Hyvää jatkoa muovipakkauksille 2. Pakkausmuovia lajitellaan sekä kodeissa että yrityksissä 2. Muovi kiertää 3. Kierrätysmuovista uusia tuotteita 3

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvää jatkoa muovipakkauksille 2. Pakkausmuovia lajitellaan sekä kodeissa että yrityksissä 2. Muovi kiertää 3. Kierrätysmuovista uusia tuotteita 3"

Transkriptio

1 1/ 10 Sisältö Hyvää jatkoa muovipakkauksille 2 Pakkausmuovia lajitellaan sekä kodeissa että yrityksissä 2 Muovi kiertää 3 Kierrätysmuovista uusia tuotteita 3 Suomen Uusiomuovi Oy parasta tuottajavastuupalvelua 4 Tuottajavastuuta yhteistyöllä 4 Lainsäädäntö ohjaa muovipakkausten kierrätystä 5 Suomen Uusiomuovi hoitaa lain velvoitteet tuottajien puolesta 5 Kuluttajapakkaukset 6 Muovipakkausten lajittelu Miksi lajitella muovipakkauksia? 6 Mihin viedä muovipakkaukset? 7 Yritysten muovipakkaukset 8 Kierrättämistä, lajittelua, keräystä? Pieni muovinkierrätyssanasto 9 Yhteystiedot median yhteydenotot 10 Kuvapankki toimitusten käyttöön sekä mediatiedotteet ja muu materiaali toimittajille löytyy osoitteesta:

2 2/ 10 Hyvää jatkoa muovipakkauksille! Kotitalouksissa syntyvä muovipakkausjäte halutaan nyt laajasti kiertoon ja hyötykäyttöön. Muovin kuluttajapakkauksia on kerätty Suomessa vuodesta 2016 alkaen: kuluttajat voivat viedä kotitalouksissa syntyvän muovipakkausjätteen keräyspisteisiin. Kuluttajien kiinnostus ja innostus muovipakkausten lajitteluun kasvaa jatkuvasti, kun tietoisuus kierrätysmahdollisuuksista ja muovin hyödyntämisen ulottuvuuksista lisääntyy. Ennen muovipakkausten erilliskeräystä muovipakkausjätteen osoite on sekajätteen mukana ollut jätteenpolttolaitos. Muovipakkausjätettä ei ole saanut toimittaa kaatopaikalle enää jälkeen. Muovinkierrätys etenee Suomessa suurin harppauksin kohti kiertotaloutta. Muovin kuluttajapakkauksia on kerätty Suomessa vuodesta 2016 alkaen. Kuluttajien kiinnostus muovipakkausten lajitteluun kasvaa jatkuvasti. Muovipakkauksia lajitellaan sekä yrityksissä että kotitalouksissa. Jätelain pakkausasetus edellyttää, että 16 prosenttia kaikista muovipakkauksista kierrätetään. Vuonna 2020 luku on 22 prosenttia. Vuonna 2025 luku muovipakkausten kierrätysvaatimus voi olla 50%. Pakkausmuovia lajitellaan sekä kodeissa että yrityksissä Muovipakkauksia lajitellaan sekä yrityksissä että kotitalouksissa. Jätelain pakkausasetus edellyttää, että 16 prosenttia kaikista kotitalouksien ja yritysten muovipakkauksista kierrätetään. Vuonna 2020 luku on 22 prosenttia. Parhaillaan uudistettavassa EU:n jäte- ja pakkausdirektiivissä ja kiertotalouspaketissa muovipakkauksille näyttäisi tulevan vähintään 50 prosentin kierrätysvaatimus vuonna Yritykset ovat Suomessa lajitelleet muovijätteen jo vuosikymmenien ajan. Suomen Uusiomuovi Oy vastaanottaa tuottajavastuulainsäädännön mukaisesti veloituksetta yritysten kierrätyskelpoista muovipakkausjätettä 60 sopimusterminaalissa ympäri Suomen. Tavoitteet kotitalouksien erillismuovikeräykselle Kotitalouksissa on noin 13 kg muovipakkausjätettä / henkilö. Vuonna 2016 kuluttajapakkausten erillismuovikeräys tuotti puoli kiloa muovia asukasta kohti. Vuoden 2017 tavoite on kaksinkertaistaa määrä => 1 kg/henkilö. Seuraavan 5 vuoden tavoite on (lisääntyvä kiinteistökeräys mukaan lukien) nykyinen Ruotsin taso => 6 kg/ henkilö.

3 3/ 10 Muovi kiertää Muovi on oikein käytettynä hyvä, kevyt ja monipuolinen raaka-aine. Muovipakkausten valmistus ja käyttö on resurssitehokasta. Muovituote kestää käytössä vuosikymmeniä, minkä jälkeen se voidaan murskata ja kierrättää eli käyttää uudelleen uusina tuotteina tai energiana. Kuluttajapakkauksissa muovilla on tärkeä tehtävä muun muassa keventää pakkauksia, suojata elintarvikkeita pilaantumiselta ja rikkoutumiselta ja näin pienentää elintarvikkeiden hävikkiä sekä parantaa hygieniaa. Ympäristön kannalta on useimmiten parempi käyttää muovi raaka-aineena uudelleen kuin hyödyntää se energiana jätteenpolttolaitoksessa. Luontoon muovi ei ole kuulunut koskaan, eikä se ole kuulunut myöskään kaatopaikalle vuoden 2016 alun jälkeen. Suomen Uusiomuovi on sopinut kerätyn kuluttajapakkausmuovin toimituksista Fortum Oyj:n Muovijalostamolle Riihimäelle, missä erilaisista muovijakeista erotellaan ja puhdistetaan uusiomuovia teollisuuden käyttöön. Uusiomuoviksi kelpaamaton muovi käytetään hyödyksi energiana. Kierrätysmuovista uusia tuotteita Suomalainen muovinkierrätys etenee kohti kiertotaloutta suurin harppauksin. Kierrätysmuovista valmistetaan uusia tuotteita, jolloin raaka-ainetta käytetään mahdollisimman tehokkaasti koko sen elinkaaren ajan. Kiinnostavia esimerkkejä kierrätetystä pakkausmuovista valmistetuista tuotteista ovat Amerplastin Essikiertokassi ja Orthexin kukkaruukut, saavit, ämpärit ja säilytyslaatikot.

4 4/ 10 Suomen Uusiomuovi Oy parasta tuottajavastuupalvelua Suomen Uusiomuovi Oy on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen osakeyhtiö, joka vastaa yli suomalaisen yrityksen valtuuttamana näiden tuottajavastuusta muovipakkausten osalta. Suomen Uusiomuovi Oy on jätelain ja valtioneuvoston asetuksen mukainen tuottajayhteisö. Rahoituksemme perustuu tuottajayrityksiltä kerättäviin kierrätysmaksuihin. Vuonna 1992 perustetun yrityksen omistaa 42 suomalaista yritystä ja yhteisöä. Vuoden 2017 liikevaihdon on ennakoitu olevan noin 6 miljoonaa euroa. Tuottajavastuuta yhteistyöllä Tuottajavastuusta huolehtiminen on päätehtävämme. Neuvomme myös kuluttajia ja yrityksiä ja edistämme muovisten kuluttaja- ja yrityspakkausten kierrätystä Suomessa. SUM on tuottajayhteisö, jonka yli suomalaista yritystä on valtuuttanut vastaamaan tuottajavastuustaan muovipakkausten osalta. Suomen Uusiomuovi Oy on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen osakeyhtiö. Liikevaihdon on ennakoitu olevan vuonna 2017 n. 6 milj. euroa. SUM hankkii tuottajavastuun toteuttamiseen tarvittavat palvelut yhteistyökumppaneilta. Tuottajavastuusta huolehtimisen lisäksi SUM neuvoo kuluttajia ja yrityksiä muovisten kuluttaja- ja yrityspakkausten kierrätykseen liittyvissä asioissa. Suomen Uusiomuovi Oy järjestää tuottajavastuuseen liittyvät palvelut hankkimalla yhteistyökumppaneilta muun muassa keräys- ja kierrätyspalvelut. Teemme yhteistyötä muiden tuottajayhteisöjen (Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK), viranomaisten, alan järjestöjen ja viestintäyritysten kanssa. Olemme mukana myös muovin tuottajayhteisöjen yhteisorganisaatiossa EPROssa (European Association Of Plastics Recycling & Recovery Organisations). Kuluttajapakkausten osalta teemme yhteistyötä Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n kanssa, joka hoitaa tuottajien liittymisen tuottajayhteisöön, vuosi-ilmoitukset, laskutuksen tuottajilta sekä tilityksen tuottajayhteisöille. Rinki tuottaa myös yli 500 Rinki-ekopisteen eli kuluttajille tarkoitetun keräyspisteiden verkoston. Muovipakkausten keräysastioiden tyhjennykset hoitavat Lassila & Tikanoja, RenoNorden Oy, Veikko Lehti Oy ja Kuljetus Rauno Karjalainen Ky. Pakkausjäte toimitetaan Fortumin Muovijalostamoon Riihimäelle. Yrityspakkausten osalta verkostoomme kuuluu 60 terminaalia, joihin yritykset voivat toimittaa veloituksetta lajittelemansa muovipakkaukset. Yli kaksikymmentä sopimuskumppania raportoivat korvausta vastaan kierrättämänsä muovipakkaukset Suomen Uusiomuovi Oy:lle. Me taas kokoamme tiedot yhteen ja raportoimme ne edelleen viranomaisille, jotka valvovat, että lain mukainen kierrätysvaatimus täytetään.

5 5/ 10 Lisätietoa Tuottajayhteisön kautta rekisteröityneet tuottajat löytyvät Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n ylläpitämästä rekisteristä. Fortum muovin kierrätys Lainsäädäntö ohjaa muovipakkausten kierrätystä Kaikkien jätteiden kierrätystä ohjaa EU-maiden kesken sovittu lainsäädäntö ja jätedirektiivi. Muovipakkausten käytöstä ja tuottajavastuusta säädetään EU-lainsäädäntöön pohjautuvassa Suomen lainsäädännössä: Jätelaki 646/2011 Valtioneuvoston asetus pakkauksista ja pakkausjätteistä Jätelaissa määritellään tuottajavastuu, mikä tarkoittaa kaikkien tuotteiden valmistajien ja maahantuojien velvollisuutta järjestää tuotteiden jätehuolto kustannuksellaan, kun tuotteet poistetaan käytöstä. Muovipakkaustenkaan osalta pelkkä lajittelu ja toimittaminen vastaanottopisteeseen ei riitä. Pakkausjäte pitää hyödyntää joko uudeksi raaka-aineeksi tai energiana: vasta tällöin se on hyödynnetty lainsäädännön tarkoittamalla tavalla. Valtioneuvoston asetuksessa säädetään pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta: Muovipakkausten kierrätysvaatimus on 16 % vuonna 2016 ja 22 % vuonna 2020 (pantittomat pakkaukset). Kuluttajien muovipakkauksille tulee olla vähintään 500 keräyspistettä. Yritysten muovipakkauksille pitää järjestää vähintään 30 vastaanottopaikkaa tai terminaalia. Suomen Uusiomuovi hoitaa lain velvoitteet tuottajien puolesta Tuottajan laajempi vastuu pakkaustensa jätehuollosta ja hyötykäytöstä koskee kaikkia pakkaajia ja pakattujen tuotteiden maahantuojia, joiden liikevaihto on vähintään miljoona euroa. Yritys voi hoitaa laajempaan tuottajavastuuseen liittyvät velvollisuudet liittymällä tuottajayhteisöön tai tekemällä hakemuksen Pirkanmaan ELY-keskuksen tuottajarekisteriin. Tuottajayhteisöön liittymällä tuottaja siirtää lain tarkoittamat velvoitteet tuottajayhteisölle, joka hoitaa vastaanottoverkoston ja kierrätyksen yhteisesti kaikkien puolesta. Suomen Uusiomuovi Oy on muovipakkausten osalta jätelaissa määritelty tuottajayhteisö.

6 6/ 10 Kuluttajapakkaukset Muovipakkausten lajittelu Pakkausmuovikeräykseen kuuluvat ne muovipakkaukset, jotka ovat alun perin olleet jonkun kuluttajan ostaman tuotteen pakkauksia. Eniten kierrätyskelpoista pakkausjätettä syntyy keittiössä ja kylpyhuoneessa: lähes kaikki muoviset elintarvikepakkaukset sekä erilaiset shampoo- ja muut pesuainepakkaukset voi viedä keräyspisteisiin. Muovipakkauksia käytetään yleisesti myös elektroniikan ja tekstiilien myynnissä. Keräykseen voi laittaa: Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jugurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset Muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettynä ja korkit ja kannet irrotettuina Muovikassit, -pussit ja -kääreet Keräykseen ei saa laittaa: Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä PVC-pakkauksia Muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia (ks. yritysten muovipakkaukset) Pakkauksia, jotka sisältävät vaarallisia aineita tai Miksi lajitella muovipakkauksia? Kun muovin valmistukseen ei käytetä uutta öljyä, säästyy sekä energiaa että raaka-aineita. Kierrätykseen kelpaamaton muovi voidaan hyödyntää polttoaineena jätevoimaloissa sekajätteen joukossa. Jätemuovin lämpöarvo on sama kuin öljyn. Pakkausmuovien järkevällä kierrätyksellä säästetään sekä energiaa että fossiilisia luonnonvaroja. Muovipakkausten kierrättäminen luo uutta liiketoimintaa. Muovipakkausten lajittelu näkyy nopeasti kotitalouden sekajätteen määrässä, jolloin kiinteistön omistaja voi säästää sekajätteestä aiheutuvissa kustannuksissa. Rinki-ekopisteiden käyttö on kuluttajalle maksutonta. niiden jäämiä kuten maalia, öljyä, kemikaaleja, tai lääkkeitä vie lääkkeet apteekkiin ja muut vaaralliset jätteet omaan keräykseen Onnistunut kierrätys edellyttää, että keräykseen päätyy mahdollisimman kierrätyskelpoista pakkausjätettä. Kuluttajapakkaukset kulkevat keräyspisteistä Fortumin Muovinjalostamolle, jossa ne käyvät läpi lajitteluprosessin ennen niiden prosessointia uusiomuoviksi. Optinen lukulaite tunnistaa muovit ja lajittelee muovit sen materiaalin perusteella. Tästä syystä kuluttajan on syytä muistaa muutama perusasia. Muovipakkausten erilliskierrätykseen kuuluvat nimenomaan muovipakkaukset, joita on käytetty myytävän tuotteen pakkaamiseen. Esimerkiksi muuttolaatikko tai kaupasta ostettu pakasterasia eivät ole pakkauksia vaan muovituotteita. Korkit, kannet, pumput ja muut irrotettavat osat tulee laittaa keräysastiaan erikseen: pakkauksen osat on yleensä valmistettu keskenään erilaisista muoveista. Keskenään erilaista muovia olevia pakkauksia ei saa laittaa sisäkkäin, koska optiset lukulaitteet tunnistavat vain ulomman pakkauksen.

7 7/ 10 Pakkaukset tulee tyhjentää ja tarvittaessa puhdistaa ja kuivata. Mikäli puhdistaminen vaatii lämmintä vettä tai pesuainetta, voi olla ympäristön kannalta parempi valinta laittaa pakkaus sekajätteeseen, joka hyödynnetään Suomessa pääosin energiana. Hyvä nyrkkisääntö on, että kun voit säilyttää pakkausta kierrätysastiassa kotonasi, se on riittävän puhdas keräykseen. Biohajoavat muovit on tarkoitettu ensisijaisesti kompostointiin. Muovinkeräysastiaan laitetut biohajoavat pakkaukset erotellaan energiakäyttöön, koska ne haittaavat kierrätyskelpoisten muovien uusiokäyttöä. Useampia materiaaleja sisältävistä eli yhdistelmäpakkauksista ja muista erikoistapauksista voi lukea sivuiltamme Usein kysytyt kysymykset -palstalta. Mihin viedä muovipakkaukset? Muovipakkausten keräysastiat löytyvät Rinki-ekopisteistä, jotka sijaitsevat useimmiten päivittäistavarakauppojen yhteydessä. Rinki-ekopisteisiin voi viedä muitakin lajiteltuja kotitalouksien pakkausjätteitä (pienmetalli, lasipakkaukset, kartonkipakkaukset). Rinki-ekopisteiden sijainnit löytyvät Rinkiin.fi-sivuilta. Muovipakkausten keräysastia löytyy 543 ekopisteestä. Muovipakkausten keräystä kiinteistöillä kokeillaan parhaillaan Suomessa testataan parhaillaan muovipakkausten kiinteistökohtaista keräystä. Kokeilu Helsingissä ja Kirkkonummella kestää syksyyn 2017 asti. Kokeilun aikana muovipakkaukset voi laittaa vanhoihin energiajätteelle tarkoitettuihin astioihin, joihin on laitettu uudet, muovipakkausten keräyksestä kertovat tarrat. Kiinteistökohtaisesta keräyksestä löydät tietoa HSY:n sivuilta. Lisätietoa Kuluttajien keräyspisteet (rinkiin.fi) Kiinteistökohtainen keräys (hsy.fi)

8 8/ 10 Yritysten muovipakkaukset Yritykset vastaavat omasta jätehuollostaan: myös muovijätteen asianmukainen keräys kuuluu yrityksen tehtäviin. Yrityspakkauksia on Suomessa kierrätetty 1960-luvulta alkaen. Suomen Uusiomuovi Oy:n tavoitteena on, että yhä suurempi osa yrityspakkauksista päätyisi energiahyödyntämisen sijaan kierrätykseen. Jokainen yritys voi omalta osaltaan edistää käytettyjen muovipakkausten lajittelua. Erikoistuneet uusiomuovin valmistajat ja jätehuollon yritykset ja tarjoavat palveluja muovipakkausten hyötykäyttöön. Monet yritysten pakkaukset soveltuvat hyvin kierrätykseen: esimerkiksi lavahuput, - kääreet ja monet muovisäkit ovat erikseen lajiteltuina haluttua kierrätysmateriaalia. Kierrättämisen ympärille on syntynyt paljon myös yritysten välistä liiketoimintaa. Suomen Uusiomuovi Oy tarjoaa mahdollisuuden tuoda käytetyt pakkaukset veloituksetta verkostomme terminaaleihin. Kuudenkymmenen terminaalin verkosto kattaa koko Suomen. Käytettyjen pakkausten tulee olla: muovilajeittain lajiteltua puhtaita ja kuivia Esimerkkejä yrityspakkauksista: lava-, sahatavara- ja eristevillakääreet muovisäkit, muovipussit ja suursäkit EPS-pakkaukset muovikanisterit, tynnyrit ja alle 1000 litran IBC-pakkaukset laatikot, alustat ja muovivanteet Lisätietoa Suomen Uusiomuovi Oy Yrityksille

9 9/ 10 Kierrättämistä, lajittelua, keräystä? Pieni muovinkierrätyssanasto Kierrättäminen, kierrätys Keräys Kiertotalous Lajittelu Kierrätys on prosessi, jossa jätteen sisältämät materiaalit hyödynnetään raaka-aineina tuotannossa tai teollisuudessa. Arkikielessä kierrättämisellä viitataan usein siihen, kun kuluttaja palauttaa pakkauksen oikeaan keräysastiaan. Tämä ei kuitenkaan ole vielä kierrättämistä, vaan vasta jätteen lajittelemista. Keräys on prosessi, jonka ansiosta jätteet saadaan koottua talteen kuljettamista ja käsittelyä varten. Keräys sisältää esimerkiksi jäte- ja roska-astiat, -säiliöt, ja -puristimet sekä tyhjennyksen ja kuljettamisen. Erilliskeräyksessä (esimerkiksi muovipakkausten erilliskeräys) jätemateriaalit kerätään talteen jätelajikohtaisesti siten, että niiden kierrätys onnistuu. Kiertotaloudessa käyttöön otetut luonnonvarat ja raaka-aineet pyritään pitämään käytössä mahdollisimman pitkään ja mahdollisimman tehokkaasti siten, että ne kiertävät käytön jälkeen takaisin tuotantoon. Kuluttajat ja muut toimijat lajittelevat jätteitä, kun he erottelevat eri materiaaleista koostuvat jätteet toisistaan ja laittavat ne juuri niiden keräykseen tarkoitettuihin jäteastioihin. Tuottajavastuu Tuottajavastuu tarkoittaa tiettyjen tuotteiden (esim. muovipakkausten) valmistajien ja maahantuojien vastuuta tuotteiden jätehuollosta ja siitä aiheutuvista kustannuksista. Uudelleenkäyttö Uudelleenkäytöllä tarkoitetaan käytöstä poistetun tuotteen käyttöä uudelleen sellaisenaan samassa tai uudessa käyttötarkoituksessa. Esimerkiksi tynnyreitä pestään ja käytetään uudelleen tai palautuspulloja pestään ja täytetään uudelleen. Uusiokäyttö, uusiomuovi Kierrätystä, jossa jäte palautetaan tuotantoon. Uusiomuovi on kokonaan tai osittain jätemuoveista valmistettu muoviraaka-aine. Sanaston lähde: Pasi Järvinen (2016): Muovien kierrätys ja hyötykäyttö Suomessa.

10 10/ 10 Yhteystiedot Vesa Soini, toimitusjohtaja, Suomen Uusiomuovi Oy Peter Rasmussen, kehitysjohtaja, Suomen Uusiomuovi Oy

MUOVIPAKKAUKSET. Tietopaketti niiden käytöstä, kierrätyksestä ja ympäristövaikutuksista. Amerplast

MUOVIPAKKAUKSET. Tietopaketti niiden käytöstä, kierrätyksestä ja ympäristövaikutuksista. Amerplast MUOVIPAKKAUKSET Tietopaketti niiden käytöstä, kierrätyksestä ja ympäristövaikutuksista Amerplast 2019 1 Sisältö 1 ERILAISET MUOVIT JA MUOVIPAKKAUKSET 2 MUOVIPAKKAUKSET JA YMPÄRISTÖ 3 KODIN MUOVIPAKKAUSTEN

Lisätiedot

KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI

KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI 1 www.rinkiin.fi KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI Packsummit 2018, Sibelius-talo, Lahti, 31.10.2018 Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy SISÄLTÖ 1. Mikä pakkausten tuottajavastuu?

Lisätiedot

Muovipakkaukset ja kiertotalous KOKOEKO-seminaari Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy

Muovipakkaukset ja kiertotalous KOKOEKO-seminaari Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy Muovipakkaukset ja kiertotalous 7.2.2018 KOKOEKO-seminaari Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy Suomen Uusiomuovi Oy Perustettu 1992 toiminnan käynnistys 1997 Yleishyödyllinen osakeyhtiö Vuoden 2017 liikevaihto

Lisätiedot

Muovipakkauksen suunnittelussa huomioitavaa Jyväskylä MUOVI ELÄMÄ Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy

Muovipakkauksen suunnittelussa huomioitavaa Jyväskylä MUOVI ELÄMÄ Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy Muovipakkauksen suunnittelussa huomioitavaa 19.9.2018 Jyväskylä MUOVI ELÄMÄ Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy Suomen Uusiomuovi Oy Perustettu 1992 toiminnan käynnistys 1997 Yleishyödyllinen osakeyhtiö

Lisätiedot

Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet

Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet 21.11.2018 Suomen Uusiomuovi Oy Perustettu 1992 toiminnan käynnistys 1997 Yleishyödyllinen osakeyhtiö Vuoden 2017 liikevaihto oli noin 5,3 milj. euroa Hoitaa

Lisätiedot

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS 29. Valtakunnalliset jätehuoltopäivät, 6.-7.10.2015, Tampere Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy www.rinkiin.fi SUOMEN PAKKAUSKIERRÄTYS

Lisätiedot

Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta. Isännöitsijöiden aamiaistilaisuus Käyttöpäällikkö Johanna Rusanen

Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta. Isännöitsijöiden aamiaistilaisuus Käyttöpäällikkö Johanna Rusanen Ajankohtaisia asioita kiinteistöjen jätehuollosta Isännöitsijöiden aamiaistilaisuus 14.11.2017 Käyttöpäällikkö Johanna Rusanen 1 Muovipakkausten erilliskeräys 2 Muovipakkausten erilliskeräys HSY:n alueella

Lisätiedot

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS KOKOEKO-seminaari 2017, 7.2.2017, Savonia-ammattikorkeakoulu, Opistotie 2 Kuopio Jari Koivunen RINKI Oy www.rinkiin.fi 1 PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUUN ORGANISOINTI

Lisätiedot

Kyjäte Oheismateriaali asia 15

Kyjäte Oheismateriaali asia 15 Kyjäte 29.11.2018 Oheismateriaali asia 15 Kotkan kaupunki Kaupunginhallitus Asia: Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien Kotkan Vihreiden valtuustoaloitetta 8.4.2018 muovin kierrätyksen lisääminen Kotkassa

Lisätiedot

Miten Jyväskylän muovipakkausten

Miten Jyväskylän muovipakkausten Keski-Suomi kohti kiertotaloutta seminaari 29.8.2019 klo 12 16 Veturitallit, Kokoustila Kisko, Veturitallinkatu 6, Jyväskylä Miten Jyväskylän muovipakkausten kiinteistökeräyksessä onnistuttiin? Esko Martikainen

Lisätiedot

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Tuotamme jätettä Yhdyskuntajätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 2,4-2,8 miljoonaa tonnia Henkilöä kohden jätettä syntyy noin 500kg vuodessa Tällä hetkellä suurin osa

Lisätiedot

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU. KOKOEKO -seminaari

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU. KOKOEKO -seminaari Annukka Leppänen-Turkula PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU KOKOEKO -seminaari 16.2.2012 UUSI JÄTELAKI Aikataulu jätelaki tulee voimaan toukokuussa 2012 tuottajavastuuluku voimaan toukokuussa 2013 tuottajayhteisöt

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

Kerättävät jätelajit Taloyhtiössä kerätään nyt myös muovijätettä jolle löytyy oma säiliö. Kaikki jätteet kerätään nyt syväkeräyssäiliöistä:

Kerättävät jätelajit Taloyhtiössä kerätään nyt myös muovijätettä jolle löytyy oma säiliö. Kaikki jätteet kerätään nyt syväkeräyssäiliöistä: freddis As Oy Porintie 2 Jäteaseman asennustyöt valmiit Jäteaseman asennustyöt ovat viimeistelyjä vaille valmiit ja kaikkia säiliöitä voi käyttää. Syväkeräyssäiliöiden edusta asfaltoidaan samassa yhteydessä

Lisätiedot

Pakkausten tuottajavastuu Suomessa

Pakkausten tuottajavastuu Suomessa Pakkausten tuottajavastuu Suomessa MIKÄ ON MIELEKÄSTÄ? Tavoitteena on hyödyntää ja kierrättää jätteitä mielekkäästi eli siihen määrään saakka, jossa ympäristölle koituu edelleen nettohyötyä ja kierrätys

Lisätiedot

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU www.rinkiin.fi PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU KOKOEKO-seminaari 18.2.2016 Savonia-ammattikorkeakoulu, Opistontie 2 Kuopio Jari Koivunen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy SUOMEN PAKKAUSKIERRÄTYS RINKI OY

Lisätiedot

Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy

Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy 17.11.2014 www.pyr.fi 1 PYR OY Kaupan ja teollisuuden omistama palveluyhtiö:

Lisätiedot

Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa

Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa Circwaste kokous, 5.11.2018 Keski-Suomen liitto outi.pakarinen@keskisuomi.fi @Outi_Pakarinen 1 Sairaalan jätehuollon optimointi Circwaste

Lisätiedot

Muovin kierrätyspalvelut yrityksille. Viivi Leiviskä

Muovin kierrätyspalvelut yrityksille. Viivi Leiviskä Muovin kierrätyspalvelut yrityksille Viivi Leiviskä 21.11.2018 2 Jätteenkäsittely on osa ratkaisuistamme kestäville yrityksille ja kunnille Jätteet ovat maailmanlaajuinen ongelma. Tarjoamme monipuolisesti

Lisätiedot

TUOTTAJAVASTUU JÄTEHUOLLOSSA. Pirkanmaan ELY-keskus

TUOTTAJAVASTUU JÄTEHUOLLOSSA. Pirkanmaan ELY-keskus TUOTTAJAVASTUU JÄTEHUOLLOSSA Pirkanmaan ELY-keskus Jätehuollon vastuunjako Kunnat vastaavat asumisessa syntyneen jätteen sekä koostumukseltaan ja määrältään siihen rinnastettavan jätteen jätehuollosta

Lisätiedot

Pakkausten tuottajavastuu

Pakkausten tuottajavastuu 8.10.2014, Tampere NordicFood 2014 Pakkausten tuottajavastuu Juha-Heikki Tanskanen Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy 1 Esityksen sisältö Pakkausjätteen määrä ja vastuutahot Tuottajavastuun kehitys

Lisätiedot

Long Live Plastics muoviseminaari

Long Live Plastics muoviseminaari Long Live Plastics muoviseminaari 20.5.2019 Muovinkierrätys Suomessa missä mennään nyt ja mitä tuokaan tulevaisuus? Peter Rasmussen Suomen Uusiomuovi Oy 1 Suomen Uusiomuovi Oy Suomen Uusiomuovi Oy on muovipakkausten

Lisätiedot

Keski-Suomi: Circwaste tiekartta

Keski-Suomi: Circwaste tiekartta Keski-Suomi: Circwaste tiekartta Keski-Suomen liitto outi.pakarinen@keskisuomi.fi 2018-2030 @Outi_Pakarinen 1 Sairaalan jätehuollon optimointi Circwaste -osahankkeet Keski-Suomessa Rakennusalan jätemäärät

Lisätiedot

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA Circwaste-hankkeen tilaisuus 5.9.2018 Kohti yhdyskuntajätteiden parempaa lajittelua ja hyödyntämistä jätehuoltosuunnittelija Anna Kettunen 5.9.2018 1 JÄTEHUOLLON

Lisätiedot

Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset

Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset Outi Pakarinen Keski-Suomen liitto outi.pakarinen@keskisuomi.fi @Outi_Pakarinen 1 CIRCWASTE-osahankkeet

Lisätiedot

Muovijätteen puhtaus, lajittelu ja säilytys tiloilla

Muovijätteen puhtaus, lajittelu ja säilytys tiloilla Muovijätteen puhtaus, lajittelu ja säilytys tiloilla Ohje Likaisen muovin keräys ja kierto- LiMuKe- hanke Leena Erälinna Taustaa Maatalousmuovijätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 12 000 tn (Alenius

Lisätiedot

Kiertotalouskylä KokoEko-seminaari , Kuopio

Kiertotalouskylä KokoEko-seminaari , Kuopio Kiertotalouskylä KokoEko-seminaari, Kuopio Sisältö Yritysesittely Case: Kiertotalouskylä Ekokem & Fortum: kansainvälinenyhtiö 10 maata 14 jätteenpoltto-tai monipolttoainelaitosta 5 vaarallisen jätteen

Lisätiedot

Jätehuolto tärkeä tehtävä

Jätehuolto tärkeä tehtävä Jätehuolto tärkeä tehtävä Sabina Lindström ympäristökouluttaja Rosk n Roll -jätehuoltopalvelu 2018 Luennon sisältö Luennolla käydään läpi jätteisiin ja kierrätykseen liittyviä asioita Jätehuollon tärkeys

Lisätiedot

MUOVIX OY Muovijätteen hyödyntäminen Kemian Päivät: Nyhjää Tyhjästä 22.3.2011 Mikko Koivuniemi

MUOVIX OY Muovijätteen hyödyntäminen Kemian Päivät: Nyhjää Tyhjästä 22.3.2011 Mikko Koivuniemi MUOVIX OY Muovijätteen hyödyntäminen Kemian Päivät: Nyhjää Tyhjästä 22.3.2011 Mikko Koivuniemi Lähde: Uusi Muovitieto Muovijäte Suomessa Yhteensä n. 160 000 tonnia vuodessa Noin 50 % käytettyjä pakkauksia

Lisätiedot

TUOTTAJAVASTUUILTAPÄIVÄ TERVETULOA! Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK. J-P Salmi /Suomen Kuitukierrätys Oy, TYNK

TUOTTAJAVASTUUILTAPÄIVÄ TERVETULOA! Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK. J-P Salmi /Suomen Kuitukierrätys Oy, TYNK TUOTTAJAVASTUUILTAPÄIVÄ 1.11.2017 Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK TERVETULOA! J-P Salmi /Suomen Kuitukierrätys Oy, TYNK MELKEIN KAIKEN TIEDON PUU TUOTTAJAVASTUUILTAPÄIVÄ 2017 - OHJELMA 13:00 Tervetuloa,

Lisätiedot

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN 30.10.2014 Hyvä ympäristö ei synny sattumalta. Se on yhteinen juttu. Kiertokapula Oy:n tehtävänä on huolehtia mahdollisimman ympäristöystävällisesti

Lisätiedot

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge Pakkauksen rooli Yhteenveto» Hyvä pakkaus täyttää perustehtävänsä: suojaa ja informoi» Tuotteen valmistuksen ympäristökuorma on moninkertainen pakkaukseen verrattuna» Käytetty pakkaus voidaan kierrättää»

Lisätiedot

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Jätehuollon vastuut Jätelain mukaisen toiminnan yleinen ohjaus, seuranta ja kehittäminen kuuluu ympäristöministeriölle ELY-keskus ohjaa ja edistää jätelaissa ja sen

Lisätiedot

Kaupan ekopisteet tehostamaan pakkausten ja energiansäästölamppujen vastaanottoa kuluttajilta. Johtaja Ilkka Nieminen KAUPPA päivä,

Kaupan ekopisteet tehostamaan pakkausten ja energiansäästölamppujen vastaanottoa kuluttajilta. Johtaja Ilkka Nieminen KAUPPA päivä, Kaupan ekopisteet tehostamaan pakkausten ja energiansäästölamppujen vastaanottoa kuluttajilta Johtaja Ilkka Nieminen KAUPPA 2012 -päivä, 11.10.2011 Ekopiste on kuluttajan arvostama palvelu Tutkimuksen

Lisätiedot

Vaatimukset pakkauksille muuttuvat ja pakkaukset vaatimusten mukana

Vaatimukset pakkauksille muuttuvat ja pakkaukset vaatimusten mukana Vaatimukset pakkauksille muuttuvat ja pakkaukset vaatimusten mukana 1 Pakkausalan yhteistoimintajärjestö perustettu 1954 Toiminta-ajatus: pakkausalan toimintaedellytysten edistäminen Jäseninä 220 alan

Lisätiedot

Muovit kiertoon! Maija Pohjakallio,

Muovit kiertoon! Maija Pohjakallio, Muovit kiertoon! Maija Pohjakallio, erikoistutkija @maijapohjakalli 10.6.2019 Maailmassa on tuotettu 8300 miljoonaa tonnia muovia 1950-2015 Lähde: Geyer et al., Production, use, and fate of all plastics

Lisätiedot

PAKKAUKSET JA YMPÄRISTÖ Pakkausten hyötykäyttö Suomessa

PAKKAUKSET JA YMPÄRISTÖ Pakkausten hyötykäyttö Suomessa PAKKAUKSET JA YMPÄRISTÖ Pakkausten hyötykäyttö Suomessa Reija Koistinen Pakkausalan peruskurssi 77 Majvik, Kirkkonummi 3.10.2013 MIKÄ ON MIELEKÄSTÄ? Tavoitteena on hyödyntää ja kierrättää jätteitä mielekkäästi

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Kainuun jätehuollon kuntayhtymä KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Jätehuollon tulevaisuus Kainuussa 2012 Jukka Oikarinen puh. 08 636 611 fax. 08 636 614 www.eko-kymppi.fi info@eko-kymppi.fi

Lisätiedot

MUOVIN ROOLI BIOKIERTOTALOUDESSA INDUSTRY SUMMIT 2019 / CIRCDAY Katri Luoma-aho Pöyry Finland Oy

MUOVIN ROOLI BIOKIERTOTALOUDESSA INDUSTRY SUMMIT 2019 / CIRCDAY Katri Luoma-aho Pöyry Finland Oy MUOVIN ROOLI BIOKIERTOTALOUDESSA INDUSTRY SUMMIT 2019 / CIRCDAY 14.5.2019 Katri Luoma-aho Pöyry Finland Oy KATRI LUOMA-AHO Osastopäällikkö/Ympäristöpalvelut Pöyry Finland Oy DI, Oulun yliopisto, ympäristötekniikka,

Lisätiedot

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi 11.10.2012 Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi Juha-Heikki Tanskanen Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Jätehuolto ja ilmastonmuutos (vuosi 2010, lähde Tilastokeskus) Suomen khk-päästöt:

Lisätiedot

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Ristikko Täytä ristikon vaakarivit annettujen vihjeiden avulla. Selvitä pystyriville muodostuva sana. 1. -keräykseen kuuluvat

Lisätiedot

Muovit Suomessa nyt: mihin muovitiekartta johdattaa?

Muovit Suomessa nyt: mihin muovitiekartta johdattaa? Muovit Suomessa nyt: mihin muovitiekartta johdattaa? Muovin elämä 19.9.2018, Jyväskylä Sari Kauppi Suomen ympäristökeskus SYKE Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma Muovit Suomessa Muovit EU:ssa

Lisätiedot

Tuottajavastuu. Sähkö ja elektroniikkalaitteet

Tuottajavastuu. Sähkö ja elektroniikkalaitteet Tuottajavastuu Sähkö ja elektroniikkalaitteet 1 Tuotteen elinkaari Valmistuksen raaka-aineet Suunnittelu RoHs: Ympäristölle vaarallisten aineiden käytön rajoitukset EuP: Tuotesuunnittelu ja valmistus Uudelleenkäyttö,

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon

Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon TIEDOTE 30.12.2015 Vapaa julkaistavaksi Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon Kaatopaikkakielto ei vaikuta asukkaan lajitteluun Biohajoavan eli orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto astuu voimaan

Lisätiedot

Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso

Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/2015 1 (1) 24 Asianro 6856/14.06.00.00/2015 Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset

Lisätiedot

Tuottajavastuuiltapäivä

Tuottajavastuuiltapäivä Tuottajavastuuiltapäivä 3.11.2016 Tuottajayhteisön näkökulma Kyösti Pöyry / Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisö Oy Tuottajavastuu ja tuottajayhteisöt Tuottajavastuu on jätelaissa (6. luku) kohdistettu

Lisätiedot

Jätehuoltolautakunnan lausunnoksi on valmisteltu seuraavaa:

Jätehuoltolautakunnan lausunnoksi on valmisteltu seuraavaa: Jätehuoltolautakunta 6 26.02.2015 Lausunto jätehuoltomääräyksiä koskevasta valituksesta 1479/14.06.00.02/2014 Jätehuoltolautakunta 26.02.2015 6 Valmistelija: Jätehuoltoasiamies, Satu Ojala, satu.ojala@salo.fi,

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 216 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn jätteen määrä ja hyödyntäminen Vuonna 216 sekajätettä kerättiin koko toimialueella 44 37 tonnia.

Lisätiedot

Uusi Ympäristöministeriön asetus tuottajan korvauksesta pakkausjätteen keräyksen kustannuksiin

Uusi Ympäristöministeriön asetus tuottajan korvauksesta pakkausjätteen keräyksen kustannuksiin 1 Liite A Olemassa olevan vastaanottoverkoston käyttäminen 1.5.2014 alkaen Jätelain 152. Eräitä velvoitteita koskevat siirtymäajat Säännös jää ennalleen. Pakkausjäteasetuksen 18. Voimaantulo - - - Tuottajan

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

Mustialan navetan jäteopas

Mustialan navetan jäteopas Mustialan navetan jäteopas Hämeen ammattikorkeakoulussa pyritään toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Näitä periaatteita sovelletaan myös navetan toimintoihin. Pääperiaate on ottaa huomioon

Lisätiedot

Kiertotalous ja kuntavastuullinen jätehuolto. Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy Kauttua

Kiertotalous ja kuntavastuullinen jätehuolto. Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy Kauttua Kiertotalous ja kuntavastuullinen jätehuolto Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy 27.4.2016 Kauttua Yhdyskuntajätehuollon vastuunjako Mineraalien kaivu 59 % Rakentaminen 19 % Palvelut ja kotitaloudet 3 % Teollisuus

Lisätiedot

Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä Kiertotaloustori

Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä Kiertotaloustori Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä 24.4. 2018 Kiertotaloustori ??????????????????????????????????? Jätevirrat Raumalla Hyötyjäte Keräysfirmat: lajitellut paperit, pahvit, lasi, metalli,

Lisätiedot

Muovi osana kiertotaloutta. Muovin kierrättäminen Sari Kauppi Suomen ympäristökeskus SYKE Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma

Muovi osana kiertotaloutta. Muovin kierrättäminen Sari Kauppi Suomen ympäristökeskus SYKE Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma Muovi osana kiertotaloutta Muovin kierrättäminen 21.-22.11.2018 Sari Kauppi Suomen ympäristökeskus SYKE Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma Muovi osana kiertotaloutta Muovi ympäristönäkökulmasta

Lisätiedot

Kiertotalous & WtE. Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen L. Pirhonen

Kiertotalous & WtE. Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen L. Pirhonen Kiertotalous & WtE Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen 25.10.2016 L. Pirhonen 1 Sisältö Kiertotalous ja kierrätystavoitteet Millaisilla tavoilla kierrätysaste olisi mahdollista saavuttaa?

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät / Merja Rosendal

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät / Merja Rosendal Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät 30.6.2018 / Merja Rosendal TIETOA YHTIÖSTÄ Kahdeksan kunnan vuonna 1996 perustama jätelaitos Jurva liitetty Kurikkaan 2009 Pinta-ala 4825 km 2

Lisätiedot

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 MIKSI JÄTTEET LAJITELLAAN? Tavoitteena on: - Vähentää kaatopaikalle menevän jätteen määrää - Kierrättää käyttökelpoisia materiaaleja

Lisätiedot

Tuottajavastuun tilannepäivitys

Tuottajavastuun tilannepäivitys 10.2.2015, Savonia-ammattikorkeakoulu KOKOEKO-seminaari Tuottajavastuun tilannepäivitys Jari Koivunen 1 Esityksen sisältö Pakkausten tuottajavastuu PYR ja tuottajayhteisöt Mitä lainsäädäntö vaatii? PYRin

Lisätiedot

2017 Ekoroskin asiakaslehti Ekorosks kundtidning. Vänd för svensk version! Teemana syntypaikkalajittelu

2017 Ekoroskin asiakaslehti Ekorosks kundtidning. Vänd för svensk version! Teemana syntypaikkalajittelu 2017 Ekoroskin asiakaslehti Ekorosks kundtidning Vänd för svensk version! Teemana syntypaikkalajittelu JÄTTEENLAJITTELU TALOYHTIÖSSÄ Muovi ja kartonki omiin astioihin Ekorosk veloittaa energiajätteestä

Lisätiedot

KOKOEKO Kuopio 24.2.2011. Jätelaki ja muutokset kuntien jätelaitoksille

KOKOEKO Kuopio 24.2.2011. Jätelaki ja muutokset kuntien jätelaitoksille KOKOEKO Kuopio 24.2.2011 Jätelaki ja muutokset kuntien jätelaitoksille Yhdyskuntajätehuollon vastuunjako Yhdyskuntajätteen kokonaismäärä on noin 2,8 milj.tonnia. Teollisuus 22 % Rakentaminen 31 % Yhdyskuntajäte

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä Jäteselviytyjät 2013 Tietokilpailu Koulun nimi Paikkakunta Luokka Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) 1. 2. 3. pisteet yhteensä / 90 pistettä 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Miksi jätteitä

Lisätiedot

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj Korjausliike kestävään talouteen Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja 1Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj 2 KIERRÄTYS JA HYÖDYNTÄMINEN:

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa, Suomen ympäristökeskus ENY-C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa, Suomen ympäristökeskus ENY-C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa, Suomen ympäristökeskus 14.11.2017 ENY-C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Sisältö 1. Johdanto 2. Kiertotalous Määritelmä Esimerkkejä Vaikutukset Suomessa 3. Jätehuolto

Lisätiedot

KÄSITTEET, MÄÄRITELMÄT JA TILASTOINTI PUUJÄTTEIDEN UUDELLEENKÄYTTÖÖN VALMISTELUSTA, KIERRÄTYKSESTÄ JA HYÖDYNTÄMISESTÄ

KÄSITTEET, MÄÄRITELMÄT JA TILASTOINTI PUUJÄTTEIDEN UUDELLEENKÄYTTÖÖN VALMISTELUSTA, KIERRÄTYKSESTÄ JA HYÖDYNTÄMISESTÄ Eero Myller Projektipäällikkö Lassila & Tikanoja KÄSITTEET, MÄÄRITELMÄT JA TILASTOINTI PUUJÄTTEIDEN UUDELLEENKÄYTTÖÖN VALMISTELUSTA, KIERRÄTYKSESTÄ JA HYÖDYNTÄMISESTÄ Puujätteet kiertoon seminaari 27.5.2015

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet. Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY

Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet. Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY Arvio yhdyskuntajätteen koostumuksesta (2012) Lähde: Tilastokeskus 2012, Jätelaitosyhdistys

Lisätiedot

Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö CIRCWASTE, Helsinki

Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö CIRCWASTE, Helsinki Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö 13.12.2018 CIRCWASTE, Helsinki Suomesta kiertotalouden globaali kärkimaa vuoteen 2025 mennessä

Lisätiedot

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kestävä kulutus ja kierrätys Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kulutus Suomessa Suomalainen: Käyttää luonnonvaroja kaksi kertaa enemmän kuin eurooppalainen keskimäärin Tuottaa

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

SKKY Kevätseminaari 21.3.2013 SER -markkinat. Quide Lehtikuja

SKKY Kevätseminaari 21.3.2013 SER -markkinat. Quide Lehtikuja SKKY Kevätseminaari 21.3.2013 SER -markkinat Quide Lehtikuja Uusi SER -direktiivi (WEEE -direktiivi) julkaistiin Euroopan Unionin virallisessa lehdessä 24.7.2012 (2012/19/EU) Direktiivi tulee panna täytäntöön

Lisätiedot

Retki Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskukseen to 22.3.2012

Retki Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskukseen to 22.3.2012 Retki Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskukseen to 22.3.2012 Seniorit tutustuivat 22.3.2012 Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimintaan. Toimitusjohtaja Pentti Rantala ja neuvoja Erkki Piippo ottivat meidät

Lisätiedot

Vastine ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi saatuihin lausuntoihin

Vastine ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi saatuihin lausuntoihin Vastine ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi saatuihin lausuntoihin Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n omistajakunnat ovat pyytäneet lausuntoja ehdotukseen uusiksi jätehuoltomääräyksiksi. Ehdotus on valmisteltu

Lisätiedot

Jätehuollon ABC - Vinkit fiksuun roskiskulttuuriin. Ilta Hekan kanssa Ympäristöasiantuntija Minna Partti, HSY

Jätehuollon ABC - Vinkit fiksuun roskiskulttuuriin. Ilta Hekan kanssa Ympäristöasiantuntija Minna Partti, HSY Jätehuollon ABC - Vinkit fiksuun roskiskulttuuriin Ilta Hekan kanssa 22.3. Ympäristöasiantuntija Minna Partti, HSY Laki ja asetukset velvoittavat lajittelemaan Taustalla planetaariset rajat Nykyisellä

Lisätiedot

Jätehuollon tuottajavastuuvalvonta

Jätehuollon tuottajavastuuvalvonta Jätehuollon tuottajavastuuvalvonta Tuottajavastuuiltapäivä 2016 Tampere-talo 3.11.2016 Teemu Virtanen Johtava tuottajavastuuvalvoja Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 31.10.2016 Pakkaukset

Lisätiedot

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi.

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi. Tietokilpailu 2016 Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi Paikkakunta Joukkue 1. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 2. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 3.

Lisätiedot

Pohjois-Suomen pakkausjätteiden hyödyntäminen

Pohjois-Suomen pakkausjätteiden hyödyntäminen Pohjois-Suomen pakkausjätteiden hyödyntäminen - Elinkaaren aikaiset ympäristö- ja kustannusvaikutukset Katja Moliis, Helena Dahlbo, Risto Retkin ja Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskus SYKE Suomen ympäristökeskuksen

Lisätiedot

Pakkausten tuottajavastuun muutokset tuottajien puheenvuoro. Pakkausalan Ympäristökonferenssi Helsingin Messukeskus Heikki Juutinen, ETL

Pakkausten tuottajavastuun muutokset tuottajien puheenvuoro. Pakkausalan Ympäristökonferenssi Helsingin Messukeskus Heikki Juutinen, ETL Pakkausten tuottajavastuun muutokset tuottajien puheenvuoro Pakkausalan Ympäristökonferenssi 12.2.2014 Helsingin Messukeskus Heikki Juutinen, ETL Pakkausten merkitys elintarviketeollisuudessa Toimiva pakkaus

Lisätiedot

Biomassan hyötykäytön lisääminen Suomessa. Mika Laine

Biomassan hyötykäytön lisääminen Suomessa. Mika Laine Biomassan hyötykäytön lisääminen Suomessa Mika Laine toimitusjohtaja, Suomen Vesiyhdistys, jätevesijaos Envor Group Oy Mädätyksen Rakenne- ja lietetekniikka 15.10.2013 Kokonaisvaltaista kierrätystä Käsittelymäärät

Lisätiedot

Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa

Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa Hämeenlinnan ympäristöjulkaisuja 14 Lähdeviite: Kaunismaa Henna 2011: Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa.

Lisätiedot

Likaisen maatalousmuovijätteen keräys ja kierto hankkeen kokemuksia. ArvoBio-hanke Seinäjoki Leena Erälinna

Likaisen maatalousmuovijätteen keräys ja kierto hankkeen kokemuksia. ArvoBio-hanke Seinäjoki Leena Erälinna Likaisen maatalousmuovijätteen keräys ja kierto hankkeen kokemuksia ArvoBio-hanke 13.3.2019 Seinäjoki Leena Erälinna Lähtökohta hankkeelle Maatalousmuovien ohjaaminen materiaali-kierrätykseen on ollut

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset 2015 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset Jätelain (646/2011) 91 :n mukaisesti kunta voi antaa lain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia paikallisista oloista johtuvia, kuntaa

Lisätiedot

Tuottajien järjestämän ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutasoluonnos

Tuottajien järjestämän ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutasoluonnos Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2015 1 (1) 17 Asianro 6856/14.06.00.00/2015 Tuottajien järjestämän ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutasoluonnos Vastuut ekopisteiden

Lisätiedot

MUOVI ON SIVUTUOTE, MUTTA HUIKEAN HYVÄ SELLAISEKSI.

MUOVI ON SIVUTUOTE, MUTTA HUIKEAN HYVÄ SELLAISEKSI. ARJESSA MUKANA. MUOVI ON SIVUTUOTE, MUTTA HUIKEAN HYVÄ SELLAISEKSI. Muovit ovat pääosin öljynjalostuksen sivutuotteita. Ne valmistetaan poltto-aineiden tuotannosta ylijäävistä hiilivedyistä, jotka aiemmin

Lisätiedot

SER Keski-Suomessa. Outi Pakarinen Keski-Suomen liitto Outi Pakarinen

SER Keski-Suomessa. Outi Pakarinen Keski-Suomen liitto Outi Pakarinen SER Keski-Suomessa Keski-Suomen liitto 27.9.2019 outi.pakarinen@keskisuomi.fi @Outi_Pakarinen 1 Esityksen sisältö Valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteitä SE-laitteiden ja SER:n osalta

Lisätiedot

EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon. Erityisasiantuntija Tuulia Innala

EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon. Erityisasiantuntija Tuulia Innala EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon Erityisasiantuntija Tuulia Innala 12.9.2019 Jätelainsäädännön uudistus: kierrätys kuntoon ja vauhtia kiertotalouteen Jätteen määrä ja haitallisuus vähenevät

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka 15.11.2016 Esityksen sisältö 1. Johdanto 2. Mitä on kiertotalous? 3. Yhdyskuntajätehuolto ja kierrätys

Lisätiedot

Tekstiilejä koskeva toimintaympäristö ja lainsäädäntö. Satumaija Mäki Suomen Tekstiili & Muoti ry

Tekstiilejä koskeva toimintaympäristö ja lainsäädäntö. Satumaija Mäki Suomen Tekstiili & Muoti ry Tekstiilejä koskeva toimintaympäristö ja lainsäädäntö Satumaija Mäki Suomen Tekstiili & Muoti ry 24.5.2018 Esityksen sisältö Kiertotalouden mahdollisuudet tekstiili ja muotialalla Tekstiilien kiertotalous

Lisätiedot

Autojen kierrätys osina ja materiaaleina

Autojen kierrätys osina ja materiaaleina Autojen kierrätys osina ja materiaaleina Suomen Autokierrätys Oy Arto Silvennoinen Draivi tulevaisuusfoorumi09.10.2008 Velvollisuus romuajoneuvojen kierrätykseen äjtelain muutos syksyllä 2004 laajensi

Lisätiedot

KIERRÄTTÄMÄLLÄ. Kiinteistöseminaari 22.3.2013 Jorma Mikkonen

KIERRÄTTÄMÄLLÄ. Kiinteistöseminaari 22.3.2013 Jorma Mikkonen KIERRÄTTÄMÄLLÄ. Kiinteistöseminaari 22.3.2013 Jorma Mikkonen JÄTE EI OLE ENÄÄ UHKA VAAN MAHDOLLISUUS KAATOPAIKAT Tavoitteena hygienian parantaminen Luotiin terveydenhuollon jatkoksi Jätteiden hautaaminen

Lisätiedot

Tulostaminen ja ympäristövaikutukset

Tulostaminen ja ympäristövaikutukset Tulostaminen ja ympäristövaikutukset Kuinka tulostusratkaisuilla voidaan vaikuttaa yrityksesi tulokseen ja ympäristövaikutukseen. Seppo Haapanen Markkinointipäällikkö HP IPG HP:n ympäristövastuu t Ympäristövastuu

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus TTS:N ORGANISAATIO TIIMIT KOULUTUSPÄÄLLIKÖT ESKO NOUSIAINEN rehtori/koulutusjohtaja TUKIPALVELUT HALLINTOPALVELUT (Talous

Lisätiedot

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse:

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse: Tiedote 1 (6) Porvoon alueellinen jätelautakunta Rihkamatori B 06100 Porvoo Kunnan järjestämään jätehuoltoon siirtyminen Porvoon alueellinen jätelautakunta toimii jätelain (646/2011) mukaisena jätehuoltoviranomaisena

Lisätiedot

Seminaari. RePlast FinEst MIHIN MENEE MUOVI? Suomessa ja Virossa

Seminaari. RePlast FinEst MIHIN MENEE MUOVI? Suomessa ja Virossa Seminaari RePlast FinEst MIHIN MENEE MUOVI? Suomessa ja Virossa 16.11.2005 klo 12:00-16:00 Lahden Messukeskus Sali 1 Muovi Plastics QualiFinn 2005- messut Muovien kierrätystä ja uusiokäyttöä ohjaava lainsäädäntö

Lisätiedot

KARTONKIPAKKAUKSET. SAA LAITTAA tyhjinä, puhtaina, kuivina, litistettyinä ja sisäkkäin pakattuina

KARTONKIPAKKAUKSET. SAA LAITTAA tyhjinä, puhtaina, kuivina, litistettyinä ja sisäkkäin pakattuina KARTONKIPAKKAUKSET tyhjinä, puhtaina, kuivina, litistettyinä ja sisäkkäin pakattuina Aaltopahvilaatikot Kartonkitölkit, esim. maito- ja mehutölkit Kartonkiset einespakkaukset, kuivatuotteiden kartonkipakkaukset

Lisätiedot

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla 1 Kierrätys säästää ympäristöä ja energiaa Siksi Suomessa maksetaan melkein kaikista juomapakkauksista pantti. Maksetun pantin saa takaisin, kun pullon tai tölkin

Lisätiedot

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen Keskustelutilaisuus Ylitarkastaja Sirje Stén

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen Keskustelutilaisuus Ylitarkastaja Sirje Stén Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023 Keskustelutilaisuus 30.5.2017 Ylitarkastaja Sirje Stén 1 Valtakunnallinen jätesuunnitelma Strateginen suunnitelma jätehuollon

Lisätiedot

Suunnitteleminen kiertäväksi: Kiertotalous keskeisissä arvoketjuissa

Suunnitteleminen kiertäväksi: Kiertotalous keskeisissä arvoketjuissa Suunnitteleminen kiertäväksi: Kiertotalous keskeisissä arvoketjuissa 11.06.2018 I Ilkka Hippinen, Tiia Merenheimo. Motiva Oy Magnus Simons, Markku Mikkola, Jere Lehtomaa, VTT Riina Antikainen, Petrus Kautto,

Lisätiedot

JÄTTEENKÄSITTELIJÄN KIERTOTALOUSTULEVAISUUS

JÄTTEENKÄSITTELIJÄN KIERTOTALOUSTULEVAISUUS JÄTTEENKÄSITTELIJÄN KIERTOTALOUSTULEVAISUUS MOLOK OY Hannu Jokinen toimitusjohtaja 1 Veikko Salli kehitti jätteen syväkeräys menetelmän vuonna 1991 2 MOLOK OY Tuotanto ja pääkonttori Nokialla Liikevaihto

Lisätiedot

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi.

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi. Tietokilpailu 2015 Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi Paikkakunta Joukkue 1. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 2. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 3.

Lisätiedot

Hankintalain kokonaisuudistus. Talousvaliokunta,

Hankintalain kokonaisuudistus. Talousvaliokunta, Hankintalain kokonaisuudistus Talousvaliokunta, 7.10.2016 Suomesta bio- ja kiertotalouden sekä cleantechin edelläkävijä Lainaus pääministeri Sipilän hallitusohjelmasta 7.10.2016 3 Edelläkävijyys vaatii

Lisätiedot