

Julkisen toiminnan oikeudelliset erityispiirteet 6 op (HTK1300) Etiikka ja yhteiskuntafilosofia 6 op (HTK1500) Hallintotieteiden opintojen vastaavuudet HUOM! Opintojaksoissa on ns. leikkaavuus WebOodissa. Eli mikäli vanhalle jaksolle on määritelty uusi "vastinpari" => tällöin voi suorittaa vain jommankumman ja

Lisätiedot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv 2014 15, Yleisopinnot ok 16.4.14. Yleisopinnot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv 2014 15, Yleisopinnot ok 16.4.14. Yleisopinnot Yleisopinnot STAT1020 Tilastotieteen johdantokurssi 5 op TITE1022 Tietokone työvälineenä 3 op LIIK1200 Johdatus liiketoimintaosaamiseen 5 op Kansainvälistyminen 10 op OPIS0033 Harjoittelu 5 op Tilastotieteen

Lisätiedot

Muutokset näkyvät punaisella

Muutokset näkyvät punaisella SYKSY 2016 VAPAASTI VALITTAVAT Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi Muutokset näkyvät punaisella 2.-3. lv HOIT3608 ARTIKKELIAKATEMIA 5 op Opettajat: Anna Axelin ja Minna Stolt Opetusmuoto:

Lisätiedot

Hallintotieteiden kandidaattiohjelma

Hallintotieteiden kandidaattiohjelma Hallintotieteiden kandidaattiohjelma Hallintotieteiden kandidaattiohjelman johtaja lukuvuonna 2012 13 on julkisjohtamisen professori Esa Hyyryläinen. Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinnot

Lisätiedot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv / Kooste opintojaksoista

Hallintotieteiden opinto-opas lkv / Kooste opintojaksoista Hallintotieteiden kandidaattiohjelma (180 op) Hallintotieteiden perusopinnot 30 op: HTK1100 Aluetieteen perusteet 6 op HTK1200 Julkinen johtaminen 6 op HTK1300 Julkisen toiminnan oikeudelliset erityispiirteet

Lisätiedot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv 2015 16 / Yleisopintoja 27.5.15. Yleisopinnot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv 2015 16 / Yleisopintoja 27.5.15. Yleisopinnot Yleisopinnot STAT1020 Tilastotieteen johdantokurssi 5 op TITE1022 Tietokone työvälineenä 3 op Liiketoimintaosaaminen 5 op Kansainvälistyminen 10 op OPIS0033 Harjoittelu 5 op Tilastotieteen johdantokurssi

Lisätiedot

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat:

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat: VERO-OIKEUS Tax Law Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintojen tavoitteet Vero-oikeus pääaineena suoritettavan hallintotieteiden kandidaatin tutkinnon (120 ov) ja maisterin tutkinnon (160 ov)

Lisätiedot

SEURAA NETTILUKKARIA - MUUTOKSET NÄKYVÄT PUNAISELLA! SYKSY 2014 VAPAASTI VALITTAVAT

SEURAA NETTILUKKARIA - MUUTOKSET NÄKYVÄT PUNAISELLA! SYKSY 2014 VAPAASTI VALITTAVAT SYKSY 2014 VAPAASTI VALITTAVAT Tämä on alustava lukujärjestys! Seuraa nettilukkaria päivitysten havaitsemiseksi. Seuraa opintojakson oikeassa yläkulmassa olevaa päivämäärää niin tiedät, koska aikataulua

Lisätiedot

Kansainväliset opinnot (vaihto-opinnot)

Kansainväliset opinnot (vaihto-opinnot) Kansainväliset opinnot (vaihto-opinnot) Kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa sekä kykyä toimia monikulttuurisessa ympäristössä edellytetään yhä enemmän työelämässä. Opiskelija voi hakeutua opiskelemaan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyshallintotieteen aineopinnot 51 op

Sosiaali- ja terveyshallintotieteen aineopinnot 51 op Sosiaali- ja terveyshallintotieteen aineopinnot 51 op Sosiaali- ja terveyshallintotieteen opetus ja tutkimus analysoi hyvinvointiyhteiskuntaa sekä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmiä organisaatioja

Lisätiedot

Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100)

Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100) Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100) Opintokokonaisuuden osaamistavoitteet Politiikan ja viestinnän perusopintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija ymmärtää niin politiikan, organisaatioiden,

Lisätiedot

Yleisopinnot (28 op) Johdatus liiketoimintaosaamiseen Introduction to Business

Yleisopinnot (28 op) Johdatus liiketoimintaosaamiseen Introduction to Business Yleisopinnot (28 op) Yleisopinnot 28 op: Johdatus liiketoimintaosaamiseen 5 op Tietokone työvälineenä 3 op Tilastotieteen johdantokurssi 5 op Kansainvälistymisopinnot 10 op Harjoittelu 5 op Johdatus liiketoimintaosaamiseen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info lv. 2017-2018 kasvatustieteen perusopintoja koordinoiva opettaja Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi Perusopinnot sivuaineopiskelijalle

Lisätiedot

Venäjän kielen opinnot

Venäjän kielen opinnot Venäjän kielen opinnot Euroopan unionin jäsenenä Suomelta odotetaan monialaista ja -tasoista Venäjän tuntemusta. Tiedekorkeakouluista valmistuneita venäjän kieltä osaavia haetaan venäjän asiantuntijoiksi

Lisätiedot

Yleisopinnot 2009 2010 1

Yleisopinnot 2009 2010 1 Yleisopinnot 2009 2010 1 Yleisopinnot Kandidaattiopinnot Pääaine englanti, nykysuomi, modern finska tai saksan kieli ja kirjallisuus (yht. 13 op) Johdatus yliopisto-opiskeluun, 2 op Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Hallintotieteiden maisterin tutkinto pääaineessa sosiaali- ja terveyshallintotiede (120 op)

Hallintotieteiden maisterin tutkinto pääaineessa sosiaali- ja terveyshallintotiede (120 op) SOSIAALI- JA TERVEYSHALLINTOTIETE EN MAISTERIOPINNOT HTM 120 op / Helsinki OPETUSSUUNNITELMAT Kevätlukukausi 2016 Hallintotieteiden maisterin tutkinto pääaineessa sosiaali- ja terveyshallintotiede (120

Lisätiedot

Venäjän kielen opinnot

Venäjän kielen opinnot Venäjän kielen opinnot 249 Venäjän kielen opinnot Euroopan unionin jäsenenä Suomelta odotetaan monialaista ja -tasoista Venäjän tuntemusta. Tiedekorkeakouluista valmistuneita venäjän kieltä osaavia haetaan

Lisätiedot

Hallinto-oikeus 25 op (Itä-Suomen yliopisto)

Hallinto-oikeus 25 op (Itä-Suomen yliopisto) Hallinto-oikeus 25 op (Itä-Suomen yliopisto) Hallinto-oikeus 25 op opinto-oikeus 1.8.2011 31.12.2012 Hallinto-oikeus on oikeudenalana, oikeusjärjestyksen osana, varsin laaja. Sen piiriin kuuluvat lukuisat

Lisätiedot

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS TUTKINTOVAATIMUKSET PERUSOPINNOT PÄÄAINE- JA SIVUAINEOPISKELIJALLE (XAK100), 25 op Pakolliset yhteiset opinnot (10 op) Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen

Lisätiedot

Viestinnän monialainen maisterikoulutusohjelma

Viestinnän monialainen maisterikoulutusohjelma Viestinnän monialainen maisterikoulutusohjelma Viestinnän monialainen maisterikoulutusohjelma tarjoaa valmiuksia toimia monipuolisissa viestintäalan tehtävissä yrityksissä, järjestöissä ja julkisissa organisaatioissa.

Lisätiedot

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Leif Åberg syyslukukausi 2010 12.11. - 17.12.2009 perjantaisin kello 9-13 Unioninkatu 40, sali 6 Kurssi on viestinnän erikoiskurssi (5 op), tai osa Johtamisen sivuainekokonaisuutta

Lisätiedot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv / Yleisopinnot Yleisopinnot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv / Yleisopinnot Yleisopinnot Yleisopinnot STAT1020 Tilastotieteen johdantokurssi 5 op TITE1022 Tietokone työvälineenä 3 op Liiketoimintaosaaminen 5 op Kansainvälistyminen 10 op Tilastotieteen johdantokurssi Basic Course in Statistics

Lisätiedot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv / Filosofia Filosofia

Hallintotieteiden opinto-opas lkv / Filosofia Filosofia Filosofia Vaasan yliopistossa voi suorittaa sivuaineena filosofian perusopinnot (26 op) sekä aineopintoja. Filosofiasta voi suorittaa myös yksittäisiä opintojaksoja oman kiinnostuksen mukaan. Filosofia

Lisätiedot

SIIRTYMÄOHJEET UUSIIN OPETUSSUUNNITELMIIN

SIIRTYMÄOHJEET UUSIIN OPETUSSUUNNITELMIIN SIIRTYMÄOHJEET UUSIIN OPETUSSUUNNITELMIIN Pääaineen opinnot Pääaineen opinnot suoritetaan pääsääntöisesti uusien tutkintorakenteiden mukaisesti. Jo suoritetut pääaineiden opinnot korvaavat uusien tutkintorakenteiden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot OPINTO-OPAS 2007 2008 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot TYÖYHTEISÖN JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSALALLA Fysioterapian,

Lisätiedot

Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten korvaavuustaulukko

Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten korvaavuustaulukko POLITIIKAN JA TALOUDEN TUTKIMUKSEN LAITOS 2.5.2014/PS Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten 2014-17 korvaavuustaulukko SIVUAINEOPISKELIJOILLE 31.8.2014 mennessä suoritetut yleisen valtio-opin opinnot

Lisätiedot

Julkisoikeus: hallinnon juridiikan ohjelma

Julkisoikeus: hallinnon juridiikan ohjelma 63 Julkisoikeus: hallinnon juridiikan ohjelma Tieteenalana ja yliopistollisena oppiaineena julkisoikeus käsittelee valtiota, kuntia ja muita julkisyhteisöjä, niiden oikeudellista rakennetta, julkisen vallan

Lisätiedot

Muutokset näkyvät punaisella

Muutokset näkyvät punaisella SYKSY 2015 VAPAASTI VALITTAVAT Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi Muutokset näkyvät punaisella TURUN YLIOPISTO 18.9.2015 2.-3. lv (HOIT3608) ARTIKKELIAKATEMIA 5 op Opettajat: Anna Axelin

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyshallintotiede

Sosiaali- ja terveyshallintotiede Sosiaali- ja terveyshallintotiede Hyvinvointipalveluiden johtamisen ohjelma Sosiaali- ja terveyshallintotieteen opetus ja tutkimus analysoi hyvinvointiyhteiskunnan keskeisiä järjestelmiä hallintotieteiden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyshallintotieteen aineopinnot 57 op:

Sosiaali- ja terveyshallintotieteen aineopinnot 57 op: Sosiaali- ja terveyshallintotieteen aineopinnot 57 op Sosiaali- ja terveyshallintotieteen opetus ja tutkimus analysoi hyvinvointiyhteiskuntaa sekä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmiä organisaatio-

Lisätiedot

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä

Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Uusittu 16.11.2010 Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Leif Åberg syyslukukausi 2010 12.11. - 17.12.2009 perjantaisin kello 9-13 Unioninkatu 40, sali 6 Kurssi on viestinnän erikoiskurssi (5 op), tai osa

Lisätiedot

Kieli-, viestintä- ja metodiopinnot

Kieli-, viestintä- ja metodiopinnot Kieli-, viestintä- ja metodiopinnot Lyhenteet P = pakollinen (obligatorisk) VV = vapaasti valittava (fritt valbar) Kieli-, viestintä- ja metodiopinnot pääaineittain Kandidaattiopinnot Pääaine englanti,

Lisätiedot

Kulttuurienvälinen viestintä 2010 2011 1

Kulttuurienvälinen viestintä 2010 2011 1 Kulttuurienvälinen viestintä 2010 2011 1 Kulttuurienvälinen viestintä Maailma pienenee, viestintäteknologia otetaan käyttöön ja matkailu lisääntyy. Yritykset ja yhteisöt suuntaavat toimintaansa yhä globaalimmin.

Lisätiedot

Hallintotieteiden kandidaattiohjelma (180 op)

Hallintotieteiden kandidaattiohjelma (180 op) Hallintotieteiden kandidaattiohjelma (180 op) Hallintotieteiden perusopinnot 30 op: HTK1100 Aluetieteen perusteet 6 op HTK1200 Julkinen johtaminen 6 op HTK1300 Julkisen toiminnan oikeudelliset erityispiirteet

Lisätiedot

Hallintotieteiden kandidaattiohjelma

Hallintotieteiden kandidaattiohjelma Hallintotieteiden kandidaattiohjelma Hallintotieteiden kandidaattiohjelman johtaja lukuvuonna 2012 13 on julkisjohtamisen professori Esa Hyyryläinen. Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinnot

Lisätiedot

Tavoitteet: Kurssilla tarkastellaan viestintää johtamisen ja asiantuntijatyön näkökulmasta. Teoreettisesti kurssi nojaa. dynaamisiin muutosmalleihin

Tavoitteet: Kurssilla tarkastellaan viestintää johtamisen ja asiantuntijatyön näkökulmasta. Teoreettisesti kurssi nojaa. dynaamisiin muutosmalleihin Johtajuus ja asiantuntijaviestintä Yleistä Leif Åberg kevät 2012 Aika ja paikka: 20.01. - 02.03.2012 perjantaisin kello 9-13 Unioninkatu 40, sali 6 Kurssi on viestinnän erikoiskurssi (5 op), tai osa Johtamisen

Lisätiedot

LASKENTATOIMI JA VEROTUS - AINEOPINNOT 60 OP

LASKENTATOIMI JA VEROTUS - AINEOPINNOT 60 OP 1 (5) LASKENTATOIMI JA VEROTUS - AINEOPINNOT 60 OP Laskentatoimen tehtävänä on kerätä, rekisteröidä ja analysoida organisaation toimintaa kuvaavia taloudellisia tunnuslukuja eri käyttötarkoituksia varten.

