TOIMINTAKERTOMUS 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMINTAKERTOMUS 2014"

Transkriptio

1 TOIMINTAKERTOMUS 2014 Laatinut Ritva Lakkala

2 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus YLEISTÄ... 3 PAINOPISTEALUEET... 4 HALLITUS VUONNA 2014 JA VASTUUALUEET... 5 PERHEKESKUS... 6 PERHEKAHVILAT... 6 ISÄ-LAPSI ILTAPERHEKAHVILA... 7 MUSKARI... 7 MONIKKOPERHEET... 7 JÄSENASIAT... 8 TUOTEMYYNTI... 8 KOKO PERHEEN LIIKUNTARIEHA BOTNIAHALLISSA... 9 ISÄ-LAPSIRETKI LAPSEN OIKEUKSIEN PÄIVÄ TUKIOPPILASTOIMINTA JOULUPUU-KAMPANJA VANHEMPAINNEUVONTA YHTEENVETO LIITTEET... 16

3 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus YLEISTÄ Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin ja valtakunnallinen kansalaisjärjestö, johon kaikki uudet jäsenet ovat tervetulleita. MLL:n päätehtävä on edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on jäsentä ja 557 paikallisyhdistystä ympäri Suomea. Paikallisyhdistysten toimintaa tukee 10 piirijärjestöä. MLL:n paikallisyhdistykset tarjoavat kaikenikäisille mahdollisuuden osallistua toimintaan yhdessä lasten, nuorten ja lapsiperheiden kanssa. MLL tekee yhteistyötä koti- ja ulkomaisten järjestöjen, yhteisöjen ja verkostojen kanssa. Liiton keskustoimisto pitää yhteyksiä ministeriöihin, viranomaisiin ja järjestöihin, piirit ja paikallisyhdistykset paikallisiin tahoihin.

4 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus PAINOPISTEALUEET Painopistealueemme ovat Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaiset: o o o o o o lapsiperheiden hyvinvoinnin ja elinolojen edistäminen lasten kuuleminen ja osallisuuden edistäminen lapsuuden kunnioittaminen ja suojeleminen vanhemmuuden arvostaminen ja tukeminen perheiden tukeminen arkipäivän ongelmissa tiedon jakaminen yhdessä asiantuntijoiden kanssa MLL:n painopistealueet tukevat vanhempia kasvatustyössään ja antavat eväitä omaan vanhemmuuteen. Monipuolinen ja ennaltaehkäisevä työ lasten ja nuorten eduksi kantaa hedelmää pitkälle. Ennaltaehkäisevä työ kuten terveys- ja päihdetyö, liikennevalistus ja tukioppilastoiminta ovat keskeisiä toiminta-alueitamme. Lapsella on oikeus olla lapsi ja nauttia lapsuudestaan ja nuorella on oikeus turvalliseen, rakastavaan ja kasvattavaan nuoruuteen. Toimintamme päämääränä on edistää vauvojen, lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa hyvinvointia, terveyttä ja kehittymistä. Ottamalla lapset mukaan toimintaan, onnistumisen kokemukset, vertaistuki, avoimuus ja arvostaminen ovat olleet keinojamme vaikuttaa perheiden ja lasten hyvinvointiin. Nykypäivän haasteet ovat moninaiset ja moni perhe kokee taloudellisen ahdingon talouskriisin ja työttömyyden vallitessa. MLL haluaa auttaa työllään lapsiperheitä paikkaamaan myös sosiaalisen verkoston, joka tänä päivänä monien kohdalla on pieni. Evald ja Hilda Nissin säätiön apurahan voimin Vaasan yhdistys on palkannut osaaikaisen perhekeskuksen vetäjän joka koordinoi yhdistyksemme toimintaa yhdessä aktiivisen hallituksen kanssa. Evald ja Hilda Nissin säätiö on mahdollistanut eri toiminnoin työtä lapsiperheiden eduksi Vaasan seudulla, suuret kiitokset siitä säätiölle. Kotisivuillamme vaasa.mll.fi kerromme lisää toimitiloissamme kokoontuvista ryhmistä sekä MLL Vaasan yhdistyksen tapahtumista ja toiminnasta. Nykypäivän haasteisiin vastaamme myös olemalla mukana Facebookissa, jotta perheet saisivat mahdollisimman hyvin tietoa toiminnastamme.

5 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus HALLITUS VUONNA 2014 JA VASTUUALUEET Tuula Närvä Anu Silen Suvi Etelämäki Eila Kultti Anne Vanhanen Jenni Rönnholm Salme Kalliokoski Svetlana Sivil Puheenjohtaja Varapuheenjohtaja, perhekahvilavastaava Sihteeri Rahastonhoitaja Hallituksen jäsen, tukioppilastoiminta Hallituksen jäsen, jäsenvastaava Hallituksen jäsen, luentosarja kasvattajille Hallituksen jäsen ******************************************************************** Muut vastuualueet: Ritva Lakkala Perhekeskuksen vetäjä, työtehtävät: perhekahvilavastaava, muskarinvetäjä, koordinointityö, tiedotustehtävät, tapahtumat, postinkäsittely, tuotemyynti, varainhankinta Hannele Helinko vanhempainneuvonta, perhetyö yhteistyössä Pohjan- Anne-Maj Granskog maan piirin kanssa Piirihallituksen jäsenet vuonna 2014: Tuula Närvä Tilintarkastaja vuonna 2014: Leena Lauttamus Anette Hast Tukioppilaskouluttaja

6 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus PERHEKESKUS PERHEKAHVILAT Perhekeskus toimii Vaasan keskustassa, hyvien liikenneyhteyksien varrella. Meillä on toimintaa jokaisena arkipäivänä ja joskus myös iltaisin. Toiminnan perustana ovat yhdistyksen omat ryhmät, eli kaksi kertaa viikossa kokoontuvat perhekahvilat tiistaisin ja perjantaisin, keskiviikkoisin järjestettävä muskari, isä-lapsi iltaperhekahvila joka toinen torstai-ilta sekä kerran kuussa kokoontuvat monikkoperhetreffit. Tiloissamme kokoontui myös MLL Pohjanmaan piirin VARTU-toiminnan ryhmät Vaaperot ja Maitoliiga lokakuuhun asti, jolloin toiminta jäi tauolle, koska vetäjät siirtyivät muihin tehtäviin. Vaasan kaupungin kanssa tehtiin yhteistyötä myös neuvolatapaamisten muodossa. Tapaamisia järjestettiin tiloissamme tarpeen vaatiessa, tuolloin fysioterapeutit ja MLL:n terveydenhoitajat ottivat ryhmät vastaan täällä perhekeskuksessa ja ryhmissä opetettiin mm. vauvahierontaa. Tämä toiminta on myös ollut tauolla Vartutoiminnan jäätyä tauolle. Perhekeskuksessa järjestettävää perhekahvilaa olemme vuonna 2014 pitäneet tiistaisin ja perjantaisin. Joinakin päivinä oli järjestettyä ohjelmaa, mm: o askarteluita liittyen vuoden aikoihin lasten ja vanhempien kanssa o terveydenhoitajan tai muiden asiantuntijoiden vierailuita o vaate-esittelyitä ja muita esittelyitä o joka toinen perjantai muskari. Perhekahvilan kävijämäärä vuonna 2014 oli yhteensä 1338 kävijää, joista lapsia oli 794 ja aikuisia 544. Käyntikertoja oli yhteensä vuoden 2014 aikana 67 kappaletta. Yhdistys tarjoaa mahdollisuuden perheille tulla tapaamaan samassa elämäntilanteessa olevia äitiä ja isiä. Samalla yleensä kotona hoidossa olevat lapset saavat kontakteja toisiin lapsiin.

7 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus ISÄ-LAPSI ILTAPERHEKAHVILA MUSKARI Isä-lapsi iltaperhekahvila kokoontui vuoden 2014 aikana yhteensä 11 kertaa ja kävijöitä oli syksyn aikana yhteensä 90, joista aikuisia oli 39 ja lapsia 51. Kaikille avoin muskari on kokoontunut kerran viikossa keskiviikkoisin. Vuoden 2014 aikana pidettyihin muskareihin, joita oli 35 kpl, osallistui yhteensä 1115 kävijää, joista lapsia oli 628 ja aikuisia 487. MONIKKOPERHEET Monikkoperheet ovat kokoontuneet tiloissamme jo muutaman vuoden ajan kerran kuukaudessa ja vuonna 2014 kävijöitä oli 7 käyntikerran aikana yhteensä 41, joista lapsia 24 ja aikuisia 17. TERHO-KERHO Terho-kerho on osa Koko Suomi leikkii-kampanjaa, jolla pyritään saamaan koolle lapsia, aikuisia ja eläkeläisiä kiireettömään yhdessä oloon yli sukupolvien. Vaasassa Terho-kerho toiminta käynnistettiin syksyllä 2014 yhteistyössä SPR:n ja Vaasan Ikäkeskuksen kanssa. Toimintaa oli vuonna 2014 kahtena lauantaina ja paikalla lapsia 7 ja aikuisia 16, yhteensä kävijöitä oli 23. LIIKUNTALEIKKIKOULU Liikuntaseura Vaasa-tyttöjen kanssa on pidetty liikuntaleikkikoulua Teeriniemen koululla 3-4- vuotiaille lapsille. MLL hallituksen jäsen on toiminut kerhon vetäjänä. Vuonna 2014 liikuntaleikkikoulussa on kokoontunut yhteensä 248 kävijää 31 jumppakerran aikana.

8 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus JÄSENASIAT TUOTEMYYNTI Vuoden 2014 lopussa yhdistyksemme jäsenmäärä oli 477, joista mm. aikuisia jäseniä oli 279 ja 0-17-vuotiaita 135 ja kunniajäseniä 2. Uusia jäseniä olemme saaneet mm. perhekahvilassa käyneistä vanhemmista ja lapsista. Toimintamme tueksi olemme Perhekeskuksessa ja eri tapahtumissa myyneet MLL:n tuotteita.

9 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus KOKO PERHEEN LIIKUNTARIEHA BOTNIAHALLISSA Koko perheen liikuntarieha järjestettiin kuudennen kerran Botniahallissa lauantaina yhteistyössä Vaasan kaupungin vapaa-aikaviraston kanssa. Tilaisuus oli maksuton ja avoin kaikille lapsiperheille ja tapahtuma keräsi yli 5000 osallistujaa paikalle. Tapahtumassa oli mukana kaksi pomppulinna, kasvomaalausta, jumppaa, heittopelejä, temppurataa, pituushyppyä, riisipussien heittoa yms. Hallissa oli myös lainattavissa rullaluistimia, potkulautoja ja kickbikeja. Koko perheen liikuntariehassa oli vuonna 2014 mukana noin 30 urheiluseuraa esittelemässä toimintaansa ja he tekivät myös temppuratoja paikalle. Mukana olleet seurat vuonna 2014: Vaasan vasama (yleisurheilu) Tanssiurheiluseura rolling (kilpatanssi) Vaasan Vasamattaret (joukkuevoimistelu) FC Sport-juniorit (jalkapallo) Tennis-61 (tennis) Vasa Idrottssällskap (yleisurheilu) Vaasan Voima-Veikot (paini) Vaasan Luistinkerho (taitoluistelu) Vaasan Maila (pesäpallo) Vasa Gymnastikförening (joukkuevoimistelu) Vaasan Golf (golf) VPS-juniorit (jalkapallo) Sunrise Cruisers (moottori- / autourheilu) Vaasan Salama (koripallo) Vaasan Telinetaiturit (telinevoimistelu) West Coast Vikings cheerleaders (cheerleading) Wasa Royals (amerikkalainen jalkapallo) Vaasan Kiisto (lentopallo) Wasa Team Skaters (muodostelmaluistelu) SB Vaasa (salibandy) Wasasegelförening (purjehdus) Vaasan Merenkyntäjät (purjehdus) Tanssiseura Vaasan Viuhka (tanssi) Vaasan Tanssikoulu Kipinä (tanssi) Liikuntaseura Vaasa-Tytöt (voimistelu) Korsholm Mustasaari Disc club (frisbeegolf) Wasa Thunder (frisbeegolf) Vaasan Hiihtoklubi (laskettelu, hiihto) Junior Sport (jääkiekko) Yritykset, yhdistykset, järjestöt ja koulut: Tropiclandia ja Wasalandia Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry (PLU) Kuntokeskus Wasa Move (kamppailulajit) Vaasan Ammattiopisto

10 MLL Vaasan Yhdistys ry. puh Toimintakertomus Lisäksi myös MLL Vaasan yhdistys, SPR ja Vaasan VPK olivat esittelemässä toimintaansa. SPR suomenkielinen osasto hoiti myös tapahtuman ensiaputehtävät. Paikalla oli myös kahdeksan järjestyksenvalvojaa ja kymmenen liikenteenohjaajaa. Kuvia vuoden 2014 liikuntariehasta:

11 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus LASTENVAUNURALLI Yhdistys osallistui Vaasan kaupungin vapaa-aikaviraston järjestämään Lastenvaunuralliin Onkilahden toimintapuistossa. Yhdistys järjesti siellä laulutuokion, laulattajina perhekeskuksen vetäjä Ritva Lakkala ja musisoimassa Tommi Tuomala. Laulujen jälkeen oli porukka lähti lastenvaunujen kanssa rallireiteille, joita oli muutamia eri pituisia. Tuunatut vaunut palkittiin ja reitin voittajien kesken arvottiin myös palkintoja. Toiminnassa oli mukana myös kaupungin terveydenedistämisyksiköstä työntekijöitä, jotka kertoivat mm. hampaiden hyvinvoinnista.

12 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus ISÄ-LAPSIRETKI Isä-lapsi luontoretki järjestettiin Levanevalle erä- ja luonto-oppaan Vesa Heinosen johdolla. Retkelle oli bussikuljetus ja mukana oli 10 lasta ja 10 aikuista. Retken ohjelmassa oli mm. suoalueeseen tutustumista, vaellusta pitkospuureiteillä n.4km yhteensä, näköalojen ihailua näköalatornista ja makkaranpaistoa ja eväiden syöntiä. MLL Vaasan yhdistys kustansi bussimatkan, eräoppaat, kalat perkausta varten, makkarat ja mehut retkeilijöille. LAPSEN OIKEUKSIEN PÄIVÄ Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi yhdistys järjesti toiminnan ohessa muskarin perjantaina Tarjosimme kävijöille mehua ja keksejä. TUKIOPPILASTOIMINTA Järjestimme tukioppilaille Tukaritempauksen maanantaina Vaasan Keilahallilla Ruutikellarintiellä. Tapahtumaan kutsuttiin kaikki tukioppilaat Vaasan ja Mustasaaren kouluista. Oppilaat ryhmäytettiin ja sen jälkeen he saivat siirtyä keilaamaan. Tarjolla oli totuttuun tapaan myös pizzaa ja limsaa kiitoksena tukarien toiminnasta koulunsa sekä yhdistyksen hyväksi. Tukioppilastoiminnan kouluttaja Anette Hast piti peruskoulutuksen tukioppilaille toukokuussa Vaasassa Variskan yläkoulu, Vöyrinkaupungin yläkoulu, Merenkurkun yläkoulu ja Savilahden koulu Vähässäkyrössä sekä Mustasaaren yläkoulu saivat uudet koulutetut tukioppilaat eli tukarit. Yläkoulujen 9-luokkalaisille jaettiin kouluilla todistukset tukioppilaana toimimisesta. Tukioppilaita on ollut mukanamme myös erilaisissa tempauksissa, kuten esim. Koko perheen liikuntariehassa Botniahallissa ja Joulupuu-kampanjassa Rewell Centerissä.

13 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus JOULUPUU-KAMPANJA Joulupuu-kampanja on Vaasassa järjestetty yhteistyössä Vaasan Nuorkauppakamarin kanssa jo neljätoista kertaa. Vuonna 2014 keräyspaikkana oli jälleen Rewell Center ja perjantaina ja lauantaina tukioppilaat, MLL Vaasan yhdistyksen ja Nuorkauppakamarin jäsenet toimivat kuusen juurella päivystävinä tonttuina. Kampanjan aikana kerättiin joululahjoja vähävaraisille vaasalaisille lapsiperheille. Kampanjaan tuodut lahjat olivat käyttämättömiä, uusia lahjoja, jotka pakattiin keräyspisteellä isommaksi kokonaisuudeksi. Lahjat toimitettiin Vaasan ja Mustasaaren sosiaalitoimen sekä Vaasan suomalaisen ja ruotsalaisen seurakunnan kautta koteihin.

14 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus VANHEMPAINNEUVONTA Vartu Yhteistyössä MLL:n Pohjanmaan piirin kanssa yhdistyksemme on jatkanut Vartu - toimintaa (vanhemmuuden ja varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen). Pääpaino toiminnassa on vertaisryhmät, joissa terveydenhoitoalan ammattilaisina ovat vuonna 2014 jatkaneet terveydenhoitajat Hannele Helinko ja Anne-Maj Granskog. Toiminta jäi tauolle lokakuussa 2014 työntekijöiden siirryttyä muihin tehtäviin. MLL:n Vaasan yhdistys on tarjonnut Perhekeskuksen tiloja Vartu -ryhmille. o Maitoliiga: Vertaistukiryhmä pikkuvauvojen 0-7kk äideille ja vauvoille o Vaaperot: Vertaistukiryhmä noin 7 kk 2 vuotiaille lapsille ja vanhemmille. Muut ryhmät, joille yhdistys on tarjonnut tiloja o Vaasan Endometrioosiyhdistys on kokoontunut myös tiloissamme muutamia kertoja vuonna Vetäjänä ryhmässä oli Hannele Pelli. o Syntymäpäiväjuhlia on myös vietetty perhekeskuksen tiloissa.

15 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus YHTEENVETO o Luentosarja kasvattajille luennot keväällä 2014 o Tukaritempaus tukioppilaille keilauksen merkeissä o Koko perheen liikuntarieha Botniahallissa , yli 5000 kävijää o Yhdistys osallistui Vaasan kaupungin järjestämään Lastenvaunuralliin Onkilahden toimintapuistossa , järjestimme muskarin o MLL:n turvallinen alku koulutielle jumppapussit jaettiin 1. luokan oppilaille elo-syyskuussa. o Isä-lapsiretki järjestettiin Levanevalle , retki oli kävijöille maksuton. o Lapsen oikeuksien päivää vietettiin kunniaksi oman toiminnan ohessa, keksi- ja mehutarjoilu o Joulupuu-kampanja toteutettiin MLL Vaasan yhdistyksen ja Vaasan Nuorkauppakamarin kanssa yhteistyössä keräämällä joululahjoja vaasalaisille vähävaraisille perheille. o Vuoden 2014 kävijät MLL Vaasan yhdistyksen perhekeskuksen ryhmissä: Kerho krt/vuosi aikuiset lapset kaikki yht. Perhekahvila ti ja pe Muskari ke Monikkoperhetreffit to/1krt/kk Isä-lapsi iltaperhekahvila 2krt/kk Terho-kerho, Vuorikoti, Vuorikatu o Liikuntaleikkikoulun kävijät yhteensä 248/31 krt Kaikki kävijät ryhmissä yhteensä 2607

16 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus LIITTEET Vuoden 2014 perhekahvilakävijöiden, muskarikävijöiden ja monikkoperhetreffien tilastot Yhdistyksen toimintakysely 2014

17 MLL Vaasan Yhdistys ry. Toimintakertomus Vaasassa Arja Sigfrids puheenjohtaja Eila Kultti varapuheenjohtaja, rahastonhoitaja Anne Vanhanen sihteeri Hannele Helinko Marianne Nygård Annukka Nikkari Mikko Vesapuisto Jenni Rönnholm Salme Kalliokoski Svetlana Sivil

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 MLL Vaasan yhdistys Vaasanpuistikko 15 D 44 65100 Vaasa puh. 040 8450 406 email: vaasan.yhdistys@mll.fi kotisivut: http://vaasa.mll.fi Facebook Sisällysluettelo 1. TOIMINTA-AJATUS...

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 MLL Vaasan yhdistys Vaasanpuistikko 15 D 44 65100 Vaasa puh. 040 8450 406 email: vaasan.yhdistys@mll.fi kotisivut: http://vaasa.mll.fi 2 Sisällysluettelo 1. TOIMINTA-AJATUS...

Lisätiedot

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena 19/1/2012 Mervi Kestilä Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena MLL:n arvot Inhimillisyys Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus Ilo 2 Toiminnan

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa. 4.6.2015 / Seija Karjalainen

MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa. 4.6.2015 / Seija Karjalainen MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa 4.6.2015 / Seija Karjalainen Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten,

Lisätiedot

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS 1.9.2016 PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PERHEKESKUSMALLI Visio: Perhekeskustoimintaan

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PERHEKESKUSMALLI Visio: Perhekeskustoimintaan on helppo

Lisätiedot

MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa

MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa Perheiden hyvinvoinnin merkitys lapselle MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa Marita Viertonen toiminnanjohtaja marita.viertonen@mll.fi p. 044 299 0541 MLL on kaikille avoin poliittisesti

Lisätiedot

KELLOKOSKEN PERHEKESKUS IKIOMA. Taustalla Tuulas-hanke Toiminta alkanut elokuussa 2007 Kellokosken sosiaali- ja terveysaseman uusissa tiloissa

KELLOKOSKEN PERHEKESKUS IKIOMA. Taustalla Tuulas-hanke Toiminta alkanut elokuussa 2007 Kellokosken sosiaali- ja terveysaseman uusissa tiloissa KELLOKOSKEN PERHEKESKUS IKIOMA Taustalla Tuulas-hanke Toiminta alkanut elokuussa 2007 Kellokosken sosiaali- ja terveysaseman uusissa tiloissa TYÖNTEKIJÄT Hankerahoituksella palkatut työntekijät: IKIOMASSA

Lisätiedot

MLL:n Kainuun piiri Vierailu MLL:n Lapin piiriin Seija Karjalainen

MLL:n Kainuun piiri Vierailu MLL:n Lapin piiriin Seija Karjalainen MLL:n Kainuun piiri 2017 Vierailu MLL:n Lapin piiriin 20.5.2017 Seija Karjalainen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri ry Perustettu 1950 Vuosikokoukset, piirihallitus, puheenjohtaja Toivo Sistonen

Lisätiedot

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan!

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan! Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke Tule mukaan toimintaan! Kansalaisjärjestöt On mahdollisuus osallistua erilaisiin toimintoihin ja harrastuksiin. Voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Suuri

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

15/11/2016 Kaisa Raninen. Toimintasuunnitelma 2017

15/11/2016 Kaisa Raninen. Toimintasuunnitelma 2017 15/11/2016 Kaisa Raninen Toimintasuunnitelma 2017 Toimintaympäristö - valtakunnallinen MLL on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on

Lisätiedot

SINETTISEURATOIMINNAN POHDINTAA 21.8.2014

SINETTISEURATOIMINNAN POHDINTAA 21.8.2014 SINETTISEURATIMINNAN PHDINTAA 21.8.2014 SINETTISEURATIMINNAN PHDINTAA Sinettiseurakriteerien vertaaminen lasten ja nuorten urheilun selvitystöihin Sinettiauditoinnit tarkastelussa Lajiliittojen ja Valon

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013 Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013 YHDISTYKSEN ARVOT VISIO Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Inhimillisyys Suvaitsevaisuus Ilo Visio on näkymä yhdistyksen

Lisätiedot

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY Toimintakertomus 2010 Sisältö 1. Toiminnan ydinalueet 1 2. Toiminta 1 2.1 Säännöllinen toiminta 1 2.2 Tapahtumat 1 2.3 Tapahtumia, joihin osallistuimme

Lisätiedot

Kuopion Perheentalo. Sijaitsee kauppakeskus Apajassa torin alla (Kauppakatu 45, E-porras). Toiminta on maksutonta perheille.

Kuopion Perheentalo. Sijaitsee kauppakeskus Apajassa torin alla (Kauppakatu 45, E-porras). Toiminta on maksutonta perheille. Kuopion Perheentalo Sijaitsee kauppakeskus Apajassa torin alla (Kauppakatu 45, E-porras). Toiminta on maksutonta perheille. Avoinna tiistaista perjantaihin 9-15, torstaisin 9-19 Kaikki perheet ovat tervetulleita!

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 TOIMINTA-AJATUS

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 TOIMINTA-AJATUS TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 TOIMINTA-AJATUS Jokaisella lapsella on oikeus hyvään ja onnelliseen lapsuuteen. Toiminnan tarkoituksena on edistää lapsen ja lapsiperheen hyvinvointia, lisätä lapsuuden

Lisätiedot

ALLE KOULUIKÄISET LAPSET MAANANTAI TIISTAI KESKIVIIKKO TORSTAI PERJANTAI

ALLE KOULUIKÄISET LAPSET MAANANTAI TIISTAI KESKIVIIKKO TORSTAI PERJANTAI ALLE KOULUIKÄISET LAPSET PÄIVÄKERHO I 3-vuotialle klo 9.30 11 Avointa ja PÄIVÄKERHO II 4-5-vuotialle klo 12 15 Avointa ja PÄIVÄKERHO II 3-vuotialle klo 9.30 11 Avointa ja PÄIVÄKERHO I 4-5-vuotialle klo

Lisätiedot

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Neuvolan perhetyön asiakkaan ääni: Positiivinen raskaustesti 2.10.2003 Miten tähän on tultu? Valtioneuvoston

Lisätiedot

Sisältö. Esite julkaistu Tilastot vuodelta 2016.

Sisältö. Esite julkaistu Tilastot vuodelta 2016. MLL Päijät-Hämeessä Sisältö MLL toimii lähes jokaisessa Suomen kunnassa 3 Lähellä lapsia, nuoria ja vanhempia 4 Perhekahvilat ja kerhot 4 Sukupolvia yhdistävä toiminta 5 Lastenhoito 6 Tapahtumat, retket

Lisätiedot

HAKUOHJEET YLÄKOULUVALMENNUKSEEN LUKUVUODEKSI 2016-2017

HAKUOHJEET YLÄKOULUVALMENNUKSEEN LUKUVUODEKSI 2016-2017 HAKUOHJEET YLÄKOULUVALMENNUKSEEN LUKUVUODEKSI 2016-2017 Toiminnan tavoitteet: Lisätä harjoitusmääriä päiväaikaan. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen. Koulujen ja seurojen kasvattamisyhteistyö. Nuorisovalmennuksen

Lisätiedot

Toimintaa lapsiperheille. Kaarelassa

Toimintaa lapsiperheille. Kaarelassa Toimintaa lapsiperheille Kaarelassa Kevät 2015 KANNELMÄEN SEURAKUNTA ESIKOISVAUVAKERHO Torstaisin klo 13.30-15 Kirkon nuorisotila Nurkassa (alk. 15.1.) Kerho on avoin kohtaamispaikka, ilmoittautumista

Lisätiedot

Perheet keskiöön! Järjestöt lapsi- ja perhepalveluita kehittämässä järjestöagentti Matti Virtasalo Kittilä

Perheet keskiöön! Järjestöt lapsi- ja perhepalveluita kehittämässä järjestöagentti Matti Virtasalo Kittilä Perheet keskiöön! Järjestöt lapsi- ja perhepalveluita kehittämässä järjestöagentti Matti Virtasalo Kittilä 4.4.2019 Perheet Keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja

Lisätiedot

MLL:n perhekahvilatoiminta

MLL:n perhekahvilatoiminta 2015 MLL:n perhekahvilatoiminta Koulutusportaat perhekahvilatoimijoille MLL KYLPY PERUS- KOULUTUS JATKO-KOULUTUS PERHEKAHVILA- TREFFIT KEHITTÄMIS- ILLAT 2 MLL KYLPY MLL kylpy 3 MLL kylpy Kenelle MLL:n

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen 19-65-vuotiaiden keskuudessa % Lkm. 1997-1998 14 435.000 2001-2002 16 509.000

Lisätiedot

Pienikin apu arjessa voi helpottaa päivääsi!

Pienikin apu arjessa voi helpottaa päivääsi! Pienikin apu arjessa voi helpottaa päivääsi! Lapsiparkkiin ovat tervetulleita 0-6 vuotiaat lapset. Lapsiparkissa hoitajina toimivat perhetyöntekijät. Tee rauhassa ruokaostokset, piipahda vaatekaupassa

Lisätiedot

Emma & Elias -avustusohjelma. Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue

Emma & Elias -avustusohjelma. Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue Emma & Elias -avustusohjelma Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue Yksi ohjelma, monta tarkoitusta Järjestöjen tekemään hyvää työtä esiin Ray:n aseman tukeminen Tulosten ja vaikutusten vahvistaminen Lapsen

Lisätiedot

AVOIN TOIMINTA LAPSIPERHEILLE VAASASSA ASUINALUEITTAIN

AVOIN TOIMINTA LAPSIPERHEILLE VAASASSA ASUINALUEITTAIN AVOIN TOIMINTA LAPSIPERHEILLE VAASASSA ASUINALUEITTAIN AVOIN TOIMINTA LAPSIPERHEILLE VAASASSA ASUINALUEITTAIN TEERINIEMI-HUUTONIEMI-MELANIEMI-PUROLA-ASEVELIKYLÄ PÄIVÄKERHOT 4-6v. Huutoniemen seurakuntakeskus,

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2016

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2016 Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2016 YHDISTYKSEN ARVOT Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Inhimillisyys Yhdenvertaisuus VISIO MLL Leppävaaran yhdistyksen

Lisätiedot

Perheet Keskiöön! Perheet keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke

Perheet Keskiöön! Perheet keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke Perheet keskiöön! Lape-info 28.2.2019 Järjestöagentti Matti Virtasalo Perheet Keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke 2018 2020. 1 70 järjestön yhteisen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 TOIMINTA-AJATUS

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 TOIMINTA-AJATUS TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 TOIMINTA-AJATUS Jokaisella lapsella on oikeus hyvään ja onnelliseen lapsuuteen. Toiminnan tarkoituksena on edistää lapsen ja lapsiperheen hyvinvointia, lisätä lapsuuden

Lisätiedot

Sisältö. Esite julkaistu Tilastot vuodelta Aluetoimipiste Kumppanuustalo Kirjastokatu HÄMEENLINNA p.

Sisältö. Esite julkaistu Tilastot vuodelta Aluetoimipiste Kumppanuustalo Kirjastokatu HÄMEENLINNA p. MLL Kanta-Hämeessä Sisältö MLL toimii lähes jokaisessa Suomen kunnassa 3 Lähellä lapsia, nuoria ja vanhempia 4 Perhekahvilat ja kerhotoiminta 4 Vertaisryhmät ja Terhokerhot 5 Tapahtumat, retket ja vuokraustoiminta

Lisätiedot

Yhdistys sitoutuu noudattamaan Pelastakaa Lasten toimintaperiaatteita lasten suojelemiseksi sekä muita liiton antamia toimintaohjeita.

Yhdistys sitoutuu noudattamaan Pelastakaa Lasten toimintaperiaatteita lasten suojelemiseksi sekä muita liiton antamia toimintaohjeita. TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Kotkan Pelastakaa Lapset ry Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja päämäärä Yhdistyksen tarkoituksena ja päämääränä on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2015

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2015 Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2015 YHDISTYKSEN ARVOT Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Inhimillisyys Yhdenvertaisuus VISIO MLL Leppävaaran yhdistyksen

Lisätiedot

Monitoimijainen perhevalmennus

Monitoimijainen perhevalmennus Monitoimijainen perhevalmennus Ulla Lindqvist Projektipäällikkö, VTL, KM Tukevasti alkuun, vahvasti kasvuun hanke ulla.j.lindqvist@hel.fi Monitoimijainen perhevalmennus on esimerkki Perhekeskus toiminnasta,

Lisätiedot

KYS:n synnytysvalmennus Valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjälle ja heidän tukihenkilölleen.

KYS:n synnytysvalmennus Valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjälle ja heidän tukihenkilölleen. Raskausajan valmennukset Suuhygienistin ja fysioterapeutin valmennus Suuhygienisti ohjaa suun hyvinvointiin liittyvistä asioista. Fysioterapeutin valmennuksessa opastetaan ergonomiasta, raskausajan liikunnasta

Lisätiedot

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen

Leija-hanke. 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen Leija-hanke 10.3.2014 Ryhmänohjaajakoulutus Reetta Pauni ja Tarja Janhunen YVPL Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry Olemme lastensuojelujärjestö Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry on lastensuojelujärjestö,

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 2014. http://lapinpiiri.mll.fi/

TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 2014. http://lapinpiiri.mll.fi/ TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 2014 / Sisältö 1 MLL:n TOIMINNAN YDINALUEET JA ROOLI MUUTTUVASSA TOIMINTAYMPÄRISTÖSSÄ 2 LASTEN JA LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN JA ELINOLOJEN EDISTÄMINEN 2.1 Vaikuttaminen

Lisätiedot

Ehkäisevä perhetyö ja lapsiperheiden kotipalvelu Heinolassa

Ehkäisevä perhetyö ja lapsiperheiden kotipalvelu Heinolassa Ehkäisevä perhetyö ja lapsiperheiden kotipalvelu Heinolassa Ehkäisevä perhetyö on kokonaisvaltaista kotiin annettavaa tukea vanhemmuuden ja arjen haasteisiin. Tukea voidaan tarjota mm. vanhemman jaksamiseen,

Lisätiedot

Avointa toimintaa Hattulassa

Avointa toimintaa Hattulassa Avointa toimintaa Hattulassa alle kouluikäisille syksy 2015 Hattulan seurakunnan kerhot Parola, Huilis, Parolantie 37 (Valintatalon päädyssä. Vanhaa apteekkia vastapäätä) 3-5-vuotiaat aamupäiväryhmä: perjantaisin

Lisätiedot

Hakija Tarkoitus Anottu summa Saanut v.2014 Esitys Lieksan Kuuloyhdistys ry

Hakija Tarkoitus Anottu summa Saanut v.2014 Esitys Lieksan Kuuloyhdistys ry 1 AVUSTUKSET 2014 toiminta-avustukset Lieksan Kuuloyhdistys ry jäs. 151 Yhdistys toimii alueensa kuulonhuollon hyväksi jakaen tietoutta apuvälineistä ja niiden käytöstä sekä ohjaten jäseniään hakemaan

Lisätiedot

NEUVOLAN PERHETYÖ KAARINASSA

NEUVOLAN PERHETYÖ KAARINASSA NEUVOLAN PERHETYÖ KAARINASSA Neuvolan perhetyö Kaarinassa Vuonna 2014 neuvolan perhetyö on vakiinnuttanut paikkansa osana ennaltaehkäisevää palvelujärjestelmää. Neuvolan perhetyössä toimii kaksi perheohjaajaa

Lisätiedot

YLÄKOULUVALMENNUS 8-9 LK LUKUVUONNA

YLÄKOULUVALMENNUS 8-9 LK LUKUVUONNA YLÄKOULUVALMENNUS 8-9 LK LUKUVUONNA 2019-2020 URHEILUN JA OPISKELUN YHDISTÄMINEN YLÄKOULUSSA Valmennustoiminta 7-9lk Yläkouluvalmennus 8-9lk Urheiluyläkoulu 7-9lk Yläkoululeiritys ---------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Uudenmaan piiri. Yhdessä vanhempana toiminnan koulutus 4.6

Uudenmaan piiri. Yhdessä vanhempana toiminnan koulutus 4.6 Uudenmaan piiri Yhdessä vanhempana toiminnan koulutus 4.6 Ohjelma Tervetuloa Tietoa Yhdessä vanhempana - toiminnasta Perustietoa parisuhteesta Tauko Toimintamallien esittely Ryhmätyöskentelyä Jatkosta

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2014

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2014 Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2014 YHDISTYKSEN ARVOT Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Inhimillisyys Suvaitsevaisuus Ilo VISIO MLL Leppävaaran yhdistyksen

Lisätiedot

Koulutukset ja aineistot alakouluille 2015 2016

Koulutukset ja aineistot alakouluille 2015 2016 Koulutukset ja aineistot alakouluille 2015 2016 Koulutusta opettajille ja oppilashuollon henkilöstölle Lapsen ja nuoren kohtaaminen oppilashuollossa Tietoa uudistuneen oppilashuoltolain soveltamisesta

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät. Näkökulmia sosiaaliseen markkinointiin. CASE: Perheaikaa.fi verkkopalvelu /

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät. Näkökulmia sosiaaliseen markkinointiin. CASE: Perheaikaa.fi verkkopalvelu / Valtakunnalliset lastensuojelupäivät CASE: Perheaikaa.fi verkkopalvelu / Näkökulmia sosiaaliseen markkinointiin Kari Lankinen Kehitysjohtaja, TM Juulia Ukkonen Projektikoordinaattori, kätilö, BSc Health

Lisätiedot

KOULU / SEURA -YHTEISTYÖ YLIVIESKASSA Krista Palola ja Juha Torvikoski. Kuva: Joel Nykter / Lumilajit liikuttavat - hanke

KOULU / SEURA -YHTEISTYÖ YLIVIESKASSA Krista Palola ja Juha Torvikoski. Kuva: Joel Nykter / Lumilajit liikuttavat - hanke KOULU / SEURA -YHTEISTYÖ YLIVIESKASSA Krista Palola ja Juha Torvikoski Kuva: Joel Nykter / Lumilajit liikuttavat - hanke Asukkaita hiukan yli 15 000 9 alakoulua ja n. 1400 oppilasta 1 yläkoulu ja n. 600

Lisätiedot

Tammelan Lähitori: Itsenäisyydenkatu 21, 1 krs. Lähitorin palveluohjaajat paikalla: Ma, ke, to, pe klo 9-15 Ti klo 9-18 La klo 9-14

Tammelan Lähitori: Itsenäisyydenkatu 21, 1 krs. Lähitorin palveluohjaajat paikalla: Ma, ke, to, pe klo 9-15 Ti klo 9-18 La klo 9-14 Tammelan Lähitori: Itsenäisyydenkatu 21, 1 krs. Lähitorin palveluohjaajat paikalla: Ma, ke, to, pe klo 9-15 Ti klo 9-18 La klo 9-14 Puh. 050 337 9004 Sähköposti lahitori@apukolmio.fi apukolmio.fi/tammelan

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry. Toimintakertomus 2011

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry. Toimintakertomus 2011 Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintakertomus 2011 1. VISION JA TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN MLL Leppävaaran yhdistyksen visio vuodelle 2011 oli olla monipuolisesti lapsiperheitä

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN LIIKUNTASEURAKYSELY Tulokset

NURMIJÄRVEN LIIKUNTASEURAKYSELY Tulokset NURMIJÄRVEN LIIKUNTASEURAKYSELY 07 Tulokset TAUSTATIEDOT Kyselyyn vastanneet seurat Seuratyyppi Klaukkalan Kiri Ry Klaukkalan NMKY ry Kurra Hockey ry Nurmijärven Hiihtoseura ry Nurmijärven Jalkapalloseura

Lisätiedot

Avoin päiväkoti SoPeVa Laurintie 31 p. 044 7829247 (tiedustelut, ilmoittautumiset ja varaukset) Facebook -> Avoin päiväkoti Sopeva

Avoin päiväkoti SoPeVa Laurintie 31 p. 044 7829247 (tiedustelut, ilmoittautumiset ja varaukset) Facebook -> Avoin päiväkoti Sopeva Avoin päiväkoti SoPeVa Laurintie 31 p. 044 7829247 (tiedustelut, ilmoittautumiset ja varaukset) Facebook -> Avoin päiväkoti Sopeva Syyskuun 2015 ohjelma Viikko 37 Maanantai 7.9 8.30 16.00 *Perhekerhoon

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnan esittely

Yhdistyksen toiminnan esittely Yhdistyksen toiminnan esittely Oulun Seudun yhden Vanhemman Perheet ry on valtakunnallisen Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry:n jäsenyhdistys joka toimii Oulun seudulla, pitäen sisällään seuraavat kunnat

Lisätiedot

Hyvinvointiareena

Hyvinvointiareena Hyvinvointiareena 17.-18.9.2019 Hyvinvointiareena on koulutustapahtuma, joka tarjoaa yhteisen oppimisfoorumin esiopetuksessa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa, ammatillisessa koulutuksessa sekä korkea-asteella

Lisätiedot

Avoin päiväkoti SoPeVa Laurintie 31 p. 044 7829247 (tiedustelut, ilmoittautumiset ja varaukset) Facebook -> Avoin päiväkoti Sopeva

Avoin päiväkoti SoPeVa Laurintie 31 p. 044 7829247 (tiedustelut, ilmoittautumiset ja varaukset) Facebook -> Avoin päiväkoti Sopeva Avoin päiväkoti SoPeVa Laurintie 31 p. 044 7829247 (tiedustelut, ilmoittautumiset ja varaukset) Facebook -> Avoin päiväkoti Sopeva Lokakuun 2015 ohjelma Viikko 41 Maanantai 5.10 8.30 16.00 *Perhekerhoon

Lisätiedot

Jäsenkirje / Kevät 2016

Jäsenkirje / Kevät 2016 Jäsenkirje / Kevät 2016 Hei MLL Kaarinan jäsen! Kiitos, että kuulut paikallisyhdistykseemme. Uusi jäsenyyskausi on startattu käyntiin osittain uudella hallituksella. Uusien ja vanhojen jäsenten yhteystiedot

Lisätiedot

Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla

Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla Imatra 10.10.2012 Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla Liisa Ollikainen Espoo Yleistietoa Espoosta www.espoo.fi Suomen toiseksi suurin kaupunki Pinta-ala, 528 km², asukkaita >250

Lisätiedot

MLL. Tukioppilastoiminta

MLL. Tukioppilastoiminta MLL Tukioppilastoiminta Tukioppilastoiminta on Peruskoulussa toimiva tukijärjestelmä, joka perustuu vertaistuen ajatukseen Tukioppilas on tavallinen, vapaaehtoinen oppilas, joka haluaa toimia kouluyhteisön

Lisätiedot

Yhdistysinfo_PRH_ / A-L Mauno. Hyvät tavat toimia. MLL 600 toimijaa lasten asialla

Yhdistysinfo_PRH_ / A-L Mauno. Hyvät tavat toimia. MLL 600 toimijaa lasten asialla Yhdistysinfo_PRH_220518 / A-L Mauno Hyvät tavat toimia. MLL 600 toimijaa lasten asialla Mannerheimin Lastensuojeluliitto Historia Perustamisvuonna 1920 Suomessa asui noin miljoona lasta, joista suuri osa

Lisätiedot

Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinoimishanke

Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinoimishanke Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinoimishanke ohjelmapäällikkö Ulla Lindqvist Lastensuojelun Keskusliitto Armfeltintie 1, 00150 Helsinki Puh. (09) 329 6011 toimisto@lskl.fi

Lisätiedot

Opiskeluhuollosta hyvinvointia 2014 Marie Rautava Tuki- ja kummioppilastoiminta

Opiskeluhuollosta hyvinvointia 2014 Marie Rautava Tuki- ja kummioppilastoiminta Opiskeluhuollosta hyvinvointia 2014 Marie Rautava 17.9.2014 Tuki- ja kummioppilastoiminta Vertaistukea alakoulusta toiselle asteelle Alakoulun kummioppilaat ovat 5.-6. luokkalaisia ja toimivat ekaluokkalaisten

Lisätiedot

Toimintakertomus. vuodelta 2015

Toimintakertomus. vuodelta 2015 Toimintakertomus vuodelta 2015 31.12.2015 Kanta-Hämeen TOIMINTAKERTOMUS 1/8 JOHDANTO Kanta-Hämeen AVH-yhdistys ry. on valtakunnallisen kansanterveys-, vammais- ja potilasjärjestö Aivoliitto ry:n jäsenyhdistys

Lisätiedot

Perhetyö. Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa

Perhetyö. Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa 1 Perhetyö Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa 10.10.2012 Hanna Hirvonen, lastentarhanopettaja 2 MIKÄ ON PERHEIDEN VILLIINA? Ylikartanon päiväkodin avoimia varhaiskasvatuspalveluja tarjoava ryhmä

Lisätiedot

Tavoitteena lapsiystävällisempi yhteiskunta

Tavoitteena lapsiystävällisempi yhteiskunta Tavoitteena lapsiystävällisempi yhteiskunta Yhdessä lasten puolesta Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen yhteiskunta, jossa lapsen etu asetetaan

Lisätiedot

Tukea vanhemmuuteen. Kasvamme Yhdessä vanhempainillat 7 luokan vanhemmille Terveydenhoitaja Anna Maija Puukka 28.2.2014

Tukea vanhemmuuteen. Kasvamme Yhdessä vanhempainillat 7 luokan vanhemmille Terveydenhoitaja Anna Maija Puukka 28.2.2014 Tukea vanhemmuuteen Kasvamme Yhdessä vanhempainillat 7 luokan vanhemmille Terveydenhoitaja Anna Maija Puukka 28.2.2014 Miksi? Miksi? Turun sanomat 29.1.14: Tykkääköhän lapsi minusta, jos rajoitan? Vanhempien

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma)

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Maanantai Kylpylä avoinna Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Tiistai Klo 09.00-10.00 Tuloinfo.

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoitus on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina jäseninä

Lisätiedot

Sukupolvia yhdistävä. toiminta

Sukupolvia yhdistävä. toiminta Sukupolvia yhdistävä toiminta Yhteisöllisyyden merkitys Yhteisö muodostuu ihmisryhmästä, jonka jäsenillä on keskinäisiä suhteita sekä lisäksi jokin yhdistävä tekijä tai tavoite KESKEISTÄ ON Jäsenten välinen

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 TUTKIMUS 2009-2010 Miten suomalaiset 19-65-vuotiaat liikkuvat, mitä lajeja he harrastavat, missä he liikkuvat? Liikunnan harrastuskertojen määrä Liikunnan ja kuntoilun luonne Suomalaisten jakaantuminen

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2016

TOIMINTAKERTOMUS 2016 TOIMINTAKERTOMUS 2016 1 TOIMINTAKERTOMUS 2016 Tavoitteenamme oli vuonna 2016 jatkaa perhekeskustoimintaa ja ylläpitää Kotkan paikallisyhdistyksen perustoimintaa sekä saada uusia aktiivisia jäseniä mukaan

Lisätiedot

(N) 10.972 5.505 5.510. Prosenttitaulukon sarakesumma ylittää 100 prosenttia, koska liikunnanharrastusta voi toteuttaa useamman tahon kautta

(N) 10.972 5.505 5.510. Prosenttitaulukon sarakesumma ylittää 100 prosenttia, koska liikunnanharrastusta voi toteuttaa useamman tahon kautta TAUSTAMATERIAALI Kansallinen aikusten liikuntatutkimus 2006 Tahot, joiden kanssa tai järjestämänä kuntoilua, liikuntaa tai urheilua harrastetaan 19-65 - vuotiaiden keskuudessa. 1997-98 2001-02 2005-06

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA

YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA Seututapaamiset käynnistyvät maaliskuussa 2016. Seututapaamiseen kutsutaan yhdistysaktiiveja lähialueilta ja kuullaan mitä kaikkea on lähikunnissa käynnistymässä

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010

Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010 18.5.2010 Ehkäisevän päihdetyön hanke Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010 Mannerheimin Lastensuojeluliitto, yhteistyössä A-klinikkasäätiö ja Terveys ry Hankkeessa

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 Varhaiskasvatussuunnitelma Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 1. AVOIMEN VARHAISKASVATUKSEN PALVELUT Avoimet varhaiskasvatuspalvelut kunnassa on jaettu kolmeen päätaajamaan kirkonkylään, Rajamäkeen ja

Lisätiedot

Nuoria perheitä tukevat palvelut Jyväskylässä ja Äänekoskella. Työelämälähtöinen kehittäminen / Emmi Le

Nuoria perheitä tukevat palvelut Jyväskylässä ja Äänekoskella. Työelämälähtöinen kehittäminen / Emmi Le Nuoria perheitä tukevat palvelut Jyväskylässä ja Äänekoskella Työelämälähtöinen kehittäminen / Emmi Le Perheille kohdennetuilla palveluilla tuetaan vanhempia tai muita huoltajia turvaamaan lasten hyvinvointi

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma 22.6.2015 Varhaiskasvatus Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma www.nurmijarvi.fi Avoimen varhaiskasvatuksen esimies Kirsi Viitanen 040 317 4066 kirsi.viitanen@nurmijarvi.fi

Lisätiedot

Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihanke Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen lapsille ja nuorille

Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihanke Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen lapsille ja nuorille Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihanke 2016-2018 Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen lapsille ja nuorille Neuvotteleva virkamies Iina Berden, OKM 30.5.2017 Hallitusohjelman kärkihanke:

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2013

TOIMINTAKERTOMUS 2013 TOIMINTAKERTOMUS 2013 MLL Halikon yhdistyksen vuosi oli toimintaa ja haasteita täynnä. Vuosi lähti käyntiin uuden valitun puheenjohtajan pyytäessä eroa ja kaupungin ilmoituksella että Vinkkiksen nuorisotilat,

Lisätiedot

Aikuisliikuntaverkoston ja Harrastaminen seuroissa teemaryhmän tapaaminen 27.4.2015. Liikkujan polku -verkosto

Aikuisliikuntaverkoston ja Harrastaminen seuroissa teemaryhmän tapaaminen 27.4.2015. Liikkujan polku -verkosto Aikuisliikuntaverkoston ja Harrastaminen seuroissa teemaryhmän tapaaminen 27.4.2015 Liikkujan polku -verkosto Iltapäivän ohjelma o Esittäytymiset ja kuulumiset o Liikkujan polku -tilannekatsaus o Aikuisliikunnan

Lisätiedot

Perheverkko - yhdessä lasten ja perheiden asialla

Perheverkko - yhdessä lasten ja perheiden asialla Perheverkko - yhdessä lasten ja perheiden asialla Oululaisten lapsiperhejärjestöjen ja kaupungin toimijoiden työryhmä ja järjestöjen välisen sekä järjestö-kaupunki yhteistyön toimintamalli Tavoitteena:

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY

TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY HALLITUS Rauno Veijanen jatkoi yhdistyksen puheenjohtajana ja Pasi Juuti sihteerinä. Varapuheenjohtajana toimi Hannele Rintavaara

Lisätiedot

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Vertaistuki Samassa elämäntilanteessa olevat tai riittävän samankaltaisia elämänkohtaloita kokeneet henkilöt jakavat toisiaan kunnioittaen kokemuksiaan. Vertaisuus

Lisätiedot

Toimintaa lapsille, nuorille ja lapsiperheille Kiimingin, Ylikiimingin ja Yli-Iin alueilla syksyllä 2015

Toimintaa lapsille, nuorille ja lapsiperheille Kiimingin, Ylikiimingin ja Yli-Iin alueilla syksyllä 2015 Toimintaa, nuorille ja lapsiperheille Kiimingin, Ylikiimingin ja Yli-Iin alueilla syksyllä 2015 LAPSIPERHEET: YLI-II ja YLIKIIMINKI AVOIMEN PÄIVÄKODIN PERHEKERHO päiväkoti Klo: 9.00-12.00 kotihoidossa

Lisätiedot

Kuopion Selkäyhdistys ry Toimintakertomus 2016

Kuopion Selkäyhdistys ry Toimintakertomus 2016 KUOPION SELKÄYHDISTYS RY TOIMINTAKERTOMUS 2016 2 Kuopion Selkäyhdistys ry Toimintakertomus 2016 Jäsenistö Vuoden 2016 lopussa jäsenmäärä oli 386 henkilöä. Vapaaehtoistyöntekijöiden määrä 30 henkilöä ja

Lisätiedot

Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220.

Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220. 1 2 3 4 1 Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry TOIMINTAKERTOMUS 1.7.2013 30.6.2014 YLEISTÄ Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220. Toimintaa

Lisätiedot

Markus Iitiän ym valtuustoaloite avoimen päiväkotitoiminnan avaamisesta osa-aikaisessa hoidossa oleville lapsille

Markus Iitiän ym valtuustoaloite avoimen päiväkotitoiminnan avaamisesta osa-aikaisessa hoidossa oleville lapsille Lasten ja nuorten lautakunta 22 15.08.2017 Markus Iitiän ym valtuustoaloite avoimen päiväkotitoiminnan avaamisesta osa-aikaisessa hoidossa oleville lapsille 562/00.02.04.00/2017 LANUL 22 Esittelijä: Toimialajohtaja

Lisätiedot

Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016

Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016 Hyvää kesää toivottaa; Vapaaaikatoimi Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016 Ohjattua leikkikenttätoimintaa 6.-30.06.2016 Kielosaari klo 13-16, Vanhatie 73 Saaren koulu klo 10-13, Koulutie 9

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piirin Lasten ja nuorten. Tukihenkilötoiminta. Kuntatoimijat

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piirin Lasten ja nuorten. Tukihenkilötoiminta. Kuntatoimijat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piirin Lasten ja nuorten Tukihenkilötoiminta Kuntatoimijat Satakunnan lasten ja nuorten tukihenkilötoiminnan kehittämishanke 2008-2011 MLL:n Satakunnan piiri

Lisätiedot

Perhekeskustoiminta on tuonut meidän arkeen sisältöä ja iloa

Perhekeskustoiminta on tuonut meidän arkeen sisältöä ja iloa Perhekeskustoiminta on tuonut meidän arkeen sisältöä ja iloa Yhteystiedot Perhekeskustoiminta osana lapsiperheiden palveluja Perhekeskus on matalan kynnyksen kohtaamispaikka lapsiperheille. Perhekeskustoiminta

Lisätiedot

OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS

OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS OSALLISUUDEN JA YHTEISÖLLISYYDEN VAHVISTAMINEN JA TUKEMINEN RYHMÄMUOTOISILLA TOIMINNOILLA v AVOIMET RYHMÄTOIMINNOT Avoin päiväkoti ja alueelliset perheryhmät Isä lapsi toiminta

Lisätiedot

Kotkan Pelastakaa Lapset ry

Kotkan Pelastakaa Lapset ry Kotkan Pelastakaa Lapset ry Perustettu 1948 vuonna 2018 70-vuotisjuhlavuosi Pelastakaa Lapset järjestön paikallisyhdistys 68 paikallisyhdistystä Jäseniä on tällä hetkellä 147 Poliittisesti ja eri uskontokuntiin

Lisätiedot

Koko Suomi leikkii hanke

Koko Suomi leikkii hanke Koko Suomi leikkii hanke 2014 2016 Koko Suomi leikkii Koko Suomi leikkii on Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama kolmevuotinen hanke (2014 2016), jonka toteutuksesta vastaavat Mannerheimin

Lisätiedot

Yhdessä enemmän Järjestölähtöisen ehkäisevän lastensuojelun kehittäminen - hanke

Yhdessä enemmän Järjestölähtöisen ehkäisevän lastensuojelun kehittäminen - hanke Yhdessä enemmän Järjestölähtöisen ehkäisevän lastensuojelun kehittäminen - hanke Kuntakohtainen tieto järjestöjen varhaisen tuen palveluista vuonna 2009: Turku, Raisio, Masku, Mynämäki, Nousiainen ja Salo

Lisätiedot