Juttuvinkit ja haastateltavien yhteystiedot. 1. Perustiedot messuista. Asuntomessut Tampereella 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Juttuvinkit ja haastateltavien yhteystiedot. 1. Perustiedot messuista. Asuntomessut Tampereella 2012"

Transkriptio

1 Juttuvinkit ja haastateltavien yhteystiedot 1. Perustiedot messuista Asuntomessut Tampereella 2012 Asuntomessut Tampereella ovat järjestyksessä 43. valtakunnalliset asuntomessut. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Asuntomessut ja Tampereen kaupunki. Messut ovat avoinna päivittäin kello Messutalot Messualueelle on rakennettu yhteensä 185 asuntoa. Näyttelykohteita on 39: - 27 omakotitaloa, joista 9 on passiivienergia- ja 2 nollaenergiatasoista - 3 kerrostaloasuntoa (vuokra- ja omistusasuntoja) - 4 rivitaloasuntoa (omistus-, vuokra- ja asumisoikeusasuntoja) - 3 paritaloasuntoa (omistus- ja asumisoikeusasuntoja) - kehitysvammaisten palvelukoti - Tuotetalo, jossa esitellään erilaisia rakennustapoja ja -materiaaleja Asuntojen koot vaihtelevat 32 huoneistoneliön yksiöstä 270 huoneistoneliön omakotitaloon. Joukossa on kivi-, puu-, hirsi- ja tiilitaloja. Modernia arkkitehtuuria edustavissa omakotitaloissa on sekä yksilöllisiä taloja että valmistalomalleja. Kohdetietoluettelo Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut, p Messupäällikkö Heikki Vuorenpää, Suomen Asuntomessut, p Messualue Noin 600 asukkaan tiivis messualue on yksi Tampereen uuden kaupunginosan, Vuoreksen, ensimmäisistä asuinalueista. Tampereen eteläosaan, noin seitsemän kilometrin päähän keskustasta rakentuva Vuores on tulevaisuudessa yli asukkaan kaupunginosa ja tuhansien työssäkäyntialue. Messualue sijoittuu kaupunginosan palveluiden ytimen, Vuoreskeskuksen, viereen. Asuntomessualueen välittömässä läheisyydessä on kaksi pientä järveä. Messualueelle on rakennettu laadukkaat virkistysalueet viljelypalstoineen ja leikkipuistoineen. Ladut, lenkkipolut, sieni- ja marjametsät sekä kalapaikat ovat käden ulottuvilla.

2 Niin messualueella kuin koko Vuoreksessa on toteutettu useita kestävän kehityksen mukaisia ja uutta teknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja (ks. lisää kohdasta 2). Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut, p Messuteema: moderni puutarhakaupunki Tampereen Vuoreksessa sijaitsevan asuntomessualueen ja koko uuden kaupunginosan lähtökohtana on alun perin Englannissa syntynyt, mutta nykyaikaan päivitetty puutarhakaupunkimalli. Modernilla puutarhakaupungilla viitataan Vuoreksen ekotehokkaisiin liikenne-, jätehuolto- ja hulevesiratkaisuihin; energiatehokkaaseen rakentamiseen; luonnonläheisyyteen, laadukkaaseen viherrakentamiseen ja viljelypalstoihin; uuden teknologian hyödyntämiseen; moderniin arkkitehtuuriin sekä rakennettuun ympäristöön integroituun taiteeseen. (Ks. lisää kohdasta 2: Ekotehokkuus alueella) Myös asuntomessualueen kaavassa on puutarhakaupunkimaisia piirteitä: alue on säännönmukainen, pienimittakaavainen ja sen halki kulkee puistoakseli. Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut, p Messusisältöä Energiatehokkuus taloissa Omakotitaloista yhdeksän on passiivienergiatasoista ja kaksi nollaenergiatasoista. Vähintään passiivienergiatalon rakentaville Tampereen kaupunki tarjoaa 50 % vuokra-alennuksen ensimmäisen viiden vuoden ajaksi. Kerros-, rivi- ja paritalot hyödyntävät kaukolämpöä. Omakotitalojen lämmityksessä käytetään kaukolämmön lisäksi pääosin uusiutuvan energian ratkaisuja. Taloissa on maa- ja ilmalämpöpumppuja, aurinkokeräimiä, varaavia takkoja ja muita puulämmitysjärjestelmiä, kuten takan lämpöä varastoiva ilmakiertoinen lattialämmitys. Nollaenergiataloissa tuotetaan lisäksi sähköä aurinkopaneeleilla. (Ks. lisää kohdasta 3: Nollaenergiatalo Lantti). Taloissa pyritään lisäksi minimoimaan veden sekä valaistuksen ja kodinkoneiden käyttämän energian kulutus.

3 Ekotehokkuus alueella Asuntomessualueen ja koko Vuoreksen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota ekologisuuteen: - Kaupunkirakenteeseen kytkeytyvän Vuoreksen palvelut ovat hyvin saavutettavissa kaikilla kulkumuodoilla. - Laadukkaat kevyen liikenteen reitit kannustavat päästöttömään liikkumiseen. Vuorekseen toteutetaan toimivat julkisen liikenteen yhteydet aluksi busseilla, ja myös katuraitiotien toteuttamiseen varaudutaan. - Sade- ja valumavesien eli hulevesien käsittelyllä varmistetaan, että läheisiin järviin ei kulkeudu epäpuhtauksia, maaperän kiintoainesta ja kuormittavia ravinteita. - Tekniikaltaan ainutlaatuinen jätteiden putkikeräysjärjestelmä vähentää huomattavasti energiantarvetta ja päästöjä verrattuna jäteautoilla suoritettavaan perinteiseen keräystapaan. - Vuoreksen jokaiseen asuntoon tulee huippunopea 100/100 Mbps:n verkkoyhteys, mikä mahdollistaa sujuvan etätyön ja laadukkaat videoyhteydet. - Puistot ja kadut valaistaan energiaa säästävällä himmennettävällä led-tekniikalla. - Alueen vierelle sijoitetaan moni- ja yksivuotisia viljelypalstoja Vuoreksen projektijohtaja Pertti Tamminen, Tampereen kaupunki, p Uuden E-luvun esittely energiatauluissa Uudet rakentamismääräykset tulivat voimaan Messujen omakotitalojen energiatauluissa esitellään talolle laskettu kokonaisenergian käyttöä ilmaiseva uusi E-luku, energiankulutuksen vuosikustannukset, ostoenergian kulutukset käyttökohteittain eriteltynä sekä myös paikallisesti tuotettu omavaraisenergia. Laskenta, energiataulut ja E-lukuun liittyvä muu materiaali on tehty Osuuskunta Suomen Asuntomessujen ja Sitran yhteishankkeena. HUOM. Messutaloilla voimassa oleva energiatodistus perustuu kohteen rakennusaikaisiin määräyksiin. Energiatauluissa on esillä sekä talolla voimassa olevan energiatodistuksen mukainen energialuokka että energiatodistusasetuksen lausuntoversion mukaisesti laskettu energialuokka. Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut, p Messupäällikkö Heikki Vuorenpää, p Johtava asiantuntija Jarek Kurnitski, Sitra, p , jarek.kurnitski@sitra.fi Jätteiden putkikeräys Vuorekseen rakennetaan jätteiden putkikeräysjärjestelmä, joka toteutetaan ensimmäisenä asuntomessualueelle.

4 Jätteiden keräyspaikat sijoitetaan asukkaiden helposti saavutettaviksi. Keräyspaikassa on eri jätelajeille biojätteelle, paperille, kartongille ja sekajätteelle oma syöttöpisteensä. Jätteet kulkevat laji kerrallaan automaattisesti alipaineen ja ilmavirran avulla maanalaisia putkia pitkin ja päätyvät keskitetyllä koonta-asemalla omiin kontteihinsa. Asemalta kontit kuljetetaan jätteiden vastaanottajalle. Tekniikaltaan vastaavanlaista järjestelmää ei ole toteutettu aiemmin koko maailmassa: suurin ero muihin menetelmiin on se, että jäte muotoillaan jo syöttöpisteen formaattorissa. Näin järjestelmään riittää pienempi ja kustannuksiltaan edullisempi putkikoko, halkaisijaltaan mm. Suomessa putkikeräysjärjestelmä on vielä harvinaisuus, sellainen on toteutettu Vuoresta ennen vain Espoon Suurpellossa. Järjestelmä on rakenteilla myös Helsingin Kalasatamaan ja Jätkäsaareen. Putkikeräysjärjestelmä vähentää huomattavasti huoltoliikenteen määrää, kun jätteitä ei enää haeta erikseen kultakin tontilta. Järjestelmän energiantarve ja siitä aiheutuvat päästöt ovat vain viidenneksen tavanomaiseen jätteiden noutoon verrattuna. Viihtyisyys, hygieenisyys ja turvallisuus lisääntyvät, ja piha-alueilla vapautuu tilaa muuhun käyttöön. Putkikeräysjärjestelmän rakennuttaja on Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n tytäryhtiö Pirkan Putkikeräys Oy ja laitetoimittaja on suomalainen MariMatic Oy. Kehityspäällikkö Simo Isoaho, Pirkan Putkikeräys Oy/Pirkanmaan Jätehuolto Oy, p Hulevesien luonnonmukainen käsittely Vuorekseen on rakentumassa Suomen laajin ja monipuolisin hulevesien hallintakokonaisuus. Hulevedet ovat sade- tai sulamisvesiä, joiden mukana huuhtoutuu liikenteen epäpuhtauksia, ravinteita, roskia ja kiintoainesta vesistöihin. Hulevesien hallinnan lähtökohtana on turvata lähialueen vesistöjen puhdas veden laatu ja säilyttää muuttumattomana valuma-alueen vesistön vesitase. Tonttien hulevesien käsittelyä ohjataan asemakaavassa. Kaavan mukaan hulevesiä on viivytettävä ja osin imeytettävä tonttikohtaisesti, ennen kuin vedet ohjataan hulevesiviemäreihin ja sitä kautta alueellisiin hulevesijärjestelmiin. Hulevesiratkaisuja on ohjattu tarkemmin alueen rakentamisohjeissa, joiden perusteella tonteille rakennetaan sadepuutarhoja eli kasvillisuuden peittämiä viivytyspainanteita, kivipuroja tai pieniä vesialtaita. Kerrostalotonteilla on käytetty myös maanalaisia imeytyskasetteja. Näyttävin hulevesien käsittelyalue on messualueen vierelle rakentuva Vuoreksen keskuspuisto, jonka on suunnitellut saksalainen Atelier Dreiseitl.

5 Johtava erikoissuunnittelija, maisema-arkkitehti Ranja Hautamäki, Tampereen kaupunki, p , huom. ajalla Palstaviljely Asuntomessualueen reunalle sijoittuu koko Vuoreksen asukkaille tarkoitettu palstaviljelyalue. Yksivuotisilla palstoilla asukkaat voivat kasvattaa vihanneksia, juureksia ja marjoja. Monivuotisilla palstoilla voi kasvattaa myös perennoja, pensaita ja hedelmäpuita. Palstaviljelyalueella on myös ikääntyneille ja liikuntarajoitteisille soveltuvia korotettuja viljelyaltaita ja -pöytä. Asuntomessuilla esitellään viittä palstaa, joista yhtä rakennetaan messujen ajan näyteluontoisesti. Palstoilta löytyy mm. marjapensaita ja omenapuita, perennoja, kesäkukkia, yrttejä, mansikoita ja hyötykasveja, kuten kesäkurpitsaa, kurkkua ja porkkanoita. Aluevalvoja Tiina Rantala, Tampereen kaupunki, p Vanhempi erikoissuunnittelija Marjaana Tuoriniemi, p Messuilla esiteltävien palstojen toteutus: Mirva Kallio, p , Civita Plus Oy, Taide asuntomessualueella Vuoreksessa taide kytketään saumattomasti kaupunkirakentamiseen. Tampereen kaupunki tuo taidetta julkisille paikoille, silloille ja aukioille. Taideteoksia hankkivat myös rakennuttajat osana rakennushankkeitaan. Kirjailijapuiston aaltoileva perenna-alue on rajattu 200 metriä pitkällä veistosmuurilla, jonka on suunnitellut kuvanveistäjä Pertti Kukkonen. Muurin yläpinnassa on upotettuna tamperelaisten runoilijoiden tekstejä. Kerrostalojen autokatoksien seiniin sijoittuu Kuusen silmu -teos, jonka kuviot muodostuvat kuusen silmuista otetuista mikroskooppikuvista. Autokatoksissa on myös viherkatto. Teosluonnoksen on toteuttanut WSP Finland Oy:n monialainen työryhmä johtajanaan kuvanveistäjä Marjukka Korhonen. Messualueen viiteen sähkönjakokaappiin on kiinnitetty teippauksina valokuvaaja Juha Suonpään valokuvia Vuoreksen metsistä ajalta ennen rakentamisen alkamista. Asuntomessujen aikaan messualueella on myös väliaikaisia taideteoksia, kuten Kaksi Pala taivasta -taidetaloa, joissa on teoksia taiteilijatyöpareilta Outi Heiskanen ja Janne Laine sekä Janne Nytorp ja Johanna Lonka. Pirkanmaan 5. Triennaalin satelliittinäyttely Taidetta asuinalueella, jossa on esillä kolmen kuvanveistäjän, Krister Gråhnin, Kaisu Koiviston ja Anni Laakson teoksia.

6 Myös itse näyttelyasunnoissa on runsaasti muotoilua ja taidetta. Teoksia on muun muassa kuvataiteilija Eino Vesalaiselta, Merja Saloselta, Jaakko Himaselta ja Aino Keinäseltä sekä muotoilija Päivi Rintaniemeltä ja Panu Turuselta. Veistosmuuri, Pala taivasta -taidetalot, Taidetta jakokaapeissa, Kumiankka: Kuvataideintendentti Sirpa Joenniemi, Tampereen nykytaiteen museo, p Kuusen silmu ja Taidetta asuinalueella - Pirkanmaan 5. Triennaalin satelliittinäyttely: Kuvanveistäjä Marjukka Korhonen, WSP Finland Oy, p Pirkanmaan 5. Triennaalin graffiti-satelliittitapahtuma: Läänintaiteilija Tero Karvinen, Pirkanmaan taidetoimikunta, tero.karvinen@minedu.fi Messutalojen pihat Tampereella messuvieraat voivat tutustua ensimmäistä kertaa pihoihin, joissa sade- ja valumavedet käsitellään luonnonmukaisilla menetelmillä (ks. kohta Hulevesien luonnonmukainen käsittely). Asuntomessualueen omakotitalojen pihoihin on suunniteltu myös hyötypuutarhoja, kasvihuoneita sekä yrtti- ja istutuslaatikoita. Pihoilla on laajoja terassialueita, eikä kesäkeittiöitä tai lasten leikkipaikkojakaan ole suunnitelmista unohdettu. Tampereella messutalojen pihojen suunnittelun ja toteutuksen korkeatasoisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Piharakentamista, mukaan lukien hulevesien hallintaa, on ohjattu rakennustapaohjeilla. Messurakentajilta on vaadittu pätevä pihasuunnittelija sekä ammattitaitoinen piharakentamisen työnjohtaja. Pihasuunnitelmat on lisäksi tarkastettu kaupungin vihersuunnittelun toimesta. Johtava erikoissuunnittelija, maisema-arkkitehti Ranja Hautamäki, Tampereen kaupunki, p , huom. ajalla Näyttelyasuntojen sisustukset Asuntojen sisustuksissa näkyy luonnonläheisyys ja ekologisuus aiempien vuosien näyttelyasuntoja enemmän. Sisustuksen luonnonläheisyys korostuu ennen kaikkea materiaaleissa ja väreissä. Ekologinen kestävyys näyttäytyy laadukkaina, pitkäikäisinä ja kotimaisina tuotteina sekä kierrätysmateriaalien ja kalusteiden monipuolisena ja kekseliäänä käyttämisenä. Miltei täysin kierrättäen ja vanhaa muokaten sisustetaan kohteet 8 ja 35. Useassa asunnossa korostuu skandinaavisen selkeälinjainen sisustus. Värisävyt ovat pitkälti harmonisia ja luonnonläheisiä, mutta osassa kohteista ei ole pelätty käyttää voimakkaita ja kirkkaita värejäkään. Asunnoista löytyy myös retro- sekä rosoista teollisuushenkeä.

7 Esillä on erityisesti suomalaista muotoilua, joka korostuu esimerkiksi muotoilija Harri Koskisen suunnittelemassa kohteen 16 sisustuksessa. Asunnoissa on runsaasti taidetta maalauksista designtekstiilitöihin. Joihinkin kohteisiin on teetetty kalusteita myös uniikkeina töinä. Kohteessa 31 esitellään monikäyttöisesti Finlaysonin painokankaita. Median kohdetietoluettelo Messujen virallinen sisustusluettelo Deko (7/12) Näyttelyasuntojen tilaratkaisut Perinteisempien tilaratkaisujen lisäksi osassa näyttelyasuntoja on kuntosaleja, kirjastoja sekä karaokehuone. Asunnoissa on myös työtiloja etätyöhuoneista oman yrityksen toimistoon ja ateljeehen. Keittiöt ovat selkeitä, toiminnallisia ja ruuanlaittoon inspiroivia. Työtehoseura on arvioinut kaikki messukeittiöt niiden toiminnallisuuden mukaan ja arvioit löytyvät Asuntomessujen nettisivuilta. Aluevalvoja Tiina Rantala, Tampereen kaupunki, p Median kohdetietoluettelo Vuores Vuores on suurimpia ja mielenkiintoisimpia kaupunkirakentamisen hankkeita Suomessa. Tampereen kaupunkirakenteeseen kytkeytyvän alueen suunnittelussa ja toteutuksessa yhdistyy laadukas arkkitehtuuri, pikkukaupunkimaisuus, ekologisuus, huipputekniikka ja luonnonläheisyys. Valmistuessaan vuoden 2020 paikkeilla Vuoreksessa on yli asukasta, ja se on myös tuhansien työssäkäyntialue. Kesällä 2011 valmistunut Särkijärven silta yhdistää Vuoreksen Tampereen keskusta-alueeseen. Välimatka on noin 7 kilometriä. Kaupunginosaan tulee tiheä kevyen liikenteen verkosto ja toimiva joukkoliikenne - myös katuraitiotiehen varaudutaan. Vuores rakennetaan maastoon ja maisemaan sopeuttaen. Arvokkaimmat kohteet jätetään luonnontilaisiksi. Kaupunginosan läpäisevä puisto- ja vihervyöhyke antaa Vuorekselle vehreän yleisilmeen. Kaupunginosan sydän on helposti saavutettava Vuoreskeskus. Asuntojen lisäksi sinne rakennetaan julkisia ja kaupallisia palveluja, koulu, kirkko ja seurakuntakeskus sekä vapaaajanviettopaikkoja. Vuoreksen teknisesti edistyksellisistä ratkaisuista esimerkeiksi käyvät jätteiden putkikeräys (ks. lisätietoa edellä), huippunopea 100/100 Mbps:n verkkoyhteys jokaiseen asuntoon sekä himmennettävä led-valaistus puistoissa ja kaduilla. Kaavoitusta ja rakennuttajien hankesuunnittelua alueelle tehdään kaupungin ja yritysten suunnittelijoiden yhteistyönä eli kumppanuuskaavoituksena. Vuoreksessa toteutetaan useita

8 tutkimus- ja kehityshankkeita uusiutuvan energian hyödyntämisestä ja ekotehokkaasta rakentamisesta. Vuoreksen rakentamisen aikataulu: Kunnallistekniikan rakentaminen aloitettiin 2008 Ensimmäiset asukkaat muuttivat Mäyränmäkeen 2010 Vuoreskeskuksen ensimmäinen kerrostalo valmistui 9/2011: alueelle valmistunut liikekeskus ja rakentumassa koulukeskus (suunniteltu ekologisten elämäntapojen mallikouluksi) sekä lisää asuntoja Asuntomessualue on ensimmäinen kokonaan valmistuneista asuinalueista Koukkurannan tontit luovutetaan syksyllä 2012 ja Rimmin asemakaava on vahvistumassa Isokuuseen tulossa Suomen suurin puurakenteinen asuntoalue o Noin asukkaan puukaupunkialueen rakentaminen käynnistyy 2013 o Isokuuseen suunnitellaan arkkitehtuuriltaan yhtenäistä puusta rakennettua aluetta, jossa on puukerrostaloja, puisia liikerakennuksia ja puisia pientaloja o Isokuusesta tavoitellaan hiilineutraalia aluetta, jossa energia- ja materiaalitehokkuus, energiajärjestelmä, ja ekologiset elämäntavat otetaan huomioon suunnittelun alusta asti o Yhteistyökumppanina on Finnish Wood Research Oy Vuoreksen projektijohtaja Pertti Tamminen, Tampereen kaupunki, p Poimintoja näyttelykohteista Nollaenergiatalo Lantti, kohde 29 Lantti-talo on Aalto-yliopiston, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n, TA-Yhtymän sekä Sitran yhteinen kehityshanke. Aalto-yliopiston työryhmän suunnittelema Lantti-talo tuottaa tarvitsemansa sähkön aurinkosähköpaneeleilla, ja se lämpiää aurinkolämpökeräimillä ja kaukolämmöllä. Talon kokonaisenergiankulutusta kuvaava E-luku on -1, eli se tuottaa vuositasolla vähän enemmän energiaa kuin kuluttaa. Talon energiatehokkuus perustuu huolelliseen suunnitteluun ja toteutukseen: talo on hyvin eristetty, sen lämmitystapa on tehokas ja ilmanvaihto kuluttaa vain vähän sähköä. Energiatehokkaiden laitteiden ja koneiden sähkön kulutusta tarkkaillaan Lantti-talossa reaaliaikaisesti. Teknisiä tietoja: lämmönlähteenä kaukolämpö yhdistettynä paikallisesti tuotettuun aurinkoenergiaan huonekohtaisesti säädettävä vesikiertoinen lattialämmitys 8 m2 aurinkolämpökeräimiä 60 m2 tehokkaita aurinkosähköpaneeleita rakennuksen kompakti muoto, rakenteen hyvä lämmöneristys: eristepaksuus seinissä 450 mm, ylä- ja alapohjassa 510 mm ilmanpitävyys, kylmäsiltojen ja lämpövuotojen välttäminen: ilmanvuotoluku n50=0,3 1/h

9 ikkunoiden koko ja suuntaus sekä luonnonvalon hyödyntäminen ilman, että aiheutettaisiin ylikuumenemista sisätiloissa. Lisäksi valittiin parhaat saatavilla olevat ikkunat ilmanvaihtokone, pyörivällä lämmön talteenottolaitteella, vuosihyötysuhde 80 % valaistus pääosin LED-valoilla, mahdollisimman energiatehokkaat laitteet ja koneet kotona/poissa-kytkin laskee energiankulutuksen minimiin, kun talossa ei oleskella Pekka Heikkinen, professori, Aalto-yliopisto, etunimi.sukunimi@aalto.fi, p Sami Lehto, aluejohtaja, TA-Yhtymä Oy, etunimi.sukunimi@ta.fi, p Johtava asiantuntija Jarek Kurnitski, Sitra, p Tervakukka, kohde 38 Talossa huomioidaan koko sen elinkaaren ekotehokkuus: rakennusmateriaalien vähähiilisyys, passiivitason energiatehokkuus, huoltotöiden optimointi ja materiaalien kierrätettävyys elinkaaren lopulla. Tervakukassa käytetään mahdollisimman pitkälle kotimaista, lähellä käsiteltyä puuta. Talon hiilijäljen odotetaan olevan erittäin pieni, puurakenteiden osalta jopa negatiivinen. Ekotoimiva puutalo 2012 Tervakukan takana ovat Kombi Arkkitehdit, Uponor Oyj, Ensto,UPM Living, Muunto, Perniön Taimisto, Soklex Oy, Premode Oy sekä GreenBuild Oy. Työtehoseuran ja Suomen luonnonsuojeluliitton roolina projektissa on tarjota tietoa ja kommentoida työn vaiheita. Pasi Typpö, p , pasi.typpo@greenbuild.fi Talo PikkuPuu, kohde 35 Perheen erityislapsen vuoksi kohteessa on kiinnitetty huomiota esteettömyyteen, hyvään valaistukseen ja moniaistisuuteen. Talo koostuu ikään kuin pienistä sisäkkäisistä mökeistä, joilla kullakin on omat selkeät käyttötarkoituksensa. Kohteen sisustus koostuu mm. kirpputoreilta löydetyistä vintagetuotteista ja kierrätystavaroista, joita on muokattu tarvittaessa omannäköisiksi ja omaan tarpeeseen soveltuviksi. Näytteilleasettajana on Kynnys ry ja sisustajana SPR-Kontti. Talon rakennuttaja Samuli Rounioja, p , samuli.rounioja@gmail.com Deko-Talon Hyvinvointikoti, kohde 36 Hyvinvointikodin lähtökohtana on asukkaiden viihtyvyys, hyvinvointi ja stressitön elämä. Kohteessa on Vivo-Kodin tuottamat hyvinvointikotiratkaisut, johon kuuluvat ilmastointi-, kodinhallinta-, energia-, valaistus- ja sisustusratkaisut. Luonto sisällä ympäri vuoden -teema näkyy niin materiaalivalinnoissa kuin muussakin sisustuksessa. Talon rakennuttaja Jari Kivimäki, p , jari.kivimaki@hyvinvointikoti.fi Lammi-Kivitalo Villa Hesse, kohde 14 Kohteen sisustus ei ole irrallinen elementti vaan osa talon arkkitehtuuria ja kokonaisuutta. Taloon on integroitu taidetta sekä käsi- ja taideteollista osaamista. Kohteessa näkyy mm. Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen uniikkeja designtekstiilitöitä ja käsityöosaamista.

10 Talon rakennuttaja Aarno Perttuli, p Kohteen sisustaja: Juhani Grönberg, Santaniemi Interior Design Oy, p Passiivikivitalo Mutteri, kohde 13 Mutterinmuotoisen passiivienergiatalon muodolla on pyritty minimoimaan ulkoseinäpinta-alan määrä, jotta lämpöhäviö ulkovaipasta olisi mahdollisimman pieni. Talossa on mm. Tulilattia Oy:n ilmakiertoinen lattialämmitys, jossa takasta saatava lämpö varastoidaan lattiaan. Talon yläkerrassa on erillinen yksiö, joka toimii esimerkiksi jälkikasvulle itsenäistymiseen sopivana harjoittelupaikkana. Talon rakennuttaja Miikka Ojala, p Näytteilleasettaja: Esa Tommola, Passiivikivitalot.fi, p Vuoreksen Welho D45, kohde 8 Tampereen Hervannan ev.lut. seurakunnan näytteilleasettama rivitaloasunto on sisustettu kierrättäen ja tuunaten. Kohteessa 8 esitellään myös Asuntomessujen Facebook-ideakilpailun voittajaehdotuksien mukaan toteutettuja kierrätysesineitä tai kalusteita. Rivitalokodin alakertaan on suunniteltu messujen levähdyspaikka. Toisessa kerroksessa on pieni hiljentymishuone messukävijöille. Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä/hervannan seurakunta, Teija Lätti, p Sisustussuunnittelija Liisa Peri, p Kehitysvammaisten palvelukoti, kohde 39 Kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä on kolme ryhmäkotia sekä toimintoja tukevat palvelutilat. Rakennuksessa on 15 asuntoa pitkäaikaisia asumispalveluita ja 2 asuntoa lyhytaikaisia asumispalveluita varten. Rakennus on paikalla rakennettu, puurakenteinen ja puuverhoiltu kauttaaltaan. Näin se nojaa suomalaiseen perinteiseen puurakentamisen osaamiseen. Kaareva muoto antaa rakennuksesta mielenkiintoisen vaikutelman. Kari Eloranta, YH Länsi Oy, p , kari.eloranta@yhkodit.fi Jere Metsähonkala, KVPS Tukena Oy, p Tampereen SOS-Lapsikylä, kohde 3 Tampereen SOS-lapsikylän kodit on suunniteltu lastensuojelun sijaisperhetoimintaan. Lähtökohtana on tarjota koteihin sijoitetuille lapsille mahdollisimman kodinomainen kasvuympäristö normaaliin asuinalueeseen integroituna. Asunnon makuuhuoneet ryhmittyvät yhteistilojen, olohuoneen ja ruokasalin, ympärille. Sisustuksessa on panostettu erityisesti turvallisuudentunteen ja henkisen hyvinvoinnin lisäämiseen. Jukka Kotkavuori, p , jukka.kotkavuori@sos-lapsikyla.fi

11 As. Oy Tampereen Vuoreksen Eemeli, kohteet 4-8 Rakennustoimisto Pohjolan näytteille asettamissa ja Ikean sisustamissa kohteissa näkyy elinkaariajattelu: joukossa on yksiö nuorelle naiselle ensiasunnoksi, kaksio nuorelle pariskunnalle, kolmio lapsiperheelle sekä kaksio vanhemmalle pariskunnalle. Juha Metsälä, Rakennustoimisto Pohjola Oy, p Liisa Kallio, Ikea, p , Sisustussuunnittelu Ikea: Anne-Mari Kaseva, Joni Wallenius, Susanna Kaunisto, p. A: , J: , S: Muuta messusisältöä ja messupalveluita Keittiöteema Heinäkuun messuilla vietetään keittiöteemaviikkoa. Työtehoseuran keittiöneuvontapiste tarjoaa messuvieraille monipuolista keittiöneuvontaa ja julkkiskokki Sami Garam kokkaa messuilla yhdessä muiden kuuluisien kokkien kanssa. Asuntomessujen verkkosivuilla on keittiökartta, josta löytyy tarkat tiedot jokaisen messukohteen keittiöstä. Verkossa on myös Työtehoseuran puolueettomat arviot jokaisen messukeittiön toimivuudesta. Verkkosivuilla on lisäksi mahdollisuus äänestää messujen kodikkainta keittiötä ja voittaa Sami Garam kokkaamaan päiväksi omaan kotiin. Tiedottaja Leena Honkajuuri, Suomen Asuntomessut, p Tekes Smart House Tekesin Smart House -teltassa esitellään nelisenkymmentä arkielämää helpottavaa ratkaisua koskien muun muassa liikkumista, asumista ja energiaa. Niistä pääosa on jo saatavissa, osa on piakkoin tulossa markkinoille. Tekes on ollut rahoittamassa esiteltävien ratkaisujen kehittämistä ja kaupallistamista. Esillä on fiksun arjen palveluja lähtien asuinalueen hiilijalanjäljen mittaamisesta aina vesitarpeesta twiittaavaan kukkaruukkuun. Toimialajohtaja, Reijo Kangas, Tekes, p , Lasten Leikkiasuntomessut Asuntomessuille on järjestetty ensimmäistä kertaa lapsille suunnatut Leikkiasuntomessut. Messualueelle on rakennettu oma leikkiasuntomessualue, jossa on viisi leikkimökkiä eri teemalla. Leikkiasuntomessuilla on päivittäin erilaisia tapahtumia, kuten kilpailuja ja vaihtuvia kädentaitopajoja. Alueelle tulee myös lasten leikkipaikka. Maksuttomat leikkiasuntomessut toteutetaan yhdessä yhteistyökumppanien kanssa ja ne ovat avoinna Asuntomessujen aukioloaikojen mukaisesti. Hanna Niskanen, p ,

12 Taide- ja designlainaamo Tampereen Taiteilijaseuran Taidelainaamo ja Modus ry:n designlainaamo palvelevat messukävijöitä koko Asuntomessujen ajan kohteen 6 läheisyydessä. Lainaamopisteessä on esillä pirkanmaalaisten ammattitaiteilijoiden ja -muotoilijoiden teoksia. Taidelainaamon asiakas voi ottaa teoksen heti mukaansa tai noutaa sen myöhemmin. Designlainaamon osalta asiakas neuvottelee teoksen toimittamisesta muotoilijan kanssa. Lainaamojen teoksia on nähtävillä myös Asuntomessujen näyttelykohteissa osana sisustusta. Myös nämä teokset ovat vuokrattavissa, mutta vasta messujen päätyttyä. Taide- ja designlainaus on teosten vuokraamista asiakkaalle kuukausi kerrallaan. Teoksen voi halutessaan lunastaa itselleen, jolloin maksetut kuukausierät hyvitetään hinnasta. Toiminnanjohtaja Arja Moilanen, Tampereen Taiteilijaseura, p Silja Merikallio, Modus ry, p Neuvontapisteet Suomen Asuntomessut järjestää yhdessä kumppaniensa kanssa maksuttoman sisustus-, rakennusja remontointi-, piha-, energia-, sisäilma- ja keittiöneuvontapisteen messuilla. Rakennushallissa sijaitsevasta sisustusneuvontapisteestä vastaavat sisustusalan ammattilaiset eri puolilta Suomea. Rakennushallin Rakennus- ja remontointineuvontapisteessä Tampereen rakennusmestarit ja -insinöörit (Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL) opastavat pientalohankkeen sopimusten laadinnassa, tietopalveluissa sekä muissa omakotitalon rakentamiseen ja remontointiin liittyvissä asioissa. Viherympäristöliitto ry tarjoaa messuvieraille apua pihan suunnitteluun, ylläpitoon ja rakentamiseen pihaneuvontapisteellä ulkonäyttelyalueella Ua12. Vinkkejä on tarjolla niin uuteen kuin vanhaankin pihaan. Neuvontaa tarjoavat yksittäisinä päivinä esimerkiksi Tampereen puutarhaseura, Tampereen kaupunki, Maisemasuunnittelijat ry ja Viheraluerakentajat ry. Suomen Asuntomessut ja Motiva Oy yhteistyökumppaninaan Ekokumppanit Oy tarjoavat messuvieraille energianeuvontaa. Neuvontaa antaa Tampereen kaupungin rakentamisen ja asumisen neuvontapalvelu Rane. Energianeuvontapiste palvelee sekä tulevia rakentajia ja rakennuttajia että muita rakentamisen ja asumisen energiansäästöstä kiinnostuneita. Neuvontapiste sijaitsee LVI-talotekniikkateollisuus ry:n osaston yhteydessä näyttelyalueella Ua1. Sisäilmaneuvontaa asuntomessuvieraille tarjoavat Sisäilmainfopisteessä yksittäisinä päivinä Allergia- ja Astmaliitto ry, Hengitysliitto HELI ry, Sisäilmayhdistys ry, Säteilyturvakeskus STUK, Kosteus- ja hometalkoot sekä Sosiaali- ja terveysministeriö. Asuntomessujen infopisteessä on luvassa muun muassa radonneuvontaa, sisäilmaneuvontaa, Kosteus- ja hometalkoiden omakotiasukkaille tuottamaa tietoa, terveydensuojeluviranomaisten neuvontaa sekä rakennusterveysasiantuntijan päivystyspäiviä. Sisäilmainfopiste sijaitsee kohteessa 36 / Deko- Talon Hyvinvointikoti.

13 Työtehoseura TTS tarjoaa messuvieraille keittiöneuvontaa Rakennushallissa sijaitsevassa keittiöneuvontapisteessä. Keittiö-teemaviikon ajan heinäkuuta neuvontapisteessä päivystävät alan asiantuntijat, muina aikoina on tarjolla aiheeseen liittyvää opasmateriaalia. Messupäällikkö Heikki Vuorenpää, Suomen Asuntomessut, p Tampereen kaupunki Tampereen kaupunki Tampere on ollut houkuttelevin asuinkaupunki jo yli 10 vuotta (Muuttohalukkuus-tutkimus, Taloustutkimus Oy): lähes kolmannes suomalaisista voisi kuvitella muuttavansa Tampereelle. Muuttohalukkuus-tutkimuksessa Tampereella on paras imago sijainnin ja kunnallisten palvelujen suhteen. Tampere on juuri sopivan kokoinen kaupunki: tunnelmaltaan urbaani, mutta samalla turvallinen ja ihmisläheinen. Kaupungin sijainti on erinomainen, liikenneyhteydet ovat sujuvat ja palvelut kattavat. Tampere on Helsingin jälkeen Suomen suurin opiskelukaupunki: kahdessa yliopistossa ja kahdessa ammattikorkeakoulussa on yhteensä noin opiskelijaa. Tampere tunnetaan myös huipputeknologiasta ja -tutkimuksesta sekä kehittyvästä liiketoiminnasta: vahvoja aloja ovat koneenrakennus ja automaatio, lääketieteen teknologia, informaatioteknologia ja uusmedia. Faktoja Tampereesta: Tampereella on asukasta, Suomen 3. suurin kaupunki. Viime vuoden aikana Tampereen väkiluku kasvoi lähes asukkaalla. Tampereen kaupunkiseudulla yli asukasta, Suomen 2. suurin kasvukeskus Perustettu vuonna 1779 Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki Suomalaisista 2/3 asuu 200 km:n säteellä Tampereesta Sijaitsee Näsi- ja Pyhäjärven välisellä kannaksella harjumaisemissa Komea historia teollisuuskaupunkina Markkinointipäällikkö Marjut Raiskio, Tredea Oy, marjut.raiskio@tredea.fi, p Yhteyspäällikkö Tuija Helminen, Tredea Oy, tuija.helminen@tredea.fi, p Tampere matkailukaupunkina Tampereen seudun matkailun strategiset painopisteet ovat perhematkailu, kulttuurimatkailu sekä kokous- ja kongressimatkailu. hotelliyöpymisten perusteella Suomen toiseksi suosituin matkailukaupunki Särkänniemen Elämyspuisto on yksi Suomen suosituimmista perhematkailukohteista, jonka uutuutena tänä kesänä on maailman ensimmäinen Angry Birds Land -teema-alue. vilkas kongressikaupunki

14 o Tampereen vahvuuksia kongressikaupunkina ovat Suomen parhaaksi kongressikeskukseksi arvioitu Tampere-talo, kaksi yliopistoa, tasokkaat hotellit ja ravintolat, hyvät lentoyhteydet sekä lukuisat kokous- ja illanviettopaikat. virkeä kulttuuri- ja tapahtumakaupunki o lukuisia ammattiteattereita (Suomen teatteripääkaupunki), Tampere Filharmonia, Tampere-talo, monia museoita Museokeskus Vapriikista Vakoilumuseoon, useita taidekeskuksia o runsaasti tapahtumia: Asuntomessujen aikana mm. Tammerfest, Tampereen Kukkaisviikot ja Tampereen Teatterikesä yksi Suomen vilkkaimmista messukaupungeista kaupunkiluonto lähellä keskustan nähtävyyksiä o järviristeilyt, Viikinsaari, Kaupinojan ja Rauhaniemen avantouintipaikat, Pyynikin harju ja näkötorni Markkinointipäällikkö Marjut Raiskio, Tredea Oy, marjut.raiskio@tredea.fi, p Yhteyspäällikkö Tuija Helminen, Tredea Oy, tuija.helminen@tredea.fi, p Tampereen kaupungin muita ajankohtaisia kaupunkiympäristöön liittyviä hankkeita ECO2 Ekotehokas Tampere ohjelma koordinoi ja tukee Tampereen kaupungin ilmasto- ja energiatavoitteiden toteuttamista, kehittää kaupungin toimintatapoja ekotehokkaiksi ja luo edellytyksiä ympäristöliiketoiminnan kasvulle. Tampereen kaupunki on sitoutunut EU:n pormestareiden ilmastosopimuksessa yli 20 prosentin vähennyksiin kasvihuonekaasupäästöissä vuoteen 2020 mennessä. Esimerkkejä Tampereen ekohankkeista: vähähiiliset aluekehityshankkeet (myös Vuoreksessa), kannustimet matalaenergiarakentamiseen, uusiutuvan energian käytön edistäminen, joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen verkostojen kehittäminen Projektiasiantuntija Elli Kotakorpi, Tampereen kaupunki, p , elli.kotakorpi@tampere.fi, Keskustahanke toteuttaa kaupunkistrategian tavoitteita koskien ehyttä ja tiivistä kaupunkirakennetta sekä elävää keskustaa. Meneillään olevia hankkeita ja suunnitelmia: Tampereen Kansi ja Keskusareena, uusi asuinalue ja monitoimihalli aseman eteläpuolelle Rantatunneli (VT 12) ja Ranta-Tampellan uusi asuinalue Ratinan etelärannan asuinalue valmistumassa ja toimitilarakentaminen käynnissä Eteläpuiston arkkitehtuurikilpailun järjestäminen täydennysrakentaminen, esimerkiksi Tammelan alue ja keskustakorttelien kehittäminen Hämpin Parkki valmistuu Hämeenkadun itäpäähän, Kunkun Parkki tulisi länteen kaupunkiraitiotie, ensimmäisen vaiheen alustava yleissuunnitelma valmis, jatkotyötä valmistellaan

15 Asuntomessut Tampereella 1990 Tampere on asuntomessukaupunkina toistamiseen: edellisen kerran messut järjestettiin vuonna Tuolloin esiteltiin Tampereen keskustassa sijaitsevan puutaloalueen Puu-Tammelan peruskorjausta ja täydennysrakentamista. Messukohteena oli myös Lapinniemessä sijaitseva asuinkäyttöön muunnettu teollisuuskiinteistö. Messujen puhutuin kohde oli terästalo, joka oli maan ensimmäinen teräsrakenteinen asuinkerrostalo. Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut, p Perustiedot Asuntomessujen järjestämisestä Osuuskunta Suomen Asuntomessut on perustettu Ensimmäiset Asuntomessut pidettiin Tuusulassa vuonna Asuntomessut Tampereella on järjestyksessä 43. asuntomessutapahtuma Suomessa. Asuntomessut Tampereen Vuoreksessa on toteutettu yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Suomen Asuntomessujen kesken. Asuntomessujen järjestäminen on monivuotinen projekti, joka koostuu laajasta yhteistyöstä. Tampereen kaupungin vastuulla on ollut muun muassa messualueen kaavoitus, kunnallistekniikan rakentaminen, tontinluovutukset, messurakentamisen ja hankkeen sisällön ohjaaminen sekä messuaikaisen pysäköinnin hoitaminen. Suomen Asuntomessut vastaa muun muassa konseptin kehittämisestä, hankeen ohjauksesta, organisoimisesta ja koordinoinnista. Lisäksi Suomen Asuntomessut vastaa messutekniikasta ja tapahtuman valtakunnallisesta markkinoinnista. Näyttelykohteiden rakennuttajat puolestaan vastaavat omien kohteidensa toteutuksesta, rahoituksesta ja messuesittelystä. Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut, p Valmiit jutut median käyttöön ja muu lehdistömateriaali Kaikki medialle suunnattu lehdistömateriaali on saatavilla osoitteessa Sivuilta löytyy valmiit jutut kuvineen (vapaasti median käytettävissä), messujärjestäjien ja näytteilleasettajien tiedotteet, kohdetietoluettelo, esitysaineistot, juttuvinkit sekä kuvapankki Suomen Asuntomessujen ja Tampereen kaupungin yhteyshenkilöiden sähköpostit ovat muotoa: Asuntomessut: Tampere:

ASUNTOMESSUT TAMPEREELLA 13.7.-12.8.2012

ASUNTOMESSUT TAMPEREELLA 13.7.-12.8.2012 ASUNTOMESSUT TAMPEREELLA 13.7.-12.8.2012 ASUNTOMESSUT ON SUURTAPAHTUMA Viime kesänä kävijöitä 127.546 Aikuisväestöstä 98 % tuntee tapahtuman Asuntomessut Tampereella 43. asuntomessutapahtuma Järjestäjinä

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI. Projektijohtaja Pertti Tamminen Tampereen kaupunki, Vuores projekti 3.5.2012

TAMPEREEN KAUPUNKI. Projektijohtaja Pertti Tamminen Tampereen kaupunki, Vuores projekti 3.5.2012 TAMPEREEN KAUPUNKI Projektijohtaja Pertti Tamminen Tampereen kaupunki, Vuores projekti 3.5.2012 TAMPEREEN KAUPUNKI Ruotsin kuningas Kustaa III perusti vuonna 1779 kaupungin vanhalle markkinapaikalle Tammerkosken

Lisätiedot

Kohde ja tuoteluettelo. www.sunsystems.fi

Kohde ja tuoteluettelo. www.sunsystems.fi Kohde ja tuoteluettelo 38. Tervakukka 25. Aurinko-Tuulia 22. Ruislaine Sunsystems-aurinkosuojia on esillä kolmessa eri Asuntomessujen kohteessa. 22. Ruislaine, näytteilleasettaja: Greenbuild Oy 25. Aurinko-Tuulia,

Lisätiedot

Lounas messuravintolassa oman aikataulun mukaan kello 11.30 14.00 (mediapaketeissa mukana lounaslipuke)

Lounas messuravintolassa oman aikataulun mukaan kello 11.30 14.00 (mediapaketeissa mukana lounaslipuke) LEHDISTÖPÄIVÄN OHJELMA Klo 10-11 Klo 11-12 Klo 11-16 Tiedotustilaisuus messuravintolassa Puheenvuorot: Pormestari Timo P. Nieminen, Tampereen kaupunki Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut

Lisätiedot

Asuntomessut Kokkolassa 15.7. 14.8.2011. Yhteisesitys ryhmävieraille

Asuntomessut Kokkolassa 15.7. 14.8.2011. Yhteisesitys ryhmävieraille Asuntomessut Kokkolassa 15.7. 14.8.2011 Yhteisesitys ryhmävieraille Asuntomessut on suurtapahtuma Suomen suurin maksullinen yleisötapahtuma Viime vuonna kävijöitä oli 158 344 (levikintarkastus) 98 % aikuisväestöstä

Lisätiedot

Luontoon perustuvat ratkaisut kaupunkikehittämisessä Case Tampere

Luontoon perustuvat ratkaisut kaupunkikehittämisessä Case Tampere Jari Jokinen Kehityspäällikkö, Älykäs kaupunki Tampereen kaupungin elinkeinoja kehitysyhtiö Tredea Oy jari.jokinen@tredea.fi 040 806 2519 Luontoon perustuvat ratkaisut kaupunkikehittämisessä Case Tampere

Lisätiedot

LUUKKU ja LANTTI NOLLAENERGIATALOKOKEILUJA AALTO-YLIOPISTOSSA

LUUKKU ja LANTTI NOLLAENERGIATALOKOKEILUJA AALTO-YLIOPISTOSSA LUUKKU ja LANTTI NOLLAENERGIATALOKOKEILUJA AALTO-YLIOPISTOSSA LUUKKU 2020-LUVUN PUUTALO HAASTEET 2020: ENERGIAN SÄÄSTÖ KAIKKI UUDISRAKENNUKSET LÄHES NOLLAENERGIATALOJA (E

Lisätiedot

Pirttisuonraitti. Vuoreksessa! Viihdy vehreässä. As Oy Tampereen. Pirkan OP-Kiinteistökeskus Oy, LKV. As Oy Tampereen Pirttisuonraitti

Pirttisuonraitti. Vuoreksessa! Viihdy vehreässä. As Oy Tampereen. Pirkan OP-Kiinteistökeskus Oy, LKV. As Oy Tampereen Pirttisuonraitti irkan O-Kiinteistökeskus Oy, KV irkan O-Kiinteistökeskus Oy, KV Viihdy vehreässä Vuoreksessa! s Oy Tampereen irttisuonraitti 1 s Oy Tampereen irttisuonraitti irkan O-Kiinteistökeskus Oy, KV 2 s Oy Tampereen

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Janne Ahosen selvitykseen Asuntomessut Espoossa

Kommenttipuheenvuoro Janne Ahosen selvitykseen Asuntomessut Espoossa Future Home Institute Tutkimusaamiainen Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen Suomen Asuntomessut Kommenttipuheenvuoro Janne Ahosen selvitykseen Asuntomessut Espoossa koti ja asuminen on kulttuuri-sidonnaista:

Lisätiedot

MESSUTAPAHTUMAT. Lisää tehoa ja vaikuttavuutta kesäkauden mainontaan. Kuva: Suomen asuntomessut

MESSUTAPAHTUMAT. Lisää tehoa ja vaikuttavuutta kesäkauden mainontaan. Kuva: Suomen asuntomessut MESSUTAPAHTUMAT Lisää tehoa ja vaikuttavuutta kesäkauden mainontaan Kuva: Suomen asuntomessut Asuntomessut Seinäjoella 8.7.-7.8.2016 Vuoden 2016 Asuntomessut pidetään Seinäjoen Pruukinrannassa. Asuntomessualue

Lisätiedot

Tampere Fiksu kaupunki

Tampere Fiksu kaupunki Tampere Fiksu kaupunki Ytimessä energia- ja ekotehokkuus 5.2.2014 Jari Jokinen Tampereen kaupunki Sisältö Ekotehokkuus kaupunkitasolla Energiaratkaisut kaupunkitasolla INKA ja referenssiympäristöt X.X.2012

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut

Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut PÄIVÄN OHJELMA: Klo 10.00 Tiedotustilaisuus, messuravintola Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, Lappeenrannan kaupunki Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut Klo 11.00 16.00 Tutustuminen omatoimisesti

Lisätiedot

Sujuva arki ja asumisen unelmat kohtaavat Vantaalla ensi kesänä

Sujuva arki ja asumisen unelmat kohtaavat Vantaalla ensi kesänä Sujuva arki ja asumisen unelmat kohtaavat Vantaalla ensi kesänä Vantaan rakennusvalvonta haluaa hyödyntää nykyistä laajemmin suunnitteluvaiheen digitaalisia tietomalliaineistoja oman toimintansa tehostamiseen

Lisätiedot

832012 8.3.2012. Projektijohtaja Pertti Tamminen

832012 8.3.2012. Projektijohtaja Pertti Tamminen Puurakentamisen Roadshow Tampereella 832012 8.3.2012 Vuores Projektijohtaja Pertti Tamminen Vuores Hervanta hi h-tech t h highhigh Asuntomessut 2012 Pikkukaupungin elämää luonnon kainalossa 5.9.2011 Isokuusi

Lisätiedot

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku Tietoa uusiutuvasta energiasta lämmitysmuodon vaihtajille ja uudisrakentajille 31.1.2013/ Dunkel Harry, Savonia AMK Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku TAUSTAA Euroopan unionin ilmasto- ja energiapolitiikan

Lisätiedot

Uudenlaisen asumisen alue!

Uudenlaisen asumisen alue! Uudenlaisen asumisen alue! Sydän täynnä elämää Jyväskylän Kangas mullistaa käsityksesi siitä, mitä kaikkea tulevaisuuden kaupunginosa voi olla. Ja Kankaan tulevaisuus on ihan nurkan takana, raikkaana ja

Lisätiedot

Kaupunginpuutarhuri Timo Koski :

Kaupunginpuutarhuri Timo Koski : VUOREKSEN KESKUSPUISTON YLEISSUUNNITELMA Yla 26.8.2008 Dno YPA:8301/670/2006 Kaupunginpuutarhuri Timo Koski 26.8.2008: Vuoreksen keskustassa sijaitsevasta keskuspuistosta on valmistunut yleissuunnitelmaehdotus,

Lisätiedot

ASUNTAMAANRAITTI TAMPERE

ASUNTAMAANRAITTI TAMPERE 1 AUNTAMAANRAITTI 1 3387 TAMERE As Oy Vuoreksen Apollo koostuu arkkitehtonisesti tyylikäistä 1- ja 2-kerroksisista puuverhoilluista rivija luhtitaloasunnoista. Asuntoyhtiön tontti rajautuu kauniiseen Vuoreksen

Lisätiedot

Koti Koskelassa kaikki on lähellä

Koti Koskelassa kaikki on lähellä Koti Koskelassa kaikki on lähellä Rakennamme uusia koteja valmiille asuinalueelle Emäpuuntielle Koskelaan, jossa kadut, puistot ja palvelut ovat jo rakennettu ja asuinympäristö on viihtyisä. Yliopistoon,

Lisätiedot

ECO 2 - EKOTEHOKAS TAMPERE Hankkeen johtaja Pauli Välimäki

ECO 2 - EKOTEHOKAS TAMPERE Hankkeen johtaja Pauli Välimäki ECO 2 - EKOTEHOKAS TAMPERE 2020 Hankkeen johtaja Pauli Välimäki 15.2.2010 ECO 2 EKOTEHOKAS TAMPERE 2020 Mikä on ECO 2? Tampereen kaupungin energia- ja ilmastohanke, jota Suomen itsenäisyyden juhlarahasto

Lisätiedot

LUONNONMAAN VISIO 2070

LUONNONMAAN VISIO 2070 LUONNONMAAN VISIO 2070 SUOMEN ASUNTOMESSUT Osuuskunta Suomen Asuntomessut järjestää vuosittain asuntomessutapahtuman, jossa viime vuosina on käynyt keskimäärin 135.000 messuvierasta. Asuntomessuilla on

Lisätiedot

Kivistön Kaupunkikeskus ja Kivistön tulevaisuus. 3.8.2015 Lea Varpanen

Kivistön Kaupunkikeskus ja Kivistön tulevaisuus. 3.8.2015 Lea Varpanen Kivistön Kaupunkikeskus ja Kivistön tulevaisuus 3.8.2015 Lea Varpanen Kivistö pääkaupunkiseudulla 4 500 -> 30 000 asukasta City 1 Kivistö = Fillarikaupunki, Taidekaupunki, Ekokaupunki TAIDEKAUPUNKI = p

Lisätiedot

Asuntomessut Kuopiossa 16.7.-15.8.2010 Koti järven rannalla keskellä kaupunkia. Projektipäällikkö Mervi Heiskanen Kuopion asuntomessut

Asuntomessut Kuopiossa 16.7.-15.8.2010 Koti järven rannalla keskellä kaupunkia. Projektipäällikkö Mervi Heiskanen Kuopion asuntomessut Asuntomessut Kuopiossa 16.7.-15.8.2010 Koti järven rannalla keskellä kaupunkia Projektipäällikkö Mervi Heiskanen Kuopion asuntomessut MESSUALUEEN MALLINNUS Kuopio 2010: Aluesuunnitelma Näytteilleasettajat:

Lisätiedot

Tervetuloa! copyright asuntomessut

Tervetuloa! copyright asuntomessut Tervetuloa! copyright asuntomessut Perustietoja asuntomessuista Valkeakoskella Asuntomessut tunnettu keskikesän perhetapahtuma Viime vuosina kävijöitä 140 000 200 000 Järjestäjinä Suomen Asuntomessut ja

Lisätiedot

lmastonmuutos ja paikalliset ratkaisut - mitä Ilmasto-opas.fi tarjoaa

lmastonmuutos ja paikalliset ratkaisut - mitä Ilmasto-opas.fi tarjoaa lmastonmuutos ja paikalliset ratkaisut - mitä Ilmasto-opas.fi tarjoaa 11.10.2012 Projektijohtaja Pertti Tamminen Vuores Vuores Vuores kaupunkirakenteessa Vuores Vuores Topografia 13.7.2012 5.7.2012

Lisätiedot

Kestävää kehitystä ja rakentamismääräyksiä. Hirsirakentaminen osana nykyaikaista puurakentamista!

Kestävää kehitystä ja rakentamismääräyksiä. Hirsirakentaminen osana nykyaikaista puurakentamista! WOODPOLIS www.woodpolis.fi Since 2006 Kestävää kehitystä ja rakentamismääräyksiä. Hirsirakentaminen osana nykyaikaista puurakentamista! Hirsirakentaminen 2000- luvulla Suomessa ja mailmalla- seminaari.

Lisätiedot

Kajaanin älykäs elinkaarikortteli

Kajaanin älykäs elinkaarikortteli Kajaanin älykäs elinkaarikortteli Hankkeen taustat Vanhan linja-autoaseman tontti vapautuu uuteen käyttöön Kajaanin keskustaan Elinkaariasumiselle kasvava tarve ja uusien asumismuotojen kehittäminen Rakennusten

Lisätiedot

Asuntomessut Tampereen Vuoreksessa 2012. Loppuraportti. Asuntomessut Tampereella 2012 Loppuraportti 1

Asuntomessut Tampereen Vuoreksessa 2012. Loppuraportti. Asuntomessut Tampereella 2012 Loppuraportti 1 Asuntomessut Tampereen Vuoreksessa 2012 Loppuraportti Asuntomessut Tampereella 2012 Loppuraportti 1 Asuntomessut Tampereella 2012 Järjestyksessä 43. Asuntomessut järjestettiin Tampereella 13.7. 12.8.2012.

Lisätiedot

KAUPUNKISEUDUN TONTTIPÄIVÄ

KAUPUNKISEUDUN TONTTIPÄIVÄ KAUPUNKISEUDUN TONTTIPÄIVÄ T E E M U VA L KO L E H TO 5.4.2019 1 ELINVOIMAINEN JA EKOLOGINEN NOKIA Nokia on 33 500 asukkaan kaupunki järvien kainalossa Pirkanmaalla. Keskeinen sijaintimme vetovoimaisella

Lisätiedot

ECO2 Ekotehokas Tampere 2020 Ekotehokas kaupunkisuunnittelu

ECO2 Ekotehokas Tampere 2020 Ekotehokas kaupunkisuunnittelu ECO2 Ekotehokas Tampere 2020 Ekotehokas kaupunkisuunnittelu Elina Seppänen 3.10.2013 ECO2 EKOTEHOKAS TAMPERE 2020 -HANKE Mikä on ECO2? Tampereen kaupungin energia- ja ilmastohanke, jota Suomen itsenäisyyden

Lisätiedot

1. HAKIJAN TIEDOT JA ALLEKIRJOITUS Hakuvaiheessa nimetään vain yksi hakija. Sopimusvaiheessa voi olla useampi sopimusosapuoli. Messutoimisto täyttää:

1. HAKIJAN TIEDOT JA ALLEKIRJOITUS Hakuvaiheessa nimetään vain yksi hakija. Sopimusvaiheessa voi olla useampi sopimusosapuoli. Messutoimisto täyttää: Hakemukset palautetaan osoitteeseen: Hyvinkään kaupunki, Asuntomessutoimisto, PL 21, Suutarinkatu 2 D, 05900 Hyvinkää. Kuoreen merkintä Asuntomessujen tonttihakemus. Hakemukset käsitellään laaturyhmässä.

Lisätiedot

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakso Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa Sijoita kasvavaan Sipooseen! www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakson etuja ovat sijainti, luonto ja palvelut Sipoon Jokilaakso 2 Nikkilän keskustan

Lisätiedot

Matalaenergiarakentaminen

Matalaenergiarakentaminen Matalaenergiarakentaminen Jyri Nieminen 1 Sisältö Mitä on saavutettu: esimerkkejä Energian kokonaiskulutuksen minimointi teknologian keinoin Energiatehokkuus ja arkkitehtuuri Omatoimirakentaja Teollinen

Lisätiedot

SIIRTYMINEN KESTÄVÄÄN RAKENTAMISEEN Aluerakentamisen näkökulma- Alueellinen ekotehokkuus

SIIRTYMINEN KESTÄVÄÄN RAKENTAMISEEN Aluerakentamisen näkökulma- Alueellinen ekotehokkuus SIIRTYMINEN KESTÄVÄÄN RAKENTAMISEEN Aluerakentamisen näkökulma- Alueellinen ekotehokkuus 50 kestävää ratkaisua Jätkäsaareen Sitra 23.11.2009 Aluerakentamispäällikkö Kyösti Oasmaa 1 Aluerakentamisen näkökulma

Lisätiedot

Kuinka asumisessa tulee varautua ilmastonmuutokseen?

Kuinka asumisessa tulee varautua ilmastonmuutokseen? Kuinka asumisessa tulee varautua ilmastonmuutokseen? ENNAKOI, VARAUDU, SOPEUDU MITEN JÄRJESTÖT VIESTIVÄT ILMASTONMUUTOKSEEN SOPEUTUMISESTA? SISÄLTÖ: Ilmastonmuutoksen huomioiminen uudis- ja korjausrakentamisessa

Lisätiedot

Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa,

Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa, Vartiosaari Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa, jossa on sekä asumista että kaikkia helsinkiläisiä palvelevia virkistys- ja vapaa-ajan

Lisätiedot

Mikä ihmeen E-luku? Energianeuvoja Heikki Rantula. ENEMMÄN ENERGIASTA I Kuluttajien energianeuvonta I eneuvonta.fi

Mikä ihmeen E-luku? Energianeuvoja Heikki Rantula. ENEMMÄN ENERGIASTA I Kuluttajien energianeuvonta I eneuvonta.fi Mikä ihmeen E-luku? Energianeuvoja Heikki Rantula ENEMMÄN ENERGIASTA I Kuluttajien energianeuvonta I eneuvonta.fi Kymenlaakson energianeuvonta 2012- Energianeuvoja Heikki Rantula 020 615 7449 heikki.rantula@kouvola.fi

Lisätiedot

Uusiutuvan (lähi)energian säädösympäristö

Uusiutuvan (lähi)energian säädösympäristö Uusiutuvan (lähi)energian säädösympäristö Erja Werdi, hallitussihteeri Ympäristöministeriö/RYMO/Elinympäristö Alueelliset energiaratkaisut -klinikan tulosseminaari, Design Factory 29.3.2012 Uusiutuvan

Lisätiedot

Hyvän pientalon rakentamisen perusteita. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta Kari Huusko Rakennustarkastaja

Hyvän pientalon rakentamisen perusteita. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta Kari Huusko Rakennustarkastaja Hyvän pientalon rakentamisen perusteita Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta Kari Huusko Rakennustarkastaja Rakennusprojekti Oman talon rakentaminen on meille useimmille elämän ylivoimaisesti suurin ja tärkein

Lisätiedot

VALIMO. Parviainen Arkkitehdit Oy

VALIMO. Parviainen Arkkitehdit Oy VALIMO Parviainen Arkkitehdit Oy VALIMO s 3-5 PERUSTIEDOT s 6-8 MUUNNELTAVAT TILAT s 9-11 VIIHTYISÄ TYÖYMPÄRISTÖ 2 Yrityksesi uusi toimitila löytyy Pitäjänmäestä! Valimon uusi toimitilakokonaisuus sijoittuu

Lisätiedot

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo 1. Perus ja tunnistetiedot 1.1 Tunnistetiedot Ramsinniemi, Vuosaari Helsinki Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo, maisema-arkkitehtuurin

Lisätiedot

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa.

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. Sipoon Jokilaakso Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa Sijoita kasvavaan Sipooseen! www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakson etuja ovat sijainti, luonto ja palvelut Sipoon Jokilaakso 2 Nikkilän keskustassa

Lisätiedot

Sisältö Helsinki 2.5.2011

Sisältö Helsinki 2.5.2011 Sisältö Helsinki 2.5.2011 1. GreenBuild Oy 2. Rakentamisen tulevaisuus 3. Passiivitalofilosofia 4. Laskentaesimerkki GreenBuild Oy Suomalainen puupassiivitalotoimittaja Perustettu 2009 Kotipaikka Saarijärvi

Lisätiedot

As Oy Jyväskylän Jokivillat. Arvinkuja 14, 40520 Jyväskylä

As Oy Jyväskylän Jokivillat. Arvinkuja 14, 40520 Jyväskylä As Oy Jyväskylän Jokivillat Arvinkuja 14, 40520 Jyväskylä Ver 8.5.2014 Nykyaikainen unelmakoti Jokivarren viihtyisälle alueelle valmistuu tasokkaita ja nykyaikaisia kaupunkivilloja. Kohteen viisi lämminhenkistä

Lisätiedot

Kohti lähes nollaenergiarakennusta FInZEB-hankkeen tulokulmia

Kohti lähes nollaenergiarakennusta FInZEB-hankkeen tulokulmia Kohti lähes nollaenergiarakennusta FInZEB-hankkeen tulokulmia Seminaari 05.02.2015 Erja Reinikainen 1 Lähes nollaenergiarakennus (EPBD) Erittäin korkea energiatehokkuus Energian tarve katetaan hyvin laajalti

Lisätiedot

Rakennuskannan ja rakennusten energiankäyttö. TkT Pekka Tuomaala 25.11.2008

Rakennuskannan ja rakennusten energiankäyttö. TkT Pekka Tuomaala 25.11.2008 Rakennuskannan ja rakennusten energiankäyttö TkT Pekka Tuomaala 25.11.2008 Kiinteistöjen ja rakennusten osuus Suomen energian loppukäytöstä on lähes 40 % 2 RAKENNUSTEN KÄYTTÄMÄN LÄMMITYSENERGIAN LÄHTEET

Lisätiedot

Rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälki. 21.3.2012 Jarek Kurnitski

Rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälki. 21.3.2012 Jarek Kurnitski Rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälki Hiilijalanjälki ilmastonvaikutukset Rakennusten suorituskyky ja ilmastonvaikutukset voidaan kuvata kokonaisvaltaisesti 3-5 mittarin avulla: - Sisäilmastoluokka (Sisäilmastoluokitus

Lisätiedot

Rakentamismääräykset 2012

Rakentamismääräykset 2012 Rakentamismääräykset 2012 TkL Mika Vuolle Equa Simulation Finland Oy if everyone does a little, we ll achieve only a little ERA17 ENERGIAVIISAAN RAKENNETUN YMPÄRISTÖN AIKA 2017 WWW.ERA17.FI 2020 asetetut

Lisätiedot

Tampereen ECO 2 hanke. Pauli Välimäki ECO 2 hankkeen johtaja 23.3.2011 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN TEKNISTEN PALVELUIDEN SEUTUSEMINAARI

Tampereen ECO 2 hanke. Pauli Välimäki ECO 2 hankkeen johtaja 23.3.2011 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN TEKNISTEN PALVELUIDEN SEUTUSEMINAARI Tampereen ECO 2 hanke Pauli Välimäki ECO 2 hankkeen johtaja 23.3.2011 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN TEKNISTEN PALVELUIDEN SEUTUSEMINAARI ECO 2 EKOTEHOKAS TAMPERE 2020 Strategia/Sitoumus Tampereen kaupunkiseudun

Lisätiedot

Rakentamisen energianeuvonta Rakentajien info Jyväskylä

Rakentamisen energianeuvonta Rakentajien info Jyväskylä Rakentamisen energianeuvonta Rakentajien info Jyväskylä 7.9.2016 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Energianeuvonta Keski-Suomessa Energianeuvontaa taloyhtiöille

Lisätiedot

LUONNONMAAN VISIO 2070

LUONNONMAAN VISIO 2070 LUONNONMAAN VISIO 2070 NAANTALIN ASUNTOMESSUT 2022 AURINKOGOLF MUUMIMAAILMA NAANTALIN KYLPYLÄ JOUKKOLIIKENNE VANHA KAUPUNKI KULTARANTA KULTARANTARESORT P ASUNTOMESSUT UUSI ASUINALUE PALVELUT JA KOULURATKAISUT

Lisätiedot

Energiatehokas koti asukas avainasemassa. Asuminen ja ilmastonmuutos Ajankohtaisseminaari 12.2.2008 Päivi Laitila

Energiatehokas koti asukas avainasemassa. Asuminen ja ilmastonmuutos Ajankohtaisseminaari 12.2.2008 Päivi Laitila Energiatehokas koti asukas avainasemassa Ajankohtaisseminaari Päivi Laitila Motiva - asiantuntija energian ja materiaalien tehokkaassa käytössä Motiva yhtiönä 100 % valtion omistama valtionhallinnon sidosyksikkö

Lisätiedot

Apulaispormestari Timo Hanhilahti Live-tilaisuus 17.4.2012

Apulaispormestari Timo Hanhilahti Live-tilaisuus 17.4.2012 Liikenne osana Tampereen ilmasto- ja energiatehokkuustyötä Apulaispormestari Timo Hanhilahti Live-tilaisuus 17.4.2012 Miten yhdistetään kaupungin kasvu ja ekotehokkuus? Haaste 1: Tampereelle tulee 45 000

Lisätiedot

Vesikiertoinen lattialämmitys / maalämpöpumppu Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, lämmöntalteenotto. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö

Vesikiertoinen lattialämmitys / maalämpöpumppu Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, lämmöntalteenotto. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala, m² 8.0 Lämmitysjärjestelmän kuvaus Ilmanvaihtojärjestelmän kuvaus Vesikiertoinen

Lisätiedot

5/13 Ympäristöministeriön asetus

5/13 Ympäristöministeriön asetus 5/13 Ympäristöministeriön asetus rakennusten energiatehokkuudesta annetun ympäristöministeriön asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 27 päivänä helmikuuta 2013 Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. As Oy Maakirjantie 2 E-D Maakirjantie Espoo. Asuinrakennus (Asuinkerrostalot) Uudisrakennusten.

ENERGIATODISTUS. As Oy Maakirjantie 2 E-D Maakirjantie Espoo. Asuinrakennus (Asuinkerrostalot) Uudisrakennusten. ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: As Oy Maakirjantie ED Maakirjantie 000 Espoo Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi: 044/ 0 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Asuinrakennus (Asuinkerrostalot)

Lisätiedot

Ainutlaatuinen koti, juuri kuten Sinä haluat

Ainutlaatuinen koti, juuri kuten Sinä haluat www.honka.fi Ainutlaatuinen koti, juuri kuten Sinä haluat Honka Fusion -koti on sinulle, joka haluat upeaa arkkitehtuuria ja unelmiesi sisustuksen. Näiden lisäksi saat terveysominaisuuksiltaan turvallisen,

Lisätiedot

Asunnot!!!! 4560 kem 2 Porrashuoneet á 15 m 2!!! 240 kem 2 YHT:!!!!! 4800 kem 2

Asunnot!!!! 4560 kem 2 Porrashuoneet á 15 m 2!!! 240 kem 2 YHT:!!!!! 4800 kem 2 KORTTELI 23124 AINEISTO ASEMAKAAVAEHDOTUKSEN POHJAKSI NÄKYMÄ VANHALTA NURMIJÄRVENTIELTÄ 01.08.2012 RAKENNUSOIKEUSLASKELMA (Ulkoseinistä laskettu mukaan 250 mm:n paksuinen osuus) 0 5 25 50m Asunnot!!!!

Lisätiedot

Myyntiin tulevat yhtiö- ja townhousemuotoiset. asuntokohteet asuntomessualueella Kerrostalo. Rivi- ja paritalot; 14 asuntoa

Myyntiin tulevat yhtiö- ja townhousemuotoiset. asuntokohteet asuntomessualueella Kerrostalo. Rivi- ja paritalot; 14 asuntoa 5.7.2019 1 Kerrostalo Townhouse; 12 asuntoa Kainuun rakennus Rivi- ja paritalot; 14 asuntoa Päiväkoti ja senioriasunnot Pienkerrostalo; 32 asuntoa Loft; 8 asuntoa Townhouse; 12 asuntoa Myyntiin tulevat

Lisätiedot

YHDYSKUNTARAKENNETTA EHEYTTÄVÄ LAADUKAS PIENTALOASUMINEN

YHDYSKUNTARAKENNETTA EHEYTTÄVÄ LAADUKAS PIENTALOASUMINEN YHDYSKUNTARAKENNETTA EHEYTTÄVÄ LAADUKAS PIENTALOASUMINEN UUDENLAISET KAUPUNKIPIENTALOKONSEPTIT JOONAS MIKKONEN - ARKKITEHTI SAFA LÄHTÖKOHDAT YHDYSKUNTARAKENNETTA EHEYTTÄVÄ MAANKÄYTÖNSUUNNITTELU = Yhdyskuntarakenteen

Lisätiedot

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9. Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.2013 Tampere on kansallinen koordinaattori INKA-ohjelmaan kuuluvassa

Lisätiedot

Energiantarve ja ratkaisut tulevissa lähes nollaenergiarakennuksissa Jani Kemppainen

Energiantarve ja ratkaisut tulevissa lähes nollaenergiarakennuksissa Jani Kemppainen Energiantarve ja ratkaisut tulevissa lähes nollaenergiarakennuksissa 24.8.2017 Jani Kemppainen Millä Suomi lämmittää nyt? Lämmitystapa, osuus kerrosalasta (474 Mm 2 ) kaikissa rakennustyypeissä Rakennusteollisuus

Lisätiedot

PORVOO Maapolitiikka. Tarjouspyyntö 15.5.2015. Toukovuoren ostotarjouskilpailu tontit 13-6004-1, 13-6004-2, 13-6004-3, 13-6004-4

PORVOO Maapolitiikka. Tarjouspyyntö 15.5.2015. Toukovuoren ostotarjouskilpailu tontit 13-6004-1, 13-6004-2, 13-6004-3, 13-6004-4 PORVOO Maapolitiikka Tarjouspyyntö 15.5.2015 Toukovuoren ostotarjouskilpailu tontit 13-6004-1, 13-6004-2, 13-6004-3, 13-6004-4 1 1. Yleistä... 2 2. Kilpailun kohde... 4 Tontit... 4 Asemakaava ja rakennustapaohje...

Lisätiedot

Energiatehokkuuden ja sisäilmaston hallinta ja parantaminen

Energiatehokkuuden ja sisäilmaston hallinta ja parantaminen Energiatehokkuuden ja sisäilmaston hallinta ja parantaminen TkT Risto Ruotsalainen, tiimipäällikkö Rakennusten energiatehokkuuden palvelut VTT Expert Services Oy Rakenna & Remontoi -messujen asiantuntijaseminaari

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Vuoden 2012 uudet energiamääräykset LUONNOKSET 28.9.2010 ASTA 2010 30.9.2010. Juhani Heljo Tampereen teknillinen yliopisto 1.10.

Vuoden 2012 uudet energiamääräykset LUONNOKSET 28.9.2010 ASTA 2010 30.9.2010. Juhani Heljo Tampereen teknillinen yliopisto 1.10. Vuoden 2012 uudet energiamääräykset LUONNOKSET 28.9.2010 1 ASTA 2010 30.9.2010 Juhani Heljo Tampereen teknillinen yliopisto Huomautukset 2 Esityksen valmisteluun on ollut lyhyt aika Joissain kohdissa voi

Lisätiedot

Vuores. Vuores. Hulevesien käsittely Vuoreksen asuntomessualueella 6.11.2012 Lahti. Vuoreksen osayleiskaava-alue. Esityksen sisältö:

Vuores. Vuores. Hulevesien käsittely Vuoreksen asuntomessualueella 6.11.2012 Lahti. Vuoreksen osayleiskaava-alue. Esityksen sisältö: Vuores Esityksen sisältö: 1. Hulevesien hallinnan periaatteet Vuoreksessa 2. Asuntomessualueen hulevesiratkaisut 3. Vuoreksen keskuspuisto Hulevesien käsittely Vuoreksen asuntomessualueella 6.11.2012 Lahti

Lisätiedot

89,5 m², 1h+terassi,

89,5 m², 1h+terassi, Kohteen ilmoittaja Nimi: EKE-Rakennus Asuntomyynti Puh: (09) 613 03450 EKE-Rakennus Oy Piispanportti 7 02240 Espoo Puh: (09) 613 03450 Loft-asuntoja Helsingin merelliseen Kruunuvuorenrantaan Kokonaisen

Lisätiedot

Asuntomessut Hyvinkäällä 2013. Marraskuu 2011

Asuntomessut Hyvinkäällä 2013. Marraskuu 2011 Asuntomessut Hyvinkäällä 2013 Marraskuu 2011 LE ISEVIL M U H KÄÄN HYVIN LE NOUSEE IL LUE HARJU JAN ASUINA A UUDEN HYVINKÄÄ Hyvinkää maalattiin maailmankartalle vuonna 1917. Tuohon aikaan kunnan katuja

Lisätiedot

Myyrmäen keskusta Kasvihuonekaasupäästöjen mallinnus KEKO-ekolaskurilla

Myyrmäen keskusta Kasvihuonekaasupäästöjen mallinnus KEKO-ekolaskurilla Myyrmäen keskusta 001925 Kasvihuonekaasupäästöjen mallinnus KEKO-ekolaskurilla Vantaan kaupunki 23.9.2016 Vaikutukset ympäristöön ja ilmastoon Kaavaan esitettyjen uusien kortteleiden 15403, 15406 ja 15422,

Lisätiedot

Rakennuksen hiilijalanjäljen arviointi

Rakennuksen hiilijalanjäljen arviointi Rakennuksen hiilijalanjäljen arviointi Materiaalit ja energiatehokkuus Ohjeita vastaajille: Kannattaa vastata kaikkiin kysymyksiin. Kysymyksissä 1-14 valitse sopiva vaihtoehto napsauttamalla ruutua. Valitse

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014

Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014 Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014 Elinkaariarvio pientalojen kaukolämpöratkaisuille Sirje Vares Sisältö Elinkaariarvio ja hiilijalanjälki Rakennuksen

Lisätiedot

A4 Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje

A4 Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje Energiatehokkaan rakennuksen voi toteuttaa monin eri tavoin huolellisen suunnittelun ja rakentamisen avulla. Useat rakentamismääräysten osat ohjaavat energiatehokkuuteen. Kokonaisenergiatarkastelu koskee

Lisätiedot

136,0 m², 5h, k, kph,...,

136,0 m², 5h, k, kph,..., Kohteen ilmoittaja Nimi: Mikko Reunanen Puh: 041 506 7404 Solid House Oy LKV, Salo Turuntie 1 24100 Salo Puh: 044 282 0038 LOISTOSIJAINNILLA OMAKOTITALO KESKUSTAN LÄHEISYYDESSÄ! Arvostetulla Enolan asuinalueella

Lisätiedot

Ainutlaatuinen toimitilakohde Kehäradan varrella. Pressi

Ainutlaatuinen toimitilakohde Kehäradan varrella. Pressi Ainutlaatuinen toimitilakohde Kehäradan varrella Pressi Leena Manner Markkinointipäällikkö SRV 11.12.2013 Pressi Kaikki palat kohdallaan Uutta ajattelua toimitiloihin Toimisto, tuotanto ja logistiikka

Lisätiedot

LOUNATUULENTIE 17, HYVINKÄÄ MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

LOUNATUULENTIE 17, HYVINKÄÄ MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. LOUNATUULENTIE 17, HYVINKÄÄ MYYNTIESITE HYVINKÄÄ, OMAKOTITALO 2 6h+k+kotikylpylä+ak/v, 187 m, 865 000 Vastaava välittäjä Mia Lehtonen Kiinteistönvälittäjä, LKV, Partner, kaupanvahvistaja 0400 369666 mia@bolkv.fi

Lisätiedot

Hiukkavaara Inurdeco-kehittämishanke Energia- ja ilmastotavoitteet asemakaavoituksessa - työpaja. kaavoitusarkkitehti Leena Kallioniemi

Hiukkavaara Inurdeco-kehittämishanke Energia- ja ilmastotavoitteet asemakaavoituksessa - työpaja. kaavoitusarkkitehti Leena Kallioniemi Hiukkavaara Inurdeco-kehittämishanke Energia- ja ilmastotavoitteet asemakaavoituksessa - työpaja kaavoitusarkkitehti Leena Kallioniemi Pohjois-Suomen suurin uusi kaupunginosa Hiukkavaara on Oulun kaupungin

Lisätiedot

Suomalaisten tekniikka-alan insinöörien kehittämä tuote Tekniikka puhtaasti Suomalaista käsityötä Suomalaiset sijoittajatahot PILASTER OY

Suomalaisten tekniikka-alan insinöörien kehittämä tuote Tekniikka puhtaasti Suomalaista käsityötä Suomalaiset sijoittajatahot PILASTER OY SUOMALAINEN Suomalaisten tekniikka-alan insinöörien kehittämä tuote Tekniikka puhtaasti Suomalaista käsityötä Suomalaiset sijoittajatahot OTA YHTEYTTÄ Email: info@pilaster.fi Gsm: +358 10 58 34 100 www.pilaster.fi

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS OSANA ASUMISTA JA RAKENTAMISTA. Energiatehokkuusvaatimukset uudisrakentamisen lupamenettelyssä

ENERGIATEHOKKUUS OSANA ASUMISTA JA RAKENTAMISTA. Energiatehokkuusvaatimukset uudisrakentamisen lupamenettelyssä ENERGIATEHOKKUUS OSANA ASUMISTA JA RAKENTAMISTA Energiatehokkuusvaatimukset uudisrakentamisen lupamenettelyssä Jari Raukko www.kerava.fi 1 15.4.2011 2 Uudisrakentamisen energiatehokkuuden perusvaatimustaso

Lisätiedot

HONKASUON EKOTEHOKAS KAUPUNKIKYLÄ

HONKASUON EKOTEHOKAS KAUPUNKIKYLÄ HONKASUON EKOTEHOKAS KAUPUNKIKYLÄ Puurakentamisen RoadShow 15.2.2012 Suvi Tyynilä Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, Kuninkaantammi-projekti VANTAA KUNINKAANTAMMI 5 000 asukasta PITKÄKOSKI MYYRMÄKI

Lisätiedot

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Mitoituksen päivitys 2013 1 Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Vuoreksen kaupunginosa on lähtenyt jo rakentumaan. Vuoreskeskus on ensimmäisiltä osiltaan rakentunut ja myös muita

Lisätiedot

PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA

PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA LIITE 1 1/1 K alajoen k aupunki K alajoen keskustan osayleisk aava PLASSINPUISTO YLEISSUUNNITELMA TUTKIELMA YLEISKAAVAA VARTEN 17.10.01 SERUM ARKKITEHDIT OY NILSIÄNK ATU 11-1 F 6 FIN-0010 HELSINKI FINLAND

Lisätiedot

Energiatehokas koti - seminaari 25.3.2010

Energiatehokas koti - seminaari 25.3.2010 Energiatehokas koti - seminaari 25.3.2010 Kokemuksia ja kulutustietoja matalaenergia- ja passiivitaloista Pekka Haikonen 1 EU:n energiatehokkuusstrategia 2 Rakentamisen määräykset 3 4 Kokemuksia matalaenergiarakentamisesta

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa. 12.1.2012 Jarek Kurnitski

Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa. 12.1.2012 Jarek Kurnitski Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa SIJAINTI 50 km SUUNNITTELUALUE ENERGIAMALLIT: KONSEPTIT Yhdyskunnan energiatehokkuuteen vaikuttaa usea eri tekijä. Mikään yksittäinen tekijä ei

Lisätiedot

ECO2 EKOTEHOKAS TAMPERE 2020

ECO2 EKOTEHOKAS TAMPERE 2020 Tampereen kaupungin ECO 2 -hanke Pauli Välimäki 12.5.2011 ECO2 EKOTEHOKAS TAMPERE 2020 Mikä on ECO2? Tampereen kaupungin energia- ja ilmastohanke, jota Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tukee käynnistysvaiheessa

Lisätiedot

HANKESELOSTUS 1 (14) Asunto Oy Helsingin Parrulaituri 26.04.2013. Asunto Oy Helsingin Parrulaituri. Parrulaituri 10

HANKESELOSTUS 1 (14) Asunto Oy Helsingin Parrulaituri 26.04.2013. Asunto Oy Helsingin Parrulaituri. Parrulaituri 10 HANKESELOSTUS 1 (14) Parrulaituri 10 HANKESELOSTUS 2 (14) Yleistä Sijainti 10589 / 14 Parrulaituri 10, Kalasatama 00540 Helsinki Tontti Tontin koko on 1328m 2. Tontti on entistä mereen täyttömaalle tehtyä

Lisätiedot

Rakennusten energiatehokkuus. Tulikivi Oyj 8.6.2011 Helsinki Mikko Saari VTT Expert Services Oy

Rakennusten energiatehokkuus. Tulikivi Oyj 8.6.2011 Helsinki Mikko Saari VTT Expert Services Oy Rakennusten energiatehokkuus Tulikivi Oyj 8.6.2011 Helsinki Mikko Saari VTT Expert Services Oy 6.6.2011 2 Mitä on rakennusten energiatehokkuus Mitä saadaan (= hyvä talo) Energiatehokkuus = ----------------------------------------------

Lisätiedot

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 1 Energia on Suomelle hyvinvointitekijä Suuri energiankulutus Energiaintensiivinen

Lisätiedot

myös kellarikerroksen maanpaineseinissä. LakkaLaineen harkkoulkoseinien pinnat on rapattu Lakkarappauslaastilla.

myös kellarikerroksen maanpaineseinissä. LakkaLaineen harkkoulkoseinien pinnat on rapattu Lakkarappauslaastilla. Vantaan asuntomessujen voittaja Kivitalo LakkaLaine Maritta Koivisto, arkkitehti SAFA, päätoimittaja Betoni Talo LakkaLaine voitti sekä Paras Piha- että Paras Talo-yleisöäänestykset Vantaan vuoden 2015

Lisätiedot

Puutarhakaupunki tänään, Viherympäristöliitto, Rakennusfoorumi

Puutarhakaupunki tänään, Viherympäristöliitto, Rakennusfoorumi Puutarhakaupunki tänään, Viherympäristöliitto, Rakennusfoorumi Vantaan Kartanonkoski viihtyisää asuinympäristöä! Puutarhakaupungin arkkitehtuurikilpailun visiosta, kaupunkisuunnittelusta Viheralueiden

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. LUONNOSVERSIO - virallinen todistus ARA:n valvontajärjestelmästä. Uudisrakennusten. määräystaso 2012

ENERGIATODISTUS. LUONNOSVERSIO - virallinen todistus ARA:n valvontajärjestelmästä. Uudisrakennusten. määräystaso 2012 ENERGIATODISTUS LUONNOSVERSIO virallinen todistus ARA:n valvontajärjestelmästä Rakennuksen nimi ja osoite: Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi: Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Todistustunnus:

Lisätiedot

Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Kuluttajien energianeuvonnan käynnistäminen Keski-Suomessa - Energiaviisas kuluttaja Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Sisältö Energianeuvonnan taustaa ja tavoitteet Neuvonnan aikataulu ja sisältö

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015. Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys,

Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015. Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys, Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys, Energialuokitus perustuu rakennuksen E-lukuun, joka koostuu rakennuksen laskennallisesta vuotuisesta energiankulutuksesta

Lisätiedot

Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma

Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma Pientaloteollisuus ry Tavoitteet, suunta ja mahdollisuudet Määritelmien selkeyttäminen ja määritelmiin sisältyvät haasteet Suunnittelun

Lisätiedot

Tehdashistorian elementtejä

Tehdashistorian elementtejä Tehdashistorian elementtejä Vanhaa paperitehtaan esineistöä otetaan talteen ja säilytetään tulevaa käyttöä varten. Esineet voidaan käyttää osana ympäristörakentamista tai paperitehtaan uutta sisustusta.

Lisätiedot

Sun Zeb laskentatuloksia ja muita havaintoja. FinnZEB workshop 18.9.2014 Jari Shemeikka, tiimipäällikkö VTT

Sun Zeb laskentatuloksia ja muita havaintoja. FinnZEB workshop 18.9.2014 Jari Shemeikka, tiimipäällikkö VTT Sun Zeb laskentatuloksia ja muita havaintoja FinnZEB workshop 18.9.2014 Jari Shemeikka, tiimipäällikkö VTT 0-ENERGIARAKENTAMISEN HAASTEET KAUPUNGISSA Miten käy vuoden 2018 jälkeen perusteellisesti kunnostettaville

Lisätiedot