Yleisen kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen koulutuksen tutorkirje 2019

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yleisen kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen koulutuksen tutorkirje 2019"

Transkriptio

1 Yleisen kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen koulutuksen tutorkirje 2019 Moikka fuksit 2019! Onneksi olkoon opiskelupaikastanne ja tervetuloa osaksi mahtavaa porkkanaperhettämme! Toimimme tänä vuonna kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen tutoreina ja opastamme teidät alkuun niin opinnoissa kuin muussakin opiskelijaelämässä. Tästä kirjeestä löydätte meidän esittelymme ja tietoa muun muassa ainejärjestömme Emilen hallituksesta sekä muuta tärkeää tietoa. Lukekaa kirje siis huolella läpi ja mikäli teitä jää askarruttamaan jokin, tulkaa rohkeasti kysymään meiltä! Jos et vielä ole löytänyt Facebook-ryhmäämme, käy liittymässä sinne nyt. Ryhmän löydät nimellä EMILEN FUKSIT Meitä tutoreita ja tulevia opiskelukavereita voit tulla tapaamaan ennen varsinaista aloitusta Jyväskylän keskustan Kirkkopuistoon sunnuntaina 1.9. klo 18. Meillä tutoreilla on päällämme kirkkaan oranssit haalarit ja musta tutorpaita. Jos sunnuntaina on huono sää, kokoonnumme Kirkkopuistossa ja menemme yhdessä sisätiloihin. Seuraa Facebook-ryhmää! Varsinainen orientaatio yliopistolla alkaa maanantaina 2.9. Varautukaa pitkiin päiviin, sillä koko viikko on tapahtumantäyteinen sisältäen virallisen ohjelman lisäksi yhteistä illanviettoa toisiimme tutustuen. Olette valinneet loistavan opiskelijakaupungin! Jyväskylä on nuorekas ja menevä kaupunki, josta löytyy paljon erilaista tekemistä kaikentyylisille ihmisille: täällä on harrastetoimintaa niin liikunnan, musiikin kuin kulttuurin ystäville. Jyväskylän yliopistossa on monipuolinen kurssitarjonta ja laadukasta opetusta, ja koska kampukset sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan, siirtyminen on hyvin nopeaa ja yksinkertaista. Jyväskylässä liikkuminen hoituu parhaiten polkupyörällä, joten sellainen kannattaa hankkia. Myös julkisilla liikkuminen on helppoa! Me tutorit odotamme innolla teidän näkemistänne. Syksystä tulee varmasti mahtava. Lisätietoa tapahtumista ja orientaation kulusta saatte lukuvuoden alettua. Nauttikaa vielä kesästä ja rentoutukaa, jotta jaksatte syksyllä aloittaa vauhdikkaan opiskelijaelämän! Terkuin Inka Linda Hanna Netta

2 Tutoreiden esittelyt Moi fuksit! Tervetuloa opiskelemaan, olette odotettuja! Mä oon Inka Koivuluoma, 22-vuotias kasvatustieteen opiskelija ja yksi tutoreista. Muutin viime syksynä tänne Jyväskylään ja olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, Kurikasta. Mulla on pian vuoden ikäinen shetlanninlammaskoira (vink vink koiraihmiset, meistä saa lenkki- ja leikkiseuraa) ja asun Jyväskylän Suuruspäässä. Aloittaessani opinnot ryhdyin heti puurtamaan aineopintojen kanssa, sillä olin tehnyt jo yhtenä välivuotenani perusopinnot avoimen kautta Etelä- Pohjanmaan Opistolla. Fuksivuoteni oli paljon löysempi mitä odotin. Älä siis pelkää, ettei aikaa jäisi millekään muulle kuin opiskelulle, sillä yliopistossa olet itse vastuussa opintojesi etenemisestä ja siitä, mitä kursseja otat ja milloin. Odotin itse vuoden olevan tosi rankka, mutta välillä minulla oli jopa tylsää, kun koulua tai tehtäviä oli niin vähän. Tämä johtui osittain siitä, että olin koko vuoden hieman pihalla sivuainevalinnoista ja muistakin kurssivalinnoista. Siitä huolimatta sain vuoden aikana sen verran opintopisteitä, mitä kuuluukin saada, ja tein ne kurssit mitä pitikin. Haluaisin siis kehottaa miettimään sivuaineita jo kesällä/syksyllä, varsinkin jos aloittaa aineopinnoista, sillä monet sivuainekurssit alkavat jo syyskuussa. Kannattaa selata siis tässä kirjeessä mainittua sivuaineportaalia ja tutkia, mitkä sivuaineet voisi kiinnostaa. Mutta vielä enemmän haluaisin kehottaa olemaan stressaamatta etukäteen kursseista tai mistä tahansa, sillä asiat järjestyy ihan varmasti syksyn aikana, olen siitä 100% varma! Ja me ollaan vastassa just teitä varten! Syksyllä aloitan luultavasti tekemään kandia ja sivuaineenani luen tällä hetkellä viestintää. En tiedä vielä mikä musta tulee isona, joten olen valinnut sivuaineen ja muita kursseja ihan fiiliksen mukaan! Mut yllätti kasvatustieteen opinnoissa se, miten paljon meillä on erilaisia ammattivaihtoehtoja. Kuten jo edellä saattoi huomata, olen aika huoleton ja rento tyyppi ja omasta mielestäni huumorintajuinen. Mulle ja muille tutoreille saa ilomielin tulla juttelemaan vaikka jo nyt, jos siltä tuntuu! Mä tykkään paljon taiteesta, kulttuurista ja luonnosta. Ja tietty koirista. Tykkään kokeilla kaikkea uutta, joten mut saa aika helposti houkuteltua mukaan johonkin aktiviteettiin! En malta odottaa syksyä ja teidän tapaamista! Meille tulee varmasti huippu syksy! Ennen sitä, ottakaa rennosti ja ladatkaa akkujanne, sillä syyskuun toka päivä alkaa teidän ikimuistoisin opiskelijavuosi! FUN FACT: mun lempi kirja- ja televisiosarja on Outlander!

3 Moikkamoi vaan kaikille ja ihan super paljon onnea uudesta opiskelupaikasta! Miun nimi on Linda ja olen saanut kunnian toimia teidän tutorinanne tulevana lukuvuotena. Ikää mittarissa miulla on 22-vuotta ja aloitan kohta kolmannen vuoden opinnot Jyväskylän yliopistossa. Olen alun perin kotoisin Joensuusta ja hetkeäkään en ole katunut parin vuoden takaista muuttoani tähän mahtavaan, ja ennen kaikkea eloisaan opiskelijakaupunkiin. Jyväskylä tarjoaa nimittäin jokaiselle jotakin olit sitten tieteen, taiteen, liikunnan, musiikin tai minkä tahansa ystävä. Täällä järjestetään jatkuvasti myös erilaisia tapahtumia vuodenajasta riippumatta (näistä kerromme lisää syksyllä), joten tylsää ei varmasti ehdi tulemaan. Itse kulutan vapaa-aikaani juurikin erilaisissa opiskelija- ja kulttuuritapahtumissa sekä liikunnan parissa. Oman pääaineeni aikuiskasvatustieteen ohella luen laajana sivuaineena terveystiedettä, jonka lisäksi olen ottanut yksittäisiä kursseja sieltä sun täältä niin viestinnän, psykologian kuin sosiologiankin parista. Myös sosiaalityön sekä kestävän kehityksen opinnot kiinnostaisivat minua ja maisterivaiheessa tavoitteenani on suorittaa aikuiskouluttajan pätevyys. Jyväskylän yliopistossa onkin aivan hurja valikoima erilaisia sivuaineita, joten kannustan teitä kokeilemaan niitä avoimin mielin. Loppukaneettina haluan vielä kehua, kuinka hyvän alavalinnan ja kovan duunin olette tähän saakka tehneet. Tekemänne työ palkitaan nyt tulevana syksynä, kun pääsette mukaan meidän huikeaan ja lämminhenkiseen opiskelijayhteisöön. Tervetuloa! FUN FACT: Olen melko innokas Olavi Uusivirta -fani ja sen johdosta kiivennyt kerran lavalle kyseisen artistin keikalla.

4 Hei kaikille! Ensinnäkin onnittelut opiskelupaikan saamisesta ja lämpimästi tervetuloa Jyväskylään! Nimeni on Hanna, ja olen yksi teidän tutoreistanne alkavana lukuvuonna. Olen 22-vuotias ja aloitan syksyllä kolmannen vuoteni Jyväskylän yliopistossa. Olen alun perin kotoisin pieneltä keskisuomalaiselta paikkakunnalta, Saarijärveltä, mutta käytännössä olen asunut koko ikäni Jyväskylässä. Mielestäni Jyväskylä on aivan ihana ja monipuolinen kaupunki, ja siksi jäin tänne opiskelemaan. Pääaineeni on aikuiskasvatustiede, ja sivuaineina olen tähän mennessä lukenut muun muassa viestintää ja digitaalisen elämän opintoja. Maisterivaiheessa aion käydä vielä henkilöstöjohtamisen perusopinnot sekä aikuiskouluttajan pedagogiset opinnot eli APOt. Tulevaisuudessa haluaisin tehdä töitä henkilöstöpuolella tai yliopistolla tutkijana. Mielestäni koulutusohjelmamme monipuolisuus on aivan loistava juttu, koska silloin jokainen saa varmasti kasaan mieleisensä tutkinnon! Jyväskylässä on paljon erilaisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia, ja valikoimasta löytyy varmasti kaikille jotain mieluista. Itse käyn esimerkiksi Kansalaisopiston joogakurssilla ja liikun paljon luonnossa, esimerkiksi Halssilan ja Laajavuoren metsäpoluilla. Lisäksi seuraan aktiivisesti urheilua, kuten jääkiekkoa ja futsalia. Pelejä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa paikan päällä, sillä monet seurat tarjoavat edullisempia pääsylippuja opiskelijoille! Me tutorit, muut opiskelijat ja yliopiston väki odotamme innolla teidän tapaamistanne. Nyt kuitenkin ihanaa loppukesää ja nähdään syksyllä! FUN FACT: Kun syön jäätelöä, lämmitän sen ensin mikrossa niin, että se on sulanut melkein kokonaan. (Aivan parasta!)

5 Heipähei syksyn fuksit! Suuret onnittelut opiskelupaikasta vielä munkin puolesta! Mun nimi on Netta ja olen kotoisin alkujaan Ähtäristä. Mä oon 21-vuotias Emilen oma kasvatti ja syksyllä pyörähtää käyntiin mun toinen opiskeluvuosi. Mulla ei koskaan ole varsinaisesti ollut mitään haaveammattia. Lukion vikana vuonna bongasin yleisen kasvatustieteen, mikä vaikutti mulle just oikealle valinnalle. Tällä alalla yhdistyy mulle lähellä sydäntä olevat arvot ja kiinnostuksenkohteet- ihmisläheisyys, koulutus, oppiminen ja vuorovaikutus. Myös mä nään suurena plussana koulutuksemme tuomat laaja-alaiset työllistymismahdollisuudet sekä oman opintokokonaisuuden räätälöinnin. Opiskelen sivuaineina tällä hetkellä psykologiaa ja kesällä yritän rääpiä kasaan pari kurssia perheopintoja. Ekan vuoden opinnot tuntuivat musta tosi mielenkiintoisille ja yllättävän rennoille - kävin opiskelujen ohella myös töissä ja se yhdistelmä toimi ainakin itselläni ihan hyvin. Jokainen on kuitenkin yksilö, joten jos mielessä on töissä käyminen opintojen ohella, pohtikaa omia voimavarojanne älkääkä haukatko kerralla liian suurta palasta! Kiinnostuksen kohteisiini kuuluu kaiken näköinen luova toiminta kuten maalaaminen, kitaran soitto ja käsityöt. Amatööri olutharrastelijana liityin opiskeluvuoteni alussa olutseura DOS:siin, joten oluenystävät laittakaa tämä järjestö korvan taakse! Nähdään syksyllä huikeissa tapahtumissa, joita me ollaan teidän päänne menoksi suunnitellet! FUN FACT: Muumit=bestest.

6 Emile ry on Jyväskylän yliopiston kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen opiskelijoiden ainejärjestö, jonka tarkoituksena on huolehtia opiskelijoiden eduista. Emile toimii siteenä kasvatustieteen laitoksen henkilökunnan ja opiskelijoiden välillä ja tekee myös yhteistyötä muiden kasvatustieteiden ainejärjestöjen kanssa, niin Jyväskylässä kuin Ainejärjestön esittely valtakunnallisestikin. Emile toimii opiskelijoidensa ehdoilla; heidän toiveidensa, halujensa, aktiivisuutensa ja ideoidensa varassa. Opiskelun vastapainoksi tehtävänä on järjestää monipuolista vapaa-ajan toimintaa: mm. liikuntavuorot, peli-illat, työelämäpäivät sekä sitsit ovat vakiintuneet osaksi toimintaamme. Toiminnasta ja tapahtumien järjestämisestä vastaa Emilen hallitus. Hallitus edustaa ainejärjestöämme niin opintoasioissa henkilökunnan kokouksissa kuin myös erilaisissa Jyväskylän Ylioppilaskunnan valiokuntien kokouksissa liittyen kansainvälisyyteen, liikuntaan, kulttuuriin, ympäristöasioihin, opiskelijoiden edunvalvontaan sekä sosiaalipoliittisiin kysymyksiin. Hallituksen vastuulla on myös yhteistyö muiden ainejärjestöjen, yhteistyöravintoloiden sekä alamme ammattijärjestön, Specian, kanssa. Uusi hallitus valitaan vuosittain marraskuussa ja kaikki innokkaat opiskelijat ovat tervetulleita mukaan! Lisätietoa toiminnastamme löytyy nettisivuilta: Hallitus toivottaa kaikki uudet fuksit tervetulleeksi Jyväskylään ja huikeaan joukkoomme! PS. Liity jo nyt Emilen jäseneksi niin pääset heti lukuvuoden startatessa täysillä mukaan toimintaan! Maksamalla jäsenmaksun saat koko opintojesi ajan kestävän jäsenyyden. Emilen jäsenenä saat esim. alennusta haalareista ja muita rahanarvoisia etuja. Saaja: Emile ry Tilinumero: FI Viite: Summa: 12,00 e Huom! Maksajan ollessa eri kuin jäsen, viestikenttään merkitään jäsenen nimi. Maksun yhteydessä tulee myös täyttää lyhyt kysely, jonka löydät osoitteesta:

7 Asuminen Jyväskylässä Olemme koonneet linkkejä, joista löytyy asumista koskevaa tietoa sekä vuokra-asuntoja. KOAS (Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö) tarjoaa asuntoja opiskelijoille kohtuulliseen hintaan. KOASin asuntoja on ympäri Jyväskylää. Lisätietoa löydät sivulta: Kortepohjan ylioppilaskylä tarjoaa myös edullisia vuokra-asuntoja, joista kaikki sijaitsevat Kortepohjassa (noin 2 kilometriä yliopistolta). Lisätietoa löydät sivulta: JYY:n asuntopalstalta löydät tarjolla olevia vuokra-asuntoja ja kimppakämppiä. Ole kuitenkin varovainen, ettet tule huijatuksi! Lisätietoa löydät sivulta: Muita vuokra-asunnoista ilmoittavia tekijöitä on esimerkiksi OVV, KS-vuokraisännät, Vuokraovi, Tori.fi jne. Jos asuntoa ei löydy opiskelujen alkuun mennessä, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta järjestää syksyllä 2019 tilapäismajoitusta kaupunkiin saapuville korkeakouluopiskelijoille. Tilapäismajoitusta voi kysellä paikallisista hostelleista. Lisätietoa JYY:ltä:

8 Tärkeitä nettisivustoja liittyen yliopistoon ja opiskeluun Opiskelu: JYU (Jyväskylän yliopisto) JYU:n nettisivuilta löydät tietoa opiskelusta, yliopistosta, tiedekunnista ja vaikka mistä muusta. Erityisesti kannattaa katsoa kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen opiskeluosio: Valinnaisten aineiden portaali: Tutkintorakenne: IT-palveluiden uusien opiskelijoiden tietopaketti: Yliopiston kirjaston haku: Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta: Hyvinvointi: YTHS (Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto): Student Life opiskelijoiden hyvinvoinnin edistäminen: Semma (Yliopistolla toimiva ravintolaketju), jonka sivuilta löydät Semman ravintoloiden ruokalistat, sijainnit ja aukioloajat: Korkeakoululiikunta (ryhmäliikunnat ja kuntosali):

9 Hoidathan nämä asiat kuntoon ennen opintojen alkua! 1. Maksa Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (JYY) jäsenmaksu. Tulosta kuitista pari kopiota itsellesi ja pidä ne tallessa. Niillä saat opiskelijoille kuuluvat edut ennen opiskelijakortin saantia, MUTTA jos tilaat opiskelijakortin hyvissä ajoin, saat kortin ennen opintojen alkua etkä tarvitse kopioita suoritetuista maksuista! 2. Tilaa opiskelijakortti osoitteesta Tarvitset sitä varten selkeän kuvan itsestäsi. Ohjeita kuvan ottamiseen ja opiskelijakortin tilaamiseen löydät Frankin nettisivuilta. Tilaa opiskelijakortti heti kun opiskelupaikka varmistuu. Kortti tulee sinulle joko kotiin tai voit noutaa sen ja siihen kuuluvan lukuvuositarran JYY:n keskustoimistolta ylioppilastalo Ilokivestä. Jos kortti tulee sinulle kotiin, voit noutaa lukuvuositarran yliopiston opiskelijapalveluista T-rakennuksen 2. kerroksesta. Opiskelijakortin voi myös ladata puhelimeen (sovelluskaupasta nimellä Frank App). Lisätietoa opiskelijakorteista löydät myös JYU:n nettisivuilta: 3. Tee tarvittaessa osoitteenmuutos postiin ja maistraattiin. 4. Liity Emile ry:n jäseneksi, jotta saat paljon etuja ja alennuksia koko yliopisto-opiskelujen ajan. Maksutiedot löytyvät Emilen nettisivuilta ( Liittymisen yhteydessä tulee täyttää lyhyt kysely, johon löytyy ohjeet Emilen nettisivuilta. 5. Hae opintorahaa, yleistä asumistukea ( ja/tai opintolainaa omasta pankistasi. Hae opintotukea mahdollisimman nopeasti, mielellään heti opiskelupaikan varmistuttua, jotta saat opintotukea heti opintojen alettua. Hakemusten käsittelyssä saattaa nimittäin kestää useampia viikkoja. HUOM! Huomaathan, että uuden opintotukimuutoksen takia opintoraha ja yleinen asumistuki on haettava erikseen! 6. Suosittelemme miettimään jo kesän aikana valinnaisainevalintoja. Valinnaisaineet alkavat melkein heti syksyllä, joten kannattaa miettiä, mitä aineita haluaisit mahdollisesti lukea pääaineopintojesi ohella. Syksyllä järjestetään erikseen valinnaisaineinfo, mutta olisi hyvä, jos olisit jo ennen sitä perehtynyt valinnaisainevalikoimaan. Jyväskylän yliopiston valinnaisaineportaalista löydät tarjolla olevia valinnaisaineita: 7. Tutustu IT-palveluiden uuden opiskelijan tietopakettiin, josta löydät muun muassa ohjeet käyttäjätunnuksen tekemiseen:

10 Fuksin ABC eli yliopistossa esillä olevia tärkeitä käsitteitä Ainejärjestö = Jokaisella yliopistossa opiskeltavalla aineella on oma ainejärjestö. Sen tehtävänä on luoda yhteishenkeä, järjestää tapahtumia ja luoda kontakteja muihin opiskelijoihin. Kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen ainejärjestö on nimeltään Emile. Akateeminen vartti = Yliopistossa opetus alkaa yleensä vartin yli. Tosin tentit alkavat lähes poikkeuksetta tasatunnein. Alumni = koulutuksesta valmistunut henkilö. Appro = Tapahtuma, jossa kierretään eri ravintoloissa keräten leimoja suorituspassiin ja saadaan suoritusta vastaava merkki koristamaan haalareita. Dekaani = Tiedekunnan johtaja. Demo = Pienryhmä, jossa käsitellään tarkemmin luennoilla käsiteltyjä asioita ja saatetaan tehdä harjoituksia. Demoissa on läsnäolopakko ja ne korvaavat usein tentit. Edari = JYY:n edustajisto eli ylioppilaskunnan korkeinta päätösvaltaa käyttävä opiskelijoista koostuva ryhmä. Edunvalvonta = Opiskelijoiden opintoasioista, hyvinvoinnista ja oikeuksista huolehtiminen. ESCAPE = Emilen yhteistyöbaari. E-tentti = Itsenäinen tentti, joka suoritetaan Agoran e-tenttitilassa tietokoneella. Fuksi = Sinä eli ensimmäisen vuoden opiskelija. Fuksiaiset = Vanhempien vuosikurssien opiskelijoiden fukseille järjestämä rastitapahtuma. HOPS = Henkilökohtainen opintosuunnitelma, josta näet mitä kursseja aiot suorittaa ja milloin. Harju = Lähellä keskustaa sijaitseva mäki, jonka yliopistolaiset valtaavat vappuna. Harjulla on myös näkötorni, lenkkipolkuja, frisbeegolf-rata sekä kuuluisat kiviportaat, joita monet käyvät juoksemassa. JYY = Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta. Kaikki yliopiston opiskelijat kuuluvat ylioppilaskuntaan. Liittyminen tapahtuu maksamalla ylioppilaskunnan jäsenmaksun. JYY huolehtii opiskelijoiden oikeuksista ja tarjoaa apua ongelmatilanteissa. JYY järjestää myös paljon erilaisia tapahtumia. Kampus = Jyväskylän yliopistolla on kolme kampusaluetta: Seminaarinmäki, Mattilanniemi ja Ylistönrinne. Kauppakadun appro = Syksyllä järjestettävä suurtapahtuma, jossa kierrellään keskustan baareja ja kerätään leimoja passiin. Palkintona haalarimerkki. Kasvisto = Emilen toinen ainejärjestötila Opinkiven alakerrassa.

11 Kompassi = Jyväskylän keskellä, Sokoksen vieressä sijaitseva kohtaamispaikka. Kopo = Opiskelijoiden edunvalvontaa ja koulutuspolitiikkaa hoitava opinto- ja tiedevastaava Emilen hallituksessa. Tällä hetkellä kopona toimii Emmi Rauhamäki (emmi.k.rauhamaki@student.jyu.fi). Koulutussuunnittelija = Oppiaineen sisällä henkilö, joka auttaa opintoihin liittyvissä asioissa. Amanuenssi on siis ikään kuin opo. Kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen yksikön amanuenssi on Helena Koivunen-Klemmt. Opettajatutor = Yksikkömme henkilökunnan edustaja, joka auttaa opiskeluun liittyvissä asioissa. Opettajatutor auttaa laatimaan ja käy läpi HOPSisi. Opintopiste = Kertoo kurssien tai opintokokonaisuuksien laajuuden. Yksi opintopiste vastaa yleensä noin 27 tunnin opiskelua. Passion Food&Bar = Emilen yhteistyöravintola, jossa järjestetään kuukausittaiset peli-illat. Perusopinnot = Ensimmäisenä suoritettava kokonaisuus, jonka jälkeen voi hakea aineopintoihin. Koostuu yleensä 25 opintopisteestä. Poikkarit = Kuukausittain järjestettävät poikkitieteelliset opiskelijabileet. Pääaine = Oppiaine, jonka opiskelupaikan olet vastaanottanut. Meillä voit valita pääaineeksi joko kasvatus- tai aikuiskasvatustieteen. Ruusupuisto = Uusin, syksyllä 2015 käyttöönotettu yliopistorakennus. Ruusupuisto on suunniteltu pääasiassa kasvatustieteiden tiedekunnan, Koulutuksen tutkimuslaitoksen ja avoimen yliopiston käyttöön. Ruusula = Emilen uudempi ainejärjestötila Ruusupuiston ensimmäisessä kerroksessa. Ruusulassa voit verkostoitua ja juoda kahvia ilmaiseksi muiden emileläisten kanssa. Sisu = Kurssi- ja opintotietojärjestelmä, jossa ilmoittaudutaan kursseille ja tentteihin. Tänne tehdään myös HOPS. Sitsit = Akateeminen pöytäjuhla, jossa pääosassa on juominen ja laulujen laulaminen. Kannattaa osallistua! Sillis = Vuosijuhlien jälkeinen rento tapahtuma, jossa syödään hyvin ja hengaillaan porukalla. Sopo = Sosiaalipoliittinen vastaava. Vastaa esimerkiksi yhdenvertaisuuden toteutumisesta, hyvinvoinnista, opintojen esteettömyydestä sekä kiusaamis- ja häirintätilanteista, sekä toimeentulo- ja asumisasioista. Tällä hetkellä sopona toimii Hanna Pullinen (hanna.m.pullinen@student.jyu.fi). SKOL = Suomen kasvatustieteiden opiskelijoiden liitto, johon kuulut automaattisesti olemalla Emilen jäsen. Specia ry = Kasvatustieteilijöiden ammattijärjestö.

12 Tentti = Verrattavissa lukioaikaiseen kurssin loppukokeeseen, jossa testataan opiskelijan tietämystä kurssialueen aiheista. Arvioidaan asteikolla 1-5. Tutorit = Ensimmäisenä vuotena fukseja opastavat opiskelijat. Valinnaisaine = Pääaineen lisäksi opiskellaan valinnaisia aineita oman mielenkiinnon mukaan. Kandidaatin ja maisterin tutkinnon suorittamiseen vaaditaan tietyn suuruiset valinnaisainekokonaisuudet. Vappu = Opiskelijaelämän parasta aikaa. Juhliminen aloitetaan jo huhtikuussa. Vuosijuhla = Hieno akateeminen juhla, joka järjestetään joka viides vuosi. Viimeisin vuosijuhla oli syksyllä Yksikkö = Joka koulutusaineen opiskelijat ja henkilökunta muodostavat oman yksikkönsä. Yksiköt ovat osa yliopiston hallinnollista rakennetta. Yleisopinnot = Tarkoittavat yleistieteellisiä-, kieli- ja viestintäopintoja, joiden tarkoitus on kehittää opinnoissa tarvittavia perustaitoja. Ylioppilaskylä = Opiskelijoiden asuttama opiskelija-asuntokokonaisuus, joka sijaitsee Kortepohjassa. YTHS = Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitoyhtymä, jonka palvelut ovat käytettävissä maksamalla JYYn jäsenmaksun. 3miot = Kuukausittain järjestettävät poikkitieteelliset opiskelijabileet, jossa on mukana kolme eri tapahtumapaikkaa. Kiitos, että jaksoit lukea loppuun asti!

KASVATUS- JA AIKUISKASVATUSTIETEEN KOULUTUS TUTORKIRJE

KASVATUS- JA AIKUISKASVATUSTIETEEN KOULUTUS TUTORKIRJE KASVATUS- JA AIKUISKASVATUSTIETEEN KOULUTUS TUTORKIRJE Moi Sinä vuoden 2016 fuksi ja onneksi olkoon! Me Emilen tutorit toivotamme sinut tervetulleeksi opiskelemaan Jyväskylään yliopistoon kasvatusja aikuiskasvatustiedettä!

Lisätiedot

Hei Sinä vuoden 2015 fuksi!

Hei Sinä vuoden 2015 fuksi! Hei Sinä vuoden 2015 fuksi! Ensimmäiseksi, onnittelut opiskelupaikasta! Sinulla on edessäsi upea tilaisuus tutustua kokonaan uudenlaiseen maailmaan, nimittäin yliopistoon. Yliopisto ei kuitenkaan ole pelkkää

Lisätiedot

Y H T E I SKUNT AT I E T E I D E N J A FI L O SO FI AN KAND I D AAT T I - J A MAI ST E R I O H J E L MA

Y H T E I SKUNT AT I E T E I D E N J A FI L O SO FI AN KAND I D AAT T I - J A MAI ST E R I O H J E L MA Y H T E I SKUNT AT I E T E I D E N J A FI L O SO FI AN KAND I D AAT T I - J A MAI ST E R I O H J E L MA VE E R A R A H IK A IN E N Heippa! Olen Veera, yksi kolmesta Veerasta ja myös teidän tuleva tutorinne.

Lisätiedot

Hei ja tervetuloa Katkolle! Olen Erika, 21-vuotias yleisen kasvatustieteen toisen vuoden opiskelija. Sivuaineena minulla on toistaiseksi ollut vain

Hei ja tervetuloa Katkolle! Olen Erika, 21-vuotias yleisen kasvatustieteen toisen vuoden opiskelija. Sivuaineena minulla on toistaiseksi ollut vain Hei uusi Turun yliopiston opiskelija! Onnittelut pääsystä Turun yliopistoon kasvatustieteiden tiedekuntaan. Eikö olekin mahtava tunne, kun suuresta hakijajoukosta juuri sinä pääset punaista haalaria kantavien

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:hen! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille

Tervetuloa LUT:hen! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille Tervetuloa LUT:hen! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja orientaatioviikko LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

Tutorin tehtävälista: Sosiaali- ja opinto-asiat. Tutorleiri Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Tutorin tehtävälista: Sosiaali- ja opinto-asiat. Tutorleiri Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Tutorin tehtävälista: Sosiaali- ja opinto-asiat Tutorleiri Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Tutorin tulee tietää kaikesta kaikki! Tutor on kaikkitietävä Tämä ei onneksi ole totta. Tutorin tulee sen

Lisätiedot

ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen

ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen Perustelujen lisäys Kyselyt: kv- ja oppiainetason kysely Opintosuunnitelman

Lisätiedot

Tuutoriterveiset ONNEKSI OLKOON!

Tuutoriterveiset ONNEKSI OLKOON! Tuutoriterveiset ONNEKSI OLKOON! Sinut on hyväksytty opiskelemaan Maantiede ja ympäristöpolitiikka hakukohteesta. Toivomme, että odotat innolla opiskelujen aloittamista yliopistossa sekä viihdyt valitsemallasi

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika. Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika. Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015 Mikä on suosikkipaikkasi Jyväskylässä? Jyväskylä on fuksin uusi koti Ihminen on onnellisempi,

Lisätiedot

TUTOREIDEN TERVEHDYS

TUTOREIDEN TERVEHDYS TUTOREIDEN TERVEHDYS Moikka ja onnittelut Sinulle! Tervetuloa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun! Me Tutorit tahtoisimme vielä onnitella sinua valintasi johdosta ja toivotamme Sinut tervetulleeksi Kouvolan

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

TUUTOREIDEN TERVEHDYS

TUUTOREIDEN TERVEHDYS TUUTOREIDEN TERVEHDYS Moikka ja onnittelut Sinulle! Tervetuloa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun! Me Tuutorit tahtoisimme vielä onnitella sinua valintasi johdosta ja toivotamme Sinut tervetulleeksi

Lisätiedot

YHTEISKUNTATIETEIDEN TUUTORIT 2015 2016 / ITÄ SUOMEN YLIOPISTO

YHTEISKUNTATIETEIDEN TUUTORIT 2015 2016 / ITÄ SUOMEN YLIOPISTO YHTEISKUNTATIETEIDEN TUUTORIT 2015 2016 / ITÄ SUOMEN YLIOPISTO Moikkamoi! Olen Eeva, 21-vuotias sosiaalityön opiskelija, tuutori ja teidän tulevan ainejärjestönne Socius ry:n fuksi- ja tuutorvastaava.

Lisätiedot

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen 4.9.2012 Yliopisto-opiskelun

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille

Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille Tervetuloa LUT:iin! Ohjeet maisteriohjelmiin hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja infopäivät LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Onnittelut valinnoistasi Ensinnäkin siitä, että olet valinnut

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ISYY. Järjestökoulutus, Joensuu, ti

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ISYY. Järjestökoulutus, Joensuu, ti Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ISYY Järjestökoulutus, Joensuu, ti 5.2.18 Mikä ISYY? Ylioppilaskunta tavoitteena on opiskelijoiden aseman ja hyvinvoinnin edistäminen yliopistossa ja yhteiskunnassa

Lisätiedot

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Johanna Kilpeläinen

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Johanna Kilpeläinen Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Johanna Kilpeläinen 3.9.2012 Yliopisto-opiskelun

Lisätiedot

Yhteinen tervehdys! Hellurei!

Yhteinen tervehdys! Hellurei! Yhteinen tervehdys! Hellurei! Lämpimästi tervetuloa opiskelemaan opinalaamme tietojenkäsittelytiedettä(tkt) Itä-Suomen yliopistoon Savon sydämeen, Kuopion kampukselle. Meidät tunnistetaan valkoisista haalareista,

Lisätiedot

Hei uusi opiskelija! Vaasan yliopiston ylioppilaskunta

Hei uusi opiskelija! Vaasan yliopiston ylioppilaskunta Hei uusi opiskelija! Vaasan yliopiston ylioppilaskunta Mitä haluamme kertoa teille? Mikä on VYY? Mikä on jäsenmaksu ja mitä sillä saa? Mistä saa opiskelijakortin? Ketä siellä VYY:ssä oikein on? Miten sinä

Lisätiedot

Orientaatio-ohjelma erityispedagogiikan (EP) ja varhaiserityispedagogiikan (VEP) opiskelijoille, syksy 2017

Orientaatio-ohjelma erityispedagogiikan (EP) ja varhaiserityispedagogiikan (VEP) opiskelijoille, syksy 2017 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta Kasvatustieteiden laitos / Erityispedagogiikka Orientaatio-ohjelma erityispedagogiikan (EP) ja varhaiserityispedagogiikan (VEP) opiskelijoille,

Lisätiedot

Kasvatustieteet, välivuosi ja avoimen yliopiston opinnot. Anita Soppi Anna Slunga Jyväskylän yliopisto

Kasvatustieteet, välivuosi ja avoimen yliopiston opinnot. Anita Soppi Anna Slunga Jyväskylän yliopisto Kasvatustieteet, välivuosi ja avoimen yliopiston opinnot Anita Soppi Anna Slunga Jyväskylän yliopisto Alkutehtävä Valitse kortti, joka kuvastaa fiiliksiäsi/mietteitäsi/suhtautumistasi elämään lukion jälkeen

Lisätiedot

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO kaikille englannin opiskelijoille to 21.4.2016 klo 16.00 Paikalla englannin oppiaineen pääedustaja professori Paula Kalaja, yliopistonopettaja Jaana Toomar ja amanuenssi Anna-Maria

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info lv. 2016-2017 kasvatustieteen perusopintoja koordinoiva opettaja Anna-Leena Huttunen anna-leena.huttunen@jyu.fi Perusopinnot sivuaineopiskelijalle

Lisätiedot

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 1.2.2014

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 1.2.2014 Sopo-koulutus Järjestöseminaari 1.2.2014 Veera Ylimaunu Hallituksen jäsen Sosiaalipolitiikka, kuntapolitiikka, ylioppilaskylä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Koulutuksen sisältö - Esittäytyminen

Lisätiedot

UUSIEN OPISKELIJOIDEN INFO, ENGLANTI

UUSIEN OPISKELIJOIDEN INFO, ENGLANTI UUSIEN OPISKELIJOIDEN INFO, ENGLANTI Kieli- ja viestintätieteiden laitos Englannin kieli Ti 4.9.2018 JYU. Since 1863. 4.9.2018 1 Opetus työskentelytavat ryhmäkoot läsnäolo opiskelukaverit ja ryhmäytyminen

Lisätiedot

tapahtuma- ja liikuntavastaava Annika Partanen tiedotus- ja yhteistyövastaava

tapahtuma- ja liikuntavastaava Annika Partanen tiedotus- ja yhteistyövastaava Emile ry Pöytäkirja 29.4.2014 Emile ry:n kokous Aika 29.4.2014klo 18.08 20.12. Paikka Sohwi Läsnä Johanna Hollström puheenjohtaja Iisa Lehtiniemi varapuheenjohtaja ja Specia-vastaava Juho Vehkakoski opinto-

Lisätiedot

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO 22.3.2018 Presentation Name / Firstname Lastname 29/03/2018 1 KLO 16.00-17.00 YLEISINFO KLO 17.00-18.00 VALINNAISTEN OPINTOJEN ESITTELYÄ ERI PISTEISSÄ Presentation Name / Firstname

Lisätiedot

Edunvalvonta ainejärjestöissä

Edunvalvonta ainejärjestöissä Edunvalvonta ainejärjestöissä Mitä kopo- ja sopovastaavat voivat tehdä? Joni, Minttu, Inari, Laura-Maria ja Janne 24.1.2017 Esittäytyminen Inari, Minttu, Joni, Laura-Maria ja Janne Tilaisuuden läpivienti

Lisätiedot

TEKNILLINEN TIEDEKUNTA KAUPPATIETEEN KANDIDAATIN JA MAISTERIN TUTKINTO Ohjeita teknisen viestinnän opiskelijoille tutkintojen suorittamiseen

TEKNILLINEN TIEDEKUNTA KAUPPATIETEEN KANDIDAATIN JA MAISTERIN TUTKINTO Ohjeita teknisen viestinnän opiskelijoille tutkintojen suorittamiseen 7.3.2014 LL TEKNILLINEN TIEDEKUNTA KAUPPATIETEEN KANDIDAATIN JA MAISTERIN TUTKINTO Ohjeita teknisen viestinnän opiskelijoille tutkintojen suorittamiseen SISÄLTÖ 1. KTK Giga - kandidaatintutkinnon suorittaminen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info lv. 2015-2016 kasvatustieteen perusopintoja koordinoiva opettaja Anna-Leena Huttunen anna-leena.huttunen@jyu.fi Perusopinnot sivuaineopiskelijalle

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info lv. 2017-2018 kasvatustieteen perusopintoja koordinoiva opettaja Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi Perusopinnot sivuaineopiskelijalle

Lisätiedot

LUKIOVIERAILUT 2016 Jyväskylän ammattikorkeakoulu & Jyväskylän yliopisto

LUKIOVIERAILUT 2016 Jyväskylän ammattikorkeakoulu & Jyväskylän yliopisto LUKIOVIERAILUT 2016 Jyväskylän ammattikorkeakoulu & Opiskelijalähettiläät ja vertaistutorit presents Opiskelemaan korkeakouluun Opiskelu yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa on joissain suhteissa erilaista.

Lisätiedot

Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen tutkinto-ohjelmat. Hakijan päivä

Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen tutkinto-ohjelmat. Hakijan päivä Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen tutkinto-ohjelmat Hakijan päivä 9.11.2018 JYU. Since 1863. 13.11.2018 1 Oppiaineena kasvatustiede tai aikuiskasvatustiede Kandidaattiohjelma: 180 op, 3 vuotta (pääaineen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv. 2019 2020 sivuaineopiskelijoiden info Kasvatustieteiden perusopintojen koordinaattori Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi JYU. Since 1863. 10.9.19 1 Infon

Lisätiedot

Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS

Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö 21.10.2013 YKYY0 Orientoivat opinnot ja HOPS 2 op 1. Orientoivat I: Tutkinto- ja opintoasiat Ma 2.9

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2015 tai keväällä 2016 aloittaville. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi?

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Tiina Nyyssönen, koulutussuunnittelija OKL tiina.m.nyyssonen@jyu.fi JYU. Since 1863. 12.11.2018 1 Millainen OKL on? Luokanopettajakoulutus =>

Lisätiedot

Aikaisemmin suoritettujen opintojen hyväksilukeminen ja täydentäminen. 1. Kaikkien opintojen hyväksilukemista koskevat yleiset periaatteet

Aikaisemmin suoritettujen opintojen hyväksilukeminen ja täydentäminen. 1. Kaikkien opintojen hyväksilukemista koskevat yleiset periaatteet 1(7) 2016 Aikaisemmin suoritettujen opintojen hyväksilukeminen ja täydentäminen Mikäli sinut on hyväksytty suorittamaan kandidaatin ja maisterin tutkintoa ja sinulla on aikaisempia korkeakouluopintoja,

Lisätiedot

Tradenomi (AMK), mediatuotanto

Tradenomi (AMK), mediatuotanto Tradenomi (AMK), mediatuotanto Tervetuloa opiskelemaan Turun ammattikorkeakouluun! Lue tästä tarkemmat ohjeet oman ryhmäsi aloitukseen ja opintoihin valmistautumiseen. Opintojen aloitus Aloitusaika: ke

Lisätiedot

LUKUJÄRJESTYKSEN SUUNNITTELU

LUKUJÄRJESTYKSEN SUUNNITTELU LUKUJÄRJESTYKSEN SUUNNITTELU Kieli- ja viestintätieteiden laitos Englannin kieli JYU. Since 1863. 4.9.2018 1 Opintojen työmäärä 1 op vastaa n. 27 tunnin työpanosta, johon sisältyvät sekä kontaktiopetuksen

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2014 tai keväällä 2015 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Kasvatustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta kauppatieteiden kandidaateille kevät 2014 Kasvatustieteiden maisterin tutkinto Valintaperusteet 1. Yleistä Joustava opintopolun kasvatuspsykologian

Lisätiedot

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2 Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot 31.5.2019 mennessä 2 väyläohjelma Ohjelmassa aloittaa opiskelijoita Kauppatiede 39 Tuotantotalous 26 Tietotekniikka 14 Energiatekniikka 3 Ympäristötekniikka

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

Tänään. * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta haetaan

Tänään. * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta haetaan Tänään - Vaihto-info, Kaisa Leinonen - Sivuaineista, Minna Sainio * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta haetaan SIVUAINEISTA ja niiden

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 30.8.2018 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv. 2018 2019 sivuaineopiskelijoiden info Kasvatustieteiden perusopintojen koordinaattori Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi JYU. Since 1863. 7.9.18 1 Infon rakenne

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo)

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

SIVUAINEOPISKELIJOIDEN INFO

SIVUAINEOPISKELIJOIDEN INFO Anna-Leena Huttunen SIVUAINEOPISKELIJOIDEN INFO Kasvatustieteiden yhteiset perusopinnot 2010 Yleistä perusopinnoista sivuaineopinto-oikeus vapaa opinnot suoritetaan kasvatustieteiden laitoksen kursseilla

Lisätiedot

Vinkkejä, välineitä ja aikatauluja tutorointiin

Vinkkejä, välineitä ja aikatauluja tutorointiin Vinkkejä, välineitä ja aikatauluja tutorointiin Tutoreiden koulutuspäivä 1.9.2012 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) Syksyn aikataulu 1/4 3.9. Nimenhuudot Humanistinen tiedekunta, klo 12.00, C

Lisätiedot

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 31.1.2015

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 31.1.2015 Sopo-koulutus Järjestöseminaari 31.1.2015 Annu Komulainen Hallituksen jäsen Sosiaalipolitiikka & kuntapolitiikka Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Elina Lahtiola Sosiaalivalikunnan pj. 2015 Koulutuksen

Lisätiedot

HOPS ja opintojen suunnittelu

HOPS ja opintojen suunnittelu HOPS ja opintojen suunnittelu Hanna-Mari Kivinen, 8.12.2010 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Fysiikan laitos Mikä ihmeen HOPS? HOPS eli Henkilökohtainen OPintoSuunnitelma HOPS kuuluu 1.8.2005

Lisätiedot

ehops-opastus

ehops-opastus ehops-opastus 5.11.2014 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen Perustelujen lisäys Kyselyt: kv- ja oppiainetason kysely Opintosuunnitelman

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Kotoisa Joensuu kutsuu teitä, tulevat psykologian opiskelijat!

Kotoisa Joensuu kutsuu teitä, tulevat psykologian opiskelijat! 19.6.2018 Kotoisa Joensuu kutsuu teitä, tulevat psykologian opiskelijat! Suuret ja lämpimät onnittelut opiskelupaikan johdosta! Tervetuloa opiskelemaan psykologiaa, alaa, joka kartoittaa ihmissuhteiden

Lisätiedot

TUTKINTORAKENNE TUTKINTOVAATIMUKSET OPETUSOHJELMA OPETUKSESTA KAIKENMOISTA HOPS

TUTKINTORAKENNE TUTKINTOVAATIMUKSET OPETUSOHJELMA OPETUKSESTA KAIKENMOISTA HOPS 1 TUTKINTORAKENNE TUTKINTOVAATIMUKSET OPETUSOHJELMA OPETUKSESTA KAIKENMOISTA HOPS Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori RS 2012 2 OPINTOTUKI 3 + 2 Tummennetulla merkityt on pakko olla. Loput 70 pistettä

Lisätiedot

Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info

Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info www.helsinki.fi/yliopisto 8.11.2018 1 Tilaisuuden sisältö Miksi valinnaisia pitäisi / voi suorittaa ja minkä verran? Eli tietoa tutkintorakenteista ja

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Syksy 2017 Tanja Välisalo tinyurl.com/hytk-tvt2017 Sisältö 1. Mitä teknologiataitoja tarvitsen?

Lisätiedot

3. Vuosikurssin info. Kaisa Leinonen 2016

3. Vuosikurssin info. Kaisa Leinonen 2016 3. Vuosikurssin info Kaisa Leinonen 2016 KANDIDAATIN TUTKINTO Millä mallilla on kandidaatin tutkielma? Huomioi ns. valmistumisprosessiin tarpeeksi aikaa! http://www.oulu.fi/ktk/opinnaytetyot MITÄ KURSSEJA

Lisätiedot

Istu pöytään, jossa on uusia kasvoja

Istu pöytään, jossa on uusia kasvoja Istu pöytään, jossa on uusia kasvoja Opiskelun aloittaminen Salla Mäkinen & Paula Koivukangas Opintotutor-biz@aalto.fi Vastaanotto tiistaisin klo 11.45-13.15 Maanantai 2.9.2019 KTK-TUTKINNON TAVOITTEET

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN VAASAN YLIOPISTOON!

TERVETULOA OPISKELEMAAN VAASAN YLIOPISTOON! TERVETULOA OPISKELEMAAN VAASAN YLIOPISTOON! TUUTORIT Henna Hämäläinen Outi Ekebom henna-leena.hamalainen@student.uwasa.fi Sairaanhoitaja AMK Sosiaali- ja terveyshallintotieteen aineopinnot Itä-Suomen yliopistossa

Lisätiedot

SIVUAINEHAKU KTK:n opiskelijoille kevät

SIVUAINEHAKU KTK:n opiskelijoille kevät SIVUAINEHAKU KTK:n opiskelijoille kevät 2018 2.2.2018 Millä perusteella valitsen sivuaineen? Suosikkiaine vai kehittämisen paikka Työelämärelevanssi Mitä voi opiskella myöhemminkin elinikäinen oppiminen

Lisätiedot

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaine-info. Tanja Kähkönen

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaine-info. Tanja Kähkönen Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaine-info Tanja Kähkönen 21.11.2014 Koulutusohjelmat, syksy 2014 Luonnontieteellinen tiedekunta Biologia Fysiikka Kemia Maantiede 15 suuntautumisvaihtoehtoa, 18 oppiainetta

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE. KeTeKin phukseille 2015 2016

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE. KeTeKin phukseille 2015 2016 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KeTeKin phukseille 2015 2016 ONNEA UUDELLE PHUKSILLE! Onnittelut oikeasta valinnasta ja opiskelupaikasta lappeen Rannan kemiantekniikan koulutusohjelmassa. Tässä lärpäkkeessä

Lisätiedot

SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET

SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET SISÄLLYSLUETTELO SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET... 1 YHTEINEN TERVEHDYS... 2 OMAT TERVEHDYKSET... 3 Eronen Ville... 3 Husso Oki... 4 Karjalainen Maiju... 5 Malkavaara Heikki... 6

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN! Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelman infotilaisuus 27.8.2013

TERVETULOA OPISKELEMAAN! Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelman infotilaisuus 27.8.2013 TERVETULOA OPISKELEMAAN! Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelman infotilaisuus 27.8.2013 Päivän ohjelma 12.00 Opiskelukäytännöt INFIMissä 13.30 Kahvitauko 14.00 Tutkintokohtaiset

Lisätiedot

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Koulutusuudistuksen siirtymäaika Tampereen

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg Heli Alatalo Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Maisteriopiskelijan infopaketti. Internet- ja pelitutkimuksen opintosuunta

Maisteriopiskelijan infopaketti. Internet- ja pelitutkimuksen opintosuunta Maisteriopiskelijan infopaketti Internet- ja pelitutkimuksen opintosuunta 28.8.2012 Maisterintutkinnon eri opintosuunnat 1. Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median opintosuunta 2. Asiakirjahallinnan

Lisätiedot

Siirtymäsäännökset Avoimen yliopiston sivuaineopiskelijoille

Siirtymäsäännökset Avoimen yliopiston sivuaineopiskelijoille Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2016 ja haluat jatkaa opintojasi 1.8.2016 jälkeen? Uudet tutkintovaatimukset tulevat voimaan 1.8.2016. Lue, miten

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelmassa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta.

Lisätiedot

JYY Liikuntavastaavien koulutus 2.2.2013. Hallitusvastaava Hanna Huumonen hanna.huumonen@hallitus.jyy.fi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

JYY Liikuntavastaavien koulutus 2.2.2013. Hallitusvastaava Hanna Huumonen hanna.huumonen@hallitus.jyy.fi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY Liikuntavastaavien koulutus 2.2.2013 Hallitusvastaava Hanna Huumonen hanna.huumonen@hallitus.jyy.fi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Sisältö Liikuntatoiminta JYYssä Liikuntavastaavan tehtävät

Lisätiedot

TIES406 Tietotekniikan opintojen aktivointi

TIES406 Tietotekniikan opintojen aktivointi TIES406 Tietotekniikan opintojen aktivointi Auri Kaihlavirta 1.6.2011 1. Tapaaminen 1.6. klo 16-18 Varajohtajan terveiset Kurssin esittely Tavoite Läsnäolo Suoritustavat Esittäytyminen HOPS 1 Opintojen

Lisätiedot

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja sen palvelut Osa kolmikantaa Opiskelijat Professorit Yliopistoyhteisö Henkilökunta Opiskelijatoiminnan yhteisöt Ylioppilaskunta Korkeakoulujärjestö Kilta Ainejärjestö

Lisätiedot

Miten suunnittelen opintoni?

Miten suunnittelen opintoni? Humanistinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Miten suunnittelen opintoni? PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto 2 SISÄLLYSLUETTELO Opintojen suunnittelu... 3 Tärkeitä

Lisätiedot

Kieliä Jyväskylän yliopistossa

Kieliä Jyväskylän yliopistossa ieliä Jyväskylässä Kieliä Jyväskylän yliopistossa Pääainevalikoimaamme kuuluvat seuraavat kielet: englanti ranska ( romaaninen filologia ) ruotsi saksa suomi suomalainen viittomakieli venäjä Sivuaineena

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken 25.8.2016 Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Koulutusohjelman opinnot Amanuenssi Hanna Snellman (Fabriikki F3428B) puh.

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Juho Niemelä. Opiskelijakunta JAMKO

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Juho Niemelä. Opiskelijakunta JAMKO JUPINAVIIKOT 2019 Palauteraportti Luonnonvara-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Juho Niemelä Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 Johdanto... 3 Palautteiden

Lisätiedot

Kuvataiteilija (AMK), PKUVAS18, päiväopetus

Kuvataiteilija (AMK), PKUVAS18, päiväopetus Kuvataiteilija (AMK), PKUVAS18, päiväopetus Onneksi olkoon saamastasi opiskelupaikasta! Olet lämpimästi tervetullut opiskelemaan Kuvataiteen koulutukseen! Tällä sivulla on tietoja, ohjeita ja aikatauluja

Lisätiedot

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu Aineenopettajan koulutukseen hakevien infotilaisuus 10.2.2010 Opintoasiainsuunnittelija Sanna Lumikko Teologinen tiedekunta B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma ssa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta. Ohjelma yhdistää kolmen oppiaineen opintoja, ja se

Lisätiedot

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA LV 2013 2014 1 Sisällysluettelo OPISKELU KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA... 3 KOULUTUSOHJELMAN

Lisätiedot

VAIHTOON KTK

VAIHTOON KTK VAIHTOON 2016-2017 KTK 17.11.2015 Päivi Martin, International Coordinator paivi.martin@ulapland.fi MISTÄ ALOITAN? Tutustu tutkintorakenteeseesi ja opinto-oppaaseen Tarkista opintosuoritusotteesi: mitä

Lisätiedot

Opintoihin orientointi

Opintoihin orientointi Opintoihin orientointi Tervetuloa opiskelemaan fysiikkaa Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 2.9.2014 1 Ennen opintojen alkua Tutustu huolellisesti ja hyvin opinto-ohjelmaan. Tee HOPS eli henkilökohtainen

Lisätiedot

Tavoitteena tutkinto

Tavoitteena tutkinto Tavoitteena tutkinto Helsingin yliopiston Opintojen suunnittelu Opintoja suunnitellessa on hyvä pohtia mitä ja miksi haluat opiskella millaisia tavoitteita sinulla on millainen olet opiskelijana miten

Lisätiedot

Yhteiskuntatieteet ja filosofia (YFIKA) Opas uudelle opiskelijalle 2019

Yhteiskuntatieteet ja filosofia (YFIKA) Opas uudelle opiskelijalle 2019 Yhteiskuntatieteet ja filosofia (YFIKA) Opas uudelle opiskelijalle 2019 SISÄLLYS SANASTO... 2 YHTEISKUNTATIETEIDEN JA FILOSOFIAN KANDIDAATTIOHJELMA... 2 OPINTOJEN SUUNNITTELU... 3 HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA

Lisätiedot

Yliopiston hallinto ja säännöt (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 8.2.2012

Yliopiston hallinto ja säännöt (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 8.2.2012 Yliopiston hallinto ja säännöt (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 8.2.2012 Yliopiston hallinto Yliopiston ylin johto Monijäsenisiä hallintoelimiä Päättäviä toimielimiä

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa. Humanistinen tiedekunta Syksy 2016 Tanja Välisalo

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa. Humanistinen tiedekunta Syksy 2016 Tanja Välisalo Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Humanistinen tiedekunta Syksy 2016 Tanja Välisalo Sisältö 1. Mitä teknologiataitoja tarvitsen? 2. Tieto- ja viestintäteknologian opinnot 3.

Lisätiedot

Fokus ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2014

Fokus ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2014 Perustasolla lähellä jokaista yhteiskuntatieteiden opiskelijaa toimii ainejärjestö Fokus. Fokuksen toiminnan lähtökohtana on opiskelijoiden etujen johdonmukainen puolustaminen. Etujärjestöluonteensa mukaisesti

Lisätiedot

VALITSE LUKIO-OPINNOT

VALITSE LUKIO-OPINNOT VALITSE LUKIO-OPINNOT OVI MAHDOLLISUUKSIEN MAAILMAAN. Lukio on tärkeä ponnahduslauta tulevaisuuteesi. Se tarjoaa Sinulle hyvät valmiudet ja suoran väylän eri alojen jatko-opintoihin sekä lisäaikaa tulevaisuutesi

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Yleisen kielitieteen ja Fonetiikan peruskurssit ja Suomen kielen rakenne Luokanopettajien korvaavuudet Opettajan

Lisätiedot

Tutkinnon rakenne. Kemian tekniikan korkeakoulu CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Heli Järvelä

Tutkinnon rakenne. Kemian tekniikan korkeakoulu CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Heli Järvelä Tutkinnon rakenne Kemian tekniikan korkeakoulu CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC 5.9.2017 Heli Järvelä Ohjelma 5.9.2017 9:00 9:30 Tavoitteet /Jouni 9:30 10:15 Tutkinnon rakenne & sisältö 10:30 11:15

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI Nimi: Opiskelijanumero: Sähköpostiosoite: Puh: Pääaine: Yo-tutkinnon suoritusvuosi: Sivuaine(et): Minut valittiin ranskan kielen opiskelijaksi vuonna.

Lisätiedot