Muovipakkausten keräyskokeilu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muovipakkausten keräyskokeilu"

Transkriptio

1 Loppuraportti 1 (9) Muovipakkausten keräyskokeilu Lähtökohdat Muovipakkausten keräyskokeilussa tutkittiin neljän Joensuun Kotien ja neljän yksityisen kiinteistön muovipakkausjätteiden kertymää, jätteen laatua sekä jäteneuvonnan vaikutusta asukkaiden lajittelukäyttäytymiseen. Kokeilu kesti välisen ajan. Muovipakkausjätteitä kerättiin kultakin kiinteistöltä 660-l keräysastioihin lukuun ottamatta yhtä kiinteistöä, jonka jätekatoksessa oli kokeilun alkukuukausina ahtauden vuoksi kaksi 240-l astiaa. Kiinteistöillä astioihin laitetut muovipakkausjätteet tutkittiin kerran kuukaudessa. Silloin kun kerätyt muovipakkausjätteet eivät päätyneet tutkittaviksi, astioita tyhjennettiin sitä mukaa, kun ne täyttyivät. Kerätyt muovipakkausjätteet kerättiin Kontiosuon jätekeskuksella omalle lavalleen ja lavan ollessa täysi, se toimitettiin eteenpäin materiaalina kierrätettäväksi. Muovipakkausjätteen keräysastioiden logistiikka hoidettiin Puhas Oy:n pakettiautolla. Keräyskokeilusta ja sen käytännön toteuttamisesta vastasi Matti Mikkelä. Kuva 1. Kerätyt muovipakkaukset sijoitettiin jätelavalle. Keräyskokeilun kiinteistöt Keräyskokeiluun osallistui neljä Joensuun Kotien kiinteistöä, jotka olivat valikoituneet mukaan sattumanvaraisesti. Kyseiset neljä kiinteistöä ovat kerrostaloja ja ne sijoittuvat Joen-

2 Loppuraportti 2 (9) suun keskustan alueelle. Huoneistojen yhteenlaskettu määrä on 102. Kyseisissä taloissa asui kussakin asukasta. Asukasmäärät vaihtelivat merkittävästi siten, että keräyskokeilun alussa mainituissa taloissa asui 128 henkilöä ja kokeilun lopussa enää 87 henkilöä. Muutos selittyy sillä, että yhdellä kiinteistöistä alkoi perussaneeraus syksyllä Saneerauksen seurauksena kyseinen kiinteistö jätettiin pois muovinkeräyskokeilusta ja keräysastia haettiin kiinteistöltä elokuussa Kyseisen kiinteistön poisjäänti näkyi selvästi muovipakkausjätteen kokonaismäärissä. Tutkimukseen osallistui lisäksi neljä yksityistä talonyhtiötä, jotka olivat osoittaneet kiinnostuksensa muovipakkausjätteen keräämiseen. Kyseiset kiinteistöt sijaitsevat Joensuun keskustan lähialueilla: Utrassa, Noljakassa ja Marjalassa. Kolme kiinteistöistä on rivitaloja ja yksi niistä on kerrostalo. Huoneistojen yhteenlaskettu määrä on 49. Kyseisissä taloissa asui kussakin asukasta. Keräyskokeilun aikana niissä asui yhteensä 111 asukasta eivätkä asukasmäärät vaihdelleet isännöitsijän mukaan kokeilun aikana. Kuva 2. Astiat oli merkitty tarroin, joissa oli lajitteluohjeet. Tutkimuksen toteuttaminen Jätteiden laatua ja määrää tutkittiin kunkin kiinteistön osalta kahdeksan kertaa: Jokaista tutkimuskertaa varten muovipakkausjätettä kerättiin kultakin kiinteistöltä 10 päivän ajan. Tutkimuspäivinä läpikäytiin kaikki kultakin kiinteistöltä 10 päivän aikana kertyneet muovipakkauksille varatun jäteastian sisälle toimitetut jätteet kokonaisuudessaan.

3 Loppuraportti 3 (9) Kuva 3. Muovipakkausjätteiden läpikäyminen tapahtui Kontiosuon jätekeskuksella. Tutkimuksessa jätteet lajiteltiin käsin seitsemään luokkaan ja kukin luokka punnittiin erikseen. Jätteet läpikäytiin kiinteistökohtaisesti. Käytännön lajittelutyön teki Matti Mikkelä yhden avustajan kanssa. Luokat olivat seuraavat: 1. Puhtaat ja muutenkin asianmukaiset kalvomuovipakkaukset 2. Puhtaat ja muutenkin asianmukaiset kovamuovipakkaukset 3. Puhtaat mutta puutteellisesti lajitellut (korkit tai kannet jätetty irrottamatta) 4. Likaiset muovipakkaukset 5. Muovipakkaukset polttoon (mm. mustat muovit, foliopäällysteiset muovit, styrox) 6. Tuottajavastuun ulkopuoliset muovit (mm. urheiluvälineet, lelut, pakasterasiat) 7. Muu sekalainen yhdyskuntajäte (mm. biojäte, metalli) Luokkien järkevyyttä arvioitiin kokeilemalla tutkimusasetelmaa käytännössä. Kokeilu tapahtui tammikuussa Mainitun kokeilun jälkeen luokat muutettiin nykyiseen muotoon. Lopullisella jaolla pyrittiin saamaan mahdollisimman monipuolisesti tietoa muovipakkausjätteen lajittelusta ja neuvonnan vaikuttavuudesta. Esimerkiksi luokkien 3 ja 4 avulla pystyttiin havaitsemaan, muuttuuko jätteen laatu kokeilun edetessä ja käytäntöjen tullessa tutuiksi. Vaikka kyseiset luokat 3 ja 4 olivat joltain osin päällekkäiset, katsottiin, että niiden yhdistäminen jälkikäteen on tarvittaessa varsin helppo tehtävä.

4 Loppuraportti 4 (9) Kuva 4. Keräysastia oli keskimääräisesti %:sesti täynnä 10 päivän jälkeen. Keräyskokeilusta tiedottaminen Ennen keräyskokeilun aloittamista asukkaita tiedotettiin huoneistokohtaisella kirjeellä. Kirjeessä kerrottiin lyhyesti keräyskokeilun alkamisesta ja ohjeistettiin muovipakkausten lajitteluun. Kirjeen yhteyteen liitettiin mukaan heijastin. Huhtikuussa asukkaita muistutettiin muovipakkausjätteiden keräyskokeilusta huoneistokohtaisin kirjein. Samassa yhteydessä asukkaita tiedotettiin kahden ensimmäisen tutkimuskerran tuloksista. Kirjeessä annettiin kullekin kiinteistölle kiinteistökohtaista palautetta muovipakkausten keräyksen onnistumisesta. Palaute pyrittiin antamaan mahdollisimman kannustavassa ja positiivisessa hengessä. Kirjeen yhteyteen liitettiin mukaan biohajoava tiskirätti. Lokakuussa jaettiin toistamiseen huoneistokohtaiset kirjeet, joissa muistutettiin muovipakkausjätteiden lajittelukäytännöistä sekä annettiin palautetta kuuden tutkimuskerran perusteella saaduista tuloksista. Palaute oli tälläkin kertaa kiinteistökohtaista. Joulukuun lopussa jaettiin huoneistokohtaiset kirjeet, joissa kerrottiin keräyskokeilun päättymisestä. Keräyskokeilun päättymisen myötä asukkailta tuli viisi yhteydenottoa, joissa oltiin tyytyväisiä keräyskokeiluun ja toivottiin sen jatkumista. Muovipakkausjätteen määrä Kuvan 5 kaavio kuvastaa kiinteistöillä muovipakkausastioihin laitetun jätteen kokonaismäärää sekä muovipakkausjätteen määrää. Vaakasuoralla kulkevien palkkien numerointi kuvastaa tutkimuskerran järjestyslukua: 1. palkki kuvastaa ensimmäisen tutkimuskerran jätemäärää, 2. palkki toista tutkimuskertaa jne.

5 Loppuraportti 5 (9) Kuva 5. Muovipakkausjätteen osuus keräysvälineen sisällöstä säilyi suhteellisen samana. Jätteen kokonaismäärä oli suurimmillaan kolmannella tutkimuskerralla ( ). Huomattavaa on se, että jätteen kokonaismäärän lineaarinen suuntaviiva näyttää olevan laskusuunnassa. Tärkein syy jätteen määrän vähenemiseen lienee se, että yksi kiinteistöistä alkoi tyhjentyä asukkaista näihin aikoihin perussaneerauksen alta. Koska kyse oli poikkeuksellisen ahkerasti lajittelevasta kiinteistöstä, tällä oli selkeä merkitys jätteen kokonaismäärään. Jätemäärät on perusteltua suhteuttaa asukasmäärän vaihteluun (kuva 6). Vaikka asukasmäärät vaihtelivat yhden kiinteistön osalta merkittävästi, ei muutoksella ollut juuri vaikutusta asukaskohtaisiin keskiarvojätemääriin kokonaisuudessaan. Kuvasta 6 huomataan, että lineaarinen suuntaviiva asukaskohtaisen jätemäärän osalta on loivassa laskusuunnassa. Kuva 6.

6 Loppuraportti 6 (9) Muovipakkausjätteen laatu Kuva 7. Kuvan 7 kaaviosta näkyy kerätyn muovipakkausjätteen laatu. Sininen palkki kertoo, mikä osuus kullakin tutkimuskerralla on ollut muovipakkausjätettä. Oranssi palkki puolestaan kertoo, mikä osuus muovipakkausjätteestä on ollut heikosti lajiteltua. Heikosti lajitellulla tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että lajitteluohjeiden vastaisesti pakkauksiin on jätetty kannet tai korkit tai pakkaus on ollut selkeästi likainen. Kiinteistöjen väliset erot Ennakko-oletus kiinteistöjen välisistä eroista oli se, että vapaaehtoisesti mukaan tulleet yksityiset kiinteistöt saattaisivat lajitella paremmin kuin kaupungin vuokrakiinteistöt, jotka eivät olleet erityisesti osoittaneet kiinnostusta keräyksen aloittamiseen. Kuten alla olevasta kaaviosta (kuva 8) käy hyvin ilmi, kiinteistöjen välisiä eroja on. Kaaviosta voidaan tehdä kaksi havaintoa: 1. Yksityiset taloyhtiöt onnistuivat keräämään vain hieman paremmin muovipakkausjätettä kuin Joensuun Kotien kiinteistöt. 2. Selkeästi parhaiten lajitteleva kiinteistö oli sattumanvaraisesti mukaan valittu Joensuun Kotien vuokratalo.

7 Loppuraportti 7 (9) Kuva 8. Alla olevasta kaaviosta (kuva 9) voi havaita, että yksityisten taloyhtiöiden ja Joensuun Kotien väliset keskiarvoerot ovat varsin merkityksettömiä. Toisaalta on otettava huomioon, että tässä keräyskokeilussa mukana olleiden kiinteistöjen määrä oli hyvin vähäinen eikä tuloksista ole perusteltua tehdä pitkälle vietyjä johtopäätöksiä. Kuva 9. Tiedottamisen ja palautteen antamisen onnistuminen Muovinkeräyskokeilussa annettiin kiinteistökohtaista palautetta siitä, miten lajittelu oli sujunut. Palautteessa verrattiin kunkin kiinteistön asukaskohtaisia jätekertymiä ja jätteen laatua kaikkien kiinteistöjen yhteisiin keskiarvoihin. Palautteen tavoitteena oli herättää asukkaat ajattelemaan muovipakkausten lajittelua ja osoittaa konkreettisesti, mitä lajittelussa voidaan parantaa. Kiinteistökohtaisella palautteella ei näyttänyt olevan merkittävää vaikutusta jätteen laatuun eikä määrään. Alla olevassa taulukosta (kuva 10) näkyy, ettei tiedottamisen jälkeisillä tutkimuskerroilla ollut havaittavissa erityistä muutosta. Välillisesti saadun asiakaspalautteen mukaan kiinteistökohtainen palaute saatettiin kokea epämotivoivana tai lannistavana, koska siinä ei otettu huomioon yksittäisten huoneistojen kiitettävää toimintaa, vaan kokonainen kiinteistö niputettiin yksien tuloksien alle.

8 Loppuraportti 8 (9) Kuva 10. Tähdellä (*) on merkitty tiedotuksen jälkeiset tutkimuskerrat. Kokonaisuudessaan voidaan kyseenalaistaa, oliko keräyskokeilussa toteutettu tiedottaminen ja palautteen antaminen hyödyllistä; olisiko tiedottamisen ja palautteen antamisen tekemättä jättäminen vaikuttanut tavalla tai toisella asukkaiden lajittelukäyttäytymiseen? Parempiakin keinoja asukkaiden motivointiin ja tiedottamiseen olisi varmasti ollut. Esimerkiksi asukkaiden neuvominen kasvotusten kiinteistöjen pihoilla tai asukasilloissa olisi saattanut tuottaa hyvää tulosta, mutta se olisi samalla vaatinut merkittäviä lisäpanoksia henkilötyöresursseihin. Johtopäätökset Kyse oli varsin pienestä tutkimusotoksesta, joten tulokset ovat näin ollen varsin suuntaaantavia. Kun tutkittavia kiinteistöjä on vähän, vaikuttaa yksittäisten asukkaiden toiminta lopputulokseen merkittävästi; jos esimerkiksi yksi asukas laittaa kevätsiivouksen yhteydessä kaikki poisheitettävät muoviset tavaransa muovipakkausastiaan, on tällä selkeä vaikutus jätteen kokonaismäärään ja laatuun. Vaikutus on silläkin, että muovipakkausjäte on tilavuuteensa suhteutettuna varsin kevyt materiaali. Jos yksittäinen asukas laittaa muovipakkausten keräysastiaan biojätteitä ja sekalaista yhdyskuntajätettä sisältäviä pusseja, sillä on huomattava vaikutus lopputulokseen. Tulosten perusteella kerätyn muovipakkausjätteen laatu on ollut erittäin hyvää. Kaikesta kerätystä jätteestä jopa 86,1 % oli muovipakkausjätettä. Jätteen laadun voi katsoa parantuneen, sillä ensimmäisen neljän tutkimuskerran muovipakkausjätteen keskiarvo oli 84,1 % ja neljän viimeisen kerran keskiarvo jo 88,2 %. Kerätyn muovipakkausjätteen keskiarvoinen määrä oli 6,3 kg/asukas/vuosi. Kerätystä jätteestä muovipakkauksia oli 5,5 kg/asukas/vuosi. Jätteen määrä oli yhdenmukainen Suomen Kiertovoiman (2017) antaman arvion kanssa, sillä sen mukaan kiinteistökeräyksen piiriin kuuluvan asukkaan arvioidaan lajittelevan muovipakkausjätettä keskimäärin 6 kg/asukas/vuosi. Tutkimuksen perusteella oli nähtävissä, että ne, jotka osallistuivat muovipakkausjätteen lajitteluun, tekevät sen erinomaisen hyvin. Silti varsin moni jättää jätteet kokonaan lajitte-

9 Loppuraportti 9 (9) lematta. Voidaan myös olettaa, että asukkaat, jotka jo muutenkin lajittelevat jätteensä, lajittelevat myös muovipakkausjätteensä. Haaste lienee sama kuin muunkin lajittelun edistämisessä: kuinka saada passiiviset lajittelemaan jätteensä. Oli huomattavissa, että kohdekiinteistöjen lajittelutuloksien välillä oli eroja. Yllätyksenä tuli se, etteivät erot olleet niin merkittäviä kuin ennakoitiin. Muovipakkausjätettä kertyi yksityisissä talonyhtiöissä 6,4 kg/asukas/vuosi ja Joensuun Kotien kiinteistöillä 6,2 kg/asukas/vuosi. Yllättävin tutkimustulos oli kuitenkin se, ettei annetulla tiedotuksella ja neuvonnalla juurikaan näyttänyt olevan vaikutusta ihmisten lajittelukäyttäytymiseen. On myös mahdollista, että lajittelukäyttäytymisen kehittyminen vie aikansa ja käy ilmi vasta myöhemmin. Lajittelukäyttäytymisen muutoksen hitauteen saattaa vaikuttaa sekin, että muovipakkausjäte on jätelajina vaikeampi lajitella kuin muut jätelajit. Tämä johtuu siitä, että muovia käytetään pakkausten lisäksi varsinaisissa tuotteissa eikä aina ole selvää, mitä keräysastiaan kuuluisi laittaa. Esimerkiksi pakasterasia on sellainen tuote, joka on helppo mieltää muovipakkauksena, vaikka se ei sitä olekaan. Myös muovipakkausten puhtausedellytykset saattavat hämmentää lajittelijoita. Erilaiset haasteet käytännön lajittelussa ja ohjeistuksen moninaisuus ovat mahdollisesti omiaan vaikuttamaan asukkaiden lajitteluinnokkuuteen.

Miten Jyväskylän muovipakkausten

Miten Jyväskylän muovipakkausten Keski-Suomi kohti kiertotaloutta seminaari 29.8.2019 klo 12 16 Veturitallit, Kokoustila Kisko, Veturitallinkatu 6, Jyväskylä Miten Jyväskylän muovipakkausten kiinteistökeräyksessä onnistuttiin? Esko Martikainen

Lisätiedot

Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset

Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset Outi Pakarinen Keski-Suomen liitto outi.pakarinen@keskisuomi.fi @Outi_Pakarinen 1 CIRCWASTE-osahankkeet

Lisätiedot

Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa

Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa Circwaste kokous, 5.11.2018 Keski-Suomen liitto outi.pakarinen@keskisuomi.fi @Outi_Pakarinen 1 Sairaalan jätehuollon optimointi Circwaste

Lisätiedot

Biojätteen erilliskeräyksen tehostaminen ja ruokahävikin vähentäminen vuokraasuntokiinteistöissä. Biotalouspäivät Aino Kainulainen, HSY

Biojätteen erilliskeräyksen tehostaminen ja ruokahävikin vähentäminen vuokraasuntokiinteistöissä. Biotalouspäivät Aino Kainulainen, HSY BIORENT Biojätteen erilliskeräyksen tehostaminen ja ruokahävikin vähentäminen vuokraasuntokiinteistöissä Biotalouspäivät 7.11.2018 Aino Kainulainen, HSY BIORENT pähkinänkuoressa Hanke pyrkii tehostamaan

Lisätiedot

Kyjäte Oheismateriaali asia 15

Kyjäte Oheismateriaali asia 15 Kyjäte 29.11.2018 Oheismateriaali asia 15 Kotkan kaupunki Kaupunginhallitus Asia: Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien Kotkan Vihreiden valtuustoaloitetta 8.4.2018 muovin kierrätyksen lisääminen Kotkassa

Lisätiedot

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Aiempia kokemuksia energiahyötykäytöstä Keski- Savossa Poltettavaa muovijätettä kerättiin

Lisätiedot

Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta. Isännöitsijöiden aamiaistilaisuus Käyttöpäällikkö Johanna Rusanen

Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta. Isännöitsijöiden aamiaistilaisuus Käyttöpäällikkö Johanna Rusanen Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta Isännöitsijöiden aamiaistilaisuus 14.11.2017 Käyttöpäällikkö Johanna Rusanen 1 Muovipakkausten erilliskeräys 2 Muovipakkausten erilliskeräys HSY:n alueella

Lisätiedot

Kiinteistössä on kone- ja metallialan koulutusta sekä autoalan koulutusta.

Kiinteistössä on kone- ja metallialan koulutusta sekä autoalan koulutusta. Laatija Päiväys Asiakirja Matti Katila 2.6.2010 Jätehuoltosuunnitelma Kohde Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ilkantie 3, Helsinki 1 Johdanto 2 Lainsäädäntö 3 Vastuut 4 Tavoitteet Kiinteistössä on kone-

Lisätiedot

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Päivi Urrila Hämeenlinnan seudullisen ympäristötoimen monisteita 14 2008 Hämeenlinnan kaupunki Urrila,

Lisätiedot

Kerättävät jätelajit Taloyhtiössä kerätään nyt myös muovijätettä jolle löytyy oma säiliö. Kaikki jätteet kerätään nyt syväkeräyssäiliöistä:

Kerättävät jätelajit Taloyhtiössä kerätään nyt myös muovijätettä jolle löytyy oma säiliö. Kaikki jätteet kerätään nyt syväkeräyssäiliöistä: freddis As Oy Porintie 2 Jäteaseman asennustyöt valmiit Jäteaseman asennustyöt ovat viimeistelyjä vaille valmiit ja kaikkia säiliöitä voi käyttää. Syväkeräyssäiliöiden edusta asfaltoidaan samassa yhteydessä

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus TTS:N ORGANISAATIO TIIMIT KOULUTUSPÄÄLLIKÖT ESKO NOUSIAINEN rehtori/koulutusjohtaja TUKIPALVELUT HALLINTOPALVELUT (Talous

Lisätiedot

Hyvää jatkoa muovipakkauksille 2. Pakkausmuovia lajitellaan sekä kodeissa että yrityksissä 2. Muovi kiertää 3. Kierrätysmuovista uusia tuotteita 3

Hyvää jatkoa muovipakkauksille 2. Pakkausmuovia lajitellaan sekä kodeissa että yrityksissä 2. Muovi kiertää 3. Kierrätysmuovista uusia tuotteita 3 1/ 10 Sisältö Hyvää jatkoa muovipakkauksille 2 Pakkausmuovia lajitellaan sekä kodeissa että yrityksissä 2 Muovi kiertää 3 Kierrätysmuovista uusia tuotteita 3 Suomen Uusiomuovi Oy parasta tuottajavastuupalvelua

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

JÄTEMAKSUTAKSA. Hyväksytty Ylä-Savon Jätehuoltolautakunnan kokouksessa Voimassa alkaen

JÄTEMAKSUTAKSA. Hyväksytty Ylä-Savon Jätehuoltolautakunnan kokouksessa Voimassa alkaen 1 JÄTEMAKSUTAKSA Hyväksytty Ylä-Savon Jätehuoltolautakunnan kokouksessa 25.10.2017 Voimassa 1.1.2018 alkaen 2 1. YLEISTÄ Ylä-Savon Jätehuolto Oy:n osakaskunnat, Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti,

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon. Erityisasiantuntija Tuulia Innala

EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon. Erityisasiantuntija Tuulia Innala EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon Erityisasiantuntija Tuulia Innala 12.9.2019 Jätelainsäädännön uudistus: kierrätys kuntoon ja vauhtia kiertotalouteen Jätteen määrä ja haitallisuus vähenevät

Lisätiedot

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS KOKOEKO-seminaari 2017, 7.2.2017, Savonia-ammattikorkeakoulu, Opistotie 2 Kuopio Jari Koivunen RINKI Oy www.rinkiin.fi 1 PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUUN ORGANISOINTI

Lisätiedot

MUOVIPAKKAUKSET. Tietopaketti niiden käytöstä, kierrätyksestä ja ympäristövaikutuksista. Amerplast

MUOVIPAKKAUKSET. Tietopaketti niiden käytöstä, kierrätyksestä ja ympäristövaikutuksista. Amerplast MUOVIPAKKAUKSET Tietopaketti niiden käytöstä, kierrätyksestä ja ympäristövaikutuksista Amerplast 2019 1 Sisältö 1 ERILAISET MUOVIT JA MUOVIPAKKAUKSET 2 MUOVIPAKKAUKSET JA YMPÄRISTÖ 3 KODIN MUOVIPAKKAUSTEN

Lisätiedot

Raportti ympäristöministeriölle

Raportti ympäristöministeriölle Raportti ympäristöministeriölle Kuluttajapakkausjätteen erilliskeräyksestä kunnille aiheutuvien kustannusten arviointi Antti Niskanen Joni Kemppi 26.4.2019 Toimeksiantaja: Ympäristöministeriö PL 35 00023

Lisätiedot

Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä

Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster Helsinki Region Environmental Services Authority Raportit ja

Lisätiedot

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi 11.10.2012 Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi Juha-Heikki Tanskanen Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Jätehuolto ja ilmastonmuutos (vuosi 2010, lähde Tilastokeskus) Suomen khk-päästöt:

Lisätiedot

Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015

Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015 Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015 Ohjelma 27.11.2015 12.00 jäteautoon tutustuminen 12.30 aiheina mm. jätetaksa, jätteen energiahyödyntäminen sekä uusittavat jätehuoltomääräykset 13.35 keskustelua,

Lisätiedot

Miten yhdyskuntajätteen kierrätystä lisääviä toimia voidaan toteuttaa Suomen oloihin ja lainsäädäntöön sopivalla tavalla?

Miten yhdyskuntajätteen kierrätystä lisääviä toimia voidaan toteuttaa Suomen oloihin ja lainsäädäntöön sopivalla tavalla? Miten yhdyskuntajätteen kierrätystä lisääviä toimia voidaan toteuttaa Suomen oloihin ja lainsäädäntöön sopivalla tavalla? LAJITEHO-hanke Tutkija Sara Turunen Suomen ympäristökeskus SYKE Jätelautakuntien

Lisätiedot

Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon

Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon TIEDOTE 30.12.2015 Vapaa julkaistavaksi Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon Kaatopaikkakielto ei vaikuta asukkaan lajitteluun Biohajoavan eli orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto astuu voimaan

Lisätiedot

Taloyhtiöiden jätehuoltopalvelut

Taloyhtiöiden jätehuoltopalvelut Taloyhtiöiden jätehuoltopalvelut Jätehuollon hintakehitys Turussa 2016-2017, KTI Kiinteistötieto Muovinkeräyksen tilannekatsaus Jäteneuvonnan järjestäminen Jätehuollon kustannukset ja muovinkeräys Selvityksessä

Lisätiedot

Muovipakkaukset ja kiertotalous KOKOEKO-seminaari Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy

Muovipakkaukset ja kiertotalous KOKOEKO-seminaari Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy Muovipakkaukset ja kiertotalous 7.2.2018 KOKOEKO-seminaari Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy Suomen Uusiomuovi Oy Perustettu 1992 toiminnan käynnistys 1997 Yleishyödyllinen osakeyhtiö Vuoden 2017 liikevaihto

Lisätiedot

Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy

Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy 17.11.2014 www.pyr.fi 1 PYR OY Kaupan ja teollisuuden omistama palveluyhtiö:

Lisätiedot

Jätehuollon kehittäminen Pöytyän kunnan kiinteistöissä Yläneellä

Jätehuollon kehittäminen Pöytyän kunnan kiinteistöissä Yläneellä Jätehuoltokartoitus 1(6) 16.2.2015 Turun Seudun Jätehuolto Oy Toni Tikkanen, puh. 020 728 2116 Kuormakatu 17 20380 Turku Pöytyän kunta Tarmo Rantanen Jätehuollon kehittäminen Pöytyän kunnan kiinteistöissä

Lisätiedot

Muovipakkauksen suunnittelussa huomioitavaa Jyväskylä MUOVI ELÄMÄ Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy

Muovipakkauksen suunnittelussa huomioitavaa Jyväskylä MUOVI ELÄMÄ Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy Muovipakkauksen suunnittelussa huomioitavaa 19.9.2018 Jyväskylä MUOVI ELÄMÄ Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy Suomen Uusiomuovi Oy Perustettu 1992 toiminnan käynnistys 1997 Yleishyödyllinen osakeyhtiö

Lisätiedot

Kuntavastuullisen jätehuoltopalveluiden vuoden 2019 jätetaksan valmisteluaineisto, lisäselvityksiä

Kuntavastuullisen jätehuoltopalveluiden vuoden 2019 jätetaksan valmisteluaineisto, lisäselvityksiä PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY Lähete 1 (4) 1.10.2018 Alueellinen jätehuoltolautakunta PL 487 33101 Tampere Kuntavastuullisen jätehuoltopalveluiden vuoden 2019 jätetaksan valmisteluaineisto, lisäselvityksiä

Lisätiedot

Biojätteen syntypaikkalajittelu

Biojätteen syntypaikkalajittelu Hanna Maunula 22.2.2016 Biojätteen syntypaikkalajittelu Taustaa Sekajäte ohjataan tulevaisuudessa polttoon Riikinvoiman ekovoimalaitokseen Sekajätteen joukossa oleva biojäte alentaa jätteen lämpöarvoa

Lisätiedot

Taloyhtiöiden kiertotalouskysely 2019

Taloyhtiöiden kiertotalouskysely 2019 Taloyhtiöiden kiertotalouskysely 2019 Yhteenvetotulokset Julkaistavissa 22.2.2019 Selvityksen taustat ja rakenne Teemoina jätehuolto, kierrätys, lajittelu, kiertotalous Kiinteistöliiton jäsenkysely (valtaosaltaan)

