MATKARAPORTTI. University of Gothenburg School of Business, Economics and Law Kevät 2014 k93691

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKARAPORTTI. University of Gothenburg School of Business, Economics and Law Kevät 2014 k93691"

Transkriptio

1 MATKARAPORTTI University of Gothenburg School of Business, Economics and Law Kevät 2014 k93691

2 Valmistautuminen vaihtoon Aallon oman vaihtohaun ja KY:n vaihtoapurahan haun jälkeen sain odotella seuraavia vaihtoon liittyviä toimenpiteitä pitkälle syksyyn. Lokakuun alussa sain Göteborgin yliopistolta sähköpostitse ohjeet online hakulomakkeen täyttämistä varten, sekä lisäksi kattavan infopaketin tulevista deadlineista sekä asuntohausta. Ensimmäinen askel oli nettipohjaisen hakulomakkeen täyttäminen, jonka jälkeen Letter of Acceptance saapui postissa kotiin muutamassa päivässä. Hakulomakkeen viimeinen jättöpäivä oli marraskuun 15. päivä, mutta kannattaa huomioida, että myös asuntohakemuksen jättämistä koskee sama deadline, mutta voidakseen täyttää asuntohakemuksen, sinun tulee olla jo hyväksytty yliopistoon. Hoida siis online application ajoissa, ja muista sen jälkeen täyttää asuntohakemus määräpäivään mennessä. Marraskuun 11. päivä sain erillisen, Nordplus opiskelijoille tarkoitetun sähköpostin koskien asuntohakua. Kaikille Nordplus opiskelijoille, mukaan lukien siis me Aallon opiskelijat, on taattu opiskelija- asunto jostain paikallisen opiskelija- asuntosäätiön SGS:n asuntolasta. Hakuprosessi onkin erilainen kaikille Nordplus opiskelijoille, joten kannattaa lukea erillinen, pelkkää asunnonhakua koskeva maili kunnolla läpi ja unohtaa yliopiston antamat yleiset ohjeet. Monet suomalaiset olivat ehtineet ensin täyttää perinteisen asuntohakulomakkeen ennen Nordplus hakuohjeiden saamista, mutta tärkeintä on tehdä hakemus uudestaan vielä uusia ohjeita seuraillen. Kurssivalintojen deadline oli 15. joulukuuta, ja kurssivalikoima julkaistiin noin kahta viikkoa aikaisemmin. Tämänkin deadlinen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä Göteborgin yliopisto olettaa, että olet deadlineen mennessä myös varmistanut omalta yliopistoltasi, että valitsemasi kurssit hyväksytään vaihto- opintosuunnitelmaasi. Kursseja voi vaihtaa vielä koulun alettua ensimmäisenä orientaatiopäivänä, mutta suosittelen valitsemaan kurssit mahdollisimman tarkkaan jo etukäteen. Itse vaihdoin kursseja vielä koululla, sillä joulukuussa kaikkien kurssien aikataulut eivät vielä olleet saatavilla ja vaikka olisivatkin olleet, niin ne tuntuivat muuttuvan vielä moneen otteeseen ennen lukukauden alkua. Myös ruotsinkielisiä kursseja halajaville ainoa mahdollisuus tehdä näitä valintoja on orientaatiopäivien aikana. Saapuminen Göteborgin lentokenttä ei ole kovin vilkas verrattuna vaikkapa läheisiin Oslon/Tukholman/Kööpenhaminan kenttiin, joten mitään superhalpoja lentotarjouksia on turha odotella. Parhaimmillaan edestakaiset lennot saa reilulla 100 eurolla (vaihdoista ja matkatavaroista riippuen), mutta lähes poikkeuksetta yhdensuuntainen suora lento matkatavaroineen maksaa lyhyelläkin varoitusajalla vain 100e (nuorisohinta/finnair). Itse ostin lentolippuni vasta pari viikkoa ennen lähtöä, ja maksoin yhdensuuntaisesta lipustani vajaa 100 euroa.

3 Saavuin itse Göteborgiin vasta lauantaina 18.1., päivää ennen ensimmäistä pakollista orientaatiopäivää. Vuokrasopimukseni alkoi kuitenkin jo tammikuun alusta, joten jos vain työtilanteeni olisi antanut periksi, olisin mielelläni saapunut kaupunkiin jo aikaisemminkin vaikka asunto odottikin valmiina, oli ensimmäisen päivän ohjelmassa niin Ikea käyntiä, ruokaostosten tekemistä kuin bussikortin metsästämistäkin. Jos haluat siis välttyä hektisiltä ensimmäisiltä päiviltä Göteborgissa, kannattaa vaihtoon saapua muutama päivä etukäteen. Yliopiston infomaileissa mainittiin useaan otteeseen kyseisen lauantain olevan virallinen pick- up day, jolloin yliopiston puolesta olisi tarjolla ilmainen lentokenttäbussikuljetus sekä mahdollisuus noutaa avaimet ja allekirjoittaa vuokrasopimus. Aiemmista vaihtoraporteista viisastuneena tiesin odottaa, että tämä palvelu EI koske esimerkiksi meitä suomalaisia vaihto- opiskelijoita, sillä täällä perillä meidät luokitellaan Nordplus opiskelijoiksi, vaikkei tästä mainintaa olisikaan näkyvillä missään aiemmissa papereissa. Tämä ei kuitenkaan itseäni haitannut, sillä oli huomattavasti nopeampaa ottaa itse ensimmäinen mahdollinen lentokenttäbussi (n. 10e/suunta) Korsvägenille, joka sijaitsi vain reilun kilometrin päässä tulevalta asunnoltani. Korsvägenillä sijaitsee myös Pressbyrån, josta sain ostettua saman tien bussikortin, jolla jatkoin matkaani asuntolalle. Lentolippuja ostaessa kannattaa huomioida asuntolatoimiston SGS:n aukioloajat, sillä avaimia ei ole mahdollista noutaa niiden ulkopuolella. Koska itse saavuin kaupunkiin lauantaina, sain hoidettua avaimet itselleni aikaisemmin paikalle saapuneen ystäväni avustuksella SGS:n nettisivuilta löydät kaikki tarvittavat lomakkeet ja tiedot, jotka ystävälläsi on oltava sinun avaimiasi hakiessaan. Asuminen Kaikille Nordplus opiskelijoille oli taattu asunto jostakin kolmesta SGS:n opiskelija- asuntolasta. Ohjeet asunnon hakemiseen tulivat marraskuun puolivälissä sähköpostitse, ja käytännössä ainoa tehtävä oli täyttää nettipohjainen lomake, jota varten tarvitsi tiedot paitsi koulusta, myös siitä, mihin näistä asuntoloista haluaisi mieluiten sijoittua. Itse valitsin asuntolakseni aiempien raporttien perusteella Olofshöjdin, ja sainkin hyväksymiskirjeen vain muutama päivä hakulomakkeen jättämisen jälkeen. Olofshöjd on suuri opiskelija- asuntola- alue noin 10 minuutin päässä Göteborgin keskustasta (ja minuutin päässä Handelsilta). Se koostuu yli tuhannesta soluasunnosta ja kymmenistä suuremmista asunnoista, mutta on asuntojen suuresta lukumäärästä huolimatta varsin kodikas pieni opiskelijakaupunki keskellä kauniiden puutalojen valloittamaa Johannebergin kaupunginosaa. Vaihto- opiskelijat majoitetaan useimmin alueen halvimpiin asuntoihin eli soluihin. Nämä soluasunnot ovat kuitenkin varsin kaukana perinteisistä 10 hengen jakamista asunnoista, sillä ne olivat pikemminkin omia pieniä asuntojaan omaa keittiötä lukuun ottamatta.

