MUOKKAA MUISTOT ESITYSKUNTOON: MULTIMEDIASARJA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUOKKAA MUISTOT ESITYSKUNTOON: MULTIMEDIASARJA"

Transkriptio

1 Opi kuvankäsittelyn, musiikin koostamisen, videoiden editoinnin ja kotisivujen teon monet niksit. Ahkeralle videoijalle kertyy nopeasti paljon videoleikkeitä, jotka kaipaavat muokkaamista ja hiomista esityskuntoon. Kerromme, miten saat muutettua kallisarvoiset videoleikkeesi hienoksi kokonaisuudeksi Movie Edit Pro 14 -ohjelman toimintojen avulla. Koosta leikkeet videofilmiksi Vuosikausia jatkuneen innokkaan videokuvauksen seurauksena videokansiot saattavat olla täynnä esimerkiksi häissä, ristiäisissä tai lomamatkalla kuvattua materiaalia. Useimmat kotivideoiden kuvaajat eivät kuitenkaan koskaan editoi videoleikkeitään. Muokkaamattomat videoleikkeet eivät yleensä ole kovin edustavia tai erityisen käyttökelpoisia. Niihin mahtuu aina pieleen menneitä pätkiä, joissa kuva esimerkiksi tärisee häiritsevästi. Tai sitten Ibizan auringonlaskua on tullut kuvattua 25 minuuttia, kun kaikki oleellinen olisi mahtunut 60 sekuntiin. Murjottavista naamoista tai suoraan sängystä revityistä olmeista kuvattuja videoita ei myöskään kannata esittää vieraille. Kotivideoita on järkevää editoida, jotta niistä saa koostettua näyttämisen arvoisia filmejä hienoine siirtymineen, digitaalisine tehosteineen, juontoineen, musiikkeineen ja rullaavine teksteineen. Tyylikkääksi kokonaisuudeksi koostetun videon voi hyvillä mielin lähettää sukulaisten ja ystävien katsottavaksi. Onneksi on olemassa ohjelmia, jotka auttavat videoleikkeiden editoinnissa ja koostamisessa. Yksi parhaita videoiden muokkaamiseen tarkoitettuja ohjelmia on Movie Edit Pro, joka löytyy tämän numeron mukana tulleelta cd-levyltä. Ohjelmassa on runsain määrin hyödyllisiä toimintoja ja näyttäviä tehosteita. Kerromme KotiMikron tässä ja kahdessa seuraavassa numerossa, miten saat editoitua videoleikkeitäsi ohjelman monipuolisilla työkaluilla. Movie Edit Pro Movie Edit Pro 14 silver -ohjelmalla muutat esimerkiksi lomamatkalla tai sukujuhlissa kuvatut videoleikkeet sujuvasti eteneväksi kokonaisuudeksi. Voit yhdistää videoleikkeet näyttävillä siirtymillä sekä lisätä tehosteita, tekstiä, musiikkia ja valikoita.

2 Sanastoa AVI Yksi yleisimmistä videotiedostomuodoista. HDTV High definition television eli teräväpiirtotelevisio edustaa uutta tekniikkaa, joka tuottaa entistä paremman kuvan. Teräväpiirtotelevision tarkkuus on 1280 x 720 ja täysteräväpiirtotelevision (full hd) 1920 x 1080 pikseliä. Lomitettu kuva Tekniikka, jossa toistolaitteeseen, kuten televisioon, tuotetaan kuvaa piirtämällä ensimmäisellä pyyhkäisyllä parilliset kuvajuovat ja toisella pyyhkäisyllä parittomat juovat. Ihmissilmä näkee kuvan kokonaisena ja liikkuvana, koska tv-kuva piirtyy ruudulle 25 kertaa sekunnissa. Lomittamaton kuva Kuva piirretään kerralla. Ks. yllä. Näin toimii Movie Edit Pro Movie Edit Pro -ohjelmassa on runsaasti toimintoja, mutta jos perehdyt heti aluksi ohjelman rakenteeseen, eri vaihtoehtojen käyttäminen on helpompaa. Nauhoitus ja editointi 1 Movie Edit Pro koostuu kolmesta päätoiminnosta: Record, Edit ja Burn. Niiden painikkeet löytyvät ohjelman päävalikosta. Napsauttamalla Record-painiketta 1 voit siirtää videofilmisi tai ladata videotiedostoja Movie Edit Pro -ohjelmaan. Edit-painikkeesta 2 pääset editoimaan videoleikkeitäsi ja koostamaan niistä valmiin filmin. Videon katselu MPEG (Moving Picture Experts Group) Yleinen ääni- ja videotiedostomuoto. Mpeg-1, mpeg-2 ja mpeg-4 ovat videotiedostomuodon eri variaatioita. NTSC USA:ssa ja Japanissa käytetty analoginen tvlähetystekniikka. Kuvanopeus on 30 kuvaa sekunnissa. PAL Toistaiseksi vielä joissain Euroopan maissa käytössä oleva analoginen tv-standardi. Esitysnopeus on 25 kuvaa sekunnissa. Pikseli Digitaalisen kuvan pienin yksikkö, kuvapiste. Tarkkuus Ilmoittaa kuvan korkeuden ja leveyden pikseleinä. Puhutaan myös resoluutiosta. Tvkuvan perustarkkuus on 720 x 576 pikseliä. 2 Videota voi tarkastella ylhäällä vasemmalla olevassa esikatseluikkunassa, josta näkee muokkauksen sen hetkisen tilanteen. Ohjelmaikkunan oikeanpuoleisessa ruudussa on tilanteesta riippuen tiedostonhallinta tai luettelo tehosteista ja toiminnoista Ohjelmaikkunan alaosassa olevalla leikepöydällä näytetään ne leikkeet, joista video koostuu. Leikkeet voivat olla erillisiä nauhoituksia, itsenäisiä raitoja jotka katkeavat välillä, tai osia valmiista filmistä. Ikkunasta löytyvät myös toistopainikkeet sekä toistoaika.

3 [Tiesitkö että Voit käyttää Media Poolissa olevia äänitiedostoja tunnelmaa luovana taustamusiikkina videofilmissäsi.] Videon siirto ohjelmaan Movie Edit Pro 14 aukeaa aina Record-välilehdelle. Sieltä käsin videon saa siirrettyä videokamerasta ohjelmaan tai tuotua tietokoneelta. Koska Movie Edit Pro on videoiden editointiohjelma, filmin tekeminen on luonnollista aloittaa täältä, sillä ensin ohjelmaan pitää siirtää vähintään yksi video leike työstettäväksi. Kaksi tapaa tiedostojen tuontiin 1 Videoleikkeitä voi tuoda ohjelmaan kahdella eri tavalla: Record 1, siirtää videon suoraan videokamerasta ja Import file 2 tuo videon kiintolevyltä tai jostain muusta tallennusvälineestä. Videon siirto videokamerasta 1 Recordpainikkeesta aukeaa eri vaihtoehtoja sisältävä ikkuna. DV camera 1 siirtää videon videokamerasta, jolloin tietokoneessa pitää olla usb- tai firewire-liitäntä. Video-vaihtoehdolla voi siirtää analogista videosignaalia, esimerkiksi vhs-nauhalta, jos käytössä on analogisella sisääntulolla varustettu videokortti. Single frame vaihtoehdolla voi tallentaa stillkuvia elävästä kuvasta. Siirto käynnistyy vaihtoehdon valinnan jälkeen. Formaatti ja tarkkuus Movie Edit Pro -ohjelmassa voi valita itse videon tarkkuuden ja siten videoikkunan pikselien määrän. 1 Napsauta esikatseluikkunaa 1 hiiren kakkospainikkeella. Valitse valikosta Resolution presets 2 ja alavalikosta jokin PAL-, NTSC- tai HDTVstandardin perustarkkuuksista. Yleensä kannattaa valita jokin eurooppalaisen PAL-standardin neljästä tarkkuudesta 3, niin toiston kanssa ei tule ongelmia. Videotiedoston tuonti Ohjelmaan voi tuoda yleisimpiä videotiedostomuotoja, kuten avi, mpeg ja wmv. Tuotavien tiedostomuotojen joukkoon kuuluu myös Magix Video, joka sisältää kaikki käytetyt videoja äänitiedostot, kohtausten jaot, digitaaliset tehosteet ja tekstit. 1 Napsauta painiketta Import file. Ruudulle aukeaa ikkuna Load media files Etsi haluttu tiedosto 2 ja napsauta sen jälkeen Avaa-painiketta. 2 Jos olet jo ennättänyt tuoda ohjelmaan videoleikkeen, sinulta kysytään, liitetäänkö uusi videotiedosto aikaisempaan videoon vai luodaanko uusi video. Jos haluat liittää videotiedoston, valitse Attach 3. Jos taas haluat luoda uuden videofilmin, valitse New movie 4. Videotiedosto on nyt tuotu ohjelmaan ja voit aloittaa tiedoston muokkaamisen.

4 Media Poolin käyttö Kaikki tuodut tiedostot päätyvät Media Pooliin, joka on ohjelman tiedostonhallintaikkuna. Sieltä haetaan videofilmin editoinnissa tarvittavat videoleikkeet, kuvat ja äänitiedostot. Leikepöydän näkymä Olet varmaan huomannut, että Edit-painikkeen valitsemisen jälkeen ohjelmaikkunan alaosassa näkyy useita mediaraitoja. Tilaa voidaan verrata leikepöytään, ja siellä tapahtuu video- ja ääniraitojen yhdistäminen. Siellä myös luodaan videoleikkeiden tai kohtausten välissä käytettävät siirtymät. Raitojen esittelyssä on kolme tapaa. Esitystapa valitaan raitojen vasemmalla puolella olevista painikkeista: Scene overview, Storyboard ja Timeline. 1 Napsauta Edit-painiketta 1, niin pääset muokkaamaan videofilmiäsi. Täällä yksittäiset videoleikkeet kerätään yhteen ja liitetään johdonmukaisesti eteneväksi kokonaisuudeksi. Ja täällä filmiä maustetaan musiikilla, tehosteilla ja teksteillä. 2 Media Pool on ohjelmaikkunan oikeanpuoleisessa ruudussa 2. Napsauta kohtaa My media 3, jos se ei ole jo valittuna. Media Poolissa on kuusi kansiota. Kaksoisnapsauta videoesimerkkejä sisältävää kansiota _Demo 4. Kansion sisältö tulee näkyviin, ja sieltä löytyy kuvia, videoleikkeitä sekä ääni- ja musiikkitiedostoja. Jos olet tuonut omia videoleikkeitä ohjelmaan, nekin näkyvät Media Poolissa. Tiedoston siirtäminen Media Poolista vapaalle raidalle on helppoa vedät vain tiedoston hiirellä haluttuun kohtaan. 1 Scene overview 1 tarjoaa yleiskuvan filmin kaikista itsenäisistä kohtauksista. Kerromme myöhemmin, miten filmi jaetaan kohtauksiin ja miten ohjelmalla saa lisättyä kohtauksia. Scene overview -esitystapa sopii kohtausten tarkasteluun, jäsentelyyn ja poistamiseen. Kohtauksen saa poistettua valitsemalla sen ja painamalla sitten näppäimistön Delete-näppäintä. [Tiesitkö että Media Poolin sisältämiä grafiikkatiedostoja voi käyttää esimerkiksi videon alussa näytettävässä otsikkotekstissä tai merkkinä siitä, että filmissä on alkamassa uusi osio.] 2 Storyboard 2 on leikepöydän perusnäkymä, joka on valittuna ohjelman käynnistyessä, ja jossa itsenäiset kohtaukset esitetään pitkänä ketjuna. Jokaista kohtausta edustaa siitä otettu pysäytyskuva. Story board sopii yksittäisten kohtausten muokkaamiseen. 3 Timeline näyttää kaikki mediatiedostot aikajanalla. Mitä pitempi on mediatiedoston kesto, sitä kauemmin se näkyy aikajanalla. Tämä esitystavan etuna on, että se antaa todellisen kuvan filmin kulusta. Samalla ääni erotetaan omalle raidalleen.

5 Tiesitkö että Hyvin tehty siirtymä luo dynamiikkaa ja yhdistää kohtaukset sujuvasti toisiinsa, jolloin yleisökin haluaa nähdä lisää. Ensimmäinen filmi syntyy Movie Edit Pro -ohjelman rakenteeseen tutustumisen jälkeen on aika siirtyä vieläkin mielenkiintoisempiin tehtäviin, nimittäin ensimmäisen videofilmin tekoon. Ensin pitää kuitenkin järjestää ohjelmaan tuodut ja Media Poolissa olevat videotiedostot, jotta ne ovat valmiina käytettäväksi filmin teossa. Mediatiedostojen järjestäminen Siirtymät luovat dynamiikkaa 1 Kun videotiedostojen järjestys on kutakuinkin kohdallaan, valitse näkymäksi Storyboard. Varmista aluksi, että videoleikkeet ja kohtaukset ovat haluamassasi järjestyksessä. Jos tiedostoja pitää siirtää, vedä kaikki kohtaukset hiirellä uuteen paikkaan. Kaikki tiedostot listataan kohtausten ketjuun. Jokainen kohtaus näytetään omassa ruudussa 3, ja jokainen ketjun kohtauksista on yhdistetty seuraavaan kuvakkeella, jossa on kirjaimet A B. Se kuvaa siirtymää tiedostosta A tiedostoon B. Napsauta tätä kuvaketta. 1 Valitse Edit 1 ja sen jälkeen Scene overview, jos se ei ole jo valittuna. Vedä Media Poolissa olevat tiedostot hiirellä leikepöydälle. 2 Järjestä sitten tiedostot hiiren avulla niin, että ne tulevat oikeaan järjestykseen. Filmistä olisi jo tässä vaiheessa hyvä olla selkeä kokonaiskuva, eli näkemys siitä, mistä filmi kertoo ja millaisen elämyksen se tarjoaa katsojille. 2 Esiin tulevasta valikosta voi valita kahden videoleikkeen välissä käytettävän siirtymän. Siirtymistä käytetään englanninkielistä termiä fades. Valitse sopivat siirtymät filmin kaikkien kohtausten väliin. Tiesitkö että Tarkastelemme seuraavassa numerossa lähemmin Movie Edit Pron tärkeitä asetuksia ja syvennymme oman videofilmin editoinnin hienouksiin.

6 Tiesitkö että Kohtausten väliin kannattaa valita samantyyppisiä siirtymätehosteita, jotta filmi ei muuttuisi sekavaksi ja rasittavaksi katsella. Rinnakkaisraidat grafiikalle ja äänelle Video esityskuntoon Jos haluat tallentaa filmiä editoinnin aikana, se tapahtuu Magixin mvd-tiedostomuodossa. Mvd tallentaa mediatiedostoissa olevat tiedot, tehosteet ja fi lmin nimen, mutta ei varsinaisia kuva- ja äänitiedostoja. Valmiin filmin voi muuntaa tavalliseen videotiedostomuotoon, jonka toistaminen onnistuu muissakin tietokoneissa. 1 Valitse File valikosta 1 rivi Save movie as 2. 2 Valitse kansio, johon tiedosto tallennetaan 3, anna tiedostolle nimi 4 ja napsauta Tallenna 5. Valitse tallennusmuodoksi mvd, jos se ei ole valittuna 1 Kun siirtymät on saatu kuntoon, on aika hahmottaa yleiskuva videofilmin etenemisestä. Valitse Timeline. Siirrä taustamusiikin sisältävä ääniraita omalle raidalleen filmin pyöriessä rinnakkaisella raidalla. Filmiin lisätyt grafiikat ja tekstit tulevat myös omille, rinnakkaisille raidoilleen. Lisää alku- ja lopputekstit Kun filmi on leikattu valmiiksi, elävään videokuvaan voi liittää omia tekstejään. Esimerkiksi alkuun voi liittää filmin nimen ja loppuun rullaavat lopputekstit oikeiden elokuvien tapaan. 1 Avaa Effects-valikko ja valitse sieltä rivi Title Editor 3 Jos haluat muuntaa valmiin filmin wmv-videoformaattiin, valitse File-valikosta Export movie 6 ja edelleen Windows Media export 7. 4 Valitse filmin tarkkuus, esimerkiksi 320x240 pikseliä 8. Ilmoita minne ja millä nimellä videofilmisi tallennetaan ja valitse OK 9. Nyt filmisi pakataan ja tallennetaan sellaisessa muodossa, että sen katsominen onnistuu muun muassa Windows Media Player. 2 Ruudulle aukeaa Title Editor -ikkuna. Kirjoita filmin nimi mustaan ikkunaan 4 ja valitse OK. Kun ikkuna suljetaan, yhdelle raidoista ilmestyy uusi keltainen palkki. Se näyttää filmin nimen paikan. Siirrä palkki hiirellä haluamaasi kohtaan.

7 Tuota omia videofilmejä Lomamatkalla, lapsen ensimmäisellä pyöräretkellä tai ystävien kesken pidetyissä puutarhajuhlissa kuvatut videoleikkeet ansaitsevat tulla nähdyiksi. Editoi videoleikkeistä näyttävä kokonaisuus Movie Edit Pro -ohjelman avulla. Videoita kuvataan monista eri syistä. Kuvaajan sisällä saattaa asua pieni elokuvaohjaaja, joka haaveilee unohtumattomien elokuvaelämysten tuottamisesta. Tai kenties hän kuuluu ihmisiin, jotka haluavat tallentaa kaikki perhe- ja sukujuhlat jälkipolvia varten. Usein innokkaat kuvaajat tulevat vuosien myötä nauhoittaneeksi niin paljon videoleikkeitä, ettei niitä kaikkia millään ehdi tai viitsi käsitellä katselukuntoon. Tällöin arvokkaat muistot päätyvät helposti keräämään pölyä pöytälaatikkoon tai unohtuvat ja hautautuvat kiintolevylle. Yleensä kotivideot pääsevät oikeuksiinsa vasta sitten, kun video leikkeistä on leikattu turhat pätkät pois ja loput liitetty yhteen järkeväksi kokonaisuudeksi. Kerromme Magix-sarjan tässä osassa lisää siitä, miten kotikutoisista videoleikkeistä saa koostettua tyylikkään filmin Magix Movie Edit Pro 14 editointiohjelman avulla. Neuvomme, miten videoleikkeet liitetään yhteen loogisella tavalla ja miten leikkeiden väliin luodaan näyttäviä siirtymiä. Videoleikkeiden onnistuneen käsittelyn tuloksena syntynyttä filmiä kelpaa sitten näyttää ystäville illanistujaisissa.

8 Movie Edit Pro Magix Movie Edit Pro 14 Silver -ohjelmalla muutat esimerkiksi lomamatkalla tai sukujuhlissa kuvatut videoleikkeet sujuvasti eteneväksi kokonaisuudeksi. Voit yhdistää videoleikkeet näyttävillä siirtymillä sekä lisätä tehosteita, tekstiä, musiikkia ja valikoita. 1 Valitse Timeline 1 ja käynnistä videoleikkeen toisto toistopainikkeesta Leikkeissä on lähes aina pätkiä, joita ei halua mukaan lopulliseen filmiin. Pysäytä toisto napsauttamalla uudestaan toistopainiketta. Punainen play back -osoitin 3 pysähtyy kohtaan, johon videoleikkeen katselussa päästiin. Leikkaamalla hyvä filmi Perusasioihin kuuluu elokuvan jakaminen kohtauksiin. Yksittäiset kohtaukset ovat pieniä, itsenäisiä videopätkiä, jotka voidaan yhdistää valinnaisessa järjestyksessä toisiinsa. Yksittäisiä kohtauksia voidaan myös muuttaa ilman että se vaikuttaa filmin muihin kohtauksiin. Kohtauksissa voi käyttää tehosteita, niihin voi lisätä grafiikkaa tai sitten jonkin kohtauksista voi poistaa. Jokaisesta Movie Edit Prohon tuodusta videoleikkeestä luodaan itsenäinen kohtaus. Mutta jos ohjelmaan tuodaan esimerkiksi neljä viiden minuutin videoleikettä, ei riitä, että filmi jaetaan neljään kohtaukseen. Kohtausten kesto on yleensä 5-30 sekuntia. Vain harvoissa tapauksissa yksi kohtaus kestää yli minuutin. Jos kohtaukset ovat liian pitkiä, filmistä tulee pitkäveteinen ja sen jännite katoaa. Ohjelmaan tuotu videomateriaali pitääkin leikata, jotta huonot pätkät saadaan poistettua ja jotta video saadaan jaettua tarinaa tai toimintaa tukeviin kohtauksiin. Leikkaamalla filmiin mukaan oikeat kohtaukset olet jo hyvää vauhtia matkalla kohti onnistunutta lopputulosta. 2 Osoitin ei ole kuitenkaan ihan poistettavan pätkän alussa. Tartu hiirellä punaiseen play back -osoittimeen 4 ja vedä se kohtaan, josta poistettava pätkä alkaa. Avaa toistopainikkeiden oikealla puolella oleva pieni valikko 5 ja valitse Cut scene Etsi samalla tavalla kohta, johon poistettava pätkä päättyy, ja valitse uudestaan Cut scene. Nyt kohta on eristetty itsenäiseksi kohtaukseksi, ja se voidaan poistaa. 3 Valitse poistettava kohtaus ja avaa jälleen toistopainikkeiden oikealla puolella oleva valikko. Valitse sieltä rivi Remove scene 8. Nyt ei toivottu kohtaus poistetaan ja sen jäljessä tulevat kohtaukset siirtyvät taaksepäin. Jos käytät useita raitoja, ne pitää leikata vastaavalla tavalla. 4 Ei-toivottujen pätkien poistamisen jälkeen materiaali voidaan jakaa kohtauksiin, jotka tukevat filmin juonta. Menettelytapa on sama kuin edellä: Siirry kohtaan, josta leikataan uusi kohtaus, ja valitse valikosta Cut scene. Pääset samaan tulokseen painamalla näppäimistön T-näppäintä.

9 Tiesitkö että Scene overview -tilassa on helppo poistaa kohtauksia. Sinun tarvitsee vain valita kohtaus ja painaa näppäimistön Delete näppäintä. Järjestä tapahtumakulku Kun kaikki ei-toivotut kohtaukset on poistettu, valmis filmi koostetaan jäljelle jääneistä kohtauksista. Ne pitää laittaa oikeaan järjestykseen, jotta filmin tapahtumat etenevät loogisesti. Kopioi kohtaus Siirrä kohtausta hiirellä 1 Kohtauksen kopioiminen tapahtuu seuraavasti: Valitse kopioitava kohtaus hiirtä napsauttamalla, jolloin kohtauksen ympärille tulee punainen neliö. Napsauta tämän jälkeen kopiointipainiketta. 1 Valitse näkymäksi Scene overview, jolloin saat yleisnäkymän kaikista filmiin tulevista kohtauksista. Voit vaihtaa vapaasti kohtausten paikkaa. Siirtäminen tapahtuu seuraavasti: Vie hiiren osoitin siirrettävän kohtauksen päälle ja napsauta sitä kerran, niin se merkitään punaisilla kehyksillä. 2 Valitse kohtaus, joka tulee kopioidun kohtauksen eteen, kun se liitetään paikalleen. Napsauta sitten liitä-painiketta. Kaikki kohtaukset näkyviin 2 Paina hiiren vasen painike alas ja vie hiiri sen kohtauksen viereen, jonka perään haluat siirrettävän kohtauksen. Kun kohtausta siirretään hiirellä, punainen pystysuora viiva näyttää paikan, johon kohtaus liitetään, kun hiiren vasen painike päästetään irti. Kun punainen pystysuora viiva on halutussa kohdassa, vapauta hiiren painike, niin siirretty kohtaus ilmestyy uuteen paikkaan. 1 Scene overview -tilassa on hyvä saada kaikki kohtaukset näkyviin samaan aikaan, sillä se helpottaa kohtausten järjestämistä. Ohjelmassa on pari kätevää toimintoa, joiden avulla kaikki kohtaukset saadaan näkyviin yhtä aikaa, vaikka niitä olisikin paljon. Kohtausten yläpuolella on liukusäädin, jolla näkymää voidaan lähentää ja loitontaa. Vedä liukusäädintä vasemmalle, kunnes kaikki kohtaukset ovat näkyvissä. Jos et saa kaikkia näkyviin, laajenna oikealla olevasta painikkeesta. Scene overview koko ruudun kokoiseksi.

10 Tiesitkö että Video FX -tehostekohdasta pääset muun muassa lähentämään näkymää, pikselöimään kuvia ja kääntämään värit. Käytä tehosteita Videofilmin koostaminen on mielenkiintoista puuhaa, ja editointivaiheessa siihen voidaan lisätä erilaisia tehosteita. Movie Edit Pro on tässäkin suhteessa mainio ohjelma, koska se sisältää monia hienoja tehosteita. Säädä kirkkautta ja kontrastia 1 Valitse Scene overview -tilassa kohtaus, johon haluat lisätä tehosteen. Elokuvamaisia tehosteita 1 Valitsemalla Video FX 1 saat käyttöösi erityisiä videotehosteita, joilla voit piristää videoleikkeitä. Valitse esimerkiksi kohtaus, jossa näkyy meri, ja napsauta sitten Whirlpool-tehosteen 2 painiketta. Se luo kuvaan pyörteitä. Meriaiheiseen kuvaan ilmestyy mukavaa aaltoliikettä. 2 Valitsemalla Decoration 3 pääset alavalikkoon, joka sisältää erilaisia grafiikoita 4. Voit lisätä niitä videoleikkeiden päälle. Valikoimasta löytyy esimerkiksi puhekuplia, nuolia ja tuulilasinpyyhkimiä. Grafiikan valinta tapahtuu napsauttamalla haluttua tehostetta ikkunassa 5. Heti kun tehoste on valittu, näet tuloksen vasemmalla olevassa videoikkunassa. 2 Valitse Effects 2. Videon oikealla puolella olevassa ikkunassa näkyy nyt erilaisia alavalikoita. Valitse ylin kohta, Optimize 3, joka sisältää neljä liukusäätimellä säädettävää tehostetta: Gamma 4 säätää kirkkautta ja vaikuttaa samalla kontrastin voimakkuuteen. Contrast 5 määrittää kontrastin, eli eron mustan ja valkoisen välillä. Sharpness 6 lisää terävyyttä kasvattamalla pikseleiden välistä värieroa. Saturation 7 muuttaa värikylläisyyttä. Ota tekemäsi säädöt käyttöön valitsemalla lopuksi Apply to all. Luo liikettä zoomaamalla 1 Valitse Movement 1. Ohjelmalla pystyy luomaan keinotekoisen zoomaustehosteen, jolla voi joko lähentää tai loitontaa näkymää valittuun kohteeseen. Tehoste toimii hyvin, jos videoon sisältyy stillkuvia, koska se luo vaikutelman kameran liikkeestä. Valitse ensin Cam. movement 2 ja sitten sen oikealta puolelta tapa, jolla kameraa liikutetaan. Napsauta keskimmäistä, miinusmerkillä varustettua painiketta 3 zoomataksesi valitusta alueesta koko näytön tilaan. 2 Valitse vasemmalla olevan videoikkunan jostain kuvasta sopiva alue 4. Voit venyttää sitä niin, että se sopii tarkalleen kohtaan, josta näkymää on tarkoitus loitontaa. Laita sitten merkki kohtaan Over full duration, jotta tehoste on käytössä koko kohtauksen ajan.

11 Tehokkaat siirtymät Kun kaikki kohtaukset on saatu oikeaan järjestykseen, ja niihin on lisätty tehosteita, on aika miettiä kohtausten välisiä siirtymiä. Elokuvamaailmassa käytetään kohtausten välisistä siirtymistä myös nimitystä fades tai transitions. Kahden kohtauksen välissä oleva siirtymä antaa mahdollisuuden leikkiä graafisilla erikoistehosteilla. Kätevä oikotie siirtymiin Liitä mukaan siirtymiä 1 Valitse näkymäksi Storyboard 1. Jokaista kohtausta vastaa yksi ruutu, joka näyttää stillkuvan kohtauksen aloituskuvasta 2. Jokaisen kohtauksen välissä on keltavalkoinen kuvake, jossa on kirjaimet A B 3. Tämä kuvake symboloi siirtymää, joka yhdistää kaksi kohtausta toisiinsa. 1 Tie eri valikoiden kautta haluttuun siirtymään voi alkaa tuntua turhan hankalalta, varsinkin kun videofilmissä saattaa olla jopa yli sata siirtymää. Onneksi on olemassa helpompikin tapa. Napsauttamalla kahden kohtauksen välissä olevaa A B kuvaketta 1 saa esiin kohdevalikon, josta voi valita muun muassa siirtymiä 2. Kohdevalikosta pääsee myös määrittämään siirtymän keston valitsemalla rivin Set transition length 3. 2 Valitse päävalikon alla olevasta alavalikosta Fades 4, niin videoikkunan oikealle puolelle ilmestyy rivi painikkeita 5. Kukin näistä painikkeista edustaa tiettyä siirtymäluokkaa. Napsauttamalla esimerkiksi Irispainiketta 6. saat käyttöösi Crosssiirtymän. Voit ottaa siirtymän käyttöön vetämällä sen kuvakkeen 7 hiirellä A B-kuvakkeen päälle 8, joka sijaitsee niiden kahden kohtauksen välissä, jotka haluat yhdistää siirtymällä. 2 Esiin tulee Set transition duration -ikkuna. Kirjoita siirtymän tarkka kesto oikealla olevaan kenttään 4 tai määritä kesto liukusäätimen avulla 5. Kun olet määritellyt keston, valitse OK 6. Jos tulet katumapäälle Movie Edit Pro -ohjelma sisältää kumoustoiminnon, jolla voi aina perua viimeisimmän toiminnon. Lisäksi on mahdollista kumota kaikki suoritetut toiminnot aina siihen asti, kun videoleike tuotiin ohjelmaan. Se on mahdollista, koska Movie Edit Pro säilyttää tuodun videon alkuperäisessä muodossaan. Kätevästä kumoustoiminnosta on paljon iloa videon muokkausvaiheessa. Viimeisimmän toiminnon saa kumottua helposti: Avaa Editvalikko 1 ja valitse rivi Undo 2. Jos kumoaminen alkaa kaduttaa, voit perua sen valitsemalla samasta valikosta Restore 3.

12 Ota asetukset hallintaan Movie Edit Pron käyttöliittymä on selkeä ja intuitiivinen, eikä ikkunoita ole liikaa. Ohjelmassa on runsaasti toimintoja, jotka eivät kuitenkaan ole välittömästi näkyvissä. Tärkeimpiä ovat Movie Edit Pron asetukset. Niistä hienosäädetään ääni- ja videoasetuksia, tallennetaan tiedostoja ja säädetään käyttöliittymän ulkoasua. Movie Edit Pron asetukset Filmiasetukset Myös Movie Edit Pro -ohjelmaan tuotuja videotiedostoja voi säätää monin eri tavoin. Pääset ohjelman filmiasetuksiin valitsemalla File-valikosta kohdan Movie settings... Esittelemme alla pari perusasetusta, joista on hyötyä omaa filmiä koostaessa. 1 Pääset muuttamaan Movie Edit Pron asetuksia seuraavalla tavalla: Valitse File-valikosta kohta Program settings... Ruudulle aukeaa Program settings ikkuna 1, jonka viisi välilehteä sisältävät suuret määrät erilaisia asetusvaihtoehtoja. Ikkunan avautuessa Path settings välilehti 2 on aina valittuna. Tällä välilehdellä voit muun muassa määrittää polun kansioon, johon projektit ja valmis filmi tallennetaan 3. Lisäksi voit vaihtaa kansiota, josta ääni- ja kuvamateriaalia siirretään ohjelmaan 1 Settings-välilehdellä 1 pystyy muun muassa valitsemaan valmiin filmin tarkkuuden 2. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei ole mitään mieltä valita kovin suurta tarkkuutta, jos filmi on tarkoitus esittää vanhalla televisiolla, jossa ei ole hdtvtukea. 2 Siirry Playback-välilehdelle 4. Valitse Audio playback -kohdassa äänikorttiisi sopiva ajuri 5. Varaudu siihen, että tämä pitää tehdä manuaalisesti, ennen kuin äänen saa toimimaan Movie Edit Prossa. 3 Voit parantaa pc:n suorituskykyä Video/Audio-välilehdellä 6. Valitse Movie display kohdassa vaihtoehdon Full resolution (slow) sijasta Half resolution (fast) 7. Tällöin videoikkunan pikseleiden määrä vähenee. Muutos ei vaikuta valmiiseen filmiin. Valitse OK. 2 Properties-välilehdellä 3 voit kirjoittaa lyhyen kuvauksen filmistäsi Description-tekstikenttään 4. Tämä kenttä soveltuu myös hyvin muistiinpanoille esimerkiksi filmiprojektin edistymisestä. Tiesitkö että Videofilmissä ei kannata käyttää monia erilaisia siirtymiä. Paras vaikutelma syntyy käyttämällä yhtä tai kahta siirtymää, jotka sopivat hyvin filmin tempoon ja tunnelmaan.

13 Elävöitä filmiä äänellä ja tekstillä Videofilmin katsominen ilman kunnon ääniraitaa on pitkäveteistä puuhaa. Opi liittämään filmiin tunnelmaa luovia äänitiedostoja sekä tekijöistä kertovat lopputekstit. Kun videoleikkeet on koostettu yhtenäiseksi filmiksi, jäljellä on vielä hauska ja luova tehtävä liittää filmiin musiikkia ja muita äänitehosteita Movie Edit Pro 14 Silver ohjelman avulla. Tehtävä edellyttää järjen ja mielikuvituksen käyttöä yhtä aikaa. Ääniraitojen pitää tukea filmin tapahtumia, joten sopivan taustamusiikin valitseminen vaatii välillä ankaraa harkintaa. Toisaalta taas musiikkia ja tehosteita voidaan käyttää luovasti katselunautinnon lisäämiseksi. Lopuksi filmiin pitää vielä lisätä tarvittavat tekstit ja grafiikat. Opi kuvankäsittelyn, musiikin koostamisen, videoiden editoinnin ja kotisivujen teon monet niksit. Liitä ja sovita äänitiedostot sekä lopputekstit filmiisi. Jokaisessa kunnon filmissä täytyy olla lopputekstit, jotta kaikki näkevät, kuka sen on tehnyt. Ja alkuun on hyvä lisätä omatekoisen filmin nimi. Kerromme tässä artikkelissa, miten saat rakennettua hyvät äänikulissit filmiisi sekä lisättyä siihen tekstiä ja grafiikkaa. Magix Movie Edit Pro 14 Silver - ohjelma on Koti- Mikron tämän numeron mukana tulleella cd-levyllä. Ohjelma sisältää kaikki tarvittavat toiminnot, joilla kotivideot saa editoitua valmiiksi filmiksi. Voit silti halutessasi päivittää ohjelman maksulliseen versioon, jolloin saat käyttöösi lisää ammattimaisia videotoimintoja sekä mahdollisuuden tallentaa hd-laadulla. Rompulla olevan ilmaisversion toiminnot riittänevät kuitenkin useimpien tarpeisiin.

14 Luo tunnelmaa musiikilla Jos et ole varma, kuinka tärkeä merkitys äänellä on elokuvaa katsottaessa, ota ääni pois päältä, kun katsot seuraavan kerran jotain elokuvaa televisiosta. Huomaat nopeasti, miten elokuvasta katoaa kaikki intensiteetti, vaikka tekstitys näkyykin ruudussa. Kyse ei ole pelkästään siitä, ettei kuule, mitä näyttelijät puhuvat, vaan siitä, että suurin osa elokuvan tunnelmasta luodaan musiikin ja äänitehosteiden avulla. Siksi äänikulissit ovat ratkaisevassa osassa hyvää filmiä rakennettaessa. Magix Movie Edit Pro -ohjelmalla voi lisätä filmiin sekä itsenäisiä musiikkiraitoja että äänitehosteita sopivan tunnelman luomiseksi. Jos olet seurannut sarjan video osuutta alusta asti, olet jo saanut koostettua video leikkeesi yhtenäiseksi filmiksi. Nyt on taustamusiikin vuoro. Lisää taustamusiikkia 1 Valitse Timeline 1 näkymän vaihtamiseksi. 2 Valitse Import 2 ja sen jälkeen Drive menu 3. Valitse sitten asema ja kansio, jossa äänitiedosto on 4. Kun äänitiedosto tulee näkyviin alla olevaan ikkunaan, voit siirtää sen vapaana olevalle raidalle. Tartu äänitiedostoon 5 hiiren vasen painike alhaalla, vedä tiedosto haluamallesi raidalle ja päästä hiiren painike irti. Äänitiedosto tulee näkyviin saman tien 6. Valitse äänitiedosto, jonka voimakkuutta aiot muuttaa 1. Vedä viivassa olevaa kahvaa 2 haluttuun suuntaan. Voit myös napsauttaa äänitiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valita Set volume 3 Sen alavalikosta löytyy yhdeksän äänitasoa 4 Niiden avulla saat saman äänenvoimakkuuden eri äänitiedostoihin. Poista taustamelu Voit milloin tahansa tarkastella ääniraidan sijaintia kuviin nähden valitsemalla Audio cleaning. Saat samasta kohdasta poistettua myös taustamelun. Säädä äänenvoimakkuus Voit säätää äänenvoimakkuutta vaakasuoran viivan avulla, joka kulkee yksittäisten äänitiedostojen läpi. Kaksoisnapsausta ääniraitaa, jolloin Audio cleaning valintaikkuna 1 aukeaa. Saat poistettua häiritsevän taustamelun toiminnoilla DeClipper 2, DeNoiser 3 ja DeHisser 4 Napsauta toistopainiketta 5 tarkistaaksesi, miten äänitiedosto on sijoitettu kuvaan nähden. Video lähtee pyörimään sen kohdan alusta, josta kaksoisnapsauttamasi äänitiedosto alkaa. Sulje ikkuna valitsemalla lopuksi OK.

15 Tiesitkö että Voit siirtää video- ja äänitiedostoja portaattomasti eteen- ja taaksepäin aikajanaan nähden, välittämättä muista raidoista. Vedä hiirellä äänitiedostoa, kunnes se istuu saumattomasti kuviin. Luo tehosteita äänellä ja musiikilla Äänitiedoston äänenvoimakkuutta on usein hyvä säätää niin, että ääni alkaa vaimeana voimistuen asteittain ja lopussa käytetään myös äänen häivytystä. Tällöin filmin katselua ei häiritse yhtäkkiä katkeava musiikki tai ääni, vaan äänitehosteet sulautuvat huomaamattomasti elokuvaelämykseen. Magixin ohjelmalla voi lisäksi luoda pehmeitä siirtymiä kahden musiikkikappaleen välille sekä lisätä mahtavia tehosteita ääniraidoille. 1 Valitse Effects 1 ja napsauta sen jälkeen Audio FX painiketta 2. Esiin tulee 12 erilaista äänitehostetta 3. Niiden joukossa on muun muassa kompressointi, lowpass- suodatin ja tilakaiku. Saat haluamasi tehosteen käyttöön vetämällä 4 sen hiirellä ääniraidalle. Ääniraidalla olevan äänitiedoston alla oleva teksti kertoo, että valitsemasi tehoste on lisätty 5. Liitä äänitehosteita Movie Edit Pro 14 Silver sisältää paljon erilaisia äänitehosteita, joilla voi parantaa äänimaailmaa ja maustaa ääniraitoja riippumatta siitä, onko kyse taustamusiikista vai videoleikkeiden alkuperäisestä äänestä. 2 Ääniin saa 3d-tehosteiden avulla syvyyttä, jonka kuulee jopa tavallisilla kaiuttimilla. Napsauta painiketta 3D Audio FX 6, jolloin esiin tulee 18 erilaista kolmiulotteista tehostetta 7. Ne lisätään ääniraidalla olevaan äänitiedostoon samaan tapaan kuin muutkin tehosteet eli vetämällä hiirellä. Tiesitkö että Voit perua tekemäsi muutokset näppäinyhdistelmällä CTRL + Z. Saat kaikki äänitehosteet pois päältä napsauttamalla ääniraidalla olevaa äänitiedostoa kakkospainikkeella ja valitsemalla Reset audio effects.

16 Nosta ja laske äänen tasoa Äänenvoimakkuus, joka näytetään ääniraidan keskellä kulkevana vaakasuorana viivana, on yleensä sama läpi koko äänitiedoston. Voit kuitenkin aloittaa äänettömästä ja kasvattaa voimakkuuden hitaasti maksimaaliseksi. Luo pehmeitä siirtymiä Saa luotua pehmeitä siirtymiä kahden kohtauksen välille tekemällä ristihäivytyksen (crossfade) kahden äänitiedoston välillä. Ristihäivytyksellä tarkoitetaan, että äänitiedostot menevät osittain päällekkäin. Vedä äänenvoimakkuusviivan pientä kahvaa oikealle, niin että vasemmasta alakulmasta lähtee viiva kahvaan. Tällöin äänenvoimakkuus kasvaa hitaasti nollasta kohtaan, johon kahva sijoitetaan. Jos ääni voimistuu liian hitaasti tai nopeasti, vedä kahvaa joko oikealle tai vasemmalle. Lopeta lopputeksteihin Jokaisen oikean filmin alussa pitää olla elokuvan nimi, ja lopputekstien pitää rullata ruudulla filmin lopussa. Kyse on grafiikasta, joka liitetään olemassa olevaan videomateriaaliin. Alla kerrotaan, miten lopputekstit saa lisättyä filmiin. Menettelytapa on sama myös silloin, kun elokuvan nimi lisätään filmin alkuun. Lisää lopputekstit Molemmat äänitiedostot sijoitetaan samalle ääniraidalle niin, että ensimmäisen tiedoston loppu ja toisen alku menevät päällekkäin. Kun kaksi äänitiedostoa menee ääniraidalla päällekkäin, kyseiseen kohtaan lisätään automaattisesti ristihäivytys. Äänenvoimakkuutta kuvaavat viivat risteävät ääniraidalla. Voit kertoa lopputeksteissä, kuka on kuvannut, muokannut ja leikannut videofilmin, sekä missä ja milloin materiaali on kuvattu. 1 Valitse ensin kohtaus, johon lopputekstit liitetään. Yleensä kyse on viimeisistä kohtauksista. Valitse Effects-valikosta 1Title effects 2 ja alavalikosta edelleen Title editor Valitse ikkunassa oleva teksti, korvaa se esimerkiksi kolmella uudella tekstirivillä 9 ja valitse tekstin väri kohdasta Color 10. Tekstin saa tasattua vasemmalle tai oikealle sekä keskitettyä kohdasta Alignment 11. Lopputekstien pituus määritetään kohdassa Length 12. Saat lopputekstit rullaamaan alhaalta ylöspäin valitsemalla Movement-kohdasta tämän vaihtoehdon 13. Voit esikatsella lopputekstejä valitsemalla Preview 14, ja jos tulos tyydyttää, valitse OK 15. Lopputekstien muokkaaminen onnistuu tarvittaessa myöhemmin. 2 Title editor -ikkunassa voi määrittää tekstin koon 4, Muuta Font-painikkeesta fontin pistekooksi 14 ja valitse fontiksi Verdana. värin 5, tasauksen 6, kulkusuunnan 7 sekä joitakin muita tekstitehosteita 8.

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla

Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla Veikko Pöyhönen Iiro Hirvimäki Teemu Silvennoinen WindowsXP käyttöjärjestelmän mukana tulee vakiona videon editointiin soveltuva Windows Movie

Lisätiedot

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1 Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1. Ohjelman käynnistys...2 2 Ohjelman näkymän esittely...3 Työskentelytila...3 3 VIDEON KAAPPAUS:...6 3.1. Tallennuspaikka valitaan valitsemalla...6 3. 2. Kaappaus aloitetaan

Lisätiedot

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla 24.8.2018 1 VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen. Laita VHS -kasetti videolaitteen

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 8.7.2014 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 Ohjeet lyhytelokuvan tekoon 1 Sisällys Tarvittavat työvälineet 2 Valmistelut 2 Kuvaaminen 3 Editointi 3 Kohtausten jakaminen osiin 5 Äänten lisääminen

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste

Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Videoprojektin luominen...1 Median tuominen projektiin...2 Leikkeiden lisääminen, poistaminen, valitseminen ja siirtäminen...3 Projektin

Lisätiedot

PERUSEDITOINTI: HIT FILM EXPRESS. Jukka Savilampi 2017

PERUSEDITOINTI: HIT FILM EXPRESS. Jukka Savilampi 2017 PERUSEDITOINTI: HIT FILM EXPRESS Jukka Savilampi 2017 HIT FILM EXPRESS -NÄKYMÄ 1. UUDEN EDITOINTIPROJEKTIN LUOMINEN Klikkaa New Valitse projektin asetuksista sama resoluutio, mikä on kuvaamissasi videoissakin.

Lisätiedot

Microsoft PhotoStory 3 pikaopas

Microsoft PhotoStory 3 pikaopas Microsoft PhotoStory 3 pikaopas Petäjä-opisto 11.10.2010 Olli Ruohomäki Tämä oppimateriaalin tavoitteena on esitellä tiiviisti ja havainnollisesti otsikossa mainitun ohjelman perusominaisuuksia. Aineisto

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi FINAL CUT EXPRESS HD OSA 1: PERUSEDITOINTI 1. ALOITUS - Kytke digivideokamera firewire-johdolla tietokoneeseen

Lisätiedot

Windows Movie Maker. Digitaaliset porfoliot oppimisen tukena Taitotyöpajat 7.12.2010. Videonkäsittely. Miisa Brännfors

Windows Movie Maker. Digitaaliset porfoliot oppimisen tukena Taitotyöpajat 7.12.2010. Videonkäsittely. Miisa Brännfors Windows Movie Maker Digitaaliset porfoliot oppimisen tukena Taitotyöpajat 7.12.2010 Videonkäsittely Miisa Brännfors MovieMaker:llä voit: Tuoda ohjelmaan videokuvaa ja valokuvia Muokata videokuvaa Listätä

Lisätiedot

LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 5. Klikkaa Audacity-ohjelmassa mikrofonikuvakkeen vieressä tekstiä Napsautus käynnistää seurannan.

LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 5. Klikkaa Audacity-ohjelmassa mikrofonikuvakkeen vieressä tekstiä Napsautus käynnistää seurannan. C-KASETIN DIGITOINTI 1 LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 1. Yhdistä kasettisoitin tietokoneeseen. 2. Kirjaudu työasemalle kirjastokortillasi. 3. Käynnistä Audacity-ohjelma tuplaklikkaamalla pikakuvaketta

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.7.2014 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla

Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla I Nauhan tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja kelanauhuriin. Käynnistys Kelaa taaksepäin Kelaa eteenpäin Virtakytkin

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Videoeditoinnin perusteet: Adobe Premiere Elements 2.0

Videoeditoinnin perusteet: Adobe Premiere Elements 2.0 Videoeditoinnin perusteet: Adobe Premiere Elements 2.0 Tämän ohjeen sisältö: 1. Yleistä...1 2. Ohjelman käynnistäminen ja projektitiedoston luominen...2 3. Videon kaappaaminen...4 4. Videon editoiminen...6

Lisätiedot

Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje

Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje Työkalupalkki: Valintatyökalu: tällä voit valita äänijaksoja maalaamalla sinistä ääniaaltoa hiiren vasen nappi pohjassa. 2. Verhotyökalu: tällä voit muuttaa

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin Tämä MP4-videosoitin on varustettu täysillä multimediaominaisuuksilla. Laite sopii valokuvien katseluun, e-kirjojen lukemiseen, äänen tallentamiseen ja toistamiseen

Lisätiedot

JFK 5.9.2007. Movie Maker

JFK 5.9.2007. Movie Maker Movie Maker Windows Movie Maker... 2 Käyttöliittymä... 2 Aloitus... 4 Kaappaus... 4 Liikkuva kuva... 4 Äänen kaappaus... 6 Kuvan kaappaus... 7 Valmiit aineistot... 7 Muokkaus... 8 Leikkeiden muokkaus...

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Skype for Business ohje

Skype for Business ohje Skype for Business 2015 -ohje 7.12.2015 1 Kuvaus Skype for Business 2015 on pikaviestinohjelma ja videopuheluiden järjestämiseen suunniteltu ohjelma. Ohjelmalla voi järjestää isonkin kokouksen ja esittää

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI 1 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI Prosessointi (yleisesti renderöinti,

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

Videoeditoinnin perusteet: Windows Movie Maker

Videoeditoinnin perusteet: Windows Movie Maker Videoeditoinnin perusteet: Windows Movie Maker Tämän ohjeen sisältö: 1. Yleistä... 1 2. Ohjelman käynnistäminen ja projektin tallentaminen... 2 3. Videoleikkeen tuominen Movie Makeriin (Capture tai Import)...

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1. Sony Vegas editorin pääikkuna...2 2. Uuden projektin aloittaminen...2 3. Tiedostojen lisääminen projektin mediakirjastoon...3 4.

Sisällysluettelo 1. Sony Vegas editorin pääikkuna...2 2. Uuden projektin aloittaminen...2 3. Tiedostojen lisääminen projektin mediakirjastoon...3 4. Sisällysluettelo 1. Sony Vegas editorin pääikkuna...2 2. Uuden projektin aloittaminen...2 3. Tiedostojen lisääminen projektin mediakirjastoon...3 4. Tiedostojen lisääminen aikajanalle...3 5. Perustoiminnot

Lisätiedot

EDITOINTI: imovie 4 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ. Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63. email tommi.nevala@sodankyla.

EDITOINTI: imovie 4 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ. Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63. email tommi.nevala@sodankyla. ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 9/2004 EDITOINTI: imovie 4

Lisätiedot

LP-Levyn digitointi tiedostoksi

LP-Levyn digitointi tiedostoksi LP-Levyn digitointi tiedostoksi ION LP2CD- laitteella voit kopioida LP-levysi tiedostoiksi. LP-Levyn digitointi kestää saman ajan kuin levyn toisto tavallisestikin, lisäksi voit muokata tallennetta joko

Lisätiedot

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle.

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. TEE KONEESTA CD-VARASTO: Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. Siirrä cd-levysi TIETOJA Kopioi cd-levyt kiintolevylle levykuviksi, niin pääset sisältöön nopeasti käsiksi

Lisätiedot

C-kasetin digitointi

C-kasetin digitointi C-kasetin digitointi 1. Käynnistä TEAC AD-RW900 soitin painamalla POWER painiketta, jolloin soittimen ruutuun syttyy valo. 2. Valitse seuraavaksi TEAC soittimesta oikea lähde nauhoitukselle. Paina SOURCE

Lisätiedot

Cubase perusteet pähkinänkuoressa. Mikä Cubase on? Projektin aloitus

Cubase perusteet pähkinänkuoressa. Mikä Cubase on? Projektin aloitus Cubase perusteet pähkinänkuoressa 1. Mikä Cubase on? 2. Projektin aloitus 3. Audion äänittäminen. 4. MIDI-tiedon tallentaminen ja virtuaali instrumentit 5. Miksaus. Mikä Cubase on? Cubase on Windows XP

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo

Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Siirtymät, tehosteet, daesitys Sisällysluettelo DIAESITYS, TEHOSTEET DIAESITYS, TEHOSTEET... 1 Diaesityksen käynnistäminen... 1 Diaesityksen siirtymät... 1 Siirtymän asettaminen... 1 Diasta

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

istopmotion 1.5 DV Animaatio-ohjelma

istopmotion 1.5 DV Animaatio-ohjelma istopmotion 1.5 DV Animaatio-ohjelma 2 SISÄLTÖ: 1. Animaation tekemisestä 2. istopmotion - käynnistys 3. Kuva-asetukset 4. Kameran liittäminen tietokoneeseen 5. Kuvien ottaminen 6. Animaation kuvaaminen

Lisätiedot

Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS Tanja Välisalo

Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS Tanja Välisalo Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS152 17.2.2014 Tanja Välisalo Digitaalisen tarinan käytännön toteutus 1. Kuva-, ääni- ja videomateriaalin muokkaaminen 2. Digitaalisen tarinan koostaminen Editointi

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Tämä on ensimmäisen kuvankäsittelyoppaan jatko-osa. Tässä jatko-osassa opimme käyttämään Picasan mainioita ominaisuuksia tehokkaasti ja monipuolisesti.

Lisätiedot

HP Photo Printing -pikaviiteopas

HP Photo Printing -pikaviiteopas Kuvien tuonti valokuvagalleriaan Seuraavassa kuvataan tapoja, joilla valokuvagalleriaan voidaan lisätä kuvia. Valokuvagalleria on HP Photo Printing -ohjelman vasemmanpuoleinen ruutu. Tulosteiden ja valokuva-albumin

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Flow!Works Pikaohjeet

Flow!Works Pikaohjeet 1 Flow!Works Pikaohjeet FW 3.0.0 Piirtotyökalut Kynä Sivellin Kirjoituskynä Korostuskynä Loistekynä Kuviokynä Älykynä Elekynä Valitse Kuvion Piirtotoiminnot Täytä llä Leveys Pyyhekumi Pyyhi alku muoto

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille 1. Ohjelman kielen vaihtaminen Mikäli ohjelma ei syystä tai toisesta avaudu toivomallasi kielellä, voit vaihtaa ohjelman käyttöliittymän kielen seuraavasti: 2. Fonttikoon

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET 1. Luo mallin mukainen kansiorakenne Käynnistä Resurssienhallinta painamalla näppäimistöltä peräkkäin Windows- ja E-näppäimiä niin, että Windows-näppäin on yhä pohjassa, kun

Lisätiedot

Ajolista: Adobe Connect 8 yhteyden avaaminen

Ajolista: Adobe Connect 8 yhteyden avaaminen 1 Ajolista: Adobe Connect 8 yhteyden avaaminen (Windows 7) 1. Tarkista, että kaikki tarvittavat johdot ovat paikallaan. 3. Control Panel (=Ohjauspaneeli) 4. Sound (=Ääni) 2. Start (=Käynnistä) 5. Playback

Lisätiedot

Archive Player Divar Series. Käyttöopas

Archive Player Divar Series. Käyttöopas Archive Player Divar Series fi Käyttöopas Archive Player Sisällysluettelo fi 3 Sisällysluettelo 1 Johdanto 4 2 Käyttö 5 2.1 Ohjelman käynnistäminen 5 2.2 Pääikkunan esittely 6 2.3 Avaa-painike 6 2.4 Kameranäkymät

Lisätiedot

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Sisältö Yleistä... 1 Ohjelman käynnistäminen... 2 Videon käyttöönotto... 4 Videon editoiminen... 6 Efektien lisääminen ja hienosäätö... 8 Tekstien lisääminen... 9

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu )

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu ) Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus Open Broadcaster Software V.20 Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu 28.11.2017) OBS 1 (12) Sisällysluettelo Mikä on OBS... 2 Ohjelman perusasetukset... 2 Tarvittavat

Lisätiedot

Maxivision Go käyttöliittymän ohje

Maxivision Go käyttöliittymän ohje Maxivision Go käyttöliittymän ohje Rekisteröityminen käyttöliittymään Käynnistyessään Viihdeboksi kysyy Maxivision tunnuksia. Nämä ovat samat tunnukset joilla kirjaudut my.maxivision.fi sivustolle. Syötä

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Laitteet: Stanton T62 levysoitin, tietokoneen keskusyksikkö Ohjelmisto: MAGIX Audio Cleaning Lab 2013

LP-levyn digitointi Laitteet: Stanton T62 levysoitin, tietokoneen keskusyksikkö Ohjelmisto: MAGIX Audio Cleaning Lab 2013 LP-levyn digitointi Laitteet: Stanton T62 levysoitin, tietokoneen keskusyksikkö Ohjelmisto: MAGIX Audio Cleaning Lab 2013 Stanton T.62 LP-Levysoittimen yleiskatsaus: 1. Levymatto 2. Keskiö 3. Virtakytkin

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Tiedostomuodon valitseminen kuville

Tiedostomuodon valitseminen kuville Kuvan lisääminen sivulle Valitse työkaluriviltä Lisää Kuva tiedostosta painike 1. Ruudulle aukeaa sekä Kuva-ikkuna että Valitse tiedosto ikkuna 2. Selaa Valitse tiedosto ikkunassa esiin se kuva, jonka

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Audacity 1.2.6 -moniste

Audacity 1.2.6 -moniste Audacity 1.2.6 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Äänitiedoston avaaminen ja soittaminen...1 Raitojen toiminnot...2 Äänen nauhoittaminen mikrofonilla...2 Tallentaminen...5 Valinta ja yksinkertaiset

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CC 2014

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CC 2014 Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CC 2014 Sisältö Yleistä... 1 Ohjelman käynnistäminen... 2 Videon käyttöönotto... 5 Videon editoiminen... 8 Efektien lisääminen ja hienosäätö... 10 Tekstien lisääminen...

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä Oppimateriaali 9/2005 VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ROXIO TOAST LITE 6 2 ROXIO

Lisätiedot

ADOBE CONNECT PRO. Pikaohje. 1 Tarvittavat välineet ja sovellukset...2. 2 Windowsin ääniominaisuuksien asetukset...2

ADOBE CONNECT PRO. Pikaohje. 1 Tarvittavat välineet ja sovellukset...2. 2 Windowsin ääniominaisuuksien asetukset...2 ADOBE CONNECT PRO Pikaohje Sisällys 1 Tarvittavat välineet ja sovellukset...2 2 Windowsin ääniominaisuuksien asetukset...2 3 Connect Pro:n käyttö...3 3.1 Kirjautuminen...3 3.2 Audio Setup Wizard...4 3.3

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot