Raha-automaattiavustusten vuosiselvityslomakkeiden täyttöohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Raha-automaattiavustusten vuosiselvityslomakkeiden täyttöohje"

Transkriptio

1 Vuosiselvitysohje 1 (25) Raha-automaattiavustusten vuosiselvityslomakkeiden täyttöohje Sisällys Johdanto... 2 RAY 3751 Selvitys RAY-avustuksen käytöstä... 3 RAY3752 Selvitys toiminnasta ja tilinpäätöstiedoista... 5 RAY 3752A Selvitys avustuksen saajan yhtiömuotoisista rinnakkaisorganisaatioista... 9 RAY 3752B Selvitys avustuksen saajan muista kuin yhtiömuotoisista rinnakkaisorganisaatioista RAY 3752C Selvitys avustuksen saajan kiinteistöyhtiöistä RAY 3753 Selvitys sisäisestä valvonnasta RAY 3768 Selvitys kurssitoiminnasta RAY 3757A Selvitys B-avustuksesta RAY 3757 Selvitys B-avustuksesta RAY 3779 Selvitys lomatoiminnasta RAY 3755 Selvitys Ay-avustuksesta RAY 3758 Selvitys Ak/C-avustuksesta... 20

2 Vuosiselvitysohje 2 (25) Johdanto Avustuksen saajan velvollisuus vuosiselvityksen toimittamiseen Raha-automaattiyhdistykselle (RAY) perustuu lain raha-automaattiavustuksista (1056/2001) 4 luvun 19 :ään, jossa asiasta todetaan seuraavaa: Avustuksen saajan on seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä tehtävä Rahaautomaattiyhdistykselle kultakin vuodelta selvitys avustuksen käytöstä. Selvitykseen on liitettävä tilinpäätös, toimintakertomus tai kertomus toiminnasta, tilintarkastuskertomus, toiminnantarkastuskertomus, tuloksellisuutta koskevat selvitykset sekä muut tarpeelliset selvitykset. Avustuksen saajan on liitettävä selvitykseen avustuksen saajasta ja sen määräysvallassa olevista yhteisöistä ja säätiöistä laadittu konsernitilinpäätös tai vastaavat tiedot sisältävä laskelma. Avustuksen saajan on lisäksi liitettävä selvitykseen tiedot avustuksensaajaan taloudellisesti tai toiminnallisesti kiinteässä yhteydessä olevista yhteisöistä ja säätiöistä. Avustuksen saajalla tarkoitetaan organisaatiota, joka on hakenut ja jolle on valtioneuvoston vuosittaisella päätöksellä myönnetty raha-automaattiavustuksia. Vuosiselvitysvelvollisuus on määritelty Avustusten käyttö- ja raportointioppaassa, jonka uusin versio on ladattavissa RAY:n verkkosivuilta osoitteesta Kyseisessä oppaassa on myös muita vuosiselvityksen laatimiseen liittyviä ohjeita ja määräyksiä. Vuosiselvitykseen tarvittavat lomakkeet ovat ladattavissa RAY:n verkkosivuilta suomen ja ruotsin kielellä. Avustuksen saajan tulee vuosiselvitystä laatiessaan täyttää aina seuraavat lomakkeet: Selvitys raha-automaattiavustuksien käytöstä (RAY3751) Selvitys toiminnasta ja tilinpäätöksestä (RAY3752) Kohdekohtaiset lomakkeet erikseen kaikista käytetyistä avustuslajeista (Ay, Ak/C ja B) Sisäisen valvonnan lomake (RAY3753) Avustuksen saajat, joille on myönnetty avustuksia lomatoimintaan, täyttävät kohdekohtaisten lomakkeiden sijasta lomakkeen Heidän ei tarvitse täyttää erikseen lomaketta Tarvittaessa tulee täyttää myös lomakkeet: Selvitys kurssitoiminnasta (RAY 3768) Selvitys lomatoiminnasta (RAY 3779) Selvitys avustuksen saajan osakeyhtiömuotoisista rinnakkaisorganisaatioista (RAY3752A) Selvitys avustuksen saajan muista kuin osakeyhtiömuotoisista rinnakkaisorganisaatioista (RAY3752B) Selvitys avustuksen saajan kiinteistöyhtiöistä (RAY3752C)

3 Vuosiselvitysohje 3 (25) Jos lomakkeessa esitetty vastaustila ei ole riittävä, jatka selvitystä erillisellä liitteellä ja merkitse tästä tieto lomakkeen kohtaan Liitteet. Muista myös toimittaa vuosiselvityksen mukana pyydetyt liitteet. Tulkintaa vaativissa kysymyksissä tai muissa epäselvissä tilanteissa avustuksen saajan tulee ottaa yhteyttä RAY:n tarkastajaan, jonka nimi ja yhteystiedot löytyvät mm. avustuspäätöksestä. LOMAKE RAY 3751 Selvitys RAY-avustuksen käytöstä Vain avustusta saava organisaatio täyttää tämän lomakkeen. Lomaketta ei täytetä erikseen rinnakkaisorganisaatioiden osalta. 1. Selvityksen antavan avustuksen saajan nimi ja yhteystiedot Täytä ajantasaiset yhteystiedot. Y-tunnuksella tarkoitetaan kauppa- ja säätiörekisterin myöntämää yritys- ja yhteisötunnusta. Järjestönumero on avustuspäätöksessä oleva RAY:n antama avustuksen saajan yksilöivä tunnus. 2. Selvitettävät avustukset Täytä selvitettävien avustuksien lukumäärä avustuslajeittain (A, B ja C) sekä tieto siitä, jos keskusjärjestö on valvonut jäsenjärjestöjen avustuksen käyttöä, jos avustusta on mahdollisesti jaettu eteenpäin. 3. Selvityksen antavan avustuksen saajan rinnakkaisorganisaatiot Erittele kaikki avustuksen saajan rinnakkaisorganisaatiot. Rinnakkaisorganisaatioilla tarkoitetaan avustuksen saajan konserniin kirjanpitolain (1339/1997) 1 luvun 5.1 :n ja saman luvun 6 :n mukaan määräysvaltaan kuuluvia yhteisöjä riippumatta siitä, onko avustuksen saaja velvoitettu laatimaan konsernitilinpäätöksen. Kirjanpitovelvollisella katsotaan olevan määräysvalta toisessa kirjanpitovelvollisessa tai siihen verrattavassa ulkomaisessa yrityksessä (kohdeyritys), kun sillä on: 1) enemmän kuin puolet kohdeyrityksen kaikkien osakkeiden tai osuuksien tuottamasta äänimäärästä ja tämä äänten enemmistö perustuu omistukseen, jäsenyyteen, yhtiöjärjestykseen, yhtiösopimukseen tai niihin verrattaviin sääntöihin taikka muuhun sopimukseen; tai 2) oikeus nimittää tai erottaa enemmistö jäsenistä kohdeyrityksen hallituksessa tai siihen verrattavassa toimielimessä taikka toimielimessä, jolla on tämä oikeus, ja oikeus perustuu samoihin seikkoihin kuin 1 kohdassa tarkoitettu ääntenenemmistö. Edellä 1 momentissa tarkoitettua ääniosuutta laskettaessa ei oteta huomioon lakiin tai kohdeyrityksen yhtiöjärjestykseen, yhtiösopimukseen tai niihin verrattaviin sääntöihin sisältyvää äänestysrajoitusta.

4 Vuosiselvitysohje 4 (25) Sen lisäksi, mitä 1 ja 2 momentissa säädetään, kirjanpitovelvollisella katsotaan olevan määräysvalta kohdeyrityksessä, jos sitä johdetaan yhteisesti kohdeyrityksen kanssa tai kirjanpitovelvollinen muulla tavoin tosiasiallisesti käyttää määräysvaltaa kohdeyrityksessä. ( /1304) Avustuksen saajan on lisäksi liitettävä selvitykseen tiedot avustuksensaajaan taloudellisesti tai toiminnallisesti kiinteässä yhteydessä olevista yhteisöistä ja säätiöistä. Jos rinnakkaisorganisaatioita ei ole, merkitse rasti kohtaan avustuksen saajalla ei ole rinnakkaisorganisaatioita ja jätä loput 3. kohdan kysymykset täyttämättä. Lomake RAY 3752 täydennetään vain avustuksia saavan järjestön osalta. Muista rinnakkaisorganisaatioista täydennetään tarpeen mukaan muita 3752-sarjan lomakkeita. Niiden käytöstä on ohjeistettu tarkemmin jäljempänä. 4. Avustetun omaisuuden hallinta Täytä tähän kohtaan tiedot omaisuudesta, jonka perustamis-, hankinta- tai peruskorjausmenoihin on käytetty RAY:n investointiavustuksia (B), ja jotka ovat edelleen palautusehdon alaisia. Avustuksen palautusehto on 20 vuotta avustuksen myöntämisestä. 5. Selvityksen liitteet Merkitse tähän kohtaan kaikki vuosiselvityksen liitteenä lähetyt dokumentit. RAY:lle tulee aina toimittaa toimintakertomus, virallinen tilinpäätös, tase-erittelyt, tilintarkastuskertomus, tilintarkastusmuistiot ja valvontakertomukset. Jos konsernitilinpäätös on laadittu, myös se tulee toimittaa. Huomioi, että vastaavat dokumentit tulee toimittaa myös kaikista rinnakkaisorganisaatioista erikseen (kts aiempi määritelmä), vaikka konsernitilinpäätös olisikin laadittu ja toimitettu RAY:lle. Varmistaaksesi että avustuksen saaja on täyttänyt oikean ja riittävän velvoitteen avustusten käytöstä, voit lisätä myös muita liitteitä vuosiselvitykseen. Nimeä nämä liitteet erikseen. 6. Allekirjoitukset Avustuksen saajan säännöissä määriteltyjen tai yhtiöjärjestyksessä määriteltyjen ja kauppa-, yhdistys-, tai säätiörekisteriin merkittyjen nimenkirjoitusoikeuden omaavien henkilöiden tulee allekirjoittaa vuosiselvitys ja vahvistaa täten annetut tiedot oikeiksi ja riittäviksi. Jos allekirjoittaminen on siirretty valtakirjalla väliaikaisesti jollekin toiselle henkilölle, tulee tästä valtakirjasta toimittaa kopio vuosiselvityksen liitteenä. Allekirjoittaneet henkilöt vastaavat, että vuosiselvitys on täytetty oikein ja asianmukaisesti ja edelleen, että avustuksen saa antaa täten RAY:lle oikeat ja riittävät tiedot avustuksien käytön valvomiseksi.

5 Vuosiselvitysohje 5 (25) LOMAKE RAY3752 Selvitys toiminnasta ja tilinpäätöstiedoista Huom! Tämän lomake täytetään vain avustusta saavan organisaation osalta. 1. Avustuksen saajan tiedot Täytä kyseiseen kohtaan pyydetyt tiedot. 2. Erittely avustuksen saajan jäsenistöstä, henkilöstöstä ja toimintaan osallistuvista vapaaehtoisista Täytä tähän kohtaan erittely avustuksen saajan jäsenmäärästä. Selvitysvuoden jäsenmääränä esitetään vuoden viimeisen päivän (31.12) lukumäärää koskevat tiedot tai valinnaisesti vuoden aikana keskimäärin. Täytä tähän kohtaan erittely selvitysvuonna avustuksen saajan palveluksessa olleen kokoaikaisen ja määräaikaisen henkilöstön osalta jättäen kuitenkin laskuista pois tuntityöntekijät. Selvitysvuoden henkilöstömääränä esitetään vuoden viimeisen päivän (31.12) lukumäärää koskevat tiedot henkilötyövuosina. Lukumäärää selvitettäessä voidaan käyttää myös keskimääräistä henkilöstön lukumäärää vuoden aikana, jos henkilöstön määrässä on tapahtunut vuoden aikana merkittäviä muutoksia. Täytä myös toimintaan selvitysvuonna osallistuneiden vapaaehtoisten keskimääräinen lukumäärä. Vapaaehtoisiksi katsotaan henkilöt, joille ei makseta tehdystä työsuoritteesta palkkaa. Jos vapaaehtoisten määrä vaihtelee huomattavasti kuukausittain, laske keskiarvo. Jos jotakin lomakkeen 2 kohdassa mainittua ryhmää ei ole, kohta jätetään tyhjäksi. 3. Toiminnan tuotot Älä vähennä toiminnan tuotoista kuluja, vaan erittele ne lomakkeen kohtaan 4. Alle euron suuruisia tuottoeriä ei tarvitse eritellä, vaan ne voidaan yhdistää esimerkiksi ryhmään muut tuotot. Jos jotakin tuottoerää ei ole, jätä kohta tyhjäksi. a) Täytä tähän kohtaan myönnetyt julkiset avustukset ja muut julkiset tuet (valtion, kunnan tai muun julkisyhteisön tai julkisoikeudellisen laitoksen tai säätiön antama taikka sen varoista maksettava avustus, laina, korkotuki, takaus, maksuhelpotus tai muu näihin rinnastettava taloudellinen etuus, taikka Euroopan yhteisöjen talousarviosta tai muista EU:n hallinnassa olevista varoista myönnetty avustus, laina tai muu rahoitus, takaus, maksuhelpotus tai muu taloudellinen etuus; ei kuitenkaan verojärjestelmän kautta annettava tuki). Avustuksista ja tuista tulee kertoa myös mahdollinen avustusprosentti ja lyhyesti avustuksen/tuen käyttötarkoitus. Jos avustuspäätöksessä ei ole mainittu avustusprosenttia, tarkoittaa se käytännössä 100 prosenttia. RAY-avustuksia ei kirjata tähän kohtaan, ellei se ole ns. siirrettyä avustusta (eli toiselta avustuksen saajalta saatua RAY-avustusta).

