HYVÄT AIKUISLUKIOLAISET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HYVÄT AIKUISLUKIOLAISET"

Transkriptio

1 KESÄTIEDOTE Rehtori tiedottaa HYVÄT AIKUISLUKIOLAISET Tässä vaiheessa vuotta on aina vähän vaikea aloittaa tätä rehtorin tervehdystä. Pitää varmaan sanoa, että tämä lukuvuosi on päättymässä. Samalla kiitän kuluneesta vuodesta ja totean aikuislukiossa olleen iloisia oppijoita. Iloisuus lähtee jokaisen opiskelijan sisäisestä kilpailuhengestä ja oman olympiasoihdun kuljettamisesta kohti opintien päätöstä. (Ei se soihtu siihen sammu, usko pois.) Soihtu vaatii toki palaakseen vähän tuulta ja polttoainetta. Näitä opettajat ja koulusihteeri ovat puhkuneet ja tarjoilleet muodossa jos toisessakin. Kaikkien parhaaksi. Olette kaikki, niin opiskelijat kuin opettajat ja koulusihteeri aivan mahtavia. Suurkiitos yhteistyöstä, joka muuten jatkuu heti kesälukion merkeissä! Aurinkoista ja lämmintä kesää! rehtori Tässä numerossa: Opo tiedottaa 2 Tuleva lukuvuosi 3 12 Avoimet ovet 13 Opettajat tiedottavat 14 Kesälukio Kanslian keaäaika 16 Kirjasto 16

2 Sivu 2 Opo tiedottaa YHTEISHAKU Syksyn hakuaika Opinnot alkavat tammikuussa Haku tapahtuu uuden korkeakoulujen yhteisen hakujärjestelmän kautta. Korkeakoulujen kevään 2015 koulutustarjonta julkaistaan Opintopolussa lokakuussa Ilman opiskelupaikkaa?! Jos jäät ilman jatkokoulutuspaikkaa, älä jää tyhjän päälle. Muista avoin ammattikorkeakoulu sekä avoin yliopisto. Esim. SAMK:issa voi opiskella avoimen korkeakoulun kautta samoja opintoja kuin tutkintoopiskelijat. Opinnot sopivat hyvin henkilöille, joka ei tullut valituksi ammattikorkeakouluun ja haluaa jo kurkistaa tarjontaan ennen tutkintoopiskelua. avoinamk opiskelu/ Avoinammattikorkeakoulu Myös meidän talomme kursseja käytetään preppauskursseina esim. lääkikseen ja kauppakorkeaan. Opiskelisinko uuden kielen? Ylioppilastutkinnon valmistuttua voisi olla oiva hetki opetella uusi kieli, opiskella lyhyt matikka pitkäksi tai vahvistaa ruotsin kielen taitoa. Ruotsin opiskeluun törmäät edelleen, menetpä sitten ammattikorkeaan tai yliopistoon opiskelemaan. Rentouttavaa kesää toivotellen opo-maarit Ryhmänohjaajat Maarit, Pia, Mervi ja Anne toivottavat kaikille opiskelijoille rentouttavaa kesälomaa!

3 Sivu 3 Viidennen jakson rästikokeet Viidennen jakson rästikoepäivä on kesäkuun 16. päivä klo Ilmoittaudu rästikokeeseen viimeistään perjantaina klo aikuislukion kansliassa. Rästikoe palautetaan koulun jälleen alkaessa elokuussa. Opettaja ilmoittaa tarkemman palautusajan koepaperissa. Uusi lukuvuosi alkaa puhtaalta pöydältä, joten rästikokeet on suoritettava siis viimeistään kesäkuussa. Ylioppilaskirjoitukset Syksyn ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuminen päättyy klo Jos olet hajauttanut tutkinnon kahdelle tai kolmelle peräkkäiselle tutkintokerralle, muista ilmoittautua jokaiseen tutkintokertaan erikseen. Hajautussuunnitelma tehdään vain kerran. Jos aloitat tutkinnon suorittamisen syksyllä 2014, muista ilmoittautua ja samalla tehdä mahdollinen hajauttamissuunnitelma. Ilmoittautuminen tehdään sähköisesti Wilmassa. Ilmoittautumisohjeet saa kansliasta henkilökohtaisesti kuittausta vastaan. Wilmasta tulostetut kaavakkeet palautetaan myös henkilökohtaisesti kansliaan. Lukuvuoden jaksojärjestys ja kurssitarjotin Uusin ja päivitetty jaksojärjestys ja kurssitarjotin ilmestyvät tässä tiedotteessa ja ovat kotisivuilla. Jaksojärjestyksestä (s.4) näet opiskelijoiden koulutyöpäivät, kaikki koepäivät, palautuspäivät ja ylioppilaskoepäivät. Toiminta jatkuu aivan entisellään, vaikka tuntikiertokaavio (s. 5) on muuttunut. Tuntikiertokaavion koodit 1 ja 4 alkavat jo klo ja päättyvät klo Nämä tunnit on tarkoitettu starttilukion ja lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen käyttöön. Lakkiaisia vietämme perjantaina klo alkavassa juhlassa Lyseo-salissa. Kurssitarjottimessa (s. 6 7) on kaikki lähi- ja monimuotokurssit. Ne erottuvat toisistaan siten, että monimuotokurssin tunnukseen kuuluu m-kirjain. Esim. TE3m tarkoittaa terveystiedon kolmoskurssia, joka toteutetaan monimuotokurssina. Kurssitarjottimesta näkyy hyvin, minä opintovuonna tietyt kurssit kannattaa suorittaa (1. opintovuosi, 2.opintovuosi ja 3. opintovuosi). Harmaalla rivillä on erotettu lukuvuoden jaksot toisistaan. Rivittäin on merkitty aina samaan aikaan toteutuvat kurssit. Rivit 1 6 liittyvät siis tuntikiertokaavioon, josta näet, milloin (päivä ja kellonaika) kurssi pidetään. Verkkokurssit on ilmoitettu omassa taulukossaan (s. 5). Pääsääntöisesti verkkokurssit ovat auki syyskuun alusta huhtikuun loppuun. Poikkeava aukiolo on ilmoitettu kurssin yhteydessä. Ilta-, monimuoto- ja verkkokurssin rakenne on selitetty opinto-oppaassa.

4 Sivu 4

5 Sivu 5 Iltaopetuksen tuntikiertokaaviot jakson aloituspäivä A muut opetuspäivät, kaksoistunnit

6 Sivu 6

7 Sivu 7

8 Sivu 8 Oppiainekohtaisia huomioita kurssitarjottimeen Kertaus on opintojen äiti! PERUSKOULU (Aikuislukiossa ei enää kysynnän vähennyttyä ole opetusta peruskoulun oppiaineissa, mutta) tietyin järjestelyin on mahdollista saada suoritetuksi peruskoulun päättötodistus loppuun tai korottaa päättötodistuksen arvosanoja. Käänny opinto-ohjaajan puoleen. STARTTILUKIO Starttikursseilla on tilaisuus kerrata ja vahvistaa aiemmin opittua. Starttikursseilta saa hyvän pohjan lukio-opinnoille tai ammattiopinnoille. Myös lukio-opiskelijana voit hyödyntää starttilukion kursseja ikään kuin tukiopetuksena lukioopetukseesi. Äidinkielen ja kirjallisuuden starttilukiokurssit Starttilukiokursseilla äi1 - äi5 kerrataan, opitaan ja syvennetään lukioopinnoissa tarvittavaa kielen- ja kirjallisuudentuntemusta sekä harjoitellaan erityyppisten tekstien kirjoittamista. Kaikilla kursseilla käytetään opettajan omaa materiaalia ja sähköisiä oppimisympäristöjä. Lisätietoja opettaja Ulla Suontaustalta. Englannin starttilukiokurssit Starttilukiokursseilla ena1- ena3 kerrataan ja vahvistetaan keskeisiä kielioppiin ja sanastoon liittyviä asioita ja harjoitellaan sekä suullista että kirjallista viestintää. Opiskelussa käytetään vaihtelevasti eri työskentelymuotoja. Lisätietoja opettaja Maarit Halme-Hiltuselta. Ruotsin starttilukiokurssit Starttilukiokursseilla ru1- ru3 kerrataan kieliopin perusrakenteita ja sanastoa, harjoitellaan kuullun ymmärtämistä, kirjallista viestintää sekä tehdään suullisia harjoituksia. Lisätietoja opettaja Anne Leinolta. Matematiikan starttilukiokurssit Starttikursseilla ma1-ma3 kerrataan ja vahvistetaan matematiikan peruskäsitteitä ja taitoja. Matematiikan starttikurssien suorittaminen antaa opiskelijalle paremmat valmiudet suoriutua lukiomatematiikan opinnoista. Opinnoissa hyödynnetään myös sähköisiä oppimisympäristöjä. Lisätietoja opettaja Pauli Mäeltä. Lukiokurssit Äidinkieli ja kirjallisuus ÄI10 Äidinkielen ja kirjallisuuden lukio-opinnot kannattaa aloittaa Kielenhuolto- ja kielioppikurssilla (ÄI10). Kurssin kielioppiosuudesta on hyötyä vieraiden kielten opinnoissa. Oppitunneilla käytetään verkkomateriaalia opettajan ohjauksessa, joten kurssi antaa valmiudet myös verkko-opiskeluun. ÄI7 Kerran viikossa kahden ensimmäisen jakson ajan kokoontuvalla Puheviestinnän taitojen syventäminen -kurssilla harjoitellaan tärkeitä kansalaistaitoja: kokoustekniikan perusteita, neuvottelu-, väittely- ja esiintymistaitoa. Kurssi antaa myös hyvät valmiudet vapaaehtoiseen Puheviestintätaitojen päättökokeeseen, joka järjestetään joulukuussa Päättökokeen suorittamisesta saattaa olla Sinulle hyötyä opiskelu- tai työpaikkaa hakiessasi. ÄI3m Tänä lukuvuonna ÄI3-kurssi järjestetään kahden ensimmäisen jakson aikana monimuotokokonaisuutena. Voidaan suorittaa samanaikaisesti ÄI7-kurssin kanssa. Lisätietoa Ulla Suontaustalta.

9 Sivu 9 ÄI6 ja ÄI9 äidinkieltä abiturienteille Osallistutko äidinkielen ylioppilaskokeeseen keväällä tai syksyllä 2015? Tänä lukuvuotena voit valita toisen ja kolmannen jakson aikana samanaikaisesti suoritettavan monimuotokokonaisuuden, jonka aikana harjoitellaan tekstitaitovastausten ja esseiden kirjoittamista sekä niiden välistä eroa. Halutessasi voit valita pelkän kurssin ÄI6 tai ÄI9, jolloin oppituntisi on kerran viikossa. Lisätietoa Ulla Suontaustalta. Verkkokurssit Äidinkielen ja kirjallisuuden pakolliset kurssit ÄI2, ÄI4 ja ÄI5 järjestetään lukuvuonna tavallisen iltaopetuksen lisäksi koko lukuvuoden auki olevina verkkokursseina. Jos käytössäsi on Internet-yhteys, tutustu rohkeasti näihinkin mahdollisuuksiin! Ruotsi RUB8 Aloita ruotsin lukio-opinnot ruotsin kielen valmentavalla kurssilla (RUB8). Kurssi on tarjolla verkkokurssina jaksossa I ja toisen kerran iltakurssina jaksossa III. RUB10 Sanasto ja kielioppikurssi jaksossa IV. Kurssi laajentaa sanavarastoa ja kertaa kielioppia. Valitse kurssi ennen ruotsin yo-kokeeseen osallistumistasi. Erinomainen kurssi myös sinulle, joka haluat varmistaa ruotsin osaamistasi jatko-opinnoissa. Monimuotokurssit Ruotsissa on tarjolla iltakurssien lisäksi kurssit RUB4 ja RUB5 myös monimuotokursseina. Monimuotokurssin tunnuksena on kurssitarjottimessa kurssitunnuksen perässä kirjain m. Tällaiseen kurssiin kuuluu vähemmän lähiopetusta kuin tavalliseen iltakurssiin. Ruotsin yo-kirjoituksiin osallistuvat HUOMIO! Syksyn ruotsin kirjoittajille on elokuussa yo-kirjoituksiin valmentava kurssi RUB9. Yotutkintolautakunta on ilmoittanut painottavansa syventäviä kursseja yo-kokeessa. Kevään ruotsin kirjoittajille on tarjolla syventävä kurssi RUB6 jaksossa I ja RUB7 jaksossa II. Jaksossa III on kevään yo-kirjoituksiin valmentava kurssi RUB9. Yotutkintolautakunta on ilmoittanut painottavansa syventäviä kursseja yo-kokeessa. Syksyn 2015 kirjoittajille tarjotaan kurssit RUB6 jaksossa III, RUB10 jaksossa IV ja RUB7 jaksossa V. Ruotsin ja englannin lukio-opinnot kannattaa aloittaa valmentavilla kursseilla RUB8 ja ENA9. Englanti ENA9 Aloita englannin lukio-opinnot englannin kielen valmentavalla kurssilla (ENA9). Kurssi on tarjolla verkkokurssina jaksossa I ja iltakurssina jaksossa II. ENA13 Hio englannin kuullun ymmärtämistaitojasi ja kartuta sanavarastoasi. ENA13-kurssilla IV-jaksossa harjoitellaan kuullun ymmärtämistä monipuolisesti eri tehtävätyyppien avulla. Sopii erityisesti englannin ensimmäisen lukiovuoden opintojen tueksi. ENA18 Sanasto- ja kielioppikurssi jaksossa IV. Kurssi kehittää myös medialukutaitoa, jota tarvitset yo-kokeessa. Valitse kurssi ennen englannin yo-kokeeseen osallistumistasi. Erinomainen kurssi myös sinulle, joka haluat varmistaa englannin osaamistasi jatkoopinnoissa. Monimuotokurssit Englannissa on tarjolla iltakurssien lisäksi kurssit ENA4, ENA5 ja ENA6 myös monimuotokursseina. Monimuotokurssin tunnuksena on kurssitarjottimessa kurssitunnuksen perässä kirjain m. Tällaiseen kurssiin kuuluu vähemmän lähiopetusta kuin tavalliseen iltakurssiin.

10 Sivu 10 Englannin yo-kirjoituksiin osallistuvat HUOMIO! Syksyn englannin kirjoittajille on elokuussa yo-kirjoituksiin valmentava kurssi ENA11. Yo-tutkintolautakunta on ilmoittanut painottavansa syventäviä kursseja yokokeessa. Kevään englannin kirjoittajille on tarjolla syventävä kurssi ENA7 jaksossa I ja ENA8 jaksossa II. Jaksossa III on kevään yo-kirjoituksiin valmentava kurssi ENA11. Yotutkintolautakunta on ilmoittanut painottavansa syventäviä kursseja yo-kokeessa. Syksyn 2015 kirjoittajille tarjotaan kurssit ENA7 jaksossa III, ENA18 jaksossa IV ja ENA8 jaksossa V. Saksa Saksan lyhyen oppimäärän opiskelu alkaa aivan alkeista vain kerran lukuvuodessa jaksossa I. Kursseja järjestetään kahdeksan kurssia iltaopiskeluna. Halutessaan opiskelija voi osallistua yo-kirjoituksiin suoritettuaan riittävän määrän kursseja. Ranska Ranskan lyhyen oppimäärän opiskelu alkaa aivan alkeista vain kerran lukuvuodessa jaksossa I, jolloin sitä on kaksi kertaa viikossa; seuraavissa jaksoissa ranskaa on ainoastaan kerran viikossa. Kursseja järjestetään yhteensä kahdeksan iltaopiskeluna. Opiskelija voi halutessaan osallistua yo-kirjoituksiin suoritettuaan riittävän määrän kursseja. Italia Italian lyhyen oppimäärän opiskelu alkaa aivan alkeista vain kerran lukuvuodessa jaksossa I. Kursseja järjestetään yhteensä kahdeksan iltaopiskeluna. Opiskelija voi halutessaan osallistua yo-kirjoituksiin suoritettuaan riittävän määrän kursseja. Venäjä Venäjän kielen opiskelu alkaa aakkoskurssilla VEB39. Kurssilla opiskellaan kyrilliset kirjaimet, ääntäminen ja kielen perusfraaseja. Lyhyen venäjän kursseja on aakkoskurssin lisäksi kahdeksan. Kurssit 1-4 ja 5-8 ovat opetuksessa vuorovuosina. Lukuvuonna on tarjolla aakkoskurssin lisäksi kurssit 1-4. Kyseiset kurssit voi opiskella myös verkkokurssina samanaikaisesti vastaavan iltakurssin kanssa. Pitkän venäjän kursseja on neljä (VEA3-6). Kurssit ovat verkkokursseja ja niiden suorittamisesta sovitaan erikseen opettajan kanssa. Riittävän määrän kursseja suoritettuaan opiskelija voi osallistua lyhyen tai pitkän oppimäärän yo-kokeeseen. Pitkä matematiikka Suositeltavaa on opiskella kurssit numerojärjestyksessä. Neuvottele tarvittaessa poikkeavasta suoritusjärjestyksestä opettajan kanssa. Tiesitkö, että lyhyen matematiikan oppimäärän voi täydentää pitkäksi? Lyhyt matematiikka Suositeltavaa on opiskella kurssit numerojärjestyksessä. Kurssien MAB2 ja MAB5 suoritusjärjestys voi poiketa edellä mainitusta. Huomaathan myös mahdollisuuden opiskella kaikki lyhyen matematiikan kurssit yhdessä lukuvuodessa. Tällöin voit osallistua kesälukion lyhyen matematiikan kertauskurssille MAB10 sekä syksyn ylioppilastutkinnon matematiikan kokeeseen. Lyhyen matematiikan kertauskurssin uusi kurssitunnus on MAB10. (Aikaisemmin MAB9). Lyhyt matematiikka pitkäksi Lyhyen matematiikan oppimäärän voi täydentää pitkäksi oppimääräksi opiskelemalla seuraavat kurssit: MAA18, MAA5, MAA7, MAA8, MAA9 ja MAA10. Tarjolla ovat lisäksi pitkän matematiikan syventävät kurssit MAA11-MAA13 ja MAA15. Lisätietoja antaa Sari Piisi.

11 Sivu 11 Uskonto Uskonnossa on mahdollista opiskella tänä lukuvuotena kurssit UE1, UE2 ja UE3. Suositus on, että opiskelu aloitetaan kurssilla UE1 jaksossa 2. Kurssit UE2 ja UE3 järjestetään verkkokursseina, jota ovat auki koko lukuvuoden. Kurssit UE4 ja UE5 ovat suoritettavissa vain LSE-tarjottimen verkkokurssina. Suositeltavaa on suorittaa kurssi UE5 vasta, kun muut uskonnon kurssit on suoritettu. Uskonnon reaalikokeeseen osallistuvien on ehdottomasti opiskeltava kaikki uskonnon kurssit UE1 UE5. Filosofia ja elämänkatsomustieto Filosofiassa voi tänä lukuvuonna opiskella kaikki valtakunnalliset kurssit: FI1, FI2, FI3 ja FI4. Muut kurssit voi suorittaa valinnaisessa järjestyksessä, mutta FI1 on suositeltavaa suorittaa ensimmäisenä. Elämänkatsomustiedossa voi suorittaa kurssit ET1, ET2, ET3 ja ET4. FI1 ja ET1 ovat omina kursseinaan. FI2 on sama kuin ET3, FI3 sama kuin ET2 ja FI4 sama kuin ET4. Opettajan ohjeiden mukaan toisesta kurssista voi laatia tutkielman. Verkkokursseja ovat ET1, FI2/ET3, FI3/ET2 ja FI4/ET4. Historia Historiassa on mahdollista opiskella tänä lukuvuotena kaikki valtakunnalliset kurssit. Suositus on, että kurssien opiskelujärjestys olisi seuraava (suluissa syventävien kurssien paikka): HI1, (HI4), HI2, (HI6), (HI5), HI3, (HI7). Jos haluat suorittaa kaikki kurssit yhden lukuvuoden aikana, sinun on opiskeltava ne siinä järjestyksessä kuin ne ovat kurssitarjottimella. Kurssit HI5 ja HI6 järjestetään vain verkkokurssina. Kurssi HI3 järjestetään sekä iltakurssina jaksossa 2 että verkkokurssina, joka on avoinna jaksot 3 5 (avautuu 9.12.). Jos suunnittelet osallistumista historian reaalikokeeseen (ja/tai yhteiskuntaopin reaalikokeeseen), opiskele kurssi HI3 iltakurssina jaksossa 2. Historian reaalikokeeseen osallistuvien on syytä opiskella myös kaikki syventävät kurssit, etenkin kurssi HI4, joka on päivälukiossa pakollinen kurssi. Yhteiskuntaoppi Yhteiskuntaopissa on mahdollista suorittaa tänä lukuvuotena kaikki valtakunnalliset kurssit. Kurssi YH1 järjestetään sekä iltakurssina jaksossa 2 että verkkokurssina, joka on avoinna jaksot 3 5 (avautuu 9.12.). Kurssi YH1 on hyvä olla opiskeltuna ennen kurssin YH4 aloittamista. Jos haluat suorittaa kaikki kurssit yhden lukuvuoden aikana, sinun on opiskeltava ne siinä järjestyksessä kuin ne ovat kurssitarjottimella. Jos suunnittelet yhteiskuntaopin reaalikokeeseen osallistumista, opiskele kurssi YH1 iltakurssina jaksossa 2, samoin Suomen historian kurssi HI3. Yo-kirjoituksiin preppaava kertauskurssi YH5 järjestetään kesälukiossa elokuussa. Valitse tästä itsellesi jokin mielenkiintoinen reaali eli lukuaine! Fysiikka Fysiikassa on mahdollista suorittaa kaikki valtakunnalliset kurssit 1-8 iltakursseina, kurssi FY3 myös verkkokurssina. Jos opiskelija haluaa suorittaa kaikki fysiikan kurssit yhdessä lukuvuodessa, kurssit pitää suorittaa siinä järjestyksessä kuin ne ovat kurssitarjottimella. Tutkinto-opiskelijoille suositellaan kurssien suorittamista numerojärjestyksessä. Kemia Kemiassa on mahdollista suorittaa kaikki valtakunnalliset kurssit 1-5. Mahdollisuuksien mukaan kesälukiossa, elokuussa 2015, on tarjolla kemian kertauskurssi. Tutkintoopiskelijoiden suositellaan suorittavan kemian kurssit numerojärjestyksessä. Mikäli aineopiskelijoilla on kemian perusasiat hallussa, voi siirtyä suoraan syventäville kursseille. KE3 kurssi tulisi olla käyty ennen KE4 ja KE5 kursseja.

12 Sivu 12 Biologia Biologiassa on mahdollista suorittaa tänä lukuvuotena kaikki valtakunnalliset kurssit 1-5. Pakolliset kurssit 1-2 järjestetään iltaopetuksena ja ne järjestetään kaksi kertaa lukuvuoden aikana. Syventävät kurssit 3-4 ovat verkkokursseja, valittavana LSEkurssitarjottimelta. Syventävä BI5-kurssi toteutetaan lähiopetuksena II-jaksossa. Suosituksena on suorittaa kurssit 1. ja 2. numerojärjestyksessä ennen syventäviä kursseja (3-5). Kurssit 3-5 voi suorittaa missä järjestyksessä tahansa. Maantiede Maantieteessä on mahdollista suorittaa kaikki valtakunnalliset kurssit 1-4 ja lisäksi tarjolla on kertauskurssi kesälukiossa. Pakollinen GE1-kurssi toteutetaan iltaopetuksena II - ja V-jaksoissa. Kurssit 2-4 ovat verkkokursseja, valittavana LSE-kurssitarjottimelta. Suosituksena on opiskella kurssit numerojärjestyksessä. Erityisesti ennen GE3-kurssia olisi suotavaa opiskella GE1-kurssi. Psykologia Psykologiassa on mahdollista suorittaa tänä lukuvuotena kaikki valtakunnalliset syventävät kurssit. Kurssit 1-3 järjestetään iltaopetuksena. Toivottavaa on, että aloittaa psykologian opinnot 1. kurssilla. Kurssit 4 ja 5 ovat koko lukuvuoden auki olevia monimuotokursseja, jotka on mahdollista suorittaa pelkkinä verkkokursseina. Kurssien keskeisistä asioista järjestetään myös muutamia lähiopetustunteja, joihin voi osallistua. Lähiopetustunnit ovat 3. jaksossa (PS4) ja 5. jaksossa (PS5). Uusi lukuvuosi alkaa vanhojen opiskelijoiden osalta maanantaina 1.9. Terveystieto Terveystiedossa on mahdollista suorittaa kaikki valtakunnalliset kurssit 1-3. TE1-kurssi toteutetaan iltaopetuksena III-jaksossa. Kurssit 2-3 ovat monimuotokursseja. Kaikki terveystiedon kurssit järjestetään kertaalleen lukuvuoden aikana. Suosituksena on suorittaa kurssit numerojärjestyksessä. LUKUVUODEN ALKAESSA OPINTO-OPAS jaetaan vain kerran opiskelun alkaessa, joten muista säilyttää se koko opintojesi ajan. LUKUVUOSITIEDOTE jaetaan kaikille koulun alkaessa. UUSI LUKUVUOSI ALKAA vanhojen opiskelijoiden osalta maanantaina 1.9. kurssitarjottimen ja tuntikiertokaavion mukaisesti. Maanantai 1.9. on siis jakson aloituspäivä. Jokaisesta alkavasta kurssista pidetään yksittäistunti. Ohjaustuokio on myös aloituspäivänä klo UUDET OPISKELIJAT ALOITTAVAT keskiviikkona klo ja jatkavat torstaina klo Heille järjestetään silloin opinto-ohjauksen tilaisuudet, joissa perehdytään koulun kurssitarjontaan, erilaisiin kurssin suoritustapoihin ja koulun käytänteisiin. Näiden kahden päivän sisällöt ovat erilaiset. KAIKILLE OPISKELIJOILLE järjestetään mahdollisuus osallistua koulun sähköisen opiskeluympäristön esittelyyn ja sähköisten koulutyövälineiden käytön opastukseen. Tarkoituksena on esitellä koulun käyttämät sähköiset oppimisympäristöt, joita käytetään niin lähiopetuksen tukena kuin verkkoopiskelun työkaluna. Lisäksi opiskelija saa opiskelijarekisteriin, Wilmaan, omat tunnukset, joilla hän pystyy seuraamaan opintojensa edistymistä ja tarvittaessa tulostamaan opintokortin otteen. Tule perehtymään esimerkiksi, miten palveluihin kirjaudutaan. Opastusten aikataulut tiedotetaan lukuvuositiedotteessa sekä opintoohjausilloissa.

13 Sivu 13 Aikuislukion avoimet ovet Sinä, aikuislukiolainen, olet valttikorttimme ja hyvä mainoksemme. Koska luet tätä jaksotiedotetta, olet varmaan viihtynyt koulussamme ja huomannut, mihin pystymme. Moni vielä empii ja kaipaa pientä rohkaisua tullakseen opintielle. Joku ei ole meistä vielä edes kuullut. Olemme huomanneet, että Sinä olet paras viestinviejä. Jos vain hiukankin on mahdollista, kerro meistä naapurille, ystäville, tuttaville, työkavereille ja sukulaisille. Jos he eivät usko sinua, pyydä heitä tutustumaan ajan tasalla oleviin kotisivuihimme Koulumme mainoslehtisiä ja oppiaine-esitteitä saa kanslian edestä. Pyydä vaikka tulemaan avoimien ovien päivään torstaina klo vanhaan saliin. Kerromme silloin monien mahdollisuuksien koulusta. Ilmoituksiammekin kannattaa seurata lehdistössä elokuussa. Uusien opiskelijoiden ilmoittautuminen aikuislukioon starttilukiolaiset huomio! Ilmoittaudu suoraan koulun kansliaan, Annankatu 5, ja Kesäilmoittautumisella varmistat aloituspaikan jo 1.9. alkaville kursseille ja alkavalle ohjaukselle. Aikuislukioon on kuitenkin jatkuva haku. Opinnot voi aloittaa aina ilmoittautumista seuraavan jakson alusta. Varaa ilmoittautuessa myös henkilökohtainen aikasi opinto-ohjaajalle henkilökohtaisen opintosuunnitelman tekemiseksi. Ota mukaan viimeinen koulutodistuksesi ja/tai ammatillinen tutkintotodistuksesi ja kopio niistä. Voit myös tulostaa koulumme kotisivulta ilmoittautumiskaavakkeen ja täyttää sen valmiiksi. Starttilukiosta LUVA starttilukiotoiminta laajenee LUVA on lukioon valmistava koulutus, joka kestää yhden lukuvuoden. Oppiaineina ovat äidinkieli ja kirjallisuus, englanti, ruotsi, matematiikka, fysiikka-kemia, biologia-maantiede, yhteiskuntaoppi ja historia. Lisäksi on runsaasti opintojen ohjausta sekä ryhmässä että henkilökohtaisena ohjauksena. LUVA:n tarkoitus on antaa valmiuksia suoriutua kielellisesti, tiedollisesti ja taidollisesti lukion opinnoista. LUVA:ssa opetellaan käsitteiden ymmärtämistä, asioiden ilmaisemista sanallisesti ja kirjallisesti ja tiedon soveltamista. LUVA vahvistaa tietoja viestintätekniikan osaamista. Ja mikä parasta LUVA valmentaa lukio-opiskelijaksi perehdyttämällä lukion toimintakulttuuriin. Haluat ylioppilaaksi, tarvitset lukion opit. LUVA antaa valmiudet selviytymään tästä kaikesta. Parempia mahdollisuuksia saa myös korottamalla perusopetuksen arvosanoja. LUVA on myös ratkaisu tähän!

14 Sivu 14 Aloittaisinko saksan kielen opiskelun? Opettajat tiedottavat RUB6 Tällä ruotsin syventävällä kurssilla kartutetaan sanavarastoa, kerrataan kielioppiasioita ja tehdään todella paljon suullisia harjoituksia. Oppikirjana on Galleri 6 Kurssi valmentaa tehokkaasti ruotsin yokirjoituksiin. Yotutkintolautakunta on ilmoittanut painottavansa syventäviä kursseja ruotsin yo-kokeessa. Tervetuloa kurssille! Anne Leino SAKSA Sinulla on mahdollisuus alkaa opiskella saksan kieltä aivan alkeista (kurssi SAB31) ensimmäisestä jaksosta alkaen. Ensimmäisenä lukuvuonna on tarjolla viisi lyhyen saksan kurssia eli yksi jokaisessa jaksossa. Toisena lukuvuonna järjestetään kolme kurssia. Jos sinulla on pohjatietoa kielestä, voit toki tulla mukaan muustakin kuin kurssista 1. Tule rohkeasti juttelemaan ja kysymään lisää saksan opiskelusta, autan mielelläni. Anne Leino ENA6m (monimuotokurssi) Huomaathan, että ENA6 on tarjolla syksyn I-jaksossa monimuotokurssina. Tästä merkkinä kurssitarjottimessa kurssitunnuksen perässä oleva m-kirjain. Monimuotokurssiin kuuluu sekä lähiopetusta että itsenäistä opiskelua. Kurssin aikataulu ja lähiopetustuntien päivämäärät tulevat Porin aikuislukion kotisivuille ( porinaikuislukio) ennen syksyn ensimmäisen jakson alkua. Riitta Ylitalo ENA9v (verkkokurssi) Lukion englannin kielen opinnot alkavat kurssilla ENA9. Kurssilla kerrataan englannin kielen peruskielioppia, kerrataan ja laajennetaan sanavarastoa tekstien avulla, harjoitellaan kuuntelua ja kirjoittamista eli kurssi luo pohjaa englannin kielen lukioopintoihin. Kurssilla tutustutaan myös kielenopiskelun tekniikoihin (mm. sanaston opiskelemisen ohjeet, kuullun ymmärtämisen ohjeet ym.) Oppimateriaalina opettajan ensimmäisellä oppitunnilla ilmoittama materiaalipaketti ratkaisuineen ja oppimisalustalla oleva materiaali. Ei erillistä oppikirjaa. Huom! Kurssi sopii myös kertausta tarvitseville englannin opinnoissa pidemmälle ehtineille opiskelijoille. Kurssi järjestetään syksyllä 2014 I-jaksossa verkkokurssina, johon kuuluu viisi lähiopetuskertaa Tarkempi tiedote lähiopetuskertojen aikataulusta ja suorittamisesta tulee kanslian eteen ennen syksyn ensimmäisen jakson alkamista. Lisätietoa opettajalta: PUH: (Riitta Ylitalo) tai sähköpostitse. KESÄLUKIO TARJOAA OPISKELUUN LISÄMAHDOLLISUUKSIA kesäkuun kurssit Kesäkuussa kesälukiossa ovat tarjolla kurssit RUB3, RUB5, ENA4, EN6, MAb3, MAB6, ÄI5, ÄI4, HI3 (verkkokurssi) ja UE3 (verkkokurssi). Ilmoittautuminen Wilman kautta on päättynyt, mutta kursseille voi vielä ilmoittautua koulun kansliassa. Katso lisätiedot kursseista koulun nettisivuilta -> Kesälukio -> Kesäjakso 1

15 Sivu 15 KESÄLUKIO TARJOAA OPISKELUUN LISÄMAHDOLLISUUKSIA elokuun kurssit Käytä elokuun alussa alkavat kesäkurssit hyväksesi, varsinkin jos aiot kirjoitta ko. aineet nyt syksyllä Toisaalta etukäteen valmistautumisesta on aina hyötyä, vaikka osallistuisit ylioppilaskokeeseen vasta myöhemmin. Vaikka siis aiot suorittaa ko. aineiden kursseja vielä ensi lukuvuoden aikana, niin toki voit jo paneutua aineen kokonaiskuvaan! Käytä tätä mahdollisuutta!! Vielä ehdit ilmoittautua kesälukioon! Elokuussa ovat tarjolla seuraavat yo-kirjoituksiin preppaavat kurssit: ÄI11, ENA11, RUB9, MAB10, KE6, GE5, YH5, TE4 ja PS9. Kursseista ÄI11, ENA11, RUB9 ja MAB10 ei peritä kurssimaksua aikuislukion tutkinto-opiskelijoilta. Elokuun kursseille voi ilmoittautua Wilman kautta asti. Tämän jälkeen ilmoittautua voi suoraan kansliaan. Katso lisätiedot kursseista koulun nettisivuilta -> Kesälukio -> Kesäjakso 2 Syksyn 2014 englannin ja ruotsin kirjoittajat! Älä jätä väliin tilaisuutta kerrata ruotsin ja englannin yo-kirjoituksiin. Valitse siis elokuun kesäjakson yo-kirjoituksiin valmentavat kurssit RUB9 ja ENA11. Materiaalina aikaisempien vuosien ylioppilaskirjoitusten tehtäviä ja täten kuullun ymmärtäminen, tekstin ymmärtäminen sekä kirjallinen tuottaminen vahvistuvat. Lisäksi sanasto karttuu, kielioppi kertaantuu ja yo-kokeen eri tehtävätyypit tulevat tutuiksi Terveisin Riitta Ylitalo

16 PORIN AIKUISLUKIO Onneksi on aikuislukio. Annankatu PORI rehtori , opinto-ohjaaja , kanslia KANSLIA avoinna seuraavasti: MAANANTAISTA TORSTAIHIN KLO ja PERJANTAISIN KLO C-portaikosta sisään, yhdet portaat ylös ja oikealle. Koulusihteeri Merja-Riitta Niinikoski s-posti etunimi.sukunimi@pori.fi KANSLIAN KESÄAJAN AUKIOLOAJAT: ke asti normaalisti to klo LOMALLA klo alkaen normaalisti LÖYDÄT MEIDÄT MYÖS INTERNETISTÄ: s-posti opettajat etunimi.sukunimi@edupori.fi Aikuislukion oppikirjakirjasto PALAUTATHAN OPPIKIRJAKIRJASTON KIRJAT! Kirjasto on lomalla kesäajan. Kirjoja voit lainata taas elokuun puolivälistä lähtien. Muistathan palauttaa kaikki oppikirjaston kirjasi mennessä. Palauttamattomista kirjoista peritään uuden kirjan hinta. Kirjasto ottaa edelleen ilolla vastaan oppikirjalahjoituksia. Kiitos jo etukäteen!

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 Kurssien suoritusaikasuositus: A (äidinkieli) 3 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7,8*,9* 8*,9* 3 vuoden kevät 1,2,3 4,5,6,7 6,7,8,9 4 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7

Lisätiedot

Kirjoittajainfo KYL 11.5.2012

Kirjoittajainfo KYL 11.5.2012 Kirjoittajainfo KYL 11.5.2012 Lukio-opinnoista Lukion päättötodistus Minimi 75 kurssia Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi ylioppilastutkinto

Lisätiedot

Kurssien suorittamisen ajoitus

Kurssien suorittamisen ajoitus Kurssien suorittamisen ajoitus Katso taulukosta, missä vaiheessa eri aineiden t suositellaan suoritettaviksi. Tutustu etenkin syventävien en sisältöihin opinto-oppaan avulla, jotta tulet valinneeksi omien

Lisätiedot

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS 1. Padasjoen lukion aikuislinja Padasjoen lukion aikuislinjalla voi suorittaa koko lukion oppimäärän tai opiskella yksittäisiä aineita ja saada niistä erillisen todistuksen.

Lisätiedot

Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014

Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014 Kirjoittajainfo KYL 13.5.2014 Lukio-opinnoista Lukion päättötodistus Minimi 75 kurssia Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi ylioppilastutkinto

Lisätiedot

Kurssien suorittamisen ajoitus

Kurssien suorittamisen ajoitus Kurssien suorittamisen ajoitus Katso taulukosta, missä vaiheessa eri aineiden kurssit suositellaan suoritettaviksi. Tutustu etenkin syventävien kurssien sisältöihin Pedanetin avulla, jotta tulet valinneeksi

Lisätiedot

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle 2019-2020 Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Valitse ja vaikuta! Esivalinnat lukuvuodelle 2019-2020 Lukion opiskelijoilta kerätään esivalinnat kurssivalinnoista

Lisätiedot

SISÄLTÄÄ ENNAKKOTIETOA LUKUVUODESTA 2011 2012

SISÄLTÄÄ ENNAKKOTIETOA LUKUVUODESTA 2011 2012 KESÄTIEDOTE SISÄLTÄÄ ENNAKKOTIETOA LUKUVUODESTA 2011 2012 KANSLIAN KESÄAUKIOLOAJAT MAANANTAISTA TORSTAIHIN KLO 11.30-18.30 JA PERJANTAISIN KLO 9.00-15.00. 20.6.-23.6. auki klo 9.00-15.00. Loma 27.6.-24.7.2011.

Lisätiedot

2015-2016. Kirjoittajainfo KYL 11.5.2015. Kouvolan Yhteislyseo

2015-2016. Kirjoittajainfo KYL 11.5.2015. Kouvolan Yhteislyseo Kirjoittajainfo KYL 11.5.2015 Lukio-opinnoista Lukion päättötodistus Minimi 75 kurssia Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi ylioppilastutkinto

Lisätiedot

YLIOPPILAAKSI, TODISTUKSET TASKUSSA.

YLIOPPILAAKSI, TODISTUKSET TASKUSSA. YLIOPPILAAKSI, TODISTUKSET TASKUSSA www.ylioppilastutkinto.fi TUTKINNOT JA TODISTUKSET Lukion oppimäärä Ylioppilastutkinto vähintään 75 kurssia, sisältäen ops:in mukaisesti pakolliset ja vähintään 10 syventävää

Lisätiedot

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle 2019-2020 Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Valitse ja vaikuta! Esivalinnat lukuvuodelle 2019-2020 Lukion opiskelijoilta kerätään esivalinnat kurssivalinnoista

Lisätiedot

Ohjeita valintojen tekemiseen tarjottimesta

Ohjeita valintojen tekemiseen tarjottimesta Ohjeita valintojen tekemiseen tarjottimesta Paljonko on tehty ykkösellä kuinka paljon pitää tehdä kakkosella yhteensä vähintään 60! Arvioi myös sitä, kuinka paljon kolmannelle vuodelle jää minimi 75 yht.

Lisätiedot

Kurssien suorittamisen ajoitus

Kurssien suorittamisen ajoitus Kurssien suorittamisen ajoitus Katso taulukosta, missä vaiheessa eri aineiden t suositellaan suoritettaviksi. Tutustu etenkin syventävien en sisältöihin opinto-oppaan avulla, jotta tulet valinneeksi omien

Lisätiedot

YO-INFO 13.5.2014 KIERTOTUNTIKAAVIO KOEVIIKKO. Rehtori Mika Strömberg 14.5.2014

YO-INFO 13.5.2014 KIERTOTUNTIKAAVIO KOEVIIKKO. Rehtori Mika Strömberg 14.5.2014 YO-INFO 13.5.2014 Rehtori Mika Strömberg KIERTOTUNTIKAAVIO KOEVIIKKO - ensi lukuvuonna: valmistelu + koe + palautus - järjestys: 7 1 2 3 4 5 6 1 lv. 2014-2015 VALINNAT - kurssitarjottimen eka versio valmistui

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan!

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan! Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan! yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto ensi lukuvuoden kurssivalinnat opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen Missä mennään? Nyt arvioituna 9 jaksoa

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Yli 500 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

Ajankohtaista 5. jaksossa

Ajankohtaista 5. jaksossa Jaksovinkit on Oulun aikuislukion jaksotiedote, joka julkaistaan aikuislukion kotisivulla koeviikolla ennen seuraavan jakson aloitusta. Jaksovinkeissä on infoa tulevan jakson lukiokursseista sekä ajankohtaisista

Lisätiedot

Tietoa lukio-opinnoista. Syksy 2016

Tietoa lukio-opinnoista. Syksy 2016 Tietoa lukio-opinnoista Syksy 2016 Lukion kurssimäärä Päättötodistukseen vaaditaan 75 kurssia. Pakollisia 47 (MB) tai 51 (MA) kurssia. Syventäviä kursseja tulee olla vähintään 10, loput kurssit voivat

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas Uusi opetussuunnitelma

Kerttulin lukion kurssien valintaopas Uusi opetussuunnitelma 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2017-2018 Uusi opetussuunnitelma OHJEITA KURSSIVALINTOJEN TEKOON Tarkista ensin YO-suunnitelmasi. Tulosteet => KERlu suunnitelma yo-kirjoitusten suorittamisesta.

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2019-2020 OHJEITA KURSSIVALINTOJEN TEKOON Tarkista ensin YO-suunnitelmasi. Tulosteet => KERlu suunnitelma yo-kirjoitusten suorittamisesta. Jos haluat muuttaa vielä

Lisätiedot

Lukio-opinnoistaopinnoista

Lukio-opinnoistaopinnoista Kirjoittajainfo KYL 6.5.2010 Lukio-opinnoistaopinnoista Lukion päättötodistus» Minimi 75 kurssia» Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Ammattilukio-opinnot 2018 Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Ammattilukio OSAO järjestää lukio-opinnot yhteistyössä Oulun aikuislukion kanssa. Opetusta antavat pääasiallisesti Oulun aikuislukion opettajat.

Lisätiedot

ABIEN LUKUJÄRJESTYS 27.1.-11.2. Preliminäärikokeet: klo luokkatila

ABIEN LUKUJÄRJESTYS 27.1.-11.2. Preliminäärikokeet: klo luokkatila LIEKSAN LUKIO 12.1.2015 ABIEN LUKUJÄRJESTYS 27.1.-11.2. Preliminäärikokeet: klo luokkatila ti 27.1. Äidinkieli 8-14 alakoulun sali ke 28.1. Pitkä kieli; englanti 8-14 201 to 29.1. YH, KE, TE, GE 8-14 201

Lisätiedot

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Espoon aikuislukio Aineopiskelijan opas Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Sisällysluettelo Yleistä. 2 Pitkä matematiikka.3 Laaja fysiikka.5 Laaja kemia.6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7 Kurssien

Lisätiedot

Lukuvuoden aikataulu. Elokuu Turvallisuusinfo lukiolaisille juhlasalissa klo ?? Mahdollinen Abitti -kertaus

Lukuvuoden aikataulu. Elokuu Turvallisuusinfo lukiolaisille juhlasalissa klo ?? Mahdollinen Abitti -kertaus ABIT 2018-2019 Lukuvuoden aikataulu Elokuu 28.8. Turvallisuusinfo lukiolaisille juhlasalissa klo 12.25-12.45?? Mahdollinen Abitti -kertaus Syyskuu 4.9. Abien 100 päivää teema, päivänavaus, musiikkia välitunneilla

Lisätiedot

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ilmoittautuminen kevään 2017 tutkintoon alkaa pe 4.11. ja päättyy pe 18.11. Mikäli osallistuit syksyn yo-kirjoituksiin, voit odottaa niiden lopulliset tulokset ja ilmoittautua

Lisätiedot

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Mikä on ammattilukiotoiminta Torniossa? Mitä tahansa ammatillista perustutkintoa opiskeleva opiskelija voi opiskella perustutkinnon rinnalle myös ylioppilastutkinnon

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto abivuosi opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen mahdollisuus tutustua sähköisiin kokeisiin luokassa 2O Missä mennään?

Lisätiedot

Lempäälän lukion oppikirjat KURSSI ISBN-koodi 1

Lempäälän lukion oppikirjat KURSSI ISBN-koodi 1 Lempäälän lukion oppikirjat 2018-2019 KURSSI ISBN-koodi 1 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS SANOMA PRO Jukola Tekstioppi ÄI (kaikilla kursseilla) 978-952-63-0386-4 SANOMA PRO Jukola 1 ÄI01 978-952-63-4937-4 SANOMA

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info YLIOPPILASKIRJOITUKSET Info 14.11.2017 RAKENNE Tutkintoon kuuluu neljä koetta. Äidinkielen koe pakollinen kaikille Lisäksi kolme seuraavista neljästä: * Toinen kotimainen kieli * Matematiikka * Yksi vieras

Lisätiedot

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Kevään tapahtumia Ylioppilaskirjoitukset ja hajauttaminen Opinto-ohjaajan katsaus Ryhmänohjaajan tapaaminen 19.4.2017 Toisen vuosikurssin vanhempainilta Yleisiä

Lisätiedot

Matemaattisluonnontieteelliset. aineet

Matemaattisluonnontieteelliset. aineet Espoon aikuislukio Aineopiskelijan opas Lukuvuosi 2016-2017 Matemaattisluonnontieteelliset aineet Sisällysluettelo Yleistä. 2 Pitkä matematiikka.3 Laaja fysiikka.5 Laaja kemia.6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7

Lisätiedot

LUKIO-OPINNOT KAKSOISTUTKINTO

LUKIO-OPINNOT KAKSOISTUTKINTO LUKIO-OPINNOT KAKSOISTUTKINTO Lukiossa suoritetaan kursseja, jotka lasketaan Hevosopiston kursseiksi. Jotta voit valmistua ammattiin, niin sinulla on oltava vähintään 26 hyväksytysti suoritettua kurssia

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

Äidinkieli ja kirjallisuus

Äidinkieli ja kirjallisuus 1 Sisältö Äidinkieli ja kirjallisuus... 2 Vieraat kielet... 3 Englanti... 3 Espanja... 3 Ranska... 3 A-ruotsi... 4 B-ruotsi... 4 Saksa (A-kieli ja B3-kieli)... 4 Matematiikka... 6 Lyhyt matematiikka...

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Noin 500 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen. Hämeenllinnan lyseon lukio

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen. Hämeenllinnan lyseon lukio YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

KESÄLUKIO-OPAS. Lahden yhteiskoulun aikuislukio. Kesälukion verkkosivut:

KESÄLUKIO-OPAS. Lahden yhteiskoulun aikuislukio. Kesälukion verkkosivut: KESÄLUKIO-OPAS Lahden yhteiskoulun aikuislukio 2019 Kesälukion verkkosivut: www.lyk.fi/kesalukio Ohjeet ja lomakkeet: - Kesälukion kurssitarjotin - Kurssien sisällöt, oppikirjat ja arviointi - Ilmoittautumislomake

Lisätiedot

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho LUKIO-OPINNOT Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho Opinto-ohjaajat Riina Laasonen 1 D, E, F Salla Purho - 1 A, B, C MITÄ LUKIOSTA ON HYVÄ TIETÄÄ? Oppimateriaalit hankittava

Lisätiedot

Musiikkiesitys lukio-opinnoista ylioppilastutkinnosta opettajien tapaaminen 2. vsk ryhmänohjaajat luokissa 3. vsk jatko-opinnoista ala-aulassa

Musiikkiesitys lukio-opinnoista ylioppilastutkinnosta opettajien tapaaminen 2. vsk ryhmänohjaajat luokissa 3. vsk jatko-opinnoista ala-aulassa Tervetuloa! Musiikkiesitys lukio-opinnoista ylioppilastutkinnosta opettajien tapaaminen 2. vsk ryhmänohjaajat luokissa 3. vsk jatko-opinnoista ala-aulassa Ylioppilas Lukion oppimäärä min. 75 kurssia (pakolliset,

Lisätiedot

Kaksoistutkinto - merkonomi ja ylioppilas

Kaksoistutkinto - merkonomi ja ylioppilas Kaksoistutkinto - merkonomi ja ylioppilas MERCURIA Kauppiaitten Kauppaoppilaitoksen ja Vantaan aikuislukion yhteistyöprojekti Ylioppilastutkintoon voi osallistua paitsi lukion oppimäärän, myös ammatillisen

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

JAKSOTIEDOTE 3. Rehtorin palsta. rehtori. Tässä jaksotiedotteessa: 9.12.2014

JAKSOTIEDOTE 3. Rehtorin palsta. rehtori. Tässä jaksotiedotteessa: 9.12.2014 9.12.2014 JAKSOTIEDOTE 3 Rehtorin palsta Kolmas jakso ja joulunalusaika siinäpä yhtälö aikuislukiolaiselle! Kurssit käynnistyvät mukavasti ennen joulukiireitä ja keskeytyvät joululoman ajaksi. Uuden vuoden

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot yhteishaku 2015 Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Opiskelijan polku 2 Mitä hyötyä? Opiskelemalla lukioaineita parannat mahdollisuuksiasi menestyä jatko-opintojen

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info YLIOPPILASKIRJOITUKSET Info 15.11.2018 RAKENNE Tutkintoon kuuluu neljä koetta. Äidinkielen koe pakollinen kaikille Lisäksi kolme seuraavista neljästä: * Toinen kotimainen kieli * Matematiikka * Yksi vieras

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Noin 600 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot 2017 Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio OSAO järjestää lukio-opinnot yhteistyössä Oulun aikuislukion kanssa. Opetusta antavat pääasiallisesti

Lisätiedot

ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Opiskelijat voivat valita joko painetun kirjan tai digitaalisen kirjan.

ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Opiskelijat voivat valita joko painetun kirjan tai digitaalisen kirjan. Kuopion Lyseon lukiossa KÄYTÖSSÄ OLEVAT OPPIKIRJAT 2018-2019 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ÄI01- Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus. Otava ÄI09 (runkokirja) ÄI03 Jukola 3 Sanoma Pro ÄI05 Jukola 5 Sanoma

Lisätiedot

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17.

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17. Jaksovinkit 6 Iltaopetus 7.4. 13.5. Iltaopetuksen kokeet 6. jaksossa: B-koodi: 14.5. D-koodi: 19.5. C-koodi: 15.5. E-koodi: 20.5. Kokeiden palautus: 21.5. Rehtori Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on

Lisätiedot

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Sitova ilmoittautuminen syksyn 2017 tutkintoon ti 2.5. - ma 29.5. Wilmassa. Ilmoittautumisen allekirjoittaminen kansliassa viim. ma 29.5. Kevään tutkintoon ilmoittautuminen

Lisätiedot

JAKSOVINKIT 1. Ajankohtaisia asioita 1. jakson aikana:

JAKSOVINKIT 1. Ajankohtaisia asioita 1. jakson aikana: JAKSOVINKIT 1 Hyvää lukuvuoden aloitusta! Jaksovinkit on Oulun aikuislukion jaksotiedote, joka julkaistaan aikuislukion kotisivulla koeviikolla ennen seuraavan jakson aloitusta. Jaksovinkeissä on infoa

Lisätiedot

Abien vanhempainilta Tervetuloa!

Abien vanhempainilta Tervetuloa! Abien vanhempainilta 27.8.2013 Tervetuloa! Lukuvuoden tapahtumia/abit Syksyn yo-kokeet 9.9. 27.9.2013 1. jakson koeviikko 25.9. 1.10.2013 Retkiä oppilaitoksiin Syysloma 21.10-27.10.2013 2. jakson koeviikko

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopiston ammattilukio-opinnot Myllytullin yksikkö,

Oulun seudun ammattiopiston ammattilukio-opinnot Myllytullin yksikkö, Oulun seudun ammattiopiston ammattilukio-opinnot Myllytullin yksikkö, 6.10.2016 Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Mitä hyötyä? Vahvistetaan jatko-opintovalmiuksia - pääsykokeissa menestyminen - jatko-opinnoissa

Lisätiedot

Ylivieskan lukion oppikirjaluettelo

Ylivieskan lukion oppikirjaluettelo Ylivieskan lukion oppikirjaluettelo 2017-2018 OPS 2016 (1. ja 2. vuoden opiskelijat) Äidinkieli ja kirjallisuus Kaikilla kursseilla: Tekstinhuolto (e-oppi), käyttöoikeus annetaan kurssin alussa ÄI01 Särmä:

Lisätiedot

Helsingin luonnontiedelukio / oppikirjat lukuvuonna

Helsingin luonnontiedelukio / oppikirjat lukuvuonna ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ÄI0 ÄI06 sekä AI08 AI09: Särmä (LOPS 2016). Suomen kieli ja kirjallisuus -sarjan oppikirja (voit hankkia myös sähköisenä) sekä Kielenhuolto-tehtävävihko, Otava. Muiden tehtävävihkojen

Lisätiedot

Tuusulan lukio Hyrylän toimipiste. Vanhempainilta 5.11.2014

Tuusulan lukio Hyrylän toimipiste. Vanhempainilta 5.11.2014 Tuusulan lukio Hyrylän toimipiste Vanhempainilta 5.11.2014 Yhteystiedot Oltava AINA kunnossa! Muutokset ilmoitetaan kansliaan koulusihteerille. Wilmassa: pikaviesti koulusihteeri Sari Aalto Tietoa ylioppilastutkinnosta

Lisätiedot

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Kevään tapahtumia Huoltajakyselyn tuloksia Ylioppilaskirjoitukset ja hajauttaminen Opinto-ohjaajan katsaus Ryhmänohjaajan tapaaminen 16.4.2019 Toisen vuosikurssin

Lisätiedot

Kuopion Lyseon lukiossa KÄYTÖSSÄ OLEVAT OPPIKIRJAT

Kuopion Lyseon lukiossa KÄYTÖSSÄ OLEVAT OPPIKIRJAT Päivitetty 18.6.2019 Kuopion Lyseon lukiossa KÄYTÖSSÄ OLEVAT OPPIKIRJAT 2019-2020 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ÄI01- ÄI09 Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus. Otava Runkokirja kaikille kursseille. ÄI03 Jukola

Lisätiedot

JATKAISINKO LUKIOSSA?

JATKAISINKO LUKIOSSA? JATKAISINKO LUKIOSSA? MIKSI LUKIOON? Tavoitteenasi on jatkaa korkeakouluissa, erityisesti yliopistossa. Yliopistojen pääsykokeissa voidaan vaatia lukion oppimäärän osaamista, esim. maa, fy, ke ja bi. Tarvitset

Lisätiedot

AINE KURSSI KIRJA KUSTANTAJA

AINE KURSSI KIRJA KUSTANTAJA VAASAN LYSEON LUKION KIRJALISTA LUKUVUOSI 2018-2019 Pidä huolta, että valitset oikean kurssin kirjan. Useista kirjoista on tullut myös uudistettuja painoksia. Tarkista, että käytössäsi on tuorein painos,

Lisätiedot

Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa

Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa info-tilaisuus TI 14.8.2018 Tervetuloa! Ammatillinen tutkinto + yo-tutkinto > Ammatillista perustutkintoa opiskeleva voi suorittaa osan perustutkintoon kuuluvista

Lisätiedot

Lv käytettävät oppikirjat

Lv käytettävät oppikirjat Liedon lukio 20/5-19 / ot Lv. 2019-20 käytettävät oppikirjat Kaikki oppikirjat uuden opetussuunnitelman LOPS2016 mukaisia ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ÄI Äidinkielen oppikirjana voi käyttää joko digikirjaa

Lisätiedot

JAKSOVINKIT Ajankohtaista 6. jakson aikana. yo-tutkintoon ilmoittautuminen kansliassa. o tutkintoa syksyllä aloittavat ma 29.5.

JAKSOVINKIT Ajankohtaista 6. jakson aikana. yo-tutkintoon ilmoittautuminen kansliassa. o tutkintoa syksyllä aloittavat ma 29.5. JAKSOVINKIT 6 16-17 Jaksovinkit on Oulun aikuislukion jaksotiedote, joka julkaistaan aikuislukion kotisivulla koeviikolla ennen seuraavan jakson aloitusta. Jaksovinkeissä on infoa tulevan jakson lukiokursseista

Lisätiedot

LUKUVUOSI- TIEDOTE 2015 2016

LUKUVUOSI- TIEDOTE 2015 2016 LUKUVUOSI- TIEDOTE 2015 2016 1 Koulun rehtori Vararehtori Opinto-ohjaaja Koulusihteeri Anne-Maj Eskelinen etunimi.sukunimi@pori.fi 044 701 5342 Riitta Ylitalo etunimi.sukunimi@edupori.fi 044 701 8864 Maarit

Lisätiedot

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 24.4.2014. Tervetuloa!

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 24.4.2014. Tervetuloa! Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 24.4.2014 Tervetuloa! Illan aikana seuraavista aiheista: Ylioppilastutkinnon yleisistä käytännöistä Syksyn 2014 ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautumisesta ja osallistumisesta

Lisätiedot

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 26.4.2012. Tervetuloa!

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 26.4.2012. Tervetuloa! Ylioppilaskirjoitukset tutuksi 26.4.2012 Tervetuloa! Ylioppilastutkinnon yleiset käytännöt Syksyn 2012 ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuminen ja osallistuminen rehtori Satu Nokelainen Opiskeltavien aineiden

Lisätiedot

ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin

ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin to 25.4.2019, klo 10.00-11.00 Palauta Wilmassa tehtävä yoilmoittautumisesi ALLEKIRJOITETTUNA (paperiversio) viimeistään ma 20.5.2019 kansliaan!!!

Lisätiedot

YO-info K2015 19.1.2015. Rehtori Mika Strömberg

YO-info K2015 19.1.2015. Rehtori Mika Strömberg YO-info K2015 19.1.2015 Rehtori Mika Strömberg LUKION PÄÄTTÖTODISTUS LUKIO-OPINNOT YHTEENSÄ VÄHINTÄÄN 75 KRS - opiskelijan suorittamissa opinto-ohjelmansa mukaisissa pakollisissa ja valtakunnallisissa

Lisätiedot

OPISKELU LUKIOSSA. 1. Yleistä

OPISKELU LUKIOSSA. 1. Yleistä OPISKELU LUKIOSSA 1. Yleistä Lukio-opiskelulle tunnusomaisia piirteitä ovat yksilöllinen opintoohjelma, mahdollisuus hajauttaa ylioppilastutkinnon kokeet kolmelle peräkkäiselle tutkintokerralle sekä pienoistutkimusten,

Lisätiedot

YO-info S2015 26.8.2015. rehtori Mika Strömberg

YO-info S2015 26.8.2015. rehtori Mika Strömberg YO-info S2015 26.8.2015 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI MATEMATIIKKA AINEREAALI HUOM! * yksi vaativampi koe (A-kieli/pitkä

Lisätiedot

YLIOPPILAS KEVÄT 2020

YLIOPPILAS KEVÄT 2020 YLIOPPILAS KEVÄT 2020 LUKION KURSSIT (LUKION PÄÄTTÖTODISTUS) YLIOPPILASKIRJOITUKSET (YLIOPPILASTUTKINTOTODISTUS) YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi - esittely peruskoulun 9. luokkalaisia varten ( MKE 4.12.2015) Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri,

Lisätiedot

Syksyn 2018 ylioppilaskokeet

Syksyn 2018 ylioppilaskokeet Syksyn 2018 ylioppilaskokeet Lue YTL:n tiedote kokelaille https://www.ylioppilastutkinto.fi/maaraykset/tiedote-kokelaille Syksyn 2018 yo-kokeiden päivämäärät ma 17.9. äidinkieli (suomi ja ruotsi), lukutaidon

Lisätiedot

YO-info S2014 3.9.2014. rehtori Mika Strömberg

YO-info S2014 3.9.2014. rehtori Mika Strömberg YO-info S2014 3.9.2014 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI MATEMATIIKKA AINEREAALI HUOM! * yksi vaativampi koe (A-kieli/pitkä

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. Vanhempainilta

YLIOPPILASTUTKINTO. Vanhempainilta YLIOPPILASTUTKINTO Vanhempainilta 15.11.2016 YO-TUTKINTO MUODOSTUU 1) PAKOLLISISTA kokeista (4 kpl): Äidinkieli / suomi toisena kielenä JA kolme seuraavista: -vieras kieli - ruotsi - matematiikka - reaaliaine

Lisätiedot

Tutkinnon suorittamisesta

Tutkinnon suorittamisesta Kevät 2019 Tutkinnon suorittamisesta Voit hajauttaa tutkinnon pakolliset kokeet kolmeen peräkkäiseen kertaan: (esim. kevät 2019, syksy 2019, kevät 2020) Ilmoittautuminen on sitova, syksyn tutkintoon ilmoittaudutaan

Lisätiedot

OPPIKIRJALUETTELO Kotkan lyseo Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja.

OPPIKIRJALUETTELO Kotkan lyseo Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja. OPPIKIRJALUETTELO Kotkan lyseo 20-2020 Katso listasta, tuleeko sinun hankkia paperikirja vai sähköinen kirja. Oppiaine ja lyhenne ÄIDINKIELI (AI) Kaikki oppimateriaalit hankitaan digitaalisina. Kirjan

Lisätiedot

AMMATTILUKIO

AMMATTILUKIO 2 AMMATTILUKIO 3 AMMATTILUKIO: KAKSI TUTKINTOA Ammatillinen tutkinto + lukio-opintoja ja yo-tutkinto (joko 4 pakollista koetta S2021 alkaen TAI 5 koetta K2022 alkaen). 4 MITÄ HYÖDYT Lukio-opinnot kehittävät

Lisätiedot

LUKUVUOSITIEDOTE 2012 2013

LUKUVUOSITIEDOTE 2012 2013 LUKUVUOSITIEDOTE 2012 2013 Koulun rehtori Anne-Maj Eskelinen (02) 621 5342 etunimi.sukunimi@pori.fi 044 701 5342 Vararehtori Riitta Ylitalo 044 701 8864 etunimi.sukunimi@pori.cedunet.fi Opinto-ohjaaja

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli)

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli) Täytä tiedot huolellisesti tekstaamalla. Henkilötiedot Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Henkilötunnus Huoltajan puhelinnumero Oma puhelinnumero

Lisätiedot

Särmä-oppikirja voi olla digikirjan muodossa, tehtävä- ja kielioppikirjat eivät.

Särmä-oppikirja voi olla digikirjan muodossa, tehtävä- ja kielioppikirjat eivät. Vihdin lukion ensimmäisen vuoden oppikirjat lukuvuonna 2016-2017 Huom! Syksyllä 2016 lukion aloittavat opiskelevat uuden opetussuunnitelman mukaan. Ole tarkkana, että hankit juuri sen kirjan, joka listassa

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopisto

Tampereen kesäyliopisto Tampereen kesäyliopisto Avoin kaikille 11 Yhteistyökorkeakoulua 10 000 opintopistettä 5000 opiskelijaa 30 oppiainetta 12 kieltä Ilman opiskelupaikkaa? vietä välivuosi avoimen yliopiston opintojen parissa!

Lisätiedot

ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS MATEMAATTIS-LUONNONTIETEET

ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS MATEMAATTIS-LUONNONTIETEET ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS MATEMAATTIS-LUONNONTIETEET LUKUVUOSI 2017 2018 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä...3 Pitkä matematiikka...4 Laaja fysiikka...5 Laaja kemia...6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7 Verkkokurssit...8

Lisätiedot

JAKSOTIEDOTE 4. rehtori. Rehtori tiedottaa. Ryhmänohjaus. Onneksi on aikuislukio. Ajankohtaista: 4.2.2014. kurssit alkavat ma 10.2.

JAKSOTIEDOTE 4. rehtori. Rehtori tiedottaa. Ryhmänohjaus. Onneksi on aikuislukio. Ajankohtaista: 4.2.2014. kurssit alkavat ma 10.2. 4.2.2014 JAKSOTIEDOTE 4 Onneksi on aikuislukio. Rehtori tiedottaa Neljäs jakso on alkamassa. Tämä tietää perinteisesti sitä, että ajatukset on suunnattu jo pitkälle ensi lukuvuoteen. Oletko Sinä jo miettinyt

Lisätiedot

Yleisesti. Siirtyminen sähköiseen YO-kokeeseen

Yleisesti. Siirtyminen sähköiseen YO-kokeeseen Vanhempainilta YO-tutkinnosta 26.1.2016 Yleisesti Ylioppilastutkinnon toimeenpanosta vastaa ylioppilastutkintolautakunta (YTL) ylioppilastutkinto.fi Ylioppilastutkinto on valtakunnallinen päättötutkinto

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2019

Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2019 Ylioppilastutkinto yleisohjeita kevät 2019 Ylioppilastutkinto Lautakunnan ohje sivut kokelaille: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkin to/kokelaille Neljä pakollista ainetta on tehtävä valmiiksi

Lisätiedot

Oppikirjat lukuvuonna

Oppikirjat lukuvuonna ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ÄI01-ÄI06: Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus -sarjan uusi oppikirja (voit hankkia myös sähköisenä) ja Kielenhuolto-tehtävävihko, Otava. Muiden tehtävävihkojen käytöstä sovitaan

Lisätiedot

Oulun aikuislukio. Tarja Mäkipaaso. Kevään 2016 ylioppilaskirjoitukset

Oulun aikuislukio. Tarja Mäkipaaso. Kevään 2016 ylioppilaskirjoitukset Oulun aikuislukio Tarja Mäkipaaso Kevään 2016 ylioppilaskirjoitukset Ylioppilastutkinnon rakenne Äidinkieli tai suomi toisena kielenä Kaikille pakollinen Toinen kotimainen kieli (keskipitkä, pitkä) Vieras

Lisätiedot

OHJELMA. Ajankohtaista Muuttuva ylioppilastutkinto. Vanhempien kysymyksiä ja keskustelua Tilaisuus tavata ryhmänohjaajia

OHJELMA. Ajankohtaista Muuttuva ylioppilastutkinto. Vanhempien kysymyksiä ja keskustelua Tilaisuus tavata ryhmänohjaajia Tervetuloa Ajankohtaista Muuttuva ylioppilastutkinto rakenne ainereaali hajauttaminen digitaalinen ylioppilaskoe OHJELMA Vanhempien kysymyksiä ja keskustelua Tilaisuus tavata ryhmänohjaajia OPINTOJEN SUUNNITTELU

Lisätiedot

Oppikirjat lukuvuonna

Oppikirjat lukuvuonna ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ÄI01-ÄI06: Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus -sarjan uusi oppikirja (voit hankkia myös sähköisenä) ja Kielenhuolto-tehtävävihko, Otava. Muiden tehtävävihkojen käytöstä sovitaan

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi 2015-2016

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi 2015-2016 Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot Lukuvuosi 2015-2016 Kahden tutkinnon suorittaminen - ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa

Lisätiedot

vieras kieli, pitkä oppimäärä 8:45 englanti 11 saksa 13 ranska 15 venäjä / espanja toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä 8:45

vieras kieli, pitkä oppimäärä 8:45 englanti 11 saksa 13 ranska 15 venäjä / espanja toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä 8:45 20.1.2012 Ylioppilaskirjoitukset, 2012K 1. YO-tutkinnosta lyhyesti Hajautus Tutkinnon voi suorittaa kerralla tai hajauttaa enintään kolmeen peräkkäiseen suorituskertaan, esim. S2011, K2012, S2012. Oikeus

Lisätiedot

T A M P E R E E N A IKUISLUKIO

T A M P E R E E N A IKUISLUKIO T A M P E R E E N A IKUISLUKIO ABIN OPAS SYKSY 2016 ilmoittautuminen toukokuu tutkintomaksu kesäkuu abi-info II ke 7.9. ylioppilaskirjoitukset ma 12.9. alkaen syksyn yhteishaku syyskuu korotustentit kirjoitusten

Lisätiedot

Kaksoistutkinto-opas

Kaksoistutkinto-opas Kaksoistutkinto-opas Kaksoistutkintoa suorittavan opas Turun ammatti-instituutti - Åbo yrkesinstitut Uudenmaantien koulutalo syksyllä 2018 aloittavat Sisältö 1 KAKSOISTUTKINNON OPISKELEMINEN UUDENMAANTIEN

Lisätiedot

Haapala, Hellström, Kantola, ym.: Särmä - Suomen kieli ja kirjallisuus (2016 tai uudempi painos).

Haapala, Hellström, Kantola, ym.: Särmä - Suomen kieli ja kirjallisuus (2016 tai uudempi painos). LUKUVUODEN 2016 2017 OPPIKIRJAT Toim. huom. LOPS2016 tarkoittaa uutta lukion opetussuunnitelmaa vuonna 2016 lukion aloittaville. Äidinkieli ja kirjallisuus, AI Haapala, Hellström, Kantola, ym.: Särmä -

Lisätiedot

Kaikki oppikirjat uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) mukaisia

Kaikki oppikirjat uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) mukaisia Liedon lukio Lv. 2018-19 käytettävät oppikirjat 08.06.18/ot Oppikirjojen sähköisen version käyttö painetun kirjan rinnalla on mahdollista ao. aineen opettajan ohjeistuksen mukaisesti. Tällä listalla ovat

Lisätiedot