Kommentaari II jaksoon, joka koskee yleisiä huolellisuusvaatimuksia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kommentaari II jaksoon, joka koskee yleisiä huolellisuusvaatimuksia"

Transkriptio

1 VEROHALLINNON OMAAN KÄYTTÖÖNSÄ LAATIMA EPÄVIRALLINEN SUOMENKIELINEN LUONNOS CRS:N KOMMENTAARISTA Kommentaari II jaksoon, joka koskee yleisiä huolellisuusvaatimuksia 1. Jakso sisältää yleiset huolellisuusvaatimukset. Se käsittelee myös palvelujentarjoajien käyttöä ja aiempia tilejä koskevia vaihtoehtoisia huolellisuusvaatimuksia. A C kohdat Yleiset huolellisuusvaatimukset 2. A kohdan mukaan tiliä käsitellään raportoitavana tilinä siitä päivästä lukien, jona se tunnistetaan raportoitavaksi tiliksi II VII jaksojen sisältämien huolellisuusmenettelyjen mukaisesti. Jos tili on raportoitava tili, sen status ei muutu ennen päivää, jona se lakkaa olemasta raportoitava tili (esim. koska tilinhaltija ei enää ole raportoitava henkilö tai tilistä tulee muu kuin finanssitili, se suljetaan tai se siirretään kokonaisuudessaan), vaikka tilin saldo tai arvo olisi nolla tai negatiivinen tai tilille (tai tiliin liittyen) ei ole maksettu tai hyvitetty mitään. Jos tili määritetään raportoitavaksi tiliksi sillä perusteella, mikä sen status on kalenterivuoden tai raportointijakson lopussa, tiliin liittyvät tiedot on raportoitava siten kuin se olisi raportoitava tili koko sen kalenterivuoden tai raportointijakson ajan, jona se määritettiin raportoitavaksi. Jos raportoitava tili suljetaan, tiliin liittyvät tiedot on raportoitava sulkemispäivään saakka. Ellei toisin ole määrätty, raportoitavaa tiliä koskevat tiedot on raportoitava vuosittain sitä vuotta seuraavana kalenterivuonna, johon tiedot liittyvät. 3. Seuraavissa esimerkeissä kuvataan yleisesti A kohdan soveltamista: Esimerkki 1 (tili, josta tulee raportoitava tili): Tili avataan 28 päivänä toukokuuta 2000 ja se tunnistetaan raportoitavaksi tiliksi 3 päivänä joulukuuta Koska tili tunnistettiin raportoitavaksi tiliksi kalenterivuonna 2001, sitä koskevat tiedot täydeltä kalenterivuodelta 2001 on raportoitava kalenterivuonna 2002 ja tämän jälkeen vuosittain.

2 KOMMENTAARI II JAKSOON 107 Esimerkki 2 (tili, joka lakkaa olemasta raportoitava tili): Sama tilanne kuin esimerkissä 1. Tilinhaltija kuitenkin lakkaa 24 päivänä maaliskuuta 2002 olemasta raportoitava henkilö, minkä seurauksena tili ei enää ole raportoitava tili. Koska tili lakkasi olemasta raportoitava tili 24 päivänä maaliskuuta 2002, tiliä koskevia tietoja ei tarvitse raportoida kalenterivuonna 2003 eikä sen jälkeen, ellei tilistä jälleen tule raportoitava tili vuonna 2003 tai myöhempänä kalenterivuotena. Esimerkki 3 (tili suljetaan): Tili avataan 9 päivänä syyskuuta 2004, ja siitä tulee raportoitava tili 8 päivänä helmikuuta Tilinhaltija kuitenkin sulkee tilin 27 päivänä syyskuuta Koska tili oli raportoitava tili helmikuun kahdeksannen päivän ja syyskuun viidennen päivän välillä vuonna 2005 ja se suljettiin kalenterivuonna 2005, tiliä koskevat tiedot (mukaan lukien tilin sulkeminen) kalenterivuoden 2005 osalta on raportoitava kalenterivuonna 2006 tammikuun ensimmäisen ja syyskuun 27:nnen päivän väliseltä ajalta. Esimerkki 4 (tili, joka lakkaa olemasta raportoitava tili ja joka suljetaan): Sama tilanne kuin esimerkissä 2, paitsi että tilinhaltija sulkee tilin 4 päivänä heinäkuuta Koska tili lakkasi olemasta raportoitava tili 24 päivänä maaliskuuta 2002, tiliä koskevia tietoja ei tarvitse raportoida kalenterivuonna Tilin saldo tai arvo on osa raportoitavia tietoja, mutta sillä on merkitystä muissakin suhteissa, kuten aiempia yksikkötilejä koskevien huolellisuusmenettelyjen (katso V jakson A ja B kohta sekä E alakohdan 1 ja 2 alakohta) ja tilisaldon yhdistämissääntöjen suhteen (katso VII jakson C kohdan alakohdat 1 ja 2). B kohdan mukaan tilin saldo tai arvo on määritettävä kalenterivuoden tai muun asianmukaisen raportointijakson viimeisen päivän mukaan. 5. Jos tilin saldo tai arvoraja on määritettävä kalenterivuoden viimeisen päivän mukaan (katso III jakson C kohdan 6 alakohta ja V jakson A ja B kohta), C kohdan mukaan asianomainen saldo tai arvo on määritettävä sen raportointijakson viimeisen päivän mukaan, joka loppuu kyseisen kalenterivuoden päättyessä tai sen kuluessa. Jos raportointijakso siis päättyy kalenterivuoden lopussa, asianomainen saldo tai arvo on määritettävä kalenterivuoden joulukuun 31 päivänä. Jos raportointijakso kuitenkin päättyy kalenterivuoden kuluessa, asianmukainen saldo tai arvo on määritettävä raportointijakson viimeisen päivän mukaan kalenterivuoden aikana.

3 KOMMENTAARI II JAKSOON 108 D kohta Palveluntarjoajien käyttö 6. D kohdan mukaan kukin lainkäyttöalue voi sallia raportoivien finanssilaitosten käyttää palveluntarjoajia täyttämään tällaisille raportoiville finanssilaitoksille asetetut kansallisessa lainsäädännössä tarkoitetut tietojenvaihto- ja huolellisuusvelvoitteet (esim. lainkäyttöalue voi sallia raportoivien finanssilaitosten käyttävän palveluntarjoajien täyttämiä huolellisuusmenettelyjä). Tällaisissa tapauksissa raportoivien finanssilaitosten on täytettävä kansallisen lainsäädännön vaatimukset, ja raportointi- ja huolellisuusvelvoitteiden on pysyttävä raportoivien finanssilaitosten vastuulla (eli palveluntarjoajan katsotaan toimivan raportoivan finanssilaitoksen vastuulla), mukaan lukien kansallisen lainsäädännön mukaiset luottamuksellisuus- ja tietosuojavelvoitteet. Tämä vaihtoehto sallii raportoivien finanssilaitosten käyttää palveluntarjoajaa, jonka asuinlainkäyttöalue on sama tai eri kuin raportoivan finanssilaitoksen. Se ei myöskään vaikuta raportoinnin ajankohtaan ja tapaan eikä huolellisuusvelvoitteisiin, jotka ovat samat kuin jos raportoiva finanssilaitos huolehtisi niistä edelleen. Palveluntarjoajan on esimerkiksi raportoitava tiedot samoin kuin raportoiva finanssilaitos olisi ne raportoinut (esim. samalle lainkäyttöalueelle) ja tunnistettava raportoiva finanssilaitos, jonka osalta se täyttää raportointi- ja huolellisuusvelvoitteet. 7. Seuraava esimerkki kuvaa D kohdan soveltamista: Rahastonhoitajan M hallinnoima investointiyksikkö P on sijoitusrahasto, jonka kotipaikka on osallistuvalla lainkäyttöalueella B ja joka ei täytä vapautetun yhteissijoitusvälineen kriteerejä. Osallistuva lainkäyttöalue B sallii raportoivien finanssilaitosten käyttävän palveluntarjoajia kaikkien yhteiseen raportointistandardiin liittyvien velvoitteidensa täyttämiseen. Koska investointiyksikkö P on raportoiva finanssilaitos lainkäyttöalueella B, investointiyksikkö P voi käyttää rahastonhoitaja M:ää täyttämään huolellisuusmenettelynsä ja raportointi- ja muut yhteiseen tietojenvaihtostandardiin liittyvät velvoitteensa. E kohta aiempia tilejä koskevat vaihtoehtoiset huolellisu usmenette lyt 8. E kohdan mukaan kukin lainkäyttöalue voi sallia raportoivan finanssilaitoksen soveltaa (i) uusia tilejä koskevia huolellisuusmenettelyjä aiempiin tileihin ja (ii) suuriarvoisia tilejä koskevia huolellisuusmenettelyjä vähäarvoisiin tileihin. Lainkäyttöalue voi myös sallia finanssilaitosten halutessaan soveltaa näitä menettelyjä kaikkiin aiempiin tileihin tai johonkin selvästi määritettyyn aiempien tilien ryhmään (joka on määritetty esimerkiksi toimialan mukaan tai sen paikan mukaan, jossa tiliä ylläpidetään). 9. Jos lainkäyttöalue sallii uusia tilejä koskevien huolellisuusmenettelyjen käytön aiempiin tileihin, aiempiin tileihin muutoin sovellettavia sääntöjä

4 KOMMENTAARI II JAKSOON 109 sovelletaan edelleen. Tällöin raportoiva finanssilaitos voi käyttää huolellisuusmenettelyjä uusiin tileihin luopumatta mahdollisuudesta soveltaa aiempia tilejä koskevia kevennettyjä määräyksiä, kuten I jakson C kohtaa, III jakson A kohtaa ja V jakson A kohtaa, jotka ovat edelleen voimassa näissä olosuhteissa. III jakson B kohdan 1 alakohdan mukaisesti yhden asuinpaikan raportoiminen aiemman henkilötilin osalta riittää täyttämään I jakson raportointivaatimukset.

5 KOMMENTAARI III JAKSOON 110 Kommentaari III jaksoon, joka käsittelee aiempia henkilötilejä koskevia huolellisuusmenettelyjä 1. Tämä jakso sisältää huolellisuusmenettelyt, joita sovelletaan raportoitavien tilien tunnistamiseksi aiempien henkilötilien joukosta. Sen avulla voidaan erotella vähäarvoiset tilit ja suuriarvoiset tilit toisistaan. A kohta Tilit, joita ei tarvitse tutkia, tunnistaa tai raportoida 2. A kohta vapauttaa tutkimisesta kaikki aiemmat henkilötilit, jotka ovat ryhmäkäteisarvovakuutussopimuksia ja elinkorkosopimuksia, jos laki tosiasiallisesti estää raportoivaa finanssilaitosta myymästä näitä sopimuksia raportoitavan lainkäyttöalueen asukkaille. 'Laki estää tosiasiallisesti' raportoivaa finanssilaitosta myymästä ryhmäkäteisarvovakuutussopimuksia ja elinkorkosopimuksia raportoitavan lainkäyttöalueen asukkaille, jos: a) raportoivan finanssilaitoksen lainkäyttöalueen lainsäädäntö kieltää tai muutoin tehokkaasti estää näiden sopimusten myymisen toisen lainkäyttöalueen asukkaille; tai b) raportoitavan lainkäyttöalueen lainsäädäntö kieltää tai muutoin tehokkaasti estää raportoivia finanssilaitoksia myymästä näitä sopimuksia kyseisen raportoitavan lainkäyttöalueen asukkaille. 3. Jos sovellettava laki ei suoranaisesti estä raportoivia finanssilaitoksia myymästä vakuutus- tai elinkorkosopimuksia mutta vaatii finanssilaitoksia täyttämään tietyt ehdot ennen kuin ne voivat myydä kyseisiä sopimuksia raportoitavan lainkäyttöalueen asukkaille (kuten luvan hankkiminen ja sopimusten rekisteröinti), tällöin katsotaan, että 'laki estää tosiasiallisesti' raportoivaa finanssilaitosta myymästä näitä sopimuksia kyseisen raportoitavan lainkäyttöalueen asukkaille.