6 Vuosiselvitysohje 6 (25) b) Kirjaa tähän kohtaan ei-julkiset avustukset kuten edellisessä kohdassa. Ei-julkisia avustuksia ovat esimerkiksi erilaisten tukisäätiöiden ja yhtiöiden myöntämät tuet ja avustukset. c) Merkitse tähän yhteen lasketut elinkeinoverolain alaisen liiketoiminnan tuotot, joita myydään esimerkiksi kunnille, yrityksille tai yksityishenkilöille markkinaehtoisesti. Näille tuotoille tyypillistä on vastikkeellisuus ja siihen liittyy yleensä liiketoiminnalle ominaista riskiä. d) Täytä tähän varsinaisen toiminnan muun palvelutoiminnan tuotot eli toiminta, jota verohallinto ei ole tulkinnut elinkeinotoiminnaksi. e) Kirjaa tähän varsinaisen toiminnan muut tuotot eli tuloslaskelman varsinaisen toiminnan muut kuin avustus-, asiakas- ja palvelumaksutuotot. Varsinainen toiminta on yhteisön tai säätiön säännöissä tai yhtiöjärjestyksessä mainitun tarkoituksen toteuttamista f) Erittele tässä kohdassa varainhankinnan tuotot sekä satunnaiset erät. Varainhankinnan tuottoihin kuuluvat jäsenmaksutuotot, EVL:n alaisen toiminnan tuotot, keräystuotot, myyntituotot (esimerkiksi kannatustuotteet) ja mahdollisesti muiden pienempien erien yhteenlasketut tuotot. g) Erittele vuoden aikana saadut mahdolliset testamentit ja muut lahjoitukset. Jos testamentilla tai muulla lahjoituksella on käyttöä rajoittavia ehtoja, tulee asiasta mainita tai käyttöä rajoittavien ehtojen puuttuessa merkitä kohtaan vapaa. Pienemmät lahjoitukset (yhteensä alle euroa) voi ilmoittaa yhtenä eränä. Yhdeltä lahjoittajalta samaan tarkoitukseen useasti myönnetyt lahjoitukset voi myös yhdistää. h) Erittele sijoitus- ja rahoitustoiminnan tuotot. Sijoitustoiminnalla tarkoitetaan sellaisten varojen sijoittamista, jotka eivät palvele välittömästi avustuksen saajan varsinaista toimintaa. Sijoitustoiminnan tuottoja ovat esimerkiksi osinko-, korko- ja vuokratuotot. Sijoitustoiminnan vuokratuottoja ovat omistuksessa olevista, mutta ulkopuolisille vuokratuista kohteista saatavat vuokratuotot, joiden tilat eivät palvele sen varsinaista toimintaa. Kohde voi olla vuokrattu esimerkiksi toiselle yhteisölle tai yksityiselle henkilölle. i) Merkitse tähän sijoitus- ja käyttöomaisuuden myymisestä saadut myyntivoitot yhteensä. Myyntivoitolla tarkoitetaan myyntihinnan ja kirjanpitoarvon positiivista erotusta. 4. Toiminnan kulut a) Erittele tähän yhteenlaskettujen RAY-avustusteisten hankkeiden (A- ja C-avustukset) henkilöstökulut ja muut kulut. Älä huomioi tässä kohdin B-avustuksia. Tee alapuolelle vastaava erittely varsinaisen toiminnan kokonaiskuluista eli erittele varsinaisen toiminnan bruttokulut. Erittele myös kirjanpidossa tehdyt pysyvien vastaavien poistot. b) Erittele tähän varainhankinnan kulut samalla tavoin ryhmiteltynä, kuin aiemmin varainhankinnan tuotot. c) Sijoitustoiminnan kuluja ovat sijoitusomaisuuden arvon ja määrän muutoksista ja hallinnoinnista aiheutuvat kulut. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi omaisuudenhoitajien perimät palkkiot ja

7 Vuosiselvitysohje 7 (25) osakkeiden kaupankäynnistä maksetut palkkiot sekä kirjanpitoon kirjatut arvonalentumiset. Rahoitustoiminnan kuluja ovat esimerkiksi rahalaitoslainoista maksetut korot, limiittitilien maksut, järjestelypalkkiot jne. d) Merkitse tähän sijoitus- ja käyttöomaisuuden myymisestä aiheutuneet myyntitappiot yhteensä. Myyntitappiolla tarkoitetaan myyntihinnan ja kirjanpitoarvon negatiivista erotusta. e) Aatteellisen yhteisön tai säätiön rahastot voidaan jakaa määrätarkoituksiin sidottuihin rahastoihin ja vapaisiin rahastoihin. Rahastojen tarkempi erittely on lomakkeen kohdassa 7 b. Jos tilikauden aikana on siirretty varoja rahastoon, erittele niiden nimi, peruste rahastoimiselle ja euromääräinen summa. Jos rahastosiirtoja ei ole tehty, jätä kohta tyhjäksi. 5. Tasetietoa a) Vastaavaa Kirjanpitolain 4 luvun 3 :n mukaan taseen vastaavat jaetaan pysyviin ja vaihtuviin vastaaviin käyttötarkoituksensa perusteella. Pysyviä vastaavia ovat taseen erät, joiden on tarkoitus tuottaa tuloa useampana kuin yhtenä tilikautena. Taseessa pysyvät vastaavat jaotellaan kolmeen pääryhmään: aineettomat hyödykkeet, aineelliset hyödykkeet ja sijoitukset. Vaihtuvien vastaavien hyödykkeet tuottavat tuloa yleensä yhden tilikauden aikana. Aineettomia hyödykkeitä ovat esimerkiksi patentit, toimiluvat, tavaramerkit, kehittämismenot ja liikearvo. Aineelliset hyödykkeet ja sijoitukset jaetaan tässä yhteydessä käyttöomaisuuteen ja sijoitusomaisuuteen. Aineellisten hyödykkeiden käyttöomaisuutta ovat esimerkiksi avustuksen saajan koneet ja laitteet, rakennukset, maa- ja vesialueet, jotka ovat avustuksen saajan varsinaisen toiminnan käytössä. Aineellisten hyödykkeiden sijoitusomaisuutta ovat esimerkiksi sellaiset rakennukset, jotka on vuokrattu sijoitustarkoituksessa ulkopuoliselle. Sijoitusomaisuuteen kuuluvaksi katsotaan myös sellainen osa varsinaisen toiminnan käytössä olevasta rakennuksesta, joka on vuokrattu sijoitustarkoituksessa ulkopuoliselle. Sijoituksien käyttöomaisuutta ovat puolestaan arvopaperin muodossa olevat toimitilaosakkeet (esim. kiinteistöosakeyhtiön osakkeet) ja asunto-osakkeet, jotka ovat avustuksen saajan varsinaisen toiminnan käytössä. Sijoituksien sijoitusomaisuutta ovat esimerkiksi sijoitustarkoituksessa omistetut arvopaperit, toimitilaosakkeet ja asunto-osakkeet. Seuraaville riveille kirjataan omakatteisten rahastojen varat ja vaihtuvien vastaavien pääryhmät. Jako pitkäaikaisiksi ja lyhytaikaisiksi perustuu saamisten erääntymiseen. Saaminen, joka erääntyy maksettavaksi yli vuoden kuluttua, katsotaan pitkäaikaiseksi ja vastaavasti alle vuoden aikana erääntyvä lyhytaikaiseksi. Rahoitusarvopaperit voivat esimerkiksi olla sijoituksia rahamarkkinarahastoihin sekä lyhytaikaisiin sijoitus- ja yritystodistuksiin. b) Vastattavaa Kirjaa ensimmäiselle riville oman pääoman määrä. Erittele seuraaviin kohtiin rahastot, jos sellaisia on. Kirjanpitoasetuksessa (1339/1997) 1 luvun 6 :ssä määritellyt määrätarkoituksiin sidotut rahastot (omakatteisen rahastot, muut sidotut rahastot ja sääntöjen mukaiset rahastot)

8 Vuosiselvitysohje 8 (25) tulee eritellä. Myös kyseisten rahastojen käyttöön liittyvä erityismääräys tulee perustella lyhyesti. Jos kyseisiä rahastoja on perustettu avustuksen saajan hallintoelimien itsenäisellä päätöksellä, ovat ne tässä yhteydessä vapaita rahastoja. Muut rahastot eli vapaat rahastot kirjataan viimeiseksi. Kirjaa perusteluihin, onko rahasto perustettu omien hallintoelimien itsenäisellä päätöksellä vai pohjautuuko se testamenttiin tai lahjoitukseen tms. saantoon, jonka osalta saadun omaisuuden käyttöä ei ole tarkemmin erityismääräyksin rajattu. Jos rahastoja on useita ja lomakkeella oleva tila ei ole riittävä, tulee avustuksen saajan laatia liite, jossa selvitetään vastaavat tiedot. Tällöin lomakkeeseen merkitään vain liitteen nimi ja rahastojen kokonaissumma. Jos avustuksen saajalla ei ole oman pääoman rahastoja, kyseiset kohdat jätetään tyhjiksi. Täydennä tieto vapaaehtoisista ja pakollisista varauksista, jos sellaisia on. Vapaaehtoiset varaukset määritellään kirjanpitolain 5 luvun 15 :ssä, ja ne ovat investointi-, toiminta tai muu sellainen varaus. Vapaaehtoisten varausten käyttö on mahdollista ainoastaan tilanteessa, jossa avustuksen saajalla on elinkeinoverolain alaista toimintaa, muussa tapauksessa niitä ei tulisi olla yleishyödyllisillä yhteisöillä tai säätiöillä. Pakolliset varaukset määritellään kirjanpitolain 5 luvun 14 :ssä seuraavasti: 1) ne kohdistuvat päättyneeseen tai aikaisempaan tilikauteen, 2) niiden toteutumista on tilinpäätöstä laadittaessa pidettävä varmana tai todennäköisenä, 3) niitä vastaava tulo ei ole varma eikä todennäköinen, 4) ne perustuvat lakiin tai kirjanpitovelvollisen sitoumukseen sivullista kohtaan. Tyypillisiä pakollisia varauksia ovat eläkevastuisiin liittyvät tulevaisuudessa realisoituvat menot tai esimerkiksi johonkin tulevaan velvoitteeseen (esim. oikeudenkäynti) liittyvä mahdollinen meno, jonka toteutumista, toteutumisen ajankohtaa tai lopullista määrää ei pystytä varmuudella arvioimaan. Erittele pitkäaikainen ja lyhytaikainen vieras pääoma siten, että siitä käy ilmi käyttöomaisuuteen liittyvät velat ja muu pitkäaikainen sekä lyhytaikainen vieras pääoma. 6. Jälleenhankinta-arvojen ja kirjanpitoarvojen erotukset Sijoitusomaisuus merkitään tilinpäätökseen hankintamenon suuruisena tai jos niiden todennäköinen luovutushinta on tilinpäätöspäivänä sitä alempi, tämän määräisinä. Merkitse noteerattujen sijoitus- ja rahoitusarvopapereiden sekä omakatteisten rahastojen jälleenhankintahintojen ja kirjanpitoarvoarvojen erotukset. Jos noteeratut arvopaperit on kirjattu käypään arvoon tilinpäätöksessä, on jälleenhankintahinnasta laskettu erotus nolla. Jos avustuksen saajalla ei ole sijoitusomaisuutta tai omakatteisia rahastoja, jätä kyseinen kohta tyhjäksi.

9 Vuosiselvitysohje 9 (25) 7. Riskit Kirjaa lyhyesti eri kohdissa pyydetyt riskiarviot. Jätä kohta tyhjäksi, jos kyseistä toimintoa eikä siten myöskään riskiä ole. Järjestötoimintaan liittyvää riskiä ei voi jättää tyhjäksi. 8. Arvio tulevasta kehityksestä Kirjoita lyhyt arvio toiminnassa tapahtuneista oleellisista muutoksista (esimerkiksi uusien toimintojen aloittamiset tai vanhojen lakkauttamiset, henkilöstömuutokset, merkittävät ostot tai myynnit, oikeudenkäynnit ja mahdolliset oikeusasteiden langettamat tuomiot), kehityskohteista (esimerkiksi toiminnan laajentaminen tai uuden toimintamuodon aloittaminen) ja tulevista investoinneista (esimerkiksi uudet toimitilat, tietojärjestelmien uusimiset, kalustoinvestoinnit, korjaukset jne.). LOMAKE RAY 3752A Selvitys avustuksen saajan yhtiömuotoisista rinnakkaisorganisaatioista Rinnakkaisorganisaatioilla tarkoitetaan avustuksen saajan konserniin kirjanpitolain (1339/1997) 1 luvun 5.1 :n ja saman luvun 6 :n mukaan määräysvaltaan kuuluvia yhteisöjä riippumatta siitä, onko avustuksen saaja velvoitettu laatimaan konsernitilinpäätöksen. Katso tarkempi määrittely tämän ohjeen sivulta 3, kohdasta 3. Täytä tämä lomake yhtiömuotoisista rinnakkaisorganisaatioista (esimerkiksi osakeyhtiöt ja kommandiittiyhtiöt). Kiinteistöosakeyhtiömuotoisille rinnakkaisorganisaatioille on oma lomake. Jokaisesta yhtiöstä tulee laatia oma lomake. Toimita liitteenä myös yhtiön tilinpäätös, johon lomakkeen luvut perustuvat. Osakkuusyhtiöistä lomaketta ei tarvitse laatia. 1. Avustuksen saajan tiedot Täydennä avustuksen saajan yhteystiedot 2. Täydennä omistetun yhtiön tiedot Täydennä omistetun yhtiön tiedot ja selvitys organisaation toimitilojen omistussuhteista. Täydennä avustuksen saajan ja yhtiön yhteisistä hallituksen jäsenistä ja avainhenkilöistä. Esimerkiksi avustuksen saajan toiminnanjohtaja toimii yhtiön toimitusjohtajana tai vastaavasti avustuksen saajan hallituksen puheenjohtaja on myös yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Erittele myös yhtiön omistajat. Jos omistus on hyvin laajalle jakautunut, voidaan loput 10 prosenttia yhdistää kohtaan "muut omistajat" 3. Keskinäinen rahoitus Avustuksen saajan ja yhtiön välisistä lainoista tulee antaa tietoa. Jos lainoja on useita (esimerkiksi neljä eri velkakirjalainaa, joilla kaikilla on erilainen lyhennyssuunnitelma ja korko) selvitä asiaa

10 Vuosiselvitysohje 10 (25) erillisellä liitteellä. Erittele lopuksi avustuksen saajalle ja muille tahoille mahdollisesti maksetut osingot sekä yhtiön puolesta annetut vastuusitoumukset (esimerkiksi lainojen takaukset). 4. Yhtiön ja avustuksen saajan väliset liiketoimet Kirjaa avustuksen saajan ja yhtiön väliset ostot ja myynnit summatasolla. Näitä ei tarvitse eritellä, vaan RAY pyytää tarvittaessa lisätietoa. Täytä myös palveluiden ja tuotteiden hinnoitteluperuste eli sisältyykö niihin katetta eli tuottaako se täten toiselle osapuolelle taloudellista lisäarvoa. Asiasta voi antaa myös lisätietoa, jos ostot ja myynnit ovat osin omakustanteisia ja osin kateperusteisia. 5. Yhtiön tilikauden tilinpäätökseen perustuvat talousluvut Kirjaa talousluvut yhtiön tilinpäätöksen perusteella. 6. Muut tärkeät yhtiön toimintaan liittyvät seikat Arvioi yhtiön keskeisimpiä tulevaisuuden suunnitelmia (seuraavat 3-5 vuotta). Niitä voivat olla esimerkiksi liiketoiminnan laajentaminen uudelle toimialalle, liikevaihdon kasvun tai kannattavuuden parantamisen tavoittelu tai tietystä liiketoiminnasta luopuminen. Liiketoimintaan liittyy yleensä myös riskejä ja niistä tulee antaa lyhyt kuvaus. Riski voi olla esimerkiksi suhdanneherkkä toimiala, yhden asiakkaan merkittävä vaikutus liiketoiminnalle tai uusien kilpailijoiden uhka. Liiketoiminnan pitäisi myös olla vähintään keskipitkällä aikavälillä kannattavaa, jotta liiketoiminnan harjoittaminen olisi mielekästä omistajan näkökulmasta. Jos liiketoiminta kuitenkin on tappiollista, kirjaa ne toimenpiteet ja mahdollinen aikataulu, jolla liiketoiminnan tappiollisuus saadaan oikaistua. LOMAKE RAY 3752B Selvitys avustuksen saajan muista kuin yhtiömuotoisista rinnakkaisorganisaatioista Rinnakkaisorganisaatio on määritelty mm. tämän ohjeen sivulla 3, kohdassa 3. Täytä tälle lomakkeelle muiden kuin yhtiömuotoisten rinnakkaisorganisaatioiden tiedot (esimerkiksi tukisäätiöt, osuuskunnat ja kannatusyhdistykset). Jokaisesta organisaatiosta tulee laatia oma lomake. Toimita liitteenä myös organisaation tilinpäätös, johon lomakkeen luvut perustuvat. Kyseinen lomake tulee täydentää kaikista avustuksen saajan muista kuin yhtiömuotoisista rinnakkaisorganisaatioista. 1. Avustuksen saajan tiedot Täydennä avustuksen saajan yhteystiedot

11 Vuosiselvitysohje 11 (25) 2. Avustuksen saajan muun kuin yhtiömuotoisen rinnakkaisorganisaation tiedot Täydennä rinnakkaisorganisaation tiedot ja selvitys organisaation toimitilojen omistussuhteista sekä merkitse onko organisaation hallituksen ja johdon jäsenistä yli puolet samoja kuin avustuksen saajalla. 3. Keskinäinen rahoitus Avustuksen saajan ja organisaation välisistä lainoista tulee antaa tietoa. Jos lainoja on useita (esimerkiksi neljä eri velkakirjalainaa, joilla kaikilla on erilainen lyhennyssuunnitelma ja korko) selvitä asiaa erillisellä liitteellä. Erittele lopuksi organisaation avustuksen saajalle ja muille jakamat avustukset summatasolla sekä organisaation puolesta annetut vastuusitoumukset (esimerkiksi lainojen takaukset). 4. Yhtiön ja avustuksen saajan väliset liiketoimet Kirjaa avustuksensaajan ja organisaation väliset ostot ja myynnit summatasolla. Näitä ei tarvitse eritellä, vaan RAY pyytää tarvittaessa lisätietoa. Täytä myös palveluiden ja tuotteiden hinnoitteluperuste eli sisältyykö niihin katetta eli tuottaako se täten toiselle osapuolelle taloudellista lisäarvoa. Asiasta voi antaa myös lisätietoa, jos ostot ja myynnit ovat osin omakustanteisia ja osin kateperusteisia. 5. Rinnakkaisorganisaation tilikauden tilinpäätökseen perustuvat talousluvut Kirjaa talousluvut yhtiön tilinpäätöksen perusteella. 6. Muut rinnakkaisorganisaation toimintaan liittyvät seikat Arvioi rinnakkaisorganisaation keskeisimpiä tulevaisuuden suunnitelmia (seuraavat 3-5 vuotta) ja riskejä. Niitä voivat olla esimerkiksi toiminnan laajentaminen uusille alueille, jostakin toiminnasta luopuminen, elinkeinotoiminnassa tapahtuvat muutokset, merkittävät toiminnan volyymin kasvut tai pienentymiset, veroriskit, sijoitustoiminnan riskit ja mahdolliset linjaukset avustuksien jaossa. LOMAKE RAY 3752C Selvitys avustuksen saajan kiinteistöyhtiöistä Täydennä lomake jokaisen avustuksensaajan kiinteistöyhtiön osalta. Jos lomakkeen kentät eivät riitä, toimita tiedot erillisellä liitteellä. 1. Avustuksen saajan tiedot Täydennä tiedot avustuksen saajasta 2. Rinnakkaisorganisaatioiden tiedot

12 Vuosiselvitysohje 12 (25) Määrittele kiinteistöjen käyttötarkoitukset (esimerkiksi avustuksen saajan oma toimistotila, palvelutoiminnan käytössä oleva tila, ulkopuolisille vuokrattu sijoituskiinteistö, tietyn kohderyhmän tukiasuntokiinteistö). Täydennä erikseen tiedot jokaisesta kiinteistöyhtiöstä. Omistusosuus tarkoittaa avustuksen saajan omistamaa prosenttiosuutta kyseisestä kiinteistöstä. Vastikejäämä tarkoittaa asunto/kiinteistöyhtiön vastikerahoituslaskelman mukaista kokonaisjäämää. Taseeseen kirjattuna RAY-avustuksena ilmoitetaan aineellisten hyödykkeiden (rakennukset ja rakennelmat, koneet ja kalusto ym.) hankintahinnasta tilikaudella kirjattu vähennys. Palvelutoiminta on maksullista toimintaa, joka ei liity yhdistyksen tai järjestön jäsenmaksuun. Palvelutoiminta voi olla hinnoiteltu markkinaehtoisesti tai sen alle. Se on yleensä suunnitelmallista, mutta se ei välttämättä ole voittoa tavoittelevaa. Palvelutoiminta voi olla myös siirretty erillisellä sopimuksella jonkin muun osapuolen vastattavaksi (esimerkiksi asuntojen vuokralaisten etsintä, ruokapalvelut, siivous- ja ylläpitopalvelut). Tästä tulee antaa perustelu. LOMAKE RAY 3753 Selvitys sisäisestä valvonnasta Kaikki avustuksen saajat täyttävät lomakkeen sisäisestä valvonnasta. Sisäisen valvonnan keskeisin tavoite on varmistaa, että organisaatio toimii tavoitteidensa ja toimintaohjeidensa mukaisesti. Sisäisen valvonnan lomaketta ei tarvitse täyttää mahdollisista rinnakkaisorganisaatioista. Sisäisen valvonnan järjestämisen vastuu on organisaation hallituksella, mutta sen toteutuminen vaatii koko organisaation yhteistä sitoutumista. Sisäisen valvonnan laajuus tulee suhteuttaa organisaation toimialaan, koko toiminnan laajuuteen, palvelutoiminnan laajuuteen, tunnistettuihin riskeihin ja olemassa oleviin taloushallinnon prosesseihin ja resursseihin. Erityisesti pienemmillä avustuksen saajilla lomakkeessa lueteltuja seikkoja ei välttämättä ole resurssien rajallisuuden vuoksi mahdollista kaikilta osin toteuttaa, mutta RAY suosittelee silti jokaista avustuksen saajaa perehtymään oman sisäisen valvonnan tasoonsa ja sen riittävyyteen. Tarvittaessa avustuksen saaja voi keskustella sisäiseen valvontaa liittyvistä ongelmista ja haasteista oman tilintarkastajansa ja myös RAY:n tarkastajan kanssa. Lomakkeessa olevien kysymyksien ollessa asianmukaisesti hoidettuja, valitse vastausvaihto kyllä. Jos avustuksen saaja ei ymmärrä kysymystä, asiaan ei ole olemassa asianmukaista prosessia, dokumenttia tai sitä ei sovelleta tai se toteutuu vain osin, valitse vaihtoehto ei. Jos asia ei koske avustuksen saajaa valitse vaihtoehto "ei sovellu" (esimerkiksi avustuksen saaja ei muodosta konsernia eikä sillä tällöin myöskään ole konserniohjetta). Jokaisen kohdan osalta avustuksen saajan on suotavaa antaa lisätietoa kohdassa 3 ja erityisesti tämä on suotavaa, jos avustuksen saajan sisäisessä valvonnassa on puutteita. Avustuksen saaja voi kirjata lisätietoihin myös mahdollisia korjaustoimenpiteitä sisäisen valvonnan puutteiden kehittämiseksi ja korjaamiseksi.

13 Vuosiselvitysohje 13 (25) LOMAKE RAY 3768 Selvitys kurssitoiminnasta Kurssitoiminnan lomakkeen täyttävät kaikki avustuksen saajat, jotka järjestävät avomuotoisia kursseja tai internaattikursseja. Näitä ovat esimerkiksi sopeutumisvalmennus-, ensitieto- ja kriisiauttamiskurssit. Kurssitoiminnalla ei tarkoiteta koulutus- eikä kerhotoimintaa. 1. Selvityksen antavan järjestön nimi ja yhteystiedot Täytä ajantasaiset yhteystiedot. Y-tunnuksella tarkoitetaan kauppa- ja säätiörekisterin myöntämää yritys- ja yhteisötunnusta. 2. RAY-avustuksella toteutetut kurssit Merkitse tiedot jokaisesta RAY-avustuksilla toteutetusta kurssista omalle rivilleen ja täydennä kysytyt tiedot. Jos samalle kohderyhmälle on järjestetty useita kursseja, täydennä lomake jokaisen kurssin osalta erikseen omalle rivilleen kronologisessa järjestyksessä. Kurssin kokonaiskustannuksilla tarkoitetaan kaikkia kurssista aiheutuneita kustannuksia (esimerkiksi majoitus, ruokailut, henkilöstö, materiaalit, muu ohjelma). 3. Henkilöstö Merkitse kurssitoimintaan osallistuneen henkilöstön edustajan tiedot omalle rivilleen. Jos kyseisen henkilön palkkaus on maksettu osittain jollakin muulla kuin RAY-avustuksella, tulee tämän osalta täydentää tieto rahoitusosuuden prosenttimäärästä ja muun/muiden rahoittajien nimi, esimerkiksi: RAY-rahoitus 80 prosenttia, Turun kaupungin myöntämä avustus 20 prosenttia. LOMAKE RAY 3757A Selvitys B-avustuksesta Tällä lomakkeella selvitetään vain ja ainoastaan asuntohankintoihin liittyvät B-avustukset. Muut B-avustukset selvitetään lomakkeella RAY Selvityksen antavan järjestön nimi ja yhteystiedot Täytä ajantasaiset yhteystiedot. Y-tunnuksella tarkoitetaan kauppa- ja säätiörekisterin myöntämää yritys- ja yhteisötunnusta. 2. Tiedot avustuksella toteutuneista hankinnoista Täydennä hankinnan tiedot ja kohteen käyttötarkoitus (esimerkiksi asunnon hankinta pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman asuntohankintoihin pääkaupunkiseudulla). Kohteen käyttötarkoituksen voit tarkistaa järjestölle lähetetystä avustuspäätöksestä.

14 Vuosiselvitysohje 14 (25) Täydennä kysymykset palvelutoimintaan liittyen. Palvelutoimintaan ei voi käyttää RAY-avustuksia. Jos avustetuissa tiloissa tapahtuva toiminta on annettu ulkopuolisten järjestettäväksi, tulee tästä antaa selvitys lomakkeella. 3. Asuntohankintojen tiedot Täydennä lomakkeessa kysytyt tiedot jokaisen kohteen osalta erikseen. Esimerkki: Huoneisto tyyppi Kp l Paikkakunt a Kauppa - hinta Varainsiirto vero+remontti - ym.kulut Asunnon käyttötarkoitus Hankinta - hinta, Avustus, Asunto-osake 45 m2 1 Helsinki vammaisasunto Asunto osake 60 m2 1 Vantaa nuorisoasunto jatkuu erillisellä liitteellä Yhteensä Myytyjen asuntojen tiedot Esimerkki: Huoneisto tyyppi Kpl Paikkakunta Hankinta hinta Avustus- % Avustetut kustannukset Myynti hinta Avustus, Asunto-osake 60 m2 1 kpl Kuopio % ,0 jatkuu erillisellä liitteellä Yhteensä RAY on rahoittanut avustuksen saajalle euron arvoisen kohteen, josta avustusosuus on ollut 70 prosenttia eli euroa. Avustuksen saaja on itse sijoittanut asunnon remonttiin jne euroa, jolloin asunnon hankintahinta on ollut euroa eli avustusprosentti on ollut / = 58,33 prosenttia.

15 Vuosiselvitysohje 15 (25) Myöhemmin asunnon myyntihinta on ollut euroa. Tämä luku kerrottuna 58,33 prosentilla ilmaisee todellisen avustusosuuden eli euroa. Jos avustuksen saaja hankkii uuden avustettavan kohteen, tulee avustuksen saajan esittää vähintään tämän summan edestä avustettavia kuluja. 5. Käytettävissä ollut avustus ja selvitysvuonna käytetty avustus Esimerkki: Selvitysvuonna maksettu avustus Edelliseltä vuodelta siirtynyt käyttämätön avustus, euroa Selvitysvuonna myydyt asunnot, avustusosuus Käytettävissä ollut avustus yhteensä, euroa Selvitysvuonna käytetty avustus, euroa= kohta 3 yhteensä Seuraavalle vuodelle siirtyvä, käyttämätön avustus, euroa Yllä oleva laskelma osoittaa euron siirtovelkaa RAY:lle. Avustuksen saajan tulee siis esittää seuraavana vuonna vähintään vastaavan summan edestä hyväksyttäviä kuluja RAY:lle. Jos edellä oleva esimerkkilaskelma osoittaisi negatiivista lukua, avustuksen saajalla olisi siirtosaaminen RAY:ltä, mikäli avustusta on vielä nostamatta selvitysvuoden osalta tai jos kohteen avustussuunnitelmassa on esitetty kohteelle avustusta tuleville vuosille. Avustuksen saajan tulee kirjata siirtyvä erä taseen siirtovelkoihin tai siirtosaamisiin. Jos siirtyviä avustuksia on useita, ne voidaan esittää taseen siirtoveloissa tai saamisissa yhtenä eränä, mutta siirtosaamisia ja velkoja ei saa netottaa keskenään. Jokainen siirtyvä erä tulee eritellä erikseen tilinpäätöksen liitetiedoissa tai tilinpäätöserittelyissä ja niiden tulee täsmätä RAY:lle esitettäviin selvityslomakkeisiin. LOMAKE RAY 3757 Selvitys B-avustuksesta Tällä lomakkeella selvitetään investointiavustukset, joita on selvitysvuoden aikana käytetty muihin kohteisiin kuin asuntohankintoihin. Esimerkiksi: avustuksen saajan toimitilat, ICTjärjestelmät, kone- ja kalustohankinnat, tukiasuntojen rakentaminen jne. Asuntohankintoja varten käytetään lomaketta RAY 3757A 1. Selvityksen antavan avustuksen saajan nimi ja yhteystiedot Täytä ajantasaiset yhteystiedot. Y-tunnuksella tarkoitetaan kauppa- ja säätiörekisterin myöntämää yritys- ja yhteisötunnusta.

16 Vuosiselvitysohje 16 (25) 2. Tiedot avustuksella toteutetuista hankkeista Täydennä hankkeen tiedot ja kuvaa hanketta ja kerro sen avustuspäätöksessä esitetty käyttötarkoitus (esimerkiksi toimitilahankinta, taloushallinnon tietojärjestelmä). Täydennä myös muut kysytyt tiedot. Täydennä kysymykset palvelutoimintaan liittyen. Jätä tyhjiksi kohdat, jotka eivät liity avustuskohteeseen. 3. Rakentamishankkeen toteutuneet kulut tilinpäätökseen perustuen, euroina Kirjaa tuloslaskelma- ja tasetilitaulukkoon selvitysvuodelta ja kolmelta edelliseltä vuodelta toteutuneet rakennuskustannukset (tarkoittaa myös muita investoinnin hankintakustannuksia, jos kyseessä ei ole rakennushankinta, vaan esimerkiksi tietojärjestelmäinvestointi) sekä korot, irtaimisto ja muut kulut. Jos jokin kuluryhmä puuttuu, jätä kohta tyhjäksi. 4. Käytettävissä ollut ja selvitysvuonna käytetty avustus Esimerkki: Selvitysvuonna maksettu avustus ,00 Edelliseltä vuodelta siirtynyt avustus ,00 Käytettävissä ollut avustus yhteensä ,00 Selvitysvuonna käytetty avustus ,00 Seuraavalle vuodelle siirtyvä avustus ,00 Yllä edellä oleva laskelma osoittaa ,00 euron siirtovelkaa RAY:lle. Avustuksen saajan tulee siis esittää seuravana vuonna vastaavan summan edestä hyväksyttäviä kuluja RAY:lle. Jos edellä oleva esimerkkilaskelma osoittaisi negatiivista lukua, avustuksen saajalla olisi siirtosaaminen RAY:ltä eli avustuksen saajan kulut olisivat syntyneet etupainotteisesti. Avustuksen saajalla olisi täten oikeus esittää kuluja hyväksyttäviksi seuraavana vuonna. Avustuksen saajan tulee kirjata siirtyvä erä taseen siirtovelkoihin tai siirtosaamisiin ja esittää siirtyvä erä myös taseen liitetiedoissa. Jos siirtyviä avustuksia on useita, ne voidaan esittää taseen siirtoveloissa tai saamisissa yhtenä eränä, mutta siirtosaamisia ja velkoja ei saa netottaa keskenään. Jokainen siirtyvä erä tulee eritellä erikseen tase-erittelyissä ja niiden tulee täsmätä RAY:lle esitettäviin selvityslomakkeisiin.

17 Vuosiselvitysohje 17 (25) LOMAKE RAY 3779 Selvitys lomatoiminnasta Kyseisen lomakkeen täyttävän avustuksen saajan ei tarvitse täyttää samasta avustuksesta erikseen RAY 3758 lomaketta. 1. Selvityksen antavan järjestön nimi ja yhteystiedot Täytä ajantasaiset yhteystiedot. Y-tunnuksella tarkoitetaan kauppa- ja säätiörekisterin myöntämää yritys- ja yhteisötunnusta. 2. Selvitys vuodelta Täydennä pyydetyt tiedot. 3. Selvitysvuonna käytettävissä olleet resurssit Katso ohjeet RAY 3758 "Selvitysvuonna käytettävissä olleet resurssit" Täytä taulukoihin pyydetyt tiedot lomalla olleista henkilöistä ja lomavuorokausista. 4. Selvitys lomatoiminnan laajuudesta Täytä selvitys lomatoiminnan laajuudestaan lomalla olleiden henkilön määrän ja lomavuorokausien määrän perusteella. 5. Selvitysvuoden aikana järjestyt lomahaut Täytä lomakkeeseen pyydetyt tiedot yleishakujen ja erityishakujen osalta. 6. Käytettävissä ollut ja selvitysvuonna käytetty avustus Esimerkki: Selvitysvuonna maksettu avustus ,00 Edelliseltä vuodelta siirtynyt avustus ,00 Käytettävissä ollut avustus yhteensä ,00 Selvitysvuonna käytetty avustus ,00 Seuraavalle vuodelle siirtyvä avustus ,00 Edellä oleva laskelma osoittaa ,00 euron siirtovelkaa RAY:lle. Toisin sanoen, avustuksen saajan tulee esittää seuravana vuonna vastaavan summan edestä hyväksyttäviä kuluja RAY:lle. Jos edellä oleva esimerkkilaskelma osoittaisi negatiivista lukua, avustuksen saajalla olisi siirtosaaminen RAY:ltä, eli avustuksen saajan kulut olisivat syntyneet etupainotteisesti. Avustuksen saajalla olisi täten oikeus esittää kuluja hyväksyttäviksi seuraavana vuonna.

18 Vuosiselvitysohje 18 (25) Avustuksen saajan tulee kirjata siirtyvä erä taseen siirtovelkoihin tai siirtosaamisiin ja esittää siirtyvä erä myös taseen liitetiedoissa. Jos siirtyviä avustuksia on useita, ne voidaan esittää taseen siirtoveloissa tai saamisissa yhtenä eränä, mutta siirtosaamisia ja velkoja ei saa netottaa keskenään. Jokainen siirtyvä erä tulee eritellä erikseen tase-erittelyissä ja niiden tulee täsmätä RAY:lle esitettäviin selvityslomakkeisiin. 7. Keskimääräinen lomatuki selvitysvuonna Täydennä pyydetyt tiedot. 8. Erittely avustetun lomatoiminnan rahoituksesta Täydennä pyydetyt tiedot. 9. Erittely lomatoiminnan kuluista. Täydennä pyydetyt tiedot. Täydennä lomatoiminnan järjestämisestä aiheutuneet kulut kohtaan 9 Erittely avustetun lomatoiminnan järjestämiskuluista. 10. Erittely avustetun lomatoiminnan järjestämiskuluista Kirjaa lomatoiminnan järjestämisestä aiheutuneet kulut (esimerkiksi: henkilöstökulut sivukuluineen, toimitilakulut, viestintä- ja tiedottamiskulut, tietotekniikkakulut jne.). 11. Lomavuorokausien hinnat ja niiden määräytymisperusteet järjestön ja konsernin omissa lomapaikoissa Konsernin omilla lomapaikoilla tarkoitetaan avustuksen saajan omistamia tai sen määräysvallassa olevia yhteisöjä. 12. Asiakkaiden maksamat omavastuuosuudet Täytä taulukoihin yleishakulomien ja erityishakulomien osalta tiedot omavastuuosuuksista. 13. Järjestettyjen lomien pituus ja jaksottaisuus Merkitse lomien keskimääräiset pituudet ja tieto siitä, jos lomia on jaksoittain (esim 5 vrk + 2 vrk). 14. Luettelo käytetyistä lomapaikoista Täytä taulukkoon jokaisen lomapaikan osalta omalle rivilleen lomapaikan nimi, osallistujien määrä, lomavuorokaudet ja kyseisen lomapaikan osuus avustetuista lomista.

19 Vuosiselvitysohje 19 (25) LOMAKE RAY 3755 Selvitys Ay-avustuksesta 1. Avustuksen saajan tiedot Täytä ajantasaiset yhteystiedot. Y-tunnuksella tarkoitetaan viranomaisten antamaa yritys- ja yhteisötunnusta, jonka saa rekisteröitymällä kauppa- ja säätiörekisteriin tai verohallinnon tiettyihin rekistereihin. Järjestönumero on RAY:n antama avustuksen saajan yksilöivä tunnus, joka käy ilmi avustuspäätöksestänne. 2. Selvitysvuonna Ay-avusteisesti käytettävissä olleet resurssit (henkilöstö, ostopalvelut jne.) Täytä taulukkoon Ay-avustuksella palkatun henkilöstön tiedot toimenkuvien mukaan. Jos henkilön palkkaa ei makseta 100 prosenttisesti Ay-avustuksesta, ilmoita mistä toiminnosta/rahoituslähteestä loppuosa maksetaan. Kirjaa myös Ay-avustuksella hankitut ulkopuolelta ostetut yli euron palvelut (esimerkiksi ulkoistettu kirjanpito, vuokrahenkilöstö, toimitilan kunnossapitopalvelut, asiantuntijapalvelut jne.) sekä erittele yli euron arvoiset tavarahankinnat. Taulukoiden täydentämisestä on esimerkkejä RAY lomakkeen ohjeiden kohdan kolme yhteydessä. Niitä voi hyödyntää soveltuvin osin myös tämän lomakkeen yhteydessä. Avustuksen saajan tulee ilmoittaa, jos se tehnyt niin sanottuja lähipiirihankintoja. Lähipiiri tarkoittaa hallituksen jäsenen, organisaation johtajan (toimitusjohtaja, toiminnanjohtaja, pääsihteeri jne.) tai muun johtoryhmään kuuluvan henkilön avio- tai avopuolisoa, sisaruksia sekä sisar- ja velipuolia sekä kaikkia hänen ja hänen puolisonsa etenevässä tai takenevassa polvessa olevia sukulaisia ja näiden puolisoita. Lähipiiri käsittää myös avustuksen saajan rinnakkaisorganisaatiot. Avustuksen saajan tulee ilmoittaa sille myönnetyt muut avustukset ja julkiset tuet (valtion, kunnan tai muun julkisyhteisön tai julkisoikeudellisen laitoksen tai säätiön antama taikka sen varoista maksettava avustus, laina, korkotuki, takaus, maksuhelpotus tai muu näihin rinnastettava taloudellinen etuus, taikka Euroopan yhteisöjen talousarviosta tai muista EU:n hallinnassa olevista varoista myönnetty avustus, laina tai muu rahoitus, takaus, maksuhelpotus tai muu taloudellinen etuus; ei kuitenkaan verojärjestelmän kautta annettava tuki) pois lukien RAY-avusteisille projekteille ja toiminnoille suoraan kohdistuvat tuet. Avustuksista ja tuista tulee kertoa myös mahdollinen avustusprosentti ja lyhyesti avustuksen/tuen käyttötarkoitus. Jos avustuspäätöksessä ei ole mainittu avustusprosenttia, tarkoittaa se käytännössä 100 prosenttia. 3. Perustelut avustuksen tarpeelle Perustele avustuksen tarve ja keskeisimmät erot toteutuneen toiminnan ja avustushakemuksen välillä. Raportoitu toiminnan ero voi perustua esimerkiksi henkilöstömuutoksiin, jonka seurauksena avustettu toiminta ei toteutunut tavoitellun laajuisena.

