IBDoc -kalprotektiinitesti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "IBDoc -kalprotektiinitesti"

Transkriptio

1 IBDoc -kalprotektiinitesti Käyttöohjeet Potilaat ja maallikkokäyttäjät LF-IBDOC8 8 testit Versio 2.0: BÜHLMANN Laboratories AG Puhelin Baselstrasse 55 Faksitilaukset CH 4124 Schönenbuch/Basel info@buhlmannlabs.ch Sveitsi

2 INNHOLDSFORTEGNELSE KÄYTTÖTARKOITUS 2 MENETELMÄN PERIAATE 3 MATERIAALIT JA LISÄTARVIKKEET 3 TÄRKEÄÄ TIETOA 4 VAIHE 1: SOVELLUKSEN ASENNUS JA SISÄÄNKIRJAUTUMINEN 8 VAIHE 2: TESTIMENETELMÄN VALMISTELU 9 VAIHE 3: ULOSTEEN KERÄÄMINEN 10 VAIHE 4: ULOSTEEN UUTTAMINEN 11 VAIHE 5: TESTIKASETIN LATAAMINEN 12 VAIHE 6: TESTIKASETIN LUKEMINEN 13 VAIHE 7: HUOMAUTUSTEN LISÄÄMINEN JA TESTITULOKSEN TALLENTAMINEN 14 PIKAOPAS 15 KÄYTTÖTARKOITUS KÄYTTÖTARKOITUS IBDoc on diagnostinen laite kalprotektiinin määrien kvantitatiiviseen määrittämiseen ulostenäytteistä. Kalprotektiinin määrän määrittäminen tukee tulehduksellisen suolistosairauden (IBD) hoidon seurantaa ja siihen liittyy potilaan tilan arviointi hoitavan lääkärin toimesta. TARKOITETTU KÄYTTÄJÄ IBDoc -laitetta voidaan käyttää ammattilaisten toimesta laboratoriossa, vierihoidos sa sekä sitä voidaan käyttää myös koulutettujen maallikkokäyttäjien toimesta kotioloissa (ts. vähintään 12-vuotiaat IBD-potilaat). Vastuuvapauslauseke: Tässä käyttöohjeessa käytetyt kuvakaappaukset perustuvat CalApp -sovelluksen ios-versioon. Android-version sommittelu voi olla erilainen mutta toiminnallisuus on sama. LF-IBDOC8 2/16 Muutospäivämäärä:

3 MENETELMÄN PERIAATE MENETELMÄN PERIAATE IBDoc on kotitesti tulehduksellisen merkkiaineen kalprotektiinin määrittämiseen ulostenäytteistä. Potilas käyttää CALEX venttiililaitetta kerätäkseen tarkan määrän ulostetta näytteestä. Ulostenäytteessä oleva kalprotektiini siirtyy uuttoliuokseen CALEX venttiiiliaitteen sisällä. Uutetta siirretään testikasetille, jossa näytteen sisältämä kalprotektiini tulee näkyviin punaisten kultapartikkeleiden avulla. Kalprotektiini virtaa uutteessa testikasetin läpi ja tarttuu testiviivaan. Testi- ja kontrolliviiva luetaan älypuhelimen CalApp -sovelluksella. CalApp laskee tuloksen, joka lähetetään turvalliselle palvelimelle hoitavan lääkärin nähtäväksi. Testin mittausalue on µg kalprotektiinia / g ulostetta. MATERIAALIT JA LISÄTARVIKKEET IBDOC -TESTIPAKKAUKSEN MUKANA TULEVAT MATERIAALIT JA LISÄTARVIKKEET: Varmista ennen testin suorittamista, että kaikki komponentit ovat pakkauksessa. Määrä Komponentit 1 CALEX -venttiililaite, joka on täytetty uuttoliuoksella (5 ml) 1 Testikasetti 2 Ulosteenkeräyspaperit 1 Kameran testikortti 1 Pikaopas IBDOC -PAKKAUS ON SÄILYTETTÄVÄ JÄÄKAAPISSA (2 8 C). TARVITTAVAT MATERIAALIT JA LISÄTARVIKKEET, JOTKA EIVÄT TULE TESTIPAKKAUKSEN MUKANA: ios- tai Android-älypuhelin, jonka BÜHLMANN on hyväksynyt käytettäväksi IBDoc : Hyväksyttyjen älypuhelinten täydellinen luettelo on osoitteessa Internetyhteys älypuhelimessa (ks. myös kohta tärkeitä tietoja). Älypuhelinsovellus, CalApp : saatavilla itunes App- tai Google Play -kaupasta. Tutkimuskäsineet, nämä saa tarvittaessa lääkäriltä. LF-IBDOC8 3/16 Muutospäivämäärä:

4 TÄRKEÄÄ TIETOA Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen testimenetelmän aloittamista. Sivut 5 7 sisältävät kaikkien pakkauksen komponenttien yleiskatsauksen. Menetelmä selitetään vaihe vaiheelta sivulta 7 alkaen. Kokeneille käyttäjille on pikaopas sivulla 15. Suorita testi kotona kaikessa rauhassa ja varmistu, että voit keskittyä. Älä muuta hoitoasi keskustelematta asiasta ensin lääkärin kanssa. Suojaa älypuhelin vedeltä. Muuten se voi vaurioitua. Internetyhteys voi maksaa erikseen, puhelinliittymästä riippuen. IBDoc -testi voidaan suorittaa eri valaistusolosuhteissa, mutta on vältettävä suoraa auringonvaloa, voimakasta sivusuuntaista valoa tai varjon heittymistä testikasettiin sitä luettaessa testimenetelmän aikana vaihe 6. Älypuhelimen akun on oltava vähintään 20-prosenttisesti ladattu. CALEX -venttiiliä ja testikasettia ei saa käyttää etiketissä mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. Testikasetti pysyy käyttökelpoisena huoneenlämmössä neljän tunnin ajan suojapussin avaamisesta. CALEX -venttiiliä ja testikasettia ei saa käyttää uudelleen. Mikään komponentti ei ole myrkyllinen tai muuten vaarallinen. Linkki salasanan asettamista varten lähetetään IBDoc -sähköpostiisi (käyttäjänimi), jonka annoit lääkärillesi. Jos et saa tätä viestiä, tarkista roskapostikansiosi. Älä käytä testiä, mikäli kasetin suojapussi on vaurioitunut tai CALEX -venttiili vuotaa pakkauksen avattuasi. TÄRKEITÄ OHJEITA TESTIN OIKEAA KÄSITTELYÄ VARTEN Monien ulostenäytteiden irtoamiseen täysin urista menee jopa 2 tuntia (vaihe 4, s.11). Näin ollen voi olla helpointa valmistella ja uuttaa ulostenäytteesi (testimenetelmässä kuvatulla tavalla - vaihe 3 ja 4) aamulla ja jatkaa seuraavia vaiheita illalla. Älä anna yli 24 tunnin kulua ennen uutteen käsittelyä. Tällä tavalla ulostenäytteellä on tarpeeksi aikaa irrota kokonaan urista eikä sinulle tule kiire testimenetelmän loppuvaiheiden aikana. Ulosteesta, joka ei tartu uriin, voidaan ottaa näyte seuraavasti: laite ulostenäyte lusikkaan. Paina annostelukärkeä (kuva 2, s. 5) tasaisesti lusikan pintaa vasten ja kierrä näytteenottoneulaa, kunnes urat ovat täysin täynnä ulostetta. Nestemäisiä ulostenäytteitä ei voida kerätä. Suorita testi päivänä, jolloin uloste on kiinteä. LF-IBDOC8 4/16 Muutospäivämäärä:

5 IBDOC -TESTIPAKKAUKSEN KOMPONENTIT CALEX -venttiililaite Kuva 1: CALEX -venttiili Kuva 2: Näytteenotto neula Kuva 3: CALEX -venttiilin runko Suppilo Annostelukärki ja uurteet Kuristin Aukko Suojakorkki LF-IBDOC8 5/16 Muutospäivämäärä:

6 Kuva 4: Testikasetti Viivakoodi Lukuikkuna QB Calprotection B-LFCALUS-TC Näytteiden latausaukko Kuva 5: Kameran testikortti Etupuoli Kameran testikuvio IBDoc Camera Test Card Code: B-IBD-CTC Lot: 0302 Kääntöpuoli LF-IBDOC8 6/16 Muutospäivämäärä:

7 Kuva 6: CalApp -navigointivalikko Tietoteksti (avaa napauttamalla) Ensimmäinen opetusnäyttö Toinen valikko (avaa napauttamalla) Opetusvideo ja yhteystiedot Kirjaudu ulos Navigointi opetusruutujen kautta Siirry suoraan ajastimeen Ensisijainen valikko Tulosluettelo Mobiili IBDoc portaali LF-IBDOC8 7/16 Muutospäivämäärä:

8 VAIHE 1: SOVELLUKSEN ASENNUS JA SISÄÄNKIRJAUTUMINEN 1.1 Hae CalApp tai IBDoc (A) itunes App -kaupasta tai Google Play -kaupasta. 1.2 Lataa ja asenna CalApp älypuhelimeesi. 1.3 Varmista, että sinulla on vakaa internetyhteys. HUOMAUTUS: huomaa, että tarvitset internetyhteyden kirjautuaksesi sisään CalApp -sovellukseen ensimmäisen käynnistämisen yhteydessä. A 1.4 Napsauta CalApp -kuvaketta ja aloita sisäänkirjautumisprosessi. HUOMAUTUS: ensimmäisen käynnistämisen yhteydessä sinun on suostuttava siihen, että CalApp saa lähettää sinulle push-ilmoituksia. Push-ilmoitus lähettää sinulle muistutuksen päivää ennen seuraavan testin määräaikaa. Älypuhelimen akussa on oltava vähintään 20 % latausta jäljellä, jotta testin voi suorittaa. ios-puhelimessa on hyväksyttävä, että CalApp saa käyttää kameraa. 1.5 Anna IBDoc -tilin sähköpostiosoite (käyttäjänimi) ja salasana (B). HUOMAUTUS: Jos unohdit salasanan, voit muuttaa sen napauttamalla Salasana unohtui -painiketta (B). Kun olet antanut IBDoc -tilin sähköpostiosoitteen (käyttäjänimi), salasanan muuttamiseen tarvittava linkki lähetetään sähköpostiosoitteeseesi. B 1.6 Lue ja hyväksy käyttöoikeussopimuksen (EULA) ehdot. HUOMAUTUS: Tietosuoja- ja turvallisuussyistä istuntosi vanhenee 7 päivän päästä ja sinun on kirjauduttava uudelleen sisään. LF-IBDOC8 8/16 Muutospäivämäärä:

9 VAIHE 2: TESTIMENETELMÄN VALMISTELU 2.1 Ota IBDoc -testipakkaus jääkaapista ja pidä yksittäiset komponentit kuivassa ja varjoisassa paikassa, kunnes ne tarvitaan testin suorittamiseen. HUOMAUTUS: Pidä testikasetti pakkauksessa, kunnes olet valmis lataamaan testikasetin vaiheessa 5. C 2.2 Avaa IBDoc -testipakkaus ja ota kameran testikortti ulos (kuva 5, s.6). 2.3 Suorita kameratesti kohdistamalla kameran testikortin testikuvio keltaisen kehyksen kanssa CalApp -sovelluksen kameran näkymässä (C). 2.4 Napsauta painiketta OK, kun kameratesti on läpäisty. HUOMAUTUS: kameratesti on voimassa 30 päivän ajan. Tämän 30 päivän ajan vaiheet eivät ole tarpeen ja sisäänkirjautumisen jälkeen voit siirtyä suoraan vaiheeseen päivän jälkeen kameratesti on toistettava. 2.5 Voit navigoida vapaasti opetusruutujen välillä ja saat lisää tekstimuotoisia tietoja napauttamalla ympyröityä i -painiketta (D). Jos olet kokenut käyttäjä, voit ohittaa nämä ohjeet (napauttamalla painiketta Ohita johdanto ) ja aloittaa testimenetelmän heti (ks. vaihe 3). HUOMAUTUS: voit katsoa opetusvideon Help-valikossa (kuva 6, s. 7) milloin tahansa. D 2.6 Olet nyt suorittanut loppuun älypuhelimen valmistelun. Aseta se sivuun, mutta pidä se saatavilla myöhempiä vaiheita varten. Aloita testimenetelmällä (vaihe 3). LF-IBDOC8 9/16 Muutospäivämäärä:

10 VAIHE 3: ULOSTEEN KERÄÄMINEN Seuraavat vaiheet 3 ja 4 on suoritettava yhtäjaksoisesti ilman keskeytyksiä 3.1 Tyhjennä ensin tarvittaessa rakkosi, koska virtsa voi vaikuttaa testiin. 3.2 Avaa ulosteenkeräyspaperi pitämällä kiinni avonaisista päistä ja vetämällä varovasti ulospäin (E). E 3.3 Aseta ulosteenkeräyspaperi WC-istuimen päälle lähelle takaosaa (F). HUOMAUTUS: paperi ei saa koskettaa WC-istuimen vettä. 3.4 Varmista, että ulosteenkeräyspaperi on kiinnitetty oikein WC-istuimeen. F 3.5 Varmista, että ulostenäyte jää keräyspaperiin (G). HUOMAUTUS: mikäli ulosteen kerääminen ei onnistu ensimmäisellä kerralla, testipakkaus sisältää toisen ulosteenkeräyspaperin. Käytä tarvittaessa tutkimuskäsineitä ja jatka testimenetelmän vaiheeseen 4. G LF-IBDOC8 10/16 Muutospäivämäärä:

11 VAIHE 4: ULOSTEEN UUTTAMINEN 4.1 Pidä CALEX -venttiililaitteesta niin, että valkoinen korkki on ylöspäin ja poista valkoinen näytteenottoneula kääntämällä sitä myötäpäivään ja vetämällä samanaikaisesti ylöspäin (H). 4.2 Upota uritettu annostelukärki ulosteeseen ja kierrä sitä ennen poistamista. Toista toimenpide 3 5 eri kohdassa ulostenäytettä, jotta annostelukärjen urat (kuva. 2, s.5) täyttyvät kokonaan (I). HUOMAUTUS: varmista, että kaikki urat on täytetty kokonaan ulosteella. Sillä ei ole väliä, jos näytteenottoneulan annostelukärki on täysin ulosteen peittämä, koska ylimääräinen uloste poistetaan seuraavassa vaiheessa. 4.3 Aseta näytteenottoneula takaisin CALEX -venttiilin rungon suppiloon (kuva 3, s.5) ja työnnä se lopulliseen lukitusasentoon. Tunnet ja kuulet napsahduksen (J). HUOMAUTUS: kun ulostenäyte on kerätty, voit huuhtoa lopun ulosteen WC:stä alas yhdessä ulosteenkeräyspaperin kanssa. H FORSIKTIG: Älä poista sinistä suojakorkkia! I Ravista CALEX -venttiiliä voimakkaasti 10 sekunnin ajan (K) ja anna sen seistä 2 tuntia. HUOMAUTUS: koska useimmat ulostenäytteet tarvitsevat jopa 2 tuntia irrotakseen kokonaan urista, sinun on odotettava vähintään 2 tuntia ennen kuin jatkat seuraavaan vaiheeseen. Jatka menetelmää sopivana ajankohtana seuraavien 24 tunnin aikana. Pidä CALEX -venttiililaite kuivassa ja varjoisassa paikassa odotusaikana. J Click! K LF-IBDOC8 11/16 Muutospäivämäärä:

12 VAIHE 5: TESTIKASETIN LATAAMINEN Seuraavat vaiheet 5 ja 7 on suoritettava yhtäjaksoisesti ilman keskeytyksiä. HUOMAUTUS: varmista, että älypuhelimesi on valmis ja olet kirjautunut CalApp -sovellukseen. 5.1 Ota testikasetti pakkauksesta ja aseta se kameran testikortin kääntöpuolelle (kuva 5, s. 6), niin että testikasetti peittää valkoisen alueen kokonaan (L, 1). L 5.2 Ravistele CALEX -venttiiliä voimakkaasti vielä 10 sekuntia. Tarkista, että annostelukärjen urissa ei ole yhtään ulostejäämiä. Pidä CALEX -venttiiliä pystyssä samalla kun napautat sormella sen alaosaa poistaaksesi mahdolliset ilmakuplat aukosta HUOMAUTUS: oikean testituloksen saamiseksi on välttämätöntä, että annostelukärjen urissa ei ole yhtään ulostejäämiä, ennen seuraavaan vaiheeseen jatkamista. 5.3 Poista suojakorkki (L, 2) ja aseta CALEX -venttiilin aukko testikasetin (L, 3) ympyränmuotoiseen näytteen latausporttiin (kuva 4, s. 6). Käännä kuristin (kuva 3,s. 5) asemasta 1 asemaan 2 vastapäivään (M) ja varmista, että aukko on läheisessä kontaktissa näytteen latausportin kanssa. 5.4 Kun neste ladataan, punertavaa väriä ilmaantuu lukuikkunaan. Anna punertavan värin saavuttaa testikasetin (N, nuoli) lukuikkunan keskiosa. Tämä vie sekuntia. M N 5.5 Aloita CalApp -ajastin välittömästi (O, 1) HUOMAUTUS: avaa CALEX -venttiilin kuristin vain kerran. Testin on tarkoitus toimia ensimmäisen vapautetun tipan kanssa. 5.6 Poista CALEX -venttiili testikasetin näytteen latausportista ja pane suojatulppa takaisin paikalleen (O, 2). HUOMAUTUS: CALEX -VENTTIILIÄ SAA KÄYTTÄÄ VAIN KERRAN. 5.7 Jätä testikasetti 12 minuutiksi, kunnes ajastin alkaa piipata. Jatka sitten välittömästi testimenetelmän vaiheeseen 6. HUOMAUTUS: varmista, että puhelimesi ei ole mykistetty, jotta voit kuulla ajastimen soivan. O 1 2 LF-IBDOC8 12/16 Muutospäivämäärä:

13 VAIHE 6: TESTIKASETIN LUKEMINEN HUOMAUTUS: varmista, että testikasetti on kameran testikortin sinisellä kääntöpuolella. Viivakoodin on oltava oikeassa yläkulmassa (P). 6.1 Kun ajastin on jakson lopussa, etene välittömästi ottamaan kuva testikasetista painamalla Scan (skannaa) -painiketta. HUOMAUTUS: aika loppu -viesti näkyy 90 sekunnin kuluttua Scan (skannaa) -painikkeen painamisesta. Kameran näkymä sulkeutuu ja CalApp palautuu aloitusruutuun. 6.2 Kohdista keltainen kehys kameran näkymässä testikasetin reunojen kanssa (R). Tarkenna tarvittaessa ruutua koskettamalla. HUOMAUTUS: pidä älypuhelinta vaakasuunnassa testikasetin suhteen eikä kulmittain sen kanssa (Q). Siirrä älypuhelinta hitaasti ylös ja alas saadaksesi oikean kohdistuksen aikaan testikasetin suhteen. Tarkenna ruutua koskettamalla, jos skannaus vie liian pitkään. Varmista, että testikasetti on oikein kameran testikortin kääntöpuolella, jotta kaikki kameran testikortin valkoiset osat ovat testikasetin peittämät. 6.3 Kun CalApp on löytänyt hyvän analysoitavan kuvan, viisi vihreää täplää tulee näkyviin ja ruudussa näkyy Analyzing test (analysoi testiä). P Q R LF-IBDOC8 13/16 Muutospäivämäärä:

