AJOJAHTI versio 1 15/4/2010. Petra Forstén

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AJOJAHTI versio 1 15/4/2010. Petra Forstén"

Transkriptio

1 AJOJAHTI versio 1 15/4/2010 Petra Forstén

2 1. INT. KOULU - PÄIVÄ. Kuva seuraa koulun käytäviä, liikuntasalia, poikien pukuhuonetta ja lopulta suihkutilaa, josta kuuluu oppilaiden ääniä ja veden lorinaa. Kameran linssin kautta kuvataan ihmisen äärirajoja. Joku ottaa kuvia suihkussa olevista oppilaista, mutta katsojalle ei ilmene, kuka ottaa kuvia ja keistä. ALKUTEKSTIT ALKAVAT samaan aikaan kuvien ottamisen kanssa ja ALKUTEKSTIT LOPPUVAT kohtauksen loppuun mennessä. 2. INT. LUOKKAHUONE - ILTAPÄIVÄ. Luokassa on menossa terveystiedon tunti. Mari kuulustelee läksyjä. Mitäs sukupuolitauteja te tiedätte? Luokassa on hiljaista, kukaan ei puhu mitään. Pasi piirtää paperille kuulakärkikynällä. Pasi hei. Kerro sä. Pasi lopettaa piirtämisen ja katsoo Mariin. Emmä viitannu. Et niin. Mutta tiedätkö oikean vastauksen? En. Pasi jatkaa piirtämistä. Mari huomaa etupenkissä Sinin, joka viittaa. No Sini? Klamydia. SINI HABA (huutaa kovaäänisesti) Vitun leso! Se on bändi.

3 JATKUU: (2) 2. Kuuluu naurua. Haba iskee silmää Jamille. Sini punastuu ja vajoaa alaspäin penkillä. Pasi huomaa tilanteen ja yrittää nauraa mukana. Nyt hiljaa, Harri. HABA Vittu mä mikään Harri oon saatana. Harri, lopeta. Haba näyttää uhmakkaalta, mutta ei sano enää mitään vaan istuu alas ja mulkaisee Mariin vihaisesti. Pasi lopettaa piirtämisen ja katsoo Mariin. Sitten Pasi repäisee vihkosta paperin, jonka pistää taskuunsa. Nyt menkää kolmen hengen ryhmiin, mä jaan teille...näit tautei. JAMI Kuulittekste? Ope jakaa meille. Aika vapaamielistä. Eiks sun mies sano mitään kotona? SAKU Jos se onkin tossun alla. Aika huono. Mari katsoo jengiä kylmästi. Luokka alkaa hajaantua eri ryhmiin. Pasi etsii paikkaa yhdestä ryhmästä, mutta kukaan ei huoli häntä ryhmäänsä. NIKO Etsä ainakaan tähän tuu. Pasi yrittää mennä toiseen ryhmään. TUOMAS Tää on täynnä. Pasi jää seisomaan keskelle luokkaa epätietoisen näköisenä. Mari huomaa Pasin vaikeudet päästä ryhmään. Mari jakaa ryhmät uudestaan. HABA Vittu. Tää on törkeetä! Meidän perusoikeuksia poljetaan!

4 JATKUU: (3) 3. Jaahas.. ihan että perusoikeuksia.. Nyt te kuitenkin vaihdatte ryhmää. Heti. Jami lähtee ryhmästä toiseen. Haba nousee ylös ja katsoo kylmästi Mariin. HABA Vittu, en liiku saatana. Harri, ulos. Mari menee Harrin luo ja koskettaa tätä käsivarresta. HABA Saatanan ämmä, sä et koske muhun! Mari ei sano mitään, taluttaa Haban ovelle. HABA Vittu, näittekste. Mä haastan sut oikeuteen. Ja nää muut todistaa. Just. Mari sulkee luokan oven ja jättää Harrin melskaamaan käytävään. Mari kiertelee luokassa ja katselee oppilaiden töitä. Sitten Mari pysähtyy Pasin kohdalle. Mari huomaa, että Pasi eristetään ryhmätyöstä. Pasi hei. Tuutsä auttamaan mua noiden korien kanssa. Pasi nostaa katsettaan kirjasta ja katsoo Mariin. Mari osoittaa koreja luokan oven vieressä. Ja te muut teette sillä aikaa niit töitä, mä tuun takas ihan kohta. 3. INT. VÄLINEVARASTO - ILTAPÄIVÄ. Mari avaa varaston oven. Pasi ja Mari kantavat korit sisälle varastoon.

5 JATKUU: (2) 4. Laita ne vaikka siihen. Pasi katsoo ympärilleen ja epäröi. Ai tähän? Vaikka siihen. Pasi laskee korit alahyllylle. Samalla Pasin hupparin taskuista putoaa paperinpala lattialle. Mari nostaa paperinpalan, jossa on piirros Marista. Mari häkeltyy ja katsoo Pasia. Pasi huomaa Marin nähneen piirroksen. Pasi väistää Marin katseen. Sä... tää on tosi hyvä. Mari taittaa ja ojentaa Pasille piirroksen. Pasi tunkee sen taskuun saman tien. Samalla Pasi ajatuksissaan vetää hupparin pitkiä hihoja pois tieltä, jolloin Pasin paljaat käsivarret paljastuvat. Mari huomaa Pasin käsivarsissa syviä viiltoja. Pasi peittää nopeasti käsivarret. Pasi ei katso Maria. Kumpikaan heistä ei sano mitään. Mä en oo tiennyt, että sä osaat piirtää. Noin hyvin. Kiitti. Mari astuu varovasti lähemmäs Pasia. Pasi ei peräänny, vaan antaa Marin tulla ihan lähelle. Mari katsoo Pasiin, joka vastaa katseeseen. INTERCUT: 4. INT. KOULUN KÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Tuomas nojailee varaston seinään, Niko juo kokistölkistä. TUOMAS Et varmaan saa sitä osuun tohon. Tuomas osoittaa roskista varaston oven vieressä.

6 JATKUU: (2) 5. NIKO Kokiksesta vetoo, et saan. Niko hörppää tölkin tyhjäksi ja heittää sen kaaressa kohti roskista. Heitto menee ohi. Niko kävelee laiskasti ja nostaa tölkin ylös. Samalla hän vilkaisee varaston sivuikkunasta sisään. NIKO Tume, tuu kattoon. Tuomas katsoo myös ikkunasta sisään ja näkee Marin ja Pasin. TUOMAS Kato, niillä on herkkä hetki. INTERCUT: 5. INT. VÄLINEVARASTO - ILTAPÄIVÄ. Pasi on lähellä Maria ja hengittää kiivaasti. Sä... Pasi katsoo lattiaan, kädet taskuissa. Mari koskettaa Pasia olkapäästä. Pasi ei katso Mariin. Kyllä sä voit mulle sanoo. Oot...ihan.. Pasi nostaa katseen Mariin. Sä oot ihan sen Lost-sarjan näyttelijän näköinen.. Sen, joka oli raskaana, sen Clairen. Ai jaa. Kiitos. Kai. (tauko) Mari hämmentyy ja vilkaisee vaistomaisesti vatsanseutuaan, Pasi huomaa sen. Vaik et sä oo kyllä yhtään raskaana tai siis lihava.

7 JATKUU: (2) 6. Okei. Sovitaan sitte niin. Pasi hymyilee Marille ujosti. Mari vastaa hymyyn. Oven takaa kuuluu naurua. Pasi vetäytyy ja lähtee ulos varastosta. 6. INT. KOULUN KÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Pasi tulee varastosta ja kohtaa käytävällä Tuomaksen ja Nikon. TUOMAS No? Irtosko? Oo sä homo hiljaa. TUOMAS Ketä sä kutsut homoks? NIKO Älä nyt Tume. Sä oot vaan kade. Kyllä sitä opea vois panna. TUOMAS Hyi vittu. Mä en koskis siihen pitkällä tikullakaan. NIKO No ei sun tarvii. Ainakaan pitkällä. Niko arvioi pituutta etusormella ja peukalolla. Tuomas karkaa Nikon kimppuun ja pojat aloittavat villin painin. Pasi yrittää lähteä pois, mutta pojat saavat hänet kiinni ja tönivät Pasia. Mari tulee välinevarastosta ja keskeyttää tilanteen. Tuomas! Niko! Lopettakaa heti! TUOMAS Niko, lähetään. Antaa niiden olla kahestaan.

8 7. 7. INT. OPETTAJAINHUONE - ILTAPÄIVÄ. Mari istuu tietokoneella ja merkitsee koneelle oppilaiden poissaoloja. Marin kännykkään tulee viesti. Se on Timolta. VIESTI Voitko käydä kaupassa? Mä oon töissä iltaan asti. 8. EXT. KOULUN PIHA - ILTAPÄIVÄ. Pihalla tupakkapaikalla Haba, Jami ja Saku eli jengi seisoo ringissä, kun Pasi tulee lähemmäs ja kuulee jengin keskustelun. HABA Saatanan ämmä, mä vielä näytän sille. SAKU Kostetaan sille. Miten? JAMI Saku kohauttaa hartioitaan. Pasi astuu lähemmäs. Mulla on idea. Pasi tulee jengin luo. Jengi katsoo Pasiin karsaasti. Tehän haluutte kostaa. Tehdään sille jäynä. Tä? HABA Pasi vilkaisee ympärilleen ja tulee sitten vielä lähemmäs jengiä. Syytetään sitä oppilaan koskettelusta. SAKU Vittu, ootsä päästäs sekaisin?

9 JATKUU: (2) 8. HABA Älä nyt. Se vois toimia. JAMI Niin vois. Mutta voidaanks me luottaa suhun? Tottakai. Se ämmä on niin väärässä. Pasi sylkaisee maahan ja yrittää näyttää kovalta. HABA Puheet on aina puheita. Tsekataan ensin, että sä oikeesti oot mukana. Miten? HABA Lähetään. Me keksitään sulle kyllä jotain. Jengi ja Pasi lähtevät koulun pihalta pois. 9. EXT. KAUPAN EDUSTA - ILTAPÄIVÄ. Jengi seisoo kaupan edessä, Pasi kaupan ovella. HABA Otat sitte vaan sitä XXL-kokoo. SAKU Ai sille vai? Eiku extra small. Saku ja Haba nauravat Pasille, joka punastuu. Pitääks mun, oikeesti? HABA Älä ny enää rupee vaikeeks. Käyt siellä ja tuut takaisin, helppo homma. JAMI No mee nyt, me venataan sua tässä. Pasi menee kauppaan sisään, jengi jää päivystämään kaupan viereen.

10 INT. KAUPPA - ILTAPÄIVÄ. Pasi kulkee hermostuneena kädet taskuissa kaupassa ja etsii oikeaa hyllyä, kunnes seisahtuu naisten ja miesten hygieniatarvikeosastolle. Pasi on keskittynyt ja etsii hyllystä kondomipaketteja eikä huomaa ketään. Pasi on aikeissa ottaa kaksi kortsupakettia, kun takaapäin kuuluu ääni. Se on Mari, joka on kaupassa ostoksilla. Ai Pasi. Moi. Pasi tunkee vaivihkaa kortsupaketit nopeasti taskuunsa ja kääntyy ympäri. Marilla on ostoskori täynnä ruoka-aineita. Ai. Moi. Mari huomaa vasta nyt, minkä hyllyn luona Pasi seisoo. Mun täytyy mennä. Oli kiva nähdä. Pasi lähtee kävelemään rivakasti kohti kassoja, syyllisen näköisenä. Mari seuraa Pasia katseellaan ja näkee, mitä tapahtuu kassojen luona. Pasi pudottaa vahingossa takkinsa taskuista kortsupaketit lattialle. Pasi pinkaisee pakoon kaupan ovesta ennen kuin kukaan ehtii toimia. 11. INT. UUTISTOIMITUS - ILTAPÄIVÄ. Rikostoimittaja Ilkka Pohjanheimo istuu koneen ääressä tylsistyneenä. Mitään ei tapahdu. Ilkka heittelee stressipalloa ilmaan. Naapuripöydällä puhelin soi ja Ilkka syöksyy vastaamaan. Uutisvihjepäivystys, Pohjanheimo. Kyllä, toimittaja Vääksy on nyt kiinni toisessa jutussa. Mutta miten voin auttaa? Ahaa. Siis pedofiili koulussa. Ilkka ottaa pöydältä kynän ja post it -lapun, johon alkaa kirjoittaa tietoja.

11 JATKUU: (2) 10. Opettaja. Mikä koulu? Okei. No kerro vähän tarkemmin.. Selvä. Minä alan hoitaa juttua. Kuulemiin. Ilkka sulkee luurin ja hymyilee tyytyväisenä itsekseen. Hän repäisee post it -lapun irti, taittaa sen taskuunsa, hakee nahkatakin naulakosta ja lähtee ulos. 12. EXT. KAUPAN EDUSTA - ILTAPÄIVÄ. Pasi juoksee ulos kaupasta ja törmää jengiin kaupan edustalla. Jengi nauraa Pasille, joka on vakava. SAKU Saatana, kun jätkällä kävi hyvä tuuri. JAMI No missä se ryöstösaalis on? Pasi levittelee käsiään, kun kaupan ovi avautuu. HABA Lähetään meneen. Ne soitti kytät. Jengi lähtee juoksuun, Pasi jää seisomaan paikalleen ja katsoo jengin perään. Samassa Jami seisahtuu ja katsoo Pasiin. JAMI Tuu jo, Pasi. Mennään. Pasi katsoo Jamia silmiin. Sitten he säntäävät juoksuun. 13. INT. N KOTONA - ILTA. Mari korjaa kokeita katetun pöydän ääressä. Timo tulee keittiöön. Moi, kulta. Mari on keskittynyt eikä nosta katsetta papereista. Timo suutelee Maria otsalle.

12 JATKUU: (2) 11. Moi. (tauko) Mites töissä? Ei mitään erikoista. Mites sulla? Mari näyttää koepinoa. Timo hymyilee ja alkaa tehdä voileipää. Mari siirtää koepinon pois pöydältä. Mun yks oppilas yritti varastaa kortsuja kaupasta. Mari pyörittelee kynää kädessään. Timo jatkaa voileivän kokoamista. Sillä pojalla ei oo kaikki kunnossa. Se oli tehnyt itelleen viiltoja käsiin. Tässä sulle. Syö nyt. Timo ojentaa Marille valmiin voileivän lautasella. Et sä voi kaikesta huolta kantaa. Mä tiedän. Timo tulee lähemmäs ja silittää Marin vatsanseutua. Susta tulee vielä hyvä äiti. Loistava. 14. EXT. KOULUN PIHA - AAMUPÄIVÄ. Pasi ja jengi seisovat tupakkapaikalla. Jami ja Haba polttavat tupakkaa, Pasi ja Saku eivät. Me siis tehdään se. JAMI Joo. Yhdellä ehdolla. Pasi nostaa katseen maasta. Jami katsoo ensin Sakuun ja Habaan, sitten Pasiin.

13 JATKUU: (2) 12. JAMI Sä lavastat sen. HABA Ja me kerrotaan, miten. Haba sylkaisee maahan, Pasi ja Jami lyövät kättä päälle. Okei. Mari ajaa pyörällä poikien ohi, Jami sammuttaa kiireesti tupakan. SAKU Soititsä sinne lehteen? JAMI Joo. Homma hoidossa. (Pasille) Kunhan sä vaan hoidat osuutes. Pasi nyökkää. Muut naurahtavat Pasin vakavuudelle. 15. INT. KOULUN KÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Jami pälyilee ympäriinsä koulun käytävällä. Ketään ei näy. JAMI Jää sä tähän. Pidät sit helvetinmoista meteliä, jos joku tulee. Jami katsoo Pasia silmiin. Pasi nyökkää ja jää käytävälle norkoilemaan, kun Jami, Haba ja Saku pujahtavat pukuhuoneesta sisälle. Aikaa kuluu. Pasi katsoo käytävän kelloa ja nojaa seinään kädet taskuissa. Pasi hei. Mulla olis asiaa. Pasi säpsähtää, kun huomaa Marin kävelevän häntä kohti. Pasi vilkaisee hädissään pukuhuoneen ovea, joka pysyy kiinni. Ai moi. Pasi nojaa seinään, on silminnähden hermostunut.

14 JATKUU: (2) 13. Mä vaan siitä eilisestä... (tauko) Kun me nähtiin siellä kaupassa. Nii. Pasi ei katso Maria, raaputtaa kynnellään seinää. Niin siis... mä näin sut. Tietääks sun vanhemmat? Pasi vilkaisee Maria silmiin, lopettaa seinän raaputuksen. Mistä? Ei sun tarttis... niit saa ilmaseks terkkarilta. Pasi vilkaisee hermostuneena pukuhuoneen suuntaan, mutta saa sitten ajatuksen, miten saa Marin pois. En mä kehtaa.. Voisitsä hakee mulle. Heti. Nytkö? Pasi nyökkää vastaukseksi. Okei. Mari lähtee kävelemään kohti terveydenhoitajan huonetta, Pasi huokaisee helpottuneena. Samassa pukuhuoneen ovi aukeaa ja Sakun pää tulee esiin. SAKU Onks reitti selvä? Pasi avaa oven ja nyökkää. Haba, Jami ja Saku tulevat käytävälle. Saku sulkee pukuhuoneen oven. Saitteks te ne? Jami nyökkää ja näyttää kännykkäkamerastaan kuvaa, jossa on alastomia koululaisia suihkussa. Myös Saku alkaa näyttää kuvia kännykästään Pasille.

15 JATKUU: (3) 14. SAKU Vittu. Me ollaan jotain saatanan papparazzeja. Haba tönäisee Sakua ja katsoo tätä halveksivasti. HABA Vitun molopää. (naurahtaen) Mitään pappoja olla. TAUSTALLA kuuluu lähestyvien oppilaiden ääniä. Jami ja Saku pistävät kännykät nopeasti taskuihinsa. HABA Lähetään meneen. Pasi. Tuu messiin. 16. INT. KOULUN KÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Mari astuu ulos terveydenhoitajan huoneesta käytävälle. Marilla on käsissään kondomipaketti. Mari lähtee kävelemään käytävää ja etsii katseellaan Pasia. 17. INT. KOULUN LIMUAUTOMAATIN LUONA - PÄIVÄ. Jami, Pasi, Saku ja Haba ovat koulun limuautomaatin luona. JAMI Onks tää kaikille selvä. Pasi? Jami katsoo Pasia silmiin. Joo. Mä vien nää kuvat. Pasi on ottanut esiin kännykkänsä ja selaa kuvia. HABA Muista sit tuhota ne. Ettei jää todistusaineistoo. Tottakai. Millon mä meen? SAKU Niillä on kohta se välituntikokous... Mee silloin. Haba nojailee selkä kiinni automaatissa ja katselee muualle. Käytävää pitkin lähestyy Mari, jonka Pasi huomaa heiluttavan hänelle.

16 JATKUU: (2) 15. HABA Se maikka tulee. Lähetään. JAMI Mitä vittua se meille huitoo? SAKU Mennään jo. Pasi katsoo hetken Mariin, mutta lähtee muiden perässä pois ennen kuin Mari ehtii paikalle. 18. INT. N TYÖHUONE - ILTAPÄIVÄ. Pasi kurkkaa varovasti sisään Marin työhuoneen avonaisesta ovesta. Mari istuu koneella ja kirjoittaa viestiä. Kondomipaketti on pöydän kulmalla. Mari on keskittynyt kirjoittamiseen. Pasi avaa ovea aavistuksen nähdäkseen paremmin. Ovi narahtaa. Mari nostaa katseen ja näkee Pasin ovella peilin kautta. Ai Pasi. Tuu sisään. Pasi tulee nolostuneena sisään työhuoneeseen, hartiat lysyssä. Mari nousee pöydän takaa ja ottaa kondomipaketin käteensä. Tässä. Mari ojentaa Pasille kondomipaketin. Ai joo. Kiitti. Pasi jää seisomaan kortsupaketti kädessään Marin eteen. Niin? Kello soi. Mari katsoo kelloaan ja kaappaa pöydältä kahvimukinsa. Onpas se jo paljon. Pasi, mun täytyy mennä, meillä alkaa se kokous nyt. Jutellaan lisää sit myöhemmin, okei? Pasi seisoo paikoillaan, Mari lähtee ovesta. Pasi katsoo koneen näyttöä, jossa näkyy Marin kesken jäänyt sähköposti.

17 JATKUU: (2) 16. Pasi menee pari askelta lähemmäs kohti konetta ja ottaa kännykkänsä esiin. Pasi vilkaisee ovelle ja sitten katsoo taas konetta. Kuluu hetki, Pasi ei tee mitään. Ovi aukeaa ja Mari kiiruhtaa huoneeseen ja koneen luo. Pasi laittaa vaivihkaa kännykkänsä takaisin taskuun. Aina mulle käy näin... Mari lukitsee koneen Pasin silmien edessä. Mari hymyilee Pasille ja lähtee sitten ovelle. Ovella Mari pysähtyy ja katsoo Pasia. Tuletsä, Pasi. Mä laitan oven lukkoon. Koskaan ei voi olla liian varovainen. Pasi tulee Marin perässä ovelle, josta vilkaisee vielä kerran konetta. (huokaisee hiljaa) Ei niin. 19. INT. KÄNNYKKÄVIESTIT - ILTA. Kuvassa koulun oppilas Tuomas, joka pelaa tietokoneella. Kännykkä piippaa tietokoneen vieressä. Ei näytetä viestin sisältöä, mutta Tuomas lähettää sen ryhmäviestinä kavereilleen. Kuva siirtyy Siniin, joka lukee kirjaa. Kännykkä piippaa Sinin yöpöydällä. Sini tarttuu simpukkakännykkäänsä ja avaa sen. Kännykässä on viesti, jota ei näytetä. Kuva siirtyy Nikoon, joka soittaa kitaraa huoneessaan. Niko lukee viestin ja laittaa sen eteenpäin. 20. INT. N KOTONA - ILTA. Pasi istuu vuoteellaan ja puristaa käsiään nyrkkiin. Seinän takaa kuuluu riitelyn ääniä. Kännykkä piippaa Pasin työpöydällä. Pasi tarttuu kännykkään ja lukee viestin. VIESTI Varokaa pedofiilia koulussa. Mari Lehmusvuori koskettelee poikia. (LISÄÄ)

18 JATKUU: (2) 17. VIESTI (jatkuu) Lähetä tämä viesti kaikille, jotka käyvät samaa koulua kanssasi. Pasi selaa kännykän muistista alastonkuvia ja poistaa niitä. Kuvia on yhteensä 11 ja Pasi poistaa niistä 9. Sitten Pasi lopettaa ja heittää kännykän sängylle ja vääntää radion päälle. Musiikki peittää riitelyn äänet alleen. 21. INT. LUOKKAHUONE - AAMUPÄIVÄ. Jami, Saku ja Haba istuvat takarivissä, Pasi ikkunan vieressä takana, Tuomas ja Niko keskellä, Sini eturivissä. Haballa on ulkotakki päällä. Mari seisoo luokan edessä työpöydän vieressä ja katsoo oppilaita. Mari katsoo Habaan, joka katsoo takaisin uhmakkaasti eikä ota takkia pois. Ottakaas kirjat esille. (tauko) Myös pojat siellä takana. Saku ja Haba alkavat ottaa kirjoja esille. Pasi piirtää vihkon sivulle. Jatketaan niistä seksitaudeista. Ottakaas kotitehtävät esille. Mari katselee Tuomasta ja Nikoa, jotka juttelevat keskenään. Myös pari tyttöä juttelee keskenään. No mikä teillä nyt on? Kirjasta sivu 52, tehtävät 2-4. Tarkistetaan ne nyt. Mari lähtee kulkemaan luokassa ja tarkistaa oppilaiden vihkoista kirjan tehtäviä. Mari pysähtyy Haban kohdalla. Harri. Takki pois. Haba ei kuuntele, vaan tuijottaa eteensä. Muu luokka kääntyy katsomaan. Niko ja Tuomas eivät enää juttele keskenään. Harri, heti vaatteet pois!

19 JATKUU: (2) 18. SAKU Kuulitteks te, mitä toi maikka sano. JAMI Saatanan pervo. Mä en ainakaan jää enää tänne. Jami nousee, ottaa takkinsa ja reppunsa ja kävelee Marin ohi ovelle. Muu luokka alkaa liikehtiä levottomasti ja puhua Marista. Pasi nostaa katseen vihkosta ja lopettaa piirtämisen. Tosi huono. HABA Vittu, mikä maikka. Ei ihme, et tulee kouluampujia, kun on tollanen nymfo maikkana. TUOMAS Mä en kyllä osaa kuvitella tota maikkaa naimassa kenenkään kanssa. No se on ihan hyvä, ettet osaa. Pasi naurahtaa, mutta vakavoituu, kun Saku katsoo häntä tuimasti. Jami, Saku ja Haba lähtevät luokasta. Pasi katsoo Mariin ja nousee sitten. Pasi lähtee muiden perään. NIKO Jos noi saa lähteä kesken tunnin, mäkin lähen. TUOMAS Nii. Ei ton kaa uskalla yksin jäädä. Ainakaan näin komee uros. Niko nousee ja lähtee ovelle, Tuomas perässään. Pian muut luokan oppilaat seuraavat perässä. Sini jää luokkaan Marin kanssa. 22. INT. LUOKKAHUONE - AAMUPÄIVÄ Sini jää luokkaan. Mari kerää tavaroita, kunnes huomaa Sinin vielä seisovan luokassa. Mari katsoo Siniä ja odottaa. Kumpikaan ei sano mitään vähään aikaan. Sinistä näkee, että hänen on vaikea puhua.

20 JATKUU: (2) 19. Ei ihan mennyt putkeen tää tunti. Mari hymyilee Sinille, joka on vakava. Mari lopettaa hymyilyn. Sini tulee lähemmäs, mutta ei katso Mariin. SINI Ope. Onks se totta? Mikä? SINI No se... se koskettelu. Mikä koskettelu. Sini, sano. SINI No kaikki puhuu susta. Että sä oisit kosketellut. Tai jotain.. Et sä tykkäät nuoremmista. Kuka sellasta puhuu? Se on varmaan vaan huono läppä. SINI Ei se oo. Kaikki puhuu, tajuutsä. Kaikki. Ei vaan meiänluokkalaiset. Sini ryntää ulos luokasta. 23. INT. KOULUN KÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Mari kävelee välituntivalvojana keltainen huomioliivi päällä koulun käytävillä ja huomaa, kun jokainen oppilas kääntyy katsomaan, tuijottaa ja supisee hänestä kaveriporukoissaan. Jopa Sini välttelee Marin katsetta. Mari on ahdistunut ja tarkkailee kaikkia oppilaitaan. 24. EXT. KOULUN PIHA - PÄIVÄ. Ilkka tulee koulun pihaan moottoripyörällä. Kauempana tupakkapaikalla Jami, Haba ja Saku huomaavat Ilkan, samoin Tuomas ja Niko, jotka menevät Ilkan luo. Ilkka istuu hajareisin moottoripyörän päällä. TUOMAS Makee pyörä sulla. Onks oma?

21 JATKUU: (2) 20. Ei kun varastettu. Ilkka hymyilee, Tuomas ei vastaa hymyyn. Niko kiertelee ympäri pyörää ja pysähtyy sitten katsomaan Ilkkaa. NIKO Kuka sä oot? Joku sijainen vai? TUOMAS Et sä kyllä yhtään näytä maikalta. No hyvä. Mä oon täällä vähän niinku undercover, tiedättekste. NIKO Just. Ja sen takii sä sitte teet näyttävän sisääntulon. Sä ootkin fiksumpi kuin miltä näytät. Tiedättekste sen Marin? Sen liikkaopen? TUOMAS Joo. Tuolla se on. (osoittaa Maria) Se se on. Puuma. Kultapuuma. Ilkka kääntyy katsomaan ja näkee Marin keltainen välituntivalvojan liivi päällä. Ilkka hieraisee kädellään leukaansa ja katselee pitkään Maria silminnähden kiinnostuneena. Ei paha. Ilkka ottaa mustan muistivihkonsa eteen ja alkaa kirjoittaa. Tuomas ja Niko tulevat uteliaana lähemmäs. NIKO Mitä sä kirjoitat? Mähän sanoin. TUOMAS Ootsä joku kyttä vai? En. Näytänks mä muka siltä? Mitäs te osaatte kertoo tosta pedo-- siis tosta opesta?

22 JATKUU: (3) 21. NIKO Sä siis tiedät siitä. Marista. No varmaan te tiedätte jotain. NIKO Mitä muka? TUOMAS No.. Yks päivä se meni yhen jätkän kaa tonne koulun välinevarastoon. Ja oli ne siellä ainakin puol tuntii. NIKO Ainakin. Ja se Mari kosketteli sitä Pasia, se me nähtiin. 25. INT. KOULUN KÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Jengi siirtyy lähemmäs Ilkkaa ja kuuntelee Ilkan keskustelua Tuomaksen ja Nikon kanssa. SAKU Jätkät, hei. Saku nyökäyttää päätään toiseen suuntaan. Jami ja Haba näkevät Pasin tulevan kouluun vanhempiensa kanssa. Pasi kävelee jengin ohi ja hymyilee heille voitonriemuisena. JAMI Nyt se ämmä on kusessa. Jengi katsoo Pasin perään, kun Pasi kävelee vanhempiensa perässä kohti rehtorin kansliaa. 26. INT. REHTORIN KANSLIA - AAMUPÄIVÄ. Mari istuu tuolilla rehtorin kansliassa. Rehtori Tapani Vähä-Nissilä seisoo puku päällä selkä suorana nojatuolinsa takana ja vilkuilee seinäkelloa ja rannekelloaan vähän väliä. Hiljaisuuden keskeyttää summerin vaativa soitto, joka toistuu kolmesti. Rehtori menee avaamaan oven. Pasin isä Ari tulee sisään ensin, perässään Pasin äiti Marketta ja viimeisenä Pasi. Marketta mulkaisee Maria, joka nousee seisomaan tervehtiäkseen.

23 JATKUU: (2) 22. ARI Tuoko se on? MARKETTA Nuin laiha. ARI No onhan se nuori ja nätti. Vai niin. MARKETTA Marketta tönäisee kyynerpäällä Aria kylkeen ja mulkaisee epäluuloisesti Maria. MARKETTA Ne on niitä pahempia. Mari häkeltyy, Pasi nostaa katseensa Mariin. Mari astuu eteenpäin ja katsoo vuoron perään Aria ja Markettaa. (ojentaa kättään) Mari Lehmusvuori, Pasin opettaja. Kumpikaan Pasin vanhemmista ei kättele Maria. MARKETTA Kehtaatkin. Kuulitko isä. Sehän tunnusti. Rehtori huokaisee kuuluvasti ja valahtaa nojatuoliinsa. Marketta siirtyy lähemmäs Pasia, joka tuijottaa lattiaan. Mari katsoo Pasia. Seinäkello tikittää. Seuraa jäätävä hiljaisuus. Mari katsoo Pasiin ja yrittää tavoittaa tämän katseen, turhaan. Pasi. Kerro totuus. Älä tee tätä. Pasi ei sano mitään, vaan painaa päänsä alas. ARI Meidän poika ei valehtele. Niin, ei tietenkään. Mari katsoo Pasiin, joka vilkaisee hätäisesti Maria ja punastuu. Rehtori selvittelee kurkkuaan ja avaa solmiota. Marketta nousee pystyyn, Ari pakottaa hänet istumaan. Marketta pudistelee päätään.

24 JATKUU: (3) 23. MARKETTA Parhaani yritän... minä olen hyvä äiti.. teillä ei ole oikeutta.. Ja teilläkö on. Mari katsoo Pasia, sitten haastavasti Markettaan. ARI Kuulkaas nyt, Meri.. Mari. ARI Meri tai Mari... onko tämä teidän mielestänne naurun asia? Ari katsoo tuimasti Mariin, joka säpsähtää. Ei tietenkään. Mut-- MARKETTA Ja minä haluaisin tietää, mitä koulu aikoo tehdä tälle asialle? REHTORI Toki asia tullaan selvittämään... Ari nousee ylös tuolistaan. ARI Me teemme tästä omat johtopäätökset. Mediaa kiinnostaa tällainen juttu kyllä. MARKETTA Ja te ette opeta enää koskaan. Marketta syöksähtää kohti Maria, mutta Pasi tarraa kiinni äidistään. Älä. Marketta ja Ari marssivat ulos, Pasi seuraa perässä ja vilkaisee ovella anteeksipyytävän näköisenä Mariin.

25 INT. REHTORIN KANSLIA - AAMUPÄIVÄ. Mari jää rehtorin kanssa kahden. REHTORI (huokaisee) Mari. Kai sinä tajuat tämän tilanteen vakavuuden. Rehtori nojautuu tuolissaan eteenpäin kohti Maria, joka istuu tuolissaan ihmeissään. Kai sinä nyt uskot minua? Pasi valehtelee, sillä on paha olla. REHTORI Onko sinulla todisteita? Et vastannut. REHTORI No kyllä sinä tiedät, miten nämä asiat menee. Asiaa pitää tutkia. Meillä kun ei ole varaa tällaiseen kohuun. Rehtori tarkastelee Marin kasvoja, jotka äkkiä näyttävät hätääntyneiltä. REHTORI Siksi otan yhteyttä poliisiin. Mari säpsähtää ja nousee vaistomaisesti ylös tuolista. Mitä? REHTORI On parempi, että joku ulkopuolinen taho tutkii. Sitä paitsi... Jos olet syytön, voit olla rauhassa. Totuus tulee julki. Mari hermostuu ja suuntaa kohti ovea. REHTORI Sinuna ottaisin yhteyttä kuitenkin lakimieheen. Kaiken varalta. Mari ei saa sanottua mitään vastaan vaan lähtee ovesta ulos lamaantuneena. Rehtori katsoo Marin perään ja nostaa sitten puhelimen luurin.

26 INT. OPETTAJAINHUONEEN EDUSTAN KÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Käytävällä rehtori on menossa opettajainhuoneeseen, mutta tapaa Ilkan. TAUSTALLA jengi seuraa Ilkan liikkeitä. Ilkka seisoo opettajainhuoneen edessä ja estää rehtorin kulun opettajainhuoneeseen. Rikostoimittaja Pohjanheimo, päivää. Olis muutama kysymys. REHTORI Jaa-a. Rehtori Tapani Vähä-Nissilä, päivää. Ilkka ja rehtori kättelevät rivakasti. Rehtori pälyilee hermostuneena ympäriinsä. Tietolähteemme kertoivat... REHTORI Kuka kertoi? Lähdettä en voi valitettavasti paljastaa. Ilkka hymyilee tyytyväisenä. Onko opettaja Mari Lehmusvuori jo kauan kosketellut oppilaitaan seksuaalisesti? REHTORI Hetkinen nyt. Asiaa vasta tutkitaan. Rehtori availee solmiotaan hermostuneena. Mari kiiruhtaa silmäkulmiaan kuivaksi pyyhkien opettajainhuoneeseen rehtorin ja Ilkan ohi. 29. INT. OPETTAJAINHUONE - PÄIVÄ. Mari tulee opettajainhuoneeseen. Puheensorina lakkaa, kun Mari astuu sisään. Seuraa kiusallinen hiljaisuus. Opettajainhuone on täynnä opettajia, joista osa tuijottaa Maria, osa kääntää katseensa pois.

27 JATKUU: (2) 26. Mari menee istumaan ruokapöytään, jossa istuu muutama kollega, uskonnonopettaja Nyyssönen ja kotitalousopettaja Suvanto. Meillä on ensi viikolla teidän luokan tyttöjen kanssa se futisturnaus. SUVANTO Siitä pitikin mainita. Tytöt saivat vapautuksen liikuntatunneista. Miksi? SUVANTO No... kai sinä ymmärrät... NYYSSÖNEN Mari. Osa vanhemmista on sitä mieltä, ettei lasten tarvitse osallistua sinun tunneillesi. Ei ainakaan ilman toista valvojaa. Eihän tässä koko jutussa oo mitään järkeä! Kai te sanoitte... SUVANTO Mari hyvä. Yritä nyt ymmärtää ja anna poliisin tutkia. Mari vilkaisee ympärilleen ja huomaa kaikkien tuijotuksen. Hän nousee ylös nopeasti. Kai te nyt ainakin mua uskotte? Kukaan kollegoista ei sano mitään, Nyyssönen nipistää huulensa yhteen, Suvanto huokaisee kuuluvasti. On täysin hiljaista, taustalla kuuluu oppilaiden ääniä käytävästä. Mari poistuu käytävään ja kuulee, kun puheensorina jatkuu heti opettajainhuoneessa. 30. INT. KOULUN LIMUAUTOMAATIN LUONA - PÄIVÄ. Pasi on limuautomaatilla, kun Jami, Haba ja Saku piirittävät Pasin. Jami syö purkkaa, samoin Saku.

28 JATKUU: (2) 27. JAMI Pasi. Näetkö sä ton äijän tuolla? Jami ottaa kiinni Pasia hartioista ja kääntää Pasin ympäri. TAUSTALLA näkyy Ilkka ja rehtori keskustelemassa opettajainhuoneen edustalla. Mitä siitä? SAKU Se on se toimittaja. Pasi kääntyy takaisin automaattiin päin. Haba tulee lähemmäs Pasia, samoin Saku ja Jami. JAMI Mehän sovittiin. Sä kerrot sille. Pasi laskee kolikoita kädessään, on yhä selin jengiin. (hiljaa) Niistä kuvista. Ne ei oo siellä. Haba lyö kolikot Pasin kädestä ja tönäisee Pasin automaattia vasten. Jami ja Saku tarttuvat Pasia ja kääntävät tämän väkisin ympäri. HABA Vittu. Sun piti hoitaa se. Se... se kone oli lukittu, mä en saanut sitä auki. HABA Ootsä poistanut ne kuvat jo? Joo. Pasi räpyttelee silmiään, tietää valehdelleensa. Kukaan jengistä ei huomaa Pasin valehtelua. Haba päästää irti Pasista, mutta Pasi näkee Haban ilmeen. Jami katsoo kohti Ilkkaa ja sitten Pasia. JAMI Okei. Uus suunnitelma. Me viedään ne sen luokan koneelle. Vielä tänään. Ja sä... Jami tulee ihan lähelle Pasin kasvoja.

29 JATKUU: (3) 28. JAMI Sä meet vihjaan tolle. Jami nyökkää Ilkan suuntaan. Pasi katsoo Ilkkaa kohti. Ja mä... JAMI Jami ottaa suustaan purkan ja laittaa sen sisään automaatin kolikkotelineeseen. Muuten... HABA Haba tulee lähelle ja tönäisee Pasia. SAKU Haluutsä pataan? Pasi pudistaa päätään. Jengi poistuu, Haba potkaisee mennessään Pasin lattialle pudonneita kolikoita. Pasi jää yksin keräämään niitä. 31. INT. OPETTAJAINHUONEEN EDUSTAN KÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Mari tulee epäuskoisena opettajainhuoneesta ja rehtori pysäyttää hänet. REHTORI Mari, odotas. Tässä on Ilkka Pohjanheimo. Toimittaja. Hän tulee sun seuraavalle tunnille. Mari vilkaisee Ilkkaa, joka vastaa kiinnostuneena katseeseen. Mari katsoo rehtoria avuttomana. Ei nyt. Mä lupaan olla nätisti. Ilkka hymyilee Marille, joka ei hymyile. Mari huokaisee ja katsahtaa Ilkkaan tympääntyneenä. Tunti alkaa vartin päästä. Sä varmaan osaat luokkaan itekin. Mari lähtee saman tien kiireellä kohti luokkaa, Ilkka jää seisomaan rehtorin kanssa ja katsoo Marin perään.

30 JATKUU: (2) 29. Ei uskois. Anteeksi? REHTORI Ei mitään. Kiitos teille. Ilkka puristaa rehtorin kättä ja poistuu ulos tupakalle. 32. INT. N LUOKKA - PÄIVÄ. Mari on tietokoneensa ääressä ja valmistautuu pitämään tuntia. Haba tulee ovensuuhun ja koputtaa oveen. Mari katsoo Habaan. HABA Anteeks. Olis vähä asiaa. Mull on vähän kiire. Voidaanks me puhuu tunnin jälkeen? HABA Eiku... mä tarttisin sun apuu... toi kone jäi jumiin... taas. Mari lähtee Haban mukana luokasta ja jättää oven raolleen. Käytävältä Jami ja Saku livahtavat Marin selän takaa luokkaan ja laittavat oven kiinni Marin huomaamatta. 33. EXT. KOULUN PIHA - ILTAPÄIVÄ. Ilkka on tupakalla moottoripyöränsä luona. Pasi kävelee Ilkan luo ja vilkaisee hätäisesti ympärilleen. Sä oot se toimittaja. Niin ne haukkuu. Ilkka, moro. Ilkka tarjoaa Pasille kättä, johon Pasi melkein tarttuu. Pa-- Paljo sulla on aikaa. No on täs hetki. Kuis?

31 JATKUU: (2) 30. No.. siitä opesta. Tiedätsä siitä jotain? Tunnetsä sen? No siis... kun mä... tai siis... mä kuulin että sillä olis jotain alastonkuvii sen oppilaista koneella. Siel luokassa. Oho. Mistä sä sen tiedät? Ilkka kaivaa esiin muistivihkonsa ja kirjoittaa muistiin. Pasi katselee Ilkan pyörää. No tiiän vaan. Ilkka katsoo Pasia silmiin. Et kai sä yritä kusettaa mua. Pasi välttelee ensin Ilkan katsetta, mutta katsoo sitten Ilkkaa silmiin. No mee kattoon. Sitte näät. Okei, okei. Uskotaan. Hei, tässä on mun kortti. Ilkka antaa Pasille käyntikorttinsa. Pasi ottaa sen ja katsoo sitä. Soita, jos tulee jotain muuta mieleen. Pasi lähtee sisälle juuri kun kello soi. Ilkka hymyilee ja laittaa muistivihkonsa takaisin povitaskuunsa ja lähtee kävelemään kohti koulua.

32 INT. KOULUN LIMUAUTOMAATIN LUONA - PÄIVÄ. Limuautomaatilla Mari yrittää saada automaattia kuntoon. Haba seisoo Marin vieressä ja vilkuilee välillä Marin luokan ovelle. Onpas tää jumissa. Laitoitsä sinne tasarahan? HABA Tä? Joo, laitoin. Kaks egee. Mari koittaa saada rahoja automaatista. Haba katselee Maria arvioivasti Marin huomaamatta. HABA Sori siitä tunnista. Mari lopettaa automaatin ronkkimisen ja katsoo Habaa yllättyneenä. Mari ei huomaa Haban vain esittävän. Ai jaa. Ei mitään. Tai siis.. Mari jatkaa automaatin kanssa pakertamista. HABA Välillä vaa menee hermot. Nii. Hei, katos tätä. Mari nostaa kynällä purkan pois telineestä ja näyttää sitä Haballe. Joku on tehnyt tän tahallaan. Voi vitsi.. HABA Vitun molopää... Et sä, ku se... Haba vilkaisee luokkaa kohti. TAUSTALLA Saku ja Jami pujahtavat luokasta käytävälle. Haba lähtee pois. HABA Okei. Nähään.

33 INT. LUOKKAHUONE - ILTAPÄIVÄ. Pasi astuu luokkaan ja yllättyy, kun Ilkka tulee perässä. Jami, Saku ja Haba istuvat jo paikoillaan ja näyttävät tyytyväisiltä. Pasi katsoo Maria, joka menee koneen luo. Pasi vajoaa tuoliinsa ja vilkaisee syrjäsilmin jengiä, joka hymyilee voitonriemuisena. Ilkka jää nojaamaan seinään oven viereen. Ottakaas kirjat esille. Mä näytän teille ensin lyhyen videopätkän... hetki vaan.. Mari vetää valkokankaan esiin ja katsahtaa ensin Ilkkaan ja sitten Habaan, joka istuu ilman takkia. Mari hymyilee Haballe, joka hymyilee takaisin muka viattomasti. Mari menee takaisin koneelle. Jengi seuraa katseellaan Marin toimia. Mari ottaa esiin kaukosäätimen ja yrittää saada videotykkiä päälle. Mikäs tässä nyt on. Mari katsoo avuttomana kaukosäädintä ja videotykkiä. Voiks joku tulla auttaan. Tuutsä Niko? Tai Pasi? Niko ei liiku, Pasi piirtelee vihkoonsa. Mä voin yrittää. Ilkka tulee luokan eteen ja koneen ääreen, vaikka Mari yrittää estää. Ei tarvii. Mä saan kyllä tän. Ilkka ottaa Marilta kaukosäätimen. Samalla tietokoneen ruudulle ilmestyy yksi alastonkuva koulun oppilaista. Mari sulkee näytön samalla kun Ilkka saa videotykin toimimaan ja päälle. Taululle heijastuu pimeä ruutu. Mari katsoo Ilkkaan, joka on nähnyt kuvan. Sitten Mari katsoo oppilaisiin. Jami, Haba ja Saku ovat pettyneen näköisiä. Pasi huokaisee itsekseen helpotuksesta.

34 JATKUU: (2) 33. Katotaan se videojuttu ens kerralla. (tauko) Jatketaan nyt niitä ryhmätöitä, ens kerralla on sitten ne esittelyt. Luokka menee ryhmiin ja Mari alkaa kirjoittaa taululle ohjeita. Ilkka katselee Maria hetken. Sitten hän menee lähelle Maria. (kuiskaa) Me voitais jatkaa juttua huomenna illalla. Mari keskeyttää kirjoittamisen, mutta jatkaa sitten kirjoittamista, selin Ilkkaan. En mä ehdi. Mennään kahville illalla. Mä maksan. Mari kääntyy Ilkkaan päin ja vilkaisee oppilaitaan, jotka tekevät ryhmätöitä. Mari katsoo Ilkkaa silmiin. Mä sanoin ei. Ilkka katsoo Mariin ja hymyilee. (flirttaillen) Sä et tajuu. Sulla ei oo vaihtoehtoo. (tauko) Nähään huomenna siinä seittemän maissa, siinä uudessa kahvilassa. Ilkka poistuu luokasta ja vilkaisee vielä ovelta Mariin. 36. INT. N KOTONA - ILTA. Timo katsoo televisiota, Mari tulee Timon ja television väliin. Voitaisko me jutella?

35 JATKUU: (2) 34. Mä katon tätä nyt. Jutellaan myöhemmin. Eiku nyt. Mari tulee istumaan Timon viereen. Timo sammuttaa television ja kaappaa Marin syliinsä. No mikä? Ei mikään. Kato sä vaan sitä teeveetä. Mari vääntäytyy pois Timon sylistä, mutta jää istumaan Timon viereen sohvalle. Mari. Mä tunnen sut. Kerro nyt. (tauko) Oliks sulla huono päivä töissä? Timo alkaa hieroa Marin jalkapohjia. Mari ei katso Timoon. Yks poika syyttää mua seksuaalisesta koskettelusta. Tä? Timo lopettaa Marin jalkojen hieromisen. Nii. Et mä muka oisin koskettanut sitä sieltä... Onks se hyvännäkönen? Kuka? No se kundi. Se oppilas. Mari vilkaisee Timoon äkäisenä ja vetää jalkansa koukkuun lähelle itseään.

36 JATKUU: (3) 35. No ei kai kukaan vakavasti ota tota. Se on sana sanaa vastaan ja kumpaa sä luulet, että ne uskoo. Sun vai sen? Nii mut.. Timo huokaisee kyllästyneenä ja nousee ylös sohvalta. Anna olla. Mulla on töissä oikeita ongelmia. Enkä mä aina jaksa kuunnella sun juttuja niistä pennuista. No susta tulee pian isä sellaselle pennulle. (tauko) Ja mikset sä ota koskaan mun murheita vakavasti. Tää on iso juttu. Se on iso, koska sä teet siitä ison. Tuu tänne. Mari ei liiku, vaan katsoo Timoon. No okei. Ei väkisin. Timo katsahtaa Mariin, joka ei katso Timoon. Timo lähtee ulos. Kun Timo tulee takaisin, hän löytää olohuoneesta sijatun pedin. Timo menee nukkumaan sohvalle. 37. INT. LUOKKAHUONE - AAMUPÄIVÄ. Kuvassa Pasi ja Tuomas juttelevat keskenään jostain, sanoja ei kuulu. Äkkiä Pasi hermostuu ja tönäisee Tuomasta. TAUSTALLA muita oppilaita, jotka huomaavat tappelun. TUOMAS Saatanan hullu! Sitä saa mitä tilaa.

37 JATKUU: (2) 36. Pasi ryntää Tuomaksen kimppuun. He alkavat painia Nikon selostaessa tappelua. NIKO Ja vasemmalla kulmassa on Nurmen Pasi... ja siitä tulee isku, noin. Pasi lyö lattialla kieriskelevää Tuomasta, joka nostaa kädet suojaksi. NIKO Ja vetoja päivän voittajasta... Tuomas - Pasi, kerroin 1:13. Uskonnonopettaja Nyyssönen tulee luokkaan videokärryn kanssa. NYYSSÖNEN Mitä täällä tapahtuu. Pasi ja Tuomas, lopettakaa heti. Pasi istuu hajareisin Tuomaksen päällä. Nyyssönen erottaa riitapukarit ja auttaa Tuomaksen pystyyn. NYYSSÖNEN Herran jumala. Heti ootte toistenne kimpussa kun silmä välttää. NIKO Älä turhaan lausu Herrasi nimeä.. NYYSSÖNEN Nyt Niko hiljaa! Niko vaikenee saman tien, Nyyssösen katse kiertää ensin muissa oppilaissa ja pysähtyy sitten Tuomakseen ja Pasiin. TUOMAS Toi aloitti. Se ansaitsi sen. NYYSSÖNEN Vai niin. Tuomas, heti paikallesi. Samoin te muut. Ja Pasi... Nyyssönen tarttuu Pasia kädestä ja ohjaa tämän ulos luokasta. NYYSSÖNEN Nyt odotat siinä ja rauhotut. Me puhutaan tästä vielä tunnin jälkeen.

38 37. Pasi näkee ovelta, kun Tuomas näyttää keskisormea Nyyssösen selän takana. Pasi on tulossa takaisin luokkaan, mutta Nyyssönen estää sen ja sulkee oven Pasin edestä. Luokasta kuuluu Nikon laulavan säettä "Herra, armahda, herra armahda, herra armahda". 38. INT. KOULUN KÄYTÄVÄ - PÄIVÄ. Käytävässä Pasi kävelee kiihdyksissään ja hengittää kiivaasti. Hän näkee käytävässä olevan kellon ja rikkoo sen. Kukaan ei näe, kun kello räsähtää rikki. Pasi tuijottaa hetken lasinsiruja lattialla ja lähtee juosten karkuun. 39. INT. N LUOKKA - ILTAPÄIVÄ. Kuvataan poliisimiestä virka-asussa Marin luokan koneella. Poliisi löytää Marin luokan koneelta raskauttavaa todistusaineistoa, useita alastonkuvia eri tiedostoista. POLIISI 1 Katos tätä. Perkele. POLIISI 2 POLIISI 1 Siinä onkin sitten selittämistä. INTERCUT: 40. INT. KÄYTÄVÄ KELLON LUONA - ILTAPÄIVÄ. Vahtimestari Aulis näkee poliisien toiminnan Marin luokassa, kun Aulis on irrottamassa käytävän kelloa huoltoa varten. INTERCUT: 41. INT. N LUOKKA - ILTAPÄIVÄ. Poliisi irrottaa koneen ja ottaa sen mukaan. Poliisit tulevat käytävään ja kulkevat Auliksen ohi. POLIISI 1 Täytyy käydä jututtamassa sitä opettajaa. POLIISI 2 Viedään se kone nyt ensin kuitenkin.

39 38. Aulis katsoo poliisien perään. 42. INT. KAHVILA - ILTA. Kahvila on täynnä ihmisiä. Ilkka istuu nurkkapöydässä ikkunan luona. Mari tulee sisään. Mä tilasin jo. Ilkka nostaa puolillaan olevaa punaviinilasia. Mari tulee seisomaan Ilkkaa vastapäätä, ei istuudu tai riisu takkia. Mitä sä haluut? Sä tulit. Juodaan sille. Ilkka kaataa Marin lasiin punaviiniä. Mä en juo. Tää on vuosikertaviiniä. Istu nyt, edes hetkeks. Mari istuutuu takki päällä, pyörittelee lasin reunusta. Ilkka katsoo Maria, joka katsoo lasin reunoja. Mari työntää lasin pois. Ei väkisin. Sä oot absolutisti? Sopii kuvaan. Miten niin? Ilkka hymyilee ja katsoo Maria. Marin kännykkä soi. Ruudulla välkkyy Timon numero. Mari ei vastaa kännykkään, mutta kirjoittaa Timolle viestin. INTERCUT:

40 INT. N KOTONA - ILTA. Timo katsoo televisiota, mutta ei pysty keskittymään. Kännykkään tulee tekstiviesti, Timo hakee kännykkää, kunnes löytää sen takkinsa taskusta. VIESTI Oon vielä koululla korjaamassa kokeita. M. Timo on aikeissa vastata Marin viestiin, mutta työntääkin kännykän taskuunsa, sammuttaa television ja ottaa pöydältä autonavaimet. Timo lähtee hymyillen ovesta ulos. INTERCUT: 44. INT. KAHVILA - ILTA. Ilkka kaataa lisää viiniä itselleen. Mari istuu takki päällä. Sä oot varmaan monen oppilaan märkä päiväuni. Lopeta. Sä et tiedä musta mitään. En niin. Mikä on sun lempiväri? Mari katsoo Ilkkaa silmiin ja naurahtaa. 45. EXT. KOULUN ULKO-OVELLA - ILTA. Timo kokeilee ulko-ovea, joka on lukossa. Aulis huomaa Timon ja tulee avaamaan oven. Mä oon Marin mies. Tulin hakeen sen kotiin. AULIS Voi kuule. Mari lähti töistä jo pari tuntia sitten. Puhui tapaavansa sen rikostoimittajan. Ootko varma?

41 JATKUU: (2) 40. AULIS No kyllä. (tauko) Ei Mari kertonut... Aulis katsoo Timoa kummeksuen. Selvä. Kiitos. Timo menee autoon ja paiskaa oven kiinni. Kuva siirtyy hetkeksi Pasiin, joka on tullut norkoilemaan koulun pihalle. Timo kaasuttaa pois pihalta. Pimeässä auton valokeilan eteen ilmestyy yllättäen Pasi, joka ehtii nostaa kädet eteensä suojaksi. Timo tekee hätäjarrutuksen, ja jarrut kirskuvat. INTERCUT: 46. INT. KAHVILA - ILTA. Kuva siirtyy kahvilaan, jossa Ilkka ja Mari keskustelevat ja väittelevät kiihkeästi keskenään, nauravat ja viihtyvät yhdessä. TAUSTALLA kuuluu musiikin ääntä, puhetta ei kuulu. INTERCUT: 47. EXT. KOULUN PIHA - ILTA. Timo saa auton pysähtymään viime hetkillä. Timo katsoo Pasia hetken, kirkkaat ajovalot osuvat Pasiin. Timo tööttää Pasille aggressiivisesti, ja Pasi väistää sivuun. Timo kaasuttaa ja jatkaa sitten matkaa renkaat ulvoen. INTERCUT: 48. INT. KAHVILA - ILTA. Mari nauraa ja Ilkka hymyilee ja flirttailee Marille. Marin kännykkä soi uudestaan. Ruudulla välkkyy Timon numero. Ilkka katsoo Maria silmiin. Mari hymyilee ja nousee. Mun on pakko ottaa tää. Hetki. Kännykkä soi. Mari vastaa. No mitä nyt? INTERCUT:

42 INT. N KOTONA - ILTA. Timo puhuu kännykkään. Missä sä oot? Miten niin? No.. kai sitä saa kysyä. Joo, tottakai. Mä oon.. (tauko) Vielä koululla. Koululla? Niin. Mä korjaan täällä näitä kokeita. Koska sä pääset? Mä voin tulla hakeen sut. Ei sun tarvii. Sitä paitsi mä oon pyörällä. (tauko) Ootsä juonut? No vähän. Mitä sitten? Kai sitä saa mies joskus juoda, kun yksin on. Älä viitsi. Nyt et ainakaan lähde ajamaan. Mä meen nyt, moi. Mari.. älä sulje... Mari ei enää vastaa, vaan sulkee kännykän. Timo huutaa ja paiskaa kännykän sohvalle. INTERCUT:

43 INT. KAHVILA - ILTA. Mari tulee takaisin pöytään ja istuutuu. Ilkka ottaa Marilta takin pois eikä Mari vastustele. Sä taidat kuitenkin tarvita tätä. Ilkka työntää Marin eteen punaviinilasin, josta Mari maistaa tipan. Ongelmia paratiisissa? Samassa Mari havahtuu ja muistaa, miksi on täällä. Mikset sä kertonut sun taustaa? Olisitko sä silloin tullut tänne? Mari hymyilee ujosti. Punainen. Ilkka katsoo Maria ihmeissään. Se mun lempiväri. Ilkka hymyilee Marille leveästi, Mari hymyilee takaisin. Kai sä tiedät, että muhun voi luottaa? Voiko? Ei me kaikki toimittajat olla roistoja. Mitä sä sitte haluut? Selvittää totuuden.

44 JATKUU: (2) 43. Mä en tiedä mitään siitä kuvasta. Mä uskon sua. Sut on lavastettu. Ilkka kumartuu lähemmäs Maria. Mari huomaa Ilkan kiinnostuneen katseen. Mä autan sua. Selvitetään, kuka on tän kaiken takana. 51. EXT. N KOTIOVEN EDUSTA - ILTA. Mari seisoo kotioven luona, Ilkka on Maria vastapäätä, tulee lähemmäs Maria. Kiitos illasta. Oli kivaa. Ilkka tarttuu Maria käsistä. Mari katsoo maahan. Joo, niin oli. Ilkka tulee lähelle Marin kasvoja ja suutelee Maria. Mari yllättyy, mutta ei torju Ilkkaa. Ilkka hymyilee ja päästää Marin kädet irti. Ei hassumpaa. (tauko) Nähään huomenna. Ilkka lähtee kevyin askelin poispäin. Mari jää katsomaan Ilkan menoa kasvoilla typertynyt ilme. 52. EXT. BUSSIPYSÄKKI - ILTA. Pasi seisoo bussipysäkillä ja katsoo aikatauluja. Sitten Pasi istahtaa penkille ja avaa takkiaan. Hän ottaa esiin kännykän, josta valitsee numeron, mutta ei soita siihen.

45 INT. N KOTONA - ILTA. Mari astuu sisään ovesta ja kohtaa Timon eteisessä. Missä sä oot ollut? Sä oot juonut. Vastaa. Et ollut koululla. Kännykän SOITTOÄÄNI. Mari vastaa. Mari puhelimessa. INTERCUT: 54. EXT. BUSSIPYSÄKKI - ILTA. Pasi pitää kännykkää kädessään, hengittää tiheään, ei sano mitään. (hengittää kiivaasti) Pasi pitää luuria korvallaan ja tuijottaa eteensä bussipysäkillä. INTERCUT: 55. INT. N KOTONA - ILTA. Mari vilkaisee Timoon. Haloo. Onks siellä joku? Pasi ei vastaa, vaan on vaiti. Hei, kuka siellä on. Onks tää jotain pilaa, vai? Pasi ei sano mitään. Timo tempaisee luurin Marilta. Kuka siellä? INTERCUT:

46 EXT. BUSSIPYSÄKKI - ILTA. Pasi pelästyy ja sulkee puhelimen. Pasi potkaisee maassa lojuvaa olutpulloa ja lähtee kädet taskuissa kävelemään pois. INTERCUT: 57. INT. N KOTONA - ILTA. Perkele. Löi kiinni. Anna olla. Ehkä se oli väärä numero. Tai sitte se oli sun poikaystävä. Sä oot kännissä. Taas. Sä et siis kiistä. Kumpi se oli, se toimittaja vai se... se poika. Mari riisuu takkinsa ja menee keittiöön. Timo seuraa perässä. Sä valehtelit mulle. Mari vilkaisee Timoa kylmästi, avaa jääkaapin oven ja ottaa jääkaapista appelsiinimehutölkin. Mari ottaa kaapista lasin ja kaataa mehua lasiin. Timo tulee lähemmäs Maria. Mari hei. No? Sä et kerro mulle kaikkee. Niinku sillon viimeks.. (tauko) Sulla on toinen. Mari juo hitaasti mehua lasista, selin Timoon. Mari laskee lasin pöydälle.

47 JATKUU: (2) 46. Mä meen nukkuun. Hyvää yötä. Timo tarraa Maria kädestä. Mari katsoo Timoa. Päästä irti. Meidän pitää puhua. Puhutaan aamulla. Mikset sä halua mua enää. Ei tää liity suhun. Mari yrittää pyristellä irti Timon otteesta, mutta Timo pitää kiinni Marista. Sä siis... kosket sitä teinipoikaa muttet mua. Sun avomiestäs. Ja tulevaa isää. Mari riuhtaisee itsensä irti, katsoo Timoa ja syöksyy vessaan, jonka oven laittaa kiinni. Timo menee vessan ovelle ja koputtaa. Mari, hei. Anteeks. (tauko) Anna anteeks. Timo kuulee Marin itkevän oven takana. (huokaisee) Tää ei vaan enää toimi. Timo menee makuuhuoneeseen, Mari avaa vessan oven. Marin kasvot ovat itkettyneet, meikki on valunut pitkin kasvoja. 58. INT. N KOTONA - YÖ. Pasi kuuntelee Metallicaa kuulokkeet korvilla ja piirtää kuvaa Marista. Kuva tarkentuu piirroslehtiöön ja piirrokseen, johon Pasi piirtää voimakkain vedoin, kunnes alkaa töhriä piirrosta aggressiivisesti.

48 INT. N KOTONA - YÖ. Mari tulee makuuhuoneeseen, jossa Timo istuu sängyssä vaatteet päällä. Mari istuu sängylle Timon viereen. Mun olis pitänyt.. Ei se susta johdu. (tauko) Mä en vaan enää voi elää näin. Mari kääntyy katsomaan Timoa, jonka kasvoilla valuvat kyyneleet. Mari alkaa itkeä vuolaasti. Älä jätä mua. Mä en voi.. Anteeks... mut mä en vaan voi.. Timo ottaa Marin syliin ja rutistaa tätä kovaa. Mari vastaa halaukseen. Lähetään kaksistaan jonnekin. Jonnekin kauas. Kulta. Sä tiedät, ettei me voida. Timo silittää Marin hiuksia. Enkä mä voi... mun tekee pahaa ajatella, että mä voin epäillä sua jostain niin kauheasta. Älä. Mun on pakko, Mari. Että sä ymmärrät, miks mä en voi jäädä. Mari katsoo Timoa silmiin ahdistuneena. Timo nyökkää Marille. Marin itku vaimenee ja loppuu. Okei. Mä jään. Timo pitää Maria sylissään niin kauan, kunnes Mari nukahtaa.

49 INT. N KOTONA - AAMU. Mari herää sängyssä ja huomaa, että Timo ei ole sängyssä. Mari ottaa Timon tyynyn syliinsä ja makaa sikiöasennossa tyyny sylissään. Mari alkaa itkeä. Marin kännykkä piippaa. Kuva tarkentuu kännykkään, jossa lukee: "YKSI VIESTI SAAPUNUT. POHJANHEIMO." 61. EXT. KAHVILAN EDUSTA - AAMUPÄIVÄ. Pasi ajaa mopolla jalkakäytäviä pitkin, kunnes pysähtyy kahvilan eteen ja ottaa kypärän pois päästä. Pasi katsoo kelloa, se on yksitoista. Pasi avaa kahvilan oven ja on menossa sisään, kun näkee Ilkan Marin kanssa kahvilassa. Pasi näkee Ilkan istuvan lähellä Maria. Pasi lähtee ovesta ulos. 62. INT. KAHVILA - AAMUPÄIVÄ. Mari ja Ilkka ovat syömässä lounasta kahvilan nurkkapöydässä. Mä juttelin poliisin kanssa, mutta ei niillä ollu uutta tietoo. Mitä sä tiedät niistä? En mitään. Sun täytyy uskoo mua. Voi raukka pieni. Tottakai mä uskon. Ilkka koskettaa Marin kättä. TAUSTALLA Pasi näkee Ilkan koskevan Marin kättä. Mari katsoo Ilkkaa silmiin. Uskotsä. Joku tekee tän. Mut kuka? Mä selvitän sen. Mä lupaan. Mut.. mä kuulin, että sä olit ollut sen Pasin kanssa siel varastossa. Mari katsoo Ilkkaa hätääntyneenä.

50 JATKUU: (2) 49. Mistä sä sellasta tiedät? Ei hätää. Pari oppilasta kerto. Mut mä haluisin kuulla sun version. Mari näprää serviettiä hermostuneena. Seuraa hiljaisuus, Ilkka katsoo Maria hellästi. Ihan rauhassa. Mä oon tässä. Mari vääntelehtii käsiään ja katsoo Ilkkaan. Mä en voi. Mikset? Mä oon vaitiolovelvollinen. Mari. Tää on epävirallista. Mä en kirjoita mitään lehteen. Mä vaan haluun tietää. Koskiks se poika suhun? Ilkka koskettaa Marin polvea. Mari säpsähtää ja nousee seisomaan. Ei. Ei mitään sellaista. Mun täytyy mennä. Mari lähtee ovelle, mutta pysähtyy ja tulee takaisin Ilkan luo. Haluutsä tulla mun luo tänään illalla? Vaikka seittemältä? Ilkka hymyilee Marille, joka hymyilee takaisin. 63. EXT. KOULUN PIHA - ILTAPÄIVÄ. Haba potkii maassa lojuvaa pyörää. Saku ja Jami katsovat vierestä, eivät osallistu ilkivaltaan. Pasi tulee jengin luo ja näkee vioittuneen pyörän.

51 JATKUU: (2) 50. JAMI No mitä äijä? SAKU Sua ei näkynyt aamulla. JAMI Jätkä on oppinut tavoille. Pasi katsoo ihmeissään Jamia. Haba lopettaa pyörän potkimisen ja tulee lähelle Pasia. HABA Jätkä lintsaa. Pasi väistää Haban katseen ja katsoo pyörää. Toihan on... Marin. JAMI Entä sitten? E-ei mitään. Mä vaan.. Saku tulee lähemmäs Pasia, samoin Jami. Tai siis ku... Pasi perääntyy pari askelta ja yrittää näyttää itsevarmalta. Pasi katsoo Jamia, Sakua ja lopulta Habaa silmiin. Te voititte. (tauko) Se maikka on varmaan kärsinyt jo ihan tarpeeks. Saku, Haba ja Jami katsovat toisiaan pitkään. Sitten Saku tulee Pasin taakse seisomaan lähelle Pasia ja Jami tulee ihan lähelle Pasin kasvoja Haban kanssa. JAMI Sä et määrää, milloin tää loppuu. HABA Se ei lopu.

52 JATKUU: (3) 51. SAKU Et kai sä haluu olla enää se luokan luuseri? (tauko) Kukaan ei halua olla luuserin kaveri. HABA Sä oot mukana tässä. Muista se! Haban käsi puristuu nyrkkiin, Saku estää Pasin pakenemisen. Jami estää Habaa lyömästä Pasia. Jami katsoo ensin Pasia, sitten maassa olevaa pyörää ja lopulta takaisin Pasia. JAMI Muuten... sä olit poissa tänään.. SAKU Ja me satuttiin näkeen sut ton pyörän kimpussa. Haba tarttuu Pasia rinnuksista. HABA Sä et kerro mitään. Pasi ei sano mitään, katsoo Habaa. HABA Tai mä tapan sut. Tajuutsä? Pasi katsoo maahan ja nyökkää. Haba päästää irti Pasin rinnuksista. 64. INT. REHTORIN KANSLIA - ILTAPÄIVÄ. Pasi kävelee pihalla ja näkee ikkunasta Marin istuvan rehtorin luona. Rehtori istuu nojatuolissaan Maria vastapäätä. REHTORI Sinä Mari varmaan ymmärrät, ettei minulla ole muuta mahdollisuutta. Olosuhteiden takia. Mari katsoo ulos ikkunasta. Rehtori selvittää kurkkuaan ja nojautuu edemmäs tuolillaan. REHTORI Niin.. Mari. Minun täytyy valitettavasti irtisanoa sinut virastasi nyt tutkinnan ajaksi.

53 JATKUU: (2) 52. (tauko) Voit olla täällä vielä tänään ja huomenna. Huomenna sitten palautat avaimet. Mari siirtää katseensa ikkunasta rehtoriin päin. Mari nousee ylös ja katsoo suoraan rehtoriin. Oliks tässä kaikki? REHTORI Mari. Yritä ymmärtää, ettei tämä ole minullekaan helppoa.. (tauko) Jätä avaimet vaikka Aulikselle tai tuo ne suoraan minulle. Mari nyökkää ja poistuu huoneesta. Rehtori nousee ylös ja menee ikkunan ääreen, katsoo pihalle. Rehtori laittaa ikkunan kiinni. TAUSTALLA ikkunan takana näkyy pihalla Pasi. 65. EXT. KOULUN PIHA - ILTAPÄIVÄ. Pasi potkii kiveä maassa lähellä rehtorin huoneen ikkunaa. Pasi näkee Ilkan kävelevän pihalla. Pasi kävelee kohti Ilkkaa ja vilkuilee ympärilleen. Koulun piha on tyhjä, he ovat kahden. Moi. Onks sulla hetki? Ilkka kääntyy yllättyneenä Pasiin päin. Pasi yrittää katsoa Ilkkaa silmiin. Ai Pasi, terve. Mitä mies? Eiku sitä vaan... et.. ne kuvat ei oo aitoi... tai silleen et.. Mitä sä tarkotat? Pasi kaapii jalallaan maata eikä katso Ilkkaan päin. Siis niinku... Mulla on niit kuvii, et sä voit antaa ne vaikka poliisille tai jotain.. Ku se koskettelujuttu.. sitä ku...

54 JATKUU: (2) 53. Mitä sä meinaat, poika. Ettei sitä oo tapahtunut. Nii. Ilkka tulee lähelle Pasia ja tarttuu Pasia hartioista. Älä kuule leiki vakavalla asialla. Mulla on silminnäkijöitä. Mut.. mut.. ku ne ei tiedä, mitä ne näki. Tai ku... ne näki just sen, mitä sä halusit. Kuules, pentu. Väitätsä mua valehtelijaks? Vai sun kavereita? Tietääks ne ylipäänsä että sä vasikoit. Häh? Ilkka puristaa Pasia hartioista. Pasi äännähtää kivusta. E-ei. Kukaan ei tiedä. (tauko) Mut... mä luulin.. ku..mä näin teidät yhessä. Sut ja Marin. Ilkka ei hellitä otettaan Pasista, mutta naurahtaa. No se saa multa vähän säälistä. Entä sitten. Se on jo iso tyttö, kyllä se pärjää. Pasi alkaa nyyhkyttää, katsoo maahan ja kaapii hiekkaa jalallaan. Mut.. se saa potkut... en mä tarkoittanut.. Mä haluun et sä kerrot totuuden. Pasi nostaa katsettaan maasta ja katsoo uhmakkaasti Ilkkaan. Onks susta siihen?

AJOJAHTI versio 2 26/4/2010 Elokuvakäsikirjoitus. Petra Forstén

AJOJAHTI versio 2 26/4/2010 Elokuvakäsikirjoitus. Petra Forstén AJOJAHTI versio 2 26/4/2010 Elokuvakäsikirjoitus Petra Forstén 1. INT. KOULU - PÄIVÄ. Kuva seuraa koulun käytäviä, liikuntasalia, poikien pukuhuonetta ja lopulta suihkutilaa, josta kuuluu oppilaiden ääniä

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010 EXT.INT SATAMA / KONTTI YÖ Eero kävelee hämärällä konttipihalla voimapihdit kädessään. Taskuun on tungettu yksi puhelinlaatikko ja toinen on hänellä kainalossa. Hän siristelee silmiään ja yrittää nähdä

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen kuvalista versio 1 3.7.2005 1 0101 LK kasvot 0102 LK jalat 1.EXT. KOULUN PIHA.ELOKUU PÄIVÄ (VIDEONAUHA) Näemme hidastettua videokuvaa. On aurinkoinen

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Omaishoitaja (lyhytelokuva)

Omaishoitaja (lyhytelokuva) Omaishoitaja (lyhytelokuva) 1. EXT. SAIRAALAN PIHA. AAMU., Minna seisoo sairaalan edessä ja polttaa tupakkaa. Hoitaja kävelee tämän luokse ilman takkia ja ärsyyntynyt ilme kasvoillaan. HOITAJA 1 Minna

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty.

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty. Puhekieli Kirjoitettu kieli ja puhuttu kieli eroavat aika paljon suomen kielessä. Katsomme, miten puhekieli toimii. Keskitymme Oulun alueen puhekieleen, mutta osa puhekielen piirteistä on sellaisia, että

Lisätiedot

ABERDEEN - kohtausluettelo

ABERDEEN - kohtausluettelo ABERDEEN - kohtausluettelo 1. ext. laituri meren rannassa - iltapäivä (elokuu)... 1 2. int. ruokahuone - iltapäivä... 1 3. int. keittiö - alkuilta... 3 4. ext. kylän kauppa - ilta... 3 5. ext. tie - yö...

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena.

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena. Hämärä huone, jonka keskellä on sänky ja sivussa ovi. Sängyssä on pastellin väriset petivaatteet ja sänky on petaamatta, vuodevaatteet myllättyinä. Huoneen päävalonlähde on karusellilamppu, joka piirtää

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan?

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan? Lämmittely Mistä taukohuoneessa jutellaan? Kuka olet ja mistä olet kotoisin? Kuinka kauan olet asunut Suomessa? Mitä kieliä osaat? Millainen koulutustausta sinulla on? Mitä harrastat? Mitä teet vapaa-aikana?

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA Lämmittely Selitä sana EDUSKUNTA EHDOKAS ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI JAISET KUNNAN- VELVOL- ÄÄNI- POLIITIKKO PUOLUE VALTUUSTO LISUUS OIKEUS Keskustellaan ÄÄNESTYS-

Lisätiedot

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT Lämmittely Millaisia taukoja sulla on töissä? Mistä teemoista tauolla puhutaan? Tuletko syömään? (Tuuksä syömään? Tuutsä syömään? Tuutsie syömään?) Mihin mennään syömään? Hei, mä tuun mukaan! Onko sulla

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Kun sä olet poissa kurssilta

Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta, soita tai kirjoita viesti. Anteeksi, mä en voi tulla tänään kurssille, koska mä oon sairas. mulla on flunssa. mun vatsa on tosi kipeä. mun lapsi

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen MINNESOTA - eli tarina kahden Internetissä tutustuneen tapaamisesta versio 1.1 3.1.2002 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen INTRO Maisemia linja-auton ikkunasta. Pilviä ja taivasta. Kuvaa myös

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto. Tutkimuskysymykset Miten päätös kuulokojekuntoutuksen aloituksesta tehdään? Miten ammattilaiset

Lisätiedot

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen.

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen. 1 Bussipysäkillä 1. Hei sori, onks sulla kelloa? puhekieli kirjakieli bussipysäkki = linja-autopysäkki = 2. Mies: Sori, ei oo. Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Joo, hetki Se

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6.

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6. MAAILMAN NAPA Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008 apa_mv_a7.indd 1 4.6.2007 22:32:08 Ketä sinä kosketit viimeksi? Miltä tuntui koskettaa? Miten

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Elena haluaa uuden auton

Elena haluaa uuden auton Auton kanssa Elena haluaa uuden auton Hei! Hei! Minä haluan ostaa uuden auton. Joo, minulla on vanha Volkswagen Golf. Paljonko se maksaa? Se maksaa 5500. Kuinka monta kilometriä sillä on ajettu? 95000

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat?

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Lämmittely Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Mikä Trafi on? Miksi olet käynyt Trafissa? Missä asioissa se palvelee? Menetkö fyysisesti vai netissä? Mikä on Ajovarma? Mitä

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille.

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. 14. kappale (neljästoista kappale): P UHELIMESSA 14.1 Treffit Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. Omidin äiti: Mohamed: Omidin äiti: Mohamed:

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story.

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story. AVM-TUUTORIKIRJE 2019 Written by Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama Based on a true story. Yliopistonkatu 8 Puh. 0500 901 776 (Ida) samuli@valkama.media tirkkonen.ida@gmail.com arttu@visto.fi

Lisätiedot

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa. Esimerkki: Lintujen tarkkailua

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa. Esimerkki: Lintujen tarkkailua Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa Esimerkki: Lintujen tarkkailua Osallistujat: lastentarhanopettaja ja 6 lasta (Suomi) Lasten ikä: 2v 6kk 4v Lähde: EU CARE-hanke, http://ecec-care.org/

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

One click is enough to make the world a better place.

One click is enough to make the world a better place. One click is enough to make the world a better place. MITÄ MUN TUKALLE VOI TEHDÄ.? Mä haluaisin hiustenleikkauksen. Mä haluan värin. Mä haluan kiharat. Mä haluan tasoituksen. Mä haluan kasvattaa mun hiuksia.

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA

Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ LEIKATA LEIKKAUTTAA PESTÄ PESETTÄÄ TEHDÄ KAMPAUS KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA LETIT PONINHÄNTÄ

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

Yksikön esittely Pretzissä. http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

Yksikön esittely Pretzissä. http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share Yksikön esittely Pretzissä http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share NUORET RAKENTAVAT MIELIPITEITÄÄN Onko aikuisista tukea sosiaalisessa mediassa? Ilmo Jokinen Nuoruuden

Lisätiedot

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi!

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! "Missäs sun toinen sukka on? [Naurua.] Tosi kivaa kun on vaan yks sukka. Ehdottomasti yks

Lisätiedot

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. 4 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. Minä puhun thain kieltä ja vähän suomea. Minä en ymmärrä

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Kuluttajien luottamusmaailma

Kuluttajien luottamusmaailma Kuluttajien luottamusmaailma Minna-Kristiina Paakki Tutkimusyliopettaja, T&K ICT ja Tietoturva Rovaniemen Ammattikorkeakoulu 12.12.06 minna.paakki@ramk.fi 1 Tausta eeste projekti, 2003 Alustava kehikko

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä. Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5.

Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä. Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5. Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5.2017 S2 ja tilanteinen oppiminen -projekti - HUS: tukea suomen kielen käyttöön

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 24 liikkeen Taiji Sisältö 1. Aloitusliike...2 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 4. Harjaa polvea ja käännä askelta molemmille puolille...7

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 Juha Mäkirinta juha.makirinta@kktavastia.fi 040-8696413 Vanajaveden opisto, Hämeenlinna Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa.

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot