Sisäilmastoselvitys Luumäen hyvinvointiasema Aikuissosiaalityöosasto Marttilantie Luumäki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisäilmastoselvitys Luumäen hyvinvointiasema Aikuissosiaalityöosasto Marttilantie Luumäki"

Transkriptio

1 Marttilantie Luumäki

2 2 (19) Sisällys 1 Yleistä Perustiedot kohteesta Yhteenveto Toimenpide-ehdotukset Ilmanvaihtojärjestelmä Sisäilmamittaukset Kuitumääritys Kuitumääritysten tulokset Yhteenveto ja toimenpide-ehdotus Huonepölyn koostumus Pölynkoostumusnäytteiden tulokset Yhteenveto ja toimenpide-ehdotus Materiaali VOC (Bulk) Materiaalien VOC-näytteiden tulkinta Materiaalien VOC-näytteiden tulokset Yhteenveto ja toimenpide-ehdotus Ilma VOC Sisäilman VOC-näytteiden tulkinta Sisäilman VOC-näytteiden tulokset Yhteenveto ja toimenpide-ehdotus Liitteet Paikannuspiirustus Työterveyslaitos, analyysivastaus (ilmanäytteet) Työterveyslaitos, analyysivastaus (materiaalinäytteet) Työterveyslaitos, analyysivastaus Tarjan asbesti- ja kuitulaboratorio, analyysivastaus 6972

3 3 (19) 1 Yleistä Kohde Aikuissosiaalityön siipi Marttilantie Luumäki Tilaaja Erik Forstén Luumäen kunta Tekninen johtaja Tutkimusajankohdat ja tutkija ja Daria Liutina, Asiantuntija, RI Sisäilmatalo Kärki Oy Toimeksianto Sisäilmaselvitys perustuu aikaisemmin suoritettuun riskiarvioon (Sisäilmatalo Kärki Oy, joulukuu 2017). Riskiarviossa havaittiin aikaisemmin tehtyjen teknisten havaintojen lisäksi (Insinööristudio Oy, 2016) myös mahdollisia mineraalikuitulähteitä sekä poikkeavaa kemiallista hajua pintaremontoidussa osastossa. Sisäilmaselvitykset toteutetaan aikuissosiaalityöosaston tiloihin. Tutkimusten tavoitteena on saada selville tekijät, jotka voivat aiheuttaa sisäilmahaittaa tilojen käyttäjille. Sisäilmaselvitysten pääpaino on lähinnä kemiallisen hajun lähteen selvittäminen sekä sisäilmaan pääsevien mineraalikuitujen määrän arviointi. Tutkimuksissa kiinteistöön kohdistetaan näytteidenottoa rajatusti/pistokoeluonteisesti tiloittain. Lisäksi ko. tilojen ympäröiviä tiloja tarkastellaan kohdetutkimusten yhteydessä. Rajaukset kohteessa Tutkimukset eivät koske muita rakennusosia eikä rakenteita.

4 4 (19) Osastossa tehdyt korjaus-/muutostoimenpiteet 2005 tiloja palveleva ilmanvaihtokone uusittu 2016 pintaremontti (lattiapinnoitteiden vaihto muovimatolle, seinien maalaus, alakattolevyjen uusiminen) 2016 WC-tilojen peruskorjaus Taustatiedot Taustatiedot perustuvat seuraaviin asiakirjoihin ja arviointikäyntiin osallistuneiden henkilöiden antamiin suullisiin tietoihin: - tutkimusraportti, Insinööristudio Oy, riskiarvio, Sisäilmatalo Kärki Oy, Lisäksi tilaaja oli laatinut lyhyen yhteenvedon tilan käyttäjien oireiluista. Rakennuksen kunto on tutkittu v Tutkimuksessa on havaittu puutteita, jotka voivat heikentää sisäilman laatua, mm. mikrobivaurioita ulkoseinärakenteissa. Kohteen neuvolan, hammashoitolan ja fysioterapian osastoihin on suunniteltu sisäilman laatua parantavia korjaustoimenpiteitä tulevina vuosina. Korjaustavaksi on valittu tiivistyskorjaukset. Riskiarviossa tarkastettuun siipeen ei ole toistaiseksi suunniteltu korjaustoimenpiteitä. Käyttäjäkysely Tilaajalta ja tilojen käyttäjiltä saadun tiedon mukaan tiloissa on esiintynyt sisäilman laatuun liitettyä oireilua. Sisäilmastokyselyä ei ole tehty pintaremontin jälkeen. Seuraavat tilat on koettu ongelmallisiksi: 200, 203, 194, 196, 197, 191, 189 ja 190. Oireina käyttäjät nimesivät mm. ihon ärsytys ja kuivuus, äänen häviäminen, ylähengitysteiden ärsytys ja kuivuus sekä hapettomuuden tunne. Kaikissa em. tiloissa v tehdyssä pintaremontissa on uusittu lattiapinnoitteet.

5 5 (19) 2 Perustiedot kohteesta Yleistiedot Kuva 1. Pohjakuva. Tutkimukset kohdistettiin kuvassa rajatulle aikuissosiaalityön osalle (esitetty punaisella, viitteellinen). ten kohteena oli n tilat, joita on remontoitu vuonna Tilat sijaitsevat vuonna 1980 valmistuneen sairaalarakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Tutkimuksen kohteena olleiden tilojen alapuolella sijaitsee kellarikerros (fysioterapian osasto) sekä osittain ryömintätila. Sairaalan ulkoseinärakenteet ovat rakennuspiirustusten ja edellisten tutkimusten mukaan tiilivilla-tiilirakenteisia. Vuonna 2016 tiloissa on tehty pintaremonttia (uusittu mm. lattiapinnat ja seinät). Tilojen uutena lattiamateriaalina on käytetty muovimattoa. Rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmänä toimii koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Ilmanvaihtojärjestelmä on uusittu v kokonaisuudessaan.

6 6 (19) 3 Yhteenveto Tehtyjen sisäilmastoselvitysten tarkoitus oli selvittää pintaremontoiduissa tiloissa koetun hajuhaitan lähde sekä arvioida sisäilmaan pääsevien mineraalivillakuitujen ja muiden epäpuhtauksien määriä pölynkoostumus- ja geeliteippinäytteillä. Aistinvaraisten havaintojen perusteella poikkeavan kemiallisen hajun lähteeksi epäilttiin v uusittuja muovimattoja. Riskiarviossa (Sisäilmatalo Kärki, joulukuu 2017) tiloihin suoritettiin pintakosteuskartoituksen sekä viiltokosteusmittaukset kahteen kohtaan. Kosteuspoikkeamia ei havaittu pintaperusteisesti eikä viiltokosteusmittauksissa havaittu poikkeavaa kosteutta. Aistinvaraisten havaintojen tueksi matoista otettiin kaksi materiaali VOC-näytettä (Bulk-menetelmä). Mattojen mahdollisten VOC-päästöjen sisäilmavaikutuksen arvioimiseksi sisäilmasta otettiin kaksi VOC-näytettä, toinen lattian tasolta ja toinen 1,4 m korkeudelta. Sisäilmasta otetuissa VOC-näytteissä havaittiin C12-alkoholeja, joita ei yleensä ole sisäilmassa. Usein C9-C12-alkoholien esiintyminen sisäilmassa liittyy poikkeavaan, kemikaaliseen hajuun tiloissa. Molemmista muovimatoista otetuissa VOC-näytteissä todettiin Työterveyslaitoksen viitearvon ylittävä 2-etyyli-1-heksanolin pitoisuus. Molemmissa materiaali VOC-näytteissä esiintyivät C9-alkoholeja, joita havaittiin myös sisäilmassa. Tämän tiedon perusteella todennäköisin hajuhaitan lähde on muovimatto. Muovipäällysteet sisältävät tyypillisesti PVC-muovia ja pehmitinaineita. Pehmitinaineet eivät ole sitoutuneet kemiallisesti PVC-muoviin, minkä vuoksi materiaaleista haihtuu myös niistä peräisin olevia päästöjä. Päästötöntä muovimattoa ei ole olemassakaan. Lisäksi päästöjä aiheuttavat myös mattoliimat, tasoitteet ja pohjustusaineet. Monet mattoliimat sisältävät jo valmiiksi 2-etyyli-1-heksanolia. Vuoden 2007 jälkeen yleisimmin käytetyn pehmittimen DINP:n hajoamistuotteena syntyy C9-alkoholeja. Näitä kutsutaan mattovaurioiden indikaattoriyhdisteiksi. Ko. yhdisteitä todettiin molemmissa otetuissa näytteissä. Tällä hetkellä ei tiedetä, mikä päällystevaurion yhteydessä syntyvä mekanismi, yhdiste ja/tai yhdisteryhmä aiheuttaa ihmisten oireilun, joten ei tiedetä tarkkaan, mitä emissioita tulisi mitata tai tunnistaa. Terveysperusteisia ohjearvoja on pystytty asettamaan vain muutamille VOC-yhdisteille. Muiden yhdisteiden osalta tavoitellaan normaalipitoisuutta (Asumisterveysohje 2003). VOC-analyysit eivät koskaan yksinään riitä perusteeksi mattopinnoitteiden vaurioitumisen arviointiin. Ne ovat ainoastaan tukena aistinvaraisten havaintojen ja kosteusmittausten perusteella tehtävissä johtopäätöksissä. Viitearvot ovat vain suuntaa antavia. Indikaattoriyhdisteiden lisäksi tutkimuksissa havaittiin huoneen 196 muovimaton alla selvä kemiallinen tuoksu eikä matto ollut kunnolla kiinni alustassaan. Huoneen 202 muovimaton liimassa havaittiin värimuutosta. Aistinvaraiset havainnot tukevat lattiamaton vaurioitumista.

7 7 (19) Tehtyjen havaintojen ja koetun hajuhaitan perusteella suositellaan muovimattojen uusimista, jossa yhteydessä myös vanha tasoitekerros tulee poistaa. Suositellaan korjausten suorittamista tilassa kerrallaan ja korjausten sisäilman laatua parantavan vaikutuksen arviointia. Hajuhaitan arviointi ja korjauksen laajuus (betonin hiontasyvyys, hajun arviointi, halkeamat, tiivistykset yms.) tulee tehdä tilakohtaisesti. Työhuoneesta 189 mitattu laskeumapölyn kuitupitoisuus ylittää toimenpiderajan 0,2 kuitua/cm 2. Käytävän osalta tulos on toimenpiderajalla. Neuvotteluhuoneesta mitattu tulos alittaa toimenpiderajan. Tehtyjen tutkimusten perusteella sisäilman laatua heikentäviä tekijöitä ovat teolliset mineraalikuidut, jotka kulkeutuvat todennäköisesti alakattotilasta sekä uusittujen muovimattojen VOC-päästöt. Aikaisemmin tehtyjen tutkimusten perusteella rakennuksessa on olemassa muitakin sisäilman laatua heikentäviä tekijöitä, mm. ulkoseinä- ja sokkelirakenteiden mikrobivaurioita sekä rakenteiden liitosten epätiiveyksiä. Näiden tekijöiden poistaminen on ensisijainen toimenpide sisäilman laadun parantamiseksi.

8 8 (19) 4 Toimenpide-ehdotukset Peruskorjauksen yhteydessä suositellaan seuraavia toimenpiteitä (kts. Riskiarvioraportti, , Sisäilmatalo Kärki): Riskirakenteiden korjaaminen kosteus- ja lämpöteknisesti toimiviksi rakenteiksi. Rakenneliitosten tiivistäminen. Välittömät toimenpiteet: Uusittujen muovimattojen poistaminen ja lattian hionta. Hajuhaitan arviointi ja korjauksen laajuus tulee tehdä tilakohtaisesti. Rakenneliitosten tiivistäminen vedeneristysjärjestelmällä. Alakattotilassa olevien putkien mineraalivillaeristeiden pinnoittaminen. Alakattolevyjen pinnoittaminen/vaihto kuituvapaaksi materiaaliksi. Kuitukorjausten jälkeen tilojen tehosiivous ja kontrollinäytteiden ottaminen.