Lisätiedot

Aluetieteen aineopinnot 48 op

Aluetieteen aineopinnot 48 op Aluetieteen aineopinnot 48 op Aluetiede on soveltavaa maantiedettä, jossa tarkastellaan yhteiskunnan alueellista organisoitumista. Aluetieteen opetuksen ja tutkimuksen painopisteet ovat aluetalous, aluekehittäminen,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriohjelma / HTM-tutkinto Helsinki. Koulutusvastaava Marja Vettenranta

Sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriohjelma / HTM-tutkinto Helsinki. Koulutusvastaava Marja Vettenranta Sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriohjelma / HTM-tutkinto Helsinki Koulutusvastaava Marja Vettenranta 18.1.2017 Vaasan yliopisto Vaasan yliopisto 1.1.2017-3 tiedekuntaa ja 4 koulutusalaa Filosofinen

Lisätiedot

Hallintotieteiden maisteriohjelma (120 op)

Hallintotieteiden maisteriohjelma (120 op) Hallintotieteiden maisteriohjelma (120 op) Yhteiset syventävät opinnot 15 op: HTM3200 Julkinen strateginen johtaminen 5 op HTM3300 Julkiyhteisön talouden johtaminen 5 op HTM3400 Muutos, johtaminen ja kompleksisuus

Lisätiedot

HALLINTOTIETEIDEN KANDIDAATTIOHJELMA (HTK/HTM) Valintakoe Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)

HALLINTOTIETEIDEN KANDIDAATTIOHJELMA (HTK/HTM) Valintakoe Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) HALLINTOTIETEIDEN KANDIDAATTIOHJELMA (HTK/HTM) Valintakoe 6.6.2016 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) VALINTAKOKEEN PISTEYTYS Valintakokeesta on mahdollisuus saada maksimissaan 60 pistettä. Tehtävät

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriohjelma (Helsinki)

Sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriohjelma (Helsinki) Vaasan yliopisto yksi Suomen kauneimmista yliopistokampuksista Sosiaali- ja terveyshallintotieteen maisteriohjelma (Helsinki) Hallintotieteiden maisterin tutkinto Koulutusvastaava Marja Vettenranta 17.1.2019

Lisätiedot

Hallintotieteiden kandidaattiohjelma (180 op)

Hallintotieteiden kandidaattiohjelma (180 op) Hallintotieteiden kandidaattiohjelma (180 op) Hallintotieteiden kandidaattiohjelman koulutusohjelmavastaava on apulaisprofessori Niina Mäntylä. Hallintotieteiden perusopinnot 30 op: HTK1100 Aluetieteen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv. 2018 2019 sivuaineopiskelijoiden info Kasvatustieteiden perusopintojen koordinaattori Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi JYU. Since 1863. 7.9.18 1 Infon rakenne

Lisätiedot

JULKISOIKEUDEN OPINTOSUUNTA HALLINTOTIETEEN TUTKINTO-OHJELMASSA. opintosuunnan infotilaisuus 1. vuoden opiskelijoille syksy 2013

JULKISOIKEUDEN OPINTOSUUNTA HALLINTOTIETEEN TUTKINTO-OHJELMASSA. opintosuunnan infotilaisuus 1. vuoden opiskelijoille syksy 2013 JULKISOIKEUDEN OPINTOSUUNTA HALLINTOTIETEEN TUTKINTO-OHJELMASSA opintosuunnan infotilaisuus 1. vuoden opiskelijoille syksy 2013 Julkisoikeuden henkilökunta Raija Huhtanen Professori, hallinto-oikeus Jani

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyshallintotieteen aineopinnot 51 op

Sosiaali- ja terveyshallintotieteen aineopinnot 51 op Sosiaali- ja terveyshallintotieteen aineopinnot 51 op Sosiaali- ja terveyshallintotieteen opetus ja tutkimus analysoi hyvinvointiyhteiskuntaa sekä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmiä organisaatioja

Lisätiedot

Opinto-opas: Aineopinnot,

Opinto-opas: Aineopinnot, Opinto-opas: Aineopinnot, 2013-2015 YUNET NUORISOTUTKIMUKSEN AINEOPINNOT (35 op) Valtakunnallisena yliopistoverkostona YUNET järjestää opetusta ja kokoaa yhteen jäsenyliopistojen opetustarjontaa. Aineopintojen

Lisätiedot

MONITIETEISET YMPÄRISTÖOPINNOT 2012 2013

MONITIETEISET YMPÄRISTÖOPINNOT 2012 2013 MONITIETEISET YMPÄRISTÖOPINNOT 2012 2013 Yhteystiedot Monitieteisten ympäristöopintojen järjestelyistä ja suunnittelusta vastaa Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan biologian laitos, sekä monitieteisten

Lisätiedot

Suositeltavat sivuaineet: muut hallintotieteiden oppiaineet (aluetiede, julkisjohtaminen, sosiaali- ja terveyshallintotiede

Suositeltavat sivuaineet: muut hallintotieteiden oppiaineet (aluetiede, julkisjohtaminen, sosiaali- ja terveyshallintotiede Julkisoikeus Hallinnon juridiikan ohjelma Tieteenalana ja yliopistollisena oppiaineena julkisoikeus käsittelee valtiota, kuntia ja muita julkisyhteisöjä, niiden oikeudellista rakennetta, julkisen vallan

Lisätiedot

Sivuainekokonaisuudet Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa. HuTK sivuaineinfo Johtava koulutusasiantuntija Vuokko Iinatti

Sivuainekokonaisuudet Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa. HuTK sivuaineinfo Johtava koulutusasiantuntija Vuokko Iinatti Sivuainekokonaisuudet 2018-2019 n kauppakorkeakoulussa HuTK sivuaineinfo 5.9.2018 Johtava koulutusasiantuntija Vuokko Iinatti Opinto-oikeudet sivuaineisiin - Lv. 2018-2019 sivuaineopetusta järjestetään

Lisätiedot

Hämeen kesäyliopisto

Hämeen kesäyliopisto Lukuvuosikalenteri Hämeen kesäyliopisto Itä-Suomen yliopiston vaatimusten mukaiset oikeustieteen väyläopinnot Päivitetty 4.6.2014 Yleisohjeet Luennot ovat avoimia kaikille Hämeen kesäyliopiston HTK-väyläopiskelijoille

Lisätiedot

Vapaasti valittavat KEVÄT 2016

Vapaasti valittavat KEVÄT 2016 Vapaasti valittavat KEVÄT 2016 Seuraa nettilukkaria todennäköisten päivitysten havaitsemiseksi! Muutokset merkitään punaisella 1. lv HOIT2096 TUTKIJALINJA, Orientoivat seminaarit 1 op (opintojakso alkoi

Lisätiedot

Hallintotieteiden maisteriohjelma (120 op)

Hallintotieteiden maisteriohjelma (120 op) Hallintotieteiden maisteriohjelma (120 op) Hallintotieteiden maisteriohjelman koulutusohjelmavastaava on yliopistonlehtori Ilkka Luoto. Yhteiset syventävät opinnot 15 op: HTM3200 Julkinen strateginen johtaminen

Lisätiedot

Kulttuurienvälinen viestintä

Kulttuurienvälinen viestintä Kulttuurienvälinen viestintä Maailma pienenee, viestintäteknologia otetaan käyttöön ja matkailu lisääntyy. Yritykset ja yhteisöt suuntaavat toimintaansa yhä globaalimmin. Suomi kansainvälistyy paitsi EU:n

Lisätiedot

OIKEUSTIETEIDEN OPETUSOHJELMA JA TENTTIPÄIVÄT 2011-2012

OIKEUSTIETEIDEN OPETUSOHJELMA JA TENTTIPÄIVÄT 2011-2012 YLEISET OIKEUSJÄRJESTYSOPINNOT Syyslukukausi 5311002 Johdatus oikeudellisiin opintoihin 2 op 6.-8.9., 28.9. suoritustapa: harjoitustehtävät 5311091 Valtiosääntöoikeus 5 op 12.9.-21.9. x x x x x x 5311304

Lisätiedot

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS TUTKINTOVAATIMUKSET PERUSOPINNOT PÄÄAINEOPISKELIJALLE (XAK100), 25 op Pakolliset yhteiset opinnot (10 op) Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen

Lisätiedot

Miten suunnittelen opintoni?

Miten suunnittelen opintoni? Humanistinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Miten suunnittelen opintoni? PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto 2 SISÄLLYSLUETTELO Opintojen suunnittelu... 3 Tärkeitä

Lisätiedot

Filosofinen tiedekunta UUDET KOULUTUSOHJELMAT. Kielet ja viestintä -tiedealueen opiskelijainfo 17.4.2012 varadekaani Nina Pilke

Filosofinen tiedekunta UUDET KOULUTUSOHJELMAT. Kielet ja viestintä -tiedealueen opiskelijainfo 17.4.2012 varadekaani Nina Pilke Filosofinen tiedekunta UUDET KOULUTUSOHJELMAT Kielet ja viestintä -tiedealueen opiskelijainfo 17.4.2012 varadekaani Nina Pilke Yliopiston visio ja tahtotila Vaasan yliopistosta valmistuvat tunnetaan hyvistä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyshallintotieteen aineopinnot 51 op

Sosiaali- ja terveyshallintotieteen aineopinnot 51 op Sosiaali- ja terveyshallintotieteen aineopinnot 51 op Sosiaali- ja terveyshallintotieteen opetus ja tutkimus analysoi hyvinvointiyhteiskuntaa sekä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmiä organisaatioja

Lisätiedot

Siirtymäsäännökset Avoimen yliopiston sivuaineopiskelijoille

Siirtymäsäännökset Avoimen yliopiston sivuaineopiskelijoille Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2016 ja haluat jatkaa opintojasi 1.8.2016 jälkeen? Uudet tutkintovaatimukset tulevat voimaan 1.8.2016. Lue, miten

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

Julkisoikeus o hallinnon juridiikan ohjelma

Julkisoikeus o hallinnon juridiikan ohjelma Julkisoikeus o hallinnon juridiikan ohjelma Tieteenalana ja yliopistollisena oppiaineena julkisoikeus käsittelee valtiota, kuntia ja muita julkisyhteisöjä, niiden oikeudellista rakennetta, julkisen vallan

Lisätiedot

Miten julkinen hallinto ja Tampereen kaupungin organisaatio on muuttunut ja muuttumassa?

Miten julkinen hallinto ja Tampereen kaupungin organisaatio on muuttunut ja muuttumassa? Miten julkinen hallinto ja Tampereen kaupungin organisaatio on muuttunut ja muuttumassa? Valtuustoseminaari 23.3.2015 ----------------------------------- Kari Hakari johtaja, HT Tampereen kaupunki, tilaajaryhmä

Lisätiedot

HTK & HTM - osaamistavoitteet

HTK & HTM - osaamistavoitteet HTK & HTM - osaamistavoitteet Hallintotieteiden ydinosaamisalueita ovat hallinnon ja palveluiden järjestelmät, niiden johtaminen, oikeudellinen sääntely ja yhteiskunnan eri toimintojen kehittäminen. Opiskelemalla

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyshallintotiede o hyvinvointipalveluiden johtamisen ohjelma

Sosiaali- ja terveyshallintotiede o hyvinvointipalveluiden johtamisen ohjelma Sosiaali- ja terveyshallintotiede o hyvinvointipalveluiden johtamisen ohjelma Sosiaali- ja terveyshallintotieteen opetus ja tutkimus analysoi hyvinvointiyhteiskunnan keskeisiä järjestelmiä hallintotieteiden

Lisätiedot

Lukuvuosi 2011 12 / päiv. 19.4.2011. Filosofia

Lukuvuosi 2011 12 / päiv. 19.4.2011. Filosofia Filosofia Filosofisessa tiedekunnassa voi suorittaa sivuaineena filosofian perusopinnot (25 op) tai perusopinnot ja aineopintoja (yhteensä 65 op). Filosofiasta voi suorittaa myös yksittäisiä opintojaksoja

Lisätiedot

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN ja VÄLILLÄ

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN ja VÄLILLÄ 1 / 8 JOHTAMISKORKEAKOULU päivitetty 21.8.2013 SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ Siirtymäsäännökset on pääasiassa tarkoitettu vuonna 2008 2011 aloittaneille opiskelijoille.

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv. 2019 2020 sivuaineopiskelijoiden info Kasvatustieteiden perusopintojen koordinaattori Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi JYU. Since 1863. 10.9.19 1 Infon

Lisätiedot

Oikeustieteiden tutkintotavoitteiset opinnot (HTK/HTM-tutkinnot) Hämeenlinnassa 6.6.2016

Oikeustieteiden tutkintotavoitteiset opinnot (HTK/HTM-tutkinnot) Hämeenlinnassa 6.6.2016 Oikeustieteiden tutkintotavoitteiset opinnot (HTK/HTM-tutkinnot) Hämeenlinnassa 6.6.2016 Tutkintotavoitteiset opinnot aikuiskoulutus Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen strateginen painopistealue

Lisätiedot

AIKATAULUJA SYKSYLLÄ 2012

AIKATAULUJA SYKSYLLÄ 2012 TERVEYSTIETEIDEN LAITOS Hoitotieteen, hoitotieteen didaktiikan aineopintojen ja terveyshallintotieteen opintojen AIKATAULUJA SYKSYLLÄ mahdollisten muutosten vuoksi aikataulu kannattaa tarkistaa vielä juuri

Lisätiedot

KESKEISET MUUTOKSET AIKAISEMPAAN OPETUSSUUNNITELMAAN LUKUVUODELLE

KESKEISET MUUTOKSET AIKAISEMPAAN OPETUSSUUNNITELMAAN LUKUVUODELLE 1 KESKEISET MUUTOKSET AIKAISEMPAAN OPETUSSUUNNITELMAAN LUKUVUODELLE 2013 2014 1. Opintojaksojen nimiä koskevat muutokset Eurooppaoikeus 5311109 Sisämarkkinaoikeus I () 5311109 Internal Market Law () 5311112

Lisätiedot

Julkisoikeus: hallinnon juridiikan ohjelma

Julkisoikeus: hallinnon juridiikan ohjelma 61 Julkisoikeus: hallinnon juridiikan ohjelma Tieteenalana ja yliopistollisena oppiaineena julkisoikeus käsittelee valtiota, kuntia ja muita julkisyhteisöjä, niiden oikeudellista rakennetta, julkisen vallan

Lisätiedot

Työ- ja virkamiesoikeus, 25 op (Itä-Suomen yliopisto)

Työ- ja virkamiesoikeus, 25 op (Itä-Suomen yliopisto) Työ- ja virkamiesoikeus, 25 op (Itä-Suomen yliopisto) Työ- ja virkamiesoikeus, perusopinnot 25 op (opinto-oikeus 1.8.2011 31.12.2012) Työ- ja virkamiesoikeuden perusopintojen ideana on tarjota mahdollisuus

Lisätiedot

Hallintotieteiden maisteriopinnot

Hallintotieteiden maisteriopinnot Hallintotieteiden maisteriopinnot Hallintotieteiden maisterin tutkinnon voi suorittaa seuraavissa pääaineissa: o aluetiede o julkisjohtaminen o julkisoikeus o sosiaali- ja terveyshallintotiede Hallintotieteiden

Lisätiedot

LIIKETOIMINTAOSAAMISEN OPINTOKOKONAISUUS SIVUAINEOPISKELIJOILLE (25 op)

LIIKETOIMINTAOSAAMISEN OPINTOKOKONAISUUS SIVUAINEOPISKELIJOILLE (25 op) LIIKETOIMINTAOSAAMISEN OPINTOKOKONAISUUS SIVUAINEOPISKELIJOILLE (25 op) Liiketoimintaosaamisen opintokokonaisuus (LTO-OK) on Johtamistieteiden laitoksen tarjoama 25 opintopisteen opintokokonaisuus sivuaineopiskelijoille.

Lisätiedot

Yleisopinnot 2011 2012 1

Yleisopinnot 2011 2012 1 Yleisopinnot 2011 2012 1 Yleisopinnot Kandidaattiopinnot Pääaine englanti, nykysuomi, modern finska tai saksan kieli ja kirjallisuus (yht. 18 op) Johdatus yliopisto-opiskeluun, 2 op Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 8.6.2012 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 8.6.2012 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 8.6.2012 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) VALINTAKOKEEN PISTEYTYS Valintakokeesta on mahdollisuus saada maksimissaan 60 pistettä. Tehtävät perustuvat

Lisätiedot

Hallintotieteiden maisteriopinnot - HTM-tutkinto. Marja Vettenranta 31.8.2015

Hallintotieteiden maisteriopinnot - HTM-tutkinto. Marja Vettenranta 31.8.2015 Hallintotieteiden maisteriopinnot - HTM-tutkinto Marja Vettenranta 31.8.2015 Vaasan yliopisto 3 tiedekuntaa ja 4 koulutusalaa Filosofinen tiedekunta hallintotieteet humanistinen koulutusala (kielet ja

Lisätiedot

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ 1 (9) JOHTAMISKORKEAKOULU Huom.! Päivitetty 19.12.2013 SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET OPINTO-OPPAIDEN 2012 2015 ja 2008 2012 VÄLILLÄ talousjohtamisen opintosuunta (oppiaineet finanssihallinto ja julkisyhteisöjen laskentatoimi

Lisätiedot

Yleiset oikeusjärjestysopinnot 60 op (UEF, Itä-Suomen yliopisto)

Yleiset oikeusjärjestysopinnot 60 op (UEF, Itä-Suomen yliopisto) Yleiset oikeusjärjestysopinnot 60 op (UEF, Itä-Suomen yliopisto) YLEISET OIKEUSJÄRJESTYSOPINNOT (60 op) - J007000 opinto-oikeusaika: 2011 2013 Työelämässä olevia aikuisopiskelijoita ajatellen Kainuun kesäyliopisto,

Lisätiedot

YYHT1103 Tiedon hallinta informaatioteknologisessa yhteiskunnassa, 5 op

YYHT1103 Tiedon hallinta informaatioteknologisessa yhteiskunnassa, 5 op YYHT1103 Tiedon hallinta informaatioteknologisessa yhteiskunnassa, 5 op Arto Kauppi, Arja Kilpeläinen, Jukka Sankala, Antti Syväjärvi Tavoitteet Tiedon rakenteellisen yhteiskunnallisen merkityksen, tietoyhteiskunnan

Lisätiedot

Hallinto-oikeuden opetus lukuvuonna Professori Olli Mäenpää Professori Leena Halila

Hallinto-oikeuden opetus lukuvuonna Professori Olli Mäenpää Professori Leena Halila Hallinto-oikeuden opetus lukuvuonna 2017-2018 Professori Olli Mäenpää Professori Leena Halila Syyslukukausi 2017, ensimmäisen vuoden opiskelijat Suoritus osana Julkisoikeuden temaattista kokonaisuutta

