Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3"

Transkriptio

1 Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3

2 2 Näkökulmia esseisiin Näiltä sivuilta löydät lisää näkökulmia ja esseen teossa auttavia, tarkentavia kysymyksiä kurssin Kirjallisuus aikansa ilmentäjänä periodien keskeisiin teoksiin. Antiikin kirjallisuudesta (Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3, s ) Raamatun kertomukset kirjallisuuden pohjana (Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3, s ) Keskiaika (Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3, s ) Renessanssi (Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3, s ) Klassismi (Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3, s ) Valistus (Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3, s ) Romantiikka (Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3, s ) Realismi (Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3, s ) Symbolismi (Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3, s ) Modernismi (Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3, s ) Postmodernismi (Lukiolaisen äidinkieli ja kirjallisuus 3, s )

3 3 Antiikin kirjallisuudesta Tältä sivulta löydät tarkentavia kysymyksiä sivun 22 esseenäkökulmiin. Homeros: Odysseia Antiikin ihmiskuva Tutki Odysseiaa ja etenkin Odysseuksen henkilöä ajan ihmisihanteen ja -kuvan edustajana. Kirjoita essee teoksen ihmiskuvasta. Hyödynnä oppikirjan tekstiä, kuvia ja erityisesti s. 15 olevaa kuvaa. Voit hankkia lisätietoja filosofian oppikirjoista ja muusta alan kirjallisuudesta. Ihmiskuvaa voi hahmottaa mm. näistä näkökulmista: Jumalat ja ihmiset Miten jumalat vaikuttavat ihmisten elämään? Arjessa? Juhlassa? Ihmissuhteissa? Ihmisen koko elämänkaaressa? Miksi ja miten jumalat koettelevat ihmistä? Miten jumalat rankaisevat hybristä (uhmakasta) ihmistä? Millaisia hyveitä antiikin ihminen arvostaa ja haluaa elämässään noudattaa? Eurooppalainen ihmiskäsitys Antiikin ihmiskäsitystä pidetään koko eurooppalaisen ihmiskäsityksen pohjana. Miten suhtaudutaan eksistentiaalisiin peruskysymyksiin, ts. ihmisen tehtävään maailmassa, kuolemaan ja kärsimykseen? Millaisena oliona ihminen koko kosmoksessa nähdään? Onko hän ainutlaatuinen vai jotain muuta? Mitä asioita voidaan pitää moraalin perusteina? Mitkä teot ovat oikeita ja mitkä vääriä? Onko ihmisellä vapaa tahto, ts. onko hän vastuullinen teoistaan? Kenelle hän vastaa? Millaisena nähdään yksilön ja yhteisön suhde? Miten kasvatus vaikuttaa? Mielen matka Odysseiaa voi tarkastella modernin ihmisen kuvana, jonka ominaisuuksista korostuvat neuvokkuus ja uteliaisuus. Matkan ympärille rakentuva seikkailutarina kertoo symbolisesti matkasta omaan itseen. Tutki Odysseuksen persoonaa vahvuuksineen ja heikkouksineen ja tulkitse Odysseuksen harharetket oman itsen etsintänä. Mitä ominaisuuksia itsestä löytyy? Mitä pelkoja, mitä voimavaroja? Mihin Odysseuksen halu tietää yhä enemmän hänet johtaa? Mikä hänet tyynnyttää ja saa pysähtymään? Seireenien kutsu Tarun seireeneissä kulminoituu ihmisen suhde kiusauksiin ja houkutuksiin. Mitä seireenit tarun mukaan olivat? Miltä he näyttivät? Miten he lumosivat merenkulkijat? Miksi miehet eivät voineet heitä vastustaa?

4 4 Miten Odysseus selviytyy seireeneistä? Miten hyvä ja paha kohtaavat tarussa seireeneistä? Mitkä asiat ovat meidän aikamme seireenejä? Onko niitä syytä vastustaa? Miksi? Miten? Antiikin draamoja Antiikin draamoja lukiessa kannattaa ensin tutkia ihmiskuvaan ja ihmiskäsitykseen liittyviä asioita. Allaesitetyt teemat ja motiivit esiintyvät useimmissa suurissa draamoissa; ne löytyvät joskus draaman juonesta, joskus henkilökuvauksen motiiviaineksena ja joskus koko teoksen aiheena. Valitse jokin näkökulma, josta tutkit esimerkiksi draaman rakennetta, symbolikieltä tai sankaria ja hänen suhdettaan jumaliin ja muihin ihmisiin. Kohtalo Millainen nemesis eli kohtalo sankarille on luvassa? Miten hän asettuu kohtaloaan uhmaamaan? Millainen ristiriita syntyy? Miten harmonia eli sopusointu palautuu? Kuolema Miten kuolema on läsnä sankarin elämässä? Pelkääkö sankari kuolemaa? Miksi? Miksi ei? Onko kuolema pelastus, sovitus, rangaistus? Ihmisen voima ja heikkous Missä sankarin voima näyttäytyy? Entä heikkous? Miten inhimillinen määrittyy ihmisen voiman ja heikkouden valossa? Mitkä piirteet sankarissa tekevät hänestä inhimillisen? Mitkä ominaisuudet ovat arvostettavia? Mitkä vältettäviä? Mikä sankarissa on ihailtavaa? Säälittävää? Ymmärrettävää? Selviääkö sankari yksin vai tarvitseeko hän auttajan? Mikä on jumalien osuus? Pohdi antiikin draamojen herättämiä klassisia kysymyksiä nykyihmisen näkökulmasta esimerkiksi otsikolla Modernin ihmisen Akhilleen kantapää Sankaruuden vaatimus nykyajassa Kun kuolema on sovitus Taiteen tehtävä Pohdi, miten lukemasi teos toteuttaa Aristotelen käsitystä taiteen puhdistavasta eli katarttisesta tehtävästä.

5 5 Mitä tunteita draama tuo näyttämölle? Missä on draaman huippukohta? Mitä draaman henkilöille tapahtuu lopussa? Miten konflikti laukeaa? Mitä inhimillisiä tunteita lukija käy läpi tekstissä edetessään? Kuvaile kohdat ja kokemasi tunteet? Kirjoita otsikolla Katharsista etsimässä. Lisää näkökulmia antiikin draamoihin Tutki draaman ihmissuhteita. Mitä kerrotaan miehistä, naisista ja heidän keskinäisistä suhtestaan niin vihassa, vallassa kuin rakkaudessa? Tarkastele draaman sivuhenkilöiden ja päähenkilön suhteita. Mitä uutta ilmenee päähenkilöstä? Miten sivuhenkilöt vaikuttavat draaman kulkuun? Mikä on kuoron rooli draamassa? Lue kuoron osuuksia ja etsi kannanottoja. Miten kuoro johdattelee katsojia/lukijoita? Kenen puolelle kuoro asettuu vai onko se neutraali? Tarkastele, missä draamassa konkreettisesti liikutaan. Mitkä ovat antiikin maailman rajat draamojen perusteella? Miten maailman eri laidoilla eletään? Otsikkoehdotuksia: Salatut elämät antiikin tapaan Antiikin suuria sankareita Jumalien vastapelurina Ihminen ja mies Naisen tunteita antiikin draaman kuvaamana Sapfon ja Catulluksen runoja Sekä Sapfon että Catulluksen runoista on olemassa eri suomennoksia. Suunnilleen samalta ajalta olevien käännöksien kieli on samantyyppistä, siksi runokuvia ja ilmaisua muutenkin voi helposti verrata. Rakkauden kuvasto: Tutki, millaisena rakkaus eri vivahteineen kuvataan, millaisena rakastaja kokee itsensä ja millainen on hänen rakastettunsa. Rakkaus: Millä sanoilla ja kuvilla rakkautta runoissa kuvataan? Mitkä kuvat toistuvat? Mitkä kuvat liittyvät luontoon ja aistihavaintoihin? Missä rakkautta kuvataan abstraktein ilmauksin?

6 6 Millainen on runon minä rakastaja ja rakastava? Mihin rakastettua verrataan? Mitkä tunteet ovat voimakkaimpia? Missä näkyy kaipaus? Intohimo? Mustasukkaisuus? Palvonta? Aistillisuus? Jne. Mitä teokset ja niiden kuvat kertovat länsimaisen ihmisen tunne-elämästä? Otsikkoehdotuksia: Runous rakkauden herättäjänä Vertaa Sapfon ja Catulluksen käyttämiä rakkauden alkukuvia Rakastumisen hurma ja tuska Huumori ja rakkaus Fyysinen rakkaus runojen aiheena Muita esseeaiheita Tutki antiikin kirjallisuusteoreetikoiden, esimerkiksi Aristotelen tekstejä ja kirjoita essee länsimaisen kirjallisuuskäsityksen juurista. Kirjoita taiteen merkityksestä ja asemasta antiikin yhteiskunnassa.

7 7 Raamatun kertomukset kirjallisuuden pohjana Tältä sivulta löydät tarkentavia kysymyksiä sivun 27 esseenäkökulmiin. Laulujen laulu Kuvaston tarkastelua Tutki rakkauden olemusta Laulujen laulun luontokuvaston avulla. Mitä toistuva puutarhan kuva kertoo rakkauden olemuksesta, kun se asetetaan luomiskertomuksen Paratiisi-kuvan yhteyteen? Tutki Laulujen laulun muita luontokuvia ja tulkitse niiden kautta ajan rakkauskäsitystä. Voit tutkia myös muita Raamatun kirjoja ja niiden puhetta rakkaudesta. Otsikkoehdotuksia: Ison kirjan ohjeita rakastavaisille Rakkauden alkukuvia Raamatussa Raamatun tulkintaa Syyllisyys Lue Raamatusta tarinoita, joiden teemana on syyllisyys. Millä tavalla syyllisyyden syntyminen Raamatussa selitetään? Miten syyllisyys ja kristilliseen oppiin kuuluvat lunastuksen ja anteeksiannon käsitteet näkyvät Raamatun tunnetuissa kertomuksissa? Miten Jeesuksen tarina varioi syyllisyyden ja anteeksiannon teemaa? Sananlaskujen moraalioppi Minkä elämänalueen ohjeita sananlaskut sisältävät? Mitä ne kertovat oman aikansa yhteiskunnasta ja arvomaailmasta? Miten ko. moraalioppi toimii nykyajassa? Muita esseeaiheita Esittele joku Raamatun suuri profeetta tai opettaja (Jeesus, Pietari, Mooses). Etsi Raamatusta seikkailukertomuksen aineksia.

8 8 Keskiaika Tältä sivulta löydät tarkentavia kysymyksiä sivun 37 esseenäkökulmiin. Dante: Jumalainen näytelmä Lue Jumalaista näytelmää valituista näkökulmista tai yhdistä näkökulmia esseeksi. Danten helvetti Danten kuvaama helvetti on konkreettinen paikka. Tutki helvetin rakennetta ja toimintaa. Millainen paikka helvetti on? Miltä se näyttää? Mistä synneistä ja rikkomuksista ihmiset ovat saaneet rangaistuksen? Millainen hierarkia helvetissä vallitsee? Mikä on helvetin asema keskiaikaisessa maailmankuvassa? Miten uskollisesti Dante tätä kuvaa noudattaa? Kuvaile yksityiskohtien avulla Danten helvetin kärsimyksiä. Mitkä sanat ja kuvat nousevat esiin? Mitä korostetaan väkevin kuvin? Mikä on helvettiin joutuneen lopullinen kohtalo? Jumalainen näytelmä ja Raamatun helvetti Etsi Raamatusta kohdat, joissa helvettiä kuvataan. Vertaile niitä, ja pohdi syitä siihen, miksi Raamatun eri kirjojen kuvaukset eroavat toisistaan. Missä kohdin Danten helvetti-kuvaus muistuttaa raamatullista kuvausta, missä ei? Miten Dante asennoituu kirkon viralliseen oppiin? Miten tulkitset teoksen nimen tässä yhteydessä? Paratiisi Paratiisi on Jumalaisen näytelmän toinen keskeinen elementti, helvetin ohella. Keitä paratiisissa on? Keitä sinne pääsee? Millaiseksi paikaksi paratiisi kuvataan? Mitä tuttua Danten paratiisissa on? Mitä sieltä puuttuu? Danten elämänfilosofia Yhdistä pohdintoihisi edellisiä kysymyksiä ja pohdi Danten maailmankuvaa, erityisesti ihmisenä olemisen problematiikkaa ja ihmisen suhdetta jumalaan.

9 9 Mikä ohjaa Danten elämää? Mitä hän tavoittelee? Miten hän onnistuu päämäärässään? Mitä hän epäilee ja missä epäröi? Mitkä asiat tuottavat hänelle nautintoa? Mitkä syyllisyyttä? Miten hän selviytyy oman mielensä ristiriidoissa? Miten hän suhtautuu esteisiin ja pettymyksiin? Mitä muut ihmiset hänelle merkitsevät? Millaisena hän näkee yksilön ja yhteisön suhteen? Beatrice ja puhdas rakkaus Kuvaile Beatrice Danten sanoin ja tee päätelmiä hänen hahmostaan. Miltä Beatrice näyttää? Mitä hyveitä häneen yhdistetään? Mikä tekee hänestä absoluuttisen kaipuun kohteen? Tutki, mistä aineksista Beatricen kuva syntyy. Miten erotiikka ja seksuaalisuus näkyvät Beatricen kuvassa? Miten todellinen/idealisoitu hahmo Beatrice on? Mihin kehykseen Beatricen kuva asetetaan konkreettisesti ja symbolisesti? Yhdistävä kuolema Jumalaisessa näytelmässä kuvattu rakkaus ennakoi keskiaikaista Liebestod-teemaa yhteisestä kuolemasta. Kuoleman vallan ylittävä rakkaus on aiheena myös antiikin tarussa Orfeuksesta ja Eyrydikestä. Miten Danten ja Beatricen rakkaus muistuttaa näitä molempia? Otsikkoehdotuksia: Jumalainen näytelmä allegoria elämästä ja kuolemasta Synnin palkka on kuolema vai onko? Beatrice, taivaallinen morsian Matkalla Danten kanssa Keskustelutoverina Dante Helvetin tulia ja paratiisin iloja Jumalaisen näytelmän kulisseissa Romanttista rakkautta Trubaduurirunoutta Vertaile eri kielialueelta, esimerkiksi ranskalaiselta ja saksalaiselta, peräisin olevia keskiaikaisia trubaduurirunoja.

10 10 Mitä kerrotaan laulajasta? Mitä rakkauden kohteesta? Millaisin kuvin häntä kuvaillaan? Mitkä ihailun kohteet nostetaan esiin? Mitä kaukorakkauden piirteitä asetelmassa on? Mitä kerrotaan yhteiskunnasta ja sen arvoasteikosta? Mitkä tunteet korostuvat? Esseenotsikoksi voi ottaa esimerkiksi Saavuttamattoman rakkauden ihanne Ostettua rakkautta keskiaikaiseen tapaan Ylistysrunoja linnanherran puolisolle ja tyttärille Kuolleelle rakastetulle Trubaduurirunoudessa rakkauden ja kuoleman liitto on hyväksytty ja käytetty: kuolema on rakastajan äärimmäinen tunnustusteko ja toisaalta puhtaan rakkauden idea täyttyy kuoleman kautta. Maallisen ja taivaallisen ristiriitaa voi tarkastella runojen valossa ja kysyä, miksi kuolema on mukana keskiaikaisissa rakkausrunoissa niin voimakkaana. Myös kristillisen perinteen vaikutusta voi tutkia. Esseen suunnittelussa voi yhdistää kaikkia yllä olevia teemoja ja käyttää samoja kysymyksenasetteluja.

11 11 Renessanssi Tältä sivulta löydät tarkentavia kysymyksiä sivun esseenäkökulmiin. Boccaccio: Decamerone Hyödynnä oppikirjan sivun 49 tehtävänantoja. Kirjoita yhdestä tai useammasta Decameronen novellista. Otsikkoehdotuksia: Ylösalainen maailma Boccaccion novelleissa/novellissa... Elämää Boccaccion novelleissa/novellissa... Elämää ruton varjossa Rabelais: Gargantua ja Pantagruel Tutki teosten satiiria ja kirjoita sariitista. Kirjoita Gargantuan kasvatusihanteista. Tutki Rabelais'n teoksista, mitä pantagruelismi on ja miten se ilmenee. Kirjoita essee pantagruelismista renessanssihengen ilmentäjänä. Voit pohtia pantagruelismiksi luonnehdittua ilmiötä myös nykyajan kannalta ja valita Gargantualle ja Pantagruelille rinnakkaisteos (kirja tai elokuva). Kirjoita aiheesta essee, jossa rinnastatte nämä kaksi maailmaa. Cervantes: Don Quijote Don Quijote on teos, jonka voi avata lähes mistä kohdasta tahansa ja alkaa lukea - ja päästä vaivatta mukaan seikkailuun. Seikkailuja: Hyödynnä Liity seikkailuun -tehtävistöä. Tutustu johonkin seikkailuun lähemmin ja analysoi sitä. Hyödynnä myös 19. lukuun liittyviä kysymyksiä (oppikirjan s. 49). Kohtaloita: Paneudu joidenkuiden henkilöiden elämänvaiheisiin tarkemmin. Luvussa 12 tutustutaan paimentyttö Marcelaan, luvussa 24 aatelisnuorukaiseen Calderoniin ja hänen rakastettuunsa Lucindaan. Tutki heidän rakkaustarinaan. Voit vertailla sitä Don Quijoten omiin rakkauskokemuksiin. Luvuissa kuultu Vapautuneen orjan kertomus on erityisen kiehtovaa luettavaa. Vertaile sitä Don Quijotesta kerrottuihin seikkailuihin tai Tuhannen ja yhden yön satuihin. Toisen osan 30. luvusta alkaa seikkailu herttuattaren hovissa; sielläkin tavataan monenlaisia ihmisiä, joiden kohtaloita voi tarkastella. Kertomuksia:

12 12 Etsi Don Quijotessa kerrottuja kertomuksia. Niiden jäljille pääsee lukujen alkuingressien perusteella, joskus tosin hieman jälkikäteen, mutta vihjeitä riittää. Esimerkiksi 33. luvussa alkaa Kertomus mielettömästä uteliaisuudesta. Millainen maailma tässä kertomuksessa näyttäytyy? Väärän kuninkaan teema: Toisen osan lukuihin sisältyy myös jakso, jossa Sanchosta tehdään erään saaren käskynhaltija. Tapahtumia voi alkaa seurata tarkemmin luvusta 42. Miten Don Quijote opastaa Sanchoa tuleviin hallintotoimiin? Millaisia riitatapauksia Sancholle tuodaan ratkaistavaksi hänen toimiessaan käskynhaltijana ja miten hän selviää? Uusi ja vanha kohtaavat Don Quijotessa: Taistelu tuulimyllyjä vastaan voidaan nähdä vertauskuvallisena vanhan ja uuden kohtaamisena Don Quijoten maailmassa; tuulimyllythän edustivat uutta tekniikkaa, uutta maailmaa. Myös kaupunki ja kaupunkilaisuus edustavat uutta ja nykyaikaista syrjäseudulta kotoisin olevalle maalaismiehelle. Toisen osan luvusta 59. voi alkaa seurata 66. lukuun jatkuvaa seikkailua, jossa Don Quijote ja Sancho kohtaavat itsensä väärässä tarinassa, tutustuvat kirjapainoon ja merellisiin ihmisiin ja joutuvat uusiin seikkailuihin matkustaessaan Barcelonaan. Kirjoita teoksesta itsensä tiedostavana fiktiona tai uuden ja vanhan kohtaamisesta Don Quijoten maailmassa. Shakespeare: Hamlet Lue ja/tai katso Hamlet. Syvennä asiantuntemustasi myös lähdekirjallisuuteen tutustumalla; etsi näkökulmia myös Internetistä. Etenkin englanninkielisiä Hamlet- ja yleensäkin Shakespeare-linkkejä löytyy runsaasti. Kostodraama Hamlet voidaan lukea kostotragediana, jossa vastabooleina ovat kruunun anastanut veljenmurhaajakuningas ja isänsä haamulta kostotehtävän saanut Hamlet. Tutki Hamletista, miten siinä varioidaan koston teemaa. Kostoteeman näkökulmasta voidaan lukea Shakespearen muitakin draamoja. Hamletin vertailuparina kannattaa lukea Shakespearen myöhäistuotantoon kuuluva Myrsky. Otsikkoehdotuksia: Kostajia ja kostajia Shakespearen draamoissa (näytelmän nimi, jos käsittelet vain yhtä näytelmää) "Minun on kosto ja minä kostan" Koston moraali Oidipus-teeman muunnelma Hamletia voidaan lukea myös Oidipus-tarinana (ks. oppikirjan s. 18). Monet näytelmän yksityiskohdat voi tulkita viitteiksi oidipaalisesta rakkaudesta ja oidipaalisesta vihasta. Näytelmä ratkeaakin antiikin mallia mukaillen. Tutki näytelmän alkua ja etenkin Hamletin ongelmallista tilannetta.

13 13 Vertaa Hamletia Oidipus-myyttiin. Hyödynnä myös Freudin teoriaa oidipuskompleksista ja tutki, mitä myytin ja Freudin esittämiä aineksia Hamletissa on. Vihjeet on usein luettava rivien välistä. Miten isäpuoli liittyy teemaan? Tutki etenkin kohtauksia, joissa on osallisena Hamlet ja hänen äitinsä. Millaisissa tilanteissa Hamlet ja hänen äitinsä ovat? Millaisia tunteita osoittavat? Mitä ilmauksia käyttävät? Kirjoita Hamletista essee, jossa pohdit oidipaalista tulkintaa. Hulluuden motiivi Hamletia voidaan tarkastella myös hulluuden kannalta. Tutkijat ovat aikojen kuluessa väitelleet siitä, onko Hamlet todella hullu vai näytteleekö hän vain hullua. Poimi näytelmästä kohtia, jotka puhuvat Hamletin hulluuden puolesta ja toisaalta sitä vastaan. Ofelia menettää onnettoman rakkauden kourissa järkensä. Etsi hullun Ofelian repliikkejä ja tutki niiden kuvastoa ja sisältöä. Miten Ofelian hulluus poikkeaa Hamletin hulluudesta? Kirjoita Hamletissa ilmenevästi hulluuden motiivin variaatioista tai pohdi Hamletin hulluutta. Voit myös kirjoittaa Ofeliasta. Otsikkoehdotus: Hullun laulu Unelmarooli Hamlet Paneudu Hamletin persoonaan, lue teos ja katso eri näyttelijöiden tulkintoja Hamletista (videonakin on saatavissa muutamia). Muodosta oma näkemyksesi ja kirjoita essee, jossa pohdit erilaisia tulkintoja Hamletin persoonasta ja esität oman perustellut näkemyksesi. Shakespeare: Romeo ja Julia Lue Romeo ja Julia ja/tai katso siitä tehty näytelmä tai elokuva. Valitse jokin seuraavista lähestymistavoista ja kirjoita essee. Valon ja pimeyden teema Romeo vertaa Juliaan heti ensi kerralla valoon ja valoon liittyvät ilmaukset toistuvat pitkin näytelmää. Tutki, millaisissa yhteyksissä ne esiintyvät. Ajan teema Varsin varhaisesta asti Romeo on tuskallisen tietoinen ajan kulumisesta. Tutki näytelmää Aika on rakastavaisten vihollinen -näkökulmasta. Kohtalon teema Romeota ja Juliaa on sanottu Shakespearen tuotannon selkeimmäksi kohtalondraamaksi. Draaman henkilöt toimivat niin kuin toimivat, koska eivät tunne olosuhteita, joissa toimivat, mutta katsoja tuntee ja tietää ne. Veronan rakastavaiset

14 14 Romeo ja Julia on puhdas rakkausdraama. Romeo ja Julia ovat rakastuneita, mutta he eivät ole lemmensairaita. Nuoruus ja raikkaus henkii joka riviltä. Muita näkökulmia Shakespearen teoksiin Hulluus Shakespearen näytelmissä on monenlaista ja monenasteista hulluutta. Hamletin ohella tarkasteltavaksi sopii Macbeth tai vaikka Kesäyön uni, jossa hulluuden motiivia tarkastellaan kevyesti, huvittavana aineksena. Rinnakkaiskertomukset Shakespeare suosii näytelmissään rinnakkaiskertomuksia, jotka käsittelevät samaa teemaa (esimerkiksi rakkauden mutkikkuutta, valtataistelua, kostoa, kateutta) eri henkilöiden kautta. Tyypillisiä ovat mm. näytelmät näytelmässä, tilanteet, joissa näytelmässä esitetään näytelmän henkilöille näytelmä; se käsittelee samaa ongelmaa, joka on läsnä heidän elämässään. Tutki Shakespearen näytelmistä rakenteen avulla korostettuja teemoja. Rinnakkaiskertomuksia on esimerkiksi näytelmissä Kuningas Lear, Kuten haluatte, Loppiaisaatto, Windsorin iloiset rouvat, Macbeth, Myrsky. Näytelmiä näytelmässä on esimerkiksi draamoissa Hamlet ja Kesäyön uni. Tuhoava rakkaus Vaikka Shakespeare on kirjoittanut hehkuvia, toiveikkaita rakkaussonetteja sekä iloa pursuavia rakkausjuonia komedioihin, lukuisat hänen tragedioistaan osoittavat, että rakkaus myös lasten ja vanhempien välinen vie tuhoon (Romeo ja Julia, Kuningas Lear, Antonius ja Cleopatra, Othello). Tutki, keiden välisestä rakkaudesta on kysymys. Millaisia esteitä ja vaikeuksia rakkaus kohtaa? Mitkä syyt johtavat rakkauden ja rakastavaisten tuhoon? Vastavoimat Draaman jännite on synnytetty kautta periodien luomalla vastavoimia, henkilöitä ja ryhmittymiä, joiden ristiriitaiset tavoitteet saavat aikaan toimintaa. Shakespeareä on pidetty erityisen taitavana vastavoimien luojana. Monissa näytelmissä vastavoimat rakentuvat kerroksittain. Tutki, mitä vastavoimia lukemissanne näytelmissä esimerkiksi on ja mitä asioita ne nostavat esiin.

15 15 Klassismi Tältä sivulta löydät tarkentavia kysymyksiä sivun 61 esseenäkökulmiin. Molière tapakomedian luojana Lue näytelmä Sivistelevät hupsut tapakomediana. Tässä näytelmässä kirjallisuus sekoittaa kahden nuoren naisen pään ja johtaa naurettavaan jäljittelyyn. Näytelmässä iva suuntautuu etenkin barokkista kielenkäyttöä vastaan. Poimi esimerkkejä tällaisesta rönsyilevästä puheenparresta. Millaiset tavat ovat satiirin kohteena? Mitkä ihmisten luonteenpiirteet tai -heikkoudet ovat pilkan kohteena? Voidaanko näytelmässä nähdä yleisinhimillisiä, kaikki aikakausiin sopivia piirteitä? Ihmisvihaajassa satiirinen hyökkäys kohdistuu seuraelämään. Näytelmän sankari Alceste edustaa niitä arvoja, joita Molière itse aina puolusti: luonnollisuutta ja totuutta. Missä asioissa Alceste joutuu vastakkain muun yhteisön kanssa? Millaisia arvoja Alcesten rakastettu Célimène edustaa? Ihmisvihjaajaa voidaan nimittää myös tragediaksi. Kirjoita essee näytelmästä tapakomediana tai essee sen traagisista aineksista Hymyä kyynelten läpi -näkökulmasta. Otsikkoehdotus: Ihmisvihaajan rakastavaiset, seuraelämän Romeo ja Julia Luonnekomedioita "Saituria voidaan tarkastella luonnetutkielmana itarasta ihmisestä tai kuvana lastensa elämää tukahduttavasta liian pitkään elävästä isästä, mutta myös analyysinä itsekeskeisyydestä." Saituria voi tarkastella luonnekomediana yhden tai useamman henkilökuvan avulla. Tarkastele päähenkilö Harpagonin luonteen eri puolia ja pohdi, miten Harpagonin kuva monipuolistuu, kun siihen liitetään edellä esitetyn luonnetutkielman eri puolet. Mitä luonteenpiirteitä liittyy näytelmän muihin henkilöihin? Millaisten inhimillisten ominaisuuksien karikatyyrejä he ovat? Ketkä henkilöistä muodostavat vastapareja? Minkä inhimillisten ominaisuuksien ääripäitä he edustavat? Tartuffe nostaa esiin tekopyhyyden, jota näytelmän henkilöistä mm. Orgon edustaa. Nimihenkilö Tartuffe puolestaan on petkuttaja, alaluokan mies. Miten Tartuffe toimii? Mihin hänen menestyksensä perustuu? Kirjoita menestyksekkäästä petkuttajasta ja hänen uhreistaan.

16 16 Miten Organin tekopyhyys ilmenee? Mihin se perustuu? Mihin johtaa? Mitkä ovat Organin hallitsevia luonteenpiirteitä? Otsikkoehdotus: Petkuttaja ja petkutettava Molièren Tartuffessa Vertaile Tartuffea ja Don Juania (ks. oppikirjan s. 60) petkuttajina. Mitä yhteistä heissä on? Mitkä ominaisuudet puolestaan erottavat heitä? Otsikkoehdotus: Tartuffe ja Don Juan, kaksi petkuttajaa Ketkä näytelmässä ovat Organin vastavoimiaan? Millaisia ihmistyyppejä he edustavat? Kirjoita "hurskaista" ja "maailman lapsista". Pohdi kirkkoa ja tekopyhyyttä vastaan suuntautuvaa kritiikkiä ja keinoja, joilla Molière tuo esiin tämän kritiikin.

17 17 Valistus Tältä sivulta löydät tarkentavia kysymyksiä sivun 71 esseenäkökulmiin. Denis Diderot: Jaakko fatalisti ja hänen isäntänsä Teoksen rakenne Mitä pikareskiromaanin piirteitä teoksessa on? Mitä tarkoituksia muoto palvelee? Mikä osuus itse matkalla on teoksessa? Kertomus kertomuksista ja kertomisesta Vertaa teosta johonkin muuhun herra ja palvelija -teokseen. Kirjoita essee eroista ja yhtäläisyyksistä. Aiheena teoksen henkilökuvat Millaisia ovat kertomuksen naiset? Entä miehet? Miten kuvataan eri säätyjen edustajia? Pohdi henkilökuvia teoksen kokonaisuuden kannalta. Teos oman aikansa yhteiskunnan kuvastajana Millainen kuva eri ammateista ja niiden harjoittajista annetaan? Millainen kuva annetaan aikakauden tavoista? Entä erotiikasta ja seksuaalisuudesta? Voltaire: Candide Teoksen rakenne Mihin sijoittuu teoksen (selvä) käännekohta? Miten kirjan alkuosa ja loppuosa eroavat toisistaan? Maailmankuva Mitkä erilaiset käsityksen maailmasta Voltairen teoksessa törmäävät vastakkain ja minkälaisin seurauksin? Miten kirjailija rakenteen avulla korostaa aatteiden vuoropuhelua? Hauska kirja hirveistä asioista Mistä teoksen huvittavuus syntyy ja miten se vaikuttaa teoksen maailmakuvan rakentumiseen? Kirjoita essee, jossa pohdit Candiden sekä omien tietojesi ja kokemustesi pohjalta maailmankuvan muodostumista. Otsikkoehdotuksia: Paras mahdollinen maailma?

18 18 Kenen silmin katsomme maailmaa? Optimismia, pessimismiä, realismia? Satiirikon maailmankuvan Jonathan Swift: Gulliverin retket Gulliver valistusihmisenä Miten teoksessa näkyy valistusajan optimistinen käsitys ihmisen mahdollisuuksista? Mitä tietoja ja taitoja Gulliverilla on? Miten tekniikan arvostus näkyy? Kasvatusta ja itsekasvatusta Miten Gulliverin kohtaamissa yhteiskunnissa suhtaudutaan kasvatukseen? Miten Gulliver itse suhtautuu siihen? Yhteiskuntakritiikkiä Millaisia yhteiskuntia Gulliver kohtaa? Mitä asioita hän niissä ihmettelee ja arvostelee? Mitkä seikat voisivat käsityksesi mukaan viitata sen ajan Englantiin? Mitä yleispätevää arvostelussa on? Teoksen (ja kirjailijan?) ihanteet Mitä asioita Gulliver kohtaamissa yhteiskunnissa arvostaa? Mitkä seikat nousevat inhimillisyyden ja oikeudenmukaisuuden ihanteiksi? Satiirikon maailmakuva Millaiselta maailma näyttää Swiftin purevan ivan läpi nähtynä? Tutki Swiftin satiirin keinoja ja sitä, mihin ivan kärki kohdistuu. Ihmisvihan jälkiä teoksessa Mitä Gulliver itse ja hänen kohtaamansa olennot sanovat ihmisestä rotuna tai yksilöinä Mitä ihmisen ominaisuuksia ihmetellään, arvostellaan tai inhotaan? Daniel Defoen Robinson Crusoe ja robinsonadit Valistusihminen Tarkastele Robinson Crusoeta omaa aikaansa vasten. Mitä valistusajalle tyypillisiä piirteitä kirjassa on? Millainen on sen ihmiskuva? Mitä luonteenpiirteitä ja taitoja kirja korostaa?

19 19 Millaista yhteiskunnallista ja taloudellista ajattelua se edustaa? Kertoja Tutki teoksen kertojaratkaisua. Mieti, missä suhteessa ja missä määrin romaanin kertoja paljastaa omaa henkilökohtaista, ainutlaatuista ajatusmaailmaansa tai muuta juuri itselleen tyypillistä. Mitkä asiat ovat sellaisia, että kuka tahansa samassa paikassa ja tilanteessa ollut voisi kertoa niistä samoin sanoin? Maailman luoja Mitä yhteistä Robinson Crusoella on eri myyttien luoja-jumalien kanssa? Imperiumin perustaja Lue Robinson Crusoe ennustuksen siitä, miten englantilaiset toteuttivat maailmanvaltansa. Mitä imperiumin rakentamiseen viittaavaa Robinsonin toiminnassa on? Mitkä piirteet tekisivät hänestä hyvän imperialistin? Suosikkisankari Robinson Crusoe oli yksi aikakautensa suosituimmista romaaneista. Lisäksi se sai eri maissa lukuisia jäljittelijöitä. Sen vetovoima ei ole vieläkään laantunut, vaikka sitä nykyisin luetaankin pääasiassa nuortenkirjana. Pohdi Robinson Crusoen suosion syitä. Minkä luulet vedonneen aikalaisiin? Mikä kirjassa on mielestäsi yleispätevää ja aikaa uhmaavaa? Eri aikojen robinsonadeja Vertaa Robinson Crusoeta myöhempiin kertomuksiin autiolle saarelle haaksirikkoutuneista. (Vrt. oppikirjan lista s. 143.) Mitä yhtäläisyyksiä, mitä eroja havaitset? Mitkä eroista voisivat olla kirjoittamisajankohdasta johtuvia? Mitä uusia merkityksiä intertekstuaalinen vertailu tuo Robinsoniin, mitä uusiin robinsonadeihin. Kuin autiolla saarella Haaksirikko ja autio saari voivat esiintyä kirjallisuudessa myös vertauskuvallisella tasolla. Mistä itse Robinson Crusoe voisi olla allegoria? Vertaa Robinson Crusoeta johonkin muuhun teokseen, jossa yksi tai useampi päähenkilö elää erossa muista ja luo joko henkisesti tai sitten ihan fyysisestikin oman maailmansa. (Vrt. lista s. 143.) Tutki, mitä uusia näkökulmia sellainen vertailu tarjoaa, miten kirjat keskustelevat keskenään.

20 20 Romantiikka Tältä sivulta löydät tarkentavia kysymyksiä sivun 83 esseenäkökulmiin. Kohtalokasta rakkautta Rakkaus ja kärsimys romantiikan ajan runoissa Hyvän näkökulman esseeseesi saat vertailemalla romantiikan ajan runoja. Silmäile esim. von Goethen, von Shillerin, Puskinin, Petöfin, de Musset n tai Keatsin runoteoksia ja etsi kahdelta tai kolmelta runoilijalta yhteensä 6 12 rakkausrunoa, jotka yhdistävät rakkauden ja kärsimyksen. Se voi ilmetä kaipuun tuottamana tuskana, rakastuneen kärsimyksinä mahdottoman rakkauden edessä tai siinä, miten rakkaus kytkeytyy kuolemaan. Ryhmittele valitsemiasi runoja eri perustein: onko runo minämuotoinen vai kuvaako tilannetta ulkopuolinen kertoja / kuka kärsii / mikä aiheuttaa kärsimyksen / onko rakkaus molemminpuolista / puhutaanko runoissa taistelusta, itsemurhasta, onnttomuudesta vai ikävään riutumisesta. Vertaile runojen kuvastoa: mitkä kuvat edustavat runoissa rakastuneena olemista, mitkä kaipuuta, kärsimystä, tuhoutumista? Vertaile runojen kerronnallista rakennetta: tuodaanko tukala tilanne heti esiin vai paljastuuko se vähitellen vai vasta yllättävänä käänteenä runon lopussa? Voit myös verrata valitsemiesi runojen kuvastoa tai elämänasennetta oman aikasi rakkausrunoihin tai iskelmälyriikkaan. Kohtalokkaita naisia Tarkastele esimerkiksi Dumas'n Kamelianaista, Mallarméen Carmenia tai Dumas n Pariisin Notre-Damea. Etsi romaanista tilanteita, joissa nainen joutuu tekemään valintoja. Mitkä arvot joutuvat valintatilanteessa vastakkain? Mitä seurauksia valittavista vaihtoehdoista seuraisi? Mitkä seikat vaikuttavat valintaan? Pohdi romaanin kohtia, joissa naista kuvataan yhteisön silmin ja joissa kuva hänestä välittyy rakastuneen miehen silmin. Miten naiset itse hahmottavat asemansa yhteisössään? Pohdi päähenkilän minäkäsitystä muutoinkin. Mitkä seikat painottuvat? Pohdi yhteiskuntaluokkien vaikutusta kuvattuun rakkauteen. Vertaile romaanin rakastuneita mieshahmoja tai muita miehiä, jotka vaikuttavat keskeisen naishenkilön elämään. Mitä he edustavat? Poimi romaanista kohtia, joissa on vihjeitä loppuratkaisusta tai jotka ennustavat traagista loppua. Minkä käsityksen ne luovat päähenkilöistä tai rakkauden luonteesta? Arvioi romaanin loppuratkaisua eri henkilöiden kannalta sekä kuvattujen yhteisöjen kannalta.

21 21 Goethe: Nuoren Wertherin kärsimykset Rakastumisen kuvia Poimi Wertherin kirjeistä kuvia, joilla hän kuvaa Lotten ulkonäköä, Lotten luonteenlaatua, omaa rakastumisen tunnettaan, omaa kaipuutaan. Vertaa näitä kuvia esimerkiksi Sapfon tai Laulujen laulun kuvastoon. Voit myös kerätä joukon lehdissä julkaistuja nuorten runoja ja verrata sekä niiden kuvastoa että asennetta rakkauteen Goethen teokseen. Rakastumisen psykologiaa Tutki Wertherin kirjeitä kuvauksena rakastumisen eri vaiheista. Miten Wertherin tunnetilat vaihtelevat? Miten hänen asenteensa Lotteen muuttuu. Mitkä seikat vaikuttavat Wertherin tunteisiin? Mitkä piirteet Wertherin asenteissa ja tunteissa ovat sinulle tuttuja, mitkä vieraita joko omien kokemustesi, ystäviesi seuraamisen tai jonkin muun kertomuksen perusteella? Tuhoava rakkaus Etsi Wertherin kirjeistä kohtia, joissa hän kuvaa rakastumisen tai Lotten käyttäytymisen tuomaa tuskaa. Pohdi sitä, miten kokemukset vaikuttavat Wertheriin. Etsi kohtia, joissa näkyy, miten Lotte suhtautuu Wertheriin: mikä mielestäsi on Wertherin kuvitelmaa tai ylitulkintaa? Missä kohdin lukija alkaa hahmottaa, että rakkaus vie Wertherin perikatoon? Pohdi syitä Werherin ratkaisuun. Kaksoisolennon motiivin variaatio Etsi Wertherin kirjeistä kohtia, joissa näkyy se, miten Werther tuntee Lotten täydentävän häntä, olevan hänen vastaparinsa. Mitkä luonteenpiirteet Werther kuvaa tunnistaneensa Lottessa itsensä kaltaisiksi tai sellaisiksi, joita hän toivoisi itselleen? Kirjeromaani Pohdi romaanin rakenneratkaisun vaikutusta siihen, miten kertomus välittyy lukijalle. Missä kohdissa korostuu se, että informaatio välittyy vain Wertherin kautta? Miten kirjeiden vastaanottaja vaikuttaa siihen, mitä ja miten Werther kertoo itsestään ja suhteestaan Lotteen? Mistä lukija ei saa tietoa romaanin rakenneratkaisun vuoksi? Etsi kirjeistä kohtia, joissa Werther tuntuu puhuvan enemmän itselleen kuin kirjeensä vastaanottajalle? Millainen kuva välittyy Wilhelmistä?

22 22 Miten sinun lukukokemukseesi vaikutti se, että romaani rakentui kirjeistä? Mary Shelley: Frankenstein: Uusi Prometheus Scifi-teosten edeltäjä Tutki Shellyn romaania scifi-kirjallisuuden näkökulmasta: Mikä teoksen maailmankuvassa muistuttaa uudemman tieteiskirjallisuuden asenteita? Mikä tohtori Frankensteinin persoonassa muistuttaa uudemman tieteiskirjallisuuden henkilöhahmoja? Vertaa teoksen hirviötä scifi-kirjallisuuden hirviöihin. Mikä teoksen alkuasetelmissa muistuttaa avaruusaikaan sijoitettujen kertomusten alkuasetelmia? Vertaa teoksen loppuratkaisua tuntemiesi scifi-tarinoiden loppuratkaisuihin. Mikä kertojan äänessä luo tieteiskertomuksille tyypillistä tunnelmaa? Miten romaanin eri vaiheissa suhtaudutaan tieteeseen ja tieteen etiikkaan? Teoksen myytit Mary Shelley antoi kertomukselleen lisänimen Uusi Prometheus. Etsi romaanista kohdat, joissa mainitaan antiikin myytti Prometheuksesta. Miten tohtorin asenne muistuttaa Prometheuksesta? Jos Prometheus asettui taisteluun jumalia vastaan, mitä tai ketä vastaan tohtori Frankenstein nousee? Mikä hänen kohtalostaan vertautuu Prometheuksen kohtaloon? Mihin valoon hirviö asettuu verrattaessa Frankensteinen kertomusta kertomukseen jumalilta tulen varastavasta titaanista? Tutkijat (etenkin Lassi Kalleinen) ovat tulkinneet Frankensteinin hahmoa psykoanalyyttisesti Oidipus-myytin valossa. Etsi romaanista kohtia, joissa hahmottuu tohtorin suhde isäänsä ja äitiinsä. Mitä oidipaalista siinä voi nähdä? Pohdi etenkin tohtorin syyllisyydentuntoja. Mikä tohtorin suhteessa vaimoonsa korostuu, jos asiaa pohtii oidipaalisena kuviona? Mikä on hirviön rooli tohtorin itsenäistymisprosessissa? Kaksoisolennon muunnelma Tulkitse romaania siitä näkökulmasta, että hirviö edustaa tiettyjä puolia tutkijan persoonassa. Mitkä kohdat on helppo nähdä siinä valossa? Mitä puolia ihmisestä hirviö edustaa? Miten tulkitset tohtorin matkat tämän näkökulman valossa? Mitä muita pareja teoksessa näet? von Chamissio: Varjoa vailla Varjo symbolina Novellin päähenkilö luopuu varjostaan, koska pitää sitä merkitykseltään mitättömänä. Todellisuus osoittautuu toiseksi. Tutki kohtia, joissa käsitellään miehen varjoa tai varjottomuutta. Mitä persoonallisuuden piirteitä varjo voisi noiden kohtien perusteella symboloida? Miten teoksen alussa varjoa kuvataan? Miten varjon kuvaaminen teoksen edetessä muuttuu?

23 23 Allegoria siirtolaisen kodittomuudesta Teoksen kirjoittaja, von Chamissio, on itse määritellyt teoksensa vertauskuvaksi siirtolaisen kodittomuudesta. Etsi kohdat, joissa pohditaan kodittomuutta ja vierauden tunteita. Vertaa niissä esiintyviä tuntemuksia käsitykseesi siirtolaisen tilanteesta. Pohdi erityisesti myös ympäristön suhtautumista varjottomaan mieheen. Mitä yhtäläisyyksiä siinä näet paikallisen väestön suhtautumiseen nykysiirtolaisiin tai - pakolaisiin? Vertailu Faustiin Sekä Goethen Faust että von Camission varjoton mies tekevät kaupat paholaisen kanssa. Vertaa kaupantekotielanteita, paholaisen asettamia houkutuksia, miesten pohdintoja päätöksenteon edellä sekä hintaa, jonka miehet kaupastaan maksavat. Emily Brontë: Humiseva harju Kertojaratkaisu Tutki kehyskertomusta ja sen osuutta juonen kehittelyssä. Mitä Lockwood kertoo, mitä rouva Dean? Pohdi myös, mitä he tietävät (voivat tietää) ja mitä eivät. Mitä kerrotaan? Mitä jää kertomatta? Miten kertojaratkaisu vaikuttaa teoksen kokonaisuuteen? Rakkaus ja kuolema Tutki, miten kuolema liittyy rakastavaisten kohtaloihin? Millaisia käänteitä se aiheuttaa tapahtumien kulussa? Rakkaus ja rakkauden puute Kirjoita teoksen rakastavaisista. Vertaile pareja. Voit myös vertailla Heathcliffin ja Catherinen rakkaustarinaa Romeon ja Julian rakkaustarinaan tai johonkin muuhun kirjalliseen rakkaustarinaan. Kohtalo Tutki Heathcliffin kohtaloa. Mitä romanttisia piirteitä siinä on? Mitä synkän romanttisen sankarin piirteitä Heathcliffissa on? Romanttinen miljöö Kuvaa ja analysoi Humisevan harjun miljöötä romantiikalle tyypillisenä miljöönä. Mitä kauhuromantiikan piirteitä teoksessa on havaittavissa? Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani Naiskohtalo Tutki romaanista Jane Eyren vaiheita ja erityisesti orpotytön elämäntilannetta 1800-luvun maailmassa? Hyödynnä Janen elämän eri tilanteita ja pohdi niissä näyttäytyviä mahdollisuuksia ja mahdollisuuksien puuttumisia. Voit myös tarkastella Jane Eyren kohtaloa siinä eri säätyjen välisessä tilassa, jossa hän elää.

24 24 Ajankuvia Tutki, mitä romanttisia, jopa kauhuromanttisia piirteitä teoksessa on. Mitkä ympäristöt ovat selvästi romanttisia? Missä realistinen kuvaus on selvempää? Voit käsitellä vain yhtä teoksen miljöistä, esimerkiksi kartanoelämää, sisäoppilaitosta tai pappilamiljöötä. Rakkauskertomus Pohdi, mikä tekee Jane Eyren ja Edvard Rochesterin rakkaustarinasta niin suositun. Teosta ovat lukeneet yhä uudet sukupolvet ja siitä on tehty elokuvia. Mitä romanttiselle rakkaustarinalle tyypillisiä piirteitä siinä on? Historia läsnä kirjallisuudessa Valitse luettavaksesi jokin romantiikan ajan historiallinen romaani tai muu kertomus, jonka tapahtumat sijoittuvat menneisyyteen ja jossa esiintyy viitteitä todellisiin tapahtumiin (esim. seuraavilta kirjailijoilta F. von Schiller, W. Scott, J. F. Cooper, V. Hugo, Z. Topelius, J. L. Runeberg) ja tarkastele sitä genrensä edustajana. Poimi teoksesta viitteitä henkilöihin, joiden oikeasti tiedetään eläneen. Millaisen kuvan teos antaa heistä? Minkä sävyn heidän mainitsemisensa tuo teokseen? Onko heidät suoraan kytketty fiktion toimintaan tai henkilöihin? Miten miljöötä, ihmisten elinolosuhteita, yhteiskunnallisia rakenteita ja historiallisia tapahtumia teoksessa kuvataan? Voit tutkia myös romantiikan ajan seikkailukertomuksia, joissa historiallisuus on lähinnä toiminnan mausteena (esim. Dumas vanhemman Kolme muskettisoturia). Miten kytkennät historiallisiin tilanteisiin tai henkilöihin motivoivat seikkailua? Mikä historiallisessa tilanteessa luo edellytykset kuvattuun seikkailuun? Onko kertomuksen päähenkilöillä teoksen mukaan vaikutusta yleiseen historian kulkuun? Ketkä historiallisista henkilöistä edustavat hyvää, ketkä pahaa?

25 25 Realismi Tältä sivulta löydät tarkentavia kysymyksiä sivun 95 esseenäkökulmiin. Nikolai Gogol: Päällysviitta Kerronta Millä tavalla kertojan esitystapa on omaperäinen? Miten hän aloittaa tarinansa? Miten ja miksi hän viittaa kirjailijoihin ja kirjallisuuteen? Miten kertoja kuvaa tarinan henkilöitä? Miten kiinnittää huomiota sivuhenkilöihin? Miten kertoja kuvaa itse Akaki Akakijevitsia? Kuinka kertoja suhtautuu päähenkilöön ja erityisesti hänen onnettomuuteensa? Perustele tekstin yksityiskohtien avulla. Juoni Perustele novellin mielikuvituksellinen loppu kokonaisuuden kannalta. Tarkastele novellin varsinaista aihetta uutta takkia myös johtomotiivina. Miten se esiintyy juonen käänteissä? Tematiikka Novelli tarjoaa erilaisia näkökulmia; sitä on tarkasteltu byrokraattisuuden tai ihmisen materialismin ilmentäjänä, mutta myös suoranaisena varoituksena tulevasta sorretun luokan noususta. Tulkitse novellia yhdestä tai useammasta em. näkökulmasta. Guy de Maupassant, Rasvapallo Tutki novellin rakennetta ja kiinnitä huomiota etenkin sen viimeisteltyyn juonenkehittelyyn. Miten ensimmäinen ja toinen lukemiskerta eroavat toisistaan? Miten sodanvastaisuus ja patriotismin ironisointi novellissa luodaan? Vertaa novellia Raamatun kertomukseen Laupiaasta samarialaisesta. Mitä yhtäläisyyksiä näissä kahdessa kertomuksessa on? Mitä eroja? Realistisia romaaneita lähiluvussa Realistisia ympäristöjä Realistiselle romaanille on tyypillistä yksityiskohtaisen tarkka ympäristönkuvaus. Venäläisistä realisteista on sanottu, että heillä on mieltymys kuvata oman aikansa venäläistä ympäristöä, taipumus esittää yksityiskohtaisia tosiseikkoihin perustuvia kuvauksia esim. maisemasta, puvuista ja ihmisten ulkomuodosta. Ranskalaisista kirjailijoista Flaubertin ulkoilmakuvauksia on pidetty mestarillisina; Ukko Goriot n täysihoitolakuvaukset taas ovat alansa klassikkoja. Kiinnitä huomiota mm. siihen, mikä on kuvattu myönteisessä, "kauniissa" valossa, mikä rumana, inhoa herättävänä. Miten miljöökuvaus ja tapahtumat kytkeytyvät toisiinsa? Mikä merkitys ympäristökuvauksella on teoksen kokonaisuuden kannalta.

26 26 Yhteiskunnallisia tyyppejä Yhteiskuntapainotteisuus toi realismin ihmiskuvaukseen tyypin käsitteen. Kirjailijan ensisijaiseksi tehtäväksi määriteltiin, että hänen oli luotava henkilöistään tyyppejä, joissa yhdistyi yksilöllisyys ja yleispätevyys. Realistinen tyyppi on yhteiskunnallisesti painottunut ja tietylle historialliselle ajalle ominen henkilöhahmo. Tutki lukemiesi teosten sosiaalisia tyyppejä. Miten ulkoinen olemus kuvataan, entä tausta? Mitkä luonteenpiirteet henkilöitä hallitsevat? Mitä luonteenpiirteitä ympäristö on heissä kehittänyt? Mikä on henkilöille yhteistä? Mikä on itse kullekin yksilöllistä? Onko lukemasi teoksen tyyppigalleria kattava? Mitä siitä mahdollisesti puuttuu? Soveltuuko tyyppigalleria kuvaamaan meidän käsityksiämme ihmisistä? Miltä osin. Yhteiskunnan tarkkailijoita Nousukas on yksi realismin suosimia henkilötyyppejä; mm. Stendhalin Punaista ja mustaa, Balzacin Ukko Goriot ja Maupassantin Bel-Ami piirtävät terävän kuvan nousukkaasta. Hän aloittaa tiensä yhteiskunnassa alhaalta ja kohoaa yhä korkeammalle tavallisesti kurtisaanien tai ainakin naisten välityksellä. Tällaisen eri yhteiskuntaluokkien välillä liikkuvan henkilön kautta tarjoutuu mahdollisuus kaikkien kerrosten ja kerrostumien yksityiselämän kuvaamiseen. Ketkä ja millaiset henkilöt liittyvät nousukkaan elämään hänen kohotessaan yhteiskunnan portaita? Ketä nousukas käyttää hyväkseen? Ketkä uhrautuvat hänen puolestaan? Kiinnitä huomiota myös muihin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin. Miten muunlaiset valinnat olisivat voineet vaikuttaa hänen elämäänsä? Mitä nousukkaalle paljastuu yhteiskunnasta. Kohtalo: nainen Naiset ja naisen asema on keskeisellä sijalla realistisessa kirjallisuudessa. Tällaisia teoksia ovat esimerkiksi Gustave Flaubertin Rouva Bovary, Émile Zolan Nana, Leo Tolstoin Anna Karenina, Henrik Ibsenin Nukkekoti, Hedda Gabler. Tutki lukemasi teoksen naiskuvaa. Millaiseksi naisen olemus kuvataan? Millainen on hänen kasvatuksensa? Millainen hänen elämäntilanteensa ja elämäntapansa? Kiinnitä erityistä huomiota naisen ja koko yhteiskunnan suhtautumiseen rahaan. Millaisia ihmissuhteita naisella on? Millaisia mahdollisuuksia ympäristö hänelle tarjoaa? Mitä se häneltä vaatii? Millaisena avioliitto kuvataan? Miksi avioidutaan? Mitä avioliitolta odotetaan? Mitä se tarjoaa? Mitä yhteiskunnan puolia ja rakenteita naiskohtaloiden avulla valotetaan? Lisää näkökulmia joihinkin realistisiin teoksiin

27 27 Balzac: Ukko Goriot Ukko Goriot'n keskeinen teema on isänrakkaus. Miten Goriot n isäntunteet ovat kehittyneet ennen kertomuksen alkua ja miten ne kehittyvät sen edessä? Koska kirjallisuudella on realismin mukaan eettinen tehtävä, myös lukijalla on oikeus moralisoida. Mitä virheitä Goriot mielestäsi teki tyttäriensä kasvattajana? Miten ja missä tilanteissa kertoja paljastaa Goriot n virheet? Otsikkoehdotuksia: Peilissä näet rakastavan isän Isien pahat teot Gustave Flaubert: Rouva Bovary Mistä Emma on saanut ihanteensa, unelmansa ja kokemuksensa? Miten eri ympäristöt ja vaikutteet ovat häntä muovanneet ja miten niiden vaikutus ilmenee hänen elämänsä eri vaiheissa? Kiinnitä huomiota myös teoksen loppuun. Minkä lisän Emman tyttären kohtalo tuo teoksen kokonaisuuteen? Miten eri henkilöt suhtautuvat Emmaan? Ketkä käyttävät häntä hyväkseen? Pohdi esseessäsi, onko Emma yhteiskunnan tuote ja uhri vai voidaanko hänet asettaa vastuuseen teoistaan? Tutki Emman suhdetta kumpaankin rakastajaansa Rodolpheen ja Léoniin. Mitä hän suhteeltaan heihin etsii ja haluaa? Mitä yhtäläisyyksiä, mitä erilaisia piirteitä miehissä on? Otsikkoehdotus: "Minulla on rakastaja." "Elämälle uskollinen", so. realistinen kirjallisuus keskittyy tyypillisiin tapahtumiin. Poimi Rouva Bovarysta sellaisa tapahtumia ja elämäntilanteita, jotka toistuvat samantyyppisinä muissakin avioliitoissa. Mark Twain, Huckleberry Finnin seikkailut Millaiseen ristiriitaan päähenkilö ympäristössään joutuu? Miksi? Miten hän reagoi? Millaisia vastavoimia hän teoksen kuluessa kohtaa? Vertaa Huckleberry Finnin seikkailuja johonkin nykyamerikkalaiseen romaaniin tai elokuvaan, jossa esiintyy paon teema. Mitä realismille tyypillisiä piirteitä havaitsette teeman käsittelyssä? Otsikkoehdotus: Tie kutsuu amerikkalainen unelma? Ivan Turgenev, Isät ja lapset Teos on sananmukaisesti teos sukupolvien välisistä näkemyseroista. Millaisia näkemyksiä eri sukupolvet edustavat? Millaisia ristiriitoja näkemyseroista johtuu? Miten ne vaikuttavat ihmissuhteisiin ja ihmisten elämään? Teoksen päähenkilössä Bazarovissa Turgenev esittelee uuden ihmistyypin, nihilistin, joka näkee yhteiskunnan kaiken pahan lähteenä ja kieltää kaikki auktoriteetit, jopa taiteen ja uskonnon. Tutki Turgenevin romaanista Bazarovin luonnekuvaa ja kirjoita essee aiheesta Turgenevin Bazarov, ensimmäinen nihilisti. Fedor Dostojevski, Idiootti Miten ruhtinas Myskinin hyvyys ilmenee? Miten ympäristö siihen suhtautuu?

28 28 Ketkä ovat Myskinin vastapareja, "pahoja"? Millaista heidän pahuutensa on? Ketkä ovat Myskinin puolella? Missä suhteissa he eroavat Myskinistä? Otsikkoehdotus: Kohtalona hyvyys Fedor Dostojevski, Rikos ja rangaistus Voit tarkastella teoksen perusteella esimerkiksi sitä monipuolista kuvaa, jonka Dostojevski välittää venäläisestä yhteiskunnasta ihmisen eettistä taistelua Raskolnikovin rikoksen, syyllisyyden tunteen kehittymisen, tunnustamisen ja sovituksen kautta hyvän ja pahan vastakkaisuutta ihmiselämässä uhrautuvaa rakkautta ja/tai uhrautuvaa ihmistyyppiä yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta. Fedor Dostojevski, Kellariloukko Teos esittelee ihmistyypin, joka menee vapaudenkaipuussaan niin pitkälle, että noudattaa omia halujaan silloinkin, kun ne sotivat hänen omaa etuaan vastaan. Tällainen kellariloukon asukas on täydellisesti vieraantunut yhteiskunnasta. Kirjoita Kellariloukon asukkaasta yhteiskunnan uhrina. Dostojevskin teosten toistuvia teemoja Ja suurin niistä on rakkaus Dostojevski on luonut teoksissaan unohtumattomia naiskuvia, mm. Idiootin Nastasia Filippovnan, Karamazovin veljesten Grusenkan, Rikoksen ja rangaistuksen Sonjan. Heissä elävät suuret tunteet ja he synnyttävät suuria tunteita. Kirjoita Dostojevskin naisista, jotka ovat sekä kohtalokkaita että kohtalon uhreja. Voit myös kirjoittaa jostain Dostojevskin kuvaamasta rakkaussuhteesta. Kaksoisolentoja, varjoja ja vastakohtia Dostojevskin teoksia voi tarkastella myös kaksoisolentoteeman kannalta. Mm. Kaksoisolennossa on kysymys selkeästä persoonallisuuden jakautumisesta. Mm. Karamazovin veljeksissä ja Rikoksessa ja rangaistuksessa taas on runsaasti vastakohtapareja ja sukulaissieluja.tarkastele esseessäsi tällaisia pareja, niiden muodostamaa kokonaisuutta ja merkitystä. Dostojevskiläinen Kristus Karamazovin veljesten viidennen kirjan viidenteen lukuun sijoittuu romaanin kuuluisin kertomus. Ivan Karamazov esittää veljelleen Aljosalle proosarunoelmansa, legendan Suurinkvisiittorista. Lue kertomus ja pohdi esseessäsi, miksi sitä siteerataan edelleenkin monissa yhteyksissä. Leo Tolstoi: Sota ja rauha Tolstoin Sota ja rauha on monumentaalinen kollektiivikuvaus tsaari Aleksanteri I:n ajalta, jolloin Venäjä joutui Napoleonin sotajoukkojen hyökkäyksen kohteeksi. Teos on

29 29 historianfilosofinen pohdiskelu, mutta se on paljon muutakin. Se on värikäs ajankuvaus 1800-luvun alun Venäjältä. Romaanissa esiintyy 559 henkilöä, joista jokainen noin kymmenkunnasta päähenkilöstä vähäisempään sivuhenkilöön on kuvattu tarkasti ja vahvasti. Kirjoita teoksesta historiallisen romaanina (lue sotaa kuvaavia kohtia), tapainkuvauksena (lue esimerkiksi teoksen alkulukuja) tai venäläisen tyyppigallerian esittelynä. Realistisia draamoja Anton Tsehov: Lokki Tutki, mitkä Tsehovin tuotannon eri puolet (ks. oppikirja s. 91) toteutuvat Lokin henkilöissä. Otsikkoehdotus:... ja minulla oli unelma. Lokki on teoksen nimi, mutta lokki toimii myös näytelmässä myös symbolina ja johtomotiivina. Tutki lokin esiintymistä näytelmässä. Otsikkoehdotus: Tsehovin lokit. Nikolai Gogol: Reviisori Tarkastele teosta yhteiskunnallisena satiirina. Tutki Reviisorin esittelemiä henkilötyyppejä ja etenkin heidän suhtautumistaan virkavaltaan. Mitä yleisinhimillistä näytelmän henkilöiden toiminnassa voi havaita? Henrik Ibsen: Nukkekoti Nukkekoti on avioliittodraama, jossa nainen asetetaan vastakkain sovinnaisen, oikeudellis-muodollisen yhteiskunnan ja sitä edustavan miesten maailman kanssa. Millainen kriisitilanne katsojan (lukijan) eteen avautuu näytelmän alkaessa? Miten se paljastetaan? Mitkä syyt ovat johtaneet tilanteeseen? Miten Nora muuttuu näytelmän kuluessa? Miten Helmer? Mikä Helmerissä on sellaista, mikä pakottaa Noran lähtemään? Kirjoita essee Nukkekodista avioliittodraamana. Tutki näytelmän rakennetta. Pohdi esseessäsi, miten näytelmän kokonaisuuteen tapahtuma-aikaan ja - paikkaan ja dialogiin vaikuttaa se, että dramaattiset tapahtumat ovat lähteneet liikkeelle jo paljon ennen esiripun nousua. Näytelmän ilmestymisen aikaan kiivainta keskustelua käytiin Noran äidintunteista: tekikö hän oikein jättäessään lapsensa? Pohdi esseessäsi äitiyskysymystä Noran ja/tai Helmerin näkökulmasta.

30 30 Symbolismi Tältä sivulta löydät tarkentavia kysymyksiä sivun 105 esseenäkökulmiin. Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva Pahan muotokuva Etsi romaanista kohtia, jotka kuvaavat Dorian Grayn suhdetta omaan muotokuvaansa tapahtumien eri vaiheissa. Mitä ne nostavat esiin? Kuvaa muotokuvan merkitystä Basil Hallwardille, lordi Henrylle sekä Dorianille itselleen. Mitkä ajatukset ja teot romaani kuvaa paheellisina? Miten ne vaikuttavat tekijäänsä? Entä muihin ihmisiin tai yhteisöön? Pohdi Dorian Grayssa tapahtuvaa muutosta: Mitkä seikat johtavat rappioon? Mikä vie pahuuteen? Minkä vaiheiden kautta pahuus vähitellen alkaa hallita Dorianin elämää? Mikä on lordi Henryn ja taiteilija Basil Hallwardin osuus Dorianin pahuuteen? Miten loppuratkaisu ottaa kantaa ihmisen pahuuteen? Kaksoisolento teema ja muunnelmia Pohdi, mikä on muotokuvan merkitys Dorianin kaksoisolentona romaanin jännitteiden kannalta. Miten muotokuvan ja Dorianin suhde kuvastaa symbolistien käsitystä ihmisestä? Mitä muita vastaavuuksia tai vastakohtaisuuksia romaanissa voi hahmottaa? Käsittele Dorian Grayta, lordi Henryä ja Basil Hallwardia ihmisen eri puolien symboleina. Mitä romaanin naiset, etenkin näyttelijätär, tuovat esiin Dorianin persoonasta ja laajemmin ottaen ihmisyydestä? Pohdi, mitä taiteilija romaanin alussa tarkoittaa, kun sanoo, ettei voi lähettää muotokuvaa näyttelyyn, koska on siinä paljastanut oman sielunsa, vaikka onkin kuvannut Dorianin jumalaisen ulkomuodon. Symbolistisia runoja Valitse tutkittavaksesi joko Charles Bauderlairen Pahan kukkia, Arthur Rimbaudin Säteilevät kuvat tai suomennosvalikoima Paul Verlainen runoja. Symbolimetsässä Mistä aihepiireistä runoilija ottaa runokuvansa? Mihin asioihin kuvat rinnastetaan suoraan? Minkä kuvien tulkinta jää kokonaan lukijan vastuulle? Ovatko teoksen runokuvien symbolimerkitykset tuttuja yhä sinunkin sukupolvellesi? Mistä? Etsi poimimiesi kuvien selityksiä symbolisanakirjoista, unikirjoista tai mytologioista. Avaavatko symbolien selitykset runoja sinulle uudella tavalla? Mitä tulkintojasi ne vahventavat? Runokuvia aisteille

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja?

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja? ÄI 61 Nir Kirjapäiväkirjan ohjeet 1. Millainen teksti kirjapäiväkirja on? Kirjapäiväkirja tarkastelee lukemiasi teoksen erilaisten teemojen kautta. Teemoja luetellaan näissä ohjeissa tuonnempana. Päiväkirjasta

Lisätiedot

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Anna Alatalo Aihe Mistä teos kertoo? - Aihe on konkreettisesti selitettävissä oleva kokonaisuus, joka kirjassa kuvataan. - Mika Wickströmin Kypärätempun

Lisätiedot

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994.

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994. Kertomus Sehrezadesta Viisaan ja rakastetun sulttaanin valtasi viha, kun hänelle selvisi, että hänen kaunis puolisonsa oli pettänyt häntä. Hän surmautti puolisonsa ja otti käyttöön sellaisen tavan, että

Lisätiedot

Maria Jotuni Nähdä ja sanoa, mestarinovelleja

Maria Jotuni Nähdä ja sanoa, mestarinovelleja Maria Jotuni Nähdä ja sanoa, mestarinovelleja Novelleihin liittyvät tehtävät on järjestetty niin, että kunkin novellin tehtäväsarjassa on ensimmäisenä pieniä, erittelyä ohjaavia kysymyksiä. Niitä on mahdollista

Lisätiedot

OHJEITA LUKUPIIRITYÖSKENTELYYN Kirjallisuuden perusopintojen kirjallisuuden tuntemus Laura Piippo

OHJEITA LUKUPIIRITYÖSKENTELYYN Kirjallisuuden perusopintojen kirjallisuuden tuntemus Laura Piippo OHJEITA LUKUPIIRITYÖSKENTELYYN Kirjallisuuden perusopintojen kirjallisuuden tuntemus Laura Piippo (laura.piippo@jyu.fi) Kotimaisen kirjallisuuden tuntemus (KIRP313) Yleisen kirjallisuuden tuntemus (KIRP323)

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Romantiikka ja realismi

Romantiikka ja realismi Romantiikka ja realismi 1 8 0 0 - L U V U N V A S T A T Y Y L I T Caspar David Friedrich: Vaeltaja sumun meren yllä (1818) Ilja Repin: Volgan lautturit (1873) Romantiikka kaipuun sininen kukka Klassismin

Lisätiedot

Kirjallisuuden perusopinnot (30 op)

Kirjallisuuden perusopinnot (30 op) Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto Kirjallisuuden perusopinnot (30 op) Perusopintojen osaamistavoitteet Suoritettuaan perusopinnot opiskelija hahmottaa taiteen ja kulttuurin historiallisia yhteyksiä

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

MYYTIT Totta vai tarua?

MYYTIT Totta vai tarua? MYYTIT Totta vai tarua? MYYTTI ON TARINA Arkikielessä myytti merkitsee usein epätotta, satua, juttua vain. Tämä on myytin todellisen olemuksen sivuuttamista ja vähättelyä! Maailmassa on muitakin totuuksia

Lisätiedot

Seija Pylkkö Valkealan lukio

Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Sukella tarinaan Selvitä, mikä on elokuvan aihe eli mistä se keskeisesti kertoo? Miten tapahtumat etenevät, eli millainen on juoni? Kertooko

Lisätiedot

Lukupiiri 9 lk. ensimmäinen tunti

Lukupiiri 9 lk. ensimmäinen tunti Lukupiiri 9 lk. ensimmäinen tunti 1. Keskustelkaa kirjoistanne yleisesti! Esittele pääpiirteittäin oma kirjasi, - kirjailijan nimi - painovuosi - mistä kirja kertoo - mille aikakaudelle kirjan tapahtumat

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia)

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) TAVOITTEET tapoihimme, lakeihimme jne. ymmärtää, että erilaiset uskonnot muissa kulttuureissa määrittävät niiden

Lisätiedot

Eskatologia. Oppi lopusta

Eskatologia. Oppi lopusta Eskatologia Oppi lopusta ta eskhata = viimeiset ajat/tapahtumat Oppi lopusta ja maailmankaikkeuden päätöksestä Ihmisen kuolema = oman elämän eskatologinen loppu Maailmanloppu koko todellisuuden eskatologinen

Lisätiedot

kertomusta, tarinaa tai tutkimusta menneisyydestä selittää ja kuvaa ihmisen toimintaa

kertomusta, tarinaa tai tutkimusta menneisyydestä selittää ja kuvaa ihmisen toimintaa Mitä historia on? historia on kreikkaa ja tarkoittaa kertomusta, tarinaa tai tutkimusta menneisyydestä humanistinen aine, joka selittää ja kuvaa ihmisen toimintaa eri aikakausina ja eri ilmiöissä tiedot

Lisätiedot

Kirjallisuudenhistoriaa pikakelauksella

Kirjallisuudenhistoriaa pikakelauksella Kirjallisuudenhistoriaa pikakelauksella Länsimaisen kirjallisuuden aika- ja tyylikaudet antiikista postmodernismiin julkeaa yleistämistä ja yksinkertaistusta Antiikki (600 ekr. 400 jkr.) Kreikan ja Roman

Lisätiedot

LÄNSIMAINEN KIRJALLISUUS

LÄNSIMAINEN KIRJALLISUUS LÄNSIMAINEN KIRJALLISUUS Muokkaa Tyylikaudetalaotsikon perustyyliä napsautt. TYYLISUUNTA kulttuurihistorian kuvaus eri aikakausien taiteesta Kuvaa kirjallisuuden ilmaisutavoissa ja sisällöissä havaittavia

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT. Koe sisältää neljä vaihtoehtoa:

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT. Koe sisältää neljä vaihtoehtoa: Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT Koe sisältää neljä vaihtoehtoa: I II III IV Novellianalyysi Perinnetekstin analyysi Kuva-aineiston analyysi Populaarimusiikkiaineiston

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for

Lisätiedot

Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus

Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus 18.10.2016 Emilia Kujala Sosiaalipsykologi (VTM), mindfulness-kouluttaja, sertifioitu jooganopettaja, KKT-psykoterapeuttiopiskelija Jos joku ystävistäsi puhuisi

Lisätiedot

Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain

Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain Elämänkumppani voi löytyä mistä vain ja miten vain Monikulttuuriset parisuhteet entistä arkipäiväisempiä Tilastojen valossa lisääntyvät jatkuvasti Parin haku kansainvälistyy Globalisaatiokehityksen vaikuttaa

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala

Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala Urbaani syrjäytyminen Koskaan ei ole ollut näin paljon tietoa ja tarjontaa eri opiskeluvaihtoehdoista. Oppilashuollon palvelut ovat parantuneet

Lisätiedot

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla POIMU Sosiaalityön käytännönopettajien koulutus Kirsi Nousiainen 13.11.2014 Lahti 13.11.2014 Kirsi Nousiainen 1 Kolme näkökulmaa ohjaukseen 1. Ihminen

Lisätiedot

ELÄMÄN TARINA III VÄLITEHTÄVÄ

ELÄMÄN TARINA III VÄLITEHTÄVÄ ELÄMÄN TARINA III 30.3.2017 Jyrki Tuulari VÄLITEHTÄVÄ Anna kynäsi/sormiesi lentää vapaasti ilman rajoitteita. Kirjoita muutamien minuuttien ajan; aloita Muistan, Vihaan, Rakastan, Kunnioitan jne. Tee elämänviiva

Lisätiedot

ELÄMÄN TARINA III Jyrki Tuulari

ELÄMÄN TARINA III Jyrki Tuulari ELÄMÄN TARINA III 5.4.2018 Jyrki Tuulari VÄLITEHTÄVÄ Anna kynäsi/sormiesi lentää vapaasti ilman rajoitteita. Kirjoita muutamien minuuttien ajan; aloita Muistan, Vihaan, Rakastan, Kunnioitan jne. Tee elämänviiva

Lisätiedot

KIRP131 Länsimaisen kirjallisuuden historia

KIRP131 Länsimaisen kirjallisuuden historia Kaksi jaksoa (KIRP131 ja KIRP132) muodostavat yhdessä 5 op:n laajuisen kokonaisuuden. KIRP131 Länsimaisen kirjallisuuden historia Kirjallisuushistoria on sisällöllisesti erittäin laaja kurssikokonaisuus.

Lisätiedot

Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa. Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi

Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa. Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa Kevät 2012 Eeva Anttila eeva.anttila@teak.fi Kurssin tarkoituksesta ja tavoitteista Kurssilla avataan ja pohditaan keskeisimpiä oppimiseen liittyviä käsitteitä

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI. Euroopan Unionin Kotouttamisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen.

AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI. Euroopan Unionin Kotouttamisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen. AGORA OLARIN KOULU ÄIDINKIELI Mia Kohi, Olarin koulu (mia.kohi@espoo.fi) Tiina Salonen, Olarin koulu (tiina.salonen@espoo.fi) Sami Keijonen, Pohjois-Tapiolan lukio (sami.keijonen@pohjois-tapiola.com) NOVELLIANALYYSI

Lisätiedot

1. Uskon puolustus. Jyväskylän Vapaaseurakunta

1. Uskon puolustus. Jyväskylän Vapaaseurakunta 1. Uskon puolustus Jyväskylän Vapaaseurakunta 2. Sisältö Klo 12-13.30 Timo K: 1) Katsaus ateismiin ja uusateismiin 2) Mitä meiltä kysytään? Mitä vastamme kysymyksiin? *Miksi on kärsimystä, jos Jumala on

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen 9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen Hyvä ja paha 19.1.-30.3.2011 Helsingin suomenkielinen työväenopisto FM Jussi Tuovinen Luentoaineisto: http://opi.opisto.hel.fi/yleisluennot/ Hyvä ja paha asenne

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

5.12 Elämänkatsomustieto

5.12 Elämänkatsomustieto 5.12 Elämänkatsomustieto Elämänkatsomustieto oppiaineena on perustaltaan monitieteinen. Filosofian ohella se hyödyntää niin ihmis-, yhteiskunta- kuin kulttuuritieteitäkin. Elämänkatsomustiedon opetuksessa

Lisätiedot

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee AI 6. lk Arvioitavat tavoitteet Vuorovaikutustilanteissa toimiminen (T1, T2, T3, T4) Tekstien tulkitseminen (T5, T6, T7, T8) Hyväksytty (5) Välttävä (6-7) Oppilas saa arvosanan 6, Oppilas saa arvosanan

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Sairaus vai paha tapa? Päivi Rautio 16.12.2011

Sairaus vai paha tapa? Päivi Rautio 16.12.2011 Sairaus vai paha tapa? Päivi Rautio 16.12.2011 Sairaus Paha tapa pystytään hoitamaan parantumaton; miten hoidetaan? pystytään muuttamaan muuttumaton; miten hoidetaan? Miten tietoinen olen 1. omista asenteistani?

Lisätiedot

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet:

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: innostaa ja kannustaa lasta lukemaan herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin antaa elämyksiä ja herättää

Lisätiedot

Venäjän kirjallisuutta. Essi, Lotta, Niina

Venäjän kirjallisuutta. Essi, Lotta, Niina Venäjän kirjallisuutta Essi, Lotta, Niina Aleksander Pušhkin 17991837 runoilija, romaani ja näytelmäkirjailija kirjoitti venäjäksi ja ranskaksi Venäjän kultaaika (romantiikka) kutsutaan Venäjän parhaaksi

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO

ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO TAKSONOMIATAULUKKO 6.lk. UO 6. luokka arvioitavat tavoitteet Etiikka T4, T8, T9, T10, T11 arvosanalle 5 Muistan yksittäisen kristillisen eettisen periaatteen. minulla

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle Idea ja rakenne Lähde: Jouko Aaltonen: Käsikirjoittajan työkalupakki (1993, Painatuskeskus Oy) 1. Valitse aihe joka todella kiinnostaa sinua. Päätä teema. Mikä on

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

VOIMAUTTAVA VALOKUVA

VOIMAUTTAVA VALOKUVA VOIMAUTTAVA VALOKUVA Voimauttava valokuva on taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen kehittämä sosiaalipedagoginen menetelmä, jonka avulla valokuvaa voidaan käyttää yksilön ja erilaisten ryhmien

Lisätiedot

Raamatun oikea ja väärä IR

Raamatun oikea ja väärä IR Raamatun oikea ja väärä IR Raamattu koostuu 66 eri kirjasta ja jokainen kirja on syntynyt johonkin tarkoitukseen. Raamattu ei ole yksi yhtenäinen kokonaisuus eikä siitä sen vuoksi voi poimia yksiselitteisiä

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN Sisällysluettelo I Usko Vakaumus Uskonto... 2 Käsitteiden määrittely... 2 Käsitteiden soveltaminen... 2 Kappalekohtaiset pienet esseetehtävät... 2 Laajemmat,

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti

9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti 9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti Mika Kukkola, Tiistilän koulu Tavoite on purkaa runouden rakennetta ja merkityksiä kielitietoisesti ja kirjoittaa mallitekstin avulla runoanalyysi verkkolomakkeessa

Lisätiedot

Ruut: Rakkauskertomus

Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Miten voin itse vaikuttaa työhyvinvointiin? Päivi Rautio

Miten voin itse vaikuttaa työhyvinvointiin? Päivi Rautio Miten voin itse vaikuttaa työhyvinvointiin? Päivi Rautio 8.10.2010 ARVOT JA IHANTEET Mikä on minun mielestäni itseni arvo? TUNNE-ELÄMÄN TARPEET Ihmisellä on kaksi tunne-elämän perustarvetta rakastaa ja

Lisätiedot

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR Kristinuskon mukaan niin sanottu kristillinen etiikka on yleispätevä etiikka. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi olemassa joku tietty kristinuskoon pohjautuva etiikka. Kristillisen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Ruut: Rakkauskertomus

Nettiraamattu lapsille. Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Mitä eroa on ETIIKALLA ja MORAALILLA?

Mitä eroa on ETIIKALLA ja MORAALILLA? ETIIKKA on oppiaine ja tutkimusala, josta käytetään myös nimitystä MORAALIFILOSOFIA. Siinä pohditaan hyvän elämän edellytyksiä ja ihmisen moraaliseen toimintaan liittyviä asioita. Tarkastelussa voidaan

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys.

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys. Päivä 67 3.8 Sininen Lunaarinen Käsi Mistä pitää kiinni kaksin käsin ja mistä irrottaa ote? Haasteen lunaarinen sointu tarjoilee valintoja ja vastakohtia. On aika valita niin että oma voima saa virrata

Lisätiedot

Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.mu ukkonen@gen.fi

Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.mu ukkonen@gen.fi RAKKAUS Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.mu ukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Armo teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme, ja Herralta Jeesukselta

Lisätiedot

Schulcurriculum Ethik

Schulcurriculum Ethik Schulcurriculum Ethik Klassen 10 bis 12 (Achtung: Lehrplan ist in finnischer Sprache verfasst, da Ethik in Klasse 10 bis 12 auf Finnisch unterrichtet wird.) Deutsche Schule Helsinki Malminkatu 14 00100

Lisätiedot

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Lukemisen taitoja Tulisi kehittää kaikissa oppiaineissa Vastuu usein äidinkielen ja S2-opettajilla Usein ajatellaan, että

Lisätiedot

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 Saarnaajan kirjasta (4:9-12) voidaan lukea Kristus-keskeisen kumppanuuden periaate: Kaksin on parempi kuin yksin, sillä

Lisätiedot

Paha ihminen. Miten ihmisestä tulee paha?

Paha ihminen. Miten ihmisestä tulee paha? Paha ihminen Miten ihmisestä tulee paha? Luennoitsijasta Veijo Fiskaali VTM: Käytännöllinen filosofia FM: Uskontotiede Tohtoriopiskelija Tietokirjailija: Itsetuhoinen uskonto, Huomioita uskonnollisesta

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Työyhteisön draama ja roolit

Työyhteisön draama ja roolit Työyhteisön draama ja roolit - Mitä työyhteisöjen näyttämöllä tapahtuu? Sari Kuusela yhteiskuntatieteiden tohtori, tietokirjailija Blogi: www.organisaatioelamaa.fi Mitä työyhteisössä tapahtuu? Tarinat

Lisätiedot

TASAPAINOISET IHMISSUHTEET

TASAPAINOISET IHMISSUHTEET TASAPAINOISET IHMISSUHTEET Ihmissuhdeinventaario Jumalan suunnitelma ihmissuhteille Syntiinlankeemuksen seuraukset Terveet ihmissuhteet Riippuvuusjatkumo Epäterveet riippuvuudet Irti epäterveistä riippuvuuksista

Lisätiedot

3.2 Zhuāngzǐ ja Dàodéjīng

3.2 Zhuāngzǐ ja Dàodéjīng 3.2.1 Zhuāngzǐ Zhuāngzǐ 莊 子 on eräs tunnetuimmista taolaisuuteen liitetyistä klassikoista. Se on todennäköisesti varhaisempi kuin Dàodéjīng[50]. Taolaisessa kaanonissa se tunnetaan nimellä Nánhuán Totuuden

Lisätiedot

Daniel leijonien luolassa

Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Perustarinan draaman rakenne muodostuu kolmesta näytöksestä

Perustarinan draaman rakenne muodostuu kolmesta näytöksestä Perustarinan draaman rakenne muodostuu kolmesta näytöksestä Alku Tarina sysätään liikkeelle esittelemällä tärkein ristiriita eli konflikti (alkusysäys). Alussa esitellään tärkeimmät henkilöhahmot ja ympäristö.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Musiikkivideon viestit

Musiikkivideon viestit Musiikkivideon viestit - mediakasvatusmateriaali yläkouluille, lukioille ja toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille Otsikko / Etusivu Nuorten Akatemia Note www.nuortenakatemia.fi/note Musiikkivideon

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Aihealue: Siirtolaisuus rajoja ja siltoja. Osio 2: Siirtolaisuus kokemuksena ihmiset tarinoiden takana

Aihealue: Siirtolaisuus rajoja ja siltoja. Osio 2: Siirtolaisuus kokemuksena ihmiset tarinoiden takana Aihealue: Siirtolaisuus rajoja ja siltoja Osio 2: Siirtolaisuus kokemuksena ihmiset tarinoiden takana Siirtolaisten elämäntarinat jäävät aivan liian usein piiloon karttojen, kaavioiden ja tilastojen taakse.

Lisätiedot

MAUSTE PROJEKTI KATAJA RY. Kouluttaja Helka Silventoinen Pari-ja Seksuaaliterapeutti Kulttuuritulkki

MAUSTE PROJEKTI KATAJA RY. Kouluttaja Helka Silventoinen Pari-ja Seksuaaliterapeutti Kulttuuritulkki MAUSTE PROJEKTI KATAJA RY Kouluttaja Helka Silventoinen Pari-ja Seksuaaliterapeutti Kulttuuritulkki Monikulttuurisuus ja ihmissuhteet Ihmissuhteisiin ja parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä on hyvä ottaa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja Nettiraamattu lapsille Jeesus, suuri Opettaja Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio VINKKEJÄ OPISKELUUN Tampereen teknillinen lukio ÄIDINKIELENOPISKELUN KULTAISET KONSTIT Asenne. Ei äikästä voi reputtaa., Mitä väliä oikeinkirjoituksella? Kyllä kaikki tajuavat, mitä tarkoitan, vaikka teksti

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Isät turvallisuuden tekijänä

Isät turvallisuuden tekijänä Isät turvallisuuden tekijänä Mitä on väkivalta Väkivalta on fyysisen voiman tai vallan tahallista käyttöä tai sillä uhkaamista, joka kohdistuu ihmiseen itseensä, toiseen ihmiseen tai ihmisryhmään tai yhteisöön

Lisätiedot

Kristuksen kaksiluonto-oppi

Kristuksen kaksiluonto-oppi Kristuksen kaksiluonto-oppi Katolinen kirkko muotoili kolminaisuusopin 300- ja 400-luvuilla ja täydensi sitä Kristuksen kaksiluonto-opilla Khalkedonin kirkolliskokouksessa vuonna 451. Kirkolla on ollut

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot