LAIHIAN RAJAVUOREN TUULIVOIMAPUISTO. Liitteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAIHIAN RAJAVUOREN TUULIVOIMAPUISTO. Liitteet"

Transkriptio

1 LAIHIAN RAJAVUOREN TUULIVOIMAPUISTO ympäristövaikutusten arviointiselostus Liitteet

2 LIITTEET Liite 1 Liite 2 Liite 3 Liite 4 Liite 5 Liite 6 Liite 7 Liite 8 Asukaskyselyraportti Linnustoselvitys Natura-arviointi Lepakkoselvitys Voimajohtoreitin luontoselvitys Liito-oravaselvitys ja voimalanpaikkojen luontotyypit Muinaisjäännöskohteiden tarkistus Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta

3 Liite 1 Asukaskyselyraportti

4 Hanna Herkkola Seela Sinisalo LAIHIAN RAJAVUOREN TUULIVOIMAPUISTO ASUKASKYSELY- RAPORTTI

5 LAIHIAN RAJAVUOREN TUULIVOIMAPUISTO ASUKASKYSELY-RAPORTTI 1. Kyselyn toteutus 1 2. Vastaajien taustatiedot Sukupuoli- ja ikäjakaumat Asuminen Aiemmat kokemukset tuulivoimapuistoista Näkemys sähköntuotannosta 6 3. Hankealueen nykytila Suhde hankealueeseen ja lähikohteisiin Hankealueen ja lähiympäristön käyttö Eri tekijöiden tärkeys ja nykytila asuin- ja elinympäristössä Asuinviihtyvyyteen liittyvät tekijät Kuntatalouteen liittyvät tekijät Hankkeen vaikutukset Tuulivoimapuiston vaikutukset Sähkönsiirron 110 kv ilmajohdon vaikutukset Huoltoteiden vaikutukset Ääneen ja näkymään liittyvien muutosten siedettävyys Kokonaisnäkemys hankkeesta Tiedotus Vapaamuotoiset vastaukset 23 LIITTEET Liite 1 Saatekirje Liite 2 Hanke-esite Liite 3 Kyselylomake Liite 4 Muistutuskirje Ramboll Pakkahuoneenaukio 2 PL TAMPERE P F

6 1 1. KYSELYN TOTEUTUS Asukaskysely toteutettiin osana YVAn tiedonhankintaa erityisesti sosiaalisten vaikutusten arvioinnin tarpeisiin, mutta hyödynnettäväksi soveltuvilta osin myös muissa vaikutusten arvioinnissa. Kyselylomakkeella haluttiin selvittää paikallisten asukkaiden näkemyksiä hankealueen ja sen lähialueiden nykytilasta, alueiden käyttöä ja merkitystä asukkaille sekä ajatuksia hankkeen mahdollisista vaikutuksista. Taustatiedoksi kysyttiin lisäksi vastaajan perustiedot (ikä, sukupuoli, asuinpaikan sijainti suhteessa hankealueeseen) ja suhtautumista eri energiamuotoihin. Hankkeen muiden vaikutusarviointien lopulliset tulokset eivät olleet vielä käytettävissä asukaskyselyn lomaketta tehtäessä, mutta hankkeesta kerrottiin kyselyn liitteenä olleessa hanke-esitteessä toteutusajankohtana käytettävissä olleiden tietojen pohjalta. Lisäksi lomakkeen kysymyksiä pyrittiin täydentämään muiden tuulivoimahankkeiden arviointien ja eri asiantuntijoiden tietämyksen pohjalta siten, että ne olisivat mahdollisimman täsmällisiä ja toisaalta havainnollisia vastaajalle. Näin pyrittiin mahdollistamaan vastaajille esim. vaikutusten häiritsevyyden arviointi myös ilman aiempaa kokemusta tuulivoimaloista. Kysely toteutettiin postitse. Postilähetyksessä vastaanottajat saivat saatekirjeen, jossa kerrottiin kyselyn tarkoituksesta ja käytännön asioista sekä yhteyshenkilöt yhteystietoineen (kyselyraportin liite 1) hanke-esitteen, jossa kuvattiin hanketta ja kerrottiin, mistä halutessaan saa lisätietoa (kyselyraportin liite 2) kyselylomakkeen (kyselyraportin liite 3) palautuskuoren, jonka postimaksu oli maksettu valmiiksi. Kyselyn jakelualue (taulukko 1 ja kuva 1) määritettiin vyöhykkeittäin. 8 km säteellä hankkeen keskipisteestä sekä kilometrin säteellä suunnitelluista voimajohtovaihtoehdoista kysely pyrittiin jakamaan joka talouteen. Osoiteluovutuskielto estää osoitetietojen luovuttamisen myös kyselytarkoitukseen, joten 100 % kattavuutta osoitepoiminnalla Väestörekisterikeskuksen tietojärjestelmästä ei saada. Edellä kuvatun lähialuejakelun ulkopuolelle noin 8-20 km säteelle hankealueesta (alue, jolle tuulivoimalat voivat näkyä) kyselylomake postitettiin satunnaisotannalla valittuihin talouksiin siten, että kyselyn kokonaisjakeluksi muodostui 1000 lomaketta. Talouksista valittiin osoitepoiminnassa satunnaisesti yksi vuotias henkilö, jolle kysely postitettiin Taulukko 1. Kyselyn jakelu. talouksien kokonaismäärä poiminta/jakelu 0-8 km hankealueesta voimajohtoalue 8-20 km hankealueesta Yhteensä

7 2 Kuva 1. Kyselyn jakelualue kartalla. Osoitepoiminnan ja palautuneiden vastausten optisen luennan (muuntaminen sähköiseen muotoon) toteutti Väestörekisterikeskuksen yhteistyötaho Itella Oyj ja lomakkeiden ja oheismateriaalin painatuksen ja postituksen suoritti JP Postitus Oy. Vastaajien nimet tai osoitetiedot eivät missään vaiheessa tulleet EPV Tuulivoima Oy:n eivätkä Ramboll Finland Oy:n tietoon. Osoitetietoja käytettiin ainoastaan kyselyn ja muistutuskirjeen postittamiseen. Kyselyn suunnittelu ja aineistojen laadinta, palautuneiden vastausten tilastolliset ajot ja analyysi on tehty Rambollissa. Kyselyt postitettiin Viimeinen palautuspäivä kyselylle oli Kyselyn jo lähdettyä vastausaikaa päätettiin vielä jatkaa mm. postitukseen ja postin kulkuun kuluneesta ajasta johtuen. Asukkaille postitettiin muistutuskirje ja tieto vastausajan pidentämisestä. Uudeksi palautuspäiväksi määritettiin , jonka jälkeen palautuvia lomakkeita odotettiin vielä kolme arkipäivää. Viimeiset analyysiin mukaan otetut vastaukset palautuivat siis optista luentaa varten Itella Oyj:lle Kaikkiaan vastauksia saatiin määräaikaan mennessä 354, jolloin kyselyn vastausprosentiksi tuli noin 35. Rambollin toteuttamien aiempien tuulivoimahankkeiden asukaskyselyiden vastausprosentit ovat olleet keskimäärin samaa luokkaa.

8 3 2. VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 2.1 Sukupuoli- ja ikäjakaumat Kyselyn jakelu ulottui vaikutusalueisiin ja etäisyyksiin perustuvan jakelun vuoksi useamman kunnan alueelle. Talouksien määrä tiedetään jakelualueen perusteella, mutta ei talouksien asukkaiden ikä- ja sukupuolijakaumaa. Vertailutiedoksi on siksi otettu tiedot hankkeen kohdekunnan Laihian ikä- ja sukupuolijakaumasta (taulukko 2, lähde: Tilastokeskus). Yleensä postikyselyissä painottuvat miesten osuus sekä vanhemmat ikäluokat, mikä näkyy tämänkin kyselyn vastaajissa (kuvat 2 ja 3). Taulukko 2. Laihian ikä- ja sukupuolijakauma. Lähde: Tilastokeskus. (Suomen virallinen tilasto (SVT): Väestörakenne [verkkojulkaisu]. ISSN= Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: ]. Saantitapa: Kuva 2. Vastaajien sukupuolijakauma. Kuva 3. Vastaajat ikäryhmittäin.

9 4 2.2 Asuminen Kyselyyn vastanneita pyydettiin liitekartan perusteella kertomaan, millä karttaan merkityllä sektorilla heidän vakituinen ja/tai vapaa-ajan asuntonsa sijaitsee. Lisäksi kysyttiin, kauanko vastaaja on asunut tai lomaillut Laihialla tai lähiseudulla. Vastaajia pyydettiin arvioimaan myös hankeesitteen tietojen pohjalta, näkyykö joku suunnitelluista tuulivoimaloista heidän vakituiselle tai vapaa-ajan asunnolleen. Vastaajia luonnollisesti tavoitettiin eniten tiheämmin asutuilta alueilta, kuten sektori A (voimalinjan linjauksen ympäristö hankealueelta kohti Laihian kuntakeskusta), sektori C (Jurvan kirkonkylä ja Koskimäen kylä), sektori D (pienempiä asutuskeskittymiä) ja alue F eli Laihian kuntakeskus. Vastaajista alle 8 km päässä hankealueelta kertoi asuvansa joko vakituisesti tai vapaa-ajan asukkaana 90 vastaajaa. Tilastollisia tarkasteluja varten lähiasukkaiksi on määritelty noin 8 km säteellä hankealueen keskipisteestä asuvat vastaajat (joko vakituinen tai vapaa-ajan asunto alueella). Tämä noudattaa kyselyn lähialuejakelun määritelmää. Moni vastaajista on asunut Laihialla tai lähiseudulla jo kauan, monet yli 50 vuottakin. Vastaajista yli puolet arvioi, että tuulimyllyt eivät tule näkymään heidän vapaa-ajan tai vakituiselle asunnolleen. 17 % vakituisista ja 13 % vapaa-ajan asukkaista arvioi tuulivoimaloiden näkyvän asunnolleen. (Kuvat 4, 5 ja 6.) Kuva 4. Vastaajien määrät eri sektoreilta. Kuva 5. Vastaajien asuinajat Laihialla tai lähiseudulla.

10 5 Kuva 6. Vastaajien arvio tuulivoimaloiden näkymisestä vakituiselle tai vapaa-ajan asunnolleen. 2.3 Aiemmat kokemukset tuulivoimapuistoista Vastaajien aiempia kokemuksia tuulivoimapuistoista kysyttiin taustatiedoksi (kuva 7). Vastanneista 24 % ei ollut nähnyt ainakaan kookasta, toimivaa tuulivoimalaa. Etäältä, yli 500 m päästä, tuulivoimalan oli nähnyt 27 % vastanneista, lähempää puolet vastanneista. Suurimmalla osalla vastaajista voidaan olettaa olevan jonkinlainen käsitys siitä, miltä toimiva tuulivoimala näyttää ja kuulostaa. Kuva 7. Vastaajien aiempi kokemus tuulivoimaloista.

11 6 2.4 Näkemys sähköntuotannosta Vastaajilta kysyttiin arviota siitä, millä tavoin sähköntuotantoa tulisi Suomessa muuttaa (kuva 8). Eniten kannatusta saivat uudet tuulivoimalaitokset, toiseksi eniten uudet polttolaitokset (jäte- tai monipolttoaine). Muista vaihtoehdoista erottuivat kannatuksessa myös vesivoima sekä biopolttoainelaitokset. Fossiilisiin polttoaineisiin perustuvat vaihtoehdot saivat vain vähän kannatusta. Vapaamuotoisissa kommenteissa nostettiin lisäksi esiin aurinkovoiman lisääminen sekä muiden uusien tai olemassa olevien energiantuotantotapojen kehittäminen edelleen. Kuva 8. Vastaajien näkemykset sähköntuotannosta Suomessa.

12 7 3. HANKEALUEEN NYKYTILA 3.1 Suhde hankealueeseen ja lähikohteisiin Hankealueella tai sen lähiympäristössä on monia vastaajille sekä paikallisesti että seudullisesti merkityksellisiä kohteita, joista tärkeimmiksi vastaajat nostivat Kivi- ja Levalammen tekojärven sekä Kurjenkierroksen. Useille, noin puolelle, lähiasukkaista hankealue kokonaisuudessaan on merkityksellinen. Kaijan Kryytimaa on vastaajille vieraampi. (Kuvat 9, 10 ja11.) Kuva 9. Vastaajan suhde hankealueeseen ja lähialueisiin.

13 8 Kuva 10. Lähiasukkaiden suhde hankealueeseen ja lähialueisiin. Kuva 11. Kauempana asuvien suhde hankealueeseen ja lähialueisiin.

14 9 3.2 Hankealueen ja lähiympäristön käyttö Hankealueen teiden käyttö korostuu vastauksissa sekä lähellä että kauempana asuvilla. Lähiasukkailla retkeily ja ulkoilu hankealueella ovat jokseenkin aktiivista, samoin luonnon tarkkailu ja muu luonnosta nauttiminen. Lähiasukkailla on hankealueella tai lähistöllä myös jonkin verran maa- ja metsätalouskäyttöä. Muu toiminta hankealueella on satunnaisempaa, mutta myös suunnistusta, hiihtoa, marjastusta, sienestystä ja metsästystä alueella tapahtuu. Metsästys, marjastus ja sienestys ovat muutaman kerran vuodessa tapahtuvia toimintoja, jolloin ne eivät korostu keskimääräisissä tarkasteluissa, vaikka alue olisikin niiden kannalta merkityksellinen. (Kuvat 12, 13 ja 14.) Kuva12. Kaikkien vastaajien toiminta hankealueella tai sen välittömässä läheisyydessä.

15 10 Kuva 13. Lähiasukkaiden toiminta hankealueella tai sen välittömässä läheisyydessä. Kuva14. Kauempana asuvien toiminta hankealueella tai sen välittömässä läheisyydessä.

16 Eri tekijöiden tärkeys ja nykytila asuin- ja elinympäristössä Asuinviihtyvyyteen liittyvät tekijät Vastaajat pitävät nykyisessä asuinympäristössään tärkeänä mm. yleistä asumisviihtyvyyttä, rauhallisuutta, luonnonläheisyyttä, kiinteistöjen arvoa ja maisemaa (kuva 15). Ainoastaan matkailu ja turismi nähtiin selvästi vähemmän tärkeinä tekijöitä oman lähiympäristön kannalta. Tärkeimpien asioiden nykytilaan oltiin pääosin hyvin tyytyväisiä. Tärkeänä pidettyjen asioiden osalta ei ole havaittavissa tilastollisesti merkitseviä eroja lähiasukkaiden ja kauempana asuvien kesken. Tilastollisesti merkitsevä ero sen sijaan on lähiasukkaiden ja kauempana asuvien tyytyväisyydessä nykytilaan rauhallisuuden, luonnonläheisyyden ja maiseman osalta (kuvat 16, 17 ja 18). Lähiasukkaat ovat näiden nykytilaan tyytyväisempiä kuin kauempana asuvat. Kuva 15. Kaikkien vastaajien kokonaisnäkemys eri tekijöiden tärkeydestä lähiympäristössään.

17 12 Kuva 16. Kaikkien vastaajien näkemys eri tekijöiden nykytilasta lähiympäristössään. Kuva 17. Lähiasukkaiden näkemys eri tekijöiden tärkeydestä ja nykytilasta lähiympäristössään.

18 13 Kuva 18. Kauempana asuvien näkemys eri tekijöiden tärkeydestä ja nykytilasta lähiympäristössään Kuntatalouteen liittyvät tekijät Alueen työllisyyttä, kunnan taloutta sekä alueen elinkeinoelämää pidettiin kaikki tärkeinä (kuva 19). Esim. työllisyyskysymykseen otettiin kantaa joissakin vapaamuotoisissa kommenteissakin ja hankkeen toivottiin toteutuessaan työllistävän nimenomaan lähialueilla. Kuva 19. Seutu- ja kuntatalouteen liittyvien asioiden tärkeys vastaajille.

19 14 4. HANKKEEN VAIKUTUKSET 4.1 Tuulivoimapuiston vaikutukset Vastaajien arvioita tuulivoimapuiston toteuttamisen vaikutuksista on arvioitu kaikkien vastausten perusteella (kuva 20) sekä erikseen lähiasukkaiden (kuva 21) ja kauempana asuvien (kuva 22) näkökulmasta. Yhteistä kaikille vastaajille on, että huoli linnustovaikutuksista korostuu riippumatta asuinpaikan sijainnista. Toinen huolenaihe on hankkeen toteuttamisen vaikutus ulkoilu- ja virkistysreitteihin. Vastausten jakaumia tarkasteltaessa on merkittävää, että suurin osa vastauksista näkökulmasta riippumatta sijoittuu luokkaan "ei vaikutusta". Lähiasukkailla huoli linnustovaikutuksista korostuu erityisen paljon. Myös rakentamisen aikaiset vaikutukset arvellaan kielteisemmiksi kuin kauempana asuvilla. Tulokset kuvastavat sitä, että tuulivoimahankkeen hyödyt kohdentuvat seudullisesti ja laajemmallekin, mutta mahdolliset haitat kohdistuvat lähialueelle. Näkemyksissä hankkeen vaikutuksista on jokaista mainittua vaikutusnäkökulmaa tarkasteltaessa tilastollisesti merkitseviä ja erittäin merkitseviä eroja sen mukaan, kuuluuko vastaaja lähiasukkaisiin vai asuu kauempana hankealueesta. Kuva 20. Hankkeen toteuttamisen vaikutukset kaikkien vastaajien mielestä keskimäärin.

20 15 Kuva 21. Lähiasukkaiden (alle 8 km hankealueen keskipisteestä) näkemys hankkeen toteuttamisen vaikutuksista. Kuva 22. Kauempana asuvien (yli 8 km hankealueen keskipisteestä) näkemys hankkeen toteuttamisen vaikutuksista.

21 Sähkönsiirron 110 kv ilmajohdon vaikutukset Vastaajilta pyydettiin hanke-esitteen tietojen pohjalta arviota myös sähkönsiirron 110 kv ilmajohdon vaikutuksista asuin- ja elinympäristölleen. Suurin osa vastanneista on sitä mieltä, että ilmajohto ei aiheuta haittoja heidän asuin- ja elinympäristölleen (kuva 23). Mahdollisista haitoista merkittävimmiksi arvioitiin vaikutukset maisemaan, linnustoon sekä maa- ja metsätalouteen. Voimalinja sijaitsisi kyselykartan sektorilla A eli hankealueelta kohti Laihian keskustaajamaa. Voimajohtokysymystä on tarkasteltu siksi erikseen myös sektorilla A asuvien näkökulmasta suhteessa muiden sektorien asukkaisiin. Sektorijako tehtiin vastaajan vakituisen asunnon sijainnin mukaan. Koska kaikki vastaajat eivät ole ilmoittaneet, millä alueella he asuvat ja koska jako tehtiin vakituisen asunnon mukaan, kaikki vastaajat eivät ole tarkastelussa mukana. Tarkastelusta nähdään kuitenkin selvästi, että alueella A asuvat vastaajat näkevät voimajohdon haitallisempana kuin muut vastaajat (kuva 24). Mm. vaikutukset maisemaan ja maa- ja metsätaloudelle nähdään erityisen suurina. Muualla kuin alueella A asuvat vastaajat ovat eniten huolissaan ilmajohdon haitoista linnustolle. Alueella A asuvat ovat muita useammin huolissaan vaikutuksista asuinviihtyvyyteen, kiinteistöjen arvoon ja terveyteen. Ilmajohdon reittivaihtoehdot ovat vastaajien mielestä melko tasavertaiset. Riippumatta vastaajan asuinalueesta tai etäisyydestä hankealueeseen, vaihtoehto 1 nähdään vaikutuksiltaan hiukan kielteisempänä. Kielteisimmin voimajohtoon suhtautuvat alueella A asuvat vastaajat, vaikka heistäkin suurin osa on sitä mieltä, ettei voimajohdosta aiheudu vaikutusta. (Kuvat 25, 26 ja 27.) Kuva 23. Sähkönsiirron ilmajohdon vaikutukset kaikkien vastaajien mielestä keskimäärin.

22 17 Kuva 24. Sähkönsiirron ilmajohdon vaikutukset asuin- ja elinympäristölle sektorin A asukkaiden näkökulmasta verrattuna muilla alueilla asuviin. Kuva 25. Näkemykset ilmajohdon linjausvaihtoehtojen vaikutusten suunnasta (myönteinen/kielteinen) ja eroista lähiasukkaiden ja kauempana asuvien näkökulmasta.

23 18 Kuvat 26 ja 27. Näkemykset ilmajohdon linjausvaihtoehdoista VE1 ja VE 2 sektorin A asukkaiden näkökulmasta verrattuna muihin vastaajiin. 4.3 Huoltoteiden vaikutukset Vastaajat arvioivat huoltoteiden vaikutukset keskimäärin melko vähäisiksi. Mahdollisten haittojen uskottiin kohdistuvan ensisijaisesti maisemaan, virkistyskäyttöön, linnustoon sekä maa- ja metsätalouteen (kuva 28). Lähiasukkaat ovat huolissaan myös vaikutuksista asumisviihtyvyydelle.

24 19 Kuva 28. Vastaajien arvio huoltoteiden vaikutuksista. 4.4 Ääneen ja näkymään liittyvien muutosten siedettävyys Vastaajia pyydettiin arvioimaan tuulivoimaloiden näkymisen ja kuulumisen siedettävyyttä ja vaikutusta omassa elämässään. Suurin osa vastanneista koki, etteivät tuulivoimaloiden näkyminen, varjostusefekti, ääni tai varoitusvalot vaikuta heidän elämäänsä (kuva 29). Lähiasukkaat arvioivat muita useammin vaikutukset melko tai täysin sietämättömäksi, erityisesti tuulivoimaloiden ääneen suhtauduttiin varauksella. Toisaalta äänikysymys jakoi voimakkaimmin lähiasukkaiden mielipiteitä, eli moni piti tuulivoimaloiden ääntä siedettävänä. Lähiasukkaiden ja kauempana asuvien näkemyksissä on tilastollisesti erittäin merkitsevä ero jokaisessa aihekokonaisuuden kysymyksessä. (Kuvat 30 ja 31.) Kuva 29. Kaikkien vastaajien näkemys maisemaan ja ääneen liittyvien vaikutusten siedettävyydestä.

25 20 Kuva 30. Lähiasukkaiden näkemys maisemaan ja ääneen liittyvien vaikutusten siedettävyydestä. Kuva 31. Kauempana näkemys maisemaan ja ääneen liittyvien vaikutusten siedettävyydestä.

26 21 5. KOKONAISNÄKEMYS HANKKEESTA Kaiken kaikkiaan vastaajat suhtautuivat tuulivoimaan ja toteuttamisvaihtoehtoihin hyvin myönteisesti (kuva 32). Suurin osa kauempana asuvista vastaajista nimesi myönteisimmäksi vaihtoehdoksi vaihtoehdon 1 eli laajemman toteuttamisvaihtoehdon. Lähiasukkailla suppeampi vaihtoehto 2 sai hieman enemmän kannatusta kuin vaihtoehto 1. Noin 12 % kaikista vastaajista (23% lähiasukkaista, 9 % kauempana asuvista) piti parhaana vaihtoehtona hankkeen toteuttamatta jättämistä. Asuinpaikasta riippumatta suurin osa vastaajista piti hankkeen myönteisiä vaikutuksia suurempina kuin haitallisia (kuva 33). Vaikka lähiasukkaiden ja kauempana asuvien arviot vaihtoehdosta ja hankkeesta kokonaisuutena ovat samansuuntaisia, erot ovat kuitenkin tilastollisesti erittäin merkitseviä. Lähiasukkaat näkevät hankkeella enemmän haittoja kuin kauempana asuvat. Kuva 32. Vastaajien arviot myönteisimmästä arvioitavasta vaihtoehdosta. Kuva 33. Vastaajien kokonaisnäkemys tuulivoimahankkeesta.

27 22 6. TIEDOTUS Vapaamuotoisessa palautteessa vastaajat kommentoivat usein kyselyn mukana lähetetyn hankeesitteen karttojen laatua huonoksi. Kysely oli monelle myös ensimmäinen tieto hankkeesta. Etenkin lähiasukkaat ovat kokeneet tiedottamisen liian vähäiseksi sekä vaikeaselkoiseksi. Kauempana asuvat ovat tyytyväisempiä, vaikka myös he osaltaan kritisoivat tiedottamisen vähäisyyttä. Ero on tilastollisesti merkitsevä. (Kuva 34) Kuva 34. Lähiasukkaiden ja kauempana asuvien näkemys hankkeen tiedotuksen riittävyydestä ja ymmärrettävyydestä.

28 23 7. VAPAAMUOTOISET VASTAUKSET Vapaamuotoisia kommentteja antoi 128 vastaajaa. Kaikkiaan kommenteista oli eroteltavissa 153 mainintaa (yksi vastaaja on voinut kommentoida useampaa asiaa). Maininnat on tilastollista tarkastelua varten luokiteltu muutamiin eri luokkiin. Eniten kommenteissa ilmaistiin tukea hankkeelle. Toiseksi eniten palautetta annettiin kyselyn mukana toimitetun kartta-aineiston huonosta laadusta. Vapaamuotoiset kommentit täydentävät muuhun kyselyaineistoon perustuvaa analyysiä ja vaikutusarviointia. Kaikki kommentit on kirjattu ylös ja luokiteltu, mutta oheen on poimittu niistä vain osa. Esimerkeiksi on nostettu kommentteja, jotka kuvastavat oheiseen aihepiiriin annettuja muitakin kommentteja eivätkä toisaalta sisällä sellaista tietoa, josta voisi tunnistaa vastaajan. Esimerkiksi otetuissa kommenteissa on pyritty tuomaan tasapuolisesti esiin sekä kielteisiä että myönteisiä kommentteja. Kuva 35. Vapaamuotoisten kommenttien jakautuminen aihealueittain. Kannatan hanketta (27 kommenttia) Ei muuta kun propellit pyörimään! Byrokratiaesteet pois tuulivoimanrakentamisen nopeuttamiseksi. Kurikasta tuulivoimakäytön malliesimerkki ja vetonaula. Ideointia asian ympärille! Hyvä kun rakennetaan lisää tuulivoimaloita! Kartat huonot (14 kommenttia) Kartat aivan liian pienet ja epäselvät. Nyt kartta oli liian suuripiirteinen ja täytyi itse aktiivisesti selvittää voimajohdon kulkureitti. Palvelu oli nopeaa ja ystävällistä, kun tiedustelin tarkempaa karttaa voimalinjasta. Vaikutukset luontoon, linnustoon, eläimiin (12 kommenttia) Suurin huolenaihe on alueen luonnon tuhoutuminen ja eläimistön kärsiminen. Lisäksi alue on suosittua suunnistus- ja virkistysaluetta, jolla varmasti on merkitystä monelle.

29 24 Hankkeen vaikutus alueen eläimistöön selvitettävä tarkasti, koska alue on tunnetusti eläinrikasta. Vastustan hanketta (11 kommenttia) Toivon, että hanketta ei toteuteta missään muodossa. Hanke on täysin tuomittava ja lähentelee ympäristö (luonnonsuojelu) rikosta! Muitakin tarpeita kunnalla olisi! Tiedotus (11 kommenttia) Tietoa suunnitelmasta annettu liian vähän. Olisi hyvä jos lähellä olevien metsän- ja maanomistajien luona käytäisiin henkilökohtaisesti selvittämässä asioita. Jatkakaa avointa tiedotuslinjaa, kysykää ja ottakaa huomioon asukkaiden mielipiteet niin hyvä tulee! Kyselyä koskevat kommentit (7 kommenttia) Aivan turhanpäiväinen kysely. Kyselyn toteuttamisaikataulu: pidempi vastausaika olisi säästänyt "karhukirjeiden" postikuluissa. Hyvä kysely, vaikka se ei kosketa läheisesti. Sijainti (7 kommenttia) Myllyt pienemmälle alueelle. Rakentakaa tuulivoimalat rantaan tai sen läheisyyteen!!! Paras paikka tuulivoimalalle. Vaikutus virkistyskäyttöön (7 kommenttia) Koska alue on vilkkaassa retkeily-, marjastus- ja metsästyskäytössä tulee nämä sallia alueella edelleen. Suunnitellun tuulivoimapuiston sijoituspaikka on täysin väärä. Alueella on merkittävä virkistysarvo, joka hankkeella tuhotaan. Rajoittaa todella paljon asuinympäristöstä nauttimisesta ja luonnossa liikkumista. Talvella isoja jääpuikkoja/lohkareita lentää lavoista, ei voi kuvitellakkaan että talvella uskaltais enää lähteä luontoon. Kryytimaan ja Rajavuoren kämpän välinen alue tulisi jättää koskemattomaksi! Fossiilisista energialähteistä ja/tai ydinvoimasta luovuttava (6 kommenttia) Ydinvoimaa tulisi välttää, lisäämällä uusiutuvien energiavarojen käyttöä. Fossilisista polttoaineista pakko luopua! (rajallinen määrä joka vähenee.) Vaikutukset liikenteeseen ja tiestöön (5 kommenttia) Kannan huolta Kaijunmaan yksityistielle tulevasta lisääntyvästä liikenteestä ja sen myötä kasvavista hoitokustannuksista, jotka me asukkaat maksamme. Liikennehaittojen määrä riippuu ihan siitä mitä reittiä käytetään. Laihia-Jurva välinen tieosuus on jo huono, mikä tulee huononemaan liikennöinnin myötä!!! Muut kommentit (vähemmän kuin 5 kommenttia/aihealue) Työllisyyden kannalta hyvä (3 kommenttia) Kompensaatiota lähiasukkaille (3 kommenttia) Maakaapeli ilmajohdon sijaan (4 kommenttia) En osaa sanoa (3 kommenttia) Muu kommentti (33 kommenttia, yksittäiset aiheet, kommentit, huomautukset)

30 Hyvä vastaanottaja EPV Tuulivoima Oy suunnittelee Laihian Rajavuoren alueelle tuulivoimapuistoa. Hankkeesta on käynnissä ympäristövaikutusten arviointi, johon liittyen toteutetaan oheinen asukaskysely. Vaikutusten arvioinnista sekä kyselyn toteutuksesta vastaa Ramboll Finland Oy EPV Tuulivoima Oy:n toimeksiannosta. Hankkeesta on tietoa oheisessa esitteessä. Lisätietoja hankkeesta löytyy myös internetistä osoitteesta Osana YVA-menettelyä arvioidaan myös hankkeen mahdollisia vaikutuksia ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen. Asukkaat ovat asuin- ja elinympäristönsä parhaita asiantuntijoita, ja oheisella kyselylomakkeella haluammekin selvittää Teidän näkemyksiänne vaikutuksista. Tämän kirjeen kääntöpuolella on kartta hankealueesta, sitä tarvitset myös lomakkeen kysymyksiin 3 ja 4 (kiinteistösi sijainti) vastataksesi. Kyselyn tuloksia hyödynnetään ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arvioinnissa lähtötietona ja EPV Tuulivoima Oy julkaisee niitä mm. hankkeen internetsivuilla. Vastaukset käsitellään Ramboll Finland Oy:ssä luottamuksellisesti ja nimettöminä eikä tulosten raportoinnista pysty tunnistamaan yksittäistä vastaajaa. Kysely on lähetetty lähes kaikkiin talouksiin noin 8 km säteellä hankealueen keskipisteestä, noin kilometrin säteellä suunnitellusta voimajohtolinjauksesta sekä pienellä satunnaisotannalla noin 20 km säteellä oleville alueille. Kaikkiaan kyselyitä on postitettu noin tuhanteen talouteen. Mm. suoramarkkinointikielto on voinut estää jonkin yksittäisen talouden osoitteen luovuttamisen kyselyn toteuttajalle. Pyydämme postittamaan vastauksenne viimeistään perjantaina oheisessa palautuskuoressa, jonka postimaksu on maksettu puolestanne. Myöhemmin postitettuja vastauksia emme valitettavasti pysty ottamaan huomioon. Kiitos osallistumisestanne! Lisätietoja antavat Vaula Väänänen Joonas Hokkanen EPV Tuulivoima Oy Ramboll Finland Oy puh puh vaula.vaananen@epv.fi joonas.hokkanen@ramboll.fi Osoitelähde: Väestötietojärjestelmä, Väestörekisterikeskus, PL 70, HELSINKI

31 Laihian Rajavuoren tuulivoimapuisto Kuvasovite hankevaihtoehdosta VE1 toteutettuna 140 metriä korkeilla torneilla. Kuvasovite on laadittu Kivi- ja Levalammen rannalta (Maalarinmaalta) otettuun valokuvaan. HANKE JA SEN PERUSTELUT Valtioneuvoston hyväksymän Suomen ilmasto- ja energiastrategian mukaan Suomeen tulisi rakentaa seuraavan noin kymmenen vuoden jaksolla noin MW tuulivoimakapasiteettia. Nykyisellä tuulivoimatekniikalla toteutettuna tämä tarkoittaa käytännössä, että Suomeen tulee rakentaa noin 700 tuulivoimalaitosta lisää. Rakentamistavoite on mahdollista saavuttaa rakentamalla sekä merituulivoimapuistoja että maalle sijoitettavia tuulivoimapuistoja. EPV Tuulivoima Oy suunnittelee tuulivoimapuiston rakentamista Laihian Rajavuoren alueelle. Suunnitelmissa on enintään 25 tuulivoimalaitoksen MW:n tuulivoimapuisto Laihian Rajavuoren alueelle. Rakennettavia tuulivoimaloita palvelemaan tarvitaan lisäksi huoltotieverkosto sekä sähkönsiirtoyhteydet. Hankkeen suunnittelun yhteydessä tehdään ympäristövaikutusten arviointia koskevan lain mukainen ympäristövaikutusten arviointi (YVA). Menettelyn aikana vertaillaan vaihtoehtoisia toteutustapoja. Yhtenä vaihtoehtoja vertailussa on myös hankkeen toteuttamatta jättäminen. Hankevaihtoehdon VE1 mukainen alustava sijoituspaikkasuunnitelma. Kartalla on esitetty 21 suunniteltua voimalanpaikkaa sekä alustavat huoltotiesuunnitelmat. Voimaloiden lukumäärä voi suunnittelun edetessä lisääntyä siten että tuulivoimaloiden yhteismäärä on maksimissaan 25 kappaletta.

32 VAIKUTUSTEN ARVIOINTI Ympäristövaikutusten arvioinnissa selvitetään hankkeen mahdolliset vaikutukset ympäristöön. Etukäteen tässä hankkeessa keskeisiksi arvioitaviksi rakentamisen ja toiminnan aikaisiksi vaikutuksiksi on arvioitu: Vaikutukset maisemaan Vaikutukset luontoon - Vaikutukset linnustoon - Vaikutukset luonnonsuojelualueisiin Sosiaaliset vaikutukset - Vaikutukset virkistyskäyttöön Hankkeen vaikutukset ovat osittain pysyviä, osittain väliaikaisia ja osittain vain rakentamisen aikaisia. Rakentamisen aikaiset vaikutukset kohdistuvat erityisesti virkistyskäyttöön ja liikenteeseen. Pysyviä vaikutuksia aiheutuu mm. maisemalle ja linnustolle. Suunnitelmista hankkeen vaikutusten arvioimiseksi on kerrottu tarkemmin YVAohjelmassa, linkki lisätietoihin on esitteen lopussa. Myöhemmin julkaistavassa YVA-selostuksessa esitellään laadittujen selvitysten tuloksia ja arvioidaan hankkeesta aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Rakennustöiden aikana liikennemäärät kasvavat merkittävästi alueen tiestöllä ja liikenteessä on myös suuri määrä muuta liikennettä hidastavia erikoiskuljetuksia. Esimerkiksi yhden tuulivoimalan teräsbetoniperustuksen rakentamisessa tarvittava betonimäärä merkitsee yli sata käyntikertaa tavalliselta betonisäiliöautolta. Perustusten rakentamiseen liittyvän liikenteen lisäksi myös huoltoteiden rakentamiseen ja olemassa olevien teiden kantamisen parantamiseen liittyvä liikenne kasvattaa merkittävästi alueen nykyistä liikennettä. Vaikutuksia virkistyskäyttöön voi aiheutua mm. rakennusaikaisesta liikenteestä. Rakentaminen kestää vähintään vuoden. Toiminnan aikaisia vaikutuksia virkistyskäyttöön voi aiheutua mm. maiseman muutoksesta. Tuulivoimalat voidaan henkilöstä riippuen kokea joko alueen vetovoimatekijänä tai vetovoimaisuutta vähentävänä tekijänä. Pysyviä vaikutuksia linnustoon voi aiheutua elinympäristömuutoksista ja törmäysriskistä. Törmäysriski vaihtelee lajikohtaisesti ja siihen vaikuttavat myös sääolosuhteet. Voimajohdon yhteystarve hankealueelta Laihian sähköasemalle. HANKKEEN VAIHTOEHDOT Hankkeeseen kuuluu enintään 25 kappaletta yksikköteholtaan 2-5 MW:n tuulivoimalaitoksia, joiden tornin korkeus on metriä ja lavan pituus metriä. Vaikutusten arvioinnissa arvioitavat vaihtoehdot ovat: Vaihtoehto 0 (VE 0) Vaihtoehdossa 0 (VE0) Laihian Rajavuorelle suunniteltua tuulivoimapuistoa ja sen liityntävoimajohtoa ei toteuteta. Vaihtoehto toimii arvioinnissa vertailuvaihtoehtona, jossa vastaava sähkömäärä tuotetaan jossain muualla tuulivoimalla tai muilla sähköntuotantomenetelmillä. Vaihtoehto 1 (VE1) Laihian Rajavuoren alueelle rakennetaan enintään 25 tuulivoimalan tuulivoimapuisto. Tuulivoimaloiden yksikköteho on 2 5 MW. Arvioitavat tuulivoimaloiden tornien korkeudet ovat 125, 140 ja 165 metriä. Kääntöpuolen kuvassa on esitetty 21 suunniteltua voimalanpaikkaa, voimaloiden lukumäärä voi suunnittelun edetessä lisääntyä siten että tuulivoimaloiden yhteismäärä on maksimissaan 25 kappaletta. Vaihtoehto 2 (VE2) Laihian Rajavuoren alueelle rakennetaan enintään 15 tuulivoimalan tuulivoimapuisto. Tuulivoimaloiden yksikköteho on 2 5 MW. Arvioitavat tuulivoimaloiden tornien korkeudet ovat 125, 140 ja 165 metriä. Hankkeen suunnittelut edetessä ja arviointien tulosten valmistuttua on mahdollista että hankevaihtoehtojen VE1 ja VE2 pohjalta muodostetaan uusi hankevaihtoehto. Sähkönsiirto tuulivoimalaitoksilta sähköasemalle tapahtuu maakaapelein. Maakaapelit pyritään pääosin sijoittamaan huoltotierakenteiden yhteyteen. Sähkönsiirto sähköasemilta valtakunnalliseen sähköverkkoon tapahtuu 110 kv voimalinjalla ilmajohtona. Tuulivoimapuisto on tarkoitus liittää Laihian sähköasemaan, jolle etäisyyttä on noin 15 kilometriä. Voimajohtoreitin eteläpäässä reitille on kaksi vaihtoehtoa. Voimajohtoreitti VE1 kiertää Lounaalan kylän länsipuolelta ja VE2 sijoittuu Lounaalan itäpuolelle. Molemmat voimajohtoreittivaihtoehdot päättyvät Laihian sähköasemalle, voimajohtoreitin pohjoisosassa vaihtoehdot eivät eroa toisistaan. YHTEYSTIEDOT Hankkeesta vastaava: EPV Tuulivoima Oy Postiosoite: Frilundintie 7, Vaasa Yhteyshenkilö: Vaula Väänänen puh etunimi.sukunimi@epvtuulivoima.fi Yhteysviranomainen: Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, lii kenne- ja ympäristökeskus (jäljempänä ELY-keskus) Postiosoite: PL 262, VAASA Yhteyshenkilö: Martta Ylilauri, puh etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi YVA-konsultti: Postiosoite: Yhteyshenkilö: Ramboll Finland Oy Terveystie 2, Hollola Joonas Hokkanen, puh etunimi.sukunimi@ramboll.fi Lisätietoja hankkeesta löytyy EPV Tuulivoima Oy:n internetsivuilta:

33 A Laihian Rajavuoren tuulivoimapuisto, Asukaskysely Vastatkaa rastittamalla valitsemanne vastausvaihtoehdon edessä oleva ruutu tai kirjoittamalla viivalle. 1/4 A 1. Sukupuolenne 2. Ikäryhmänne 1 Nainen v v 2 Mies v 4 yli 65 vuotta 3. Millä lähetekirjeen kartan sektorilla vakituinen asuntonne sijaitsee? 1 A 3 C 5 E 2 B 4 D 6 F 7 kartan ulkopuolella 4. Millä lähetekirjeen kartan sektorilla mahdollinen vapaa-ajan asuntonne sijaitsee? 1 A 3 C 5 E 2 B 4 D 6 F 7 kartan ulkopuolella 5. Kuinka kaukana tuulivoimapuistoalueesta (kts. hanketiedotteen kartta) vakituinen asuntonne sijaitsee? 6. Jos Teillä on vapaa-ajanasunto Laihian seudulla, kuinka kaukana se sijaitsee tuulivoimapuistoalueesta? noin km noin km 7. Miten arvelette, näkyisikö joku suunnitelluista tuulivoimaloista vakituiselta asunnoltanne? 1 Kyllä 2 Ei 3 En osaa sanoa 8. Miten arvelette, näkyisikö joku suunnitelluista tuulivoimaloista vapaa-ajan asunnoltanne? 1 Kyllä 2 Ei 3 En osaa sanoa 9. Kuinka kauan olette asunut tai lomaillut Laihialla tai lähiseudulla? 1 Alle 5 vuotta vuotta vuotta vuotta 5 50 vuotta tai yli 10. Oletteko nähnyt noin 100 metriä korkean tai korkeamman tuulivoimalan (kts hankeesitteen kuva)? 1 En ole 2 Olen nähnyt toimivan tuulivoimalan etäältä (yli 500 m) 3 Olen nähnyt toimivan tuulivoimalan lähietäisyydeltä (alle 500 m) 4 Olen seissyt toimivan tuulivoimalan vieressä 11. Kuinka usein (keskimäärin) ja miten toimitte tuulivoimapuistoalueella (kts. tiedote) ja/tai sen välittömässä läheisyydessä? Päivittäin Viikoittain Kuukausittain Vuosittain Harvemmin En koskaan Retkeilen, vaellan tai ulkoilen alueella Hiihdän alueella Suunnistan alueella Marjastan tai sienestän Metsästän alueella Käytän Rajatupaa tai Erätupaa Metsänhoito, maanviljelys alueella Käytän alueen teitä Tarkkailen ja nautin luonnosta alueella, esim. linnut, maisema Jotain muuta, mitä? A A

34 B 12. Mikä seuraavista kuvaa parhaiten suhdettanne hankkeen lähialueeseen? En tunne aluetta eikä sillä ole minulle merkitystä. Tiedän alueen, mutta sillä ei ole minulle erityistä merkitystä. Alueella on minulle merkitystä, vaikka en tunne sitä tarkemmin enkä käytä sitä. 2/4 Alue on minulle henkilökohtaisesti tärkeä ja tuttu. Kaijan Kryytimaa Muu hankealue (kts. hanke-esite) Levaneva Kivi- ja Levalammen tekojärvi Kurjen kierros Arvioikaa seuraavien asioiden tärkeyttä ja nykytilaa omassa lähiympäristössänne tällä hetkellä? Asian tärkeys Asian nykytila B Tärkeä Melko tärkeä Vähän tärkeä Erittäin huono Melko huono Ei hyvä eikä huono Melko hyvä Erittäin hyvä Asumisviihtyisyys (vakituinen tai loma) Rauhallisuus Luonnonläheisyys Maisema Liikenne Ulkoilu, virkistysalueet Linnusto Matkailu, turismi Kiinteistön arvo Miten arvioitte Laihian Rajavuoren tuulivoimapuiston toteuttamisen vaikuttavan omaan elinympäristöönne? Asumisviihtyisyyteenne tuulivoimaloiden rakentamisen aikana Asumisviihtyisyyteenne tuulivoimaloiden toiminnan aikana Erittäin kielteisesti Melko kielteisesti Vaikutuksen suunta Ei vaikutusta Melko myönteisesti Erittäin myönteisesti Rauhallisuuteen Luonnonläheisyyteen Maisemaan Liikenneturvallisuuteen rakentamisen aikana Raskaan liikenteen määrään rakentamisen aikana Liikenteeseen käytön aikana Ulkoilu- ja virkistysreittien käyttöön Matkailuun, turismiin Linnustoon Kiinteistönne arvoon B B

35 C 3/4 15. Aiheuttaako Laihian Rajavuoren sähkönsiirron 110 kv ilmajohto mielestänne haitallisia vaikutuksia omalle asuin- ja elinympäristöllenne? Valitkaa 3 haitallisinta vaikutusta 1 Ei haittoja 6 Haittoja kiinteistöjen arvoon 2 Haittoja asumisviihtyvyydelle 7 Haittoja linnustolle 3 Haittoja virkistyskäyttöön 8 Haittoja maisemaan 4 Haittoja hankealueen asukkaiden yhteistoimintaan 9 Haittoja terveydelle 5 Haittoja maa- ja metsätaloudelle 10 Muita vaikutuksia? C 16. Miten arvioitte sähkönsiirron 110 kv ilmajohdon linjausvaihtoehtojen vaikutuksen asuin- ja elinympäristöllenne? Erittäin kielteisiä vaikutuksia Melko kielteisiä vaikutuksia Ei vaikutusta Melko myönteisiä vaikutuksia Erittäin myönteisiä vaikutuksia Sähkönsiirron 110 kv ilmajohto VE Sähkönsiirron 110 kv ilmajohto VE Aiheuttavatko hankkeen vaatimat huoltotiet (kts. hankekuvaus) mielestänne haitallisia vaikutuksia omalle asuin- ja elinympäristöllenne? Valitkaa 3 haitallisinta vaikutusta. 1 Ei haittoja 2 Haittoja asumisviihtyvyydelle 3 Haittoja virkistyskäyttöön 4 Haittoja hankealueen asukkaiden yhteistoimintaan 5 Haittoja maa- ja metsätaloudelle 10 Muita vaikutuksia? 6 Haittoja kiinteistöjen arvoon 7 Haittoja linnustolle 8 Haittoja maisemaan 9 Haittoja terveydelle 18. Miten arvioitte seuraavien hankkeeseen liittyvien asioiden vaikuttavan omaan elämäänne? Tuulivoimaloiden näkyminen horisontissa esim. Levaneva, Kurjen kierros (voimaloiden kokonaiskorkeus m, katso hanke-esite) Vilkkumis-/varjostusefekti (esiintyy kun aurinko paistaa tuulivoimalan takaa) Tuulivoimalan ääni (syntyy pääosin lapojen pyörimisestä) Varoitusvalot (ns. lentoestevalot, vrt korkeissa mastoissa olevat varoitusvalot) Täysin sietämätön Melko sietämätön Vaikutus Ei vaikutusta Melko siedettävä Täysin siedettävä Kuinka tärkeänä pidätte seuraavia asioita? Asian tärkeys Tärkeä Melko tärkeä Vähän tärkeä Kunnan talous Alueen imago Alueen työllisyys Alueen elinkeinoelämä C C

36 V V 4/4 20. Miten arvioitte EPV Tuulivoiman tiedotusta Laihian Rajavuoren tuulivoimapuistosta? Hankkeen suunnitelmasta ja selvityksistä on kerrottu riittävästi liian vähän ymmärrettävästi vaikeatajuisesti 21. Millainen näkemys Teille on muodostunut Laihian Rajavuoren tuulivoimapuistosta? Merkitkää rasti siihen kohtaan, joka parhaiten kuvaa kokonaisnäkemystänne. (Vain yksi rasti) 3 Laihian Rajavuoren tuulivoimapuisto on lähialueelle ja koko Suomelle tärkeä ja tarpeellinen. 2 Laihian Rajavuoren tuulivoimapuiston edut ovat selvästi suuremmat kuin siitä mahdollisesti aiheutuvat haitat. 1 Vaikka Laihian Rajavuoren tuulivoimapuistoon liittyy kielteisiäkin puolia, löydän siitä enemmän myönteistä kuin kielteistä. 0 Laihian Rajavuoren tuulivoimapuistossa on yhtä paljon myönteisiä ja kielteisiä puolia. En osaa ottaa kantaa asiaan. -1 Vaikka Laihian Rajavuoren tuulivoimapuistoon liittyy myönteisiäkin puolia, löydän siitä enemmän kielteistä kuin myönteistä. Myönteinen Kielteinen -2 Laihian Rajavuoren tuulivoimapuiston haitat ovat selvästi suuremmat kuin siitä mahdollisesti aiheutuvat edut. -3 Laihian Rajavuoren tuulivoimapuisto on lähialueelle ja koko Suomelle haitallinen ja tarpeeton. 22. Mikä on mielestänne myönteisin Laihian Rajavuoren tuulivoimahankkeen arvioitavista vaihtoehtoista? 1 VE 0 (hanketta ei toteuteta) 2 VE 1 (hanke toteutetaan, enintään 25 tuulivoimalaa) 3 VE 2 (hanke toteutetaan, enintään 15 tuulivoimalaa) 23. Millä tavoin sähköntuotantoa pitäisi mielestänne muuttaa Suomessa? 1 Rakentamalla uusia ydinvoimalaitoksia 2 Rakentamalla uusia kivihiilivoimalaitoksia 3 Rakentamalla uusia vesivoimaloita 4 Rakentamalla uusia tuulivoimalaitoksia 5 Rakentamalla uusia maakaasuvoimalaitoksia 6 Rakentamalla uusia biopolttoainevoimalaitoksia 7 Rakentamalla uusia polttolaitoksia (jäte tai monipolttoaine) 8 Rakentamalla uusia turvevoimalaitoksia 9 Rakentamalla uusia öljyvoimalaitoksia 10 Sähkön kulutus täytyy pitää nykyisellään, jolloin tuotantoa ei tarvitse lisätä 11 Sähkön kulutusta täytyy vähentää, jolloin tuotantoa ei tarvitse lisätä 12 Lisäämällä sähkön tuontia 13 Muuten, miten? 24. Mitä muuta haluatte kommentoida tähän hankkeeseen tai kyselyyn liittyen? KIITOS VASTAUKSESTANNE! V V

37 Hyvä vastaanottaja Saitte noin viikko sitten asukaskyselyn koskien EPV Tuulivoima Oy:n Laihian Rajavuoren tuulivoimapuistohanketta. Vaikutusten arvioinnista sekä kyselyn toteutuksesta vastaa Ramboll Finland Oy EPV Tuulivoima Oy:n toimeksiannosta. Hankkeesta on tietoa kyselyn mukana tulleessa esitteessä sekä internetissä osoitteessa Jos olet jo vastannut kyselyyn, kiitos ajastasi ja vastauksestasi. Kyselyn tulokset raportoidaan ympäristövaikutusten arviointiselostuksen yhteydessä. Tämän hetken arvion mukaan selostus on julkisesti nähtävillä alkuvuodesta Nähtävilläolosta tiedotetaan erikseen alueen lehdissä. Jos et ole vielä vastannut kyselyyn, toivottavasti ehdit vastata ja postittaa vastauksesi saamassasi palautuskuoressa. Jokainen vastaus on meille tärkeä, ja olemme jatkaneet kyselyn vastausaikaa saadaksemme vastauksia mahdollisimman kattavasti. Postitathan vastauksesi viimeistään PERJANTAINA Myöhemmin postitettuja vastauksia emme valitettavasti pysty ottamaan huomioon tulosten analyysissä. Kyselyn tuloksia hyödynnetään ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arvioinnissa lähtötietona ja EPV Tuulivoima Oy julkaisee niitä mm. hankkeen internetsivuilla. Vastaukset käsitellään Ramboll Finland Oy:ssä luottamuksellisesti ja nimettöminä eikä tulosten raportoinnista pysty tunnistamaan yksittäistä vastaajaa. Kysely on pyritty lähettämään kaikkiin talouksiin noin 8 km säteellä hankealueen keskipisteestä ja noin kilometrin säteellä suunnitellusta voimajohtolinjauksesta sekä pienellä satunnaisotannalla noin 20 km säteellä oleville alueille. Kaikkiaan kysely on postitettu noin tuhanteen talouteen. Mm. suoramarkkinointikielto on voinut estää jonkin yksittäisen talouden osoitteen luovuttamisen kyselyn toteuttajalle. Kiitos osallistumisestanne! Lisätietoja antavat Vaula Väänänen Joonas Hokkanen EPV Tuulivoima Oy Ramboll Finland Oy puh puh vaula.vaananen@epv.fi joonas.hokkanen@ramboll.fi Osoitelähde: Väestötietojärjestelmä, Väestörekisterikeskus, PL 70, HELSINKI

38 Liite 2 Linnustoselvitys

39 Päivämäärä EPV TUULIVOIMA OY LAIHIAN RAJAVUOREN TUULIVOIMAPUISTOALUEEN LINNUSTOSELVITYS

40 EPV TUULIVOIMA OY LAIHIAN RAJAVUOREN TUULIVOIMAPUISTOALUEEN LINNUSTOSELVITYS Päivämäärä 17/11/2011 Laatija Tarkastaja Kuvaus Kansikuva Asko Ijäs, Ville Yli-Teevahainen Kaisa Torri Laihian Rajavuoren tuulivoimapuistoalueen linnustoselvitys Palokärjen pesäkolo rajavuoren pohjoisosissa Viite Ramboll Finland Oy Ylistönmäentie Jyväskylä Puhelin Fax

41 LAIHIAN RAJAVUOREN TUULIVOIMAPUISTOALUEEN LINNUSTOSELVITYS SISÄLTÖ 1. JOHDANTO 1 2. PESIMÄLINNUSTO Kerätty aineisto ja menetelmät Selvitysalueen pesimälinnuston yleiskuvaus Uhanalaiset ja muut linnustonsuojelun kannalta huomionarvoiset lajit LINTUJEN KEVÄTMUUTTO RAJAVUOREN ALUEELLA Kerätty aineisto ja laskentamenetelmät Lintujen kevätmuutto Rajavuoren alueella LINTUJEN SYYSMUUTTO RAJAVUOREN ALUEELLA Kerätty aineisto ja laskentamenetelmät Lintujen syysmuutto Rajavuoren alueella YHTEENVETO KIRJALLISUUS 36 LIITTEET 1. Linjalaskennan laskentareitti sekä voimalakohtaisten kartoituslaskentojen laskentaruudut Rajavuoren selvitysalueella. 2. Hankealueella tehdyn linjalaskennan tulokset 3. Tuulivoimaloiden sijoitusalueilla tehtyjen kartoituslaskentojen tulokset 4. Orvoonnevan kartoituslaskennan tulokset 5. Lista Rajavuoren selvitysalueella pesivistä lajeista 6. Havaitut sekä epävarmat metson soidinpaikat Rajavuoren selvitysalueella (LUOTTAMUKSELLINEN, toimitetaan ainoastaan viranomaiskäyttöön 7. Petolintureviirit Rajavuoren selvitysalueella kesällä 2011 (LUOTTA- MUKSELLINEN, toimitetaan ainoastaan viranomaiskäyttöön)

42 1. JOHDANTO EPV Tuulivoima Oy käynnisti keväällä 2011 ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaisen arviointimenettelyn (YVA-menettely) maatuulivoimapuiston rakentamiseksi Laihian Rajavuoren alueelle. Suunniteltu tuulivoimapuistoalue (kutsutaan tässä selvityksessä nimellä selvitysalue) sijoittuu Laihian kunnan eteläosiin pääosin Jurvantien (seututie 687) ja Kaunisharjuntien väliselle alueelle. Kokonaisuudessaan suunnitellun tuulivoima-alueen pinta-ala on noin hehtaaria, jolle on suunniteltu enimmillään 25 yksikköteholtaan 2 5 MW suuruista tuulivoimalaitosta (EPV Tuulivoima Oy 2011). Rajavuoren selvitysalue sijoittuu pääosin Rajavuoren ja Ylimaan metsävaltaisille kivennäismaaalueille sekä niitä ympäröiville suoalueille. Selvitysalueen metsiä luonnehtivat nykyisin pääasiassa käsitellyt, mäntyvaltaiset kangasmetsät. Erityisesti Rajavuoren alueella on kuitenkin viime vuosikymmenien aikana suoritettu laajoja metsätaloustoimia, minkä vuoksi alueen maisemakuvaa leimaavat monin paikoin keski-iältään melko nuoret kasvatusmetsiköt ja avohakkuualat. Alueella on kuitenkin paikoitellen (mm. Penssoninluhdalla, Frouvankurkulla, Porraskorvenrämäkän laidealueilla sekä Kaijan Kryytimaan) jäljellä myös varttuneempien kuusimetsien alueita. Selvitysalueen sisään rajautuvat suokuviot on nykyisin valtaosin ojitettu, mikä on osaltaan vaikuttanut niiden nykytilaan. Luonnontilaisia suoalueita on selvitysalueella nykyisin jäljellä pääasiassa alueen itäreunaan rajautuvalla Orvoonnevalla sekä alueen itäreunassa sijaitsevan Kiimanevan keskiosissa, joiden suoluontoa leimaavat pääasiassa karut rahkarämeet ja rahkanevat Hankealueen pesimälinnustoa sekä alueen kautta muuttavaa linnustoa selvitettiin vuoden 2011 aikana maastossa tehtyjen linnustokartoitusten ja -seurantojen avulla. Tässä selvitysraportissa esitellään selvityksessä käytetyt menetelmät sekä esitellään selvitysten tulokset. Linnustoselvitys on tehty EPV Tuulivoima Oy:n toimeksiannosta ja sen ovat laatineet biologi FM Asko Ijäs ja luontokartoittaja (eat) Ville Yli-Teevahainen Ramboll Finland Oy:stä. Samat henkilöt ovat myös vastanneet selvityksen yhteydessä tehdyistä maastotöistä (pesimälinnustokartoitukset sekä kevät-, petolintu- ja syysmuutonseurannat).

43 Kuva 1-1. Selvitysalueen sijainti 2. PESIMÄLINNUSTO 2.1 Kerätty aineisto ja menetelmät Suunnitellun tuulivoimapuistoalueen pesimälinnustoa kartoitettiin kevään ja kesän 2011 aikana useita eri laskentamenetelmiä käyttäen. Erityisesti linnustoselvityksen tavoitteena oli kartoittaa suojelullisesti merkittävien lajien esiintymistä hankealueella, jotta tuulivoimaloiden vaikutuksia niihin pystyttiin arvioimaan. Linnustonsuojelun kannalta merkittävimmiksi lajeiksi arvioitiin tässä yhteydessä erityisesti luonnonsuojelulain 46 ja 47 nojalla uhanalaisiksi tai erityisesti suojeltaviksi määritellyt lintulajit, Suomen lajien uhanalaisuustarkastelussa valtakunnallisesti tai alueellisesti uhanalaisiksi määritellyt lajit (Rassi ym. 2010, Birdlife Suomi 2011a) sekä Euroopan Unionin lintudirektiivin (Neuvoston direktiivi 79/409/ETY) liitteen I mukaiset lajit, joiden elinympäristöjä jäsenvaltioiden tulisi suojella erityistoimin. Em. suojeluluokitusten ohella selvityksessä kiinnitettiin lisäksi huomiota lajeihin, joiden tiedettiin kirjallisuustietojen (mm. Langston & Pullan 2003) perusteella olevan alttiita tuulivoimaloiden aiheuttamille vaikutuksille (mm. petolinnut ja kurki). Pääasiallisia laskentamenetelmiä pesimälinnustoselvityksessä olivat linja- ja kartoituslaskenta-

44 menetelmät, joiden avulla kerättyä aineistoa alueen uhanalaisesta lajistosta täydennettiin edelleen erillisten metson soidinpaikkakartoitusten, yöaikaisten kehrääjäkartoitusten sekä päiväpetolintuseurannan avulla. Hankealue sijoittuu pääosin metsätalousvaltaiselle alueelle, jonka pesimälinnustosta ei ole käytettävissä kattavia lähtötietoja petolintuja lukuun ottamatta. Tästä syystä eri laskentamenetelmien yhdistäminen arvioitiin tässä yhteydessä parhaaksi lähestymistavaksi selvitysalueella pesivän lintulajiston selvittämiseksi. Maastokartoitusten lisäksi erityisesti tietoa alueen petolinnustosta saatiin linnustoselvitystä varten Rajavuoren alueen hyvin tuntevalta petolinturengastajalta. Rajavuoren alueella on tehty vuodesta 1989 alkaen petolinturuutuseurantaa 10 km x 10 km kokoisella alueella (ruutu 697:324), minkä vuoksi alueen petolintulajistosta on nykyisin olemassa melko runsaasti tietoa. Petolintujen ruutututkimus on osa Luonnontieteellisen keskusmuseon ja Ympäristöministeriön valtakunnallista yhteisseurantahanketta, jossa seurataan vuosittain petolintujen pesä- ja reviirimääriä tutkimusruuduittain. Viime vuosina valtakunnallisessa tutkimuksessa on ollut mukana noin petoruutua (Honkala ym. 2011), joiden tutkimuksesta vastaavat sadat vapaaehtoiset petolintuharrastajat. Varsinaisten laskentojen lisäksi alueen linnustoa havainnoitiin jatkuvasti myös yleisemmin mm. pesimälinnustokartoitusten välisten siirtymien sekä muutonseurantojen yhteydessä, jolloin kirjattiin erityisesti muistiin havaintoja uhanalaisista ja muuten harvalukuisista lajeista. Tätä aineistoa käytettiin selvityksessä edelleen täydentämään varsinaisten pesimälinnustoselvitysten antamaa kokonaiskuvaa alueen pesimälinnustosta. Pesimälinnustokartoitukset suoritettiin lintujen aktiivisimpaan lauluaikaan touko-kesäkuulla. Laskennat suoritettiin yölaulajalaskentaa ja petolintuseurantaa lukuun ottamatta klo välisenä aikana, jolloin useiden lintulajien lauluaktiivisuus on korkeimmillaan ja valtaosa lajeista siten helpoiten havaittavissa. Sääolojen suhteen laskennat ajoitettiin erityisesti selkeille, heikkotuulisille aamuille, kun taas sadesäässä laskennoista luovuttiin. Seuraavassa esitellään yksityiskohtaisemmin pesimälinnustolaskennoissa käytetyt laskentamenetelmät sekä maastotöiden laskenta-ajankohdat. Linjalaskennat Alueen yleistä lintulajistoa kartoitettiin pesimälinnustoselvityksen yhteydessä maalinnustolaskennassa yleisesti käytettyä linjalaskentamenetelmää käyttäen. Linjalaskennan avulla selvitettävän alueen yleisestä pesimälintulajistosta sekä eri lajien keskimääräisistä runsaussuhteista pystytään luomaan edustava kokonaiskuva (Koskimies & Väisänen 1988). Maastossa linjalaskenta toteutetaan kulkemalla läpi ennalta selvitysalueelle sijoitettu laskentalinja, jolta kirjataan ylös sekä varsinaiselta laskentalinjalta (nk. pääsarka) että sen ulkopuolelta (nk. apusarka) havaittavat lintulajit. Pää- ja apusaralta kerättävien havaintojen perusteella muodostetaan edelleen laskennalliset estimaatit eri lajien keskimääräiselle esiintymistiheydelle tarkasteltavalla alueella nk. kuuluvuuskertoimia käyttäen (mm. Väisänen ym. 1998). Menetelmänä linjalaskenta soveltuu erityisesti laajojen alueiden pesimälinnuston kartoittamiseen, jossa koko selvitysaluetta ei ole mahdollista käydä kattavasti läpi. Sen sijaan yksityiskohtaisempaa tietoa esimerkiksi harvalukuisten lajien esiintymisestä sen avulla ei pystytä keräämään, koska näiden lajien reviirien osuminen laskentalinjalla on runsaslukuisempia lajeja pienempi ja linjalaskentojen antamat tulokset voivat erityisesti pienessä laskenta-aineistossa aliarvioida niiden esiintymistä alueella. Tästä syystä menetelmän käyttökelpoisuus erityisesti yksityiskohtaisen pesimälinnustoaineiston keräämisen kannalta on rajallinen. Rajavuoren selvitysalueella laskentalinjan pituus oli kaikkiaan 6,05 km ja se laskettiin klo välisenä aikana. Laskentalinja on esitetty kartalla liitteessä 1. Kartoituslaskennat Linjalaskennan antamaa kokonaiskuvaa suunnitellun tuulivoimapuistoalueen pesimälinnustosta tarkennettiin edelleen kartoituslaskentamenetelmää käyttäen. Kartoituslaskenta on linjalaskentaa työläämpi maalinnuston laskentamenetelmä, jossa koko selvitysalue käydään läpi siten, ettei mikään selvitysalueen kohta jää yli 50 metrin päähän laskijasta (Koskimies & Väisänen 1988, Koskimies 1994). Rajavuoren selvitysalueella kartoituslaskentoja toteutettiin kertalaskentana kullakin tuulivoimaloiden suunnitellulla rakentamispaikalla (250*250 metrin suuruinen alue, Kuva 2-2). Tällä tavoin pyrittiin keräämään yksityiskohtaisempaa tietoa tuulivoimaloiden suunniteltujen rakentamisalueiden pesimälinnustosta. Maastokartoituksissa hyödynnettiin GPS-laitetta, jolloin

KIVIVAARA-PEURAVAARAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KIVIVAARA-PEURAVAARAN LÄHIALUEELLE

KIVIVAARA-PEURAVAARAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KIVIVAARA-PEURAVAARAN LÄHIALUEELLE KIVIVAARA-PEURAVAARAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KIVIVAARA-PEURAVAARAN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Metsähallitus Laatumaa suunnittelee Hyrynsalmella

Lisätiedot

Liite B: Sosiaalisten vaikutusten kyselylomake

Liite B: Sosiaalisten vaikutusten kyselylomake Liite B: Sosiaalisten vaikutusten kyselylomake 1 (11) VÄSTERVIKIN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY VÄSTERVIKIN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Triventus Wind

Lisätiedot

KYSELY LÄHIYMPÄRISTÖN ASUKKAILLE JA LOMA-ASUKKAILLE

KYSELY LÄHIYMPÄRISTÖN ASUKKAILLE JA LOMA-ASUKKAILLE Mikonkeitaan tuulivoimapuiston YVA-menettely KYSELY LÄHIYMPÄRISTÖN ASUKKAILLE JA LOMA-ASUKKAILLE UPM-Kymmene Oyj (Otsotuuli Oy) suunnittelee Mikonkeitaan tuulivoimapuistoa Pohjanmaalle Kristiinankaupungin

Lisätiedot

LIITE 1. TUULIVOIMAHANKKEET POHJOIS-POHJANMAAN JA KESKI- POHJANMAAN ALUEELLA

LIITE 1. TUULIVOIMAHANKKEET POHJOIS-POHJANMAAN JA KESKI- POHJANMAAN ALUEELLA LIITE 1. TUULIVOIMAHANKKEET POHJOIS-POHJANMAAN JA KESKI- POHJANMAAN ALUEELLA ONSHORE -HANKKEET Hailuoto pohjoisosa, n. 69 kpl (alustava) Haukipudas Annanmäki-Isoniemenkangas, 3 4 kpl 2 3 MW Haukipudas,

Lisätiedot

PIIPARINMÄKI-LAMMASLAMMINKANKAAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely

PIIPARINMÄKI-LAMMASLAMMINKANKAAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely PIIPARINMÄKI-LAMMASLAMMINKANKAAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY PIIPARINMÄKI-LAMMASLAMMINKANKAAN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Metsähallitus Laatumaa suunnittelee

Lisätiedot

JALASJÄRVEN RUSTARIN ALUEEN TUULIPUISTOHANKE

JALASJÄRVEN RUSTARIN ALUEEN TUULIPUISTOHANKE JALASJÄRVEN RUSTARIN ALUEEN TUULIPUISTOHANKE Lähialueen asukkaille, vapaa-ajanasukkaille ja maanomistajille Jalasjärven kuntaan Rustarin alueelle suunnitellaan tuulipuiston perustamista. Suunnittelualue

Lisätiedot

Hyvä vastaanottaja. sekä tämän ympärillä satunnaisotannalla Väestörekisterikeskuksen

Hyvä vastaanottaja. sekä tämän ympärillä satunnaisotannalla Väestörekisterikeskuksen @g PL 718, 33101 Tampere Hyvä vastaanottaja Tuuliwatti Oy suunnittelee Salon kaupungin eteläosaan Näsen kartanon alueelle tuulivoimapuistoa, jonka ympäristövaikutusten arviointi (YVA) on nyt käynnissä.

Lisätiedot

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS 15.3.2010 HANKKEEN YLEISKUVAUS Hankkeena on tuulipuiston rakentaminen Ilmajoen kunnan ja Kurikan kaupungin rajalle, Santavuoren- Meskaisvuoren

Lisätiedot

6. Asuntosi ja/tai loma-asuntosi sijainti (Kunnan ja kylän tarkkuudella)

6. Asuntosi ja/tai loma-asuntosi sijainti (Kunnan ja kylän tarkkuudella) 1 Esitiedot 1. Ikäsi 16 30 vuotta 31 45 vuotta 46 60 vuotta yli 60 vuotta 2. Sukupuolesi Mies... Nainen. 3. Talouden koko henkilöä 4. Ammatti / elinkeino (esim. rakennusmies, eläkeläinen, poromies) 5.

Lisätiedot

KOPSA III TUULIPUISTO Ympäristövaikutusten arviointimenettely

KOPSA III TUULIPUISTO Ympäristövaikutusten arviointimenettely LIITE 4 KOPSA III TUULIPUISTO 1.6.2015 Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KOPSAN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Puhuri Oy suunnittelee tuulipuiston rakentamista Raahen kaupunkiin Kopsan

Lisätiedot

SANDBACKA VINDKRAFTSPARK

SANDBACKA VINDKRAFTSPARK SVEVIND OY AB SANDBACKA VINDKRAFTSPARK MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BILAGA 9. Sammanfattning sociala konsekvensförfrågningar FCG DESIGN OCH PLANERING AB 27.6.2014 P19557 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1

Lisätiedot

Voitte halutessanne tarkentaa asuinpaikkanne/loma-asuntonne sijaintia, esim. kylä, postinumero?

Voitte halutessanne tarkentaa asuinpaikkanne/loma-asuntonne sijaintia, esim. kylä, postinumero? LIITE 7 Kattiharjun tuulivoimapuiston YVA-menettely KYSELY LÄHIYMPÄRISTÖN ASUKKAILLE JA LOMA-ASUKKAILLE Vastausohjeet: Lukekaa ennen vastaamista koko kysymys ja sen kaikki vastausvaihtoehdot läpi. Vastatkaa

Lisätiedot

Kollaja-hankkeen ympäristövaikutusten arviointi Sosiaaliset vaikutukset; Dosentti Joonas Hokkanen PsM Anne Vehmas Rak.ark.

Kollaja-hankkeen ympäristövaikutusten arviointi Sosiaaliset vaikutukset; Dosentti Joonas Hokkanen PsM Anne Vehmas Rak.ark. Kollaja-hankkeen ympäristövaikutusten arviointi Sosiaaliset vaikutukset; Dosentti Joonas Hokkanen PsM Anne Vehmas Rak.ark. Matti Kautto Mitä ovat sosiaaliset eli ihmisiin kohdistuvat vaikutukset Sosiaalisella

Lisätiedot

VAALAN METSÄLAMMINKANKAAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE

VAALAN METSÄLAMMINKANKAAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE VAALAN METSÄLAMMINKANKAAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Kysely Vaalan Metsälamminkankaalle suunnitellaan tuulivoimapuiston perustamista. Suunnittelualue sijaitsee Vaalan kunnan etelärajalla, lähimmillään noin

Lisätiedot

Yleiset Harava-pohjat neljälle eri YVA-tyypille

Yleiset Harava-pohjat neljälle eri YVA-tyypille Yleiset Harava-pohjat neljälle eri YVA-tyypille Tässä dokumentissa kuvataan IMPERIA-hankkeessa Harava-kyselypalveluun luodut yleiset kyselypohjat neljälle eri YVA-tyypille (kaivos-, jätteenpolttolaitos-,

Lisätiedot

Pyhäjoen Polusjärven tuulivoimapuisto Ympäristövaikutusten arviointimenettely

Pyhäjoen Polusjärven tuulivoimapuisto Ympäristövaikutusten arviointimenettely Pyhäjoen Polusjärven tuulivoimapuisto 1.6.2015 Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY POLUSJÄRVEN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, ABO Wind Oy suunnittelee yhdessä Greenpower Finland Oy:n

Lisätiedot

Kalajoen Läntisten tuulivoimapuisto Ympäristövaikutusten arviointimenettely

Kalajoen Läntisten tuulivoimapuisto Ympäristövaikutusten arviointimenettely Kalajoen Läntisten tuulivoimapuisto 1.6.2015 Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY SUUNNITELLUN HANKKEEN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Tuulipuisto Oy Kalajoki suunnittelee tuulivoimapuistoa

Lisätiedot

OSALLISTU PYHÄJÄRVEN MURTOMÄELLE SUUNNITELTUA TUULIVOIMAPUISTOA KOSKEVAAN ASUKASKYSELYYN

OSALLISTU PYHÄJÄRVEN MURTOMÄELLE SUUNNITELTUA TUULIVOIMAPUISTOA KOSKEVAAN ASUKASKYSELYYN OSALLISTU PYHÄJÄRVEN MURTOMÄELLE SUUNNITELTUA TUULIVOIMAPUISTOA KOSKEVAAN ASUKASKYSELYYN YIT Rakennus Oy ja Pyhäjärven kaupunki haluavat kuulla mielipiteesi suunnitteilla olevasta tuulivoimapuistosta osana

Lisätiedot

PVO Vesivoima Oy Kollajan ympäristövaikutusten arviointi

PVO Vesivoima Oy Kollajan ympäristövaikutusten arviointi Ramboll Finland Oy Knowledge taking people further PVO Vesivoima Oy Kollajan ympäristövaikutusten arviointi Porotalouskysely 13.1.2009 PVO Vesivoima Oy Kollajan ympäristövaikutusten arviointi Porotalouskysely

Lisätiedot

ASUKASKYSELY NUASJÄRVEN, JORMASJÄRVEN JA LAAKAJÄRVEN RANTAKIINTEISTÖJEN OMISTAJILLE

ASUKASKYSELY NUASJÄRVEN, JORMASJÄRVEN JA LAAKAJÄRVEN RANTAKIINTEISTÖJEN OMISTAJILLE Terrafame Oy:n kaivosalueen vesienhallintaan liittyvä ympäristövaikutusten arviointimenettely YVA ASUKASKYSELY NUASJÄRVEN, JORMASJÄRVEN JA LAAKAJÄRVEN RANTAKIINTEISTÖJEN OMISTAJILLE Terrafame Oy on käynnistänyt

Lisätiedot

KIIKALAN HÄRJÄNVATSAN MAA-AINESOTON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

KIIKALAN HÄRJÄNVATSAN MAA-AINESOTON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI ASUKASKYSELY KIIKALAN HÄRJÄNVATSAN MAA-AINESOTON YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Tämä kysely liittyy Kiikalan kunnan Saarenkylän harjualueen eli ns. Härjänvatsan alueen maa-ainesoton ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Projektisuunnitelma Perkiön tuulivoimahanke

Projektisuunnitelma Perkiön tuulivoimahanke n tuulivoimahanke Taustaa O2 on vuonna 1991 Ruotsissa perustettu tuulivoima-alan yritys, joka kehittää, rakentaa, rahoittaa, hallinnoi, omistaa sekä myy tuulivoimapuistoja. O2 on toteuttanut Ruotsissa

Lisätiedot

LIITE 2: YLEISÖKYSELYN TULOKSET, TIIVISTELMÄ

LIITE 2: YLEISÖKYSELYN TULOKSET, TIIVISTELMÄ TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN KUNTA / METSÄHALLITUS RUSTARIN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 TAUSTATIEDOT... 1 2 SUUNNITTELUALUE... 3 3 TUULIVOIMA YLEISESTI... 4 4 VAIKUTUSTEN

Lisätiedot

Kokemukset tuulivoimaloista Porin Peittoon alueella

Kokemukset tuulivoimaloista Porin Peittoon alueella 1 Kokemukset tuulivoimaloista Porin Peittoon alueella Maija Suokas, Johanna Varjo, Valtteri Hongisto Työterveyslaitos, Turku Tulosten julkistaminen 12.5.2015 Tämä esitys on vapaasti nähtävissä sivulla:

Lisätiedot

VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ. 7.5.2013 Terhi Fitch

VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ. 7.5.2013 Terhi Fitch VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ 7.5.2013 Terhi Fitch YVA-menettely lakisääteinen menettely Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (468/1994 muutoksineen) Valtioneuvoston

Lisätiedot

HUMPPILAN-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA

HUMPPILAN-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA HUMPPILAN-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA TILAISUUDEN OHJELMA 1. Tilaisuuden avaus, puheenjohtaja Leena Ivalo 2. YVA-menettely, ELY-keskus Leena Ivalo 3. Voimamylly Oy:n

Lisätiedot

Kokemukset tuulivoimaloista

Kokemukset tuulivoimaloista Kokemukset tuulivoimaloista Haastattelututkimus Iin Olhavassa Maija Suokas, Johanna Varjo, Valtteri Hongisto Työterveyslaitos, Turku Tulosten julkistaminen 15.9.2015 verkossa Tämä esitys on vapaasti nähtävissä

Lisätiedot

Asukaskysely tuulipuiston vaikutuksista

Asukaskysely tuulipuiston vaikutuksista PL 96 96101 ROVANIEMI FINLAND Asukaskysely tuulipuiston vaikutuksista Arvoisa vastaanottaja, Metsähallitus ja Fortum Power and Heat Oy suunnittelevat tuulivoimapuistoa Joukhaisselän ja Tuore Kulvakkoselän

Lisätiedot

ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS

ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS Vastaanottaja Pohjanmaan Tuuli Oy Asiakijatyyppi Ra portti Päivämäärä 24.1.2015 0 ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS c RAM B&L ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHANKE PETOLINTUJEN

Lisätiedot

1 18-30 v 2 31-50 v 3 51-65 v 4 yli 65 vuotta. 4. Kuinka kauan olette asunut tai lomaillut hankealueella? (merkitkää pidempi aika)

1 18-30 v 2 31-50 v 3 51-65 v 4 yli 65 vuotta. 4. Kuinka kauan olette asunut tai lomaillut hankealueella? (merkitkää pidempi aika) Asukaskysely Kollaja-hankkeen YVA TAUSTATIEDOT 1 T 1. Sukupuolenne 1 Nainen 2 Mies 2. Tämänhetkinen elämäntilanteenne? 1 Yksin asuva 2 Pariskunta 3 Lapsiperhe 3. Ikäryhmänne 1 18-30 v 2 31-50 v 3 51-65

Lisätiedot

SOKLIN KAIVOSHANKKEEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUKSEN (2009) TÄYDENNYS

SOKLIN KAIVOSHANKKEEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUKSEN (2009) TÄYDENNYS SOKLIN KAIVOSHANKKEEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUKSEN (2009) TÄYDENNYS Hyvä vastaaja, tällä kyselyllä selvitetään näkemyksiänne Soklin kaivoshankkeen vaihtoehto 3:n (malmi rikastetaan Venäjällä)

Lisätiedot

MYLLYKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON YVA-MENETTELY

MYLLYKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON YVA-MENETTELY Liite 3 16WWE1127.B723M.SLU 25.10.2011 MYLLYKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON YVA-MENETTELY ASUKASKYSELYN TULOKSIA Sisältö 1 ASUKASKYSELYN TAUSTA... 3 2 ASUKASKYSELYN TOTEUTUS... 3 3 KYSELYN TULOKSET... 4 3.1

Lisätiedot

> Ympäristönsuojelu YVA > Vireillä olevat YVA-hankkeet (Varsinais-Suomi) > Kanalalaajennushanke Mynämäellä Kanax Oy

> Ympäristönsuojelu YVA > Vireillä olevat YVA-hankkeet (Varsinais-Suomi) > Kanalalaajennushanke Mynämäellä Kanax Oy SAATE 29.11.2012 Arvoisa vastaanottaja Mynämäellä on käynnissä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) liittyen Kanax Oy:n 100 000 kanan kanalan laajennukseen. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn

Lisätiedot

Liite 1 Kuva 2 Kaikki vaihtoehdot, hajukuorma 0,09 HY/s/kana. Epäsuotuisat tuuliolosuhteet. Punaisella katkoviivalla on piirretty 5 HY/m 3 ja vihreäll

Liite 1 Kuva 2 Kaikki vaihtoehdot, hajukuorma 0,09 HY/s/kana. Epäsuotuisat tuuliolosuhteet. Punaisella katkoviivalla on piirretty 5 HY/m 3 ja vihreäll Liite 1 Kuva 1 Kaikki vaihtoehdot, hajukuorma 0,09 HY/s/kana. Normaalit tuuliolosuhteet. Punaisella viivalla on piirretty 5 HY/m 3 ja vihreällä viivalla 1 HY/m 3 hajukäyrä. 1/6 Liite 1 Kuva 2 Kaikki vaihtoehdot,

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 67080073.BST1 Helmikuu 2010 Siilinjärven kunta Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi Ympäristövaikutusten arviointiohjelma TIIVISTELMÄ Hankekuvaus Siilinjärven kunta suunnittelee maa-

Lisätiedot

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS Vastaanottaja Smart Windpower Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.5.2016 TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE 1 Päivämäärä 27.5.2016 Laatija Tarkastaja Ville Yli-Teevahainen Merja Isteri Viite 1510021396

Lisätiedot

> Ympäristönsuojelu YVA > Vireillä olevat YVA-hankkeet (Varsinais-Suomi) > Sikalahanke Tarvasjoen Karhulan kylässä

> Ympäristönsuojelu YVA > Vireillä olevat YVA-hankkeet (Varsinais-Suomi) > Sikalahanke Tarvasjoen Karhulan kylässä SAATE 22.5.2012 Arvoisa vastaanottaja Tarvasjoella on käynnissä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) liittyen uuden lihasikalan ja biokaasulaitoksen rakentamiseen. Liittyen hankkeen ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti Kysely suomalaisten luontosuhteesta Kyselyn tulosten koonti 21.6.2018 Kyselyllä selvittiin suomalaisten suhdetta luontoon, sen monimuotoisuuden turvaamiseen ja siihen, miten vastuut tulisi jakaa eri tahojen

Lisätiedot

METSÄ-FIBRE OY, ÄÄNEKOSKI, BIOTUOTETEHDAS

METSÄ-FIBRE OY, ÄÄNEKOSKI, BIOTUOTETEHDAS METSÄ-FIBRE OY, ÄÄNEKOSKI, BIOTUOTETEHDAS Tiedote ja kysely Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre suunnittelee biotuotetehtaan rakentamista Äänekoskelle nykyisen sellutehtaan alueelle. Biotuotetehtaan ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) Liite 2

Ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) Liite 2 Ympäristöten arviointimenettely (YVA) Liite 2 ASUKASKYSELYLOMAKE Osana Farmi Nummela Oy:n sikala-, broilerikasvattamo-, biokaasulaitos- ja lannoitteenvalmistushankkeen ympäristöten arviointimenettelyä

Lisätiedot

KANNUKSEN KUURONKALLION TUULIVOIMAPUISTO

KANNUKSEN KUURONKALLION TUULIVOIMAPUISTO Vastaanottaja wpd Finland Oy Asiakirjatyyppi ASUKASKYSELYRAPORTTI Päivämäärä 31.1.2014 KANNUKSEN KUURONKALLION TUULIVOIMAPUISTO ASUKASKYSELYRAPORTTI Tarkastus 31.1.2014 Päivämäärä 31.1.2014 Laatija Jemina

Lisätiedot

VOIMAMYLLY OY HUMPPILAN URJALAN TUULIVOIMAPUISTO HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE

VOIMAMYLLY OY HUMPPILAN URJALAN TUULIVOIMAPUISTO HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE VOIMAMYLLY OY HUMPPILAN URJALAN TUULIVOIMAPUISTO HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE Tourunkulman kyläyhdistyksen talo, 30.8.2012 klo 18-21 Leena Ivalo Pirkanmaan elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Missä määrin olette saanut tietoa jätevoimalan laajennushankkeesta seuraavista tietolähteistä?

Missä määrin olette saanut tietoa jätevoimalan laajennushankkeesta seuraavista tietolähteistä? Vantaan ergia Oy:n jätevoimalan laajennuksen ympäristövaikutusten arviointi YVA -menettelyyn liittyvä kysely asukkaiden näkemyksistä ja arvioista 2019 Pyydämme Teitä vastaamaan kysymyksiin r e n g a s

Lisätiedot

Jokelan tuulipuisto, Kalajoki. Asukaskysely. Raportti

Jokelan tuulipuisto, Kalajoki. Asukaskysely. Raportti , Kalajoki Raportti Raportti Sisältö 1 TAUSTA... 3 2 TOTEUTUS... 4 2.1 OTANTA... 4 2.2 KYSELY... 5 3 VASTAUKSET... 7 3.1 VASTAAJIEN TAUSTA... 7 3.2 VÄITTÄMÄT TUULIVOIMASTA JA JOKELAN TUULIPUISTOSTA...

Lisätiedot

Ailangantunturin tuulipuisto, Kemijärvi. Asukaskysely. Raportti

Ailangantunturin tuulipuisto, Kemijärvi. Asukaskysely. Raportti , Kemijärvi Raportti Raportti Sisältö 1 TAUSTA... 3 2 TOTEUTUS... 4 2.1 OTANTA... 4 2.2 KYSELY... 5 2.3 VASTAUKSET TAUSTAKYSYMYKSIIN... 6 2.4 VASTAUKSET ESITETTYIHIN VÄITTÄMIIN... 10 3 AVOIMET KYSYMYKSET...

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi

Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä arvioidaan hankkeen aiheuttamia välittömiä ja välillisiä vaikutuksia jotka kohdistuvat (laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä

Lisätiedot

MAANAHKIAISEN MERITUULIVOIMAPUISTON ASUKASKYSELYN TULOKSET

MAANAHKIAISEN MERITUULIVOIMAPUISTON ASUKASKYSELYN TULOKSET 14.0.0 Anne Vehmas Seela Sinisalo Salla Sillanpää MAANAHKIAISEN MERITUULIVOIMAPUISTON ASUKASKYSELYN TULOKSET MAANAHKIAISEN MERITUULIVOIMAPUISTO ASUKASKYSELYN TULOKSET SISÄLTÖ 1. KYSELYN TOTEUTUS... 1.

Lisätiedot

ASUKASKYSELYRAPORTTI LÄNSI-TOHOLAMMIN JA TOHOLAMPI-LESTIJÄRVEN TUULIVOIMAPUISTO. wpd Finland Oy. Asukaskyselyraportti

ASUKASKYSELYRAPORTTI LÄNSI-TOHOLAMMIN JA TOHOLAMPI-LESTIJÄRVEN TUULIVOIMAPUISTO. wpd Finland Oy. Asukaskyselyraportti Vastaanottaja wpd Finland Oy Asiakirjatyyppi Asukaskyselyraportti Päivämäärä 10.2.2014 LÄNSI-TOHOLAMMIN JA TOHOLAMPI-LESTIJÄRVEN TUULIVOIMAPUISTO ASUKASKYSELYRAPORTTI TOHOLAMPI-LESTIJÄRVEN TUULIVOIMAPUISTO

Lisätiedot

NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAPUISTO ASUKASKYSELYN TULOKSET

NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAPUISTO ASUKASKYSELYN TULOKSET 1.. Anne Vehmas Seela Sinisalo Salla Sillanpää NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAPUISTO ASUKASKYSELYN TULOKSET NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAPUISTO ASUKASKYSELYN TULOKSET SISÄLTÖ 1. KYSELYN TOTEUTUS... 1 2. VASTAAJIEN

Lisätiedot

Espoo Salo-oikoradan karttapalautekysely

Espoo Salo-oikoradan karttapalautekysely Espoo Salo-oikoradan karttapalautekysely 08 8..09 Kyselyn toteutus Palautekysely oli avoinna 9.0.-0..08 Kyselyn kartalla esitettiin alustavan yleissuunnitelman kahden raiteen ratalinja maakuntakaavan maastokäytävässä.

Lisätiedot

Mäkikankaan tuulipuisto, Pyhäjoki. Asukaskysely. Raportti

Mäkikankaan tuulipuisto, Pyhäjoki. Asukaskysely. Raportti , Pyhäjoki Raportti Raportti Sisältö Mäkikankaan tuulipuisto 1 TAUSTA... 3 2 TOTEUTUS... 4 2.1 OTANTA... 4 2.2 KYSELY... 5 3 VASTAUKSET... 7 3.1 VASTAAJIEN TAUSTA... 7 3.2 VÄITTÄMÄT TUULIVOIMASTA JA MÄKIKANKAAN

Lisätiedot

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS Vastaanottaja Voimavapriikki Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 7.9.2012 KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS KIIMASSUON TUULIPUISTO TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Tarkastus Päivämäärä 07/09/2012

Lisätiedot

TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä

TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä Page 1 of 7 Ketunperä_Valkeselvitys_YKJR 150531- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 31.5.2015

Lisätiedot

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014 VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi Sisältö 1 JOHDANTO JA MENETELMÄT 1 2 TULOKSET 2 2.1 Yleiskuvaus 2 2.2 Suojelullisesti huomionarvoiset

Lisätiedot

ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA

ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA Ympäristövaikutusten arviointiohjelma Yleisötilaisuus 8.9.2015 Leena Eerola Uudenmaan ELY-keskus Uudenmaan ELY-keskus. Leena Eerola 8.9.2015 1 Hankkeen toimijat Hankkeesta vastaava:

Lisätiedot

Mielmukkavaaran tuulipuiston YVA-menettely Lähiasukaskysely

Mielmukkavaaran tuulipuiston YVA-menettely Lähiasukaskysely Mielmukkavaaran tuulipuiston 11.3.2010 Sisältö Mielmukkavaaran tuulipuisto 1 1 LÄHIASUKASKYSELYN TAUSTA...2 2 LÄHIASUKASKYSELYN KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS...2 3 VASTAUKSET...3 3.1 VASTAAJIEN TAUSTA...3 3.2 TUULIPUISTON

Lisätiedot

FENNOVOIMA Ydinvoimalaitoshanke, sosiaalisten vaikutusten arviointi, asukaskysely Pyhäjoki 10/2008

FENNOVOIMA Ydinvoimalaitoshanke, sosiaalisten vaikutusten arviointi, asukaskysely Pyhäjoki 10/2008 FENNOVOIMA Ydinvoimalaitoshanke, sosiaalisten vaikutusten arviointi, asukaskysely Pyhäjoki /28 1 Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa

Lisätiedot

Millä seuraavista alueista kotinne / vapaa-ajan asuntonne / tonttinne sijaitsee?

Millä seuraavista alueista kotinne / vapaa-ajan asuntonne / tonttinne sijaitsee? ASUKASKYSELY 1 (10) Hyvä Vastaanottaja! Tämä kyselytutkimus on osoitettu Endomines Oy:n Karjalan kultalinjan suunniteltujen satelliittilouhosten lähialueen asukkaille. Asukastutkimus on osa ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista

Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista Tutkimuksen tarkoitus ja tutkimusasetelma Pohjolan Voima teetti alkuvuoden

Lisätiedot

Asukaskysely tuulipuiston vaikutuksista

Asukaskysely tuulipuiston vaikutuksista Asukaskysely tuulipuiston vaikutuksista Arvoisa vastaanottaja, Tuulikolmio Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Raahen kaupungin ja Siikajoen kunnan rajalla sijaitsevalle Mastokankaan alueelle. Suunnitellun

Lisätiedot

Kollaja-hanke Kiinteistökyselyn tulokset. Anne Vehmas

Kollaja-hanke Kiinteistökyselyn tulokset. Anne Vehmas Kiinteistökyselyn tulokset Anne Vehmas Kysely kiinteistöjen omistajille Tavoitteena kerätä tietoa nykytilanteesta miten hankkeeseen liittyviä alueita käytetään mitä asioita pidetään tärkeänä Kollaja-hankkeessa

Lisätiedot

VESIVOIMAN ASENNEKYSELYN 2008 TULOKSET

VESIVOIMAN ASENNEKYSELYN 2008 TULOKSET 1(10) VESIVOIMAN ASENNEKYSELYN 2008 TULOKSET TAUSTAA Energiateollisuus ry (ET) teetti TNS Gallupilla kyselyn suomalaisten suhtautumisesta vesivoimaan ja muihin energialähteisiin Jatkoa ET:n teettämälle

Lisätiedot

Suomalaisten suhtautuminen vesivoimaan -kyselyn tuloksia

Suomalaisten suhtautuminen vesivoimaan -kyselyn tuloksia Suomalaisten suhtautuminen vesivoimaan -kyselyn tuloksia Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Helsinki, 24.4.2008 1 Tausta Energiateollisuus ry (ET) teetti TNS Gallupilla kyselyn suomalaisten suhtautumisesta

Lisätiedot

Kysely Iso-Lehmisuon ja Matkalamminkurun turvetuotantohankkeen vaikutuksista

Kysely Iso-Lehmisuon ja Matkalamminkurun turvetuotantohankkeen vaikutuksista 1(6) Kysely Iso-Lehmisuon ja Matkalamminkurun turvetuotantohankkeen vaikutuksista Vesistövaikutukset 1. Kalastatteko te tai perhekuntanne jäsen jollakin seuraavista vesistöistä? Vanhajoki Kaihlanen Aittojoki

Lisätiedot

RAPORTTI 16X VETELIN TUULIVOIMA OY. Vetelin Ristinevan tuulivoimapuiston asukaskyselyn tulokset

RAPORTTI 16X VETELIN TUULIVOIMA OY. Vetelin Ristinevan tuulivoimapuiston asukaskyselyn tulokset RAPORTTI 16X205340 29.7.2016 VETELIN TUULIVOIMA OY Vetelin Ristinevan tuulivoimapuiston asukaskyselyn tulokset 16X205340 Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ohjelma

Yleisötilaisuuden ohjelma Yleisötilaisuuden ohjelma 1) Tilaisuuden avaus 2) YVA-menettely ja YVA-selostuksen sisältö - Yhteysviranomaisen edustaja 3) Kemijärven biojalostamohankkeen tilannekatsaus - Boreal Bioref Oy 4) Hankkeeseen

Lisätiedot

Pyydämme palauttamaan lomakkeen ja liitekartan WSP Environmental Oy:lle viimeistään mennessä.

Pyydämme palauttamaan lomakkeen ja liitekartan WSP Environmental Oy:lle viimeistään mennessä. Hituran kaivoksen rikastushiekka-alueiden YVA, Sosiaalisten vaikutusten arviointi KYSELY Hituran kaivos harjoittaa nikkelipitoisen sulfidimalmin louhintaa ja rikastusta. Rikastuksessa muodostuu tavanomaiseksi

Lisätiedot

Kattiharju tuulivoimapuiston kanalintujen soidinselvitys

Kattiharju tuulivoimapuiston kanalintujen soidinselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Kattiharju tuulivoimapuiston kanalintujen soidinselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 20.8.2014 P21463P003 Soidinselvitys 1 (7) Tuomo Pihlaja 20.8.2014

Lisätiedot

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN Haapajärven kaupunki Tekninen lautakunta Kirkkokatu 2 85800 Haapajärvi Infinergies Finland Oy Karppilantie 20 90450 Kempele Puh. 044 7595 050 sisko.kotzschmar@infinergiesfinland.com www.infinergies.com

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA LAUSUNTO POPELY/4343/2015 Pohjois-Pohjanmaa 1.7.2016 Raahen kaupunki Kaupunginhallitus Raahen kaupungin kirjaamo (sähköinen) Lausuntopyyntönne 4.3.2016 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n

Lisätiedot

Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen. BirdLife Suomi ry

Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen. BirdLife Suomi ry Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen BirdLife Suomi ry Tuulivoimalat jauhavat linnut kuoliaiksi... Roottorit tekevät linnuista jauhelihaa... Ei lintusilppureita Siipyyhyn Ihmisen

Lisätiedot

Turvallisuuskysely. Pääsihteeri Jukka-Pekka Takala Erikoissuunnittelija Markus Alanko rikoksentorjuntaneuvoston sihteeristö

Turvallisuuskysely. Pääsihteeri Jukka-Pekka Takala Erikoissuunnittelija Markus Alanko rikoksentorjuntaneuvoston sihteeristö Turvallisuuskysely Pääsihteeri Jukka-Pekka Takala Erikoissuunnittelija Markus Alanko rikoksentorjuntaneuvoston sihteeristö "Yhteistyön jäsentämisen ja turvallisuustyön onnistumisen kannalta työn tärkeimmäksi

Lisätiedot

OULUN-HAUKIPUTAAN MERITUULIPUISTO ASUKASKYSELYN TULOKSET

OULUN-HAUKIPUTAAN MERITUULIPUISTO ASUKASKYSELYN TULOKSET ..09 Anne Vehmas Seela Sinisalo OULUN-HAUKIPUTAAN MERITUULIPUISTO ASUKASKYSELYN TULOKSET OULUN-HAUKIPUTAAN MERITUULIPUISTON ASUKASKYSELYN TULOKSET SISÄLTÖ 1. KYSELYN TOTEUTUS... 1 2. VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT...

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 9 Portin_tuulipuisto_Valkeselvit ys- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Portti Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 28.09.2015 YKo

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 10 Parhalahti_Valkeselvitys_JR15 1211- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Parhalahti Välkeselvitys Versio Päivä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 7.12.2015 YKo

Lisätiedot

Tuulivoiman maisemavaikutukset

Tuulivoiman maisemavaikutukset Kuvasovite raportista Etelä-Pohjanmaan tuulivoimaselvitys, FCG, E-P:n liitto, YM. http://www.epliitto.fi/upload/files/etelapohjanmaan_tuulivoimaselvitys.pdf Tuulivoiman maisemavaikutukset Tietoa ja havainnollistusta

Lisätiedot

Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa.

Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa. Liite 2 Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa. YHTEYSVIRANOMAISEN LAUSUNTO LAUSUNNON HUOMIOIMINEN Hankkeen vaihtoehdot Mikäli arvioinnin edetessä

Lisätiedot

Kuvassa 1 on esitetty hankealueen rajaukset vaihtoehdoissa VE1, VE2 ja VE3.

Kuvassa 1 on esitetty hankealueen rajaukset vaihtoehdoissa VE1, VE2 ja VE3. MRa/JHu 10413 25.11.2010 VOIMAVAPRIIKKI OY FORSSAN KIIMASSUON TUULIVOIMAPUISTO LISÄYS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMAAN JOHDANTO Voimavapriikki Oy:n Forssan ja Tammelan kuntien alueelle suunniteltua

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Ketunperä-Välkeselvitys- CG150203-1- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 03.02.2015 CGr

Lisätiedot

ASUKASKYSELYN JA MAANOMISTAJAKYSELYN TULOKSET KANGASTUULEN TUULIVOIMAPUISTON YMPÄRISTÖVAIKU- TUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ELEMENT POWER / KANGASTUULI OY

ASUKASKYSELYN JA MAANOMISTAJAKYSELYN TULOKSET KANGASTUULEN TUULIVOIMAPUISTON YMPÄRISTÖVAIKU- TUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ELEMENT POWER / KANGASTUULI OY ELEMENT POWER / KANGASTUULI OY KANGASTUULEN TUULIVOIMAPUISTON YMPÄRISTÖVAIKU- TUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ASUKASKYSELYN JA MAANOMISTAJAKYSELYN TULOKSET 8.10.2015 Hanna Herkkola Venla Pesonen ASUKAS- JA MAANOMISTAJAKYSELYIDEN

Lisätiedot

Korvennevan tuulivoimapuisto

Korvennevan tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A OTSOTUULI OY Korvennevan tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 27.3.2015 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Korvennevan

Lisätiedot

Tuulivoima & lähiasukkaat

Tuulivoima & lähiasukkaat Tuulivoima & lähiasukkaat..0 Tutkimuksesta Tutkimuksella pyrittiin selvittämään asukkaiden mielipiteitä tuulivoimasta neljällä paikkakunnalla, jossa on moderneja tuulivoimaloita. Tutkimus toteutettiin

Lisätiedot

Kokemukset tuulivoimaloista Salon Märynummessa

Kokemukset tuulivoimaloista Salon Märynummessa Kokemukset tuulivoimaloista Salon Märynummessa Valtteri Hongisto Työterveyslaitos, valtteri.hongisto@ttl.fi Turun ammattikorkeakoulu, valtteri.hongisto@turkuamk.fi +358 40 5851 888 Tulokset julkistettu

Lisätiedot

KUUSAMON KULTAKAIVOKSEN YVA KATSAUS SOSIAALISIIN VAIKUTUKSIIN ARVIOIDUT SOSIAALISET VAIKUTUKSET JA VAIKUTUKSET ELINKEINOIHIN 29.1.

KUUSAMON KULTAKAIVOKSEN YVA KATSAUS SOSIAALISIIN VAIKUTUKSIIN ARVIOIDUT SOSIAALISET VAIKUTUKSET JA VAIKUTUKSET ELINKEINOIHIN 29.1. KUUSAMON KULTAKAIVOKSEN YVA KATSAUS SOSIAALISIIN VAIKUTUKSIIN SOSIAALISET VAIKUTUKSET? Sosiaalisten vaikutusten arviointi (SVA) tarkoittaa hankkeen tai toiminnan aiheuttamien ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

Alavieskan Kytölän tuulivoimapuisto

Alavieskan Kytölän tuulivoimapuisto SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA TM VOIMA OY Alavieskan Kytölän tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21262 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY V126 x 7 x HH137m

Lisätiedot

1. Mikä on sidoksenne alueeseen? 2. Kuinka kaukana hankealueesta asuntonne/omistamanne kiinteistö sijaitsee?

1. Mikä on sidoksenne alueeseen? 2. Kuinka kaukana hankealueesta asuntonne/omistamanne kiinteistö sijaitsee? 1(6) 1. Mikä on sidoksenne alueeseen? 1 Vakituinen asukas 2 Loma-asukas 3 Yrittäjä 4 Muu, mikä? 2. Kuinka kaukana hankealueesta asuntonne/omistamanne kiinteistö sijaitsee? 1 Alle 1 km 2 1-2 km 3 2-4 km

Lisätiedot

Liite 6. Asukaskyselykaavake

Liite 6. Asukaskyselykaavake Liite 6 Asukaskyselykaavake Mekrijärvensuon turvetuotantoalueen laajennus Kuuksensuolle ASUKASTIEDUSTELU Huhtikuu 2009 MEKRIJÄRVENSUON TURVETUOTANTOALUEEN LAAJENNUS KUUKSENSUOLLE Seuraavassa on esitetty

Lisätiedot

MAISEMA MUUTTUU LOPULLISESTI

MAISEMA MUUTTUU LOPULLISESTI MAISEMA MUUTTUU LOPULLISESTI Makeanveden altaan rauhallinen virkistys-, asunto- ja loma-asutusalue ollaan muuttamassa teollisuusalueeksi. NÄIN EI SAA TAPAHTUA, ON TOIMITTAVA NOPEASTI EI TUULIVOIMA A IHMISTEN

Lisätiedot

TUULIVOIMAA KAJAANIIN. Miia Wallén UPM, Energialiiketoiminta 29.10.2013

TUULIVOIMAA KAJAANIIN. Miia Wallén UPM, Energialiiketoiminta 29.10.2013 1 TUULIVOIMAA KAJAANIIN Miia Wallén UPM, Energialiiketoiminta 29.10.2013 UPM Uuden metsäteollisuuden edelläkävijänä UPM yhdistää bio- ja metsäteollisuuden ja rakentaa uutta, kestävää ja innovaatiovetoista

Lisätiedot

Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi

Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MEGATUULI OY Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi Havainnekuvat ja näkymäalueanalyysi V6 x 6 x HH37 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P0 FCG SUUNNITTELU JA

Lisätiedot

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156_E722 13.4.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki 1 Niinimäen Tuulipuisto Oy Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki Sisältö 1

Lisätiedot

Turvallisuuskysely. Erikoissuunnittelija Markus Alanko, rikoksentorjuntaneuvoston sihteeristö

Turvallisuuskysely. Erikoissuunnittelija Markus Alanko, rikoksentorjuntaneuvoston sihteeristö Turvallisuuskysely Erikoissuunnittelija Markus Alanko, rikoksentorjuntaneuvoston sihteeristö "Yhteistyön jäsentämisen ja turvallisuustyön onnistumisen kannalta työn tärkeimmäksi vaiheeksi on osoittautunut

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Raportteja 20/2015 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI, MAANALAINEN PYSÄKÖINTILAITOS, KUNKUN PARKKI-HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE

TAMPEREEN KAUPUNKI, MAANALAINEN PYSÄKÖINTILAITOS, KUNKUN PARKKI-HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE Pirkanmaan ELY-keskus / Leena Ivalo TAMPEREEN KAUPUNKI, MAANALAINEN PYSÄKÖINTILAITOS, KUNKUN PARKKI-HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE Pantin talo, 3.10.2013 klo 17.30-20 Leena

Lisätiedot

Ristiniityn ja Välikankaan tuulivoimahanke, Haapajärvi

Ristiniityn ja Välikankaan tuulivoimahanke, Haapajärvi SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA INFINERGIES FINLAND OY Ristiniityn ja Välikankaan tuulivoimahanke, Haapajärvi Vestas V126 hh147m FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 7.9.2015 P23690 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY

Lisätiedot

LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY

LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY Vastaanottaja LIDL Suomi KY Antti-Ville Haapanen Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 05/2018 LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY LINNAIMAAN LIITO-ORAVASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY

Lisätiedot

Hevosselän tuulivoimahanke, Tervola

Hevosselän tuulivoimahanke, Tervola SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA TUULIWATTI OY Hevosselän tuulivoimahanke, Tervola Valokuvasovitteet Vestas V136 x 6 x HH182m FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P24253 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Valokuvasovitteet

Lisätiedot

Tuulikolmio Oy Palkisvaara Kannusvaaran tuulipuistohanke, YVA-ohjelma Yleiskaava

Tuulikolmio Oy Palkisvaara Kannusvaaran tuulipuistohanke, YVA-ohjelma Yleiskaava 6.2.3 Yleiskaava 31 Tuulivoimapuisto sijoittuu kokonaan Sodankylän kunnan Kelujärvi-Rajala osayleiskaavan alueelle. Sodankylän kunnanhallitus on 22.5.2012 162 päättänyt käynnistää Kelujärvi-Rajala osayleiskaavan

Lisätiedot