Lisätiedot

Johdanto kurssille. Vastuuopettaja: Ilona Mikkonen, Yliopiston lehtori. Tapaaminen sopimuksen mukaan;

Johdanto kurssille. Vastuuopettaja: Ilona Mikkonen, Yliopiston lehtori. Tapaaminen sopimuksen mukaan; Markkinoinnin perusteet 23A00110 Johdanto kurssille Ilona Mikkonen, KTT Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu Markkinoinnin laitos Henkilökunta Vastuuopettaja: Ilona Mikkonen, Yliopiston lehtori Tapaaminen

Lisätiedot

Oikeustieteiden tutkintotavoitteiset opinnot (HTK/HTM-tutkinnot) Hämeenlinnassa

Oikeustieteiden tutkintotavoitteiset opinnot (HTK/HTM-tutkinnot) Hämeenlinnassa Oikeustieteiden tutkintotavoitteiset opinnot (HTK/HTM-tutkinnot) Hämeenlinnassa 19.8.2017 Tutkintotavoitteiset opinnot aikuiskoulutus Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen strateginen painopistealue

Lisätiedot

Tutkintotavoitteiset opinnot

Tutkintotavoitteiset opinnot Oikeustieteiden tutkintotavoitteiset opinnot (HTK/HTM-tutkinnot) Hämeenlinnassa Tutkintotavoitteiset opinnot aikuiskoulutus Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen strateginen painopistealue etäopiskelumahdollisuuksien

Lisätiedot

Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena

Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena Matematiikan sivuainekokonaisuudet Matematiikasta voi suorittaa 25, 60 ja 120 opintopisteen opintokokonaisuudet. Matematiikan 25 op:n opintokokonaisuus Pakolliset

Lisätiedot

TERVEYSTIETEIDEN LAITOS. Hoitotieteen, hoitotieteen didaktiikan aineopintojen ja terveyshallintotieteen opintojen aikataulut

TERVEYSTIETEIDEN LAITOS. Hoitotieteen, hoitotieteen didaktiikan aineopintojen ja terveyshallintotieteen opintojen aikataulut TERVEYSTIETEIDEN LAITOS Hoitotieteen, hoitotieteen didaktiikan aineopintojen ja terveyshallintotieteen opintojen aikataulut SYKSY 2013 7.5.2013 Mahdollisten muutosten vuoksi aikataulu kannattaa tarkistaa

Lisätiedot

Sosiologian siirtymäsäännökset Hyväksytty hallintotieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston kokouksessa 8.6.2009

Sosiologian siirtymäsäännökset Hyväksytty hallintotieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston kokouksessa 8.6.2009 Sosiologia Sosiologia kuuluu ns. perusyhteiskuntatieteisiin, jonka tutkimusala määritellään hyvin laajasti, kattaen kaiken inhimillisen toiminnan alkaen yksilöiden keskinäisestä vuorovaikutuksesta päätyen

Lisätiedot

Oikeustieteiden tutkintotavoitteiset opinnot (HTK/HTM-tutkinnot) Hämeenlinnassa

Oikeustieteiden tutkintotavoitteiset opinnot (HTK/HTM-tutkinnot) Hämeenlinnassa Oikeustieteiden tutkintotavoitteiset opinnot (HTK/HTM-tutkinnot) Hämeenlinnassa 18.8.2018 Tutkintotavoitteiset opinnot aikuiskoulutus Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen strateginen painopistealue

Lisätiedot

PERUS- JA AINEOPINTOKOKONASUUKSIEN SUORITTAMINEN 2005 2008 VAATIMUSTEN MUKAISESTI

PERUS- JA AINEOPINTOKOKONASUUKSIEN SUORITTAMINEN 2005 2008 VAATIMUSTEN MUKAISESTI PERUS- JA AINEOPINTOKOKONASUUKSIEN SUORITTAMINEN 2005 2008 VAATIMUSTEN MUKAISESTI Aiempina vuosina opintonsa aloittaneet opiskelijat voivat suorittaa aineopinnot johtamisesta, laskentatoimesta, markkinoinnista

Lisätiedot

Faculty of Economics and Administration

Faculty of Economics and Administration Faculty of Economics and Administration in Finnish: Kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunta Bachelor of Administrative Sciences Hallintotieteiden kandidaatin tutkinto Major subjects: Administrative Science

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyshallintotiede: hyvinvointipalveluiden johtamisen ohjelmaksi.

Sosiaali- ja terveyshallintotiede: hyvinvointipalveluiden johtamisen ohjelmaksi. 76 Sosiaali- ja terveyshallintotiede: hyvinvointipalveluiden johtamisen ohjelma Sosiaali- ja terveyshallintotiede: hyvinvointipalveluiden johtamisen ohjelma Sosiaali- ja terveyshallintotieteen opetus ja

Lisätiedot