14 VAIHE 7: HUOMAUTUSTEN LISÄÄMINEN JA TESTITULOKSEN TALLENTAMINEN 7.1 Heti kun testikasetti on luettu, CalApp menee tulosnäkymään (S). HUOMAUTUS: jos sinulla ei ole internetyhteyttä testin suorittamisen aikana, tulos voi näkyä muodossa Pending (odottaa) sinisessä laatikossa, kunnes internetyhteys muodostetaan seuraavan sisäänkirjautumisen yhteydessä. Testitulos ei katoa missään tapauksessa. 7.2 Voit jättää kommentin itsellesi tai terveydenhuollon ammattilaiselle napauttamalla Notes (huomautukset) -laatikkoa. HUOMAUTUS: vain pisteet ja pilkut ovat hyväksyttäviä välimerkkejä. S 7.3 Kun olet kirjoittanut muistiinpanosi, tallenna testitulos napauttamalla Save (tallenna) -painiketta (S) HUOMAUTUS: testitulokset lähetetään automaattisesti IBDoc -portaaliin ja lääkärisi saa ilmoituksen sähköpostin välityksellä. Jos CalApp ei ole yhteydessä internetiin testikasetin mittauksen aikana, testitulos lähetetään automaattisesti seuraavan kerran kun internetyhteys muodostetaan. 7.4 Testituloksen tallentamisen jälkeen CALEX -venttiililaite ja testikasetti (T) hävitetään. 7.5 Olet suorittanut testimenetelmän loppuun. CalApp palaa navigointivalikon aloitusruutuun. HUOMAUTUS: älä lue samaa testikasettia uudelleen. T 3004 QB Calprotection B-LFCALUS-TC HUOMAUTUS: voit tarkistaa testituloshistoriasi milloin tahansa käyttämällä testitulosluetteloa tai mobiiliportaalia (kuva 6, s. 7). LF-IBDOC8 14/16 Muutospäivämäärä:

15 PIKAOPAS Ulostenäytteen uuttaminen: 15 minuuttia sekä 2 tuntia odottamista: 1 Kerää ulostenäyte ulosteen keräyspaperin kanssa. Poista näytteenottoneula CALEX venttiililaitteesta. Testikasetin lataaminen ja lukeminen: 15 minuuttia 5 Ravistele voimakkaasti 10 sekuntia. Poista suojakorkki CALEX -venttiilistä Aseta aukko näytteen latausporttiin. Siirrä kuristin asennosta 1 asentoon Työnnä näytteenottoneula ulosteeseen 3 5 eri kohtaan ja kierrä. Varmista, että annostelukärjen urat ovat täysin ulosteen täyttämiä Pidä CALEX -venttiiliä näytteen latausportissa, kunnes punertava väri saavuttaa lukuikkunan keskiosan. 3 7 Työnnä näytteenottoneula takaisin CALEX -venttiilin runkoon. Ravistele voimakkaasti 10 sekuntia. Anna CALEX -venttiilin seistä varjoisassa ja kuivassa paikassa 2 tuntia. Click! Aloita CalApp -ajastin ja odota 12 minuuttia. 12 Min 4 Jatka seuraavalla vaiheella 24 tunnin sisällä. Varmista ennen jatkamista, että kaikki uloste on poistunut urista. MIN 2H MAX 24H 8 Varmista, että testikasetti on kameran testi kortin sinisellä kääntöpuolella. Skannaa testikasetti. LF-IBDOC8 15/16 Muutospäivämäärä:

16 Symboli H i l g h N X D Selitys Käytettävä ennen Katso käyttöohjetta Lämpötilarajoitus Eräkoodi Tilauskoodi Valmistaja Testien lukumäärä Älä käytä uudelleen C 0123 IVD CALEX, IBDoc ja CalApp ovat BÜHLMANN-yhtiön rekisteröityjä tavaramerkkejä monissa maissa. BÜHLMANN Laboratories AG Telefon Baselstrasse 55 Faksbestilling CH 4124 Schönenbuch/Basel info@buhlmannlabs.ch Sveits

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen.

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen. TIETOA MITTAUKSESTA VERENPAINE Olet saanut käyttöösi Beurer-mittalaitteen ja puhelimen. Mittalaitteella mitataan verenpaine ja syke. Mittauksen jälkeen puhelin lähettää mitatut arvot hoitajalle. Käsittele

Lisätiedot

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile ndroid Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet tarvitsee

Lisätiedot

NÄIN OTAT F-SECURE SAFEN KÄYTTÖÖN

NÄIN OTAT F-SECURE SAFEN KÄYTTÖÖN NÄIN OTAT F-SECURE SAFEN KÄYTTÖÖN 2 REKISTERÖINTI Avaa saamasi SAFE -linkki tai mene ostamastasi tuotepakkauksesta löytyvään osoitteeseen. 2 Täytä lomake ja valitse vahva salasana. Klikkaa Luo käyttäjätili.

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Door View Cam -ovisilmäkamera

Door View Cam -ovisilmäkamera Door View Cam -ovisilmäkamera Malli: G63R9A Lataa mukana toimitettu akku. Lataa akku ensin täyteen. Akku löytyy Door View Kit -pakkauksesta, jossa on mukana myös sovitin ja kiristysmutteri. Liitä se USB-virtalähteeseen

Lisätiedot

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa.

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Windows Phone Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Windows-puhelimeesi,

Lisätiedot

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla 02/2016, ed. 5 KÄYTTÖOHJE Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla Maahantuoja: Tiilenlyöjänkuja 9 A 01720 Vantaa www.scanvarm.fi Kiitos

Lisätiedot

AVONEX in (beeta-1a-interferoni) antaminen on entistäkin helpompaa

AVONEX in (beeta-1a-interferoni) antaminen on entistäkin helpompaa AVONEX in (beeta-1a-interferoni) antaminen on entistäkin helpompaa Uusi BIO-SET-yhdistäjä Potilaille, jotka käyttävät AVONEX ia (beeta-1a-interferoni) BIO-SET is a Trademark of BIODOME beeta-1a-interferoni

Lisätiedot

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä.

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Android Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Android-laitteeseesi, voit

Lisätiedot

Taskutulostin KÄYTTÖOPAS

Taskutulostin KÄYTTÖOPAS Taskutulostin KÄYTTÖOPAS Kiitos Polaroid Mint -taskutulostimen ostamisesta. Tämä käyttöopas on tarkoitettu tarjoamaan sinulle ohjeita, joita noudattamalla tämän tuotteen käyttö on turvallista eikä se aiheuta

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Suomi PCH-2016 7025574 PlayStation Vita-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa Paina viisi sekuntia Kytke virta PS Vita -järjestelmään. Kun kytket

Lisätiedot

Pakkauksen sisältö. Tervetuloa. Arlo Baby -kamera USBvirtakaapeli. USBvirtasovitin. Kiitos, että valitsit Arlo Babyn. Pääset alkuun helposti.

Pakkauksen sisältö. Tervetuloa. Arlo Baby -kamera USBvirtakaapeli. USBvirtasovitin. Kiitos, että valitsit Arlo Babyn. Pääset alkuun helposti. Arlo Baby -pikaopas Pakkauksen sisältö Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlo Babyn. Pääset alkuun helposti. Arlo Baby -kamera USBvirtakaapeli USBvirtasovitin Pikaopas Seinäpidike Kiinnitysruuvit Liitä

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

BackBeat FIT sarja. Käyttöopas

BackBeat FIT sarja. Käyttöopas BackBeat FIT 2100 -sarja Käyttöopas Sisällysluettelo Kuulokkeen osat 3 Käytä turvallisesti! 3 Pariliitos 4 Pariliitoksen muodostaminen 4 Pariliitostila 4 Päähän sovittaminen ja lataaminen 5 Säätäminen

Lisätiedot

Bruksanvisning Käyttöohjeet Brugsanvisning INJEKTIONSVÄTSKA, LÖSNING I FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA INJEKTIONESTE, LIUOS, ESITÄYTETYSSÄ KYNÄSSÄ INJEKTIONS

Bruksanvisning Käyttöohjeet Brugsanvisning INJEKTIONSVÄTSKA, LÖSNING I FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA INJEKTIONESTE, LIUOS, ESITÄYTETYSSÄ KYNÄSSÄ INJEKTIONS Bruksanvisning Käyttöohjeet Brugsanvisning INJEKTIONSVÄTSKA, LÖSNING I FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA INJEKTIONESTE, LIUOS, ESITÄYTETYSSÄ KYNÄSSÄ INJEKTIONSVÆSKE, OPLØSNING I FYLDT PEN 250 mikrogram/mikrogrammaa

Lisätiedot

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy Käyttöohje Ticket Inspector Versio 1.0 Sportum Oy 10.5.2017 Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 2 2. Kirjautuminen ensimmäisellä kerralla / PIN-koodin unohtuessa... 3 3. Tunnistautuminen... 4 4. Päänäkymä...

Lisätiedot

PIKAOHJEET Käytettäväksi vain Sofia-analysaattorin kanssa.

PIKAOHJEET Käytettäväksi vain Sofia-analysaattorin kanssa. Analysaattori ja FIA PIKAOHJEET Käytettäväksi vain Sofia-analysaattorin kanssa. Testausmenetelmä Tutki pakkausseloste ja käyttöohje huolellisesti ennen pikaohjeiden käyttöä. Tämä ei ole täydellinen pakkausseloste.

Lisätiedot

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Tervetuloa käyttämään S-ryhmän tuotetietoportaalia! Ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttäjää pyydetään luomaan salasana portaalin käyttöä varten. Päivitä tarvittaessa

Lisätiedot

Ceepos mobiilimaksaminen

Ceepos mobiilimaksaminen Ceepos mobiilimaksaminen Käyttöohje Versio 1.0 Servica Oy Servica Oy Ceepos mobiilimaksaminen 2 (14) Sisällys 1 Ceepos Mobiilimaksu... 3 2 Sovelluksen määritykset... 3 2.1 Sovelluksen lataaminen... 3 2.2

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Langaton IP-kamera. Tekninen tuki QG4_B

Pika-aloitusopas. Langaton IP-kamera. Tekninen tuki QG4_B FI Tekninen tuki Langaton IP-kamera Pika-aloitusopas Lataa Windows- tai Mac-asiakasohjelmisto seuraavasta osoitteesta: https://reolink.com/software-and-manual/ Tarkemmat asennusohjeet selostetaan käyttöoppaassa:

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Langaton verenpainemittari (BP7) PIKAOPAS

Langaton verenpainemittari (BP7) PIKAOPAS FI Langaton verenpainemittari (BP7) PIKAOPAS Pikaoppaassa kerrotaan, kuinka mobiililaite määritellään, Bluetooth-yhteys muodostetaan ja verenpaine mitataan. Noudata alla olevia ohjeita aloittaaksesi mittauksen.

Lisätiedot

BackBeat FIT sarja. Käyttöopas

BackBeat FIT sarja. Käyttöopas BackBeat FIT 3100 -sarja Käyttöopas Sisällysluettelo Toimintojen hallinta 3 Virta, pariliitos ja lataaminen 4 Kotelon virran kytkeminen 4 Pariliitoksen muodostaminen ensimmäistä kertaa 4 Pariliitostila

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Flexi Presentityn Android-sovelluksen käyttöohje

Flexi Presentityn Android-sovelluksen käyttöohje Flexi Presentityn Android-sovelluksen käyttöohje Datatal on kehittänyt älypuhelimellesi sovelluksen, jolla voit asettaa soitonsiirtoja, soittaa puheluita, etsiä kollegoita ja kuunnella ääniviestejä helposti.

Lisätiedot

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä opaskirjassa kerrotaan, miten WR-R10- langattoman kaukoohjaimen laiteohjelma päivitetään. Jos

Lisätiedot

Vahva tunnistautuminen Office palveluihin. MFA Suojauksen lisätarkistus

Vahva tunnistautuminen Office palveluihin. MFA Suojauksen lisätarkistus Vahva tunnistautuminen Office 365 - palveluihin MFA Suojauksen lisätarkistus Sisältö MFA Suojauksen lisätarkistus... 2 Ensisijaisen asetuksen määrittäminen... 3 Authenticator-sovellus Androidille... 4

Lisätiedot

ph-pikatestin käyttöohje

ph-pikatestin käyttöohje ph-pikatestin käyttöohje TÄRKEÄÄ LUE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ TALLESSA MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN VAROITUKSET: - Tätä tuotetta ei ole tarkoitettu käytettäväksi muuhun kuin tässä ohjeessa osoitettuun

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Huolehdi siitä, että puhelimen akussa on riittävästi virtaa ja pidä puhelin aina päällä. Varmista, että puhelimesi bluetooth-yhteys on päällä.

Huolehdi siitä, että puhelimen akussa on riittävästi virtaa ja pidä puhelin aina päällä. Varmista, että puhelimesi bluetooth-yhteys on päällä. TIETOA MITTAUKSESTA Olet saanut käyttöösi Elisa Etämittaus sovelluksen sekä CoaguChek INRange -mittalaitteen (kuva oikealla). CoaguChek INRange -mittalaitteella ja CoaguChek XS PT Test PST -testeillä mitataan

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

Smart Plug Asennusopas. Android

Smart Plug Asennusopas. Android Smart Plug Asennusopas Android Sisällysluettelo Ennen asennusta Tietoa Smart Plugista 3 Vaihe 1/7 Vaihe 2/7 Vaihe 3/7 Vaihe 4/7 Vaihe 5/7 Vaihe 6/7 Vaihe 7/7 Ennen asennuksen aloittamista Tilin luominen

Lisätiedot

DENVER SBT-10BLACK. Bluetooth Selfie -tuki

DENVER SBT-10BLACK. Bluetooth Selfie -tuki DENVER SBT-10BLACK Bluetooth Selfie -tuki Lue nämä ohjeet huolellisesti ennen käyttöä ja säilytä ne tulevaa tarvetta varten. Vastuuvapaalauseke Denver Electronics A/S ei missään olosuhteissa hyväksy vastuuta

Lisätiedot

Korjauksia käyttöohjeeseen

Korjauksia käyttöohjeeseen Korjauksia käyttöohjeeseen Olemme pahoillamme, mutta sääaseman liittämisessä langattomaan verkkoon (Wifi) on tapahtunut muuoksia käyttöohjeen painamisen jälkeen (Sivu ) 7.2 Sääaseman liittäminen Wifi-verkkoon

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN OPAS. Yksityiskohtainen käyttöoppaasi. BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten

KÄYTTÄJÄN OPAS. Yksityiskohtainen käyttöoppaasi. BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten KÄYTTÄJÄN OPAS Yksityiskohtainen käyttöoppaasi BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten Jos sinulla on kysymyksiä BYDUREON-valmisteen käytöstä Katso Tavallisia kysymyksiä ja

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

Sisällysluettelo 4 ONGELMATILANTEIDEN RATKAISUT... 12

Sisällysluettelo 4 ONGELMATILANTEIDEN RATKAISUT... 12 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 2 1.1 Vastuuvapauslauseke ja takuun rajoitus... 2 1.2 Tarvittavat varusteet... 2 1.3 Etäohjattavat toiminnot... 3 2 SOVELLUKSEN ASENTAMINEN JA ALKUASETUKSET... 4 2.1 Sovelluksen

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

a. asettaa sinulle määrätyn annoksen b. varmistaa koko pistoksen antamisen c. nähdä toisella kynällä pistettävän lisäannoksen.

a. asettaa sinulle määrätyn annoksen b. varmistaa koko pistoksen antamisen c. nähdä toisella kynällä pistettävän lisäannoksen. FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA 300 IE/0,5 ml Bruksanvisning Käyttöohjeet Brugervejledning FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA 300 IE/0,5 ml ESITÄYTETTY GONAL F-KYNÄ 300 IU/0,5 ml FYLDT PEN 300 IE/0,5 ml Sisällysluettelo

Lisätiedot

Salon kaupunki. Ceepos Mobiilimaksu

Salon kaupunki. Ceepos Mobiilimaksu Salon kaupunki Ceepos Mobiilimaksu 2 1. Ceepos Mobiilimaksu... 3 2. Ceepos Mobiilimaksu -sovelluksen määritykset... 3 2.1. Sovelluksen lataaminen... 3 2.2. Sovelluksen avaaminen... 4 2.2.1. Käyttäjäksi

Lisätiedot

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä Tullin turvasähköposti Asiakkaan ohje www.tulli.fi versio 2.2 8.1.2015 Korvaa version 2.1 22.5.2014 Tullin turvasähköposti Tulli lähettää sinulle sähköpostiviestin salattuna silloin, kun viesti tai sen

Lisätiedot

Jos olet jo kirjautunut palveluun, näin pääset tilillesi: Anna sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Napsauta Sisäänkirjautuminen.

Jos olet jo kirjautunut palveluun, näin pääset tilillesi: Anna sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Napsauta Sisäänkirjautuminen. Onko tämä ensimmäinen käyntisi? Napsauta kohtaa Rekisteröidy. Täydennä avautuvalle sivulle sähköpostiosoitteesi ja anna salasana. Napsauta Seuraava, lue ja hyväksy tietosuojakäytäntö. Jos olet jo kirjautunut

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

ALOITA TÄSTÄ. Asetukset. Älypuhelimesi. Lähetin. Käyttöohjeet

ALOITA TÄSTÄ. Asetukset. Älypuhelimesi. Lähetin. Käyttöohjeet ALOITA TÄSTÄ Asetukset Älypuhelimesi Vastaanotin Anturi Lähetin Käyttöohjeet G6-järjestelmän yleiskatsaus Älylaitteesi Dexcom-vastaanotin Näyttölaite Näyttää glukoositiedot Asenna älylaitteesi, Dexcomvastaanotin

Lisätiedot

EASY Tiedostopalvelin - mobiilin käyttöopas

EASY Tiedostopalvelin - mobiilin käyttöopas EASY Tiedostopalvelin - mobiilin käyttöopas Android www.storageit.fi - Äyritie 8 D, 01510 VANTAA Salorantie 1, 98310 KEMIJÄRVI Sisältö 1. Lataaminen ja asennus 2. Kansiot ja tiedostot Uusien tiedostojen

Lisätiedot

ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI)

ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI) ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 3 2 KOKEIDEN SUORITTAMINEN 3 2.1 Sisäänkirjautuminen 3 2.2 Ääniasetusten testaus kuullunymmärtämiskoetta varten 5 2.3 Kokeen suorittaminen

Lisätiedot

Articles... 3 Videon tallentaminen ipadista Flowboxiin... 4 Dokumentin lataaminen OneDrivesta Fronterin palautuskansioon...15

Articles... 3 Videon tallentaminen ipadista Flowboxiin... 4 Dokumentin lataaminen OneDrivesta Fronterin palautuskansioon...15 IPAD Table of Contents Articles... 3 Videon tallentaminen ista Flowboxiin... 4 Dokumentin lataaminen OneDrivesta Fronterin palautuskansioon...15 Perusasioita ista...18 Tilan vapauttaminen ista...19 Voice

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas

Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas Kotisi tulevaisuus alkaa nyt! Hienoa, että käytät Home Connect -sovellusta * Onneksi olkoon käytät tulevaisuuden kylmälaitetta, joka jo tänään helpottaa arkeasi.

Lisätiedot

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita.

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita. Facebook-pikaopas Mikä Facebook on? Facebook on internetissä toimiva sosiaalinen palvelu, jonka avulla sen käyttäjät voivat olla yhteydessä ystäviinsä ja sukulaisiinsa, jakaa kuvia ja videoita sekä liittyä

Lisätiedot

BiiSafe Buddy Ohje. (C) Copyright 2017

BiiSafe Buddy Ohje. (C) Copyright 2017 1 BiiSafe Buddy Ohje Ohje 2 Tämä ohje kertoo, kuinka otat BiiSafe Buddyn käyttöösi, sekä kuvaa erilaisia käyttötapoja ja tuotteen ominaisuuksia. Varmista, että sinulla on: 1. BiiSafe Buddy -laite 2. Mobiililaite

Lisätiedot

Jos olet jo kirjautunut palveluun, näin pääset tilillesi: Anna sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Napsauta Sisäänkirjautuminen.

Jos olet jo kirjautunut palveluun, näin pääset tilillesi: Anna sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Napsauta Sisäänkirjautuminen. Haluatko testata sovelluksen käyttöä? Napsauta kohtaa Testaa kokeiluversiolta. Huomaa, että kaikkia sovelluksen ominaisuuksia ei ole saataville kokeiluversiossa. Onko tämä ensimmäinen käyntisi? Napsauta

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot,

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella 1 F-Secure KEY F-Secure KEY on palvelu, joka tallentaa turvallisesti kaikki henkilökohtaiset tunnistetiedot, kuten salasanat ja maksukorttitiedot,

Lisätiedot

Työryhmän jäsenen käyttöohje - RUMA-mobiilisovellus. 1. Sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen

Työryhmän jäsenen käyttöohje - RUMA-mobiilisovellus. 1. Sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen Työryhmän jäsenen käyttöohje - RUMA-mobiilisovellus Sisällys 1. Sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen... 1 2. Päävalikko... 2 3. Työkartta-näkymä... 3 4. Liittyminen työryhmään... 4 5. Poistuminen työryhmästä...

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Sovellussivusto

Käyttöohjeet. Sovellussivusto Käyttöohjeet Sovellussivusto SISÄLLYSLUETTELO Tietoja oppaasta...2 Oppaassa käytetyt symbolit...2 Vastuuvapauslauseke...3 Huomautuksia...3 Mitä sovellussivustolla voi tehdä... 4 Ennen sovellussivuston

Lisätiedot

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus kirjautuminen palveluun: https://asiointi.rauma.fi/epermit/fi/reservation Huom! Palvelu voi toimia ajoittain hitaasti. Ole kärsivällinen! Ohjeet vanhan venepaikan

Lisätiedot

Pikaopas BFH-12 Musta Vihreä Lue tämä käyttöopas huolellisesti ennen tuotteen käyttämistä.

Pikaopas BFH-12 Musta Vihreä  Lue tämä käyttöopas huolellisesti ennen tuotteen käyttämistä. Pikaopas BFH-12 Musta Vihreä WWW.DENVER-ELECTRONICS.COM Lue tämä käyttöopas huolellisesti ennen tuotteen käyttämistä. Lataa aktiivisuusranneketta 30 minuuttia ennen käyttöä. Älypuhelimen vähimmäisvaatimukset

Lisätiedot

BackBeat FIT 500 SERIES. Käyttöopas

BackBeat FIT 500 SERIES. Käyttöopas BackBeat FIT 500 SERIES Käyttöopas Sisällysluettelo Pariliitos 3 Pariliitoksen muodostaminen 3 Pariliitoksen muodostaminen toiseen laitteeseen 3 Pariliitoksen muodostaminen Mac-tietokoneeseen 3 Lataaminen

Lisätiedot

Peilittömien kameroiden, NIKKOR Z-objektiivien ja yhteensopivien lisävarusteiden laiteohjelmiston päivitys

Peilittömien kameroiden, NIKKOR Z-objektiivien ja yhteensopivien lisävarusteiden laiteohjelmiston päivitys Peilittömien kameroiden, NIKKOR Z-objektiivien ja yhteensopivien lisävarusteiden laiteohjelmiston päivitys Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä oppaassa kuvataan kuinka päivitetään Nikonin peilittömien

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android )

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android ) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android ) Ennen Brother-laitteen käyttöä Huomautusten määritelmät Tämä käyttöopas käyttää seuraavia symboleita ja merkintätapoja: Kuvakkeet sisältävät

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella 1 F-Secure KEY F-Secure KEY on palvelu, joka tallentaa turvallisesti kaikki henkilökohtaiset tunnistetiedot, kuten salasanat ja maksukorttitiedot,

Lisätiedot

Sense tiedostot Käyttöohje Opastinsilta 8 ae Helsinki

Sense tiedostot Käyttöohje Opastinsilta 8 ae Helsinki Sense tiedostot Käyttöohje www.avoine.fi 010 3090 980 Opastinsilta 8 ae 00520 Helsinki Päivitetty 19.4.2018 Sisällys 1. Palvelun kuvaus... 2 2. Palveluun kirjautuminen... 3 2.1 Käyttäjätunnus ja salasana...

Lisätiedot

Pikaohje Sopimus Pro verkkopalvelun käyttämiseen

Pikaohje Sopimus Pro verkkopalvelun käyttämiseen Pikaohje Sopimus Pro verkkopalvelun käyttämiseen Oppisopimuskeskuksen Sopimus Pro -verkkopalvelu on tarkoitettu oppisopimuskoulutuksessa tehtävien jaksoarviointien ja koulutuskorvaushakemusten täyttämistä

Lisätiedot

ReSound-sovellukset - käyttöohje

ReSound-sovellukset - käyttöohje ReSound-sovellukset - käyttöohje Johdanto Onneksi olkoon ReSound-sovelluksen lataamisen johdosta. ReSoundsovellukset tuottavat parempia kuuntelemiselämyksiä ja auttavat hyödyntämään ReSound-kuulokojeita

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöopas. Android C-Penille

Asennus- ja käyttöopas. Android C-Penille Asennus- ja käyttöopas Android C-Penille TÄRKEÄ HUOMAUTUS: C-Pen 3.5 sisältää litium-ioni-akun. Tätä akkutyyppiä EI saa säilyttää lataamattomana pitkään. Jos C-Pen 3.5 -kynää ei käytetä pitempään aikaan,

Lisätiedot

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen 1 OHJEET 1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen verkkopalveluun 2 1.2 Rekisteröityminen 2 1.2 Tunnistautuminen 3 1.2.1 Tunnistautuminen henkilökortilla 3 1.2.2 Mobiilivarmenteella tunnistautuminen

Lisätiedot

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje Tervetuloa käyttämään Samsungin Galaxy Tab tietokonetta Laitteen keskeinen ominaisuus on 7 tuuman kosketusnäyttö, jonka alapuolella ole neljä (4) taustavalaistua ohjausnäppäintä, ja yläpuolella 1.3 pixelin

Lisätiedot

Outlook ja Yritysportaali Androidille

Outlook ja Yritysportaali Androidille Outlook ja Yritysportaali Androidille Sisältö 1. Tarvittavat sovellukset... 2 2. Secure Hubiin kirjautuminen... 3 3. Outlookin ja Yritysportaalin käyttöönotto... 5 4. Hyvä ottaa huomioon asennuksen jälkeen....

Lisätiedot

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 Sisältö hyperlinkkeinä Miten ipad avataan ja suljetaan? Miten sovellukset avataan ja suljetaan? Kuinka luodaan kansio? Kuinka käytän

Lisätiedot

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja digilehtiä: Joka kodin huoltovihko, Osakkaan remontit taloyhtiössä, Suomen Kiinteistölehti, Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Lisätiedot

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS Asennusopas Observit RSS Versio 5.3 Huomautus Tämä opas on uusia asennuksia varten. Axis-kamerapaketti sisältää käytettävän lehtisen. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä tukeen: +46 60 61 67 50. Tarjoaja:

Lisätiedot

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje 1.02 Version 1.8.2011 Uusin versio tästä käsirkirjasta löytyy internet-osoitteesta: http://www.microdata.fi/pdf/tuta/tuta-q2_kasikirja.pdf Copyright 2011 Microdata

Lisätiedot

KOLME TÄRKEÄÄ TEHTÄVÄÄ ENNEN DEXCOM G6:N KÄYNNISTÄMISTÄ

KOLME TÄRKEÄÄ TEHTÄVÄÄ ENNEN DEXCOM G6:N KÄYNNISTÄMISTÄ KOLME TÄRKEÄÄ TEHTÄVÄÄ ENNEN DEXCOM G6:N KÄYNNISTÄMISTÄ Jos sinulla on kysymyksiä, älä epäröi soittaa tukeemme 0207 348 761. Olemme tavoitettavissa arkisin klo 9-17. Voit myös lähettää sähköpostia diabetes@infucare.fi

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit. Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit. Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Java on Sun Microsystems, Inc:n tavaramerkki Yhdysvalloissa. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta.

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

HIVE BUDS BLUETOOTH-KUULOKKEET KÄYTTÖOPAS. kitsound.co.uk

HIVE BUDS BLUETOOTH-KUULOKKEET KÄYTTÖOPAS. kitsound.co.uk kitsound.co.uk VAROITUS: Vältä mahdolliset kuulovauriot olemalla kuuntelematta suurella äänenvoimakkuudella pitkiä aikoja. Ole oman turvallisuutesi vuoksi tietoinen ympäristöstäsi, kun käytät kuulokkeita.

Lisätiedot

Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen

Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä oppaassa kerrotaan, kuinka päivitetään laiteohjelma langattomiin kauko-ohjaimiin WR-1 ja

Lisätiedot

Aloittaminen. Oppaan aiheet: GAMEPAD. Moto Modin kiinnittäminen ja irrottaminen. Moto Gamepadin lataaminen

Aloittaminen. Oppaan aiheet: GAMEPAD. Moto Modin kiinnittäminen ja irrottaminen. Moto Gamepadin lataaminen Aloittaminen Tämän oppaan avulla voit ottaa Moto Modin käyttöön. Oppaan aiheet: Moto Modin kiinnittäminen ja irrottaminen Moto Gamepadin lataaminen Moto Gamepadin painikkeet Pelien lataaminen Kuulokkeiden

Lisätiedot

Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet

Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet Sonyn Web-portaalin käyttöohjeet Seuraavilla sivuilla esiteltävien käyttöohjeiden yhteenveto: Sisäänkirjautuminen Uuden tai vaihtosalasanan hankkiminen.

Lisätiedot

Pikaopas XL370/XL375

Pikaopas XL370/XL375 Pikaopas XL370/XL375 Pakkauksen sisältö Tukiasema (XL375) Tukiasema (XL370) Huomautus * Usean luurin pakkauksissa on enemmän luureja, latureita ja verkkolaitteita. ** Joissakin maissa on liitettävä linjasovitin

Lisätiedot

Mobiili-HelleWin lyhyt käyttöopas

Mobiili-HelleWin lyhyt käyttöopas Mobiili-HelleWi Mobiili-HelleWin lyhyt käyttöopas 17.8.2018, Tampere Mika Perkiömäki Tuula Tikka Tunnukset Jotta voit käyttää Hellewin sähköistä mobiilipäiväkirjaa, tarvitset itsellesi tunnukset. Tunnukset

Lisätiedot

LASERJET PRO 200 COLOR MFP. Pikaopas M276

LASERJET PRO 200 COLOR MFP. Pikaopas M276 LASERJET PRO 200 COLOR MFP Pikaopas M276 Kopiolaadun optimointi Valittavissa olevat kopiointilaatuasetukset Autom. valinta: Valitse tämä asetus, jos kopiointilaadulla ei ole suurta merkitystä. Tämä on

Lisätiedot

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET Käyttöohjeen sisältö Tästä käyttöohjeesta löydät seuraavat ohjeet ja tiedot: Salasanan luominen Sovelluksen lataaminen ja kirjautuminen Profiilikuvan asettaminen Muumi-hahmon

Lisätiedot

CitiManager: Siirtymisen pikaopas kortinhaltijoille

CitiManager: Siirtymisen pikaopas kortinhaltijoille Tämä pikaopas kertoo: 1. Kuinka CitiManageria varten rekisteröidytään? a) Vain nykyiset verkkotiliotteita käyttävät kortinhaltijat b) Vain paperitiliotteita käyttävät kortinhaltijat 2. Tärkeitä vinkkejä

Lisätiedot

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013)

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) 1 Rekisteröityminen ja sisäänkirjautuminen Sinun täytyy kirjautua Supplier Portal -sovellukseen,

Lisätiedot

Rider 20 Rider 20:ssä on kolme näppäintä, joita käytetään useisiin eri tarkoituksiin.

Rider 20 Rider 20:ssä on kolme näppäintä, joita käytetään useisiin eri tarkoituksiin. Pikaopas Rider Rider :ssä on kolme näppäintä, joita käytetään useisiin eri tarkoituksiin. 1 Näppäintoiminnot YLÖS (1) ALAS (3) Paina pitkään kytkeäksesi taustavalon Paina mittaritilassa lyhyesti vierittääksesi

Lisätiedot

Pikaopas BFH-11 Lue tämä käyttöopas huolellisesti ennen tuotteen käyttämistä.

Pikaopas BFH-11  Lue tämä käyttöopas huolellisesti ennen tuotteen käyttämistä. Pikaopas BFH-11 WWW.DENVER-ELECTRONICS.COM Lue tämä käyttöopas huolellisesti ennen tuotteen käyttämistä. Lataa aktiivisuusranneketta 30 minuuttia ennen käyttöä. Älypuhelimen vähimmäisvaatimukset IOS 7.1

Lisätiedot