Keski-Suomen luonnonkivilouhimoiden sivukivet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Keski-Suomen luonnonkivilouhimoiden sivukivet"

Transkriptio

1 1 Itä-Suomen yksikkö Kuopio Keski-Suomen luonnonkivilouhimoiden sivukivet POSKI-Projekti Timo Heino, Reino Kesola ja Akseli Torppa Tilaaja:

2 2 Sisällysluettelo Yleistä...3 Raportoidut luohimoalueet...4 Pihtipudas...7 Virkamäki...8 Kinnula...12 Paskokalliot...13 Kivijärvi...16 Lukkari...17 Itäpäänkangas...20 Viitasaari...24 Huosiaisvuori...25 Munakukkula...28 Huopana...31 Pyydysmäki...35 Äänekoski...37 Iivarinvuori...38 Suolahti...42 Jouhtismäki...42 Toivakka...45 Hirvijärven lounaispuoli...46 Hirvijärvi itäpuoli...49 Jyväskylä...51 Ahostenmäki...53 Sulunharju...55 Punamäki...57 Korpiaho...61 Heinävuori...64 Papinvuori Papinmäki Kalliomäki alue...66 Jämsä...70 Kallioranta...71

3 3 YLEISTÄ Luonnonkivilouhinnan yhteydessä syntyvän sivukiven hyödyntämistä on usein pohdittu, mutta ylimääräisten kustannusten vuoksi kiveä on käytetty murskeena vain muutamissa paikoissa. Keski-Suomen maakunnan alueella luonnonkivien louhinta ja työstö on ollut hyvin pitkäaikaista toimintaa. Useimmat vanhat louhimot ovat pieniä ja niitä on useita lähekkäin kuten on esimerkiksi Viitasaaren Huopanan ja Jyväskylän Korpilahden Papinvuoren alueella. Näiden pienien louhimoiden sivukivikasat ovat jo metsän peitossa. Nykyisillä toimivilla louhimoilla (Jyväskylä Punamäki) on ajoittain sivukiveä käytetty murskeen raaka-aineena, jos murskeen tuottaminen on ollut kannattavaa tai sivukivikasa on aikanaan tehty vielä hyödynnettävän esiintymän päälle (Kivijärvi Itäpäänkangas). Laadultaan (tiepäällyste, rata) hyvä murske on hyvin haluttua, koska parasta kivilaatua (I-luokka, R1) ja hyödynnettäviä kohteita löytyy vain muutamia koko maakunnan alueelta. Rakentamiskohteeseen (tie, rautatie, betoniteollisuus) tilaajat vaativat jo murskeelta laatuluokitusta (SFS-standartit), jossa tuotettu murske on testattu ja sillä on usein jo CE-merkintä. Näiden parhaiden murskelaatujen käytössä kuljetusmatkat eivät ole monessa tapauksessa kynnyskysymys. Muiden murskelaatujen käyttöarvoon (hinta) vaikuttaa paljolti kuljetusmatka. Useimmat sivukivet (dioriitti, graniitti) kelpaavat normaaliin yleiskäyttöön (hiekoitus, sorateiden kunnossapito, yhdyskuntarakentaminen). Yhteiskunnan (mm. kunta, kaupunki) yleiseen rakentamiseen ei vielä yleisesti käytetä mitään kiven laatuluokitusta. Osasta eteläisimmistä luonnonkivikohteista on aikaisempien projektien yhteydessä tehty testejä kiven luokitusta varten. Kiven käyttökelpoisuus on ilmoitettu ko. kohteen tekstissä. Sivukiven murskaaminen on usein monimutkaisempaa ja kalliimpaa kuin normaali murskaustoiminta. Luonnonkiven louhinnassa kivi irrotetaan mahdollisimman ehjänä, mutta sen sijaan mursketoiminnassa kivi ammutaan sopivaan kokoon rikki murskainta varten. Tämä erilainen louhintatapa tekee usein sivukiven hyödyntämisestä teknisesti

4 4 kallista, koska isokokoiset kivet vielä erikseen joudutaan rikkomaan iskukoneella (rammer). Ongelmallista on myös luonnonkivi- ja mursketoiminnan sovittaminen samalle kallioalueelle, koska erilaiset räjäytysvoimat vaikuttavat kiven ehjyyteen. Mursketoiminnassa käytettävä räjäytyspanos aiheuttaa hiusrakoja kallioon kymmeniä metrejä räjäytyspaikasta. Nämä hiusraot näkyvät usein vasta valmiissa kivituotteessa. Varsin kannattavaa on luonnonkivilouheen käyttö, jos murskeen käyttökohde kuljetuksen kannattavuusrajalla ja louhe (lohkareet) voidaan käyttää sellaisenaan rakentamiseen tai ne pystytään murskaamaan jo toiminnan aikana (mm. Jyväskylä Korpilahti, Punamäki). Monet sivukivikasat ovat jo maisemoitu tai niitä ollaan maisemoimassa. Näiden kohdalla sivukivien ongelmana on orgaaniset epäpuhtaudet, joita ei saa olla valmiissa laadukkaassa murskeessa. Sivukiven läjityksen yhteydessä on puhtaiden lohkareiden sekaan viety myös irtomaa-aineksia (esim. mm. maata). Nämä epäpuhtaudet usein laskevat huomattavasti käyttökelpoisen murskeen laatua tai tekevät sivukiven käytön kelvottomaksi. Kivijärven Itäpäänkankaalla on maisemoitua sivukiveä murskattu ja tässä toiminnassa irtomaiden erottamien puhtaasta kivestä on tehnyt työstä hyvin hidasta (kallista). RAPORTOIDUT LOUHIMOALUEET Keski-Suomen maakunnan alueella olevat louhimot tuottavat suurimmaksi osaksi mustaa kiveä (dioriitti ja gabro). Muut kivilaadut ovat lähinnä graniittisia kiviä. Oma erikoisuus on Virkämäen liuske, jota voidaan työstää myös massamaisena kivenä. Monin paikoin sivukivikasat on maisemoitu peittämällä ne maa-aineksella, että kiven määrän arvioiminen on mahdotonta. Vanhat kasat ovat niin kasvillisuuden peittämiä, että niitä on jo vaikea erottaa muusta ympäröivästä luonnosta. Taulukossa 1. on koottu yhteen tiedot ja arvioitu sivukiven määrä (pieni alle m 3 ; kohtalainen m 3 ; iso yli m 3 ). Myös kivien laatuun on kiinnitetty huomiota. Toivakan ja Jyväskylän kohteilla on ilmoitettu myös laatutuloksia, koska luonnonkiviselvitysinventointiin kuului myös mursketestejä. Pohjakarttoina on käytetty ilmakuvia, joista näkyy parhaiten myös ympäröivä maasto.

5 5 Pohjakarttojen käyttölupa: Pohjakartta: Maanmittauslaitos lupanro 13/MML/09 ja Logica Suomi Oy. Kuva 1. Käydyt sivukivikohteet on merkitty punaisella neliöllä.

6 6 Taulukko 1. Taulukossa on esitetty sivukivimäärän ja laadun arviot. Murskelaadun arvioinnin perusteena on ollut kiven yleiskäyttö yhdyskuntarakentamisessa (ei tiepäällyste). Kunta/ Paikka Sivukiven Murskelaatu Sivukiven Muuta kaupunki määrä käyttöä Pihtipudas Virkamäki Suuri Heikko Maata kiven seassa Kinnula Paskokalliot Pieni Hyvä Metsittynyt osin Kivijärvi Lukkari Pieni Hyvä Metsittynyt Kivijärvi Itäpäänkangas Suuri Hyvä Ajoittain Maata kiven seassa Viitasaari Housiaisvuori Kohtalainen Heikko Maata kiven seassa Viitasaari Munakukkula Pieni Heikko Maata kiven seassa Viitasaari Huopana Monta pientä Hyvä Murske-louhos vieressä Maata kiven seassa Viitasaari Pyydysmäki Pieni Heikko Äänekoski Iivarinvuori Suuri Hyvä Murske-louhos vieressä Maata kiven seassa Suolahti Jouhtismäki Pieni Metsittynyt Toivakka Hirvijärvi 1 Pieni Maata kiven seassa Toivakka Hirvijärvi 2 Pieni Maata kiven seassa Jyväskylä Ahostenmäki Suuri Hyvä Sivukiveä voidaan käyttää Jyväskylä Sulunjärvi Pieni Heikko Osassa kasaa maata seassa Jyväskylä Punamäki Suuri Hyvä Ajoittain Jyväskylä Korpiaho Suuri Hyvä Maata ajetaan sivukiven päälle Jyväskylä Heinävuori Pieni Hyvä Metsittynyt Jyväskylä Papinvuori- Monta Hyvä Metsittynyt Papinmäki- pientä Kalliomäki Jämsä Kallioranta Pieni Hyvä Pieni määrä sivukiveä

7 7 Pihtipudas Kuva 2. Virkamäen kohde Pihtiputaalla

8 8 Virkamäki KL x= y= Pihtiputaan Virkamäessä louhitaan (Hopealoimu Oy, Pihtipudas-Nokia) liusketta (osin massamaista), jota käytetään uunien ja muiden rakenteiden verhoilukivenä. Alueen vieressä on NATURA-alueita. Sivukivi on kasattu sivukivikasaan ja osa siitä on maisemoitu (peitetty maaaineksella). Sivukivi on hyvin kiillepitoista (hienorakeinen serisiitti), joten sen arvo murskeena ei ole suuri. Kivi murskeena voi kelvata muun kovan kiviaineksen kanssa sorateiden kunnostamiseen. Nykyinen sivukivikasa sisältää niin paljon irtomaata, että sen käyttö murskeena on mahdotonta. Nykyisen louhimon koillispuolella on vanhoja ja pieniä (alle m 3 ) sivukivikasoja, jotka ovat metsittyneet. Louhimoalueen itäpuolella ( m) mäessä on emäksistä metavulkaniittia (tummanvihreä väri), joka kannattaa testata (tien päällystekivi?). Jos tämä vulkaniitti on hyvä päällystekivi, niin yhdessä metavulkaniittia ja kiilleliusketta voidaan käyttää yhdessä myös lähialueen sora- ja metsäteiden kunnostuksessa.

9 9 vulkaniittia, hyvä murske? Merkkien selitys maisemoitu louhos louhekasa Kuva 3. Maisemoidut (vihreä väri) sivukivikasat ovat vanhan toiminnan jäljeltä ja niissä on hyvin vähän kiveä.

10 10 Kuva 4. Virkamäen sivukivikasan länsiosaa. Kivet on peitetty ja peitetään maaaineksella (maisemoidaan). pohjoisreuna Kuva 5. Louhimon ottoaluetta. Molemmin puolin monttua näkyvä louhimaton kivi on kiilleliusketta, joka ei kelpaa tuotantoon.

11 11 Kuva 6. Nykyisen ottomontun itäpuolella ( m) on mäessä hyvää kiviainesta (emäksinen metavulkaniitti).

12 12 Kinnula Kuva 7. Paskokallion kohde Kinnulassa.

13 13 Paskokalliot KL x=7022,359 y= Paskokallion kivi on mustaa dioriittia. Louhinta on ollut pienimuotoista ja louhinta on loppunut. Sivukivikasat ovat matalia (alle 5 m ) harjanteita tien molemmin puolin. Koko dioriittiesiintymä on pieni ja ympyrän muotoinen (halkaisija on n. 200 m). Alueella on kantava metsätie. Sivukiven hyötykäytössä alue ei ole merkittävä, koska sivukiven määrä on pieni (alle 1000 m 3 ). Kohteella voi sen sijaan olla merkitystä varsinaisena mursketoiminnassa, vaikka kallioalue on matala. Kiven testitietoa ei ole tiedossa.

14 14 Merkkien selitys maisemoitu louhos louhekasa Kuva 8. Paskokallion alueella on pieniä louhintamonttuja ja sivukivet ovat lähinnä puskien peittämiä pieniä mäkiä. Sinisen ympyrän kohdalta on otettu kuva 9.

15 15 Kuva 9. Kiveä on louhittu pieni määrä. Sivukiveä on lähiympäristössä useimmiten hajallaan tai pienissä kasoissa.

16 16 Kivijärvi Kuva 10. Punainen neliö = Lukkarin ja Itäpäänkankaan kohteet Kivijärvellä. Ruskea ympyrä kuvaa dioriitin esiintymistä.

17 17 Lukkari KL x= y= Merkkien selitys maisemoitu louhos louhekasa Kuva 11. Lukkarin alueella on useita pieniä louhimoita, jotka ovat osaksi metsä peittämiä. Sivukivikasat ovat mäen rinteessä, mutta ne ovat massaltaan pieniä ( alle m 3 ), jotta niitä voitaisiin hyödyntää yksinomaan murskeena. Kansikuva on myös tältä paikalta =.

18 18 Lukkarin alueella on useampi vanha ja lähes metsittynyt kiven ottopaikka. Kivi on mustaa dioriittia. Sivukivikasoja ei ole aikoinaan maisemoitu, mutta kasvillisuutta on jo lohkareiden välissä. Sivukiven määrä on vähäinen ja ne ovat hajallaan mäen rinteessä. Ennen tätä selvitystä maanomistajalla on ollut halukkuutta hyödyntää alueen kiveä. Sivukivet (alle m 3 ) eivät yksin riitä toiminnan aloittamiseen, vaan kiveä on louhittava lisää kalliosta, jotta toiminta olisi kannattavaa. Kivi on testattu, mutta tiedot ovat maanomistajan. Tätä samaa kiveä on laajalla alueella Kivijärven keskustan pohjoispuolella (tämä alue -lentokenttä). Kuva 12. Ottomontut ovat vettä täynnä ja sivukivet osaksi kasassa tai ottoalueen reunoilla.

19 19 Kuva 13. Puhdasta sivukiveä on ottoalueen reunalla. Kivet ovat osaksi sammaloituneet.

20 20 Itäpäänkangas KL x= y= Itäpäänkankaan alueella on toimintaa. Montut ovat täynnä vettä. Vanhimmat sivukivikasat ovat maisemoimatta ja ovat siten puhdasta kiveä. Nämä vanhat kasat ovat hyvin vaarallisia hyödyntää, koska monen tonnin kivet ovat korkeissa jyrkkärinteisessä keoissa. Alueella on käytetty sivukiveä murskeen tekemiseen. Ongelmana on ollut kuitenkin sivukivikassa olevat maa-ainekset, jotka on pudistettava ennen murskausta. Eri kivi- ja maa-ainesten erottelu on ollut hyvin hidasta (kallista) (tekijän haastattelu).

21 21 Merkkien selitys maisemoitu louhos louhekasa Kuva 14. Itäpäänkankaan alueella on useita ottopaikkoja, joista vanhimmat ovat täysin metsittyneet. Alueen keskellä on korkea (kuva 15) louhekasa (100x170x10 m), jonka rinteet ovat jyrkät. Sinisellä ympyrällä on merkitty paikka (190x80x15m), jossa sivukiveä hyödynnetään murskeeksi (kuva 16).

22 22 vanhoja sivukivikasoja -hyvin jyrkkärinteisiä Kuva 15. Hallin takana näkyy vanha jyrkkärinteinen sivukivikasa. Kivi on puhdasta irtomaa-aineksista. Uusin maisemoitu sivukivikasaa, jota on aloitettu hyödyntää -sekaisin kivet ja irtomaa, osin kasvillisuuden peittämä Kuva 16. Sivukivikasasta on tehty mursketta. Kasassa on sekaisin irtomaa-ainesta ja lohkareita, jotka täytyy ensin erottaa toisistaan. Tämän jälkeen on vielä rikottava (rammer) suurimmat kiviblokit.

23 23 Kuva 17. Sivukivestä tehtyä mursketta. Kuva 18. Vedellä täyttynyt ottomonttu. Kuva on otettu sivukivikasan päältä. Nykyinen sivukivikasa on mahdollisen jatkohyödyntämisesiintymän päällä.

24 24 Viitasaari Kuva 19. Viitasaaren kohteiden sijainti.

25 25 Huosiaisvuori KL x= y= Merkkien selitys maisemoitu louhos louhekasa Kuva 20. Housiaisvuoresta louhittu sivukivi on kasattu mäen rinteeseen ja se metsän ja pensaiden peittämä. Sivukiven määrä on massaltaan pieni murskeeksi ja kiven seassa on irtomaata.

26 26 Alueelta on louhittu porfyyristä graniittia. Ottoalue on suuren mäen reunassa. Sivukiviä on ottoalueen alapuolella olevassa rinteessä. Sivukiven päällä on irtomaaainesta ja pensaikkoa. Aivan ottoalueen yläpuolella rinteessä on NATURA-alue. Sivukivi on laadultaan yleiskiveä ja sellaisenaan ei ole seassa olevan maa-aineksen vuoksi hyödyntämiskelpoista. Määräksi on arvioitu n m 3. Kuva 21. Sivukiveä ottoalueen alapuolisessa rinteessä. Irtomaa-aines ja kivet ovat sekaisin sivukivikasassa.

27 Kuva 22. Louhinta alue. Louhinta on loppunut kiven rikkonaisuuden vuoksi. 27

28 28 Munakukkula KL x= y= Merkkien selitys maisemoitu louhos louhekasa Kuva 23. Munakukkulan sivukivet ovat mäen rinteessä. Louhimoidensivukivi on porfyyristä graniittia ja on murskelaadultaan lähinnä keskinkertaista. Alueella on myös suojelualueita (NATURA ja arvokkaat kallioalueet).

29 29 Munakukkulan alueella on louhintaa. Nykyisen louhinta-alueen mäen alapuolella on vanha louhinta-alue, mutta tämä on nykyisin aivan Koljatin luonnonsuojelualueen vieressä (vuodesta 1989). Munakukkulan maa-ainesten lupa-alueen ympärille on merkitty luonnon- ja maisemasuojelun kannalta arvokas kallioalue. Kivi on porfyyristä graniittia. Kivi on murskeena yleiskiveä (ei päällyste). Sivukivi ja muu hienoaines ovat sekaisin sivukivikasassa. Alueella ei ole myöskään tilaa mursketoiminnalle (suojelualueet). Kuva 24. Kivilohkareita ja hienoainesta sivukivikasassa. Mahdollista murskausta varten alueella ei ole riittävän tasaista varastokenttää.