9 9 (19) 5 Ilmanvaihtojärjestelmä Riskiarviossa (Sisäilmatalo Kärki Oy, joulukuu 2017) todettiin että sisäilmastoselvitysten kohteena oleva rakennusosan sisä- ja ulkoilman välinen paine-ero on lähellä tasapainoa. Tiloja palvelee tulo- ja poistoilmanvaihtokone. Ilmanvaihtokoneessa ei havaittu mahdollisia teollisia mineraalikuitulähteitä. Merkkisavulla todettiin vuotoilmavirtauksia rakenneliittymistä (mm. ikkunoiden karmien ja ulkoseinien liitoksista) sisätiloihin päin. Riskiarvion perusteella ikkunoiden uusimista/tiivistämistä sekä rakenneliitosten tiivistyskorjauksia suositellaan. Tässä sisäilmastoselvityksessä tilojen ilmanvaihtoa ei laajemmin tutkittu. 6 Sisäilmamittaukset 6.1 Kuitumääritys Asumisterveysasetuksen mukaan teollisten mineraalikuitujen toimenpideraja kahden viikon pölylaskeumassa on 0,2 kuitua/cm 2 (Asumisterveysasetus 2015). Työterveyslaitoksen ohjearvo teollisille mineraalikuiduille on toimistojen kahden viikon pölylaskeumassa <0,2 kuitua/cm 2. Mikäli ohjearvo ylittyy, on tarpeen selvittää kuitulähteet ja mahdollisuudet kuitupitoisuuksien vähentämiseen. (Salonen ym. 2011). Teolliset mineraalikuidut aiheuttavat tyypillisesti iho-, silmä- ja ylähengitysteiden ärsytysoireita Kuitumääritysten tulokset Yhteenveto 14 vuorokauden laskeumapölynäytteiden kuitumääritystuloksista on eristetty taulukossa 1. Laboratorion analyysivastaukset kokonaisuudessaan ovat liitteenä. Taulukko 1. Kuitumääritys Näytteenottokohta Laskeuma-aika Kuitua/cm 2 1. neuvotteluhuone 200, kulmapöydän tasopinnalta 14 vrk 0,1 2. työhuone 189, kaapin tasopinnalta 14 vrk 0,4 3. käytävä, kaapin hyllyltä 14 vrk 0,2 Määritysraja (mr) on 0,1 kuitua/cm 2. Työhuoneesta 189 mitattu laskeumapölyn kuitupitoisuus ylittää toimenpiderajan 0,2 kuitua/cm 2. Käytävän osalta tulos on toimenpiderajalla. Neuvotteluhuoneesta mitattu tulos alittaa toimenpiderajan.

10 10 (19) Kuva 2. Näyte 1, neuvotteluhuone 200. Kuva 3. Näyte 2, työhuone 189. Kuva 4. Näyte 3, käytävä Yhteenveto ja toimenpide-ehdotus Työhuoneesta 189 otetun näytteen kuitumääritys ylitti toimenpiderajan. Käytävästä otetun näytteen kuitumääritys oli toimenpiderajalla. Neuvotteluhuoneen osalta kuitumääritys oli toimenpiderajan alla. Mahdollisia kuitulähteitä ovat alaslasketun katon levyt sekä alakattotiloissa kulkevien kanavistojen pinnoittamattomat mineraalivillaeristeet. Teollisten mineraalikuitulähteiden vähentämiseksi mineraalivillaeristeiden ja kattolevyjen pinnoitus kuitujen sitomiseksi on suositeltavaa. 6.2 Huonepölyn koostumus Huonepölyn koostumusta analysoitiin tasopinnoilta puhtaaseen salpapussiin pyyhkimällä 14 vrk kertyneestä huonepölystä. Yhteenveto analyysituloksista on esitetty taulukossa 2. Pölynkoostumus näytteitä otettiin yhteensä kolme kappaletta. Yksi näyte otettiin neuvotteluhuoneesta 200, yksi näyte otettiin työhuoneesta 189 ja yksi näyte otettiin käytävästä. Näytteenottokohdat on esitetty raportin liitteenä olevissa paikannuspiirustuksissa. Näytteet analysoitiin Työterveyslaitoksen laboratoriossa Helsingissä.

11 11 (19) Muovipussiin pyyhintämenetelmällä kerätty pölynäyte tai edustava osa sitä suodatettiin tislatulla vedellä kalvosuodattimelle, joka päällystettiin kullalla ja analysoitiin elektronimikroskoopilla ja siihen liitetyllä energiadispersiivisellä spektometrillä (EDS). Suodattimella tutkittiin seuraavien hiukkastyyppien esiintyminen näytteissä: Tavanomainen huonepöly Karkea ulkoilmapöly Teolliset mineraalivillakuidut Rakennusmateriaalipöly Puupöly Metallipöly Homeitiöt (ilman lajimääritystä) Analyysiin voitiin analysoijan harkinnan mukaan sisällyttää myös muita hiukkastyyppejä, mikäli kyseisiä hiukkastyyppejä esiintyi enemmän kuin vähäisiä määriä ja/tai niillä voi olla vaikutusta ilmanvaihtojärjestelmän toimintaan tai tilojen käyttäjien terveyteen. Hiukkastyypit tunnistettiin hiukkasten ulkomuodon ja/tai alkuainekoostumuksen perusteella. Menetelmä ei sovellu sellaisten orgaanisten hiukkasten analysointiin, jolla ei ole tunnusomaista muotoa Pölynkoostumusnäytteiden tulokset Yhteenveto pölynkoostumusnäytteiden tuloksista on esitetty taulukossa vrk laskeumapölyssä ei havaittu tavanomaisesta huonepölystä poikkeavia hiukkastyyppejä. Taulukko 2. Pölynkoostumus 14 vrk laskeumapölystä. Näytteenottokohta Laskeuma-aika Pölyn koostumus 1. neuvotteluhuone 200, kulmapöydän tasopinnalta 14 vrk Tavanomainen huonepöly 2. työhuone 189, kaapin tasopinnalta 14 vrk Tavanomainen huonepöly 3. käytävä, kaapin hyllyltä 14 vrk Tavanomainen huonepöly Määritysraja (mr) on 0,1 kuitua/cm 2.

12 12 (19) Kuva 5. Neuvotteluhuone 200, kulmpöydän tasopinnalta otettiin pölynkoostumusnäytteen. Kuva 6. Käytävä, kaapin hyllyn tasopinnalta otettiin pölynkoostumusnäytteen. Kuva 7. Näyte 2, näyte otettiin kaapin päältä Yhteenveto ja toimenpide-ehdotus Pölynkoostumusnäytteissä ei havaittu tavanomaisesta huonepölystä poikkeavia hiukkastyyppejä. Geeliteippinäytteissä todettiin kuitenkin kohonneita kuitupitoisuuksia 14 vrk laskeumapölyssä. Suositellaan kuitulähteiden pinnoitusta. 6.3 Materiaali VOC (Bulk) Lattiarakenteista selvitettiin materiaali-näyttein maton VOC-emissiot kahdesta eri tilasta (huoneista 196 ja 202). Tiloissa 201 ja 202 muovimatto on erilainen kuin muissa tiloissa. Em. huoneissa on käytetty Upofloor Estrad ESD-muovimatto (uusittu v.2016). Näytteet otettiin puhtailla työvälineillä ja pakattiin folioon. Näytteiden VOC-määritys (kokonaisemissiomittaus) tehtiin Työterveyslaitoksella Helsingissä. Tällä menetelmällä tehty materiaalianalyysi ei ole kvantitatiivinen, vaan kertoo ainoastaan mitä aineita ja missä suhteessa niitä emittoituu käytetyissä koeolosuhteissa. Tulokset on esitetty kokonaisuudessaan liitteessä. Vuoteen 2007 asti muovimatoissa käytettiin yleisemmin DEHP-pehmittimiä. Vuodesta 2007 lähtien muovimatoissa käytetään yleensä DINCH, DINP tai DIDP- pehmittimiä.

13 13 (19) Materiaalien VOC-näytteiden tulkinta Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan käytetyllä menetelmällä bulk-emissioiden viitearvot PVC-pinnoitteille, jossa pehmittimenä on käytetty di-isononyyliheksahydroftalaatti (DINCH), di-isononyyliftalaatti (DINP) tai di-isodekyyliftalaatti (DIDP) ovat: TVOC- kokonaismäärä 500 µg/m 3 g 2-Etyyli-1-heksanoli 50 µg/m 3 g C9-alkoholit 320 µg/m 3 g Materiaalien VOC-näytteiden tulokset Yhteenveto tuloksista on esitetty taulukossa 3. Laboratorion analyysivastaukset kokonaisuudessaan on esitetty liitteenä. Tutkimuksien perusteella TVOC-emissiot huoneen 196 muovimatosta (M2) olivat 300 µg/m 3 g. Matto on valmistettu v jälkeen, joten siinä on käytetty DINCH, DINP tai DIDP-pehmitintä. Analyysivastauksen mukaan 2-etyyli-1-heksanolin viitearvo (50 µg/m 3 g) ylittyy ollen 73 µg/m 3 g. Matossa on myös C12ja C9-alkoholeja sekä 1-butanolia, jonka lähde voisi olla myös liima. Aistinvaraisesti arvioitunahuoneen 196 muovimaton lähellä poikkeava kemikaalinen haju voimistuu. Näytteenotossa havaittiin, että maton kiinnitysliima on heikosti kiinni tasoitteessa. Maton alla oli aistittavissa selkeä poikkeava kemiallinen haju. TVOC-emissiot Upofloor- muovimatosta (huone 202, M1) olivat 120 µg/m 3 g. Analyysivastauksen mukaan 2-etyyli-1-heksanolia haihtuu 58 µg/m 3 g, jota ylittää viitearvon (50 µg/m 3 g). Silmämääräisesti Upofloor-maton kiinnitysliimassa on värimuutoksia, maton alla oli aistittavissa poikkeava kemiallinen haju. Matto oli melko hyvin kiinni alustassaan. Mattojen päästöjen mahdolliset syyt ovat kiinnitysliimojen/muovimattojen vaurio, jota on aiheuttanut betonitasoitteessa oleva liallinen kosteus ennen mattojen asentamista. Kosteusmittauksista kyseissä tiloissa ei ole tietoa. Toinen mahdollinen syy on matoissa alun perin olevien yhdisteiden haihtuminen sisäilmaan. Taulukko 3. Materiaali VOC-näytteiden tulokset. Näyte TVOC Yksittäisten yhdistei- Johtopäätös (μg/m³) den pitoisuudet 1. Huone Etyyli-1-heksanoli: 58 µg/m 3 g 2. Huone Etyyli-1-heksanoli: 73 µg/m 3 g TTL:n viitearvo ylittyy 2-etyyli-1-heksanolin osalta. TTL:n viitearvo ylittyy 2-etyyli-1-heksanolin osalta.

14 14 (19) Kuva 8. näytteen M1. Huone 202, vanhasta muovimatosta otettiin Kuva 9. Huone 196, v uusitusta muovimatosta otettiin näytteen M2. Kuva 10. Värimuutokset vanhan muovimaton kiinnitysliimassa Yhteenveto ja toimenpide-ehdotus Analyysivastausten perusteella todettiin, että uusitun muovimaton 2-etyyli-1-heksanolin emissiotaso ylittää Työterveyslaitoksen antaman viitearvon. VOC-analyysit eivät koskaan yksinään riitä perusteeksi mattopinnoitteiden vaurioitumisen arviointiin. Ne ovat ainoastaan tukena aistinvaraisten havaintojen ja kosteusmittausten perusteella tehtävissä johtopäätöksissä. Viitearvot ovat vain suuntaa antavia. Indikaattoriyhdisteiden lisäksi tutkimuksissa havaittiin uusitun muovimaton alla selvä kemiallinen tuoksu eikä matto ollut kunnolla kiinni alustassaan. Huoneen 202 muovimaton liimassa havaittiin värimuutosta. Tehtyjen havaintojen ja koetun hajuhaitan perusteella suositellaan muovimattojen uusimista, jossa yhteydessä myös vanha tasoitekerros tulee poistaa. Hajuhaitan arviointi ja korjauksen laajuus tulee tehdä tilakohtaisesti.

15 15 (19) 6.4 Ilma VOC Näytteenotto suoritettiin Asumisterveysasetuksen soveltamisohjeen, osa III mukaisesti. Molemmat näytteet otettiin huoneesta 191 (neuvotteluhuone). Näytteitä otettiin yhteensä kaksi kappaletta. Toinen näyte on otettu noin 1,5 metrin korkeudelta ja toinen on otettu lattian tasolta (ns. kohdennettu näyte). Huoneen ovet ja ikkunat olivat suljettuna näytteenoton ajan. Näytteet otettiin Ilmanvaihto oli normaalikäytöllä 1,5 vrk ennen näytteenottoa. Näytteet on kerätty Tenax TA-Carbograph 5TD -adsorptioputkiin ja TVOC-pitoisuus on määritetty ISO standardin mukaan tolueeniekvivalentteina. Näytteet analysoitiin Työterveyslaitoksen laboratoriossa Helsingissä. Näytteenottokohdat on esitetty alla olevassa paikannuspiirustuksessa. Pelkkä VOC-mittaus on yksinään riittämätön keino selvittää sisäilmaongelmia, se on vain apukeino kokonaisvaltaisessa tutkimuksessa. Sisäilman VOC-mittauksiin päädytään usein silloin, kun oleskelutiloissa on tavanomaisesta poikkeavaa hajua, rakenteita tai materiaaleja, joiden voidaan epäillä sisältävän haitallisia yhdisteitä. Lähes kaikista rakennusmateriaaleista vapautuu haihtuvia orgaanisia yhdisteitä sisäilmaan, myös täysin virheettömistä materiaaleista. Virheettömien rakennusmateriaalien VOC-päästöt pienenevät yleisesti ajan mittaan. Jos rakennusmateriaaleissa tapahtuu kosteus-/homevaurioita, niin vaurioituneen rakennusmateriaalin VOC-päästöt kasvavat ja/tai niiden koostumus voi muuttua (kemiallisten reaktioiden tai mikrobiologisen aineenvaihdunnan seurauksena). Riskiarviossa (joulukuu 2017, Sisäilmatalo Kärki Oy) tutkittujen tilojen betonivälipohjan- ja alapohjan (osittain) kosteustilannetta tarkasteltiin pintakosteusperusteisesti. Pintakosteuskartoituksessa ei havaittu poikkeavia kosteusarvoja. Kahteen tilaan suoritettiin viiltokosteusmittaukset muovimattojen alta. Viiltokosteusmittauksissa ei havaittu poikkeavia kosteusarvoja. Tehtyjen tutkimusten perusteella muovimattojen kosteusvaurio on epätodennäköistä. Noin puolet VOC-päästöistä aiheutuu rakennusmateriaaleista, toinen puoli aiheutuu mm. huonekaluista, tekstiileistä, puhdistusaineista, kosmetiikasta sekä tilojen käyttäjien aineenvaihdunnasta (Asumisterveysasetuksen soveltamisohje (8/2016)) Sisäilman VOC-näytteiden tulkinta Asumisterveysasetuksen soveltamisohjeen (8/2016) 15 mukaan haihtuvien orgaanisten yhdisteiden tolueenivasteella lasketun kokonaispitoisuuden toimenpideraja huoneilmassa on 400 µg/m³. Yksittäisen haihtuvan orgaanisen yhdisteen tolueenivasteella lasketun pitoisuuden toimenpideraja huoneilmassa on 50 µg/m³. Tästä poiketen seuraavien haihtuvien orgaanisten yhdisteiden huoneilman tolueenivasteella lasketun pitoisuuden toimenpiderajat ovat:

16 16 (19) Taulukko 4. Toimenpiderajat Yhdiste Toimenpideraja 2,2,4-trimetyyli-1,3-pentaanidioli diisobutyraatti 10 µg/m 3 (TXIB) 2-etyyli-1-heksanoli (2-EH) 10 µg/m 3 Naftaleeni ei saa esiintyä hajua, 10 µg/m 3 Styreeni 40 µg/m 3 Mikäli haihtuvien orgaanisten yhdisteiden kokonaispitoisuus ylittää huoneilmassa 400 µg/m 3 on terveyshaitan selvittämiseksi ja tarvittaessa poistamiseksi tai rajoittamiseksi ryhdyttävä toimenpiteisiin. Tällä ei kuitenkaan tarkoiteta sitä, että jos kokonaispitoisuus jää alle toimenpiderajan, yksittäisistä haihtuvista orgaanisista yhdisteistä ei voisi aiheutua terveyshaittaa mitatussa pitoisuudessa. Mikäli kokonaispitoisuuden toimenpiderajan ylittymisen jälkeen todetaan, että ylittyminen johtui yhdisteistä, joista ei ole terveydelle haittaa, toimenpiderajan ylittyminen ei tällöin johda muihin toimenpiteisiin. Kokonaispitoisuuden toimenpiderajan ylittyminen edellyttää yksittäisten yhdisteiden merkityksen selvittämistä. Mikäli yksittäisen yhdisteen toimenpideraja ylittyy, on yhdisteen haitallisuus ja merkitys sisäilman laatuun selvitettävä ja tarvittaessa ryhdyttävä toimenpiteisiin haitan poistamiseksi tai rajoittamiseksi. Mikäli toimenpiderajan ylittymisen jälkeen todetaan, että ylittyminen johtui yhdisteestä, joka ei ole kyseisessä pitoisuudessa terveydelle haitallinen, toimenpiderajan ylittyminen ei johda muihin toimenpiteisiin. Tällaisia yhdisteitä voivat olla esimerkiksi terpeenit tai siloksaanit. Työterveyslaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan (Valtanen ym Työpaikkojen sisäilman VOCviitearvot. Sisäilmastoseminaari 2016.) toimistotilojen tavanomainen TVOC-pitoisuus on alle 100 μg/m³. Yksittäisten yhdisteiden tavanomaiset pitoisuudet toimistotiloissa vaihtelevat yhdistekohtaisesti, tavanomaiset pitoisuudet yksittäiselle yhdisteelle ovat luokkaa 1-15 μg/m³ Sisäilman VOC-näytteiden tulokset Tiloista otettiin yhteensä 2 kpl sisäilman VOC-näytteitä sisäilman haihtuvien orgaanisten yhdisteiden määrittämiseksi. Näytteenottokohdat on esitetty liitteenä olevassa paikannuspiirroksessa. Yhteenveto sisäilman VOC-mittauksista on esitetty taulukossa 5. Laboratorion analyysivastaukset kokonaisuudessaan ovat liitteenä. Molemmissa ilmanäytteissä on C12-alkoholeja, joita ei yleensä sisäilmassa näy. Isoja alkoholeja (C9-C12) näkyy sisäilmassa harvoin ja usein tiloissa, joissa niitä havaitaan, ilmassa on selkeä muovinen/kemiallinen haju.

17 17 (19) Taulukko 5. Näytetulokset kokonaispitoisuuksien osalta. Näyte TVOC (μg/m³) Johtopäätös 3. Huone 191, lp+0,01m 120 Asumisterveysasetuksen toimenpideraja ei ylity. 4. Huone 191, lp+1,4m 20 Asumisterveysasetuksen toimenpideraja ei ylity. Kuva 11. VOC-näytteiden otto sisäilmasta huoneesta 191 (neuvotteluhuone) Yhteenveto ja toimenpide-ehdotus Sisäilma VOC-näytteissä havaittiin poikkeavia C12-alkoholien pitoisuuksia. C12-alkoholien esiintyminen liittyy tyypillisesti kemikaaliseen hajuun sisäilmassa. C12-alkoholit esiintyivät myös huoneesta 196 otetussa matossa, joka viittaa siihen, että hajun lähde on muovimatto. Tiloissa on aistittavissa poikkeava kemiallinen haju. Lattian tasolta otetussa näytteessä todettiin korkeampia VOC-yhdisteiden pitoisuuksia kuin 1,4 m korkeudelta otetussa näytteessä. Aistinvaraisesti poikkeava haju on voimakkaampi lattian tasolla verrattuna muun huoneilmaan.

18 18 (19) Sisäilmatalo Kärki Oy Lappeenrannassa Daria Liutina Asiantuntija, RI Milja Kiiskinen Rakennusterveysasiantuntija, RTA Ville Vikström Aluepäällikkö, RI Viitteet Asumisterveysasetuksen (545/2015) soveltamisohje 2016, Valvira Asumisterveysopas, STM (2009) Suomen rakentamismääräyskokoelma, osa-d2 (2012) Rakennusalan yleisjulkaisut (RT-kortit, RIL julkaisut, toimivat katot 2013 ) Laboratorion ohjeet (Mikrobioni Oy) Liitteet 1. Paikannuspiirustus 2. Työterveyslaitos, analyysivastaus (ilmanäytteet) 3. Työterveyslaitos, analyysivastaus (materiaalinäytteet) 4. Työterveyslaitos, analyysivastaus Tarjan asbesti- ja kuitulaboratorio, analyysivastaus 6972 Jakelu Erik Forstén, Luumäen kunta Sisäilmatalo Kärki Oy arkisto

19 19 (19) Liite 1. Paikannuspiirustus

20 ANALYYSIVASTAUS Tilaus: (4) Sisäilmatalo Kärki Oy Daria Liutina Laserkatu LAPPEENRANTA VOC-analyysi ilmanäytteestä Asiakasviite: Työ 2063 Luumäen HVA Näytteen kerääjät: Daria Liutina Analyysin kuvaus: Haihtuvat orgaaniset yhdisteet; ATD-GC-MS, Tulopvm.: Käsittelijä(t): Sari Snell, Kim Kuusisto Analysointimenetelmä Näytteet on kerätty Tenax TA- tai Tenax TA-Carbograph 5TD-adsorptioputkeen ja analysoitu kaasukromatografisesti käyttäen termodesorptiota ja massaselektiivistä ilmaisinta (TD-GC-MS). Yhdisteet on tunnistettu puhtaiden vertailuaineiden ja/tai Wiley- tai NISTmassaspektritietokannan avulla. Näytteistä on määritetty haihtuvien orgaanisten yhdisteiden kokonaispitoisuus (TVOC) tolueeniekvivalenttina. TVOC on määritetty kromatogrammista n-heksaanin ja n-heksadekaanin väliseltä alueelta kyseiset aineet mukaan lukien. Yksittäisten yhdisteiden pitoisuudet on määritetty joko puhtaiden vertailuaineiden avulla tai tolueeniekvivalenttina. Yksittäisiä yhdisteitä on kvantitoitu 1-40 kpl tai niin monta, että vähintään 2/3 TVOC-alueen piikkien yhteispinta-alasta on selvitetty. Näytteistä on määritetty myös TVOC-alueen ulkopuolisten yhdisteiden kokonaispitoisuus tolueeniekvivalenttina ja TVOC-alueen ulkopuolisten yhdisteiden yksittäisiä pitoisuuksia, mikäli pitoisuudet ovat tulosten tulkinnan kannalta merkittäviä. Tulokset (µg/m³) perustuvat laboratoriolle ilmoitettuun ilmamäärään/keräysaikaan. Analyysimenetelmän mittausepävarmuus ilman näytteenottoa (luottamusväli 95 %) on aktiivinäytteille 9-59 % yhdisteestä riippuen, keskimäärin 19 %. Passiivinäytteille mittausepävarmuus on vastaavasti % yhdisteestä riippuen, keskimäärin 24 %. Tolueeniekvivalenttina määritettyjen yksittäisten yhdisteiden, samoin usein myös TVOC-alueen ulkopuolisten yhdisteiden mittausepävarmuudet ovat edellä mainittuja suurempia, ja niiden pitoisuusmääritys on semikvantitatiivinen. Menetelmän määritysraja on yhdistekohtainen, ollen keskimäärin 4 ng/näyte eli 0,4 µg/m³ 10 dm³:n aktiiviselle tai 15 vrk:n passiiviselle näytteelle. Työterveyslaitos PL 40, TYÖTERVEYSLAITOS, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

21 TYÖTERVEYSLAITOS ANALYYSIVASTAUS Tilaus: (4) CK Näyte/keräin: Mittauspaikka: Mittauskohde: Huone 191, 1p+0,01m Analysointipvm.: /KKU Näytteenottoaika: : :30 Ilmamäärä: 8,35 dm³ Yhdiste Tulos Yksikkö ALIFAATTISET HIILIVEDYT Heksaani 0,6 µg/m³ AROMAATTISET HIILIVEDYT Bentseeni 2 µg/m³ Ksyleenit (p,m) 1 µg/m³ Ksyleeni (o) 0,5 µg/m³ Tolueeni 2 µg/m³ HIILIVETYSEOKSET Hiilivetyseos** 1) 34 µg/m³ TERPEENIT JA NIIDEN JOHDANNAISET 3-Kareeni 2 µg/m³ a-pineeni 3 µg/m³ YKSIARVOISET ALKOHOLIT 1-Butanoli 7 µg/m³ C12-alkoholit** 12 µg/m³ 2-Etyyli-1-heksanoli 3 µg/m³ Etanoli 2) 17 µg/m³ FENOLIT Fenoli 0,6 µg/m³ ALDEHYDIT Dekanaali 1 µg/m³ Heksanaali 2 µg/m³ Nonanaali 2 µg/m³ KETONIT Asetoni 3) 4 µg/m³ 6-Metyyli-5-hepten-2-oni 0,7 µg/m³ PIIYHDISTEET Dodekametyylisykloheksasiloksaani** 15 µg/m³ Oktametyylisyklotetrasiloksaani** 5 µg/m³ Dekametyylisyklopentasiloksaani 18 µg/m³ HAIHTUVAT ORGAANISET YHDISTEET (TVOC) 120 µg/m³ 1) Seos sisältää lähinnä alifaattisia ja alisyklisiä hiilivetyjä. Seoksen kiehumispisteväli on noin C. 2) TVOC-alueen ulkopuolella. Pitoisuus suuntaa-antava, yhdiste läpäisee keräimen helposti 3) TVOC-alueen ulkopuolella. Pitoisuus suuntaa-antava, yhdiste läpäisee keräimen helposti Työterveyslaitos PL 40, TYÖTERVEYSLAITOS, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

22 TYÖTERVEYSLAITOS ANALYYSIVASTAUS Tilaus: (4) CK Näyte/keräin: Mittauspaikka: Mittauskohde: Huone 191, 1p+1,4m Analysointipvm.: /KKU Näytteenottoaika: : :30 Ilmamäärä: 9,02 dm³ Yhdiste Tulos Yksikkö ALIFAATTISET HIILIVEDYT Heksaani 0,5 µg/m³ AROMAATTISET HIILIVEDYT Bentseeni 2 µg/m³ Ksyleenit (p,m) 0,9 µg/m³ Tolueeni 2 µg/m³ TERPEENIT JA NIIDEN JOHDANNAISET 3-Kareeni 1 µg/m³ a-pineeni 2 µg/m³ YKSIARVOISET ALKOHOLIT 1-Butanoli 4 µg/m³ C12-alkoholit** 6 µg/m³ 2-Etyyli-1-heksanoli 2 µg/m³ Etanoli 1) 11 µg/m³ ALDEHYDIT Heksanaali 1 µg/m³ Nonanaali 0,6 µg/m³ KETONIT Asetoni 2) 3 µg/m³ PIIYHDISTEET Oktametyylisyklotetrasiloksaani** 1 µg/m³ Dekametyylisyklopentasiloksaani 0,8 µg/m³ HAIHTUVAT ORGAANISET YHDISTEET (TVOC) 20 µg/m³ 1) TVOC-alueen ulkopuolella. Pitoisuus suuntaa-antava, yhdiste läpäisee keräimen helposti 2) TVOC-alueen ulkopuolella. Pitoisuus suuntaa-antava, yhdiste läpäisee keräimen helposti Työterveyslaitos PL 40, TYÖTERVEYSLAITOS, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

23 TYÖTERVEYSLAITOS ANALYYSIVASTAUS Tilaus: (4) Tulosten tarkastelu Näytteet on kerätty Tenax TA-Carbograph 5TD-adsorptioputkiin. Kahdella tähdellä (**) merkityt aineet on määritetty tolueeniekvivalenttina ja tunnistettu käyttäen Wileyn tai NISTin massaspektritietokantaa. Näiden aineiden pitoisuudet ovat semikvantitatiivisia. ISO standardin mukaan TVOC-pitoisuus määritetään tolueeniekvivalentteina (tolueenivasteina). Osa yksittäisistä yhdisteistä määritetään niiden omilla vasteilla, jotka voivat poiketa huomattavastikin tolueenin vasteesta. Tästä johtuen yksittäisten yhdisteiden summa saattaa olla suurempi kuin TVOC. Näytteestä ilmoitetaan yhdisteen omalla vasteella lasketun pitoisuuden lisäksi pitoisuus tolueeniekvivalenttina niille yhdisteille, joiden pitoisuus tolueeniekvivalenttina määritettynä on lähellä tai ylittää ns. asumisterveysasetuksen [1] toimenpiderajan. [1] Sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista. Työterveyslaitos Laboratoriotoiminta on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T013, SFS-EN ISO/IEC Näytteenottoa ei ole akkreditoitu. Työympäristölaboratoriot Hanna Hovi asiantuntija Helsinki Kim Kuusisto laboratorioanalyytikko Helsinki Tämän lausunnon osittainen julkaiseminen on sallittu vain Työterveyslaitoksen antaman kirjallisen luvan perusteella. Työterveyslaitos PL 40, TYÖTERVEYSLAITOS, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

24 ANALYYSIVASTAUS Tilaus: (5) Sisäilmatalo Kärki Oy Daria Liutina Laserkatu LAPPEENRANTA VOC-analyysi materiaalinäytteestä Asiakasviite: Työ 2063 Luumäen HVA Näytteen kerääjät: Daria Liutina Analyysin kuvaus: VOC-yhdisteiden bulk-emissio mikrokammiolla, Tulopvm.: Käsittelijä(t): Susanna Viitasaari Analysointimenetelmä Näytteiden emissiot tutkittiin mikrokammiolaitteella Micro-Chamber/Thermal Extractor, µcte. Materiaalinäytettä punnittiin kammioon, jonka kautta johdettiin puhdasta ilmaa Tenax TA- tai Tenax TA-Carbograph 5TD-putkeen. Adsorptioputkeen adsorboituneet emissiotuotteet analysoitiin kaasukromatografisesti käyttäen termodesorptiota ja massaselektiivistä ilmaisinta (TD-GC-MS). Yhdisteet on tunnistettu puhtaiden vertailuaineiden ja/tai Wiley- tai NISTmassaspektritietokannan avulla. Näytteistä on määritetty haihtuvien orgaanisten yhdisteiden kokonaispitoisuus (TVOC) tolueeniekvivalenttina. TVOC on määritetty kromatogrammista n-heksaanin ja n-heksadekaanin väliseltä alueelta, kyseiset aineet mukaanlukien. Yksittäisten yhdisteiden pitoisuudet on määritetty joko puhtaiden vertailuaineiden avulla tai tolueeniekvivalenttina. Näytteistä on määritetty myös TVOC-alueen ulkopuolisten yhdisteiden yksittäisiä pitoisuuksia, mikäli pitoisuudet ovat tulosten tulkinnan kannalta merkittäviä. Pitoisuudet on määritetty joko puhtaiden vertailuaineiden avulla tai tolueeniekvivalenttina. Tulokset on ilmoitettu pitoisuutena näytegrammaa kohti (µg/m³g). Tällä menetelmällä tehty materiaalianalyysi ei ole kvantitatiivinen, vaan kertoo ainoastaan mitä aineita ja missä suhteessa niitä emittoituu käytetyissä koeolosuhteissa. Työterveyslaitos PL 40, TYÖTERVEYSLAITOS, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

25 TYÖTERVEYSLAITOS ANALYYSIVASTAUS Tilaus: (5) CK Näyte/keräin: Mittauspaikka:, huone 202 Mittauskohde: M1 muovimatto+liima, P:5,47g Analysointipvm.: /SMA Näytteenottoaika: Ilmamäärä: 2,12 dm³ Yhdiste Tulos Yksikkö AROMAATTISET HIILIVEDYT 1,2,3-Trimetyylibentseeni 1 µg/m³g 1,2,4-Trimetyylibentseeni 2 µg/m³g YKSIARVOISET ALKOHOLIT C9-alkoholit** 41 µg/m³g 2-Etyyli-1-heksanoli 58 µg/m³g 2-Propanoli 1) 10 µg/m³g FENOLIT Fenoli 2 µg/m³g ALKOHOLI- JA FENOLIEETTERIT 2-(2-Butoksietoksi)etanoli 19 µg/m³g 2-Butoksietanoli 2 µg/m³g ALDEHYDIT Nonanaali 2 µg/m³g KETONIT Asetoni 2) 2 µg/m³g HAIHTUVAT ORGAANISET YHDISTEET (TVOC) 120 µg/m³g 1) TVOC-alueen ulkopuolella. Pitoisuus suuntaa-antava,yhdiste läpäisee keräimen helposti. 2) TVOC-alueen ulkopuolella. Pitoisuus suuntaa-antava,yhdiste läpäisee keräimen helposti. Työterveyslaitos PL 40, TYÖTERVEYSLAITOS, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

26 TYÖTERVEYSLAITOS ANALYYSIVASTAUS Tilaus: (5) CK Näyte/keräin: Mittauspaikka:, huone 196 Mittauskohde: M2 muovimatto+liima, P:4,17g Analysointipvm.: /SMA Näytteenottoaika: Ilmamäärä: 2,39 dm³ Yhdiste Tulos Yksikkö YKSIARVOISET ALKOHOLIT 1-Butanoli 94 µg/m³g C12-alkoholit** 120 µg/m³g C9-alkoholit** 8 µg/m³g 2-Etyyli-1-heksanoli 73 µg/m³g 2-Propanoli 1) 1 µg/m³g FENOLIT 2,6-Di-tert-butyyli-4-metyylifenoli eli BHT** 11 µg/m³g Fenoli 1 µg/m³g ALKOHOLI- JA FENOLIEETTERIT 2-Butoksietanoli 1 µg/m³g ALDEHYDIT n-butanaali 2) 2 µg/m³g Heksanaali 8 µg/m³g Nonanaali 2 µg/m³g KETONIT Asetoni 3) 1 µg/m³g Sykloheksanoni 5 µg/m³g ESTERIT JA LAKTONIT Texanol 4) 2 µg/m³g HAIHTUVAT ORGAANISET YHDISTEET (TVOC) 300 µg/m³g 1) TVOC-alueen ulkopuolella. Pitoisuus suuntaa-antava,yhdiste läpäisee keräimen helposti. 2) TVOC-alueen ulkopuolella. Pitoisuus suuntaa-antava,yhdiste läpäisee keräimen helposti. 3) TVOC-alueen ulkopuolella. Pitoisuus suuntaa-antava,yhdiste läpäisee keräimen helposti. 4) 2,2,4-Trimetyyli-1,3-pentaanidiolimonoisobutyraatti Työterveyslaitos PL 40, TYÖTERVEYSLAITOS, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