20 Vuosiselvitysohje 20 (25) 4. Käytettävissä ollut ja selvitysvuonna käytetty avustus Esimerkki: Selvitysvuonna maksettu avustus, Edelliseltä vuodelta siirtynyt avustus (siirtovelka +), 0 Samaan tarkoitukseen myönnetyt muut julkiset avustukset Yleisavustetun toiminnan kulut, Yhteensä, Yllä oleva laskelma osoittaa, että avustuksen saajalla on ollut euroa enemmän avustuskelpoisia kuluja kuin yleisavustusta. Yleisavustuksen alijäämä ei siirry seuraavalle vuodelle. Jos edellä oleva esimerkkilaskelma osoittaisi positiivista lukua, avustuksen saajalla olisi siirtovelka RAY:lle. Avustuksen saajan tulee kirjata siirtyvä erä taseen siirtovelkoihin sekä esittää siirtyvä erä myös tase-erittelyissä. Jos RAY-avustuksia on useita, ne voidaan esittää taseen siirtoveloissa tai saamisissa yhtenä eränä, mutta siirtosaamisia ja velkoja ei saa netottaa keskenään. Jokainen siirtyvä erä tulee eritellä erikseen tase-erittelyissä ja niiden tulee täsmätä RAY:lle esitettäviin selvityslomakkeisiin. 5. Palvelutuotanto Tässä kohdassa annetaan selvitys avustuksen saajan mahdollisesti harjoittamasta palvelutoiminnasta. Avustuksen saajan tulee lisäksi perustella millä keinoin se varmistaa yleisavustuksen kohdentumisen ainoastaan yleishyödylliseen toimintaan. Yleisavustusta ei saa käyttää palvelutoiminnan subventoimiseen tai sen alijäämän kattamiseen. Henkilöt, joiden palkka maksetaan yleisavustuksen kautta, eivät voi täten käyttää esimerkiksi työaikaansa palvelutoimintaan. Jos henkilön palkkakustannuksista katetaan yleisavustuksilla vain osa, työaikaa pitää voida seurata luotettavasti. Työajan seurannan järjestämisestä on esimerkki RAY 3758 lomakkeen ohjeiden yhteydessä. LOMAKE RAY 3758 Selvitys Ak/C-avustuksesta 1. Avustuksen saajan tiedot Täytä ajantasaiset yhteystiedot. Y-tunnuksella tarkoitetaan viranomaisten antamaa yritys- ja yhteisötunnusta, jonka saa rekisteröitymällä kauppa- ja säätiörekisteriin tai Verohallinnon tiettyihin rekistereihin. Järjestönumero on RAY:n antama avustuksen saajan yksilöivä tunnus, joka käy ilmi avustuspäätöksestänne. 2. Projektin/toiminnon tiedot Täydennä pyydetyt tiedot.

21 Vuosiselvitysohje 21 (25) 3. Selvitysvuonna Ak/C-avusteisesti käytettävissä olleet resurssit (henkilöstö, ostopalvelut jne.) Täytä taulukkoon Ak/C-avustuksella palkatun henkilöstön tiedot toimenkuvien mukaan. Jos henkilön palkkaa ei makseta 100 prosenttisesti Ak/C-avustuksesta, ilmoita mistä toiminnosta/rahoituslähteestä loppuosa maksetaan. Kirjaa kokoaikaiset ja osa-aikaiset työntekijät kuitenkin ilman tuntityöntekijöitä. Työntekijän bruttopalkalla tarkoitetaan verotettavaa kuukausiansiota eli rahapalkka + mahdolliset edut, kuten puhelin- tai autoetu. Lomarahoja ei tarvitse laskea mukaan kokonaisbruttopalkkaan/kk. Esimerkki: Helsingissä kotipaikkaansa pitävä sosiaali- ja terveysalan järjestö X, jolle on myönnetty RAY projekti C7. Järjestöllä on lisäksi säätiö Z rahoittama laaja viisivuotinen tutkimushanke, joka ei liity RAY:n projektiin. Järjestö omistaa lisäksi terveyspalveluita tuottavan A Oy:n koko osakekannan. Kaikilla RAY C7 -projektin työntekijöillä on tuntiperusteinen työajan seuranta excel-lomakkeella, jonka järjestö X:n toiminnanjohtaja hyväksyy kuukausittain. RAY C7-projektilla on seuraavat henkilöstöresurssit: projektipäällikkö tekee päätoimisesti töitä C7 projektille suunnittelija tekee töitä 25 % osuudella C7 projektille ja 75 % osuudella säätiön tutkimushankkeelle sosiaalityöntekijä on osittaisella opintovapaalla suorittamassa jatko-opintoja ja tekee töitä vain osa-aikaisesti (50 %) C7 projektille terveydenhuollon asiantuntija tekee töitä 50 % osuudella C7 projektille ja 50 % osuudella järjestön omistamalle A Oy:lle Esimerkki: Henkilöstö Toimenkuva Työntekijän kokonaisbruttopalkka, /kk Avustettavan projektin / toiminnan palkkakulujen osuus työntekijän kokonaisbruttopalkasta Toiminta, johon työsuoritteet kohdentuvat, jos palkka ei kokonaisuudessaan kohdistu avustettavan projektiin/toimintaan % Projektipäällikkö euroa % Suunnittelija % Säätiö Z:n tutkimushanke Sosiaalityöntekijä euroa % Terveydenhuollon asiantuntija euroa % Palvelutoiminta A Oy Avustuksen saajalla on velvollisuus huolehtia henkilöstönsä työajan asianmukaisesta seurannasta siten kuin voimassa oleva lainsäädäntö ja ohjeistus edellyttävät.

22 Vuosiselvitysohje 22 (25) Jaettujen työsuhteiden osalta (eli työntekijä tekee töitä myös muulle kuin RAY:n rahoittamalle projektille tai hankkeelle) avustuksen saajan tulee huolehtia tuntiperusteisesta työajan seurannasta, jotta RAY-hankkeille osoitetut palkkakustannukset pystytään varmentamaan. Tuntiperusteinen työajan seuranta voidaan toteuttaa eri tavoin, mutta sen tulee olla jatkuvaa ja tuntiperusteista. Työajanseurantatiedot tulee tallentaa luotettavasti ja tulee pyydettäessä esittää RAY:lle. Avustuksen saajan tulee ottaa huomioon, että tässä tapauksessa työaikalainsäädännössä määritelty yleinen viikkotyöajanseuranta ei ole riittävä seurantajärjestelmä RAY:n näkökulmasta. Aiemman esimerkin terveydenhuollon asiantuntijan työajan seuranta: Maanantai XX Tunnit Kustannuspaikka 8-9 tiimin viikkopalaveri ja toimistotöitä 1 Yhtiö A Oy 9-11 vastaanotto klinikalla 2 Yhtiö A Oy lounas ja projektin materiaalin kirjoitus 0,5 RAY C projektin materiaalin kirjoitus 1 RAY C projektipäällikön kanssa neuvottelu ja muistion kirjoitus 1 RAY C vertaistukiryhmän koordinointi 1 RAY C7 Yht. 7,5 Edellä oleva malli on vain esimerkki siitä, miten asian voi toteuttaa. Avustuksen saaja voi suunnitella itse sille parhaiten toimivimman raportointitavan ottaen huomioon aiemmin RAY:n esittämät minimivaatimukset. Kirjaa ja erittele myös Ak/C-avustuksella ulkopuolelta ostetut yli euron arvoiset palvelut (esimerkiksi ulkoistettu kirjanpito, toimitilan kunnossapitopalvelut, asiantuntijapalvelut, projektin arviointi jne.) sekä yli euron arvoiset tavarahankinnat. Molempien osalta tulee kirjata myös yhteensä summat. Isoissa ja laajoissa hankkeissa, joissa palveluntuottajia ja tavarahankintoja on runsaasti, voi loppuosan yhdistää esimerkiksi "muut sairaanhoitopiiriltä ostetut asiantuntijapalvelut euroa". Lisäksi on mahdollista yhdistää eri toimittajien tuottamia palveluita "ICT-palvelut, toimittajilta ZZZ Oy ja YYY Oy, euroa" tai yhdistää ostoja "toimistohuonekalut yhtiöltä AAA Oy euroa", jos erittely aiheuttaa huomattavia haasteita. Pyydettäessä palveluista ja hankinnoista tulee olla valmius toimittaa tarkka erittely RAY:lle. Avustuksen saajan tulee ilmoittaa, jos se on tehnyt niin sanottuja lähipiirihankintoja. Lähipiiri tarkoittaa hallituksen jäsenen, organisaation johtajan (toimitusjohtaja, toiminnanjohtaja, pääsihteeri jne) tai muun johtoryhmään kuuluvan (talouspäällikkö, järjestöpäällikkö, lakimies jne) henkilön avio- tai avopuolisoa, sisaruksia sekä sisar- ja velipuolia sekä kaikkia hänen ja hänen puolisonsa etenevässä tai takenevassa polvessa olevia sukulaisia ja näiden puolisoita. Lähipiiri käsittää myös avustuksen saajan rinnakkaisorganisaatiot.

23 Vuosiselvitysohje 23 (25) Avustuksen saajan tulee merkitä, onko hankkeen hankinnat kilpailutettu lain julkisista hankinnoista (348/2007) mukaisesti. Avustuksen saajan tulee noudattaa kyseistä lakia ja perehtyä siihen. Jos hankintalain mukaisia hankintoja ei ole tehty, merkitse "ei kynnysarvon ylittäviä hankintoja". Jos asiaan liittyy epäselvyyttä, ole yhteydessä RAY:n tarkastajaan. Jos avustuksen saaja on osoittanut hankkeelle yleiskuluja, tulee niiden jakoperuste ja määrä kirjata taulukkoon. Yleisavustusta (Ay) saavat avustuksen saajat eivät voi osoittaa Ak/Chankkeille yleiskuluja. Esimerkki: Avustuksen saaja ei saa yleisavustusta, mutta sille on myönnetty RAY projekti C12. Avustuksen saaja osoittaa hankkeelle talousarviossaan määritellyt hallinnon kustannukset seuraavin periaattein: palkanlaskentakuluja henkilöstömäärän mukaan kirjanpidon kuluja projektin kulutositteiden määrän mukaan kopiokuluja kopiokoneen laskurin mukaan ICT-kuluja projektin työntekijöiden matkapuhelinlaskuerittelyjen mukaan Avustuksen saajan tulee ilmoittaa sille myönnetyt muut avustukset ja julkiset tuet (valtion, kunnan tai muun julkisyhteisön tai julkisoikeudellisen laitoksen tai säätiön antama taikka sen varoista maksettava avustus, laina, korkotuki, takaus, maksuhelpotus tai muu näihin rinnastettava taloudellinen etuus, taikka Euroopan yhteisöjen talousarviosta tai muista EU:n hallinnassa olevista varoista myönnetty avustus, laina tai muu rahoitus, takaus, maksuhelpotus tai muu taloudellinen etuus; ei kuitenkaan verojärjestelmän kautta annettava tuki). Avustuksista ja tuista tulee kertoa myös mahdollinen avustusprosentti ja lyhyesti avustuksen/tuen käyttötarkoitus. Jos avustuspäätöksessä ei ole mainittu avustusprosenttia, tarkoittaa se käytännössä 100 prosenttia. 4. Perustelut avustuksen tarpeelle Perustele lyhyesti ja ytimekkäästi avustuksen tarve ja keskeisimmät erot toteutuneen toiminnan ja avustushakemuksen välillä. Raportoitu toiminnan ero voi perustua esimerkiksi henkilöstömuutoksiin, jonka seurauksena avustettu toiminta ei toteutunut tavoitellun laajuisena. Avustettu toiminta saattoi myös suunniteltua vähäisempää, koska esimerkiksi kohderyhmän edustajat eivät ilmoittautuneet avustuksen saajan järjestämille kursseille. 5. Käytettävissä ollut ja selvitysvuonna käytetty avustus Esimerkki: Selvitysvuonna maksettu avustus, Edelliseltä vuodelta siirtynyt avustus, (siirtovelka + / saaminen -) Erillistuotot,

Sisällys. Avustuksen saajan velvollisuus vuosiselvityksen toimittamiseen Rahaautomaattiyhdistykselle. Johdanto

