OHJELMAN ASENNUKSET, VIDEON SEKÄ TILASTON YHDISTÄMINEN, TILASTOINNIN TARKISTAMINEN SEKÄ ANALYSOINNIN ALKEITA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OHJELMAN ASENNUKSET, VIDEON SEKÄ TILASTON YHDISTÄMINEN, TILASTOINNIN TARKISTAMINEN SEKÄ ANALYSOINNIN ALKEITA"

Transkriptio

1 VIDEOANALYSOINNIN ALKEITA OSA 2 (by TM /päiv ) OHJELMAN ASENNUKSET, VIDEON SEKÄ TILASTON YHDISTÄMINEN, TILASTOINNIN TARKISTAMINEN SEKÄ ANALYSOINNIN ALKEITA DATAVOLLEY DATA VIDEO 2007 ESSENTIAL Suurin osa ohjeista koskee windows vistaa, mutta löytyy myös windows xp:stä (muita versioita ei suositella). Kokeilla kannattaa aina mutta pidä huoli, että sinulla on tallessa varmuuskopiot jos käytät tärkeitä pelejä!! Onnea matkaan! SUOSITTELEN JA VAADIN OHJELMIEN KÄYTTÖOHJEISIIN (etenkin Data Video 2007 Essential version) TUTUSTUMISTA!! OHJELMA EI MENE RIKKI VAIKKA SITÄ KOKEILEEKIN KANNATTA TEHDÄ HARJOITUSVERSIOITA!!! 1. DATA VIDEO 2007 ESSENTIAL ASENTAMINEN a. kansion asetuksien täsmentäminen i. tiedostopäätteet näkyviin ja muokattavaksi (seuraa kuvien kautta ketjua) 1. AVAA OMA TIETOKONE > klikkaa yläpalkista TYÖKALUT > Kansion asetukset > NÄYTÄ lehtinen > POISTA RUKSI piilota tunnettujen tiedostotyyppien tunnisteet tai (WIN XP näytä tiedostotyyppien tunnisteet tms) > OK b. kansion tiedostojen tietoja lisää näkyviin i. On hyvä nähdä tiedostoista jotain tärkeitä tietoja: alla on esimerkkitietueet (nimi, koko, tyyppi, muokkauspäivä), jotka saat klikkaamalla nuolen kohdalla tietuepalkissa ja valitsemalla kyseisestä laatikosta halutut (lisää alla on muuten jos ei näy tuossa!!) ja niiden paikka voi siirrellä hiiren avulla vetämällä!

2 2. DATA VIDEO 2007 ESSENTIAL ASENTAMINEN a. ASENNA ohjelmat tilauksen yhteydessä saamaltasi CD:ltä i. klikkaa oma tietokone > ja avaa CD ii. Valitse oikea ohjelma iii. Aloita asennus ja vastaa kaikkiin kysymyksiin OK!!! 1. ohjelma sekä videoapuohjelmat iv. AVAA OHJELMA USB-AVAIMELLA JA HAE LISENSSI OIKEASTA KANSIOSTA 1. Browse > etsi CD:ltä alikansiosta nimeltä Licenses, valitse Data Videota koskeva LISENSSITIEDOSTO samalle ohjelmalle (*xml-pääte) b. VAIHTOEHTOINEN TAPA ASENTAA: LATAA JA ASENNA ohjelmat sivustolta (volleyball alasivu > login), johon sait tilauksen yhteydessä tunnukset (käyttäjätunnus ja salasana CD:n kannessa)!! Sisäänkirjauksen jälkeen valitse vasemmalta Downloads > Data Video 2007 Essential i. voit valita joko SETUP (koko asennus) tai UPGRADE (Päivitys > käytä tätä päivittääksesi vanhemman version!!! > PIDÄ HUOLTA, ETTÄ SINULLA ON VIIMEISIN VERSIO AINA!!) Klikkaa valinta > valitse LANGUAGE English > DOWNLOAD > TALLENNA (NIMELLÄ) ii. TALLENNA ohjelmat kansioon ESIM USB-tikulle JOKA ON AINA LISENSSIAVAIMEN KANSSA SAMASSA KAULARIIPUKSESSA!! (oma kiva paikka) ja nimeä ne jotenkin esimerkiksi: DataVideo2007_Setup_Essential_401_ exe, DataVideo2007_Upgrade_Essential_401_ exe JA ASENNA NE KANSIOSTA!!! Älä asenna suoraan latauksen kautta koska silloin ne eivät ole tallessa! iii. Viimeisimmät päivitykset myös linkissä:

3 3. OTTELUNAIKAINEN KUVAUS a. Otteluvideo toimii perustana tilastoinnin sekä taktiikan toteuttamiselle. Maajoukkueissa vastustajista pyritään hankkimaan eri tavoin videoita, joita käytetään oman taktiikan kehittelyssä sekä vastustajan pelianalyysissa erittäin paljon. Täten onkin syytä kiinnittää huomiota, miten ottelua kuvataan. Siinä tulee tietysti huomioida käytössä olevat mahdollisuudet kuvauspaikasta, mutta esimerkiksi liigassa kameran voi asettaa kentän päätyalueelle monessa paikassa. Kansainvälisissä otteluissa pyritään merkitsemään sekä varustamaan joukkueille videointialue kentän toiseen päätyyn katsomoon (ks A) tai vastaavaan paikkaan. b. Tarpeita ja vinkkejä Nykypäivänä monella joukkueella on käytössään kovalevykamerat, joista voidaan ottelun jälkeen kopioida video kannettavan tietokoneeseen. Ennen vanhaan kameran luona piti olla toinen tietokone sekä kaappausboksi (kaappauksesta lisää ohjelman käyttöohjeissa S.35-). i. kamera + laukku+ jalka + jatkojohtoja varalta (LISÄAKKU ei ole pahitteeksi 2-3h kestolla varulta) ii. mielellään digitaalinen nauhoitus >>> KOVALEVYKAMERA tai minidv kasettikamera 80 min (mahtuu LP:nä noin 125 min) > tarttee kaapata jotenkin!!! iii. käytä kamerassa kuvauksen aikana vähintään normaalia kuvalaatua mitä parempia sitä isompi eli ei kannata käyttää omasta mielestäni kaikkein parasta laatua (toiseksi paras on paras). Se tullaan pakkaamaan tarvittaessa xvid muotoon, joka säästää tilaa. iv. kuvaus kentän päästä (10-30m takarajasta) ja zoomaus yleensä vähän yli tolppien, jolloin kaikki oleellinen näkyy. Takaraja näkyy alareunassa 1-3m ja ylhäällä ei liikaa tilaa (Paras A, jos ei niin B käy). Kamera voi olla lattiatasolla, mutta siihen kannattaa varata ihminen suojamaan sitä! v. videosta ei tarvitse leikata taukoja pois ellei se ole ihan välttämätön ja riittää tilaa vi. Käynnistä kamera syöttölämmittelyn lopuksi ja palaa tilastointipöydän ääreen!!!

4 4. OTTELUNAIKAINEN TILASTOINTI a. Tee tilastot normaalisti mutta PIDÄ ERITYISTÄ HUOLTA SIITÄ, i. ALOITA pallorallit samaan aikaan eli PAINAMALLA S (=syötön koodin heiton irrottua syöttäjän kädestä TAI syöttäjän aloittaessa syötön tekeminen > liike eteenpäin!) ii. ja Data Volley 2007 asetuksissa Tools > Scouting options General Scouting > on seuraava oikein eli ruksi on PLAYER NUMBER ONLY!!! iii. tilastoinnissa tulee virheitä mutta onneksi ne voi korjata myös jälkikäteen videolta >>> PIDÄ KUITENKIN HUOLTA ETTEI TULISI LIIKAA LAATU ENNEN MÄÄRÄÄ!!! iv. TARKISTA TILASTOINNIN OIKEELLISUUS/LOOGISUUS 1. Paina (oikean koodi-ikkunan alaosasta) Verify (tai CTRL+V) ja noudata ohjelman ohjeita, pysähtyy automaattisesti kohtiin joissa virheellinen logiikka (esim. joukkueet menneet väärinpäin a01at# ja piste *p01:00 kun pitääkin olla *01AT#, puuttuu vastaanotto, pelaajavaihto...tms) 2. Etene kohta kerrallaan ja katso mikä voisi olla vikana (paina lopuksi Update tai CTRL+U) ja muista tallentaa tiedosto loogisesti tietysti!! MITÄ HUOLELLISEMMIN TEET SITÄ ENEMMÄN SÄÄSTÄT AIKAA VIRHEIDEN KORJAUKSILTA!!! 5. OTTELUN JÄLKEEN TOIMENPITEET VIDEOANALYSOINNIN KANNALTA VIDEON KOPIOINTI a. Sammuta kuvaus kameralla ja ODOTA s (tallentaa puskurista sisäiseen kiintolevyyn) ennenkuin ota virrat pois...voi aiheuttaa joskus tallennusvirheen!! b. Ota kamera lisätarvikkeineen (laukku, virtajohto, liitäntäjohto usb) ja kameran jalka mukana tilastopöydälle c. Kytke kamera usb-piuhalla ( tietokoneeseen ja valitse kameran valikosta riippuen connect to pc tai hdd>pc ja odota tietokoneen ilmoitusta (Anna asennella tarvittaessa). i. koneeseen voi avautua kansio mutta älä välitä siitä d. Avaa ohjelma Data Video 2007 Essential i. Ohjelma tekee valmiita kansioita levyasemaan esim. E:\Dvs_Video, C:\Dvs_Video, joissa kopioidut ottelu videot ovat (voi kopioida tietyn kansion dvd:lle kirjetoimitusta varten) ii. Ohjelmassa aukeaa oikealla apuvalikko jossa on ohjeita (Step 1, Step 2 ne voivat olla alkuvaiheessa näkyvissä >> ohjeita!!) iii. Valitse ohjelman pääikkunasta oikealta ylhäältä NEW MATCH

5 iv. TEE ottelulle oma kansio ja nimeä se loogisesti ja käyttäen selkeää kaavaa esim. M0809 SAMPO-MUURLE Valitse asemaksi (Drive) tarvittaessa joku muu jos se on täynnä v. Valitse IMPORT VIDEO vi. Valitse SELECT VIDEO FROM CUSTOM PATH > avaan kansio ikonia (Browse) ja Kopioi otteluvideo kiintolevykamerasta (huomaa, että ottelu voi koostua monesta tiedostosta) kannettavaan tietokoneeseen edellä nimeämääsi kansioon. (DATA VIDEO 2007 on automaattinen edellä olevien ja osaksi jäljessä olevien toimintojen kanssa (HYVÄ NIIN!!)) 1. Kaksoisklikkaa EVERIO_HDD-asemaa (jvc-kamerat) > digivideot löytyvät kansiosta SD_VIDEO 2. Avaa videokansio kaksoisklikkaamalla SD_VIDEO > Tämän kansion alta löytyy yksi tai useampi PRG-alkuinen kansio (PRG001, PRG002 jne.). Itse videot löytyvät näiden alta. Siispä kaksoisklikkaa esim. PRG001-kansiota, joka täsmää kuvaushetkeä (kustakin pelistä 1-3 tiedostoa). 3. Kansiosta löytyy.mod (VOB joissakin merkeissä)- ja.moi-päätteisiä tiedostoja. MODpäätteiset sisältävät itse videon ja äänen. MOI-päätteiset ovat jotain infotiedostoja. Kopioi.MOD-päätteiset tiedostot haluamaasi paikkaan (luotiin edellä!!).

6 vii. Klikkaa lopuksi AVAA ja ohjelma näyttää oikealla pikkuruudussa videota samalla voi tarkistaa onko kyseessä oikea video. Valitse sitten NEXT!! viii. Seuraavaksi ohjelma automaattisesti kysyy mitä videolle tehdään (a. Kopioidaanko video etsitystä paikasta vai b. Luodaanko vain linkki tiedostoon). TÄRKEÄÄ!! Valitse COPY THE VIDEO IN THE...(se kopiodaan luotuun kansioon ja siinä menee aikaa n min) MIKÄLI sinulla on aikaa niin kannattaa pakata peli samalla kertaa (ruksita Compress ja valitse Format:Xvid ja PAL >> Vie aikaa 0,5h-2h koneen tehosta riippuen) LOPUKSI END ja seurataan taasen ohjeita > tulee ikkuna johon OK (eli kopioidaan)

7 6. OTTELUN SYNKRONOINTI TILASTON KANSSA Ikkunassa täytyisi kaiken edellä tehdyn jälkeen näkyä ikkuna jossa otteluvideo vasemmalla ja muita tietoja oikealla. a. Haetaan videolle oikea tilastotiedosto: i. Valitse oikealta Main activities palkista Scout lehtinen ja avaa sen alapuolella oleva valikko (nuoli reunassa) > Valitse IMPORT FROM PATH > mene paikkaan johon tilastot on tallennettu: alkuasetuksissa paikka on C:\Data Project\Data Volley 2007\Seasons\Liigatilasto \Scout\ ii. Aktivoi oikea tilastotiedosto (esim. &08 sampo-santa dvw) ja Avaa b. Mikäli tilastotiedosto ei ole aiemmin jo synkronoitu,ohjelma kysyy seuraavaksi haluat synkronoida ottelun. Valitse SYNCHRONIZE THE FILE NOW!!

8 i. Vedä oikealla oleva scouting ikkuna korkeaksi ja Korosta OTTELUN ensimmäinen syöttö ottelun alusta ja kelaa videoplayerista oikeaan kohtaan = kyseisen syötön heitto irtoaa kädestä (voit liikkua kuva kerrallaan) ja PAINA sitten ALIGN UP VIDEO no.1 > ohjelma automaattisesti järjestää tilastossa olevat tapahtumat aikajanalle TIME CODE (sy-vo, hyökkäykset, torjunnat, puolutustukset, joiden alkamisaika videolla määräytyy tilastoinnissa NUMERON painamisen kohtaa esim kirjoitettaessa vo-hyökkäystä a3g4#) ii. Kun synkronisointi on tehty ohjelma kertoo siitä > ETSI ja TARKASTA KUNKIN ERÄN ALUSTA PALLOA JA TARKISTA NIIDEN PAIKKA (set näkyy koodissa)> Tee ns. uudelleen synkronointi tarvittessa Vahvista tarvittaessa painamalla ALIGN UP VIDEO no 1 ja vastaa esille tulevaan ikkunaan kuten kuvasssa (FROM THE CURRENT POSITION!). 1. Voit myös synkronoida yksittäisen pallon (esim. hyökkäyksen valitsemalla koodiikkunasta halutun koodin, menemällä videolla oikeaan kohtaan ja painamalla F12) 1.videon jälkeen tai muuten ohjelma saattaa pysähtyä automaattisesti > jatka etsimällä seuraava koodia vastaava syöttö videolta ja PAINA ALIGN VIDEO no.1 jne.' TALLENNA synkronisaation lopuksi command palkista levyke-ikonilla NYT OTTELU ON VALMIINA (onneksi olkoon) > 1. KOODIEN TARKISTUKSEEN/ KORJAAMISEEN / TARKEMPAAN tai 2. SYNKRONOINTIIN > OTTELUA VOIDAAN ANALYSOIDA JO NYT

9 7. OTTELUTILASTON TARKISTAMINEN (KORJAUKSET JA YKSITTÄISTEN PALLOJEN UUDELLEEN SYNKRONOINTI)!!! Mikäli haluat aloittaa analysoinnin >> siirry kohtaan 8 a. Tämä vaihe on kohtuullisen tärkeä mikäli i. sinulla on sattunut ottelun aikana virheitä ii. lopullinen tarkistettu tilastotiedosto (*.dvw) toimitettava 36 tunnin kuluessa tilastovastaavalle 1. syöttö-vastaanotto (etenkin # + laatujen ero ja oikeat numerot) 2. hyökkäykset (virheet A= ja A/ sekä pisteet A#) 3. torjunnat (pisteet B# ja verkkovirheet B=, vaimennukset jos kerkiää) 4. tekniset virheet E= iii. haluat edistää valmentajan työtä, koska hän voi etsiä oikeilla koodeilla juuri oikeita palloja b. Kannatta aloittaa syötöistä (NÄITÄ OHJEITA VOI HYÖDYNTÄÄ MUUSSAKIN TARKASTUKSESSA!!) ja helpoimmalla pääsee kun käy kaikki pallorallit läpi ja lisää/korjaa virheelliset (etenkin rotaatiot videoanalyysia varten) TÄHÄN TULEE LISÄÄ OHJEITA KOSKA ESSENTIAL VERSIOSTA PUUTTUU TOISTAISEKSI KOODIN MUUTOSTA EDELLYTTÄVÄ VALIKKO!!! KS ALLE!! MUOKKAUSTILA (modify painike toimii!!) SAADAAN AKTIVOITUA SEURAAVASTI: 1. avaa ohjelma normaalisti ja synkronoi video 2. valitse scout vas. Valikosta (tulee aikaikkuna vasemmalle) 3. valitse yläpalkista open scouting layout > valitse rotation horiz 4. mene pisteen kohdalle (ap tai *p alkuinen ja sisältää eräpisteet) ja lisää tilastoon johonki kohtaa koodi painamalla End Rally (voit poistaa sen myöhemmin) voit sulkea ikkunan tämän lisäyksen jälkeen! 5. nyt pitäisi olla hiirivalikossa kunkin koodin kohdalla modify-toiminto aktiivinen (kokeile hiiren oikeaa painiketta koodin kohdalla!) 6. voit nyt muokata/korjata koodia videon mukaan! (KOODIN LISÄÄMINEN ONKIN TOINEN juttu ks. alla) 7. KOODIN LISÄYS: valitse open scouting layout > valitse attack_home tai attack_oppon ja lisää haluamaasi kohtaa (kursori) hyökkäys kyseiselle pelaajalle ja MUOKKAA tuo koodi modify -painikkeen kautta valitsemalla oikea suorite!!

10 Tarkistusta ja muokkausta voi tehdä luontevasti myös DATAVOLLEYN PUOLELLA SYNKRONOINNIN JÄLKEEN! 1. Avaa Data Volley 2007 ja tuo synkronoitu tilastotiedosto ohjelmaan 1. Valitse oikealta valikosta Match database > IMPORT > Etsi oikeasta otteluvideokansiosta, joka luotiin äsken (C:\Dvs_Video tai D:\Dvs_Video alla olevat kansiot) >Etsi tilastotiedosto (*.Dvw pääte TARKISTA ETTEI KOKO OLE NOLLA > silloin menetät kaiken tilastoimasi jos kopioit tyhjän tiedoston) ja AVAA > Vastaa Kyllä (File already exist..) jos synkronointi oli onnistunut ja koko ei ole 0 bytes. 2. Valitse match databasesta haluamasi ottelu ja alhaalta MODIFY SCOUT 3. Valitse vasemmalta Quick command valikosta (tai yläpalkista Commands) OPEN A VIDEO 4. Hae otteluvideo OPEN A VIDEO FROM DATA VIDEO MATCHES ja valitse NEXT

11 5. Pääset nyt selaamaan ottelua kuten Data Videossa mutta voi täysin muokata koodia ja lisätä/korjata/poistaa koodia OIKEALLA OLEVASTA KOODILISTASTA 6. Voit etsiä haluamiasi tietoja seuraavasti: valitse koodilistan alaosasta SEARCH ja laita haluamasi suorite (Esim. torjuntapisteet > Sk:B, +-: #) ja etsi painamalla APPLY > pallot tulevat samaan ikkunaan aikajärjestyksessä SEARCH CODE VALIKKO? / Hom / Opp Joukkuevalinta Player Sk T Pelaajan nro esim.03 Suorite: S, R, A, B, D, E Tempo: H=high, T=tense, M=medium, Q=quick + - Teho/laatu: # +! - /= Cmb sz ez Hyökkäyskoodiyhdistelmä pallon lähtöpaikkaruutu pallon putoamispaikkaruutu 7. Search ikkuna toimii linkkinä tilastossa olevaan kohtaan (siirrä ikkunoita tarvittaessa jotta näen koodilistan). Muuta halutessasi koodi OIKEAKSI kaksoisklikkaamalla sitä ja tee tarvittavat muutokset. Voit myös uudelleen synkronisoida yksittäisen pallon painamalla F12 8. Rotaatioita voidaan muuttaa helposti vain korjaamalla koodeja *z1-6 tai az1-6 eli mikäli näet, että videolla rotaatio on väärin menee yleensä ennen pelaajan 1.syöttöä olevalle koodiriville (Kentän saa näkyviin alhaalta olevasta kenttäikonista) Valitse rotaatiokoodi esim. az5 (kaksoisklikkaa) jos sitä pitää muuttaa ja kirjaa videon perusteella oikea rotaatio muuttamalla numeroa > OK ap00:01 ja *p01:04 ovat pistekoodeja (näitäkin voi halutessaan muuttaa ja esim ap alussa kertoo että vierasjoukkue saa pisteen ja sen jälkeen syöttäjän alkumerkin on oltava a) Vahvista muutokset alhaalta UPDATE tai CTRL+U Täten voit edetä haluamallasi tavalla tarkistaen pisteiden ja rotaatioiden oikeellisuus!

12 8.OTTELUVIDEON ANALYSOINTI JA TIETOJEN ETSINTÄ a. Tämä on ehkä kaikkien tärkein ominaisuus mitä tällä ohjelmapaketilla saa aikaan (toista ilman toinen on puoliksi valmis >> kokeile rohkeasti erilaisia) b. Essential versiossa on automaattisia valikkoja I. VASTAANOTTO-HYÖKKÄYS VAIHE II.SYÖTTÖ-TORJUNTA-PUOLUSTUS VAIHE III. HYÖKKÄYSVALIKOT c. Mene ohjelman päätasolle/avaus ikkunaan ja VALITSE HALUAMASI OTTELU OIKEALTA VALIKOSTA d. Valitse esille tulevasta ottelusta oikealta alhaalta OPERATING ACTIVITIES KOHDASTA > STATISTICS e. Voit nyt helposti valita STATISTICS IKKUNASTA (valita toisenkin joukkueen tiedot) Side out phase = oma vo-hyök vaihe setter in 1-6 Break point phase = oma syöttö vaihe Attacks Kunkin pelaajan hyökkäykset HIIRELLÄ KLIKKAAMALLA SAAT HALUAMASI Scouting file ikkunaan alas oikealla, josta voi valita halutun pallon!! >> Tiedot tulevat MIKÄLI NÄET VIRHEITÄ niin niitä on toistaiseksi vaikea korjata tällä versiolla AIKAKOODISSA OLEVAT poikkeamat voit korjata painamalla F12 koodin kohdalla

13 9. KOOSTEEN TEKEMINEN JA TALLENTAMINEN TIKULLE a. Tämän toiminnon avulla voi tehdä koosteen, jonka voi tallentaa usb-tikulle tai näytettäväksi koneelta ja videotykiltä joukkuepalaverissa i. esim. vastustajan vastaanotto-hyökkäyksessä eri passarin rotaatioissa (p1-p6 > perustapa tutkia vastustajan peliä >> samalla saa oman syötön ja torjuntapelin) ja onneksi tämä on VALMIINA b. Valitse ylävalikosta MONTAGE c. Voit halutessasi tehdä otsikko-sivun koosteelle (ks. esimerkki) valitse MONTAGE TITLE) d. Aloita koosteen eli lähinnä oikealla TIMELINE olevien yksittäisten pallorallien tarkistaminen ja tarvittaessa muokkaus (lähinnä koskee pallorallien pituutta syötöstä vastaanottoon sekä tarvittava määrä hyökkäyksiä tai AUTOASETUKSENA yhden pallorallin kesto alusta loppuun) i. Valitse oikealta yksittäinen pallo > se lähtee pyörimään videolla ja toivottavasti rotaatio oikea (joudut korjaamaan edellä annettujen ohjeiden mukaisesti) ii. Itselläni on tapa aloittaa klippi n. 1-2 s ennen syöttöä ja katkaista se joko 1.vo-hyökkäyksen jälkeen 1-3 s. TAI AINA KOKO PALLO ALUSTA LOPPUUN, jolloin katkaisu tapahtuu pallon päätyttyä

14 Huomaa nämä selitteet Code Etsitty koodi (vast.otto) Start Pallorallin aloitushetki videolla End Pallorallin lopetushetki videolla iii. Voit siirtää aloituskohtaa aiemmaksi liikkumalla videovalikosta tai muuttamalla aikaa manuaalisesti sekunneittain, pallorallin loppu painamalla joko END ikkunasta/näppäimillä tai muuttamalla aikaa kuten ed. iv. Näin käydään läpi jokainen palloralli kaikissa rotaatioissa, jotta saadaan hyvä kooste ulospäin! v. TEHDÄÄN KOOSTE TIEDOSTOKSI 1. Valitse montage-valikosta > MONTAGE ON FILE 2. Valitse Video format Xvid (A.) tai DVD-mpeg2 (B.) riippuen omasta videolaadustasi, mikäli a. otteluvideo on xvid pakattu peli tai haluat pakata koosteen (oletus) i. pakkaaminen vie aikaa MUTTA SÄÄSTÄÄ TILAA!! b. otteluvideota ei ole pakattu etkä halua pakata koostetta 3. Tallenna kooste (Synthesis) loogisesti nimeten esim. FIN-VO-HY-KOOSTE CRO-PELI ja valitse OK Koosteen tekeminen kestää hetken aikaa ja lopuksi tulee ikkuna, jossa pitää valita näytetäänkö kooste heti vai annetaanko olla (poista ruksi ja valitse ok) > päästään takaisin MONTAGE tilaan, jos valmis valitse CLOSE ja su

15 4. Voit selata tehtyjä koosteita SYNTHESIS DATABASE (oikealla valikossa päätasolla) > kaksoisklikkaa haluttu kooste ja näytä vaikka pelaajayleisölle tms. 5. Koostetta ei voi ohjelman kautta kopioida vaan se täytyy tehdä manuaalisesti resurssinhallinnan kautta a. Koosteet tulevat joko C:\Dvs_Video tai D:\Dvs_Video kansioon ja ne ovat SYN_ alkuisia kansioita esim. D:\Dvs_Video\SYN_FIN-VO-HY-KOOSTE CRO-PELI b. Kopioi haluamasi kansio tikulle tms. paikkaan i. kansion sisällä on videotiedosto Film01.avi, joka sisältää juuri tekemäsi mahtavan koostevideon alusta loppuun ja pallorallit hienosti leikattuina ii. Videota voi selata omalla video-ohjelmalla ja hidastella tarpeen mukaan iii. Yksittäisiä palloja siitä ei voi poimia (mahdollinen ainoastaan Data Video 2007 Pro versiossa, jossa tulee mukana apuohjelma!) c. Tätä tiedostoa sitten voi helposti kopioida valmentajalle, pelaajille tms. taktiikkahenkilöille ja tietysti siitä voi opetella omia suorituksiaan. ONNEKSI OLKOON OLET SELVINNYT VIIMEISIIN LAUSEISIIN. PYYDÄN SINUA NYT KOKEILEMAAN JA HARJOITTELEMAAN NÄIDEN OHJEIDEN AVULLA OHJELMAN KÄYTTÖÄ. OSA OHJEISTA SAATTAA OLLA VIRHEELLISIÄ MUTTA TÄRKEINTÄ, ETTÄ SINÄ TIEDÄT MIKÄ TOIMII JA MITEN!!! TOIVON, että näiden ohjeiden avulla itsenäisesti opettelet ohjelmaa ja täten vähennämme turhia puheluita (muutakin elämää on ja aina en minäkään ole saatavilla). (Päätän valmistelun ja menen nukkumaan klo 4.25 Tuomas Mikkola)

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

Sport In The Box Käyttöohje

Sport In The Box Käyttöohje Sport In The Box Käyttöohje Esivalmistelut: Kytke käytössä oleva pelikello/konsoli kiinni USBkaapelilla tietokoneeseen ennen virran kytkemistä pelikelloon/konsoliin. Odota että laite on asennettu käyttövalmiiksi,

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE)

OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE) OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE) OTTELUN LIVE-TILASTOINNIN ALOITTAMINEN JA LOPETTAMINEN MATCH KEY 1) HAE MATCH KEY BASKETHOTELLISTA kirjaudu baskethotelliin etsi Minun otteluni

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN TUTUKSI 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Katri Laaksonen 14.3.2011 Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Ohjeen sisältö: Yleistä Oppaaseen liittyvien opintokohteiden käsittely Opintokohteen tila Vastuuopettajatietojen lisäys Kuvaustekstien

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Älä vielä sulje vanhoja

Älä vielä sulje vanhoja OneNote-muistioiden käyttöönotto TUNI OneDrivesta Sinun vanhan Office365-tilin OneDrive-kansioon tallennetut tiedostot menevät lukutilaan, kun tiedostojen kopiointi uuteen TUNI OneDrive -kansioon on tehty.

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi näiden ohjeiden mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna ohjeet työpaikan

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

KOTISIVUJEN KÄYTTÖOHJE ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY

KOTISIVUJEN KÄYTTÖOHJE ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY KOTISIVUJEN KÄYTTÖOHJE ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY 2 Päivämäärä Versio Tekijä Muutos 30.11.2016 1.1. Mari Timgren 3.3.2018 1.2. Mari Timgren Päivitetty ulkoasu ja käyttäjätunnusten tekijä 19.1.2019 1.3. Mari

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Pika-asennusohjeet Suomeksi

Pika-asennusohjeet Suomeksi Pika-asennusohjeet Suomeksi (Virallinen ohje löytyy asennuslevyltä Englanninkielisenä) Tulosta tämä ohje asennuksen avuksi. Ensiksi asennetaan itse ohjelma, sitten rekisteröidytään testerin käyttäjäksi

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä

Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä Irroita kaapeli sekä tietokoneesta, että mittarista. Mene osoitteeseen www.ekoweb.fi Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä Tämä siirtää sinut aconlabsin

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.7.2014 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html Lataaminen ja asennus F-PROT Antivirus 6 Windows Home Huomautukset: Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html F-PROT Antivirus

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT

OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT OTTELUN ALOITTAMINEN - TILASTON LOG-TIEDOSTON HAKEMINEN BASKETHOTELLISTA (tilasto ei livenä) Kirjaudu joukkueen yhteyshenkilön tunnuksilla baskethotelliin.

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella 1 F-Secure KEY F-Secure KEY on palvelu, joka tallentaa turvallisesti kaikki henkilökohtaiset tunnistetiedot, kuten salasanat ja maksukorttitiedot,

Lisätiedot

MALWAREBYTES ANTI-MALWARE

MALWAREBYTES ANTI-MALWARE MALWAREBYTES ANTI-MALWARE SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi MALWAREBYTES ANTI-MALWARE 2 MALWAREBYTES ANTI-MALWARE HAITTAOHJELMIEN VALVONTA-

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN ALKEET 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

1 Tivax Professional 4.5

1 Tivax Professional 4.5 Tivax Professional 4.5 1 1 Tivax Professional 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxProfessional versio 4.5 asennetaan joko CD:ltä tai lataamalla asennustiedosto Internetistä. Asennus CD:ltä: Asennusohjelma

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet 1 Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet Microsoft on julkaissut Office-paketteihin tietoturvapäivitykset. Seuraavat päivitykset aiheuttavat Visma Econet -ohjelmissa

Lisätiedot

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät 1 Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät Uuden version asennuksessa on kaksi vaihetta: 1. SQL Server 2005 Express version asennus 2. Viljo 3.05 Praktiikka- ja

Lisätiedot

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla 24.8.2018 1 VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen. Laita VHS -kasetti videolaitteen

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Tässä pikaohje Uuden Punomon Tee itse -julkaisujen tekemiseen. Kun ensimmäinen juttusi on tehty tätä ohjetta noudattaen, seuraava homma hoituu maalaisjärjellä. Uudistuvan

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 8.7.2014 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Windows Vista, Internet Explorer 7 - Suomenkielinen Huomaa! Asennuksen vaiheet voivat poiketa tästä ohjeistuksesta, johtuen esim. käyttämässäsi tietokoneessa olevasta

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Swiss timer kellokonsoli käyttöohje

Swiss timer kellokonsoli käyttöohje Swiss timer kellokonsoli käyttöohje Hae toimitsijapöytä varastosta ja kellokonsoli sovitusta paikasta. Toistaiseksi kellokonsolista sovitaan HYVISSÄ AJOIN ennen peliä Mia Westerlundin (050 3018726) kanssa.

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä opaskirjassa kerrotaan, miten WR-R10- langattoman kaukoohjaimen laiteohjelma päivitetään. Jos

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, )

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, ) IT-ohjeita (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, 22.1.2015) Sisällysluettelo 1. Salasanan vaihtaminen...2 2. Puhelimiin liittyvät asiat...2 3. Verkkolevyyn yhdistäminen...3 4. Microsoft Outlook 2010 (sähköposti)...5

Lisätiedot