LUONTEVAA ASIAKASPALVELUA KAIKILLE. JYVÄSKYLÄN VAMMAISNEUVOSTO tammikuu 2003 VAPAUDENKATU JYVÄSKYLÄ PUH/FAKSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LUONTEVAA ASIAKASPALVELUA KAIKILLE. JYVÄSKYLÄN VAMMAISNEUVOSTO tammikuu 2003 VAPAUDENKATU 4 40100 JYVÄSKYLÄ PUH/FAKSI 014-625 558"

Transkriptio

1 LUONTEVAA ASIAKASPALVELUA KAIKILLE JYVÄSKYLÄN VAMMAISNEUVOSTO tammikuu 2003 VAPAUDENKATU JYVÄSKYLÄ PUH/FAKSI

2 ASIAKKAIDEN ERILAISET TARPEET 2 ERITYISRYHMIEN PALVELEMINEN EI OLE VAIKEAA. 2 USEIN KYSYMYS ON PIENISTÄ ASIOISTA. 2 VOIT SUUNNITELLA OMAN PALVELUSI SAATAVUUTTA JA LAATUA. 2 KUN OTAMME ERILAISET ASIAKKAAT VASTAAN AVOIMESTI, OPIMME SAMALLA MYÖS JOTAIN ITSE.

3 ASIAKKAIDEN ERILAISET TARPEET 2 OLETKO SAMANLAINEN VAI ERILAINEN? MUISTA TOISILLA ERILAISUUS VAIN NÄKYY ENEMMÄN PÄÄLLE KUIN TOISILLA. 2 ERILAISUUDEN HYVÄKSYMINEN JA SUVAITSEVAISUUS OVAT ASIOITA, JOISSA ON AINA PARANTAMISEN VARAA. 2 USEIMMITEN TIETO JA KOKEMUS AUTTAA ENNAKKOLUULOIHIN.

4 HYVÄN PALVELUN ALKUUN PÄÄSEE YKSINKERTAISIN KEINOIN 2 OLE OMA ITSESI, HUOMAA IHMINEN EI PELKÄSTÄÄN OIREITA JA VAIKEUKSIA. 2 KYSY SUORAAN VAMMAN AIHEUTTAMISTA ESTEISTÄ. 2 OLE JOUSTAVA. 2 PUHU VAMMAISELLE, ÄLÄ AVUSTAJALLE. 2 SUHTAUDU VAMMAISEEN TAVALLISENA ASIAKKAANA, TASAVERTAISENA MUIDEN KANSSA.

5 HYVÄN PALVELUN ALKUUN PÄÄSEE YKSINKERTAISIN KEINOIN 2 TARJOA APUASI. 2 KÄYTÄ SOPIVASTI HUUMORIA. 2 PUHU NORMAALISTI, ÄLÄ HUUDA TAI LEPERTELE. 2 ÄLÄ TYRKYTÄ APUA, JOS VAMMAINEN EI SITÄ HALUA. 2 ÄLÄ ANNA LUPAUKSIA, JOIDEN PITÄVYYDESTÄ ET OLE VARMA.

6 HYVÄN PALVELUN ALKUUN PÄÄSEE YKSINKERTAISIN KEINOIN 2 ÄLÄ TUIJOTA VAMMAISEN ERILAISUUTTA TAI TAPATURMAN JÄTTÄMIÄ JÄLKIÄ. 2 ANNA AIKAA, ÄLÄ KIIREHDI, JOS HUOMAAT ASIAKKAASI TOIMIVAN HITAASTI. 2 ÄLÄ TAKERRU VIRHEISIIN, JOS NIILLÄ EI OLE MERKITYSTÄ. ROHKAISE JA KANNUSTA YRITTÄMÄÄN.

7 NÄKÖVAMMAINEN 2 KOSKETA HÄNTÄ KÄSIVARTEEN, ETTÄ HÄN TIETÄÄ SINUN PUHUTTELEVAN HÄNTÄ JA KYSY TARVITSEEKO HÄN APUASI. 2 YKSIN ASIOIMASSA OLEVA NÄKÖVAMMAINEN ON USEIN RIIPPUVAINEN SINUSTA, OLE ASIALLINEN JA REHELLINEN JA MUISTA VASTUUSI. 2 HEIKKONÄKÖISTÄ AUTTAA JOS ASIAKASPALVELUTILOISSA ON: SELKEÄT OPASTEET EROTTUVAT MERKINNÄT KIRKKAAT VÄRIT HYVÄ VALAISTUS ESTEETÖN KULKU TASAISET LATTIAT 2 Lisätietoja:

8 KUULOVAMMAINEN 2 KOSKETA HÄNTÄ, KIINNITTÄÄKSESI HUOMION. 2 PUHU NIIN, ETTÄ KUULOVAMMAINEN NÄKEE HUULTESI LIIKKEET. HUOMIOI ILMEET JA ELEET, MUTTA ÄLÄ LIIOITTELE. 2 PUHU KUULUVASTI, MUTTA ÄLÄ HUUDA.

9 KUULOVAMMAINEN 2 RAUHALLINEN TAHTI PUHEESSA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN. 2 TÄRKEIMMÄT ASIAT VOIT ESITTÄÄ KIRJALLISESTI TAI TULKIN VÄLITYKSELLÄ, ETTEI TULE VÄÄRINYMMÄRRYSTÄ. 2 VIITTOMAKIELENTAITO ON EDUKSI. 2 Lisätietoja: ja

10 KUUROSOKEAT 2 KUUROSOKEUS ON KUULO- JA NÄKÖVAMMOJEN YHDISTELMÄ. KAIKKI JOITA KUTSUTAAN KUUROSOKEIKSI EIVÄT OLE KOKONAAN KUUROJA JA SOKEITA. USEIMMAT NÄKEVÄT JA/TAI KUULEVAT JONKIN VERRAN.

11 KUUROSOKEAT KUN KOHTAAT KUUROSOKEAN : 2 ANNA HÄNEN TIETÄÄ, ETTÄ OLET PAIKALLA. KOSKETA HÄNEN KÄSIVARTTAAN KEVYESTI. 2 KATSO, ETTÄ IKKUNAT TAI VALAISIMET EIVÄT HÄIKÄISE. VALO EI SAISI OSUA NÄKÖVAMMAISEN KASVOIHIN.

12 KUUROSOKEAT 2 MENE LÄHELLE, PUHU HITAASTI JA SELVÄSTI JA SUORAAN KOHTI JA KÄYTÄ SITÄ KOMMUNIKOINTI MENETELMÄÄ, JOTA KUMPIKIN OSAATTE. 2 VALITSE HILJAINEN JA RAUHALLINEN PAIKKA, JOS KUUROSOKEALLA ON KUULOLAITE, SILLÄ SE VAHVISTAA KAIKKI ÄÄNET SAMALLA VOIMAKKUUDELLA. 2 Lisätietoja:

13 AUTISTIN JA SYNTYMÄSTÄÄN KUUROSOKEAN NUOREN KANNALTA 2 KÄTTELY EI OLE AINA LUONTEVAA. 2 OVET ON MERKITTÄVÄ SELVÄSTI, AUTISTI VOI OLLA SIDOTTU OMIIN KULKUREITTEIHIN. 2 RAHAN TUNTEMINEN ON VAIKEAA, AVUSTA ASIAKASTA RAHOJEN VAIHDOSSA. KASSAKONEEN NUMEROIDEN TULISI NÄKYÄ ASIAKKAALLE.

14 AUTISTIN JA SYNTYMÄSTÄÄN KUUROSOKEAN NUOREN KANNALTA 2 PELKOTILAT VOIVAT KOROSTUA JOS ASIAKKAITA ON PALJON JA JOUTUU ODOTTAMAAN PALVELUVUOROAAN PITKÄÄN. 2 AISTIYLIHERKKYYS: ASIAKAS VOI REAGOIDA OUDOSTI ESIM. TUOKSUIHIN, KOSKETUKSEEN, VALOIHIN JA TAUSTAMELUUN. 2 Lisätietoja:

15 PUHE- JA KOMMUNIKAATIO- ONGELMAISET 2 YMMÄRTÄVÄT NORMAALIA PUHETTA JA MYÖS KUULEVAT NORMAALISTI. VÄLTÄ LAPSENOMAISTA KOHTELUA. 2 KUUNTELE PUHETTA KESKITTYNEESTI JA VARAA RIITTÄVÄSTI AIKAA JA RAUHALLINEN KESKUSTELUPAIKKA. 2 ANNA PUHUA RAUHASSA, ÄLÄ PYRI PUHUMAAN HÄNEN PUOLESTAAN.

16 PUHE- JA KOMMUNIKAATIO- ONGELMAISET 2 ÄLÄ SUORANAISESTI KORJAA VIRHEITÄ NE SAATTAVAT HÄMMENTÄÄ, KERRO MITEN YMMÄRSIT HÄNEN ASIANSA. 2 MYÖNNÄ JOS ET YMMÄRRÄ, KYSY UUDELLEEN. VOIT PALATA EPÄSELVIIN ASIOIHIN TARVITTAESSA MYÖS MYÖHEMMIN. 2 PYRI KATSEKONTAKTIIN, KASVOT KUULIJAAN PÄIN. KÄYTÄ APUNASI ILMEITÄ JA ELEITÄ.

17 PUHE- JA KOMMUNIKAATIO- ONGELMAISET 2 PUHU SELVÄSTI JA LYHYIN, YKSISELITTEISIN LAUSEIN. TOISTA ASIASI TARVITTAESSA JA MUUTA TARVITTAESSA SEN MUOTOA JA SANOJA. 2 ESITÄ KYSYMYKSESI SITEN, ETTÄ VASTAUKSEKSI RIITTÄ KYLLÄ/EI. VÄLTÄ LIIKAA PUHUMISTA. 2 VOIT KÄYTTÄÄ KOMMUNIKAATION APUVÄLINEITÄ, SYMBOLIKUVIA, SANALISTOJA JA TEKNISIÄ APUVÄLINEITÄ. 2 Lisätietoja: ja

18 MIELENTERVEYS- ONGELMAISET 2 PITKÄAIKAISET MIELENTERVEYSONGELMAT NÄKYVÄT USEIN ULKOISESTA OLEMUKSESTA. HE VOIVAT OLLA HOITAMATTOMAN OLOISIA, KÄYTTÄYTYÄ OUDOSTI, PUHELLA JA NAURESKELLA ITSEKSEEN JA HEIDÄ ARKINEN SELVIYTYMINEN ON AJOITTAIN HEIKKOA. 2 MIELENTERYEYSONGELMAISELLA VOI OLLA REALITEETTITAJUN MENETTÄMISTÄ, VAIKEUKSIA SOSIAALISESSA VUOROVAIKUTUKSESSA JA ITSENSÄ HUOLEHTIMISESSA.

19 MIELENTERVEYS- ONGELMAISET 2 ULKOPUOLISEN SILMISSÄ ESIM. PSYKOOTTISEN IHMISEN TODELLISUUTENA KOKEMAT HARHAT TUNTUVAT USEIN PELOTTAVILTA. HARHOJEN KOKEMUSTA VOIDAAN KUVATA TILAKSI, JOSSA SAIRASTUNUT NÄKEE UNTA VAIKKA ON TÄYSIN VALVEILLA. 2 TOISILLA MYÖS LÄÄKITYS AIHEUTTAA ULKOISIA HAITTAVAIKUTUKSIA KUTEN VÄSYMYSTÄ, LEVOTTOMUUTTA JA PAKKOLIIKKEITÄ. 2 Lisätietoja:

20 PYRI OLEMAAN PALVELUTILANTEESSA 2 YSTÄVÄLLINEN, HYVÄKSY, ROHKAISE. 2 VARAA AIKAA KUUNTELUUN JA PYRI KOHTELEMAAN HÄNTÄ KUNNIOITUKSELLA. 2 OLE KIIREETON JA RAUHALLINEN. 2 MIELENTERVEYSONGELMAISET EIVÄT YLEENSÄ OLE VÄKIVALTAISIA.

21 PYRI OLEMAAN PALVELUTILANTEESSA 2 SAIRAUDEN OIREITA ON VAIKEA HALLITA JA ON VIRHEELLISTÄ LUULLA, ETTÄ SAIRAUDESTA TOIPUU YRITTÄMÄLLÄ TOSISSAAN, VAAN TOIPUMINEN TULEE PITKÄJÄNTEISEN KUNTOUTUKSEN MYÖTÄ. 2 ESITÄ PYYNTÖSI POSITIIVISELLA TAVALLA, EI VAATIVASTI. OSOITA TOISELLE, ETTÄ KUUNTELET. 2 OLE KÄRSIVÄLLINEN, PITKÄJÄNTEINEN, JOUSTAVA JA VÄLTÄ KESKYTTÄMISTÄ.

22 LIIKUNTA JA TOIMINTAESTEISET 2 RAKENNUKSISSA JA YMPÄRISTÖSSÄ HUOMIOITAVAA: 2 SELVÄT KÄYTÄVÄT, RIITTÄVÄN LEVEÄT 2 EI KYNNYKSIÄ EIKÄ TASOEROJA, LIUSKOJA (LOIVAT) 2 HYLLYT SOPIVALLA KORKEUDELLA/VÄREILLÄ EROTETTU 2 AUTOMAATTIEN JA VAAKOJEN SIJOITTELU SOPIVALLE KORKEUDELLE 2 LATTIAT KOVIA, TASAISIA JA LUISTAMATTOMIA 2 SISÄÄN- JA ULOSPÄÄSY ESTEETTÖMÄKSI (OVIAUTOMAATIT) 2 KÄYTÄVIIN JA RAPPUIHIN KAITEET

23 LIIKUNTA- JA TOIMINTAESTEISET HISSIT, SOVITUSKOPIT JA SOS.TILAT TILAVIA ASIAKASPALVELUTILOIHIN ERIKORKUISIA TUOLEJA, ASIOINTIA JA LEVÄHTÄMISTÄ VARTEN (TULES ISTUIN VÄHINTÄÄN 55 CM KORKEA) JAKKAROITA SEKÄ KOROKKEITA, YLETTYMISTÄ VARTEN ( MUISTA SIJOITTELU) ASIAKASPALVELUTISKEISSÄ/KASSOILLA HUOMIOITAVA, RIITTÄVÄN LEVEÄT KULKUVÄYLÄT JA YLETTYMINEN INVA TUNNUKSILLA MERKITYT PYSÄKÖINTIPAIKAT Lisätietoja: ja

24 PYÖRÄTUOLIN KÄYTTÄJÄN KOHDALLA HUOMIOITAVAA 2 LIIKKUESSAAN YKSIN HÄN TARVITSEE ESTEETTÖMÄT JA RIITTÄVÄN LEVEÄT KULKUREITIT. 2 TASOEROT KORVATTAVA TOIMIVALLA LUISKALLA. 2 PALVELUTILANTEISSA TARVITSEE USEIN HENKILÖKUNNAN APUA ESIM. TAVAROIDEN KERÄÄMISESSÄ JA PERILLE VIEMISESSÄ.

25 PYÖRÄTUOLIN KÄYTTÄJÄN KOHDALLA HUOMIOITAVAA 2 PUHU SUORAAN PYÖRÄTUOLISSA ISTUVALLE ITSELLEEN. ÄLÄ OHITA HÄNTÄ PUHUMALLA AVUSTAJAN KAUTTA. HÄN YMMÄRTÄÄ KERTOA ITSEKIN ASIANSA. 2 KYSY, MILLAISTA APUA HÄN TARVITSEE. HÄN OSAA NEUVOA MITEN TOIMITAAN LIIKKUESSA PYÖRÄTUOLIN KANSSA. 2 HÄN ITSE NEUVOO, MITEN FYYSISESTI AUTETAAN ESIM. NOSTOTILANTEISSA JA PYRI TOIMIMAAN VAIN ANNETTUJEN OHJEIDEN MUKAAN.

26 MISTÄ TUNTEE FIKSUN TOIMITILAN? 2 OVET AUKEAVAT AUTOMAATTISESTI. 2 OVET JA TISKIT EROTTUVAT SEINÄSTÄ. 2 LASIOVET VARUSTETAAN VÄRILLISIN MERKEIN. 2 APUVÄLINEET: HEIKKONÄKÖISILLE MM. NIMENKIRJOITUS KEHIKKO.

27 MISTÄ TUNTEE FIKSUN TOIMITILAN? 2 ESITEHYLLYT SOPIVAN KORKEIKSI. 2 VUOROLIPPU-AUTOMAATIT EROTTUVAT JA SOPIVALLA KORKEUDELLA. 2 ASIAKASPALVELU TISKIEN KORKEUS MIETITTY.

28 HYVÄ HYLLY STRATEGISIA TIETOJA 2 HYLLYN/HYLLYSTÖN KESKIKORKEUS MIELELLÄÄN cm. 2 OPASTEET HYVIN SAATAVILLA, EI KUROTUKSIA TAKARIVIIN. 2 HYLLYN REUNAAN TIEDOT ERI LOMAKKEISTA SELKEÄSTI. 2 EROTUTTAVA TAUSTASTA. 2 VÄRIEN JA VALAISTUKSEN HYÖDYNTÄMINEN.

29 HYVÄ AUTOMAATTI 2 EROTTUU SEINÄSTÄ. SAMANLAISUUS TOIMINNOISSA JA NÄPPÄIMISTÖISSÄ. 2 KOHONÄPPÄIMET. 2 NÄPPÄIMISTÖ LATTIASTA MITATTUNA ENINTÄÄN 1,1 METRIN KORKEUTEEN JA VÄHINTÄÄN 0,4 METRIN ETÄISYYTEEN NURKASTA. 2 PYÖRÄTUOLILLE POLVITILA. 2 SOPIVA TASOKORKEUS cm.

30 HYVÄ AUTOMAATTI 2 SUORA NÄYTTÖ. 2 NÄYTÖSSÄ HEIJASTUSSUOJA. 2 SELKEÄT OHJETARRAT. 2 EI PUNAVIHREÄÄ YHDISTELMÄÄ TEKSTEISSÄ. 2 TEKSTIN JA TAUSTAN EROTUTTAVA. 2 SELKEÄ NOSTOKUITTI.

31 KAIDE 2 HYVÄ KAIDE ON PYÖREÄ TAI PYÖRISTETTY (35-40 mm LÄPIMITALTAAN) JA SIITÄ SAA TUKEVAN OTTEEN. SEINÄSTÄ 4-5 cm ETÄÄLLÄ JA JATKUU LOPPUUN ASTI. 2 PORTAISIIN, HISSIIN JA LUISKIIN MOLEMMIN PUOLIN. 2 AUTTAA HYGIENIATILOISSA, PITKISSÄ KÄYTÄVISSÄ JA OHJAA JALANKULKIJAA. 2 LEVEISSÄ PORTAISSA KAIDE MYÖS KESKELLÄ.

32 HISSI 2 HISSIKORIN SYVYYS 1400 mm JA LEVEYS 1100 mm. 2 OVIAUKON VAPAA MITTA ON VÄHINTÄÄN 0,9 m. 2 PYSÄHTYMISTARKKUUS 2 cm. 2 OVI SIJOITETTAVA LYHYELLE SIVULLE TAI SITTEN HISSIN ON OLTAVA NIIN ISO, ETTÄ SIINÄ MAHTUU KÄÄNTYMÄÄN PYÖRÄTUOLILLA. 2 NÄKÖVAMMAISIA AUTTAA JOS PAINIKKEET OVAT HELPOSTI TAUSTASTAAN EROTTUVIA.

33 ALLERGIAT JA ASTMA 2 ÄLÄ KOSKAAN VÄHÄTTELE RUOKAVALIORAJOITUKSIA JA ALLERGIOITA. 2 ÄLÄ SAATA ASIAKASTASI TUKALAAN TILANTEESEEN ÄÄNEEN IHMETTELEMÄLLÄ. 2 KYSY, MITÄ ASIAKKAASI VOI KÄYTTÄÄ. 2 TILAUKSEN VASTAANOTTAJAN TULEE TIETÄÄ, MITÄ ANNOS SISÄLTÄÄ. 2 ASIAKASPALVELUSSA TOIMIVA HENKILÖ EI SAA KÄYTTÄÄ VOIMAKKAITA HAJUSTEITA.

34 ALLERGIAT JA ASTMA 2 HUOMIOI ASIAKASPALVELUTILOJEN SISÄILMA, SEN TULISI OLLA RAIKAS JA HAJUTON JA SIELTÄ TULISI LÖYTYÄ TUPAKOIMATON TILA. 2 ASTMAINEN VOI SAADA KOHTAUKSEN: ELÄINPÖLYSTÄ, RUOKA- AINEISTA, SIITEPÖLYSTÄ, JA ILMAN EPÄPUHTAUKSISTÄ VOIMAKKAAT HAJUT (KEMIKAALIT, KUKAT) JA TUOKSUT (HAJUVEDET, PARTAVEDET YMS.) 2 Lisätietoja:

35 DIABETES VOI JOHTAA KOOMAAN TAI INSULIINISHOKKIIN. 2 VEREN SOKERIPITOISUUS LASKEE LIIAN ALAS ASIAKAS VOI MENNÄ SHOKKIIN. 2 TARJOA HIILIHYDRAATTIPITOISTA RAVINTOA ESIM. LEIPÄÄ TAI SOKERIA.

36 DIABETES 2 KOOMASSA HENKILÖ ON ALUKSI HUONOVOINTINEN, VELTTO SEKÄ MENETTÄÄ LOPULTA TAJUNTANSA. 2 TURVAA HÄNEN HENGITYKSENSÄ AVAAMALLA KIRISTÄVÄT VAATTEET. 2 HÄLYTÄ APUA, TOIMITA SAIRAALAAN! 2 Lisätietoja:

37 EPILEPSIA 2 PYSY ITSE RAUHALLISENA. 2 ÄLÄ YRITÄ ESTÄÄ KOURISTUSLIIKKEITÄ. 2 HUOLEHDI, ETTEI ASIAKAS KOLHI TAI VAHINGOITA ITSEÄÄN. 2 KOURISTUKSEN JÄLKEEN ANNA ASIAKKAAN LEVÄTÄ HÄIRIINTYMÄTTÄ. 2 JOS KOURISTELUKOHTAUS KESTÄÄ YLI 5 MINUUTTIA, NIIN AMBULANSSI ON HÄYLYTETTÄVÄ (112) PAIKALLE. 2 Lisätietoja:

38 SAIRASKOHTAUKSEN SATTUESSA SOITA EROTTAAKSESI SAIRAUSKOHTAUKSET TOISISTAAN, TARKISTA ONKO HENKILÖLLÄ TUNNUSLEVYÄ KAULALLA TAI RANTEESSA. 2 OLISI TÄRKEÄÄ, ETTÄ PALVELUHENKILÖLLÄ OLISI VOIMASSA OLEVA ENSIAPUKOULUTUS. 2 HÄLYTYSTÄ TEHDESSÄSI ILMOITA: MITÄ, MISSÄ JA MILLOIN ON TAPAHTUNUT. ANNA AJO-OHJE JA SANO NIMESI.

39 TOIMINTAOHJEET 2 SYDÄNKOHTAUS OHJAA LEPOON ANNA NITROA (USEIN ASIAKKAALLA MUKANA) HÄLYTÄ APUA 2 TAJUTON VARMISTA HENGITTÄÄKÖ ASIAKAS VAPAUTA HENGITYSTIET KÄÄNNÄ KYLKIASENTOON HÄLYTÄ APUA

40 KIITOKSIA MIELENKIINNOSTA

SELVITYS Esteetön Espoo -tunnus yrityksille ja palveluille

SELVITYS Esteetön Espoo -tunnus yrityksille ja palveluille SELVITYS Esteetön Espoo -tunnus yrityksille ja palveluille 1 (5) VASTAUSOHJE Täytetty lomake pyydetään palauttamaan sähköpostin liitteenä osoitteeseen: esteeton.espoo@espoo.fi Tämän lomakkeen tarkoituksena

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYDEN TARKISTUSLISTA GOLFYHTEISÖILLE SUOMEN HCP GOLF RY

ESTEETTÖMYYDEN TARKISTUSLISTA GOLFYHTEISÖILLE SUOMEN HCP GOLF RY ESTEETTÖMYYDEN TARKISTUSLISTA GOLFYHTEISÖILLE SUOMEN HCP GOLF RY Kentän nimi: Selvityksen tekijät ja pvm: Tämän tarkistuslistan tavoitteena on helpottaa golfkenttien kenttätoimikuntien ja vastaavien työtä,

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSSELVITYS

ESTEETTÖMYYSSELVITYS esteettömyysselvitys s. 1 / 7 (Mahdollinen kuva kohteesta) ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: _ Kunta: Päivämäärä: esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen nimi: Postinro ja

Lisätiedot

Järvenpää-talo. Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen. www.laurea.fi

Järvenpää-talo. Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen. www.laurea.fi Järvenpää-talo Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen www.laurea.fi Opasteet ja Ulkotilat Ulkotilat Esteetön sisäänkäynti Pysäköinti sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä 2 LI-paikkaa

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 Kunta: Kuopio Päivämäärä: 24.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj Kunta: Kuopio Päivämäärä: 2.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

alueellaan, liikkumis ja Kohde: Päivänmäärä: 8.12.2010 S= vaativia toimenpiteitä

alueellaan, liikkumis ja Kohde: Päivänmäärä: 8.12.2010 S= vaativia toimenpiteitä Kunnan tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan, esteettömyyskartoitus on yksi tapa tämän toteuttamiseen. Nastolan kunnan vanhus ja vammaisneuvosto suorittaa esteettömyyskartoitusta

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 Kunta: Iisalmi Päivämäärä: 9.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C Kunta: Kuopio Päivämäärä: 4.1.2017 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy Pesutilanteet Vastustelu pesutilanteissa on aika yleistä Voi johtua pelosta Alapesu voi pelottaa, jos ihmistä on käytetty hyväksi seksuaalisesti tai hän on

Lisätiedot

MUISTIYSTÄVÄLLISEN YMPÄRISTÖN PIKAOPAS

MUISTIYSTÄVÄLLISEN YMPÄRISTÖN PIKAOPAS MUISTIYSTÄVÄLLISEN YMPÄRISTÖN PIKAOPAS 1 2 3 Muistiystävällinen ympäristö Muistiystävällinen ympäristö on helposti tavoitettava sekä selkeä, ja se tukee kiireetöntä kohtaamista. Sellainen ympäristö sopii

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS 31.1.2012

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS 31.1.2012 Kunnan tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan, esteettömyyskartoitus on yksi tapa tämän toteuttamiseen. Nastolan kunnan vanhus ja vammaisneuvosto suorittaa esteettömyyskartoitusta

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 Kunta: Varkaus Päivämäärä: 13.12.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Valaistus. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen

Valaistus. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen Valaistus Valaistuksen merkitys näkö- ja kuulovammaisille henkilöille Hyvä valaistus on erityisen tärkeä heikkonäköisille henkilöille. Ympäristön hahmottaminen heikon näön avulla riippuu valaistuksen voimakkuudesta

Lisätiedot

EPILEPSIAKOHTAUKSEN. ENSIAPU Jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta

EPILEPSIAKOHTAUKSEN. ENSIAPU Jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta EPILEPSIAKOHTAUKSEN ENSIAPU Jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta EPILEPSIAKOHTAUKSEN ENSIAPU Epilepsiakohtaus on oire, joka haittaa ihmisen tavanomaista toimintakykyä. Epileptinen kohtaus on

Lisätiedot

Sipusaaren seurakuntakoti

Sipusaaren seurakuntakoti Kesäkuu 2017 Sipusaaren seurakuntakoti Käyntiosoite: Sipusaarentie 31, 11120 Riihimäki Seurakuntakoti valmistui vuonna 1970. Rakennuksen suunnittelijana oli rakennusmestari Urho Lehtonen. Seurakuntakoti

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? Onnettomuus? Sairaskohtaus? Onko ihmisiä vaarassa? Missä? Osoite, osasto, rakennus Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

Rakennetun ympäristön esteettömyys. Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys

Rakennetun ympäristön esteettömyys. Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys Rakennetun ympäristön esteettömyys Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys Fyysinen esteettömyys Jne. Tiedonsaannin esteettömyys Saavutettavuus

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS Kunnan tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan, esteettömyyskartoitus on yksi tapa tämän toteuttamiseen. Nastolan kunnan vanhus ja vammaisneuvosto suorittaa esteettömyyskartoitusta

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS 21.1.2010

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS 21.1.2010 Kunnan tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan, esteettömyyskartoitus on yksi tapa tämän toteuttamiseen. Nastolan kunnan vanhus ja vammaisneuvosto suorittaa esteettömyyskartoitusta

Lisätiedot

Sairaala näkövammaisen liikkumisympäristönä

Sairaala näkövammaisen liikkumisympäristönä Sairaala näkövammaisen liikkumisympäristönä Petra Hurme Fysioterapeutti YAMK, Näkövammaisten liikkumistaidonohjaaja, Hyks silmätautien kuntoutuspoliklinikka Tutkimuksen tausta Esteettömyyden profiloituminen

Lisätiedot

Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama

Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama 23.2.2003 Ramboll / Erkki Sarjanoja Esteettömyyden mahdollisuudet Missä ja milloin fyysisen ympäristön esteettömyys

Lisätiedot

SELKOESITE. Autismi. Autismi- ja Aspergerliitto ry

SELKOESITE. Autismi. Autismi- ja Aspergerliitto ry SELKOESITE Autismi Autismi- ja Aspergerliitto ry 1 Mitä autismi on? Autismi on aivojen kehityksen häiriö. Autismi vaikuttaa aivojen eri alueilla. Autismiin voi olla useita syitä. Autistinen ihminen ei

Lisätiedot

Muutostöillä esteettömyyttä ja turvallisuutta. Erja Väyrynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Paasitorni 12.11.

Muutostöillä esteettömyyttä ja turvallisuutta. Erja Väyrynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Paasitorni 12.11. Muutostöillä esteettömyyttä ja turvallisuutta Erja Väyrynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Paasitorni 12.11.2013 Sisältö 1. Mitä on esteettömyys ja turvallisuus rakennetussa ympäristössä?

Lisätiedot

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN Aggressiivisen asiakkaan kohtaaminen Sisällys: - Aggression tasot - Kokonaisvalmiuden saavuttaminen - Pelon oireet - Pelko toiminnan ohjaajana - Keinot

Lisätiedot

Opas kuulovammaisen potilaan hyvään kohtaamiseen hoitotyössä

Opas kuulovammaisen potilaan hyvään kohtaamiseen hoitotyössä Opas kuulovammaisen potilaan hyvään kohtaamiseen hoitotyössä Johanna Pekkarinen & Jenna Rouhiainen 2014 Sinulle, hoitoalan opiskelija! Käsissäsi on nyt opas, jota tulet todennäköisesti tarvitsemaan jo

Lisätiedot

Ikäihmisen toimiva asuminen. Tarja Marjomaa TTS Työtehoseura

Ikäihmisen toimiva asuminen. Tarja Marjomaa TTS Työtehoseura Ikäihmisen toimiva asuminen Tarja Marjomaa TTS Työtehoseura Ikäihmisen toimiva asuminen Vanhuksilla usein toiminnan rajoitteita, kuten voimattomuutta, heikentynyttä liikkumis- ja koordinointikykyä, kumartumis-,

Lisätiedot

Mahdollisuus päästä itsenäisesti palvelutiskille työkaluja saavutettavuuden parantamiseksi

Mahdollisuus päästä itsenäisesti palvelutiskille työkaluja saavutettavuuden parantamiseksi Vammaisten mielenterveys- ja päihdetyön valtakunnallinen kehittämisseminaari 2009 THL 29.10.2009 Mahdollisuus päästä itsenäisesti palvelutiskille työkaluja saavutettavuuden parantamiseksi Kirsti Pesola,

Lisätiedot

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Infosheet 38 Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Ymmärrettävä tieto Antamalla ihmisille tilaisuuden esittää kysymyksensä voit räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaa tietoa. Jokaiseen keskusteluun

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS Kunnan tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan, esteettömyyskartoitus on yksi tapa tämän toteuttamiseen. Nastolan kunnan vanhus- ja vammaisneuvosto suorittaa esteettömyyskartoitusta

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Yhteinen kirkkoneuvosto 28.11.2013 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.2 1. SAAVUTETTAVA SEURAKUNTA.2 2. FYYSINEN SAAVUTETTAVUUS ELI ESTEETÖN

Lisätiedot

Mistä ja miten asiakkaat tavoitetaan

Mistä ja miten asiakkaat tavoitetaan Mistä ja miten asiakkaat tavoitetaan Esteettömästi yhdestä ovesta?- Mielenterveys- ja päihdepalveluita kaikille 29.10.2009 Anneli Pienimäki Päihdetyön kehittämispäällikkö Sininauhaliitto Keitä asiakkaat

Lisätiedot

REALTIME CUSTOMER INSIGHT. 2015 Wellnator Oy

REALTIME CUSTOMER INSIGHT. 2015 Wellnator Oy REALTIME CUSTOMER INSIGHT YMMÄRRÄ ASIAKASTA Asiakastyytyväisyyttä ja asiakaskokemusta mittaamalla saadaan arvokasta tietoa asiakasrajapinnasta. Analysoimalla tätä tietoa ja reagoimalla siihen asiakassuhteet

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

Esteettömyys sisäliikuntatiloissa. Niina Kilpelä arkkitehti SAFA Kynnys ry

Esteettömyys sisäliikuntatiloissa. Niina Kilpelä arkkitehti SAFA Kynnys ry Esteettömyys sisäliikuntatiloissa Niina Kilpelä arkkitehti SAFA Kynnys ry Kynnys ry Kynnys ry on vammaisten ihmisoikeusjärjestö. Toimii asiantuntijan vammaisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Rakennetun

Lisätiedot

ESTE Työpaikan esteettömyyden arviointi

ESTE Työpaikan esteettömyyden arviointi ESTE Työpaikan esteettömyyden arviointi Arviointilomake Taustatiedot Nimi Ikä v Ammatti Työpaikka Työpaikan osoite Puhelin Sähköposti Keskeiset työtehtävät Päivämäärä ja arvioija / 20 Toimintarajoitteet

Lisätiedot

Hissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen

Hissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen Hissit Suomen rakentamismääräyskokoelman osa F1 Tasoeroista määrätään F1:ssä mm. seuraavaa: Milloin kerroskorkeuden mittainen tai tätä suurempi tasoero järjestetään porrasyhteydellä, liikkumisesteetön

Lisätiedot

POTILASOPAS MITEN PECFENT -VALMISTETTA KÄYTETÄÄN

POTILASOPAS MITEN PECFENT -VALMISTETTA KÄYTETÄÄN POTILASOPAS MITEN PECFENT -VALMISTETTA KÄYTETÄÄN ProStrakan AB Knarrarnäsgatan 7 / 164 40 Kista, RUOTSI Puhelin: 010-235 55 60 / www.prostrakan.fi / infofi@prostrakan.com PEC002-1-sep2015FIN 1 Mitä on

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS 12.8.2010

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS 12.8.2010 Kunnan tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan, esteettömyyskartoitus on yksi tapa tämän toteuttamiseen. Nastolan kunnan vanhus ja vammaisneuvosto suorittaa esteettömyyskartoitusta

Lisätiedot

Alhaisen verensokeritason tunnistaminen ja hoito

Alhaisen verensokeritason tunnistaminen ja hoito LIITE 1 Alhaisen verensokeritason tunnistaminen ja hoito Ensiapuopas urheiluseurojen valmentajille ja huoltajille 1 HEIKOTTAAKO? Tämä ensiapuopas on tarkoitettu urheiluseurojen valmentajille ja huoltajille,

Lisätiedot

Pyörätuolihissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen

Pyörätuolihissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen Pyörätuolihissit Pyörätuolihissit ovat kevytrakenteisia pystyhissejä tai porrashissejä jotka soveltuvat yleensä melko pieniin tasoeroihin. Kerroksesta toiseen siirtymisessä on uudisrakennuksissa käytettävä

Lisätiedot

Palvelutiskit, kalusteet

Palvelutiskit, kalusteet Palvelutiskit, kalusteet Suomen rakentamismääräyskokoelman osa F1 Kalusteista määrätään F1:ssä seuraavaa: Rakennuksen pääasiallisen käytön mukaisten tilojen sekä niiden kiinteän kalustuksen, varusteiden

Lisätiedot

Museoiden esteettömyyden tarkistuslista

Museoiden esteettömyyden tarkistuslista Museoiden esteettömyyden tarkistuslista Tarkistuslista on tehty vuonna 2004. Se pohjautuu norjalaisen DELTA-senteretin Museot kaikille pohjoismaissa -projektin puitteissa kehittämään kartoituskaavakkeeseen.

Lisätiedot

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Suunnitelma toiminnasta erilaisissa onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteissa hätäilmoitus yleinen hälytysmerkki sammutuspeitteen käyttö tapaturma tai sairaskohtaus

Lisätiedot

Esteettömyysopas Keskuskirkko

Esteettömyysopas Keskuskirkko Kesäkuu 2017 Esteettömyysopas Keskuskirkko Keskuskirkon katuosoite on Hämeenkatu 5, 11100 Riihimäki Kirkko on valmistunut vuonna 1905. Kirkkoa laajennettiin vuonna 1927, jolloin rakennettiin kirkon pohjoissivu

Lisätiedot

DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA

DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA TAMMELAN SININEN REITTI 4 KM Tammelan sininen reitti alkaa Hämeen luontokeskuksen pihalta. Polun alku on melko leveä, mutta sen alussa on heti jyrkkä ylämäki, jota

Lisätiedot

Pohjois-Suomen Kirjastoautopäivä Muistisairauteen sairastunut ihminen kirjastopalvelujen asiakkaana

Pohjois-Suomen Kirjastoautopäivä Muistisairauteen sairastunut ihminen kirjastopalvelujen asiakkaana Pohjois-Suomen Kirjastoautopäivä 15.6.2017 Muistisairauteen sairastunut ihminen kirjastopalvelujen asiakkaana Kuva: Muistiliitto Annika Väihkönen, muistiasiantuntija Lapin Muistiyhdistys ry / Lapin Muistiluotsi

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Esiintyminen. N-piirin JOVA-koulutus 2010

Esiintyminen. N-piirin JOVA-koulutus 2010 Esiintyminen N-piirin JOVA-koulutus 2010 Klubikokous Esiinnyt klubisi kokouksessa Kuulijoita 10-50 Sinulla on aikaa 3-5 minuuttia Ei videotykkiä Esityksesi kokouksen lopulla Innostat klubiasi uuteen tapahtumaan

Lisätiedot

Esteettömyyskartoituksia Järvenpään Kulttuuriluotsikohteissa maaliskuussa 2015

Esteettömyyskartoituksia Järvenpään Kulttuuriluotsikohteissa maaliskuussa 2015 Esteettömyyskartoituksia Järvenpään Kulttuuriluotsikohteissa maaliskuussa 2015 Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto r.y. Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea University of Applied Sciences 1 Sisältö Esteettömyyden

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA Tapahtuma: Osallistujat: Taekwon-do Akatemian leiri noin 200 osallistujaa Ajankohta: 2.11.2007 4.11.2007 Tapahtumapaikka: Järjestäjä: Rajakylän koulu Taekwon-do Akatemia ry -----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Hei kuka puhuu? lapsen kohtaaminen ja tukeminen

Hei kuka puhuu? lapsen kohtaaminen ja tukeminen Hei kuka puhuu? lapsen kohtaaminen ja tukeminen Maarit Engberg vt. Perhekonsultti 16.03.2015 Tampere Esityksen rakenne: 1) Ensi kieli ja kehittyvä minuus 2) Kuulon merkitys ja huomioiminen arjessa 3) Tukea

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Esteetön asuminen ja eläminen

Esteetön asuminen ja eläminen Esteetön asuminen ja eläminen HEA loppuseminaari 19.11.2013 Tuula Hämäläinen, lehtori Sanna Spets, lehtori Saimaan AMK Mitä on hyvä vanheneminen? Hyvä vanheneminen on kohtuullinen määrä sapuskaa, lämmintä

Lisätiedot

SOSIAALITURVATUNNUS OSOITE POSTINUMERO JA ASUINKUNTA. KOTIKUNTA(jos eri kuin asuinkunta) PUHELINNUMERO

SOSIAALITURVATUNNUS OSOITE POSTINUMERO JA ASUINKUNTA. KOTIKUNTA(jos eri kuin asuinkunta) PUHELINNUMERO Tervetuloa lomalle Lapsenne / nuorenne on tulossa lomalle Vilperiin. Jotta loma onnistuisi mahdollisimman hyvin, meidän olisi hyvä tietää hiukan hänen toimintatavoistaan, kommunikaatiosta, toiveista ja

Lisätiedot

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA Masalan ylipainehallin yhteystiedot Jalkapallohalli, kupla Rusthollintie 2, 02430 Masala Ylläpito ja huolto: Tilahallinnon päivystäjä 040-5140091 Kenttämestari

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTUKKU. Paloturvalliset myymäläkaapit. Asiakasystävällisyyttä ja paloturvaa samassa kaapissa.

YMPÄRISTÖTUKKU. Paloturvalliset myymäläkaapit. Asiakasystävällisyyttä ja paloturvaa samassa kaapissa. Paloturvalliset myymäläkaapit. Asiakasystävällisyyttä ja paloturvaa samassa kaapissa. SECURA PALOTURVA MYYMÄLÄKAAPIT. Valmistusta jo 60 vuoden kokemuksella. Turvallisuutta ja näyttävyyttä, kemikaalien

Lisätiedot

Tourism Service Development Luotsi Projekti

Tourism Service Development Luotsi Projekti Tourism Service Development Luotsi Projekti Järvenpää-talon teatteri Julia Lindholm, Tina Tran, Elisa Vanajas, Tu Linh Do www.laurea.fi Sisältö Projektin esittely ja tavoitteet Tutkimustulokset 1. Markkinointi

Lisätiedot

Linna kiinteistön esteettömyyden kartoitus. Havainnoista muutoksiin esteettömyyden edistäminen Linnassa

Linna kiinteistön esteettömyyden kartoitus. Havainnoista muutoksiin esteettömyyden edistäminen Linnassa Linna kiinteistön esteettömyyden kartoitus Havainnoista muutoksiin esteettömyyden edistäminen Linnassa Ulkotilat Opasteet sisäänkäynneille u Sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä puuttuivat opasteet

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS 28.10.2009

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS 28.10.2009 Kunnan tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan, esteettömyyskartoitus on yksi tapa tämän toteuttamiseen. Nastolan kunnan vanhus ja vammaisneuvosto suorittaa esteettömyyskartoitusta

Lisätiedot

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A 1 Otteita osallistujalle jaettavasta materiaalista Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A Nimi Päivämäärä TUTUSTUMINEN NAAPURIIN Naapurin kertomat tiedot itsestään TOTUUDEN HETKI o Totuuden

Lisätiedot

Ensiapukoulutus seuratoimijat. 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK

Ensiapukoulutus seuratoimijat. 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK Ensiapukoulutus seuratoimijat 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK Tavoitteet Elottomuuden tunnistaminen hengitys Tajuttomuus / Elottomuus 112 aktivointi PPE Hengitys Normaali hengitys on rauhallista, tasaista,

Lisätiedot

Esteetön työssäoppimisympäristö

Esteetön työssäoppimisympäristö Esteetön työssäoppimisympäristö Esteettömyys työssäoppimisessa ja työllistymisessä verkostoseminaari 4.11.2013 1 Esteettömyys: Rakennettu ympäristö, palvelut, viestintä ja liikenne ovat kaikkien saavutettavissa.

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Muistiliiton juhlavuosi välittää ja vaikuttaa. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen Muistiliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja

Muistiliiton juhlavuosi välittää ja vaikuttaa. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen Muistiliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Muistiliiton juhlavuosi välittää ja vaikuttaa Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen Muistiliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Välittämisen viestin vieminen Välittämisen asenteen edistäminen yhteiskunnassa

Lisätiedot

KUVAUS EPILEPSIAN LUONTEESTA

KUVAUS EPILEPSIAN LUONTEESTA KUVAUS EPILEPSIAN LUONTEESTA Epilepsia on joukko oireyhtymiä, joiden syyt, hoito ja kohtaukset vaihtelevat suuresti. Tämän lomakkeen tavoitteena on tuoda esiin yksilöllinen kuvaus oman epilepsian erityispiirteistä

Lisätiedot

Oireiden arviointi puhelimitse kätevää vai vaarallista?

Oireiden arviointi puhelimitse kätevää vai vaarallista? Oireiden arviointi puhelimitse kätevää vai vaarallista? Päivi Rautava Ehkäisevän terveydenhuollon professori Turun yliopisto Puhelin +35850 3005846 Sähköpostit rautava@utu.fi tai paivi.rautava@tyks.fi

Lisätiedot

Esteettömyys uimahalleissa opas suunnittelijoille ja henkilökunnalle

Esteettömyys uimahalleissa opas suunnittelijoille ja henkilökunnalle Esteettömyys uimahalleissa opas suunnittelijoille ja henkilökunnalle Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve hanke 25.11.2008 Niina Kilpelä, Kynnys ry Oppaan lähtökohtia Hallintokunnat ja esteettömyyden

Lisätiedot

Pasilan aseman esteettömyystarkastelu ja toimenpideohjelma

Pasilan aseman esteettömyystarkastelu ja toimenpideohjelma Pasilan aseman esteettömyystarkastelu ja toimenpideohjelma Sirpa Laitinen WSP LT-Konsultit Oy 1 Esteettömyystarkastelu ja toimenpideohjelma Pasilan asema 1. kerros Työryhmä: Sirpa Laitinen WSP LT-Konsultit

Lisätiedot

Aggressiivisen henkilön kohtaaminen

Aggressiivisen henkilön kohtaaminen Aggressiivisen henkilön kohtaaminen Yleinen toimintamalli Työpaikan turvallisuus turvallisuusohjeita työnantajan muistilista uhkaavaan tilanteeseen varustautuminen hankalan tilanteen tunnistaminen vaarallisen

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Kehitysvammaisten päivä- ja työtoiminta. Päivä- tai työtoiminta. Vaikeavammaisten päivätoiminta

Kehitysvammaisten päivä- ja työtoiminta. Päivä- tai työtoiminta. Vaikeavammaisten päivätoiminta ILOMANTSIN KUNTA Perusturvaosasto Vammaispalvelut HAKULOMAKE Kehitysvammaisten päivä- ja työtoiminta 1. HAKIJAN TIEDOT Sukunimi Henkilötunnus Etunimet Puhelinnumero Lähiosoite Postinumero ja postitoimipaikka

Lisätiedot

Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely

Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely Vaikeavammaisen asiakkaan kanssa työskentely Lähtökohtia Tavoitteena asiakkaan osallisuuden lisääminen. Asiakkaan kokemusmaailmaa tulee rikastuttaa tarjoamalla riittävästi elämyksiä ja kokemuksia. Konkreettisten

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

Kirkkopuiston seurakuntakoti

Kirkkopuiston seurakuntakoti Kirkkopuiston seurakuntakoti 10.6.2015 Kirkkopuiston seurakuntakoti sijaitsee Keskuskirkon läheisyydessä kaupungin keskustassa, katuosoite: Hämeenkatu 5, postiosoite: Kirkkopolku 2 a. Rakennus valmistui

Lisätiedot

Nuoren itsetunnon vahvistaminen

Nuoren itsetunnon vahvistaminen Nuoren itsetunnon vahvistaminen Eväitä vanhemmuuteen 24.10.2013 Tuulevi Larri Psyk.sh, työnohjaaja Kriisi-ja perhetyöntekijä SPR, Nuorten Turvatalo Mitä itsetunto oikein onkaan Pieni katsaus tunnetaitoihin

Lisätiedot

VOIMAA ARKEEN Diabeteshoitaja Helena Vähävuori

VOIMAA ARKEEN Diabeteshoitaja Helena Vähävuori VOIMAA ARKEEN 5.9.2019 4.9.2019 Helena Vähävuori Diabeteshoitaja Helena Vähävuori 1 Yleinen sairaus, esiintyvyys kasvussa Vakava ja kallis sairaus; hoito haasteellista Riskitekijät tunnetaan Vahva näyttö

Lisätiedot

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ARMOLLISUUS? Armollinen monikkovanhemmuus Taru Hallikainen

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ARMOLLISUUS? Armollinen monikkovanhemmuus Taru Hallikainen Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ARMOLLISUUS? Armollinen monikkovanhemmuus 3.5.2017 Taru Hallikainen ARMOLLINEN VANHEMMUUS OLEN RIITTÄVÄN HYVÄ OLEN RAJALLINEN OLEN EPÄTÄYDELLINEN VOIN OTTAA APUA VASTAAN

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Isän kohtaamisen periaatteita

Isän kohtaamisen periaatteita TOIMIVAT KÄYTÄNNÖT Isän kohtaamisen periaatteita Isä määrittelee itse avun tarpeensa Voimavarakeskeisyys Sukupuolisensitiivisyys Ennaltaehkäisevyys Matala kynnys Dialogisuus Nopeasti yhteys myös isään,

Lisätiedot

74 cm - 89 cm ASENNUSOHJEET KOMPACT

74 cm - 89 cm ASENNUSOHJEET KOMPACT 74 cm - 89 cm Suomi ASENNUSOHJEET KOMPACT KOMPACT - www.arke.ws Ennenkuin ryhdyt asennustyöhön, pura portaiden kaikki osat pakkauksistaan. Aseta kaikki osat tilavalle alustalle ja tarkista osien lukumäärä

Lisätiedot

KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011. Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry

KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011. Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011 Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Minun tieni Siksi tahtoisin sanoa sinulle, joka hoidat omaistasi. Rakasta häntä Niin paljon, että rakastat

Lisätiedot

PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ. Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen

PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ. Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen - Toimiva lapsi&perhe menetelmäkoulutus syksy 06 kevät 07 Beardsleen perheinterventio, lapset

Lisätiedot

Esteettömyyttä kenen ehdoilla?

Esteettömyyttä kenen ehdoilla? Käyttäjälähtöinen sairaalatila toiveista toteutukseen Seinäjoki 11.2.2010 Esteettömyyttä kenen ehdoilla? ( SAFA Kirsti Pesola, tekn.lis. (arkkitehti projektipäällikkö, Vanhustyön keskusliitto, KÄKÄTE-projekti

Lisätiedot

NÄKÖVAMMAISUUTTA RISTIIN RASTIIN

NÄKÖVAMMAISUUTTA RISTIIN RASTIIN NÄKÖVAMMAISUUTTA RISTIIN RASTIIN Jenni Tuomi, Jasmin Roslund, Jenna Lahdelma, Maija Tiisanoja & Tiina Yli-Hongisto VAM 1 Ihan epänormaalia! Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak, Porin toimipiste Sosiaalialan

Lisätiedot

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Hyvää Ikää Kaikille seminaari Seinäjoella 18.9.2014 Marjut Mäki-Torkko Vammaispalvelujen johtaja, KM Mitä ajattelet ja sanot minusta Sitä luulet minusta Sinä olet

Lisätiedot

KARELIA SAAVUTETTAVU USKARTOITUSLOMAKE. II CBC Project Joensuun kaupungin kulttuuripalveluiden saavutettavuuskartoitus 2019

KARELIA SAAVUTETTAVU USKARTOITUSLOMAKE. II CBC Project Joensuun kaupungin kulttuuripalveluiden saavutettavuuskartoitus 2019 Joensuun kaupungin kulttuuripalveluiden saavutettavuuskartoitus 2019 SAAVUTETTAVU USKARTOITUSLOMAKE Toteutettu osana Karelia CBC Culture Open: Creating Culture Together hanketta Kevät 2019 Culture Open:

Lisätiedot

Viitalantie 221, 60640 Isokoski

Viitalantie 221, 60640 Isokoski Venestalon pelastussuunnitelma, joka sisältää sammutus- ym. turvallisuusohjeita Viitalantie 221, 60640 Isokoski TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Venestalo on Veneskoski-Viitala-seura ry:n omistama kylätalo, joka

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Sivu 1/6Sivu 1/6 KOMMENTIT 1(6) Opetushallitus / Aira Rajamäki PL 380 00531 Helsinki aira.rajamaki@oph.fi Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Ohessa Kuuloliiton kommentit sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon

Lisätiedot

Esteettömyysopas. Keskuskirkko. Keskuskirkon katuosoite on Hämeenkatu 5, 11100 Riihimäki

Esteettömyysopas. Keskuskirkko. Keskuskirkon katuosoite on Hämeenkatu 5, 11100 Riihimäki Kesäkuu 2013 Esteettömyysopas Keskuskirkko Keskuskirkon katuosoite on Hämeenkatu 5, 11100 Riihimäki Kirkko on valmistunut vuonna 1905. Kirkkoa laajennettiin vuonna 1927, jolloin rakennettiin kirkon pohjoissivu

Lisätiedot

Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus

Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus Hyvään elämään kuuluu Itsemääräämisoikeuden toteutuminen sekä oikeus kunnioittavaan kohteluun vuorovaikutukseen ja oman tahdon ilmaisuun tulla aidosti kuulluksi ja

Lisätiedot

Aivovammaliitto ry Nordenskiöldinkatu 18 A, 00250 Helsinki puh. (09) 836 6580 (klo 9 15) aivovammaliitto@aivovammaliitto.fi www.aivovammaliitto.

Aivovammaliitto ry Nordenskiöldinkatu 18 A, 00250 Helsinki puh. (09) 836 6580 (klo 9 15) aivovammaliitto@aivovammaliitto.fi www.aivovammaliitto. Vammaisjärjestöjen yhteystiedot: Aivohalvaus- ja dysfasialiitto ry Stroke- och dysfasiförbundet r.f. Suvilinnantie 2 Suvilinnavägen 2, 20900 Turku Åbo puh./tfn (02) 213 8200, faksi (02) 213 8210 info@stroke.fi

Lisätiedot

RIILAHDEN TOIMINTAKESKUS Esteettömyystarkastelu 27.2.2014

RIILAHDEN TOIMINTAKESKUS Esteettömyystarkastelu 27.2.2014 ARKKITEHTITOIMISTO L&M S i e v ä n e n Oy RIILAHDEN TOIMINTAKESKUS Esteettömyystarkastelu 27.2.2014 TALO A (alatalo) Sisäänkäynti Sisäänkäynti rakennukseen on esteellinen: - Piha-alueelta sisäänkäyntikatoksen

Lisätiedot

Puumalan esteettömyyskierros 23.10.2013. Mikkelin seudun viisaan liikkumisen suunnitelma

Puumalan esteettömyyskierros 23.10.2013. Mikkelin seudun viisaan liikkumisen suunnitelma Puumalan esteettömyyskierros 23.10.2013 Mikkelin seudun viisaan liikkumisen suunnitelma Puumalan esteettömyyskierros 23.10.2013 klo 9.30 Osallistujat: Pirkko Ihanamäki, vanhusneuvosto Eeva-Liisa Luukkonen,

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSOPAS MESSUVIERAILLE. Osuuskunta Suomen Asuntomessut Kynnys ry 10.7.2013

ESTEETTÖMYYSOPAS MESSUVIERAILLE. Osuuskunta Suomen Asuntomessut Kynnys ry 10.7.2013 5 ESTEETTÖMYYSOPAS MESSUVIERAILLE Osuuskunta Suomen Asuntomessut Kynnys ry 10.7.2013 ESTEETTÖMYYS HYVINKÄÄN ASUNTOMESSUILLA Kartoituskohde: Kartoittajat: Asuntomessualue Hyvinkäällä Niina Kilpelä, Kynnys

Lisätiedot

Toimivat, esteettömät työtilat Esken verkostoseminaari IIRIS

Toimivat, esteettömät työtilat Esken verkostoseminaari IIRIS 150318 Toimivat, esteettömät työtilat Esken verkostoseminaari IIRIS NÄKÖKULMIA TYÖPAIKKOJEN ESTEETTÖMYYTEEN Koppikonttori avokonttori monitilatoimisto Kommenttipuheenvuoro Kuuloliitto ry muokattu viimeksi

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS Kunnan tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan, esteettömyyskartoitus on yksi tapa tämän toteuttamiseen. Nastolan kunnan vanhus- ja vammaisneuvosto suorittaa esteettömyyskartoitusta

Lisätiedot