27 TYÖTERVEYSLAITOS ANALYYSIVASTAUS Tilaus: (5) Tulosten tarkastelu Näytteet on kerätty Tenax TA-Carbograph 5TD-adsorptioputkeen. Kahdella tähdellä (**) merkityt aineet on määritetty tolueeniekvivalenttina ja tunnistettu käyttäen Wileyn tai NISTin massaspektritietokantaa. Näiden aineiden pitoisuudet ovat semikvantitatiivisia. ISO standardin mukaan TVOC-pitoisuus määritetään tolueeniekvivalentteina (tolueenivasteina). Osa yksittäisistä yhdisteistä määritetään niiden omilla vasteilla, jotka voivat poiketa huomattavastikin tolueenin vasteesta. Tästä johtuen yksittäisten yhdisteiden summa saattaa olla suurempi kuin TVOC. Tulokset on annettu yksikössä µg/m³ haihtuneena grammaa kohti materiaalia (µg/m³g). Tällä menetelmällä tehdyt näytteet eivät vastaa huoneilmasta kerättyjä näytteitä eikä materiaalien päästöluokitusta (M-luokat). Bulk-emissioiden viitearvot eri materiaalityypeille: 1) PVC, jossa pehmittimenä DEHP (di-etyyliheksyyliftalaatti) - TVOC 200 µg/m³g - 2-Etyyli-1-heksanoli 70 µg/m³g 2) PVC, jossa pehmittimenä DINCH (di-isononyyliheksahydroftalaatti), DINP (diisononyyliftalaatti) tai DIDP (di-isodekyyliftalaatti) - TVOC 500¹ µg/m³g - 2-Etyyli-1-heksanoli 50 µg/m³g - C9-alkoholit 320¹ µg/m³g 3) Tasoitteet ja betoni - TVOC 50 µg/m³g - 2-Etyyli-1-heksanoli 40 µg/m³g 4) Linoleum - TVOC 650 µg/m³g - Propaanihappo 100 µg/m³g ¹ viitearvo on suuntaa antava, koska TTL:n seurantanäytteiden perusteella emissiotasot kasvavat ajan funktiona Työterveyslaitos PL 40, TYÖTERVEYSLAITOS, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

28 TYÖTERVEYSLAITOS ANALYYSIVASTAUS Tilaus: (5) Työterveyslaitos Laboratoriotoiminta on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T013, SFS-EN ISO/IEC Näytteenottoa ei ole akkreditoitu. Työympäristölaboratoriot Hanna Hovi asiantuntija Helsinki Susanna Viitasaari laboratorioanalyytikko Helsinki Tämän lausunnon osittainen julkaiseminen on sallittu vain Työterveyslaitoksen antaman kirjallisen luvan perusteella. Työterveyslaitos PL 40, TYÖTERVEYSLAITOS, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

29 1 (2) ANALYYSIVASTAUS Tilaus: Sisäilmatalo Kärki Oy Daria Liutina Laserkatu LAPPEENRANTA Pölyn koostumus Analyysin kuvaus: Käsittelijä(t): Asiakkaan viite: Pölyn koostumuksen määritys elektronimikroskoopilla Reima Kämppi Työ 2063 Luumäen HVA Analysointimenetelmä Muovipussiin pyyhintämenetelmällä kerätty pölynäyte tai edustava osa siitä suodatettiin tislatulla vedellä kalvosuodattimelle, joka päällystettiin kullalla ja analysoitiin elektronimikroskoopilla ja siihen liitetyllä energiadispersiivisellä spektrometrillä (EDS). Suodattimelta tutkittiin seuraavien hiukkastyyppien esiintyminen näytteessä: tavanomainen huonepöly, karkea ulkoilmapöly, teolliset mineraalikuidut, rakennusmateriaalipöly, puupöly, metallipöly ja homeitiöt (ilman lajimääritystä). Analyysiin voitiin analysoijan harkinnan mukaan sisällyttää myös muita hiukkastyyppejä, mikäli kyseisiä hiukkasia esiintyi enemmän kuin vähäisiä määriä ja/tai niillä voi olla vaikutusta ilmanvaihtojärjestelmän toimintaan tai tilojen käyttäjien terveyteen. Hiukkastyypit tunnistettiin hiukkasten ulkomuodon ja/tai alkuainekoostumuksen perusteella. Menetelmä ei sovellu sellaisten orgaanisten hiukkasten analysointiin, joilla ei ole tunnusomaista muotoa. Pintapölynäytteen analyysituloksissa ilmoitetaan näytteen sisältämät hiukkastyypit siltä osin kun näytteen koostumus poikkeaa tavanomaisen huonepölyn koostumuksesta. Tuloilmakanavanäytteen tuloksissa ilmoitetaan näytteen sisältämät hiukkastyypit. Kunkin hiukkastyypin osuus näytteessä on arvioitu silmämääräisesti kolmiportaisella asteikolla (sisältää vähäisiä määriä/sisältää/sisältää runsaasti), poikkeuksena teolliset mineraalikuidut joiden osuus on arvioitu painoprosentteina. Työterveyslaitos PL 40, TYÖTERVEYSLAITOS, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

30 TYÖTERVEYSLAITOS ANALYYSIVASTAUS Tilaus: (2) Tulokset AE Mittauspaikka: Näytteenottoaika: Mittauskohde 1: neuvottelihuone 200 kulmapöytä,14 vrk Näyte sisältää tavanomaista huonepölyä. Mittauskohde 2: työhuone 189 kaapinpäältä,14 vrk laskeum Näyte sisältää tavanomaista huonepölyä. Mittauskohde 3: käytävä kaapin hyllyltä,14 vrk laskeuma Näyte sisältää tavanomaista huonepölyä. Tavanomainen huonepöly koostuu lähinnä tekstiili- ja paperikuiduista sekä hilsehiukkasista. Työympäristön kehittämispalvelut Esa Vanhala tutkija Helsinki Reima Kämppi erikoismittaushygieenikko Helsinki Tämän lausunnon osittainen julkaiseminen on sallittu vain Työterveyslaitoksen antaman kirjallisen luvan perusteella. Työterveyslaitos PL 40, TYÖTERVEYSLAITOS, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

31 Tarjan asbesti- ja kuitulaboratorio Oy ANALYYSIVASTAUS Sivu 1/1 Sisäilmatalo Kärki Oy Daria Liutina Laserkatu Lappeenranta Näytteet Olemme laskeneet geeliteippiin keräämienne mineraalivillakuitujen (MMMF) pitoisuudet stereomikroskooppisesti. Analyysitulokset teippi nro kerääntymisaika mittauspiste 1 14 vrk Neuvotteluhuone 200, kulmapöydän pinnalta 0, vrk Työhuone 189, kaapin päältä 0, vrk Käytävä, kaapin hyllyltä 0,2 MMMF pitoisuus yli 20 µm:n kuitua/cm 2 Teollisten mineraalikuitujen toimenpideraja kahden viikon pölylaskeumassa on 0,2 kuitua/cm². Toimenpiderajan ylittyessä on kuitulähteet ja mahdollisuudet kuitupitoisuuksien vähentämiseksi selvitettävä. (STM/2015) Tarja Seppänen Laboratoriomestari Tarjan asbesti-ja kuitulaboratorio Oy Tarjan asbesti-ja kuitulaboratorio Oy Laserkatu 6, Lappeenranta, Y-tunnus Tarja Seppänen puh tarja.seppanen@asbestilabra.fi

ANALYYSIVASTAUS Tilaus:

ANALYYSIVASTAUS Tilaus: 1 (8) Sisäilmari Oy Tatu Keinänen Kalkkipetteri 08700 LOHJA VOC-analyysi materiaalinäytteestä Asiakasviite: Näytteen kerääjät: Tatu Keinänen Analyysin kuvaus: VOC-yhdisteiden bulk-emissio mikrokammiolla,

Lisätiedot

MUISTIO (RH %) ,5 vaalea liima, makea haju ,5 vaalea liima, makea haju

MUISTIO (RH %) ,5 vaalea liima, makea haju ,5 vaalea liima, makea haju MUISTIO 24.04.2017 /JLA T16058 Huutjärven koulu Huutjärventie 56 Pyhtää Mediateekin tutkimukset Huutjärven koulun Mediateekin 2037 tiloissa on koettu oireita. Tiloissa tehtiin tutkimuksia 30.3. ja 13.4.2017.

Lisätiedot

KIRKKONIEMEN KOULU VOC- JA MIKROBITUTKIMUS RAPORTTI

KIRKKONIEMEN KOULU VOC- JA MIKROBITUTKIMUS RAPORTTI KIRKKONIEMEN KOULU VOC- JA MIKROBITUTKIMUS RAPORTTI 4.12.2013 Sisäilmainsinöörit Oy Puh. +358 20 7698 440 e-mail: info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax. +358 20 7698 449 internet: www.sisailmainsinoorit.fi

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI. Korjausrakentaminen

TUTKIMUSRAPORTTI. Korjausrakentaminen TUTKIMUSRAPORTTI Korjausrakentaminen PÄIVÄYS 0..04 PROJEKTI Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden mittaukset TILAAJA Helsingin kaupungin kiinteistövirasto, HKR-Rakennuttaja KOHDE Arabian monitoimikiinteistö,

Lisätiedot

Sisäilmamittaus. Luumäen hyvinvointiasema. Marttilantie Luumäki. Aikuissosiaalityön tilat

Sisäilmamittaus. Luumäen hyvinvointiasema. Marttilantie Luumäki. Aikuissosiaalityön tilat Aikuissosiaalityön tilat Marttilantie 28 54500 Luumäki Työnro 2645 2 (9) Sisällys 1 Yleistiedot... 3 2 Perustiedot kohteesta... 3 3 Yhteenveto ja toimenpide-ehdotukset... 4 4 Ilma VOC-analyysi... 5 4.1

Lisätiedot

KIRKKONIEMEN KOULU HAIHTUVIEN ORGAANISTEN YHDISTEIDEN MITTAUS RAPORTTI

KIRKKONIEMEN KOULU HAIHTUVIEN ORGAANISTEN YHDISTEIDEN MITTAUS RAPORTTI KIRKKONIEMEN KOULU HAIHTUVIEN ORGAANISTEN YHDISTEIDEN MITTAUS RAPORTTI 28.8.2014 Sisäilmainsinöörit Oy Puh. +358 20 7698 440 e-mail: info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax. +358 20 7698 449 internet:

Lisätiedot

Linnajoen koulu G-siiven sisäilmatekniset lisätutkimukset

Linnajoen koulu G-siiven sisäilmatekniset lisätutkimukset Linnajoen koulu G-siiven sisäilmatekniset lisätutkimukset Tutkimusraportti 17.4.2018 Projekti 309076 Tilaaja Porvoon Kaupunki Toimitilajohto Tekniikankaari 1 A 06100 Porvoo Yhteyshenkilö Pekka Koskimies

Lisätiedot

MUISTIO Taulukko 1. Yhteenveto tehdyistä tutkimuksista. Tutkimus Menetelmä/laitteet Ajankohta

MUISTIO Taulukko 1. Yhteenveto tehdyistä tutkimuksista. Tutkimus Menetelmä/laitteet Ajankohta MUISTIO 28.1.2019 Tilaaja Leila Hietala Kotkan kaupunki Kohde T4033-08 Otsolan koulu Hiidenkirnuntie 2, 48770 Kotka KEITTIÖN JA RUOKASALIN SISÄILMATUTKIMUS Keittiön ja ruokasalin tiloissa suoritettiin

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Kärkölän kunta Jukka Koponen Virkatie 1 16600 Järvelä Arkistokuva Raportti Työnumero: 051621700091 Kohde: Toimeksianto: Opintien koulu Opintie 16600 Järvelä VOC-ilma ja materiaalinäytteiden

Lisätiedot

Arkistokuva Raportti Työnumero: VOC-ilma ja materiaalinäytteiden ottaminen

Arkistokuva Raportti Työnumero: VOC-ilma ja materiaalinäytteiden ottaminen Sivuja:1/9 Vastaanottaja: Kärkölän kunta Jukka Koponen Virkatie 1 16600 Järvelä Arkistokuva Raportti Työnumero: 051621700090 Kohde: Toimeksianto: Vuokkoharjun koulu Koulutie 18 16600 Järvelä VOC-ilma ja

Lisätiedot

Työpaikkojen sisäilman VOCviitearvot

Työpaikkojen sisäilman VOCviitearvot Työpaikkojen sisäilman VOCviitearvot Arja Valtanen, Hanna Hovi ja Tapani Tuomi Työterveyslaitos, työympäristölaboratoriot Orgaanisille yhdisteille säädettyjä pitoisuusarvoja asuin-ja työskentelytilojen

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 17.8.2017 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut -liikelaitos Mika Metsäalho PL 84, 13101 Hämeenlinna Sähköposti: mika.metsaalho@hameenlinna.fi Kohde Ojoisten lastentalo, Mäyräntie

Lisätiedot

Sisä- ja ulkoilman olosuhteet mittausten aikana olivat seuraavat:

Sisä- ja ulkoilman olosuhteet mittausten aikana olivat seuraavat: 1 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 KOTKA Työ nro T15026 Kotka 9.11.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25,

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus. Opintien koulu Opintie Järvelä

Sisäilmatutkimus. Opintien koulu Opintie Järvelä Sisäilmatutkimus Opintien koulu Opintie 2 16600 Järvelä Sisäilmatutkimus Opintien koulu Työnumero 1331 14.2.2017 2 Kärkölän kunta Virkatie 1 16600 Järvelä Opintien koulun sisäilman mikrobien- ja VOC-yhdisteiden

Lisätiedot

Arkistokuva. VOC-näytteiden ottaminen. Seppo Rantanen, Tuukka Korhonen

Arkistokuva. VOC-näytteiden ottaminen. Seppo Rantanen, Tuukka Korhonen Vastaanottaja: Sivuja:1/12 Padasjoen kunta Seppo Rantanen Arkistokuva Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Pappilanmäen koulu Puistotie 8 17500 Padasjoki VOC-näytteiden ottaminen Tilaaja: Seppo Rantanen

Lisätiedot

MITTAUSTULOKSET Koskenkylän koulu, Koskenkyläntie 424, Pernaja Liite

MITTAUSTULOKSET Koskenkylän koulu, Koskenkyläntie 424, Pernaja Liite 77.0709 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Ilolan koulu, Vantaa

Tutkimusraportti, Ilolan koulu, Vantaa Delete Tutkimus Oy 17.09.2012 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus Rakennuttaminen Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti,

Lisätiedot

Uzin PE460 haitta-aineiden läpäisevyystutkimus

Uzin PE460 haitta-aineiden läpäisevyystutkimus Tutkimusselostus 1 (3) UZIN PE 460 haittaaineiden läpäisevyystutkimus 21.9.2009 Betton Oy / Vantaa Juha Tamminen Vapaalantie 2 B 01650 VANTAA Uzin PE460 haittaaineiden läpäisevyystutkimus 1 Johdanto 1.1

Lisätiedot

Arkistokuva Raportti Työnumero:

Arkistokuva Raportti Työnumero: Sivuja:1/12 Vastaanottaja: Kärkölän kunta Jukka Koponen Virkatie 1 16600 Järvelä Arkistokuva Raportti Työnumero: 051621700090 Kohde: Toimeksianto: Vuokkoharjun koulu Koulutie 18 16600 Järvelä -VOC-ilma

Lisätiedot

SISÄILMAN VOC- JA FLEC-MITTAUKSET

SISÄILMAN VOC- JA FLEC-MITTAUKSET SISÄILMAN VOC- JA FLEC-MITTAUKSET Ruonalan Koulu Karhuvuorentie 1 48300 Kotka 12.2.2018 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0306 705 500 www.raksystems.fi Y-tunnus: 0905045-0 Kuntotutkimusraportti 2 Kenttätutkimus

Lisätiedot

Emissiomittaukset lattiapinnoitteesta kohteessa Kullasvuoreen koulu, Padasjoki

Emissiomittaukset lattiapinnoitteesta kohteessa Kullasvuoreen koulu, Padasjoki TUTKIMUSSELOSTUS NRO VTT-S-01155-17 1 (4) Tilaaja Tilaus Yhteyshenkilö Insinööritoimisto TJ Koistinen Oy Toivo Koistinen Liinuminkatu 1 A 2 15860 Hollola Toivo Koistinen, VTT-O-185190-17 VTT Expert Services

Lisätiedot

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 7

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 7 RAPORTTI SISÄLLYS: Sivu 1 / 7 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Havaintoja kohteessa... 3 4. Luokan 27 pintakosteusmittaukset ja havaintoja... 3 5. TVOC mittaukset

Lisätiedot

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu 26.02.2015 Hangon kaupunki Hagapuiston koulu Sisäilman VOC-mittaukset 23.1.2015 Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/5 1. Yleistiedot Kohde Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 20.6.2017 Korjausrakentaminen PÄIVÄYS 20.6.2017 PROJEKTI Höyrynsulkumuovin olemassaolon selvitys TILAAJA Helsingin kaupunki, kiinteistöviraston tilakeskus KOHDE Arabian peruskoulu, Berliininkatu

Lisätiedot

SISÄILMASTON KUNTOTUTKIMUKSET

SISÄILMASTON KUNTOTUTKIMUKSET SISÄILMASTON KUNTOTUTKIMUKSET Ruonalan Koulu Karhuvuorentie 1 48300 Kotka 2.5.2017 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0306 705 500 www.raksystems.fi Y-tunnus: 0905045-0 Kuntotutkimusraportti 2 Kenttätutkimus

Lisätiedot

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat Hangon kaupunki Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat Sisäilmamittaukset 02-04/2015 Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/6 1. Yleistiedot Kohde Hangon kaupunki Hagapuiston

Lisätiedot

ANALYYSIVASTAUS Tilaus: 246518 20.02.2014 1 (4) Vahanen Tampere Oy Pasi Wahlfors Tampellan Esplanadi 2 33100 TAMPERE VOC-analyysi ilmanäytteestä Asiakasviite: KPS3180/1 Näytteen kerääjät: Pasi Wahlfors

Lisätiedot

Osittainen kuntotutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa

Osittainen kuntotutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa Osittainen kuntotutkimus Hakunilan koulu Hiirakkotie 9 01200 Vantaa Lausunto 2 (10) 28.11.2014 Yleistä Kohde Hakunilan koulu Hiirakkotie 9 01200 Vantaa Tilaaja Vantaan kaupunki Maankäytön, rakentamisen

Lisätiedot

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus 1 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

PÖLY US7 US3 US4 US1 US2 US6 AP2 AP3 US8 US5. Liite 1: Pohjapiirustus. Pohjapiirustus Jupperin koulu. 80-luvulla valmistunut osa. 1.

PÖLY US7 US3 US4 US1 US2 US6 AP2 AP3 US8 US5. Liite 1: Pohjapiirustus. Pohjapiirustus Jupperin koulu. 80-luvulla valmistunut osa. 1. Liite 1: Pohjapiirustus Pohjapiirustus Jupperin koulu 80-luvulla valmistunut osa 1. kerros 98RH%/21 C 74RH%/21 C 80-luvulla valmistunut osa Vanha ulkoseinä PÖLY N 61RH%/19 C US7 82RH%/19 C Vanha ulkoseinä

Lisätiedot

Puhdistinlaitteiden vaikutukset Inex Oy Kilon toimipaikan sisäilmaan. Jyväskylän yliopisto Ympäristöntutkimuskeskus

Puhdistinlaitteiden vaikutukset Inex Oy Kilon toimipaikan sisäilmaan. Jyväskylän yliopisto Ympäristöntutkimuskeskus Puhdistinlaitteiden vaikutukset Inex Oy Kilon toimipaikan sisäilmaan Jyväskylän yliopisto Ympäristöntutkimuskeskus Tutkimusraportti 118/2013 Mika Laita Jyväskylä 2013 1 / 5 1. JOHDANTO Inex Partners Oy:n

Lisätiedot

Raportti VOC MITTAUKSET SISÄILMASTA LÄNSIRANNAN KOULU, LAPPAJÄRVI

Raportti VOC MITTAUKSET SISÄILMASTA LÄNSIRANNAN KOULU, LAPPAJÄRVI 2019 Raportti VOC MITTAUKSET SISÄILMASTA LÄNSIRANNAN KOULU, LAPPAJÄRVI 12.4.2019 1 Sisällys Sisällys... 1 1.TAUSTATIETOA TUTKIMUKSESTA... 2 1.1 Tutkimuskohde... 2 1.2 Tilaaja... 2 1.3 Vastaava tutkija...

Lisätiedot

VOC sisäilmanäytteet Pohjakerroksen käytävä ja V-osa 3-krs portaikko

VOC sisäilmanäytteet Pohjakerroksen käytävä ja V-osa 3-krs portaikko 1(5) VOC sisäilmanäytteet Pohjakerroksen käytävä ja V-osa 3-krs portaikko Sepänkadun koulu 21.12.2018 2(5) 1. LÄHTÖTIEDOT Toimeksiantaja: Turun kaupunki, Tilapalvelukeskus Janne Virtanen Linnankatu 90

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUKSET. Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa

SISÄILMAMITTAUKSET. Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa SISÄILMAMITTAUKSET Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa Raportin päiväys 31.10.2012 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 SISÄILMAMITTAUKSET 2 KURIIRITIE

Lisätiedot

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tutkimusraportti 19.4.2018 Projekti 308712 TIIVISTELMÄ Tutkimuksessa selvitettiin Tuomarilan koulun tiivistyskorjausten jälkeistä tilannetta

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Koisotie 5, Helsinki

Tutkimusraportti, Koisotie 5, Helsinki 20.8.2012 Tutkimusraportti Koisotie 5 Sivu 1 Vantaan kaupunki, Tilakeskus, rakennuttaminen Ulla Lignell Kielotie 13, 01300 Vantaa puh. 050 304 1141 e-mail. ulla.lignell@vantaa.fi Tutkimusraportti, Koisotie

Lisätiedot

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Kartanonkosken koulu Liite Bakteerit, pitoisuus, Sieni-itiöt, pitoisuus, cfu/m 3

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Kartanonkosken koulu Liite Bakteerit, pitoisuus, Sieni-itiöt, pitoisuus, cfu/m 3 Sisäilman mikrobit 1 Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS MERITUULEN KOULU LATTIAPÄÄLLYSTEEN EMISSIOMITTAUKSET JA MERKKIAINE- KOKEET

TUTKIMUSSELOSTUS MERITUULEN KOULU LATTIAPÄÄLLYSTEEN EMISSIOMITTAUKSET JA MERKKIAINE- KOKEET TUTKIMUSSELOSTUS MERITUULEN KOULU LATTIAPÄÄLLYSTEEN EMISSIOMITTAUKSET JA MERKKIAINE- KOKEET VAHANEN RAKENNUSFYSIIKKA OY Linnoitustie 5, FI-02600 Espoo Tutkimusselostus Lattiapäällysteen emissiomittaukset

Lisätiedot

Jatkotutkimusraportti

Jatkotutkimusraportti Jatkotutkimusraportti Päiväys 3.5.2018 Projekti Harjurinteen koulukeskus Jatkotutkimukset Tilaaja Loviisan kaupunki/tilapalvelut Kohde Harjurinteen koulukeskus Ratakatu 1 07900 Loviisa Raportti 1/21 Harjurinteen

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN SISÄILMATUTKIMUS 2 (8) TIIVISTELMÄ Limingan paloasema sijaitsee Limingassa, osoitteessa Kramsuntie 3, 91900 Liminka.

Lisätiedot

JATKOTUTKIMUSRAPORTTI

JATKOTUTKIMUSRAPORTTI JATKOTUTKIMUSRAPORTTI Hyrynsalmen yhtenäiskoulu Kaarnatie 1 89400 Hyrynsalmi 8.12.2016 RI Joonas Koponen JATKOTUTKIMUSRAPORTTI 2 YHTEYSTIEDOT: Työkohde: Hyrynsalmen yhtenäiskoulu Kaarnatie 1, 89400 Hyrynsalmi

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Kulomäen koulu, Vantaa

Tutkimusraportti, Kulomäen koulu, Vantaa HB Sisäilmatutkimus Oy 2.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Tutkimusraportti, Kulomäen koulu, Vantaa Johdanto Tutkimuksen kohteena on Kulomäen koulun

Lisätiedot

Jatkotutkimusraportti

Jatkotutkimusraportti Jatkotutkimusraportti Sivu: 1 (3) Työnumero: 500180 Raportti laadittu: 28.11.2018 Päivitys: 18.1.2019 Asiakas Kohde ja osoite Yhteyshenkilö Keravan kaupunki Kaupunkitekniikan toimiala Kiinteistöpalvelut

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI. Metsolan koulu Allintie KOTKA

TUTKIMUSRAPORTTI. Metsolan koulu Allintie KOTKA TUTKIMUSRAPORTTI Metsolan koulu Allintie 9 48220 KOTKA Työ nro T10067 Kotka 20.1.2012 Insinööri Studio Oy OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA PUH. 05-2255 500 FAX. 05-2184 562 E-MAIL

Lisätiedot

TXIB-YHDISTEEN ESIINTYMINEN SISÄILMASSA LUVULLA JA ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN MERKITYS PITOISUUDEN HALLINNASSA

TXIB-YHDISTEEN ESIINTYMINEN SISÄILMASSA LUVULLA JA ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN MERKITYS PITOISUUDEN HALLINNASSA TXIB-YHDISTEEN ESIINTYMINEN SISÄILMASSA 2010- LUVULLA JA ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN MERKITYS PITOISUUDEN HALLINNASSA P a l v eluja h u o misen menestykseen! SISÄILMASTOSEMINAARI 2019 HELENA JÄRNSTRÖM RISTO

Lisätiedot

Tutkimusraportti WO VOC-ilmanäytteenotto. Lausteen koulu Raadinkatu Turku

Tutkimusraportti WO VOC-ilmanäytteenotto. Lausteen koulu Raadinkatu Turku Tutkimusraportti WO-00739697 6.3.2019 VOC-ilmanäytteenotto Lausteen koulu Raadinkatu 7 20750 Turku VOC-ILMANÄYTTEENOTTO 6.3.2019 Lausteen koulu 2 (6) WO-00739697 Tutkimuksen tilaaja Turun kaupunki Soile

Lisätiedot

Koulumestarin koulu ja päiväkoti, Muuralanpiha 3, Espoo

Koulumestarin koulu ja päiväkoti, Muuralanpiha 3, Espoo Koulumestarin koulu ja päiväkoti, Muuralanpiha 3, Espoo Sisäilmatutkimus Tutkimusraportti Projekti 311266 7.2.2019 Asiakas Espoon kaupunki Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI Yhteyshenkilö

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 Kotkan lyseo, Arcus-talo Kirkkokatu 15 48100 KOTKA Työ nro T8007-5 Kotka 5.4.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, PUH.

Lisätiedot

ANALYYSIVASTAUS Tilaus:

ANALYYSIVASTAUS Tilaus: 1 (6) Insinööritoimisto Levola Oy Tomi Levola Pihlajaranta 10 28400 ULVILA PAH-määritys materiaalinäytteestä Asiakasviite: Sauvon Koulu Näytteen kerääjät: Tomi Levola Analyysin kuvaus: PAH-yhdisteet tuotteessa,

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS VIIALAN KESKUSKOULU LATTIAPÄÄLLYSTEIDEN VAURIOITUMISEN SELVITYS

TUTKIMUSSELOSTUS VIIALAN KESKUSKOULU LATTIAPÄÄLLYSTEIDEN VAURIOITUMISEN SELVITYS TUTKIMUSSELOSTUS VIIALAN KESKUSKOULU LATTIAPÄÄLLYSTEIDEN VAURIOITUMISEN SELVITYS Sisällys Tutkimusselostus 2 (17) 1 Yleistiedot... 3 1.1 Kohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3 Tutkimuksen tekijät... 3 1.4 Tehtävä...

Lisätiedot

SISÄILMAN TUTKIMUSRAPORTTI

SISÄILMAN TUTKIMUSRAPORTTI SISÄILMAN TUTKIMUSRAPORTTI LAPIN YLIOPISTO F osa Yliopistonkatu 8 96300 ROVANIEMI ISS Proko Oy Kiinteistöjen käytönohjaus 15.6.2011 OSITTAINEN JULKAISEMINEN KIELLETTY! Sisäilman tutkimusraportti 2(11)

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS 19.8.2014 RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT pinta-ala noin 11 784 br-m 2, kerrosala noin 12 103 ke rakennus

Lisätiedot

Tutkimusraportti WO VOC-näytteenotto. Koukkarinkadun päiväkoti, Koukkarinkatu 3, Turku

Tutkimusraportti WO VOC-näytteenotto. Koukkarinkadun päiväkoti, Koukkarinkatu 3, Turku Tutkimusraportti WO-00742591 5.3.2019 -näytteenotto Koukkarinkadun päiväkoti, Koukkarinkatu 3, 20610 Turku -NÄYTTEENOTTO 5.3.2019 Koukkarinkadun päiväkoti 2 (5) WO-00742591 Tutkimuksen tilaaja Turun kaupunki

Lisätiedot

VOC , PUHKA. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. Analyysivastaukset IQS,

VOC , PUHKA. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. Analyysivastaukset IQS, TESTAUSSELOSTE 2012-6366 1(5) Tilaaja 1944433-0 Indoor Quality Service Oy Puhka Aki Tiilenpolttajankuja 5 A 01720 VANTAA Näytetiedot Näyte Sisäilma VOC Näyte otettu 26.04.2012 Kellonaika 09.28 Vastaanotettu

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus. Vuokkoharjun koulu Kouluntie Kärkölä

Sisäilmatutkimus. Vuokkoharjun koulu Kouluntie Kärkölä Sisäilmatutkimus Vuokkoharjun koulu Kouluntie 18 16600 Kärkölä 2 Raportti Vuokkoharjun koulu 1290 1.3.2017 Jukka Koponen Kärkölän kunta Virkatie 1 16600 Järvelä Vuokkoharjun koulun sisäilmatutkimus Aika

Lisätiedot

TUPOKSEN ALAKOULU TULKINTA JA TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ

TUPOKSEN ALAKOULU TULKINTA JA TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ TUPOKSEN ALAKOULU TULKINTA JA TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ Projekti 2211616 4.1.2017 Tilastovertailu 2211616 VVOC- ja VOC-yhdisteet, ilma 4.1.2017 Sivu 1:8 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT...

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 1.2. 17.3.2011 JOKINIEMEN ALA-ASTE, LUOKKA 2.24 VALKOISENLÄHTEENTIE 51, 01370 VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS 1.2. 17.3.2011 JOKINIEMEN ALA-ASTE, LUOKKA 2.24 VALKOISENLÄHTEENTIE 51, 01370 VANTAA SISÄILMATUTKIMUS 1.2. 17.3.2011 JOKINIEMEN ALA-ASTE, LUOKKA 2.24 VALKOISENLÄHTEENTIE 51, 01370 VANTAA Sivu 1 / 12 SISÄLLYS: SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN ALA-ASTE 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Päähavainnot

Lisätiedot

RAPORTTI. Itäkeskuksen lukio Kajaaninlinnantie HELSINKI

RAPORTTI. Itäkeskuksen lukio Kajaaninlinnantie HELSINKI S i v u - 1 - RAPORTTI VOC-MITTAUKSET SISÄILMASTA JA LATTIAPINNOITTEISTA Itäkeskuksen lukio Kajaaninlinnantie 10 00900 HELSINKI 30.12.2010 RAPORTIN NUMERO: 21039 TILAAJA: Petri Sorola, PJS IV- ja sisäilmatutkimus

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 Kotka Työ nro T15026 Kotka 26.8.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA PUH. 05-2255

Lisätiedot

LUKIO, YLIVIESKA TULKINTA JA TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ

LUKIO, YLIVIESKA TULKINTA JA TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ LUKIO, YLIVIESKA TULKINTA JA TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ Projekti 2908719 13.3.2019 Tilastovertailu 2908719 VVOC- ja VOC-yhdisteet, ilma 13.3.2019 Sivu 1:10 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT...

Lisätiedot

Tehtaanpuiston yläaste ja Vuosaaren lukio

Tehtaanpuiston yläaste ja Vuosaaren lukio 1 (13) Tehtaanpuiston yläaste ja Vuosaaren lukio TUTKIMUSSELOSTUS Rakennetekninen katselmus ja sisäilmaston laadun mittaus 3.2.2012 HELSINGIN KAUPUNKI RAKENNUSVIRASTO HKRRakennuttaja 2 (13) HELSINGIN KAUPUNKI

Lisätiedot

VESIKARIN PÄIVÄKOTI TULKINTA JA TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ

VESIKARIN PÄIVÄKOTI TULKINTA JA TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ VESIKARIN PÄIVÄKOTI TULKINTA JA TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ Projekti 2112116 16.9.2016 Tilastovertailu 2112116 VVOC- ja VOC-yhdisteet, ilma 16.9.2016 Sivu 1:9 Sisällysluettelo 1.

Lisätiedot

KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS

KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS S i v u - 1 - RAPORTTI KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS KOy Korson toimistokeskus Naalipolku 6 01450 Vantaa 12.7.-10.8.2011 RAPORTIN NUMERO: 21140 TILAAJA: Jari Porthén, Realco Oy VASTAAVA TUTKIJA: Mikko

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins.

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, 0 2 9 4 0 E s p o o Sisäilman mikrobit 5.4.2017 Työnro 319099.16 Ins. Terttu Rönkä 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3 1.3 Kohde ja

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti

Sisäilmatutkimusraportti Sisäilmatutkimusraportti Sivu: 1 (3) Työnumero: 500180 Raportti laadittu: 28.11.2018 Päivitys: Asiakas Kohde ja osoite Yhteyshenkilö Kartoittaja Keravan kaupunki Kaupunkitekniikan toimiala Kiinteistöpalvelut

Lisätiedot

1 Johdanto. 2 Tutkimusmenetelmä. 1.1 Tehtävä. 1.2 Materiaali. Kati Alakoski Saint-Gobain Weber Oy Ab Strömberginkuja Helsinki

1 Johdanto. 2 Tutkimusmenetelmä. 1.1 Tehtävä. 1.2 Materiaali. Kati Alakoski Saint-Gobain Weber Oy Ab Strömberginkuja Helsinki Tutkimusselostus 1 (4) Weber.floor 4712 haittaaineiden läpäisevyystutkimus 29.5.2013 Kati Alakoski SaintGobain Weber Oy Ab Strömberginkuja 2 00381 Helsinki Weber.floor 4712 haittaaineiden läpäisevyystutkimus

Lisätiedot

Tutkimusraportti. Puolalanmäen lukio. Lisätutkimukset, PAH-ilmanäytteet. Aurakatu 11 20100 Turku 30.10.2013 -------- Projekti 5151

Tutkimusraportti. Puolalanmäen lukio. Lisätutkimukset, PAH-ilmanäytteet. Aurakatu 11 20100 Turku 30.10.2013 -------- Projekti 5151 Tutkimusraportti Lisätutkimukset, PAH-ilmanäytteet Puolalanmäen lukio Aurakatu 11 20100 Turku -------- 30.10.2013 Projekti 5151 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 1 Lähtökohta ja tavoite... 2 2 Suoritetut

Lisätiedot

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013 Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 Sisäilmatalo Kärki Oy www.sisailmatalo.fi Sisäilmanäytteet maaliskuu 2013 Nurmeksen kaupungin

Lisätiedot

ANALYYSIVASTAUS Tilaus:

ANALYYSIVASTAUS Tilaus: 1 (7) Länsi-Suomen Rakennusanalyysi Oy Esa Rämänen Åbackantie 18 64320 DAGSMARK PAH-määritys materiaalinäytteestä Asiakasviite: Kauhajoen kaupunki / Räimiskä Analyysin kuvaus: PAH-yhdisteet tuotteessa,

Lisätiedot

LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO

LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO Sivunumero: 1/11 LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO SISÄILMANLAADUN MITTAUS Tutkimusselostus 15.11.2013 Kai Kylliäinen 0405623222 Sivunumero: 2/11 Kohde: Toimeksianto: LYCEIPARKENS SKOLAN

Lisätiedot

JATKOTUTKIMUSRAPORTTI

JATKOTUTKIMUSRAPORTTI JATKOTUTKIMUSRAPORTTI Hyrynsalmen yhtenäiskoulu Kaarnatie 1 89400 Hyrynsalmi 12.8.2016 RI Joonas Koponen JATKOTUTKIMUSRAPORTTI 2 YHTEYSTIEDOT: Työkohde: Hyrynsalmen yhtenäiskoulu Kaarnatie 1, 89400 Hyrynsalmi

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS MIKKOLAN KOULU, LYYRA LYYRANPOLKU 2, VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS MIKKOLAN KOULU, LYYRA LYYRANPOLKU 2, VANTAA SISÄILMATUTKIMUS MIKKOLAN KOULU, LYYRA LYYRANPOLKU 2, 01480 VANTAA RAPORTTI Nro: 11061 Sivu 1 / 11 SISÄLLYS: SISÄILMATUTKIMUS, MIKKOLAN KOULU, LYYRA 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä...

Lisätiedot

TARKASTUSMUISTIO ROIHUVUOREN NUORISOTALO RAKENNUS- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN ESISELVITYS

TARKASTUSMUISTIO ROIHUVUOREN NUORISOTALO RAKENNUS- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN ESISELVITYS TARKASTUSMUISTIO ROIHUVUOREN NUORISOTALO RAKENNUS- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN ESISELVITYS Tarkastusmuistio 2 (10) Sisällys 1 Yleistiedot... 3 2 Tutkimuskohteen kuvaus... 4 3 Lähtötiedot... 4 4 Tutkimusmenetelmät...

Lisätiedot

KIVIMÄEN KOULU SISÄILMAN LAADUN TUTKIMUS

KIVIMÄEN KOULU SISÄILMAN LAADUN TUTKIMUS KIVIMÄEN KOULU SISÄILMAN LAADUN TUTKIMUS Tutkimusraportti 1238511 5.1.2012 Ositum Oy:n kemian laboratorion Oulun ja Espoon toimipisteet ovat akkreditoituja testauslaboratorioita T261 (FINAS-akkreditointipalvelu,

Lisätiedot

Sisäilman VOC-pitoisuuden määrittäminen Uusintanäytteet

Sisäilman VOC-pitoisuuden määrittäminen Uusintanäytteet Sisäilman VOC-pitoisuuden määrittäminen Uusintanäytteet 23.6.2016 Liikuntahalli Lippitie 2 91900 Liminka Tilaaja: Limingan kunta Iivarinpolku 6 91900 Liminka 1 (5) Sisällysluettelo Tilaaja... 2 Tilaus...

Lisätiedot

Näytteen ottaja Järvelä Merja VOC Knuuttilan pk Seinäjoki, JÄRVELÄ. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista.

Näytteen ottaja Järvelä Merja VOC Knuuttilan pk Seinäjoki, JÄRVELÄ. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. TESTAUSSELOSTE 2013-600 1(7) Tilaaja 2029286-4 Thermopolis Oy Järvelä Merja Valtuustontie 2 62100 LAPUA Näytetiedot Näyte Sisäilma VOC Näyte otettu 02.01.2013 Kellonaika Vastaanotettu 11.01.2013 Kellonaika

Lisätiedot

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje kemialliset epäpuhtaudet

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje kemialliset epäpuhtaudet Asumisterveysasetuksen soveltamisohje kemialliset epäpuhtaudet Helena Järnström, FT VTT Expert Services Oy, Tuotepäällikkö Sisäilmanäytteenotto Ilmanäyte otetaan oleskeluvyöhykkeeltä noin 1,1 metrin korkeudelta.

Lisätiedot

SISÄILMA- JA RAKENNETEKNISIÄ TUTKIMUKSIA

SISÄILMA- JA RAKENNETEKNISIÄ TUTKIMUKSIA 22705476 HOVIRINNAN KOULUN SIIRTOKELPOISET RAKENNUKSET C, E JA F Sweco Rakennetekniikka Oy R003 Johanna Mäkelä Sisältö 1 HANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 KOHDE JA SIJAINTI... 3 1.2 HANKKEEN OSAPUOLET... 3

Lisätiedot

VÄLIRAPORTTI. Huutjärven koulu Huutjärventie HUUTJÄRVI, Pyhtää

VÄLIRAPORTTI. Huutjärven koulu Huutjärventie HUUTJÄRVI, Pyhtää VÄLIRAPORTTI Huutjärven koulu Huutjärventie 56 49210 HUUTJÄRVI, Pyhtää Työ nro T16058 Kotka 13.10.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA PUH. 05-2255 500 E-MAIL

Lisätiedot

Hyvinvointikeskus Kunila

Hyvinvointikeskus Kunila Hyvinvointikeskus Kunila Jari Harju RTA 2 27.4.2017 Johdanto Tutkimuskohde on 1953 rakennettu tiilirunkoinen rakennus Laajennettu 1993 Korjattu vuosina 1993, 1998, 2003 ja 2008 Kuntoarvio 2011 Laaja peruskorjaus

Lisätiedot

Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista.

Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. TESTAUSSELOSTE 2015-4213 1(5) Tilaaja 2457722-6 Baumedi Oy, Lehto Hannu Lehto Hannu Energiakuja 3 00180 HELSINKI Näytetiedot Näyte Sisäilma VOC Näyte otettu 03.03.2015 Kellonaika 10.37 Vastaanotettu 05.03.2015

Lisätiedot

Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista.

Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. TESTAUSSELOSTE 2015-25587 1(9) Tilaaja 0124610-9 Vantaan kaupunki ympäristöterveydenhuolto Grönberg Kari Maksaja Vantaan kaupunki Ympäristökeskus Pakkalankuja 5 PL 6007 01510 VANTAA 00021 LASKUTUS Näytetiedot

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMIEN SELVITYSRAPORTTI Raikukujan palvelutalo, Talo A Raikukuja 14 01620 VANTAA

SISÄILMAONGELMIEN SELVITYSRAPORTTI Raikukujan palvelutalo, Talo A Raikukuja 14 01620 VANTAA SISÄILMAONGELMIEN SELVITYSRAPORTTI Raikukujan palvelutalo, Talo A Raikukuja 14 01620 VANTAA Suomen Sisäilmakeskus Oy Joensuu Kuopio Lahti Espoo Puh. 0207 402 540 www.sisailmakeskus.fi Raikukujan palvelutalo,

Lisätiedot

Näytteen ottaja Pesonen Riikka, MetropoliLab Oy 15 20 91 230 / Ulla Lignell. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista.

Näytteen ottaja Pesonen Riikka, MetropoliLab Oy 15 20 91 230 / Ulla Lignell. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. TESTAUSSELOSTE 2013-9653 1(9) Tilaaja 0124610-9 Vantaan kaupunki Tilakeskus, Hankepalvelut Maksaja Vantaan kaupunki Kielotie 13 PL 6007 01300 VANTAA 00021 VANTAA Näytetiedot Näyte Sisäilma VOC Näyte otettu

Lisätiedot

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje. Osa III Asumisterveysasetus 14-19

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje. Osa III Asumisterveysasetus 14-19 Asumisterveysasetuksen soveltamisohje Osa III Asumisterveysasetus 14-19 Ohje 8/2016 Ohje 8/2016 2 (10) Sisällys 1. Kemialliset epäpuhtaudet, hiukkaset ja kuidut... 3 1.1. Kemiallisten tekijöiden mittaus

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS Sivu 1 / 6 SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS MATTILAN PÄIVÄKOTI Hirsitie 2, 04340 Tuusula 1.4.2012 TILAAJA: Pertti Elg, Rakennusmestari, Tuusulan kunta TUTKIJA: Jari Järveläinen, Jakitec Ky Sivu

Lisätiedot

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri)

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011 SISÄILMATUTKIMUS Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

Sisäilman VOC-pitoisuuden määrittäminen Uusintanäytteet

Sisäilman VOC-pitoisuuden määrittäminen Uusintanäytteet Sisäilman VOC-pitoisuuden määrittäminen Uusintanäytteet 25.11.2016 Liikuntahalli Lippitie 2 91900 Liminka Tilaaja: Limingan kunta Iivarinpolku 6 91900 Liminka 1 (5) Sisällysluettelo Tilaaja... 2 Tilaus...

Lisätiedot

TARKASTUSMUISTIO Länsikatu JOENSUU Poikolan koulu, alakoulu Poikolantie 6 C Juuka

TARKASTUSMUISTIO Länsikatu JOENSUU Poikolan koulu, alakoulu Poikolantie 6 C Juuka Suomen Rakennusterveyspalvelut Oy TARKASTUSMUISTIO: Poikolan alakoulu, talvi 2012 1/3 Suomen Rakennusterveyspalvelut Oy TARKASTUSMUISTIO Länsikatu 15 80110 JOENSUU 7.5.2012 Juuan kunta, tekniset palvelut

Lisätiedot

HIIDENKIVEN PERUSKOULU Projekti 304977 HELSINGIN KAUPUNGIN KIINTEISTÖVIRASTO KOSTEUS- JA VOC-TUTKIMUS

HIIDENKIVEN PERUSKOULU Projekti 304977 HELSINGIN KAUPUNGIN KIINTEISTÖVIRASTO KOSTEUS- JA VOC-TUTKIMUS HIIDENKIVEN PERUSKOULU Projekti 304977 HELSINGIN KAUPUNGIN KIINTEISTÖVIRASTO KOSTEUS- JA VOC-TUTKIMUS 13.6.2013 HIIDENKIVEN PERUSKOULU KOSTEUS- JA VOC-TUTKIMUS SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT

Lisätiedot

KOULUT TERVEIKSI- Koulu korjaamalla kuntoon?

KOULUT TERVEIKSI- Koulu korjaamalla kuntoon? KOULUT TERVEIKSI- Koulu korjaamalla kuntoon? Heidi Rosenblad Terveysvalvontapäällikkö Väinölän pikkukoulu 1950-luvun lopulla valmistunut kivirakenteinen kahteen tasoon rakennettu koulurakennus terveysvalvontapäällikkö

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUKSET KNUUTTILAN PÄIVÄKODISSA

SISÄILMAMITTAUKSET KNUUTTILAN PÄIVÄKODISSA Seinäjoen kaupunki Tekniikkakeskus / Jouni Tiisijärvi PL 215 60100 Seinäjoki SISÄILMAMITTAUKSET KNUUTTILAN PÄIVÄKODISSA 2.1.2013 1 YLEISTÄ Mittauskohteena olivat Knuuttilan päiväkodin tilat, osoitteessa

Lisätiedot

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 11.4.2013 Isännöitsijätoimisto Maikoski Oy Jari Vainio Vernissakatu 6 01300 Vantaa jari.vainio@maikoski.fi Tutkimuskohde Uudenmaan TE-toimiston tilat, Vernissakatu 6, Vantaa SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN

Lisätiedot

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu, kuvaamataidon luokka

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu, kuvaamataidon luokka Hangon kaupunki Hagapuiston koulu, kuvaamataidon luokka Sisäilmamittaus ja kosteuskartoitus 24.10. 3.11.2014 Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/8 1. Yleistiedot Kohde

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen Delete Tutkimus Oy 16.7.2012 p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Kaunialan Sairaala Oy Markku Kiuru Talous- ja hallintopäällikkö Kylpyläntie 19 02700 Kauniainen puh: 09-505 922 29 mp: 0500 711

Lisätiedot

K I T T I L Ä N K U N T A

K I T T I L Ä N K U N T A . j. 3 1. S. z o i 2 k ai K I T T I L Ä N K U N T A Nro 142 Sivu 1 (3 ) Sosiaali ja terveyslautakunta ympäristöjaosto 3.5.212 Kittilän kunnan koulut ja päiväkodit yhteiskortti Valtatie 15 991 Kittilä T

Lisätiedot

Asumisterveyteen liittyvät laboratoriotutkimukset mitä testausseloste kertoo?

Asumisterveyteen liittyvät laboratoriotutkimukset mitä testausseloste kertoo? Asumisterveyteen liittyvät laboratoriotutkimukset mitä testausseloste kertoo? Ylitarkastaja Pertti Metiäinen Valvira 15.10.2010 Pertti Metiäinen 1 Asumisterveystutkimukset Akateemiset tutkimukset perustutkimukset

Lisätiedot

Mittausepävarmuus asumisterveystutkimuksissa, asumisterveysasetuksen soveltamisohje Pertti Metiäinen

Mittausepävarmuus asumisterveystutkimuksissa, asumisterveysasetuksen soveltamisohje Pertti Metiäinen Mittausepävarmuus asumisterveystutkimuksissa, asumisterveysasetuksen soveltamisohje Pertti Metiäinen 30.9.2016 Pertti Metiäinen 1 Valviran soveltamisohje Soveltamisohje on julkaistu viidessä osassa ja

Lisätiedot