JÄRVISET 3/2014. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄRVISET 3/2014. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille"

Transkriptio

1 1 JÄRVISET 3/2014 lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille

2 2 Sisältö PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS... 3 Ripaus leikkiä arkeen... 3 AJANKOHTAISTA... 4 Liittokokous kesäkuussa Turussa... 4 Yhdistysten toimintakertomukset ja tilinpäätökset vuodelta Kevätilolla hyvä tulos Järvi-Suomessa... 4 Piirin kevätkokous otti kantaa lapsivaikutusten arviointiin... 4 Kesäisiä poikkeuksia... 5 LEIKKI KUULUU KAIKILLE... 5 LAUKAAN ILTAPÄIVÄTOIMINTA SIIRTYY KUNNAN VASTUULLE... 6 PIIRUSTUSKILPAILU LAPSEN OIKEUKSISTA... 6 MLL-MANNEKIINIT NELLI JA NIILO... 7 AJANKULUA AUTOMATKOILLE... 7 TERVEISIÄ YHDISTYKSISTÄ!... 8 Teatterielämyksiä lapsiperheille Varkaudessa!... 8 Kuninkaalliset juhlat Mikkelin yhdistyksen päiväkodissa... 9 Keltinmäen perhekahvila toimii taas... 9 TOIMINNANJOHTAJAN TERVEHDYS Leikkiä läpi elämän! MLL JÄRVI-SUOMEN PIIRI: YHTEYSTIEDOT Henkilökunta Kannen kuva: Kaarina Lehto

3 3 PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Terhi vuonna 1976 Ripaus leikkiä arkeen Leikki on silloin kivaa, kun on lomaa eikä äidillä ole työhommia. Kavereiden kanssa kivoin leikki on kotis ja pet shopit. Näin kommentoi tyttäreni, kun pyysin sanomaan jotain leikistä. Toisen lapseni mukaan mukavinta on leikkiä kavereiden kanssa ja kolmannesta parasta ovat heppaleikit. Todennäköisesti itse olisin samanikäisenä vastannut aika lailla samoin. Saadakseni asiaan miehistä näkökulmaa jatkoin gallup kyselyä puolisooni ja hänen mukaansa mukavin leikki oli neppis (myös opiskeluaikaan). Viime talven huippuhetkiä oli seurata omia ja naapuruston lapsia kerrostalon pihalla ja lähipuistossa leikkimässä samoja leikkejä, joita ennenkin leikittiin. Jääpaukuilla ja lumella kuorrutetut lapaset vain olivat vaihtuneet nykyaikaisiin hanskoihin. Kaikki pääsivät mukaan ja tuloksena oli punaisia poskia ja nauravia naamoja. Tietyt asiat näyttävät pitävät pintansa. Aikuisen läsnäolon tärkeys, kaverit ja perinteiset leikit. Oman tärkeän mausteensa tuovat toki myös uudet leikit ja lelut, jotka ehkä tulevat ja menevät ja saavat vanhemmat välillä raapimaan päätään. Leikkilähettiemme innoittamina voimme muistella omia hyviä leikkimuistojamme ja hankkia niitä lisää. Ripaus iloa, leikkiä ja mielikuvitusta arkeen tekee varmasti hyvää itse kullekin. Myös niihin päiviin kun tehdään työhommia. Liittokokoustapaamisiin, Terhi Terhi Terhi Vanala puheenjohtaja MLL Järvi-Suomen piiri PS. Turussa on kuulemma lelukauppa, mistä saa parhaat neppisautot. Liittokokoustuliaiset on siis jo tiedossa.

4 4 AJANKOHTAISTA Liittokokous kesäkuussa Turussa Mannerheimin Lastensuojeluliiton liittokokous on Turussa. Joka kolmas vuosi kokoontuva liittokokous on MLL:n ylin päättävä elin. Kevätilolla hyvä tulos Järvi- Suomessa Liittokokouksessa käsitellään mm. liiton kuluneen kolmivuotiskauden toimintaa ja taloutta koskeva selonteko ja seuraavan kolmivuotiskauden toimintaa ja taloutta koskevat suunnitelmat. Liittokokouksessa valitaan liittovaltuuston puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa ja liittovaltuuston jäsenet sekä liittohallituksen puheenjohtaja seuraaviksi kolmeksi kalenterivuodeksi. Lisäksi valitaan kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa. Kullakin paikallisyhdistyksellä on kokouksessa yksi ääni. Piirijärjestöllä on yksi ääni jokaista alkavaa tuhatta piiriin edellisen kalenterivuoden lopussa kuuluneiden paikallisyhdistysten varsinaista jäsentä kohden, kuitenkin vähintään viisi ääntä. Järvi-Suomen piirin väki matkaa Turkuun kahdella bussilla osa kenties omin kyydeinkin. Työntekijöistä mukaan lähtevät toiminnanjohtaja Minna Lemmetyinen (p ) ja projektipäällikkö Annemari Sinikorpi (p ) Tapaamisiin bussissa tai viimeistään Turussa! Yhdistysten toimintakertomukset ja tilinpäätökset vuodelta 2013 Muistattehan toimittaa viime vuoden toimintakertomuksenne ja tilinpäätöksenne Järvi- Suomen piiriin, joko postitse osoitteeseen MLL Järvi-Suomen piiri Kirkkokatu 18 A+B Joensuu tai sähköpostitse: jarvi-suomen.piiri(a)mll.fi MLL:n Järvi-Suomen piirin Kevätilo-kampanjan teema oli Ilo kuuluu kaikille. Sillä halusimme viestittää, että ilo on kaikkien oikeus, ja että se saa kuulua ja näkyä. Keräyksen tuloksia lasketaan parhaillaan, mutta nyt jo näyttää siltä, että kokonaistulos on parempi kuin viime vuonna. Järvi-Suomen alueella esim. Kiuruvesi kolminkertaisti tuloksensa, Rautalampi moninkertaisti, ja Hirvensalmi sai myös huikean tuloksen. Haapamäki keräsi toiseksi suurimman potin valtakunnallisesti! Mäntyharjun virtuaalilipas näyttää yli 900 euron tulosta. Samoin Laukaa ja Varkaus onnistuivat upeasti ja varmasti moni muukin. Kiitos kaikille yhdistyksille upeasta Kevätilosta! Piirin kevätkokous otti kantaa lapsivaikutusten arviointiin MLL:n Järvi-Suomen piirin kevätkokous oli Suonenjoella, Vanhamäen Hyvinvointikeskuksessa. Kokouksestaan piiri julkaisi kannanoton, jossa mm. toivotaan, että valtiovalta ja kunnat lisäävät päätöksenteossaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvien vaikutusten arviointia. Lasten ja nuorten suotuisten kasvu- ja elinolojen turvaaminen on yhteiskunnan tärkein tehtävä.