6 KOMMENTAARI III JAKSOON 111 B kohta Vähäarvoisiin tileihin sovellettavat huolellisuusmenettelyt 4. B kohta sisältää menettelyt, joita sovelletaan vähäarvoisiin tileihin. Näitä menettelyjä ovat kotipaikkaosoitetesti ja sähköinen haku. 5. Yhteistä tietojenvaihtostandardia täytäntöönpannessaan lainkäyttöalueet voivat sallia raportoivien finanssilaitosten käyttävän joko (i) B kohdan 2 6 alakohdissa kuvattua kotipaikkaosoitetestiä tai sähköistä arkistohakua, tai (ii) vain sähköistä arkistohakua. Ensin mainitussa tapauksessa lainkäyttöalue voi sallia finanssilaitoksen halutessaan soveltaa kotipaikkaosoitetestiä joko kaikkiin vähäarvoisiin tileihin tai erikseen selvästi määritettyyn tilien ryhmään (joka on määritetty esimerkiksi toimialan mukaan tai sen paikan mukaan, jossa tiliä ylläpidetään). 6. Jos kansallinen lainsäädäntö sallii raportoivien finanssilaitosten käyttävän kotipaikkaosoitetestiä ja jokin raportoiva finanssilaitos päättää käyttää sitä, raportoivan finanssilaitoksen tulee käyttää kyseistä testiä joko kaikkiin vähäarvoisiin tileihin tai (kansallisen lainsäädännön mukaisesti) selvästi määritettyyn kyseisten tilien ryhmään. Jos raportoiva finanssilaitos päättää olla käyttämättä testiä tai yksi tai useampi testivaatimuksista jää täyttämättä, finanssilaitoksen on suoritettava vähäarvoisen tilin osalta sähköinen arkistohaku. B kohdan 1 alakohta Kotipaikkaosoitetesti 7. B kohdan 1 alakohta koskee 'kotipaikkaosoitetestiä'. Testiä käytettäessä raportoivalla finanssilaitoksella ei tarvitse olla toimintaperiaatteita ja menettelyjä kotipaikkaosoitteen tarkistamiseksi asiakirjanäytön perusteella. Raportoiva finanssilaitos voi käsitellä kyseistä henkilötilin haltijaa sillä lainkäyttöalueella, jossa osoite sijaitsee, verotuksellisesti asuvana sen määrittämiseksi, onko kyseinen henkilö raportoitava henkilö, jos: a) raportoivalla finanssilaitoksella on arkistotiedoissaan henkilötilin haltijan tämä kotipaikkaosoite; b) on voimassa; ja c) kotipaikkaosoite perustuu asiakirjanäyttöön. 8. Ensimmäinen vaatimus on, että raportoivalla finanssilaitoksella arkistotiedoissaan on henkilötilin haltijan kotipaikkaosoite (katso I jakson kommentaari, 26 kohta). Yleensä c/o-osoite tai postilokero ei ole kotipaikkaosoite. Postilokeroa voidaan kuitenkin pitää kotipaikkaosoitteena osana osoitetta, johon liittyy myös esim. katuosoite, asunnon tai huoneiston numero tai

7 KOMMENTAARI III JAKSOON 112 maaseudun postiosoite ja siitä voi siis selvästi tunnistaa tilinhaltijan todellisen asuinpaikan. C/o-osoite voi samoin erityistapauksissa olla esimerkiksi armeijan henkilöstön kotipaikkaosoite. Yhteistä tietojenvaihtostandardia täytäntöönpanevat lainkäyttöalueet voivat määrittää muita erityisolosuhteita, joissa c/o-osoite tai postilokero on selvä kotipaikkaosoitteen tunniste, jos tämä määritelmä ei estä yhteisen tietojenvaihtostandardin tarkoituksia. 9. Toinen vaatimus on, että raportoivan finanssilaitoksen arkistotiedoissa oleva kotipaikkaosoite on voimassa. Kotipaikkaosoitteen katsotaan olevan 'voimassa', kun se on uusin kotipaikkaosoite, jonka raportoiva finanssilaitos on kirjannut yksittäiselle tilinhaltijalle. Kotipaikkaosoitteen ei kuitenkaan kats ota olevan 'voimassa', jos sitä on käytetty postitukseen ja lähetys on palautettu, koska sitä ei ole voitu toimittaa perille annettuun osoitteeseen (muutoin kuin virheellisesti). Edellä sanotusta huolimatta käyttämättömään tiliin liittyvää kotipaikkaosoitetta pidetään 'voimassa olevana' sinä aikana, jonka tili on käyttämättä. Tili (muu kuin elinkorkosopimus) on 'käyttämätön tili', jos (i) tilinhaltija ei ole käynnistänyt tapahtumia, jotka liittyvät tiliin tai muuhun tiliin, joka tilinpitäjällä on raportoivassa finanssilaitoksessa, viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana; (ii) tilinhaltija ei ole ollut yhteydessä kyseistä tiliä ylläpitävän finanssilaitoksen kanssa koskien kyseistä tiliä tai muuta tiliä, joka tilinhaltijalla on raportoivassa finanssilaitoksessa, viimeksi kuluneiden kuuden vuoden aikana; ja (iii) käteisarvovakuutussopimuksen kyseessä ollessa raportoiva finanssilaitos ei ole ollut yhteydessä tilinhaltijaan koskien kyseistä tiliä tai muuta tiliä, joka tilinhaltijalla on raportoivassa finanssilaitoksessa, viimeksi kuluneiden kuuden vuoden aikana. Vaihtoehtoisesti tiliä (joka ei ole elinkorkosopimus) voidaan pitää 'käyttämättömänä tilinä' myös sovellettavien lakien tai asetusten nojalla tai raportoivan finanssilaitosten sellaisten tavallisten toimintamenettelyjen mukaisesti, joita sovelletaan yhdenmukaisesti kaikkiin laitoksen ylläpitämiin tileihin kyseisellä lainkäyttöalueella, jos nämä lait, asetukset tai menettelyt sisältävät olennaisesti samoja vaatimuksia kuin edellisessä lauseessa on esitetty. Tili lakkaa olemasta käyttämätön tili kun (i) tilinhaltija käynnistää tapahtuman, joka liittyy kyseiseen tiliin tai muuhun tiliin, joka tilinhaltijalla on raportoivassa finanssilaitoksessa; (ii) tilinhaltija on yhteydessä raportoivaan finanssilaitokseen, joka ylläpitää tiliä, koskien kyseistä tiliä tai muita tilejä, joita tilinhaltijalla on raportoivassa finanssilaitoksessa; tai (iii) tili lakkaa olemasta käyttämätön sovellettavien lakien tai asetusten nojalla tai raportoivan finanssilaitoksen tavallisten toimintamenettelyjen mukaan. 10. Kolmas vaatimus on, että raportoivan finanssilaitoksen arkistotietojen voimassa oleva kotipaikkaosoite perustuu asiakirjanäyttöön (katso VIII jakson kommentaarin kohdat).

8 KOMMENTAARI III JAKSOON 113 Tämävaatimus täyttyy, jos raportoivan finanssilaitoksen toimintaperiaatteilla ja menettelyillä varmistetaan, että sen arkistotietojen voimassa oleva kotipaikkaosoite on sama osoite tai samalla lainkäyttöalueella kuin asiakirjanäytön osoite (esim. henkilökortti, ajokortti, äänestyskortti tai asuinpaikkatodistus). Kolmas vaatimus täyttyy myös, jos raportoivan finanssilaitoksen toimintaperiaatteilla ja menettelyillä varmistetaan, että kun laitoksella on hallituksen antama asiakirjanäyttö mutta tämä asiakirjanäyttö ei sisällä viimeaikaista kotipaikkaosoitetta tai ei sisällä osoitetta lainkaan (esim. eräät passit), sen arkistotietojen voimassa oleva kotipaikkaosoite on sama osoite tai samalla lainkäyttöalueella kuin siihen oikeutetun valtion viraston tai yleishyödyllisen palvelun hiljattain antamassa asiakirjassa tai yksityistilin haltijan valaehtoisessa vakuutuksessa. Hyväksyttäviä siihen oikeutetun valtion viraston asiakirjoja ovat esimerkiksi viralliset ilmoitukset ja verohallinnon veronmääräysasiakirjat. Yleishyödyllisten palveluiden antamat hyväksyttävät asiakirjat liittyvät tiettyyn kiinteistöön tehtyihin toimituksiin, kuten vesi-, sähkö-, puhelin- (vain lankapuhelin), kaasu- tai öljylaskut. Yksittäisen tilinhaltijan valaehtoinen vakuutus hyväksytään vain jos (i) raportoivalla finanssilaitoksella on ollut kansalliseen lainsäädäntöön perustuva velvollisuus kerätä vakuutuksia useiden vuosien ajan; (ii) vakuutus sisältää tilinhaltijan kotipaikkaosoitteen; ja (iii) tilinhaltija on päivännyt ja allekirjoittanut vakuutuksen valaehtoisesti. Näissä olosuhteissa asiakirjanäyttöön sovellettavat tiedonsaantivaatimukset koskevat myös raportoivan finanssilaitoksen käyttämiä asiakirjoja (katso VII jakson kommentaarin 2 3 kohdat). Raportoiva finanssilaitos voi vaihtoehtoisesti täyttää kolmannen vaatimuksen, jos sen toimintaperiaatteilla ja menettelyillä varmistetaan, että kotipaikkaosoitteen lainkäyttöalue on sama kuin hallituksen antaman asiakirjanäytön lainkäyttöalue. 11. Osa tileistä on voitu avata aikana, jolloin rahanpesun estämistä ja asiakastunnistusta koskevat vaatimukset eivät olleet voimassa, eikä raportoiva finanssilaitos siksi tutkinut asiakirjanäyttöä tiliä avattaessa. FATFsuositukset, jotka määrittävät kansainväliset standardit rahanpesun estämiseksi ja joihin sisältyy vaatimus tarkastaa asiakkaiden henkilöllisyys luotettavista riippumattomista lähteistä, julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1990, ja niitä on myöhemmin päivitetty vuosina 1996, 2003 ja Vaatimus soveltaa asiakkaita koskevia huolellisuusmenettelyjä olemassa oleviin asiakkaisiin olennaisuuden ja riskin perusteella koskee myös tilejä, jotka avattiin ennen näiden vaatimusten voimaantuloa ja joita jatkettiin sääntöjen 8. FATF/OECD (2013), International Standards on Combating Money Laundering and the Financing of Terrorism and Proliferation, FATF-suositukset, helmikuu 2012, FATF/OECD, Pariisi, saatavilla osoitteessa documents/recommendations/pdfs/fatf_recommendations.pdf.

9 KOMMENTAARI III JAKSOON 114 mukaisesti. Raportoitavien tilien, jotka ovat aiempia tilejä, osalta raportoivia finanssilaitoksia vaaditaan jo käyttämään kohtuullisia keinoja ja ottamaan yhteyttä asiakkaisiin näiden verotunnisteen ja syntymäajan hankkimiseksi (I jakson C ja D kohdan mukaisesti). Laitosten odotetaan myös pyytävän asiakirjanäyttöä näiden yhteydenottojen yhteydessä. Näin ollen tapausten, joissa tileille ei ole asiakirjanäyttöä, tulisi olla poikkeuksellisia ja liittyä vähäisen riskin tileihin ja tileihin, jotka on avattu ennen vuotta Näissä tapauksissa B kohdan 1 alakohdan sisältämä kolmas vaatimus voi täyttyä myös jos raportoivan finanssilaitoksen toimintaperiaatteilla ja menettelyillä varmistetaan, että laitoksen arkistotietojen voimassa oleva osoite on samalla lainkäyttöalueella kuin (i) kyseisen raportoivan finanssilaitoksen viimeksi keräämästä asiakirjasta ilmenevä osoite (esim. sähkö-, vesi- tai kaasulasku, kiinteistön vuokrasopimus tai yksittäisen tilinhaltijan valaehtoinen vakuutus); ja (ii) raportoivan finanssilaitoksen henkilötilin haltijaan liittyen raportoima osoite muiden sovellettavien verotietojen raportointivaatimuksen mukaisesti (jos näitä on). Vaihtoehtoisesti käteisarvovakuutussopimuksen osalta raportoiva finanssilaitos voi täyttää kolmannen vaatimuksen käyttämällä arkistotietojensa voimassa olevaa osoitetta kunnes (i) olosuhteissa tapahtuu muutos, jonka johdosta raportoiva finanssilaitos tietää tai sillä on syy tietää, että kyseinen kotipaikkaosoite on virheellinen tai epäluotettava, tai (ii) kun käteisarvomaksusopimuksen maksuaika (kokonaan tai osittain) saavutetaan tai sopimus erääntyy. Tällaisesta sopimuksesta suoritettava maksu tai sopimuksen erääntyminen on olosuhteissa tapahtuva muutos, joka käynnistää asianmukaiset menettelyt (katso jäljempänä oleva 13 kohta). 12. Seuraavissa esimerkeissä kuvataan raportoivan finanssilaitoksen B kohdan 1 alakohtaan liittyvien toimintaperiaatteiden ja menettelyjen soveltamista: Esimerkki 1 (henkilökortti): Pankilla M, joka on raportoiva finanssilaitos, on käytössä toimintaperiaatteet ja menettelyt, joiden mukaisesti se on kerännyt kaikkiin aiempiin tileihinsä liittyen henkilökortin kopiot ja varmistaa, että näihin tileihin liittyvät voimassa olevat kotipaikkaosoitteet sen arkistotiedoissa ovat samalla lainkäyttöalueella kuin henkilökortin osoitteet. M voi käsitellä näitä tilinhaltijoita sillä lainkäyttöalueella, jossa kyseinen osoite sijaitsee, verotuksellisesti asuvina. Esimerkki 2 (passi ja kaasu-, sähkö- tai vesilasku): Pankilla M on tilin avaamiseen liittyvä menettely, jonka mukaisesti se vahvistaa tilinhaltijan henkilöllisyyden tilinhaltijan passista ja varmistaa järjestelmiinsä kirjatun osoitteen viimeaikaisen kaasu-, sähkö- tai vesilaskun avulla. M voi käsitellä aiemman henkilötilin haltijoitaan sillä lainkäyttöalueella, joka on kirjattu M:n järjestelmiin, verotuksellisesti asuvina.

10 KOMMENTAARI III JAKSOON 115 Esimerkki 3 (kaasu-, sähkö- tai vesilasku ja raportointivelvoitteet): Pankilla H, joka on raportoiva finanssilaitos, on useita ennen vuotta 1990 avattuja tilejä, joita on jatkettu rahanpesun estämistä ja asiakkaan tunnistamista koskevia menettelyjä noudattaen, ja asianosaiset olennaisuutta ja riskiä koskevat säännöt eivät ole edellyttäneet uuden dokumentaation hankkimista tileille. H:lla on arkistotiedoissaan näihin tileihin liittyvä voimassa oleva kotipaikkaosoite, jonka tukena ovat tiliä avattaessa kerätyt kaasu-, sähkö- tai vesilaskut. Tämä on myös osoite, jonka H raportoi säännöllisesti kyseisiin tileihin liittyen osana muita kuin yhteiseen tietojenvaihtostandardiin liittyviä verotietojen raportointivelvoitteitaan. Koska H:n tiedoissa ei ole näihin tileihin liittyvää asiakirjanäyttöä ja H:ta ei koske velvoite kerätä tätä näyttöä rahanpesun estämistä ja asiakastunnistusta koskevien menettelyjen osana, ja koska voimassa oleva kotipaikkaosoite H:n tiedoissa on sama kuin H:n viimeksi keräämissä asiakirjoissa ja osoite, jonka H raportoi osana muita kuin yhteiseen tietojenvaihtostandardiin liittyviä veroraportointivelvoitteitaan, H voi käsitellä tilinhaltijoitaan sillä lainkäyttöalueella, jossa kyseinen osoite sijaitsee, verotuksellisesti asuvina. 13. Jos raportoiva finanssilaitos on käyttänyt B kohdan 1 alakohdassa kuvattua kotipaikkaosoitetestiä ja jos olosuhteissa on tapahtunut muutos (katso jäljempänä oleva 17 kohta), jonka vuoksi raportoiva finanssilaitos tietää tai sillä on syy tietää, että alkuperäinen asiakirjanäyttö (tai muu vastaava edellä 10 kohdassa kuvattu dokumentaatio) on virheellinen tai epäluotettava, raportoivan finanssilaitoksen on hankittava kyseisen kalenterivuoden tai muun asianmukaisen raportointijakson viimeiseen päivään mennessä tai 90 kalenteripäivän kuluessa olosuhteiden muutosta koskevasta ilmoituksesta tai muutoksen havaitsemisesta, riippuen siitä, kumpi ajankohdista on myöhäisempi, itse annettu todistus tai uusi asiakirjanäyttö, joka selvittää tilinhaltijan verotuksellisen kotipaikan (verotukselliset kotipaikat). Jos raportoiva finanssilaitos ei pysty hankkimaan itse annettua todistusta tai uutta asiakirjanäyttöä kyseiseen ajankohtaan mennessä, raportoivan finanssilaitoksen on käytettävä B kohdan 2 6 alakohdassa kuvattua sähköistä arkistohakumenettelyä. Seuraavat esimerkit kuvaavat olosuhteiden muuttuessa noudatettavia menettelyjä: Esimerkki 1: Pankki I, joka on raportoiva finanssilaitos, on käyttänyt kotipaikkaosoitetestiä ja sen perusteella käsitellyt henkilötilinhaltijaa P lainkäyttöalueella X verotuksellisesti asuvana. Viisi vuotta myöhemmin P ilmoittaa I:lle muuttaneensa lainkäyttöalueelle Y, joka on myös raportoitava lainkäyttöalue, ja antaa uuden osoitteensa. I hankkii P:ltä itse annetun todistuksen ja uuden asiakirjanäytön, joka vahvistaa, että P:n verotuksellinen kotipaikka on lainkäyttöalueella Y. I:n tulee käsitellä P:tä raportoitavalla lainkäyttöalueella Y asuvana.

11 KOMMENTAARI III JAKSOON 116 Esimerkki 2: Tilanne on sama kuin esimerkissä 1, paitsi että I ei saa P:ltä itse annettua todistusta. I:n on käytettävä B kohdan 2 6 alakohdassa kuvattua sähköisen arkistohaun menettelyä, jonka tuloksena sen on käsiteltävä P:tä ainakin lainkäyttöalueella Y asuvana (tilinhaltijan ilmoittaman uuden osoitteen perusteella). B kohdan 2 6 alakohta Sähköinen arkistohaku 14. B kohdan 2 6 alakohta kuvaa 'sähköisen arkistohaun' menettelyä. Tässä menettelyssä raportoivan finanssilaitoksen on suuriarvoisten tilien osalta tutkittava sillä oleva sähköisesti hakukelpoinen tieto B kohdan 2 alakohdassa kuvattujen tunnusmerkkien osalta. 15. B kohdan 3 alakohta selventää, että jos sähköisessä haussa ei löydetä mitään B kohdan 2 alakohdassa lueteltuja tunnusmerkkejä, lisätoimia ei tarvita ennen kuin olosuhteissa tapahtuu muutos, jonka seurauksena tiliin liittyy yksi tai useampi tunnusmerkki tai tili muuttuu suuriarvoiseksi tiliksi. 16. Jos sähköisessä haussa löydetään B kohdan 2 alakohdan a e alakohdassa lueteltuja tunnusmerkkejä tai jos olosuhteissa tapahtuu muutos, jonka seurauksena tiliin liittyy yksi tai useampi tunnusmerkki, tällöin B kohdan 4 alakohdan mukaan raportoivan finanssilaitoksen on käsiteltävä tilinhaltijaa kullakin sellaisella lainkäyttöalueella, jonka osalta on tunnistettu tunnusmerkki, verotuksellisesti asuvana, paitsi jos se päättää soveltaa B kohdan 6 alakohdassa kuvattua virheiden korjausta koskevaa menettelyä, ja jokin mainitun alakohdan poikkeuksista soveltuu kyseisen tilin osalta. Olosuhteiden muuttuessa raportoiva finanssilaitos voi kuitenkin päättää kohdella henkilöä statuksen mukaan, joka hänellä oli ennen olosuhteiden muutosta, kyseisen kalenterivuoden tai muun asianmukaisen raportointijakson viimeiseen päivään asti tai kunnes 90 kalenteripäivää on kulunut tunnusmerkin löytymisestä, riippuen siitä kumpi ajankohta on myöhäisempi. 17. Olosuhteiden muutos on mikä tahansa muutos, jonka johdosta saadaan henkilön asemaan liittyviä lisätietoja tai joka on muulla tavoin ristiriidassa kyseisen henkilön aseman kanssa. Lisäksi olosuhteiden muutokseen kuuluvat tilinhaltijan tiliä koskevat muutokset tai lisätiedot (mukaan lukien tilinhaltijan lisääminen, korvaaminen tai tilinhaltijaa koskeva muu muutos) tai tiliin liittyvää tiliä koskevien tietojen muutokset tai lisätiedot (soveltaen liitteessä I olevan VII jakson C kohdan 1 3 alakohdassa kuvattuja sääntöjä tilien yhdistämisestä), jos kyseinen tietojen muutos tai lisäys vaikuttaa tilinhaltijan asemaan. 18. Vaikka B kohdan 2 alakohdassa kuvatut tunnusmerkit rajoittavat niiden tapausten määrää, joissa sähköisessä arkistohaussa löydetään eri raportoitavien lainkäyttöalueiden tunnusmerkkejä, niitä voi silti esiintyä käytännössä. Jotkut tapauksista saattavat olla 'virheellisiä' viitteitä asumiseen raportoitavalla lainkäyttöalueella. Toiset taas saattavat olla tapauksia, joissa tilinhaltijoilla aidosti on kotipaikka usealla lainkäyttöalueella. Raportoivat

12 KOMMENTAARI III JAKSOON 117 finanssilaitokset voivat usein ratkaista nämä tapaukset ottamalla yhteyttä asiakkaisiinsa (käyttämällä B kohdan 6 alakohdassa kuvattua virheiden korjausmenettelyä) ja selittämällä näille, että jos ristiriitaisia tunnusmerkkejä ei voida korjata, tietoja saatetaan vaihtaa kahden tai useamman lainkäyttöalueen kanssa. Finanssilaitokset toimisivat monissa tapauksissa näin pelkästään asiakassuhteen hoitamiseen liittyvistä syistä ja asiakkaan tietojen huolellisen käsittelyn nimissä. Tämä pätee myös sellaisiin aiempiin henkilötileihin liittyviin huolellisuusmenettelyihin, jotka ovat suuriarvoisia tilejä. Silloin kuin tilinhaltija joka tapauksessa raportoidaan useamman kuin yhden lainkäyttöalueen asukkaana, toimivaltaisten viranomaisten odotetaan raportoivan kaikki asuinlainkäyttöalueet kullekin asianosaiselle lainkäyttöalueelle. Tällöin toimivaltaiset viranomaiset voivat ratkaista mahdolliset kotipaikkaan liittyvät kysymykset. 19. B kohdan 5 alakohta käsittelee erityismenettelyjä tapauksissa, joissa sähköisessä haussa löydetään tilinhaltijalle postinsäilytysohje tai c/o-osoite mutta ei mitään B kohdan 2 alakohdan a e alakohdassa luetelluista tunnusmerkeistä eikä (näiden tunnusmerkkien sisällä) muuta osoitetta. B kohdan 2 alakohta Tunnusmerkit 20. B kohdan 2 alakohta käsittelee tosiasiallista 'sähköistä arkistohakua'. Tässä menettelyssä raportoivan finanssilaitoksen on tutkittava sillä oleva sähköisesti hakukelpoinen tieto seuraavien tunnusmerkkien osalta (katso I jakson kommentaarin 34 kohta) ja sovellettava B kohdan 3 6 alakohtaa: a) tilinhaltijan tunnistaminen raportoitavalla lainkäyttöalueella asuvaksi; b) voimassa oleva posti- tai kotipaikkaosoite (mukaan lukien postilokero-osoite) raportoitavalla lainkäyttöalueella; c) yksi tai useampi puhelinnumero raportoitavalla lainkäyttöalueella ja ei puhelinnumeroa raportoivan finanssilaitoksen lainkäyttöalueella; d) (muut kuin talletustiliä koskevat) voimassa olevat pysyväisohjeet varojen toistuvasta siirrosta raportoitavalla lainkäyttöalueella ylläpidetylle tilille; e) voimassa oleva asianajovaltakirja tai allekirjoitusvaltuus myönnettynä henkilölle, jolla on osoite raportoitavalla lainkäyttöalueella; tai f) postinsäilytysohje tai c/o-osoite raportoitavalla lainkäyttöalueella, jos raportoivan finanssilaitoksen arkistotiedoissa ei ole muuta osoitetta tilinhaltijalle.