Sisällys. Avustuksen saajan velvollisuus vuosiselvityksen toimittamiseen Rahaautomaattiyhdistykselle. Johdanto Ohje 1 (28) Sisällys Johdanto... 1 RAY3752 Selvitys toiminnasta ja tilinpäätöstiedoista... 5 RAY 3752A Selvitys avustuksen saajan yhtiömuotoisista rinnakkaisorganisaatioista... 10 RAY 3752B Selvitys avustuksen

Lisätiedot

Avustustoiminta. RAY:n tarkennetut

Avustustoiminta. RAY:n tarkennetut Avustustoiminta RAY:n tarkennetut varallisuuskriteerit 1 2 Taitto: Grafiksi/Pauliina Sjöholm Julkaisija: RAY RAY:n tarkennetut varallisuuskriteerit Lain Raha-automaattiavustuksista 1 luvun 4 :n mukaisesti

Lisätiedot

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Tilinpäätös Emoyhtiön tuloslaskelma Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Milj. Liite 1. 1. 31. 12. 2012 1. 1. 31. 12. 2011 Liikevaihto 1 12,5 8,9 Liiketoiminnan muut tuotot 2 4,6 3,6 Materiaalit ja palvelut 3

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta

Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2004 Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty kauppa- ja teollisuusministeriön esittelystä,

Lisätiedot

KIRJANPITOASETUKSEN 1:3 :N AATTEELLISEN YHTEISÖN JA SÄÄTIÖN TULOSLASKELMA JA TASE -KAAVAT

KIRJANPITOASETUKSEN 1:3 :N AATTEELLISEN YHTEISÖN JA SÄÄTIÖN TULOSLASKELMA JA TASE -KAAVAT KIRJANPITOASETUKSEN 1:3 :N AATTEELLISEN YHTEISÖN JA SÄÄTIÖN TULOSLASKELMA JA TASE -KAAVAT Aatteellisen yhteisön ja säätiön tuloslaskelma laaditaan seuraavan kaavan mukaan: Varsinainen toiminta a) Henkilöstökulut

Lisätiedot

SUOMEN SHAKKILIITTO RY TASEKIRJA

SUOMEN SHAKKILIITTO RY TASEKIRJA SUOMEN SHAKKILIITTO RY TASEKIRJA 1.1.2015 31.12.2015 SUOMEN SHAKKILIITTO RY Hiomotie 10 00380 Helsinki Kotipaikka Helsinki Y-tunnus 1106880-1 Tilinpäätös kaudelta 1.1.2015 31.12.2015 Tuloslaskelma 1 2

Lisätiedot

TASEKIRJA Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y.

TASEKIRJA Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y. 1 / 15 TASEKIRJA Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y. Y-tunnus: 01.01.2012-31.12.2012 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2022 asti 2 / 15 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2012-31.12.2012 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Varsinaisen toiminnan tuotto- / kulujäämä -1 951 104,22-1 758 750,67. Tuotot Jäsenmaksut 39 140,00 37 720,00. Kulut Varainhankinnan kulut 516,19 0,00

Varsinaisen toiminnan tuotto- / kulujäämä -1 951 104,22-1 758 750,67. Tuotot Jäsenmaksut 39 140,00 37 720,00. Kulut Varainhankinnan kulut 516,19 0,00 SUOMEN LUTERILAINEN EVANKELIUMIYHDISTYS RY TULOSLASKELMA Varsinainen toiminta 1.1.-31.12.2009 1.1.-31.12.2008 Testamentit 140 489,00 275 845,49 Srk:n talousarviomäärärahat 1 203 139,49 1 351 418,02 Vapaaehtoinen

Lisätiedot

Erikoistilanteita, jotka huomioidaan varallisuusharkinnassa, voivat olla esimerkiksi seuraavat:

Erikoistilanteita, jotka huomioidaan varallisuusharkinnassa, voivat olla esimerkiksi seuraavat: Varallisuuskriteerit Yleistä Tässä ohjeessa käytetään yleisesti termiä STEA-avustukset, joilla viitataan yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen

Lisätiedot

Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y. TASEKIRJA

Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y. TASEKIRJA TASEKIRJA Tilikausi: 01.01.2010-31.12.2010 Tämä tilinpäätös on allekirjoitettava ja säilytettävä paperilla 31.12.2020 asti. Laatija: Nurmi Susanna Sivu 2(11) Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2010-31.12.2010

Lisätiedot

VARSINAISEN TOIMINNAN KULUJÄÄMÄ -214 095,11-190 099,44

VARSINAISEN TOIMINNAN KULUJÄÄMÄ -214 095,11-190 099,44 Y-tunnus 0678820-6 2 TULOSLASKELMA Euroina Euroina VARSINAINEN TOIMINTA 1.1.2015-31.12.2015 1.1.2014-31.12.2014 1. Tuotot Työtoimintatuotot 60 408,58 55 222,39 Järjestötoimintatuotot 4 988,00 5 116,00

Lisätiedot

KANSAN SIVISTYSRAHASTO

KANSAN SIVISTYSRAHASTO Kansan Sivistysrahasto Siltasaarenkatu 6 00530 HELSINKI Y-tunnus 0213501-3 KANSAN SIVISTYSRAHASTO TILINPÄÄTÖS 31.10.2011 SISÄLLYSLUETTELO Tuloslaskelma 1 Tase 2 Tilinpäätöksen liitetiedot 3-5 Kirjanpitokirjat,

Lisätiedot

Yhdistys ry Asteri kirjanpito-ohjelman tulostusmalli

Yhdistys ry Asteri kirjanpito-ohjelman tulostusmalli TULOSLASKELMA Varsinainen toiminta Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Sijoitus- ja rahoitustoiminta Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset Tilikauden tulos

Lisätiedot

AVUSTETUN TOIMINNAN PERIAATTEITA JA KRITEEREJÄ. Varallisuuskriteerit

AVUSTETUN TOIMINNAN PERIAATTEITA JA KRITEEREJÄ. Varallisuuskriteerit AVUSTETUN TOIMINNAN PERIAATTEITA JA KRITEEREJÄ Varallisuuskriteerit RAY:n avustustoiminnan periaatteet - RAY:n tarkennetut varallisuuskriteerit Lain Raha-automaattiavustuksista 1 luvun 4 :n mukaisesti

Lisätiedot

Kullo Golf Oy TASEKIRJA

Kullo Golf Oy TASEKIRJA Kullo Golf Oy Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus 1761478-9 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1.2011-31.12.2011 Sisällysluettelo Tase 3 Tuloslaskelma 5 Rahoituslaskelma

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT

TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT KONSERNITILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISPERIAATTEET Konsernitilinpäätökseen on yhdistelty kaikki konserni- ja osakkuusyritykset. Konsernitilinpäätöstä laadittaessa

Lisätiedot

1 / 10. Iiden ry TILINPÄÄTÖS. Iiden ry. Y-tunnus: Tämä tilinpäätös on säilytettävä

1 / 10. Iiden ry TILINPÄÄTÖS. Iiden ry. Y-tunnus: Tämä tilinpäätös on säilytettävä 1 / 10 15505490 TILINPÄÄTÖS Iiden ry Ytunnus: 15505490 01.01.2017 31.12.2017 Tämä tilinpäätös on säilytettävä 31.12.2027 asti 2 / 10 15505490 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2017 31.12.2017 Sisällysluettelo

Lisätiedot

YH Asteri yhdistys YH14

YH Asteri yhdistys YH14 TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet Sijoitukset VAIHTUVAT VASTAAVAT Vaihto-omaisuus Pitkäaikaiset Myyntisaamiset pitkäaik. Muut pitkäaikaiset saamiset Lyhytaikaiset

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT

TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT KONSERNITILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISPERIAATTEET Konsernitilinpäätökseen on yhdistelty kaikki konserni- ja osakkuusyritykset. Konsernitilinpäätöstä laadittaessa

Lisätiedot

KONSERNITULOSLASKELMA

KONSERNITULOSLASKELMA KONSERNITULOSLASKELMA 1.1.-31.12.2017 1.1.-31.12.2016 LIIKEVAIHTO 5 099 772 4 390 372 Liiketoiminnan muut tuotot 132 300 101 588 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat Ostot tilikauden aikana

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2010 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 Liitteet: - Tase-erittelyt - Tilintarkastuskertomus

Lisätiedot

Demoyritys Oy TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011

Demoyritys Oy TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 Sivu1 (13) Demoyritys Oy Oikotie 8 00200 HELSINKI Y-tunnus: 0000000-0 Demoyritys Oy TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 . 2 Sisällysluettelo Sivu Hallituksen toimintakertomus 3 Tuloslaskelma 4 Tase (vastaavaa)

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2011 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 Liitteet: - Tase-erittelyt - Tilintarkastuskertomus

Lisätiedot

1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot

1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot 1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot 1.1 Tuloslaskelma, ulkoinen Toimintatuotot Myyntituotot Maksutuotot Tuet ja avustukset Muut toimintatuotot Valmistevarastojen muutos +/- Valmistus omaan käyttöön

Lisätiedot

16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA

16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA 16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA 01.01.2015-31.12.2015 FINEXTRA OY 2(11) SISÄLLYSLUETTELO Sivu Tuloslaskelma 3 Tase 4 Rahoituslaskelma 5 Tilinpäätöksen liitetiedot

Lisätiedot

TULOSLASKELMA VARSINAIS- SUOMEN ALUEPELASTUSLAITOS 2009

TULOSLASKELMA VARSINAIS- SUOMEN ALUEPELASTUSLAITOS 2009 TULOSLASKELMA VARSINAIS- SUOMEN ALUEPELASTUSLAITOS 2009 Liikevaihto 33 202 242,72 Valmiiden ja keskeneräisten tuotteiden varastojen lisäys (+) tai vähennys (-) Valmistus omaan käyttöön (+) Liiketoiminnan

Lisätiedot

KULULAJIPOHJAISEN TULOSLASKELMAN KAAVA LIITE 1 (Yritystutkimus ry 2011, 12-13)

KULULAJIPOHJAISEN TULOSLASKELMAN KAAVA LIITE 1 (Yritystutkimus ry 2011, 12-13) KULULAJIPOHJAISEN TULOSLASKELMAN KAAVA LIITE 1 (Yritystutkimus ry 2011, 12-13) Valmiiden ja keskeneräisten tuotteiden varastojen lisäys (+) tai vähennys (-) Valmistus omaan käyttöön (+) Liiketoiminnan

Lisätiedot

Konsernituloslaskelma

Konsernituloslaskelma Konsernituloslaskelma ei laadittu 1.1.2017-31.12.2017 1.1.2016-31.12.2016 LIIKEVAIHTO 26 416 878,43 Liiketoiminnan muut tuotot 1 468 655,80 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat Ostot tilikauden

Lisätiedot

U1 - Urheiluseura (yhdistyksen kaava) - Asterin malli

U1 - Urheiluseura (yhdistyksen kaava) - Asterin malli TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Sijoitus- ja rahoitustoiminta Yleisavustukset TILIKAUDEN TULOS Tilinpäätössiirrot Poistoeron muutos Veroperust. varausten

Lisätiedot

Yhdistys - Asteri mallitilikartta (yh11)

Yhdistys - Asteri mallitilikartta (yh11) TULOSLASKELMA Varsinainen toiminta Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Sijoitus- ja rahoitustoiminta Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset Tilikauden tulos

Lisätiedot

Gumböle Golf Oy TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010. PL 111 02771 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 1637407-4

Gumböle Golf Oy TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010. PL 111 02771 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 1637407-4 Gumböle Golf Oy PL 111 02771 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 1637407-4 TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2020 asti Tilinpäätöksen laatija: Gumböle Golf ry 1 TILINPÄÄTÖS

Lisätiedot

Yhdistys - Asteri mallitilikartta (Yh13)

Yhdistys - Asteri mallitilikartta (Yh13) TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet 1000 Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet 1100 Maa- ja vesialueet 1110 Rakennukset ja rakennelmat 1120 Koneet ja kalusto Sijoitukset 1200

Lisätiedot

Mitä tilinpäätös kertoo?

Mitä tilinpäätös kertoo? Kati Leppälä 2018 Mitä tilinpäätös kertoo? Tilinpäätös on yrityksestäsi tilikaudelta eli vuosittain tehtävä laskelma, josta selviää yrityksesi tulos ja varallisuus. Tilinpäätös on osa yrityksen valvontajärjestelmää

Lisätiedot

PMA:n peruskaavat tuloslaskelmalle ja taseelle

PMA:n peruskaavat tuloslaskelmalle ja taseelle PMA:n peruskaavat tuloslaskelmalle ja taseelle PIENYRITYKSEN KULULAJIKOHTAINEN TULOSLASKELMA 1. LIIKEVAIHTO 2. Valmiiden ja keskeneräisten tuotteiden varastojen muutos 3. Valmistus omaan käyttöön 4. Liiketoiminnan

Lisätiedot

SUOMEN METSÄTIETEELLINEN SEURA TASEKIRJA

SUOMEN METSÄTIETEELLINEN SEURA TASEKIRJA SUOMEN METSÄTIETEELLINEN SEURA TASEKIRJA 01.01.2015-31.12.2015 SUOMEN METSÄTIETEELLINEN SEURA Kotipaikka Helsinki Y -tunnus 0202223-8 Tasekirja tilikaudelta 01.01.2015-31.12.2015 Sisällysluettelo: Tilinpäätös

Lisätiedot

Konsernituloslaskelma

Konsernituloslaskelma Konsernituloslaskelma 1.1.2018-31.12.2018 1.1.2017-31.12.2017 LIIKEVAIHTO 28 729 986,76 26 416 878,43 Valmistus omaan käyttöön 6 810,90 Liiketoiminnan muut tuotot 1 500 810,15 1 468 655,80 Materiaalit

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1/6 LIIKENNELIIKELAITOS

HELSINGIN KAUPUNKI 1/6 LIIKENNELIIKELAITOS HELSINGIN KAUPUNKI 1/6 TULOSLASKELMA 1.1.-31.12.2018 1.1.-31.12.2017 LIIKEVAIHTO Tuki kaupungilta 15 232 079,52 18 934 845,99 Liikennöintikorvaukset 96 887 065,70 91 199 717,21 Infrakorvaukset 76 680 586,12

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS Suomen Muinaismuistoyhdistys ry

TILINPÄÄTÖS Suomen Muinaismuistoyhdistys ry 1 / 11 TILINPÄÄTÖS Y-tunnus: 01.01.2018-31.12.2018 Tämä tilinpäätös on säilytettävä 31.12.2028 asti 2 / 11 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2018-31.12.2018 Sisällysluettelo Toimintakertomus tilikaudelta

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT

TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT KONSERNITILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISPERIAATTEET Konsernitilinpäätökseen on yhdistelty kaikki konserni- ja osakkuusyritykset. Konsernitilinpäätöstä laadittaessa

Lisätiedot

KIINTEISTÖN TULOSLASKELMA

KIINTEISTÖN TULOSLASKELMA KIINTEISTÖN TULOSLASKELMA Tilikausi Edellinen tilikausi Kiinteistön tuotot Vastikkeet Hoitovastikkeet 0,00 0,00 Hankeosuussuoritukset 0,00 0,00 Kulutusperusteiset vastikkeet 0,00 0,00 Erityisvastikkeet

Lisätiedot

TULOSLASKELMA

TULOSLASKELMA TULOSLASKELMA 1000 1.1.-31.12.2017 1.1.-31.12.2016 LIIKEVAIHTO Tuki kaupungilta 18 935 12 470 Liikennöintikorvaukset 91 200 81 885 Infrakorvaukset 67 110 65 482 Muut myyntitulot 3 392 656 180 637 160 493

Lisätiedot

Kynnys r.y., Tilinpäätös Kynnys r.y.

Kynnys r.y., Tilinpäätös Kynnys r.y. Kynnys r.y. Tilinpäätös ajalta 1.1. - 31.12.2017 1 KYNNYS R.Y. Siltasaarenkatu 4, 5.krs 00530 Helsinki Kotipaikka Helsinki Y-tunnus 0460097-8 Sisällys Sivu Tuloslaskelma 3 Tase 4 Liitetiedot 6 Tilinpäätöksen

Lisätiedot

Kullo Golf Oy TASEKIRJA

Kullo Golf Oy TASEKIRJA Kullo Golf Oy Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ TASEKIRJA 1.1.2015-31.12.2015 Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus 1761478-9 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1.2015-31.12.2015 Sisällysluettelo Tase 3 Tuloslaskelma 5 Rahoituslaskelma

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖKSEN 31.12.2015 LIITETIEDOT

TILINPÄÄTÖKSEN 31.12.2015 LIITETIEDOT TILINPÄÄTÖKSEN 31.12.2015 LIITETIEDOT TILINPÄÄTÖKSEN LAADINTAPERIAATTEET KONSERNITILINPÄÄTÖS Hartela-konsernin emoyhtiö on Hartela-yhtiöt Oy, jonka kotipaikka on Helsinki. tilinpäätöksen jäljennökset ovat

Lisätiedot

Metsänhoitoyhdistys TASE VASTAAVAA. Pysyvät vastaavat Aineettomat hyödykkeet Aineettomat oikeudet Muut pitkävaikutteiset menot

Metsänhoitoyhdistys TASE VASTAAVAA. Pysyvät vastaavat Aineettomat hyödykkeet Aineettomat oikeudet Muut pitkävaikutteiset menot TASE VASTAAVAA Pysyvät vastaavat Aineettomat hyödykkeet Aineettomat oikeudet Muut pitkävaikutteiset menot Ennakkomaksut Aineelliset hyödykkeet Maa- ja vesialueet Rakennukset ja rakennelmat Koneet ja kalusto

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2009 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2009

Lisätiedot

YLEISAVUSTUKSEN TOIMINTASELOSTELOMAKKEEN (RAY3706) TÄYTTÖOHJE

YLEISAVUSTUKSEN TOIMINTASELOSTELOMAKKEEN (RAY3706) TÄYTTÖOHJE OHJE 1 (7) YLEISAVUSTUKSEN TOIMINTASELOSTELOMAKKEEN (RAY3706) TÄYTTÖOHJE Yleistä... 1 1 Tiedot hakijasta ja haettavasta avustuksesta... 1 2 Haettava avustus... 2 3 Avustusstrategia... 2 4 Toiminnan tarkoitus,

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön määräys

Valtiovarainministeriön määräys VALTIOVARAINMINISTERIÖ Helsinki 19.1.2016 TM 1603 VM/23/00.00.00/2016 Valtiovarainministeriön määräys kirjanpitoyksikön tilinpäätöksen kaavoista ja liitteenä ilmoitettavista tiedoista Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2008 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2008

Lisätiedot

T A S E K I R JA

T A S E K I R JA Y-tunnus 0928095-0 T A S E K I R JA 31.12.2013 TILIKAUSI 01.01.2013 31.12.2013 Y-tunnus 0928095-0 SISÄLTÖ: VUOSIKERTOMUS 1. 4. TULOSLASKELMA 5. TASE 6. 7. LIITETIEDOT 8. 9. LUETTELO KÄYTETYISTÄ KIRJANPITOKIRJOISTA

Lisätiedot

TASEKIRJA Tietojärjestelmien tarkastus- ja valvonta ry

TASEKIRJA Tietojärjestelmien tarkastus- ja valvonta ry 1 / 11 TASEKIRJA Tietojärjestelmien tarkastus- ja valvonta ry Y-tunnus: 01.05.2013-30.04.2014 Tämä tasekirja on säilytettävä 30.4.2024 asti 2 / 11 Tilinpäätös tilikaudelta 01.05.2013-30.04.2014 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Nro RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) PL 159, 00101 Helsinki Dnro 9/400/94

Nro RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) PL 159, 00101 Helsinki Dnro 9/400/94 RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) LIITE I TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT Vakuusrahaston tuloslaskelma laaditaan seuraavan kaavan mukaisesti: TULOSLASKELMA 1.1.19xx - 31.12.19xx Varsinainen

Lisätiedot

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös MAANOMISTAJAIN LIITTO - T A S E K I R J A Tilinpäätös 1.1-31.12.2015 Toimintakertomus Tuloslaskelma Tase Liitetiedot Kirjanpitokirjat Allekirjoitukset MAANOMISTAJAIN LIITTO - : y-tunnus 0201663-9 Tuloslaskelma

Lisätiedot

TASEKIRJA 31.12.2008. FarmiPeli Oy TILINPÄÄTÖS Y-tunnus 2148374-2 27.9.2007 31.12.2008

TASEKIRJA 31.12.2008. FarmiPeli Oy TILINPÄÄTÖS Y-tunnus 2148374-2 27.9.2007 31.12.2008 TASEKIRJA 31.12.2008 Sisällys sivu Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Liitetiedot 4-5 Luettelo käytetyistä kirjanpitokirjoista 5 Tositelajit ja säilyttämistapa 5 Tilinpäätöksen allekirjoitus 6 Tilikartta 7 Tasekirja

Lisätiedot

Urheiluseura ry - kaava 3 - Asteri kirjanpidon tulostusmalli

Urheiluseura ry - kaava 3 - Asteri kirjanpidon tulostusmalli TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Koulutuksen tuotot Valmennuksen tuotot Kilpailutuotot Nuorison tuotot Tiedotuksen tulot Julkaisujen tuotot Kansainväliset tuotot Hallinnon tuotot Muut vars. toim. tuotot

Lisätiedot

TASEKIRJA. Kiinteistö Oy Finnoonportti. Kiinteistö Oy Finnoonportti 1 / 11 2611697-6. Y-tunnus: 2611697-6 01.01.2015-31.12.2015

TASEKIRJA. Kiinteistö Oy Finnoonportti. Kiinteistö Oy Finnoonportti 1 / 11 2611697-6. Y-tunnus: 2611697-6 01.01.2015-31.12.2015 1 / 11 TASEKIRJA Kiinteistö Oy Finnoonportti Y-tunnus: 01.01.2015-31.12.2015 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2025 asti 2 / 11 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2015-31.12.2015 Sisällysluettelo Tase...

Lisätiedot

Kuvasto ry:n avoimuusraportti

Kuvasto ry:n avoimuusraportti :n avoimuusraportti 2017 Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki p. 09 272 4022 kuvasto@kuvasto.fi www.kuvasto.fi y-tunnus: 06909952 2017 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Urheiluseura - Asteri mallitilikartta (u111)

Urheiluseura - Asteri mallitilikartta (u111) TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Kulut Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Kulut Sijoitus- ja rahoitustoiminta Kulut Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Oppitunnin sisältö Tuloslaskelma Mikä on tuloslaskelma?

Lisätiedot

Talousarvio ja tilinpäätös Janne Santala 6.11.2007

Talousarvio ja tilinpäätös Janne Santala 6.11.2007 Yhdistyskoulutus Talousarvio ja tilinpäätös Janne Santala 6.11.2007 Talousarvio = suunnitelma yhdistyksen tilikauden varojen hankinnasta ja käytöstä Yhdistyksen kokous hyväksyy talousarvion. Säännöt määräävät

Lisätiedot

Urheiluseura - Asteri Kirjanpidon mallitilipuitteisto

Urheiluseura - Asteri Kirjanpidon mallitilipuitteisto TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Kulut Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Kulut Sijoitus- ja rahoitustoiminta Kulut Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset

Lisätiedot

Yhdistys YH TULOSLASKELMA. Varsinainen toiminta Tuotot. Kulut. Tuotto-/Kulujäämä. Varainhankinta 0,00 0,00 0,00 0,00

Yhdistys YH TULOSLASKELMA. Varsinainen toiminta Tuotot. Kulut. Tuotto-/Kulujäämä. Varainhankinta 0,00 0,00 0,00 0,00 TULOSLASKELMA Varsinainen toiminta Kulut Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Tuotto-/Kulujäämä Varainhankinta Kulut Tuotto-/Kulujäämä Sijoitus- ja rahoitustoiminta Kulut Tuotto-/Kulujäämä Yleisavustukset

Lisätiedot

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös 31.12.2012

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös 31.12.2012 MAANOMISTAJAIN LIITTO - T A S E K I R J A Tilinpäätös 31.12.2012 Toimintakertomus Tuloslaskelma Tase Liitetiedot Kirjanpitokirjat Allekirjoitukset MAANOMISTAJAIN LIITTO - : y-tunnus 0201663-9 Tuloslaskelma

Lisätiedot

Urheiluseura U TULOSLASKELMA. VARSINAINEN TOIMINTA Tuotot. Kulut. TUOTTO-/KULUJÄÄMÄ Varainhankinta 0,00 0,00 0,00 0,00

Urheiluseura U TULOSLASKELMA. VARSINAINEN TOIMINTA Tuotot. Kulut. TUOTTO-/KULUJÄÄMÄ Varainhankinta 0,00 0,00 0,00 0,00 TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Sijoitus- ja rahoitustoiminta Yleisavustukset TILIKAUDEN TULOS Tilinpäätössiirrot Poistoeron muutos Veroperust. varausten

Lisätiedot

Suomen Pesäpalloliitto PPL ry

Suomen Pesäpalloliitto PPL ry Suomen Pesäpalloliitto PPL ry Tilinpäätös ajalta 1.1. - 31.12.2017 Arkistoviite: 2017-001 1 SUOMEN PESÄPALLOLIITTO PPL RY Robert Huberin tie 2 01510 VANTAA Kotipaikka Helsinki Y-tunnus 0202255-3 Sisällys

Lisätiedot

Urheiluseura - Asteri mallitilikartta (U113)

Urheiluseura - Asteri mallitilikartta (U113) TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet 1000 Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet 1100 Maa- ja vesialueet 1110 Rakennukset ja rakennelmat 1120 Koneet ja kalusto Sijoitukset 1200

Lisätiedot

KIRJANPITO 22C00100. Luento 2b: Menojen jaksottaminen: Vaihtuvat vastaavat; varaston muutos ja varaston arvostaminen

KIRJANPITO 22C00100. Luento 2b: Menojen jaksottaminen: Vaihtuvat vastaavat; varaston muutos ja varaston arvostaminen KIRJANPITO 22C00100 Luento 2b: Menojen jaksottaminen: Vaihtuvat vastaavat; varaston muutos ja varaston arvostaminen MENOJEN JAKSOTTAMINEN Kuinka menot jaksotetaan kuluiksi eri tilikausille? Meno jaksotetaan

Lisätiedot

NIVOS ENERGIA OY. Tilinpäätös

NIVOS ENERGIA OY. Tilinpäätös NIVOS ENERGIA OY Tilinpäätös 1.1.2017-31.12.2017 Sepäntie 3 Mäntsälä Sisältö Tuloslaskelma Tase Liitetiedot Allekirjoitukset Tilinpäätösmerkintä sivu 1 2 4 7 7 1 TULOSLASKELMA 1.1.2017 31.12.2017 1.1.2016

Lisätiedot

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös 31.12.2013

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös 31.12.2013 MAANOMISTAJAIN LIITTO - T A S E K I R J A Tilinpäätös 31.12.2013 Toimintakertomus Tuloslaskelma Tase Liitetiedot Kirjanpitokirjat Allekirjoitukset MAANOMISTAJAIN LIITTO - : y-tunnus 0201663-9 Tuloslaskelma

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMI TILINPÄÄTÖS 2013

LAPPEENRANNAN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMI TILINPÄÄTÖS 2013 TILINPÄÄTÖS 2013 TULOSLASKELMA 2013 2012 Liikevaihto 3 960 771 3 660 966 Valmistus omaan käyttöön 1 111 378 147 160 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat -104 230-104 683 Palvelujen ostot

Lisätiedot

NIVOS ENERGIA OY. Tilinpäätös

NIVOS ENERGIA OY. Tilinpäätös NIVOS ENERGIA OY Tilinpäätös 1.1.2018-31.12.2018 Sepäntie 3 Mäntsälä Sisältö Tuloslaskelma Tase Liitetiedot Allekirjoitukset Tilinpäätösmerkintä sivu 1 2-3 4-6 7 7 1 TULOSLASKELMA 1 000 eur 1.1.2018 31.12.2018

Lisätiedot

Emoyhtiön. Liiketoiminnan muut tuotot muodostuu tilikaudella 2012 tutkimushankkeisiin saaduista avustuksista.

Emoyhtiön. Liiketoiminnan muut tuotot muodostuu tilikaudella 2012 tutkimushankkeisiin saaduista avustuksista. Emoyhtiön LIITETIEDOT Tuloslaskelmaa koskevat liitetiedot: 1.1. 31.12.2013 1.1. 31.12.2012 1) Liikevaihto Vuokrat 136 700 145,50 132 775 734,25 Käyttökorvaukset 205 697,92 128 612,96 Muut kiinteistön tuotot

Lisätiedot

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös MAANOMISTAJAIN LIITTO - T A S E K I R J A Tilinpäätös 1.1-31.12.2017 Toimintakertomus Tuloslaskelma Tase Liitetiedot Kirjanpitokirjat Allekirjoitukset MAANOMISTAJAIN LIITTO - : y-tunnus 0201663-9 Tuloslaskelma

Lisätiedot

1 000 euroa TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO/-TAPPIO

1 000 euroa TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO/-TAPPIO Emoyhtiön tilinpäätöksen 1 1 000 euroa 1.1. 31.12.2007 1.1. 31.12.2006 1 TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO/-TAPPIO Liikevaihto toimialoittain Päällystys- ja kiviainesryhmä 301 560

Lisätiedot

Suomen Asiakastieto Oy 20.05.2007 09:36

Suomen Asiakastieto Oy 20.05.2007 09:36 Tulosta Suomen Asiakastieto Oy 20.05.2007 09:36 Yrityksen Talousraportti Suomen Asiakastieto Oy Työpajankatu 10 00580 Helsinki Y-tunnus 01110279 Kaupparekisterinumero 161689 Kotipaikka Helsinki Rekisteröity

Lisätiedot

Aineettomiin hyödykkeisiin sisältyvät atk-ohjelmat on aktivoitu välittömään hankintamenoon ja niistä on tehty suunnitelman mukaiset poistot.

Aineettomiin hyödykkeisiin sisältyvät atk-ohjelmat on aktivoitu välittömään hankintamenoon ja niistä on tehty suunnitelman mukaiset poistot. Suomen Keskusta rp VÄLITILINTILINPÄÄTÖKSEN 1.1.-30.6.2010 LIITETIEDOT TILINPÄÄTÖKSEN LAADINTAPERIAATTEET Välitinpäätös on tilintarkastamaton. Välitilinpäätöstietojen vertailukelpoisuus Välitilinpäätös

Lisätiedot

Yhdistys - ALV - Asteri mallitilikartta (yb11)

Yhdistys - ALV - Asteri mallitilikartta (yb11) TULOSLASKELMA Varsinainen toiminta Kulut Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Kulut Sijoitus- ja rahoitustoiminta Kulut Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset

Lisätiedot

TASEKIRJA 31.12.2015. MÄNTSÄLÄN SÄHKÖ OY Sepäntie 3 04600 Mäntsälä Y-tunnus 0773810-4

TASEKIRJA 31.12.2015. MÄNTSÄLÄN SÄHKÖ OY Sepäntie 3 04600 Mäntsälä Y-tunnus 0773810-4 MÄNTSÄLÄN SÄHKÖ OY Sepäntie 3 04600 Mäntsälä TASEKIRJA 31.12.2015 SISÄLLYSLUETTELO Tuloslaskelma Tase Rahoituslaskelma Tilinpäätöksen laadintaperiaatteet Tuloslaskelman liitetiedot Taseen liitetiedot Muut

Lisätiedot

Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot (FAS)

Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot (FAS) 1 1 000 euroa 1.1. - 31.12.2006 1.1. - 31.12.2005 1 TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO Liikevaihto toimialoittain Päällystys- ja kiviainesryhmä 266 897 260 025 Rakennusmateriaaliryhmä

Lisätiedot

Käyttöomaisuuden määrittely

Käyttöomaisuuden määrittely 1 (5) 8.70 IISALMEN KAUPUNGIN POISTOSUUNNITELMA 1.1.1997 LUKIEN Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 11.11.1996 134, tarkastettu kaupunginvaltuuston päätöksellä 25.3.2002 23 ja kaupunginvaltuuston päätöksellä

Lisätiedot

Urheiluseura - kaava 3 - Asteri mallitilikartta (u311)

Urheiluseura - kaava 3 - Asteri mallitilikartta (u311) TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Tuotot Koulutuksen tuotot Valmennuksen tuotot Kilpailutuotot Nuorison tuotot Tiedotuksen tulot Julkaisujen tuotot Kansainväliset tuotot Hallinnon tuotot Muut vars. toim.

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS SUOMEN BRIDGELIITTO - FINLANDS BRIDGEFÖRBUND R.Y. Y-tunnus

TILINPÄÄTÖS SUOMEN BRIDGELIITTO - FINLANDS BRIDGEFÖRBUND R.Y. Y-tunnus SUOMEN BRIDGELIITTO - FINLANDS BRIDGEFÖRBUND R.Y. Y-tunnus 0224257-2 TILINPÄÄTÖS 1.1.2015-31.12.2015 sivu Tuloslaskelma 1 Tase 2 Liitetiedot 3 Luettelo kirjanpitokirjoista ja tositteista 4 Tilinpäätöksen

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMI TILINPÄÄTÖS 2016

LAPPEENRANNAN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMI TILINPÄÄTÖS 2016 TILINPÄÄTÖS 2016 TULOSLASKELMA 2016 2015 Liikevaihto 2 994 437 3 576 109 Valmistus omaan käyttöön 0 140 276 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat -56 436-115 284 Palvelujen ostot -344 363-400

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMI TILINPÄÄTÖS 2015

LAPPEENRANNAN SEUDUN YMPÄRISTÖTOIMI TILINPÄÄTÖS 2015 TILINPÄÄTÖS 2015 TULOSLASKELMA 2015 2014 Liikevaihto 3 576 109 3 741 821 Valmistus omaan käyttöön 140 276 961 779 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat -115 284-96 375 Palvelujen ostot

Lisätiedot

Yhdistys - ALV - Asteri mallitilikartta (Yb13)

Yhdistys - ALV - Asteri mallitilikartta (Yb13) TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet 1000 aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet 1100 maa- ja vesialueet 1110 rakennukset ja rakennelmat 1120 koneet ja kal. kauden alussa 1121

Lisätiedot

SUOMEN SHAKKILIITTO RY TASEKIRJA 1.1.2014-31.12.2014

SUOMEN SHAKKILIITTO RY TASEKIRJA 1.1.2014-31.12.2014 SUOMEN SHAKKILIITTO RY TASEKIRJA 1.1.2014-31.12.2014 SUOMEN SHAKKILIITTO RY Hiomotie 10 00380 Helsinki Kotipaikka Helsinki Y-tunnus 1106880-1 Tilinpäätös kaudelta 1.1.2014-31.12.2014 Tuloslaskelma 1-2

Lisätiedot

Pohjanmaan Partiolaiset ry

Pohjanmaan Partiolaiset ry TASEKIRJA 1.1. - 31.12.2015 Säilytettävä vähintään 31.12.2025 asti. Osoite: Hallituskatu 35 A 5 90100 Oulu Kotipaikka Oulu Y-tunnus 2169301-0 TASEKIRJA 31.12.2015 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1. - 31.12.2015

Lisätiedot

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta TULOSLASKELMA JA SEN TUNNUSLUVUT 2018 2017 2016 2015 2014 1 000 1 000 1 000 1 000 1 000 Toimintatuotot 8 062 8 451 7 781 7 800 7 318 Valmistus omaan käyttöön 60 56 47 67 96 Toimintakulut -53 586-51 555-51

Lisätiedot

Valmennuksen tuotot. Kansainväliset tuotot. Känsainväliset kulut. Liiketoiminnan tuotot Muut varainhank. tuotot Liiketoiminnan kulut

Valmennuksen tuotot. Kansainväliset tuotot. Känsainväliset kulut. Liiketoiminnan tuotot Muut varainhank. tuotot Liiketoiminnan kulut TULOSLASKELMA VARSINAINEN TOIMINTA Tuotot Koulutuksen tuotot Valmennuksen tuotot Kilpailutuotot Nuorison tuotot Tiedotuksen tulot Julkaisujen tuotot Kansainväliset tuotot Hallinnon tuotot Muut vars. toim.

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2007 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2007

Lisätiedot

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös 1.1.2018-31.12.2018 Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Rahoituslaskelma 4 Tilinpäätöksen liitetiedot 5-8 Allekirjoitukset 9 1 Tuloslaskelma Liitetieto 1.1.-31.12.2018 1.1.-31.12.2017 (EUR) Liikevaihto

Lisätiedot

YB Yhdistys ALV AB14.WTR

YB Yhdistys ALV AB14.WTR TASE Vastaavaa PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet Sijoitukset VAIHTUVAT VASTAAVAT Vaihto-omaisuus Pitkäaikaiset Myyntisaamiset pitkäaik. Muut pitkäaikaiset saamiset Lyhytaikaiset

Lisätiedot

Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät. 12.11.2013 Esittäjän nimi 1

Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät. 12.11.2013 Esittäjän nimi 1 Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät 12.11.2013 Esittäjän nimi 1 ESIMERKKI APTEEKIN TULOSLASKELMASTA APTEEKIN TULOSLASKELMA Liikevaihto 3 512 895 Kelan ostokertapalkkiot 34 563 Muut tuotot 27 156

Lisätiedot

EMOYHTIÖN TILINPÄÄTÖKSEN LIITETIEDOT, FAS 1 000 EUR

EMOYHTIÖN TILINPÄÄTÖKSEN LIITETIEDOT, FAS 1 000 EUR n tilinpäätös, FAS 1. Liikevaihto markkina-alueittain Asiakkaiden mukaan Suomi 6 693 9 897 Muut EU-maat 18 241 20 948 USA 194 9 800 Muut maat 8 386 10 290 Yhteensä 33 515 50 935 Liiketoiminnan muut tuotot

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy T A S E K I R J A 31.12.2014

Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy T A S E K I R J A 31.12.2014 Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy T A S E K I R J A 31.12.2014 Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy Y-tunnus: 0582075-3 Kotipaikka: Joensuu Säilytä 31.12.2024 asti Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus

Lisätiedot

KIRJANPITO 22C00100. Menojen jaksottaminen: Pysyvät vastaavat; poistot

KIRJANPITO 22C00100. Menojen jaksottaminen: Pysyvät vastaavat; poistot KIRJANPITO 22C00100 Luento 3: Menojen jaksottaminen: Pysyvät vastaavat; poistot Luento 3 Pysyvät vastaavat: Esittäminen Jaksottaminen Poistosuunnitelma Pysyvien vastaavien myynti 2 PYSYVÄT VASTAAVAT Pysyvät

Lisätiedot

Amnesty International Suomen osasto ry. y-tunnus TILINPÄÄTÖS

Amnesty International Suomen osasto ry. y-tunnus TILINPÄÄTÖS Amnesty International Suomen osasto ry y-tunnus 0224270-8 TILINPÄÄTÖS 1.1.2017-31.12.2017 Amnesty International Suomen osasto ry Hietaniemenkatu 7 A 00100 Helsinki Kotipaikka: Helsinki Y-tunnus: 0224270-8

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen tilinpäätös 2014

Vesihuoltolaitoksen tilinpäätös 2014 5. Eriytetyt tilinpäätökset 5.1. Laskennallisesti eriytetyn vesihuoltolaitoksen tilinpäätöslaskelmat Leppävirran kunnan vesihuoltolaitoksen kirjanpito on eriytetty laskennallisesti. Liitteenä vesihuoltolaitoksen

Lisätiedot

NUORISOTUTKIMUSSEURA RY T A S E K I R J A

NUORISOTUTKIMUSSEURA RY T A S E K I R J A Nuorisotutkimusseura Ry Asemapäällikönkatu 1 00520 Helsinki Y-tunnus 0835106-7 NUORISOTUTKIMUSSEURA RY T A S E K I R J A 1.1. - 31.12.2012 Säilytettävä 31.12.2022 asti Nuorisotutkimusseura Ry Asemapäällikönkatu

Lisätiedot