Minun metsäni. veera keskilä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Minun metsäni. veera keskilä"

Transkriptio

1 Minun metsäni veera keskilä

2 Tietoa metsästä Sijainti: Ylönkylä, Perniö, Salo Metsän merkitys: Veera käy siellä lenkillä ja ja sienestämässä Sannille se on vain metsä Metsätyyppi: sekametsä Eloton luonto: kiviä, maaperän ravinteet, vesi, ilman kaasut ja Aurinko Ihmisen toiminnan merkit: traktorin jälkiä ja puun harvennukset veera keskilä

3 Sienet

4

5 1. Leppärousku: On rouskuihin kuuluva sieni. Se ei ole myrkyllinen, mutta se pitää ryöpätä eli kiehauttaa runsaassa vedessä ja huuhdella. Rouskut ovat herkullisia ruokasieniä. Leppärousku on helttasieni eli sen maanpäällisen itiöemän lakin alla sijaitsevat heltat, joissa kehittyvät itiöt. 2. Punikkitatti: Punikki on tatteihin kuuluva sieni. Tuntomerkkejä ovat punaruskea lakki ja jalan musta tai ruskea nukkapinta. Pillistö on vaalea ja jalka tukeva. Punikkitatti on hyvä ruokasieni. 3. Herkkutatti: On tatteihin kuuluva sieni. Tuntomerkkejä ovat tummanruskea lakki. Herkkutatti on kookas. Pillistö on tiheä, nuorella sienellä vaalean harmaata, muuttuen myöhemmin kellanvihreäksi. Herkkutatti on herkullinen ruokasieni. Herkkutatti kuuluu tatteihin eli sen itiöemän lakin alla sijaitsee pillistö, pillistössä kehittyvät itiöt. 4.Piispanhiippa: Piispanhiipan tunnistaa sen epämääräisen muotoisesta lakista, joka on tumman värinen ja punertava sekä noin 7-10 cm korkea. Sen lakki on ontto, laakea poimuinen ja sen jalka on vaalea. Maultaan sieni on mieto ja lähes hajuton. Piispanhiippa on loissieni, eli se kasvaa esimerkiksi puiden ja kantojen juurilla koska sen sienirihmasto tunkeutuu puun rungon sisään ja sen kautta sieni saa tarvitsemansa sokerin ja osan ravinteista. Tämän jälkeen puu voi jopa kuolla. 5.Keltavahvero eli kantarelli: On vahveroihin kuuluva sieni. Tuntomerkkejä ovat kauniin keltainen väri. Lakki on suppilomainen, lakin alapinnalla on helttamaisia johteisia poimuja. Kanttarelli on herkullinen ruokasieni.

6

7 1. Akansieni: Esiintyy havu- ja lehtimetsissä. Akansienen tunnistaa leveästä lakista joka on valko ruskea. Sieni on erittäin vähän myrkyllinen eli sitä voi syödä mutta se voi aiheuttaa pahoinvointia. Se on suomessa yleinen kesästä syksyyn. 2. Voitatti: On hyvä sekä yleinen ruokasieni joka kasvaa koko suomessa. Voi tatin tunnistaa sen lakista joka on vaalean ruskea, tumman ruskea tai jotakin siltä väliltä ja se on limainen. Sillä on myös tiheä pillistö lakin alapuolella joka on kirkkaan keltainen tai ruskea. Se on männyn seuralainen joten tavallisimmat kasvualueet ovat kuiva kangasmetsä tai hakkuualueet, voitatit ovat melkein aina toukkaisia. 3.Isohapero: Lakki on nuorena kupera, myöhemmin leveä ja tumman omenanpunainen. Lakki haalistuu keskeltä kellertäväksi. Sieni on kookas ja sen heltat ovat nuorena valkoiset ja vanhemmiten kellertävät. Isohapero on erinomainen ruokasieni. 4. Punakärpässieni: On myrkkysieniin kuuluva sieni. Punakärpässieni on hyvin myrkyllinen. Lakki on väriltään punainen ja siinä on valkoisia täpliä. Lakin väri voi vaihdella oranssin suuntaan. Sitä ei siis voi syödä. Kärpässieni on helposti tunnistettava lakin värin perusteella. Vaikka kärpässieni on myrkyllinen niin se on erittäin kaunis pihan ja metsien koriste. Punakärpässienen lakin alla kasvaa usein myös kaunis valkoinen kaulus.

8 Mädäntynyt sieni on hajottajien ravintola Tämä sieni on nyt jo mädäntynyt. Vaikka se näyttää meille ihmisille erittäin ällöttävältä, niin pienet eliöt eli tässä tapauksessa hajottajat saavat tästä ravintoa. Kuten kuvassa olevat turkkilot. Tämä on heille niin kuin ravintola. Hajottajat siis syövät sientä sekä palauttavat ravinteet takaisin ekosysteemiin. Ravinteiden ja ravinnon ero on se että ravinto sisältää ainetta sekä energiaa, jota jokainen elävä eliö tarvitsee elääkseen. Ravinteet ovat esimerkiksi nitraatteja ja ravinteet eivät sisällä energiaa.

9 Puut ja pensaat

10 Puut tuottavat sokeria ja siitä suurin osa kuluu kasvamiseen. Puut kasvavat pituutta oksien kärjissä olevista silmuista, jotka valmistuvat edellisen vuoden kesänä. Kun silmu avautuu siitä kasvaa oksan kärkeen verso, jossa on lehtiä, varsi ja joskus kukkia. Versoa kutsutaan vuosikasvaimeksi. Puiden paksuuskasvu tapahtuu kuoren alla, missä solut jakautuvat. Runkoon syntyy suuria soluja ja sen seurauksena niistä leveä, vaalea kasvukerros. Loppukesästä kasvu on jo hidastunut huomattavasti. Tällöin solut jäävät pieniksi ja siitä muodostuu pieni tumma vuosirengas. Vuosirenkaista voidaan laskea puun ikä.

11

12 1. Kuusi: Kuusi on havupuu joka kasvaa lähinnä metsissä ja sitä voidaan käyttää myös koristeena jossakin puistossa. Se voi kasvaa metrin korkeuteen ja on suomen korkein puulaji. Kuusen hedekukinnot, jotka ovat aluksi väriltään punertavia, mutta kukittuaan ne vaalenevat ja tippuvat pois, myöhemmin kehittyvät emikukinnot eli kävyt jotka kasvavat yleensä kuusen yläosassa, ne ovat myös punertavia. Aluksi kävyt ovat pystyasennossa, mutta kesän aikana ne taipuvat alaspäin roikkuvaisiksi kävyiksi jonka jälkeen niiden väri muuttuu ensin vihreäksi ja syksyyn mennessä ruskeaksi. Kuusen juuret eivät ole kovin syvällä vaan levittäytyneinä maan pinnalle leveästi. 2. Mänty Mänty on havupuu joka kasvaa lähinnä metsissä Euroopassa. Se on ikivihreä puu, jonka neulaset pysyvät siinä noin 3-5 vuotta ennen kuin ne varisevat alas ja tilalle kasvaa uudet.männyt kasvavat metriä korkeiksi, ja ne elävät vuotta. Mänty on paljassiemeninen ja tuulipölytteinen. Sen kukinta sijoittuu kesäkuuhun. Kävyn ja siementen kehitys kestää kaksi vuotta. Männyllä on erittäin vahvat juuret jotka pureutuvat syvälle maahan. 3. Pihlaja Pihlaja on lehtipuu jota kasvaa osassa Eurooppaa ja Pohjois-Aasiassa. Pihlajan tunnistaa valkoisista terttumaisista kukinnoistaan,punaisista majoistaan, lehdistä, sekä erittäin kauniista ruska väristään. Pihlaja kasvaa noin metriseksi. 4. Vaahtera Vaahtera on lehtipuu joka kasvaa noin metriä korkeaksi. Sen latvus kasvaa leveäksi ja pallomaiseksi sekä se on nopeakasvuinen puu. Vaahtera kukkii keltaisin kukin ennen lehtimistään. Vaahteran tunnistaa sen kauniista ruska väristään ja suurista Veera lehdistä. Sen juuristo on aika tiheä ja sen epäsäännöllinen paalujuuri jakautuu lähellä Keskilä tyveä useaksi sivujuureksi.

13 Hieskoivu: Hieskoivu on lehtipuu ja kuten kuvassa näkyy sen runkoa suojaa tuohi kerros, koska se suojaa koivua saasteilta sekä tuholaisilta. Sen tunnistaa sen pyöreämmistä lehdistä joissa on yksinkertainen sahalaita, oksat kasvavat ylöspäin, sen vuosikasvaimet ovat pehmeitä ja se on rauduskoivua hieman pienempi. Sitä kasvaa Euroopan keskisekä pohjoisosissa ja Aasian pohjoisosissa Hieskoivu on kasvupaikkansa suhteen vaatimaton, se kasvaa metsissä ja soilla sekä savisilla mailla.

14 Haapa: Haapa on lehtipuu, se on nopeakasvuinen ja se voi kasvaa jopa 30 metrin korkeuteen Sen juurakko saattaa olla tuhansia vuosia vanha, sillä sieltä nousee aina uusia puita. Haapa yhteyttää lehtien ja runkonsa avulla. Haavan tunnistaa parhaiten pyöreistä sahalaitaista lehdistään ja harmaan ruskean värisestä rungostaan. Lehtikuusi: Haapa: On yksi mäntykasvien suku. Kasvaa usein puistopuuna. Pehmeät neulaset, jotka kellastuvat syksyn tullen ja varisevat maahan. Saavuttavat m korkeuden, monilla korkeus kuitenkin jää vain 6-25 metriin Kestävät talvisia oloja hyvin.

15 Kataja: Kataja on pensas. Se on paljassiemeninen eli sen siemenillä ei ole päällään minkäänlaista suojaa, vaan ne ovat näkyvillä. Kataja on monivuotinen ikivihreä pensas. Kataja on helppo muistaa sen sinisistä marjoista ja piikkimäisistä sekä havumaisista lehdistään. Katajan marjat ovat kypsymisen alussa vihreitä mutta lopulta ne muuttuvat sinisiksi ja ovat paksukuorisia. Sen kukka on pieni ja kehätön ja Hedekukka on moniheteinen. Se voi elää jopa yli tuhat vuotiaaksi Kataja kasvaa koko Euroopassa. Kataja esiintyy keskiravinteisissa metsissä ja kallioilla.

16 Ruska: Ruska alkaa syksyllä ja tarkoittaa kesävihantien kasvien väriloistoa. Väriloisto syntyy kun puut alkavat varastoida lehtivihreää eli eräänlaista väriainetta runkoonsa talveksi säästöön. Kun vihreää väriä on imetty pois niin kaikki muut värit tulevat esiin, kuten punainen, keltainen ja ruskea. Kesän aikana puu on juurtensa avulla imenyt maasta ravinteita ja vettä,samalla puuhun on saattanu tulla epäpuhtauksia, jotka puu työntää lehtiin sillä ne varisevat alas ja näin puu varmistaa että pysyy puhtaana. Valon väheneminen ja lämmön aleneminen aiheuttavat yhteyttämisen hiipumisen ja loppumisen. Tämä on myös yksi syy ruska aikaan.

17 Talvella lumi kasaantuu puiden oksien päälle kauniisti, kuten kuvan männyssä näkyy. Talvella myös puiden kuin myös kasvien elintoiminnot pysähtyvät eli puut ja kasvit eivät kasva talvella pituutta tai paksuutta, eivät yhteytä. Jotkut puut kuten männyt ja kuuset ovat ikivihreitä, eli eivät varastoi lehtivihreää pois neulasista vaan se pitää sitä ympäri vuoden.

18 Jäkälät ja sammalet

19 Sammalet ja jäkälät peittävät metsissä usein suuria alueita ja suojaavat joitakin kasveja. Niilläkin on tärkeä tehtävä luonnossa, esimerkiksi ne suojaavat kallioita eroosiolta ja jotkin eliöt syövät sammalia tai jäkäliä.

20 Naava Naava kasvaa vain vanhoissa havupuissa. Ilma ei saa sisältää saasteita, eli sen pitää olla puhdas. Se on harmaan väristä ja roikkuu puun oksissa, sitä ei kasva puun rungossa. Se on jäkälä suku, johon kuuluvat lajikkeet kasvavat havupuiden oksilta suistuttaen vihertavää tai harmaata ukonpartaa. Naavat muodostuvat symbioosissa levä- sekä sienilajeista. Naavat on helppo erottaa muista jäkälistä koska niiden keskellä kasvaa valkoinen joustava säie.

21 Pilkkunahkajäkälä: Nahkajäkälät ovat lehtjäkäliin kuuluva suku Ne ovat leveitä nauhamaisia ja kasvavat löyhästi alustan myötäisesti. Niiden yläpinta on yleensä kiiltävä ja nahkamainen, vihreä tai tumman harmaa ja alapinta on yleensä valkea tai ruskea ja siinä on yleensä karvamaisia lisäkkeitä eli juurtumahapsia. Suomessa tunnetaan parikymmentä nahkajäkälä lajia. Poronjäkälä: Poronjäkälä pensasmainen, suurikokoinen, säännöllisesti mutta harva haarainen ja kasvaa pystyyn. Kasvaa yhtenäisinä kasvustoina tai laikkuina, kallioilla, kuivilla suomättäillä ja karuissa männiköissä Yhtenäiset kasvustot estävät maanpinnan eroosiota Kasvaa hitaasti, vain 5mm vuodessa.

22

23 1. Lehväsammal: Kasvaa kosteilla ja varjoisilla paikoilla. Varsi on haaraton. Lehdet ovat leveitä ja pöyristyneitä. Kuivahtaa helposti, koska ohuissa lehdissä on vain kaksi solukerrosta. 2. Palleroporonjäkälä: Muodostaa harmaita tai kellahtavia palleroita. Kasvaa noin 5-15 cm korkeaksi. Kasvaa kuivilla mäntykankailla, kallioilla ja tunturipaljakalla. Kasvaa koko Suomessa, mutta on aika harvinainen saaristossa ja poronhoitoalueilla. 3. Torvijäkälä: Muodostaa harmaita tai sinertäviä pikarin mallisiä pystyssä olevia, poimuisia torvia. Esiintyy koko suomen alueella Kasvaa noin 2-5 cm korkeiksi. 4. Punatorvijäkälä: Esiintyy pieninä laikkuina. Sen tunnistaa kirkkaan punaisesta itiö reunastaan, pikarimaisesta muodostaan ja suomuisesta varrestaan.

24 Hirvenjäkälä: Tunnistaa rusehtavasta väristään, runsaista mutta epäsäännöllisistä haaroistaan. Esiintyy koko suomessa, kuivissa kangasmetsissä. Pula aikoina sitä on käytetty leivän ja puuron valmistamiseen. Hirvenjäkälä on saanut nimensä sarvimaisista haaroistaan.

25 Karhunsammal: Esiintyy aika kosteassa maaperässä. Tunnistaa vihreydestään ja tähtimäisesta muodostaan. Kasvaa suurina suurina yhtenäisinä kasvustoina ja peittää joskus suuria alueita metsissä. Suomen yksi tunnetuimmista sammaleista. Harmaahankakarve Harmaahankakarve kuuluu jäkäliin. Se kasvaa pieninä pensasmaisina, roikku vaisina tai kohenevina tuppoina puissa. Se on runsaasti mutta epäsäännöllisesti haarova, jopa 10 cm pitkä, päältä harmaa ja pienistä nystyröistä karhea. Kasvaa varsinkin havupuiden ja koivujen rungoilla sekä oksilla. Käytetään hajuvesi teollisuudessa.

26 Sulkasammal: Sen tunnistaa sulkamaisesta lehtien asettelusta sammalen yläosassa Kasvaa kosteissa metsissä laajoina mattoina Erottuu hyvin muista sammaleista vaalean vihreän värinsä perusteella sekä sulkamaisen olemuksensa vuoksi. Seinäsammal: Seinäsammalen erottaa mitään sanomattomasta muodostaan. Se kasvaa metsissä laajoina mattoina ja on yksi suomen runsaslukuisimmista sammaleista. Joskus seinäsammalta on käytetty hirsiseinien tiivisteenä. Ei kasva kosteassa maaperässä vaan kuivissa kangasmetsissä

27 Isomyyränsammal Isomyyränsammal on pystyvartinen, haaraton, 1-6 cm korkea ja kasvaa sankkoina peitteinä tai joskus yksittäin. Kosteana harittavat heleän vihreät lehdet ovat tiheässä varren keskiosassa. Isomyyränsammaleella on useita itiöpesäkkeitä joiden avulla se lisääntyy.

28 Eläimet

29

30 1. Hämähäkki On selkärangaton hämähäkkieläin.sillä on kahdeksan raajaa. Ruumis on kaksiosainen. Hämähäkit ovat harvoin myrkyllisiä. 2. Kärpänen On selkärangaton hyönteinen, joka kuuluu kaksisiipisiin. Kärpänen elää talven jonkinlaisessa horroksessa.kärpäsen silmät ovat verkkomaiset. 3. Orava On jyrsijä ja se ei talvehdi vaan on ympäri vuoden hereillä. Orava syö ravinnoksen käpyjä, se varastoi käpyjä talven varalle sen pesäkoloon. 4. Hopeaseppä On kovakuoriainen. Tunnistaa sen isosta koosta ja sen kuori sinertää. Hopeasepät ovat kestäviä.

31

32 Kanadanhanhi vanhemmat ja poikaset

33 Haarapääsky: Haarapääsky on muuttolintu joka on cm pitkä ja painaa g. Sen pyrstösulissa on vaaleita täpliä, selkämys sini musta tai musta ja otsassa sekä kurkussa on punaiset laikut, alapuoli vaihtelevan värinen. Haarapääskyn tunnistaa sen punaisista täplistä ja varsinkin uloimmista pitkistä sulista joista se on myöskin saanut nimensä. Se pesuu toiko-elokuussa, ravintona se syö etenkin lentäviä hyönteisiä ja hämähäkkejä, viron kansalli lintu. Sammakko: Sammakkoja tavataan koko suomen alueella. Erottaa helposti rupisammakosta sillä sen iho on tasainen kun taas rupisammakon ihossa on paljon pieniä kohoumia. Se on 5-11cm pitkä, sillä on ulkonevat silmät mutta ei ulkonevia korvia, tylppä kuono, iho on sileä ja voi olla monivärinen. Sammakot kutevat mutta vaihtelevasti riippuen paikasta, mutta ajoittuen yleensä kesäkuulle, kutupaikat ovat yleensä ojat ja lammikot. Kanadanhanhi: Kanadanhanhi on suurikokoinen hanhi laji.. Ne poikkeavat selkeästi muista hanhista koska niillä on musta kaula sekä pää, vaalea leuanalus ja valkoinen yläperä joka eroittuu selkeästi. Niiden poikaset ovat keltaruskeita untuvikkoja. Ei juurikaan pelkää ihmistä. Kanadanhanhilla on elinikäinen pariside, puolustaa reviiriään erittäin agressiivisesti, palaa usein pesimään synnyinseudulleen ja munia on 3-8 kappaletta. Kimalainen: Kimalaiset ovat mesipistiäisiä. Niillä on tukeva ja erittäin karvainen ruumis, mutta ne eivät pysty lentämään pitkää matkaa sillä ne ovat niin painavia ja tuuli ottaa niiden karvoihin kiinni. Kimalaiset muodostavat paljon yhdyskuntia, mutta ne ovat yksivuotisia. Kimalaisnaaraat laskevat munansa pesässä oleviin vahakennoihin ja munista kehittyy myöhemmin toukkia, jotka elävät siitepölyn ja hunajan seoksella. Kimalaisen tunnistaa sen karvaisesta ja tukevasta ruumiista.

34

35 1. Muurahaisia: Muurahaiset ovat pistiäisiä. Ovat yhdyskunta hyönteisiä eli ne ovat rakentaneet itselleen yhteiskunnan. Muurahaisissa vain kuningattaret lisääntyvät. Yhteiskunnan työläiset ovat lisääntymiskyvyttömiä naaraita. Koiraita esiintyy kesällä häälentojen aikaan, jonka jälkeen ne kuolevat. Talven muurahaiset viettävät horroksessa. 2.Kukkakärpänen: Kukkakärpäset ovat pistiäisten näköisiä, kookkaita kärpäsiä. Ne ovat suurinpiirtein yhden sentin mittaisia ja siinä on mustia sekä keltaisia raitoja. Kukkakärpäsen tunnistaa sen siiven keskellä kulkevasta vale suonesta. Kukkakärpäsiä esiintyy kesällä ja se on yleinen suomessa. 3. Lokki: Lokit viihtyvät vesien lähistöillä, koska sieltä on helppo saalistaa ravinnoksi kalaa. Lokkien värit vaihtelevat eri sukujen välillä. Lokit pesivät yleensä yhdyskunnissa. Lokit pitävät yleensä kimeää ääntä.

36 Sisilisko Sudenkorento Sisiliskon pää on suippo, sen jalat ovat lyhyet, joissa on melko pitkät kynnet. niska ja sen häntä ovat hieman paksuja. Sisiliskon suomut ovat enimmäkseen erisävyisiä ruskeita ja karheita. Ne ovat rauhoitettuja suomessa ja se on maailman pohjoisin matelijalaji. Sudenkorennot ovat kookkaita hyönteisiä joilla on neljä pitkää sekä suippoa siipeä. Sen toukat kehittyvät vedessä Sudenkorento on peto joka syö muita hyönteisiä. Sudenkorennon tunnistaa sen kauniista siivistä. Sudenkorennot ovat monivärisiä, ne voivat olla sinertäviä, punaisia tai rusehtavan oransseja.

37 Hämähäkinseitti: Hämähäkit saalistavat ruokaa seittiensä avulla. Hyönteiset eivät joko näe tai huomaa niitä ja lentävät niitä päin, tämän seurauksena ne jäävät siis kiinni. Kun esimerkiksi kärpänen jää kiinni, hämähäkki koteloi sen, jonka jälkeen se pian alkaa aterioimaan. Hämähäkkien seitit ovat erittäin kauniita kun aamulla lähtee kouluun ja kaste on vasta nousemassa maan pinnasta ja jää seitteihin kiinni. Käärmeennahka: Käärmeet luovat uuden nahan joka vuosi ja joskus niitä näkee esimerkiksi kallioilla tai sammalilla. Kun käärme luo uuden nahan niin se kehittyy vanhan alle ja kun se on valmis, käärme kuoriutuu siitä pois. Jossakin vaiheessa tuon jälkeen hajottajat hajottavat nahan maaperään uudelleen käyttöön muille eliöille.

38 Kukat, ruohokasvit varvut ja sanikkaiset

39 veera keskilä Sinivuokko Krookus Oikean puolimmaisen kuvan merkitys on erittäin tärkeä kaikkien kukkien ja eliöiden kannalta! Vaikka krookus ei olekaan metsissä kasvava kukka siinä näkyy pölytys eli kun kimalainen lentää kukkaan hakemaan mettä siihen tarttuu siitepölyä eli sukusoluja. Kun kimalainen lentää toiseen kukkaan siitepöly joutuu emin luokse ja tapahtuu hedelmöitys. Kun siemen alkaa kehittyä, kukka kuihtuu ja tilalle tulee siemenet. Pölyttäminen on kaikille kukkasille välttämätöntä, sillä jos ne eivät pölyty niin ei tule siemeniä eli kasvi vauvoja ja jos ei olisi kasveja niin meillä ei olisi ruokaa. Kukkien tarkoituksena on ulkonäkönsä eli muodon ja värien perusteella houkutella luokseen pölyttäjiä.

40 Metsämansikka: Metsämansikka kuuluu pohjakerrokseen koska se kasvaa vain 5-8 senttiä maanpinnasta. sen kukat ovat valkoiset, joissa on keltainen keskusta, mutta jossakin vaiheessa kun kukka kuihtuu niin tilalle tulee mansikka ensin vihreänä, joka punertuu kesän aikana. Mansikassa kasvavat myös sen siemenet marjan pinnassa. Metsämansikan tunnistaa sahalaitaisista lehdistä ja paljon tavallista pienemmistä mansikoista. Piharatamo: Piharatamo kuuluu myös pohjakerrokseen. Sen kukinto on ylöspäin kasvava terttumainen rykelmä. Ratamon tunnistaa lähinnä sen kukista. Sen lehtiä käytetään usein laastarina ulkona jos ei satu olemaan mukana. Kestää jonkin verran yöpakkasia.

41 Oravanmarja: Kuuluu liljakasveihin. Marjat ovat myrkyllisiä. Oravanmarjalla on kaksi sydämen muotoista lehteä. Sillä on valkoinen kukkaterttu, joka muuttuu syksyllä punaisiksi marjoiksi. Oravanmarjaa kasvaa suuressa osassa suomen metsistä.

42 Variksenmarja Variksenmarja on rentovartinen ikivihanta varpu joka kasvaa kivikoissa, soilla, metsissä ja joskus hietikoilla. Sen tunnistaa tumman sinisistä ehkä melkein mustista marjoista joiden keskusta on painunut sisäänpäin ja neulasmaisista lehdistä Variksenmarja sietää hyvin kuivuutta eli kauan ilman vettä. Marjat ovat syötäviä. Variksenmarja on koppisiemeninen Variksenmarja on yleinen koko pohjoisella pallonpuoliskolla. Sen maku on mieto ja siitä ei saada paljoa puristettua mehua.

43 Kuvien mustikka ja puolukka ovat yhdet metsän yleisimmistä varvuista ja kuuluvat varpuihin sillä ne ylettyvät korkeintaan polveen asti sekä ne ovat puuvartisia. Mustikka on noin cm korkea, mutta tunturi nummilla se on vain pari senttinen. Mustikan kukat ovat ruukkumaisia, heteitä sillä on neljä tai kahdeksa ja kukan väri on vaaleanvihreä tai punertava, mustikan sininen väri johtuu sen vahapinnasta. Se tuottaa marjat heinäkuussa. Mustikka on koppisiemeninen eli sen siemenet ovat marjan sisällä suojassa sekä piilossa, siinä voi olla jopa 40 siementä. Puolukka on suomen tärkein marja. Sekin on vahapintainen marja ja sen takia selviää kauan ilman vettä toisin kuin mustikka vaikka sekin on vahapintainen marja. Puolukalla on suipot lehdet, kukat ovat valkoiset tai vaaleanpunaiset ja ne ovat kellomaiset, se kukkii kesäkuussa ja marjoo syyskuussa ja puolukka on koppisiemeninen.

44 Juolukka: Suopursu: Juolukka on mustikan tapainen varpukasvi, joka kasvaa kosteassa maassa. Se voi kasvaa jopa metrin korkeaksi. Juolukan marjat ovat soikeampia ja suurempia kuin mustikan marjat ja ne ovat sinisiä, lehdet ovat vihreitä, soikeita ja nekin samantapaiset kuin mustikalla. Juolukka on koppisiemeninen eli siemenet kasvavat marjan sisällä suojassa. Suopursu on kanerva kasveihin kuuluva varpu. Se voi kasvaa jopa metrin korkuiseksi jonka varsi alkaa haaroittua useaan suuntaan kukinnan jälkeen. Suopursun kukinto on useakukkainen ja valkoinen. Sen lehdet ovat tummanvihreät sekä suipot, päästä terävät. Se talvehtii lehdet vihreinä eli se on ikivihreä kasvi. Suopursun lähellä elävät puut hyötyvät siitä tuholaisia torjuessaan pidättämällä sen myrkkyjä omille lehdilleen, sillä suopursussa on myrkyllisiä yhdisteitä jotka haihtuvat ilmaan

45 Kanerva: Kanerva on varpu kasvi joka kasvaa metsissä. Se on monivuotinen, kestää kauan ilman vettä ja kasvaa cm korkeuteen. Sitä kasvaa lähes koko Euroopassa, Kanervan tunnistaa sen pienistä ja kauniista liloista kukista sekä moni haaraisuudesta. Kanervalla on myös aika tiheä juuristo. Ketunleipä eli käenkaali Ketunleipä kasvaa vain 3-6 cm korkeaksi. Sen tunnistaa kolmesta sydämen muotoisesta lehdestä ja sitä esiintyy metsissä sekä ihmisten pihoilla. Ketunleipiä voi syödä, ne maistuvat makeilta ja niitä käytetään salaateissa.

46 Joskus jotkut saniaiset peittävät metsissä suuria alueita, kuten kuvan sananjalka.

47 Metsäimarre: Metsäimarre kuuluu itiökasveihin eli se lisääntyy itiöiden avulla. Lehden leveys on alle 20cm. Laji on yleinen koko Suomessa. Se kasvaa noin cm korkuiseksi. Kasvaa kosteilla paikoilla Tunnistaa lehden koosta..

48 Metsäkorte: Monivuotinen sanikkainen. Metsäkorte on itiökasvi. Kasvaa pystyasennossa. Metsäkorten tunnistaa säännöllisistä ja harvoista vihreistä erittäin ohuista lehdistään. Sitä esiintyy lähes koko pohjoisella pallonpuoliskolla. Erittäin yleinen suomessa. Se on noin cm korkea. Se tekee kaksi versoa, kesä- ja kevät verson. Kevät versojen latvaan kasvaa käpymäinen itiötähkä jossa itiöpesäkkeet sijaitsevat. Suomessa itiöt valmistuvat toukokesäkuussa, jonka jälkeen tähkä kuivuu. Kesä versot ovat tähkättömiä.

49 Lähteet: fi/virtuaalikasvio/plant.php? id= org/wiki/wikipedia:etusivu com/pages/obi-yl%c3% A4koulun-biologiaa-jamaantietoa/ ? fref=ts fi/fi/arktiset+aromit/marjat/luonnon marjat/mustikka/ Kirja : Kotimaan luonto opas Kirja: Sieniretkellä Kirja: Metsät Kirja: Sienestäjän opas Kirja: Metsästä sieniä Kirja: Suomen luonto Vihko: Biologia

50 Tekijät: Veera Keskilä ja Sanni Sutinen

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E Digikasvio Oleg ja Konsta 8E Vaahteran parhaita tuntomerkkejä ovat isot 3- tai 5-halkioiset lehdet.vaahtera kasvaa 10 20 metriä korkeaksi. Pvm: 13.9.2011 Paikka: Varisssuo Kasvupaikka: Sekametsä Vaahtera

Lisätiedot

Kasvien vuosi. Tekijä: Veera Keskilä. Veera Keskilä

Kasvien vuosi. Tekijä: Veera Keskilä. Veera Keskilä Kasvien vuosi Tekijä: Veera Keskilä Johdanto Kiinnostaako mitä kasveille tapahtuu vuoden aikana? Jos kiinnostaa niin jatka ihmeessä lukemista. Tein lyhyen vapaaehtois esitelmän kasvien vuodesta, yritin

Lisätiedot

Digikasvio. By: Linda H

Digikasvio. By: Linda H Digikasvio By: Linda H Haapa Haapa Kuvauspäivä:10.9.2011 Kuvauspaikka: Suomusjärvi Kuvausmaasto: Sekametsä (Lehto) Tuntomerkit: lehti on sahalaitainen, Jonka lehti on pehmeä. Juolukka Juolukka Kuvauspäivä:

Lisätiedot

Jokamiehen oikeudet. Sinulla täytyy olla alueen omistajan lupa, jos haluat:

Jokamiehen oikeudet. Sinulla täytyy olla alueen omistajan lupa, jos haluat: Jokamiehen oikeudet Ilman lupaa saat: Kerätä metsästä marjoja, sieniä, kukkia ja ruohokasveja. Kerätä käpyjä tai kuivia risuja maasta. Kävellä, hiihtää tai pyöräillä luonnossa, ei kuitenkaan pelloilla,

Lisätiedot

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Suurin osa Lapin linnuista on muuttolintuja. Kaukaisimmat muuttolinnut viettävät talvensa tuhansien kilometrien päässä, Afrikassa tai Intiassa

Lisätiedot

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto:

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto: LUONTO Vesistö Suomen luonto on rikas. Suomessa on noin 60 000 järveä. Suomessa on myös paljon lampia, jokia ja koskia. Suurin järvi on Saimaa, jossa elää Saimaan norppa. Se on eläin, joka elää vain Suomessa.

Lisätiedot

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA Tervetuloa vuonna 2000 2001 Kivimäenpuistoon rakennettuun Alppiruusutarhaan. Alppiruusutarhan tarkoituksena on esitellä kotimaisia rhododendronlajikkeita. Kanervakasviheimon

Lisätiedot

Puu- ja Pensaskerros

Puu- ja Pensaskerros Puu- ja Pensaskerros Kasvin nimi: Hieskoivu Keräyspäivä: 12.8.2007 Kasvupaikka: Kotipiha Kasvin nimi: Rauduskoivu Keräyspäivä: 30.5.2007 Kasvupaikka: Kotipiha Kasvin nimi: Harmaaleppä Keräyspäivä:1.10.2007

Lisätiedot

A `St. Michel (Mikkeli) `Haaga`

A `St. Michel (Mikkeli)  `Haaga` A `St. Michel (Mikkeli) Kukka on nuppuasteella vaaleanpunainen, auetessaan lähes valkoinen, vaaleanvihreä pilkkuinen. Lajike on kotimaisista alppiruusuista talvenkestävin ja se kukkii kotimaista alppiruusuista

Lisätiedot

Lahon aste Yhteensä Pysty- Maa- Yhteensä Pysty- Maa-

Lahon aste Yhteensä Pysty- Maa- Yhteensä Pysty- Maa- Liitetaulukko 43. Kuolleen puuston tilavuus lahon asteen mukaan metsä- ja kitumaalla. Ahvenanmaa Mänty 110 29 139 16 13 29 10 22 32 0 10 10 6 137 80 216 Kuusi 65 24 89 24 19 43 5 13 18 0 10 10 12 94 78

Lisätiedot

H e l s i n g i n l u o n n o n m o n i m u o t o i s u u s. Kääpien merkitys luonnon toiminnassa. Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta

H e l s i n g i n l u o n n o n m o n i m u o t o i s u u s. Kääpien merkitys luonnon toiminnassa. Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta H e l s i n g i n l u o n n o n m o n i m u o t o i s u u s Kääpien merkitys luonnon toiminnassa Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta Luonnontilaisessa metsässä on paljon lahopuuta ja runsaasti

Lisätiedot

1. SUPPILOVAHVERO. Jos näet metsässä suppilovahveron, niin a) syö se heti. b) potkaise se rikki. c) poimi se koriisi. d) huuda kaikki paikalle.

1. SUPPILOVAHVERO. Jos näet metsässä suppilovahveron, niin a) syö se heti. b) potkaise se rikki. c) poimi se koriisi. d) huuda kaikki paikalle. 1. SUPPILOVAHVERO suppilovahveron, niin a) syö se heti. b) potkaise se rikki. c) poimi se koriisi. d) huuda kaikki paikalle. 1. SUPPILOVAHVERO Suppilovahvero on erinomainen ja herkullinen ruokasieni. Se

Lisätiedot

OSA 3 Arktiset Aromit ry 2012

OSA 3 Arktiset Aromit ry 2012 OSA 3 Arktiset Aromit ry 2012 Tuoksuvalmuska Voimakkaan ja hedelmäisen tuoksuinen tuoksuvalmuska on kookas sieni, joka esiintyy männyn seurassa kuivilla mäntykankailla koko Suomessa, yleisemmin kuitenkin

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

1. Mustikka (Vaccinium myrtillus)

1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) 1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) 1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) Mustikka on tyypillinen havumetsien kasvi, jonka varpu voi kasvaa jopa 30 vuotta. Mustikka on yleinen koko Suomessa. 6-8 mm Lehdet ovat

Lisätiedot

Marjaomenapuu. Aamurusko. Cowichan (ent. Kadetti ) FinE. Hopa. PURPPURAOMENAPUUT Purpurea -ryhmä I VII

Marjaomenapuu. Aamurusko. Cowichan (ent. Kadetti ) FinE. Hopa. PURPPURAOMENAPUUT Purpurea -ryhmä I VII !"#$%&'"(')*+,,& Marjaomenapuu I VII Malus baccata Leveälatvuksinen pikkupuu. Lehdistö on vaaleanvihreä. Nuput ovat vaaleanpunaiset, valkoiset tai punertavat. Valkoiset kukat halk. n. 5 cm. Hedelmät punaiset

Lisätiedot

1: Mikä alla kuvatuista puista tämä on?

1: Mikä alla kuvatuista puista tämä on? LUONTOPOLKU, CYGNUS 2008 1: Mikä alla kuvatuista puista tämä on? a) harmaaleppä b) tervaleppä c) haapa (http://www.tampere.fi/ytoteto/yva/ymparistoverkko/bl_etusivu.html) 2: Kukissa pörrää monenlaisia

Lisätiedot

Helsingin luonnon monimuotoisuus. Kääpien merkitys luonnon toiminnassa. Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta

Helsingin luonnon monimuotoisuus. Kääpien merkitys luonnon toiminnassa. Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta Helsingin luonnon monimuotoisuus Kääpien merkitys luonnon toiminnassa Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta Luonnontilaisessa metsässä on paljon lahopuuta ja runsaasti kääpiä. MARKKU HEINONEN

Lisätiedot

Tunnista lajit ja logot

Tunnista lajit ja logot Tunnista lajit ja logot Tehtävässä testataan kuinka monta lähiympäristön eläin- tai kasviasukasta oppilaat tuntevat. Tarkoituksena on sen jälkeen miettiä, miksi näistä (ja muista) lajeista on syytä välittää.

Lisätiedot

T e h t ä v ä t l u o k i l l e 7-9 L y h y t v e r s i o

T e h t ä v ä t l u o k i l l e 7-9 L y h y t v e r s i o KEIDAS Luontonäyttely T e h t ä v ä t l u o k i l l e 7-9 L y h y t v e r s i o 1 Luontomuseo KEIDAS Tehtävät 7-9 luokille, Laatinut Hannu Tuomisto lyhyt versio nimi: Opettaja: jos tulostat luokallesi

Lisätiedot

Havupuut. Juniperus communis f. suecica V Pilarikataja. Erittäin sitkeä ja talvenkestävä kapean pilarimainen kataja. Korkeus 3 7 m.

Havupuut. Juniperus communis f. suecica V Pilarikataja. Erittäin sitkeä ja talvenkestävä kapean pilarimainen kataja. Korkeus 3 7 m. Havupuut Abies concolor III Harmaapihta. Leveä kartiomainen kasvutapa, korkeus 10 20 m. Säännölliset vaakasuorat oksat ja isot siniharmaat, litteät, pehmeät neulaset. Viihtyy aurinkoisella tai osan päivää

Lisätiedot

Tervetuloa vaan, metsään meitä halaamaan! Kolmisoppisen puuvihko

Tervetuloa vaan, metsään meitä halaamaan! Kolmisoppisen puuvihko Tervetuloa vaan, metsään meitä halaamaan! Kolmisoppisen puuvihko Lehtipuut Pihlaja Rauduskoivu Hieskoivu Haapa Harmaaleppä Vaahtera Raita Havupuut Kuusi Mänty Siperianlehtikuusi Kataja Kuvat: Maria E.

Lisätiedot

OSA 2 Arktiset Aromit ry 2012

OSA 2 Arktiset Aromit ry 2012 OSA 2 Arktiset Aromit ry 2012 Syötäviä sieniä kasvaa metsissämme vuosittain jopa 1 000 miljoonaa kiloa. Näistä vain murto-osa kerätään talteen. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran suosittelemia ruokasieniä

Lisätiedot

Saksanpystykorvien värit

Saksanpystykorvien värit Saksanpystykorvien värit Ruskea: Kauttaaltaan yksivärinen tummanruskea. Ruskeilla esiintyy joskus harmaata karvaa housuissa, hännässä, silmien ympärillä tai lapojen seudulla. Tämä katsotaan virheeksi tai

Lisätiedot

mustikka puolukka lakka vadelma variksenmarja juolukka

mustikka puolukka lakka vadelma variksenmarja juolukka Opi tunnistamaan syötävän hyvät LUONNON- MARJAT mustikka puolukka lakka vadelma variksenmarja juolukka 2 mukaan! Marjaretkelle Sanko tai muu sinun marjaretkelle sopivan kokoinen astia. Luonnossa retkieväät

Lisätiedot

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761)

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

Lypusa maurella (Denis & Schiffermüller, 1775)

Lypusa maurella (Denis & Schiffermüller, 1775) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

Eriocraniidae. Perhoswiki

Eriocraniidae. Perhoswiki Teksti: Harri Jalava Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Kuvat: Kuvapankki (http://www.insects.fi/insectimages/browser) Ohjelmisto: itext (http://itextpdf.com/)

Lisätiedot

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Jarkko Niemi, Luonnonvarakeskus Lasten Yliopisto, Seinäjoki, 16.4.2016 Luennon sisältö Mitä ovat hyönteiset ja madot Mikä on niiden rooli

Lisätiedot

Violetta kanadanatsalea FinE. Kevätatsalea FinE. Kuningasatsalea Estelle FinE. Ruususen Uni FinE. Puistoatsalea Adalmina FinE I V

Violetta kanadanatsalea FinE. Kevätatsalea FinE. Kuningasatsalea Estelle FinE. Ruususen Uni FinE. Puistoatsalea Adalmina FinE I V Atsaleat Violetta kanadanatsalea FinE I V Yksi talvenkestävimmistä lajikkeistamme. Aurinkoisella paikalla kauniin pyöreäksi kehittyvä pensas on erittäin hento ja tuuhea. Kukkii sinivioletein, perhosmaisin

Lisätiedot

Mustikka Puolukka Variksenmarja Vadelma Juolukka Lakka Pihlaja Kantarelli Herkkutatti Syötävän hyvää! Poimulehti Maitohorsma

Mustikka Puolukka Variksenmarja Vadelma Juolukka Lakka Pihlaja Kantarelli Herkkutatti Syötävän hyvää! Poimulehti Maitohorsma Mustikka Puolukka Variksenmarja Vadelma Juolukka Lakka Pihlaja Kantarelli Syötävän hyvää! Herkkutatti Poimulehti Maitohorsma Syötävän hyvä piilopaikka Mistä löytyy luonnon villit herkut? Syötävän hyvä

Lisätiedot

LUONNONMARJAT, -SIENET JA -YRTIT

LUONNONMARJAT, -SIENET JA -YRTIT LUONNONMARJAT, -SIENET JA -YRTIT Opettajalle: Luonnonmarjoihin, -sieniin ja -yrtteihin liittyvät kysymykset perustuvat sähköisesti ladattavaan Luokasta LUONTOON Luonnosta Sinulle -vihkoseen. Aineiston

Lisätiedot

Mistä voit kerätä villiyrttejä?

Mistä voit kerätä villiyrttejä? Mistä voit kerätä villiyrttejä? Puhdas alue, lähellä ei ole tehtaita tai vilkkaita teitä. Lähimpään tiehen matkaa 50 100 metriä, pieniltä teiltä pölyn etäisyys. Ei alueilta, joilla on paljon typpeä, esim.

Lisätiedot

Diurnea fagella (Denis & Schiffermüller, 1775)

Diurnea fagella (Denis & Schiffermüller, 1775) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

Napapiirin luontokansio

Napapiirin luontokansio SIENET JA SIENESTYS Sienestys on hauskaa puuhaa! Varusteiksi riittää kori ja sieniveitsi. Sienikirja on myös tarpeen. Opettele aluksi kokeneemman sienestäjän kanssa muutama ruokasieni ja kerää vain niitä.

Lisätiedot

Alppiruusut ja atsaleat

Alppiruusut ja atsaleat Alppiruusut ja atsaleat Alppiruusut kaipaavat hapanta maata, tuulilta suojatun, puolivarjoisan tai varjoi- san kasvupaikan. Heikkojuurisina ne hyö- tyvät katteen käytöstä, joka tasaa koste- us-olosuhteita

Lisätiedot

Lasten ympäristöopas

Lasten ympäristöopas Lasten ympäristöopas Vuodenajat Yhdistä oikeaan vuodenaikaan: Lintu aamuvarhain herää pesään aineksia kerää. On siis Ämpäri, lapio ja hiekkalinna, uimapuku ja pyöränpinna. On siis Siili penkoo lehtikasaa,

Lisätiedot

Merja Vaaramaa Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1

Merja Vaaramaa Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1 Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1 Lajikortit 1-18: 1. Etanahaiskiainen (haiskiaiset) 2. papintappaja (sarvijäärät) 3. pääkallokiitäjä (kiitäjät) 4. pääkallokiitäjän toukka (kiitäjät) 5. isosittiäinen

Lisätiedot

Kurtturuusun torjuntaohje

Kurtturuusun torjuntaohje Kurtturuusun torjuntaohje 1 Kurtturuusun tunnistaminen Monivuotinen pensas, kasvaa 0,5 1,5 m korkeaksi Lehdet kiiltävät, tumman vihreät ja uurteiset Syksyllä lehdet kellastuvat Varressa ja oksissa tiheästi

Lisätiedot

Mantukimalaisen kaltaiset

Mantukimalaisen kaltaiset EIVÄT EROTETTAVISSA MAASTOSSA Mantukimalaisen kaltaiset - Yleinen (Lapissa harvinainen) - Koiraalla vaaleat naamakarvat. - Kuningattarella keltainen kaulus ulottuu hieman siiven tyven alapuolelle. Mantukimalainen

Lisätiedot

Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen

Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen Ötökkäystävällinen kaupunkiluonto Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen Oppaaseen on koottu vinkkejä, joilla voit auttaa mm. pölyttäjien ja muiden hyötyhyönteisten elinoloja. Leena Luoto, kuvat Heikki Luoto

Lisätiedot

siemenviljelmillä NordGen Metsä: Tuhoteemapäivä Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.

siemenviljelmillä NordGen Metsä: Tuhoteemapäivä Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla. Hyönteistuholaiset i kuusen siemenviljelmillä NordGen Metsä: Tuhoteemapäivä 18.3.2010 Eevamaria Harala Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Kuusen

Lisätiedot

Merja Vaaramaa Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1

Merja Vaaramaa Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1 Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1 1. 2. 3. 4. 5. 6. Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 2 7. 8. 9. 10. 11. 12. Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 3 13. 14. 15. 16. 17. 18. Ovelat ötökät,

Lisätiedot

Phaulernis dentella (Zeller, 1839)

Phaulernis dentella (Zeller, 1839) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

ELIÖKOKOELMAN LAATIMINEN

ELIÖKOKOELMAN LAATIMINEN ELIÖKOKOELMAN LAATIMINEN Lajien tunnistaminen on biologinen perustaito, jonka oppii parhaiten lajeja tutkimalla, keräämällä tai kuvaamalla. Eliökokoelman voit laatia joko perinteisessä tai digitaalisessa

Lisätiedot

Juurten kasvaessa maassa ne parantavat maata

Juurten kasvaessa maassa ne parantavat maata Syväjuuriset kasvit Juuret KASVIEN TUOTTAMASTA BIOMASSASTA PUOLET SIJAITSEE JUURISSA MAAN PINNAN ALLA. JUURTEN PÄÄTEHTÄVÄT ANKKUROIDA KASVI MAAHAN OTTAA MAASTA VETTÄ OTTAA MAASTA RAVINTEITA KASVAESSAAN

Lisätiedot

Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi.

Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensas Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensasta leikataan ainoastaan harventamalla, jotta se saadaan kukkimaan täydessä loistossaan. Vanhoista

Lisätiedot

Sienikurssi maahanmuutajille Oulun yliopisto Biologian laitos Villa Victor Kielen taidot työllistymisen tukena Vuolle Setlementti

Sienikurssi maahanmuutajille Oulun yliopisto Biologian laitos Villa Victor Kielen taidot työllistymisen tukena Vuolle Setlementti Sienikurssi maahanmuutajille 5.-8.9.2017 Oulun yliopisto Biologian laitos Villa Victor Kielen taidot työllistymisen tukena Vuolle Setlementti - lisämateriaalia ei-suomenkielisille opiskelijoille 1 Sienikurssi,

Lisätiedot

PIKKUPETUNIA (japaninkello) AMPPELIPETUNIA (Surfinia) AMPPELILOBELIA LUMIHIUTALE

PIKKUPETUNIA (japaninkello) AMPPELIPETUNIA (Surfinia) AMPPELILOBELIA LUMIHIUTALE AMPPELIPETUNIA (Surfinia) Suosittu amppelikukka, joka kukkii ahkerasti koko kesän. Sopii puolivarjoon tai aurinkoon. Kastele ja lannoita säännöllisesti. Käytetään myös parvekelaatikoissa ja maanpeittokasvina.

Lisätiedot

Mikä on elollista ja mikä on elotonta? Elollinen tietenkin elää ja eloton ei elä. Pitäisikö tätä miettiä tarkemmin?

Mikä on elollista ja mikä on elotonta? Elollinen tietenkin elää ja eloton ei elä. Pitäisikö tätä miettiä tarkemmin? ELÄKÖÖN ELÄMÄ Elollinen ja eloton Mikä on elollista ja mikä on elotonta? Elollinen tietenkin elää ja eloton ei elä. Pitäisikö tätä miettiä tarkemmin? Luonto Maapallolla jaetaan elolliseen ja elottomaan

Lisätiedot

!""#$%"&'()**+*&((,-(./#0/.-&

!#$%&'()**+*&((,-(./#0/.-& !""#$%"&'()**+*&((,-(./#0/.-& Pyrus communis PÄÄRYNÄT Aunen Päärynä (IV) Hedelmä keskikokoinen, pitkänomainen, peiteväri punaruskea. Maultaan miedohkon makea. Kypsyy syyskuun alkupuolella. Säilyy poiminnan

Lisätiedot

Holkenin lenkillä olleen luontopolun kiersi tänä vuonna 43 osallistujaa (10 perheenjäsentä)

Holkenin lenkillä olleen luontopolun kiersi tänä vuonna 43 osallistujaa (10 perheenjäsentä) KILPILHDEN LIIKUNTKERHO Tiedote 1 (5) KILPILHDEN LIIKUNTKERHO LUONTOPOLKU 2014 Holkenin lenkillä olleen luontopolun kiersi tänä vuonna 43 osallistujaa (10 perheenjäsentä) Kaikki vastaukset oli oikein 13:lla.

Lisätiedot

LÄHIMETSÄMME Raision lukio

LÄHIMETSÄMME Raision lukio LÄHIMETSÄMME Raision lukio Johdanto Meitä on onnistanut; koulumme sijaitsee Raision keskustan välittömässä läheisyydessä, kuitenkin joka puolelta puiden ympäröimänä. Urheilukentän reunalta alkaa laajahko,

Lisätiedot

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Materiaalin sisältö. Kuvaus. Materiaali. Lähde. Kasvien kasvupyrähdyksiä. 3 8 vuotiaat.

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Materiaalin sisältö. Kuvaus. Materiaali. Lähde. Kasvien kasvupyrähdyksiä. 3 8 vuotiaat. Materiaalin nimi Kasvien kasvupyrähdyksiä Kohderyhmä 3 8 vuotiaat Materiaalin laatu Projekti Materiaalin sisältö Kasvien kasvu ja kasvamisen edellytykset Kuvaus Tutkitaan kasvien kasvua ja miten eri olosuhteet

Lisätiedot

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa Naurulokin pesintä Naurulokki Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset Elää lähes koko Suomessa Missä naurulokit ovat talvella? Ulkomailta löydetyt suomalaiset

Lisätiedot

lajien tunnistaminen

lajien tunnistaminen Kimalaisten elintavat ja lajien tunnistaminen Juho Paukkunen Pölyhyöty-hankkeen koulutustilaisuus Helsinki 27.4.2019 Esityksen sisältö Kimalaisten elintavat ja merkitys pölyttäjinä Suomen kimalaislajisto

Lisätiedot

ALPPIRUUSUPUISTO SUONENJOKI

ALPPIRUUSUPUISTO SUONENJOKI ALPPIRUUSUPUISTO SUONENJOKI KOULUKATU 2; IISVEDENTIEN JA KOULUKADUN KULMASSA SISÄ-SAVON MIELENTERVEYSSEURA JUHLAVUODEN 2017 TEEMAT: SUOMI100 -ITSENÄISYYDEN JUHLAVUOSI (1917-2017): 'YHDESSÄ' SUOMEN MIELENTERVEYSSEURA

Lisätiedot

Puolisukeltajasorsat ja sukeltajasorsat eroavat. osa 1 SYYSPUVUSSA

Puolisukeltajasorsat ja sukeltajasorsat eroavat. osa 1 SYYSPUVUSSA Sorsalintujen osa 1 tunnistaminen SYYSPUVUSSA Hämärässä metsästäminen vaatii erittäin kokeneen metsästäjän, jotta pystyisi tunnistamaan lajit pelkästään silhuetin perusteella. Mikä laji on kuvassa? Heinäsorsa

Lisätiedot

Visassa mukana villejä ja viljelykarkulaisia

Visassa mukana villejä ja viljelykarkulaisia LUONNONKUKKAVISA Visassa mukana villejä ja viljelykarkulaisia 1 Kasvista pitävät rehua syövät kotieläimet ja mehiläiset. 1 Kasvista pitävät rehua syövät kotieläimet ja mehiläiset. Kasvin pallomaiset kukat

Lisätiedot

Adelidae. Perhoswiki 2015-04-29 1

Adelidae. Perhoswiki 2015-04-29 1 Teksti: Harri Jalava Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Kuvat: Kuvapankki (http://www.insects.fi/insectimages/browser) Ohjelmisto: itext (http://itextpdf.com/)

Lisätiedot

Napapiirin luontokansio

Napapiirin luontokansio Puolipilvistä, sanoi etana ja näytti vain toista sarvea Tutki säätilaa metsässä ja suolla ja vertaa tuloksia. Säätilaa voit tutkia mihin vuodenaikaan tahansa. 1. Mittaa a) ilman lämpötila C b) tuulen nopeus

Lisätiedot

Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit

Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit Sisällysluettelo Alkusanat... 1 Puuretki pienimmille oppilaille... 2 Halataan puita!... 2 Erilaiset puut... 2 Elämää vanhoissa puissa... 3 Lempipuu... 3 Vesistöretki

Lisätiedot

Luennon 2 oppimistavoitteet RUNGON RAKENNE PUU. Elävä puu ja puuaineksen muodostuminen. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia

Luennon 2 oppimistavoitteet RUNGON RAKENNE PUU. Elävä puu ja puuaineksen muodostuminen. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia Elävä puu ja puuaineksen muodostuminen Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia Luennon 2 oppimistavoitteet Osaat nimetä ja tunnistaa puun eri osat (latvusto, runko, oksat, sisäoksat, juuret). Tunnistat ja osaat

Lisätiedot

Pikkumittareiden tunnistus osa 2

Pikkumittareiden tunnistus osa 2 Pikkumittareiden tunnistus osa 2 Tekstit: Lassi Jalonen, Jari Kaitila Kuvat: Pekka Malinen, Juha Tyllinen, lepiforum.de Tekninen toteutus: Lassi Jalonen Kiitokset: Kimmo Silvonen (Suomen päivä- ja yöperhoset

Lisätiedot

Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna

Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna 16.01.2018 Luonnonvarakeskus Pahkahometta voi esiintyä miltei kaikilla kaksisirkkaisilla kasvilajeilla Pahkahome on yksi moniisäntäisimpiä

Lisätiedot

Korvat: Muoto Keskikokoiset, leveät tyvestä, pyöristyneet kärjet. Sijainti Sijoittuneet päälaelle kauas toisistaan hiukan eteenpäin kaareutuneet.

Korvat: Muoto Keskikokoiset, leveät tyvestä, pyöristyneet kärjet. Sijainti Sijoittuneet päälaelle kauas toisistaan hiukan eteenpäin kaareutuneet. RAG RAGDOLL ROTUMÄÄRITELMÄ Yleistä: Ulkomuoto Ragdolleissa on kolme erilaista kuviota: colourpoint, mitted ja bicolour ja 20 värimuunnosta kussakin, yhteensä 60. Ragdoll on kiinteä, suuri kissa, jolla

Lisätiedot

Håkansbölen kartanon työväenmäki Matti Liski ja Niina Alapeteri Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy PUUT 29.1.2008 LIITE 2 nro alue nro laji Suomalainen nimi halkaisija (cm) kuntoluokk a ikäluokka Muut

Lisätiedot

INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI ENSIMMÄISELLE LUOKALLE

INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI ENSIMMÄISELLE LUOKALLE INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI ENSIMMÄISELLE LUOKALLE Induktiivisen päättelyn opetuskuvakortit Tehtävät 1 ja 2 Ryhmän muodostaminen ja ryhmän laajentaminen 1. Jaa palikat kahteen ryhmään. Ryhmän

Lisätiedot

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV Vadelmat AIKAISET LAJIKKEET Muskoka FinE I IV Keskikokoiset tai suuret marjat ovat pyöreitä ja väriltään tummanpunaisia. Aromikkaat, makeat marjat. Satoisa tai runsassatoinen lajike pakastukseen. Hennohkot,

Lisätiedot

Luku 8 Miten järvessä voi elää monta kalalajia?

Luku 8 Miten järvessä voi elää monta kalalajia? Luku 8 Miten järvessä voi elää monta kalalajia? 8. Miten järvessä voi elää monta kalalajia? Sisällysluettelo Eri kalalajit viihtyvät järven erilaisissa ympäristöissä. (54A) Suun muoto ja rakenne paljastavat

Lisätiedot

Haavanpunikkitatti. Meitä punikkitatteja on useita erilaisia ja elämme kukin oman puulajimme kanssa.

Haavanpunikkitatti. Meitä punikkitatteja on useita erilaisia ja elämme kukin oman puulajimme kanssa. Haavanpunikkitatti Meitä punikkitatteja on useita erilaisia ja elämme kukin oman puulajimme kanssa. Olen mykorritsasieni. Se tarkoittaa sitä, että minulla ja haavalla on erityinen yhteys. Autamme toinen

Lisätiedot

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen Luonnon aakkoset YM, AI, kielet pareittain tai pienissä ryhmissä aakkoskortit, pyykkipojat

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

Tehtävät Lukuun 21. Symbioosi 1. Tehtävä 1. Sammalet - aukkotehtävä. Kirjoita oikeat sanat aukkoihin.

Tehtävät Lukuun 21. Symbioosi 1. Tehtävä 1. Sammalet - aukkotehtävä. Kirjoita oikeat sanat aukkoihin. Tehtävät Lukuun 21. Tehtävä 1. Sammalet - aukkotehtävä Kirjoita oikeat sanat aukkoihin. Sanikkaisten lisäksi itiökasveja ovat maakasveista alkeellisimmat eli. Ne jaetaan kahteen ryhmään: maksa- ja lehtisammaliin.

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus Puu on yksilö, lajinsa edustaja, eliöyhteisönsä jäsen, esteettinen näky ja paljon muuta. Tässä harjoituksessa lähestytään puuta monipuolisesti ja harjoitellaan

Lisätiedot

-OJA / - ÖJÄ / -YJÄ / -UJA / - EJA / -EJÄ -IA / -IÄ -OITA / -ÖITÄ -ITA / -ITÄ. Katso myös: Suomen Mestari 1, s. 173

-OJA / - ÖJÄ / -YJÄ / -UJA / - EJA / -EJÄ -IA / -IÄ -OITA / -ÖITÄ -ITA / -ITÄ. Katso myös: Suomen Mestari 1, s. 173 -OJA / - ÖJÄ / -YJÄ / -UJA / - EJA / -EJÄ -IA / -IÄ -ITA / -ITÄ -OITA / -ÖITÄ Katso myös: Suomen Mestari 1, s. 173 o, ö, u, y pullo pöllö hullu hylly a, e, i + a kala nega kissa pulloja pöllöjä hulluja

Lisätiedot

Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1

Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Ovelat ötökät Arviolta noin puolet kaikista maapallon eliölajeista kuuluu hyönteisten ryhmään. Maapallolla tunnetaan yli miljoona hyönteislajia ja Suomessakin hiukan alle

Lisätiedot

Hepialidae. Perhoswiki 2015-04-29 1

Hepialidae. Perhoswiki 2015-04-29 1 Teksti: Harri Jalava Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Kuvat: Kuvapankki (http://www.insects.fi/insectimages/browser) Ohjelmisto: itext (http://itextpdf.com/)

Lisätiedot

Toimittanut. Simo Moisio. LUONNONYRTTIOPAS Hyvän käytännön ohjeet luonnonyrttialalle. Simo Moisio. (toim.) OPETUSHALLITUS OPETUSHALLITUS

Toimittanut. Simo Moisio. LUONNONYRTTIOPAS Hyvän käytännön ohjeet luonnonyrttialalle. Simo Moisio. (toim.) OPETUSHALLITUS OPETUSHALLITUS Toimittanut Simo Moisio LUONNONYRTTIOPAS Hyvän käytännön ohjeet luonnonyrttialalle Simo Moisio (toim.) OPETUSHALLITUS OPETUSHALLITUS ISOHIRVENJÄKÄLÄ (islandslav) Cetraria islandica Tuntomerkit: Isohirvenjäkälä

Lisätiedot

Kuusen siemen- ja käpytuhojen tunnistaminen

Kuusen siemen- ja käpytuhojen tunnistaminen Kuusen siemen- ja käpytuhojen tunnistaminen Tiina Ylioja Kutsuseminaari 20.9.2007 Metsäntutkimuslaitos, Suonenjoki METSÄPUIDEN IDÄTYSTESTIT ISTAN SÄÄNNÖT JA NYKYKÄYTÄNNÖT Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet

Lisätiedot

KESÄNEILIKKA LOBELIA PETUNIA ORVOKKI

KESÄNEILIKKA LOBELIA PETUNIA ORVOKKI LOBELIA Sopii kaikenlaisiin istutuksiin, myös amppeliin. Viihtyy parhaiten puolivarjossa tai varjossa. On parhaimmillaan itseään voimakkaamman kasvin reunakasvina. Riippuva kasvutapa, voidaan istuttaa

Lisätiedot

1. Saaren luontopolku

1. Saaren luontopolku 1. Saaren luontopolku Ulvilan Saarenluoto on vanhaa Kokemäenjoen suistoa, joka sijaitsi tällä seudulla 1300-luvulla. Maankohoamisen jatkuessa jääkauden jälkeen suisto on siirtynyt edemmäs, Porin edustalle.

Lisätiedot

Marjasinikuusama. Lonicera caerulea var. edulis. var. kamtschatica

Marjasinikuusama. Lonicera caerulea var. edulis. var. kamtschatica Marjasinikuusama Lonicera caerulea var. edulis Lonicera caerulea var. kamtschatica Alkuperä ja hakusanat 2 Haskaps, Blue Honeysuckle, Honeyberry haskap Japani honeyberry Venäjä kamtschatica ja edulis Venäläiset

Lisätiedot

Taudinaiheuttajat siemenillä

Taudinaiheuttajat siemenillä Taudinaiheuttajat siemenillä Arja Lilja 1), Jack R. Sutherland 2) 1) Metla, Vantaan toimintayksikkö, PL 18, FI-01301 Vantaa 2) Applied Forest Science Ltd. 1963 St. Ann Street, V8R 5V9 Victoria, B.C., Canada

Lisätiedot

Runko: Tomografiassa halkeamien takia lahoa sensoreitten 3-4 ja 6-7 välissä. Kaksi isoa pintaruhjetta ja lahoa sensori 4-5 alapuolella.

Runko: Tomografiassa halkeamien takia lahoa sensoreitten 3-4 ja 6-7 välissä. Kaksi isoa pintaruhjetta ja lahoa sensori 4-5 alapuolella. Pintaruhjeita, lahoa 290. Tilia cordata 290. Tilia cordata 126 cm maasta (sensori 1, pohjoinen) Läpimitta 48,7 cm keskimäärin 48 % Kaivettu juuristoalueella. Pintaruhjeita ja lahoa. Iso, kuollut oksa Asfaltti

Lisätiedot

Ekosysteemiekologia tutkii aineen ja energian liikettä ekosysteemeissä. Häiriö näissä liikkeissä (jotakin on jossakin liikaa tai liian vähän)

Ekosysteemiekologia tutkii aineen ja energian liikettä ekosysteemeissä. Häiriö näissä liikkeissä (jotakin on jossakin liikaa tai liian vähän) Ekosysteemiekologia tutkii aineen ja energian liikettä ekosysteemeissä. Häiriö näissä liikkeissä (jotakin on jossakin liikaa tai liian vähän) ekologinen ympäristöongelma. Esim. Kiinteää hiiltä (C) siirtyy

Lisätiedot

Visassa mukana villejä ja viljelykarkulaisia

Visassa mukana villejä ja viljelykarkulaisia LUONNONKUKKAVISA Visassa mukana villejä ja viljelykarkulaisia 1 Kasvista pitävät rehua syövät kotieläimet ja mehiläiset. 1 Kasvista pitävät rehua syövät kotieläimet ja mehiläiset. Kasvin pallomaiset kukat

Lisätiedot

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26 Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/26 101 0,70 Kuivahko kangas Taimikko yli 1,3 m Kataja Avoin alue ja näkymä (B4) Myös kelirikon aikana Rauduskoivu

Lisätiedot

Oppitunti 6 - Kynät ja kumit - Osa 1. kynä Tämä on kynä. Kynä on keltainen. pyyhekumi = kumi Tämä on pyyhekumi. Kumi on punainen.

Oppitunti 6 - Kynät ja kumit - Osa 1. kynä Tämä on kynä. Kynä on keltainen. pyyhekumi = kumi Tämä on pyyhekumi. Kumi on punainen. Oppitunti 6 - Kynät ja kumit - Osa 1 kynä Tämä on kynä. Kynä on keltainen. 1 pyyhekumi = kumi Tämä on pyyhekumi. Kumi on punainen. Kynän päässä on kumi. Kynän päässä on punainen pyyhekumi. Tämän kynän

Lisätiedot

Käämitauti ja muita nurmien kasvitauteja. Agrimarket siementuottajatilaisuus Hämeenlinna

Käämitauti ja muita nurmien kasvitauteja. Agrimarket siementuottajatilaisuus Hämeenlinna Käämitauti ja muita nurmien kasvitauteja marja.jalli@mtt.fi Agrimarket siementuottajatilaisuus Hämeenlinna 21.11.2013 Nurmien kasvitaudit Ruosteet Puccinia spp., Uromyces spp rengasruoste mustaruoste keltaruoste

Lisätiedot

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS Vastaanottaja Voimavapriikki Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 7.9.2012 KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS KIIMASSUON TUULIPUISTO TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Tarkastus Päivämäärä 07/09/2012

Lisätiedot

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Kasvupaikan valinta Kirsikkapuulle valitaan pihasta valoisa, kostea ja aurinkoinen paikka. Parhaiten

Lisätiedot

Sisällys RAITION REITIN MOBIILITEHTÄVÄT

Sisällys RAITION REITIN MOBIILITEHTÄVÄT RAITION REITIN MOBIILITEHTÄVÄT Sisällys 1 KUIVAHKO KANGASMETSÄ... 2 2 KASVUPAIKKA MUOTOILEE PUUTA... 4 3 UUSI METSÄ SYNTYY / 4 TAIMIKONHOITO... 5 5 KOTIMAISET PUULAJIT... 6 6 TUORE KANGASMETSÄ... 7 7 UUDISTUSKYPSÄ

Lisätiedot

Taimikonhoito. Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme

Taimikonhoito. Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme Taimikonhoito Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme Taimitermejä Pieni taimikko: keskipituus alle 1,3 metriä Varttunut taimikko: keskipituus yli 1,3 metriä, keskiläpimitta alle 8 cm Ylispuustoinen

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Mänty. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Mänty. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Mänty Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Suomessa kasvatettavat puulajit Yleisimmät puulajit: Mänty Kuusi Rauduskoivu Hieskoivu Harvinaisemmat

Lisätiedot

Taimikonhoito. Mänty Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin

Taimikonhoito. Mänty Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin Taimikonhoito Mänty Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Taimikonhoito Tavoitteena luoda sopivalla tiheydellä ja puulajisuhteella

Lisätiedot

Pihaihme-luontopolku. Värityskuvina. Copyright Vappu Ormio, vappu.ormio(at)elisanet.fi

Pihaihme-luontopolku. Värityskuvina. Copyright Vappu Ormio, vappu.ormio(at)elisanet.fi Pihaihme-luontopolku Värityskuvina Copyright Vappu Ormio, vappu.ormio(at)elisanet.fi Pihaihme Luontopolku omalle pihallesi Ota lapsi mukaan toimintaan. Tarvikkeet: Tietokone, printteri, tulostuskartonkia/paperia.

Lisätiedot

Solun toiminta. II Solun toiminta. BI2 II Solun toiminta 6. Kasvien vesi- ja ravinnetalous

Solun toiminta. II Solun toiminta. BI2 II Solun toiminta 6. Kasvien vesi- ja ravinnetalous Solun toiminta II Solun toiminta 6. Kasvien vesi- ja ravinnetalous 1. Avainsanat 2. Vesi nousee kasveihin lähes ilman energian kulutusta 3. Putkilokasvin rakenne ja toiminta 4. Ilmarakojen toiminta ja

Lisätiedot