13 KOMMENTAARI III JAKSOON B kohdan 2 alakohdan tunnusmerkki koskee tilinhaltijan tunnistamista raportoitavalla lainkäyttöalueella asuvaksi. Tämä tunnusmerkki täyttyy, jos raportoivan finanssilaitoksen sähköisesti hakukelpoisissa tiedoissa on tieto, jonka mukaan tilinhaltija on raportoitavalla lainkäyttöalueella verotuksellisesti asuva. 22. B kohdan 2 alakohdan b alakohdan tunnusmerkki on voimassa oleva posti- tai kotipaikkaosoite (mukaan lukien postilokero) raportoitavalla lainkäyttöalueella. Posti- tai kotipaikkaosoitteen katsotaan olevan 'voimassa', kun se on uusin posti- tai kotipaikkaosoite, jonka raportoiva finanssilaitos on kirjannut henkilötilin haltijalle. Käyttämättömään tiliin (katso 9 kohta edellä) liittyvää posti- tai kotipaikkaosoitetta pidetään 'voimassa olevana' aikana, jonka tili on käyttämätön. Jos raportoiva finanssilaitos on kirjannut tilinhaltijalle kaksi tai useampia posti- tai kotipaikkaosoitteita ja yksi näistä on tilinhaltijan palveluntarjoajan osoite (esim. ulkoinen varainhoitaja, sijoitusneuvoja tai asianajaja), raportoivaa finanssilaitosta ei vaadita käsittelemään palveluntarjoajan osoitetta tilinhaltijan kotipaikan tunnusmerkkinä. 23. B kohdan 2 alakohdan c alakohdan tunnusmerkki on yksi tai useampi voimassa oleva puhelinnumero raportoitavalla lainkäyttöalueella eikä puhelinnumeroa raportoivan finanssilaitoksen lainkäyttöalueella. Puhelinnumeroa tai puhelinnumeroita raportoitavalla lainkäyttöalueella on kohdeltava tilinhaltijan asuinpaikan tunnusmerkkinä ainoastaan kun kyseessä on 'voimassa oleva' puhelinnumero tai puhelinnumerot raportoitavalla lainkäyttöalueella. Tässä suhteessa puhelinnumeroa (numeroita) pidetään 'voimassa olevina', kun se on uusin puhelinnumero, jonka raportoiva finanssilaitos on kirjannut henkilötilin haltijalle. Jos raportoiva finanssilaitos on kirjannut tilinhaltijalle kaksi tai useampia puhelinnumeroita, ja yksi näistä numeroista on tilinhaltijan palveluntarjoajan numero (esim. ulkoinen varainhoitaja, sijoitusneuvoja tai asianajaja), raportoivaa finanssilaitosta ei vaadita käsittelemään palveluntarjoajan puhelinnumeroa tilinhaltijan kotipaikan tunnusmerkkinä. 24. B kohdan 2 alakohdan d alakohdan tunnusmerkki on (muut kuin talletustiliä koskevat) voimassa olevat pysyväisohjeet varojen toistuvasta siirrosta raportoitavalla lainkäyttöalueella ylläpidetylle tilille; Ilmaus 'pysyväisohjeet varojen toistuvasta siirrosta' merkitsee tilinhaltijan tai tilinhaltijan edustajan antamaa, voimassa olevaa maksumääräystä, joka suoritetaan toistuvasti ilman tilinhaltijan antamia lisäohjeita. Näin ollen esimerkiksi yksittäistä maksua koskeva ohje varojen siirrosta ei ole pysyväisohje varojen toistuvasta siirrosta, vaikka ohje annettaisiin vuotta etukäteen. Ohje, joka koskee maksujen jatkamista loputtomasti on kuitenkin

14 KOMMENTAARI III JAKSOON 119 pysyväisohje varojen toistuvasta siirrosta jaksolla, jonka kuluessa se on voimassa, vaikka ohjeita muutettaisiinkin yhden maksun jälkeen. 25. Seuraava esimerkki kuvaa B kohdan 2 alakohdan d alakohdan soveltamista: Henkilöllä K on säilytystili säilyttäjäpankissa E, jonka kotipaikka on raportoitavalla lainkäyttöalueella R. K:lla on myös talletustili liikepankissa F, jonka kotipaikka on raportoitavalla lainkäyttöalueella S. K on antanut E:lle pysyväisohjeen siirtää talletustilille kaikki tulot, jotka syntyvät säilytystilillä pidetyistä arvopapereista. Koska pysyväisohjeet koskevat säilytystiliä ja varat siirretään raportoitavalla lainkäyttöalueella ylläpidettävälle tilille, nämä pysyväisohjeet ovat tunnusmerkki siitä, että K:lla on kotipaikka raportoitavalla lainkäyttöalueella S. 26. B kohdan 2 alakohdan f alakohdan tunnusmerkit sisältävät postinsäilytysohjeen ja c/o-osoitteen raportoitavalla lainkäyttöalueella, jos raportoivan finanssilaitoksen arkistotiedoissa ei ole muuta osoitetta tilinhaltijalle. 'Postinsäilytysohje' on tilinhaltijan tai tilinhaltijan edustajan antama voimassa oleva ohje säilyttää tilinhaltijan postia, kunnes ohjetta muutetaan. Jos tällainen ohje on käytössä ja raportoivalla finanssilaitoksella ei ole arkistotiedoissaan tilinhaltijan osoitetta, tunnusmerkki täyttyy. Ohje lähettää kaikki kirjeenvaihto sähköisesti ei ole postinsäilyttämisohje. Tunnusmerkki täyttyy myös, jos raportoivalla finanssilaitoksella on tiedossaan raportoitavalla lainkäyttöalueella sijaitseva c/o-osoite eikä muuta tilinhaltijan osoitetta arkistotiedoissaan. B kohdan 5 alakohta Erityismenettely 27. B kohdan 5 alakohta käsittelee erityismenettelyjä tapauksissa, joissa sähköisessä haussa löydetään tilinhaltijalle postinsäilytysohje tai c/o-osoite mutta ei mitään B kohdan 2 alakohdan a e alakohdassa luetelluista tunnusmerkeistä eikä (näiden tunnusmerkkien sisällä) muuta osoitetta. 28. Jos erityismenettely soveltuu tapaukseen, raportoivan finanssilaitoksen on käytettävä C kohdan 2 alakohdassa kuvattua paperiarkistohakua tai yritettävä hankkia tilinhaltijalta itse annettu todistus tai asiakirjanäyttöä kyseisen tilinhaltijan verotuksellis(t)en kotipaikan (kotipaikkojen) määrittämiseksi, siinä järjestyksessä, mikä on tilanteeseen sopivinta. Jos paperiarkistohaussa ei pystytä määrittämään tunnusmerkkejä eikä itse annettua todistusta tai asiakirjanäyttöä saada, raportoivan finanssilaitoksen on raportoitava tili dokumentoimattomana tilinä. 29. Kun raportoiva finanssilaitos määrittää vähäarvoisen tilin dokumentoimattomaksi tiliksi, raportoivan finanssilaitoksen ei tarvitse

15 KOMMENTAARI III JAKSOON 120 soveltaa uudelleen B kohdan 5 alakohdassa esitettyä menettelyä samaan vähäarvoiseen tiliin myöhempinä vuosina ennen kuin olosuhteissa tapahtuu muutos, jonka seurauksena tiliin liittyy yksi tai useampi tunnusmerkki tai tili muuttuu suuriarvoiseksi tiliksi. Raportoivan finanssilaitoksen on kuitenkin raportoitava vähäarvoinen tili dokumentoimattomana tilinä, kunnes kyseinen tili lakkaa olemasta dokumentoimaton. B kohdan 6 alakohta Virheiden korjaamista koskeva menettely 30. B kohdan 6 alakohta sisältää B kohdan 2 alakohdassa kuvatussa tunnusmerkkien etsimisessä tapahtuneiden virheiden korjaamista koskevan menettelyn. Raportoivan finanssilaitoksen ei tarvitse käsitellä tilinhaltijaa raportoitavalla lainkäyttöalueella asuvana, jos: a) tilinhaltijatietoihin sisältyy voimassa oleva posti- tai kotipaikkaosoite kyseisellä lainkäyttöalueella tai yksi tai useampi puhelinnumero kyseisellä lainkäyttöalueella (eikä puhelinnumeroa raportoivan finanssilaitoksen lainkäyttöalueella) tai pysyväisohjeet (muun finanssitilin kuin talletustilin osalta) varojen siirrosta jollakin lainkäyttöalueella ylläpidetylle tilille, ja raportoiva finanssilaitos hankkii tai se on aiemmin tutkinut ja sillä on arkistotieto: i) itse annetusta todistuksesta tilinhaltijalta tämän asuinlainkäyttöalueesta (asuinlainkäyttöalueista) tai muusta (muista) asuinlainkäyttöalueesta (asuinlainkäyttöalueista), joihin kyseinen lainkäyttöalue ei kuulu; ja ii) asiakirjanäytöstä, josta käy ilmi tilinhaltijan ei-raportoitava status. b) tilinhaltijatietoihin sisältyy nykyisin voimassa oleva asianajovaltakirja tai allekirjoitusvaltuus myönnettynä henkilölle, jolla on osoite kyseisellä lainkäyttöalueella; ja raportoiva finanssilaitos hankkii tai se on aiemmin tutkinut ja sillä on arkistossa tieto: i) itse annetusta todistuksesta tilinhaltijalta tämän asuinlainkäyttöalueesta (asuinlainkäyttöalueista), joihin kyseinen lainkäyttöalue ei kuulu; tai ii) asiakirjanäytöstä, josta käy ilmi tilinhaltijan ei-raportoitava status. 31. Virheiden korjausmenettelyssä voidaan käyttää aiemmin tutkittua itse annettua todistusta tai asiakirjanäyttöä, paitsi jos raportoiva finanssilaitos tietää tai sillä on syy tietää, että itse annettu todistus tai asiakirjanäyttö on virheellinen tai epäluotettava (katso VII jakson kommentaarin 2 3 kohta).

16 KOMMENTAARI III JAKSOON Virheiden korjaamiseen liittyvän menettelyn osana itse annetun todistuksen ei tarvitse sisältää nimenomaista vahvistusta siitä, että tilinhaltija ei ole tietyllä lainkäyttöalueella asuva, jos tilinhaltija vahvistaa, että todistus sisältää kaikki sen asuinlainkäyttöalueet (eli tilinhaltijan asuinlainkäyttöaluetta (asuinlainkäyttöalueita) koskevat tiedot ovat oikeita ja täydellisiä). Asiakirjanäyttö riittää selvittämään tilinhaltijan ei-raportoitavan statuksen, jos asiakirjanäyttö (i) vahvistaa, että tilinhaltijalla on kotipaikka muulla kuin kyseisellä raportoitavalla lainkäyttöalueella; (ii) sisältää voimassa olevan kotipaikkaosoitteen kyseisen lainkäyttöalueen ulkopuolella; tai (iii) sen antaja on muun kuin kyseisen raportoitavan lainkäyttöalueen siihen oikeutettu hallituksen virasto (katso VIII jakson kommentaarin kohta). C kohta Suuriarvoisia tilejä koskevat huolellisuussäännöt 33. C kohta sisältää laajennetut tutkimismenettelyt, joita sovelletaan suuriarvoisiin tileihin. Ne ovat sähköinen arkistohaku, paperiarkistohaku ja kysely asiakasvastaavalle. C kohdan 1 alakohta Sähköinen arkistohaku 34. 'Sähköistä arkistohakua' edellytetään kaikkien suuriarvoisten tilien osalta. C kohdan 1 alakohdan mukaan raportoivan finanssilaitoksen on suuriarvoisten tilien osalta tutkittava sillä oleva sähköisesti hakukelpoinen tieto B kohdan 2 alakohdassa kuvattujen tunnusmerkkien osalta (katso I jakson kommentaarin 34 kohta). C kohdan 2 3 alakohdat Paperiarkistohaku 35. Jos raportoivan finanssilaitoksen sähköisesti hakukelpoisiin tietokantoihin sisältyy kentät kaikkia C kohdan 3 alakohdassa kuvattuja tietoja ja niiden poimintaa varten, paperiarkistohakua ei vaadita sen lisäksi. Tämä merkitsee, että raportoivan finanssilaitoksen sähköisesti hakukelpoisin tietokantoihin sisältyy C kohdan 3 alakohdassa kuvattuja tietoja varten kentät, ja sähköisen haun avulla voidaan selvittää, sisältävätkö nämä kentät tietoa. Paperiarkistohakua koskevaa poikkeusta ei siten voida soveltaa tapauksissa, joissa kenttä on yksinkertaisesti jätetty tyhjäksi, paitsi jos raportoivan finanssilaitoksen toimintaperiaatteiden ja menettelyjen mukaan näiden kenttien tyhjäksi jättäminen merkitsee, että C kohdan 3 alakohdassa kuvattuja tietoja ei ole raportoivan finanssilaitoksen arkistotiedoissa (esim. koska puhelinnumeroa ei ole annettu tai valtakirjaa ei ole myönnetty). 36. Raportoivan finanssilaitoksen ei tarvitse tehdä C kohdan 2 alakohdassa kuvattua paperiarkistohakua, jos sen

17 KOMMENTAARI III JAKSOON 122 sähköisesti hakukelpoisiin tietoihin sisältyvät C kohdan 3 alakohdassa kuvatut tiedot. Jos raportoivan finanssilaitoksen sähköisesti hakukelpoiset tiedot eivät siis sisällä kaikkea C kohdan 3 alakohdassa kuvattua tietoa, raportoivan finanssilaitoksen tarvitsee ainoastaan suorittaa paperiarkistohaku, joka koskee laitoksen sähköisesti hakukelpoisiin tietoihin sisältymättömiä, C kohdan 3 alakohdassa kuvattuja tietoja. Jos esimerkiksi raportoivan finanssilaitoksen sähköisesti hakukelpoinen tietokanta, joka sisältää kaikki C kohdan 3 alakohdassa kuvatut tiedot lukuun ottamatta C kohdan 3 alakohdan d alakohdassa kuvattuja tietoja (esim. pysyväisohjeet varojen siirtämiseksi), raportoivan finanssilaitoksen tarvitsee suorittaa paperiarkistohaku vain C kohdan 3 alakohdan d alakohdassa kuvattujen tietojen osalta. Samoin jos raportoivan finanssilaitoksen sähköisesti hakukelpoinen tietokanta, joka ei sisällä kaikkia C kohdan 3 alakohdassa kuvattuja tietoja selvästi määritetyn suuriarvoisten tilien ryhmän osalta, raportoivan finanssilaitoksen tarvitsee suorittaa paperiarkistohaku vain kyseisen tiliryhmän osalta ja rajoittuen C kohdan 3 alakohdassa kuvattuihin tietoihin, jotka eivät sisälly sen sähköisesti hakukelpoisiin tietoihin. 37. Jos raportoivan finanssilaitoksen on suuriarvoisen tilin osalta suoritettava 'paperiarkistohaku', sen on tutkittava myös asiakkaan nykyinen kantatiedosto ja, siltä osin kuin ne eivät sisälly asiakkaan nykyiseen kantatiedostoon, C kohdan 2 alakohdassa luetellut tiliin liittyvät ja raportoivan finanssilaitoksen viimeisten viiden vuoden aikana hankkimat asiakirjat B kohdan 2 alakohdassa kuvattujen tunnusmerkkien osalta. C kohdan 4 alakohta Kysely asiakasvastaavalle 38. Sähköisten ja paperiarkistohakujen lisäksi edellytetään 'kyselyä asiakasvastaavalle'. Kuten C kohdan 4 alakohdassa määrätään, raportoivan finanssilaitoksen on käsiteltävä raportoitavana tilinä suuriarvoista tiliä, joka on osoitettu asiakasvastaavalle (mukaan lukien finanssitili, joka on yhdistetty tällaisen suuriarvoisen tilin kanssa), jos asiakasvastaavalla on tosiasiallinen tieto siitä, että tilinhaltija on raportoitava henkilö. 39. 'Asiakasvastaava' on raportoivan finanssilaitoksen virkailija tai muu työntekijä, jolle on osoitettu jatkuva vastuu tietyistä tilinhaltijoista (mukaan lukien virkailija tai työntekijä, joka on raportoivan finanssilaitoksen yksityispankkipalveluosaston henkilöstön jäsen). Hän neuvoo tilinhaltijoita näiden pankkipalveluita, sijoituksia, trusteja, varainhoitoa, kiinteistösuunnittelua tai hyväntekeväisyyttä koskevissa tarpeissa ja suosittelee, panee vireille tai järjestää rahoitustuotteiden, palveluiden tai muun sisäisten tai ulkoisten palveluntarjoajien palveluiden tarjoamisen tilinhaltijan tarpeiden täyttämiseksi.

18 KOMMENTAARI III JAKSOON Jotta kyseistä henkilöä pidettäisiin asiakasvastaavana, asiakasvastaavan työn on oltava kyseiselle henkilölle enemmän kuin avustava tai satunnainen työtehtävä. Näin ollen henkilöä, jonka tehtäviin ei kuulu suora kontakti asiakkaisiin tai joka hoitaa taustatoimintoja tai hallinnollisia tai toimihenkilötehtäviä, ei pidetä asiakasvastaavana. Määräyksissä otetaan huomioon, että raportoivan finanssilaitoksen työntekijä ei välttämättä ole asiakasvastaava, vaikka tilinhaltija ja työntekijä ovat säännöllisesti yhteydessä keskenään. Esimerkiksi raportoivan finanssilaitoksen henkilöstön jäsen, joka vastaa enimmäkseen tapahtumien/toimeksiantojen tai satunnaisten pyyntöjen käsittelystä, voi tutustua hyvin tilinhaltijaan. Häntä ei kuitenkaan pidetä asiakasvastaavana, ellei hän ole viime kädessä vastuussa tilinhaltijan asioiden hoitamisesta raportoivassa finanssilaitoksessa. 41. Huolimatta edellä kohdassa sanotusta henkilö on C kohdan 4 alakohdassa tarkoitettu asiakasvastaava vain sellaisen tilin osalta, jonka kokonaissaldo tai arvo ylittää Yhdysvaltain dollaria ottaen huomioon VII jakson C kohdassa kuvatut tilien yhdistämistä ja valuutanmuunnosta koskevat säännöt. Määritettäessä, onko raportoivan finanssilaitoksen virkailija tai työntekijä asiakasvastaava, (i) työntekijän on täytettävä asiakasvastaavan määritelmä, ja (ii) tilinhaltijan tilien kokonaissaldon tai arvon on ylitettävä Yhdysvaltain dollaria. 42. Seuraavien esimerkkien avulla voidaan määrittää, onko raportoivan finanssilaitoksen työntekijä asiakasvastaava: Esimerkki 1: Henkilö P pitää säilytystiliä pankissa R, joka on raportoiva finanssilaitos. P:n tilin saldo on vuoden lopussa Yhdysvaltain dollaria. R:n yksityispankkipalveluiden osaston työntekijä O hoitaa jatkuvasti P:n tiliä. Koska O täyttää 'asiakasvastaavan' määritelmän ja P:n tilin arvo ylittää Yhdysvaltain dollaria, O on P:n tilin asiakasvastaava. Esimerkki 2: Tilanne on sama kuin esimerkissä 1, paitsi että P:n säilytystilin saldo on vuoden lopussa Yhdysvaltain dollaria. Lisäksi P:llä on pankissa R talletustili, jonka saldo vuoden lopussa on Yhdysvaltain dollaria. Molemmat tilit on liitetty P:hen ja toisiinsa pankin R sisäisen viitenumeron avulla. Koska O täyttää 'asiakasvastaavan' määritelmän ja P:n tilien kokonaissaldo tai arvo ylittää Yhdysvaltain dollaria tilien yhdistämistä koskevia sääntöjä sovellettaessa, O on P:n tilien asiakasvastaava. Esimerkki 3: Sama tilanne kuin tapauksessa 2, paitsi että O:n tehtäviin ei kuulu suora yhteydenpito P:n kanssa. Koska O ei täytä 'asiakasvastaavan' määritelmää, O ei ole P:n tilien asiakasvastaava.

19 KOMMENTAARI III JAKSOON 124 C kohdan 5 alakohta Tunnusmerkkien löytämisen vaikutus 43. Jos suuriarvoisten tilien laajennetussa tutkimisessa ei löydetä mitään B kohdan 2 alakohdassa lueteltuja tunnusmerkkejä eikä tiliä tunnisteta C kohdan 4 alakohdassa tarkoitetun raportoitavan henkilön pitämäksi, C kohdan 5 alakohdan a alakohdan mukaan mitään lisätoimia ei vaadita ennen kuin olosuhteissa tapahtuu muutos, jonka seurauksena tiliin liittyy yksi tai useampi tunnusmerkki. 44. Jos suuriarvoisten tilien laajennetussa tutkimisessa löydetään B kohdan 2 alakohdan a e alakohdassa lueteltuja tunnusmerkkejä tai jos olosuhteissa tapahtuu muutos, jonka seurauksena tiliin liittyy yksi tai useampi tunnusmerkki, C kohdan 5 alakohdan b alakohdan mukaan raportoivan finanssilaitoksen on tällöin käsiteltävä tiliä raportoitavana tilinä kunkin sellaisen raportoitavan lainkäyttöalueen osalta, josta on tunnistettu tunnusmerkki, paitsi jos se päättää soveltaa B kohdan 6 alakohdan virheiden korjaamiseen liittyvää menettelyä ja jotain mainitun kohdan poikkeuksista voidaan soveltaa kyseisen tilin osalta. Tunnusmerkkiä, joka on löydetty yhdessä tutkimismenettelyssä, kuten paperiarkistohaussa tai kyselyssä asiakasvastaavalle, ei voida käyttää korjaamaan toisessa tutkimismenettelyssä, kuten sähköisessä arkistohaussa, löydettyä tunnusmerkkiä. Esimerkiksi asiakasvastaavan tiedossa olevaa, voimassa olevaa osoitetta lainkäyttöalueella ei voida käyttää korjaamaan eriävää paperiarkistohaussa löydettyä kotipaikkaosoitetta, joka on sillä hetkellä raportoivan finanssilaitoksen arkistotiedoissa. 45. Jos edellä kuvatussa suuriarvoisten tilien laajennetussa tutkimisessa paljastuu postinsäilytysohje tai c/o-osoite eikä tilinhaltijalle tunnisteta muuta osoitetta eikä mitään B kohdan 2 alakohdan a e alakohdassa lueteltua tunnusmerkkiä, C kohdan 5 alakohdan c alakohdan mukaan raportoivan finanssilaitoksen on tällöin hankittava tilinhaltijalta itse annettu todistus tai asiakirjanäyttöä kyseisen tilinhaltijan verotuksellis(t)en kotipaikan (kotipaikkojen) määrittämiseksi. Jos raportoiva finanssilaitos ei pysty hankkimaan itse annettua todistusta tai asiakirjanäyttöä, raportoivan finanssilaitoksen on raportoitava tili dokumentoimattomana tilinä, kunnes tili lakkaa olemasta dokumentoimaton. C kohdan 6 9 alakohdat Lisämenettelyt 46. C kohdan 6 alakohdan mukaan jos aiempi henkilötili ei ole suuriarvoinen tili 31 päivänä joulukuuta [xxxx] (eli se on vähäarvoinen tili), mutta muuttuu suuriarvoiseksi tiliksi jonkin myöhemmän kalenterivuoden viimeisenä päivänä, raportoivan finanssilaitoksen on saatettava kyseistä tiliä koskevat suuriarvoisen tilin laajennetut tutkimismenettelyt loppuun sitä vuotta seuraavan kalenterivuoden aikana, jona tili muuttuu suuriarvoiseksi

20 KOMMENTAARI III JAKSOON 125 tiliksi. Jos tili tämän tutkimisen perusteella tunnistetaan raportoitavaksi tiliksi, raportoivan finanssilaitoksen on raportoitava vaaditut tiedot tilistä siltä vuodelta, jona tili tunnistetaan raportoitavaksi tiliksi, ja myöhemmiltä vuosilta vuosittain, paitsi jos tilinhaltija lakkaa olemasta raportoitava henkilö. 47. Vaikka C kohdan 6 alakohdan b alakohdassa mainittu vuoden valinta on yhteistä tietojenvaihtostandardia täytäntöönpanevan lainkäyttöalueen päätettävissä, tarkoitukseen valitun vuoden odotetaan vastaavan uuden tilin määritelmälle valittua vuotta. 48. C kohdan 7 alakohdan mukaan raportoivan finanssilaitoksen sovellettua laajennettuja tutkimismenettelyjä suuriarvoisiin tileihin se ei ole velvollinen soveltamaan näitä menettelyjä, lukuun ottamatta kyselyä asiakasvastaavalle, uudelleen samaan suuriarvoiseen tiliin myöhempinä vuosina, ellei tili ole dokumentoimaton. Tällöin raportoivan finanssilaitoksen on sovellettava niitä vuosittain, kunnes tili ei enää ole dokumentoimaton. Samoin kyselyn asiakasvastaavalle osalta vuosittaiset tarkistukset riittävät, eikä asiakasvastaavaa vaadita vahvistamaan kunkin yksittäisen tilin osalta, ettei sillä ole tosiasiallista tietoa siitä, että kukin asiakasvastaavalle osoitettu tilinhaltija on raportoitava henkilö. 49. C kohdan 8 alakohdan mukaan jos suuriarvoisen tilin osalta tapahtuu olosuhteiden muutos, jonka seurauksena tiliin liittyy yksi tai useampi B kohdan 2 alakohdassa kuvattu tunnusmerkki, raportoivan finanssilaitoksen on käsiteltävä tiliä raportoitavana tilinä kunkin sellaisen raportoitavan lainkäyttöalueen osalta, josta on tunnistettu tunnusmerkki, paitsi jos se päättää soveltaa B kohdan 6 alakohtaa ja jokin mainitun alakohdan poikkeuksista soveltuu kyseisen tilin osalta. Raportoiva finanssilaitos voi kuitenkin halutessaan kohdella henkilöä saman statuksen mukaan, joka henkilöllä oli ennen olosuhteiden muutosta, korkeintaan 90 kalenteripäivän ajan sen jälkeen, kun tunnusmerkki on tunnistettu olosuhteiden muuttumisen seurauksena (katso myös 17 kohta edellä). 50. Raportoivalla finanssilaitoksella on C kohdan 9 alakohdan mukaisesti oltava asianmukaiset viestintäkanavat ja menettelyt sen varmistamiseksi, että asiakasvastaava tunnistaa kaikki tilin olosuhteissa tapahtuvat muutokset. Jos asiakasvastaavalle esimerkiksi ilmoitetaan, että tilinhaltijalla on uusi postiosoite jollakin raportoitavalla lainkäyttöalueella, raportoivan finanssilaitoksen on käsiteltävä uutta osoitetta olosuhteiden muutoksena, ja jos se päättää soveltaa B kohdan 6 alakohtaa, sen on hankittava tilinhaltijalta asianmukainen dokumentaatio.

Yleiset huolellisuusvaatimukset

Yleiset huolellisuusvaatimukset 1 VEROHALLINNON OMAAN KÄYTTÖÖNSÄ LAATIMA EPÄVIRALLINEN SUOMENKIELINEN LUONNOS CRS:N HUOLELLISUUSVAATIMUKSISTA Yleiset huolellisuusvaatimukset A. Tiliä käsitellään raportoitavana tilinä siitä päivästä alkaen,

Lisätiedot

LIITE. ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI

LIITE. ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.4.2015 COM(2015) 150 final ANNEX 1 LIITE ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI säästöjen tuottamien korkotulojen verotusta koskevassa neuvoston direktiivissä 2003/48/EY säädettyjä

Lisätiedot

HE 129/2015 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2016.

HE 129/2015 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2016. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi hallinnollisesta yhteistyöstä verotuksen alalla ja direktiivin 77/799/ETY kumoamisesta annetun neuvoston direktiivin lainsäädännön alaan kuuluvien säännösten kansallisesta

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.4.2016 COM(2016) 201 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI säästöjen tuottamien korkotulojen verotuksesta 3 päivänä kesäkuuta 2003 annetussa neuvoston

Lisätiedot

(Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) DIREKTIIVIT

(Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) DIREKTIIVIT 16.12.2014 L 359/1 I (Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) DIREKTIIVIT NEUVOSTON DIREKTIIVI 2014/107/EU, annettu 9 päivänä joulukuuta 2014, direktiivin 2011/16/EU muuttamisesta siltä osin

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. joulukuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. joulukuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. joulukuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0188 (CNS) 14425/14 FISC 162 ECOFIN 932 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin

Lisätiedot

15510/15 HG/isk DGG 2B. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 5. helmikuuta 2016 (OR. en) 15510/15

15510/15 HG/isk DGG 2B. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 5. helmikuuta 2016 (OR. en) 15510/15 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. helmikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0286 (NLE) 2015/0285 (NLE) 15510/15 FISC 196 ECOFIN 999 AELE 72 AND 14 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Muutospöytäkirja

Lisätiedot

VEROHALLINNON OHJE NS. DAC2-DIREKTIIVIN VOI- MAANPANOLAIN SEKÄ VEROTUSMENETTELYLAIN 17 B JA C :N SOVELTAMISEKSI. Diaarinumero A91/200/2016

VEROHALLINNON OHJE NS. DAC2-DIREKTIIVIN VOI- MAANPANOLAIN SEKÄ VEROTUSMENETTELYLAIN 17 B JA C :N SOVELTAMISEKSI. Diaarinumero A91/200/2016 VEROHALLINNON OHJE NS. DAC2-DIREKTIIVIN VOI- MAANPANOLAIN SEKÄ VEROTUSMENETTELYLAIN 17 B JA C :N SOVELTAMISEKSI Diaarinumero A91/200/2016 Antopäivämäärä 27.10.2016 Diaarinumero A91/200/2016 Voimassaolo

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. joulukuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. joulukuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. joulukuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0285 (NLE) 15496/15 ADD 1 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 11. joulukuuta 2015 Vastaanottaja: FISC 193 ECOFIN

Lisätiedot

LAUSUNTO LUONNOKSESTA VEROHALLINNON OHJEEKSI SUOMEN JA YHDYSVALTAIN VÄLISTÄ VEROTUSTIETOJEN VAIHTOA KOSKEVAN FATCA-SOPIMUKSEN SOVELTAMISEK- SI

LAUSUNTO LUONNOKSESTA VEROHALLINNON OHJEEKSI SUOMEN JA YHDYSVALTAIN VÄLISTÄ VEROTUSTIETOJEN VAIHTOA KOSKEVAN FATCA-SOPIMUKSEN SOVELTAMISEK- SI Lausunto 1 (6) 25.3.2015 Verohallinto Yritysverotusyksikkö LAUSUNTO LUONNOKSESTA VEROHALLINNON OHJEEKSI SUOMEN JA YHDYSVALTAIN VÄLISTÄ VEROTUSTIETOJEN VAIHTOA KOSKEVAN FATCA-SOPIMUKSEN SOVELTAMISEK- SI

Lisätiedot

8297/15 HG/tia DGG 2B. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 21. toukokuuta 2015 (OR. en) 8297/15

8297/15 HG/tia DGG 2B. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 21. toukokuuta 2015 (OR. en) 8297/15 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. toukokuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0075 (NLE) 2015/0076 (NLE) 8297/15 FISC 37 ECOFIN 268 AELE 24 CH 18 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Säästöjen

Lisätiedot

11798/15 HG/isk DGG 2B. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 20. lokakuuta 2015 (OR. en) 11798/15

11798/15 HG/isk DGG 2B. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 20. lokakuuta 2015 (OR. en) 11798/15 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. lokakuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0176 (NLE) 2015/0175 (NLE) 11798/15 FISC 106 ECOFIN 692 AELE 40 FL 7 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Muutospöytäkirja

Lisätiedot

direktiivin kumoaminen)

direktiivin kumoaminen) Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi neuvoston direktiivin 2003/48/EY kumoamisesta (säästöjen tuottamien korkotulojen verotuksesta annetun direktiivin kumoaminen)

Lisätiedot

8389/16 HG/tia DGG 2B. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 29. kesäkuuta 2016 (OR. fr) 8389/16

8389/16 HG/tia DGG 2B. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 29. kesäkuuta 2016 (OR. fr) 8389/16 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. kesäkuuta 2016 (OR. fr) Toimielinten välinen asia: 2016/0108 (NLE) 2016/0109 (NLE) 8389/16 FISC 65 ECOFIN 340 AELE 34 MC 5 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Muutospöytäkirja

Lisätiedot

SILVER AND GOLD MERKINTÄLOMAKE

SILVER AND GOLD MERKINTÄLOMAKE MERKINTÄLOMAKE Tervetuloa Zenito Silver and Gold -sijoitusrahaston osuudenomistajaksi Zenito Silver and Gold -sijoitusrahastoa voi merkitä jokaisena pankkipäivänä Suomessa. Voit merkitä Zenito Silver and

Lisätiedot

LUONNOS VEROHALLINNON OHJE NS. DAC2- DIREKTIIVIN VOIMAANPANOLAIN SEKÄ VEROTUSMENETTELYLAIN 17 B JA C :N SOVELTAMISEKSI

LUONNOS VEROHALLINNON OHJE NS. DAC2- DIREKTIIVIN VOIMAANPANOLAIN SEKÄ VEROTUSMENETTELYLAIN 17 B JA C :N SOVELTAMISEKSI LUONNOS VEROHALLINNON OHJE NS. DAC2- DIREKTIIVIN VOIMAANPANOLAIN SEKÄ VEROTUSMENETTELYLAIN 17 B JA C :N SOVELTAMISEKSI Diaarinumero A91/200/2016 2 / 157 Tämä ohje on tulkinta- ja soveltamisohje direktiivin

Lisätiedot

FOURTON OY MERKINTÄLOMAKE

FOURTON OY MERKINTÄLOMAKE MERKINTÄLOMAKE Fourton Rahastoyhtiön rahastoja voitte merkitä kaksi kertaa kuukaudessa. Merkintäpäivät ovat jokaisen kuukauden 15. päivä ja viimeinen pankkipäivä. Jos 15. päivä ei ole pankkipäivä, merkintäpäivä

Lisätiedot

Verohallinnon infotilaisuus FATCAsta, CRS:stä ja DAC2:sta

Verohallinnon infotilaisuus FATCAsta, CRS:stä ja DAC2:sta Verohallinnon infotilaisuus FATCAsta, CRS:stä ja DAC2:sta Ajankohtaista FATCA-vuosi-ilmoittaisesta CRS/DAC2:n mukaantulon vaikutuksia FATCAan IRS:n virhenotifikaatioiden seuraukset Asiakkaan tutkiminen

Lisätiedot

Verohallinnon infotilaisuus FATCA-, CRS- ja DAC2- velvoitteista

Verohallinnon infotilaisuus FATCA-, CRS- ja DAC2- velvoitteista Verohallinnon infotilaisuus FATCA-, CRS- ja DAC2- velvoitteista Ajankohtaisia asioita Huolellisuusmenettelystä Kalle Hirvonen Antti Kurikka Ohjepäivityksiä Uusi rahanpesulaki huomioidaan ohjepäivityksissä

Lisätiedot

Muuntamislomaketta koskevia huomautuksia

Muuntamislomaketta koskevia huomautuksia SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTO (SMHV) Tavaramerkit ja mallit Muuntamislomaketta koskevia huomautuksia Yleisiä huomioita Tämä muuntamislomake on sisämarkkinoiden harmonisointiviraston (SMHV; Office

Lisätiedot

HE 6/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta

HE 6/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan verotusmenettelystä annettua lakia muutettavaksi siten, että

Lisätiedot

ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT

ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT LIITE III ERITYISMÄÄRÄYKSET ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT PALUUVAIHE III. 1 Määritelmät Tässä avustussopimuksessa sovelletaan II.1 artiklan määritelmien lisäksi seuraavia määritelmiä: 1.

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 12.11.2012 14 9.12.2013 251

SAVONLINNAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 12.11.2012 14 9.12.2013 251 SAVONLINNAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 12.11.2012 14 9.12.2013 251 Voimaantulo 1.1.2014 1 1 Soveltamisala Luottamushenkilöille suoritetaan

Lisätiedot

FI LIITE XIII MAKSUVALMIUTTA KOSKEVA RAPORTOINTI (OSA 1(5): LIKVIDIT VARAT)

FI LIITE XIII MAKSUVALMIUTTA KOSKEVA RAPORTOINTI (OSA 1(5): LIKVIDIT VARAT) 1. Likvidit varat 1.1. Yleiset huomautukset FI LIITE XIII MAKSUVALMIUTTA KOSKEVA RAPORTOINTI (OSA 1(5): LIKVIDIT VARAT) 1. Tämä on yhteenvetotaulukko, johon kootaan asetuksen (EU) N:o 575/2013 412 artiklan

Lisätiedot

ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT

ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT LIITE III ERITYISMÄÄRÄYKSET ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT III. 1 Määritelmät PALUUVAIHE Tässä avustussopimuksessa sovelletaan II.1 artiklan määritelmien lisäksi seuraavia määritelmiä: 1.

Lisätiedot

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Ohjeet asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista 1 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä asiakirja

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.9.2013 COM(2013) 633 final 2013/0312 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Johdanto-osa. Suomen tasavallan hallitus ja Etelä-Afrikan tasavallan hallitus (jäljempänä yhdessä "osapuolet" ja erikseen "osapuoli"), jotka

Johdanto-osa. Suomen tasavallan hallitus ja Etelä-Afrikan tasavallan hallitus (jäljempänä yhdessä osapuolet ja erikseen osapuoli), jotka Sopimus Suomen tasavallan hallituksen ja Etelä-Afrikan tasavallan hallituksen välillä niiden diplomaattisten tai konsuliedustustojen tai kansainvälisissä hallitustenvälisissä järjestöissä toimivien edustustojen

Lisätiedot

Verohallinnon infotilaisuus FATCA-, CRSja. velvoitteista Kalle Hirvonen Antti Kurikka

Verohallinnon infotilaisuus FATCA-, CRSja. velvoitteista Kalle Hirvonen Antti Kurikka Verohallinnon infotilaisuus FATCA-, CRSja DAC2- velvoitteista Kalle Hirvonen Antti Kurikka FATCA FATCA on Sopimus Suomen tasavallan hallituksen ja Amerikan yhdysvaltojen hallituksen välillä verosäännösten

Lisätiedot

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Asia C-540/03 Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Maahanmuuttopolitiikka Kolmansien maiden kansalaisten alaikäisten lasten oikeus perheenyhdistämiseen Direktiivi 2003/86/EY Perusoikeuksien

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan verotusmenettelystä annettua lakia muutettavaksi siten, että

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2015 COM(2015) 291 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS terrorismin ennaltaehkäisyä koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen (ETS 196) lisäpöytäkirjan

Lisätiedot

Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset

Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset Dnro 954/302/2010 25.11.2013 Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset Nämä vaatimukset perustuvat komission rekisteriasetukseen 1. Kuhunkin toimenpidepyyntöön liittyvät vaatimukset

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. APTEEKKIEN TYÖNANTAJALIITON SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. 2

Lisätiedot

.eu-verkkotunnusta koskevat WHOIS-toimintalinjat

.eu-verkkotunnusta koskevat WHOIS-toimintalinjat .eu-verkkotunnusta koskevat WHOIS-toimintalinjat 1/7 MÄÄRITELMÄT Käsitteet, jotka on määritelty asiakirjoissa Sopimusehdot ja/tai.euriidanratkaisusäännöt, on kirjoitettu isolla alkukirjaimella tässä asiakirjassa.

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

OHJE. Kumoaa 24.5.2004 annetun sisäisen tarkastuksen ohjesäännön O/8/2004 TM.

OHJE. Kumoaa 24.5.2004 annetun sisäisen tarkastuksen ohjesäännön O/8/2004 TM. OHJE Päivämäärä Nro 7.3.2005 O/7/2005 TM Jakelu: Työministeriön henkilöstö Ohjeen nimi: Työministeriön sisäisen tarkastuksen ohjesääntö Voimassaoloaika 15.3.2005 alkaen toistaiseksi Kumoaa/muuttaa ohjeen

Lisätiedot

4.2.2010 A7-0006/ 001-027. Ehdotus direktiiviksi (KOM(2009)0029 C6-0062/2009 2009/0004(CNS))

4.2.2010 A7-0006/ 001-027. Ehdotus direktiiviksi (KOM(2009)0029 C6-0062/2009 2009/0004(CNS)) 4.2.2010 A7-0006/ 001-027 TARKISTUKSET 001-027 esittäjä(t): Talous- ja raha-asioiden valiokunta Mietintö Magdalena Alvarez Hallinnollinen yhteistyö verotuksen alalla A7-0006/2010 (KOM(2009)0029 C6-0062/2009

Lisätiedot

LIITE III ERITYISMÄÄRÄYKSET

LIITE III ERITYISMÄÄRÄYKSET LIITE III ERITYISMÄÄRÄYKSET FP 7 Marie Curie Grant Agreement Annex III [MARIE CURIE -UUDELLEENINTEGROITUMIS- APURAHAT EUROOPASSA TYÖSKENTELEVILLE TUTKIJOILLE] [MARIE CURIE -UUDELLEENINTEGROITUMIS- APURAHAT

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 12041/16 LIMITE PUBLIC FISC 133 ECOFIN 782 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio

Lisätiedot

A8-0141/121

A8-0141/121 13.5.2015 A8-0141/121 121 2 artikla q b kohta (uusi) q b) tuotteiden valmistuksella tai tilaamisella tarkoitetaan jonkinlaisen vaikutusvallan omaamista sellaisten mineraaleja tai metalleja sisältävien

Lisätiedot

SOPIMUS TALOUS- JA VELKANEUVONTAPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ

SOPIMUS TALOUS- JA VELKANEUVONTAPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ SOPIMUS TALOUS- JA VELKANEUVONTAPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ 1. Sopimuksen osapuolet Palveluntarjoaja: Tampereen kaupunki (jäljempänä: Tampere ja Palveluntarjoaja ) sekä Palvelunsaajat: Nokian ja Ylöjärven

Lisätiedot

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus Liite Sopimusteksti SUOMEN TASAVALLAN JA RUOTSIN KUNINGASKUNNAN VÄLINEN SOPIMUS TIETTYIHIN JÄTEVIRTOIHIN KUULUVIEN JÄTTEIDEN SIIRROISTA MAIDEN RA- JA-ALUEILLA 1 Artikla Sopimuksen tarkoitus Tämän sopimuksen

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMAN. Julkaistu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta 2014. 50/2014 (Suomen säädöskokoelman n:o 372/2014) Valtioneuvoston asetus

SÄÄDÖSKOKOELMAN. Julkaistu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta 2014. 50/2014 (Suomen säädöskokoelman n:o 372/2014) Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUS SARJA Julkaistu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta 2014 (Suomen säädöskokoelman n:o 372/2014) Valtioneuvoston asetus suomalais-norjalaisesta vesienhoitoalueesta tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

KIERTOKIRJE KOKOELMA

KIERTOKIRJE KOKOELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJE KOKOELMA 1954 N:o 29-30 N :o 29. Kiertokirje kovan rahan lähettämisestä Suomen Pankin pää- ja haarakonttoreihin. Tiliohjesäännön 50 :n 2. kohdan määräysten mukaan

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/109/EY täydentämisestä tietyillä huomattavia

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D045714/03.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D045714/03. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. lokakuuta 2016 (OR. en) 13167/16 AGRILEG 146 DENLEG 76 VETER 96 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 11. lokakuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D045714/03

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 6.11.2015 COM(2015) 552 final 2015/0256 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS Belgian kuningaskunnalle annettavasta luvasta ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Sivu 1 / 5 Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Componenta Oyj:n hallitus (hallitus) on päättänyt esittää 15.4.2016 kokoontuvalle Componenta Oyj:n (yhtiö) ylimääräiselle yhtiökokoukselle optio oikeuksien

Lisätiedot

KIERTO KIRJE KOKO E LM A

KIERTO KIRJE KOKO E LM A POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTO KIRJE KOKO E LM A 1953 N:o 42-43 N:o 42. Kiertokirje posti- ja lennätinlaitoksen virkailijain toimeen ottamista ja toimesta eroamista koskevien ohjeiden D-liitteen

Lisätiedot

Määräys 1/2011 1 (9) Dnro 2026/03.00/2011 18.3.2011. Terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen vaatimustenmukaisuuden arviointi. Valtuutussäännökset

Määräys 1/2011 1 (9) Dnro 2026/03.00/2011 18.3.2011. Terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen vaatimustenmukaisuuden arviointi. Valtuutussäännökset Määräys 1/2011 1 (9) Terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen vaatimustenmukaisuuden arviointi Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista 7 ja 13. Terveydenhuollon

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS FI FI FI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 29.10.2009 KOM(2009)608 lopullinen Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta Viron tasavallalle ja Slovenian tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Laki. verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta

Laki. verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta Laki verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan verotusmenettelystä annetun lain (1558/1995) 14 b ja 17 b :n 1 momentti, sellaisina kuin ne ovat, 14 b laissa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7713/16 COR 1 EF 76 ECOFIN 273 DELACT 64 SAATE Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Saapunut:

Lisätiedot

Verotusmenettelylain 17 b ja c :n soveltamisesta FINANSSITILEJÄ KOSKEVAT RAPORTOINTI- JA HUOLELLISUUSSÄÄNNÖT

Verotusmenettelylain 17 b ja c :n soveltamisesta FINANSSITILEJÄ KOSKEVAT RAPORTOINTI- JA HUOLELLISUUSSÄÄNNÖT 1 Verotusmenettelylain 17 b ja c :n soveltamisesta FINANSSITILEJÄ KOSKEVAT RAPORTOINTI- JA HUOLELLISUUSSÄÄNNÖT I jakso: Yleiset raportointivaatimukset A. Jollei C E kohdasta muuta johdu, kunkin raportoivan

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe 23.4.2016 välittäjäkoelautakunta. Kysymys 1

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe 23.4.2016 välittäjäkoelautakunta. Kysymys 1 Kysymys 1 a) Välityslain mukaan välityspalkkion maksaa toimeksiantaja. On kuitenkin mahdollista, että vuokravälitystä koskevat toimeksiantosopimukset kohtaavat, jolloin välityspalkkio jaetaan osapuolten

Lisätiedot

Lähetetyt työntekijät Kysymyksiä lähettävästä yrityksestä

Lähetetyt työntekijät Kysymyksiä lähettävästä yrityksestä I. Yleiset kysymykset (1 ja 2 artikla) I.2. Lähettävää yritystä koskevat kysymykset 1. 1. 1 Lähetetyt työntekijät Kysymyksiä lähettävästä yrityksestä Miten maanne lainsäädännössä määritellään työntekijä

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2002 Julkaistu Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 2002 N:o 96 98 SISÄLLYS N:o Sivu 96 Laki Pohjoismaiden välillä valtioiden eläkejärjestelmien

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN TEKNISET MATE RY. Yhdistyksen säännöt

MAANMITTAUSLAITOKSEN TEKNISET MATE RY. Yhdistyksen säännöt MAANMITTAUSLAITOKSEN TEKNISET MATE RY Yhdistyksen säännöt Säännöt 1 Yhdistyksen nimi on Maanmittauslaitoksen tekniset MATE ry, josta näissä säännöissä käytetään nimitystä liitto. Sen kotipaikka on Helsingin

Lisätiedot

IFRS 9:N KÄYTTÖÖNOTON SIIRTYMÄJÄRJESTELYJEN MUKAISIA YHTENÄISIÄ JULKISTAMISMUOTOJA KOSKEVAT OHJEET EBA/GL/2018/01 16/01/2018.

IFRS 9:N KÄYTTÖÖNOTON SIIRTYMÄJÄRJESTELYJEN MUKAISIA YHTENÄISIÄ JULKISTAMISMUOTOJA KOSKEVAT OHJEET EBA/GL/2018/01 16/01/2018. EBA/GL/2018/01 16/01/2018 Ohjeet yhtenäistä julkistamista koskevista siirtymäjärjestelyistä asetuksen (EU) N:o 575/2013 473 a artiklan mukaisesti IFRS 9:n käyttöönoton omiin varoihin kohdistuvien vaikutusten

Lisätiedot

Neuvoston yhteinen kanta (14843/1/2002 C5-0082/2003 2001/0291(COD)) Tarkistus 22 JOHDANTO-OSAN 6 KAPPALE. Perustelu

Neuvoston yhteinen kanta (14843/1/2002 C5-0082/2003 2001/0291(COD)) Tarkistus 22 JOHDANTO-OSAN 6 KAPPALE. Perustelu 26. kesäkuuta 2003 A5-0200/22 TARKISTUS 22 esittäjä(t): PSE-ryhmän puolesta, María del Pilar Ayuso González PPE-DEryhmän puolesta, Hiltrud Breyer ja Patricia McKenna Verts/ALE-ryhmän puolesta ja Laura

Lisätiedot

Kaupungin toimielinten kokouksista maksetaan seuraavat kokouspalkkiot: 1. Valtuusto ja sen valiokunnat sekä kaupunginhallitus ja sen jaostot 95

Kaupungin toimielinten kokouksista maksetaan seuraavat kokouspalkkiot: 1. Valtuusto ja sen valiokunnat sekä kaupunginhallitus ja sen jaostot 95 Forssan kaupunki PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 10.12.2012 Voimaantuloajankohta 1.1.2013 Kv. 28.1.2013, muutos 4 :ään Voimaantuloajankohta 1.2.2013 Kv. 3.3.2014, lisäys 2 :ään Voimaantuloajankohta

Lisätiedot

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 2008/0255(COD) 3.2.2010 TARKISTUKSET 4-9 Lausuntoluonnos Jorgo Chatzimarkakis (PE430.863v01-00) ihmisille ja eläimille tarkoitettuja

Lisätiedot

Tuomioiden huomioon ottaminen jäsenvaltioiden välillä uudessa rikosprosessissa *

Tuomioiden huomioon ottaminen jäsenvaltioiden välillä uudessa rikosprosessissa * P6_TA(2006)0373 Tuomioiden huomioon ottaminen jäsenvaltioiden välillä uudessa rikosprosessissa * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma ehdotuksesta neuvoston puitepäätökseksi tuomioiden huomioon

Lisätiedot

Laki. ulosottokaaren muuttamisesta

Laki. ulosottokaaren muuttamisesta Laki ulosottokaaren muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ulosottokaaren (705/2007) 1 luvun 34 :n 2 momentti, muutetaan 1 luvun 31 :n 4 momentti, 3 luvun 1 :n 1 momentti, 5 :n 1 momentti,

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2008 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2008 N:o 126 127 SISÄLLYS N:o Sivu 126 Laki Pohjoismaiden välillä tulo- ja varallisuusveroja

Lisätiedot

Komission ilmoitus. annettu 16.12.2014, Komission ohjeet asetuksen (EU) N:o 833/2014 tiettyjen säännösten soveltamisesta

Komission ilmoitus. annettu 16.12.2014, Komission ohjeet asetuksen (EU) N:o 833/2014 tiettyjen säännösten soveltamisesta EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 16.12.2014 C(2014) 9950 final Komission ilmoitus annettu 16.12.2014, Komission ohjeet asetuksen (EU) N:o 833/2014 tiettyjen säännösten soveltamisesta FI FI Komission ohjeet

Lisätiedot

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Sivu 1 / 5 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Talenom Oyj:n (yhtiö) varsinainen yhtiökokous on 17.3.2016 päättänyt optio-oikeuksien antamisesta yhtiön hallituksen (hallitus) ehdotuksen 17.2.2016 mukaisesti

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.4.2019 C(2019) 2910 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 23.4.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä siltä osin kuin on

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2010 Julkaistu Helsingissä 4 päivänä marraskuuta 2010 N:o 909 918. Laki. N:o 909. työntekijän eläkelain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2010 Julkaistu Helsingissä 4 päivänä marraskuuta 2010 N:o 909 918. Laki. N:o 909. työntekijän eläkelain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2010 Julkaistu Helsingissä 4 päivänä marraskuuta 2010 N:o 909 918 SISÄLLYS N:o Sivu 909 työntekijän eläkelain muuttamisesta... 2929 910 työntekijän eläkelain voimaanpanolain 10 :n

Lisätiedot

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061 SOPIMUS OSOITE- JA POSTITUSPALVELUISTA TILAAJA Toiminimi Y-tunnus Kotipaikka Yhteyshenkilö Osoite Puhelin Sähköposti Maksuehdot 14 pv netto, laskutus 3-12 kk välein, 1. vuosi ennakkomaksu 240 e (hintaan

Lisätiedot

ottaa huomioon neuvoston yhteisen kannan (14843/1/2002 C5-0082/2003) 1,

ottaa huomioon neuvoston yhteisen kannan (14843/1/2002 C5-0082/2003) 1, P5_TA-PROV(2003)0318 Pakkaukset ja pakkausjätteet *** II Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma neuvoston yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi pakkauksista

Lisätiedot

KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT

KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT 1 KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT KONE Oyj:n hallitus on yhtiökokoukselta 1.3.2010 saamansa valtuutuksen perusteella päättänyt 18.12.2014 optio-oikeuksien antamisesta KONE Oyj:n (yhtiö) ja sen tytäryhtiöiden

Lisätiedot

LAPPAJÄRVEN KUNTA LAPPAJÄRVEN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ

LAPPAJÄRVEN KUNTA LAPPAJÄRVEN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ LAPPAJÄRVEN KUNTA LAPPAJÄRVEN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 Sisältö 1 Soveltamisala... 3 2 Kokouspalkkiot... 3 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset... 4 4 Vuosipalkkiot... 4 5 Esittelijän ja sihteerin palkkio...

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti 1 (7) Antopäivä: 28.12.2015 Voimaantulopäivä: 4.1.2016 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/49966/03.04.03.02/2015 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/58. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/58. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta 21.11.2018 A8-0356/58 58 1 artikla 2 kohta ii alakohta 27 artikla 1 kohta e alakohta ii) Korvataan 1 kohdan e alakohta seuraavasti: e) tarvittaessa toimenpiteet, jotka muiden jäsenvaltioiden on määrä toteuttaa,

Lisätiedot

Määräys luottolaitosten ulkomailla olevista sivukonttoreista ja palvelujen tarjoamisesta ulkomailla

Määräys luottolaitosten ulkomailla olevista sivukonttoreista ja palvelujen tarjoamisesta ulkomailla lukien toistaiseksi 1 (6) Luottolaitoksille Määräys luottolaitosten ulkomailla olevista sivukonttoreista ja palvelujen tarjoamisesta ulkomailla Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan

Lisätiedot

Eviran ohje 16039/1. Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit

Eviran ohje 16039/1. Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit Eviran ohje 16039/1 Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja Vastuuhenkilö Riina Tolvanen Sivu/sivut 1 / 7 Siipikarjateurastamoissa työskentelevien lihantarkastusavustajien

Lisätiedot

eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015

eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015 eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015 Varsinaisen yhtiökokouksen 25.3.2015 antaman valtuutuksen nojalla hallitus on päättänyt antaa hallituksen nimeämille eq-konsernin avainhenkilöille yhteensä enintään 2 000 000

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2002 Julkaistu Helsingissä 17 päivänä heinäkuuta 2002 N:o 70 72 SISÄLLYS N:o Sivu 70 Laki Pohjoismaiden välillä elatusavun perimisestä

Lisätiedot

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun.

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun. 1(7) KORTINHALTIJAN HALLINTA Kortinhaltijan nimetty sivu sisältää kortinhaltijan henkilö-, korttitili-, kortti- ja maksutiedot. Sivulle pääsee hakemalla kortinhaltijan tietoja ja avaamalla hakutuloksesta

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2010 vp. Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön. Valiokuntakäsittely. Asia.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2010 vp. Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön. Valiokuntakäsittely. Asia. EDUSKUNNAN VASTAUS 126/2010 vp Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön muuttamiseksi sekä laiksi kansaneläkelain 11 ja 55 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön määräys

Valtiovarainministeriön määräys VALTIOVARAINMINISTERIÖ Helsinki 19.1.2016 TM 1603 VM/23/00.00.00/2016 Valtiovarainministeriön määräys kirjanpitoyksikön tilinpäätöksen kaavoista ja liitteenä ilmoitettavista tiedoista Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 301/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle verosäännösten kansainvälisen noudattamisen parantamiseksi ja FATCA:n toteuttamiseksi Amerikan yhdysvaltojen kanssa tehdyn sopimuksen hyväksymisestä sekä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä tammikuuta 2015. 7/2015 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä tammikuuta 2015. 7/2015 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 12 päivänä tammikuuta 2015 7/2015 Valtioneuvoston asetus täydentävien ehtojen lakisääteisistä hoitovaatimuksista sekä niiden ja hyvän maatalouden ja ympäristön

Lisätiedot

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN Yleiset säännökset Puolan tasavallassa Euroopan unionin kansalaisen oleskelua koskeva asia on hoidettava välittömästi, kun taas sellaisen

Lisätiedot

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 127 artiklan 2 kohdan ensimmäisen luetelmakohdan,

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 127 artiklan 2 kohdan ensimmäisen luetelmakohdan, L 14/30 21.1.2016 EUROOPAN KESKUSPANKIN SUUNTAVIIVAT (EU) 2016/65, annettu 18 päivänä marraskuuta 2015, eurojärjestelmän rahapolitiikan kehyksen täytäntöönpanossa sovellettavasta markkina-arvon aliarvostuksesta

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN P A L K K I O S Ä Ä N T Ö. Kaupunginvaltuuston 15. päivänä joulukuuta 2008 hyväksymä. Voimassa 1.1.2009 alkaen.

VANTAAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN P A L K K I O S Ä Ä N T Ö. Kaupunginvaltuuston 15. päivänä joulukuuta 2008 hyväksymä. Voimassa 1.1.2009 alkaen. 1 VANTAAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN P A L K K I O S Ä Ä N T Ö Kaupunginvaltuuston 15. päivänä joulukuuta 2008 hyväksymä. Voimassa 1.1.2009 alkaen. I YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Luottamushenkilöille suoritetaan

Lisätiedot

OHJEET VÄHIMMÄISPALVELUT JA -TOIMINNOT SISÄLTÄVÄSTÄ LUETTELOSTA EBA/GL/2015/ Ohjeet

OHJEET VÄHIMMÄISPALVELUT JA -TOIMINNOT SISÄLTÄVÄSTÄ LUETTELOSTA EBA/GL/2015/ Ohjeet EBA/GL/2015/06 06.08.2015 Ohjeet direktiivin 2014/59/EU 65 artiklan 5 kohdan nojalla laadittavasta luettelosta, joka sisältää vastaanottajalle siirrettävän liiketoiminnan harjoittamiseksi tarvittavat vähimmäispalvelut

Lisätiedot

Tässä ohjeessa sovittuja periaatteita on noudatettava myös uusia PKS -yhteisöjä / säätiöitä perustettaessa.

Tässä ohjeessa sovittuja periaatteita on noudatettava myös uusia PKS -yhteisöjä / säätiöitä perustettaessa. HYVÄ HALLINTOTAPA PKS -YHTEISÖISSÄ Tämä ohje on tarkoitettu Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien yhteisesti omistamien yhteisöjen (osakeyhtiöt, kuntayhtymät ja yhdistykset) ja säätiöiden

Lisätiedot

OHJEET TUKITOIMENPITEISIIN MAHDOLLISESTI JOHTAVISTA TESTEISTÄ, TARKASTELUISTA JA MENETTELYISTÄ EBA/GL/2014/ syyskuuta 2014

OHJEET TUKITOIMENPITEISIIN MAHDOLLISESTI JOHTAVISTA TESTEISTÄ, TARKASTELUISTA JA MENETTELYISTÄ EBA/GL/2014/ syyskuuta 2014 EBA/GL/2014/09 22. syyskuuta 2014 Ohjeet, jotka koskevat luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten elvytys- ja kriisinratkaisukehyksestä annetun direktiivin 32 artiklan 4 kohdan d alakohdan iii alakohdan

Lisätiedot

HE 130/2017 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan syksyllä 2017.

HE 130/2017 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan syksyllä 2017. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi verotusmenettelystä annetun lain ja hallinnollisesta yhteistyöstä verotuksen alalla ja direktiivin 77/799/ETY kumoamisesta annetun neuvoston direktiivin lainsäädännön

Lisätiedot

KESKISUOMALAISEN OSAKUNNAN ASUNTO-OHJESÄÄNTÖ

KESKISUOMALAISEN OSAKUNNAN ASUNTO-OHJESÄÄNTÖ 1 KESKISUOMALAISEN OSAKUNNAN ASUNTO-OHJESÄÄNTÖ 1 Asumisoikeuden myöntämisestä Keskisuomalaisen Osakunnan hallitsemiin asuntoihin sekä tämän asumisoikeuden käyttämisestä on voimassa olevien huoneenvuokralainsäädännön

Lisätiedot

EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen

EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen VIITETYÖKALUN KÄYTTÖOPAS ERIC (European Request Information Capture) on viitetyökalu, joka on suunniteltu koko Euroopan lainvalvonnan avuksi ja tueksi.

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Budjettivaliokunta 2009 6.12.2007 ILMOITUS JÄSENILLE Asia: Euroopan parlamentin vuoden 2007 talousarvion toteuttaminen Jäsenille lähetetään oheisena määrärahasiirtoesitys C25

Lisätiedot

Sveitsin liittoneuvosto ja Suomen tasavallan hallitus

Sveitsin liittoneuvosto ja Suomen tasavallan hallitus PÖYTÄKIRJA SVEITSIN VALALIITON JA SUOMEN TASAVALLAN VÄLILLÄ HELSINGISSÄ 16 PÄIVÄNÄ JOULUKUUTA 1991 TEHDYN JA HELSINGISSÄ 19 PÄIVÄNÄ HUHTIKUUTA 2006 TEHDYLLÄ PÖYTÄKIRJALLA MUUTETUN, TULO- JA VARALLISUUSVEROJA

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIAT 45/2011 ja 61/2011 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 44/2012 7.9.2012 Asia Määräaikaista erottamista ja virantoimituksesta pidättämistä koskeva oikaisuvaatimus Oikaisuvaatimuksen

Lisätiedot

Liikuntatieteellinen Seura ry:n säännöt Yhdistysrekisterin hyväksymät 17.5.2010

Liikuntatieteellinen Seura ry:n säännöt Yhdistysrekisterin hyväksymät 17.5.2010 Liikuntatieteellinen Seura ry:n säännöt Yhdistysrekisterin hyväksymät 17.5.2010 1 Nimi Yhdistyksen nimi on Liikuntatieteellinen Seura ry. Yhdistyksen nimestä käytetään lyhennettä LTS. Yhdistyksen kotipaikka

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.10.2014 COM(2014) 622 final 2014/0288 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Viron tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

1. Yhdistyksen nimi on Suomen Motoristit ry. Toimialueena on Suomi ja kotipaikkana Forssan kaupunki.

1. Yhdistyksen nimi on Suomen Motoristit ry. Toimialueena on Suomi ja kotipaikkana Forssan kaupunki. Suomen Motoristit ry Kuusimäenkatu 21 33560 TAMPERE 1 (6) YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT Nimi: Suomen Motoristit ry Kotipaikka: Forssa Osoite: Kuusimäenkatu 21 33560 Tampere Rekisterinumero: 151.543 Merkitty rekisteriin:

Lisätiedot