Lisätiedot

Kysely biojätteen lajittelusta. BIORENT-hanke, kevät 2018

Kysely biojätteen lajittelusta. BIORENT-hanke, kevät 2018 Kysely biojätteen lajittelusta BIORENT-hanke, kevät 2018 Tietoa vastaajista Kyselyyn vastasi 540 henkilöä Vastaajien keski-ikä oli 42,5 vuotta, vanhin vastaaja oli 80-vuotias, nuorin 18-vuotias Vastaajien

Lisätiedot

Jätehuollon ABC - Vinkit fiksuun roskiskulttuuriin. Ilta Hekan kanssa Ympäristöasiantuntija Minna Partti, HSY

Jätehuollon ABC - Vinkit fiksuun roskiskulttuuriin. Ilta Hekan kanssa Ympäristöasiantuntija Minna Partti, HSY Jätehuollon ABC - Vinkit fiksuun roskiskulttuuriin Ilta Hekan kanssa 22.3. Ympäristöasiantuntija Minna Partti, HSY Laki ja asetukset velvoittavat lajittelemaan Taustalla planetaariset rajat Nykyisellä

Lisätiedot

Ravustustuloksia Pyhäjärveltä ja Näsijärveltä vuodelta 2015

Ravustustuloksia Pyhäjärveltä ja Näsijärveltä vuodelta 2015 Ravustustuloksia Pyhäjärveltä ja Näsijärveltä vuodelta 2015 1. Ravustuslupien myynti Tampereen kaupungin omistamille yksityisvesialueille Pyhäjärvellä ja Näsijärvellä oli vuonna 2015 myynnissä yhteensä

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (2017)

Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (2017) 0..08 Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (07) Jäteyhtiö Jätekukko teki syksyllä 07 asiakastyytyväisyyskyselyjä, joista saatuja tuloksia hyödynnetään palvelujen kehittämisessä sekä jätehuollon

Lisätiedot

Kiinteistöhoidon ympäristöpäivä Tommi Kukkonen Jäteneuvoja. Taloyhtiön jätehuolto

Kiinteistöhoidon ympäristöpäivä Tommi Kukkonen Jäteneuvoja. Taloyhtiön jätehuolto Kiinteistöhoidon ympäristöpäivä 15.11.2016 Tommi Kukkonen Jäteneuvoja Taloyhtiön jätehuolto Puhas Oy Perustettu 1997, aiempi nimi Joensuun seudun jätehuolto Oy Järjestää omistajakuntiensa lakisääteiset

Lisätiedot

KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI

KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI 1 www.rinkiin.fi KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI Packsummit 2018, Sibelius-talo, Lahti, 31.10.2018 Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy SISÄLTÖ 1. Mikä pakkausten tuottajavastuu?

Lisätiedot

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU www.rinkiin.fi PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU KOKOEKO-seminaari 18.2.2016 Savonia-ammattikorkeakoulu, Opistontie 2 Kuopio Jari Koivunen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy SUOMEN PAKKAUSKIERRÄTYS RINKI OY

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät / Merja Rosendal

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät / Merja Rosendal Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät 30.6.2018 / Merja Rosendal TIETOA YHTIÖSTÄ Kahdeksan kunnan vuonna 1996 perustama jätelaitos Jurva liitetty Kurikkaan 2009 Pinta-ala 4825 km 2

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA YMPÄRISTÖASIOISTA. Marika Nyyssönen Milla Heiskanen

AJANKOHTAISTA YMPÄRISTÖASIOISTA. Marika Nyyssönen Milla Heiskanen AJANKOHTAISTA YMPÄRISTÖASIOISTA Marika Nyyssönen Milla Heiskanen Esimerkkejä ympäristötyöstä vuodelta 2018 Ympäristöohjelma ja Ekokompassi -sertifikaatti Jätehuollon teemavuosi Ympäristötiimi Tehokasta

Lisätiedot

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Jätehuollon vastuut Jätelain mukaisen toiminnan yleinen ohjaus, seuranta ja kehittäminen kuuluu ympäristöministeriölle ELY-keskus ohjaa ja edistää jätelaissa ja sen

Lisätiedot

Ravustustuloksia Pyhäjärveltä ja Näsijärveltä vuodelta 2014

Ravustustuloksia Pyhäjärveltä ja Näsijärveltä vuodelta 2014 Ravustustuloksia Pyhäjärveltä ja Näsijärveltä vuodelta 2014 1. Ravustuslupien myynti Tampereen kaupungin omistamille yksityisvesialueille Pyhäjärvellä ja Näsijärvellä oli vuonna 2014 myynnissä yhteensä

Lisätiedot

PelloMMMRanuaMMMRovaniemi

PelloMMMRanuaMMMRovaniemi OpasMpienkiinteistöille JÄRJESTETTYMJÄTTEEKULJETUSM OMJOKAISEMOIKEUS,M MUTTAMMYÖSMVELVOLLISUUS Järjestetty jätteenkuljetus tarkoittaa sitä, että kiinteistöllämonm sopimusmjätehuollostamjätteenkuljetusyrityksenmkanssa.

Lisätiedot

JÄTEHUOLTO MUUTTUU POLVIJÄRVELLÄ 1.1.2012 ALKAEN

JÄTEHUOLTO MUUTTUU POLVIJÄRVELLÄ 1.1.2012 ALKAEN Jätehuollon järjestäminen 1.1.2012 alkaen Jätehuolto siirtyy 1.1.2012 alkaen kokonaisuudessaan Joensuun Seudun jätehuolto Oy:n vastattavaksi. Jäteyhtiö on kilpailuttanut jätteenkuljetuksen kaikkien osakaskuntien

Lisätiedot

Jätehuolto Etelä-Karjalassa

Jätehuolto Etelä-Karjalassa Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy on yhdeksän eteläkarjalaisen kunnan Imatran, Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren omistama jäteyhtiö. Tehtävänämme

Lisätiedot

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä taloyhtiöissä ja biojätteen suurkertymäkohteissa. Melissa Ritaoja

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä taloyhtiöissä ja biojätteen suurkertymäkohteissa. Melissa Ritaoja Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä taloyhtiöissä ja biojätteen suurkertymäkohteissa Melissa Ritaoja Hämeenlinnan seudullisen ympäristötoimen monisteita 6 2007 Hämeenlinnan kaupunki

Lisätiedot

Jenni Rahkonen kiertotalousasiantuntija Molok Oy Korttelikeräys ratkaisemaan kierrätyksen haasteita

Jenni Rahkonen kiertotalousasiantuntija Molok Oy Korttelikeräys ratkaisemaan kierrätyksen haasteita Jenni Rahkonen kiertotalousasiantuntija Molok Oy Korttelikeräys ratkaisemaan kierrätyksen haasteita 12.2.2019 8.2.2019 Copyright Molok Oy 1 Mitä on korttelikeräys? 12.2.2019 8.2.2019 Copyright Molok Oy

Lisätiedot

Omistajapäivä. Anne Sjöberg,

Omistajapäivä. Anne Sjöberg, Omistajapäivä Anne Sjöberg, 22.10.2019 Kierrätystavoitteet (%) v. 2020 v. 2025 v. 2030 v. 2035 Yhdyskuntajäte 50 % 55 % 60 % 65 % Pakkausjäte 65 % 70 % Päästötavoitteet Kansallisen energia- ja ilmastostrategian

Lisätiedot

Erilliskeräyksen optimointi Ilmastonlämpenemisvaikutukset ja kustannukset. Asiakas: Jätekukko Oy. LCA Consulting Oy. Loppuraportti 6.10.

Erilliskeräyksen optimointi Ilmastonlämpenemisvaikutukset ja kustannukset. Asiakas: Jätekukko Oy. LCA Consulting Oy. Loppuraportti 6.10. Erilliskeräyksen optimointi Ilmastonlämpenemisvaikutukset ja kustannukset Asiakas: Jätekukko Oy LCA Consulting Oy Loppuraportti 6.10.2017 Sisältö Yleistä Mallinnettu tuotejärjestelmä Laskennassa käytetyt

Lisätiedot

Rakennus- ja purkujätteen kierrätyksen parhaat käytännöt 1/8. Matti Mikkelä, Puhas Oy

Rakennus- ja purkujätteen kierrätyksen parhaat käytännöt 1/8. Matti Mikkelä, Puhas Oy 1/8 Matti Mikkelä, Puhas Oy 25.3.2019 Rakennus- ja purkujätteen kierrätyksen parhaat käytännöt Rakennus- ja purkujäte (jatkossa rakennusjäte) on Euroopan laajuisesti suurin yksittäinen jätevirta. Edistäessä

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma

Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma Julkisen sektorin energiatehokkuusseminaari 25.4.2013 Satu Pääkkönen Mikä on Etevästi ELYssä -ohjelma? Uudenmaan ELYn ympäristöohjelma, johon on integroitu

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 216 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn jätteen määrä ja hyödyntäminen Vuonna 216 sekajätettä kerättiin koko toimialueella 44 37 tonnia.

Lisätiedot

SELVITYS JÄTEHUOLLON HINNOISTA LOUNAIS-SUOMEN ALUEELLA

SELVITYS JÄTEHUOLLON HINNOISTA LOUNAIS-SUOMEN ALUEELLA SELVITYS JÄTEHUOLLON HINNOISTA LOUNAIS-SUOMEN ALUEELLA Tulosraportti 17.10.2016 Veli-Matti Suhonen, Lounais-Suomen Jätehuoltolautakunta Merja Tuominen, Taloustutkimus Oy RAPORTIN SISÄLTÖ sivu Selvityksen

Lisätiedot

Ekotukikoulutus Minna Partti HSY

Ekotukikoulutus Minna Partti HSY Jätehuollon uudet tuulet: Jätevoimala korvaa kaatopaikan, ei kierrätystä! Ekotukikoulutus Minna Partti HSY Jätteen hyödyntäminen lisääntyy merkittävästi Ajankohtaista jätehuollossa Vantaan Energian jätevoimala

Lisätiedot

/tyhjennys. /tyhjennys

/tyhjennys. /tyhjennys VIII JÄTEMAKSUTAULUKKO 17 Maksut 1.5.2012 alkaen Jätemaksutaksassa vahvistetaan arvonlisäveroton maksu. Arvonlisäsarakkeen maksu on kahdelle desimaalille pyöristetty likiarvo. 18 SEKAJÄTTEEN KERÄYS (Maksu

Lisätiedot

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 MIKSI JÄTTEET LAJITELLAAN? Tavoitteena on: - Vähentää kaatopaikalle menevän jätteen määrää - Kierrättää käyttökelpoisia materiaaleja

Lisätiedot

Asumisessa syntyvän yhdyskuntajätteen keräyksen ja käsittelyn elinkaariarviointi Pohjois-Suomen alueella

Asumisessa syntyvän yhdyskuntajätteen keräyksen ja käsittelyn elinkaariarviointi Pohjois-Suomen alueella Hallitus ; 33 Yhtymäkokous 22.11.2018; 16 Asumisessa syntyvän yhdyskuntajätteen keräyksen ja käsittelyn elinkaariarviointi Pohjois-Suomen alueella Oulun Energia Oy, Kiertokaari Oy, Perämeren Jätehuolto

Lisätiedot

JÄTETAKSA ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA. Äänekoski. Hyväksytty jätelautakunnassa SISÄLTÖ

JÄTETAKSA ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA. Äänekoski. Hyväksytty jätelautakunnassa SISÄLTÖ JÄTETAKSA 1.1.2018 ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA Äänekoski Hyväksytty jätelautakunnassa 7.11.2017 37 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ JÄTETAKSASTA JA JÄTEMAKSUISTA... 2 1 Jätemaksun perusteet ja soveltamisalue...

Lisätiedot

Isännöitsijän jäteopas

Isännöitsijän jäteopas Isännöitsijän jäteopas www.kiertokapula.fi Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Lainsäädäntö... 4 3. Jätejakeet... 5 Hyötyjätteet... 5 Biojäte... 5 Kuivajäte / Sekajäte... 5 Erikseen kuljetettavat jätejakeet...

Lisätiedot

Tuottajavastuun tilannepäivitys

Tuottajavastuun tilannepäivitys 10.2.2015, Savonia-ammattikorkeakoulu KOKOEKO-seminaari Tuottajavastuun tilannepäivitys Jari Koivunen 1 Esityksen sisältö Pakkausten tuottajavastuu PYR ja tuottajayhteisöt Mitä lainsäädäntö vaatii? PYRin

Lisätiedot

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kestävä kulutus ja kierrätys Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kulutus Suomessa Suomalainen: Käyttää luonnonvaroja kaksi kertaa enemmän kuin eurooppalainen keskimäärin Tuottaa

Lisätiedot

Mikä saa ihmiset lajittelemaan? SELVITYS LAJITTELUN ESTEISTÄ JA KANNUSTIMISTA

Mikä saa ihmiset lajittelemaan? SELVITYS LAJITTELUN ESTEISTÄ JA KANNUSTIMISTA Mikä saa ihmiset lajittelemaan? SELVITYS LAJITTELUN ESTEISTÄ JA KANNUSTIMISTA Mikä saa ihmiset lajittelemaan? Selvitys lajittelun esteistä ja kannustimista Henna Kokkonen ja Helen Reijonen Liiketoimintaa

Lisätiedot

Tietoa kotitalouksien jätehuollosta 2015. Kiinteistöittäinen keräys ja jätelajien vastaanottohinnat

Tietoa kotitalouksien jätehuollosta 2015. Kiinteistöittäinen keräys ja jätelajien vastaanottohinnat Tietoa kotitalouksien jätehuollosta 2015 Kiinteistöittäinen keräys ja jätelajien vastaanottohinnat Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Kyselyn toteutus... 3 3. Jätemaksut kiinteistöittäisessä keräyksessä ja kuljetuksessa...

Lisätiedot

Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso

Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/2015 1 (1) 24 Asianro 6856/14.06.00.00/2015 Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset

Lisätiedot

Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy SELVITYS - 2014 JÄTELAUTAKUNNAN PYYNTÖ TOIMITTAA HINTOJEN VERTAILUTIETOJA

Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy SELVITYS - 2014 JÄTELAUTAKUNNAN PYYNTÖ TOIMITTAA HINTOJEN VERTAILUTIETOJA Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy SELVITYS - 2014 JÄTELAUTAKUNNAN PYYNTÖ TOIMITTAA HINTOJEN VERTAILUTIETOJA Jätelautakunnan pyynnöstä alla on koottuna hintatietoja. Hintavertailuja Itä-Suomen alueella Hintatiedot

Lisätiedot

Jätehuollon palvelutason vaikutukset kotitaloudessa syntyvän sekajätteen koostumukseen. Insinöörityö 17.12.2008 62 + 5

Jätehuollon palvelutason vaikutukset kotitaloudessa syntyvän sekajätteen koostumukseen. Insinöörityö 17.12.2008 62 + 5 SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKKA KUOPIO Koulutusohjelma Ympäristöteknologian koulutusohjelma Tekijä Johanna Hynynen Työn nimi Jätehuollon palvelutason vaikutukset kotitaloudessa syntyvän sekajätteen

Lisätiedot

Harjoitus 6: Ympäristötekniikka

Harjoitus 6: Ympäristötekniikka Harjoitus 6: Ympäristötekniikka 25.11.2015 Harjoitusten aikataulu Aika Paikka Teema Ke 16.9. klo 12-14 R002/R1 1) Globaalit vesikysymykset Ke 23.9 klo 12-14 R002/R1 1. harjoitus: laskutupa Ke 30.9 klo

Lisätiedot

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU. KOKOEKO -seminaari

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU. KOKOEKO -seminaari Annukka Leppänen-Turkula PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU KOKOEKO -seminaari 16.2.2012 UUSI JÄTELAKI Aikataulu jätelaki tulee voimaan toukokuussa 2012 tuottajavastuuluku voimaan toukokuussa 2013 tuottajayhteisöt

Lisätiedot

Likaisen maatalousmuovijätteen keräys ja kierto hankkeen kokemuksia. ArvoBio-hanke Seinäjoki Leena Erälinna

Likaisen maatalousmuovijätteen keräys ja kierto hankkeen kokemuksia. ArvoBio-hanke Seinäjoki Leena Erälinna Likaisen maatalousmuovijätteen keräys ja kierto hankkeen kokemuksia ArvoBio-hanke 13.3.2019 Seinäjoki Leena Erälinna Lähtökohta hankkeelle Maatalousmuovien ohjaaminen materiaali-kierrätykseen on ollut

Lisätiedot

Sarita Aho BIOJÄTTEEN KERÄYKSEN TEHOSTAMINEN PORIN SEUDULLA

Sarita Aho BIOJÄTTEEN KERÄYKSEN TEHOSTAMINEN PORIN SEUDULLA Sarita Aho BIOJÄTTEEN KERÄYKSEN TEHOSTAMINEN PORIN SEUDULLA Kiertotalous Tekniikan yhteinen koulutusohjelma Ylempi AMK 2018 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 LAINSÄÄDÄNTÖ... 3 3 BIOJÄTTEEN KERÄYKSEN NYKYTILANNE

Lisätiedot

Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet

Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet 21.11.2018 Suomen Uusiomuovi Oy Perustettu 1992 toiminnan käynnistys 1997 Yleishyödyllinen osakeyhtiö Vuoden 2017 liikevaihto oli noin 5,3 milj. euroa Hoitaa

Lisätiedot

Tietoa kuntien jätehuollosta 2011. Kiinteistökohtaisen keräyksen jätemaksutiedot ja jätelajien vastaanottohinnat

Tietoa kuntien jätehuollosta 2011. Kiinteistökohtaisen keräyksen jätemaksutiedot ja jätelajien vastaanottohinnat Tietoa kuntien jätehuollosta 2011 Kiinteistökohtaisen keräyksen jätemaksutiedot ja jätelajien vastaanottohinnat 2 Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Kyselyn toteutus... 5 3. Jätemaksut kiinteistökohtaisessa keräyksessä...

Lisätiedot

Kouvolan ja Iitin jätteenkuljetusurakoiden piiriin kuuluvien biojäteastioiden pesut aloitetaan ma 13. syyskuuta

Kouvolan ja Iitin jätteenkuljetusurakoiden piiriin kuuluvien biojäteastioiden pesut aloitetaan ma 13. syyskuuta Sivu 1 / 5 TIEDOTE ISÄNNÖITSIJÖILLE 31.8.2010 Kouvolan ja Iitin jätteenkuljetusurakoiden piiriin kuuluvien biojäteastioiden pesut aloitetaan ma 13. syyskuuta Biojäteastioita pestään viikoilla 37 ja 38,

Lisätiedot

Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö CIRCWASTE, Helsinki

Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö CIRCWASTE, Helsinki Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö 13.12.2018 CIRCWASTE, Helsinki Suomesta kiertotalouden globaali kärkimaa vuoteen 2025 mennessä

Lisätiedot

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA Circwaste-hankkeen tilaisuus 5.9.2018 Kohti yhdyskuntajätteiden parempaa lajittelua ja hyödyntämistä jätehuoltosuunnittelija Anna Kettunen 5.9.2018 1 JÄTEHUOLLON

Lisätiedot

Materiaalikierron yhteistyömalli

Materiaalikierron yhteistyömalli Materiaalikierron yhteistyömalli Mikä on materiaalikierron yhteistyömalli? Materiaalikierron yhteistyömallilla edistetään asukkailta ja yrityksistä jäävien ylimääräisten tavaroiden ja materiaalien uudelleenkäyttöä

Lisätiedot

ASIAKASTUTKIMUS 2018 Loimi-Hämeen Jätehuolto

ASIAKASTUTKIMUS 2018 Loimi-Hämeen Jätehuolto Loimi-Hämeen Jätehuolto 16.8.218 JUKKA ARO ELINA ROSENSTRÖM JENNI LAUKKANEN Yleistä tutkimuksesta Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Loimi-Hämeen Jätehuollon asiakkaiden tyytyväisyyttä eri toiminnan

Lisätiedot

HYVÄ JÄTEKATOS. katon lape kulkusuunnasta. riittävän leveä oviaukko. ei ovea. luiska, ei kynnystä

HYVÄ JÄTEKATOS. katon lape kulkusuunnasta. riittävän leveä oviaukko. ei ovea. luiska, ei kynnystä HYVÄ JÄTEKATOS t o i m i v a j a t u r v a l l i n e n katon lape kulkusuunnasta poispäin riittävän leveä oviaukko ei ovea luiska, ei kynnystä auto pääsee esteettä ja turvallisesti jätekatoksen välittömään

Lisätiedot

XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen

XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen XI JÄTEMAKSUTAULUKKO 18 Maksut 1.1.2015 alkaen Jätemaksutaksassa vahvistetaan arvonlisäveroton maksu. Arvonlisäsarakkeen maksu on kahdelle desimaalille pyöristetty likiarvo. 19 SEKAJÄTTEEN KERÄYS Pakkaavaan

Lisätiedot

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS 29. Valtakunnalliset jätehuoltopäivät, 6.-7.10.2015, Tampere Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy www.rinkiin.fi SUOMEN PAKKAUSKIERRÄTYS

Lisätiedot

16WWE1356 18.5.2011. Kainuun Etu Oy. Lohen mäti-istutuskokeiden sumputuskokeet v. 2011

16WWE1356 18.5.2011. Kainuun Etu Oy. Lohen mäti-istutuskokeiden sumputuskokeet v. 2011 18.5.2011 Kainuun Etu Oy Lohen mäti-istutuskokeiden sumputuskokeet v. 2011 Lohen mäti-istutuskokeiden sumputuskokeet v. 2011 1 Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 LOHEN MÄDIN SUMPUTUSKOKEET... 1 2.1 Aineisto ja

Lisätiedot

AVOPALVELUJEN ASIAKASPALAUTE

AVOPALVELUJEN ASIAKASPALAUTE AVOPALVELUJEN ASIAKASPALAUTE ORIVEDEN TULOKSET 1 YLEISKATSAUS Asiakaspalautetta kerättiin 24.10. 6.11.2016 2 Yhteensä Orivedeltä noin 450 vastaajaa Suurin osuus vastaanottotoiminnasta Ahkerimpia vastaajia

Lisätiedot

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN TALOYHTIÖSSÄ

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN TALOYHTIÖSSÄ Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN TALOYHTIÖSSÄ Jätekeskus ja jäteasemat Polvijärven jäteasema Avoinna arkisin ti klo 9-13 ja to klo 14-18 Ahertajantie 2 83700 Polvijärvi Kontiosuon jätekeskus Avoinna

Lisätiedot

Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari, Äänekoski

Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari, Äänekoski JÄTEKESKUKSEN TAKSA 1.1.2019 ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari, Äänekoski Hyväksytty jätelautakunnassa

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI. DNA Kaupan henkilöstön kehittämishanke

LOPPURAPORTTI. DNA Kaupan henkilöstön kehittämishanke 1 2016 LOPPURAPORTTI DNA Kaupan henkilöstön kehittämishanke DNA Kauppa järjesti yhdessä valmennusyritys Kaswun kanssa henkilöstön kehittämishankkeen. Tästä syntyi oppimisen iloa, sitoutumista ja tuloksia.

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset 2015 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset Jätelain (646/2011) 91 :n mukaisesti kunta voi antaa lain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia paikallisista oloista johtuvia, kuntaa

Lisätiedot

Työpaikan toimiva jätehuolto

Työpaikan toimiva jätehuolto Työpaikan toimiva jätehuolto Neuvoja Miia Jylhä Pienempi kuorma huomiselle. 1.9.2015 TSJ + Rouskis Lounais-Suomen Jätehuolto Oy Kuntien perustama ja omistama osakeyhtiö 17 osakaskuntaa (Turku 23 % ja Salo

Lisätiedot

TOIMIVAN JÄTETILAN OPAS

TOIMIVAN JÄTETILAN OPAS TOIMIVAN JÄTETILAN OPAS JÄTETILA JÄTETILAN SIJAINTI Jätetila Vaasassa jätekatoksille ja rakennelmille tarvitaan toimenpidelupa tai rakennuslupa. Jätetila on yleensä aitaus, katos tai huone. Toimiva jätetila

Lisätiedot

JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET MUUTOKSET TALOYHTIÖISSÄ

JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET MUUTOKSET TALOYHTIÖISSÄ JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET MUUTOKSET TALOYHTIÖISSÄ Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä 15.11.2016 Jätehuoltosuunnittelija Anna Kettunen, Joensuun alueellinen jätelautakunta Anna Kettunen 15.11.2016 1 JOENSUUN ALUEELLINEN

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA Jätealan strateginen yhteistyöryhmä

Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA Jätealan strateginen yhteistyöryhmä Yhdyskuntajätteen kierrätyksellä vauhtia kiertotalouteen JÄTEKIVA 2018 Jätealan strateginen yhteistyöryhmä 18.9.2018 Hankkeen työpaketit 1-3, jotka nivoutuvat toisiinsa Early Warning ehdotusten kautta

Lisätiedot

Miia näkee lajittelun merkityksen työssään ekovoimalassa

Miia näkee lajittelun merkityksen työssään ekovoimalassa Puhas Oy:n tiedotuslehti kotitalouksille JULKINEN TIEDOTE JAETAAN KAIKKIIN KOTITALOUKSIIN Miia näkee lajittelun merkityksen työssään ekovoimalassa s. 4 s. 8 s. 10 s.13 Ota talteen kodin lajitteluohjeet

Lisätiedot

LIITE A: Jätemaksut kotitalouksille, julkisyhteisöille sekä sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluille

LIITE A: Jätemaksut kotitalouksille, julkisyhteisöille sekä sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluille Taulukko 1. Perusmaksu. Vakituinen asunto Vapaa-ajan asunto Ilomantsi, Joensuu, Polvijärvi 19,45 24,12 9,73 12,06 Kontiolahti * 23,56 29,22 11,79 14,62 Liperi ** 22,51 27,92 11,26 13,96 Kaikkien kuntien

Lisätiedot

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2016 Kunnanhallitus 15.2.2016 ( 20): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 4,9 % parempi kuin vuonna 2015. Kunnallisveron osalta tilitys oli 3,7 % ja yhteisöverotulon osalta 24,0

Lisätiedot

KUKKUROINMÄEN JÄTEKESKUS JÄTTEENKÄSITTELYHINNASTO. Hinnasto on voimassa 1.1.2014 alkaen

KUKKUROINMÄEN JÄTEKESKUS JÄTTEENKÄSITTELYHINNASTO. Hinnasto on voimassa 1.1.2014 alkaen 1/5 KUKKUROINMÄEN JÄTEKESKUS JÄTTEENKÄSITTELYHINNASTO Hinnasto on voimassa 1.1.2014 alkaen Aukioloajat ma pe klo 7 20 Vastaanotto puh. 010 841 1813 Asiakaspalvelu puh. 010 841 1818 Fax vastaanotto 05 413

Lisätiedot

2017 Ekoroskin asiakaslehti Ekorosks kundtidning. Vänd för svensk version! Teemana syntypaikkalajittelu

2017 Ekoroskin asiakaslehti Ekorosks kundtidning. Vänd för svensk version! Teemana syntypaikkalajittelu 2017 Ekoroskin asiakaslehti Ekorosks kundtidning Vänd för svensk version! Teemana syntypaikkalajittelu JÄTTEENLAJITTELU TALOYHTIÖSSÄ Muovi ja kartonki omiin astioihin Ekorosk veloittaa energiajätteestä

Lisätiedot

Biojätteen erilliskeräilyn käynnistäminen

Biojätteen erilliskeräilyn käynnistäminen Biojätteen erilliskeräilyn käynnistäminen Heikki Kallunki, Pekka Björk, Teija Forsman ja Arto Ryhänen Jätekukko Oy 2004 Sisällysluettelo: Sisällysluettelo:...1 1. Yhteenveto...2 2. Johdanto...4 2.1 Yhtiön

Lisätiedot

Kiinteistöastiat palveluksessasi!

Kiinteistöastiat palveluksessasi! Kiinteistöastiat palveluksessasi! JUUSO LASSI EMPPU EPELI EPPU EERO www.ukmuovi.fi Astiat lajitteluun ja kierrätykseen Tuotekoodit ja -koodit HELESI 140 Harmaa 701010 6418378710102* Vihreä 701011 6418378710119*

Lisätiedot