4 Asuin itsekin kyseisessä 18,5 neliön solussa, jossa minulla oli paitsi oma wc ja suihku, myös valmiiksi kalustettuina sänky, nojatuoli, kirjoituspöytä ja tuoli, yö- ja kahvipöytä sekä kirjahylly. Tilaa oli siis varsin paljon yhtä matkalaukullista tavaraa kohden! Omasta huoneestani ei löytynyt saapuessani juurikaan muita tarvikkeita (henkareita lukuun ottamatta), mutta joillekin onnekkaille oli jätetty edellisten asukkaiden toimesta mm. verhot, imuri, siivous- ja keittotarvikkeita, peitto ja tyynyjä Kannattaa siis ennen sisustustarvikkeiden hankkimista maltaa viedä omat matkatavarat asunnolle asti, tsekata huoneen varustetaso ja lähteä vasta sen jälkeen ostoksille. Keittiön jaoin kolmen muun opiskelijan kanssa, joista kaksi oli ruotsalaisia ja kolmatta naapuriani en koskaan tavannutkaan. Yhteiskeittiömme oli erittäin siisti, ja yhteistyö naapureitteni kanssa toimi moitteettomasti. Tähän saattoi toki vaikuttaa se fakta, että olimme kaikki melko vanhoja, ja lisäksi muut olivat asuneet Olofsissa jo pidempään. Yhteiskeittiötä ei siis kannata pelätä päinvastoin! Oli mahtavaa tutustua ruotsalaisiin naapureihin aamupalan ja kokkailun merkeissä, ja lisäksi keittiöstä löytyi melkoisen kattava varustevalikoima entisten asukkaiden jättämien tarvikkeiden myötä. Vuokra Olofsissa oli 3520kr, eli noin 400 euroa kuukaudessa, ja se sisälsi veden, sähkön, netin sekä pyykkituvan ja muiden palveluiden (kuten saunan) käytön alueella. Vain yhden ratikkapysäkin tai 5 minuutin kävelymatkan päässä Olofshöjdistä sijaitsee myös toinen asuntola Helmuts. Vuokra Helmutsissa on aavistuksen verran (n. 100e/kk) kalliimpi kuin Olofsissa, mutta toisaalta sillä saa ostettua itselleen suuremman, n. 25 neliöisen huoneen ja oman keittiön mikäli ajatus yhteiskeittiöstä hirvittää. Aiemmista matkaraporteista poiketen Helmuts tuntui tänä vuonna olevan varsin suosittu ainakin Handelsin vaihtareiden keskuudessa etenkin ranskalaisia ja italialaisia vaihtareita tuntui majoittuvan runsaasti juuri siellä. En itse kuitenkaan vaihtaisi Helmutsiin, vaikka saisin nyt valita toisin Olofsista löysin kaiken tarvitsemani. Ehdoton vinkki kodintarvikkeiden metsästämiseen on käydä paitsi Ikeassa (erityisesti keittiötarvikkeet, mikäli omasta keittiöstäsi ei löydy yhteiskäytössä olevia pannuja, kattiloita, astioita jne), myös joissakin lukuisista Göteborgin second- hand shopeista. Itse täydensin sisustustani mm. viinilaseilla, kipoilla, matoilla ja koreilla, jotka löysin kaikki yhteensä n. 50 kruunulla. Lähimmät Ikeat (2kpl) Olofshöjdistä sijaitsevat molemmat n min matkan päässä, joten reissu on helppo tehdä vaikka ensimmäisenä päivänä helpoiten perille pääset ottamalla ensin ratikan (2,4) keskustaan rautatieasemalle, ja vaihtamalla sieltä bussiin 311. Parhaat second- handit puolestaan löytyvät Järntorgetin ympäristöstä sekä aivan Handelsin lähettyviltä. Näiden aikataulut kuitenkin kannattaa tsekata etukäteen, sillä parhaat paikat olivat auki vain päivän- pari viikossa.

5 Opiskelu Handelsin puolella valittavana oli vain 7,5 ECTSin kursseja (muutamaa 15 ECTSin kurssia lukuun ottamatta), joten maisterivaiheen opiskelijana minun oli valittava neljä kokonaista kurssia saadakseni sivuaineen verran opintoja kasaan. Yleisesti kurssitarjonta on laaja, mutta erityisesti maisterivaihtoon tulevalle voi olla haastavaa saada 4 ei- päällekäistä maisteritason kurssia kasaan. Tästä syystä itseltänikin löytyi myös kanditason kurssivalintoja. Kurssivalinnat piti tehdä mennessä, ja etukäteisinfossa neuvottiin valitsemaan käytännössä 1 full- time kurssi jokaista periodia (1a, 1b, 2a, 2b) kohden tai vastaavasti kaksi part- time kurssia kumpaankin kokonaiseen puoliskoon. Valitsin itse kurssini kuitenkin toisin, sillä olin tarkistanut alustavista aikatauluista, etteivät kurssien luennot/tentit menneet päällekkäin ja näin ollen muodostaneet estettä tälle järjestelylle. Omat kurssini olivat siis kaikki neljä kevään ensimmäisen kolmen periodin aikana; yksi part- time kurssi (1a- b), ja kolme full- time kurssia (1a, 1b ja 2a). Tällä järjestelyllä viimeinen pakollinen koulutyö oli jo 29.4., ja koko toukokuu vapaa muihin menoihin. Valitsemistani kursseista kaksi oli kandivaiheen (UG), ja kaksi maisterivaiheen (G) kursseja. Lisäksi kävin alkukeväästä Göteborgin yliopiston tarjoaman ilmaisen ruotsin kielikurssin, josta ei kuitenkaan enää nykyään saa opintopisteitä suosittelen sitä kuitenkin jokaiselle Göteborgiin vaihtoon tulevalle! Vaihtareiden oli lopulta myös mahdollista valita ruotsinkielisiä kursseja, mutta itselleni niiden aikataulut eivät enää sopineet suunnittelemaani kurssipalettiin. Myöskään ylimääräisten kurssien suorittaminen ei ollut sallittua, vaan maksimi opintopistemäärä lukukautta kohden on aina 30 ECTS. EGG131 EU: Economic integration and regional competitiveness 7,5 ECTS (UG) Tänä keväänä kurssista vetovastuussa oli Patrick Ström. Kurssi käsitteli EU:n ja sen sisäisen yhteistyön historiaa, sekä erilaisia EU:n sisäisiin markkinoihin liittyviä näkökulmia. Kurssin aihepiiri on erittäin laaja, mutta asioita käsiteltiin varsin ymmärrettävällä tasolla kurssi onkin erinomainen yleissivistävä tietopaketti EU asioista. Kurssin luennot olivat hyviä, ja 2 tunnin pituisia luentoja kuunteli mielellään. Tentti oli huomattavasti luentosisältöjä haastavampi, ja vaati hyvää valmistautumista. Tässäkin tapauksessa tosin pelkkien slaidien opiskelu riitti, eikä tenttikirjan hankkimiselle ollut ainakaan omasta mielestäni tarvetta, mikäli luennoilla oli ollut hereillä. GM1110 Branding and Consumption 7,5 ECTS (G) Tänä keväänä kurssin pääluennoitsijana toimi Lena Hansson, joka myös vastasi kurssin läpiviennistä. Kurssille kuului myös vierailijaluentoja, joten kokonaisuudessaan luennoitsijoita oli useampia. Tämä kurssi oli yksi niistä

6 harvoista kursseista, joille kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. En itsekään aluksi päässyt kurssille, mutta mailailtuani jonkin aikaa opintotoimiston kanssa sain peruutuspaikan vielä viimeisellä viikolla ennen kurssin alkamista. Itse kurssi ei kuitenkaan, ikävä kyllä, vastannut odotuksiani. Luennot olivat todella helppoja ja niiden sisältö varsin köyhää, puhumattakaan seminaareista, joissa keskustelu muistutti lähinnä kahvipöytäkeskustelua seminaarityöskentelyn sijaan. Kurssin ainoa anti oli osallistuminen L oréalin Brandstorm kilpailuun markkina- analyysin ja esitelmän muodossa. Muuten kurssi koostui kolmesta kotitentistä, jotka olivat mielestäni turhankin helppoja maisteritason kurssille. Suosittelen kurssia vain niille, jotka haluavat helpon markkinoinnin kurssin ja kokemuksen Brandstorm kilpailusta. KGG940 Development Geography 7,5 ECTS (UG) Kurssin vetäjänä toimi Jonas Lindberg, mutta kuten muillakin kursseilla, myös tällä kursseilla luentoja vetivät myös muut luennoitsijat. Kurssi koostui kolmesta kotitentistä sekä yhdestä ryhmätyönä tehdystä esseestä. Lisäksi kurssiin kuului pakollisena osana seminaarit, jotka pidettiin aina kotitentin palauttamisen jälkeen kyseisen tentin aihealueesta. Kehitysmaantieteen kurssi keskittyi erilaisiin ajankohtaisiin kehitystyön teemoihin ja aiheen nykyaikaiseen tutkimiseen. Kurssin luennot olivat hyviä ja informatiivisia, ja kotitentit vaativat ajoittain paljon enemmän kuin esimerkiksi aiemmin esittelemälläni markkinoinnin maisterikurssilla. Suosittelen kurssia niille, joita kiinnostaa hieman erilainen lähestymistapa kauppakorkeakoulun opintotarjontaan kurssi tosiaankin järjestetään Handelsin puolesta, ja se tarjoaa mielestäni mielenkiintoisia uusia näkökulmia kaikille business puolen opiskelijoille. GM0808 Human Resources Management 7,5 ECTS (G) Tämä maisteritason HR- kurssi tarjosi opiskelijoille kokonaisvaltaisen näkemyksen HR- käytännöistä, strategisesta henkilöstöjohtamisesta sekä ajankohtaisesta HRM- tutkimuksesta. Kurssin vetäjänä toimi Vedran Omanovic. Kurssilla oli luentojen lisäksi muutama vierailijaluento, excursio Volvolle, sekä kaksi ryhmissä tehtyä ryhmätyötä, joista jälkimmäinen esiteltiin pakollisessa seminaarissa. Lisäksi kurssin lopuksi suoritettiin kirjallinen tentti (ei siis kotitentti). Työmäärältään tämä kurssi ohitti muut kevään kurssini moninkertaisesti, mutta myös sen anti oli huomattavan paljon suurempi muihin verrattuna. Kurssilla ei ollut juurikaan muita vaihtareita, joten myös ruotsia tuli puhuttua muiden ryhmän jäsenten kanssa, vaikka toki kurssin virallinen opetuskieli olikin englanti. Ruotsin kielikurssi (ei opintopisteitä) Yksi suurimmista tavoitteistani vaihtoni aikana oli oppia, tai pikemminkin muistutella mieleen, ruotsia. Halusin ehdottomasti osallistua Göteborgin yliopiston tarjoamalle ilmaiselle ruotsin kurssille, vaikka kurssista ei saanutkaan

7 enää opintopisteitä (tilanne on muuttunut viimeisen parin vuoden aikana). Kurssit olivat yllätyksekseni erittäin suosittuja, ja myös vaikein taso 4 täyttyi ilmoittautumispäivän aamun aikana. Jäin itse aluksi ilman kurssipaikkaa, mutta otettuani yhteyttä opettajaan sain lopulta itseni kurssille peruutuspaikalle. Suosittelen siis olemaan ajoissa ilmoittautumisen suhteen! Itse kurssi oli mahtava, joskin varsin intensiivinen: viiden viikon aikana pidettiin 10 luentoa, kaksi kolmen tunnin luentoa viikossa. Kaikki vähintään 75% paikalla olleet saivat kurssin päätyttyä todistuksen käydystä kurssista, mutta muuten tunneilla käyminen oli täysin vapaaehtoista, joskin erittäin suotavaa. Vapaa-aika Göteborg on kaunis kaupunki, josta löytyy tekemistä ja näkemistä jokaiseen makuun. Talvella ulkona hengailu ei ehkä ole kovin suosittua, mutta aktiviteetteja löytyy myös sisältä laidasta laitaan ja toisaalta paljon vapaa- aikaa saa kulumaan myös yhteiskeittiöissä kokkaamiseen, urheiluun ja kahviloissa notkumiseen. Göteborgia kuvastaa hyvin sen vahva kahvilakulttuuri, ja kahvin ja jonkin makean yhdistävät fika tauot ovat suosittuja. Varsin hintavan kouluruoan takia kahvilat ovat myös suosittuja lounaspaikkoja opiskelijoiden keskuudessa, ja herkullisia n. 70kr lounaita löytyy useasta eri kahvilasta sekä handelsin läheltä, että ihan ydinkeskustastakin. Lisäksi kahviloissa on ehdottomasti kokeiltava paikallisia erikoisuuksia, kuten kanelbullea ja semloja (suomeksi laskiaispullia). Perjantaisin (joissain paikoissa muinakin arkipäivinä) Göteborgissa kannattaa ehdottomasti suunnata After workille, jossa yhden juoman hinnalla (n kr) saa lisäksi syödä rajattomasti buffetpöydästä mm. tapaksia, pientä suolaista ja päivän erikoisuuksia (aina makkarakastikkeesta paellaan). Handelssin oma baari, Handelspub, on puolestaan vetonaula aina keskiviikkoiltaisin. Handelspub on takuuvarma vaihtari- ja buddykavereiden treffaamispaikka, ja lisäksi hinnatkin ovat varsin opiskelijaystävälliset. Ei siis ihme, että kyseinen pikkupubi tuli kevään aikana erittäin tutuksi! Göteborgissa kannattaa ehdottomasti kokea ainakin yksi paikallinen jääkiekko/ jalkapallo ottelu, sillä lippuja saattaa saada mukavaan opiskelijahintaan, ja lisäksi ottelut ovat erittäin suosittuja paikallisten keskuudessa. Myös student buddyt saattavat järjestää yhteisreissuja matseihin. Mikäli penkkiurheilun lisäksi haluat kohottaa myös omaa kuntoasi, suosittelen ehdottomasti ostamaan Fysiken kuntoketjun salikortin. Itse ostin 3 kuukauden kortin sekä keskustassa, että kotini lähellä sijaitseviin saleihin. 3 kuukauden opiskelijahinta näihin molempiin keskuksiin maksoin 1045kr, ja sillä sai käydä salilla/ohjatuilla tunneilla rajattomasti. Lisäksi Fysikeniltä löytyy myös mm. kiipeilyseinä, jolle pääsee erillisellä kortilla / kertamaksua vastaan. Paremmilla säillä Göteborgin kauniit puistot (mm. Slottsskogen, josta löytyy myös pieni, ilmainen eläintarha, Trädgårdsföreningen, Botaniska trädgården..)

8 houkuttelevat picnicille, ja suosittelenkin ehdottomasti vierailemaan näissä suurissa ja hyvin hoidetuissa puistoissa! Myös Göteborgin kuuluisin vetonaula, huvipuisto Liseberg, kannattaa käydä katsastamassa loppukeväästä. Hieman kauempana keskustasta sijaitsee myös kuvankaunis ulkoilualue ja järvi Delsjön, jonne pääsee helposti yhdellä ratikalla suoraan keskustasta. Ulkoilijalle ja lenkkeilijälle löytyy siis mielettömät puitteet! Göteborgista löytyy myös huomattava määrä museoita, joista suurin osa on ainakin opiskelijoille ilmaisia. Lisäksi mm. satamassa sijaitseva Oopperatalo, ja esimerkiksi Masthuggskyrkan kirkko ovat näkemisen arvoisia. Myös Göteborgin ympäristössä on paljon nähtävää, ja esimerkiksi Göteborgin edustan kaunis saaristo kuuluu ehdottomiin must see juttuihin lämpimillä säillä, vaikkei saaristolaismaisemat meille suomalaisille niin ihmeellisiä olekaan. Göteborgista pääsee myös helposti (ja halvalla) bussilla Osloon/Kööpenhaminaan (n. 3,5-4h), sekä muihin läheisiin pikkukaupunkeihin kuten Boråsiin, Lundiin, Jönköpingiin ja Malmöön. Hyvä tietää Alkoholin ostaminen on Ruotsissa varsin tiukasti säänneltyä, sillä tavallisissa kaupoissa myydään vain maksimissaan 3,5% juomia. Lisäksi paikallisen Alkon, eli Systembolagetin, aukioloajat ovat varsin tiukat, joten viikonlopun viinipullot kannattaa hankkia talteen ajoissa! Baareissa juominen on Göteborgissa melko kallista, joitakin pikkupubeja lukuun ottamatta, ja lisäksi sisäänpääsymaksut esimerkiksi clubeille ovat poikkeuksetta noin 100kr (n. 11e) luokkaa. Muuten hintataso Göteborgissa on varsin lähellä Helsingin hintatasoa. Kouluruoka on huomattavasti kalliimpaa, mutta jotkin ruokaostokset, olut sekä kahvilahinnastot voivat olla ajoittain Suomen hintatasoa alhaisempia. Myös joukkoliikenteen kalliuteen on syytä varautua kuukauden bussikortti maksaa tuplasti Helsingin sisäiseen korttiin verrattuna, reilut 40 euroa kuukaudessa. The Adlerbert Assistance Fund jakaa kaikille Göteborgin yliopistossa opiskeleville vaihto- opiskelijoille stipendejä toukokuussa, ja hakuohjeet sain sähköpostiini helmikuussa suoraan International officelta. Mikäli mailia ei kuulu, kannattaa itse kysellä stipendin perään, sillä käytännössä tämän n euron stipendin eteen ei tarvinnut tehdä mitään muuta kuin kävellä täyttämään hakupaperit opiskelijayhdistyksen toimistolle. Stipendi maksetaan ruotsalaiselle pankkitilille, tai sen voi lunastaa shekkinä, mikäli ei ole avannut tiliä ruotsalaiseen pankkiin. Lopuksi Suosittelen Göteborgia vaihtokohteeksi erityisesti siksi, että kaikki asiat hoituvat mutkattomasti, oli kyse sitten asuntoasioista, kurssivalinnoista tai muista käytännön järjestelyistä. Göteborgilaiset ovat mukavia ja auttavaisia, ja ruotsia saa lähes poikkeuksetta puhua ilman, että paikalliset vaihtavat englantiin.

9 Omasta kokemuksestani Göteborg on erinomainen paikka parantaa ruotsinkielen taitoja, mutta toki paljon on itsestä kiinni omalla kohdallani asiaa auttoivat mm. ruotsalaiset kämppikset, yliopiston tarjoama kielikurssi sekä oma- aloitteinen ja aktiivinen kielen käyttö. Göteborg on suurin piirtein Helsingin kokoinen kaupunki, mutta huomattavasti pikkukaupunkimaisempi ja elävämpi ainakin itse ihastuin kaupunkiin täysin! Göteborg on myös erittäin kaunis kaupunki, josta tekemistä löytynee jokaiseen makuun; oli sitten kyseessä urheilu, kulttuuri, juhliminen tai matkustaminen. Göteborg sopii erinomaisesti vaihtokohteeksi itseni kaltaisille opiskelijoille, jotka haluavat paitsi oppia ruotsia, myös nauttia siitä, että voivat kerrankin matkustella näinkin lähellä kotimaataan aiemmin kaukomatkailuun tottuneena on erittäin mielenkiintoista katsella Ruotsin meininkiä, ja ihastella alueen skandinaavisuutta. Göteborgissa ihmiset ovat iloisia ja kuuleman mukaan myös Ruotsin onnellisimpia. Hassua kyllä, mutta se tarttuu! ;) Tsemppiä ja unohtumattomia hetkiä Göteborgiin! Kansikuvan lähde: Göteborgin yliopiston kuvapankki

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Matkaraportti. Göteborgs Universitet, Handelshögskolan. Kevät 2014, k93509

Matkaraportti. Göteborgs Universitet, Handelshögskolan. Kevät 2014, k93509 Matkaraportti Göteborgs Universitet, Handelshögskolan Kevät 2014, k93509 1 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 Valmistautuminen vaihtoon...1 2 Opiskelu vaihtokohteessa... 3 3 Vapaa-aika ja muuta... 5 3.1 Hintataso...

Lisätiedot

Athens University of Economics and Business Matkaraportti

Athens University of Economics and Business Matkaraportti Athens University of Economics and Business Matkaraportti Eero Kuiri 0421378 1. Johdanto Vietin vaihtokauteni Ateenassa keväällä 2017. Vaihtoyliopistonani toimi Athens University of Economics and Business,

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Miska Konttinen 1 1. JOHDANTO Vietin kevään 2018 Ateenassa vaihto-opiskelujen merkeissä. Yliopistona toimi Athens University of Economics and Business (AUEB).

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Materiaalitekniikka Vaihtoyliopisto: KU Leuven Ajankohta: 15.9.2014-8.2.2015 Vaihto-ohjelma: Erasmus Opetuskieli: englanti S-posti: michael.saulny@aalto.fi Julkaisuoikeus:

Lisätiedot

Matkaraportti. Noora Äijälä

Matkaraportti. Noora Äijälä Matkaraportti Noora Äijälä Vietin syyslukukauden 2012 Copenhagen Business School:ssa. CBS on yksi Euroopan suurimmista yliopistoista yli 19 000 opiskelijan määrällä ja yliopistolla on pitkä historia aina

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

ITALIA, Torino. Syksy 2009

ITALIA, Torino. Syksy 2009 ITALIA, Torino Harri Aaltonen Ville Veijola Syksy 2009 KOT7SN2 KOT7SN2 Torino Asukkaita 909 000 Sijaitsee Po-joen varrella Piemonten maakunnassa Pohjois- Italiassa. Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaasta.

Lisätiedot

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Valmistelut ja hakeminen Haku Etelä-Tanskan yksikköön tehtiin kokonaisuudessaan yliopistosivuilta löytyvällä lomakkeella kv-toimiston

Lisätiedot

Kari Kammonen

Kari Kammonen 1 6.8.2012 MATKARAPORTTI KEVÄT 2012 Kari Kammonen 2 Sisällysluettelo 1.Miksi Linköping kannattaa valita vaihto-oppilas paikaksi?...3 2.Alkuvalmistelut, kun opiskelupaikka on varmistunut...3 3.Opintojen

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Vaihtoraportti Graz 2011 1 Anna Erasmuskohde: Graz Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Yleistä Päätin lähteä hieman tavallista myöhemmin vaihto-opiskelemaan: viimeisenä opiskeluvuotenani. Tiesin,

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kansainväliset palvelut. Matkaraportti. Ateena - Syksy Janne Neuvonen Tuta 5

Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kansainväliset palvelut. Matkaraportti. Ateena - Syksy Janne Neuvonen Tuta 5 Lappeenrannan teknillinen yliopisto 17.3.2013 Kansainväliset palvelut Matkaraportti Ateena - Syksy 2012 Janne Neuvonen Tuta 5 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hakeminen vaihto-oppilaaksi... 3 3. Vaihto-opiskelun

Lisätiedot

BI Norwegian Business School Oslo Norja Kevät 2017

BI Norwegian Business School Oslo Norja Kevät 2017 BI Norwegian Business School Oslo Norja Kevät 2017 Elisa Pohjola, KTM 1 SISÄLLYS 1 Johdanto... 3 1.1 Orientaatioviikot... 3 1.2 Academic Calender... 4 1.3 Lomat... 4 1.4 Tentit... 4 2 Opiskelu vaihtokohteessa...

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Erasmus-vaihto Irlannissa 12.9-17.12.2017 Miro Saarenmaa Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan korkeakoulu Sähkötekniikan kandidaattiohjelma,

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 Sanna Ruusunen Sheffield Sheffield on Englannin viidenneksi suurin teollisuuskaupunki Pohjois-Englannissa, Etelä- Yorkshiressä. Asukkaita mäkisessä

Lisätiedot

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN Coventry 2007-2008 Tuomas Fordell AUT3SN Yleistä Coventry on Englannin keskiosassa sijaitseva noin 300 000 asukkaan kaupunki Perinteinen teollisuuskaupunki. Lähialueella mm. Jaguarin, Aston Martinin sekä

Lisätiedot

Matkaraportti SGH Warsaw School of Economics Syyslukukausi

Matkaraportti SGH Warsaw School of Economics Syyslukukausi Matkaraportti SGH Warsaw School of Economics Syyslukukausi 8.9.2017-2.2.2018 Ville Laitinen LUT School of Business and Management 1. Lukukauden aloitus Opiskelin syyslukukauden Puolassa SGH Warsaw School

Lisätiedot

Stockholm. Kungliga Tekniska Högskolan

Stockholm. Kungliga Tekniska Högskolan Stockholm Kungliga Tekniska Högskolan Kristiina Hytti Tuotantotalous Vaihtokohde: Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm, Ruotsi Vaihto-ohjelma: Nordtek Opetuskieli valitsemillani kursseilla: englanti

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Matkaraportti SKEMA Business School Sophia Antipolis Campus. Keva t Elsa Honkanen

Matkaraportti SKEMA Business School Sophia Antipolis Campus. Keva t Elsa Honkanen Matkaraportti SKEMA Business School Sophia Antipolis Campus Keva t 2019 Elsa Honkanen 1. Johdanto Valitsin vaihtokohteekseni Ranskan Rivieralla sijaitsevan SKEMA Business Schoolin pääosin sen sijainnin

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Johdanto. Järjestelyt

Johdanto. Järjestelyt Johdanto Olin työssäoppimassa yksin Irlannissa 4.4-17.5.2017. Työskentelin hostellissa Killarneyssa ja työkuvaani kuului hostellin respassa työskentely, aamupalasta huolehteminen sekä siivoaminen. Olen

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

KIINA. Työssäoppiminen 2018

KIINA. Työssäoppiminen 2018 KIINA Työssäoppiminen 2018 MIKSI HALUSIN KIINAAN? Täysin erilainen kuin Suomi Todella suuri valtio Talous kasvaa huimaa vauhtia Onnistunut luomaan laajan ja aktiivisen markkinaverkoston ympäri maailman

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO MATKARAPORTTI Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa 1.2.2013-14.6.2013 Ilari Lyytikäinen Kati 4 Mannheim ja yliopisto Mannheim sijaitsee Saksan Baden- Würtembergin

Lisätiedot

Vaihtoraportti Singapore NTU

Vaihtoraportti Singapore NTU Vaihtoraportti Singapore NTU Kemian, bio- ja materiaalitekniikka Nanyang Technological University Kahdenvälinen vaihtokohde 07.01.2016 06.05.2016 SINGAPORE Singapore on hyvin pieni ja tiheästi asuttu viisikymmentä

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz)

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) MATKARAPORTTI Brno University of Technology 1.2.2006 30.6.2006 Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) Kimmo K. kimmo.kokkila (at) tkk.fi K Opiskelu Vaihto-opiskelijoiden lukukausi Brnossa

Lisätiedot

From: Ostaja klo 21:51 Millaisessa kunnossa kirja on? Onko se siisti ja säilytetty kuivissa sisätiloissa, eli ei tunkkaisen hajuinen?

From: Ostaja klo 21:51 Millaisessa kunnossa kirja on? Onko se siisti ja säilytetty kuivissa sisätiloissa, eli ei tunkkaisen hajuinen? Downloaded from: justpaste.it/65j Etsin Anni Swanin kirjaa Tottisalmen perillinen. Huuto.netissä niitä oli tarjolla useita, ja useimmat vain muutamalla eurolla. Vanhoja kirjoja on toisinaan säilytetty

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana Kingston 05/06 Vuosi Erasmus-opiskelijana Sisält ltö Johdanto (Erasmus-ohjelma) Yleistä Valmistelut Rahoitus Ennen lähtl htöä Asuminen Opiskelu Vapaa-aika aika Loppusanat Johdanto Socrates Erasmus on Euroopan

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Matkaraportti Kevät 2013

Matkaraportti Kevät 2013 Matkaraportti Kevät 2013 University of Strathclyde Business School Duke of Wellington - patsas K93614 1 Sisällysluettelo 1. Valmistautuminen vaihtoon.... 3 2. Opiskelu vaihtokohteessa...4 2.1 Yleistä kursseista

Lisätiedot

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin Vaihda maisemaa! -tapahtuma 22.1.2105 ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin OHJEITA VAIHTOON EUROOPPAAN HALUAVALLE KO102 Marita Puikkonen 22.1.2015 Vaihda maisemaa! ERASMUS+ Haluaisitko lähteä opiskelemaan

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011. Université Montpellier 1. Montpellier, France. Erasmus-ohjelma. opintojen opetuskieli ranska

Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011. Université Montpellier 1. Montpellier, France. Erasmus-ohjelma. opintojen opetuskieli ranska Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011 Université Montpellier 1 Montpellier, France Erasmus-ohjelma opintojen opetuskieli ranska Kemian tekniikka Ennen vaihtoa Opiskelin vaihtosyksyni Montpellierissä farmasian

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelusta

Raportti vaihto-opiskelusta Raportti vaihto-opiskelusta Alexis Troberg, alexistroberg@gmail.com Tietotekniikka Ajankohta: Syyskuu 2013 kesäkuu 2014 Vaihto ohjelma: Eurecom Opintojen opetuskieli: englanti Kohde: Eurecom, Sophia Antipolis,

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI. Ranska. ESC Rennes School of Business

VAIHTORAPORTTI. Ranska. ESC Rennes School of Business VAIHTORAPORTTI Ranska ESC Rennes School of Business Emmi Mahlamäki 25.5.2018 Sisällys 1. Valmistelut... 3 2. Orientaatio... 3 3. Kielikurssi... 3 4. Academic calendar... 3 5. Maahantuolomuodollisuudet...

Lisätiedot

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Vilma Mäkelä TYÖHARJOITTELU ULKOMAILLA 2012 Saneeraus- ja sisustusala, ARSA09 Art In Tanzania P.O. Box 23333, Dar es Salaam Tanzania www.artintanzania.org 16.3-8.4.2012 TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Työskentelin

Lisätiedot

Umeå School of Business Uumaja, Ruotsi

Umeå School of Business Uumaja, Ruotsi Matkaraportti Umeå School of Business Uumaja, Ruotsi 22.8.2010-14.1.2011 Pasi Puro, KaTi 3 Uumaja Uumaja on noin 76 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Ruotsin itärannikolla, Västerbottenin maakunnassa. Suomesta

Lisätiedot

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö Erasmus Vaihtoraportti Grazin teknillinen yliopisto, Graz, Itävalta Syyslukukausi 2011/2012 Opetuskielet: saksa ja englanti Opiskelen Kemian tekniikan korkeakoulussa. Vaihtoon lähtiessäni olin opiskellut

Lisätiedot

Mikko Niemelä & Jonne Roppola

Mikko Niemelä & Jonne Roppola Mikko Niemelä & Jonne Roppola Tietoa Japanin vaihtokohteista Kv- toimistosta. Kumamoto National College Of Technologyyn voi hakea Tietotekniikan, Automaatiotekniikan ja Hyvinvointitekniikan opiskelijat.

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

06/07 Darmstadt, Saksa

06/07 Darmstadt, Saksa 06/07 Darmstadt, Saksa Darmstadt Darmstadt sijaitsee Hessenin osavaltiossa, noin 30km päässä Frankfurtista Darmstadt on keskikokoinen kaupunki, jossa on noin 200 000 asukasta Hochschule Darmstadt Vaihtareita

Lisätiedot

Matkaraportti Augsburg, kesä 2017

Matkaraportti Augsburg, kesä 2017 Matkaraportti Augsburg, kesä 2017 Pauliina Poso Asuminen ja orientaatio Jo hakuprosessin aikana pystyin laittamaan Augsburgiin, muiden tarvittavien dokumenttien ohella, asuntohakemuksen opiskelija-asuntoon.

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 PERUSTIETEIDENKORKEAKOULU VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 Sisällysluettelo 1.JOHDANTO 2.JÄRJESTELYTSUOMESSAJAKOHDEMAASSA 2.1MATKAT 2.2HAKUPROSESSI 2.3VAKUUTUKSET 2.4ASUMINEN

Lisätiedot

Osaamisalan harjoittelujakso

Osaamisalan harjoittelujakso Osaamisalan harjoittelujakso Ympäristö Plymouth sijaitsee Lounais-Englannissa ja on vanha merenranta kaupunki Asukasluku kaupungissa on n. 256 000 Maasto on hyvin mäkistä, kaupunki sijoittuu kahden joen

Lisätiedot

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainväliset taidot osana ammattitaitoa Monipuolinen kielitaito Kulttuurienvälinen viestintä Epävarmuudensietokyky

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Tuomas Mäkinen Sähkötekniikan kandidaattiohjelma Automaatio- ja systeemitekniikka 22. lokakuu 15 Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Opetuskieli: Japani Hain vaihto-opiskelemaan

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Vaihtoraportti Sheffield Hallam University Sheffield, Iso-Britannia Syyslukukausi

Vaihtoraportti Sheffield Hallam University Sheffield, Iso-Britannia Syyslukukausi Lappeenrannan teknillinen yliopisto Vaihtoraportti Sheffield Hallam University Sheffield, Iso-Britannia Syyslukukausi 2017-18 Aleksi Luukkanen 1. Johdanto Suoritin opiskelijavaihtoni Sheffield Hallam Universityssa,

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

University of Limerick, Irlanti 09 12 / 2011 Erasmus

University of Limerick, Irlanti 09 12 / 2011 Erasmus University of Limerick, Irlanti 09 12 / 2011 Erasmus Vaihtoraportti Opiskelen neljättä vuotta teknillisen fysiikan ja matematiikan tutkinto-ohjelmassa ja vietin viime syksyn Irlannissa Limerickin kaupungissa

Lisätiedot

Joonas Hietava. Vaihtoraportti by

Joonas Hietava. Vaihtoraportti by BRNO Czech Republic Vaihtoraportti by Joonas Hietava Alkujännitys Kun sain tietää, tää että lähtö oli varma, oli sisimässä ii äsekaisia kii tunteita. Toisaalta olin todella innoissani, mutta myös pelko

Lisätiedot

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2 HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010 Riikka Heikkilä, RAT7SN2 Tšekin tasavalta Pinta-ala: 78 866 km² Asukasluku: 10 230 000 Pääkaupunki: Praha (1 172 975 as.) Muut suuremmat kaupungit: Brno (367 396 as.),

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Vaihtoraportti Nanyang Technological University (NTU)

Vaihtoraportti Nanyang Technological University (NTU) Opiskelijan tiedot Koulutusohjelma: Kemian kandidaattiohjelma Vaihdon ajanjakso: Syksy 2016 Raportin saa julkaista www-sivuilla ilman yhteystietoja. Vaihtoraportti Nanyang Technological University (NTU)

Lisätiedot

School of Business and Management VAIHTORAPORTTI Tukholma, kevät 2016

School of Business and Management VAIHTORAPORTTI Tukholma, kevät 2016 School of Business and Management VAIHTORAPORTTI Tukholma, kevät 2016 1.10.2016 Kirsi Kumpulainen SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. ALKUVALMISTELUT... 2 3. ASUMINEN... 2 4. OPISKELU... 3 5. TUKHOLMA

Lisätiedot

Vaihtoraportti. National University of Singapore, NUS Syksy Evelina Bäck. Kemian tekniikan koulutusohjelma

Vaihtoraportti. National University of Singapore, NUS Syksy Evelina Bäck. Kemian tekniikan koulutusohjelma Vaihtoraportti National University of Singapore, NUS Syksy 2015 Evelina Bäck Kemian tekniikan koulutusohjelma Kahdenva linen vaihtosopimus, opetuskielena englanti. Raportin saa julkaista www-sivuilla.

Lisätiedot

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto St.Petersburg Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen Savon ammattiopisto Mitä, Missä ja Milloin? Kävimme vierailemassa Venäjällä, Pietarissa. Tarkoituksena

Lisätiedot

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6 Sivu 1 / 6 Esittely Pariisi 3-4pv Romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijan kohde. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle ja kaupunki tarjoaa aina jotain uutta. Kohdetietoa

Lisätiedot

Matkaraportti

Matkaraportti Universität Paderborn Matkaraportti 1.3.2018 23.7.2018 Lauri Pihlaja 1. Lähtöön valmistautuminen Vaihtoon lähtemiseen liittyy paljon hoidettavia asioita paperihommista ihan käytännön asioihin liittyen.

Lisätiedot

Vaihtoraportti TALVILUKUKAUSI

Vaihtoraportti TALVILUKUKAUSI Vaihtoraportti TALVILUKUKAUSI 2015-2016 Perustiedot Tutkinto-ohjelma: Tuotantotalous Vaihtoyliopisto: Technische Universität München Vaihdon ajankohta: Talvilukukausi 2015-2016 Vaihto-ohjelma: Erasmus

Lisätiedot

MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011

MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011 MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011 Sateisena marraskuisena perjantai-iltapäivänä kokoonnuimme Oulun rautatieasemalle Tampereen teatterimatkalle lähtöön. Asemalla jaettiin kirje, mikä

Lisätiedot

Matkaraportti Syylukukausi 2016 Simo Pöysä Tokyo Institute of Technology, Japani

Matkaraportti Syylukukausi 2016 Simo Pöysä Tokyo Institute of Technology, Japani Matkaraportti Syylukukausi 2016 Simo Pöysä 5.2.2017 Tokyo Institute of Technology, Japani 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1 Orientaatio ja koulun alkaminen... 3 1.2 Lomat ja tentit... 4 1.3 Koulun

Lisätiedot

MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014

MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014 MATKARAPORTTI University of Surrey Syyslukukausi 1.10.2013-31.1.2014 Joonas Remes SäTe 5 23.3.2014 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. LÄHTÖVALMISTELUT... 4 2.1. Hakeminen... 4 2.2. Muut valmistelut...

Lisätiedot

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 1. päivä 4.5.16 Saapuminen Sloveniaan ja Bledin retki Saapuminen Ljubljaanan lentokentälle. Suomea puhuva RIL-matkalaisille tuttu oppaamme Marketa Sindelova ja

Lisätiedot

Kauppatieteellinen tiedekunta. Matkaraportti Tukholman Yliopisto

Kauppatieteellinen tiedekunta. Matkaraportti Tukholman Yliopisto Kauppatieteellinen tiedekunta Matkaraportti Tukholman Yliopisto Piia Lahtinen 10.3.2014 Sisältö 1. JOHDANTO... 3 2. LÄHTÖVALMISTELUT... 4 3. ASUMINEN... 5 4. OPISKELU... 6 5. KÄYTÄNNÖN ASIAT... 8 2 1.

Lisätiedot

Odense, syksy 2006. Valmistelut

Odense, syksy 2006. Valmistelut Odense, syksy 2006 Valmistelut Kun valmistumiseni rupesi häämöttämään, tajusin että viimeinen mahdollisuus asua ulkomailla läheni samalla. Perheellisellä miehellä kun ei ole juuri mahdollisuuksia työskennellä

Lisätiedot

Voiko puolessa vuodessa muuttua eskimoksi? Anna-Helena Junttila, RAT5N2 Kevätlukukausi 2009 Alaskassa Fairbanksissa

Voiko puolessa vuodessa muuttua eskimoksi? Anna-Helena Junttila, RAT5N2 Kevätlukukausi 2009 Alaskassa Fairbanksissa Voiko puolessa vuodessa muuttua eskimoksi? Anna-Helena Junttila, RAT5N2 Kevätlukukausi 2009 Alaskassa Fairbanksissa Matkavalmistelut Vaihtoprosessi alkoi Tammikuussa 2008, kun päätin hakea North2North-vaihtoon

Lisätiedot

Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa.

Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa. Elie Kopaly Sähkötekniikka Mines ParisTech 1.9.2013-6.6.2014 Erasmus Kurssit ranskaksi Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa. Hakuprosessi

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Matkaraportti. UQAM Université du Québec à Montréal K90379

Matkaraportti. UQAM Université du Québec à Montréal K90379 Matkaraportti UQAM Université du Québec à Montréal K90379 Kevät 2013 Valmistautuminen vaihtoon Sain vaihtokoululta syyskuussa sähköpostilla tietoa siitä, mitä erilaisia papereita minun piti lähettää yliopistoon

Lisätiedot

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG Kevätlukukausi 2013 Eero Salenius 1. Valmistautuminen vaihtoon Ei voi muuta kuin onnitella, jos sinut on valittu Bandungiin vaihtoon. Jos kaipaat vaihdoltasi muutakin

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL Kansainvälinen harjoittelu Jaakko Hartikka TTE9SNL Vaihtoon hakeminen ja alkujärjestelyt Minulla oli kauan ollut sellainen etäinen haave vaihdosta ja usein ajattelin, että olisi mukava lähteä mutta se

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 ENNEN MATKAA... 2 3 MATKA... 2 4 IRLANTI... 2 4.1 DUBLIN... 2 4.2 NÄHTÄVYYDET... 3 4.3 LIIKKUMINEN... 3 5 KOULU... 3 5.1 KOULU... 3 5.2 KOULUSSA KÄYNTI... 4 6 ASUMINEN... 4 6.1

Lisätiedot

RIPARI Roihuvuoren srk rippikoulut 2014

RIPARI Roihuvuoren srk rippikoulut 2014 RIPARI Roihuvuoren srk rippikoulut 2014 Rippikouluun ilmoittautuminen Hei sinä ensi vuonna 15 vuotta täyttävä nuori! Roihuvuoren seurakunta kutsuu erityisesti sinut rippikouluun. Jos taas olet jo vanhempi

Lisätiedot

Vaihtoraportti. esa.jouhten at tkk.fi Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta / Koneenrakennustekniikan laitos

Vaihtoraportti. esa.jouhten at tkk.fi Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta / Koneenrakennustekniikan laitos Vaihtoraportti esa.jouhten at tkk.fi Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta / Koneenrakennustekniikan laitos Vaihtoyliopisto: Michigan Technological University / Houghton, MI, USA Kevät 2009 (6.1.2009

Lisätiedot

International Summer School SEOUL. Etelä-Korea. Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

International Summer School SEOUL. Etelä-Korea. Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B International Summer School SEOUL Etelä-Korea Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B International Summer School Vuosittainen heinäkuussa järjestettävä kansainvälinen kesäkoulu. Opiskelijoita reilu 100

Lisätiedot