FC Lahti TURVALLISUUSSUUNNITELMA Sisältää PelA 3 :n edellyttämän yleisötapahtuman pelastussuunnitelman KAUDELLA 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "FC Lahti TURVALLISUUSSUUNNITELMA Sisältää PelA 3 :n edellyttämän yleisötapahtuman pelastussuunnitelman KAUDELLA 2015"

Transkriptio

1 FC Lahti TURVALLISUUSSUUNNITELMA Sisältää PelA 3 :n edellyttämän yleisötapahtuman pelastussuunnitelman KAUDELLA 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. YHTEYSTIETOJA JALKAPALLO-OTTELUIDEN PERUSTIEDOT PÄÄSYLIPUT KULKUKORTIT JA PYSÄKÖINTITUNNUKSET TURVAJÄRJESTELYT LIITTEET VAKUUDEKSI TURVASUUNNITELMAN JA LIITTEIDEN TOIMITTAMINEN VIRANOMAISILLE TURVAORGANISAATIO OTTELUTAPAHTUMAN UHKA-ANALYYSI TOIMINTAOHJEET ERILAISIIN KRIISI-, UHKA-, RIKOS- TAI ONNETTOMUUSTILANTEISIIN JALKAPALLO-OTTELUISSA SISÄÄNPÄÄSYNVALVONTA KATSOMO- JA KENTTÄVALVONTA TOIMINTARYHMÄT SISÄTILOJENVALVONTA LIIKENTEEN- JA PYSÄKÖINNINVALVONTA STADIONKARTTA POMMIUHKAUSSOITTOKAAVAKE TUNTOMERKKIKAAVAKE RIKOSTILANTEISIIN YHTEYSTIETOJA TAPAHTUMAPÄÄLLIKKÖ Tomi Honkanen, toimitusjohtaja, FC Lahti GSM: TURVALLISUUSPÄÄLLIKKÖ APUL. TURVALLISUUSPÄÄLLIKKÖ / TURVALLISUUSJOHTO POLIISIN YHDYSHENKILÖ PELASTUSLAITOKSEN YHDYSHENKILÖT ENSIAPU Kimmo Härkönen Nina Laaksonen ja Jukka Hakulinen 1. Timo Äijö (NFIP) 2. Mika Pyyhtiä (NFIP) Tuukka Aaltoluoto, palotarkastaja Päivystävä palomestari Vastaava päivystäjä GSM: ottelupäivinä: GSM: (paikalla oleva turvallisuusvastaava) GSM 1: GSM 2: GSM: GSM: GSM: (paikalla oleva turvallisuusvastaava) STADION Markku Ahokas, liikuntapalvelupäällikkö GSM: (26)

2 2. JALKAPALLO-OTTELUIDEN PERUSTIEDOT JÄRJESTÄJÄ PAIKKA FC Lahti Oy, Aleksanterinkatu 26 A, Lahti Lahden Kisapuisto AIKA Kausi 2015 FC Lahden kotipeleissä otetaan käyttöön neliportainen riskiluokitusjärjestelmä. Kotipelien aikataulu ja riskiluokitus ovat seuraavalla sivulla. Matala Pääasiassa harjoitusottelut ja liigacupin pelit. Normaali Turvallisuussuunnitelmassa vihreällä merkityt kotipelit, jotka ovat Veikkausliigan otteluita. Korotettu Uusi riskiluokitus, joka on normaalia korkeampi, mutta korkeaa matalampi. Korotetun riskin Veikkausliigassa pelattavat pelit on merkitty keltaisella pohjavärillä turvallisuussuunnitelmaan. Mikäli on tiedossa, ettei korotetun riskin otteluun ole tulossa vierasfaneja tai heitä tulee vähän, voidaan ottelun riskiarviota laskea korotetusta normaaliin. Tällöin myös järjestyksenvalvojamääriä pienennetään normaalille tasolle. Korkea Merkitty punaisella pohjavärillä. Kotiottelut, joissa vastustajana on HJK tai HIFK. FC LAHDEN KOTIOTTELUIDEN RISKIARVIOLUOKAT Muuta huomioitavaa: KTP KTP ottelu on arvioitu korotetun riskin otteluksi on kuitenkin KTP:n turvallisuuspäälliköltä saatu tietoa, että yksi bussi olisi jo täynnä ja toista täytetään sekä muilla kyydeillä saapuisi n. 20 hlö. Vierasfanien arvioitu määrä on hlö. Harjoitusottelussa kaikki sujui hyvin, eikä KTP:n faneja tullut kuin noin 10 yksittäistä henkilöä ilmoitetun 30 sijaan. VPS Ottelu on arvioitu normaaliriskin tai korotetun riskin otteluksi. Tarkennetaan riskiluokitusta kauden aikana ja lähempänä ottelua, kun saadaan tietoa VPS:n fanien käyttäytymisestä muualla ja arviota tai tietoa saapuvien vierasfanien määrästä. 2 (26)

3 KOTIOTTELUT KAUDELLA 2015 Veikkausliiga (liiga) Suomen Cup (cup) UEFA Champions League (UCL) UEFA Europa League (UEL) Lahdessa riskiarvioiden väliporras, korotettu, on normaalia korkeampi, mutta korkeaa matalampi. PORTIT AUKI KATSOMOT nro päivä / pvm. klo vastustaja sarja yleisöm. riskiarvio 1. Su FC KTP (Kotka) liiga korotettu 2. To IFKM (Mariehamn) liiga normaali 3. Su FC Inter (Turku) liiga normaali 4. Pe SJK (Seinäjoki) liiga normaali 5. Su RoPS (Rovaniemi) liiga normaali 6. Ke HIFK (Helsinki) liiga korkea 7. Su HJK (Helsinki) liiga korkea 8. Ma IFKM (Mariehamn) liiga normaali 9. Ma SJK (Seinäjoki) liiga normaali 10. Su Ilves (Tampere) liiga korotettu 11. Su FF Jaro (Pietarsaari) liiga normaali normaali tai 12. Su VPS (Vaasa) liiga korotettu? 13. Su KuPS (Kuopio) liiga normaali 14. To FC KTP (Kotka) liiga korotettu 15. Su HIFK (Helsinki) liiga korkea 16. Su FC Inter (Turku) liiga normaali 17. Su RoPS (Rovaniemi) liiga normaali Viimeistään tuntia ennen ottelun alkamista. Avausluvan antaa turvallisuusjohto. Istumapaikkojen lukumäärä Seisomapaikkojen lukumäärä Aitiopaikkojen lukumäärä Liikuntarajoitteisten paikkojen lukumäärä Stadionin kokonaiskapasiteetti , riippuen ovatko siirrettävät katsomot käytettävissä Varsinaisia seisomapaikkoja ei ole. Ei ole Ei ole omaa katsomoa. Vakiintuneen käytännön mukaan ovat hakeutuneet kentän laidalle sopiviin kohtiin hlö ANNISKELU Kyllä Ei Anniskelulupa liitteenä lupahakemus on jätetty. ANNISKELUPAIKAT JA - ALUEET 1. Yleisöanniskelu 1 (linja-autoaseman päädyssä), ulkoalue, 300 hlö. Normaalipeleissä vain yksi anniskelualue yleisölle, joka on sekä omien että vierasfanien käytössä. 2. Yleisöanniskelu 2 (vierasfanialueella), ulkoalue, 100 hlö. Käytössä lähtökohtaisesti vain korkean riskin otteluissa sekä mahdollisesti muissa otteluissa, mikäli vierasfanien määrästä saadaan etukäteen tietoa. 3. VIP-tila (Historiallisessa museossa 1. ja 2. krs.), kabinettitila, 264 hlö. Anniskelualue on VIP-vieraiden käytössä lähtökohtaisesti jokaisessa pelissä. 4. VIP-teltta (vastapäätä 1. anniskelualuetta), ulkoalue, 200 hlö. Otetaan käyttöön mikäli, VIP-vieraita on paljon tai heidän tilat halutaan muusta syystä järjestää varsinaisen VIPtilan ulkopuolelle. TELEVISIOINTI Kyllä Ei Tuotantoyhtiö: Liigasopimuksen mukaan. TUPAKOINTI VASTUUVAKUUTUS Katsomoissa tupakointi on kiellettyä. Tupakointi on sallittu vain erikseen merkityillä paikoilla ja tapahtuma-alueen porttien ulkopuolella. Tarkemmat tupakointipaikat ohjeistetaan paikan päällä. Pohjolan Tuplaturva (ks. liite) 3 (26)

4 3. PÄÄSYLIPUT Aikuiset Lapset 7-15v Opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet Katsomolippu (kaikki katsomot) VIP-katsomo LIIKUNTARAJOITTEISET PALLOLIITON KULTAKORTTI UEFA PRO LICENCE VEIKKAUSLIIGAN KAUSIKORTTI VEIKKAUSLIIGAN KUMPPANIVAPAALIPPU ENNAKKOMYYNTI TURVATEKSTIT (ei ole lipuissa, nähtävissä porteilla ja nettisivuilla) LIPUNMYYNTIPISTEET VIP katsomo on katetun katsomon keskikohdassa. Liput: FC Lahti toimisto. Liikuntarajoitteinen maksaa normaalin lipun, saattaja pääsee veloituksetta. Ilmainen sisäänpääsy, mikäli ottelu ei ole loppuunmyyty (2 % sääntö) Ilmainen sisäänpääsy Ilmainen sisäänpääsy ja katsomopaikka pääkatsomosta (ei nimikkopaikkoja). Tarkentuu myöhemmin, pitääkö lippu noutaa lipunmyynnistä. Ilmainen sisäänpääsy, lippu vaihdettava lipunmyyntipisteessä ottelulippuun FC Lahden toimisto (ei alennusta). Lippupalvelun kautta aikuisten lippu 16 e (+ mahdolliset toimituskulut) Portit auki yleisölle tuntia ennen ottelua alkua Tule ajoissa Vaarallisten esineiden, aineiden ja päihdyttävien aineiden tuominen ja hallussapito on kiellettyä Porteilla turvatarkastus Stadionilla kameravalvontajärjestelmä Olympiaportti (pääportti), aurinkokatsomon portti (Lyseon portti) sekä tarvittaessa vierasfaniportti. 4. KULKUKORTIT JA PYSÄKÖINTITUNNUKSET VEIKKAUSLIIGAN HENKILÖKORTTI Sininen, Veikkausliigan henkilökunnan työkortti, koko stadionalue VEIKKAUSLIIGA - TV-TUOTANTO VEIKKAUSLIIGA - VALOKUVAAJA VEIKKAUSLIIGA MEDIA OFFICER PALLOLIITON HENKILÖKUNNAN TYÖKORTTI PALLOLIITON OTTELUDELEGAATTI / EROTUOMARITARKKAILIJAKORTTI SEURAN TYÖKORTTI Väri auki, stadionin yleiset tilat, mediatilat, TV-tuotantoalue Sininen, vapaa sisäänpääsy, oikeus liikkua mediatiloissa ja katsomossa HUOM! käytettävä aina seuran antamaa kuvausliiviä. Tarkentuu myöhemmin mistä ja keneltä liivin saa. Väri auki, seuran oma kulkukortti, koko stadion alue Kuvallinen, alareunassa punainen ja vihreä tunnisteraita, koko stadionalue, HUOM! ilmainen sisäänpääsy vain työtehtävissä. Kuvallinen, teksti Otteludelegaatti ja/tai erotuomaritarkkailija ja Palloliiton logo, koko stadionalue Musta kortti, jossa FC Lahden logo ja valkoisella tekstillä FC Lahti STAFF 2015, koko stadionalue, seuran tapahtumahenkilöt, joukkueiden taustahenkilöt 4 (26)

5 VIERASJOUKKUEEN KULKUKORTIT (ohjeistus on luonnos, tarkentuu myöh.) LEHDISTÖ (ohjeistus on luonnos, tarkentuu myöh.) PYSÄKÖINTITUNNUKSET AJOLUVAT 15 korttia vierasjoukkueen henkilöstölle. Annetaan vierasjoukkueen edustajalle heidän saapuessaan ja kerätään pois ottelun jälkeen. Kulkuoikeus ainakin pukuhuoneisiin ja kentälle. Vierasjoukkueen kuvaaja tarvitsee lisäksi kuvausliivin ja sitä on pidettävä päällä liikuttaessa kenttätasolla. Tiedot kuvaajista on ilmoitettava turvallisuusjohdolle etukäteen. Tarkentuu myöhemmin, mistä ja keneltä liivin saa. Lehdistökortilla pääsee suoraan sisään, erillistä lippua ei tarvita. Kuvaajien on käytettävä ja pidettävä kenttätasolla kuvausliiviä. Tarkentuu myöhemmin, mistä ja keneltä liivin saa. Ei ole, epäselvissä tapauksissa yhteys turvallisuusjohtoon. Ei ole, epäselvissä tapauksissa yhteys turvallisuusjohtoon. 5. TURVAJÄRJESTELYT TURVAHENKILÖSTÖ normaaliriskin otteluissa TURVAHENKILÖSTÖ korotetun riskin otteluissa Henkilöstö Järjestyksenvalvojat kaikki kortillisia, 21 ammattijärjestyksenvalvojaa (Kimmo Härkösen kautta) ja FC Lahden omia yksittäisiä järjestyksenvalvojia (eivät sisälly ilmoitettuun määrään) Muut tapahtumahenkilöt yhteensä Ensiapu (mistä organisaatiosta) Liikenteen- ja pysäköinninohjaajat Lipuntarkastajat Varustevastaava Henkilöstö Järjestyksenvalvojat kaikki kortillisia, 25 ammattijärjestyksenvalvojaa (Kimmo Härkösen kautta) FC Lahden omia yksittäisiä järjestyksenvalvojia (eivät sisälly ilmoitettuun määrään) Muut tapahtumahenkilöt yhteensä Ensiapu (mistä organisaatiosta) Liikenteen- ja pysäköinninohjaajat Lipuntarkastajat Varustevastaava Määrä yht. m n vähintään n. 25 hlö 3 hlö (SPR) ei tarvita JV:t tarkastaa Jaettu vastuu: turvallisuuspäällikkö, FC Lahti ja SPR Määrä yht. m n vähintään n. 25 hlö 3hlö (SPR) ei tarvita JV:t tarkastaa Jaettu vastuu: turvallisuuspäällikkö, FC Lahti ja SPR 5 (26)

6 TURVALLISUUSHENKILÖSTÖ korkean riskin otteluissa Henkilöstö Järjestyksenvalvojat kaikki kortillisia, 30 ammattijärjestyksenvalvojaa (Kimmo Härkösen kautta) FC Lahden omia yksittäisiä järjestyksenvalvojia (eivät sisälly ilmoitettuun määrään) Muut tapahtumahenkilöt yhteensä Ensiapu (mistä organisaatiosta) Liikenteen- ja pysäköinninohjaajat Määrä yht. m n vähintään n. 25 hlö 3 hlö (SPR) ei tarvita TYÖAIKA Lipuntarkastajat JV:t tarkastaa Jaettu vastuu: turvallisuus- Varustevastaava päällikkö, FC Lahti ja SPR Matalan riskin otteluissa: Esimies on paikalla vähintään 1,5 tuntia ennen ottelun alkua. Järjestyksenvalvojat ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Ensiapu on paikalla erikseen sovittaessa. Työvuorot päättyvät turvallisuusjohdon luvalla, kun tilaisuus on päättynyt ja yleisö on poistunut. Normaaliriskin otteluissa: Turvallisuusjohto on paikalla vähintään kaksi (2) tuntia ennen ottelun alkua. JV-esimiehet ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Järjestyksenvalvojat ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Ensiapupäivystäjät ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Työvuorot päättyvät turvallisuusjohdon luvalla, kun tilaisuus on päättynyt ja yleisö on poistunut alueelta ja sen välittömästä läheisyydestä. Vuorojen lopetuksia voidaan porrastaa turvallisuusjohdon harkinnan mukaan, huomioiden kuitenkin viranomaismääräykset. Korotetun riskin otteluissa: Turvallisuusjohto on paikalla vähintään 2,5 tuntia ennen ottelun alkua. JV-esimiehet ovat paikalla vähintään 2 h ennen ottelun alkua. Muut järjestyksenvalvojat ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Ensiapupäivystäjät ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Työvuorot päättyvät turvallisuusjohdon luvalla, kun tilaisuus on päättynyt ja yleisö on poistunut alueelta ja sen välittömästä läheisyydestä. Vuorojen lopetuksia voidaan porrastaa turvallisuusjohdon harkinnan mukaan, huomioiden kuitenkin viranomaismääräykset. Korkean riskin otteluissa: Turvallisuusjohto on paikalla vähintään 3 tuntia ennen ottelun alkua. JV-esimiehet ovat paikalla vähintään 2,5 h ennen ottelun alkua. 2 järjestyksenvalvojaa on paikalla vähintään 2 h ennen ottelun alkua. Loput järjestyksenvalvojat ovat paikalla vähintään 1,5 h ennen ottelun alkua. Ensiapupäivystäjät ovat paikalla vähintään 75 min ennen ottelun alkua. Työvuorot päättyvät turvallisuusjohdon luvalla, kun tilaisuus on päättynyt ja yleisö on poistunut alueelta ja sen välittömästä läheisyydestä. Vuorojen lopetuksia voidaan porrastaa turvallisuusjohdon harkinnan mukaan, huomioiden kuitenkin viranomaismääräykset. 6 (26)

7 SISÄÄNPÄÄSYNTOIMINTA KATSOMOVALVONTA LIIKUNTARAJOITTEISTEN KATSOMO TOIMINTARYHMÄT PALOTURVALLISUUDEN VALVONTA Kaikki kantamukset tarkastetaan Henkilötarkastuksia tehdään valikoidusti (fanit) HUOM! Kaikki vieraskannattajat tarkastetaan! Kannattajien mukanaan tuomien banderollien teksteihin sekä isojen ns. overheadien paloturvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota Vaarallisten esineiden, aineiden tai päihdyttäviin aineiden tuominen sekä hallussapito on kielletty Narikkalaatikot käytössä EI KÄYTÖSSÄ, ellei toisin erikseen ilmoiteta. Sisääntuloporteilla opastetaulut kielletyistä esineistä ja aineista sekä kameravalvonnasta Sisääntulotarkastuksista sekä kielletyistä esineistä ja aineista informaatiota pääsylipussa, nettisivuilla, käsiohjelmassa, kausiohjelmasta sekä lehtien otteluilmoituksissa Normaali katsomo- ja myyntitilojen valvonta Anniskelualueiden valvonta Lipuntarkastus ja yleisön ohjaus istumapaikoille Normaali paloturvallisuuden valvonta Sijoittuminen katsomoaukoille Ei kiellettyjä esineitä, aineita tai päihdyttäviä aineita katsomoon Lahdessa ei ole erikseen liikuntarajoitteisten katsomoa, vaan vakiintuneen käytännön mukaan liikuntarajoitteiset hakeutuvat itse sopivaan paikkaan. Ei erillistä invalidipysäköintialuetta, alueella on runsaasti yleisiä parkkipaikkoja. 1-2 ryhmää (1+3 järjestyksenvalvojaa/ryhmä) Lahdessa normaaliriskin peleissä yksi ryhmä, tilanteen mukaan korotetun riskin otteluissa kaksi ryhmää ja korkean riskin otteluissa aina vähintään kaksi ryhmää. Turvahenkilöstön avustaminen ongelmatilanteissa Toimivat koko tapahtuman ajan yhdessä normaalitilanteissa jakautuneena kahden henkilön partioihin. Mikäli tulee tilanne, partiot yhdistyvät ryhmäksi. Toiminta-alueet - ennen porttien avautumista ulkoalueilla - porttien avautuessa porteille - ottelun aikana katsomoissa ja kenttätasolla - ottelun päätyttyä kenttätasolla ja ulkoalueilla Järjestyksenvalvojat (tarvittaessa myös vapaapalokunnan pelastusmiehet) huolehtivat tapahtuman paloturvallisuuden valvonnasta Järjestyksenvalvojien on tunnettava stadionin ensisammutuskalusto ja sen sijainti Järjestyksenvalvojat huolehtivat, että poistumisväylät ovat esteettömiä ja lukitsemattomia Erityisvarusteina ovat katsomo- ja kenttätasolle sijoitettavat pyrotuotteiden sammutusvälineet, kuten hiekalla täytetyt sinkkiämpärit ja palosuojakäsineet Lahdessa: 4 ämpäriä ja kahdet parit hanskoja (FC Lahden fanikatsomo ja vierasfanikatsomo), turvallisuuspäällikkö hoitaa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä tilapäisiin sähköasennuksiin, erityisesti yleisön käyttämillä kulkuväylillä Varmistettava, että kaikissa kaasukäyttöisissä grillipisteissä on ensisammutusvälineinä 6 kg sammutin ja sammutuspeite Lahdessa tapahtuma-alueella lisäksi 1 kpl 6 kg:n sammuttimia, turvallisuuspäällikkö hoitaa. 7 (26)

8 SISÄTILOJENVALVONTA Pukuhuonekerroksen / -tilojen yleis- ja kulunvalvonta Huolehtia joukkueiden, niiden taustahenkilöiden ja erotuomariston esteettömästä kulkemisesta Asiattomien pääsyn estäminen pukuhuonekerrokseen sekä pukuhuonekerroksesta kentälle ja päinvastoin ENSIAPU Kyllä Ei Ensiaputilan sijainti Pukuhuoneiden edustalla. Ensiapuhenkilöstön määrä 3 hlö Onko tapahtumaan laadittu ensiapusuunnitelma? Kyllä Ei LIIKENNE- JA PYSÄKÖINTIJÄRJESTELYT Turvahenkilöstö huolehtii, että poistumisväylät, pelastustiet ja reitit pysyvät esteistä vapaina koko ottelutapahtuman ajan - pelastustien minimileveys 3,5 m - pysäköityjen ajoneuvojen etäisyys kiinteistä stadionrakenteista vähintään 6 m Pysäköintialueet Kisapuiston / linja-autoaseman pysäköintialue linja-autoaseman takana, maksullinen arkisin ja lauantaisin (pysäköitsijän tarkistettava tiedot liikennemerkeistä) Ei erillisiä paikkoja henkilökunnalle, viranomaisille eikä invalideille. Liikenteenohjausta ja kulunvalvontaa Lahdessa ei ole liikenteenohjaajia, ellei tapauskohtaisesti toisin sovita. FANIJÄRJESTELYT KOTIJOUKKUE FANIJÄRJESTELYT VIERASJOUKKUE Oma katsomo, joka on riittävän kaukana vieraskannattajien katsomosta Suoritetaan sisääntulotarkastus, jossa kaikki kantamukset tarkastetaan, tarvittaessa tehdään myös järjestyksenvalvojalain mukainen turvallisuustarkastus Tifot ja banderollit tarkastetaan paloturvallisuuden ja niiden sisällön takia Kaikkien loukkaavien tai muuten sopimattomien tifojen tai banderollien tms. tuominen, esittäminen / esillä pitäminen estetään Fanikatsomon anniskelualueeseen sekä fanien anniskeluun kiinnitetään erityistä huomiota Otetaan vastaan sovitussa paikassa turvaorganisaation toimesta, missä heille kerrotaan fanijärjestelyistä, fanikatsomon sijainti ja tarkastetaan fanien määrä Oma turvallinen P-paikka fanibusseille mahdollisimman läheltä katsomopaikkoja Oma katsomon osa, joka on riittävän kaukana kotikannattajien katsomosta Suoritetaan sisääntulotarkastus, jossa kaikki kantamukset tarkastetaan, tarvittaessa tehdään myös järjestyksenvalvojalain mukainen turvallisuustarkastus Tifot ja banderollit tarkastetaan paloturvallisuuden ja niiden sisällön takia Kaikkien loukkaavien tai muuten sopimattomien tifojen tai banderollien tuominen, esittäminen / esillä pitäminen estetään Fanikatsomon anniskelualueeseen sekä fanien anniskeluun kiinnitetään erityistä huomiota Ottelun päätyttyä fanit saatetaan fanibusseille ja niiden poislähtö turvataan P- alueelta 8 (26)

9 LÖYTÖTAVARAT KAMERA- JA VIDEOVALVONTA JOHTAMINEN JA VIESTILIIKENNE UHKATILANTEET TIEDOTTAMINEN KOULUTUS Toimitetaan pääportille ja vierasfanikatsomosta löytyneet tavarat vierasfaniportille. Ottelun jälkeen löytötavaroita voi tiedustella FC Lahden toimistosta, josta ne viedään kauden päätteeksi Lahden poliisilaitokselle. Arvo-omaisuudelle pyritään löytämään omistaja ottelun aikana Ottelun jälkeen löytötavarat toimitetaan paikallisen poliisin löytötavaratoimistoon tallentava kameravalvontajärjestelmä Kyllä käyttölaitteisto kuuluttamo (tarkentuu myöh.) kuinka monta kameraa sisätiloissa / ulkotiloissa Ei kameravalvonnasta ilmoitetaan katsojille porteilla, kausiohjelmassa sekä seuran nettisivuilla Turvallisuuspäällikkö ja viranomaisjohto ovat tarvittaessa johtokeskuksessa, jonne keskitetään radiopäivystys Johtokeskuksesta suora puhelinyhteys kuuluttamoon Turvahenkilöstöllä 20 kpl radiopuhelimia Viestiliikennesuunnitelma liitteenä Erilaisessa stadionilla tai sen välittömässä läheisyydessä tapahtuvissa kriisi-, uhka-, rikos- tai onnettomuustilanteissa toimitaan stadionin pelastussuunnitelmassa (ei ole Kisapuistossa) sekä tässä turvallisuussuunnitelmassa esitettyjen ohjeistusten mukaisesti. Otteluiden tapahtuma- ja kriisitiedotuksesta vastaa Kim Kallström. Yhteystiedot saatavissa ainakin toimitusjohtaja Tomi Honkasen kautta. Ottelutapahtumien turvallisuuskoulutus, jossa on käyty läpi otteluiden turvallisuussuunnitelma, stadionin pelastussuunnitelma (ei ole Kisapuistossa), Veikkausliigan turvallisuusmanuaali sekä Palloliiton turvallisuusmääräykset turvallisuusjohto (mm ja ) turvallisuusjohto + järjestyksenvalvojaesimiehet ( alustavasti) turvahenkilöstön perehdytys ennen työvuoron alkua. muu tapahtumahenkilöstö: FC Lahti perehdyttää / vastaa. Asiakaspalvelukoulutus turvahenkilöstö: normaali perehdytyksen yhteydessä. muu tapahtumahenkilöstö: FC Lahti perehdyttää / vastaa. 6. LIITTEET 1. Vastuuvakuutuksen tiedot LAHDESSA LIITE NRO 1 (TUPLA TURVA -ESITE) 2. Stadionin pelastussuunnitelma Lahdessa ei ole, ei ole vaadittu. 3. Palloliiton jalkapallo- ja futsal-otteluiden turvallisuusmääräykset LIITE NRO 2 4. Turvahenkilöstön työohjeet Jaetaan esimiehille vuoron alussa, esimies perehdyttää alaisensa. 5. Tienpitäjän lupa poikkeuksellisille liikennejärjestelyille (tarvittaessa) Lahdessa ei tarvetta. 6. Terveyslautakunnan lupa elintarvikkeiden myynnille (tarvittaessa) tiedustelut: FC Lahti tsto 7. Ympäristöviranomaisten lupa (tarvittaessa) tiedustelut: FC Lahti tsto 8. Stadionin omistajan / haltijan suostumus stadionin käyttämisestä (kopio sopimuksesta) tiedustelut: FC Lahti tsto 9. Aluehallintoviranomaisten myöntämä anniskelulupa (tarvittaessa) LIITE NRO 3 (kun lupa tulee) 10. Palotarkastuspöytäkirja / rakennusvalvontaviranomaisten lupa (kopio esim. palotarkastuspöytäkirjasta) Toimitetaan erikseen. 11. Luettelo järjestyksenvalvojista (etunimi, sukunimi, syntymäaika, JV-kortin numero) Toimitetaan erikseen. 9 (26)

10 7. VAKUUDEKSI allekirjoitetaan se versio, jonka viranomaiset ovat hyväksyneet Tomi Honkanen toimitusjohtaja FC Lahti Oy Kimmo Härkönen turvallisuuspäällikkö 8. TURVASUUNNITELMAN JA LIITTEIDEN TOIMITTAMINEN VIRANOMAISILLE Poliisiviranomaisille Kyllä KENELLE Pelastusviranomaisille Kyllä Muut Kyllä (luonnosversio ) Juha Karjalainen, turvallisuuspäällikkö, Palloliitto TOIMITTAJA Kimmo Härkönen, turvallisuuspäällikkö / p TURVAORGANISAATIO Organisaatio ja toiminta Lahdessa: Turvallisuuspäällikkö Kimmo Härkönen vastaa suunnittelusta, ohjeiden laadinnasta, viranomaisyhteistyöstä sekä yhteydenpidosta FC Lahden johtoon. Turvallisuuspäällikkö vastaa tapahtumailmoituksen ja raporttien kirjaamisesta. Turvallisuuspäällikkö johtaa turvallisuusorganisaation työtä. Turvallisuuspäällikön alaisuudessa työskentelee kaksi apulaisturvallisuuspäällikköä, joista käytetään nimitystä turvallisuusjohto. Apulaisturvallisuuspäällikkö Nina Laaksonen toimii Kimmo Härkösen ensisijaisena varahenkilönä. Nina Laaksonen vastaa yleisöanniskelusta, tuomariturvasta, pukuhuoneiden valvonnasta, pääportin valvonnasta ja FC Lahden fanikatsomosta sekä katetusta pääkatsomosta sekä näiden alueiden kenttätason valvonnasta. Ninan alaisuudessa työskentelee mainituilla alueilla olevat järjestyksenvalvojaesimiehet ja järjestyksenvalvojat. Apulaisturvallisuuspäällikkö Jukka Hakulinen vastaa kokonaisuudessaan vierasfanialueesta, johon kuuluu myös kenttätason valvonta kyseisellä alueella. Vastuualueeseen kuuluu myös aurinkokatsomon portti (Lyseon portti) ja toimintaryhmän järjestyksenvalvojat, joiden toimialue on koko tapahtuma-alue. Jukan alaisuudessa työskentelee toimintaryhmän järjestyksenvalvojat ja mainittujen alueiden järjestyksenvalvojat esimiehineen. Pääsääntöisesti turvallisuuspäällikkö ja molemmat apulaisturvallisuuspäälliköt ovat otteluissa paikalla, mutta organisaatio on rakennettu niin, että kuka tahansa turvallisuusjohtoon kuuluvista, pystyy johtamaan koko ottelutapahtuman operatiivista turvallisuustoimintaa. Varustevastaavana toimii turvallisuushenkilöstön osalta Kimmo Härkönen yhdessä turvallisuusjohdon kanssa. SPR vastaa ensiavun varustuksesta ja FC Lahti vastaa omista järjestyksenvalvojistaan. Turvallisuuspäällikkö vastaa radiopuhelimien järjestämisestä. Yksi SPR:n ensiapupäivystäjistä toimii ensiavun nimettynä vastaavana. 10 (26)

11 Turvallisuushenkilöstö ei tiedota eikä kommentoi järjestelyitä kolmannelle osapuolelle. Tiedottamisesta vastaa ensisijaisesti Kim Kallström. Yksittäiset järjestyksenvalvojat ja esimiehet eivät saa antaa lausuntoja kolmannelle osapuolelle. 10. OTTELUTAPAHTUMAN UHKA-ANALYYSI VAARA VAMMA / SEURAUS TODENNÄKÖISYYS TOIMENPITEET SAIRASKOHTAUS, TAPATURMA TULIPALO, AUTOMAATTINEN PALOHÄLYTYS vakava loukkaantuminen, menehtyminen ei todennäköisesti aiheuta ottelun keskeyttämistä vakava loukkaantuminen, menehtyminen, kaatumisvammat, paniikki, ryntäyksestä johtuvat ruhjevammat ottelun keskeyttäminen, yleisön evakuointi, tiedottaminen epätodennäköinen epätodennäköinen poistumistiet pidettävä vapaina esteistä, ennalta estäminen vaikeaa tupakointi sallittu vain erityisillä tupakointipaikoilla, tehokas palovartiointi RUUHKA SISÄÄNTULO- PORTEILLA kaatumisvammat, paniikki, ryntäyksestä johtuvat ruhjevammat, vakava loukkaantuminen, menehtyminen, Ottelun alkamisen siirtäminen, ei todennäköisesti estä ottelun pelaamista mahdollinen riittävästi sisääntuloväyliä ja lipunmyyntipisteitä, yleisön opastaminen ja sisääntulon ja poistumisen valvominen, sisääntulo- ja poistumistiet pidettävä vapaina esteistä PAHOINPITELY, MUU VÄKIVALTA vakava loukkaantuminen, menehtyminen ei todennäköisesti aiheuta ottelun keskeyttämistä, tiedottaminen epätodennäköinen sisääntulotarkastukset, häiritsevästi käyttäytyvien henkilöiden sisäänpääsyn estäminen TAPPELU, MELLAKKA useiden katsojien vakava loukkaantuminen ottelun todennäköinen keskeyttäminen, tiedottaminen epätodennäköinen sisääntulotarkastukset, häiritsevästi käyttäytyvien henkilöiden sisäänpääsyn estäminen, erilliset fanikatsomot HÄIRITSEVÄSTI KÄYTTÄYTYVÄ HENKILÖ(T) asiaton huutelu tai muu sopimaton käytös, esineiden heittäminen pelikentälle ei todennäköisesti aiheuta ottelun keskeyttämistä mahdollinen sisääntulotarkastukset, häiritsevästi käyttäytyvien henkilöiden sisäänpääsyn estäminen KENTÄLLE RYNTÄÄMINEN pelaajien, taustahenkilöiden ja erotuomariston koskemattomuuden loukkaaminen ottelun tilapäinen keskeyttäminen mahdollinen häiritsevästi käyttäytyvien henkilöiden sisäänpääsyn estäminen, nopea kiinniotto ja poiskuljetus kentältä 11 (26)

12 VAARA VAMMA / SEURAUS TODENNÄKÖISYYS TOIMENPITEET PALLON AIHEUTTAMA VAHINKO KATSOMOSSA katsojan loukkaantuminen ei todennäköisesti aiheuta ottelun keskeyttämistä, järjestäjällä korvausvelvollisuus epätodennäköinen katsomovalvonta, ennalta estäminen vaikeaa YLIAJO, KOLARI PYSÄKÖINTI- ALUEELLA vakava loukkaantuminen, menehtyminen, ajoneuvopalo ei todennäköisesti aiheuta ottelun keskeyttämistä epätodennäköinen liikenteenohjaus, pysäköinninohjaus, riittävä valaistus SOIHDUT/SAVUT KATSOMOSSA TAI KENTÄLLÄ katsomorakenteiden palaminen, palovammat, allergiset oireet ei todennäköisesti aiheuta ottelun keskeyttämistä mahdollinen sisääntulotarkastukset, tehokas katsomo- ja kenttävalvonta POMMIUHKA vakava loukkaantuminen, menehtyminen ottelun todennäköinen keskeyttäminen, yleisön evakuointi, tiedottaminen epätodennäköinen stadionalueen valvonta ennen ottelua, sisääntulotarkastukset, ennalta estäminen vaikeaa, SÄHKÖKATKO mahdollisia tapaturmia kulku- ja poistumisreiteillä sekä sisätiloissa ottelun keskeyttäminen, tiedottaminen epätodennäköinen valaistut poistumistieopasteet kunnossa, käsivalaisimien ja megafonien varaaminen UKKONEN, RANKKASADE vakava loukkaantuminen, menehtyminen, paniikki, ryntäyksestä johtuvat ruhjevammat ottelun todennäköinen keskeyttäminen, yleisön evakuointi, tiedottaminen epätodennäköinen sääennusteiden ja säätilan muutosten seuraaminen 11. TOIMINTAOHJEET ERILAISIIN KRIISI-, UHKA-, RIKOS- TAI ONNETTOMUUSTILANTEISIIN JALKAPALLO- OTTELUISSA Yleinen hätänumero 112 Poliisi 112 Kerro selvästi ja rauhallisesti kuka olet ja mistä soitat (Lahden Kisapuisto + lähin karttaan merkitty aluetunnus A1 A7) HÄTÄILMOITUKSEN mitä on tapahtunut? TEKEMINEN missä on tapahtunut? onko joku vaarassa? kerro missä on opastus? vastaa kysymyksiin! sulje puhelin vasta saatuasi siihen luvan! 12 (26)

13 SAIRASKOHTAUS TAI TAPATURMA YLEISÖN JOUKOSSA PAHOINPITELY, MUU VÄKIVALLANTEKO TULIPALO SOIHTU, ILOTULITE, SAVUPOMMI ESINEIDEN HEITTÄMINEN KENTÄLLE 1. Tutki potilas, auta kykysi mukaan 2. Tee hätäilmoitus Kutsu ensiapuryhmä paikalle 4. Ilmoita turvallisuuspäällikölle 5. Älä jätä potilasta yksin 6. Selvitä sairasauton (tai -autojen) tuloreitti vapaaksi 7. Opasta sairasauto kohteeseen 1. Auta uhria kykysi mukaan 2. Tee hätäilmoitus Kutsu ensiapuryhmä paikalle 4. Ilmoita turvallisuuspäällikölle, joka kutsuu toimintaryhmän paikalle 5. Turvallisuuspäällikkö kutsuu harkintansa mukaan kriisiryhmän kokoon. 6. Älä puutu tilanteeseen yksin! 7. Täytä tuntomerkkikaavake tekijästä 1. Pelasta vaarassa olevat 2. Tee hätäilmoitus Aloita sammutus lähimmällä alkusammuttimella ja auta onnettomuuden uhreja 4. Ilmoita turvallisuuspäällikölle 5. Rajoita palo sulkemalla ovet ja ikkunat, pysäyttämällä ilmastointi sekä siirtämällä vaaralliset aineet turvaan 6. Varoita vaarasta 7. Opasta pelastuslaitos ja muut auttajat paikalle 1. Stadionille hankitaan riittävä määrä hiekalla täytetty sinkkiämpäreitä (Lahdessa 4 kpl) sekä palonkestäviä käsineitä (Lahdessa 2 paria, vierasfanialue ja omien fanien katsomo) 2. Soihdut tms. sammutetaan laittamalla ne ämpäriin ja kaatamalla toisesta ämpäristä hiekkaa soihdun päälle. Soihtu tms. palaa joka tapauksessa loppuun hiekassa, joten älä poista sitä ämpäristä 3. Soihdut tms. ovat vaarallisen kuumia, joten niiden käsittelyssä on noudatettava erityistä varovaisuutta. 4. Mikäli soihdun tms. sytyttäjä on saatu kiinni tai hänet on tunnistettu, toimitetaan soihtu poliisille 5. Jos soihtu tai muu vastaava aiheuttaa palonalun katsomossa, käytetään palovartijoiden tai järjestyksenvalvojien hallussa olevia sammutuspeitteitä taikka jauhesammutinta ensisammutusvälineinä. 1. Jos pelialueelle heitetty esine on vahingoittanut pelaajaa, tuomaria tms., kutsu ensiapuryhmä paikalle 2. Ilmoita tapauksesta turvallisuuspäällikölle, joka hälyttää paikalle toimintaryhmän 3. Selvitä mistä heittäminen on tapahtunut. Pyydä tarvittaessa katsomonosasta tietoja mahdollisesta heittäjästä tämän tunnistamiseksi 4. Osoita heittäjä toimintaryhmälle, joka poistaa hänet katsomosta ja toimittaa poliisin huostaan 13 (26)

14 KENTTÄALUEELLE TUNKEUTUMINEN VARKAUS, MURTO, RYÖSTÖ VAHINGONTEKO POMMIUHKA SÄHKÖKATKO 1. Kentälle pääsy estetään tarvittaessa voimakeinoin 2. Kiinniotot suoritetaan pareittain 3. Jos henkilö pääsee pelikentälle asti, perään menee vähintään kaksi järjestyksenvalvojaa, tunkeutuja otetaan kiinni mahdollisimman nopeasti ja hänet toimitetaan ripeästi pois pelialueelta 4. Kiinniotetut henkilöt toimitetaan poliisin huostaan HUOM! Tunkeutuminen on yleensä suunniteltu etukäteen ja se voi tapahtua useasta kohdasta / katsomosta samanaikaisesti! Kun havaitset edes jonkun yrittävän tunkeutua kenttäalueelle, estä se ja tiedota asiasta välittömästi muille kenttävalvojille, esimiehellesi ja turvallisuuspäällikölle, joka hälyttää lisävoimaa kenttätasolle. 1. Älä koske tai hävitä rikospaikan tai rikoksentekijän jättämiä jälkiä 2. Eristä tekopaikka ja estä sivullisten pääsy ko. paikkaan 3. Ilmoita turvallisuuspäällikölle tai lähimmälle järjestyksenvalvojalle tai poliisille 4. Mikäli näet tekijän, täytä tuntomerkkikaavake ja toimita se poliisille 5. Opasta tarvittaessa poliisi tapahtumapaikalle 1. Estä rikoksen jatkuminen, mikäli mahdollista 2. Paina mieleesi epäillyn tuntomerkit ja poistumissuunta 3. Ilmoita tapahtuneesta turvallisuuspäällikölle, joka ilmoittaa asiasta poliisille 4. Täytä tuntomerkkikaavake ja toimita se poliisille Mikäli poliisi ei tule tapahtumapaikalle, ohjaa ja opasta asianomistaja tekemään rikosilmoitus lähimmälle poliisilaitokselle 1. Puhelimen välityksellä tuleva uhkaus ole rauhallinen älä keskeytä soittajaa, yritä jatkaa keskustelua varoita muita jo puhelun aikana (lapulla tai muulla keinolla) aloita välittömästi pommiuhkauskaavakkeen täyttäminen tiedustele missä ja milloin pommi räjähtää, minkä tehoinen ja näköinen pommi on pyydä toistamaan ilmoitus jos mahdollista, kysy uhkauksen motiivi puhelun jälkeen ota yhteyttä turvallisuuspäällikköön, joka ilmoittaa asiasta edelleen poliisille 2. Kirjallinen uhkaus ota yhteyttä turvallisuuspäällikköön, joka ilmoittaa asiasta poliisille älä tuhoa viestiä, älä tee siihen muutoksia tai turhia sormenjälkiä suojaa uhkausviesti ja toimita se poliisille 3. Noudata poliisin antamia ohjeita. 4. Stadionin evakuoimisesta / tyhjentämisestä kuulutetaan. Poliisin, turvallisuuspäällikön ja sinun tehtävänä on varmistaa, että kaikki poistuvat vaara-alueelta. 1. Turvallisuusjohto tekee ilmoituksen energialaitokselle numeroon Johtokeskuksessa tulee olla turvallisuusjohdon käytössä megafoni. 3. Jokainen järjestyksenvalvoja pyrkii toiminta-alueellaan rauhoittamaan katsojia ja tarvittaessa ohjaamaan katsojat pois katsomosta poistumisreittien mukaisesti. 4. Tiedota katsojia voimakkaalla äänellä tilanteesta 5. Muista että oma käyttäytymisesi ohjaa katsojien käyttäytymistä 14 (26)

15 YLEINEN VAARA -MERKKI Tarkoittaa väestöä uhkaavaa välitöntä vaaraa, jolloin tulee: siirtyä sisätiloihin sulkea ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto kuunnella radiota ja noudattaa annettavia ohjeita välttää puhelimen käyttöä pelastusviranomaisten teleyhteyksien varmistamiseksi noudattaa alueellisia yksityiskohtaisia suojautumisohjeita poikkeusoloissa siirtyä välittömästi suojatiloihin Yleinen hälytysmerkki on yhden minuutin pituinen, nouseva ja laskeva ääni, jonka nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus 7 sekunti. VAARA OHI -MERKKI KOKEILUMERKKI KAASUVAARATILANNE Tarkoittaa yleistä vaaramerkkiä koskevan varoitustilan purkamista eli se on ilmoitus siitä, että uhka tai vaara on poistunut. Vaara ohi -merkki on yhtämittainen tasainen äänimerkki, jonka kesto on yksi minuutti. Käytetään hälytinjärjestelmän käyttökunnon testaukseen. Kokeilumerkki on 7 sekunnin pituinen tasainen ääni. Kaasuvaarasta varoitetaan yleisellä hälytysmerkillä, jota tehostetaan kenttäkuulutuksen antamilla toimintaohjeilla Jos oleskelet sisätiloissa ja haistat kaasua, paina märkä vaate suun eteen ja hengitä sen läpi pysyttele yläkerroksissa ja kuuntele radiota kunnes vaara on ohi Jos olet ulkona, etkä pääse sisälle kiirehdi kaasupilven alta sivutuuleen pyri mahdollisimman korkealle, esimerkiksi mäen päälle paina märkä vaate, ruoho, turve tai sammaltuppo suun eteen ja hengitä sen läpi Säteilyvaarasta varoitetaan välittömästi yleisellä hälytysmerkillä, jota tehostetaan kenttäkuulutuksen antamilla toimintaohjeilla SÄTEILYVAARATILANNE siirry sisälle sulje ovet ja ikkunat sammuta ilmastointi ja tiivistä rakennus kuuntele radiosta viranomaisten antamia ohjeita suojaa ruoka ja juomavesi pölytiiviisti hakeudu väestönsuojaan nauti joditabletteja vasta viranomaisten kehotuksesta, tabletteja ei pidä lähteä vaaratilanteessa noutamaan rakennuksen ulkopuolelta jos on pakko mennä ulos, käytä tiivistä, ihoa peittävää, helposti puhdistettavaa asua sekä hengityssuojainta taikka tilapäissuojaimena pyyhettä tai talouspaperia. Palattuasi, jätä vaatteet eteiseen ja peseydy huolella. 15 (26)

16 Ukkosen lähestyessä stadionia informoi katsojia riittävän ajoissa vaarasta ohjaa katsojat ajoissa suojaan sisätiloihin ja/tai ajoneuvoihin muista, että oma rauhallinen käyttäytymisesi ohjaa katsojien käyttäytymistä UKKONEN, RANKKASADE Ukkosella vältä korkeita paikkoja, avoimia alueita sekä vesialueita älä suojaudu puiden, terassivarjojen, tilapäiskatsomoiden, vaihtoaitioiden tms. alle tai sähköä johtavien metallisten esineiden kuten, jalkapallomaalin, valaisinpylväiden, lipputankojen, aitojen tms. läheisyyteen avoimilla alueilla pyri pitämään vähintään 5 m etäisyys toiseen henkilöön Jos lähellä ei ole suojapaikkaa tai et pääse suojaan, pysy paikallasi, laita jalat yhteen ja mene kyykkyasentoon sekä suojaa korvasi käsilläsi MUISTA! Ottelun jatkaminen on turvallista kun vähintään 30 minuuttia on kulunut viimeisestä salamasta tai jyrähdyksestä Rankkasateella huolehdi, etteivät suojaan ryntäävät katsojat tuki stadionin poistumisväyliä tai stadionin katettujen katsomoiden kulkuväyliä ja katsomoaukkoja Perusperiaatteita evakuointipäätöksen tekee ottelutapahtuman turvavastaava. Mikäli johtokeskuksessa ovat paikalla myös poliisi- ja pelastusviranomaiset, päätös tehdään yhteistyössä. evakuointi voi kohdistua koko stadioniin tai vain osaan siitä (esim. yhteen katsomoon) tärkeintä on huolehtia henkilöturvallisuudesta. Uhanalaiselta alueelta evakuoidaan vaarassa olevat henkilöt. turvahenkilöstön on ryhdyttävä kykyjensä mukaisiin toimenpiteisiin lisävahinkojen estämiseksi Katsomohenkilöstö ohjaa katsojat ja muut henkilöt merkittyjä poistumisväyliä pitkin turvallisesti ulos katsomosta kohti stadionin poistumisportteja EVAKUOINTITILANTEET Sisäturva tarkastaa ja tyhjentää sisätilat Porttihenkilöstö varmistaa, että kaikki poistumistiet ovat avoimina ohjaa yleisö ulos stadionin välittömästä läheisyydestä kohti kokoontumispaikkoja huolehtii porttien pelastusväylien pysymisestä esteistä vapaina Liikenne- ja pysäköinti huolehtii, pelastusteiden ja reitit pysymistä esteistä vapaina koko tapahtuman ajan. opastaa tarvittaessa viranomaisajoneuvot kohteeseen ohjaa yleisön kokoontumispaikoille ohjaa ajoneuvot suunniteltuja reittejä pitkin ulos pysäköintialueilta Toimintaryhmät ryhtyy kykyjensä mukaisiin toimenpiteisiin uhkaavan vaaran torjumiseksi 16 (26)

17 12. SISÄÄNPÄÄSYNVALVONTA PORTIT AUKI TARKASTUKSET KIELLETYT ESINEET MUUT RAJOITUKSET JA POIKKEUKSET SISÄÄNPÄÄSYN ESTEET Viimeistään tuntia ennen ottelun alkua Kaikki Valikoiva Ei ketään 1. Kaikki sellaiset henkilöt, joiden hallussa saattaa (kaikki päihtyneet) olla tai joiden hallussa on havaittu turvallisuutta vaarantavia esineitä, aineita tai päihteitä - HUOM! Kaikki vieraskannattajat tarkastetaan! - Kannattajien mukanaan tuomien banderollien teksteihin sekä isojen ns. overheadien paloturvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota 2. Kaikki kantamukset 3. Järjestyksenvalvojalain mukainen turvallisuustarkastus on suoritettava hienotunteisesti 4. Miehet tarkastavat miespuoliset, naiset naispuoliset sisään tulijat, eikä rooleja saa vaihtaa! 5. Korkean riskin otteluissa tarkastetaan koko yleisö ja kaikki kantamukset. 1. Kaikki virvoitusjuomapullot, muovipullot, termospullot, treenipullot (harkinnanvarainen), metallitölkit tms. (enintään 0,3 litran avaamaton pillimehu tms. sallitaan) 2. Yli metrin mittaiset tangot, seipäät, teleskooppivavat tms. 3. Teräkärkiset isot sateenvarjot (esim. golfsateenvarjot) 4. Laserosoittimet ja muut voimakkaat valonlähteet (mm. taskulamput) 5. Paineilma- ja vuvuzelatorvet tms. jotka aiheuttavat terveysvaaraa ympäristölle 6. Metalliset avainketjut, joiden pituus on yli 50 cm (harkinnanvarainen) 7. Kaikki esineet, jotka esim. heitettynä vaarantavat pelaajien, erotuomariston, kuvaajien, katsojien tai järjestyksenvalvojien turvallisuutta 8. Palosuojaamattomat suuret banderollit tai lakanat, jotka vedetään katsojien päiden yli (ns. overheadit) 1. Sallitaan yksi megafoni per kannattajaryhmä, jota käyttää faniryhmän huudattaja. Megafonia on käytettävä oman faniryhmän huudattamiseen ja megafonin tulee olla kohti yleisöä. Kentälle päin huutaminen tai asiattomuuksien huutaminen on kielletty. 2. Korotetun riskin ja korkean riskin otteluissa alueelle ei saa tuoda tavanomaisten kiellettyjen esineiden ja aineiden lisäksi omia eväitä (pl. lasten karkit ja muut avaamattomassa paketissa olevat ruuat), minkäänlaisia sateen-/päivänvarjoja eikä omia retkituoleja. Mainitut lisärajoitukset ovat harkinnanvaraisia ja niistä ohjeistetaan vuoron alussa erikseen. 3. Korotetun riskin ja korkean riskin otteluissa isommat kantamukset saatetaan määrätä jätettäväksi valvottuun narikkaan. Narikassa voi asioida ottelun aikana, mutta tarvittaessa tehdään uusi turvatarkastus, erityisesti jos narikka sijaitsee porttien ulkopuolella. Päätös tehdään tapauskohtaisesti. 1. Selvästi päihteiden (alkoholi, huumeet) vaikutuksenalaisena olevat henkilöt 2. Aggressiiviset henkilöt 3. Henkilöiltä, joiden hallusta tavataan sisääntulotarkastuksen yhteydessä - alkoholia, huumausaineita, raketteja, soihtuja, räjähteitä, erilaisia teräaseita, ampuma-aseita, poliittisia, rasistisia, loukkaavia tai muuten kiellettyjä lippuja tai banderolleja, muita esineitä (esim. kuittirullat) ja aineita, joista voi aiheutua vaaraa tapahtuman turvallisuudelle 17 (26)

18 TOIMENPITEET LÖYDETTÄESSÄ KIELETTYJÄ ESINEITÄ, AINEITA TAI PÄIHTEITÄ NARIKKALAATIKOT HUOM! 1. Henkilö tavaroineen toimitetaan poliisille (mikäli paikalla), joka päättää jatkotoimenpiteistä (kokoontumisrikkomus tms.) 2. Mikäli poliisia ei ole saatavilla, henkilö siirretään ovien ulkopuolelle eikä häntä päästetä sisälle stadionin vaikka henkilö hankkisi uuden lipun - jos poliisi omien toimenpiteidensä jälkeen päästää porteilta poistetun henkilön menemään, häntä EI saa päästää sisälle tapahtumaan, vaikka henkilö hankkisi jostain uuden lipun (vrt. aikaisempi käytös) 3. Porttivastaava kirjaa jokaisesta poistosta lyhyen selvityksen, josta ilmenee poistetun sukupuoli, ikä, missä, milloin ja minkä takia sisäänpääsy estettiin ja välittää tiedon välittömästi turvallisuuspäällikölle Pääsääntöisesti ei tarjota narikkapalvelua. Asiakkaan kysyessä, voidaan hänelle tarjota mahdollisuutta jättää kantamuksensa pääportille säilytykseen. MUISTA AINA TYÖTURVALLISUUS! Taskuissa ja laukuissa voi olla suojaamattomia teräaseita, neuloja, ruiskuja tms. 13. KATSOMO- JA KENTTÄVALVONTA PORTIT AUKI VALVONTA KIELETYT ESINEET (samat säännöt kuin portilla) Viimeistään tuntia ennen ottelun alkamista. Avausluvan antaa turvallisuusjohto. 1. Katsomo- ja kenttäalueelta suoritettavaa katsomovalvontaa 2. Huolehdittava ensisijaisesti kenttäalueen, joukkueiden ja niiden taustahenkilöiden sekä erotuomariston koskemattomuudesta 3. Valvonta tapahtuu katsomossa katsojien etu- ja yläpuolelta. 4. Ennen ottelua ja sen aikana valvojat sijoittuvat katsomoaukoille 5. Puoliajalla ja ottelun päätyttyä valvojat sijoittuvat katsomosta kentälle johtavien hätäkulkuporttien eteen 6. Kentällä valvonta tapahtuu pääsääntöisesti istualtaan (selvitetään, saadaanko tuolit) selkä pelikentälle päin - aina kun katsomossa reagoidaan pelitapahtumiin, valvojat nousevat seisomaan ja tehostavat katsomonosansa valvontaa 7. Jos katsojilla havaitaan hallussaan kiellettyjä esineitä, aineita tai alkoholia asiasta tiedotetaan valvomoon tai ryhmänjohtajalle/sektorivastaavalle, jotka huolehtivat jatkotoimenpiteistä 8. Katsomovalvojat huolehtivat, että kulkuväylät ja portaikot pidetään vapaina esteistä koko tapahtuman ajan 1. Kaikki virvoitusjuomapullot, muovipullot, termospullot tms. 2. Yli metrin mittaiset tangot, seipäät, teleskooppivavat tms. 3. Teräkärkiset isot sateenvarjot (esim. golfsateenvarjot) 4. Laserosoittimet 5. Paineilma- ja vuvuzelatorvet tms. jotka aiheuttavat terveysvaaraa ympäristölle 6. Kaikki esineet, jotka esim. heitettynä vaarantavat pelaajien, erotuomariston, kuvaajien, katsojien tai järjestyksenvalvojien turvallisuutta 7. Palosuojaamattomat suuret banderollit tai lakanat, jotka vedetään katsojien päiden yli (ns. overheadit) 18 (26)

19 KATSOMOSTA JA KENTTÄALUEELTA POISTETTAVAT HENKILÖT TOIMENPITEET LÖYDETTÄESSÄ KIELETTYJÄ ESINEITÄ, AINEITA TAI PÄIHTEITÄ TUNKEUTUMINEN KENTTÄALUEELLE SOIHDUT, SAVUT HUOM! 1. Selvästi päihteiden (alkoholi, huumeet) vaikutuksen alaisena olevat henkilöt 2. Aggressiiviset, rasistisia asioita huutelevat tai muuten häiritsevästi käyttäytyvät henkilöt 3. Henkilöt, joiden hallusta havaitaan tai tavataan - alkoholia, raketteja, soihtuja, räjähteitä, erilaisia teräaseita, ampuma-aseita, poliittisia, rasistisia, loukkaavia tai muuten kiellettyjä lippuja, banderolleja sekä muita esineitä ja aineita (esim. kuittirullat, märät vessapaperirullat jne.), joista voi aiheutua vaaraa tapahtuman turvallisuudelle 4. Henkilöt, jotka heittävät tavaroita tai esineitä katsomosta kentälle 5. Henkilöt, jotka yrittävät tunkeutua ennen ottelua, ottelun aikana tai sen jälkeen katsomosta kenttäalueelle 6. Henkilöt, joilla ei ole asianmukaista kulkulupaa kenttäalueelle 1. Henkilö tavaroineen toimitetaan poliisille (mikäli paikalla), joka päättää jatkotoimenpiteistä (kokoontumisrikkomus tms.) 2. Mikäli poliisia ei ole saatavilla, henkilö siirretään porttien ulkopuolelle eikä häntä päästetä sisälle stadionin vaikka henkilö hankkisi uuden lipun - jos poliisi omien toimenpiteidensä jälkeen päästää porteilta poistetun henkilön menemään, häntä EI saa päästää sisälle tapahtumaan, vaikka henkilö hankkisi jostain uuden lipun (vrt. aikaisempi käytös) 3. Katsomovastaava kirjaa jokaisesta poistosta lyhyen selvityksen, josta ilmenee poistetun sukupuoli, ikä, missä, milloin ja minkä takia poisto suoritettiin 1. Kentälle pääsy estetään tarvittaessa voimakeinoin 2. Kiinniotot suoritetaan pareittain 3. Jos henkilö pääsee pelikentälle asti, perään menee vähintään kaksi järjestyksenvalvojaa, tunkeutuja otetaan kiinni mahdollisimman nopeasti ja toimitetaan ripeästi pois pelialueelta 4. Kiinniotetut henkilöt toimitetaan toimintaryhmille, jotka siirtävät henkilöt edelleen ulos stadionalueelta poliisin huostaan (poliisipartion tiedot turvallisuusjohdolle sekä tiedot kiinniotetuista (pyydetään poliisilta)). 5. Selvitetään mahdollisuuksien mukaan tunkeutujan tarkka istumapaikka 1. Fanikatsomoihin ja kentälle sijoitetaan riittävä määrä hiekalla täytettyjä sinkkiämpäreitä sekä palonkestäviä käsineitä 2. Stadionin paloturvallisuudesta vastaavat etukäteen nimetyt järjestyksenvalvojat (tarvittaessa pelastusmiehet), jotka huolehtivat pyrotuotteiden sammuttamisesta - mikäli ammattisammuttajia ei ole saatavilla, siirretään soihtu varovaisuutta noudattaen erikoishiekalla täytettyyn ämpäriin, soihtu sammutetaan kaatamalla sen päälle hiekkaa toisesta ämpäristä ja viedään välittömästi stadionilta ulos turvalliseen paikkaan. - soihdut ovat vaarallisen kuumia, joten niiden käsittelyssä on noudatettava erityistä varovaisuutta 3. Pelin jälkeen soihdut tms. luovutetaan pelastuslaitoksen henkilöstölle. Mikäli asia johtaa rangaistusmenettelyyn, soihdut tms. luovutetaan poliisille. Jos katsoja on selvästi päihtynyt, käyttäytyy aggressiivisesti tai muutoin häiritsee muita katsojia tai hänen hallussaan havaitaan kiellettyjä esineitä, aineita tai alkoholia, tilanteeseen saa puuttua vain järjestyksenvalvojapari. Vain yksinkertaisissa ja helpoissa tilanteissa saa yksittäinen valvoja selvittää ongelmatilanteen. 19 (26)

20 14. TOIMINTARYHMÄT RYHMIEN MÄÄRÄ PERUSTEHTÄVÄ TOIMINTA-ALUEET KATSOMOSTA JA KENTTÄALUEELTA POISTETTAVAT HENKILÖT TOIMENPITEET LÖYDETTÄESSÄ KIELETTYJÄ ESINEITÄ, AINEITA TAI PÄIHTEITÄ HUOM! 1-2 ryhmää, 1+3 järjestyksenvalvojaa / ryhmä Lahdessa on normaaliriskin otteluissa yksi ryhmä, jonka vahvuus on Korkean riskin otteluissa on kaksi ryhmää, joiden vahvuus on 1 + 3/ryhmä. 1. Häiriöiden ennalta estäminen - ryhmät pyrkivät liikkumaan aktiivisesti ja näkyvästi alueilla, joilla saattaa tapahtua häiriöitä 2. Turvahenkilöstön avustaminen ongelmatilanteissa 3. Ryhmät toimivat koko tapahtuman ajan yhdessä, normaalisti kahden hengen partioina. Mikäli tulee tilanne / tehtävä, partiot muodostavat yhden ryhmän. 1. ennen porttien avautumista ulkoalueilla 2. porttien avautuessa porteille 3. ottelun aikana katsomoissa ja kenttätasolla 4. ottelun päätyttyä kenttätasolla ja ulkoalueilla 1. Selvästi päihteiden (alkoholi, huumeet) vaikutuksen alaisena olevat henkilöt 2. Aggressiiviset, rasistisia asioita huutelevat tai muuten häiritsevästi käyttäytyvät henkilöt 3. Henkilöt, joiden hallusta havaitaan tai tavataan - alkoholia, raketteja, soihtuja, räjähteitä, erilaisia teräaseita, ampuma-aseita, poliittisia, rasistisia, loukkaavia tai muuten kiellettyjä lippuja tai banderolleja, sekä muita esineitä ja aineita (esim. kuittirullat, märät vessapaperirullat jne.), joista voi aiheutua vaaraa tapahtuman turvallisuudelle 4. Henkilöt, jotka heittävät tavaroita tai esineitä katsomosta kentälle 5. Henkilöt, jotka yrittävät tunkeutua ennen ottelua, ottelun aikana tai sen jälkeen katsomosta kenttäalueelle 6. Henkilöt, joilla ei ole asianmukaista kulkulupaa kenttäalueelle 1. Henkilö tavaroineen toimitetaan poliisille (mikäli paikalla), joka päättää jatkotoimenpiteistä (kokoontumisrikkomus tms.) 2. Mikäli poliisia ei ole saatavilla, henkilö siirretään ovien ulkopuolelle eikä häntä päästetä sisälle stadionin vaikka henkilö hankkisi uuden lipun - jos poliisi omien toimenpiteidensä jälkeen päästää porteilta poistetun henkilön menemään, häntä EI saa päästää sisälle tapahtumaan, vaikka henkilö hankkisi jostain uuden lipun (vrt. aikaisempi käytös) 3. Toimintaryhmän vastaava kirjaa jokaisesta poistosta lyhyen selvityksen, josta ilmenee poistetun sukupuoli, ikä, missä, milloin ja minkä takia poisto suoritettiin Ryhmät työskentelevät omilla toiminta-alueillaan. Tarvittaessa ne voidaan siirtää turvallisuusjohdon määräyksestä uuteen tehtävään stadionilla tai tapahtuma-alueella. 15. SISÄTILOJENVALVONTA PERUSTEHTÄVÄT 1. Huolehtia joukkueiden, niiden taustahenkilöiden sekä erotuomariston turvallisuudesta ja koskemattomuudesta pukuhuonekerroksessa 2. Varmistaa, että joukkueet, niiden taustahenkilöt sekä erotuomaristo pääsevät häiriöttömästi kentälle ja sieltä takaisin pukuhuonetiloihin 3. Huolehtia, ettei pukuhuonekerrokseen pääse tai siellä liiku kulkuluvattomia henkilöitä 4. Varmistaa, ettei pukuhuoneisiin pääse asiattomia henkilöitä 20 (26)

Poliisi: Akuutti hätätilanne 112 Lähipoliisi, ennalta ehkäisevä poliisitoiminta kts poliisi.fi

Poliisi: Akuutti hätätilanne 112 Lähipoliisi, ennalta ehkäisevä poliisitoiminta kts poliisi.fi TURVALLISUUSOHJE F.C.ESPOO ry Hyväksytty hallituksessa 14.2.2017 Tämä on turvallisuusohje FC Espoon (myöhemmin seura) joukkueille erilaisia uhka-, kriisi- /vaaratilanteita varten. Mahdollisiin kriisitilanteisiin

Lisätiedot

As. Oy Laurinsataman pelastussuunnitelma LIITE 2. 2. Tarkista potilaan tila Tarkista onko potilas heräteltävissä puhuttelemalla tai ravistamalla?

As. Oy Laurinsataman pelastussuunnitelma LIITE 2. 2. Tarkista potilaan tila Tarkista onko potilas heräteltävissä puhuttelemalla tai ravistamalla? 8. Esimerkkejä ja ohjemalleja TOIMINTA SAIRAUSKOHTAUKSESSA 1. Selvitä mitä on tapahtunut Onko potilas kaatunut, pyörtynyt, kouristellut? Onko silminnäkijöitä? Jaa seuraavat tehtävät, jos auttajia on enemmän.

Lisätiedot

Laajasalon Palloseura LPS ry Turvallisuusohje

Laajasalon Palloseura LPS ry Turvallisuusohje Laajasalon Palloseura LPS ry Turvallisuusohje SISÄLLYSLUETTELO 1. Jalkapallotapahtumien perustiedot 2. Yhteystietoja 3. Riskianalyysi 4. Toimintaohjeet erilaisiin kriisi-, uhka-, rikos- tai onnettomuus-tilanteisiin

Lisätiedot

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus toimintaohjeet Laadittu 4.12.2014 Laatija Juha Vilen Viimeksi päivitetty 3.3.2015 Päivittäjä Ville Salo Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA Tapahtuma: Osallistujat: Taekwon-do Akatemian leiri noin 200 osallistujaa Ajankohta: 2.11.2007 4.11.2007 Tapahtumapaikka: Järjestäjä: Rajakylän koulu Taekwon-do Akatemia ry -----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA SM-Keskimatka R2

TURVALLISUUSSUUNNITELMA SM-Keskimatka R2 1 TURVALLISUUSSUUNNITELMA SM-Keskimatka R2 Suunnistuskilpailu SISÄLTÖ 1. TURVALLISUUSSUUNNITELMAN TARKOITUS...2 2. YLEISTIEDOT...2 3. HENKILÖSTÖ YHTEYSTIETOINEEN TAPAHTUMA-AIKANA 3 4. TILAISUUDEN ONNETTOMUUSRISKITEKIJÄT,

Lisätiedot

Suunnistuksen kansallinen kilpailu, su, 22.5.2016. Keuruun Kisailijat ry / Suunnistusjaosto

Suunnistuksen kansallinen kilpailu, su, 22.5.2016. Keuruun Kisailijat ry / Suunnistusjaosto 1. TURVALLISUUSSUUNNITELMAN TARKOITUS Tämän turvallisuussuunnitelman tavoitteena on taata Keuruun Kisailijat ry:n järjestämän suunnistustapahtuman (ks. kohta 2) suunnistajien, katsojien sekä järjestelytehtävissä

Lisätiedot

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry Turvallisuussuunnitelma Lauttasaaren Kisa-Siskot ry LAUTTASAAREN KISA-SISKOT RY TURVALLISUUSSUUNNITELMA 2 (6) Sisällysluettelo 1 Turvallisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2 Yhdistyksen toiminnan kuvaus...

Lisätiedot

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä)

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä) 2 TIETOA LEIRIKESKUKSESTA Alue on tarkoitettu alle 100 henkilön majoittumiseen päärakennuksessa, 6 majoitusmökissä ja asuntovaunuissa / asuntoautoissa. Alueella järjestetään satunnaisesti muutaman tunnin

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi S-JKL 100 v. suunnistuskilpailut 5.8.2012.

PELASTUSSUUNNITELMA. 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi S-JKL 100 v. suunnistuskilpailut 5.8.2012. 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi S-JKL 100 v. suunnistuskilpailut 5.8.2012. 1.2 Tilaisuuden järjestäjä (Yhteystietoineen) 1.3 Järjestämispaikka (Paikan nimi ja osoite) Suunta Jyväskylä

Lisätiedot

Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin!

Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin! Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin! Tilat: Yhdistyksen toimistohuoneiden lisäksi Kotolasta löytyy kaksi koulutustilaa; suurempi

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi PELASTUSSUUNNITELMA YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi 2 SISÄLTÖ 1. SUUNNITELMAN YLLÄPITO 3 2. SUUNNITTELUVELVOITE 5 3. HÄTÄILMOITUSOHJE 6 4. ELVYTYSOHJE 7 5. HUOMIOITAVAT VAARATILANTEET

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA VPS-JUNIORIT ry TURVALLISUUSSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Turvallisuussuunnitelma. 1.1 Turvallisuussuunnitelman kohteet. 1.1.1 Pelaajat. 1.1.2 Ottelun toimihenkilöt, tuomarit, ym.. 1.1.3 Katsojat 1.1.4

Lisätiedot

XCO Suomenmestaruuskilpailut Hollolan Messilässä 21.7 2013 klo 8.00-17.00

XCO Suomenmestaruuskilpailut Hollolan Messilässä 21.7 2013 klo 8.00-17.00 XCO Suomenmestaruuskilpailut Hollolan Messilässä 21.7 2013 klo 8.00-17.00 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1. Turvallisuudesta vastaavat henkilöt ja varahenkilöt Mika Tervala Turvallisuusvastaava puh

Lisätiedot

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 lähde / www.pelastustoimi.fi Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro tarkka osoite ja kunta. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin.

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS 112 0112

HÄTÄILMOITUS 112 0112 TOIMINTAOHJEET 1. HÄTÄILMOITUS 2. TULIPALO 3. ENSIAPUOHJEET 4. VÄKIVALTATILANTEET 5. MURTO 6. RYÖSTÖ 7. POMMIUHKAUS 8. YLEINEN VAARAMERKKI 9. KAASUVAARA 10. SÄTEILYVAARA 11. VÄESTÖNSUOJAAN SUOJAUTUMINEN

Lisätiedot

SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ

SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ TOIMINTAOHJEET 1. HÄTÄILMOITUS 2. TULIPALO 3. SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ 4. KÄSISAMMUTTIMEN KÄYTTÖ 5. PIKAPALOPOSTIN KÄYTTÖ 6. ILMASTOINNIN PYSÄYTTÄMINEN 7. PALOVAMMAN HOITO 8. TAJUTTOMAN POTILAAN ENSIAPU

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET Hätäilmoitus Tulipalo Poistumisturvallisuus Sammutuspeitteen käyttö Käsisammuttimen käyttö Pikapalopostin käyttö

TOIMINTAOHJEET Hätäilmoitus Tulipalo Poistumisturvallisuus Sammutuspeitteen käyttö Käsisammuttimen käyttö Pikapalopostin käyttö TOIMINTAOHJEET 1. Hätäilmoitus 2. Tulipalo 3. Poistumisturvallisuus 4. Sammutuspeitteen käyttö 5. Käsisammuttimen käyttö 6. Pikapalopostin käyttö 7. Ilmanvaihdon pysäyttäminen 8. Palovamman hoito 9. Tajuttoman

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMALOMAKE. 1 (5) VERSIO 2011 toimitettava 14 vrk ennen tapahtumaa YHTEENVETO / LOMAKE YLEISÖTILAISUUKSIA VARTEN

PELASTUSSUUNNITELMALOMAKE. 1 (5) VERSIO 2011 toimitettava 14 vrk ennen tapahtumaa YHTEENVETO / LOMAKE YLEISÖTILAISUUKSIA VARTEN PELASTUSSUUNNITELMALOMAKE. 1 (5) 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi Keski-Suomen maakuntasuunnistus, Muurame 1.2 Tilaisuuden järjestäjä (yhteystietoineen) 1.3 Järjestämispaikka (paikan

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

LAPIN PELASTUSLAITOS EMERGENCY SERVICE OF LAPLAND. YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin 379/2011 16

LAPIN PELASTUSLAITOS EMERGENCY SERVICE OF LAPLAND. YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin 379/2011 16 YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin 379/2011 16 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi Kansallinen hiihtosuunnistuskilpailu 1.2 Tilaisuuden

Lisätiedot

VALVOJAN TEHTÄVIÄ LISÄKSI YÖLLÄ VALVOJA

VALVOJAN TEHTÄVIÄ LISÄKSI YÖLLÄ VALVOJA MAJOITUSVALVONTA VALVOJAN TEHTÄVIÄ - Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito - Neuvonta ja opastus; Kysymykset voivat käsitellä lähes mitä tahansa, mutta niihin ei saa vastata mitä tahansa. Perehdy

Lisätiedot

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1 Yleistä Tämä pelastussuunnitelma perustuu Pelastuslain ja pelastusasetuksen vaatimuksiin laatia tällaisesta tapahtumasta Pelastussuunnitelma.

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA Karkki-Rastin 30-vuotisjuhlakilpailu Suunnistuskilpailu

PELASTUSSUUNNITELMA Karkki-Rastin 30-vuotisjuhlakilpailu Suunnistuskilpailu PELASTUSSUUNNITELMA Karkki-Rastin 30-vuotisjuhlakilpailu 14.5.2016 Suunnistuskilpailu 1. TILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi Karkki-Rastin 30-vuotisjuhlakilpailut, kansallinen suunnistuskilpailu

Lisätiedot

Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016

Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016 Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016 Viite: Espoon kaupungin Tuulimäen väestösuojan turvallisuussuunnitelma 9.2.2016 Miksi turvallisuusohjeita tarvitaan Tuulimäen kalliosuojan turvaopas on tarkoitettu

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA HALIKKO -VIESTI 2013 19.10.2013

PELASTUSSUUNNITELMA HALIKKO -VIESTI 2013 19.10.2013 HALIKKO -VIESTI 2013 19.10.2013 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi Halikko -viesti 1.2 Tilaisuuden järjestäjä (Yhteystietoineen) Angelniemen Ankkuri ry. Kilpailunjohtaja Jarmo Reiman

Lisätiedot

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu.

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu. Opetusvideoiden tukimateriaali Turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille tarkoitetut opetusvideot on tarkoitettu katsottavaksi ohjatusti. Ilman tukimateriaalia saattaa videoiden sanoma jäädä epäselväksi.

Lisätiedot

P04 21.-22.5.2016 TIEDOTE JA OHJEET OSALLISTUJILLE

P04 21.-22.5.2016 TIEDOTE JA OHJEET OSALLISTUJILLE Ajankohta: La 21.5. su 22.5.2016 klo 9-18. Sijainti ja parkkitilat Tapahtumapaikan osoite on Pakilantie 86. Autoille parkkitilaa löytyy kentän viereltä sekä lähialueiden katujen varsilta. Alepan parkkipaikalle

Lisätiedot

Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA. (Pelastuslaki 379/ ) (VN asetus pelastustoimesta 407/ ) Tarkastettu

Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA. (Pelastuslaki 379/ ) (VN asetus pelastustoimesta 407/ ) Tarkastettu 2016 2017 Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA (Pelastuslaki 379/2011 16 ) (VN asetus pelastustoimesta 407/2011 3 ) Tarkastettu Pelastusviranomaisen hyväksyntä / 20 / 20 Sallan kunta

Lisätiedot

Vantaan kaupunki Hakunilan kalliosuojan turvallisuusasiakirja

Vantaan kaupunki Hakunilan kalliosuojan turvallisuusasiakirja Vantaan kaupunki Hakunilan kalliosuojan turvallisuusasiakirja Sisällysluettelo 1) Palvelun tarjoaja ja kohde... 3 2) Turvallisuusasioista vastaava henkilö... 3 3) Ennakoitavat vaaratilanteet ja toimenpiteet

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA, YLEISÖTILAISUUDET

PELASTUSSUUNNITELMA, YLEISÖTILAISUUDET PELASTUSSUUNNITELMA, YLEISÖTILAISUUDET SM viesti R2 2015 suunnistuskilpailu 20.9.2015, Kisko (Salo) Tilaisuuden nimi 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi SM viesti R2 2015 suunnistuskilpailu

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Hätäilmoituksen teko-ohje

Pelastussuunnitelma. Hätäilmoituksen teko-ohje Pelastussuunnitelma Hätäilmoituksen teko-ohje 1. Pysähdy - mieti missä olet. 2. Soita 112 - Soitto on maksuton. - Matkapuhelimesta soittaessasi et tarvitse suuntanumeroa. 3. Kerro heti, mitä on tapahtunut

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. lähtövalmiina kilpailukeskuksessa moottorikelkka + peräreki ja kuljettaja. 2 Liikenneonnettomuus

Pelastussuunnitelma. lähtövalmiina kilpailukeskuksessa moottorikelkka + peräreki ja kuljettaja. 2 Liikenneonnettomuus Pelastussuunnitelma 1. SUUNNITELMAN TARKOITUS Tämän pelastussuunnitelman tarkoitus on ohjata hiihtokilpailujen toteuttamisesta vastaavaa henkilökuntaa turvallisuusasioissa sekä määrittää turvallisuuden

Lisätiedot

TURVALLISEEN HUOMISEEN

TURVALLISEEN HUOMISEEN TURVALLISEEN HUOMISEEN perheen pelastautumissuunnitelma 1 Poistu palavasta rakennuksesta, mutta älä mene savuun! Tulipalo yllättää aina, ja huonetilaan alkaa heti muodostua tultakin vaarallisempaa savua.

Lisätiedot

MIESTEN KOLMONEN SARJAMANUAALI 2015 Tampere-Satakunta

MIESTEN KOLMONEN SARJAMANUAALI 2015 Tampere-Satakunta MIESTEN KOLMONEN SARJAMANUAALI 2015 Tampere-Satakunta PELIASUT Kaikilla joukkueen kenttäpelaajilla tulee olla samanlainen pelipaita. Pelihousut ja sukat on oltava kaikilla joukkueen pelaajilla samanväriset.

Lisätiedot

Yleisötiedote tuotantolaitoksen toiminnasta IDO Kylpyhuone Oy, Wärtsilänkatu 1, Tammisaari

Yleisötiedote tuotantolaitoksen toiminnasta IDO Kylpyhuone Oy, Wärtsilänkatu 1, Tammisaari Yleisötiedote tuotantolaitoksen toiminnasta IDO Kylpyhuone Oy, Wärtsilänkatu 1, 10600 Tammisaari IDO Kylpyhuone Oy:n yleisötiedote 2016 Yrityksen yhteystiedot ja vastuuhenkilö: IDO Kylpyhuone Oy Wärtsilänkatu

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Kauhajoen Teknologiakeskus PELASTUSSUUNNITELMA NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN

Kiinteistö Oy Kauhajoen Teknologiakeskus PELASTUSSUUNNITELMA NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN Kiinteistö Oy Kauhajoen Teknologiakeskus PELASTUSSUUNNITELMA NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN Kiinteistö oy KAUHAJOEN PELASTUSSUUNNITELMA sivu 2 Suunnitteluvelvoite

Lisätiedot

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN 3.9.2016 UUDET SÄÄNNÖT 1.7.2016 1. Passiivinen peli 2. 7 ken0äpelaajaa 3. Sininen kor7 4. Viimeisen 30 sekunnin sääntö 5. Loukkaantunut pelaaja PASSIIVINEN PELI Tuomarit

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

KAUHAJOKI AJOT 13. - 14.6.2015 KILPAILUOHJE

KAUHAJOKI AJOT 13. - 14.6.2015 KILPAILUOHJE KAUHAJOKI AJOT 13. - 14.6.2015 KILPAILUOHJE Päivitetty 02.06.2015 No:31 KAUHAJOKI TEMPO 13.6.2015 klo 12.00 Mastercupin osakilpailu Kilpailukeskus: Pukkilan ala-aste Hyypäntie 78, Kauhajoki No:32 HYYPÄNLAAKSO

Lisätiedot

Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10.

Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10. Käytäntöjä koulujen turvallisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa Palo- ja pelastusalan toimittajien ajankohtaispäivät 1.10.2009 Kirta Nieminen Pt. tuntiopettaja, ruokapalvelut kirta.nieminen@seamk.fi

Lisätiedot

*Mitkä tekijät voivat vaarantaa

*Mitkä tekijät voivat vaarantaa * *Mitkä tekijät voivat vaarantaa työpisteesi turvallisuuden: *Palo- ja poistumisturvallisuuteen liittyvät tekijät *Aggressiivisen asiakkaan käytös *Työkoneen tai laitteen käyttö (teollisuus) *Huono ergonomia

Lisätiedot

OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN

OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN Jokaisen henkilökuntaan kuuluvan on noudatettava seuraavia ohjeita sekä valvottava, että yleisö noudattaa niitä. Kaikista turvallisuutta vaarantavista

Lisätiedot

PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA SM METSÄTAITOKILPAILUT

PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA SM METSÄTAITOKILPAILUT PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA SM METSÄTAITOKILPAILUT 9. 10.9.2016 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi Metsätaitoilun kesämestaruuskilpailu 1.2 Tilaisuuden järjestäjä Pirkanmaan

Lisätiedot

31.1.2011. 7.2.2011 alkaen toistaiseksi

31.1.2011. 7.2.2011 alkaen toistaiseksi Ohje 1 (7) 31.1.2011 Dnro 1538/043/2008 Liikenteen hallinta Vastaanottaja Liikenteenohjaus, käyttökeskus, tunnelipäivystäjä, alueisännöitsijä Säädösperusta Korvaa/muuttaa Pelastussuunnitelma Työohjeen

Lisätiedot

PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA

PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA 30.6.2011 KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TILAAMINEN LÖYTYY SIVUN ALAREUNASTA TUNNUSTEN TILAAMINEN: JOTTA PÄÄSEE KIRJAUTUMAAN JÄRJESTELMÄÄN TULOSPALVELUVASTAAVANA, PITÄÄ OLLA TUNNUKSET

Lisätiedot

Tampereen Rantatunnelissa ajaminen

Tampereen Rantatunnelissa ajaminen Tampereen Rantatunnelissa ajaminen 1 Yleistä tunneliturvallisuudesta Maantietunnelit ovat osa yleistä tieverkkoa. Koska tunnelit muodostavat selvästi muusta liikenneympäristöstä poikkeavan osuuden, kiinnitetään

Lisätiedot

Järvenpään Palloseura P04 FOREVER-kesäturnaus 11.06.2016. Turnausinfo ja otteluohjelma

Järvenpään Palloseura P04 FOREVER-kesäturnaus 11.06.2016. Turnausinfo ja otteluohjelma Järvenpään Palloseura P04 FOREVER-kesäturnaus 11.06.2016 Turnausinfo ja otteluohjelma Huom! Välittäkää tiedot etukäteen joukkueillenne. Tätä dokumenttia ei jaeta paikanpäällä kaikille. Tervetuloa Järvenpään

Lisätiedot

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi Keskustellaan opiskelijan kanssa Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä Wilma Opettaja/rehtori

Lisätiedot

2.3. Tapahtumapaikka Lahdepellon urheilukeskus, Kodisjoentie Kohderyhma/asiakaskunta Satakunnnan piirin hiihtajat ja heidan huoltajat

2.3. Tapahtumapaikka Lahdepellon urheilukeskus, Kodisjoentie Kohderyhma/asiakaskunta Satakunnnan piirin hiihtajat ja heidan huoltajat Rasti-Lukko ry Pelastussuunnitelma 1. SUUNNITELMAN TARKOITUS Taman pelastussuunnitelman tarkoitus on ohjata hiihtokilpailujen toteuttamisesta vastaavaa henkilokuntaa turvallisuusasioissa seka maarittaa

Lisätiedot

PÄÄTÖS 4.3.2013 13740/31/2011. A-Louhinta Oy. Rinnetie 70 21840 KARINAINEN. Hakemuksenne 23.12.2011

PÄÄTÖS 4.3.2013 13740/31/2011. A-Louhinta Oy. Rinnetie 70 21840 KARINAINEN. Hakemuksenne 23.12.2011 A-Louhinta Oy Rinnetie 70 21840 KARINAINEN Hakemuksenne 23.12.2011 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Päätöstä koskeva toiminta Räjähteiden pysyvä varastointi, laajennuslupa A-Louhinta Oy Kyrö (Pöytyä),

Lisätiedot

KUPARIVUOREN KOULUN PELASTUSSUUNNITELMA 2010

KUPARIVUOREN KOULUN PELASTUSSUUNNITELMA 2010 KUPARIVUOREN KOULUN PELASTUSSUUNNITELMA 2010 Päivitetty elokuussa 2010 KUPARIVUOREN KOULUN PELASTUSSUUNNITELMA 2010 Perustuu voimassaolevaan lainsäädäntöön pelastustoimesta, työ- ja muusta turvallisuudesta.

Lisätiedot

Uloskäytävät ja lukitukset

Uloskäytävät ja lukitukset 2014 Uloskäytävät ja lukitukset Päijät-Hämeen pelastuslaitos 25.11.2014 Sisältö 1. Yleistä... 2 2. Uloskäytävien vähimmäisleveys... 2 3. Kulkureitin pituus... 3 4. Uloskäytävien merkitseminen ja valaiseminen...

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. Kunnarlantie 38/ Oittaantie 1, Espoo. 200 osanottajaa

PELASTUSSUUNNITELMA. Kunnarlantie 38/ Oittaantie 1, Espoo. 200 osanottajaa 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi NÅIDM 2015, suunnistuskilpailu 1.2 Tilaisuuden järjestäjä (Yhteystietoineen) 1.3 Järjestämispaikka (Paikan nimi ja osoite, ehkä myös GPSkoordinaatit)

Lisätiedot

BOHA vuosihuolto toimittajainfo turvayksikön materiaali

BOHA vuosihuolto toimittajainfo turvayksikön materiaali BOHA vuosihuolto 2016 toimittajainfo turvayksikön materiaali ALKU- sovellus käyttäjätunnukset opastus Jori Saine ISS Security Oy 040-7026501 jori.saine@iss.fi Omien työntekijöiden henkilötietojen tarkastaminen

Lisätiedot

Pelastustoiminta tilapäisissä tapahtumissa

Pelastustoiminta tilapäisissä tapahtumissa Pelastustoiminta tilapäisissä tapahtumissa Riskienhallintapäällikkö Jari Turunen Pohjois Karjalan pelastuslaitos Ylimpänä päättävänä elimenä toimii pelastuslaitoksen johtokunta. Henkilökunta Pelastuslaitoksella

Lisätiedot

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA Kaupunki / kunta: Alavus Kiinteistön / taloyhtiön nimi: Alavuden Vuokra-asunnot Oy, kiinteistöt eritelty luetteloon Laatimispäivämäärä: 6.7.2011/10.10.2011/3.11.2014/24.11.2015

Lisätiedot

KIEKKO-67 JUNIORIKIEKKO RY TURVALLISUUSASIAKIRJA

KIEKKO-67 JUNIORIKIEKKO RY TURVALLISUUSASIAKIRJA 04.03.2014 KIEKKO-67 JUNIORIKIEKKO RY TURVALLISUUSASIAKIRJA Tämän turvallisuusasiakirjan tehtävä on opastaa Kiekko-67 juniorikiekko ry:n jäseniä varautumisessa yhdistyksen toimintaan liittyvissä tapahtumissa

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Paloturvallisuus

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Paloturvallisuus Paloturvallisuus Tunnista kodin paloriskit Kuvat TUKES, www.tukes.fi ja SPEK Huoneistopalon eteneminen DVD Paloturvallinen koti Tulen turvallinen käsittely Kynttilät ja avotuli Grillaus Tulisijat Tupakointi

Lisätiedot

PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA

PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA 12.12.2012 KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TILAAMINEN TILAA TUNNUKSET SEURASI PÄÄKÄYTTÄJÄLTÄ. KIRJAUTUMINEN PALLOVERKKOON POLKU KIRJAUTUMISEEEN PALLOLIITON ETUSIVULTA : SEURAPALVELUT-

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA (LIITE POL 29 JA 35-36 ) PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! HÄIRITSEE OPETUSTA TAI MUUTOIN oppilaan huoltajille koulun opettaja

Lisätiedot

Juniori KuPS. KuPS Veikkausliigajoukkueella mahdollisuus mitaleille.

Juniori KuPS. KuPS Veikkausliigajoukkueella mahdollisuus mitaleille. JÄSENKIRJE SYYSKUU 2016 Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ www.facebook.com/juniorikups KuPS Veikkausliigajoukkueella mahdollisuus mitaleille. KuPS seuraavat kotiottelut Savon Sanomat Areenalla

Lisätiedot

CHAMPIONS CUP

CHAMPIONS CUP CHAMPIONS CUP 2 16 6.2.2016 Champions Cup 2016 Turnaus pelataan kahdessa sarjassa, kilpa ja haaste, joissa molemmissa on kolme alkulohkoa. Kotijoukkue pelaa puffetin puoleisessa päädyssä ja vierasjoukkue

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Päiväys Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman pohjana. Lomake noudattaa sisäasiainministeriön

Lisätiedot

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA TURVALLISESTI OMASSA KODISSA ASUKKAALLE: Turvallisesti omassa kodissa -oppaasta löydät ohjeita, joiden avulla voit lisätä kotisi paloturvallisuutta. Oppaassa on myös ohjeita, kuinka toimia hätätilanteessa.

Lisätiedot

HOLLOLA-RASTIEN TURVALLISUUSSUUNNITELMA

HOLLOLA-RASTIEN TURVALLISUUSSUUNNITELMA HOLLOLA-RASTIEN TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1. TURVALLISUUSSUUNNITELMAN TARKOITUS Tämän turvallisuussuunnitelman tavoitteena on taata Hollolan Urheilijat-46:n järjestämän suunnistustapahtuman suunnistajien,

Lisätiedot

Asuntolan järjestyssäännöt

Asuntolan järjestyssäännöt Asuntolan järjestyssäännöt Koulutuksen järjestäjä on päättänyt näistä järjestyssäännöistä 26.1.2016 ja ne ovat voimassa 1.2.2016 alkaen toistaiseksi. Järjestyssääntöjen valmisteluvaiheessa on kuultu sekä

Lisätiedot

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote MERI-PORIN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Meri-Porin voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 5 Erotuomari Erotuomarin peruskurssi Toimivalta Erotuomarin toimivalta siinä ottelussa, johon hänet on määrätty, alkaa hänen saapuessaan ottelupaikalle. Tämä sisältää: - oikeuden evätä osallistumasta

Lisätiedot

Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT

Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT Toimitsijavuorot ilmoitettava toimitsijoille hyvissä ajoin ennen kotiotteluita. Toimitsijatehtävät (ainakin seuraavat): Kuuluttaja Kirjuri Näyttötaulun/kellon

Lisätiedot

Hallisarja Joukkuetta. Liiga, 1. divisioona, 2. divisioona lohkot A, B, C

Hallisarja Joukkuetta. Liiga, 1. divisioona, 2. divisioona lohkot A, B, C Hallisarja 2016-2017 9.10.2016-6.5.2017 46 Joukkuetta Liiga, 1. divisioona, 2. divisioona lohkot A, B, C Sarjajärjestelmä (Ohjelma valmiina koko kaudeksi) Osallistumismaksu Karsinnat/karsintaturnaus 2.

Lisätiedot

Tuomarit. 1. Järjestelmään kirjautuminen

Tuomarit. 1. Järjestelmään kirjautuminen Tuomarit Taso järjestelmässä hoidetaan Suomen Palloliiton valtakunnallisten sarjojen, sekä järjestelmän käyttöönottaneiden piirien erotuomariasettelut ja tulospalvelu (mm. sähköiset pöytäkirjat). 1. Järjestelmään

Lisätiedot

TURVALLISUUSTIEDOTE 2013

TURVALLISUUSTIEDOTE 2013 RÄJÄHDEKESKUS TEKNINEN OSASTO HAAPAJÄRVEN TOIMIPISTE POHJOIS-SUOMEN HUOLTORYKMENTTI VARASTO-OSASTO HAAPAJÄRVEN VARASTO TURVALLISUUSTIEDOTE 2013 Puolustusvoimien räjähdetuotannosta ja -varastoinnista aiheutuvista

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA

YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin (379/2011 16 ) ja pelastusasetukseen (407/2011 3 ) 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi Tornionlaakson

Lisätiedot

Yleisötilaisuudet ja pyrotekniikka

Yleisötilaisuudet ja pyrotekniikka Yleisötilaisuudet ja pyrotekniikka Anu Puttonen vs. tarkastusinsinööri 1 Valvontavastuut Pelastuslaitos Poliisi Tukes Raja Luokan 2 ja 3 ilotulitteet (kuluttajailotulitteet) Yksityishenkilön järjestämä

Lisätiedot

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen.

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen. Turvallisuusohje 1 (5) 1 Turvallisuuden vähimmäisvaatimukset palveluntoimittajille Metsä Groupin tavoitteena on varmistaa turvallinen ja toimintavarma työympäristö joka päivä. Tavoite koskee niin Metsä

Lisätiedot

OHJE TALON / PIENYRITYKSEN TAI LAITOKSEN PELASTUSSUUNNITELMALOMAKKEEN TÄYTTÄMISESTÄ

OHJE TALON / PIENYRITYKSEN TAI LAITOKSEN PELASTUSSUUNNITELMALOMAKKEEN TÄYTTÄMISESTÄ 1 OHJE TALON / PIENYRITYKSEN TAI LAITOKSEN PELASTUSSUUNNITELMALOMAKKEEN TÄYTTÄMISESTÄ SUUNNITELMAN TEKEE KO. KOHTEEN SUOJELUJOHTAJA, JOKA MYÖS SÄI- LYTTÄÄ JA PÄIVITTÄÄ SUUNNITELMAN SEKÄ ESITTELEE SEN TALON

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Suunnistuksen kansalliset kilpailut 16.-17.5.2015 (keskimatka ja pitkä)

Pelastussuunnitelma. Suunnistuksen kansalliset kilpailut 16.-17.5.2015 (keskimatka ja pitkä) Pelastussuunnitelma Suunnistuksen kansalliset kilpailut 16.-17.5.2015 (keskimatka ja pitkä) YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 (POLIISI, SAIRAANKULJETUKSET, TULIPALOT, PELASTUSTEHTÄVÄT) Päivystävä sairaala: OYS, Kajaanintie

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Koulutusmateriaali vapaaehtoisille SPR/ Päihdetyö / Kati Laitila Koulutuksen tavoite Edistää lasten ja nuorten turvallisuuden, terveyden, oikeuksien ja

Lisätiedot

Suuren yleisötilaisuuden järjestäjän muistilista

Suuren yleisötilaisuuden järjestäjän muistilista Suuren yleisötilaisuuden järjestäjän muistilista Vastuu yleisön turvallisuudesta Yleisötilaisuuden järjestäjä on aina vastuussa yleisön ja sivullisten turvallisuudesta. Tämä koskee kaikenkokoisia yleisölle

Lisätiedot

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä.

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä. Kalevankankaan koulu Henkilökuntakokous 25.5.2011 TURVALLINEN OPISKELUYMPÄRISTÖ JA JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE Perusopetuslain 29 :n mukaan opetukseen osallistuvilla

Lisätiedot

Kodin kokonaisturvallisuus

Kodin kokonaisturvallisuus Kodin kokonaisturvallisuus tapaturmien ehkäisy murtosuojaus ja rikosten ehkäisy varautuminen sähkön-, lämmön- ja vedenjakelun katkoksiin ongelmajätehuolto paloturvallisuus (ot 6) ensiapuvalmius (ot 7)

Lisätiedot

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään SÄÄNNÖT PELIAIKA 1) Peliaika on 18 minuuttia. 2) Peliaika on juokseva. OSALLISTUJAT Pelaajat 1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään kuusi pelaajaa,

Lisätiedot

YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA

YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA Liite 8 YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä poistumissuunnitelmasta... 3 2. Toiminta onnettomuus- ja uhkatilanteissa...

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN PELASTUSSUUNNITELMA

PÄIVÄKODIN PELASTUSSUUNNITELMA 1(19) PÄIVÄKODIN PELASTUSSUUNNITELMA (Päiväkodin nimi) Henkilökunnan käsikirja päiväkodin turvallisuusasioihin 2(19) Sisällysluettelo 1. Mikä on pelastussuunnitelma ja miksi se tehdään?... 3 2. Päiväkodin

Lisätiedot

Vanhempainilta 3.5.2016

Vanhempainilta 3.5.2016 Vanhempainilta 3.5.2016 Perustettu 2006 Palloliiton Grassroots-palkinto Vuoden 2014 harraste- ja kasvattajaseura FC Kangasalan kausimaksut ovat mahdollisimman alhaiset Talkootyö Toiminta kasvaa Etenkin

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry. Kiljavan kurssikeskuksen YLÄKÄMPÄN KÄYTTÖOHJE

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry. Kiljavan kurssikeskuksen YLÄKÄMPÄN KÄYTTÖOHJE Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry Kiljavan kurssikeskuksen YLÄKÄMPÄN KÄYTTÖOHJE Yläkämppä 2/6 Yleistä Tervetuloa käyttämään Kiljavan yläkämppää. Tämä ohje on laadittu pitkien käyttökokemusten pohjalta.

Lisätiedot

Kaikki ohjeet ja kirjallinen materiaali säilytetään ottelujen välillä ottelukansiossa, joka on seuran säilytyslaatikossa.

Kaikki ohjeet ja kirjallinen materiaali säilytetään ottelujen välillä ottelukansiossa, joka on seuran säilytyslaatikossa. Ottelumanuaali Tämä asiakirja on laadittu käytettäväksi kaikissa ottelutapahtumissa. Tämän vuoksi ottelun alkamisaika merkitään E ja sitä ennen olevat ajat esim E-15. Ottelun aikana tapahtumat merkitään

Lisätiedot

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA Voimassa 1.11.2014 alkaen 1 KOULUN ALUE, TILAT JA KOULUMATKAT Koulun alueena pidetään koulurakennusta, koulun pihaa sekä kaikkia,

Lisätiedot

Ohjeet tapaturmien (ja sairaskohtausten) ennaltaehkäisyyn

Ohjeet tapaturmien (ja sairaskohtausten) ennaltaehkäisyyn Ohjeet tapaturmien (ja sairaskohtausten) ennaltaehkäisyyn Jokaisen henkilökuntaan kuuluvan on noudatettava seuraavia ohjeita sekä valvottava, että yleisö noudattaa niitä. Kaikista turvallisuutta vaarantavista

Lisätiedot

2. Turvallisuusorganisaatio 2.1 Hallitus Joukkueenjohtaja, huoltaja, valmentaja.

2. Turvallisuusorganisaatio 2.1 Hallitus Joukkueenjohtaja, huoltaja, valmentaja. Sisällysluettelo 1. Turvallisuussuunnitelma. 1.1 Turvallisuussuunnitelman kohteet. 1.1.1 Pelaajat. 1.1.2 Ottelun toimihenkilöt, tuomarit, ym... 1.1.3 Katsojat 1.1.4 Ympäristö.. 2. Turvallisuusorganisaatio

Lisätiedot

Tässä yksi esimerkki koulun kriisisuunnitelmasta. Soveltuvien osin tätä voi käyttää apuna oman koulun kriisisuunnitelman laatimisessa.

Tässä yksi esimerkki koulun kriisisuunnitelmasta. Soveltuvien osin tätä voi käyttää apuna oman koulun kriisisuunnitelman laatimisessa. K R I I S I S U U N N I T E L M A Koulun turvallisuussuunnitelman yksi tärkeä osio on koulun kriisisuunnitelma. Sen tavoitteena on antaa koulun henkilökunnalle selkeät toimintaohjeet koulun kriisitilanteissa.

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM!

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! 1 (6) PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA Kasvatuskeskustelu ensisijaisena toimena, kun oppilas häiritsee opetusta tai muuten rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita

Lisätiedot

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt 1 Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt Kasvatus- ja sivistyslautakunta 31.8.2011 64 2 SISÄLLYS 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE...3 1.1. Järjestyssääntöjen tarkoitus...3 1.2. Viittaukset

Lisätiedot

TOIMENPITEET ENNEN OTTELUA

TOIMENPITEET ENNEN OTTELUA TASO-OHJEET: OTTELUPÖYTÄKIRJA SPL Helsingin piiri Tämän ohjeen mukaisesti toimitaan Helsingin piirin sarjoissa. Otteluissa ei käytetä LIVE-otteluseurantaa. Sivut 1-5 voi tehdä järjestelmässä jo etukäteen

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA

YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin (379/2011 16 ) ja pelastusasetukseen (407/2011 3 ) 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi Nuorten SM-sprintit

Lisätiedot

OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE!

OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE! OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE! 8.2.2016 Kuntosali sijaitsee Monitoimitalolla, os. Kristiinantie 17 A, 64900 Isojoki Kuntosalille päästäksesi tarvitset oman poletin Kuntosalin käyttövuorot ovat luettavissa

Lisätiedot