30 30 Kuva 25. Vanha ottoalue Koljatin suojelualueen vieressä. Maisemoitunut sivukivikasa on ottoalueen mäessä alapuolella.

31 31 Huopana Huopana-nimellä tarkoitetaan useita eri-ikäisiä ottopaikkoja. Useimmat ottomontut ovat useimmiten täynnä vettä. Sivukivikasat ovat suurimmaksi osaksi metsittyneet ja niitä on maastossa monessa paikassa. Sivukiveä ei ole hyödynnetty eikä niiden hyödyntäminen nykyisellään (pieniä, matalia, metsittyneet) ole järkevää. Aivan vieressä vanhan louhinta-alueen on nykyaikainen murskelouhintapaikka (Destia, Nurmiahon alue). Karpioniemi Merkkien selitys maisemoitu louhos louhekasa Nurmiaho Kuva 26. Huopanan alueella on useita pieniä ja monelta eri aikakaudelta olevia mustankiven monttuja, joiden vieressä on sivukivikasoja. Suurin osa sivukivikasoista on täysin metsittynyt. Sinisellä ympyrällä on merkitty DESTIA:n murskemontun paikka.

32 32 Karpioniemi KL x= y= Karpioniemen alueella on useita (yli kymmenen) veden täyttämiä kiven ottomonttuja. Sivukivikasat on joko tasaisina matalina (muutama metri) tasaisina mäkinä tai lohkareisina harjanteina. Alue on täysin metsittynyt. Sivukiveä ei voida hyödyntää helposti maitse. Vesitse kiveä voidaan käyttää, mutta kyseessä on kuitenkin järven ranta. Kuva 27. Karpioniemessä sivukivet ovat tasaisina kenttinä (etuala) tai lohkareharjanteina. Tämän tyyppiset sivukivikasat ovat massaltaan pieniä ja lisäksi ne eivät ole enää puhtaita louhekasoja.

33 33 Nurimaho KL x= y= Notkolan alueella on myös useita pieniä louhoksia, jotka ovat täyttyneet vedellä. Sivukivikasat ovat pieniä ja usein kasvillisuuden peittämiä. Tällä alueella on myös DESTIA:n murskemonttu, jossa on osaksi samaa dioriittia, jota louhitaan rakennuskiveksi. Kuva 28. Mäen rinteessä on vanhoja sivukivikasoja, joissa ei ole maata kiven seassa. Näiden kasojen massat ovat kuitenkin niin pienet, että niiden käyttö murskeeksi vaatisi suuremmat kustannukset kuin suoraan kalliosta otettu kivi.

34 34 vanha sivukivikasa murskelouhos Kuva 29. Sivukivikasojen vieressä on murskelouhintaa. Sivukiven käyttö vaatisi puiden poistoa, kivien erottelua irtoaineksesta ja isojen lohkareiden koneellista (rammer) särkemistä.

35 35 Pyydysmäki KL x= y= Merkkien selitys maisemoitu louhos louhekasa Kuva 30. Pyydysmäen ottopaikka on hyvin matala kallioalue. Sivukivi on suurimmaksi osaksi maisemoitu.

36 36 Pyydysmäen ottotoiminta on hyvin pientä. Aikaisemmin louhitun kiven sivukivikasa on maisemoitu ja kasvaa pensaita. Paikalla on muutama valmis blokki. Sivukiveä on hyvin vähän. Kivi on porfyyristä graniittia. Pyydysmäen (iso mäki) länsirinteessä on murskelouhintaa (1,3 km luoteeseen tästä paikasta). Kuva 31. Louhittuja blokkeja ottoalueen vieressä. Kuva 32. Maisemoitu sivukivikasa.

37 37 Äänekoski Kuva 33. Äänekosken (Iivarinvuori) ja Suolahden (Jouhtismäki) kohteiden sijainti.

38 38 Iivarinvuori KL x= y= Iivarinvuoren laelta on louhittu dioriittia/gabroa. Sivukiveä rinteessä on n m 3. Kivi on hyvin massamaista ja suuntautumatonta. Siinä on myös hiukan kiillettä, mutta ei niin paljon, että se olisi haitaksi murskeessa. Mäen rinteessä on nykyisin louhos, josta on otettu kiveä murskekäyttöön. Osaksi metsittyneet sivukivikasat näkyvät kauaksi ympäristöön ja niiden käyttö nykyisellään myös näkyisi vielä selvimmin kauaksi. Nykyinen murskelouhos mäen takana siten, että se ei näy pitkälle ympäristöön. Sivukivi on jyrkässä rinteessä ja siten kivien käyttö on vaarallista vyörymisen vuoksi. Lisäksi kivien paino on useita tonneja.

39 39 Merkkien selitys maisemoitu louhos louhekasa Kuva 33. Iivarinvuori on korkea mäki, josta näkyy laajalle alueelle. Sivukivet on kasattu jyrkkään rinteeseen. Sinisen ympyrän kohdalla on murskelouhos, jossa on käytetty osaksi sivukiveä.

40 40 Kuva 34. Jyrkän rinteen sivukivien lohkarekoko on useita kuutioita. Jos kiviä hyödynnetään, niin rinteessä on suuri vyörymisvaara.

41 41 Kuva 35. Sivukasalta avautuu näköala laajalle alueelle. Kuva 36. Iivarinvuoren juurella on murskelouhos.

42 42 Suolahti Suolahden kohteen sijainti on esitetty Äänekosken kuvauksen yhteydessä. Jouhtismäki KL x= y= Louhosalue sijaitsee noin 5 kilometriä Suolahden taajaman pohjoispuolella. Louhosalue on noin 50 x 20 metriä, seinämän korkeus maksimissaan noin 5 metriä. Louhoksesta on irrotettu karkearakeista porfyyrista graniittia vähäisiä määriä. Louhosalueella on kappaletta 2 3 m 3 blokkeja ja louhoksen pohjoispuolella rinteeseen läjitettynä vähäinen määrä rääppikiviä.

43 43 Kuva 37. Louhos nähtynä pohjoisesta. Kuva 38. Rääppikiviä louhoksen länsipuolella olevassa notkelmassa.

44 44 Kuva 39. Suolahden Jouhtismäen sijainti, pohjana ilmakuva. Louhoksen lounaispuolella on maisemoitu louhos jonka läheisyydessä on vähäinen määrä blokkeja lepikon sisällä. Tästä louhoksesta louhitun kiven määrää ei pysty

45 45 arvioimaan. Avoinna olevasta louhoksesta on louhittu maksimissaan m 3 kiveä, näistä suurin osa on edelleen alueella. Kivestä saatava murske olisi lähinnä täyttöihin ja tien parannukseen soveltuvaa. Kiven vähäinen määrä, hankala hyödynnettävyys ja heikkolaatuinen lopputuote ovat ongelmia kohteen mahdollista hyödyntämistä suunniteltaessa. Toivakka Kuva 40. Toivakan kohteiden sijainti.

46 46 Hirvijärven lounaispuoli KL x= y= Louhimo sijaitsee noin 4 kilometriä Toivakan lounaispuolella, matkaa nelostielle on alle noin 800 metriä. Louhimon läheisyydessä on toimiva murskelouhos. Alueelta louhittu kivi on punertavanharmaata keskirakeista dioriittia. Kivestä saatava murske olisi vähintään TIEL 1995 luokituksen mukaisesti III luokkaa. Kiveä on louhittu kahdesta paikasta, pienempi louhos on kooltaan 25 x 35 x 4 metriä ja suurempi louhos 90 x 60 x 6 metriä. Louhosten koon ja arvioidun 5 % saannin perusteella alueelle on läjitetty yli m 3 kiveä. Ilmakuvaan on merkitty läjitysalueet. Osa kivestä on käytetty tiepenkan tekoon ja läjitetty tien viereen tukipenkaksi. Louheen läjitysalueen päälle on ajettu moreenia, joka estää puhtaan hyvälaatuisen murskeen valmistuksen. Moreenin peittämä läjitysalue näkyy ilmakuvassa vaaleana, reunoilla erottuvat puhtaat kivilohkareet. Louhimon alueelle on varastoitu useiden kuutioiden kokoisia blokkeja, näkyvät ilmakuvassakin. Mahdollista hyödyntämistä puoltaisi erinomainen sijainti, ongelmana moreenin sekoittuminen murskauksessa ja blokkien ja lohkareiden suuren koon aiheuttamat lisäkustannukset.

47 47 Kuva 41. Kuva Toivakan Hirvijärven luoteispuolella olevasta suuremmasta louhimosta, kuva länteen päin. Kuva 42. Toivakan louhimon suurinta läjitysaluetta joka on peitetty moreenilla.

48 Kuva 43. Toivakan Hirvijärven luoteispuolella olevat louhimot ja läjitysalueet. 48

49 49 Hirvijärvi itäpuoli x= y= Louhimo sijaitsee Hirvijärven itäpuolella metsäautotien vieressä. Matkaa Hirvijärven eteläpuolitse 4-tielle on noin 5 kilometriä ja Toivakan keskustaan itäpuolelta kulkeva tietä noin 7 kilometriä. Louhimo on kooltaan 110 x 35 x 6 metriä. Karkean arvion mukaan kiveä on louhittu noin kiinto m 3 ja alueelle on läjitetty noin m 3. Alueelta on louhittu keskirakeista harmaata dioriittia, josta saatava murske olisi vähintään TIEL 1995 luokituksen mukaisesti III luokkaa. Ilmakuvaan on piirretty louhimo sekä blokkeja ja louhetta sisältävät kasat. Metsäautotien takana on laajin louhekasa, tämä kasa on osittain peitetty moreenilla. Käyttöarvoa laskee se että pääosaan mursketta sekoittuisi murskauksessa moreenia. Sijainniltaan alue ei ole niin hyvä kuin Hirvijärven toisella puolella oleva louhimo. Kuva 44. Taustalla Toivakan Hirvijärven itäpuolella oleva louhimo ja louhekasoja. Etualalla suurinta louhekasaa joka on osin peitetty moreenilla.

50 Kuva 45. Toivakan Hirvijärven itäpuolella oleva louhimo ja louhekasat. 50

51 51 Jyväskylä Kuva 46. Jyväskylän Korpilahden ja Muuramen alueen kohteet.

52 52 Kuva 47. Punamäen, Sulunharjun ja Ahostenmäen sijainnit kartalla. Punamäen kohteet ovat osaksi Jyväskylän ja osaksi Muuramen alueella

53 53 Ahostenmäki KL x= y= Louhimo sijaitsee noin 2.5 kilometriä Korpilahden pohjoispuolella metsäautotien vieressä. Matkaa 9-tielle louhimolta on noin 3 kilometriä. Ahostenmäen alueelta louhitaan Korpilahden mustaa. Kivi on keskirakeinen musta dioriitti, TIEL 1995 luokituksen mukaisesti kivi on luokkaa II III. Alueelta on louhittu karkean arvion mukaan noin kiinto m 3 kiveä ja 5 % saannilla alueella voidaan arvioida olevan noin m 3 kiveä. Alueella on murskattu pieni määrä louhetta. Kivet sijaitsevat useammassa kasassa ja yksittäisinä blokkeina. Suurin määrä kivestä on isomman louhoksen alueella. Valtaosa kivestä on puhdasta, ei moreenin sekaista. Kivi soveltuisi laatunsa ja sijaintinsa puolesta hyvin käytettäväsi murskeeksi, isoimpia kiviä jouduttaisiin rikottamaan ennen murskausta. Kuva 48. Ahostenmäen louhimon louhekasaa louhosalueella.

54 Kuva 49. Ahostenmäen louhimot ja louhekasat. 54

55 55 Sulunharju KL x= y= Louhimo sijaitsee noin 2.5 kilometrin päässä 9-tiestä Korpilahden pohjoispuolella. Louhimosta on ajoittain louhittu keskirakeista punertavaa graniittia josta saatava murske asettuisi todennäköisesti TIEL 1995 luokkaan III. Louhimon koko nykyisellään on 83 x 18 x 4, kiveä on louhittu noin kiinto m 3. Louhimolle tulevan tien vieressä on blokkien varastointialue ja välittömästi louhimon itäpuolella louheen varastointialue. Louhetta on käytetty varastointialueen ja tien rakennukseen, varsinaisella läjitysalueella louhetta on alle m 3. Osaan louheesta on sekoittunut moreenia. Kuva 50. Sulunharjussa sijaitseva pieni louhimo jossa ajoittaista toimintaa.

56 56 Kuva 51. Sulunharjun louhimo, louhimon itäpuolella louheen läjitysalue joka on osittain moreenilla peitettyä.

57 57 Punamäki KL x= y= Alueella sijaitsee kaksi mustan kiven louhimoa, pohjoisempi louhimo on toiminnassa. Tältä louhimolta Suomen kivivalmiste Oy louhii Korpilahden mustaa dioriittia. Louhintaa on tehty neljässä eri louhoksesta. Eteläisemmältä louhimolta Tampereen kovakivi on louhinut mustaa kiveä. Louhimossa syntyvän blokeiksi kelpaamattoman kiven osalta Suomen kivivalmiste on hoitanut asian esimerkillisesti. Kivet, jotka eivät sovellu tuotantoon läjitetään murskausta varten louhekasaksi, jonka murskeyrittäjä murskaa ja myy edelleen. Tampereen kovakiven osalta tilanne on täysin erilainen. Kartalla näkyvä eteläisin louhimo on läjittänyt louheet louhimon itäpuolelle ja lisäksi suuria lohkareita on varastoitu vanhan louhoksen pohjalle. Louhekasoihin on sotkettu moreenia joten niiden käytettävyys on kyseenalainen. Louhekasan tilavuus on noin irtokuutiometriä.

58 58 Kuva 52. Kuva on otettu Tampereen kovakiven louhekasan päältä pohjoiseen. Etualalla on moreenilla peitetty louhetta. Kuvan oikeassa reunassa on yksittäisiä lohkareita varastoituna louhoksen pohjalle. Kuvan vasemmassa yläreunassa näkyy Suomen kivivalmisteen louhekasaa joka odottaa murskausta.

59 59 Kuva 53. Vasemmassa yläreunassa ovat Suomen kivivalmisteen louhokset. Kuvan alaosassa Tampereen kovakiven louhimo ja louhekasat.

60 60 Kuva 54. Papinvuoren, Papinmäen, Kalliomäen, Heinävuoren ja Korpiahon sijainti. kartalla.

61 61 Korpiaho KL x= y= Korpilahden Korpiahon kylässä toimiva kivilouhimo josta Salon kiviteollisuus Ky louhii Korpiahon mustana tunnettua dioriittia. Korpiahon mustaa on louhittu kymmenistä pienistä louhimoista viimeisen sadan vuoden aikana. Tällä hetkellä Salon kiviteollisuus on ainoa yritys jolla on toimiva louhimo Korpiaholla. Pääasiallinen toiminta on ollut kuvassa 15 näkyvässä louhimossa. Louhimosta on arvioitu louhitun noin kiinto m 3 kiveä ja alueelle on läjitetty yli m 3 kiveä. Laajoilla läjitysalueilla louhe ja moreeni on usein sekoittuneena ja heikentää jatkokäytön mahdollisuuksia. Kuva 55. Salon kiviteollisuuden louhimo katsottuna etelästä.

62 Kuva 56. Louhimon sivukivikasaa, päälle kasattu moreenia jolla kasoja peitetään. 62

63 63 Kuva 57. Salon kiviteollisuuden louhimoalue ja louhekasat. Reunoilla näkyy puhdasta lohkareikkoa, keskiosat moreenilla peitettyjä. Kuvan alareunassa louhos joka on jo metsittynyt.

64 64 Heinävuori KL x= y= Pääosin maisemoitu Korpiahon mustan louhinta-alue. Maisemoidun alueen pohjoispuolella on kaksi osin metsittynyttä louhekasaa, joissa louheen päälle ei ole ajettu moreenia. Lisäksi maisemoidun alueen luoteispuolella on vanha louhos ja osin moreenin peittämä louhealue. Laadullisesti kivi olisi TIEL 1995 normin mukaisesti II III. Vanhoissa läjityskasoissa (kolme kasaa) on noin irtokuutiota kiveä. Kuva 58. Vanhempaa ja uudempaa louhetta samalla alueella, uudempi osa on maisemoitu moreenilla.

65 65 Kuva 59. Heinävuoren maisemoitu louhimoalue, pohjois- ja luoteispuolella on vanhoja läjityskasoja ja vanha louhimo.

66 66 Papinvuori Papinmäki Kalliomäki alue (Jyväskylä -Muurame) KL x= y= Alueella on ainakin kymmenen pientä louhimoa joiden ympärille on nostettu käyttämätön kivilouhe. Kaikki louhokset on tehty Korpiahon mustaan dioriittiin. Louhimoista on nostettu arvion mukaan alle 500 kiintokuutiometriä kiveä, valtaosa kivestä on vanhan louhimon välittömässä läheisyydessä. Aikaa louhinnasta on kulunut niin paljon että lohkareiden välissä kasvaa tukkipuita. Kasat ovat yleensä puhtaita, mutta niiden mahdollista hyödyntämistä vaikeuttaa pieni koko ja sijainti hankalissa paikoissa hajallaan. Kuva 60. Vanha sammaloitunut louhekasa.

67 67 Kuva 61. Vanhoja metsittyneitä louhekasoja ja louhimoita. Kuvan alaosassa on Salon kiviteollisuuden koelouhinta-alue jossa louhekasat on osin peitetty moreenilla.

68 Kuva 62. Vanhoja metsittyneitä louhimoita ja louhekasoja. 68

69 69 Kuva 63. Vanhoja metsittyneitä louhekasoja, kuvan vasemmassa yläreunassa olevat lammet ovat ilmeisesti vanhoja louhimoita.

70 70 Jämsä Kuva 64. Jämsän kohteen (Kallioranta) sijainti.

71 71 Kallioranta KL x= y= Lähellä Jämsä Kuhmoinen tietä sijaitseva pieni vanha louhimo sekä uudempi koelouhinta-alue joilta on louhittu pieni määrä gabroa. Kivi on TIEL 1995 luokituksen mukaisesti II III luokkaa. Louhitut määrät ovat niin pieniä ettei kohteilla ole merkitystä. Kuva 65. Kuvassa on Jämsän Kalliorannan vanha louhos tien vieressä ja uudempi koelouhinta-alue.

Montsoniittia. Vulkaniittia. Kiillegneissiä. Granodiorittia

Montsoniittia. Vulkaniittia. Kiillegneissiä. Granodiorittia 46 10.3. Leivonmäki Leivonmäen kallioperä koostuu syväkivistä (graniittiset kivet, gabro) ja pintakivistä (vulkaniitit, kiillegneissi). Graniittia on louhittu murskeeksi. Leivomäen puolella esiintyvää

Lisätiedot

Pyhäselkä. kiilleliuske + mustaliusketta

Pyhäselkä. kiilleliuske + mustaliusketta 9 Pyhäselkä Pyhäselän kunnan alueella on suurin kallioperästä on kiilleliusketta ja osin myös kiisuliuskeita (Hammaslahti). Kenttämönniemen alueella on kallioalueita (Petäjikkökallio), joissa ei ole kiilleliusketta,

Lisätiedot

Rääkkylä. vanha murskelouhos. kiilleliuske

Rääkkylä. vanha murskelouhos. kiilleliuske 61 Rääkkylä Suurin osa Rääkkylän kallioperästä on kiilleliusketta. Kiilleliuskeiden seassa on välikerroksina lisäksi mustaliusketta (grafiittia, kiisuja) monin paikoin. Osa kiilleliuskeesta on kiviaineksena

Lisätiedot

Polvijärvi. Sotkuman. kupoli Jyrkkävaara

Polvijärvi. Sotkuman. kupoli Jyrkkävaara 47 Polvijärvi Polvijärvellä on 1990-luvulla tehty selvitys Horsmanahon kaivoksen sivukiven käyttömahdollisuuksista. Tämän sivukiven laatu oli kelvollista varsinkin sorateiden kunnostukseen. Suurin osa

Lisätiedot

Luonnonkiviteollisuuden sivuvirrat. Paavo Härmä Geologian tutkimuskeskus (GTK)

Luonnonkiviteollisuuden sivuvirrat. Paavo Härmä Geologian tutkimuskeskus (GTK) Luonnonkiviteollisuuden sivuvirrat Paavo Härmä Geologian tutkimuskeskus (GTK) Suomen luonnonkiviteollisuus Kiven louhintaa ja kivituotteiden valmistusta Noin 300 aktiivista yritystä ja noin 1500 työntekijää

Lisätiedot

Juuka. Pahkalanvaaran louhos. Kuva 19. Juuan alueen kalliokiviaineskohde 11. Kuvaan on merkitty myös Pahkalanvaaran toimiva louhos.

Juuka. Pahkalanvaaran louhos. Kuva 19. Juuan alueen kalliokiviaineskohde 11. Kuvaan on merkitty myös Pahkalanvaaran toimiva louhos. 33 Juuka Juuan alueella on Vuokossa Pahkalanvaarassa on toimiva kivilouhos. Tämän esiintymän lounaispuolella Pahavaarassa on samaa graniittia, jota nykyisin louhitaan. Juuan eteläosassa Ahmovaaran kaakkoispuolella

Lisätiedot

ALUEKOHTAINEN TARKASTELU Alueiden edessä oleva numerointi vastaa GTK:n kallioalueselvityksessään käyttämää numerointia.

ALUEKOHTAINEN TARKASTELU Alueiden edessä oleva numerointi vastaa GTK:n kallioalueselvityksessään käyttämää numerointia. KUOPION SEUDUN MAAKUNTAKAAVA Kallionmurskaus - ja rakennuskivikohteet Muistio / jk/9.10.2003 SYKSYN 2003 MAASTOKÄ YNNIT Syksyn 2003 aikana tehtyjen maastokäynnin tarkoituksena oli paikan päällä käyden

Lisätiedot

Keski-Suomen tuulivoimaselvitys lisa alueet

Keski-Suomen tuulivoimaselvitys lisa alueet Merja Paakkari 16.11.2011 1(19) Keski-Suomen tuulivoimaselvitys lisa alueet Kunta Alue Tuulisuus/ tuuliatlas [m/s] Tuulisuus 100m/ WAsP [m/s] Vuosituotanto 100m / WAsP [GWh] Tuulipuiston maksimikoko [MW]

Lisätiedot

RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2009

RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2009 1 RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2009 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Fingrid OYj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Historiallinen aika...

Lisätiedot

Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016

Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016 1 Kirkkonummi Öfvergård kiinteistöjen 2:94, 2:8 ja 3:34 muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: TENGBOM ERIKSSON ARKKITEHDIT OY 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Vanhat

Lisätiedot

Kalliokiviainesselvitys Jyväskylän, Keuruun, Leivonmäen, Sumiaisten ja Äänekosken alueilla

Kalliokiviainesselvitys Jyväskylän, Keuruun, Leivonmäen, Sumiaisten ja Äänekosken alueilla Keski-Suomen liitto Regional Council of Central Finland Kalliokiviainesselvitys Jyväskylän, Keuruun, Leivonmäen, Sumiaisten ja Äänekosken alueilla Tekijä: Geologian tutkimuskeskus Kuopion yksikkö Kuopio

Lisätiedot

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: INSINÖÖRITOIMISTO POUTANEN OY 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Kartat...

Lisätiedot

ASROCKS -hankkeen kysely sidosryhmille

ASROCKS -hankkeen kysely sidosryhmille GTK / Etelä-Suomen yksikkö LIFE10 ENV/FI/000062 ASROCKS 30.10.2012 Espoo ASROCKS -hankkeen kysely sidosryhmille Paavo Härmä ja Jouko Vuokko With the contribution of the LIFE financial instrument of the

Lisätiedot

Tervon kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve

Tervon kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve Tervon kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve Elina Nuortimo 11/2010 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen julkaisuja 2 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018

KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018 1 KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa Tilaaja: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Kiviaineksen määrä Kokkovaaran tilan itäosassa Kontiolahdessa. Akseli Torppa Geologian Tutkimuskeskus (GTK)

Kiviaineksen määrä Kokkovaaran tilan itäosassa Kontiolahdessa. Akseli Torppa Geologian Tutkimuskeskus (GTK) GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Itä-Suomen yksikkö Kuopio M173K2015 Kiviaineksen määrä Kokkovaaran tilan itäosassa Kontiolahdessa Akseli Torppa Geologian Tutkimuskeskus (GTK) Kokkovaran tilan pintamalli. Korkeusulottuvuutta

Lisätiedot

Keiteleen kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve

Keiteleen kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve en kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve Elina Nuortimo 11/2010 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen julkaisuja 2 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Kolari 30 Hannukainen 2, kuvattu idästä

Kolari 30 Hannukainen 2, kuvattu idästä 14 Kolari 30 Hannukainen 2, kuvattu idästä 15 KOLARI 31 HANNUKAINEN 3 Kartta: 2714 10 x: 7495 17 y: 2498 95 z: 170 p: 7498 32 i: 3371 05 Kotivuori H 1988 inventointi Löydöt: Km 25311:5, palanutta luuta.

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIIYUSKESKUS M 10.1/-86/1/86 Malmiosasto Markku Rask 5.5.1986 POHJOIS-SUOMEN RAKENNUSKIVIESIINTYMXT

GEOLOGIAN TUTKIIYUSKESKUS M 10.1/-86/1/86 Malmiosasto Markku Rask 5.5.1986 POHJOIS-SUOMEN RAKENNUSKIVIESIINTYMXT GEOLOGIAN TUTKIIYUSKESKUS M 10.1/-86/1/86 Malmiosasto Markku Rask 5.5.1986 POHJOIS-SUOMEN RAKENNUSKIVIESIINTYMXT YHTEENVETO Luonnonkivien kaytto rakentamisessa on lisaantynyt viime vuosina ja maamme rakennuskiviteollisuus

Lisätiedot

Siilinjärvi Vuorelan kiviainesoton yva-alueen muinaisjäännösinventointi 2010.

Siilinjärvi Vuorelan kiviainesoton yva-alueen muinaisjäännösinventointi 2010. 1 Siilinjärvi Vuorelan kiviainesoton yva-alueen muinaisjäännösinventointi 2010. Timo Jussila Kustantaja: Pöyry Finland Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 YVA-alue...

Lisätiedot

Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009

Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Lapinlahden kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3 Kirveen löytöpaikka...

Lisätiedot

ENONKOSKI Käkötaipale-Valkeislahti Ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi v Timo Jussila Hannu Poutiainen

ENONKOSKI Käkötaipale-Valkeislahti Ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi v Timo Jussila Hannu Poutiainen 1 ENONKOSKI Käkötaipale-Valkeislahti Ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi v. 2011 Timo Jussila Hannu Poutiainen Kustantaja: UPM / Sulkavan Palvelut Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot...

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MUURAMEN KUNTA Teknisten palveluiden lautakunta 40951 MUURAME MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MUURAMEN KUNTA Muuramen kylä Riuttamäki (16:20) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA 1. PERUSTIEDOT 1.1 Alueen sijainti

Lisätiedot

KUORTANE Mäyryn kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi. Timo Jussila. * ~~I!Qf!!T!!.fll. Kustantaja: Kuortaneen kunta

KUORTANE Mäyryn kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi. Timo Jussila. * ~~I!Qf!!T!!.fll. Kustantaja: Kuortaneen kunta KUORTANE Mäyryn kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila * ~~I!Qf!!T!!.fll _L--..._ ARKEOLOGISET TUTKIMUKSET ~ TAIDOLLA VUODESTA 1988 Kustantaja: Kuortaneen kunta 2 Sisältö: Perustiedot....

Lisätiedot

Lempäälä Sääksjärvi Kipinäaidan inventointi 2010.

Lempäälä Sääksjärvi Kipinäaidan inventointi 2010. 1 Lempäälä Sääksjärvi Kipinäaidan inventointi 2010. Hannu Poutiainen Tapani Rosted Timo Sepänmaa Kustantaja: Lempäälän kunta 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartat... 3 Vanhat kartat...

Lisätiedot

Janakkala Kyöstilänharju ja Puurokorvenmäki muinaisjäännösinventointi 2011

Janakkala Kyöstilänharju ja Puurokorvenmäki muinaisjäännösinventointi 2011 1 Janakkala Kyöstilänharju ja Puurokorvenmäki muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: Insinööritoimisto Matti Jokinen 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Kartat... 4

Lisätiedot

Nokia Paperitehtaan alueen muinaisjäännösinventointi 2011.

Nokia Paperitehtaan alueen muinaisjäännösinventointi 2011. 1 Nokia Paperitehtaan alueen muinaisjäännösinventointi 2011. Tapani Rostedt Timo Jussila Kustantaja: GEORGIA-PACIFIC NORDIC OY 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Kartat... 3 Vanhat

Lisätiedot

Parkano Vt. 3 parannusalue välillä Alaskylä vt. 23 liittymä muinaisjäännösinventointi 2011

Parkano Vt. 3 parannusalue välillä Alaskylä vt. 23 liittymä muinaisjäännösinventointi 2011 1 Parkano Vt. 3 parannusalue välillä Alaskylä vt. 23 liittymä muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: Destia Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3

Lisätiedot

Kiuruvesi Rantakylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2008

Kiuruvesi Rantakylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2008 1 Kiuruvesi Rantakylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2008 Timo Jussila Kustantaja: Kiuruveden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Muinaisjäännökset... 4 KIURUVESI 60

Lisätiedot

Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi Timo Jussila Timo Sepänmaa

Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi 2011. Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Lappeenrannan Yritystila Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Nurmeksessa on kalliokiviaineksen ottoa ampumaradan pohjoispuolella sekä Nurmeksen ja Lieksan välisen tien läheisyydessä.

Nurmeksessa on kalliokiviaineksen ottoa ampumaradan pohjoispuolella sekä Nurmeksen ja Lieksan välisen tien läheisyydessä. 17 Nurmes Nurmeksessa on kalliokiviaineksen ottoa ampumaradan pohjoispuolella sekä Nurmeksen ja Lieksan välisen tien läheisyydessä. Selvityksessä keskityttiin lähinnä pääteiden ja rautateiden varsille,

Lisätiedot

VARKAUS Konnasalon asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2006

VARKAUS Konnasalon asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2006 1 VARKAUS Konnasalon asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila Kustantaja: Varkauden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Mastokarttaote... 3 Konnansalon muinaisjäännökset...

Lisätiedot

9 Keski-Suomi. 9.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

9 Keski-Suomi. 9.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 9 Keski-Suomi 9.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 9.1. KESKI-SUOMI Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 1 kpl Taajaan asutut: 5 kpl Maaseutumaiset: 17 kpl Keski-Suomi

Lisätiedot

Kaivannaisjätesuunnitelma

Kaivannaisjätesuunnitelma Kaivannaisjätesuunnitelma NCC:n Kiviainestoimipiste Pornaisten PORNAINEN NCC Roads Oy Mannerheimintie 103a PL 13, 00281 Helsinki Puh. 010 507 6800 nccroads@ncc.fi www.ncc.fi Sisällys 1 Perustiedot... 3

Lisätiedot

Ikaalinen Sarkkila, tien 13139 parannusalueen muinaisjäännösinventointi 2011

Ikaalinen Sarkkila, tien 13139 parannusalueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ikaalinen Sarkkila, tien 13139 parannusalueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: Ikaalisten kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartta... 4 Kuvia... 4 Muinaisjäännös...

Lisätiedot

Lappeenranta Pajarila Kettukallio suunnitellun louhinta-alueen muinaisjäännösinventointi 2017

Lappeenranta Pajarila Kettukallio suunnitellun louhinta-alueen muinaisjäännösinventointi 2017 1 Lappeenranta Pajarila Kettukallio suunnitellun louhinta-alueen muinaisjäännösinventointi 2017 Timo Jussila Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartta ja vanhat

Lisätiedot

Arvoluokka: 2 Pinta-ala: 67,8 ha

Arvoluokka: 2 Pinta-ala: 67,8 ha 3518000 3519000 3520000 TUU-11-094 7254000 7255000 7256000 7257000 7257000 7256000 7255000 7254000 7253000 ARVOKKAAT TUULI- JA RANTAKERROSTUMAT Tuura -alue Natura 2000 -alue 0 500m Karttatuloste Geologian

Lisätiedot

Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010

Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010 1 Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010 Timo Jussila Kustantaja: Nokia Asset Management Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 5 Muinaisjäännös... 6

Lisätiedot

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 FT Samuel Vaneeckhout TAUSTA Muinaisjäännösselvityksen tavoitteena oli selvittää muinaisjäännösrekisteriin kuuluvia kohteita UPM:n

Lisätiedot

PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET

PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET 1 PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET Timo Jussila, Mikroliitti Oy (email: Mikroliitti@dlc.fi, p: 0400-530057) Tutkimukset tehty vuosina 1994-1995 Puumalan kunnan kustannuksella, Puumalan muinaisjäännösten merkinnän

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty

Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty Merja Paakkari 21.12.2012 1(17) Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty 21.12.2012 Kunta Alue Tuulisuus/ tuuliatlas [m/s] Nurmes Juuka Lieksa Lieksa/ Nurmes Lieksa Kontiolahti Panjavaara

Lisätiedot

Hankasalmi Revontulen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2014

Hankasalmi Revontulen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2014 1 Hankasalmi Revontulen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Lomakeskus Revontuli Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Inventointi... 5

Lisätiedot

Nokia Rengaskatu (Leppäkorpi) muinaisjäännösinventointi 2017

Nokia Rengaskatu (Leppäkorpi) muinaisjäännösinventointi 2017 1 Nokia Rengaskatu (Leppäkorpi) muinaisjäännösinventointi 2017 Timo Sepänmaa Teemu Tiainen Timo Jussila Tilaaja: Nokian kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Louhos... 3 Tulos... 4 Lähteet:...

Lisätiedot

Hyrynsalmi Lumivaara tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2014

Hyrynsalmi Lumivaara tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2014 1 Hyrynsalmi Lumivaara tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Pöyry Finland Oy 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi...

Lisätiedot

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI Lopen sininen retkeilyreitti 3 km Lopen sininen reitti lähtee Tauluntien varressa olevalta pysäköintialueelta. Reitti kulkee aluksi kapeaa polkua pitkin mäntymetsikön

Lisätiedot

Kouvola Repovesikylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014

Kouvola Repovesikylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Kouvola Repovesikylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Tilaaja: UPM-Kymmene Oyj / Karttaako Oy Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartat... 6 Tutkimusalueen

Lisätiedot

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen. muinaisjäännösinventointi 2007

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen. muinaisjäännösinventointi 2007 1 Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen muinaisjäännösinventointi 2007 Timo Jussila ja Hannu Poutiainen Kustantaja: Pöyry Oyj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Paikannuskartta...

Lisätiedot

SODANKYLÄN KOITELAISENVOSIEN KROMI-PLATINAMALMIIN LIITTYVIEN ANORTOSIITTIEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET

SODANKYLÄN KOITELAISENVOSIEN KROMI-PLATINAMALMIIN LIITTYVIEN ANORTOSIITTIEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET M 19/3741/-79/3/10 Sodankylä Koitelaisenvosat Tapani Mutanen 22.2.1979 SODANKYLÄN KOITELAISENVOSIEN KROMI-PLATINAMALMIIN LIITTYVIEN ANORTOSIITTIEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET Koitelaisenvosien kromi-platinamalmi

Lisätiedot

Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016

Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016 1 Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: Inkoon kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvia... 6 Alueen luoteisosan

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Harjut ja kalliot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Harjut ja kalliot Harjut ja kalliot 52. Sotavallan harju Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status Metso soveltuvuus: 10,7 ha Sotavalta Yksityinen Arvokas harjualue, Pohjavesialue, Opetuskohde, Arvokas luontokohde Kyllä Merkittävä

Lisätiedot

Pälkäne Tommolan puhdistamo muinaisjäännösinventointi 2012 Hannu Poutiainen Johanna Stenberg

Pälkäne Tommolan puhdistamo muinaisjäännösinventointi 2012 Hannu Poutiainen Johanna Stenberg 1 Pälkäne Tommolan puhdistamo muinaisjäännösinventointi 2012 Hannu Poutiainen Johanna Stenberg Kustantaja: Pälkäneen kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Kartat... 3 Inventointi... 4 Havainnot...

Lisätiedot

RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi. Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila. * ~/J!f!lQ~!!!!~fl[

RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi. Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila. * ~/J!f!lQ~!!!!~fl[ AILåA-lt OJ 3'-t'fl_:;"~c.. IZ. 2oC/ D M 1 RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2009 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila * ~/J!f!lQ~!!!!~fl[ ~ ARKEOLOGISET T UTKIMUKSET

Lisätiedot

Karstula Korkeakangas Kulttuuriperintökohteiden täydennysinventointi 2014

Karstula Korkeakangas Kulttuuriperintökohteiden täydennysinventointi 2014 Metsähallitus, Metsätalous Ville Laurila Karstula Korkeakangas Kulttuuriperintökohteiden täydennysinventointi 2014 Metsähallitus Yleistä Karstulan Korkeakankaalla tehtiin kulttuuriperintökohteiden täydennysinventointi

Lisätiedot

HAUSJÄRVI VANTAA HOKANMÄKI

HAUSJÄRVI VANTAA HOKANMÄKI HAUSJÄRVI VANTAA HOKANMÄKI Röykkiöalueen tarkastus 18.8.2006 FM Juha Ruohonen Riihimäen kaupunginmuseo Hausjärvi Vantaa Hokanmäki tarkastuksen kohde: röykkiöt > viljelyröykkiöt (?) kohteen ajoitus: historiallinen

Lisätiedot

Erkki Haapanen Tuulitaito

Erkki Haapanen Tuulitaito SISÄ-SUOMEN POTENTIAALISET TUULIVOIMA-ALUEET Varkaus Erkki Haapanen Laskettu 1 MW voimalalle tuotot, kun voimalat on sijoitettu 21 km pitkälle linjalle, joka alkaa avomereltä ja päättyy 10 km rannasta

Lisätiedot

Kouvolan kaupunki. Kesärannan ranta-asemakaava. Liito-orava -inventointi. Jouko Sipari

Kouvolan kaupunki. Kesärannan ranta-asemakaava. Liito-orava -inventointi. Jouko Sipari Kouvolan kaupunki Kesärannan ranta-asemakaava Liito-orava -inventointi Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO TYÖN TARKOITUS... 3 MENETELMÄT... 3 SUUNNITELUALUEEN LUONNONOLOT... 3 INVENTOINNIN TULOKSET... 5 LIITTEET

Lisätiedot

Kirkkonummi Hauklammen asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2016

Kirkkonummi Hauklammen asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2016 1 Kirkkonummi Hauklammen asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: Jari Kajas ja Håkan Fagerström 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Vanhoja

Lisätiedot

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Laukaan kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3

Lisätiedot

Valkeakoski Holminrannan ja Kipparin-Yli-Nissin asemakaavoitettavien alueiden muinaisjäännösinventointi 2008

Valkeakoski Holminrannan ja Kipparin-Yli-Nissin asemakaavoitettavien alueiden muinaisjäännösinventointi 2008 1 Valkeakoski Holminrannan ja Kipparin-Yli-Nissin asemakaavoitettavien alueiden muinaisjäännösinventointi 2008 Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Valkeakosken kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot...

Lisätiedot

HOLLOLA LAKIKALLIO TARKASTUSRAPORTTI

HOLLOLA LAKIKALLIO TARKASTUSRAPORTTI HOLLOLA LAKIKALLIO TARKASTUSRAPORTTI Lahden museot (Päijät-Hämeen maakuntamuseo) suoritti tarkastuskäynnin Hollolan Lakikalliolie keskiviikkona 4.9.2013. Maastotarkastuksen suoritti tämän raportin laatija.

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila

LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila 1 LEMPÄÄLÄ Moisio-Hakkarin asemakaavan Kiviahon pohjoisosan laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Johanna Rahtola Timo Jussila Tilaaja: Lempäälän kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat...

Lisätiedot

Porvoo Tolkkinen - Nyby Maakaasuputkilinjausten ja terminaalialueen muinaisjäännösinventointi 2012

Porvoo Tolkkinen - Nyby Maakaasuputkilinjausten ja terminaalialueen muinaisjäännösinventointi 2012 1 Porvoo Tolkkinen - Nyby Maakaasuputkilinjausten ja terminaalialueen muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Kustantaja: Pöyry Finland Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartat...

Lisätiedot

Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009

Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009 1 Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Hannu Poutiainen Kustantaja: Alavuden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Historiallinen

Lisätiedot

Geotieto kaavoituksen apuna ja luonnonvarojen saatavuus Jyvässeudulla Jari Hyvärinen

Geotieto kaavoituksen apuna ja luonnonvarojen saatavuus Jyvässeudulla Jari Hyvärinen Geotieto kaavoituksen apuna ja luonnonvarojen saatavuus Jyvässeudulla 19.8.2009 19.08.2009 1 19.08.2009 2 19.08.2009 3 19.08.2009 4 19.08.2009 5 19.08.2009 6 Maaperäkartan käyttökohteita Maankäytön suunnittelu

Lisätiedot

Rautujärven pohjoisrantaa kuvattuna sen itäosasta länteen. Perustiedot

Rautujärven pohjoisrantaa kuvattuna sen itäosasta länteen. Perustiedot 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta (ilmakuva)... 3 Yleiskartta 2... 4 Muinaisjäännökset... 5 KOLARI 28 ÄKÄSJOEN PATO... 5 KOLARI 83 RAUTUJÄRVI... 5 KOLARI 84 AHVENJÄRVI... 8 KOLARI

Lisätiedot

Kylmäkoski Taipale Tarpianjoen sillan uusimishankkeen vaikutusalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Kylmäkoski Taipale Tarpianjoen sillan uusimishankkeen vaikutusalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Kylmäkoski Taipale Tarpianjoen sillan uusimishankkeen vaikutusalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Destia Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 5 Vanhat

Lisätiedot

Liite 2. Toimenpidealueiden kuvaukset

Liite 2. Toimenpidealueiden kuvaukset Liite 2. Toimenpidealueiden kuvaukset Toimenpidealue 1 kuuluu salmi/kannas-tyyppisiin tutkimusalueisiin ja alueen vesipinta-ala on 13,0 ha. Alue on osa isompaa merenlahtea (kuva 1). Suolapitoisuus oli

Lisätiedot

Arvoluokka: 1 Pinta-ala: 342,2 ha

Arvoluokka: 1 Pinta-ala: 342,2 ha 3514000 3515000 3516000 TUU-11-098 7264000 7265000 7266000 7267000 7267000 7266000 7265000 7264000 ARVOKKAAT TUULI- JA RANTAKERROSTUMAT Tuura -alue Natura 2000 -alue 0 500m Karttatuloste Geologian tutkimuskeskus

Lisätiedot

Endomines Oy 1 Hoskon kaivospiirihakemus LIITE 4. Kaivospiirin käyttösuunnitelman selvitysosa

Endomines Oy 1 Hoskon kaivospiirihakemus LIITE 4. Kaivospiirin käyttösuunnitelman selvitysosa Endomines Oy 1 Hoskon kaivospiirihakemus Endomines Oy Hoskon kaivospiirihakemus Kaivospiirin käyttösuunnitelman selvitysosa 1 Kaivoksen päätoimintojen sijoittaminen Hankealueelle perustetaan avolouhos

Lisätiedot

MENOT JA RAHOITUS Yhteensä %-osuus. Henkilöstömenot, joista Projektiin palkattava henkilöstö Työpanoksen siirto

MENOT JA RAHOITUS Yhteensä %-osuus. Henkilöstömenot, joista Projektiin palkattava henkilöstö Työpanoksen siirto 942 538 965 729 1 908 267 63,3 % 716 038 784 229 1 500 267 49,8 % 226 500 181 500 408 000 13,5 % 492 298 468 783 961 081 31,9 % 253 750 188 750 442 500 14,7 % 7 000 5 000 12 000 0,4 % 24 278 20 763 45

Lisätiedot

RUDUS OY MARKANRÄMEEN KALLIOALUEEN LOUHINTASUUNNITELMA PYHÄJOEN KUNNAN PARHALAHDEN KYLÄ TILA PARHANIEMI 625-403-17-9

RUDUS OY MARKANRÄMEEN KALLIOALUEEN LOUHINTASUUNNITELMA PYHÄJOEN KUNNAN PARHALAHDEN KYLÄ TILA PARHANIEMI 625-403-17-9 6.5.2014 KORJATTU SUUNNITELMA 16.3.2015 RUDUS OY MARKANRÄMEEN KALLIOALUEEN LOUHINTASUUNNITELMA PYHÄJOEN KUNNAN PARHALAHDEN KYLÄ TILA PARHANIEMI 625-403-17-9 1:200 000 2 1. HANKETIEDOT Pyhäjoen kunnan tekninen

Lisätiedot

Ii Myllykankaan tuulipuistohankealueen muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2012

Ii Myllykankaan tuulipuistohankealueen muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2012 1 Ii Myllykankaan tuulipuistohankealueen muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2012 ver. 2 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Pöyry Finland Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2

Lisätiedot

Parkano Vatusen ja Pahkalan kaavamuutosalueiden muinaisjäännösinventointi 2012

Parkano Vatusen ja Pahkalan kaavamuutosalueiden muinaisjäännösinventointi 2012 1 Parkano Vatusen ja Pahkalan kaavamuutosalueiden muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Kustantaja: Parkanon kaupunki 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Muinaisjäännös... 4 PARKANO

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Tekninen lautakunta 24 29.08.2013 Ympäristöluvan myöntäminen Louhinta Kääntä Oy:lle Teknltk 24 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Hakija

Lisätiedot

Tervahauta 4 ISOJOKI SAARENKANGAS S. Mjtunnus: kiinteä muinaisjäännös. valmistus: tervahauta

Tervahauta 4 ISOJOKI SAARENKANGAS S. Mjtunnus: kiinteä muinaisjäännös. valmistus: tervahauta 11 12 Tervahauta 4 ISOJOKI SAARENKANGAS S Mjtunnus: Rauh.lk: Ajoitus: Laji: kiinteä muinaisjäännös historiallinen valmistus: tervahauta Koordin: N: 6914 238 E: 233 626 Z: 124 ±1 m X: 6906 878 Y: 1545 162

Lisätiedot

Tammela. Maa-ainesten ottamislupa. Pohjavesialue C A. Voimassa (> ) Päättyneet (< )

Tammela. Maa-ainesten ottamislupa. Pohjavesialue C A. Voimassa (> ) Päättyneet (< ) 5.8 0421054 0421056 0483405 Voimassa (> 30.6.2006) Päättyneet (< 1.7.2006) 0406151 0421055 Pohjavesialue 0483419 0483406 0408255 0483451 0483403 0483412 0416952 04834 0483414 0483413 0443351 C 0483415

Lisätiedot

LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006

LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 1 LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila Kustantaja: Lappeenrannan kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Maastokartta, tutkimusalue,

Lisätiedot

Betoniyrityksen näkemys kiviaineshuoltoon ja kaavoitukseen

Betoniyrityksen näkemys kiviaineshuoltoon ja kaavoitukseen Betoniyrityksen näkemys kiviaineshuoltoon ja kaavoitukseen 15.1.2019 Mikko Isotalo Valtakunnallinen betoniosaaja Kattava tehdasverkosto, 32 tehdasta - Palvelemme asiakasta kautta maan - Kansainvälistä

Lisätiedot

Karkkila Nuijajoen ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2014

Karkkila Nuijajoen ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2014 1 Karkkila Nuijajoen ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Tilaaja: UPM-Kymmene Oyj / Karttaako Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Muinaisjäännökset... 4 1 KARKKILA

Lisätiedot

Raasepori Baggby Ön ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Raasepori Baggby Ön ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Raasepori Baggby Ön ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: Seppo Lamppu tmi 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 4 Kansikuva: pieniä raivausröykkiöitä

Lisätiedot

Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009

Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009 1 Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009 Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Etelä-Pälkäneen vesiosuuskunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Maastokartat... 5 Ilmakuva...

Lisätiedot

Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa

Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Ramboll 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

Keski-Suomen kaupallinen palveluverkko Kaupan keskukset ja kehitysmahdollisuudet. Liite 3. Kuntakartat (verkkoliite)

Keski-Suomen kaupallinen palveluverkko Kaupan keskukset ja kehitysmahdollisuudet. Liite 3. Kuntakartat (verkkoliite) Keski-Suomen kaupallinen palveluverkko Kaupan keskukset ja kehitysmahdollisuudet Liite 3. Kuntakartat (verkkoliite) Kuntakartat liittyvät Keski-Suomen liiton Defris-hankkeen Palveluselvitykseen. Jokaisesta

Lisätiedot

Leppävirran kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve

Leppävirran kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve Leppävirran kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve Elina Nuortimo 11/2010 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen julkaisuja 2 Pohjois-Savon elinkeino-,

Lisätiedot

Valkeakoski Lounaissuunnan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009

Valkeakoski Lounaissuunnan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Valkeakoski Lounaissuunnan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Valkeakosken kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartta... 3 Havaintoja...

Lisätiedot

Ikaalinen Mt , Jyllintie parannusalueen muinaisjäännösinventointi 2011

Ikaalinen Mt , Jyllintie parannusalueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ikaalinen Mt. 13523, Jyllintie parannusalueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Pirkanmaan ELY-keskus 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 4

Lisätiedot

Taipalsaari Sarviniemen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Taipalsaari Sarviniemen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Taipalsaari Sarviniemen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Saimaa Spirit Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvat... 5 Kansikuva:

Lisätiedot

Merikarvia Köörtilä Tuulivoimapuiston täydennysinventointi 2013

Merikarvia Köörtilä Tuulivoimapuiston täydennysinventointi 2013 1 Merikarvia Köörtilä Tuulivoimapuiston täydennysinventointi 2013 Antti Bilund Tilaaja: Pöyry Finland Oy 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Lähtötiedot... 3 Inventointi... 3 Tulos...

Lisätiedot

Tampere Teisko Isosaari muinaisjäännösinventointi 2009

Tampere Teisko Isosaari muinaisjäännösinventointi 2009 1 Tampere Teisko Isosaari muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Plus arkkitehdit 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvia... 5 Kansikuva: rakennettavaa tonttialuetta,

Lisätiedot

Saarijärvi, Multia Soidinmäen tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2013

Saarijärvi, Multia Soidinmäen tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2013 1 Saarijärvi, Multia Soidinmäen tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Sepänmaa Timo Jussila Tilaaja: Megatuuli Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Inventointi... 5 Liite museoviranomaisille:

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

* ffik!ilf?ql;!!!!!flt

* ffik!ilf?ql;!!!!!flt ARKfOL. Of. '33!/5~12. 1006 M 1 Naantali Neste Oil Oyj:n jalostamon laajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2008 Tapani Rostedt * ffik!ilf?ql;!!!!!flt _L---_ ARKEOLOGISET TUTKIMUKSET ~ T.-.IDOLL.-. VUODEST.-.

Lisätiedot

Kauhajoki Suolakankaan tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2015

Kauhajoki Suolakankaan tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2015 1 Kauhajoki Suolakankaan tuulivoimapuiston muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2015 Timo Jussila Tilaaja: Vöyrinkangas Wind Farm Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 5 Perustiedot

Lisätiedot

Maaningan kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve

Maaningan kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve Maaningan kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve Elina Nuortimo 11/2010 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen julkaisuja 2 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Ii Olhavan tuulivoimalahankkeen alueen muinaisjäännösinventointi 2010

Ii Olhavan tuulivoimalahankkeen alueen muinaisjäännösinventointi 2010 1 Ii Olhavan tuulivoimalahankkeen alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: TuuliWatti Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartta...

Lisätiedot

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 1 KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 Hannu Poutiainen, Hans-Peter Schulz, Timo Jussila Kustantaja: Kuortaneen kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Kartoitustyö...

Lisätiedot

Lemminkäinen Infra Oy SELVITYS SUUNNITELLUN MAA-AINESTENOTON VAIKUTUSALUEEN LÄHTEISTÄ

Lemminkäinen Infra Oy SELVITYS SUUNNITELLUN MAA-AINESTENOTON VAIKUTUSALUEEN LÄHTEISTÄ 16UEC0035 1 Lemminkäinen Infra Oy 29.10.2012 Maa-ainesten ottaminen pohjavedenpinnan ala- ja yläpuolelta Alhonmäen alueella, Siikajoki SELVITYS SUUNNITELLUN MAA-AINESTENOTON VAIKUTUSALUEEN LÄHTEISTÄ 1.

Lisätiedot

SALO Aarnionperän asemakaava-alueen inventointi Taisto Karjalainen 2005

SALO Aarnionperän asemakaava-alueen inventointi Taisto Karjalainen 2005 SALO Aarnionperän asemakaava-alueen inventointi Taisto Karjalainen 2005 M U S E O V I R A S T 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto 1 2. Inventointialue 1 3. Inventointihavainnot 2 4. Yhteenveto 2 5. Löydöt 3

Lisätiedot

Karttulan kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve

Karttulan kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve n kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve Elina Nuortimo 11/2010 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen julkaisuja 2 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Nokia Linnavuori Linnavuoren itäpuoleisen asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Ville Laakso Antti Bilund

Nokia Linnavuori Linnavuoren itäpuoleisen asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Ville Laakso Antti Bilund 1 Nokia Linnavuori Linnavuoren itäpuoleisen asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Ville Laakso Antti Bilund Kustantaja: Nokian kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3

Lisätiedot