Paikkatietojärjestelmien hyödyntäminen terveysvalvonnan riskinarvioinnissa ja erityistilanteiden selvittämisessä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Paikkatietojärjestelmien hyödyntäminen terveysvalvonnan riskinarvioinnissa ja erityistilanteiden selvittämisessä"

Transkriptio

1 Paikkatietojärjestelmien hyödyntäminen terveysvalvonnan riskinarvioinnissa ja erityistilanteiden selvittämisessä Terveystarkastaja Päivi Lindén Hämeenlinnan kaupunki Viranomaisten uudet työkalut talousveden laadun turvaamiseksi Tampere ja Oulu

2 Hämeenlinna - Suomen vanhin sisämaakaupunki - Suomen väestöllinen keskipiste - Väkiluku ,2 miljoona ihmistä 1,5 h säteellä

3 Terveysvalvonta Terveysvalvonta kuuluu viranomaispalveluihin. Viranomaispalvelut: 1) Rakennusvalvonta (palvelualueena Hämeenlinna) 2) Ympäristöpalvelut (palvelualueena Hämeenlinna ja Hattula) Ympäristönsuojelu Terveysvalvonta Eläinlääkintähuolto Viranomaispalvelut sijoittuu kaupungin tilaajaorganisaatiossa yhdyskunta- ja ympäristöpalveluihin.

4 Esityksen sisältö Mitä on paikkatieto Hämeenlinnan kaupungin paikkatietojen esittelyä Paikkatiedon hyödyntäminen riskinarvioinnissa Paikkatiedon hyödyntämien vesihuollon erityistilanteissa Avoimet paikkatietoaineistot Paikkatiedon hyödyntämiseen liittyviä ongelmia

5 Mitä on paikkatieto? -Paikkatiedolla tarkoitetaan sijaintitiedon ja ominaisuustiedon muodostamaa kokonaisuutta. - Paikkatietokantojen tietoja voidaan tarkastella sekä kartalla että taulukossa. - Pisimpään paikkatietojärjestelmiä on sovellettu kartanvalmistuksessa, kaavoituksessa ja suunnittelussa. - Paikkatietojärjestelmä (Geographical Information System, GIS) -Ominaisuustiedot eli attribuuttitiedot kertovat kohteen yksilöivästä, kuvailevasta, luokittelevasta tai mitattavasta tiedosta. 1) Paikannimet ovat kohteen yksilöivää tietoa. 2) Kuvailevaa tai luokittelevaa tietoa ovat esimerkiksi kohteen maaperän laatu tai vesistöjen ekologinen tila. 3) Mitattavaa tietoa ovat numeerisena tietona esiintyvä tieto kuten asukastiheys..

6 Paikkatietoaineistot ja -ohjelmistot - Käytetyimpiä paikkatieto-ohjelmia ovat MapInfo ja ArcGIS-tuoteperheen paikkatieto-ohjelmat. Hämeenlinnan kaupungilla on MapInfo ja Hämeen Ely-keskusella ArcGIS. - Ohjelmien perustoimintoihin kuuluvat mm. karttatasojen ja taulukoiden esittäminen teemakarttojen luominen aineistojen muokkaaminen ominaisuus- ja sijaintitietoihin liittyvien kyselyjen tekeminen. - Paikkatietoaineistoja voi hankkia niitä toimittavilta yrityksiltä, Internetin latauspalveluiden kautta tai laatimalla aineistoja itse. - Hämeenlinnan kaupungin terveysvalvonta käyttää pääasiassa muiden tuottamia aineistoja. Itse tuotettua aineistoa ovat valvontakohdetiedot.

7 Kuvaamistavat - Kuvassa on esimerkki hiihtokeskuksesta, jossa maantieteelliset ominaisuudet on yksinkertaistettu. - Metsät on kuvattu alueena, kahvilat pistein ja hiihtohissit viivoin. -Aineistot ovat joko vektori- tai rasterimuotoisia. - Rasterimuotoisessa paikkatietoaineistossa maanpinta on jaettu tasakokoisiin ruutuihin, jotka muodostavat rasteripinnan. Ruudun eli pikselin värillä voidaan kuvata kohteen yksittäistä ominaisuutta. Lähde: Heywood ym. 2011, 23

8 Vektori vai rasteri -Rasteriaineistojen ruuturakenne mahdollistaa arvojen hitaan muuttumisen esittämisen. Rasteriaineistot sopivat hyvin jatkuvien ilmiöiden esittämiseen kuten maanpinnan korkeuteen merenpinnasta. -Rajapinnoissa muuttuvien eli epäjatkuvien ilmiöiden kuvaamisessa ja tallentamisessa käytetään vektorimuotoisia aineistoja. Vektorimuotoisilla aineistoilla kuvataan usein mm. hallinnollisia alueita. Vektoriaineistojen kohteiden muodot voivat noudattaa todellisen maanpinnan muotoja kun rasteriaineistossa kaikki maanpinnan elementit ovat pikseleiksi muutettuina suorakulmioina.

9 Paikkatietoanalyysit -Paikkatietojärjestelmä mahdollistaa erilaisten aineistojen samanaikaisen tarkastelun. - Paikkatietoaineistojen sisältöjä voidaan tarkastella samassa näkymässä, kun jokainen aineisto esitetään omana tasonaan, jolloin tasoja voidaan koota päällekkäin. - Tasoista muodostuu karttanäkymä, joka on mahdollista aineistojen koordinaattiesitysten vuoksi.

10 Opinnäytetyö Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelija Paula Salo Paikkatietojärjestelmien hyödyntäminen terveysvalvonnassa Hämeenlinnan seudulla Työ valmistui syksyllä 2014 Opinnäytetyö on talletettuna Theseukseen, joka osoite on

11 Hämeenlinnan kaupungin paikkatietojärjestelmät - Hämeenlinnan kaupungissa on laadittu tavoitetilakuvaus paikkatietojärjestelmän käytöstä ja sen kehittämisestä. Työn taustalla on ollut tarve yhdenmukaistaa yksiköiden välistä tiedonvaihtoa ja samalla parantaa tiedon hallintaa ja työn tehokkuutta. -Paikkatiedon käytön avaintekijöitä ovat TeklaGIS-ohjelmisto ja -tietokanta, jotka sisältävät käyttövalmiita kartta-aineistoja, rekistereitä, taustakarttoja sekä muita kohdeaineistoja. - Käytössä on TeklaGIS:n selainpohjainen Tekla WebMap -käyttöliittymä, joka mahdollistaa kaupungin sisäisen verkon käytössä olevan Intra-version ja julkisen Internet-karttasovelluksen. - WebMap-karttaliittymä on tarkoitettu paikkatieto-aineistojen katseluun. -Paikkatieto-ohjelma on MapInfo, jota käytetään tiedon tuottamiseen mm. teemakarttoja tuottamalla.

12 Hämeenlinnan kaupungin sidosryhmien välinen tiedonsiirto

13 Hämeenlinnan kartta-aineistot -Aineistoja on kerätty useista lähteistä. Maanmittauslaitoksen kiinteistöjärjestelmän KTJ-palvelu Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmän VTJ-palvelu Ympäristöhallinnon OIVA-palvelu - Maanmittauslaitoksen Maastotietokanta on koko Suomen kattava maastoa kuvaava aineisto. Sen tärkeimpiä kohderyhmiä ovat liikenneväyläverkosto, rakennukset ja rakenteet, hallintorajat, nimistö, maankäyttö, vedet ja korkeussuhteet. Maastotietokannasta voidaan erottaa esimerkiksi vesistöt, suot ja pellot omaksi tasokseen ja saadut tasot voidaan yhdistää teemakartaksi. -Ympäristöhallinnon paikkatiedot ovat OIVA-palvelussa, joka tarjoaa ympäristöhallinnon tietojärjestelmiin tallennettua tietoa vesivaroista, pintavesien tilasta, pohja-vesistä, eliölajeista, ympäristön kuormituksesta ja alueiden käytöstä sekä ympäristöön liittyviä paikkatietoaineistoja.

14 Esimerkki Hämeenlinnan kaupungin paikkatietoaineistoista WebMap Ilmantarkkailupisteet, natura-alueet, luonnonsuojelualueet, luonnonsuojeluohjelma-alueet, tulvariskialueet, hulevesiriskialueet, pohjavesialueet, jätevedenkäsittelyalueet, kallionsuojelualueet, suunnittelutarvealueet, arseeniriskialueet, radonriskialueet, luonnonmuistomerkit

15 Näkymä GIS-kansioista - Hämeenlinnan paikkatietoaineistot on koottu yhteen kansioon. - Tietojen tallentamisesta vastaa paikkatietoyksikkö.

16 WSP:ssä kartoitetut vaarat pohjavesialueella Pilaantuneet maa-alueet Kiinteistöjen oma jäteveden käsittely Jätevesipumppaamot Sahat Kaivostoiminta Puunkyllästämöt Kemikaalivarastot Puutarhat Golfkentät Valtatiet Rautatiet Lentokentät Ampumaradat Jne. Kaikki nämä ovat paikkaan sidottuja tietoja.

17 ampumarata mahdolli-sesti pilaan-tuneet maa-alueet mahdolli-sesti pilaan-tuneet maa-alueet mahdolli-sesti pilaan-tuneet maa-alueet Kihtersuon ranta tieverkosto ja tienpito kaatopaikka kaatopaikka moottorirata ampumarata Ahveniston ranta Uimahallin ranta hautausmaa ampumarata sadevesien imeytys Yleinen uimaranta Piste valtatiet Viiva Tervaniemen ranta rautatie Viiva tieverkosto ja tienpito moottoritie Viiva mahdolli-sesti pilaan-tuneet maa-alueet Laivaväylä Viiva pientaloalue Alue kerrostaloalue Alue Pohjakartta C MML 2009 Lupa nr:o MML/VIR/HÄME/611/08 Varastoalue Riskikohde Pelto Alue Piste Alue Liikenteen aiheuttama riski Viiva Järvi luokittelu, hyvä Esimerkki uimavesiprofiiliin tehdystä vaarakartoituksesta Alue Järvi luokittelu, välttävä Alue Järvi luokittelu, tyydyttävä Alue Järvi Alue

18 Riskinarviointi - Pohjavesialueiden ja valuma-aluetietojen avulla voidaan arvioida riskiä. - Mm. maaperän laatu, maastonmuodot ja asutus on huomioitava riskinarvioinnissa. - Uimavesiepidemian selvittämisessä apuna käytettiin kaavoituksen tarpeisiin laadittua valuma-aluetietoa

19 Pohjavesien suojelusuunnitelma Esimerkki Hattulan yhden pohjavesialueen riskikartoituksen tuloksesta.

20 Erityistilanteiden selvittäminen - Pohjana käytetään riskinarviointiin tehtyjä materiaaleja. - Tarvittaessa tarkennetaan tarkastelua esimerkiksi hankkimalla tarkempaa tietoa pohjaveden virtauksista. - Karttoja voidaan käyttää myös erityistilannetiedotuksessa Tiedotteen mukana kartta alueesta, jolla vedenlaatuhäiriö esiintyy Kartan avulla tiedotetaan epidemiaselvitystyöryhmässä Häiriöalue Vedenottamot Verkostojen rakenne Kloorin syöttöpisteet Erityistä tiedotusta vaativat kohteet (sairaalat, vanhainkodit, koulut jne.) jne.

21 Talousvesikaivo Hämeenlinnan alueella pohjavedessä on korkeita radon- ja arseenipitoisuuksia. Kartan avulla kuntalaiset pääsevät tarkistamaan oman kaivonsa sijainnin riskeihin, pohjavesialueisiin ja vesihuoltolaitoksen toiminta-alueisiin nähden. Teemakartta löytyy kaupungin verkkosivuilta.

22 Paikkatietopalveluita verkossa Esimerkkejä avoimista paikkatietoaineistoista Paikkatietoikkuna Vesinetti Järviwiki Oiva_Vahti_Hertta_Karpalo Maanmittauslaitoksen latauspalvelu

23 Paikkatietoikkuna - Paikkatietoikkunassa on selaus- ja metatietopalvelu. Palvelun käyttäminen ei vaadi erillistä kirjautumista. Karttojen julkaiseminen sen sijaan vaatii rekisteröitymisen. -Paikkatietoikkunassa sai valita tiedostoja karttatasot-valikosta. Valitut paikkatiedot siirtyvät valitut tasot-valikkoon. Valitut tasot-valikoon valittuja tasoja saa joidenkin ominaisuuksien osalta muokata. Esimerkiksi tasojen läpinäkyvyyttä voi säätää kaikissa tasoissa ja tasojen järjestystä voi myös muuttaa. -Paikkatietoikkunassa oli valmiina taustakartta, mikä helpottaa aineistojen käyttöönottoa.

24 Vesinetti -Vesinetin puutteena oli aineiston rajallisuus verrattuna Paikkatietoikkunaan. -Vesinettiin on koottuna keskitetysti pintaveden laatuun liittyviä tietoja. - Vesinetin työtilaa voi käyttää suoraan eikä niistä tarvitse itse muodostaa omaa työtilaa.

25 Paikkatiedon hyödyntämiseen liittyviä ongelmia Asenteet? Mitä hyödyttää uhrata aikaa paikkatietoon? Ketä kiinnostaa? Tietämys? Kuinka laajasti terveysvalvonnassa tunnetaan paikkatieto? Taito? Järjestelmät ovat monimutkaisia ja resursseja on vähän, taidot unohtuvat helposti. Paikkatietokoulutuksen vähäisyys Tiedonsiirtoon liittyvät ongelmat Ohjelmien tiedostomuodot ovat erilaiset Käytössä olevat erilaiset koordinaattijärjestelmät Aineistojen päivittäminen Yhteistyön puute eri organisaatioiden välillä

26 Kiitos! Yhteystiedot Terveystarkastaja Päivi Lindén Puh

PAIKKATIETOAINEISTOJEN HYÖDYNTÄMINEN VESIHUOLLON KEHITTÄMISTARPEIDEN MÄÄRITTÄMISEKSI

PAIKKATIETOAINEISTOJEN HYÖDYNTÄMINEN VESIHUOLLON KEHITTÄMISTARPEIDEN MÄÄRITTÄMISEKSI PAIKKATIETOAINEISTOJEN HYÖDYNTÄMINEN VESIHUOLLON KEHITTÄMISTARPEIDEN MÄÄRITTÄMISEKSI PAIKKATIETOAINEISTOJEN HYÖDYNTÄMINEN PERINTEISESTI KEHITTÄMISSUUNNITELMISSA Perinteisesti kartoilla esitettyjä paikkatietoja

Lisätiedot

Suomen ympäristökeskuksen OIVApaikkatietopalvelun

Suomen ympäristökeskuksen OIVApaikkatietopalvelun Suomen ympäristökeskuksen OIVApaikkatietopalvelun käyttö Sanna Vienonen Suomen ympäristökeskus (perustuen Mirjam Orvomaan esitykseen) Viranomaisten uudet työkalut talousveden laadun turvaamiseksi 4.6.2015

Lisätiedot

Paikkatietojärjestelmät

Paikkatietojärjestelmät Paikkatietojärjestelmät Engl. GIS, Geographical Information Systems. Paikkatieto on tietoa, johon liittyy maantieteellinen sijainti (koordinaatit). Paikkatieto esitetään taulukkona jossa on kunkin sijainnin

Lisätiedot

Paikkatietopalveluita hyvällä Sykkeellä!

Paikkatietopalveluita hyvällä Sykkeellä! Paikkatietopalveluita hyvällä Sykkeellä! Poimintoja SYKEn paikkatieto- ja kaukokartoituspalveluista Kaisu Harju, Suomen ympäristökeskus SYKE SYKEn geoinformatiikkapäivät 3.12.2013 Sisältö Mitä tietoja

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA, AULANGONJÄRVI, KIHTERSUO päivitys

UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA, AULANGONJÄRVI, KIHTERSUO päivitys UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA, AULANGONJÄRVI, KIHTERSUO päivitys 31.5.2016 SISÄLLYS 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja yhteystiedot 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja yhteystiedot 1.3 Uimarantaa

Lisätiedot

Kunnat ja paikkatietoaineistojen yhteiskäyttö

Kunnat ja paikkatietoaineistojen yhteiskäyttö Kunnat ja paikkatietoaineistojen yhteiskäyttö Sanna Jokela Paikkatietoyhteistyön koordinaattori LOUNAISPAIKKA Lounais-Suomen alueellinen paikkatietokeskus ja yhteistyöverkosto. Ajatuksena syntyi jo vuonna

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA AHVENISTO päivitys

UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA AHVENISTO päivitys UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA AHVENISTO päivitys 31.5.2016 SISÄLLYS 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja yhteystiedot 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja yhteystiedot 1.3 Uimarantaa valvova

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA, VANAJAVESI, UIMAHALLIN RANTA päivitys 26.5.2015

UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA, VANAJAVESI, UIMAHALLIN RANTA päivitys 26.5.2015 UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA, VANAJAVESI, UIMAHALLIN RANTA päivitys 26.5.2015 SISÄLLYS 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja yhteystiedot 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja yhteystiedot 1.3

Lisätiedot

Kaukokartoitusaineistojen hyödyntäminen toiminnanohjausjärjestelmässä 5.6.2014

Kaukokartoitusaineistojen hyödyntäminen toiminnanohjausjärjestelmässä 5.6.2014 Kaukokartoitusaineistojen hyödyntäminen toiminnanohjausjärjestelmässä 5.6.2014 Jani Heikkilä Bitcomp Oy Uuden ajan toiminnanohjausjärjestelmät Modulaarisia selainsovelluksia Käytettävissä selaimella työskentelypaikasta

Lisätiedot

JHS 158 Paikkatiedon metatiedot Liite 6: Esimerkki XML-koodauksesta Versio: Julkaistu: Voimassaoloaika:

JHS 158 Paikkatiedon metatiedot Liite 6: Esimerkki XML-koodauksesta Versio: Julkaistu: Voimassaoloaika: JHS 158 Paikkatiedon metatiedot Liite 6: Esimerkki XML-koodauksesta Versio: Julkaistu: Voimassaoloaika: Esimerkki XML-koodauksesta Tässä liitteessä on annettu esimerkki metatiedon sisällöstä paikkatietoaineistoon

Lisätiedot

ArcGISSM. Online. Paikkatietoalusta organisaatiollesi

ArcGISSM. Online. Paikkatietoalusta organisaatiollesi ArcGISSM Online Paikkatietoalusta organisaatiollesi ArcGIS Online on yhteisöllinen, pilvipohjainen alusta karttojen, sovellusten ja paikkatietoaineistojen tekemiseen ja jakamiseen. ArcGIS Online on Esrin

Lisätiedot

Katselupalvelut ja latauspalvelut - Paikkatietoa karttakuvina ja GML-muodossa

Katselupalvelut ja latauspalvelut - Paikkatietoa karttakuvina ja GML-muodossa Katselupalvelut ja latauspalvelut - Paikkatietoa karttakuvina ja GML-muodossa Paikkatietoinfran hyödyntäminen -koulutukset 29.9. Jani Kylmäaho 1 Sisältö WMS-rajapinta (katselupalvelu, karttakuvapalvelu)

Lisätiedot

Johdatus paikkatietoon

Johdatus paikkatietoon Johdatus paikkatietoon - Paikkatieto tutuksi - PAIKKATIETOPAJA hanke 9.5.2007 Paikkatiedon määritelmiä Paikannettua kohdetta tai ilmiötä kuvaava sijaintitiedon ja ominaisuustiedon looginen kokonaisuus

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA, ALAJÄRVI, TERVANIEMI päivitys

UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA, ALAJÄRVI, TERVANIEMI päivitys UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA, ALAJÄRVI, TERVANIEMI päivitys 31.5.2016 SISÄLLYS 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja yhteystiedot 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja yhteystiedot 1.3 Uimarantaa

Lisätiedot

Paikkatiedon hyödyntäminen vesiensuojeluyhdistyksissä

Paikkatiedon hyödyntäminen vesiensuojeluyhdistyksissä Everything happens somewhere. - Unknown Paikkatiedon hyödyntäminen vesiensuojeluyhdistyksissä Sini Pöytäniemi Paikkatietosuunnittelija Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry 80 % (esim. julkishallinnon tuottamasta)

Lisätiedot

Paikkatietoinsinööri Asko Harinen. Case: Nurmijärvi

Paikkatietoinsinööri Asko Harinen. Case: Nurmijärvi Paikkatietoinsinööri Asko Harinen Case: Nurmijärvi Sisältö Nurmijärven kunta Paikkatieto-ohjelma Metatiedot Rajapintapalvelun käyttöönotto Rajapintapalvelu Palvelun järjestäminen Aineistot paikkatieto-ohjelmassa

Lisätiedot

Paikkatieto kyläsuunnittelun apuna

Paikkatieto kyläsuunnittelun apuna Paikkatieto kyläsuunnittelun apuna 5.4.2014 Projektisuunnittelija Eeva Paitula, Onni kutsuu kylään hanke, Satakuntaliitto eeva.paitula@satakunta.fi 02 620 4356 Onni kutsuu kylään -hanke (2010 2013) edistää

Lisätiedot

HANKKEEN NIMI LÄHTÖAINEISTOLUETTELO Suunnitelman koordinaatisto ETRS-GK27 (Euref-FIN) / N2000 (esimerkki)

HANKKEEN NIMI LÄHTÖAINEISTOLUETTELO Suunnitelman koordinaatisto ETRS-GK27 (Euref-FIN) / N2000 (esimerkki) Suunnitelman koordinaatisto ETRS-GK27 (Euref-FIN) / (esimerkki) A A1 A11 Maastomalli Maastomalli Perusmittaukset A11-1 Maastomalli Seppo Suunnittelija ELY-keskus Henkilö X Maastomalli.gt USB-muistilla.

Lisätiedot

Projektinhallintaa paikkatiedon avulla

Projektinhallintaa paikkatiedon avulla Projektinhallintaa paikkatiedon avulla Tampereen Teknillinen Yliopisto / Porin laitos Teemu Kumpumäki teemu.kumpumaki@tut.fi 25.6.2015 1 Paikkatieto ja projektinhallinta Paikkatiedon käyttäminen projektinhallinnassa

Lisätiedot

VÄESTÖKARTTOJA PAIKKATIETOIKKUNASSA. Matias Järvinen 2019

VÄESTÖKARTTOJA PAIKKATIETOIKKUNASSA. Matias Järvinen 2019 VÄESTÖKARTTOJA PAIKKATIETOIKKUNASSA Matias Järvinen 2019 Johdanto Harjoitusongelma: Millaisia väestöön liittyviä aineistoja Paikkatietoikkunasta löytyy? Kuinka niitä voi visualisoida? Tässä harjoituksessa

Lisätiedot

PAIKKATIETOJÄRJESTELMIEN HYÖDYNTÄMINEN TERVEYSVALVONNASSA HÄMEENLINNAN SEUDULLA

PAIKKATIETOJÄRJESTELMIEN HYÖDYNTÄMINEN TERVEYSVALVONNASSA HÄMEENLINNAN SEUDULLA PAIKKATIETOJÄRJESTELMIEN HYÖDYNTÄMINEN TERVEYSVALVONNASSA HÄMEENLINNAN SEUDULLA Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelma Hämeenlinna, syksy 10.10.2014 Paula Salo TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

100m vyöhykeaineiston käytettävyys. Jaakko Suikkanen SYKE/Tietokeskus/Paikkatietopalvelut

100m vyöhykeaineiston käytettävyys. Jaakko Suikkanen SYKE/Tietokeskus/Paikkatietopalvelut 100m vyöhykeaineiston käytettävyys Jaakko Suikkanen SYKE/Tietokeskus/Paikkatietopalvelut 100m vyöhykeaineisto, aineiston laadinta 1/4 Mitä aineistoa oli käytettävissä lähtöaineistona? Maastotietokanta

Lisätiedot

Miten tunnistetaan maisemallisesti herkät talousmetsäalueet?

Miten tunnistetaan maisemallisesti herkät talousmetsäalueet? Miten tunnistetaan maisemallisesti herkät talousmetsäalueet? Metsämaiseman herkkyysluokitus Kainuun ja Kuusamon vaaramaan alueella Ron Store ja Eeva Karjalainen Metsäntutkimuslaitos Maisema, virkistyskäyttö

Lisätiedot

Katselupalvelut ja latauspalvelut - Paikkatietoa karttakuvina ja GML-muodossa

Katselupalvelut ja latauspalvelut - Paikkatietoa karttakuvina ja GML-muodossa Katselupalvelut ja latauspalvelut - Paikkatietoa karttakuvina ja GML-muodossa Paikkatietoinfran hyödyntäminen koulutukset 22.11. Jani Kylmäaho 1 Sisältö WMS-rajapinta (katselupalvelu, karttakuvapalvelu)

Lisätiedot

Ohjeita PaikkaOpin oppimisympäristön käyttöönottoon

Ohjeita PaikkaOpin oppimisympäristön käyttöönottoon Ohjeita PaikkaOpin oppimisympäristön käyttöönottoon Mikä on PaikkaOppi? PaikkaOppi on verkkopohjainen oppimisympäristö, jonka tavoitteena on tukea paikkatietotaitojen ja ympäristöntutkimuksen monipuolista

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Lappeenranta. Taina Ihaksi

Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Lappeenranta. Taina Ihaksi Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 21.10.2014 Lappeenranta Taina Ihaksi Yleistä vesienhoidosta VPD (2000/60/EY) ja laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) Suunnittelu tehdään vesienhoitoalueittain

Lisätiedot

Maastotietokantaa käytetään muiden karttatuotteiden valmistukseen sekä erilaisissa optimoinneissa.

Maastotietokantaa käytetään muiden karttatuotteiden valmistukseen sekä erilaisissa optimoinneissa. 1 of 5 6/20/2018, 12:21 PM Maanmittauslaitos Maastotietokanta Maanmittauslaitoksen Maastotietokanta on koko Suomen kattava maastoa kuvaava aineisto. Sen tärkeimpiä kohderyhmiä ovat liikenneverkko, rakennukset

Lisätiedot

MATTI-tietojärjestelmä ja PIMA-kunnostukset tilastokatsaus

MATTI-tietojärjestelmä ja PIMA-kunnostukset tilastokatsaus MATTI-tietojärjestelmä ja PIMA-kunnostukset tilastokatsaus Mutku ry 21.3.2013 Outi Pyy, Suomen ympäristökeskus Käsiteltävät aiheet Maaperän tilan tietojärjestelmä Tietojärjestelmän kohteet Alueiden kunnostaminen

Lisätiedot

KAM-sektori paikkatiedon kansallisessa ekosysteemissä. Mikko Lappalainen Nimitietopalvelua ja paikkatietopalvelua koskeva seminaari, 30.1.

KAM-sektori paikkatiedon kansallisessa ekosysteemissä. Mikko Lappalainen Nimitietopalvelua ja paikkatietopalvelua koskeva seminaari, 30.1. KAM-sektori paikkatiedon kansallisessa ekosysteemissä Mikko Lappalainen Nimitietopalvelua ja paikkatietopalvelua koskeva seminaari, 30.1.2018 Mikä paikkatieto? Mikä paikkatieto? Tietoa, johon liittyy

Lisätiedot

LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖAINEISTOT AVOIMIKSI

LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖAINEISTOT AVOIMIKSI LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖAINEISTOT AVOIMIKSI Sirpa Thessler Pääsihteeri, Luonnonvara- ja ympäristötutkimuksen yhteenliittymä (LYNET) Ympäristömonitoroinnin 8. kansallinen seminaari 10.4.2013 Finlandiatalo

Lisätiedot

JHS-hanke-ehdotus: KMTK Rakennukset ja rakenteet - kohteet

JHS-hanke-ehdotus: KMTK Rakennukset ja rakenteet - kohteet JHS-hanke-ehdotus: KMTK Rakennukset ja rakenteet - kohteet Pekka Luokkala KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa 1 Esityksen sisältö Mistä KMTK:ssa ja kohdemallinnuksessa on kyse?

Lisätiedot

OIVA-palvelun avoimet ympäristötietoaineistot. RiittaTeiniranta SYKE Paikkatietomarkkinat 2.11.2011

OIVA-palvelun avoimet ympäristötietoaineistot. RiittaTeiniranta SYKE Paikkatietomarkkinat 2.11.2011 OIVA-palvelun avoimet ympäristötietoaineistot RiittaTeiniranta SYKE Paikkatietomarkkinat 2.11.2011 Sisältö Ympäristöhallinnon tietopolitiikka Taustaa YMn ohje tietoaineistojen julkisuudesta, luovuttamisesta

Lisätiedot

Nykyisen ympäristöohjelman toteutumisen arviointi. Lounais-Suomen ympäristöohjelma seminaari 10.4.2013 Nina Myllykoski, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Nykyisen ympäristöohjelman toteutumisen arviointi. Lounais-Suomen ympäristöohjelma seminaari 10.4.2013 Nina Myllykoski, Varsinais-Suomen ELY-keskus Nykyisen ympäristöohjelman toteutumisen arviointi Lounais-Suomen ympäristöohjelma seminaari 10.4.2013 Nina Myllykoski, Varsinais-Suomen ELY-keskus Ympäristöohjelman 2010 2013 toteutuminen Alueiden käyttö

Lisätiedot

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa... 1 1. Mikä on ponnahdusikkuna... 1 2. Ponnahdusikkunan

Lisätiedot

Karttapalvelu -kurssi Lounaispaikan karttapalveluiden kehittäminen

Karttapalvelu -kurssi Lounaispaikan karttapalveluiden kehittäminen Karttapalvelu -kurssi Lounaispaikan karttapalveluiden kehittäminen Sanna Jokela Aiheet tänään Lounaispaikka ja sen tavoitteet lyhyesti Mitä karttapalvelun suunnittelu vaatii? Mitä haasteita ja mahdollisuuksia

Lisätiedot

Harjoitus 1: PaikkaOppi.fi maantieteen opetuksessa

Harjoitus 1: PaikkaOppi.fi maantieteen opetuksessa Paikkatiedon jatkokurssi: Miten sovellan paikkatietoa kouluopetuksessa? 6.10.2011 1 Harjoitus 1: PaikkaOppi.fi maantieteen opetuksessa Tutustumme PaikkaOppi -sivuston tarjoamiin mahdollisuuksiin maantieteen

Lisätiedot

Verkkopalvelusopimuksen täydentäminen: Karttajulkaisun käyttöehdot. Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö

Verkkopalvelusopimuksen täydentäminen: Karttajulkaisun käyttöehdot. Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö Verkkopalvelusopimuksen täydentäminen: Karttajulkaisun käyttöehdot Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö Taustaa Verkkopalvelusopimus liitteineen (1-5) valmisteltiin vuonna 2010 yhteistyössä viranomaisten

Lisätiedot

Paikkatietoalusta ja sen mahdollisuudet. HSY:n Paikkatietoseminaari 22.3 Antti Jakobsson Hankepäällikkö

Paikkatietoalusta ja sen mahdollisuudet. HSY:n Paikkatietoseminaari 22.3 Antti Jakobsson Hankepäällikkö Paikkatietoalusta ja sen mahdollisuudet HSY:n Paikkatietoseminaari 22.3 Antti Jakobsson Hankepäällikkö 1 Paikkatietoalustat ja -portaalit Varmistavat laadun ja poistavat päällekkäisen datan Helpottavat

Lisätiedot

SeutuRuutu & SeutuCD - paikkatietoa pk-seudulta. Mikko Nikkanen Paikkatietoasiantuntija HSY

SeutuRuutu & SeutuCD - paikkatietoa pk-seudulta. Mikko Nikkanen Paikkatietoasiantuntija HSY SeutuRuutu & SeutuCD - paikkatietoa pk-seudulta Mikko Nikkanen Paikkatietoasiantuntija HSY 16.11.2017 Mikä SeutuRuutu? Miksi SeutuRuutu? Kuka käyttää SeutuRuutua? Miten se toimii? Mistä data tulee? Mitä

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI HATTULA, VANAJAVESI, HERNIÄINEN päivitys 11.6.2015

UIMAVESIPROFIILI HATTULA, VANAJAVESI, HERNIÄINEN päivitys 11.6.2015 UIMAVESIPROFIILI HATTULA, VANAJAVESI, HERNIÄINEN päivitys 11.6.2015 SISÄLLYS 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja yhteystiedot 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja yhteystiedot 1.3 Uimarantaa

Lisätiedot

Ympäristöhallinnon tietovarannot

Ympäristöhallinnon tietovarannot Ympäristöhallinnon tietovarannot Väinö Malin 15.2.2008 Esityksen sisältö Taustaa Ympäristöhallinnon tietojärjestelmät ja -aineistot Ympäristötiedon hallintajärjestelmä (Hertta) Valvonta- ja kuormitustietojärjestelmä

Lisätiedot

Riskinhallinnan teema Vedenkäsittely

Riskinhallinnan teema Vedenkäsittely Riskinhallinnan teema Vedenkäsittely Mikkeli Terveystarkastaja Päivi Lindén Hämeenlinnan kaupunki Hämeenlinnan kaupunki Viranomaispalvelut Viranomaispalvelut sijoittuu kaupunkirakenteen toimialaan, muita

Lisätiedot

Paikkatiedon mahdollisuudet

Paikkatiedon mahdollisuudet Paikkatiedon mahdollisuudet Taustatietoryhmä 26.2.2016 Laatija: Mari Väänänen Paikkatieto / GIS 2 LÄHDE: http://www.itewiki.fi/opas/paikkatieto-gis-ja-karttapalvelut/ Esimerkkejä paikkatietoanalyyseistä

Lisätiedot

GIS-perusteet ja kartografia -tehtävät

GIS-perusteet ja kartografia -tehtävät GIS-perusteet ja kartografia -tehtävät Tehtävä 1 Tutustuminen ArcMap-käyttöliittymään Avaa Suomen rajat ja asutuskeskukset - tasot (Maastotietokanta > Suomi-kansio) Kokeile erilaisia työkaluja Muuta symboliasetuksia

Lisätiedot

KANSALLISEN PILAANTUNEIDEN MAA-ALUEIDEN RISKIENHALLINTAOHJELMAN ESITTELYTILAISUUS Olli-Pekka Mäki

KANSALLISEN PILAANTUNEIDEN MAA-ALUEIDEN RISKIENHALLINTAOHJELMAN ESITTELYTILAISUUS Olli-Pekka Mäki KANSALLISEN PILAANTUNEIDEN MAA-ALUEIDEN RISKIENHALLINTAOHJELMAN ESITTELYTILAISUUS 17.6.2015 Olli-Pekka Mäki vt. ympäristönsuojelujohtaja / Turun kaupunki Toimivalta maaperän puhdistamisessa Pilaantuneen

Lisätiedot

Paikkatietoikkunan Verkkopalvelusopimus Karttajulkaisun käyttöehdot. Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö / Antti Rainio 29.9.

Paikkatietoikkunan Verkkopalvelusopimus Karttajulkaisun käyttöehdot. Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö / Antti Rainio 29.9. Paikkatietoikkunan Verkkopalvelusopimus Karttajulkaisun käyttöehdot Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö / Antti Rainio 29.9.2011 Taustaa Verkkopalvelusopimus liitteineen (1-5) valmisteltiin vuonna

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA, ORMAJÄRVI, SANKOLA päivitys 26.5.2015

UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA, ORMAJÄRVI, SANKOLA päivitys 26.5.2015 UIMAVESIPROFIILI HÄMEENLINNA, ORMAJÄRVI, SANKOLA päivitys 26.5.2015 SISÄLLYS 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja yhteystiedot 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja yhteystiedot 1.3 Uimarantaa

Lisätiedot

VYYHTI II. Paikallisen kunnostajan karttapalvelu

VYYHTI II. Paikallisen kunnostajan karttapalvelu VYYHTI II Paikallisen kunnostajan karttapalvelu Matti Joukola & Ismo Lahtinen Suomen ympäristökeskus Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari Oulu 12.6.2018 Kuva: Saara Pönkkö VESISTÖN KUNNOSTUS - TUUMASTA

Lisätiedot

Johdatus ArcGIS-ohjelmistoon

Johdatus ArcGIS-ohjelmistoon Johdatus ArcGIS-ohjelmistoon PAIKKATIETOPAJA hanke Esityksen pohjalla Raili Hokajärven tekemä esitys ArcGIS ESRI:n (Environmental Systems Research Institute) kehittämä ja myymä paikkatietoohjelmistojen

Lisätiedot

Paikkatietoaineistot. - Paikkatieto tutuksi - PAIKKATIETOPAJA hanke 9.5.2007

Paikkatietoaineistot. - Paikkatieto tutuksi - PAIKKATIETOPAJA hanke 9.5.2007 Paikkatietoaineistot - Paikkatieto tutuksi - PAIKKATIETOPAJA hanke 9.5.2007 Maanmittauslaitoksen aineistoja PerusCD rasterimuotoinen (2 x 2 m) peruskartta-aineisto Maanmittauslaitoksen näyteaineistoa,

Lisätiedot

Paikkatietoikkunan Verkkopalvelusopimus Karttajulkaisun käyttöehdot. Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö / Antti Rainio

Paikkatietoikkunan Verkkopalvelusopimus Karttajulkaisun käyttöehdot. Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö / Antti Rainio Paikkatietoikkunan Verkkopalvelusopimus Karttajulkaisun käyttöehdot Maanmittauslaitos / Inspire-sihteeristö / Antti Rainio 22.11.2011 Taustaa Verkkopalvelusopimus liitteineen (1-5) valmisteltiin vuonna

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen nimistö Spatialite-tietokantana. - kuvitettu ohje Quantum GIS 1.8.0 -ohjelmaa varten

Maanmittauslaitoksen nimistö Spatialite-tietokantana. - kuvitettu ohje Quantum GIS 1.8.0 -ohjelmaa varten Maanmittauslaitoksen nimistö Spatialite-tietokantana - kuvitettu ohje Quantum GIS 1.8.0 -ohjelmaa varten Taustaa Maanmittauslaitoksen nimistöaineistot ovat ladattavissa tekstitiedostoina Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

Paikkatietoanalyysin sovellukset. Tarmo Lipping

Paikkatietoanalyysin sovellukset. Tarmo Lipping Paikkatietoanalyysin sovellukset Tarmo Lipping Mitä paikkatieto on? Desktop-sovelluksista Web-pohjaisiin sovelluksiin Paikkatiedon Web-palvelut GeoMashUp:it Mobiilisovellukset Mistä dataa? Kaikki mitä

Lisätiedot

Paikkatietoalusta-hanke. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson Hankepäällikkö

Paikkatietoalusta-hanke. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson Hankepäällikkö Paikkatietoalusta-hanke Maanmittauspäivät 31.5.2017 Antti Jakobsson Hankepäällikkö 1 2 3 80% tiedosta on paikkatietoa!? = Julkishallinnon tiedoista 80% on paikkatietoa. =Onko meillä tarvetta Julkishallinnon

Lisätiedot

Lapuan kaupunki Maanmittauslaitos Dnro MML /00 04 00/2015 KUNTA PAIKKATIETOAINEISTOJEN HANKINTAA JA KÄYTTÖOIKEUTTA KOSKEVA SOPIMUS

Lapuan kaupunki Maanmittauslaitos Dnro MML /00 04 00/2015 KUNTA PAIKKATIETOAINEISTOJEN HANKINTAA JA KÄYTTÖOIKEUTTA KOSKEVA SOPIMUS Maanmittauslaitos Dnro MML /00 04 00/2015 KUNTA PAIKKATIETOAINEISTOJEN HANKINTAA JA KÄYTTÖOIKEUTTA KOSKEVA SOPIMUS Sopimusosapuolet: Yhteyshenkilö: Jaakko Rissanen Maanmittauslaitos, Yhteyshenkilö: Kari

Lisätiedot

Paikkatiedon mahdollisuuksia opetuksessa

Paikkatiedon mahdollisuuksia opetuksessa Paikkatiedon mahdollisuuksia opetuksessa Kehittyvä paikkatietoinfrastruktuuri Antti Rainio Maanmittauslaitos Virtuaaliopetuksen päivät 9.12.2010 MAANMITTAUSLAITOS TIETOA MAASTA Sijaintiyhteys eri tietoaineistojen

Lisätiedot

PAIKKATIETOAINEISTOJEN JA PALVELUIDEN HINNASTO 1.1.2014

PAIKKATIETOAINEISTOJEN JA PALVELUIDEN HINNASTO 1.1.2014 KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT MAANKÄYTTÖ PAIKKATIETOAINEISTOJEN JA PALVELUIDEN HINNASTO 1.1.2014 Kaupungingeodeetin päätös x.x.2013/xx SISÄLLYSLUETTELO 1 HINNASTO... 2 1.1 YLEISTÄ... 2 1.1.1 Numeerisen aineiston

Lisätiedot

Yleiskartta 1:1 milj., koodiavain

Yleiskartta 1:1 milj., koodiavain Yleiskartta 1:1 milj., koodiavain Kaikissa: - 29999 = Määrittelemätön / Ei käytettävissä Hallintorajat Shapen / MIFin nimi Kohderyhma Kohdeluokka / Kohdeluokk Enklaavi HallintoAlue 71 = Hallintorajat,

Lisätiedot

Suomen ympäristökeskus

Suomen ympäristökeskus Ympäristötiedot avoinna vuodesta 2008 lähtien kokemuksia aineistojen avaamisesta Kaisu Harju Suomen ympäristökeskus SYKE/Geoinformatiikka ProGIS-kevätseminaari 19.4.2012 Suomen ympäristökeskus SYKE on

Lisätiedot

LOHJAN KAUPUNGIN KARTTAPALVELUN KÄYTTÖOHJEET

LOHJAN KAUPUNGIN KARTTAPALVELUN KÄYTTÖOHJEET LOHJAN KAUPUNGIN KARTTAPALVELUN KÄYTTÖOHJEET 17.11.2017 Tuki ja palaute: karttatuki@lohja.fi / 044-374 4462 0 SISÄLLYSLUETTELO 1. Aineistojen laittaminen päälle ja pois päältä 2 2. Aineiston läpinäkyvyyden

Lisätiedot

Avoin data ja Tampereen paikkatietoinfrastruktuuri

Avoin data ja Tampereen paikkatietoinfrastruktuuri Avoin data ja Tampereen paikkatietoinfrastruktuuri 26.1.2016 Yhteistoiminta ja tietomallit Tampereen raitiotieallianssissa Marko Kauppi Tampereen kaupunkimittaus 1 Miten avoin data ja paikkatietoinfrastuktuuri

Lisätiedot

Tie- ja puustotietojen käsittely paikkatietosovelluksilla

Tie- ja puustotietojen käsittely paikkatietosovelluksilla Tie- ja puustotietojen käsittely paikkatietosovelluksilla Erillinen liite Metsätehon raporttiin 202 Ohje 3 Tietiheyden määrittäminen Marko Keisala ALKUSANAT Oheinen ohjeisto on laadittu helpottamaan paikkatietoaineistojen

Lisätiedot

Inspire-verkosto Muistio 1 (5) Verkkopalvelut ja portaali -ryhmä Laatija: Panu Muhli

Inspire-verkosto Muistio 1 (5) Verkkopalvelut ja portaali -ryhmä Laatija: Panu Muhli Inspire-verkosto Muistio 1 (5) Inspire-verkoston n kokous Aika: 15.1.2010 klo 12:00-14:00 Paikka: Logica, Karvaamokuja 2, Helsinki 1. Kokouksen avaus ja järjestäytyminen... 2 2. Kokouksen työjärjestys...

Lisätiedot

Tiedon kanssa kartalla Tilastokirjaston asiakastilaisuus 24.11. 2005. Ulla-Maarit Saarinen Tilastokeskus

Tiedon kanssa kartalla Tilastokirjaston asiakastilaisuus 24.11. 2005. Ulla-Maarit Saarinen Tilastokeskus Tiedon kanssa kartalla Tilastokirjaston asiakastilaisuus 24.11. 2005 Ulla-Maarit Saarinen Tilastokeskus Tilastokeskuksen paikkatietoaineistot 24.11.2005 A 2 Paikkatieto on kohdetta kuvaavan sijaintitiedon

Lisätiedot

Vesihuolto. Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman päivitystyö valmistui Tavoitevuosi 2040 Lähtökohtana mm. vesienhoitolaki Tavoitteet

Vesihuolto. Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman päivitystyö valmistui Tavoitevuosi 2040 Lähtökohtana mm. vesienhoitolaki Tavoitteet Vesihuolto Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman päivitystyö valmistui Tavoitevuosi 2040 Lähtökohtana mm. vesienhoitolaki Tavoitteet Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelma jatkossa huomioitavaa

Lisätiedot

Rajapintapalveluiden toteutusvaihtoehdot ja tilaaminen. Kunnat ja Inspire koulutus Jani Kylmäaho

Rajapintapalveluiden toteutusvaihtoehdot ja tilaaminen. Kunnat ja Inspire koulutus Jani Kylmäaho Rajapintapalveluiden toteutusvaihtoehdot ja tilaaminen Kunnat ja Inspire koulutus 29.1.2013 Jani Kylmäaho Rajapintapalvelujen toteutusvaihtoehdot Itse tekemällä Rajapintapalvelut kunnan omaan paikkatietojärjestelmään

Lisätiedot

Valuma-aluejärjestelmä vesistöihin liittyvän seuranta- ja tutkimustiedon tukena

Valuma-aluejärjestelmä vesistöihin liittyvän seuranta- ja tutkimustiedon tukena Valuma-aluejärjestelmä vesistöihin liittyvän seuranta- ja tutkimustiedon tukena LifeDatan karttapalveluseminaari 6.2.2014 Riitta Teiniranta Matti Joukola, Jaakko Suikkanen, Anu Häkkinen, Tiia Kiiski, Pekka

Lisätiedot

Paikkatiedon käytön mahdollisuudet

Paikkatiedon käytön mahdollisuudet Paikkatiedon käytön mahdollisuudet Sanna Mäki Maantieteen ja geologian laitos Turun yliopisto Paikkatietoa ja avointa dataa -aamupäiväseminaari 1.4.2014, Turku Luvassa lyhyt katsaus Paikkatietoon ja paikkatieto-osaamiseen

Lisätiedot

SYKEn metatietopalvelu helpottaa tiedon löytämistä

SYKEn metatietopalvelu helpottaa tiedon löytämistä SYKEn metatietopalvelu helpottaa tiedon löytämistä Kaisu Harju Suomen ympäristökeskus SYKE / Geoinformatiikka LifeData-seminaari 31.1.2012 Miksi uusi metatietopalvelu SYKEn paikkatietoaineistot ahkerassa

Lisätiedot

Toimenpiteet pohjaveden otto ja pohjaveden laatu

Toimenpiteet pohjaveden otto ja pohjaveden laatu Toimenpiteet pohjaveden otto ja pohjaveden laatu Selvitetään tarkemmin Hennerin pohjavesialueen soveltuvuus yhdyskunnan vedenhankintaan ja mahdollisen vedenottamon perustaminen Vedenhankinnan omavaraisuuden

Lisätiedot

Väestövastuualueiden oikea sijoittaminen paikkatietoanalyyseillä, sekä kynätön lupaprosessi

Väestövastuualueiden oikea sijoittaminen paikkatietoanalyyseillä, sekä kynätön lupaprosessi Väestövastuualueiden oikea sijoittaminen paikkatietoanalyyseillä, sekä kynätön lupaprosessi Kuntien paikkatiedon hyvät käytänteet -seminaari 2011 Petri Kapanen Varkauden kaupunki, Maankäyttö Petri Kapanen

Lisätiedot

Rajapintapalveluiden toteutuksessa huomioitavaa. Rajapinnat tehokäyttöön Jani Kylmäaho

Rajapintapalveluiden toteutuksessa huomioitavaa. Rajapinnat tehokäyttöön Jani Kylmäaho Rajapintapalveluiden toteutuksessa huomioitavaa Rajapinnat tehokäyttöön 7.3.2013 Jani Kylmäaho Rajapintapalvelujen toteutusvaihtoehdot Itse tekemällä Rajapintapalvelut suoraan organisaation omaan paikkatietojärjestelmään

Lisätiedot

KRYSP-seminaari 24.11.2011 MML:n maastotietokannan ylläpito

KRYSP-seminaari 24.11.2011 MML:n maastotietokannan ylläpito KRYSP-seminaari 24.11.2011 MML:n maastotietokannan ylläpito Jurkka Tuokko Maanmittauslaitos Maastotietokanta Maanmittauslaitoksen ylläpitämä valtakunnallinen paikkatietoaineisto, joka sisältää tietoja

Lisätiedot

RIIHIMÄEN KAUPUNKI Vesihuoltoliikelaitoksen johtokunta. Dno KH:46/2016. Riihimäen kaupungin paikkatieto-ohjelma 2016 2020

RIIHIMÄEN KAUPUNKI Vesihuoltoliikelaitoksen johtokunta. Dno KH:46/2016. Riihimäen kaupungin paikkatieto-ohjelma 2016 2020 Riihimäen kaupungin paikkatieto-ohjelma 2016 2020 Khall. 29.3.2016 125 Paikkatieto-ohjelman tekeminen käynnistettiin paikkatietokoordinaattorin toimesta maaliskuussa 2015. Paikkatieto-ohjelmaa työstettiin

Lisätiedot

PAIKKATIEDON KÄYTÖN KEHITTÄMINEN ROVANIEMEN KAUPUNGISSA

PAIKKATIEDON KÄYTÖN KEHITTÄMINEN ROVANIEMEN KAUPUNGISSA OPINNÄYTETYÖ YAMK SAKARI MANNINEN 2013 PAIKKATIEDON KÄYTÖN KEHITTÄMINEN ROVANIEMEN KAUPUNGISSA ALUEIDEN KÄYTÖN SUUNNITTELU ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKKA JA LIIKENNE Alueiden käytön suunnittelu

Lisätiedot

Maastokartan 1:250 000 kohteiden kuvaaminen Maastokarttarasteri 1:250 000 tuotteessa

Maastokartan 1:250 000 kohteiden kuvaaminen Maastokarttarasteri 1:250 000 tuotteessa Maastokartan 1:250 000 kohteiden kuvaaminen Maastokarttarasteri 1:250 000 tuotteessa väri selite kuvataan rasterissa ei kuvata rasterissa Hallintorajat Enklaavi HallintoAlue 71 = Hallintorajat, alue 84200

Lisätiedot

Luonnontieteellinen tutkimuspolku

Luonnontieteellinen tutkimuspolku Luonnontieteellinen tutkimuspolku Tutkitaan oman lähiympäristön luontoa Projektityössä toteutetaan oman koulun lähiympäristöön oma luonnontieteellinen tutkimuspolku. Tavoitteena on tutkia ja havainnoida

Lisätiedot

Pohjavedet Närpiön ja Jurvan alueella & pohjavesien toimenpideohjelma

Pohjavedet Närpiön ja Jurvan alueella & pohjavesien toimenpideohjelma Pohjavedet Närpiön ja Jurvan alueella & pohjavesien toimenpideohjelma Närpiönjoki-kokous 23.10.2014 Mari Leminen Suunnittelija Vesihuoltoryhmä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Pohjavesialueet Pohjavesimuodostuma

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

LAS- ja ilmakuva-aineistojen käsittely ArcGIS:ssä

LAS- ja ilmakuva-aineistojen käsittely ArcGIS:ssä Esri Finland LAS- ja ilmakuva-aineistojen käsittely ArcGIS:ssä November 2012 Janne Saarikko Agenda Lidar-aineistot ja ArcGIS 10.1 - Miten LAS-aineistoa voidaan hyödyntää? - Aineistojen hallinta LAS Dataset

Lisätiedot

Pohjavesien toimenpide-ehdotukset toiselle vesienhoitokaudelle

Pohjavesien toimenpide-ehdotukset toiselle vesienhoitokaudelle Pohjavesien toimenpide-ehdotukset toiselle vesienhoitokaudelle Mari Leminen 2014 Etelä-Pohjanmaan ELY 469 pohjavesialuetta Luokka I: 377 kpl Luokka II: 92 kpl Luokittelu Riskitekijöiden arviot Hyvä tila/huono

Lisätiedot

Varsinais-Suomen palveluverkkotyöryhmä. Kokous II 28.8.2013 Varsinais-Suomen liitto

Varsinais-Suomen palveluverkkotyöryhmä. Kokous II 28.8.2013 Varsinais-Suomen liitto Varsinais-Suomen palveluverkkotyöryhmä Kokous II 28.8.2013 Varsinais-Suomen liitto Työryhmän asialista 1. Edellisen kokouksen muistio 2. Palvelupisteteemojen priorisointi kotitehtävien läpikäynti ja keskustelu

Lisätiedot

KARTTA- JA PAIKKATIETOTUOTEHINNASTO

KARTTA- JA PAIKKATIETOTUOTEHINNASTO HINNOITTELU 1.1.2015 alkaen KARTTA- JA PAIKKATIETOTUOTEHINNASTO ARVONLISÄVERO ALV 0%, hintoihin lisätään arvonlisäveroa 24 % silloin, kun aineistoa myydään muille kuin kaupungin organisaatioon kuuluville.

Lisätiedot

Googlen Earthin asennus on helppoa ja maksutonta suoraan verkosta.

Googlen Earthin asennus on helppoa ja maksutonta suoraan verkosta. Quantum GIS QGIS eli Quantum GIS -ohjelmisto on ilmainen peruspaikkatieto-ohjelmisto. Ohjelmistoa kehitetään Open Source Geospatial Foundation:n eli OSGeo:n tuella. Ohjelmisto ei ole valmis kaupallinen

Lisätiedot

PaikkaOpin kartta-alustan käyttöohje

PaikkaOpin kartta-alustan käyttöohje PaikkaOpin kartta-alustan käyttöohje 1 Sisällysluettelo Käytön aloitus Yleistä kartta-alustan käytöstä... 3 Karttanäkymä... 3 Nimistöhaku... 3 Etäisyyksien ja pinta-alojen mittaaminen... 4 Kirjautuminen

Lisätiedot

Etelä-Savoa koskevat vesienhoidon suunnitelmaehdotukset 2016-2021

Etelä-Savoa koskevat vesienhoidon suunnitelmaehdotukset 2016-2021 Etelä-Savoa koskevat vesienhoidon suunnitelmaehdotukset 2016-2021 Kuuleminen 1.10.2014-31.3.2015 Juho Kotanen, ESAELY 7.11.2014 Yleistä vesienhoidosta Taustalla vesipuitedirektiivi (VPD, 2000/60/EY) ja

Lisätiedot

Katselu- ja latauspalveluiden toteuttaminen kunnissa

Katselu- ja latauspalveluiden toteuttaminen kunnissa Katselu- ja latauspalveluiden toteuttaminen kunnissa Kunnat ja Inspire -koulutus Jani Kylmäaho 18.11.2014 Hyödyntämisen vaiheet Lisensointi ja käyttöoikeudet Metatiedot Aineisto saataville helposti hyödynnettävässä

Lisätiedot

Kokemuksia paikkatietotaitojen verkko-opetuksesta

Kokemuksia paikkatietotaitojen verkko-opetuksesta Kokemuksia paikkatietotaitojen verkko-opetuksesta PaikkaOppi -hanke 2008-2012 Lounaispaikan Paikkatietopäivä 20.9.2012 Juha Riihelä Turun yliopisto PaikkaOppi pähkinänkuoressa Pilottihanke, jossa kehitettiin

Lisätiedot

KULTTUURIYMPÄRISTÖTIETO SIIRI TAMPEREEN KAUPUNKI, MUSEOPALVELUT, PIRKANMAAN MAAKUNTAMUSEO

KULTTUURIYMPÄRISTÖTIETO SIIRI TAMPEREEN KAUPUNKI, MUSEOPALVELUT, PIRKANMAAN MAAKUNTAMUSEO KULTTUURIYMPÄRISTÖTIETO SIIRI Kuva: Tuija-Liisa Soininen, maakuntamuseo- ja kulttuuriympäristöpalvelut. TAMPEREEN KAUPUNKI, MUSEOPALVELUT, PIRKANMAAN MAAKUNTAMUSEO MIKSI Alueellinen kulttuuriympäristöviranomaistoiminta

Lisätiedot

KOORDINAATTI- JA KORKEUSJÄRJESTELMIEN VAIHTO TURUSSA 15.2.2010

KOORDINAATTI- JA KORKEUSJÄRJESTELMIEN VAIHTO TURUSSA 15.2.2010 KOORDINAATTI- JA KORKEUSJÄRJESTELMIEN VAIHTO TURUSSA 15.2.2010 Ilkka Saarimäki Kaupungingeodeetti Kiinteistöliikelaitos Kaupunkimittauspalvelut ilkka.saarimaki@turku.fi VANHAT JÄRJESTELMÄT Turun kaupungissa

Lisätiedot

Paikkatietoyhteistyö. Mikko Lappalainen Finto-projektin laajennetun projektiryhmän kokous, 31.5.2016 KANSALLISKIRJASTO

Paikkatietoyhteistyö. Mikko Lappalainen Finto-projektin laajennetun projektiryhmän kokous, 31.5.2016 KANSALLISKIRJASTO Paikkatietoyhteistyö Mikko Lappalainen Finto-projektin laajennetun projektiryhmän kokous, 31.5.2016 Tausta Paikkatiedon hyödyntäminen kuvailussa vähäistä Sektoreiden sisällä sekä sektoreiden välillä epäyhtenäisiä

Lisätiedot

PAIKKATIETO- JA KARTTAPALVELUIDEN TAKSAT 1.1.2015 ALKAEN

PAIKKATIETO- JA KARTTAPALVELUIDEN TAKSAT 1.1.2015 ALKAEN PAIKKATIETO- JA KARTTAPALVELUIDEN TAKSAT 1.1.2015 ALKAEN Yleistä Paikkatietoaineistojen käyttöoikeuskorvaus / julkaisulupa sisältää tiedostojen käyttöoikeuden käytettäväksi tietokonejärjestelmissä ja ohjelmissa

Lisätiedot

Avoimen datan löytäminen, käyttöönotto ja jakaminen. Havainnolliset analyysit avoimella paikkatiedolla ProGIS ry ja Poligon, 11.4.

Avoimen datan löytäminen, käyttöönotto ja jakaminen. Havainnolliset analyysit avoimella paikkatiedolla ProGIS ry ja Poligon, 11.4. Avoimen datan löytäminen, käyttöönotto ja jakaminen Havainnolliset analyysit avoimella paikkatiedolla ProGIS ry ja Poligon, 11.4.2013 Tanja Lahti Mikä on avoin data ja HRI? Julkista Lupa käyttää http://opendefinition.org/okd/suomi/

Lisätiedot

Vesivarojen Perustietovaranto VesiPeto

Vesivarojen Perustietovaranto VesiPeto Vesivarojen Perustietovaranto VesiPeto Riitta Teiniranta Matti Joukola, Jaakko Suikkanen, Faris Alsuhail Suomen ympäristökeskus SYKE VesiPeto-seminaari 18.12.2018 VesiPeto seminaari 18. 12. 2018 klo 12.00

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI TEKNINEN TOIMI KIINTEISTÖ- JA MITTAUSTOIMI. PAIKKATIETOTUOTANNON HINNASTO 1.1.2014 alkaen

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI TEKNINEN TOIMI KIINTEISTÖ- JA MITTAUSTOIMI. PAIKKATIETOTUOTANNON HINNASTO 1.1.2014 alkaen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI TEKNINEN TOIMI KIINTEISTÖ- JA MITTAUSTOIMI PAIKKATIETOTUOTANNON HINNASTO 1.1.2014 alkaen SISÄLLYSLUETTELO 1 PAIKKATIETOTUOTANTO... 3 1.1 YLEISTÄ... 3 1.1.1 Numeerisen aineiston käyttöoikeuslupa...

Lisätiedot

MAASTOKARTOITUSAINEISTON VISUALISOINTI. Kai Lappalainen, Ramboll Finland Tampere

MAASTOKARTOITUSAINEISTON VISUALISOINTI. Kai Lappalainen, Ramboll Finland Tampere MAASTOKARTOITUSAINEISTON VISUALISOINTI Kai Lappalainen, Ramboll Finland Tampere RAMBOLL FINLAND OY Perustettu vuonna 1962 Vuonna 2009 lähes 1200 työntekijää 23 paikkakunnalla Liikevaihto 89,9 M (2009)

Lisätiedot

Metsätietojen hallinta Hyvinkäällä. Heikki Karttunen paikkatietoinsinööri 30.5.2007

Metsätietojen hallinta Hyvinkäällä. Heikki Karttunen paikkatietoinsinööri 30.5.2007 Metsätietojen hallinta Hyvinkäällä Heikki Karttunen paikkatietoinsinööri 30.5.2007 Heikki Karttunen 30.5.2007 1 Agenda Hyvinkään metsät ja suunnittelu Hyvinkään paikkatiedot metsäsuunnittelun kannalta

Lisätiedot

Seutukartan aineistokuvaus

Seutukartan aineistokuvaus 1 Seutukartan aineistokuvaus Tuotetiedot Nimi suomeksi Nimi ruotsiksi Nimi englanniksi Tuottaja Ylläpitäjä Tiedostomuoto Spatiaalinen geometriatyyppi Mittakaava, erotuskyky Seutukartta Karta över Helsingforsregionen

Lisätiedot

Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön

Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön 10.3.2011 Kaisu Harju Suomen ympäristökeskus SYKE/Tietokeskus/Geoinformatiikka Kaavaneuvottelijan salkku SYKEn, YM:n ja ELY-keskusten yhteishanke vuosina

Lisätiedot

Kaupunkimalli Heinolassa

Kaupunkimalli Heinolassa Kaupunkimalli Heinolassa Hankittu EAKR-hankerahoituksella, 2012 (ensimmäinen versio 2011) Alusta: Vianova Oy:n Novapoint Virtual Map (Autodesk IDSP) Tuotettu kaupungin kantakartasta, MML:n maastotietokannasta,

Lisätiedot