FC Lahti TURVALLISUUSSUUNNITELMA Sisältää PelA 3 :n edellyttämän yleisötapahtuman pelastussuunnitelman KAUDELLA 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "FC Lahti TURVALLISUUSSUUNNITELMA Sisältää PelA 3 :n edellyttämän yleisötapahtuman pelastussuunnitelman KAUDELLA 2015"

Transkriptio

1 FC Lahti TURVALLISUUSSUUNNITELMA Sisältää PelA 3 :n edellyttämän yleisötapahtuman pelastussuunnitelman KAUDELLA 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. YHTEYSTIETOJA JALKAPALLO-OTTELUIDEN PERUSTIEDOT PÄÄSYLIPUT KULKUKORTIT JA PYSÄKÖINTITUNNUKSET TURVAJÄRJESTELYT LIITTEET VAKUUDEKSI TURVASUUNNITELMAN JA LIITTEIDEN TOIMITTAMINEN VIRANOMAISILLE TURVAORGANISAATIO OTTELUTAPAHTUMAN UHKA-ANALYYSI TOIMINTAOHJEET ERILAISIIN KRIISI-, UHKA-, RIKOS- TAI ONNETTOMUUSTILANTEISIIN JALKAPALLO-OTTELUISSA SISÄÄNPÄÄSYNVALVONTA KATSOMO- JA KENTTÄVALVONTA TOIMINTARYHMÄT SISÄTILOJENVALVONTA LIIKENTEEN- JA PYSÄKÖINNINVALVONTA STADIONKARTTA POMMIUHKAUSSOITTOKAAVAKE TUNTOMERKKIKAAVAKE RIKOSTILANTEISIIN YHTEYSTIETOJA TAPAHTUMAPÄÄLLIKKÖ Tomi Honkanen, toimitusjohtaja, FC Lahti GSM: TURVALLISUUSPÄÄLLIKKÖ APUL. TURVALLISUUSPÄÄLLIKKÖ / TURVALLISUUSJOHTO POLIISIN YHDYSHENKILÖ PELASTUSLAITOKSEN YHDYSHENKILÖT ENSIAPU Kimmo Härkönen Nina Laaksonen ja Jukka Hakulinen 1. Timo Äijö (NFIP) 2. Mika Pyyhtiä (NFIP) Tuukka Aaltoluoto, palotarkastaja Päivystävä palomestari Vastaava päivystäjä GSM: ottelupäivinä: GSM: (paikalla oleva turvallisuusvastaava) GSM 1: GSM 2: GSM: GSM: GSM: (paikalla oleva turvallisuusvastaava) STADION Markku Ahokas, liikuntapalvelupäällikkö GSM: (26)

2 2. JALKAPALLO-OTTELUIDEN PERUSTIEDOT JÄRJESTÄJÄ PAIKKA FC Lahti Oy, Aleksanterinkatu 26 A, Lahti Lahden Kisapuisto AIKA Kausi 2015 FC Lahden kotipeleissä otetaan käyttöön neliportainen riskiluokitusjärjestelmä. Kotipelien aikataulu ja riskiluokitus ovat seuraavalla sivulla. Matala Pääasiassa harjoitusottelut ja liigacupin pelit. Normaali Turvallisuussuunnitelmassa vihreällä merkityt kotipelit, jotka ovat Veikkausliigan otteluita. Korotettu Uusi riskiluokitus, joka on normaalia korkeampi, mutta korkeaa matalampi. Korotetun riskin Veikkausliigassa pelattavat pelit on merkitty keltaisella pohjavärillä turvallisuussuunnitelmaan. Mikäli on tiedossa, ettei korotetun riskin otteluun ole tulossa vierasfaneja tai heitä tulee vähän, voidaan ottelun riskiarviota laskea korotetusta normaaliin. Tällöin myös järjestyksenvalvojamääriä pienennetään normaalille tasolle. Korkea Merkitty punaisella pohjavärillä. Kotiottelut, joissa vastustajana on HJK tai HIFK. FC LAHDEN KOTIOTTELUIDEN RISKIARVIOLUOKAT Muuta huomioitavaa: KTP KTP ottelu on arvioitu korotetun riskin otteluksi on kuitenkin KTP:n turvallisuuspäälliköltä saatu tietoa, että yksi bussi olisi jo täynnä ja toista täytetään sekä muilla kyydeillä saapuisi n. 20 hlö. Vierasfanien arvioitu määrä on hlö. Harjoitusottelussa kaikki sujui hyvin, eikä KTP:n faneja tullut kuin noin 10 yksittäistä henkilöä ilmoitetun 30 sijaan. VPS Ottelu on arvioitu normaaliriskin tai korotetun riskin otteluksi. Tarkennetaan riskiluokitusta kauden aikana ja lähempänä ottelua, kun saadaan tietoa VPS:n fanien käyttäytymisestä muualla ja arviota tai tietoa saapuvien vierasfanien määrästä. 2 (26)

3 KOTIOTTELUT KAUDELLA 2015 Veikkausliiga (liiga) Suomen Cup (cup) UEFA Champions League (UCL) UEFA Europa League (UEL) Lahdessa riskiarvioiden väliporras, korotettu, on normaalia korkeampi, mutta korkeaa matalampi. PORTIT AUKI KATSOMOT nro päivä / pvm. klo vastustaja sarja yleisöm. riskiarvio 1. Su FC KTP (Kotka) liiga korotettu 2. To IFKM (Mariehamn) liiga normaali 3. Su FC Inter (Turku) liiga normaali 4. Pe SJK (Seinäjoki) liiga normaali 5. Su RoPS (Rovaniemi) liiga normaali 6. Ke HIFK (Helsinki) liiga korkea 7. Su HJK (Helsinki) liiga korkea 8. Ma IFKM (Mariehamn) liiga normaali 9. Ma SJK (Seinäjoki) liiga normaali 10. Su Ilves (Tampere) liiga korotettu 11. Su FF Jaro (Pietarsaari) liiga normaali normaali tai 12. Su VPS (Vaasa) liiga korotettu? 13. Su KuPS (Kuopio) liiga normaali 14. To FC KTP (Kotka) liiga korotettu 15. Su HIFK (Helsinki) liiga korkea 16. Su FC Inter (Turku) liiga normaali 17. Su RoPS (Rovaniemi) liiga normaali Viimeistään tuntia ennen ottelun alkamista. Avausluvan antaa turvallisuusjohto. Istumapaikkojen lukumäärä Seisomapaikkojen lukumäärä Aitiopaikkojen lukumäärä Liikuntarajoitteisten paikkojen lukumäärä Stadionin kokonaiskapasiteetti , riippuen ovatko siirrettävät katsomot käytettävissä Varsinaisia seisomapaikkoja ei ole. Ei ole Ei ole omaa katsomoa. Vakiintuneen käytännön mukaan ovat hakeutuneet kentän laidalle sopiviin kohtiin hlö ANNISKELU Kyllä Ei Anniskelulupa liitteenä lupahakemus on jätetty. ANNISKELUPAIKAT JA - ALUEET 1. Yleisöanniskelu 1 (linja-autoaseman päädyssä), ulkoalue, 300 hlö. Normaalipeleissä vain yksi anniskelualue yleisölle, joka on sekä omien että vierasfanien käytössä. 2. Yleisöanniskelu 2 (vierasfanialueella), ulkoalue, 100 hlö. Käytössä lähtökohtaisesti vain korkean riskin otteluissa sekä mahdollisesti muissa otteluissa, mikäli vierasfanien määrästä saadaan etukäteen tietoa. 3. VIP-tila (Historiallisessa museossa 1. ja 2. krs.), kabinettitila, 264 hlö. Anniskelualue on VIP-vieraiden käytössä lähtökohtaisesti jokaisessa pelissä. 4. VIP-teltta (vastapäätä 1. anniskelualuetta), ulkoalue, 200 hlö. Otetaan käyttöön mikäli, VIP-vieraita on paljon tai heidän tilat halutaan muusta syystä järjestää varsinaisen VIPtilan ulkopuolelle. TELEVISIOINTI Kyllä Ei Tuotantoyhtiö: Liigasopimuksen mukaan. TUPAKOINTI VASTUUVAKUUTUS Katsomoissa tupakointi on kiellettyä. Tupakointi on sallittu vain erikseen merkityillä paikoilla ja tapahtuma-alueen porttien ulkopuolella. Tarkemmat tupakointipaikat ohjeistetaan paikan päällä. Pohjolan Tuplaturva (ks. liite) 3 (26)

4 3. PÄÄSYLIPUT Aikuiset Lapset 7-15v Opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet Katsomolippu (kaikki katsomot) VIP-katsomo LIIKUNTARAJOITTEISET PALLOLIITON KULTAKORTTI UEFA PRO LICENCE VEIKKAUSLIIGAN KAUSIKORTTI VEIKKAUSLIIGAN KUMPPANIVAPAALIPPU ENNAKKOMYYNTI TURVATEKSTIT (ei ole lipuissa, nähtävissä porteilla ja nettisivuilla) LIPUNMYYNTIPISTEET VIP katsomo on katetun katsomon keskikohdassa. Liput: FC Lahti toimisto. Liikuntarajoitteinen maksaa normaalin lipun, saattaja pääsee veloituksetta. Ilmainen sisäänpääsy, mikäli ottelu ei ole loppuunmyyty (2 % sääntö) Ilmainen sisäänpääsy Ilmainen sisäänpääsy ja katsomopaikka pääkatsomosta (ei nimikkopaikkoja). Tarkentuu myöhemmin, pitääkö lippu noutaa lipunmyynnistä. Ilmainen sisäänpääsy, lippu vaihdettava lipunmyyntipisteessä ottelulippuun FC Lahden toimisto (ei alennusta). Lippupalvelun kautta aikuisten lippu 16 e (+ mahdolliset toimituskulut) Portit auki yleisölle tuntia ennen ottelua alkua Tule ajoissa Vaarallisten esineiden, aineiden ja päihdyttävien aineiden tuominen ja hallussapito on kiellettyä Porteilla turvatarkastus Stadionilla kameravalvontajärjestelmä Olympiaportti (pääportti), aurinkokatsomon portti (Lyseon portti) sekä tarvittaessa vierasfaniportti. 4. KULKUKORTIT JA PYSÄKÖINTITUNNUKSET VEIKKAUSLIIGAN HENKILÖKORTTI Sininen, Veikkausliigan henkilökunnan työkortti, koko stadionalue VEIKKAUSLIIGA - TV-TUOTANTO VEIKKAUSLIIGA - VALOKUVAAJA VEIKKAUSLIIGA MEDIA OFFICER PALLOLIITON HENKILÖKUNNAN TYÖKORTTI PALLOLIITON OTTELUDELEGAATTI / EROTUOMARITARKKAILIJAKORTTI SEURAN TYÖKORTTI Väri auki, stadionin yleiset tilat, mediatilat, TV-tuotantoalue Sininen, vapaa sisäänpääsy, oikeus liikkua mediatiloissa ja katsomossa HUOM! käytettävä aina seuran antamaa kuvausliiviä. Tarkentuu myöhemmin mistä ja keneltä liivin saa. Väri auki, seuran oma kulkukortti, koko stadion alue Kuvallinen, alareunassa punainen ja vihreä tunnisteraita, koko stadionalue, HUOM! ilmainen sisäänpääsy vain työtehtävissä. Kuvallinen, teksti Otteludelegaatti ja/tai erotuomaritarkkailija ja Palloliiton logo, koko stadionalue Musta kortti, jossa FC Lahden logo ja valkoisella tekstillä FC Lahti STAFF 2015, koko stadionalue, seuran tapahtumahenkilöt, joukkueiden taustahenkilöt 4 (26)

5 VIERASJOUKKUEEN KULKUKORTIT (ohjeistus on luonnos, tarkentuu myöh.) LEHDISTÖ (ohjeistus on luonnos, tarkentuu myöh.) PYSÄKÖINTITUNNUKSET AJOLUVAT 15 korttia vierasjoukkueen henkilöstölle. Annetaan vierasjoukkueen edustajalle heidän saapuessaan ja kerätään pois ottelun jälkeen. Kulkuoikeus ainakin pukuhuoneisiin ja kentälle. Vierasjoukkueen kuvaaja tarvitsee lisäksi kuvausliivin ja sitä on pidettävä päällä liikuttaessa kenttätasolla. Tiedot kuvaajista on ilmoitettava turvallisuusjohdolle etukäteen. Tarkentuu myöhemmin, mistä ja keneltä liivin saa. Lehdistökortilla pääsee suoraan sisään, erillistä lippua ei tarvita. Kuvaajien on käytettävä ja pidettävä kenttätasolla kuvausliiviä. Tarkentuu myöhemmin, mistä ja keneltä liivin saa. Ei ole, epäselvissä tapauksissa yhteys turvallisuusjohtoon. Ei ole, epäselvissä tapauksissa yhteys turvallisuusjohtoon. 5. TURVAJÄRJESTELYT TURVAHENKILÖSTÖ normaaliriskin otteluissa TURVAHENKILÖSTÖ korotetun riskin otteluissa Henkilöstö Järjestyksenvalvojat kaikki kortillisia, 21 ammattijärjestyksenvalvojaa (Kimmo Härkösen kautta) ja FC Lahden omia yksittäisiä järjestyksenvalvojia (eivät sisälly ilmoitettuun määrään) Muut tapahtumahenkilöt yhteensä Ensiapu (mistä organisaatiosta) Liikenteen- ja pysäköinninohjaajat Lipuntarkastajat Varustevastaava Henkilöstö Järjestyksenvalvojat kaikki kortillisia, 25 ammattijärjestyksenvalvojaa (Kimmo Härkösen kautta) FC Lahden omia yksittäisiä järjestyksenvalvojia (eivät sisälly ilmoitettuun määrään) Muut tapahtumahenkilöt yhteensä Ensiapu (mistä organisaatiosta) Liikenteen- ja pysäköinninohjaajat Lipuntarkastajat Varustevastaava Määrä yht. m n vähintään n. 25 hlö 3 hlö (SPR) ei tarvita JV:t tarkastaa Jaettu vastuu: turvallisuuspäällikkö, FC Lahti ja SPR Määrä yht. m n vähintään n. 25 hlö 3hlö (SPR) ei tarvita JV:t tarkastaa Jaettu vastuu: turvallisuuspäällikkö, FC Lahti ja SPR 5 (26)

6 TURVALLISUUSHENKILÖSTÖ korkean riskin otteluissa Henkilöstö Järjestyksenvalvojat kaikki kortillisia, 30 ammattijärjestyksenvalvojaa (Kimmo Härkösen kautta) FC Lahden omia yksittäisiä järjestyksenvalvojia (eivät sisälly ilmoitettuun määrään) Muut tapahtumahenkilöt yhteensä Ensiapu (mistä organisaatiosta) Liikenteen- ja pysäköinninohjaajat Määrä yht. m n vähintään n. 25 hlö 3 hlö (SPR) ei tarvita TYÖAIKA Lipuntarkastajat JV:t tarkastaa Jaettu vastuu: turvallisuus- Varustevastaava päällikkö, FC Lahti ja SPR Matalan riskin otteluissa: Esimies on paikalla vähintään 1,5 tuntia ennen ottelun alkua. Järjestyksenvalvojat ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Ensiapu on paikalla erikseen sovittaessa. Työvuorot päättyvät turvallisuusjohdon luvalla, kun tilaisuus on päättynyt ja yleisö on poistunut. Normaaliriskin otteluissa: Turvallisuusjohto on paikalla vähintään kaksi (2) tuntia ennen ottelun alkua. JV-esimiehet ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Järjestyksenvalvojat ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Ensiapupäivystäjät ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Työvuorot päättyvät turvallisuusjohdon luvalla, kun tilaisuus on päättynyt ja yleisö on poistunut alueelta ja sen välittömästä läheisyydestä. Vuorojen lopetuksia voidaan porrastaa turvallisuusjohdon harkinnan mukaan, huomioiden kuitenkin viranomaismääräykset. Korotetun riskin otteluissa: Turvallisuusjohto on paikalla vähintään 2,5 tuntia ennen ottelun alkua. JV-esimiehet ovat paikalla vähintään 2 h ennen ottelun alkua. Muut järjestyksenvalvojat ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Ensiapupäivystäjät ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Työvuorot päättyvät turvallisuusjohdon luvalla, kun tilaisuus on päättynyt ja yleisö on poistunut alueelta ja sen välittömästä läheisyydestä. Vuorojen lopetuksia voidaan porrastaa turvallisuusjohdon harkinnan mukaan, huomioiden kuitenkin viranomaismääräykset. Korkean riskin otteluissa: Turvallisuusjohto on paikalla vähintään 3 tuntia ennen ottelun alkua. JV-esimiehet ovat paikalla vähintään 2,5 h ennen ottelun alkua. 2 järjestyksenvalvojaa on paikalla vähintään 2 h ennen ottelun alkua. Loput järjestyksenvalvojat ovat paikalla vähintään 1,5 h ennen ottelun alkua. Ensiapupäivystäjät ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Työvuorot päättyvät turvallisuusjohdon luvalla, kun tilaisuus on päättynyt ja yleisö on poistunut alueelta ja sen välittömästä läheisyydestä. Vuorojen lopetuksia voidaan porrastaa turvallisuusjohdon harkinnan mukaan, huomioiden kuitenkin viranomaismääräykset. 6 (26)

7 SISÄÄNPÄÄSYNTOIMINTA KATSOMOVALVONTA LIIKUNTARAJOITTEISTEN KATSOMO TOIMINTARYHMÄT PALOTURVALLISUUDEN VALVONTA Kaikki kantamukset tarkastetaan Henkilötarkastuksia tehdään valikoidusti (fanit) HUOM! Kaikki vieraskannattajat tarkastetaan! Kannattajien mukanaan tuomien banderollien teksteihin sekä isojen ns. overheadien paloturvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota Vaarallisten esineiden, aineiden tai päihdyttäviin aineiden tuominen sekä hallussapito on kielletty Narikkalaatikot käytössä EI KÄYTÖSSÄ, ellei toisin erikseen ilmoiteta. Sisääntuloporteilla opastetaulut kielletyistä esineistä ja aineista sekä kameravalvonnasta Sisääntulotarkastuksista sekä kielletyistä esineistä ja aineista informaatiota pääsylipussa, nettisivuilla, käsiohjelmassa, kausiohjelmasta sekä lehtien otteluilmoituksissa Normaali katsomo- ja myyntitilojen valvonta Anniskelualueiden valvonta Lipuntarkastus ja yleisön ohjaus istumapaikoille Normaali paloturvallisuuden valvonta Sijoittuminen katsomoaukoille Ei kiellettyjä esineitä, aineita tai päihdyttäviä aineita katsomoon Lahdessa ei ole erikseen liikuntarajoitteisten katsomoa, vaan vakiintuneen käytännön mukaan liikuntarajoitteiset hakeutuvat itse sopivaan paikkaan. Ei erillistä invalidipysäköintialuetta, alueella on runsaasti yleisiä parkkipaikkoja. 1-2 ryhmää (1+3 järjestyksenvalvojaa/ryhmä) Lahdessa normaaliriskin peleissä yksi ryhmä, tilanteen mukaan korotetun riskin otteluissa kaksi ryhmää ja korkean riskin otteluissa aina vähintään kaksi ryhmää. Turvahenkilöstön avustaminen ongelmatilanteissa Toimivat koko tapahtuman ajan yhdessä normaalitilanteissa jakautuneena kahden henkilön partioihin. Mikäli tulee tilanne, partiot yhdistyvät ryhmäksi. Toiminta-alueet - ennen porttien avautumista ulkoalueilla - porttien avautuessa porteille - ottelun aikana katsomoissa ja kenttätasolla - ottelun päätyttyä kenttätasolla ja ulkoalueilla Järjestyksenvalvojat (tarvittaessa myös vapaapalokunnan pelastusmiehet) huolehtivat tapahtuman paloturvallisuuden valvonnasta Järjestyksenvalvojien on tunnettava stadionin ensisammutuskalusto ja sen sijainti Järjestyksenvalvojat huolehtivat, että poistumisväylät ovat esteettömiä ja lukitsemattomia Erityisvarusteina ovat katsomo- ja kenttätasolle sijoitettavat pyrotuotteiden sammutusvälineet, kuten hiekalla täytetyt sinkkiämpärit ja palosuojakäsineet Lahdessa: 4 ämpäriä ja kahdet parit hanskoja (FC Lahden fanikatsomo ja vierasfanikatsomo), turvallisuuspäällikkö hoitaa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä tilapäisiin sähköasennuksiin, erityisesti yleisön käyttämillä kulkuväylillä Varmistettava, että kaikissa kaasukäyttöisissä grillipisteissä on ensisammutusvälineinä 6 kg sammutin ja sammutuspeite Lahdessa tapahtuma-alueella lisäksi 1 kpl 6 kg:n sammuttimia, turvallisuuspäällikkö hoitaa. 7 (26)

8 SISÄTILOJENVALVONTA Pukuhuonekerroksen / -tilojen yleis- ja kulunvalvonta Huolehtia joukkueiden, niiden taustahenkilöiden ja erotuomariston esteettömästä kulkemisesta Asiattomien pääsyn estäminen pukuhuonekerrokseen sekä pukuhuonekerroksesta kentälle ja päinvastoin ENSIAPU Kyllä Ei Ensiaputilan sijainti Pukuhuoneiden edustalla. Ensiapuhenkilöstön määrä 3 hlö Onko tapahtumaan laadittu ensiapusuunnitelma? Kyllä Ei LIIKENNE- JA PYSÄKÖINTIJÄRJESTELYT Turvahenkilöstö huolehtii, että poistumisväylät, pelastustiet ja reitit pysyvät esteistä vapaina koko ottelutapahtuman ajan - pelastustien minimileveys 3,5 m - pysäköityjen ajoneuvojen etäisyys kiinteistä stadionrakenteista vähintään 6 m Pysäköintialueet Kisapuiston / linja-autoaseman pysäköintialue linja-autoaseman takana, maksullinen arkisin ja lauantaisin (pysäköitsijän tarkistettava tiedot liikennemerkeistä) Ei erillisiä paikkoja henkilökunnalle, viranomaisille eikä invalideille. Liikenteenohjausta ja kulunvalvontaa Lahdessa ei ole liikenteenohjaajia, ellei tapauskohtaisesti toisin sovita. FANIJÄRJESTELYT KOTIJOUKKUE FANIJÄRJESTELYT VIERASJOUKKUE Oma katsomo, joka on riittävän kaukana vieraskannattajien katsomosta Suoritetaan sisääntulotarkastus, jossa kaikki kantamukset tarkastetaan, tarvittaessa tehdään myös järjestyksenvalvojalain mukainen turvallisuustarkastus Tifot ja banderollit tarkastetaan paloturvallisuuden ja niiden sisällön takia Kaikkien loukkaavien tai muuten sopimattomien tifojen tai banderollien tms. tuominen, esittäminen / esillä pitäminen estetään Fanikatsomon anniskelualueeseen sekä fanien anniskeluun kiinnitetään erityistä huomiota Otetaan vastaan sovitussa paikassa turvaorganisaation toimesta, missä heille kerrotaan fanijärjestelyistä, fanikatsomon sijainti ja tarkastetaan fanien määrä Oma turvallinen P-paikka fanibusseille mahdollisimman läheltä katsomopaikkoja Oma katsomon osa, joka on riittävän kaukana kotikannattajien katsomosta Suoritetaan sisääntulotarkastus, jossa kaikki kantamukset tarkastetaan, tarvittaessa tehdään myös järjestyksenvalvojalain mukainen turvallisuustarkastus Tifot ja banderollit tarkastetaan paloturvallisuuden ja niiden sisällön takia Kaikkien loukkaavien tai muuten sopimattomien tifojen tai banderollien tuominen, esittäminen / esillä pitäminen estetään Fanikatsomon anniskelualueeseen sekä fanien anniskeluun kiinnitetään erityistä huomiota Ottelun päätyttyä fanit saatetaan fanibusseille ja niiden poislähtö turvataan P- alueelta 8 (26)

9 LÖYTÖTAVARAT KAMERA- JA VIDEOVALVONTA JOHTAMINEN JA VIESTILIIKENNE UHKATILANTEET TIEDOTTAMINEN KOULUTUS Toimitetaan pääportille ja vierasfanikatsomosta löytyneet tavarat vierasfaniportille. Ottelun jälkeen löytötavaroita voi tiedustella FC Lahden toimistosta, josta ne viedään kauden päätteeksi Lahden poliisilaitokselle. Arvo-omaisuudelle pyritään löytämään omistaja ottelun aikana Ottelun jälkeen löytötavarat toimitetaan paikallisen poliisin löytötavaratoimistoon tallentava kameravalvontajärjestelmä Kyllä käyttölaitteisto kuuluttamo (tarkentuu myöh.) kuinka monta kameraa sisätiloissa / ulkotiloissa Ei kameravalvonnasta ilmoitetaan katsojille porteilla, kausiohjelmassa sekä seuran nettisivuilla Turvallisuuspäällikkö ja viranomaisjohto ovat tarvittaessa johtokeskuksessa, jonne keskitetään radiopäivystys Johtokeskuksesta suora puhelinyhteys kuuluttamoon Turvahenkilöstöllä 20 kpl radiopuhelimia Viestiliikennesuunnitelma liitteenä Erilaisessa stadionilla tai sen välittömässä läheisyydessä tapahtuvissa kriisi-, uhka-, rikos- tai onnettomuustilanteissa toimitaan stadionin pelastussuunnitelmassa (ei ole Kisapuistossa) sekä tässä turvallisuussuunnitelmassa esitettyjen ohjeistusten mukaisesti. Otteluiden tapahtuma- ja kriisitiedotuksesta vastaa Kim Kallström. Yhteystiedot saatavissa ainakin toimitusjohtaja Tomi Honkasen kautta. Ottelutapahtumien turvallisuuskoulutus, jossa on käyty läpi otteluiden turvallisuussuunnitelma, stadionin pelastussuunnitelma (ei ole Kisapuistossa), Veikkausliigan turvallisuusmanuaali sekä Palloliiton turvallisuusmääräykset turvallisuusjohto (mm ja ) turvallisuusjohto + järjestyksenvalvojaesimiehet ( alustavasti) turvahenkilöstön perehdytys ennen työvuoron alkua. muu tapahtumahenkilöstö: FC Lahti perehdyttää / vastaa. Asiakaspalvelukoulutus turvahenkilöstö: normaali perehdytyksen yhteydessä. muu tapahtumahenkilöstö: FC Lahti perehdyttää / vastaa. 6. LIITTEET 1. Vastuuvakuutuksen tiedot LAHDESSA LIITE NRO 1 (TUPLA TURVA -ESITE) 2. Stadionin pelastussuunnitelma Lahdessa ei ole, ei ole vaadittu. 3. Palloliiton jalkapallo- ja futsal-otteluiden turvallisuusmääräykset LIITE NRO 2 4. Turvahenkilöstön työohjeet Jaetaan esimiehille vuoron alussa, esimies perehdyttää alaisensa. 5. Tienpitäjän lupa poikkeuksellisille liikennejärjestelyille (tarvittaessa) Lahdessa ei tarvetta. 6. Terveyslautakunnan lupa elintarvikkeiden myynnille (tarvittaessa) tiedustelut: FC Lahti tsto 7. Ympäristöviranomaisten lupa (tarvittaessa) tiedustelut: FC Lahti tsto 8. Stadionin omistajan / haltijan suostumus stadionin käyttämisestä (kopio sopimuksesta) tiedustelut: FC Lahti tsto 9. Aluehallintoviranomaisten myöntämä anniskelulupa (tarvittaessa) LIITE NRO 3 (kun lupa tulee) 10. Palotarkastuspöytäkirja / rakennusvalvontaviranomaisten lupa (kopio esim. palotarkastuspöytäkirjasta) Toimitetaan erikseen. 11. Luettelo järjestyksenvalvojista (etunimi, sukunimi, syntymäaika, JV-kortin numero) Toimitetaan erikseen. 9 (26)

10 7. VAKUUDEKSI allekirjoitetaan se versio, jonka viranomaiset ovat hyväksyneet Tomi Honkanen toimitusjohtaja FC Lahti Oy Kimmo Härkönen turvallisuuspäällikkö 8. TURVASUUNNITELMAN JA LIITTEIDEN TOIMITTAMINEN VIRANOMAISILLE Poliisiviranomaisille Kyllä KENELLE Pelastusviranomaisille Kyllä Muut Kyllä (luonnosversio ) Juha Karjalainen, turvallisuuspäällikkö, Palloliitto TOIMITTAJA Kimmo Härkönen, turvallisuuspäällikkö / p TURVAORGANISAATIO Organisaatio ja toiminta Lahdessa: Turvallisuuspäällikkö Kimmo Härkönen vastaa suunnittelusta, ohjeiden laadinnasta, viranomaisyhteistyöstä sekä yhteydenpidosta FC Lahden johtoon. Turvallisuuspäällikkö vastaa tapahtumailmoituksen ja raporttien kirjaamisesta. Turvallisuuspäällikkö johtaa turvallisuusorganisaation työtä. Turvallisuuspäällikön alaisuudessa työskentelee kaksi apulaisturvallisuuspäällikköä, joista käytetään nimitystä turvallisuusjohto. Apulaisturvallisuuspäällikkö Nina Laaksonen toimii Kimmo Härkösen ensisijaisena varahenkilönä. Nina Laaksonen vastaa yleisöanniskelusta, tuomariturvasta, pukuhuoneiden valvonnasta, pääportin valvonnasta ja FC Lahden fanikatsomosta sekä katetusta pääkatsomosta sekä näiden alueiden kenttätason valvonnasta. Ninan alaisuudessa työskentelee mainituilla alueilla olevat järjestyksenvalvojaesimiehet ja järjestyksenvalvojat. Apulaisturvallisuuspäällikkö Jukka Hakulinen vastaa kokonaisuudessaan vierasfanialueesta, johon kuuluu myös kenttätason valvonta kyseisellä alueella. Vastuualueeseen kuuluu myös aurinkokatsomon portti (Lyseon portti) ja toimintaryhmän järjestyksenvalvojat, joiden toimialue on koko tapahtuma-alue. Jukan alaisuudessa työskentelee toimintaryhmän järjestyksenvalvojat ja mainittujen alueiden järjestyksenvalvojat esimiehineen. Pääsääntöisesti turvallisuuspäällikkö ja molemmat apulaisturvallisuuspäälliköt ovat otteluissa paikalla, mutta organisaatio on rakennettu niin, että kuka tahansa turvallisuusjohtoon kuuluvista, pystyy johtamaan koko ottelutapahtuman operatiivista turvallisuustoimintaa. Varustevastaavana toimii turvallisuushenkilöstön osalta Kimmo Härkönen yhdessä turvallisuusjohdon kanssa. SPR vastaa ensiavun varustuksesta ja FC Lahti vastaa omista järjestyksenvalvojistaan. Turvallisuuspäällikkö vastaa radiopuhelimien järjestämisestä. Yksi SPR:n ensiapupäivystäjistä toimii ensiavun nimettynä vastaavana. 10 (26)

11 Turvallisuushenkilöstö ei tiedota eikä kommentoi järjestelyitä kolmannelle osapuolelle. Tiedottamisesta vastaa ensisijaisesti Kim Kallström. Yksittäiset järjestyksenvalvojat ja esimiehet eivät saa antaa lausuntoja kolmannelle osapuolelle. 10. OTTELUTAPAHTUMAN UHKA-ANALYYSI VAARA VAMMA / SEURAUS TODENNÄKÖISYYS TOIMENPITEET SAIRASKOHTAUS, TAPATURMA TULIPALO, AUTOMAATTINEN PALOHÄLYTYS vakava loukkaantuminen, menehtyminen ei todennäköisesti aiheuta ottelun keskeyttämistä vakava loukkaantuminen, menehtyminen, kaatumisvammat, paniikki, ryntäyksestä johtuvat ruhjevammat ottelun keskeyttäminen, yleisön evakuointi, tiedottaminen epätodennäköinen epätodennäköinen poistumistiet pidettävä vapaina esteistä, ennalta estäminen vaikeaa tupakointi sallittu vain erityisillä tupakointipaikoilla, tehokas palovartiointi RUUHKA SISÄÄNTULO- PORTEILLA kaatumisvammat, paniikki, ryntäyksestä johtuvat ruhjevammat, vakava loukkaantuminen, menehtyminen, Ottelun alkamisen siirtäminen, ei todennäköisesti estä ottelun pelaamista mahdollinen riittävästi sisääntuloväyliä ja lipunmyyntipisteitä, yleisön opastaminen ja sisääntulon ja poistumisen valvominen, sisääntulo- ja poistumistiet pidettävä vapaina esteistä PAHOINPITELY, MUU VÄKIVALTA vakava loukkaantuminen, menehtyminen ei todennäköisesti aiheuta ottelun keskeyttämistä, tiedottaminen epätodennäköinen sisääntulotarkastukset, häiritsevästi käyttäytyvien henkilöiden sisäänpääsyn estäminen TAPPELU, MELLAKKA useiden katsojien vakava loukkaantuminen ottelun todennäköinen keskeyttäminen, tiedottaminen epätodennäköinen sisääntulotarkastukset, häiritsevästi käyttäytyvien henkilöiden sisäänpääsyn estäminen, erilliset fanikatsomot HÄIRITSEVÄSTI KÄYTTÄYTYVÄ HENKILÖ(T) asiaton huutelu tai muu sopimaton käytös, esineiden heittäminen pelikentälle ei todennäköisesti aiheuta ottelun keskeyttämistä mahdollinen sisääntulotarkastukset, häiritsevästi käyttäytyvien henkilöiden sisäänpääsyn estäminen KENTÄLLE RYNTÄÄMINEN pelaajien, taustahenkilöiden ja erotuomariston koskemattomuuden loukkaaminen ottelun tilapäinen keskeyttäminen mahdollinen häiritsevästi käyttäytyvien henkilöiden sisäänpääsyn estäminen, nopea kiinniotto ja poiskuljetus kentältä 11 (26)

12 VAARA VAMMA / SEURAUS TODENNÄKÖISYYS TOIMENPITEET PALLON AIHEUTTAMA VAHINKO KATSOMOSSA katsojan loukkaantuminen ei todennäköisesti aiheuta ottelun keskeyttämistä, järjestäjällä korvausvelvollisuus epätodennäköinen katsomovalvonta, ennalta estäminen vaikeaa YLIAJO, KOLARI PYSÄKÖINTI- ALUEELLA vakava loukkaantuminen, menehtyminen, ajoneuvopalo ei todennäköisesti aiheuta ottelun keskeyttämistä epätodennäköinen liikenteenohjaus, pysäköinninohjaus, riittävä valaistus SOIHDUT/SAVUT KATSOMOSSA TAI KENTÄLLÄ katsomorakenteiden palaminen, palovammat, allergiset oireet ei todennäköisesti aiheuta ottelun keskeyttämistä mahdollinen sisääntulotarkastukset, tehokas katsomo- ja kenttävalvonta POMMIUHKA vakava loukkaantuminen, menehtyminen ottelun todennäköinen keskeyttäminen, yleisön evakuointi, tiedottaminen epätodennäköinen stadionalueen valvonta ennen ottelua, sisääntulotarkastukset, ennalta estäminen vaikeaa, SÄHKÖKATKO mahdollisia tapaturmia kulku- ja poistumisreiteillä sekä sisätiloissa ottelun keskeyttäminen, tiedottaminen epätodennäköinen valaistut poistumistieopasteet kunnossa, käsivalaisimien ja megafonien varaaminen UKKONEN, RANKKASADE vakava loukkaantuminen, menehtyminen, paniikki, ryntäyksestä johtuvat ruhjevammat ottelun todennäköinen keskeyttäminen, yleisön evakuointi, tiedottaminen epätodennäköinen sääennusteiden ja säätilan muutosten seuraaminen 11. TOIMINTAOHJEET ERILAISIIN KRIISI-, UHKA-, RIKOS- TAI ONNETTOMUUSTILANTEISIIN JALKAPALLO- OTTELUISSA Yleinen hätänumero 112 Poliisi 112 Kerro selvästi ja rauhallisesti kuka olet ja mistä soitat (Lahden Kisapuisto + lähin karttaan merkitty aluetunnus A1 A7) HÄTÄILMOITUKSEN mitä on tapahtunut? TEKEMINEN missä on tapahtunut? onko joku vaarassa? kerro missä on opastus? vastaa kysymyksiin! sulje puhelin vasta saatuasi siihen luvan! 12 (26)

13 SAIRASKOHTAUS TAI TAPATURMA YLEISÖN JOUKOSSA PAHOINPITELY, MUU VÄKIVALLANTEKO TULIPALO SOIHTU, ILOTULITE, SAVUPOMMI ESINEIDEN HEITTÄMINEN KENTÄLLE 1. Tutki potilas, auta kykysi mukaan 2. Tee hätäilmoitus Kutsu ensiapuryhmä paikalle 4. Ilmoita turvallisuuspäällikölle 5. Älä jätä potilasta yksin 6. Selvitä sairasauton (tai -autojen) tuloreitti vapaaksi 7. Opasta sairasauto kohteeseen 1. Auta uhria kykysi mukaan 2. Tee hätäilmoitus Kutsu ensiapuryhmä paikalle 4. Ilmoita turvallisuuspäällikölle, joka kutsuu toimintaryhmän paikalle 5. Turvallisuuspäällikkö kutsuu harkintansa mukaan kriisiryhmän kokoon. 6. Älä puutu tilanteeseen yksin! 7. Täytä tuntomerkkikaavake tekijästä 1. Pelasta vaarassa olevat 2. Tee hätäilmoitus Aloita sammutus lähimmällä alkusammuttimella ja auta onnettomuuden uhreja 4. Ilmoita turvallisuuspäällikölle 5. Rajoita palo sulkemalla ovet ja ikkunat, pysäyttämällä ilmastointi sekä siirtämällä vaaralliset aineet turvaan 6. Varoita vaarasta 7. Opasta pelastuslaitos ja muut auttajat paikalle 1. Stadionille hankitaan riittävä määrä hiekalla täytetty sinkkiämpäreitä (Lahdessa 4 kpl) sekä palonkestäviä käsineitä (Lahdessa 2 paria, vierasfanialue ja omien fanien katsomo) 2. Soihdut tms. sammutetaan laittamalla ne ämpäriin ja kaatamalla toisesta ämpäristä hiekkaa soihdun päälle. Soihtu tms. palaa joka tapauksessa loppuun hiekassa, joten älä poista sitä ämpäristä 3. Soihdut tms. ovat vaarallisen kuumia, joten niiden käsittelyssä on noudatettava erityistä varovaisuutta. 4. Mikäli soihdun tms. sytyttäjä on saatu kiinni tai hänet on tunnistettu, toimitetaan soihtu poliisille 5. Jos soihtu tai muu vastaava aiheuttaa palonalun katsomossa, käytetään palovartijoiden tai järjestyksenvalvojien hallussa olevia sammutuspeitteitä taikka jauhesammutinta ensisammutusvälineinä. 1. Jos pelialueelle heitetty esine on vahingoittanut pelaajaa, tuomaria tms., kutsu ensiapuryhmä paikalle 2. Ilmoita tapauksesta turvallisuuspäällikölle, joka hälyttää paikalle toimintaryhmän 3. Selvitä mistä heittäminen on tapahtunut. Pyydä tarvittaessa katsomonosasta tietoja mahdollisesta heittäjästä tämän tunnistamiseksi 4. Osoita heittäjä toimintaryhmälle, joka poistaa hänet katsomosta ja toimittaa poliisin huostaan 13 (26)

14 KENTTÄALUEELLE TUNKEUTUMINEN VARKAUS, MURTO, RYÖSTÖ VAHINGONTEKO POMMIUHKA SÄHKÖKATKO 1. Kentälle pääsy estetään tarvittaessa voimakeinoin 2. Kiinniotot suoritetaan pareittain 3. Jos henkilö pääsee pelikentälle asti, perään menee vähintään kaksi järjestyksenvalvojaa, tunkeutuja otetaan kiinni mahdollisimman nopeasti ja hänet toimitetaan ripeästi pois pelialueelta 4. Kiinniotetut henkilöt toimitetaan poliisin huostaan HUOM! Tunkeutuminen on yleensä suunniteltu etukäteen ja se voi tapahtua useasta kohdasta / katsomosta samanaikaisesti! Kun havaitset edes jonkun yrittävän tunkeutua kenttäalueelle, estä se ja tiedota asiasta välittömästi muille kenttävalvojille, esimiehellesi ja turvallisuuspäällikölle, joka hälyttää lisävoimaa kenttätasolle. 1. Älä koske tai hävitä rikospaikan tai rikoksentekijän jättämiä jälkiä 2. Eristä tekopaikka ja estä sivullisten pääsy ko. paikkaan 3. Ilmoita turvallisuuspäällikölle tai lähimmälle järjestyksenvalvojalle tai poliisille 4. Mikäli näet tekijän, täytä tuntomerkkikaavake ja toimita se poliisille 5. Opasta tarvittaessa poliisi tapahtumapaikalle 1. Estä rikoksen jatkuminen, mikäli mahdollista 2. Paina mieleesi epäillyn tuntomerkit ja poistumissuunta 3. Ilmoita tapahtuneesta turvallisuuspäällikölle, joka ilmoittaa asiasta poliisille 4. Täytä tuntomerkkikaavake ja toimita se poliisille Mikäli poliisi ei tule tapahtumapaikalle, ohjaa ja opasta asianomistaja tekemään rikosilmoitus lähimmälle poliisilaitokselle 1. Puhelimen välityksellä tuleva uhkaus ole rauhallinen älä keskeytä soittajaa, yritä jatkaa keskustelua varoita muita jo puhelun aikana (lapulla tai muulla keinolla) aloita välittömästi pommiuhkauskaavakkeen täyttäminen tiedustele missä ja milloin pommi räjähtää, minkä tehoinen ja näköinen pommi on pyydä toistamaan ilmoitus jos mahdollista, kysy uhkauksen motiivi puhelun jälkeen ota yhteyttä turvallisuuspäällikköön, joka ilmoittaa asiasta edelleen poliisille 2. Kirjallinen uhkaus ota yhteyttä turvallisuuspäällikköön, joka ilmoittaa asiasta poliisille älä tuhoa viestiä, älä tee siihen muutoksia tai turhia sormenjälkiä suojaa uhkausviesti ja toimita se poliisille 3. Noudata poliisin antamia ohjeita. 4. Stadionin evakuoimisesta / tyhjentämisestä kuulutetaan. Poliisin, turvallisuuspäällikön ja sinun tehtävänä on varmistaa, että kaikki poistuvat vaara-alueelta. 1. Turvallisuusjohto tekee ilmoituksen energialaitokselle numeroon Johtokeskuksessa tulee olla turvallisuusjohdon käytössä megafoni. 3. Jokainen järjestyksenvalvoja pyrkii toiminta-alueellaan rauhoittamaan katsojia ja tarvittaessa ohjaamaan katsojat pois katsomosta poistumisreittien mukaisesti. 4. Tiedota katsojia voimakkaalla äänellä tilanteesta 5. Muista että oma käyttäytymisesi ohjaa katsojien käyttäytymistä 14 (26)

15 YLEINEN VAARA -MERKKI Tarkoittaa väestöä uhkaavaa välitöntä vaaraa, jolloin tulee: siirtyä sisätiloihin sulkea ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto kuunnella radiota ja noudattaa annettavia ohjeita välttää puhelimen käyttöä pelastusviranomaisten teleyhteyksien varmistamiseksi noudattaa alueellisia yksityiskohtaisia suojautumisohjeita poikkeusoloissa siirtyä välittömästi suojatiloihin Yleinen hälytysmerkki on yhden minuutin pituinen, nouseva ja laskeva ääni, jonka nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus 7 sekunti. VAARA OHI -MERKKI KOKEILUMERKKI KAASUVAARATILANNE Tarkoittaa yleistä vaaramerkkiä koskevan varoitustilan purkamista eli se on ilmoitus siitä, että uhka tai vaara on poistunut. Vaara ohi -merkki on yhtämittainen tasainen äänimerkki, jonka kesto on yksi minuutti. Käytetään hälytinjärjestelmän käyttökunnon testaukseen. Kokeilumerkki on 7 sekunnin pituinen tasainen ääni. Kaasuvaarasta varoitetaan yleisellä hälytysmerkillä, jota tehostetaan kenttäkuulutuksen antamilla toimintaohjeilla Jos oleskelet sisätiloissa ja haistat kaasua, paina märkä vaate suun eteen ja hengitä sen läpi pysyttele yläkerroksissa ja kuuntele radiota kunnes vaara on ohi Jos olet ulkona, etkä pääse sisälle kiirehdi kaasupilven alta sivutuuleen pyri mahdollisimman korkealle, esimerkiksi mäen päälle paina märkä vaate, ruoho, turve tai sammaltuppo suun eteen ja hengitä sen läpi Säteilyvaarasta varoitetaan välittömästi yleisellä hälytysmerkillä, jota tehostetaan kenttäkuulutuksen antamilla toimintaohjeilla SÄTEILYVAARATILANNE siirry sisälle sulje ovet ja ikkunat sammuta ilmastointi ja tiivistä rakennus kuuntele radiosta viranomaisten antamia ohjeita suojaa ruoka ja juomavesi pölytiiviisti hakeudu väestönsuojaan nauti joditabletteja vasta viranomaisten kehotuksesta, tabletteja ei pidä lähteä vaaratilanteessa noutamaan rakennuksen ulkopuolelta jos on pakko mennä ulos, käytä tiivistä, ihoa peittävää, helposti puhdistettavaa asua sekä hengityssuojainta taikka tilapäissuojaimena pyyhettä tai talouspaperia. Palattuasi, jätä vaatteet eteiseen ja peseydy huolella. 15 (26)

16 Ukkosen lähestyessä stadionia informoi katsojia riittävän ajoissa vaarasta ohjaa katsojat ajoissa suojaan sisätiloihin ja/tai ajoneuvoihin muista, että oma rauhallinen käyttäytymisesi ohjaa katsojien käyttäytymistä UKKONEN, RANKKASADE Ukkosella vältä korkeita paikkoja, avoimia alueita sekä vesialueita älä suojaudu puiden, terassivarjojen, tilapäiskatsomoiden, vaihtoaitioiden tms. alle tai sähköä johtavien metallisten esineiden kuten, jalkapallomaalin, valaisinpylväiden, lipputankojen, aitojen tms. läheisyyteen avoimilla alueilla pyri pitämään vähintään 5 m etäisyys toiseen henkilöön Jos lähellä ei ole suojapaikkaa tai et pääse suojaan, pysy paikallasi, laita jalat yhteen ja mene kyykkyasentoon sekä suojaa korvasi käsilläsi MUISTA! Ottelun jatkaminen on turvallista kun vähintään 30 minuuttia on kulunut viimeisestä salamasta tai jyrähdyksestä Rankkasateella huolehdi, etteivät suojaan ryntäävät katsojat tuki stadionin poistumisväyliä tai stadionin katettujen katsomoiden kulkuväyliä ja katsomoaukkoja Perusperiaatteita evakuointipäätöksen tekee ottelutapahtuman turvavastaava. Mikäli johtokeskuksessa ovat paikalla myös poliisi- ja pelastusviranomaiset, päätös tehdään yhteistyössä. evakuointi voi kohdistua koko stadioniin tai vain osaan siitä (esim. yhteen katsomoon) tärkeintä on huolehtia henkilöturvallisuudesta. Uhanalaiselta alueelta evakuoidaan vaarassa olevat henkilöt. turvahenkilöstön on ryhdyttävä kykyjensä mukaisiin toimenpiteisiin lisävahinkojen estämiseksi Katsomohenkilöstö ohjaa katsojat ja muut henkilöt merkittyjä poistumisväyliä pitkin turvallisesti ulos katsomosta kohti stadionin poistumisportteja EVAKUOINTITILANTEET Sisäturva tarkastaa ja tyhjentää sisätilat Porttihenkilöstö varmistaa, että kaikki poistumistiet ovat avoimina ohjaa yleisö ulos stadionin välittömästä läheisyydestä kohti kokoontumispaikkoja huolehtii porttien pelastusväylien pysymisestä esteistä vapaina Liikenne- ja pysäköinti huolehtii, pelastusteiden ja reitit pysymistä esteistä vapaina koko tapahtuman ajan. opastaa tarvittaessa viranomaisajoneuvot kohteeseen ohjaa yleisön kokoontumispaikoille ohjaa ajoneuvot suunniteltuja reittejä pitkin ulos pysäköintialueilta Toimintaryhmät ryhtyy kykyjensä mukaisiin toimenpiteisiin uhkaavan vaaran torjumiseksi 16 (26)

17 12. SISÄÄNPÄÄSYNVALVONTA PORTIT AUKI TARKASTUKSET KIELLETYT ESINEET MUUT RAJOITUKSET JA POIKKEUKSET SISÄÄNPÄÄSYN ESTEET Viimeistään tuntia ennen ottelun alkua Kaikki Valikoiva Ei ketään 1. Kaikki sellaiset henkilöt, joiden hallussa saattaa (kaikki päihtyneet) olla tai joiden hallussa on havaittu turvallisuutta vaarantavia esineitä, aineita tai päihteitä - HUOM! Kaikki vieraskannattajat tarkastetaan! - Kannattajien mukanaan tuomien banderollien teksteihin sekä isojen ns. overheadien paloturvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota 2. Kaikki kantamukset 3. Järjestyksenvalvojalain mukainen turvallisuustarkastus on suoritettava hienotunteisesti 4. Miehet tarkastavat miespuoliset, naiset naispuoliset sisään tulijat, eikä rooleja saa vaihtaa! 5. Korkean riskin otteluissa tarkastetaan koko yleisö ja kaikki kantamukset. 1. Kaikki virvoitusjuomapullot, muovipullot, termospullot, treenipullot (harkinnanvarainen), metallitölkit tms. (enintään 0,3 litran avaamaton pillimehu tms. sallitaan) 2. Yli metrin mittaiset tangot, seipäät, teleskooppivavat tms. 3. Teräkärkiset isot sateenvarjot (esim. golfsateenvarjot) 4. Laserosoittimet ja muut voimakkaat valonlähteet (mm. taskulamput) 5. Paineilma- ja vuvuzelatorvet tms. jotka aiheuttavat terveysvaaraa ympäristölle 6. Metalliset avainketjut, joiden pituus on yli 50 cm (harkinnanvarainen) 7. Kaikki esineet, jotka esim. heitettynä vaarantavat pelaajien, erotuomariston, kuvaajien, katsojien tai järjestyksenvalvojien turvallisuutta 8. Palosuojaamattomat suuret banderollit tai lakanat, jotka vedetään katsojien päiden yli (ns. overheadit) 1. Sallitaan yksi megafoni per kannattajaryhmä, jota käyttää faniryhmän huudattaja. Megafonia on käytettävä oman faniryhmän huudattamiseen ja megafonin tulee olla kohti yleisöä. Kentälle päin huutaminen tai asiattomuuksien huutaminen on kielletty. 2. Korotetun riskin ja korkean riskin otteluissa alueelle ei saa tuoda tavanomaisten kiellettyjen esineiden ja aineiden lisäksi omia eväitä (pl. lasten karkit ja muut avaamattomassa paketissa olevat ruuat), minkäänlaisia sateen-/päivänvarjoja eikä omia retkituoleja. Mainitut lisärajoitukset ovat harkinnanvaraisia ja niistä ohjeistetaan vuoron alussa erikseen. 3. Korotetun riskin ja korkean riskin otteluissa isommat kantamukset saatetaan määrätä jätettäväksi valvottuun narikkaan. Narikassa voi asioida ottelun aikana, mutta tarvittaessa tehdään uusi turvatarkastus, erityisesti jos narikka sijaitsee porttien ulkopuolella. Päätös tehdään tapauskohtaisesti. 1. Selvästi päihteiden (alkoholi, huumeet) vaikutuksenalaisena olevat henkilöt 2. Aggressiiviset henkilöt 3. Henkilöiltä, joiden hallusta tavataan sisääntulotarkastuksen yhteydessä - alkoholia, huumausaineita, raketteja, soihtuja, räjähteitä, erilaisia teräaseita, ampuma-aseita, poliittisia, rasistisia, loukkaavia tai muuten kiellettyjä lippuja tai banderolleja, muita esineitä (esim. kuittirullat) ja aineita, joista voi aiheutua vaaraa tapahtuman turvallisuudelle 17 (26)

18 TOIMENPITEET LÖYDETTÄESSÄ KIELETTYJÄ ESINEITÄ, AINEITA TAI PÄIHTEITÄ NARIKKALAATIKOT HUOM! 1. Henkilö tavaroineen toimitetaan poliisille (mikäli paikalla), joka päättää jatkotoimenpiteistä (kokoontumisrikkomus tms.) 2. Mikäli poliisia ei ole saatavilla, henkilö siirretään ovien ulkopuolelle eikä häntä päästetä sisälle stadionin vaikka henkilö hankkisi uuden lipun - jos poliisi omien toimenpiteidensä jälkeen päästää porteilta poistetun henkilön menemään, häntä EI saa päästää sisälle tapahtumaan, vaikka henkilö hankkisi jostain uuden lipun (vrt. aikaisempi käytös) 3. Porttivastaava kirjaa jokaisesta poistosta lyhyen selvityksen, josta ilmenee poistetun sukupuoli, ikä, missä, milloin ja minkä takia sisäänpääsy estettiin ja välittää tiedon välittömästi turvallisuuspäällikölle Pääsääntöisesti ei tarjota narikkapalvelua. Asiakkaan kysyessä, voidaan hänelle tarjota mahdollisuutta jättää kantamuksensa pääportille säilytykseen. MUISTA AINA TYÖTURVALLISUUS! Taskuissa ja laukuissa voi olla suojaamattomia teräaseita, neuloja, ruiskuja tms. 13. KATSOMO- JA KENTTÄVALVONTA PORTIT AUKI VALVONTA KIELETYT ESINEET (samat säännöt kuin portilla) Viimeistään tuntia ennen ottelun alkamista. Avausluvan antaa turvallisuusjohto. 1. Katsomo- ja kenttäalueelta suoritettavaa katsomovalvontaa 2. Huolehdittava ensisijaisesti kenttäalueen, joukkueiden ja niiden taustahenkilöiden sekä erotuomariston koskemattomuudesta 3. Valvonta tapahtuu katsomossa katsojien etu- ja yläpuolelta. 4. Ennen ottelua ja sen aikana valvojat sijoittuvat katsomoaukoille 5. Puoliajalla ja ottelun päätyttyä valvojat sijoittuvat katsomosta kentälle johtavien hätäkulkuporttien eteen 6. Kentällä valvonta tapahtuu pääsääntöisesti istualtaan (selvitetään, saadaanko tuolit) selkä pelikentälle päin - aina kun katsomossa reagoidaan pelitapahtumiin, valvojat nousevat seisomaan ja tehostavat katsomonosansa valvontaa 7. Jos katsojilla havaitaan hallussaan kiellettyjä esineitä, aineita tai alkoholia asiasta tiedotetaan valvomoon tai ryhmänjohtajalle/sektorivastaavalle, jotka huolehtivat jatkotoimenpiteistä 8. Katsomovalvojat huolehtivat, että kulkuväylät ja portaikot pidetään vapaina esteistä koko tapahtuman ajan 1. Kaikki virvoitusjuomapullot, muovipullot, termospullot tms. 2. Yli metrin mittaiset tangot, seipäät, teleskooppivavat tms. 3. Teräkärkiset isot sateenvarjot (esim. golfsateenvarjot) 4. Laserosoittimet 5. Paineilma- ja vuvuzelatorvet tms. jotka aiheuttavat terveysvaaraa ympäristölle 6. Kaikki esineet, jotka esim. heitettynä vaarantavat pelaajien, erotuomariston, kuvaajien, katsojien tai järjestyksenvalvojien turvallisuutta 7. Palosuojaamattomat suuret banderollit tai lakanat, jotka vedetään katsojien päiden yli (ns. overheadit) 18 (26)

19 KATSOMOSTA JA KENTTÄALUEELTA POISTETTAVAT HENKILÖT TOIMENPITEET LÖYDETTÄESSÄ KIELETTYJÄ ESINEITÄ, AINEITA TAI PÄIHTEITÄ TUNKEUTUMINEN KENTTÄALUEELLE SOIHDUT, SAVUT HUOM! 1. Selvästi päihteiden (alkoholi, huumeet) vaikutuksen alaisena olevat henkilöt 2. Aggressiiviset, rasistisia asioita huutelevat tai muuten häiritsevästi käyttäytyvät henkilöt 3. Henkilöt, joiden hallusta havaitaan tai tavataan - alkoholia, raketteja, soihtuja, räjähteitä, erilaisia teräaseita, ampuma-aseita, poliittisia, rasistisia, loukkaavia tai muuten kiellettyjä lippuja, banderolleja sekä muita esineitä ja aineita (esim. kuittirullat, märät vessapaperirullat jne.), joista voi aiheutua vaaraa tapahtuman turvallisuudelle 4. Henkilöt, jotka heittävät tavaroita tai esineitä katsomosta kentälle 5. Henkilöt, jotka yrittävät tunkeutua ennen ottelua, ottelun aikana tai sen jälkeen katsomosta kenttäalueelle 6. Henkilöt, joilla ei ole asianmukaista kulkulupaa kenttäalueelle 1. Henkilö tavaroineen toimitetaan poliisille (mikäli paikalla), joka päättää jatkotoimenpiteistä (kokoontumisrikkomus tms.) 2. Mikäli poliisia ei ole saatavilla, henkilö siirretään porttien ulkopuolelle eikä häntä päästetä sisälle stadionin vaikka henkilö hankkisi uuden lipun - jos poliisi omien toimenpiteidensä jälkeen päästää porteilta poistetun henkilön menemään, häntä EI saa päästää sisälle tapahtumaan, vaikka henkilö hankkisi jostain uuden lipun (vrt. aikaisempi käytös) 3. Katsomovastaava kirjaa jokaisesta poistosta lyhyen selvityksen, josta ilmenee poistetun sukupuoli, ikä, missä, milloin ja minkä takia poisto suoritettiin 1. Kentälle pääsy estetään tarvittaessa voimakeinoin 2. Kiinniotot suoritetaan pareittain 3. Jos henkilö pääsee pelikentälle asti, perään menee vähintään kaksi järjestyksenvalvojaa, tunkeutuja otetaan kiinni mahdollisimman nopeasti ja toimitetaan ripeästi pois pelialueelta 4. Kiinniotetut henkilöt toimitetaan toimintaryhmille, jotka siirtävät henkilöt edelleen ulos stadionalueelta poliisin huostaan (poliisipartion tiedot turvallisuusjohdolle sekä tiedot kiinniotetuista (pyydetään poliisilta)). 5. Selvitetään mahdollisuuksien mukaan tunkeutujan tarkka istumapaikka 1. Fanikatsomoihin ja kentälle sijoitetaan riittävä määrä hiekalla täytettyjä sinkkiämpäreitä sekä palonkestäviä käsineitä 2. Stadionin paloturvallisuudesta vastaavat etukäteen nimetyt järjestyksenvalvojat (tarvittaessa pelastusmiehet), jotka huolehtivat pyrotuotteiden sammuttamisesta - mikäli ammattisammuttajia ei ole saatavilla, siirretään soihtu varovaisuutta noudattaen erikoishiekalla täytettyyn ämpäriin, soihtu sammutetaan kaatamalla sen päälle hiekkaa toisesta ämpäristä ja viedään välittömästi stadionilta ulos turvalliseen paikkaan. - soihdut ovat vaarallisen kuumia, joten niiden käsittelyssä on noudatettava erityistä varovaisuutta 3. Pelin jälkeen soihdut tms. luovutetaan pelastuslaitoksen henkilöstölle. Mikäli asia johtaa rangaistusmenettelyyn, soihdut tms. luovutetaan poliisille. Jos katsoja on selvästi päihtynyt, käyttäytyy aggressiivisesti tai muutoin häiritsee muita katsojia tai hänen hallussaan havaitaan kiellettyjä esineitä, aineita tai alkoholia, tilanteeseen saa puuttua vain järjestyksenvalvojapari. Vain yksinkertaisissa ja helpoissa tilanteissa saa yksittäinen valvoja selvittää ongelmatilanteen. 19 (26)

20 14. TOIMINTARYHMÄT RYHMIEN MÄÄRÄ PERUSTEHTÄVÄ TOIMINTA-ALUEET KATSOMOSTA JA KENTTÄALUEELTA POISTETTAVAT HENKILÖT TOIMENPITEET LÖYDETTÄESSÄ KIELETTYJÄ ESINEITÄ, AINEITA TAI PÄIHTEITÄ HUOM! 1-2 ryhmää, 1+3 järjestyksenvalvojaa / ryhmä Lahdessa on normaaliriskin otteluissa yksi ryhmä, jonka vahvuus on Korkean riskin otteluissa on kaksi ryhmää, joiden vahvuus on 1 + 3/ryhmä. 1. Häiriöiden ennalta estäminen - ryhmät pyrkivät liikkumaan aktiivisesti ja näkyvästi alueilla, joilla saattaa tapahtua häiriöitä 2. Turvahenkilöstön avustaminen ongelmatilanteissa 3. Ryhmät toimivat koko tapahtuman ajan yhdessä, normaalisti kahden hengen partioina. Mikäli tulee tilanne / tehtävä, partiot muodostavat yhden ryhmän. 1. ennen porttien avautumista ulkoalueilla 2. porttien avautuessa porteille 3. ottelun aikana katsomoissa ja kenttätasolla 4. ottelun päätyttyä kenttätasolla ja ulkoalueilla 1. Selvästi päihteiden (alkoholi, huumeet) vaikutuksen alaisena olevat henkilöt 2. Aggressiiviset, rasistisia asioita huutelevat tai muuten häiritsevästi käyttäytyvät henkilöt 3. Henkilöt, joiden hallusta havaitaan tai tavataan - alkoholia, raketteja, soihtuja, räjähteitä, erilaisia teräaseita, ampuma-aseita, poliittisia, rasistisia, loukkaavia tai muuten kiellettyjä lippuja tai banderolleja, sekä muita esineitä ja aineita (esim. kuittirullat, märät vessapaperirullat jne.), joista voi aiheutua vaaraa tapahtuman turvallisuudelle 4. Henkilöt, jotka heittävät tavaroita tai esineitä katsomosta kentälle 5. Henkilöt, jotka yrittävät tunkeutua ennen ottelua, ottelun aikana tai sen jälkeen katsomosta kenttäalueelle 6. Henkilöt, joilla ei ole asianmukaista kulkulupaa kenttäalueelle 1. Henkilö tavaroineen toimitetaan poliisille (mikäli paikalla), joka päättää jatkotoimenpiteistä (kokoontumisrikkomus tms.) 2. Mikäli poliisia ei ole saatavilla, henkilö siirretään ovien ulkopuolelle eikä häntä päästetä sisälle stadionin vaikka henkilö hankkisi uuden lipun - jos poliisi omien toimenpiteidensä jälkeen päästää porteilta poistetun henkilön menemään, häntä EI saa päästää sisälle tapahtumaan, vaikka henkilö hankkisi jostain uuden lipun (vrt. aikaisempi käytös) 3. Toimintaryhmän vastaava kirjaa jokaisesta poistosta lyhyen selvityksen, josta ilmenee poistetun sukupuoli, ikä, missä, milloin ja minkä takia poisto suoritettiin Ryhmät työskentelevät omilla toiminta-alueillaan. Tarvittaessa ne voidaan siirtää turvallisuusjohdon määräyksestä uuteen tehtävään stadionilla tai tapahtuma-alueella. 15. SISÄTILOJENVALVONTA PERUSTEHTÄVÄT 1. Huolehtia joukkueiden, niiden taustahenkilöiden sekä erotuomariston turvallisuudesta ja koskemattomuudesta pukuhuonekerroksessa 2. Varmistaa, että joukkueet, niiden taustahenkilöt sekä erotuomaristo pääsevät häiriöttömästi kentälle ja sieltä takaisin pukuhuonetiloihin 3. Huolehtia, ettei pukuhuonekerrokseen pääse tai siellä liiku kulkuluvattomia henkilöitä 4. Varmistaa, ettei pukuhuoneisiin pääse asiattomia henkilöitä 20 (26)

PELASTUSSUUNNITELMA MURRON KOULU

PELASTUSSUUNNITELMA MURRON KOULU PELASTUSSUUNNITELMA MURRON KOULU Simontaival 6-8 91800 TYRNÄVÄ päivitetty 27.09.2013 Pelastussuunnitelman sisältö 1. Kiinteistön perustiedot, rakenne, henkilöstö ja kiinteistössä oleva muu toiminta 2.

Lisätiedot

Naantalin kaupunki. Vapaa-aika- sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan pelastus- ja turvallisuussuunnitelma

Naantalin kaupunki. Vapaa-aika- sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan pelastus- ja turvallisuussuunnitelma Naantalin kaupunki Vapaa-aika- sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan pelastus- ja turvallisuussuunnitelma Sisällysluettelo: JOHDANTO... 3 OHJEET TIEDOSTON SÄHKÖISEEN KÄYTTÖÖN... 3 TOIMENPIDEOHJEET ONNETTOMUUS-,

Lisätiedot

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT ASUNTO OY VILLANPORTTI HYVINKÄÄ ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. PELASTUSSUUNNITELMAN PERUSTEET... 3 1.1. Suunnitelman tarkoitus... 3 1.2. Pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Ouluhalli PELASTUSSSUUNNITELMA

Ouluhalli PELASTUSSSUUNNITELMA Ouluhalli PELASTUSSSUUNNITELMA Oulu 12/ 2004 SISÄLLYSLUETTELO 1. SUOJELUORGANISAATIO JA MUUT TÄRKEÄT YHTEYSTIEDOT...3 1.1. Muita yhteystietoja...4 2. YRITYS TAI LAITOS...5 3. TURVALLISUUSSUUNNITTELUN SÄÄDÖSTAUSTA...5

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA KIRKONKYLÄN KOULUN NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN

PELASTUSSUUNNITELMA KIRKONKYLÄN KOULUN NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN 1 PELASTUSSUUNNITELMA KIRKONKYLÄN KOULUN NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin (468/03 8 ja 9 ) ja asetukseen pelastustoimesta

Lisätiedot

7. Vaaratilanteet, niiden vaikutukset ja toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi

7. Vaaratilanteet, niiden vaikutukset ja toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi 7. Vaaratilanteet, niiden vaikutukset ja toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi Päivittäiset onnettomuudet VAARATILANNEHuoneistopalo VAIKUTUSVälitön uhka huoneistossa oleville, välillinen uhka muille

Lisätiedot

1. luku: Lisenssijärjestelmän keskeiset periaatteet ja tavoitteet... 4. 2. luku: Lisenssihallinto ja päätöksenteko... 4

1. luku: Lisenssijärjestelmän keskeiset periaatteet ja tavoitteet... 4. 2. luku: Lisenssihallinto ja päätöksenteko... 4 SUOMEN PALLOLIITON LIIGALISENSSIMÄÄRÄYKSET 2013 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. luku: Lisenssijärjestelmän keskeiset periaatteet ja tavoitteet... 4 2. luku: Lisenssihallinto ja päätöksenteko... 4 3. luku: Lisenssin

Lisätiedot

Tapahtumajärjestäjän C. 57

Tapahtumajärjestäjän C. 57 Tapahtumajärjestäjän opas C. 57 Tapahtumajärjestäjän opas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan liitto Julkaisu: C:57 ISBN 978-951-766-118-8 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto Jukka Kaminen Emme vastaa oppaan

Lisätiedot

4. TOIMINTAOHJE TAPATURMATILANTEISSA JA SAIRAUSKOHTAUKSISSA 5. TOIMINTAOHJE KAASU- JA MYRKKYVAARATILANTEESSA

4. TOIMINTAOHJE TAPATURMATILANTEISSA JA SAIRAUSKOHTAUKSISSA 5. TOIMINTAOHJE KAASU- JA MYRKKYVAARATILANTEESSA SISÄLTÖ 1. JOHDANTO 2. VAARATILANNEARVIO 3. TOIMINTAOHJE TULIPALOTILANTEESSA Asukkaan paloturvallisuusohje 4. TOIMINTAOHJE TAPATURMATILANTEISSA JA SAIRAUSKOHTAUKSISSA 5. TOIMINTAOHJE KAASU- JA MYRKKYVAARATILANTEESSA

Lisätiedot

Toimi turvallisesti. Toimintaohjeita yksityisellä turvallisuusalalla työskenteleville

Toimi turvallisesti. Toimintaohjeita yksityisellä turvallisuusalalla työskenteleville Toimi turvallisesti Toimintaohjeita yksityisellä turvallisuusalalla työskenteleville Toimi turvallisesti Toimintaohjeita yksityisellä turvallisuusalalla työskenteleville Julkaisija: Työturvallisuuskeskus

Lisätiedot

Hyödyllistä tietoa Sinun ja perheesi turvaksi.

Hyödyllistä tietoa Sinun ja perheesi turvaksi. Hyödyllistä tietoa Sinun ja perheesi turvaksi. KOTISI TURVALLISUUS on sinun vastuullasi Me kaikki vaikutamme oman elinympäristömme turvallisuuteen. Onnettomuudet tulevat aina yllätyksenä, eikä niitä kaikkia

Lisätiedot

TALONOHJE. Sisällysluettelo. Kiinteistö Oy Kaapelitalon yleisohje v009 22-3-2010

TALONOHJE. Sisällysluettelo. Kiinteistö Oy Kaapelitalon yleisohje v009 22-3-2010 Kiinteistö Oy Kaapelitalon yleisohje v009 22-3-2010 TALONOHJE Sisällysluettelo 1. Johdanto...2 1.1 Tilan kunto...2 1.2 Loppusiivous...2 1.3 Järjestyksen noudattaminen...3 1.4 Vuokralaisen vastuu ja vakuutukset...3

Lisätiedot

Seuran hallitus anoo Suomen Taitoluisteluliitolta kilpailukalenterissa olevia kilpailuja ja SM-kilpailuja sitä seuraavalle kaudelle 1.4. mennessä.

Seuran hallitus anoo Suomen Taitoluisteluliitolta kilpailukalenterissa olevia kilpailuja ja SM-kilpailuja sitä seuraavalle kaudelle 1.4. mennessä. elokuu 2012 1/16 Tämä ohjeistus on tehty yksinluistelukilpailunjärjestäjille selvennykseksi mitä kaikkea kilpailutapahtuman järjestäminen vaatii. Kilpailutapahtumien järjestämistä säätelevät Suomen Taitoluisteluliiton

Lisätiedot

POSELLI Nortamonkatu 12, Rauma

POSELLI Nortamonkatu 12, Rauma KIINTEISTÖN PELASTUSSUUNNITELMA ASIAKASKÄYTTÖÖN POSELLI Nortamonkatu 12, Rauma SGL TURVAPALVELUT Oy Sanna Suinila, Aki Äijälä JOHDANTO JA ESITIEDOT Tilaaja: Laatijat: Kohteet: Rauman kaupunki, vs.kulttuuri-

Lisätiedot

Haminan kaupungin oppilaitosten turvallisuussuunnitelma

Haminan kaupungin oppilaitosten turvallisuussuunnitelma Haminan kaupungin oppilaitosten turvallisuussuunnitelma 1 Sisällysluettelo Sivu 2 1. Johdanto.. 4 2. Oppilaitosturvallisuuden lähtökohdat 2.1. Kodin ja koulun yhteistyö..4 2.2. Koulun turvallisuusorganisaatio..4

Lisätiedot

Julkaisija Palvelualojen ammattiliitto PAM ry Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitto SHR ry Työturvallisuuskeskus, Palveluryhmä

Julkaisija Palvelualojen ammattiliitto PAM ry Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitto SHR ry Työturvallisuuskeskus, Palveluryhmä 1 Julkaisija Palvelualojen ammattiliitto PAM ry Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitto SHR ry Työturvallisuuskeskus, Palveluryhmä Suunnittelu PAM SHR työsuojeluryhmä Juha Hämäläinen, Työturvallisuuskeskus

Lisätiedot

Turvallisuus on pieniä tekoja arjessasi.

Turvallisuus on pieniä tekoja arjessasi. Turvallisuus on pieniä tekoja arjessasi. Tietoa ja ohjeita onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn ja hätätilanteisiin KOTI JA VAPAA-AIKA Oma koti on yllättävän vaarallinen paikka. Kaksi kolmesta tapaturmasta

Lisätiedot

OULUN ILMAILUKERHO RY. Toimintatapakäsikirja

OULUN ILMAILUKERHO RY. Toimintatapakäsikirja Toimintatapakäsikirja 1 Sisällysluettelo Oulun Ilmailukerhon toimintaohjeet Lyhenteitä ja käsitteitä Maksukäytännöt: Kustannusten korvaus Työ ja toimihenkilökorvauksia Sanktiot Kerhontilat Tiedotus Lentotoiminta

Lisätiedot

Vilppulan yhteiskoulu. Turvallisuussuunnitelma

Vilppulan yhteiskoulu. Turvallisuussuunnitelma Vilppulan yhteiskoulu Turvallisuussuunnitelma Sisältö: 1. Järjestyssäännöt 2. Kriisisuunnitelma 3. Päihdesuunnitelma 4. Palo- ja pelastussuunnitelma 5. Suunnitelma epäasiallisen kohtelun varalta 6. Suunnitelma

Lisätiedot

LAUKAAN KUNNAN PÄIVÄHOIDON TURVALLISUUSSUUNNITELMA 11.2 2011

LAUKAAN KUNNAN PÄIVÄHOIDON TURVALLISUUSSUUNNITELMA 11.2 2011 LAUKAAN KUNNAN PÄIVÄHOIDON TURVALLISUUSSUUNNITELMA 11.2 2011 1 LAUKAAN KUNTA PÄIVÄHOIDON TURVALLISUUSSUUNNITELMA 2011 ESIPUHE... 4 JOHDANTO... 4 1 LAIT TURVALLISUUSSUUNNITELMAN TAUSTALLA... 4 2 YKSIKKÖKOHTAISET

Lisätiedot

JÄRJESTYKSENVALVOJAN KOULUTUSMATERIAALI

JÄRJESTYKSENVALVOJAN KOULUTUSMATERIAALI JÄRJESTYKSENVALVOJAN KOULUTUSMATERIAALI JÄRJESTYKSENVALVOJAN PERUS- JA KERTAUSKOULUTUKSEN PÄIVITETTY KOULUTUSMATERIAALI Kädessäsi on päivitetty ja osittain niin rakenteeltaan kuin sisällöltään uusittu

Lisätiedot

kursivoiduin kirjaimin se viranomainen tai organisaatio, johon tulee olla yhteydessä

kursivoiduin kirjaimin se viranomainen tai organisaatio, johon tulee olla yhteydessä 1 NÄIN JÄRJESTÄT ONNISTUNEEN TAPAHTUMAN JOENSUUSSA! Joensuu on viriili tapahtumien kaupunki, jossa riittää tapahtumia ympäri vuoden. Ilosaarirock, Hippa, Rokumentti-rockelokuvafestivaali, Viscult-elokuvafestivaali

Lisätiedot

Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi. Avaimia arkeen. Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta

Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi. Avaimia arkeen. Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi Avaimia arkeen Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta Teksti Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi, 2015. Ulkoasu Juho Paavola Kirjoittajat ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö,

Lisätiedot

JÄRJESTYKSENVALVOJAN PERUSKURSSI KOULUTUSAINEISTO

JÄRJESTYKSENVALVOJAN PERUSKURSSI KOULUTUSAINEISTO JÄRJESTYKSENVALVOJAN PERUSKURSSI KOULUTUSAINEISTO Sisäasiainministeriö on järjestyksenvalvojista annetun lain (533/1999) 13 :n 2 momentin nojalla 27.8.1999 vahvistanut koulutusaineiston käytettäväksi 1.9.1999

Lisätiedot

KIINTEISTÖ OY KESÄHEINÄ Mökki nro ASUKASOPAS

KIINTEISTÖ OY KESÄHEINÄ Mökki nro ASUKASOPAS KIINTEISTÖ OY KESÄHEINÄ Mökki nro ASUKASOPAS SISÄLLYSLUETTELO HAKUSANATAULUKKO... 1 KIINTEISTÖ OY KESÄHEINÄN JÄRJESTYSMÄÄRÄYKSET... 9 1 Yleistä... 9 2 Yleiset alueet... 10 3 Jätehuolto... 10 4 Vesihuolto...

Lisätiedot

Kari Sirén. Kallioväestönsuojien taloudellinen hyödyntäminen vuokrauspalveluiden avulla. Metropolia Ammattikorkeakoulu Talotekniikan koulutusohjelma

Kari Sirén. Kallioväestönsuojien taloudellinen hyödyntäminen vuokrauspalveluiden avulla. Metropolia Ammattikorkeakoulu Talotekniikan koulutusohjelma Metropolia Ammattikorkeakoulu Talotekniikan koulutusohjelma Kari Sirén Kallioväestönsuojien taloudellinen hyödyntäminen vuokrauspalveluiden avulla Opinnäytetyö 30.4.2010 Insinööri (ylempi AMK) -tutkinto

Lisätiedot

Naperoleiri Lappenrannassa 15.-18.7.2014

Naperoleiri Lappenrannassa 15.-18.7.2014 Naperoleiri Lappenrannassa 15.-18.7.2014 Infolehti 1 Heli Pukki???? Isoille elämänsankareille IDERI ja pienille Luovaa LAHJAILOA tilausakvarelleja LAHJAkirjoja onnittelukortteja sisustustauluja Kurkkaa

Lisätiedot

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT 1(34) FINLANDS BANGOLFFÖRBUND RF RATAGOLFIN KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT SISÄLTÖ

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT 1(34) FINLANDS BANGOLFFÖRBUND RF RATAGOLFIN KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT SISÄLTÖ SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT 1(34) RATAGOLFIN KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 4 1.1 SOVELTAMISALA... 4 1.2 SÄÄNTÖJEN NOUDATTAMINEN... 4 1.3 SOPUPELI... 4 1.4 VOIMASSAOLOAIKA...

Lisätiedot

Yhdistyksen turvallisuusopas

Yhdistyksen turvallisuusopas Yhdistyksen turvallisuusopas turvallisia liikuntapalveluita ja yleisötapahtumia www.slu.fi 1 2 Tunnusversiot Ohessa on esitetty SLU-tunnuksen eri versiot. SLU-symboli Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry

Lisätiedot