DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi"

Transkriptio

1 DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS Marika Laatu ja Pia Tuomi

2 OPETTAJALLE Daniel, Jumalan oma -opetuspakettiin kuuluvat: Opettajanopas Leirivihko Puuhapistevinkit Danielin laulu 2/2011 Noste-lehdessä sarjakuva Danielista; monistettava kirjoitus- ja väritystehtävä. Leirin tunnusjae: Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan, vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan. Sananl. 3:5 Danielin elämä sopii meille monella tavalla esimerkiksi. Daniel oli rohkea ja uskollinen Jumalan palvelija. Danielin sinnikkyys vei hänet ja hänen ystävänsä moniin hankaliin ja vaarallisiinkin tilanteisiin. Jumala oli heidän kanssaan kaikkialla ja pelasti heidät mahdottomistakin paikoista. Danielin usko vaikutti myös muissa uskoa Jumalaan. Opetuspaketti käy hyvin alakouluikäisten opettamiseen. Huomioi kuitenkin, että 7-8 vuotiaat tarvitsevat vielä tukea lukemisessa ja kirjoittamisessa. Lapsille pidettävät tunnit ovat kaksiosaisia. Tunnin alussa kerrotaan raamatunkertomus joko näytellen tai flanello-kuvien avulla. Loppuosassa kertomus sovelletaan lasten elämään Muppetnukkejen Ellin ja hänen ystäviensä avulla. Ellin tarinat voivat alkaa aina saman tunnusmusiikin soidessa. Nukketeatterille voi rakentaa taustakehikon, jolloin taustamaisemien vaihtaminen on helpompaa. Raamisrukous Herra siunaa raamiksemme, Ole meidän kanssamme. Auta, että toisiamme Emme yhtään häiritse. Auta meitä oppimaan, Jeesus, paljon sinusta. Kiitos, että mua rakastat, Anteeksi annat ja pelastat. Amen!

3 Sisältö 1. Tunti. Valitse oikein! 2. Tunti. Turvaa jumalaan! 3. Tunti. Luota jumalan sanaan! 4. Tunti. Älä ole ylpeä ole nöyrä! 5. Tunti. Kunnioita jumalaa ja lähimmäistäsi! 6. Tunti. Jumala on uskollinen ole sinäkin! Puuhapisteet Leirivihko Leirivihko lapsille on tärkeä muisto leirin raamiksilta. Sitä voi täyttää yhdessä tunnin lopussa. Muistolauseet on hyvä kirjoittaa isolle kartongille valmiiksi ja lisätä niitä luokan seinälle joka tunnin jälkeen. 1. tunnin yhdistä nimet -tehtävään löytyy apua Danielin kirjan 1.luvusta. 2. tunnin tehtävän oikea vastaus: RUKOUS ON TURVAUTUMISTA JUMALAAN. 5. tunnin tehtävän ratkaisua varten apuna kannattaa käyttää pahviliuskaa, johon kaikki aakkoset on kirjoitettu järjestyksessä. Oikea vastaus: LAPSET, OLKAA VANHEMMILLENNE KUULIAISIA HERRAA TOTELLEN, SILLÄ SE ON OIKEIN (Ef. 6:1). 6. tunnin ristikon oikeat vastaukset: 1. KUNINGAS, 2. SATRAAPPI, 3. HENKI, 4. DAREIOS, 5. DANIEL, 6. REHELLINEN, 7. RUKOILI, 8. LEIJONA, 9. ENKELI, 10. JUMALAN, 11. USKOLLINEN

