KYLÄSUUNNITELMA 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KYLÄSUUNNITELMA 2014"

Transkriptio

1 KYLÄSUUNNITELMA 2014 Maakesken Kyläyhdistys ry teki talven 2013 ja kevään 2014 aikana kylälle suunnitelman. Suunnitelmaa varten järjestettiin kyläiltoja ja kyläkysely.

2 NÄIN KYLÄSUUNNITELMA TEHTIIN Tulevaisuusillat käynnistettiin Rientolassa, joka on maakeskeläisten tärkein yhteinen tila. Kyläsuunnitelma on mainio väline, kun kyläyhteisö suunnittelee tulevaisuuttaan määrätietoisesti. Se on myös oivallinen kylädokumentti, sillä parhaimmillaan se taltioi kylän nykyhetken myös tuleville polville nähtäväksi, kertoo kyläasiamies Timo Taulo Päijät-Hämen kylät ry:stä. Kyläasiamiehen johdolla Maakesken kyläyhdistyskin tarttui työhön ja päätti kerätä kyläläisten mielipiteitä siitä, millaiseksi padasjokelaista kylää tulisi kehittää lähivuosien aikana. MAAKESKELÄISET AKTIIVISINA Kyläsuunnittelu alkoi kyläyhdistyksen hallituksen suunnittelukokouksella, jossa pohdittiin kyläsuunnitelman tavoitteet ja aikataulu. Sovittiin, että Maakeskeen tehdään mahdollisimman käytännöllinen kyläsuunnitelma. Kyläsuunnitelma on koko kylän yhteinen tahto. Siksi sananvalta annettiinkin jokaiseen Maakesken talouteen kyläkyselyn muodossa ja sitä jatkettiin internetissä. Yhteensä printti- ja nettivastauksia tuli nelisenkymmentä kappaletta. Kyläilloissa kyselyyn vastasi noin kolmekymmentä maakeskeläistä. Maakesken tulevaisuusiltaan osallistui kolmisenkymmentä kyläläistä. Mukana oli myös Padasjoen kunnanjohtaja Heikki Jaakkola alustamassa kuntanäkymiä. Turvallisuussuunnittelusta alusti projektipäällikkö Kristiina Mattila Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta. Päijät-Hämeen kylät ry kehittää lähidemokratiatoimia maakunnassa Yhdessä tulevaan ( ) -hankkeen avulla.

3 Kyläläisten postilaatikoihin jaettiin kyläkyselylomakkeet. Vastauksia otettiin vastaan kyläyhdistyksen postilaatikkoon vanhalla kyläkaupalla sekä internetissä. KYLÄKYSELYSSÄ KUULTUA Keväällä 2014 toteutetussa Maakesken kyläkyselyssä annettiin sananvalta kyläläisille. Kaikkiin maakeskeläistalouksiin lähetettiin kysely, jossa tiedusteltiin kylän vahvuuksia, kehittämisen esteitä ja Rientolan toimintaa sekä kerättiin ajatuksia lasten, nuorten ja ikäihmisten palveluiden parantamisesta. Tällaista palautetta kyselystä saatiin. KYLÄTOIMINTAA NUORILLE Vastauksissa toivottiin nykyisen toiminnan lisäksi enemmän viikonlopputapahtumia. Kun on paljon kesäasukkaita, tapahtumien ajoittaminen kesäkauteen on toivottavaa. Tapahtumien keskeinen paikka Maakeskessä on Rientola. Nuorille toivottiin lisää toimintaa. Vaikka villasukan kutomisen opettelua... Tapahtumamuodoista eniten keräsi kannatusta eläkeläisille kohdistettu toiminta. Maakesken väestö ikääntyy ja tapahtumatoiminnalla siihen voidaan vastata. Teemainfoja kaivattiin myös: Rientolassa järjestetty paloturvallisuustapahtuma mainittiin hyvänä esimerkkinä. Tanssikurssit ja teatteriesitykset saivat myös kiitosta. Punaisen Tuvan leikkikalunäyttelystä. NAAPURIAPUA LISÄÄ Palvelut Maakeskessä ovat vähissä. Toiveita esitettiin kirpputorien ja kahvilan saamiseksi. Tärkeänä pidettiin ennen kaikkea naapuriavun ja ystäväpalvelun kehittämistä. Kotiapu, kuljetuspalvelu kotiovelle apteekista, pankista, kaupasta yms. koettiin tärkeäksi puuttuvaksi palvelumuodoksi. Naapuriapua kaivattiin enemmän, sillä se on monen kyläläisen mielestä hiipumassa. Pienten palveluiden kirjaamista ja organisoimista kyläläisten käyttöön odotetaan: kyseessä voivat olla pienet

4 korjaustyöt tai muut käytännön pikkupalvelut. Kimppakyydit voisivat olla myös kylällä kysyttyjä. Ne vaatisivat verkoston toteutuakseen. Ihan seuranpitoa, pieniä askareita. Voisi soittaa meille autoileville että tuo tullessas maitoa, ja me tuotais, ettei tarvitse sen takia lähteä. Tarvittais ihan ensin että tutustuisi kaikkiin. Rientolassa aloitettiin kyläsuunnitelman tekeminen. Padasjoen kunnanjohtaja Heikki Jaakkola alusti kunnan näkymistä. TÄRKEÄ RIENTOLA Maakesken ensimmäinen kesänavajais- ja tienvarsikirppistapahtuma kesäkuussa Rientola on kylän keskeinen paikka. Rientolan toimintaan kaivataan lisää kerho- ja palvelutoimintaa. Pienet terveyspalvelut, verenpaineen mittaukset ja sairaanhoitajan vastaanotot voisivat toimia Rientolassa. Kaiken kaikkiaan Rientola yhdistää kyläläisiä ja luo yhteishenkeä, ja se koetaan erittäin tärkeäksi maakeskeläiseksi paikaksi. JATKUVAA VUOROPUHELUA Kyläkyselyyn osallistui puolen vuoden aikana lähes 20 prosenttia kyläläisistä. He kertoivat mielipiteensä kylän kehittämisestä. Kyläkysely oli päänavaus jatkuvalle vuoropuhelulle kylän asukkaiden ja kesävieraiden sekä kyläyhdistyksen kesken. Kysely madalsi kynnystä keskusteluun ja innosti ihmisiä osallistumaan oman asuin- ja loma-alueensa kehittämiseen. Kyläyhdistys aikoo kehittää kyläverkkosivujen palaute- ja viestintmahdollisuuksia, jotta vuoropuhelu olisi entistä tehokkaampaa. Vuoropuhelua kunnan kanssa tulee myös jatkaa ja kehittää. Padasjoen kunta olikin aktiivisesti mukana kyläsuunnittelussa. Kyläsuunnitteluilloissa pohdittiin kylän vahvuuksia ja heikkouksia ja miten niitä voitaisiin käyttää hyväksi kehitettäessä Maakeskeä paremmaksi paikaksi asua ja elää. Rompetori on perinteinen ja suosittu kohtaamispaikka Maakeskessä. Rientolassa järjestetään talvisin hiihtokilpailut.

5 Kyläkyselyssä haluttiin, toivottiin ja vähän pelättiinkin Lisää katuvaloja 24- tielle saakka! Tien kunto huolestuttaa, kun korjausrahat vähenevät. Lounas-kahvila, josta saa päivän keiton huokealla hinnalla. Vanhemmille tietoa lasten kehityksestä ja ongelmien käsittelystä. Vaarana on linjaautovuorojen väheneminen! Onko täällä mitään muita palveluja kuin kirjastoauto? Ehkä kylästä puuttuu se jokin yhdistävä ja omaleimainen perinne tai hanke? Yhteen hiileen puhaltamista enemmän kylään!

6 KYLÄN YHTEISET TAVOITTEET Yhteisiä tavoitteita pohdittiin kyläilloissa ja kyläkyselyssä. Sisäiset vahvuudet, joiden varaan kylää rakennetaan Toisista välittäminen, naapuriapu ja huolenpito antavat mahdollisuuksia tehdä ja kehittää yhdessä. Aktiivinen kyläyhdistys luo mahdollisuuksia yhteiseen toimintaan. Tulevaisuuden mahdollisuudet, joita hyödynnetään Hyvä sijainti, rauhallisuus ja turvallisuus ovat mahdollisuuksia saada muuttoliikettä kylään. Maakeskessä on kaunis ja rikas luonto. Nuoret perheet, nuoret ja lapset vahvistavat kylän yhteiseloa ja parantavat elinolosuhteita. Sisäiset heikkoudet, joita poistetaan Passiivinen kylä on heikoilla. Yhteishengen ja yhdessä tekemisen puute passivoittaa. Naapuriapua ja talkoohenkeä on vaalittava. Kyläläiset tutustuvat paremmin toisiinsa ja tuntevat vastuuta kylän kehittämisestä. Tulevaisuuden uhat, joita torjutaan Väkiluvun väheneminen ja palveluiden puuttuminen ovat uhkakuvia. Kyläläisten oma passiivisuus on torjuttavissa. KESKEISET TAVOITTEET Yhteistyöllä, ottaen mukaan koko kylä vauvasta vaariin, rakennetaan Maakeskeä, jossa kyläläiset välittävät toisistaan. * Kylään toivotetaan tervetulleiksi uusia perheitä ja asukkaita, vakituisiksi asukkaiksi tai lomaa viettämään. * Tehdään asioita yhdessä ja pidetään huolta siitä, että Maakeskessä on hyvä asua, ja että se on viihtyisä ja turvallinen kylä.

7 LÄHIAJAN TOIMET Kyselyiden ja keskustelujen perusteella seuraavat kolme lähiajan hanketta saivat eniten kannatusta. 1. Rientolan toiminnan kehittäminen Lapsille ja nuorille järjestetään harrastustoimintaa ja mahdollisuuksia omatoimiseen harrastamiseen. Rientola on hyvä paikka järjestää kerho-, koulutus- ja vapaa-ajan touhua kaiken ikäisille. * Kyläläisten toivelistalla kerhoiltoja, lyhytkursseja, teemainfoiltoja, eläkeläistoimintaa. Rientola juhla-asussaan. 2. Yhteisten tapahtumien kehittäminen Maakeski sijaitsee kauniin Päijänteen kainalossa. Kesätapahtumien lisäksi kehitetään kyläläisten yhteisöllisyyttä pienillä tilaisuuksilla, tapahtumilla ja kokoontumisilla. * Kyläläisten toivelistalla marjapaikkainfoja, ympäristön siivous- ja raivaustalkoita, tervetuliaiskäyntejä uusille asukkaille. Kyläläiset mölkkyä pelaamassa koulun kentällä. Padasjoen 570-vuotisjuhlan näyttelystä Rientolassa. 3. Kyläkohteiden esiin tuominen Maakeskessä on tutustumisen arvoisia paikkoja Rientolan lisäksi mm. eri ympäristö- ja luontokohteet, kotieläinpiha, uimaranta ja grillikatos, urheilukenttä ja Punainen Tupa. Pyöräilyreitistö tehdään tunnetuksi. Maakesken luontopolkua kehitetään hankkeeksi tulevalle hankerahoituksen ohjelmakaudelle. * Kyläläisten toivelistalla: kylän nettisivut eläväksi ja tiedonvälitystä niissä, ongintapaikkojen esittäminen, vesipisteen avaaminen Maakesken pumppaamoon, yhteinen lehti.

8 KYLÄSUUNNITELMAN TOIMENPITEET TAVOITE TEHTÄVÄT TOTEUTTAJA AIKATAULU 1. ASUKAS- RAKENNE Tiedotetaan tonttitarjonnasta ja rakennuspaikoista Myynnissä olevien tonttien ja kiinteistöjen kartoitus. Tonttipörssin kokoaminen. Tiedottaminen kesätapahtumissa, kylän verkkosivuilla ja kylän ilmoitustauluilla. kyläläiset Kesä 2014 Syksy 2014 Kesä 2015 Yleiskaavatyön seuranta ja vaikuttaminen Yleiskaavatyön etenemisen esittely kyläkokouksissa. kunta Loma- asuntojen ympärivuotiseksi asunnoiksi muuttamisen edistäminen Vaikuttaminen kunnan päätöksentekoon Uusien asukkaiden ja kesäasukkaiden huomioiminen Kesätapahtumien yhteydessä tervetulopaketti (tervehdys, vauvaraha, kahvipaketti...) Kesä PALVELUT JA YRITYKSET Lisätään yhteistyötä yritysten ja kylien välillä Järjestetään yhdistysten ja yrittäjien yhteistapaaminen myös naapurikylien kanssa. ja yrittäjät Talvi 2015 Aktivoidaan yritystapahtumia Rientolassa järjestettäviä huutokauppoja, kirpputoreja ja markkinatapahtumia aktivoidaan kyläläiset Kevät- kesä 2015 Kyläapurekisteri Kylän nettisivuille kootaan listaa kylän yrityksistä, osaajista ja avun tarjoajista. yritykset Talvi 2014 Kyläavustajan palkkaaminen Selvitetään mahdollisuudet kyläavustajan palkkaamiseen. yhdistykset Kevät 2015 Älybussi Linkku Vaikutetaan siihen, että terveys- ym. palveluja tuova älybussi Linkku pysähtyy myös Maakeskessä. Kyläyhdistys Kesä Kylän opastaulujen pystyttäminen Valtateiden sisääntulot, kylänraitti Kyläyhdistys

9 TAVOITE TEHTÄVÄT TOTEUTTAJA AIKATAULU 3. VAPAA-AIKA Luontopolun hankkeistaminen Suunnitellaan hankehakemus ja käynnistetään talkootyöt. Päijänne- Leader Kesä Kylätapahtumat koko kylälle Vuotuinen kylätapahtuma vakiinnutetaan ja kehitetään uusia muotoja Lisää lasten ja nuorten toimintaa Yhteistyössä kansalaisopiston, kunnan ja seurakunnan kanssa Koulutustilaisuuksia kylälle Kyläyhdistys pyrkii järjestämään tietokonekoulutusta, kansalais- opisto mahdollisesti mukaan uusiin kursseihin Rientolan toiminnan kehittäminen Tehdään toimintasuunnitelma yhdessä maa- ja kotitalous- seuran kanssa., maa- ja koti- talousseura YMPÄRISTÖ Järvialueiden ja rantojen kunnossapito Tuetaan yhdistysten toimintaa ja tiedotetaan järven kunnosta. muut yhdistykset Luontoretket kehittelyyn Marjastus-, kalastus- ja muut ympäristöön liittyvät aktiviteetit kootaan ja jaetaan infoa. yhdistykset Tuodaan Maakesken luontoa esille Esitellään kylän luontokohteita tapahtumissa ja netissä. kyläläiset Kesä YHTEISÖLLISYYS Lisätään yhdistysten yhteistyötä Järjestetään yhdistysten ja yrittäjien yhteistapaaminen. yhdistykset Syksy 2014 Aktiivinen kylätiedottaminen Kehitetään kylän nettisivuja Järjestetään yhteisiä retkiä Retkikohteina kulttuuri- ja kaupalliset palvelut. kyläläiset Aloitetaan kylähistorian dokumentointi Kerätään kyläläisiltä valokuva- ja muuta materiaalia. Kylän nettisivuille historiakeräys. Syksy 2014 Lisää vetäjiä kylätoimintaan Innostetaan uusia kylätoiminta- aktiiveja mukaan

10 Turvallisuussuunnitelma TAVOITE TEHTÄVÄT TOTEUTTAJA AIKATAULU Asumisturvallisuus Turvallinen koti Palovaroittimet ja alkusammutus- välineet ja - osaaminen, lukitukset sekä osoitemerkinnät kuntoon. Laajakaistan kattavuutta ja nopeuden parantamista edistetään ottamalla yhteyttä operaattoreihin. Asukkaat 2014 Avun saanti Naapuriavun tukeminen, tutustuminen muihin kyläläisiin. Kylävastetoiminta oman kylän näköisenä, autetaan kylässä avun tarvitsijoita nopeasti niillä mahdollisuuksilla kuin kylässä on. Kylätalkkari tms. kylän työntekijä, jolta voisi ostaa asumista tukevia palveluita esim. lasten- ja kodin- hoitoa. (esim. Litti- projekti PHLU:n kanssa) Asukkaat, kyläyhdistys, Oiva 2014 Kotiavun saamisesta tarvittaessa neuvotellaan kunnan ja Oivan kanssa. Kännykkäverkon kuuluvuutta edistetään ottamalla yhteyttä operaattoreihin. Kylällä pyritään säilyttämään lankapuhelimia sähkökatkojen varalta. Kokoontumispaikoille, laavuille yms. laitetaan laminoidut sijaintitietolomakkeet. Poikkeustilanteet Jokainen kotitalous huolehtii kotivaran kuntoon. Asukkaat, kyläyhdistys, 2014 Kylään nimetään turvallisuus- yhteyshenkilö pelastuslaitoksen ja kunnan suuntaan. Poikkeaviin kulkijoihin kiinnitetään huomiota, kirjataan tuntomerkit kulkijoista ja kulkuneuvoista ylös, ilmoitetaan tarvittaessa poliisille. Erehdykset ja unohdukset salliva koti kylissä ja taajamissa- hanke Kyläläisten osaamista poikkeus- tilanteissa toimimiseen parannetaan mm. alkusammutus ja hätäensiapu- koulutuksella.

11 TAVOITE TEHTÄVÄT TOTEUTTAJA AIKATAULU Liikenneturvallisuus 24- tie Edistetään Eteläisen Maakesken liittymän liittymiskaistan rakentamista. Kyläyhdistys, kunta 2015 Tehdään aloite risteysalueiden valaistuksesta. Maakeskenraitti Nopeusrajoituksen alentamista esitettiin useiden asukkaiden toimesta. Kyläyhdistys harkitsee tekeekö aloitteen siitä ELY- keskukseen. Kyläyhdistys, kunta 2015 Aloite piennaralueiden leventämisestä tai kevyenliikenteenväylän rakentamisesta kunnalle ja ELY- keskukselle. Risteysalueiden pusikoitumista hillitään talkoilla, luvat ja mahdolliset avustukset varmistetaan maanomistajalta tai Liikennevirastosta. Aloite valaistuksen lisäämisestä kirkonkylään saakka. Julkinen liikenne Käytetään julkista liikennettä turvataksemme sen säilyminen kylällä. Asukkaat, kyläyhdistys, 2014 Tehdään aloite viikonloppuvuorojen lisäämiseksi. Sosiaalinen turvallisuus Syrjäytymisen ehkäisy Parannetaan kylän harrastustoimintaa tapahtumilla ja kerhoilla esim. Rientolassa. Toimintaa eri- ikäisille (esim. Lantula, Sastamala). Yhdistykset, srk, kunta Tiedotuksen lisääminen Parannetaan etenkin sähköistä viestintää myös kesäasukkaille. Yhdistykset 2015 Erehdykset ja unohdukset salliva koti kylissä ja taajamissa -hanke

12 VANHAA JA UUTTA MAAKESKESTÄ * Suomen maaseututyypityksen mukaan Padasjoki on maakunnan ydinmaaseutualuetta. * Ensimmäinen maininta Maakesken kylästä on vuodelta Kylän itäpuolella oleva Linnanmäki on saattanut kuulua linnavuorijärjestelmään. Varmuutta tästä ei kuitenkaan ole. * Vanhan maantien ja kylän halki kulkevan Kylänjoen varteenkeskittyneestä asutuksesta vanhimpiin tiloihin lukeutuu Iso-Häkkä, joka Häkkä -nimisenä toimi myös kievarina vuosina Maakeski * 1700-luvun loppupuolella Maakeski oli komea ryhmäkylä, jossa oli 350 asukasta. Tänään maakeskeläisiä on noin 300. * Maakeski Padasjoen eteläisin kylä Päijänteen ja Evon retkeilyalueiden välissä. Matkaa Padasjoen keskustaan on 10 km. * Päijät-Hämeen keskusverkon tilastoinnin mukaan terveyskeskusten saavutettavuus oli minuuttia, ja päivittäistavara- ja erikoiskaupan minuuttia. * Päijänteen rannassa on yleinen uimaranta, veneluiska ja venesatama venetalaineen. Kylänrannassa on vuokrattavissa sauna ja grillikatos sekä venepaikkoja. * Valtakunnallinen pyöräilyreitti kulkee Maakesken kautta. Kylänaapureita ovat pohjoisessa Nyystölä ja etelässä Asikkalan Iso-Äiniö sekä lännessä Auttoinen. Maakesken itä alkaa Päijänteestä. * Maakesken kylä- ja kulttuurimaisema lasketaan Päijät-Hämeen valtakunnallisesti merkittävien kulttuurihistoriallisten ympäristöjen joukkoon. Maakesken Kyläyhdistys ry pj. Elina Luukka puh elina.luukka@netti.fi

Immilä-Metsäkylän KYLÄSUUNNITELMA 2015-2017

Immilä-Metsäkylän KYLÄSUUNNITELMA 2015-2017 Immilä-Metsäkylän KYLÄSUUNNITELMA 2015-2017 Immilä-Metsäkylän kyläyhdistys ry teki talven 2013 ja kevään 2014 aikana kylälle tulevaisuuden suunnitelman. Suunnitelmaa varten järjestettiin kyläiltoja ja

Lisätiedot

SUUNNITTELUA JA KEPPIHEVOSIA

SUUNNITTELUA JA KEPPIHEVOSIA Luhtikylä Viljaniemen kyläsuunnitelma 2015-2017 SUUNNITTELUA JA KEPPIHEVOSIA Kylän tulevaisuutta pohdittiin perinteisessä Elokisat-kylätapahtumassa 7.9.2014. Kisaohjelmassa oli mm. keppihevoskilpailut.

Lisätiedot

KYLÄN ABC. turvallisuussuunnittelun. Kylien turvallinen ja toimiva arki

KYLÄN ABC. turvallisuussuunnittelun. Kylien turvallinen ja toimiva arki suomeksi KYLÄN turvallisuussuunnittelun ABC Kylien turvallinen ja toimiva arki Törmäätkö kylälläsi ongelmiin, jotka mielestäsi kaipaisivat ratkaisuja? Ongelmat voivat olla erilaisia arjen epäkohtia vaikkapa

Lisätiedot

SUUNNITTELUA JA KEPPIHEVOSIA

SUUNNITTELUA JA KEPPIHEVOSIA Luhtikylä Viljaniemen kyläsuunnitelma 2015-2017 SUUNNITTELUA JA KEPPIHEVOSIA 2 Kylän tulevaisuutta pohdittiin perinteisessä Elokisat-kylätapahtumassa 7.9.2014. Kisaohjelmassa oli mm. keppihevoskilpailut.

Lisätiedot

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu PUPONMÄEN KYLÄSUUNNITELMA 2010-2013 PUPONMÄEN VISIO - Puponmäen entinen koulu kylän keskuspaikka kokootumisille ja harrastustoiminnalle - Entisen koulun ylläpidosta huolehtiminen ja tilojen vuokraus -

Lisätiedot

KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015. EK-Kylät

KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015. EK-Kylät KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015 EK-Kylät Jotta ohjelman sisältö vastaisi myös kylien/asuinalueiden ajatuksia ja toiveita, haluaisimme sinunkin mielipiteesi maakuntamme kylätoiminnan kehittämisestä. Mitkä

Lisätiedot

ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA

ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA ELÄVÄÄ MAASEUTUA KAAKKOIS-PIRKANMAALLA Kuhmalahden ja Pälkäneen kehittämistä Hankkeen tausta ja teema Rahoittajina Työ- ja elinkeinoministeriö Hallinnoijina Pomoottori ry sekä Kaakkois- Pirkanmaan seutukunta

Lisätiedot

VISUVEDEN KYLÄKYSELY SYKSY 2017

VISUVEDEN KYLÄKYSELY SYKSY 2017 VISUVEDEN KYLÄKYSELY SYKSY 2017 Tämä on Visuveden kylän asukkaille - vakituisille ja vapaa-ajan asukkaille - tarkoitettu kysely kyläyhteisömme kehittämisen pohjaksi. Kyselyn järjestää Visuveden Kyläyhdistys

Lisätiedot

Hajalan asukaskysely. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Hajalan koulu

Hajalan asukaskysely. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Hajalan koulu Hajalan asukaskysely Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Hajalan koulu 16.8.2011 Taustatietoja Sukupuoli Ikä 20 15 15 16 10 10 10 7 5 1 0 alle 25-v. 25-34 35-44 45-54 55-64 yli 64-v. Hajalalaisuus Kuinka paljon

Lisätiedot

Viestintä ja materiaalit

Viestintä ja materiaalit Viestintä ja materiaalit http://tammelankylat.wikispaces.com/ Erilaisia dokumentteja, mm. kyläsuunnitelmat http://tammelankylat.ning.com/ Keskustelupalstat Kalenteri Linkit löytyvät: www.tammelankylat.fi

Lisätiedot

Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset

Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset Vuorela, Toivala ja Jännevirta Yhteenvetoja vastauksista Siilinjärvi 2012 Kysely suoritettiin alueella Vuorela, Toivala, Jännevirta - Ranta- Toivala Kehvo Kysely

Lisätiedot

Esimerkkinä Vierumäki kyläasiamies Liisa Helanto

Esimerkkinä Vierumäki kyläasiamies Liisa Helanto Turvallisuutta - asukkaille ja asukkaiden kanssa 19.1.2012 Esimerkkinä Vierumäki kyläasiamies Liisa Helanto 1 Kylä välittää hanke Vuoden 2011 kylä Päijät-Hämeessä 18.1.19.1.20122012 2 Kylä välittää hanke

Lisätiedot

Angelniemen. Esittely Paula Achrén, kyläyhdistyksen pj. Angelniemen Seurojentalo

Angelniemen. Esittely Paula Achrén, kyläyhdistyksen pj.   Angelniemen Seurojentalo Angelniemen Esittely 27.11.2018 Paula Achrén, kyläyhdistyksen pj. Angelniemen Seurojentalo www.angelniemi.fi Angelniemen historia 1659 - Angelniemen kappeliseurakunta perustettiin 1870 1. kunnallislautakunnan

Lisätiedot

Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus

Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus Tervetulosanat ja muutama dia puheenjohtajalta (Olli) Kyläyhdistys on 36-vuotias ja hyvissä voimissaan Onnistuttu tiedonkulun ja avoimuuden lisäämisessä

Lisätiedot

Kylien turvallinen ja toimiva arki

Kylien turvallinen ja toimiva arki Kylien turvallinen ja toimiva arki SILMU-kylät hanke 2016-2017 1 SILMU-kylät Kehittämisyhdistys SILMU ry:n kyläjaos toimii SILMU-alueen kylien edunvalvojana ja kumppanina edistää hyvän elämän edellytyksiä

Lisätiedot

Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo

Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi Sukunimi 29.8.2014 Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN Lähtötiedot Asukaskyselyn tulokset 09.12.2011 ASUKASKYSELY: PÄLKÄNEEN TULEVAISUUS Kysely toteutettiin syys-lokakuussa 2011 Kysely on

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kysely kylätoimijoille

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kysely kylätoimijoille Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kysely kylätoimijoille Tämän kyselyn tarkoitus oli löytää Pohjois-Pohjanmaan kylätoiminnan tärkeimmät kehityskohteet sekä saada tietoa maakunnallisen kyläyhdistyksen, Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Kyläkysely. Valitse kunta. Vastaajien määrä: 95 0% 5% 10% 15% 20% 25% Iisalmi. Juankoski. Kaavi. Keitele. Kiuruvesi. Kuopio. Lapinlahti.

Kyläkysely. Valitse kunta. Vastaajien määrä: 95 0% 5% 10% 15% 20% 25% Iisalmi. Juankoski. Kaavi. Keitele. Kiuruvesi. Kuopio. Lapinlahti. Kyläkysely Valitse kunta Vastaajien määrä: 95 5% 1 15% 2 25% Iisalmi 6,32% Juankoski Kaavi Keitele Kiuruvesi Kuopio 23,16% Lapinlahti 5,26% Leppävirta 8,42% Maaninka Nilsiä 6,32% Pielavesi Rautalampi Rautavaara

Lisätiedot

Vaskion kyläkyselyn tuloksia

Vaskion kyläkyselyn tuloksia Vaskion kyläkyselyn tuloksia ke 15.10.2014 Kylien Salo, FM Tanja Ahola VASTAAJAT (134 vast.) Kumio 8 % Pampari - Toivila 37 % Vaskion kirkko - Ruotsala 24 % Sahala Perälä - Kuttila 9 % Heinäsuo 9 % Kierla

Lisätiedot

HURJAT IDEAT Ihan hurjat ideat: 1. Ekologisen kehityksen keskus (energia a ja luontoa säästäen)

HURJAT IDEAT Ihan hurjat ideat: 1. Ekologisen kehityksen keskus (energia a ja luontoa säästäen) Seuraavat asiat on nostettu tärkeimmiksi asioiksi Vehkapuron koululla 9.12.2010. Lähivuosina tulemme ponnistelemaan yhdessä Joensuun kaupungin kanssa näiden asioiden edistämiseksi. HURJAT IDEAT Ihan hurjat

Lisätiedot

Millä tavalla alueiden kyliä tulisi kehittää ? Mitä kylät ja ihmiset tarvitsevat?

Millä tavalla alueiden kyliä tulisi kehittää ? Mitä kylät ja ihmiset tarvitsevat? Millä tavalla alueiden kyliä tulisi kehittää 2017-2021? Mitä kylät ja ihmiset tarvitsevat? Aluelautakunta-alueiden työpajat 8.11.-2.12.2016 ROVANIEMEN KAUPUNKI Maarit Alikoski 19.12.2016 Asukkaiden esitykset;

Lisätiedot

MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004

MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004 MAINUAN KYLÄSUUNNITELMA 2004 Mainuan kylän edistäminen ry Työryhmä: Juntunen Nelli Karjalainen Voitto Kumpulainen Esa Mikkonen Teija 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO. 3 2 YMPÄRISTÖ 4 3 TIESTÖ JA LIIKENNE... 5 4 PALVELUT.

Lisätiedot

Angelniemen kyläkyselyn tuloksia

Angelniemen kyläkyselyn tuloksia Angelniemen kyläkyselyn tuloksia ti Kylien Salo, VASTAAJAT (118 vast.) Vartsalan suunta 3 % Toppjoen suunta 13 % Saaren puolella 45 % Kokkilan taajama 29 % Pöylän suunta 10 % Vastausaktiivisuus Lähettyjä

Lisätiedot

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry KYLIEN TOIMINNALLINEN KEHITTÄMINEN - esimerkkinä Nurmijärvi Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry Leader-ryhmä Keski-Uudenmaan ja Etelä- Hämeen alueelta. Kehittää maaseutua pääasiassa rahoittamalla Manner-Suomen

Lisätiedot

Vastaajan taustatietoa

Vastaajan taustatietoa 27 Vastaajan taustatietoa yhteistyökumppani 1 lappilaiset Kylät ry:n jäsen 4 kaupungin asukasyhdistyksen jäsen 0 kyläyhdistyksen jäsen 23 kyläläinen 17 0 5 10 15 20 25 Vastaajan kunta 25 3 2 1 0 Mitä tulee

Lisätiedot

Vastaajia 93, naisia 60, miehiä 33 Vakituisia asukkaita 80%, kesäasukkaita 20% Vastaajien ikäjakauma 15% 10 % 28%

Vastaajia 93, naisia 60, miehiä 33 Vakituisia asukkaita 80%, kesäasukkaita 20% Vastaajien ikäjakauma 15% 10 % 28% Taustatiedot Vastaajia 93, naisia 60, miehiä 33 Vakituisia asukkaita 80%, kesäasukkaita 20% Vastaajien ikäjakauma 3% 15% 44% 10 % 28% Alle 30-vuotiaat 31-40 -vuotiaat 41-50 -vuotiaat 51-64 -vuotiaat 65-vuotta

Lisätiedot

Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä Kristiina Mattila-Nousiainen Projektipäällikkö

Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä Kristiina Mattila-Nousiainen Projektipäällikkö Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä 1.6.2016-31.5.2019 Kristiina Mattila-Nousiainen Projektipäällikkö Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä Rahoitus 80% Leader Päijänne-Leader ry, Piällysmies

Lisätiedot

Kesä yhdessä Salossa 2016

Kesä yhdessä Salossa 2016 Kesä yhdessä Salossa 2016 Kuvia ja arviointia 21.9.2016 Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke 2016-2018 To 2.6.2016 ja to 18.8. Kylät torilla kaupungin teltalla. Keltainen

Lisätiedot

KYLÄILTA KELLO 18.30

KYLÄILTA KELLO 18.30 KYLÄILTA 10.10.2016 KELLO 18.30 Kahvia ja kastettavaa Oppilaiden turvallisuustyöt esillä ja niistä parhaat palkitaan illan aikana Tervetuliaissanat Taivalkunnan kylät ry:n pj. Kyläyhdistyksen puheenjohtajan

Lisätiedot

Kysely Etelä-Pohjanmaan kyläyhdistyksille

Kysely Etelä-Pohjanmaan kyläyhdistyksille Kysely Etelä-Pohjanmaan kyläyhdistyksille YTYÄ kylätoimintaan yhdistykset palveluiden tuottajina 3.11.2016 Yhteiskunnallinen yrittäjyys maaseudulla -hanke 4.11.2016 1 Taustaa - Kyselyn tavoitteena oli

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Multisilta -Peltolammi Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin

Lisätiedot

Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi

Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi Kyläkyselyn 2001 tulosten raportointi Lavajärven - Komin seutu Hanhijärvenkulma - Joenkulma - Komi - Kirmonkulma - Lavajärvi - Myllykulma - Majamaankulma - Sorvajär vi - Viitaankulma Yleistä kyselystä

Lisätiedot

Ryhmä 1. Miten vauhdittaa kylätoimijoiden ja järjestöjen osallistumista turvallisuustyöhön

Ryhmä 1. Miten vauhdittaa kylätoimijoiden ja järjestöjen osallistumista turvallisuustyöhön Miten vauhdittaa kylätoimijoiden ja järjestöjen osallistumista turvallisuustyöhön Vapaaehtoisuus on muuttunt pakoksi Joudumme hallinnollisiin tehtäviin, emme voi keskittyä meille tärkeiden asioiden kehittämiseen

Lisätiedot

Yhteenveto kyselyn tuloksista

Yhteenveto kyselyn tuloksista Yhteenveto kyselyn tuloksista Asukas-, kotiseutu- ja kyläyhdistykset ja kaupungin johdon tapaamiset 2013/6 2014/1 1 Yleistä kyselystä Lähetettiin sähköpostitse n. 50 yhdistykselle tai edustajalle Vastauksia

Lisätiedot

Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj.

Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj. Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj. Historia Angelniemen kappeliseurakunta perustettiin 1659 Ensimmäinen Angelniemen kunnallislautakunnan kokous helmikuun 13. päivänä 1870 Kunta itsenäistyi

Lisätiedot

Kiikalan pitäjäkyselyn tuloksia

Kiikalan pitäjäkyselyn tuloksia Kiikalan pitäjäkyselyn tuloksia ti Kylien Salo, FM Tanja Ahola VASTAAJAT (194 vast.) muut 1 % yksi aikuinen 27 % lapsiperhe 15 % kaksi aikuista 57 % Lähetettiin 1040 kpl julkinen tiedote postinumeroalueille:

Lisätiedot

KEHITTÄMISOHJELMA Kylä: Enon kirkonkylä

KEHITTÄMISOHJELMA Kylä: Enon kirkonkylä Teema: Pienet investoinnit Uiminen: uimapaikkojen kartoittaminen KESÄ: Niskan rantaan satamaalueen lähelle kunnostaminen (historia) Kotirannan uimarannan kunnostaminen TALVI: Kotirannan uima-allas käyttöön

Lisätiedot

Jaalan kirkonkylän kyläkysely ja palvelukartoitus 2010

Jaalan kirkonkylän kyläkysely ja palvelukartoitus 2010 1 Jaalan kirkonkylän kyläkysely ja palvelukartoitus 2010 Voitte vastata kaikkiin kysymyksiin tai vain itseänne kiinnostaviin kysymyksiin. 1. Millä kyläalueella asutte (tai minkä alueen asioita vastauksenne

Lisätiedot

KYLÄKYSELY HANHIKOSKELAISILLE

KYLÄKYSELY HANHIKOSKELAISILLE KYLÄKYSELY HANHIKOSKELAISILLE Tällä kyselyllä kartoitetaan Teidän mielipiteitänne omasta kylästänne. Mitkä asiat kylällä ovat hyvin ja mitkä asiat kaipaisivat muutosta? VASTAAJAN TAUSTATIEDOT: Ikä: 18-44

Lisätiedot

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Työpaja 16.4.2015 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi ja neuvonta Tiedotus:

Lisätiedot

Arjen turvallisuuden edistäminen maaseudulla hanke 2011-2014

Arjen turvallisuuden edistäminen maaseudulla hanke 2011-2014 Arjen turvallisuuden edistäminen maaseudulla hanke 2011-2014 SPR Satakunnan piiri Yhdessä muutamme maailmaa 1 Ensimmäinen askel: Keskustele vierustoverisi kanssa hetki ja vaihda ajatuksia seuraavista kysymyksistä:

Lisätiedot

Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu 10.12.2013

Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu 10.12.2013 Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo kehittämishanke, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi ja järjestöosaaminen

Lisätiedot

Pajupuron kyläkyselyn tulokset

Pajupuron kyläkyselyn tulokset Pajupuron kyläkyselyn tulokset Kyläkysely toteutettu 9/2016 Taustatiedot Vastaajia 19, naisia 11, miehiä 7, yksi vastaaja ei ilmoittanut sukupuoltaan Vakituisia asukkaita 15, muu 2 Vastaajien ikäjakauma

Lisätiedot

KYLÄ- JA YHDISTYSKYSELY

KYLÄ- JA YHDISTYSKYSELY KYLÄ- JA YHDISTYSKYSELY 26.5.2009 Hyvä kylätoiminta-aktiivi! Tämän kyselyn tarkoituksena on koota tietoa Suupohjan Kehittämisyhdistys ry:n toiminta-alueella sijaitsevista kylistä ja niillä toimivista yhdistyksistä.

Lisätiedot

Voimistelu-ja urheiluseura Kilpi ry. YTY-HANKKEEN VUOSIRAPORTTI. Kehittämishanke yhteistoiminnallisuuden kehittämiseksi maaseudun voimavarana

Voimistelu-ja urheiluseura Kilpi ry. YTY-HANKKEEN VUOSIRAPORTTI. Kehittämishanke yhteistoiminnallisuuden kehittämiseksi maaseudun voimavarana 2010 Voimistelu-ja urheiluseura YTY-HANKKEEN VUOSIRAPORTTI Kehittämishanke yhteistoiminnallisuuden kehittämiseksi maaseudun voimavarana YTY-hanke Vuosiraportti 10.4.2010 2 Sisältö HANKKEEN VUOSIRAPORTTI...

Lisätiedot

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelman tavoite on elämän laadun parantaminen kylällä palveluja kehittämällä sekä kylän ympäristöä hoitamalla. Kylällä säilytetään nykyinen asukasluku

Lisätiedot

Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen

Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen Nastolan maaseutu elinvoimaiseksi hanke 2016-2018 Maaseudun parhaat hankkeet tulevat Päijät-Hämeestä hankemarssi 17.3.2017 Mari Brunou Nastolan maaseutu elinvoimaseksi

Lisätiedot

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelman tavoite on elämän laadun parantaminen kylällä palveluja kehittämällä sekä kylän ympäristöä hoitamalla. Kylällä säilytetään nykyinen asukasluku

Lisätiedot

Kylien turvallinen ja toimiva arki Trygga och aktiva byar SILMU-kylät / SILMU-byar

Kylien turvallinen ja toimiva arki Trygga och aktiva byar SILMU-kylät / SILMU-byar Kylien turvallinen ja toimiva arki Trygga och aktiva byar 2016-2017 Kylien turvallinen ja toimiva arki Trygga och aktiva byar Tänä päivänä yhteiskunta muuttuu nopeasti ja varsinkin maaseutualueiden palveluita

Lisätiedot

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 TEEMA: KYLÄTALO Idea: Kylätaloselvitys tehdään yhteinen kylätaloselvitys muiden lakkautettujen koulujen kiinteistöistä ja niiden käytöstä

Lisätiedot

PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA. KYSELY 18. 31.5.2015 Vastauksia 27/67 kpl

PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA. KYSELY 18. 31.5.2015 Vastauksia 27/67 kpl PALAUTE KYLÄAVUSTAJA- TOIMINNASTA KYSELY 18. 31.5.2015 Vastauksia 27/67 kpl Oletteko kokeneet Kyläavustajatoiminnan tarpeelliseksi omalla alueellanne Kyllä 27 100 % Ei 0 0 % Kyläavustajatoiminnan onnistuminen

Lisätiedot

Tämä maa ja oma koti - työtä kyläturvallisuuden parantamiseksi

Tämä maa ja oma koti - työtä kyläturvallisuuden parantamiseksi Tämä maa ja oma koti - työtä kyläturvallisuuden parantamiseksi Sanoista tekoihin tavoitteena turvalliset, elinvoimaiset ja hyvinvoivat alueet seminaari 16.-17.2.2011 Pohjois-Karjalan Sairaskotiyhdistys

Lisätiedot

Merja Kaija, kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät

Merja Kaija, kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät Kyläturvallisuus osana turvallisuussuunnittelua ja varautumista Kehittyvät Kylät -palveluita tuottamassa, hankkeen kokemuksia kyläturvallisuuden lisäämiseksi Merja Kaija, kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät

Lisätiedot

EP:N VUODEN KYLÄN 2010 VALINTA

EP:N VUODEN KYLÄN 2010 VALINTA EP:N VUODEN KYLÄN 2010 VALINTA Suomen Kylätoiminta ry Syty on käynnistänyt Vuoden Kylä 2010 -valintakierroksen. Vuoden Kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan

Lisätiedot

Konginkankaan IDEAILTA

Konginkankaan IDEAILTA Konginkankaan IDEAILTA Konginkankaan kyläsuunnitelma 2010-2015 2009 Vihreän väylän kehittämishanke Mt 637 matkailulliseksi maisematieksi - 2013 Leader-hanke käynnistetty 12/2010 hakijana ja hallinnoijana

Lisätiedot

KYLÄN TURVALLISUUSLISTA

KYLÄN TURVALLISUUSLISTA KYLÄN TURVALLISUUSLISTA KYLÄN TURVALLISUUSLISTA Kylän turvallisuussuunnittelu perustuu laaja-alaiseen turvallisuuden käsitteeseen. Se ei ole pelkästään pelastusviranomaisten työtä, vaan turvallisuus on

Lisätiedot

Koveron kyläillassa 26.10.2010 PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN

Koveron kyläillassa 26.10.2010 PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN Jatketaan lammastarhausta kesäisin.. Sadekatos siis.. Jätekatosmalli Entinen Esso Tuupovaara, katulamput (6 lamppua) Tuupovaarantien ja Ilomantsintien risteysalueen monttujen korjaus Teiden kunto yleensäkin?

Lisätiedot

Arjen turvallisuus. järjestöt osallistuvat

Arjen turvallisuus. järjestöt osallistuvat Arjen turvallisuus järjestöt osallistuvat Turvapäivän tuloksia odotellessa Ideoita Miten järjestöt voivat toimia yhteistyössä keskenään Miten järjestöt voivat tukea viranomaisia Mikä rooli itselläni ja

Lisätiedot

CADDIES asukaskyselyn tulokset

CADDIES asukaskyselyn tulokset CADDIES asukaskyselyn tulokset Kysely toteutettiin 27.4.-17.5.2009 Kyselyyn vastattiin Internet-pohjaisella lomakkeella osoitteessa http://kaupunginosat.net/asukaskysely tai paperilomakkeella Arabianrannan,

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin ja Härmälän asuinalueilla.

Lisätiedot

KULHON SEUDUN KYLÄSUUNNITELMA

KULHON SEUDUN KYLÄSUUNNITELMA KULHON SEUDUN KYLÄSUUNNITELMA 2005 Kulhon seudun kehittämisyhdistys ry Joensuun Seudun Leader ry Maaseudun Sivistysliitto Pohjois-Karjalan Kylät ry SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 2 Työskentelytapa 2 Kylän henki

Lisätiedot

Leino-Vihtavaara, Heinoniemi, Puhossalo 24.5.2011. MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys

Leino-Vihtavaara, Heinoniemi, Puhossalo 24.5.2011. MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys ,, 24.5.2011 Kauppa-auto kimppakyyti Turinatupa Lentopallo ja voimistelut piirakanpaisto kirjastoauto Oma kylätalo Kansalaisopiston piirit Puutyö MUTKATON MEININKI Palvelut/ Viihtyvyys Kimppakyyti, turinatupa

Lisätiedot

Ihmisten kokoisille ideoille! För dina idéer!

Ihmisten kokoisille ideoille! För dina idéer! Ihmisten kokoisille ideoille! För dina idéer! Trygga och aktiva byar Hankkeen tarve ja tausta yhteiskunta muuttuu nopeasti ja varsinkin maaseutualueiden palveluita supistetaan kylien turvallisuussuunnitelmilla,

Lisätiedot

Mun paikka! lasten ja nuorten osallistamiskysely

Mun paikka! lasten ja nuorten osallistamiskysely Mun paikka! lasten ja nuorten osallistamiskysely Pihla Sillanpää/ Espoon yleiskaavayksikkö PILOTTIKYSELY: MUN PAIKKA! -ESPOONLAHTI 30.8.2018 2 TAUSTAA Kasvava Espoo, metro ja hyvinvointi seminaari 13.4.2016

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (8) Vehmersalmen pitäjäraati. Vehmersalmen asukastupa, Laivarannantie 1, Vehmersalmi

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (8) Vehmersalmen pitäjäraati. Vehmersalmen asukastupa, Laivarannantie 1, Vehmersalmi Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2018 1 (8) Julkinen Kokoustiedot Aika torstai klo 17:00-19:33 Paikka Saapuvilla olleet jäsenet Vehmersalmen asukastupa, Laivarannantie 1, Vehmersalmi Taina Worster, puheenjohtaja

Lisätiedot

Perustiedot

Perustiedot Perustiedot Perustiedot Perustiedot Perustiedot Perustiedot Sivistysrooli Sivistysrooli Sivistysrooli Sivistysrooli Sivistysrooli Sivistysrooli Miten kehittäisit sivistystoimen palveluita (86 vastausta)

Lisätiedot

SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ

SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ SASI-MAHNALA-LAITILA-METSÄKULMA OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUTYÖPAJAT KYLILLÄ vs. kaavasuunnittelija Mia Saloranta Hämeenkyrön kunta Mahnalan työpaja 28.6.2017 Jyväpirtillä Osallistujat: 27 hlöä, joista 11

Lisätiedot

MONIPALVELUKESKUS Jokuset kyläyhdistys ry / Kehittyvä Kuusaa kehittämishanke: opintomatka Ilomantsi Eija Liimatta

MONIPALVELUKESKUS Jokuset kyläyhdistys ry / Kehittyvä Kuusaa kehittämishanke: opintomatka Ilomantsi Eija Liimatta MONIPALVELUKESKUS Jokuset kyläyhdistys ry / Kehittyvä Kuusaa kehittämishanke: opintomatka 22.4.2017 Ilomantsi Eija Liimatta Ilomantsi Väkiluku 2016 = 5 236 Ikäryhmittäin 0 to 14 10.1% 15 to 64 56.1% 65

Lisätiedot

SENIORIKAHVILA TOIMINTA KAAMASEN KYLÄSSÄ. Riitta Sipola-Kellokumpu 28.1.2013 Inarin kunta Kotihoito

SENIORIKAHVILA TOIMINTA KAAMASEN KYLÄSSÄ. Riitta Sipola-Kellokumpu 28.1.2013 Inarin kunta Kotihoito SENIORIKAHVILA TOIMINTA KAAMASEN KYLÄSSÄ Riitta Sipola-Kellokumpu 28.1.2013 Inarin kunta Kotihoito Kaamanen Kaamasen kylään on Ivalosta matkaa noin 70 km. Kylässä asuu vajaa 200 kuntalaista, joista ikäihmisiä

Lisätiedot

Turvassa kyläss. Willa Elsa 7.9.2009 Outi Tikkanen Kylä auttaa ja välittää kriisissä-hanke

Turvassa kyläss. Willa Elsa 7.9.2009 Outi Tikkanen Kylä auttaa ja välittää kriisissä-hanke Turvassa kyläss ssä? Willa Elsa 7.9.2009 Outi Tikkanen Kylä auttaa ja välittää kriisissä-hanke 1.3.2009-31.12.2011 31.12.2011 Suomen kylätoiminta ry Mitä on turvallisuus? Turvallinen työ-, koti-ja asuinympäristö

Lisätiedot

PIENET INVESTOINNIT JA VÄHÄN ISOMMATKIN

PIENET INVESTOINNIT JA VÄHÄN ISOMMATKIN Venepaikat Leirikeskuksen saunan rakennus Tonttipörssin luominen Oksasilppuri joka kylälle Uimahalli Juukaan Skeittirampit kylille (kunta) Katuvalot Vihtasuon risteys-koulu, Kannas PIENET INVESTOINNIT

Lisätiedot

Kylätaloista liiketoimintaa. Joroinen 10.3. 2012 Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies Kylien Bisneskeissit hanke, SYTY ry

Kylätaloista liiketoimintaa. Joroinen 10.3. 2012 Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies Kylien Bisneskeissit hanke, SYTY ry Kylätaloista liiketoimintaa Joroinen 10.3. 2012 Juha Kuisma Kylien liiketoiminta-asiamies Kylien Bisneskeissit hanke, SYTY ry Millaisia kylätaloja? seurantaloja entisiä kyläkouluja kunnostettuja kauppa-

Lisätiedot

ITU-kylät. Kyläsuunnittelu. Itä-Uudenmaan Kylät ry Östra Nylands Byar rf

ITU-kylät. Kyläsuunnittelu. Itä-Uudenmaan Kylät ry Östra Nylands Byar rf Kyläsuunnittelu Itä-Uudenmaan Kylät ry Östra Nylands Byar rf 1 Itä-Uudenmaan Kylät ry Östra Nylands Byar rf Perustettu vuonna 2000 Itäisen Uudenmaan alueen kylien edunvalvoja sekä kyläyhdistysten etujärjestö

Lisätiedot

- Kupla kuvastaa kantavaskiolaisen ja muualta Vaskiolle tulleen tapaamista

- Kupla kuvastaa kantavaskiolaisen ja muualta Vaskiolle tulleen tapaamista - Omanlainen maaseutukylä, jossa paljon lapsiperheitä - Salon kaupungin taloudellinen ahdinko sekä nykyaikaiset verkostoitumisen ja markkinoinnin vaatimukset ovat nähtävissä kaikessa kylän toiminnassa

Lisätiedot

Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012

Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012 Voimistuvat kylät seminaari Rantasalmella 30.-31.3.2012 Kyllä kylä kuuluu, kun Miten välitetään kylän tahto päättäjille /perjantain lörning kafeen tulokset: TEEMA NÄKYVYYS : Alueen tapahtumat oltava mukana

Lisätiedot

Kotona asumisen tuen konseptit. Juha Kuisma, SYTY ry Kylien liiketoiminta-asiamies Kyllien bisneskeissit -hanke Raahe 12.2. 2014

Kotona asumisen tuen konseptit. Juha Kuisma, SYTY ry Kylien liiketoiminta-asiamies Kyllien bisneskeissit -hanke Raahe 12.2. 2014 Kotona asumisen tuen konseptit Juha Kuisma, SYTY ry Kylien liiketoiminta-asiamies Kyllien bisneskeissit -hanke Raahe 12.2. 2014 Kylä toimii Suomessa 4000 kylää 3100 rekisteröitynyttä kyläyhdistystä tms

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA KYLÄTOIMINNASSA POHJOIS-SAVOSSA

AJANKOHTAISTA KYLÄTOIMINNASSA POHJOIS-SAVOSSA AJANKOHTAISTA KYLÄTOIMINNASSA POHJOIS-SAVOSSA Kylärekisteri ja kylätalorekisteri Muistakaa ilmoittaa kylärekisteriin yhteystietojen muutokset. Kylärekisterin kautta teemme kaiken tiedotuksen teidän kylien

Lisätiedot

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Teemahankeinfo 6.9.2017 Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Esityslistalla 1.Lyhyt johdatus Leader-toimintaan ja teemahankkeisiin 2.Kokemuksia LIVE-teemahankkeesta 3.Uudet teemahankkeet ja niiden hakuprosessi

Lisätiedot

Orismalan kyläseura ry KYLÄSUUNNITELMA

Orismalan kyläseura ry KYLÄSUUNNITELMA Orismalan kyläseura ry KYLÄSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Historia 2. Kylämme tällä hetkellä 2.1 Palvelut 3. SWOT- analyysi kylästämme 4. Tulevaisuus 5. Hankkeet 6. Kyläsuunnitelman päivittäminen 1. Historia

Lisätiedot

TIETOA, TAITOA, OPPIA

TIETOA, TAITOA, OPPIA MUTKATON MEININKI 1. Kevyen liikenteen väylä ja katuvalaistus (Kolin kylältä lomakolille ja kylältä valtatielle päin) vastuu tiehallinto ja kunta 2. Vanhusten kauppapalvelut (kotiinkuljetus, yms.) vastuu

Lisätiedot

Kylätulilla Yhdessä yhteisellä asialla

Kylätulilla Yhdessä yhteisellä asialla Kiertävä pysäkki 2011-2014 Kylätapahtumat, paikallinen päätöksenteko käräjäkivillä kylänuotion ympärillä ilman teknologisia laitteita ja yhdessäolo ovat tärkeitä Kylätulilla Yhdessä yhteisellä asialla

Lisätiedot

Kyläkyselyn tuloksia. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi. www.salo.fi

Kyläkyselyn tuloksia. Kyläsuunnittelija Sarita Humppi. www.salo.fi Kyläkyselyn tuloksia Kyläsuunnittelija Sarita Humppi Vastaajat Vastaajia yhteensä 15. Miehiä kuusi ja naisia yhdeksän. Ikäjakauma: eniten 50 64-vuotiaita. Nuorin vastaaja 25-vuotias ja vanhin 88-vuotias

Lisätiedot

Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi. Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa. Verkkokyselyn purku

Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi. Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa. Verkkokyselyn purku Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa Verkkokyselyn purku Keski-Suomen Järjestöareena 7.9.2012 Kyselyn vastaajat

Lisätiedot

Kyläturvallisuus - tukea maaseudun asukkaiden omatoimiseen varautumiseen

Kyläturvallisuus - tukea maaseudun asukkaiden omatoimiseen varautumiseen 20.4.2016 Aikku Eskelinen, projektipäällikkö aikku.eskelinen.@spek.fi 040-834 4545 Kyläturvallisuus - tukea maaseudun asukkaiden omatoimiseen varautumiseen 1.4.2015 31.7.2016 Omatoiminen varautuminen nouseva

Lisätiedot

KYLÄOHJELMAN TOTEUTUS 2014-Asuminen ja ympäristö

KYLÄOHJELMAN TOTEUTUS 2014-Asuminen ja ympäristö KYLÄOHJELMAN TOTEUTUS 2014-Asuminen ja ympäristö Maankäytön suunnittelu Tonttimarkkinointi Maisemankunnostus Uusia asukkaita Hyödynnettävä kyläkaavan antamat rakentamisen mahdollisuudet kylillä Tonttityöryhmän

Lisätiedot

Kestävän energian kuntatiedotus ja Kestävä kylä selvitystyö

Kestävän energian kuntatiedotus ja Kestävä kylä selvitystyö Kestävän energian kuntatiedotus ja Kestävä kylä selvitystyö Kestävän energian päivä III 27.10.2014 Asikkala Petra Korkiakoski, HAMK Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus -hanke Esityksen sisältö Kestävän

Lisätiedot

KOUTANIEMI-VUORESLAHTI KYLÄYHDISTYKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2017

KOUTANIEMI-VUORESLAHTI KYLÄYHDISTYKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 KOUTANIEMI-VUORESLAHTI KYLÄYHDISTYKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Hyväksytty kyläyhdistyksen kokouksessa 27.3.2017 TOIMINNAN KEHITTÄMISEN PAINOPISTEET TALOUS Kyläyhdistyksen talouden tasapainottaminen on

Lisätiedot

Kuntalaiskysely Pyhäselkä. Pasi Saukkonen

Kuntalaiskysely Pyhäselkä. Pasi Saukkonen Kuntalaiskysely Pyhäselkä Pasi Saukkonen 3.11.2015 Pyhäselkä (112 vastausta) % Koko aineisto (n. 500 vastausta) 0 20 40 60 80 100 Kaupunkilainen vai maalainen? kaupunkilainen 10 % Oletko mielestäsi 1)

Lisätiedot

Kurikan kaupunkikeskustan kehittäminen Hankenumero Palvelujen kartoituskyselyn tulokset Yrittäjien aamukahvit

Kurikan kaupunkikeskustan kehittäminen Hankenumero Palvelujen kartoituskyselyn tulokset Yrittäjien aamukahvit Kurikan kaupunkikeskustan kehittäminen 2013-2014 Hankenumero 21720 Palvelujen kartoituskyselyn tulokset 12.2.2014 Yrittäjien aamukahvit 1 Taustalla Tarve selvittää keskustan palvelujen nykytilaa, kartoittaa

Lisätiedot

Kuntalaiskysely. Kiihtelysvaara. Pasi Saukkonen

Kuntalaiskysely. Kiihtelysvaara. Pasi Saukkonen Kuntalaiskysely Kiihtelysvaara Pasi Saukkonen 14.10.2015 116 Kiihtelysvaaralaista vastaajaa % 0 20 40 60 80 100 Kaupunkilainen vai maalainen? kaupunkilainen 3% Oletko mielestäsi sekä maalainen että kaupunkilainen

Lisätiedot

Miten saada uusia asukkaita kylään?

Miten saada uusia asukkaita kylään? Miten saada uusia asukkaita kylään? Kyläpäällikkökoulutus 14.4.2016 Kyläasiamies Henrik Hausen Kylätoiminta on monipuolista Yhteisöllisyys, toimitilat, tapahtumat Kyläsuunnittelu, rakennuspaikat, kyläkaavat

Lisätiedot

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Kooste mielipiteistä: Virkistys Karperönjärvi on virkistyksen kannalta

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot

Kylien Salo, Yhteistyöllä vahvempi Salo

Kylien Salo, Yhteistyöllä vahvempi Salo Kylien Salo, Yhteistyöllä vahvempi Salo Kaupunginhallituksen iltakoulu 20.4.2015 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi

Lisätiedot

Temmeksen kyläyhdistys ry. Toimintakertomus 2013

Temmeksen kyläyhdistys ry. Toimintakertomus 2013 Temmeksen kyläyhdistys ry Toimintakertomus 2013 Toimintakertomus 2013 Sivu 2(8) Yleistä Temmeksen kyläyhdistyksen tarkoituksena on toiminta-alueensa asukkaiden asumisolosuhteisiin, - ympäristöön, -viihtyvyyteen

Lisätiedot

Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011

Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011 Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011 Piipsjärvi sijaitsee Oulaisten kaupungin pohjoisosassa ja on kaupungin suurin kylä. Kylä on noin 800 oulaistelaisen kotikylä. Asutus on keskittynyt pääasiassa

Lisätiedot

Hykkilä-Lunkaan kyselytulokset

Hykkilä-Lunkaan kyselytulokset Hykkilä-Lunkaan kyselytulokset Sisältö Johdanto... 2 1. Kylän sijainti... 2 2. Vastaajien tiedot... 3 3. Kylän nykytila... 5 4. Kylän tulevaisuus ja kehittämisnäkemykset... 9 5. Palvelutarpeet... 13 6.

Lisätiedot

Kiskon Kihakka kyläyhdistys ry. Kirkonkylä Haapaniemi Kajala

Kiskon Kihakka kyläyhdistys ry. Kirkonkylä Haapaniemi Kajala Kirkonkylä Haapaniemi Kajala Toiminta. on vuodesta 1982 toiminut yhdistys, jonka tavoitteena on edistää kylän asukkaiden yhteistyötä, omatoimisuutta, kylän elinkelpoisuutta ja toimia sen edunvalvojana.

Lisätiedot

Fiskarsin kyläseura ry - Fiskars byförening rf TOIMINTASUUNNITELMA 2014. Yleistä. Hallitus. Jäsenistö. Toimikunnat ja työryhmät

Fiskarsin kyläseura ry - Fiskars byförening rf TOIMINTASUUNNITELMA 2014. Yleistä. Hallitus. Jäsenistö. Toimikunnat ja työryhmät Fiskarsin kyläseura ry - Fiskars byförening rf TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Yleistä Fiskars kyläseuran toiminta tukeutuu yhdistyksen sääntöihin ja vuosittain vahvistettavaan toimintasuunnitelmaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot