LUONTEVAA ASIAKASPALVELUA KAIKILLE. JYVÄSKYLÄN VAMMAISNEUVOSTO tammikuu 2003 VAPAUDENKATU JYVÄSKYLÄ PUH/FAKSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LUONTEVAA ASIAKASPALVELUA KAIKILLE. JYVÄSKYLÄN VAMMAISNEUVOSTO tammikuu 2003 VAPAUDENKATU 4 40100 JYVÄSKYLÄ PUH/FAKSI 014-625 558"

Transkriptio

1 LUONTEVAA ASIAKASPALVELUA KAIKILLE JYVÄSKYLÄN VAMMAISNEUVOSTO tammikuu 2003 VAPAUDENKATU JYVÄSKYLÄ PUH/FAKSI

2 ASIAKKAIDEN ERILAISET TARPEET 2 ERITYISRYHMIEN PALVELEMINEN EI OLE VAIKEAA. 2 USEIN KYSYMYS ON PIENISTÄ ASIOISTA. 2 VOIT SUUNNITELLA OMAN PALVELUSI SAATAVUUTTA JA LAATUA. 2 KUN OTAMME ERILAISET ASIAKKAAT VASTAAN AVOIMESTI, OPIMME SAMALLA MYÖS JOTAIN ITSE.

3 ASIAKKAIDEN ERILAISET TARPEET 2 OLETKO SAMANLAINEN VAI ERILAINEN? MUISTA TOISILLA ERILAISUUS VAIN NÄKYY ENEMMÄN PÄÄLLE KUIN TOISILLA. 2 ERILAISUUDEN HYVÄKSYMINEN JA SUVAITSEVAISUUS OVAT ASIOITA, JOISSA ON AINA PARANTAMISEN VARAA. 2 USEIMMITEN TIETO JA KOKEMUS AUTTAA ENNAKKOLUULOIHIN.

4 HYVÄN PALVELUN ALKUUN PÄÄSEE YKSINKERTAISIN KEINOIN 2 OLE OMA ITSESI, HUOMAA IHMINEN EI PELKÄSTÄÄN OIREITA JA VAIKEUKSIA. 2 KYSY SUORAAN VAMMAN AIHEUTTAMISTA ESTEISTÄ. 2 OLE JOUSTAVA. 2 PUHU VAMMAISELLE, ÄLÄ AVUSTAJALLE. 2 SUHTAUDU VAMMAISEEN TAVALLISENA ASIAKKAANA, TASAVERTAISENA MUIDEN KANSSA.

5 HYVÄN PALVELUN ALKUUN PÄÄSEE YKSINKERTAISIN KEINOIN 2 TARJOA APUASI. 2 KÄYTÄ SOPIVASTI HUUMORIA. 2 PUHU NORMAALISTI, ÄLÄ HUUDA TAI LEPERTELE. 2 ÄLÄ TYRKYTÄ APUA, JOS VAMMAINEN EI SITÄ HALUA. 2 ÄLÄ ANNA LUPAUKSIA, JOIDEN PITÄVYYDESTÄ ET OLE VARMA.

6 HYVÄN PALVELUN ALKUUN PÄÄSEE YKSINKERTAISIN KEINOIN 2 ÄLÄ TUIJOTA VAMMAISEN ERILAISUUTTA TAI TAPATURMAN JÄTTÄMIÄ JÄLKIÄ. 2 ANNA AIKAA, ÄLÄ KIIREHDI, JOS HUOMAAT ASIAKKAASI TOIMIVAN HITAASTI. 2 ÄLÄ TAKERRU VIRHEISIIN, JOS NIILLÄ EI OLE MERKITYSTÄ. ROHKAISE JA KANNUSTA YRITTÄMÄÄN.

7 NÄKÖVAMMAINEN 2 KOSKETA HÄNTÄ KÄSIVARTEEN, ETTÄ HÄN TIETÄÄ SINUN PUHUTTELEVAN HÄNTÄ JA KYSY TARVITSEEKO HÄN APUASI. 2 YKSIN ASIOIMASSA OLEVA NÄKÖVAMMAINEN ON USEIN RIIPPUVAINEN SINUSTA, OLE ASIALLINEN JA REHELLINEN JA MUISTA VASTUUSI. 2 HEIKKONÄKÖISTÄ AUTTAA JOS ASIAKASPALVELUTILOISSA ON: SELKEÄT OPASTEET EROTTUVAT MERKINNÄT KIRKKAAT VÄRIT HYVÄ VALAISTUS ESTEETÖN KULKU TASAISET LATTIAT 2 Lisätietoja:

8 KUULOVAMMAINEN 2 KOSKETA HÄNTÄ, KIINNITTÄÄKSESI HUOMION. 2 PUHU NIIN, ETTÄ KUULOVAMMAINEN NÄKEE HUULTESI LIIKKEET. HUOMIOI ILMEET JA ELEET, MUTTA ÄLÄ LIIOITTELE. 2 PUHU KUULUVASTI, MUTTA ÄLÄ HUUDA.

9 KUULOVAMMAINEN 2 RAUHALLINEN TAHTI PUHEESSA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN. 2 TÄRKEIMMÄT ASIAT VOIT ESITTÄÄ KIRJALLISESTI TAI TULKIN VÄLITYKSELLÄ, ETTEI TULE VÄÄRINYMMÄRRYSTÄ. 2 VIITTOMAKIELENTAITO ON EDUKSI. 2 Lisätietoja: ja

10 KUUROSOKEAT 2 KUUROSOKEUS ON KUULO- JA NÄKÖVAMMOJEN YHDISTELMÄ. KAIKKI JOITA KUTSUTAAN KUUROSOKEIKSI EIVÄT OLE KOKONAAN KUUROJA JA SOKEITA. USEIMMAT NÄKEVÄT JA/TAI KUULEVAT JONKIN VERRAN.

11 KUUROSOKEAT KUN KOHTAAT KUUROSOKEAN : 2 ANNA HÄNEN TIETÄÄ, ETTÄ OLET PAIKALLA. KOSKETA HÄNEN KÄSIVARTTAAN KEVYESTI. 2 KATSO, ETTÄ IKKUNAT TAI VALAISIMET EIVÄT HÄIKÄISE. VALO EI SAISI OSUA NÄKÖVAMMAISEN KASVOIHIN.

12 KUUROSOKEAT 2 MENE LÄHELLE, PUHU HITAASTI JA SELVÄSTI JA SUORAAN KOHTI JA KÄYTÄ SITÄ KOMMUNIKOINTI MENETELMÄÄ, JOTA KUMPIKIN OSAATTE. 2 VALITSE HILJAINEN JA RAUHALLINEN PAIKKA, JOS KUUROSOKEALLA ON KUULOLAITE, SILLÄ SE VAHVISTAA KAIKKI ÄÄNET SAMALLA VOIMAKKUUDELLA. 2 Lisätietoja:

13 AUTISTIN JA SYNTYMÄSTÄÄN KUUROSOKEAN NUOREN KANNALTA 2 KÄTTELY EI OLE AINA LUONTEVAA. 2 OVET ON MERKITTÄVÄ SELVÄSTI, AUTISTI VOI OLLA SIDOTTU OMIIN KULKUREITTEIHIN. 2 RAHAN TUNTEMINEN ON VAIKEAA, AVUSTA ASIAKASTA RAHOJEN VAIHDOSSA. KASSAKONEEN NUMEROIDEN TULISI NÄKYÄ ASIAKKAALLE.

14 AUTISTIN JA SYNTYMÄSTÄÄN KUUROSOKEAN NUOREN KANNALTA 2 PELKOTILAT VOIVAT KOROSTUA JOS ASIAKKAITA ON PALJON JA JOUTUU ODOTTAMAAN PALVELUVUOROAAN PITKÄÄN. 2 AISTIYLIHERKKYYS: ASIAKAS VOI REAGOIDA OUDOSTI ESIM. TUOKSUIHIN, KOSKETUKSEEN, VALOIHIN JA TAUSTAMELUUN. 2 Lisätietoja:

15 PUHE- JA KOMMUNIKAATIO- ONGELMAISET 2 YMMÄRTÄVÄT NORMAALIA PUHETTA JA MYÖS KUULEVAT NORMAALISTI. VÄLTÄ LAPSENOMAISTA KOHTELUA. 2 KUUNTELE PUHETTA KESKITTYNEESTI JA VARAA RIITTÄVÄSTI AIKAA JA RAUHALLINEN KESKUSTELUPAIKKA. 2 ANNA PUHUA RAUHASSA, ÄLÄ PYRI PUHUMAAN HÄNEN PUOLESTAAN.

16 PUHE- JA KOMMUNIKAATIO- ONGELMAISET 2 ÄLÄ SUORANAISESTI KORJAA VIRHEITÄ NE SAATTAVAT HÄMMENTÄÄ, KERRO MITEN YMMÄRSIT HÄNEN ASIANSA. 2 MYÖNNÄ JOS ET YMMÄRRÄ, KYSY UUDELLEEN. VOIT PALATA EPÄSELVIIN ASIOIHIN TARVITTAESSA MYÖS MYÖHEMMIN. 2 PYRI KATSEKONTAKTIIN, KASVOT KUULIJAAN PÄIN. KÄYTÄ APUNASI ILMEITÄ JA ELEITÄ.

17 PUHE- JA KOMMUNIKAATIO- ONGELMAISET 2 PUHU SELVÄSTI JA LYHYIN, YKSISELITTEISIN LAUSEIN. TOISTA ASIASI TARVITTAESSA JA MUUTA TARVITTAESSA SEN MUOTOA JA SANOJA. 2 ESITÄ KYSYMYKSESI SITEN, ETTÄ VASTAUKSEKSI RIITTÄ KYLLÄ/EI. VÄLTÄ LIIKAA PUHUMISTA. 2 VOIT KÄYTTÄÄ KOMMUNIKAATION APUVÄLINEITÄ, SYMBOLIKUVIA, SANALISTOJA JA TEKNISIÄ APUVÄLINEITÄ. 2 Lisätietoja: ja

18 MIELENTERVEYS- ONGELMAISET 2 PITKÄAIKAISET MIELENTERVEYSONGELMAT NÄKYVÄT USEIN ULKOISESTA OLEMUKSESTA. HE VOIVAT OLLA HOITAMATTOMAN OLOISIA, KÄYTTÄYTYÄ OUDOSTI, PUHELLA JA NAURESKELLA ITSEKSEEN JA HEIDÄ ARKINEN SELVIYTYMINEN ON AJOITTAIN HEIKKOA. 2 MIELENTERYEYSONGELMAISELLA VOI OLLA REALITEETTITAJUN MENETTÄMISTÄ, VAIKEUKSIA SOSIAALISESSA VUOROVAIKUTUKSESSA JA ITSENSÄ HUOLEHTIMISESSA.

19 MIELENTERVEYS- ONGELMAISET 2 ULKOPUOLISEN SILMISSÄ ESIM. PSYKOOTTISEN IHMISEN TODELLISUUTENA KOKEMAT HARHAT TUNTUVAT USEIN PELOTTAVILTA. HARHOJEN KOKEMUSTA VOIDAAN KUVATA TILAKSI, JOSSA SAIRASTUNUT NÄKEE UNTA VAIKKA ON TÄYSIN VALVEILLA. 2 TOISILLA MYÖS LÄÄKITYS AIHEUTTAA ULKOISIA HAITTAVAIKUTUKSIA KUTEN VÄSYMYSTÄ, LEVOTTOMUUTTA JA PAKKOLIIKKEITÄ. 2 Lisätietoja:

20 PYRI OLEMAAN PALVELUTILANTEESSA 2 YSTÄVÄLLINEN, HYVÄKSY, ROHKAISE. 2 VARAA AIKAA KUUNTELUUN JA PYRI KOHTELEMAAN HÄNTÄ KUNNIOITUKSELLA. 2 OLE KIIREETON JA RAUHALLINEN. 2 MIELENTERVEYSONGELMAISET EIVÄT YLEENSÄ OLE VÄKIVALTAISIA.

21 PYRI OLEMAAN PALVELUTILANTEESSA 2 SAIRAUDEN OIREITA ON VAIKEA HALLITA JA ON VIRHEELLISTÄ LUULLA, ETTÄ SAIRAUDESTA TOIPUU YRITTÄMÄLLÄ TOSISSAAN, VAAN TOIPUMINEN TULEE PITKÄJÄNTEISEN KUNTOUTUKSEN MYÖTÄ. 2 ESITÄ PYYNTÖSI POSITIIVISELLA TAVALLA, EI VAATIVASTI. OSOITA TOISELLE, ETTÄ KUUNTELET. 2 OLE KÄRSIVÄLLINEN, PITKÄJÄNTEINEN, JOUSTAVA JA VÄLTÄ KESKYTTÄMISTÄ.

22 LIIKUNTA JA TOIMINTAESTEISET 2 RAKENNUKSISSA JA YMPÄRISTÖSSÄ HUOMIOITAVAA: 2 SELVÄT KÄYTÄVÄT, RIITTÄVÄN LEVEÄT 2 EI KYNNYKSIÄ EIKÄ TASOEROJA, LIUSKOJA (LOIVAT) 2 HYLLYT SOPIVALLA KORKEUDELLA/VÄREILLÄ EROTETTU 2 AUTOMAATTIEN JA VAAKOJEN SIJOITTELU SOPIVALLE KORKEUDELLE 2 LATTIAT KOVIA, TASAISIA JA LUISTAMATTOMIA 2 SISÄÄN- JA ULOSPÄÄSY ESTEETTÖMÄKSI (OVIAUTOMAATIT) 2 KÄYTÄVIIN JA RAPPUIHIN KAITEET

23 LIIKUNTA- JA TOIMINTAESTEISET HISSIT, SOVITUSKOPIT JA SOS.TILAT TILAVIA ASIAKASPALVELUTILOIHIN ERIKORKUISIA TUOLEJA, ASIOINTIA JA LEVÄHTÄMISTÄ VARTEN (TULES ISTUIN VÄHINTÄÄN 55 CM KORKEA) JAKKAROITA SEKÄ KOROKKEITA, YLETTYMISTÄ VARTEN ( MUISTA SIJOITTELU) ASIAKASPALVELUTISKEISSÄ/KASSOILLA HUOMIOITAVA, RIITTÄVÄN LEVEÄT KULKUVÄYLÄT JA YLETTYMINEN INVA TUNNUKSILLA MERKITYT PYSÄKÖINTIPAIKAT Lisätietoja: ja

24 PYÖRÄTUOLIN KÄYTTÄJÄN KOHDALLA HUOMIOITAVAA 2 LIIKKUESSAAN YKSIN HÄN TARVITSEE ESTEETTÖMÄT JA RIITTÄVÄN LEVEÄT KULKUREITIT. 2 TASOEROT KORVATTAVA TOIMIVALLA LUISKALLA. 2 PALVELUTILANTEISSA TARVITSEE USEIN HENKILÖKUNNAN APUA ESIM. TAVAROIDEN KERÄÄMISESSÄ JA PERILLE VIEMISESSÄ.

25 PYÖRÄTUOLIN KÄYTTÄJÄN KOHDALLA HUOMIOITAVAA 2 PUHU SUORAAN PYÖRÄTUOLISSA ISTUVALLE ITSELLEEN. ÄLÄ OHITA HÄNTÄ PUHUMALLA AVUSTAJAN KAUTTA. HÄN YMMÄRTÄÄ KERTOA ITSEKIN ASIANSA. 2 KYSY, MILLAISTA APUA HÄN TARVITSEE. HÄN OSAA NEUVOA MITEN TOIMITAAN LIIKKUESSA PYÖRÄTUOLIN KANSSA. 2 HÄN ITSE NEUVOO, MITEN FYYSISESTI AUTETAAN ESIM. NOSTOTILANTEISSA JA PYRI TOIMIMAAN VAIN ANNETTUJEN OHJEIDEN MUKAAN.

26 MISTÄ TUNTEE FIKSUN TOIMITILAN? 2 OVET AUKEAVAT AUTOMAATTISESTI. 2 OVET JA TISKIT EROTTUVAT SEINÄSTÄ. 2 LASIOVET VARUSTETAAN VÄRILLISIN MERKEIN. 2 APUVÄLINEET: HEIKKONÄKÖISILLE MM. NIMENKIRJOITUS KEHIKKO.

27 MISTÄ TUNTEE FIKSUN TOIMITILAN? 2 ESITEHYLLYT SOPIVAN KORKEIKSI. 2 VUOROLIPPU-AUTOMAATIT EROTTUVAT JA SOPIVALLA KORKEUDELLA. 2 ASIAKASPALVELU TISKIEN KORKEUS MIETITTY.

28 HYVÄ HYLLY STRATEGISIA TIETOJA 2 HYLLYN/HYLLYSTÖN KESKIKORKEUS MIELELLÄÄN cm. 2 OPASTEET HYVIN SAATAVILLA, EI KUROTUKSIA TAKARIVIIN. 2 HYLLYN REUNAAN TIEDOT ERI LOMAKKEISTA SELKEÄSTI. 2 EROTUTTAVA TAUSTASTA. 2 VÄRIEN JA VALAISTUKSEN HYÖDYNTÄMINEN.

29 HYVÄ AUTOMAATTI 2 EROTTUU SEINÄSTÄ. SAMANLAISUUS TOIMINNOISSA JA NÄPPÄIMISTÖISSÄ. 2 KOHONÄPPÄIMET. 2 NÄPPÄIMISTÖ LATTIASTA MITATTUNA ENINTÄÄN 1,1 METRIN KORKEUTEEN JA VÄHINTÄÄN 0,4 METRIN ETÄISYYTEEN NURKASTA. 2 PYÖRÄTUOLILLE POLVITILA. 2 SOPIVA TASOKORKEUS cm.

30 HYVÄ AUTOMAATTI 2 SUORA NÄYTTÖ. 2 NÄYTÖSSÄ HEIJASTUSSUOJA. 2 SELKEÄT OHJETARRAT. 2 EI PUNAVIHREÄÄ YHDISTELMÄÄ TEKSTEISSÄ. 2 TEKSTIN JA TAUSTAN EROTUTTAVA. 2 SELKEÄ NOSTOKUITTI.

31 KAIDE 2 HYVÄ KAIDE ON PYÖREÄ TAI PYÖRISTETTY (35-40 mm LÄPIMITALTAAN) JA SIITÄ SAA TUKEVAN OTTEEN. SEINÄSTÄ 4-5 cm ETÄÄLLÄ JA JATKUU LOPPUUN ASTI. 2 PORTAISIIN, HISSIIN JA LUISKIIN MOLEMMIN PUOLIN. 2 AUTTAA HYGIENIATILOISSA, PITKISSÄ KÄYTÄVISSÄ JA OHJAA JALANKULKIJAA. 2 LEVEISSÄ PORTAISSA KAIDE MYÖS KESKELLÄ.

32 HISSI 2 HISSIKORIN SYVYYS 1400 mm JA LEVEYS 1100 mm. 2 OVIAUKON VAPAA MITTA ON VÄHINTÄÄN 0,9 m. 2 PYSÄHTYMISTARKKUUS 2 cm. 2 OVI SIJOITETTAVA LYHYELLE SIVULLE TAI SITTEN HISSIN ON OLTAVA NIIN ISO, ETTÄ SIINÄ MAHTUU KÄÄNTYMÄÄN PYÖRÄTUOLILLA. 2 NÄKÖVAMMAISIA AUTTAA JOS PAINIKKEET OVAT HELPOSTI TAUSTASTAAN EROTTUVIA.

33 ALLERGIAT JA ASTMA 2 ÄLÄ KOSKAAN VÄHÄTTELE RUOKAVALIORAJOITUKSIA JA ALLERGIOITA. 2 ÄLÄ SAATA ASIAKASTASI TUKALAAN TILANTEESEEN ÄÄNEEN IHMETTELEMÄLLÄ. 2 KYSY, MITÄ ASIAKKAASI VOI KÄYTTÄÄ. 2 TILAUKSEN VASTAANOTTAJAN TULEE TIETÄÄ, MITÄ ANNOS SISÄLTÄÄ. 2 ASIAKASPALVELUSSA TOIMIVA HENKILÖ EI SAA KÄYTTÄÄ VOIMAKKAITA HAJUSTEITA.

34 ALLERGIAT JA ASTMA 2 HUOMIOI ASIAKASPALVELUTILOJEN SISÄILMA, SEN TULISI OLLA RAIKAS JA HAJUTON JA SIELTÄ TULISI LÖYTYÄ TUPAKOIMATON TILA. 2 ASTMAINEN VOI SAADA KOHTAUKSEN: ELÄINPÖLYSTÄ, RUOKA- AINEISTA, SIITEPÖLYSTÄ, JA ILMAN EPÄPUHTAUKSISTÄ VOIMAKKAAT HAJUT (KEMIKAALIT, KUKAT) JA TUOKSUT (HAJUVEDET, PARTAVEDET YMS.) 2 Lisätietoja:

35 DIABETES VOI JOHTAA KOOMAAN TAI INSULIINISHOKKIIN. 2 VEREN SOKERIPITOISUUS LASKEE LIIAN ALAS ASIAKAS VOI MENNÄ SHOKKIIN. 2 TARJOA HIILIHYDRAATTIPITOISTA RAVINTOA ESIM. LEIPÄÄ TAI SOKERIA.

36 DIABETES 2 KOOMASSA HENKILÖ ON ALUKSI HUONOVOINTINEN, VELTTO SEKÄ MENETTÄÄ LOPULTA TAJUNTANSA. 2 TURVAA HÄNEN HENGITYKSENSÄ AVAAMALLA KIRISTÄVÄT VAATTEET. 2 HÄLYTÄ APUA, TOIMITA SAIRAALAAN! 2 Lisätietoja:

37 EPILEPSIA 2 PYSY ITSE RAUHALLISENA. 2 ÄLÄ YRITÄ ESTÄÄ KOURISTUSLIIKKEITÄ. 2 HUOLEHDI, ETTEI ASIAKAS KOLHI TAI VAHINGOITA ITSEÄÄN. 2 KOURISTUKSEN JÄLKEEN ANNA ASIAKKAAN LEVÄTÄ HÄIRIINTYMÄTTÄ. 2 JOS KOURISTELUKOHTAUS KESTÄÄ YLI 5 MINUUTTIA, NIIN AMBULANSSI ON HÄYLYTETTÄVÄ (112) PAIKALLE. 2 Lisätietoja:

38 SAIRASKOHTAUKSEN SATTUESSA SOITA EROTTAAKSESI SAIRAUSKOHTAUKSET TOISISTAAN, TARKISTA ONKO HENKILÖLLÄ TUNNUSLEVYÄ KAULALLA TAI RANTEESSA. 2 OLISI TÄRKEÄÄ, ETTÄ PALVELUHENKILÖLLÄ OLISI VOIMASSA OLEVA ENSIAPUKOULUTUS. 2 HÄLYTYSTÄ TEHDESSÄSI ILMOITA: MITÄ, MISSÄ JA MILLOIN ON TAPAHTUNUT. ANNA AJO-OHJE JA SANO NIMESI.

39 TOIMINTAOHJEET 2 SYDÄNKOHTAUS OHJAA LEPOON ANNA NITROA (USEIN ASIAKKAALLA MUKANA) HÄLYTÄ APUA 2 TAJUTON VARMISTA HENGITTÄÄKÖ ASIAKAS VAPAUTA HENGITYSTIET KÄÄNNÄ KYLKIASENTOON HÄLYTÄ APUA

40 KIITOKSIA MIELENKIINNOSTA

ADHD aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö

ADHD aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö TOKKA2 www.lao.fi/tokka2 ADHD on neuropsykiatrinen oireyhtymä. Se näkyy tarkkaamattomuutena, ylivilkkautena ja impulsiivisuutena. ADHD:n ilmeneminen: keskittyminen,

Lisätiedot

Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi. Avaimia arkeen. Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta

Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi. Avaimia arkeen. Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi Avaimia arkeen Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta Teksti Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi, 2015. Ulkoasu Juho Paavola Kirjoittajat ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö,

Lisätiedot

OPAS KOMMUNIKOINNIN MAHDOLLISUUKSIIN. Sisältö

OPAS KOMMUNIKOINNIN MAHDOLLISUUKSIIN. Sisältö 1 OPAS KOMMUNIKOINNIN MAHDOLLISUUKSIIN Sisältö Kaikilla on tarve kommunikoida 2 Mitä kommunikointi on 2 Jos puhuminen ei suju 3 Kommunikointitarpeet vaihtelevat 4 Miten voi viestiä puhevammaisen henkilön

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

Esteetön ympäristö kaikille. Miten huomioimme ikääntyneet sekä liikkumisja toimimisesteiset tienpidossa

Esteetön ympäristö kaikille. Miten huomioimme ikääntyneet sekä liikkumisja toimimisesteiset tienpidossa Esteetön ympäristö kaikille Miten huomioimme ikääntyneet sekä liikkumisja toimimisesteiset tienpidossa Teksti: Tytti Viinikainen, Tiehallinto ja Erika Helin, Insinööritoimisto A-Tie Oy Kuvitus ja taitto:

Lisätiedot

Invalidiliiton julkaisuja O.39., 2009 ISBN 978-952-5548-24-2 ISSN 1457-1471. Tyylipaino Oy

Invalidiliiton julkaisuja O.39., 2009 ISBN 978-952-5548-24-2 ISSN 1457-1471. Tyylipaino Oy Invalidiliiton julkaisuja O.39., 2009 ISBN 978-952-5548-24-2 ISSN 1457-1471 Tyylipaino Oy Invalidiliitto ry:n Esteettömyysprojektin tavoitteena oli lisätä osaamista ja tietoa rakennetun ympäristön esteettömyydestä

Lisätiedot

Tietoa kaikille. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi. Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun

Tietoa kaikille. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi. Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi Inclusion Europe Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun Voit ladata nämä oppaat sivuilta: www.life-long-learning.eu

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa. Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen

Oma tupa, oma lupa. Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen Oma tupa, oma lupa Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen KEHITYSVAMMAISTEN TUKILIITTO RY. FDUV Sisältö Lukijalle... 3 Perustuslaki

Lisätiedot

Toimi turvallisesti. Toimintaohjeita yksityisellä turvallisuusalalla työskenteleville

Toimi turvallisesti. Toimintaohjeita yksityisellä turvallisuusalalla työskenteleville Toimi turvallisesti Toimintaohjeita yksityisellä turvallisuusalalla työskenteleville Toimi turvallisesti Toimintaohjeita yksityisellä turvallisuusalalla työskenteleville Julkaisija: Työturvallisuuskeskus

Lisätiedot

TIETOA VUOROVAIKUTUKSESTA

TIETOA VUOROVAIKUTUKSESTA TIETOA VUOROVAIKUTUKSESTA Tässä kokonaisuudessa kerrotaan ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Sivuilta löytyy tietoa vuorovaikutuksen varhaiskehityksestä, vuorovaikutuksen toimivuuteen liittyvistä seikoista

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

1. JOHDANTO Kuurosokealla on oikeus olla yhteiskuntamme tasavertainen jäsen. Hänellä on oikeus opiskeluun ja työhön, harrastamiseen, perheeseen ja yhteistoimintaan ihmisten kanssa. Kuurosokealla on oikeus

Lisätiedot

TRAUMA JA JOURNALISMI. Opas journalisteille, päätoimittajille ja esimiehille. Koonnut ja toimittanut: Mark Brayne. Suomennos: Marja Hakola

TRAUMA JA JOURNALISMI. Opas journalisteille, päätoimittajille ja esimiehille. Koonnut ja toimittanut: Mark Brayne. Suomennos: Marja Hakola 1 DART CENTER for journalism & trauma TRAUMA JA JOURNALISMI Opas journalisteille, päätoimittajille ja esimiehille Koonnut ja toimittanut: Mark Brayne Suomennos: Marja Hakola Johdanto 2 Mitä trauma on?

Lisätiedot

Joka sadas meistä on autismin kirjolla. tietoa ikääntymisestä autismin kirjolla sosiaali- ja terveysalalle

Joka sadas meistä on autismin kirjolla. tietoa ikääntymisestä autismin kirjolla sosiaali- ja terveysalalle Joka sadas meistä on autismin kirjolla tietoa ikääntymisestä autismin kirjolla sosiaali- ja terveysalalle Joka sadas meistä on autismin kirjolla Miksi puhutaan autismin kirjosta? Autismin kirjon diagnoosit

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

ESTEETTÖMÄSTÄ ULKOILUPUISTOSTA JA SEN TOIMINNALLISESTA SISÄLLÖSTÄ

ESTEETTÖMÄSTÄ ULKOILUPUISTOSTA JA SEN TOIMINNALLISESTA SISÄLLÖSTÄ VIITTEELLINEN SUUNNITELMA ESTEETTÖMÄSTÄ ULKOILUPUISTOSTA JA SEN TOIMINNALLISESTA SISÄLLÖSTÄ LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikan koulutusohjelma Miljöösuunnittelu Tutkintotyö Syksy 1999 Hanna Kuisma SISÄLLYS

Lisätiedot

Luennointiohjeet OSCu-kursseille

Luennointiohjeet OSCu-kursseille Luennointiohjeet OSCu-kursseille Johdanto...2 1. Luennoijalle...2 1.1. Valmistelu...2 1.2. Esiintyminen kameran edessä...3 1.3. Yleisön kysymykset ja kommentit...3 1.4. Havainnointivälineet luentotilanteessa...4

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

Tule uimahalliin! Selkokielinen opas uimahallin asiakkaille, henkilökunnalle ja järjestöille

Tule uimahalliin! Selkokielinen opas uimahallin asiakkaille, henkilökunnalle ja järjestöille Tule uimahalliin! Selkokielinen opas uimahallin asiakkaille, henkilökunnalle ja järjestöille Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry 2013 Tule uimahalliin! Selkokielinen opas uimahallien asiakkaille,

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Mindfulness harjoituksia

Mindfulness harjoituksia 1 Mindfulness harjoituksia Laajalti tunnetussa zen tarinassa kaksi munkkia, opettaja ja oppilas, tulevat joen kahlauspaikalle. Hätääntynyt ylimysnainen on jo joen rannalla; joki on tulvinut niin, että

Lisätiedot

Sano EI kisaamiselle. KampailijaEiKiusaa

Sano EI kisaamiselle. KampailijaEiKiusaa Sano EI kisaamiselle. Kamppailulajien yleinen tahto on, että kampailu-urheilun harrastaja ei koskaan kiusaa ketään. Ei harjoituksissa, ei koulussa, ei vapaa-ajalla. Kamppailija on kaikkien kaveri ja puuttuu

Lisätiedot

AISTIEN MERKITYS VUOROVAIKUTUKSESSA

AISTIEN MERKITYS VUOROVAIKUTUKSESSA AISTIEN MERKITYS VUOROVAIKUTUKSESSA Kontakti kahden ihmisen välille syntyy aistien kautta. Näillä sivuilla kerrotaan aistien toiminnasta, kehityksestä ja siitä, mitä vuorovaikutuksessa tapahtuu, jos aistit

Lisätiedot

OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ

OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin kopioiminen

Lisätiedot

Uusi Avustajan ABC. Opas vaikeavammaisten ihmisten henkilökohtaisille avustajille. Helsingin Invalidien Yhdistys ry

Uusi Avustajan ABC. Opas vaikeavammaisten ihmisten henkilökohtaisille avustajille. Helsingin Invalidien Yhdistys ry Uusi Avustajan ABC Opas vaikeavammaisten ihmisten henkilökohtaisille avustajille Helsingin Invalidien Yhdistys ry Kirjoittajat: Kuvaaja: Kuvat: Ulkoasu/taitto: Kustantaja: Oppaan on kirjoittanut pääosin

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

EDUSKUNNAN ESTEETTÖMYYS- JA SAAVUTETTAVUUSSELVITYS DEMOKRATIA KAIKILLE DEMOKRATI FÖR ALLA

EDUSKUNNAN ESTEETTÖMYYS- JA SAAVUTETTAVUUSSELVITYS DEMOKRATIA KAIKILLE DEMOKRATI FÖR ALLA Eduskunnan esteettömyystyöryhmä EDUSKUNNAN ESTEETTÖMYYS- JA SAAVUTETTAVUUSSELVITYS DEMOKRATIA KAIKILLE DEMOKRATI FÖR ALLA 2 SISÄLLYS EDUSKUNNAN ESTEETTÖMYYS- JA SAAVUTETTAVUUSSELVITYS 1. Johdanto Demokratia

Lisätiedot

K U VAT k o m m u n i k o i n n i s s a

K U VAT k o m m u n i k o i n n i s s a Kuvat kommunikoinnissa Sisällys Kohti yhteistä viestintää 2 Viestimisen monet käyttötarkoitukset 3 Onnistuneet yhteiset viestintäkokemukset ovat tärkeitä 3 Kuvat tukevat ymmärtämistä 4 Kuvat ilmaisun välineenä

Lisätiedot

YMMÄRRÄ - VÄLITÄ - TULE VASTAAN - PYSY LÄHELLÄ

YMMÄRRÄ - VÄLITÄ - TULE VASTAAN - PYSY LÄHELLÄ Ulla Vuori 04.03.2014 Terveydenhoitaja, muistikoordinaattori YMMÄRRÄ - VÄLITÄ - TULE VASTAAN - PYSY LÄHELLÄ Nykypäivän ilmiöitä: Ikäihmiset haluavat olla aktiivisia ja autonomisia toimijoita Voimavara-

Lisätiedot