4 1. TUNTI. VALITSE OIKEIN! Kertomus: Dan. 1. luku Havainnollistaminen: flanello-kuvat Huomioitavaa: - Danielin kirjan taustaa on hyvä valaista ennen Danielin kirjan 1. luvun kertomista. - Raamatunkertomukset esitetään ottaen huomioon lasten ikärakenne. Muppet-nuket: - Elli tulee mukaan aina kertomuksen jälkeen. Hänen koko nimensä on Elli Kaarina Tellervo Kylänraitti, 8-vuotta. Elli kertoo 1. tunnilla, miten on tullut uskoon. Elli kertoo varastaneensa äidiltä rahaa ja ostaneensa karkkia. Huonon omantunnon kanssa hän kertoi asian äidille. Äiti johdatti Ellin Jeesuksen luo. Siitä voi jatkaa... ELLI JA KAVERIT Elli: Olipas muuten jännittävä kertomus Danielista! Mitähän kaikkea hänelle vielä tapahtuukaan... Mua jäi askarruttamaan, kun Daniel oli niin lujasti päättänyt olla kuuliainen Jumalalle ja teki oikean valinnan ruoan suhteen. Haluatteko kuulla, mitä mulle tapahtui viime syksynä? (Elli poistuu.) (Elli ja Kaisa ovat koulun pihalla. Taustalla koulun kello ja seinäteksti esim, URPOLAN KOULU) Elli: Kivaa kun on perjantai ja koulu loppui vai mitä Kaisa? Kaisa: Niin on. Mitähän kivaa tekisi viikonloppuna? Elli: Kuulitko, että se Niko aikoo kutsua kavereita heille tänä iltana? Se on niin IHKU! Mutta ei se ainakaan mua kutsu, kun se on niin suosittu. Kaisa: Hei, kato! Tuoltahan Niko tuleekin... Hei, sehän tulee tännepäin. Niko: Moi tytöt! Olis Ellille vähän asiaa... Kaisa: Joo, mä taidan sitten tästä lähteäkin. Soitellaan, Elli! Elli: Moikka, nähdään pian! Niko: Tota noin... Kun mä saan kutsua kavereita illalla meille ja mä ajattelin, että olis kiva, jos sä tulisit kanssa. Mulla on uusi, tosi kolee tietsikkapeli tai oikeestaan se on mun isoveljen. Mut kun äiti ja isä ei ole kotona, niin me voidaan pelata sitä, vaik se on K18. Eiks oo kuul? Tuutko messiin? Elli: Kiitti hirveesti kutsusta Niko, mut kun... öööö... tota noin... Niko: Hei Elli! Et kai sä pelkää sen pelin takia? Meitsi kun luuli, että sä oot sellainen tyttö, joka ei tarvi äiskän lupaa joka juttuun. Kai sä tulet? Kuudelta aletaan laittaa poppareita ja lettuja. Elli: Niin, en kai mä pelkää ja kyllä mä saisin pelata, mutta... Me lähdetään mun serkuille Hesaan, niin en voi siks tulla. Niko: Voi harmi! Olis ollut kivaa, mutta ehkä joskus toiste sitten. Moikka, Elli! Nähdään maanantaina! Elli: Nähdään, moi! (Elli itsekseen) Voi ei! Melkein valehtelin. Ei me vielä tänään edes lähdetä vaan vasta huomenna. Mutta mä tiedän, että sellainen peli ei ole mulle hyväksi. Äitikään ei tykkäisi eikä Taivaan Isä. Olisinpa ollut rohkeampi ja kertonut totuuden Nikolle. Ehkä hänkin olisi alkanut ajattelemaan sitä uudelleen. (Elli ilmestyy takaisin näyttämölle.) Elli: Mitä ajattelette? Teinkö mä teidän mielestänne oikein? Tämän tunnin lopussa voi rukoilla lasten kanssa syntisen rukouksen ja johdattaa heidät Jeesuksen omiksi.

5 2. TUNTI. TURVAA JUMALAAN! Kertomus: Dan. 2. luku Havainnollistaminen: Kertomuksen alkuosa Dan. 2:1-12 näytellään. 2. luvun loppuosa kerrotaan flannello-kuvilla. Vapaaehtoisista lapsista valitaan Nebukadnessar, sotilas ja joukko enteidenselittäjiä ym. Heidät puetaan rooleihin muiden edessä ja ohjataan näyttelemään kertomuksen mukaisesti. Kertoja lukee tarinan ottaen huomioon lasten näyttelemisen. RAAMATUNKERTOMUS: (Kuningas istuu valtaistuimellaan sotilas vierellään. Viisaat ovat sivummalla.) Kuningas Nebukadnessar näkee kummallisia unia. Hänen mielensä tulee niistä niin levottomaksi, ettei hän voi nukkua. Kuningas huutaa sotilaalle: Hae heti tänne ennustajat, noidat ja Babylonian viisaat! Ja sassiin nyt!!! Sotilas juoksee hakemaan viisaat kuninkaan eteen. Kun ennustajat tulevat kuninkaan eteen, he kumartavat jokainen syvään.. Kuningas vaatii. Minä olen nähnyt unen ja minun on saatava tietää, mitä se merkitsee, Ennustajat kumartavat jälleen ja vastaavat: Kauan eläköön Kuningas Nebukadnessar! Kuningas on hyvä ja esittää unen ja me kerromme sitten sen selityksen. Kuningas vastaa: Jos ette itse kerro unta ja sen selitystä, teidän käy huonosti! Tämä on minun päätökseni! Kuningas lisää vielä. Mutta... Jos kerrotte uneni ja selitätte sen, lupaan palkita teidät kuninkaallisesti. Esittäkää siis uneni ja sen selitys. Ennustajat vastaavat jälleen kumartaen: Kuningas kertokoon unen palvelijoilleen ja me selitämme kyllä sen. Kuningas vaatii jälleen: Te yritätte vain voittaa aikaa, koska näette, että päätökseni pitää! Jos ette kerro minulle unta, teitä kaikkia odottaa yksi ja sama tuomio. Te olette kieroja ja petollisia. Kertokaa minulle nyt uni, niin tiedän, että osaatte myös selittää sen. Ennustajat vastaavat kuninkaalle: Maan päällä ei ole ihmistä, joka voisi kertoa kuninkaalle, mitä hän tahtoo. Ei kukaan mahtavimmistakaan kuninkaista ole vaatinut tällaista palvelijoiltaan.. Tämän kuultuaan kuningas Nebukadnessar raivostuu ja käskee surmata kaikki Babylonian viisaat. Nämä lähtevät karkuun ja sotilas juoksee hurjana heidän peräänsä. Loppu 2. luvun kertomuksesta kerrotaan esim. flannelloja käyttäen. ELLI JA KAVERIT (Elli ilmestyy taas mukaan kuvaan kertomuksen jälkeen.) Elli: Kyllä Danielin piti luottaa tosi vahvasti siihen, että Jumala tosiaan kuulee hänen rukouksensa, kun uskalsi mennä kuninkaan eteen, vai mitä? Ajatella, että Jumala vastasi rukoukseen ja kaikkien niiden viisaiden henki pelastui. Mula on yksi kaveri, jonka nimi on Topi. Se on aika hassu välillä. Antakaas, kun kerron... (Taustalla koulu. Topi tulee täristen esille.) Topi: Otetaan suolaa ja heitetään oikean olkapään yli... vai oliko se sittenkin vasen? Hei, apua? Kumpi se olikaan? No, heitetään molemmille, niin tulee hyvä onni siihen kokeeseen... (Heittää ja osuu Ellin kasvoihin.) Elli: Hyi, hyi, thyi! Mitä sä Topi oikein puuhaat? Ja miksi täriset kuin haavan lehti?

6 Topi: (Surkeana) Ai, Elli. Kun meillä on ensi tunnilla matikan kokeet ja mä jännitän ihan kauheasti! Sitten vielä musta kissa juoksi tien yli ja mummo sanoo, että se tuo epäonnea. Mä en tiedä, onko tähdetkään suotuisassa asennossa mun horoskoopilleni tänään! Tiedätkö mitään muuta taikaa, jolla voisin onnistua ja voisin lakata jännittämästä? Elli: Rauhoitu nyt Topi! Kai sä olet kuitenkin kerrannut ne asiat, mitä siihen kokeeseen tulee? Topi: Olen, olen. Jännittää silti niin, että vatsassa on ainakin miljoona perhosta. Tai ehkä ne on jotain krokotiilejä, kun vatsa on ihan sekaisin. Elli: Kuule, meillä on vielä aikaa tässä ennen kuin kello soi. Me voidaan rukoilla ja Jeesus kuulee ja haluaa auttaa sua, Topi. Uskotko sen? Topi: Mulla ei ole kokemusta, mut jos sä olet sitä mieltä, että se vois auttaa, niin olen valmis kokeilemaan. Elli: Rukoillaan sitten. RAKAS TAIVAAN ISÄ! ME RUKOILLAAN NYT TOPIN KANSSA, KUN HÄN JÄNNITTÄÄ NIITÄ KOKEITA. SIUNAA TOPIA JA AUTA HÄNTÄ NIIN, ETTÄ HÄN LAKKAISI JÄNNITTÄMÄSTÄ JA ETTÄ KOE MENISI HYVIN. ISÄ, ANNA TOPILLE SINUN RAUHASI SYDÄMEEN JA AUTA HÄNTÄ LUOTTAMAAN SINUUN. ISÄ, ME PYYDÄMME TÄTÄ JEESUKSEN NIMESSÄ. AMEN! Topi: Amen. ( Koulun kello soi. Topi ja Elli lähtevät.) (Hetken päästä Elli tulee takaisin.) Elli: Tunti loppui jo. Mitenkähän Topin kävi siinä kokeessa? ( Topi ryntää esiin.) Topi: Elli, Elli, hei! Et usko, miten kävi! Heti, kun sä olit rukoillut, mulle tuli rauhallinen olo ja mä lakkasin pelkäämästä. Sitten oli tosi kiva mennä kokeeseen, kun oli turvallinen olo. Ja oikeastaan ne kaikki laskut tuntuivat helpoilta. Kyllä Taivaan Isä taitaa oikeasti kuulla ne rukoukset. Voisitko opettaa muakin rukoilemaan? Elli: Tosi kiva, että koe meni hyvin! Olen iloinen puolestasi. Tottakai mä opetan sua rukoilemaan. Eihän se ole ollenkaan vaikeata. Jutellaan vaan tavallisesti Taivaan Isälle ihan kuin kaverille. Elli: Sellainen oli Topi! Vähän hassu, mut tosi kiva kaveri. Ja kyllä hän oppi rukoilemaan ja luottamaan Jumalan apuun. Oletteko te saaneet rukousvastauksia?

7 3. TUNTI. LUOTA JUMALAN SANAAN! Kertomus: Dan. 3. luku Havainnollistaminen: Flanello-kuvat ELLI JA KAVERIT (Elli ilmestyy taas mukaan kertomuksen jälkeen.) Elli: Kyllä Danielin ystävillä oli vahva usko Jumalaan. He uhmasivat tosi rohkeasti kuningasta. Sadrak Mesak ja Abed-Nego olivat juutalaisista perheistä ja olivat varmasti kuulleet ja lukeneet Vanhan Testamentin kertomuksia elävästä Jumalasta jo pienenä. Mäkin olen huomannut, että hätätilanteessa voi ihmeellisesti saada apua Jumalan sanasta, raamatusta. On hienoa osata sitä ulkoa. Voisin kertoa teille yhden jutun mun elämästäni... (Topi, Kaisa ja Elli pomppivat trampoliinissa. Kuuluu kiljahtelua ja naurua.) Topi: Tosi hieno, Kaisa, tää sun uusi tramppis! Elli: Joo-o! Kivaaa! (Yhtäkkiä Elli ja Topi törmäävät Ellin jäädessä alle. Elli satuttaa kätensä.) Elli: Ai jai jai! Käteni, yhyy! Sattuu!! Kaisa ja Topi: Voi, Elli! Sattuiko pahasti? Soitetaan hätänumeroon... (Soittavat ja pian kuuluu pii, paa...leikkiambulanssi kurvailee näyttämön reunalla ja lapset katoavat näyttämöltä. Pian sairaanhoitajat kuljettavat Elliä paareilla/ tarjottimen päällä edestakaisin. Näyttämö tyhjenee ja muuttuu sairaalaksi. Elli makaa sängyllä/ notkuu näyttämön nurkalla. Hoitaja tulee katsomaan Elliä. Hoitaja: Kuules Elli, sinulle taisi nyt käydä onnettomuus. Elli: Niin kävi, y hyy! Hoitaja: Nyt odottelemme, että pääsemme leikkaussaliin laittamaan käsi oikeaan asentoon. Minun pitää mennä nyt. Soita kelloa, jos tarvitset jotakin. (Elli jää yksin.) Elli: Voi voi! Nyt mä olen ihan yksin täällä. Pelottaa se leikkaussali.. Ai niin, raamatussahan sanotaan näin: ÄLÄ PELKÄÄ, SILLÄ MINÄ OLEN SINUN KANSSASI. ÄLÄ ARKANA PÄLYILE, SILLÄ MINÄ OLEN SINUN JUMALASI. MINÄ VAHVISTAN SINUA, MINÄ AUTAN SINUA. MINÄ TUEN SINUA VARHURSKAUTENI OIKEALLA KÄDELLÄ. (Jes. 41:10) (Kun Elli muistelee raamatunkohtaa, enkeli ilmestyy hiljaa hänen taakseen.) Elli: Kiitos, Jeesus, että sinä olet minun vierelläni, etkä jätä minua yksin. Kiitos, että tulet myös tuonne leikkaussaliin minun kanssani. Kiitos rauhasta, jonka annat sydämeeni. Kiitos, Jeesus! (Hoitaja saapuu Ellin luo.) Hoitaja: Miten täällä voidaan? Pelottaako Elliä kovasti? Elli: Ei minulla enää ole hätää. Raamatussa sanotaan, että HÄN ANTAA ENKELEILLEEN KÄSKYN SINUSTA VARJELLA SINUA KAIKILLA TEILLÄSI. Jeesus on minun kanssani. Elli: Niin, tosiaankin! Kyllä kannattaa lukea paljon raamattua ja opetella parhaat kohdat ulkoa, vai mitä? Ja, hei! Eikös Jeesus ollutkin mun kanssa siellä sairaalassa vähän niinkuin Danielin ystävien kanssa siellä pätsissä. Ja mun käsikin parani sitten ihan hyvin!

8 4. TUNTI. ÄLÄ OLE YLPEÄ OLE NÖYRÄ! Kertomus: Dan. 4. luku Havainnollistaminen: Flanellokuvat ELLI JA KAVERIT Elli: Aika kovan kolauksen sai tuo ylpeä kuningas. Joutui syömään ruohoa kuin pupujussi! Ei mulla silti ole varaa arvostella, kun olen joutunut itsekin sitä nöyryyttä opettelemaan. ( Topi ja Kaisa kävelevät koulusta kotiin.) Kaisa: Huh, että oli vaikeat matikan kokeet. Jännitin, että osasinkohan edes puolia oikein. Sain mä onneksi kokeesta edes seiskan. Topi: Ne oli kyllä tosi vaikeat, varsinkin ne kaksi viimeistä tehtävää. Niistä mä en ymmärtänyt yhtään mitään. Mä sain kuuspuolikkaan ja olen tyytyväinen. Ei tarvi ainakaan uusia. (Elli tulee paikalle vihellellen.) Elli: Tsau, kamut! Miks noin apeet ilmeet? Kaisa: Kun me saatiin matikan kokeesta 7 ja 6,5. Nyt mä en saa sitä 5 euron palkintoakaan, jonka isä lupasi, jos saan yli 8 kokeesta. Elli: Ei oo tosi? Saitteko niin huonot numerot? Musta se oli ihan lälly koe. Meitsi veti täydet! Kaisa: Tosi hienoa, Elli! Sait kaikki oikein? Onnittelut! Topi: Miten sä osasit? Elli: No, kato toisilla on vaan tätä älyä! Meitsi rulettaa! Topi: Jos sulla oli vähän tuuria? Elli: Ei tässä onnella pelata. Mä vaan oon niin lahjakas! Tsau! (Elli lähtee nenä pystyssä.) Kaisa: Miksi Ellistä tuli nyt tuollainen? Ei oo kivaa. Topi: Eikö Elli edes muista, että me rukoiltiin yhdessä ennen koetta. Varmaan Taivaan Isä auttoi häntä. Kaisa: Tiedätkö, Topi, meidän täytyy sanoa Ellille, miltä meistä tuntuu. Topi: Joo, mennään heti sanomaan! (Tausta muuttuu Ellin kodiksi. Elli on kotona ja kuuntelee korvalapuilla musiikkia. Topi ja Kaisa tulevat.) Topi ja Kaisa: Moi, Elli! Meillä olis vähän juteltavaa. Elli: No, moi! Mitä mielessä? Kaisa: No, kun meistä tuntuu niin kurjalta, kun sä leuhkit niin sillä kokeella... Topi: Niin, etkä edes muista, että rukoilit ja pyysit Taivaan Isältä apua kokeeseen. Oletko edes kiittänyt? Kaisa: Musta tuntuu pahalta, kun sä et enää taida arvostaa meitä Topin kanssa lainkaan. Yhyy! Elli: Nyyh! Voi, Kaisa! Sä olet mun paras kaverini. Ja Topikin sä olet tärkeä mulle! Ei mulla ollut tarkoitus pahoittaa teidän mieltä. Mä en tosiaan ole muistanut edes kiittää Jeesusta. Voitteko antaa mulle anteeksi? Mä olin ylpeä ja käyttäydyin tosi ikävästi. (Halaavat.) Kaisa ja Topi: Tottakai! Me annetaan sulle anteeksi. Sitähän varten ystävät ovat! Elli: En enää koskaan leuhki tuolla tavalla ja ole kiittämätön. Kuulkaa! Mehän voitais käydä yhdessä läpi ne laskut, niin mä voin kertoa niksin, miten ne on helppo laskea. Kaisa ja Topi: Kivaa, tehdään niin! (Elli tulee esiin taas.) Elli: Sellainen se juttu oli. Ylpeys on kyllä kurjaa, vai mitä? Taitaa Jumalakin olla ylpeitä vastaan...

9 5. TUNTI. KUNNIOITA JUMALAA JA LÄHIMMÄISTÄSI! Kertomus: Dan. 5. luku Havainnollistaminen: Flanello-kuvat ELLI JA KAVERIT Elli: Hei, ajatelkaa! Vaikka Belsassarin isä oli opettanut, miten Jumalaa pitää kunnioittaa, niin hän teki noin ruman tempun! Hän ei tainnut tietää, miten tärkeää on kunnioittaa omaa isää ja äitiä ja ennen kaikkea Jumalaa! Mun pitää kertoa teille ihan rehellisesti yksi juttu. Mä olen joutunut opettelemaan tätäkin asiaa. Haluatteko kuulla? (Ellin kotona) Ellin äiti: Elli-kulta, voisitko vähän siistiä huonettasi, kun Maija-mummo on tulossa tänään meille? Elli: (nyrpeästi) Etkö tiedä, että tänään tuli uusi Aku. Ei pysty nyt millään! Äiti: Kyllä se nyt olisi tärkeää. Tiedäthän, miten Maija-mummo arvostaa siisteyttä. Elli: Mitä välii? (Taustalle nousee valkoinen sydän, johon piirretään musta tahra.) Äiti: No, menehän nyt vain reippaasti. Elli: Aina minä... (Elli menee pois, ovikello soi ja Maija-mummo saapuu.) Äiti: Tervetuloa, Maija-mummo! Ihana nähdä sinua pitkästä aikaa. Mummo: No, päivää, päivää! Mitäs tänne kuuluu? Missä pikku- Elli on? Äiti: Elli on huoneessaan, menen hakemaan... Elli, tules nyt tervehtimään mummoa! Elli: Miks? Ei huvita, mä luen nyt, mene pois! ( Ellille on teipattu Aku käsiin. Hän piiloutuu Aku-lehden taakse. Sydämeen piirretään surullinen ilme.) Elli: No, jos on ihan pakko... (Elli laahautuu mummon luo.) Mummo: No, siinähän se mummon pieni Elli tulee! Elli: Hei, mitä sä toit mulle? Mummo: Niin, toinhan minä jotakin... (Kaivaa laukustaan ison tikkarin tms. ja antaa sen Ellille. Elli piiloutuu jälleen lehden taakse tikkarinsa kanssa.) Äiti: Voisitko, Elli, laulaa mummolle sen kivan kesälaulun, jonka esitit koulun kevätjuhlassa? Mummo: Voi, kun se olisi ihana kuulla! Vai lauloi Elli ihan kevätjuhlassa...ikävää, etten päässyt mukaan, kun olin juuri silloin sairaalassa. Elli: Ei nyt äiti. Miksi aina pitäisi laulaa? Enkä... (Sydän taustalla mustuu taas. Elli piiloutuu jälleen lehden taakse. Kaikki poistuvat, kuu ja tähti nousevat taivaalle. Elli makaa sängyssä ja huokailee.) Äiti: Aika sammuttaa valot, Elli. Oletko jo rukoillut iltarukouksen? Elli: E-en. En tiedä miksi mulla on niin kurja olo. Kaikki on niin kurjaa. Parempi kai olisi, ettei mua edes olisi... (Elli huokailee ja nyyhkyttää) Äiti: Mahtaisiko se johtua siitä, että olet tänään käyttäytynyt kurjasti äitiä ja Maija-mummoa kohtaan? Elli: (itkee) Nii-in ta-i-sin käyttäytyä. Äiti, on niin paha mieli! Anna anteeksi!! Yhyy! Äiti: Tottakai annan anteeksi. Mutta mummo lähti kotiin kovin surullisena. Elli: Voidaanko me soittaa heti aamulla mummolle, että voin pyytää anteeksi? Äiti: Soitetaan vain. Ymmärrätkö, Elli, että ei Taivaan Isä ole turhaan laittanut Raamattuun sellaista ohjetta, jossa sanotaan KUNNIOITA ISÄÄSI JA ÄITIÄSI, ETTÄ MENESTYT JA KAUAN

10 ELÄISIT MAAN PÄÄLLÄ? Se on ohje, joka auttaa meitä, että voisimme olla onnellisia ja iloita toisistamme sekä elää sovussa rakkaittemme kanssa. Paha mieli tulee siitä, kun rikomme Jumalan antamia sääntöjä ja ohjeita. Elli: Äiti, voisitko siunata minua ja rukoilla, että kun mä nyt ymmärsin tämän asian, niin voisin aina muistaa sen ja saisin voimaa tehdä oikein? Äiti: Nyt me rukoillaan ja sinä saat taas iloisen mielen! (Elli ja äiti halaavat. Esiin nousee hymyilevä ja puhdas sydän.) Elli: Äiti, olet rakas!! (Elli, äiti ja taustat otetaan pois tunnarin soidessa.) TUNNUSMUSIIKKI Elli: Sellainen se juttu oli! Vähän nolo mä olin, mutta onneksi Taivaan Isä halusi opettaa mulle toisen kunnioittamista ja antoi taas kaiken anteeksi!!!

11 6.TUNTI. OLE SINÄKIN! Kertomus: Dan. 6. luku Havainnollistaminen: kertomuksen alkuosan Dan. 6:2-17 voidaan näytellä. Siitä voi tehdä 2. tunnin tapaisen näytelmän tai ottaa ohjaajia lasten kanssa mukaan näyttelemään ja antaa näyttelijöille omat vuorosanat. Omilla vuorosanoilla tehtynä kannattaa ohjaajia valmentaa etukäteen. Näytelmä vie muuten liian kauan aikaa tunnista. Kertomuksen loppuosa voidaan kertoa esimerkiksi flanello-kuvilla. RAAMATUNKERTOMUS Näyttelijät: Kuningas, jonka vieressä voi olla sotilas Satraapit ja valvojat (4-5 lasta) Daniel Kertoja: Kuningas Dareios hallitsi Babyloniaa tuohon aikaan. Daniel ei ollut enää nuori. Hän oli n. 70 vuotias viisas mies, joka yhä rakasti elävää Jumalaa. Kuningas: Minä olen päättänyt valita kolme ylivalvojaa hoitamaan valtakuntaani. Hmmm... Keitähän minun kannattaisi valita? Mutta sehän on selvä! Daniel on kaikista pystyvin tähän hommaan. Hänet ainakin valitsen. Oikeastaan hän voisi olla pätevä johtamaan koko valtakuntaani. Kertoja: Satraapit ja valvojat puhelevat keskenään ja kadehtivat Danielia. Satraapit ja valvojat: Mitäs pidätte Danielista? Minä en ainakaan pidä hänestä! Hän luulee olevansa joku ihmeellinen! Hei. Keksitään jotakin, josta voisimme syyttää Danielia kuninkaan edessä. Ompas hankala keksiä mitään... Niin. Kertoja: He eivät keksi hänessä kuitenkaan mitään laiminlyöntiä tai rikkomusta. Satraapit ja valvojat: Hei, nyt keksin! Ehkä löydämme aiheen syyttää häntä siitä, että hän jatkuvasti rukoilee sitä jumalaansa. Nyt tiedän... Kuulkaas! (supisevat keskenään.). Lähdetään heti kuninkaan luo! Satraapit ja valvojat kuninkaalle: Me kaikki satraapit ja valvojat tulimme yksimielisesti esittämään, että olisi hyvä antaa kuninkaallinen määräys: jos joku 30 päivän aikana rukoilee jotakin keneltä tahansa jumalalta tai ihmiseltä paitsi sinulta, kuningas Dareios, hänet heitettäköön leijonien luolaan. Kuningas: Hmm... Tämä miellyttää minua... Hmm... Hyvä on! Kuuluttakaa kuninkaallinen määräys asiasta koko valtakuntaani! Kertoja: Satraapit ja valvojat poistuvat kuninkaan luota kumarrellen ja hykerrellen itsekseen. Daniel ei kuitenkaan anna minkään estää häntä rakastamasta ja palvelemasta Jumalaa. Daniel: Jaahas, onkin päivärukouksen aika! (Polvistuu rukoilemaan.) Kertoja: Tapansa mukaan hän jälleen polvistuu rukoukseen talonsa kattohuoneessa. Siellä hän rukoilee ja kiittää Jumalaa kolmesti päivässä. Satraapit ja valvojat vakoilevat Danielia. Satraapit ja valvojat: Mennään heti kertomaan kuninkaalle, että Daniel rikkoo lakia. (He menevät kuninkaan eteen) Daniel, joka on Juudan pakkosiirtolaisia, ei ole välittänyt sinun määräyksestäsi, oi kuningas Dareios. Hän rukoilee jumalaansa kolmesti päivässä. Kuningas: Vain niin! (vaimeasti) vai niin... Daniel on hyvä mies.

12 Kertoja: Kuningas tulee murheelliseksi ja miettii, miten voisi pelastaa Danielin. Auringonlaskuun saakka hän etsii keinoa pelastaakseen Danielin. Satraapit ja valvojat: Muista kuningas, että Meedian ja Persian laki on peruuttamaton! Kuningas: Hyvä on! Sotilas, nouda Daniel tänne! (Sotilas noutaa Danielin.) Kuningas: Sinä olet rikkonut minun määräystäni vastaan. minun on pantava rangaistus täytäntöön. Sinut heitetään leijonien luolaan. Sotilas, vie hänet pois! (huutaa Danielin perään.) Daniel, sinun jumalasi, jota sinä lakkaamatta palvelet pelastakoon sinut leijonien kynsistä!!! Näytelmävaatteet riisutaan ja lapset ohjataan istumaan paikoilleen aplodien kera. Tarina jatkuu esim. flannelloilla kerrottuna. ELLI JA KAVERIT Elli: Se oli ihan lempparijuttu! Ne leijonat oli varmaan tosi hurjia!! Ajatella, että enkeli kävi varmaan kertomassa niille leijonille, että tämä Daniel on kaveri ei sapuska! Niin kuin siinä Nemoa etsimässä... Se hai sanoi: Kala on kaveri, ei sapuska! Tää oli niin huippujuttu, että mä olen sen kunniaksi kutsunut mun kaksi kaveria esiintymään teille. Te voisitte antaa rummutus aplodit!!! Tääääll-lä tä-nääään! Riksu ja Raaaaaksuuu! (Lapsille voi jakaa erilaisia rytmisoittimia. Kaksi oravaa tms. tanssii ja räppää. Sävel on vapaa.) OLE SINÄKIN! HEI, HEI, HEI DANIEL HOVISSA BAABELIN NEBUKADNESSARIN UNEN SELITTI TULISESSA UUNISSA KOLME KAVERUSTA KUNINKAIDEN EDESSÄ, LEIJONIEN LUOLASSA JUMALA ON JUMALA ON Lopussa Ellikin menee mukaan räppiin.

13 PUUHAPISTEET 1. Rukouspiste Rauhallinen, mukava paikka, jossa jokainen voi kertoa rukousaiheita. Lapset voivat rukoilla itse tai pisteen ohjaaja rukoilee lasten ja heidän aiheidensa puolesta. Esimerkiksi puuhun voi ripustaa verhon katoksi ja maahan levittää viltin. 2. Tehtäväpiste. Kuvapatsaan metallit. Pöydällä on paperille piirretty ääriviivat Nebukadnessarin unen kuvapatsaasta. Vieressä on eri metalista tehtyjä esineitä, joista patsaan osat koostuivat. Lapset yrittävät muistaa, mihin patsaan osaan mikäkin metalli liittyi. Pisteen ohjaaja kertoo lopuksi oikeat paikat, jos osat menivät vääriin kohtiin. 3. Tehtäväpiste. Pyykkinaru-tietokilpailu. Maahan on laitettu kysymyslaput raamattutuntien aiheista. Lapset valitsevat mielestään oikean vastauslapun a, b tai c, jonka pisteen ohjaaja ripustaa narulle pyykkipojalla. Kun lapset ovat vastanneet kaikkiin kuuteen kysymykseen, he voivat kiertää katsomaan narun toiselle puolelle, olivatko heidän vastauksensa oikeita. Jos vastaukset olivat oikein, narulla lukee DANIEL. Väärien vastauslappujen taakse on myös kirjoitettu kirjaimet, mutta aivan väärät. 1. Mihin maahan Daniel ja hänen ystävänsä joutuivat pakkosiirtolaisiksi? a) Belgiaan b) Babyloniaan c) Barcelonaan 2. Mikä oli Danielin uusi nimi? a) Baltenessar b) Beltesassar c) Beltesooar 3. Kuinka korkea oli kuninkaan rakennuttama kultainen patsas? a) 3 m b) n.30 m c) n. 300 m 4. Miksi Sadrak, Mesak ja Abed-Nego eivät kumartaneet kultaista kuvapatsasta? a) He eivät suostuneet rukoilemaan epäjumalaa. b) He olivat ylpeitä. c) He olivat töissä palatsissa. 5. Millaisista astioista Belsassarin pidoissa syötiin? a) Kertakäyttöastioista b) Arabian posliiniastioista c) Jumalan temppelin kulta- ja hopea-astioista 6. Miten Daniel kesytti leijonat? a) Hänellä oli terävä miekka. b) Leijonat olivat juuri syöneet. c) Jumala teki ihmeen. 4. Tehtäväpiste. Tulisen uunin ihme. Pahvilaatikkopahvista leikataan ja piirretään pätsi. Valkoisesta paperista tehdään jokaiselle ryhmälle kuva, jossa Danielin 3 ystävää on piirretty mustalla vedenkestävällä tussilla. Valkoisella vaha-kynällä kuvaan piirretään Jeesus-hahmo. Puhdas kuva vaihdetaan pätsiin aina ryhmän maalauksen jälkeen. Jokaiselle lapselle annetaan pensseli ja vesiväreillä (ei peiteväreillä!) lapset kuumentavat pätsiä maalaamalla pätsiin tulen lieskoja. Ohjaaja voi kehottaakin lapsia kuumentamaan uunia aina lisää. Ilo maalaamisesta on suuri, kun Jeesus ilmestyy tulenlieskojen keskelle. Ohjaaja muistuttaa lapsia, että Jeesus on aina meidän kanssamme, jopa siellä elämän vaikeimmissakin hetkissä.

14 5. Tehtäväpiste. Kruunu hukassa. Sotilaaksi pukeutunut ohjaaja ottaa ryhmän vastaan. Hän selittää, että Kuningas Nebukadnessar tuli ylpeäksi ja Jumalan täytyi opettaa hänelle nöyryyttä. Tämä piste muistuttaa siitä, että tarvitsemme Jumalaa ja tarvitsemme toisiamme. Yksi lapsista valitaan kuninkaaksi, jonka silmät sidotaan. Muut ohjaavat kuninkaan huutamalla pienen matkan päähän laitetun kruunun luokse, jonka kuningas hakee ja tuo takaisin lähtöpaikkaan. Kuninkaan roolia voivat koittaa ajan salliessa muutkin halukkaat. 6. Kasvomaalauspiste. Leijonien luola Kaksi ohjaaja maalataan leijoniksi. Kun lapset saapuvat leijonien luolalle, ohjaajat karjahtelevat luolasta. Eihän näin hauskoja leijonia voi pelätä! Leijonaohjaajat maalaavat lapsille myös leijonanaamat.

Nettiraamattu. lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu. lapsille. Daniel vankeudessa Nettiraamattu lapsille Daniel vankeudessa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa Nettiraamattu lapsille Daniel vankeudessa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible for Children,

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Daniel leijonien luolassa

Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Vakaan uskon miehet

Nettiraamattu lapsille. Vakaan uskon miehet Nettiraamattu lapsille Vakaan uskon miehet Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Vakaan uskon miehet

Nettiraamattu. lapsille. Vakaan uskon miehet Nettiraamattu lapsille Vakaan uskon miehet Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Gideonin pieni armeija

Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SALOMON RUKOUS

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SALOMON RUKOUS Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SALOMON RUKOUS 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 25/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 13.5.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 25/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 13.5. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) ARMOTON PALVELIJA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Sillä, missä Jeesus tämän vertauksen kertoi, ei ole merkitystä. Mutta ilmeisesti

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2011

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) BELSASSARIN PIDOT

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) BELSASSARIN PIDOT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) BELSASSARIN PIDOT 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Edellisestä kertomuksesta on kulunut

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 J O TA I N K Ä S I T TÄ M ÄT Ö N TÄ Jumala vaikuttaa pakanakuninkaan toteuttamaan suunnitelmansa Kuin kastelupuro on

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Pauli Selkee Saarna 8.11. 2015. Danielin esimerkki

Pauli Selkee Saarna 8.11. 2015. Danielin esimerkki 1 Pauli Selkee Saarna 8.11. 2015. Danielin esimerkki Luther-talo, Tampere. Isänpäivän vanhan testamentin lukukappaleessa (Dan. 2. 31-41. 44) kohtaamme Danielin, juutalaisen nuoren miehen. Siirrymme nyt

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SADANPÄÄMIEHEN USKO 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Meille jo tutussa Jeesuksen kotikaupungissa, Kapernaumissa b) Kertomuksessa

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Samuel, Jumalan palvelija

Nettiraamattu lapsille. Samuel, Jumalan palvelija Nettiraamattu lapsille Samuel, Jumalan palvelija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus Herodeksen

Lisätiedot

Leirikirjan omistajan muotokuva:

Leirikirjan omistajan muotokuva: Leirikirjan omistajan muotokuva: MUISTIINPANOJA, OSOITTEITA JNE. Nimi: Leiri: Leiriaika: Harrastukseni: Parhaat kaverini: LEIRIOHJELMA TERVETULOA KESÄLEIRILLE 2003!! Rohkeutta on monenlaista: Oletko sinä

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Tänään meillä on kaksi vertausta, jotka kertovat siitä, kuinka Jumala kutsuu kaikkia taivaan hääjuhliin. 1. Kertomuksen

Lisätiedot

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa Saarna 12.10.2008 Ari Puonti Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään (abad) ja varjelemaan (shamar) sitä.

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Viimeiseksi opetuslapsen huippujutuksi määrittelemme: Riippuvaisuus on vaikeaa, koska emme näe sinua Jumala. Auta meitä löytämään sinut joka päivä.

Viimeiseksi opetuslapsen huippujutuksi määrittelemme: Riippuvaisuus on vaikeaa, koska emme näe sinua Jumala. Auta meitä löytämään sinut joka päivä. MERKKIEN SELITYKSET: Koko tunnin pääajatus Kinkkinen pähkinä purtavaksi Viisastelijat kertovat joka tunti paljastuvan opetuslapsen huippuominaisuuden Sinun on valittava oikeat vaihtoehdot päästäksesi jatkamaan

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

PSALMI 22 X 2 ETTÄ HERRA TÄMÄN TEHNYT ON (ETTÄ SE TÄYTETTY ON.)

PSALMI 22 X 2 ETTÄ HERRA TÄMÄN TEHNYT ON (ETTÄ SE TÄYTETTY ON.) JUMALANI, JUMALANI, MIKSI MINUT HYLKÄSIT, MIKSI OLET KAUKANA, ET AUTA MINUA, ETKÄ KUULE VALITUKSENI SANOJA? JUMALANI, JUMALANI HUUDAN PÄIVÄLLÄ YÖLLÄKÄÄN EN VAIKENE, MUTTA VASTAA ET, MUTTA VASTAAT ET. KUITENKIN

Lisätiedot