ENO-verkkokoulun kampanja kouluille maalis-huhtikuu 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ENO-verkkokoulun kampanja kouluille maalis-huhtikuu 2011"

Transkriptio

1 Ekologinen Jalanjälki ENO-verkkokoulun kampanja kouluille maalis-huhtikuu Johdanto 2. Tehtävä I: Omena Maa 3. Tehtävä II: Maa-ala ja väestö 4. Tehtävä III: Puumat metsästämässä 5. Ekologisesta jalanjäljestä 6. Tehtävä IV: Laske ekologinen jalanjälkesi 7. Tehtävä V: Jalanjäljen pienentäminen

2 1. JOHDANTO ENO-verkkokoulu järjestää ekologisen jalanjäljen kampanjan helmimaaliskuussa Tämä kampanja on avoin myös kaikille suomalaisille kouluille. Kampanjaviikkoa vietetään (Earth Day). Kaikki tehtävät soveltuvat sekä perusasteelle että lukioon. 2. TEHTÄVÄ I: OMENA MAA Kuvittele omena maapalloksi. Tee allaolevien ohjeiden mukaisesti tai lue harjoitus hitaasti ja kuvittele/piirrä jokainen vaihe. 1. Paloittele omena neljään yhtäsuureen osaan. Laita niistä sivuun kolme osaa. Ne edustavat maailman valtameriä. Neljäsosa kuvaa jäljellejäänyttä maa-aluetta. 2. Puolita jäljellejäänyt neljäsosa ja laita toinen sivuun. Sinulle jää jäljelle 1/8. Sivuunjäänyt 1/8 on elämiseen kelpaamatonta maata kuten napa-alueet, aavikot, suot ja vuoristot. Sinulle jäänyt 1/8 edustaa maapallon maa-alaa, jossa ihmiset asuvat, mutta eivät välttämättä viljele ja tuota ruokaa. 3. Paloittele tämä 1/8 neljään osaan. Silloin sinulla on neljä palaa, joista jokainen edustaa 1/32 maapallosta. Laita näistä kolme sivuun. Sivuunlaitetut osat ovat liian kivisiä, märkiä, kylmiä tai maaperältään heikkoravinteisia tuottamaan ruokaa. Ne ovat myös alueita, jotka ovat jääneet kaupunkien, esikaupunkien, ostoskeskusten ja yleensä rakennusten alle. 4. Sinulla on jäljellä 1/32 maapallosta. Irroita veitsellä varovasti tämän osan kuori. Tämä pieni pintapalanen kuvaa aluetta, josta ihmiselo on riippuvainen. Noin puolitoista metriä ohut kerros ruuan tuottamiseen maapallolla. Harjoitus havainnollistaa, kuinka tärkeää on elämiseen edellyttävän maa-alan säilyttäminen maapallolla. Maapallon väestönkasvu vaikeuttaa tilannetta entisestään, samoin maa-alan käyttäminen ruoantuotannon sijasta muuhun ( karjarehu, biopolttoaineet ym.).

3 3. TEHTÄVÄ II: MAA-ALA JA VÄESTÖ 1. Kuinka suuren maa-alan luulet alla olevien eläinten tarvitsevan elämiseensä, elinaikanaan? Maa-ala voi olla viidakkoa, ruohikkoa, vesialueita tai muuta eläimen elinympäristöä. Muista, että hehtaarin suuruinen alue on 100 x 100 metriä. Pumpulihäntäkaniini tarvitsee 0,4 4,0 40 hehtaarin suuruisen maa-alan elinaikanaan Maaorava tarvitsee 0,5 5,0 50 hehtaarin suuruisen maa-alan elinaikanaan Afrikannorsu tarvitsee hehtaarin suuruisen maa-alan elinaikanaan Mustakarhu (uros) tarvitsee hehtaarin suuruisen metsäalan. Voit kasvattaa kiloa kaloja puolen hehtaarin syvyisessä lammessa. Kuinka monta hehtaaria maa-alaa ihminen tarvitsee elinaikanaan? 2) a) Jos jaamme maapallon maa-alan tasan kaikkien täällä asuvien kanssa, kuinka monta hehtaaria jokainen saisi? Arvaa ensin! hehtaaria b) Selvittääkseesi asian, mitä sinun pitää tietää?

4 Environment Online ENO 2010 c) Asukkaita maapallolla on n. 6,8 miljardia, maa-alaa n. 13,8 miljardia hehtaaria. Mikä on näin olleen sinun osuutesi hehtaareina? Pyöristä luku yhden desimaalin tarkkuuteen. hehtaaria d) Mitä tapahtuu maaosuudellesi jos maapallon väestö jatkaa kasvuaan? _ 3. Nyt tiedät siis osuutesi maapallon maa-alasta. Sinun tarvitsee tietää myös, minkä tyyppistä maata se on, Voit laskea allaolevan tiedon pohjalta, kuinka suuri osa maaalastasi on metsää, niittyä, joutomaata, viljelysmaata tai kosteikkoa. (esim: selvittääksesi viljelysmaan osuuden, kerro sen osuus ( 0,11, 11%) koko maa-alalla (2,2) Jos 30 % maastasi on metsää, sen osuus on Jos 26 % maastasi on niittyä, sen osuus on Jos 30 % maastasi on joutomaata, sen osuus on, Jos11 % maastasi on viljelysmaata, sen osuus on Jos 3 % maastasi on kosteikkoa, sen osuus on hehtaaria hehtaaria. hehtaaria hehtaaria hehtaaria Maaosuutesi 11 % 3 % 30 % 30 % 26 % Metsää Niittyä Joutomaata Viljelysmaata Kosteikkoa

5 4. Ota selvää, millainen maa-ala ihmisillä oli käytössään menneisyydessä sekä kuinka paljon maa-alaa on käytössä tulevaisuudessa. Muista siis jakaa kokonaismaa-alan määrä (13,77 miljardia) ihmisten määrällä.. VUOSI MILJARDIA IHMISTÄ HA/IHMINEN , , , , , , , , , , , ,3 LISÄKYSYMYS Jos maapallon väestö (n. 6,8 mrd) kasvaa vuositasolla 1,5%, kuinka monta ihmistä se on? KESKUSTELUA: 1. Millä selität väestön vähenemisen v. 1400? Mitkä ovat mahdollisia syitä väestön räjähdysmäiseen kasvuun 1800-luvulta alkaen? 2. Kuinka luulet elämisen laadun muuttuvan, kun väestö lisääntyy? Kuinka se voisi parantua? Kuinka se voisi heiketä? 3. Kun käytämme jatkuvasti enemmän maata ihmisten tarpeisiin, kuinka käy eläimille ja kasveille jotka nyt elävät maalla? Miksi?

6 4. TEHTÄVÄ III: PANTTERIT METSÄSTÄMÄSSÄ On sanottu, että miltei kaikki maapallon 6,8 miljardia asukasta mahtuisivat Teksasin osavaltioon Yhdysvalloissa. Mutta se ei tietenkään tarkoita, että he pystyisivät elämään tuollaisen alueen sisällä. Tarvitsemme tietyn verran tilaa selviytyäksemme, tarvitsemme ruokaa ja vettä. Teksasin tai koko Pohjois-Amerikan maa-ala ei riittäisi maapallon väestön veden- tai ruoantarpeeseen. Kaikella on rajansa ja jokainen laji tarvitsee elintilaa. Tämä harjoitus auttaa oppilaita ymmärtämään kantokyvyn käsitteen demonstroinnin avulla: oppilaat eläytyvät panttereiksi, jotka elävät alueella, jossa on rajallisesti ruokaa. Materiaali 200 pientä paperikuppia (luokassa oppilasta), jotka ovat tässä saaliseläimiä. Kuppeihin on merkitty pohjiin seuraavasti: 100 kuppiin merkitty O ( orava = 1 kg ) 50 kuppiin merkitty K ( kani= 2 kg ) 30 kuppiin merkitty P ( piikkisika= 7,5 kg ) 19 kuppiin merkitty M( majava= 20 kg ) 1 kuppiin merkitty H ( hirvi= 75 kg ) Side silmille ( huivi tai nauha) HARJOITUKSEN KULKU 1. Valitse paikka, johon levität kupit, joko suurelle pöydälle tai luokkahuoneen lattialle yhteen nurkkaan. Laita kupit ylösalaisin, jotta oppilaat näkevät eläimet. Kirjoita taululle eläinten määrä ja niiden paino (ks. yllä) 2. Esittele alue, johon laitoit kupit. Tällä alueella elää seudun pantteripopulaatio. Te olette panttereita. Tehtävänänne on löytää alueelta riittävästi ruokaa selviytyäksenne kuukaudeksi. Se merkitsee 50 kiloa ravintoa 3. Valitse luokasta yksi oppilas ja selitä muille: Tämä pantteri on loukannut jalkansa, joten hänen pitää metsästää käyttämällä yhtä jalkaa. Pyydä oppilaan toimimaan yhdellä jalalla pomppien. 4. Valitse toinen oppilas Tämä pantteri on tapaturmaisesti sokeutunut. Anna oppilaalle huivi tai liina sidottavaksi silmille.

7 Environment Online ENO Valitse kolmas oppilas. Tällä naaraspantterilla on kaksi poikasta, jotka molemmat tarvitsevat 25 kiloa ravintoa selviytyäkseen. Tämän pantterin on siis metsästettävä ravintoa 100 kilon edestä. 6. Näytä ja lue ääneen oppilaille vielä lista eläimistä ja niiden painosta. Käy läpi tehtävä vielä, että kaikki ymmärtävät, mistä on kyse. Pyydä jokaista oppilasta etsimään luokasta pesänsä johon hän tuo saaliinsa. Se voi olla esim oppilaan pulpetti tai seinänvierusta. 7. Anna oppilaalle seuraavat ohjeet: Jokaisen pantterin on käveltävä saalistusalueella, sillä pantterit eivät juokse saaliin perässä, vaan vaanivat. Kun pantteri löytää saaliseläimen, hän nostaa sen ja vie pesäänsä. Pantteri voi kantaa pesäänsä vain yhden saaliin kerrallaan. Muista, että pantterit eivät luonnossa taistele saaliista keskenään, sillä se voisi vaarantaa heidän henkensä. Oppilaat jatkavat toimintaansa, kunnes kaikki kupit eli saaliit ovat panttereilla. Muistuta vielä ennen alkua, että vain yksi saalis/kuppi yhdellä hakumatkalla. 8. Pelin loputtua oppilaat menevät paikoilleen ja laskevat keräämänsä saaliseläimien määrän. 9. Oppilaat ilmoittavat yksi kerrallaan omat saaliseläimensä ja niiden lukumäärän. Merkitse määrät taululle ja vedä raja 50 kg:n kohtaan. Pantterit, jotka saalistivat 50 kg tai enemmän selviytyivät, muut eivät. HUOM: Säädä saaliseläinten määrää riippuen oppilasmäärästäsi. Tässä käytössä olevat 200 saaliseläintä(kuppia) on ajateltu n oppilaan luokkaa ajatellen (joista pantteria/oppilasta selviytyy). KESKUSTELUA 1. Kuinka monta kiloa kukin pantteri keräsi? Kuinka monta pantteria jäi henkiin? Jos pelissä olisi enemään panttereita, miten niille kävisi? Miksi? Saalistajien määrän kasvaminen merkitsisi sitä, että saaliseläinten määrä pienenisi. Koska enemmän otettaisiin pois kuin niitä lisääntyis, ravnto ei riittäisi kaikille panttereille. 2. Kuinka monta kiloa ravintoa sokea pantteri saalisti? Entä loukkaantunut pantteri? Äitipantteri? Mitkä ovat hänen poikasensa mahdollisuudet selvitä elinalueellaan? Voiko sokea tai loukkaantunut pantteri selvitä luonnossa? Kenelle äitipantteri saalistaa ensimmäisenä? Äitipantteri todennäköisesti ruokkii ensi itsensä pysyäkseen terveenä huolehtimaan poikasistaan. Jos äiti ei selviydy, poikasilla ei ole mitään mahdollisuutta. Jos pesue ei selviydy, ehkä elinympäristössä on mahdollisuus terveisiin poikasiin tulevaisuudessa. Mistä ihmiset kilpailevat? Kilpailemme enimmäkseen rahasta ja mitä sen avulla voi ostaa. Kilpailemme myös tavoista päästä siitä osalliseksi koulutuksen ja työn avulla. Kansakunnat kilpailevat myös luonnonvaroista kuten maa, vesi, bensiini, öljy, metsävarat, mineraalit jne.

8 5. EKOLOGISESTA JALANJÄLJESTÄ Ekologinen jalanjälki kuvaa sitä, kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan ihmisen tai ihmisryhmän kuluttaman ravinnon, materiaalien ja energian tuottamiseen sekä syntyneiden jätteiden käsittelyyn. Ekologista jalanjälkeä käytetään nykyään laajalti kestävän kehityksen mittarina sen havainnollisuuden vuoksi. Sitä mitataan yleensä hehtaareina, tarkemmin ottaen globaalihehtaareina (gha). Yksi globaalihehtaari tarkoittaa hehtaarin kokoista aluetta, jonka tuottavuus vastaa maapallon keskiarvoa. Ekologisen jalanjäljen avulla voidaan tutkia yksittäisten henkilöiden, hyödykkeiden, palvelujen, yritysten, teollisuudenalojen, alueiden ja kansojen kulutuksen kestävyyttä. Ekologinen jalanjälki ilmaistaan havainnollisuuden vuoksi usein myös "maapalloissa", jolloin yksi maapallo vastaa maailman biokapasiteettia kyseisenä vuonna. Voidaan esimerkiksi laskea, miten monta maapalloa tarvittaisiin, jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuten suomalaiset. Yhden suomalaisen ekologinen jalanjälki oli 5,2 hehtaaria Omaa jalanjälkeä voi mitata myös suomalaisille mittareilla netissä:

9 EKOLOGINEN JALANJÄLKI ERI MAISSA Taulukko pohjautuu Global Footrpint verkoston tilastoon v Jalanjälki on hehtaaria per asukas. Maailman yhteenlaskettu ekologinen jalanjälki on 2.7. Valtio ha Afghanistan 0,5 Albania 2,2 Algeria 1,7 Angola 0,9 Argentina 2,5 Armenia 1,4 Australia 7,8 Austria 5,0 Azerbaijan 2,2 Bangladesh 0,6 Belarus 3,9 Belgium 5,1 Benin 1,0 Bhutan 1,0 Bolivia 2,1 Bosnia and Herzegovina 2,9 Botswana 3,6 Brazil 2,4 Bulgaria 2,7 Burkina Faso 2,0 Burundi 0,8 Cambodia 0,9 Cameroon 1,3 Canada 7,1 Central African Republic 1,6 Chad 1,7 Chile 3,0 China 2,1 Colombia 1,8 Congo 0,5 Costa Rica 2,3 Côte d'ivoire 0,9 Croatia 3,2 Cuba 1,8 Czech Republic 5,4 Democratic Republic of the Congo 0,6 Denmark 8,0 Dominican Republic 1,5 Ecuador 2,2 Egypt 1,7 El Salvador 1,6 Eritrea 1,1 Estonia 6,4 Ethiopia 1,4 Finland 5,2 France 4,9 Gabon 1,3 Gambia 1,2 Georgia 1,1 Germany 4,2 Ghana 1,5 Greece 5,9 Guatemala 1,5 Guinea 1,3 Guinea-Bissau 0,9 Haiti 0,5 Honduras 1,8 Hungary 3,5 India 0,9 Indonesia 0,9 Iran 2,7 Iraq 1,3 Ireland 6,3 Israel 4,8 Italy 4,8 Jamaica 1,1 Japan 4,9 Jordan 1,7 Kazakhstan 3,4 Kenya 1,1 Kuwait 8,9 Kyrgyzstan 1,1 Laos 1,1 Latvia 3,5 Lebanon 3,1 Lesotho 1,1 Liberia 0,9 Libya 4,3 Lithuania 3,2 Madagascar 1,1 Malawi 0,5 Malaysia 2,4 Mali 1,6 Mauritania 1,9 Mauritius 2,3 Mexico 3,4 Moldova 1,2 Mongolia 3,5 Morocco 1,1 Mozambique 0,9 Myanmar 1,1 Namibia 3,7 Nepal 0,8 Netherlands 4,4 New Zealand 7,7 Nicaragua 2,0 Niger 1,6 Nigeria 1,3

10 North Korea 1,6 Norway 6,9 Oman 4,7 Pakistan 0,8 Panama 3,2 Papua New Guinea 1,7 Paraguay 3,2 Peru 1,6 Philippines 0,9 Poland 4,0 Portugal 4,4 Republic of Macedonia 4,6 Romania 2,9 Russia 3,7 Rwanda 0,8 Saudi Arabia 2,6 Senegal 1,4 Serbia and Montenegro 2,6 Sierra Leone 0,8 Singapore 4,2 Slovakia 3,3 Slovenia 4,5 Somalia 1,4 South Africa 2,1 South Korea 3,7 Spain 5,7 Sri Lanka 1,0 Sudan 2,4 Swaziland 0,7 Sweden 5,1 Switzerland 5,0 Syria 2,1 Tajikistan 0,7 Tanzania 1,1 Thailand 2,1 Togo 0,8 Trinidad and Tobago 2,1 Tunisia 1,8 Turkey 2,7 Turkmenistan 3,9 Uganda 1,4 Ukraine 2,7 United Arab Emirates 9,5 United Kingdom 5,3 United States of America 9,4 Uruguay 5,5 Uzbekistan 1,8 Venezuela 2,8 Vietnam 1,3 Yemen 0,9 Zambia 0,8 Zimbabwe 1,1 World 2,7 KESKUSTELTAVAA Etsi 5 pienimmän ja 5 suurimman jalanjäljen maata. Keskustele eroista ja niihin johtaneista syistä. Missä maanosissa ovat suurimmat ja missä pienimmät jalanjäljet? Miksi? Mikä on Suomen jalanjälki? Miksi se on niin suuri?

11 KUINKA SUURI ON JALANJÄLKESI? PÄIVÄ 1 A. KULKEMINEN Kuinka matkustit tänään? Pisteet Kävelin...0 Pyöräilin...5 Käytin julkista kulkuneuvoa...16 Olin auton kyydissä...22 Ajoin henkilöautoa...45 ( Huomioi jokainen erillinen matka ja laske pisteet yhteen ) B. VEDEN KÄYTTÖ Kuinka paljon käytit vettä? En käynyt suihkussa minuutin suihku minuutin suihku minuutin suihku Kylpyamme, täynnä vettä Kylpyamme, puolillaan vettä Kävin ammeessa toisen jälkeen... 7 Jätin veden valumaan, kun harjasin hampaitani 5 C. VAATTEET Pidän samoja vaatteita tänään, joita käytin eilen Suurimmalta osalta....0 Joitakin...7 Kaikki eri vaatteita Pidän samoja vaatteita tänään, joita käytin toissapäivänä Suurimmalta osalta Joitakin...7 Kaikki eri vaatteita Joitakin päälläolevista vaatteistani On korjattu Olen korjannut % vaatteistani on käytettynä hankittuja(laske pisteet vain ensimmäiselle päivälle ) Kyllä...0 Ei...30 Lisää 10 pistettä jokaiselle päivälle maa-alasta, jota tarvittiin tuottamaan vaatteesi. D. VAPAA-AIKA Mieti, mitä pelasit, liikuit tai harrastit vapaaaikanasi näinä kolmena päivänä. Kuinka paljon välineitä tarvitsit harrastuksiisi? En yhtään tai vähän... 0 Jonkun verran...15 Melko paljon...30 Kuinka paljon maa-alaa on käytössäsi vapaaajan harrastuksissa ( pelikentät, jääkaukalo tai halli, uima-altaat, voimistelutila, sisähallit ym.) Ei yhtään tai vähän...0 Jonkun verran ( alle hehtaari)...15 Melko paljon ( yli hehtaarin )...30 Käytin rahaa ostoksiini ( ruoka, vaatteet, lehdet, urheilu, välineet ym.) En yhtään Yli piste/

12 E. RUOKA Söin lihaa sisältäviä annoksia En yhtään...0 Yhden...15 Kaksi annosta Kolme annosta...45 Ruokaa jäi lautaselle Ei yhtään....0 Hyvin vähän...7 Jonkin verran Kompostoin vihannes- ja hedelmäjätteet Kyllä....0 Ei...15 Syömäni ruoka on alueellani tuotettua Kaikki... 0 Osa...15 Ei ollenkaan...30 Syömäni ruoka oli pakattu muoviin tai paperiin Ei ollenkaan...0 Osa...15 Kaikki...30 F.JÄTTEET Jos laittaisin kaikki päivän aikana tuottamani jätteet roskikseen, ne mahtuisivat Juomakoriin...45 kenkälaatikkoon...30 kuppiin...7 En tuottanut yhtään jätettä... 0 G. ELINTILA Laske neliömetreinä se sisätila, jota tarvitset elämiseen kolmen päivän aikana. Siihen sisältyy sekä koti, koulu että vapaa-aika. Jaa neliömetrit muiden tilaa käyttävien kanssa, niin saat selville tilankäytön henkilä kohti. Sisätila kotona = m2 = m2/henkilö Sisätila koulussa = m2 = m2/henkilö Muu tila = m2 = m2/henkilö 19. Tilan käyttö yhteensä: m2/henkilö ELÄMISEN LAATU Kuinka arvioisit elämisen laatua tänään? LOISTAVA E ( EXCELLENT ) HYVÄ G ( GOOD ) HUONO P ( POOR ) Päivä 1 LISÄKOMMENTTEJA:

13 KUINKA SUURI ON JALANJÄLKESI? PÄIVÄ 2 A. KULKEMINEN Kuinka matkustit kolmen päivän aikana? Pisteet Kävelin...0 Pyöräilin...5 Käytin julkista kulkuneuvoa...16 Olin auton kyydissä...22 Ajoin henkilöautoa...45 ( Huomioi jokainen erillinen matka ja laske pisteet yhteen ) B. VEDEN KÄYTTÖ Kuinka paljon käytit vettä? En käynyt suihkussa minuutin suihku minuutin suihku minuutin suihku Kylpyamme, täynnä vettä Kylpyamme, puolillaan vettä Kävin ammeessa toisen jälkeen... 7 Jätin veden valumaan, kun harjasin hampaitani 5 C. VAATTEET Pidän samoja vaatteita tänään, joita käytin eilen Suurimmalta osalta....0 Joitakin...7 Kaikki eri vaatteita Joitakin...7 Kaikki eri vaatteita Joitakin päälläolevista vaatteistani On korjattu Olen korjannut % vaatteistani on käytettynä hankittuja(laske pisteet vain ensimmäiselle päivälle ) Kyllä...0 Ei...30 Lisää 10 pistettä jokaiselle päivälle maa-alasta, jota tarvittiin tuottamaan vaatteesi. D. VAPAA-AIKA Mieti, mitä pelasit, liikuit tai harrastit vapaaaikanasi näinä kolmena päivänä. Kuinka paljon välineitä tarvitsit harrastuksiisi? En yhtään tai vähän... 0 Jonkun verran...15 Melko paljon...30 Kuinka paljon maa-alaa on käytössäsi vapaaajan harrastuksissa ( pelikentät, jääkaukalo tai halli, uima-altaat, voimistelutila, sisähallit ym.) Ei yhtään tai vähän...0 Jonkun verran ( alle hehtaari)...15 Melko paljon ( yli hehtaarin )...30 Käytin rahaa ostoksiini ( ruoka, vaatteet, lehdet, urheilu, välineet ym.) En yhtään Yli piste/ Pidän samoja vaatteita tänään, joita käytin toissapäivänä Suurimmalta osalta.... 0

14 E. RUOKA Söin lihaa sisältäviä annoksia En yhtään...0 Yhden...15 Kaksi annosta Kolme annosta...45 Ruokaa jäi lautaselle Ei yhtään....0 Hyvin vähän...7 Jonkin verran Kompostoin vihannes- ja hedelmäjätteet Kyllä....0 Ei...15 Syömäni ruoka on alueellani tuotettua Kaikki... 0 Osa...15 Ei ollenkaan...30 Syömäni ruoka oli pakattu muoviin tai paperiin Ei ollenkaan...0 Osa...15 Kaikki...30 F.JÄTTEET Jos laittaisin kaikki päivän aikana tuottamani jätteet roskikseen, ne mahtuisivat Juomakoriin...45 kenkälaatikkoon...30 kuppiin...7 En tuottanut yhtään jätettä... 0 G. ELINTILA Laske neliömetreinä se sisätila, jota tarvitset elämiseen kolmen päivän aikana. Siihen sisältyy sekä koti, koulu että vapaa-aika. Jaa neliömetrit muiden tilaa käyttävien kanssa, niin saat selville tilankäytön henkilä kohti. Sisätila kotona = m2 = m2/henkilö Sisätila koulussa = m2 = m2/henkilö Muu tila = m2 = m2/henkilö 19. Tilan käyttö yhteensä: m2/henkilö ELÄMISEN LAATU Kuinka arvioisit elämisen laatua tänään? LOISTAVA E ( EXCELLENT ) HYVÄ G ( GOOD ) HUONO P ( POOR ) Päivä 2 LISÄKOMMENTTEJA:

15 KUINKA SUURI ON JALANJÄLKESI? PÄIVÄ 3 A. KULKEMINEN Kuinka matkustit kolmen päivän aikana? Pisteet Kävelin...0 Pyöräilin...5 Käytin julkista kulkuneuvoa...16 Olin auton kyydissä...22 Ajoin henkilöautoa...45 ( Huomioi jokainen erillinen matka ja laske pisteet yhteen ) B. VEDEN KÄYTTÖ Kuinka paljon käytit vettä? En käynyt suihkussa minuutin suihku minuutin suihku minuutin suihku Kylpyamme, täynnä vettä Kylpyamme, puolillaan vettä Kävin ammeessa toisen jälkeen... 7 Jätin veden valumaan, kun harjasin hampaitani 5 C. VAATTEET Pidän samoja vaatteita tänään, joita käytin eilen Suurimmalta osalta....0 Joitakin...7 Kaikki eri vaatteita Joitakin...7 Kaikki eri vaatteita Joitakin päälläolevista vaatteistani On korjattu Olen korjannut % vaatteistani on käytettynä hankittuja(laske pisteet vain ensimmäiselle päivälle ) Kyllä...0 Ei...30 Lisää 10 pistettä jokaiselle päivälle maa-alasta, jota tarvittiin tuottamaan vaatteesi. D. VAPAA-AIKA Mieti, mitä pelasit, liikuit tai harrastit vapaaaikanasi näinä kolmena päivänä. Kuinka paljon välineitä tarvitsit harrastuksiisi? En yhtään tai vähän... 0 Jonkun verran...15 Melko paljon...30 Kuinka paljon maa-alaa on käytössäsi vapaaajan harrastuksissa ( pelikentät, jääkaukalo tai halli, uima-altaat, voimistelutila, sisähallit ym.) Ei yhtään tai vähän...0 Jonkun verran ( alle hehtaari)...15 Melko paljon ( yli hehtaarin )...30 Käytin rahaa ostoksiini ( ruoka, vaatteet, lehdet, urheilu, välineet ym.) En yhtään Yli piste/ Pidän samoja vaatteita tänään, joita käytin toissapäivänä Suurimmalta osalta.... 0

16 E. RUOKA Söin lihaa sisältäviä annoksia En yhtään...0 Yhden...15 Kaksi annosta Kolme annosta...45 Ruokaa jäi lautaselle Ei yhtään....0 Hyvin vähän...7 Jonkin verran Kompostoin vihannes- ja hedelmäjätteet Kyllä....0 Ei...15 Syömäni ruoka on alueellani tuotettua Kaikki... 0 Osa...15 Ei ollenkaan...30 Syömäni ruoka oli pakattu muoviin tai paperiin Ei ollenkaan...0 Osa...15 Kaikki...30 F.JÄTTEET Jos laittaisin kaikki päivän aikana tuottamani jätteet roskikseen, ne mahtuisivat Juomakoriin...45 kenkälaatikkoon...30 kuppiin...7 En tuottanut yhtään jätettä... 0 G. ELINTILA Laske neliömetreinä se sisätila, jota tarvitset elämiseen kolmen päivän aikana. Siihen sisältyy sekä koti, koulu että vapaa-aika. Jaa neliömetrit muiden tilaa käyttävien kanssa, niin saat selville tilankäytön henkilä kohti. Sisätila kotona = m2 = m2/henkilö Sisätila koulussa = m2 = m2/henkilö Muu tila = m2 = m2/henkilö 19. Tilan käyttö yhteensä: m2/henkilö ELÄMISEN LAATU Kuinka arvioisit elämisen laatua tänään? LOISTAVA E ( EXCELLENT ) HYVÄ G ( GOOD ) HUONO P ( POOR ) Päivä 3 LISÄKOMMENTTEJA:

17 KUINKA SUURI ON JALANJÄLKESI? KOLMEN PÄIVÄN YHTEENVETO A. KULKEMINEN Kuinka matkustit kolmen päivän aikana? 1. Päivä 1, yhteispisteet 2. Päivä 2, yhteispisteet 3. Päivä 3, yhteispisteet B. VEDEN KÄYTTÖ Kuinka paljon käytit vettä? 4. Päivä 1, yhteispisteet 5. Päivä 2, yhteispisteet 6. Päivä 3, yhteispisteet C. VAATTEET 7. Päivä 1, yhteispisteet + 10= 8. Päivä 2, yhteispisteet + 10= 9. Päivä 3, yhteispisteet + 10 = D. VAPAA-AIKA 10. Päivä 1, yhteispisteet 11. Päivä 2, yhteispisteet 12. Päivä 3, yhteispisteet E. RUOKA 13. Päivä 1, yhteispisteet 14. Päivä 2, yhteispisteet 15. Päivä 3, yhteispisteet F.JÄTTEET 16. Päivä 1, yhteispisteet 17. Päivä 2, yhteispisteet 18. Päivä 3, yhteispisteet G. ELINTILA Laske neliömetreinä se sisätila, jota tarvitset elämiseen kolmen päivän aikana. Siihen sisältyy sekä koti, koulu että vapaa-aika. Jaa neliömetrit muiden tilaa käyttävien kanssa, niin saat selville tilankäytön henkilä kohti. Sisätila kotona = m2 = m2/henkilö Sisätila koulussa = m2 = m2/henkilö Muu tila = m2 = m2/henkilö 19. Tilan käyttö yhteensä: m2/henkilö H. YHTEISPISTEET A.Päivä 1 (kysymykset 1, 4, 7, 10, 13 ja 16) B.Päivä 2(kysymykset 2, 5, 8, 11, 14 ja 17) C.Päivä 3(kysymykset 3, 6, 9, 12, 15 ja 18 ) D.Elintila (kysymys19) E. Kaikki yhteensä ( A+B+C+ D ) Muunna yhteispistemäärä ( E ) henkilökohtaiseksi jalanjäljeksi seuraavasti: E 100 ( E jaettuna sadalla ) Ekologinen jalanjälkeni: ha ELÄMISEN LAATU Kuinka arvioisit elämisen laatua jokaisena päivänä? LOISTAVA E ( EXCELLENT ) HYVÄ G ( GOOD ) HUONO P ( POOR )

18 7. TEHTÄVÄ V: JALANJÄLJEN PIENENTÄMINEN Keskustelkaa kouluun liittyvistä ympäristöasioista ja ongelmista. Tehkää lista kymmenestä kouluun tai kaupunkiinne liittyvästä ympäristöongelmasta. Valitkaa niistä yksi projektityötä varten Projektinne voi olla juliste/esitys tai aloite koululle tai kaupungille asian esiintuomiseksi. Se voi olla myös esim. ehdotus paikalliselle kaupalle käyttämä ekologisia kasseja. Lähetä projektisi osoitteeseen Projekti nimi ja lyhyt kuvaus (2-3 lausetta) Koulun nimi Ongelman kuvaus: Ongelman ratkaisuehdotus: Projektin tapahtumat Ajankohta (pvm) ja kesto Projektin tuloksia ja jatkosuunnitelmat:

KA107 Erasmus+ globaali liikkuvuus myönnöt korkeakouluittain, hakukierros 2019

KA107 Erasmus+ globaali liikkuvuus myönnöt korkeakouluittain, hakukierros 2019 2019-1-FI01-KA107-060676 AALTO KORKEAKOULUSAATIO SR Juncker Horn of Africa Window Kenya H4 67730,00 31140,00 46,0 % Juncker Horn of Africa Window Kenya H1 14127,00 4787,00 33,9 % Juncker Horn of Africa

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT YKSIKKÖKUSTANNUSTEN KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT YKSIKKÖKUSTANNUSTEN KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT YKSIKKÖKUSTANNUSTEN KORVAUSMÄÄRÄT AVAINTOIMI 2 STRATEGISET KUMPPANUUDET 1. Hankkeen hallinto ja toteutus Tuki koordinoivan organisaation toimintoihin: 500 EUR / kuukausi Tuki muiden osallistujaorganisaatioiden

Lisätiedot

Globaalit matkavakuutusohjelmat Mahdollisuudet ja haasteet. Ifin matkapäivä 18.10.2012. Heini Heideman Kristian Ignatius

Globaalit matkavakuutusohjelmat Mahdollisuudet ja haasteet. Ifin matkapäivä 18.10.2012. Heini Heideman Kristian Ignatius Globaalit matkavakuutusohjelmat Mahdollisuudet ja haasteet Ifin matkapäivä 18.10.2012 Heini Heideman Kristian Ignatius Esityksen sisältö Matkustamisen riskejä Globaalin matkavakuutusohjelman tavoitteet

Lisätiedot

Copyright Roadscanners Oy All Rights Reserved.

Copyright Roadscanners Oy All Rights Reserved. Copyright Roadscanners Oy 2012. All Rights Reserved. Arktinen Liiketoiminta Suuri Mahdollisuus Saariselkä 16.4.2014 ROADSCANNERS ARKTISILLA ALUEILLA Copyright Roadscanners 2014. All Rights Reserved. ROADSCANNERS

Lisätiedot

Sisällys. 1. Energiatehokkuudesta. 2. Energiatehokkuusindikaattorit kansantalouden makrotasolla

Sisällys. 1. Energiatehokkuudesta. 2. Energiatehokkuusindikaattorit kansantalouden makrotasolla Sisällys 1. Energiatehokkuudesta. Energiatehokkuusindikaattorit kansantalouden makrotasolla 3. Hiilidioksidipäästöihin vaikuttavia tekijöitä dekompositioanalyysi 4. Päätelmiä Energiatehokkuudesta Energiatehokkuuden

Lisätiedot

Ulkomaanjaksot kohde- ja lähtömaittain (Lähde: Vipunen ja CIMO)

Ulkomaanjaksot kohde- ja lähtömaittain (Lähde: Vipunen ja CIMO) Ulkomaanjaksot kohde- ja lähtömaittain 2008 2017 (Lähde: Vipunen ja CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 8667 9388 10123 9931 10014 10189 10171 10139 10444 9551 Aasia 1256 1552 1790 1737 1727 1920 1783 1762

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO)

Vaihto-opiskelu kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO) 1 / 9 Vaihto-opiskelu kohde- ja lähtömaittain 2005 2015 (Lähde: CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 8487 8610 8232 8667 9388 10123 9931 10014 10189 10171 10139 Aasia 885 1019 1088 1256 1552 1790 1737 1727 1920

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO)

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO) 1 / 10 Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain 2004 2013 (Lähde: CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 8241 8487 8610 8232 8667 9388 10123 9931 10014 10189 Aasia 773 885 1019 1088 1256 1552 1790 1737

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO)

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO) 1 / 9 Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain 2000 2011 (Lähde: CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 6880 7475 7434 7555 8241 8487 8610 8232 8667 9388 10123 9931 Aasia 515 524 574 512 773 885 1019 1088

Lisätiedot

Suomesta 1 / 9. Kaikki yhteensä. 515 Afganistan. 3 Arabiemiirikunnat. 2 Armenia Azerbaidžan Bangladesh. 2 5 Georgia Hongkong.

Suomesta 1 / 9. Kaikki yhteensä. 515 Afganistan. 3 Arabiemiirikunnat. 2 Armenia Azerbaidžan Bangladesh. 2 5 Georgia Hongkong. / Vaihto opiskelu Suomesta kohde ja lähtömaittain 000 00 (Lähde: CIMO) Suomesta 000 00 000 00 00 00 00 00 00 00 00 Kaikki yhteensä 0 0 0 Aasia Afganistan Arabiemiirikunnat Armenia Azerbaidžan Bangladesh

Lisätiedot

Aikuisten ylipainon & lihavuuden esiintyvyys maailmassa alueittain

Aikuisten ylipainon & lihavuuden esiintyvyys maailmassa alueittain Aikuisten ylipainon & lihavuuden esiintyvyys maailmassa alueittain Euroopan alue Albania 2008-9 Kansallinen 10302 15-49 44.8 8.5 29.6 9.7 DHS Armenia 2005 Kansallinen 6016 15-49 26.9 15.5 DHS Itävalta

Lisätiedot

Ulkomaanpuheluhinnasto, hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%, kokonaishinta, johon ei lisätä paikallisverkkomaksua

Ulkomaanpuheluhinnasto, hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%, kokonaishinta, johon ei lisätä paikallisverkkomaksua Kohde Destination Maakoodi Kiinteä /min Mobiili /min Afganistan Afghanistan 93 0,662 0,662 Alankomaat Netherlands 31 0,230 0,230 Alankomaiden Antillit Netherlands Antilles 599 0,561 0,754 Albania Albania

Lisätiedot

Ulkomaanpuheluhinnasto, hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%, kokonaishinta, johon ei lisätä paikallisverkkomaksua

Ulkomaanpuheluhinnasto, hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%, kokonaishinta, johon ei lisätä paikallisverkkomaksua Kohde Destination Maakoodi Kiinteä /min Mobiili /min Afganistan Afghanistan 93 0,662 0,662 Alankomaat Netherlands 31 0,230 0,230 Alankomaiden Antillit Netherlands Antilles 599 0,561 0,754 Albania Albania

Lisätiedot

00 valintana ULKOMAANPUHELUT HINNASTO alkaen Ulkomaanpuheluihin lisätään liittymäkohtainen mpm tai pvm. Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%

00 valintana ULKOMAANPUHELUT HINNASTO alkaen Ulkomaanpuheluihin lisätään liittymäkohtainen mpm tai pvm. Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24% 00 valintana ULKOMAANPUHELUT HINNASTO alkaen 1.5.2019 Ulkomaanpuheluihin lisätään liittymäkohtainen mpm tai pvm. Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24% Maa Country Maakoodi Kiinteä /min Mobiili /min Afganistan

Lisätiedot

Ulkomaanpuheluhinnasto - Puhelut LPOnetin liittymistä

Ulkomaanpuheluhinnasto - Puhelut LPOnetin liittymistä Ulkomaanpuheluhinnasto - Puhelut LPOnetin liittymistä Ulkomaantunnus 00. Hinnat sis. alv 24 %. kokonaishinta, Voimassa 1.5.2019 johon alkaen. ei lisätä paikallisverkkomaksua Kohde Destination Maakoodi

Lisätiedot

Korkean tuberkuloosi-ilmaantuvuuden maat sekä pakolaisilta ja turvapaikanhakijoilta maakohtaisesti seulottavat sairaudet

Korkean tuberkuloosi-ilmaantuvuuden maat sekä pakolaisilta ja turvapaikanhakijoilta maakohtaisesti seulottavat sairaudet Korkean tuberkuloosi-ilmaantuvuuden maat sekä pakolaisilta ja turvapaikanhakijoilta maakohtaisesti seulottavat sairaudet Afghanistan x x Alankomaat Alankomaiden Antillit Albania Algeria x x Amerikan Samoa

Lisätiedot

Päivärahat 2016. Työmatkan kestoajasta riippuen päivärahan enimmäismäärät ovat: yli 6 tuntia (osapäiväraha) 19,00. yli 10 tuntia (kokopäiväraha) 40,00

Päivärahat 2016. Työmatkan kestoajasta riippuen päivärahan enimmäismäärät ovat: yli 6 tuntia (osapäiväraha) 19,00. yli 10 tuntia (kokopäiväraha) 40,00 Päivärahat 2016 Työmatkan kestoajasta riippuen päivärahan enimmäismäärät ovat: Työmatkan kestoaika Päivärahan enimmäismäärä (euro) yli 6 tuntia (osapäiväraha) 19,00 yli 10 tuntia (kokopäiväraha) 40,00

Lisätiedot

Kotisopimusasiakkaiden ulkomaanpuheluhinnat alkaen Pris på utlandssamtal för hemavtalskunder från och med

Kotisopimusasiakkaiden ulkomaanpuheluhinnat alkaen Pris på utlandssamtal för hemavtalskunder från och med Kotisopimusasiakkaiden ulkomaanpuheluhinnat 1.5.2019 alkaen Pris på utlandssamtal för hemavtalskunder från och med 1.5.2019 Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%. Hintoihin lisätään paikallisverkkomaksu.

Lisätiedot

Copyright Roadscanners Oy All Rights Reserved.

Copyright Roadscanners Oy All Rights Reserved. Copyright Roadscanners Oy 2015. All Rights Reserved. ROADSCANNERS POHJOISESTA MAAILMALLE Innovaatiot kasvun ajurina Pekka Maijala, FM, Geofysiikka Roadscanners Oy, kehitysjohtaja, hallituksen pj. LIBERIA

Lisätiedot

Erasmus+ for Higher Education, Mobility between Programme and Partner countries (KA107) Call for Proposals 2017

Erasmus+ for Higher Education, Mobility between Programme and Partner countries (KA107) Call for Proposals 2017 Erasmus+ for Higher Education, Mobility between Programme and Partner countries (KA107) Call for Proposals 2017 Sini Piippo, CIMO 30.11.2016 Globaalin liikkuvuuden koordinaattoritapaaminen Call 2017 timeline

Lisätiedot

Sisäministeriön asetus

Sisäministeriön asetus Sisäministeriön asetus vapaaehtoisen paluun avustuksesta Sisäministeriön päätöksen mukaisesti säädetään kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta sekä ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta ja auttamisesta

Lisätiedot

Perustuslain 97 :n mukainen selvitys EU:ssa valmisteltavista asioista

Perustuslain 97 :n mukainen selvitys EU:ssa valmisteltavista asioista VALTIOVARAINMINISTERIÖ 18.12.2003 Eduskunta Suuri Valiokunta Asia Perustuslain 97 :n mukainen selvitys EU:ssa valmisteltavista asioista Ohessa saatetaan eduskunnan suuren valiokunnan tietoon ehdotus neuvoston

Lisätiedot

Sopimusasiakkaan ulkomaanpuheluhinnasto

Sopimusasiakkaan ulkomaanpuheluhinnasto Ulkomaanpuheluhinnasto 01.01.2013 /min + pvm Afganistan 1,33 Alankomaat 0,20 Alankomaat - matkapuhelimet 0,38 Alankomaiden Antillit 1,15 Albania 0,41 Albania - matkapuhelimet 0,57 Algeria 0,41 Algeria

Lisätiedot

MATKAPUHELUHINNAT ULKOMAILLE alkaen

MATKAPUHELUHINNAT ULKOMAILLE alkaen 1/6 MATKAPUHELUHINNAT ULKOMAILLE 1.1.2013 alkaen nnumero Afganistan 93 2,022 1,631 Alankomaat 31 0,467 0,377 0,285 0,23 - matkapuhelimiin 0,691 0,557 0,508 0,41 Alankomaiden Antillit 599 1,698 1,369 Alaska

Lisätiedot

Maahanmuuttajien tartuntatautien seulonta sekä lasten tuberkuloosi- ja hepatiitti B - rokotukset

Maahanmuuttajien tartuntatautien seulonta sekä lasten tuberkuloosi- ja hepatiitti B - rokotukset Maahanmuuttajien tartuntatautien sekä lasten tuberkuloosi- ja hepatiitti B - rokotukset Päivitetty 22.5.2019 Tämä suositus ohjaa tarttuvien tautien a ulkomaalaistaustaisilta Suomeen muuttavilta henkilöiltä.

Lisätiedot

Maahanmuuttajien tartuntatautien seulonta sekä lasten tuberkuloosi- ja hepatiitti B - rokotukset

Maahanmuuttajien tartuntatautien seulonta sekä lasten tuberkuloosi- ja hepatiitti B - rokotukset Maahanmuuttajien tartuntatautien seulonta sekä lasten tuberkuloosi- ja hepatiitti B - rokotukset Päivitetty 23.8.2019 Tämä suositus ohjaa tarttuvien tautien seulontaa ulkomaalaistaustaisilta Suomeen muuttavilta

Lisätiedot

ULKOMAANPUHELUIDEN HINNASTO

ULKOMAANPUHELUIDEN HINNASTO 1 ULKOMAANPUHELUIDEN HINNASTO Voimassa 1.11.2016 alkaen Kohdemaa /min Afganistan 1,65 Alankomaat 0,24 Alankomaat - matkapuhelimet 0,47 Alankomaiden Antillit 1,42 Albania 0,51 Albania - matkapuhelimet 0,71

Lisätiedot

Suomen biokapasiteetti ja sen. Prof. Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus

Suomen biokapasiteetti ja sen. Prof. Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Suomen biokapasiteetti ja sen kestävä ä käyttö Prof. Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Suomen kestävän kehityksen toimikunta 4 / 2010 Suomen ekologisen jalanjäljen ja biokapasiteetin kehitys Lähde: Global

Lisätiedot

I. TYÖNTEKIJÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET

I. TYÖNTEKIJÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 8.1.2019 1 I. TYÖNTEKIJÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 1.1. 31.12.2019 Teknologiateollisuus ry:n ja Teollisuusliitto ry:n välisen työehtosopimuksen 22 luvun mukaiset matkakustannusten korvaukset ovat

Lisätiedot

Kokopäiväraha, kun matka kestänyt yli 10 tuntia 42,00. Osapäiväraha, kun matka kestänyt yli 6 tuntia 19,00

Kokopäiväraha, kun matka kestänyt yli 10 tuntia 42,00. Osapäiväraha, kun matka kestänyt yli 6 tuntia 19,00 1 (8) I. TYÖNTEKIJÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 1.1. 31.12.2018 :n ja Metallityöväen Liitto ry:n välisen työehtosopimuksen 22 luvun mukaiset matkakustannusten korvaukset ovat vuonna 2018 seuraavat:

Lisätiedot

Kokopäiväraha, kun matka kestänyt yli 10 tuntia 41,00. Osapäiväraha, kun matka kestänyt yli 6 tuntia 19,00

Kokopäiväraha, kun matka kestänyt yli 10 tuntia 41,00. Osapäiväraha, kun matka kestänyt yli 6 tuntia 19,00 1 (8) 16.1.2017 I.TYÖNTEKIJÖIDEN JA TOIMIHENKILÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 1.1. 31.12.2017 Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen Liitto ry:n välisen työehtosopimuksen 22 luvun mukaiset matkakustannusten

Lisätiedot

Mainosvuosi 2015 TNS

Mainosvuosi 2015 TNS Mainosvuosi 2015 TNS Kansainvälinen mediamainonnan määrän kehitys Kaikki mediat Euroopassa mainonnan kasvu on ollut vielä vaatimatonta. Ainoastaan Itä-Euroopassa, erityisesti Unkarissa, on päästy jo hieman

Lisätiedot

Ajoneuvojen kansallisuustunnukset

Ajoneuvojen kansallisuustunnukset Ajoneuvojen kansallisuustunnukset Valtio tai alue Tunnus State or territory Huom. Afganistan AFG Afganistan Alankomaat NL Netherlands Alankomaiden Antillit NA Netherlands Antilles Albania AL Albania Alderney

Lisätiedot

Ulkomailla tehdystä työmatkasta suoritettavien päivärahojen enimmäismäärät ovat:

Ulkomailla tehdystä työmatkasta suoritettavien päivärahojen enimmäismäärät ovat: Ulkomailla tehdystä työmatkasta suoritettavien päivärahojen enimmäismäärät ovat: Maa tai alue Afganistan 56 Alankomaat 65 Albania 52 Algeria 68 Andorra 58 Angola 97 Antigua ja Barbuda 74 Arabiemiirikunnat

Lisätiedot

Kansainvälinen valuuttarahasto, peikko vai pelastaja?

Kansainvälinen valuuttarahasto, peikko vai pelastaja? Kansainvälinen valuuttarahasto, peikko vai pelastaja? Olli-Pekka Lehmussaari 9.3.2010 Sisältö Valuuttarahasto - hyvä vihollinen? Valuuttarahasto - viimeinen oljenkorsi? Tulevaisuuden haasteet Kansainvälinen

Lisätiedot

Maksujärjestelmäsimulaattori SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND

Maksujärjestelmäsimulaattori SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND Maksujärjestelmäsimulaattori 10.12.2013 Tatu Laine Sisältö Maksutapahtuma maksujärjestelmässä BoF-PSS2 simulaattorin historia Maksujärjestelmän simulointi Kysymyksiä, joihin maksujärjestelmäsimulaattori

Lisätiedot

VALTION MATKUSTUSSÄÄNNÖN MUKAISTEN KORVAUSTEN TARKIS- TUKSET KUSTANNUSTASON MUUTOKSET HUOMIOON OTTAEN 1.1.2009 ALKAEN

VALTION MATKUSTUSSÄÄNNÖN MUKAISTEN KORVAUSTEN TARKIS- TUKSET KUSTANNUSTASON MUUTOKSET HUOMIOON OTTAEN 1.1.2009 ALKAEN VALTIOVARAINMINISTERIÖ 25.11.2008 VALTION MATKUSTUSSÄÄNNÖN MUKAISTEN KORVAUSTEN TARKIS- TUKSET KUSTANNUSTASON MUUTOKSET HUOMIOON OTTAEN 1.1.2009 ALKAEN Korvauslaji: Voimassa oleva taso Uusi taso Muutos-%

Lisätiedot

ULKOMAANPUHELUIDEN HINNASTO

ULKOMAANPUHELUIDEN HINNASTO 1 ULKOMAANPUHELUIDEN HINNASTO Voimassa 1.1.2013 alkaen HINNAT, SOPIMUSASIAKKAAT Kohdemaa /min Afganistan 1,65 Alankomaat 0,24 Alankomaat - matkapuhelimet 0,47 Alankomaiden Antillit 1,42 Albania 0,51 Albania

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÖIDEN JA TOIMIHENKILÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET

TYÖNTEKIJÖIDEN JA TOIMIHENKILÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 0 MK 29.12.2010 1(3) TYÖNTEKIJÖIDEN JA TOIMIHENKILÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 1.1. 31.12.2011 I TYÖNTEKIJÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 1.1. 31.12.2011 Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen

Lisätiedot

LIITE 17 MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS. 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta

LIITE 17 MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS. 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta 1 LIITE 17 LIITE 17 MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta Viranhaltijan/työntekijän omalla tai hallinnassaan

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÖIDEN JA TOIMIHENKILÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 1.1. 31.12.2015

TYÖNTEKIJÖIDEN JA TOIMIHENKILÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 1.1. 31.12.2015 MK 26.1.2015 1(2) TYÖNTEKIJÖIDEN JA TOIMIHENKILÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 1.1. 31.12.2015 I TYÖNTEKIJÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 1.1. 31.12.2015 Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen

Lisätiedot

Olemassa olevien asiakkaiden hinnasto ei enää uusmyyntiä

Olemassa olevien asiakkaiden hinnasto ei enää uusmyyntiä Olemassa olevien asiakkaiden hinnasto ei enää uusmyyntiä KYMP Viihde alk. 39,90 /kk KYMP Laajakaista ADSL 10/1 M 32,00 /kk ADSL 10/1 M 36,90 /kk ADSL 20/1 M 43,50 /kk ADSL 20/1 M 46,90 /kk VDSL 10/10 M

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÖIDEN JA TOIMIHENKILÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET

TYÖNTEKIJÖIDEN JA TOIMIHENKILÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET JÄSENTIEDOTE TYÖMARKKINAT 10/2009 SK, MK 23.12.2009 1 (3) TYÖNTEKIJÖIDEN JA TOIMIHENKILÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 1.1. 31.12.2010 I TYÖNTEKIJÖIDEN MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 1.1. 31.12.2010 Teknologiateollisuus

Lisätiedot

994-ulkomaanpuheluhinnasto

994-ulkomaanpuheluhinnasto Voimassa toistaiseksi 1.1.2013 alkaen Afganistan 93 2,36 Alankomaat 31 0,28 *** Alankomaiden Antillit 599 1,65 Alaska 1907 0,28 Albania 355 0,43 Algeria 213 0,59 Amerikan Samoa 684 1,65 Andorra 376 0,43

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle

LIITTEET. asiakirjaan. Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.12.2015 COM(2015) 597 final ANNEXES 1 to 5 LIITTEET asiakirjaan Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle Euroopan unionin virkamiesten ja muun henkilöstön palkkojen

Lisätiedot

FSD1026. Kansainvälinen ulkomaanuutistutkimus Koodikirja

FSD1026. Kansainvälinen ulkomaanuutistutkimus Koodikirja FSD1026 Kansainvälinen ulkomaanuutistutkimus 1995 Koodikirja TIETOARKISTO Tämän koodikirjan viittaustiedot: Kansainvälinen ulkomaanuutistutkimus 1995 [koodikirja]. Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Lisätiedot

Yhteistyökumppaniksi Toyota Tsusho Nordic/ Toyota Tsusho Corporationille?

Yhteistyökumppaniksi Toyota Tsusho Nordic/ Toyota Tsusho Corporationille? Yhteistyökumppaniksi Toyota Tsusho Nordic/ Toyota Tsusho Corporationille? 10/2013 www.ttnordic.fi www.toyota-tsusho.com/english Toyota Tsusho Nordic ja Toyota Tsusho Corporation (TTC) lyhyesti Toiminta

Lisätiedot

Päivärahat Työmatkan kestoajasta riippuen päivärahan enimmäismäärät ovat: Päivärahan enimmäismäärä

Päivärahat Työmatkan kestoajasta riippuen päivärahan enimmäismäärät ovat: Päivärahan enimmäismäärä Päivärahat 2012 Työmatkan kestoajasta riippuen päivärahan enimmäismäärät ovat: Päivärahan enimmäismäärä (euro) Työmatkan kestoaika yli 6 tuntia (osapäiväraha) 16,00 yli 10 tuntia (kokopäiväraha) 36,00

Lisätiedot

LIITE 17 MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS. 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta

LIITE 17 MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS. 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta 1 LIITE 17 LIITE 17 MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta Viranhaltijan/työntekijän omalla tai hallinnassaan

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. maaliskuuta 2018 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. maaliskuuta 2018 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. maaliskuuta 2018 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2018/0066 (COD) 7212/18 ADD 1 CODIF 8 CODEC 397 VISA 52 EHDOTUS Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta

Lisätiedot

ERASMUS+ KORKEAKOULUTUKSELLE / KA107 GLOBAALI LIIKKUVUUS HAKUKUULUTUS 2019

ERASMUS+ KORKEAKOULUTUKSELLE / KA107 GLOBAALI LIIKKUVUUS HAKUKUULUTUS 2019 ERASMUS+ KORKEAKOULUTUKSELLE / KA107 GLOBAALI LIIKKUVUUS HAKUKUULUTUS 2019 Vuoden 2019 Erasmus+ -hakukierroksella on haettavissa tukea korkeakoulujen vaihtoihin ns. kumppanimaiden korkeakoulujen kanssa.

Lisätiedot

Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita

Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita 4258 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita, kuitenkin lukuun ottamatta kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia, vaippa-eläimiä

Lisätiedot

x = ATA carnet hyväksytään / - = ATA carnet'ta ei väksytä / 1 =Kansallisten määräyten mukaan (lisätietoja Kauppakamarista)

x = ATA carnet hyväksytään / - = ATA carnet'ta ei väksytä / 1 =Kansallisten määräyten mukaan (lisätietoja Kauppakamarista) ATA CARNET HYVÄKSYMISTILANNE A = Ammatinharjoittamisvälineet, N = Näyttelytavarat, T = Tavaranäytteet, K = K A N T K P ALBANIA (ALBANIA - AL) x x x x - ALGERIA (ALGERIA - DZ) x x 1 - - ANDORRA (ANDORRA

Lisätiedot

Päivärahat 2006. Työmatkan kestoajasta riippuen päivärahan enimmäismäärät ovat: yli 6 tuntia (osapäiväraha) 14,00 yli 10 tuntia (kokopäiväraha) 30,00

Päivärahat 2006. Työmatkan kestoajasta riippuen päivärahan enimmäismäärät ovat: yli 6 tuntia (osapäiväraha) 14,00 yli 10 tuntia (kokopäiväraha) 30,00 Päivärahat 2006 Työmatkan kestoajasta riippuen päivärahan enimmäismäärät ovat: Työmatkan kestoaika Päivärahan enimmäismäärä, euroa yli 6 tuntia (osapäiväraha) 14,00 yli 10 tuntia (kokopäiväraha) 30,00

Lisätiedot

Sisäministeriön asetus

Sisäministeriön asetus Sisäministeriön asetus vapaaehtoisen paluun avustuksesta Sisäministeriön päätöksen mukaisesti säädetään kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta sekä ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta ja auttamisesta

Lisätiedot

994 Omamaa -ulkomaanpuheluhinnasto

994 Omamaa -ulkomaanpuheluhinnasto Voimassa toistaiseksi 1.1.2013 alkaen. Afganistan 93 2,36 Alankomaat 31 0,23 Alankomaat - matkapuhelinsuunnat 31 0,48 Alankomaiden Antillit 599 1,52 Alaska 1907 0,23 Albania 355 0,38 Algeria 213 0,54 Amerikan

Lisätiedot

Kohti uutta normaalia? Pakolaisuus ja muuttoliike lukuina, tänään

Kohti uutta normaalia? Pakolaisuus ja muuttoliike lukuina, tänään Kohti uutta normaalia? Pakolaisuus ja muuttoliike lukuina, tänään Pakolaisuus, muuttoliike ja eurooppalaiset ratkaisut - muuttajat ja muutoksen haasteet 4.12.2015 Rafael Bärlund Euroopan muuttoliikeverkosto

Lisätiedot

KANNANOTTOPYYNTÖ: MAIDEN JA ALUEIDEN NIMET SUOMEKSI

KANNANOTTOPYYNTÖ: MAIDEN JA ALUEIDEN NIMET SUOMEKSI Tämän kannanottopyynnön johdosta esitettävät kommentit pyydetään lähettämään tiistaihin 22.2.2005 mennessä sähköpostiosoitteella kotoistus(ät)kotus.fi. Kysymyksessä ei ole virallinen lausuntopyyntö, jollaista

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.12.2018 C(2018) 8872 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 184/2005 liitteen I muuttamisesta siltä osin

Lisätiedot

Maa Komission tuontipäätös Maahantuonti hyväksytty kansallisesti. Alankomaiden antillit. Albania 95/90/EY Algeria Angola

Maa Komission tuontipäätös Maahantuonti hyväksytty kansallisesti. Alankomaiden antillit. Albania 95/90/EY Algeria Angola 1884 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia, vaippaeläimiä ja merikotiloita

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle

LIITE. asiakirjaan. Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.11.2018 COM(2018) 781 final ANNEXES 1 to 3 LIITE asiakirjaan Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle Euroopan unionin virkamiesten ja muun henkilöstön palkkojen

Lisätiedot

N:o Liite 1. Seuraavien kolmansien maiden osalta komissio. ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita,

N:o Liite 1. Seuraavien kolmansien maiden osalta komissio. ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita, N:o 338 965 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia, vaippaeläimiä ja

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelman globaali ulottuvuus Anni Kallio, Sini Piippo CIMO

Erasmus+ -ohjelman globaali ulottuvuus Anni Kallio, Sini Piippo CIMO Erasmus+ -ohjelman globaali ulottuvuus Anni Kallio, Sini Piippo CIMO 2/2009 Erasmus+ -ohjelman rakenne Nykyiset ohjelmat Yhdeksi kokonaisuudeksi Lifelong Learning Programme Grundtvig Erasmus Leonardo Comenius

Lisätiedot

Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja

Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja 20 N:o 10 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia, vaippaeläimiä ja merikotiloita

Lisätiedot

*) %-yks. % 2018*)

*) %-yks. % 2018*) TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖMENOT SUHTEESSA (%) BKT:HEN OECD-MAISSA 2000-2017 SEKÄ SUHTEIDEN MUUTOKSET %-YKSIKKÖINÄ JA PROSENTTEINA Vuosi 2017: laskeva järjestys Current expenditure on health, % of gross domestic

Lisätiedot

muutos *) %-yks. % 2017*)

muutos *) %-yks. % 2017*) TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖMENOT SUHTEESSA (%) BKT:HEN OECD-MAISSA 2000-2016 SEKÄ SUHTEIDEN MUUTOKSET %-YKSIKKÖINÄ JA PROSENTTEINA Vuosi 2016: laskeva järjestys Current expenditure on health, % of gross domestic

Lisätiedot

Kaikki myyntilaskut sähköisenä yhden operaattorin kautta. Merja Hauskamaa, ISS Palvelut, Taloushallinto

Kaikki myyntilaskut sähköisenä yhden operaattorin kautta. Merja Hauskamaa, ISS Palvelut, Taloushallinto Kaikki myyntilaskut sähköisenä yhden operaattorin kautta Merja Hauskamaa, ISS Palvelut, Taloushallinto ISS Suomessa ja maailmalla Maailmalla Perustettu 1901 Tanskassa Toimimme 53 maassa Työllistämme 534

Lisätiedot

994-ulkomaanpuheluhinnasto TDC Song Oy

994-ulkomaanpuheluhinnasto TDC Song Oy Kohde Suuntanumero Afganistan 93 1,68 1,68 Alankomaat 31 0,08 0,33 6 Alankomaiden Antillit 599 0,77 0,77 Alaska 1907 0,11 0,11 Albania 355 0,33 0,33 Algeria 213 0,33 0,33 Amerikan Samoa 684 0,84 0,84 Andorra

Lisätiedot

Metsien luonnontuotteet ja luomu. Rainer Peltola, MTT Rovaniemi / LAPPI LUO

Metsien luonnontuotteet ja luomu. Rainer Peltola, MTT Rovaniemi / LAPPI LUO Metsien luonnontuotteet ja luomu Rainer Peltola, MTT Rovaniemi / LAPPI LUO Keruuluomu / luomukeruu Luonnonmarjat ja -sienet ovat luomua, jos ne on kerätty erikseen määritellyiltä luomukeruualueilta Keruualueeksi

Lisätiedot

A = Ammatinharjoittamisvälineet, N = Näyttelytavarat, T = Tavaranäytteet, K = Kauttakulkua varten, P = Postiliikenteessä A N T K P x = ATA carnet

A = Ammatinharjoittamisvälineet, N = Näyttelytavarat, T = Tavaranäytteet, K = Kauttakulkua varten, P = Postiliikenteessä A N T K P x = ATA carnet ATA CARNET HYVÄKSYMISTILANNE A = Ammatinharjoittamisvälineet, N = Näyttelytavarat, T = Tavaranäytteet, K = Kauttakulkua varten, P = Postiliikenteessä A N T K P x = ATA carnet hyväksytään / = ATA carnet'ta

Lisätiedot

Kansalaisten kuuleminen EU:n tulevaisuudesta

Kansalaisten kuuleminen EU:n tulevaisuudesta Kansalaisten kuuleminen EU:n tulevaisuudesta Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia. Osallistumalla tähän kuulemiseen voitte ilmaista EU:n tulevaisuutta koskevat huolenaiheenne, toiveenne ja odotuksenne.

Lisätiedot

Position Position Passengers Percentage Passengers Percentage of all visitors 2013 of all visitors

Position Position Passengers Percentage Passengers Percentage of all visitors 2013 of all visitors Suomen matkatoimistoalan liitto ry - SMAL Association of Finnish Travel Agents - AFTA TOP TEN TRAVEL DESTINATIONS FROM FINLAND IN 2014 Based on the annual statistics of AFTA, air based package holidays,

Lisätiedot

Osaamisen johtaminen monikansallisessa ympäristössä

Osaamisen johtaminen monikansallisessa ympäristössä Osaamisen johtaminen monikansallisessa ympäristössä 2 4/14/2016 [Presentation name / Author] Koulutuksen kehitys Strategisten kompetenssien kuvaaminen Osaamisen hallinta 3 14.4.2016 [Presentation name

Lisätiedot

994-ulkomaanpuheluhinnasto

994-ulkomaanpuheluhinnasto Voimassa toistaiseksi 1.1.2013 alkaen Afganistan 93 2,36 Alankomaat 31 0,28 *** Alankomaiden Antillit 599 1,65 Alaska 1907 0,28 Albania 355 0,43 Algeria 213 0,59 Amerikan Samoa 684 1,65 Andorra 376 0,43

Lisätiedot

muutos *) %-yks. % 2016

muutos *) %-yks. % 2016 TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖMENOT SUHTEESSA (%) BKT:HEN OECD-MAISSA 2000-2015 SEKÄ SUHTEIDEN MUUTOKSET %-YKSIKKÖINÄ JA PROSENTTEINA Vuosi 2015: laskeva järjestys Current expenditure on health, % of gross domestic

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle

LIITTEET. asiakirjaan. Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 29.11.2017 COM(2017) 699 final ANNEXES 1 to 3 LIITTEET asiakirjaan Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle Euroopan unionin virkamiesten ja muun henkilöstön palkkojen

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle

LIITTEET. asiakirjaan. Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.11.2016 COM(2016) 717 final ANNEXES 1 to 3 LIITTEET asiakirjaan Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle Euroopan unionin virkamiesten ja muun henkilöstön palkkojen

Lisätiedot

Sähköjärjestelmia periaatteessa on ainoastaan kahta tyyppiä koko maailmassa:

Sähköjärjestelmia periaatteessa on ainoastaan kahta tyyppiä koko maailmassa: MATKAILIJAN SÄHKÖOPAS YLEISTÄ Jos haluat käyttää sähkölaitteita ulkomailla, on syytä tietää, minkälainen pistokytkinjärjestelmä ja verkkovirran jännite (V) on käytössä maassa, jonne aiot matkustaa ja minkä

Lisätiedot

CL510 Dokumenttikamera

CL510 Dokumenttikamera CL510 Dokumenttikamera Asennusopas Versio: V06 Päivä: 2015/05/07 Sisältö Tekijänoikeustiedot... 2 Luku 1 Turvaohjeita... 3 Varotoimenpiteet... 3 FCC Varoitus... 3 FDA Varoitus... 3 EN55022 (CE säteily)

Lisätiedot

LIITTEET. Ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

LIITTEET. Ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.5.2014 COM(2014) 319 final ANNEXES 1 to 7 LIITTEET Ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS tiettyjen keskeisten lääkkeiden Euroopan unionin markkinoille kulkeutumisen

Lisätiedot

N:o Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita

N:o Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita N:o 667 1863 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita, kuitenkin lukuun ottamatta kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia,

Lisätiedot

LIITE 17 MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS. 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta

LIITE 17 MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS. 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta 1 LIITE 17 LIITE 17 MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta Viranhaltijan/työntekijän omalla tai hallinnassaan

Lisätiedot

LIITE 17 MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS. 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta

LIITE 17 MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS. 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta 1 LIITE 17 LIITE 17 MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta Viranhaltijan/työntekijän omalla tai hallinnassaan

Lisätiedot

Kilometrikorvaukset 2015

Kilometrikorvaukset 2015 Lähde: www.yrittajat.fi Kilometrikorvaukset 2015 Palkansaajan omistamallaan tai hallitsemallaan kulkuneuvolla tekemästä työmatkasta suoritettavien matkustamiskustannusten korvausten enimmäismäärät ovat:

Lisätiedot

Lentoliikenteen taloudellinen merkitys Suomelle

Lentoliikenteen taloudellinen merkitys Suomelle Lentoliikenteen taloudellinen merkitys Suomelle Oxford Economics yhteenveto Helsinki 2012 To represent, lead and serve the airline industry Lentoliikenne : Taloudellisen kasvun perusta On kustannustehokasta

Lisätiedot

Tilanne 24.6.2014 / Situation 24th, June 2014

Tilanne 24.6.2014 / Situation 24th, June 2014 1(5) ferrets from certain non-eu countries Tilanne 24.6.2014 / Situation 24th, June 2014 Koirien, kissojen ja frettien kaupalliseen tuontiin sallitut maat. Maat, jotka on lueteltu komission asetuksen 206/2010/ETY

Lisätiedot

FedExin uudet hinnat voimassa tammikuun 4. päivästä 2016

FedExin uudet hinnat voimassa tammikuun 4. päivästä 2016 FedExin uudet hinnat voimassa tammikuun. päivästä 0 Olivatpa lähetyksesi painavia tai kevyitä, kiireellisiä tai vähemmän kiireellisiä, FedEx tarjoaa sinulle ratkaisun. Hyödyt erittäin luotettavan palvelun

Lisätiedot

Lihavuuden kustannuksia. Markku Pekurinen, osastojohtaja, tutkimusprofessori

Lihavuuden kustannuksia. Markku Pekurinen, osastojohtaja, tutkimusprofessori Lihavuuden kustannuksia Markku Pekurinen, osastojohtaja, tutkimusprofessori Lihavuus Monien sairauksien riskitekijä Väestötasolla nopeasti yleistyvä ongelma Taloudellisista vaikutuksista lisääntyvästi

Lisätiedot

IOM vapaaehtoinen paluu ja paluutuki Suomesta (VAPPS)

IOM vapaaehtoinen paluu ja paluutuki Suomesta (VAPPS) IOM vapaaehtoinen paluu ja paluutuki Suomesta (VAPPS) Vapaaehtoinen paluu ja uudelleenkotouttaminen - case Kosovo 5. maaliskuuta 2015 Julia Evans Junior Coordinator IOM Helsinki IOM Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö

Lisätiedot

Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville yrityksille. Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja kasvuun 11.5.

Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville yrityksille. Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja kasvuun 11.5. Enterprise Europe Networkin palvelut kansainvälistyville yrityksille Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja kasvuun 11.5.2017 Maija Kärkäs Maailman laajin asiantuntijaverkosto kansainvälistyville

Lisätiedot

Enterprise Europe Network - verkoston kansainvälistymispalvelut pk-yrityksille

Enterprise Europe Network - verkoston kansainvälistymispalvelut pk-yrityksille Enterprise Europe Network - verkoston kansainvälistymispalvelut pk-yrityksille Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja kasvuun 28.3.2017 Johanna Marin-Hyppönen Maailman laajin asiantuntijaverkosto

Lisätiedot

Webinaari Kulttuuritietoinen ohjaus Sanna Matikainen, OAKK

Webinaari Kulttuuritietoinen ohjaus Sanna Matikainen, OAKK Webinaari 1.10.2012 Kulttuuritietoinen ohjaus Sanna Matikainen, OAKK Maahanmuuttajakoulutus OAKK:ssa OAKK:n maahanmuuttajakoulutukseen on osallistunut vuodesta 1989 alkaen lähes 4000 opiskelijaa 114 eri

Lisätiedot

Kovametallikierrejyrsimet

Kovametallikierrejyrsimet Kovametallikierrejyrsimet Johdanto Dormerin kierrejyrsinohjelma sisältää kattavan valikoiman suurtehojyrsimiä, joilla voidaan saavuttaa erinomainen työstötalous ja jotka ovat erittäin pitkäikäisiä. Premium

Lisätiedot

Air based package holidays abroad in 2017 and 2016 (including tailor made packages and long-haul cruises without flights)

Air based package holidays abroad in 2017 and 2016 (including tailor made packages and long-haul cruises without flights) Air based package holidays abroad in 2017 and 2016 (including tailor made packages and long-haul cruises without flights) Difference 2017/2016 EUROPE 2017 2016 % All Spain 264 983 235 650 12,4 % Canary

Lisätiedot

KVTES liite 16 Matkakustannusten korvaukset YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS. 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta

KVTES liite 16 Matkakustannusten korvaukset YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS. 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta KT Yleiskirjeen 20/2008 liite 1 (1) KVTES liite 16 Matkakustannusten korvaukset YLEISET MÄÄRÄYKSET MATKUSTAMISKUSTANNUSTEN KORVAUS 5 Kilometrikorvaus virka- ja virantoimitusmatkasta Viranhaltijan/työntekijän

Lisätiedot

Nuorten työttömyys -faktaa ja fiktiota

Nuorten työttömyys -faktaa ja fiktiota Nuorten työttömyys -faktaa ja fiktiota Ulla Hämäläinen Johtava tutkija Sosiaaliturvan ABC toimittajille 31.5.2012 Nuorten työttömyysaste Euroopassa Työttömyysaste ikäryhmittäin Suomessa 1995-2011 % 40

Lisätiedot

FedExin uudet hinnat voimassa tammikuun 5. päivästä 2015

FedExin uudet hinnat voimassa tammikuun 5. päivästä 2015 FedExin uudet hinnat voimassa tammikuun. päivästä 0 Olivatpa lähetyksesi painavia tai kevyitä, kiireellisiä tai vähemmän kiireellisiä, FedEx tarjoaa sinulle ratkaisun. Hyödyt erittäin luotettavan palvelun

Lisätiedot

Osaaminen ja innovatiivisuus kilpailukyvyn perusta. Juha Ylä-Jääski 21.9.2006

Osaaminen ja innovatiivisuus kilpailukyvyn perusta. Juha Ylä-Jääski 21.9.2006 Osaaminen ja innovatiivisuus kilpailukyvyn perusta Juha Ylä-Jääski 21.9.26 Teknologiateollisuus - Suomen tärkein elinkeino 6 % Suomen koko viennistä 66 % Suomen koko elinkeinoelämän t&k-investoinneista

Lisätiedot

Mitä muualla tehdään? Avoimen hallinnon virkamiesverkosto

Mitä muualla tehdään? Avoimen hallinnon virkamiesverkosto Mitä muualla tehdään? Avoimen hallinnon virkamiesverkosto 7.10.2014 OpenGovAwards- kilpailu www.opengovawards.org/results 1. Denmark Team 87.4 2. Montenegro Team 86.2 3. Philippines Team 85.8 4. Italy

Lisätiedot

KANSAINVÄLISYYS TOIMINTATAPANA

KANSAINVÄLISYYS TOIMINTATAPANA KANSAINVÄLISYYS TOIMINTATAPANA KORKEAKOULUJEN JA TIEDELAITOSTEN JOHDON SEMINAARI 9. 10.12.2015 VAASA PÄIVI CASTRÉN WÄRTSILÄ OYJ / 18 KOKO ELINKAAREN KATTAVIA VOIMARATKAISUJA Kansainvälisesti johtava kestävien

Lisätiedot