Arto Saari, Pohjois-Savon ELY-keskus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Arto Saari, Pohjois-Savon ELY-keskus"

Transkriptio

1 Liite 3 Arto Saari, Pohjois-Savon ELY-keskus Pohjois-Savon ympäristöpolitiikan työkalu Ympäristöpolitiikan työkalu luotiin Pohjois-Savon ELY-keskuksessa maakunnan ympäristöpolitiikan valmistelutyössä. Työkalun tavoite on palvella maakunnan päättäjiä ympäristöön liittyvässä päätöksenteossa. Ympäristöpolitiikan valmistelutyöhön osallistui Pohjois-Savon asukkaita, asiantuntijoita sekä toimijoista koottu ympäristöpoliittinen työryhmä. Valmistelutyön tuloksena nostettiin maakunnan 10 keskeistä ympäristökysymystä, tuotettiin ratkaisuehdotukset kysymyksiin sekä koottiin Pohjois-Savon ympäristön nykytilan kuvaus. 10 ympäristökysymystä: 1. Kuinka toimimme kestävästi herkkien vesistöjemme äärellä? 2. Miten vastaamme ilmastonmuutoksen haasteisiin? 3. Mitä teemme muuttuvalle kulttuuriympäristöllemme? 4. Kuinka sovitamme yhteen metsiemme hakkuutarpeet ja luontoarvot? 5. Kuinka lisäämme ja hyödynnämme ympäristötietoa ja osaamistamme? 6. Mikä on tiemme kohti kestävää luonnonvarataloutta? 7. Kuinka etenemme kohti elinvoimaista ja vähäpäästöistä maataloutta? 8. Minkä merkityksen annamme luonnon aineettomille arvoille? 9. Kuinka selviydymme voittajina energiamurroksessa? 10. Kuinka takaamme liikenteen vähäpäästöisyyden? Ympäristökysymysten ratkaisut on esitetty kolmesta ratkaisunäkökulmasta: Ympäristöratkaisu huomioi, että luonnon kantokyky ei vaarannu. Tavoitteena on varmistaa ekosysteemien toiminnallinen tila, monimuotoisuuden säilyminen ja puhdas ympäristö. Hyvinvointiratkaisu huomioi ihmisten hyvinvoinnin. Tavoitteena on varmistaa ihmisten terveys, turvallisuus, toimeentulo, valinnanvapaus, tasa-arvo ja hyvinvointia tukeva elinympäristö. Elinkeinoratkaisu huomioi liiketoiminnan edellytykset. Tavoitteena on elinkeinojen menestyminen ja talouden kasvu sekä elinkeinotoiminnan tuottamat verotulot ja työpaikat yhteiskunnalle. Kussakin ratkaisussa painottuu jokin kolmesta näkökulmasta. Ratkaisut voivat kuitenkin pitää sisällään tavoitteita useista näkökulmista. Ratkaisut eivät ole toisiaan poissulkevia.

2 1. Kuinka toimimme kestävästi herkkien vesistöjemme äärellä? Toimintamme hakeutuu vesistöjen ääreen ja vaikuttaa niiden ekologiseen tilaan. Samalla puhtaiden vesiemme tuotteet ja palvelut tuovat meille hyvinvointia ja näyttäytyvät jopa kansainvälisenä menestystekijänä. Nostamme kaikkien vesiemme tilan vähintään hyväksi 2027 mennessä toteuttamalla vesienhoidon toimenpideohjelmaa. Tunnistamme ja ylläpidämme vesistöjemme ekosysteemipalvelut. Hyödynnämme ja kehitämme vesiosaamisen klusteriamme liiketoiminnan tukemiseksi. Arvostamme ja suojelemme vesistöjemme luonnonympäristöjä ja monimuotoisuutta. Hyväksymme luontaisesti rehevien vesistöjen tyydyttävän tilan, jos hyvän tilan saavuttaminen rajoittaa kohtuuttomasti elämisen mahdollisuuksia. Vahvistamme elinkeinoja ja edistämme niiden päästöttömyyttä sekä ympäristöratkaisujen ja - teknologioiden käyttöönottoa. Tehostamme ja kehitämme kuormituksen seurantaa. Sovitamme kaavoituksessa yhteen rantarakentamismahdollisuudet ja rantojen käyttövapauden. Hyödynnämme puhtaiden vesien imagoa erityisesti alkutuotannossa ja elintarviketeollisuudessa, matkailussa ja European gastronomy region -brändissä. Varmistamme laadukkaan pohjaveden saannin. Kompensoimme paikallista kuormituksen lisääntymistä vähentämällä vastaavasti kuormitusta vesistön yläosissa, jotta vesistön ekologinen tila ei heikkene. Tarjoamme mahdollisuuden vesistöjen monipuoliseen virkistyskäyttöön. Kehitämme toimialojen yhteistyötä ja edistämme kiertotaloutta.

3 2. Miten vastaamme ilmastonmuutoksen haasteisiin? Ilmastonmuutos vaikuttaa luonnon tasapainoon, hyvinvointiimme ja elinkeinoihin Pohjois-Savossa ja globaalisti. Vaikka yksin meidän ilmastotekomme eivät ole ratkaisevia, olemme sitoutuneet tekemään oman osuutemme. Minimoimme kaikessa toiminnassa hiilipäästöt ja kielteiset monimuotoisuusvaikutukset. Kasvatamme hiilivarastojamme ja edistämme hiilensidontaa. Suosimme ruokaa, jonka hiilipäästöt ovat vähäiset. Ylläpidämme asumisen ja liikkumisen vapautta edistämällä digitaalisuutta ja etätyömahdollisuuksia. Edistämme biopolttoaineiden jalostustoimintaa ja kehitämme biopolttoaineiden jakelua. Kehitämme biotuotteita korvaamaan fossiilisia tuotteita. Siirrymme fossiilitaloudesta resurssitehokkaaseen biotalouteen. Huomioimme pienpuun polton mahdollisuudet ja riskit. Tuotamme palveluita materiaalien sijaan. Sitoudumme, että maakunta on hiilineutraali viimeistään 2030 ja siitä eteenpäin hiilinegatiivinen. Tarjoamme kuluttajille mahdollisuuksia kasvihuonekaasupäästöjen kompensoimiseen. Motivoimme henkilökohtaiseen vastuunottoon kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä. Menemme kohti vähäpäästöistä elinkeinorakennetta. Tuemme korkealla osaamisellamme ilmastotyötä. Julkiset toimijamme ovat aktiivisia ilmastotyössä. Tuemme julkisilla hankinnoilla vähähiilisyyteen siirtymistä. ABCD= Alustatalous+biotalous+cleantech+di gitaalisuus. Huomioimme kaikessa yritystoiminnassamme ilmastovaikutukset ja parannamme siten kilpailukykyä. Teemme yhteistyötä toimialojen kesken ilmastotyössä.

4 3. Mitä teemme muuttuvalle kulttuuriympäristöllemme? Pohjoissavolainen kulttuurimaisema, sen vanhat rakennukset ja lajirikkaat perinneympäristöt kertovat menneestä maankäytöstä. Maatalous muuttuu ja väestö siirtyy kasvukeskuksiin. Ihmisen poistuessa rakennukset ränsistyvät ja perinneympäristöt uhanalaistuvat. Jälkemme umpeutuu ja kosketus juuriimme katkeaa. Huolehdimme hyvin paikallisesti, maakunnallisesti ja valtakunnallisesti arvokkaista kulttuuriympäristöistä. Huolehdimme koko maakunnan asutuksesta ja elinvoimaisuudesta. Kehitämme matkailua ja muuta elinkeinotoimintaa kulttuuriympäristöjen ympärille. Pysäytämme perinneympäristöjemme tilan heikkenemisen. Huomioimme kulttuuriympäristöjen merkityksen hyvinvoinnin tuojana. Lisäämme tietämystä kulttuuriympäristöistä ja niiden hoidon merkityksestä. Priorisoimme kulttuuriympäristöjen hoitoa tärkeimpiin kohteisiin. Kaikkea ei ole varaa pitää kunnossa. Teemme rakennuksista pitkäikäisiä, terveellisiä ja korjattavia. Nykyrakennukset ovat tulevia kulttuurikohteita. Etsimme uusia menetelmiä osallistaa asukkaita sekä rahoittaa ja organisoida kulttuuriympäristöjen hoitoa. Dokumentoimme rakennukset, jos säilyttäminen ei ole mahdollista. Dokumentointi mahdollistaa aikamatkailun.

5 4. Kuinka sovitamme yhteen metsiemme hakkuutarpeet ja luontoarvot? Olemme hoitaneet Pohjois-Savon metsät tuottamaan. Metsien hakkuut ja biotalous nähdään vaurauden tuojana, menestystekijänämme ja ratkaisuna globaaleihin ympäristöongelmiin. Samalla monimuotoisuus on heikentynyt. Ihmisen hyvinvointi ja luonnon sopeutumiskyky edellyttävät toimivia ekosysteemejä. Asetamme metsien suojelulle tavoitetason, pyrimme siihen ja huolehdimme ekologisen verkoston muodostumisesta. Tunnistamme metsäelinkeinojen merkityksen maaseudun elinvoimaisuuden ja työpaikkojen luojana. Tuotamme tehokkaammin puuta siellä missä siihen on parhaat edellytykset, jotta voimme tinkiä hakkuumääristä siellä missä on luontoarvoja. Lisäämme luontoarvojen painotusta julkisomisteisten metsien käytössä. Nostamme hakkuiden rinnalle metsien ekosysteemipalvelut, kuten maisemat, hiilensidonnan, virkistyskäytön, pölytyspalvelut ja riistanhoidon. Pidämme metsät kasvukuntoisina ja varmistamme puun saatavuuden kasvavan metsäteollisuuden tarpeisiin. Edistämme metsänhoitomenetelmien monipuolistumista ja nostamme metsänhoidon luonnonhoidollista tasoa. Huomioimme metsien hyvinvointivaikutukset maankäytön suunnittelussa. Edistämme puurakentamista ja puun jalostusasteen nostoa maakunnassa. Korvaamme biotuotteilla fossiilisia tuotteita. Pidämme monimuotoisuuden suojelun biotalouden kehittämisen reunaehtona. Ennallistamme metsiä ja soita sekä toteutamme vaikuttavia luonnonhoitohankkeita. Käymme kauppaa puulle vaihtoehtoisista palveluista, kuten luonnonarvoista, maisema- ja virkistysarvoista sekä hiilen sidonnasta. Sopeutamme metsäelinkeinotoimintaa ympäristötavoitteiden korostuessa. Tuemme puurakentamista esimerkiksi kaavoituksella.

6 5. Kuinka lisäämme ja hyödynnämme ympäristötietoa ja osaamistamme? Pohjois-Savon vahva ympäristöosaaminen on käytettävissä paitsi paikallisten ympäristöongelmien ratkaisuun myös tuotteistettavissa kansainväliseksi liiketoiminnaksi. Reagointikykymme muuttuvaan ympäristöön edellyttää ympäristötietoa ja -tietoisuutta. Edistämme tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatioiden yhteistyötä paikallisten ympäristöongelmien ratkaisemiseksi. Lisäämme kuluttajien ympäristötietoisuutta, ympäristökasvatusta sekä tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista. Muodostamme vesiosaamisessa elinkeinoelämän ja tutkimuksen verkoston, vesiklusterin. Tuotamme ajantasaista tietoa ympäristön tilasta ja sen muutoksista. Nostamme maakunnan vetovoimaisuutta osaajien saamiseksi. Edistämme tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatioiden yhteistyötä ja tuemme sillä innovaatioiden kaupallistamista ja yritysten kasvua. Perustamme päätökset ympäristövaikutusten arviointiin sekä käyttökelpoiseen tietoon ympäristön tilasta ja sen muutoksista. Ympäristöosaaminen ja ympäristötieto tukee maankäytön suunnittelua viihtyisän elinympäristön luomiseksi. Edistämme ympäristötiedonkeruuseen perustuvaa liiketoimintaa. Turvaamme tutkimuksen perusrahoituksen. Hyödynnämme avointa dataa ja kehitämme sen ympärille palveluita. Mukautamme kaikkea koulutusta antamaan ajantasaiset tiedot ja taidot ympäristöasioiden hoitamiseen eri ammattialoilla. Sisällytämme ympäristökasvatuksen osaksi asiantuntijaorganisaatioiden sekä oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen toimintaa. Popularisoimme ympäristötietoa "asiantuntija vastaa -palstalla". Lisäämme oppilaitosten yrittäjyyskasvatusta innovaatioiden tuotteistamiseksi. Edistämme hallinnon, oppilaitosten, yritysten ja kolmannen sektorin ympäristökasvatusyhteistyötä sekä alueellista verkostoitumista. Laadimme Pohjois-Savoon alueellisen ympäristökasvatussuunnitelman. Edistämme opiskelijoiden ja työelämän kohtaamista tarjoamalla lopputöitä ympäristöalan opiskelijoille.

7 6. Mikä on tiemme kohti kestävää luonnonvarataloutta? Pohjois-Savon luonnonvarat ovat monipuoliset. Niiden käyttö on taloudellinen mahdollisuus mutta myös usein uhka ympäristölle. Tarvitsemme luonnonvaroja nyt ja tulevaisuudessa. Kiertotalouden tärkeys korostuu koko ajan. Näemme luonnonvarana vain ekologisesti kestävät käyttömahdollisuudet. Säilytämme suoluonnon monimuotoisuuden ja ennallistamme metsätaloudellisesti merkityksettömiä ojitettuja suoympäristöjä. Emme hyväksy maakunnassa sulfidipitoisia sivukiviä tuottavaa kaivostoimintaa sen kielteisten ympäristövaikutusten vuoksi, ellei olla täysin varmoja, ettei toiminnasta aiheudu merkittäviä ympäristöhaittoja. Emme vaaranna pohjaveden suojelua missään tilanteessa. Turvaamme kalakantojen lisääntymismahdollisuudet ja geneettisen vaihtelun hyödyntämällä esim. virtavesien ennallistamisella, geenipankein tai kalasiirroin. Minimoimme neitseellisten luonnonvarojen käytön. Huomioimme luonnonvarojen merkityksen hyvinvointiin ja pidämme luonnon varojen käytön sosiaalisesti kestävällä tasolla. Etsimme turpeen tuotannolle vaihtoehtoisia työllistäviä aloja alueelta. Edellytämme sosiaalista "toimilupaa" kaivostoiminnalta. Se ei saa olla kuitenkaan ostettavissa. Sovitamme maankäytön suunnittelussa yhteen vedenhankinnan ja maa-ainesten oton tarpeet. Kehitämme vesistöjen virkistyskäyttömahdollisuuksia ja maaseudun työllisyyttä sinisen biotalouden kautta. Mahdollistamme paikallisen kalan saatavuuden ruokapöytään. Teemme materiaalien uusiokäytön ja jätteiden lajittelun helpoksi. Vähennämme materiaalien omistamisen tarvetta tarjoamalla palveluita. Nostamme jalostusarvoa kaikessa luonnonvarojen käytössä. Siirrämme painopistettä turpeen energiatuotannosta korkeamman jalostusasteen tuotteisiin. Otamme käyttöön parhaan mahdollisen tekniikan ympäristövaikutusten minimoimiseksi kaivostoiminnassa. Hyödynnämme kaivostoiminnan sivutuotteet. Otamme kiviaineksia sieltä, missä toiminnalla ei ole vaikutuksia vedenoton kannalta tärkeisiin pohjavesiin. Emme käytä parhainta soralaatua tuhlailevasti. Siirrymme mahdollisuuksien mukaan kalliokiviainesten käyttöön ja uudelleenkäyttöön. Kehitämme sinistä biotaloutta. Varmistamme, että vesien omistusrakenne tukee kalatalouden kehittämistä. Noudatamme kiertotalouden periaatteita, hyödynnämme sivuvirrat, uudelleenkäytämme materiaaleja ja kierrätämme jätettä. Vähennämme luonnonvarojen ja energian tarvetta vähentämällä kulutusta

8 7. Kuinka etenemme kohti elinvoimaista ja vähäpäästöistä maataloutta? Maatalous on Pohjois-Savolle tärkeä elinkeino. Samalla kun maataloutemme sopeutuu rakennemuutokseen, tehokkuus- ja ympäristövaatimukset kasvavat. Käytämme lannan tehokkaasti hyväksi ja rajoitamme peltojen tarpeetonta raivausta. Suosimme hajautettua maataloutta ja säilytämme maaseudun elinvoimaisuuden. Parannamme maatalouden kilpailukykyä resurssiviisaalla, ilmastoystävällisellä, kustannustehokkaalla ja monipuolisella maatalouselinkeinotoiminnalla. Ohjaamme tukia sinne missä niillä on ympäristön kannalta positiivisin vaikutus. Tunnemme ruoan alkuperän ja valitsemme lähiruoan. Edistämme maatilojen kiertotaloutta ja tilojen yhteistyötä biokaasun tuotantoa ja lannan logistiikkaa. Tavoittelemme maatalouden hiilineutraaliutta. Huomioimme huoltovarmuuden paikallisen maatalouden lisäarvona. Hyödynnämme maatalouden laadun ja puhtauden imagoa Lisäämme luonnonmukaisten viljelymenetelmien osuutta. Tuemme ympäristökasvatuksella ja ympäristötietoisuuden lisäämisellä maakunnan ruoan tuotantoa. Takaamme lähiruoan toimitusvarmuuden ja -verkostot. Nostamme perinnebiotooppien hoidon tasoa. Sopeutamme maataloutta ja sen menetelmiä muuttuvaan ilmastoon. Huolehdimme luonnon pölytyspalveluista. Tutkimme ja tuotteistamme kierrätyslannoitteita.

9 8. Minkä merkityksen annamme luonnon aineettomille arvoille? Luonto on lähellä Pohjois-Savossa. Nautimme itse luonnon tarjoamista hyvinvointipalveluista mutta ne ovat hyödynnettävissä myös vetovoimatekijänä ja luontomatkailutuotteena. Kunnioitamme luonnon monimuotoisuutta itseisarvona. Säästämme julkisessa taloudessa ottamalla luonnon terveyspalvelut osaksi hyvinvointiklusteria ja terveydenhuoltoa. Kehitämme halutun elinympäristön imagoa maakunnan vetovoiman takaamiseksi. Työpistesidonnaisuuden väheneminen on mahdollisuus Pohjois-Savolle. Pidämme luonnon kantokyvyn reunaehtona luontomatkailun ja luonnon virkistyskäytön kehittämiselle. Huomioimme virkistysalueidemme hoidossa luonnon monimuotoisuuden sen tuottamien terveysvaikutusten vuoksi. Kehitämme tuotteita ja markkinoita sekä tarjoamme palveluita luontomatkailussa. Tarjoamme mahdollisuuksia luontomatkailun kasvihuonekaasupäästöjen kompensoimiseen. Lähiluonto on saavutettavissa kävellen tai julkisella liikenteellä. Tunnistamme Pohjois-Savon luontomatkailun vahvuudet ja erikoistumme. Huomioimme luonnon aineettomat arvot maankäytön suunnittelussa. Tunnemme asuinseutumme lähiluonnon ja pidämme sen hyvässä kunnossa. Tarjoamme sertifioituja palvelupaketteja ympäristötietoisille matkailijoille. Kehitämme suojelualueverkostoa tukemaan luontomatkailun lisääntyvää kysyntää.

10 9. Kuinka selviydymme voittajina energiamurroksessa? Olemme hyvin riippuvaisia energian saatavuudesta. Energiantuotanto vaikuttaa puolestaan elinympäristöömme ja luontoon. Energiasektori mullistuu ilmastotavoitteiden kiristyessä. Vähennämme energiankulutusta ja parannamme energiatehokkuutta. Tuomme työllisyysvaikutuksia maaseudulle hajauttamalla energiantuotantoa. Edistämme maatalouden energiaomavaraisuutta ja tuemme tilojen energiantuotantoa. Siirrymme kokonaan uusiutuvan energian käyttöön. Valmistaudumme turpeen energiakäytöstä luopumiseen 2040 mennessä. Varmistamme, että asumisen energiaratkaisuihin liittyvää puolueetonta tietoa on saatavilla. Parannamme yritysten energiatehokkuutta. Kehitämme asumisesta päästötöntä. Otamme käyttöön energiaa säästäviä ratkaisuja, niitä on tarjolla ja niistä on valinnanvaraa. Hyödynnämme energiateknologiaa ja -osaamistamme. Otamme käyttöön energian varastointiratkaisuja. Varmistamme maakunnan energiaomavaraisuuden ja huoltovarmuuden. Tunnistamme ja ylläpidämme maakunnan energiaomavaraisuuden tuomat työllisyysvaikutukset.

11 10. Kuinka takaamme liikenteen vähäpäästöisyyden? Saavutettavuus on maakunnan menestyksen kulmakivi ja toimiva liikennejärjestelmä ihmisille tarpeen. Ilmastotavoitteet edellyttävät siirtymistä uusiutuviin polttoaineisiin ja vähäpäästöisiin kulkuvälineisiin. Tiivistämme yhdyskuntarakennetta suurimmissa taajamissa. Lisäämme etätyöskentelymahdollisuuksia ja otamme käyttöön etäpalveluita. Asetamme maakunnan keskeiseksi tavoitteeksi alle 3:n tunnin matkustusajan Kuopio - Helsinki - välillä. Kehitämme rautatieyhteyksiä ja siirrymme lento- ja autoliikenteestä raideliikenteeseen. Pidämme liikkumisen kustannukset kohtuullisina. Lisäämme biopolttoaineiden käyttöä ja muodostamme biokaasun tankkausasemien kattava verkoston. Teemme kävelystä ja pyöräilystä ensisijaisia liikkumistapoja kaupunkikeskustoissa ja tuemme tätä kaavoituksella. Kehitämme henkilö- ja tavaraliikenteeseen älykkäitä ja joustavia palvelumalleja. Kehitämme matkaketjuja sujuviksi. Painotamme julkisessa liikenteessä ja julkisissa hankinnoissa sähkö- ja kaasuautoja tankkausverkoston kehittämiseksi. Vähennämme autoilun haittavaikutuksia keskustoissa. Kehitämme joukkoliikennettä ja työmatkapyöräilyn mahdollisuuksia. Tuemme joukkoliikennettä, kevyttä liikennettä ja sen infraa. Korvaamme tieliikennekuljetuksia vesi- ja raideliikenteellä sekä siirrymme tieliikennekuljetuksissa uusiutuviin polttoaineisiin kannattavuuden parantuessa. Varmistamme sähkön ja kaasun kattavan jakelun. Ylläpidämme tieverkostoa elinkeinojen hyväksi. Rakennamme sujuvan ja toimivan liityntäpysäköinnin ja -kuljetusten järjestelmän.

Pohjois-Savon ympäristöpolitiikka

Pohjois-Savon ympäristöpolitiikka Pohjois-Savon ympäristöpolitiikka MYR:n äänestystulos 10.10.19 Aineisto Äänestysprosentti oli 48 %. (27/56 äänesti) Tarjolla oli 146 ratkaisua 10:een ympäristökysymykseen. Näistä oli määritetty: 33 % ympäristöratkaisuiksi

Lisätiedot

Savolainen ympäristöpolitiikka. MYR Jari Mutanen ja Arto Saari Pohjois-Savon ELY-keskus

Savolainen ympäristöpolitiikka. MYR Jari Mutanen ja Arto Saari Pohjois-Savon ELY-keskus Savolainen ympäristöpolitiikka MYR 19.8.2019 Jari Mutanen ja Arto Saari Pohjois-Savon ELY-keskus savolainen ympäristöpolitiikka Ei vanno eikä väitä yhtä totuutta, ei kerro suoroo vastausta, vuan pakottaa

Lisätiedot

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat Kaakkois-Suomen ELY-keskus Strategiset valinnat Tulossopimusesityksen pitkän aikavälin strategiset tavoitteet Rajallinen määrä asioita Linjassa hallitusohjelman ja sen kärkihankkeiden kanssa Linjassa maakuntaohjelmien

Lisätiedot

Hämeen järviltä Satakunnan suistoon Kokemäenjoen vesistöalueen vesivisio 2050

Hämeen järviltä Satakunnan suistoon Kokemäenjoen vesistöalueen vesivisio 2050 Hämeen järviltä Satakunnan suistoon Kokemäenjoen vesistöalueen vesivisio 2050 Pirkanmaan ELY-keskus Anne Mäkynen, vesitalousasiantuntija 19.9.2018 Vesivision taustaa MMM esittänyt Suomeen kolmea vesistövisiokohdetta:

Lisätiedot

Puhtaan veden merkitys elämän eri osa-alueille. Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio Maa- ja metsätalousministeriö Puula-forum 16.7.

Puhtaan veden merkitys elämän eri osa-alueille. Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio Maa- ja metsätalousministeriö Puula-forum 16.7. Puhtaan veden merkitys elämän eri osa-alueille Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio Maa- ja metsätalousministeriö Puula-forum 16.7.2014 1 Veden käyttö globaalisti lisääntyy Väestönkasvu Eliniän kasvu Kulutustottumusten

Lisätiedot

Kainuun biotalousstrategia Jouni Ponnikas, Kainuun liitto Kevät 2016

Kainuun biotalousstrategia Jouni Ponnikas, Kainuun liitto Kevät 2016 Kainuun biotalousstrategia 2015 2020 Jouni Ponnikas, Kainuun liitto Kevät 2016 Kevät 2016 Jouni Ponnikas / Kainuun liitto 1 Biotalous (Suomen biotalousstrategia) Kevät 2016 Jouni Ponnikas / Kainuun liitto

Lisätiedot

Pirkkalan valtuustoryhmien

Pirkkalan valtuustoryhmien Pirkkalan valtuustoryhmien ASENNE YMPÄRISTÖ TALOUS HYVINVOINTI TYÖ ASENNE ratkaisee kunnan menestyksen YMPÄRISTÖ tarjoaa toimivat ja turvalliset puitteet TALOUS mahdollistaa laadukkaat palvelut HYVINVOINTI

Lisätiedot

Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous

Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous MMM:n tiekartta biotalouteen 2020 1 MMM:n hallinnonalan strategiset päämäärät Pellot, metsät, vedet, kotieläimet sekä kala- ja riistakannat ovat elinvoimaisia

Lisätiedot

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011 ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET Hannu Koponen 21.9.2011 Sektorikohtaiset tavoitteet vuoteen 2020 Vertailuvuosi 2004-2006 Liikenne -30% Lämmitys -30% Sähkönkulutus -20% Teollisuus ja työkoneet -15% Maatalous

Lisätiedot

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Puumarkkinapäivät Reima Sutinen Työ- ja elinkeinoministeriö www.biotalous.fi Biotalous on talouden seuraava aalto BKT ja Hyvinvointi Fossiilitalous Luontaistalous Biotalous:

Lisätiedot

Vastaajat. Vastauksia saatiin kaikkiaan ( mennessä) 438 kappaletta. Vastaajista noin 60 % miehiä, 40 % naisia

Vastaajat. Vastauksia saatiin kaikkiaan ( mennessä) 438 kappaletta. Vastaajista noin 60 % miehiä, 40 % naisia 1 Vastaajat Vastauksia saatiin kaikkiaan (7.9.2014 mennessä) 438 kappaletta Vastaajista noin 60 % miehiä, 40 % naisia Ikäjakauma painottuu 40-69 vuotiaisiin, mutta vastaajia kaikista ikäryhmistä Vastaajista

Lisätiedot

Uusiutumiskykyinen ja mahdollistava Suomi

Uusiutumiskykyinen ja mahdollistava Suomi Uusiutumiskykyinen ja mahdollistava Suomi Aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehityskuva 2050 Luonnos 9.1.2015 Suuntaviivat (tavoitteet) aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehittämiselle Uudistuvan

Lisätiedot

SATAKUNNAN BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA. Koordinaattori Sari Uoti

SATAKUNNAN BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA. Koordinaattori Sari Uoti SATAKUNNAN 30.11.2018 BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA Koordinaattori Sari Uoti Kiertotalous ja Biotalous Kiertotalous on Satakunnalle ja satakuntalaisille yrityksille suuri mahdollisuus. Satakunnassa

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot

Perustehtävä ja arvot Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 LÄHIRUOKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus Seutuhallitus Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet Lisää kilpailukykyä Kasvulle

Lisätiedot

Satakunta Koordinaattori Sari Uoti

Satakunta Koordinaattori Sari Uoti Satakunta 13.11.2018 Koordinaattori Sari Uoti Maakuntaohjelma 2018-2021 Kehittämisteemat Toimintalinja 1 KANNUSTAVAA YHTEISÖLLISYYTTÄ Yrittäjyys Työllisyys ja sosiaalinen osallisuus Teollisuuden uudistuminen

Lisätiedot

Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012. Johanna Karimäki

Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012. Johanna Karimäki Mitä on kestävä kehitys? 22.3.2012 Johanna Karimäki Kestävä kehitys Sosiaalinen -tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, terveys -yhteisö, kulttuuri Ekologinen -luonnonvarat, luonto, biologinen monimuotoisuus -ilmastonmuutos

Lisätiedot

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017 OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle 2017 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017 Aineeton tuotanto ja luova talous Ohjaus tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus-

Lisätiedot

Keski-Suomen maaseudun näkymiä

Keski-Suomen maaseudun näkymiä Keski-Suomen maaseudun näkymiä Nurmesta biokaasua, ravinteet viljelykiertoon seminaari 26.3.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Maaseudun näkymät ovat varsin haasteelliset Palvelut etääntyvät, kuntien talousvaikeudet

Lisätiedot

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit)

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) - kulttuuriympäristön näkökulmasta Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen neuvottelupäivät 11.4.2018 Timo Turunen ympäristöministeriöstä Valtakunnalliset

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen

Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen Seudullinen ilmastostrategia hyväksytty kunnissa 2010 seutu Suomen kärkitasoa päästöjen vähentämisessä vähennys vuosina 1990 2030

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle 2018 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 Aineeton tuotanto ja luova talous Ohjaus tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Lainsäädäntö ja hallitusohjelman linjaukset maaseudun yrityksen näkökulmasta. Hevosyrittäjäpäivät

Lainsäädäntö ja hallitusohjelman linjaukset maaseudun yrityksen näkökulmasta. Hevosyrittäjäpäivät Lainsäädäntö ja hallitusohjelman linjaukset maaseudun yrityksen näkökulmasta Hevosyrittäjäpäivät 13.11.2015 Biotalous on talouden seuraava aalto BKT ja Hyvinvointi Fossiilitalous Luontaistalous 1900 2014

Lisätiedot

Rohkeasti aikaansa edellä

Rohkeasti aikaansa edellä Älykkään teknologian llmastonmuutos ja luonnonvarojen Ääripäiden korostuminen Jyväskylä on ja kansainvälisesti arvostettu koulutuksen ja osaamisen kaupunki 1. Lisäämme lasten ja nuorten mahdollisuuksia

Lisätiedot

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa MENESTYKSEN VETURIT strategiset tavoitteet 2020 Uusiutuva Etelä-Savo 2020 maakuntastrategia Esitys mkh :lle 21.10.2013 VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta,

Lisätiedot

Maapallon rajat ovat tulossa vastaan

Maapallon rajat ovat tulossa vastaan Maapallon rajat ovat tulossa vastaan BIOS 3 jakso 3 Talouskasvun priorisointi on tapahtunut ympäristön kustannuksella, mikä on johtanut mittaviin ympäristöongelmiin. Lisäksi taloudellinen eriarvoisuus

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

Biotalouden mahdollisuudet. Jouko Niinimäki & Antti Haapala Oulun yliopisto

Biotalouden mahdollisuudet. Jouko Niinimäki & Antti Haapala Oulun yliopisto Biotalouden mahdollisuudet EU:n energiaomavaraisuus ja -turvallisuus EU:n raaka-aineomavaraisuus ja turvallisuus EU:n kestävän kehityksen tavoitteet Metsäteollisuuden rakennemuutos Suomen metsäala on merkittävässä

Lisätiedot

Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämissuunnitelma vuosille 2014-2020 Sivu 12 1.10.2013 Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun

Lisätiedot

Kainuun metsäohjelma

Kainuun metsäohjelma Kainuun metsäohjelma 2016-2020 Tuomo Mikkonen elinkeinopäällikkö Kainuu metsäohjelmavastaava Kainuun metsäneuvoston sihteeri Kainuun metsäohjelma Metsäneuvoston työkalu Ohjelman valmistelu on tehty yhteistyössä

Lisätiedot

SUUNNITTELUPERIAATTEET

SUUNNITTELUPERIAATTEET Uudenmaan liitto 10/2017 SUUNNITTELUPERIAATTEET Uusimaa-kaava 2050 Kaavan tärkeä raami: Tavoitteiden, suunnitteluperiaatteiden ja seutujen erityiskysymysten paketti Taustaselvitysten pohjalta Uusimaa-kaavalle

Lisätiedot

Kestävää kasvua biotaloudesta Suomen biotalousstrategia. Mika Aalto Kehittämispäällikkö Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma

Kestävää kasvua biotaloudesta Suomen biotalousstrategia. Mika Aalto Kehittämispäällikkö Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Kestävää kasvua biotaloudesta Suomen biotalousstrategia Mika Aalto Kehittämispäällikkö Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Sisältö 1. Biotalous on talouden seuraava aalto 2. Biotalouden

Lisätiedot

Viljelijätilaisuudet Savonia Iso-Valkeinen

Viljelijätilaisuudet Savonia Iso-Valkeinen Viljelijätilaisuudet Savonia 17.2.2015 Iso-Valkeinen 20.2.2015 Pauli Lehtonen, Pohjois-Savon ELY-keskus, 18.2.2015 1 Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Ohjelman yleisesittely ja keskeiset uudistukset

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten Seutuhallitus 26.10.2016 Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet

Lisätiedot

Metsäbiotalous 2020 Päättäjien Metsäakatemia Majvik,

Metsäbiotalous 2020 Päättäjien Metsäakatemia Majvik, Metsäbiotalous 2020 Päättäjien Metsäakatemia Majvik, 7.5.2014 Hannu Raitio Projektinjohtaja, Prof. Metsäbiotalous suunnaton mahdollisuus Globaalit toimintaympäristöä muuttavat megatrendit pakottavat meidät

Lisätiedot

Maaseutuohjelma vartissa. Leader-ryhmien puheenjohtajat 7.4.2015 Taina Vesanto

Maaseutuohjelma vartissa. Leader-ryhmien puheenjohtajat 7.4.2015 Taina Vesanto Maaseutuohjelma vartissa Leader-ryhmien puheenjohtajat 7.4.2015 Taina Vesanto Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Metsähyvinvoinnin kehitysohjelman ajankohtaistapahtuma 18.11.2014 Biotalous tehdään yhteistyöllä. Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö

Metsähyvinvoinnin kehitysohjelman ajankohtaistapahtuma 18.11.2014 Biotalous tehdään yhteistyöllä. Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsähyvinvoinnin kehitysohjelman ajankohtaistapahtuma Biotalous tehdään yhteistyöllä Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö www.biotalous.fi Aiheet: 1. Biotalous ja hyvinvointi 2. Biotalous ja yhteistyö

Lisätiedot

Ihmisen paras ympäristö Häme

Ihmisen paras ympäristö Häme Ihmisen paras ympäristö Häme Hämeen ympäristöstrategia Hämeen ympäristöstrategia on Hämeen toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämäläinen ympäristö vuonna 2020. Strategian tarkoituksena

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset 28.4.2016 Muutostekijöitä on runsaasti Ilmastonmuutos Niukkeneva julkinen talous Väestön ikääntyminen Elinkeinoelämän

Lisätiedot

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Maakunnan yhteistyöryhmä 8.12.2014 Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Kymenlaakson energia- ja ilmastostrategiatyö alustava strategialuonnos

Kymenlaakson energia- ja ilmastostrategiatyö alustava strategialuonnos Kymenlaakson energia- ja ilmastostrategiatyö alustava strategialuonnos www.ekokymenlaakso.fi Pia Outinen 1 1 Tavoite ja tarkoitus Tehtävä Kymenlaaksolle Strategia sisältää Kymenlaakson vision, toiminnalliset

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE 2018 2021 Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SISÄLLYS S. 2-3 S. 4-5 S. 6-7 S. 8-9 S. 10-11 S. 12-13 Yleinen strateginen päämäärä Visio

Lisätiedot

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Kuntavaalit 2017 Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Luodaan uusi kunta! #paikalliseteväät Työllisyys Sinä kaupunki- ja kuntapäättäjänä olet keskeisessä asemassa ja aivan uudenlaisessa roolissa.

Lisätiedot

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa

Kuntavaalit Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Kuntavaalit 2017 Paikallisin eväin kohti menestyvää kuntaa Luodaan uusi kunta! #paikalliseteväät Sinä kaupunki- ja kuntapäättäjänä olet keskeisessä asemassa ja aivan uudenlaisessa roolissa. Voit olla päättämässä

Lisätiedot

Ympäristöasioiden viisi kehityspolkua vuoteen 2030

Ympäristöasioiden viisi kehityspolkua vuoteen 2030 Ympäristöasioiden viisi kehityspolkua vuoteen 2030 Luonnos kehityspoluista, taustana nykyinen ympäristöohjelma Varsinais-Suomen ELY-keskus / Kirsi Kärpijoki Ympäristöohjelman lisäarvo 1/2 Valtakunnallisia

Lisätiedot

Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT

Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT 2 Maapallo kohtaa haasteet - kestävän kehityksen avaimet Vähähiilisyys Niukkaresurssisuus Puhtaat

Lisätiedot

POKAT 2021 luonnos. Yhteenvetosivu. Lausunnon antajan yhteystiedot. Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ry.

POKAT 2021 luonnos. Yhteenvetosivu. Lausunnon antajan yhteystiedot. Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ry. Yhteenvetosivu POKAT 2021 luonnos Lausunnon antajan yhteystiedot Organisaatio Yhteyshenkilö Sähköposti Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ry. Anna Lehtinen anna.lehtinen@icloud.com Puhelin

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA VIIHTYISÄ, TURVALLINEN JA ELINVOIMAINEN SONKAJÄRVI JA YLÄ-SAVON SEUTUKUNTA

KUNTASTRATEGIA VIIHTYISÄ, TURVALLINEN JA ELINVOIMAINEN SONKAJÄRVI JA YLÄ-SAVON SEUTUKUNTA KUNTASTRATEGIA 2017- SONKAJÄRVI JA YLÄ-SAVON SEUTUKUNTA KUNTASTRATEGIA 2017- Tahtotilana on, että Sonkajärvi on ihmisille ja yrityksille viihtyisä, turvallinen ja elinvoimainen asuin- ja toimintaympäristö.

Lisätiedot

MAAKUNTASUUNNITELMA. MYR - Keski-Suomi Martti Ahokas. KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu Jyväskylä

MAAKUNTASUUNNITELMA. MYR - Keski-Suomi Martti Ahokas. KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu Jyväskylä MAAKUNTASUUNNITELMA MYR - Keski-Suomi 27.04.2010 Martti Ahokas Kuvio: Maakunnan suunnittelujärjestelmä MAAKUNNAN SUUNNITTELUJÄRJESTELMÄ VALTAKUNNALLISET ALUEIDEN KEHITTÄMISTAVOITTEET 1) Alueiden kansallisen

Lisätiedot

Ympäristötavoitteet kaupunkistrategiassa. Esa Nikunen, ympäristöjohtaja

Ympäristötavoitteet kaupunkistrategiassa. Esa Nikunen, ympäristöjohtaja Ympäristötavoitteet kaupunkistrategiassa Esa Nikunen, ympäristöjohtaja 30.8.2017 Esityksen sisältö Ympäristö- ja ilmastotavoitteet teemoittain: Liikenne Ilmasto Luonto ja virkistys Osallisuus Vihreä talous

Lisätiedot

Uusiutuvien luonnonvarojen tutkimus ja kestävän talouden mahdollisuudet

Uusiutuvien luonnonvarojen tutkimus ja kestävän talouden mahdollisuudet Uusiutuvien luonnonvarojen tutkimus ja kestävän talouden mahdollisuudet Ympäristölounas Lammin biologinen asema 29.5.2015 Ilkka P. Laurila, kehitysjohtaja Luonnonvarakeskus ilkka.p.laurila@luke.fi Ilkka

Lisätiedot

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäneuvos Marja Kokkonen MMM/LVO/MBY Puuta liikkeelle ja luontopolitiikkaa luottamuksella seminaari 14.10.2015

Lisätiedot

Miltä elinympäristöjen heikkeneminen näyttää Suomen kannalta? Viestejä päätöksentekoon?

Miltä elinympäristöjen heikkeneminen näyttää Suomen kannalta? Viestejä päätöksentekoon? Miltä elinympäristöjen heikkeneminen näyttää Suomen kannalta? Viestejä päätöksentekoon? Luontopaneelin ja Ympäristötiedon foorumin seminaari 28.5.2018 Johanna Niemivuo-Lahti, maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti 12.12.2018 Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitettiin ja arvioitiin keinoja, joilla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Uusiutuvan energian käyttö Kuopiossa katselmuksista toteutukseen

Uusiutuvan energian käyttö Kuopiossa katselmuksista toteutukseen Uusiutuvan energian käyttö Kuopiossa katselmuksista toteutukseen KETS-yhdyshenkilöpäivät 7.-8.11.2018 Ympäristöasiantuntija Tapio Kettunen, Kuopion kaupunki Kuopion strategia 2030 ohjaa resurssiviisaustyötä

Lisätiedot

Resurssiviisaudella kestävää kasvua kaupungeille ja kunnille. Kaupunkeihin uutta voimaa resurssiviisaudesta -seminaari Lari Rajantie 2.6.

Resurssiviisaudella kestävää kasvua kaupungeille ja kunnille. Kaupunkeihin uutta voimaa resurssiviisaudesta -seminaari Lari Rajantie 2.6. Resurssiviisaudella kestävää kasvua kaupungeille ja kunnille Kaupunkeihin uutta voimaa resurssiviisaudesta -seminaari Lari Rajantie 2.6.2015 Resurssiviisaus on valtava mahdollisuus Sitra Lari Rajantie

Lisätiedot

Seutuyhteistyön abc Pirkkalan valtuusto

Seutuyhteistyön abc Pirkkalan valtuusto Seutuyhteistyön abc Pirkkalan valtuusto 26.8.2017 NYT 380 000 as TULEVAISUUDESSA 480 000 Tampere, 228 173 Nokia, 33 206 Ylöjärvi, 32 806 Väestö 31.12.2016 Kangasala, 31 177 Lempäälä, 22 747 Pirkkala, 19

Lisätiedot

Rovaniemen ilmasto-ohjelma

Rovaniemen ilmasto-ohjelma Rovaniemen ilmasto-ohjelma 2012-2020 Miksi ilmasto-ohjelma? Ilmastonmuutos on suuri globaali ympäristöongelma Kansainväliset ja kansalliset sitoumukset Maakunnallinen ilmastostrategiatyö Kunnille ei ole

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. ICT JA ELEKTRONIIKKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. ICT JA ELEKTRONIIKKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 ICT JA ELEKTRONIIKKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi

Lisätiedot

Tiekartta öljyvapaaseen ja vähähiiliseen Pohjois-Karjalaan Anniina Kontiokorpi Projektipäällikkö, DI Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Tiekartta öljyvapaaseen ja vähähiiliseen Pohjois-Karjalaan Anniina Kontiokorpi Projektipäällikkö, DI Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Tiekartta öljyvapaaseen ja vähähiiliseen Pohjois-Karjalaan 2040 1.11.2017 Anniina Kontiokorpi Projektipäällikkö, DI Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Pohjois-Karjalan ilmasto- ja energiaohjelma 2020 2010

Lisätiedot

ja sen mahdollisuudet Suomelle

ja sen mahdollisuudet Suomelle ja sen mahdollisuudet Suomelle Asmo Honkanen, Luonnonvarakeskus 29.9.2015 Kuopio Biotalous on seuraava talouden aalto Biotalous on osa talouden uutta aaltoa, jossa resurssiviisaus ja luonnonvarojen kestävän

Lisätiedot

Vihreä talous kansallisella tasolla Vihta-hankkeen loppuseminaari Toiminnanjohtaja Antti Sahi, MTK

Vihreä talous kansallisella tasolla Vihta-hankkeen loppuseminaari Toiminnanjohtaja Antti Sahi, MTK Vihreä talous kansallisella tasolla Vihta-hankkeen loppuseminaari 23.10.2018 Toiminnanjohtaja Antti Sahi, MTK Vihreä talous Muutosajureita maaseudun näkökulmasta: - Biotalous, päästöt alas nielut ylös

Lisätiedot

Päättäjien strategiaviestit työryhmille Pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Asiantuntijoiden seutustrategiatyöpaja

Päättäjien strategiaviestit työryhmille Pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Asiantuntijoiden seutustrategiatyöpaja Päättäjien strategiaviestit työryhmille Pormestari Anna-Kaisa Ikonen Asiantuntijoiden seutustrategiatyöpaja 25.8.2016 Toimintaympäristömme muuttuu Tampereen kaupunkiseutu on kasvanut 10 vuoden aikana 40

Lisätiedot

ENERGIA- JA ILMASTOSTRATEGIA. YmV Otto Bruun, suojeluasiantuntija

ENERGIA- JA ILMASTOSTRATEGIA. YmV Otto Bruun, suojeluasiantuntija ENERGIA- JA ILMASTOSTRATEGIA YmV 16.2.2017 Otto Bruun, suojeluasiantuntija Lähtökohdat arvionnille Taustalla Pariisin sopimus 2015 ja sen tavoitteiden valossa tiukka hiilibudjetti, joka huomioi sekä päästölähteet

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti 12.12.2018 Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitettiin ja arvioitiin keinoja, joilla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN Arto Hovi 17.10.2017 Arvio Liikenneviraston keskipitkän

Lisätiedot

Biotalousstrategiabiotaloudella. kehittymään

Biotalousstrategiabiotaloudella. kehittymään Biotalousstrategiabiotaloudella maaseutu kehittymään Birgitta Vainio-Mattila Maa- ja metsätalousministeriö 18.3.2015 24.3.2015 1 MMM:n hallinnonalan strategiset päämäärät Pellot, metsät, vedet, kotieläimet

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020

Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Maatilojen investointi- ja aloitustuet uudella ohjelmakaudella Sanna Koivumäki Maa- ja metsätalousministeriö, Maaseudun kehittämisyksikkö Neuvoston ja parlamentin

Lisätiedot

Ympäristöosaamisen merkitys tulevaisuudessa

Ympäristöosaamisen merkitys tulevaisuudessa Ympäristöosaamisen merkitys tulevaisuudessa Luonnonvara- ja ympäristöalan koulutuksen kehittämispäivät OPH 13.11.2012 Kati Lundgren, Savon koulutuskuntayhtymä Osaamistarpeisiin vaikuttavia muutosvoimia

Lisätiedot

Arktisen kestävän matkailun edistäminen

Arktisen kestävän matkailun edistäminen Arktisen kestävän matkailun edistäminen Matkailu 4.0: Ympärivuotisuutta tuotetarjontaa ja palvelurakenteita kehittämällä Suomesta yksi kestävän matkailun kärkimaista 600.000 vuosille 2018-2019 Kestävyyden

Lisätiedot

Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö

Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö KMO 2015:n muutosesitys Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö 5.5.2010 1 KANSALLINEN METSÄOHJELMA 2015 Strateginen toimenpideohjelma - linjaa Suomen metsäpolitiikkaa - valtioneuvoston

Lisätiedot

Resurssiviisas Lapinjärvi

Resurssiviisas Lapinjärvi Resurssiviisas Lapinjärvi - Yritystoiminnan mahdollisuuksien selvityshanke biokiertotalouden ekosysteemin kehittämiseksi 1.2.2018-31.12.2018 Globaalit haasteet: resurssien niukkeneminen, ilmastonmuutos,

Lisätiedot

Savojen ilmasto-ohjelmatyö

Savojen ilmasto-ohjelmatyö Savojen ilmasto-ohjelmatyö Varkaus 30.5.2011 Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus Taustaa ja odotuksia Uusiutuva Etelä-Savo maakuntastrategia Pohjois-Savon maakuntastrategia Laadittava hallitusohjelma

Lisätiedot

Ajankohtaista ilmastopolitiikasta

Ajankohtaista ilmastopolitiikasta Ajankohtaista ilmastopolitiikasta Ympäristöjohtaja Liisa Pietola, MTK Ympäristö- ja maapolitiikan ajurit Ilmasto-energiapolitiikka: hillintä ja sopeutuminen kierrätämme hiiltä biomassoilla -tuottavassa

Lisätiedot

Ristijärven kuntastrategia

Ristijärven kuntastrategia Ristijärven kuntastrategia 2018-2030 Johdanto Kuntastrategiassa esitetään Ristijärven kunnan tavoitteet kaudelle 2018-2030. Kuntastrategian tavoitteet tarkennetaan vuosittain arvioitaviksi toimenpiteiksi

Lisätiedot

kansallinen metsäohjelma Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä

kansallinen metsäohjelma Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä kansallinen metsäohjelma 2015 Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä Hyvinvointia metsistä Metsät ja niiden kestävä käyttö ovat Suomen biotalouden kasvun perusta. Metsät ovat Suomen merkittävin

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA SANNA KOPRA

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA SANNA KOPRA KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 6.5.2011 SANNA KOPRA Kainuun ilmastostrategia 2020 Maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi Toteuttaa paikallisella tasolla Suomen

Lisätiedot

Pohjois-Savon luonnonvarastrategian ja toimenpideohjelman esittely

Pohjois-Savon luonnonvarastrategian ja toimenpideohjelman esittely Kohti kestävää luonnonvarataloutta Pohjois-Savossa Hankkeet luonnonvarastrategian toteuttajina SAKKY 11.11.2014 Pohjois-Savon luonnonvarastrategian ja toimenpideohjelman esittely Jari Mutanen, johtaja,

Lisätiedot

Tutkimuksen tavoitteena kilpailukykyinen ja kestävä ruokaketju

Tutkimuksen tavoitteena kilpailukykyinen ja kestävä ruokaketju Tutkimuksen tavoitteena kilpailukykyinen ja kestävä ruokaketju Kehitysjohtaja Ilkka P. Laurila Luonnonvarakeskus ilkka.p.laurila@luke.fi Salaojituksen Tukisäätiö 13.5.2015 Luke 133 pv (tai 117 v) Toiminta

Lisätiedot

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA....YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU TEKSTI: Lauri Kuukasjärvi, Ilona Mansikka, Maija Toukola, Tarja

Lisätiedot

Tulevaisuus tulee kylään: metsällisiä kiertotalousajatuksia. Eeva Hellström Lapin metsätalouspäivät

Tulevaisuus tulee kylään: metsällisiä kiertotalousajatuksia. Eeva Hellström Lapin metsätalouspäivät Tulevaisuus tulee kylään: metsällisiä kiertotalousajatuksia Eeva Hellström 16.2.2018 Lapin metsätalouspäivät Todennäköisesti tiedämme yhtä vähän tulevaisuudesta kuin 1800-luvun ihminen. TALOUS TIENHAARASSA

Lisätiedot

Päijänne unescon biosfäärialueeksi

Päijänne unescon biosfäärialueeksi Päijänne unescon biosfäärialueeksi BIOSFÄÄRI- TUNNUKSESTA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA YRITYKSILLE ProPäijänne-yhdistyksen, Muuramen kunnan ja yrittäjien aloitteesta Päijänteelle tavoitellaan kansainvälisesti

Lisätiedot

Kierrätämme hiiltä tuottamalla puuta

Kierrätämme hiiltä tuottamalla puuta Kierrätämme hiiltä tuottamalla puuta Ympäristöjohtaja Liisa Pietola, MTK MTK:n METSÄPOLITIIKN AMK-KONFERENSSI 9.3.2016 Miksi hiilenkierrätys merkityksellistä? 1. Ilmasto lämpenee koska hiilidioksidipitoisuus

Lisätiedot

VNS 7/2016 vp Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030

VNS 7/2016 vp Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran lausunto VNS 7/2016 vp Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 15.2.2017 Kari Herlevi ja Mari Pantsar Yleistä - Valtioneuvoston

Lisätiedot

Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö

Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö tarvitsee strategian Maisemat ilmentävät eurooppalaisen kulttuuri- ja luonnonperinnön monimuotoisuutta. Niillä on tärkeä merkitys

Lisätiedot

Suomen Itämeren alueen strategia

Suomen Itämeren alueen strategia Suomen Itämeren alueen strategia 1 Itämeren alue 2 Itämeren alueen vahvuudet vakaus, pienet hyvinvointierot koulutustaso keskinäisen yhteistyön perinne innovatiivisuus, ketteryys uuden teknologian käyttöönotossa

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTASUUNNITELMA 2040 JA MAAKUNTAOHJELMA : MAAKUNTAOHJELMAN KYSELYTUNTI

POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTASUUNNITELMA 2040 JA MAAKUNTAOHJELMA : MAAKUNTAOHJELMAN KYSELYTUNTI POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTASUUNNITELMA 2040 JA MAAKUNTAOHJELMA 2014-2017: MAAKUNTAOHJELMAN KYSELYTUNTI 20.3.2014 Pohjois-Pohjanmaan visio 2040 Pohjoispohjalaiset tekevät tulevaisuutensa Pohjois-Pohjanmaa

Lisätiedot

KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI. Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY

KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI. Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY 10.11.2015 Miksi resurssiviisautta tarvitaan Miksi kaupunkien pitää muuttua Mitä resurssiviisaus tarkoittaa Mitä sillä

Lisätiedot

Tornionjokilaakson kuntaseminaari

Tornionjokilaakson kuntaseminaari Tornionjokilaakson kuntaseminaari 28.-29. syyskuuta 2016 Muonion Oloksella Kai Kaatra Maa- ja metsätalousministeriö Rajajokisopimuksen tarkoitus 1. Sopimuksen tarkoituksena on a) turvata vesienhoitoalueella

Lisätiedot

BIOVIRRAT JA KILLINKOSKI-HANKE

BIOVIRRAT JA KILLINKOSKI-HANKE 1 BIOVIRRAT JA KILLINKOSKI-HANKE Puusta energiaa seminaari 13.11.2014 Kaupunginjohtaja Vesa Haapamäki Virtain kaupunki 14.11.2014 2 BioVirrat - taustaa Suomen kansallisen biotalousstrategian tavoitteena

Lisätiedot

Kestävää kasvua biotaloudesta. Suomen biotalousstrategia

Kestävää kasvua biotaloudesta. Suomen biotalousstrategia Kestävää kasvua biotaloudesta Suomen biotalousstrategia 8.5.2014 Biotalous on talouden seuraava aalto BKT ja Hyvinvointi Fossiilitalous Luontaistalous 1900 2014 2030 Biotalous on talouden seuraava aalto,

Lisätiedot

SAAVUTETTAVUUDEN PARANTAMINEN JA TÄRKEIMMÄT LIIKENNEHANKKEET POHJOIS-SAVO. Paula Qvick MKV

SAAVUTETTAVUUDEN PARANTAMINEN JA TÄRKEIMMÄT LIIKENNEHANKKEET POHJOIS-SAVO. Paula Qvick MKV SAAVUTETTAVUUDEN PARANTAMINEN JA TÄRKEIMMÄT LIIKENNEHANKKEET POHJOIS-SAVO Paula Qvick MKV 15.5.2017 SAAVUTETTAVUUS MILLISEKUNTI JA ÄLYKÄS EKOSYSTEEMI OVAT KILPAILUETUJA Suoraa yhteyttä hyödyntävä Northern

Lisätiedot

Mistä kunnianhimoa Suomen ilmastopolitiikkaan?

Mistä kunnianhimoa Suomen ilmastopolitiikkaan? Mistä kunnianhimoa Suomen ilmastopolitiikkaan? Prof. Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Kuntaliitto 12.3.2013 Lähtökohta Ilmastonmuutoksen uhka nähtävä todellisena - Keskustelua ja näkyvyyttä tulee lisätä

Lisätiedot

Bioenergia, Energia ja ilmastostrategia

Bioenergia, Energia ja ilmastostrategia Bioenergia, Energia ja ilmastostrategia lisääntyvät hakkuut Talousvaliokunnalle ja monimuotoisuus 30.11.2016 Suojeluasiantuntija 10.03.2017 Paloma Hannonen paloma.hannonen@sll.fi 050 5323 219 Suojeluasiantuntija

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020 KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020 Kuvitus: Jarkko Vehniäinen Ulkoasu: Sami Saresma Harkitse, valitse oikein. Tule ajatelleeksi, muuta asennettasi. Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen on kaikkien

Lisätiedot

Savon ilmasto-ohjelma Kuntalaisten silmin

Savon ilmasto-ohjelma Kuntalaisten silmin Savon ilmasto-ohjelma Kuntalaisten silmin www.ymparisto.fi/savonilmasto-ohjelma Pohjois-Savon ELY-keskuksen kuntakoulutus 5.12.2012 Suonenjoki 12.12.2012 Mikkeli 1 Maapallon ilmasto muuttuu - nopeus? 2

Lisätiedot

Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa. ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö

Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa. ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö 22.1.2013 Tänään kuulette... 1. Riistatiedon merkityksestä riistakonsernin strategiassa riistatieto

Lisätiedot

Hiilineutraali Helsinki Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari

Hiilineutraali Helsinki Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Hiilineutraali Helsinki 2035 Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Millaiset ilmastotavoitteet Helsingin uusi strategia asettaa? Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Lisätiedot