Turun tuomio- kirkko

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Turun tuomio- kirkko"

Transkriptio

1 Turun tuomiokirkko

2 Seison kirkko aukiolla. Edessä kohoaa kirkon korkea torni. Tornikellon viisari näyttää puoltapäivää. Turun tuomiokirkon kellot lyövät kahdentoista lyönnit. Kellojen kumahdukset kuuluvat radiosta ja tele visiosta jouluaattona ennen joulurauhan julistamista. Radiosta ne kuuluvat joka arkipäivä. Ne kutsuvat pois kiireestä. Niissä soi rauha ja ajattomuus. Aurajoen varrella Piispanistuin ja maan hallinto sijaitsivat 1200-luvulla Aurajoen laaksossa Koroisten niemellä. Vuosisadan lopulla alettiin raken taa tuomiokirkkoa lähemmäs jokisuuta, Unikankareen mäelle. Piispa ja hallinto siirtyivät sinne. Kirkon ympärille perustettiin Turku, Suomen ensimmäinen kaupunki. Aurajoen suulle nousi Turun linna. Itämeren kauppalaivat saapuivat jokea pitkin kirkolle. Sinne johtivat sisämaasta Hämeen Härkätie ja etelärannikolta Suuri Rantatie. Turusta kasvoi Suomen keskus. Seitsemän vuosisataa Tuomiokirkko vihittiin Kirkkorakennusta laajennettiin useassa vaiheessa vuosisatojen varrella. Viholliset ja tulipalot tuhosivat kirkon kuusi kertaa. Kirkko kunnostettiin yhä uudelleen. Tuomiokirkko on Suomen ainoa keski aikainen katedraali ja arvokkain rakennushistoriallinen muistomerkki. Siinä näkyvät vuosisatojen rakennuskerrostumat. Se ker too kansan historiasta yli seitsemänsadan vuoden ajalta. Turun tuomiokirkko on Suomen kansallis pyhäkkö ja pääkirkko. Muurin ympäröimä Tuomiokirkon ympärillä levittäytyvät nyt kivetyt kadut ja aukio. Aiemmin paikalla oli kehämuuri 1400-luvulta aina Turun kaupungin paloon 1827 asti. Muuriin liittyi taloja, joissa sijaitsivat tuomiokapituli, katedraalikoulu ja Turun akatemia.

3 Rauhan kellot Leveät kiviportaat johtavat pääovelle. Oven yläpuolella ikkunaaukot näyttivät samalta jo keskiajalla, jolloin länsitorni rakennettiin. Kellotorni sai nykyisen ulkoasunsa Turun palon jälkeen. C.L. Engelin suunnittelema torni on yli 85 metriä korkea. Kirkon aikakellot kumahtavat neljännestunnin välein. Neljännestä yli täyden tunnin kello lyö yhden kerran, puolelta kahdesti ja neljännestä vaille kolmesti. Tasatunnein kellot soittavat ensin neljä lyöntiä ja sitten kellonajan kaksoislyönteinä. Jatkosodan vaikeina aikoina lehtimies Amos Andersson esitti eräässä runossaan, että Turun tuomiokirkon kellonlyönnit lohduttaisivat ja yhdistäisivät kansaa. Yleisradio, Suomen ainoa radiokanava, lähetti kahdentoista lyönnit ensimmäisen kerran Maa eli kohtalon hetkiä. Sunnuntaina 16. heinäkuuta presidentin puoliso Gerda Ryti piti radiossa puheen puolenpäivän lyöntien jälkeen. Hän kehotti suomalaisia rukoilemaan Jumalan johdatusta kahdentoista lyöntien hetkinä. Samana päivänä Päämaja sai ilmoituksen, että neuvostojoukot olivat alkaneet vetäytyä Karjalan kannakselta. Tarkk ampujan kappeli ja Pyhän Ursulan kappeli Kirkon tuloaulasta johtaa ovi vasemmalle, pohjoissivulle. Siellä sijaitsee Tarkk ampujan kappeli, niin sanottu Pikkukirkko. Se rakennettiin 1490-luvulla. Kappeli oli 1800-luvulla suomalaisten ja venäläisten sotilaskirkkona. Nykyisin siellä kokoontuu muun muassa Turun saksalainen seurakunta. Aulasta oikealla, eteläpuolella, sijaitsee 1400-luvun loppupuoliskolla rakennettu Pyhän Ursulan kappeli. Siellä ovat nykyään yleisön sosiaalitilat. Aulasta nousevat portaat Tuomiokirkkomuseoon.

4

5 Kirkkosali Tulijan eteen avautuu korkea kirkkosali. Valo siivilöityy yläikkunoista. Pylväät jakavat salin keskilai vaan ja sivulaivoihin. Keskikäytä vän päässä näkyy pääalttari. Ovel ta alttarille on matkaa saman ver ran kuin ovelta kellotornin huippuun. Alun perin kirkko oli hallityyppinen: katto oli sivulaivojen korkeudella. Kirkon kylkiin vähitellen rakennetut kappelit pimensivät kirkkosalia. Keskilaivaa korottamalla kirkko muuttui basilikatyyppiseksi ja saliin saatiin valoa. Nykyiset tähtiholvit rakennettiin 1460-luvulla. Työtä johti Kemiön mestari, Petrus de Kymitto. Kirkon lattiassa on kivilaattoja, joissa näkyy kaiverruksia. Ne ovat hautakiviä. Lattian alle on haudat - tu yli 4500 vainajaa 1300-luvulta vuoteen 1784 asti. Nimeltä tunnetaan monet niistä, jotka on haudattu kappeleihin. Alkuaan kappelit tehtiin pyhimysalttareita varten. Myöhemmin niistä tuli hautapaikkoja. Pyhän Johanneksen eli Kijkin kappeli Johannes Kastajan ja evankelista Johanneksen nimikkokappelia hallitsee kivinen hautakammio. Kappelin kattoholvia värittävät köynnökset ja ruusukkeet. Seinän pyörökomerossa Pyhä Veronica levittää nähtäväksi hikiliinaa, johon ovat ikuistuneet Kristuksen kasvot. Kappeli rakennettiin 1440-luvulla kastekappeliksi. Seinämaalaukset ovat samalta ajalta. Keskiaikainen rauta-aita lienee turkulaisen seppämestarin takoma. Teijon ruukin patruuna Jacob Johan Kijk muurautti kappeliin hautaholvin 1700-luvun lopulla. Lattian alle tehtiin Munck-suvun hauta.