5 5 Toiminta-, opiskelu- ja työkyky muodostuu lapsuudessa ja nuoruudessa. Lasten ja nuorten pahoinvointi ja siitä johtuva koulutuksen, työelämän ja sosiaalisten suhteiden ulkopuolelle jääminen kasvattaa merkittävällä tavalla julkisen talouden kustannuksia ja kestävyysvajetta. Hyvinvointia edistävään ja ongelmia ehkäisevään työhön panostaminen on vaikuttavampaa kuin ongelmien korjaaminen kalliisti jälkeenpäin. Katso koko kannanotto piirin nettisivuilta. Kesäisiä poikkeuksia Lastenhoitotoiminta on suljettuna Yhdistysten perhekahvilatoiminnassa on usein kesällä taukoa tai muita muutoksia, kokoonnutaankin esim. puistossa. Ilmoitattehan viimeistään mahdollisista poikkeuksista tai kesätauoista perhekahviloissa sähköpostitse osoitteeseen jarvisuomen.piiri(a)mll.fi. Päivitämme tiedot piirin nettisivuille. LEIKKI KUULUU KAIKILLE yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti. Koko Suomi leikkii hankkeen tavoitteena on muistuttaa leikin merkityksestä ja rakentaa uudella tavalla sukupolvien yhteyttä. Hankkeessa perustetaan jokaiseen kuntaan maksuttomia, kaikille avoimia kohtaamispaikkoja: Terhokerhoja. Hankkeen työntekijät ovat leikkilähettejä, joiden tehtävänä on auttaa MLL:n ja SPR:n vapaaehtoisia käynnistämään Terhokerhoja. MLL:n Järvi-Suomen piirin alueella leikkilähettejä on kolme. Inkeri Tiitinen työskentelee Savo- Karjalassa, eli Pohjois- Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla. Ota yhteyttä: inkeri.tiitinen(a)punainenristi.fi piia.kleimola(a)mll.fi kuvassa Piia ja poikansa Toivo Piia Kleimola työskentelee Etelä- Savon ja Kymen alueilla. Ota yhteyttä: Taija Savolainen työskentelee Keski- Suomen alueella. Ota yhteyttä: taija.savolainen(a) punainenristi.fi Suomen Kulttuurirahasto on juhlavuotensa kunniaksi käynnistänyt kolmivuotisen suurhankkeen, jonka tavoitteena on innostaa kaikenikäiset suomalaiset leikkimään yhdessä. Koko Suomi leikkii hankkeen toteuttavat kuvaaja: Henna-Maria Jalosalmi Lisätietoja:

6 6 LAUKAAN ILTAPÄIVÄTOIMINTA SIIRTYY KUNNAN VASTUULLE MLL:n Järvi-Suomen piirin toiminnassa päättyi toukokuun lopussa yksi aikakausi, kun Laukaan iltapäivätoiminta siirtyi kunnan vastuulle. Haapamäellä yhdistys sen sijaan jatkaa edelleen omaa ilttistään. Laukaan ilttiksessä on tehty kolmen vuoden ajan tilkkupeittoa. Lapset ovat tuoneet kotoaan kankaita, joita on yhteistyössä sommiteltu peittoon kuvastamaan ilttisläisten, lasten, perheiden ja koulun välistä yhteistyötä. Kuvaaja: Eero Ahvenjärvi Iltapäivätoiminnan koordinaattori Pirjo Härkönen (kuvassa vasemmalla) luovutti peiton Laukaan kirkonkylän koulun rehtori Marko Samulalle yhdessä iltapäivätoiminnan ohjaaja Katri Seppäsen kanssa. Peiton päälle voi kokoontua yhteen kuuntelemaan vaikkapa satuja, tai peiton alle voi mennä lepäämään, tai sen voi ottaa retkelle mukaan, Pirjo kertoo. PIIRUSTUSKILPAILU LAPSEN OIKEUKSISTA Tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta Lapsen oikeuksien julistuksesta. Haluamme tämän vuoksi ilahduttaa lapsia ja nuoria aiheeseen liittyvällä kilpailulla. Järjestämme MLL:n Järvi-Suomen piirin alueen lapsille ja nuorille maalaus-/piirustuskilpailun, jossa aiheena on Lapsen oikeudet. Näitä oikeuksia ovat esimerkiksi oikeus huolenpitoon oikeus leikkiin oikeus hyvään elämään oikeus käydä koulua oikeus yksityisyyteen oikeus ilmaista mielipiteensä oikeus olla oma itsensä Lisätietoa niistä löytyy MLL:n sivuilta. Tarvitsemme kilpailun toteuttamiseen yhdistysten apua, jotta saamme lapset ja nuoret innostumaan. Piirroksia ja maalauksia voisi tehdä vaikkapa Perheen viikolla (viikko 40), perhekahviloissa, kerhoissa ja tapahtumissa. Kilpailutyöt kootaan lokakuun aikana, ja raati valitsee palkittavat marraskuussa. Voittajat julkistetaan Lapsen oikeuksien päivänä Kilpailuun voivat osallistua kaiken ikäiset lapset ja nuoret. Palkitsemme ikäluokkien (viisi ikäluokkaa) parhaat taiteilijat taidevälineistöllä sekä arvomme kaikkien osallistuneiden kesken muutamia paketteja taiteen tekemisen välineitä. Käytännön ohjeet julkaistaan elokuun Järvisissä ja piirin nettisivuilla.

7 7 MLL-MANNEKIINIT NELLI JA NIILO Jäätävän kokoisia nalleja! kuului useamman kerran kommenttina, kun kannustamassa olleet nallet Nelli ja Niilo osuivat nuorten silmiin Jyväskylän ToukoFesttapahtumassa. AJANKULUA AUTOMATKOILLE Kesällä tulee usein reissattua vaikkapa mummolaan. Pitkillä automatkoilla voi pienemmille matkaajille iskeä reissuväsymys. Tässä muutamia vinkkejä, kuinka saada automatkat sujumaan leikkisästi: Lehmien laskenta Yksi ottaa aikaa kellolla, leikin kestoksi sovitaan esim. 10 minuutta. Huutakaa aina kun näette laskettavan asian: lehmän, punaisen auton, valkoisen rekan jne. Etsi traktori Tämä kysymys- ja vastausleikki on helppo leikki taaperoille, koska he voivat sekä osoittaa että vastata suullisesti. Yksi pelaaja pyytää etsimään mitä tahansa ennalta sovittua asiaa: lehmiä, lintuja, hevosia, isoja rekkoja, traktoreita, poliisiautoja jne. Myös tienvarsimainosten kuvat lasketaan. Meillä on siis kaksi vetävää MLL-mannekiinia, joiden asianmukaisesta pukeutumisesta saamme kiittää Aira-kylämummoa, joka teki vaatteet Joensuun naistoimikunnan lahjoituksena saamista Marimekon kankaista. ToukoFestissä Nellin ja Niilon tehtävänä oli houkutella nuoria pysähtymään esittelypisteellemme, ja hyvin ne tehtävänsä hoitivat: Facebookissa taitaa nyt olla aika monta selfietä joissa nalletkin komeilevat! Nallet kulkevat mukana piirin tapahtumissa ja kenties alkavat kirjoittaa omaa blogiaankin Olen punainen pallo Kukin leikkijä saa vuorollaan sanoa otsikon sanat "Olen punainen " ja lisätä minkä tahansa sanan kolmanneksi. Myös värin saa vaihtaa. Esimerkiksi: Olen punainen pallo. Olen sininen taivas. Samalla leikkijä ilmentää sanomaansa ilmeillään. Ajattelen eläintä Yksi pelaaja ajattelee jotain eläintä. Muut yrittävät arvata mikä eläin on kyseessä kysymällä kysymyksiä, joihin voi vastata vain "kyllä" tai "ei". Tässä pelissä kukaan ei periaatteessa voita ja peli loppuu kun lapset eivät enää halua pelata. Lähteet:

8 8 TERVEISIÄ YHDISTYKSISTÄ! Teatterielämyksiä lapsiperheille Varkaudessa! Varkauden paikallisyhdistyksessä päätettiin viime talvena järjestää uudenlaista toimintaa lapsiperheille. Varkauden teatteri valmisti talvelle 2014 uuden lastenteatteriesityksen: Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä ja Villi kone. Yhdistyksemme osti ennakkonäytöksen Saimme useita yhteistyökumppaneita yrityksistä, yhdistyksistä ja yksityisistä henkilöistä, joiden tuella pystyimme tarjoamaan lapsille ja aikuisille unohtumattoman teatterikokemuksen. Pyrimme tukemaan erityisesti niiden lapsiperheiden kulttuuriharrastusta, joille teatterissa käynti ei ehkä muulloin olisi mahdollista. Iltapäivätoiminnassa mukana olevat lapset kävivät talvella vierailulla vanhusten palvelutalossa. Vanhukset ja lapset maalasivat yhdessä musiikin säestyksellä isolle paperille mitä kenellekin tuli mieleen. Hienon taideteos ripustettiin seinälle ihasteltavaksi. Tapaaminen maalauksen ja musiikin tiimoilta sai suuren suosion, joten menemme vierailemaan palvelutaloon jatkossakin. lapsille, jotka ovat osoittaneet erityistä sinnikkyyttä erilaisia haasteita kohtaan, joita heille on tullut vastaan koulutyössä tai kotona. Jokainen lapsi voi olla oman elämänsä sankari ja onnistuja! Tämä vuosi on Varkaudessa lapsille ja lapsiperheille suunnatun Vekara-Varkaus -viikon 20. juhlavuosi. Olemme mukana toteuttamassa Vekara Varkaus viikkoa kesäkuussa. Viikko toteutetaan sirkusteemalla ja yhdistyksemme järjestää taikalaatikon tuunauspajan. Laatikossa kelpaa säilyttää taikatemppujen tekemiseen tarvittavia välineitä. Olemme jo hiukan suunnitelleet tulevan syksyn tapahtumia. Syyskuussa on tarkoitus kutsua koolle jäseniämme ja suunnitella tulevaa toimintaa yhdessä. Olemme myös ideoimassa lapsiperheille suunnattuja tapaamisia, joissa kaupunginosien vanhemmat ja lapset voisivat tavata toisiaan ja tutustua toisiinsa. Tavoitteena on lapsiperheiden verkostoituminen toistensa kanssa ja mahdollisuus osallistua yhteisiin tapaamisiin, joissa lapset voivat leikkiä ja vanhemmat jutella keskenään. Kartoitamme kaupungin halukkuutta tarjota esimerkiksi päiväkoteja tapaamispaikoiksi. Tukioppilaille on järjestetty talven aikana perusja jatkokoulutusta ja uusia tukioppilasohjaajia on saatu mukaan koulutukseen. On ollut ilo huomata, että nuorilla opettajilla on innokkuutta olla mukana tukioppilastoiminnassa. Kevätilo -keräys toteutettiin tänä vuonna pääasiassa koululaisten toimesta. Sinisiin Mannerheimin lastensuojeluliiton liiveihin pukeutuneita innokkaita lipaskerääjiä nähtiin kauppakeskuksissa useana viikonloppuna keräämässä varoja. Yhdistyksemme oli tänä vuonna päättänyt lahjoittaa keräysvarat Varkauden alakouluille kevätjuhlissa jaettaviin stipendeihin. Stipendejä jaetaan MLL:n Varkauden väki toivottaa lukijoille aurinkoista ja rentouttavaa kesää! Teksti: Marja Ikonen Kuva: Susanna Tikkanen

9 9 Kuninkaalliset juhlat Mikkelin yhdistyksen päiväkodissa Vapun alla Mikkelin kylämummit järjestivät Mikkelin yhdistyksen Marskin päiväkodissa kuninkaalliset prinsessajuhlat. Keltinmäen perhekahvila toimii taas Jyväskylässä Keltinmäen alueella MLL:n perhekahvilatoiminta hiipui tilojen vesivahinkoon ja vetäjien puutteeseen puoleksi vuodeksi. Nyt on kuitenkin toiminta saatu taas uuteen alkuun. Kesätauon jälkeen toiminta jatkuu jälleen syksyllä. Yhdistyksen Helena-mummi ompeli talven aikana kaikille päiväkodin lapsille omista vanhoista juhlapuvuistaan ja verhoista tytöille mekot ja pojille viitat. Nämä jäävät päiväkodin roolivaatteiksi. Vanhoista langanjämistä kylämummi neuloi myös ponchot tytöille sekä virkkasi upeat kaulakorut! Perhekahvilan vetäjä Kirsi Nousiainen ja innokkaat värittäjät. Kuva: Kaarina Lehto Anna Liisa mummo ja prinsessat Teksti: Johanna Mäenpää Kuvat: Helena Pöyry

10 10 TOIMINNANJOHTAJAN TERVEHDYS Leikkiä läpi elämän! Lapsuuteni oli onnellinen maaseutupitäjässä kirkonkylällä. Olen esikoinen ja minua hoidettiin kouluikäiseksi saakka kotona joko sukulaisten tai lastenhoitajan toimesta ja muistan itsekin itseni puheliaaksi ja puuhakkaaksi. Viihdyin yksinkin, mutta oli kiva päästä kyläilemään, serkkujen luokse leikkimään tai nappulakerhoon ryhmän jäseneksi. Usein livahdin naapuriin ja olin aina valmis vierailulle esim. vanhainkotiin tai ainoan isovanhempani luokse kuuntelemaan mielenkiintoisia juttuja. Suurimmat murheeni olivat silloin tällöin tikku sormessa, kivenmurikat polvissa kaaduttuani ja hammaspeikko silloisen rautalääkityksen syövytettyä hampaitani. Talvisin oli mielestäni kaikkein parasta vauhdikas mäenlasku ja erityisesti lumihevosten rakentaminen. Kerran menetimme yhteislaskulla naapurin pojan kanssa kelkkani hallinnan, kohtasimme männyn ja sen ainoan kerran nenäni pulppusi verta. Jos pakkasta oli liian reippaasti, sisällä riitti valtavasti hommia. Askartelin ahkerasti, vaihdoin vaatekertoja useamman kerran päivässä, keksin näytelmiä, tarinoita ja arvoituksia. Osallistuin aina kaikkeen ja halusin tietää kaiken. Suuni pysyi harvemmin kiinni ja erityisesti lauloin sydämeni kyllyydestä virsiä ja iskelmiä. Osaan ulko-muistista 70-luvun suosituimmat radiosoitot, tosin myöhemmin olen todennut kuulleeni ja oppineeni osan laulujen sanoista aivan väärin. No hiihtäminen onnistui alusta alkaen varsin helposti omaan pihaan tehdyn ladunpätkän avulla, mutta luistelemaan opin koululaisena. Kouluikä toi mukanaan kirjojen ihmeellisen maailman, kiiltokuvakeräilyt, lauta- ja palapelit sekä kuminauha- ja naruhyppelyt. Kesäleikit ovat jääneet vahvimmin mieleeni. Rakastin ja rakastan edelleen pihakeinuja, peittoa vihreällä nurmikolla ja kesäisiä, tuoreita eväitä. Puutarhan ihmeitä riitti. Kasvatin isäni avustuksella monenmoista ja istui marjametsässä lukuisat kerrat. Meitä oli tietysti aina paljon lapsia koolla. Omien sisarusten synnyttyä asuimme muuttamatta kaikki kouluvuotemme samassa omakotitalossa ja naapurissa asuivat lähestulkoon samanikäiset serkkuni ja suuri määrä naapuruston lapsia. Aamulla herättyämme kokoonnuttiin ulos, välillä syötiin nopeasti ja illalla ei olisi maltettu palata sisällä nukkumaan. Muistan monimuotoiset leikkimökkileikit, suurten kuusten suojaan tehdyt majat, pihapelit ja leikit, pyöräilyt ja uimakoulut. Koin luonnollista vapautta ja vastuuta. Välillä etsittiin huolestuneina nuorempia sisaruksiamme, erityisesti yhtä parivaljakkoa, joka usein livahti omille teilleen, mm. ruiskuttamaan naapurin mummon pihasaunan täyteen Linna-shampoota, mäntysuopaa ja vettä.

11 11 Kesämökillä perustimme monena kesänä leipomon. Tuotteet valmistettiin mm. leskenlehtien sisään kääritystä savesta ja muista luonnonmateriaaleista. Koululaisena kävin joka kesä myös leirillä ja keräsin omanmielenkiintoni, en peruskoulun, vuoksi kasvistoa. Koko Suomi leikkii hanke etenee! Leikki on edelleen tässä ajassa tärkeää! Leikki kuuluu myös meille aikuisillekin! Kiitän kaikkia teitä vapaaehtoisia ja ammattilaisia, joiden kanssa olen saanut tehdä yhdessä tätä tärkeää työtä MLL:n Järvi-Suomen piirissä. Siirryn rehtorin työtehtäviin Myötätuulta Järvi-Suomen laineilla purjehtivalle, ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tekevälle, järjestölaivallemme! Iloista ja leikkisää kesää! Minna Lemmetyinen toiminnanjohtaja MLL Järvi-Suomen piiri Leikkisää kesää toivottaa Järvi-Suomen piirin väki!

12 12 MLL JÄRVI-SUOMEN PIIRI: YHTEYSTIEDOT sähköposti: jarvi-suomen.piiri(a)mll.fi Henkilökunta Toiminnanjohtaja Minna Lemmetyinen, minna.lemmetyinen(a)mll.fi, p järjestöpäällikkö Mirja Lavonen-Niinistö, mirja.lavonen-niinisto(a)mll.fi, p Taloussihteeri Arja Kempas, arja.kempas(a)mll.fi, arja.kempas(a)mll.fi, p Vapaaehtoiskeskus Joensuu: Perhe- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Merja Korpi, merja.korpi(a)mll.fi, p Perhe- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Marjo Haikara, marjo.haikara(a)mll.fi, p Aluejohtaja Jaana Rossinen, Rikosuhripäivystys, jaana.rossinen(a)mll.fi, p Toiminnanohjaaja Annariina Tahvanainen, Rikosuhripäivystys, annariina.tahvanainen(a)mll.fi Sovittelutoimiston johtaja Leena Sopanen, leena.sopanen(a)sovittelu.fi, p Sovittelun ohjaaja Minna Kosonen, minna.kosonen(a)sovittelu.fi, p Sovittelun ohjaaja Kaisa Mård, kaisa.mard(a)sovittelu.fi, p Vapaaehtoiskeskus Jyväskylä: Lapsitoiminnan koordinaattori Johanna Sinikorpi, johanna.sinikorpi(a)mll.fi, p Perhe- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Kaarina Lehto, kaarina.lehto(a)mll.fi, p Projektipäällikkö Annemari Sinikorpi, annemari.sinikorpi(a)mll.fi, p Iltapäivätoiminnan koordinaattori Pirjo Härkönen, pirjo.harkonen(a)mll.fi Järjestöavustaja Johanna Voimala, johanna.voimala(a)mll.fi, p Vapaaehtoiskeskus Kuopio: Perhe- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Merja Pitkänen, merja.pitkanen(a)mll.fi, p Perhe- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Anitta Pykäläinen, anitta.pykalainen(a)mll.fi, p Kehittämistoiminnan koordinaattori Eila-Mari Väätäinen, eila-mari.vaatainen(a)mll.fi, p Vapaaehtoiskeskus Mikkeli: Perhe- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Johanna Mäenpää, johanna.maenpaa(a)mll.fi, p Lapsitoiminnan ohjaaja Kati Partti, kati.partti(a)mll.fi, p

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta antaa iloa!

Vapaaehtoistoiminta antaa iloa! Vapaaehtoistoiminta antaa iloa! Lapset ensin. MLL:n vapaaehtoisena toimiminen Tule mukaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin vapaaehtoistoimintaan. Juuri sinä voit antaa lasten ja nuorten

Lisätiedot

MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa. 4.6.2015 / Seija Karjalainen

MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa. 4.6.2015 / Seija Karjalainen MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa 4.6.2015 / Seija Karjalainen Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten,

Lisätiedot

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan!

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan! Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke Tule mukaan toimintaan! Kansalaisjärjestöt On mahdollisuus osallistua erilaisiin toimintoihin ja harrastuksiin. Voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Suuri

Lisätiedot

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena 19/1/2012 Mervi Kestilä Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena MLL:n arvot Inhimillisyys Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus Ilo 2 Toiminnan

Lisätiedot

JÄRVISET 2/2013. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille

JÄRVISET 2/2013. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille 1 JÄRVISET 2/2013 lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille 2 Sisältö PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS... 3 Kevätiloa!... 3 AJANKOHTAISTA... 4 Tervetuloa piirin strategiapajaan ja kevätkokoukseen...

Lisätiedot

Koko Suomi leikkii hanke

Koko Suomi leikkii hanke Koko Suomi leikkii hanke 2014 2016 Koko Suomi leikkii Koko Suomi leikkii on Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama kolmevuotinen hanke (2014 2016), jonka toteutuksesta vastaavat Mannerheimin

Lisätiedot

MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa

MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa Perheiden hyvinvoinnin merkitys lapselle MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa Marita Viertonen toiminnanjohtaja marita.viertonen@mll.fi p. 044 299 0541 MLL on kaikille avoin poliittisesti

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016: Perheen hyvä arki

Toimintasuunnitelma 2016: Perheen hyvä arki Toimintasuunnitelma 2016: Perheen hyvä arki 1. Tavoitteena lapsiystävällinen yhteiskunta MLL:n Suunta 2024 strategia: Suomi on lapsiystävällinen yhteiskunta Vuonna 2016 piirin toiminnassa korostuvat Vapaaehtoisuuden

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

JÄRVISET 1/2013. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille

JÄRVISET 1/2013. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille 1 JÄRVISET 1/2013 lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille 2 Sisältö PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS... 3 AJANKOHTAISTA... 4 Yhdistysten toimintatilastot... 4 Täyskäsi-päivät helmikuussa... 4 Isäilta

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan perhetyön kevät Tervetuloa

Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan perhetyön kevät Tervetuloa Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan perhetyön kevät 2018 Tervetuloa Vauvakerho kokoontuu perjantaisin klo 10 11.30 takkahuoneella (E-ovi). Tervetuloa aamukahville. Kerhossa tapaat toisia vanhempia ja pääset

Lisätiedot

JÄRVISET 1/2012. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille

JÄRVISET 1/2012. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille 1 JÄRVISET 1/2012 lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille 2 PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS... 3 Onneksi on keksitty viime tippa!... 3 AJANKOHTAISTA... 3 MLL:n Järvi-Suomen piirin kevätkokous Mikkelissä

Lisätiedot

Koko Suomi leikkii hanke Täyskäsipäivillä 7.2.2015. Taija Savolainen Leikkilähetti Keski-Suomi

Koko Suomi leikkii hanke Täyskäsipäivillä 7.2.2015. Taija Savolainen Leikkilähetti Keski-Suomi Koko Suomi leikkii hanke Täyskäsipäivillä 7.2.2015 Taija Savolainen Leikkilähetti Keski-Suomi Mikä on Terhokerho? Sukupolvien kohtaamispaikka, jossa lapset, eläkeläiset ja muut aikuiset voivat tavata ja

Lisätiedot

Kohtaamispaikkojen kehittäminen Pohjois-Savossa. Henna Julkunen Pohjois-Savon Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma YHDESSÄ!

Kohtaamispaikkojen kehittäminen Pohjois-Savossa. Henna Julkunen Pohjois-Savon Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma YHDESSÄ! Kohtaamispaikkojen kehittäminen Pohjois-Savossa Henna Julkunen Pohjois-Savon Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma YHDESSÄ! Kehittäminen maakunnallisella tasolla Mukana 19 kuntaa Vanhemmuuden ja parisuhteen

Lisätiedot

Sukupolvia yhdistävä. toiminta

Sukupolvia yhdistävä. toiminta Sukupolvia yhdistävä toiminta Yhteisöllisyyden merkitys Yhteisö muodostuu ihmisryhmästä, jonka jäsenillä on keskinäisiä suhteita sekä lisäksi jokin yhdistävä tekijä tai tavoite KESKEISTÄ ON Jäsenten välinen

Lisätiedot

15/11/2016 Kaisa Raninen. Toimintasuunnitelma 2017

15/11/2016 Kaisa Raninen. Toimintasuunnitelma 2017 15/11/2016 Kaisa Raninen Toimintasuunnitelma 2017 Toimintaympäristö - valtakunnallinen MLL on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on

Lisätiedot

JÄRVISET 5/2014. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille

JÄRVISET 5/2014. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille 1 JÄRVISET 5/2014 lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille 2 Sisältö PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS... 3 Lapsen edun asialla... 3 AJANKOHTAISTA... 4 Piirin syyskokous 15.11.2014... 4 Hyvä Joulumieli

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ. Kodin ja Koulun Päivä

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ. Kodin ja Koulun Päivä Kodin ja Koulun Päivä 2 Kodin ja Koulun Päivä Kutsuimme isovanhemmat kouluun klo 8-11 väliseksi ajaksi tutustumaan lastenlastensa koulunkäyntiin. Tarjosimme heille myös kahvit ja rehtori kertoili nykypäivän

Lisätiedot

MLL:n Kainuun piiri Vierailu MLL:n Lapin piiriin Seija Karjalainen

MLL:n Kainuun piiri Vierailu MLL:n Lapin piiriin Seija Karjalainen MLL:n Kainuun piiri 2017 Vierailu MLL:n Lapin piiriin 20.5.2017 Seija Karjalainen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri ry Perustettu 1950 Vuosikokoukset, piirihallitus, puheenjohtaja Toivo Sistonen

Lisätiedot

JÄRVISET 4/2014. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille

JÄRVISET 4/2014. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille 1 JÄRVISET 4/2014 lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille 2 Sisältö PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS... 3 Matkantekoa... 3 AJANKOHTAISTA... 4 Tervetuloa seututapaamisiin... 4 Perhekahvilatoimijat

Lisätiedot

Vapaaehtoiseksi Saarijärvellä 2018

Vapaaehtoiseksi Saarijärvellä 2018 Vapaaehtoiseksi Saarijärvellä 2018 Päivitetty 2/2018 Ystävätoiminta, ulkoiluystävätoiminta Vapaaehtoinen ystävä yksin jääneille tai itsensä yksinäiseksi tunteville henkilöille, jotka kaipaavat ihmiskontaktia

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Perhetyö. Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa

Perhetyö. Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa 1 Perhetyö Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa 10.10.2012 Hanna Hirvonen, lastentarhanopettaja 2 MIKÄ ON PERHEIDEN VILLIINA? Ylikartanon päiväkodin avoimia varhaiskasvatuspalveluja tarjoava ryhmä

Lisätiedot

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY Toimintakertomus 2010 Sisältö 1. Toiminnan ydinalueet 1 2. Toiminta 1 2.1 Säännöllinen toiminta 1 2.2 Tapahtumat 1 2.3 Tapahtumia, joihin osallistuimme

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013 Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013 YHDISTYKSEN ARVOT VISIO Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Inhimillisyys Suvaitsevaisuus Ilo Visio on näkymä yhdistyksen

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2015

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2015 Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2015 YHDISTYKSEN ARVOT Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Inhimillisyys Yhdenvertaisuus VISIO MLL Leppävaaran yhdistyksen

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 Varhaiskasvatussuunnitelma Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 1. AVOIMEN VARHAISKASVATUKSEN PALVELUT Avoimet varhaiskasvatuspalvelut kunnassa on jaettu kolmeen päätaajamaan kirkonkylään, Rajamäkeen ja

Lisätiedot

Luonto tulee palvelutaloon!

Luonto tulee palvelutaloon! Luonto tulee palvelutaloon! Kaikilla on oikeus hyvään luontosuhteeseen Joskus luontoon vievälle polulle on kaatunut suuri puu ja tarvitaan vinkkejä uudenlaisten luontopolkujen löytämiseen. Jos pappa ei

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 TOIMINTA-AJATUS

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 TOIMINTA-AJATUS TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 TOIMINTA-AJATUS Jokaisella lapsella on oikeus hyvään ja onnelliseen lapsuuteen. Toiminnan tarkoituksena on edistää lapsen ja lapsiperheen hyvinvointia, lisätä lapsuuden

Lisätiedot

Toiminnallista lukemista 0 6-vuotiaille lapsille ja perheille

Toiminnallista lukemista 0 6-vuotiaille lapsille ja perheille Toiminnallista lukemista 0 6-vuotiaille lapsille ja perheille Tartu tarinaan -hanke Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston rahoittama puolitoistavuotinen hanke Alkanut elokuussa 2018 Toteuttajatahoina:

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

LAPE Etelä-Savo. Päiväkotivierailujen koonti kesä 2017 Saara Hanhela, LAPE hankekoordinaattori. Saara Hanhela/ LAPE Etelä-Savo

LAPE Etelä-Savo. Päiväkotivierailujen koonti kesä 2017 Saara Hanhela, LAPE hankekoordinaattori. Saara Hanhela/ LAPE Etelä-Savo LAPE Etelä-Savo Päiväkotivierailujen koonti kesä 2017 Saara Hanhela, LAPE hankekoordinaattori 1 24.5.2018 LAPE - Päiväkotivierailut Kesä 2017 4 Mikkelin päiväkotia: Otava, Peitsari, Naisvuori, Orikon Helmi

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Vertaistuki Samassa elämäntilanteessa olevat tai riittävän samankaltaisia elämänkohtaloita kokeneet henkilöt jakavat toisiaan kunnioittaen kokemuksiaan. Vertaisuus

Lisätiedot

Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke

Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke Toivotamme hyvää kesää ja kiitämme yhteistyöstä tästä on kiva jatkaa. Eri puolella Kaakkois-Suomea pilotoitiin luovia osallistavia ryhmätoimintoja

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Turun NNKY. Kevät Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a. Juliana Laurila

Turun NNKY. Kevät Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a. Juliana Laurila Turun NNKY Kevät 2019 Juliana Laurila Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a Puheenjohtajan tervehdys Hei, Kädessäsi on Turun NNKY:n kevätviesti, jonka myötä toivotamme Sinut

Lisätiedot

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhempien Akatemia toimivia kasvatuskäytäntöjä vanhemmuuden tueksi Toteuttaja Nuorten Ystävät ry RAY:n tuella Vuosille

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä.

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulu oivaltaa -tutkimusmatkat Oulu on saanut uuden sivistysohjelman, jossa on konkreettisia asioita, joilla Oulusta tehdään entistä

Lisätiedot

Kiteen Suunta

Kiteen Suunta Kiteen Suunta 2017-2019 Lisää Yhdistyksen logo tähän, leveys n.8,5 cm Sisällys Toimintaympäristön 3 Tehtävä (missio) 4 Tahtotila (visio) 4 Arvot ja periaatteet 4 Oman Suunnan toteuttaminen vuosina 2017-2019

Lisätiedot

Hyvinkää - Riihimäki Hämeenlinna Joensuu Jyväskylä Kajaani Kokkola Kouvola Kuopio Lahti Lappeenranta

Hyvinkää - Riihimäki Hämeenlinna Joensuu Jyväskylä Kajaani Kokkola Kouvola Kuopio Lahti Lappeenranta Perheiden auttaminen kansalaistoiminnan avulla Kaikille eväät elämään, 7.5.2019 sitoutumaton vapaaehtois- ja avustusjärjestö avustuksia vähävaraisille lapsiperheille perustettu 2009 muutaman äidin toimesta,

Lisätiedot

Pihaleikkiseuraa puistoon tai pallokentälle - Leikkitreffit porvoolaisille lapsiperheille

Pihaleikkiseuraa puistoon tai pallokentälle - Leikkitreffit porvoolaisille lapsiperheille Jäsenkirje 3/2014 Hyvä jäsen, Intiaanikesä alkaa olla takana, ja yhdistyksemme näkökulmasta mielenkiintoinen ja aktiivinen syksy edessä. Ensi viikon lauantaina, 23.8 juhlimme näyttävästi 5 vuotis syntymäpäiviämme

Lisätiedot

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus 8.9.2014 Järjestöpäivät 5.-6.9.2014 Liittokokous joka 3. vuosi - valitsee liittovaltuustoedustajat Liittovaltuusto 34 yhdistysten edustajaa 10 muuta edustajaa

Lisätiedot

Kuopion Perheentalo. Sijaitsee kauppakeskus Apajassa torin alla (Kauppakatu 45, E-porras). Toiminta on maksutonta perheille.

Kuopion Perheentalo. Sijaitsee kauppakeskus Apajassa torin alla (Kauppakatu 45, E-porras). Toiminta on maksutonta perheille. Kuopion Perheentalo Sijaitsee kauppakeskus Apajassa torin alla (Kauppakatu 45, E-porras). Toiminta on maksutonta perheille. Avoinna tiistaista perjantaihin 9-15, torstaisin 9-19 Kaikki perheet ovat tervetulleita!

Lisätiedot

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa Paloaukean päiväkoti Eläimet mukana päiväkodin arjessa Heti sisään astuessa me isin ja äidin kanssa tiedämme, mitä päiväkodissa tapahtuu tällä viikolla. Seinällä, melkein katossa asti on iso näyttö. Näytöllä

Lisätiedot

Sisältö. Esite julkaistu Tilastot vuodelta 2016.

Sisältö. Esite julkaistu Tilastot vuodelta 2016. MLL Päijät-Hämeessä Sisältö MLL toimii lähes jokaisessa Suomen kunnassa 3 Lähellä lapsia, nuoria ja vanhempia 4 Perhekahvilat ja kerhot 4 Sukupolvia yhdistävä toiminta 5 Lastenhoito 6 Tapahtumat, retket

Lisätiedot

Jäsenkirje / Kevät 2016

Jäsenkirje / Kevät 2016 Jäsenkirje / Kevät 2016 Hei MLL Kaarinan jäsen! Kiitos, että kuulut paikallisyhdistykseemme. Uusi jäsenyyskausi on startattu käyntiin osittain uudella hallituksella. Uusien ja vanhojen jäsenten yhteystiedot

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2016

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2016 Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2016 YHDISTYKSEN ARVOT Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Inhimillisyys Yhdenvertaisuus VISIO MLL Leppävaaran yhdistyksen

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

ALLE KOULUIKÄISET LAPSET MAANANTAI TIISTAI KESKIVIIKKO TORSTAI PERJANTAI

ALLE KOULUIKÄISET LAPSET MAANANTAI TIISTAI KESKIVIIKKO TORSTAI PERJANTAI ALLE KOULUIKÄISET LAPSET PÄIVÄKERHO I 3-vuotialle klo 9.30 11 Avointa ja PÄIVÄKERHO II 4-5-vuotialle klo 12 15 Avointa ja PÄIVÄKERHO II 3-vuotialle klo 9.30 11 Avointa ja PÄIVÄKERHO I 4-5-vuotialle klo

Lisätiedot

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään?

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään? Viestintä Pohditaan hetki Jos ihmisille ei kerrota yhdistyksestä, miten he voivat liittyä jäseniksi Jos jäsenet eivät tiedä, mitä yhdistys milloinkin tekee, miten he voisivat tulla toimintaan mukaan? Miten

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2 LINNALA NEWS UUTISIA LINNALASTA GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA Sivu 2 Perjantaina 21. lokakuuta 2011 PÄÄKIRJOITUS OTA KANTAA Linnala News nettisivut on nyt avattu Kysely loi nettisivut Otso H., Casimir

Lisätiedot

Turun Seudun Yksinhuoltajat ry KaMu-projekti projektikoordinaattori Marika Huurre p: 044-5757 696 e-mail:kamuturku@luukku.com PERHEEN TAUSTATIEDOT

Turun Seudun Yksinhuoltajat ry KaMu-projekti projektikoordinaattori Marika Huurre p: 044-5757 696 e-mail:kamuturku@luukku.com PERHEEN TAUSTATIEDOT PERHEEN TAUSTATIEDOT NIMI (LAPSEN): OSOITE: IKÄ: ASUINALUE: PUHELIN: HUOLTAJA: E-MAIL: HARRASTUKSET: KOTIELÄIMET: ALLERGIAT: MUUTA HUOMIOITAVAA/TOIVEITA: OPISKELIJAN TAUSTATIEDOT NIMI: OSOITE: IKÄ: ASUINALUE:

Lisätiedot

Leikkipuistomme tavoitteena on tarjota lapsille tuttu, turvallinen, virikkeellinen ja monipuolisesti palveleva ympäristö.

Leikkipuistomme tavoitteena on tarjota lapsille tuttu, turvallinen, virikkeellinen ja monipuolisesti palveleva ympäristö. KUUSISTON LEIKKIPUISTON TOIMINTASUUNNITELMA KEVÄÄLLE 2016. Leikkipuistomme tavoitteena on tarjota lapsille tuttu, turvallinen, virikkeellinen ja monipuolisesti palveleva ympäristö. Lasten kanssa puistossamme

Lisätiedot

Monenlaisia viestikapuloita

Monenlaisia viestikapuloita Monenlaisia viestikapuloita Teemat Sosiaalinen media Viestinnän välineet vaikuttamisessa Yhteinen Järviset-lehti Alatunnistetiedot tähän 1.1.2010 2 Sosiaalinen media MLL:n Järvi-Suomen piirin Mikkelin

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta.

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Nuoria Somettaa Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Vastaajien ikävuosien keskiarvo on 14 vuotta. Vastaajien ikäjakauma 16 16 16 16 16 17 17 17 17 17 17 17 18 18 19 20 20 10 10 10 11 11

Lisätiedot

Ei tarvitse pärjätä yksin. Uudenmaan vapaaehtoistoiminta lapsiperheiden tueksi

Ei tarvitse pärjätä yksin. Uudenmaan vapaaehtoistoiminta lapsiperheiden tueksi Ei tarvitse pärjätä yksin Uudenmaan vapaaehtoistoiminta lapsiperheiden tueksi Perheet ovat erilaisia ja elämäntilanteet vaihtelevat. Vanhemmat voivat välillä tuntea väsymystä arjen pyörittämiseen, yksinäisyyttäkin.

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Kodin ja Koulun Päivä

Kodin ja Koulun Päivä Kodin ja Koulun Päivä #kodinjakoulunpäivä #hemochskoladagen 2 Kodin ja Koulun Päivä Kutsuimme isovanhemmat kouluun klo 8-11 väliseksi ajaksi tutustumaan lastenlastensa koulunkäyntiin. Tarjosimme heille

Lisätiedot

JÄRVISET 2/2014. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille

JÄRVISET 2/2014. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille 1 JÄRVISET 2/2014 lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille 2 Sisältö PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS... 3 Vaikutetaan yhdessä!... 3 AJANKOHTAISTA... 4 Kevään seututapaamiset... 4 Mitä kaffeen kanssa

Lisätiedot

Enemmän otetta. toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Enemmän otetta -toiminta

Enemmän otetta. toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Enemmän otetta -toiminta Enemmän otetta toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve Enemmän otetta -toiminta Enemmän otetta - toimintaa järjestetään perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Toiminnan

Lisätiedot

2. kappale ( toinen kappale) P ERHE. sisko. Hän on 13 vuotta.

2. kappale ( toinen kappale) P ERHE. sisko. Hän on 13 vuotta. 2. kappale ( toinen kappale) P ERHE 2.1. Fereshte ja Anna katsovat kuvaa. Fereshte: Tämä on minun perhe. Anna: Kuka hän on? Fereshte: Hän on minun äiti. Äidin nimi on Samiya. Tämä olen minä. Tämä on minun

Lisätiedot

Hyvinvointikysely oppilaille

Hyvinvointikysely oppilaille Hyvinvointikysely oppilaille Haluaisimme kuulla, mitä sinä ajattelet kouluhyvinvointiin liittyvistä asioista. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Jos et osaa

Lisätiedot

Nuorten erofoorumi Sopukka

Nuorten erofoorumi Sopukka 1 Nuorten erofoorumi Sopukka 15.-17.2.2019 IDEA: nuorten ääni mukaan Erofoorumiin! Keitä, mistä, miten? 13 nuorta Pääkaupunkiseudulta ja Oulusta 13 19 -vuotiaita tyttöjä Kasper ry:n, Yhden vanhemman perheiden

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona?

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona? 1 Idealaboratorio on työpaja, jossa nuoret pääsevät itse ideoimaan koulun toimintakulttuuria. Työpaja on suunniteltu 15-60 hengelle ja ideointi tapahtuu 4-5 oppilaan ryhmissä. 60-90 minuuttia kestävän

Lisätiedot

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura Myönteisen muistelun kortit Muistelulla voidaan vahvistaa ja lisätä ikäihmisten mielen hyvinvointia. Myönteisen muistelun korteilla vahvistetaan hyvää oloa tarinoimalla mukavista muistoista, selviytymistaidoista,

Lisätiedot

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA OULUNKYLÄN OMAISRYHMÄ JOKA TOINEN tiistai KLO 13.30-15.00 Oulunkylän Kirkko, Teinintie 10 Takkahuone 2 krs. OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA Syksy

Lisätiedot

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS 1.9.2016 PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PERHEKESKUSMALLI Visio: Perhekeskustoimintaan

Lisätiedot

Pauliina Jauhiainen ja Miia Pitkänen: sivut 5, 7 (oikeanpuoleinen kuva), 8, 9, 12 (ylin kuva), 14

Pauliina Jauhiainen ja Miia Pitkänen: sivut 5, 7 (oikeanpuoleinen kuva), 8, 9, 12 (ylin kuva), 14 Oppaan toteutus Pauliina Jauhiainen ja Miia Pitkänen Savonia-ammattikorkeakoulu 2013 Kuvat Kuopion kaupungin avoimet päiväkodit: sivut 3, 4, 5 (ensimmäinen kuva), 6, 10, 11, 12, kansi Kuopion evankelisluterilainen

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

OMG! Onks pakko? LOL! - yhdistyksen nuorisotoiminta: mahdollisuuksia ja ideoita

OMG! Onks pakko? LOL! - yhdistyksen nuorisotoiminta: mahdollisuuksia ja ideoita OMG! Onks pakko? LOL! - yhdistyksen nuorisotoiminta: mahdollisuuksia ja ideoita Teemat Tukioppilastoiminnan mahdollisuudet Kysy nuorilta! Unelmapaja Verkostoista voimaa Alatunnistetiedot tähän 1.1.2010

Lisätiedot

8.3.2010. - Pohjoisen Keski-Suomen alueen lapsille ja nuorille suunnattuja kesätoimintoja. Äänekoski s. 2-4 Viitasaari..s. 5-6

8.3.2010. - Pohjoisen Keski-Suomen alueen lapsille ja nuorille suunnattuja kesätoimintoja. Äänekoski s. 2-4 Viitasaari..s. 5-6 8.3.2010 - Pohjoisen Keski-Suomen alueen lapsille ja nuorille suunnattuja kesätoimintoja Äänekoski s. 2-4 Viitasaari..s. 5-6 1 Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut Lasten leiri 7.6.-9.6. 8-12 -vuotiaille.

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA

YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA Seututapaamiset käynnistyvät maaliskuussa 2016. Seututapaamiseen kutsutaan yhdistysaktiiveja lähialueilta ja kuullaan mitä kaikkea on lähikunnissa käynnistymässä

Lisätiedot

Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Nylands miljövårdsdistrik rf SÄÄNNÖT

Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Nylands miljövårdsdistrik rf SÄÄNNÖT Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Nylands miljövårdsdistrik rf Nämä sääännöt on hyväksytty piirin syyskokouksessa 28.10.2006 ja rekisteröity yhdistysreksiteriin 28.12.2006. SÄÄNNÖT Yhdistys ja sen tarkoitus

Lisätiedot

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PERHEKESKUSMALLI Visio: Perhekeskustoimintaan on helppo

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2018-19 Luokat ja henkilökunta 4A Jaana Hekkanen, 4B Antti Ranta, 4F Niina Siltari, 4H Petri Korpi 3B Saku-open sijainen, 3C Susanna Hasiwar, 3D Annukka Goman laaja-alainen

Lisätiedot

Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014

Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014 Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014 Ohjelma 9.30 Avaussanat Riitta Hakoma, vammaispalvelujen johtaja, Etelä-Karjalan Sosiaali- ja terveyspiiri 9.45 Kehitysvammaisten Palvelusäätiön

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SIJAISVANHEMMAT RY:N JÄSENLEHTI

KESKI-SUOMEN SIJAISVANHEMMAT RY:N JÄSENLEHTI KESKI-SUOMEN SIJAISVANHEMMAT RY:N JÄSENLEHTI Viestikyyhkysen sisältö: Puheenjohtajan pulinoita.3 Perhehoidon rekrykamppanaja...4-5 Jäsentuotteemme: Mustaharakka,pelikortit..6 Hupparit,T-paidat...7 Miltä

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

nykyisyydestä ja kenties tulevastakin.

nykyisyydestä ja kenties tulevastakin. Tervepä teille! Kesä, syksy ja kohta jo talvikin on takana. Eli onko nyt tallikausi? Kaipa niin sitten. Pitänee yrittää sitäkin, mutta mutta Lienee tässä hieman muutakin asiaa kuin noista saamattomuuksistani

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Merituulen koulu

Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Merituulen koulu Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Merituulen koulu Inkoon kunta toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille toukokuussa 0. Vuoden 0 seurantaan liittyvä

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot