KOSTEUDENHALLINNAN KÄSIKIRJA. Kuivauksen teoriaa ja parhaita käytäntöjä Osa 2. Kuivauspuhaltimet. -ilmavirran tärkeys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOSTEUDENHALLINNAN KÄSIKIRJA. Kuivauksen teoriaa ja parhaita käytäntöjä Osa 2. Kuivauspuhaltimet. -ilmavirran tärkeys"

Transkriptio

1 KOSTEUDENHALLINNAN KÄSIKIRJA Kuivauksen teoriaa ja parhaita käytäntöjä Osa 2. Kuivauspuhaltimet -ilmavirran tärkeys ASTQ SupplyHouse Oy Luoteisrinne 4 C Espoo Puh Fax

2 KOSTEUDENHALLINNAN KÄSIKIRJA KUIVAUSPUHALTIMET JA NIIDEN OIKEA KÄYTTÖ Tehokasta ilmavirtaa tarvitaan jokaisessa kuivausmenetelmässä ja tekniikassa! Tämä Kosteudenhallinnan Käsikirjan jakso keskittyy kuivauspuhaltimien merkityksen painottamiseen sekä uuden teknologian tuomien ajanmukaisten kuivauspuhaltimien edullisiin ominaisuuksiin. Käsittelemme tässä osiossa tehokkaan ja oikein mitoitetun ilmavirran merkitystä kuivausprosessin eri vaiheissa. Useiden tutkimustulosten mukaan kuivauksen alkuvaiheessa on tarve runsaalle puhallinkapasiteetillejatietyissäseutaavissavaiheissasitävoidaantuntuvastivähentää. Uutena tekijänä otetaan huomioon kuivausprosessien energiatehokkuus ja hiilijalanjälki. VESI HÖYRYKSI Kuivausprosessissavedenolotilamuutetaanväljästätai huokosiinimeytyneestänesteestä(haihtuvaksi) vesihöyryksi. Ensi tavoite on aikaansaada ja ylläpitää nopeaa haihtumista. Ilman liike toimii höyryn siirtojärjestelmänä tai - mekanismina. Kun vesi haihtuu, kostea ilmapatja kertyy pinnan ylle muodostaenkosteanrajapinnan(boundary layer). Ilmansiirtomekanismiahaihtuminenhidastuu. Tätäilmiötäon vaikeasilminhavaita; kuivausasentajanon vain ymmärrettävätämä tosiasia. KUIVAUKSEN PIIRAKKA Kuivumiseen vaikuttavat perustekijät on helppo havainnollisttaa kuivauksen piirakan avulla. Se muodostuu tehokkaaseen kuivumiseen vaikuttavistakolmestatekijästä: Ilmavirta Ilman kosteus Lämpötila 1. Alhainen ilman kosteus 2. Sopiva lämpötila(ilman ja kuivattavien materiaalien) 3. Ilmavirta Nämäkolmetekijääon oltavahallinnassa, kun halutaanedistäänopeaahaihtumista. Hieman vaativampi kuivausprosessin käsite on vesihöyryn osapaineen ero märkien materiaalien ja ilman välillä. Ilmavirran tärkeyttä vahvistaa tosiasia, että nesteen haihtumisen matemaattisessa mallinnuksessa ilmavirta toimii kertoimena. Ilmavirta siis moninkertaistaa muiden kuivausprosessissa käytettävien tekijöiden tehon!

3 Haihtuminen = ilman virtausnopeus höyryn osapaineen ero Huomaa, että virtausnopeus on tässä vaiheessa KERROIN! PUHALTIMET TÖIHIN Väljän veden pumppauksen ja imuroinnin jälkeen kuivauspuhaltimet ovat tärkeimmässäasemassa, kun tarvitaannopeaahaihtumista. Hygroskooppiset, vettänopeastiimeväthuokoisetmateriaalit(betoni, kevytbetoniharkot, puu, eristeet, akustiikkalevyt, kokolattiamatot alushuopineen jne.) vapauttavat nopeasti vettä. Tässä vaiheessa ilman virtausnopeus ja virtauskuvion muoto ovatkriittisiätekijöitä jamitäenemmänilmaa, senparempi. Päätettäessä kuivauspuhaltimien määrästä ja asennuksista kohteeseen, on pitkälti toimittu näppituntumalla. Alallaon vain joitainperusnormejailmavirroista, muttateknologiankehitysvie kohti optimaalisia, täsmennettyjä ohjeita. Kuivausliikkeet ovat omaksuneet ajatuksen, että puhallin on varsinainen kuivauskone ja kosteudenpoistaja pitää ilman vesimäärän niin alhaisena, että kohteesta haihtuva vesi mahtuu siihen. Tämä periaate toimii hyvin kuivauksen alussa, mutta kuivauksen myöhemmässä vaiheessa puhaltimien rooli pienenee. Voidaan väittää, että käytämme liianvähänpuhaltimiaalussajaliikaaloppuvaiheessa!

4 MONTAKO PUHALLINTA? Kuivausalan käytettävissä on rajallinen määrä tietoutta ja ohjeistusta siitä, kuinka monta kuivauspuhallinta tulisi kussakin kuivaustoimeksiannossa käyttää tasapainoisen, hallitun kuivausprosessinmitoituksessa. Siksisiteeraammetässä IICRC:n(Institution of Inspection Cleaning and Restoration, USA) suosituksia, yleispätevänäpikaohjeena: kuivauspuhaltimia tulee käyttää siten, että nopeaa ilmanvirtausta ylläpidetään tarkoituksellisesti märkien pintojen yli. Monissa tilanteissa seinän alaosan ja lattian yhtymäkohta ovat vaikeimpia kohteita. Kuivauspuhaltimet tulisi asentaa 3 5 metrin välein siten, että niiden suuaukot osoittavat samaan suuntaan. (IICRC S p. 51) Tässä tarkoitetaan simpukkapuhaltimia KUN PROSESSI ETENEE Nopean ilmavirran tarve vähenee! Edellä viitattiin haihtumiseen vaikuttaviin tekijöihin ja siinä tuli esiin, että ilmavirta on kerroin. On tärkeää ymmärtää, että haihtuminen tapahtuu aluksi täysin kyllästyneistä materiaaleista. Siinä vaiheessa vettä on jatkuvasti vaeltamassa kohti materiaalin pintaa. Yleensä suurin osa vedestä on poistunut ensimmäisten kuivaustunnin aikana. (Jos tämä ei ole toteutunut, tarkista kuivauslaitteiston kapasiteetti/mitoitus tai sen ollessa OK, tutustu lukuun väljänvedenpoistojapainehuuhtelu/korkeapaineimurointi. Siis, -kun pintavesion poissa, haihtuminen hidastuu ja tarvitaan vähemmän ilmavirtaa. TEKNISESTI SANOTTUNA Nopea haihtumisen ensivaihe on nimeltään vakiokuivumisnopeuden jakso, constant rate period. Tässä jaksossa ilmavirta vaikuttaa haihtumisen kertoimena. Kaava on (kuten aiempana): Haihtuminen = Ilmavirta x höyryn osapaineen ero Evaporation = Airflow Vapour Pressure Differential Pintaveden haihduttua, tullaan alenevan kuivumis- Nopeudenjaksoon, falling rate period jokaon huomattavasti hitaampi jakso. Ilmavirta ei enää toimi haihtumisen kertoimena. Nytperuskaavaon: Haihtuminen = Höyryn osapaineen ero Evaporation = Vapor Pressure Differential

5 KONTAKTI ON KRIITTINEN TEKIJÄ Jotta ilmavirran energia saadaan parhaiten valjastettua korkean kosteuspitoisuuden poistoon pinnalta, ilmavirran on kohdattava märkä pinta parhaalla tavalla. Hyvinkin samalla tavoin, kuin Newtonin Kehdon heiluriliikkeessä, kosketuksen tulee tapahtua siten, että liikkuvan esineen energia siirtyy seuraavaan kohteeseen. Märän pinnan yllä oleva ilma on verrattavissa tässä oikeassa reunassa olevaan kuulaan ja vesihöyry kuulaan rivin toisessa päässä. Toisin sanoeen, liikkuvan ilman täytyy olla suorassa kontaktissa märän, haihduttavan pinnan kanssa. Senttimetrien etäisyydellä pinnasta virtaavalla ilmalla ei ole tehokasta kuivausvaikutusta. NOPEUS ON KRIITTINEN TEKIJÄ Ilmanvirtauksenaikaansaaminenon ensimmäinenvaihe. Virtauksenmääräjanopeusovatkriittinentekijä. Kun pinnassa on runsaasti vettä nestemäisessä muodossa huokosissa ja väljemminkin, tarvitaan runsasta, nopeaa virtausta siirtämään haihtuvaa höyryä. Kun tämä vakioidun kuivumisen vaihe päättyy, pienempi ilmamäärä riittää. KUIVAUSPUHALTIMEN VALINTA Oikeantyyppisen puhaltimen valinta on samalla kuivausliikkeelle ratkaiseva strateginen valinta. Koska kuivauskoneita käytetään usein myös asutuissa tiloissa, turvallisuus on yksi tärkeimmistä kriteereistä. Koska laitteet ovat kohteessa ilman valvontaa useita päiviä- viikkoja, niiden sähköturvallisuusjaesim. liikkuvienosiensuojausovathyvintärkeässäasemassa. Puhaltimientuleetasapainoisestituottaahyväilmamääräjavirtausnopeussekästaattinenpaine; tehosuhteentuleeolla optimaalinenkw. Muotoiluntuleeolla sellainen, ettähaluttuvirtauskuvio, esim. laminaarinen, kohtaa pinnan hyvällä paineella ja tasaisuudella. Hyvin selkeästi saadaan erilaistenkuivauspuhaltimientehokkuuttavisualisoitualämpökameratekniikalla.

6 PALJONKO ILMANVIRTAUSTA KÄYTÄNNÖSSÄ TARVITAAN? Kuivausalallaeiole varsinaistatieteellistämääritystapaa, kuinkapaljonilmavirtaustatarvitaan. Puuteollisuudessa ja elintarvike- ja farmasiateollisuudessa on tehty paljon kuivaamiseen liittyviä tutkimuksia. Em. sektorien tiede on hyvin selkeää ja sovellettavissa hyvin siihen, mitä kuivausalalla tehdään. Puujaelintarvikkeetovathygroskooppisiasamallalailla, kuinkostuneetrakenteetkin. Tutkimukset johtavat samaan suuntaan; prosessin alkupäässä tarvitaan enemmän ilmanvirtausta ja lopussa vähemmän. Tämän osan lopussa on tutkimusviitteitä, jotka periaatteessa osoittavat seuraavaa: Vakiokuivumisnopeuden jakson alussa useimmat tutkimukset erittelivät ilmanvirtausmääriksi m/s (11 13 km/h). Alenevan kuivumisnopeuden jakson aikana kaikki tutkimukset erittelivät ilmanvirtausmääriksi m/s (2 5.5 km/h). Edelliseen perustuen, paras käytäntö on aloittaa kuivaustyö asentamalla puhaltimet 3-5 metrin välein. Näin saavutetaan helposti yli 3 m/s ilmavirtaus märkiä pintoja pitkin. On otettava huomioon, että kuivauspuhaltimen puhallusaukon läheltä mitattuna ilmavirtaus on nopeampi, jopa 10 m/s. Siksion suositeltavaamitatailmavirtasiipianemometrillä3-5 m etäisyydelläpuhaltimesta. Mikäli käytettävissä on lämpökamera, sillä voidaan hyvin varmistaa puhaltimien asenusten ja suuntausten onnistuminen. Ja kokemus opettaa lisää Hyvä käytäntö on merkitä laitemitoitukset, mittaukset ja asennusmuutoksetkohteenkuivauspöytäkirjaan.

7 KUIVAUSPUHALTIMIEN MITOITUS Kun materiaaleissa ei enää ole pintakosteutta, ilman virtausta voidaan vähentää jopa yhteen puhaltimeen/huone. Pienehkö ilmavirta tarvitaan vielä kierrättämään ilmaa, jotta kosteus siirtyisi kosteudenpoistajaan. Mitenasentajavoitietää, ettämateriaalienpintakosteuson poistunut? Tässäjoukkokeinoja: Suorita märällä materiaalilla kosteusmittaus. Mittaus tehdään hygrometrillä, joka asetetaan pinnalle ja peitetään/teipataan muovikalvolla muutamaksi tunniksi. Jos ERH (tasapainotilan suhteellinenkosteus) on alle85%, materiaalissaeiole enääpintakosteutta. Mittaapintapintakosteusmittarilla. Josmittarinäyttääalle30% kosteuspitoisuutta, pinnassaeiole enääkosteutta. Pidä kosteusmittarin mittauspäätä lähellä mitattavaa pintaa, samalla kun ilmavirtaus kohdistuu siihen. Jos lämpötila ja RH pinnan lähellä on vastaava, kuin tilan olosuhteet, ilmavirta on riittävä. Jos lämpötila on viileämpijarhkorkeampi, tarvitaanlisääilmanvirtausta. Aistinvarainentesti. Jospintanäyttääjatuntuumärältä, pintakosteuttaon jäljellä. Mikä tahansa näistä menetelmistä riittänee päätöksentekoon, koska tiedämme, että kohde ei ole vielä kuiva, vaan se on valmis alenevan kuivumisjakson edellyttämiin uudelleenmitoituksiin. OIKEALLA LAITEMITOITUKSELLA NOSTETAAN LUOTTAMUKSEN TASOA Asiantunteva kuivausasentaja käyttää oikeaa ilmavirran mitoitusta projektin alussa ja toteaa hetken, jolloinpintakosteuson poistunutjaon aikaalentaailmanvirtauksia. Tämäntyyppisetperustellut. läpinäkyvät toimenpiteetlisäävätasiakkaanluottamustajatyytyväisyyttäammattilaisiin. Käytäntö 1. päivä 2. päivä 3. päivä 4. päivä 5. päivä Yhteensä puhallin -pv Yleinen käytäntö Parempi käytäntö Paras käytäntö Esimerkki kuivauspuhaltimien määristä. HUOM! Vain esimerkki, jokainen projekti on erilainen.

8 PUHALTIMIEN ILMAMÄÄRÄ JA VIRTAUSNOPEUS Kuten aikaisemmin on todettu, märkien materiaalien yllä ja lävitse kulkeva ilmavirta lisää haihtumisnopeutta. Kun muut kuivaukseen vaikuttavat tekijät pysyvät muuttumattomina, niin mitä suurempi ja voimakkaampi ilman virtausnopeus on, sitä parempi on kuivumisnopeus. Se, mihin ja kuinka monta kuivauspuhallinta sijoitetaan riippuu monista seikoista. Hyvin usein jokaiseen huoneeseen asennetaan yksi kuivauspuhallin ja suurempiin huoneisiin yksi kuivauspuhallin/20 m². On muistettava, että mitä useampia kuivauspuhaltimia on käytössä, sitä nopeammin myös ilmassa olevan kosteuden määrä lisääntyy, jolloin tarvitaan taas lisää kosteudenpoistajia. Sopivat kuivauslämpötilat Teoriassa pitää paikkansa, että mitä korkeampi lämpötila, sitä nopeampaa on haihtuminen ja siitä johtuen myös kuivumisnopeus. Useimmissa vesivahinkokorjaustöissä ei kuitenkaan voida käyttää korkeita lämpötiloja, varsinkaan, jos ulkoilman suhteellinen kosteus on suuri. Yleensä sienten itiöintija kasvu lisääntyy korkeissa lämpötiloissa. Useimmissa veden vahingoittamissa rakennuksissa on ihmisiä ja korkeat lämpötilat eivät ole miellyttäviä asumismukavuuden kannalta. Koska korkeissa lämpötiloissa vapautuu suurempia määriä vesihöyryä ilmaan, tarvitaan enemmän ilmankuivaimia ja jälkivahinkojen vaara on myös olemassa. Joka tapauksessa useimpien lämmitysjärjestelmien avulla voidaan kehittää korkeintaan 30 C sisälämpötila. Edellä mainituista syistä sisälämpötilan tulisi olla vesivahinkokorjaustyötä aloitettaessa yleensä noin 21 C -22 C. Joissain tapauksissa lämpötilaa voidaan nostaa kun toimenpiteet, joilla pyritään vaikuttamaan alkuvaiheen korkeaan ilmankosteuteen, on saatu valmiiksi.

9 PERUSTIETOA PUHALTIMISTA Korkeakierroksinen puhallin on yleisin vesivahinkojen kuivaamisessa käytetty konetyyppi. Näitä nimitetään simpukkapuhaltimiksi, laminaaripuhaltimiksi, kuivaajiksi ja jopa tuulettimiksi, mutta niiden kaikkien toimintaperiaate sama eli kosteus poistetaan märiltä pinnoita höyrystämällä. Puhallin työntää ilmavirtaa jopa 35 km tuntinopeudella erityisesti tähän tehtävään suunnitellusta laminaarisesta (ohut, levymäinen laminaarivirtaus) lyhyestä suutinosasta. Puhallin on muotoiltu siten, että sitä voidaan käyttää pintojen ja rakenteiden kuivaamiseen sekä niiden päältä että sisältä tai esim. mattojen alta. Ammattikäyttöön tarkoitettua puhallinta tulisi voida käyttää myös sellaisissa kohteissa, joissa tarvitaan erittäin korkeatehoista kuivaamista, kuten sisäseinien välit ja kovien lattioiden alaosat. Nämä puhaltimet eivät lämmitä ilmaa, vaan kuivaavat märät pinnat rikkomalla kosteaa rajapintaa ja liikuttamalla ilmaa aikaansaaden näin suuremman höyrystymisnopeuden. PUHALTIMEN OMINAISUUDET Vaikka kaikki puhaltimet toimivat samalla periaatteella, niiden muotoilussa on suuriakin eroja. Jotkin eroavaisuudet ovat aivan selviä, kuten virtakytkin, laitteen kotelon muoto ja puhallusaukon tai -suuttimen koko. Muita ominaisuuksia, kuten turvallisuusnäkökohtia, moottorin teknisiä ominaisuuksia, laakerointia sekä puhallusilman määrää ja staattista painetta on jo paljon vaikeampi vertailla. Nykyään puhutaan menetelmien ja laitteiden hiilijalanjäljestä,ainakin energiankulutuksen kohdalla. Uudemmat laitetyypit ovat huomattavasti energiaystävällisempiä perinteisiin verrattuina. Parasta varmaankin on kokeilla kuivaajia käytännössä jossain korkeatehoista kuivaamista vaativassa kohteessa kuten esim. kovien lattioiden alapuolisessa kuivaamisessa. Selvähköjä eroja eroja voi havaita silmämääräisessä tarkastelussa ja varsinkin, jos käytettävissä on lämpökamera. Muut ominaisuudet kun taas toiset tulevat esille vasta laitteita käytettäessä eri työkohteissa.

10 PUHALTIMIEN OMINAISUUDET Ensimmäisissä puhaltimissa käytettiin tavallisesta ohutmetallista valmistettuja rakenteita ja niissä oli metallinen puhallinputki. Nämä laitteet olivat kovaäänisiä ja lisäksi ne saattoivat olla vaarallisia, koska koneen käyttäjän tai sivullisen oli mahdollista saada sähköisku suoraan koneen metallikuoresta. Myös tavallisia koti-/toimisto-käyttöön tarkoitettuja tuuletuspuhaltimia saatettiin käyttää. Turvallisuussyistä metallista valmistettuja kuivauspuhaltimia saisi käyttää vain silloin kun ne on varustettu maadoitetulla vikavirtakytkimellä tai käytetään suojaerotusmuuntajia. Nykyään parhaimmat kuivaimet on valmistettu rotaatiovaletusta iskunkestävästä muovista. Ne ovat yhä turvallisempia, hiljaisempia ja kevyempiä; ne puhaltavat myös enemmän ilmaa kuin useimmat vanhanmalliset metalliset kuivaajat. Useimpia nykyisin valmistettavia kuivaajia ei tarvitse maalata ja niitä tarvitsee huoltaa vain harvoin. Moottorit Joissakin halvemmissa puhaltimissa käytetään suojattua napamoottoria, mutta uusissa ammattikäyttöön tarkoitetuissa puhaltimissa moottorit ovat voimankäytöltään tehokkaita PSC (permanentsplitcapacitor) moottoreita, jotka kuluttavat vähemmän sähköä. Energiatehokkaan moottorin käyttäminen on tärkeää kahdesta syystä: sähkön saanti työkohteessa ja sähkön korkea hinta. Suurella kuivaustyömaalla tarvitaan paljon sähköä siellä käytettäville kuivaajille ja kosteudenpoistajille. Energiasyöpöt laitteet ovat jo saattaneet ottaa kaiken saatavissa olevat ampeerit ennen kuin riittävä määrä laitteita on käytössä. Kuivaajat käyvät jatkuvasti useita päiviä kohteessa. On selvää, että asiakkaat ovat huolissaan sähkön kulutuksesta. Huono laite voi esimerkiksi tarvita kolmen vrk:n aikana 5 A virtaa ja kuluttaa sähkövirtaa noin 28 kwh:n edestä, kun taas tehokkaammankuivaajan kulutus samalta ajalta voivat olla vain 3 kwh! Korkeapaineista puhallinmoottoria suositellaan seinien, sokkelien ja lattioiden kuivaamiseen. Alimittaiset moottorit saattavat ylikuumeta ja näin koneiden elinikä lyhenee. Seinien onkaloiden ja kovapuisten lattioiden alaosien kuivaamiseen on parempi käyttää erityisesti tähän tarkoitukseen suunniteltua korkeatehoista kuivaajaa. Useiden puhaltimien tuottama staattinen paine on alle 40 Pa, kun taas korkeatehoiset laitteet tuottavat Pa staattisen paineen.

11 Suuri aksiaalipuhallin pienen huoneen tilakuivauksessa Tehokas ilmankierto huoneessa Kondenssivesi Pumpataan viemäriin Kostea ilma imetään kosteudenpoistajaan Kostea ilma Kuiva ilma

12 Tämä opas perustuu teorian osalta Brandon Burtonin aineistoon: HOW MUCH AIRFLOW IS NEEDED? BRANDON BURTON Restoration Sciences Academy:nteknisenkoulutuksenpäällikkönäBrandon on kouluttanutlähes5000 vesivahinkojenkuivauksenammattilaistakuivaustekniikanteoriaanjakäytännönkuivaustekniikoihin. Brandon on kerännyt laajan tietouden alan johtavilta asiantuntijoilta, laitevalmistajilta ja muilta toimijoilta. Tuloksena on koko joukko alan parhaita käytäntöjä dokumentoituina valvonta- ja riskienhallintaa myöten. Brandon on toiminut puhdistus- ja vahinkosaneerausalalla vuodesta Hän toimii Dri-Eaz UK:n teknisenä johtajana tarjoten tukeaan Iso-Britannian vahinkoalan toimijoille. REFERENCES Lamb, Dr. Fred M. The Importance of Air Velocity in Drying. Modern Woodworking. July Steiner, Ylva. Optimisingthe Air Velocity in an Industrial Wood Drying Process. Norwegian University of Life Sciences Dept of Ecology and Natural Resource Management Salamon, M and McIntyre, S Manipulation of Air Velocity Permits Drying Time Savings. Canadian Forest Industries. Volume 89. Simpson, William T. Effect of Air Velocity on the Drying Rate of Single Eastern White Pine Boards. Res. Note FPL RN 266. Madison, WI: US Department of Agriculture, Forest Service, Forest Products Laboratory Xuai-Kang Yi, et al. Thin Layer Drying characteristics and Modellingof Chinese Jujubes. Mathematical Problems in Engineering

13 KUIVAUSPUHALTIMET, AKSIAALI- HeyloFD 360 Kuivauspuhallin uusilla ominaisuuksilla. Hyvä puhallusteho 5 -lapaisella siipipyörällä 360 ulospuhallus, Ilmamäärä 1270 m³/h Ilmavirran staattinen paine 350 Pa Sähköliitäntä 230/50 V/Hz, 3 m virtajohto Moottoriteho 0,13 kw, virrankulutus max 0,5 A Korkeus / Leveys / Syvyys (mm) 385/225/385 Helppo ja kevyt käsitellä, vain 4,6 kg! Pinottavissa varastointia ja kuljetusta varten Äänentaso (db(a)) 73 Heylo ACE Kuivauspuhallin, jossa 4 eri kuivausasentoa. Ilmamäärä 2930/3880 m³/h (2 nopeutta) Ilmavirran staattinen paine 250 Pa, 3 -lapainen Sähköliitäntä 230/50 V/Hz, Moottoriteho 0,19 kw, virrankulutus max 1 A Korkeus / Leveys / Syvyys (mm) 490/480/400 Paino 15 kg Äänentaso (db(a)) 67 / 71 Lattiat Seinät Tehotuuletus Portaaton nopeudensäädin (lisävaruste) Matot Katto Pinottavuus Kuivumisen periaate; rajapinnan rikkominen Maahantuonti ja neuvonta: ASTQ Supply House Oy Luoteisrinne 4 C, Espoo Puh myynti@astq.fi

14 KUIVAUSPUHALTIMET, RADIAALI- HeyloTD 2200SKF -kuulalaakeroitu kuivauspuhallin Hyvä laminaarinen virtausnopeus Ilmamäärä 1856/1996/2091 m³/h (3 nopeutta) Ilmavirran staattinen paine 350 Pa Sähköliitäntä 230/50 V/Hz Moottoriteho 0,55 kw, virrankulutus max 2,4 A Jakosuutin, letkun läpimitta 102 mm (3 x) Korkeus / Leveys / Syvyys (mm) 460/400/460 Helppo ja kevyt käsitellä, vain 11kg! Äänentaso (db(a)) 68 Heylo TD 500 Kuivauspuhallin Ilmamäärä 540 m³/h Ilmavirran staattinen paine 250 Pa, radiaalipuhallin Sähköliitäntä 230/50 V/Hz, Moottoriteho 0,085 kw, virrankulutus 0,35 A Korkeus / Leveys / Syvyys (mm) 300/250/280 Paino 3,2 kg Äänentaso (db(a)) 58 Kosteudenpoistaja Kuivumisen periaate; rajapinnan rikkominen Maahantuonti ja neuvonta: ASTQ Supply House Oy Luoteisrinne 4 C, Espoo Puh myynti@astq.fi

15 TUULETUS-/KUIVAUSPUHALTIMET, RADIAALI- Heylo PowerVent aksiaalipuhallin Ilmamäärä 7560 m³/h Ilmavirran staattinen paine 600 Pa Sähköliitäntä 230/50 V/Hz Moottoriteho 0,64 kw, virrankulutus 3,4 A Letkuliitäntä 405 mm, max letkupituus 45 m Jakosuutin, erilaisille letkun läpimitoille (2- tai 5 x) Korkeus / Leveys / Syvyys (mm) 580 / 530 / 510 Tehoon nähden kevyt, vain 17kg! Äänentaso (db(a)) 85 Heylo Vortex-aksiaalipuhallin Ilmamäärä 3600 m³/h Ilmavirran staattinen paine 550 Pa, aksiaalipuhallin Sähköliitäntä 230/50 V/Hz, Moottoriteho 0,49 kw, virrankulutus 2,2 A Letkuliitäntä 305 mm, max letkupituus 38 m Jakosuutin, erilaisille letkun läpimitoille (3 x) Korkeus / Leveys / Syvyys (mm) 490 / 480 / 400 Paino 15 kg Äänentaso (db(a)) 83 Heylo Compact -aksiaalipuhallin Ilmamäärä 1392 m³/h Ilmavirran staattinen paine 287 Pa, aksiaalipuhallin Sähköliitäntä 230/50 V/Hz, IP 54 Moottoriteho 0,27 kw, virrankulutus 1,2 A Letkuliitäntä 200 mm, max letkupituus 15 m Letkupatruuna lisävarusteena Jakosuutin, erilaisille letkun läpimitoille (3 x) Korkeus / Leveys / Syvyys (mm) 355 / 305 / 330 Paino 7,3 kg Äänentaso (db(a)) 72 Heylo-aksiaalipuhaltimiinon saatavana M-luokan suodattimet Maahantuonti ja neuvonta: ASTQ Supply House Oy Luoteisrinne 4 C, Espoo Puh myynti@astq.fi

16 UUTUUS; TD 2000/VELO -KUIVAUSPUHALLIN Nopeampi kuivaus ei maksa maltaita Huipputehoinenkuivauskonepienessäkoossa? Alallaon pitkään sanottu: mahdotonta! MUTTA uusi TD 2000 lyötäyskädenpöytään: huippuluokanvirtausnopeus, äärimmäisen pieni virrankulutus, hämmästyttävä käsiteltävyys, uskomaton tilankäyttövarastoinnissa, ennätysmääräilmavirtaamahtuuyhteenpakuun. Nämäominaisuudetjavielähelppopuhdistettavus jahuollettavuus päälle! Nämä yhdessä tekevät Velosta yhden onnistuneimmista kuivauskoneista, mitä Dri-Eaz on milloinkaanvalmistanut. Velonelinkaarikustannuson arvioitu: -jopa 85% alhaisemmat energiakustannukset ja hiilijalanjälki, verrattuna useimpiin kilpaileviin tuotteisiin. Ilmamäärä 1190 m³/h Ilmavirran staattinen paine 280 Pa Sähköliitäntä 230/50 V/Hz Moottoriteho 0,12 kw, virrankulutus 0,53 A Kulutusmittari, kwh! Sähköjohto 4,6 m 5 x erilaista asennusasentoa Pinottavissa varastointia/kuljetusta varten Korkeus / Leveys / Syvyys (mm) 229 / 457 / 584 Tehoon nähden kevyt, vain 9,5 kg! Äänentaso (db(a)) 65 Paku täyteen ja baanalle! Maahantuonti ja neuvonta: ASTQ Supply House Oy Luoteisrinne 4 C, Espoo Puh myynti@astq.fi

17 VERTAILU; PERINTEINEN SIMPUKKAPUHALLIN VS TD 2000 Simpukkapuhallin, tasainen laminaarinen ilmanvirtaus Puhallusaukon muoto suuntaa tasaisen laminaarivirtauksen kuivattavaan pintaan vakiopaineella ja siten tuottaen kohtalaisen kuivaustehon. TD 2000 Kuivauspuhallin Simpukka- Puhallin Sahara 2300 m³/h 20,4 kwh/vrk Lämpökamerakuvat, Kuivattava pinta simpukka 1. Vasemmalla 22 sek. 2. Oikealla 3 min, 20 sek. TD 2000/Velo, keskitetty ilmanvirtaus Puhallusaukon mallinnettu sisäinen virtaus suuntaa voimakkaan virtauksen pintaan nostaen painetta ja virtausnopeutta tuottaen ainutlaatuisen kuivaustehon huomattavasti perinteisiä puhaltimia energiatehokkaammin! Lämpökamerakuvat, TD Vasemmalla 22 sek. 2. Oikealla 3 min, 20 sek. Kuivattava pinta 1190 m³/h 2,93 kwh/vrk

18 VERTAILU; TD 2000 VS. PERINTEISET SIMPUKKAPUHALTIMET Kuivauskokeen tulokset lämpökameralla havainnollistettuna = Kuivuva alue TD Edistynyt suutinmuotoilu lisää kuivausalaa. - Saavutetaan merkittävä tehon lisäys huomattavasti pienemmällä energialla. - Kuivausprojektit nopeutuvat. Sahara simpukka Kilpaileva simpukka

Kosteuden hallintaa, kuivaustekniikkaa

Kosteuden hallintaa, kuivaustekniikkaa Kosteuden hallintaa, kuivaustekniikkaa Jos työskentelet vielä eilispäivän työkaluilla, et ehkä ole enää mukana huomisen bisneksessä! Kosteuden hallinta on tärkeä toimenpide rakennuksen arvon säilyttämisessä

Lisätiedot

Oviverhopuhaltimet FLOWAIR.COM

Oviverhopuhaltimet FLOWAIR.COM Oviverhopuhaltimet FLOWAIR.COM ILMAN LÄMPÖTILAN JAKAUTUMINEN HUONEISSA Ilman oviverhopuhallinta Oviverhopuhaltimella -1 C 22 C 2 C 21 C 2 C 22 C -8 C -6 C -4 C -2 C 19 C C 1 C 1 C 6 C C C 6 C 1 C 1 C 18

Lisätiedot

KUIVAUSTEKNIIKKA. Kuivauksessa käytettävät koneet, laitteet ja apuvälineet. Aaro Seppälä

KUIVAUSTEKNIIKKA. Kuivauksessa käytettävät koneet, laitteet ja apuvälineet. Aaro Seppälä KUIVAUSTEKNIIKKA Kuivauksessa käytettävät koneet, laitteet ja apuvälineet Aaro Seppälä Materiaalien vaihtaminen vai kuivaus/kunnostus? Vesivahinkokorjausyrityksen tavoitteena on kuivata ja kunnostaa vahingoittunut

Lisätiedot

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Movair AF 170 Käyttöohje Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Sisällysluettelo Yleistä... 3 Varoitus!... 3 Laitteen käyttö ja suodattimien vaihto... 4 Alipaineistajan käyttö... 4 Suodattimien

Lisätiedot

VAUNUKUIVURIT K-SARJA M 180 365K

VAUNUKUIVURIT K-SARJA M 180 365K VAUNUKUIVURIT K-SARJA M 180 365K K-SARJAN VAUNUKUIVURI TALOUDELLISEEN JA TEHOKKAASEEN VILJANKUIVAUKSEEN Mepun K-sarjan vaunukuivuri on edullinen, tehokas ja erittäin nopeasti käyttöönotettava lämminilmakuivuri.

Lisätiedot

Futura kuivaimen edut takaavat patentoidut tekniset ratkaisut

Futura kuivaimen edut takaavat patentoidut tekniset ratkaisut Kuivain Futura Kuivain Futura Eurooppalainen patentti EP nro. 1029211 19 patenttia todistavat laitteen teknisten ratkaisujen omaperäisyyden pistettä ja teknisten ratkaisujen Futura, kansainväliset innovatiivisuuspalkinnot

Lisätiedot

MONOSPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter -32 C - +50 C

MONOSPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter -32 C - +50 C SPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter Paremman ympäristön puolesta. -32 C - +50 C LÄMMITYKSEEN ja ILMASTOINTIIN asuin- ja toimistorakennuksissa ENERGIA- TEHOKKUUTTA www.onninen.fi Järjestelmä

Lisätiedot

MONOSPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter -32 C - +

MONOSPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter -32 C - + SPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter Paremman ympäristön puolesta. C 50-32 C - + LÄMMITYKSEEN ja ILMASTOINTIIN asuin- ja toimistorakennuksissa www.onninen.fi ENERGIA TEHOKKU UTTA Järjestelmä

Lisätiedot

Ilmasta lämpöä. Vaihda vanha ilmalämmityskoneesi energiatehokkaaseen Lämpö Iiwariin. www.niemi-kari.fi

Ilmasta lämpöä. Vaihda vanha ilmalämmityskoneesi energiatehokkaaseen Lämpö Iiwariin. www.niemi-kari.fi Ilmasta lämpöä Vaihda vanha ilmalämmityskoneesi energiatehokkaaseen Lämpö Iiwariin. www.niemi-kari.fi Lämpö Iiwari ilmalämmitysjärjestelmä Energiatehokas Lämpö Iiwari voidaan asentaa lähes kaikkien vanhojen

Lisätiedot

Kuivausprosessin optimointi pellettituotannossa

Kuivausprosessin optimointi pellettituotannossa OULUN YLIOPISTO Kuivausprosessin optimointi pellettituotannossa Matti Kuokkanen Kemian laitos Oulun yliopisto 11.4.2013 TAUSTAA Kuivauksen tarve Perinteisen kuivan raaka-aineen riittämättömyys, purun kuivaus

Lisätiedot

SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN

SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN RAUTAKESKO 1 Mukavaa lämpöä - miten ja miksi? Lämpö on yksi ihmisen perustarpeista. Lämpöä tarvitaan asuinhuoneissa: kotona ja vapaa-ajanasunnoissa, mökeillä, puutarhassa,

Lisätiedot

SPIRALAIR -KOMPRESSORIT K1-4 K6-8 COMBI KS1-4 KS6 5 MULTI PUHTAUS HILJAISUUS

SPIRALAIR -KOMPRESSORIT K1-4 K6-8 COMBI KS1-4 KS6 5 MULTI PUHTAUS HILJAISUUS SPIRALAIR -KOMPRESSORIT K1-4 K6-8 COMBI KS1-4 KS6 5 MULTI PUHTAUS HILJAISUUS KYLMÄ KS / T Integroitu kuivain PUHTAUS PUHDASTA ILMAA Ilmaa puhtaimmassa muodossaan Teollisen prosessin tehokkuus ja tuotteiden

Lisätiedot

Vaihto Wing-puhaltimiin antaa suuret energiasäästöt

Vaihto Wing-puhaltimiin antaa suuret energiasäästöt Vaihto Wing-puhaltimiin antaa suuret energiasäästöt Vaihda Wing-puhaltimiin ja puolita energiakulut! Vanhemmissa ilmanvaihtokoneissa ongelmana on usein sekä puhaltimien melutaso että energiankulutus. Jos

Lisätiedot

KORIKUL JETIN - ASTIAN PESU KONEET

KORIKUL JETIN - ASTIAN PESU KONEET KORIKUL JETIN - ASTIAN PESU KONEET AX 161 EL AX 161 EL Mitat mm (l x s x k) 1080 x 720 x 1375/2010 Tunnelin mitat mm (l x k) 510 x 400 Korit / tunti (2) 70 / 100 Lautaset / tunti (2) 1260 / 1800 Ottoteho

Lisätiedot

KOSTEUS. Visamäentie 35 B 13100 HML

KOSTEUS. Visamäentie 35 B 13100 HML 3 KOSTEUS Tapio Korkeamäki Visamäentie 35 B 13100 HML tapio.korkeamaki@hamk.fi RAKENNUSFYSIIKAN PERUSTEET KOSTEUS LÄMPÖ KOSTEUS Kostea ilma on kahden kaasun seos -kuivan ilman ja vesihöyryn Kuiva ilma

Lisätiedot

monipuolinen ilmaverho

monipuolinen ilmaverho monipuolinen ilmaverho Mitä patentoitu (no.: 4415079 C2) tarjoaa perinteisiin malleihin nähden järjestelmä korkea suojausteho alhainen energia kulutus matala melutaso helppokäyttöisyys ja säätömahdollisuudet

Lisätiedot

Stulz vakiolmastointikoneet

Stulz vakiolmastointikoneet Stulz vakiolmastointikoneet Cyber Air II vakioilmastointikone: mestariteos vailla vertaa Cyber Air II on edelleen kehitetty versio edeltäjästä Cyber Air -sarjasta: edeltäjästään tutut suoravetoiset Stulz

Lisätiedot

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Your reliable partner Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Vacumat Eco tehokas joka tavalla Veden laatu vaikuttaa tehokkuuteen Veden laatu vaikuttaa jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmien

Lisätiedot

ILTO Comfort CE5 ENEMMÄN KUIN LÄMPÖPUMPPU AINUTLAATUINEN UUTUUS LÄMPÖPUMPPU JA ILMANVAIHDON LÄMMÖN- TALTEENOTTOLAITE YHDESSÄ MERKITTÄVÄSTI PIENEMMÄLLÄ INVESTOINNILLA MAALÄMPÖPUMPUN VEROISTA TEHOA LÄMPIMÄN

Lisätiedot

Siirrettävät ilmastointilaitteet

Siirrettävät ilmastointilaitteet Siirrettävät ilmastointilaitteet luovat kotiin ja työpaikoille helposti ja nopeasti miellyttävän ja raikkaan sisäilman. Jäähdyttäessään sisäilmaa ne poistavat samalla ilmasta liiallisen kosteuden sekä

Lisätiedot

Täydelliseen puhdistukseen

Täydelliseen puhdistukseen T 12/1 eco!efficiency Täydelliseen puhdistukseen Tehokas, taloudellinen, hiljainen 40% energiansäästö hiljainen vain 56 db(a) Ei mikä tahansa imuri Uusi T 12/1 eco!efficiency on erilainen pölynimuri. Se

Lisätiedot

K-SARJAN VAUNUKUIVURIT

K-SARJAN VAUNUKUIVURIT K-SARJAN VAUNUKUIVURIT K-SARJAN VAUNUKUIVURIT TALOUDELLISTA JA TEHOKASTA VILJAN KUIVAUSTA Mepun K-sarjan vaunukuivuri on edullinen, tehokas ja nopeasti käyttöönotettava kuivausratkaisu. Lämminilmakuivuri

Lisätiedot

AW Lämminvesikäyttöiset ilmanlämmittimet

AW Lämminvesikäyttöiset ilmanlämmittimet Lämminkäyttöiset ilmanlämmittimet Lämminkäyttöiset ilmanlämmittimet -lämmittimiä käytetään varastojen, teollisuushallien, verstaiden, urheiluhallien, liikkeiden yms. jatkuvaan lämmitykseen. Tyylikkään

Lisätiedot

Sorptiorottorin ja ei-kosteutta siirtävän kondensoivan roottorin vertailu ilmanvaihdon jäähdytyksessä

Sorptiorottorin ja ei-kosteutta siirtävän kondensoivan roottorin vertailu ilmanvaihdon jäähdytyksessä Sorptiorottorin ja ei-kosteutta siirtävän kondensoivan roottorin vertailu ilmanvaihdon jäähdytyksessä Yleista Sorptioroottorin jäähdytyskoneiston jäähdytystehontarvetta alentava vaikutus on erittän merkittävää

Lisätiedot

SÄHKÖKÄYTTÖISET UB 20 / UB 30

SÄHKÖKÄYTTÖISET UB 20 / UB 30 SÄHKÖKÄYTTÖISET UB 20 / UB 30 Sähkökäyttöinen moottori, 250 / 800W Erittäin kestävä korroosiosuojattu kotelo on käytännössä särkymätön pienikokoinen ja kevyt rakenne IP 65 kosteustestattu Paino 8 kg /

Lisätiedot

CKD CKDR CKD/EW CKDR/EW

CKD CKDR CKD/EW CKDR/EW BRUSHLESS IE4 40 mm äänieristys Suuri teho ja alhainen kulutus Mallit: CKD CKDR Moottorit IE2-IE3 Mallit: CKD/EW CKDR/EW Harjattomat IE4-teollisuusmoottorit suuritehoinen E.C. Helppo asentaa ja suunnata

Lisätiedot

StudioLine puhallinpatterit

StudioLine puhallinpatterit StudioLine puhallinpatterit StudioLine TM puhallinpatteriperhe Uuden sukupolven innovatiiviset puhallinpatterit StudioLine TM on Chiller Oy:n on kehittämä ensiluokkainen puhallinpatteriperhe. Laitteiden

Lisätiedot

Halton Zen Corner ZCO - syrjäyttävä tuloilmalaite

Halton Zen Corner ZCO - syrjäyttävä tuloilmalaite Halton Zen Corner ZCO - syrjäyttävä tuloilmalaite Laaja ilmavirran säätöalue Tasainen ilmavirran virtauskuvio saadaan aikaan pienillä rei'illä, jotka muodostavat optimaaliset virtausolosuhteet hajottimen

Lisätiedot

LF suodatin. Liikuteltava suodatinyksikkö Joustavuutta työpisteisiin

LF suodatin. Liikuteltava suodatinyksikkö Joustavuutta työpisteisiin Liikuteltava suodatinyksikkö 18.10..2017 Joustavuutta työpisteisiin OUREX OY Mäkirinteentie 3, 36220 Kangasala Puh. (03) 212 8000 ourex@ourex.fi ourex.fi 1 LF liikuteltava suodatinyksikkö Joustavuutta

Lisätiedot

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet SALAMANTERI OS200 Asennus- ja käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Turvaohjeet... 3 3. Asennus... 3 4. Laitteen kuljetus ja siirto... 3 5. Käyttöpaneeli... 4 6. Käyttö... 4 7. Puhdistus ja

Lisätiedot

SVE SVE/PLUS KESKIPAKOPUHALTIMET JA INLINE IMURIT

SVE SVE/PLUS KESKIPAKOPUHALTIMET JA INLINE IMURIT /PLUS : Matalan melutason inline imurit asennettu akustisen kotelon sisään. /PLUS: Matalan melutason inline imurit asennettu akustiseen koteloon, jossa on 40 mm ääntä vaimentava eriste. Puhallin: Akustinen

Lisätiedot

ROBUST Sähköiset ilmanlämmittimet vaativiin olosuhteisiin

ROBUST Sähköiset ilmanlämmittimet vaativiin olosuhteisiin Sähköiset ilmanlämmittimet vaativiin olosuhteisiin Sähköiset ilmanlämmittimet vaativiin olosuhteisiin Robust on sarja sähkökäyttöisiä ilmanlämmittimiä, jotka sopivat käytettäviksi ympäristöissä, joissa

Lisätiedot

TUTKIMUS IKI-KIUKAAN ENERGIASÄÄSTÖISTÄ YHTEISKÄYTTÖSAUNOISSA

TUTKIMUS IKI-KIUKAAN ENERGIASÄÄSTÖISTÄ YHTEISKÄYTTÖSAUNOISSA TUTKIMUS IKI-KIUKAAN ENERGIASÄÄSTÖISTÄ YHTEISKÄYTTÖSAUNOISSA IKI-Kiuas Oy teetti tämän tutkimuksen saatuaan taloyhtiöiltä positiivista palautetta kiukaistaan. Asiakkaat havaitsivat sähkölaskujensa pienentyneen,

Lisätiedot

KORIN PESUKONEET. www.resthot.fi

KORIN PESUKONEET. www.resthot.fi KORIN PESUKONEET - www.resthot.fi BX 230 R 2050 W BX 230 BX 230 Special R 2660 W BX 230 Special Malli BX 230 on erittäin tehokas ratkaisu koripesuun. Yksi henkilö voi hoitaa koko pesuprosessin, korien

Lisätiedot

Tilauskoodi CJBD/EW /2 B T. Vaihtoehto E.C. TEKNOLOGIA

Tilauskoodi CJBD/EW /2 B T. Vaihtoehto E.C. TEKNOLOGIA CJBD/EW CJBD/EW/AL E.C. TEKNOLOGIA CJBD/EW: Ilmanvaihtoyksiköt, joissa on akustinen eristys ja CBD/EW-puhaltimet ja E.C. Teknologia-moottorit. CJBD/EW/AL: Alumiiniprofiiliset ja ennalta viimeistellyt ilmanvaihtoyksiköt

Lisätiedot

Kuluttajaimurit Performer All-in-1 150/250

Kuluttajaimurit Performer All-in-1 150/250 Jotta keskuspölynimurin asennus olisi mahdollisimman helppoa, All-in-1 paketit on suunniteltu vastaamaan normaalin asennuksen tarpeita. Toki voit ostaa kaikki osat myös erikseen. Nilfisk Performer All-in-1

Lisätiedot

Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö

Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö Laadukas ja tukeva ruostumattomasta teräksestä valmistettu biojätteen vähennysyksikkö. Laitteessa on yhdistettynä jätemylly ja vedenpoistoyksikkö teräksisessä tiskipöydässä.

Lisätiedot

Biodrier -energiatehokkaat käsienkuivaajat puhaltavat kädet kuivaksi nopeasti ja ilman jätettä.

Biodrier -energiatehokkaat käsienkuivaajat puhaltavat kädet kuivaksi nopeasti ja ilman jätettä. Biodrier -energiatehokkaat käsienkuivaajat puhaltavat kädet kuivaksi nopeasti ja ilman jätettä. Hanno hanno.airas@novosan.fi +358 50 571 7672 Tommi tommi.virkki@novosan.fi +358 400 944 042 Novosan oy Novosanin

Lisätiedot

CSXR CSXRT CJSXR. Suurin virtausnopeus. Suurin mekaaninen teho. (rpm) (kw) m3/h min. maks. (kg)

CSXR CSXRT CJSXR. Suurin virtausnopeus. Suurin mekaaninen teho. (rpm) (kw) m3/h min. maks. (kg) CSXR CSXRT CJSXR CSXR: Hihnakäyttöiset, yhdeltä puolelta imevät keskipakopuhaltimet, joissa akselin poistoaukko ja taaksepäin kaareva siipipyörä. CSXRT: Yhdeltä puolelta imevät, hihnakäyttöiset, keskipakopuhaltimet,

Lisätiedot

TUOTENRO NIMIKE MITAT PAINO NIM.TEHO SÄILIÖ IP-LUOKKA JOHTO. 9058501 Märkä- ja kuivaimuri GWD 350-2 638 x 600 x 868 mm 21 kg 2700 W 50 L IP24 10 m

TUOTENRO NIMIKE MITAT PAINO NIM.TEHO SÄILIÖ IP-LUOKKA JOHTO. 9058501 Märkä- ja kuivaimuri GWD 350-2 638 x 600 x 868 mm 21 kg 2700 W 50 L IP24 10 m MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN Imurisarja, joka pystyy useimpiin päivittäisiin märkä- ja kuivaimurointitöihin. Säädettävä kahva parantaa työasentoa ja helpottaa säilytystä.

Lisätiedot

AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet lämpimälle vedelle raskaisiin ympäristöihin

AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet lämpimälle vedelle raskaisiin ympäristöihin AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet lämpimälle vedelle raskaisiin ympäristöihin LÄMPÖPUHALTIMET RASKAISIIN YMPÄRISTÖIHIN AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet raskaisiin ympäristöihin AW-puhaltimet

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Keräimet asennetaan

Lisätiedot

Kuivausrummut T-sarja

Kuivausrummut T-sarja Kuivausrummut T-sarja Nortec T-sarjan kuivausrummut Nortec tarjoaa laajan tuotevalikoiman laadukkaita kuivausrumpuja. Nortec on tunnettu tyylikkäistä ja korkealaatuisista tuotteistaan. Laitteiden valmistajana

Lisätiedot

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET TÄMÄ SISÄLTYY: Tuulettimen Virtapainike nopeuden merkkivalot Takasäleikkö EA I SK KE NEN I HA AL KO RK Etusäleikkö Vesisäiliö Tuulettimen nopeuspainike Valopainike USB-johto USB-virta-adapteri LUE KÄYTTÖOHJE

Lisätiedot

MONOSPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter -32 C C

MONOSPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter -32 C C SPLIT- tai MULTISPLIT-järjestelmä FULL DC Inverter paremman ympäristön puolesta -32 C - +50 C LÄMMITYKSEEN ja ILMASTOINTIIN asuin- ja toimistorakennuksissa ENERGIA- TEHOKKUUTTA www.onninen.fi Järjestelmä

Lisätiedot

HW 1800 (350) - voimapesä pikkuveljeksi HW 3600:lle

HW 1800 (350) - voimapesä pikkuveljeksi HW 3600:lle HW 1800 HW 1800 HW 1800 (350) - voimapesä pikkuveljeksi HW 3600:lle Liikkuva lämmöntuottaja - 100 0 C Tällä liikkuvalla lämmöntuottajalla voit toimittaa 100 0 C lämpöistä vettä. Kuljetuksen, kokoamisen,

Lisätiedot

ALIPAINEISTAJIEN TOIMIVUUDEN JA TURVALLISUUDEN VARMISTAMINEN

ALIPAINEISTAJIEN TOIMIVUUDEN JA TURVALLISUUDEN VARMISTAMINEN ALIPAINEISTAJIEN TOIMIVUUDEN JA TURVALLISUUDEN VARMISTAMINEN BEST- alipaineistajien vaatimustenmukaisuuden varmistaminen ja ylläpito Viite: Dutch asbestos regulations/ Hollannin asbestisäännökset SC530;

Lisätiedot

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN IVB 5 & 7 Imurisarja, joka pystyy useimpiin päivittäisiin märkä- ja kuivaimurointitöihin. Säädettävä kahva parantaa työasentoa ja helpottaa säilytystä. Putki ja suuttimet voidaan säilyttää koneen päällä

Lisätiedot

EA Sähköiset ilmanlämmittimet

EA Sähköiset ilmanlämmittimet Sähköiset ilmanlämmittimet Sähköinen kiinteä ilmanlämmitin on sarja sähkökäyttöisiä ilmanlämmittimiä, joiden tehoalue on laaja. Nämä lämmittimet on tarkoitettu varastojen, teollisuushallien, paikoitustilojen,

Lisätiedot

Lämpöpuhallin Tiger Kestävä siirrettävä lämpöpuhallin vaativiin ympäristöihin

Lämpöpuhallin Tiger Kestävä siirrettävä lämpöpuhallin vaativiin ympäristöihin 3 30 kw Sähkölämmitys 9 mallit Lämpöpuhallin Tiger Kestävä siirrettävä lämpöpuhallin vaativiin ympäristöihin Käyttökohteet Tiger on sarja kompakteja ja vahvoja lämpöpuhaltimia ammattilaisille. Tiger on

Lisätiedot

LAF 50 / 100 / 150. Ilmankuivaajat ammattikäyttöön LAF. Rakenne. Sähkölämmitys, lisämerkinnät -E ja -E2. Liitäntä. Hyväksyntä

LAF 50 / 100 / 150. Ilmankuivaajat ammattikäyttöön LAF. Rakenne. Sähkölämmitys, lisämerkinnät -E ja -E2. Liitäntä. Hyväksyntä Ilmankuivaajat 50 / 100 / 150 Ilmankuivaajat ammattikäyttöön VEAB:n ilmankuivaajat on suunniteltu ammattikäyttöön, jolloin niiden suorituskyvylle asetetaan suuria vaatimuksia. soveltuu sen vuoksi erittäin

Lisätiedot

ACLb ----------------------------------------------------------

ACLb ---------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------- e.r.i.c.-järjestelmän tuloilmalaite, kattoon sijoitettava yksikartiohajotin

Lisätiedot

Antilta odotettu UUTUUS

Antilta odotettu UUTUUS Antilta odotettu UUTUUS Tehokas, nopea ja edullinen vaunukuivuri Saatavana myös E-suoravetoelevaattorilla Antti VACBOOST vaunukuivurit C205-20.5m 3 C5-.5 m 3 C320-32.0 m 3 C365-36.5 m 3 Kätevin ratkaisu

Lisätiedot

Täydellinen valvonta. Jäähdytysjärjestelmän on siten kyettävä kommunikoimaan erilaisten ohjausjärjestelmien kanssa.

Täydellinen valvonta. Jäähdytysjärjestelmän on siten kyettävä kommunikoimaan erilaisten ohjausjärjestelmien kanssa. Täydellinen valvonta ATK-konesalit ovat monimutkaisia ympäristöjä: Tarjoamalla täydellisiä integroiduista elementeistä koostuvia ratkaisuja taataan yhteensopivuus ja strateginen säätöjärjestelmän integrointi.

Lisätiedot

suodatintuuletin Sarja FF 018 Helppohoitoinen Hiljainen Pieni asennussyvyys Funktionaalinen muotoilu Aikaasäästävä asennus ja huolto

suodatintuuletin Sarja FF 018 Helppohoitoinen Hiljainen Pieni asennussyvyys Funktionaalinen muotoilu Aikaasäästävä asennus ja huolto Helppohoitoinen Hiljainen Pieni asennussyvyys Funktionaalinen muotoilu Aikaasäästävä asennus Suodatintuulettimia käytetään kytkentäkaappien jäähdytykseen. Kaapin sisäilman lämpötilaa alennetaan tuomalla

Lisätiedot

PARAGONTM Ilmastointimoduuli hotelli- ja potilashuoneisiin

PARAGONTM Ilmastointimoduuli hotelli- ja potilashuoneisiin PARAGONTM Ilmastointimoduuli hotelli- ja potilashuoneisiin Entistä suurempi jäähdytys- ja lämmitysteho www.swegon.com PARAGON Yksi PARAGON kaikkiin tarpeisiin Normaaliteho NC, jäähdytys lämmitys, terminen

Lisätiedot

Huikean suorituskykyinen ammattilaisen hiustenkuivaaja

Huikean suorituskykyinen ammattilaisen hiustenkuivaaja Huikean suorituskykyinen ammattilaisen hiustenkuivaaja CBR: n El LEOPA R TOP BLDC Professional on huippusuorituskykyinen hiustenkuivaaja, jolla on markkinan paras hinta-laatusuhde. Ammattilaisen hiustenkuivaaja

Lisätiedot

CAW Kattoasenteiset lämminvesikäyttöiset ilmanlämmittimet

CAW Kattoasenteiset lämminvesikäyttöiset ilmanlämmittimet Kattoasenteiset lämminkäyttöiset ilmanlämmittimet Kattoon asennettavat lämminkäyttöiset ilmanlämmittimet Kattoon asennettavia -lämmittimiä käytetään sisääntulotilojen, varastojen, teollisuushallien, verstaiden,

Lisätiedot

K-SARJAN VAUNUKUIVURIT

K-SARJAN VAUNUKUIVURIT K-SARJAN VAUNUKUIVURIT K-SARJAN VAUNUKUIVURI TALOUDELLISEEN JA TEHOKKAASEEN KUIVAUKSEEN Mepun K-sarjan vaunukuivuri on edullinen, tehokas ja erittäin nopeasti käyttöönotettava kuivausratkaisu. Lämminilmakuivuri

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Kaikista aurinkoisin

Lisätiedot

SVE: Akustisen kääreen sisällä oleva linjaan asennettava hiljainen poistopuhallin

SVE: Akustisen kääreen sisällä oleva linjaan asennettava hiljainen poistopuhallin : Akustisen kääreen sisällä oleva linjaan asennettava hiljainen poistopuhallin /PLUS Puhallin: Ääntä absorboivalla materiaalilla pinnoitettu akustinen kääre. Turbiini suihkuturbiinilavoilla, lukuun ottamatta

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet

Asennus- ja käyttöohjeet TARJOILUPATA ESK Asennus- ja käyttöohjeet 4239100, 4239101 YLEISTÄ Tutustu huolellisesti tämän ohjeen sisältöön, koska siinä on tärkeää tietoa laitteen oikeasta ja turvallisesta asentamisesta, käytöstä

Lisätiedot

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Keruukontti saapuu Ennen porausta kohteeseen tuodaan kivituhkan keruuseen tarkoitettu kontti, jonka mitat ovat n. 2m x 2m x 3,5m. Kontin paikka

Lisätiedot

REK, LEK, ROK ja LOK

REK, LEK, ROK ja LOK REK, LEK, ROK ja LOK Tyylikkäät ja selkeälinjaiset tuloilmahajottajat alaslaskettuihin kattoihin. 06.6 REK, LEK, ROK ja LOK Alaslaskettuihin kattoihin suunnitellut tyylikkäät tuloilmahajottajat REK, LEK,

Lisätiedot

Puhallin: Ilmastointiyksiköt, joissa CBD-sarjan puhaltimet. Eteenpäin kaarevat siipipyörät valmistettu galvanoidusta teräslevystä.

Puhallin: Ilmastointiyksiköt, joissa CBD-sarjan puhaltimet. Eteenpäin kaarevat siipipyörät valmistettu galvanoidusta teräslevystä. KESKIPAKOPUHALTIMET JA INLINE IMURIT UDT Ilmanvaihtoyksiköt, joissa ilmankäsittelyjärjestelmät, suorakäyttöiset moottorit ja akustinen eristys, varustettu on molemmin puolin imevillä puhaltimilla ja valinnaisella

Lisätiedot

Keskipaineiset, yhdeltä puolelta imevät keskipakopuhaltimet, joissa ulkoinen roottorimoottori.

Keskipaineiset, yhdeltä puolelta imevät keskipakopuhaltimet, joissa ulkoinen roottorimoottori. KESKIPAKOPUHALTIMET JA INLINE IMURIT CMP Keskipaineiset, yhdeltä puolelta imevät keskipakopuhaltimet, joissa ulkoinen roottorimoottori. 5 Puhallin: Teräslevykotelo. Galvanoidusta teräslevystä valmistettu

Lisätiedot

Taloihin < 500 m2. Nilfisk Supreme LCD. Min. määrä. Pölypussit ja suodattimet BAG FILTER

Taloihin < 500 m2. Nilfisk Supreme LCD. Min. määrä. Pölypussit ja suodattimet BAG FILTER - mallin keskusyksikössä on informatiivinen näyttö, joka ilmaisee kuvakkein jos jokin on vialla tai on tehtävä jokin toimenpide: pölypussin tyhjennys/suodattimen puhdistus, tukkeutunut ilmavirta, ylikuumeneminen,

Lisätiedot

Viljankuivaus ja siihen liittyvät energianäkökulmat

Viljankuivaus ja siihen liittyvät energianäkökulmat Viljankuivaus ja siihen liittyvät energianäkökulmat Esimerkki kaurantuotannon kokonaisenergiankulutuksesta Panos MJ/ha kwh/ha % työkoneiden energiankulutus 1449 402 7 % Kuivaus 3600 1000 18 % Lannoite

Lisätiedot

Kosteusmittausten haasteet

Kosteusmittausten haasteet Kosteusmittausten haasteet Luotettavuutta päästökauppaan liittyviin mittauksiin, MIKES 21.9.2006 Martti Heinonen Tavoite Kosteusmittaukset ovat haastavia; niiden luotettavuuden arviointi ja parantaminen

Lisätiedot

LAF 50 / 100 / 150. Ilmankuivaajat ammattikäyttöön LAF. Rakenne. Sähkölämmitys, lisämerkinnät -E, -ES ja -E2S. Liitäntä.

LAF 50 / 100 / 150. Ilmankuivaajat ammattikäyttöön LAF. Rakenne. Sähkölämmitys, lisämerkinnät -E, -ES ja -E2S. Liitäntä. Ilmankuivaajat 50 / 100 / 150 Ilmankuivaajat ammattikäyttöön VEAB:n ilmankuivaajat on suunniteltu ammattikäyttöön, jolloin niiden suorituskyvylle asetetaan suuria vaatimuksia. soveltuu sen vuoksi erittäin

Lisätiedot

TSI DP-CALC 5815 KÄYTTÖOHJE

TSI DP-CALC 5815 KÄYTTÖOHJE TSI DP-CALC 5815 KÄYTTÖOHJE DP-CALC 5815 käyttöohje 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Mittarin perusvarusteet.. 3 2 Käyttöönotto. 3 Virransyöttö.. 3 Paristojen ja akkujen asennus... 3 3 Mittarin käyttö... 3 Näppäintoiminnot...

Lisätiedot

Elztrip EZ100 Yksipaneelinen säteilylämmitin toimistoihin, kauppoihin jne.

Elztrip EZ100 Yksipaneelinen säteilylämmitin toimistoihin, kauppoihin jne. Elztrip 00 600-1500 W Sähkölämmitys 3 mallia Elztrip 00 Yksipaneelinen säteilylämmitin toimistoihin, kauppoihin jne. Käyttökohteet 00 on tarkoitettu yleis- ja lisälämmitykseen sekä ikkunoista tulevan vedon

Lisätiedot

Painepaistinpannu. Electrolux Thermetic laitteet

Painepaistinpannu. Electrolux Thermetic laitteet Electroluxin painepaistinpannu on tarkoitettu laitoksiin, hotelleihin ja suuriin ravintoloihin. Sähkökallisteista painepaistinpannua on neljää kokoa, 60, 90, 100 ja 150 litraa. Sarja käsittää yksittäin

Lisätiedot

HAIR DRYER CERAMIC HD 3700

HAIR DRYER CERAMIC HD 3700 HAIR DRYER CERAMIC HD 3700 FI F E G D B C A 3 SUOMI 08-10 4 HIUSTENKUIVAAJA HD 3700 Turvallisuus Ota huomioon seuraavat ohjeet laitetta käytettäessä. 7 Laite on suunniteltu vain kotitalouskäyttöön. 7 Älä

Lisätiedot

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA 2 KÄYTTÖ SWEPAC F75E Koneella tiivistetään soraa ja hiekkaa pienissä rakennustöissä, kuten valmistaessa alustaa betonikiville tai puutarhojen kivilaatoille. Koneen kompakti muotoilu

Lisätiedot

ROBUST Sähköiset ilmanlämmittimet vaativiin olosuhteisiin

ROBUST Sähköiset ilmanlämmittimet vaativiin olosuhteisiin Sähköiset ilmanlämmittimet vaativiin olosuhteisiin Sähköiset ilmanlämmittimet vaativiin olosuhteisiin Robust on sarja sähkökäyttöisiä ilmanlämmittimiä, jotka sopivat käytettäviksi ympäristöissä, joissa

Lisätiedot

FB puhaltimet. Savujen, kaasujen ja partikkelien poistoon OUREX OY Mäkirinteentie 3, Kangasala Puh. (03) ourex.

FB puhaltimet. Savujen, kaasujen ja partikkelien poistoon OUREX OY Mäkirinteentie 3, Kangasala Puh. (03) ourex. 11.4.2017 Savujen, kaasujen ja partikkelien poistoon 1 FB puhaltimet Suorituskykyyn ja muotoiluun keskittymällä FB puhallin on saavuttanut monia etuja. FB on puhallinsarja savujen, kaasujen ja pienien

Lisätiedot

Halton Zen Circle ZCI - syrjäyttävä tuloilmalaite

Halton Zen Circle ZCI - syrjäyttävä tuloilmalaite Halton Zen Circle ZCI - syrjäyttävä tuloilmalaite Laaja ilmavirran säätöalue Tasainen ilmavirran virtauskuvio saadaan aikaan pienillä rei'illä, jotka muodostavat optimaaliset virtausolosuhteet hajottimen

Lisätiedot

No Sweat. SIGMA KOJACOOL OY. SIGMA - sarjan mallit. KOJACOOL-SIGMA - suoritusarvot (nelirivinen puhallinpatteri)

No Sweat. SIGMA KOJACOOL OY. SIGMA - sarjan mallit. KOJACOOL-SIGMA - suoritusarvot (nelirivinen puhallinpatteri) Sigm KOJACOOL-SIGMA - suoritusarvot (nelirivinen puhallinpatteri) MALLIT Kokonaisjäähdytysteho kw Ilma C 0 % Vesi /7 C Tuntuva jäähdytysteho kw Ilma C 0 % Vesi /7 C Vesivirta l/h Painehäviö kpa Ilmamäärä

Lisätiedot

HW 3600. - roudansulatusta uudella tasolla

HW 3600. - roudansulatusta uudella tasolla HW 3600 HW 3600 - roudansulatusta uudella tasolla HW 3600 - liikkuva lämmöntuottaja ympärivuotiseen käyttöön Liikkuva lämmöntuottaja > 100 0 C Tällä liikkuvalla lämmöntuottajalla voit toimittaa 100 0 C

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style GRUNDFOS PUMPPUAKATEMIA Click to edit Master title style Pumppujen energiankäyttö. Suomen sähköstä 13 % eli reilut 10 000 GWh kulutetaan pumppaukseen Suurin kuluttaja on teollisuus noin 8 500 GWh:llaan,

Lisätiedot

EA Sähköiset ilmanlämmittimet

EA Sähköiset ilmanlämmittimet Sähköiset ilmanlämmittimet Sähköinen kiinteä ilmanlämmitin on sarja sähkökäyttöisiä ilmanlämmittimiä, joiden tehoalue on laaja. Nämä lämmittimet on tarkoitettu varastojen, teollisuushallien, paikoitustilojen,

Lisätiedot

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197 Vastaanottaja: Kimmo Valtonen Sivuja:1/7 Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Taipalsaaren sairaala Os. 13 huone 2 Kirjamoinkaari 54915 SAIMAANHARJU Kosteuskartoitus Tilaaja: Kimmo Valtonen 14.4 Läsnäolijat:

Lisätiedot

GRUNDFOS Conlift. Automaattinen kondenssiveden poistoyksikkö

GRUNDFOS Conlift. Automaattinen kondenssiveden poistoyksikkö GRUNDFOS Conlift Automaattinen kondenssiveden poistoyksikkö conlift - huolehtii kondenssivedestä CONLIFT luotettava ratkaisu kondensiveden poistoon GRUNDFOSIN KONDENSSIVEDEN POISTOON TARKOITETTUJEN PUMPPAAMOIDEN

Lisätiedot

UUDET KIINTEÄT KUIVURIT: S-SARJA

UUDET KIINTEÄT KUIVURIT: S-SARJA UUDET KIINTEÄT KUIVURIT: S-SARJA S-SARJAN KIINTEÄT KUIVURIT KORKEALAATUISEEN JA TEHOKKAASEEN VILJANKUIVAUKSEEN Mepun S-sarjan uudet, kiinteät kuivurit kuivaavat viljan tasalaatuisesti, energiatehokkaasti

Lisätiedot

Helppokäyttöinen ja tehokas märkä/kuivaimuri

Helppokäyttöinen ja tehokas märkä/kuivaimuri 75 75 märkä/kuivaimuri edustaa useita innovatiivisia ominaisuuksia, jotka tekevät päivittäisestä käytöstä ja ylläpidosta helppoa, ergonomista ja tuottavampaa. Erikoissuunniteltu saranoitu moottorin kansi

Lisätiedot

Energia-alan keskeisiä termejä. 1. Energiatase (energy balance)

Energia-alan keskeisiä termejä. 1. Energiatase (energy balance) Energia-alan keskeisiä termejä 1. Energiatase (energy balance) Energiataseet perustuvat energian häviämättömyyden lakiin. Systeemi rajataan ja siihen meneviä ja sieltä tulevia energiavirtoja tarkastellaan.

Lisätiedot

Luvun 12 laskuesimerkit

Luvun 12 laskuesimerkit Luvun 12 laskuesimerkit Esimerkki 12.1 Mikä on huoneen sisältämän ilman paino, kun sen lattian mitat ovat 4.0m 5.0 m ja korkeus 3.0 m? Minkälaisen voiman ilma kohdistaa lattiaan? Oletetaan, että ilmanpaine

Lisätiedot

Ilmankäsittelykone eq. Maksimaalista energiatehokkuutta Semco-roottorin avulla

Ilmankäsittelykone eq. Maksimaalista energiatehokkuutta Semco-roottorin avulla Ilmankäsittelykone eq Maksimaalista energiatehokkuutta Semco-roottorin avulla Kaksi tärkeintä sisäilmaston laatuun vaikuttavaa tekijää ovat ilman lämpötila ja ilman kosteus. Niiden saaminen oikealle tasolle

Lisätiedot

Pölynimurit. Nopeaa ja tehokasta imurointia

Pölynimurit. Nopeaa ja tehokasta imurointia Pölynimurit Nopeaa ja tehokasta imurointia Ammattitason pölynimuri päivittäiseen käyttöön Hienot ominaisuudet tekevät Kärcher pölynimurista ammattilaisen suosikin: Siinä on matala äänitaso, helppo liikuteltavuus

Lisätiedot

Kosteuskartoitusraportti

Kosteuskartoitusraportti Kosteuskartoitusraportti Työnumero: 6392 Aloituspäivä: 21.07.2014 Mittaaja: Jani Kärkkänen p.050-5936931, jani.karkkanen@priimax.fi, Sertifioitu rakenteiden kosteudenmittaaja: VTT-C-3137-24-08 Mittalaite:

Lisätiedot

Koti-imurit Performer All-in-1 150/250

Koti-imurit Performer All-in-1 150/250 Keskuspölynimurit - kaikki yhdessä paketissa Tuotetiedot Kuvittele imuri, jota on helppo käyttää, joka on tehokas ja lähes äänetön. Sellainen, jota ei tarvitse kantaa yläkertaan, ei törmäile huonekaluihin

Lisätiedot

Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste.

Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste. TYÖ 36b. ILMANKOSTEUS Tehtävä Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste. Välineet Taustatietoja

Lisätiedot

valmistaa ilmanvaihtokoneita Parmair Eximus JrS

valmistaa ilmanvaihtokoneita Parmair Eximus JrS Parmair Eximus JrS Parmair Eximus JrS Air Wise Oy valmistaa ilmanvaihtokoneita Parmair Eximus JrS Sertifikaatti Nro C333/05 1 (2) Parmair Eximus JrS on tarkoitettu käytettäväksi asunnon ilmanvaihtokoneena

Lisätiedot

VPL55 Mitat. MITAT VPL 55 Katso eri rakennevaihtoehdot jäljempänä. Tulo. Ulko HUOLTO. Jäte. Poisto PÄÄTY B PÄÄTY A

VPL55 Mitat. MITAT VPL 55 Katso eri rakennevaihtoehdot jäljempänä. Tulo. Ulko HUOLTO. Jäte. Poisto PÄÄTY B PÄÄTY A MITT VPL 55 Katso eri rakennevaihtoehdot jäljempänä VPL55 Mitat 77 45 2790 30 620 70 CTS5000 PNEELI 500 Tilavaraus jälkilämmittimelle tulokanavassa. (sähkö tai vesi) 3 Tulo Ulko 400 4 Jäte IV-KOJE Poisto

Lisätiedot

Keskuspölynimurit - Puhdas ilma, alhainen äänitaso, huippuimuteho

Keskuspölynimurit - Puhdas ilma, alhainen äänitaso, huippuimuteho 150/250/LCD Jotta keskuspölynimurin asennus olisi mahdollisimman helppoa, All-in-1 paketit on suunniteltu vastaamaan normaalin asennuksen tarpeita. Toki voit myös ostaa kaikki osat erikseen. Nilfisk Supreme

Lisätiedot

Imuyksikkö - moottoriteho 750 W - max. ilmamäärä 2210 m 3 /h - max. alipaine 920 Pa - jännite 230 V - virta 5.2 A - imyksikön paino n.

Imuyksikkö - moottoriteho 750 W - max. ilmamäärä 2210 m 3 /h - max. alipaine 920 Pa - jännite 230 V - virta 5.2 A - imyksikön paino n. KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET Perehdy tähän ohjekirjaan huolellisesti ennen kuin asennat, käytät tai huollat EXTOR 2300 imuria. Tämän ohjekirjan ohjeita tulee noudattaa. TEKNINEN ERITTELY EXTOR 2300 imuri:

Lisätiedot

VAKOLA. 1961 Koetusselostus 387 SINUS 6 DUPLEX TWIN-VILJANKUIVURI. Koetuttaja ja valmistaja: 0 y Sav onius & C o A b, Helsinki.

VAKOLA. 1961 Koetusselostus 387 SINUS 6 DUPLEX TWIN-VILJANKUIVURI. Koetuttaja ja valmistaja: 0 y Sav onius & C o A b, Helsinki. VAKOLA ACV Helsinki Rukkila Helsinki 43 48 12 Pitäjänmäki VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Finnish Research Institute of Agricultural Engineering 1961 Koetusselostus 387 SINUS 6 DUPLEX TWIN-VILJANKUIVURI

Lisätiedot

Kuivauksen fysiikkaa. Hannu Sarkkinen

Kuivauksen fysiikkaa. Hannu Sarkkinen Kuivauksen fysiikkaa Hannu Sarkkinen 28.11.2013 Kuivatusmenetelmiä Auringon säteily Mikroaaltouuni Ilmakuivatus Ilman kosteus Ilman suhteellinen kosteus RH = ρ v /ρ vs missä ρ v = vesihöyryn tiheys (g/m

Lisätiedot

Halton Zen Rectangular in Wall ZRW - syrjättävä tuloilmalaite

Halton Zen Rectangular in Wall ZRW - syrjättävä tuloilmalaite Halton Zen Rectangular in Wall ZRW - syrjättävä tuloilmalaite Laaja ilmavirran säätöalue Tasainen ilmavirran virtauskuvio saadaan aikaan pienillä rei'illä, jotka muodostavat optimaaliset virtausolosuhteet

Lisätiedot