6 Pyhän Ruumiin kappeli eli Tavastin kappeli Kappelin rauta-aidan porttiin on kuvattu haarniskoitu käsivarsi. Se on Tavast-suvun vaakuna. Aidan koristetaosten latinalainen teksti kertoo, että piispa Maunu Olavinpoika teetti työn vuonna Aita on vanhin vuosiluvulla varustettu suomalainen taidetuote. Piispa Maunu II Tavast ja hänen veljenpoikansa, piispa Olavi Maununpoika, on haudattu kappeliin. Ikkunan lasimaalaus kuvaa Ristiinnaulittua, jolle Pyhän Ruumiin kappeli omistettiin. Toisessa lasimaalauksessa kuningas Kustaa II Aadolf asettaa laakeriseppelettä taistelussa kaatuneen sotamarsalkkansa, Evert Hornin, päähän Hornin ja hänen puolisonsa Margareta Fincken hautamonumentti on kappelin itäseinustalla. Wladimir Swertschkoffin lasimaalaukset ovat vuodelta Länsiseinustalla lepää kuninkaan toinen sotapäällikkö, skotlantilainen Samuel Cockburn, joka kuoli Haarniskoidun sankarin kuva on veistetty monumenttiin, joka on öölantilaista hiekkakiveä. Sakaristo Tuomiokirkon ensimmäinen kivisakaristo rakennettiin luvulla. Sen jälkeen sitä on laajennettu ja avarrettu. Asiakirjat kertovat, että tuomiokapituli valitsi sakaristossa uuden piispan Sakastiin tehtiin muurikomeroita säilytystiloiksi. Alkuperäinen, komeroon sovitettu puukaappi on nähtävissä Tuomiokirkkomuseossa. Kaapin koristelu on puhdasta gotiikkaa. Työn lienee tehnyt turkulainen puuseppä. Pyhän Henrikin ja Pyhän Eerikin alttari Sakastin oven vieressä on seinässä vaatimattoman näköinen syvennys, jota koristavat köynnöskuvat. Syvennyksessä on ollut Pyhän Henrikin ja Pyhän Eerikin yhteinen alttari.

7 Piispa Henrik saapui Suomeen järjestämään kirkollisia oloja Ruotsin kuningas Eerikin tuella. Legendan mukaan talonpoika Lalli surmasi hänet Köyliönjärven jäällä. Henrikistä tuli Suomen ensimmäinen ja ainoa pyhimys. Hänen pyhäinjäännöksensä siirrettiin Nousiaisten kirkosta Turkuun juhlakulkueessa tuomiokirkon vihkiäisiä seuranneena päivänä ja sijoitettiin silloiseen pääalttariin. Tuomiokirkko omistettiin Neitsyt Marialle. Myös Pyhästä Henrikistä tuli kirkon suojeluspyhimys. Turkulaiset kutsuivat kirkkoaan vuosisatojen ajan Henrikiksi. Pyhän Yrjänän kappeli eli Gezeliuksen kappeli Pienen kappelin täyttää koriste - leikkauksin somistettu puinen arkku. Sen harjakaton alla näkyy koristeellinen puulipas. Vuonna 1514 arkkuun asetettiin loisteliain juhlallisuuksin piispa Hemmingin pyhäinjäännökset. Hemming oli kuollut 1366 ja paavi oli julistanut hänet autuaaksi Lopullinen pyhimykseksi julistaminen jäi puuttumaan valtakunnan siirryttyä luterilaisuuteen Kappeliin on haudattu kaksi lukujen piispaa, isä ja pojanpoika. Johannes Gezelius vanhempi oli kansanopetuksen uranuurtaja. Kankaisten kappeli Suuressa kappelissa vaalean kivikorokkeen päällä seisoo musta marmoriarkku. Sen päällä loistaa kultaisella tyynyllä kultainen kruunu. Takaseinän lasimaalauksessa astelee nainen kahden lapsen seurassa. Kappelin katossa säteilevät kultaiset kruunut. Portinpielissä vartioivat kruunupäiset leijonat. Lasimaalaus kuvaa Ruotsin kuningatarta, Kaarina Maununtytärtä, joka lepää kappelin sarkofagissa. Syrjäytetyn kuningas Eerik XIV:n puoliso vietti elämänsä viimeiset vuosikymmenet Suomessa. Hän kuoli Suomalaisten rakastama kuningatar haudattiin Tuomiokirkossa ensin Tottien kappeliin. Hänen maalliset jäännöksensä siirrettiin Kankaisten kappeliin Sarkofagi valmistettiin Antwerpenissa. Jalusta on Turun Kerttulinmäen vaaleasta graniitista. Wladimir Schwertschkoffin lasimaalaukset ovat vuodelta Kappeli rakennettiin Kankaisten kartanoa hallinneiden Horn- ja Kurki-sukujen hautapaikaksi.

8 Kaikkien Pyhien kappeli Kuori, jossa pääalttari sijaitsee, on kuin suuri kuvakertomus. Eteläseinällä piispa Henrik kastaa suomalaisia Kupittaan lähteellä. Pohjoisseinällä uskonpuhdistaja Mikael Agricola ojentaa suomeksi kääntämänsä Uuden testamentin kuningas Kustaa Vaasalle. Seinillä kuvataan myös Jeesuksen elämää: Jeesus rukoilee Getsemanessa, kantaa ristiä ja nousee haudasta. Jeesus-lapsi syntyy, aikuinen Jeesus herättää Lasaruksen kuolleista ja viettää viimeistä ehtoollista. Suuressa alttaritaulussa opetuslapset kumartuvat Jeesuksen, Mooseksen ja Elian edessä kirkastusvuorella. Ylhäällä sinisessä holvissa seisoo Kristus Ilmestyskirjan enkelien keskellä. Romanttiset seinäfreskot teki taiteilija Robert Wilhelm Ekman Hänen työnsä antoivat mallin aikakauden kirkkomaalauksille. Alttaritaulun maalasi ruotsalainen hovimaalari Fredrik Westin Alttarin uusgoottilaisen kehyslaitteen suunnitteli ruotsalainen arkkitehti C.G. Blom Carlsson. Kirkon pääalttari on ollut tällä paikalla 1600-luvun puolivälistä lähtien. Alun perin tila rakennettiin Kaikkien Pyhien kappeliksi 1480-luvulla. Laurentiuksen kappeli eli Tottien kappeli Temppelimäisen marmorirakennelman keskellä seisovat valkoisesta marmorista veistetyt mies ja

9 nainen. Heidän yläpuolelleen on sijoitettu Tott- ja Brahe-sukujen vaakunat. Ylinnä on Kristuksen hahmo. Ruotsin marsalkka Åke Tott oli 30-vuotisen sodan päälliköitä ja kuningas Kustaa II Aadolfin luotto - mies. Häntä kutsuttiin Pohjolan lumiauraksi. Hänen puolisonsa oli kreivitär Christina Brahe ja isoäitinsä kuningatar Kaarina Maununtytär. Åke Tott kuoli Laurentiuksen kappeli rakennettiin 1500-luvulla. Seuraavalla vuosisadalla siitä tuli Tottien sukukappeli. Barokkimaisen rehevän hautamuistomerkin veisti Peter Schulz Tukholmassa Pyhän Ristin kuori eli Mikael Agricolan kappeli Kappelin holvissa suikertelee pitkävartisia kasveja. Niiden kes - kellä ovat evankelistojen tunnuskuvat: Johanneksen kotka, Markuksen leijona, Matteuksen siivekäs ihmishahmo ja Luukkaan härkä. Seinällä Katariina Aleksandrialainen kantaa kädessään miekkaa ja särjettyä teilauspyörää. Alun perin paikalle rakennettiin Pyhän Katariinan ja Pyhän Bartolomeuksen kuorit 1300-luvulla. Ne yhdistettiin Pyhän Ristin kuoriksi 1470-luvulla. Kappeli nimettiin Mikael Agricolan mukaan vuonna 2007, jolloin Suomen uskonpuhdistajan kuolemasta oli kulunut 450 vuotta. Tigerstedt-Wallenstjernan kappeli Pienessä kappelissa on erikoinen tiilikoristeinen portaali. Kappelin ja Pyhän Ristin kuorin väliseinässä on maalauksin somistettu pyöröikkuna, jonka keskellä on nelilehdykkäkuvio. Kirkonpuoleisessa holvikaaressa on seinämaalaus, jossa ylösnoussut Kristus näyttää haavojaan ja Neitsyt Maria on polvistunut rukoukseen. Kappeli oli keskiajalla porrastorni, jonka kautta kuljettiin silloiseen pääkuoriin. Myöhemmin tilasta tehtiin kappeli. Wallenstjerna- ja Tigerstedt-sukujen jäsenet lunastivat sen hautapaikakseen 1600-luvun lopulla. Pormestarin kuori Kappelin itäseinällä riippuu puinen krusifiksi luvulla veistetyn Kristuksen käsivarret ovat murtuneet. Lattialla ja seinänvierillä on kuluneita hauta-

10 kiviä. Erääseen hautakiveen on veistetty piispanhiippa ja sarvipäinen kauris. Kivi kuuluu piispa Konrad Bitzille, joka kuoli Pyhälle Kolminaisuudelle omistettu kuori rakennettiin 1400-luvun alussa. Turun kaupungin raatimiehet ja pormestari osallistuivat sen kustannuksiin. Sielujen kappeli eli Stålhandsken kappeli Alttarinnäköisen muistomerkin päällä lepäilee kaksi valkoisesta marmorista veistettyä ihmistä aivan kuin katsellen kappelin sinistä tähtitaivasta. Vieressä on graniittijalustalla koristeellinen metalliarkku, jota pienet leijonat kannattelevat. Monumenttiin on ikuistettu hakkapeliittojen päällikkö Torsten Stålhandske ja hänen puolisonsa Christina Horn. Stålhandske johti 30-vuotisessa sodassa suomalai- sia palkkasotureita, jotka tulivat tunnetuksi Hakkaa päälle! -huudostaan. Stålhandske kuoli 1644 ja Horn Tinasta ja messingistä valmistettu arkku on Stålhandsken. Kappelin rakennutti piispa Maunu II Tavast 1400-luvulla. Sen nykyinen ulkoasu on luvulta. Saarnatuoli Valkoinen saarnatuoli on koristeltu kullatuin puuleikkauksin. Kaikukatoksen sisällä hehkuu aurinko. Katos kohoaa saarnatuolin yllä kuin kruunu. Uusgoottilaisen saarnatuolin suunnitteli C.L. Engel Viidet urut Tuomiokirkossa oli urut ehkä jo keskiajalla, mutta kiinteät urut saatiin ilmeisesti Tulipalojen ja muiden tuhojen vuoksi soitin piti uusia useita kertoja. Kirkon nykyiset pääurut ovat vuodelta Urkurakentamo Veikko Virtasen valmistamat urut ovat Suomen toiseksi suurimmat. Niissä on 6057 pilliä. Soittimen korkeus on neljätoista metriä ja paino viisitoista tonnia. Urkujen julkisivun on suunnitellut arkkitehti Ola Laiho. Alhaalla kirkkosalissa on kuoriurut vuodelta Ne

11 ovat Veikko Virtaselta, kuten myös Tarkk ampujan kappelissa oleva soitin vuodelta Kirkossa on lisäksi kaksi urkupositiivia vuosilta 1956 ja Tuomiokirkkomuseo kertoo Lasivitriinissä kimaltelee kullattu ehtoollismalja. Sen jalustaa koristavat nelilehdykät ja suomalaisten aatelissukujen vaaku nat. Arvokas, turkulaisten hopeaseppien valmistama malja lahjoitettiin Tuomiokirkolle 1480-luvulla. Tanskalainen amiraali Otte Rud hyökkäsi Turkuun 1509 ja vei maljan muun ryöstösaaliin mukana. Malja pääsi takaisin kotimaahansa vuonna 1925, kun tanskalainen Ejbyn seurakunta palautti sen. Tuomiokirkkomuseo kertoo Ejbyn kalkin ja monen muun arvokkaan esineen historian. Museo rakennettiin kirkon etelälehtereille vuonna Vanhimmat esineet ovat katoliselta ajalta 1300-luvulta. Tuomiokirkkomuseossa on esillä myös kirkon rakennusvaiheita kuvaavia pohjapiirroksia ja pienoismalleja. Sanastoa Kappeli on pienehkö kirkko tai rakennuksen osa kirkollisia toimituksia ja hartautta varten. Katedraali on piispan asuinkaupungin pääkirkko. Kuori on kirkon osa, jossa (pää-) alttari sijaitsee; kirkon arvokkain osa. Laiva on kirkon sisätilan osa, jota pylväs- tai pilaririvi erottaa. Sakaristo eli sakasti on yleisöltä suljettu huone, jossa pappi valmistautuu toimituksiin. Sarkofagi on kivinen ruumisarkku, joka on sijoitettu hautakappeliin muistomerkiksi. Tähtiholvi on goottilainen holvityyppi, jossa ruoteet muodostavat tähtimäisen kuvion. Tammipuinen pietà-veistos 1300-luvun lopulta.

12 Pohjapiirros Tuomiokirkko on kolmilaivainen basilika. Saman vesikaton alla on myös useita kappeleita. Kirkon rakennusaineina ovat harmaakivi ja tiili. 6 Useita rakennusvaiheita 1200-luvun lopulta 1600-luvun loppupuoliskolle. Restaurointi 1920-luvulla ja korjaus 1970-luvulla Aula, länsitorni 2 Pyhän Ursulan kappeli, sosiaalitilat 3 Tarkk ampujan kappeli 4 Pyhän Johanneksen kappeli eli Kijkin kappeli 5 Pyhän Ruumiin kappeli eli Tavastin kappeli 6 Sakasti 7 Saarnatuoli 8 Kuoriurut 9 Pyhän Henrikin ja Pyhän Eerikin alttari 10 Pyhän Yrjänän kappeli eli Gezeliuksen kappeli 11 Kankaisten kappeli 12 Pääkuori eli Kaikkien Pyhien kappeli 13 Laurentiuksen kappeli eli Tottien kappeli 14 Pyhän Ristin kuori eli Mikael Agricolan kappeli 15 Tigerstedt-Wallenstjernan kappeli 16 Pormestarin kuori 17 Sielujen kappeli eli Stålhandsken kappeli 18 Pääurut Esteetön pääsy pyörätuolilla Rakennuksessa on induktiosilmukka Turun tuomiokirkko Tuomiokirkonkatu 1, Turku Lue lisää Tuomiokirkosta: Teksti: Tytti Issakainen Kuvat: Timo Jakonen Ulkoasu: Erkki Kiiski Paino: Jaakkoo-Taara Oy

Ruotsin aikaan -näyttelyyn

Ruotsin aikaan -näyttelyyn Tehtäviä Ruotsin aikaan -näyttelyyn Sisällys 2 3 4 5 5 6 9 10 Ruotsin ajan suomalaisia Kuvateksti historiallisille kuville Ristikko Aikajärjestys Loppuarviointia Ratkaisut Sanaselityksiä 2 YHTEINEN HISTORIAMME

Lisätiedot

Suomen Pantheonissa on saanut viimeisen leposijansa mm. Kaarina Maununtytär. Vuosisadasta vuosisataan herättää

Suomen Pantheonissa on saanut viimeisen leposijansa mm. Kaarina Maununtytär. Vuosisadasta vuosisataan herättää TURKU Näköala tuomiokirkon tornista. Valok. c;. Wdin. Suomen vanhaan pääkaupunkiin Turkuun ja sitä ympäröivään maakuntaan, Varsinais-Suomeen, liittyvät maamme Ruotsinvallan ajan keskeisimmät muistot. Siksi

Lisätiedot

Julkaisija: Hollolan seurakunta 2008. Teksti: Marja Maunuksela, Juhana Säde. Kuvat: Juhani Viitanen, Juhana Säde, Suomen ilmakuva.

Julkaisija: Hollolan seurakunta 2008. Teksti: Marja Maunuksela, Juhana Säde. Kuvat: Juhani Viitanen, Juhana Säde, Suomen ilmakuva. Hollolan kirkko Julkaisija: Hollolan seurakunta 2008. Teksti: Marja Maunuksela, Juhana Säde. Kuvat: Juhani Viitanen, Juhana Säde, Suomen ilmakuva. www.hollolanseurakunta.fi KIRKON RAKENTAMINEN Hollolan

Lisätiedot

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877.

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. LAPINLAHDEN KIRKKO Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. Kirkkoa rakennettiin vuosina 1877-1880. Kirkon rakennusmestarina toimi Johannes Store

Lisätiedot

Samaa ainesta, yhtä ympäristönsä kanssa. Kuitenkin viesti siitä, että on olemassa jotakin toisenlaista, jotakin enemmän.

Samaa ainesta, yhtä ympäristönsä kanssa. Kuitenkin viesti siitä, että on olemassa jotakin toisenlaista, jotakin enemmän. Varis- suon kirkko Betonia. Punatiiltä. Kujamaisia katuja. Ostoskeskus. Nelikulmaisia kerrostaloja oikealla ja vasemmalla. Erään punatiilisen rakennuksen muoto kulkee poimuillen. Seinältä erottuu suuri

Lisätiedot

Hirven- salon kirkko

Hirven- salon kirkko Hirven- salon kirkko Väkevä tuuli puhaltaa mereltä. Saaren väki saapuu kirkkonsa suojiin. Tapulin kellot soittavat virren sävelmää. Messussa lauletaan kellojen virittämää virttä: Armon meri aava, kehto

Lisätiedot

Kolmas pyhäkkö. Suomi nousee. punamullattu kirkko 1787. Nykyinen, jykevälle kivijalalle rakennettu puukirkko vihittiin 1909.

Kolmas pyhäkkö. Suomi nousee. punamullattu kirkko 1787. Nykyinen, jykevälle kivijalalle rakennettu puukirkko vihittiin 1909. Paattisten kirkko Oma kirkko. Maakylän väki on halki vuosisatojen halunnut oman seurakunnan ja pyhäkön. On uhrattu varoja. On rakennettu ja korjattu ja rakennettu taas. On ollut tärkeää päästä sanomaan:

Lisätiedot

saaristolaistorppa. Mitä minun ajastani on tallella Pysyykö se, mitä rakennan? Antaako se yhä suojan kulkijoille? Saaristolaiskirkko

saaristolaistorppa. Mitä minun ajastani on tallella Pysyykö se, mitä rakennan? Antaako se yhä suojan kulkijoille? Saaristolaiskirkko Kuusiston kirkko Astun kirkon kynnyskivelle. Siihen on hakattu vuosiluku 1792. Kuusiston saarta ovat pyyhkineet sen jälkeen monet myrskyt ja sodat. Silti pieni puukirkko seisoo yhä rauhallisesti mäellään

Lisätiedot

Ihmeellinen kalansaalis. Saaren kivikirkko

Ihmeellinen kalansaalis. Saaren kivikirkko Kaks- kerran kirkko Pari miljardia vuotta sitten täällä rytisi. Mannerlaatat törmäsivät, tuliset massat ryöppysivät, vuoret syntyivät. Vuosimiljoonat ovat hioneet huiput mataliksi. Mutta yhä ruhjevyöhykkeet

Lisätiedot

Ylös- nousemus- kappeli

Ylös- nousemus- kappeli Ylösnousemuskappeli Tie nousee loivaa rinnettä ylös. Matka jatkuu leveää kiviportaikkoa pitkin. Matalat askelmat eivät hoputa tulijaa. Täällä on aikaa. Portaiden päässä vaalea kappeli seisoo levollisesti

Lisätiedot

tiili on liitetty laastilla toisiin. Karheista, rosoisista kappaleista syntyy yhteinen rakennus, kirkko. Kyllä täällä taidetaan tietää.

tiili on liitetty laastilla toisiin. Karheista, rosoisista kappaleista syntyy yhteinen rakennus, kirkko. Kyllä täällä taidetaan tietää. Kaarinan kirkko Nuori kirkko, sileät seinät. Ei täällä taideta vielä tietää elämän naarmuista eikä lommoista, haavoista puhumattakaan. Vai tiedetäänkö? Yhdellä seinällä sileä puupinta muuttuu säleiköksi,

Lisätiedot

Kuninkaantien varrella. Lähiön kirkko. Henrikinseurakunta erotettiin omaksi seurakunnakseen

Kuninkaantien varrella. Lähiön kirkko. Henrikinseurakunta erotettiin omaksi seurakunnakseen Henrikinkirkko Punatiilinen rakennus seisoo pienen metsäisen kumpareen rinteellä. Rakennuksen eteläpuolta piirittävät vihreä puisto ja kymmenettuhannet ruusut. Ruusujen takana kohoavat suuret kerrostalot.

Lisätiedot

Kirkkotila ja kirkolliset toimitukset Liedon kirkossa keskiajalta nykypäivään

Kirkkotila ja kirkolliset toimitukset Liedon kirkossa keskiajalta nykypäivään Kirkkotila ja kirkolliset toimitukset Liedon kirkossa keskiajalta nykypäivään Kirkkotila avautuu -seminaari 20.5.2019 Liedon kirkko 10.40 11.00 Teologinen tiedekunta / Jyrki Knuutila www.helsinki.fi/yliopisto

Lisätiedot

Drottningholmin linna

Drottningholmin linna 1 Drottningholmin linna Drottninholmin linnan puiston puolelta Drottningholmin linna (ruots. Drottningholms slott) on Ruotsin kuningasperheen yksityisasunto. Se sijaitsee Ekerön kunnan Drottningholmissa,

Lisätiedot

Kohotan katseeni kirkonpenkissä.

Kohotan katseeni kirkonpenkissä. Maarian kirkko Kohotan katseeni kirkonpenkissä. Holvikatokseen on maalattu suuri laiva. Purjeet on laskettu, järeä ankkuri pitää alusta paikallaan. Pursi on tullut satamaan. Meri avasi tien vapauteen,

Lisätiedot

Valkoinen kirkko hehkuu kallioisella mäellä. Kun nousee sinne Aurajoen suunnalta kiviportaita pitkin, rakennus näyttää kohoavan vuoren rinteellä ja

Valkoinen kirkko hehkuu kallioisella mäellä. Kun nousee sinne Aurajoen suunnalta kiviportaita pitkin, rakennus näyttää kohoavan vuoren rinteellä ja Martinkirkko Valkoinen kirkko hehkuu kallioisella mäellä. Kun nousee sinne Aurajoen suunnalta kiviportaita pitkin, rakennus näyttää kohoavan vuoren rinteellä ja loistavan taivasta vasten eteläistä valoa.

Lisätiedot

KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015

KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015 KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015 Helsingin kaupungin Koskelan sairaala-aluetta alettiin rakentaa vuosina 1912 1914. Opastaulusta näkyy, että siellä on monenlaisia

Lisätiedot

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Kangasalan Urkutehdas 16-äänikertaiset (1972) Bachumin

Lisätiedot

Saarnatuolin on rakentanut puuseppä ja kuvanveistäjä Mikael Sigfridsson Balt 1600- luvun loppupuolella.

Saarnatuolin on rakentanut puuseppä ja kuvanveistäjä Mikael Sigfridsson Balt 1600- luvun loppupuolella. Muhoksen luterilainen puukirkko Kirkkotie 3, 91500 Muhos Puh.(08) 533 1174 tai 533 1284 Seurakunnan vuonna 1634 vihitty kirkko on Suomen vanhin ympärivuotisessa käytössä oleva puukirkko ja järjestyksessään

Lisätiedot

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka Kirkkovuosi Adventti aloittaa kirkkovuoden. Ensimmäisenä adventtina lauletaan Hoosianna ja sytytetään ensimmäinen kynttilä, toisena toinen, kolmantena kolmas ja neljäntenä neljäs kynttilä. Adventti, Adventus

Lisätiedot

Pyhän Katariinan kirkko

Pyhän Katariinan kirkko Pyhän Katariinan kirkko Valtatie kohisee kaupungin läpi. Poikkean tieltä sivuun minuutin matkan. Eloisan Ylioppilaskylän ja vilkkaan kylpylän välistä avautuu äkkiä maalaismainen keidas: puinen pappila

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon.

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon. LAEN KATE ELKOMUKAUTU virikemateriaalia lapsen kasteeseen mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Virsi 2. Alkusiunaus Isän ja ojan ja yhän Hengen nimeen. Herra

Lisätiedot

Terijoen hautausmaat. Jaakko Mäkelä

Terijoen hautausmaat. Jaakko Mäkelä Terijoen hautausmaat Jaakko Mäkelä 12.3.2016 Terijoen hautausmaat Perustettu Nykyinen käyttö Muistomerkki Vanha hautausmaa 1905 metsittynyt 2002 Kuokkalan hautausmaa 1912 hautausmaana 2005 Uusi hautausmaa

Lisätiedot

MARTTI LUTHERIN JALANJÄLJILLÄ. Ilkka Mäntyvaara / Ruutiukot

MARTTI LUTHERIN JALANJÄLJILLÄ. Ilkka Mäntyvaara / Ruutiukot MARTTI LUTHERIN JALANJÄLJILLÄ Ilkka Mäntyvaara / Ruutiukot 23.10.2017 Luther-kaupungit Eisleben Eisleben on Sachsen-Anhaltin osavaltiossa. Siellä Luther syntyi marraskuun 10. päivänä 1483 ja kuoli helmikuun18.

Lisätiedot

Mikaelin- kirkko Mikaelin- kirkko

Mikaelin- kirkko Mikaelin- kirkko Mikaelinkirkko Mikaelinkirkko Mitä nämä ovat? Tiedän olevani kirkossa, mutta mitä nämä kuviot ympärilläni seinillä ja katossa tarkoittavat? Ne säteilevät, muuttuvat ja kasvavat. Ne ovat tuttuja ja vieraita

Lisätiedot

Enkeliaihe seurakuntien taideteoksissa 1

Enkeliaihe seurakuntien taideteoksissa 1 Enkeliaihe seurakuntien taideteoksissa 1 22.10.2014 Sisällys VANHA KIRKKO... 2 TUOMIOKIRKKO... 4 PAAVALINKIRKKO... 8 MIKAEL AGRICOLAN KIRKKO... 11 MEILAHDEN KIRKKO... 14 ALPPILAN KIRKKO... 15 LAUTTASAAREN

Lisätiedot

Kuvia Kurkijoen luterilaisesta kirkosta

Kuvia Kurkijoen luterilaisesta kirkosta Kuvia Kurkijoen luterilaisesta kirkosta Kurkijoen luterilainen kirkko rakennettiin vuosina 1878-1880 arkkitehti F. Sjöströmin piirustusten mukaan. Kirkko sijaitsi kalliolla kolmen tien risteyksessä ja

Lisätiedot

Kuolemajärven kirkko. Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015. Kuolemajärven kirkko 1931

Kuolemajärven kirkko. Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015. Kuolemajärven kirkko 1931 Kuolemajärven kirkko Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015 Kuolemajärven kirkko 1931 2 Kuolemajärven kirkot Varhaisimpina aikoina Äyräpään kihlakunta muodostui Heinjoen, Kanneljärven, Kivennavan, Kuolemajärven

Lisätiedot

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA 1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA Kun olet koulussa oman uskonnon oppitunnilla, opit ortodoksiseen uskontoon kuuluvia asioita. Tässä jaksossa tutustut ortodoksisuuteen kodeissa ja lähiympäristössäsi.

Lisätiedot

SANAN SEPPÄ. opettajille

SANAN SEPPÄ. opettajille SANAN SEPPÄ opettajille SANAN SEPPÄ Yli kolmesataa vuotta Suomen niemen kirkoissa on kaikunut latinankielinen messu. Turkulainen Katariina Heikintytär kuuntelee hartaana pyhää kieltä. Hän anoo pyhimyksiltä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

PIETARI JA JOHANNES JUOKSEVAT HAUDALLE

PIETARI JA JOHANNES JUOKSEVAT HAUDALLE Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PIETARI JA JOHANNES JUOKSEVAT HAUDALLE 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka: Edelleen ollaan Jeesuksen tyhjällä haudalla. b) Ajallinen

Lisätiedot

Pyhän Ristin kappeli

Pyhän Ristin kappeli Pyhän Ristin kappeli Tässä kappelissa kaikki turha on riisuttu pois. Jäljelle jää se, mikä on olennaista: mitä sinä olit, mitä minä olen, mitä Hän on. Surunkin keskellä tuntuu kuin olo kevenisi. Kasvavan

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

MESSU SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia messuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan. I Johdanto. 1.

MESSU SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia messuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan. I Johdanto. 1. MEU ELKOMUKAUTU virikemateriaalia messuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Alkuvirsi 2. Alkusiunaus L Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen, aamen,

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Alttaritaulu Uuno Alanko 1937 Koristemaalaukset Kangasalan

Lisätiedot

MIKAEL AGRICOLAN KIRKKO

MIKAEL AGRICOLAN KIRKKO MIKAEL AGRICOLAN KIRKKO AGRICOLALIIKKEEN KOTI Suomen kirjakielelle pohjan luoneen piispa Mikael Agricolan nimikkokirkko kohoaa Punavuoren ja Eiran kattojen ylle. Agricolan kirkko on ollut edelläkävijä

Lisätiedot

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti.

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti. Viimeinen ateria Jeesus sanoi oppilailleen: - On tullut minun aikani mennä pois. Jeesus tarkoitti, että hän kuolee pian. Oppilailleen Jeesus lupasi: - Minä olen aina teidän kanssanne. Älkää olko surullisia.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Samuel, Jumalan palvelija

Nettiraamattu lapsille. Samuel, Jumalan palvelija Nettiraamattu lapsille Samuel, Jumalan palvelija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Kirkkovuoden juhlat Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Adventin jälkeen seuraava juhla on Suomen itsenäisyyspäivä 6.12$ Kirkossa rukoillaan

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60.

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60. Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 55/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Ensimmäinen

Nettiraamattu. lapsille. Ensimmäinen Nettiraamattu lapsille Ensimmäinen pääsiäinen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Esi-isien palvonta oli keskeisellä sijalla. Kuolleet jatkoivat kalmistossa elämää ja seurasivat kylän tapahtumia.

Esi-isien palvonta oli keskeisellä sijalla. Kuolleet jatkoivat kalmistossa elämää ja seurasivat kylän tapahtumia. USKONTO SUOMESSA SUOMALAISTEN MUINAISUSKO Monia jumalia, joista jokaisella oli oma hallinta-alueensa. Hämäläisten jumalia olivat: Tapio metsä Ahti vesi Turisas sota Ukko Ylijumala ilma, ukkonen, maan kasvu

Lisätiedot

Vanhalta Suurtorilta Tuomiokirkolle

Vanhalta Suurtorilta Tuomiokirkolle Vanhalta Suurtorilta Tuomiokirkolle (OSA 2) Hei, hauska nähdä! Nyt olemme Vanhalla Suurtorilla. Tämä oli vuosisatojen ajan Turun kaupungin, ja jopa ehkä koko Suomen tärkein kauppapaikka. Kaikki tavara,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden 03.05.2018 10:00-14:30 Allegro juna lähtee Helsinki-Pietari 3,5 tuntia 14:30-17:00 Saapuminen Pietariin, Pietari kiertoajelu bussilla 17:00-18:30 Pietari-Paavalin linnoitukseen Neva-joen Jänissaarelle

Lisätiedot

Näyttelytila on jaettu viiteen osioon, jotka kuvaavat ihmiselämän kaarta ja seurakunnan

Näyttelytila on jaettu viiteen osioon, jotka kuvaavat ihmiselämän kaarta ja seurakunnan Nokian kirkon rakentamisesta päätettiin vuonna 1758, mutta rakennus valmistui vasta 80 vuotta myöhemmin. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1829 ja saatiin loppuun vuonna 1838. Kirkko vihittiin käyttöön 1.1.1839.

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat ja siunauskappelit 2011-2012

Sisällysluettelo. Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat ja siunauskappelit 2011-2012 Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat ja siunauskappelit 2011-2012 2 Sisällysluettelo Kotkan siunauskappelien sijainti (kartta) 3 Yleistä hautaamisesta 4 Hautauspaikat 4 Siunauspaikat ja hautojen hoitosopimukset

Lisätiedot

KONFIRMAATIOMESSU B SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia konfirmaatiomessuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan

KONFIRMAATIOMESSU B SELKOMUKAUTUS virikemateriaalia konfirmaatiomessuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan KONFIRMAATIOMEU B EKOMUKAUTU virikemateriaalia konfirmaatiomessuun mukautetut osat sinisellä, voidaan muokata käyttötilanteen mukaan I Johdanto 1. Alkuvirsi 2. Alkusiunaus Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen

Lisätiedot

Taide-elämyksiä Berliinissä

Taide-elämyksiä Berliinissä Taide-elämyksiä Berliinissä Pääsin käymään kesäkuussa 2015 Berliinin taidemuseossa Gemäldegalleriessa historian opettaja Veli- Matti Ojalaisen opastamana. Taidemuseosta löytyy maailman suurin kokoelma

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

MARKKU ANTTI SAKARI SUMIALAN VIRKAAN ASETTAMINEN Porissa (Su 30.09.2007)

MARKKU ANTTI SAKARI SUMIALAN VIRKAAN ASETTAMINEN Porissa (Su 30.09.2007) Ryttylä 29. 09.2007 Matti Väisänen 1/6 MARKKU ANTTI SAKARI SUMIALAN VIRKAAN ASETTAMINEN Porissa (Su 30.09.2007) Kristuksessa rakas veljemme, Markku Sumiala ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin teitä tämän

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

1229 katsotaan. Mallirasti

1229 katsotaan. Mallirasti 1229 katsotaan Turun historian alkaneen, kun 23. tammikuuta päivätyssä kirjeessä paavi Gregorius IX antoi luvan siirtää piispanistuin Nousiaisista Koroisiin. Hyvien kulkuyhteyksien myötä Aurajoen varrelle

Lisätiedot

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin Rukouskoulu 2014 2. jakso Mitä rukous on Ylösnousemuksen voima On Kristus ylösnoussut Hän elää minussa Kristus meissä, kirkkauden toivo Herätetyt yhdessä Hänen kanssaan,

Lisätiedot

PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE

PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa

Lisätiedot

Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine:

Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: V: Äänirauta V: Ehtoolliskalkki /-malja V: Ehtoollispeite V: Ikoni V: Jälkiviinikauha V: Käspaikka V:Kasteastia V: Keihäs V: Kastepuku/-mekko V: Kirkkoleipä/ prosfora V: Kirkkolippu V: Kirkonkellot V:

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

",_, "'' t NY BllÅDfOIJRIH. h11!5tell AIIDl!INC. ltlh'tdlllnli OC.lf toflfl'!m URJALAN KIRKKO RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS

,_, '' t NY BllÅDfOIJRIH. h11!5tell AIIDl!INC. ltlh'tdlllnli OC.lf toflfl'!m URJALAN KIRKKO RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS '.3 {c,.03 1 Z.oo.r L 'i'. 2.. r;,r URJALAN KIRKKO RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS r.a t NY BllÅDfOIJRIH. h11!5tell AIIDl!INC. ltlh'tdlllnli OC.lf toflfl'!m 11 1 B IA:.A.'OCKQ ~ G.

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo.

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo. 1 Jeesus sanoi juutalaisille:»totisesti, totisesti: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää

Lisätiedot

PÄÄSIÄISAAMUNA. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Jerusalemissa

PÄÄSIÄISAAMUNA. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Jerusalemissa Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PÄÄSIÄISAAMUNA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus oli kuollut ja haudattu

Lisätiedot

7/ 12.10.07 Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen

7/ 12.10.07 Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen 7/ 12.10.07 Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen www.ortodoksi.net Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen 40.

Lisätiedot

Samuel, Jumalan palvelija

Samuel, Jumalan palvelija Nettiraamattu lapsille Samuel, Jumalan palvelija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Nastolan Hautausmaa 1

Nastolan Hautausmaa 1 Nastolan Hautausmaa 1 NASTOLAN HAUT UTAUSMAA USMAA Nastolan hautausmaa Ylimmäistenmäellä on otettu käyttöön 1848. Kenraali Gustaf Adolf Ehrnrooth oli jo 1831 pitäjänkokouksessa vaatinut tilaa holvihaudalleen,

Lisätiedot

Lähetyshiippakunnan pyhäkoulutyö

Lähetyshiippakunnan pyhäkoulutyö Lähetyshiippakunnan pyhäkoulutyö Kolmen vuoden pyhäkouluohjelma // Raamatun suuret kertomukset (VT, Evankeliumit ja Apostolien teot) Pohjana käytetty Concordia Publishing House n, Growing in Christ -pyhäkouluohjelmaa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK 1 Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK Oulu ennen ja nyt Tätä materiaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin

Lisätiedot

Pääsiäisaika. Kirkkonummen suomalainen seurakunta

Pääsiäisaika. Kirkkonummen suomalainen seurakunta Pääsiäisaika 2013 Kirkkonummen suomalainen seurakunta Hartaudet ja jumalanpalvelukset Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkko, Tallinmäki 1 Su 24.3. klo 10 Palmusunnuntain messu Tiellä ken vaeltaa? Suomen Lähetysseuran

Lisätiedot

Surun kohdatessa. - Ohjeita hautaukseen - Kangasalan seurakunta

Surun kohdatessa. - Ohjeita hautaukseen - Kangasalan seurakunta Surun kohdatessa - Ohjeita hautaukseen - Kangasalan seurakunta Päivitetty 7.5.2013 Vainajan lähimmät Ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN SEURAKUNNAN VANHANKIRKON

JÄRVENPÄÄN SEURAKUNNAN VANHANKIRKON 1 JÄRVENPÄÄN SEURAKUNNAN VANHANKIRKON = Tuusulan seurakunnan Järvenpään kylän seurakuntatalon historiaa koonnut Jaakko Harjuvaara Järvenpään Seurakunta, Synty ja 25-vuotisvaiheet 1952-1976 Veijo Kokkonen:

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2012 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 29.4.2012 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

ORTODOKSISET KIRKOT. Uskonto on täynnä mysteerejä

ORTODOKSISET KIRKOT. Uskonto on täynnä mysteerejä ORTODOKSISET KIRKOT Historia Uskonto on täynnä mysteerejä Ortodoksinen kirkko alkoi kehittyä Kreikassa ja Bysantissa omaksi suuntauksekseen. Syynä tähän olivat eri kieli eli kreikka ja kulttuuri, joka

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2014 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 30.4.2014 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle Havaintomateriaalia - avuksi sinulle - lapsi ja nuorisotyöhön - taide- ja leirikoulutyöhön - lähetyskasvatukseen - teemapäiviin - kirkollisiin tapahtumiin - ystävyysseurakunta- työhön - erityisryhmille

Lisätiedot

Daniel leijonien luolassa

Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

PERKELE KIUSAA JEESUSTA

PERKELE KIUSAA JEESUSTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PERKELE KIUSAA JEESUSTA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Erämaassa b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunta vaikeuksissa

Nettiraamattu lapsille. Seurakunta vaikeuksissa Nettiraamattu lapsille Seurakunta vaikeuksissa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su )

JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su ) Ryttylä 14. 01.2006 Matti Väisänen 1/6 JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su 15.01.2006) Kristuksessa rakas veljemme, Janne Koskela ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin teitä tämän sunnuntain

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Esteettömyysopas Keskuskirkko

Esteettömyysopas Keskuskirkko Kesäkuu 2017 Esteettömyysopas Keskuskirkko Keskuskirkon katuosoite on Hämeenkatu 5, 11100 Riihimäki Kirkko on valmistunut vuonna 1905. Kirkkoa laajennettiin vuonna 1927, jolloin rakennettiin kirkon pohjoissivu

Lisätiedot

Hautajaisjärjestelyt Isonkyrön seurakunnassa

Hautajaisjärjestelyt Isonkyrön seurakunnassa Hautajaisjärjestelyt Isonkyrön seurakunnassa Hyvät omaiset! Osanottomme. Isonkyrön seurakunnan puolesta tahdomme olla tukenanne, kun Teitä on kohdannut suru menetettyänne läheisen ihmisen. Tässä oppaassa

Lisätiedot

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan 1. syyskuuta Jumala, minun Jumalani, sinua minä odotan. Sieluni janoaa sinua, ruumiini ikävöi sinua ja uupuu autiomaassa ilman vettä. Ps. 63:2 Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan kiihkeästi Jumalan

Lisätiedot